Petak, 16.12.2011.

17:27

Ivo Josipović pohvalio Srbiju

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović pohvalio je napredak koji je postignut u Srbiji u odnosu na položaj hrvatske nacionalne manjine.

Izvor: Beta

Ivo Josipoviæ pohvalio Srbiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

susjed

pre 12 godina

Jel se to javlja neko ko je rat gledao sa HRT-a?? Prestanite vise da se folirate kao da samo vi imate moralno pravo da pricate o tom ratu. Taj rat je dozivelo i 2 miliona Srba koji su ziveli sa druge strane Drine pocetkom 90-tih. A moja saznanja ne dolaze sa RTS-a, jer ni tad ga nisam gledao, niti ga gledam sad. A ti nastavi da zivis u realnosti koju ste vi izglasali u Skupstini u vidu deklaracije o domovinskom ratu. I sta vas ko pita, samo se pozovi na deklaraciju. Cim to tako pise tamo, znaci da je istinito.
(student_iz_parka, 17. decembar 2011 13:02)
Nažalost nisam imao sreću da ga gledam na TV, ja sam ga doživio, više mjeseci u podrumu i nekoliko godina u progonstvu, i to je ono najblaže sto sam doživio pa mi nekad teško padne kad mi sole pamet oni koji nemaju takva iskustva.

Das ist Walter !

pre 12 godina

Na zalost u Srbiji ima jos puno bolesnika.Ne Tvrdim da je 91.bilo lako biti Srbin u Hrvatskoj kao ni Hrvat u Srbiji ali nisu balvani postavljani po Srbiji niti se tamo vodio rat.Sta mislite da ja, koji 30-tak godima zivim u jednoj zapadnoj zemlji, pokazujem svoj nacionalizam i neposluh prema vecini,gdje i kako bih zavrsio.Mislim da je problem srbovanja u tome, da ste naviknuti na superiornost ma gdje bili i da se mi svi terbamo prilagodjavati vam,ma koliko vas bilo.Na zalost to vidim i u ovoj divnoj zemlji u kojoj zivim i koja nas je prihvatila, gdje je srpska dijaspora veoma brojna.

Stipe

pre 12 godina

@ Ako želi da pokaže Srbima da se kaje zbog svojih zlodela tokom zločinačke akcije Oluja onda Hrvatska treba da se izvini za pogrom nad Srbima, isplati im ratnu odštetu i da prestane da slavi genocidni praznik 5. avgust, takođe da se u školama uči da su u to vreme tuđmanovi plaćenici izvršili genocid na golorukim srpskim narodom, ženama, deci, starcima i proterali ih sa svojih vekovnih ognjišta! Hrvati treba dozvole u Kninu podizanje spomenika borcima Republike Srpske krajine i da svaki predsednik Hrvatske tu dođe da se pokloni i izrazi duboko žaljenje zbog pogroma kojega su Hrvati napravili u avbustu 1995.!
(Nemanja, 17. decembar 2011 14:08)

Nemanja! Naravno, propustio si spomenuti da bi bilo obavezno da zbog patnji Srbiji ustupimo Brac i Hvar, juzni dio Velebita te luku Rijeka. Osim toga, svim povratnicima Hrvatska drzava je duzna, najkasnije do 15.07.2012. godine sazidati vikendice na Jadranu (sa bazenom i teniskim terenom). Ujedno, drzava ih je duzna uzdrzavati kroz mjesecne mirovine od 2000 eura, a u mjesece kada se hrvatski predjednik dodje klanjati onom tvom spomeniku u Kninu ide i duplo primanje. Takodjer, isti ti imaju pravo na zastupstvo na motorne pile Stihl ali ce ih se lijepo zamoliti (i platiti) 300 eura dnevno da ne postavljaju barikade, osobito preko ljeta. Jedino bi (ako je moguce da se ne uvrijedite na prijedlog) skruseno trazili da za vrijeme raznih slava ne ispaljujete rakete po najblizem gradu. Ako pak to mislite uciniti, molimo Vas da nam javite kako bi opet otisli u podrume.

Hvala unaprijed...

Realpolitik

pre 12 godina

@student_iz_parka
je, imaš pravo to ide mnogo dalje u prošlost, tam negdje do 1918... Do osoba kao Pašić koji su izjavljivali "Šta će nama more? More ne možeš da oreš"... Do 1920. kada se provodio gospodarski teror nad krajevima Trojedne Kraljevine, kada su se delale špekulacije sa novcima i kada se za jedan bezvrijedan dinar moralo izdvajati 2 krune! Kada su u Hrvatskoj i Sloveniji, industrijski najrazvijenim krajevima u novoj državi, gospodarstvenici morali prepisivati vlasništvo nad svojim tvornicama Srbima ili iste izmještati u Srbiji. Kada su nam u Narodnoj skupštini zaklali zastupnike. Ili ako hoće još malo ranije se počelo s provokacijama, kada je 1895. kralj Franjo Josip došao u posjet Zagrebu, a na Cvjetnom placu se umjesto trojedinice vijorio barjak Srbije, a ti isti Srbi su pozdravljali Franju Josipa sa "Živio car", umjesto sa "Živio kralj" budući da Trojedna Kraljevina nije bila krunska zemlja kao Tirol ili Štajerska. Ajde molim te, takvi kvazi-povjesničari kao ti cijelo vrijeme drukaju i ne daju mira nama normalnima koji želimo da se više prestane s glupostima.
Josipović ima pravo na svoje osobno mišljenje, ali nema pravo davati izjave u svojstvu predsjednika Republike koje nemaju smisla jer svi se sjećamo u RH kako i na koji način su se mnogi političari u Srbiji razgovarali te odnosili prema Ivani Dulić-Marković kada je bila, ne tako davno, imenovana na dužnost potpredsjednice... Takva razina obraćanja prema nekom čiji jedini "grijeh" je taj kaj je Hrvatica nije primjerena za divlje zvijeri, a kamoli za zemlju koja teži postati članicom EU. Kaj bi Srbi napravili da mi po Uzelcu raspalimo iz jednostavnog razloga kaj je Srbin i nema veze da li je čovjek sposoban, da li je dobro radio svoj posao u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa već samo da se koncentriramo na brojanje krvnih zrnaca... Daj molim te lijepo ne pričaj bedastoće...

Nemanja

pre 12 godina

Ako želi da pokaže Srbima da se kaje zbog svojih zlodela tokom zločinačke akcije Oluja onda Hrvatska treba da se izvini za pogrom nad Srbima, isplati im ratnu odštetu i da prestane da slavi genocidni praznik 5. avgust, takođe da se u školama uči da su u to vreme tuđmanovi plaćenici izvršili genocid na golorukim srpskim narodom, ženama, deci, starcima i proterali ih sa svojih vekovnih ognjišta! Hrvati treba dozvole u Kninu podizanje spomenika borcima Republike Srpske krajine i da svaki predsednik Hrvatske tu dođe da se pokloni i izrazi duboko žaljenje zbog pogroma kojega su Hrvati napravili u avbustu 1995.!

student_iz_parka

pre 12 godina

@(susjed, 17. decembar 2011 01:29)

Jel se to javlja neko ko je rat gledao sa HRT-a?? Prestanite vise da se folirate kao da samo vi imate moralno pravo da pricate o tom ratu. Taj rat je dozivelo i 2 miliona Srba koji su ziveli sa druge strane Drine pocetkom 90-tih. A moja saznanja ne dolaze sa RTS-a, jer ni tad ga nisam gledao, niti ga gledam sad. A ti nastavi da zivis u realnosti koju ste vi izglasali u Skupstini u vidu deklaracije o domovinskom ratu. I sta vas ko pita, samo se pozovi na deklaraciju. Cim to tako pise tamo, znaci da je istinito.

Ivan

pre 12 godina

Kako da ne. Krivnja da je malo Srba u Hrvatskoj je u Beogradu.

Da podsetimo da se najveći genocid dogodio za vreme 2.sv.rata. Valjda je Beograd kriv za to. Naći će se već neki izgovor za genocid nad Srbima od strane Hrvata. Ipak su to Srbi jelte.

Srbija je pojam za multietničko društvo za Hrvatsku. A istorija 20. veka govori sama za sebe. Prognano i pobijeno je preko MILION Srba od strane Hrvata u 20. veku tako da teško da iko ima neko moralno pravo da priča o Srbima koji su živeli i žive na teritoriji današnje Hrvatske.

Nemanja

pre 12 godina

Očekujemo da će Josipović sada sa Milanovićem i našom krajišnicom Milankom Opaćić da iznađe rešenje da se ugroženo srpstvo vrati u okvir zaštite kroz redefinisanje Republike Srpske Krajine kao celine i da se u isto vremen obezbedi isplata odštete za skoro milion proteranih krajiških Srba!
Vlada republike Srpske Krajine u egzilu napravila je procenu da je šteta koju su tuđmanove horde nanele Srbima skoro sto milijardi evra! Hrvatska to mora da plati!

hitro.hr

pre 12 godina

Stanite malo na balun.Samnom u firmi rade dva srbina.Našem poslodavcu su Srbi spalili rodnu kuću i istjerali roditelje.Posla ima,mi uredno radimo,on uredno plaća.Dikod se pojede i popije,zafrkancija.Rat se rijetko spomene.Dica rastu,škola,bla-bla.U čemu je problem?

