Subota, 12.11.2011.

23:00

Rude na Kosovu vrede 1 000 mlrd $

Procenjuje se da je vrednost nalazišta olova, cinka, srebra, nikla, mangana, molibdena i bora na Kosmetu i do 1.000 milijardi američkih dolara, piše Politika.

Izvor: Politika

Rude na Kosovu vrede 1 000 mlrd $ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

96 Komentari

Sortiraj po:

Wer

pre 12 godina

I sada bi trebalo da se napalim na tamo neke milijarde? Cak i da Amerika klekne pred nama sa sve kajanjem i izvinjenjem i vrati nam Kosovo, pare od tih ruda obican covek nece videti.

prokleta avlija

pre 12 godina

polako rodjaci...prvo izbori su u srbiji pa valja podsetit srBstvo zasto se borimo za kosovo i zasto necemo dobiti kandidaturu u decembru...pusti manastire zlato je zlato...
drugo i da ima 7 hiljada milijardi rude na kosovu ni dolara od toga nece videti ni srbi ni albanci
trece ajd malo o rudama za pocetnike...lignit se kopa i odma pretvara u struju jer ne podnosi transport,tako da jedino se moze iskoristiti na licu mesta tj nema nista od izvoza...boksit,aluminijum,pare? 5% struje potrosene u americi ide na preradu ruda u aluminijum,to je jedan enorman gutac energije i da bi neko otvorio jedno takvo postrojenje na kosovu prvo mu treba jedno 5-6,1000 megavatnih elektrana,a posle se gradi fabrika za bla bla a tih 425.000 tona AL trzistu dobijes oko 400 MILIONA dolara,samo 1000megavatna elektrana kosta MILIJARDU dolara a gde je cena fabrike,totalno neisplativo...a sto se tice ostalih ruda pa koliki su procenti recimo olova u toj rudi,recimo u rudi olova najcesce ima oko 0,5% cistog olova,ali,ajd nek je cifra od 425000 tona cisto olovo pa to vredi oko 700 MILIONA dolara...ovo sto sam ovde spomenuo ne vredi ni JEDNU MILIJARDU dolara a kamoli 1000 MILIJARDI...
evo ostale cene po toni pa racunajte
cink 2000$
nikl 16000$
srebro 1.000.000$
kobalt 28.000$
i kad sve to presaberes ne dobijes ni 5 milijardi dolara i to pod uslovom da prekopas,iskopas i preradis sve navedene kolicine,trepca je ubedljivo najbogatije,najvrednije i najznacajnije nalaziste,ostala po kosovu su u rangu po 10% od volumena Trepce
ajd laku noc

liberal

pre 12 godina

Sada su izbori u Srbiju, treba da kaze nesto za Kosovo(zlato ono ovo)... Nije mi jasno zasto toliko bez veze laze, balkanska poltika ?

Visi

pre 12 godina

Joca strucnjak je potpuno u pravu ovo je najblji nacin da se zaludjuje, obmanjuje i laze narod. Ko na svetu ima racuna da otvara neki rudnik za pet ili sest hijada tona neke rude. Ma manite se dezinformacija. Narode diko mija , narode .....

toliko od mene

pre 12 godina

ma nije vazno to sto vredu 1000 milijardi vazno je da slusamo Cedy i Vuka i da momentalno priznamo kosovo a mozemo jos malo da se sagnemo nece nam nista faliti

Skywalker

pre 12 godina

Zbog Trepcinog duga drugim preduzecima, vecina tih preduzeca je propala a radnici otpusteni i ostali bukvalno na ulici. A plate u Trepci nikad vece: inzenjeri od 700 do 1500 evra. Trepca bi, da ima iole zakona, morala biti prodata budzasto da bi vratila astronomske dugove, koji bi samo po osnovu kamate, jer su visedecenijski dostigli visemilionske cifre. Samo ja znam bar 2-3 preduzeca koja su propala jer nisu mogla da naplate svoja potrazivanja od Trepce.

Joca Strucnjak-istinski

pre 12 godina

Gospodo "strucnjsci", ovo je veoma pausalna procena koja sadrzi veoma netavne podatke. Lignit se procenjuje bez procene stete zbog cega se verovatno nikada nece otkopati. Rude zlata sa 2 grama zlata po toni nisu uopste rentabilne pa nisu nikakve rude - u dvoristu vase kuce zemlja verovatno sadrzi vise od 2 grama zlata po toni pa nikome nije palo na pamet da pocne otkopavati, rude boksita, nikla i druge su potpuno nerentabilne jer je mala kolicina i mali sadrzaj metala pa je nerentabilan proces prerade. Zato ne pretstavljaju rude vec obican kamen ili zemlja pogodna za obradu. I tako se veliko bogatsvo Kosova sa istinom istopi i nestade. Zato "strucnjaci" ne lazite narod jer je to sramota!

Milica

pre 12 godina

agim, 13. novembar 2011 14:21)
Tek sada nemate slobodu i nikada je nećete imati!!! Pod Srbijom ste je makar imali, bili na vlasti, postavljali Albanca kao predsednika SFRJ, a sada je to prošlost!

Sada građani Kosmeta umiru od radijacije i tako će biti narednih 50 godina.

Nikola

pre 12 godina

Ijaaaaoj, cuj bezobrazluka, cela YU je uplacivala u fond za nertazvijene (citaj Kosovo), a sada oni imaju obtaz nekome da kazu, plati pa ces imati (kosovskim Srbima za struju i telefon, sto je inace izgradjeno parama iz cele YU).

Mile Politika

pre 12 godina

Prvo i osnovno Srbija se na Kosovu bori za prava Srba.
Drugo, Kosovo i Metohija je sveta srpska zemlja zafnjih 800 godina, (za sve one koji su bzali sa casova istorije u skoli),
Trece, na Kosovu je celokupna infrastruktura do 1999 podignuta od strane Srbije (fond z ne razvijene) i
Cetvrto, rudna bogatstva (vredna $1000 Milijardi)

su razlozi po hijerarhijskoj vaznosti zbog cega se Srbija bori na KiM.
Da ne bude zabune.

Prema tome Srbija ima itekako razloga da se bori za KiM, pa makar izgubila "status kandidata" za EU
Jer status Kandidata je samo preduslov za nove uslove EU Srbiji, koji u poredjenju sa razlozima za KiM, ne znaci NISTA.

Blerim

pre 12 godina

'Čak ni 12 godina posle rata ne mogu da obezbede normalno snadbevanje strujom gde još uvek imam i pored tolike rezerve lignita za elektrane ne mogu da obezbede građanima snadbevanje strujom 24 h.'

Plati pa imaces ga. To je i razlog zasto postoje kategorije A (gde spadaju oni sto redovno placaju racune), B (oni koji placaju racanu al ne bas redovno), i C (oni koji ne placaju racune struje redovno). Ja ne mogu da pamtim kad nisam imao struju.

agim

pre 12 godina

Albanci, ako misle da će oni to eksploatisati, grdno se varaju.
(Sava Drugi, 13. novembar 2011 00:57)
Pa ni pod srpskom okupacijom mi nismo eksploatisali vec je celo nase rudno bogatstvo Srbija pokrala.Pola Srbije je Kosovo izgradilo a sada srpski licemeri traze imovinu na Kosovu.To bi bilo isto kao kad bi Kosovo trazilo POLOVINU Beograda jer je izgradjen kosovskim rudama koje ste nam pokrali.
Bilo kako bilo bolje da poklanjamu rudna bogatstva Americi koja nam je navise pomogla da se oslobodimo,nego Srbiji koja nas je na samo pokrala vec i ubijala i maltretirala..Sada imamo slobodu sta je za nas 100 puta vrednije od PARA, a i razvijamo se mnogo,mnogo brze nego pod Srbijom.

Vokshi

pre 12 godina

Posto su bajke o prodaji organa potrosene, dolaze nove o basnoslovnom bogatsvu.Kosovo puno blaga kao Ali-babina pecina.Psiholosku kampanju protiv Kosova ocito vode strucnjaci sa diplomama stecenim na univerzitetu Zubin Potok, istureno odeljenje Leposavic, katedra za psiholosko ratovanje - Donje Jarinje.

bardhyli

pre 12 godina

ove vesti sam cuo od jednog kosovskog strucnjaka u kosovi koji jos radi i bavi se tim poslom pre 20 godina,
strucnjak i pametan covek
nazalost takvi ne iprave drzavom,....
za to treba biti lopov,lazov ili bivsi
takozvani ratnik.....saradnik u korupciji
i srbija sve to znao i ranije, ali zbog krize nije u javnosti....

nije lose ni za srbiju da ima bogate komsije.....

Iksi

pre 12 godina

Smesno je citati komentare tipa: poklonili smo, uzeli su nam Kosovo i bla bla bla. Kosovo ste izgubili jer ste hteli da pobijete sve Albance da biste sve ovo bogatsvo uzeli za sebe. Ova ruda cine Kosovo "svetom zemljom" iza koje se kriju srpski politicari, SANU i svi Srbi. Manastiri su losa maska a to je shvatio i svet.

de.

pre 12 godina

Kako samo cakle oci "kosovarima" i kako su se ponadali da ce postati Svajcarska i da ima da potece med i mleko a oni ce kao i do sada da ne rade nista, da se igraju drzave i izmisljaju sve fantasticniju "istoriju" dok ce pare padati sa neba. Samo, ko ce da iskopa te rude? Ko ce da ulozi milijarde u eksploataciju i u modernu tehnologiju, odakle kvalifikovana radna strana, kome ce se prodavati sve to... Ako i dodje neko, zar mislite da ce to biti neka humanitarna organizacija kojoj je na prvom mestu zastita prirode i bogacenje lokalaca dok ju je za profit bas briga? Slicno je i sa strujom, nekada se struja izvozila sa tog Kosova dok od kada su struju na Kosovu preuzeli stranci i Albanci tamo pocinje da se uvozi ta ista struja. Ako ti "kosovari" nisu sposobni za deset godina i uz milijarde koje im poklanjaju Amerikanci i EU da naprave makar funkcionalne institucije ili da ispune uslove za beli sengen ili normalno snabdevanje struje, ali ce zato biti sposobni da organizuju eksploataciju rude? Ne budite smesni. Uostalom, kao da je Jugoslavija (jedna ipak ozbiljna drzava), bila blesava, pa u vreme kada si mogao da uzimas kredite, kada su postojale ipak nekakve ozbiljne firme i kvalifikovani ljudi, nije htela da ekspolatise tamo rudu i da je prodaje? A ima Srbija i Vojvodinu gde imas prazne zemlje da hranis pola Evropa pa sta je od toga iskoristeno? Sta je uopste iskoristeno od bilo cega na ovim prostorima? Ama bas nista. Tako da, spustite se svi na zemlju.

Lesa

pre 12 godina

Pa tačno je da Kosovo i Metohija ima rudna ležišta,samo bojim se da niko nema para da to i eksploatiše ili nema interes da sve to eksploatiše.Sve te rude se u svetu nalaze u daleko većem obimu tako da su ta ležišta na Kosovu i Metohiju pravi sitniš koji ne može konkurisati na svetskoj pijaci.Da bi dobili iz rude sirovinu to strašno puno košta.To je razlog zašto se do sada niko nije dosetio da eksploatiše taj prostor eto gotovo 100 godina.Cifre su lepe ali kada ih uporedite sa ciframa na svetskoj pijaci videće se da cifre i nisu neke.Prosto upitano,zašto se danas sve to masovno rudno bogatstvo ne eksploatiše?Da tu ima ozbiljnog intersa več bi se u poslednjih 10 godina našao ko će eksploatisati.Izgleda da nije samo reč u ciframa.Reč je o profitu.Da ga ima on bi se već vrteo po rudnim bogatstvima na Kosovu i Metohiji.Ja sam laik za sve to pa zato se toliko i pitam jer mi nije jasno.Doduše,Kosovo mnogo košta SAD i EU i to svaki dan,svaku nedelju,svaki mesec,svaku godinu.Internacionalizovali su zahtev Albanaca na Kosovu i Metohiji pa sad u skladu sa tim hoće i da ga reše.Kosovo ne može opstati kao samostalna država bez obzira na priče o rudama i bogatstvu.Da je tako velike sile bi to odavno razrešile uz pomoć eksploatacije tog silnog bogatstva.Izgleda da nije to baš sve tako.Uostalom hajde da vidimo šta kažu ljudi koji se bave tom strukom.

Aleksandar K i M

pre 12 godina

Čak i da je ovo tačno to ništa ne vredi Kosovskim Albancima, i pored tolike rezerve lignita za elektrane ne mogu da obezbede građanima snadbevanje strujom 24 h. Čak ni 12 godina posle rata ne mogu da obezbede normalno snadbevanje strujom gde još uvek imamo snadbevanje po sistemu A, B i C, ne može da prođe ni pet dana a da nemamo višesatne restrikcije.

Boro

pre 12 godina

Pa valjda će biti tih 1000 milijardi doviljno za ratnu oštetu Kosovu i Americi. Ko gubi ratove i potpisuje kumanovske sporazume treba da plati. A šta će Srbiji to bogatstvo kada ne znaju da ga koriste?!

Visi

pre 12 godina

Sumnjam da je to tako, ali ako je to tako onda sa 10.000 hiljada kvadratnih km, Kosovo region sa najbogatijim rudnim bogastvom u Evropiu u odnosu na teritoriju koju ima.

Grof

pre 12 godina

I sta cemo sada gospodo Evropejci. Odustati od punog tanjira na stolu da bi pokupili kasnije mrvice. Bombardovali bi oni Srbiju zbog nekih tamo Albanaca da nemaju interese. A vi bi gospodo sve to da im date zarad cega. "Povoljnih kredita" koje ce otplacivati nasi cukununucici. Jednostavno ne treba zuriti. Ne gubiti glavu, biti strpljiv i kao u pokeru jednom ce nama doci "dobre karte" onda ce sve biti drugacije. 1945 Nemacka je bila nista, nokautiran div koji cuti i moli se u sebi da je saveznici ne uniste. Posle 70 godina Nemacka se za sve pita i svi pitaju nju. (da su znali da to mogu na taj nacin da izvedu mislim da nikada ne bi ratovali). Mislim da je resenje u nama (UVEK JE I BILO) a samo treba da NE KRADEMO i da RADIMO I RADIMO.

