Nedelja, 13.11.2011.

14:35

Škundrić: Rusi zaveli red u NIS-u

Naftna industrija Srbije (NIS) plaćaće veću naknadu za vađenje nafte i gasa po završetku ulaganja u rekonstrukciju rafinerije u Pančevu, krajem 2012. godine.

Izvor: Beta

Škundriæ: Rusi zaveli red u NIS-u IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Alex

pre 12 godina

@Lala iz Banata

Čim moraju da pribegavaju takvim sredstvima, jasno je kakva je situacija. :)

Rusi su toliko "uveli red" u Rafineriju Pančevo, da ne puštaju ni inspektore iz Ministarstva u krug fabrike, koji, uzgred, dolaze samo kad je situacija ravna ekološkoj katastrofi. Tako je bilo i poslednji put kada je kancerogeni benzen bio 200 PUTA veći u odnosu na dozvoljenu vrednost (tačnije, merač nije mogao da izmeri maksimum, jer je bio van opsega!), kao i razna druga otrovna jedinjenja.
Na sastanku u opštini je rukovodstvo Rafinerije reklo da nije bilo ispuštanja nikakvih materija u toku noći, iako je očigledno da jeste, a ne daju nikome da proveri! Popričajte sa nekim ko radi u Rafineriji i sve će vam biti jasno.

peric

pre 12 godina

Pitanje je zasto SPS/DS/SPO i drugi nisu zaveli red u nisu i imali 150 mil evra profiata godisnje. Gde su otisle te pare. Ko ce da nadoknadi gradjanima gubitak u akcijama koje su prodate OCIGLEDNO nekoliko puta ispod cene. Po tom osnovu drzava to jest partije, duguju gradjanima vise nego za restituciju. A o tome da je Skundric jos tu a ne u zatvoru za stvari iz proslog veka, vise govori od demokratama nego SPS-u. Posto se radi o prevari i stetnim ugovorima, predlazem da se dug gradjanima naplati iz licne imovine onih koji su potpisali te ugovore.

Andrija

pre 12 godina

@sumorni, Sasa Jokic
Prebacujete se na druge teme, ne odgovarate na konkretne cinjenice. Ko govori o uvozu i izvozu? Ja pricam o privatizacijama u Srbiji.
Prvo, vi stvarno smatrate da 400 miliona evra sa 560 miliona investicija (skoro malijarda evra) malo za 51% akcija NIS-a? Ja sam siguran da nije, pogotovo za NIS kakav je bio u vreme prodaje, sa polu-srusenom rafinerijom, sa dugovima(koji u ovom slucaju nisu otpisani Rusima kao Amerikancima) i u jeku ekonomske krize. Drugo, mozda ste culi da je neko drugi nudio vise para za NIS? Naravno da nije!
Jokicu, koliko je to znacajno ju es stil punio budzet Srbije? NIS puni 13% tog budzeta.
DIN? Kao prvo, DIN je postojala mnogo pre Smiljka Kostica, kakva glupost... Kad vec pricamo o tome koliko je koja privatizacija postena, dajte da ne preskacemo preko toga DA JE FABRIKA BOMBARDOVANA JER JE BILA KONKURENCIJA FILIP MORISU! Dakle, vi odobravate to sto su Amerikanci rusili fabriku da bi se resili konkurencije i kupili je potom budzasto??? Vi kojima je to u redu dajete posle sud o tome koja je privatizacija i investitor posten a koji ne? Dobro nama ide pored takvih kao sto vas dvojica.
Ti sto ti imas super babu furaj njoj tu tvoju maglu, a moja istina nije demagogija.

sasa jokic

pre 12 godina

****
U zelezaru Smederevo je ulozeno 600 miliona dolara davnih sedamdesetih, i cilj je bio da se snabdeva trziste SFRJ.
Zelezara Smederevo je upropastena od strane komunista iz SPS-a, peci su ugasene, fabrika je bankrotirala, Smederevo kao grad je umro! U fabrici je Dusan Matkovic sadio pecurke, eto to je bi Sartid pre privatizacije.
US Stil je kupio zelezaru, upalio obe peci, oziveo grad Smederevo, krenuo da izvozi celik i cinio je skoro poloviu izvoza Srbije i znacajno punio budzet Srbije! Zbog globalne krize obzirom da je poklekla kompletna gradjevinska industrija opala je potraznja za ovim sirovinama u celom svetu i zato je proizvodnja u krizi!
Duvanska Industrija Nis, to je bila fabrika za punjenje dzepova Smiljka Kostica i SPS-a. Imali su monopol na trzistu Srbije, i zmurili su na sverc cigareta oraganizovan od strane Jovice Stanisica i Mire Markovic, svima je bilo lepo, sem budzetu i gradjanima Srbije. Filip Moris je kupio fabriku i oziveo je grad Nis.
Gaspromu je poklonjen NIS, otpustili su 2000 zaposlenih, dobili monopol na prodaju goriva i zato imamo najskuplje i naj nekvalitetnije gorivo u regionu! Na sva rukovodeca mesta doveli su Ruse koji se izivljavaju na zaposlenima. U prvoj godini ostvarili su profit od 300 miliona Eura, a platili su NIS 400 miliona?! Neplacaju koncesije na vadjenje nafte i gasa, znaci ostecuju budzet Srbije za stotine miliona Eura godisnje!!!
O cemu Ti covece pricas, i gde Ti zivis?! Pa koja se zemlja u istoriji usrecila sa Rusima, gde god su bili najveca beda. Pitaj Cehe, Poljake i Madjare kako im je lepo bilo!

