Nedelja, 04.12.2011.

14:21

Tekst sporazuma Beograda i Prištine

Delegacije Beograda i Prištine postigle su u Briselu dogovor o integrisanom upravljanju prelazima između Kosova i centralne Srbije (IBM).

Izvor: B92

Tekst sporazuma Beograda i Prištine IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

140 Komentari

Sortiraj po:

Kolubarac

pre 12 godina

Zanimljiv sporazum, zanimljivo tumačenje ljudi koji bi voleli da tumače onako kako se njima hoće i želi, a nigde, a to barem nije problem da se prevede, ne stoji na našem, da ne kažem na srpskom jeziku tačan i jedini prevod skračenice IBM... Integrated Border Management... ili ti ’’lakašni prevod na naš, srpski jezik – Integrisano Upravljanje Granicom, a može se ići i dalje, pa prevesti reč integrisano, pa doći do toga da su se neke dve strane dogovorile da ZAJEDNIČKI pristupe UPRAVLJANJU GRANICOM... I nema tu ko kako hoće da tumači ono što piše, sve veoma jasno piše, ako neko želi da to jasno pročita, no, mnogo je nojeva na svim stranama, a naročito je nojeva mnogo u Srbiji – možda je tako lakše, ali je glava svakako u pesku....

arben

pre 12 godina

administrativni prelaz ili granica drzave sve je isto, ja sam siguran da ce da funksionise normalno kao na svaku drzavu, sta je za carinu treba da se kontrolise od kosovara a sta je za srbiju to ce da radi srbpska carina, normalno za carinu sto treba da se plati sve te pare idu u svaku svoju drzavu koji plati carinske dokumentacije, bice kosovska policija na jednu stranu a takodje i srpska policija na svoju stranu, carinska policija isto samo ce eulex biti posmatrac ili kako je gosp. jeremic rekao svedok kako funksionise carina i policija. ovo je istina i sto treba da kaze jeremic svojim ljudima

kosovari

pre 12 godina

pozgrav svima ja vas molim budite dobar i slusajte vladu u srbiju bilo sta je bilo zivili smo zajedno i nastavite ovako da zivimo zajedno da idemo napred da radimo i da zaradima politikanci su punili depovi i koristili barikade za ineres svoje familije a sad niko ne cuje za vas dosta je to sad qe se razumeti za koji interes ste radili za kriminalci lopovi taki i mi albanci smo radili za nas lopovi i radimo jos

ko koga mrzi( i zasto)?

pre 12 godina

Zasto nas Albanci toliko mrze?
Nesto mora da izazove mrznju,ona nije urodjena.

Da li oni mrze sve,pa i nas?
Ili samo nas?

Nisam bio nikad na Kosovu,pa da mogu licno da se nesto uverim ili slicno.
(Damjan, 4. decembar 2011 18:43)

Albanci ne mrze nikoga.Albanci ne veruju srpskoj drzavi i srpskoj politici ,odvajkada.
Albanci sa Kosova uvek su bili tu,nisu dosli sa marsa. Srpska drzava i srpska racisticka politika PPREMA albancima( da pricamo samo o zadnjih 100 g,) je stalno radila da izbrise sa karte "svoje" nesrpske gradjane.
Ako pricamo os perioda od pada Rankovica koji je sve albance smatrao turcima paje drzavnim terorom prisilio albance da se sele Anadoliju u Turskoj, pa Milosevic i sve sto je radio u ime srbstva.....da ne nabrajam vise?!?!
Srbija je na ovim prostorima je UVEK j imala VOJSKU,POLICIJU i sve sto to podrazumeva, a albnaci nikada nisu imali, a stalno kod vas srba su predstavljeni ka divlji ljudi.Ta propagada i dans je vrlo aktualna.To je doktrina SANU-a isovinisticke politike Srbije prema Albancima.
(Da bude vrlo jasno -ne pricam o srpskom narodu)
Prema tome pitanje se postavlja obrnUto: Zasto srbi mrze albance?
p.s Dodjite na Kosovu kao slobodan covek, bez predrasuda, u svakoj kuci ce vas primiti.

teo

pre 12 godina

Pa ako su vam priznate "granice" i ako ste sada "drzava", onda komsije Albanci sutra pravac u UN i trazite clanstvo i ako je tako kako tvrdite odmah cete biti primljeni ali ako vas kojim slucajem ne prime, znaci da niste nikakva drzava niti je ovo medjudrzavna granica. Vrlo jednostavno. Sutra pravac UN.

Bozidar

pre 12 godina

prodali su svetu zemlju KOCOBO ! ! ! Prvo nije bilo dogovora,pa odjednom jeste. A cuje se iz Pristine da je Srbija priznala nezavisnost !

v.

pre 12 godina

Na ovu temu ni jedna pisana ili TV vest nije vest. Samo je bitan pravi tekst sporazuma. A bojim se da svaka strana ima svoj tekst. Bez presedana...

Filip Shiroka

pre 12 godina

Za "Damjan":

Pitash se zashto Albanci mrze Srbe!
Albanci ne mrze Srbe ile nekog drugog naroda!
Ali Albanci moraju da zive slobodni i nezavisni od Srba kao shto i vi Srbi volite to da zivite slobodni i nezavisni!
Albanci sa Kosova su bili ubijeni, masakrirani, eksploatirani i progonjeni od Srba ne samo 90-desetih nego i ranije, cak u vreme rata i Rankovica! Pitaj se zashto vi Srbi mrzite Albance, zashto shto oni vishe ne mogu da trpe Srbe shto se prave gradjani prve klase i shto misle da svi ostali moraju da im budu njima robovi!

Branko Von Beca

pre 12 godina

Borko, a jel' se i širina osmeha prilikom rukovanja bodovala za eventualnu kandidaturu, pošto ti sagovornica složila facu kao da je ona tebe priznala, a ne ti njih ?!!

Jovan

pre 12 godina

Fusnota:
(1) Jedna strana priznaje liniju kao granicu; druga strana priznaje liniju kao administrativnu graničnu liniju.

...kada to potpises, saglasan si sa granicom. Cista logika..
Ma bice bolje jer su i srbi i albanci ljudi... Siguran sam...

Aleksandar

pre 12 godina

I - integrated - integrisano, zajednicko
B - border - granica... da da, bas tako GRANICA
M - management - upravljanje

Za sve one koji i dalje ne shvataju IBM je
"Zajednicko Upravljanje Granicom"
I sta je to jos nejasno. Sve sto bih mogao dodati na ovo jeste slavna Njegoseva "Narode moj, stoko moja".

Aleksandar, Kos. Mitrovica

Viktor

pre 12 godina

Granice su postojale i postoje unutar svake federalne drzave, a vi nacionalisticki bolesnici prihvatite da ste izgubili Kosovo '99, a da je na nama sada da vadim golim rukama vruc krompir iz rerne... Ako ste takve patriote, pa idite dole tamo i naseljavajte Kosovo. Nemojte voditi politiku rata iz svojih domova...

radovan

pre 12 godina

Ovo je necuveno,nevidjeno u istorijskim analima!da jedan covek pokusava obmanuti ceo narod,svojom dvosmiljenoscu!Borislave ako ne umes citati'nadji tumaca da ti lepo istumaci to sto pise na papiru.tek onda reci sinko tacno sta je to potpisano!

Dobrica

pre 12 godina

OVO JE PROBLEM:
"(1) Jedna strana priznaje liniju kao granicu; druga strana priznaje liniju kao administrativnu graničnu liniju."
Dobronamerni

Nista nije reseno i ceracemo se mi jos!

pre 12 godina

Bio sam veoma ljut pre citanja, ali sada mislim da ovo nije tako ni lose i Srbija ovim nista ne priznaje pogotovo zbog tumacenja iz fusnote. Zar Albanci zista misle da normalne 'drzave' imaju predstavnike UN ili EULEX-a na 'granicama' pored predstavnika stranih policija i carinika. Drugo, nema kamena, zastave ni bilo kakvog obelezja, a u prvom naseljenom mestu na severu videcete kako se viori zastava Srbije. Kupili smo jos vremena, ali svi znaju da je ovaj sukob zamrznut sve dok Veliki Brat ne napusti Balkan.

mirko

pre 12 godina

zaveden@
Da li član 5.i fusnota 2, znače direktno priznanje Kosova jedino u slučaju kada se primenjuju na Jarinju i Brnjaku, dok naprimer ako se primenjuju na Merdarama ili negde drugo, ne znače priznanje.
Ako je Kosovo država kako onda EULEKS kontroliše prelaze na ulasku u tu "državu". Ispada da je narod glup, ako ne misli kao naša stranka, to je čista stranačka demagogija.

VesnaDC

pre 12 godina

Da li se mesto gde je carina i policija naziva IBM prelaz ili granica potpuno je ne vazno. Ono sto prizilazi iz ovog sporazuma, dogovora lil kako god hocete je da smo priznali drzavu u nasoj drzavi i pali na svim moralnim ispitima. Meni je drago sto moje unucice nisu rodjene u Srbiji tako da necu morati da im objasnjavam ovu sramotu.One su rodjene tamo gde je rodoljublje vece i od zivota.

sever

pre 12 godina

IBM= Integrated Border Menagement= Integrisano upravljanje granicom
B=Border= granica za Albance
B=Boundary= administrativna linija za Srbe

miloš

pre 12 godina

Srbiju u EU ne želi niko da vidi,to je jasno svima koji iole prate politiku.Stoga ne razumem zbog čega se mi toliko trudimo da udovoljimo EU.Druga stvar, mi kosovo pod našu jurisdikciju nikad nećemo vratiti,bar ne u ovom obimu kakvo je sad. Zato kad već prodajemo svoju kožu,neznam zašto to ne radimo skuplje.

Vlada

pre 12 godina

Kako smo cuvali Kosovo od 1945. na ovamo,tako ga i imamo.

Dok god su sporazumi,bez ljudskih zrtava,ja sam za.
To sto smo glupi,pa uvek na nasu stetu,niko nam nije kriv.
Svaticemo za 20-30 godina.

Miki BG

pre 12 godina

Nema od ovog ništa, ali ni od naše kandidature za EU. Već sada je jasno da Priština ovo tumači kao dogovor o graničnim prelazima, na njihovoj strani je sada, a biće i ubuduće Euleks, tako da nam se crno piše. Zapravo, sumnjam da imamo kapacitet da medjunarodnu zajednnicu nateramo da otvori pregovore o Statusu Kosova, jer bi jedino tako mogli nešto izvući iz ovog sporazuma. Pre će, na žalost, biti da će nas tzv. medjunarodna zajednica naterati da to bude medjudrtžavna, a ne administrativna granica - linija. Da smo malo mudriji, mogli smo izvući dijalog i o statusu KiM. Možda još nije kasmno, no ubrzo ćemo videti na čemu smo.

Zrenjaninac

pre 12 godina

Mart 1999.
Pocelo bombardovanje,prvo vece.
Ja sidjem u skloniste,da obidjem oko 50 gradjana,mozda im nesto treba.
Non stop,svi u glas su se drali... Slobo,nosi se i ti i Kosovari!

Sad je 2011.
Jos se mrcvarimo.

Vojvodjanin

pre 12 godina

Prodali ili dali smo Kosovo putem IBM. predstavnici ovakve vlasti, koga lazete jer ste losim potezima bili primorani da se odreknete Kosova. Ovo je ista situacija u kojoj je Sloba dozvolio da nas 1999 bombarduju. Dosli smo u corsokak lose vodjnom politikom, a ispade da mi nemamo politicko-drzavne prijatelje u svetu, da smo niko i nista, dokaz da prevrtacka politika nema dugi dah. Bolje da smo imali neki stav, ovakava beskicmenjaci su nas i doveli dovde. Niko i nista smo u svetu i Evropi.

Vuk

pre 12 godina

@27 MART OTPOR

27.Marta,Beogradjani su izasli na ulice i rekli ne.
Podrzani od komunista.
Znamo kako smo prosli.

1999.,Milosevic je rekao ne,zbog Kosova.
Znamo kako smo prosli.

Ko ima nesto protiv,moze da ode na Kosovo i da kaze ne.
Ja nemam nista protiv toga.

Jovan Ristic

pre 12 godina

E, bas su ta dva granicna prelaza cuvala suverenitet Srbije na Kosovu! Dosta vise budalastina. Ovim se zavrsavaju slatke godine sverca na severu Kosova. Vreme je da se balvani vrate u sume odakle su dosli. Cestitke predsedniku, trebalo je ovo bezakonje ranije da se regulise.

Damjan

pre 12 godina

Citam komentare o Kosovu,godinama,i nikad nisam naisao na pitanje:

Zasto nas Albanci toliko mrze?
Nesto mora da izazove mrznju,ona nije urodjena.

Da li oni mrze sve,pa i nas?
Ili samo nas?

Nisam bio nikad na Kosovu,pa da mogu licno da se nesto uverim ili slicno.

Seljak bez Motike

pre 12 godina

Sporazum je dobar. Napravljen je jos jedan korak ka cilju, a to je buduca unija, pod radnim nazivom Zapadni Balkan, za jedno 20-30 godina. Dobro je, jer se ide ka razresenju problema.

Pancevac

pre 12 godina

IBM je firma za opremu.
IBM racunari ce se koristiti na nasim prelazima,a
IBM kompjuteri na albanskoj strani.

Sta vam nije jasno?


Zemlja dembelija.
xD

slovenac

pre 12 godina

Za poćetak ste progutali malu žabicu, pa posle malo veću, pa malo veću............ i tako napred:) Setite se malo stariji! Obuka i dril pomaže!:))

Marina

pre 12 godina

IBM= integrirano upravljanje GRANICOM,a Borko može prevesti riječ "border" na srpski i kao "adm.linija" i može pokušati uvjeriti svoje građane da su "sporazum potpisale privremene vlasti nepriznate države KosovO", i da se IBM sjetio baš Borko i tu svoju genijalnu ideju nametnuo privremenoj šefici pregovaračkog tima nepriznate države Kosovo i uz pomoć EU ju je doslovno izmrcvario tri dana i prisilio da prihvati IBM kao upravljanje administrativnom linijom a ne granicom kao što je bio jednostrani zahtjev Prištine. Tahiri se vratila pokunjeno u Prištinu odmah sljedećeg jutra,a Borko je ostao još neko vrijeme u Briselu dogovarati nedogovoreni sporazum od noći prije i malo s Briselom ogovarati poniženu Tahiri. Onda se vratio u Srbiju sretan i zadovoljan jer je konačno Srbija nešto predložila i to je Priština morala milom ili silom prihvatiti. Od jučer Kosovo nije država nego KiM,sve to zaslugom Borka Stefanovića i njegovog genijalnog mentora,umjerenog optimiste,Tadića.

jednostavno je

pre 12 godina

I opet necemo dobiti status kandidata, sve dok su ne otklone barikade. Srbi ih sigurno nece sklanjati jer znaju sta ce se desiti kad dodju kosovski carinici.
(dowla, 4. decembar 2011 16:11)

Znamo, sverc ce biti otezan.

Igor

pre 12 godina

Albancima cestitam nezavisnost pametniji su od nasih a nasima da ce Vojvodina i Sandzak u EU bez Srbije. To je Stefanovic dogovorio kao da ce smak Sveta ako Srbija ne udje u EU. Kao da je Srbija pa bila nekad normalna drzava. Odreci se dostojanstva zarad macke u dzaku.

Pera

pre 12 godina

Blablabla samo trtljate po internetu i diskutujete umesto da se dignete kao 5.oktobra nekada davno i uradite nesto pametno. Jaki ste mi ovde na komentarima. Bruka

supervisor

pre 12 godina

Ovo je takva prevara da to nije vise normalno. Napravili su dogovor o Zajednickom upravljanju granicama (IBM) i onda dodali fusnotu da nam zamazu oci, kao mi to zovemo administrativna linija. To je kao u nasoj staroj izreci, pa i na tarabi pise....

To sto cemo mi smatrati, jasno su nam stavili do znanja da ih bas za to briga. Ovaj sporazum je de facto i de jure medjudrzavni sa stanovista EU i oni to tako posmatraju. EULEX ce ovim da brani interese Kosova kao nezavisne drzave.

a+/-

pre 12 godina

""FUSNOTE [NAPOMENA:
(1) Jedna strana priznaje liniju kao granicu; druga strana priznaje liniju kao administrativnu graničnu liniju.

Moja napomena [prevod]:
"Dve strane su se dogovorile da se ne slazu"

Potpuno isto tumacenje kao kada je Bajden bio u Beogradu kasda su se dve strane "dogovorile da se o necemu ne mogu dogovoriti"

Sve pokazuje da Srbija postaje sve svesnija i svesnija postojanja Kosova kao nezavisne drzave.
Srbiju niko ne tera da prizna to Kosovo, ali mora biti svesna njegovog postiojanja i da u svetu postoje drzave, njih preko 80 koje ga priznaju kao nezavisno.
Potpuno isto kao sto je bilo sa dve Nemacke uz opasku da u poredjenju sa Srbijom/Kosovom postoje dve ogromne razlike:
1. I u istocnoj i u zapadnoj Nemackoj je zivio isati narod = Nemci
2. Srbi, kao narod, izumiru dok broj Albanaca stalno raste

bezimena

pre 12 godina

Prevod iz Google Translate:

(Border, 4. decembar 2011 15:52)

Google....c,c,c...
"Border" je reč koja ima mnogo više značenja nego naša "kosa", npr.
1.granica, 2.ivica, rub, 3.porub, 4.graničiti, 5.omedjiti itd.

