Četvrtak, 08.12.2011.

09:26

Kanađani našli zlato u Žagubici?

Kanadska kompanija “Avala risorsis” je nastavila istraživanja u okolini Žagubice, ponovo pronašla značajne rezerve zlata, pišu Novosti.

Izvor: Novosti

Kanaðani našli zlato u Žagubici? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

i...?

pre 12 godina

Cvetkovicu, koliko je rudnika otvoreno?
Pokrenite privredu i EU nemojte nista da pitate,samo ce nas potraziti da im se pridruzimo ako su ova nalazista tacna.
Nece trebati nikavi uslovi,samo da rudnik ostane u drzavnom vlasnistvu i da nadzor nad rudom bude totalitaran,da nemoze da se pljacka niti koristi u izborne svrhe

srb

pre 12 godina

Na osnovu rezultata iz par bušotina "Novosti" pišu o nekakvim ogromnim rezervama zlata. Da nije žalosno bilo bi mnogo smešno.
Svaki normalan rudarski inženjer zna da do definisanja rezervi koje mogu profitabilno da se otkopaju, to jest da pokriju potrebne investicije za otvaranje rudnika, treba uložiti mnogo novca u istraživanje odnosno istražno bušenje. Na osnovu podataka iz nekoliko bušotina jedino što Avala može da zaključi je da je istražno polje potencijalno i da vredi nastaviti istraživanja u narednim godinama. Tek kad skupe dovoljno podataka o sadržajima zlata u bušotinama sledi nekoliko godina analiza isplativosti otkopavanja odnosno definisanja profitabilnih rezervi.
Prema tome, u narednih 5 do 10 godina nema ništa od rudnika zlata kod Žagubice ili Majdanpeka, ako se uopšte definišu profitabilne rezerve.
Ukoliko i počne eksploatacija zlata, prema našem Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima, svo proizvedeno zlato (bilo da zlatne poluge proizvode domaće ili strane kompanije) mora prvo biti ponuđeno na prodaju Narodnoj Banci Srbije.
Uz to rojaliti taksa koja se plaća državi Srbiji je 5% od vrednosti nakon odbijanja troškova metalurške prerade (troškovi prerade se kreću oko 150-200 $/kg), i to je jedna od većih taksi u svetu. U Čileu, takse se kreću od 0-5% zavisno od godišnjeg kapaciteta proizvodnje (veća proizvodnja - veća taksa). Čile je reper za rudarsku proizvodnju u svetu.

http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:xTmMLYWcQS8J:www.ibram.org.br/sites/1300/1382/00000615.pdf+Chile+royalty+tax+gold&hl=en&pid=bl&srcid=ADGEESimF_ottB-FUvebNgcw3ffrdty5DcDrGYLvIZo4Gh5ma_IoIMd0e5tQ7R_g1fuLaN-FuDW8jPmqk1Gm8zVomsRv9IxLv05FREBa8PTOxJN_e-QOeY95Zo69b_-ru26qZTAz_PbH&sig=AHIEtbTa5dnxsPlWODgG-07UtDuZX3WFYA

Zlatko

pre 12 godina

Ono sto ne ode u Kanadu,otici ce u Beograd.
A ne bi me iznenadilo,da se pojave bageri iz Kolubare.

Zagubica i okolina,imace samo rupe od kopanja.

Pancevac

pre 12 godina

Mikica
Zlato nije 'naše' već pripada gradjanima tj. opštini na čijoj se teritoriji nalazi, a koji će za eksploataciju od kompanije dobiti radna mesta, plate i dobrinose, a opština poreze i druge nadoknade.

@Mikica
Kada bi se kezili.

Pancevo ima hemijsku industriju,ubedljivo najvecu na Balkanu.
Rafinerija nafte,Petrohemija,Azotara.
20% budzeta Srbije,puni se od tih fabrika.

Znas sta imaju pancevci od toga?
Zagadjen vazduh i razne tumore.
Nista drugo.

Sve pare odlaze u Beograd.
Novih radnih mesta nema,a i ko radi,nije siguran za sutra.
A fabrike,odavno nisu pancevacke,vojvodjanske,a sad ni srpske.
Vlasnici su rusi. Zarada ide u Moskvu,a pdv i ostale takse u Beograd.
Nama ostaje tumor ili rak.
Ima jos ulica u samom centru,koje nemaju asfalt ni kanalizacioni sistem,jos manje fiksne telefone ili gas.Toliko o parama za opstinu.
Cak nam je i gradonacelnik izabran od strane Boegrada,za svaki slucaj.

Zagubica i njena okolina,ne bi imala ni Z od zlata.

Prava prica o Srbiji.

dwd

pre 12 godina

што су ближи избори веће су шансе за нова налазишта...створити регион па бомбардовати.опробан рецепт наших пријатеља

Laznica

pre 12 godina

Kao prvo,Jasikovo nema nikakve veze sa "Kraku Biger"
"Kraku Biger" Spada pod Zagubickom opstinom,tacnije Laznica!
Svako ima svoje misljenje,ali bilo bi dobro kad bi stvarno otvorili taj rudnik.
To bi bilo dobro za celu Srbiju sa tolkom kolicinom "ZLATA"
Ako ste upuceni u proslost kada je Bor bio jedan od najacih rudnika u Jugoslaviji,cela tadasnja Jugoslavija je Zivela lepo i kvalitetno.

Nikola

pre 12 godina

Kako je lepo videti ljude koji komentarisu o ovom predelu, a ne znaju ni gde se nalazi.
Prvo, da drzava zeli da eksplatise zlato, bakar, cink, morala bi da odvoji ogromna sredstva koja ona nema. U Timockoj krajni postoje 2 aktivna, i jako bogata rudnika. To su rudnik bakra Bor, i rudnik bakra i zlata Majdanpek. Na ovom prostoru ukoliko se istrazivanja zavrse mogu se izgraditi jos dva rudnika, a to su: Rudnik zlata "Knjazevac"(ponovo ponavljam to mesto pripada opstini Majdanpek) i Rudnik zlata Blagojev kamen, koji je da potsetim zatvoren zbog nesposobnosti drzave da ulaze u to (Hvala ti Milosevicu sto si nas unistio). Isplativost bi se osetila kroz par godina jer u ta 2 rudnika koji bi se otvorili postoji neverovatna kolicina zlata.
Vec 10 godina se prica o selidbi grada Majdanpeka zbog ogromne kolicine zlata koja se nalazi tacno ispod grada, ali drzavu izgleda ne zanima da to radi, jer mislim da svi znamo koliko para je za to potrebno(Da napomenem da su istrazivanja pokazala da bi se drzavi to i te kako isplatilo).
Toliko toga se uzima iz ovog kraja, a vlast nas tretira kao stoku koja zivi po brdima i kojoj nije potrebno nista pa cak ni put ni pruga(da ne bude zabune ovom recenicom mislim i na sebe jer zivim u ovoj oblasti).

Alisa u zemlji cuda

pre 12 godina

Ja ne razumem zasto svoj razvoj zelimo da zasnivamo na prljavim tehnologijama. I jos kad pomislim da ce da se gradi neka rafinerija u Smederevu, nadam se da to toga nece doci, podilaze me zmarci. Zivimo po principu posle nas potop. Ne daj boze da smo culi za odrziv razvoj i da mislimo na one sto ce doci posle nas.

Silver Surfer

pre 12 godina

@ mile
Ko je nas sprecavao sve ove godine da vrsimo istrazivanja, utvrdimo tacne kolicine zlata i na kraju zapocnemo eksploataciju?
Pa ovi sada nisu u stanju da nam saopste tacan broj radnika koji su radili u Zemunu gde se desila tragedija kad su radnici zatrpani zbog klizista.
Dok ne shvatimo da sami treba da se menjamo, da imamo drugaciji odnos prema sopstvenoj drzavi i njenim bogatstvima, da nam rad bude na prvom mestu a ne zamajavanje mitovima i teorijama zavere, do tada ce nasa bogatstva otkrivati i krcmiti neko drugi.

...

pre 12 godina

To ostaviti nama! Kakvi Kanadjani ni vize nam ne daju niti nista a odavde da odnose zlato. Pazi da nece.. To je generacijsko nasledje i to trebamo zastititi. Ni slucajno ne dozvoliti, kada ste culi da Africka ili Srpska kompanija kopa po Americi zlato ili bilo sta? Ne vec je Americkim drzavljanima oduzeto zlato i vlada je drzala zlato da bi imala pokrice za dolar... Ni slucajno, ako ovo prodje masivan strajk i opsta neposlusnost, svi se nadam da cemo braniti to, to je katastrofa sto su nasli inace, pogledajte kako je irak i gadafi, kako su oni prosli... to braniti i pametno braniti i u svetu, naci nekog ozbiljnog zastitnika isto, necemo biti valjda robovi decenijama i bivati iskorisceni

dalibor

pre 12 godina

ja ne bih verovao Avali ni rec.Pa jos dok su se zvali Dundee isto su tako 5-6 puta od 2004god pompezno objavljivali da su nalazili ogromna lezista bakra i zlata na crnom vrhu,molibdena u surdulici(pa gde im je taj rudnik koji su planirali jos pre 4 god) pa nista od svega itd.mislim da oni ovakvim izjavama zele da opravdaju trosenje(pranje) novca koji im stize(ko zna odakle) i izvuku jos novca od investitora koji su daleko i nemaju pojima gde bacaju novac.to je samo fora da bi se istrazivanja nastavila i dobio budzet za narednu godinu.

