Subota, 03.12.2011.

23:42

"Recept Anta Markovića nije uspeo"

Konvertibilan dinar, fiksni kurs, udvostručen životni standard sa prosečnom platom između 700 i 800 tadašnjih nemačkih maraka.

Izvor: Novosti

"Recept Anta Markoviæa nije uspeo" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

dijagnoza

pre 12 godina

Slazem se da bez kvalitetnog rada nema nista. Ne slazem se se sa pojedincima koji u SFRJ vide samo nerad i javasluk. U SFRJ sam imao takve nastavnike i profesore da sam se kroz prvu godinu studija na zapadu prosetao i matematika mi je sluzila za popravljanje (dobrog) prosjeka iako nisam bio odlikas u srednjoj. Pamtim doktore koji su bili izvanredni. Pamtim mnogo ljudi- inzinjera, radnika, zanatlija...koji su bili izvanredni. Ako sada neko kaze da je to "jugonostalgija" ja cu da mu kazem da prica gluposti. Mi nismo imali dobar sistem vrijednosti. Ti profesori su bili lose placeni, bas kao i dobri doktori, inzinjeri, zanatlije, radnici...koji vecinom i nisu marili za novac. Nas je pocelo potkopavati kada se sistem vrijednosti toliko urusio da je obican trgovac u obicnoj prodavnici postao neko i nesta jer je mogao(mogla) da nakamci dobre pare igrajuci se sa inflacijom. To je, po meni, bila prelomna tacka. Svuda, u svakoj zemlji, i u svakom sistemu ima onih koji su povezani sa vlascu i koji imaju beneficije zbog toga i koji se nekeko "ne racunaju" zbog toga. Sasvim drugo je kada u sustini sitni, neuki sverceri postanu "neko i nesta" i razbacuju se okolo parama. Mislim da je tada SFRJ "pukla" kao sistem jer su takve pojave uvele anarhiju. Poslije su dosli nacionalisti i ostale gluposti, bas kao sto bolestan organizam napadne sve zivo na osnovnu bolest. Markovic je bio izvanredan covjek koji je htio da postavi sistem na nove, zdrave noge. Na zalost, bilo je kasno za nas u tom trenutku.

Reformista

pre 12 godina

Jako sraman naslov....Pa zna se zasto Markovic nije uspeo...Program mu je ubio Slobodan Milosevic i SrBski narod...koji je zapoceo ratove...MARKOVIC NIJE USPEO ZBOG RATA...

Vuk

pre 12 godina

Ne znam da li je bio ovakav ili onakav.
Da smo ziveli bolje,jesmo.Koliko bi to trajalo,ne znamo,jer je stigao raspad sfrj.

Ante Markovic,dao nam je bolji standard.
Ante Markovic,nije bio za rat.
Ante Markovic,posle premijerskog mesta,nije otisao kao teski bogatas.
Ante Markovi,trn u oku Slobi,Seselju,Tudjmanu.

Normalnom i pametnom,dosta.

900DM=450EU

pre 12 godina

Opet bajke o programima Ante Markovica. Nije samo jasno sto je sahrana te "legende" prosla bez ikakve paznje medija cak ni onih koji ga kao simpatisu.

Nenad

pre 12 godina

I dalje tvrdim da bi nam bilo mnogo lakse da javna preduzeca zive od svog rada a ne na grbaci naroda, da se ne namestaju tenderi i placa za nesto pet puta veca cena i da se ne krade iz budzeta. 95% sadasnjih politicara se ne bi bavilo politikom da nema ovih stvari.

Goran

pre 12 godina

Drugim recima Savic kaze da to sto je Markovic radio i sto smo imali pristojan standard i stabilan dinar,to je po njemu beznacajno, pa ga pitam jel uspeh sto je ova Vlada od dolaska 2008 obezvredila dinar za 36% i sto smo na konto toga dobili novih 400000 nezaposlenih, zbog servisiranja dugova poslodavaca ili sto imamo najvecu inflaciju u Evropi i stalni rast cena direktno zbog slabog dianra, ili to sto su preduzeca mnoga bankrotirala ili sto svi devizni duznici imaju enormno vise rate zbog slabog dinara, ili to sto imamo skupu proizvodnju zbog skupih inputa, i sve ovo navedeno je zbog slabog dinara. Dali su to uspesi ili se mogu nazvati debaklom i katastrofom, kao da nas je cunami pogodio zbog i ovakve politike sto slabijeg dinara, na kome jedino profitiraju opet samo tajkuni kao i 90-tih kada su sagradili na KIpru firme, a sada su ovde biznismeni i kukaju kako ce da se mozete misliti cak i ubiju zbog ovog po njima jakog dinara,a oni sve bogatiji i bogatiji a gradjani sve bedniji sa stalnim rastom cena.

sasa jokic

pre 12 godina

Srbija je 1990 bila po standardu bliza EU od Spanije i Portugala, ali SAD i EU nije trebalo 20 miliona glasaca sa Balkana unutar EU. Zato su umesto MArkovica izabrali pakleni trojac Milosevic-Tudjman-Alija. Trebalo je usitniti Jugoslaviju, podeliti je na katolike, muslimane i pravoslavce, pa ih selektivno primati u EU.
Pomenuti trojac je za izvrsenje zadatka dobio odresene ruke da ubija i pljacka, a rezultate te krvave igre prezivljavamo i danas.
Ante Amrkovic uz sve dobre namere i planove nije imao sanse, u tome su ga sprecili SAD, EU, i par miliona primitivnih glasaca sa ovih podrucja!

Rebel

pre 12 godina

Misija Anta Markovica je bila da premesti ogromne devizne rezerve SFRJ iz beogradskog trezora Narodne banke u Zagreb. Posto je to bilo nemoguce, jedino resenje je bilo da ih potrosi, sto je i ucinio. Nerealno je podigao plate stanovnistva nekoliko puta, prividno praveci ekonomski bum i veliku reklamu samom sebi. Sve je potrajalo nekih 14-16 meseci, a zatim je ocekivano nastupila velika kriza i Jugoslavija je bila spremna za unistenje i gradjanski rat.

swedroid

pre 12 godina

secam se 90. 5000DM koje sam nosio za godisnji su trajale 20 dana. Srecom imasmo ambasadu u BG koja pomaze da izvadimo pare sa racuna u inostranstvu. Znao sam da ta ne realnost ne vodi nicemu, sto se i dokazalo gde su odjednom velike kolicine deviza direktno uticale da zemlje idcepnice kupe napruzanje za nastojeci rat. Planirano da se desi, garant.Znam da se vecina kune u Markovica ali znam da vecina ne vidi dalje od nosa. U bilo kojoj zemlji sveta.

Raša

pre 12 godina

Nisam ekonomski stručnjak ali imam utisak da Ante Marković nije uspeo jer su ga srušili nacionalisti (u Srbiji i Hrvatskoj)i oni koji su hteli rasapd Yugoslavije.

persona non grata

pre 12 godina

Ретка врста политичара, ако је он уопште и био политичар. Пре свега, човек добре воље и искрених намера. Можда због тога и није био политичар, и можда због тога и није имао већу подршку. Жалосно за људски род, ако сам у праву... А, што се тиче економије, стварност је сурова. Он је покушао да спроведе модел ММФ-а чији је идејни творац био Џефри Сакс. У СФРЈ то није спроведено због свима нам знаних околности. Међутим, ако се не варам, тај модел је доследно спроведен у Аргентини и још неким латиноамеричким земљама. Било би интересантно да неко од економских аналитичара ово прокоментарише... Г-дину и другу Анти Марковићу ВЕЧНА СЛАВА!

ex

pre 12 godina

@Hvala bogu Slažem se sa Vama gotovo u svemu, i o nezrelim biračima,i o vlasti koja nije onakva kakvu bi želeli,/nezreli su je izabrali/ i.t.d. i. t.d. Ali pobogu kad vec Boga spominjete nije valjda Ante Markovic za to kriv.Ante je bio zvezda koja je zasijala na jugoslovenskom nebu, zvezda spasa i poslednja nada. Sve loše se poéčelo odvijati posle njegovog pada, pa i početak raspada SFRJ.Prvi napag na njega je bio upad u monetarni sistem /slično klasičnij pljačkui banke/ a potom svakodnevni napadi po dogovoru izmedju Miloševica i Tidjmana.Sve što je Ante uradio bilo je drugačije ud onoga što se do tada radilo.Bila su to svakodnevna prijatna iznenedjenja koja su davala nadu u bolju buducnost.Koje "drugačije namere" su tu mogle biti, baš nikakve.To su uvek izmišljotine onih koji su protiv nečega a za to "protiv" nemaju argumente.

dragoljub

pre 12 godina

mi smo smislili poslovicu -pametan uči na tuđim greškama a budala na svojim,e sad,kako bi glasila poslovica za ovo št sad radimo.
komunisti takvi kakvi su bar su imali neku ideju kako treba da bude država po njihovom i trudili de da je stvore ,ja kod ovih vlastodržaca ne vidim da imaju ikakvu ideju ,a možda i znanja,kako trba da izgleda država.
ne možemo da budemo bananarepublika ali možemo lejkadržava ,to im je izgleda ideja vodilja.

