Nedelja, 06.11.2011.

11:01

Vuksanović: Medicina je jako skupa

Potrošnja u zdravstvenom sistemu Srbije se mora racionalizovati pre svega koncentracijom najskupljih intervenicija na pojedine zdravstvene centre, kažu u RFZO.

Izvor: Beta

Vuksanoviæ: Medicina je jako skupa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

darkwood

pre 12 godina

Prosečna uplata po osiguraniku u Srbiji je 250 eura GODIŠNJE! To vam je sistem solidarnosti koji jednostavno ne može da funkcioniše u siromašnim državama sa puno nezaposlenih ljudi. To ne znači da zaposlen čovek uplati 250e nego kada se raspodele pare koje zaposleni uplate na broj osiguranika kojih ima 7 miliona dobije se cifra od 250e. E sada šta vi očekujete gospodo da dobijete za 250e. U Beogradu toliko koštaju ozbiljnije patike. Svi bi želeli da se leče kao u Švedskoj a da za to plaćaju kao u Zimbabveu! U Sloveniji je prosečna uplata po osiguraniku oko 2300 evra da znam oni imaju veće plate ali samo 2.5x je u Sloveniji veća prosečna plata(oko 1000 evra Srbija 380e) a po osiguraniku uplaćuju 9x više nego u Srbiji i verujte da se i oni žale. Zato treba reformisati sistem osiguranja pa ko koliko sebi uplati tako će se i lečiti ali da može da bira i lekare van sistema državnog zdravstva. Treba uvesti razne nivoe osiguranja A osnovno pa na dalje i precizno utvrditi ko u kojoj kategoriji šta dobija za sebe i svoju porodicu. Kada tako bude verujte da će radnici i te kako razmišljati dali im je poslodavac uplatio doprinose.

Pacijent bez izabranog lekara

pre 12 godina

Glavni potrošač u zdravstvenom sistemu Srbije je pre svega RZZO. Dovoljno je samo uporediti plate direktora njegovih filijala po Srbiji (primanja glavnog menadžmenta RZZO u Beogradu da i ne pominjem)sa platama lekara specijalista (uključujući i njihova dežurstva), uporediti broj zaposlenih u RZZO pre 10 godina i danas, a o nabavkama (preskupog) softvera svakih par godina kao i o malverzacijama u nabavci lekova i sanitetskog materijala da i ne govorimo... Pri čemu ne treba izgubiti iz vida da se iz prosečne zarade zaposlenog, za zdravstveno osiguranje izdvaja preko 70.000 dinara godišnje!

Novosadjanin

pre 12 godina

Znamo mi koliko je skupa jer smo uglavnom prinudjeni da placamo privatno. Nedavno mi se desilo da mesec dana doktori neznaju sta mi je,zakazuju mi snimanja za par meseci,odem kod privatnika posle mesec i po raspadanja od bolova kad ono isti onaj doktor koji mi mesec i po nije znao nista sad mi resi problem za 5 min.Tek sad mi dodje da vristim ne od bolova nego od vas sto ste izmislili ovaj sistem...

branko

pre 12 godina

dokle god doktori vode ministarstva i bolnice nema tu napretka. zdrastvo je kao i svaka druga firma, treba joj menadzer. ovako rasipamo pare i resurse u vidu ljudi ali valjda je to nekome u intresu.

Milko

pre 12 godina

Sve je ukinuto gosdpodine Direktore i sve je centralizovano i sve je prerasporedjeno.
Zasluga vašeg fonda u preraspodeli iz državnog u privatno je svakako velika. Da u Srbiji postoji recimo tužilaštvo i pravosudje zaslužni pojedinci iz vaše "firme" bi svakako bili adekvatno "nagradjeni" za svoj doprinos reorganizaciji zdravstva.

Max

pre 12 godina

Nemam ništa protiv dodatnog osiguranja, ali onda uvedite da i osnovno bude NEOBAVEZNO jer ne želim da vam plaćam NIŠTA.

U poslenjih 2-3 nedelje sam imao neke preglede u bolnici. Bože sačuvaj koji su to neradnici i kakav je to bezobrazluk, polako su počeli da prevazilaze i političare koliko mi se gade. Maltene samo što ti ne kažu, "dođi kod mene privatno pa ćemo rešiti, ovako ću te vozati dok ne umreš".

I svoj posao su sveli na ispisivanje recepata penzionerima. Penzosi su okupirali hodnike, ima ih na stotine tamo, nemoguće je stići na red od njih, a kad konačno stigneš, dobiješ uslugu kao što sam gore već opisao!!

lemmy

pre 12 godina

Za gospodina liberala.Vi gospodine ocigledno imate srecu da imate posao a verovatno uz to i dobru platu.Sta da radimo sa onom velikom vecinom koja nema posao pa samim tim ni primanja a ni odbijanja za budzet.Sta sa ogromnom vecinom cija su primanja minimalna (stvarno ili prividno) i ciji su doprinosi samo par hiljada mesecno?Sta sa njima kada se nedaj boze razbole pa im trebaju skupe dijagnosticke pretrage,operacija,lekovi,nega ....?Da li se vi to zalazete za zdravstvo kao u SAD?Verujte surovo je to tamo i daleko od humanog i principa socijalne pravde. Lepo bi bilo kada bi nam zdravstvo bilo kao u Norveskoj, Svedskoj itd. ali daleko smo mi od njihovog standarda i ulaganja u zdravstveni sistem.