Nikola

pre 12 godina

Da zaboravih da napisem. Jasikovo, Leskovo, Vlaole gde se sprovode istrazivanja ne pripadaju opstini Zagubica, vec opstini Majdanpek.
TK!

Mikica

pre 12 godina

Zlato nije 'naše' već pripada gradjanima tj. opštini na čijoj se teritoriji nalazi, a koji će za eksploataciju od kompanije dobiti radna mesta, plate i dobrinose, a opština poreze i druge nadoknade.

I navedite mi jednu srpsku kompaniju koja se bavi ovim poslom i koja ima potrebnu tehnologiju, i koja uspesno posluje van Srbije?

darkos

pre 12 godina

Kanadjani vec desetak godina istrazuju na raznim lokalitetima Timocke krajine. Ulozili su dosta u istrazivanje. A ko misli da je drzava dobar poslodavac, neka pogleda bilo koje drustveno preduzece. Prenatrpano rodjacima i politickim poslusnicima na svim nivoima.
Drzava treba da zareze dobranu naknadu za eksplotaciju i da "izmuze" kompaniju sto vise, ali i da ostane neki profit kompaniji.
Jos jedna primedba: Da je na Kosovu '99 bilo 10-50 milijardi dolara kapitala stranih kompanija, rata nikada ne bi ni bilo. Veliki broj stranih kompanija su garant stabilnosti.

I posle Slobe Slobo

pre 12 godina

Aman ljudi dokle vise pesimizma! Kako ne vidite koristi od tog zlata, ukoliko je naravno cela prica pouzdana. Najmanje dve koristi mozemo da imamo.

1. Nije tacno da gradjani nece imati koristi. Zar politicari nisu gradjani? Zar njihova stambena i ostala materijalna pitanja ne treba da se rese? I oni su ljudi! Kako mislite da se upravlja drzavoma da se pri tome misli na neresene privatne probleme?
2. Zlata cemo dobiti mrvice, ali zato jalovine ce da ostanu milioni tona!
Zamislite sta sve mozemo da uradimo sa tom jalovinom! Evo recimo deca mogu da se ugraju u njoj i da prave kule od jalovine, kud ces lepse igre!
Ja sam se kao mali kad sam isao na more igrao u pesku, secam se koliko mi je bilo lepo.

Prema tome, pustite nase politicare da rade, misle oni i na nasu decu (kad se uvoze vakcine).

Citizen

pre 12 godina

ne lozite se amateri. to nisu znacajne sume zlata, ni po gramu ni u apsolutnoj vrednosti. nasi mediji vole da prave senzacionalne vesti.. ZLATO U SRBIJI, SRBIJA LEZI NA ZLATU, BOGATI SMO. nije to bas tako. kopanje zlata od 8 grama po toni moze da se isplati samo ako u toj toni ima drugih ruda u mnogo vecoj kolicini. zlata ima svuda, ali se samo kolicine od preko 20 grama po toni smatraju izuzetno vrednim i to ako se nalaze na ogromnim prostranstvima.

ovo jeste fino, neka otvore rudnike, ali da ne mislite da ce sada neko da nas exploatise i bog zna kako profitira od naseg zlata :)
uostalom, ko to da radi? drzava?? hahaha, sto farmakom npr nije to istrazio i ulozio u tu zlatnu koku? eno imaju 15 rudnika, ali su glupi ili sta?

manite se. ako neko hoce da otvori radna mesta, mora da vidi interes i profit, a vi, narode srbije, vi biste da neko dodje, otvara gomile radnih mesta, a da bude u gubitku. to nema nigde na svetu, ni u rusiji ni u kini, nemackoj ili americi. NIGDE. ne zamlacujte se.

Žagubica Danteov pakao!

pre 12 godina

Najtužnije je to što je Žagubička opština u takvom rasulu i korupciji. Mladi se odseljavaju, pola opšitne je u inostranstvu zbog ne mogućnosti za normalan život. Nigde nisam video gori regionaln put u čitavoj Srbiji, računajući i Kosovo! Do najbliže bolnice se ne može stići ni za sat vremena ako bolesnik preživi put! Toliki nemar i nezainteresovanost za narod na jednoj strani a velika zainteresovanost za bogatsva Žagubičke opštine se može samo okarakterisati kao osnovno nepoštovanje ljudskih prava. Žagubica liči na Afriku iz koje se odvlači sva moguća sirovina(kamen, drvo i emnormnim količinama) dok se naselja uništavaju! Polovina sela nema pijaću vodu i puteve, užas! A kanalizacija u Žagubici se gradi 10 godina! Srami se Srbijo! Napravićete novo Kosovo i revolt određene grupe koja će se opet okrenuti protiv svoje države!

Popovic

pre 12 godina

Po nezvanicnim informacijama, najbogatije nalaziste zlata, je otkriveno tokom leta na dubini od 242 metra - 1,5 km severno od Majdanpeka, ispod jezera Veliki zaton. Pronađen je srednji sadržaj od neverovatnih 25,8 grama zlata po toni. Nazalost, zlato na datom terenu nece biti eksploatisano jer zila ide pravo ispod samog Majdanpeka u pravcu sela Jasikovo.

Mica

pre 12 godina

Irelevantno... 50 000 $ x 1000kg = 50 miliona $. Pod uslovom da se sve rezerve iscrpe, sto se ne desava. Jada se dodje na 30% rezervi obicno je eksploatacija toliko skupa da se vise ne isplati.

Od tih 50 milki, daj boze da drzava Srbija i njeni gradjani vide 10-15.

Njam Njam

pre 12 godina

Ja ako se dobro secam a secam se josh pre par godina pre ove nestretne vlade prethodna vlada je za 20 miliona dolara dala pravo pomenutoj kompaniji da vrshi istrazivanja i exploataciju na tom zemljishto shto znaci i da krene explotaocija sem shto ce se zaposliti par stotina rudara srbija nece dobiti NISHTA prodali ste bogatstvo od par 10 milijardi dolara za 20 milinona e to treba biti mozak ali stvarno...

Petar

pre 12 godina

@Alek(i ostali)
Ne umemo i to je to. Ako ne umes da napravis avion kao Airbas ili Boing jeftinije ti je da ga platis nego da pocnes da ulazes u razvoj slicnog proizvoda. Potrosices gomile para a nista neces napraviti.
Kompanije imaju vec razvijene sisteme, procedure, metode, alatke,... Nama sve to fali u 21veku. To sto mi imamo iz tih kategorija je u najboljem slucaju sa pocetka 90ih (20god.ej pa ni mobilni nisu postojali tada). Ovo ne znaci da treba da sednemo i gledamo kako drugi umeju.
Treba uciti, kopirati i razvijati profitabilne sisteme.

Nikola

pre 12 godina

Timocke krajne se setite samo kad ima nesto da se uzme, vadi, kopa, a kad treba nesto da se ulozi tad nema nikog ? To sto nam je rudnik potkopao put i jos malo necemo moci da izadjemo iz grada, to sto voz prema centru Srbije nemamo zbog nesposobnosti sina da izdrze dizelku to nikog ne zanima ? Dok su rudnik Majdanpek i Bor izdrzavali pola bivse Jugoslavije tad je svima bilo lepo, a sad kad njima treba da se pomogne nikog to ne interesuje. Posle nam se patriote cude kako nam se raspada drzava.
Da je Timocka Krajna drzava ili da ima makar autonomiju kao sto to ima vojvodina, to bi bila najbogatija oblast u celoj Evropi!
Nadam se da ce ovim ljudima ovde jedom Beograd doci glave pa da zatraze svoj deo.
Timocka Krajana u

Javor

pre 12 godina

Zalosno!? Kao da smo nekakva africka ili mongolska zbit pa nekakvi stranci dolaze do nekih otkrica van pameti Onaj Mrkonjic je zaduzio srbiju do nosa za 10km asfalta u vojvodini, svi uzimaju kredite u ime nas a nigde se ne vide investicije ili boljitak, a tu ispod nasih nogu zlata koliko hoces!?

mag

pre 12 godina

pogledajte dobro okolo sta se dogadja kada se otvori rudnik zlata....
zagadjuje se okolina i podzemne vode...nema zivota u okolini i dalje...pitajte one iz juzne afrike. nisam protiv da se vadi zlato ali uz najvise mere zastite za ljude i okolinu...do sad to nije bilo moguce.

CaneRS

pre 12 godina

Meni i dalje nije jasno cemu sada zalbe i prituzbe. Pa vec decenijama (ako ne i vekovima) je poznato da ima zlata u ovom regionu. Zasto do sada vec nije zapoceta eksploatacija:
1) Drzava nije bila zainteresovana?
2) Drzava je bila zainteresovana ali nije imala para i kadrova?
3) Drzava je znala za ove nalaze ali su cekali da neko drugi investira 100mil$ - potvrdi nalaze - oni ga oteraju i sami krenu u eksploataciju?

