Subota, 05.11.2011.

02:00

Rubini: Pustiće Grčku da bankrotira

Čuveni američki ekonomski analitičar Nuriel Rubini smatra da će MMF i Nemačka za godinu dana pustiti Grčku da bankrotira.

Izvor: B92

Rubini: Pustiæe Grèku da bankrotira IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

14 Komentari

Sortiraj po:

Zoki

pre 12 godina

@Aleksandar
Kini je neophodan visok privredni rast da bi zadržala unutrašnju stabilnost. Domaće tržište, koliko god imalo dobre potencijale, još uvek nije dovoljno da podrži taj rast bez snažnog izvoza. Taj izvoz je potreban i radi nabavki sirovina, jer Kina uglavnom uvozi sirovine.
Kada su kineske devizne rezerve u pitanju, najveći deo je u dolarima, puno manje u evrima i u zlatu. Međutim, to nije gomila gotovine koja stoji u nekim trezorima. Najveći deo dolarskih rezervi je u američkim hartijama od vrednosti, državnim obveznicama, itd.
Onoga trenutka kada bi SAD bankrotirala, tri četvrtine kineskih rezervi bi otišlo u vetar, kao i nešto manje od 300 milijardi dolara kineskog izvoza u SAD.
SAD neće bankrotirati, ali će kriza morati da se produbi da bi se neke stvari promenile. Rezultat će biti redukcija federalnog budžeta, poreska reforma (uvođenje PDV) i develvacija dolara. Američki federalni budžet bi uvođenjem nekog malog PDV (ipod 10%) bio relativno brzo doveden u red. Otpor saveznih država i lokalnih zajednica prema uvođenju PDV će slabiti kako se kriza bude produbljivala. Međutim, posledice uvođenja PDV i devalvacije dolara osetiće ostatak sveta. Američka potrošnja, koja je jedan od generatora privrednog rasta u svetu, će opasti radi uvođenja PDV. Kupovina uvozne robe široke potrošnje (najveći deo kineskog izvoza u SAD) će dodatno oslabiti radi pada vrednosti dolara.
U isto vreme, cene nekih sirovina mogu da porastu radi devalvacije dolara.

Treba znati da Amerikanci generalno kupuju puno više robe široke potrošnje nego što im objektivno treba.

PS: Kina ima još jedan potencijalni problem, a to je domaće tržište nekretnina. Država je podsticala građevinsku industriju nakon 2008. i sada postoji ogroman višak stanova koje nema ko da kupi.

Goran

pre 12 godina

(Aleksandar, 5. novembar 2011 12:33)

Prijatelju, ja sam veletrgovac koji uvozi svoju robu iz Kine u EU. znam ja veoma dobro o čemu govorim, skoro svaki 3 meseca sam u Ningbo ili Shanghai, znam i čujem šta govore moje kinezke partnere, proizvodjači.

I ja bih želeo da nije tako i da nismo toliko povezani sa zapadom, ali nažalost jeste tako i samo možemo zabrinuto da gledamo šta će se desiti

Nemacki privrednik

pre 12 godina

Pa vec dugo nisam cuo toliko gluposti u komentarima. Nemacka i ima pravo da odredjuje na neki nacin ekonomsku i finansijsku politiku, zato sto i finansiraju 70 % evrope. Istina je da je propast evra mozda na pomolu, ali ne i evrope ili njenih clanica. Nemacka ima jaku metalnu privredu, masinogradnju, jaka telekomunikaciona preduzeca, high-tech proizvode i usluge, osiguravajuca drustva i banke, jak hemijski sektor, poljoprivredu itd., itd. kao i ne pretrpanu administraciju (dobar i uravnotezen ekonomski miks). Sa penzijama i socijalnim izdacima je u zadnjih 10 godina stedljiva. Za razliku od toga zemlje juzne evrope kao grcka, portugal, italija ili spanija ne rade domace zadatke nego kao i Srbija guse privredu i povecavaju - ionako previse placenu - administraciju. Jednostavno nisu skloni promenama. Naprimer Grcki radnik bi morao po proracunima evropske unije (drugacije nije ni u potugalu ali ni u italiji) da prima pola plate da bi konkurisao sa turskom - napredujucom - industrijom (svaka cast turcima). Znaci ili nize plate ili veca produktivnost, a to je ono sto grci i ostali ne zele - vise rada i discipline.
A ako grcka i propadne to uopste ne tangira nemacku ili nemacke banke nego francusku i belgiju koji su preko italije kupovali grcke drzavne obaveznice, zato se i dosadasnji predsednik evropske centralne banke (Trise) zalagao da evropska unija (citaj sa nemackim parama) kupe grcke (propale) obaveznice kako bi spasili grcku (citaj francuske banke). Dokle ce Merkel i nemci to da trpe ne zna se.

Ako propadne evro tada ce nemacka - prvenstveno izvozna - privreda biti pogodjena je ce se njeni proizvodi, koji su inace relativno skupi jos i vise poskupeti. A i to ce nemacka prebroditi. Finansijski ministar Sojble je proracunao da ce do 2016. biti ubran visi porez, nego do sada kalkulisan, od 500 - 600 milijardi evra. Osim toga made in germany proizvodi se prodaju u celom svetu a ne samo u evropi.

