Subota, 19.11.2011.

14:16

Rašeta: Vukovar je bio greška

General bivše JNA i glavni pregovarač s hrvatskim vlastima za vreme rata u Hrvatskoj 1991. godine Andrija Rašeta izjavio je da je opsada Vukovara bila greška.

Izvor: Tanjug

Rašeta: Vukovar je bio greška IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Tek tako

pre 12 godina

Da razjasnimo jednu stvar koja se opetovano provlaci kao argument za opravdanost akcije JNA: Zbor narodne garde (ZNG) nije bila nikakva nelegalna niti paravojna formacija. ZNG je od svog prvog dana ustanovljen kao jedna od jedinica unutar postojecih snaga MUP-a RH.

pavo DU

pre 12 godina

(nijebitnoime, 19. novembar 2011 20:17)
Legendo u RH su bili demokratski izbori i legalno je izabran hrvatski sabor koji je legalno osnovao Zbor narodne garde, a sve do 25.06.1991 su legalno priznavali i vlasti zajednicke SFRJ. Kada je RH vidila da sa Beogradom nema razgovora taj datum je legalno proglasila nezavisnost. Tako da ne znam o cemu pricas!

DUBA

pre 12 godina

Ništa novo od spodobe koja je godinama živjela od tuđega rada ispranoga mozga tipa (mi smo 5 svjetska sila).Ali činjenica je da smo se mogli raziči ko dobri susjedi bez žrtava,jeli vi uopće znate broj poginulih Srba u ratovima 90-tih? Kad ga saznate zapitajte se ZBOG ČEGA?????!!!!

Donald Tisoc

pre 12 godina

Vidim da je cijela bivsa Jugoslavija puna generala nakon bitke i geopoliticara. Ocito je pretjerano igranje Rizika ostavila traga, nazalost u ljudskim zrtvama.

Silvio Berluskoni

pre 12 godina

Koliko se ja secam:
1. Badinterova komisija je konstataovala disocijaciju SFRJ pocevsi od 6.Aprila 1992. (inace na dan kada je i Hitler proglasio da Jugoslavije vise nema)
2. Do tog datuma drzava Hrvatska jos nije postala nezavisna i JNA je bila legitimna vojna sila SFRJ koja se borila protiv rusenja ustavnog poretka, a oruzane snage Franje Tudjmana su bili pobunjenici.
3. Zasto je Tudjman blokirao kasarne, ukidao im struju i vodu, ubijao vojnike i oficire JNA? Sa kojim pravom?
4. Zasto se Tudjman naoruzavao cim je dosao na vlast? Koga da ubija? Verovatno ptice...
5. Sta je Tudman govorio o Srbima, kome je dao pasose, i koja je to drzva iz proslosti (1941-1945) po njegovom misljenju bila vekovna teznja Hrvatskog naroda?
6. Sta je pred kamerama govorio Glavas kada je Milan Panic pustio iz zatvora zarobljene "branitelje" Vukovara?
7. Sta su ti branitelji Vukovara radili sa Srbima u Vukovaru dok se nisu predali?

Zakljucak kada se odgovori na sva pitanja: Srbi su se pobunili protiv povampirene NDH, drzve ciji su temelji na kostima stotina hiljada poklanih Srba. JNA je bila u pocetku neutralna i postavljala se izmedju sukobljenih strana dok Tudjman nije poceo da lupa po JNA.
Rezultat je bio rat, a ishod rata je takav kakav je zhavljujuci pre svega Amerikancima i Nemcima.

Marko HRVATSKA

pre 12 godina

Prvi put sam na ovoj stranici, i zanimljivo je čitati srbijanske komentare nad događaje u mojoj državi. Možda u Srbiji srbijanskim majkama nitko nije rekao koliki su gubitci same Srbije u pokušaju okupacije Vukovara, pe evo link te ga slobodno pročitatje. Ne vjerujem da će nekom biti jednostavno dok ovo bude čitao!http://www.kigo.hr/tekst/10961.html

Vipera

pre 12 godina

Iskreno dobro smo prošli obzirom tko nam je krojio kapu. Klasičan JNA oficir staljinističkog tipa, kao, u ostalom i Kadijević, Adžić i društvo. Za takve je Goli otok morao biti uvijek otvoren.
Nije ga ni danas, 20 godina poslije, briga ta ljude, štetu koja je nastala, ne samo u Vukovaru, nego u cijelo ex-YU, nego samo za njegovu ideju i cilj. Ono što je zanimljivo, je da nije ideja oačuvanje SFRJ, kako se tad pričalo, nego Šešeljeva granica, Virovitica- Karlovac - Karlobag. Da li je još nejasno kome, koja je uloga JNA bila? Kakav je psihološko medijski rat vođe, osobito u Srbiji i među Srbima. Pa taj famozni film o Špegelju, priča o leševima 40 djece u vukovarskoj bolnici, sve ste uredno progutali, i nabrušeno krenuli u boj za njihovo carstvo. Mi smo ginuli, a oni imaju novce i status. A najbolji dio je da ovu staljinističku bagru baš nitko ne dira.
Maske su pale, sad još i da progledamo i konačno krenemo naprijed. Rado bih i njega i njegove nadređene vidjela u kakvom zatvoru poput onog u Stajićevu gdje su držali branitelje iz Vukovara. Čisto da vide.

nijebitnoime

pre 12 godina

(pavo DU, 19. novembar 2011 17:03) posto pricas o pobunjenicima jel po analogiji to onda vazi i za ustase zenge i ostale grupe iz vukovara? ili oni nisu dobro prosli? zavisi iz kog ugla se gleda...

mate_hr

pre 12 godina

meni nista nije jasno, godinama citam da je jna branila goloruk srpski narod, a sada po prvi put cujem da je bio cilj neka granica karlobag, karlovac i virovitica...ja raseti nista ne virujem jer se to kosi sa svim sto sam prije saznao na ovom forumu...

a sad malo ozbiljnosti, nije mi jasno da jedan vojnik tipa raseta misli da je mogao zaobici gradove i drzati prostor..tko bi mu u toj situaciji cuvao leđa...to je mislio i milosevic, ali su ga generali odgovorili upravo radi tog razloga tj. prevelikog rizika

Prvi u redu za pasulj

pre 12 godina

Bio sam u vojsci i video sam. Sve te "Rasete" su iz siromasnih porodica, ljudi sa niskim IQ koji ni jednu drugu skolu nisu mogli da zavrse. Nije ni cudo da je rat bio takav, kakav je bio. A i ovo sto sada govori ovaj covek je sigurno cuo u kafani od nekog drugog. On nije sposoban tako nesto da smisli.

dragoljub

pre 12 godina

sve zavisi iz kog se ugla gleda, iz ugla separatista Tudjmana onda je JNA uradila zlocin, ako se gleda iz ugla nacionaliste Milosevica i sl. njemu onda je JNA uradila premalo.
Ako se gleda realno onda se kao prvo trebalo pohapsiti svi koji su za to stvarno odgovorni i to od 1986 vec, pocevsi sa Milosevicem, Tudjmanom, Seseljom, Izetbegovice itd.
Bez obzira da li bi nastala mini-drzave ili ne sigurno nebi ginuo toliki neduzan narod

I

pre 12 godina

Još jednom je potvrđena krilatica da su posle bitke svi generali pametni. Međutim tačna je istina da je najveća većina oficirskog kadra bili karijeristi i razmišljali kako doći do većih plata,stanova,kola!Najmanje što su cenili tako zvano bratstvo-jedinstvo baš su oni pokazali na delu. O nekom operativnom radu, obaveštajnom nema ni govora. Navešću samo primer kada su nam 25.januara 1991. prikazali film o Hrvatskom uvozu oružja iz Mađarske gde je bio i Špegelj. I tada umesto da su ih pohapsili i zaplenili oružje oni su ih pustili,a nama prikazali film na 2. dnevniku. Da su takve slučajeve energično sprečili nebi ni bilo Vukovarske i svih ostalih tragedija.Možda bi se mirno razdružili kao Česi i Slovaci, a mi Srbi nastavili da idemo i dalje na more slobodno bez strepnji. Da je to uradila JNA-danas bi je svi poštovali čak i oni koji je nikada nisu voleli.

Aleksandar

pre 12 godina

Danas, zbog sopstvenih gresaka (ukljucujuci i stvaranje zajednicke drzave sa Slovencima i Hrvatima 1918. i potom 1945.) placamo visoku cenu, a objektivno smo mogli imati respektabilnu prostranu nacionalnu drzavu, ubedljivo najvecu na Balkanu i srednjoj Evropi.
(mislim stvarno, 19. novembar 2011 15:12)

Nacionalnu drzavu u XXI veku? Najvecu na Balkanu i srednjoj Evropi? A dobro, bre, koju bi korist imali od toga kad mi ne mozemo da kontrolisemo ni centar Beograda? Dosta bre s tim 'nacionalnim drzavama', 'teritorijama' i ostalim reliktima mracne i krvave proslosti! J... vas teritorije, teritorija je mnogo a zivot je samo jedan!

pavo DU

pre 12 godina

dejan bg, 19. novembar 2011 16:36)
Dejane onaj koji ne postuje legalno izabrane vlasti u nekoj drzavi je pobunjenik a zna se sto se radi s pobunjenicima! Vi ste jos dobro i prosli!

