Utorak, 15.11.2011.

22:25

SAD: Na KiM ne duže od potrebnog

U raspravi o Balkanu u Odboru za spoljne poslove američkog Kongresa, iznete različite ocene o krizi na Kosovu, između ostalih i da je podela najbolje rešenje.

Izvor: Tanjug

SAD: Na KiM ne duže od potrebnog IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

isandic

pre 12 godina

Čekaj, napravili najveću vojnu bazu u Evropi, ne plaćaju tu istu zemlju na kojoj je smeštena baza, u nju su stavili sam Bog šta. Preko Kosova se "valja" ko zna koja lova od droge iz Avganistana, koja sigurno i njih kači... I sad kao spominju jednog dana povlačenje. Da, da, znači NIKAD!

martin

pre 12 godina

dragi forumasi,ne znate kud glavom bijete da sastavite kraj sa krajem,ne znate sta cete sutra da jedete i da li cete bez posla da ostanete,ne znate ni gde vam je ni medja,ako uopste imate imanja.ne znate nista,a o visokoj politici,sve znate.ima jedna narodna pesma,koju sam ucio dok sam bio za govedima i kaze u jednom delu.NEMOJ SINE GOVORITI KRIVO NI PO BABU NI PO STRICEVIMA,VEC PO PREVDI BOGA ISTINITOGA.nego se manite politikanstva i kongresa SAD i drugih gluposti,vec da se radi,propadosmo,ljudi.niko nista ne radi.sela nam opustese.

sale

pre 12 godina

moze li mi neko reci sta je ovde izneseno novo a da mi to neznamo, sta je to Amerika izjavila osim da je opet potvrdila nezavisnost Kosova,
znate li vi sto ovde komentarisete da je opcija zamena Mitrovice za Presevo,bujanovac,itd jos gora opcija od sadasnje i da pi Albancima tako pripalo jes vise teritorije nego sto sada imaju.
Zar je moguce da je narod Srbije toliko slep i kratkovid i da misli da na ovaj ili onaj nacin Kosovo moze da se povrati i da je kriv onaj ili ovaj politicar i da ce se stvari promeniti ako Srbiju vodi onaj ili ovaj.
Ima li medju vama onih koje interesuje kako ce i od cega Srbija da zivi u buducnosti i sta da se uradi da narodu bude bolje osim sto su im usta puna izgubljenog Kosova

nedjo

pre 12 godina

Nasi europhili i evropa.
Isao siromah da prosi kraljevu kcerku, po povratku pitaju ga komsije, alo kazi kako je bilo,pa dobro,polovica posla je napravljeno,ja hocu a ne znam hoce li ona.

sale

pre 12 godina

Kongresmeni mogu da pričaju šta god žele i najčešće i pričaju šta god hoće. Moć ne leži u Kongresu već u Administraciji, a ona se samo "pokriva" odlukama Kongresa, ako može, a ako ne, onda upravlja direktno. Krajnji domet lobiranja je uticaj na Kongres, ali postoje prioriteti. Npr. ako je vojno-industrijski kompleks zacrtao u svom srednjeročnom planu određene konflikte na određenim mestima u svetu a pogotovo ako je odlučio da stavi pod čvršću kontrolu (u ruke svojih "večitih dužnika", ili štićenika koji bez njih nemaju nikakve šanse) određene strateške prirodne resurse, lobiranje protiv toga je uzaludno. Suzdržanost predstavnika Administracije da da ikakav pozitivni fidbek srpskim lobistima je vrlo indikativan. Kao što sam već pisao ovde, mislim da u suštini bacamo pare umesto da stavimo jasno do znanja (tajno, naravno) da ćemo u slučaju da se stvari počnu odvijati u našu korist preuzeti dugoročnu obavezu da zaštitimo bilo kakve strateške (sirovinske) interese Amerikanaca na teritoriji koju bismo eventualno dobili natrag, kao i šta su naše opcije ako se ne dogovorimo (nastavak i proširenje strateške saradnje sa Rusijom, slabljenje južnog krila NATO našim izostankom i stacioniranjem Rusa, itd.).

electric_mojo

pre 12 godina

Ameri ce se interesovati za KiM dok velike koorporacije ne kazu da su rude iscrpljene. Posle ce dici sidro a nas ostaviti da se medjusobno sa Albancima koljemo i prebijamo racune, tako da je za Amere win-win situacija:
Eksploatisace rudna bogatstva koja se nepreradjena mere stotinama (ako ne i hiljadama) milijardi evra, i na kraju ce ostaviti zavadjen i ekonomski unisten region.

Hasan

pre 12 godina

Oni koji poznaju nacin rada americkog Kongresa, znaju da je ovaj izvestaj rezultat nekog lobiranja (naravno placenog). Od pokretanja neke ideje na americkom Kongresu pa do ustolicenja te ideje u americkom State Department-u treba proci 5-10 godina. Tek nakon toga predstoji sprovodjenje tih ideja od strane SD, kao suverene institucije u donosenju odluka, pogotovu onih u domenu spoljne politike. Ideja o podeli, ili pak razmeni teritorija je prevazidjena odavno i to predstavlja pustu zelju danasnjih srpskih politicara na vlasti, da bi kako-tako obrazlozili neminovnost priznanja nezavisnosti Kosova. Ovo zadnje je neizbezan uslov za prijedinjenje EZ.

sinsirio

pre 12 godina

@kercova: sećaš li se,pre par meseci je neki američki visoki oficir KFOR-a najavio skoro zatvaranje baze Bondstil zbog ekonomske krize u SAD. Znam da sam tu vest komentarisao na nekom drugom sajtu. Kasnije se pojavio mlaki dmanti američke ambasade (čini mi se), tako da se ne bih kladio na SAD na narednih 100 godina da sam na tvom mestu.

ДуЛе

pre 12 godina

@Mile NS Свака част на коментар,потписујем! Само још да додам за све оне који се жестоко боре за независност КиМ а Срби су и живе у Србији! Ако се држава Србија данас одрекне 130 000 Срба који живе на Косову и аминије етничко чишћење 250 000 Срба,сутра ће се одреће и тебе! Немој се заваравати ако живиш у Београду или Н.Саду,јер држава која не штити своје држављане и народ није држава,и у њој се никада неће лепо живети,оставиће те на цедилу када ти је најтеже! Данас срби са Косова сутра из Н.Пазара и Бујановца а прекосутра и из Београда јер ђаво увек дође по своје!

bucko

pre 12 godina

Koga briga sta se prica na Kongresu-to je za raju.Kosovo sa Bodstilom ne pripada vise ni Srbima ni Albancima -to je bar jasno.Privremeno resenje do narednog svetskog rata.

