Utorak, 01.11.2011.

11:16

Bezbedno skladištenje našeg otpada

Najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi, građeno po standardima EU, za nekoliko nedelja će biti otvoreno u Vinči. Čeka se trajna upotrebna dozvola.

Izvor: B92

Bezbedno skladištenje našeg otpada IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

318 Komentari

Sortiraj po:

Nemanja Nemanja

pre 12 godina

Možda je ovo odgovor na pitanje koje nismo dovoljno uporno postavljali - Šta se desilo sa tlom posle bombardovanja? Koliko je ozračeno? Koje su posledice osiromašenog uranijuma? Temu su preuzeli trooki tabloidi sa horor naslovima o rastu kancerogenih oboljenja. Načuo sam da je neka norvšeka ekspertska ekspedicija bila ovde, istraživala i merila, ali nikakve konkretne podatke nisu objavili. Naša vlada nema 11 godina nikakvo zvanično saopštenje. Možda je ovo ODGOVOR... Rođen sam u Kruševcu i sećam se posete japanskog naučnika Srbiji pre petnaestak godina. Čovek je rekao kako je Beograd lep grad, ali je preblizu hemijske industrije "Župa"(200km južnije u Kruševcu). To je rekao najverovatnije zbog ogromnih rezervoara tečnog hlora, i ko zna čega sve ne... Zamisli šta bi sad rekao... Dobrodošli u horor.

Bob Petrovich

pre 12 godina

Jeziva simbolika je u tome sto je mesto odakle je krenula svetska civilizacija odredjeno za nuklearnu deponiju.
Samo, po svemu sudeći, cela Srbija je nuklearna deponija još od vremena "što se lepo živelo dok je Tito bio živ" i "sad svi na svoje radne zadatke".

Treba se samo podsetiti afere sa nemačkim brodom "Barbara Blomberg" iz 1989 i spaljivanjem nemačkog radioaktivnog otpada u Boru, kada je Nada Ajdačić detektovala u borskoj reci fisione elemente kojih u prirodi nema.

Tada su nas "vrhunski" stručnjaci ubedjivali da su to izmisljotine. Danas se više ni ne trude da nas lažu jer je broj Srba sa IQ većim od broja cipela drastično opao.

Lepo je govorio Drug Tito da narod koji ima takvu omladinu ne mora brinuti za svoju budućnost.
Jer je neće ni imati. Omladina o kojoj je Tito govorio su
bila deca njegovog establišmenta, danas na vlasti u Srbiji.

M. Burns

pre 12 godina

Aman sta se mi brinemo. Dok god je Homer Simpson sluzbenik za sigurnost u tom skladistu, ne moze nista da nam se desi. :-)

Pitanja:
1.) Koliko trenutno Srbija ima, sve ukupno, nuklearnog otpada, i koje vrste?
2.) Sta ce Srbiji toliko skladiste, za buducnost, ako nema ni jednu nuklearnu elektranu? Jel to ima nekih novih kapitalnih investicija?
3.) Medicinski nuklearni otpad - da li neko od vas zna koliko godisnje ima tog otpada iz cele Srbije?

Dovidjenja Srbijo gde god bila. Odoh ja... :-)

Aleksandar

pre 12 godina

Postovani, ko god,
Postujuci sebe postujem i druge i tako sam vaspitan. Na zalost, za sredinu u kojoj zivim pogresno vaspitan i ucen . Iskreno se nadam da su provizije i naknade koje su zavrsile u dzepovima svih koji su odobrili da Srbija postane nuklearno djubriste isplacene u roku jer kako stvari konacno stvoje u Srbiji, jedino je to bitno...Koliki procenat, shta ko moze da kupi i ko su mu podanici..
Mi koji zaista ne mozemo da uticemo na stvari ...prinudjeni smo i da glasamo i da slezemo ramenima...jer pojedinci koji ne razmishljaju televizorom su prosto nemocni pred bahatoscu onih koji ovaj brod vode pravo na santu leda...Najgore je shto je to svesno i namerno...karte su podeljene a igraci odavno poznati...Kome to sluzi sem onima koji su gospodari svih nasih zivota.
Vlasnicima Srbije uopshte nije bitno gde ce njihova deca, unuci i ostala pokoljenja ziveti, mentalno porazeni, fizicki ubogaljeni i duhovno potpuno istroseni...
DAkle dok imaju koga da maltretiraju dok i poslednji dinar vec istrosenih zaliha svega ne potrose nek im je prosto...Ali ne onim za koga oni ne znaju...jer da je drugacije osvrnuli bi se oko sebe a ne bi dizali zidove svojih zdanja da ne vide masu luda od kojih sve ovo vreme od "revolucije " zive....

saybeer

pre 12 godina

KO normalan pravi skladiste nuklearnog otpada na manje od 10 km od centra Beograda.. ja ne znam samo sta ce se desiti ako neko odluci ne daj boze da izazove ili pak da se slucajno desi nuklearni akcident.. sta cemo onda??

Gradjanska svest - Peti parkic

pre 12 godina

Pitanja koja treba postaviti:
- koja je godisnja kolicina nuklearnog otpada koja se proizvede u Srbiji i koje vrste, da li se radi samo o medicinskom nuklearnom otpadu?
- da li je velicina odnosno kapacitet ovog skladista u skladu sa potrebama Srbije ili ih znatno prevazilazi?
- ukoliko cemo poceti da uvozimo i skladistimo otpad iz drugih zemalja, o kojoj tacno vrsti nuklearnog otpada se radi, koliko se to placa i gde se sliva prihod od takvih aranzmana i za koje potrebe se namenjuje?
- kada, na ciji predlog i na osnovu koje odluke Vlade je pocela izgradnja ovog skladista i sa kojim obrazlozenjem?
- javno obznaniti sertifikat na osnovu kojeg je dozvoljena gradnja i ko je kontrolor da li je skladiste gradjeno u skladu sa standardima?
- ko sedi u izvrsnom odboru ovog javnog preduzeca?
- dostaviti analizu koliko ima slicnih skladista u Evropi, gde se nalaze i da li se ista nalaze na obodu velikih gradova?

glups

pre 12 godina

vidim da neki traze da i to brankica ispita... s obzirom na okolnosti u srbiji, brankici nije dovoljan jedan radni vek da obradi sve "aktuelne teme"!

Svevishnji

pre 12 godina

Neka sada svi koji su ovo odobrili i koji su vodili ovaj projekat lepo pocnu da zamisljaju kako ce im biti kada tamo budu zatvoreni na dozivotnu, ni jedna druga kazna ne moze ovome da parira. Ovo su monstruozni zlocini, nema sigurnog nacina da se zaustavi gama zracenje, nemojte zamajavati narod. Pomoz Bog braco.

Ja

pre 12 godina

Orijentacije radi, prosečna nuklearna erektrana proizvede 80 buradi radioaktivnog otpada godišnje. Samo u prostoru za burad ima dovoljno mesta za smeštaj otpada koje 10 elektrana naprave za 10 godina.

Milena

pre 12 godina

Slažem se da ima opasnosti da se skladište pretvori u EU skladište, ali, ipak mislim da ste malo preoštri (gospodo i gospođe koji dajete komentare ovde). Ovakvo skladište je neophodno, da li ste razmišljali o medicinskom nuklearnom otpadu?? Da li ste uopšte čuli za nuklearnu medicinu?? Da li znate šta se ispituje???
No, dodala bih da sam šokirana činjenicom da postoji NOS - nuklearni objekti Srbije, strašno, kakvi objekti, postoji NOS=nuklearni otpad Srbije!!

dulea

pre 12 godina

Sta se cudite? Sta vam nije jasno? Svakako da druge zemlje nemaju ovoliko velika skladista. Sta ce im kad ce svoj otpad da utrape nama. A tako se resava i sudbina naseg naroda, jednom za svagda. Adolf je bio mala beba za ove.

Neko IzMase

pre 12 godina

Predlažem konkretnu akciju društvo... Kopirajte link ove strane na kojoj se nalazi vest i prosledite je sa pitanjem "Šta je ovo?" svim mogućim ministarstvima, strankama, kancelariji pre. Tadića, društvima za zaštitu životne sredine svima kojih se setite i ne setite - ovog časa, ili ode sve u...

Potreban je spisak adresa gore pomenutih...

Lazar R.

pre 12 godina

Evo vesti iz Blic-a, NIN-a, B92 iz bliske proslosti o ovoj tematici - da se podsetimo! Bedak totalni:

Dejan Dimov, ekspert za energetska pitanja, podseca i na staru pricu da je Jugoslavija jos pre raspada bila odredjena za nuklearnu deponiju Evrope, tvrdeci da je jos bivsa SFRJ uskladistila belosvetskog nuklearnog otpada u vrednosti od 1,3 milijarde dolara te da su Aleksinacki rudnici, jame u Sokolskim planinama i u Kalni na Staroj planini vec pune. Cak je i novi prostorni plan Srbije napravljen tako da je istocna Srbija, prakticno i definitivno, odredjena za skladistenje nuklearnog i hemijskog otpada Evrope. A i spaljivao se radioaktivni otpad u industrijskim postrojenjima Srbije jos 1989. godine. O tome je, svojevremeno, pisao i NIN, a nedavno i " Njujork tajms " .

NIN 2415, 11 APR 1997

Pregovore o ovom zamašnom poslu vodi predsednik države! Ne treba zanemariti ni 6.500 tona nemačkog radioaktivnog otpada vrednog 5,5 milijardi dolara. Taj otpad čeka da ga neko preuzme jer je ugovor potpisan između Nemačke i Kine 1982. godine zbog nečega stopiran. Ovo što sada govorim apsolutno nije slučajno. S druge strane, skladištenje otpada do 2025. godine može doneti 5,5 milijardi dolara po jednoj nuklearnoj centrali čiji radni vek ističe. Takvih će u Evropi do tada biti 60, a to premašuje brojku od 300 milijardi dolara. I nadasve u ovom "grandioznom" poslu se računa na Srbiju. Prema tome, građanima na ovim prostorima određeno je da budu čuvari evropskog otpada. Bojim se da se Srbija sve više pretvara u smetlište Evrope. Skeptičan sam kad razmišljam o načinu na koji se ovaj proces može zaustaviti. Jer u njemu su najmoćniji iz svih struktura ove zemlje, kojima nije u interesu da se prava istina zna. Kada ovo govorim mislim da nema mnogo razlike među onima koji su na vlasti i pripadnika iz redova opozicije. (Dimov)

"Blic" 8.april 1997

B92 dobio još jednu potvrdu nelegalnog uništavanja radioaktivnog otpada u topionici Rudarskog basena Bor 1989. godine

Tada delegat u Skupštini Srbije, Mira Mosurović rekla je za B92 da je na jednoj sednici bilo reči o visokom nivou radioaktivnosti u Beogradu i pretpostavci da je to rezultat uništavanja nuklearnog otpada i za B92 navela da je, pored otpada iz Vinče, u Boru verovatno uništavan i radioaktivni materijal iz inostranstva.

Predsednica Komisije SFRJ za zaštitu životne sredine Jelka Miljković otkrila je prethodno za B92 da je u avgusutu 1989. radioaktivnost u Beogradu bila i 3.600 puta veća od dozvoljene. Ona kaže da je tada utvrđeno da je talas radijacije naišao sa istoka, a da su merenja stručnjaka iz Vinče utvrdila i povećanu radioaktivnost u Timočkoj krajini.

05.06.2006.

komentatorka

pre 12 godina

ali da li oni stvarno misle da radijacija poznaje drzavne granice? I da je Evropa od svih zemalja sveta upravo izabrala Srbiju - sa svih strana okruzenu clanicama EU - da bas u nju trpa nuklearni otpad?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ova radijacija ce lokalno da deluje jer je u cvrstom i tecnom stanju tako da nema opasnosti od raznosenja vetrovima ili vodotokom (jedino ako se ne istrese namerno ili slucajno u vodotokove)
a te 'clanice EU' kojima je srbija okruzena su takodje mentalno blize centralnoj aziji nego evropi.

uostalom, nato je bombardovao srbiju municijom s osiromasenim uranom, iako je okruzena raznim buducim i aktuelnim clanicama EU, ne znam da li je ijedna protestvovala zbog toga.

Saška

pre 12 godina

Po uzoru na Hitlerovu praksu stave nam malo više fluora u vodu da budemo poslušni pa nam onda uvaljuju i najveće skladište otpada!
A što se tiče ovih ½cool½ i informisanih što veruju Radojici na reč kad nešto kaže i zakonima na papiru,pa eno im i neispitane vakcine koje takođe nisu po zakonu pa nikom ništa.
Uzgred budi rečeno te iste stručnjake sam slušala povodom fukušime kada su rekli da je nuklearni otpad gori od nuklearnog goriva jer ima dugotrajnije i po ljude i prirodu štetnije gama zračenje.
A sad će mo mi imati najveće u Evropi!

Demonstracije pred vladom sutra!

pre 12 godina

Istina je da Srbija ima zakon kojim se zabranjuje "uvoz na teritoriju Republike Srbije radioaktivnog otpada ili isluženog nuklearnog goriva inostranog porekla", samo što je za kršenje tog zakona propisana samo novčana kazna od 1.500.000 do 3.000.000 dinara i to za pravno lice jer je u pitanju samo "privredni prestup". 15.000 evra, sića za za Radojicu s tablicu.

brate mili, ovi me stvarno teraju iz zemlje

pre 12 godina

Jel ja licim na magarca da treba sad da poverujem da Srbija ima toliko radioaktivnog otpada da joj treba najvece skladiste u Evropi 12 km od centra Beograda?! ..ili smo zamoljeni da za cenu od 10.000 evra po kilogramu primimo evropski odpad, a narodu necemo reci nista da se ne bi digla buna?

Pa jel tako mislite o meni i mojoj deci? Nemojte mi reci da ste dali gomilu para za izgradnju najsavremenijeg skladista samo zato da bi ono malo otpada (koji ali uopste ne znam odakle nam) otpremite na sigurno, kako bi nasa draga zemlja bila manje zagadjena. Videli smo na primeru Tuzne Morave koliko mislite o zagadjenju i zdravoj okolini...

O2

pre 12 godina

Slag na tortu.
Sve je ucinjeno: pohapseno, promenjeno, prilagodjeno i prosvetljeno!? Sve naj visi standardi i visoke ocene. Bravo.
Tako se gazi u buducnost.

astor

pre 12 godina

Aman ljudi da li postoji u ovoj zemli nešto opasnije nego što je radioaktivni otpad?!Pa neka je on i na 100 m dubine!Katastrofa!!!

Android™

pre 12 godina

Ako je informacija da je taj objekat uradjen novcem koji dobijen zaduzenjem (kreditiom) tacna, onda imamo neverovatan paradoks da ce nasa deca, oni kojima ce rizik od bilo kakvog incidenta visiti konstantno nad glavom, biti upravo oni koji ce taj dug (kredit) otplacivati.

Jednostavnije; Nasa deca ce biti izlozena riziku i jos ce za to placati... godinama...

Za donosenje ove odluke neko bi morao biti ili talentovano glup ili ogrezli kriminalac. Sta god da je u pitanju MORA na robiju!

O D G O V O R N O S T !!!

BG

pre 12 godina

Znaci, Evropa je odlucila da skladisti nuklearni otpad upravo usred - Evrope!? Ja razumem srbske patrijote sto se osecaju udaljenim od Evrope, jer to je istina, oni su mentalno mnogo blize centralnoj Aziji, bar sto se mrznje prema svemu evropskom tice, ali da li oni stvarno misle da radijacija poznaje drzavne granice? I da je Evropa od svih zemalja sveta upravo izabrala Srbiju - sa svih strana okruzenu clanicama EU - da bas u nju trpa nuklearni otpad?

komentatorka

pre 12 godina

zato su nam japanci (mozda samo kao posrednici) davali sve i svasta za dzabe ( autobuse, mamograme itsl) samo da progutamo i ovu fekaliju. znaci postacemo najveca septicka (doduse nuklearna) jama u evropi

Vera

pre 12 godina

Radosno sa Radojicom!!!Blago nama!Najverovatnije ce se skladistiti taj silan otpad iz nasih mnogobrojnih nuklearki!!!Kako da ne, naravno da je jos Sloba a mozda i matori habzburgovac uvozio nuklearni otpad...bas cudno sto je vecina mojih rodjaka i prijatelja umrla ili upravo umiru od raka!Stres ce nas sve dokusuriti ali nuklearni otpad nece!Fukusima nama svima!

Srboslav

pre 12 godina

Jeste da ce to biti skladiste za nas otpad,
ali se ne bi iznenadio da na buradima pise i achtung,attention,biohazard itd.

Nasi nisu sposobni ni za skladistenje mineralne vode,a ne nuklearnog otpada.

Sto mi ne platimo da ga neko drugi preuzme??

ivka

pre 12 godina

Sta je 10km u odosu na 10 metara od necije kuce? Posto ako niste znali na tolikom odstojanju se nalazi prva kuca od kapije instituta. Zivim 21 godinu u Vinci i hvala Bogu jos uvek sam ziva i zdrava.

milan

pre 12 godina

Srpska area 51, nisu pricali uopste o izgradnji najvece deponije nuklearnog otpada u regionu pa mi to pomalo smrducka ali ajde, za nas je otpad posto je uvoz I skladistenje istog zabranjen nego jel postoji neka slika, detalji, jel pod zemljom I ako jeste koliko duboko? Koji je kapacitet a za Brankicu...nuklearna mafija.

Kad nesto neprijatno mirise - kaze se da smrdi

pre 12 godina

Ne bune se ljudi sto je napravljeno skladiste po svetskim standardima. Bune se sto oni koji upravljaju tim skladistem imaju u svom cenovniku usluga i skladistenje tudjeg otpada. E to je problem. Em sto je citava akcija zidanja krajnje konspirativna, em sto nam je drustvo jako koruptivno, em sto je uvoz tudjeg otpada protivzakonit.
Tako da, spin majstori, dzaba vam corava posla. Sumnjamo u vase postene namere...

Android™

pre 12 godina

Cinjenica je da se uz sam glavni grad jedne drzave otvara NAJVECE skladiste nuklearnog (ili ako smatrate ispravnijim, radioaktivnog) otpada u EVROPI.