Mrskoje

pre 12 godina

OK analiza generalno, samo sto je zaboravljen jedan jako bitan detalj, a to je upad Slobodana Milosevica u platni sistem nekadasnje Jugoslavije, odnosno neovlasteno pljackasko stampanje novca.
Ne postoje nikakve garancije da bi Markoviceva reforma uspela na duzi rok, mozda bi mozda ne bi, ali uvek treba naglasiti da je doticni bio sapletan sa svih strana, sa jedne strane od Milosevica, sa druge strane od Tudjmana. Markovic jednostavno nije imao nikakve sanse pored ova dva konja, koja su nas sve uvalili u govna.

petko

pre 12 godina

Nije uspeo, jer nije dosledno primenjen. Marković je zaoslenima ostavio 60 posto svojine u preduzećima, a nova vlast je to smanjila na 30 posto. Na taj način otvoren je prostor za špekulativnu privatizaciju i sve loše što ide uz nju. Glavni pobornici su bili G 17 i A. Vlahović, a u pozadini su stajali tajkuni, kojima je omogućeno da priveligovavno i špekulativno stečeni kapital legalizuju. Loš zakon o privatizaciji, doveo je do kriminalizacije društva, a uz to je omogućio da dve trećine preduzeća nestane, što se ne bi dogodilo da su radnici ostali većinski vlasnici. Primera radi dovoljno je videti kako je radio Hemofarm i za koliko je kasnije prodat, a šta se dogodilo s preduzećima u kojima je svojinska struktura promenjena na štetu zaposlenih.

pranjic

pre 12 godina

pa nije baš. to je uspeh za stabilan okvir,kao i sad u velikoj meri. ali profit i time standard može samo preduzetništvo,sve jedno u čijoj svojini. nikako politika nekim odlukama.

qq lele

pre 12 godina

Čuveni teoretičar iz Tripkova koji čitavu "karijeru" samo kritikuje nije poštedeo ni Antu Markovića.
U svakoj državi postoji tesna sprega između politike i ekonomije što gdin profesor uporno previđa. Gledati na ekonomiju u laboratorijskim uslovima, a sve spoljne faktore (neekonomske) uzimati kao konstante je pogrešno, a gdin Savić obožava baš takav "kritički pogled".
Ante Marković, kao i sve druge dobre ideje i potezi, su propadali (i propadaće) zbog politike, odnosno "lošeg materijala" od koga su satkani političari.
Budite malo manje sujetni, uzmite u obzir pritiske, okolnosti i nedaće pod kojim su reforme izvršene i videćete da, realno, nije moglo ni toliko koliko je Ante uradio.

Petar A

pre 12 godina

"Reformu je zaustavio rat", kaze se u tekstu. Da, ali nedostaje umetnuta recenica: oni koji su gubili zbog reformi (Titovi djaci) su isprovocirali i organizovali rat.

Nikon

pre 12 godina

Prosto, covek je omogucio da se ovde malo 'omirise' veca plata, a dok se narod time zamajavao on je devize izvukao preko Ljubljanskih Banaka u Sloveniju. Opljackao zemlju, i u pravu ste, radi se o necelishodnoj jugonostalgiji. Bas me briga koliko cu minusa da dobijem...

KKK

pre 12 godina

"Mislim da su se devizne rezerve smanjile"

Dakle covek misli nesto pa na osnovu toga izvlaci zakljucke. Na zalost zakljucaka, devizne rezerve se tada nisu smanjivale, nego su rasle, dakle morace svoje zakljucke da potkrepi necim drugim. Na primer Milosevicevom sabotazom i rasturanjem monetarnog sistema.

tabasco pete

pre 12 godina

nasi analiticari ne znaju ni gde je levo, a komentarisu efekte vlade Ante Markovica....
Ne moze se povecati standard, bez povecanja proizvodnje, a toga nema bez ozbiljnih investicija.?opet investicija nema kada nemate fiksne i stabilne uslove na trzistu. Odrzavanje kursa koji nije fiksni na ovaj nacin, znaci samo sporo umiranje privrede, sto nam se sada i desava. Fiksni kurs, male kamatne stope, promena zakona, jaca drzavna regulacija i odredjena zastita domace proizvodnje, subvencioniranje izvoza jesu osnove za razvoj proizvodnje. Tada bi i ljudi sa idejama, ljudi sa znanjem, osnovali male kompanije koje bi mogled da uspesno posluju. Ali je prvi korak da imamo velike kompanije na koje ove male mogu da se oslone....

E to je ono sto ni reformatori ni analiticari ne razumeju. Nije poenta u prepustanju svega trzistu, vec u jasnoj regulaciji drzave u nekoliko oblasti- kurs, porezi, kamate u bankama, carine, prelevmani i subvencije. Pa onda ako bude jos potrebno za 10 godina u EU(ni ovim putem kojim nas vode necemo brze, ali cemo stati bez gaca do tada)...

kiany

pre 12 godina

,,U mnogo čemu uspešan recept, međutim, nije uspeo da oporavi industrijsku proizvodnju i poveća zaposlenost. Baš ono što nam ni danas ne polazi za rukom."Ovo sam izdvojio iz autorovog teksta,jer upravo ova recenica govori sve,otkriva nam razloge neuspeha onda tih reformi,otkriva nam istinu da danas ne znamo prepoznati problem(ako ne vidis u cemu je problem,kako ces uopste i doci do resenja???) i kazuje nam zasto stojimo i propadamo u mestu jos od tih Markovicevih reformi.Kako mogu biti uspesne reforme,ako nisu uspele???Reforme A.Markovica su bile neuspesne bas iz razloga sto nije pokrenuo domacu proizvodnju,nego je precenjenim dinarom uspeo da promovise uvoz roba spolja i fiksnim kursom dozvoli nesmetanu kupovinu tih roba za dinare,konverziju u DEM i odlazak tih DEM iz zemlje zauvek.Ne moze se kurs fiksirati,jer i samo trziste nije nikada niti ce biti fiksirano.Kad se uz to preceni domaca valuta,katastorofa je neizbezna.Druga stvar,bez proizvodnje nema pomaka nabolje.Markovic je tim fiksnim kursom isforsirao uvoz strane robe,tj isforsirao je neciju tudju proizvodnju.Teorija koju je izneo Kejns da je veleprodaja vaznija od same proizvodnje je ocito pogresna.Ono sto je za nas u Srbiji najgore se desilo,to je sto je demokratska vlast po preuzimanju vlasti od Milosevica,pokusala u milimetar da ponovi Markoviceve reforme,pa smo imali fiksni kurs sa precenjenim dinarom,uvoz stranih roba sa odlozenim placanjem i na kraju odlazak tih para napolje i zauvek,naravno pre odlaska pretvorenih u DEM,a posle u euro.Danas ,,strucnjaci"kazu da je kriva svetska ekonomska kriza za sve ovo sto danas imamo.Nije istina.Oni nisu znali osnovna nacela ekonomije i mi danas placamo cenu te njihove,,eskurzije" na polju srpske makroekonomije.Bilo bi smesno,da nije sve ovako zalosno,kad se pozivaju na strucnu pomoc od MMF-a.Pa,taj isti MMFje i onda sa Svetskom Bankom,,savetovao"Markovica.I...?????Reforme Ante Markovica su bile hrabar pokusaj da se ucini nesto na pomaku YU-ekonomije,jer smo do tada imali klasicnu,marksisticku,,dogovornu"ekonomiju,a to nije funkcionisalo pozitivno.Njega ljudi povezuju sa vremenom kada nismo imali ovako nizak zivotni standard,ovakvu jednu nelagodnu neizvesnost za buducnost;njega pamtimo iz vremena kad nije bilo zatvaranja radnih mesta,kad se odupirao raspadu zemlje i onda se sve to skupa cini da je on bio izuzetan ekonomista i dobronameran covek.Jedino sto je istina,to je da je bio izuzetan covek,posten i dobronameran,ali sa makroekonomijom nije imao bas dobre odnose.Bio je u maladosti partizan,pa posle radnik u pogonu,zatim se doskolovao za pogonskog inzinjera,dobio je vece funkcije u,,Radi Koncaru",znao je sta i kako na tom polju,jer nije izlazio iz proizvodnih pogona i na kraju je stvorio tog giganta(bar za YU pojmove),postao njegov generalni direktor,dobio funkcije na jos visim nivoima (najpre u Hrvatskoj,a zatim i u federaciji)....medjutim,on nije ekonomista.Tu istinu zaboravio je u jednom trenutku i sam Markovic.Bilo kako bilo,ostace zapisano i zapamceno sta se dogodilo...ako ne nama za nauk,onda dolazecim narastajima.

Milan

pre 12 godina

(Hvala Bogu, 4. decembar 2011 04:14)

Zbog toga treba ceo nezadovoljni narod na sledećim izborima da ubaci nevažeći listić. Sve vodeće stranke vode prevaranti i ne zaslužuju ni jedan glas. Ako glasate za male njihovi glasovi će se preliti prevarantima. Nevažeći listić je jedino rešenje - 50% nevažećih i problem je rešen. Niko neće vladati dok se ne pojavi neko normalan.

Predrag

pre 12 godina

Pa zar je veliki problem da se napravi ambijent za razvoj, drzava treba samo da kontrolise one koji bi da se igraju biznismena (Miskovic, Beko, Kostic i dr). Prava stvar su privatna proizvodna preduzeca od po 10 do 50 zaposlenih. Manja, mnogo manja administracija, drasticno manje plate drzavnom (privilegovanom)sektoru. Pravo sudstvo i naravno borba ali prava protiv svakog vida kriminala. Zatvori treba da sluze za dobrovoljni rad a ne mesto za izlezavanje.Rasterecenje gradova, puna ulaganja u poljoprivredu i sela. Mozda tada..

bez zavaravanja molim

pre 12 godina

Markovic nije uspio zbog Slobe Slobode i projekta Velike Srbije do Tokya po "pametnim" idejama iz SANU-a.
Sad kad je i Kosovo kaputt, taj se projekt dovrsava kao totalni promasaj.
Ostalo je falsificiranje istine.

iju

pre 12 godina

Idiotizam od teksta, Anteov recept je bio savrsen, samo nije imao politicku podrsku, lajanje nacionalista sprecilo jem nastavak reformi posebno ustav srbije iz 1990. Ovako povrsni pregledi na odredjene licnosti su idiotski.