Marina

pre 12 godina

Da podsetim sve komentatore presuda u Hagu kaze ZLOCINACKO UDRUZIVANJE RADI PROTERIVANJA SRBA IZ HRVATSKE.
(dejan bg, 19. novembar 2011 16:36)

Samo da podsjetim dejane na presudu Milanu Martiću - na ZLOŠINAČKO UDRUŽIVANJE RADI PROTJERIVANJA HRVATA IZ HRVATSKE Itd...itd...

General Electric

pre 12 godina

Takticka greska je zapravo bila ne-testiranje IQ-a prilikom upisa na vojnu akademiju sto je ovome liku i njemu slicnima omogucilo da se domognu oficirskih cinova...

Kubba

pre 12 godina

Damir CRO, 19. novembar 2011 14:33)

Damire, pokusala je tada "trezvena Srbija" 9 marta u Beogradu, ali je ta "ideoloska" vojska izvela tenkove prvo na nas. Ta ista vojska nas je terala pod prisilom u taj bezazleni rat. Mnogi su bezali van Srbije od ludila, a nazalost i stradalo mimo svojih ubedjenja i opredeljenja.
Mnogi ideoloski generali danas sede u Beogradu nekaznjeni i pricaju neke price, kao sto je i ova, bez srama i stida.
Danas u samoj Srbiji jos nije sve zavrseno.

Damire, pozdrav i zdrav mi bio!

Marina

pre 12 godina

"...To je bila taktička pogreška. Trebalo je udarati na druge gradove, a Vukovar bi kad-tad pao", rekao je Rašeta novinaru Hrvatske televizije, povodom obeležavanja 20-godišnjice ulaska JNA u Vukova"....

Vi,generale, niste razumni. Ako tako danas razmišljate,mogu misliti kakve su vam ružne misli bile 91.g. A i vi komentatori koji nemate trunku objektivnosti,a kamoli pijeteta prema sravnjenom gradu i pobijenim zarobljenicima Vukovara,popijte šampanjac za Rašetu i Šljivančanina. Dokle god su oni vaš ponos,nema straha da će vas EU uvući u svoje redove.

Dositej

pre 12 godina

Pozadina tog cirkusa je poznata, napisana su poglavlja u knjigama o tome od strane respektabilnih stranih geopoliticara i bivsih agenata.
Jedan od glavnih likova gen Vasiljevic, pa zatim Kadijevic i Blagoje Adzic itd. nikad nisu bili saslusani pd tuzitelja iz Haga, osim kao svedoci OPTUZBE. Zasto? Svi nizerangirani oficiri JNA, ako su malo bili blizu nekog ozbiljnijeg sukoba dobili su po 20 i kusur godina.
Pa zato sto su radili za glavne arhitekte ovog rata, one koji zare i pale zemlajskom kuglom, prave svuda cirkus a onda se oni pojave kao "Milosrdni andjeo"
Ko se seca (ko se ne seca neka pogleda stranu stampu iz tog doba) Vukovar nije bio u okruzenju nego je postojao koridor kojim je dopremana hrana i municija Miletu Dedakovicu Jastrebu i njegovoj kompaniji. Obrazlozenje JNA je bilo da im je ostavljen koridor za povlacenje!!!?
Vukovar je pao kada im je taj koridor zatvorio Franjo Tudjman.
A veselog Jastreba je uhapsila njegova DB pa su ga danima tukli da ne bi pricao po stampi o zakulisnim igrama i pre svega o kradji para koje su bile namenjene za nabavku oruzija i municije Jastrebovoj vojsci.
DB je bila i ostala JUGOSLOVENSKA isto kao i mafija. Oni su prosli dobro, instalirali su svoje patrije sirom bivse SFRJ da bi zadrzali poziciju koju su imali. I sve u saradnji sa njihovim zapadnim mentorima!

nikad sluga okupatora

pre 12 godina

kriminalci koje je Tudjman pustio iz zatvora su bili najzesci branitelji Vukovara. A usput u dokolici bi ubili ponekog Srbina i opljackali njegovu imovinu.

Hrvatska je drzava nastala na zlocinu

Au

pre 12 godina

Trebalo je odmah po pocetku raspada formirati Vojsku Srbije. Pitanje je koliko su Srbi mogli na to da uticu imajuci u vidu da je JNA bila vojska komunisticke multinacionalne i multikonfesionalne SFRJ. Ne bi me zacudilo da se jednog dana pokaze da su neke gluposti (kojih je bilo dosta) u reziji JNA (kao sto je recimo razaranje Vukovara, nekontrolisanje dobrovoljaca, obaranje helikoptera sa medjunarodnim osmatracima i slicno) smisljeno radjene sa ciljem da se ocrne Srbi koji jesu bili vecina u toj vojsci ali je komandni kadar a pogotovu na tim pocetcima ratovanja bio multinacionalni od kojih su neki kasnije presli na drugu stranu (Oric, nacelink vazduhoplovstva - Tus...).

borac

pre 12 godina

Zbog zastite interesa komunistickih oficira kojima je Tito sve dao zloupotrebljena su patriotska osecanja hiljada mobilisanih srba. U zatvor sa svima njima.

ivan

pre 12 godina

greska je sto smo omogucili da nepismeni partizanski generali vode zemlju!

sve sto ste ucinili na vojnom planu je bila greska!

sve sto je Vasa partija ucionila na politickom i ekonomskom planu je bila greska!

naravno da je bila greska!

zato sada Staljinisticki agitatori za sebe sada govore da predstavljaju 'demokratsko drustvo'

Lazar

pre 12 godina

General laze,organizacija koja je dovela do egzodusa stotine hiljada srba iz hrvatske,da objasnjava ubijanje gradjana je krajnje neumesno na ovaj nacin objavljivati.Milosevic i njegovi generali u dogovoru sa Tudjmanom zaustavili su presecanje hrvatske na tri dela upravo nepotrebnim granatiranjem i rusenjem gradova u kojima je srpsko stanovnistvu bilo dominantno.Upravo je vojska insistirala na rusenju i opsadi Vukovara,grada ciju polovinu stanovnistva cinili srbi,premda je zauzimanjem Baranje i potpunim opkoljavanjem Osijeka koji nije ni branjen ,postao nebitan grad osim za odvratni dogovor Milosevica i Tudjmana.Naredba generalastaba oficirima,policiji,DB-u i odredima kriminalaca koji su oslobodjeni sluzenja zatvorskih kazni u Srbiji, u pismenom obliku, bila je da se dobrovoljci i teritorijalna odbrana razbiju u decembru 1991.da bi se ostvario dogovor o "humanom preseljenju" .Dopustati posle 20 godina,umesto na sudu, da u novinam objasnjavaju zasto je Vukovar i cela Slavonija(vecinsko srpsko stanovnistvo)ostala bez srba je sramotno.

Rade

pre 12 godina

Čovek je profesionalan vojnik pa tako i govori. Mislim da previše pričamo samo o greškama Srba a rat su započeli prvo Slovenci pa Hrvati. Njih niko ne osuđuje. Kad "pukne tikva" onda ne treba tražiti razum kod onoga ko ima oružje.

Partibrejker

pre 12 godina

Ne znam šta puši Andrija R., ali to je za njega očigledno prejako ...
cijeli intervju kao da je prenesen iz još nesnimljenog nastavka "Undergrounda" pod naslovom "I poslije Tita Tito" ... Andrija kao da očekuje da će se Maršal dići iz groba i podijeliti odlikovanja.

hr..

pre 12 godina

hvala na iskrenosti..ne brine andrija o zrtvama,o tisucama uplakanih majki bez sinova,o djeci bez roditelja, ni o tome sto je on trebao biti predstavnik zajednicke vojske a ne miloseviceve i srpske,vec sto su izabrali pogresnu taktiku za okupaciju hrvatske,i za cilj da izbiju na onu poznatu seseljevu liniju,viroviticu,karlovac,ogulin,karlobag..jos je toga bilo u toj emisiji,predsjednik skupstine srbije je dosao u vukovar nakon krvavog pira 18,19 i 20 studenog 91..da bi cestitao onima koji su pjevali onu pjesmu o mesu, salati i hrvatima,tad je naglasio da "ustase" nikad vise nece u vukovar..a gradonacelnik nekog srpskog grada govori da je JNA srpska vojska..a seseljev dobrovoljac da oni rade s vojskom jos od juna mj..bilo je toga jos puno..upravo procitao da je balasevic odpjevao pjesmu za vukovar,na koncertu u sarajevu.."ne lomite mi bagrenje"djordje hvala...

Mashinovodja

pre 12 godina

A rat inače nije bio greška? Nismo mogli baš nikako drugačije da se razdvojimo nego ratovanjem?
Ma, svi ste mi vi generali stratezi prve klase...

mislim stvarno

pre 12 godina

Svi su pametni posle bitke, kaze stara izreka. Da je bilo vise pameti i pre svega odlucnosti i sloge (koja nam toliko nedostaje), JNA je bez problema mogla 'odseci' polovinu Hrvatske, zaobici gradove poput npr. Osijeka i drzati ih u blokadi, uspostaviti liniju razgranicenja dalje ka zapadu, negde na liniji Pakrac-Virovitica (ionako je to bilo vecinski srpsko do kraja 19. veka, a onda procesom pohrvacivanja i genocidom u II sv. ratu se nacionalna struktura promenila) i onda diktirati uslove mira 'krnjoj' Hrvatskoj (istorijski je vrlo dobro poznato da je Hrvatska terotorijalno vrlo mala - Zagreb sa okolinom i severozapadne zupanije). Uostalom, da je odigrala pametnije i obezbedila podrsku Zapada Srbija je 1991. trebala da insistira na sprovodjenju Londonskog ugovora iz 1915. koji joj je davao teritorijalno prosirenje i veliki izlazak na Jadran. Danas, zbog sopstvenih gresaka (ukljucujuci i stvaranje zajednicke drzave sa Slovencima i Hrvatima 1918. i potom 1945.) placamo visoku cenu, a objektivno smo mogli imati respektabilnu prostranu nacionalnu drzavu, ubedljivo najvecu na Balkanu i srednjoj Evropi.