Samo da napomenem da ovo NE znaci da postoje zlatne poluge zakopane pola metra ispod zemlje pa se traze dobrovoljci da sa lopatom i asovom iskopaju 50mlrd dolara , mada me ne bi cudilo da u Srbiji i ovo bude slucaj.
Zlato je vlasnistvo onoga ko ga iskopa i dovede u stanje za prodaju - to sto vi u Srbiji mislite da lezite na nekom fenomenalno rudnom bogatsvu ali da postoji neka misteriozna zavera svetskih cinilaca koja vam sprecava mozak i ruke da rade na eksploataciji to je samo vas problem - to nije problem i ostatka sveta, na svu srecu.

Miki

pre 12 godina

Znaci uskoro cemo slusati price kako Srbija nepostuje ljudska prava u Timockoj Krajini i scenario vidjen vec na Kosovu, pa do toga kako neke Engleske Vojvode iz Bildeberg Grupe, dobili su pravo da eksploatisu rudnike.

Dexterijus

pre 12 godina

Nisam siguran,ali sve zavisi od dogovora sa drzavom, profit se deli i do 50-50.
S druge strane zasto nasha drzava neulaze u istrazivanja i zasto mi sami nebismo pravili profit, pitanje je za one koji su na vlasti, koji nevide dalje od profita na kradji gradjanja,zidanju zgrada ili uvozu sve ga i svacega....
A u stvari mi "lezimo" na zlatu od "nezna se koliko" miliardi vredne zaliha!!!
Ali neka,neka kopaju stranci, barem ce da nam pokazu da smo budale.
Pa zar su seici, rusi,ameri ... ludi da daju svoje bushotine nafte nekim strancima????!!!!

jugo

pre 12 godina

Dzabe Srbiji sto je tu nadjeno zlato jer ce ga Kanadjani koristiti i verovatno aludirati na ugrozenost rumunske i bugarske nacionalne manjine i da treba za pocetak demilitarizovati zonu. Ako se i ovo pak kojim cudom ne desi opet Branicevu nece nista ostati jer ce sve otici za Beograd. I to je to.

Alek

pre 12 godina

Uff... prostom racunicom sam dosao do racunice da 50 milijardi dolara vrednog zlata ima samo na podrucju Timocke Krajine.

Ne razumem zasto nismo u stanju nista sami da uradimo? Zasto i kada je drzava bila "na nogama" nismo nista ucinili po tom pitanju? Zasto sada ne uzmemo kredit koliki god da je i ulozimo u eksploataciju zlata?

mimi

pre 12 godina

I sta dalje? Kako se deli kajmak ako se krene u iskopavanje? Zna li neko? Ili ce biti kao sa rudnikom Bor? Stranci izvuku sve do jalovine i ostave mrve nasima?

popeye

pre 12 godina

A mi ovo ne znamo sami da iskopamo? Zasto se drzavni novac ulaze u asfaltiranje njiva (pravljenje puteva) i preslaganje kocki po gradskim trotoarima a ne u ono sto stvara novi, realni novac i novu vrednost!?

anabolid Srbije

pre 12 godina

Ako nemamo nekoga od nasih da nadgleda ove rezultate i da se adekvatno brine o tome ko istrazuje i zasto,mogli bi uskoro da gledamo Timocku krajinu kako trazi suverenitet! Samo pogledajte izvestaje na netu u periodu od 2001-2003 od istih kompanija koje su takodje jurili zlato po Kosovu! Tada su nasli zilu za koju nisu uspeli da utvrde ni dubinu ni duzinu konacnu! inace, neeee,uoooopste nije bitno to,vec se tamo bori za napaceni kosovski narod.....kao i napaceni Iracki narod....i Libijski.... ccc.... treba im odati priznanje,ipak. i amerima i nemcima. nacin na koji uzimaju ono sto im treba je tako dobro osmisljen da je fenomenalan. steta sto su nasli i kod nas nesto sto im treba.

Geolog

pre 12 godina

Pek i Mlava su zlatonosne reke u Srbiji. I danas možete da vidite ljude na obalama tih reka kako ispiraju mulj i vade zlatne liske i grumenje. Nemci su za vreme II svetskog rata vršili obimna istraživanja u Žagubici, a i na samom vrelu Mlave su napravili nekakve kaptaže i hodnike. Prava namera tih gradjevina nikada nije bila poznata, ili ja bar nisam upoznat sa celom pričom do kraja. Postoje karte, geološke podloge, koje nedvosmisleno govore o onome što su Kanadjani (proverite da li su Kanadjani, ja imam drugačije informacije) našli. To se sve znalo pre 40. godina. Inače, geološke karte (podloge) spadaju u strogo poverljiva akta, i ne mogu da budu dostupne svakome. Pitanje je kako su ovi iz Kanade "naboli" baš Žagubicu, i za relativno male pare koja su uložena u istraživanja došli do ogromnog profita. Drugo pitanje je zašto ova zemlja ne ulaže u geološka i hidrogeološka istraživanja, pošto su rudna bogatstva i sveža voda za piće fundament opstanka i razvoja neke nacije. Tolike pare iz budžeta se daju za nekakve "projekte" i kojekakve gluposti nevladinog sektora, a ono od čega treba da živimo se gura pod tepih. Da li je posle skaradne privatizacije, došla na red i prodaja srpske utrobe?

Sin Bludimir

pre 12 godina

Jel treba da mi bude drago kad prochitam ovakvu vest?

E pa nije mi drago, odnosno povraca mi se. Posto ce neko ko je vec prebogat da crpi nashe zlato i da bude josh bogatiji, a drzava ce dobiti mrvice od kojih narod nece videti ni bednog filera (!!!)

Gadi mi se drzava, ovaj glupavi narod koji zivi savrsheno pa nema razloga da se buni, sve je otishlo znate vec gde..

Mi hocemo da postanemo normalna, iole normalna zemlja, sa ovakvom politikom i odnosom prema onome sto nama pripada? Mi smo DNO i ostacemo DNO.

mile

pre 12 godina

Branicevski kraj nece imati nikakve koristi od tog zlata. Stranci ce dobiti pare da zaposle par radnika sa mizernim platama, a iznosice iz tog kraja i zlato i sve ostalo sto usput nadju a treba im. Od svega toga nece imati koristi narod tog kraja, a drzava ce biti na gubitku! Zivi bili, pa videli.USE I U SVOJE KLJUSE, pa sta ispadne!

Sin Bludimir

pre 12 godina

Jel treba da mi bude drago kad prochitam ovakvu vest?

E pa nije mi drago, odnosno povraca mi se. Posto ce neko ko je vec prebogat da crpi nashe zlato i da bude josh bogatiji, a drzava ce dobiti mrvice od kojih narod nece videti ni bednog filera (!!!)

Gadi mi se drzava, ovaj glupavi narod koji zivi savrsheno pa nema razloga da se buni, sve je otishlo znate vec gde..

Mi hocemo da postanemo normalna, iole normalna zemlja, sa ovakvom politikom i odnosom prema onome sto nama pripada? Mi smo DNO i ostacemo DNO.

Geolog

pre 12 godina

Pek i Mlava su zlatonosne reke u Srbiji. I danas možete da vidite ljude na obalama tih reka kako ispiraju mulj i vade zlatne liske i grumenje. Nemci su za vreme II svetskog rata vršili obimna istraživanja u Žagubici, a i na samom vrelu Mlave su napravili nekakve kaptaže i hodnike. Prava namera tih gradjevina nikada nije bila poznata, ili ja bar nisam upoznat sa celom pričom do kraja. Postoje karte, geološke podloge, koje nedvosmisleno govore o onome što su Kanadjani (proverite da li su Kanadjani, ja imam drugačije informacije) našli. To se sve znalo pre 40. godina. Inače, geološke karte (podloge) spadaju u strogo poverljiva akta, i ne mogu da budu dostupne svakome. Pitanje je kako su ovi iz Kanade "naboli" baš Žagubicu, i za relativno male pare koja su uložena u istraživanja došli do ogromnog profita. Drugo pitanje je zašto ova zemlja ne ulaže u geološka i hidrogeološka istraživanja, pošto su rudna bogatstva i sveža voda za piće fundament opstanka i razvoja neke nacije. Tolike pare iz budžeta se daju za nekakve "projekte" i kojekakve gluposti nevladinog sektora, a ono od čega treba da živimo se gura pod tepih. Da li je posle skaradne privatizacije, došla na red i prodaja srpske utrobe?

Alek

pre 12 godina

Uff... prostom racunicom sam dosao do racunice da 50 milijardi dolara vrednog zlata ima samo na podrucju Timocke Krajine.

Ne razumem zasto nismo u stanju nista sami da uradimo? Zasto i kada je drzava bila "na nogama" nismo nista ucinili po tom pitanju? Zasto sada ne uzmemo kredit koliki god da je i ulozimo u eksploataciju zlata?

mile

pre 12 godina

Branicevski kraj nece imati nikakve koristi od tog zlata. Stranci ce dobiti pare da zaposle par radnika sa mizernim platama, a iznosice iz tog kraja i zlato i sve ostalo sto usput nadju a treba im. Od svega toga nece imati koristi narod tog kraja, a drzava ce biti na gubitku! Zivi bili, pa videli.USE I U SVOJE KLJUSE, pa sta ispadne!

popeye

pre 12 godina

A mi ovo ne znamo sami da iskopamo? Zasto se drzavni novac ulaze u asfaltiranje njiva (pravljenje puteva) i preslaganje kocki po gradskim trotoarima a ne u ono sto stvara novi, realni novac i novu vrednost!?