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Mnogi komentatori ne razumiju jednu vrlo važnu stvar, a to je da hrvatski Srbi u Hrvatskoj imaju prava političkog organiziranja kao i djelovanja uz puno uvazavanje njihove nacionalnosti. U Srbiji dobri su samo oni Hrvati, Bošnjaci, Madjari, Rusini ako se osjećaju kao Srbi ili se kriju pod Jugoslavenstom jer samo na taj način mogu ostati i djelovati u politici. Gosp. Delić je najbolji primjer koji, zog vlastite političke karijere negira svoje prave hrvatske korijene.Ovakvih ljudi ima na tisuće, koji da ih se pusti na miru da žive i rade, smisljeno se odriču svog korijenja i identiteta jer sredina u kojoj žive nije zdrava.Nemojte se ljutiti kada Hrvati u Hrvatskoj kažu da su u Srbiji samo oni pravi "Hrvati" koji se ponašaju i izjasnjavaju kao Srbi ili Jugoslaveni.

susjed

pre 12 godina

I nisu hrvatske granate padale po Nisu ili Novom sadu, ali su padale po Kninu, Benkovcu, Petrinji, Glini i ostalim mestima gde su Srbi ziveli i bili vecina.

Ali kako se pravimo fini i naivni, pa sve to kao ne znamo. Licemerje bez granica.
(student_iz_parka, 16. decembar 2011 22:15)
Iznenadio bi se koliko si daleko od istine ,tvoje znanje u komentaru koji si napisao mogu okarakterizirati samo kao propaganda RTS. vjerujem da si rat preživio gledajući ga iz televizora. Ali kad sagledam neke stvari, samo ti uživaj u svom neznanju donijet će ti puno dobroga.

DARKO

pre 12 godina

U RH nije isto živjeti u Lici i Kordunu te Slavoniji kao što je u Zagrebačkoj regiji, Istri i Dalamaciji.To su dva svijeta po razvoju bila i prije a sad je taj jaz još i veći. Ovo što su neki naveli da je jadan život tamo i da im nisu isplaćeni poticaji u poljoprivedi treba istaknuti da tu nisu isplaćeni poticaji ni Hrvatima i ostalima tako da je to današnja realnost. U mom kraju niti jedan Srbin nije bez posla a i oni koji su pobjegli vratili su se nakon domovinskog rata jer su hodali po Srbiji i Crnoj Gori pa su vidjeli da je ipak bolji život i lakše preživjeti nego tamo gdje su mislili da ce teći med i mlijeko.

student_iz_parka

pre 12 godina

Koliko licemernih komentara ovde. A da li su te barikade i ta pobuna dosli tek tako, pali sa neba? Zasto je Slobi bilo tako lako da okrene Srbe protiv drzave u kojoj zive? Kakav je bio Tudjmanov rezim? Za one koji ne znaju, bio je fasisticki i sovinisticki. Od 90-te su Srbi masovno otpustani iz raznih firmi i preduzeca, 91. je pocela i kampanja nasilja nad civilnim srpskim stanovnistvom. Primer za to su otmice i likvidacije po Zagrebu, Osijeku, Zadru pa cak i Vukovaru. Da ne spominjem masovne likvidacije u Gospicu i Pakrackoj poljani. Tuzilastvu RH je predat spisak sa oko 600 civila velikom vecinom srpske nacionalnosti, koji su likvidirani u Sisku krajem 91. i pocetkom 92. godine. Koliko je samo Srba napustilo Hrvatsku ili prebeglo u Krajinu vec 91. godine? O daljem toku rata je suvisno i govoriti, o zlocinima u Medackom dzepu, pa do bljeska i oluje. I sad se ovde svi pravite blesavi, kao Srbi su sami krivi, sami su se pobunili bez razloga i onda su sami pobegli? Sramota i licemerje bez granica. Da ne pricam kakav je polzaj Srba bio i sta su sve preziveli u Hrvatskoj tokom celog 20. veka. Ili ste i to zaboravili? Istorijat mrznje prema Srbima u Hrvatskoj, i masovni zlocini i progon nad Srbima su mnogo stariji od te 91. Ali kad pricate o balvanima to sve nije bitno? I hocete onda da mi kazete da su samo Srbi krivi za svoj polozaj u Hrvatskoj, a hrvatska drzava koja je u 20. veku vec pocinila jedan genocid nad Srbima, drzava koja je tih 90-tih neskriveno bila fasisticka, nimalo nije odgovorna za to? Pa da su Hrvati u Vojvodini proziveli i deo onoga sto su Srbi u zadnjih 100 godina proziveli u Hrvatskoj, i njihovo ponasanje bi bilo sigurno drugacije.

I nisu hrvatske granate padale po Nisu ili Novom sadu, ali su padale po Kninu, Benkovcu, Petrinji, Glini i ostalim mestima gde su Srbi ziveli i bili vecina.

Ali kako se pravimo fini i naivni, pa sve to kao ne znamo. Licemerje bez granica.

Mile

pre 12 godina

Trebao bi da znaš da je predsednik Skupštine Republike Srbije bio upravo jedan Hrvat iz Subotice .
(bane, 16. decembar 2011 21:59)

Mislis na ovog "Hrvata"? http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/intervju-s-oliverom-dulicem.html
U hrvatskom saboru jeda od tri podpredsjednika MORA biti Srbin.
Zadnji se zvao Slobodan Uzelac.

Miloš (ja sam kao Srbin, a Marijo je kao Hrvat)

pre 12 godina

(Marijo, 16. decembar 2011 19:25)

Prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj su daleko ispred onih u Srbiji. A to ćeš, "sunarodnjače" moj, tek vidjeti tijekom vašeg pregovora o ulasku u EU, kada budete mijenjali većinu zakona o zaštiti i pravima nacionalnih manjina (jer su loši).

bane

pre 12 godina

..."Gdje su hrvatske, albanske, bosnjacke stranke u srpskoj skupstini, ministri u vladi iz redova Albanskog, Madjarskog, i/ili Hrvatskog naroda?.."

(bez amnezije, 16. decembar 2011 20:16)

Zašto ostavljaš komentare na srpskom sajtu kada nemaš ni grubu predstavu o čemu pišeš. Trebao bi da znaš da je predsednik Skupštine Republike Srbije bio upravo jedan Hrvat iz Subotice iako tvoj narod učestvuje u stanovništvu sa mnogo manje % nego što su Srbi (pre proterivanja) učestvovali u Hrvatskoj. Kada dočekamo da neki Srbin postane predsednik vašeg Sabora onda ćemo nastaviti priču.
Nemamo Bošnjaka ministra..hm, hm..Pa ministar sa najdužim ministarskim stažom u Srbiji je upravo Bošnjak Rasim Ljajić, učestvovao je u svim vladama nakon 2000-te godine do danas. Koliko vi imate Bošnjaka u vašoj vladi i sa kolikim stažom?
Ali u pravu si za Albance-ministre, njih nemamo zato što ih u Kosovskoj vladi ima koliko hoćeš, pa ne mogu biti ministri i ovamo i onamo, sami su tako odabrali.

Oprostiti ali ne i zaboraviti..

pre 12 godina

(Marijo, 16. decembar 2011 19:25)

Daj mi reci da li bi Srbija danas bila multietnička država za koju navodno tvrdiš da je i da li bi te komšije u trenutku najvećih ratnih zločina nakon drugog svjetskog rata lijepo gledali da je Hrvatska izvršila agresiju na Srbiju i danonoćno granatirala gradove po Srbiji kao što je bio slučaj u Hrvatskoj?! Čovječe da li je tebi jasno da se u Hrvatskoj vodio RAT, da su granate pobunjenih Srba padale po civilnim ciljevima u Vukovaru, Osijeku, Dubrovniku, Gospiću, Zagrebu a ne po Beogradu, N. Sadu ili Nišu. I onda ti nama pričaš o današnjoj etničkoj strukturi Hrvatske i kako je Srbija multietnička država.
Hrvatska je i danas multietnička država, bila bi i u većem broju da hrvatski Srbi nisu bili instrument u politici Slobodana Miloševića o stvaranju velike Srbije. Izravna posljedica toga je da je velik broj pobunjenih Srba iz okupiranih područja Hrvatske pobjegao 1995g i zbog toga je u Hrvatskoj danas mnogo manji broj Srba nego prije rata. Danas Srbin u Hrvatskoj ima bolji standard i bolje živi nego Srbin u Srbiji! Nije oličenje ironije kad Hrvatska priča o pravima manjina, oličenje ironije je kada se u Srbiji postavlja pitanje obeštećenja izbjeglih Srba a ujedno se negira agresija na Hrvatsku, postojanje ratnih logora na tlu Srbije kao i pitanje odštete prema Hrvatskoj zbog 28 milijardi eura štete koje su Srbi napravili haračenjem i paljenjem po Hrvatskoj.

Dzoni

pre 12 godina

Svaka cast za Iva, da se svi tako ponasaju odnos bi bio drugaciji izmedju dve zemlje. Naravno kao spoljno politicki predstavnik. Ne bih da komentarisem nijedno unutarnje politicko uredjenje jer predpostavljam da je jednako lose kao u Srbiji, za obicno stanovnistvo. Ali pozitivne odnose jedne prema drugima moramo graditi.

djordje

pre 12 godina

odem ponekad da obidjem nesto malo rodbine i prijatelja sto je preostalo kao nacionalna manjina u RH, mislim da bi i ti Ivo to trebao da uradis, pa da vidis da ti ljudi zive kao u avganistanu, Hrvati su zaposleni po drzavnim sluzbama a za Srbe posla nigde nema,rade zemlju a vi im dugujete premije iliti "poticaj" za tri godine, imali su krave ali ste ih unistili sa visokim kamatama i lopovskim otkupnim cenama, ovo pricam vezano za slavoniju, bio sam i na kordunu ali sta da vam napisem o pet baba i dva deda koji tamo zive.Slobodno moze otici ko god zeli a neveruje meni.

pozdrav iz Zagreba...

pre 12 godina

@Marijo

Da je ovo o čemu ti pričaš bilo u većini slučajeva tada predsjednik Josipović ovo nikad nebi izjavio...budi siguran...

