Četvrtak, 10.11.2011.

18:00

Oboriti cene kvadrata za 200 evra

Sekretar Odbora za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije Goran Rodić kaže da bi trebalo preispitati cene nekretnina u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Oboriti cene kvadrata za 200 evra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

17 Komentari

Sortiraj po:

Levicar - pred izbore

pre 12 godina

Svako ko kupi stan u Srbiji treba da dobije taj stan za dzabe, plus jos da mu se da 200 evra po kvadratu, cisto da mu se nadje da ga opremi namestajem.
Ovi ekonomski genijalci na drzavnim jaslama, sto stalno procenjuju cene tudjih nekretnina, nek malo rade nesto i zarade para, pa nek kupe neki stan i onda nek ga prodaju nekome jeftinije za po 200 evra po kvadratu i eto, onda ce biti svi srecni.
I kupci dobiju jeftinije kvadrate, i ekonomski genijalci u pravu - cena je spustena...

Ljubivoje Jakovljevic ,dipl.gradj.inz.

pre 12 godina

Ne znam zasto g.Rofic Gradjevinsku privredu naziva gradjevinskom industrijom ? Poznato je da u gradjevinarstvu postoji gruba podela na gradjevinsku operativu sa mehanizacijom , industriju gradjevinskog materijala i izvodjace istalacija .Veroovatno je kao politicki kadar "zalutao" u ovo podrucje privrede i sada papgajski koristi neodgovarajuce termine politicara ! Neka pogleda u bilo koji recnik ili leksikon , sta znaci rec INDUSTRIJA , pa ce shvatiti koliko gresi koristeci nomenklaturu politicara .
Pozdrav svim gradjevinarima od kolege cika Ljube , uz preporuku da se organizuju u udruzenja kombinate ili zadruge ,ciji radom bi prestalo ovo divljanje cena .

Milos

pre 12 godina

Ja ne razumem ljude koji se sada odlucuju na kupovinu stana, kad vec imaju nesto novca. Prosto, preskupo je. Za 400-500 evra mesecno mogu se iznajmiti fantasticni, veliki, nikad useljavani, namesteni stanovi, na dobrim lokacijama. A toliko ce neko morati da placa 20-30 godina da bi otkupio vrlo prosecni stan u Beogradu, a svakako mnogo losiji od onoga koji iznajmljuje. Takodje, ko rentira stan, ima tu privilegiju da moze da promeni stan zajedno sa poslom, odnosno da uvek zivi na 5 minuta peske od radnog mesta. Ko ima stan u vlasnistvu, tesko da sebi moze isto to da priusti. Eto ustede i u benzinu ili ceni prevoza, i mnogo vaznije, u vremenu - barem sat vremena svakoga dana!

Zelite nesto za buducnost? Mislim da vredi razmisliti o nekom ulaganju u inostranstvu. Zasto ne stan u Spaniji, Portugalu, Grckoj (gde je sada sve jeftinije i tek ce biti jeftinije)? Lepsa klima, bolje raspolozenje. Kada odete u penziju za 10-20 godina, Srbija ce biti u EU u kojoj god formi ona bude postojala tada, i imacemo potpunu slobodu kretanja. A do tada, mozete bez vize sest meseci godisnje boraviti tamo.

Kupovina ce se isplatiti tek onda kada kamate na stambene kredite ne budu zelenaske, i mnogo vaznije, kada nasa platezna moc bude mnogo veca. Tada ce i rentiranje biti skuplje i nekako ce kupovina stana biti logican korak za nekoga ko zeli da u buducnosti smanji troskove. Ali isto tako, ljudi moraju da to mogu sebi da priuste. Kako neko u zemlji sa prosecnom platom od 400 evra moze da placa ratu 500 evra mesecno?

Goran

pre 12 godina

Samo neodgovoran covek prema sebi i svojoj porodici ce u trenutnim okolnostima u kojima se nalazi skoro citav svet a samim tim i mi krenuti u jednu katastrofalnu avanturu kupovine nekretnine.Sve kupovine koje mogu da sacekaju,ostavite da cekaju,sto duze,to bolje.Ovo ste naravno znali i bez mene,ali nesmeta da se ponovi.

jovan

pre 12 godina

@Србија=робовласничко друштво
Druze ne znas sta pricas.Niti je zemljiste u Stepi Stepanovicu besplatno,naprotiv, placeno je sa 21% IZGRADJENIH KVADRATA NA TOM MESTU,niti su oslobodjeni taksi niti komunalija,naprotiv SVE se placa.Kao i po obicaju ovde svako pise sta mu odgovara ,bez imalo odgovornosti.