Dragan

pre 12 godina

"Ja mislim da je problem u Srbiji. Kosovo je priznalo 86 država, a Srbija sada izaziva incidente"

Svi idu da se biju protiv V3 a ti se jedini pravis pametan :)
Svodi se na ovo :)

Njih zanimaju rudna bogatstva i to je to.
Srbija je po kolicini rudnih rezervi 10-ta na svetu (World coal reserves http://en.wikipedia.org/wiki/Coal). Ako se uzme procenat po kvadratnom kilometru teritorije onda smo prvi.

milic d

pre 12 godina

Stabilnost i prosperitet Srbije moze se ostvariti samo uz najtesnju saradnju pre svega sa USA pa tek posle sa EU. Strateski interes Srbije je partnerstvo sa USA i na tome nasa vlada treba vredno da radi. Zanemarivanje nasih odnosa sa najmocnijom zemljom sveta dovelo nas je skoro u bezizlaznu situaciju. Jos nije kasno....

Analticar, i ja kao i svi ostali

pre 12 godina

Pa sto ste iskomplikovali stvari. Mogli ste reci jasno i glasno da su raspravljali pro Srpski lobisti i oni pro Albanski, odnosno predstavnici administracije SAD, a ne da stvarate neku nebulozu,kao da se toboze radi o nekom preokretu u politici SAD prema Kosovu. Najtuznije je kada neko laze samog sebe

Mile NS

pre 12 godina

Amerika je jedan od 4 "stuba" spoljne politike Srbije, kako se to moglo čuti od predstavnika vlasti, a ovo je mišljenje koje se čuje od prekookeanskih "graditelja" tog stuba: "Ja mislim da je problem u Srbiji. Kosovo je priznalo 86 država ( mikronezije, polonezije, džibuti i ostale tačke na planeti, ali UN članice ), a Srbija sada IZAZIVA incidente" ( opet mi krivi ?!), rekla je kongresmenka iz Ohaja ( pazi Ohajo, sa njima kao imamo posebno prijateljske odnose ? ) i dodala da se NE SME zaboraviti da su "Kosovari NAJBOLjI prijatelji Amerike u regionu...". Prema njenim rečima, Kosovo je danas "nezavisna i DEMOKRATSKA država" ?!
- Meni je ovo i više nego dovoljno da bih uzeo "hilti bušilicu" ( čitaj glasački listić ) i srušio taj, i takav stub a "podigao" neki novi sa onima koji nas ovako ne gaze i ponižavaju! Sama izjava kako bi sever Srpskog otetog Kosmeta trebalo trampiti sa uzurpatorima za opet drugi deo Srbije gde ionako nisu u većini je i više nego katastrofalna i ujeda za dušu !!! Ono što mene još više brine koliko Srbi postaju ravnodušni na otimanje Kosmeta a samo to može biti gore od onoga što se dešava. Mislite da ako se odreknemo svoje istorije i korena sve će nam procvetati preko noći ? Ljudi, shvatite, od EU tj. drugog stuba nema ništa, NE ŽELE nas tamo i postavljaće samo još i još uslova! I ako se desi da tamo upadnemo za nekih 7, 8 godina pod uslovom da se do tada ne raspadne, EU će nas pojesti! Ne zanosimo se kako će nam tamo biti sve bajno, kako će plate skočiti 500% ma rintaćete kao i ostatak EU za Nemačku i Francusku koje opet na Kosmet nisu došle radi "zaštite" ljudskih prava nego zbog rudnih bogastava koje NAMA pripada a oni nam otimaju pred nosom! Znate li da na Kosovu ima toliko rudnih bogastava da bi se Srbija ovolika kolika jeste sa poštenim ljudima digla iz pepela! Ovako ne ide, svaki dan otvaranje po 2km koridora 10, most sa jednim pilonom kosta po pola milijarde kako bi bio atrakcija, od plata se jedva prezivljava, pojedinci sede na tri fotelje i uzimaju preko milion mesečno, a Srbi mrtvi ladni ? Šta vam je narode, dokle ćete spavati? Ako ne može biti bolje za našeg života neka bude bolje našoj deci, ili bolje da im ostavimo u nasleđe silne kredite koje ovi uzimaju svakih nedelju dana? Ja sAm ne mogu protiv njih a vas molim nemojte ovako da razmišljate: ma ne moram ja, neko će drugi umesto mene...

bek.im

pre 12 godina

nekome to se ne svidja ali SAD ce ostati na kosovo na neogranicano vreme. Nisu dzaba gradili BONDSTEEL. Jedino kad bi srbski i albanski narod pomirili (ali to je zasada nemoguce), nazalost, kazem opet.

vasilije knezevic

pre 12 godina

Sbija je "na putu"onih koji zele da nesmetano prolaze, Oni se prijatelje sa srpskim neprijateljem ili finije receno antagonistom i Srbija nema izbor,drugi,nego da pokaze zube, Mnogi se protive takvoj ideologijt ali , na kraju, jaki je koriste i raznim podmazivanjima zele dati drugaciju sliku. Srbija je "na putu' i nju treba neutralisati,ukrotiti da sama "dize noge". U tim svojim perverzijama mocni daju razna obecanja da bi ih, na kraju,uskratili. ONI traze oportuniste a njih je,hvala bogu ,na pretek. Srbiji je potreban lider koji se krije negdje ,pozadi,iza svih onih koji zemlju vode u propast.
vasilije, 15 nov.2011

Nenad

pre 12 godina

Amerika je spustila loptu, to se da vrlo lako videti. Za vreme vlasti DSSa i paljenja ambasada, ovakav razgovor se nigde nije mogao videti već se samo ponavljalo - "Kosovo je nezavisno, to je naš stav, ne može se promeniti". Od kada smo ušli ozbiljno u rešavanje problema na Kosovu, umesto samo da ignorišemo situaciju i pravimo molebane, od kada smo počeli da šaljemo prave ljude dole da vrše pregovore i od kada smo prestali da svaki naš stav iznosimo na nasilan način, stvari su se definitivno promenile.

Još jednom - zahvalite Koštunici što je stavljao Kosovo sa strane svih ovih godina dok se nije svet načisto okrenuo protiv nas, zajedno sa onih par albanaca sa Kosova koji su možda i želeli da žive u Srbiji.

Vujadin

pre 12 godina

Nista drugo do isto, decenijsko licemerje od strane Amerike.
Potseticu samo jedne cinjenice: za vlade Milana Panica region je bio na korak od prestanka sukoba. Potpisan je Vensov plan za Republiku Srpsku Krajinu, rat u Bosni nije jos bio poceo, na Kosovu mir. Zavrsilo se tako sto su Ameri svom coveku Panicu izmakli tepih ispod nogu. Oni nisu zeleli da skinu Milosveica (a ni Aliju i Tudjmana) dok se dobro ne zakuva situacija...
Isto je sa Kosovom. Tachiju ne treba sever Kosova, a jos manje tvrde ganice sa Srbijom, a veliko je i pitanje da li bi mu biznis losije isao u autonomnoj pokrajini u kojoj bi opet imao apsolutnu vlast uz pomoc i blagoslov Srpskih politicara koji se daju potkupiti za mnogo manje pare nego Americki. Ali on je Americki covek, i radi kako mu se kaze.
I naravno pustice ga niz vodu kad im vise ne bude trebao.
A sve sto se dole desava je u reziji i po scenariju njegovih nalogodavaca.

euler

pre 12 godina

O Kosovu i Metohiji raspravljaju ljudi koji nikad nisu ni bili tamo. Verujem da gorenavedeni ne znaju KiM da pokažu ni na mapi, a odlučuju o sudbini istog. Kako se ti ljudi nekad ne zapitaju: pa da li je moguće da sam JA toliko bitan u svemu tome, da JA odlučujem o nekoj tamo državici ko zna gde... Ej, ljudi zamislite sebe sad kako diskutujete o tamo nekoj državici Tuvalu u Polineziji, diskutujete o nekoj podeli ili šta ti ja znam, a nikad niste bili tamo, pričali sa tim ljudima, itd... Koji poremećaj celokupnog sistema, ponižavanje svih onih koji žive na KiM.