Bbbs

pre 12 godina

Postovani Doktore da RFZO ne trosi naše pare na bahat i neprofesionalan način možda bi i zdravstveni centri bili revnosniji. Riba smrdi od glave a Vi se očigledno pravite da to ne znate. Inače ovo moje je iz ličnog iskustva...

rorry

pre 12 godina

Kako ne bi bila skupa ?... Eto nas bivsi ministar zdravlja je morao u Nemacku na operaciju... Ili direktor klinickog centra otvara odelenje za estetsku hirurgiju i uklanjanje sala i celulita (kojem je on sef) iz vaseg fonda... To je neprocenjivo za zdravlje Srbije... Moraju negde pevaljke i 'prve dame' da se zatezu.. Pa mora nesto da se gurne i stranci, ipak su te oni doveli tu (ustvari Bajec te doveo, ajde da se ne foliramo)... Sve su to golemi troskovi.. Skupo, skupo..

dO

pre 12 godina

@lemmyTvoj komentar pokazuje da nemas predstavu sta se desava u zdravstvu Srbije. Ni sa strane pacijenata (sta kad je bolesnik penzioner? vec tu tvoja teza pada), jos manje sa strane lekara koji ispravno rade svoj posao. Ovde je na delu pokusaj reforme koju izvode nekompetentni karijeristi, po treci put u 10 godina, i ovo ce da dotuce i ostatke zdravstvenog osiguranja u Srbiji.

Pera

pre 12 godina

Pre svega potrebno je napraviti istraživanje koliko građana radi "na crno" i koliko njih zvanično prima minimalac, a drugi, veći deo dohotka dobija "na crno".
Nakon toga, takođe treba istražiti poslovanje kompanija(pogotovo kompanije koje posluju sa državnim sektorom), koliko njih plaća porez na dobit, a koliko ih izbegava istu obavezu fingiranjem računa i prikazom lažnih troškova, koliko njih plaća plate i doprinose...
Kada procenite koliko novca bi trebalo da bude u budžetu, a nema ga, onda uradite analizu i predlažite promenu sistema...
Jer nemoguće je da se vlasnici privatnih kompanija, čije obrt je većinom zasnovan na poslovanju sa državnim firmama, utrkuju ko će da kupi noviji i luksuzniji model BM.-a ili Merc.d.sa, ko će da ima dužu jahtu, a da para u budžetu nema? Ako su obrnuli i zaradili velike pare, to znači da su onda platili i veliki porez na dobit, da su svojim radnicima uplatili plate i doprinose, te da se budžet ove države značajno puni...
Ako se ugledamo na zapadne zemlje, jednu stvar svaka firma mora da poštuje kao svetinju- a to je da plati porez. Teško onome kome padne napamet da utaji porez i doprinose...
Prema tome, ili će plaćanje poreza i povećanje budžeta za zdravstvo sistemski da se reši, ili opteretite još više osiromašene građane koji mesecima čekaju preglede i operacije i dovedite ovu zemlju na ivicu socijalnih nemira(možda je nužna ova druga opcija, nazovimo je "6. oktobar" kako bi se neke stvari uredile u ovoj državi)...

dorcolac

pre 12 godina

....u Hrvatskoj svako ko ne uplaćuje dodatno osiguranje plaća 20 odsto od dijagnostičkih procedura u zdravstvenim ustanovama ... Koji je to zakon i sa kojim pravom neko forsira privatan biznis, tj privatno osiguranje... Vuksanovicu, idi bre, covece, organizuj u maticnoj drzavi sistem, ostavite nas na miru dok imate vremena

lemmy

pre 12 godina

Ko je i malo pametan,razumece sta je prof. rekao.Sada oni dezurni pljuvaci po zdravstvu mogu ponovo da se oglase kako toboze ne dobijaju adekvatnu zdrav. uslugu ali pre toga neka se zapitaju da li njihov poslodavac izmiruje njihove obaveze prema fondu i koliko je to na godisnjem nivou.Mislim da sa tim novcem ne bi mogli otici na zapadu ni kod porodicnog lekara.Zdravlje je najvaznije a medicina je skup sport svuda u svetu i nazalost odavno je postala veliki biznis a sve manje humana kategorija.99% svog materijala i savremene opreme u medicini je poreklom sa tog trulog ali tehnoloskog naprednog zapada tako da to strasno puno kosta.Fond koji se puni iz budzeta jedne ekonomski propale zemlje tesko da to moze da izdrzi,pogotovo sto jos na svu srecu gradjana ove zemlje funkcionise po principu solidarnosti.Za one koji ne znaju to je ono kada se vas uplaceni dinar deli na tri dela.Jedan deo za vase troskove a druga dva dela za pokrivanje troskova dvojice koji nazalost ne mogu da plate jer nisu zaposleni ili gazda neplaca doprinose.Sa koliko para fond raspolaze dobro je da zdravstvo jos kako tako funkcionise.Pitanje je samo dokle.

bubi

pre 12 godina

Jos jedan nas funkcioner koji otkriva toplu vodu; slutim da posle tog fantasticnog otkrica sledi neki potez nepovoljan po nas koji placamo to osiguranje.

