Četvrtak, 10.11.2011.

11:55

EU dogovara raspad evrozone?

Izveštaji da su Nemačka i Francuska počele pregovore o raspadu evrozone potvrđuju strah da je Italija previše velika da bi bila spašena, piše Gardijan.

Izvor: B92

EU dogovara raspad evrozone? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Bote

pre 12 godina

@Bote

Niti sam klonula duhom, niti razumem argumente tipa: mora da propadne, idi tamo živi ako ti se ovde ne sviđa... Ništa niste rekli - NIŠTA. Samo ste potvrdili zluradost, a da ste barem malo razmislili, dobro pročitali moja pitanja, verujem da bi vaši odgovori ličili na pristojne i razumne.
Nego da vas pitam još nešto: Vozite li marke automobila iz jedne od EU zemalja? Volite li Lacoste majice? Vaši mobilni telefoni, cenim, nisu made in China?
Šta htedoh reći je... da me je oduvek fascinirao dualitet omraženosti ka Zapadu i istovremene ljubavi ka proizvodima koji stižu sa istog...
(Y, 11. novembar 2011 09:11)

Nemam automobil, kupujem pamucne nemarkirane majice vec 4 godine pa ih samo odstampam svojim idejama (licni tekst i grafike), ne koristim mobilni telefon jer imam internet koji sve odradi umesto mob-a, ne kupujem hranu 'made in EU', vec samo ex-yu proizvode (trudim se da stimulisem domace trziste koliko je to u mojoj moci), ne pijem koka-kolu, pepsi i ostale trovacke proizvode. Jedino sto ja imam uvezeno iz EU je mozak (znanje koje sam stekao na fakultetima uglavnom je zahvaljujuci knjigama po EU ili US programima). Uostalom ja ne gajim skepticizam prema evropskoj nauci ili umetnosti koja mi je fenomenalna. Ja bojkotujem njihovu politiku i ekonomiju, a ne lepe stvari koje dolaze odatle.

Kao sto vidis, preuranjeno si donela zakljucak. Ja se gotovo nimalo ne uklapam u tu sliku 'zluradosti', vec vise sam neka mesavina pozitivnih i negativnih stavova o EU. Nisam obavezan da mislim kako mi drugi to nalazu, individualac sam, kriticki razmisljam koristeci dostupne mi informacije, pa moje misljenje se nece uklopiti niti u jedan od dva ekstremna tabora.

Srbija4life! Otprilike to je moj pogled na EU -> ne zanimaju me ni najmanje dokle god Srbija ne vidi koristi od njih. Zasad je ta korist minimalna. Daju neku sicu bezpovratnih sredstava, dok u Bosnu i Albaniju salju MNOGO vise. Kada taj odnos preraste u reciprocna finansijska sredstva na osnovu velicine pomenutih zemalja, prvi su nositi EU zastavu. To tada, count me out!

Asgard

pre 12 godina

Ne razumem zasto ima toliko komentara koji su ostrasceni, sa bilo koje strane. Ima ljudi koji su protiv EU, licno sam i ja, narocito proiv ovakve kakva je, ali i nekriticki branioci EU su mi takodje smesni. Kako neko rece, hajde da mi vidimo samo svoj interes, i da se zapitamo, a zasto mi zelimo u EU? Tadic je kao i uvek vrlo 'mudro' objasnio kako nama trebaju predpristupni fondovi EU...ej zamisli tog bsera, pa zar nam je to motiv? Toliko o tome koliko mi imamo snage da sami razmisljamo i da sami o bilo cemu odlucimo...naravno moramo imati dobre odnose sa EU, ali ne sa EU birokratijom jer ce ona pretrpeti promene i to vrlo brzo, nego bilateralne odnose dobre, kao recimo sa Italijom, ili jos nekoliko manjih clanica. Ali da ce se EU menjati, hoce, lako je sad kritikovati, narocito nemacku, koja istini za volju ima puno krivice za sve ovo, jer su sirli svoje protekcionisticko trziste. Ali dobro, ono sto Srbiji treba su investicije, da bi narod radio, ucio da radi, ali moramo koristiti svu kreativnost i ulaganje sa bilo koje strane za nas je dobrodoslo, ne vidim da Nemacka ima problemkad ima dobre odnose sa Rusijom ili Kinom, ali nama se odmah spocitava iz gnezda EU jastrebova i NGO u Srbiji kako bezimo sa EU puta, ako saradjujemo sa svima u sopstvenu korist. Gledajmo mi samo soptvenu korist, pazljivo slusajmo i gledajmo, izvucimo za sebe sto vise i sto je najvaznije ne dajmo nista dok ne vidimo nesto konkretno. Da bi mogli tako da se ponasamo, mislim da bi morali da imamo mnogo kompetentnije ljude na vaznim mestima, elita koja je zajahala Srbiju zadnjih dvadesetak godina je vrlo vrlo losa, sa vise aspekata, lenja je, nekompetentna, nesposobna, konformisticka, nestvaralacka, jednom recju nikakva.

Y

pre 12 godina

@ Boki & Bote

Niti sam klonula duhom, niti razumem argumente tipa: mora da propadne, idi tamo živi ako ti se ovde ne sviđa... Ništa niste rekli - NIŠTA. Samo ste potvrdili zluradost, a da ste barem malo razmislili, dobro pročitali moja pitanja, verujem da bi vaši odgovori ličili na pristojne i razumne.
Nego da vas pitam još nešto: Vozite li marke automobila iz jedne od EU zemalja? Volite li Lacoste majice? Vaši mobilni telefoni, cenim, nisu made in China?
Šta htedoh reći je... da me je oduvek fascinirao dualitet omraženosti ka Zapadu i istovremene ljubavi ka proizvodima koji stižu sa istog...

Nebojša

pre 12 godina

Ne vidim zašto je toliki problem ako evro propadne, on postoji tek 10 godina. U istoriji su propadali mnogi projekti, propao je komunizam u Evropi posle 70 godina postojanja, propala je Jugoslavija, Čehoslovačka, što je onda problem ako propadne evro.
Treba što pre preseći, to nije dobar projekat, poklekao je na prvom problemu. 10 godina nije malo, ali nije ni mnogo i bolje to rešiti odmah nego se mučiti još 20 godina i onda odustati. Ovako odmah rasčistiti to, propatićemo malo ili mnogo ali krećemo sa početka ovog puta sa mnogo više iskustva i znanja nego prvi put. Inače koliko se sećam kada su uvodili evro samo su Nemačka, Holandija, Luksemburg i čini mi se Belgija ili Austrija zadovoljavale postavljene uslove. Ostale zemlje su se provukle i njima je uveden "na lepe oči" i sećam se da je najviše problema bilo u Grčkoj i da su njima uveli novu valutu na mišiće. Sada je očigledno da su mnogo pogrešili, jednostavno politika je imala prevelik uticaj na centralnu banku i komisiju koja je sprovodila uvođelje evra.

optimista

pre 12 godina

Lako je bilo udruzivati se u EEZ, kasniju EU, ponesto od drzavnog suvereniteta predavati siroj evropskoj zajednici, zajedno planirati buducnost i ziveti zivot koji je isao po tim planovima. Sve vreme je svaka od drzava EU imala odstupnicu (izlaska iz EU) mada ni jednoj to nikada nije padalo na pamet i da uradi.
Sada, kada se odraslo i kada pocinju prvi pravi problemi sa kojom se susrece EU, kolaps na je pomolu!
Jedna je stvar, dogovarati se danima i sve potanko precizirati sa prijateljima, gde cemo u provod, gde cemo restiljati za vikend, a sasvim nesto drugo, kada treba reagovati brzo, donositi zivotno bitne odluke, kada nam npr. prijatelj upadne u reku!
EU je prespora i sustinski neefikasna, jer se nikada ne moze predvideti bas sve! Ili ce se sve clanice EU sustinski predati toj uniji, bez ostatka i odstupnice, ili ce se unija raspasti. Centralna, efikasna izvrsna vlast, EU Vlada, koja bi bila iznad vlada drzava clanica unije je neophodna zbog opstanka unije. Da nije ove krize evrozone i nekih buducih, a bice ih sve vise, Sarkozi bi bio u pravu, da za (kon)federalizacijom EU nema potrebe jos 30, 40, 50 godina, ali je evidentna cinjenica posle prve ozbiljne prepone koju treba da preskoci EU, da ili ce se federalizovati, nekim hitnim dogovorom, ili ce se samougasiti.

Djordje

pre 12 godina

Ја мислим да ова вест показује да треба да признамо Косово јер ”границе ионако више нису битне - сви ћемо бити заједно у Европи”. :)

Boki

pre 12 godina

@(Y, 10. novembar 2011 14:36)
Ajde da te ja prosvetlim kad se pravis da ne vidis. EU ne evro zona nego EU mora da propadne. Zasto? Zato sto je previse regulisana, previse administratizovana i birokratizovana. Potpuno su "istupljeni" biznis i preduzetnicki potencijali. Birokratija i sistem odlucivanja u Briselu je sasvim otudjen od stanovnika EU i svet odavno nije video (od Hitlera i Staljina) takvu despotiju. To sto ista nije olicena u jednom imenu nego u potpuno nedemokratskoj birokratiji sustinski nije vazno. Glavni problem EU je nekonkurentnost. EU je nacinila klasicnu gresku i podigla ogromne carinske i necarinske barijere prema ekonomskim takmacima (pre svih zemlje BRIKS ). Istovremeno uvodjenjem evra u zemlje evro zone slabije privrede su potpuno onemogucene da se odbrane od jacih a nemogu posegnuti za alternativama van EU. Tako je EU zapravo odskocna daska (protekcionisano trziste) koje sluzi da Nemacku i manjim delom Francusku odrzi konkurentnima prema svetu. Nema nikakve sumnje da ce upravo ove dve zemlje biti najveci gubitnici raspadom EU jer su i imale najvecu korist od nje, ali takodje moze se ocekivati da upravo te dve zemlje prve i istupe iz ovakve EU. Dakle Srbija ne moze imati dugorocnu korist ugledajuci se na ove zemlje a pogotovu ne udruzujuci se sa njima. Istorija je pokazala da zemlje koje se samoizoluju ( sto EU cini svojim protekcionistickim i carinskim merama ali i birokratsko administrativnim uredjenjem svega i svacega) moraju da skliznu na ekonomske margine. Setite se samo odekle su dosle "lude krave" ili "evropski krastavci" pa mi onda recite cemu zaista sluzi HCCP ili slicne gluposti. Iste mere su apsolutno primenjive samo prema "spoljnoj" robi dok se unutar EU brinu da mali ostanu mali ili se ugase a da veliki rastu jos vise i postanu nedodirljivi sa pozeljnim monopolskim statusom. Ima toga i u Srbiji. Sta mislis odakle su ovi nasi "prepisali" sve fore i fazone ukljucujuci i plate drzavnih sluzbenika (Soskic, Bajatovic...) 20 puta vece od proseka. O raznim nevladinim oraganizacijama i basibozlucima da i ne govorimo. Pa zar primer da pravnik u Italijanskoj lokalnoj samoupravi ima 120000 Eur godisnje plate naspram radnicke od 20000 ne govori dovoljno? E pa vidite takvoj Evropi dosao je kraj, ne zato sto evropa nesto hoce ili nece nego zato sto su u svakoj lazi kratke noge i sto uvek dodje trenutak da se objavi da je "car go". Evropa jednostavno nije konkurentna na svetskom nivou a cinovnici i samoizolacija samo cine ekonomsku imploziju jos destruktivnijom.