Kazu neki pametniji od mene "pa tu je bilo skladiste i pre...". ALO !!! Pa upravo to je cinjenica zbog koje neko MORA na robiju. Ako su vec uzeti krediti, nadjene pare, ako smo dobili priliku da uradimo pravu stvar, onda je trebalo IZMESTITI i to sto je do sad bilo u Vinci.
Ovako je udaren temelj dugorocnom skladistenju otpada u neposrednoj blizini NAJNASELJENIJEG dela ove drzave. Ima li ovde normalnih?!?!? Ko je doneo odluku da se to gradi nasoj deci u dvoristu? Taj MORA na robiju!

Kazu jos "zakon zabranjuje uvoz te vrste otpada... blah, blah...". Pa zakoni u ovoj drzavi brane i npr. sverc cigareta a one opet samo ferceraju... zakoni brane i drogu i oruzje... pa opet, ima i jednog i drugog... Dakle cinjenica da zakon nesto zabranjuje nije APSOLUTNO NIKAKAV argument, pogotovo u drzavi poput ove.
Razlika je samo u tome sto su posledice koje bi nastale nekim incidentom u ovom slucaju nemerljive i neuporedive sa incidentima ili posledicama gore pomenutih krivicnih dela. Bilo kakav incident bi znacio KATASTROFU! Ej! 10 km. od NAJNASELJENIJEG mesta u drzavi!!! SHAVTA li ovo JAVNI TUZILAC?

NIKO vise i NIKADA ne sme donositi odluke o gradnji objekata ove vrste bez REFERENDUMA !!!

O D G O V O R N O S T ! ! !

ODMAH !!!

ljuba

pre 12 godina

Ja bi pozvao sve patriotske snage, sve one kojim je stalo do "porodicnih vrednosti" da se suprotstave otvaranju ovog skladista, barem onim intenzitetom kojim su se suprotsavili odrzavanju parade ...
Pokazite sada da vam je stalo do ove zemlje!

dostra vise sa trovanjem

pre 12 godina

ne tako davno negde u srbiji je zaustavljena NEMACKA kompozicija sa nekih 140 wagona opasnog otpada namenjena za albaniju ! gde je zavrsio taj problematicni otpad , A ! inace VI STRUCNJACI sto se hvatate za nas , pa SAMO nas otpad , STA CE NAM ONDA "NAJVECI U EVROPI" ! PA ZAR VI STRUCNJACI MISLITE DA CE KAPACITETI TOG "NAJVECEG" ONAKO ZVRJETI PRAZNI ?! i jos nesto je puno vazno : CUTALI SU NASI SAMOHVALIOCI KAO ZALIVENI A ZNAJU DA I DVE SAZIDANE CIGLE DA POHVALE KAO ZNACAJNU I VAZNU INVESTICIJU ! ps // u nemackoj vise neznaju gde ce sa svojim otpadom , i ne samo nemci , i njihov je otpad negde DALEKO OD NASELJENIH MESTA na dubinama od NEKOLIKO STOTINA METARA DUBOKO DODATNO UMOTAN U BETONSKE MANTILE I SVO MANIPULISANJE ZBOG OPASNOSTI SE ODVIJA TRANSPORTNIM ROBOTIMAA !!! a u vinci ?

Ovo je Balkan ! Ovo je Balkan !

pre 12 godina

"Najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi, građeno po standardima EU"

Standardi EU u Srbiji ? Ko moze da garantuje da kad crkne selna na nekom crevu, to nas majstor Djura nece da pricvrsti zicom ? Ko ? To sam video na lepoj novoj stranoj benzinskoj pumpi dve nedelje posle otvaranja. I ta pumpa je izgradjena po najvisim standardima.

cepač dlaka

pre 12 godina

Zar je moguće da ama baš ni jedan komentator nije pročito članak na koji komentariše?

Lepo piše da je u pitanju skladište za DOMAĆI otpad medicinski i radioaktivni koji je, uzgred, trenutno u skladištima koja JESU blizu naseljenih mesta.

smrdi mi ovo

pre 12 godina

Nerazumijem zasto bi evropa hranila taj materijal u evropi, kad imaju mogučnost to postaviti na mnogo neutralnija mjesta...realno gledajuči ovo skladište može razseliti kompletan regijon.

Dušan

pre 12 godina

Srbi nestaju od kancerogenih bolesti, ali ne, ni to nije dovoljno već ćemo skladištiti nuklearni otpad nadomak Beograda. Strašno !!!

filipbg

pre 12 godina

alo...dragi gradjani Srbije....pa gledajte to sa malo vedrije strane...zamisliite koliko će te uštedeti na računima za struju.....kada svi budemo sijali u mraku plus oslobađamo toplotu za besplatno grejanje...vidite da su naši vlastodršci ispunili predizbno obećanje o lepom i jeftinom životu

kicOne

pre 12 godina

Albanija i Nemacka vec odavno imaju ugovor o odlaganju nemackog nuklearnog otpada na teritoriji Albanije. Na taj nacin Albanija otplacuje,pazite sad: DEO KAMATE NA DUG KOJI IMAJU PREMA NEMCIMA!!! A ovo skladiste ce biti samo za nas otpad...ma da!!

neodgovorno

pre 12 godina

čitajući ovu vijest sam sam se zaprepastio a mogu mislit kako je ovom čovjeku što živi 35 km od ovoga, najmanji incident bi imao katastrofalne posljedice pogotovo jer je u blizini urbano naselje, ovdije u Zagrebu se već dugi niz mjeseci traži od nadležnih instiucija da se "ukloni" radioaktivni otpad iz Instituta Ruđer Bošković zbog potencijalne opasnosti od radijacije, a ovaj institut u usporedbi sa ovim vašim kao jedna prostorija, a ne samo da bi ugrožavao građane R Srbije već i sve ostale građane drugih zemlja u okruženju.

nemoj da ideš mojom ulicom

pre 12 godina

ubuduće umesto posete Vinci koja je tu bila pre 7000 godina mi ćemo turistma naravno u skafanderima onim belima sa maskom pokazivati "najveće nuklearno đubre u Evropi" prelepo oduševljen sam!

Boba

pre 12 godina

S obzirom da je Srbija mala kontinentalna država po geografskom položaju, pretežno siromašna, poljoprivredna, zemlja (a ne nuklearna sila), preduzeće "Nuklearni objekti Srbije" bi trebalo što pre proglasiti ekstremističkom organizacijom i naravno - doneti odluku o njenom raspuštanju.

zoranzoran

pre 12 godina

Bravo. Konačno da neko nešto u Srbiji i uradi a ne samo da priča i blebeće u prazno. Sada više nema nikakve prepreka da se u Srbiji otpočne sa gradnjom nekoliko nuklearki. Pa da postanemo najveći izvoznici struje i najveći uvoznici radioaktivnog smeća. Lova do krova!

elektricni

pre 12 godina

Zasto najvece u Evropi, zasto tako blizu naseljenog mesta i zasto je gradjeno u tajnosti? Suvise toga smrdi a u dobru volju nasih politicara ne verujem.

Aleksandar

pre 12 godina

Dovoljno je ovo sto su nas bombardovali milosrdnim andjelom, samo nam jos ovo fali.
Sad sam 157 odsto siguran da je nasa vlast mentalno poremecena, kada ovako nesto prihvata.
Hocu zdrav zivot, a ne idiotizam ljudi koji je spreman na sve.

BTW, SZO anyone?

Ozračeni

pre 12 godina

ma kakva Vinca bolje da se ovo "najveće evropsko odlagalište NO" smesti negde kraj skupštine ionako im odluke izgledaju kao da su dugo izlagani opasnim radioaktivnim česticama....

Babangida

pre 12 godina

Aaa...evo odgovora na pitanje jednog dnevnog lista koji je pisao o bahatom i bezobraznom trosenju budzetskog novca od strane gore pomenutog direktora Radojice.

Posmatrac

pre 12 godina

Osecam obavezu da u ovom najnovijem ludilu makar skrenem paznju na sledece: Srbija ima zakon koji ZABRANJUJE uvoz radioaktivnog otpada. Zakon je donet 12. maja 2009 godine i nalazi se ovde:

http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/pdf/zakoni/2009/1708-08.zip

Clan 2, stav 3 glasi:

"Забрањен је увоз на територију Републике Србије радиоактивног отпада и ислуженог нуклеарног горива иностраног порекла."

bubica

pre 12 godina

slažem se sa tim da treba prebaciti otpad iz ruiniranih skladišta na bezbednije mesto... ali mi i dalje nije jasno zašto se do svršenog čina o tome nije progovaralo?
i btw - ne jedem ja ničiji hleb, osim onog koji zaradim sa svojih deset prstiju, a o donacijama neka brinu oni koji su do sada pokrali pa neka kleče i neka se zrače!!!

Marko

pre 12 godina

Pod hitno krenuti sa potpisima za usvajanje zakona ili cak promenu ustava koji ce striktno zabranjivati uvoz i skladistenje tudjeg nuklearnog otpada na teritoriji Srbije uz visoke kazne bilo kome da padne na pamet takva mogucnost.

goran84

pre 12 godina

Vinca sa svojim istorijskim nasledjem yajedno sa Lepenskim Virom moze da bude turistika atrakcija, narocito za zapadne penzionere koji krstare dunovom.
Ovako simbolicki moze da predstvlja put koji je covek prevalio od gole borbe za opstanak do toga da predstavlja najvecu opasnost za samu planetu na kojoj zivi.

Goran

pre 12 godina

Komentarisete, a da pritom nemate pojma.

Nuklearni otpad se ne dobija samo od nuklearki vec i od medicinskih aparata.
(Igor, 1. novembar 2011 16:56)

Izgleda da si baš ti taj koji nema pojima, zato što za nuklerni odpad iz medicine nije potrebno najveće skladište u Evropi nego sasvim malo skladište. Pa sad ti razmisli malo

obican covek

pre 12 godina

Ej, a taman sam se skrasio, osnovao porodicu, osnovao vrlo mali biznis, polako kao krenulo na bolje, i sad ovo... tone i tone nuklearnog otpada na 35 kilometra od moje kuce..

Vreme je da pocnem da planiram iseljenje iz ove zemlje...

A sto se tice same vlasti i vladajuce koalicije, ni vladajuci ni opozicioni od mene necete videti ni glasa, jer ce isti ***** biti ko god da je na vlasti...

Samo nam dzabe mazete oci..

Svi ste vi prodane duse!!!!
Licemeri!!

Uzicanin

pre 12 godina

Beograđani, sad kad vam žuti počnu da skladište belosvetski nuklearni otpad za debelu lovu, ima da sijate zeleno.
(novosađanin, 1. novembar 2011 11:43)
Hahahah...e legenda si!Kada otpad stigne u Srbiju,zuti ce da postanu zeleni!
E zali Boze,sto jos pre 10 godina ne odoh iz ove Srbije,sad je cak i za mene kasno!

misa kostic

pre 12 godina

..Uf zamalo, dobro je, za dlaku pa na Terazijama, cekaju nas “Bioloski preparati”, Vakcine, meso puno hormona…. Mozak sun am isprali odavno!!

Android™

pre 12 godina

Ovo je KATASTROFA !!!

I po pitanju ugrozavanja zdravlja nacije
(i bez toga smo "lideri" u regionu, "a i sire" po pitanju smrtnosti od malignih oboljenja)

I po pitanju opsteg rizika
(ko garantuje da se sutra tu nece zaposliti neki "uspavani" vehabija kome bi svakakve ideje mogle pasti na "pamet")

I po pitanju vojne bezbednosti
(nije neverovatno da u buducnosti, cak vrlo skoroj, dodje do konflikata, ratova... i... postoji li slabija tacka Srbije od NAJVECEG skladista nuklearnog otpada u EVROPI do kog se stize gradskim prevozom iz centra grada, Beograda. 10 km.)

I po pitanju kriminala i korupcije
(ajd nek me neko ubedi da je kapacitet od "8.500 buradi" adekvatan nasim potrebama)

Ovo je pre svega pitanje za GRADJANE, ali i za novinare, nevladine organizacije, policiju, drzavnu bezbednost, vojnu bezbednost, javnog tuzioca...

ODGOVORNOST !!!

Hocemo
- da se SVI odgovorni za donosenje odluka i ucesce u o ovom bizMisu budu imenovani,
- da sve radnje i ugovori koji su u vezi sa ovim ODMAH budu ZAUSTAVLJENI,
- da sva pitanja koja se ticu izgradnje objekata, bilo da su elektrane ili objekti za skladistenje nuklearnog otpada podrazumevaju REFERENDUM

NA ULICU !!! ODMAH !!! SVI !!!

cinik

pre 12 godina

šta se brinete dragi gradjani, pa stalno pričate da će od srbije ostati samo beogradski pašaluk. ostaće naravno, pomalo radio-aktivan ali ko će biti tu da to primeti.NIKO!!!

Miki Peric

pre 12 godina

Hm, 8.500 buradi, i 100 transportnih kontejnera. Pa Srbija ovakve kapacitete nuklernog otpada ne moze da popuni. Mi imamo male kolicine radioktivnog otpada, sta ce nam najvece skladiste u Evropi. Ajde, da ne paranoisemo, nego da pretpostavimo da ce se odlagati otpad samo iz Srbije, da li nam je bilo neophodno ulaganje u najvece skladiste u Evropi, naravno da ne. S toga smatram da su realne zebnje u komentarima citalaca foruma, da ce da se ovde skladistiti ne samo nas otpad.

ZORAN

pre 12 godina

A ja kao mali trcao bos livadama i jeo sljive i jabuke kod dede ,i gledo ozaren daleko . A ono stize EU i ozracen blizu ! E SRBIJO MOJA!!!

analiticar zastite zivotne sredine

pre 12 godina

@ neko tamo i ostali

M3 je u potpunosti u pravu! Ljudi, kad biste vi znali u kakvom stanju su skladista u Vinci, aplaudirali biste na ovu vest! Zamislite najobicniji hangar sa polupanim prozorima, bez vrata, u kojem se nalaze hiljade poluotvorenih i zardjalih buradi u kojima stoji radioaktivni otpad!!! E to vam je Vinca poslednjih 20 godina!!!
A sto se tice Francuske, posto se ona nekako najvise spominjala u komentarima, Francuska je najjaca zemlja po pitanju nuklearne energije i oni svoj radioaktivni otpad ne skladiste vec ga RECIKLIRAJU. Po poslednjoj direktivi EU, radioaktivni otpad iz nuklearnih elektrana mora se prvo reciklirati (tj. preraditi) a tek onda skladistiti. To itekako kosta i to se kod nas sigurno nece graditi jer pod 1. mi nemamo nuklearke, a pod 2. mi te pare nemamo!

sone

pre 12 godina

Zar je moguće da baš kod nas mora da bude najveće skladište nuklearnog otpada ? Pa Srbija nema nuklearke niti išta slično. Čime ćemo da ga punimo ? Ovo je nešto što zahteva veliku javnu debatu, a izgleda će se provući kao usputna vest.Da smo normalna zemlja građani bi se pitali i za skladište čačkalica a kamoli za nuklearni otpad.Da li se to one teorije zavere kojima smo se smejali polako ostvaruju. BG pašaluk, nuklearno smetlište, odlučivanje po spoljnom diktatu,...ljudi, pa ovo se sve polako ostvaruje. Ne mogu da verujem !!!

Gorki

pre 12 godina

Neznam da li je to direktiva sa zapada, ali je potpuno izvan logike. Praviti skladište atomskog otpada, praktišno u glavnom gradu (8 – 9km od centra) je neodgovorno I neozbiljno I bezobrazno. Niko u svetu takva skladišta ne pravi u glavnim gradovima jer praktčno ne postoji stoprocentna garancija bezbednosti ni od slučajne havarije, a kamoli ako neko pokuša terorstički napad. Tako Beograd postaje taoc nečijeg… , neznam ni kako to da nazovem a da ostanem pristojan.

g

pre 12 godina

Pre nekoliko godina jedan lik je predlozio kako da se poveca standard gradjana Srbije. Plan mu je bio da se celokupno stanovnistvo preseli u Beograd a da teritoriju srbije izdaje za sledece namene,
1. strane vojne baze
2. vojne manevre
3.nuklearne probe
4.skladistenje nuklearnog otpada
Od dobijenog novca gradjani Srbije bi lepo ziveli a da nista ne rade.
Normalno proglasen je ludim.
Posle ove vesti vidim da smo mi ludi.

Метузалем

pre 12 godina

Па какве си магарце од нас успео да направиш Тадићу! Директор ове агенције (прочитајте јој само назив наглас: Јавно предузеће Нуклеарни објекти Србије - еј бре "Нуклеарни објекти Србије") вози ауто BG-001-ČA, зато што је рођен у Чачку, може му се. Исти субјект је затим прозиван у медијима за набавку тридесетак службених аутомобила и ништа - све се заборавило. Колика је просечна плата ових ладолежа и чему нам они служе, аман бре?

Android™

pre 12 godina

ALO !!!

N A J V E C E skladiste za odlaganje nuklearnog otpada u EVROPI !!!

To znaci da "neko" ovde hoce da nam "objasni" idiotskim primerima (bolnicki otpad i sl.) da su "potrebe" Srbije VECE nego npr. potrebe zemalja kao sto su Francuska, Nemcka... koje imaju na desetine nuklearki.

Sram vas bilo! Da li vi zaista mislite da je neko TOLIKO blesav? Treba li da verujemo nekome na rec da se tu nece sliti otpad iz ko zna kog kraja sveta??? NE VERUJEMO !!!

Istraga ODMAH !!!

To (nuklearni otpad) NIJE pitanje o kom se odlucuje u kabinetima. NIKO nema diskreciono pravo da se bavi RIZIKOM dva miliona Srba i u neposrednu blizinu prestonice smesta nuklearni otpad.

Kapaciteti ovog skladista su planirani izvor necije ogromne zarade na racun zdravlja i sigurnosti gradjana Srbije !!!

Jos jednom.

N A J V E C E skladiste za odlaganje nuklearnog otpada u EVROPI !!!

SAMO 10 km od najnaseljenijeg grada, prestonice, Beograda... ALOOO ! ! !

SVI NA ULICE !!! ODMAH !!!

Novinari, Javni tuzitelju, Nevladine organizacije... Boze,

O D G O V O R N O S T !!!

N A J V E C E skladiste za odlaganje nuklearnog otpada u EVROPI, SAMO 10 km od najnaseljenijeg grada, prestonice, Beograda... ALOOO ! ! !