A sad - racionalizacija!!

pre 12 godina

Ma dajte! U medicinskim ustanovama lekara ko šaše, a stvarno radi samo mali broj njih - sami ste rekli.
Ostali se tu muvaju i eskiviraju.
Neko operiše stalno, neko ima dva pregleda mesečno!!
Halo, pa uvek ima svedoka!
O čemu vi pričate?!

medicus

pre 12 godina

Dobar dan svima.
Opet na delu zamena teza zbog nesposonosti kontrole i centralizacija koja ce nas kostati perzistiranja lokalnih zdravstvenih procedura.
Umesto sto se odlucujete da koncentrisete sredstva,i na taj nacin obligujete ionako bolesne ljude da se transportuju po Srbiji(u Beograd,Novi Sad,Kragujevac i Nis).
Pokusajte da sprovedete unutrasnju kontrolu da se skupe procedure prepisuju onima koje su zaista neophodne i na taj nacin smanjite potrosnju.Pokazite da ste sposobni da kontrolisete kolege i uvedite da se svaka nepropisno prepisana procedura placa iz dzepa lekara koji ju je prepisao.

Strasno kako uvek krecemo od repa a nikako od glave.....

Pozdrav iz Italije.

Zaki

pre 12 godina

Pa ovo je genijalno. Trebao je da dodje Dr. Vuksanovic da nam otkrije da je savremena medicina jako skupa. Koliko je skupa vidi se kod nabavke vakcina.

nije tako

pre 12 godina

a ima para za ogroman vozni park funkcionera, broj poslanika koji nema ni kanada, milion drzavnih agencija, osvetljavanje zgrada po beogradu... pa samo nova komunalna policija sa svojim dzipovima i 300 zaposlenih kosta par stotina hiljada evra mesecno itd

Liberal

pre 12 godina

Otimate nam pare svaki mesec i malo vam je hoćete još !! Ne pružate ništa zauzvrat i mnogo vam je, hoćete još manje!! Ljudima treba ostaviti bruto plate, uvesti konkurenciju među zdravstvenim fondovima, i prepustiti im da sami biraju gde hoće da uplaćuju (ili da ne uplaćuju). Pa onda pravite vaše kombinacije. Ovako, vi ste najobičniji kriminalci.

mujcinovic salih

pre 12 godina

Medicina jeste skupa ali u Srbiji je najskuplja.Novcem upravljaju ljudi koji koji uglavnom te pare nisu zaradili.Mislim da bi situacija bila mnogo bolja kada bi o svim poslovima u vezi medicine odlucivali sami doktori-neka njihova komisija.Tu mislim na suve profesionalce a ne na one koji su u raznim partijama i partijskii i licni interes im je iznad svega.Kod nas je cela medicinska struka ocrnjena zbog jedne grupe koja nazalost vise steti ugledu profesije nego bilo sta drugo.

mali borac koji se bori protiv JAKO

pre 12 godina

Medicina ne moze da bude JAKO skupa jer za medicinske zahvate ne treba JAKO novca nego MNOGO novca. Ovo je upuceno JAKO MNOGO VEOMA PUNO nepismenima koji su zavrsili fakultete.

Liberal

pre 12 godina

Otimate nam pare svaki mesec i malo vam je hoćete još !! Ne pružate ništa zauzvrat i mnogo vam je, hoćete još manje!! Ljudima treba ostaviti bruto plate, uvesti konkurenciju među zdravstvenim fondovima, i prepustiti im da sami biraju gde hoće da uplaćuju (ili da ne uplaćuju). Pa onda pravite vaše kombinacije. Ovako, vi ste najobičniji kriminalci.

mali borac koji se bori protiv JAKO

pre 12 godina

Medicina ne moze da bude JAKO skupa jer za medicinske zahvate ne treba JAKO novca nego MNOGO novca. Ovo je upuceno JAKO MNOGO VEOMA PUNO nepismenima koji su zavrsili fakultete.

Zaki

pre 12 godina

Pa ovo je genijalno. Trebao je da dodje Dr. Vuksanovic da nam otkrije da je savremena medicina jako skupa. Koliko je skupa vidi se kod nabavke vakcina.

bubi

pre 12 godina

Jos jedan nas funkcioner koji otkriva toplu vodu; slutim da posle tog fantasticnog otkrica sledi neki potez nepovoljan po nas koji placamo to osiguranje.

medicus

pre 12 godina

Dobar dan svima.
Opet na delu zamena teza zbog nesposonosti kontrole i centralizacija koja ce nas kostati perzistiranja lokalnih zdravstvenih procedura.
Umesto sto se odlucujete da koncentrisete sredstva,i na taj nacin obligujete ionako bolesne ljude da se transportuju po Srbiji(u Beograd,Novi Sad,Kragujevac i Nis).
Pokusajte da sprovedete unutrasnju kontrolu da se skupe procedure prepisuju onima koje su zaista neophodne i na taj nacin smanjite potrosnju.Pokazite da ste sposobni da kontrolisete kolege i uvedite da se svaka nepropisno prepisana procedura placa iz dzepa lekara koji ju je prepisao.