Bote

pre 12 godina

Gde svi vi koji jedva čekate da se EU raspadne vidite konkretno lični interes - hajde molim nekoga od prisutnih da me prosvetli, možda i ja ukapiram.
(Y, 10. novembar 2011 14:36)

Evo probacu ja da odgovorim kao evroskeptik, ali cisto da znas nisam za to da narod EU gladuje, vec samo da se tim zemljama smanji politicki uticaj na ovim prostorima. Elem, oni koji ne vole EU ne vole je zato sto za njih EU jednostavno znaci: Nemacka kolonizacija. Zasto u Srbiji ljudi ne vole Nemce trebalo bi da je ocigledno, a ako sumnjas u to da Nemci vode EU samo pogledaj sta je sve u EU u vlasnistvu Nemaca i bice ti jasno na sta mislim.

Moj interes je jedna nova balkanska politicka zajednica, koja u prvom redu ukljucuje zemlje bivse Jugoslavije, a jos i Rumuniju, Bugarsku i Grcku. Nesto kasnije moze i Albanija da se prikljuci ako uspemo da se pomirimo sa njima, ali u slucaju da krahne Evropa moracemo da se oslonimo jedni na druge hteli to ili ne. Bez neceg ovakvog, gde ce balkanski susedi tesnije saradjivati i teziti ka vecoj nezavisnosti od velikih sila sa zapada i od Rusije, nema mnogo nade sa suverenost na ovim prostorima. Postacemo obicni vazali kao u srednjem veku. Naravno, ne mislim da je nesto kao Jugoslavija pametno resenje, jer cemo opet kuburiti sa nacionalistima, ali nesto sto lici na EU a u stvari je Balkania, zasto da ne? Zamisli da Srbija moze preko Grcke da izadje na trziste mediterana uz minimalne troskove. Ili da Bugarska uz Crno more dobije i izlaz na Jadran. Rumunija vise ne bi imala problema sa resursima, jer bi saradjivala sa Bosnom i Srbijom. Svi bi znacajno smanjili naftnu zavisnost, jer bi imali dovoljno sredstava za izgradnju sopstvenih postrojenja i naravno naftu delili.

Imali bi veliko trziste (circa 60 miliona stanovnika) koje bi itekako moglo da se odupre ostalim velikim trzistima. Postoje problemi na koje moramo da mislimo naravno, kao sto je mnogo veca brojnost Rumuna u odnosu na ostale (njih je 20 miliona, a ostalih naroda ispod 10) ili pitanje zajednickih vojnih vezbi gde bi mnoge vojnicine htele da bas oni vode. Takodje, i zelja susednih sila (Turska, Zapadna Evropa, Amerika) da nas opet rasparcaju kako bi nas podelili kao i uostalom uvek u istoriji.

Ne znam Y sta je tebi ovde cudno. Ili si klonuo duhom pa mislis da mi nikako ne mozemo sami, ili mislis da su narodi EU nesto kolektivno mnogo bolji od nas. Ovo drugo je cista logicka greska, ovo prvo - pa idi zivi tamo ako ti se toliko svidja vise od sopstvene zemlje i Balkana.

Fica

pre 12 godina

Koliko vidim na osnovu komentara ovdašnji narod još živi po principu ½da komšiji crkne krava½, i ako u tome ne vidi nikakav interes, ali avaj. Naš najveći problem nije što smo materijalno siromašni već što smo intelektualna i duhovna sirotinja.

Stevan

pre 12 godina

Polako bre, ovi nasi taman poceli da se "preokrecu" da bi uleteli u vase jato a vi hocete da se razlecete. Ne treba mnogo pameti, samo malo postenja, da se shvati da je doslo vreme kad baba daje banku da izadje iz kola a ovi prevrtaci daju Kosovo i 100 000 Srba da udju u kolo. Evropske glavesine jedno govore, drugo planiraju, ili ne znaju sta govore jer se plase haosa. Euro zonu je NEMOGUCE sacuvati, sta ce biti sa Unijom videcemo posle. Ovi nasi mangupi su mislili da ce ulaskom u EU resiti sve probleme i sve cetiri godine orgijali i krali, i, sta sad. Evropa gleda kako da spasi sopstvenu glavu a o prosirenju i ne sanja. Mi cemo biti, kao i obicno, kolateralna steta.

Nenad

pre 12 godina

"Ode Evrozona, raspada se SAD, mrski zapad konačno gleda svoj kraj!" - Reče narod Srbije ispred svog matorog televizora pre nego što sutra bude opet kukao kako će da plati grejanje. Ali to nije bitno, bitno je da komšiji crkne krava i da Rusija i Kina nikad neće priznati Kosovo!

Ne treba nama ni EU niti savez BRIC niti neki nesvrstani savez... mi smo sami sebi dovoljni da se uništimo, jer goreg mentaliteta od našeg još nisam video. Da ne spominjem činjenicu da je zbog jedne krize u SAD hiljade kilometara dalje ova naša država gurnuta u ambis! Šta će tek biti ako pukne EU koja nam je u komšiluku? Mi ćemo da procvetamo? Kako da ne, sanjajmo...

milos

pre 12 godina

@ Nisam ja naivan --- MA NISI UOPSTE !

Prvo, procitas naslov pa dajes zakljucke. Znas li uopste o cemu se ovde radi?
Drugo, kako mislis da se nasmejes nekom ko je za EU, kad ce Srbija i bez EVRA ici ka EU i uci u istu. EVRO i EU nije isto.
Ja se licno zalazem za EU, za njene zakone, njen standard, njena prava. A to da li cu nesto da placam Evrima ili Dinarima ili nekom trecom valutom nije bitno, sve dok budem imao da placam!
Zato se ja smejem tebi u lice DANAS, jer mi ne smeta (a i smesno mi je) da se neko neobavesten poput tebe smeje meni u lice ikada !!! Prijatno!!

andrej

pre 12 godina

Kao prvo, priča je o raspadu evro zone, a ne EU.
Kao drugo: zar vi zaista verujete da će Srbiji biti dobro ako se raspadne EU? Ako bankrotira Italija, šta će se desiti sa Fiatom u KG, to jest, zaposlenima u istom? Za koje kompanije vi radite, ako uopšte radite? A ako ste nezaposleni, mislite li da će raspad EU da utiče na procvat Srbije???
U kojim parametrima vi razmišljate?
Šta se to zbiva u vašim glavama, nije mi jasno?
Gde svi vi koji jedva čekate da se EU raspadne vidite konkretno lični interes - hajde molim nekoga od prisutnih da me prosvetli, možda i ja ukapiram. Ovako inače moram na žalost svih da konstatujem da je zloba jedino čime se rukovode misli svih zluradih...
(Y, 10. novembar 2011 14:36)

niko to ovde ne razume bitno je samo da se raspadne EU,Amerika,svet a mi cemo da procvetamo!uvek bili i ostacemo buranija a pogotovu je naj bolje to sto mislimo da smo centar sveta a 90% planetarne populacije ni ne zna gde se nalazimo.al dobro bitno da su politicari uspeli da isperu mozak pa se brinemo o tudjim problemima a o domacima ni da se zucne ****

Bojan

pre 12 godina

Evropa samo odgovara jakoj i konkurentnoj privredi i koliko je dobra za nju,toliko je loša za sve ostale. Zamislite Nemačku i 20 država u Evropi koje štite svoju privredu carinama. Kome bi oni prodavali automoboile koji bi npr u Francuskoj zbog carine bili skuplji bar 20-30% u odnosu na domaću konkurenciju!Kod nas da i ne pričamo. Ovako svi su skinuli gaće i Nemci mogu da trabunjaju o tržišnoj privredi dok svima uzimaju tržište pošto im u startu niko nije konkurentan,a posle je već kasno(kad se uništi domaća ionako slaba privreda). Da zlo bude veće oni su još Grcima davali kredite da bi mogli da kupe njihovu robu . E sad kad više ne mogu da prodaju,sad im više ne treba to tržište.
Nama od njih treba samo zakonodavstvo ,uredjenje i institucije.

Porotić

pre 12 godina

Simpatična fotografija.Da nije pomalo simbolična...pogledajte šta piše na Angelinoj strani ali kao srpska reč-sarkastično zar ne.Meni nije jasno čemu nešto i neka zajednica koja se pošto poto silom odžava.Odakle uopšte nekome ideja da se posle jednog SSSR i Jugoslavije ujedinjuje...to je prosto potpuna utopija...Evropa koja ima različitu istoriju i Krvav rat pre samo 60 godina.A još me čudi plitkoumlje naših nekih političara sa "jasnom vizijom" za budućnost u Evropi.Sve diktatura proleterijata...tako se onda zvaše.Potpuno ista demagogija.A nacizam samo li raste i raste jer ljudi NE ŽELE ujedinjenja.Nemaština+nezaposlesnost+politička isključivost(EU je bog)=nacionalizam.

eh

pre 12 godina

Srbi, kao Srbi. Nemaju preca posla nego da komsiji crkne krava, pa taman njemu tri. Umesto da se bavimo svojim problemima (a imamo ih daleko vise) mi 'navijamo'. Jos da postoji kvota pa da odemo do kladionice da ulozimo... Vise nas 'brine' sto ce biti s EU, nego njihove gradjane. Zato nam i je ovako, jer turamo nos na mesta gde mu nije mesto. Nece EU propasti, srediti ce to oni vec, ali Srbiju nitko nece da sredi (pogotovo s ovakvim narodom).

Vučevo

pre 12 godina

Analogija sa raspadom SFRJ se prirodno nameće. Nemačka je sada u situaciji u kojoj je bila Srbija pre raspada zajedničke države. Postavlja se pitanje da li će odigrati pametnije i pažljivije nego Srbija, ili će se očajnički držati zajedničke tvorevine.