Meni osobno je drago da je bilo i ovakvih pozitivnih slučajeva, ali vjeruj mi, bilo ih je i u Hrvatskoj...samo u mojoj zgradi su ama baš svi Srbi ostali i svaki od njih mi kaže da mu je drago što je ostao i da mu za vrijeme rata nije vlas sa glave pala...lako je pričati o mjestima koje rat nije na pravi način zahvatio iako su svi zajedno sa mnom odlazili u skolonište...nadam se da je to samo po sebi razumljivo...

bez amnezije

pre 12 godina

(Marijo, 16. decembar 2011 19:25)

Bas me zanima kako bi na tebe gledali susjedi Srbi da si ti i ostali vojvodanski Hrvati balvanizirali pa onda danonocno granatirali sve oko sebe, da ste prvo pobili dio a potom protjerali svo ne-hrvatsko pucanstvo iz Vojvodine, popljackali i popalili 1/3 Srbije. Hrvati su iz Srbije protjerani samo zato sto su Hrvati, a Srbi su iz Hrvatske bjezali u panici, ne zato sto su svi oni cinili zlo, nego zato sto su jako dobro znali sto se oko njih dogadjalo punih pet godina na 1/3 okupiranog teritorija Hrvatske. Ni danas se mnogi ne vracaju iako je HR svaku kucu popravila bez obzira jel rijec o branitelju ili onom s druge strane. U Srbiji vlada totalna amnezija ali u Hrvatskoj jako dobro znaju tko je napravio $50 mlrd direktne stete i 7 potpuno izgubljenih turistickih sezona. I pored svega u hrvatskom Saboru sjede mnogi Srbi, srpske stranke su u vladajucoj koaliciji, a pojedinci su i u ostalim strankama. Gdje su hrvatske, albanske, bosnjacke stranke u srpskoj skupstini, ministri u vladi iz redova Albanskog, Madjarskog, i/ili Hrvatskog naroda?

Marijo

pre 12 godina

"Nažalost, rat je strahota u kojoj su i pripadnici hrvatske manjine u Srbiji teško stradali..."


Tačno, ali sigurno NI BLIZU onoga koliko su Srbi stradali u Hrvatskoj! Ali ni za milioniti deo!!!
A to ja kao Hrvat iz Novog Sada mogu da posvedočim javno na svakoj televiziji ako treba! Nijedan prijatelj i komšija Srbin me nikada nije napustio niti bilo šta ružno rekao čak i dok su prihvatali u svoje domove rođake Srbe proterane iz Hrvatske u oluji!
Srbija je jedina ostala multietnička država a pogledajte etničku strukturu današnje Hrvatske!
Kada Hrvatska priča o pravima manjina to je oličenje ironije.

mario

pre 12 godina

(Risnjak, 16. decembar 2011 18:25)
Ne vrijedi ti objašnjavati jer kod njih vlada amnezija za ono što su činili od 1991-1995 i što je bio uzrok svemu.

Ranko Stajic, Krusevac

pre 12 godina

Istorijom opterecene odnose Srba i Hrvata mogu da ublaze i vremenom marginalizuju samo razumni ljudi na celu ova dva naroda. Mislim da je u ovom trenutku to tako.

ogledalo je čudesna stvar...

pre 12 godina

@Friedrich

Ne želim ispasti cinik, ali komšo, umij se, osvrni se, uštipni se, upitaj se, udahni, kreni od sebe...bit će ti lakše...
Naprosto je nevjerojatno da i danas postoji u tolikoj mjeri vas u Srbiji koji se hranite Slobinom retorikom...vi ste nama, mi smo vama, vi ćete nama pa ćemo i mi vama...
Mislim, krenite nekim drugim smjerom, pokušajte, suočite se s katarzom i krenite dalje. Ne možete ovakvim stavom unaprijediti ni sebe, a kamoli međususjedske odnose, a samo se osvrnite i realno pogledajte kako loše odnose sa susjedima imate... Zar su je to stvarno "belosvetska zavjera protiv nebeskog naroda?" Ima li Vatikan prste? Mislim dajte ljudi...
Prihvatite konačno neke stvari pa makar Vam nisu po volji i krenite naprijed više... Vi tapkate u mjestu pa napravite korak nazad i tako stalno... I neće Vam sunce svanuti samo od sebe...
A ti kolega zazivaj Pavelića do sutra...vraćaj se u ropotarnice prošlosti...na taj način jedino vraćaš sebe unazad...

Lepi Cane

pre 12 godina

Srpska nacionalna manjina u RH ima više prava nego što će hrvatska manjina u Srbiji ikada imati. A krivnja što vas je tako malo u RH je prvenstveno u Beogradu. Bojim se da vam elite ništa nisu naučile pa isto to ponavljaju na Kosovu. Prvo barikade, a nakon toga traktori. Sve to lijepo orkestrirano od krugova iz Beograda koji vama, kao cijelokupnom narodu, ne žele dobro.

Friedrich

pre 12 godina

Hrvatska je uistinu na uzoran nacin uredila polozaj manjina, a napose srpske manjine da bi posve sigurno dobila sve pohvale Njegove Uzoritosti Blazenog kardinala Stepinca i nesto malo manje uzoritog dr. Ante Pavelica.

Risnjak

pre 12 godina

Sabre i Jasmine.....
kada jednom i u Srbiji budu bili onoliko Hrvata u vladajucoj stranci kao Srba u Hrvatskoj vladajucoj stranci, onda bi se cak i vas dvoje moglo poslusati... prije bas i nema smisla, jer ste zatucani da je to strasno ! Na pitanje dali u Hrvatskoj uopce postoje nacionalne manjine, ti samo mogu odgovorit sa DA, i to dosta, i nitko od njih se ne buni i politizira sa balvanima na cesti i puskom u ruci ! ...da se jednom sam pocnes educirat umjesto da drugima prepustas da za tebe misle i govore, vec bi to odavno razumio, ali eto... ti pak ne kuzis nista....
Sabre... 5 Srba ??? Tocno, najmanje toliko ce sjedit u Saboru ! Primjecujes ti nesto ?! Koliko Hrvata sjedi u Skupstini Srbije ? I sta cemo sa tim Hrvatima potjeranih iz Vojvodine, gdje rata nije titi bilo ?! Vi opet samo po starome.... samo o psljedicama, a nikako o uzroku svega toga ! Objektivnost je vama dvojici jedna velika nepoznanica u zivotu, jel tako ?

Sabre

pre 12 godina

Hahahahahaha, sta mu je ovo trebalo, bio mi je pre ove izjave simpatican?
Da, onih 5 srba koje niste proterali iz Hrvatske siguran sam da zive sjajno i zahvaljuju vam svaki dan na uzornosti svog polozaja. Bitch, please.

Bojan Janković

pre 12 godina

Kao građaninu Srbije, jako mi je drago da su "u Srbiji učinjeni veliki koraci napred kada je reč o hrvatskoj nacionalnoj manjini".

Risnjak

pre 12 godina

Sabre i Jasmine.....
kada jednom i u Srbiji budu bili onoliko Hrvata u vladajucoj stranci kao Srba u Hrvatskoj vladajucoj stranci, onda bi se cak i vas dvoje moglo poslusati... prije bas i nema smisla, jer ste zatucani da je to strasno ! Na pitanje dali u Hrvatskoj uopce postoje nacionalne manjine, ti samo mogu odgovorit sa DA, i to dosta, i nitko od njih se ne buni i politizira sa balvanima na cesti i puskom u ruci ! ...da se jednom sam pocnes educirat umjesto da drugima prepustas da za tebe misle i govore, vec bi to odavno razumio, ali eto... ti pak ne kuzis nista....
Sabre... 5 Srba ??? Tocno, najmanje toliko ce sjedit u Saboru ! Primjecujes ti nesto ?! Koliko Hrvata sjedi u Skupstini Srbije ? I sta cemo sa tim Hrvatima potjeranih iz Vojvodine, gdje rata nije titi bilo ?! Vi opet samo po starome.... samo o psljedicama, a nikako o uzroku svega toga ! Objektivnost je vama dvojici jedna velika nepoznanica u zivotu, jel tako ?

Lepi Cane

pre 12 godina

Srpska nacionalna manjina u RH ima više prava nego što će hrvatska manjina u Srbiji ikada imati. A krivnja što vas je tako malo u RH je prvenstveno u Beogradu. Bojim se da vam elite ništa nisu naučile pa isto to ponavljaju na Kosovu. Prvo barikade, a nakon toga traktori. Sve to lijepo orkestrirano od krugova iz Beograda koji vama, kao cijelokupnom narodu, ne žele dobro.

Sabre

pre 12 godina

Hahahahahaha, sta mu je ovo trebalo, bio mi je pre ove izjave simpatican?
Da, onih 5 srba koje niste proterali iz Hrvatske siguran sam da zive sjajno i zahvaljuju vam svaki dan na uzornosti svog polozaja. Bitch, please.

ogledalo je čudesna stvar...

pre 12 godina

@Friedrich

Ne želim ispasti cinik, ali komšo, umij se, osvrni se, uštipni se, upitaj se, udahni, kreni od sebe...bit će ti lakše...
Naprosto je nevjerojatno da i danas postoji u tolikoj mjeri vas u Srbiji koji se hranite Slobinom retorikom...vi ste nama, mi smo vama, vi ćete nama pa ćemo i mi vama...
Mislim, krenite nekim drugim smjerom, pokušajte, suočite se s katarzom i krenite dalje. Ne možete ovakvim stavom unaprijediti ni sebe, a kamoli međususjedske odnose, a samo se osvrnite i realno pogledajte kako loše odnose sa susjedima imate... Zar su je to stvarno "belosvetska zavjera protiv nebeskog naroda?" Ima li Vatikan prste? Mislim dajte ljudi...
Prihvatite konačno neke stvari pa makar Vam nisu po volji i krenite naprijed više... Vi tapkate u mjestu pa napravite korak nazad i tako stalno... I neće Vam sunce svanuti samo od sebe...
A ti kolega zazivaj Pavelića do sutra...vraćaj se u ropotarnice prošlosti...na taj način jedino vraćaš sebe unazad...

