Subota, 26.11.2011.

16:43

Sudbina evrozone u Angelinim rukama

Nagli pad vrednosti deonica produžio se i tokom prošle nedelje, a štednje i penzioni fondovi zabeležili su milionski pad vrednosti, piše Daili Mail.

Izvor: index.hr

Sudbina evrozone u Angelinim rukama IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Petar

pre 12 godina

Neka mi neko objasni kako to da su kamate na italijanske drzavne obveznice 8 posto, a na britanske obveznice 2 posto, sa skoro istim ucescem duga u BDP obe zemlje, pri cemu je italijanska realna ekonomija u boljem stanju od britanske. Ko to njima pozajmljuje novac pod tako razlicitim uslovima? Drugo, pa zar ta Nemacka nije primila hiljade i hiljade milijardi kao pomoc posle drugog svetskog rata da bi se oporavila od onoga sto je sama izazvala?! A sada kao ne moze da privremeno pomogne refinansiranje dugova u mnogo manjim iznosima. Trece, dosta mi je vise tih tipskih i laznih prica i predrasuda tipa Nemci su vredni, Italijani su lenji itd. To moze da vazi samo za krajnji jug Italije, a sever Italije je potpuno druga prica, oni su i pametniji i vredniji od Nemaca sto puta. Pa ko normalan zeli slom evra? Osim mozda vas sa B92, koji iz dana u dan bez ikakve odgovornosti prenosite lavine katastroficnih i neznalackih clanaka o sudbini evra.

obi van

pre 12 godina

Merkelova se nece moci oduprijeti pritisku i pristace kad tad. stampanje novca ce sigurno zaustaviti krizu na par godina ali ce sledeci udar biri jos zesci. dok se ne reformise financijski sistem nema izlaza ali za to niko nema hrabrosti

ROMAN

pre 12 godina

I sta sada,Nemacka da spasava Evropu a sa njom najvise "turisticka zemlje"poput Grcke,Portugala,Spanije,Italije...koji se od svega najvise bave izlezavanjima,ranim penzionisanjem,romantikom(za cim Srbi najvise zude)a kada dodje kolaps,treba da pomaze Nemacka gde se istinski radi i privredjuje(znam licno),nerazbacuje i pametno ulaze.Ako treba da propadnu navedene zemlje,neka i neka se konacno stane na zdrave noge(Evropa)jer metastaza rasipnicke Grcke i ostalih neka brine one koji su se zaduzivali i trosili tudje pare,delili sumanute viskove i dodatke na plate.Ako treba neka se vrati stabilna D.Marka i resavati problem iz pocetka.Normalno tada ni Nemackoj nebi bilo lako jer bi tada njihova valuta bila "skupa"sto bi se odrazilo na izvoz,ali snasli bi se oni vec.

kiany

pre 12 godina

,,Takođe joj je upućena jasna poruka da Nemačka mora prerasti svoju fobiju od štampanja novca, ukorenjenu u hiperinflaciji koja je Hitleru pomogla da se dokopa vlasti, tako da dopusti Evropskoj centralnoj banci da pribegne kvantitativnoj monetarnoj politici."Ne postoji opravdan razlog i nece skoro nikada ni da postoji,da se dugovi resavaju dostampavanjem para i ako Merkelova ne dozvoljava stampanje novih eura,onda je potpuno u pravu.Novcana masa mora ostati nepremenjena,a razloge zasto se doslo tu gde smo danas,moraju se potraziti negde drugde.Kad se bude jasno reklo zasto smo tu sa eurom dokle smo stigli,onda ce se znati i sta treba uraditi.Dostampavanje samo zato da bi se produzila agonija Grcke,a sutra neke druge zemlje clanice euro-zone...glupost bi bila koja bi evropsku ekonomiju gurnulau jos vece i nezamislive probleme.Taj koji se setio da predlozi dostampavanjene zeli velikoj vecini nista dobro,vec krvavu sutrasnjicu i raspade sistema po citavoj Evropi.

petar

pre 12 godina

Evro je projektovan da propadne!
Svi pisu o nekim stotinama milijardi evra, dolara, funti, a ja vam kazem da taj novac ne postoji !!!!
Kako moze da postoji Bilion dolara?
Pa mozete vi nastampati i trilione i trilijarde evra ali u realnosti taj novac ne postoji !!!
Sve ovo je igra zapadnih fasista !