Nenad

pre 12 godina

Meni nije jasno zasto se tek sad pojavljuje Italija kao neresiv problem? Nije se njihova potrosnja za nedelju dana udvostrucila pa da se to nije znalo i pre par meseci.

gospodin u bundi

pre 12 godina

citam komentare i smijem se.
zar je moguce da tolki animozitet prema evropi vas sprjecava da razumno i logicno promisljate.
vjerovatno ce doci do nekih znacajnijih promjena u evrozoni koji ce kratkorocno predstavljati šok. ali dugorocno promjene koje ce proizaci iz ove krize ucinice evropu jacom. njemacka, francuska, zemlje beneluksa, donekle skandinavija nemaju drugu alternativu nego da budu maksimalno upuceni jedni prema drugima.
ne sikiram se ja za britaniju. ona ce uvjek zivjeti od prodavanja magle jer ima ameriku iza sebe. a moto "evropa nema alternativu" je presmjesna iz perspektive balkana. mi smo samo geografski u evropi. nismo uopste kompatibilni sa evropom koja je iznjedrila tolke naucnike, filozofe, umjetnike. jedino nam nisu strane nakaradne ideologije koje su u njoj nastale.

Y

pre 12 godina

Kao prvo, priča je o raspadu evro zone, a ne EU.
Kao drugo: zar vi zaista verujete da će Srbiji biti dobro ako se raspadne EU? Ako bankrotira Italija, šta će se desiti sa Fiatom u KG, to jest, zaposlenima u istom? Za koje kompanije vi radite, ako uopšte radite? A ako ste nezaposleni, mislite li da će raspad EU da utiče na procvat Srbije???
U kojim parametrima vi razmišljate?
Šta se to zbiva u vašim glavama, nije mi jasno?
Gde svi vi koji jedva čekate da se EU raspadne vidite konkretno lični interes - hajde molim nekoga od prisutnih da me prosvetli, možda i ja ukapiram. Ovako inače moram na žalost svih da konstatujem da je zloba jedino čime se rukovode misli svih zluradih...

gost

pre 12 godina

Dok se mi nasladjujemo raspadom EU vecina tih zemalja ce se samo prestrojiti i nastaviti da napreduju kao drustvo samostalno ili kao novi oblik neke organizacije. Pametne zemlje su EU iskoristile kao veliko trziste, koristili fondove i izgradili svoju infrastrukturu i svoje drustvo. Mislim da cemo mi izgubiti jos par generacija nasladjujuci se propasti EU umesto da to mozda iskoristimo za nas napredak. Jer niko nas ni tada nece primiti u svoje drustvo ako se ne prilagodimo novim odnosima u evropi.

Zoca

pre 12 godina

EU je osnovana 1957 i nece se lako raspasti kako neki predvidjaju, vec ce prolaziti kroz faze i krize, a da li ce valuta ostati Euro ili nesto drugo to je moguce.

Dekica

pre 12 godina

Vidim da svima spremaju menjanje postojeceg evra u "novi" evro gde ce opet da ustinu 50% vrednosti valute, kao sto se desilo iz marke u euro.

Gradimir Stefanovic

pre 12 godina

Ideja o Evropi sa dve brzine lansirana je pre desetak godina od strane lidera Velike Britanije Tonija Blera. Vec tada je bilo izvesno da nisu svi sposobni za maraton. Tada je Nemackoj to nije odgovaralo jer je trebalo sa sto vecim udruzenim snagama prisajediniti istocne delove zemlje. Sada posle toliko godina, vraca se prica o EU vozilu sa dve ili tri brzine. Oni najmanje vazni i uticajni bice sretni i ako budu zakaceni za branik kao konzerve.

Dekica

pre 12 godina

Vidim da svima spremaju menjanje postojeceg evra u "novi" evro gde ce opet da ustinu 50% vrednosti valute, kao sto se desilo iz marke u euro.

jaca, bgd

pre 12 godina

Bravo za Poljake! To je odgovorna vlada. Rade tri verzije budžeta, ali u svakoj imaju isti cilji - smanjenje deficita.

Pitam se samo šta će ovo naši da smisle pred Novu godinu? Skarabudže budžet, a onda se danima natežu oko usvajanja istog. Okreni-obrni deficit je tu...

Dario

pre 12 godina

Obzirom da je u pitanju britanski list jedini komentar koji imam je što je babi milo to joj se i snilo. Anglosaksonci rade uporno protiv evra.

nikola

pre 12 godina

Ovo o Evropi na dva koloseka znači da je jedan veliki projekat doživeo potpuni fijasko.I zato su najodgovornije upravo dve najrazvijenije zemlje EU i njeni osnivači.EU nije samo ekonomski projekat,već pre svega politički koji je za cilj trebalo da ima uspostavljanje mira na evropskom prostoru.Neka se niko ne zavarava da će ova EU u kojoj imamo "čvrsto" jezgro i labavu periferiju biti u bilo čemu nalik na EU s početka 21.veka.Žalosno je samo što se glavni igrači sada povlače iz igre,ostavljajući na cedilu zemlje koje su namagarčili.

Laza

pre 12 godina

Mislim da je bilo samo pitanje vremena. Iskreno, očekivao sam ovako nešto, ali tek kroz par godina, međutim kriza je očigledno mnogo dublja nego što se činilo/pričalo/pisalo. Ovo je početak kraja EU.

boban

pre 12 godina

Kamo srece da se to desi,a ako se desi bice bolje svima.Nemacka bi vratila marku,koju nemci mnogo zele,Grci drahme,Italijani lire,osetio bi oporavak Evrope,ova EU vodi samo u propast.I nama Srbima bi bilo bolje.

NekoIzMase

pre 12 godina

Sad će opet da nam podvale konverziju evra u druge valute, verovatno 1 eur za dve jedinice te valute, a onda će da podignu cene duplo ... i eto rešenja krize ...

Branko

pre 12 godina

Ne znam u kojoj grupi zemalja će biti Srbija. Kao ekonomski jakoj državi sa razvijenom industrijom i poljoprivredom, pripada nam Prva klasa EU. A ove zemlje koje su svoje ekonomije orijentisale na usluge (uSLUGE) trba da budu Druga klasa EU (kao u vozu I i II klasa)."Boranija" i treba da ostane "boranija", mora da se zna ko je donji.

igorpl

pre 12 godina

Iz dana u dan sve više mislim da se kuje neka opasna zavera ako ne an svetskom planu onda makar u Srbiji odnosno da se pojedinim temama zataškava neki jako veliki lopovluk!
Svaki dan imate vesti sa debelim pritiscima na psihu ljudi a to je pojavljivanje kojekakvih stručnjaka i analitičara da govore o tome kakvi će nas crni scenariji zadesiti! Podsetiću vas sve da nam ne može biti gore nego 90-tih. kda smo tada preživeli uz rat i sva stradanja krizu, sankcije, redove, benzin u flašama.... Preživečemo i ovo! Tolika tenzija i posle se zapitate zašto je pola nacije na bensedinima! E pa 70% su krivi novinari sa svojim budalastim temama svakodnevno! Dosta više sa raspadom EU ako hoće neka se raspadne više! Mi nemamo Euro kao sredstvo plaćanja! Danas vidim plakate radikala sa tematikom stop EU ili dole Eu integracije. Pa svakodnevno nam neka budala kida živece sa noamerom ja bih rekao!

Nisam ja naivan

pre 12 godina

Ovo su vesti za naivcine i dobricine. Ali bi bilo super da je istina pa da se slatko nasmejem u lice ovim nasima sto u sav glas vicu "Evropa ili smrt".

Dario

pre 12 godina

Obzirom da je u pitanju britanski list jedini komentar koji imam je što je babi milo to joj se i snilo. Anglosaksonci rade uporno protiv evra.

jaca, bgd

pre 12 godina

Bravo za Poljake! To je odgovorna vlada. Rade tri verzije budžeta, ali u svakoj imaju isti cilji - smanjenje deficita.

Pitam se samo šta će ovo naši da smisle pred Novu godinu? Skarabudže budžet, a onda se danima natežu oko usvajanja istog. Okreni-obrni deficit je tu...

igorpl

pre 12 godina

Iz dana u dan sve više mislim da se kuje neka opasna zavera ako ne an svetskom planu onda makar u Srbiji odnosno da se pojedinim temama zataškava neki jako veliki lopovluk!
Svaki dan imate vesti sa debelim pritiscima na psihu ljudi a to je pojavljivanje kojekakvih stručnjaka i analitičara da govore o tome kakvi će nas crni scenariji zadesiti! Podsetiću vas sve da nam ne može biti gore nego 90-tih. kda smo tada preživeli uz rat i sva stradanja krizu, sankcije, redove, benzin u flašama.... Preživečemo i ovo! Tolika tenzija i posle se zapitate zašto je pola nacije na bensedinima! E pa 70% su krivi novinari sa svojim budalastim temama svakodnevno! Dosta više sa raspadom EU ako hoće neka se raspadne više! Mi nemamo Euro kao sredstvo plaćanja! Danas vidim plakate radikala sa tematikom stop EU ili dole Eu integracije. Pa svakodnevno nam neka budala kida živece sa noamerom ja bih rekao!

Y

pre 12 godina

Kao prvo, priča je o raspadu evro zone, a ne EU.
Kao drugo: zar vi zaista verujete da će Srbiji biti dobro ako se raspadne EU? Ako bankrotira Italija, šta će se desiti sa Fiatom u KG, to jest, zaposlenima u istom? Za koje kompanije vi radite, ako uopšte radite? A ako ste nezaposleni, mislite li da će raspad EU da utiče na procvat Srbije???
U kojim parametrima vi razmišljate?
Šta se to zbiva u vašim glavama, nije mi jasno?
Gde svi vi koji jedva čekate da se EU raspadne vidite konkretno lični interes - hajde molim nekoga od prisutnih da me prosvetli, možda i ja ukapiram. Ovako inače moram na žalost svih da konstatujem da je zloba jedino čime se rukovode misli svih zluradih...

Laza

pre 12 godina

Mislim da je bilo samo pitanje vremena. Iskreno, očekivao sam ovako nešto, ali tek kroz par godina, međutim kriza je očigledno mnogo dublja nego što se činilo/pričalo/pisalo. Ovo je početak kraja EU.

Nisam ja naivan

pre 12 godina

Ovo su vesti za naivcine i dobricine. Ali bi bilo super da je istina pa da se slatko nasmejem u lice ovim nasima sto u sav glas vicu "Evropa ili smrt".

Zoca

pre 12 godina

EU je osnovana 1957 i nece se lako raspasti kako neki predvidjaju, vec ce prolaziti kroz faze i krize, a da li ce valuta ostati Euro ili nesto drugo to je moguce.

NekoIzMase

pre 12 godina

Sad će opet da nam podvale konverziju evra u druge valute, verovatno 1 eur za dve jedinice te valute, a onda će da podignu cene duplo ... i eto rešenja krize ...