Liberalni brdjanin

pre 12 godina

U principu je u pravu, padom Osijeka zavrsili bi dosta stvari,ali s obzirom da je rat bio stvar dogovora Tudjmana i Milosevica, vojni potezi Srba su bili nerazumni i nazalost placani glavama.

kaiser

pre 12 godina

Greška? To je bila ludost, kao i ceo taj rat, uostalom. I onaj u BiH nakon ovog.

Sada to znate, a na nas ste pre 20 godina slali policiju, terali nas iz zemlje i sudili za izdaju, samo zato jer smo to i tada tvrdili?

Ostali smo izdajnici 20 godina, to smo i dan danas, jer su stasale nove snage, deca onih iz 90-tih koja čim progledaju pronalaze i obeležavaju izdajnike i strane plaćenike. Jer srBski interes im je iznad svega, onako kako ga oni tumače.

Društvo je bolesno do srži, i ostaće takvo dokle god ne zamolite za oproštaj sve one koje ste unesrećili, kako one sa druge strane, tako i nas odavde, kojih ima mnogo više nego što bi ste voleli.

Zvizdoje

pre 12 godina

Normalnu covjeku je dovoljno pogledati ovu sliku, da bi zakljucio u kakvo djavolje kolo se uhvatila JNA ili VJ - kako se tada zvala. S kakvim se protivnicima sukobila, najbolje govori slika ovog starca, ispred ovih "heroja oslobodilaca".

ari zekka nikola

pre 12 godina

??? cemu ovo sada......

TRebalo je Hrvatsku pustiti da se osamostali bez rata, pa bi svi Srbi i danas bili tamo, a ne u Srbiji. Al eto, nekima se ratovalo....

nijebitnoime

pre 12 godina

Ovaj kaze da je greska, i pravi se nevest. Ja kazem da je dogovor. Pustili narod da se ubija, a oni delili Bosnu, pravili biznise, svercovali naftu, oruzje i slicno svi zajedno

Dule

pre 12 godina

... Sto se negovih izjava tice, to je kada emocije prevladaju zdrav razum. On i dan danas pati da Jugoslavije vise nema, a takvih "boraca za srpstvo" imas koliko hoces u Srbiji, a pogotovo u nasoj "eliti".

MarkoBg

pre 12 godina

kakav moron...po naslovu sam pomislio na trenutak da je rat sa Hrvatskom bio greska a aklo ne rat onda barbarsko "oslobadjanje" Vukovara a ono - on rece trebalo je udarati na druge gradove. I vecina jos misli da smo bili u pravu...

mario

pre 12 godina

zanimljivo, nije rekao da je ubijanje ljudi i uništavanje gradova greška!
nije rekao da je cijela ideja pokušaj nasilnog širenja i etničko čišćenja greška!
njemu je greška samo to što je izgubio rat

da je, slučajno, pobijedio, sve bi to bilo ok

seljadin

pre 12 godina

Raseta se ne seca, da je bilo odluceno da se oslobode samo mesta sa srpskom vecinom, i da se ne ide dalje ni milimetar.
Pretpostavka je bila da ce se diplomatskim sredstvima dobiti podrska Rusije i da ce te teritorije imati pravo na samoopredeljenje.

misterno

pre 12 godina

Tužno je da je Raseti i nakon 20 godina napad na Vukovar tek "taktička" greška, umjesto da vidi razmjere te bezočne i tragicne opsade kojom je zacementirao put bez povratka. On i dalje dakle ne misli da je ista nacelno pogresno ucinjeno - trebalo je samo Vukovar zaobići i krenuti ka Vivovitici. Manje tragicno, ali znakovito je da ga takav stav nije spriječio da traži državljanstvo zemlje koja ne bi bilo da nije ucinjena taktička greška.

gabariti

pre 12 godina

Znači, Virovitica-Karlovac-Karlobag je i JNA imala ciljnu granicu i naređenje. Tri mjeseca angažiranja elitnih niških postrojbi, novosadskog korpusa, beogradske tenkovske postrojbe uz avijaciju na Vukovaru je bilo dovoljno vremena da se HR organizira i osposobi naoružanje iz predaje kasarni u Bjelovaru,Gospiću,Varaždinu,Rijeci,Samoboru,Ogulinu ... JNA se stavila na stranu Miloševića (jasan zapovjedni lanac) zbog svog opstanka koje je po njima bilo moguće samo u okviru Male Jugoslavije čije su se granice poklapale s Velikom Srbijom a ne zbog srpskog naroda koji je živio u "srpskim zapadnim zemljama". Tako glomaznu i rastrošnu vojsku nitko nije želio a ni mogao financirati.

Shomi

pre 12 godina

Da li je tadasnja JNA imala dovoljno mobilnosti za takav pokret?
Neophodna je savrsena logistika za blitzkrieg a to je u poslednjih 100 godina pokazala samo jedna sila (da je ne imenujemo ovde) posle godina priprema. Mislim da to JNA jednostavno ideoloski/tehnoloski nije bila spremna.
Jos jedan dokaz da je profesionalna vojska jedino moguce resenje.
No Emotion (racunajte na nas i slicne gluposti)

Hrtkovcan

pre 12 godina

Dakle, "takticka greska" - pa jeste trebalo je srustiti do temelja Osijek, Djakovo, Vinkovce: ionako nisu dovoljno bombardovani...

E, da je pravde moj "pregovaracu" i ti bi visio u nekom zatvoru, a ne davao takve nebulozne izjave po televizijama...

Mali info za B92 - na Ovcari nisu streljani SAMO zarobljenici, vec i RANJENICI odvedeni iz Vukovarske bolnice (onaj cuveni snimak sa Sljivancaninom kad vice na onog Holandjana iz Crvenog Krsta, a iza se vide autobusi) - sto ovaj zlocin cini posebno gnusnim i teskim.

ari zekka nikola

pre 12 godina

??? cemu ovo sada......

TRebalo je Hrvatsku pustiti da se osamostali bez rata, pa bi svi Srbi i danas bili tamo, a ne u Srbiji. Al eto, nekima se ratovalo....

kaiser

pre 12 godina

Greška? To je bila ludost, kao i ceo taj rat, uostalom. I onaj u BiH nakon ovog.

Sada to znate, a na nas ste pre 20 godina slali policiju, terali nas iz zemlje i sudili za izdaju, samo zato jer smo to i tada tvrdili?

Ostali smo izdajnici 20 godina, to smo i dan danas, jer su stasale nove snage, deca onih iz 90-tih koja čim progledaju pronalaze i obeležavaju izdajnike i strane plaćenike. Jer srBski interes im je iznad svega, onako kako ga oni tumače.

Društvo je bolesno do srži, i ostaće takvo dokle god ne zamolite za oproštaj sve one koje ste unesrećili, kako one sa druge strane, tako i nas odavde, kojih ima mnogo više nego što bi ste voleli.

MarkoBg

pre 12 godina

kakav moron...po naslovu sam pomislio na trenutak da je rat sa Hrvatskom bio greska a aklo ne rat onda barbarsko "oslobadjanje" Vukovara a ono - on rece trebalo je udarati na druge gradove. I vecina jos misli da smo bili u pravu...

Hrtkovcan

pre 12 godina

Dakle, "takticka greska" - pa jeste trebalo je srustiti do temelja Osijek, Djakovo, Vinkovce: ionako nisu dovoljno bombardovani...

E, da je pravde moj "pregovaracu" i ti bi visio u nekom zatvoru, a ne davao takve nebulozne izjave po televizijama...

Mali info za B92 - na Ovcari nisu streljani SAMO zarobljenici, vec i RANJENICI odvedeni iz Vukovarske bolnice (onaj cuveni snimak sa Sljivancaninom kad vice na onog Holandjana iz Crvenog Krsta, a iza se vide autobusi) - sto ovaj zlocin cini posebno gnusnim i teskim.

mario

pre 12 godina

zanimljivo, nije rekao da je ubijanje ljudi i uništavanje gradova greška!
nije rekao da je cijela ideja pokušaj nasilnog širenja i etničko čišćenja greška!
njemu je greška samo to što je izgubio rat

da je, slučajno, pobijedio, sve bi to bilo ok

hr..

pre 12 godina

hvala na iskrenosti..ne brine andrija o zrtvama,o tisucama uplakanih majki bez sinova,o djeci bez roditelja, ni o tome sto je on trebao biti predstavnik zajednicke vojske a ne miloseviceve i srpske,vec sto su izabrali pogresnu taktiku za okupaciju hrvatske,i za cilj da izbiju na onu poznatu seseljevu liniju,viroviticu,karlovac,ogulin,karlobag..jos je toga bilo u toj emisiji,predsjednik skupstine srbije je dosao u vukovar nakon krvavog pira 18,19 i 20 studenog 91..da bi cestitao onima koji su pjevali onu pjesmu o mesu, salati i hrvatima,tad je naglasio da "ustase" nikad vise nece u vukovar..a gradonacelnik nekog srpskog grada govori da je JNA srpska vojska..a seseljev dobrovoljac da oni rade s vojskom jos od juna mj..bilo je toga jos puno..upravo procitao da je balasevic odpjevao pjesmu za vukovar,na koncertu u sarajevu.."ne lomite mi bagrenje"djordje hvala...