Nenad Lukovic

pre 12 godina

@(slobodan, 10. novembar 2011 19:01)
Slobodane, recimo vi ste investitor,
1. Januara 2011 ste kupili parcelu za gotovinu,
posle toga cekate oko 6 meseci da dobijete gradjevinsku dozvolu,
placate projekat i saglasnost za isti
placate naknadu za uredjenje zemljista i naknade za struju,vodu,kanalizaciju,gas
recimo da vam radovi ne kasne i pocinjete da radite u Julu kada je radna snaga najskuplja i materijal najskuplji jer je sezona.
Radite do nove 2012 godine, tj. 6 meseci, zgrada nije gotova ali sezona jeste.
cekate do Marta 2012 pa pocinjete ispocetka.
Do kraja 2012 zavrsavate sivu fazu i prikljucenje na komunikacije
Zima je 2013 ali mozete da radite unutrasnje radove, do ovog trenutka platili ste oko 60-80% svih troskova.
Pocetkom Leta 2013 je i to zavrseno
Cekate komisiju za prijem zgrade, neko vreme - koje moze da bude i koji mesec.
Zgradu vam primaju u Avgustu 2013.
Pocinjete ozbiljnije aktivnosti oko prodaje = dodatni troskovi.
Recimo da ste vrlo srecni i sve prodajete do kraja 2013 tj. pocetka 2014
Suma sumarum, od prvog ulaganja para do povracaja svih para i dobijanja zarade proslo je 3 godine
Po vasem sopstvenom predlogu, 2011 drzava je uvela max.limit na marzu od recimo 15%. Znaci na ulozena sredstva tojest orocena (u izgradnju) vi ste dobili 5% na godisnjem nivou. Kamata u bankama je visa od ovoga. Koji je vas motiv bio da rizikujete i dobijete manje nego da ste ostavili u banci i znali 100% da cete dobiti vise nego sa ulaganjem?
Hocu da istaknem da je ovih vasih 5%, MARZA a ne profit. Iz nje placate (za svo vreme gradnje)sve svoje radnike zaposlene u administraciji, placate poreze, doprinose, poreze na dobit.
Da li bi se vi stvarno ovim bavili za 1-2% profita na ulozene pare a u isto vreme od banaka cete dobiti 5-7% (u devizama, a u din. i vise) i ne morate da platite nikom nista na kamatu koju su vam banke platile za koriscenje vaseg novca?

Onako usput

pre 12 godina

A jel' bas svi moraju da zive u Beogradu, jer ili sam ja slepa pa ne vidim, ili se drugi gradovi hronicno ne pominju u tekstovima o stanovima!

Sin Bludimir

pre 12 godina

@(Србија=робовласничко друштво, 10. novembar 2011 19:18)

E ovo je vec tacna konstatacija.

To je oticmachina, iz kog god ugla da se gleda:

1) Zemlja je oteta
2) Drzava ne placa nishta sama sebi (direkcija, participacije itd.)

Napisao sam komentar na slichnu vest pre 2 dana, da se ne ponavljam:
http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=555995#k6020717

Ali kad se zemlja regularno kupi i kad se plate sve lopovske takse cena kvadrata debelo probije 1000e.

Sin Bludimir

pre 12 godina

>> sve preko 400 evra po kvadratu je cist profit. Realno bi bilo da se uvede dozvoljena marza na tu cenu od 10-15% i sve preko toga smatrati prekrsajem i kaznjavati drasticno.
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (slobodan, 10. novembar 2011 19:01)

To ovako iz iskustva prichash?

Napravio si neku zgradu u zivotu pa si pozvan da komentarishesh.

Za razliku od tebe koji pricash napamet, ja se bavim time i znam kolika mi je nabavna cena kvadrata kad platim:

- Zemljishte
- Sve lopovske moguce i nemoguce taxe
- Radove

Cena u gradu na lokaciji gde se ne moze prodati vishe od 1500-1600e po kvm gradnja ne moze da bude ispod 1300 eura!! Zgrada koja ima priblizno neto 500 kvadrata prodajnih kosta samo 500-600e po kvm kad se plati plac koji ne moze da se nadje ispod 250-300k eura. Pogledaj uostalom oglase i pokusaj da nadjesh i to je ono dno dna.

Dalje, dozvole su (to je neka druga zona recimo) oko 200e, za poslovni prostor josh skuplje.

A sto se cene gradnje tiche, to si u pravu, kosta 400e po kvm, ali na celih BRUTO ~700kvm, sto opterecuje tih 500 prodajnih kvadrata za dodatnih ~550e po kvm.

Na to josh rachunaj cenu participacije grejanja koja na kraju izadje blizu 50e, pa rachunaj participacije za struju, pa projekat i razne komunalne kuce, izadje sve zajedno sine moj preko 100e po kvm.

I na kraju kad to sumirash >

- "samo" 500e za plac
- 200e za dozvole
- 550e za troshak gradnje
- 100e za participacije, projekat itd.

izadjesh na cifru od 1350e po kvm!!!