Milan Jakov

pre 12 godina

Ovo je bitna vest, od Amerike najvise zavisi, dobro je da se cuju i u Kongresu ovakvi tonovi, sada po prvi put pretezno u korist Srbije. Onda se to kuva, kuva i i ide ka najvisim istancama odlucivanja.
Zato je dobro da Srbi stalno pokazuju "gradjansku neposlusnost" mirnim putem prema Kosovu, i prvrzenost matici....ne moraju uvek barikade, ali, na duzi rok, ovom nazovi "demokratskom" taktikom dolazi se do zeljenog cilja.

Citalac

pre 12 godina

Ne znam ko i kakve balanse i debalanse vidi u raspravi. jasno je receno
1. Kosovo je nezavisna drzava i Srbija mora da prizna Kosovo, bez toga nema EU
2. Srbija je kriva za sadasnju neregularnu situaciju
3. Srbi i Albanci sedite i dogovorite se izmedju sebe, u okvirima koje smo postavili
4. Ako se dogovorite o "razmeni", teritorija, mozda ce i to proci ( to je najslozenija opcija).
5. Da ne bi bilo nejasnoca, nase vojno prisustvo ce biti dok mi smatramo potrebnim.
6. Ako nekome i dalje nesto nije jasno, nek jos jednom procita prvih 5 tacaka.
Americka administracija

kercova

pre 12 godina

100% tacna informacija:na kosovu ne duze od potrebnog!
kosovo vec ima svoju vojsku,ulazi u nato,zajednickaa diplomacija kosovo-albanija vec funkcionise,putevi se grade itd.
amerikanci imaju vojne baze u albaniji sledecih 100 godina, i to su dobili besplatno, zato sto su grci hteli previse pa su dobili anarkiste i anarkiju.a vasi politicari i dalje neka gube vreme po hodnicima un.
dodatna objasnjenja ne bi trebalo da bude, ili?

Upoznat o dogadjaima

pre 12 godina

Zar se ameri opet mesaju u unutrasnje poslove njima daleke Srbije. Ako je Den Barton izjavio,
da samo ljudi koji tamo zive mogu da ostvare mir i stabilnost, zasto ste onda priznali Kosovo
o kojem nemate pojma cija je to bila pokrajina. Bilo bi bolje da povucete priznanje Kosova, a
ne da o tome raspravljate godinama i gubite vreme.
Uostalom i domoroci na Havajima zele slobodno ziveti na svojoj zemlji, koju ste im oduzeli,
bez da ste o tome sa njima razgovarali. (Usput: Neki dan bila je o tome emisija na Nemackoj
televiziji).

djuro

pre 12 godina

Ako je ovo izbalansirana rasprava, neka me odmah pregazi tramvaj :). Mozda je nekome izbalansiran *predlog* da se zameni sever Kosova za Presevsku dolinu, ili *zahtev* da se istraze bar neki od najstrasnijih zlocina; meni je to nesto sto bi moralo da se postuje uvek i svuda bez necijeg posebnog zalaganja. Gomila ignoramusa i zlobnika ciji je vrhunac logicke misli da su kosovski Albanci (ne Kosovari) "nasi prijatelji" koje je priznalo 86 zemalja (od kojih su na bar 50 oni sami izvrsili pritisak) i sta tu sad Srbija izaziva nestabilnost podrzavajuci paralelne institucije. Previse je tu zlocinaca koji zasluzuju najtezu robiju za ono sto su uradili samo u ex-YU (da ne ulazim u Irake, Libije, Palestine, Latinske Amerike i slicno) da bih na njih gledao bilo kako osim sa prezirom.

jenkigohome

pre 12 godina

Veoma izbalansirana rasprava,uostalom,kakva se i ocekuje u najvecoj i najmocnijoj demokratiji na svetu.Primetan je izostanak stereotipa iz 90ih o srbima.Albanci,propustili ste svojih 5 minuta naklonosti najmocnije drzave u istoriji,sad je u najmanju ruku egal,a iskreno se nadam da ce stvari da dodju na svoje mesto i da ce Srbija da se vrati na put najboljih odnosa sa Amerikom od svih drzava u regionu,sto je do 90ih i bila,a odakle nas je izbacila najnenarodskija i najnesrbskija vlast u istoriji Srbije,tiranina sa Dedinja.

djuro

pre 12 godina

Ako je ovo izbalansirana rasprava, neka me odmah pregazi tramvaj :). Mozda je nekome izbalansiran *predlog* da se zameni sever Kosova za Presevsku dolinu, ili *zahtev* da se istraze bar neki od najstrasnijih zlocina; meni je to nesto sto bi moralo da se postuje uvek i svuda bez necijeg posebnog zalaganja. Gomila ignoramusa i zlobnika ciji je vrhunac logicke misli da su kosovski Albanci (ne Kosovari) "nasi prijatelji" koje je priznalo 86 zemalja (od kojih su na bar 50 oni sami izvrsili pritisak) i sta tu sad Srbija izaziva nestabilnost podrzavajuci paralelne institucije. Previse je tu zlocinaca koji zasluzuju najtezu robiju za ono sto su uradili samo u ex-YU (da ne ulazim u Irake, Libije, Palestine, Latinske Amerike i slicno) da bih na njih gledao bilo kako osim sa prezirom.

jenkigohome

pre 12 godina

Veoma izbalansirana rasprava,uostalom,kakva se i ocekuje u najvecoj i najmocnijoj demokratiji na svetu.Primetan je izostanak stereotipa iz 90ih o srbima.Albanci,propustili ste svojih 5 minuta naklonosti najmocnije drzave u istoriji,sad je u najmanju ruku egal,a iskreno se nadam da ce stvari da dodju na svoje mesto i da ce Srbija da se vrati na put najboljih odnosa sa Amerikom od svih drzava u regionu,sto je do 90ih i bila,a odakle nas je izbacila najnenarodskija i najnesrbskija vlast u istoriji Srbije,tiranina sa Dedinja.

Upoznat o dogadjaima

pre 12 godina

Zar se ameri opet mesaju u unutrasnje poslove njima daleke Srbije. Ako je Den Barton izjavio,
da samo ljudi koji tamo zive mogu da ostvare mir i stabilnost, zasto ste onda priznali Kosovo
o kojem nemate pojma cija je to bila pokrajina. Bilo bi bolje da povucete priznanje Kosova, a
ne da o tome raspravljate godinama i gubite vreme.
Uostalom i domoroci na Havajima zele slobodno ziveti na svojoj zemlji, koju ste im oduzeli,
bez da ste o tome sa njima razgovarali. (Usput: Neki dan bila je o tome emisija na Nemackoj
televiziji).