Mora se imati u vidu da su Englezi neprej***vi u diplomatiji (ovakve terminološke finese prepuštaju LINGVISTIMA, NE Googlu) pa je ova reč upotrebljena upravo zato što ima mogućnost da je svako tumači onako kako mu odgovara tj. "vuk sit i sve ovce na broju".:)

Bambi

pre 12 godina

Postavio bih pitanje ovimakoji kritikuju sporazum.Kako je do sada funkcionisala i kako danas funkcionise granica i granicni prelaz Konculj i Merdare i jos dva prelaza. fDa li tamo stoji Kosovski carinik i policajac i Kfor i Eulex.I placaju se sve dazbine prilikom ulaska kamiona iz Srbije ili drugih zemalja Evrope . Takodje i PDV. Samo na Jarinjui Brnjaku to ne bi trebaloda vazi da bi lokalci uvozili robu bez PDV-a carine i dalje svercovali robu ka unutrasnjosti Kosova. Ko placa ove na barikadama. Placa drzava Srbija jer na severu Kosova tj Kosovskoj Mitrovici, Leposavicu, Zubinom potoku ne postoji ni jedan jedini privredni objekat akako kazu celnici mesnih zajednica da je to radna obaveza gradjana severa Kosova.Znaci sudije,postari, lekari i svi oni koji rade u drzavnim sluzbama imaju radnu obavezu da idu na barikade

Vesna

pre 12 godina

Muka mi je da citam sadrzaj teksta. Ono cime se Srpski politicari ponose ja se sramotim. Predstavljali su svoj stav a ne stav Srbije i Srba.

sve se vrti oko para

pre 12 godina

http://www.balcanicaucaso.org/eng/Regions-and-countries/Kosovo/Kosovo-the-unnecessary-highway-that-could-bankrupt-Europe-s-poorest-state-108430

Peca

pre 12 godina

IBM što znači Integral Border Managment (ili reč "Boundary" koji takođe označava granicu) ili u prevodu "Integrisano upravljanje granicom" a ne "prelazom", što nigde nije naznačeno u ovom tekstu na srpskom, jer misle da smo totalni idioti, zatupljeni potpuno i da niko to neće uočiti. Ako ste i priznali na ovaj način Kosovo, recite onda tako, ali nemojte nas više praviti majmunima! Molim vas najljubaznije objavite ovo.

milan

pre 12 godina

Samo oni kojima definicija reci KOMPROMIS nije poznata mogu ovde naci zamerku i naravno oni koji misle da je radi povracaja integriteta Srbije na ovim prostorima potrebno voditi rat ili u najmanju ruku Srbiju zadrzati u stalnom opsajdu, samo takvi nemogu da vide u ovom dogovoru nista pozitivno.

Hajde Cedo !

pre 12 godina

Ako je IBM nesto tako lepo, molim odmah za IBM i na Pancevackom mostu. Da sverceri vise ne svercuju robu iz Metroa u Beograd kao i psenicu i naftu iz pravca Panceva. Naravno i zakoni i uredbe proizvedeni u Baogradu ne bi trebalo da se svercuju u Vojvodinu !

ko to tamo peva

pre 12 godina

''Stefanović: Sporazum u skladu sa Ustavom''jer je narod glup i ne zna nista tako tretirate svoj narod????????ncncncncncnc

Lepi cane

pre 12 godina

Ovime direktno Srbija NE PRIZNAJE Kosovo. To je iz ovoga sporazuma jasno. Ali indirektno priznanje je tu. Zašto? Zato jer ste ovim sporazumom dozvolili Kosovu da si zaokruži granice i da na sve granične prijelaze dovede svoju policiju. Slijedeći korak će biti omogučavanje kosovskoj policiji carinjenje robe i time će direktno Kosovo biti priznato. Naravno, vjerojatno nitko nije naglasio da se pregovori nastavljaju. I u slijedećem koraku Kosovo dobiva priznanje.

27 MART OTPOR

pre 12 godina

PO MENI JE IZDAJA koja je pocela Kumanovskim sporazumom-kapitulacijom
27 mart 1941 smo rekli NE
vreme ce reci hoce li biti drugi 27 mart 201.?
REFERENDUM !!!!

matko

pre 12 godina

Raspisati referendum o nezavisnosti na "celoj" teritoriji (ustavnoj) pa da se vidi koliko zaista ima onih koji zele Kosovo u Srbiji! Ovako nesto ubrzalo bi ovo kilavljenje od nekoliko stotina godina koje treba da se sacekaju da bi se "okolnosti" promenile i mi ponovo vodili glavnu rec svud gde je ikad srbijanska noga krocila.

Raso Krajisnik

pre 12 godina

jos se taj borko cak i hvali, sto im je vise dao nego sto je pristina sanjala ...

ostajes bez teksta, cak i poslje ovih bolnih godina DS-rezima

mirjana

pre 12 godina

Ne pripadam ni jednoj partiji, niti cu ikada pripadati, ali sporazum mi se dopada, dosta je bilo da budemo TAOCI, malih partijskih ljudi, koji gledaju samo svoj interes, a mi ih uopste ne interesujemo.DSS,SNS - pa to je vec vidjeno i nista nam dobroga nisu doneli, naprotiv samo zlo, samo pogibije, hajde lepo da se mi odmorimo od svega ovoga i da pocnemo da zivimo, kao sav normalan svet. HVALA ZA SPOAZUM, A KO GA NE PRIHVATI, ONDA MOLIM VAS, NE UZIMAJTE VISE NOVAC OD NAS, DA BISMO IM SLALI A ZA TO VREME MI U BEDI ZIVELI

Zaveden

pre 12 godina

Ni ja nisam pravnik nego matematicar, i tacka 5, fusnota 2 i pozivanje na IBM direktno priznaju granicu, carinike, a samim time direktno da je rec o dve razlicite drzave, ovo implicira priznanje Kosova od strane Srbije.

Bez namere da ulazim da li je moglo vise ili ne, licno me iritira to sto vladajuca koalicija u Srbiji misli da je narod glup i lud. Treba postovati narod i reci takva i takva stvar...a ko zna mozda narod i jeste i glup i lud.

trezveni

pre 12 godina

Vise sam nego siguran da se Borko nalazio u situaciji kao ona trojka u Dejtonu kada su im zapadnjaci rekli nema kuci dok ne nazvrljate potpis. Tako i Borko prvo kaze da dogovor nije postignut nasuprot izjavama dveju drugih strana pa onda kad su "koske" pocele da pucaju on odluci da potpise a i da nije potpisao opet bi mu "koske pucale" od Tadicevih "zengija". Pa jadan odluci da "proda Kosovo i Metohiju" i spase sebe a Tadica oslobodi putovanja iz Berlina u Brisel da umesto neposlusnog Borka ode i stavi svoj "cenjeni"potpis. Gde ce im dusa manekenska! Stidim ih se

Pisanje Le Monde-a

pre 12 godina

Evo sta Le Monde pise o dogovoru.

http://www.lemonde.fr/europe/article/2011/12/03/accord-entre-la-serbie-et-le-kosovo-sur-les-postes-frontaliers_1613159_3214.html

Sve u svemu, nije lose. Videcete da koriste "postes frontaliers" u naslovu, ali u tekstu se koristi "points de passage", uz dodatno objasnjenje sta rade kosovski carinski svedoci. Dakle, ostaje da se vidi kako ce se situacija odvijati narednih godina i decenija.

S

pre 12 godina

Izgubio sam 20 najlepsih godina uz Bosnu i Hrvatsku i sad treba jos 20 uz Kosovo?!!
Bas me briga za Kosovo i sve kvazi Srbende (svercere udruzene sa albancima, dilere nafte i narko kartele)!

Jelena S.

pre 12 godina

Ispada da nas je Stefanović (a kao do sada nije) zamajavao svojim učešćem u rešavanju bitne goruće teme, tj Kosova!
Njegova neistinita svedočenja o tome da će se sve rešiti u našu korist je zapravo pokazao ovaj dokument u kome jako lepo piše da je priznata legitimna granica sa Kosovom, a svi mi dalje možemo da zaključimo da smo i priznali Kosovo kao nezavisnu državu, kako ne bi bilo kasnije nekih nejasnoća!!!

nije lose

pre 12 godina

Stara izreka kaze:
"KAKO SAM SE NADALA, DOBRO SAM SE UDALA"
jer, ne zaboravimo da je juna 1999. Srbija izgubila rat na Kosovu, i po uslovima kapitulacije a koji je skupstina usvojila [Kumanovski sporazunm] morala sa njega povuci svoju vojsku i policiju

dowla

pre 12 godina

Cim je postignut dogovor, znaci da smo se usaglasili sa njima. Nikakve koristi od toga nemaju Srbi, to je ocigledno. I opet necemo dobiti status kandidata, sve dok su ne otklone barikade. Srbi ih sigurno nece sklanjati jer znaju sta ce se desiti kad dodju kosovski carinici.

Veteran

pre 12 godina

FUSNOTE:

(1) Jedna strana priznaje liniju kao granicu; druga strana priznaje liniju kao administrativnu graničnu liniju.


Dakle sporazum koji svako tumaci kako njemu odgovara nije ni sporazum ni kompromis to je samo nacin da i jedna i druga politica "elita" objavi "pobedu" svojim podanicima!

Maloprstic

pre 12 godina

Ne razumem nas narod !! I ponovo cu da ponovim , mi smo Kosovo izgubili 1999. god. i ovo je sve posledica glupog rata . Ustvari mi smo ga mozda izgubili i mnogo ranije . Mi da ratujemo i da vracamo Kosovo ne mozemo , da budemo zrtve ljudi koji dole uzimaju debele pare za predstavu koju prave ne trebamo . Naravno je da ce Albanci uvek to da zovu granica a mi administrativni prelaz i to je jasno . Nama ostaje da povucemo svoje institucije sa Kosova kao sto smo povukli i vojsku i policiju posle rata 1999. godine i da idemo dalje . Nas parlament ne treba nikad da izglasa nezavisno Kosovo i ostaje da se nadamo da ce se odnosi u svetu promeniti i da probamo tada da vratimo Kosovo . Ovako mi dolazimo sada u zamku da Srbi na Kosovu nemaju nikakva prava a da mi posto Kosovo priznajemo kao nasu teritoriju moramo da damo prava Albancima sa Kosova kao sto ima svaki gradjanin ove zemlje , a onda da kupuju teritoriju severno od Kosova i da za 50 god. dodju i kazu Leskovac i Vranje pripajamo Kosovu. Ili jos gore da imaju pravo glasa posto kao drzavljani ove zemlje na to imajuj pravo i da njih dva miliona dole glasa za Tacija da bude premijer Srbije . I da vladaju celom Srbijom a mi da se pretvorimo svi u nasi ili obraz i da budemo teroristi u rodjenoj drzavi. Treba to resiti na vreme i ne davati im vise nikakva prava u Srbiji i tacka .

sale

pre 12 godina

ja ovo stvarno nerazumem,zasto nekazu da je Srbija priznala Kosovo jer je se to definitivno desilo,Albanci kontrolisu granice samo ka Srbiji kontrolisu zajedno,treba pasos kada se ulazi i izlazi . nesmatraju dako da smo toliko glupi

Miljus

pre 12 godina

Koliko samo juce Borko St. je govorio da se nigde ne spominje granica. A sad citamo da na engleskom originalu se jasno koristi rec `border` (granica, a ne recimo `gate`, `transition point` i sl.).
Dakle postoje samo 2 mogucnosti:
-Ili je Borko St. notorni LAZOV (sto i nije cudo s obzirom na stranku u kojoj je)
-Ili Borko St. nezna engleski i to elementarni nivo.
Obe mogucnosti su jadno sramne.

bez veze

pre 12 godina

SAmo nekoliko opazanja:
- Ni reci o onom Stefanovicevom da ce carinici Koaova biti samo poosmatraci
- Ni Srbija nesme da istice svoje znakove/simbole
- Pominje se i policija i carina obe strane

Po meni ona Stefanoviceva pravdanja su bez veze.
Kakva je to 'pobeda' ako ti nedas drugom da istice svoje simbole drzavnosti, ali pristajes da i ti nesmes isticati svoje ?
Sa nestrpljenjem , ali ne i sa radoscu, ocerkujem kada ce narodni polanici poceti 'resetati' Stefanovica

realno

pre 12 godina

Sto lepo ne raspisu referendum o kosovu, ali da puste i albance sa kosova da glasaju jer je to po njima nasa teritorija, i da lepo i mi damo kao narod legitimitet tome i kraj price.

Kompromis

pre 12 godina

Ostvaren je veliki kompromis (kako ne primećujete!? Pa, svi ga oko vas primećuju...):
1) Napokon smo ravnopravni smo sa državom Kosovo u integrisanom upravljanju medjusobnom granicom, a dobro je poznato da smo do sada bili i neravnopravni i neintegrisani,
2) Napokon je jasno da možemo da nastavimo da koristimo naš jezik ("administrativni prelaz" umesto "granični prelaz"), a to je sve do danas bilo jako neizvesno.

Urrrraaaaaaaaaa!
Šta - opet vam nije jasno? Pa, kako? Pa, vi uopste ne gledate televiziju i ne slušate vlast!

mirko

pre 12 godina

Istina je da nisam pravnik, ali jesam diplomirani matematičar, i u logiku se sigurno razumem bolje od predsednika četiri opštine S.Kosova.
Šta je to novo u ovom sporazumu, što se i ranije nije primenjivalo, osim što će protok roba biti kontrolisan na obe strane prelaza, a to se već primenjuje na svim ostalim prelazima. Ovo može da smeta jedino onima, koji se više neće moći baviti nekontrolisanom trgovinom.
Teorije da je ovim priznata nepostojeća država Kosovo, su toliko proizvoljne, da na takav način možete dokazati šta god hoćete, i ja ih razumem kao jedan demagoški način predizborne kampanje, a posebno je smešno što oni koji se najviše busaju u patriotske grudi, u stvari koriste nesreću naroda za promociju svoje politike.

trezven

pre 12 godina

NIJE SIJA NEGO VRAT! Mislim da nas ova vlast toliko potcenjuje da verujem da i oni sami (iz vlasti) ponekad kazu sebi "stvarno je greota sta im radimo"(mislim na sve u Srbiji ne samo na KiM).
Prvo, mnogi neznaju sta je IBM, drugo navodi se "Evropska praksa" Pa ta praksa postoji ali se ona odnosi na regulisanje odnosa medju drzavama. Trece ... "zajednicki markiranih" nije nego!
Cetvrto, u tacki 5 ... "prisustvo svih pripadajucih sluzbi obeju strana kao sto su carina, policija itd."
NEKA SE OVA VLAST NE NADA BOLJEM ODNOSU EU PREMA SRBIJI' jer se i ona ponasa prema narodu jos gore i sa mnogo vise cinizma i nepostovanja.

pametnjaković mlađi

pre 12 godina

ama ko su oni u opšte, da mogu da trguju?! ko je njima ostavio u nasledstvo kosovo? i ako jeste, gde su im papiri za to?! ja kad hoću nešto da prodam, mora da imam papire da je to moje!! ne možeš ni običan mobilni telefon da prodaš ako ne daš ličnu kartu i podpišeš, a da ne pričam za stan ili njivu. za to mora da imaš ugovore o vlasništvu i gomile papira! a ovi rasprodaju kosovo i metohiju ko da je alaj begova slama. muka mi je!!!

Pristevac

pre 12 godina

Pa ako rešenje nije idealno g-dine Stefanoviću, kako onda može da bude dobar i da čuva nacionalni interes države, Ustav Srbije i Rezoluciju 1244. Ovde je nešto mutno!!!.

Rajko Cvetkovic

pre 12 godina

@(jovan, 4. decembar 2011 15:05)

Potpisujem sve što je g. Jovan napisao. Ovaj sporazum je samo jedan primer uvodjenja evropskih standarda, koji su nam preko potrebni u svim sferama života. Sa standardima EU mi se svaki dan u svakom pogledu udaljavamo od ruske gubernije i to je za normalni deo Srbije sasvim OK, a onaj drugi deo Srbije neka sedi i kuka.

Ne mogu da dočekam vreme kada ćemo morati da prihvatimo standarde za debelo kažnjavanje klevetnika i ostalog bašibozluk ponašanja. Pristupanje EU je prihvatanje standarda normalnog i razvijenog sveta.

EU STANDARDI NAPRED, GUBERNIJA I OSTALA BuRANIJA STOJ!

jo-jo

pre 12 godina

Clanom 5. smo priznali i uredili odnose sa drzavom Kosovo i njenim aparatom (carina, policija...). Kakva je kazna za ovakvu povredu Ustava ili gutanje zaba ???

sa druge strane linije

pre 12 godina

neko moze punkt da razume kao granicu i onako granice imaju prelaze, to isto ko 1244 razumi kako hoces...... za mene je granicni prelaz

Cinik

pre 12 godina

Opet se radi o prevari EU i Borisa Tadića. Naime u fusnoti jasno stoji da će jedna strana prelaz teretirati kao administrativnu liniju a to je Srbija dok će druga strana istu liniji tretirati kao granicu a to je Priština. Nije ovde bitno kako će tu liniju tretirati Priština i Beograd već kako će je tretirati EU. EU će ovu liniju tretirati kao granicu i vrlo brzo će se insistirati i na onome što još potpisano u Briselu a što mi u Srbiji nećemo videti još neko vreme. Pa nisu albanci i EU ludi da prihvate sporazum gde će se jedna linija koja razgraničava Kosovo i Srbiju nazivati administrativni prelaz kada u isto vreme od Srbije traže da prihvati nezavisnost Kosova. Ovde je samo učinjen ustupak Borisu Tadiću ovim jezičkim igrama u sporazumu kako bi istim mogao da maše po Srbiji i tvrdi da je zaštitio interese srba na Kosovu a sve u cilju kako bi ponovo ako može dobio vlast na izborima. EU ga u ovome podržava jer on ima još mnogo toga da odradi za EU koja ga je i dovela na vlast. Ako grešim, izvinjavam se ali sve što se do sada dešavalo ja sam u svojim komentarima i predvideo u proteklih nedelju dana pa ne verujem da sada grešim.

SZ

pre 12 godina

Poslednjih dana nisam pratio vesti i sad kada ovako van konteksta pročitam svež tekst sporazuma, čini mi se da kompromis nije štetan po Srbiju. Dobitak po Srbiju je to da u zoni prelaza neće biti nikakvih državnih obeležja a na ruku Bogdanovićevoj strani ide i to da je pitanje implementacije carine i poreza malo odloženo. Uostalom carina je već realnost na svim prelazima osim Jarinja i Brnjaka, a negativno je jedino to što okvirni sporazum predstavlja uvertiru u buduće ustupke po pitanju carine i na ta dva prelaza. Mada faktički je još od letos bescarinski robni promet potpuno preusmeren u sivu zonu i šumske puteve, tako da izlazna strategija srpske strane možda i jeste u tome da šuma ostane alternativa kosovskom prelazu, jednom kad se ustupak na tom polju implementira...