xenon

pre 12 godina

Sve je od nemacke pocelo i sve se sa njom i zavrsava uvek je tako bilo i uvek ce tako biti.
Skup pravila i ponasanja koje propisuje eu za svoje i buduce clanice je veliki civilizaciski iskorak ali takav iskorak za sobom povlaci ogromne troskove.Bez obizira o kom se zakonu radi on povlaci ili velike troskove u oblasti administracije ili materijalne troskove koje pojedinac ili firma moraju uloziti kako bi se trazeni standardi ispunili a sve to na kraju se prevaljuje na cenu proizvoda i dovodi do lancane reakcije.Sa druge strane imate abnormalne troskove za pomoc nezaposlenima i svim ostalima koji se takodje podizu do nebesa kako bi se svima izaslo u susret a to dovodi do enormnih troskova u smislu odrzivog budzeta bilo koje clanice eu.
Komunizam su optuzivali za birokratski sistem a eu je nista drugo nego bivsa sfrj samo mnogo mnogo veca u birokratskom smislu a sve to na ovaj ili onaj nacin dovodi do sloma.Zajednicka valuta je jos samo jedan vrh ledenog brega gde nema kontrole svake zemlje ponaosob i gde se ocekije da neko drugi vodi kontrolu a taj samo da zajmi pari i uziva u blagodetima eu gde se pomoc opet nekog drugog podrazumeva.Mnogo slicnosti sa bivsom sfrj ovde ima i zato se i kraj naslucuje kakav ce biti.

Mikantix

pre 12 godina

Užasan tekst. Katastrofa koliko je loš i neozbiljan. Verujem da bi srednjoškolac mogao da napiše nešto mnogo bolje.
Ovkva tema zaslužuje ozbiljan analitički članak. Ovo je blago rečeno - užasno!!!

BojanRF

pre 12 godina

Nije tacno da je jedini izlaz stampanje novca i da Nemacka ima fobiju. Najvaznije je da Nemacka izdrzi pritisak privatnih banaka, uglavnom i z Amerike, i da ne pristanje na stampanje novca.

Higar

pre 12 godina

...i mi smo u njenim rukama....jer neko treba ovim našim "amaterima" da obkasni da SE EVROPA RASPADA...a oni i dalje traže kandidaturu bez obzira na sulude zahteve koji nisu primenljivi baš svuda.Ako im Angela to ne saopšti može se desiti upravo paradoks....da KUPITE KARTU ZA AUTOBUS KOJI JE OTIŠAO JOŠ JUČE!

vladas

pre 12 godina

svi se nadamo da ce uskoro doci kraj toj vestackoj tvorevini zvanoj EU...
onda ce doci bolji dani za sve ljude...ovo je ropstvo..a narod ne zeli ropstvo zvano EU...

Mikantix

pre 12 godina

Ovaj članak je katastrofalan. Užasno loš i ne sadržajan. Dajte, imate toliko novinara, ekonomskih stručnjaka neka napišu kvalitetan analitički takst o ovoj temi.
Neka neko uporedi da li je Nemačka spremna da se, do određene granice, žrtvuje ekonomski kako bi ostvarila (zadržala) politiičku prevlast u Evropi, a sve u kontekstu krize evrozone.
Kada se govori o Velikoj Britaniji ona izbegava turbulencije koje potresaju evrozonu, jer nije prihvatila zajedničku valutu. Sa druge strane, ona je izgubila političku moć koju je imala, dok se sa Nemačkom desilo suprotno. Prihvatila je kreditiranje i rizik zarad političke moći.
Prosto i jednostovna Nemačka treba da kaže završnu reč.
Na kraju ko je tu više izgubio ili više dobio? Šta je kome isplativo? I dokle je ko spreman da ide?

Deki

pre 12 godina

Da li ce neko objasniti kako bankrot neke EU drzave moze da izazove propast evra i sta je ustvari propast evra? Pad njegove vrednosti u odnosu na druge valute? To ima i svoje dobre strane kao npr. povecanje konkurentnosti EU izvoza, mnoge ekonomije se danas bore da im valuta sto manje vredi zbog izvoza.
Bankrot jedne zemlje znaci gubitak za neke banaka i neke privatne poverioce koji su kupovali obveznice te zemlje, ali to je deo rizika u koji su se ta lica upustila.
Zato mislim da je besmisleno da se vrsi pritisak na Nemacku da pokriva rizike drugih ulagaca samo zato sto ima novac.
To nije solidarnost, to je glupost. Ako se neko kockao nije logicno da neko drugi placa njegov dug.
Druga opcija, tj. stampanje evra je mozda nesto sto treba razmotriti, Amerikanci to stalno rade i obezvredjuju dolar na taj nacin.

slavoljub

pre 12 godina

A vi ce te tek sada da stampate pare. Pa odakle onda dugovi od od nekoliko hiljada milijardi evra, ako niste stampali pare. Kakav trash.