VecaBG

pre 12 godina

Ja sam sokirana.Najvece skldiste nuklearnog otpada u zemlji koja i nema nuklearke. Mi za takav otpad sluzimo Evropi. Zemlja koja nema ljudski onkoloski institut, jedan kvalitetan pet ili ket skener, lekove, koja ima ogroman broj obolelih od kancera. Boze da li je moguce?????

belly

pre 12 godina

Nemam nista pametno da dodam prethodnim komentarima, samo da izrazim podrsku protivljenju NAJVECEM skladistu nuklearnog otpada u Evropi. Dalje od Srbije!!

bekerel

pre 12 godina

Konacno ce srpski gradjani koji su decenijama cuvali nuklearni otpad po slamaricama i podrumima moci da ga uskladist na propisan nacin u NAJVECEM skladistu Evrope.

P.S.
Ako ovo 'ladno prodje, Srbija ni ne zasluzuje buducnost...

Lady D

pre 12 godina

Najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi? Za čiji otpad će onda služiti? Ili će me neko ubediti da mi imamo najviše nuklearnog otpada od svih zemalja Evrope, pa nam zato treba toliki kapacitet otpada? Strašno! I to samo desetak kilometara od glavnog grada! Hoću objašnjenje nadležnih!

Marko markovic

pre 12 godina

Prvo, treba razlkovati termin radioaktivni otpad od termina nuklearni otpad. Ovaj drugi termin je netačan. Postoji samo radioaktivni otpad, a pored toga postoji nukelarno gorivo. U Srbiji vise nema nuklearnog goriva koje bi mogko da nas zabrinjava. Ostaje nam naše sopstveno radioktivno djubre, tj. otpad. U slučaju komunalnog otpada, isti se može odlagai na smetlištima, deponijama, ne računajući bacanje u reke i na zalene površine. U slučaju radioaktivnog otpada, isti se mora skladištiti na jednon jedinom mestu. To se radi u Vinči već decenijama. Tu se nalazi kompletan radioaktivni otpad iz
bivše Jugoslavije, onaj koji je stizao iz bolnica, instituta i industrije. I dan danas, stiže radioaktivni otpad iz srpskih bolnica,
instituta i industrije. Stižu i radioaktivni gromobrani i radiokativni javljači požara, koji se nalaze na krovovima i plafonima
objekata u Srbiji. Da li to treba da se baca u reku ili , eventualno, na zelene površine? Naravno da ne. Zato postoji
skladište u Vinči. I druge zemlje postupaju na isti načimn sa svojim radioaktivnim otpadom. Mnoge zemlje, naravno, imaju mnogo veca skladišta od nas, ali je naše trenutno sa najvećim raspoloživim k apacitetom, prosto, jer je prazno. Takodje, znamo da reaktor u Vinči ne radi više od 20 godina. Sada, kada smo se oslobodili nuklearnog goriva, ostaje nam da taj reaktor demontiramo. ta mislite, gde treba da pohranimo demontirane, visokoradioaktivne, delove reaktora? Pretpostavkjam da se slažete da to treba da se smeti u pomenuto skladište. Iz ovih razloga, skladište ima veliki kapacitet, ane zato da bismo, eventualn, "uvozili" tudje radioakivno djubre. To je, usput da znate, i zakonom zabranjeno. Jednoga dana, Srbija treba da dobine trajno odlagalište radioaktivnog otpada, negde u unutrašnjosti. Sve do tada, treba zajednički da se trudimo da sigurno skladištimo otpad u Vinči, a pošto je to jako blizu Beograda , naravno da novi hangar treba da bude modeeran i savremen, u tehnološkom i bezbednosnom smislu.

Martin,Pirot

pre 12 godina

Posle ovoga definitivno sam "presek'o",moj glas na sledecim izborima ne ide ni LDP,ni DS,ni SNS koja moze da napravi koaliciju sa DS,ide SRS!!!

Otpadnik

pre 12 godina

A, odakle Srbiji nuklearni otpad kad Srbija nema nuklearke a nece ih ni imati jer gradi hidroelektrane sa Italijanima? Jel to da bi dobili Slovenacku podrsku za ulazak u EU, mnogo su mi fini u poslednje vreme, ...
PS Institut Vinca neradi vec vise od 20 godina i koliko se secam nuklearni otpad je prenet u Rusiju... Secate se da je bila ona afera kada je Raka objavio trasu kojom ce ici kamioni pre vremena...

aleksandar jovanovich

pre 12 godina

Djelich je bio ministar nauke i on je realizator velikih projekata. Naravno da pobesne do izbezuma ako im se samo usprotivi chak i ovako, naknadno u rubrici bez uticaja. Nashi fizichari su pokazali da nisu sposobni da naprave mape nuklearne kontaminacije zemlje. Naravno, to ih ni ne ineteresuje. Danas sam bio na Onkoloshkom institutu kao pacijent, svaki put je sve vecha guzva, broj pacijenata vrtoglavo raste, a nikom ne pada na pamet da objavi statistiku, niti ih interesuju uzroci, medju kojima su nuklearni sigurno najznachajniji. Glasajte za buduchnost u Evropi sa ovom "elitom". Ko bude ziv.

nemogudapoverujem

pre 12 godina

Ako ovo nije razlog za najmasovnije demonstracije ikad, onda ste svi lobotomizirani. Da li onda postoji ista sto ovaj narod ne moze da proguta? Da li ste stvarno spremni da prodate zdravlje i buducnost svoje dece, unuka, praunuka, cukununuka ...? Ne mogu da poverujem da vec nema milionce ispred skupstine.

blink

pre 12 godina

Naravno da nece samo nas otpad da se skladisti u ,, najvecem skladistu nuklearnog otpada u Evropi". Pa ko jos u to moze da poveruje? Ocajnicki nam trebaju pare, a na ovom poslu moze puno da se zaradi... Tu priliku, drzava, a i pojedinci, sigurno nece propustiti...
Neka nam je Bog u pomoci kada nam taj otpad bude dolazio, sa svih strana, nasom modernom zeleznicom i sjajnim putevima...

Marko

pre 12 godina

Nije li pre nekoliko godina sav atomski otpad iz vince koji jebio u buradima prebacen u Rusiju?
Ali neka, pruza nam se prilika da ugostimo otpad iz EU. To j evelika cast.

Buba

pre 12 godina

Neverovatno je šta ljudi sebi dozvoljavaju?! Većina ne razume o čemu se radi, samo leči svoje frustracije izazvane svim i svačim, a najmanje nuklearnim otpadom! Da li su do sada razmišljali o otpadu iz Vinče, ili iz bolnica gde se ljudi leče zračenjem i sl. produktima procesa koji su oko nas? Verovatno bi bili zadovoljni da ostane sve kao do sada, u propalim skladištima, a ne bi ni znali šta ih "truje", jer se ne vidi i ne oseća. Stvarno smo postali zatupljeni, neobrazovani i primitivni (plašimo se čak i pomračenja Sunca!!). Tužno!

milka

pre 12 godina

strašno! i posle ovoga ako ne organizujemo proteste, onda smo stvarno propali. kakve parade, ljudi, o životu je ovde reč, o našoj budućnosti i budućnosti naše dece. nebitno ko je kog pola, veroispovesti ili seksualne orijentacije!

jadni,bedni.a posebno nepismeni - kao i uvek

pre 12 godina

Jel procitao neko od vas strucnjaka bar prvu recenicu u ovoj vesti?!?


"Prema rečima Radojice Pešića direktor Javnog preduzeća Nuklearni objekti Srbije, skladište će zadovoljiti potrebe skladištenja radioaktivnog otpada sa teritorije Srbije u narednih nekoliko decenija."

Jel' ste toliko nepismeni pa ne vidite da pise OTPAD SA TERITORIJE SRBIJE!!!!???!!!

Pa gde da ga skladistimo?Mozda ce neko od komsija da prihvati nas otpad zbog dobrosusedskih odnosa?

p.s. Nisam ja pristalica nuklearki i nuklearnog otpada ali ljudi vi ste JADNI.PA vi ni jednu vest ne procitate a vec komentarisete i kritikujete sve zivo...

Vuk

pre 12 godina

Skladistenje nuklearnog otpada je veliki biznis.
Monogo novca...
Normalne evropske zemlje,nece kod se be takav otpad,plus se boje svojih gradjana,pa traze solucije za skladistenje. Dobro se placa zemljama koje prihvataju takav otpad. Mi kao banana drzava,prihvaticemo to.
Nasi politicari,nemaju ni malo trunke savesti i obraza,a mnogi domaci kvazi biznismeni,obogatice se sa tim otpadom. Pojavice se nove firme ili neke kcerke firme,koje ce uvoziti taj otpad.

Sve sto rade politicari i privrednici,uglavnom se svodi na korupciju i kradje drzavnog novca.
Ali odlaganje nuklearnog otpada,to je vec pitanje nasih zivota.ako i pitanje svih gradjana Srbije u narednih sto i vise godina!

stanovnici Vince moraju pod hitno da se organizuju i pocnu sa protestima!
Moraju dobiti i svu podrsku ostalih gradjana Srbije!


Ovako nesto kao odlaganje nuklearnog otpada,ne sme nikako da se dogodi!

Sovica

pre 12 godina

Pitanja:
Ko je dao dozvolu za izgradnju najveceg skladista radioaktivnog otpada u centru Beograda?
Da li smo prespavali referendum po ovom vaznom pitanju za ceo narod?
Sta Srbija dobija ovim skladistem a sta gubi?
Ko ce jos sem Srbije skladistiti ovde opasan otpad?
Odakle Srbiji radioaktivni otpad kad je navodno sve izvezeno u Rusiju?
Ovo ce biti najveci doprinos sirenju kancera u nasoj zemlji koja je inace vec u vrhu Evrope po broju ovog obolenja.
Predlog: za cuvara ovog skladista postaviti osobu koja je potpisala dozvolu za otvaranje istog.

oтпад

pre 12 godina

Браћо, схватимо већ једном да нам политичари НЕ ЖЕЛЕ ништа добро. Напротив, желе нам све најгоре и још нам се смеју у лице.

BGD

pre 12 godina

Milose,
Najbolji komentar!
Prosto neverovatno koje je frustracija ljudi izrazena prema Evropi dok jedu hleb iz Evropskih para , fondova i pomoci.
Usput ovaj otpad je za skladistenje Srpskog nuklearnog otpada a ne Evropskog.
Ali frustrirani ljudi nisu u stanju cak ni da procitaju vest na pravi nacin , Rusofilski mozgovi to tumace na svoje nacine.

from EU

pre 12 godina

Izmedju redova pise da ce se tu odlagati i tudji otpad. Dobro je pitanje sta ce Srbiji NAJVECI otpadni centar. Nemacka zatvara sve nuklearne elektrane zato sto su shvatili da se ne mogu zastititi od nuklearnog otpada. Oni vec nemaju gde da ga odlazu. Sta mislite gde ce otici visak? Kod onih ko ima mesta ;-) Finska gradi nuklearnu elektranu ali ne gradi otpad. EU ce da se pobrine za to ;-)

Android™

pre 12 godina

SVI na ulice! ODMAH !!!

Dok god se ne utvrdi ODGOVORNOST onih koji ovakve odluke donose!

Nama gradjanima (Srbiji) NE TREBA NAJVECE SKLADISTE za nuklearni otpad.

Dimenzije ovog skladista su projektovane NE prema nasim potrebama vec za potrebe odlaganja TUDJEG nuklearnog otpada.

SVI na ulice! ODMAH !!!

Dok god se ne utvrdi ODGOVORNOST onih koji ovakve odluke donose!

jelena

pre 12 godina

Užas!! Ovo će biti najveća tragedija ako dozvolimo. Treba da se svi okupimo i sprečimo ovako nešto. Ima li u ovoj državi neko normalan na vlasti?! Ne razumem. Šta planiraju, da svoju decu pošalju na Mesec? Ko misli da će dobiti izbore posle ovakvog poteza?! strašno!

dadoredstar

pre 12 godina

Sramota malo je što je Nato bacao sa osiromašenim uranijom,još hoćete da se dvoglavi Srbi radjaju.Halo mislite li o budućim generacijama,ili samo o svojoj guzi.

Dno dna

pre 12 godina

Niko ne moze dovesti nuklearni otpad kod nas,ako im nasi politicari ne daju dozvolu za to.

Znamo kome treba da se javimo,da im kazemo sta mislimo o tome!

Dzony

pre 12 godina

Da Bog da da gorite u paklu, nema vas puno oko 5000 hiljada , a maltretirate svoj NAROD , za ime cega ????
Naš nuklerni otpad smo uz visoke troškove transportovali u Rusiju ove godine.
Umesto da otvorimo fabriku za preradu voća iz Grocke mi otvaramo skladište neklearnog otpada. Sram vas bilo , necu da vas poredim sa NULOM da se ne uvredi

mile kitic

pre 12 godina

Direktor Radojica ima brata Milojicu, stvarno. Radojica nije doktor nauka, ali je, pored 300 doktora nauka u Vinci, drzavi Srbiji on najstrucniji da bude direktor. Da li mu verujete?

gmbh

pre 12 godina

alo, ljudi!!! ovo je za nas otpad, ne evropski. zar hocete da placate prevoz i skladistenje naseg otpada u inostranstvu? pre nego sto ospete paljbu po stvarima o kojima nemate pojma, informisite se!

ne znamo da radimo,al smo lepe

pre 12 godina

ogu EU namenila. Što se ekonomije tiče primarno ćemo se baviti transferom i uslugama, a uz to ćemo služiti za smeštanje potencijalnih azilanata i odlaganje nuklearnog otpada. Azilante iz zemalja trećeg sveta već uveliko smeštaju po Srbiji, a evo vidim da je pokrenut i projekat nuklearne deponije :)
(Ništa Čudno, 1. novembar 2011 12:47)

dobar komentar.dodao bih da,smo jaki još u izvozu i transferu lepote.na tome će se zasnivati naša ekonomija.na tome i deponiji nuklearnog smeća.

Vlada

pre 12 godina

Nesto se ne secam da su se slikali kad su postavljali kamen temeljac za taj objekat. Nisu nam pokazivali ni faze izgradnje da se ponosimo kako to lepo i brzo napreduje. Nece se slikati ni kad ga budu otvarali. Pitam se zasto?

Byakuya-sama

pre 12 godina

Beograđani, sad kad vam žuti počnu da skladište belosvetski nuklearni otpad za debelu lovu, ima da sijate zeleno.
(novosađanin, 1. novembar 2011 11:43)

Ja se na tvom mestu ne bi smejao, jer inače plan je da pored Vinče i Fruška gora bude skladište NO, samo se naravno, kao i o ovome neće pisati dok ga ne naprave

miki mikić

pre 12 godina

zar nije svrsishodnije da smo nuklearni otpad, bilo kog tipa "izvozili" u druge države i to platili.
ovako samo smo napravili sebi veiku potencijalnu ekološku bombu u sred sopstvene kuće.
verovatno postoje cifre o ceni izgradnje ovog skladišta, ali i dalje mislim da smo trebali da platimo izvoz tog otpada, a ne da gradimo skladište kod nas.
čini mi se da sve evropske države pokušavaju da tu vrstu otpada a i druge gurnu i uvale nekom drugom.
pogledajte koliko rade na zameni starih električnih aparata. kod njih aparati sa oznakom A se ni ne prodaju više. sad je u pitanju A++ ili A+++, koji su od 30 do 70 % štedljiviji od starih. isto tako svi su napravljeni od reciklirajućih materijala.
isto važi za stare automobile. bolje ih je uvaliti Bugarskoj, Rumuniji i sl. nego ih reciklirati.

sašo

pre 12 godina

Osoba koja je to dozvolila na doživotnu robiju!Pa da li ste vi normalni da za šaku dolare zezate nas i budeću decu u zdrav mozak!Naježio sam se kad sam pročitao,periferija BG!

the word is nucular

pre 12 godina

za neupucene, a to se iz teksta ingenioznog novinara ne vidi - skladiste je za NASE nuklearno djubre.
a) sve sto je stajalo u reaktorskoj sobi je radioaktivno, a buduci da nije gorivo, nije ni moglo biti vraceno u rusiju
b) tamo ce se skladistiti svi produkti i nusprodukti nuklearnih istrazivanja u vinci
c) sve sto je radioaktivno i korisceno je u medicinske ili industrijske svrhe bice tamo uskladisteno takodje
d) kolicina toga je povelika, a bolje je da sedi u novom skladistu nego u starom, zardjalom.

Зоран

pre 12 godina

I da li ce u Srbiji neko izaci da demonstrira protiv ovoga? NE.
Srbi demonstriraju samo protiv homoseksualaca. Kakav narod takva i drzava.
(Sasa, 1. novembar 2011 14:05)

Не само тада. И кад им се укине алкохол после 22 сата. :))))

deda Paun, Solunac

pre 12 godina

Eh, deco deco! Jos i referendum da vam naprave. Vlast je tu da odlucuje o vitalnim problemima zemlje. Da se narod pita vi biste i danas birali Tita. Narod uvek zna najbolje, ali sa zakasnjenjem od pola veka. Nego cuti i radi, narvno, ko ima poso, decice nevina!

Posmatrač

pre 12 godina

Ako će se tamo smeštati samo naš otpad, zašto nam je potrebno najveće skladište u Evropi? Zar imamo više nuklearnog otpada od Nemačke, Švajcarske ili francuske?

MRV

pre 12 godina

Не разумем чему такво узбуђење. Па ми смо већ одавно највећа депонија Европе.

Pesnik BG

pre 12 godina

.I. eh, htedoh da ponovo napisem...

onima koji su odobrili ali... ne vredi,radijacija zhvata i znake interpukcije,suvise je otpada ..I..

dobrocudni tumor

pre 12 godina

Cekaj bre!Da li je ovo nacun popunjavanja drzavnog budzeta ili jedan od nacina otpisa spoljnog duga?Mislim da ce uskoro sa mi izrastu rogovi ,kao onoj babi negde u Indiji,ali ne zbog osiromasenog uranijuma,nego od muke gledajuci sve ovo.