MB

pre 12 godina

tri poslednja reda DIREKTNO I INDIREKTNO govore o granici eu/nato....naravno bez Srba na KIM,I to nam servirate bez potpisa pitam se jer border *it is border -to je granica*jedino ako su bezali sa casova engleskog onda i mogu tako da nagadjaju i koliko je validan taj dokument ,..potpis* i gde je taj potpis sa pregovora tako da ovo bez potpisa sta znaci,i pitam se tko je ponudio medjunarodni dokument javnosti bez potpisa, koja je to politicka judurma,rekla sam u Srbiji ne trebaju slicice jer ovaj narod odavna se u 95% ne potpisuje prstom a i tada nije srpskom narodu mogao ni Car Dusan,Karadjordje,Knez Mihailo Obrenovic, nudit ovakve politicke akrobacije pa i pored casne pionirske gospodo iz vlasti stavljao se potpis ....

jovan

pre 12 godina

Ovaj sporazum sam procitao vise puta i dosao sam do zakljucka da je sporazum dobar.Nigde se ne pominje da je Kosovo drzava a isto tako se ne pominje da Srbija ima svoje drzavne ingerencije na Kosovu.Kosovo nece moci da istakne svoju zastavu na prelazima kao sto i Srbija nece moci da istakne svoju zastavu.Sto se tice ko ima odgovornost za granicne prelaze to je u ovom slucaju EULEKS.
Borko je uradio pravu stvar i ne vidim vise razloga da opozicija optuzuje njega da je izdao Srpske nacionalne interese.
Ovo sto sam napisao stojim iza toga jer na stolu imam i Lisabonski i Sengenski sporazum.Ovim je EU samo dala do znanje da su u buducnosti i Kosovo i Srbija sastavni deo porodice EU.
Pozdrav od Jovana iz Svedske

PetarT

pre 12 godina

I gde ovde stoji da ce tzv. carinici nezavisnog Kosova da imaju posmatracku ulogu, naravno da ce da imaju uniforme sa oznakam tzv. nezavisnog Kosova!

Vladimir LDP

pre 12 godina

(nije toliko lose, 4. decembar 2011 14:49)

Nigde se ne kaze da se roba nece cariniti i oporezivati, samo se kaze da ovaj konkretan sporazum ne obuhvata tu oblast, on se bavi nacelnim upravljanjem tih prelaza i nicim drugim, a sve ostalo ide u skladu sa drugim sporazumima i zakonima koji vaze na Kosovu.

Petar

pre 12 godina

Стефановић има заиста тежак посао вађења кестења из ватре коју други запалише, неки трећи додаваху ћумур, а неки четврти све време дуваху у жар под кестењем.

Али шта му ово треба:
"Sporazum ni na koji način ne prejudicira državnost Kosova, čak ni terminološki se ne spominje bilo kakva granica, granični prelaz ili tome slicno", rekao je Stefanović u telefonskoj izjavi za televiziju Most iz Zvečana.

Или, можда фусноте нису саставни део Договора?!:

FUSNOTE:
(1) Jedna strana priznaje liniju kao granicu; druga strana priznaje liniju kao administrativnu graničnu liniju.

А шта пише, и какве су дефиниције наведене у законима и прописима наведеним у фусноти (2) обичан грађанин нема појма, док мало не прокопа по тој материји.

Кучету се и даље реп сецка парче по парче, као да га то мање боли, а боли увек исто, само више пута.
Можда је боље одсећи га једном до краја, и то ће преболети, јербо нема куд',

JOBAH

pre 12 godina

"Delegacije Beograda i Prištine postigle su u Briselu dogovor o integrisanom upravljanju prelazima između Kosova i centralne Srbije (IBM)"
IBM - integrated border management! I to izmedju Kosova i centralne Srbije. Sve je vrlo jasno, boarder je granica.. Neko mora da plati za ovo. O ovome ce deca uciti u skoli kao najvecu izdaju srpkog naroda. A zbog cega? Zbog saveza sa nasim "prijateljima", milosrdnim andjelima? Nikad EU!

Gradjanin

pre 12 godina

Steta! Imali smo sansu da ojacamo polozaj severnog dela KiM. Ali kao i uvek kratkorocni interesi stranaka su preuzeli primat nad interesima potlacenih gradjana, sada vec ne mogu da kazem Srbije. Gde nam je ta mudrost nebeskog naroda, danas?

dovla

pre 12 godina

Sporazum je protivustavan, a ova vlast u Srbiji je nelegitimna jer krsi Ustav sopstvene zemlje. Da smo demokratska zemlja sa nezavisnim sudstvom, svi koji su umesani u prihvatanje ovog dokumenta bi dobili minimum 20 godina robije.

diplomat

pre 12 godina

Mala rekapitupacija:
1. Taci salje carinike i policiju na Jarinje i Brnjak u julu. Srbija ima u dzepu kandidaturu i nada se datumu pregovora u tom momentu.
2. S gnusanjem osudjujemo akciju i dizemo narod na barikade. Trazimo vracanje na ranije stanje. Naglasavamo posebnost severa Kosova. Prekidamo diijalog dok se ovo pitanje ne resi.
3. U novembru se vracamo dijalogu, iako se nije resio problem.
4. Prihvatamo sporazum koji legalizuje prisustvo kosovske carine i policije na svim prelazima. Verovatno ostajemo bez kandidature, a datum pregovora niko i ne spominje.
Briljantna politika, nema sta!

Border

pre 12 godina

Integrated Border Management (IBM) is the organization and supervision
of border agency activities to meet the common challenge of facilitating the
movement of legitimate people and goods while maintaining secure borders
and meeting national legal requirements.

Prevod iz Google Translate:
Интегрисаног управљања границом (ИБМ) је организација и надзор
активности граничне агенције да испуне заједнички изазов олакшавања
кретање легитимног људи и робе уз одржавање безбедних граница
и сусрет националних законских захтева.

Border

pre 12 godina

Integrated Border Management (IBM) is the organization and supervision
of border agency activities to meet the common challenge of facilitating the
movement of legitimate people and goods while maintaining secure borders
and meeting national legal requirements.

Prevod iz Google Translate:
Интегрисаног управљања границом (ИБМ) је организација и надзор
активности граничне агенције да испуне заједнички изазов олакшавања
кретање легитимног људи и робе уз одржавање безбедних граница
и сусрет националних законских захтева.

loki

pre 12 godina

Albanci je zovu granica a mi admin. linija. EU(lex) je priznaje kao granicu, tako ce je i tretirati. Oni koji je priznaju kao admin. linuju su u problemu.

Горан

pre 12 godina

Очигледно је да је ово још један, поприлично лабав споразум, који свако може да тумачи како хоће. С обзиром да КФОР има оружје и до сада је користио бојеву муницију против голоруког народа, дакле КФОР ће заједно са ЕУЛЕКСом да настави да споразуме тумачи како хоће и да настави да отима српску земљу, педаш по педаљ.

Борисе, изађи пред западне новинаре, изнеси чињенице, покажи и докажи да КФОР и ЕУЛЕКС крша своје мандате и потписане споразуме. Еко незнаш или несмеш тако нешто да урадиш, молим те, склањај се са места председника државе.

poznavalac prilika

pre 12 godina

-Nije "Tabavije/Brnjak" već "Tabalije/Brnjak",po selu Tabalije koje se tu nalazi.
-"Rešenje nije idealno, ali je najbolje moguće u datim okolnostima...Koncept zajedničke kontrole administrativnih prelaza nam nije nametnut, mi smo ga inicirali, a ne EU i Priština"... ŠTA SVE NEĆE URADITI DA DOBIJU STATUS KANDIDATA I MOGUĆNOST DA OSTANU NA VLASTI,TO OVO GOVORI NIŠTA DRUGO!
-Član 5."Sporazumi će uključivati, u skladu sa zahtevima, izbalansirano prisustvo svih pripadajućih službi obeju strana kao što su carina, policija itd, i pokrivaće materiju kao što su lokacija prelaza, svojstvo objekata, radno vreme, itd.",-ZNAČI DA SU IM PRIZNALI SVE! SVE ŠTO SU ALBANCI TRAŽILI NA KRAJU SU I DOBILI,POLICIJI,VOJSKU,CARINU NA GRANICI,NE NA ADM.LINIJI!
Član 7."7. Tripartitna implementaciona grupa kojom predsedava Evropska unija biće ustanovljena radi sproveđenja gore navedenog sporazuma što je pre moguće u praksi. U tom cilju, tehnički protokol biće sačinjen i potpisan - odvojeno sa Evropskom unijom ako bude trebalo..."-ŠTA JE OVO AKO NIJE NADGLEDANJE SPROVOĐENJA AHTISARIJEVOG PLANA I PRIZNANJE DRŽAVE KOSOVO?!
OVO JE PRIZNANJE DRŽAVE KOSOVO!
PROTIVUSTAVNO!
IZDAJA!

EU

pre 12 godina

Tek sada vidim da u sustini cela nasa politicka Elita i nacionalna i demokratska i DSS i DS i SNS i ostali gungulu dizu oko 2 prelaza a za ostalih 99% njima ne smeta nista sto Pristina trazi - to je u redu ali ova dva prelaza nisu? Ko radi kontrolu na ostalim prelazima - Marsovci?
Uf ovo je tesko reci jer nisam pristalica LDP ni SPOm niti razumem takav stav, ali Ceda je u PRAVU jer vas je na vreme provalio samo ste dzabe narodu dizali tenziju. Zarad cega?
Inace ovo sto je dogovoreno na tananoj liniji - garantovano je lektor davao posledenje tumacenje zajedno sa prevodiocem i nije bas onako kako je Borko objasnio (svuda je KCarina a ne EULEX sa svedocima iz Kcarine) , ali ako svi precutno prihvataju da je 3/4 pokrajine otislo tesko ce biti zadrzati ovih 25%. Ocigledno je da Albanska strana ima inicijativu jer ovo ne deluje kao rezultat pregovora jer su sve ovo tacke koje je na sto postavila Albanska strana.

nije toliko lose

pre 12 godina

Ako je tacno ovo sto pise, a ja razumem ovako:
- srpska strana naziva ovo prelazima, albanci granicom
- roba se nece cariniti i oporezovati od strane Albanaca
- albanci nece moci da uvode takse, zabrane za uvoz robe iz Srbije i kretanje ljudi...
Onda je sporazum OK.
Ako nisam dobro razumeo, neka neko objasni.

Robin Hood

pre 12 godina

5. "Sporazumi će uključivati, u skladu sa zahtevima, izbalansirano prisustvo svih pripadajućih službi obeju strana kao što su carina, policija itd, i pokrivaće materiju kao što su lokacija prelaza, svojstvo objekata, radno vreme, itd. U skladu sa svojim mandatom (3) na prelazima Jarinje/Rudnica i Tabavije/Brnjak, ovo prisustvo će uključivati zvaničnike EULEKS-a. EULEKS će takođe biti prisutan na prelazima Dheu i Bardh/Končulj, Merdare/Merdar, Mutivode/Mutivoda i Depče/Mučibaba".

g.Tadicu, ja ovde ne procitah nista o takozvanim "posmatracima/svedocima" Kosovske carine?! Ili ono sto rece g.Stefanovic, Albanac ce im samo skuvati kafu (znaci kafedzija?!). Imam predlog za vas; Kupite pod hitno Nespresso (masine za kafu) za granicne prelaze, inace ostade vam sluzbenici Srbije bez kafe!!! Po svemu sudeci, Policija i Carina Kosova imaju sasvim druga posla, pa kada se smirite, mozete ih pozvati i zajedno uzivati uz jutarnju kaficu. Docice i do toga 100% samo polako, da se kladimo?! Aj ziveli

pravnik i diplomata

pre 12 godina

Jako lose. Ne vidim da smo postigli poseban status za Jarinje i Brnjak, niti da ce tamo biti samo nekakvi "carinski agenti" Pristine, sto tvrdi Borko Stefanovic. U sustini, ovo je resenje funkcionisanja granicnog prelaza, ma kako to spinovali medijski manipulatori sa Andicevog venca

dr ecc

pre 12 godina

Nadam se da ce napokon neko u zatvor zato sto krsi Ustav R.S. i skupstinsku odluku od 25.07.2011 tj,da se stanje vrati na predhodno stanje.Ako je uslov da dobijemo status kandidata i da se odreknem svog naroda,teritorije i svetinje neka hvala.Sporazum je Artisarijev plan koji nije prosao ni u SB. 5 puta a mi cemo da ga primenimo,e Srbijo.Samo mi je zao sto sam se pisao kao Srbin.

analiticar amater

pre 12 godina

Sporazum vise nije los nego sto nije idealan. Hocu da kazem da se Beograd ogradio da su to administrativne linije i da nema drzavnih obelezja. Dakle sve sto nema drzavnih obelezja je u sustini unutrasnji kontrolni punkt.
Mislim da bi morali da se sacuvamo podvale da nase sluzbenike tamo nazivamo carinicima, vec kontrolorima, i to podvuci za "carinike" Kosova.
Ovaj sporazum sam po sebi ne predstavlja nista dok se ne sastavi konkretan tehniki sporazum, ali mozda ce biti dovoljan za kandidata sutra, mada to samo po sebi ne znaci puno.
Srbija mora da tretira ove prelaze kao unutrasnje kontrolne punktove.
Ovaj sporazum jos jednom je pokazao koliko Edita ume da zaobilazi istinu u izjavama i koliko je ocajna da se pravda svom "sefu"

jovan

pre 12 godina

Ovaj sporazum sam procitao vise puta i dosao sam do zakljucka da je sporazum dobar.Nigde se ne pominje da je Kosovo drzava a isto tako se ne pominje da Srbija ima svoje drzavne ingerencije na Kosovu.Kosovo nece moci da istakne svoju zastavu na prelazima kao sto i Srbija nece moci da istakne svoju zastavu.Sto se tice ko ima odgovornost za granicne prelaze to je u ovom slucaju EULEKS.
Borko je uradio pravu stvar i ne vidim vise razloga da opozicija optuzuje njega da je izdao Srpske nacionalne interese.
Ovo sto sam napisao stojim iza toga jer na stolu imam i Lisabonski i Sengenski sporazum.Ovim je EU samo dala do znanje da su u buducnosti i Kosovo i Srbija sastavni deo porodice EU.
Pozdrav od Jovana iz Svedske

mirko

pre 12 godina

Istina je da nisam pravnik, ali jesam diplomirani matematičar, i u logiku se sigurno razumem bolje od predsednika četiri opštine S.Kosova.
Šta je to novo u ovom sporazumu, što se i ranije nije primenjivalo, osim što će protok roba biti kontrolisan na obe strane prelaza, a to se već primenjuje na svim ostalim prelazima. Ovo može da smeta jedino onima, koji se više neće moći baviti nekontrolisanom trgovinom.
Teorije da je ovim priznata nepostojeća država Kosovo, su toliko proizvoljne, da na takav način možete dokazati šta god hoćete, i ja ih razumem kao jedan demagoški način predizborne kampanje, a posebno je smešno što oni koji se najviše busaju u patriotske grudi, u stvari koriste nesreću naroda za promociju svoje politike.

loki

pre 12 godina

Albanci je zovu granica a mi admin. linija. EU(lex) je priznaje kao granicu, tako ce je i tretirati. Oni koji je priznaju kao admin. linuju su u problemu.

pravnik i diplomata

pre 12 godina

Jako lose. Ne vidim da smo postigli poseban status za Jarinje i Brnjak, niti da ce tamo biti samo nekakvi "carinski agenti" Pristine, sto tvrdi Borko Stefanovic. U sustini, ovo je resenje funkcionisanja granicnog prelaza, ma kako to spinovali medijski manipulatori sa Andicevog venca

diplomat

pre 12 godina

Mala rekapitupacija:
1. Taci salje carinike i policiju na Jarinje i Brnjak u julu. Srbija ima u dzepu kandidaturu i nada se datumu pregovora u tom momentu.
2. S gnusanjem osudjujemo akciju i dizemo narod na barikade. Trazimo vracanje na ranije stanje. Naglasavamo posebnost severa Kosova. Prekidamo diijalog dok se ovo pitanje ne resi.
3. U novembru se vracamo dijalogu, iako se nije resio problem.
4. Prihvatamo sporazum koji legalizuje prisustvo kosovske carine i policije na svim prelazima. Verovatno ostajemo bez kandidature, a datum pregovora niko i ne spominje.
Briljantna politika, nema sta!

Miljus

pre 12 godina

Koliko samo juce Borko St. je govorio da se nigde ne spominje granica. A sad citamo da na engleskom originalu se jasno koristi rec `border` (granica, a ne recimo `gate`, `transition point` i sl.).
Dakle postoje samo 2 mogucnosti:
-Ili je Borko St. notorni LAZOV (sto i nije cudo s obzirom na stranku u kojoj je)
-Ili Borko St. nezna engleski i to elementarni nivo.
Obe mogucnosti su jadno sramne.

Veteran

pre 12 godina

FUSNOTE:

(1) Jedna strana priznaje liniju kao granicu; druga strana priznaje liniju kao administrativnu graničnu liniju.


Dakle sporazum koji svako tumaci kako njemu odgovara nije ni sporazum ni kompromis to je samo nacin da i jedna i druga politica "elita" objavi "pobedu" svojim podanicima!

PetarT

pre 12 godina

I gde ovde stoji da ce tzv. carinici nezavisnog Kosova da imaju posmatracku ulogu, naravno da ce da imaju uniforme sa oznakam tzv. nezavisnog Kosova!

EU

pre 12 godina

Tek sada vidim da u sustini cela nasa politicka Elita i nacionalna i demokratska i DSS i DS i SNS i ostali gungulu dizu oko 2 prelaza a za ostalih 99% njima ne smeta nista sto Pristina trazi - to je u redu ali ova dva prelaza nisu? Ko radi kontrolu na ostalim prelazima - Marsovci?
Uf ovo je tesko reci jer nisam pristalica LDP ni SPOm niti razumem takav stav, ali Ceda je u PRAVU jer vas je na vreme provalio samo ste dzabe narodu dizali tenziju. Zarad cega?
Inace ovo sto je dogovoreno na tananoj liniji - garantovano je lektor davao posledenje tumacenje zajedno sa prevodiocem i nije bas onako kako je Borko objasnio (svuda je KCarina a ne EULEX sa svedocima iz Kcarine) , ali ako svi precutno prihvataju da je 3/4 pokrajine otislo tesko ce biti zadrzati ovih 25%. Ocigledno je da Albanska strana ima inicijativu jer ovo ne deluje kao rezultat pregovora jer su sve ovo tacke koje je na sto postavila Albanska strana.

poznavalac prilika

pre 12 godina

-Nije "Tabavije/Brnjak" već "Tabalije/Brnjak",po selu Tabalije koje se tu nalazi.
-"Rešenje nije idealno, ali je najbolje moguće u datim okolnostima...Koncept zajedničke kontrole administrativnih prelaza nam nije nametnut, mi smo ga inicirali, a ne EU i Priština"... ŠTA SVE NEĆE URADITI DA DOBIJU STATUS KANDIDATA I MOGUĆNOST DA OSTANU NA VLASTI,TO OVO GOVORI NIŠTA DRUGO!
-Član 5."Sporazumi će uključivati, u skladu sa zahtevima, izbalansirano prisustvo svih pripadajućih službi obeju strana kao što su carina, policija itd, i pokrivaće materiju kao što su lokacija prelaza, svojstvo objekata, radno vreme, itd.",-ZNAČI DA SU IM PRIZNALI SVE! SVE ŠTO SU ALBANCI TRAŽILI NA KRAJU SU I DOBILI,POLICIJI,VOJSKU,CARINU NA GRANICI,NE NA ADM.LINIJI!
Član 7."7. Tripartitna implementaciona grupa kojom predsedava Evropska unija biće ustanovljena radi sproveđenja gore navedenog sporazuma što je pre moguće u praksi. U tom cilju, tehnički protokol biće sačinjen i potpisan - odvojeno sa Evropskom unijom ako bude trebalo..."-ŠTA JE OVO AKO NIJE NADGLEDANJE SPROVOĐENJA AHTISARIJEVOG PLANA I PRIZNANJE DRŽAVE KOSOVO?!
OVO JE PRIZNANJE DRŽAVE KOSOVO!
PROTIVUSTAVNO!
IZDAJA!