Strasno kako uvek krecemo od repa a nikako od glave.....

Pozdrav iz Italije.

nije tako

pre 12 godina

a ima para za ogroman vozni park funkcionera, broj poslanika koji nema ni kanada, milion drzavnih agencija, osvetljavanje zgrada po beogradu... pa samo nova komunalna policija sa svojim dzipovima i 300 zaposlenih kosta par stotina hiljada evra mesecno itd

mujcinovic salih

pre 12 godina

Medicina jeste skupa ali u Srbiji je najskuplja.Novcem upravljaju ljudi koji koji uglavnom te pare nisu zaradili.Mislim da bi situacija bila mnogo bolja kada bi o svim poslovima u vezi medicine odlucivali sami doktori-neka njihova komisija.Tu mislim na suve profesionalce a ne na one koji su u raznim partijama i partijskii i licni interes im je iznad svega.Kod nas je cela medicinska struka ocrnjena zbog jedne grupe koja nazalost vise steti ugledu profesije nego bilo sta drugo.

A sad - racionalizacija!!

pre 12 godina

Ma dajte! U medicinskim ustanovama lekara ko šaše, a stvarno radi samo mali broj njih - sami ste rekli.
Ostali se tu muvaju i eskiviraju.
Neko operiše stalno, neko ima dva pregleda mesečno!!
Halo, pa uvek ima svedoka!
O čemu vi pričate?!

lemmy

pre 12 godina

Ko je i malo pametan,razumece sta je prof. rekao.Sada oni dezurni pljuvaci po zdravstvu mogu ponovo da se oglase kako toboze ne dobijaju adekvatnu zdrav. uslugu ali pre toga neka se zapitaju da li njihov poslodavac izmiruje njihove obaveze prema fondu i koliko je to na godisnjem nivou.Mislim da sa tim novcem ne bi mogli otici na zapadu ni kod porodicnog lekara.Zdravlje je najvaznije a medicina je skup sport svuda u svetu i nazalost odavno je postala veliki biznis a sve manje humana kategorija.99% svog materijala i savremene opreme u medicini je poreklom sa tog trulog ali tehnoloskog naprednog zapada tako da to strasno puno kosta.Fond koji se puni iz budzeta jedne ekonomski propale zemlje tesko da to moze da izdrzi,pogotovo sto jos na svu srecu gradjana ove zemlje funkcionise po principu solidarnosti.Za one koji ne znaju to je ono kada se vas uplaceni dinar deli na tri dela.Jedan deo za vase troskove a druga dva dela za pokrivanje troskova dvojice koji nazalost ne mogu da plate jer nisu zaposleni ili gazda neplaca doprinose.Sa koliko para fond raspolaze dobro je da zdravstvo jos kako tako funkcionise.Pitanje je samo dokle.

Max

pre 12 godina

Nemam ništa protiv dodatnog osiguranja, ali onda uvedite da i osnovno bude NEOBAVEZNO jer ne želim da vam plaćam NIŠTA.

U poslenjih 2-3 nedelje sam imao neke preglede u bolnici. Bože sačuvaj koji su to neradnici i kakav je to bezobrazluk, polako su počeli da prevazilaze i političare koliko mi se gade. Maltene samo što ti ne kažu, "dođi kod mene privatno pa ćemo rešiti, ovako ću te vozati dok ne umreš".

I svoj posao su sveli na ispisivanje recepata penzionerima. Penzosi su okupirali hodnike, ima ih na stotine tamo, nemoguće je stići na red od njih, a kad konačno stigneš, dobiješ uslugu kao što sam gore već opisao!!

Pacijent bez izabranog lekara

pre 12 godina

Glavni potrošač u zdravstvenom sistemu Srbije je pre svega RZZO. Dovoljno je samo uporediti plate direktora njegovih filijala po Srbiji (primanja glavnog menadžmenta RZZO u Beogradu da i ne pominjem)sa platama lekara specijalista (uključujući i njihova dežurstva), uporediti broj zaposlenih u RZZO pre 10 godina i danas, a o nabavkama (preskupog) softvera svakih par godina kao i o malverzacijama u nabavci lekova i sanitetskog materijala da i ne govorimo... Pri čemu ne treba izgubiti iz vida da se iz prosečne zarade zaposlenog, za zdravstveno osiguranje izdvaja preko 70.000 dinara godišnje!