Mile NS

pre 12 godina

Amerika je jedan od 4 "stuba" spoljne politike Srbije, kako se to moglo čuti od predstavnika vlasti, a ovo je mišljenje koje se čuje od prekookeanskih "graditelja" tog stuba: "Ja mislim da je problem u Srbiji. Kosovo je priznalo 86 država ( mikronezije, polonezije, džibuti i ostale tačke na planeti, ali UN članice ), a Srbija sada IZAZIVA incidente" ( opet mi krivi ?!), rekla je kongresmenka iz Ohaja ( pazi Ohajo, sa njima kao imamo posebno prijateljske odnose ? ) i dodala da se NE SME zaboraviti da su "Kosovari NAJBOLjI prijatelji Amerike u regionu...". Prema njenim rečima, Kosovo je danas "nezavisna i DEMOKRATSKA država" ?!
- Meni je ovo i više nego dovoljno da bih uzeo "hilti bušilicu" ( čitaj glasački listić ) i srušio taj, i takav stub a "podigao" neki novi sa onima koji nas ovako ne gaze i ponižavaju! Sama izjava kako bi sever Srpskog otetog Kosmeta trebalo trampiti sa uzurpatorima za opet drugi deo Srbije gde ionako nisu u većini je i više nego katastrofalna i ujeda za dušu !!! Ono što mene još više brine koliko Srbi postaju ravnodušni na otimanje Kosmeta a samo to može biti gore od onoga što se dešava. Mislite da ako se odreknemo svoje istorije i korena sve će nam procvetati preko noći ? Ljudi, shvatite, od EU tj. drugog stuba nema ništa, NE ŽELE nas tamo i postavljaće samo još i još uslova! I ako se desi da tamo upadnemo za nekih 7, 8 godina pod uslovom da se do tada ne raspadne, EU će nas pojesti! Ne zanosimo se kako će nam tamo biti sve bajno, kako će plate skočiti 500% ma rintaćete kao i ostatak EU za Nemačku i Francusku koje opet na Kosmet nisu došle radi "zaštite" ljudskih prava nego zbog rudnih bogastava koje NAMA pripada a oni nam otimaju pred nosom! Znate li da na Kosovu ima toliko rudnih bogastava da bi se Srbija ovolika kolika jeste sa poštenim ljudima digla iz pepela! Ovako ne ide, svaki dan otvaranje po 2km koridora 10, most sa jednim pilonom kosta po pola milijarde kako bi bio atrakcija, od plata se jedva prezivljava, pojedinci sede na tri fotelje i uzimaju preko milion mesečno, a Srbi mrtvi ladni ? Šta vam je narode, dokle ćete spavati? Ako ne može biti bolje za našeg života neka bude bolje našoj deci, ili bolje da im ostavimo u nasleđe silne kredite koje ovi uzimaju svakih nedelju dana? Ja sAm ne mogu protiv njih a vas molim nemojte ovako da razmišljate: ma ne moram ja, neko će drugi umesto mene...

Citalac

pre 12 godina

Ne znam ko i kakve balanse i debalanse vidi u raspravi. jasno je receno
1. Kosovo je nezavisna drzava i Srbija mora da prizna Kosovo, bez toga nema EU
2. Srbija je kriva za sadasnju neregularnu situaciju
3. Srbi i Albanci sedite i dogovorite se izmedju sebe, u okvirima koje smo postavili
4. Ako se dogovorite o "razmeni", teritorija, mozda ce i to proci ( to je najslozenija opcija).
5. Da ne bi bilo nejasnoca, nase vojno prisustvo ce biti dok mi smatramo potrebnim.
6. Ako nekome i dalje nesto nije jasno, nek jos jednom procita prvih 5 tacaka.
Americka administracija

Vujadin

pre 12 godina

Nista drugo do isto, decenijsko licemerje od strane Amerike.
Potseticu samo jedne cinjenice: za vlade Milana Panica region je bio na korak od prestanka sukoba. Potpisan je Vensov plan za Republiku Srpsku Krajinu, rat u Bosni nije jos bio poceo, na Kosovu mir. Zavrsilo se tako sto su Ameri svom coveku Panicu izmakli tepih ispod nogu. Oni nisu zeleli da skinu Milosveica (a ni Aliju i Tudjmana) dok se dobro ne zakuva situacija...
Isto je sa Kosovom. Tachiju ne treba sever Kosova, a jos manje tvrde ganice sa Srbijom, a veliko je i pitanje da li bi mu biznis losije isao u autonomnoj pokrajini u kojoj bi opet imao apsolutnu vlast uz pomoc i blagoslov Srpskih politicara koji se daju potkupiti za mnogo manje pare nego Americki. Ali on je Americki covek, i radi kako mu se kaze.
I naravno pustice ga niz vodu kad im vise ne bude trebao.
A sve sto se dole desava je u reziji i po scenariju njegovih nalogodavaca.

euler

pre 12 godina

O Kosovu i Metohiji raspravljaju ljudi koji nikad nisu ni bili tamo. Verujem da gorenavedeni ne znaju KiM da pokažu ni na mapi, a odlučuju o sudbini istog. Kako se ti ljudi nekad ne zapitaju: pa da li je moguće da sam JA toliko bitan u svemu tome, da JA odlučujem o nekoj tamo državici ko zna gde... Ej, ljudi zamislite sebe sad kako diskutujete o tamo nekoj državici Tuvalu u Polineziji, diskutujete o nekoj podeli ili šta ti ja znam, a nikad niste bili tamo, pričali sa tim ljudima, itd... Koji poremećaj celokupnog sistema, ponižavanje svih onih koji žive na KiM.

Analticar, i ja kao i svi ostali

pre 12 godina

Pa sto ste iskomplikovali stvari. Mogli ste reci jasno i glasno da su raspravljali pro Srpski lobisti i oni pro Albanski, odnosno predstavnici administracije SAD, a ne da stvarate neku nebulozu,kao da se toboze radi o nekom preokretu u politici SAD prema Kosovu. Najtuznije je kada neko laze samog sebe

ДуЛе

pre 12 godina

@Mile NS Свака част на коментар,потписујем! Само још да додам за све оне који се жестоко боре за независност КиМ а Срби су и живе у Србији! Ако се држава Србија данас одрекне 130 000 Срба који живе на Косову и аминије етничко чишћење 250 000 Срба,сутра ће се одреће и тебе! Немој се заваравати ако живиш у Београду или Н.Саду,јер држава која не штити своје држављане и народ није држава,и у њој се никада неће лепо живети,оставиће те на цедилу када ти је најтеже! Данас срби са Косова сутра из Н.Пазара и Бујановца а прекосутра и из Београда јер ђаво увек дође по своје!

bucko

pre 12 godina

Koga briga sta se prica na Kongresu-to je za raju.Kosovo sa Bodstilom ne pripada vise ni Srbima ni Albancima -to je bar jasno.Privremeno resenje do narednog svetskog rata.

kercova

pre 12 godina

100% tacna informacija:na kosovu ne duze od potrebnog!
kosovo vec ima svoju vojsku,ulazi u nato,zajednickaa diplomacija kosovo-albanija vec funkcionise,putevi se grade itd.
amerikanci imaju vojne baze u albaniji sledecih 100 godina, i to su dobili besplatno, zato sto su grci hteli previse pa su dobili anarkiste i anarkiju.a vasi politicari i dalje neka gube vreme po hodnicima un.
dodatna objasnjenja ne bi trebalo da bude, ili?

bek.im

pre 12 godina

nekome to se ne svidja ali SAD ce ostati na kosovo na neogranicano vreme. Nisu dzaba gradili BONDSTEEL. Jedino kad bi srbski i albanski narod pomirili (ali to je zasada nemoguce), nazalost, kazem opet.