Zaveden

pre 12 godina

Ni ja nisam pravnik nego matematicar, i tacka 5, fusnota 2 i pozivanje na IBM direktno priznaju granicu, carinike, a samim time direktno da je rec o dve razlicite drzave, ovo implicira priznanje Kosova od strane Srbije.

Bez namere da ulazim da li je moglo vise ili ne, licno me iritira to sto vladajuca koalicija u Srbiji misli da je narod glup i lud. Treba postovati narod i reci takva i takva stvar...a ko zna mozda narod i jeste i glup i lud.

nije toliko lose

pre 12 godina

Ako je tacno ovo sto pise, a ja razumem ovako:
- srpska strana naziva ovo prelazima, albanci granicom
- roba se nece cariniti i oporezovati od strane Albanaca
- albanci nece moci da uvode takse, zabrane za uvoz robe iz Srbije i kretanje ljudi...
Onda je sporazum OK.
Ako nisam dobro razumeo, neka neko objasni.

Vladimir LDP

pre 12 godina

(nije toliko lose, 4. decembar 2011 14:49)

Nigde se ne kaze da se roba nece cariniti i oporezivati, samo se kaze da ovaj konkretan sporazum ne obuhvata tu oblast, on se bavi nacelnim upravljanjem tih prelaza i nicim drugim, a sve ostalo ide u skladu sa drugim sporazumima i zakonima koji vaze na Kosovu.

Robin Hood

pre 12 godina

5. "Sporazumi će uključivati, u skladu sa zahtevima, izbalansirano prisustvo svih pripadajućih službi obeju strana kao što su carina, policija itd, i pokrivaće materiju kao što su lokacija prelaza, svojstvo objekata, radno vreme, itd. U skladu sa svojim mandatom (3) na prelazima Jarinje/Rudnica i Tabavije/Brnjak, ovo prisustvo će uključivati zvaničnike EULEKS-a. EULEKS će takođe biti prisutan na prelazima Dheu i Bardh/Končulj, Merdare/Merdar, Mutivode/Mutivoda i Depče/Mučibaba".

g.Tadicu, ja ovde ne procitah nista o takozvanim "posmatracima/svedocima" Kosovske carine?! Ili ono sto rece g.Stefanovic, Albanac ce im samo skuvati kafu (znaci kafedzija?!). Imam predlog za vas; Kupite pod hitno Nespresso (masine za kafu) za granicne prelaze, inace ostade vam sluzbenici Srbije bez kafe!!! Po svemu sudeci, Policija i Carina Kosova imaju sasvim druga posla, pa kada se smirite, mozete ih pozvati i zajedno uzivati uz jutarnju kaficu. Docice i do toga 100% samo polako, da se kladimo?! Aj ziveli

Cinik

pre 12 godina

Opet se radi o prevari EU i Borisa Tadića. Naime u fusnoti jasno stoji da će jedna strana prelaz teretirati kao administrativnu liniju a to je Srbija dok će druga strana istu liniji tretirati kao granicu a to je Priština. Nije ovde bitno kako će tu liniju tretirati Priština i Beograd već kako će je tretirati EU. EU će ovu liniju tretirati kao granicu i vrlo brzo će se insistirati i na onome što još potpisano u Briselu a što mi u Srbiji nećemo videti još neko vreme. Pa nisu albanci i EU ludi da prihvate sporazum gde će se jedna linija koja razgraničava Kosovo i Srbiju nazivati administrativni prelaz kada u isto vreme od Srbije traže da prihvati nezavisnost Kosova. Ovde je samo učinjen ustupak Borisu Tadiću ovim jezičkim igrama u sporazumu kako bi istim mogao da maše po Srbiji i tvrdi da je zaštitio interese srba na Kosovu a sve u cilju kako bi ponovo ako može dobio vlast na izborima. EU ga u ovome podržava jer on ima još mnogo toga da odradi za EU koja ga je i dovela na vlast. Ako grešim, izvinjavam se ali sve što se do sada dešavalo ja sam u svojim komentarima i predvideo u proteklih nedelju dana pa ne verujem da sada grešim.

Border

pre 12 godina

Integrated Border Management (IBM) is the organization and supervision
of border agency activities to meet the common challenge of facilitating the
movement of legitimate people and goods while maintaining secure borders
and meeting national legal requirements.

Prevod iz Google Translate:
Интегрисаног управљања границом (ИБМ) је организација и надзор
активности граничне агенције да испуне заједнички изазов олакшавања
кретање легитимног људи и робе уз одржавање безбедних граница
и сусрет националних законских захтева.

Lepi cane

pre 12 godina

Ovime direktno Srbija NE PRIZNAJE Kosovo. To je iz ovoga sporazuma jasno. Ali indirektno priznanje je tu. Zašto? Zato jer ste ovim sporazumom dozvolili Kosovu da si zaokruži granice i da na sve granične prijelaze dovede svoju policiju. Slijedeći korak će biti omogučavanje kosovskoj policiji carinjenje robe i time će direktno Kosovo biti priznato. Naravno, vjerojatno nitko nije naglasio da se pregovori nastavljaju. I u slijedećem koraku Kosovo dobiva priznanje.

realno

pre 12 godina

Sto lepo ne raspisu referendum o kosovu, ali da puste i albance sa kosova da glasaju jer je to po njima nasa teritorija, i da lepo i mi damo kao narod legitimitet tome i kraj price.

JOBAH

pre 12 godina

"Delegacije Beograda i Prištine postigle su u Briselu dogovor o integrisanom upravljanju prelazima između Kosova i centralne Srbije (IBM)"
IBM - integrated border management! I to izmedju Kosova i centralne Srbije. Sve je vrlo jasno, boarder je granica.. Neko mora da plati za ovo. O ovome ce deca uciti u skoli kao najvecu izdaju srpkog naroda. A zbog cega? Zbog saveza sa nasim "prijateljima", milosrdnim andjelima? Nikad EU!

ko koga mrzi( i zasto)?

pre 12 godina

Zasto nas Albanci toliko mrze?
Nesto mora da izazove mrznju,ona nije urodjena.

Da li oni mrze sve,pa i nas?
Ili samo nas?

Nisam bio nikad na Kosovu,pa da mogu licno da se nesto uverim ili slicno.
(Damjan, 4. decembar 2011 18:43)

Albanci ne mrze nikoga.Albanci ne veruju srpskoj drzavi i srpskoj politici ,odvajkada.
Albanci sa Kosova uvek su bili tu,nisu dosli sa marsa. Srpska drzava i srpska racisticka politika PPREMA albancima( da pricamo samo o zadnjih 100 g,) je stalno radila da izbrise sa karte "svoje" nesrpske gradjane.
Ako pricamo os perioda od pada Rankovica koji je sve albance smatrao turcima paje drzavnim terorom prisilio albance da se sele Anadoliju u Turskoj, pa Milosevic i sve sto je radio u ime srbstva.....da ne nabrajam vise?!?!
Srbija je na ovim prostorima je UVEK j imala VOJSKU,POLICIJU i sve sto to podrazumeva, a albnaci nikada nisu imali, a stalno kod vas srba su predstavljeni ka divlji ljudi.Ta propagada i dans je vrlo aktualna.To je doktrina SANU-a isovinisticke politike Srbije prema Albancima.
(Da bude vrlo jasno -ne pricam o srpskom narodu)
Prema tome pitanje se postavlja obrnUto: Zasto srbi mrze albance?
p.s Dodjite na Kosovu kao slobodan covek, bez predrasuda, u svakoj kuci ce vas primiti.

trezven

pre 12 godina

NIJE SIJA NEGO VRAT! Mislim da nas ova vlast toliko potcenjuje da verujem da i oni sami (iz vlasti) ponekad kazu sebi "stvarno je greota sta im radimo"(mislim na sve u Srbiji ne samo na KiM).
Prvo, mnogi neznaju sta je IBM, drugo navodi se "Evropska praksa" Pa ta praksa postoji ali se ona odnosi na regulisanje odnosa medju drzavama. Trece ... "zajednicki markiranih" nije nego!
Cetvrto, u tacki 5 ... "prisustvo svih pripadajucih sluzbi obeju strana kao sto su carina, policija itd."
NEKA SE OVA VLAST NE NADA BOLJEM ODNOSU EU PREMA SRBIJI' jer se i ona ponasa prema narodu jos gore i sa mnogo vise cinizma i nepostovanja.

Filip Shiroka

pre 12 godina

Za "Damjan":

Pitash se zashto Albanci mrze Srbe!
Albanci ne mrze Srbe ile nekog drugog naroda!
Ali Albanci moraju da zive slobodni i nezavisni od Srba kao shto i vi Srbi volite to da zivite slobodni i nezavisni!
Albanci sa Kosova su bili ubijeni, masakrirani, eksploatirani i progonjeni od Srba ne samo 90-desetih nego i ranije, cak u vreme rata i Rankovica! Pitaj se zashto vi Srbi mrzite Albance, zashto shto oni vishe ne mogu da trpe Srbe shto se prave gradjani prve klase i shto misle da svi ostali moraju da im budu njima robovi!

dr ecc

pre 12 godina

Nadam se da ce napokon neko u zatvor zato sto krsi Ustav R.S. i skupstinsku odluku od 25.07.2011 tj,da se stanje vrati na predhodno stanje.Ako je uslov da dobijemo status kandidata i da se odreknem svog naroda,teritorije i svetinje neka hvala.Sporazum je Artisarijev plan koji nije prosao ni u SB. 5 puta a mi cemo da ga primenimo,e Srbijo.Samo mi je zao sto sam se pisao kao Srbin.

bez veze

pre 12 godina

SAmo nekoliko opazanja:
- Ni reci o onom Stefanovicevom da ce carinici Koaova biti samo poosmatraci
- Ni Srbija nesme da istice svoje znakove/simbole
- Pominje se i policija i carina obe strane

Po meni ona Stefanoviceva pravdanja su bez veze.
Kakva je to 'pobeda' ako ti nedas drugom da istice svoje simbole drzavnosti, ali pristajes da i ti nesmes isticati svoje ?
Sa nestrpljenjem , ali ne i sa radoscu, ocerkujem kada ce narodni polanici poceti 'resetati' Stefanovica

jo-jo

pre 12 godina

Clanom 5. smo priznali i uredili odnose sa drzavom Kosovo i njenim aparatom (carina, policija...). Kakva je kazna za ovakvu povredu Ustava ili gutanje zaba ???

dovla

pre 12 godina

Sporazum je protivustavan, a ova vlast u Srbiji je nelegitimna jer krsi Ustav sopstvene zemlje. Da smo demokratska zemlja sa nezavisnim sudstvom, svi koji su umesani u prihvatanje ovog dokumenta bi dobili minimum 20 godina robije.

Gradjanin

pre 12 godina

Steta! Imali smo sansu da ojacamo polozaj severnog dela KiM. Ali kao i uvek kratkorocni interesi stranaka su preuzeli primat nad interesima potlacenih gradjana, sada vec ne mogu da kazem Srbije. Gde nam je ta mudrost nebeskog naroda, danas?

Pristevac

pre 12 godina

Pa ako rešenje nije idealno g-dine Stefanoviću, kako onda može da bude dobar i da čuva nacionalni interes države, Ustav Srbije i Rezoluciju 1244. Ovde je nešto mutno!!!.

Jelena S.

pre 12 godina

Ispada da nas je Stefanović (a kao do sada nije) zamajavao svojim učešćem u rešavanju bitne goruće teme, tj Kosova!
Njegova neistinita svedočenja o tome da će se sve rešiti u našu korist je zapravo pokazao ovaj dokument u kome jako lepo piše da je priznata legitimna granica sa Kosovom, a svi mi dalje možemo da zaključimo da smo i priznali Kosovo kao nezavisnu državu, kako ne bi bilo kasnije nekih nejasnoća!!!

sa druge strane linije

pre 12 godina

neko moze punkt da razume kao granicu i onako granice imaju prelaze, to isto ko 1244 razumi kako hoces...... za mene je granicni prelaz

trezveni

pre 12 godina

Vise sam nego siguran da se Borko nalazio u situaciji kao ona trojka u Dejtonu kada su im zapadnjaci rekli nema kuci dok ne nazvrljate potpis. Tako i Borko prvo kaze da dogovor nije postignut nasuprot izjavama dveju drugih strana pa onda kad su "koske" pocele da pucaju on odluci da potpise a i da nije potpisao opet bi mu "koske pucale" od Tadicevih "zengija". Pa jadan odluci da "proda Kosovo i Metohiju" i spase sebe a Tadica oslobodi putovanja iz Berlina u Brisel da umesto neposlusnog Borka ode i stavi svoj "cenjeni"potpis. Gde ce im dusa manekenska! Stidim ih se

Raso Krajisnik

pre 12 godina

jos se taj borko cak i hvali, sto im je vise dao nego sto je pristina sanjala ...

ostajes bez teksta, cak i poslje ovih bolnih godina DS-rezima

Горан

pre 12 godina

Очигледно је да је ово још један, поприлично лабав споразум, који свако може да тумачи како хоће. С обзиром да КФОР има оружје и до сада је користио бојеву муницију против голоруког народа, дакле КФОР ће заједно са ЕУЛЕКСом да настави да споразуме тумачи како хоће и да настави да отима српску земљу, педаш по педаљ.

Борисе, изађи пред западне новинаре, изнеси чињенице, покажи и докажи да КФОР и ЕУЛЕКС крша своје мандате и потписане споразуме. Еко незнаш или несмеш тако нешто да урадиш, молим те, склањај се са места председника државе.

Kompromis

pre 12 godina

Ostvaren je veliki kompromis (kako ne primećujete!? Pa, svi ga oko vas primećuju...):
1) Napokon smo ravnopravni smo sa državom Kosovo u integrisanom upravljanju medjusobnom granicom, a dobro je poznato da smo do sada bili i neravnopravni i neintegrisani,
2) Napokon je jasno da možemo da nastavimo da koristimo naš jezik ("administrativni prelaz" umesto "granični prelaz"), a to je sve do danas bilo jako neizvesno.

Urrrraaaaaaaaaa!
Šta - opet vam nije jasno? Pa, kako? Pa, vi uopste ne gledate televiziju i ne slušate vlast!

nije lose

pre 12 godina

Stara izreka kaze:
"KAKO SAM SE NADALA, DOBRO SAM SE UDALA"
jer, ne zaboravimo da je juna 1999. Srbija izgubila rat na Kosovu, i po uslovima kapitulacije a koji je skupstina usvojila [Kumanovski sporazunm] morala sa njega povuci svoju vojsku i policiju

dowla

pre 12 godina

Cim je postignut dogovor, znaci da smo se usaglasili sa njima. Nikakve koristi od toga nemaju Srbi, to je ocigledno. I opet necemo dobiti status kandidata, sve dok su ne otklone barikade. Srbi ih sigurno nece sklanjati jer znaju sta ce se desiti kad dodju kosovski carinici.

mirjana

pre 12 godina

Ne pripadam ni jednoj partiji, niti cu ikada pripadati, ali sporazum mi se dopada, dosta je bilo da budemo TAOCI, malih partijskih ljudi, koji gledaju samo svoj interes, a mi ih uopste ne interesujemo.DSS,SNS - pa to je vec vidjeno i nista nam dobroga nisu doneli, naprotiv samo zlo, samo pogibije, hajde lepo da se mi odmorimo od svega ovoga i da pocnemo da zivimo, kao sav normalan svet. HVALA ZA SPOAZUM, A KO GA NE PRIHVATI, ONDA MOLIM VAS, NE UZIMAJTE VISE NOVAC OD NAS, DA BISMO IM SLALI A ZA TO VREME MI U BEDI ZIVELI

pametnjaković mlađi

pre 12 godina

ama ko su oni u opšte, da mogu da trguju?! ko je njima ostavio u nasledstvo kosovo? i ako jeste, gde su im papiri za to?! ja kad hoću nešto da prodam, mora da imam papire da je to moje!! ne možeš ni običan mobilni telefon da prodaš ako ne daš ličnu kartu i podpišeš, a da ne pričam za stan ili njivu. za to mora da imaš ugovore o vlasništvu i gomile papira! a ovi rasprodaju kosovo i metohiju ko da je alaj begova slama. muka mi je!!!

MB

pre 12 godina

tri poslednja reda DIREKTNO I INDIREKTNO govore o granici eu/nato....naravno bez Srba na KIM,I to nam servirate bez potpisa pitam se jer border *it is border -to je granica*jedino ako su bezali sa casova engleskog onda i mogu tako da nagadjaju i koliko je validan taj dokument ,..potpis* i gde je taj potpis sa pregovora tako da ovo bez potpisa sta znaci,i pitam se tko je ponudio medjunarodni dokument javnosti bez potpisa, koja je to politicka judurma,rekla sam u Srbiji ne trebaju slicice jer ovaj narod odavna se u 95% ne potpisuje prstom a i tada nije srpskom narodu mogao ni Car Dusan,Karadjordje,Knez Mihailo Obrenovic, nudit ovakve politicke akrobacije pa i pored casne pionirske gospodo iz vlasti stavljao se potpis ....

27 MART OTPOR

pre 12 godina

PO MENI JE IZDAJA koja je pocela Kumanovskim sporazumom-kapitulacijom
27 mart 1941 smo rekli NE
vreme ce reci hoce li biti drugi 27 mart 201.?
REFERENDUM !!!!

Rajko Cvetkovic

pre 12 godina

@(jovan, 4. decembar 2011 15:05)

Potpisujem sve što je g. Jovan napisao. Ovaj sporazum je samo jedan primer uvodjenja evropskih standarda, koji su nam preko potrebni u svim sferama života. Sa standardima EU mi se svaki dan u svakom pogledu udaljavamo od ruske gubernije i to je za normalni deo Srbije sasvim OK, a onaj drugi deo Srbije neka sedi i kuka.