Milos

pre 12 godina

Pa Srbija ima nuklearni otpad od mnogo cega, na primer, od gromobrana ili od rentgen aparata, svaki privatni zubar ima po jedan. E taj otpad sad treba skladistiti po evropskim standardima koji su visi od onih nasih po kojima je taj otpad do sada skladisten i za to je napravljeno novo bolje skladiste.
Medjutim moj jedini zakljucak, citajuci komentare, jeste da se svaka vest komentarise sa neverovatnim stepenom mrznje prema zapadnoj Evropi. To me cudi za jedan narod koji zivi od prosjacenja, od iste, ili mozda bas zato?

Damir

pre 12 godina

"Prema rečima Radojice Pešića direktor Javnog preduzeća Nuklearni objekti Srbije, skladište će zadovoljiti potrebe skladištenja radioaktivnog otpada sa teritorije Srbije u narednih nekoliko decenija."

Ako je tako - OK
Mada ko Nas šta pita ????

Izbezumljen

pre 12 godina

"direktor Javnog preduzeća Nuklearni objekti Srbije..." Alo, bre, kakvi niklearni objekti Srbije? Dokle vise zavitlavanja vlastitog naroda ... koje to nuklearne objekte ima Srbija? Izgleda da su skladista evropskog nuklearnog djubreta namenjena Srbiji. Zar nam nije bilo dovoljno bombardovanja osiromasenim uranijumom i ko zna cime jos nego nam ova vlast skladisti ovako nesto ispred prozora i kuca u kojima zivimo. Pa vi gospodo na vlasti ste zreli za robiju, pocevsi od ovog gospodina sto je na celu takvog "javnog" preduzeca.

pitanje

pre 12 godina

A sto taj otpad nije u nekoj savremenijoj i bogatijoj zemlji u famoznoj Eropskoj Uniji? Nego mi smo bedni, pa ajde sada neka svi pocrkamo od raka. Zasto se ne proteswtuje zbog ovoga? Sta ce nam otpad?

Jokan

pre 12 godina

Glupo pitanje ali zasto Srbiji koja nema nijednu nuklearku treba najveci nuklearni otpad u Evropi? Ciji ce se nuklearni otpad tamo odlagati ako ne srpski?
Kakve ce posledice takva odluka imati na imidz Srbije kao zemlja izvoznika hrane i vode?

TOPOHTO

pre 12 godina

Ima leba b(r)ez motike:
Lakse je iskopati septicku jamu za sva moguca evropsa djubra, nego ziveti od okopavanja najbolje obradive zemlje...

marko

pre 12 godina

Ovo je skandal, ko je doneo odluku o tom nuklearnom skladištu želimo da znamo. Šta kaže ministar Dulić ? Za ovo se ide u zatvor jer je ugrožena Srbija.

demokrata Demokrit

pre 12 godina

Kad vidim ovoliko komentara bez (negativnih, ne preporucujem) - glasova znam da istina niju tu. Sveopsta narodna istina je uvek na sasvim drugom polu od prave istinske istine. Ali narod da prica, sto smo se borili za demokratiju?

Meho Tuzlak, jaran

pre 12 godina

Eh, braco Srbijanci, Srbijanci! Ljeti se bojite vrucine, a zimi studeni. Pored tolikih atomskih bombica koje su po vama padale, vi napunili gace zbog nekoliko burencadi otpada. EU standarde vam bolan uvode. Po tim standardima jarani necete smjeti ni kupusni rasol iz buradi prosipati kad i gdje se vam cefne. Vi se mislili EU perjem ponoviti, a ostati stari. Ne daju vidis!

nix

pre 12 godina

Sramota da je nekome i palo na pamet da ovde pravi djubriste za nuklearni odpad, nisam cuo da se iko od, sada vec tzv. naucnih radnika iz instituta u Vinci pobunio. Drzave koje imaju nuklearne termoelektrane treba same da se snadju oko odpada, ustvari vidimo da dobro se snalaze, saku dolara aktuelnoj vlasti u Srbiji i ovi su spremni da stave taj teret na ledja desetinama buducih generacija, a sto i ne bi kada su oni svoju decu vec obezbedili u inostranstvu o drzavnom trosku.

Ivana

pre 12 godina

Vinča i služi samo za skladištenje nuklearnog otpada, a ne služi za ispitavanje i izradu novih projekata. Strašno je da vlast uništila takav jedan istraživački centar.Raspišite izbore pod hitno.

John Stockton

pre 12 godina

Veoma pameno od Evrope... Sad smo svi jedna ziva i laka meta i vrlo lako se da srediti da jedna bombica, pozar ili kakva druga katastrofa zaluta do najveceg skladista nuklearnog otpada u Evropi! Ne znam da li ce iko biti srecan zbog ove vesti...

francuz

pre 12 godina

U Francuskoj ima 19 nuklearki i dio otpada se izvozi... Sada znam gdje.... A nasim "ekolozima" : bolje ocistite smederevski put od silnih deponija smeca, to vam je svakako na putu na posao... Grozota !

Зоран

pre 12 godina

Otkud vi dežurni komentatori znate da će u to skladište otpad odlagati evropske zemlje? Pa zar Rusija i Kina nemaju nuklearnog otpada?
(FCB, 1. novembar 2011 13:00)

Разлике је што они одлажу и СВОЈ нуклеарни отпад. Ми немамо. Погоди чији ће да одлажемо. :)))

aco

pre 12 godina

Najveci nuklearni otpad u Evropi.Ko nas vodi majko mila?Pa bolje da su napravili nuklearnu elektranu,manje bi nas zagadjivalo,imali bi makar neke koristi od toga bar bi imali struju na pretek i izvoz.A ovo mi se cini da ce biti da Francuzi i Nemci odlazu otpad na Dunavu 14 km od Bg i 50 km od NS.Fino izgleda da NUKLERNI OTPAD NEMA ALTERNATIVU

strasno

pre 12 godina

Eto za sta nas smatraju i kako nas vidi evropa - kao korpu za nuklearne otpatke! Eeej bre, pa Francuska ima najvise nuklearki, ali gle,tamo nece biti NAJVECA NUKLEARNA DEPONIJA U EVROPI, nego kod nas koji nemamo ni jednu nuklearku. Jasno je ko dan. evropa ce da koristi nuklearnu energiju a nuklearno djubre koje ne moze da se iskoristi bacice u nuklearnu korpu za otpatke - Srbiju. I da, sve to po EU standardima.
P.S. Ne znam jos uvek za koga cu, ali znam sigurno za koga necu glasati na izborima.

Blackbear

pre 12 godina

Ovo je SKANDALOZNO dokle ce mo da cutimo i da se pravimo da nas to ne dotice.
Ovo zasluzje da se izadje na ulice i da se prtotestuje dok ne donesu odluku kojom se zabranjuje skadistenje ovakvog otpada u Srbiji.
DOKLE ce mo cutati i trpeti, ovo nema veze sa politokom prtiv ovoga se mora ustati, podici glas bez obzira na politicku opredeljenost.
zaista je vreme da se za ovakve odluke sprovede mimo ociju javnosti odgovara po krividnom zakonu i na kraju naravno i za to robija.

Miroslav

pre 12 godina

Toliko bezvrednih komentara neupucenih?U zadnjih 50 godina se na prdrucju nuklearnog instituta Vinca skladistio nuklearni otpad,do sredine 90-tih i sa podrucja cele SFRJ.Setite se samo koliko je nuklearnih gromobrana postavljeno na stambene i administrativne zgrade, koji su sada otpad jer su povuceni iz upotrebe i demontirani zbog skupog odrzavanja i zanemarljivog ucinka u odnosu na klasicne gromobrane(na mojoj zgradi je bio jedan).Rendgenski aparati takodje predstavljaju velike i konstantne zagadjivace. Da li je neko video u kakvom su stanju bila burad u kojima je otpad stajao u Vinci?Obican hangar, limeni, koji prokisnjava a burad hvata rdja...
Jos da pomenem i pricu o akceleratoru, da li ga se neko seca ili zna uopste o cemu ja to pricam?

Spasić

pre 12 godina

Javno preduzeće Nuklearni objekti Srbije (NOS) je napravljeno po kratkom postupku da bi se ..., pardon, trošile pare koje je država dobila od kredita. Postavili su direktora koji nema apsolutno nikakve veze sa nuklearnom energijom i tehnologijom, ali je vrlo vešt u trošenju tuđeg novca (već se proslavio u medijima po tom pitanju). Isto tako, zaposlili su ogroman broj ljudi bez odgovarajućih kvalifikacija, sve na bazi tog kredita.

Inače, skladište je potrebno Srbiji, ali ne grandiozno i ne u Vinči, pored Beograda. Istočna Srbija je prazna i tamo ima i te kako mesta za skladištenje otpada koje se proizvede u Srbiji. Međutim, odlučeno je drugačije i sada je narodu dat motiv za razmišljanje zašto je to tako.

Nikola Nis

pre 12 godina

Na ovo bi mr.Burns rekao:"Exelent"! Tuzna zemlja Srbija, zato ce na sledecem popisu biti jos 300 000 mladih i sposobnih ljudi manje. Pa neka nastave sa dovlacenjem belosvetskog otpada.

Goran

pre 12 godina

(FCB, 1. novembar 2011 13:00)

Kako da ne, Rusija nema svoja skladišta (čak je do sada skladala i evropski odpad) a Kina će njihov odpad da vozi 6000 km da bih ga skladala u Srbiju.
Očigledno je da evropejcima ide bolje ispiranje srpske glave nego rusima....

zemun_grad

pre 12 godina

M3 lukavo staje u odbranu režima na vlasti. Mi sada kao treba da poverujemo da je najveće skladište u Evropi napravljeno samo za naše potrebe, ćutaće do poslednjeg trenutka za transport evropskog otpada u Srbiju kao što su ćutali za pravljenje hangara.

Zoran

pre 12 godina

Objekat je zavrsen "striktno po zakonskoj proceduri, od građevinske dozvole, zaključno sa upotrebnom koja je dobijena pre mesec dana"?!
Zar se svaki objekat ne gradi tako?

zest

pre 12 godina

Sta vam je, komentatori?? Cemu negativnost? Zaboravili ste na tone osiromasenog uranijuma koji lezi sirom Srbije, jos od 99-e. Treba sve to lepo skupiti, da ne zagadjuje prirodu, pa u skladiste, kako i prilici. Novi slogan za izbore: Srbija - zemlja sigurnog nuklearnog otpada !

Bojan

pre 12 godina

@FCB

Covece da li je bitno odakle je? Bitno je da ce to djubre da zavrsi kod nas.

A ako i jest bitno, onda je sigurno iz Evrope. Rusi i Kinezi raspolazu velikom teritorijom, a 90% populacije im je smesteno u gradovima. Mogu "prst metodom" da biraju u kojoj ce stepi ili tajgi zakopati taj otpad. Za razliku od njih, zapadnoevropske zemlje nemaju taj "luksuz".

Neko tamo

pre 12 godina

@ (МЗ, 1. novembar 2011 11:56)

Hvala na komentaru i objasnjenju. Nadam se samo da cete nam, s obzirom na informacije kojima raspolazete a koje mi obicni laici nemamo, objasniti da li je za prebacivanje otpada iz starog dotrajalog hangara u novi, bila potrebna izgradnja NAJVECEG OBJEKTA TE VRSTE U EVROPI? Da li mi raspolazemo sa vise nuklearnog otpada od zemalja koje su NUKLEARNE SILE, imaju razvijene kako vojne (rakete) tako i civilne nuklearne kapacitete (elektrane, medicina, itd.). Sta te zemlje rade sa tim otpadom? Da li je nama zaista potreban najveci objekat u Evropi da bi skladistili ono sto je koriseno u Institutu poslednjih 50 godina, ili je nesto drugo po sredi? Da li zaista verujete da je novi hangar toliko veliki da bi se skladistio samo postojeci otpad? Nadam se da ni vi ne verujete u to.

naivna

pre 12 godina

E, al' sam bila naivna :( Ja sam zaista mislila da je sve ono ratovanje i bombardovanje najgore što jedna politička garnitura za nešto keša i malo pljačkanja može da priredi svome narodu. Ovi se spremaju da nas muče dugo i polako, izgleda za mnogo veće pare:(

Kubba

pre 12 godina

Ljudi molim za malo strpljenja. Sve nejasnoce oko ovoga rasaznacemo od ministra Dulica, zar nije to u njegovom domenu?
Mozda i necemo saznati jer je i ovo vodi kao "drzavna tajna"?
I na kraju sam razaznao zasto je nacionalni domen Srbije .rs (radioaktivna Srbija) :)

markobg

pre 12 godina

od kad se skladista nuklearnog otpada grade na puskomet od glavnog grada? mislim, na puskomet od bilo kog grada? osim toga, zar nismo nedavno izvezli ogromnu kolicinu nuklearnog otpada u rusiju? zasto sad gradimo najveci objekat te vrste u evropi, a samo za nase potrebe???

Zdrava hrana

pre 12 godina

Nije to nista, pa nuklearni otpad je na vlasti neprekidno od 1989 pa do danas, ozracili su sve sto su mogli, sada vise nemaju ideja pa im pritrcava otpad iz zapadne evrope, rusije kine.

Vec dugo sam nezadovoljan, a ovo me cin i ocajnim. Kako cemi deca rasti ovde? Jednostavno, rasce negde drugde. Ipak prihvatan ponudu koju sam dobio od prljavih Amerikanaca. Zbogom Nuklearna Srbijo.

POVRACA MI SE OD SVIH!

djordjevic

pre 12 godina

ja bih odmah tu pored zasadio ovaj genetski modifikovan paradajz, pa da vidite...ima da bude mali ko oveca lubenica i jos ce da svetluca u mraku.

Зоран

pre 12 godina

Да смо направили нуклерану електрану, бар би неку вајду имали од овог отпада. Овако смо ЕКОЛОШКИ чисти. :)))) Бугари су за нас АЈНШТАЈН.

Mik

pre 12 godina

Ovo nije stvar koja treba tek tako da prolazi. Preduzece koje skladisti otpad na ovoj lokaciji mora da bude pod potpunom i javnom kontrolom. Hocu da znam koliko Srbija ima svog otpada, šta ulazi i izlazi iz tog skladišta. Uvoz tuđeg nuklearnog otpada mora biti zabranjen! Ili stvarno da im decu naselimo u dvorištu!

maja stanic

pre 12 godina

Sjajna prilika da dobijemo jos i Ministarstvo za nuklearni otpad!Koga pozivate na proteste,ljudi?!Ovaj narod je odavno ubijen u pojam,pa se sa njim moze sve sto se hoce...Cudno je samo da nisu nasli neko zgodno mesto na jugu Srbije recimo za skladistenje nuklearnog otpada.

fizicar jeremic

pre 12 godina

Normalno je da se Srbija brine za svoj atomski otpad, jer su do sada ovaj posao obavljali komunalci. Svetski standardi moraju da se postuju.

Mr. Bitter

pre 12 godina

Strašno... Pa kako čovek da planira budućnost svoje dece u ovoj zemlji ?!

Do sada je bio odliv mozgova a sada je takva perspektiva da će biti i odliva bez mozgova (tj. svih nas koji smo ostali...).

zoran

pre 12 godina

E, moji prijatelji sa ovog sajta i sire.
PA, nisu mogli da nam kazu da je i to bio jedan od uslova ka EU. Pravljenje skladista na ansem terenu u koji ce se trpati nuklearni otpad sa Zapada. Pa, mi nemamo otpad te vrste za toliko skladiste. Ono sto smo imali otislo je za Rusiju. Ne, EU nam je to sugerisala i verovatno cemo dobiti neki evro za tu uslugu, te je prici kraj. To sto trujemo ansu zemlju,decu,vazduh,vodu...ma koga briga od ovih ,nazovi,politicara.
Ovo je jezivo. Ne postoje reci da se opise ova vrsta izdaje svog naroda i to tako ocigledne.

Ponovo mi odzvanjaju reci onog ruskog ambasadora:"Ima li ovde Srba ???"

ma brazil

pre 12 godina

Mi vidimo buducnost u elektroprivredi, ali vode, vetar i stari dobri ugalj i ako nema vise Trepce. A sta sa tom strujom kada sve komsije imaju nuklearke, gde jedna proizvodi skoro kao cela srbija struju, kome da je prodamo.Neka, bolje oni da grade nuklearke a nama da prodaju struju i salju otpad pride, GRATIS.

bandere cekaju

pre 12 godina

Hajde ds-eses aktivisti, cistite deponije. Dulicu gomilu eura, a vi dzabe cistite. Smeje vam se u lice. I ovo skladiste pocistite za sobom

Pera

pre 12 godina

Najvece skladiste nuklearnog otpada u Evropi sluzice za skladistenje "radioaktivnog otpada sa teritorije Srbije"!? A koliko to Srbija ima najvecih nuklearnih centrala u Evropi da bi nam trebalo najvece skladiste. Ovi na vlasti nam vredjaju inteligenciju i smeju nam se u lice.

Jedi

pre 12 godina

E pa ne moze! Pa valjda se mi gradjani pitamo! To je najstetnija odluka Vlasti do sada! Ajmo demonstracije ljudi dok ne bude kasno! Pa Nemci su blokirali celu zemlju prosle godine, samo zato sto transporti nuklearnog otpada prolaze kroz Nemacku! A mi cemo sada da imamo i transporte i skladistenje, pa to je nedopustivo! Osecam da su Nemci i Francuzi to trazili kako bi izbegli dalje demonstracije kod njih i prebacili rutu ka Srbiji umesto ka Rusiji, a mi oberucke prihvatili kako bi "spasili" Kosovo. Uzas, najezio sam se!! Demonstracije i to odmah!

atomski mrav

pre 12 godina

Po nekima bi trebalo na ovom mestu da sadimo repu i tikve, i odrzavamo cistu prirodu. Ideja sto sijaju pamecu je puna Srbija. Ovo sa otpadom je izvrsna ideja koja je parali, i mozemo danas sutra udarati cene koje pozelimo za odlaganje otpada. Da je sve crno kako bi Tokio opstao pored onakve Fukusime. Para ne smrdi, i niko na parama ne meri kolicinu kontaminacije i radijacije. Svaka para valja...

Pera Detlic

pre 12 godina

Najvece skladiste nuklearnog otpada u Evropi...ya potrebe skladistenja nuklearnog otpada sa teritorije Srbije??!! Ma sta mi rece. Osecam da je ovo nova izvozna sansa Srbije, i gl;avni priliv deviza. Dulicu, ima li ovog na tvojoj skupocenoj mapi?