Ali ako evro kao valuta propadne propasce na prvom mestu posle juzno evropskih zemalja francuska pa velika britanija, koji ionako zivi od banaka i finansijskog sektora (a sama nista vise ne proizvodi ili poseduje). U slucaju recesije ce bas ta Kina (ili Indija) koju je neko naveo biti u velikim problemima, je nece biti nikoga da konzumira proizvode koje kinezi prvenstveno proizvode a ne konzumiraju.

A Rusija koju je neko pomenuo ne igra nikakvu ulogu u svetskom ekonomskom poretku, nego je Grcka htela da "navuce" ruse, da kupe njihove (propale) drzavne obaveznice. Evropa bi im bila zahvalna kad bi rusi ucinili ono sto evropljani nece da ucine, jer evropljani znaju koliko vrede grcke obaveznice (nista). Medjutim su rusi provalili grke i videli da od grka i njihovih javnih preduzeca nema nikakve perspektive.








Uostalom nemacke banke nisu pogodjene

Зоран

pre 12 godina

Постоји једна БИТНА разлика између ЕУ, Кине и са друге стране САД. То је очиглено овде многима прилично безначајуна ствар, али до те ствари се не стиже лако, као што сада имате прилику да гледате у ЕУ, ако уопште неки и стигну. САД нема толике економске разлике између држава као ЕУ, нема такорећи уопште, или Кина што има. У Кини имаш делове беда као пре 100 година и немају шта да једу, а имаш и градове као Њујорк. ЕУ има југ свој који је прилична катастрофа у односу на север. Да не помињем Бугарску и Румунију које су примљене чисто из НАТО разлога, док са економске стране су на екстремно ниском нивоу у односу на остатак ЕУ. Ланац је онолико јак колико му је јака најслабија карика.

И још једна ствар. Америка је свој дуг продала Кини. Кина је највећи амерички гарант. З аузврат, Кини је дато да производи америчку робу и продаје у САД, али зато нема посла у САД. ЕУ то ниеј урадила, моли ТЕК САДА Кину д ајој помогне, али ни Кина не ради нешто за лепе очи. Вероватнио Кина каже ЕУ: Може, дајем паре, али да могу да извозим на тржиште ЕУ и да ми дате да градим и правим код вас. На то се Немачка јежи.

Ето "ситнице" у разликама.

Aleksandar

pre 12 godina

@Goran... Prijatelju, ne znas mnogo o ekonomskoj situaciji u Kini pa nemoj izvoditi zakljucke napamet. Tacno je da su SAD i EU glavna trzista za kinesku robu ali moras da znas jos nekoliko stvari. SAD je na ivici bankrota i to je izvesno. Takodje je izvesno da EU nece bankrotirati, ovde se govori o kolapsu Evra i Grcke kao dve nezavisne stvari. Grcka finansijska situacija nece srusiti EU (srusice je neke druge stvari). Kina moza sada da zaustavi kompletan izvoz i da zivi narednih 1000 godina bez ikakvih problema jer je najbogatija zemlja na svetu. Problem je sto bi kineska odluka da zaustavi izvoz ka zemljama EU ili SAD samo dodatno ubrzala krah ovih zemalja. Shvati da svet zavisi od Kine. Da nije tako, mislis da bi poplava kineskih emigranata bila moguca. Ako bi kojim cudom prestao izvoz robe iz Kine u SAD, SAD bi mogla da nadoknadi proizvodnju ali bi troskovi u tom slucaju bili mnogostruko veci sto bi dovelo do naglog rasta nezadovoljstva u SAD i spontane revolucije amerikanaca koji su navikli na prosecan zivot. Cinjenica je da je Kina veoma bitan faktor koji vodi SAD u finanasijski kolaps, ali isto tako bez Kine, SAD ne bi opstale vise od 9 meseci do godine. Nije Kina zemlja koja duguje, vec SAD. Americki princip da napadnu i razore zemlje kojima su duzne pare ne moze se odnositi na Kinu i Rusiju jer su ovo jedine dve zemlje gde SAD ne sme ni da primirise a kamoli da krene u konkretnu vojnu intervenciju.

sajko

pre 12 godina

Srbi narod sveznajuci... Rodjo pobrkao si loncice. on pise o Grckoj krizi i Evro zoni. Kinu nije pominjao. A ti se dobro raspitaj ko je on i kako se provedu oni kojima on nalepi etiketu. Taj covek je krajem 2007 i pocetkom 2008 godine ljudima kojima vodi fondove napisao sta ce se i kada desavati u Americi. Tako i bi... Covek je vraski dobar ekonomista. Nagadjanjem se mi bavimo. On ne.

mixon

pre 12 godina

čudi me kako se niko ne osvrće na dolar i njegovu stabilnost?Ako je EU kao posmatranje sudara vozova, onda su SAD kao gledanje sudara dve planete u vrlo usporenom snimku. Oni se mesečno zaduže 200 milijardi dolara!! Ovo što se dešava u EU mi se čini u velikoj meri veštački izazvano (sumnjivi rad kreditnih agencija koje u pravom trenutku spuste kreditni rejting neke zemlje). Italija je na ivici žileta, dovoljno je da se kreditni rejting još malo spusti i poskupi dalje zaduživanje, i EU je gotov. Deluje kao da neko želi malo da potkreše krila Evropi koja je počela opasno da se osamostaljuje.