Slobodan

pre 12 godina

Zašto Nemačka mora nešto da uradi? Nisu je ni Grci, ni Italijani, ni Portugalci, ni Španci, niti iko drugi konsultovao kako da arče pare. Trošadžije bi danas da isteruju svoja prava, ali da neko drugi plaća njihovu pokornost prema korumpiranim administracijama. Današnje građane tzv. civilizovanog sveta treba pustiti da pate u mizeriji do koje je dovelo njihovo pristajanje na medijsku psiho politiku likova koji su svoje nacije vodili u interesu globalne finansijske oligarhije. Možda ružno zvuči, ali svi mi ovakvi kakvi smo i bez stava po pitanju odbrane osnovnih demokratskih vrednosti nismo vredni žaljenja i isto će nam se iznova ponavljati.

Laskaris

pre 12 godina

E ovo se zove politicko podmetanje. Nemacka da spasi EU? Samo je bitno kao da eto Nemacka hoce i onda ce se to desiti? Ma nije nego. Nemacki dzep ima dno i Nemacka ne moze da isfinansira nerad i nekonkurenciju cele EU. jadnom stanju u Eu su i sami doprineli deleci kredite i tako stimulisuci svoju privredu, treba biti posten i to reci jasno. Svima je bilo super do pre par godina a sada kada se ceo projekat ljulja sa dobrim sansama da se raspadne (Amerikanci su izgleda odlucili da razmontiraju EU) onda "sve zavisi od Nemacke". I ako do raspada dodje bude Nemacka kriva. Pogresna ekonomska politika svih clanica EU ukljucujuci i Nemacku bi mogla dovesti do raspada ali sama Nemacka nije jedini krivac. Zivim u Bavarskoj i mogu reci da je Nemcima vec polako dosta i EU i svog ovog galimatijasa. Oni shvataju prednosti EU za svoju priovredu vrlo dobro i trenutno se procenjuje sta uciniti a da steta koja se vise ne moze izbeci bude najmanja. Nemacka poslovno-ekonomska logika je da se ne stampaju pare tj da se ne ide na emitovanje drzavnih obveznica za koje bi garantovale sve drzave clanice. To bi vrlo brzo i Nemacku dovcelo u tesku situaciju. Situacija je vec ozbiljnija nego sto izgleda. Moja licna procena je da ce do raspada evrozone pa i Eu u izvesnoj meri doci. Bez kredita jedinstveno trziste koje je sustina EU ne moze da funkcionise a novca jednostavno vise nema za jos jednu kreditnu spiralu uz odrzavanje stabilnog kursa evra. U svakom slucaju, ocekuje nas zanimljiv i nazalost jako stresan period.

djura

pre 12 godina

Nigde u stranoj stampi nema ni slova od ovih vasih svakodnevnih katastroficnih tekstova o krahu eura!Udavili ste vise...ne znam cemu sve to?Mora da vas placaju investitori sa neprodatim stanovima...
Ajde objavite ovaj komentar!

Ludi Milisav

pre 12 godina

Andjela, Andjela, znaj
kad budes daleko
tvoga ce sunca sjaj
isto da me grije

Angela, Angela, znaj
da ceka te neko
i da ti vjeruje jos
vise nego prije

A SAD ŽENA ODLUČUJE???

pre 12 godina

Jadni Evropljani.Od kad su žene napustile kuhinju i počele da'rade'(uglavnom nekorisne profesije poput birokratije),javna potrošnja se udvostručila,i otvorio se put za krizu.

kiany

pre 12 godina

,,Takođe joj je upućena jasna poruka da Nemačka mora prerasti svoju fobiju od štampanja novca, ukorenjenu u hiperinflaciji koja je Hitleru pomogla da se dokopa vlasti, tako da dopusti Evropskoj centralnoj banci da pribegne kvantitativnoj monetarnoj politici."Ne postoji opravdan razlog i nece skoro nikada ni da postoji,da se dugovi resavaju dostampavanjem para i ako Merkelova ne dozvoljava stampanje novih eura,onda je potpuno u pravu.Novcana masa mora ostati nepremenjena,a razloge zasto se doslo tu gde smo danas,moraju se potraziti negde drugde.Kad se bude jasno reklo zasto smo tu sa eurom dokle smo stigli,onda ce se znati i sta treba uraditi.Dostampavanje samo zato da bi se produzila agonija Grcke,a sutra neke druge zemlje clanice euro-zone...glupost bi bila koja bi evropsku ekonomiju gurnulau jos vece i nezamislive probleme.Taj koji se setio da predlozi dostampavanjene zeli velikoj vecini nista dobro,vec krvavu sutrasnjicu i raspade sistema po citavoj Evropi.