Marko

pre 12 godina

Zasto nasa vlada ne naprqavi jednostavno racun koliko Srbija mesecno/godsinje gubi od:
- nenaplacenog poreza pojedinaca koji zive na KiM
- nenaplacenog poreaza kompanija koje rade na KiM
- nenaplacene zarade od eksploatacije rudnih bogatstava
Naravno, u ovom trenutku od toga nema neke koristi, ali u nekom buducem trenutku...

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Ako je ovo istina onda se NEZAVISNOM Kosovu moze samo zavideti na tolikom bogatstvu ! Za koju godinu Kosovo ce biti najbogatija drzava u EU !

bashkim

pre 12 godina

Za utehu vam, vlada Kosova vec radi na planu i programu zatvaranja nekih visoko nerentabilnih rudnika i kopova. Zlo kao sto je Trepca prvo je na redu. Koliko je samo hiljada Kosovara platilo zivotom zbog varvarskog nacina eksploatacije i zagadjenja ljudske okoline.
Sta od ovih rudnika ostane radice po evropskim standardima. Sta vrede 1000 milijardi u odnosu na 1000 ljudskih zivota? Jasno je da Kosovo pocinje da razmislja svojom glavom.

sasa

pre 12 godina

Kad je tako, sto nasa Jugoslavija nije iskoristila te rude nego se samo prica o tome? I da je Kosovo unutar Srbije, zapadnjaci bi dobili posao eksploatacije ruda a ne domace firme. Dzabe rude kad nema cime da se vadi i preradjuje. Drzava je propala.

robert

pre 12 godina

Dobro da ima toliko??? ali sta to vredi kada niste znali sve da upotrebite kada vama serbima bio je vlast. Neko vreme ovde se radio a Beograd se gradio i od ove rudnika. Sada vise nema nijedan rudnik ne radi ni sa vas ni za nas sto zivimo ovde.
Razlog zbog cega serbia se bori za Kosova je bas ovo rudnike i to vrednost sto ima, ne za crkve, ne za serbe samo za rudnike i teritoru

srećko nestorović

pre 12 godina

Srbi kažu Kosovo je naša istorija, Albanci tvrde da je njihova budućnost a u stvari Kosovo je samo geopolitički, strateški i finansijski interes pojedinaca iz svetskih krugova moći.
Dok se Srbi i Albanci medjusobno kolju dotle mešetari zadovoljno trljaju ruke.
Kakvi smo, mislim na oba naroda, bolje nismo ni zaslužili.

Milan

pre 12 godina

Eto najzad pravog lica borbe medjunarodne zajednice za nezavisno Kosovo! Najveci zastitnik Albanaca Soros!?

Draga braco Albanci, vratite se i postujte drzavi u kojoj ste mirno ziveli sa Srbima sve do nastanka prljave ideje Republika Kosovo.

Sada nemate nista i izgubili ste sve!

Enver Kelmendi

pre 12 godina

Rezerve lignita,vredne 150 milijardi dolara,ne mogu se potrositi za 11 veka. Sem lignita u Kosovo ima: nikla, cinka, magneziuma, mangana, boksida, kadiuma, hroma, selena, azbesta, mermera, kvarca, krecnjaka, ali i drugi retkih i strateski vazna prirodna bogatstva poput zeolita, heliuma, uljenih skriljaca, prirodne rezervoare ciste pijce vode itd. Ovo objasnjava g.Milosevic jos 1991. u Patrijarsiju g.Pavlu, mitropolitu Amfilohiju, episkopu Atanasiju i drugima. Ovo iskonska srpska zemlja nazvana po pticu-kosu, raspolaze sa neverovatnih 23 milijarde tona pomenute rude. Saglasno tim podacima 80% energetskih resurse Srbije nalazi se na Kosovu i Metohije.
A evo sta pise 8.jula 1998 u New York Times o rudniku Trepca gde se kaze da on vredi najmanje 5 milijardi dolara. Da je direktor rudnika, Bijelic, rekao da: "To je srpski Kuvajt, srce Srbije".
Enver Kelmendi, dipl.ing.rudarstva.

mrki

pre 12 godina

Pa sta?
Rude u ostatku Srbije vrede verovatno pet puta vise pa mi i dalje zivimo u bedi.
To neko treba da otkopa, pretopi, napravi finalni proizvod.
Znate li koliko je to posla? kad ce stici da se slavi slava, peku prasici i jagnjici?

goninas

pre 12 godina

Ovo je dokaz da se Srbijom vlada bez mozga. Politika je je posao za sposobne koji dobro čuju, osećaju, trguju, prdviđaju, razumeju i na kraju dobro računaju. Prirodna bogatstva Kosova postoje vekovima i shodno tome trebalo je zauzeti takvu politiku da, biću banalan, ako nemožeš sačuvati dobro prodaj. Srpska kulturna baština na Kosovu nikada nije prezentovana svetu na način koji zaslužuje, a na taj način je jedino moguće sačuvati kao srpsku. Neko je morao da ima toliko hrabrosti da bar tih 1000 milijardi izgovori kao cenu zainteresovanim zverima, i da to ne bude poklonjeno.

dulaku

pre 12 godina

hvala ti politika i naravno b92.
to je ljepa vjest -
pa znalli su amerikanci i njemci zasto su podrzali thaci i kosovo.
nekih ljudi zive jos uvjek u proslost a drugi vec grade buducnost.

sve najlspese od kosovo, prishtina
dulaku

mojsinjski

pre 12 godina

ko nam je kriv kada nismo hteli to da eksplatisemo, oni su to znali zato su i uzeli, sve je moglo da se resi mnogo pametnije, ali mi smo hteli glavom kroz zid, velika je steta sto nismo svesni svojih resursa, a sada mozemo samo ovako da pricamo o tome.

Petar S.

pre 12 godina

Ovo treba staviti pod nos da citaju svima onima (Vuku D. Cedi, Canku &co.) koji kukaju na sva usta sto je prodat NIS za 2 umesto 4 Milijarde (i Srbiji kao Ruskoj guberiji), a ovame u naj glasniji zagovornici predaje Kosova (sa svom svojom infrastrukuturom koju je izgradila Srbija kao i resursima na Kosovu), galantno prepustajuci $1000 Milijardi optuzenom kasapinu Taciju (jer po Arthisarijevom planu infrastruktura (sa resursima) prelazi u ruke Kosova - BEZ NADOKNADE).

Srbija mora da istraje u zastiti svojih interesa na Kosovu.

Uzgred, da li ikoga cudi cinjenica da se godina (2008) nalaza Americkih kompanija, rudnog bogatstva Kosova, podudara sa godinom (ne legalnog) proglasenja nezavisnosti Kosova.

demokrat

pre 12 godina

hvala srbiji shto nam pokazalla shta mi imamo u republiku kosova, ma da mi smo glupi neznamo shta imamo srbija zna shta mi imamo.
srbija ko srbija uvjek mislio vishe za druge shta imaju nikad nisu za sebe i svoj narod mislili shta imaju.mozhda da nece srbija da donese rusiju ko kupce u nashe bogastvo? o ne hvala.. nit rusiju nit ruse necemo.imamo mi europu i ameriku.

Konacno da neko progovori

pre 12 godina

Svi mi koji smo zavrsili i radimo u sektoru energetike i rudarstva kao i geodezije,znamo da je kosovo bogato rudama,posebno metohijska oblast.Konacno b92 da objasni svojim gledaocima zasto je kosovo toliko bitno.
Eto, nije sao krajna i go kamen,da je kamen, verujem da bi ga se odrekao i Tito i svi znamo da je Bosna poslednja usla u Jugoslaviju,a znamo i stavove zasto.
Jedino Vuku Draskovicu, Cedi Bedi nije jasno zasto,ali i Nadi Kolundziji,oprostite ne mogu da izostavim ni jelenu Trivan jer ona sad analizira kako,ko,sta gde...
Moj komentar je bio nepozeljan na temu kosova,a bio je vezan i za rudna bogatstva i cifre ili je bio na analizi cinjenica i hvala vam u svakom slucaju na ovoj temi.
Ove politicare koje sam pomenuo, uradio sam to sa namerom, jer uvek rade protiv drzave,pre svega gradjana za svoj licni interes i korist.Nejasnoca i pohlepe u korupciji pojedinci jednostavno nemaju granica

Jovan

pre 12 godina

Zbog tog novca, odlucili su da nam otmu deo zemlje. Ali tako je to kad onaj nije bio pametan. Samo, koliko kosta ta nasilno stvorena tzv. " drzava", toliko ce i srpski narod, ako treba cekati da je povrati, u to mogu da budu sigurni. Kad tad, jer, nista nije vecno.

Srbija iznad svega!

pre 12 godina

Objasnite to ovima iz koalicije "preokret" i onima koji hoce da dele srpsko Kosovo i srpsku Metohiju! Sramota!!! Srbija je jedina zemlja na svetu sa ovakvom nakaznom elitom.

Safet Cara

pre 12 godina

Pa to je vec bilo poznato. Kosovo je bogata zemljam, i tu srpskim politicarima "boli zub". Nije njima stvarno briga o par procenata srba koji zive na Kosovo.
Dok su albanci na Kosovo zivjeli u bedi, gradio Tito -posle njega Milosevic- novi Beograd prodavajuci kosovsku rudu.
To je bila losa strategija a ujedno i NEPOVRATLJIVA. Nova bi trebalo da bude, da Srbija prizna Kosovo, da se sprijatelji sa kosovarima, pa da ne kupe Lignit i Srebro u juznoj Americi.

Pozdrav

Zora Milica

pre 12 godina

Zapravo po najnovijim svetskim saznanjima 110% rudnog bogatstva zemaljske kugle se nalazi na Kosovu. A Srbi i Jugoslavija ga u proteklih 70 godina nisu iskoristili zato sto nisu hteli da se preterano bogate posto to nije nas stil.

Nego, ajmo sad na poljance pa udri kolce!!!

Јован Дероко

pre 12 godina

То није ништа ново.

Шта је циљ рата? Заузимање туђе индустрије, положаја, природних ресурса и јефтине (робовске) радне снаге... Да свега овога нема, рата никада не би ни било. Ове границе Србије (садашње) и оне ка којима одређене земље запада теже су нам познате из скоре прошлости. Да ли треба да подсећам на други светски рат. У којим границама је тада било Косово и Метохија и ко је признао Велику Албанију. И ко је признао Независну Хрватску а ко Црну Гору? И ко је контролисао те "државе" и све у њима што је "ваљало"? Најјајче земље Европе и света. Да подсетим да је и тада и у Србији и у Свету било политичара који су пропагирали да је све готово и непромењиво и да су велики све одлучили. Сетимо се само Чехословачке и њиховог незавидног положаја и како је то "запад" искулирао. Међутим, пошто је човек праведно биће, на крају ПРАВДА увек победи. Неко је паметан па победу зна и да уновчи (репарација) а неко заувек остане глуп.
Ја се залажем да наша земља буде међу овим првима (паметнима). За правду ће се човечанство само изборити, са нама или без нас. Битно је само да Ми нисмо ти који узимају нешто туђе, силом, да присвајамо нешто што нам не припада.
Уосталом, такви никада нисмо ни били.

Moni

pre 12 godina

Pa sada ja kontam za koje svetinje se bori Srbija u Kosovo, i da postoje
podzemne svetinje po prvi put cujem,e ljudi moji,a ja budala mislio da je
ta prica i ovaj prljavi rat sve za crkve.

prokleta je ....

pre 12 godina

Ma neee, nisu nam zato uzeli KiM....
Ali vratićemo ga,kad tad. Svaka imperija je pukla,tako ćete i vi,a onda beri kožu na šiljak.
Niste ni svesni koliko ste neprijatelja stekli!

The Air Up There

pre 12 godina

I posle se cudimo zasto hoce da nam zvanicno otcepe Kosovo.
A nasi politicari ''sigurno'' ne znaju cega sve ima na Kosovu.
Pa samo godisnje bi Srbija od ruda sa Kosova vratila cetvrtinu duga,
a kada bi vratili ceo dug,pevali bi od izvoza gore navedenih stvari,
i bilo bi svima lepo.

Velibor

pre 12 godina

Sve je od pocetka bilo u vezi sa novcem!
Samo ce Srbi da VERUJU u price koje im se serviraju...
Bio covek liberal,nacionalista ili marsovac-POGLEDAJTE SAD MALO BOLJE!!!
Da li vam se neke stvari cine logicnijim?

Nenad

pre 12 godina

Rio Tinto je inace u vlasnistvu porodice Rotsild. Nadam se da je sada svima jasno sta bio cilj NATO-a (Rotsild armije). Baza i rude. LDP moze da prica sta hoce, njihovi finansijeri pljackaju Srbiju i spremni su da ubiju ako treba. Je l' to taj Preokret?

INTERES

pre 12 godina

Jeli to bio GLAVNI RAZLOG da su zapadne zemlje (NATO)
na celu sa kaubojima (SAD) napale Srbiju, a zatim nasilno
priznale Kosovo, a ne losa situacija na Kosovou?

Ja volim Srbiju

pre 12 godina

Za ove podatke se znalo odavno. Očigledno je da "demokratskom Zapadu" nije stalo ni do Albanaca ni do Srba, nego do bogaćenja - čist kolonijalni rat. Zato treba objaviti okupaciju teritorije Srbije od strane KFOR-a i NATO-a. I čekati bolja vremena za povraćaj TERITORIJE. A što se Albanaca na KiM tiče, neka sami saberu šta su im donele njihove "vođe" - porodice Tači, Hajradinaj i druge. Dok se ne istrebi kriminal na KiM potpomognut od strane belosvetskog ološa, neće se poboljšati ničiji život u regionu. Mrzim što ovo pišem, ali Srbi i Albanci bi normalno živeli zajedno da ne postoji dugogodišnje huškanje sa strane kako Albanskog, tako i Srpskog političkog vrha.

kao u "Avataru"

pre 12 godina

Prosto ne mogu da verujem da ste uopšte ovo objavili.
Ovo je SUŠTINA celog cirkusa vezanog za Kosovo - otimanje srpskih rudnika, tj. NOVAC kao i kod svega ostalog.
Zato su nam se desili "Račci", bombardovanje, etnicko ciscenje i sve drugo. Sve u cilju dolaženja do gotovo nepregledno vrednog rudnog bogatstva na Kosovu koje je u vlasnistvu Republike Srbije.