Zvizdoje

pre 12 godina

Normalnu covjeku je dovoljno pogledati ovu sliku, da bi zakljucio u kakvo djavolje kolo se uhvatila JNA ili VJ - kako se tada zvala. S kakvim se protivnicima sukobila, najbolje govori slika ovog starca, ispred ovih "heroja oslobodilaca".

Mashinovodja

pre 12 godina

A rat inače nije bio greška? Nismo mogli baš nikako drugačije da se razdvojimo nego ratovanjem?
Ma, svi ste mi vi generali stratezi prve klase...

gabariti

pre 12 godina

Znači, Virovitica-Karlovac-Karlobag je i JNA imala ciljnu granicu i naređenje. Tri mjeseca angažiranja elitnih niških postrojbi, novosadskog korpusa, beogradske tenkovske postrojbe uz avijaciju na Vukovaru je bilo dovoljno vremena da se HR organizira i osposobi naoružanje iz predaje kasarni u Bjelovaru,Gospiću,Varaždinu,Rijeci,Samoboru,Ogulinu ... JNA se stavila na stranu Miloševića (jasan zapovjedni lanac) zbog svog opstanka koje je po njima bilo moguće samo u okviru Male Jugoslavije čije su se granice poklapale s Velikom Srbijom a ne zbog srpskog naroda koji je živio u "srpskim zapadnim zemljama". Tako glomaznu i rastrošnu vojsku nitko nije želio a ni mogao financirati.

misterno

pre 12 godina

Tužno je da je Raseti i nakon 20 godina napad na Vukovar tek "taktička" greška, umjesto da vidi razmjere te bezočne i tragicne opsade kojom je zacementirao put bez povratka. On i dalje dakle ne misli da je ista nacelno pogresno ucinjeno - trebalo je samo Vukovar zaobići i krenuti ka Vivovitici. Manje tragicno, ali znakovito je da ga takav stav nije spriječio da traži državljanstvo zemlje koja ne bi bilo da nije ucinjena taktička greška.

Dule

pre 12 godina

... Sto se negovih izjava tice, to je kada emocije prevladaju zdrav razum. On i dan danas pati da Jugoslavije vise nema, a takvih "boraca za srpstvo" imas koliko hoces u Srbiji, a pogotovo u nasoj "eliti".

nijebitnoime

pre 12 godina

Ovaj kaze da je greska, i pravi se nevest. Ja kazem da je dogovor. Pustili narod da se ubija, a oni delili Bosnu, pravili biznise, svercovali naftu, oruzje i slicno svi zajedno

Marina

pre 12 godina

"...To je bila taktička pogreška. Trebalo je udarati na druge gradove, a Vukovar bi kad-tad pao", rekao je Rašeta novinaru Hrvatske televizije, povodom obeležavanja 20-godišnjice ulaska JNA u Vukova"....

Vi,generale, niste razumni. Ako tako danas razmišljate,mogu misliti kakve su vam ružne misli bile 91.g. A i vi komentatori koji nemate trunku objektivnosti,a kamoli pijeteta prema sravnjenom gradu i pobijenim zarobljenicima Vukovara,popijte šampanjac za Rašetu i Šljivančanina. Dokle god su oni vaš ponos,nema straha da će vas EU uvući u svoje redove.

Aleksandar

pre 12 godina

Danas, zbog sopstvenih gresaka (ukljucujuci i stvaranje zajednicke drzave sa Slovencima i Hrvatima 1918. i potom 1945.) placamo visoku cenu, a objektivno smo mogli imati respektabilnu prostranu nacionalnu drzavu, ubedljivo najvecu na Balkanu i srednjoj Evropi.
(mislim stvarno, 19. novembar 2011 15:12)

Nacionalnu drzavu u XXI veku? Najvecu na Balkanu i srednjoj Evropi? A dobro, bre, koju bi korist imali od toga kad mi ne mozemo da kontrolisemo ni centar Beograda? Dosta bre s tim 'nacionalnim drzavama', 'teritorijama' i ostalim reliktima mracne i krvave proslosti! J... vas teritorije, teritorija je mnogo a zivot je samo jedan!

ivan

pre 12 godina

greska je sto smo omogucili da nepismeni partizanski generali vode zemlju!

sve sto ste ucinili na vojnom planu je bila greska!

sve sto je Vasa partija ucionila na politickom i ekonomskom planu je bila greska!

naravno da je bila greska!

zato sada Staljinisticki agitatori za sebe sada govore da predstavljaju 'demokratsko drustvo'

Marina

pre 12 godina

Da podsetim sve komentatore presuda u Hagu kaze ZLOCINACKO UDRUZIVANJE RADI PROTERIVANJA SRBA IZ HRVATSKE.
(dejan bg, 19. novembar 2011 16:36)

Samo da podsjetim dejane na presudu Milanu Martiću - na ZLOŠINAČKO UDRUŽIVANJE RADI PROTJERIVANJA HRVATA IZ HRVATSKE Itd...itd...

nikad sluga okupatora

pre 12 godina

kriminalci koje je Tudjman pustio iz zatvora su bili najzesci branitelji Vukovara. A usput u dokolici bi ubili ponekog Srbina i opljackali njegovu imovinu.

Hrvatska je drzava nastala na zlocinu

Kubba

pre 12 godina

Damir CRO, 19. novembar 2011 14:33)

Damire, pokusala je tada "trezvena Srbija" 9 marta u Beogradu, ali je ta "ideoloska" vojska izvela tenkove prvo na nas. Ta ista vojska nas je terala pod prisilom u taj bezazleni rat. Mnogi su bezali van Srbije od ludila, a nazalost i stradalo mimo svojih ubedjenja i opredeljenja.
Mnogi ideoloski generali danas sede u Beogradu nekaznjeni i pricaju neke price, kao sto je i ova, bez srama i stida.
Danas u samoj Srbiji jos nije sve zavrseno.

Damire, pozdrav i zdrav mi bio!

mislim stvarno

pre 12 godina

Svi su pametni posle bitke, kaze stara izreka. Da je bilo vise pameti i pre svega odlucnosti i sloge (koja nam toliko nedostaje), JNA je bez problema mogla 'odseci' polovinu Hrvatske, zaobici gradove poput npr. Osijeka i drzati ih u blokadi, uspostaviti liniju razgranicenja dalje ka zapadu, negde na liniji Pakrac-Virovitica (ionako je to bilo vecinski srpsko do kraja 19. veka, a onda procesom pohrvacivanja i genocidom u II sv. ratu se nacionalna struktura promenila) i onda diktirati uslove mira 'krnjoj' Hrvatskoj (istorijski je vrlo dobro poznato da je Hrvatska terotorijalno vrlo mala - Zagreb sa okolinom i severozapadne zupanije). Uostalom, da je odigrala pametnije i obezbedila podrsku Zapada Srbija je 1991. trebala da insistira na sprovodjenju Londonskog ugovora iz 1915. koji joj je davao teritorijalno prosirenje i veliki izlazak na Jadran. Danas, zbog sopstvenih gresaka (ukljucujuci i stvaranje zajednicke drzave sa Slovencima i Hrvatima 1918. i potom 1945.) placamo visoku cenu, a objektivno smo mogli imati respektabilnu prostranu nacionalnu drzavu, ubedljivo najvecu na Balkanu i srednjoj Evropi.

Lazar

pre 12 godina

General laze,organizacija koja je dovela do egzodusa stotine hiljada srba iz hrvatske,da objasnjava ubijanje gradjana je krajnje neumesno na ovaj nacin objavljivati.Milosevic i njegovi generali u dogovoru sa Tudjmanom zaustavili su presecanje hrvatske na tri dela upravo nepotrebnim granatiranjem i rusenjem gradova u kojima je srpsko stanovnistvu bilo dominantno.Upravo je vojska insistirala na rusenju i opsadi Vukovara,grada ciju polovinu stanovnistva cinili srbi,premda je zauzimanjem Baranje i potpunim opkoljavanjem Osijeka koji nije ni branjen ,postao nebitan grad osim za odvratni dogovor Milosevica i Tudjmana.Naredba generalastaba oficirima,policiji,DB-u i odredima kriminalaca koji su oslobodjeni sluzenja zatvorskih kazni u Srbiji, u pismenom obliku, bila je da se dobrovoljci i teritorijalna odbrana razbiju u decembru 1991.da bi se ostvario dogovor o "humanom preseljenju" .Dopustati posle 20 godina,umesto na sudu, da u novinam objasnjavaju zasto je Vukovar i cela Slavonija(vecinsko srpsko stanovnistvo)ostala bez srba je sramotno.

General Electric

pre 12 godina

Takticka greska je zapravo bila ne-testiranje IQ-a prilikom upisa na vojnu akademiju sto je ovome liku i njemu slicnima omogucilo da se domognu oficirskih cinova...