ROMAN

pre 12 godina

@Sava drugi
E moj Savo koliko si ovde pogresio u navodjenju mogucih zbivanja nisi ni svestan!Nikada jedno more nije spasilo drzavu(sem Britaniju u II-sv.ratu).drugo nemoj se ti plasiti za gdju-Merkel i Nemacku tjst njihovu privredu(koja postize i sada konstantan rast),a sto se tice Engleza,njima je najmanje do smeha,jer je slabo sta vise u njihovoj domovini u njihovom vlasnistvu,a ekonomija im ide strahovito silaznom putanjom.U svim drzavama koje opisujem sam bio a i mnogo sire,ziveo,upoznao mentalitet tako da nepricam napamet!

Goran

pre 12 godina

(Sava Drugi, 5. novembar 2011 03:28)

Savo, kinezki Juan je zbog toga takav zato što se izvoze njihove proizvode u EU i USA....ako EU ili USA bankrotiraju, ode i Kina....

sedi jedan i bleji u ekran

pre 12 godina

sinko ocigledno da nisi shvatio skim imas posla. da ni 16 ponovno bombardovanje nemacke a 166 bombardovanje japana ne bi sprecilo ove dveju drzava da budu na tom nivou razvoja na kojem danas nalaze. mozgovi stvaraju brojke, a mozgovi i ih ukidaju.

Zoki

pre 12 godina

Rubini je čovek koji je na vreme (2006.) upozoravao da su nekretnine u SAD balon koji će ubrzo da pukne. Onaj ko ga je slušao mogao je da uštedi lepe pare.
Grčka nije u stanju da balansira budžet bez korenitih reformi, a do tih reformi neće doći dok ih ne podrži cela nacija. Grčka privreda jednostavno nije konkurentna unutar evrozone, kao što nisu ni privrede drugih slabije razvijenih zemalja: Potrugala, Španije i Italije. Decenijama su te zemlje plivale zahvaljujući devalvaciji domaće valute. Ta mogućnost im je prelaskom na evro uskraćena.
Potpuno je razumljivo da su Nemci i Francuzi najveći zagovornici zajedničke valute, jer upravo oni najviše prosperiraju na tome.

Sava Drugi

pre 12 godina

Rubini priča gluposti.

Na poker stolu na kome je glavni ulog Grčka, još najmanje dva igrača nisu bacili svoje karte. Jedan je već rekao i da neće (Rusija) jer smatra da će se to rešiti vrlo brzo, a drugi (Bliski istok) zna da če sigurno izgubiti, ali ako ne baci izgubiće još više, pa sada gleda šta će i kako će.

Grčka če proći kroz scile i Haribe, izgubiće mnogo, biće povremenih hibernacija, ali neće bankrotirati. Zemlja koja ima more, a ona ga ima baš dosta, ne može da bude gladna...


Grčka neće bankrotirati, ali EVRO će izgubiti mesto broj 2 u svetkoj korpi valuta, a vrlo lako može i on da bankrotira.

Nova valuta borj 2 će biti Kineski JUAN, trenutno nominalno slab, ali perspektivno veoma jak.

Slepa i pogrešna politika Merkelovae, Sarkozija je učinila svoje i oni će u stvari biti najveći gubitnici. Englezi se već potuljeno smenju u pozadini, ovaj put s razlogom.

Zoki

pre 12 godina

Rubini je čovek koji je na vreme (2006.) upozoravao da su nekretnine u SAD balon koji će ubrzo da pukne. Onaj ko ga je slušao mogao je da uštedi lepe pare.
Grčka nije u stanju da balansira budžet bez korenitih reformi, a do tih reformi neće doći dok ih ne podrži cela nacija. Grčka privreda jednostavno nije konkurentna unutar evrozone, kao što nisu ni privrede drugih slabije razvijenih zemalja: Potrugala, Španije i Italije. Decenijama su te zemlje plivale zahvaljujući devalvaciji domaće valute. Ta mogućnost im je prelaskom na evro uskraćena.
Potpuno je razumljivo da su Nemci i Francuzi najveći zagovornici zajedničke valute, jer upravo oni najviše prosperiraju na tome.

Goran

pre 12 godina

(Sava Drugi, 5. novembar 2011 03:28)

Savo, kinezki Juan je zbog toga takav zato što se izvoze njihove proizvode u EU i USA....ako EU ili USA bankrotiraju, ode i Kina....

Sava Drugi

pre 12 godina

Rubini priča gluposti.

Na poker stolu na kome je glavni ulog Grčka, još najmanje dva igrača nisu bacili svoje karte. Jedan je već rekao i da neće (Rusija) jer smatra da će se to rešiti vrlo brzo, a drugi (Bliski istok) zna da če sigurno izgubiti, ali ako ne baci izgubiće još više, pa sada gleda šta će i kako će.