Zašto ne uradite jedan tekst i računicu koliko je prosečan gradjanin Srbije oštećen u sekundi bespravnom ekploatacijom rudnika u vlasništvu njegove države?
Naravno, tu su i manje profitabilni ali ništa manje monstruozni "biznisi" poput pražnjenja vojnih magacina, vojnih baza, trgovine organima i korišćenja tog prostora kao baze trgovine svim narkoticima u ovom delu sveta.
Zašto država Srbija ĆUTI dok joj zavlače ruku u džep? Gde su tužbe, akcija, zašto se neki zvaničnik makar ne oglasi povodom ove otimačine?
Ili su i oni deo "lanca ishrane"?

David

pre 12 godina

Ma nije moguće, ma Amerikanci su tamo zbog etničkog čišćenja, pomoći, demokratije... Ma ne nisu rudna bogatsva a i šta će nam Kosovo, bla, bla, bla... ponavljaju evrotupejci godinama... Kad ono vidi istina je ono što smo mi "Srce Srbije" pričali svih ovih godina...

realno stanje

pre 12 godina

"Krajem 2007. Nil Klark je u „Nju stejtsmenu“ konstatovao da za Džordža Soroša i njegov Fond „Otvoreno društvo“ nije važno poštovanje ljudskih prava i osnovnih građanskih sloboda – neko društvo je „otvoreno“ ukoliko on i njegovi saradnici mogu da zarade veliki novac."
Soros inace finansira pola ovih NVO, raznih "nezavisnih" medija, "nezavisnih" eksperata, "nezavisnih" profesora, "nezavisnih" ekonomista, "strucnjaka" za ustavno pravo, za ljudska prava i ostalo po Srbiji koji zapravao vladaju Srbijom.
Nisu oni nezavisni.
Oni lazu da su nezavisni.
Zavisni su od onog ko ih placa.
A taj koji ih placa ima interes za to. Ima interes jer na kraju zaradi mnogo vise nego sto je njima platio. A stetu snosimo mi, jer od nas se na kraju uzme.

Milan R.

pre 12 godina

Ako neko misli da je NATO na Kosovu i Metohiji samo zbog tamošnjih rudnih sirovina, onda je taj ili u zabludi ili širi propagandu iz njemu znanih razloga. Ako to govore albanske političke vođe, ja ih razumem, jer njima jeste u interesu da svojim sunarodnicima sadašnji loš kvalitet života neutrališu maštovitim pričama o idiličnoj budućnosti kada će se na Kosovu živeti kao u Kuvajtu, bez rada, a zahvaljujući samo onome što je pod zemljom.

Srbi bi morali biti realni, jer nikakve bajke im neće biti od koristi. A realnost je da na Kosmetu, u odnosu na ostali deo Srbije, ima više lignita i rude olova i cinka, a manje mrkog uglja i rude bakra, antimona, zlata i drugih sirovina. Dakle, nema nikakvih dijamanata, platine, nafte i sličnih atraktivnih resursa koji se, ponekad, pominju u domaćoj javnosti.

Rude olova i cinka na Kosovu i Metohiji su prvenstveno vezane za oblast Kopaonika i stare rudnike poznate još u srednjovekovnoj Srbiji. Najveći broj tih rudnika je blizu iscrpljenja rezervi. Značajnije rezerve, pored relativno siromašnog ležišta Zijače, nalaze se jedino u opštini Leposavić, koja je na samom severu Kosmeta i u kojoj su Srbi u apsolutnoj većini. Srednji sadržaj metala u ležištima olova i cinka na Kosmetu je od pet do šest odsto, što je znatno ispod svetskog proseka. Količina zlata koja se iz ovih ruda dobija je manja od onoga što se dobija u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor.

Ležišta boksita (iz kojeg se dobija aluminijum) na teritoriji Kosova i Metohije su od malog značaja. Rezerve su nedovoljne, visok je sadržaj gvožđa, a transportni troškovi su veliki. Rude feronikla sa prosečnim sadržajem metala su među najnižima u svetu. Nekada značajne zalihe hroma su iscrpljene. Od nemetala najveći značaj imaju magneziti, a tek zatim brojne druge sirovine kao što su: glina, kaolin, dijatomit, kamen, cementne sirovine, alumit, zeolit i druge. Međutim, te sirovine su od lokalnog, a nikako od svetskog ili čak evropskog značaja.

Jedino su rezerve lignita respektabilne čak i u okvirima Balkana. Na osnovu dosadašnjih istraživanja utvrđeno je da u Metohiji ima dve milijarde tona uglja. Kada se tome dodaju takozvane vanbilansne količine, koje nisu ekonomski isplative za eksploataciju, dolazi se do 15 milijardi tona uglja na celom Kosovu i Metohiji.

Ali ono što ubedljivo najviše vredi na Kosmetu to je VODA! Koju niko ne pominje, a istovremeno svi pričaju da će se u XXI veku ratovi voditi zbog vode, a ne zbog nafte. Najveći izdani su u području Metohije, u planinskom masivu Mokre gore i Prokletija. Voda je najvećeg mogućeg kvaliteta, bolja od bilo koje svetske flaširane vode, a za proizvodnju pakovane mineralne vode ima barem 20 pogodnih lokacija. Minimalna izdašnost tih izvora je 10 kubnih metara u sekundi, a poređenja radi, ukupna izdašnost svih vodovoda u Srbiji, bez Kosmeta, iznosi 30 kubnih metara u sekundi.

Dragomir

pre 12 godina

Interesuje me sta je bilo sa procenama pre 20ak godina o rudama na Kosmetu, pa i o lignitu. Cifre nisu bile ni pribliiizno ovakve, naprotiv. Strucnjaci su predlagali da se manemo "corava posla", jer su rezerve a pogotovo procenti u rudama tako niski da je neisplativo ulagati... Sto se tice uglja - nije bilo bas lepih reci o njegovom kvalitetu. A ni o ovako "grozomornim" kolicinama. Ali se govorilo o zagadjenju... Valjda sad ima boljih strucnjaka. Tim lepse - kad Kosovo opet bude sastavni deo Srbije.

Nik

pre 12 godina

Pitajte Cedu&Co da li zna da racuna!?

P.s. 1000 milijardi(a nas ukupan spoljni dug je 57+ milijardi)?!?!?! I, oko cega se vode ratovi, oko cega se vrti 'demokratija' i 'pravda', za sta se 'bore' POLITIKANTI i interesne grupe koje stoje iza njih?! Za ALBANCA/SRBINA/MUSLIMANA?!?!?! Eeeeeeeeee, ROBOTI!!!

Adam Jensen

pre 12 godina

A da pitate Čedu i Draškovića, oni bi vam rekli da su ovo sve gluposti i mitovi koje šire klero-fašistički demagozi koji nam koče evropske integracije i vraćaju nas u mračne 90-e.... Najbolje je da se toga svega odreknemo zarad "evropske budućnosti" i uspostavljanja "evropskih vrednosti". Eto tolika je pamet i jednog i drugog "preokretača" (odnosno, toliko su dobro plaćeni).

thekravaboy

pre 12 godina

Zapadnjaci dobili prirodna bogatstva, a Albanci slobodu i demokratiju. Uživaće u njoj, ali praznih džepova i stomaka još dugo, dugo

Zemunac

pre 12 godina

Jel sada svima jasno zbog cega cela frka oko Kosova? Mi vama drzavu a vi nama rude i siguran transport droge do krajnih destinacija (politika USA). To se znalo svih ovih godina a ipak svi cutimo. Prodali smo i ono sto nam nisu trazili (Vojvodinu, izvorista vode, Sandzak...) Srbijo, PROBUDI SE!!! Digni glavu!!!

Bogdan

pre 12 godina

Razlog više da ne damo Kosovo i Metohiju! Rudno bogatstvo u vrednosti 1.000. MILIJARDI DOLARA! Duhovno bogatstvo i kulturno-istorijsko nasleđe - NEPROCENJIVO! Srbija je MOJA ZEMLJA!

prizrenac

pre 12 godina

svaki normalan covek zna da nema nista za dzaba,tako i nase nezavisno Kosovo ima svoju cenu i to ogromnu.A sto se tice ovih otkrica,onda je jasno od cega se Kosovo toliko gradi,evo bas danas je Hasim Thaci pustio prvi deo autoputa od Albanske granice do Suve reke,hvala bogu na ovom bogatstvu

Vladimir Arsic

pre 12 godina

Ko god je o Kosovu ucio van stranackih saopstenja, znao je za ova rudna bogatstva. Niste valjda mislili da je KiM oteto Srbiji zbog "Pravde za Albance".

Nije pitanje Kosova za Srbe samo neki mit, samo istorija i tome slicno, vec ima tu i dosta ekonomije.

grdosija

pre 12 godina

o ovome se učilo u geografiji osnovne škole. treba li još šta reći? gde je sada čedomir jovanović i njegovi slepi pratioci da nam kažu kako se treba odreći kim i ovog blaga pa da nas evropa obaspe našim parama.

sweden

pre 12 godina

e pa zato se bori srbija,a ne za srbe na kosovu.jer oni imaju prava vise nego u srbiju,bio sam mali prije 35,god, i cuo parole,TREPCA RADI A BEOGRAD SE GRADI.ali sada je druga prica.trepca ce raditi da novu drzavu zagraditi.jeste da kosova moze da izdrzi sama sebe samo sa podzemljskim bogatstvom ko mu je bog dao toj lepoj dardaniju,pozzz iz svedske

srce

pre 12 godina

znaci dosli smo do znacaja deklaracije "Kosovo je srce Srbije". Nije radi emocija, nego para. Znali smo mi uvek zasto nas Srbija toliko voli. Nece moci vise da Trepca radi a Beograd da se gradi. Hvala.

Dragan

pre 12 godina

A baš sam se pitao za čega su se to grabili Klinton, Olbrajtova, Voker, Holbruk, Soroš i slični koji na Kosmetu uplivaše sa svojim kompanijama...

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Ako je ovo istina onda se NEZAVISNOM Kosovu moze samo zavideti na tolikom bogatstvu ! Za koju godinu Kosovo ce biti najbogatija drzava u EU !

agim

pre 12 godina

Albanci, ako misle da će oni to eksploatisati, grdno se varaju.
(Sava Drugi, 13. novembar 2011 00:57)
Pa ni pod srpskom okupacijom mi nismo eksploatisali vec je celo nase rudno bogatstvo Srbija pokrala.Pola Srbije je Kosovo izgradilo a sada srpski licemeri traze imovinu na Kosovu.To bi bilo isto kao kad bi Kosovo trazilo POLOVINU Beograda jer je izgradjen kosovskim rudama koje ste nam pokrali.
Bilo kako bilo bolje da poklanjamu rudna bogatstva Americi koja nam je navise pomogla da se oslobodimo,nego Srbiji koja nas je na samo pokrala vec i ubijala i maltretirala..Sada imamo slobodu sta je za nas 100 puta vrednije od PARA, a i razvijamo se mnogo,mnogo brze nego pod Srbijom.

Iksi

pre 12 godina

Smesno je citati komentare tipa: poklonili smo, uzeli su nam Kosovo i bla bla bla. Kosovo ste izgubili jer ste hteli da pobijete sve Albance da biste sve ovo bogatsvo uzeli za sebe. Ova ruda cine Kosovo "svetom zemljom" iza koje se kriju srpski politicari, SANU i svi Srbi. Manastiri su losa maska a to je shvatio i svet.

bashkim

pre 12 godina

Za utehu vam, vlada Kosova vec radi na planu i programu zatvaranja nekih visoko nerentabilnih rudnika i kopova. Zlo kao sto je Trepca prvo je na redu. Koliko je samo hiljada Kosovara platilo zivotom zbog varvarskog nacina eksploatacije i zagadjenja ljudske okoline.
Sta od ovih rudnika ostane radice po evropskim standardima. Sta vrede 1000 milijardi u odnosu na 1000 ljudskih zivota? Jasno je da Kosovo pocinje da razmislja svojom glavom.

bardhyli

pre 12 godina

ove vesti sam cuo od jednog kosovskog strucnjaka u kosovi koji jos radi i bavi se tim poslom pre 20 godina,
strucnjak i pametan covek
nazalost takvi ne iprave drzavom,....
za to treba biti lopov,lazov ili bivsi
takozvani ratnik.....saradnik u korupciji
i srbija sve to znao i ranije, ali zbog krize nije u javnosti....

nije lose ni za srbiju da ima bogate komsije.....

Srbija iznad svega!

pre 12 godina

Objasnite to ovima iz koalicije "preokret" i onima koji hoce da dele srpsko Kosovo i srpsku Metohiju! Sramota!!! Srbija je jedina zemlja na svetu sa ovakvom nakaznom elitom.

Visi

pre 12 godina

Sumnjam da je to tako, ali ako je to tako onda sa 10.000 hiljada kvadratnih km, Kosovo region sa najbogatijim rudnim bogastvom u Evropiu u odnosu na teritoriju koju ima.

Vokshi

pre 12 godina

Posto su bajke o prodaji organa potrosene, dolaze nove o basnoslovnom bogatsvu.Kosovo puno blaga kao Ali-babina pecina.Psiholosku kampanju protiv Kosova ocito vode strucnjaci sa diplomama stecenim na univerzitetu Zubin Potok, istureno odeljenje Leposavic, katedra za psiholosko ratovanje - Donje Jarinje.

Nenad

pre 12 godina

Rio Tinto je inace u vlasnistvu porodice Rotsild. Nadam se da je sada svima jasno sta bio cilj NATO-a (Rotsild armije). Baza i rude. LDP moze da prica sta hoce, njihovi finansijeri pljackaju Srbiju i spremni su da ubiju ako treba. Je l' to taj Preokret?

Boro

pre 12 godina

Pa valjda će biti tih 1000 milijardi doviljno za ratnu oštetu Kosovu i Americi. Ko gubi ratove i potpisuje kumanovske sporazume treba da plati. A šta će Srbiji to bogatstvo kada ne znaju da ga koriste?!

Jovan

pre 12 godina

Zbog tog novca, odlucili su da nam otmu deo zemlje. Ali tako je to kad onaj nije bio pametan. Samo, koliko kosta ta nasilno stvorena tzv. " drzava", toliko ce i srpski narod, ako treba cekati da je povrati, u to mogu da budu sigurni. Kad tad, jer, nista nije vecno.