Friedrich

pre 12 godina

Hrvatska je uistinu na uzoran nacin uredila polozaj manjina, a napose srpske manjine da bi posve sigurno dobila sve pohvale Njegove Uzoritosti Blazenog kardinala Stepinca i nesto malo manje uzoritog dr. Ante Pavelica.

bez amnezije

pre 12 godina

(Marijo, 16. decembar 2011 19:25)

Bas me zanima kako bi na tebe gledali susjedi Srbi da si ti i ostali vojvodanski Hrvati balvanizirali pa onda danonocno granatirali sve oko sebe, da ste prvo pobili dio a potom protjerali svo ne-hrvatsko pucanstvo iz Vojvodine, popljackali i popalili 1/3 Srbije. Hrvati su iz Srbije protjerani samo zato sto su Hrvati, a Srbi su iz Hrvatske bjezali u panici, ne zato sto su svi oni cinili zlo, nego zato sto su jako dobro znali sto se oko njih dogadjalo punih pet godina na 1/3 okupiranog teritorija Hrvatske. Ni danas se mnogi ne vracaju iako je HR svaku kucu popravila bez obzira jel rijec o branitelju ili onom s druge strane. U Srbiji vlada totalna amnezija ali u Hrvatskoj jako dobro znaju tko je napravio $50 mlrd direktne stete i 7 potpuno izgubljenih turistickih sezona. I pored svega u hrvatskom Saboru sjede mnogi Srbi, srpske stranke su u vladajucoj koaliciji, a pojedinci su i u ostalim strankama. Gdje su hrvatske, albanske, bosnjacke stranke u srpskoj skupstini, ministri u vladi iz redova Albanskog, Madjarskog, i/ili Hrvatskog naroda?

Bojan Janković

pre 12 godina

Kao građaninu Srbije, jako mi je drago da su "u Srbiji učinjeni veliki koraci napred kada je reč o hrvatskoj nacionalnoj manjini".

Oprostiti ali ne i zaboraviti..

pre 12 godina

(Marijo, 16. decembar 2011 19:25)

Daj mi reci da li bi Srbija danas bila multietnička država za koju navodno tvrdiš da je i da li bi te komšije u trenutku najvećih ratnih zločina nakon drugog svjetskog rata lijepo gledali da je Hrvatska izvršila agresiju na Srbiju i danonoćno granatirala gradove po Srbiji kao što je bio slučaj u Hrvatskoj?! Čovječe da li je tebi jasno da se u Hrvatskoj vodio RAT, da su granate pobunjenih Srba padale po civilnim ciljevima u Vukovaru, Osijeku, Dubrovniku, Gospiću, Zagrebu a ne po Beogradu, N. Sadu ili Nišu. I onda ti nama pričaš o današnjoj etničkoj strukturi Hrvatske i kako je Srbija multietnička država.
Hrvatska je i danas multietnička država, bila bi i u većem broju da hrvatski Srbi nisu bili instrument u politici Slobodana Miloševića o stvaranju velike Srbije. Izravna posljedica toga je da je velik broj pobunjenih Srba iz okupiranih područja Hrvatske pobjegao 1995g i zbog toga je u Hrvatskoj danas mnogo manji broj Srba nego prije rata. Danas Srbin u Hrvatskoj ima bolji standard i bolje živi nego Srbin u Srbiji! Nije oličenje ironije kad Hrvatska priča o pravima manjina, oličenje ironije je kada se u Srbiji postavlja pitanje obeštećenja izbjeglih Srba a ujedno se negira agresija na Hrvatsku, postojanje ratnih logora na tlu Srbije kao i pitanje odštete prema Hrvatskoj zbog 28 milijardi eura štete koje su Srbi napravili haračenjem i paljenjem po Hrvatskoj.

Stipe

pre 12 godina

@ Ako želi da pokaže Srbima da se kaje zbog svojih zlodela tokom zločinačke akcije Oluja onda Hrvatska treba da se izvini za pogrom nad Srbima, isplati im ratnu odštetu i da prestane da slavi genocidni praznik 5. avgust, takođe da se u školama uči da su u to vreme tuđmanovi plaćenici izvršili genocid na golorukim srpskim narodom, ženama, deci, starcima i proterali ih sa svojih vekovnih ognjišta! Hrvati treba dozvole u Kninu podizanje spomenika borcima Republike Srpske krajine i da svaki predsednik Hrvatske tu dođe da se pokloni i izrazi duboko žaljenje zbog pogroma kojega su Hrvati napravili u avbustu 1995.!
(Nemanja, 17. decembar 2011 14:08)

Nemanja! Naravno, propustio si spomenuti da bi bilo obavezno da zbog patnji Srbiji ustupimo Brac i Hvar, juzni dio Velebita te luku Rijeka. Osim toga, svim povratnicima Hrvatska drzava je duzna, najkasnije do 15.07.2012. godine sazidati vikendice na Jadranu (sa bazenom i teniskim terenom). Ujedno, drzava ih je duzna uzdrzavati kroz mjesecne mirovine od 2000 eura, a u mjesece kada se hrvatski predjednik dodje klanjati onom tvom spomeniku u Kninu ide i duplo primanje. Takodjer, isti ti imaju pravo na zastupstvo na motorne pile Stihl ali ce ih se lijepo zamoliti (i platiti) 300 eura dnevno da ne postavljaju barikade, osobito preko ljeta. Jedino bi (ako je moguce da se ne uvrijedite na prijedlog) skruseno trazili da za vrijeme raznih slava ne ispaljujete rakete po najblizem gradu. Ako pak to mislite uciniti, molimo Vas da nam javite kako bi opet otisli u podrume.

Hvala unaprijed...

Marijo

pre 12 godina

"Nažalost, rat je strahota u kojoj su i pripadnici hrvatske manjine u Srbiji teško stradali..."


Tačno, ali sigurno NI BLIZU onoga koliko su Srbi stradali u Hrvatskoj! Ali ni za milioniti deo!!!
A to ja kao Hrvat iz Novog Sada mogu da posvedočim javno na svakoj televiziji ako treba! Nijedan prijatelj i komšija Srbin me nikada nije napustio niti bilo šta ružno rekao čak i dok su prihvatali u svoje domove rođake Srbe proterane iz Hrvatske u oluji!
Srbija je jedina ostala multietnička država a pogledajte etničku strukturu današnje Hrvatske!
Kada Hrvatska priča o pravima manjina to je oličenje ironije.

mario

pre 12 godina

(Risnjak, 16. decembar 2011 18:25)
Ne vrijedi ti objašnjavati jer kod njih vlada amnezija za ono što su činili od 1991-1995 i što je bio uzrok svemu.

Miloš (ja sam kao Srbin, a Marijo je kao Hrvat)

pre 12 godina

(Marijo, 16. decembar 2011 19:25)

Prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj su daleko ispred onih u Srbiji. A to ćeš, "sunarodnjače" moj, tek vidjeti tijekom vašeg pregovora o ulasku u EU, kada budete mijenjali većinu zakona o zaštiti i pravima nacionalnih manjina (jer su loši).

DARKO

pre 12 godina

U RH nije isto živjeti u Lici i Kordunu te Slavoniji kao što je u Zagrebačkoj regiji, Istri i Dalamaciji.To su dva svijeta po razvoju bila i prije a sad je taj jaz još i veći. Ovo što su neki naveli da je jadan život tamo i da im nisu isplaćeni poticaji u poljoprivedi treba istaknuti da tu nisu isplaćeni poticaji ni Hrvatima i ostalima tako da je to današnja realnost. U mom kraju niti jedan Srbin nije bez posla a i oni koji su pobjegli vratili su se nakon domovinskog rata jer su hodali po Srbiji i Crnoj Gori pa su vidjeli da je ipak bolji život i lakše preživjeti nego tamo gdje su mislili da ce teći med i mlijeko.

pozdrav iz Zagreba...

pre 12 godina

@Marijo

Da je ovo o čemu ti pričaš bilo u većini slučajeva tada predsjednik Josipović ovo nikad nebi izjavio...budi siguran...

Meni osobno je drago da je bilo i ovakvih pozitivnih slučajeva, ali vjeruj mi, bilo ih je i u Hrvatskoj...samo u mojoj zgradi su ama baš svi Srbi ostali i svaki od njih mi kaže da mu je drago što je ostao i da mu za vrijeme rata nije vlas sa glave pala...lako je pričati o mjestima koje rat nije na pravi način zahvatio iako su svi zajedno sa mnom odlazili u skolonište...nadam se da je to samo po sebi razumljivo...

Realpolitik

pre 12 godina

@student_iz_parka
je, imaš pravo to ide mnogo dalje u prošlost, tam negdje do 1918... Do osoba kao Pašić koji su izjavljivali "Šta će nama more? More ne možeš da oreš"... Do 1920. kada se provodio gospodarski teror nad krajevima Trojedne Kraljevine, kada su se delale špekulacije sa novcima i kada se za jedan bezvrijedan dinar moralo izdvajati 2 krune! Kada su u Hrvatskoj i Sloveniji, industrijski najrazvijenim krajevima u novoj državi, gospodarstvenici morali prepisivati vlasništvo nad svojim tvornicama Srbima ili iste izmještati u Srbiji. Kada su nam u Narodnoj skupštini zaklali zastupnike. Ili ako hoće još malo ranije se počelo s provokacijama, kada je 1895. kralj Franjo Josip došao u posjet Zagrebu, a na Cvjetnom placu se umjesto trojedinice vijorio barjak Srbije, a ti isti Srbi su pozdravljali Franju Josipa sa "Živio car", umjesto sa "Živio kralj" budući da Trojedna Kraljevina nije bila krunska zemlja kao Tirol ili Štajerska. Ajde molim te, takvi kvazi-povjesničari kao ti cijelo vrijeme drukaju i ne daju mira nama normalnima koji želimo da se više prestane s glupostima.
Josipović ima pravo na svoje osobno mišljenje, ali nema pravo davati izjave u svojstvu predsjednika Republike koje nemaju smisla jer svi se sjećamo u RH kako i na koji način su se mnogi političari u Srbiji razgovarali te odnosili prema Ivani Dulić-Marković kada je bila, ne tako davno, imenovana na dužnost potpredsjednice... Takva razina obraćanja prema nekom čiji jedini "grijeh" je taj kaj je Hrvatica nije primjerena za divlje zvijeri, a kamoli za zemlju koja teži postati članicom EU. Kaj bi Srbi napravili da mi po Uzelcu raspalimo iz jednostavnog razloga kaj je Srbin i nema veze da li je čovjek sposoban, da li je dobro radio svoj posao u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa već samo da se koncentriramo na brojanje krvnih zrnaca... Daj molim te lijepo ne pričaj bedastoće...