Сава

pre 12 godina

Рудна рента у Аустралији је, ако се не варам, 30%. Аустралија скоро све извози у Кину.

sumorni

pre 12 godina

@Andrija

***
Na primer sa ovim: Ko je v eći neto izvoznik, Sartid ili NIS? Zašto Rusi nisu uzeli Sartid, pošto od naftne kompanije i moja baba ume da napravi profitabilno preduzeće.

Da ti malo pomognem - NIS su uzeli Rusi da bi nam prodavali SVOJU naftu i SVOJE gorivo, dok Sartid izvozi NAŠE limove i proizvode od metala.

Kao backup - sa kojom zemljom imamo najveći trgovinski defisit? Sa Rusijom, dabome, i to zbog energenata u koje spada i nafta i njeni derivati.

Konačno poredjenje - Sartid zaradjuje od drugih, jer izvozi, NIS zaradjuje na nama, jer uvozi.

Ende.

Stvarno misliš da naivčinama valjaš tu demagogiju?

Andrija

pre 12 godina

Kako vas bre nije sramota? Pogledajte sta uradise od Sartida, od Duvanske industrije, cementare u Beocinu!
Vi sto pisete ove bljuvotine od komentara ili ne umete da saberete 2 i 2 ili se jednostavno plasite da pogledate istini u oci.
U izgradnju Sartida je ulozeno 600 miliona dolara, ta zelezara je drzala u zivotu ceo smederevski okrug, pa i sire, a "prodat" je Amerikancima (kao i jos 5 nezavisnih firmi!)za 23 miliona dolara i to BEZ DUGA, KOJI JE PAO NA TERET PORESKIH OBVEZNIKA TJ VAS. Onda su nasi dobri investitori otpustili pola radnika, ostatak tretirali kao stoku, i na kraju-propali! A jedino sto povodom ove srpske nesrece mozemo da procitamo u novinama jeste-"moramo zadrzati ju es stil u srbiji"!?!
Duvansku industriju Nis, Amerikanci su prvo srusili u bombardovanju (jer je bila konkurencija Filip Morisu), a onda je isti taj Filip Moris kupio tu nesrecnu fabriku, pootpustao radnike i zavrsio posao! Blago nama sa nasim milosrdnim investitorima!
A 51% NIS-a, dakle pola, je prodato za oko milijardu evra (ne dolara!), dobijamo remont stradale rafinerije, najuspesnije preduzece u Srbiji koje je ostalo srpsko, ni jedan jedini otkaz, placa porez od preko 80 milijardi dinara, sto cini 13% ukupnog drzavnog budzeta Srbije, ulaze u istrazivanja i otvara nova radna mesta, siri se u EU i region i na kraju-i dalje ne valja!?
Ne dajte se zavarati ljudi, napravite prosta poredjenja, nemojte samo gutati ono sto mediji serviraju!

MILO

pre 12 godina

Žao mi je što svi komentatori, pricaju istu pricu i to iz dana u dan.
NIS nikad nije bio gubitaš, i to je lepa igra Velikog Investitora.
NIS je imao 17 000 zaposlenih, sada ne znam, došlo je mnogo Rusa- i treba.
Bar još hiljadu starih radnika NISa su nemapirani, sa minimalnim primanjima, i od kraja 2012, sledi im otkaz.
Nigde u svetu nijedan Ugovor ne može da zalazi u licnu imovinu a to su akcije. Država može svoj deo akcija da da za nove poslove- ili pokloni Rusima, ali ne ono što svaki pojedinac poseduje.
A ako doticni "LOL" misli da je sve ovo jako dobro, onda je i on deo onih koji su odgovorni za ovakav posao-ravan veleizdaji. I tu je tacka.

sasa jokic

pre 12 godina

Tacno je da su Rusi zaveli red u NIS, kao sto je tacno da bi to na mnogo kvalitetniji nacin uradila bilo koja druga svetska kompanija, koja bi usput za NIS platila barem tri puta vise da je bilo tendera.
Nadam se da ce Kostunica za ovo odgovarati kao sto danas Timosenkova odgovara u Ukrajini!
Da bi se to desilo Srbija ce morati da dotera pravosudje do nivoa da potpisi na peticiji od strane dinosaurusa iz SANU i crkve nece biti prepreka da se neko privede na saslusanje!

Orwell

pre 12 godina

Mi smo stvarno zemlja paradoksa. Ovaj covek je verovatno najnepopularniji politicar u zemlji, a ubedljivo je najvise uradio. Ukoliko sam dobro pratio sva desavanja u Srbiji, u energetski sektor je investirano duplo vise nego u sve ostalo, a investitori pored Rusa su i Kinezi, Italijani, Kanadjani, Francuzi i koliko vidim sada se potpisuje ugovor i sa Nemackim gigantom RWE. Samo posmatram cinjenice i pitam se sta je uradjeno po pitanju drugih strateskih resursa Srbije, kao sto su poljoprivreda, preradjivacka industrija, telekomunikacije itd. Ovi ostali imam utisak da vise brinu o licnom imidzu i interesu, a manje o tome da treba nesto i da se radi.
Pozdrav za sve one koji cute i rade, umesto sto galame o tome sta bi i kako trebalo da se radi.