A to se proda za 1500-1600, ako se proda, odnosno da MOLISH BOGA da nadjesh kupca.

Dakle zarada je 200e po kvm!! I ovo je ISTINA!!!

Ako pricamo o lokaciji u prvoj zoni, gde je cena recimo 2000e po kvm, tu je situacija slicna, posto je plac skuplji, vishe opterecuje finalnu cenu kvadrata, a dozvole su skuplje!! Pa se dodje na slichnu zaradu, linearno uvecanu.

Za godinu dana kad zgrade koje se trenutno grade budu izgradjene NECE VISHE POSTOJATI STANOGRADNJA u Beogradu. Prvi mi izlazimo iz posla..

A za te novce koje si napisao idi gradi na livadi nekoj kucu, to je sasvim logicno da tamo koshta toliko.

Србија=робовласничко друштво

pre 12 godina

"Izvodjači za stambeni kvadrat naplaćuju 350 do 400 evra".

Зашто онда цена досеже астрономску цифру? Зато што је држава то дозволила!

Цена квадрата на стамбеном комплексу на месту касарне "Степа Степановић" је 1290€/м2, а земљиште је бесплатно, ослобођени су свих такси и комуналија. Тако, драги држављани Србије, ова власт зарађује 900€/м2 на "социјалним становима". На том месту ће бити изграђено 5000-6000 станова, просечне квадратуре 40-50м2, значи око 200-300.000 м2 по 900€ добијамо суму од 180-270.000.000€.

Тако наши политичари брину о овом народу и тако обарају цену квадрата. Наравно, део новца ће бити искоришћен за предизборну кампању.

imo

pre 12 godina

ako moze neko meni da objasni kako jedna porodica sa prosecnim primanjima od 500 evra u beogradu moze da odvoji 300 evra za stan (mesecno+100 evra na struju, komunalije i ostalo).

ako moze neko ja bi mu bio zahvalan da vidim i foru.

slobodan

pre 12 godina

sve preko 400 evra po kvadratu je cist profit. Realno bi bilo da se uvede dozvoljena marza na tu cenu od 10-15% i sve preko toga smatrati prekrsajem i kaznjavati drasticno.

Marko

pre 12 godina

Stvarno ne vidim nikakvu logiku u obaranju cena na nacin koji predlaze g.Rodic. Jedini efekat takvog snizavanja cena nece biti pad cena, nego povecanje zarade izvodjaca.

Izvodjaci jednostavno nece da smanje zaradu, jer smatraju da nema potrebe za tim, tj. da ce ipak prodati stanove ako malo sacekaju. Rec je o tome da u Beogradu jos uvek ima mnogo atraktivnih lokacija na kojima gradnja nije ni pocela i ne pada im na pamet da stanove na Starom gradu ili sirem centru Beograda prodaju za manje od 1900 evra po kvadratu. Stvarno ne znam kako nekome nije jasno da su uslovi zaduzivanja losi i uz ogromnu neizvesnost, gde sam predsednik govori o krizi koja nailazi i ljudi nece da ulaze u kredite kao sumanuti, koliko god onaj Dulic kukao za snizavanje ucesca u kreditima.
Sa druge strane, to je i posledica centralizacije Srbije, gde ljudi umesto da idu iz sela u grad, svi idu u Beograd. Tako da se cena stanova ne obara administrativnim merama, nego investicijama izvan Beograda i Novog Sada.

Србија=робовласничко друштво

pre 12 godina

"Izvodjači za stambeni kvadrat naplaćuju 350 do 400 evra".

Зашто онда цена досеже астрономску цифру? Зато што је држава то дозволила!

Цена квадрата на стамбеном комплексу на месту касарне "Степа Степановић" је 1290€/м2, а земљиште је бесплатно, ослобођени су свих такси и комуналија. Тако, драги држављани Србије, ова власт зарађује 900€/м2 на "социјалним становима". На том месту ће бити изграђено 5000-6000 станова, просечне квадратуре 40-50м2, значи око 200-300.000 м2 по 900€ добијамо суму од 180-270.000.000€.

Тако наши политичари брину о овом народу и тако обарају цену квадрата. Наравно, део новца ће бити искоришћен за предизборну кампању.

Marko

pre 12 godina

Stvarno ne vidim nikakvu logiku u obaranju cena na nacin koji predlaze g.Rodic. Jedini efekat takvog snizavanja cena nece biti pad cena, nego povecanje zarade izvodjaca.