Gradimir Stefanovic

pre 12 godina

Ideja o Evropi sa dve brzine lansirana je pre desetak godina od strane lidera Velike Britanije Tonija Blera. Vec tada je bilo izvesno da nisu svi sposobni za maraton. Tada je Nemackoj to nije odgovaralo jer je trebalo sa sto vecim udruzenim snagama prisajediniti istocne delove zemlje. Sada posle toliko godina, vraca se prica o EU vozilu sa dve ili tri brzine. Oni najmanje vazni i uticajni bice sretni i ako budu zakaceni za branik kao konzerve.

nikola

pre 12 godina

Ovo o Evropi na dva koloseka znači da je jedan veliki projekat doživeo potpuni fijasko.I zato su najodgovornije upravo dve najrazvijenije zemlje EU i njeni osnivači.EU nije samo ekonomski projekat,već pre svega politički koji je za cilj trebalo da ima uspostavljanje mira na evropskom prostoru.Neka se niko ne zavarava da će ova EU u kojoj imamo "čvrsto" jezgro i labavu periferiju biti u bilo čemu nalik na EU s početka 21.veka.Žalosno je samo što se glavni igrači sada povlače iz igre,ostavljajući na cedilu zemlje koje su namagarčili.

Branko

pre 12 godina

Ne znam u kojoj grupi zemalja će biti Srbija. Kao ekonomski jakoj državi sa razvijenom industrijom i poljoprivredom, pripada nam Prva klasa EU. A ove zemlje koje su svoje ekonomije orijentisale na usluge (uSLUGE) trba da budu Druga klasa EU (kao u vozu I i II klasa)."Boranija" i treba da ostane "boranija", mora da se zna ko je donji.

boban

pre 12 godina

Kamo srece da se to desi,a ako se desi bice bolje svima.Nemacka bi vratila marku,koju nemci mnogo zele,Grci drahme,Italijani lire,osetio bi oporavak Evrope,ova EU vodi samo u propast.I nama Srbima bi bilo bolje.

Bote

pre 12 godina

Gde svi vi koji jedva čekate da se EU raspadne vidite konkretno lični interes - hajde molim nekoga od prisutnih da me prosvetli, možda i ja ukapiram.
(Y, 10. novembar 2011 14:36)

Evo probacu ja da odgovorim kao evroskeptik, ali cisto da znas nisam za to da narod EU gladuje, vec samo da se tim zemljama smanji politicki uticaj na ovim prostorima. Elem, oni koji ne vole EU ne vole je zato sto za njih EU jednostavno znaci: Nemacka kolonizacija. Zasto u Srbiji ljudi ne vole Nemce trebalo bi da je ocigledno, a ako sumnjas u to da Nemci vode EU samo pogledaj sta je sve u EU u vlasnistvu Nemaca i bice ti jasno na sta mislim.

Moj interes je jedna nova balkanska politicka zajednica, koja u prvom redu ukljucuje zemlje bivse Jugoslavije, a jos i Rumuniju, Bugarsku i Grcku. Nesto kasnije moze i Albanija da se prikljuci ako uspemo da se pomirimo sa njima, ali u slucaju da krahne Evropa moracemo da se oslonimo jedni na druge hteli to ili ne. Bez neceg ovakvog, gde ce balkanski susedi tesnije saradjivati i teziti ka vecoj nezavisnosti od velikih sila sa zapada i od Rusije, nema mnogo nade sa suverenost na ovim prostorima. Postacemo obicni vazali kao u srednjem veku. Naravno, ne mislim da je nesto kao Jugoslavija pametno resenje, jer cemo opet kuburiti sa nacionalistima, ali nesto sto lici na EU a u stvari je Balkania, zasto da ne? Zamisli da Srbija moze preko Grcke da izadje na trziste mediterana uz minimalne troskove. Ili da Bugarska uz Crno more dobije i izlaz na Jadran. Rumunija vise ne bi imala problema sa resursima, jer bi saradjivala sa Bosnom i Srbijom. Svi bi znacajno smanjili naftnu zavisnost, jer bi imali dovoljno sredstava za izgradnju sopstvenih postrojenja i naravno naftu delili.

Imali bi veliko trziste (circa 60 miliona stanovnika) koje bi itekako moglo da se odupre ostalim velikim trzistima. Postoje problemi na koje moramo da mislimo naravno, kao sto je mnogo veca brojnost Rumuna u odnosu na ostale (njih je 20 miliona, a ostalih naroda ispod 10) ili pitanje zajednickih vojnih vezbi gde bi mnoge vojnicine htele da bas oni vode. Takodje, i zelja susednih sila (Turska, Zapadna Evropa, Amerika) da nas opet rasparcaju kako bi nas podelili kao i uostalom uvek u istoriji.

Ne znam Y sta je tebi ovde cudno. Ili si klonuo duhom pa mislis da mi nikako ne mozemo sami, ili mislis da su narodi EU nesto kolektivno mnogo bolji od nas. Ovo drugo je cista logicka greska, ovo prvo - pa idi zivi tamo ako ti se toliko svidja vise od sopstvene zemlje i Balkana.

Bojan

pre 12 godina

Evropa samo odgovara jakoj i konkurentnoj privredi i koliko je dobra za nju,toliko je loša za sve ostale. Zamislite Nemačku i 20 država u Evropi koje štite svoju privredu carinama. Kome bi oni prodavali automoboile koji bi npr u Francuskoj zbog carine bili skuplji bar 20-30% u odnosu na domaću konkurenciju!Kod nas da i ne pričamo. Ovako svi su skinuli gaće i Nemci mogu da trabunjaju o tržišnoj privredi dok svima uzimaju tržište pošto im u startu niko nije konkurentan,a posle je već kasno(kad se uništi domaća ionako slaba privreda). Da zlo bude veće oni su još Grcima davali kredite da bi mogli da kupe njihovu robu . E sad kad više ne mogu da prodaju,sad im više ne treba to tržište.
Nama od njih treba samo zakonodavstvo ,uredjenje i institucije.

Fica

pre 12 godina

Koliko vidim na osnovu komentara ovdašnji narod još živi po principu ½da komšiji crkne krava½, i ako u tome ne vidi nikakav interes, ali avaj. Naš najveći problem nije što smo materijalno siromašni već što smo intelektualna i duhovna sirotinja.

Nenad

pre 12 godina

"Ode Evrozona, raspada se SAD, mrski zapad konačno gleda svoj kraj!" - Reče narod Srbije ispred svog matorog televizora pre nego što sutra bude opet kukao kako će da plati grejanje. Ali to nije bitno, bitno je da komšiji crkne krava i da Rusija i Kina nikad neće priznati Kosovo!

Ne treba nama ni EU niti savez BRIC niti neki nesvrstani savez... mi smo sami sebi dovoljni da se uništimo, jer goreg mentaliteta od našeg još nisam video. Da ne spominjem činjenicu da je zbog jedne krize u SAD hiljade kilometara dalje ova naša država gurnuta u ambis! Šta će tek biti ako pukne EU koja nam je u komšiluku? Mi ćemo da procvetamo? Kako da ne, sanjajmo...

eh

pre 12 godina

Srbi, kao Srbi. Nemaju preca posla nego da komsiji crkne krava, pa taman njemu tri. Umesto da se bavimo svojim problemima (a imamo ih daleko vise) mi 'navijamo'. Jos da postoji kvota pa da odemo do kladionice da ulozimo... Vise nas 'brine' sto ce biti s EU, nego njihove gradjane. Zato nam i je ovako, jer turamo nos na mesta gde mu nije mesto. Nece EU propasti, srediti ce to oni vec, ali Srbiju nitko nece da sredi (pogotovo s ovakvim narodom).

Stevan

pre 12 godina

Polako bre, ovi nasi taman poceli da se "preokrecu" da bi uleteli u vase jato a vi hocete da se razlecete. Ne treba mnogo pameti, samo malo postenja, da se shvati da je doslo vreme kad baba daje banku da izadje iz kola a ovi prevrtaci daju Kosovo i 100 000 Srba da udju u kolo. Evropske glavesine jedno govore, drugo planiraju, ili ne znaju sta govore jer se plase haosa. Euro zonu je NEMOGUCE sacuvati, sta ce biti sa Unijom videcemo posle. Ovi nasi mangupi su mislili da ce ulaskom u EU resiti sve probleme i sve cetiri godine orgijali i krali, i, sta sad. Evropa gleda kako da spasi sopstvenu glavu a o prosirenju i ne sanja. Mi cemo biti, kao i obicno, kolateralna steta.

gost

pre 12 godina

Dok se mi nasladjujemo raspadom EU vecina tih zemalja ce se samo prestrojiti i nastaviti da napreduju kao drustvo samostalno ili kao novi oblik neke organizacije. Pametne zemlje su EU iskoristile kao veliko trziste, koristili fondove i izgradili svoju infrastrukturu i svoje drustvo. Mislim da cemo mi izgubiti jos par generacija nasladjujuci se propasti EU umesto da to mozda iskoristimo za nas napredak. Jer niko nas ni tada nece primiti u svoje drustvo ako se ne prilagodimo novim odnosima u evropi.

gospodin u bundi

pre 12 godina

citam komentare i smijem se.
zar je moguce da tolki animozitet prema evropi vas sprjecava da razumno i logicno promisljate.
vjerovatno ce doci do nekih znacajnijih promjena u evrozoni koji ce kratkorocno predstavljati šok. ali dugorocno promjene koje ce proizaci iz ove krize ucinice evropu jacom. njemacka, francuska, zemlje beneluksa, donekle skandinavija nemaju drugu alternativu nego da budu maksimalno upuceni jedni prema drugima.
ne sikiram se ja za britaniju. ona ce uvjek zivjeti od prodavanja magle jer ima ameriku iza sebe. a moto "evropa nema alternativu" je presmjesna iz perspektive balkana. mi smo samo geografski u evropi. nismo uopste kompatibilni sa evropom koja je iznjedrila tolke naucnike, filozofe, umjetnike. jedino nam nisu strane nakaradne ideologije koje su u njoj nastale.