Enver Kelmendi

pre 12 godina

Rezerve lignita,vredne 150 milijardi dolara,ne mogu se potrositi za 11 veka. Sem lignita u Kosovo ima: nikla, cinka, magneziuma, mangana, boksida, kadiuma, hroma, selena, azbesta, mermera, kvarca, krecnjaka, ali i drugi retkih i strateski vazna prirodna bogatstva poput zeolita, heliuma, uljenih skriljaca, prirodne rezervoare ciste pijce vode itd. Ovo objasnjava g.Milosevic jos 1991. u Patrijarsiju g.Pavlu, mitropolitu Amfilohiju, episkopu Atanasiju i drugima. Ovo iskonska srpska zemlja nazvana po pticu-kosu, raspolaze sa neverovatnih 23 milijarde tona pomenute rude. Saglasno tim podacima 80% energetskih resurse Srbije nalazi se na Kosovu i Metohije.
A evo sta pise 8.jula 1998 u New York Times o rudniku Trepca gde se kaze da on vredi najmanje 5 milijardi dolara. Da je direktor rudnika, Bijelic, rekao da: "To je srpski Kuvajt, srce Srbije".
Enver Kelmendi, dipl.ing.rudarstva.

Mile Politika

pre 12 godina

Prvo i osnovno Srbija se na Kosovu bori za prava Srba.
Drugo, Kosovo i Metohija je sveta srpska zemlja zafnjih 800 godina, (za sve one koji su bzali sa casova istorije u skoli),
Trece, na Kosovu je celokupna infrastruktura do 1999 podignuta od strane Srbije (fond z ne razvijene) i
Cetvrto, rudna bogatstva (vredna $1000 Milijardi)

su razlozi po hijerarhijskoj vaznosti zbog cega se Srbija bori na KiM.
Da ne bude zabune.

Prema tome Srbija ima itekako razloga da se bori za KiM, pa makar izgubila "status kandidata" za EU
Jer status Kandidata je samo preduslov za nove uslove EU Srbiji, koji u poredjenju sa razlozima za KiM, ne znaci NISTA.

Milan

pre 12 godina

Eto najzad pravog lica borbe medjunarodne zajednice za nezavisno Kosovo! Najveci zastitnik Albanaca Soros!?

Draga braco Albanci, vratite se i postujte drzavi u kojoj ste mirno ziveli sa Srbima sve do nastanka prljave ideje Republika Kosovo.

Sada nemate nista i izgubili ste sve!

Aleksandar K i M

pre 12 godina

Čak i da je ovo tačno to ništa ne vredi Kosovskim Albancima, i pored tolike rezerve lignita za elektrane ne mogu da obezbede građanima snadbevanje strujom 24 h. Čak ni 12 godina posle rata ne mogu da obezbede normalno snadbevanje strujom gde još uvek imamo snadbevanje po sistemu A, B i C, ne može da prođe ni pet dana a da nemamo višesatne restrikcije.

Marko

pre 12 godina

Zasto nasa vlada ne naprqavi jednostavno racun koliko Srbija mesecno/godsinje gubi od:
- nenaplacenog poreza pojedinaca koji zive na KiM
- nenaplacenog poreaza kompanija koje rade na KiM
- nenaplacene zarade od eksploatacije rudnih bogatstava
Naravno, u ovom trenutku od toga nema neke koristi, ali u nekom buducem trenutku...

Adam Jensen

pre 12 godina

A da pitate Čedu i Draškovića, oni bi vam rekli da su ovo sve gluposti i mitovi koje šire klero-fašistički demagozi koji nam koče evropske integracije i vraćaju nas u mračne 90-e.... Najbolje je da se toga svega odreknemo zarad "evropske budućnosti" i uspostavljanja "evropskih vrednosti". Eto tolika je pamet i jednog i drugog "preokretača" (odnosno, toliko su dobro plaćeni).

Nik

pre 12 godina

Pitajte Cedu&Co da li zna da racuna!?

P.s. 1000 milijardi(a nas ukupan spoljni dug je 57+ milijardi)?!?!?! I, oko cega se vode ratovi, oko cega se vrti 'demokratija' i 'pravda', za sta se 'bore' POLITIKANTI i interesne grupe koje stoje iza njih?! Za ALBANCA/SRBINA/MUSLIMANA?!?!?! Eeeeeeeeee, ROBOTI!!!

mrki

pre 12 godina

Pa sta?
Rude u ostatku Srbije vrede verovatno pet puta vise pa mi i dalje zivimo u bedi.
To neko treba da otkopa, pretopi, napravi finalni proizvod.
Znate li koliko je to posla? kad ce stici da se slavi slava, peku prasici i jagnjici?

kao u "Avataru"

pre 12 godina

Prosto ne mogu da verujem da ste uopšte ovo objavili.
Ovo je SUŠTINA celog cirkusa vezanog za Kosovo - otimanje srpskih rudnika, tj. NOVAC kao i kod svega ostalog.
Zato su nam se desili "Račci", bombardovanje, etnicko ciscenje i sve drugo. Sve u cilju dolaženja do gotovo nepregledno vrednog rudnog bogatstva na Kosovu koje je u vlasnistvu Republike Srbije.

Zašto ne uradite jedan tekst i računicu koliko je prosečan gradjanin Srbije oštećen u sekundi bespravnom ekploatacijom rudnika u vlasništvu njegove države?
Naravno, tu su i manje profitabilni ali ništa manje monstruozni "biznisi" poput pražnjenja vojnih magacina, vojnih baza, trgovine organima i korišćenja tog prostora kao baze trgovine svim narkoticima u ovom delu sveta.
Zašto država Srbija ĆUTI dok joj zavlače ruku u džep? Gde su tužbe, akcija, zašto se neki zvaničnik makar ne oglasi povodom ove otimačine?
Ili su i oni deo "lanca ishrane"?

INTERES

pre 12 godina

Jeli to bio GLAVNI RAZLOG da su zapadne zemlje (NATO)
na celu sa kaubojima (SAD) napale Srbiju, a zatim nasilno
priznale Kosovo, a ne losa situacija na Kosovou?

realno stanje

pre 12 godina

"Krajem 2007. Nil Klark je u „Nju stejtsmenu“ konstatovao da za Džordža Soroša i njegov Fond „Otvoreno društvo“ nije važno poštovanje ljudskih prava i osnovnih građanskih sloboda – neko društvo je „otvoreno“ ukoliko on i njegovi saradnici mogu da zarade veliki novac."
Soros inace finansira pola ovih NVO, raznih "nezavisnih" medija, "nezavisnih" eksperata, "nezavisnih" profesora, "nezavisnih" ekonomista, "strucnjaka" za ustavno pravo, za ljudska prava i ostalo po Srbiji koji zapravao vladaju Srbijom.
Nisu oni nezavisni.
Oni lazu da su nezavisni.
Zavisni su od onog ko ih placa.
A taj koji ih placa ima interes za to. Ima interes jer na kraju zaradi mnogo vise nego sto je njima platio. A stetu snosimo mi, jer od nas se na kraju uzme.

prokleta je ....

pre 12 godina

Ma neee, nisu nam zato uzeli KiM....
Ali vratićemo ga,kad tad. Svaka imperija je pukla,tako ćete i vi,a onda beri kožu na šiljak.
Niste ni svesni koliko ste neprijatelja stekli!

robert

pre 12 godina

Dobro da ima toliko??? ali sta to vredi kada niste znali sve da upotrebite kada vama serbima bio je vlast. Neko vreme ovde se radio a Beograd se gradio i od ove rudnika. Sada vise nema nijedan rudnik ne radi ni sa vas ni za nas sto zivimo ovde.
Razlog zbog cega serbia se bori za Kosova je bas ovo rudnike i to vrednost sto ima, ne za crkve, ne za serbe samo za rudnike i teritoru

sasa

pre 12 godina

Kad je tako, sto nasa Jugoslavija nije iskoristila te rude nego se samo prica o tome? I da je Kosovo unutar Srbije, zapadnjaci bi dobili posao eksploatacije ruda a ne domace firme. Dzabe rude kad nema cime da se vadi i preradjuje. Drzava je propala.

Joca Strucnjak-istinski

pre 12 godina

Gospodo "strucnjsci", ovo je veoma pausalna procena koja sadrzi veoma netavne podatke. Lignit se procenjuje bez procene stete zbog cega se verovatno nikada nece otkopati. Rude zlata sa 2 grama zlata po toni nisu uopste rentabilne pa nisu nikakve rude - u dvoristu vase kuce zemlja verovatno sadrzi vise od 2 grama zlata po toni pa nikome nije palo na pamet da pocne otkopavati, rude boksita, nikla i druge su potpuno nerentabilne jer je mala kolicina i mali sadrzaj metala pa je nerentabilan proces prerade. Zato ne pretstavljaju rude vec obican kamen ili zemlja pogodna za obradu. I tako se veliko bogatsvo Kosova sa istinom istopi i nestade. Zato "strucnjaci" ne lazite narod jer je to sramota!

Blerim

pre 12 godina

'Čak ni 12 godina posle rata ne mogu da obezbede normalno snadbevanje strujom gde još uvek imam i pored tolike rezerve lignita za elektrane ne mogu da obezbede građanima snadbevanje strujom 24 h.'

Plati pa imaces ga. To je i razlog zasto postoje kategorije A (gde spadaju oni sto redovno placaju racune), B (oni koji placaju racanu al ne bas redovno), i C (oni koji ne placaju racune struje redovno). Ja ne mogu da pamtim kad nisam imao struju.

thekravaboy

pre 12 godina

Zapadnjaci dobili prirodna bogatstva, a Albanci slobodu i demokratiju. Uživaće u njoj, ali praznih džepova i stomaka još dugo, dugo

Milica

pre 12 godina

agim, 13. novembar 2011 14:21)
Tek sada nemate slobodu i nikada je nećete imati!!! Pod Srbijom ste je makar imali, bili na vlasti, postavljali Albanca kao predsednika SFRJ, a sada je to prošlost!

Sada građani Kosmeta umiru od radijacije i tako će biti narednih 50 godina.

Safet Cara

pre 12 godina

Pa to je vec bilo poznato. Kosovo je bogata zemljam, i tu srpskim politicarima "boli zub". Nije njima stvarno briga o par procenata srba koji zive na Kosovo.
Dok su albanci na Kosovo zivjeli u bedi, gradio Tito -posle njega Milosevic- novi Beograd prodavajuci kosovsku rudu.
To je bila losa strategija a ujedno i NEPOVRATLJIVA. Nova bi trebalo da bude, da Srbija prizna Kosovo, da se sprijatelji sa kosovarima, pa da ne kupe Lignit i Srebro u juznoj Americi.

Pozdrav

Јован Дероко

pre 12 godina

То није ништа ново.

Шта је циљ рата? Заузимање туђе индустрије, положаја, природних ресурса и јефтине (робовске) радне снаге... Да свега овога нема, рата никада не би ни било. Ове границе Србије (садашње) и оне ка којима одређене земље запада теже су нам познате из скоре прошлости. Да ли треба да подсећам на други светски рат. У којим границама је тада било Косово и Метохија и ко је признао Велику Албанију. И ко је признао Независну Хрватску а ко Црну Гору? И ко је контролисао те "државе" и све у њима што је "ваљало"? Најјајче земље Европе и света. Да подсетим да је и тада и у Србији и у Свету било политичара који су пропагирали да је све готово и непромењиво и да су велики све одлучили. Сетимо се само Чехословачке и њиховог незавидног положаја и како је то "запад" искулирао. Међутим, пошто је човек праведно биће, на крају ПРАВДА увек победи. Неко је паметан па победу зна и да уновчи (репарација) а неко заувек остане глуп.
Ја се залажем да наша земља буде међу овим првима (паметнима). За правду ће се човечанство само изборити, са нама или без нас. Битно је само да Ми нисмо ти који узимају нешто туђе, силом, да присвајамо нешто што нам не припада.
Уосталом, такви никада нисмо ни били.

dulaku

pre 12 godina

hvala ti politika i naravno b92.
to je ljepa vjest -
pa znalli su amerikanci i njemci zasto su podrzali thaci i kosovo.
nekih ljudi zive jos uvjek u proslost a drugi vec grade buducnost.

sve najlspese od kosovo, prishtina
dulaku

Grof

pre 12 godina

I sta cemo sada gospodo Evropejci. Odustati od punog tanjira na stolu da bi pokupili kasnije mrvice. Bombardovali bi oni Srbiju zbog nekih tamo Albanaca da nemaju interese. A vi bi gospodo sve to da im date zarad cega. "Povoljnih kredita" koje ce otplacivati nasi cukununucici. Jednostavno ne treba zuriti. Ne gubiti glavu, biti strpljiv i kao u pokeru jednom ce nama doci "dobre karte" onda ce sve biti drugacije. 1945 Nemacka je bila nista, nokautiran div koji cuti i moli se u sebi da je saveznici ne uniste. Posle 70 godina Nemacka se za sve pita i svi pitaju nju. (da su znali da to mogu na taj nacin da izvedu mislim da nikada ne bi ratovali). Mislim da je resenje u nama (UVEK JE I BILO) a samo treba da NE KRADEMO i da RADIMO I RADIMO.

Zemunac

pre 12 godina

Jel sada svima jasno zbog cega cela frka oko Kosova? Mi vama drzavu a vi nama rude i siguran transport droge do krajnih destinacija (politika USA). To se znalo svih ovih godina a ipak svi cutimo. Prodali smo i ono sto nam nisu trazili (Vojvodinu, izvorista vode, Sandzak...) Srbijo, PROBUDI SE!!! Digni glavu!!!

Milan R.

pre 12 godina

Ako neko misli da je NATO na Kosovu i Metohiji samo zbog tamošnjih rudnih sirovina, onda je taj ili u zabludi ili širi propagandu iz njemu znanih razloga. Ako to govore albanske političke vođe, ja ih razumem, jer njima jeste u interesu da svojim sunarodnicima sadašnji loš kvalitet života neutrališu maštovitim pričama o idiličnoj budućnosti kada će se na Kosovu živeti kao u Kuvajtu, bez rada, a zahvaljujući samo onome što je pod zemljom.

Srbi bi morali biti realni, jer nikakve bajke im neće biti od koristi. A realnost je da na Kosmetu, u odnosu na ostali deo Srbije, ima više lignita i rude olova i cinka, a manje mrkog uglja i rude bakra, antimona, zlata i drugih sirovina. Dakle, nema nikakvih dijamanata, platine, nafte i sličnih atraktivnih resursa koji se, ponekad, pominju u domaćoj javnosti.