Milko

pre 12 godina

Sve je ukinuto gosdpodine Direktore i sve je centralizovano i sve je prerasporedjeno.
Zasluga vašeg fonda u preraspodeli iz državnog u privatno je svakako velika. Da u Srbiji postoji recimo tužilaštvo i pravosudje zaslužni pojedinci iz vaše "firme" bi svakako bili adekvatno "nagradjeni" za svoj doprinos reorganizaciji zdravstva.

lemmy

pre 12 godina

Za gospodina liberala.Vi gospodine ocigledno imate srecu da imate posao a verovatno uz to i dobru platu.Sta da radimo sa onom velikom vecinom koja nema posao pa samim tim ni primanja a ni odbijanja za budzet.Sta sa ogromnom vecinom cija su primanja minimalna (stvarno ili prividno) i ciji su doprinosi samo par hiljada mesecno?Sta sa njima kada se nedaj boze razbole pa im trebaju skupe dijagnosticke pretrage,operacija,lekovi,nega ....?Da li se vi to zalazete za zdravstvo kao u SAD?Verujte surovo je to tamo i daleko od humanog i principa socijalne pravde. Lepo bi bilo kada bi nam zdravstvo bilo kao u Norveskoj, Svedskoj itd. ali daleko smo mi od njihovog standarda i ulaganja u zdravstveni sistem.

rorry

pre 12 godina

Kako ne bi bila skupa ?... Eto nas bivsi ministar zdravlja je morao u Nemacku na operaciju... Ili direktor klinickog centra otvara odelenje za estetsku hirurgiju i uklanjanje sala i celulita (kojem je on sef) iz vaseg fonda... To je neprocenjivo za zdravlje Srbije... Moraju negde pevaljke i 'prve dame' da se zatezu.. Pa mora nesto da se gurne i stranci, ipak su te oni doveli tu (ustvari Bajec te doveo, ajde da se ne foliramo)... Sve su to golemi troskovi.. Skupo, skupo..

branko

pre 12 godina

dokle god doktori vode ministarstva i bolnice nema tu napretka. zdrastvo je kao i svaka druga firma, treba joj menadzer. ovako rasipamo pare i resurse u vidu ljudi ali valjda je to nekome u intresu.

Novosadjanin

pre 12 godina

Znamo mi koliko je skupa jer smo uglavnom prinudjeni da placamo privatno. Nedavno mi se desilo da mesec dana doktori neznaju sta mi je,zakazuju mi snimanja za par meseci,odem kod privatnika posle mesec i po raspadanja od bolova kad ono isti onaj doktor koji mi mesec i po nije znao nista sad mi resi problem za 5 min.Tek sad mi dodje da vristim ne od bolova nego od vas sto ste izmislili ovaj sistem...

Bbbs

pre 12 godina

Postovani Doktore da RFZO ne trosi naše pare na bahat i neprofesionalan način možda bi i zdravstveni centri bili revnosniji. Riba smrdi od glave a Vi se očigledno pravite da to ne znate. Inače ovo moje je iz ličnog iskustva...

dO

pre 12 godina

@lemmyTvoj komentar pokazuje da nemas predstavu sta se desava u zdravstvu Srbije. Ni sa strane pacijenata (sta kad je bolesnik penzioner? vec tu tvoja teza pada), jos manje sa strane lekara koji ispravno rade svoj posao. Ovde je na delu pokusaj reforme koju izvode nekompetentni karijeristi, po treci put u 10 godina, i ovo ce da dotuce i ostatke zdravstvenog osiguranja u Srbiji.

dorcolac

pre 12 godina

....u Hrvatskoj svako ko ne uplaćuje dodatno osiguranje plaća 20 odsto od dijagnostičkih procedura u zdravstvenim ustanovama ... Koji je to zakon i sa kojim pravom neko forsira privatan biznis, tj privatno osiguranje... Vuksanovicu, idi bre, covece, organizuj u maticnoj drzavi sistem, ostavite nas na miru dok imate vremena

Pera

pre 12 godina

Pre svega potrebno je napraviti istraživanje koliko građana radi "na crno" i koliko njih zvanično prima minimalac, a drugi, veći deo dohotka dobija "na crno".
Nakon toga, takođe treba istražiti poslovanje kompanija(pogotovo kompanije koje posluju sa državnim sektorom), koliko njih plaća porez na dobit, a koliko ih izbegava istu obavezu fingiranjem računa i prikazom lažnih troškova, koliko njih plaća plate i doprinose...
Kada procenite koliko novca bi trebalo da bude u budžetu, a nema ga, onda uradite analizu i predlažite promenu sistema...
Jer nemoguće je da se vlasnici privatnih kompanija, čije obrt je većinom zasnovan na poslovanju sa državnim firmama, utrkuju ko će da kupi noviji i luksuzniji model BM.-a ili Merc.d.sa, ko će da ima dužu jahtu, a da para u budžetu nema? Ako su obrnuli i zaradili velike pare, to znači da su onda platili i veliki porez na dobit, da su svojim radnicima uplatili plate i doprinose, te da se budžet ove države značajno puni...
Ako se ugledamo na zapadne zemlje, jednu stvar svaka firma mora da poštuje kao svetinju- a to je da plati porez. Teško onome kome padne napamet da utaji porez i doprinose...
Prema tome, ili će plaćanje poreza i povećanje budžeta za zdravstvo sistemski da se reši, ili opteretite još više osiromašene građane koji mesecima čekaju preglede i operacije i dovedite ovu zemlju na ivicu socijalnih nemira(možda je nužna ova druga opcija, nazovimo je "6. oktobar" kako bi se neke stvari uredile u ovoj državi)...