KUPOL

pre 12 godina

Jao, zamislite oni sagrade taj objekat za odlaganje nuklearnog otpada i to IZLEČI SVE NAŠE KANCERE! :)

I da li je to onaj Radojica što je nakupovao one silne skromne automobile za reprezentaciju?

Кривокапић

pre 12 godina

Највећа нуклеарна депонија у Европи, а као користиће је само Србија. Па одакле нам толики нуклеарни отпад. Који сте лажови. Уместо што се хвалите глупостима боље би било да уложите у школе да нам деца не болују од хепатитиса. Срамота

US

pre 12 godina

Stavrno idem iz ove sugave zemlje Srbije. Sve mi se zgadilo. Ovo je 7000000000 razlog da se pobegne odavde i u sto vecem broju.
NE ZELIM DA ZIVIM U KONTEJNERU EVROPE!

zex

pre 12 godina

Da, kao vecina komentatora, i ja se pitam: Odakle Srbiji toliko nuklearnog materijala da bi joj trebala najveca deponija u Evropi?!
Bojim se da je ovo cista patka, stvorena od strane nekih psihologa, koja ustvari ima za cilj cuvenja nuklearnog otpada iz cele EU pa i sire, samo sto se to upraavo na ovakav relativno pozitivan nacin treba pustiti u medije a kakvu ce namenu kasnie imati..to samo ljudi iz senke znaju..

Ništa Čudno

pre 12 godina

Šta se čudite? Prisetite se novinskih članaka iz Politike od pre 5-6 godina gde se objašnjava koju nam je ulogu EU namenila. Što se ekonomije tiče primarno ćemo se baviti transferom i uslugama, a uz to ćemo služiti za smeštanje potencijalnih azilanata i odlaganje nuklearnog otpada. Azilante iz zemalja trećeg sveta već uveliko smeštaju po Srbiji, a evo vidim da je pokrenut i projekat nuklearne deponije :)

Goran

pre 12 godina

(zex, 1. novembar 2011 12:08)

Razmisli malo. Srbija nema nuklearke, Srbija nema atomsko oružje.
To nije srpski odpad. To je odpad "Evropejca" koji će kod nas da se zakopa ispod zemlju da njima nebih smetao i da nebih ništio njihovu prirodu.

Tadiću pored tih tvojih velikih prijatelja iz EU/USA i neprijatelji nam nisu potrebni.

iWek

pre 12 godina

Ovo nije za hvaliti se nego je katastrofa. Meni nije ovo ugodno ni čitati da u susjedstvu imamo najveće skladište nuklearnog otpada, a mogu misliti kako je vama, pogotovo stanovnicima okolnih naselja i gradova. Ovo se nije smjelo dopustiti, naročito tako blizu naseljenog područja. Nadam se da će građani Srbije nešto pokušati poduzeti iako se bojim da je sad već kasno.

Ovo nikad ne bi prošlo na području hrvatske, a kamoli u blizini Zagreba. Mogu samo zamisliti prosvjede protiv ovakvog skladišta otpada, kad smo mjesecima prosvjedovali protiv izgradnje shoping centra u središtu Zagreba.

milosica

pre 12 godina

Ako je gradnja po standardima koji su primenjeni na gradnji mosta preko Beske, uglavnom vidljivi standardi u srpskom gradjevinarstvu, onda bolje da se svi odmah isele ako zele da i malo mozga ostane u funkciji. Siromasni jos siromasniji, bolesni i zatupljeni, a ovi ostali...(drugi) sta nas briga i ovako nece biti mozga da se o njima ili bilo cemu drugom razmislja. Osudjene bedne zemlje na jos vecu bedu....i to sve zarad novca. Strasno i zalosno.
Good luck and good night.

dragisha

pre 12 godina

@MZ
Ako je to samo otpad koji smo mi proizveli zasto je onda napravljeno najvece skladiste u Evropi?! Pa nismo mi bili valjda najveci konzumenti nuklearnog goriva? Ili su to sve dotrajali gromobrani i rentgeni? I ako je vec tako da su stari objekti dotrajali, zasto sve nije placeno da se odnese iz zemlje u Rusiju na primer na preradu i trajno skladistenje?
Neko je tu video dobar posao i bez javne diskusije stavio sve pred svrsen cin. Nadam se da nas sve to nece skupo kostati u buducnosti.
Uzas!

Зоран

pre 12 godina

Супер је наша власт. Од могућности да направимо атомску бомбу дошли смо до тога да смо извезли нуклеарне ствари због "ТЕРОРИСТА", а сада смо складиште за нуклеарни отпад. :)))) Браво ДС!

Idi bre, protiv svega ste. A zasta ste vi, ako smem da pitam?

pre 12 godina

Al niko od vas ne spominje nova radna mesta koja ce da budu otvorena. U svakoj steti ima i koristi. Pa nece valjda kod nas lagerovati atomske bombe?

mica

pre 12 godina

Zasto ljudi imaju potrebu da komentarisu stvari u koje se ne razumeju? Prvo se informisite pa onda kritikujte ako i dalje budete mislili isto..........
Ovo skladiste je veliko jer ce se izvrsiti prebacivanje otpada iz postojeca dva skladista (i to je u cilju zastite i brige o gradjanima i zemlji). Drugo, svaka zemlja, cak i ako nema nuklearku, ima nuklearni otpad, u vidu medicinskog materjala, itd..... Trece, kad se takva stvar gradi, ne pravi se da zadovolji trenutne potrebe, zar nije bolje imati opciju, jer ko zna sta ce biti za 20, 30 godina, mozda cemo i mi imati nuklearku!!!!!!!!!????? Muka mi je od ljudi koji imaju potrebu da popljuju apsolutno svaku vest koju procitaju........

BatMan

pre 12 godina

Uuuuuuu, samo ne to...u siromasnoj zemlji nuklearni otpad...Zanima me da li je to jedan od uslova da udjemo u eu, da evropa skladisti svoj nuklearni- prljavi- prokleti otpad.

neznam kako mi je ime

pre 12 godina

LJudi, dok mi samo tapkamo po tastaturi vreme prolazi, nema se vise vremena, na ulice i svu gospodu iz vlasti saterati u vincu, mozda se dozovu pameti.

Sin Bludimir

pre 12 godina

Ovo je pravi potez! Bravo Vlado!!!

Ovim mozemo da skladishtimo tudj nuklearni otpad, da dobijamo lovicu za to i da nas Bog vidi.

Sta je josh dobro, sa aspekta zdravlja, postacemo jachi i imuniji na radijaciju. Tako jednog dana kad bude bila nuklearna katastrofa Srbi ce jedini preziveti!!

Svaka vam chast, jedino vam zameram sto niste napravili deponiju na Novom Beogradu, da mi bude blize kuce da postanem pravi super heroj!

danijel

pre 12 godina

U prevodu: " Razvijene zemlje dajte nam vas radioaktivni otpad. Mi smo vasa deponija." Od toga ce da profitiraju neki ljudi.Unosan je to posao!
Gde je tu zdrav razum??? Zar je zdravlje naroda manje bitno od profita?
Ajde da se organizujemo ljudi, nesto moramo preduzeti!

starbuck

pre 12 godina

Ovde vidim da vecina nema pojma o kakvom se otpadu radi, jer im je prva i jedina asocijacija isluzeno gorivo iz nuklearnih elektrana. Radi se o otpadu iz nuklearne medicine i proizvodnje vestackih djubriva uglavnom, i to je otpad niske aktivnosti i velikih gabarita. Panicite bezveze

Zoran

pre 12 godina

Nije problem dame i gospodo što svako normalan u ovoj zemlji zna da Srbija za milion godina ne može svojim nukleranim otpadom da napuni to skladište, problem je što ćutimo, što zbog ovog ''uspeha'' nema demonstracija zbog kojih bi pala vlada a neki političari završili na dugogodišnjoj robiji.
No, to je nama naša borba dala, ili, tražili ste, gledajte...

Atanasije

pre 12 godina

@МЗ
U pitanju je "Najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi" što će reci da Vinča ima više otpada nego npr Selafild. Važi.

A 25.10. smo na ovom sajtu imali vest "Beograd -- Srbija je dobila priznanje kao šesta zemlja na svetu koja je uspešno uklonila visokoobogaćeni uranijum sa svoje teritorije."

damir

pre 12 godina

ZES otvara ovaj objekat jer im trebaju pare koje će namaknuti deponovanjem tuđeg otpada pošto je narod isceđen a "eksperti" ne znaju na drugi način da ih zarade.

Potpuno nedopustivo

pre 12 godina

Zivim u Bolecu. Vazdusnom linijom nam je institut na kilometar. Ovo nece proci, gradjani po naseljima se vec skupljaju. E neces ovde da mi deponujes pa makar crko. Em taj institut nista neradi em skladisti hyper toksicni radioaktivni otpad. Beogradjani - Bolec je 10 km vazduhom od centra - a Vinca je samo 8 ili 9. Da je vise prirodnjacke svesti I obrazovanja svi bi telima branili da do ovoga ne dodje. ALOOOO IMA LI KOGA!!??

bezimena

pre 12 godina

Katastrofa!! Koga su pitali da grade uopste ovakav objekat??
(Marko, 1. novembar 2011 11:47)

To vidite sa VdrK! Izgradnja ovog skladišta ZAPOČETA JE 2007. godine kada je dotični bio PREMIJER!

Kriticarima

pre 12 godina

Ko ce da skladisti nuklearni otpad iz Srbije? Ako je skladiste namenjeno domacem otpadu, onda mora da ga ima po najvisim standardima...

PerkinElmer

pre 12 godina

Bas zalim te francuze, vise od pola struje dobijaju iz nuklearki a nisu imali 2,5 mil e za ovako nesto a mi to izgradismo za par naucnika da se igraju na kvazi reaktoru starom pedesetak godina.

Jeffrey Murdock

pre 12 godina

Kako bi Balasevic rekao: "U supak kosmosa smo upali"... Danas Evropa, sutra ceo svet!

E, ae zatrazimo od vlade da za sledeci projekat sprovedu kanalizaciju do svih vecih gradova u Evropi pa mi lepo napunimo nase panonsko more? A?
Ne mora ni da nas placaju!
To bi bio nas skroman doprinos u znak zahvalnosti ulasku u EU! :-)

Odosmo u ...

Stevan

pre 12 godina

"Najvece skladiste N-otpada u Evropi"???Pa zar Srbija ima toliki nuklearni program ili potencijal za toliko skladiste? Mi nemamo cak ni nuklearnu centralu? Odakle onda toliki otpad? Odgovor: Tu ce se za velike pare skladistiti strano djubre jer zna se dobro da Evropski lideri zele da proteraju sva ta skladista sa svojih teritotija na periferiju. To nije tajna. Zrtva je Srbija, a ko bi drugi?

pitamsepitam

pre 12 godina

Pitam se po kakvim propisima je bilo staro skladište?
P.S. Ne mogu a da ne primetim kako je potrebno naglasiti da je projekat završen po zakonskoj proceduri... Da nije tužno bilo bi smešno!

dejan

pre 12 godina

poruka za vlast:
***
sram vas bilo
pa generacije i generacije ce da budu izlozene ovome
zamislete neku katastrofu , zemljotres ili veliku poplavu.
postali smo svetske prostitutke za dolar.
pljujem na ovu vlast koja je pokazala da je najvaznije dobiti na izborima i krasti gde stigne
stid me je do neba!

Nebojsa

pre 12 godina

A javnost saznaje kad je sve vec reseno... Mi nemamo nuklearne elektrane a ne verujem ni da cemo ih imati u skorije vreme. Ne zelim da moja zemlja bude smetlishte Evrope!

narod

pre 12 godina

Jesu li ovi iz vlasti pitali narod da li se slaže da se najotrovnije smeće iz čitavog sveta skladišti u Srbiji??? Ko ostane da živi u ovakvoj Srbiji,taj nije normalan

Mirko Vucelja, Bački Jarak

pre 12 godina

U mom selu postoji čovek koji se bavi iznošenjem sadržaja septičkih jama na deponiju van sela (budući da već trideset godina odvajamo novac za izgradnju kanalizacije, a ni jedan jedini metar kanala nije iskopan, tim poslom iznošenja otpadnih materija će se pomenuti čovek sigurno uspešno baviti do kraja radnog veka), i svi ga zovu "*****R".
Ova naša vlast, iako nije ista materija u pitanju, može da se nazove istim imenom...

srdjanr@gmail.com

pre 12 godina

Jedna mala zemlja ima najvece skladiste nuklearnog otpada u evropi, pri cemu Srbija vise gotovo da nema nuklearnog materijala. Inache, plan je da se ovaj centar gradi u istocnoj slavoniji. Zuti, svaka cast! Da li zaista verujete da ce jedina cena koju nuklearnog materijalaplatiti miran odlazak sa vlasti?

Cole

pre 12 godina

Zanima me kako je to dogovoreno 2007. godine ili kad vec, pa se pitam da li je neko predlozio:
Ok ovde imamo Vincansko pismo, iskopine drevne civilizacije, imamo Dunav, tu nam je i Beograd na 10 km, sto mi ne bismo drugovi ovde napravili jedan nuklearni otpad. A ovi odusevljeno povikase - Bravo! Sjajna ideja, to ljudi, ajde da pravimo nuklearni otpad.
Uzasnut sam, sta da kazem?

Ivan

pre 12 godina

Samo mi nije jasno:"Skladište će zadovoljiti potrebe skladištenja radioaktivnog otpada sa teritorije Srbije u narednih nekoliko decenija".Sa Kosovom ili bez Kosova?

Jadnik

pre 12 godina

Blago nama, samo neka je najveće u Evropi pa da imama čime da se pohvalimo... A to što ćemo pomreti od raka, to sada nije bitno... Čestitam vladi Srbije i hvala vam iz EU što ste nam pomogli da budemo ponosni na najveće skladište nuklearnog blaga u Evropi :)

Brajo -NBGD

pre 12 godina

Nece valjda!? Pa gde su sada studenti, intelektualci, zeleni... da protestuju zbog ovoga. Pa zar cemo zaista postati evropsko smetliste?

МЗ

pre 12 godina

Прво се информишите па тек онда коментаришите. Отпад који ће се складиштити у овом складишту се већ налази у Винчи и то у два хангара који су у ужасном стању. То је наш отпад, надам се да нисте мислили да су људи запослени у ИНН Винча садили паприке током више од 50 година рада Института. Препакивањем отпада из Х1 и Х2 у овај нови хангар (Х3) се чини услуга држави и граду Београду јер ће овај опасни отпад коначно бити ускладиштен на безбедан и исправан начин. Стога - бавите се нечим корисним, а не стварима о којима појма немате. :)

s.nikolic

pre 12 godina

UZAS ! E OVIM I ZVANICNO POSTAJEMO PRAVA DEPONIJA EVROPE ! ***! niste mogli lepse da nam ga sp@stite ! zar za trovanje sredine nije bilo dovoljno onaj "OSIROMASENI" te ste morali i ovo da uvezete ! LJUDI OVO MORATE DA SPRECITE , ILI KOLEKTIVNO SELENJE ZA AUSTRALIJU I ZELAND , TAMO IMA MESTA JOS ! ps // zasto su svi cutali , a posebno gospodin dulic , kao mutavi o ovome !

agim

pre 12 godina

Jel to Srbija postala svetska kanta za djubre pa da se nuklearni otpad tu dovodi ? Sto te zemlje koje imaju nuklearke ne cuvaju svoj otpad u svojim zemljama ? Ah da, nece da svoje stanovnistvo izloze opasnostima dok ima drzava koje ce za saku "dolara" da rade sve sta se od njih trazi. Nadam se da ce stanovnistvo Vince i okoline protestvovati zbog ovoga i postaviti balvane na prilazu naselja.

Lems

pre 12 godina

Nije nam dosta otpada sa zapada,samo nam jos i nuklearni otpad fali.
Vidim ja ima tu kapaciteta i da zapadne zemlje odlazu svoj otpad za smesne novce!

goran

pre 12 godina

Cist idiotizam... Razmislja li neko o buducnosti Srbije ili je sve u novcu. U Evropi niko nece nuklearni otpad a mi, eto, velika nuklearna sila pa nam treba tako nesto. Vidim ja da ce sva g.... zavrsiti u Srbiji.

Sveta

pre 12 godina

Naš nuklerni otpad smo uz visoke troškove transportovali u Rusiju, nama će drugi besplatno da šalju svoj nuklerani otpad. Ko je pitao narod za ovu pametnu investiciju? Umesto da otvorimo fabriku za preradu voća iz Grocke mi otvaramo skladište neklearnog otpada. Svaka čast.

Pinot gris

pre 12 godina

A odakle nama toliko nuklearnog otpada da bismo gradili najvece skladiste u Evropi?! Zanima me jel to da bi bili lider u regionu Evrope? :)

Nedeljko

pre 12 godina

Evropo, Srbija te čeka širom otvorenih vrata. Srbija te čeka, jer se najviše otpada ostavlja na najvećim deponijama- a ovo je deponija kakvu Evropa još nije vidjela... Neće Srbija u Evropu, Evropa će u Srbiju :)

Bezbedno

pre 12 godina

Bravo! Ovako nesto nemaju ni veliki evropski glavni gradovi. Iako, kad malo razmislim, bolja lokacija bi bila kod Terazijske Cesme ili na Trgu Republike - imali bi novu turisticku atrakciju.

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

i?
sta administrator sada kaze na moje komentare u drugim temama o otpadu?
ko je bio u pravu, aktivisti, administrator zbog cenzure ili ja.

zaluzio sam pocasnu znacku zbog otkrivanja spletki

Mihajlo O.

pre 12 godina

A sto najvece u EU? Otkuda nama toliki nuklearni otpad? Samo nam zasijte dugmice na ledjima da se ne dosetimo, ciji ce otpad sve tu da zavrsi. Nadomak Beograda, preko puta Banata i plodne ravnice... Ako, ako...

dragan

pre 12 godina

postali smo deponija svega i svacega,koliko znam postoji zabrana gradjena nuklearnih elektranu u srbiji do 2014-te a pretpostavljam da cemo vec 2015-te poceti sa gradnjom jedne koja ce izvoziti struju za evropu...