Rude olova i cinka na Kosovu i Metohiji su prvenstveno vezane za oblast Kopaonika i stare rudnike poznate još u srednjovekovnoj Srbiji. Najveći broj tih rudnika je blizu iscrpljenja rezervi. Značajnije rezerve, pored relativno siromašnog ležišta Zijače, nalaze se jedino u opštini Leposavić, koja je na samom severu Kosmeta i u kojoj su Srbi u apsolutnoj većini. Srednji sadržaj metala u ležištima olova i cinka na Kosmetu je od pet do šest odsto, što je znatno ispod svetskog proseka. Količina zlata koja se iz ovih ruda dobija je manja od onoga što se dobija u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor.

Ležišta boksita (iz kojeg se dobija aluminijum) na teritoriji Kosova i Metohije su od malog značaja. Rezerve su nedovoljne, visok je sadržaj gvožđa, a transportni troškovi su veliki. Rude feronikla sa prosečnim sadržajem metala su među najnižima u svetu. Nekada značajne zalihe hroma su iscrpljene. Od nemetala najveći značaj imaju magneziti, a tek zatim brojne druge sirovine kao što su: glina, kaolin, dijatomit, kamen, cementne sirovine, alumit, zeolit i druge. Međutim, te sirovine su od lokalnog, a nikako od svetskog ili čak evropskog značaja.

Jedino su rezerve lignita respektabilne čak i u okvirima Balkana. Na osnovu dosadašnjih istraživanja utvrđeno je da u Metohiji ima dve milijarde tona uglja. Kada se tome dodaju takozvane vanbilansne količine, koje nisu ekonomski isplative za eksploataciju, dolazi se do 15 milijardi tona uglja na celom Kosovu i Metohiji.

Ali ono što ubedljivo najviše vredi na Kosmetu to je VODA! Koju niko ne pominje, a istovremeno svi pričaju da će se u XXI veku ratovi voditi zbog vode, a ne zbog nafte. Najveći izdani su u području Metohije, u planinskom masivu Mokre gore i Prokletija. Voda je najvećeg mogućeg kvaliteta, bolja od bilo koje svetske flaširane vode, a za proizvodnju pakovane mineralne vode ima barem 20 pogodnih lokacija. Minimalna izdašnost tih izvora je 10 kubnih metara u sekundi, a poređenja radi, ukupna izdašnost svih vodovoda u Srbiji, bez Kosmeta, iznosi 30 kubnih metara u sekundi.

Zora Milica

pre 12 godina

Zapravo po najnovijim svetskim saznanjima 110% rudnog bogatstva zemaljske kugle se nalazi na Kosovu. A Srbi i Jugoslavija ga u proteklih 70 godina nisu iskoristili zato sto nisu hteli da se preterano bogate posto to nije nas stil.

Nego, ajmo sad na poljance pa udri kolce!!!

srećko nestorović

pre 12 godina

Srbi kažu Kosovo je naša istorija, Albanci tvrde da je njihova budućnost a u stvari Kosovo je samo geopolitički, strateški i finansijski interes pojedinaca iz svetskih krugova moći.
Dok se Srbi i Albanci medjusobno kolju dotle mešetari zadovoljno trljaju ruke.
Kakvi smo, mislim na oba naroda, bolje nismo ni zaslužili.

Ja volim Srbiju

pre 12 godina

Za ove podatke se znalo odavno. Očigledno je da "demokratskom Zapadu" nije stalo ni do Albanaca ni do Srba, nego do bogaćenja - čist kolonijalni rat. Zato treba objaviti okupaciju teritorije Srbije od strane KFOR-a i NATO-a. I čekati bolja vremena za povraćaj TERITORIJE. A što se Albanaca na KiM tiče, neka sami saberu šta su im donele njihove "vođe" - porodice Tači, Hajradinaj i druge. Dok se ne istrebi kriminal na KiM potpomognut od strane belosvetskog ološa, neće se poboljšati ničiji život u regionu. Mrzim što ovo pišem, ali Srbi i Albanci bi normalno živeli zajedno da ne postoji dugogodišnje huškanje sa strane kako Albanskog, tako i Srpskog političkog vrha.

Nikola

pre 12 godina

Ijaaaaoj, cuj bezobrazluka, cela YU je uplacivala u fond za nertazvijene (citaj Kosovo), a sada oni imaju obtaz nekome da kazu, plati pa ces imati (kosovskim Srbima za struju i telefon, sto je inace izgradjeno parama iz cele YU).

srce

pre 12 godina

znaci dosli smo do znacaja deklaracije "Kosovo je srce Srbije". Nije radi emocija, nego para. Znali smo mi uvek zasto nas Srbija toliko voli. Nece moci vise da Trepca radi a Beograd da se gradi. Hvala.

demokrat

pre 12 godina

hvala srbiji shto nam pokazalla shta mi imamo u republiku kosova, ma da mi smo glupi neznamo shta imamo srbija zna shta mi imamo.
srbija ko srbija uvjek mislio vishe za druge shta imaju nikad nisu za sebe i svoj narod mislili shta imaju.mozhda da nece srbija da donese rusiju ko kupce u nashe bogastvo? o ne hvala.. nit rusiju nit ruse necemo.imamo mi europu i ameriku.

Petar S.

pre 12 godina

Ovo treba staviti pod nos da citaju svima onima (Vuku D. Cedi, Canku &co.) koji kukaju na sva usta sto je prodat NIS za 2 umesto 4 Milijarde (i Srbiji kao Ruskoj guberiji), a ovame u naj glasniji zagovornici predaje Kosova (sa svom svojom infrastrukuturom koju je izgradila Srbija kao i resursima na Kosovu), galantno prepustajuci $1000 Milijardi optuzenom kasapinu Taciju (jer po Arthisarijevom planu infrastruktura (sa resursima) prelazi u ruke Kosova - BEZ NADOKNADE).

Srbija mora da istraje u zastiti svojih interesa na Kosovu.

Uzgred, da li ikoga cudi cinjenica da se godina (2008) nalaza Americkih kompanija, rudnog bogatstva Kosova, podudara sa godinom (ne legalnog) proglasenja nezavisnosti Kosova.

toliko od mene

pre 12 godina

ma nije vazno to sto vredu 1000 milijardi vazno je da slusamo Cedy i Vuka i da momentalno priznamo kosovo a mozemo jos malo da se sagnemo nece nam nista faliti

David

pre 12 godina

Ma nije moguće, ma Amerikanci su tamo zbog etničkog čišćenja, pomoći, demokratije... Ma ne nisu rudna bogatsva a i šta će nam Kosovo, bla, bla, bla... ponavljaju evrotupejci godinama... Kad ono vidi istina je ono što smo mi "Srce Srbije" pričali svih ovih godina...

Moni

pre 12 godina

Pa sada ja kontam za koje svetinje se bori Srbija u Kosovo, i da postoje
podzemne svetinje po prvi put cujem,e ljudi moji,a ja budala mislio da je
ta prica i ovaj prljavi rat sve za crkve.

sweden

pre 12 godina

e pa zato se bori srbija,a ne za srbe na kosovu.jer oni imaju prava vise nego u srbiju,bio sam mali prije 35,god, i cuo parole,TREPCA RADI A BEOGRAD SE GRADI.ali sada je druga prica.trepca ce raditi da novu drzavu zagraditi.jeste da kosova moze da izdrzi sama sebe samo sa podzemljskim bogatstvom ko mu je bog dao toj lepoj dardaniju,pozzz iz svedske

Vladimir Arsic

pre 12 godina

Ko god je o Kosovu ucio van stranackih saopstenja, znao je za ova rudna bogatstva. Niste valjda mislili da je KiM oteto Srbiji zbog "Pravde za Albance".

Nije pitanje Kosova za Srbe samo neki mit, samo istorija i tome slicno, vec ima tu i dosta ekonomije.

prizrenac

pre 12 godina

svaki normalan covek zna da nema nista za dzaba,tako i nase nezavisno Kosovo ima svoju cenu i to ogromnu.A sto se tice ovih otkrica,onda je jasno od cega se Kosovo toliko gradi,evo bas danas je Hasim Thaci pustio prvi deo autoputa od Albanske granice do Suve reke,hvala bogu na ovom bogatstvu

mojsinjski

pre 12 godina

ko nam je kriv kada nismo hteli to da eksplatisemo, oni su to znali zato su i uzeli, sve je moglo da se resi mnogo pametnije, ali mi smo hteli glavom kroz zid, velika je steta sto nismo svesni svojih resursa, a sada mozemo samo ovako da pricamo o tome.

Konacno da neko progovori

pre 12 godina

Svi mi koji smo zavrsili i radimo u sektoru energetike i rudarstva kao i geodezije,znamo da je kosovo bogato rudama,posebno metohijska oblast.Konacno b92 da objasni svojim gledaocima zasto je kosovo toliko bitno.
Eto, nije sao krajna i go kamen,da je kamen, verujem da bi ga se odrekao i Tito i svi znamo da je Bosna poslednja usla u Jugoslaviju,a znamo i stavove zasto.
Jedino Vuku Draskovicu, Cedi Bedi nije jasno zasto,ali i Nadi Kolundziji,oprostite ne mogu da izostavim ni jelenu Trivan jer ona sad analizira kako,ko,sta gde...
Moj komentar je bio nepozeljan na temu kosova,a bio je vezan i za rudna bogatstva i cifre ili je bio na analizi cinjenica i hvala vam u svakom slucaju na ovoj temi.
Ove politicare koje sam pomenuo, uradio sam to sa namerom, jer uvek rade protiv drzave,pre svega gradjana za svoj licni interes i korist.Nejasnoca i pohlepe u korupciji pojedinci jednostavno nemaju granica

grdosija

pre 12 godina

o ovome se učilo u geografiji osnovne škole. treba li još šta reći? gde je sada čedomir jovanović i njegovi slepi pratioci da nam kažu kako se treba odreći kim i ovog blaga pa da nas evropa obaspe našim parama.

Bogdan

pre 12 godina

Razlog više da ne damo Kosovo i Metohiju! Rudno bogatstvo u vrednosti 1.000. MILIJARDI DOLARA! Duhovno bogatstvo i kulturno-istorijsko nasleđe - NEPROCENJIVO! Srbija je MOJA ZEMLJA!

Dragomir

pre 12 godina

Interesuje me sta je bilo sa procenama pre 20ak godina o rudama na Kosmetu, pa i o lignitu. Cifre nisu bile ni pribliiizno ovakve, naprotiv. Strucnjaci su predlagali da se manemo "corava posla", jer su rezerve a pogotovo procenti u rudama tako niski da je neisplativo ulagati... Sto se tice uglja - nije bilo bas lepih reci o njegovom kvalitetu. A ni o ovako "grozomornim" kolicinama. Ali se govorilo o zagadjenju... Valjda sad ima boljih strucnjaka. Tim lepse - kad Kosovo opet bude sastavni deo Srbije.

prokleta avlija

pre 12 godina

polako rodjaci...prvo izbori su u srbiji pa valja podsetit srBstvo zasto se borimo za kosovo i zasto necemo dobiti kandidaturu u decembru...pusti manastire zlato je zlato...
drugo i da ima 7 hiljada milijardi rude na kosovu ni dolara od toga nece videti ni srbi ni albanci
trece ajd malo o rudama za pocetnike...lignit se kopa i odma pretvara u struju jer ne podnosi transport,tako da jedino se moze iskoristiti na licu mesta tj nema nista od izvoza...boksit,aluminijum,pare? 5% struje potrosene u americi ide na preradu ruda u aluminijum,to je jedan enorman gutac energije i da bi neko otvorio jedno takvo postrojenje na kosovu prvo mu treba jedno 5-6,1000 megavatnih elektrana,a posle se gradi fabrika za bla bla a tih 425.000 tona AL trzistu dobijes oko 400 MILIONA dolara,samo 1000megavatna elektrana kosta MILIJARDU dolara a gde je cena fabrike,totalno neisplativo...a sto se tice ostalih ruda pa koliki su procenti recimo olova u toj rudi,recimo u rudi olova najcesce ima oko 0,5% cistog olova,ali,ajd nek je cifra od 425000 tona cisto olovo pa to vredi oko 700 MILIONA dolara...ovo sto sam ovde spomenuo ne vredi ni JEDNU MILIJARDU dolara a kamoli 1000 MILIJARDI...
evo ostale cene po toni pa racunajte
cink 2000$
nikl 16000$
srebro 1.000.000$
kobalt 28.000$
i kad sve to presaberes ne dobijes ni 5 milijardi dolara i to pod uslovom da prekopas,iskopas i preradis sve navedene kolicine,trepca je ubedljivo najbogatije,najvrednije i najznacajnije nalaziste,ostala po kosovu su u rangu po 10% od volumena Trepce
ajd laku noc

liberal

pre 12 godina

Sada su izbori u Srbiju, treba da kaze nesto za Kosovo(zlato ono ovo)... Nije mi jasno zasto toliko bez veze laze, balkanska poltika ?