Izvodjaci jednostavno nece da smanje zaradu, jer smatraju da nema potrebe za tim, tj. da ce ipak prodati stanove ako malo sacekaju. Rec je o tome da u Beogradu jos uvek ima mnogo atraktivnih lokacija na kojima gradnja nije ni pocela i ne pada im na pamet da stanove na Starom gradu ili sirem centru Beograda prodaju za manje od 1900 evra po kvadratu. Stvarno ne znam kako nekome nije jasno da su uslovi zaduzivanja losi i uz ogromnu neizvesnost, gde sam predsednik govori o krizi koja nailazi i ljudi nece da ulaze u kredite kao sumanuti, koliko god onaj Dulic kukao za snizavanje ucesca u kreditima.
Sa druge strane, to je i posledica centralizacije Srbije, gde ljudi umesto da idu iz sela u grad, svi idu u Beograd. Tako da se cena stanova ne obara administrativnim merama, nego investicijama izvan Beograda i Novog Sada.

slobodan

pre 12 godina

sve preko 400 evra po kvadratu je cist profit. Realno bi bilo da se uvede dozvoljena marza na tu cenu od 10-15% i sve preko toga smatrati prekrsajem i kaznjavati drasticno.

Milos

pre 12 godina

Ja ne razumem ljude koji se sada odlucuju na kupovinu stana, kad vec imaju nesto novca. Prosto, preskupo je. Za 400-500 evra mesecno mogu se iznajmiti fantasticni, veliki, nikad useljavani, namesteni stanovi, na dobrim lokacijama. A toliko ce neko morati da placa 20-30 godina da bi otkupio vrlo prosecni stan u Beogradu, a svakako mnogo losiji od onoga koji iznajmljuje. Takodje, ko rentira stan, ima tu privilegiju da moze da promeni stan zajedno sa poslom, odnosno da uvek zivi na 5 minuta peske od radnog mesta. Ko ima stan u vlasnistvu, tesko da sebi moze isto to da priusti. Eto ustede i u benzinu ili ceni prevoza, i mnogo vaznije, u vremenu - barem sat vremena svakoga dana!

Zelite nesto za buducnost? Mislim da vredi razmisliti o nekom ulaganju u inostranstvu. Zasto ne stan u Spaniji, Portugalu, Grckoj (gde je sada sve jeftinije i tek ce biti jeftinije)? Lepsa klima, bolje raspolozenje. Kada odete u penziju za 10-20 godina, Srbija ce biti u EU u kojoj god formi ona bude postojala tada, i imacemo potpunu slobodu kretanja. A do tada, mozete bez vize sest meseci godisnje boraviti tamo.

Kupovina ce se isplatiti tek onda kada kamate na stambene kredite ne budu zelenaske, i mnogo vaznije, kada nasa platezna moc bude mnogo veca. Tada ce i rentiranje biti skuplje i nekako ce kupovina stana biti logican korak za nekoga ko zeli da u buducnosti smanji troskove. Ali isto tako, ljudi moraju da to mogu sebi da priuste. Kako neko u zemlji sa prosecnom platom od 400 evra moze da placa ratu 500 evra mesecno?

Goran

pre 12 godina

Samo neodgovoran covek prema sebi i svojoj porodici ce u trenutnim okolnostima u kojima se nalazi skoro citav svet a samim tim i mi krenuti u jednu katastrofalnu avanturu kupovine nekretnine.Sve kupovine koje mogu da sacekaju,ostavite da cekaju,sto duze,to bolje.Ovo ste naravno znali i bez mene,ali nesmeta da se ponovi.

Onako usput

pre 12 godina

A jel' bas svi moraju da zive u Beogradu, jer ili sam ja slepa pa ne vidim, ili se drugi gradovi hronicno ne pominju u tekstovima o stanovima!

imo

pre 12 godina

ako moze neko meni da objasni kako jedna porodica sa prosecnim primanjima od 500 evra u beogradu moze da odvoji 300 evra za stan (mesecno+100 evra na struju, komunalije i ostalo).

ako moze neko ja bi mu bio zahvalan da vidim i foru.