LILO

pre 12 godina

@LILA
Jel citate ili pamtite selektivno? Nije receno da se dividende nece isplacivati, vec da ce DEO dividendi biti isplacen a ostalo reinvestirano.
Dalje, u NISu je radilo 12.000 radnika, a danas radi nesto manje od 10, sto SVAKAKO NIJE 50%. Tih nepunih 20% je dobilo najvece otpremnine koje su ikad davane u Srbiji, i ne mogu da kazem da mi je zao tih rodjaka i komsija raznih "rukovodioca"-sjajno su prosli, bolje nego sto su mogli i da sanjaju.
Ako niste znali, u medjunarodnom pravu medju-drzavni ugovor ima snagu zakona, a zakoni medjunarodne zajednice su iznad unutrasnjeg prava. Zasto bi ugovor sa Rusima bio izuzetak? Pogotovu ako imamo u vidu da je to jedini investitor koji radi u ovoj zemji i od cijeg ce poslovanja gradjani Srbije imati neposrednu korist? Ko je kriv ovoj nesposobnoj vlasti koja se setila da poveca rudnu rentu tek kad je NIS pod novim rukovodstvom poceo da ostvaruje profit?
***

Helga

pre 12 godina

Kako logoraski zvuci "zaveli red"!
Dakle, ako novi vlasnik od gubitasa pretvori preduzece u uspesnu kompaniju, a jos ako je novi vlasnik Rus, sigurno necemo citati naslove tipa "NIS pretvoren u jedno od najuspesnijih preduzeca u ist. Evropi".
Hvala Bogu pa imamo makar ovu jednu uspesnu privatizaciju u Srbiji.

No Pasaran

pre 12 godina

Руси могу да уведу дисциплину,смање број радника итд. а ми не можемо,зашто?Јер су руководиоци корумпирани,власт наравно и мисле само на себе и брзо богаћење а знају да због лошег правосуђа неће одговарати,а исплати се и лежати у затвору мало зарад великог новцатко и јасно.

KK SLEDECA SEZONA

pre 12 godina

"To znači dalje zapošljavanja ne samo naftnog sektora, nego i pratećih, koji rade na kapitalnom remontu i pružaju usluge", kazao je on.

Kakav demagog, a trenutno u NIS-u pocinje period najvecih otpustanja radnika bez socjalnog programa.

devit

pre 12 godina

Kako ga nije bar SRAMOTAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!......
On je bio Ministar,kada je NIS proizvodio skup i los benzin i enormne gubitke,kao sto to cini danas Srbijagas kada je on savetnik za energetiku!!!!!!!!!!!
Druze Tito,skrenusmo sa puta;
Sad nas je@ i Kurta i Murta!!!!!!!!!!!!!!!!

ko nas hlebom, mi njega kamenom

pre 12 godina

Ma svaka njima cast-od nicega sa velikim potencijalom, u rekordnom roku su napravili najuspesniju srpsku kompaniju. I to sve radeci po propisima i zakonu, bez i jednog jedinog otkaza, i uz remont bombardovane rafinerije koja ce postati najmodernija u ovom delu Evrope. Osim toga, prva su srpska drzavna firma koja siri poslovanje u EU, i time nam je pruzena prilika da osim nafte, srpski proizvodi izadju i na trziste Rumunije, kao i zemalja u regionu. Ulazu u istrazivanja, otvaraju nova radna mesta...
A za uzvrat ih na svakom cosku poplicu i pljuju, sto po naredjenju, sto zbog cene goriva koju je odredila ova lopovska vlast!

LILA

pre 12 godina

Sramota, Škundric! Dividende se ne ce isplacivati, predviđeno kupoprodajnim ugovorom. Da li je iko od vas cuo šta su akcije i berza?
Sramota ponovo, Rusi su napravili veliki profit, vecom eksploatacijom naše nafte, smanjenjem zaposlenih za 50%, a sa druge strane dajete investitorim a po 10 000eura za svako radno mesto.
I ponovo, Sramota, ništa ne sme da se menja do 2012 god. Ugušite i Pancevo i Beograd, da bi tako pametni strani investitor, napravio što veci profit, 3%, rudna renta!

sašo

pre 12 godina

ne pravi se pametan tako bi i ja zaveo red,otpustis 30% radnika,smanjiš troškove,država te favorizuje,benzin najskuplji u evropi i ti mi rasipaš neku pamet!Stidi se na rečima koje si reko!

Andrija

pre 12 godina

Kako vas bre nije sramota? Pogledajte sta uradise od Sartida, od Duvanske industrije, cementare u Beocinu!
Vi sto pisete ove bljuvotine od komentara ili ne umete da saberete 2 i 2 ili se jednostavno plasite da pogledate istini u oci.
U izgradnju Sartida je ulozeno 600 miliona dolara, ta zelezara je drzala u zivotu ceo smederevski okrug, pa i sire, a "prodat" je Amerikancima (kao i jos 5 nezavisnih firmi!)za 23 miliona dolara i to BEZ DUGA, KOJI JE PAO NA TERET PORESKIH OBVEZNIKA TJ VAS. Onda su nasi dobri investitori otpustili pola radnika, ostatak tretirali kao stoku, i na kraju-propali! A jedino sto povodom ove srpske nesrece mozemo da procitamo u novinama jeste-"moramo zadrzati ju es stil u srbiji"!?!
Duvansku industriju Nis, Amerikanci su prvo srusili u bombardovanju (jer je bila konkurencija Filip Morisu), a onda je isti taj Filip Moris kupio tu nesrecnu fabriku, pootpustao radnike i zavrsio posao! Blago nama sa nasim milosrdnim investitorima!
A 51% NIS-a, dakle pola, je prodato za oko milijardu evra (ne dolara!), dobijamo remont stradale rafinerije, najuspesnije preduzece u Srbiji koje je ostalo srpsko, ni jedan jedini otkaz, placa porez od preko 80 milijardi dinara, sto cini 13% ukupnog drzavnog budzeta Srbije, ulaze u istrazivanja i otvara nova radna mesta, siri se u EU i region i na kraju-i dalje ne valja!?
Ne dajte se zavarati ljudi, napravite prosta poredjenja, nemojte samo gutati ono sto mediji serviraju!