Alexa

pre 12 godina

PO vašem tekstu i jedinom komentaru može se zaključiti da je Ante Marković bio šarlatan koji je došao na mesto premijera da se dobro najede i napije... To naravno nije tačno, a pogledi navedeni u tekstu nemaju sposobnost sagledavanja šire slike. Ante je kupovao vreme! Hteo je da da do znanja ljudima da mogu da žive bolje ako odbace nacionalističku propagandu koja nam je kasnije donela onu klanicu u Jugoslaviju. Možda reforme nisu bile oštre i precizne, ali ne zaboravimo da su Anti ruke bile vezivane na svakm koraku. Nije bilo republike u SFRJ koja nije sabotirala njegov program.... i tako je na kraju ostao sasvim sam! Jedan protiv svih, i ipak se borio za nas. Umesto danas da nazovemo ulicu po njemu i da mu damo orden, pljujemo po njemu kao po neprijatelju... Sraman tekst kao i prvi komentar!

Dantes

pre 12 godina

Recept kojim je Ante Markovic pokusao da spase ekonomsku situaciju pre dve decenije niej mogao da uspe jer je tada poceo da se budi i lokalni partijski sistem. U svim tadasnjim republikama clanicama tadasnje Jugoslavije pocele su da jacaju stranke koje su bile klasicno lokalno orijentisane. Od svih stranaka koje su tada bile na sceni jedno je njegova stanka kao cilj imala ekonomski faktor na nivou cele zemlje.
Danasnja situacija je slicna tome. Mnogim strankama je bitnija vlast a ne drzava. Vidi se to i iz izjave jednog politicara koji kaze ' ja nemam problem sa Kosovom jer tamo ne zivim ni ja ni moja deca'. Dokle god bude izlaznost na izborima ovoliko mala imacemo ovakvu situaciju a i poslanike koji ce imati i dalje istu ogromnu platu od para poreskih obveznika!

Dr Gaga

pre 12 godina

Ima verovatno više razloga zašto "antišok terapija" A.Markovića nije uspela. Prvo i verovatno najjednostavnije rešenje koje se nudi je činjenica da je sam projekat prestrukturiranja socijalističke privrede bio prekrupan zalogaj bez dodatnih zaduživanja u inostranstvu. Posle pojačanog zaduživanja je sledilo nenamensko trošenje zajmova i ubrzano gašenje velikog broja firmi i preduzeća. Jedan od najvećih problema je bio broj zaposlenih u Saveznim organima, dakle administracija. Setimo se da je SFRJ bila svetski prvak u broju službenih vozila i šofera (>110.000) na svim nivoima, od mesne zajednice do federacije; od kioska do koncerna.....
Markovićev zadatak je bio da popiše zaostavštinu Socijalizma, postavi cene i pusti strane kreditore da polako preuzmu vlasništvo po što nižoj ceni....

Dpl.ing Toza nervoza

pre 12 godina

Soskic rekao Savicu, daj brate pomagaj,sva je prljavstina i nestrucnost izasla na videlo.
Ja sam verovao da je covek siguran u svojim tvrdnjama,medjutim
"ja mislim","ja pretpostavljam" i ako ima fakticko stanje svih cinilaca i faktora,no lepo se zapljunuo.
Savic navodi tezu da je Yugoslavija bila duzna 20 milijardi(6 REPUBLIKA SA cc 24miliona stanovnika i resursima),A DANAS KAZE SAMO 32MILIJARDI(1,ali ni ona cela skracena sa cc 7 MILINA STANOVNIKA i bez resursa).
Takodje Savic ne nevodi neuspeh Markovica zbog sabotaza i obecanja zapada Slo,HR,BiH,MAK,SCG,KiM da ce im biti bolje, cvetati ruze i da su dolaskom postave Kucan,Milosevic,Mesic,Tudjman,Alija,Bulatovic-Djukanovic vec uveliko krenuli da rovare.
Takodje kaze kako je proizvodnja pala, a zaboravlja da je drzava imala veci potencijal da se izvuce nego danas.
Evo ja mogu navesti primer fabrika po Srbiji,to je dokaz Savica experta, A VOLEO BIH DA ME ON ILI NEKO MATEMATICKI POTKOVAN TO I NAJ DOKAZE PROPORCIJOM,MATEMATIKOM DO 4-TOG RAZREDA OSNOVNE SKOLE.
Po ovome sto sam procitao Savic i ekonomski fakultet je ozbiljno pogodio Markovic recenicom na onom forumu ekonomista regiona" ljudi (NE)vredite,(NE)znate i NEcete,jednom reciju imate samo diplomu dr nauka".
I ja tako mislim o vama,voleo bih da je drugacije ali nije,na nasu zalost.

Dzoni

pre 12 godina

Ne znam ko vam pise tekstove ali dosta netacnosti,prosecna plata 80-tih je bila 600-800 maraka kako koje godine ,najvisa 1987 preko 800 maraka (gdp per capita je bio 7000$ sto je tad bilo skoro 14000dm) dok je za vreme Ante Markovica presla 1000 a penzija 850 tako da nema govora o nekom carobnom dupliranju plata,samo je uvozna roba postala dostupnija zbog smanjivanja carina.Reforma nije uspela iz jednostavnog razloga jer je poceo rat ,prica o rezervama ne pije vodu jer se namerno zaboravlja da je dug za kratko vreme skoro prepolovljen tako da nikakvo poredjenje sa onim sto se desavalo posle 2001 godine ne stoji jer je kod nas dug samo rastao i pored rasprodaje svega.I jedno poredjenje tad si za penziju mogao da kupis 1000 litara goriva a sad za penziju samo mozes javnim prevozom..1985 gdp per capita sfrj 5600$ a Turske 990$ ,danas Srbija 5300$ a Turska 10500$..koji okret a primera jos milion.

Nikola

pre 12 godina

"U mnogo čemu uspešan recept" U većini zemalja u kojoj je primenjena šok-terapija je izazvala katastrofu. recimo u Argentini i u Jugoistočnoj Aziji. To je politika po meri kreditora, ali ne i po meri dužnika.

Hvala Bogu

pre 12 godina

Iste stvari o ekonomskim razlozima za neuspeh tzv. reformi Ante Markovica(mislim da one sutinski to nisu bile jer namera nije bila takva), napisao sam u komentaru povodom njegove smrti. Komentar je, naravno dobio veliki broj minusa, valjda je taj dan bio rezervisan za jugonostalgiju. Nije jugonostalgija toliko problem vec potpuna nezrelost dobrog dela stanovnostva koji i dalje veruje u bajku da se moze ziveti zapadnim standardom a raditi i biti ekonomski efikasan kao u socijalizmu. Jedan od razloga zato su nam ovi "reformatori" od 2001. do danas na grbaci i zasto neumoljivo tonemo dole. Treba raditi, ne verovati prevarantima i nikako ih ne dovoditi na celna mesta.

Hvala Bogu

pre 12 godina

Iste stvari o ekonomskim razlozima za neuspeh tzv. reformi Ante Markovica(mislim da one sutinski to nisu bile jer namera nije bila takva), napisao sam u komentaru povodom njegove smrti. Komentar je, naravno dobio veliki broj minusa, valjda je taj dan bio rezervisan za jugonostalgiju. Nije jugonostalgija toliko problem vec potpuna nezrelost dobrog dela stanovnostva koji i dalje veruje u bajku da se moze ziveti zapadnim standardom a raditi i biti ekonomski efikasan kao u socijalizmu. Jedan od razloga zato su nam ovi "reformatori" od 2001. do danas na grbaci i zasto neumoljivo tonemo dole. Treba raditi, ne verovati prevarantima i nikako ih ne dovoditi na celna mesta.

Vuk

pre 12 godina

Ne znam da li je bio ovakav ili onakav.
Da smo ziveli bolje,jesmo.Koliko bi to trajalo,ne znamo,jer je stigao raspad sfrj.

Ante Markovic,dao nam je bolji standard.
Ante Markovic,nije bio za rat.
Ante Markovic,posle premijerskog mesta,nije otisao kao teski bogatas.
Ante Markovi,trn u oku Slobi,Seselju,Tudjmanu.

Normalnom i pametnom,dosta.

Raša

pre 12 godina

Nisam ekonomski stručnjak ali imam utisak da Ante Marković nije uspeo jer su ga srušili nacionalisti (u Srbiji i Hrvatskoj)i oni koji su hteli rasapd Yugoslavije.

sasa jokic

pre 12 godina

Srbija je 1990 bila po standardu bliza EU od Spanije i Portugala, ali SAD i EU nije trebalo 20 miliona glasaca sa Balkana unutar EU. Zato su umesto MArkovica izabrali pakleni trojac Milosevic-Tudjman-Alija. Trebalo je usitniti Jugoslaviju, podeliti je na katolike, muslimane i pravoslavce, pa ih selektivno primati u EU.
Pomenuti trojac je za izvrsenje zadatka dobio odresene ruke da ubija i pljacka, a rezultate te krvave igre prezivljavamo i danas.
Ante Amrkovic uz sve dobre namere i planove nije imao sanse, u tome su ga sprecili SAD, EU, i par miliona primitivnih glasaca sa ovih podrucja!

iju

pre 12 godina

Idiotizam od teksta, Anteov recept je bio savrsen, samo nije imao politicku podrsku, lajanje nacionalista sprecilo jem nastavak reformi posebno ustav srbije iz 1990. Ovako povrsni pregledi na odredjene licnosti su idiotski.

Mrskoje

pre 12 godina

OK analiza generalno, samo sto je zaboravljen jedan jako bitan detalj, a to je upad Slobodana Milosevica u platni sistem nekadasnje Jugoslavije, odnosno neovlasteno pljackasko stampanje novca.
Ne postoje nikakve garancije da bi Markoviceva reforma uspela na duzi rok, mozda bi mozda ne bi, ali uvek treba naglasiti da je doticni bio sapletan sa svih strana, sa jedne strane od Milosevica, sa druge strane od Tudjmana. Markovic jednostavno nije imao nikakve sanse pored ova dva konja, koja su nas sve uvalili u govna.