Nenad Lukovic

pre 12 godina

@(slobodan, 10. novembar 2011 19:01)
Slobodane, recimo vi ste investitor,
1. Januara 2011 ste kupili parcelu za gotovinu,
posle toga cekate oko 6 meseci da dobijete gradjevinsku dozvolu,
placate projekat i saglasnost za isti
placate naknadu za uredjenje zemljista i naknade za struju,vodu,kanalizaciju,gas
recimo da vam radovi ne kasne i pocinjete da radite u Julu kada je radna snaga najskuplja i materijal najskuplji jer je sezona.
Radite do nove 2012 godine, tj. 6 meseci, zgrada nije gotova ali sezona jeste.
cekate do Marta 2012 pa pocinjete ispocetka.
Do kraja 2012 zavrsavate sivu fazu i prikljucenje na komunikacije
Zima je 2013 ali mozete da radite unutrasnje radove, do ovog trenutka platili ste oko 60-80% svih troskova.
Pocetkom Leta 2013 je i to zavrseno
Cekate komisiju za prijem zgrade, neko vreme - koje moze da bude i koji mesec.
Zgradu vam primaju u Avgustu 2013.
Pocinjete ozbiljnije aktivnosti oko prodaje = dodatni troskovi.
Recimo da ste vrlo srecni i sve prodajete do kraja 2013 tj. pocetka 2014
Suma sumarum, od prvog ulaganja para do povracaja svih para i dobijanja zarade proslo je 3 godine
Po vasem sopstvenom predlogu, 2011 drzava je uvela max.limit na marzu od recimo 15%. Znaci na ulozena sredstva tojest orocena (u izgradnju) vi ste dobili 5% na godisnjem nivou. Kamata u bankama je visa od ovoga. Koji je vas motiv bio da rizikujete i dobijete manje nego da ste ostavili u banci i znali 100% da cete dobiti vise nego sa ulaganjem?
Hocu da istaknem da je ovih vasih 5%, MARZA a ne profit. Iz nje placate (za svo vreme gradnje)sve svoje radnike zaposlene u administraciji, placate poreze, doprinose, poreze na dobit.
Da li bi se vi stvarno ovim bavili za 1-2% profita na ulozene pare a u isto vreme od banaka cete dobiti 5-7% (u devizama, a u din. i vise) i ne morate da platite nikom nista na kamatu koju su vam banke platile za koriscenje vaseg novca?

Sin Bludimir

pre 12 godina

@(Србија=робовласничко друштво, 10. novembar 2011 19:18)

E ovo je vec tacna konstatacija.

To je oticmachina, iz kog god ugla da se gleda:

1) Zemlja je oteta
2) Drzava ne placa nishta sama sebi (direkcija, participacije itd.)

Napisao sam komentar na slichnu vest pre 2 dana, da se ne ponavljam:
http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=555995#k6020717

Ali kad se zemlja regularno kupi i kad se plate sve lopovske takse cena kvadrata debelo probije 1000e.

Ljubivoje Jakovljevic ,dipl.gradj.inz.

pre 12 godina

Ne znam zasto g.Rofic Gradjevinsku privredu naziva gradjevinskom industrijom ? Poznato je da u gradjevinarstvu postoji gruba podela na gradjevinsku operativu sa mehanizacijom , industriju gradjevinskog materijala i izvodjace istalacija .Veroovatno je kao politicki kadar "zalutao" u ovo podrucje privrede i sada papgajski koristi neodgovarajuce termine politicara ! Neka pogleda u bilo koji recnik ili leksikon , sta znaci rec INDUSTRIJA , pa ce shvatiti koliko gresi koristeci nomenklaturu politicara .
Pozdrav svim gradjevinarima od kolege cika Ljube , uz preporuku da se organizuju u udruzenja kombinate ili zadruge ,ciji radom bi prestalo ovo divljanje cena .

Sin Bludimir

pre 12 godina

>> sve preko 400 evra po kvadratu je cist profit. Realno bi bilo da se uvede dozvoljena marza na tu cenu od 10-15% i sve preko toga smatrati prekrsajem i kaznjavati drasticno.
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (slobodan, 10. novembar 2011 19:01)

To ovako iz iskustva prichash?

Napravio si neku zgradu u zivotu pa si pozvan da komentarishesh.

Za razliku od tebe koji pricash napamet, ja se bavim time i znam kolika mi je nabavna cena kvadrata kad platim:

- Zemljishte
- Sve lopovske moguce i nemoguce taxe
- Radove

Cena u gradu na lokaciji gde se ne moze prodati vishe od 1500-1600e po kvm gradnja ne moze da bude ispod 1300 eura!! Zgrada koja ima priblizno neto 500 kvadrata prodajnih kosta samo 500-600e po kvm kad se plati plac koji ne moze da se nadje ispod 250-300k eura. Pogledaj uostalom oglase i pokusaj da nadjesh i to je ono dno dna.

Dalje, dozvole su (to je neka druga zona recimo) oko 200e, za poslovni prostor josh skuplje.

A sto se cene gradnje tiche, to si u pravu, kosta 400e po kvm, ali na celih BRUTO ~700kvm, sto opterecuje tih 500 prodajnih kvadrata za dodatnih ~550e po kvm.

Na to josh rachunaj cenu participacije grejanja koja na kraju izadje blizu 50e, pa rachunaj participacije za struju, pa projekat i razne komunalne kuce, izadje sve zajedno sine moj preko 100e po kvm.

I na kraju kad to sumirash >

- "samo" 500e za plac
- 200e za dozvole
- 550e za troshak gradnje
- 100e za participacije, projekat itd.

izadjesh na cifru od 1350e po kvm!!!

A to se proda za 1500-1600, ako se proda, odnosno da MOLISH BOGA da nadjesh kupca.

Dakle zarada je 200e po kvm!! I ovo je ISTINA!!!