Mozzart

pre 12 godina

Bravo Borise, Vuce, Ivice, Krkobabici, Dinkici... Koliko ste love uzeli? Da bi Srbija postala najveca kanalizacija evrope? Namerno malo slovo e, jer mi je muka od iste!

Pinot gris

pre 12 godina

A odakle nama toliko nuklearnog otpada da bismo gradili najvece skladiste u Evropi?! Zanima me jel to da bi bili lider u regionu Evrope? :)

Sveta

pre 12 godina

Naš nuklerni otpad smo uz visoke troškove transportovali u Rusiju, nama će drugi besplatno da šalju svoj nuklerani otpad. Ko je pitao narod za ovu pametnu investiciju? Umesto da otvorimo fabriku za preradu voća iz Grocke mi otvaramo skladište neklearnog otpada. Svaka čast.

Nedeljko

pre 12 godina

Evropo, Srbija te čeka širom otvorenih vrata. Srbija te čeka, jer se najviše otpada ostavlja na najvećim deponijama- a ovo je deponija kakvu Evropa još nije vidjela... Neće Srbija u Evropu, Evropa će u Srbiju :)

dejan

pre 12 godina

poruka za vlast:
***
sram vas bilo
pa generacije i generacije ce da budu izlozene ovome
zamislete neku katastrofu , zemljotres ili veliku poplavu.
postali smo svetske prostitutke za dolar.
pljujem na ovu vlast koja je pokazala da je najvaznije dobiti na izborima i krasti gde stigne
stid me je do neba!

goran

pre 12 godina

Cist idiotizam... Razmislja li neko o buducnosti Srbije ili je sve u novcu. U Evropi niko nece nuklearni otpad a mi, eto, velika nuklearna sila pa nam treba tako nesto. Vidim ja da ce sva g.... zavrsiti u Srbiji.

Jadnik

pre 12 godina

Blago nama, samo neka je najveće u Evropi pa da imama čime da se pohvalimo... A to što ćemo pomreti od raka, to sada nije bitno... Čestitam vladi Srbije i hvala vam iz EU što ste nam pomogli da budemo ponosni na najveće skladište nuklearnog blaga u Evropi :)

Bezbedno

pre 12 godina

Bravo! Ovako nesto nemaju ni veliki evropski glavni gradovi. Iako, kad malo razmislim, bolja lokacija bi bila kod Terazijske Cesme ili na Trgu Republike - imali bi novu turisticku atrakciju.

Stevan

pre 12 godina

"Najvece skladiste N-otpada u Evropi"???Pa zar Srbija ima toliki nuklearni program ili potencijal za toliko skladiste? Mi nemamo cak ni nuklearnu centralu? Odakle onda toliki otpad? Odgovor: Tu ce se za velike pare skladistiti strano djubre jer zna se dobro da Evropski lideri zele da proteraju sva ta skladista sa svojih teritotija na periferiju. To nije tajna. Zrtva je Srbija, a ko bi drugi?

МЗ

pre 12 godina

Прво се информишите па тек онда коментаришите. Отпад који ће се складиштити у овом складишту се већ налази у Винчи и то у два хангара који су у ужасном стању. То је наш отпад, надам се да нисте мислили да су људи запослени у ИНН Винча садили паприке током више од 50 година рада Института. Препакивањем отпада из Х1 и Х2 у овај нови хангар (Х3) се чини услуга држави и граду Београду јер ће овај опасни отпад коначно бити ускладиштен на безбедан и исправан начин. Стога - бавите се нечим корисним, а не стварима о којима појма немате. :)

Кривокапић

pre 12 godina

Највећа нуклеарна депонија у Европи, а као користиће је само Србија. Па одакле нам толики нуклеарни отпад. Који сте лажови. Уместо што се хвалите глупостима боље би било да уложите у школе да нам деца не болују од хепатитиса. Срамота

Mozzart

pre 12 godina

Bravo Borise, Vuce, Ivice, Krkobabici, Dinkici... Koliko ste love uzeli? Da bi Srbija postala najveca kanalizacija evrope? Namerno malo slovo e, jer mi je muka od iste!

Potpuno nedopustivo

pre 12 godina

Zivim u Bolecu. Vazdusnom linijom nam je institut na kilometar. Ovo nece proci, gradjani po naseljima se vec skupljaju. E neces ovde da mi deponujes pa makar crko. Em taj institut nista neradi em skladisti hyper toksicni radioaktivni otpad. Beogradjani - Bolec je 10 km vazduhom od centra - a Vinca je samo 8 ili 9. Da je vise prirodnjacke svesti I obrazovanja svi bi telima branili da do ovoga ne dodje. ALOOOO IMA LI KOGA!!??

Brajo -NBGD

pre 12 godina

Nece valjda!? Pa gde su sada studenti, intelektualci, zeleni... da protestuju zbog ovoga. Pa zar cemo zaista postati evropsko smetliste?

Android™

pre 12 godina

ALO !!!

N A J V E C E skladiste za odlaganje nuklearnog otpada u EVROPI !!!

To znaci da "neko" ovde hoce da nam "objasni" idiotskim primerima (bolnicki otpad i sl.) da su "potrebe" Srbije VECE nego npr. potrebe zemalja kao sto su Francuska, Nemcka... koje imaju na desetine nuklearki.

Sram vas bilo! Da li vi zaista mislite da je neko TOLIKO blesav? Treba li da verujemo nekome na rec da se tu nece sliti otpad iz ko zna kog kraja sveta??? NE VERUJEMO !!!

Istraga ODMAH !!!

To (nuklearni otpad) NIJE pitanje o kom se odlucuje u kabinetima. NIKO nema diskreciono pravo da se bavi RIZIKOM dva miliona Srba i u neposrednu blizinu prestonice smesta nuklearni otpad.

Kapaciteti ovog skladista su planirani izvor necije ogromne zarade na racun zdravlja i sigurnosti gradjana Srbije !!!

Jos jednom.

N A J V E C E skladiste za odlaganje nuklearnog otpada u EVROPI !!!

SAMO 10 km od najnaseljenijeg grada, prestonice, Beograda... ALOOO ! ! !

SVI NA ULICE !!! ODMAH !!!

Novinari, Javni tuzitelju, Nevladine organizacije... Boze,

O D G O V O R N O S T !!!

N A J V E C E skladiste za odlaganje nuklearnog otpada u EVROPI, SAMO 10 km od najnaseljenijeg grada, prestonice, Beograda... ALOOO ! ! !

Lems

pre 12 godina

Nije nam dosta otpada sa zapada,samo nam jos i nuklearni otpad fali.
Vidim ja ima tu kapaciteta i da zapadne zemlje odlazu svoj otpad za smesne novce!

Mirko Vucelja, Bački Jarak

pre 12 godina

U mom selu postoji čovek koji se bavi iznošenjem sadržaja septičkih jama na deponiju van sela (budući da već trideset godina odvajamo novac za izgradnju kanalizacije, a ni jedan jedini metar kanala nije iskopan, tim poslom iznošenja otpadnih materija će se pomenuti čovek sigurno uspešno baviti do kraja radnog veka), i svi ga zovu "*****R".
Ova naša vlast, iako nije ista materija u pitanju, može da se nazove istim imenom...

zoran

pre 12 godina

E, moji prijatelji sa ovog sajta i sire.
PA, nisu mogli da nam kazu da je i to bio jedan od uslova ka EU. Pravljenje skladista na ansem terenu u koji ce se trpati nuklearni otpad sa Zapada. Pa, mi nemamo otpad te vrste za toliko skladiste. Ono sto smo imali otislo je za Rusiju. Ne, EU nam je to sugerisala i verovatno cemo dobiti neki evro za tu uslugu, te je prici kraj. To sto trujemo ansu zemlju,decu,vazduh,vodu...ma koga briga od ovih ,nazovi,politicara.
Ovo je jezivo. Ne postoje reci da se opise ova vrsta izdaje svog naroda i to tako ocigledne.

Ponovo mi odzvanjaju reci onog ruskog ambasadora:"Ima li ovde Srba ???"

srdjanr@gmail.com

pre 12 godina

Jedna mala zemlja ima najvece skladiste nuklearnog otpada u evropi, pri cemu Srbija vise gotovo da nema nuklearnog materijala. Inache, plan je da se ovaj centar gradi u istocnoj slavoniji. Zuti, svaka cast! Da li zaista verujete da ce jedina cena koju nuklearnog materijalaplatiti miran odlazak sa vlasti?

Nebojsa

pre 12 godina

A javnost saznaje kad je sve vec reseno... Mi nemamo nuklearne elektrane a ne verujem ni da cemo ih imati u skorije vreme. Ne zelim da moja zemlja bude smetlishte Evrope!

s.nikolic

pre 12 godina

UZAS ! E OVIM I ZVANICNO POSTAJEMO PRAVA DEPONIJA EVROPE ! ***! niste mogli lepse da nam ga sp@stite ! zar za trovanje sredine nije bilo dovoljno onaj "OSIROMASENI" te ste morali i ovo da uvezete ! LJUDI OVO MORATE DA SPRECITE , ILI KOLEKTIVNO SELENJE ZA AUSTRALIJU I ZELAND , TAMO IMA MESTA JOS ! ps // zasto su svi cutali , a posebno gospodin dulic , kao mutavi o ovome !

narod

pre 12 godina

Jesu li ovi iz vlasti pitali narod da li se slaže da se najotrovnije smeće iz čitavog sveta skladišti u Srbiji??? Ko ostane da živi u ovakvoj Srbiji,taj nije normalan

pitamsepitam

pre 12 godina

Pitam se po kakvim propisima je bilo staro skladište?
P.S. Ne mogu a da ne primetim kako je potrebno naglasiti da je projekat završen po zakonskoj proceduri... Da nije tužno bilo bi smešno!

Android™

pre 12 godina

SVI na ulice! ODMAH !!!

Dok god se ne utvrdi ODGOVORNOST onih koji ovakve odluke donose!

Nama gradjanima (Srbiji) NE TREBA NAJVECE SKLADISTE za nuklearni otpad.

Dimenzije ovog skladista su projektovane NE prema nasim potrebama vec za potrebe odlaganja TUDJEG nuklearnog otpada.

SVI na ulice! ODMAH !!!

Dok god se ne utvrdi ODGOVORNOST onih koji ovakve odluke donose!

agim

pre 12 godina

Jel to Srbija postala svetska kanta za djubre pa da se nuklearni otpad tu dovodi ? Sto te zemlje koje imaju nuklearke ne cuvaju svoj otpad u svojim zemljama ? Ah da, nece da svoje stanovnistvo izloze opasnostima dok ima drzava koje ce za saku "dolara" da rade sve sta se od njih trazi. Nadam se da ce stanovnistvo Vince i okoline protestvovati zbog ovoga i postaviti balvane na prilazu naselja.

oтпад

pre 12 godina

Браћо, схватимо већ једном да нам политичари НЕ ЖЕЛЕ ништа добро. Напротив, желе нам све најгоре и још нам се смеју у лице.

naivna

pre 12 godina

E, al' sam bila naivna :( Ja sam zaista mislila da je sve ono ratovanje i bombardovanje najgore što jedna politička garnitura za nešto keša i malo pljačkanja može da priredi svome narodu. Ovi se spremaju da nas muče dugo i polako, izgleda za mnogo veće pare:(

danijel

pre 12 godina

U prevodu: " Razvijene zemlje dajte nam vas radioaktivni otpad. Mi smo vasa deponija." Od toga ce da profitiraju neki ljudi.Unosan je to posao!
Gde je tu zdrav razum??? Zar je zdravlje naroda manje bitno od profita?
Ajde da se organizujemo ljudi, nesto moramo preduzeti!

Neko tamo

pre 12 godina

@ (МЗ, 1. novembar 2011 11:56)

Hvala na komentaru i objasnjenju. Nadam se samo da cete nam, s obzirom na informacije kojima raspolazete a koje mi obicni laici nemamo, objasniti da li je za prebacivanje otpada iz starog dotrajalog hangara u novi, bila potrebna izgradnja NAJVECEG OBJEKTA TE VRSTE U EVROPI? Da li mi raspolazemo sa vise nuklearnog otpada od zemalja koje su NUKLEARNE SILE, imaju razvijene kako vojne (rakete) tako i civilne nuklearne kapacitete (elektrane, medicina, itd.). Sta te zemlje rade sa tim otpadom? Da li je nama zaista potreban najveci objekat u Evropi da bi skladistili ono sto je koriseno u Institutu poslednjih 50 godina, ili je nesto drugo po sredi? Da li zaista verujete da je novi hangar toliko veliki da bi se skladistio samo postojeci otpad? Nadam se da ni vi ne verujete u to.

Dzony

pre 12 godina

Da Bog da da gorite u paklu, nema vas puno oko 5000 hiljada , a maltretirate svoj NAROD , za ime cega ????
Naš nuklerni otpad smo uz visoke troškove transportovali u Rusiju ove godine.
Umesto da otvorimo fabriku za preradu voća iz Grocke mi otvaramo skladište neklearnog otpada. Sram vas bilo , necu da vas poredim sa NULOM da se ne uvredi

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

i?
sta administrator sada kaze na moje komentare u drugim temama o otpadu?
ko je bio u pravu, aktivisti, administrator zbog cenzure ili ja.

zaluzio sam pocasnu znacku zbog otkrivanja spletki

TOPOHTO

pre 12 godina

Ima leba b(r)ez motike:
Lakse je iskopati septicku jamu za sva moguca evropsa djubra, nego ziveti od okopavanja najbolje obradive zemlje...

Pera Detlic

pre 12 godina

Najvece skladiste nuklearnog otpada u Evropi...ya potrebe skladistenja nuklearnog otpada sa teritorije Srbije??!! Ma sta mi rece. Osecam da je ovo nova izvozna sansa Srbije, i gl;avni priliv deviza. Dulicu, ima li ovog na tvojoj skupocenoj mapi?

Cole

pre 12 godina

Zanima me kako je to dogovoreno 2007. godine ili kad vec, pa se pitam da li je neko predlozio:
Ok ovde imamo Vincansko pismo, iskopine drevne civilizacije, imamo Dunav, tu nam je i Beograd na 10 km, sto mi ne bismo drugovi ovde napravili jedan nuklearni otpad. A ovi odusevljeno povikase - Bravo! Sjajna ideja, to ljudi, ajde da pravimo nuklearni otpad.
Uzasnut sam, sta da kazem?

Mr. Bitter

pre 12 godina

Strašno... Pa kako čovek da planira budućnost svoje dece u ovoj zemlji ?!

Do sada je bio odliv mozgova a sada je takva perspektiva da će biti i odliva bez mozgova (tj. svih nas koji smo ostali...).

Mihajlo O.

pre 12 godina

A sto najvece u EU? Otkuda nama toliki nuklearni otpad? Samo nam zasijte dugmice na ledjima da se ne dosetimo, ciji ce otpad sve tu da zavrsi. Nadomak Beograda, preko puta Banata i plodne ravnice... Ako, ako...

mile kitic

pre 12 godina

Direktor Radojica ima brata Milojicu, stvarno. Radojica nije doktor nauka, ali je, pored 300 doktora nauka u Vinci, drzavi Srbiji on najstrucniji da bude direktor. Da li mu verujete?

Метузалем

pre 12 godina

Па какве си магарце од нас успео да направиш Тадићу! Директор ове агенције (прочитајте јој само назив наглас: Јавно предузеће Нуклеарни објекти Србије - еј бре "Нуклеарни објекти Србије") вози ауто BG-001-ČA, зато што је рођен у Чачку, може му се. Исти субјект је затим прозиван у медијима за набавку тридесетак службених аутомобила и ништа - све се заборавило. Колика је просечна плата ових ладолежа и чему нам они служе, аман бре?

zex

pre 12 godina

Da, kao vecina komentatora, i ja se pitam: Odakle Srbiji toliko nuklearnog materijala da bi joj trebala najveca deponija u Evropi?!
Bojim se da je ovo cista patka, stvorena od strane nekih psihologa, koja ustvari ima za cilj cuvenja nuklearnog otpada iz cele EU pa i sire, samo sto se to upraavo na ovakav relativno pozitivan nacin treba pustiti u medije a kakvu ce namenu kasnie imati..to samo ljudi iz senke znaju..

aco

pre 12 godina

Najveci nuklearni otpad u Evropi.Ko nas vodi majko mila?Pa bolje da su napravili nuklearnu elektranu,manje bi nas zagadjivalo,imali bi makar neke koristi od toga bar bi imali struju na pretek i izvoz.A ovo mi se cini da ce biti da Francuzi i Nemci odlazu otpad na Dunavu 14 km od Bg i 50 km od NS.Fino izgleda da NUKLERNI OTPAD NEMA ALTERNATIVU

Zdrava hrana

pre 12 godina

Nije to nista, pa nuklearni otpad je na vlasti neprekidno od 1989 pa do danas, ozracili su sve sto su mogli, sada vise nemaju ideja pa im pritrcava otpad iz zapadne evrope, rusije kine.

Vec dugo sam nezadovoljan, a ovo me cin i ocajnim. Kako cemi deca rasti ovde? Jednostavno, rasce negde drugde. Ipak prihvatan ponudu koju sam dobio od prljavih Amerikanaca. Zbogom Nuklearna Srbijo.

POVRACA MI SE OD SVIH!

VecaBG

pre 12 godina

Ja sam sokirana.Najvece skldiste nuklearnog otpada u zemlji koja i nema nuklearke. Mi za takav otpad sluzimo Evropi. Zemlja koja nema ljudski onkoloski institut, jedan kvalitetan pet ili ket skener, lekove, koja ima ogroman broj obolelih od kancera. Boze da li je moguce?????

bekerel

pre 12 godina

Konacno ce srpski gradjani koji su decenijama cuvali nuklearni otpad po slamaricama i podrumima moci da ga uskladist na propisan nacin u NAJVECEM skladistu Evrope.

P.S.
Ako ovo 'ladno prodje, Srbija ni ne zasluzuje buducnost...

Sin Bludimir

pre 12 godina

Ovo je pravi potez! Bravo Vlado!!!

Ovim mozemo da skladishtimo tudj nuklearni otpad, da dobijamo lovicu za to i da nas Bog vidi.

Sta je josh dobro, sa aspekta zdravlja, postacemo jachi i imuniji na radijaciju. Tako jednog dana kad bude bila nuklearna katastrofa Srbi ce jedini preziveti!!