BojanRF

pre 12 godina

Nije tacno da je jedini izlaz stampanje novca i da Nemacka ima fobiju. Najvaznije je da Nemacka izdrzi pritisak privatnih banaka, uglavnom i z Amerike, i da ne pristanje na stampanje novca.

Petar

pre 12 godina

Neka mi neko objasni kako to da su kamate na italijanske drzavne obveznice 8 posto, a na britanske obveznice 2 posto, sa skoro istim ucescem duga u BDP obe zemlje, pri cemu je italijanska realna ekonomija u boljem stanju od britanske. Ko to njima pozajmljuje novac pod tako razlicitim uslovima? Drugo, pa zar ta Nemacka nije primila hiljade i hiljade milijardi kao pomoc posle drugog svetskog rata da bi se oporavila od onoga sto je sama izazvala?! A sada kao ne moze da privremeno pomogne refinansiranje dugova u mnogo manjim iznosima. Trece, dosta mi je vise tih tipskih i laznih prica i predrasuda tipa Nemci su vredni, Italijani su lenji itd. To moze da vazi samo za krajnji jug Italije, a sever Italije je potpuno druga prica, oni su i pametniji i vredniji od Nemaca sto puta. Pa ko normalan zeli slom evra? Osim mozda vas sa B92, koji iz dana u dan bez ikakve odgovornosti prenosite lavine katastroficnih i neznalackih clanaka o sudbini evra.

ROMAN

pre 12 godina

I sta sada,Nemacka da spasava Evropu a sa njom najvise "turisticka zemlje"poput Grcke,Portugala,Spanije,Italije...koji se od svega najvise bave izlezavanjima,ranim penzionisanjem,romantikom(za cim Srbi najvise zude)a kada dodje kolaps,treba da pomaze Nemacka gde se istinski radi i privredjuje(znam licno),nerazbacuje i pametno ulaze.Ako treba da propadnu navedene zemlje,neka i neka se konacno stane na zdrave noge(Evropa)jer metastaza rasipnicke Grcke i ostalih neka brine one koji su se zaduzivali i trosili tudje pare,delili sumanute viskove i dodatke na plate.Ako treba neka se vrati stabilna D.Marka i resavati problem iz pocetka.Normalno tada ni Nemackoj nebi bilo lako jer bi tada njihova valuta bila "skupa"sto bi se odrazilo na izvoz,ali snasli bi se oni vec.

Slobodan

pre 12 godina

Zašto Nemačka mora nešto da uradi? Nisu je ni Grci, ni Italijani, ni Portugalci, ni Španci, niti iko drugi konsultovao kako da arče pare. Trošadžije bi danas da isteruju svoja prava, ali da neko drugi plaća njihovu pokornost prema korumpiranim administracijama. Današnje građane tzv. civilizovanog sveta treba pustiti da pate u mizeriji do koje je dovelo njihovo pristajanje na medijsku psiho politiku likova koji su svoje nacije vodili u interesu globalne finansijske oligarhije. Možda ružno zvuči, ali svi mi ovakvi kakvi smo i bez stava po pitanju odbrane osnovnih demokratskih vrednosti nismo vredni žaljenja i isto će nam se iznova ponavljati.

obi van

pre 12 godina

Merkelova se nece moci oduprijeti pritisku i pristace kad tad. stampanje novca ce sigurno zaustaviti krizu na par godina ali ce sledeci udar biri jos zesci. dok se ne reformise financijski sistem nema izlaza ali za to niko nema hrabrosti

A SAD ŽENA ODLUČUJE???

pre 12 godina

Jadni Evropljani.Od kad su žene napustile kuhinju i počele da'rade'(uglavnom nekorisne profesije poput birokratije),javna potrošnja se udvostručila,i otvorio se put za krizu.

Laskaris

pre 12 godina

E ovo se zove politicko podmetanje. Nemacka da spasi EU? Samo je bitno kao da eto Nemacka hoce i onda ce se to desiti? Ma nije nego. Nemacki dzep ima dno i Nemacka ne moze da isfinansira nerad i nekonkurenciju cele EU. jadnom stanju u Eu su i sami doprineli deleci kredite i tako stimulisuci svoju privredu, treba biti posten i to reci jasno. Svima je bilo super do pre par godina a sada kada se ceo projekat ljulja sa dobrim sansama da se raspadne (Amerikanci su izgleda odlucili da razmontiraju EU) onda "sve zavisi od Nemacke". I ako do raspada dodje bude Nemacka kriva. Pogresna ekonomska politika svih clanica EU ukljucujuci i Nemacku bi mogla dovesti do raspada ali sama Nemacka nije jedini krivac. Zivim u Bavarskoj i mogu reci da je Nemcima vec polako dosta i EU i svog ovog galimatijasa. Oni shvataju prednosti EU za svoju priovredu vrlo dobro i trenutno se procenjuje sta uciniti a da steta koja se vise ne moze izbeci bude najmanja. Nemacka poslovno-ekonomska logika je da se ne stampaju pare tj da se ne ide na emitovanje drzavnih obveznica za koje bi garantovale sve drzave clanice. To bi vrlo brzo i Nemacku dovcelo u tesku situaciju. Situacija je vec ozbiljnija nego sto izgleda. Moja licna procena je da ce do raspada evrozone pa i Eu u izvesnoj meri doci. Bez kredita jedinstveno trziste koje je sustina EU ne moze da funkcionise a novca jednostavno vise nema za jos jednu kreditnu spiralu uz odrzavanje stabilnog kursa evra. U svakom slucaju, ocekuje nas zanimljiv i nazalost jako stresan period.