Javor

pre 12 godina

Zalosno!? Kao da smo nekakva africka ili mongolska zbit pa nekakvi stranci dolaze do nekih otkrica van pameti Onaj Mrkonjic je zaduzio srbiju do nosa za 10km asfalta u vojvodini, svi uzimaju kredite u ime nas a nigde se ne vide investicije ili boljitak, a tu ispod nasih nogu zlata koliko hoces!?

Miki

pre 12 godina

Znaci uskoro cemo slusati price kako Srbija nepostuje ljudska prava u Timockoj Krajini i scenario vidjen vec na Kosovu, pa do toga kako neke Engleske Vojvode iz Bildeberg Grupe, dobili su pravo da eksploatisu rudnike.

anabolid Srbije

pre 12 godina

Ako nemamo nekoga od nasih da nadgleda ove rezultate i da se adekvatno brine o tome ko istrazuje i zasto,mogli bi uskoro da gledamo Timocku krajinu kako trazi suverenitet! Samo pogledajte izvestaje na netu u periodu od 2001-2003 od istih kompanija koje su takodje jurili zlato po Kosovu! Tada su nasli zilu za koju nisu uspeli da utvrde ni dubinu ni duzinu konacnu! inace, neeee,uoooopste nije bitno to,vec se tamo bori za napaceni kosovski narod.....kao i napaceni Iracki narod....i Libijski.... ccc.... treba im odati priznanje,ipak. i amerima i nemcima. nacin na koji uzimaju ono sto im treba je tako dobro osmisljen da je fenomenalan. steta sto su nasli i kod nas nesto sto im treba.

mimi

pre 12 godina

I sta dalje? Kako se deli kajmak ako se krene u iskopavanje? Zna li neko? Ili ce biti kao sa rudnikom Bor? Stranci izvuku sve do jalovine i ostave mrve nasima?

mag

pre 12 godina

pogledajte dobro okolo sta se dogadja kada se otvori rudnik zlata....
zagadjuje se okolina i podzemne vode...nema zivota u okolini i dalje...pitajte one iz juzne afrike. nisam protiv da se vadi zlato ali uz najvise mere zastite za ljude i okolinu...do sad to nije bilo moguce.

Žagubica Danteov pakao!

pre 12 godina

Najtužnije je to što je Žagubička opština u takvom rasulu i korupciji. Mladi se odseljavaju, pola opšitne je u inostranstvu zbog ne mogućnosti za normalan život. Nigde nisam video gori regionaln put u čitavoj Srbiji, računajući i Kosovo! Do najbliže bolnice se ne može stići ni za sat vremena ako bolesnik preživi put! Toliki nemar i nezainteresovanost za narod na jednoj strani a velika zainteresovanost za bogatsva Žagubičke opštine se može samo okarakterisati kao osnovno nepoštovanje ljudskih prava. Žagubica liči na Afriku iz koje se odvlači sva moguća sirovina(kamen, drvo i emnormnim količinama) dok se naselja uništavaju! Polovina sela nema pijaću vodu i puteve, užas! A kanalizacija u Žagubici se gradi 10 godina! Srami se Srbijo! Napravićete novo Kosovo i revolt određene grupe koja će se opet okrenuti protiv svoje države!

Citizen

pre 12 godina

ne lozite se amateri. to nisu znacajne sume zlata, ni po gramu ni u apsolutnoj vrednosti. nasi mediji vole da prave senzacionalne vesti.. ZLATO U SRBIJI, SRBIJA LEZI NA ZLATU, BOGATI SMO. nije to bas tako. kopanje zlata od 8 grama po toni moze da se isplati samo ako u toj toni ima drugih ruda u mnogo vecoj kolicini. zlata ima svuda, ali se samo kolicine od preko 20 grama po toni smatraju izuzetno vrednim i to ako se nalaze na ogromnim prostranstvima.

ovo jeste fino, neka otvore rudnike, ali da ne mislite da ce sada neko da nas exploatise i bog zna kako profitira od naseg zlata :)
uostalom, ko to da radi? drzava?? hahaha, sto farmakom npr nije to istrazio i ulozio u tu zlatnu koku? eno imaju 15 rudnika, ali su glupi ili sta?

manite se. ako neko hoce da otvori radna mesta, mora da vidi interes i profit, a vi, narode srbije, vi biste da neko dodje, otvara gomile radnih mesta, a da bude u gubitku. to nema nigde na svetu, ni u rusiji ni u kini, nemackoj ili americi. NIGDE. ne zamlacujte se.

Nikola

pre 12 godina

Kako je lepo videti ljude koji komentarisu o ovom predelu, a ne znaju ni gde se nalazi.
Prvo, da drzava zeli da eksplatise zlato, bakar, cink, morala bi da odvoji ogromna sredstva koja ona nema. U Timockoj krajni postoje 2 aktivna, i jako bogata rudnika. To su rudnik bakra Bor, i rudnik bakra i zlata Majdanpek. Na ovom prostoru ukoliko se istrazivanja zavrse mogu se izgraditi jos dva rudnika, a to su: Rudnik zlata "Knjazevac"(ponovo ponavljam to mesto pripada opstini Majdanpek) i Rudnik zlata Blagojev kamen, koji je da potsetim zatvoren zbog nesposobnosti drzave da ulaze u to (Hvala ti Milosevicu sto si nas unistio). Isplativost bi se osetila kroz par godina jer u ta 2 rudnika koji bi se otvorili postoji neverovatna kolicina zlata.
Vec 10 godina se prica o selidbi grada Majdanpeka zbog ogromne kolicine zlata koja se nalazi tacno ispod grada, ali drzavu izgleda ne zanima da to radi, jer mislim da svi znamo koliko para je za to potrebno(Da napomenem da su istrazivanja pokazala da bi se drzavi to i te kako isplatilo).
Toliko toga se uzima iz ovog kraja, a vlast nas tretira kao stoku koja zivi po brdima i kojoj nije potrebno nista pa cak ni put ni pruga(da ne bude zabune ovom recenicom mislim i na sebe jer zivim u ovoj oblasti).

dalibor

pre 12 godina

ja ne bih verovao Avali ni rec.Pa jos dok su se zvali Dundee isto su tako 5-6 puta od 2004god pompezno objavljivali da su nalazili ogromna lezista bakra i zlata na crnom vrhu,molibdena u surdulici(pa gde im je taj rudnik koji su planirali jos pre 4 god) pa nista od svega itd.mislim da oni ovakvim izjavama zele da opravdaju trosenje(pranje) novca koji im stize(ko zna odakle) i izvuku jos novca od investitora koji su daleko i nemaju pojima gde bacaju novac.to je samo fora da bi se istrazivanja nastavila i dobio budzet za narednu godinu.

darkos

pre 12 godina

Kanadjani vec desetak godina istrazuju na raznim lokalitetima Timocke krajine. Ulozili su dosta u istrazivanje. A ko misli da je drzava dobar poslodavac, neka pogleda bilo koje drustveno preduzece. Prenatrpano rodjacima i politickim poslusnicima na svim nivoima.
Drzava treba da zareze dobranu naknadu za eksplotaciju i da "izmuze" kompaniju sto vise, ali i da ostane neki profit kompaniji.
Jos jedna primedba: Da je na Kosovu '99 bilo 10-50 milijardi dolara kapitala stranih kompanija, rata nikada ne bi ni bilo. Veliki broj stranih kompanija su garant stabilnosti.

Mikica

pre 12 godina

Zlato nije 'naše' već pripada gradjanima tj. opštini na čijoj se teritoriji nalazi, a koji će za eksploataciju od kompanije dobiti radna mesta, plate i dobrinose, a opština poreze i druge nadoknade.

I navedite mi jednu srpsku kompaniju koja se bavi ovim poslom i koja ima potrebnu tehnologiju, i koja uspesno posluje van Srbije?

Silver Surfer

pre 12 godina

@ mile
Ko je nas sprecavao sve ove godine da vrsimo istrazivanja, utvrdimo tacne kolicine zlata i na kraju zapocnemo eksploataciju?
Pa ovi sada nisu u stanju da nam saopste tacan broj radnika koji su radili u Zemunu gde se desila tragedija kad su radnici zatrpani zbog klizista.
Dok ne shvatimo da sami treba da se menjamo, da imamo drugaciji odnos prema sopstvenoj drzavi i njenim bogatstvima, da nam rad bude na prvom mestu a ne zamajavanje mitovima i teorijama zavere, do tada ce nasa bogatstva otkrivati i krcmiti neko drugi.