Mile

pre 12 godina

Trebao bi da znaš da je predsednik Skupštine Republike Srbije bio upravo jedan Hrvat iz Subotice .
(bane, 16. decembar 2011 21:59)

Mislis na ovog "Hrvata"? http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/intervju-s-oliverom-dulicem.html
U hrvatskom saboru jeda od tri podpredsjednika MORA biti Srbin.
Zadnji se zvao Slobodan Uzelac.

Ranko Stajic, Krusevac

pre 12 godina

Istorijom opterecene odnose Srba i Hrvata mogu da ublaze i vremenom marginalizuju samo razumni ljudi na celu ova dva naroda. Mislim da je u ovom trenutku to tako.

hitro.hr

pre 12 godina

Stanite malo na balun.Samnom u firmi rade dva srbina.Našem poslodavcu su Srbi spalili rodnu kuću i istjerali roditelje.Posla ima,mi uredno radimo,on uredno plaća.Dikod se pojede i popije,zafrkancija.Rat se rijetko spomene.Dica rastu,škola,bla-bla.U čemu je problem?

susjed

pre 12 godina

Jel se to javlja neko ko je rat gledao sa HRT-a?? Prestanite vise da se folirate kao da samo vi imate moralno pravo da pricate o tom ratu. Taj rat je dozivelo i 2 miliona Srba koji su ziveli sa druge strane Drine pocetkom 90-tih. A moja saznanja ne dolaze sa RTS-a, jer ni tad ga nisam gledao, niti ga gledam sad. A ti nastavi da zivis u realnosti koju ste vi izglasali u Skupstini u vidu deklaracije o domovinskom ratu. I sta vas ko pita, samo se pozovi na deklaraciju. Cim to tako pise tamo, znaci da je istinito.
(student_iz_parka, 17. decembar 2011 13:02)
Nažalost nisam imao sreću da ga gledam na TV, ja sam ga doživio, više mjeseci u podrumu i nekoliko godina u progonstvu, i to je ono najblaže sto sam doživio pa mi nekad teško padne kad mi sole pamet oni koji nemaju takva iskustva.

Das ist Walter !

pre 12 godina

Na zalost u Srbiji ima jos puno bolesnika.Ne Tvrdim da je 91.bilo lako biti Srbin u Hrvatskoj kao ni Hrvat u Srbiji ali nisu balvani postavljani po Srbiji niti se tamo vodio rat.Sta mislite da ja, koji 30-tak godima zivim u jednoj zapadnoj zemlji, pokazujem svoj nacionalizam i neposluh prema vecini,gdje i kako bih zavrsio.Mislim da je problem srbovanja u tome, da ste naviknuti na superiornost ma gdje bili i da se mi svi terbamo prilagodjavati vam,ma koliko vas bilo.Na zalost to vidim i u ovoj divnoj zemlji u kojoj zivim i koja nas je prihvatila, gdje je srpska dijaspora veoma brojna.

Dzoni

pre 12 godina

Svaka cast za Iva, da se svi tako ponasaju odnos bi bio drugaciji izmedju dve zemlje. Naravno kao spoljno politicki predstavnik. Ne bih da komentarisem nijedno unutarnje politicko uredjenje jer predpostavljam da je jednako lose kao u Srbiji, za obicno stanovnistvo. Ali pozitivne odnose jedne prema drugima moramo graditi.

susjed

pre 12 godina

I nisu hrvatske granate padale po Nisu ili Novom sadu, ali su padale po Kninu, Benkovcu, Petrinji, Glini i ostalim mestima gde su Srbi ziveli i bili vecina.

Ali kako se pravimo fini i naivni, pa sve to kao ne znamo. Licemerje bez granica.
(student_iz_parka, 16. decembar 2011 22:15)
Iznenadio bi se koliko si daleko od istine ,tvoje znanje u komentaru koji si napisao mogu okarakterizirati samo kao propaganda RTS. vjerujem da si rat preživio gledajući ga iz televizora. Ali kad sagledam neke stvari, samo ti uživaj u svom neznanju donijet će ti puno dobroga.

djordje

pre 12 godina

odem ponekad da obidjem nesto malo rodbine i prijatelja sto je preostalo kao nacionalna manjina u RH, mislim da bi i ti Ivo to trebao da uradis, pa da vidis da ti ljudi zive kao u avganistanu, Hrvati su zaposleni po drzavnim sluzbama a za Srbe posla nigde nema,rade zemlju a vi im dugujete premije iliti "poticaj" za tri godine, imali su krave ali ste ih unistili sa visokim kamatama i lopovskim otkupnim cenama, ovo pricam vezano za slavoniju, bio sam i na kordunu ali sta da vam napisem o pet baba i dva deda koji tamo zive.Slobodno moze otici ko god zeli a neveruje meni.

student_iz_parka

pre 12 godina

Koliko licemernih komentara ovde. A da li su te barikade i ta pobuna dosli tek tako, pali sa neba? Zasto je Slobi bilo tako lako da okrene Srbe protiv drzave u kojoj zive? Kakav je bio Tudjmanov rezim? Za one koji ne znaju, bio je fasisticki i sovinisticki. Od 90-te su Srbi masovno otpustani iz raznih firmi i preduzeca, 91. je pocela i kampanja nasilja nad civilnim srpskim stanovnistvom. Primer za to su otmice i likvidacije po Zagrebu, Osijeku, Zadru pa cak i Vukovaru. Da ne spominjem masovne likvidacije u Gospicu i Pakrackoj poljani. Tuzilastvu RH je predat spisak sa oko 600 civila velikom vecinom srpske nacionalnosti, koji su likvidirani u Sisku krajem 91. i pocetkom 92. godine. Koliko je samo Srba napustilo Hrvatsku ili prebeglo u Krajinu vec 91. godine? O daljem toku rata je suvisno i govoriti, o zlocinima u Medackom dzepu, pa do bljeska i oluje. I sad se ovde svi pravite blesavi, kao Srbi su sami krivi, sami su se pobunili bez razloga i onda su sami pobegli? Sramota i licemerje bez granica. Da ne pricam kakav je polzaj Srba bio i sta su sve preziveli u Hrvatskoj tokom celog 20. veka. Ili ste i to zaboravili? Istorijat mrznje prema Srbima u Hrvatskoj, i masovni zlocini i progon nad Srbima su mnogo stariji od te 91. Ali kad pricate o balvanima to sve nije bitno? I hocete onda da mi kazete da su samo Srbi krivi za svoj polozaj u Hrvatskoj, a hrvatska drzava koja je u 20. veku vec pocinila jedan genocid nad Srbima, drzava koja je tih 90-tih neskriveno bila fasisticka, nimalo nije odgovorna za to? Pa da su Hrvati u Vojvodini proziveli i deo onoga sto su Srbi u zadnjih 100 godina proziveli u Hrvatskoj, i njihovo ponasanje bi bilo sigurno drugacije.

I nisu hrvatske granate padale po Nisu ili Novom sadu, ali su padale po Kninu, Benkovcu, Petrinji, Glini i ostalim mestima gde su Srbi ziveli i bili vecina.

Ali kako se pravimo fini i naivni, pa sve to kao ne znamo. Licemerje bez granica.

Nemanja

pre 12 godina

Očekujemo da će Josipović sada sa Milanovićem i našom krajišnicom Milankom Opaćić da iznađe rešenje da se ugroženo srpstvo vrati u okvir zaštite kroz redefinisanje Republike Srpske Krajine kao celine i da se u isto vremen obezbedi isplata odštete za skoro milion proteranih krajiških Srba!
Vlada republike Srpske Krajine u egzilu napravila je procenu da je šteta koju su tuđmanove horde nanele Srbima skoro sto milijardi evra! Hrvatska to mora da plati!

bane

pre 12 godina

..."Gdje su hrvatske, albanske, bosnjacke stranke u srpskoj skupstini, ministri u vladi iz redova Albanskog, Madjarskog, i/ili Hrvatskog naroda?.."

(bez amnezije, 16. decembar 2011 20:16)

Zašto ostavljaš komentare na srpskom sajtu kada nemaš ni grubu predstavu o čemu pišeš. Trebao bi da znaš da je predsednik Skupštine Republike Srbije bio upravo jedan Hrvat iz Subotice iako tvoj narod učestvuje u stanovništvu sa mnogo manje % nego što su Srbi (pre proterivanja) učestvovali u Hrvatskoj. Kada dočekamo da neki Srbin postane predsednik vašeg Sabora onda ćemo nastaviti priču.
Nemamo Bošnjaka ministra..hm, hm..Pa ministar sa najdužim ministarskim stažom u Srbiji je upravo Bošnjak Rasim Ljajić, učestvovao je u svim vladama nakon 2000-te godine do danas. Koliko vi imate Bošnjaka u vašoj vladi i sa kolikim stažom?
Ali u pravu si za Albance-ministre, njih nemamo zato što ih u Kosovskoj vladi ima koliko hoćeš, pa ne mogu biti ministri i ovamo i onamo, sami su tako odabrali.