djura

pre 12 godina

Nigde u stranoj stampi nema ni slova od ovih vasih svakodnevnih katastroficnih tekstova o krahu eura!Udavili ste vise...ne znam cemu sve to?Mora da vas placaju investitori sa neprodatim stanovima...
Ajde objavite ovaj komentar!

Higar

pre 12 godina

...i mi smo u njenim rukama....jer neko treba ovim našim "amaterima" da obkasni da SE EVROPA RASPADA...a oni i dalje traže kandidaturu bez obzira na sulude zahteve koji nisu primenljivi baš svuda.Ako im Angela to ne saopšti može se desiti upravo paradoks....da KUPITE KARTU ZA AUTOBUS KOJI JE OTIŠAO JOŠ JUČE!

Deki

pre 12 godina

Da li ce neko objasniti kako bankrot neke EU drzave moze da izazove propast evra i sta je ustvari propast evra? Pad njegove vrednosti u odnosu na druge valute? To ima i svoje dobre strane kao npr. povecanje konkurentnosti EU izvoza, mnoge ekonomije se danas bore da im valuta sto manje vredi zbog izvoza.
Bankrot jedne zemlje znaci gubitak za neke banaka i neke privatne poverioce koji su kupovali obveznice te zemlje, ali to je deo rizika u koji su se ta lica upustila.
Zato mislim da je besmisleno da se vrsi pritisak na Nemacku da pokriva rizike drugih ulagaca samo zato sto ima novac.
To nije solidarnost, to je glupost. Ako se neko kockao nije logicno da neko drugi placa njegov dug.
Druga opcija, tj. stampanje evra je mozda nesto sto treba razmotriti, Amerikanci to stalno rade i obezvredjuju dolar na taj nacin.

petar

pre 12 godina

Evro je projektovan da propadne!
Svi pisu o nekim stotinama milijardi evra, dolara, funti, a ja vam kazem da taj novac ne postoji !!!!
Kako moze da postoji Bilion dolara?
Pa mozete vi nastampati i trilione i trilijarde evra ali u realnosti taj novac ne postoji !!!
Sve ovo je igra zapadnih fasista !

Ludi Milisav

pre 12 godina

Andjela, Andjela, znaj
kad budes daleko
tvoga ce sunca sjaj
isto da me grije

Angela, Angela, znaj
da ceka te neko
i da ti vjeruje jos
vise nego prije

Mikantix

pre 12 godina

Ovaj članak je katastrofalan. Užasno loš i ne sadržajan. Dajte, imate toliko novinara, ekonomskih stručnjaka neka napišu kvalitetan analitički takst o ovoj temi.
Neka neko uporedi da li je Nemačka spremna da se, do određene granice, žrtvuje ekonomski kako bi ostvarila (zadržala) politiičku prevlast u Evropi, a sve u kontekstu krize evrozone.
Kada se govori o Velikoj Britaniji ona izbegava turbulencije koje potresaju evrozonu, jer nije prihvatila zajedničku valutu. Sa druge strane, ona je izgubila političku moć koju je imala, dok se sa Nemačkom desilo suprotno. Prihvatila je kreditiranje i rizik zarad političke moći.
Prosto i jednostovna Nemačka treba da kaže završnu reč.
Na kraju ko je tu više izgubio ili više dobio? Šta je kome isplativo? I dokle je ko spreman da ide?

vladas

pre 12 godina

svi se nadamo da ce uskoro doci kraj toj vestackoj tvorevini zvanoj EU...
onda ce doci bolji dani za sve ljude...ovo je ropstvo..a narod ne zeli ropstvo zvano EU...

slavoljub

pre 12 godina

A vi ce te tek sada da stampate pare. Pa odakle onda dugovi od od nekoliko hiljada milijardi evra, ako niste stampali pare. Kakav trash.