darkwood

pre 12 godina

Prosečna uplata po osiguraniku u Srbiji je 250 eura GODIŠNJE! To vam je sistem solidarnosti koji jednostavno ne može da funkcioniše u siromašnim državama sa puno nezaposlenih ljudi. To ne znači da zaposlen čovek uplati 250e nego kada se raspodele pare koje zaposleni uplate na broj osiguranika kojih ima 7 miliona dobije se cifra od 250e. E sada šta vi očekujete gospodo da dobijete za 250e. U Beogradu toliko koštaju ozbiljnije patike. Svi bi želeli da se leče kao u Švedskoj a da za to plaćaju kao u Zimbabveu! U Sloveniji je prosečna uplata po osiguraniku oko 2300 evra da znam oni imaju veće plate ali samo 2.5x je u Sloveniji veća prosečna plata(oko 1000 evra Srbija 380e) a po osiguraniku uplaćuju 9x više nego u Srbiji i verujte da se i oni žale. Zato treba reformisati sistem osiguranja pa ko koliko sebi uplati tako će se i lečiti ali da može da bira i lekare van sistema državnog zdravstva. Treba uvesti razne nivoe osiguranja A osnovno pa na dalje i precizno utvrditi ko u kojoj kategoriji šta dobija za sebe i svoju porodicu. Kada tako bude verujte da će radnici i te kako razmišljati dali im je poslodavac uplatio doprinose.

lemmy

pre 12 godina

Ko je i malo pametan,razumece sta je prof. rekao.Sada oni dezurni pljuvaci po zdravstvu mogu ponovo da se oglase kako toboze ne dobijaju adekvatnu zdrav. uslugu ali pre toga neka se zapitaju da li njihov poslodavac izmiruje njihove obaveze prema fondu i koliko je to na godisnjem nivou.Mislim da sa tim novcem ne bi mogli otici na zapadu ni kod porodicnog lekara.Zdravlje je najvaznije a medicina je skup sport svuda u svetu i nazalost odavno je postala veliki biznis a sve manje humana kategorija.99% svog materijala i savremene opreme u medicini je poreklom sa tog trulog ali tehnoloskog naprednog zapada tako da to strasno puno kosta.Fond koji se puni iz budzeta jedne ekonomski propale zemlje tesko da to moze da izdrzi,pogotovo sto jos na svu srecu gradjana ove zemlje funkcionise po principu solidarnosti.Za one koji ne znaju to je ono kada se vas uplaceni dinar deli na tri dela.Jedan deo za vase troskove a druga dva dela za pokrivanje troskova dvojice koji nazalost ne mogu da plate jer nisu zaposleni ili gazda neplaca doprinose.Sa koliko para fond raspolaze dobro je da zdravstvo jos kako tako funkcionise.Pitanje je samo dokle.

Liberal

pre 12 godina

Otimate nam pare svaki mesec i malo vam je hoćete još !! Ne pružate ništa zauzvrat i mnogo vam je, hoćete još manje!! Ljudima treba ostaviti bruto plate, uvesti konkurenciju među zdravstvenim fondovima, i prepustiti im da sami biraju gde hoće da uplaćuju (ili da ne uplaćuju). Pa onda pravite vaše kombinacije. Ovako, vi ste najobičniji kriminalci.

medicus

pre 12 godina

Dobar dan svima.
Opet na delu zamena teza zbog nesposonosti kontrole i centralizacija koja ce nas kostati perzistiranja lokalnih zdravstvenih procedura.
Umesto sto se odlucujete da koncentrisete sredstva,i na taj nacin obligujete ionako bolesne ljude da se transportuju po Srbiji(u Beograd,Novi Sad,Kragujevac i Nis).
Pokusajte da sprovedete unutrasnju kontrolu da se skupe procedure prepisuju onima koje su zaista neophodne i na taj nacin smanjite potrosnju.Pokazite da ste sposobni da kontrolisete kolege i uvedite da se svaka nepropisno prepisana procedura placa iz dzepa lekara koji ju je prepisao.

Strasno kako uvek krecemo od repa a nikako od glave.....

Pozdrav iz Italije.

mali borac koji se bori protiv JAKO

pre 12 godina

Medicina ne moze da bude JAKO skupa jer za medicinske zahvate ne treba JAKO novca nego MNOGO novca. Ovo je upuceno JAKO MNOGO VEOMA PUNO nepismenima koji su zavrsili fakultete.

mujcinovic salih

pre 12 godina

Medicina jeste skupa ali u Srbiji je najskuplja.Novcem upravljaju ljudi koji koji uglavnom te pare nisu zaradili.Mislim da bi situacija bila mnogo bolja kada bi o svim poslovima u vezi medicine odlucivali sami doktori-neka njihova komisija.Tu mislim na suve profesionalce a ne na one koji su u raznim partijama i partijskii i licni interes im je iznad svega.Kod nas je cela medicinska struka ocrnjena zbog jedne grupe koja nazalost vise steti ugledu profesije nego bilo sta drugo.