ko nas hlebom, mi njega kamenom

pre 12 godina

Ma svaka njima cast-od nicega sa velikim potencijalom, u rekordnom roku su napravili najuspesniju srpsku kompaniju. I to sve radeci po propisima i zakonu, bez i jednog jedinog otkaza, i uz remont bombardovane rafinerije koja ce postati najmodernija u ovom delu Evrope. Osim toga, prva su srpska drzavna firma koja siri poslovanje u EU, i time nam je pruzena prilika da osim nafte, srpski proizvodi izadju i na trziste Rumunije, kao i zemalja u regionu. Ulazu u istrazivanja, otvaraju nova radna mesta...
A za uzvrat ih na svakom cosku poplicu i pljuju, sto po naredjenju, sto zbog cene goriva koju je odredila ova lopovska vlast!

Helga

pre 12 godina

Kako logoraski zvuci "zaveli red"!
Dakle, ako novi vlasnik od gubitasa pretvori preduzece u uspesnu kompaniju, a jos ako je novi vlasnik Rus, sigurno necemo citati naslove tipa "NIS pretvoren u jedno od najuspesnijih preduzeca u ist. Evropi".
Hvala Bogu pa imamo makar ovu jednu uspesnu privatizaciju u Srbiji.

LILO

pre 12 godina

@LILA
Jel citate ili pamtite selektivno? Nije receno da se dividende nece isplacivati, vec da ce DEO dividendi biti isplacen a ostalo reinvestirano.
Dalje, u NISu je radilo 12.000 radnika, a danas radi nesto manje od 10, sto SVAKAKO NIJE 50%. Tih nepunih 20% je dobilo najvece otpremnine koje su ikad davane u Srbiji, i ne mogu da kazem da mi je zao tih rodjaka i komsija raznih "rukovodioca"-sjajno su prosli, bolje nego sto su mogli i da sanjaju.
Ako niste znali, u medjunarodnom pravu medju-drzavni ugovor ima snagu zakona, a zakoni medjunarodne zajednice su iznad unutrasnjeg prava. Zasto bi ugovor sa Rusima bio izuzetak? Pogotovu ako imamo u vidu da je to jedini investitor koji radi u ovoj zemji i od cijeg ce poslovanja gradjani Srbije imati neposrednu korist? Ko je kriv ovoj nesposobnoj vlasti koja se setila da poveca rudnu rentu tek kad je NIS pod novim rukovodstvom poceo da ostvaruje profit?
***

sašo

pre 12 godina

ne pravi se pametan tako bi i ja zaveo red,otpustis 30% radnika,smanjiš troškove,država te favorizuje,benzin najskuplji u evropi i ti mi rasipaš neku pamet!Stidi se na rečima koje si reko!

No Pasaran

pre 12 godina

Руси могу да уведу дисциплину,смање број радника итд. а ми не можемо,зашто?Јер су руководиоци корумпирани,власт наравно и мисле само на себе и брзо богаћење а знају да због лошег правосуђа неће одговарати,а исплати се и лежати у затвору мало зарад великог новцатко и јасно.

LILA

pre 12 godina

Sramota, Škundric! Dividende se ne ce isplacivati, predviđeno kupoprodajnim ugovorom. Da li je iko od vas cuo šta su akcije i berza?
Sramota ponovo, Rusi su napravili veliki profit, vecom eksploatacijom naše nafte, smanjenjem zaposlenih za 50%, a sa druge strane dajete investitorim a po 10 000eura za svako radno mesto.
I ponovo, Sramota, ništa ne sme da se menja do 2012 god. Ugušite i Pancevo i Beograd, da bi tako pametni strani investitor, napravio što veci profit, 3%, rudna renta!

KK SLEDECA SEZONA

pre 12 godina

"To znači dalje zapošljavanja ne samo naftnog sektora, nego i pratećih, koji rade na kapitalnom remontu i pružaju usluge", kazao je on.

Kakav demagog, a trenutno u NIS-u pocinje period najvecih otpustanja radnika bez socjalnog programa.

Andrija

pre 12 godina

@sumorni, Sasa Jokic
Prebacujete se na druge teme, ne odgovarate na konkretne cinjenice. Ko govori o uvozu i izvozu? Ja pricam o privatizacijama u Srbiji.
Prvo, vi stvarno smatrate da 400 miliona evra sa 560 miliona investicija (skoro malijarda evra) malo za 51% akcija NIS-a? Ja sam siguran da nije, pogotovo za NIS kakav je bio u vreme prodaje, sa polu-srusenom rafinerijom, sa dugovima(koji u ovom slucaju nisu otpisani Rusima kao Amerikancima) i u jeku ekonomske krize. Drugo, mozda ste culi da je neko drugi nudio vise para za NIS? Naravno da nije!
Jokicu, koliko je to znacajno ju es stil punio budzet Srbije? NIS puni 13% tog budzeta.
DIN? Kao prvo, DIN je postojala mnogo pre Smiljka Kostica, kakva glupost... Kad vec pricamo o tome koliko je koja privatizacija postena, dajte da ne preskacemo preko toga DA JE FABRIKA BOMBARDOVANA JER JE BILA KONKURENCIJA FILIP MORISU! Dakle, vi odobravate to sto su Amerikanci rusili fabriku da bi se resili konkurencije i kupili je potom budzasto??? Vi kojima je to u redu dajete posle sud o tome koja je privatizacija i investitor posten a koji ne? Dobro nama ide pored takvih kao sto vas dvojica.
Ti sto ti imas super babu furaj njoj tu tvoju maglu, a moja istina nije demagogija.