Mikantix

pre 12 godina

Užasan tekst. Katastrofa koliko je loš i neozbiljan. Verujem da bi srednjoškolac mogao da napiše nešto mnogo bolje.
Ovkva tema zaslužuje ozbiljan analitički članak. Ovo je blago rečeno - užasno!!!

xenon

pre 12 godina

Sve je od nemacke pocelo i sve se sa njom i zavrsava uvek je tako bilo i uvek ce tako biti.
Skup pravila i ponasanja koje propisuje eu za svoje i buduce clanice je veliki civilizaciski iskorak ali takav iskorak za sobom povlaci ogromne troskove.Bez obizira o kom se zakonu radi on povlaci ili velike troskove u oblasti administracije ili materijalne troskove koje pojedinac ili firma moraju uloziti kako bi se trazeni standardi ispunili a sve to na kraju se prevaljuje na cenu proizvoda i dovodi do lancane reakcije.Sa druge strane imate abnormalne troskove za pomoc nezaposlenima i svim ostalima koji se takodje podizu do nebesa kako bi se svima izaslo u susret a to dovodi do enormnih troskova u smislu odrzivog budzeta bilo koje clanice eu.
Komunizam su optuzivali za birokratski sistem a eu je nista drugo nego bivsa sfrj samo mnogo mnogo veca u birokratskom smislu a sve to na ovaj ili onaj nacin dovodi do sloma.Zajednicka valuta je jos samo jedan vrh ledenog brega gde nema kontrole svake zemlje ponaosob i gde se ocekije da neko drugi vodi kontrolu a taj samo da zajmi pari i uziva u blagodetima eu gde se pomoc opet nekog drugog podrazumeva.Mnogo slicnosti sa bivsom sfrj ovde ima i zato se i kraj naslucuje kakav ce biti.

A SAD ŽENA ODLUČUJE???

pre 12 godina

Jadni Evropljani.Od kad su žene napustile kuhinju i počele da'rade'(uglavnom nekorisne profesije poput birokratije),javna potrošnja se udvostručila,i otvorio se put za krizu.

petar

pre 12 godina

Evro je projektovan da propadne!
Svi pisu o nekim stotinama milijardi evra, dolara, funti, a ja vam kazem da taj novac ne postoji !!!!
Kako moze da postoji Bilion dolara?
Pa mozete vi nastampati i trilione i trilijarde evra ali u realnosti taj novac ne postoji !!!
Sve ovo je igra zapadnih fasista !

xenon

pre 12 godina

Sve je od nemacke pocelo i sve se sa njom i zavrsava uvek je tako bilo i uvek ce tako biti.
Skup pravila i ponasanja koje propisuje eu za svoje i buduce clanice je veliki civilizaciski iskorak ali takav iskorak za sobom povlaci ogromne troskove.Bez obizira o kom se zakonu radi on povlaci ili velike troskove u oblasti administracije ili materijalne troskove koje pojedinac ili firma moraju uloziti kako bi se trazeni standardi ispunili a sve to na kraju se prevaljuje na cenu proizvoda i dovodi do lancane reakcije.Sa druge strane imate abnormalne troskove za pomoc nezaposlenima i svim ostalima koji se takodje podizu do nebesa kako bi se svima izaslo u susret a to dovodi do enormnih troskova u smislu odrzivog budzeta bilo koje clanice eu.
Komunizam su optuzivali za birokratski sistem a eu je nista drugo nego bivsa sfrj samo mnogo mnogo veca u birokratskom smislu a sve to na ovaj ili onaj nacin dovodi do sloma.Zajednicka valuta je jos samo jedan vrh ledenog brega gde nema kontrole svake zemlje ponaosob i gde se ocekije da neko drugi vodi kontrolu a taj samo da zajmi pari i uziva u blagodetima eu gde se pomoc opet nekog drugog podrazumeva.Mnogo slicnosti sa bivsom sfrj ovde ima i zato se i kraj naslucuje kakav ce biti.

djura

pre 12 godina

Nigde u stranoj stampi nema ni slova od ovih vasih svakodnevnih katastroficnih tekstova o krahu eura!Udavili ste vise...ne znam cemu sve to?Mora da vas placaju investitori sa neprodatim stanovima...
Ajde objavite ovaj komentar!

vladas

pre 12 godina

svi se nadamo da ce uskoro doci kraj toj vestackoj tvorevini zvanoj EU...
onda ce doci bolji dani za sve ljude...ovo je ropstvo..a narod ne zeli ropstvo zvano EU...

Higar

pre 12 godina

...i mi smo u njenim rukama....jer neko treba ovim našim "amaterima" da obkasni da SE EVROPA RASPADA...a oni i dalje traže kandidaturu bez obzira na sulude zahteve koji nisu primenljivi baš svuda.Ako im Angela to ne saopšti može se desiti upravo paradoks....da KUPITE KARTU ZA AUTOBUS KOJI JE OTIŠAO JOŠ JUČE!