Max

pre 12 godina

Nemam ništa protiv dodatnog osiguranja, ali onda uvedite da i osnovno bude NEOBAVEZNO jer ne želim da vam plaćam NIŠTA.

U poslenjih 2-3 nedelje sam imao neke preglede u bolnici. Bože sačuvaj koji su to neradnici i kakav je to bezobrazluk, polako su počeli da prevazilaze i političare koliko mi se gade. Maltene samo što ti ne kažu, "dođi kod mene privatno pa ćemo rešiti, ovako ću te vozati dok ne umreš".

I svoj posao su sveli na ispisivanje recepata penzionerima. Penzosi su okupirali hodnike, ima ih na stotine tamo, nemoguće je stići na red od njih, a kad konačno stigneš, dobiješ uslugu kao što sam gore već opisao!!

Zaki

pre 12 godina

Pa ovo je genijalno. Trebao je da dodje Dr. Vuksanovic da nam otkrije da je savremena medicina jako skupa. Koliko je skupa vidi se kod nabavke vakcina.

bubi

pre 12 godina

Jos jedan nas funkcioner koji otkriva toplu vodu; slutim da posle tog fantasticnog otkrica sledi neki potez nepovoljan po nas koji placamo to osiguranje.

dO

pre 12 godina

@lemmyTvoj komentar pokazuje da nemas predstavu sta se desava u zdravstvu Srbije. Ni sa strane pacijenata (sta kad je bolesnik penzioner? vec tu tvoja teza pada), jos manje sa strane lekara koji ispravno rade svoj posao. Ovde je na delu pokusaj reforme koju izvode nekompetentni karijeristi, po treci put u 10 godina, i ovo ce da dotuce i ostatke zdravstvenog osiguranja u Srbiji.

Pera

pre 12 godina

Pre svega potrebno je napraviti istraživanje koliko građana radi "na crno" i koliko njih zvanično prima minimalac, a drugi, veći deo dohotka dobija "na crno".
Nakon toga, takođe treba istražiti poslovanje kompanija(pogotovo kompanije koje posluju sa državnim sektorom), koliko njih plaća porez na dobit, a koliko ih izbegava istu obavezu fingiranjem računa i prikazom lažnih troškova, koliko njih plaća plate i doprinose...
Kada procenite koliko novca bi trebalo da bude u budžetu, a nema ga, onda uradite analizu i predlažite promenu sistema...
Jer nemoguće je da se vlasnici privatnih kompanija, čije obrt je većinom zasnovan na poslovanju sa državnim firmama, utrkuju ko će da kupi noviji i luksuzniji model BM.-a ili Merc.d.sa, ko će da ima dužu jahtu, a da para u budžetu nema? Ako su obrnuli i zaradili velike pare, to znači da su onda platili i veliki porez na dobit, da su svojim radnicima uplatili plate i doprinose, te da se budžet ove države značajno puni...
Ako se ugledamo na zapadne zemlje, jednu stvar svaka firma mora da poštuje kao svetinju- a to je da plati porez. Teško onome kome padne napamet da utaji porez i doprinose...
Prema tome, ili će plaćanje poreza i povećanje budžeta za zdravstvo sistemski da se reši, ili opteretite još više osiromašene građane koji mesecima čekaju preglede i operacije i dovedite ovu zemlju na ivicu socijalnih nemira(možda je nužna ova druga opcija, nazovimo je "6. oktobar" kako bi se neke stvari uredile u ovoj državi)...

branko

pre 12 godina

dokle god doktori vode ministarstva i bolnice nema tu napretka. zdrastvo je kao i svaka druga firma, treba joj menadzer. ovako rasipamo pare i resurse u vidu ljudi ali valjda je to nekome u intresu.

A sad - racionalizacija!!

pre 12 godina

Ma dajte! U medicinskim ustanovama lekara ko šaše, a stvarno radi samo mali broj njih - sami ste rekli.
Ostali se tu muvaju i eskiviraju.
Neko operiše stalno, neko ima dva pregleda mesečno!!
Halo, pa uvek ima svedoka!
O čemu vi pričate?!