Orwell

pre 12 godina

Mi smo stvarno zemlja paradoksa. Ovaj covek je verovatno najnepopularniji politicar u zemlji, a ubedljivo je najvise uradio. Ukoliko sam dobro pratio sva desavanja u Srbiji, u energetski sektor je investirano duplo vise nego u sve ostalo, a investitori pored Rusa su i Kinezi, Italijani, Kanadjani, Francuzi i koliko vidim sada se potpisuje ugovor i sa Nemackim gigantom RWE. Samo posmatram cinjenice i pitam se sta je uradjeno po pitanju drugih strateskih resursa Srbije, kao sto su poljoprivreda, preradjivacka industrija, telekomunikacije itd. Ovi ostali imam utisak da vise brinu o licnom imidzu i interesu, a manje o tome da treba nesto i da se radi.
Pozdrav za sve one koji cute i rade, umesto sto galame o tome sta bi i kako trebalo da se radi.

devit

pre 12 godina

Kako ga nije bar SRAMOTAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!......
On je bio Ministar,kada je NIS proizvodio skup i los benzin i enormne gubitke,kao sto to cini danas Srbijagas kada je on savetnik za energetiku!!!!!!!!!!!
Druze Tito,skrenusmo sa puta;
Sad nas je@ i Kurta i Murta!!!!!!!!!!!!!!!!

sasa jokic

pre 12 godina

Tacno je da su Rusi zaveli red u NIS, kao sto je tacno da bi to na mnogo kvalitetniji nacin uradila bilo koja druga svetska kompanija, koja bi usput za NIS platila barem tri puta vise da je bilo tendera.
Nadam se da ce Kostunica za ovo odgovarati kao sto danas Timosenkova odgovara u Ukrajini!
Da bi se to desilo Srbija ce morati da dotera pravosudje do nivoa da potpisi na peticiji od strane dinosaurusa iz SANU i crkve nece biti prepreka da se neko privede na saslusanje!

MILO

pre 12 godina

Žao mi je što svi komentatori, pricaju istu pricu i to iz dana u dan.
NIS nikad nije bio gubitaš, i to je lepa igra Velikog Investitora.
NIS je imao 17 000 zaposlenih, sada ne znam, došlo je mnogo Rusa- i treba.
Bar još hiljadu starih radnika NISa su nemapirani, sa minimalnim primanjima, i od kraja 2012, sledi im otkaz.
Nigde u svetu nijedan Ugovor ne može da zalazi u licnu imovinu a to su akcije. Država može svoj deo akcija da da za nove poslove- ili pokloni Rusima, ali ne ono što svaki pojedinac poseduje.
A ako doticni "LOL" misli da je sve ovo jako dobro, onda je i on deo onih koji su odgovorni za ovakav posao-ravan veleizdaji. I tu je tacka.

sasa jokic

pre 12 godina

****
U zelezaru Smederevo je ulozeno 600 miliona dolara davnih sedamdesetih, i cilj je bio da se snabdeva trziste SFRJ.
Zelezara Smederevo je upropastena od strane komunista iz SPS-a, peci su ugasene, fabrika je bankrotirala, Smederevo kao grad je umro! U fabrici je Dusan Matkovic sadio pecurke, eto to je bi Sartid pre privatizacije.
US Stil je kupio zelezaru, upalio obe peci, oziveo grad Smederevo, krenuo da izvozi celik i cinio je skoro poloviu izvoza Srbije i znacajno punio budzet Srbije! Zbog globalne krize obzirom da je poklekla kompletna gradjevinska industrija opala je potraznja za ovim sirovinama u celom svetu i zato je proizvodnja u krizi!
Duvanska Industrija Nis, to je bila fabrika za punjenje dzepova Smiljka Kostica i SPS-a. Imali su monopol na trzistu Srbije, i zmurili su na sverc cigareta oraganizovan od strane Jovice Stanisica i Mire Markovic, svima je bilo lepo, sem budzetu i gradjanima Srbije. Filip Moris je kupio fabriku i oziveo je grad Nis.
Gaspromu je poklonjen NIS, otpustili su 2000 zaposlenih, dobili monopol na prodaju goriva i zato imamo najskuplje i naj nekvalitetnije gorivo u regionu! Na sva rukovodeca mesta doveli su Ruse koji se izivljavaju na zaposlenima. U prvoj godini ostvarili su profit od 300 miliona Eura, a platili su NIS 400 miliona?! Neplacaju koncesije na vadjenje nafte i gasa, znaci ostecuju budzet Srbije za stotine miliona Eura godisnje!!!
O cemu Ti covece pricas, i gde Ti zivis?! Pa koja se zemlja u istoriji usrecila sa Rusima, gde god su bili najveca beda. Pitaj Cehe, Poljake i Madjare kako im je lepo bilo!

sumorni

pre 12 godina

@Andrija

***
Na primer sa ovim: Ko je v eći neto izvoznik, Sartid ili NIS? Zašto Rusi nisu uzeli Sartid, pošto od naftne kompanije i moja baba ume da napravi profitabilno preduzeće.

Da ti malo pomognem - NIS su uzeli Rusi da bi nam prodavali SVOJU naftu i SVOJE gorivo, dok Sartid izvozi NAŠE limove i proizvode od metala.

Kao backup - sa kojom zemljom imamo najveći trgovinski defisit? Sa Rusijom, dabome, i to zbog energenata u koje spada i nafta i njeni derivati.