Alexa

pre 12 godina

PO vašem tekstu i jedinom komentaru može se zaključiti da je Ante Marković bio šarlatan koji je došao na mesto premijera da se dobro najede i napije... To naravno nije tačno, a pogledi navedeni u tekstu nemaju sposobnost sagledavanja šire slike. Ante je kupovao vreme! Hteo je da da do znanja ljudima da mogu da žive bolje ako odbace nacionalističku propagandu koja nam je kasnije donela onu klanicu u Jugoslaviju. Možda reforme nisu bile oštre i precizne, ali ne zaboravimo da su Anti ruke bile vezivane na svakm koraku. Nije bilo republike u SFRJ koja nije sabotirala njegov program.... i tako je na kraju ostao sasvim sam! Jedan protiv svih, i ipak se borio za nas. Umesto danas da nazovemo ulicu po njemu i da mu damo orden, pljujemo po njemu kao po neprijatelju... Sraman tekst kao i prvi komentar!

KKK

pre 12 godina

"Mislim da su se devizne rezerve smanjile"

Dakle covek misli nesto pa na osnovu toga izvlaci zakljucke. Na zalost zakljucaka, devizne rezerve se tada nisu smanjivale, nego su rasle, dakle morace svoje zakljucke da potkrepi necim drugim. Na primer Milosevicevom sabotazom i rasturanjem monetarnog sistema.

Petar A

pre 12 godina

"Reformu je zaustavio rat", kaze se u tekstu. Da, ali nedostaje umetnuta recenica: oni koji su gubili zbog reformi (Titovi djaci) su isprovocirali i organizovali rat.

Dzoni

pre 12 godina

Ne znam ko vam pise tekstove ali dosta netacnosti,prosecna plata 80-tih je bila 600-800 maraka kako koje godine ,najvisa 1987 preko 800 maraka (gdp per capita je bio 7000$ sto je tad bilo skoro 14000dm) dok je za vreme Ante Markovica presla 1000 a penzija 850 tako da nema govora o nekom carobnom dupliranju plata,samo je uvozna roba postala dostupnija zbog smanjivanja carina.Reforma nije uspela iz jednostavnog razloga jer je poceo rat ,prica o rezervama ne pije vodu jer se namerno zaboravlja da je dug za kratko vreme skoro prepolovljen tako da nikakvo poredjenje sa onim sto se desavalo posle 2001 godine ne stoji jer je kod nas dug samo rastao i pored rasprodaje svega.I jedno poredjenje tad si za penziju mogao da kupis 1000 litara goriva a sad za penziju samo mozes javnim prevozom..1985 gdp per capita sfrj 5600$ a Turske 990$ ,danas Srbija 5300$ a Turska 10500$..koji okret a primera jos milion.

Nenad

pre 12 godina

I dalje tvrdim da bi nam bilo mnogo lakse da javna preduzeca zive od svog rada a ne na grbaci naroda, da se ne namestaju tenderi i placa za nesto pet puta veca cena i da se ne krade iz budzeta. 95% sadasnjih politicara se ne bi bavilo politikom da nema ovih stvari.

Goran

pre 12 godina

Drugim recima Savic kaze da to sto je Markovic radio i sto smo imali pristojan standard i stabilan dinar,to je po njemu beznacajno, pa ga pitam jel uspeh sto je ova Vlada od dolaska 2008 obezvredila dinar za 36% i sto smo na konto toga dobili novih 400000 nezaposlenih, zbog servisiranja dugova poslodavaca ili sto imamo najvecu inflaciju u Evropi i stalni rast cena direktno zbog slabog dianra, ili to sto su preduzeca mnoga bankrotirala ili sto svi devizni duznici imaju enormno vise rate zbog slabog dinara, ili to sto imamo skupu proizvodnju zbog skupih inputa, i sve ovo navedeno je zbog slabog dinara. Dali su to uspesi ili se mogu nazvati debaklom i katastrofom, kao da nas je cunami pogodio zbog i ovakve politike sto slabijeg dinara, na kome jedino profitiraju opet samo tajkuni kao i 90-tih kada su sagradili na KIpru firme, a sada su ovde biznismeni i kukaju kako ce da se mozete misliti cak i ubiju zbog ovog po njima jakog dinara,a oni sve bogatiji i bogatiji a gradjani sve bedniji sa stalnim rastom cena.

persona non grata

pre 12 godina

Ретка врста политичара, ако је он уопште и био политичар. Пре свега, човек добре воље и искрених намера. Можда због тога и није био политичар, и можда због тога и није имао већу подршку. Жалосно за људски род, ако сам у праву... А, што се тиче економије, стварност је сурова. Он је покушао да спроведе модел ММФ-а чији је идејни творац био Џефри Сакс. У СФРЈ то није спроведено због свима нам знаних околности. Међутим, ако се не варам, тај модел је доследно спроведен у Аргентини и још неким латиноамеричким земљама. Било би интересантно да неко од економских аналитичара ово прокоментарише... Г-дину и другу Анти Марковићу ВЕЧНА СЛАВА!

Dpl.ing Toza nervoza

pre 12 godina

Soskic rekao Savicu, daj brate pomagaj,sva je prljavstina i nestrucnost izasla na videlo.
Ja sam verovao da je covek siguran u svojim tvrdnjama,medjutim
"ja mislim","ja pretpostavljam" i ako ima fakticko stanje svih cinilaca i faktora,no lepo se zapljunuo.
Savic navodi tezu da je Yugoslavija bila duzna 20 milijardi(6 REPUBLIKA SA cc 24miliona stanovnika i resursima),A DANAS KAZE SAMO 32MILIJARDI(1,ali ni ona cela skracena sa cc 7 MILINA STANOVNIKA i bez resursa).
Takodje Savic ne nevodi neuspeh Markovica zbog sabotaza i obecanja zapada Slo,HR,BiH,MAK,SCG,KiM da ce im biti bolje, cvetati ruze i da su dolaskom postave Kucan,Milosevic,Mesic,Tudjman,Alija,Bulatovic-Djukanovic vec uveliko krenuli da rovare.
Takodje kaze kako je proizvodnja pala, a zaboravlja da je drzava imala veci potencijal da se izvuce nego danas.
Evo ja mogu navesti primer fabrika po Srbiji,to je dokaz Savica experta, A VOLEO BIH DA ME ON ILI NEKO MATEMATICKI POTKOVAN TO I NAJ DOKAZE PROPORCIJOM,MATEMATIKOM DO 4-TOG RAZREDA OSNOVNE SKOLE.
Po ovome sto sam procitao Savic i ekonomski fakultet je ozbiljno pogodio Markovic recenicom na onom forumu ekonomista regiona" ljudi (NE)vredite,(NE)znate i NEcete,jednom reciju imate samo diplomu dr nauka".
I ja tako mislim o vama,voleo bih da je drugacije ali nije,na nasu zalost.

bez zavaravanja molim

pre 12 godina

Markovic nije uspio zbog Slobe Slobode i projekta Velike Srbije do Tokya po "pametnim" idejama iz SANU-a.
Sad kad je i Kosovo kaputt, taj se projekt dovrsava kao totalni promasaj.
Ostalo je falsificiranje istine.

qq lele

pre 12 godina

Čuveni teoretičar iz Tripkova koji čitavu "karijeru" samo kritikuje nije poštedeo ni Antu Markovića.
U svakoj državi postoji tesna sprega između politike i ekonomije što gdin profesor uporno previđa. Gledati na ekonomiju u laboratorijskim uslovima, a sve spoljne faktore (neekonomske) uzimati kao konstante je pogrešno, a gdin Savić obožava baš takav "kritički pogled".
Ante Marković, kao i sve druge dobre ideje i potezi, su propadali (i propadaće) zbog politike, odnosno "lošeg materijala" od koga su satkani političari.
Budite malo manje sujetni, uzmite u obzir pritiske, okolnosti i nedaće pod kojim su reforme izvršene i videćete da, realno, nije moglo ni toliko koliko je Ante uradio.

petko

pre 12 godina

Nije uspeo, jer nije dosledno primenjen. Marković je zaoslenima ostavio 60 posto svojine u preduzećima, a nova vlast je to smanjila na 30 posto. Na taj način otvoren je prostor za špekulativnu privatizaciju i sve loše što ide uz nju. Glavni pobornici su bili G 17 i A. Vlahović, a u pozadini su stajali tajkuni, kojima je omogućeno da priveligovavno i špekulativno stečeni kapital legalizuju. Loš zakon o privatizaciji, doveo je do kriminalizacije društva, a uz to je omogućio da dve trećine preduzeća nestane, što se ne bi dogodilo da su radnici ostali većinski vlasnici. Primera radi dovoljno je videti kako je radio Hemofarm i za koliko je kasnije prodat, a šta se dogodilo s preduzećima u kojima je svojinska struktura promenjena na štetu zaposlenih.

ex

pre 12 godina

@Hvala bogu Slažem se sa Vama gotovo u svemu, i o nezrelim biračima,i o vlasti koja nije onakva kakvu bi želeli,/nezreli su je izabrali/ i.t.d. i. t.d. Ali pobogu kad vec Boga spominjete nije valjda Ante Markovic za to kriv.Ante je bio zvezda koja je zasijala na jugoslovenskom nebu, zvezda spasa i poslednja nada. Sve loše se poéčelo odvijati posle njegovog pada, pa i početak raspada SFRJ.Prvi napag na njega je bio upad u monetarni sistem /slično klasičnij pljačkui banke/ a potom svakodnevni napadi po dogovoru izmedju Miloševica i Tidjmana.Sve što je Ante uradio bilo je drugačije ud onoga što se do tada radilo.Bila su to svakodnevna prijatna iznenedjenja koja su davala nadu u bolju buducnost.Koje "drugačije namere" su tu mogle biti, baš nikakve.To su uvek izmišljotine onih koji su protiv nečega a za to "protiv" nemaju argumente.