Nikola

pre 12 godina

Timocke krajne se setite samo kad ima nesto da se uzme, vadi, kopa, a kad treba nesto da se ulozi tad nema nikog ? To sto nam je rudnik potkopao put i jos malo necemo moci da izadjemo iz grada, to sto voz prema centru Srbije nemamo zbog nesposobnosti sina da izdrze dizelku to nikog ne zanima ? Dok su rudnik Majdanpek i Bor izdrzavali pola bivse Jugoslavije tad je svima bilo lepo, a sad kad njima treba da se pomogne nikog to ne interesuje. Posle nam se patriote cude kako nam se raspada drzava.
Da je Timocka Krajna drzava ili da ima makar autonomiju kao sto to ima vojvodina, to bi bila najbogatija oblast u celoj Evropi!
Nadam se da ce ovim ljudima ovde jedom Beograd doci glave pa da zatraze svoj deo.
Timocka Krajana u

Nikola

pre 12 godina

Da zaboravih da napisem. Jasikovo, Leskovo, Vlaole gde se sprovode istrazivanja ne pripadaju opstini Zagubica, vec opstini Majdanpek.
TK!

...

pre 12 godina

To ostaviti nama! Kakvi Kanadjani ni vize nam ne daju niti nista a odavde da odnose zlato. Pazi da nece.. To je generacijsko nasledje i to trebamo zastititi. Ni slucajno ne dozvoliti, kada ste culi da Africka ili Srpska kompanija kopa po Americi zlato ili bilo sta? Ne vec je Americkim drzavljanima oduzeto zlato i vlada je drzala zlato da bi imala pokrice za dolar... Ni slucajno, ako ovo prodje masivan strajk i opsta neposlusnost, svi se nadam da cemo braniti to, to je katastrofa sto su nasli inace, pogledajte kako je irak i gadafi, kako su oni prosli... to braniti i pametno braniti i u svetu, naci nekog ozbiljnog zastitnika isto, necemo biti valjda robovi decenijama i bivati iskorisceni

Pancevac

pre 12 godina

Mikica
Zlato nije 'naše' već pripada gradjanima tj. opštini na čijoj se teritoriji nalazi, a koji će za eksploataciju od kompanije dobiti radna mesta, plate i dobrinose, a opština poreze i druge nadoknade.

@Mikica
Kada bi se kezili.

Pancevo ima hemijsku industriju,ubedljivo najvecu na Balkanu.
Rafinerija nafte,Petrohemija,Azotara.
20% budzeta Srbije,puni se od tih fabrika.

Znas sta imaju pancevci od toga?
Zagadjen vazduh i razne tumore.
Nista drugo.

Sve pare odlaze u Beograd.
Novih radnih mesta nema,a i ko radi,nije siguran za sutra.
A fabrike,odavno nisu pancevacke,vojvodjanske,a sad ni srpske.
Vlasnici su rusi. Zarada ide u Moskvu,a pdv i ostale takse u Beograd.
Nama ostaje tumor ili rak.
Ima jos ulica u samom centru,koje nemaju asfalt ni kanalizacioni sistem,jos manje fiksne telefone ili gas.Toliko o parama za opstinu.
Cak nam je i gradonacelnik izabran od strane Boegrada,za svaki slucaj.

Zagubica i njena okolina,ne bi imala ni Z od zlata.

Prava prica o Srbiji.

Petar

pre 12 godina

@Alek(i ostali)
Ne umemo i to je to. Ako ne umes da napravis avion kao Airbas ili Boing jeftinije ti je da ga platis nego da pocnes da ulazes u razvoj slicnog proizvoda. Potrosices gomile para a nista neces napraviti.
Kompanije imaju vec razvijene sisteme, procedure, metode, alatke,... Nama sve to fali u 21veku. To sto mi imamo iz tih kategorija je u najboljem slucaju sa pocetka 90ih (20god.ej pa ni mobilni nisu postojali tada). Ovo ne znaci da treba da sednemo i gledamo kako drugi umeju.
Treba uciti, kopirati i razvijati profitabilne sisteme.

Dexterijus

pre 12 godina

Nisam siguran,ali sve zavisi od dogovora sa drzavom, profit se deli i do 50-50.
S druge strane zasto nasha drzava neulaze u istrazivanja i zasto mi sami nebismo pravili profit, pitanje je za one koji su na vlasti, koji nevide dalje od profita na kradji gradjanja,zidanju zgrada ili uvozu sve ga i svacega....
A u stvari mi "lezimo" na zlatu od "nezna se koliko" miliardi vredne zaliha!!!
Ali neka,neka kopaju stranci, barem ce da nam pokazu da smo budale.
Pa zar su seici, rusi,ameri ... ludi da daju svoje bushotine nafte nekim strancima????!!!!

CaneRS

pre 12 godina

Meni i dalje nije jasno cemu sada zalbe i prituzbe. Pa vec decenijama (ako ne i vekovima) je poznato da ima zlata u ovom regionu. Zasto do sada vec nije zapoceta eksploatacija:
1) Drzava nije bila zainteresovana?
2) Drzava je bila zainteresovana ali nije imala para i kadrova?
3) Drzava je znala za ove nalaze ali su cekali da neko drugi investira 100mil$ - potvrdi nalaze - oni ga oteraju i sami krenu u eksploataciju?

Samo da napomenem da ovo NE znaci da postoje zlatne poluge zakopane pola metra ispod zemlje pa se traze dobrovoljci da sa lopatom i asovom iskopaju 50mlrd dolara , mada me ne bi cudilo da u Srbiji i ovo bude slucaj.
Zlato je vlasnistvo onoga ko ga iskopa i dovede u stanje za prodaju - to sto vi u Srbiji mislite da lezite na nekom fenomenalno rudnom bogatsvu ali da postoji neka misteriozna zavera svetskih cinilaca koja vam sprecava mozak i ruke da rade na eksploataciji to je samo vas problem - to nije problem i ostatka sveta, na svu srecu.

I posle Slobe Slobo

pre 12 godina

Aman ljudi dokle vise pesimizma! Kako ne vidite koristi od tog zlata, ukoliko je naravno cela prica pouzdana. Najmanje dve koristi mozemo da imamo.

1. Nije tacno da gradjani nece imati koristi. Zar politicari nisu gradjani? Zar njihova stambena i ostala materijalna pitanja ne treba da se rese? I oni su ljudi! Kako mislite da se upravlja drzavoma da se pri tome misli na neresene privatne probleme?
2. Zlata cemo dobiti mrvice, ali zato jalovine ce da ostanu milioni tona!
Zamislite sta sve mozemo da uradimo sa tom jalovinom! Evo recimo deca mogu da se ugraju u njoj i da prave kule od jalovine, kud ces lepse igre!
Ja sam se kao mali kad sam isao na more igrao u pesku, secam se koliko mi je bilo lepo.

Prema tome, pustite nase politicare da rade, misle oni i na nasu decu (kad se uvoze vakcine).

Alisa u zemlji cuda

pre 12 godina

Ja ne razumem zasto svoj razvoj zelimo da zasnivamo na prljavim tehnologijama. I jos kad pomislim da ce da se gradi neka rafinerija u Smederevu, nadam se da to toga nece doci, podilaze me zmarci. Zivimo po principu posle nas potop. Ne daj boze da smo culi za odrziv razvoj i da mislimo na one sto ce doci posle nas.

Zlatko

pre 12 godina

Ono sto ne ode u Kanadu,otici ce u Beograd.
A ne bi me iznenadilo,da se pojave bageri iz Kolubare.

Zagubica i okolina,imace samo rupe od kopanja.

Njam Njam

pre 12 godina

Ja ako se dobro secam a secam se josh pre par godina pre ove nestretne vlade prethodna vlada je za 20 miliona dolara dala pravo pomenutoj kompaniji da vrshi istrazivanja i exploataciju na tom zemljishto shto znaci i da krene explotaocija sem shto ce se zaposliti par stotina rudara srbija nece dobiti NISHTA prodali ste bogatstvo od par 10 milijardi dolara za 20 milinona e to treba biti mozak ali stvarno...

Laznica

pre 12 godina

Kao prvo,Jasikovo nema nikakve veze sa "Kraku Biger"
"Kraku Biger" Spada pod Zagubickom opstinom,tacnije Laznica!
Svako ima svoje misljenje,ali bilo bi dobro kad bi stvarno otvorili taj rudnik.
To bi bilo dobro za celu Srbiju sa tolkom kolicinom "ZLATA"
Ako ste upuceni u proslost kada je Bor bio jedan od najacih rudnika u Jugoslaviji,cela tadasnja Jugoslavija je Zivela lepo i kvalitetno.

jugo

pre 12 godina

Dzabe Srbiji sto je tu nadjeno zlato jer ce ga Kanadjani koristiti i verovatno aludirati na ugrozenost rumunske i bugarske nacionalne manjine i da treba za pocetak demilitarizovati zonu. Ako se i ovo pak kojim cudom ne desi opet Branicevu nece nista ostati jer ce sve otici za Beograd. I to je to.