Prvi u redu za pasulj

pre 12 godina

Bio sam u vojsci i video sam. Sve te "Rasete" su iz siromasnih porodica, ljudi sa niskim IQ koji ni jednu drugu skolu nisu mogli da zavrse. Nije ni cudo da je rat bio takav, kakav je bio. A i ovo sto sada govori ovaj covek je sigurno cuo u kafani od nekog drugog. On nije sposoban tako nesto da smisli.

Liberalni brdjanin

pre 12 godina

U principu je u pravu, padom Osijeka zavrsili bi dosta stvari,ali s obzirom da je rat bio stvar dogovora Tudjmana i Milosevica, vojni potezi Srba su bili nerazumni i nazalost placani glavama.

seljadin

pre 12 godina

Raseta se ne seca, da je bilo odluceno da se oslobode samo mesta sa srpskom vecinom, i da se ne ide dalje ni milimetar.
Pretpostavka je bila da ce se diplomatskim sredstvima dobiti podrska Rusije i da ce te teritorije imati pravo na samoopredeljenje.

Partibrejker

pre 12 godina

Ne znam šta puši Andrija R., ali to je za njega očigledno prejako ...
cijeli intervju kao da je prenesen iz još nesnimljenog nastavka "Undergrounda" pod naslovom "I poslije Tita Tito" ... Andrija kao da očekuje da će se Maršal dići iz groba i podijeliti odlikovanja.

Shomi

pre 12 godina

Da li je tadasnja JNA imala dovoljno mobilnosti za takav pokret?
Neophodna je savrsena logistika za blitzkrieg a to je u poslednjih 100 godina pokazala samo jedna sila (da je ne imenujemo ovde) posle godina priprema. Mislim da to JNA jednostavno ideoloski/tehnoloski nije bila spremna.
Jos jedan dokaz da je profesionalna vojska jedino moguce resenje.
No Emotion (racunajte na nas i slicne gluposti)

Rade

pre 12 godina

Čovek je profesionalan vojnik pa tako i govori. Mislim da previše pričamo samo o greškama Srba a rat su započeli prvo Slovenci pa Hrvati. Njih niko ne osuđuje. Kad "pukne tikva" onda ne treba tražiti razum kod onoga ko ima oružje.

mate_hr

pre 12 godina

meni nista nije jasno, godinama citam da je jna branila goloruk srpski narod, a sada po prvi put cujem da je bio cilj neka granica karlobag, karlovac i virovitica...ja raseti nista ne virujem jer se to kosi sa svim sto sam prije saznao na ovom forumu...

a sad malo ozbiljnosti, nije mi jasno da jedan vojnik tipa raseta misli da je mogao zaobici gradove i drzati prostor..tko bi mu u toj situaciji cuvao leđa...to je mislio i milosevic, ali su ga generali odgovorili upravo radi tog razloga tj. prevelikog rizika

dragoljub

pre 12 godina

sve zavisi iz kog se ugla gleda, iz ugla separatista Tudjmana onda je JNA uradila zlocin, ako se gleda iz ugla nacionaliste Milosevica i sl. njemu onda je JNA uradila premalo.
Ako se gleda realno onda se kao prvo trebalo pohapsiti svi koji su za to stvarno odgovorni i to od 1986 vec, pocevsi sa Milosevicem, Tudjmanom, Seseljom, Izetbegovice itd.
Bez obzira da li bi nastala mini-drzave ili ne sigurno nebi ginuo toliki neduzan narod

Vipera

pre 12 godina

Iskreno dobro smo prošli obzirom tko nam je krojio kapu. Klasičan JNA oficir staljinističkog tipa, kao, u ostalom i Kadijević, Adžić i društvo. Za takve je Goli otok morao biti uvijek otvoren.
Nije ga ni danas, 20 godina poslije, briga ta ljude, štetu koja je nastala, ne samo u Vukovaru, nego u cijelo ex-YU, nego samo za njegovu ideju i cilj. Ono što je zanimljivo, je da nije ideja oačuvanje SFRJ, kako se tad pričalo, nego Šešeljeva granica, Virovitica- Karlovac - Karlobag. Da li je još nejasno kome, koja je uloga JNA bila? Kakav je psihološko medijski rat vođe, osobito u Srbiji i među Srbima. Pa taj famozni film o Špegelju, priča o leševima 40 djece u vukovarskoj bolnici, sve ste uredno progutali, i nabrušeno krenuli u boj za njihovo carstvo. Mi smo ginuli, a oni imaju novce i status. A najbolji dio je da ovu staljinističku bagru baš nitko ne dira.
Maske su pale, sad još i da progledamo i konačno krenemo naprijed. Rado bih i njega i njegove nadređene vidjela u kakvom zatvoru poput onog u Stajićevu gdje su držali branitelje iz Vukovara. Čisto da vide.

pavo DU

pre 12 godina

(nijebitnoime, 19. novembar 2011 20:17)
Legendo u RH su bili demokratski izbori i legalno je izabran hrvatski sabor koji je legalno osnovao Zbor narodne garde, a sve do 25.06.1991 su legalno priznavali i vlasti zajednicke SFRJ. Kada je RH vidila da sa Beogradom nema razgovora taj datum je legalno proglasila nezavisnost. Tako da ne znam o cemu pricas!

borac

pre 12 godina

Zbog zastite interesa komunistickih oficira kojima je Tito sve dao zloupotrebljena su patriotska osecanja hiljada mobilisanih srba. U zatvor sa svima njima.

pavo DU

pre 12 godina

dejan bg, 19. novembar 2011 16:36)
Dejane onaj koji ne postuje legalno izabrane vlasti u nekoj drzavi je pobunjenik a zna se sto se radi s pobunjenicima! Vi ste jos dobro i prosli!

Au

pre 12 godina

Trebalo je odmah po pocetku raspada formirati Vojsku Srbije. Pitanje je koliko su Srbi mogli na to da uticu imajuci u vidu da je JNA bila vojska komunisticke multinacionalne i multikonfesionalne SFRJ. Ne bi me zacudilo da se jednog dana pokaze da su neke gluposti (kojih je bilo dosta) u reziji JNA (kao sto je recimo razaranje Vukovara, nekontrolisanje dobrovoljaca, obaranje helikoptera sa medjunarodnim osmatracima i slicno) smisljeno radjene sa ciljem da se ocrne Srbi koji jesu bili vecina u toj vojsci ali je komandni kadar a pogotovu na tim pocetcima ratovanja bio multinacionalni od kojih su neki kasnije presli na drugu stranu (Oric, nacelink vazduhoplovstva - Tus...).

Dositej

pre 12 godina

Pozadina tog cirkusa je poznata, napisana su poglavlja u knjigama o tome od strane respektabilnih stranih geopoliticara i bivsih agenata.
Jedan od glavnih likova gen Vasiljevic, pa zatim Kadijevic i Blagoje Adzic itd. nikad nisu bili saslusani pd tuzitelja iz Haga, osim kao svedoci OPTUZBE. Zasto? Svi nizerangirani oficiri JNA, ako su malo bili blizu nekog ozbiljnijeg sukoba dobili su po 20 i kusur godina.
Pa zato sto su radili za glavne arhitekte ovog rata, one koji zare i pale zemlajskom kuglom, prave svuda cirkus a onda se oni pojave kao "Milosrdni andjeo"
Ko se seca (ko se ne seca neka pogleda stranu stampu iz tog doba) Vukovar nije bio u okruzenju nego je postojao koridor kojim je dopremana hrana i municija Miletu Dedakovicu Jastrebu i njegovoj kompaniji. Obrazlozenje JNA je bilo da im je ostavljen koridor za povlacenje!!!?
Vukovar je pao kada im je taj koridor zatvorio Franjo Tudjman.
A veselog Jastreba je uhapsila njegova DB pa su ga danima tukli da ne bi pricao po stampi o zakulisnim igrama i pre svega o kradji para koje su bile namenjene za nabavku oruzija i municije Jastrebovoj vojsci.
DB je bila i ostala JUGOSLOVENSKA isto kao i mafija. Oni su prosli dobro, instalirali su svoje patrije sirom bivse SFRJ da bi zadrzali poziciju koju su imali. I sve u saradnji sa njihovim zapadnim mentorima!

DUBA

pre 12 godina

Ništa novo od spodobe koja je godinama živjela od tuđega rada ispranoga mozga tipa (mi smo 5 svjetska sila).Ali činjenica je da smo se mogli raziči ko dobri susjedi bez žrtava,jeli vi uopće znate broj poginulih Srba u ratovima 90-tih? Kad ga saznate zapitajte se ZBOG ČEGA?????!!!!

I

pre 12 godina

Još jednom je potvrđena krilatica da su posle bitke svi generali pametni. Međutim tačna je istina da je najveća većina oficirskog kadra bili karijeristi i razmišljali kako doći do većih plata,stanova,kola!Najmanje što su cenili tako zvano bratstvo-jedinstvo baš su oni pokazali na delu. O nekom operativnom radu, obaveštajnom nema ni govora. Navešću samo primer kada su nam 25.januara 1991. prikazali film o Hrvatskom uvozu oružja iz Mađarske gde je bio i Špegelj. I tada umesto da su ih pohapsili i zaplenili oružje oni su ih pustili,a nama prikazali film na 2. dnevniku. Da su takve slučajeve energično sprečili nebi ni bilo Vukovarske i svih ostalih tragedija.Možda bi se mirno razdružili kao Česi i Slovaci, a mi Srbi nastavili da idemo i dalje na more slobodno bez strepnji. Da je to uradila JNA-danas bi je svi poštovali čak i oni koji je nikada nisu voleli.