Dekica

pre 12 godina

Vidim da svima spremaju menjanje postojeceg evra u "novi" evro gde ce opet da ustinu 50% vrednosti valute, kao sto se desilo iz marke u euro.

andrej

pre 12 godina

Kao prvo, priča je o raspadu evro zone, a ne EU.
Kao drugo: zar vi zaista verujete da će Srbiji biti dobro ako se raspadne EU? Ako bankrotira Italija, šta će se desiti sa Fiatom u KG, to jest, zaposlenima u istom? Za koje kompanije vi radite, ako uopšte radite? A ako ste nezaposleni, mislite li da će raspad EU da utiče na procvat Srbije???
U kojim parametrima vi razmišljate?
Šta se to zbiva u vašim glavama, nije mi jasno?
Gde svi vi koji jedva čekate da se EU raspadne vidite konkretno lični interes - hajde molim nekoga od prisutnih da me prosvetli, možda i ja ukapiram. Ovako inače moram na žalost svih da konstatujem da je zloba jedino čime se rukovode misli svih zluradih...
(Y, 10. novembar 2011 14:36)

niko to ovde ne razume bitno je samo da se raspadne EU,Amerika,svet a mi cemo da procvetamo!uvek bili i ostacemo buranija a pogotovu je naj bolje to sto mislimo da smo centar sveta a 90% planetarne populacije ni ne zna gde se nalazimo.al dobro bitno da su politicari uspeli da isperu mozak pa se brinemo o tudjim problemima a o domacima ni da se zucne ****

Nenad

pre 12 godina

Meni nije jasno zasto se tek sad pojavljuje Italija kao neresiv problem? Nije se njihova potrosnja za nedelju dana udvostrucila pa da se to nije znalo i pre par meseci.

Vučevo

pre 12 godina

Analogija sa raspadom SFRJ se prirodno nameće. Nemačka je sada u situaciji u kojoj je bila Srbija pre raspada zajedničke države. Postavlja se pitanje da li će odigrati pametnije i pažljivije nego Srbija, ili će se očajnički držati zajedničke tvorevine.

Dekica

pre 12 godina

Vidim da svima spremaju menjanje postojeceg evra u "novi" evro gde ce opet da ustinu 50% vrednosti valute, kao sto se desilo iz marke u euro.

Djordje

pre 12 godina

Ја мислим да ова вест показује да треба да признамо Косово јер ”границе ионако више нису битне - сви ћемо бити заједно у Европи”. :)

Y

pre 12 godina

@ Boki & Bote

Niti sam klonula duhom, niti razumem argumente tipa: mora da propadne, idi tamo živi ako ti se ovde ne sviđa... Ništa niste rekli - NIŠTA. Samo ste potvrdili zluradost, a da ste barem malo razmislili, dobro pročitali moja pitanja, verujem da bi vaši odgovori ličili na pristojne i razumne.
Nego da vas pitam još nešto: Vozite li marke automobila iz jedne od EU zemalja? Volite li Lacoste majice? Vaši mobilni telefoni, cenim, nisu made in China?
Šta htedoh reći je... da me je oduvek fascinirao dualitet omraženosti ka Zapadu i istovremene ljubavi ka proizvodima koji stižu sa istog...

milos

pre 12 godina

@ Nisam ja naivan --- MA NISI UOPSTE !

Prvo, procitas naslov pa dajes zakljucke. Znas li uopste o cemu se ovde radi?
Drugo, kako mislis da se nasmejes nekom ko je za EU, kad ce Srbija i bez EVRA ici ka EU i uci u istu. EVRO i EU nije isto.
Ja se licno zalazem za EU, za njene zakone, njen standard, njena prava. A to da li cu nesto da placam Evrima ili Dinarima ili nekom trecom valutom nije bitno, sve dok budem imao da placam!
Zato se ja smejem tebi u lice DANAS, jer mi ne smeta (a i smesno mi je) da se neko neobavesten poput tebe smeje meni u lice ikada !!! Prijatno!!

Porotić

pre 12 godina

Simpatična fotografija.Da nije pomalo simbolična...pogledajte šta piše na Angelinoj strani ali kao srpska reč-sarkastično zar ne.Meni nije jasno čemu nešto i neka zajednica koja se pošto poto silom odžava.Odakle uopšte nekome ideja da se posle jednog SSSR i Jugoslavije ujedinjuje...to je prosto potpuna utopija...Evropa koja ima različitu istoriju i Krvav rat pre samo 60 godina.A još me čudi plitkoumlje naših nekih političara sa "jasnom vizijom" za budućnost u Evropi.Sve diktatura proleterijata...tako se onda zvaše.Potpuno ista demagogija.A nacizam samo li raste i raste jer ljudi NE ŽELE ujedinjenja.Nemaština+nezaposlesnost+politička isključivost(EU je bog)=nacionalizam.

optimista

pre 12 godina

Lako je bilo udruzivati se u EEZ, kasniju EU, ponesto od drzavnog suvereniteta predavati siroj evropskoj zajednici, zajedno planirati buducnost i ziveti zivot koji je isao po tim planovima. Sve vreme je svaka od drzava EU imala odstupnicu (izlaska iz EU) mada ni jednoj to nikada nije padalo na pamet i da uradi.
Sada, kada se odraslo i kada pocinju prvi pravi problemi sa kojom se susrece EU, kolaps na je pomolu!
Jedna je stvar, dogovarati se danima i sve potanko precizirati sa prijateljima, gde cemo u provod, gde cemo restiljati za vikend, a sasvim nesto drugo, kada treba reagovati brzo, donositi zivotno bitne odluke, kada nam npr. prijatelj upadne u reku!
EU je prespora i sustinski neefikasna, jer se nikada ne moze predvideti bas sve! Ili ce se sve clanice EU sustinski predati toj uniji, bez ostatka i odstupnice, ili ce se unija raspasti. Centralna, efikasna izvrsna vlast, EU Vlada, koja bi bila iznad vlada drzava clanica unije je neophodna zbog opstanka unije. Da nije ove krize evrozone i nekih buducih, a bice ih sve vise, Sarkozi bi bio u pravu, da za (kon)federalizacijom EU nema potrebe jos 30, 40, 50 godina, ali je evidentna cinjenica posle prve ozbiljne prepone koju treba da preskoci EU, da ili ce se federalizovati, nekim hitnim dogovorom, ili ce se samougasiti.

Boki

pre 12 godina

@(Y, 10. novembar 2011 14:36)
Ajde da te ja prosvetlim kad se pravis da ne vidis. EU ne evro zona nego EU mora da propadne. Zasto? Zato sto je previse regulisana, previse administratizovana i birokratizovana. Potpuno su "istupljeni" biznis i preduzetnicki potencijali. Birokratija i sistem odlucivanja u Briselu je sasvim otudjen od stanovnika EU i svet odavno nije video (od Hitlera i Staljina) takvu despotiju. To sto ista nije olicena u jednom imenu nego u potpuno nedemokratskoj birokratiji sustinski nije vazno. Glavni problem EU je nekonkurentnost. EU je nacinila klasicnu gresku i podigla ogromne carinske i necarinske barijere prema ekonomskim takmacima (pre svih zemlje BRIKS ). Istovremeno uvodjenjem evra u zemlje evro zone slabije privrede su potpuno onemogucene da se odbrane od jacih a nemogu posegnuti za alternativama van EU. Tako je EU zapravo odskocna daska (protekcionisano trziste) koje sluzi da Nemacku i manjim delom Francusku odrzi konkurentnima prema svetu. Nema nikakve sumnje da ce upravo ove dve zemlje biti najveci gubitnici raspadom EU jer su i imale najvecu korist od nje, ali takodje moze se ocekivati da upravo te dve zemlje prve i istupe iz ovakve EU. Dakle Srbija ne moze imati dugorocnu korist ugledajuci se na ove zemlje a pogotovu ne udruzujuci se sa njima. Istorija je pokazala da zemlje koje se samoizoluju ( sto EU cini svojim protekcionistickim i carinskim merama ali i birokratsko administrativnim uredjenjem svega i svacega) moraju da skliznu na ekonomske margine. Setite se samo odekle su dosle "lude krave" ili "evropski krastavci" pa mi onda recite cemu zaista sluzi HCCP ili slicne gluposti. Iste mere su apsolutno primenjive samo prema "spoljnoj" robi dok se unutar EU brinu da mali ostanu mali ili se ugase a da veliki rastu jos vise i postanu nedodirljivi sa pozeljnim monopolskim statusom. Ima toga i u Srbiji. Sta mislis odakle su ovi nasi "prepisali" sve fore i fazone ukljucujuci i plate drzavnih sluzbenika (Soskic, Bajatovic...) 20 puta vece od proseka. O raznim nevladinim oraganizacijama i basibozlucima da i ne govorimo. Pa zar primer da pravnik u Italijanskoj lokalnoj samoupravi ima 120000 Eur godisnje plate naspram radnicke od 20000 ne govori dovoljno? E pa vidite takvoj Evropi dosao je kraj, ne zato sto evropa nesto hoce ili nece nego zato sto su u svakoj lazi kratke noge i sto uvek dodje trenutak da se objavi da je "car go". Evropa jednostavno nije konkurentna na svetskom nivou a cinovnici i samoizolacija samo cine ekonomsku imploziju jos destruktivnijom.

Asgard

pre 12 godina

Ne razumem zasto ima toliko komentara koji su ostrasceni, sa bilo koje strane. Ima ljudi koji su protiv EU, licno sam i ja, narocito proiv ovakve kakva je, ali i nekriticki branioci EU su mi takodje smesni. Kako neko rece, hajde da mi vidimo samo svoj interes, i da se zapitamo, a zasto mi zelimo u EU? Tadic je kao i uvek vrlo 'mudro' objasnio kako nama trebaju predpristupni fondovi EU...ej zamisli tog bsera, pa zar nam je to motiv? Toliko o tome koliko mi imamo snage da sami razmisljamo i da sami o bilo cemu odlucimo...naravno moramo imati dobre odnose sa EU, ali ne sa EU birokratijom jer ce ona pretrpeti promene i to vrlo brzo, nego bilateralne odnose dobre, kao recimo sa Italijom, ili jos nekoliko manjih clanica. Ali da ce se EU menjati, hoce, lako je sad kritikovati, narocito nemacku, koja istini za volju ima puno krivice za sve ovo, jer su sirli svoje protekcionisticko trziste. Ali dobro, ono sto Srbiji treba su investicije, da bi narod radio, ucio da radi, ali moramo koristiti svu kreativnost i ulaganje sa bilo koje strane za nas je dobrodoslo, ne vidim da Nemacka ima problemkad ima dobre odnose sa Rusijom ili Kinom, ali nama se odmah spocitava iz gnezda EU jastrebova i NGO u Srbiji kako bezimo sa EU puta, ako saradjujemo sa svima u sopstvenu korist. Gledajmo mi samo soptvenu korist, pazljivo slusajmo i gledajmo, izvucimo za sebe sto vise i sto je najvaznije ne dajmo nista dok ne vidimo nesto konkretno. Da bi mogli tako da se ponasamo, mislim da bi morali da imamo mnogo kompetentnije ljude na vaznim mestima, elita koja je zajahala Srbiju zadnjih dvadesetak godina je vrlo vrlo losa, sa vise aspekata, lenja je, nekompetentna, nesposobna, konformisticka, nestvaralacka, jednom recju nikakva.