Popovic

pre 12 godina

Po nezvanicnim informacijama, najbogatije nalaziste zlata, je otkriveno tokom leta na dubini od 242 metra - 1,5 km severno od Majdanpeka, ispod jezera Veliki zaton. Pronađen je srednji sadržaj od neverovatnih 25,8 grama zlata po toni. Nazalost, zlato na datom terenu nece biti eksploatisano jer zila ide pravo ispod samog Majdanpeka u pravcu sela Jasikovo.

srb

pre 12 godina

Na osnovu rezultata iz par bušotina "Novosti" pišu o nekakvim ogromnim rezervama zlata. Da nije žalosno bilo bi mnogo smešno.
Svaki normalan rudarski inženjer zna da do definisanja rezervi koje mogu profitabilno da se otkopaju, to jest da pokriju potrebne investicije za otvaranje rudnika, treba uložiti mnogo novca u istraživanje odnosno istražno bušenje. Na osnovu podataka iz nekoliko bušotina jedino što Avala može da zaključi je da je istražno polje potencijalno i da vredi nastaviti istraživanja u narednim godinama. Tek kad skupe dovoljno podataka o sadržajima zlata u bušotinama sledi nekoliko godina analiza isplativosti otkopavanja odnosno definisanja profitabilnih rezervi.
Prema tome, u narednih 5 do 10 godina nema ništa od rudnika zlata kod Žagubice ili Majdanpeka, ako se uopšte definišu profitabilne rezerve.
Ukoliko i počne eksploatacija zlata, prema našem Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima, svo proizvedeno zlato (bilo da zlatne poluge proizvode domaće ili strane kompanije) mora prvo biti ponuđeno na prodaju Narodnoj Banci Srbije.
Uz to rojaliti taksa koja se plaća državi Srbiji je 5% od vrednosti nakon odbijanja troškova metalurške prerade (troškovi prerade se kreću oko 150-200 $/kg), i to je jedna od većih taksi u svetu. U Čileu, takse se kreću od 0-5% zavisno od godišnjeg kapaciteta proizvodnje (veća proizvodnja - veća taksa). Čile je reper za rudarsku proizvodnju u svetu.

http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:xTmMLYWcQS8J:www.ibram.org.br/sites/1300/1382/00000615.pdf+Chile+royalty+tax+gold&hl=en&pid=bl&srcid=ADGEESimF_ottB-FUvebNgcw3ffrdty5DcDrGYLvIZo4Gh5ma_IoIMd0e5tQ7R_g1fuLaN-FuDW8jPmqk1Gm8zVomsRv9IxLv05FREBa8PTOxJN_e-QOeY95Zo69b_-ru26qZTAz_PbH&sig=AHIEtbTa5dnxsPlWODgG-07UtDuZX3WFYA

dwd

pre 12 godina

што су ближи избори веће су шансе за нова налазишта...створити регион па бомбардовати.опробан рецепт наших пријатеља

Mica

pre 12 godina

Irelevantno... 50 000 $ x 1000kg = 50 miliona $. Pod uslovom da se sve rezerve iscrpe, sto se ne desava. Jada se dodje na 30% rezervi obicno je eksploatacija toliko skupa da se vise ne isplati.

Od tih 50 milki, daj boze da drzava Srbija i njeni gradjani vide 10-15.

i...?

pre 12 godina

Cvetkovicu, koliko je rudnika otvoreno?
Pokrenite privredu i EU nemojte nista da pitate,samo ce nas potraziti da im se pridruzimo ako su ova nalazista tacna.
Nece trebati nikavi uslovi,samo da rudnik ostane u drzavnom vlasnistvu i da nadzor nad rudom bude totalitaran,da nemoze da se pljacka niti koristi u izborne svrhe

Miki

pre 12 godina

Znaci uskoro cemo slusati price kako Srbija nepostuje ljudska prava u Timockoj Krajini i scenario vidjen vec na Kosovu, pa do toga kako neke Engleske Vojvode iz Bildeberg Grupe, dobili su pravo da eksploatisu rudnike.

Sin Bludimir

pre 12 godina

Jel treba da mi bude drago kad prochitam ovakvu vest?

E pa nije mi drago, odnosno povraca mi se. Posto ce neko ko je vec prebogat da crpi nashe zlato i da bude josh bogatiji, a drzava ce dobiti mrvice od kojih narod nece videti ni bednog filera (!!!)

Gadi mi se drzava, ovaj glupavi narod koji zivi savrsheno pa nema razloga da se buni, sve je otishlo znate vec gde..

Mi hocemo da postanemo normalna, iole normalna zemlja, sa ovakvom politikom i odnosom prema onome sto nama pripada? Mi smo DNO i ostacemo DNO.

anabolid Srbije

pre 12 godina

Ako nemamo nekoga od nasih da nadgleda ove rezultate i da se adekvatno brine o tome ko istrazuje i zasto,mogli bi uskoro da gledamo Timocku krajinu kako trazi suverenitet! Samo pogledajte izvestaje na netu u periodu od 2001-2003 od istih kompanija koje su takodje jurili zlato po Kosovu! Tada su nasli zilu za koju nisu uspeli da utvrde ni dubinu ni duzinu konacnu! inace, neeee,uoooopste nije bitno to,vec se tamo bori za napaceni kosovski narod.....kao i napaceni Iracki narod....i Libijski.... ccc.... treba im odati priznanje,ipak. i amerima i nemcima. nacin na koji uzimaju ono sto im treba je tako dobro osmisljen da je fenomenalan. steta sto su nasli i kod nas nesto sto im treba.

mag

pre 12 godina

pogledajte dobro okolo sta se dogadja kada se otvori rudnik zlata....
zagadjuje se okolina i podzemne vode...nema zivota u okolini i dalje...pitajte one iz juzne afrike. nisam protiv da se vadi zlato ali uz najvise mere zastite za ljude i okolinu...do sad to nije bilo moguce.

Geolog

pre 12 godina

Pek i Mlava su zlatonosne reke u Srbiji. I danas možete da vidite ljude na obalama tih reka kako ispiraju mulj i vade zlatne liske i grumenje. Nemci su za vreme II svetskog rata vršili obimna istraživanja u Žagubici, a i na samom vrelu Mlave su napravili nekakve kaptaže i hodnike. Prava namera tih gradjevina nikada nije bila poznata, ili ja bar nisam upoznat sa celom pričom do kraja. Postoje karte, geološke podloge, koje nedvosmisleno govore o onome što su Kanadjani (proverite da li su Kanadjani, ja imam drugačije informacije) našli. To se sve znalo pre 40. godina. Inače, geološke karte (podloge) spadaju u strogo poverljiva akta, i ne mogu da budu dostupne svakome. Pitanje je kako su ovi iz Kanade "naboli" baš Žagubicu, i za relativno male pare koja su uložena u istraživanja došli do ogromnog profita. Drugo pitanje je zašto ova zemlja ne ulaže u geološka i hidrogeološka istraživanja, pošto su rudna bogatstva i sveža voda za piće fundament opstanka i razvoja neke nacije. Tolike pare iz budžeta se daju za nekakve "projekte" i kojekakve gluposti nevladinog sektora, a ono od čega treba da živimo se gura pod tepih. Da li je posle skaradne privatizacije, došla na red i prodaja srpske utrobe?

popeye

pre 12 godina

A mi ovo ne znamo sami da iskopamo? Zasto se drzavni novac ulaze u asfaltiranje njiva (pravljenje puteva) i preslaganje kocki po gradskim trotoarima a ne u ono sto stvara novi, realni novac i novu vrednost!?

Mica

pre 12 godina

Irelevantno... 50 000 $ x 1000kg = 50 miliona $. Pod uslovom da se sve rezerve iscrpe, sto se ne desava. Jada se dodje na 30% rezervi obicno je eksploatacija toliko skupa da se vise ne isplati.

Od tih 50 milki, daj boze da drzava Srbija i njeni gradjani vide 10-15.

dalibor

pre 12 godina

ja ne bih verovao Avali ni rec.Pa jos dok su se zvali Dundee isto su tako 5-6 puta od 2004god pompezno objavljivali da su nalazili ogromna lezista bakra i zlata na crnom vrhu,molibdena u surdulici(pa gde im je taj rudnik koji su planirali jos pre 4 god) pa nista od svega itd.mislim da oni ovakvim izjavama zele da opravdaju trosenje(pranje) novca koji im stize(ko zna odakle) i izvuku jos novca od investitora koji su daleko i nemaju pojima gde bacaju novac.to je samo fora da bi se istrazivanja nastavila i dobio budzet za narednu godinu.

mile

pre 12 godina

Branicevski kraj nece imati nikakve koristi od tog zlata. Stranci ce dobiti pare da zaposle par radnika sa mizernim platama, a iznosice iz tog kraja i zlato i sve ostalo sto usput nadju a treba im. Od svega toga nece imati koristi narod tog kraja, a drzava ce biti na gubitku! Zivi bili, pa videli.USE I U SVOJE KLJUSE, pa sta ispadne!

Alek

pre 12 godina

Uff... prostom racunicom sam dosao do racunice da 50 milijardi dolara vrednog zlata ima samo na podrucju Timocke Krajine.

Ne razumem zasto nismo u stanju nista sami da uradimo? Zasto i kada je drzava bila "na nogama" nismo nista ucinili po tom pitanju? Zasto sada ne uzmemo kredit koliki god da je i ulozimo u eksploataciju zlata?