Milan Jakov

pre 12 godina

Ovo je bitna vest, od Amerike najvise zavisi, dobro je da se cuju i u Kongresu ovakvi tonovi, sada po prvi put pretezno u korist Srbije. Onda se to kuva, kuva i i ide ka najvisim istancama odlucivanja.
Zato je dobro da Srbi stalno pokazuju "gradjansku neposlusnost" mirnim putem prema Kosovu, i prvrzenost matici....ne moraju uvek barikade, ali, na duzi rok, ovom nazovi "demokratskom" taktikom dolazi se do zeljenog cilja.

Nenad

pre 12 godina

Amerika je spustila loptu, to se da vrlo lako videti. Za vreme vlasti DSSa i paljenja ambasada, ovakav razgovor se nigde nije mogao videti već se samo ponavljalo - "Kosovo je nezavisno, to je naš stav, ne može se promeniti". Od kada smo ušli ozbiljno u rešavanje problema na Kosovu, umesto samo da ignorišemo situaciju i pravimo molebane, od kada smo počeli da šaljemo prave ljude dole da vrše pregovore i od kada smo prestali da svaki naš stav iznosimo na nasilan način, stvari su se definitivno promenile.

Još jednom - zahvalite Koštunici što je stavljao Kosovo sa strane svih ovih godina dok se nije svet načisto okrenuo protiv nas, zajedno sa onih par albanaca sa Kosova koji su možda i želeli da žive u Srbiji.

vasilije knezevic

pre 12 godina

Sbija je "na putu"onih koji zele da nesmetano prolaze, Oni se prijatelje sa srpskim neprijateljem ili finije receno antagonistom i Srbija nema izbor,drugi,nego da pokaze zube, Mnogi se protive takvoj ideologijt ali , na kraju, jaki je koriste i raznim podmazivanjima zele dati drugaciju sliku. Srbija je "na putu' i nju treba neutralisati,ukrotiti da sama "dize noge". U tim svojim perverzijama mocni daju razna obecanja da bi ih, na kraju,uskratili. ONI traze oportuniste a njih je,hvala bogu ,na pretek. Srbiji je potreban lider koji se krije negdje ,pozadi,iza svih onih koji zemlju vode u propast.
vasilije, 15 nov.2011

Dragan

pre 12 godina

"Ja mislim da je problem u Srbiji. Kosovo je priznalo 86 država, a Srbija sada izaziva incidente"

Svi idu da se biju protiv V3 a ti se jedini pravis pametan :)
Svodi se na ovo :)

Njih zanimaju rudna bogatstva i to je to.
Srbija je po kolicini rudnih rezervi 10-ta na svetu (World coal reserves http://en.wikipedia.org/wiki/Coal). Ako se uzme procenat po kvadratnom kilometru teritorije onda smo prvi.

milic d

pre 12 godina

Stabilnost i prosperitet Srbije moze se ostvariti samo uz najtesnju saradnju pre svega sa USA pa tek posle sa EU. Strateski interes Srbije je partnerstvo sa USA i na tome nasa vlada treba vredno da radi. Zanemarivanje nasih odnosa sa najmocnijom zemljom sveta dovelo nas je skoro u bezizlaznu situaciju. Jos nije kasno....

electric_mojo

pre 12 godina

Ameri ce se interesovati za KiM dok velike koorporacije ne kazu da su rude iscrpljene. Posle ce dici sidro a nas ostaviti da se medjusobno sa Albancima koljemo i prebijamo racune, tako da je za Amere win-win situacija:
Eksploatisace rudna bogatstva koja se nepreradjena mere stotinama (ako ne i hiljadama) milijardi evra, i na kraju ce ostaviti zavadjen i ekonomski unisten region.

Hasan

pre 12 godina

Oni koji poznaju nacin rada americkog Kongresa, znaju da je ovaj izvestaj rezultat nekog lobiranja (naravno placenog). Od pokretanja neke ideje na americkom Kongresu pa do ustolicenja te ideje u americkom State Department-u treba proci 5-10 godina. Tek nakon toga predstoji sprovodjenje tih ideja od strane SD, kao suverene institucije u donosenju odluka, pogotovu onih u domenu spoljne politike. Ideja o podeli, ili pak razmeni teritorija je prevazidjena odavno i to predstavlja pustu zelju danasnjih srpskih politicara na vlasti, da bi kako-tako obrazlozili neminovnost priznanja nezavisnosti Kosova. Ovo zadnje je neizbezan uslov za prijedinjenje EZ.

sinsirio

pre 12 godina

@kercova: sećaš li se,pre par meseci je neki američki visoki oficir KFOR-a najavio skoro zatvaranje baze Bondstil zbog ekonomske krize u SAD. Znam da sam tu vest komentarisao na nekom drugom sajtu. Kasnije se pojavio mlaki dmanti američke ambasade (čini mi se), tako da se ne bih kladio na SAD na narednih 100 godina da sam na tvom mestu.

sale

pre 12 godina

Kongresmeni mogu da pričaju šta god žele i najčešće i pričaju šta god hoće. Moć ne leži u Kongresu već u Administraciji, a ona se samo "pokriva" odlukama Kongresa, ako može, a ako ne, onda upravlja direktno. Krajnji domet lobiranja je uticaj na Kongres, ali postoje prioriteti. Npr. ako je vojno-industrijski kompleks zacrtao u svom srednjeročnom planu određene konflikte na određenim mestima u svetu a pogotovo ako je odlučio da stavi pod čvršću kontrolu (u ruke svojih "večitih dužnika", ili štićenika koji bez njih nemaju nikakve šanse) određene strateške prirodne resurse, lobiranje protiv toga je uzaludno. Suzdržanost predstavnika Administracije da da ikakav pozitivni fidbek srpskim lobistima je vrlo indikativan. Kao što sam već pisao ovde, mislim da u suštini bacamo pare umesto da stavimo jasno do znanja (tajno, naravno) da ćemo u slučaju da se stvari počnu odvijati u našu korist preuzeti dugoročnu obavezu da zaštitimo bilo kakve strateške (sirovinske) interese Amerikanaca na teritoriji koju bismo eventualno dobili natrag, kao i šta su naše opcije ako se ne dogovorimo (nastavak i proširenje strateške saradnje sa Rusijom, slabljenje južnog krila NATO našim izostankom i stacioniranjem Rusa, itd.).