Ne mogu da dočekam vreme kada ćemo morati da prihvatimo standarde za debelo kažnjavanje klevetnika i ostalog bašibozluk ponašanja. Pristupanje EU je prihvatanje standarda normalnog i razvijenog sveta.

EU STANDARDI NAPRED, GUBERNIJA I OSTALA BuRANIJA STOJ!

Border

pre 12 godina

Integrated Border Management (IBM) is the organization and supervision
of border agency activities to meet the common challenge of facilitating the
movement of legitimate people and goods while maintaining secure borders
and meeting national legal requirements.

Prevod iz Google Translate:
Интегрисаног управљања границом (ИБМ) је организација и надзор
активности граничне агенције да испуне заједнички изазов олакшавања
кретање легитимног људи и робе уз одржавање безбедних граница
и сусрет националних законских захтева.

analiticar amater

pre 12 godina

Sporazum vise nije los nego sto nije idealan. Hocu da kazem da se Beograd ogradio da su to administrativne linije i da nema drzavnih obelezja. Dakle sve sto nema drzavnih obelezja je u sustini unutrasnji kontrolni punkt.
Mislim da bi morali da se sacuvamo podvale da nase sluzbenike tamo nazivamo carinicima, vec kontrolorima, i to podvuci za "carinike" Kosova.
Ovaj sporazum sam po sebi ne predstavlja nista dok se ne sastavi konkretan tehniki sporazum, ali mozda ce biti dovoljan za kandidata sutra, mada to samo po sebi ne znaci puno.
Srbija mora da tretira ove prelaze kao unutrasnje kontrolne punktove.
Ovaj sporazum jos jednom je pokazao koliko Edita ume da zaobilazi istinu u izjavama i koliko je ocajna da se pravda svom "sefu"

SZ

pre 12 godina

Poslednjih dana nisam pratio vesti i sad kada ovako van konteksta pročitam svež tekst sporazuma, čini mi se da kompromis nije štetan po Srbiju. Dobitak po Srbiju je to da u zoni prelaza neće biti nikakvih državnih obeležja a na ruku Bogdanovićevoj strani ide i to da je pitanje implementacije carine i poreza malo odloženo. Uostalom carina je već realnost na svim prelazima osim Jarinja i Brnjaka, a negativno je jedino to što okvirni sporazum predstavlja uvertiru u buduće ustupke po pitanju carine i na ta dva prelaza. Mada faktički je još od letos bescarinski robni promet potpuno preusmeren u sivu zonu i šumske puteve, tako da izlazna strategija srpske strane možda i jeste u tome da šuma ostane alternativa kosovskom prelazu, jednom kad se ustupak na tom polju implementira...

sever

pre 12 godina

IBM= Integrated Border Menagement= Integrisano upravljanje granicom
B=Border= granica za Albance
B=Boundary= administrativna linija za Srbe

Petar

pre 12 godina

Стефановић има заиста тежак посао вађења кестења из ватре коју други запалише, неки трећи додаваху ћумур, а неки четврти све време дуваху у жар под кестењем.

Али шта му ово треба:
"Sporazum ni na koji način ne prejudicira državnost Kosova, čak ni terminološki se ne spominje bilo kakva granica, granični prelaz ili tome slicno", rekao je Stefanović u telefonskoj izjavi za televiziju Most iz Zvečana.

Или, можда фусноте нису саставни део Договора?!:

FUSNOTE:
(1) Jedna strana priznaje liniju kao granicu; druga strana priznaje liniju kao administrativnu graničnu liniju.

А шта пише, и какве су дефиниције наведене у законима и прописима наведеним у фусноти (2) обичан грађанин нема појма, док мало не прокопа по тој материји.

Кучету се и даље реп сецка парче по парче, као да га то мање боли, а боли увек исто, само више пута.
Можда је боље одсећи га једном до краја, и то ће преболети, јербо нема куд',

VesnaDC

pre 12 godina

Da li se mesto gde je carina i policija naziva IBM prelaz ili granica potpuno je ne vazno. Ono sto prizilazi iz ovog sporazuma, dogovora lil kako god hocete je da smo priznali drzavu u nasoj drzavi i pali na svim moralnim ispitima. Meni je drago sto moje unucice nisu rodjene u Srbiji tako da necu morati da im objasnjavam ovu sramotu.One su rodjene tamo gde je rodoljublje vece i od zivota.

Damjan

pre 12 godina

Citam komentare o Kosovu,godinama,i nikad nisam naisao na pitanje:

Zasto nas Albanci toliko mrze?
Nesto mora da izazove mrznju,ona nije urodjena.

Da li oni mrze sve,pa i nas?
Ili samo nas?

Nisam bio nikad na Kosovu,pa da mogu licno da se nesto uverim ili slicno.

Aleksandar

pre 12 godina

I - integrated - integrisano, zajednicko
B - border - granica... da da, bas tako GRANICA
M - management - upravljanje

Za sve one koji i dalje ne shvataju IBM je
"Zajednicko Upravljanje Granicom"
I sta je to jos nejasno. Sve sto bih mogao dodati na ovo jeste slavna Njegoseva "Narode moj, stoko moja".

Aleksandar, Kos. Mitrovica

Peca

pre 12 godina

IBM što znači Integral Border Managment (ili reč "Boundary" koji takođe označava granicu) ili u prevodu "Integrisano upravljanje granicom" a ne "prelazom", što nigde nije naznačeno u ovom tekstu na srpskom, jer misle da smo totalni idioti, zatupljeni potpuno i da niko to neće uočiti. Ako ste i priznali na ovaj način Kosovo, recite onda tako, ali nemojte nas više praviti majmunima! Molim vas najljubaznije objavite ovo.

Zrenjaninac

pre 12 godina

Mart 1999.
Pocelo bombardovanje,prvo vece.
Ja sidjem u skloniste,da obidjem oko 50 gradjana,mozda im nesto treba.
Non stop,svi u glas su se drali... Slobo,nosi se i ti i Kosovari!

Sad je 2011.
Jos se mrcvarimo.

Vuk

pre 12 godina

@27 MART OTPOR

27.Marta,Beogradjani su izasli na ulice i rekli ne.
Podrzani od komunista.
Znamo kako smo prosli.

1999.,Milosevic je rekao ne,zbog Kosova.
Znamo kako smo prosli.

Ko ima nesto protiv,moze da ode na Kosovo i da kaze ne.
Ja nemam nista protiv toga.

Igor

pre 12 godina

Albancima cestitam nezavisnost pametniji su od nasih a nasima da ce Vojvodina i Sandzak u EU bez Srbije. To je Stefanovic dogovorio kao da ce smak Sveta ako Srbija ne udje u EU. Kao da je Srbija pa bila nekad normalna drzava. Odreci se dostojanstva zarad macke u dzaku.

kosovari

pre 12 godina

pozgrav svima ja vas molim budite dobar i slusajte vladu u srbiju bilo sta je bilo zivili smo zajedno i nastavite ovako da zivimo zajedno da idemo napred da radimo i da zaradima politikanci su punili depovi i koristili barikade za ineres svoje familije a sad niko ne cuje za vas dosta je to sad qe se razumeti za koji interes ste radili za kriminalci lopovi taki i mi albanci smo radili za nas lopovi i radimo jos

Vlada

pre 12 godina

Kako smo cuvali Kosovo od 1945. na ovamo,tako ga i imamo.

Dok god su sporazumi,bez ljudskih zrtava,ja sam za.
To sto smo glupi,pa uvek na nasu stetu,niko nam nije kriv.
Svaticemo za 20-30 godina.

Jovan Ristic

pre 12 godina

E, bas su ta dva granicna prelaza cuvala suverenitet Srbije na Kosovu! Dosta vise budalastina. Ovim se zavrsavaju slatke godine sverca na severu Kosova. Vreme je da se balvani vrate u sume odakle su dosli. Cestitke predsedniku, trebalo je ovo bezakonje ranije da se regulise.

Miki BG

pre 12 godina

Nema od ovog ništa, ali ni od naše kandidature za EU. Već sada je jasno da Priština ovo tumači kao dogovor o graničnim prelazima, na njihovoj strani je sada, a biće i ubuduće Euleks, tako da nam se crno piše. Zapravo, sumnjam da imamo kapacitet da medjunarodnu zajednnicu nateramo da otvori pregovore o Statusu Kosova, jer bi jedino tako mogli nešto izvući iz ovog sporazuma. Pre će, na žalost, biti da će nas tzv. medjunarodna zajednica naterati da to bude medjudrtžavna, a ne administrativna granica - linija. Da smo malo mudriji, mogli smo izvući dijalog i o statusu KiM. Možda još nije kasmno, no ubrzo ćemo videti na čemu smo.

Jovan

pre 12 godina

Fusnota:
(1) Jedna strana priznaje liniju kao granicu; druga strana priznaje liniju kao administrativnu graničnu liniju.

...kada to potpises, saglasan si sa granicom. Cista logika..
Ma bice bolje jer su i srbi i albanci ljudi... Siguran sam...

Viktor

pre 12 godina

Granice su postojale i postoje unutar svake federalne drzave, a vi nacionalisticki bolesnici prihvatite da ste izgubili Kosovo '99, a da je na nama sada da vadim golim rukama vruc krompir iz rerne... Ako ste takve patriote, pa idite dole tamo i naseljavajte Kosovo. Nemojte voditi politiku rata iz svojih domova...

S

pre 12 godina

Izgubio sam 20 najlepsih godina uz Bosnu i Hrvatsku i sad treba jos 20 uz Kosovo?!!
Bas me briga za Kosovo i sve kvazi Srbende (svercere udruzene sa albancima, dilere nafte i narko kartele)!

matko

pre 12 godina

Raspisati referendum o nezavisnosti na "celoj" teritoriji (ustavnoj) pa da se vidi koliko zaista ima onih koji zele Kosovo u Srbiji! Ovako nesto ubrzalo bi ovo kilavljenje od nekoliko stotina godina koje treba da se sacekaju da bi se "okolnosti" promenile i mi ponovo vodili glavnu rec svud gde je ikad srbijanska noga krocila.

Vojvodjanin

pre 12 godina

Prodali ili dali smo Kosovo putem IBM. predstavnici ovakve vlasti, koga lazete jer ste losim potezima bili primorani da se odreknete Kosova. Ovo je ista situacija u kojoj je Sloba dozvolio da nas 1999 bombarduju. Dosli smo u corsokak lose vodjnom politikom, a ispade da mi nemamo politicko-drzavne prijatelje u svetu, da smo niko i nista, dokaz da prevrtacka politika nema dugi dah. Bolje da smo imali neki stav, ovakava beskicmenjaci su nas i doveli dovde. Niko i nista smo u svetu i Evropi.

Bozidar

pre 12 godina

prodali su svetu zemlju KOCOBO ! ! ! Prvo nije bilo dogovora,pa odjednom jeste. A cuje se iz Pristine da je Srbija priznala nezavisnost !

arben

pre 12 godina

administrativni prelaz ili granica drzave sve je isto, ja sam siguran da ce da funksionise normalno kao na svaku drzavu, sta je za carinu treba da se kontrolise od kosovara a sta je za srbiju to ce da radi srbpska carina, normalno za carinu sto treba da se plati sve te pare idu u svaku svoju drzavu koji plati carinske dokumentacije, bice kosovska policija na jednu stranu a takodje i srpska policija na svoju stranu, carinska policija isto samo ce eulex biti posmatrac ili kako je gosp. jeremic rekao svedok kako funksionise carina i policija. ovo je istina i sto treba da kaze jeremic svojim ljudima

jednostavno je

pre 12 godina

I opet necemo dobiti status kandidata, sve dok su ne otklone barikade. Srbi ih sigurno nece sklanjati jer znaju sta ce se desiti kad dodju kosovski carinici.
(dowla, 4. decembar 2011 16:11)

Znamo, sverc ce biti otezan.

Dobrica

pre 12 godina

OVO JE PROBLEM:
"(1) Jedna strana priznaje liniju kao granicu; druga strana priznaje liniju kao administrativnu graničnu liniju."
Dobronamerni

supervisor

pre 12 godina

Ovo je takva prevara da to nije vise normalno. Napravili su dogovor o Zajednickom upravljanju granicama (IBM) i onda dodali fusnotu da nam zamazu oci, kao mi to zovemo administrativna linija. To je kao u nasoj staroj izreci, pa i na tarabi pise....

To sto cemo mi smatrati, jasno su nam stavili do znanja da ih bas za to briga. Ovaj sporazum je de facto i de jure medjudrzavni sa stanovista EU i oni to tako posmatraju. EULEX ce ovim da brani interese Kosova kao nezavisne drzave.

Seljak bez Motike

pre 12 godina

Sporazum je dobar. Napravljen je jos jedan korak ka cilju, a to je buduca unija, pod radnim nazivom Zapadni Balkan, za jedno 20-30 godina. Dobro je, jer se ide ka razresenju problema.

ko to tamo peva

pre 12 godina

''Stefanović: Sporazum u skladu sa Ustavom''jer je narod glup i ne zna nista tako tretirate svoj narod????????ncncncncncnc

mirko

pre 12 godina

zaveden@
Da li član 5.i fusnota 2, znače direktno priznanje Kosova jedino u slučaju kada se primenjuju na Jarinju i Brnjaku, dok naprimer ako se primenjuju na Merdarama ili negde drugo, ne znače priznanje.
Ako je Kosovo država kako onda EULEKS kontroliše prelaze na ulasku u tu "državu". Ispada da je narod glup, ako ne misli kao naša stranka, to je čista stranačka demagogija.

radovan

pre 12 godina

Ovo je necuveno,nevidjeno u istorijskim analima!da jedan covek pokusava obmanuti ceo narod,svojom dvosmiljenoscu!Borislave ako ne umes citati'nadji tumaca da ti lepo istumaci to sto pise na papiru.tek onda reci sinko tacno sta je to potpisano!

bezimena

pre 12 godina

Prevod iz Google Translate:

(Border, 4. decembar 2011 15:52)

Google....c,c,c...
"Border" je reč koja ima mnogo više značenja nego naša "kosa", npr.
1.granica, 2.ivica, rub, 3.porub, 4.graničiti, 5.omedjiti itd.

Mora se imati u vidu da su Englezi neprej***vi u diplomatiji (ovakve terminološke finese prepuštaju LINGVISTIMA, NE Googlu) pa je ova reč upotrebljena upravo zato što ima mogućnost da je svako tumači onako kako mu odgovara tj. "vuk sit i sve ovce na broju".:)

Pancevac

pre 12 godina

IBM je firma za opremu.
IBM racunari ce se koristiti na nasim prelazima,a
IBM kompjuteri na albanskoj strani.

Sta vam nije jasno?


Zemlja dembelija.
xD

a+/-

pre 12 godina

""FUSNOTE [NAPOMENA:
(1) Jedna strana priznaje liniju kao granicu; druga strana priznaje liniju kao administrativnu graničnu liniju.

Moja napomena [prevod]:
"Dve strane su se dogovorile da se ne slazu"

Potpuno isto tumacenje kao kada je Bajden bio u Beogradu kasda su se dve strane "dogovorile da se o necemu ne mogu dogovoriti"

Sve pokazuje da Srbija postaje sve svesnija i svesnija postojanja Kosova kao nezavisne drzave.
Srbiju niko ne tera da prizna to Kosovo, ali mora biti svesna njegovog postiojanja i da u svetu postoje drzave, njih preko 80 koje ga priznaju kao nezavisno.
Potpuno isto kao sto je bilo sa dve Nemacke uz opasku da u poredjenju sa Srbijom/Kosovom postoje dve ogromne razlike:
1. I u istocnoj i u zapadnoj Nemackoj je zivio isati narod = Nemci
2. Srbi, kao narod, izumiru dok broj Albanaca stalno raste

Nista nije reseno i ceracemo se mi jos!

pre 12 godina

Bio sam veoma ljut pre citanja, ali sada mislim da ovo nije tako ni lose i Srbija ovim nista ne priznaje pogotovo zbog tumacenja iz fusnote. Zar Albanci zista misle da normalne 'drzave' imaju predstavnike UN ili EULEX-a na 'granicama' pored predstavnika stranih policija i carinika. Drugo, nema kamena, zastave ni bilo kakvog obelezja, a u prvom naseljenom mestu na severu videcete kako se viori zastava Srbije. Kupili smo jos vremena, ali svi znaju da je ovaj sukob zamrznut sve dok Veliki Brat ne napusti Balkan.

Marina

pre 12 godina

IBM= integrirano upravljanje GRANICOM,a Borko može prevesti riječ "border" na srpski i kao "adm.linija" i može pokušati uvjeriti svoje građane da su "sporazum potpisale privremene vlasti nepriznate države KosovO", i da se IBM sjetio baš Borko i tu svoju genijalnu ideju nametnuo privremenoj šefici pregovaračkog tima nepriznate države Kosovo i uz pomoć EU ju je doslovno izmrcvario tri dana i prisilio da prihvati IBM kao upravljanje administrativnom linijom a ne granicom kao što je bio jednostrani zahtjev Prištine. Tahiri se vratila pokunjeno u Prištinu odmah sljedećeg jutra,a Borko je ostao još neko vrijeme u Briselu dogovarati nedogovoreni sporazum od noći prije i malo s Briselom ogovarati poniženu Tahiri. Onda se vratio u Srbiju sretan i zadovoljan jer je konačno Srbija nešto predložila i to je Priština morala milom ili silom prihvatiti. Od jučer Kosovo nije država nego KiM,sve to zaslugom Borka Stefanovića i njegovog genijalnog mentora,umjerenog optimiste,Tadića.

Hajde Cedo !

pre 12 godina

Ako je IBM nesto tako lepo, molim odmah za IBM i na Pancevackom mostu. Da sverceri vise ne svercuju robu iz Metroa u Beograd kao i psenicu i naftu iz pravca Panceva. Naravno i zakoni i uredbe proizvedeni u Baogradu ne bi trebalo da se svercuju u Vojvodinu !

v.

pre 12 godina

Na ovu temu ni jedna pisana ili TV vest nije vest. Samo je bitan pravi tekst sporazuma. A bojim se da svaka strana ima svoj tekst. Bez presedana...

teo

pre 12 godina

Pa ako su vam priznate "granice" i ako ste sada "drzava", onda komsije Albanci sutra pravac u UN i trazite clanstvo i ako je tako kako tvrdite odmah cete biti primljeni ali ako vas kojim slucajem ne prime, znaci da niste nikakva drzava niti je ovo medjudrzavna granica. Vrlo jednostavno. Sutra pravac UN.