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Mnogi komentatori ne razumiju jednu vrlo važnu stvar, a to je da hrvatski Srbi u Hrvatskoj imaju prava političkog organiziranja kao i djelovanja uz puno uvazavanje njihove nacionalnosti. U Srbiji dobri su samo oni Hrvati, Bošnjaci, Madjari, Rusini ako se osjećaju kao Srbi ili se kriju pod Jugoslavenstom jer samo na taj način mogu ostati i djelovati u politici. Gosp. Delić je najbolji primjer koji, zog vlastite političke karijere negira svoje prave hrvatske korijene.Ovakvih ljudi ima na tisuće, koji da ih se pusti na miru da žive i rade, smisljeno se odriču svog korijenja i identiteta jer sredina u kojoj žive nije zdrava.Nemojte se ljutiti kada Hrvati u Hrvatskoj kažu da su u Srbiji samo oni pravi "Hrvati" koji se ponašaju i izjasnjavaju kao Srbi ili Jugoslaveni.

Ivan

pre 12 godina

Kako da ne. Krivnja da je malo Srba u Hrvatskoj je u Beogradu.

Da podsetimo da se najveći genocid dogodio za vreme 2.sv.rata. Valjda je Beograd kriv za to. Naći će se već neki izgovor za genocid nad Srbima od strane Hrvata. Ipak su to Srbi jelte.

Srbija je pojam za multietničko društvo za Hrvatsku. A istorija 20. veka govori sama za sebe. Prognano i pobijeno je preko MILION Srba od strane Hrvata u 20. veku tako da teško da iko ima neko moralno pravo da priča o Srbima koji su živeli i žive na teritoriji današnje Hrvatske.

Nemanja

pre 12 godina

Ako želi da pokaže Srbima da se kaje zbog svojih zlodela tokom zločinačke akcije Oluja onda Hrvatska treba da se izvini za pogrom nad Srbima, isplati im ratnu odštetu i da prestane da slavi genocidni praznik 5. avgust, takođe da se u školama uči da su u to vreme tuđmanovi plaćenici izvršili genocid na golorukim srpskim narodom, ženama, deci, starcima i proterali ih sa svojih vekovnih ognjišta! Hrvati treba dozvole u Kninu podizanje spomenika borcima Republike Srpske krajine i da svaki predsednik Hrvatske tu dođe da se pokloni i izrazi duboko žaljenje zbog pogroma kojega su Hrvati napravili u avbustu 1995.!

student_iz_parka

pre 12 godina

@(susjed, 17. decembar 2011 01:29)

Jel se to javlja neko ko je rat gledao sa HRT-a?? Prestanite vise da se folirate kao da samo vi imate moralno pravo da pricate o tom ratu. Taj rat je dozivelo i 2 miliona Srba koji su ziveli sa druge strane Drine pocetkom 90-tih. A moja saznanja ne dolaze sa RTS-a, jer ni tad ga nisam gledao, niti ga gledam sad. A ti nastavi da zivis u realnosti koju ste vi izglasali u Skupstini u vidu deklaracije o domovinskom ratu. I sta vas ko pita, samo se pozovi na deklaraciju. Cim to tako pise tamo, znaci da je istinito.

Marijo

pre 12 godina

"Nažalost, rat je strahota u kojoj su i pripadnici hrvatske manjine u Srbiji teško stradali..."


Tačno, ali sigurno NI BLIZU onoga koliko su Srbi stradali u Hrvatskoj! Ali ni za milioniti deo!!!
A to ja kao Hrvat iz Novog Sada mogu da posvedočim javno na svakoj televiziji ako treba! Nijedan prijatelj i komšija Srbin me nikada nije napustio niti bilo šta ružno rekao čak i dok su prihvatali u svoje domove rođake Srbe proterane iz Hrvatske u oluji!
Srbija je jedina ostala multietnička država a pogledajte etničku strukturu današnje Hrvatske!
Kada Hrvatska priča o pravima manjina to je oličenje ironije.

Sabre

pre 12 godina

Hahahahahaha, sta mu je ovo trebalo, bio mi je pre ove izjave simpatican?
Da, onih 5 srba koje niste proterali iz Hrvatske siguran sam da zive sjajno i zahvaljuju vam svaki dan na uzornosti svog polozaja. Bitch, please.

Friedrich

pre 12 godina

Hrvatska je uistinu na uzoran nacin uredila polozaj manjina, a napose srpske manjine da bi posve sigurno dobila sve pohvale Njegove Uzoritosti Blazenog kardinala Stepinca i nesto malo manje uzoritog dr. Ante Pavelica.

student_iz_parka

pre 12 godina

Koliko licemernih komentara ovde. A da li su te barikade i ta pobuna dosli tek tako, pali sa neba? Zasto je Slobi bilo tako lako da okrene Srbe protiv drzave u kojoj zive? Kakav je bio Tudjmanov rezim? Za one koji ne znaju, bio je fasisticki i sovinisticki. Od 90-te su Srbi masovno otpustani iz raznih firmi i preduzeca, 91. je pocela i kampanja nasilja nad civilnim srpskim stanovnistvom. Primer za to su otmice i likvidacije po Zagrebu, Osijeku, Zadru pa cak i Vukovaru. Da ne spominjem masovne likvidacije u Gospicu i Pakrackoj poljani. Tuzilastvu RH je predat spisak sa oko 600 civila velikom vecinom srpske nacionalnosti, koji su likvidirani u Sisku krajem 91. i pocetkom 92. godine. Koliko je samo Srba napustilo Hrvatsku ili prebeglo u Krajinu vec 91. godine? O daljem toku rata je suvisno i govoriti, o zlocinima u Medackom dzepu, pa do bljeska i oluje. I sad se ovde svi pravite blesavi, kao Srbi su sami krivi, sami su se pobunili bez razloga i onda su sami pobegli? Sramota i licemerje bez granica. Da ne pricam kakav je polzaj Srba bio i sta su sve preziveli u Hrvatskoj tokom celog 20. veka. Ili ste i to zaboravili? Istorijat mrznje prema Srbima u Hrvatskoj, i masovni zlocini i progon nad Srbima su mnogo stariji od te 91. Ali kad pricate o balvanima to sve nije bitno? I hocete onda da mi kazete da su samo Srbi krivi za svoj polozaj u Hrvatskoj, a hrvatska drzava koja je u 20. veku vec pocinila jedan genocid nad Srbima, drzava koja je tih 90-tih neskriveno bila fasisticka, nimalo nije odgovorna za to? Pa da su Hrvati u Vojvodini proziveli i deo onoga sto su Srbi u zadnjih 100 godina proziveli u Hrvatskoj, i njihovo ponasanje bi bilo sigurno drugacije.

I nisu hrvatske granate padale po Nisu ili Novom sadu, ali su padale po Kninu, Benkovcu, Petrinji, Glini i ostalim mestima gde su Srbi ziveli i bili vecina.

Ali kako se pravimo fini i naivni, pa sve to kao ne znamo. Licemerje bez granica.

djordje

pre 12 godina

odem ponekad da obidjem nesto malo rodbine i prijatelja sto je preostalo kao nacionalna manjina u RH, mislim da bi i ti Ivo to trebao da uradis, pa da vidis da ti ljudi zive kao u avganistanu, Hrvati su zaposleni po drzavnim sluzbama a za Srbe posla nigde nema,rade zemlju a vi im dugujete premije iliti "poticaj" za tri godine, imali su krave ali ste ih unistili sa visokim kamatama i lopovskim otkupnim cenama, ovo pricam vezano za slavoniju, bio sam i na kordunu ali sta da vam napisem o pet baba i dva deda koji tamo zive.Slobodno moze otici ko god zeli a neveruje meni.

Risnjak

pre 12 godina

Sabre i Jasmine.....
kada jednom i u Srbiji budu bili onoliko Hrvata u vladajucoj stranci kao Srba u Hrvatskoj vladajucoj stranci, onda bi se cak i vas dvoje moglo poslusati... prije bas i nema smisla, jer ste zatucani da je to strasno ! Na pitanje dali u Hrvatskoj uopce postoje nacionalne manjine, ti samo mogu odgovorit sa DA, i to dosta, i nitko od njih se ne buni i politizira sa balvanima na cesti i puskom u ruci ! ...da se jednom sam pocnes educirat umjesto da drugima prepustas da za tebe misle i govore, vec bi to odavno razumio, ali eto... ti pak ne kuzis nista....
Sabre... 5 Srba ??? Tocno, najmanje toliko ce sjedit u Saboru ! Primjecujes ti nesto ?! Koliko Hrvata sjedi u Skupstini Srbije ? I sta cemo sa tim Hrvatima potjeranih iz Vojvodine, gdje rata nije titi bilo ?! Vi opet samo po starome.... samo o psljedicama, a nikako o uzroku svega toga ! Objektivnost je vama dvojici jedna velika nepoznanica u zivotu, jel tako ?

Nemanja

pre 12 godina

Očekujemo da će Josipović sada sa Milanovićem i našom krajišnicom Milankom Opaćić da iznađe rešenje da se ugroženo srpstvo vrati u okvir zaštite kroz redefinisanje Republike Srpske Krajine kao celine i da se u isto vremen obezbedi isplata odštete za skoro milion proteranih krajiških Srba!
Vlada republike Srpske Krajine u egzilu napravila je procenu da je šteta koju su tuđmanove horde nanele Srbima skoro sto milijardi evra! Hrvatska to mora da plati!

bane

pre 12 godina

..."Gdje su hrvatske, albanske, bosnjacke stranke u srpskoj skupstini, ministri u vladi iz redova Albanskog, Madjarskog, i/ili Hrvatskog naroda?.."