Konačno poredjenje - Sartid zaradjuje od drugih, jer izvozi, NIS zaradjuje na nama, jer uvozi.

Ende.

Stvarno misliš da naivčinama valjaš tu demagogiju?

Сава

pre 12 godina

Рудна рента у Аустралији је, ако се не варам, 30%. Аустралија скоро све извози у Кину.

Alex

pre 12 godina

@Lala iz Banata

Čim moraju da pribegavaju takvim sredstvima, jasno je kakva je situacija. :)

Rusi su toliko "uveli red" u Rafineriju Pančevo, da ne puštaju ni inspektore iz Ministarstva u krug fabrike, koji, uzgred, dolaze samo kad je situacija ravna ekološkoj katastrofi. Tako je bilo i poslednji put kada je kancerogeni benzen bio 200 PUTA veći u odnosu na dozvoljenu vrednost (tačnije, merač nije mogao da izmeri maksimum, jer je bio van opsega!), kao i razna druga otrovna jedinjenja.
Na sastanku u opštini je rukovodstvo Rafinerije reklo da nije bilo ispuštanja nikakvih materija u toku noći, iako je očigledno da jeste, a ne daju nikome da proveri! Popričajte sa nekim ko radi u Rafineriji i sve će vam biti jasno.

peric

pre 12 godina

Pitanje je zasto SPS/DS/SPO i drugi nisu zaveli red u nisu i imali 150 mil evra profiata godisnje. Gde su otisle te pare. Ko ce da nadoknadi gradjanima gubitak u akcijama koje su prodate OCIGLEDNO nekoliko puta ispod cene. Po tom osnovu drzava to jest partije, duguju gradjanima vise nego za restituciju. A o tome da je Skundric jos tu a ne u zatvoru za stvari iz proslog veka, vise govori od demokratama nego SPS-u. Posto se radi o prevari i stetnim ugovorima, predlazem da se dug gradjanima naplati iz licne imovine onih koji su potpisali te ugovore.

LILA

pre 12 godina

Sramota, Škundric! Dividende se ne ce isplacivati, predviđeno kupoprodajnim ugovorom. Da li je iko od vas cuo šta su akcije i berza?
Sramota ponovo, Rusi su napravili veliki profit, vecom eksploatacijom naše nafte, smanjenjem zaposlenih za 50%, a sa druge strane dajete investitorim a po 10 000eura za svako radno mesto.
I ponovo, Sramota, ništa ne sme da se menja do 2012 god. Ugušite i Pancevo i Beograd, da bi tako pametni strani investitor, napravio što veci profit, 3%, rudna renta!

sasa jokic

pre 12 godina

Tacno je da su Rusi zaveli red u NIS, kao sto je tacno da bi to na mnogo kvalitetniji nacin uradila bilo koja druga svetska kompanija, koja bi usput za NIS platila barem tri puta vise da je bilo tendera.
Nadam se da ce Kostunica za ovo odgovarati kao sto danas Timosenkova odgovara u Ukrajini!
Da bi se to desilo Srbija ce morati da dotera pravosudje do nivoa da potpisi na peticiji od strane dinosaurusa iz SANU i crkve nece biti prepreka da se neko privede na saslusanje!

MILO

pre 12 godina

Žao mi je što svi komentatori, pricaju istu pricu i to iz dana u dan.
NIS nikad nije bio gubitaš, i to je lepa igra Velikog Investitora.
NIS je imao 17 000 zaposlenih, sada ne znam, došlo je mnogo Rusa- i treba.
Bar još hiljadu starih radnika NISa su nemapirani, sa minimalnim primanjima, i od kraja 2012, sledi im otkaz.
Nigde u svetu nijedan Ugovor ne može da zalazi u licnu imovinu a to su akcije. Država može svoj deo akcija da da za nove poslove- ili pokloni Rusima, ali ne ono što svaki pojedinac poseduje.
A ako doticni "LOL" misli da je sve ovo jako dobro, onda je i on deo onih koji su odgovorni za ovakav posao-ravan veleizdaji. I tu je tacka.

ko nas hlebom, mi njega kamenom

pre 12 godina

Ma svaka njima cast-od nicega sa velikim potencijalom, u rekordnom roku su napravili najuspesniju srpsku kompaniju. I to sve radeci po propisima i zakonu, bez i jednog jedinog otkaza, i uz remont bombardovane rafinerije koja ce postati najmodernija u ovom delu Evrope. Osim toga, prva su srpska drzavna firma koja siri poslovanje u EU, i time nam je pruzena prilika da osim nafte, srpski proizvodi izadju i na trziste Rumunije, kao i zemalja u regionu. Ulazu u istrazivanja, otvaraju nova radna mesta...
A za uzvrat ih na svakom cosku poplicu i pljuju, sto po naredjenju, sto zbog cene goriva koju je odredila ova lopovska vlast!