Grčka če proći kroz scile i Haribe, izgubiće mnogo, biće povremenih hibernacija, ali neće bankrotirati. Zemlja koja ima more, a ona ga ima baš dosta, ne može da bude gladna...


Grčka neće bankrotirati, ali EVRO će izgubiti mesto broj 2 u svetkoj korpi valuta, a vrlo lako može i on da bankrotira.

Nova valuta borj 2 će biti Kineski JUAN, trenutno nominalno slab, ali perspektivno veoma jak.

Slepa i pogrešna politika Merkelovae, Sarkozija je učinila svoje i oni će u stvari biti najveći gubitnici. Englezi se već potuljeno smenju u pozadini, ovaj put s razlogom.

ROMAN

pre 12 godina

@Sava drugi
E moj Savo koliko si ovde pogresio u navodjenju mogucih zbivanja nisi ni svestan!Nikada jedno more nije spasilo drzavu(sem Britaniju u II-sv.ratu).drugo nemoj se ti plasiti za gdju-Merkel i Nemacku tjst njihovu privredu(koja postize i sada konstantan rast),a sto se tice Engleza,njima je najmanje do smeha,jer je slabo sta vise u njihovoj domovini u njihovom vlasnistvu,a ekonomija im ide strahovito silaznom putanjom.U svim drzavama koje opisujem sam bio a i mnogo sire,ziveo,upoznao mentalitet tako da nepricam napamet!

sajko

pre 12 godina

Srbi narod sveznajuci... Rodjo pobrkao si loncice. on pise o Grckoj krizi i Evro zoni. Kinu nije pominjao. A ti se dobro raspitaj ko je on i kako se provedu oni kojima on nalepi etiketu. Taj covek je krajem 2007 i pocetkom 2008 godine ljudima kojima vodi fondove napisao sta ce se i kada desavati u Americi. Tako i bi... Covek je vraski dobar ekonomista. Nagadjanjem se mi bavimo. On ne.

mixon

pre 12 godina

čudi me kako se niko ne osvrće na dolar i njegovu stabilnost?Ako je EU kao posmatranje sudara vozova, onda su SAD kao gledanje sudara dve planete u vrlo usporenom snimku. Oni se mesečno zaduže 200 milijardi dolara!! Ovo što se dešava u EU mi se čini u velikoj meri veštački izazvano (sumnjivi rad kreditnih agencija koje u pravom trenutku spuste kreditni rejting neke zemlje). Italija je na ivici žileta, dovoljno je da se kreditni rejting još malo spusti i poskupi dalje zaduživanje, i EU je gotov. Deluje kao da neko želi malo da potkreše krila Evropi koja je počela opasno da se osamostaljuje.

Aleksandar

pre 12 godina

@Goran... Prijatelju, ne znas mnogo o ekonomskoj situaciji u Kini pa nemoj izvoditi zakljucke napamet. Tacno je da su SAD i EU glavna trzista za kinesku robu ali moras da znas jos nekoliko stvari. SAD je na ivici bankrota i to je izvesno. Takodje je izvesno da EU nece bankrotirati, ovde se govori o kolapsu Evra i Grcke kao dve nezavisne stvari. Grcka finansijska situacija nece srusiti EU (srusice je neke druge stvari). Kina moza sada da zaustavi kompletan izvoz i da zivi narednih 1000 godina bez ikakvih problema jer je najbogatija zemlja na svetu. Problem je sto bi kineska odluka da zaustavi izvoz ka zemljama EU ili SAD samo dodatno ubrzala krah ovih zemalja. Shvati da svet zavisi od Kine. Da nije tako, mislis da bi poplava kineskih emigranata bila moguca. Ako bi kojim cudom prestao izvoz robe iz Kine u SAD, SAD bi mogla da nadoknadi proizvodnju ali bi troskovi u tom slucaju bili mnogostruko veci sto bi dovelo do naglog rasta nezadovoljstva u SAD i spontane revolucije amerikanaca koji su navikli na prosecan zivot. Cinjenica je da je Kina veoma bitan faktor koji vodi SAD u finanasijski kolaps, ali isto tako bez Kine, SAD ne bi opstale vise od 9 meseci do godine. Nije Kina zemlja koja duguje, vec SAD. Americki princip da napadnu i razore zemlje kojima su duzne pare ne moze se odnositi na Kinu i Rusiju jer su ovo jedine dve zemlje gde SAD ne sme ni da primirise a kamoli da krene u konkretnu vojnu intervenciju.

sedi jedan i bleji u ekran

pre 12 godina

sinko ocigledno da nisi shvatio skim imas posla. da ni 16 ponovno bombardovanje nemacke a 166 bombardovanje japana ne bi sprecilo ove dveju drzava da budu na tom nivou razvoja na kojem danas nalaze. mozgovi stvaraju brojke, a mozgovi i ih ukidaju.