Svaka vam chast, jedino vam zameram sto niste napravili deponiju na Novom Beogradu, da mi bude blize kuce da postanem pravi super heroj!

Zoran

pre 12 godina

Nije problem dame i gospodo što svako normalan u ovoj zemlji zna da Srbija za milion godina ne može svojim nukleranim otpadom da napuni to skladište, problem je što ćutimo, što zbog ovog ''uspeha'' nema demonstracija zbog kojih bi pala vlada a neki političari završili na dugogodišnjoj robiji.
No, to je nama naša borba dala, ili, tražili ste, gledajte...

zoranzoran

pre 12 godina

Bravo. Konačno da neko nešto u Srbiji i uradi a ne samo da priča i blebeće u prazno. Sada više nema nikakve prepreka da se u Srbiji otpočne sa gradnjom nekoliko nuklearki. Pa da postanemo najveći izvoznici struje i najveći uvoznici radioaktivnog smeća. Lova do krova!

Ništa Čudno

pre 12 godina

Šta se čudite? Prisetite se novinskih članaka iz Politike od pre 5-6 godina gde se objašnjava koju nam je ulogu EU namenila. Što se ekonomije tiče primarno ćemo se baviti transferom i uslugama, a uz to ćemo služiti za smeštanje potencijalnih azilanata i odlaganje nuklearnog otpada. Azilante iz zemalja trećeg sveta već uveliko smeštaju po Srbiji, a evo vidim da je pokrenut i projekat nuklearne deponije :)

from EU

pre 12 godina

Izmedju redova pise da ce se tu odlagati i tudji otpad. Dobro je pitanje sta ce Srbiji NAJVECI otpadni centar. Nemacka zatvara sve nuklearne elektrane zato sto su shvatili da se ne mogu zastititi od nuklearnog otpada. Oni vec nemaju gde da ga odlazu. Sta mislite gde ce otici visak? Kod onih ko ima mesta ;-) Finska gradi nuklearnu elektranu ali ne gradi otpad. EU ce da se pobrine za to ;-)

jadni,bedni.a posebno nepismeni - kao i uvek

pre 12 godina

Jel procitao neko od vas strucnjaka bar prvu recenicu u ovoj vesti?!?


"Prema rečima Radojice Pešića direktor Javnog preduzeća Nuklearni objekti Srbije, skladište će zadovoljiti potrebe skladištenja radioaktivnog otpada sa teritorije Srbije u narednih nekoliko decenija."

Jel' ste toliko nepismeni pa ne vidite da pise OTPAD SA TERITORIJE SRBIJE!!!!???!!!

Pa gde da ga skladistimo?Mozda ce neko od komsija da prihvati nas otpad zbog dobrosusedskih odnosa?

p.s. Nisam ja pristalica nuklearki i nuklearnog otpada ali ljudi vi ste JADNI.PA vi ni jednu vest ne procitate a vec komentarisete i kritikujete sve zivo...

Zoran

pre 12 godina

Objekat je zavrsen "striktno po zakonskoj proceduri, od građevinske dozvole, zaključno sa upotrebnom koja je dobijena pre mesec dana"?!
Zar se svaki objekat ne gradi tako?

mica

pre 12 godina

Zasto ljudi imaju potrebu da komentarisu stvari u koje se ne razumeju? Prvo se informisite pa onda kritikujte ako i dalje budete mislili isto..........
Ovo skladiste je veliko jer ce se izvrsiti prebacivanje otpada iz postojeca dva skladista (i to je u cilju zastite i brige o gradjanima i zemlji). Drugo, svaka zemlja, cak i ako nema nuklearku, ima nuklearni otpad, u vidu medicinskog materjala, itd..... Trece, kad se takva stvar gradi, ne pravi se da zadovolji trenutne potrebe, zar nije bolje imati opciju, jer ko zna sta ce biti za 20, 30 godina, mozda cemo i mi imati nuklearku!!!!!!!!!????? Muka mi je od ljudi koji imaju potrebu da popljuju apsolutno svaku vest koju procitaju........

Goran

pre 12 godina

Komentarisete, a da pritom nemate pojma.

Nuklearni otpad se ne dobija samo od nuklearki vec i od medicinskih aparata.
(Igor, 1. novembar 2011 16:56)

Izgleda da si baš ti taj koji nema pojima, zato što za nuklerni odpad iz medicine nije potrebno najveće skladište u Evropi nego sasvim malo skladište. Pa sad ti razmisli malo

djordjevic

pre 12 godina

ja bih odmah tu pored zasadio ovaj genetski modifikovan paradajz, pa da vidite...ima da bude mali ko oveca lubenica i jos ce da svetluca u mraku.

strasno

pre 12 godina

Eto za sta nas smatraju i kako nas vidi evropa - kao korpu za nuklearne otpatke! Eeej bre, pa Francuska ima najvise nuklearki, ali gle,tamo nece biti NAJVECA NUKLEARNA DEPONIJA U EVROPI, nego kod nas koji nemamo ni jednu nuklearku. Jasno je ko dan. evropa ce da koristi nuklearnu energiju a nuklearno djubre koje ne moze da se iskoristi bacice u nuklearnu korpu za otpatke - Srbiju. I da, sve to po EU standardima.
P.S. Ne znam jos uvek za koga cu, ali znam sigurno za koga necu glasati na izborima.

Spasić

pre 12 godina

Javno preduzeće Nuklearni objekti Srbije (NOS) je napravljeno po kratkom postupku da bi se ..., pardon, trošile pare koje je država dobila od kredita. Postavili su direktora koji nema apsolutno nikakve veze sa nuklearnom energijom i tehnologijom, ali je vrlo vešt u trošenju tuđeg novca (već se proslavio u medijima po tom pitanju). Isto tako, zaposlili su ogroman broj ljudi bez odgovarajućih kvalifikacija, sve na bazi tog kredita.

Inače, skladište je potrebno Srbiji, ali ne grandiozno i ne u Vinči, pored Beograda. Istočna Srbija je prazna i tamo ima i te kako mesta za skladištenje otpada koje se proizvede u Srbiji. Međutim, odlučeno je drugačije i sada je narodu dat motiv za razmišljanje zašto je to tako.

Ivana

pre 12 godina

Vinča i služi samo za skladištenje nuklearnog otpada, a ne služi za ispitavanje i izradu novih projekata. Strašno je da vlast uništila takav jedan istraživački centar.Raspišite izbore pod hitno.

nemogudapoverujem

pre 12 godina

Ako ovo nije razlog za najmasovnije demonstracije ikad, onda ste svi lobotomizirani. Da li onda postoji ista sto ovaj narod ne moze da proguta? Da li ste stvarno spremni da prodate zdravlje i buducnost svoje dece, unuka, praunuka, cukununuka ...? Ne mogu da poverujem da vec nema milionce ispred skupstine.

BatMan

pre 12 godina

Uuuuuuu, samo ne to...u siromasnoj zemlji nuklearni otpad...Zanima me da li je to jedan od uslova da udjemo u eu, da evropa skladisti svoj nuklearni- prljavi- prokleti otpad.

Sovica

pre 12 godina

Pitanja:
Ko je dao dozvolu za izgradnju najveceg skladista radioaktivnog otpada u centru Beograda?
Da li smo prespavali referendum po ovom vaznom pitanju za ceo narod?
Sta Srbija dobija ovim skladistem a sta gubi?
Ko ce jos sem Srbije skladistiti ovde opasan otpad?
Odakle Srbiji radioaktivni otpad kad je navodno sve izvezeno u Rusiju?
Ovo ce biti najveci doprinos sirenju kancera u nasoj zemlji koja je inace vec u vrhu Evrope po broju ovog obolenja.
Predlog: za cuvara ovog skladista postaviti osobu koja je potpisala dozvolu za otvaranje istog.

Martin,Pirot

pre 12 godina

Posle ovoga definitivno sam "presek'o",moj glas na sledecim izborima ne ide ni LDP,ni DS,ni SNS koja moze da napravi koaliciju sa DS,ide SRS!!!

US

pre 12 godina

Stavrno idem iz ove sugave zemlje Srbije. Sve mi se zgadilo. Ovo je 7000000000 razlog da se pobegne odavde i u sto vecem broju.
NE ZELIM DA ZIVIM U KONTEJNERU EVROPE!

iWek

pre 12 godina

Ovo nije za hvaliti se nego je katastrofa. Meni nije ovo ugodno ni čitati da u susjedstvu imamo najveće skladište nuklearnog otpada, a mogu misliti kako je vama, pogotovo stanovnicima okolnih naselja i gradova. Ovo se nije smjelo dopustiti, naročito tako blizu naseljenog područja. Nadam se da će građani Srbije nešto pokušati poduzeti iako se bojim da je sad već kasno.

Ovo nikad ne bi prošlo na području hrvatske, a kamoli u blizini Zagreba. Mogu samo zamisliti prosvjede protiv ovakvog skladišta otpada, kad smo mjesecima prosvjedovali protiv izgradnje shoping centra u središtu Zagreba.

Miki Peric

pre 12 godina

Hm, 8.500 buradi, i 100 transportnih kontejnera. Pa Srbija ovakve kapacitete nuklernog otpada ne moze da popuni. Mi imamo male kolicine radioktivnog otpada, sta ce nam najvece skladiste u Evropi. Ajde, da ne paranoisemo, nego da pretpostavimo da ce se odlagati otpad samo iz Srbije, da li nam je bilo neophodno ulaganje u najvece skladiste u Evropi, naravno da ne. S toga smatram da su realne zebnje u komentarima citalaca foruma, da ce da se ovde skladistiti ne samo nas otpad.

PerkinElmer

pre 12 godina

Bas zalim te francuze, vise od pola struje dobijaju iz nuklearki a nisu imali 2,5 mil e za ovako nesto a mi to izgradismo za par naucnika da se igraju na kvazi reaktoru starom pedesetak godina.

Marko

pre 12 godina

Nije li pre nekoliko godina sav atomski otpad iz vince koji jebio u buradima prebacen u Rusiju?
Ali neka, pruza nam se prilika da ugostimo otpad iz EU. To j evelika cast.

Android™

pre 12 godina

Ovo je KATASTROFA !!!

I po pitanju ugrozavanja zdravlja nacije
(i bez toga smo "lideri" u regionu, "a i sire" po pitanju smrtnosti od malignih oboljenja)

I po pitanju opsteg rizika
(ko garantuje da se sutra tu nece zaposliti neki "uspavani" vehabija kome bi svakakve ideje mogle pasti na "pamet")

I po pitanju vojne bezbednosti
(nije neverovatno da u buducnosti, cak vrlo skoroj, dodje do konflikata, ratova... i... postoji li slabija tacka Srbije od NAJVECEG skladista nuklearnog otpada u EVROPI do kog se stize gradskim prevozom iz centra grada, Beograda. 10 km.)

I po pitanju kriminala i korupcije
(ajd nek me neko ubedi da je kapacitet od "8.500 buradi" adekvatan nasim potrebama)

Ovo je pre svega pitanje za GRADJANE, ali i za novinare, nevladine organizacije, policiju, drzavnu bezbednost, vojnu bezbednost, javnog tuzioca...

ODGOVORNOST !!!

Hocemo
- da se SVI odgovorni za donosenje odluka i ucesce u o ovom bizMisu budu imenovani,
- da sve radnje i ugovori koji su u vezi sa ovim ODMAH budu ZAUSTAVLJENI,
- da sva pitanja koja se ticu izgradnje objekata, bilo da su elektrane ili objekti za skladistenje nuklearnog otpada podrazumevaju REFERENDUM

NA ULICU !!! ODMAH !!! SVI !!!

Ivan

pre 12 godina

Samo mi nije jasno:"Skladište će zadovoljiti potrebe skladištenja radioaktivnog otpada sa teritorije Srbije u narednih nekoliko decenija".Sa Kosovom ili bez Kosova?

francuz

pre 12 godina

U Francuskoj ima 19 nuklearki i dio otpada se izvozi... Sada znam gdje.... A nasim "ekolozima" : bolje ocistite smederevski put od silnih deponija smeca, to vam je svakako na putu na posao... Grozota !

Jokan

pre 12 godina

Glupo pitanje ali zasto Srbiji koja nema nijednu nuklearku treba najveci nuklearni otpad u Evropi? Ciji ce se nuklearni otpad tamo odlagati ako ne srpski?
Kakve ce posledice takva odluka imati na imidz Srbije kao zemlja izvoznika hrane i vode?

Lady D

pre 12 godina

Najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi? Za čiji otpad će onda služiti? Ili će me neko ubediti da mi imamo najviše nuklearnog otpada od svih zemalja Evrope, pa nam zato treba toliki kapacitet otpada? Strašno! I to samo desetak kilometara od glavnog grada! Hoću objašnjenje nadležnih!

elektricni

pre 12 godina

Zasto najvece u Evropi, zasto tako blizu naseljenog mesta i zasto je gradjeno u tajnosti? Suvise toga smrdi a u dobru volju nasih politicara ne verujem.

damir

pre 12 godina

ZES otvara ovaj objekat jer im trebaju pare koje će namaknuti deponovanjem tuđeg otpada pošto je narod isceđen a "eksperti" ne znaju na drugi način da ih zarade.

Boba

pre 12 godina

S obzirom da je Srbija mala kontinentalna država po geografskom položaju, pretežno siromašna, poljoprivredna, zemlja (a ne nuklearna sila), preduzeće "Nuklearni objekti Srbije" bi trebalo što pre proglasiti ekstremističkom organizacijom i naravno - doneti odluku o njenom raspuštanju.

Atanasije

pre 12 godina

@МЗ
U pitanju je "Najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi" što će reci da Vinča ima više otpada nego npr Selafild. Važi.

A 25.10. smo na ovom sajtu imali vest "Beograd -- Srbija je dobila priznanje kao šesta zemlja na svetu koja je uspešno uklonila visokoobogaćeni uranijum sa svoje teritorije."

blink

pre 12 godina

Naravno da nece samo nas otpad da se skladisti u ,, najvecem skladistu nuklearnog otpada u Evropi". Pa ko jos u to moze da poveruje? Ocajnicki nam trebaju pare, a na ovom poslu moze puno da se zaradi... Tu priliku, drzava, a i pojedinci, sigurno nece propustiti...
Neka nam je Bog u pomoci kada nam taj otpad bude dolazio, sa svih strana, nasom modernom zeleznicom i sjajnim putevima...

Otpadnik

pre 12 godina

A, odakle Srbiji nuklearni otpad kad Srbija nema nuklearke a nece ih ni imati jer gradi hidroelektrane sa Italijanima? Jel to da bi dobili Slovenacku podrsku za ulazak u EU, mnogo su mi fini u poslednje vreme, ...
PS Institut Vinca neradi vec vise od 20 godina i koliko se secam nuklearni otpad je prenet u Rusiju... Secate se da je bila ona afera kada je Raka objavio trasu kojom ce ici kamioni pre vremena...

Зоран

pre 12 godina

Супер је наша власт. Од могућности да направимо атомску бомбу дошли смо до тога да смо извезли нуклеарне ствари због "ТЕРОРИСТА", а сада смо складиште за нуклеарни отпад. :)))) Браво ДС!

Goran

pre 12 godina

(zex, 1. novembar 2011 12:08)

Razmisli malo. Srbija nema nuklearke, Srbija nema atomsko oružje.
To nije srpski odpad. To je odpad "Evropejca" koji će kod nas da se zakopa ispod zemlju da njima nebih smetao i da nebih ništio njihovu prirodu.

Tadiću pored tih tvojih velikih prijatelja iz EU/USA i neprijatelji nam nisu potrebni.

jelena

pre 12 godina

Užas!! Ovo će biti najveća tragedija ako dozvolimo. Treba da se svi okupimo i sprečimo ovako nešto. Ima li u ovoj državi neko normalan na vlasti?! Ne razumem. Šta planiraju, da svoju decu pošalju na Mesec? Ko misli da će dobiti izbore posle ovakvog poteza?! strašno!

markobg

pre 12 godina

od kad se skladista nuklearnog otpada grade na puskomet od glavnog grada? mislim, na puskomet od bilo kog grada? osim toga, zar nismo nedavno izvezli ogromnu kolicinu nuklearnog otpada u rusiju? zasto sad gradimo najveci objekat te vrste u evropi, a samo za nase potrebe???

Aleksandar

pre 12 godina

Dovoljno je ovo sto su nas bombardovali milosrdnim andjelom, samo nam jos ovo fali.
Sad sam 157 odsto siguran da je nasa vlast mentalno poremecena, kada ovako nesto prihvata.
Hocu zdrav zivot, a ne idiotizam ljudi koji je spreman na sve.

BTW, SZO anyone?

Kubba

pre 12 godina

Ljudi molim za malo strpljenja. Sve nejasnoce oko ovoga rasaznacemo od ministra Dulica, zar nije to u njegovom domenu?
Mozda i necemo saznati jer je i ovo vodi kao "drzavna tajna"?
I na kraju sam razaznao zasto je nacionalni domen Srbije .rs (radioaktivna Srbija) :)

Vlada

pre 12 godina

Nesto se ne secam da su se slikali kad su postavljali kamen temeljac za taj objekat. Nisu nam pokazivali ni faze izgradnje da se ponosimo kako to lepo i brzo napreduje. Nece se slikati ni kad ga budu otvarali. Pitam se zasto?

Goran

pre 12 godina

(FCB, 1. novembar 2011 13:00)

Kako da ne, Rusija nema svoja skladišta (čak je do sada skladala i evropski odpad) a Kina će njihov odpad da vozi 6000 km da bih ga skladala u Srbiju.
Očigledno je da evropejcima ide bolje ispiranje srpske glave nego rusima....

Vuk

pre 12 godina

Skladistenje nuklearnog otpada je veliki biznis.
Monogo novca...
Normalne evropske zemlje,nece kod se be takav otpad,plus se boje svojih gradjana,pa traze solucije za skladistenje. Dobro se placa zemljama koje prihvataju takav otpad. Mi kao banana drzava,prihvaticemo to.
Nasi politicari,nemaju ni malo trunke savesti i obraza,a mnogi domaci kvazi biznismeni,obogatice se sa tim otpadom. Pojavice se nove firme ili neke kcerke firme,koje ce uvoziti taj otpad.