Nikon

pre 12 godina

Prosto, covek je omogucio da se ovde malo 'omirise' veca plata, a dok se narod time zamajavao on je devize izvukao preko Ljubljanskih Banaka u Sloveniju. Opljackao zemlju, i u pravu ste, radi se o necelishodnoj jugonostalgiji. Bas me briga koliko cu minusa da dobijem...

dragoljub

pre 12 godina

mi smo smislili poslovicu -pametan uči na tuđim greškama a budala na svojim,e sad,kako bi glasila poslovica za ovo št sad radimo.
komunisti takvi kakvi su bar su imali neku ideju kako treba da bude država po njihovom i trudili de da je stvore ,ja kod ovih vlastodržaca ne vidim da imaju ikakvu ideju ,a možda i znanja,kako trba da izgleda država.
ne možemo da budemo bananarepublika ali možemo lejkadržava ,to im je izgleda ideja vodilja.

swedroid

pre 12 godina

secam se 90. 5000DM koje sam nosio za godisnji su trajale 20 dana. Srecom imasmo ambasadu u BG koja pomaze da izvadimo pare sa racuna u inostranstvu. Znao sam da ta ne realnost ne vodi nicemu, sto se i dokazalo gde su odjednom velike kolicine deviza direktno uticale da zemlje idcepnice kupe napruzanje za nastojeci rat. Planirano da se desi, garant.Znam da se vecina kune u Markovica ali znam da vecina ne vidi dalje od nosa. U bilo kojoj zemlji sveta.

Rebel

pre 12 godina

Misija Anta Markovica je bila da premesti ogromne devizne rezerve SFRJ iz beogradskog trezora Narodne banke u Zagreb. Posto je to bilo nemoguce, jedino resenje je bilo da ih potrosi, sto je i ucinio. Nerealno je podigao plate stanovnistva nekoliko puta, prividno praveci ekonomski bum i veliku reklamu samom sebi. Sve je potrajalo nekih 14-16 meseci, a zatim je ocekivano nastupila velika kriza i Jugoslavija je bila spremna za unistenje i gradjanski rat.

kiany

pre 12 godina

,,U mnogo čemu uspešan recept, međutim, nije uspeo da oporavi industrijsku proizvodnju i poveća zaposlenost. Baš ono što nam ni danas ne polazi za rukom."Ovo sam izdvojio iz autorovog teksta,jer upravo ova recenica govori sve,otkriva nam razloge neuspeha onda tih reformi,otkriva nam istinu da danas ne znamo prepoznati problem(ako ne vidis u cemu je problem,kako ces uopste i doci do resenja???) i kazuje nam zasto stojimo i propadamo u mestu jos od tih Markovicevih reformi.Kako mogu biti uspesne reforme,ako nisu uspele???Reforme A.Markovica su bile neuspesne bas iz razloga sto nije pokrenuo domacu proizvodnju,nego je precenjenim dinarom uspeo da promovise uvoz roba spolja i fiksnim kursom dozvoli nesmetanu kupovinu tih roba za dinare,konverziju u DEM i odlazak tih DEM iz zemlje zauvek.Ne moze se kurs fiksirati,jer i samo trziste nije nikada niti ce biti fiksirano.Kad se uz to preceni domaca valuta,katastorofa je neizbezna.Druga stvar,bez proizvodnje nema pomaka nabolje.Markovic je tim fiksnim kursom isforsirao uvoz strane robe,tj isforsirao je neciju tudju proizvodnju.Teorija koju je izneo Kejns da je veleprodaja vaznija od same proizvodnje je ocito pogresna.Ono sto je za nas u Srbiji najgore se desilo,to je sto je demokratska vlast po preuzimanju vlasti od Milosevica,pokusala u milimetar da ponovi Markoviceve reforme,pa smo imali fiksni kurs sa precenjenim dinarom,uvoz stranih roba sa odlozenim placanjem i na kraju odlazak tih para napolje i zauvek,naravno pre odlaska pretvorenih u DEM,a posle u euro.Danas ,,strucnjaci"kazu da je kriva svetska ekonomska kriza za sve ovo sto danas imamo.Nije istina.Oni nisu znali osnovna nacela ekonomije i mi danas placamo cenu te njihove,,eskurzije" na polju srpske makroekonomije.Bilo bi smesno,da nije sve ovako zalosno,kad se pozivaju na strucnu pomoc od MMF-a.Pa,taj isti MMFje i onda sa Svetskom Bankom,,savetovao"Markovica.I...?????Reforme Ante Markovica su bile hrabar pokusaj da se ucini nesto na pomaku YU-ekonomije,jer smo do tada imali klasicnu,marksisticku,,dogovornu"ekonomiju,a to nije funkcionisalo pozitivno.Njega ljudi povezuju sa vremenom kada nismo imali ovako nizak zivotni standard,ovakvu jednu nelagodnu neizvesnost za buducnost;njega pamtimo iz vremena kad nije bilo zatvaranja radnih mesta,kad se odupirao raspadu zemlje i onda se sve to skupa cini da je on bio izuzetan ekonomista i dobronameran covek.Jedino sto je istina,to je da je bio izuzetan covek,posten i dobronameran,ali sa makroekonomijom nije imao bas dobre odnose.Bio je u maladosti partizan,pa posle radnik u pogonu,zatim se doskolovao za pogonskog inzinjera,dobio je vece funkcije u,,Radi Koncaru",znao je sta i kako na tom polju,jer nije izlazio iz proizvodnih pogona i na kraju je stvorio tog giganta(bar za YU pojmove),postao njegov generalni direktor,dobio funkcije na jos visim nivoima (najpre u Hrvatskoj,a zatim i u federaciji)....medjutim,on nije ekonomista.Tu istinu zaboravio je u jednom trenutku i sam Markovic.Bilo kako bilo,ostace zapisano i zapamceno sta se dogodilo...ako ne nama za nauk,onda dolazecim narastajima.

tabasco pete

pre 12 godina

nasi analiticari ne znaju ni gde je levo, a komentarisu efekte vlade Ante Markovica....
Ne moze se povecati standard, bez povecanja proizvodnje, a toga nema bez ozbiljnih investicija.?opet investicija nema kada nemate fiksne i stabilne uslove na trzistu. Odrzavanje kursa koji nije fiksni na ovaj nacin, znaci samo sporo umiranje privrede, sto nam se sada i desava. Fiksni kurs, male kamatne stope, promena zakona, jaca drzavna regulacija i odredjena zastita domace proizvodnje, subvencioniranje izvoza jesu osnove za razvoj proizvodnje. Tada bi i ljudi sa idejama, ljudi sa znanjem, osnovali male kompanije koje bi mogled da uspesno posluju. Ali je prvi korak da imamo velike kompanije na koje ove male mogu da se oslone....

E to je ono sto ni reformatori ni analiticari ne razumeju. Nije poenta u prepustanju svega trzistu, vec u jasnoj regulaciji drzave u nekoliko oblasti- kurs, porezi, kamate u bankama, carine, prelevmani i subvencije. Pa onda ako bude jos potrebno za 10 godina u EU(ni ovim putem kojim nas vode necemo brze, ali cemo stati bez gaca do tada)...

Dantes

pre 12 godina

Recept kojim je Ante Markovic pokusao da spase ekonomsku situaciju pre dve decenije niej mogao da uspe jer je tada poceo da se budi i lokalni partijski sistem. U svim tadasnjim republikama clanicama tadasnje Jugoslavije pocele su da jacaju stranke koje su bile klasicno lokalno orijentisane. Od svih stranaka koje su tada bile na sceni jedno je njegova stanka kao cilj imala ekonomski faktor na nivou cele zemlje.
Danasnja situacija je slicna tome. Mnogim strankama je bitnija vlast a ne drzava. Vidi se to i iz izjave jednog politicara koji kaze ' ja nemam problem sa Kosovom jer tamo ne zivim ni ja ni moja deca'. Dokle god bude izlaznost na izborima ovoliko mala imacemo ovakvu situaciju a i poslanike koji ce imati i dalje istu ogromnu platu od para poreskih obveznika!

Milan

pre 12 godina

(Hvala Bogu, 4. decembar 2011 04:14)

Zbog toga treba ceo nezadovoljni narod na sledećim izborima da ubaci nevažeći listić. Sve vodeće stranke vode prevaranti i ne zaslužuju ni jedan glas. Ako glasate za male njihovi glasovi će se preliti prevarantima. Nevažeći listić je jedino rešenje - 50% nevažećih i problem je rešen. Niko neće vladati dok se ne pojavi neko normalan.

Predrag

pre 12 godina

Pa zar je veliki problem da se napravi ambijent za razvoj, drzava treba samo da kontrolise one koji bi da se igraju biznismena (Miskovic, Beko, Kostic i dr). Prava stvar su privatna proizvodna preduzeca od po 10 do 50 zaposlenih. Manja, mnogo manja administracija, drasticno manje plate drzavnom (privilegovanom)sektoru. Pravo sudstvo i naravno borba ali prava protiv svakog vida kriminala. Zatvori treba da sluze za dobrovoljni rad a ne mesto za izlezavanje.Rasterecenje gradova, puna ulaganja u poljoprivredu i sela. Mozda tada..

900DM=450EU

pre 12 godina

Opet bajke o programima Ante Markovica. Nije samo jasno sto je sahrana te "legende" prosla bez ikakve paznje medija cak ni onih koji ga kao simpatisu.

Nikola

pre 12 godina

"U mnogo čemu uspešan recept" U većini zemalja u kojoj je primenjena šok-terapija je izazvala katastrofu. recimo u Argentini i u Jugoistočnoj Aziji. To je politika po meri kreditora, ali ne i po meri dužnika.