Зоран

pre 12 godina

Постоји једна БИТНА разлика између ЕУ, Кине и са друге стране САД. То је очиглено овде многима прилично безначајуна ствар, али до те ствари се не стиже лако, као што сада имате прилику да гледате у ЕУ, ако уопште неки и стигну. САД нема толике економске разлике између држава као ЕУ, нема такорећи уопште, или Кина што има. У Кини имаш делове беда као пре 100 година и немају шта да једу, а имаш и градове као Њујорк. ЕУ има југ свој који је прилична катастрофа у односу на север. Да не помињем Бугарску и Румунију које су примљене чисто из НАТО разлога, док са економске стране су на екстремно ниском нивоу у односу на остатак ЕУ. Ланац је онолико јак колико му је јака најслабија карика.

И још једна ствар. Америка је свој дуг продала Кини. Кина је највећи амерички гарант. З аузврат, Кини је дато да производи америчку робу и продаје у САД, али зато нема посла у САД. ЕУ то ниеј урадила, моли ТЕК САДА Кину д ајој помогне, али ни Кина не ради нешто за лепе очи. Вероватнио Кина каже ЕУ: Може, дајем паре, али да могу да извозим на тржиште ЕУ и да ми дате да градим и правим код вас. На то се Немачка јежи.

Ето "ситнице" у разликама.

Goran

pre 12 godina

(Aleksandar, 5. novembar 2011 12:33)

Prijatelju, ja sam veletrgovac koji uvozi svoju robu iz Kine u EU. znam ja veoma dobro o čemu govorim, skoro svaki 3 meseca sam u Ningbo ili Shanghai, znam i čujem šta govore moje kinezke partnere, proizvodjači.

I ja bih želeo da nije tako i da nismo toliko povezani sa zapadom, ali nažalost jeste tako i samo možemo zabrinuto da gledamo šta će se desiti

Nemacki privrednik

pre 12 godina

Pa vec dugo nisam cuo toliko gluposti u komentarima. Nemacka i ima pravo da odredjuje na neki nacin ekonomsku i finansijsku politiku, zato sto i finansiraju 70 % evrope. Istina je da je propast evra mozda na pomolu, ali ne i evrope ili njenih clanica. Nemacka ima jaku metalnu privredu, masinogradnju, jaka telekomunikaciona preduzeca, high-tech proizvode i usluge, osiguravajuca drustva i banke, jak hemijski sektor, poljoprivredu itd., itd. kao i ne pretrpanu administraciju (dobar i uravnotezen ekonomski miks). Sa penzijama i socijalnim izdacima je u zadnjih 10 godina stedljiva. Za razliku od toga zemlje juzne evrope kao grcka, portugal, italija ili spanija ne rade domace zadatke nego kao i Srbija guse privredu i povecavaju - ionako previse placenu - administraciju. Jednostavno nisu skloni promenama. Naprimer Grcki radnik bi morao po proracunima evropske unije (drugacije nije ni u potugalu ali ni u italiji) da prima pola plate da bi konkurisao sa turskom - napredujucom - industrijom (svaka cast turcima). Znaci ili nize plate ili veca produktivnost, a to je ono sto grci i ostali ne zele - vise rada i discipline.
A ako grcka i propadne to uopste ne tangira nemacku ili nemacke banke nego francusku i belgiju koji su preko italije kupovali grcke drzavne obaveznice, zato se i dosadasnji predsednik evropske centralne banke (Trise) zalagao da evropska unija (citaj sa nemackim parama) kupe grcke (propale) obaveznice kako bi spasili grcku (citaj francuske banke). Dokle ce Merkel i nemci to da trpe ne zna se.

Ako propadne evro tada ce nemacka - prvenstveno izvozna - privreda biti pogodjena je ce se njeni proizvodi, koji su inace relativno skupi jos i vise poskupeti. A i to ce nemacka prebroditi. Finansijski ministar Sojble je proracunao da ce do 2016. biti ubran visi porez, nego do sada kalkulisan, od 500 - 600 milijardi evra. Osim toga made in germany proizvodi se prodaju u celom svetu a ne samo u evropi.

Ali ako evro kao valuta propadne propasce na prvom mestu posle juzno evropskih zemalja francuska pa velika britanija, koji ionako zivi od banaka i finansijskog sektora (a sama nista vise ne proizvodi ili poseduje). U slucaju recesije ce bas ta Kina (ili Indija) koju je neko naveo biti u velikim problemima, je nece biti nikoga da konzumira proizvode koje kinezi prvenstveno proizvode a ne konzumiraju.

A Rusija koju je neko pomenuo ne igra nikakvu ulogu u svetskom ekonomskom poretku, nego je Grcka htela da "navuce" ruse, da kupe njihove (propale) drzavne obaveznice. Evropa bi im bila zahvalna kad bi rusi ucinili ono sto evropljani nece da ucine, jer evropljani znaju koliko vrede grcke obaveznice (nista). Medjutim su rusi provalili grke i videli da od grka i njihovih javnih preduzeca nema nikakve perspektive.