(bez amnezije, 16. decembar 2011 20:16)

Zašto ostavljaš komentare na srpskom sajtu kada nemaš ni grubu predstavu o čemu pišeš. Trebao bi da znaš da je predsednik Skupštine Republike Srbije bio upravo jedan Hrvat iz Subotice iako tvoj narod učestvuje u stanovništvu sa mnogo manje % nego što su Srbi (pre proterivanja) učestvovali u Hrvatskoj. Kada dočekamo da neki Srbin postane predsednik vašeg Sabora onda ćemo nastaviti priču.
Nemamo Bošnjaka ministra..hm, hm..Pa ministar sa najdužim ministarskim stažom u Srbiji je upravo Bošnjak Rasim Ljajić, učestvovao je u svim vladama nakon 2000-te godine do danas. Koliko vi imate Bošnjaka u vašoj vladi i sa kolikim stažom?
Ali u pravu si za Albance-ministre, njih nemamo zato što ih u Kosovskoj vladi ima koliko hoćeš, pa ne mogu biti ministri i ovamo i onamo, sami su tako odabrali.

ogledalo je čudesna stvar...

pre 12 godina

@Friedrich

Ne želim ispasti cinik, ali komšo, umij se, osvrni se, uštipni se, upitaj se, udahni, kreni od sebe...bit će ti lakše...
Naprosto je nevjerojatno da i danas postoji u tolikoj mjeri vas u Srbiji koji se hranite Slobinom retorikom...vi ste nama, mi smo vama, vi ćete nama pa ćemo i mi vama...
Mislim, krenite nekim drugim smjerom, pokušajte, suočite se s katarzom i krenite dalje. Ne možete ovakvim stavom unaprijediti ni sebe, a kamoli međususjedske odnose, a samo se osvrnite i realno pogledajte kako loše odnose sa susjedima imate... Zar su je to stvarno "belosvetska zavjera protiv nebeskog naroda?" Ima li Vatikan prste? Mislim dajte ljudi...
Prihvatite konačno neke stvari pa makar Vam nisu po volji i krenite naprijed više... Vi tapkate u mjestu pa napravite korak nazad i tako stalno... I neće Vam sunce svanuti samo od sebe...
A ti kolega zazivaj Pavelića do sutra...vraćaj se u ropotarnice prošlosti...na taj način jedino vraćaš sebe unazad...

Lepi Cane

pre 12 godina

Srpska nacionalna manjina u RH ima više prava nego što će hrvatska manjina u Srbiji ikada imati. A krivnja što vas je tako malo u RH je prvenstveno u Beogradu. Bojim se da vam elite ništa nisu naučile pa isto to ponavljaju na Kosovu. Prvo barikade, a nakon toga traktori. Sve to lijepo orkestrirano od krugova iz Beograda koji vama, kao cijelokupnom narodu, ne žele dobro.

Nemanja

pre 12 godina

Ako želi da pokaže Srbima da se kaje zbog svojih zlodela tokom zločinačke akcije Oluja onda Hrvatska treba da se izvini za pogrom nad Srbima, isplati im ratnu odštetu i da prestane da slavi genocidni praznik 5. avgust, takođe da se u školama uči da su u to vreme tuđmanovi plaćenici izvršili genocid na golorukim srpskim narodom, ženama, deci, starcima i proterali ih sa svojih vekovnih ognjišta! Hrvati treba dozvole u Kninu podizanje spomenika borcima Republike Srpske krajine i da svaki predsednik Hrvatske tu dođe da se pokloni i izrazi duboko žaljenje zbog pogroma kojega su Hrvati napravili u avbustu 1995.!

student_iz_parka

pre 12 godina

@(susjed, 17. decembar 2011 01:29)

Jel se to javlja neko ko je rat gledao sa HRT-a?? Prestanite vise da se folirate kao da samo vi imate moralno pravo da pricate o tom ratu. Taj rat je dozivelo i 2 miliona Srba koji su ziveli sa druge strane Drine pocetkom 90-tih. A moja saznanja ne dolaze sa RTS-a, jer ni tad ga nisam gledao, niti ga gledam sad. A ti nastavi da zivis u realnosti koju ste vi izglasali u Skupstini u vidu deklaracije o domovinskom ratu. I sta vas ko pita, samo se pozovi na deklaraciju. Cim to tako pise tamo, znaci da je istinito.

Ivan

pre 12 godina

Kako da ne. Krivnja da je malo Srba u Hrvatskoj je u Beogradu.

Da podsetimo da se najveći genocid dogodio za vreme 2.sv.rata. Valjda je Beograd kriv za to. Naći će se već neki izgovor za genocid nad Srbima od strane Hrvata. Ipak su to Srbi jelte.

Srbija je pojam za multietničko društvo za Hrvatsku. A istorija 20. veka govori sama za sebe. Prognano i pobijeno je preko MILION Srba od strane Hrvata u 20. veku tako da teško da iko ima neko moralno pravo da priča o Srbima koji su živeli i žive na teritoriji današnje Hrvatske.

Oprostiti ali ne i zaboraviti..

pre 12 godina

(Marijo, 16. decembar 2011 19:25)

Daj mi reci da li bi Srbija danas bila multietnička država za koju navodno tvrdiš da je i da li bi te komšije u trenutku najvećih ratnih zločina nakon drugog svjetskog rata lijepo gledali da je Hrvatska izvršila agresiju na Srbiju i danonoćno granatirala gradove po Srbiji kao što je bio slučaj u Hrvatskoj?! Čovječe da li je tebi jasno da se u Hrvatskoj vodio RAT, da su granate pobunjenih Srba padale po civilnim ciljevima u Vukovaru, Osijeku, Dubrovniku, Gospiću, Zagrebu a ne po Beogradu, N. Sadu ili Nišu. I onda ti nama pričaš o današnjoj etničkoj strukturi Hrvatske i kako je Srbija multietnička država.
Hrvatska je i danas multietnička država, bila bi i u većem broju da hrvatski Srbi nisu bili instrument u politici Slobodana Miloševića o stvaranju velike Srbije. Izravna posljedica toga je da je velik broj pobunjenih Srba iz okupiranih područja Hrvatske pobjegao 1995g i zbog toga je u Hrvatskoj danas mnogo manji broj Srba nego prije rata. Danas Srbin u Hrvatskoj ima bolji standard i bolje živi nego Srbin u Srbiji! Nije oličenje ironije kad Hrvatska priča o pravima manjina, oličenje ironije je kada se u Srbiji postavlja pitanje obeštećenja izbjeglih Srba a ujedno se negira agresija na Hrvatsku, postojanje ratnih logora na tlu Srbije kao i pitanje odštete prema Hrvatskoj zbog 28 milijardi eura štete koje su Srbi napravili haračenjem i paljenjem po Hrvatskoj.

bez amnezije

pre 12 godina

(Marijo, 16. decembar 2011 19:25)

Bas me zanima kako bi na tebe gledali susjedi Srbi da si ti i ostali vojvodanski Hrvati balvanizirali pa onda danonocno granatirali sve oko sebe, da ste prvo pobili dio a potom protjerali svo ne-hrvatsko pucanstvo iz Vojvodine, popljackali i popalili 1/3 Srbije. Hrvati su iz Srbije protjerani samo zato sto su Hrvati, a Srbi su iz Hrvatske bjezali u panici, ne zato sto su svi oni cinili zlo, nego zato sto su jako dobro znali sto se oko njih dogadjalo punih pet godina na 1/3 okupiranog teritorija Hrvatske. Ni danas se mnogi ne vracaju iako je HR svaku kucu popravila bez obzira jel rijec o branitelju ili onom s druge strane. U Srbiji vlada totalna amnezija ali u Hrvatskoj jako dobro znaju tko je napravio $50 mlrd direktne stete i 7 potpuno izgubljenih turistickih sezona. I pored svega u hrvatskom Saboru sjede mnogi Srbi, srpske stranke su u vladajucoj koaliciji, a pojedinci su i u ostalim strankama. Gdje su hrvatske, albanske, bosnjacke stranke u srpskoj skupstini, ministri u vladi iz redova Albanskog, Madjarskog, i/ili Hrvatskog naroda?

mario

pre 12 godina

(Risnjak, 16. decembar 2011 18:25)
Ne vrijedi ti objašnjavati jer kod njih vlada amnezija za ono što su činili od 1991-1995 i što je bio uzrok svemu.

Bojan Janković

pre 12 godina

Kao građaninu Srbije, jako mi je drago da su "u Srbiji učinjeni veliki koraci napred kada je reč o hrvatskoj nacionalnoj manjini".

susjed

pre 12 godina

I nisu hrvatske granate padale po Nisu ili Novom sadu, ali su padale po Kninu, Benkovcu, Petrinji, Glini i ostalim mestima gde su Srbi ziveli i bili vecina.

Ali kako se pravimo fini i naivni, pa sve to kao ne znamo. Licemerje bez granica.
(student_iz_parka, 16. decembar 2011 22:15)
Iznenadio bi se koliko si daleko od istine ,tvoje znanje u komentaru koji si napisao mogu okarakterizirati samo kao propaganda RTS. vjerujem da si rat preživio gledajući ga iz televizora. Ali kad sagledam neke stvari, samo ti uživaj u svom neznanju donijet će ti puno dobroga.

Miloš (ja sam kao Srbin, a Marijo je kao Hrvat)

pre 12 godina

(Marijo, 16. decembar 2011 19:25)

Prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj su daleko ispred onih u Srbiji. A to ćeš, "sunarodnjače" moj, tek vidjeti tijekom vašeg pregovora o ulasku u EU, kada budete mijenjali većinu zakona o zaštiti i pravima nacionalnih manjina (jer su loši).