Dr Gaga

pre 12 godina

Ima verovatno više razloga zašto "antišok terapija" A.Markovića nije uspela. Prvo i verovatno najjednostavnije rešenje koje se nudi je činjenica da je sam projekat prestrukturiranja socijalističke privrede bio prekrupan zalogaj bez dodatnih zaduživanja u inostranstvu. Posle pojačanog zaduživanja je sledilo nenamensko trošenje zajmova i ubrzano gašenje velikog broja firmi i preduzeća. Jedan od najvećih problema je bio broj zaposlenih u Saveznim organima, dakle administracija. Setimo se da je SFRJ bila svetski prvak u broju službenih vozila i šofera (>110.000) na svim nivoima, od mesne zajednice do federacije; od kioska do koncerna.....
Markovićev zadatak je bio da popiše zaostavštinu Socijalizma, postavi cene i pusti strane kreditore da polako preuzmu vlasništvo po što nižoj ceni....

pranjic

pre 12 godina

pa nije baš. to je uspeh za stabilan okvir,kao i sad u velikoj meri. ali profit i time standard može samo preduzetništvo,sve jedno u čijoj svojini. nikako politika nekim odlukama.

dijagnoza

pre 12 godina

Slazem se da bez kvalitetnog rada nema nista. Ne slazem se se sa pojedincima koji u SFRJ vide samo nerad i javasluk. U SFRJ sam imao takve nastavnike i profesore da sam se kroz prvu godinu studija na zapadu prosetao i matematika mi je sluzila za popravljanje (dobrog) prosjeka iako nisam bio odlikas u srednjoj. Pamtim doktore koji su bili izvanredni. Pamtim mnogo ljudi- inzinjera, radnika, zanatlija...koji su bili izvanredni. Ako sada neko kaze da je to "jugonostalgija" ja cu da mu kazem da prica gluposti. Mi nismo imali dobar sistem vrijednosti. Ti profesori su bili lose placeni, bas kao i dobri doktori, inzinjeri, zanatlije, radnici...koji vecinom i nisu marili za novac. Nas je pocelo potkopavati kada se sistem vrijednosti toliko urusio da je obican trgovac u obicnoj prodavnici postao neko i nesta jer je mogao(mogla) da nakamci dobre pare igrajuci se sa inflacijom. To je, po meni, bila prelomna tacka. Svuda, u svakoj zemlji, i u svakom sistemu ima onih koji su povezani sa vlascu i koji imaju beneficije zbog toga i koji se nekeko "ne racunaju" zbog toga. Sasvim drugo je kada u sustini sitni, neuki sverceri postanu "neko i nesta" i razbacuju se okolo parama. Mislim da je tada SFRJ "pukla" kao sistem jer su takve pojave uvele anarhiju. Poslije su dosli nacionalisti i ostale gluposti, bas kao sto bolestan organizam napadne sve zivo na osnovnu bolest. Markovic je bio izvanredan covjek koji je htio da postavi sistem na nove, zdrave noge. Na zalost, bilo je kasno za nas u tom trenutku.

Reformista

pre 12 godina

Jako sraman naslov....Pa zna se zasto Markovic nije uspeo...Program mu je ubio Slobodan Milosevic i SrBski narod...koji je zapoceo ratove...MARKOVIC NIJE USPEO ZBOG RATA...

Hvala Bogu

pre 12 godina

Iste stvari o ekonomskim razlozima za neuspeh tzv. reformi Ante Markovica(mislim da one sutinski to nisu bile jer namera nije bila takva), napisao sam u komentaru povodom njegove smrti. Komentar je, naravno dobio veliki broj minusa, valjda je taj dan bio rezervisan za jugonostalgiju. Nije jugonostalgija toliko problem vec potpuna nezrelost dobrog dela stanovnostva koji i dalje veruje u bajku da se moze ziveti zapadnim standardom a raditi i biti ekonomski efikasan kao u socijalizmu. Jedan od razloga zato su nam ovi "reformatori" od 2001. do danas na grbaci i zasto neumoljivo tonemo dole. Treba raditi, ne verovati prevarantima i nikako ih ne dovoditi na celna mesta.

Nikon

pre 12 godina

Prosto, covek je omogucio da se ovde malo 'omirise' veca plata, a dok se narod time zamajavao on je devize izvukao preko Ljubljanskih Banaka u Sloveniju. Opljackao zemlju, i u pravu ste, radi se o necelishodnoj jugonostalgiji. Bas me briga koliko cu minusa da dobijem...

Rebel

pre 12 godina

Misija Anta Markovica je bila da premesti ogromne devizne rezerve SFRJ iz beogradskog trezora Narodne banke u Zagreb. Posto je to bilo nemoguce, jedino resenje je bilo da ih potrosi, sto je i ucinio. Nerealno je podigao plate stanovnistva nekoliko puta, prividno praveci ekonomski bum i veliku reklamu samom sebi. Sve je potrajalo nekih 14-16 meseci, a zatim je ocekivano nastupila velika kriza i Jugoslavija je bila spremna za unistenje i gradjanski rat.

900DM=450EU

pre 12 godina

Opet bajke o programima Ante Markovica. Nije samo jasno sto je sahrana te "legende" prosla bez ikakve paznje medija cak ni onih koji ga kao simpatisu.

swedroid

pre 12 godina

secam se 90. 5000DM koje sam nosio za godisnji su trajale 20 dana. Srecom imasmo ambasadu u BG koja pomaze da izvadimo pare sa racuna u inostranstvu. Znao sam da ta ne realnost ne vodi nicemu, sto se i dokazalo gde su odjednom velike kolicine deviza direktno uticale da zemlje idcepnice kupe napruzanje za nastojeci rat. Planirano da se desi, garant.Znam da se vecina kune u Markovica ali znam da vecina ne vidi dalje od nosa. U bilo kojoj zemlji sveta.

sasa jokic

pre 12 godina

Srbija je 1990 bila po standardu bliza EU od Spanije i Portugala, ali SAD i EU nije trebalo 20 miliona glasaca sa Balkana unutar EU. Zato su umesto MArkovica izabrali pakleni trojac Milosevic-Tudjman-Alija. Trebalo je usitniti Jugoslaviju, podeliti je na katolike, muslimane i pravoslavce, pa ih selektivno primati u EU.
Pomenuti trojac je za izvrsenje zadatka dobio odresene ruke da ubija i pljacka, a rezultate te krvave igre prezivljavamo i danas.
Ante Amrkovic uz sve dobre namere i planove nije imao sanse, u tome su ga sprecili SAD, EU, i par miliona primitivnih glasaca sa ovih podrucja!

kiany

pre 12 godina

,,U mnogo čemu uspešan recept, međutim, nije uspeo da oporavi industrijsku proizvodnju i poveća zaposlenost. Baš ono što nam ni danas ne polazi za rukom."Ovo sam izdvojio iz autorovog teksta,jer upravo ova recenica govori sve,otkriva nam razloge neuspeha onda tih reformi,otkriva nam istinu da danas ne znamo prepoznati problem(ako ne vidis u cemu je problem,kako ces uopste i doci do resenja???) i kazuje nam zasto stojimo i propadamo u mestu jos od tih Markovicevih reformi.Kako mogu biti uspesne reforme,ako nisu uspele???Reforme A.Markovica su bile neuspesne bas iz razloga sto nije pokrenuo domacu proizvodnju,nego je precenjenim dinarom uspeo da promovise uvoz roba spolja i fiksnim kursom dozvoli nesmetanu kupovinu tih roba za dinare,konverziju u DEM i odlazak tih DEM iz zemlje zauvek.Ne moze se kurs fiksirati,jer i samo trziste nije nikada niti ce biti fiksirano.Kad se uz to preceni domaca valuta,katastorofa je neizbezna.Druga stvar,bez proizvodnje nema pomaka nabolje.Markovic je tim fiksnim kursom isforsirao uvoz strane robe,tj isforsirao je neciju tudju proizvodnju.Teorija koju je izneo Kejns da je veleprodaja vaznija od same proizvodnje je ocito pogresna.Ono sto je za nas u Srbiji najgore se desilo,to je sto je demokratska vlast po preuzimanju vlasti od Milosevica,pokusala u milimetar da ponovi Markoviceve reforme,pa smo imali fiksni kurs sa precenjenim dinarom,uvoz stranih roba sa odlozenim placanjem i na kraju odlazak tih para napolje i zauvek,naravno pre odlaska pretvorenih u DEM,a posle u euro.Danas ,,strucnjaci"kazu da je kriva svetska ekonomska kriza za sve ovo sto danas imamo.Nije istina.Oni nisu znali osnovna nacela ekonomije i mi danas placamo cenu te njihove,,eskurzije" na polju srpske makroekonomije.Bilo bi smesno,da nije sve ovako zalosno,kad se pozivaju na strucnu pomoc od MMF-a.Pa,taj isti MMFje i onda sa Svetskom Bankom,,savetovao"Markovica.I...?????Reforme Ante Markovica su bile hrabar pokusaj da se ucini nesto na pomaku YU-ekonomije,jer smo do tada imali klasicnu,marksisticku,,dogovornu"ekonomiju,a to nije funkcionisalo pozitivno.Njega ljudi povezuju sa vremenom kada nismo imali ovako nizak zivotni standard,ovakvu jednu nelagodnu neizvesnost za buducnost;njega pamtimo iz vremena kad nije bilo zatvaranja radnih mesta,kad se odupirao raspadu zemlje i onda se sve to skupa cini da je on bio izuzetan ekonomista i dobronameran covek.Jedino sto je istina,to je da je bio izuzetan covek,posten i dobronameran,ali sa makroekonomijom nije imao bas dobre odnose.Bio je u maladosti partizan,pa posle radnik u pogonu,zatim se doskolovao za pogonskog inzinjera,dobio je vece funkcije u,,Radi Koncaru",znao je sta i kako na tom polju,jer nije izlazio iz proizvodnih pogona i na kraju je stvorio tog giganta(bar za YU pojmove),postao njegov generalni direktor,dobio funkcije na jos visim nivoima (najpre u Hrvatskoj,a zatim i u federaciji)....medjutim,on nije ekonomista.Tu istinu zaboravio je u jednom trenutku i sam Markovic.Bilo kako bilo,ostace zapisano i zapamceno sta se dogodilo...ako ne nama za nauk,onda dolazecim narastajima.