darkwood

pre 12 godina

Prosečna uplata po osiguraniku u Srbiji je 250 eura GODIŠNJE! To vam je sistem solidarnosti koji jednostavno ne može da funkcioniše u siromašnim državama sa puno nezaposlenih ljudi. To ne znači da zaposlen čovek uplati 250e nego kada se raspodele pare koje zaposleni uplate na broj osiguranika kojih ima 7 miliona dobije se cifra od 250e. E sada šta vi očekujete gospodo da dobijete za 250e. U Beogradu toliko koštaju ozbiljnije patike. Svi bi želeli da se leče kao u Švedskoj a da za to plaćaju kao u Zimbabveu! U Sloveniji je prosečna uplata po osiguraniku oko 2300 evra da znam oni imaju veće plate ali samo 2.5x je u Sloveniji veća prosečna plata(oko 1000 evra Srbija 380e) a po osiguraniku uplaćuju 9x više nego u Srbiji i verujte da se i oni žale. Zato treba reformisati sistem osiguranja pa ko koliko sebi uplati tako će se i lečiti ali da može da bira i lekare van sistema državnog zdravstva. Treba uvesti razne nivoe osiguranja A osnovno pa na dalje i precizno utvrditi ko u kojoj kategoriji šta dobija za sebe i svoju porodicu. Kada tako bude verujte da će radnici i te kako razmišljati dali im je poslodavac uplatio doprinose.

nije tako

pre 12 godina

a ima para za ogroman vozni park funkcionera, broj poslanika koji nema ni kanada, milion drzavnih agencija, osvetljavanje zgrada po beogradu... pa samo nova komunalna policija sa svojim dzipovima i 300 zaposlenih kosta par stotina hiljada evra mesecno itd

Bbbs

pre 12 godina

Postovani Doktore da RFZO ne trosi naše pare na bahat i neprofesionalan način možda bi i zdravstveni centri bili revnosniji. Riba smrdi od glave a Vi se očigledno pravite da to ne znate. Inače ovo moje je iz ličnog iskustva...

rorry

pre 12 godina

Kako ne bi bila skupa ?... Eto nas bivsi ministar zdravlja je morao u Nemacku na operaciju... Ili direktor klinickog centra otvara odelenje za estetsku hirurgiju i uklanjanje sala i celulita (kojem je on sef) iz vaseg fonda... To je neprocenjivo za zdravlje Srbije... Moraju negde pevaljke i 'prve dame' da se zatezu.. Pa mora nesto da se gurne i stranci, ipak su te oni doveli tu (ustvari Bajec te doveo, ajde da se ne foliramo)... Sve su to golemi troskovi.. Skupo, skupo..

dorcolac

pre 12 godina

....u Hrvatskoj svako ko ne uplaćuje dodatno osiguranje plaća 20 odsto od dijagnostičkih procedura u zdravstvenim ustanovama ... Koji je to zakon i sa kojim pravom neko forsira privatan biznis, tj privatno osiguranje... Vuksanovicu, idi bre, covece, organizuj u maticnoj drzavi sistem, ostavite nas na miru dok imate vremena

Novosadjanin

pre 12 godina

Znamo mi koliko je skupa jer smo uglavnom prinudjeni da placamo privatno. Nedavno mi se desilo da mesec dana doktori neznaju sta mi je,zakazuju mi snimanja za par meseci,odem kod privatnika posle mesec i po raspadanja od bolova kad ono isti onaj doktor koji mi mesec i po nije znao nista sad mi resi problem za 5 min.Tek sad mi dodje da vristim ne od bolova nego od vas sto ste izmislili ovaj sistem...

lemmy

pre 12 godina

Za gospodina liberala.Vi gospodine ocigledno imate srecu da imate posao a verovatno uz to i dobru platu.Sta da radimo sa onom velikom vecinom koja nema posao pa samim tim ni primanja a ni odbijanja za budzet.Sta sa ogromnom vecinom cija su primanja minimalna (stvarno ili prividno) i ciji su doprinosi samo par hiljada mesecno?Sta sa njima kada se nedaj boze razbole pa im trebaju skupe dijagnosticke pretrage,operacija,lekovi,nega ....?Da li se vi to zalazete za zdravstvo kao u SAD?Verujte surovo je to tamo i daleko od humanog i principa socijalne pravde. Lepo bi bilo kada bi nam zdravstvo bilo kao u Norveskoj, Svedskoj itd. ali daleko smo mi od njihovog standarda i ulaganja u zdravstveni sistem.

Pacijent bez izabranog lekara

pre 12 godina

Glavni potrošač u zdravstvenom sistemu Srbije je pre svega RZZO. Dovoljno je samo uporediti plate direktora njegovih filijala po Srbiji (primanja glavnog menadžmenta RZZO u Beogradu da i ne pominjem)sa platama lekara specijalista (uključujući i njihova dežurstva), uporediti broj zaposlenih u RZZO pre 10 godina i danas, a o nabavkama (preskupog) softvera svakih par godina kao i o malverzacijama u nabavci lekova i sanitetskog materijala da i ne govorimo... Pri čemu ne treba izgubiti iz vida da se iz prosečne zarade zaposlenog, za zdravstveno osiguranje izdvaja preko 70.000 dinara godišnje!

Milko

pre 12 godina

Sve je ukinuto gosdpodine Direktore i sve je centralizovano i sve je prerasporedjeno.
Zasluga vašeg fonda u preraspodeli iz državnog u privatno je svakako velika. Da u Srbiji postoji recimo tužilaštvo i pravosudje zaslužni pojedinci iz vaše "firme" bi svakako bili adekvatno "nagradjeni" za svoj doprinos reorganizaciji zdravstva.