Marko HRVATSKA

pre 12 godina

Prvi put sam na ovoj stranici, i zanimljivo je čitati srbijanske komentare nad događaje u mojoj državi. Možda u Srbiji srbijanskim majkama nitko nije rekao koliki su gubitci same Srbije u pokušaju okupacije Vukovara, pe evo link te ga slobodno pročitatje. Ne vjerujem da će nekom biti jednostavno dok ovo bude čitao!http://www.kigo.hr/tekst/10961.html

nijebitnoime

pre 12 godina

(pavo DU, 19. novembar 2011 17:03) posto pricas o pobunjenicima jel po analogiji to onda vazi i za ustase zenge i ostale grupe iz vukovara? ili oni nisu dobro prosli? zavisi iz kog ugla se gleda...

Donald Tisoc

pre 12 godina

Vidim da je cijela bivsa Jugoslavija puna generala nakon bitke i geopoliticara. Ocito je pretjerano igranje Rizika ostavila traga, nazalost u ljudskim zrtvama.

Silvio Berluskoni

pre 12 godina

Koliko se ja secam:
1. Badinterova komisija je konstataovala disocijaciju SFRJ pocevsi od 6.Aprila 1992. (inace na dan kada je i Hitler proglasio da Jugoslavije vise nema)
2. Do tog datuma drzava Hrvatska jos nije postala nezavisna i JNA je bila legitimna vojna sila SFRJ koja se borila protiv rusenja ustavnog poretka, a oruzane snage Franje Tudjmana su bili pobunjenici.
3. Zasto je Tudjman blokirao kasarne, ukidao im struju i vodu, ubijao vojnike i oficire JNA? Sa kojim pravom?
4. Zasto se Tudjman naoruzavao cim je dosao na vlast? Koga da ubija? Verovatno ptice...
5. Sta je Tudman govorio o Srbima, kome je dao pasose, i koja je to drzva iz proslosti (1941-1945) po njegovom misljenju bila vekovna teznja Hrvatskog naroda?
6. Sta je pred kamerama govorio Glavas kada je Milan Panic pustio iz zatvora zarobljene "branitelje" Vukovara?
7. Sta su ti branitelji Vukovara radili sa Srbima u Vukovaru dok se nisu predali?

Zakljucak kada se odgovori na sva pitanja: Srbi su se pobunili protiv povampirene NDH, drzve ciji su temelji na kostima stotina hiljada poklanih Srba. JNA je bila u pocetku neutralna i postavljala se izmedju sukobljenih strana dok Tudjman nije poceo da lupa po JNA.
Rezultat je bio rat, a ishod rata je takav kakav je zhavljujuci pre svega Amerikancima i Nemcima.

Tek tako

pre 12 godina

Da razjasnimo jednu stvar koja se opetovano provlaci kao argument za opravdanost akcije JNA: Zbor narodne garde (ZNG) nije bila nikakva nelegalna niti paravojna formacija. ZNG je od svog prvog dana ustanovljen kao jedna od jedinica unutar postojecih snaga MUP-a RH.

mislim stvarno

pre 12 godina

Svi su pametni posle bitke, kaze stara izreka. Da je bilo vise pameti i pre svega odlucnosti i sloge (koja nam toliko nedostaje), JNA je bez problema mogla 'odseci' polovinu Hrvatske, zaobici gradove poput npr. Osijeka i drzati ih u blokadi, uspostaviti liniju razgranicenja dalje ka zapadu, negde na liniji Pakrac-Virovitica (ionako je to bilo vecinski srpsko do kraja 19. veka, a onda procesom pohrvacivanja i genocidom u II sv. ratu se nacionalna struktura promenila) i onda diktirati uslove mira 'krnjoj' Hrvatskoj (istorijski je vrlo dobro poznato da je Hrvatska terotorijalno vrlo mala - Zagreb sa okolinom i severozapadne zupanije). Uostalom, da je odigrala pametnije i obezbedila podrsku Zapada Srbija je 1991. trebala da insistira na sprovodjenju Londonskog ugovora iz 1915. koji joj je davao teritorijalno prosirenje i veliki izlazak na Jadran. Danas, zbog sopstvenih gresaka (ukljucujuci i stvaranje zajednicke drzave sa Slovencima i Hrvatima 1918. i potom 1945.) placamo visoku cenu, a objektivno smo mogli imati respektabilnu prostranu nacionalnu drzavu, ubedljivo najvecu na Balkanu i srednjoj Evropi.

nikad sluga okupatora

pre 12 godina

kriminalci koje je Tudjman pustio iz zatvora su bili najzesci branitelji Vukovara. A usput u dokolici bi ubili ponekog Srbina i opljackali njegovu imovinu.

Hrvatska je drzava nastala na zlocinu

Rade

pre 12 godina

Čovek je profesionalan vojnik pa tako i govori. Mislim da previše pričamo samo o greškama Srba a rat su započeli prvo Slovenci pa Hrvati. Njih niko ne osuđuje. Kad "pukne tikva" onda ne treba tražiti razum kod onoga ko ima oružje.

Au

pre 12 godina

Trebalo je odmah po pocetku raspada formirati Vojsku Srbije. Pitanje je koliko su Srbi mogli na to da uticu imajuci u vidu da je JNA bila vojska komunisticke multinacionalne i multikonfesionalne SFRJ. Ne bi me zacudilo da se jednog dana pokaze da su neke gluposti (kojih je bilo dosta) u reziji JNA (kao sto je recimo razaranje Vukovara, nekontrolisanje dobrovoljaca, obaranje helikoptera sa medjunarodnim osmatracima i slicno) smisljeno radjene sa ciljem da se ocrne Srbi koji jesu bili vecina u toj vojsci ali je komandni kadar a pogotovu na tim pocetcima ratovanja bio multinacionalni od kojih su neki kasnije presli na drugu stranu (Oric, nacelink vazduhoplovstva - Tus...).

Liberalni brdjanin

pre 12 godina

U principu je u pravu, padom Osijeka zavrsili bi dosta stvari,ali s obzirom da je rat bio stvar dogovora Tudjmana i Milosevica, vojni potezi Srba su bili nerazumni i nazalost placani glavama.

Lazar

pre 12 godina

General laze,organizacija koja je dovela do egzodusa stotine hiljada srba iz hrvatske,da objasnjava ubijanje gradjana je krajnje neumesno na ovaj nacin objavljivati.Milosevic i njegovi generali u dogovoru sa Tudjmanom zaustavili su presecanje hrvatske na tri dela upravo nepotrebnim granatiranjem i rusenjem gradova u kojima je srpsko stanovnistvu bilo dominantno.Upravo je vojska insistirala na rusenju i opsadi Vukovara,grada ciju polovinu stanovnistva cinili srbi,premda je zauzimanjem Baranje i potpunim opkoljavanjem Osijeka koji nije ni branjen ,postao nebitan grad osim za odvratni dogovor Milosevica i Tudjmana.Naredba generalastaba oficirima,policiji,DB-u i odredima kriminalaca koji su oslobodjeni sluzenja zatvorskih kazni u Srbiji, u pismenom obliku, bila je da se dobrovoljci i teritorijalna odbrana razbiju u decembru 1991.da bi se ostvario dogovor o "humanom preseljenju" .Dopustati posle 20 godina,umesto na sudu, da u novinam objasnjavaju zasto je Vukovar i cela Slavonija(vecinsko srpsko stanovnistvo)ostala bez srba je sramotno.

Hrtkovcan

pre 12 godina

Dakle, "takticka greska" - pa jeste trebalo je srustiti do temelja Osijek, Djakovo, Vinkovce: ionako nisu dovoljno bombardovani...

E, da je pravde moj "pregovaracu" i ti bi visio u nekom zatvoru, a ne davao takve nebulozne izjave po televizijama...

Mali info za B92 - na Ovcari nisu streljani SAMO zarobljenici, vec i RANJENICI odvedeni iz Vukovarske bolnice (onaj cuveni snimak sa Sljivancaninom kad vice na onog Holandjana iz Crvenog Krsta, a iza se vide autobusi) - sto ovaj zlocin cini posebno gnusnim i teskim.

hr..

pre 12 godina

hvala na iskrenosti..ne brine andrija o zrtvama,o tisucama uplakanih majki bez sinova,o djeci bez roditelja, ni o tome sto je on trebao biti predstavnik zajednicke vojske a ne miloseviceve i srpske,vec sto su izabrali pogresnu taktiku za okupaciju hrvatske,i za cilj da izbiju na onu poznatu seseljevu liniju,viroviticu,karlovac,ogulin,karlobag..jos je toga bilo u toj emisiji,predsjednik skupstine srbije je dosao u vukovar nakon krvavog pira 18,19 i 20 studenog 91..da bi cestitao onima koji su pjevali onu pjesmu o mesu, salati i hrvatima,tad je naglasio da "ustase" nikad vise nece u vukovar..a gradonacelnik nekog srpskog grada govori da je JNA srpska vojska..a seseljev dobrovoljac da oni rade s vojskom jos od juna mj..bilo je toga jos puno..upravo procitao da je balasevic odpjevao pjesmu za vukovar,na koncertu u sarajevu.."ne lomite mi bagrenje"djordje hvala...