martin

pre 12 godina

dragi forumasi,ne znate kud glavom bijete da sastavite kraj sa krajem,ne znate sta cete sutra da jedete i da li cete bez posla da ostanete,ne znate ni gde vam je ni medja,ako uopste imate imanja.ne znate nista,a o visokoj politici,sve znate.ima jedna narodna pesma,koju sam ucio dok sam bio za govedima i kaze u jednom delu.NEMOJ SINE GOVORITI KRIVO NI PO BABU NI PO STRICEVIMA,VEC PO PREVDI BOGA ISTINITOGA.nego se manite politikanstva i kongresa SAD i drugih gluposti,vec da se radi,propadosmo,ljudi.niko nista ne radi.sela nam opustese.

sale

pre 12 godina

moze li mi neko reci sta je ovde izneseno novo a da mi to neznamo, sta je to Amerika izjavila osim da je opet potvrdila nezavisnost Kosova,
znate li vi sto ovde komentarisete da je opcija zamena Mitrovice za Presevo,bujanovac,itd jos gora opcija od sadasnje i da pi Albancima tako pripalo jes vise teritorije nego sto sada imaju.
Zar je moguce da je narod Srbije toliko slep i kratkovid i da misli da na ovaj ili onaj nacin Kosovo moze da se povrati i da je kriv onaj ili ovaj politicar i da ce se stvari promeniti ako Srbiju vodi onaj ili ovaj.
Ima li medju vama onih koje interesuje kako ce i od cega Srbija da zivi u buducnosti i sta da se uradi da narodu bude bolje osim sto su im usta puna izgubljenog Kosova

nedjo

pre 12 godina

Nasi europhili i evropa.
Isao siromah da prosi kraljevu kcerku, po povratku pitaju ga komsije, alo kazi kako je bilo,pa dobro,polovica posla je napravljeno,ja hocu a ne znam hoce li ona.

isandic

pre 12 godina

Čekaj, napravili najveću vojnu bazu u Evropi, ne plaćaju tu istu zemlju na kojoj je smeštena baza, u nju su stavili sam Bog šta. Preko Kosova se "valja" ko zna koja lova od droge iz Avganistana, koja sigurno i njih kači... I sad kao spominju jednog dana povlačenje. Da, da, znači NIKAD!

jenkigohome

pre 12 godina

Veoma izbalansirana rasprava,uostalom,kakva se i ocekuje u najvecoj i najmocnijoj demokratiji na svetu.Primetan je izostanak stereotipa iz 90ih o srbima.Albanci,propustili ste svojih 5 minuta naklonosti najmocnije drzave u istoriji,sad je u najmanju ruku egal,a iskreno se nadam da ce stvari da dodju na svoje mesto i da ce Srbija da se vrati na put najboljih odnosa sa Amerikom od svih drzava u regionu,sto je do 90ih i bila,a odakle nas je izbacila najnenarodskija i najnesrbskija vlast u istoriji Srbije,tiranina sa Dedinja.

djuro

pre 12 godina

Ako je ovo izbalansirana rasprava, neka me odmah pregazi tramvaj :). Mozda je nekome izbalansiran *predlog* da se zameni sever Kosova za Presevsku dolinu, ili *zahtev* da se istraze bar neki od najstrasnijih zlocina; meni je to nesto sto bi moralo da se postuje uvek i svuda bez necijeg posebnog zalaganja. Gomila ignoramusa i zlobnika ciji je vrhunac logicke misli da su kosovski Albanci (ne Kosovari) "nasi prijatelji" koje je priznalo 86 zemalja (od kojih su na bar 50 oni sami izvrsili pritisak) i sta tu sad Srbija izaziva nestabilnost podrzavajuci paralelne institucije. Previse je tu zlocinaca koji zasluzuju najtezu robiju za ono sto su uradili samo u ex-YU (da ne ulazim u Irake, Libije, Palestine, Latinske Amerike i slicno) da bih na njih gledao bilo kako osim sa prezirom.

Upoznat o dogadjaima

pre 12 godina

Zar se ameri opet mesaju u unutrasnje poslove njima daleke Srbije. Ako je Den Barton izjavio,
da samo ljudi koji tamo zive mogu da ostvare mir i stabilnost, zasto ste onda priznali Kosovo
o kojem nemate pojma cija je to bila pokrajina. Bilo bi bolje da povucete priznanje Kosova, a
ne da o tome raspravljate godinama i gubite vreme.
Uostalom i domoroci na Havajima zele slobodno ziveti na svojoj zemlji, koju ste im oduzeli,
bez da ste o tome sa njima razgovarali. (Usput: Neki dan bila je o tome emisija na Nemackoj
televiziji).

kercova

pre 12 godina

100% tacna informacija:na kosovu ne duze od potrebnog!
kosovo vec ima svoju vojsku,ulazi u nato,zajednickaa diplomacija kosovo-albanija vec funkcionise,putevi se grade itd.
amerikanci imaju vojne baze u albaniji sledecih 100 godina, i to su dobili besplatno, zato sto su grci hteli previse pa su dobili anarkiste i anarkiju.a vasi politicari i dalje neka gube vreme po hodnicima un.
dodatna objasnjenja ne bi trebalo da bude, ili?

Nenad

pre 12 godina

Amerika je spustila loptu, to se da vrlo lako videti. Za vreme vlasti DSSa i paljenja ambasada, ovakav razgovor se nigde nije mogao videti već se samo ponavljalo - "Kosovo je nezavisno, to je naš stav, ne može se promeniti". Od kada smo ušli ozbiljno u rešavanje problema na Kosovu, umesto samo da ignorišemo situaciju i pravimo molebane, od kada smo počeli da šaljemo prave ljude dole da vrše pregovore i od kada smo prestali da svaki naš stav iznosimo na nasilan način, stvari su se definitivno promenile.

Još jednom - zahvalite Koštunici što je stavljao Kosovo sa strane svih ovih godina dok se nije svet načisto okrenuo protiv nas, zajedno sa onih par albanaca sa Kosova koji su možda i želeli da žive u Srbiji.