Bote

pre 12 godina

@Bote

Niti sam klonula duhom, niti razumem argumente tipa: mora da propadne, idi tamo živi ako ti se ovde ne sviđa... Ništa niste rekli - NIŠTA. Samo ste potvrdili zluradost, a da ste barem malo razmislili, dobro pročitali moja pitanja, verujem da bi vaši odgovori ličili na pristojne i razumne.
Nego da vas pitam još nešto: Vozite li marke automobila iz jedne od EU zemalja? Volite li Lacoste majice? Vaši mobilni telefoni, cenim, nisu made in China?
Šta htedoh reći je... da me je oduvek fascinirao dualitet omraženosti ka Zapadu i istovremene ljubavi ka proizvodima koji stižu sa istog...
(Y, 11. novembar 2011 09:11)

Nemam automobil, kupujem pamucne nemarkirane majice vec 4 godine pa ih samo odstampam svojim idejama (licni tekst i grafike), ne koristim mobilni telefon jer imam internet koji sve odradi umesto mob-a, ne kupujem hranu 'made in EU', vec samo ex-yu proizvode (trudim se da stimulisem domace trziste koliko je to u mojoj moci), ne pijem koka-kolu, pepsi i ostale trovacke proizvode. Jedino sto ja imam uvezeno iz EU je mozak (znanje koje sam stekao na fakultetima uglavnom je zahvaljujuci knjigama po EU ili US programima). Uostalom ja ne gajim skepticizam prema evropskoj nauci ili umetnosti koja mi je fenomenalna. Ja bojkotujem njihovu politiku i ekonomiju, a ne lepe stvari koje dolaze odatle.

Kao sto vidis, preuranjeno si donela zakljucak. Ja se gotovo nimalo ne uklapam u tu sliku 'zluradosti', vec vise sam neka mesavina pozitivnih i negativnih stavova o EU. Nisam obavezan da mislim kako mi drugi to nalazu, individualac sam, kriticki razmisljam koristeci dostupne mi informacije, pa moje misljenje se nece uklopiti niti u jedan od dva ekstremna tabora.

Srbija4life! Otprilike to je moj pogled na EU -> ne zanimaju me ni najmanje dokle god Srbija ne vidi koristi od njih. Zasad je ta korist minimalna. Daju neku sicu bezpovratnih sredstava, dok u Bosnu i Albaniju salju MNOGO vise. Kada taj odnos preraste u reciprocna finansijska sredstva na osnovu velicine pomenutih zemalja, prvi su nositi EU zastavu. To tada, count me out!

Nebojša

pre 12 godina

Ne vidim zašto je toliki problem ako evro propadne, on postoji tek 10 godina. U istoriji su propadali mnogi projekti, propao je komunizam u Evropi posle 70 godina postojanja, propala je Jugoslavija, Čehoslovačka, što je onda problem ako propadne evro.
Treba što pre preseći, to nije dobar projekat, poklekao je na prvom problemu. 10 godina nije malo, ali nije ni mnogo i bolje to rešiti odmah nego se mučiti još 20 godina i onda odustati. Ovako odmah rasčistiti to, propatićemo malo ili mnogo ali krećemo sa početka ovog puta sa mnogo više iskustva i znanja nego prvi put. Inače koliko se sećam kada su uvodili evro samo su Nemačka, Holandija, Luksemburg i čini mi se Belgija ili Austrija zadovoljavale postavljene uslove. Ostale zemlje su se provukle i njima je uveden "na lepe oči" i sećam se da je najviše problema bilo u Grčkoj i da su njima uveli novu valutu na mišiće. Sada je očigledno da su mnogo pogrešili, jednostavno politika je imala prevelik uticaj na centralnu banku i komisiju koja je sprovodila uvođelje evra.

Y

pre 12 godina

Kao prvo, priča je o raspadu evro zone, a ne EU.
Kao drugo: zar vi zaista verujete da će Srbiji biti dobro ako se raspadne EU? Ako bankrotira Italija, šta će se desiti sa Fiatom u KG, to jest, zaposlenima u istom? Za koje kompanije vi radite, ako uopšte radite? A ako ste nezaposleni, mislite li da će raspad EU da utiče na procvat Srbije???
U kojim parametrima vi razmišljate?
Šta se to zbiva u vašim glavama, nije mi jasno?
Gde svi vi koji jedva čekate da se EU raspadne vidite konkretno lični interes - hajde molim nekoga od prisutnih da me prosvetli, možda i ja ukapiram. Ovako inače moram na žalost svih da konstatujem da je zloba jedino čime se rukovode misli svih zluradih...

Nisam ja naivan

pre 12 godina

Ovo su vesti za naivcine i dobricine. Ali bi bilo super da je istina pa da se slatko nasmejem u lice ovim nasima sto u sav glas vicu "Evropa ili smrt".

boban

pre 12 godina

Kamo srece da se to desi,a ako se desi bice bolje svima.Nemacka bi vratila marku,koju nemci mnogo zele,Grci drahme,Italijani lire,osetio bi oporavak Evrope,ova EU vodi samo u propast.I nama Srbima bi bilo bolje.

Laza

pre 12 godina

Mislim da je bilo samo pitanje vremena. Iskreno, očekivao sam ovako nešto, ali tek kroz par godina, međutim kriza je očigledno mnogo dublja nego što se činilo/pričalo/pisalo. Ovo je početak kraja EU.

igorpl

pre 12 godina

Iz dana u dan sve više mislim da se kuje neka opasna zavera ako ne an svetskom planu onda makar u Srbiji odnosno da se pojedinim temama zataškava neki jako veliki lopovluk!
Svaki dan imate vesti sa debelim pritiscima na psihu ljudi a to je pojavljivanje kojekakvih stručnjaka i analitičara da govore o tome kakvi će nas crni scenariji zadesiti! Podsetiću vas sve da nam ne može biti gore nego 90-tih. kda smo tada preživeli uz rat i sva stradanja krizu, sankcije, redove, benzin u flašama.... Preživečemo i ovo! Tolika tenzija i posle se zapitate zašto je pola nacije na bensedinima! E pa 70% su krivi novinari sa svojim budalastim temama svakodnevno! Dosta više sa raspadom EU ako hoće neka se raspadne više! Mi nemamo Euro kao sredstvo plaćanja! Danas vidim plakate radikala sa tematikom stop EU ili dole Eu integracije. Pa svakodnevno nam neka budala kida živece sa noamerom ja bih rekao!

Dario

pre 12 godina

Obzirom da je u pitanju britanski list jedini komentar koji imam je što je babi milo to joj se i snilo. Anglosaksonci rade uporno protiv evra.

nikola

pre 12 godina

Ovo o Evropi na dva koloseka znači da je jedan veliki projekat doživeo potpuni fijasko.I zato su najodgovornije upravo dve najrazvijenije zemlje EU i njeni osnivači.EU nije samo ekonomski projekat,već pre svega politički koji je za cilj trebalo da ima uspostavljanje mira na evropskom prostoru.Neka se niko ne zavarava da će ova EU u kojoj imamo "čvrsto" jezgro i labavu periferiju biti u bilo čemu nalik na EU s početka 21.veka.Žalosno je samo što se glavni igrači sada povlače iz igre,ostavljajući na cedilu zemlje koje su namagarčili.

Bote

pre 12 godina

Gde svi vi koji jedva čekate da se EU raspadne vidite konkretno lični interes - hajde molim nekoga od prisutnih da me prosvetli, možda i ja ukapiram.
(Y, 10. novembar 2011 14:36)

Evo probacu ja da odgovorim kao evroskeptik, ali cisto da znas nisam za to da narod EU gladuje, vec samo da se tim zemljama smanji politicki uticaj na ovim prostorima. Elem, oni koji ne vole EU ne vole je zato sto za njih EU jednostavno znaci: Nemacka kolonizacija. Zasto u Srbiji ljudi ne vole Nemce trebalo bi da je ocigledno, a ako sumnjas u to da Nemci vode EU samo pogledaj sta je sve u EU u vlasnistvu Nemaca i bice ti jasno na sta mislim.

Moj interes je jedna nova balkanska politicka zajednica, koja u prvom redu ukljucuje zemlje bivse Jugoslavije, a jos i Rumuniju, Bugarsku i Grcku. Nesto kasnije moze i Albanija da se prikljuci ako uspemo da se pomirimo sa njima, ali u slucaju da krahne Evropa moracemo da se oslonimo jedni na druge hteli to ili ne. Bez neceg ovakvog, gde ce balkanski susedi tesnije saradjivati i teziti ka vecoj nezavisnosti od velikih sila sa zapada i od Rusije, nema mnogo nade sa suverenost na ovim prostorima. Postacemo obicni vazali kao u srednjem veku. Naravno, ne mislim da je nesto kao Jugoslavija pametno resenje, jer cemo opet kuburiti sa nacionalistima, ali nesto sto lici na EU a u stvari je Balkania, zasto da ne? Zamisli da Srbija moze preko Grcke da izadje na trziste mediterana uz minimalne troskove. Ili da Bugarska uz Crno more dobije i izlaz na Jadran. Rumunija vise ne bi imala problema sa resursima, jer bi saradjivala sa Bosnom i Srbijom. Svi bi znacajno smanjili naftnu zavisnost, jer bi imali dovoljno sredstava za izgradnju sopstvenih postrojenja i naravno naftu delili.

Imali bi veliko trziste (circa 60 miliona stanovnika) koje bi itekako moglo da se odupre ostalim velikim trzistima. Postoje problemi na koje moramo da mislimo naravno, kao sto je mnogo veca brojnost Rumuna u odnosu na ostale (njih je 20 miliona, a ostalih naroda ispod 10) ili pitanje zajednickih vojnih vezbi gde bi mnoge vojnicine htele da bas oni vode. Takodje, i zelja susednih sila (Turska, Zapadna Evropa, Amerika) da nas opet rasparcaju kako bi nas podelili kao i uostalom uvek u istoriji.

Ne znam Y sta je tebi ovde cudno. Ili si klonuo duhom pa mislis da mi nikako ne mozemo sami, ili mislis da su narodi EU nesto kolektivno mnogo bolji od nas. Ovo drugo je cista logicka greska, ovo prvo - pa idi zivi tamo ako ti se toliko svidja vise od sopstvene zemlje i Balkana.

Zoca

pre 12 godina

EU je osnovana 1957 i nece se lako raspasti kako neki predvidjaju, vec ce prolaziti kroz faze i krize, a da li ce valuta ostati Euro ili nesto drugo to je moguce.