Lesa

pre 12 godina

Pa tačno je da Kosovo i Metohija ima rudna ležišta,samo bojim se da niko nema para da to i eksploatiše ili nema interes da sve to eksploatiše.Sve te rude se u svetu nalaze u daleko većem obimu tako da su ta ležišta na Kosovu i Metohiju pravi sitniš koji ne može konkurisati na svetskoj pijaci.Da bi dobili iz rude sirovinu to strašno puno košta.To je razlog zašto se do sada niko nije dosetio da eksploatiše taj prostor eto gotovo 100 godina.Cifre su lepe ali kada ih uporedite sa ciframa na svetskoj pijaci videće se da cifre i nisu neke.Prosto upitano,zašto se danas sve to masovno rudno bogatstvo ne eksploatiše?Da tu ima ozbiljnog intersa več bi se u poslednjih 10 godina našao ko će eksploatisati.Izgleda da nije samo reč u ciframa.Reč je o profitu.Da ga ima on bi se već vrteo po rudnim bogatstvima na Kosovu i Metohiji.Ja sam laik za sve to pa zato se toliko i pitam jer mi nije jasno.Doduše,Kosovo mnogo košta SAD i EU i to svaki dan,svaku nedelju,svaki mesec,svaku godinu.Internacionalizovali su zahtev Albanaca na Kosovu i Metohiji pa sad u skladu sa tim hoće i da ga reše.Kosovo ne može opstati kao samostalna država bez obzira na priče o rudama i bogatstvu.Da je tako velike sile bi to odavno razrešile uz pomoć eksploatacije tog silnog bogatstva.Izgleda da nije to baš sve tako.Uostalom hajde da vidimo šta kažu ljudi koji se bave tom strukom.

de.

pre 12 godina

Kako samo cakle oci "kosovarima" i kako su se ponadali da ce postati Svajcarska i da ima da potece med i mleko a oni ce kao i do sada da ne rade nista, da se igraju drzave i izmisljaju sve fantasticniju "istoriju" dok ce pare padati sa neba. Samo, ko ce da iskopa te rude? Ko ce da ulozi milijarde u eksploataciju i u modernu tehnologiju, odakle kvalifikovana radna strana, kome ce se prodavati sve to... Ako i dodje neko, zar mislite da ce to biti neka humanitarna organizacija kojoj je na prvom mestu zastita prirode i bogacenje lokalaca dok ju je za profit bas briga? Slicno je i sa strujom, nekada se struja izvozila sa tog Kosova dok od kada su struju na Kosovu preuzeli stranci i Albanci tamo pocinje da se uvozi ta ista struja. Ako ti "kosovari" nisu sposobni za deset godina i uz milijarde koje im poklanjaju Amerikanci i EU da naprave makar funkcionalne institucije ili da ispune uslove za beli sengen ili normalno snabdevanje struje, ali ce zato biti sposobni da organizuju eksploataciju rude? Ne budite smesni. Uostalom, kao da je Jugoslavija (jedna ipak ozbiljna drzava), bila blesava, pa u vreme kada si mogao da uzimas kredite, kada su postojale ipak nekakve ozbiljne firme i kvalifikovani ljudi, nije htela da ekspolatise tamo rudu i da je prodaje? A ima Srbija i Vojvodinu gde imas prazne zemlje da hranis pola Evropa pa sta je od toga iskoristeno? Sta je uopste iskoristeno od bilo cega na ovim prostorima? Ama bas nista. Tako da, spustite se svi na zemlju.

Dragan

pre 12 godina

A baš sam se pitao za čega su se to grabili Klinton, Olbrajtova, Voker, Holbruk, Soroš i slični koji na Kosmetu uplivaše sa svojim kompanijama...

Visi

pre 12 godina

Joca strucnjak je potpuno u pravu ovo je najblji nacin da se zaludjuje, obmanjuje i laze narod. Ko na svetu ima racuna da otvara neki rudnik za pet ili sest hijada tona neke rude. Ma manite se dezinformacija. Narode diko mija , narode .....

Velibor

pre 12 godina

Sve je od pocetka bilo u vezi sa novcem!
Samo ce Srbi da VERUJU u price koje im se serviraju...
Bio covek liberal,nacionalista ili marsovac-POGLEDAJTE SAD MALO BOLJE!!!
Da li vam se neke stvari cine logicnijim?

The Air Up There

pre 12 godina

I posle se cudimo zasto hoce da nam zvanicno otcepe Kosovo.
A nasi politicari ''sigurno'' ne znaju cega sve ima na Kosovu.
Pa samo godisnje bi Srbija od ruda sa Kosova vratila cetvrtinu duga,
a kada bi vratili ceo dug,pevali bi od izvoza gore navedenih stvari,
i bilo bi svima lepo.

Wer

pre 12 godina

I sada bi trebalo da se napalim na tamo neke milijarde? Cak i da Amerika klekne pred nama sa sve kajanjem i izvinjenjem i vrati nam Kosovo, pare od tih ruda obican covek nece videti.

goninas

pre 12 godina

Ovo je dokaz da se Srbijom vlada bez mozga. Politika je je posao za sposobne koji dobro čuju, osećaju, trguju, prdviđaju, razumeju i na kraju dobro računaju. Prirodna bogatstva Kosova postoje vekovima i shodno tome trebalo je zauzeti takvu politiku da, biću banalan, ako nemožeš sačuvati dobro prodaj. Srpska kulturna baština na Kosovu nikada nije prezentovana svetu na način koji zaslužuje, a na taj način je jedino moguće sačuvati kao srpsku. Neko je morao da ima toliko hrabrosti da bar tih 1000 milijardi izgovori kao cenu zainteresovanim zverima, i da to ne bude poklonjeno.

Skywalker

pre 12 godina

Zbog Trepcinog duga drugim preduzecima, vecina tih preduzeca je propala a radnici otpusteni i ostali bukvalno na ulici. A plate u Trepci nikad vece: inzenjeri od 700 do 1500 evra. Trepca bi, da ima iole zakona, morala biti prodata budzasto da bi vratila astronomske dugove, koji bi samo po osnovu kamate, jer su visedecenijski dostigli visemilionske cifre. Samo ja znam bar 2-3 preduzeca koja su propala jer nisu mogla da naplate svoja potrazivanja od Trepce.

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Ako je ovo istina onda se NEZAVISNOM Kosovu moze samo zavideti na tolikom bogatstvu ! Za koju godinu Kosovo ce biti najbogatija drzava u EU !

Milan

pre 12 godina

Eto najzad pravog lica borbe medjunarodne zajednice za nezavisno Kosovo! Najveci zastitnik Albanaca Soros!?

Draga braco Albanci, vratite se i postujte drzavi u kojoj ste mirno ziveli sa Srbima sve do nastanka prljave ideje Republika Kosovo.

Sada nemate nista i izgubili ste sve!

Iksi

pre 12 godina

Smesno je citati komentare tipa: poklonili smo, uzeli su nam Kosovo i bla bla bla. Kosovo ste izgubili jer ste hteli da pobijete sve Albance da biste sve ovo bogatsvo uzeli za sebe. Ova ruda cine Kosovo "svetom zemljom" iza koje se kriju srpski politicari, SANU i svi Srbi. Manastiri su losa maska a to je shvatio i svet.

Mile Politika

pre 12 godina

Prvo i osnovno Srbija se na Kosovu bori za prava Srba.
Drugo, Kosovo i Metohija je sveta srpska zemlja zafnjih 800 godina, (za sve one koji su bzali sa casova istorije u skoli),
Trece, na Kosovu je celokupna infrastruktura do 1999 podignuta od strane Srbije (fond z ne razvijene) i
Cetvrto, rudna bogatstva (vredna $1000 Milijardi)

su razlozi po hijerarhijskoj vaznosti zbog cega se Srbija bori na KiM.
Da ne bude zabune.

Prema tome Srbija ima itekako razloga da se bori za KiM, pa makar izgubila "status kandidata" za EU
Jer status Kandidata je samo preduslov za nove uslove EU Srbiji, koji u poredjenju sa razlozima za KiM, ne znaci NISTA.

Milica

pre 12 godina

agim, 13. novembar 2011 14:21)
Tek sada nemate slobodu i nikada je nećete imati!!! Pod Srbijom ste je makar imali, bili na vlasti, postavljali Albanca kao predsednika SFRJ, a sada je to prošlost!

Sada građani Kosmeta umiru od radijacije i tako će biti narednih 50 godina.

agim

pre 12 godina

Albanci, ako misle da će oni to eksploatisati, grdno se varaju.
(Sava Drugi, 13. novembar 2011 00:57)
Pa ni pod srpskom okupacijom mi nismo eksploatisali vec je celo nase rudno bogatstvo Srbija pokrala.Pola Srbije je Kosovo izgradilo a sada srpski licemeri traze imovinu na Kosovu.To bi bilo isto kao kad bi Kosovo trazilo POLOVINU Beograda jer je izgradjen kosovskim rudama koje ste nam pokrali.
Bilo kako bilo bolje da poklanjamu rudna bogatstva Americi koja nam je navise pomogla da se oslobodimo,nego Srbiji koja nas je na samo pokrala vec i ubijala i maltretirala..Sada imamo slobodu sta je za nas 100 puta vrednije od PARA, a i razvijamo se mnogo,mnogo brze nego pod Srbijom.

Marko

pre 12 godina

Zasto nasa vlada ne naprqavi jednostavno racun koliko Srbija mesecno/godsinje gubi od:
- nenaplacenog poreza pojedinaca koji zive na KiM
- nenaplacenog poreaza kompanija koje rade na KiM
- nenaplacene zarade od eksploatacije rudnih bogatstava
Naravno, u ovom trenutku od toga nema neke koristi, ali u nekom buducem trenutku...

bashkim

pre 12 godina

Za utehu vam, vlada Kosova vec radi na planu i programu zatvaranja nekih visoko nerentabilnih rudnika i kopova. Zlo kao sto je Trepca prvo je na redu. Koliko je samo hiljada Kosovara platilo zivotom zbog varvarskog nacina eksploatacije i zagadjenja ljudske okoline.
Sta od ovih rudnika ostane radice po evropskim standardima. Sta vrede 1000 milijardi u odnosu na 1000 ljudskih zivota? Jasno je da Kosovo pocinje da razmislja svojom glavom.

Srbija iznad svega!

pre 12 godina

Objasnite to ovima iz koalicije "preokret" i onima koji hoce da dele srpsko Kosovo i srpsku Metohiju! Sramota!!! Srbija je jedina zemlja na svetu sa ovakvom nakaznom elitom.

Jovan

pre 12 godina

Zbog tog novca, odlucili su da nam otmu deo zemlje. Ali tako je to kad onaj nije bio pametan. Samo, koliko kosta ta nasilno stvorena tzv. " drzava", toliko ce i srpski narod, ako treba cekati da je povrati, u to mogu da budu sigurni. Kad tad, jer, nista nije vecno.

Vokshi

pre 12 godina

Posto su bajke o prodaji organa potrosene, dolaze nove o basnoslovnom bogatsvu.Kosovo puno blaga kao Ali-babina pecina.Psiholosku kampanju protiv Kosova ocito vode strucnjaci sa diplomama stecenim na univerzitetu Zubin Potok, istureno odeljenje Leposavic, katedra za psiholosko ratovanje - Donje Jarinje.

Aleksandar K i M

pre 12 godina

Čak i da je ovo tačno to ništa ne vredi Kosovskim Albancima, i pored tolike rezerve lignita za elektrane ne mogu da obezbede građanima snadbevanje strujom 24 h. Čak ni 12 godina posle rata ne mogu da obezbede normalno snadbevanje strujom gde još uvek imamo snadbevanje po sistemu A, B i C, ne može da prođe ni pet dana a da nemamo višesatne restrikcije.

kao u "Avataru"

pre 12 godina

Prosto ne mogu da verujem da ste uopšte ovo objavili.
Ovo je SUŠTINA celog cirkusa vezanog za Kosovo - otimanje srpskih rudnika, tj. NOVAC kao i kod svega ostalog.
Zato su nam se desili "Račci", bombardovanje, etnicko ciscenje i sve drugo. Sve u cilju dolaženja do gotovo nepregledno vrednog rudnog bogatstva na Kosovu koje je u vlasnistvu Republike Srbije.

Zašto ne uradite jedan tekst i računicu koliko je prosečan gradjanin Srbije oštećen u sekundi bespravnom ekploatacijom rudnika u vlasništvu njegove države?
Naravno, tu su i manje profitabilni ali ništa manje monstruozni "biznisi" poput pražnjenja vojnih magacina, vojnih baza, trgovine organima i korišćenja tog prostora kao baze trgovine svim narkoticima u ovom delu sveta.
Zašto država Srbija ĆUTI dok joj zavlače ruku u džep? Gde su tužbe, akcija, zašto se neki zvaničnik makar ne oglasi povodom ove otimačine?
Ili su i oni deo "lanca ishrane"?

Safet Cara

pre 12 godina

Pa to je vec bilo poznato. Kosovo je bogata zemljam, i tu srpskim politicarima "boli zub". Nije njima stvarno briga o par procenata srba koji zive na Kosovo.
Dok su albanci na Kosovo zivjeli u bedi, gradio Tito -posle njega Milosevic- novi Beograd prodavajuci kosovsku rudu.
To je bila losa strategija a ujedno i NEPOVRATLJIVA. Nova bi trebalo da bude, da Srbija prizna Kosovo, da se sprijatelji sa kosovarima, pa da ne kupe Lignit i Srebro u juznoj Americi.

Pozdrav

demokrat

pre 12 godina

hvala srbiji shto nam pokazalla shta mi imamo u republiku kosova, ma da mi smo glupi neznamo shta imamo srbija zna shta mi imamo.
srbija ko srbija uvjek mislio vishe za druge shta imaju nikad nisu za sebe i svoj narod mislili shta imaju.mozhda da nece srbija da donese rusiju ko kupce u nashe bogastvo? o ne hvala.. nit rusiju nit ruse necemo.imamo mi europu i ameriku.

bardhyli

pre 12 godina

ove vesti sam cuo od jednog kosovskog strucnjaka u kosovi koji jos radi i bavi se tim poslom pre 20 godina,
strucnjak i pametan covek
nazalost takvi ne iprave drzavom,....
za to treba biti lopov,lazov ili bivsi
takozvani ratnik.....saradnik u korupciji
i srbija sve to znao i ranije, ali zbog krize nije u javnosti....

nije lose ni za srbiju da ima bogate komsije.....

thekravaboy

pre 12 godina

Zapadnjaci dobili prirodna bogatstva, a Albanci slobodu i demokratiju. Uživaće u njoj, ali praznih džepova i stomaka još dugo, dugo

prokleta je ....

pre 12 godina

Ma neee, nisu nam zato uzeli KiM....
Ali vratićemo ga,kad tad. Svaka imperija je pukla,tako ćete i vi,a onda beri kožu na šiljak.
Niste ni svesni koliko ste neprijatelja stekli!