Ako pricamo o lokaciji u prvoj zoni, gde je cena recimo 2000e po kvm, tu je situacija slicna, posto je plac skuplji, vishe opterecuje finalnu cenu kvadrata, a dozvole su skuplje!! Pa se dodje na slichnu zaradu, linearno uvecanu.

Za godinu dana kad zgrade koje se trenutno grade budu izgradjene NECE VISHE POSTOJATI STANOGRADNJA u Beogradu. Prvi mi izlazimo iz posla..

A za te novce koje si napisao idi gradi na livadi nekoj kucu, to je sasvim logicno da tamo koshta toliko.

Levicar - pred izbore

pre 12 godina

Svako ko kupi stan u Srbiji treba da dobije taj stan za dzabe, plus jos da mu se da 200 evra po kvadratu, cisto da mu se nadje da ga opremi namestajem.
Ovi ekonomski genijalci na drzavnim jaslama, sto stalno procenjuju cene tudjih nekretnina, nek malo rade nesto i zarade para, pa nek kupe neki stan i onda nek ga prodaju nekome jeftinije za po 200 evra po kvadratu i eto, onda ce biti svi srecni.
I kupci dobiju jeftinije kvadrate, i ekonomski genijalci u pravu - cena je spustena...

jovan

pre 12 godina

@Србија=робовласничко друштво
Druze ne znas sta pricas.Niti je zemljiste u Stepi Stepanovicu besplatno,naprotiv, placeno je sa 21% IZGRADJENIH KVADRATA NA TOM MESTU,niti su oslobodjeni taksi niti komunalija,naprotiv SVE se placa.Kao i po obicaju ovde svako pise sta mu odgovara ,bez imalo odgovornosti.

slobodan

pre 12 godina

sve preko 400 evra po kvadratu je cist profit. Realno bi bilo da se uvede dozvoljena marza na tu cenu od 10-15% i sve preko toga smatrati prekrsajem i kaznjavati drasticno.

Sin Bludimir

pre 12 godina

>> sve preko 400 evra po kvadratu je cist profit. Realno bi bilo da se uvede dozvoljena marza na tu cenu od 10-15% i sve preko toga smatrati prekrsajem i kaznjavati drasticno.
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (slobodan, 10. novembar 2011 19:01)

To ovako iz iskustva prichash?

Napravio si neku zgradu u zivotu pa si pozvan da komentarishesh.

Za razliku od tebe koji pricash napamet, ja se bavim time i znam kolika mi je nabavna cena kvadrata kad platim:

- Zemljishte
- Sve lopovske moguce i nemoguce taxe
- Radove

Cena u gradu na lokaciji gde se ne moze prodati vishe od 1500-1600e po kvm gradnja ne moze da bude ispod 1300 eura!! Zgrada koja ima priblizno neto 500 kvadrata prodajnih kosta samo 500-600e po kvm kad se plati plac koji ne moze da se nadje ispod 250-300k eura. Pogledaj uostalom oglase i pokusaj da nadjesh i to je ono dno dna.

Dalje, dozvole su (to je neka druga zona recimo) oko 200e, za poslovni prostor josh skuplje.

A sto se cene gradnje tiche, to si u pravu, kosta 400e po kvm, ali na celih BRUTO ~700kvm, sto opterecuje tih 500 prodajnih kvadrata za dodatnih ~550e po kvm.

Na to josh rachunaj cenu participacije grejanja koja na kraju izadje blizu 50e, pa rachunaj participacije za struju, pa projekat i razne komunalne kuce, izadje sve zajedno sine moj preko 100e po kvm.

I na kraju kad to sumirash >

- "samo" 500e za plac
- 200e za dozvole
- 550e za troshak gradnje
- 100e za participacije, projekat itd.

izadjesh na cifru od 1350e po kvm!!!

A to se proda za 1500-1600, ako se proda, odnosno da MOLISH BOGA da nadjesh kupca.

Dakle zarada je 200e po kvm!! I ovo je ISTINA!!!

Ako pricamo o lokaciji u prvoj zoni, gde je cena recimo 2000e po kvm, tu je situacija slicna, posto je plac skuplji, vishe opterecuje finalnu cenu kvadrata, a dozvole su skuplje!! Pa se dodje na slichnu zaradu, linearno uvecanu.

Za godinu dana kad zgrade koje se trenutno grade budu izgradjene NECE VISHE POSTOJATI STANOGRADNJA u Beogradu. Prvi mi izlazimo iz posla..

A za te novce koje si napisao idi gradi na livadi nekoj kucu, to je sasvim logicno da tamo koshta toliko.

jovan

pre 12 godina

@Србија=робовласничко друштво
Druze ne znas sta pricas.Niti je zemljiste u Stepi Stepanovicu besplatno,naprotiv, placeno je sa 21% IZGRADJENIH KVADRATA NA TOM MESTU,niti su oslobodjeni taksi niti komunalija,naprotiv SVE se placa.Kao i po obicaju ovde svako pise sta mu odgovara ,bez imalo odgovornosti.