Citalac

pre 12 godina

Ne znam ko i kakve balanse i debalanse vidi u raspravi. jasno je receno
1. Kosovo je nezavisna drzava i Srbija mora da prizna Kosovo, bez toga nema EU
2. Srbija je kriva za sadasnju neregularnu situaciju
3. Srbi i Albanci sedite i dogovorite se izmedju sebe, u okvirima koje smo postavili
4. Ako se dogovorite o "razmeni", teritorija, mozda ce i to proci ( to je najslozenija opcija).
5. Da ne bi bilo nejasnoca, nase vojno prisustvo ce biti dok mi smatramo potrebnim.
6. Ako nekome i dalje nesto nije jasno, nek jos jednom procita prvih 5 tacaka.
Americka administracija

Mile NS

pre 12 godina

Amerika je jedan od 4 "stuba" spoljne politike Srbije, kako se to moglo čuti od predstavnika vlasti, a ovo je mišljenje koje se čuje od prekookeanskih "graditelja" tog stuba: "Ja mislim da je problem u Srbiji. Kosovo je priznalo 86 država ( mikronezije, polonezije, džibuti i ostale tačke na planeti, ali UN članice ), a Srbija sada IZAZIVA incidente" ( opet mi krivi ?!), rekla je kongresmenka iz Ohaja ( pazi Ohajo, sa njima kao imamo posebno prijateljske odnose ? ) i dodala da se NE SME zaboraviti da su "Kosovari NAJBOLjI prijatelji Amerike u regionu...". Prema njenim rečima, Kosovo je danas "nezavisna i DEMOKRATSKA država" ?!
- Meni je ovo i više nego dovoljno da bih uzeo "hilti bušilicu" ( čitaj glasački listić ) i srušio taj, i takav stub a "podigao" neki novi sa onima koji nas ovako ne gaze i ponižavaju! Sama izjava kako bi sever Srpskog otetog Kosmeta trebalo trampiti sa uzurpatorima za opet drugi deo Srbije gde ionako nisu u većini je i više nego katastrofalna i ujeda za dušu !!! Ono što mene još više brine koliko Srbi postaju ravnodušni na otimanje Kosmeta a samo to može biti gore od onoga što se dešava. Mislite da ako se odreknemo svoje istorije i korena sve će nam procvetati preko noći ? Ljudi, shvatite, od EU tj. drugog stuba nema ništa, NE ŽELE nas tamo i postavljaće samo još i još uslova! I ako se desi da tamo upadnemo za nekih 7, 8 godina pod uslovom da se do tada ne raspadne, EU će nas pojesti! Ne zanosimo se kako će nam tamo biti sve bajno, kako će plate skočiti 500% ma rintaćete kao i ostatak EU za Nemačku i Francusku koje opet na Kosmet nisu došle radi "zaštite" ljudskih prava nego zbog rudnih bogastava koje NAMA pripada a oni nam otimaju pred nosom! Znate li da na Kosovu ima toliko rudnih bogastava da bi se Srbija ovolika kolika jeste sa poštenim ljudima digla iz pepela! Ovako ne ide, svaki dan otvaranje po 2km koridora 10, most sa jednim pilonom kosta po pola milijarde kako bi bio atrakcija, od plata se jedva prezivljava, pojedinci sede na tri fotelje i uzimaju preko milion mesečno, a Srbi mrtvi ladni ? Šta vam je narode, dokle ćete spavati? Ako ne može biti bolje za našeg života neka bude bolje našoj deci, ili bolje da im ostavimo u nasleđe silne kredite koje ovi uzimaju svakih nedelju dana? Ja sAm ne mogu protiv njih a vas molim nemojte ovako da razmišljate: ma ne moram ja, neko će drugi umesto mene...

milic d

pre 12 godina

Stabilnost i prosperitet Srbije moze se ostvariti samo uz najtesnju saradnju pre svega sa USA pa tek posle sa EU. Strateski interes Srbije je partnerstvo sa USA i na tome nasa vlada treba vredno da radi. Zanemarivanje nasih odnosa sa najmocnijom zemljom sveta dovelo nas je skoro u bezizlaznu situaciju. Jos nije kasno....

bek.im

pre 12 godina

nekome to se ne svidja ali SAD ce ostati na kosovo na neogranicano vreme. Nisu dzaba gradili BONDSTEEL. Jedino kad bi srbski i albanski narod pomirili (ali to je zasada nemoguce), nazalost, kazem opet.

Vujadin

pre 12 godina

Nista drugo do isto, decenijsko licemerje od strane Amerike.
Potseticu samo jedne cinjenice: za vlade Milana Panica region je bio na korak od prestanka sukoba. Potpisan je Vensov plan za Republiku Srpsku Krajinu, rat u Bosni nije jos bio poceo, na Kosovu mir. Zavrsilo se tako sto su Ameri svom coveku Panicu izmakli tepih ispod nogu. Oni nisu zeleli da skinu Milosveica (a ni Aliju i Tudjmana) dok se dobro ne zakuva situacija...
Isto je sa Kosovom. Tachiju ne treba sever Kosova, a jos manje tvrde ganice sa Srbijom, a veliko je i pitanje da li bi mu biznis losije isao u autonomnoj pokrajini u kojoj bi opet imao apsolutnu vlast uz pomoc i blagoslov Srpskih politicara koji se daju potkupiti za mnogo manje pare nego Americki. Ali on je Americki covek, i radi kako mu se kaze.
I naravno pustice ga niz vodu kad im vise ne bude trebao.
A sve sto se dole desava je u reziji i po scenariju njegovih nalogodavaca.

Milan Jakov

pre 12 godina

Ovo je bitna vest, od Amerike najvise zavisi, dobro je da se cuju i u Kongresu ovakvi tonovi, sada po prvi put pretezno u korist Srbije. Onda se to kuva, kuva i i ide ka najvisim istancama odlucivanja.
Zato je dobro da Srbi stalno pokazuju "gradjansku neposlusnost" mirnim putem prema Kosovu, i prvrzenost matici....ne moraju uvek barikade, ali, na duzi rok, ovom nazovi "demokratskom" taktikom dolazi se do zeljenog cilja.

Hasan

pre 12 godina

Oni koji poznaju nacin rada americkog Kongresa, znaju da je ovaj izvestaj rezultat nekog lobiranja (naravno placenog). Od pokretanja neke ideje na americkom Kongresu pa do ustolicenja te ideje u americkom State Department-u treba proci 5-10 godina. Tek nakon toga predstoji sprovodjenje tih ideja od strane SD, kao suverene institucije u donosenju odluka, pogotovu onih u domenu spoljne politike. Ideja o podeli, ili pak razmeni teritorija je prevazidjena odavno i to predstavlja pustu zelju danasnjih srpskih politicara na vlasti, da bi kako-tako obrazlozili neminovnost priznanja nezavisnosti Kosova. Ovo zadnje je neizbezan uslov za prijedinjenje EZ.

vasilije knezevic

pre 12 godina

Sbija je "na putu"onih koji zele da nesmetano prolaze, Oni se prijatelje sa srpskim neprijateljem ili finije receno antagonistom i Srbija nema izbor,drugi,nego da pokaze zube, Mnogi se protive takvoj ideologijt ali , na kraju, jaki je koriste i raznim podmazivanjima zele dati drugaciju sliku. Srbija je "na putu' i nju treba neutralisati,ukrotiti da sama "dize noge". U tim svojim perverzijama mocni daju razna obecanja da bi ih, na kraju,uskratili. ONI traze oportuniste a njih je,hvala bogu ,na pretek. Srbiji je potreban lider koji se krije negdje ,pozadi,iza svih onih koji zemlju vode u propast.
vasilije, 15 nov.2011

euler

pre 12 godina

O Kosovu i Metohiji raspravljaju ljudi koji nikad nisu ni bili tamo. Verujem da gorenavedeni ne znaju KiM da pokažu ni na mapi, a odlučuju o sudbini istog. Kako se ti ljudi nekad ne zapitaju: pa da li je moguće da sam JA toliko bitan u svemu tome, da JA odlučujem o nekoj tamo državici ko zna gde... Ej, ljudi zamislite sebe sad kako diskutujete o tamo nekoj državici Tuvalu u Polineziji, diskutujete o nekoj podeli ili šta ti ja znam, a nikad niste bili tamo, pričali sa tim ljudima, itd... Koji poremećaj celokupnog sistema, ponižavanje svih onih koji žive na KiM.