Raša

pre 12 godina

Nisam ekonomski stručnjak ali imam utisak da Ante Marković nije uspeo jer su ga srušili nacionalisti (u Srbiji i Hrvatskoj)i oni koji su hteli rasapd Yugoslavije.

Nikola

pre 12 godina

"U mnogo čemu uspešan recept" U većini zemalja u kojoj je primenjena šok-terapija je izazvala katastrofu. recimo u Argentini i u Jugoistočnoj Aziji. To je politika po meri kreditora, ali ne i po meri dužnika.

Dr Gaga

pre 12 godina

Ima verovatno više razloga zašto "antišok terapija" A.Markovića nije uspela. Prvo i verovatno najjednostavnije rešenje koje se nudi je činjenica da je sam projekat prestrukturiranja socijalističke privrede bio prekrupan zalogaj bez dodatnih zaduživanja u inostranstvu. Posle pojačanog zaduživanja je sledilo nenamensko trošenje zajmova i ubrzano gašenje velikog broja firmi i preduzeća. Jedan od najvećih problema je bio broj zaposlenih u Saveznim organima, dakle administracija. Setimo se da je SFRJ bila svetski prvak u broju službenih vozila i šofera (>110.000) na svim nivoima, od mesne zajednice do federacije; od kioska do koncerna.....
Markovićev zadatak je bio da popiše zaostavštinu Socijalizma, postavi cene i pusti strane kreditore da polako preuzmu vlasništvo po što nižoj ceni....

Petar A

pre 12 godina

"Reformu je zaustavio rat", kaze se u tekstu. Da, ali nedostaje umetnuta recenica: oni koji su gubili zbog reformi (Titovi djaci) su isprovocirali i organizovali rat.

bez zavaravanja molim

pre 12 godina

Markovic nije uspio zbog Slobe Slobode i projekta Velike Srbije do Tokya po "pametnim" idejama iz SANU-a.
Sad kad je i Kosovo kaputt, taj se projekt dovrsava kao totalni promasaj.
Ostalo je falsificiranje istine.

Dzoni

pre 12 godina

Ne znam ko vam pise tekstove ali dosta netacnosti,prosecna plata 80-tih je bila 600-800 maraka kako koje godine ,najvisa 1987 preko 800 maraka (gdp per capita je bio 7000$ sto je tad bilo skoro 14000dm) dok je za vreme Ante Markovica presla 1000 a penzija 850 tako da nema govora o nekom carobnom dupliranju plata,samo je uvozna roba postala dostupnija zbog smanjivanja carina.Reforma nije uspela iz jednostavnog razloga jer je poceo rat ,prica o rezervama ne pije vodu jer se namerno zaboravlja da je dug za kratko vreme skoro prepolovljen tako da nikakvo poredjenje sa onim sto se desavalo posle 2001 godine ne stoji jer je kod nas dug samo rastao i pored rasprodaje svega.I jedno poredjenje tad si za penziju mogao da kupis 1000 litara goriva a sad za penziju samo mozes javnim prevozom..1985 gdp per capita sfrj 5600$ a Turske 990$ ,danas Srbija 5300$ a Turska 10500$..koji okret a primera jos milion.

Mrskoje

pre 12 godina

OK analiza generalno, samo sto je zaboravljen jedan jako bitan detalj, a to je upad Slobodana Milosevica u platni sistem nekadasnje Jugoslavije, odnosno neovlasteno pljackasko stampanje novca.
Ne postoje nikakve garancije da bi Markoviceva reforma uspela na duzi rok, mozda bi mozda ne bi, ali uvek treba naglasiti da je doticni bio sapletan sa svih strana, sa jedne strane od Milosevica, sa druge strane od Tudjmana. Markovic jednostavno nije imao nikakve sanse pored ova dva konja, koja su nas sve uvalili u govna.

Vuk

pre 12 godina

Ne znam da li je bio ovakav ili onakav.
Da smo ziveli bolje,jesmo.Koliko bi to trajalo,ne znamo,jer je stigao raspad sfrj.

Ante Markovic,dao nam je bolji standard.
Ante Markovic,nije bio za rat.
Ante Markovic,posle premijerskog mesta,nije otisao kao teski bogatas.
Ante Markovi,trn u oku Slobi,Seselju,Tudjmanu.

Normalnom i pametnom,dosta.

iju

pre 12 godina

Idiotizam od teksta, Anteov recept je bio savrsen, samo nije imao politicku podrsku, lajanje nacionalista sprecilo jem nastavak reformi posebno ustav srbije iz 1990. Ovako povrsni pregledi na odredjene licnosti su idiotski.

Alexa

pre 12 godina

PO vašem tekstu i jedinom komentaru može se zaključiti da je Ante Marković bio šarlatan koji je došao na mesto premijera da se dobro najede i napije... To naravno nije tačno, a pogledi navedeni u tekstu nemaju sposobnost sagledavanja šire slike. Ante je kupovao vreme! Hteo je da da do znanja ljudima da mogu da žive bolje ako odbace nacionalističku propagandu koja nam je kasnije donela onu klanicu u Jugoslaviju. Možda reforme nisu bile oštre i precizne, ali ne zaboravimo da su Anti ruke bile vezivane na svakm koraku. Nije bilo republike u SFRJ koja nije sabotirala njegov program.... i tako je na kraju ostao sasvim sam! Jedan protiv svih, i ipak se borio za nas. Umesto danas da nazovemo ulicu po njemu i da mu damo orden, pljujemo po njemu kao po neprijatelju... Sraman tekst kao i prvi komentar!

Milan

pre 12 godina

(Hvala Bogu, 4. decembar 2011 04:14)

Zbog toga treba ceo nezadovoljni narod na sledećim izborima da ubaci nevažeći listić. Sve vodeće stranke vode prevaranti i ne zaslužuju ni jedan glas. Ako glasate za male njihovi glasovi će se preliti prevarantima. Nevažeći listić je jedino rešenje - 50% nevažećih i problem je rešen. Niko neće vladati dok se ne pojavi neko normalan.

persona non grata

pre 12 godina

Ретка врста политичара, ако је он уопште и био политичар. Пре свега, човек добре воље и искрених намера. Можда због тога и није био политичар, и можда због тога и није имао већу подршку. Жалосно за људски род, ако сам у праву... А, што се тиче економије, стварност је сурова. Он је покушао да спроведе модел ММФ-а чији је идејни творац био Џефри Сакс. У СФРЈ то није спроведено због свима нам знаних околности. Међутим, ако се не варам, тај модел је доследно спроведен у Аргентини и још неким латиноамеричким земљама. Било би интересантно да неко од економских аналитичара ово прокоментарише... Г-дину и другу Анти Марковићу ВЕЧНА СЛАВА!

ex

pre 12 godina

@Hvala bogu Slažem se sa Vama gotovo u svemu, i o nezrelim biračima,i o vlasti koja nije onakva kakvu bi želeli,/nezreli su je izabrali/ i.t.d. i. t.d. Ali pobogu kad vec Boga spominjete nije valjda Ante Markovic za to kriv.Ante je bio zvezda koja je zasijala na jugoslovenskom nebu, zvezda spasa i poslednja nada. Sve loše se poéčelo odvijati posle njegovog pada, pa i početak raspada SFRJ.Prvi napag na njega je bio upad u monetarni sistem /slično klasičnij pljačkui banke/ a potom svakodnevni napadi po dogovoru izmedju Miloševica i Tidjmana.Sve što je Ante uradio bilo je drugačije ud onoga što se do tada radilo.Bila su to svakodnevna prijatna iznenedjenja koja su davala nadu u bolju buducnost.Koje "drugačije namere" su tu mogle biti, baš nikakve.To su uvek izmišljotine onih koji su protiv nečega a za to "protiv" nemaju argumente.

Reformista

pre 12 godina

Jako sraman naslov....Pa zna se zasto Markovic nije uspeo...Program mu je ubio Slobodan Milosevic i SrBski narod...koji je zapoceo ratove...MARKOVIC NIJE USPEO ZBOG RATA...

Predrag

pre 12 godina

Pa zar je veliki problem da se napravi ambijent za razvoj, drzava treba samo da kontrolise one koji bi da se igraju biznismena (Miskovic, Beko, Kostic i dr). Prava stvar su privatna proizvodna preduzeca od po 10 do 50 zaposlenih. Manja, mnogo manja administracija, drasticno manje plate drzavnom (privilegovanom)sektoru. Pravo sudstvo i naravno borba ali prava protiv svakog vida kriminala. Zatvori treba da sluze za dobrovoljni rad a ne mesto za izlezavanje.Rasterecenje gradova, puna ulaganja u poljoprivredu i sela. Mozda tada..

qq lele

pre 12 godina

Čuveni teoretičar iz Tripkova koji čitavu "karijeru" samo kritikuje nije poštedeo ni Antu Markovića.
U svakoj državi postoji tesna sprega između politike i ekonomije što gdin profesor uporno previđa. Gledati na ekonomiju u laboratorijskim uslovima, a sve spoljne faktore (neekonomske) uzimati kao konstante je pogrešno, a gdin Savić obožava baš takav "kritički pogled".
Ante Marković, kao i sve druge dobre ideje i potezi, su propadali (i propadaće) zbog politike, odnosno "lošeg materijala" od koga su satkani političari.
Budite malo manje sujetni, uzmite u obzir pritiske, okolnosti i nedaće pod kojim su reforme izvršene i videćete da, realno, nije moglo ni toliko koliko je Ante uradio.

pranjic

pre 12 godina

pa nije baš. to je uspeh za stabilan okvir,kao i sad u velikoj meri. ali profit i time standard može samo preduzetništvo,sve jedno u čijoj svojini. nikako politika nekim odlukama.

dragoljub

pre 12 godina

mi smo smislili poslovicu -pametan uči na tuđim greškama a budala na svojim,e sad,kako bi glasila poslovica za ovo št sad radimo.
komunisti takvi kakvi su bar su imali neku ideju kako treba da bude država po njihovom i trudili de da je stvore ,ja kod ovih vlastodržaca ne vidim da imaju ikakvu ideju ,a možda i znanja,kako trba da izgleda država.
ne možemo da budemo bananarepublika ali možemo lejkadržava ,to im je izgleda ideja vodilja.