Helga

pre 12 godina

Kako logoraski zvuci "zaveli red"!
Dakle, ako novi vlasnik od gubitasa pretvori preduzece u uspesnu kompaniju, a jos ako je novi vlasnik Rus, sigurno necemo citati naslove tipa "NIS pretvoren u jedno od najuspesnijih preduzeca u ist. Evropi".
Hvala Bogu pa imamo makar ovu jednu uspesnu privatizaciju u Srbiji.

sašo

pre 12 godina

ne pravi se pametan tako bi i ja zaveo red,otpustis 30% radnika,smanjiš troškove,država te favorizuje,benzin najskuplji u evropi i ti mi rasipaš neku pamet!Stidi se na rečima koje si reko!

sasa jokic

pre 12 godina

****
U zelezaru Smederevo je ulozeno 600 miliona dolara davnih sedamdesetih, i cilj je bio da se snabdeva trziste SFRJ.
Zelezara Smederevo je upropastena od strane komunista iz SPS-a, peci su ugasene, fabrika je bankrotirala, Smederevo kao grad je umro! U fabrici je Dusan Matkovic sadio pecurke, eto to je bi Sartid pre privatizacije.
US Stil je kupio zelezaru, upalio obe peci, oziveo grad Smederevo, krenuo da izvozi celik i cinio je skoro poloviu izvoza Srbije i znacajno punio budzet Srbije! Zbog globalne krize obzirom da je poklekla kompletna gradjevinska industrija opala je potraznja za ovim sirovinama u celom svetu i zato je proizvodnja u krizi!
Duvanska Industrija Nis, to je bila fabrika za punjenje dzepova Smiljka Kostica i SPS-a. Imali su monopol na trzistu Srbije, i zmurili su na sverc cigareta oraganizovan od strane Jovice Stanisica i Mire Markovic, svima je bilo lepo, sem budzetu i gradjanima Srbije. Filip Moris je kupio fabriku i oziveo je grad Nis.
Gaspromu je poklonjen NIS, otpustili su 2000 zaposlenih, dobili monopol na prodaju goriva i zato imamo najskuplje i naj nekvalitetnije gorivo u regionu! Na sva rukovodeca mesta doveli su Ruse koji se izivljavaju na zaposlenima. U prvoj godini ostvarili su profit od 300 miliona Eura, a platili su NIS 400 miliona?! Neplacaju koncesije na vadjenje nafte i gasa, znaci ostecuju budzet Srbije za stotine miliona Eura godisnje!!!
O cemu Ti covece pricas, i gde Ti zivis?! Pa koja se zemlja u istoriji usrecila sa Rusima, gde god su bili najveca beda. Pitaj Cehe, Poljake i Madjare kako im je lepo bilo!

KK SLEDECA SEZONA

pre 12 godina

"To znači dalje zapošljavanja ne samo naftnog sektora, nego i pratećih, koji rade na kapitalnom remontu i pružaju usluge", kazao je on.

Kakav demagog, a trenutno u NIS-u pocinje period najvecih otpustanja radnika bez socjalnog programa.

Andrija

pre 12 godina

Kako vas bre nije sramota? Pogledajte sta uradise od Sartida, od Duvanske industrije, cementare u Beocinu!
Vi sto pisete ove bljuvotine od komentara ili ne umete da saberete 2 i 2 ili se jednostavno plasite da pogledate istini u oci.
U izgradnju Sartida je ulozeno 600 miliona dolara, ta zelezara je drzala u zivotu ceo smederevski okrug, pa i sire, a "prodat" je Amerikancima (kao i jos 5 nezavisnih firmi!)za 23 miliona dolara i to BEZ DUGA, KOJI JE PAO NA TERET PORESKIH OBVEZNIKA TJ VAS. Onda su nasi dobri investitori otpustili pola radnika, ostatak tretirali kao stoku, i na kraju-propali! A jedino sto povodom ove srpske nesrece mozemo da procitamo u novinama jeste-"moramo zadrzati ju es stil u srbiji"!?!
Duvansku industriju Nis, Amerikanci su prvo srusili u bombardovanju (jer je bila konkurencija Filip Morisu), a onda je isti taj Filip Moris kupio tu nesrecnu fabriku, pootpustao radnike i zavrsio posao! Blago nama sa nasim milosrdnim investitorima!
A 51% NIS-a, dakle pola, je prodato za oko milijardu evra (ne dolara!), dobijamo remont stradale rafinerije, najuspesnije preduzece u Srbiji koje je ostalo srpsko, ni jedan jedini otkaz, placa porez od preko 80 milijardi dinara, sto cini 13% ukupnog drzavnog budzeta Srbije, ulaze u istrazivanja i otvara nova radna mesta, siri se u EU i region i na kraju-i dalje ne valja!?
Ne dajte se zavarati ljudi, napravite prosta poredjenja, nemojte samo gutati ono sto mediji serviraju!

Orwell

pre 12 godina

Mi smo stvarno zemlja paradoksa. Ovaj covek je verovatno najnepopularniji politicar u zemlji, a ubedljivo je najvise uradio. Ukoliko sam dobro pratio sva desavanja u Srbiji, u energetski sektor je investirano duplo vise nego u sve ostalo, a investitori pored Rusa su i Kinezi, Italijani, Kanadjani, Francuzi i koliko vidim sada se potpisuje ugovor i sa Nemackim gigantom RWE. Samo posmatram cinjenice i pitam se sta je uradjeno po pitanju drugih strateskih resursa Srbije, kao sto su poljoprivreda, preradjivacka industrija, telekomunikacije itd. Ovi ostali imam utisak da vise brinu o licnom imidzu i interesu, a manje o tome da treba nesto i da se radi.
Pozdrav za sve one koji cute i rade, umesto sto galame o tome sta bi i kako trebalo da se radi.