Vesna

pre 12 godina

Muka mi je da citam sadrzaj teksta. Ono cime se Srpski politicari ponose ja se sramotim. Predstavljali su svoj stav a ne stav Srbije i Srba.

Bambi

pre 12 godina

Postavio bih pitanje ovimakoji kritikuju sporazum.Kako je do sada funkcionisala i kako danas funkcionise granica i granicni prelaz Konculj i Merdare i jos dva prelaza. fDa li tamo stoji Kosovski carinik i policajac i Kfor i Eulex.I placaju se sve dazbine prilikom ulaska kamiona iz Srbije ili drugih zemalja Evrope . Takodje i PDV. Samo na Jarinjui Brnjaku to ne bi trebaloda vazi da bi lokalci uvozili robu bez PDV-a carine i dalje svercovali robu ka unutrasnjosti Kosova. Ko placa ove na barikadama. Placa drzava Srbija jer na severu Kosova tj Kosovskoj Mitrovici, Leposavicu, Zubinom potoku ne postoji ni jedan jedini privredni objekat akako kazu celnici mesnih zajednica da je to radna obaveza gradjana severa Kosova.Znaci sudije,postari, lekari i svi oni koji rade u drzavnim sluzbama imaju radnu obavezu da idu na barikade

slovenac

pre 12 godina

Za poćetak ste progutali malu žabicu, pa posle malo veću, pa malo veću............ i tako napred:) Setite se malo stariji! Obuka i dril pomaže!:))

miloš

pre 12 godina

Srbiju u EU ne želi niko da vidi,to je jasno svima koji iole prate politiku.Stoga ne razumem zbog čega se mi toliko trudimo da udovoljimo EU.Druga stvar, mi kosovo pod našu jurisdikciju nikad nećemo vratiti,bar ne u ovom obimu kakvo je sad. Zato kad već prodajemo svoju kožu,neznam zašto to ne radimo skuplje.

Branko Von Beca

pre 12 godina

Borko, a jel' se i širina osmeha prilikom rukovanja bodovala za eventualnu kandidaturu, pošto ti sagovornica složila facu kao da je ona tebe priznala, a ne ti njih ?!!

sale

pre 12 godina

ja ovo stvarno nerazumem,zasto nekazu da je Srbija priznala Kosovo jer je se to definitivno desilo,Albanci kontrolisu granice samo ka Srbiji kontrolisu zajedno,treba pasos kada se ulazi i izlazi . nesmatraju dako da smo toliko glupi

Maloprstic

pre 12 godina

Ne razumem nas narod !! I ponovo cu da ponovim , mi smo Kosovo izgubili 1999. god. i ovo je sve posledica glupog rata . Ustvari mi smo ga mozda izgubili i mnogo ranije . Mi da ratujemo i da vracamo Kosovo ne mozemo , da budemo zrtve ljudi koji dole uzimaju debele pare za predstavu koju prave ne trebamo . Naravno je da ce Albanci uvek to da zovu granica a mi administrativni prelaz i to je jasno . Nama ostaje da povucemo svoje institucije sa Kosova kao sto smo povukli i vojsku i policiju posle rata 1999. godine i da idemo dalje . Nas parlament ne treba nikad da izglasa nezavisno Kosovo i ostaje da se nadamo da ce se odnosi u svetu promeniti i da probamo tada da vratimo Kosovo . Ovako mi dolazimo sada u zamku da Srbi na Kosovu nemaju nikakva prava a da mi posto Kosovo priznajemo kao nasu teritoriju moramo da damo prava Albancima sa Kosova kao sto ima svaki gradjanin ove zemlje , a onda da kupuju teritoriju severno od Kosova i da za 50 god. dodju i kazu Leskovac i Vranje pripajamo Kosovu. Ili jos gore da imaju pravo glasa posto kao drzavljani ove zemlje na to imajuj pravo i da njih dva miliona dole glasa za Tacija da bude premijer Srbije . I da vladaju celom Srbijom a mi da se pretvorimo svi u nasi ili obraz i da budemo teroristi u rodjenoj drzavi. Treba to resiti na vreme i ne davati im vise nikakva prava u Srbiji i tacka .

Pera

pre 12 godina

Blablabla samo trtljate po internetu i diskutujete umesto da se dignete kao 5.oktobra nekada davno i uradite nesto pametno. Jaki ste mi ovde na komentarima. Bruka

milan

pre 12 godina

Samo oni kojima definicija reci KOMPROMIS nije poznata mogu ovde naci zamerku i naravno oni koji misle da je radi povracaja integriteta Srbije na ovim prostorima potrebno voditi rat ili u najmanju ruku Srbiju zadrzati u stalnom opsajdu, samo takvi nemogu da vide u ovom dogovoru nista pozitivno.

sve se vrti oko para

pre 12 godina

http://www.balcanicaucaso.org/eng/Regions-and-countries/Kosovo/Kosovo-the-unnecessary-highway-that-could-bankrupt-Europe-s-poorest-state-108430

Pisanje Le Monde-a

pre 12 godina

Evo sta Le Monde pise o dogovoru.

http://www.lemonde.fr/europe/article/2011/12/03/accord-entre-la-serbie-et-le-kosovo-sur-les-postes-frontaliers_1613159_3214.html

Sve u svemu, nije lose. Videcete da koriste "postes frontaliers" u naslovu, ali u tekstu se koristi "points de passage", uz dodatno objasnjenje sta rade kosovski carinski svedoci. Dakle, ostaje da se vidi kako ce se situacija odvijati narednih godina i decenija.

Kolubarac

pre 12 godina

Zanimljiv sporazum, zanimljivo tumačenje ljudi koji bi voleli da tumače onako kako se njima hoće i želi, a nigde, a to barem nije problem da se prevede, ne stoji na našem, da ne kažem na srpskom jeziku tačan i jedini prevod skračenice IBM... Integrated Border Management... ili ti ’’lakašni prevod na naš, srpski jezik – Integrisano Upravljanje Granicom, a može se ići i dalje, pa prevesti reč integrisano, pa doći do toga da su se neke dve strane dogovorile da ZAJEDNIČKI pristupe UPRAVLJANJU GRANICOM... I nema tu ko kako hoće da tumači ono što piše, sve veoma jasno piše, ako neko želi da to jasno pročita, no, mnogo je nojeva na svim stranama, a naročito je nojeva mnogo u Srbiji – možda je tako lakše, ali je glava svakako u pesku....

jovan

pre 12 godina

Ovaj sporazum sam procitao vise puta i dosao sam do zakljucka da je sporazum dobar.Nigde se ne pominje da je Kosovo drzava a isto tako se ne pominje da Srbija ima svoje drzavne ingerencije na Kosovu.Kosovo nece moci da istakne svoju zastavu na prelazima kao sto i Srbija nece moci da istakne svoju zastavu.Sto se tice ko ima odgovornost za granicne prelaze to je u ovom slucaju EULEKS.
Borko je uradio pravu stvar i ne vidim vise razloga da opozicija optuzuje njega da je izdao Srpske nacionalne interese.
Ovo sto sam napisao stojim iza toga jer na stolu imam i Lisabonski i Sengenski sporazum.Ovim je EU samo dala do znanje da su u buducnosti i Kosovo i Srbija sastavni deo porodice EU.
Pozdrav od Jovana iz Svedske

JOBAH

pre 12 godina

"Delegacije Beograda i Prištine postigle su u Briselu dogovor o integrisanom upravljanju prelazima između Kosova i centralne Srbije (IBM)"
IBM - integrated border management! I to izmedju Kosova i centralne Srbije. Sve je vrlo jasno, boarder je granica.. Neko mora da plati za ovo. O ovome ce deca uciti u skoli kao najvecu izdaju srpkog naroda. A zbog cega? Zbog saveza sa nasim "prijateljima", milosrdnim andjelima? Nikad EU!

poznavalac prilika

pre 12 godina

-Nije "Tabavije/Brnjak" već "Tabalije/Brnjak",po selu Tabalije koje se tu nalazi.
-"Rešenje nije idealno, ali je najbolje moguće u datim okolnostima...Koncept zajedničke kontrole administrativnih prelaza nam nije nametnut, mi smo ga inicirali, a ne EU i Priština"... ŠTA SVE NEĆE URADITI DA DOBIJU STATUS KANDIDATA I MOGUĆNOST DA OSTANU NA VLASTI,TO OVO GOVORI NIŠTA DRUGO!
-Član 5."Sporazumi će uključivati, u skladu sa zahtevima, izbalansirano prisustvo svih pripadajućih službi obeju strana kao što su carina, policija itd, i pokrivaće materiju kao što su lokacija prelaza, svojstvo objekata, radno vreme, itd.",-ZNAČI DA SU IM PRIZNALI SVE! SVE ŠTO SU ALBANCI TRAŽILI NA KRAJU SU I DOBILI,POLICIJI,VOJSKU,CARINU NA GRANICI,NE NA ADM.LINIJI!
Član 7."7. Tripartitna implementaciona grupa kojom predsedava Evropska unija biće ustanovljena radi sproveđenja gore navedenog sporazuma što je pre moguće u praksi. U tom cilju, tehnički protokol biće sačinjen i potpisan - odvojeno sa Evropskom unijom ako bude trebalo..."-ŠTA JE OVO AKO NIJE NADGLEDANJE SPROVOĐENJA AHTISARIJEVOG PLANA I PRIZNANJE DRŽAVE KOSOVO?!
OVO JE PRIZNANJE DRŽAVE KOSOVO!
PROTIVUSTAVNO!
IZDAJA!

dr ecc

pre 12 godina

Nadam se da ce napokon neko u zatvor zato sto krsi Ustav R.S. i skupstinsku odluku od 25.07.2011 tj,da se stanje vrati na predhodno stanje.Ako je uslov da dobijemo status kandidata i da se odreknem svog naroda,teritorije i svetinje neka hvala.Sporazum je Artisarijev plan koji nije prosao ni u SB. 5 puta a mi cemo da ga primenimo,e Srbijo.Samo mi je zao sto sam se pisao kao Srbin.

dovla

pre 12 godina

Sporazum je protivustavan, a ova vlast u Srbiji je nelegitimna jer krsi Ustav sopstvene zemlje. Da smo demokratska zemlja sa nezavisnim sudstvom, svi koji su umesani u prihvatanje ovog dokumenta bi dobili minimum 20 godina robije.

pametnjaković mlađi

pre 12 godina

ama ko su oni u opšte, da mogu da trguju?! ko je njima ostavio u nasledstvo kosovo? i ako jeste, gde su im papiri za to?! ja kad hoću nešto da prodam, mora da imam papire da je to moje!! ne možeš ni običan mobilni telefon da prodaš ako ne daš ličnu kartu i podpišeš, a da ne pričam za stan ili njivu. za to mora da imaš ugovore o vlasništvu i gomile papira! a ovi rasprodaju kosovo i metohiju ko da je alaj begova slama. muka mi je!!!

jo-jo

pre 12 godina

Clanom 5. smo priznali i uredili odnose sa drzavom Kosovo i njenim aparatom (carina, policija...). Kakva je kazna za ovakvu povredu Ustava ili gutanje zaba ???

mirko

pre 12 godina

Istina je da nisam pravnik, ali jesam diplomirani matematičar, i u logiku se sigurno razumem bolje od predsednika četiri opštine S.Kosova.
Šta je to novo u ovom sporazumu, što se i ranije nije primenjivalo, osim što će protok roba biti kontrolisan na obe strane prelaza, a to se već primenjuje na svim ostalim prelazima. Ovo može da smeta jedino onima, koji se više neće moći baviti nekontrolisanom trgovinom.
Teorije da je ovim priznata nepostojeća država Kosovo, su toliko proizvoljne, da na takav način možete dokazati šta god hoćete, i ja ih razumem kao jedan demagoški način predizborne kampanje, a posebno je smešno što oni koji se najviše busaju u patriotske grudi, u stvari koriste nesreću naroda za promociju svoje politike.

pravnik i diplomata

pre 12 godina

Jako lose. Ne vidim da smo postigli poseban status za Jarinje i Brnjak, niti da ce tamo biti samo nekakvi "carinski agenti" Pristine, sto tvrdi Borko Stefanovic. U sustini, ovo je resenje funkcionisanja granicnog prelaza, ma kako to spinovali medijski manipulatori sa Andicevog venca

27 MART OTPOR

pre 12 godina

PO MENI JE IZDAJA koja je pocela Kumanovskim sporazumom-kapitulacijom
27 mart 1941 smo rekli NE
vreme ce reci hoce li biti drugi 27 mart 201.?
REFERENDUM !!!!

Rajko Cvetkovic

pre 12 godina

@(jovan, 4. decembar 2011 15:05)

Potpisujem sve što je g. Jovan napisao. Ovaj sporazum je samo jedan primer uvodjenja evropskih standarda, koji su nam preko potrebni u svim sferama života. Sa standardima EU mi se svaki dan u svakom pogledu udaljavamo od ruske gubernije i to je za normalni deo Srbije sasvim OK, a onaj drugi deo Srbije neka sedi i kuka.

Ne mogu da dočekam vreme kada ćemo morati da prihvatimo standarde za debelo kažnjavanje klevetnika i ostalog bašibozluk ponašanja. Pristupanje EU je prihvatanje standarda normalnog i razvijenog sveta.

EU STANDARDI NAPRED, GUBERNIJA I OSTALA BuRANIJA STOJ!

mirjana

pre 12 godina

Ne pripadam ni jednoj partiji, niti cu ikada pripadati, ali sporazum mi se dopada, dosta je bilo da budemo TAOCI, malih partijskih ljudi, koji gledaju samo svoj interes, a mi ih uopste ne interesujemo.DSS,SNS - pa to je vec vidjeno i nista nam dobroga nisu doneli, naprotiv samo zlo, samo pogibije, hajde lepo da se mi odmorimo od svega ovoga i da pocnemo da zivimo, kao sav normalan svet. HVALA ZA SPOAZUM, A KO GA NE PRIHVATI, ONDA MOLIM VAS, NE UZIMAJTE VISE NOVAC OD NAS, DA BISMO IM SLALI A ZA TO VREME MI U BEDI ZIVELI

nije toliko lose

pre 12 godina

Ako je tacno ovo sto pise, a ja razumem ovako:
- srpska strana naziva ovo prelazima, albanci granicom
- roba se nece cariniti i oporezovati od strane Albanaca
- albanci nece moci da uvode takse, zabrane za uvoz robe iz Srbije i kretanje ljudi...
Onda je sporazum OK.
Ako nisam dobro razumeo, neka neko objasni.

nije lose

pre 12 godina

Stara izreka kaze:
"KAKO SAM SE NADALA, DOBRO SAM SE UDALA"
jer, ne zaboravimo da je juna 1999. Srbija izgubila rat na Kosovu, i po uslovima kapitulacije a koji je skupstina usvojila [Kumanovski sporazunm] morala sa njega povuci svoju vojsku i policiju

analiticar amater

pre 12 godina

Sporazum vise nije los nego sto nije idealan. Hocu da kazem da se Beograd ogradio da su to administrativne linije i da nema drzavnih obelezja. Dakle sve sto nema drzavnih obelezja je u sustini unutrasnji kontrolni punkt.
Mislim da bi morali da se sacuvamo podvale da nase sluzbenike tamo nazivamo carinicima, vec kontrolorima, i to podvuci za "carinike" Kosova.
Ovaj sporazum sam po sebi ne predstavlja nista dok se ne sastavi konkretan tehniki sporazum, ali mozda ce biti dovoljan za kandidata sutra, mada to samo po sebi ne znaci puno.
Srbija mora da tretira ove prelaze kao unutrasnje kontrolne punktove.
Ovaj sporazum jos jednom je pokazao koliko Edita ume da zaobilazi istinu u izjavama i koliko je ocajna da se pravda svom "sefu"

Горан

pre 12 godina

Очигледно је да је ово још један, поприлично лабав споразум, који свако може да тумачи како хоће. С обзиром да КФОР има оружје и до сада је користио бојеву муницију против голоруког народа, дакле КФОР ће заједно са ЕУЛЕКСом да настави да споразуме тумачи како хоће и да настави да отима српску земљу, педаш по педаљ.

Борисе, изађи пред западне новинаре, изнеси чињенице, покажи и докажи да КФОР и ЕУЛЕКС крша своје мандате и потписане споразуме. Еко незнаш или несмеш тако нешто да урадиш, молим те, склањај се са места председника државе.

Vladimir LDP

pre 12 godina

(nije toliko lose, 4. decembar 2011 14:49)

Nigde se ne kaze da se roba nece cariniti i oporezivati, samo se kaze da ovaj konkretan sporazum ne obuhvata tu oblast, on se bavi nacelnim upravljanjem tih prelaza i nicim drugim, a sve ostalo ide u skladu sa drugim sporazumima i zakonima koji vaze na Kosovu.

Miljus

pre 12 godina

Koliko samo juce Borko St. je govorio da se nigde ne spominje granica. A sad citamo da na engleskom originalu se jasno koristi rec `border` (granica, a ne recimo `gate`, `transition point` i sl.).
Dakle postoje samo 2 mogucnosti:
-Ili je Borko St. notorni LAZOV (sto i nije cudo s obzirom na stranku u kojoj je)
-Ili Borko St. nezna engleski i to elementarni nivo.
Obe mogucnosti su jadno sramne.

EU

pre 12 godina

Tek sada vidim da u sustini cela nasa politicka Elita i nacionalna i demokratska i DSS i DS i SNS i ostali gungulu dizu oko 2 prelaza a za ostalih 99% njima ne smeta nista sto Pristina trazi - to je u redu ali ova dva prelaza nisu? Ko radi kontrolu na ostalim prelazima - Marsovci?
Uf ovo je tesko reci jer nisam pristalica LDP ni SPOm niti razumem takav stav, ali Ceda je u PRAVU jer vas je na vreme provalio samo ste dzabe narodu dizali tenziju. Zarad cega?
Inace ovo sto je dogovoreno na tananoj liniji - garantovano je lektor davao posledenje tumacenje zajedno sa prevodiocem i nije bas onako kako je Borko objasnio (svuda je KCarina a ne EULEX sa svedocima iz Kcarine) , ali ako svi precutno prihvataju da je 3/4 pokrajine otislo tesko ce biti zadrzati ovih 25%. Ocigledno je da Albanska strana ima inicijativu jer ovo ne deluje kao rezultat pregovora jer su sve ovo tacke koje je na sto postavila Albanska strana.