Fica

pre 12 godina

Koliko vidim na osnovu komentara ovdašnji narod još živi po principu ½da komšiji crkne krava½, i ako u tome ne vidi nikakav interes, ali avaj. Naš najveći problem nije što smo materijalno siromašni već što smo intelektualna i duhovna sirotinja.

gospodin u bundi

pre 12 godina

citam komentare i smijem se.
zar je moguce da tolki animozitet prema evropi vas sprjecava da razumno i logicno promisljate.
vjerovatno ce doci do nekih znacajnijih promjena u evrozoni koji ce kratkorocno predstavljati šok. ali dugorocno promjene koje ce proizaci iz ove krize ucinice evropu jacom. njemacka, francuska, zemlje beneluksa, donekle skandinavija nemaju drugu alternativu nego da budu maksimalno upuceni jedni prema drugima.
ne sikiram se ja za britaniju. ona ce uvjek zivjeti od prodavanja magle jer ima ameriku iza sebe. a moto "evropa nema alternativu" je presmjesna iz perspektive balkana. mi smo samo geografski u evropi. nismo uopste kompatibilni sa evropom koja je iznjedrila tolke naucnike, filozofe, umjetnike. jedino nam nisu strane nakaradne ideologije koje su u njoj nastale.

Nenad

pre 12 godina

"Ode Evrozona, raspada se SAD, mrski zapad konačno gleda svoj kraj!" - Reče narod Srbije ispred svog matorog televizora pre nego što sutra bude opet kukao kako će da plati grejanje. Ali to nije bitno, bitno je da komšiji crkne krava i da Rusija i Kina nikad neće priznati Kosovo!

Ne treba nama ni EU niti savez BRIC niti neki nesvrstani savez... mi smo sami sebi dovoljni da se uništimo, jer goreg mentaliteta od našeg još nisam video. Da ne spominjem činjenicu da je zbog jedne krize u SAD hiljade kilometara dalje ova naša država gurnuta u ambis! Šta će tek biti ako pukne EU koja nam je u komšiluku? Mi ćemo da procvetamo? Kako da ne, sanjajmo...

Branko

pre 12 godina

Ne znam u kojoj grupi zemalja će biti Srbija. Kao ekonomski jakoj državi sa razvijenom industrijom i poljoprivredom, pripada nam Prva klasa EU. A ove zemlje koje su svoje ekonomije orijentisale na usluge (uSLUGE) trba da budu Druga klasa EU (kao u vozu I i II klasa)."Boranija" i treba da ostane "boranija", mora da se zna ko je donji.

milos

pre 12 godina

@ Nisam ja naivan --- MA NISI UOPSTE !

Prvo, procitas naslov pa dajes zakljucke. Znas li uopste o cemu se ovde radi?
Drugo, kako mislis da se nasmejes nekom ko je za EU, kad ce Srbija i bez EVRA ici ka EU i uci u istu. EVRO i EU nije isto.
Ja se licno zalazem za EU, za njene zakone, njen standard, njena prava. A to da li cu nesto da placam Evrima ili Dinarima ili nekom trecom valutom nije bitno, sve dok budem imao da placam!
Zato se ja smejem tebi u lice DANAS, jer mi ne smeta (a i smesno mi je) da se neko neobavesten poput tebe smeje meni u lice ikada !!! Prijatno!!

eh

pre 12 godina

Srbi, kao Srbi. Nemaju preca posla nego da komsiji crkne krava, pa taman njemu tri. Umesto da se bavimo svojim problemima (a imamo ih daleko vise) mi 'navijamo'. Jos da postoji kvota pa da odemo do kladionice da ulozimo... Vise nas 'brine' sto ce biti s EU, nego njihove gradjane. Zato nam i je ovako, jer turamo nos na mesta gde mu nije mesto. Nece EU propasti, srediti ce to oni vec, ali Srbiju nitko nece da sredi (pogotovo s ovakvim narodom).

Vučevo

pre 12 godina

Analogija sa raspadom SFRJ se prirodno nameće. Nemačka je sada u situaciji u kojoj je bila Srbija pre raspada zajedničke države. Postavlja se pitanje da li će odigrati pametnije i pažljivije nego Srbija, ili će se očajnički držati zajedničke tvorevine.

NekoIzMase

pre 12 godina

Sad će opet da nam podvale konverziju evra u druge valute, verovatno 1 eur za dve jedinice te valute, a onda će da podignu cene duplo ... i eto rešenja krize ...

Gradimir Stefanovic

pre 12 godina

Ideja o Evropi sa dve brzine lansirana je pre desetak godina od strane lidera Velike Britanije Tonija Blera. Vec tada je bilo izvesno da nisu svi sposobni za maraton. Tada je Nemackoj to nije odgovaralo jer je trebalo sa sto vecim udruzenim snagama prisajediniti istocne delove zemlje. Sada posle toliko godina, vraca se prica o EU vozilu sa dve ili tri brzine. Oni najmanje vazni i uticajni bice sretni i ako budu zakaceni za branik kao konzerve.

andrej

pre 12 godina

Kao prvo, priča je o raspadu evro zone, a ne EU.
Kao drugo: zar vi zaista verujete da će Srbiji biti dobro ako se raspadne EU? Ako bankrotira Italija, šta će se desiti sa Fiatom u KG, to jest, zaposlenima u istom? Za koje kompanije vi radite, ako uopšte radite? A ako ste nezaposleni, mislite li da će raspad EU da utiče na procvat Srbije???
U kojim parametrima vi razmišljate?
Šta se to zbiva u vašim glavama, nije mi jasno?
Gde svi vi koji jedva čekate da se EU raspadne vidite konkretno lični interes - hajde molim nekoga od prisutnih da me prosvetli, možda i ja ukapiram. Ovako inače moram na žalost svih da konstatujem da je zloba jedino čime se rukovode misli svih zluradih...
(Y, 10. novembar 2011 14:36)

niko to ovde ne razume bitno je samo da se raspadne EU,Amerika,svet a mi cemo da procvetamo!uvek bili i ostacemo buranija a pogotovu je naj bolje to sto mislimo da smo centar sveta a 90% planetarne populacije ni ne zna gde se nalazimo.al dobro bitno da su politicari uspeli da isperu mozak pa se brinemo o tudjim problemima a o domacima ni da se zucne ****

jaca, bgd

pre 12 godina

Bravo za Poljake! To je odgovorna vlada. Rade tri verzije budžeta, ali u svakoj imaju isti cilji - smanjenje deficita.

Pitam se samo šta će ovo naši da smisle pred Novu godinu? Skarabudže budžet, a onda se danima natežu oko usvajanja istog. Okreni-obrni deficit je tu...

Boki

pre 12 godina

@(Y, 10. novembar 2011 14:36)
Ajde da te ja prosvetlim kad se pravis da ne vidis. EU ne evro zona nego EU mora da propadne. Zasto? Zato sto je previse regulisana, previse administratizovana i birokratizovana. Potpuno su "istupljeni" biznis i preduzetnicki potencijali. Birokratija i sistem odlucivanja u Briselu je sasvim otudjen od stanovnika EU i svet odavno nije video (od Hitlera i Staljina) takvu despotiju. To sto ista nije olicena u jednom imenu nego u potpuno nedemokratskoj birokratiji sustinski nije vazno. Glavni problem EU je nekonkurentnost. EU je nacinila klasicnu gresku i podigla ogromne carinske i necarinske barijere prema ekonomskim takmacima (pre svih zemlje BRIKS ). Istovremeno uvodjenjem evra u zemlje evro zone slabije privrede su potpuno onemogucene da se odbrane od jacih a nemogu posegnuti za alternativama van EU. Tako je EU zapravo odskocna daska (protekcionisano trziste) koje sluzi da Nemacku i manjim delom Francusku odrzi konkurentnima prema svetu. Nema nikakve sumnje da ce upravo ove dve zemlje biti najveci gubitnici raspadom EU jer su i imale najvecu korist od nje, ali takodje moze se ocekivati da upravo te dve zemlje prve i istupe iz ovakve EU. Dakle Srbija ne moze imati dugorocnu korist ugledajuci se na ove zemlje a pogotovu ne udruzujuci se sa njima. Istorija je pokazala da zemlje koje se samoizoluju ( sto EU cini svojim protekcionistickim i carinskim merama ali i birokratsko administrativnim uredjenjem svega i svacega) moraju da skliznu na ekonomske margine. Setite se samo odekle su dosle "lude krave" ili "evropski krastavci" pa mi onda recite cemu zaista sluzi HCCP ili slicne gluposti. Iste mere su apsolutno primenjive samo prema "spoljnoj" robi dok se unutar EU brinu da mali ostanu mali ili se ugase a da veliki rastu jos vise i postanu nedodirljivi sa pozeljnim monopolskim statusom. Ima toga i u Srbiji. Sta mislis odakle su ovi nasi "prepisali" sve fore i fazone ukljucujuci i plate drzavnih sluzbenika (Soskic, Bajatovic...) 20 puta vece od proseka. O raznim nevladinim oraganizacijama i basibozlucima da i ne govorimo. Pa zar primer da pravnik u Italijanskoj lokalnoj samoupravi ima 120000 Eur godisnje plate naspram radnicke od 20000 ne govori dovoljno? E pa vidite takvoj Evropi dosao je kraj, ne zato sto evropa nesto hoce ili nece nego zato sto su u svakoj lazi kratke noge i sto uvek dodje trenutak da se objavi da je "car go". Evropa jednostavno nije konkurentna na svetskom nivou a cinovnici i samoizolacija samo cine ekonomsku imploziju jos destruktivnijom.

Nebojša

pre 12 godina

Ne vidim zašto je toliki problem ako evro propadne, on postoji tek 10 godina. U istoriji su propadali mnogi projekti, propao je komunizam u Evropi posle 70 godina postojanja, propala je Jugoslavija, Čehoslovačka, što je onda problem ako propadne evro.
Treba što pre preseći, to nije dobar projekat, poklekao je na prvom problemu. 10 godina nije malo, ali nije ni mnogo i bolje to rešiti odmah nego se mučiti još 20 godina i onda odustati. Ovako odmah rasčistiti to, propatićemo malo ili mnogo ali krećemo sa početka ovog puta sa mnogo više iskustva i znanja nego prvi put. Inače koliko se sećam kada su uvodili evro samo su Nemačka, Holandija, Luksemburg i čini mi se Belgija ili Austrija zadovoljavale postavljene uslove. Ostale zemlje su se provukle i njima je uveden "na lepe oči" i sećam se da je najviše problema bilo u Grčkoj i da su njima uveli novu valutu na mišiće. Sada je očigledno da su mnogo pogrešili, jednostavno politika je imala prevelik uticaj na centralnu banku i komisiju koja je sprovodila uvođelje evra.

gost

pre 12 godina

Dok se mi nasladjujemo raspadom EU vecina tih zemalja ce se samo prestrojiti i nastaviti da napreduju kao drustvo samostalno ili kao novi oblik neke organizacije. Pametne zemlje su EU iskoristile kao veliko trziste, koristili fondove i izgradili svoju infrastrukturu i svoje drustvo. Mislim da cemo mi izgubiti jos par generacija nasladjujuci se propasti EU umesto da to mozda iskoristimo za nas napredak. Jer niko nas ni tada nece primiti u svoje drustvo ako se ne prilagodimo novim odnosima u evropi.