ROMAN

pre 12 godina

I sta sada,Nemacka da spasava Evropu a sa njom najvise "turisticka zemlje"poput Grcke,Portugala,Spanije,Italije...koji se od svega najvise bave izlezavanjima,ranim penzionisanjem,romantikom(za cim Srbi najvise zude)a kada dodje kolaps,treba da pomaze Nemacka gde se istinski radi i privredjuje(znam licno),nerazbacuje i pametno ulaze.Ako treba da propadnu navedene zemlje,neka i neka se konacno stane na zdrave noge(Evropa)jer metastaza rasipnicke Grcke i ostalih neka brine one koji su se zaduzivali i trosili tudje pare,delili sumanute viskove i dodatke na plate.Ako treba neka se vrati stabilna D.Marka i resavati problem iz pocetka.Normalno tada ni Nemackoj nebi bilo lako jer bi tada njihova valuta bila "skupa"sto bi se odrazilo na izvoz,ali snasli bi se oni vec.

Petar

pre 12 godina

Neka mi neko objasni kako to da su kamate na italijanske drzavne obveznice 8 posto, a na britanske obveznice 2 posto, sa skoro istim ucescem duga u BDP obe zemlje, pri cemu je italijanska realna ekonomija u boljem stanju od britanske. Ko to njima pozajmljuje novac pod tako razlicitim uslovima? Drugo, pa zar ta Nemacka nije primila hiljade i hiljade milijardi kao pomoc posle drugog svetskog rata da bi se oporavila od onoga sto je sama izazvala?! A sada kao ne moze da privremeno pomogne refinansiranje dugova u mnogo manjim iznosima. Trece, dosta mi je vise tih tipskih i laznih prica i predrasuda tipa Nemci su vredni, Italijani su lenji itd. To moze da vazi samo za krajnji jug Italije, a sever Italije je potpuno druga prica, oni su i pametniji i vredniji od Nemaca sto puta. Pa ko normalan zeli slom evra? Osim mozda vas sa B92, koji iz dana u dan bez ikakve odgovornosti prenosite lavine katastroficnih i neznalackih clanaka o sudbini evra.

Ludi Milisav

pre 12 godina

Andjela, Andjela, znaj
kad budes daleko
tvoga ce sunca sjaj
isto da me grije

Angela, Angela, znaj
da ceka te neko
i da ti vjeruje jos
vise nego prije

Deki

pre 12 godina

Da li ce neko objasniti kako bankrot neke EU drzave moze da izazove propast evra i sta je ustvari propast evra? Pad njegove vrednosti u odnosu na druge valute? To ima i svoje dobre strane kao npr. povecanje konkurentnosti EU izvoza, mnoge ekonomije se danas bore da im valuta sto manje vredi zbog izvoza.
Bankrot jedne zemlje znaci gubitak za neke banaka i neke privatne poverioce koji su kupovali obveznice te zemlje, ali to je deo rizika u koji su se ta lica upustila.
Zato mislim da je besmisleno da se vrsi pritisak na Nemacku da pokriva rizike drugih ulagaca samo zato sto ima novac.
To nije solidarnost, to je glupost. Ako se neko kockao nije logicno da neko drugi placa njegov dug.
Druga opcija, tj. stampanje evra je mozda nesto sto treba razmotriti, Amerikanci to stalno rade i obezvredjuju dolar na taj nacin.

Slobodan

pre 12 godina

Zašto Nemačka mora nešto da uradi? Nisu je ni Grci, ni Italijani, ni Portugalci, ni Španci, niti iko drugi konsultovao kako da arče pare. Trošadžije bi danas da isteruju svoja prava, ali da neko drugi plaća njihovu pokornost prema korumpiranim administracijama. Današnje građane tzv. civilizovanog sveta treba pustiti da pate u mizeriji do koje je dovelo njihovo pristajanje na medijsku psiho politiku likova koji su svoje nacije vodili u interesu globalne finansijske oligarhije. Možda ružno zvuči, ali svi mi ovakvi kakvi smo i bez stava po pitanju odbrane osnovnih demokratskih vrednosti nismo vredni žaljenja i isto će nam se iznova ponavljati.