MarkoBg

pre 12 godina

kakav moron...po naslovu sam pomislio na trenutak da je rat sa Hrvatskom bio greska a aklo ne rat onda barbarsko "oslobadjanje" Vukovara a ono - on rece trebalo je udarati na druge gradove. I vecina jos misli da smo bili u pravu...

Dositej

pre 12 godina

Pozadina tog cirkusa je poznata, napisana su poglavlja u knjigama o tome od strane respektabilnih stranih geopoliticara i bivsih agenata.
Jedan od glavnih likova gen Vasiljevic, pa zatim Kadijevic i Blagoje Adzic itd. nikad nisu bili saslusani pd tuzitelja iz Haga, osim kao svedoci OPTUZBE. Zasto? Svi nizerangirani oficiri JNA, ako su malo bili blizu nekog ozbiljnijeg sukoba dobili su po 20 i kusur godina.
Pa zato sto su radili za glavne arhitekte ovog rata, one koji zare i pale zemlajskom kuglom, prave svuda cirkus a onda se oni pojave kao "Milosrdni andjeo"
Ko se seca (ko se ne seca neka pogleda stranu stampu iz tog doba) Vukovar nije bio u okruzenju nego je postojao koridor kojim je dopremana hrana i municija Miletu Dedakovicu Jastrebu i njegovoj kompaniji. Obrazlozenje JNA je bilo da im je ostavljen koridor za povlacenje!!!?
Vukovar je pao kada im je taj koridor zatvorio Franjo Tudjman.
A veselog Jastreba je uhapsila njegova DB pa su ga danima tukli da ne bi pricao po stampi o zakulisnim igrama i pre svega o kradji para koje su bile namenjene za nabavku oruzija i municije Jastrebovoj vojsci.
DB je bila i ostala JUGOSLOVENSKA isto kao i mafija. Oni su prosli dobro, instalirali su svoje patrije sirom bivse SFRJ da bi zadrzali poziciju koju su imali. I sve u saradnji sa njihovim zapadnim mentorima!

ari zekka nikola

pre 12 godina

??? cemu ovo sada......

TRebalo je Hrvatsku pustiti da se osamostali bez rata, pa bi svi Srbi i danas bili tamo, a ne u Srbiji. Al eto, nekima se ratovalo....

kaiser

pre 12 godina

Greška? To je bila ludost, kao i ceo taj rat, uostalom. I onaj u BiH nakon ovog.

Sada to znate, a na nas ste pre 20 godina slali policiju, terali nas iz zemlje i sudili za izdaju, samo zato jer smo to i tada tvrdili?

Ostali smo izdajnici 20 godina, to smo i dan danas, jer su stasale nove snage, deca onih iz 90-tih koja čim progledaju pronalaze i obeležavaju izdajnike i strane plaćenike. Jer srBski interes im je iznad svega, onako kako ga oni tumače.

Društvo je bolesno do srži, i ostaće takvo dokle god ne zamolite za oproštaj sve one koje ste unesrećili, kako one sa druge strane, tako i nas odavde, kojih ima mnogo više nego što bi ste voleli.

Silvio Berluskoni

pre 12 godina

Koliko se ja secam:
1. Badinterova komisija je konstataovala disocijaciju SFRJ pocevsi od 6.Aprila 1992. (inace na dan kada je i Hitler proglasio da Jugoslavije vise nema)
2. Do tog datuma drzava Hrvatska jos nije postala nezavisna i JNA je bila legitimna vojna sila SFRJ koja se borila protiv rusenja ustavnog poretka, a oruzane snage Franje Tudjmana su bili pobunjenici.
3. Zasto je Tudjman blokirao kasarne, ukidao im struju i vodu, ubijao vojnike i oficire JNA? Sa kojim pravom?
4. Zasto se Tudjman naoruzavao cim je dosao na vlast? Koga da ubija? Verovatno ptice...
5. Sta je Tudman govorio o Srbima, kome je dao pasose, i koja je to drzva iz proslosti (1941-1945) po njegovom misljenju bila vekovna teznja Hrvatskog naroda?
6. Sta je pred kamerama govorio Glavas kada je Milan Panic pustio iz zatvora zarobljene "branitelje" Vukovara?
7. Sta su ti branitelji Vukovara radili sa Srbima u Vukovaru dok se nisu predali?

Zakljucak kada se odgovori na sva pitanja: Srbi su se pobunili protiv povampirene NDH, drzve ciji su temelji na kostima stotina hiljada poklanih Srba. JNA je bila u pocetku neutralna i postavljala se izmedju sukobljenih strana dok Tudjman nije poceo da lupa po JNA.
Rezultat je bio rat, a ishod rata je takav kakav je zhavljujuci pre svega Amerikancima i Nemcima.

mario

pre 12 godina

zanimljivo, nije rekao da je ubijanje ljudi i uništavanje gradova greška!
nije rekao da je cijela ideja pokušaj nasilnog širenja i etničko čišćenja greška!
njemu je greška samo to što je izgubio rat

da je, slučajno, pobijedio, sve bi to bilo ok

pavo DU

pre 12 godina

dejan bg, 19. novembar 2011 16:36)
Dejane onaj koji ne postuje legalno izabrane vlasti u nekoj drzavi je pobunjenik a zna se sto se radi s pobunjenicima! Vi ste jos dobro i prosli!

nijebitnoime

pre 12 godina

(pavo DU, 19. novembar 2011 17:03) posto pricas o pobunjenicima jel po analogiji to onda vazi i za ustase zenge i ostale grupe iz vukovara? ili oni nisu dobro prosli? zavisi iz kog ugla se gleda...

Zvizdoje

pre 12 godina

Normalnu covjeku je dovoljno pogledati ovu sliku, da bi zakljucio u kakvo djavolje kolo se uhvatila JNA ili VJ - kako se tada zvala. S kakvim se protivnicima sukobila, najbolje govori slika ovog starca, ispred ovih "heroja oslobodilaca".

Shomi

pre 12 godina

Da li je tadasnja JNA imala dovoljno mobilnosti za takav pokret?
Neophodna je savrsena logistika za blitzkrieg a to je u poslednjih 100 godina pokazala samo jedna sila (da je ne imenujemo ovde) posle godina priprema. Mislim da to JNA jednostavno ideoloski/tehnoloski nije bila spremna.
Jos jedan dokaz da je profesionalna vojska jedino moguce resenje.
No Emotion (racunajte na nas i slicne gluposti)

nijebitnoime

pre 12 godina

Ovaj kaze da je greska, i pravi se nevest. Ja kazem da je dogovor. Pustili narod da se ubija, a oni delili Bosnu, pravili biznise, svercovali naftu, oruzje i slicno svi zajedno

gabariti

pre 12 godina

Znači, Virovitica-Karlovac-Karlobag je i JNA imala ciljnu granicu i naređenje. Tri mjeseca angažiranja elitnih niških postrojbi, novosadskog korpusa, beogradske tenkovske postrojbe uz avijaciju na Vukovaru je bilo dovoljno vremena da se HR organizira i osposobi naoružanje iz predaje kasarni u Bjelovaru,Gospiću,Varaždinu,Rijeci,Samoboru,Ogulinu ... JNA se stavila na stranu Miloševića (jasan zapovjedni lanac) zbog svog opstanka koje je po njima bilo moguće samo u okviru Male Jugoslavije čije su se granice poklapale s Velikom Srbijom a ne zbog srpskog naroda koji je živio u "srpskim zapadnim zemljama". Tako glomaznu i rastrošnu vojsku nitko nije želio a ni mogao financirati.

dragoljub

pre 12 godina

sve zavisi iz kog se ugla gleda, iz ugla separatista Tudjmana onda je JNA uradila zlocin, ako se gleda iz ugla nacionaliste Milosevica i sl. njemu onda je JNA uradila premalo.
Ako se gleda realno onda se kao prvo trebalo pohapsiti svi koji su za to stvarno odgovorni i to od 1986 vec, pocevsi sa Milosevicem, Tudjmanom, Seseljom, Izetbegovice itd.
Bez obzira da li bi nastala mini-drzave ili ne sigurno nebi ginuo toliki neduzan narod

seljadin

pre 12 godina

Raseta se ne seca, da je bilo odluceno da se oslobode samo mesta sa srpskom vecinom, i da se ne ide dalje ni milimetar.
Pretpostavka je bila da ce se diplomatskim sredstvima dobiti podrska Rusije i da ce te teritorije imati pravo na samoopredeljenje.

Aleksandar

pre 12 godina

Danas, zbog sopstvenih gresaka (ukljucujuci i stvaranje zajednicke drzave sa Slovencima i Hrvatima 1918. i potom 1945.) placamo visoku cenu, a objektivno smo mogli imati respektabilnu prostranu nacionalnu drzavu, ubedljivo najvecu na Balkanu i srednjoj Evropi.
(mislim stvarno, 19. novembar 2011 15:12)

Nacionalnu drzavu u XXI veku? Najvecu na Balkanu i srednjoj Evropi? A dobro, bre, koju bi korist imali od toga kad mi ne mozemo da kontrolisemo ni centar Beograda? Dosta bre s tim 'nacionalnim drzavama', 'teritorijama' i ostalim reliktima mracne i krvave proslosti! J... vas teritorije, teritorija je mnogo a zivot je samo jedan!

misterno

pre 12 godina

Tužno je da je Raseti i nakon 20 godina napad na Vukovar tek "taktička" greška, umjesto da vidi razmjere te bezočne i tragicne opsade kojom je zacementirao put bez povratka. On i dalje dakle ne misli da je ista nacelno pogresno ucinjeno - trebalo je samo Vukovar zaobići i krenuti ka Vivovitici. Manje tragicno, ali znakovito je da ga takav stav nije spriječio da traži državljanstvo zemlje koja ne bi bilo da nije ucinjena taktička greška.