Marko

pre 12 godina

Stvarno ne vidim nikakvu logiku u obaranju cena na nacin koji predlaze g.Rodic. Jedini efekat takvog snizavanja cena nece biti pad cena, nego povecanje zarade izvodjaca.

Izvodjaci jednostavno nece da smanje zaradu, jer smatraju da nema potrebe za tim, tj. da ce ipak prodati stanove ako malo sacekaju. Rec je o tome da u Beogradu jos uvek ima mnogo atraktivnih lokacija na kojima gradnja nije ni pocela i ne pada im na pamet da stanove na Starom gradu ili sirem centru Beograda prodaju za manje od 1900 evra po kvadratu. Stvarno ne znam kako nekome nije jasno da su uslovi zaduzivanja losi i uz ogromnu neizvesnost, gde sam predsednik govori o krizi koja nailazi i ljudi nece da ulaze u kredite kao sumanuti, koliko god onaj Dulic kukao za snizavanje ucesca u kreditima.
Sa druge strane, to je i posledica centralizacije Srbije, gde ljudi umesto da idu iz sela u grad, svi idu u Beograd. Tako da se cena stanova ne obara administrativnim merama, nego investicijama izvan Beograda i Novog Sada.

Србија=робовласничко друштво

pre 12 godina

"Izvodjači za stambeni kvadrat naplaćuju 350 do 400 evra".

Зашто онда цена досеже астрономску цифру? Зато што је држава то дозволила!

Цена квадрата на стамбеном комплексу на месту касарне "Степа Степановић" је 1290€/м2, а земљиште је бесплатно, ослобођени су свих такси и комуналија. Тако, драги држављани Србије, ова власт зарађује 900€/м2 на "социјалним становима". На том месту ће бити изграђено 5000-6000 станова, просечне квадратуре 40-50м2, значи око 200-300.000 м2 по 900€ добијамо суму од 180-270.000.000€.

Тако наши политичари брину о овом народу и тако обарају цену квадрата. Наравно, део новца ће бити искоришћен за предизборну кампању.

Levicar - pred izbore

pre 12 godina

Svako ko kupi stan u Srbiji treba da dobije taj stan za dzabe, plus jos da mu se da 200 evra po kvadratu, cisto da mu se nadje da ga opremi namestajem.
Ovi ekonomski genijalci na drzavnim jaslama, sto stalno procenjuju cene tudjih nekretnina, nek malo rade nesto i zarade para, pa nek kupe neki stan i onda nek ga prodaju nekome jeftinije za po 200 evra po kvadratu i eto, onda ce biti svi srecni.
I kupci dobiju jeftinije kvadrate, i ekonomski genijalci u pravu - cena je spustena...

Milos

pre 12 godina

Ja ne razumem ljude koji se sada odlucuju na kupovinu stana, kad vec imaju nesto novca. Prosto, preskupo je. Za 400-500 evra mesecno mogu se iznajmiti fantasticni, veliki, nikad useljavani, namesteni stanovi, na dobrim lokacijama. A toliko ce neko morati da placa 20-30 godina da bi otkupio vrlo prosecni stan u Beogradu, a svakako mnogo losiji od onoga koji iznajmljuje. Takodje, ko rentira stan, ima tu privilegiju da moze da promeni stan zajedno sa poslom, odnosno da uvek zivi na 5 minuta peske od radnog mesta. Ko ima stan u vlasnistvu, tesko da sebi moze isto to da priusti. Eto ustede i u benzinu ili ceni prevoza, i mnogo vaznije, u vremenu - barem sat vremena svakoga dana!

Zelite nesto za buducnost? Mislim da vredi razmisliti o nekom ulaganju u inostranstvu. Zasto ne stan u Spaniji, Portugalu, Grckoj (gde je sada sve jeftinije i tek ce biti jeftinije)? Lepsa klima, bolje raspolozenje. Kada odete u penziju za 10-20 godina, Srbija ce biti u EU u kojoj god formi ona bude postojala tada, i imacemo potpunu slobodu kretanja. A do tada, mozete bez vize sest meseci godisnje boraviti tamo.

Kupovina ce se isplatiti tek onda kada kamate na stambene kredite ne budu zelenaske, i mnogo vaznije, kada nasa platezna moc bude mnogo veca. Tada ce i rentiranje biti skuplje i nekako ce kupovina stana biti logican korak za nekoga ko zeli da u buducnosti smanji troskove. Ali isto tako, ljudi moraju da to mogu sebi da priuste. Kako neko u zemlji sa prosecnom platom od 400 evra moze da placa ratu 500 evra mesecno?