...

pre 12 godina

To ostaviti nama! Kakvi Kanadjani ni vize nam ne daju niti nista a odavde da odnose zlato. Pazi da nece.. To je generacijsko nasledje i to trebamo zastititi. Ni slucajno ne dozvoliti, kada ste culi da Africka ili Srpska kompanija kopa po Americi zlato ili bilo sta? Ne vec je Americkim drzavljanima oduzeto zlato i vlada je drzala zlato da bi imala pokrice za dolar... Ni slucajno, ako ovo prodje masivan strajk i opsta neposlusnost, svi se nadam da cemo braniti to, to je katastrofa sto su nasli inace, pogledajte kako je irak i gadafi, kako su oni prosli... to braniti i pametno braniti i u svetu, naci nekog ozbiljnog zastitnika isto, necemo biti valjda robovi decenijama i bivati iskorisceni

Javor

pre 12 godina

Zalosno!? Kao da smo nekakva africka ili mongolska zbit pa nekakvi stranci dolaze do nekih otkrica van pameti Onaj Mrkonjic je zaduzio srbiju do nosa za 10km asfalta u vojvodini, svi uzimaju kredite u ime nas a nigde se ne vide investicije ili boljitak, a tu ispod nasih nogu zlata koliko hoces!?

Alisa u zemlji cuda

pre 12 godina

Ja ne razumem zasto svoj razvoj zelimo da zasnivamo na prljavim tehnologijama. I jos kad pomislim da ce da se gradi neka rafinerija u Smederevu, nadam se da to toga nece doci, podilaze me zmarci. Zivimo po principu posle nas potop. Ne daj boze da smo culi za odrziv razvoj i da mislimo na one sto ce doci posle nas.

Nikola

pre 12 godina

Timocke krajne se setite samo kad ima nesto da se uzme, vadi, kopa, a kad treba nesto da se ulozi tad nema nikog ? To sto nam je rudnik potkopao put i jos malo necemo moci da izadjemo iz grada, to sto voz prema centru Srbije nemamo zbog nesposobnosti sina da izdrze dizelku to nikog ne zanima ? Dok su rudnik Majdanpek i Bor izdrzavali pola bivse Jugoslavije tad je svima bilo lepo, a sad kad njima treba da se pomogne nikog to ne interesuje. Posle nam se patriote cude kako nam se raspada drzava.
Da je Timocka Krajna drzava ili da ima makar autonomiju kao sto to ima vojvodina, to bi bila najbogatija oblast u celoj Evropi!
Nadam se da ce ovim ljudima ovde jedom Beograd doci glave pa da zatraze svoj deo.
Timocka Krajana u

mimi

pre 12 godina

I sta dalje? Kako se deli kajmak ako se krene u iskopavanje? Zna li neko? Ili ce biti kao sa rudnikom Bor? Stranci izvuku sve do jalovine i ostave mrve nasima?

jugo

pre 12 godina

Dzabe Srbiji sto je tu nadjeno zlato jer ce ga Kanadjani koristiti i verovatno aludirati na ugrozenost rumunske i bugarske nacionalne manjine i da treba za pocetak demilitarizovati zonu. Ako se i ovo pak kojim cudom ne desi opet Branicevu nece nista ostati jer ce sve otici za Beograd. I to je to.

CaneRS

pre 12 godina

Meni i dalje nije jasno cemu sada zalbe i prituzbe. Pa vec decenijama (ako ne i vekovima) je poznato da ima zlata u ovom regionu. Zasto do sada vec nije zapoceta eksploatacija:
1) Drzava nije bila zainteresovana?
2) Drzava je bila zainteresovana ali nije imala para i kadrova?
3) Drzava je znala za ove nalaze ali su cekali da neko drugi investira 100mil$ - potvrdi nalaze - oni ga oteraju i sami krenu u eksploataciju?

Samo da napomenem da ovo NE znaci da postoje zlatne poluge zakopane pola metra ispod zemlje pa se traze dobrovoljci da sa lopatom i asovom iskopaju 50mlrd dolara , mada me ne bi cudilo da u Srbiji i ovo bude slucaj.
Zlato je vlasnistvo onoga ko ga iskopa i dovede u stanje za prodaju - to sto vi u Srbiji mislite da lezite na nekom fenomenalno rudnom bogatsvu ali da postoji neka misteriozna zavera svetskih cinilaca koja vam sprecava mozak i ruke da rade na eksploataciji to je samo vas problem - to nije problem i ostatka sveta, na svu srecu.

darkos

pre 12 godina

Kanadjani vec desetak godina istrazuju na raznim lokalitetima Timocke krajine. Ulozili su dosta u istrazivanje. A ko misli da je drzava dobar poslodavac, neka pogleda bilo koje drustveno preduzece. Prenatrpano rodjacima i politickim poslusnicima na svim nivoima.
Drzava treba da zareze dobranu naknadu za eksplotaciju i da "izmuze" kompaniju sto vise, ali i da ostane neki profit kompaniji.
Jos jedna primedba: Da je na Kosovu '99 bilo 10-50 milijardi dolara kapitala stranih kompanija, rata nikada ne bi ni bilo. Veliki broj stranih kompanija su garant stabilnosti.

Nikola

pre 12 godina

Kako je lepo videti ljude koji komentarisu o ovom predelu, a ne znaju ni gde se nalazi.
Prvo, da drzava zeli da eksplatise zlato, bakar, cink, morala bi da odvoji ogromna sredstva koja ona nema. U Timockoj krajni postoje 2 aktivna, i jako bogata rudnika. To su rudnik bakra Bor, i rudnik bakra i zlata Majdanpek. Na ovom prostoru ukoliko se istrazivanja zavrse mogu se izgraditi jos dva rudnika, a to su: Rudnik zlata "Knjazevac"(ponovo ponavljam to mesto pripada opstini Majdanpek) i Rudnik zlata Blagojev kamen, koji je da potsetim zatvoren zbog nesposobnosti drzave da ulaze u to (Hvala ti Milosevicu sto si nas unistio). Isplativost bi se osetila kroz par godina jer u ta 2 rudnika koji bi se otvorili postoji neverovatna kolicina zlata.
Vec 10 godina se prica o selidbi grada Majdanpeka zbog ogromne kolicine zlata koja se nalazi tacno ispod grada, ali drzavu izgleda ne zanima da to radi, jer mislim da svi znamo koliko para je za to potrebno(Da napomenem da su istrazivanja pokazala da bi se drzavi to i te kako isplatilo).
Toliko toga se uzima iz ovog kraja, a vlast nas tretira kao stoku koja zivi po brdima i kojoj nije potrebno nista pa cak ni put ni pruga(da ne bude zabune ovom recenicom mislim i na sebe jer zivim u ovoj oblasti).

Mikica

pre 12 godina

Zlato nije 'naše' već pripada gradjanima tj. opštini na čijoj se teritoriji nalazi, a koji će za eksploataciju od kompanije dobiti radna mesta, plate i dobrinose, a opština poreze i druge nadoknade.

I navedite mi jednu srpsku kompaniju koja se bavi ovim poslom i koja ima potrebnu tehnologiju, i koja uspesno posluje van Srbije?

dwd

pre 12 godina

што су ближи избори веће су шансе за нова налазишта...створити регион па бомбардовати.опробан рецепт наших пријатеља

Zlatko

pre 12 godina

Ono sto ne ode u Kanadu,otici ce u Beograd.
A ne bi me iznenadilo,da se pojave bageri iz Kolubare.

Zagubica i okolina,imace samo rupe od kopanja.

Citizen

pre 12 godina

ne lozite se amateri. to nisu znacajne sume zlata, ni po gramu ni u apsolutnoj vrednosti. nasi mediji vole da prave senzacionalne vesti.. ZLATO U SRBIJI, SRBIJA LEZI NA ZLATU, BOGATI SMO. nije to bas tako. kopanje zlata od 8 grama po toni moze da se isplati samo ako u toj toni ima drugih ruda u mnogo vecoj kolicini. zlata ima svuda, ali se samo kolicine od preko 20 grama po toni smatraju izuzetno vrednim i to ako se nalaze na ogromnim prostranstvima.

ovo jeste fino, neka otvore rudnike, ali da ne mislite da ce sada neko da nas exploatise i bog zna kako profitira od naseg zlata :)
uostalom, ko to da radi? drzava?? hahaha, sto farmakom npr nije to istrazio i ulozio u tu zlatnu koku? eno imaju 15 rudnika, ali su glupi ili sta?

manite se. ako neko hoce da otvori radna mesta, mora da vidi interes i profit, a vi, narode srbije, vi biste da neko dodje, otvara gomile radnih mesta, a da bude u gubitku. to nema nigde na svetu, ni u rusiji ni u kini, nemackoj ili americi. NIGDE. ne zamlacujte se.

Silver Surfer

pre 12 godina

@ mile
Ko je nas sprecavao sve ove godine da vrsimo istrazivanja, utvrdimo tacne kolicine zlata i na kraju zapocnemo eksploataciju?
Pa ovi sada nisu u stanju da nam saopste tacan broj radnika koji su radili u Zemunu gde se desila tragedija kad su radnici zatrpani zbog klizista.
Dok ne shvatimo da sami treba da se menjamo, da imamo drugaciji odnos prema sopstvenoj drzavi i njenim bogatstvima, da nam rad bude na prvom mestu a ne zamajavanje mitovima i teorijama zavere, do tada ce nasa bogatstva otkrivati i krcmiti neko drugi.