Uostalom nemacke banke nisu pogodjene

Zoki

pre 12 godina

@Aleksandar
Kini je neophodan visok privredni rast da bi zadržala unutrašnju stabilnost. Domaće tržište, koliko god imalo dobre potencijale, još uvek nije dovoljno da podrži taj rast bez snažnog izvoza. Taj izvoz je potreban i radi nabavki sirovina, jer Kina uglavnom uvozi sirovine.
Kada su kineske devizne rezerve u pitanju, najveći deo je u dolarima, puno manje u evrima i u zlatu. Međutim, to nije gomila gotovine koja stoji u nekim trezorima. Najveći deo dolarskih rezervi je u američkim hartijama od vrednosti, državnim obveznicama, itd.
Onoga trenutka kada bi SAD bankrotirala, tri četvrtine kineskih rezervi bi otišlo u vetar, kao i nešto manje od 300 milijardi dolara kineskog izvoza u SAD.
SAD neće bankrotirati, ali će kriza morati da se produbi da bi se neke stvari promenile. Rezultat će biti redukcija federalnog budžeta, poreska reforma (uvođenje PDV) i develvacija dolara. Američki federalni budžet bi uvođenjem nekog malog PDV (ipod 10%) bio relativno brzo doveden u red. Otpor saveznih država i lokalnih zajednica prema uvođenju PDV će slabiti kako se kriza bude produbljivala. Međutim, posledice uvođenja PDV i devalvacije dolara osetiće ostatak sveta. Američka potrošnja, koja je jedan od generatora privrednog rasta u svetu, će opasti radi uvođenja PDV. Kupovina uvozne robe široke potrošnje (najveći deo kineskog izvoza u SAD) će dodatno oslabiti radi pada vrednosti dolara.
U isto vreme, cene nekih sirovina mogu da porastu radi devalvacije dolara.

Treba znati da Amerikanci generalno kupuju puno više robe široke potrošnje nego što im objektivno treba.

PS: Kina ima još jedan potencijalni problem, a to je domaće tržište nekretnina. Država je podsticala građevinsku industriju nakon 2008. i sada postoji ogroman višak stanova koje nema ko da kupi.

Sava Drugi

pre 12 godina

Rubini priča gluposti.

Na poker stolu na kome je glavni ulog Grčka, još najmanje dva igrača nisu bacili svoje karte. Jedan je već rekao i da neće (Rusija) jer smatra da će se to rešiti vrlo brzo, a drugi (Bliski istok) zna da če sigurno izgubiti, ali ako ne baci izgubiće još više, pa sada gleda šta će i kako će.

Grčka če proći kroz scile i Haribe, izgubiće mnogo, biće povremenih hibernacija, ali neće bankrotirati. Zemlja koja ima more, a ona ga ima baš dosta, ne može da bude gladna...


Grčka neće bankrotirati, ali EVRO će izgubiti mesto broj 2 u svetkoj korpi valuta, a vrlo lako može i on da bankrotira.

Nova valuta borj 2 će biti Kineski JUAN, trenutno nominalno slab, ali perspektivno veoma jak.

Slepa i pogrešna politika Merkelovae, Sarkozija je učinila svoje i oni će u stvari biti najveći gubitnici. Englezi se već potuljeno smenju u pozadini, ovaj put s razlogom.

Aleksandar

pre 12 godina

@Goran... Prijatelju, ne znas mnogo o ekonomskoj situaciji u Kini pa nemoj izvoditi zakljucke napamet. Tacno je da su SAD i EU glavna trzista za kinesku robu ali moras da znas jos nekoliko stvari. SAD je na ivici bankrota i to je izvesno. Takodje je izvesno da EU nece bankrotirati, ovde se govori o kolapsu Evra i Grcke kao dve nezavisne stvari. Grcka finansijska situacija nece srusiti EU (srusice je neke druge stvari). Kina moza sada da zaustavi kompletan izvoz i da zivi narednih 1000 godina bez ikakvih problema jer je najbogatija zemlja na svetu. Problem je sto bi kineska odluka da zaustavi izvoz ka zemljama EU ili SAD samo dodatno ubrzala krah ovih zemalja. Shvati da svet zavisi od Kine. Da nije tako, mislis da bi poplava kineskih emigranata bila moguca. Ako bi kojim cudom prestao izvoz robe iz Kine u SAD, SAD bi mogla da nadoknadi proizvodnju ali bi troskovi u tom slucaju bili mnogostruko veci sto bi dovelo do naglog rasta nezadovoljstva u SAD i spontane revolucije amerikanaca koji su navikli na prosecan zivot. Cinjenica je da je Kina veoma bitan faktor koji vodi SAD u finanasijski kolaps, ali isto tako bez Kine, SAD ne bi opstale vise od 9 meseci do godine. Nije Kina zemlja koja duguje, vec SAD. Americki princip da napadnu i razore zemlje kojima su duzne pare ne moze se odnositi na Kinu i Rusiju jer su ovo jedine dve zemlje gde SAD ne sme ni da primirise a kamoli da krene u konkretnu vojnu intervenciju.

sedi jedan i bleji u ekran

pre 12 godina

sinko ocigledno da nisi shvatio skim imas posla. da ni 16 ponovno bombardovanje nemacke a 166 bombardovanje japana ne bi sprecilo ove dveju drzava da budu na tom nivou razvoja na kojem danas nalaze. mozgovi stvaraju brojke, a mozgovi i ih ukidaju.