Dragan

pre 12 godina

"Ja mislim da je problem u Srbiji. Kosovo je priznalo 86 država, a Srbija sada izaziva incidente"

Svi idu da se biju protiv V3 a ti se jedini pravis pametan :)
Svodi se na ovo :)

Njih zanimaju rudna bogatstva i to je to.
Srbija je po kolicini rudnih rezervi 10-ta na svetu (World coal reserves http://en.wikipedia.org/wiki/Coal). Ako se uzme procenat po kvadratnom kilometru teritorije onda smo prvi.

bucko

pre 12 godina

Koga briga sta se prica na Kongresu-to je za raju.Kosovo sa Bodstilom ne pripada vise ni Srbima ni Albancima -to je bar jasno.Privremeno resenje do narednog svetskog rata.

electric_mojo

pre 12 godina

Ameri ce se interesovati za KiM dok velike koorporacije ne kazu da su rude iscrpljene. Posle ce dici sidro a nas ostaviti da se medjusobno sa Albancima koljemo i prebijamo racune, tako da je za Amere win-win situacija:
Eksploatisace rudna bogatstva koja se nepreradjena mere stotinama (ako ne i hiljadama) milijardi evra, i na kraju ce ostaviti zavadjen i ekonomski unisten region.

ДуЛе

pre 12 godina

@Mile NS Свака част на коментар,потписујем! Само још да додам за све оне који се жестоко боре за независност КиМ а Срби су и живе у Србији! Ако се држава Србија данас одрекне 130 000 Срба који живе на Косову и аминије етничко чишћење 250 000 Срба,сутра ће се одреће и тебе! Немој се заваравати ако живиш у Београду или Н.Саду,јер држава која не штити своје држављане и народ није држава,и у њој се никада неће лепо живети,оставиће те на цедилу када ти је најтеже! Данас срби са Косова сутра из Н.Пазара и Бујановца а прекосутра и из Београда јер ђаво увек дође по своје!

Analticar, i ja kao i svi ostali

pre 12 godina

Pa sto ste iskomplikovali stvari. Mogli ste reci jasno i glasno da su raspravljali pro Srpski lobisti i oni pro Albanski, odnosno predstavnici administracije SAD, a ne da stvarate neku nebulozu,kao da se toboze radi o nekom preokretu u politici SAD prema Kosovu. Najtuznije je kada neko laze samog sebe

nedjo

pre 12 godina

Nasi europhili i evropa.
Isao siromah da prosi kraljevu kcerku, po povratku pitaju ga komsije, alo kazi kako je bilo,pa dobro,polovica posla je napravljeno,ja hocu a ne znam hoce li ona.

sinsirio

pre 12 godina

@kercova: sećaš li se,pre par meseci je neki američki visoki oficir KFOR-a najavio skoro zatvaranje baze Bondstil zbog ekonomske krize u SAD. Znam da sam tu vest komentarisao na nekom drugom sajtu. Kasnije se pojavio mlaki dmanti američke ambasade (čini mi se), tako da se ne bih kladio na SAD na narednih 100 godina da sam na tvom mestu.

sale

pre 12 godina

moze li mi neko reci sta je ovde izneseno novo a da mi to neznamo, sta je to Amerika izjavila osim da je opet potvrdila nezavisnost Kosova,
znate li vi sto ovde komentarisete da je opcija zamena Mitrovice za Presevo,bujanovac,itd jos gora opcija od sadasnje i da pi Albancima tako pripalo jes vise teritorije nego sto sada imaju.
Zar je moguce da je narod Srbije toliko slep i kratkovid i da misli da na ovaj ili onaj nacin Kosovo moze da se povrati i da je kriv onaj ili ovaj politicar i da ce se stvari promeniti ako Srbiju vodi onaj ili ovaj.
Ima li medju vama onih koje interesuje kako ce i od cega Srbija da zivi u buducnosti i sta da se uradi da narodu bude bolje osim sto su im usta puna izgubljenog Kosova

isandic

pre 12 godina

Čekaj, napravili najveću vojnu bazu u Evropi, ne plaćaju tu istu zemlju na kojoj je smeštena baza, u nju su stavili sam Bog šta. Preko Kosova se "valja" ko zna koja lova od droge iz Avganistana, koja sigurno i njih kači... I sad kao spominju jednog dana povlačenje. Da, da, znači NIKAD!

sale

pre 12 godina

Kongresmeni mogu da pričaju šta god žele i najčešće i pričaju šta god hoće. Moć ne leži u Kongresu već u Administraciji, a ona se samo "pokriva" odlukama Kongresa, ako može, a ako ne, onda upravlja direktno. Krajnji domet lobiranja je uticaj na Kongres, ali postoje prioriteti. Npr. ako je vojno-industrijski kompleks zacrtao u svom srednjeročnom planu određene konflikte na određenim mestima u svetu a pogotovo ako je odlučio da stavi pod čvršću kontrolu (u ruke svojih "večitih dužnika", ili štićenika koji bez njih nemaju nikakve šanse) određene strateške prirodne resurse, lobiranje protiv toga je uzaludno. Suzdržanost predstavnika Administracije da da ikakav pozitivni fidbek srpskim lobistima je vrlo indikativan. Kao što sam već pisao ovde, mislim da u suštini bacamo pare umesto da stavimo jasno do znanja (tajno, naravno) da ćemo u slučaju da se stvari počnu odvijati u našu korist preuzeti dugoročnu obavezu da zaštitimo bilo kakve strateške (sirovinske) interese Amerikanaca na teritoriji koju bismo eventualno dobili natrag, kao i šta su naše opcije ako se ne dogovorimo (nastavak i proširenje strateške saradnje sa Rusijom, slabljenje južnog krila NATO našim izostankom i stacioniranjem Rusa, itd.).

martin

pre 12 godina

dragi forumasi,ne znate kud glavom bijete da sastavite kraj sa krajem,ne znate sta cete sutra da jedete i da li cete bez posla da ostanete,ne znate ni gde vam je ni medja,ako uopste imate imanja.ne znate nista,a o visokoj politici,sve znate.ima jedna narodna pesma,koju sam ucio dok sam bio za govedima i kaze u jednom delu.NEMOJ SINE GOVORITI KRIVO NI PO BABU NI PO STRICEVIMA,VEC PO PREVDI BOGA ISTINITOGA.nego se manite politikanstva i kongresa SAD i drugih gluposti,vec da se radi,propadosmo,ljudi.niko nista ne radi.sela nam opustese.