LILO

pre 12 godina

@LILA
Jel citate ili pamtite selektivno? Nije receno da se dividende nece isplacivati, vec da ce DEO dividendi biti isplacen a ostalo reinvestirano.
Dalje, u NISu je radilo 12.000 radnika, a danas radi nesto manje od 10, sto SVAKAKO NIJE 50%. Tih nepunih 20% je dobilo najvece otpremnine koje su ikad davane u Srbiji, i ne mogu da kazem da mi je zao tih rodjaka i komsija raznih "rukovodioca"-sjajno su prosli, bolje nego sto su mogli i da sanjaju.
Ako niste znali, u medjunarodnom pravu medju-drzavni ugovor ima snagu zakona, a zakoni medjunarodne zajednice su iznad unutrasnjeg prava. Zasto bi ugovor sa Rusima bio izuzetak? Pogotovu ako imamo u vidu da je to jedini investitor koji radi u ovoj zemji i od cijeg ce poslovanja gradjani Srbije imati neposrednu korist? Ko je kriv ovoj nesposobnoj vlasti koja se setila da poveca rudnu rentu tek kad je NIS pod novim rukovodstvom poceo da ostvaruje profit?
***

sumorni

pre 12 godina

@Andrija

***
Na primer sa ovim: Ko je v eći neto izvoznik, Sartid ili NIS? Zašto Rusi nisu uzeli Sartid, pošto od naftne kompanije i moja baba ume da napravi profitabilno preduzeće.

Da ti malo pomognem - NIS su uzeli Rusi da bi nam prodavali SVOJU naftu i SVOJE gorivo, dok Sartid izvozi NAŠE limove i proizvode od metala.

Kao backup - sa kojom zemljom imamo najveći trgovinski defisit? Sa Rusijom, dabome, i to zbog energenata u koje spada i nafta i njeni derivati.

Konačno poredjenje - Sartid zaradjuje od drugih, jer izvozi, NIS zaradjuje na nama, jer uvozi.

Ende.

Stvarno misliš da naivčinama valjaš tu demagogiju?

devit

pre 12 godina

Kako ga nije bar SRAMOTAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!......
On je bio Ministar,kada je NIS proizvodio skup i los benzin i enormne gubitke,kao sto to cini danas Srbijagas kada je on savetnik za energetiku!!!!!!!!!!!
Druze Tito,skrenusmo sa puta;
Sad nas je@ i Kurta i Murta!!!!!!!!!!!!!!!!

No Pasaran

pre 12 godina

Руси могу да уведу дисциплину,смање број радника итд. а ми не можемо,зашто?Јер су руководиоци корумпирани,власт наравно и мисле само на себе и брзо богаћење а знају да због лошег правосуђа неће одговарати,а исплати се и лежати у затвору мало зарад великог новцатко и јасно.

Andrija

pre 12 godina

@sumorni, Sasa Jokic
Prebacujete se na druge teme, ne odgovarate na konkretne cinjenice. Ko govori o uvozu i izvozu? Ja pricam o privatizacijama u Srbiji.
Prvo, vi stvarno smatrate da 400 miliona evra sa 560 miliona investicija (skoro malijarda evra) malo za 51% akcija NIS-a? Ja sam siguran da nije, pogotovo za NIS kakav je bio u vreme prodaje, sa polu-srusenom rafinerijom, sa dugovima(koji u ovom slucaju nisu otpisani Rusima kao Amerikancima) i u jeku ekonomske krize. Drugo, mozda ste culi da je neko drugi nudio vise para za NIS? Naravno da nije!
Jokicu, koliko je to znacajno ju es stil punio budzet Srbije? NIS puni 13% tog budzeta.
DIN? Kao prvo, DIN je postojala mnogo pre Smiljka Kostica, kakva glupost... Kad vec pricamo o tome koliko je koja privatizacija postena, dajte da ne preskacemo preko toga DA JE FABRIKA BOMBARDOVANA JER JE BILA KONKURENCIJA FILIP MORISU! Dakle, vi odobravate to sto su Amerikanci rusili fabriku da bi se resili konkurencije i kupili je potom budzasto??? Vi kojima je to u redu dajete posle sud o tome koja je privatizacija i investitor posten a koji ne? Dobro nama ide pored takvih kao sto vas dvojica.
Ti sto ti imas super babu furaj njoj tu tvoju maglu, a moja istina nije demagogija.

Alex

pre 12 godina

@Lala iz Banata

Čim moraju da pribegavaju takvim sredstvima, jasno je kakva je situacija. :)

Rusi su toliko "uveli red" u Rafineriju Pančevo, da ne puštaju ni inspektore iz Ministarstva u krug fabrike, koji, uzgred, dolaze samo kad je situacija ravna ekološkoj katastrofi. Tako je bilo i poslednji put kada je kancerogeni benzen bio 200 PUTA veći u odnosu na dozvoljenu vrednost (tačnije, merač nije mogao da izmeri maksimum, jer je bio van opsega!), kao i razna druga otrovna jedinjenja.
Na sastanku u opštini je rukovodstvo Rafinerije reklo da nije bilo ispuštanja nikakvih materija u toku noći, iako je očigledno da jeste, a ne daju nikome da proveri! Popričajte sa nekim ko radi u Rafineriji i sve će vam biti jasno.

peric

pre 12 godina

Pitanje je zasto SPS/DS/SPO i drugi nisu zaveli red u nisu i imali 150 mil evra profiata godisnje. Gde su otisle te pare. Ko ce da nadoknadi gradjanima gubitak u akcijama koje su prodate OCIGLEDNO nekoliko puta ispod cene. Po tom osnovu drzava to jest partije, duguju gradjanima vise nego za restituciju. A o tome da je Skundric jos tu a ne u zatvoru za stvari iz proslog veka, vise govori od demokratama nego SPS-u. Posto se radi o prevari i stetnim ugovorima, predlazem da se dug gradjanima naplati iz licne imovine onih koji su potpisali te ugovore.

Сава

pre 12 godina

Рудна рента у Аустралији је, ако се не варам, 30%. Аустралија скоро све извози у Кину.