Cinik

pre 12 godina

Opet se radi o prevari EU i Borisa Tadića. Naime u fusnoti jasno stoji da će jedna strana prelaz teretirati kao administrativnu liniju a to je Srbija dok će druga strana istu liniji tretirati kao granicu a to je Priština. Nije ovde bitno kako će tu liniju tretirati Priština i Beograd već kako će je tretirati EU. EU će ovu liniju tretirati kao granicu i vrlo brzo će se insistirati i na onome što još potpisano u Briselu a što mi u Srbiji nećemo videti još neko vreme. Pa nisu albanci i EU ludi da prihvate sporazum gde će se jedna linija koja razgraničava Kosovo i Srbiju nazivati administrativni prelaz kada u isto vreme od Srbije traže da prihvati nezavisnost Kosova. Ovde je samo učinjen ustupak Borisu Tadiću ovim jezičkim igrama u sporazumu kako bi istim mogao da maše po Srbiji i tvrdi da je zaštitio interese srba na Kosovu a sve u cilju kako bi ponovo ako može dobio vlast na izborima. EU ga u ovome podržava jer on ima još mnogo toga da odradi za EU koja ga je i dovela na vlast. Ako grešim, izvinjavam se ali sve što se do sada dešavalo ja sam u svojim komentarima i predvideo u proteklih nedelju dana pa ne verujem da sada grešim.

MB

pre 12 godina

tri poslednja reda DIREKTNO I INDIREKTNO govore o granici eu/nato....naravno bez Srba na KIM,I to nam servirate bez potpisa pitam se jer border *it is border -to je granica*jedino ako su bezali sa casova engleskog onda i mogu tako da nagadjaju i koliko je validan taj dokument ,..potpis* i gde je taj potpis sa pregovora tako da ovo bez potpisa sta znaci,i pitam se tko je ponudio medjunarodni dokument javnosti bez potpisa, koja je to politicka judurma,rekla sam u Srbiji ne trebaju slicice jer ovaj narod odavna se u 95% ne potpisuje prstom a i tada nije srpskom narodu mogao ni Car Dusan,Karadjordje,Knez Mihailo Obrenovic, nudit ovakve politicke akrobacije pa i pored casne pionirske gospodo iz vlasti stavljao se potpis ....

trezven

pre 12 godina

NIJE SIJA NEGO VRAT! Mislim da nas ova vlast toliko potcenjuje da verujem da i oni sami (iz vlasti) ponekad kazu sebi "stvarno je greota sta im radimo"(mislim na sve u Srbiji ne samo na KiM).
Prvo, mnogi neznaju sta je IBM, drugo navodi se "Evropska praksa" Pa ta praksa postoji ali se ona odnosi na regulisanje odnosa medju drzavama. Trece ... "zajednicki markiranih" nije nego!
Cetvrto, u tacki 5 ... "prisustvo svih pripadajucih sluzbi obeju strana kao sto su carina, policija itd."
NEKA SE OVA VLAST NE NADA BOLJEM ODNOSU EU PREMA SRBIJI' jer se i ona ponasa prema narodu jos gore i sa mnogo vise cinizma i nepostovanja.

Pristevac

pre 12 godina

Pa ako rešenje nije idealno g-dine Stefanoviću, kako onda može da bude dobar i da čuva nacionalni interes države, Ustav Srbije i Rezoluciju 1244. Ovde je nešto mutno!!!.

Gradjanin

pre 12 godina

Steta! Imali smo sansu da ojacamo polozaj severnog dela KiM. Ali kao i uvek kratkorocni interesi stranaka su preuzeli primat nad interesima potlacenih gradjana, sada vec ne mogu da kazem Srbije. Gde nam je ta mudrost nebeskog naroda, danas?

VesnaDC

pre 12 godina

Da li se mesto gde je carina i policija naziva IBM prelaz ili granica potpuno je ne vazno. Ono sto prizilazi iz ovog sporazuma, dogovora lil kako god hocete je da smo priznali drzavu u nasoj drzavi i pali na svim moralnim ispitima. Meni je drago sto moje unucice nisu rodjene u Srbiji tako da necu morati da im objasnjavam ovu sramotu.One su rodjene tamo gde je rodoljublje vece i od zivota.

Kompromis

pre 12 godina

Ostvaren je veliki kompromis (kako ne primećujete!? Pa, svi ga oko vas primećuju...):
1) Napokon smo ravnopravni smo sa državom Kosovo u integrisanom upravljanju medjusobnom granicom, a dobro je poznato da smo do sada bili i neravnopravni i neintegrisani,
2) Napokon je jasno da možemo da nastavimo da koristimo naš jezik ("administrativni prelaz" umesto "granični prelaz"), a to je sve do danas bilo jako neizvesno.

Urrrraaaaaaaaaa!
Šta - opet vam nije jasno? Pa, kako? Pa, vi uopste ne gledate televiziju i ne slušate vlast!

matko

pre 12 godina

Raspisati referendum o nezavisnosti na "celoj" teritoriji (ustavnoj) pa da se vidi koliko zaista ima onih koji zele Kosovo u Srbiji! Ovako nesto ubrzalo bi ovo kilavljenje od nekoliko stotina godina koje treba da se sacekaju da bi se "okolnosti" promenile i mi ponovo vodili glavnu rec svud gde je ikad srbijanska noga krocila.

teo

pre 12 godina

Pa ako su vam priznate "granice" i ako ste sada "drzava", onda komsije Albanci sutra pravac u UN i trazite clanstvo i ako je tako kako tvrdite odmah cete biti primljeni ali ako vas kojim slucajem ne prime, znaci da niste nikakva drzava niti je ovo medjudrzavna granica. Vrlo jednostavno. Sutra pravac UN.

Nista nije reseno i ceracemo se mi jos!

pre 12 godina

Bio sam veoma ljut pre citanja, ali sada mislim da ovo nije tako ni lose i Srbija ovim nista ne priznaje pogotovo zbog tumacenja iz fusnote. Zar Albanci zista misle da normalne 'drzave' imaju predstavnike UN ili EULEX-a na 'granicama' pored predstavnika stranih policija i carinika. Drugo, nema kamena, zastave ni bilo kakvog obelezja, a u prvom naseljenom mestu na severu videcete kako se viori zastava Srbije. Kupili smo jos vremena, ali svi znaju da je ovaj sukob zamrznut sve dok Veliki Brat ne napusti Balkan.

SZ

pre 12 godina

Poslednjih dana nisam pratio vesti i sad kada ovako van konteksta pročitam svež tekst sporazuma, čini mi se da kompromis nije štetan po Srbiju. Dobitak po Srbiju je to da u zoni prelaza neće biti nikakvih državnih obeležja a na ruku Bogdanovićevoj strani ide i to da je pitanje implementacije carine i poreza malo odloženo. Uostalom carina je već realnost na svim prelazima osim Jarinja i Brnjaka, a negativno je jedino to što okvirni sporazum predstavlja uvertiru u buduće ustupke po pitanju carine i na ta dva prelaza. Mada faktički je još od letos bescarinski robni promet potpuno preusmeren u sivu zonu i šumske puteve, tako da izlazna strategija srpske strane možda i jeste u tome da šuma ostane alternativa kosovskom prelazu, jednom kad se ustupak na tom polju implementira...

Seljak bez Motike

pre 12 godina

Sporazum je dobar. Napravljen je jos jedan korak ka cilju, a to je buduca unija, pod radnim nazivom Zapadni Balkan, za jedno 20-30 godina. Dobro je, jer se ide ka razresenju problema.

trezveni

pre 12 godina

Vise sam nego siguran da se Borko nalazio u situaciji kao ona trojka u Dejtonu kada su im zapadnjaci rekli nema kuci dok ne nazvrljate potpis. Tako i Borko prvo kaze da dogovor nije postignut nasuprot izjavama dveju drugih strana pa onda kad su "koske" pocele da pucaju on odluci da potpise a i da nije potpisao opet bi mu "koske pucale" od Tadicevih "zengija". Pa jadan odluci da "proda Kosovo i Metohiju" i spase sebe a Tadica oslobodi putovanja iz Berlina u Brisel da umesto neposlusnog Borka ode i stavi svoj "cenjeni"potpis. Gde ce im dusa manekenska! Stidim ih se

realno

pre 12 godina

Sto lepo ne raspisu referendum o kosovu, ali da puste i albance sa kosova da glasaju jer je to po njima nasa teritorija, i da lepo i mi damo kao narod legitimitet tome i kraj price.

Bozidar

pre 12 godina

prodali su svetu zemlju KOCOBO ! ! ! Prvo nije bilo dogovora,pa odjednom jeste. A cuje se iz Pristine da je Srbija priznala nezavisnost !

loki

pre 12 godina

Albanci je zovu granica a mi admin. linija. EU(lex) je priznaje kao granicu, tako ce je i tretirati. Oni koji je priznaju kao admin. linuju su u problemu.

dowla

pre 12 godina

Cim je postignut dogovor, znaci da smo se usaglasili sa njima. Nikakve koristi od toga nemaju Srbi, to je ocigledno. I opet necemo dobiti status kandidata, sve dok su ne otklone barikade. Srbi ih sigurno nece sklanjati jer znaju sta ce se desiti kad dodju kosovski carinici.

bez veze

pre 12 godina

SAmo nekoliko opazanja:
- Ni reci o onom Stefanovicevom da ce carinici Koaova biti samo poosmatraci
- Ni Srbija nesme da istice svoje znakove/simbole
- Pominje se i policija i carina obe strane

Po meni ona Stefanoviceva pravdanja su bez veze.
Kakva je to 'pobeda' ako ti nedas drugom da istice svoje simbole drzavnosti, ali pristajes da i ti nesmes isticati svoje ?
Sa nestrpljenjem , ali ne i sa radoscu, ocerkujem kada ce narodni polanici poceti 'resetati' Stefanovica

Raso Krajisnik

pre 12 godina

jos se taj borko cak i hvali, sto im je vise dao nego sto je pristina sanjala ...

ostajes bez teksta, cak i poslje ovih bolnih godina DS-rezima

Robin Hood

pre 12 godina

5. "Sporazumi će uključivati, u skladu sa zahtevima, izbalansirano prisustvo svih pripadajućih službi obeju strana kao što su carina, policija itd, i pokrivaće materiju kao što su lokacija prelaza, svojstvo objekata, radno vreme, itd. U skladu sa svojim mandatom (3) na prelazima Jarinje/Rudnica i Tabavije/Brnjak, ovo prisustvo će uključivati zvaničnike EULEKS-a. EULEKS će takođe biti prisutan na prelazima Dheu i Bardh/Končulj, Merdare/Merdar, Mutivode/Mutivoda i Depče/Mučibaba".

g.Tadicu, ja ovde ne procitah nista o takozvanim "posmatracima/svedocima" Kosovske carine?! Ili ono sto rece g.Stefanovic, Albanac ce im samo skuvati kafu (znaci kafedzija?!). Imam predlog za vas; Kupite pod hitno Nespresso (masine za kafu) za granicne prelaze, inace ostade vam sluzbenici Srbije bez kafe!!! Po svemu sudeci, Policija i Carina Kosova imaju sasvim druga posla, pa kada se smirite, mozete ih pozvati i zajedno uzivati uz jutarnju kaficu. Docice i do toga 100% samo polako, da se kladimo?! Aj ziveli

Lepi cane

pre 12 godina

Ovime direktno Srbija NE PRIZNAJE Kosovo. To je iz ovoga sporazuma jasno. Ali indirektno priznanje je tu. Zašto? Zato jer ste ovim sporazumom dozvolili Kosovu da si zaokruži granice i da na sve granične prijelaze dovede svoju policiju. Slijedeći korak će biti omogučavanje kosovskoj policiji carinjenje robe i time će direktno Kosovo biti priznato. Naravno, vjerojatno nitko nije naglasio da se pregovori nastavljaju. I u slijedećem koraku Kosovo dobiva priznanje.

PetarT

pre 12 godina

I gde ovde stoji da ce tzv. carinici nezavisnog Kosova da imaju posmatracku ulogu, naravno da ce da imaju uniforme sa oznakam tzv. nezavisnog Kosova!

Filip Shiroka

pre 12 godina

Za "Damjan":

Pitash se zashto Albanci mrze Srbe!
Albanci ne mrze Srbe ile nekog drugog naroda!
Ali Albanci moraju da zive slobodni i nezavisni od Srba kao shto i vi Srbi volite to da zivite slobodni i nezavisni!
Albanci sa Kosova su bili ubijeni, masakrirani, eksploatirani i progonjeni od Srba ne samo 90-desetih nego i ranije, cak u vreme rata i Rankovica! Pitaj se zashto vi Srbi mrzite Albance, zashto shto oni vishe ne mogu da trpe Srbe shto se prave gradjani prve klase i shto misle da svi ostali moraju da im budu njima robovi!

Damjan

pre 12 godina

Citam komentare o Kosovu,godinama,i nikad nisam naisao na pitanje:

Zasto nas Albanci toliko mrze?
Nesto mora da izazove mrznju,ona nije urodjena.

Da li oni mrze sve,pa i nas?
Ili samo nas?

Nisam bio nikad na Kosovu,pa da mogu licno da se nesto uverim ili slicno.

Zaveden

pre 12 godina

Ni ja nisam pravnik nego matematicar, i tacka 5, fusnota 2 i pozivanje na IBM direktno priznaju granicu, carinike, a samim time direktno da je rec o dve razlicite drzave, ovo implicira priznanje Kosova od strane Srbije.

Bez namere da ulazim da li je moglo vise ili ne, licno me iritira to sto vladajuca koalicija u Srbiji misli da je narod glup i lud. Treba postovati narod i reci takva i takva stvar...a ko zna mozda narod i jeste i glup i lud.

kosovari

pre 12 godina

pozgrav svima ja vas molim budite dobar i slusajte vladu u srbiju bilo sta je bilo zivili smo zajedno i nastavite ovako da zivimo zajedno da idemo napred da radimo i da zaradima politikanci su punili depovi i koristili barikade za ineres svoje familije a sad niko ne cuje za vas dosta je to sad qe se razumeti za koji interes ste radili za kriminalci lopovi taki i mi albanci smo radili za nas lopovi i radimo jos

Border

pre 12 godina

Integrated Border Management (IBM) is the organization and supervision
of border agency activities to meet the common challenge of facilitating the
movement of legitimate people and goods while maintaining secure borders
and meeting national legal requirements.

Prevod iz Google Translate:
Интегрисаног управљања границом (ИБМ) је организација и надзор
активности граничне агенције да испуне заједнички изазов олакшавања
кретање легитимног људи и робе уз одржавање безбедних граница
и сусрет националних законских захтева.

Jelena S.

pre 12 godina

Ispada da nas je Stefanović (a kao do sada nije) zamajavao svojim učešćem u rešavanju bitne goruće teme, tj Kosova!
Njegova neistinita svedočenja o tome da će se sve rešiti u našu korist je zapravo pokazao ovaj dokument u kome jako lepo piše da je priznata legitimna granica sa Kosovom, a svi mi dalje možemo da zaključimo da smo i priznali Kosovo kao nezavisnu državu, kako ne bi bilo kasnije nekih nejasnoća!!!

sa druge strane linije

pre 12 godina

neko moze punkt da razume kao granicu i onako granice imaju prelaze, to isto ko 1244 razumi kako hoces...... za mene je granicni prelaz

Vuk

pre 12 godina

@27 MART OTPOR

27.Marta,Beogradjani su izasli na ulice i rekli ne.
Podrzani od komunista.
Znamo kako smo prosli.

1999.,Milosevic je rekao ne,zbog Kosova.
Znamo kako smo prosli.

Ko ima nesto protiv,moze da ode na Kosovo i da kaze ne.
Ja nemam nista protiv toga.

Jovan Ristic

pre 12 godina

E, bas su ta dva granicna prelaza cuvala suverenitet Srbije na Kosovu! Dosta vise budalastina. Ovim se zavrsavaju slatke godine sverca na severu Kosova. Vreme je da se balvani vrate u sume odakle su dosli. Cestitke predsedniku, trebalo je ovo bezakonje ranije da se regulise.

Miki BG

pre 12 godina

Nema od ovog ništa, ali ni od naše kandidature za EU. Već sada je jasno da Priština ovo tumači kao dogovor o graničnim prelazima, na njihovoj strani je sada, a biće i ubuduće Euleks, tako da nam se crno piše. Zapravo, sumnjam da imamo kapacitet da medjunarodnu zajednnicu nateramo da otvori pregovore o Statusu Kosova, jer bi jedino tako mogli nešto izvući iz ovog sporazuma. Pre će, na žalost, biti da će nas tzv. medjunarodna zajednica naterati da to bude medjudrtžavna, a ne administrativna granica - linija. Da smo malo mudriji, mogli smo izvući dijalog i o statusu KiM. Možda još nije kasmno, no ubrzo ćemo videti na čemu smo.

ko koga mrzi( i zasto)?

pre 12 godina

Zasto nas Albanci toliko mrze?
Nesto mora da izazove mrznju,ona nije urodjena.

Da li oni mrze sve,pa i nas?
Ili samo nas?

Nisam bio nikad na Kosovu,pa da mogu licno da se nesto uverim ili slicno.
(Damjan, 4. decembar 2011 18:43)

Albanci ne mrze nikoga.Albanci ne veruju srpskoj drzavi i srpskoj politici ,odvajkada.
Albanci sa Kosova uvek su bili tu,nisu dosli sa marsa. Srpska drzava i srpska racisticka politika PPREMA albancima( da pricamo samo o zadnjih 100 g,) je stalno radila da izbrise sa karte "svoje" nesrpske gradjane.
Ako pricamo os perioda od pada Rankovica koji je sve albance smatrao turcima paje drzavnim terorom prisilio albance da se sele Anadoliju u Turskoj, pa Milosevic i sve sto je radio u ime srbstva.....da ne nabrajam vise?!?!
Srbija je na ovim prostorima je UVEK j imala VOJSKU,POLICIJU i sve sto to podrazumeva, a albnaci nikada nisu imali, a stalno kod vas srba su predstavljeni ka divlji ljudi.Ta propagada i dans je vrlo aktualna.To je doktrina SANU-a isovinisticke politike Srbije prema Albancima.
(Da bude vrlo jasno -ne pricam o srpskom narodu)
Prema tome pitanje se postavlja obrnUto: Zasto srbi mrze albance?
p.s Dodjite na Kosovu kao slobodan covek, bez predrasuda, u svakoj kuci ce vas primiti.