DARKO

pre 12 godina

U RH nije isto živjeti u Lici i Kordunu te Slavoniji kao što je u Zagrebačkoj regiji, Istri i Dalamaciji.To su dva svijeta po razvoju bila i prije a sad je taj jaz još i veći. Ovo što su neki naveli da je jadan život tamo i da im nisu isplaćeni poticaji u poljoprivedi treba istaknuti da tu nisu isplaćeni poticaji ni Hrvatima i ostalima tako da je to današnja realnost. U mom kraju niti jedan Srbin nije bez posla a i oni koji su pobjegli vratili su se nakon domovinskog rata jer su hodali po Srbiji i Crnoj Gori pa su vidjeli da je ipak bolji život i lakše preživjeti nego tamo gdje su mislili da ce teći med i mlijeko.

Realpolitik

pre 12 godina

@student_iz_parka
je, imaš pravo to ide mnogo dalje u prošlost, tam negdje do 1918... Do osoba kao Pašić koji su izjavljivali "Šta će nama more? More ne možeš da oreš"... Do 1920. kada se provodio gospodarski teror nad krajevima Trojedne Kraljevine, kada su se delale špekulacije sa novcima i kada se za jedan bezvrijedan dinar moralo izdvajati 2 krune! Kada su u Hrvatskoj i Sloveniji, industrijski najrazvijenim krajevima u novoj državi, gospodarstvenici morali prepisivati vlasništvo nad svojim tvornicama Srbima ili iste izmještati u Srbiji. Kada su nam u Narodnoj skupštini zaklali zastupnike. Ili ako hoće još malo ranije se počelo s provokacijama, kada je 1895. kralj Franjo Josip došao u posjet Zagrebu, a na Cvjetnom placu se umjesto trojedinice vijorio barjak Srbije, a ti isti Srbi su pozdravljali Franju Josipa sa "Živio car", umjesto sa "Živio kralj" budući da Trojedna Kraljevina nije bila krunska zemlja kao Tirol ili Štajerska. Ajde molim te, takvi kvazi-povjesničari kao ti cijelo vrijeme drukaju i ne daju mira nama normalnima koji želimo da se više prestane s glupostima.
Josipović ima pravo na svoje osobno mišljenje, ali nema pravo davati izjave u svojstvu predsjednika Republike koje nemaju smisla jer svi se sjećamo u RH kako i na koji način su se mnogi političari u Srbiji razgovarali te odnosili prema Ivani Dulić-Marković kada je bila, ne tako davno, imenovana na dužnost potpredsjednice... Takva razina obraćanja prema nekom čiji jedini "grijeh" je taj kaj je Hrvatica nije primjerena za divlje zvijeri, a kamoli za zemlju koja teži postati članicom EU. Kaj bi Srbi napravili da mi po Uzelcu raspalimo iz jednostavnog razloga kaj je Srbin i nema veze da li je čovjek sposoban, da li je dobro radio svoj posao u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa već samo da se koncentriramo na brojanje krvnih zrnaca... Daj molim te lijepo ne pričaj bedastoće...

Dzoni

pre 12 godina

Svaka cast za Iva, da se svi tako ponasaju odnos bi bio drugaciji izmedju dve zemlje. Naravno kao spoljno politicki predstavnik. Ne bih da komentarisem nijedno unutarnje politicko uredjenje jer predpostavljam da je jednako lose kao u Srbiji, za obicno stanovnistvo. Ali pozitivne odnose jedne prema drugima moramo graditi.

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Mnogi komentatori ne razumiju jednu vrlo važnu stvar, a to je da hrvatski Srbi u Hrvatskoj imaju prava političkog organiziranja kao i djelovanja uz puno uvazavanje njihove nacionalnosti. U Srbiji dobri su samo oni Hrvati, Bošnjaci, Madjari, Rusini ako se osjećaju kao Srbi ili se kriju pod Jugoslavenstom jer samo na taj način mogu ostati i djelovati u politici. Gosp. Delić je najbolji primjer koji, zog vlastite političke karijere negira svoje prave hrvatske korijene.Ovakvih ljudi ima na tisuće, koji da ih se pusti na miru da žive i rade, smisljeno se odriču svog korijenja i identiteta jer sredina u kojoj žive nije zdrava.Nemojte se ljutiti kada Hrvati u Hrvatskoj kažu da su u Srbiji samo oni pravi "Hrvati" koji se ponašaju i izjasnjavaju kao Srbi ili Jugoslaveni.

pozdrav iz Zagreba...

pre 12 godina

@Marijo

Da je ovo o čemu ti pričaš bilo u većini slučajeva tada predsjednik Josipović ovo nikad nebi izjavio...budi siguran...

Meni osobno je drago da je bilo i ovakvih pozitivnih slučajeva, ali vjeruj mi, bilo ih je i u Hrvatskoj...samo u mojoj zgradi su ama baš svi Srbi ostali i svaki od njih mi kaže da mu je drago što je ostao i da mu za vrijeme rata nije vlas sa glave pala...lako je pričati o mjestima koje rat nije na pravi način zahvatio iako su svi zajedno sa mnom odlazili u skolonište...nadam se da je to samo po sebi razumljivo...

Stipe

pre 12 godina

@ Ako želi da pokaže Srbima da se kaje zbog svojih zlodela tokom zločinačke akcije Oluja onda Hrvatska treba da se izvini za pogrom nad Srbima, isplati im ratnu odštetu i da prestane da slavi genocidni praznik 5. avgust, takođe da se u školama uči da su u to vreme tuđmanovi plaćenici izvršili genocid na golorukim srpskim narodom, ženama, deci, starcima i proterali ih sa svojih vekovnih ognjišta! Hrvati treba dozvole u Kninu podizanje spomenika borcima Republike Srpske krajine i da svaki predsednik Hrvatske tu dođe da se pokloni i izrazi duboko žaljenje zbog pogroma kojega su Hrvati napravili u avbustu 1995.!
(Nemanja, 17. decembar 2011 14:08)

Nemanja! Naravno, propustio si spomenuti da bi bilo obavezno da zbog patnji Srbiji ustupimo Brac i Hvar, juzni dio Velebita te luku Rijeka. Osim toga, svim povratnicima Hrvatska drzava je duzna, najkasnije do 15.07.2012. godine sazidati vikendice na Jadranu (sa bazenom i teniskim terenom). Ujedno, drzava ih je duzna uzdrzavati kroz mjesecne mirovine od 2000 eura, a u mjesece kada se hrvatski predjednik dodje klanjati onom tvom spomeniku u Kninu ide i duplo primanje. Takodjer, isti ti imaju pravo na zastupstvo na motorne pile Stihl ali ce ih se lijepo zamoliti (i platiti) 300 eura dnevno da ne postavljaju barikade, osobito preko ljeta. Jedino bi (ako je moguce da se ne uvrijedite na prijedlog) skruseno trazili da za vrijeme raznih slava ne ispaljujete rakete po najblizem gradu. Ako pak to mislite uciniti, molimo Vas da nam javite kako bi opet otisli u podrume.

Hvala unaprijed...

susjed

pre 12 godina

Jel se to javlja neko ko je rat gledao sa HRT-a?? Prestanite vise da se folirate kao da samo vi imate moralno pravo da pricate o tom ratu. Taj rat je dozivelo i 2 miliona Srba koji su ziveli sa druge strane Drine pocetkom 90-tih. A moja saznanja ne dolaze sa RTS-a, jer ni tad ga nisam gledao, niti ga gledam sad. A ti nastavi da zivis u realnosti koju ste vi izglasali u Skupstini u vidu deklaracije o domovinskom ratu. I sta vas ko pita, samo se pozovi na deklaraciju. Cim to tako pise tamo, znaci da je istinito.
(student_iz_parka, 17. decembar 2011 13:02)
Nažalost nisam imao sreću da ga gledam na TV, ja sam ga doživio, više mjeseci u podrumu i nekoliko godina u progonstvu, i to je ono najblaže sto sam doživio pa mi nekad teško padne kad mi sole pamet oni koji nemaju takva iskustva.

Mile

pre 12 godina

Trebao bi da znaš da je predsednik Skupštine Republike Srbije bio upravo jedan Hrvat iz Subotice .
(bane, 16. decembar 2011 21:59)

Mislis na ovog "Hrvata"? http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/intervju-s-oliverom-dulicem.html
U hrvatskom saboru jeda od tri podpredsjednika MORA biti Srbin.
Zadnji se zvao Slobodan Uzelac.

hitro.hr

pre 12 godina

Stanite malo na balun.Samnom u firmi rade dva srbina.Našem poslodavcu su Srbi spalili rodnu kuću i istjerali roditelje.Posla ima,mi uredno radimo,on uredno plaća.Dikod se pojede i popije,zafrkancija.Rat se rijetko spomene.Dica rastu,škola,bla-bla.U čemu je problem?

Das ist Walter !

pre 12 godina

Na zalost u Srbiji ima jos puno bolesnika.Ne Tvrdim da je 91.bilo lako biti Srbin u Hrvatskoj kao ni Hrvat u Srbiji ali nisu balvani postavljani po Srbiji niti se tamo vodio rat.Sta mislite da ja, koji 30-tak godima zivim u jednoj zapadnoj zemlji, pokazujem svoj nacionalizam i neposluh prema vecini,gdje i kako bih zavrsio.Mislim da je problem srbovanja u tome, da ste naviknuti na superiornost ma gdje bili i da se mi svi terbamo prilagodjavati vam,ma koliko vas bilo.Na zalost to vidim i u ovoj divnoj zemlji u kojoj zivim i koja nas je prihvatila, gdje je srpska dijaspora veoma brojna.

Ranko Stajic, Krusevac

pre 12 godina

Istorijom opterecene odnose Srba i Hrvata mogu da ublaze i vremenom marginalizuju samo razumni ljudi na celu ova dva naroda. Mislim da je u ovom trenutku to tako.