Mikantix

pre 12 godina

Ovaj članak je katastrofalan. Užasno loš i ne sadržajan. Dajte, imate toliko novinara, ekonomskih stručnjaka neka napišu kvalitetan analitički takst o ovoj temi.
Neka neko uporedi da li je Nemačka spremna da se, do određene granice, žrtvuje ekonomski kako bi ostvarila (zadržala) politiičku prevlast u Evropi, a sve u kontekstu krize evrozone.
Kada se govori o Velikoj Britaniji ona izbegava turbulencije koje potresaju evrozonu, jer nije prihvatila zajedničku valutu. Sa druge strane, ona je izgubila političku moć koju je imala, dok se sa Nemačkom desilo suprotno. Prihvatila je kreditiranje i rizik zarad političke moći.
Prosto i jednostovna Nemačka treba da kaže završnu reč.
Na kraju ko je tu više izgubio ili više dobio? Šta je kome isplativo? I dokle je ko spreman da ide?

Laskaris

pre 12 godina

E ovo se zove politicko podmetanje. Nemacka da spasi EU? Samo je bitno kao da eto Nemacka hoce i onda ce se to desiti? Ma nije nego. Nemacki dzep ima dno i Nemacka ne moze da isfinansira nerad i nekonkurenciju cele EU. jadnom stanju u Eu su i sami doprineli deleci kredite i tako stimulisuci svoju privredu, treba biti posten i to reci jasno. Svima je bilo super do pre par godina a sada kada se ceo projekat ljulja sa dobrim sansama da se raspadne (Amerikanci su izgleda odlucili da razmontiraju EU) onda "sve zavisi od Nemacke". I ako do raspada dodje bude Nemacka kriva. Pogresna ekonomska politika svih clanica EU ukljucujuci i Nemacku bi mogla dovesti do raspada ali sama Nemacka nije jedini krivac. Zivim u Bavarskoj i mogu reci da je Nemcima vec polako dosta i EU i svog ovog galimatijasa. Oni shvataju prednosti EU za svoju priovredu vrlo dobro i trenutno se procenjuje sta uciniti a da steta koja se vise ne moze izbeci bude najmanja. Nemacka poslovno-ekonomska logika je da se ne stampaju pare tj da se ne ide na emitovanje drzavnih obveznica za koje bi garantovale sve drzave clanice. To bi vrlo brzo i Nemacku dovcelo u tesku situaciju. Situacija je vec ozbiljnija nego sto izgleda. Moja licna procena je da ce do raspada evrozone pa i Eu u izvesnoj meri doci. Bez kredita jedinstveno trziste koje je sustina EU ne moze da funkcionise a novca jednostavno vise nema za jos jednu kreditnu spiralu uz odrzavanje stabilnog kursa evra. U svakom slucaju, ocekuje nas zanimljiv i nazalost jako stresan period.

slavoljub

pre 12 godina

A vi ce te tek sada da stampate pare. Pa odakle onda dugovi od od nekoliko hiljada milijardi evra, ako niste stampali pare. Kakav trash.

BojanRF

pre 12 godina

Nije tacno da je jedini izlaz stampanje novca i da Nemacka ima fobiju. Najvaznije je da Nemacka izdrzi pritisak privatnih banaka, uglavnom i z Amerike, i da ne pristanje na stampanje novca.

Mikantix

pre 12 godina

Užasan tekst. Katastrofa koliko je loš i neozbiljan. Verujem da bi srednjoškolac mogao da napiše nešto mnogo bolje.
Ovkva tema zaslužuje ozbiljan analitički članak. Ovo je blago rečeno - užasno!!!

kiany

pre 12 godina

,,Takođe joj je upućena jasna poruka da Nemačka mora prerasti svoju fobiju od štampanja novca, ukorenjenu u hiperinflaciji koja je Hitleru pomogla da se dokopa vlasti, tako da dopusti Evropskoj centralnoj banci da pribegne kvantitativnoj monetarnoj politici."Ne postoji opravdan razlog i nece skoro nikada ni da postoji,da se dugovi resavaju dostampavanjem para i ako Merkelova ne dozvoljava stampanje novih eura,onda je potpuno u pravu.Novcana masa mora ostati nepremenjena,a razloge zasto se doslo tu gde smo danas,moraju se potraziti negde drugde.Kad se bude jasno reklo zasto smo tu sa eurom dokle smo stigli,onda ce se znati i sta treba uraditi.Dostampavanje samo zato da bi se produzila agonija Grcke,a sutra neke druge zemlje clanice euro-zone...glupost bi bila koja bi evropsku ekonomiju gurnulau jos vece i nezamislive probleme.Taj koji se setio da predlozi dostampavanjene zeli velikoj vecini nista dobro,vec krvavu sutrasnjicu i raspade sistema po citavoj Evropi.

obi van

pre 12 godina

Merkelova se nece moci oduprijeti pritisku i pristace kad tad. stampanje novca ce sigurno zaustaviti krizu na par godina ali ce sledeci udar biri jos zesci. dok se ne reformise financijski sistem nema izlaza ali za to niko nema hrabrosti