Maloprstic

pre 12 godina

Ne razumem nas narod !! I ponovo cu da ponovim , mi smo Kosovo izgubili 1999. god. i ovo je sve posledica glupog rata . Ustvari mi smo ga mozda izgubili i mnogo ranije . Mi da ratujemo i da vracamo Kosovo ne mozemo , da budemo zrtve ljudi koji dole uzimaju debele pare za predstavu koju prave ne trebamo . Naravno je da ce Albanci uvek to da zovu granica a mi administrativni prelaz i to je jasno . Nama ostaje da povucemo svoje institucije sa Kosova kao sto smo povukli i vojsku i policiju posle rata 1999. godine i da idemo dalje . Nas parlament ne treba nikad da izglasa nezavisno Kosovo i ostaje da se nadamo da ce se odnosi u svetu promeniti i da probamo tada da vratimo Kosovo . Ovako mi dolazimo sada u zamku da Srbi na Kosovu nemaju nikakva prava a da mi posto Kosovo priznajemo kao nasu teritoriju moramo da damo prava Albancima sa Kosova kao sto ima svaki gradjanin ove zemlje , a onda da kupuju teritoriju severno od Kosova i da za 50 god. dodju i kazu Leskovac i Vranje pripajamo Kosovu. Ili jos gore da imaju pravo glasa posto kao drzavljani ove zemlje na to imajuj pravo i da njih dva miliona dole glasa za Tacija da bude premijer Srbije . I da vladaju celom Srbijom a mi da se pretvorimo svi u nasi ili obraz i da budemo teroristi u rodjenoj drzavi. Treba to resiti na vreme i ne davati im vise nikakva prava u Srbiji i tacka .

mirko

pre 12 godina

zaveden@
Da li član 5.i fusnota 2, znače direktno priznanje Kosova jedino u slučaju kada se primenjuju na Jarinju i Brnjaku, dok naprimer ako se primenjuju na Merdarama ili negde drugo, ne znače priznanje.
Ako je Kosovo država kako onda EULEKS kontroliše prelaze na ulasku u tu "državu". Ispada da je narod glup, ako ne misli kao naša stranka, to je čista stranačka demagogija.

Zrenjaninac

pre 12 godina

Mart 1999.
Pocelo bombardovanje,prvo vece.
Ja sidjem u skloniste,da obidjem oko 50 gradjana,mozda im nesto treba.
Non stop,svi u glas su se drali... Slobo,nosi se i ti i Kosovari!

Sad je 2011.
Jos se mrcvarimo.

radovan

pre 12 godina

Ovo je necuveno,nevidjeno u istorijskim analima!da jedan covek pokusava obmanuti ceo narod,svojom dvosmiljenoscu!Borislave ako ne umes citati'nadji tumaca da ti lepo istumaci to sto pise na papiru.tek onda reci sinko tacno sta je to potpisano!

Viktor

pre 12 godina

Granice su postojale i postoje unutar svake federalne drzave, a vi nacionalisticki bolesnici prihvatite da ste izgubili Kosovo '99, a da je na nama sada da vadim golim rukama vruc krompir iz rerne... Ako ste takve patriote, pa idite dole tamo i naseljavajte Kosovo. Nemojte voditi politiku rata iz svojih domova...

jednostavno je

pre 12 godina

I opet necemo dobiti status kandidata, sve dok su ne otklone barikade. Srbi ih sigurno nece sklanjati jer znaju sta ce se desiti kad dodju kosovski carinici.
(dowla, 4. decembar 2011 16:11)

Znamo, sverc ce biti otezan.

Vesna

pre 12 godina

Muka mi je da citam sadrzaj teksta. Ono cime se Srpski politicari ponose ja se sramotim. Predstavljali su svoj stav a ne stav Srbije i Srba.

Marina

pre 12 godina

IBM= integrirano upravljanje GRANICOM,a Borko može prevesti riječ "border" na srpski i kao "adm.linija" i može pokušati uvjeriti svoje građane da su "sporazum potpisale privremene vlasti nepriznate države KosovO", i da se IBM sjetio baš Borko i tu svoju genijalnu ideju nametnuo privremenoj šefici pregovaračkog tima nepriznate države Kosovo i uz pomoć EU ju je doslovno izmrcvario tri dana i prisilio da prihvati IBM kao upravljanje administrativnom linijom a ne granicom kao što je bio jednostrani zahtjev Prištine. Tahiri se vratila pokunjeno u Prištinu odmah sljedećeg jutra,a Borko je ostao još neko vrijeme u Briselu dogovarati nedogovoreni sporazum od noći prije i malo s Briselom ogovarati poniženu Tahiri. Onda se vratio u Srbiju sretan i zadovoljan jer je konačno Srbija nešto predložila i to je Priština morala milom ili silom prihvatiti. Od jučer Kosovo nije država nego KiM,sve to zaslugom Borka Stefanovića i njegovog genijalnog mentora,umjerenog optimiste,Tadića.

S

pre 12 godina

Izgubio sam 20 najlepsih godina uz Bosnu i Hrvatsku i sad treba jos 20 uz Kosovo?!!
Bas me briga za Kosovo i sve kvazi Srbende (svercere udruzene sa albancima, dilere nafte i narko kartele)!

Branko Von Beca

pre 12 godina

Borko, a jel' se i širina osmeha prilikom rukovanja bodovala za eventualnu kandidaturu, pošto ti sagovornica složila facu kao da je ona tebe priznala, a ne ti njih ?!!

arben

pre 12 godina

administrativni prelaz ili granica drzave sve je isto, ja sam siguran da ce da funksionise normalno kao na svaku drzavu, sta je za carinu treba da se kontrolise od kosovara a sta je za srbiju to ce da radi srbpska carina, normalno za carinu sto treba da se plati sve te pare idu u svaku svoju drzavu koji plati carinske dokumentacije, bice kosovska policija na jednu stranu a takodje i srpska policija na svoju stranu, carinska policija isto samo ce eulex biti posmatrac ili kako je gosp. jeremic rekao svedok kako funksionise carina i policija. ovo je istina i sto treba da kaze jeremic svojim ljudima

diplomat

pre 12 godina

Mala rekapitupacija:
1. Taci salje carinike i policiju na Jarinje i Brnjak u julu. Srbija ima u dzepu kandidaturu i nada se datumu pregovora u tom momentu.
2. S gnusanjem osudjujemo akciju i dizemo narod na barikade. Trazimo vracanje na ranije stanje. Naglasavamo posebnost severa Kosova. Prekidamo diijalog dok se ovo pitanje ne resi.
3. U novembru se vracamo dijalogu, iako se nije resio problem.
4. Prihvatamo sporazum koji legalizuje prisustvo kosovske carine i policije na svim prelazima. Verovatno ostajemo bez kandidature, a datum pregovora niko i ne spominje.
Briljantna politika, nema sta!

Vlada

pre 12 godina

Kako smo cuvali Kosovo od 1945. na ovamo,tako ga i imamo.

Dok god su sporazumi,bez ljudskih zrtava,ja sam za.
To sto smo glupi,pa uvek na nasu stetu,niko nam nije kriv.
Svaticemo za 20-30 godina.

Petar

pre 12 godina

Стефановић има заиста тежак посао вађења кестења из ватре коју други запалише, неки трећи додаваху ћумур, а неки четврти све време дуваху у жар под кестењем.

Али шта му ово треба:
"Sporazum ni na koji način ne prejudicira državnost Kosova, čak ni terminološki se ne spominje bilo kakva granica, granični prelaz ili tome slicno", rekao je Stefanović u telefonskoj izjavi za televiziju Most iz Zvečana.

Или, можда фусноте нису саставни део Договора?!:

FUSNOTE:
(1) Jedna strana priznaje liniju kao granicu; druga strana priznaje liniju kao administrativnu graničnu liniju.

А шта пише, и какве су дефиниције наведене у законима и прописима наведеним у фусноти (2) обичан грађанин нема појма, док мало не прокопа по тој материји.

Кучету се и даље реп сецка парче по парче, као да га то мање боли, а боли увек исто, само више пута.
Можда је боље одсећи га једном до краја, и то ће преболети, јербо нема куд',

Jovan

pre 12 godina

Fusnota:
(1) Jedna strana priznaje liniju kao granicu; druga strana priznaje liniju kao administrativnu graničnu liniju.

...kada to potpises, saglasan si sa granicom. Cista logika..
Ma bice bolje jer su i srbi i albanci ljudi... Siguran sam...

Border

pre 12 godina

Integrated Border Management (IBM) is the organization and supervision
of border agency activities to meet the common challenge of facilitating the
movement of legitimate people and goods while maintaining secure borders
and meeting national legal requirements.

Prevod iz Google Translate:
Интегрисаног управљања границом (ИБМ) је организација и надзор
активности граничне агенције да испуне заједнички изазов олакшавања
кретање легитимног људи и робе уз одржавање безбедних граница
и сусрет националних законских захтева.

Pisanje Le Monde-a

pre 12 godina

Evo sta Le Monde pise o dogovoru.

http://www.lemonde.fr/europe/article/2011/12/03/accord-entre-la-serbie-et-le-kosovo-sur-les-postes-frontaliers_1613159_3214.html

Sve u svemu, nije lose. Videcete da koriste "postes frontaliers" u naslovu, ali u tekstu se koristi "points de passage", uz dodatno objasnjenje sta rade kosovski carinski svedoci. Dakle, ostaje da se vidi kako ce se situacija odvijati narednih godina i decenija.

ko to tamo peva

pre 12 godina

''Stefanović: Sporazum u skladu sa Ustavom''jer je narod glup i ne zna nista tako tretirate svoj narod????????ncncncncncnc

sever

pre 12 godina

IBM= Integrated Border Menagement= Integrisano upravljanje granicom
B=Border= granica za Albance
B=Boundary= administrativna linija za Srbe

bezimena

pre 12 godina

Prevod iz Google Translate:

(Border, 4. decembar 2011 15:52)

Google....c,c,c...
"Border" je reč koja ima mnogo više značenja nego naša "kosa", npr.
1.granica, 2.ivica, rub, 3.porub, 4.graničiti, 5.omedjiti itd.

Mora se imati u vidu da su Englezi neprej***vi u diplomatiji (ovakve terminološke finese prepuštaju LINGVISTIMA, NE Googlu) pa je ova reč upotrebljena upravo zato što ima mogućnost da je svako tumači onako kako mu odgovara tj. "vuk sit i sve ovce na broju".:)

Igor

pre 12 godina

Albancima cestitam nezavisnost pametniji su od nasih a nasima da ce Vojvodina i Sandzak u EU bez Srbije. To je Stefanovic dogovorio kao da ce smak Sveta ako Srbija ne udje u EU. Kao da je Srbija pa bila nekad normalna drzava. Odreci se dostojanstva zarad macke u dzaku.

Vojvodjanin

pre 12 godina

Prodali ili dali smo Kosovo putem IBM. predstavnici ovakve vlasti, koga lazete jer ste losim potezima bili primorani da se odreknete Kosova. Ovo je ista situacija u kojoj je Sloba dozvolio da nas 1999 bombarduju. Dosli smo u corsokak lose vodjnom politikom, a ispade da mi nemamo politicko-drzavne prijatelje u svetu, da smo niko i nista, dokaz da prevrtacka politika nema dugi dah. Bolje da smo imali neki stav, ovakava beskicmenjaci su nas i doveli dovde. Niko i nista smo u svetu i Evropi.

Aleksandar

pre 12 godina

I - integrated - integrisano, zajednicko
B - border - granica... da da, bas tako GRANICA
M - management - upravljanje

Za sve one koji i dalje ne shvataju IBM je
"Zajednicko Upravljanje Granicom"
I sta je to jos nejasno. Sve sto bih mogao dodati na ovo jeste slavna Njegoseva "Narode moj, stoko moja".

Aleksandar, Kos. Mitrovica

Veteran

pre 12 godina

FUSNOTE:

(1) Jedna strana priznaje liniju kao granicu; druga strana priznaje liniju kao administrativnu graničnu liniju.


Dakle sporazum koji svako tumaci kako njemu odgovara nije ni sporazum ni kompromis to je samo nacin da i jedna i druga politica "elita" objavi "pobedu" svojim podanicima!

Hajde Cedo !

pre 12 godina

Ako je IBM nesto tako lepo, molim odmah za IBM i na Pancevackom mostu. Da sverceri vise ne svercuju robu iz Metroa u Beograd kao i psenicu i naftu iz pravca Panceva. Naravno i zakoni i uredbe proizvedeni u Baogradu ne bi trebalo da se svercuju u Vojvodinu !

Pancevac

pre 12 godina

IBM je firma za opremu.
IBM racunari ce se koristiti na nasim prelazima,a
IBM kompjuteri na albanskoj strani.

Sta vam nije jasno?


Zemlja dembelija.
xD

Pera

pre 12 godina

Blablabla samo trtljate po internetu i diskutujete umesto da se dignete kao 5.oktobra nekada davno i uradite nesto pametno. Jaki ste mi ovde na komentarima. Bruka

v.

pre 12 godina

Na ovu temu ni jedna pisana ili TV vest nije vest. Samo je bitan pravi tekst sporazuma. A bojim se da svaka strana ima svoj tekst. Bez presedana...

milan

pre 12 godina

Samo oni kojima definicija reci KOMPROMIS nije poznata mogu ovde naci zamerku i naravno oni koji misle da je radi povracaja integriteta Srbije na ovim prostorima potrebno voditi rat ili u najmanju ruku Srbiju zadrzati u stalnom opsajdu, samo takvi nemogu da vide u ovom dogovoru nista pozitivno.

slovenac

pre 12 godina

Za poćetak ste progutali malu žabicu, pa posle malo veću, pa malo veću............ i tako napred:) Setite se malo stariji! Obuka i dril pomaže!:))

Dobrica

pre 12 godina

OVO JE PROBLEM:
"(1) Jedna strana priznaje liniju kao granicu; druga strana priznaje liniju kao administrativnu graničnu liniju."
Dobronamerni

supervisor

pre 12 godina

Ovo je takva prevara da to nije vise normalno. Napravili su dogovor o Zajednickom upravljanju granicama (IBM) i onda dodali fusnotu da nam zamazu oci, kao mi to zovemo administrativna linija. To je kao u nasoj staroj izreci, pa i na tarabi pise....

To sto cemo mi smatrati, jasno su nam stavili do znanja da ih bas za to briga. Ovaj sporazum je de facto i de jure medjudrzavni sa stanovista EU i oni to tako posmatraju. EULEX ce ovim da brani interese Kosova kao nezavisne drzave.

a+/-

pre 12 godina

""FUSNOTE [NAPOMENA:
(1) Jedna strana priznaje liniju kao granicu; druga strana priznaje liniju kao administrativnu graničnu liniju.

Moja napomena [prevod]:
"Dve strane su se dogovorile da se ne slazu"

Potpuno isto tumacenje kao kada je Bajden bio u Beogradu kasda su se dve strane "dogovorile da se o necemu ne mogu dogovoriti"

Sve pokazuje da Srbija postaje sve svesnija i svesnija postojanja Kosova kao nezavisne drzave.
Srbiju niko ne tera da prizna to Kosovo, ali mora biti svesna njegovog postiojanja i da u svetu postoje drzave, njih preko 80 koje ga priznaju kao nezavisno.
Potpuno isto kao sto je bilo sa dve Nemacke uz opasku da u poredjenju sa Srbijom/Kosovom postoje dve ogromne razlike:
1. I u istocnoj i u zapadnoj Nemackoj je zivio isati narod = Nemci
2. Srbi, kao narod, izumiru dok broj Albanaca stalno raste

Bambi

pre 12 godina

Postavio bih pitanje ovimakoji kritikuju sporazum.Kako je do sada funkcionisala i kako danas funkcionise granica i granicni prelaz Konculj i Merdare i jos dva prelaza. fDa li tamo stoji Kosovski carinik i policajac i Kfor i Eulex.I placaju se sve dazbine prilikom ulaska kamiona iz Srbije ili drugih zemalja Evrope . Takodje i PDV. Samo na Jarinjui Brnjaku to ne bi trebaloda vazi da bi lokalci uvozili robu bez PDV-a carine i dalje svercovali robu ka unutrasnjosti Kosova. Ko placa ove na barikadama. Placa drzava Srbija jer na severu Kosova tj Kosovskoj Mitrovici, Leposavicu, Zubinom potoku ne postoji ni jedan jedini privredni objekat akako kazu celnici mesnih zajednica da je to radna obaveza gradjana severa Kosova.Znaci sudije,postari, lekari i svi oni koji rade u drzavnim sluzbama imaju radnu obavezu da idu na barikade

Peca

pre 12 godina

IBM što znači Integral Border Managment (ili reč "Boundary" koji takođe označava granicu) ili u prevodu "Integrisano upravljanje granicom" a ne "prelazom", što nigde nije naznačeno u ovom tekstu na srpskom, jer misle da smo totalni idioti, zatupljeni potpuno i da niko to neće uočiti. Ako ste i priznali na ovaj način Kosovo, recite onda tako, ali nemojte nas više praviti majmunima! Molim vas najljubaznije objavite ovo.

miloš

pre 12 godina

Srbiju u EU ne želi niko da vidi,to je jasno svima koji iole prate politiku.Stoga ne razumem zbog čega se mi toliko trudimo da udovoljimo EU.Druga stvar, mi kosovo pod našu jurisdikciju nikad nećemo vratiti,bar ne u ovom obimu kakvo je sad. Zato kad već prodajemo svoju kožu,neznam zašto to ne radimo skuplje.

Kolubarac

pre 12 godina

Zanimljiv sporazum, zanimljivo tumačenje ljudi koji bi voleli da tumače onako kako se njima hoće i želi, a nigde, a to barem nije problem da se prevede, ne stoji na našem, da ne kažem na srpskom jeziku tačan i jedini prevod skračenice IBM... Integrated Border Management... ili ti ’’lakašni prevod na naš, srpski jezik – Integrisano Upravljanje Granicom, a može se ići i dalje, pa prevesti reč integrisano, pa doći do toga da su se neke dve strane dogovorile da ZAJEDNIČKI pristupe UPRAVLJANJU GRANICOM... I nema tu ko kako hoće da tumači ono što piše, sve veoma jasno piše, ako neko želi da to jasno pročita, no, mnogo je nojeva na svim stranama, a naročito je nojeva mnogo u Srbiji – možda je tako lakše, ali je glava svakako u pesku....

sale

pre 12 godina

ja ovo stvarno nerazumem,zasto nekazu da je Srbija priznala Kosovo jer je se to definitivno desilo,Albanci kontrolisu granice samo ka Srbiji kontrolisu zajedno,treba pasos kada se ulazi i izlazi . nesmatraju dako da smo toliko glupi

sve se vrti oko para

pre 12 godina

http://www.balcanicaucaso.org/eng/Regions-and-countries/Kosovo/Kosovo-the-unnecessary-highway-that-could-bankrupt-Europe-s-poorest-state-108430