Porotić

pre 12 godina

Simpatična fotografija.Da nije pomalo simbolična...pogledajte šta piše na Angelinoj strani ali kao srpska reč-sarkastično zar ne.Meni nije jasno čemu nešto i neka zajednica koja se pošto poto silom odžava.Odakle uopšte nekome ideja da se posle jednog SSSR i Jugoslavije ujedinjuje...to je prosto potpuna utopija...Evropa koja ima različitu istoriju i Krvav rat pre samo 60 godina.A još me čudi plitkoumlje naših nekih političara sa "jasnom vizijom" za budućnost u Evropi.Sve diktatura proleterijata...tako se onda zvaše.Potpuno ista demagogija.A nacizam samo li raste i raste jer ljudi NE ŽELE ujedinjenja.Nemaština+nezaposlesnost+politička isključivost(EU je bog)=nacionalizam.

Bojan

pre 12 godina

Evropa samo odgovara jakoj i konkurentnoj privredi i koliko je dobra za nju,toliko je loša za sve ostale. Zamislite Nemačku i 20 država u Evropi koje štite svoju privredu carinama. Kome bi oni prodavali automoboile koji bi npr u Francuskoj zbog carine bili skuplji bar 20-30% u odnosu na domaću konkurenciju!Kod nas da i ne pričamo. Ovako svi su skinuli gaće i Nemci mogu da trabunjaju o tržišnoj privredi dok svima uzimaju tržište pošto im u startu niko nije konkurentan,a posle je već kasno(kad se uništi domaća ionako slaba privreda). Da zlo bude veće oni su još Grcima davali kredite da bi mogli da kupe njihovu robu . E sad kad više ne mogu da prodaju,sad im više ne treba to tržište.
Nama od njih treba samo zakonodavstvo ,uredjenje i institucije.

Dekica

pre 12 godina

Vidim da svima spremaju menjanje postojeceg evra u "novi" evro gde ce opet da ustinu 50% vrednosti valute, kao sto se desilo iz marke u euro.

Dekica

pre 12 godina

Vidim da svima spremaju menjanje postojeceg evra u "novi" evro gde ce opet da ustinu 50% vrednosti valute, kao sto se desilo iz marke u euro.

Stevan

pre 12 godina

Polako bre, ovi nasi taman poceli da se "preokrecu" da bi uleteli u vase jato a vi hocete da se razlecete. Ne treba mnogo pameti, samo malo postenja, da se shvati da je doslo vreme kad baba daje banku da izadje iz kola a ovi prevrtaci daju Kosovo i 100 000 Srba da udju u kolo. Evropske glavesine jedno govore, drugo planiraju, ili ne znaju sta govore jer se plase haosa. Euro zonu je NEMOGUCE sacuvati, sta ce biti sa Unijom videcemo posle. Ovi nasi mangupi su mislili da ce ulaskom u EU resiti sve probleme i sve cetiri godine orgijali i krali, i, sta sad. Evropa gleda kako da spasi sopstvenu glavu a o prosirenju i ne sanja. Mi cemo biti, kao i obicno, kolateralna steta.

Bote

pre 12 godina

@Bote

Niti sam klonula duhom, niti razumem argumente tipa: mora da propadne, idi tamo živi ako ti se ovde ne sviđa... Ništa niste rekli - NIŠTA. Samo ste potvrdili zluradost, a da ste barem malo razmislili, dobro pročitali moja pitanja, verujem da bi vaši odgovori ličili na pristojne i razumne.
Nego da vas pitam još nešto: Vozite li marke automobila iz jedne od EU zemalja? Volite li Lacoste majice? Vaši mobilni telefoni, cenim, nisu made in China?
Šta htedoh reći je... da me je oduvek fascinirao dualitet omraženosti ka Zapadu i istovremene ljubavi ka proizvodima koji stižu sa istog...
(Y, 11. novembar 2011 09:11)

Nemam automobil, kupujem pamucne nemarkirane majice vec 4 godine pa ih samo odstampam svojim idejama (licni tekst i grafike), ne koristim mobilni telefon jer imam internet koji sve odradi umesto mob-a, ne kupujem hranu 'made in EU', vec samo ex-yu proizvode (trudim se da stimulisem domace trziste koliko je to u mojoj moci), ne pijem koka-kolu, pepsi i ostale trovacke proizvode. Jedino sto ja imam uvezeno iz EU je mozak (znanje koje sam stekao na fakultetima uglavnom je zahvaljujuci knjigama po EU ili US programima). Uostalom ja ne gajim skepticizam prema evropskoj nauci ili umetnosti koja mi je fenomenalna. Ja bojkotujem njihovu politiku i ekonomiju, a ne lepe stvari koje dolaze odatle.

Kao sto vidis, preuranjeno si donela zakljucak. Ja se gotovo nimalo ne uklapam u tu sliku 'zluradosti', vec vise sam neka mesavina pozitivnih i negativnih stavova o EU. Nisam obavezan da mislim kako mi drugi to nalazu, individualac sam, kriticki razmisljam koristeci dostupne mi informacije, pa moje misljenje se nece uklopiti niti u jedan od dva ekstremna tabora.

Srbija4life! Otprilike to je moj pogled na EU -> ne zanimaju me ni najmanje dokle god Srbija ne vidi koristi od njih. Zasad je ta korist minimalna. Daju neku sicu bezpovratnih sredstava, dok u Bosnu i Albaniju salju MNOGO vise. Kada taj odnos preraste u reciprocna finansijska sredstva na osnovu velicine pomenutih zemalja, prvi su nositi EU zastavu. To tada, count me out!

Nenad

pre 12 godina

Meni nije jasno zasto se tek sad pojavljuje Italija kao neresiv problem? Nije se njihova potrosnja za nedelju dana udvostrucila pa da se to nije znalo i pre par meseci.

Djordje

pre 12 godina

Ја мислим да ова вест показује да треба да признамо Косово јер ”границе ионако више нису битне - сви ћемо бити заједно у Европи”. :)

optimista

pre 12 godina

Lako je bilo udruzivati se u EEZ, kasniju EU, ponesto od drzavnog suvereniteta predavati siroj evropskoj zajednici, zajedno planirati buducnost i ziveti zivot koji je isao po tim planovima. Sve vreme je svaka od drzava EU imala odstupnicu (izlaska iz EU) mada ni jednoj to nikada nije padalo na pamet i da uradi.
Sada, kada se odraslo i kada pocinju prvi pravi problemi sa kojom se susrece EU, kolaps na je pomolu!
Jedna je stvar, dogovarati se danima i sve potanko precizirati sa prijateljima, gde cemo u provod, gde cemo restiljati za vikend, a sasvim nesto drugo, kada treba reagovati brzo, donositi zivotno bitne odluke, kada nam npr. prijatelj upadne u reku!
EU je prespora i sustinski neefikasna, jer se nikada ne moze predvideti bas sve! Ili ce se sve clanice EU sustinski predati toj uniji, bez ostatka i odstupnice, ili ce se unija raspasti. Centralna, efikasna izvrsna vlast, EU Vlada, koja bi bila iznad vlada drzava clanica unije je neophodna zbog opstanka unije. Da nije ove krize evrozone i nekih buducih, a bice ih sve vise, Sarkozi bi bio u pravu, da za (kon)federalizacijom EU nema potrebe jos 30, 40, 50 godina, ali je evidentna cinjenica posle prve ozbiljne prepone koju treba da preskoci EU, da ili ce se federalizovati, nekim hitnim dogovorom, ili ce se samougasiti.

Y

pre 12 godina

@ Boki & Bote

Niti sam klonula duhom, niti razumem argumente tipa: mora da propadne, idi tamo živi ako ti se ovde ne sviđa... Ništa niste rekli - NIŠTA. Samo ste potvrdili zluradost, a da ste barem malo razmislili, dobro pročitali moja pitanja, verujem da bi vaši odgovori ličili na pristojne i razumne.
Nego da vas pitam još nešto: Vozite li marke automobila iz jedne od EU zemalja? Volite li Lacoste majice? Vaši mobilni telefoni, cenim, nisu made in China?
Šta htedoh reći je... da me je oduvek fascinirao dualitet omraženosti ka Zapadu i istovremene ljubavi ka proizvodima koji stižu sa istog...

Asgard

pre 12 godina

Ne razumem zasto ima toliko komentara koji su ostrasceni, sa bilo koje strane. Ima ljudi koji su protiv EU, licno sam i ja, narocito proiv ovakve kakva je, ali i nekriticki branioci EU su mi takodje smesni. Kako neko rece, hajde da mi vidimo samo svoj interes, i da se zapitamo, a zasto mi zelimo u EU? Tadic je kao i uvek vrlo 'mudro' objasnio kako nama trebaju predpristupni fondovi EU...ej zamisli tog bsera, pa zar nam je to motiv? Toliko o tome koliko mi imamo snage da sami razmisljamo i da sami o bilo cemu odlucimo...naravno moramo imati dobre odnose sa EU, ali ne sa EU birokratijom jer ce ona pretrpeti promene i to vrlo brzo, nego bilateralne odnose dobre, kao recimo sa Italijom, ili jos nekoliko manjih clanica. Ali da ce se EU menjati, hoce, lako je sad kritikovati, narocito nemacku, koja istini za volju ima puno krivice za sve ovo, jer su sirli svoje protekcionisticko trziste. Ali dobro, ono sto Srbiji treba su investicije, da bi narod radio, ucio da radi, ali moramo koristiti svu kreativnost i ulaganje sa bilo koje strane za nas je dobrodoslo, ne vidim da Nemacka ima problemkad ima dobre odnose sa Rusijom ili Kinom, ali nama se odmah spocitava iz gnezda EU jastrebova i NGO u Srbiji kako bezimo sa EU puta, ako saradjujemo sa svima u sopstvenu korist. Gledajmo mi samo soptvenu korist, pazljivo slusajmo i gledajmo, izvucimo za sebe sto vise i sto je najvaznije ne dajmo nista dok ne vidimo nesto konkretno. Da bi mogli tako da se ponasamo, mislim da bi morali da imamo mnogo kompetentnije ljude na vaznim mestima, elita koja je zajahala Srbiju zadnjih dvadesetak godina je vrlo vrlo losa, sa vise aspekata, lenja je, nekompetentna, nesposobna, konformisticka, nestvaralacka, jednom recju nikakva.