Nemacki privrednik

pre 12 godina

Pa vec dugo nisam cuo toliko gluposti u komentarima. Nemacka i ima pravo da odredjuje na neki nacin ekonomsku i finansijsku politiku, zato sto i finansiraju 70 % evrope. Istina je da je propast evra mozda na pomolu, ali ne i evrope ili njenih clanica. Nemacka ima jaku metalnu privredu, masinogradnju, jaka telekomunikaciona preduzeca, high-tech proizvode i usluge, osiguravajuca drustva i banke, jak hemijski sektor, poljoprivredu itd., itd. kao i ne pretrpanu administraciju (dobar i uravnotezen ekonomski miks). Sa penzijama i socijalnim izdacima je u zadnjih 10 godina stedljiva. Za razliku od toga zemlje juzne evrope kao grcka, portugal, italija ili spanija ne rade domace zadatke nego kao i Srbija guse privredu i povecavaju - ionako previse placenu - administraciju. Jednostavno nisu skloni promenama. Naprimer Grcki radnik bi morao po proracunima evropske unije (drugacije nije ni u potugalu ali ni u italiji) da prima pola plate da bi konkurisao sa turskom - napredujucom - industrijom (svaka cast turcima). Znaci ili nize plate ili veca produktivnost, a to je ono sto grci i ostali ne zele - vise rada i discipline.
A ako grcka i propadne to uopste ne tangira nemacku ili nemacke banke nego francusku i belgiju koji su preko italije kupovali grcke drzavne obaveznice, zato se i dosadasnji predsednik evropske centralne banke (Trise) zalagao da evropska unija (citaj sa nemackim parama) kupe grcke (propale) obaveznice kako bi spasili grcku (citaj francuske banke). Dokle ce Merkel i nemci to da trpe ne zna se.

Ako propadne evro tada ce nemacka - prvenstveno izvozna - privreda biti pogodjena je ce se njeni proizvodi, koji su inace relativno skupi jos i vise poskupeti. A i to ce nemacka prebroditi. Finansijski ministar Sojble je proracunao da ce do 2016. biti ubran visi porez, nego do sada kalkulisan, od 500 - 600 milijardi evra. Osim toga made in germany proizvodi se prodaju u celom svetu a ne samo u evropi.

Ali ako evro kao valuta propadne propasce na prvom mestu posle juzno evropskih zemalja francuska pa velika britanija, koji ionako zivi od banaka i finansijskog sektora (a sama nista vise ne proizvodi ili poseduje). U slucaju recesije ce bas ta Kina (ili Indija) koju je neko naveo biti u velikim problemima, je nece biti nikoga da konzumira proizvode koje kinezi prvenstveno proizvode a ne konzumiraju.

A Rusija koju je neko pomenuo ne igra nikakvu ulogu u svetskom ekonomskom poretku, nego je Grcka htela da "navuce" ruse, da kupe njihove (propale) drzavne obaveznice. Evropa bi im bila zahvalna kad bi rusi ucinili ono sto evropljani nece da ucine, jer evropljani znaju koliko vrede grcke obaveznice (nista). Medjutim su rusi provalili grke i videli da od grka i njihovih javnih preduzeca nema nikakve perspektive.








Uostalom nemacke banke nisu pogodjene

ROMAN

pre 12 godina

@Sava drugi
E moj Savo koliko si ovde pogresio u navodjenju mogucih zbivanja nisi ni svestan!Nikada jedno more nije spasilo drzavu(sem Britaniju u II-sv.ratu).drugo nemoj se ti plasiti za gdju-Merkel i Nemacku tjst njihovu privredu(koja postize i sada konstantan rast),a sto se tice Engleza,njima je najmanje do smeha,jer je slabo sta vise u njihovoj domovini u njihovom vlasnistvu,a ekonomija im ide strahovito silaznom putanjom.U svim drzavama koje opisujem sam bio a i mnogo sire,ziveo,upoznao mentalitet tako da nepricam napamet!

Goran

pre 12 godina

(Sava Drugi, 5. novembar 2011 03:28)

Savo, kinezki Juan je zbog toga takav zato što se izvoze njihove proizvode u EU i USA....ako EU ili USA bankrotiraju, ode i Kina....

mixon

pre 12 godina

čudi me kako se niko ne osvrće na dolar i njegovu stabilnost?Ako je EU kao posmatranje sudara vozova, onda su SAD kao gledanje sudara dve planete u vrlo usporenom snimku. Oni se mesečno zaduže 200 milijardi dolara!! Ovo što se dešava u EU mi se čini u velikoj meri veštački izazvano (sumnjivi rad kreditnih agencija koje u pravom trenutku spuste kreditni rejting neke zemlje). Italija je na ivici žileta, dovoljno je da se kreditni rejting još malo spusti i poskupi dalje zaduživanje, i EU je gotov. Deluje kao da neko želi malo da potkreše krila Evropi koja je počela opasno da se osamostaljuje.