Njam Njam

pre 12 godina

Ja ako se dobro secam a secam se josh pre par godina pre ove nestretne vlade prethodna vlada je za 20 miliona dolara dala pravo pomenutoj kompaniji da vrshi istrazivanja i exploataciju na tom zemljishto shto znaci i da krene explotaocija sem shto ce se zaposliti par stotina rudara srbija nece dobiti NISHTA prodali ste bogatstvo od par 10 milijardi dolara za 20 milinona e to treba biti mozak ali stvarno...

Nikola

pre 12 godina

Da zaboravih da napisem. Jasikovo, Leskovo, Vlaole gde se sprovode istrazivanja ne pripadaju opstini Zagubica, vec opstini Majdanpek.
TK!

i...?

pre 12 godina

Cvetkovicu, koliko je rudnika otvoreno?
Pokrenite privredu i EU nemojte nista da pitate,samo ce nas potraziti da im se pridruzimo ako su ova nalazista tacna.
Nece trebati nikavi uslovi,samo da rudnik ostane u drzavnom vlasnistvu i da nadzor nad rudom bude totalitaran,da nemoze da se pljacka niti koristi u izborne svrhe

Dexterijus

pre 12 godina

Nisam siguran,ali sve zavisi od dogovora sa drzavom, profit se deli i do 50-50.
S druge strane zasto nasha drzava neulaze u istrazivanja i zasto mi sami nebismo pravili profit, pitanje je za one koji su na vlasti, koji nevide dalje od profita na kradji gradjanja,zidanju zgrada ili uvozu sve ga i svacega....
A u stvari mi "lezimo" na zlatu od "nezna se koliko" miliardi vredne zaliha!!!
Ali neka,neka kopaju stranci, barem ce da nam pokazu da smo budale.
Pa zar su seici, rusi,ameri ... ludi da daju svoje bushotine nafte nekim strancima????!!!!

Laznica

pre 12 godina

Kao prvo,Jasikovo nema nikakve veze sa "Kraku Biger"
"Kraku Biger" Spada pod Zagubickom opstinom,tacnije Laznica!
Svako ima svoje misljenje,ali bilo bi dobro kad bi stvarno otvorili taj rudnik.
To bi bilo dobro za celu Srbiju sa tolkom kolicinom "ZLATA"
Ako ste upuceni u proslost kada je Bor bio jedan od najacih rudnika u Jugoslaviji,cela tadasnja Jugoslavija je Zivela lepo i kvalitetno.

Pancevac

pre 12 godina

Mikica
Zlato nije 'naše' već pripada gradjanima tj. opštini na čijoj se teritoriji nalazi, a koji će za eksploataciju od kompanije dobiti radna mesta, plate i dobrinose, a opština poreze i druge nadoknade.

@Mikica
Kada bi se kezili.

Pancevo ima hemijsku industriju,ubedljivo najvecu na Balkanu.
Rafinerija nafte,Petrohemija,Azotara.
20% budzeta Srbije,puni se od tih fabrika.

Znas sta imaju pancevci od toga?
Zagadjen vazduh i razne tumore.
Nista drugo.

Sve pare odlaze u Beograd.
Novih radnih mesta nema,a i ko radi,nije siguran za sutra.
A fabrike,odavno nisu pancevacke,vojvodjanske,a sad ni srpske.
Vlasnici su rusi. Zarada ide u Moskvu,a pdv i ostale takse u Beograd.
Nama ostaje tumor ili rak.
Ima jos ulica u samom centru,koje nemaju asfalt ni kanalizacioni sistem,jos manje fiksne telefone ili gas.Toliko o parama za opstinu.
Cak nam je i gradonacelnik izabran od strane Boegrada,za svaki slucaj.

Zagubica i njena okolina,ne bi imala ni Z od zlata.

Prava prica o Srbiji.

Petar

pre 12 godina

@Alek(i ostali)
Ne umemo i to je to. Ako ne umes da napravis avion kao Airbas ili Boing jeftinije ti je da ga platis nego da pocnes da ulazes u razvoj slicnog proizvoda. Potrosices gomile para a nista neces napraviti.
Kompanije imaju vec razvijene sisteme, procedure, metode, alatke,... Nama sve to fali u 21veku. To sto mi imamo iz tih kategorija je u najboljem slucaju sa pocetka 90ih (20god.ej pa ni mobilni nisu postojali tada). Ovo ne znaci da treba da sednemo i gledamo kako drugi umeju.
Treba uciti, kopirati i razvijati profitabilne sisteme.

Popovic

pre 12 godina

Po nezvanicnim informacijama, najbogatije nalaziste zlata, je otkriveno tokom leta na dubini od 242 metra - 1,5 km severno od Majdanpeka, ispod jezera Veliki zaton. Pronađen je srednji sadržaj od neverovatnih 25,8 grama zlata po toni. Nazalost, zlato na datom terenu nece biti eksploatisano jer zila ide pravo ispod samog Majdanpeka u pravcu sela Jasikovo.

I posle Slobe Slobo

pre 12 godina

Aman ljudi dokle vise pesimizma! Kako ne vidite koristi od tog zlata, ukoliko je naravno cela prica pouzdana. Najmanje dve koristi mozemo da imamo.

1. Nije tacno da gradjani nece imati koristi. Zar politicari nisu gradjani? Zar njihova stambena i ostala materijalna pitanja ne treba da se rese? I oni su ljudi! Kako mislite da se upravlja drzavoma da se pri tome misli na neresene privatne probleme?
2. Zlata cemo dobiti mrvice, ali zato jalovine ce da ostanu milioni tona!
Zamislite sta sve mozemo da uradimo sa tom jalovinom! Evo recimo deca mogu da se ugraju u njoj i da prave kule od jalovine, kud ces lepse igre!
Ja sam se kao mali kad sam isao na more igrao u pesku, secam se koliko mi je bilo lepo.

Prema tome, pustite nase politicare da rade, misle oni i na nasu decu (kad se uvoze vakcine).

Žagubica Danteov pakao!

pre 12 godina

Najtužnije je to što je Žagubička opština u takvom rasulu i korupciji. Mladi se odseljavaju, pola opšitne je u inostranstvu zbog ne mogućnosti za normalan život. Nigde nisam video gori regionaln put u čitavoj Srbiji, računajući i Kosovo! Do najbliže bolnice se ne može stići ni za sat vremena ako bolesnik preživi put! Toliki nemar i nezainteresovanost za narod na jednoj strani a velika zainteresovanost za bogatsva Žagubičke opštine se može samo okarakterisati kao osnovno nepoštovanje ljudskih prava. Žagubica liči na Afriku iz koje se odvlači sva moguća sirovina(kamen, drvo i emnormnim količinama) dok se naselja uništavaju! Polovina sela nema pijaću vodu i puteve, užas! A kanalizacija u Žagubici se gradi 10 godina! Srami se Srbijo! Napravićete novo Kosovo i revolt određene grupe koja će se opet okrenuti protiv svoje države!

srb

pre 12 godina

Na osnovu rezultata iz par bušotina "Novosti" pišu o nekakvim ogromnim rezervama zlata. Da nije žalosno bilo bi mnogo smešno.
Svaki normalan rudarski inženjer zna da do definisanja rezervi koje mogu profitabilno da se otkopaju, to jest da pokriju potrebne investicije za otvaranje rudnika, treba uložiti mnogo novca u istraživanje odnosno istražno bušenje. Na osnovu podataka iz nekoliko bušotina jedino što Avala može da zaključi je da je istražno polje potencijalno i da vredi nastaviti istraživanja u narednim godinama. Tek kad skupe dovoljno podataka o sadržajima zlata u bušotinama sledi nekoliko godina analiza isplativosti otkopavanja odnosno definisanja profitabilnih rezervi.
Prema tome, u narednih 5 do 10 godina nema ništa od rudnika zlata kod Žagubice ili Majdanpeka, ako se uopšte definišu profitabilne rezerve.
Ukoliko i počne eksploatacija zlata, prema našem Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima, svo proizvedeno zlato (bilo da zlatne poluge proizvode domaće ili strane kompanije) mora prvo biti ponuđeno na prodaju Narodnoj Banci Srbije.
Uz to rojaliti taksa koja se plaća državi Srbiji je 5% od vrednosti nakon odbijanja troškova metalurške prerade (troškovi prerade se kreću oko 150-200 $/kg), i to je jedna od većih taksi u svetu. U Čileu, takse se kreću od 0-5% zavisno od godišnjeg kapaciteta proizvodnje (veća proizvodnja - veća taksa). Čile je reper za rudarsku proizvodnju u svetu.

http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:xTmMLYWcQS8J:www.ibram.org.br/sites/1300/1382/00000615.pdf+Chile+royalty+tax+gold&hl=en&pid=bl&srcid=ADGEESimF_ottB-FUvebNgcw3ffrdty5DcDrGYLvIZo4Gh5ma_IoIMd0e5tQ7R_g1fuLaN-FuDW8jPmqk1Gm8zVomsRv9IxLv05FREBa8PTOxJN_e-QOeY95Zo69b_-ru26qZTAz_PbH&sig=AHIEtbTa5dnxsPlWODgG-07UtDuZX3WFYA