Boro

pre 12 godina

Pa valjda će biti tih 1000 milijardi doviljno za ratnu oštetu Kosovu i Americi. Ko gubi ratove i potpisuje kumanovske sporazume treba da plati. A šta će Srbiji to bogatstvo kada ne znaju da ga koriste?!

de.

pre 12 godina

Kako samo cakle oci "kosovarima" i kako su se ponadali da ce postati Svajcarska i da ima da potece med i mleko a oni ce kao i do sada da ne rade nista, da se igraju drzave i izmisljaju sve fantasticniju "istoriju" dok ce pare padati sa neba. Samo, ko ce da iskopa te rude? Ko ce da ulozi milijarde u eksploataciju i u modernu tehnologiju, odakle kvalifikovana radna strana, kome ce se prodavati sve to... Ako i dodje neko, zar mislite da ce to biti neka humanitarna organizacija kojoj je na prvom mestu zastita prirode i bogacenje lokalaca dok ju je za profit bas briga? Slicno je i sa strujom, nekada se struja izvozila sa tog Kosova dok od kada su struju na Kosovu preuzeli stranci i Albanci tamo pocinje da se uvozi ta ista struja. Ako ti "kosovari" nisu sposobni za deset godina i uz milijarde koje im poklanjaju Amerikanci i EU da naprave makar funkcionalne institucije ili da ispune uslove za beli sengen ili normalno snabdevanje struje, ali ce zato biti sposobni da organizuju eksploataciju rude? Ne budite smesni. Uostalom, kao da je Jugoslavija (jedna ipak ozbiljna drzava), bila blesava, pa u vreme kada si mogao da uzimas kredite, kada su postojale ipak nekakve ozbiljne firme i kvalifikovani ljudi, nije htela da ekspolatise tamo rudu i da je prodaje? A ima Srbija i Vojvodinu gde imas prazne zemlje da hranis pola Evropa pa sta je od toga iskoristeno? Sta je uopste iskoristeno od bilo cega na ovim prostorima? Ama bas nista. Tako da, spustite se svi na zemlju.

Lesa

pre 12 godina

Pa tačno je da Kosovo i Metohija ima rudna ležišta,samo bojim se da niko nema para da to i eksploatiše ili nema interes da sve to eksploatiše.Sve te rude se u svetu nalaze u daleko većem obimu tako da su ta ležišta na Kosovu i Metohiju pravi sitniš koji ne može konkurisati na svetskoj pijaci.Da bi dobili iz rude sirovinu to strašno puno košta.To je razlog zašto se do sada niko nije dosetio da eksploatiše taj prostor eto gotovo 100 godina.Cifre su lepe ali kada ih uporedite sa ciframa na svetskoj pijaci videće se da cifre i nisu neke.Prosto upitano,zašto se danas sve to masovno rudno bogatstvo ne eksploatiše?Da tu ima ozbiljnog intersa več bi se u poslednjih 10 godina našao ko će eksploatisati.Izgleda da nije samo reč u ciframa.Reč je o profitu.Da ga ima on bi se već vrteo po rudnim bogatstvima na Kosovu i Metohiji.Ja sam laik za sve to pa zato se toliko i pitam jer mi nije jasno.Doduše,Kosovo mnogo košta SAD i EU i to svaki dan,svaku nedelju,svaki mesec,svaku godinu.Internacionalizovali su zahtev Albanaca na Kosovu i Metohiji pa sad u skladu sa tim hoće i da ga reše.Kosovo ne može opstati kao samostalna država bez obzira na priče o rudama i bogatstvu.Da je tako velike sile bi to odavno razrešile uz pomoć eksploatacije tog silnog bogatstva.Izgleda da nije to baš sve tako.Uostalom hajde da vidimo šta kažu ljudi koji se bave tom strukom.

Nikola

pre 12 godina

Ijaaaaoj, cuj bezobrazluka, cela YU je uplacivala u fond za nertazvijene (citaj Kosovo), a sada oni imaju obtaz nekome da kazu, plati pa ces imati (kosovskim Srbima za struju i telefon, sto je inace izgradjeno parama iz cele YU).

Grof

pre 12 godina

I sta cemo sada gospodo Evropejci. Odustati od punog tanjira na stolu da bi pokupili kasnije mrvice. Bombardovali bi oni Srbiju zbog nekih tamo Albanaca da nemaju interese. A vi bi gospodo sve to da im date zarad cega. "Povoljnih kredita" koje ce otplacivati nasi cukununucici. Jednostavno ne treba zuriti. Ne gubiti glavu, biti strpljiv i kao u pokeru jednom ce nama doci "dobre karte" onda ce sve biti drugacije. 1945 Nemacka je bila nista, nokautiran div koji cuti i moli se u sebi da je saveznici ne uniste. Posle 70 godina Nemacka se za sve pita i svi pitaju nju. (da su znali da to mogu na taj nacin da izvedu mislim da nikada ne bi ratovali). Mislim da je resenje u nama (UVEK JE I BILO) a samo treba da NE KRADEMO i da RADIMO I RADIMO.

Milan R.

pre 12 godina

Ako neko misli da je NATO na Kosovu i Metohiji samo zbog tamošnjih rudnih sirovina, onda je taj ili u zabludi ili širi propagandu iz njemu znanih razloga. Ako to govore albanske političke vođe, ja ih razumem, jer njima jeste u interesu da svojim sunarodnicima sadašnji loš kvalitet života neutrališu maštovitim pričama o idiličnoj budućnosti kada će se na Kosovu živeti kao u Kuvajtu, bez rada, a zahvaljujući samo onome što je pod zemljom.

Srbi bi morali biti realni, jer nikakve bajke im neće biti od koristi. A realnost je da na Kosmetu, u odnosu na ostali deo Srbije, ima više lignita i rude olova i cinka, a manje mrkog uglja i rude bakra, antimona, zlata i drugih sirovina. Dakle, nema nikakvih dijamanata, platine, nafte i sličnih atraktivnih resursa koji se, ponekad, pominju u domaćoj javnosti.

Rude olova i cinka na Kosovu i Metohiji su prvenstveno vezane za oblast Kopaonika i stare rudnike poznate još u srednjovekovnoj Srbiji. Najveći broj tih rudnika je blizu iscrpljenja rezervi. Značajnije rezerve, pored relativno siromašnog ležišta Zijače, nalaze se jedino u opštini Leposavić, koja je na samom severu Kosmeta i u kojoj su Srbi u apsolutnoj većini. Srednji sadržaj metala u ležištima olova i cinka na Kosmetu je od pet do šest odsto, što je znatno ispod svetskog proseka. Količina zlata koja se iz ovih ruda dobija je manja od onoga što se dobija u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor.

Ležišta boksita (iz kojeg se dobija aluminijum) na teritoriji Kosova i Metohije su od malog značaja. Rezerve su nedovoljne, visok je sadržaj gvožđa, a transportni troškovi su veliki. Rude feronikla sa prosečnim sadržajem metala su među najnižima u svetu. Nekada značajne zalihe hroma su iscrpljene. Od nemetala najveći značaj imaju magneziti, a tek zatim brojne druge sirovine kao što su: glina, kaolin, dijatomit, kamen, cementne sirovine, alumit, zeolit i druge. Međutim, te sirovine su od lokalnog, a nikako od svetskog ili čak evropskog značaja.

Jedino su rezerve lignita respektabilne čak i u okvirima Balkana. Na osnovu dosadašnjih istraživanja utvrđeno je da u Metohiji ima dve milijarde tona uglja. Kada se tome dodaju takozvane vanbilansne količine, koje nisu ekonomski isplative za eksploataciju, dolazi se do 15 milijardi tona uglja na celom Kosovu i Metohiji.

Ali ono što ubedljivo najviše vredi na Kosmetu to je VODA! Koju niko ne pominje, a istovremeno svi pričaju da će se u XXI veku ratovi voditi zbog vode, a ne zbog nafte. Najveći izdani su u području Metohije, u planinskom masivu Mokre gore i Prokletija. Voda je najvećeg mogućeg kvaliteta, bolja od bilo koje svetske flaširane vode, a za proizvodnju pakovane mineralne vode ima barem 20 pogodnih lokacija. Minimalna izdašnost tih izvora je 10 kubnih metara u sekundi, a poređenja radi, ukupna izdašnost svih vodovoda u Srbiji, bez Kosmeta, iznosi 30 kubnih metara u sekundi.

toliko od mene

pre 12 godina

ma nije vazno to sto vredu 1000 milijardi vazno je da slusamo Cedy i Vuka i da momentalno priznamo kosovo a mozemo jos malo da se sagnemo nece nam nista faliti

Moni

pre 12 godina

Pa sada ja kontam za koje svetinje se bori Srbija u Kosovo, i da postoje
podzemne svetinje po prvi put cujem,e ljudi moji,a ja budala mislio da je
ta prica i ovaj prljavi rat sve za crkve.

robert

pre 12 godina

Dobro da ima toliko??? ali sta to vredi kada niste znali sve da upotrebite kada vama serbima bio je vlast. Neko vreme ovde se radio a Beograd se gradio i od ove rudnika. Sada vise nema nijedan rudnik ne radi ni sa vas ni za nas sto zivimo ovde.
Razlog zbog cega serbia se bori za Kosova je bas ovo rudnike i to vrednost sto ima, ne za crkve, ne za serbe samo za rudnike i teritoru

Adam Jensen

pre 12 godina

A da pitate Čedu i Draškovića, oni bi vam rekli da su ovo sve gluposti i mitovi koje šire klero-fašistički demagozi koji nam koče evropske integracije i vraćaju nas u mračne 90-e.... Najbolje je da se toga svega odreknemo zarad "evropske budućnosti" i uspostavljanja "evropskih vrednosti". Eto tolika je pamet i jednog i drugog "preokretača" (odnosno, toliko su dobro plaćeni).

dulaku

pre 12 godina

hvala ti politika i naravno b92.
to je ljepa vjest -
pa znalli su amerikanci i njemci zasto su podrzali thaci i kosovo.
nekih ljudi zive jos uvjek u proslost a drugi vec grade buducnost.

sve najlspese od kosovo, prishtina
dulaku

Dragomir

pre 12 godina

Interesuje me sta je bilo sa procenama pre 20ak godina o rudama na Kosmetu, pa i o lignitu. Cifre nisu bile ni pribliiizno ovakve, naprotiv. Strucnjaci su predlagali da se manemo "corava posla", jer su rezerve a pogotovo procenti u rudama tako niski da je neisplativo ulagati... Sto se tice uglja - nije bilo bas lepih reci o njegovom kvalitetu. A ni o ovako "grozomornim" kolicinama. Ali se govorilo o zagadjenju... Valjda sad ima boljih strucnjaka. Tim lepse - kad Kosovo opet bude sastavni deo Srbije.

Petar S.

pre 12 godina

Ovo treba staviti pod nos da citaju svima onima (Vuku D. Cedi, Canku &co.) koji kukaju na sva usta sto je prodat NIS za 2 umesto 4 Milijarde (i Srbiji kao Ruskoj guberiji), a ovame u naj glasniji zagovornici predaje Kosova (sa svom svojom infrastrukuturom koju je izgradila Srbija kao i resursima na Kosovu), galantno prepustajuci $1000 Milijardi optuzenom kasapinu Taciju (jer po Arthisarijevom planu infrastruktura (sa resursima) prelazi u ruke Kosova - BEZ NADOKNADE).

Srbija mora da istraje u zastiti svojih interesa na Kosovu.

Uzgred, da li ikoga cudi cinjenica da se godina (2008) nalaza Americkih kompanija, rudnog bogatstva Kosova, podudara sa godinom (ne legalnog) proglasenja nezavisnosti Kosova.

Visi

pre 12 godina

Joca strucnjak je potpuno u pravu ovo je najblji nacin da se zaludjuje, obmanjuje i laze narod. Ko na svetu ima racuna da otvara neki rudnik za pet ili sest hijada tona neke rude. Ma manite se dezinformacija. Narode diko mija , narode .....

Blerim

pre 12 godina

'Čak ni 12 godina posle rata ne mogu da obezbede normalno snadbevanje strujom gde još uvek imam i pored tolike rezerve lignita za elektrane ne mogu da obezbede građanima snadbevanje strujom 24 h.'

Plati pa imaces ga. To je i razlog zasto postoje kategorije A (gde spadaju oni sto redovno placaju racune), B (oni koji placaju racanu al ne bas redovno), i C (oni koji ne placaju racune struje redovno). Ja ne mogu da pamtim kad nisam imao struju.

Nenad

pre 12 godina

Rio Tinto je inace u vlasnistvu porodice Rotsild. Nadam se da je sada svima jasno sta bio cilj NATO-a (Rotsild armije). Baza i rude. LDP moze da prica sta hoce, njihovi finansijeri pljackaju Srbiju i spremni su da ubiju ako treba. Je l' to taj Preokret?

Zemunac

pre 12 godina

Jel sada svima jasno zbog cega cela frka oko Kosova? Mi vama drzavu a vi nama rude i siguran transport droge do krajnih destinacija (politika USA). To se znalo svih ovih godina a ipak svi cutimo. Prodali smo i ono sto nam nisu trazili (Vojvodinu, izvorista vode, Sandzak...) Srbijo, PROBUDI SE!!! Digni glavu!!!

The Air Up There

pre 12 godina

I posle se cudimo zasto hoce da nam zvanicno otcepe Kosovo.
A nasi politicari ''sigurno'' ne znaju cega sve ima na Kosovu.
Pa samo godisnje bi Srbija od ruda sa Kosova vratila cetvrtinu duga,
a kada bi vratili ceo dug,pevali bi od izvoza gore navedenih stvari,
i bilo bi svima lepo.

David

pre 12 godina

Ma nije moguće, ma Amerikanci su tamo zbog etničkog čišćenja, pomoći, demokratije... Ma ne nisu rudna bogatsva a i šta će nam Kosovo, bla, bla, bla... ponavljaju evrotupejci godinama... Kad ono vidi istina je ono što smo mi "Srce Srbije" pričali svih ovih godina...

sasa

pre 12 godina

Kad je tako, sto nasa Jugoslavija nije iskoristila te rude nego se samo prica o tome? I da je Kosovo unutar Srbije, zapadnjaci bi dobili posao eksploatacije ruda a ne domace firme. Dzabe rude kad nema cime da se vadi i preradjuje. Drzava je propala.

Joca Strucnjak-istinski

pre 12 godina

Gospodo "strucnjsci", ovo je veoma pausalna procena koja sadrzi veoma netavne podatke. Lignit se procenjuje bez procene stete zbog cega se verovatno nikada nece otkopati. Rude zlata sa 2 grama zlata po toni nisu uopste rentabilne pa nisu nikakve rude - u dvoristu vase kuce zemlja verovatno sadrzi vise od 2 grama zlata po toni pa nikome nije palo na pamet da pocne otkopavati, rude boksita, nikla i druge su potpuno nerentabilne jer je mala kolicina i mali sadrzaj metala pa je nerentabilan proces prerade. Zato ne pretstavljaju rude vec obican kamen ili zemlja pogodna za obradu. I tako se veliko bogatsvo Kosova sa istinom istopi i nestade. Zato "strucnjaci" ne lazite narod jer je to sramota!