Goran

pre 12 godina

(Aleksandar, 5. novembar 2011 12:33)

Prijatelju, ja sam veletrgovac koji uvozi svoju robu iz Kine u EU. znam ja veoma dobro o čemu govorim, skoro svaki 3 meseca sam u Ningbo ili Shanghai, znam i čujem šta govore moje kinezke partnere, proizvodjači.

I ja bih želeo da nije tako i da nismo toliko povezani sa zapadom, ali nažalost jeste tako i samo možemo zabrinuto da gledamo šta će se desiti

Zoki

pre 12 godina

Rubini je čovek koji je na vreme (2006.) upozoravao da su nekretnine u SAD balon koji će ubrzo da pukne. Onaj ko ga je slušao mogao je da uštedi lepe pare.
Grčka nije u stanju da balansira budžet bez korenitih reformi, a do tih reformi neće doći dok ih ne podrži cela nacija. Grčka privreda jednostavno nije konkurentna unutar evrozone, kao što nisu ni privrede drugih slabije razvijenih zemalja: Potrugala, Španije i Italije. Decenijama su te zemlje plivale zahvaljujući devalvaciji domaće valute. Ta mogućnost im je prelaskom na evro uskraćena.
Potpuno je razumljivo da su Nemci i Francuzi najveći zagovornici zajedničke valute, jer upravo oni najviše prosperiraju na tome.

sajko

pre 12 godina

Srbi narod sveznajuci... Rodjo pobrkao si loncice. on pise o Grckoj krizi i Evro zoni. Kinu nije pominjao. A ti se dobro raspitaj ko je on i kako se provedu oni kojima on nalepi etiketu. Taj covek je krajem 2007 i pocetkom 2008 godine ljudima kojima vodi fondove napisao sta ce se i kada desavati u Americi. Tako i bi... Covek je vraski dobar ekonomista. Nagadjanjem se mi bavimo. On ne.

Зоран

pre 12 godina

Постоји једна БИТНА разлика између ЕУ, Кине и са друге стране САД. То је очиглено овде многима прилично безначајуна ствар, али до те ствари се не стиже лако, као што сада имате прилику да гледате у ЕУ, ако уопште неки и стигну. САД нема толике економске разлике између држава као ЕУ, нема такорећи уопште, или Кина што има. У Кини имаш делове беда као пре 100 година и немају шта да једу, а имаш и градове као Њујорк. ЕУ има југ свој који је прилична катастрофа у односу на север. Да не помињем Бугарску и Румунију које су примљене чисто из НАТО разлога, док са економске стране су на екстремно ниском нивоу у односу на остатак ЕУ. Ланац је онолико јак колико му је јака најслабија карика.

И још једна ствар. Америка је свој дуг продала Кини. Кина је највећи амерички гарант. З аузврат, Кини је дато да производи америчку робу и продаје у САД, али зато нема посла у САД. ЕУ то ниеј урадила, моли ТЕК САДА Кину д ајој помогне, али ни Кина не ради нешто за лепе очи. Вероватнио Кина каже ЕУ: Може, дајем паре, али да могу да извозим на тржиште ЕУ и да ми дате да градим и правим код вас. На то се Немачка јежи.

Ето "ситнице" у разликама.

Zoki

pre 12 godina

@Aleksandar
Kini je neophodan visok privredni rast da bi zadržala unutrašnju stabilnost. Domaće tržište, koliko god imalo dobre potencijale, još uvek nije dovoljno da podrži taj rast bez snažnog izvoza. Taj izvoz je potreban i radi nabavki sirovina, jer Kina uglavnom uvozi sirovine.
Kada su kineske devizne rezerve u pitanju, najveći deo je u dolarima, puno manje u evrima i u zlatu. Međutim, to nije gomila gotovine koja stoji u nekim trezorima. Najveći deo dolarskih rezervi je u američkim hartijama od vrednosti, državnim obveznicama, itd.
Onoga trenutka kada bi SAD bankrotirala, tri četvrtine kineskih rezervi bi otišlo u vetar, kao i nešto manje od 300 milijardi dolara kineskog izvoza u SAD.
SAD neće bankrotirati, ali će kriza morati da se produbi da bi se neke stvari promenile. Rezultat će biti redukcija federalnog budžeta, poreska reforma (uvođenje PDV) i develvacija dolara. Američki federalni budžet bi uvođenjem nekog malog PDV (ipod 10%) bio relativno brzo doveden u red. Otpor saveznih država i lokalnih zajednica prema uvođenju PDV će slabiti kako se kriza bude produbljivala. Međutim, posledice uvođenja PDV i devalvacije dolara osetiće ostatak sveta. Američka potrošnja, koja je jedan od generatora privrednog rasta u svetu, će opasti radi uvođenja PDV. Kupovina uvozne robe široke potrošnje (najveći deo kineskog izvoza u SAD) će dodatno oslabiti radi pada vrednosti dolara.
U isto vreme, cene nekih sirovina mogu da porastu radi devalvacije dolara.

Treba znati da Amerikanci generalno kupuju puno više robe široke potrošnje nego što im objektivno treba.

PS: Kina ima još jedan potencijalni problem, a to je domaće tržište nekretnina. Država je podsticala građevinsku industriju nakon 2008. i sada postoji ogroman višak stanova koje nema ko da kupi.