Goran

pre 12 godina

Drugim recima Savic kaze da to sto je Markovic radio i sto smo imali pristojan standard i stabilan dinar,to je po njemu beznacajno, pa ga pitam jel uspeh sto je ova Vlada od dolaska 2008 obezvredila dinar za 36% i sto smo na konto toga dobili novih 400000 nezaposlenih, zbog servisiranja dugova poslodavaca ili sto imamo najvecu inflaciju u Evropi i stalni rast cena direktno zbog slabog dianra, ili to sto su preduzeca mnoga bankrotirala ili sto svi devizni duznici imaju enormno vise rate zbog slabog dinara, ili to sto imamo skupu proizvodnju zbog skupih inputa, i sve ovo navedeno je zbog slabog dinara. Dali su to uspesi ili se mogu nazvati debaklom i katastrofom, kao da nas je cunami pogodio zbog i ovakve politike sto slabijeg dinara, na kome jedino profitiraju opet samo tajkuni kao i 90-tih kada su sagradili na KIpru firme, a sada su ovde biznismeni i kukaju kako ce da se mozete misliti cak i ubiju zbog ovog po njima jakog dinara,a oni sve bogatiji i bogatiji a gradjani sve bedniji sa stalnim rastom cena.

Nenad

pre 12 godina

I dalje tvrdim da bi nam bilo mnogo lakse da javna preduzeca zive od svog rada a ne na grbaci naroda, da se ne namestaju tenderi i placa za nesto pet puta veca cena i da se ne krade iz budzeta. 95% sadasnjih politicara se ne bi bavilo politikom da nema ovih stvari.

Dantes

pre 12 godina

Recept kojim je Ante Markovic pokusao da spase ekonomsku situaciju pre dve decenije niej mogao da uspe jer je tada poceo da se budi i lokalni partijski sistem. U svim tadasnjim republikama clanicama tadasnje Jugoslavije pocele su da jacaju stranke koje su bile klasicno lokalno orijentisane. Od svih stranaka koje su tada bile na sceni jedno je njegova stanka kao cilj imala ekonomski faktor na nivou cele zemlje.
Danasnja situacija je slicna tome. Mnogim strankama je bitnija vlast a ne drzava. Vidi se to i iz izjave jednog politicara koji kaze ' ja nemam problem sa Kosovom jer tamo ne zivim ni ja ni moja deca'. Dokle god bude izlaznost na izborima ovoliko mala imacemo ovakvu situaciju a i poslanike koji ce imati i dalje istu ogromnu platu od para poreskih obveznika!

tabasco pete

pre 12 godina

nasi analiticari ne znaju ni gde je levo, a komentarisu efekte vlade Ante Markovica....
Ne moze se povecati standard, bez povecanja proizvodnje, a toga nema bez ozbiljnih investicija.?opet investicija nema kada nemate fiksne i stabilne uslove na trzistu. Odrzavanje kursa koji nije fiksni na ovaj nacin, znaci samo sporo umiranje privrede, sto nam se sada i desava. Fiksni kurs, male kamatne stope, promena zakona, jaca drzavna regulacija i odredjena zastita domace proizvodnje, subvencioniranje izvoza jesu osnove za razvoj proizvodnje. Tada bi i ljudi sa idejama, ljudi sa znanjem, osnovali male kompanije koje bi mogled da uspesno posluju. Ali je prvi korak da imamo velike kompanije na koje ove male mogu da se oslone....

E to je ono sto ni reformatori ni analiticari ne razumeju. Nije poenta u prepustanju svega trzistu, vec u jasnoj regulaciji drzave u nekoliko oblasti- kurs, porezi, kamate u bankama, carine, prelevmani i subvencije. Pa onda ako bude jos potrebno za 10 godina u EU(ni ovim putem kojim nas vode necemo brze, ali cemo stati bez gaca do tada)...

petko

pre 12 godina

Nije uspeo, jer nije dosledno primenjen. Marković je zaoslenima ostavio 60 posto svojine u preduzećima, a nova vlast je to smanjila na 30 posto. Na taj način otvoren je prostor za špekulativnu privatizaciju i sve loše što ide uz nju. Glavni pobornici su bili G 17 i A. Vlahović, a u pozadini su stajali tajkuni, kojima je omogućeno da priveligovavno i špekulativno stečeni kapital legalizuju. Loš zakon o privatizaciji, doveo je do kriminalizacije društva, a uz to je omogućio da dve trećine preduzeća nestane, što se ne bi dogodilo da su radnici ostali većinski vlasnici. Primera radi dovoljno je videti kako je radio Hemofarm i za koliko je kasnije prodat, a šta se dogodilo s preduzećima u kojima je svojinska struktura promenjena na štetu zaposlenih.

dijagnoza

pre 12 godina

Slazem se da bez kvalitetnog rada nema nista. Ne slazem se se sa pojedincima koji u SFRJ vide samo nerad i javasluk. U SFRJ sam imao takve nastavnike i profesore da sam se kroz prvu godinu studija na zapadu prosetao i matematika mi je sluzila za popravljanje (dobrog) prosjeka iako nisam bio odlikas u srednjoj. Pamtim doktore koji su bili izvanredni. Pamtim mnogo ljudi- inzinjera, radnika, zanatlija...koji su bili izvanredni. Ako sada neko kaze da je to "jugonostalgija" ja cu da mu kazem da prica gluposti. Mi nismo imali dobar sistem vrijednosti. Ti profesori su bili lose placeni, bas kao i dobri doktori, inzinjeri, zanatlije, radnici...koji vecinom i nisu marili za novac. Nas je pocelo potkopavati kada se sistem vrijednosti toliko urusio da je obican trgovac u obicnoj prodavnici postao neko i nesta jer je mogao(mogla) da nakamci dobre pare igrajuci se sa inflacijom. To je, po meni, bila prelomna tacka. Svuda, u svakoj zemlji, i u svakom sistemu ima onih koji su povezani sa vlascu i koji imaju beneficije zbog toga i koji se nekeko "ne racunaju" zbog toga. Sasvim drugo je kada u sustini sitni, neuki sverceri postanu "neko i nesta" i razbacuju se okolo parama. Mislim da je tada SFRJ "pukla" kao sistem jer su takve pojave uvele anarhiju. Poslije su dosli nacionalisti i ostale gluposti, bas kao sto bolestan organizam napadne sve zivo na osnovnu bolest. Markovic je bio izvanredan covjek koji je htio da postavi sistem na nove, zdrave noge. Na zalost, bilo je kasno za nas u tom trenutku.

Dpl.ing Toza nervoza

pre 12 godina

Soskic rekao Savicu, daj brate pomagaj,sva je prljavstina i nestrucnost izasla na videlo.
Ja sam verovao da je covek siguran u svojim tvrdnjama,medjutim
"ja mislim","ja pretpostavljam" i ako ima fakticko stanje svih cinilaca i faktora,no lepo se zapljunuo.
Savic navodi tezu da je Yugoslavija bila duzna 20 milijardi(6 REPUBLIKA SA cc 24miliona stanovnika i resursima),A DANAS KAZE SAMO 32MILIJARDI(1,ali ni ona cela skracena sa cc 7 MILINA STANOVNIKA i bez resursa).
Takodje Savic ne nevodi neuspeh Markovica zbog sabotaza i obecanja zapada Slo,HR,BiH,MAK,SCG,KiM da ce im biti bolje, cvetati ruze i da su dolaskom postave Kucan,Milosevic,Mesic,Tudjman,Alija,Bulatovic-Djukanovic vec uveliko krenuli da rovare.
Takodje kaze kako je proizvodnja pala, a zaboravlja da je drzava imala veci potencijal da se izvuce nego danas.
Evo ja mogu navesti primer fabrika po Srbiji,to je dokaz Savica experta, A VOLEO BIH DA ME ON ILI NEKO MATEMATICKI POTKOVAN TO I NAJ DOKAZE PROPORCIJOM,MATEMATIKOM DO 4-TOG RAZREDA OSNOVNE SKOLE.
Po ovome sto sam procitao Savic i ekonomski fakultet je ozbiljno pogodio Markovic recenicom na onom forumu ekonomista regiona" ljudi (NE)vredite,(NE)znate i NEcete,jednom reciju imate samo diplomu dr nauka".
I ja tako mislim o vama,voleo bih da je drugacije ali nije,na nasu zalost.

KKK

pre 12 godina

"Mislim da su se devizne rezerve smanjile"

Dakle covek misli nesto pa na osnovu toga izvlaci zakljucke. Na zalost zakljucaka, devizne rezerve se tada nisu smanjivale, nego su rasle, dakle morace svoje zakljucke da potkrepi necim drugim. Na primer Milosevicevom sabotazom i rasturanjem monetarnog sistema.