INTERES

pre 12 godina

Jeli to bio GLAVNI RAZLOG da su zapadne zemlje (NATO)
na celu sa kaubojima (SAD) napale Srbiju, a zatim nasilno
priznale Kosovo, a ne losa situacija na Kosovou?

Zora Milica

pre 12 godina

Zapravo po najnovijim svetskim saznanjima 110% rudnog bogatstva zemaljske kugle se nalazi na Kosovu. A Srbi i Jugoslavija ga u proteklih 70 godina nisu iskoristili zato sto nisu hteli da se preterano bogate posto to nije nas stil.

Nego, ajmo sad na poljance pa udri kolce!!!

mrki

pre 12 godina

Pa sta?
Rude u ostatku Srbije vrede verovatno pet puta vise pa mi i dalje zivimo u bedi.
To neko treba da otkopa, pretopi, napravi finalni proizvod.
Znate li koliko je to posla? kad ce stici da se slavi slava, peku prasici i jagnjici?

srce

pre 12 godina

znaci dosli smo do znacaja deklaracije "Kosovo je srce Srbije". Nije radi emocija, nego para. Znali smo mi uvek zasto nas Srbija toliko voli. Nece moci vise da Trepca radi a Beograd da se gradi. Hvala.

grdosija

pre 12 godina

o ovome se učilo u geografiji osnovne škole. treba li još šta reći? gde je sada čedomir jovanović i njegovi slepi pratioci da nam kažu kako se treba odreći kim i ovog blaga pa da nas evropa obaspe našim parama.

goninas

pre 12 godina

Ovo je dokaz da se Srbijom vlada bez mozga. Politika je je posao za sposobne koji dobro čuju, osećaju, trguju, prdviđaju, razumeju i na kraju dobro računaju. Prirodna bogatstva Kosova postoje vekovima i shodno tome trebalo je zauzeti takvu politiku da, biću banalan, ako nemožeš sačuvati dobro prodaj. Srpska kulturna baština na Kosovu nikada nije prezentovana svetu na način koji zaslužuje, a na taj način je jedino moguće sačuvati kao srpsku. Neko je morao da ima toliko hrabrosti da bar tih 1000 milijardi izgovori kao cenu zainteresovanim zverima, i da to ne bude poklonjeno.

Nik

pre 12 godina

Pitajte Cedu&Co da li zna da racuna!?

P.s. 1000 milijardi(a nas ukupan spoljni dug je 57+ milijardi)?!?!?! I, oko cega se vode ratovi, oko cega se vrti 'demokratija' i 'pravda', za sta se 'bore' POLITIKANTI i interesne grupe koje stoje iza njih?! Za ALBANCA/SRBINA/MUSLIMANA?!?!?! Eeeeeeeeee, ROBOTI!!!

liberal

pre 12 godina

Sada su izbori u Srbiju, treba da kaze nesto za Kosovo(zlato ono ovo)... Nije mi jasno zasto toliko bez veze laze, balkanska poltika ?

sweden

pre 12 godina

e pa zato se bori srbija,a ne za srbe na kosovu.jer oni imaju prava vise nego u srbiju,bio sam mali prije 35,god, i cuo parole,TREPCA RADI A BEOGRAD SE GRADI.ali sada je druga prica.trepca ce raditi da novu drzavu zagraditi.jeste da kosova moze da izdrzi sama sebe samo sa podzemljskim bogatstvom ko mu je bog dao toj lepoj dardaniju,pozzz iz svedske

Ja volim Srbiju

pre 12 godina

Za ove podatke se znalo odavno. Očigledno je da "demokratskom Zapadu" nije stalo ni do Albanaca ni do Srba, nego do bogaćenja - čist kolonijalni rat. Zato treba objaviti okupaciju teritorije Srbije od strane KFOR-a i NATO-a. I čekati bolja vremena za povraćaj TERITORIJE. A što se Albanaca na KiM tiče, neka sami saberu šta su im donele njihove "vođe" - porodice Tači, Hajradinaj i druge. Dok se ne istrebi kriminal na KiM potpomognut od strane belosvetskog ološa, neće se poboljšati ničiji život u regionu. Mrzim što ovo pišem, ali Srbi i Albanci bi normalno živeli zajedno da ne postoji dugogodišnje huškanje sa strane kako Albanskog, tako i Srpskog političkog vrha.

Vladimir Arsic

pre 12 godina

Ko god je o Kosovu ucio van stranackih saopstenja, znao je za ova rudna bogatstva. Niste valjda mislili da je KiM oteto Srbiji zbog "Pravde za Albance".

Nije pitanje Kosova za Srbe samo neki mit, samo istorija i tome slicno, vec ima tu i dosta ekonomije.

Bogdan

pre 12 godina

Razlog više da ne damo Kosovo i Metohiju! Rudno bogatstvo u vrednosti 1.000. MILIJARDI DOLARA! Duhovno bogatstvo i kulturno-istorijsko nasleđe - NEPROCENJIVO! Srbija je MOJA ZEMLJA!

Dragan

pre 12 godina

A baš sam se pitao za čega su se to grabili Klinton, Olbrajtova, Voker, Holbruk, Soroš i slični koji na Kosmetu uplivaše sa svojim kompanijama...

Konacno da neko progovori

pre 12 godina

Svi mi koji smo zavrsili i radimo u sektoru energetike i rudarstva kao i geodezije,znamo da je kosovo bogato rudama,posebno metohijska oblast.Konacno b92 da objasni svojim gledaocima zasto je kosovo toliko bitno.
Eto, nije sao krajna i go kamen,da je kamen, verujem da bi ga se odrekao i Tito i svi znamo da je Bosna poslednja usla u Jugoslaviju,a znamo i stavove zasto.
Jedino Vuku Draskovicu, Cedi Bedi nije jasno zasto,ali i Nadi Kolundziji,oprostite ne mogu da izostavim ni jelenu Trivan jer ona sad analizira kako,ko,sta gde...
Moj komentar je bio nepozeljan na temu kosova,a bio je vezan i za rudna bogatstva i cifre ili je bio na analizi cinjenica i hvala vam u svakom slucaju na ovoj temi.
Ove politicare koje sam pomenuo, uradio sam to sa namerom, jer uvek rade protiv drzave,pre svega gradjana za svoj licni interes i korist.Nejasnoca i pohlepe u korupciji pojedinci jednostavno nemaju granica

mojsinjski

pre 12 godina

ko nam je kriv kada nismo hteli to da eksplatisemo, oni su to znali zato su i uzeli, sve je moglo da se resi mnogo pametnije, ali mi smo hteli glavom kroz zid, velika je steta sto nismo svesni svojih resursa, a sada mozemo samo ovako da pricamo o tome.

prizrenac

pre 12 godina

svaki normalan covek zna da nema nista za dzaba,tako i nase nezavisno Kosovo ima svoju cenu i to ogromnu.A sto se tice ovih otkrica,onda je jasno od cega se Kosovo toliko gradi,evo bas danas je Hasim Thaci pustio prvi deo autoputa od Albanske granice do Suve reke,hvala bogu na ovom bogatstvu

realno stanje

pre 12 godina

"Krajem 2007. Nil Klark je u „Nju stejtsmenu“ konstatovao da za Džordža Soroša i njegov Fond „Otvoreno društvo“ nije važno poštovanje ljudskih prava i osnovnih građanskih sloboda – neko društvo je „otvoreno“ ukoliko on i njegovi saradnici mogu da zarade veliki novac."
Soros inace finansira pola ovih NVO, raznih "nezavisnih" medija, "nezavisnih" eksperata, "nezavisnih" profesora, "nezavisnih" ekonomista, "strucnjaka" za ustavno pravo, za ljudska prava i ostalo po Srbiji koji zapravao vladaju Srbijom.
Nisu oni nezavisni.
Oni lazu da su nezavisni.
Zavisni su od onog ko ih placa.
A taj koji ih placa ima interes za to. Ima interes jer na kraju zaradi mnogo vise nego sto je njima platio. A stetu snosimo mi, jer od nas se na kraju uzme.

Skywalker

pre 12 godina

Zbog Trepcinog duga drugim preduzecima, vecina tih preduzeca je propala a radnici otpusteni i ostali bukvalno na ulici. A plate u Trepci nikad vece: inzenjeri od 700 do 1500 evra. Trepca bi, da ima iole zakona, morala biti prodata budzasto da bi vratila astronomske dugove, koji bi samo po osnovu kamate, jer su visedecenijski dostigli visemilionske cifre. Samo ja znam bar 2-3 preduzeca koja su propala jer nisu mogla da naplate svoja potrazivanja od Trepce.

Јован Дероко

pre 12 godina

То није ништа ново.

Шта је циљ рата? Заузимање туђе индустрије, положаја, природних ресурса и јефтине (робовске) радне снаге... Да свега овога нема, рата никада не би ни било. Ове границе Србије (садашње) и оне ка којима одређене земље запада теже су нам познате из скоре прошлости. Да ли треба да подсећам на други светски рат. У којим границама је тада било Косово и Метохија и ко је признао Велику Албанију. И ко је признао Независну Хрватску а ко Црну Гору? И ко је контролисао те "државе" и све у њима што је "ваљало"? Најјајче земље Европе и света. Да подсетим да је и тада и у Србији и у Свету било политичара који су пропагирали да је све готово и непромењиво и да су велики све одлучили. Сетимо се само Чехословачке и њиховог незавидног положаја и како је то "запад" искулирао. Међутим, пошто је човек праведно биће, на крају ПРАВДА увек победи. Неко је паметан па победу зна и да уновчи (репарација) а неко заувек остане глуп.
Ја се залажем да наша земља буде међу овим првима (паметнима). За правду ће се човечанство само изборити, са нама или без нас. Битно је само да Ми нисмо ти који узимају нешто туђе, силом, да присвајамо нешто што нам не припада.
Уосталом, такви никада нисмо ни били.

Wer

pre 12 godina

I sada bi trebalo da se napalim na tamo neke milijarde? Cak i da Amerika klekne pred nama sa sve kajanjem i izvinjenjem i vrati nam Kosovo, pare od tih ruda obican covek nece videti.

prokleta avlija

pre 12 godina

polako rodjaci...prvo izbori su u srbiji pa valja podsetit srBstvo zasto se borimo za kosovo i zasto necemo dobiti kandidaturu u decembru...pusti manastire zlato je zlato...
drugo i da ima 7 hiljada milijardi rude na kosovu ni dolara od toga nece videti ni srbi ni albanci
trece ajd malo o rudama za pocetnike...lignit se kopa i odma pretvara u struju jer ne podnosi transport,tako da jedino se moze iskoristiti na licu mesta tj nema nista od izvoza...boksit,aluminijum,pare? 5% struje potrosene u americi ide na preradu ruda u aluminijum,to je jedan enorman gutac energije i da bi neko otvorio jedno takvo postrojenje na kosovu prvo mu treba jedno 5-6,1000 megavatnih elektrana,a posle se gradi fabrika za bla bla a tih 425.000 tona AL trzistu dobijes oko 400 MILIONA dolara,samo 1000megavatna elektrana kosta MILIJARDU dolara a gde je cena fabrike,totalno neisplativo...a sto se tice ostalih ruda pa koliki su procenti recimo olova u toj rudi,recimo u rudi olova najcesce ima oko 0,5% cistog olova,ali,ajd nek je cifra od 425000 tona cisto olovo pa to vredi oko 700 MILIONA dolara...ovo sto sam ovde spomenuo ne vredi ni JEDNU MILIJARDU dolara a kamoli 1000 MILIJARDI...
evo ostale cene po toni pa racunajte
cink 2000$
nikl 16000$
srebro 1.000.000$
kobalt 28.000$
i kad sve to presaberes ne dobijes ni 5 milijardi dolara i to pod uslovom da prekopas,iskopas i preradis sve navedene kolicine,trepca je ubedljivo najbogatije,najvrednije i najznacajnije nalaziste,ostala po kosovu su u rangu po 10% od volumena Trepce
ajd laku noc

Enver Kelmendi

pre 12 godina

Rezerve lignita,vredne 150 milijardi dolara,ne mogu se potrositi za 11 veka. Sem lignita u Kosovo ima: nikla, cinka, magneziuma, mangana, boksida, kadiuma, hroma, selena, azbesta, mermera, kvarca, krecnjaka, ali i drugi retkih i strateski vazna prirodna bogatstva poput zeolita, heliuma, uljenih skriljaca, prirodne rezervoare ciste pijce vode itd. Ovo objasnjava g.Milosevic jos 1991. u Patrijarsiju g.Pavlu, mitropolitu Amfilohiju, episkopu Atanasiju i drugima. Ovo iskonska srpska zemlja nazvana po pticu-kosu, raspolaze sa neverovatnih 23 milijarde tona pomenute rude. Saglasno tim podacima 80% energetskih resurse Srbije nalazi se na Kosovu i Metohije.
A evo sta pise 8.jula 1998 u New York Times o rudniku Trepca gde se kaze da on vredi najmanje 5 milijardi dolara. Da je direktor rudnika, Bijelic, rekao da: "To je srpski Kuvajt, srce Srbije".
Enver Kelmendi, dipl.ing.rudarstva.

Velibor

pre 12 godina

Sve je od pocetka bilo u vezi sa novcem!
Samo ce Srbi da VERUJU u price koje im se serviraju...
Bio covek liberal,nacionalista ili marsovac-POGLEDAJTE SAD MALO BOLJE!!!
Da li vam se neke stvari cine logicnijim?

srećko nestorović

pre 12 godina

Srbi kažu Kosovo je naša istorija, Albanci tvrde da je njihova budućnost a u stvari Kosovo je samo geopolitički, strateški i finansijski interes pojedinaca iz svetskih krugova moći.
Dok se Srbi i Albanci medjusobno kolju dotle mešetari zadovoljno trljaju ruke.
Kakvi smo, mislim na oba naroda, bolje nismo ni zaslužili.

Visi

pre 12 godina

Sumnjam da je to tako, ali ako je to tako onda sa 10.000 hiljada kvadratnih km, Kosovo region sa najbogatijim rudnim bogastvom u Evropiu u odnosu na teritoriju koju ima.