Partibrejker

pre 12 godina

Ne znam šta puši Andrija R., ali to je za njega očigledno prejako ...
cijeli intervju kao da je prenesen iz još nesnimljenog nastavka "Undergrounda" pod naslovom "I poslije Tita Tito" ... Andrija kao da očekuje da će se Maršal dići iz groba i podijeliti odlikovanja.

Dule

pre 12 godina

... Sto se negovih izjava tice, to je kada emocije prevladaju zdrav razum. On i dan danas pati da Jugoslavije vise nema, a takvih "boraca za srpstvo" imas koliko hoces u Srbiji, a pogotovo u nasoj "eliti".

I

pre 12 godina

Još jednom je potvrđena krilatica da su posle bitke svi generali pametni. Međutim tačna je istina da je najveća većina oficirskog kadra bili karijeristi i razmišljali kako doći do većih plata,stanova,kola!Najmanje što su cenili tako zvano bratstvo-jedinstvo baš su oni pokazali na delu. O nekom operativnom radu, obaveštajnom nema ni govora. Navešću samo primer kada su nam 25.januara 1991. prikazali film o Hrvatskom uvozu oružja iz Mađarske gde je bio i Špegelj. I tada umesto da su ih pohapsili i zaplenili oružje oni su ih pustili,a nama prikazali film na 2. dnevniku. Da su takve slučajeve energično sprečili nebi ni bilo Vukovarske i svih ostalih tragedija.Možda bi se mirno razdružili kao Česi i Slovaci, a mi Srbi nastavili da idemo i dalje na more slobodno bez strepnji. Da je to uradila JNA-danas bi je svi poštovali čak i oni koji je nikada nisu voleli.

Marina

pre 12 godina

Da podsetim sve komentatore presuda u Hagu kaze ZLOCINACKO UDRUZIVANJE RADI PROTERIVANJA SRBA IZ HRVATSKE.
(dejan bg, 19. novembar 2011 16:36)

Samo da podsjetim dejane na presudu Milanu Martiću - na ZLOŠINAČKO UDRUŽIVANJE RADI PROTJERIVANJA HRVATA IZ HRVATSKE Itd...itd...

Mashinovodja

pre 12 godina

A rat inače nije bio greška? Nismo mogli baš nikako drugačije da se razdvojimo nego ratovanjem?
Ma, svi ste mi vi generali stratezi prve klase...

ivan

pre 12 godina

greska je sto smo omogucili da nepismeni partizanski generali vode zemlju!

sve sto ste ucinili na vojnom planu je bila greska!

sve sto je Vasa partija ucionila na politickom i ekonomskom planu je bila greska!

naravno da je bila greska!

zato sada Staljinisticki agitatori za sebe sada govore da predstavljaju 'demokratsko drustvo'

Kubba

pre 12 godina

Damir CRO, 19. novembar 2011 14:33)

Damire, pokusala je tada "trezvena Srbija" 9 marta u Beogradu, ali je ta "ideoloska" vojska izvela tenkove prvo na nas. Ta ista vojska nas je terala pod prisilom u taj bezazleni rat. Mnogi su bezali van Srbije od ludila, a nazalost i stradalo mimo svojih ubedjenja i opredeljenja.
Mnogi ideoloski generali danas sede u Beogradu nekaznjeni i pricaju neke price, kao sto je i ova, bez srama i stida.
Danas u samoj Srbiji jos nije sve zavrseno.

Damire, pozdrav i zdrav mi bio!

Marina

pre 12 godina

"...To je bila taktička pogreška. Trebalo je udarati na druge gradove, a Vukovar bi kad-tad pao", rekao je Rašeta novinaru Hrvatske televizije, povodom obeležavanja 20-godišnjice ulaska JNA u Vukova"....

Vi,generale, niste razumni. Ako tako danas razmišljate,mogu misliti kakve su vam ružne misli bile 91.g. A i vi komentatori koji nemate trunku objektivnosti,a kamoli pijeteta prema sravnjenom gradu i pobijenim zarobljenicima Vukovara,popijte šampanjac za Rašetu i Šljivančanina. Dokle god su oni vaš ponos,nema straha da će vas EU uvući u svoje redove.

mate_hr

pre 12 godina

meni nista nije jasno, godinama citam da je jna branila goloruk srpski narod, a sada po prvi put cujem da je bio cilj neka granica karlobag, karlovac i virovitica...ja raseti nista ne virujem jer se to kosi sa svim sto sam prije saznao na ovom forumu...

a sad malo ozbiljnosti, nije mi jasno da jedan vojnik tipa raseta misli da je mogao zaobici gradove i drzati prostor..tko bi mu u toj situaciji cuvao leđa...to je mislio i milosevic, ali su ga generali odgovorili upravo radi tog razloga tj. prevelikog rizika

pavo DU

pre 12 godina

(nijebitnoime, 19. novembar 2011 20:17)
Legendo u RH su bili demokratski izbori i legalno je izabran hrvatski sabor koji je legalno osnovao Zbor narodne garde, a sve do 25.06.1991 su legalno priznavali i vlasti zajednicke SFRJ. Kada je RH vidila da sa Beogradom nema razgovora taj datum je legalno proglasila nezavisnost. Tako da ne znam o cemu pricas!

General Electric

pre 12 godina

Takticka greska je zapravo bila ne-testiranje IQ-a prilikom upisa na vojnu akademiju sto je ovome liku i njemu slicnima omogucilo da se domognu oficirskih cinova...

Prvi u redu za pasulj

pre 12 godina

Bio sam u vojsci i video sam. Sve te "Rasete" su iz siromasnih porodica, ljudi sa niskim IQ koji ni jednu drugu skolu nisu mogli da zavrse. Nije ni cudo da je rat bio takav, kakav je bio. A i ovo sto sada govori ovaj covek je sigurno cuo u kafani od nekog drugog. On nije sposoban tako nesto da smisli.

DUBA

pre 12 godina

Ništa novo od spodobe koja je godinama živjela od tuđega rada ispranoga mozga tipa (mi smo 5 svjetska sila).Ali činjenica je da smo se mogli raziči ko dobri susjedi bez žrtava,jeli vi uopće znate broj poginulih Srba u ratovima 90-tih? Kad ga saznate zapitajte se ZBOG ČEGA?????!!!!

borac

pre 12 godina

Zbog zastite interesa komunistickih oficira kojima je Tito sve dao zloupotrebljena su patriotska osecanja hiljada mobilisanih srba. U zatvor sa svima njima.

Marko HRVATSKA

pre 12 godina

Prvi put sam na ovoj stranici, i zanimljivo je čitati srbijanske komentare nad događaje u mojoj državi. Možda u Srbiji srbijanskim majkama nitko nije rekao koliki su gubitci same Srbije u pokušaju okupacije Vukovara, pe evo link te ga slobodno pročitatje. Ne vjerujem da će nekom biti jednostavno dok ovo bude čitao!http://www.kigo.hr/tekst/10961.html

Tek tako

pre 12 godina

Da razjasnimo jednu stvar koja se opetovano provlaci kao argument za opravdanost akcije JNA: Zbor narodne garde (ZNG) nije bila nikakva nelegalna niti paravojna formacija. ZNG je od svog prvog dana ustanovljen kao jedna od jedinica unutar postojecih snaga MUP-a RH.

Vipera

pre 12 godina

Iskreno dobro smo prošli obzirom tko nam je krojio kapu. Klasičan JNA oficir staljinističkog tipa, kao, u ostalom i Kadijević, Adžić i društvo. Za takve je Goli otok morao biti uvijek otvoren.
Nije ga ni danas, 20 godina poslije, briga ta ljude, štetu koja je nastala, ne samo u Vukovaru, nego u cijelo ex-YU, nego samo za njegovu ideju i cilj. Ono što je zanimljivo, je da nije ideja oačuvanje SFRJ, kako se tad pričalo, nego Šešeljeva granica, Virovitica- Karlovac - Karlobag. Da li je još nejasno kome, koja je uloga JNA bila? Kakav je psihološko medijski rat vođe, osobito u Srbiji i među Srbima. Pa taj famozni film o Špegelju, priča o leševima 40 djece u vukovarskoj bolnici, sve ste uredno progutali, i nabrušeno krenuli u boj za njihovo carstvo. Mi smo ginuli, a oni imaju novce i status. A najbolji dio je da ovu staljinističku bagru baš nitko ne dira.
Maske su pale, sad još i da progledamo i konačno krenemo naprijed. Rado bih i njega i njegove nadređene vidjela u kakvom zatvoru poput onog u Stajićevu gdje su držali branitelje iz Vukovara. Čisto da vide.

Donald Tisoc

pre 12 godina

Vidim da je cijela bivsa Jugoslavija puna generala nakon bitke i geopoliticara. Ocito je pretjerano igranje Rizika ostavila traga, nazalost u ljudskim zrtvama.