Nenad Lukovic

pre 12 godina

@(slobodan, 10. novembar 2011 19:01)
Slobodane, recimo vi ste investitor,
1. Januara 2011 ste kupili parcelu za gotovinu,
posle toga cekate oko 6 meseci da dobijete gradjevinsku dozvolu,
placate projekat i saglasnost za isti
placate naknadu za uredjenje zemljista i naknade za struju,vodu,kanalizaciju,gas
recimo da vam radovi ne kasne i pocinjete da radite u Julu kada je radna snaga najskuplja i materijal najskuplji jer je sezona.
Radite do nove 2012 godine, tj. 6 meseci, zgrada nije gotova ali sezona jeste.
cekate do Marta 2012 pa pocinjete ispocetka.
Do kraja 2012 zavrsavate sivu fazu i prikljucenje na komunikacije
Zima je 2013 ali mozete da radite unutrasnje radove, do ovog trenutka platili ste oko 60-80% svih troskova.
Pocetkom Leta 2013 je i to zavrseno
Cekate komisiju za prijem zgrade, neko vreme - koje moze da bude i koji mesec.
Zgradu vam primaju u Avgustu 2013.
Pocinjete ozbiljnije aktivnosti oko prodaje = dodatni troskovi.
Recimo da ste vrlo srecni i sve prodajete do kraja 2013 tj. pocetka 2014
Suma sumarum, od prvog ulaganja para do povracaja svih para i dobijanja zarade proslo je 3 godine
Po vasem sopstvenom predlogu, 2011 drzava je uvela max.limit na marzu od recimo 15%. Znaci na ulozena sredstva tojest orocena (u izgradnju) vi ste dobili 5% na godisnjem nivou. Kamata u bankama je visa od ovoga. Koji je vas motiv bio da rizikujete i dobijete manje nego da ste ostavili u banci i znali 100% da cete dobiti vise nego sa ulaganjem?
Hocu da istaknem da je ovih vasih 5%, MARZA a ne profit. Iz nje placate (za svo vreme gradnje)sve svoje radnike zaposlene u administraciji, placate poreze, doprinose, poreze na dobit.
Da li bi se vi stvarno ovim bavili za 1-2% profita na ulozene pare a u isto vreme od banaka cete dobiti 5-7% (u devizama, a u din. i vise) i ne morate da platite nikom nista na kamatu koju su vam banke platile za koriscenje vaseg novca?

Goran

pre 12 godina

Samo neodgovoran covek prema sebi i svojoj porodici ce u trenutnim okolnostima u kojima se nalazi skoro citav svet a samim tim i mi krenuti u jednu katastrofalnu avanturu kupovine nekretnine.Sve kupovine koje mogu da sacekaju,ostavite da cekaju,sto duze,to bolje.Ovo ste naravno znali i bez mene,ali nesmeta da se ponovi.

imo

pre 12 godina

ako moze neko meni da objasni kako jedna porodica sa prosecnim primanjima od 500 evra u beogradu moze da odvoji 300 evra za stan (mesecno+100 evra na struju, komunalije i ostalo).

ako moze neko ja bi mu bio zahvalan da vidim i foru.

Sin Bludimir

pre 12 godina

@(Србија=робовласничко друштво, 10. novembar 2011 19:18)

E ovo je vec tacna konstatacija.

To je oticmachina, iz kog god ugla da se gleda:

1) Zemlja je oteta
2) Drzava ne placa nishta sama sebi (direkcija, participacije itd.)

Napisao sam komentar na slichnu vest pre 2 dana, da se ne ponavljam:
http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=555995#k6020717

Ali kad se zemlja regularno kupi i kad se plate sve lopovske takse cena kvadrata debelo probije 1000e.

Onako usput

pre 12 godina

A jel' bas svi moraju da zive u Beogradu, jer ili sam ja slepa pa ne vidim, ili se drugi gradovi hronicno ne pominju u tekstovima o stanovima!

Ljubivoje Jakovljevic ,dipl.gradj.inz.

pre 12 godina

Ne znam zasto g.Rofic Gradjevinsku privredu naziva gradjevinskom industrijom ? Poznato je da u gradjevinarstvu postoji gruba podela na gradjevinsku operativu sa mehanizacijom , industriju gradjevinskog materijala i izvodjace istalacija .Veroovatno je kao politicki kadar "zalutao" u ovo podrucje privrede i sada papgajski koristi neodgovarajuce termine politicara ! Neka pogleda u bilo koji recnik ili leksikon , sta znaci rec INDUSTRIJA , pa ce shvatiti koliko gresi koristeci nomenklaturu politicara .
Pozdrav svim gradjevinarima od kolege cika Ljube , uz preporuku da se organizuju u udruzenja kombinate ili zadruge ,ciji radom bi prestalo ovo divljanje cena .