Sve sto rade politicari i privrednici,uglavnom se svodi na korupciju i kradje drzavnog novca.
Ali odlaganje nuklearnog otpada,to je vec pitanje nasih zivota.ako i pitanje svih gradjana Srbije u narednih sto i vise godina!

stanovnici Vince moraju pod hitno da se organizuju i pocnu sa protestima!
Moraju dobiti i svu podrsku ostalih gradjana Srbije!


Ovako nesto kao odlaganje nuklearnog otpada,ne sme nikako da se dogodi!

obican covek

pre 12 godina

Ej, a taman sam se skrasio, osnovao porodicu, osnovao vrlo mali biznis, polako kao krenulo na bolje, i sad ovo... tone i tone nuklearnog otpada na 35 kilometra od moje kuce..

Vreme je da pocnem da planiram iseljenje iz ove zemlje...

A sto se tice same vlasti i vladajuce koalicije, ni vladajuci ni opozicioni od mene necete videti ni glasa, jer ce isti ***** biti ko god da je na vlasti...

Samo nam dzabe mazete oci..

Svi ste vi prodane duse!!!!
Licemeri!!

the word is nucular

pre 12 godina

za neupucene, a to se iz teksta ingenioznog novinara ne vidi - skladiste je za NASE nuklearno djubre.
a) sve sto je stajalo u reaktorskoj sobi je radioaktivno, a buduci da nije gorivo, nije ni moglo biti vraceno u rusiju
b) tamo ce se skladistiti svi produkti i nusprodukti nuklearnih istrazivanja u vinci
c) sve sto je radioaktivno i korisceno je u medicinske ili industrijske svrhe bice tamo uskladisteno takodje
d) kolicina toga je povelika, a bolje je da sedi u novom skladistu nego u starom, zardjalom.

g

pre 12 godina

Pre nekoliko godina jedan lik je predlozio kako da se poveca standard gradjana Srbije. Plan mu je bio da se celokupno stanovnistvo preseli u Beograd a da teritoriju srbije izdaje za sledece namene,
1. strane vojne baze
2. vojne manevre
3.nuklearne probe
4.skladistenje nuklearnog otpada
Od dobijenog novca gradjani Srbije bi lepo ziveli a da nista ne rade.
Normalno proglasen je ludim.
Posle ove vesti vidim da smo mi ludi.

zemun_grad

pre 12 godina

M3 lukavo staje u odbranu režima na vlasti. Mi sada kao treba da poverujemo da je najveće skladište u Evropi napravljeno samo za naše potrebe, ćutaće do poslednjeg trenutka za transport evropskog otpada u Srbiju kao što su ćutali za pravljenje hangara.

Bojan

pre 12 godina

@FCB

Covece da li je bitno odakle je? Bitno je da ce to djubre da zavrsi kod nas.

A ako i jest bitno, onda je sigurno iz Evrope. Rusi i Kinezi raspolazu velikom teritorijom, a 90% populacije im je smesteno u gradovima. Mogu "prst metodom" da biraju u kojoj ce stepi ili tajgi zakopati taj otpad. Za razliku od njih, zapadnoevropske zemlje nemaju taj "luksuz".

John Stockton

pre 12 godina

Veoma pameno od Evrope... Sad smo svi jedna ziva i laka meta i vrlo lako se da srediti da jedna bombica, pozar ili kakva druga katastrofa zaluta do najveceg skladista nuklearnog otpada u Evropi! Ne znam da li ce iko biti srecan zbog ove vesti...

kicOne

pre 12 godina

Albanija i Nemacka vec odavno imaju ugovor o odlaganju nemackog nuklearnog otpada na teritoriji Albanije. Na taj nacin Albanija otplacuje,pazite sad: DEO KAMATE NA DUG KOJI IMAJU PREMA NEMCIMA!!! A ovo skladiste ce biti samo za nas otpad...ma da!!

Byakuya-sama

pre 12 godina

Beograđani, sad kad vam žuti počnu da skladište belosvetski nuklearni otpad za debelu lovu, ima da sijate zeleno.
(novosađanin, 1. novembar 2011 11:43)

Ja se na tvom mestu ne bi smejao, jer inače plan je da pored Vinče i Fruška gora bude skladište NO, samo se naravno, kao i o ovome neće pisati dok ga ne naprave

Posmatrac

pre 12 godina

Osecam obavezu da u ovom najnovijem ludilu makar skrenem paznju na sledece: Srbija ima zakon koji ZABRANJUJE uvoz radioaktivnog otpada. Zakon je donet 12. maja 2009 godine i nalazi se ovde:

http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/pdf/zakoni/2009/1708-08.zip

Clan 2, stav 3 glasi:

"Забрањен је увоз на територију Републике Србије радиоактивног отпада и ислуженог нуклеарног горива иностраног порекла."

Gorki

pre 12 godina

Neznam da li je to direktiva sa zapada, ali je potpuno izvan logike. Praviti skladište atomskog otpada, praktišno u glavnom gradu (8 – 9km od centra) je neodgovorno I neozbiljno I bezobrazno. Niko u svetu takva skladišta ne pravi u glavnim gradovima jer praktčno ne postoji stoprocentna garancija bezbednosti ni od slučajne havarije, a kamoli ako neko pokuša terorstički napad. Tako Beograd postaje taoc nečijeg… , neznam ni kako to da nazovem a da ostanem pristojan.

dragan

pre 12 godina

postali smo deponija svega i svacega,koliko znam postoji zabrana gradjena nuklearnih elektranu u srbiji do 2014-te a pretpostavljam da cemo vec 2015-te poceti sa gradnjom jedne koja ce izvoziti struju za evropu...

Зоран

pre 12 godina

Otkud vi dežurni komentatori znate da će u to skladište otpad odlagati evropske zemlje? Pa zar Rusija i Kina nemaju nuklearnog otpada?
(FCB, 1. novembar 2011 13:00)

Разлике је што они одлажу и СВОЈ нуклеарни отпад. Ми немамо. Погоди чији ће да одлажемо. :)))

Nikola Nis

pre 12 godina

Na ovo bi mr.Burns rekao:"Exelent"! Tuzna zemlja Srbija, zato ce na sledecem popisu biti jos 300 000 mladih i sposobnih ljudi manje. Pa neka nastave sa dovlacenjem belosvetskog otpada.

bandere cekaju

pre 12 godina

Hajde ds-eses aktivisti, cistite deponije. Dulicu gomilu eura, a vi dzabe cistite. Smeje vam se u lice. I ovo skladiste pocistite za sobom

aleksandar jovanovich

pre 12 godina

Djelich je bio ministar nauke i on je realizator velikih projekata. Naravno da pobesne do izbezuma ako im se samo usprotivi chak i ovako, naknadno u rubrici bez uticaja. Nashi fizichari su pokazali da nisu sposobni da naprave mape nuklearne kontaminacije zemlje. Naravno, to ih ni ne ineteresuje. Danas sam bio na Onkoloshkom institutu kao pacijent, svaki put je sve vecha guzva, broj pacijenata vrtoglavo raste, a nikom ne pada na pamet da objavi statistiku, niti ih interesuju uzroci, medju kojima su nuklearni sigurno najznachajniji. Glasajte za buduchnost u Evropi sa ovom "elitom". Ko bude ziv.

Uzicanin

pre 12 godina

Beograđani, sad kad vam žuti počnu da skladište belosvetski nuklearni otpad za debelu lovu, ima da sijate zeleno.
(novosađanin, 1. novembar 2011 11:43)
Hahahah...e legenda si!Kada otpad stigne u Srbiju,zuti ce da postanu zeleni!
E zali Boze,sto jos pre 10 godina ne odoh iz ove Srbije,sad je cak i za mene kasno!

milosica

pre 12 godina

Ako je gradnja po standardima koji su primenjeni na gradnji mosta preko Beske, uglavnom vidljivi standardi u srpskom gradjevinarstvu, onda bolje da se svi odmah isele ako zele da i malo mozga ostane u funkciji. Siromasni jos siromasniji, bolesni i zatupljeni, a ovi ostali...(drugi) sta nas briga i ovako nece biti mozga da se o njima ili bilo cemu drugom razmislja. Osudjene bedne zemlje na jos vecu bedu....i to sve zarad novca. Strasno i zalosno.
Good luck and good night.

zest

pre 12 godina

Sta vam je, komentatori?? Cemu negativnost? Zaboravili ste na tone osiromasenog uranijuma koji lezi sirom Srbije, jos od 99-e. Treba sve to lepo skupiti, da ne zagadjuje prirodu, pa u skladiste, kako i prilici. Novi slogan za izbore: Srbija - zemlja sigurnog nuklearnog otpada !

belly

pre 12 godina

Nemam nista pametno da dodam prethodnim komentarima, samo da izrazim podrsku protivljenju NAJVECEM skladistu nuklearnog otpada u Evropi. Dalje od Srbije!!

Jedi

pre 12 godina

E pa ne moze! Pa valjda se mi gradjani pitamo! To je najstetnija odluka Vlasti do sada! Ajmo demonstracije ljudi dok ne bude kasno! Pa Nemci su blokirali celu zemlju prosle godine, samo zato sto transporti nuklearnog otpada prolaze kroz Nemacku! A mi cemo sada da imamo i transporte i skladistenje, pa to je nedopustivo! Osecam da su Nemci i Francuzi to trazili kako bi izbegli dalje demonstracije kod njih i prebacili rutu ka Srbiji umesto ka Rusiji, a mi oberucke prihvatili kako bi "spasili" Kosovo. Uzas, najezio sam se!! Demonstracije i to odmah!

nemoj da ideš mojom ulicom

pre 12 godina

ubuduće umesto posete Vinci koja je tu bila pre 7000 godina mi ćemo turistma naravno u skafanderima onim belima sa maskom pokazivati "najveće nuklearno đubre u Evropi" prelepo oduševljen sam!

Зоран

pre 12 godina

Да смо направили нуклерану електрану, бар би неку вајду имали од овог отпада. Овако смо ЕКОЛОШКИ чисти. :)))) Бугари су за нас АЈНШТАЈН.

sašo

pre 12 godina

Osoba koja je to dozvolila na doživotnu robiju!Pa da li ste vi normalni da za šaku dolare zezate nas i budeću decu u zdrav mozak!Naježio sam se kad sam pročitao,periferija BG!

Miroslav

pre 12 godina

Toliko bezvrednih komentara neupucenih?U zadnjih 50 godina se na prdrucju nuklearnog instituta Vinca skladistio nuklearni otpad,do sredine 90-tih i sa podrucja cele SFRJ.Setite se samo koliko je nuklearnih gromobrana postavljeno na stambene i administrativne zgrade, koji su sada otpad jer su povuceni iz upotrebe i demontirani zbog skupog odrzavanja i zanemarljivog ucinka u odnosu na klasicne gromobrane(na mojoj zgradi je bio jedan).Rendgenski aparati takodje predstavljaju velike i konstantne zagadjivace. Da li je neko video u kakvom su stanju bila burad u kojima je otpad stajao u Vinci?Obican hangar, limeni, koji prokisnjava a burad hvata rdja...
Jos da pomenem i pricu o akceleratoru, da li ga se neko seca ili zna uopste o cemu ja to pricam?

dragisha

pre 12 godina

@MZ
Ako je to samo otpad koji smo mi proizveli zasto je onda napravljeno najvece skladiste u Evropi?! Pa nismo mi bili valjda najveci konzumenti nuklearnog goriva? Ili su to sve dotrajali gromobrani i rentgeni? I ako je vec tako da su stari objekti dotrajali, zasto sve nije placeno da se odnese iz zemlje u Rusiju na primer na preradu i trajno skladistenje?
Neko je tu video dobar posao i bez javne diskusije stavio sve pred svrsen cin. Nadam se da nas sve to nece skupo kostati u buducnosti.
Uzas!

Pesnik BG

pre 12 godina

.I. eh, htedoh da ponovo napisem...

onima koji su odobrili ali... ne vredi,radijacija zhvata i znake interpukcije,suvise je otpada ..I..

Posmatrač

pre 12 godina

Ako će se tamo smeštati samo naš otpad, zašto nam je potrebno najveće skladište u Evropi? Zar imamo više nuklearnog otpada od Nemačke, Švajcarske ili francuske?

dadoredstar

pre 12 godina

Sramota malo je što je Nato bacao sa osiromašenim uranijom,još hoćete da se dvoglavi Srbi radjaju.Halo mislite li o budućim generacijama,ili samo o svojoj guzi.

sone

pre 12 godina

Zar je moguće da baš kod nas mora da bude najveće skladište nuklearnog otpada ? Pa Srbija nema nuklearke niti išta slično. Čime ćemo da ga punimo ? Ovo je nešto što zahteva veliku javnu debatu, a izgleda će se provući kao usputna vest.Da smo normalna zemlja građani bi se pitali i za skladište čačkalica a kamoli za nuklearni otpad.Da li se to one teorije zavere kojima smo se smejali polako ostvaruju. BG pašaluk, nuklearno smetlište, odlučivanje po spoljnom diktatu,...ljudi, pa ovo se sve polako ostvaruje. Ne mogu da verujem !!!

ZORAN

pre 12 godina

A ja kao mali trcao bos livadama i jeo sljive i jabuke kod dede ,i gledo ozaren daleko . A ono stize EU i ozracen blizu ! E SRBIJO MOJA!!!

neznam kako mi je ime

pre 12 godina

LJudi, dok mi samo tapkamo po tastaturi vreme prolazi, nema se vise vremena, na ulice i svu gospodu iz vlasti saterati u vincu, mozda se dozovu pameti.

Mik

pre 12 godina

Ovo nije stvar koja treba tek tako da prolazi. Preduzece koje skladisti otpad na ovoj lokaciji mora da bude pod potpunom i javnom kontrolom. Hocu da znam koliko Srbija ima svog otpada, šta ulazi i izlazi iz tog skladišta. Uvoz tuđeg nuklearnog otpada mora biti zabranjen! Ili stvarno da im decu naselimo u dvorištu!

milka

pre 12 godina

strašno! i posle ovoga ako ne organizujemo proteste, onda smo stvarno propali. kakve parade, ljudi, o životu je ovde reč, o našoj budućnosti i budućnosti naše dece. nebitno ko je kog pola, veroispovesti ili seksualne orijentacije!

Jeffrey Murdock

pre 12 godina

Kako bi Balasevic rekao: "U supak kosmosa smo upali"... Danas Evropa, sutra ceo svet!

E, ae zatrazimo od vlade da za sledeci projekat sprovedu kanalizaciju do svih vecih gradova u Evropi pa mi lepo napunimo nase panonsko more? A?
Ne mora ni da nas placaju!
To bi bio nas skroman doprinos u znak zahvalnosti ulasku u EU! :-)

Odosmo u ...

Dno dna

pre 12 godina

Niko ne moze dovesti nuklearni otpad kod nas,ako im nasi politicari ne daju dozvolu za to.

Znamo kome treba da se javimo,da im kazemo sta mislimo o tome!

dobrocudni tumor

pre 12 godina

Cekaj bre!Da li je ovo nacun popunjavanja drzavnog budzeta ili jedan od nacina otpisa spoljnog duga?Mislim da ce uskoro sa mi izrastu rogovi ,kao onoj babi negde u Indiji,ali ne zbog osiromasenog uranijuma,nego od muke gledajuci sve ovo.

filipbg

pre 12 godina

alo...dragi gradjani Srbije....pa gledajte to sa malo vedrije strane...zamisliite koliko će te uštedeti na računima za struju.....kada svi budemo sijali u mraku plus oslobađamo toplotu za besplatno grejanje...vidite da su naši vlastodršci ispunili predizbno obećanje o lepom i jeftinom životu

Зоран

pre 12 godina

I da li ce u Srbiji neko izaci da demonstrira protiv ovoga? NE.
Srbi demonstriraju samo protiv homoseksualaca. Kakav narod takva i drzava.
(Sasa, 1. novembar 2011 14:05)

Не само тада. И кад им се укине алкохол после 22 сата. :))))

Izbezumljen

pre 12 godina

"direktor Javnog preduzeća Nuklearni objekti Srbije..." Alo, bre, kakvi niklearni objekti Srbije? Dokle vise zavitlavanja vlastitog naroda ... koje to nuklearne objekte ima Srbija? Izgleda da su skladista evropskog nuklearnog djubreta namenjena Srbiji. Zar nam nije bilo dovoljno bombardovanja osiromasenim uranijumom i ko zna cime jos nego nam ova vlast skladisti ovako nesto ispred prozora i kuca u kojima zivimo. Pa vi gospodo na vlasti ste zreli za robiju, pocevsi od ovog gospodina sto je na celu takvog "javnog" preduzeca.

ne znamo da radimo,al smo lepe

pre 12 godina

ogu EU namenila. Što se ekonomije tiče primarno ćemo se baviti transferom i uslugama, a uz to ćemo služiti za smeštanje potencijalnih azilanata i odlaganje nuklearnog otpada. Azilante iz zemalja trećeg sveta već uveliko smeštaju po Srbiji, a evo vidim da je pokrenut i projekat nuklearne deponije :)
(Ništa Čudno, 1. novembar 2011 12:47)

dobar komentar.dodao bih da,smo jaki još u izvozu i transferu lepote.na tome će se zasnivati naša ekonomija.na tome i deponiji nuklearnog smeća.

goran84

pre 12 godina

Vinca sa svojim istorijskim nasledjem yajedno sa Lepenskim Virom moze da bude turistika atrakcija, narocito za zapadne penzionere koji krstare dunovom.
Ovako simbolicki moze da predstvlja put koji je covek prevalio od gole borbe za opstanak do toga da predstavlja najvecu opasnost za samu planetu na kojoj zivi.

Buba

pre 12 godina

Neverovatno je šta ljudi sebi dozvoljavaju?! Većina ne razume o čemu se radi, samo leči svoje frustracije izazvane svim i svačim, a najmanje nuklearnim otpadom! Da li su do sada razmišljali o otpadu iz Vinče, ili iz bolnica gde se ljudi leče zračenjem i sl. produktima procesa koji su oko nas? Verovatno bi bili zadovoljni da ostane sve kao do sada, u propalim skladištima, a ne bi ni znali šta ih "truje", jer se ne vidi i ne oseća. Stvarno smo postali zatupljeni, neobrazovani i primitivni (plašimo se čak i pomračenja Sunca!!). Tužno!

dostra vise sa trovanjem

pre 12 godina

ne tako davno negde u srbiji je zaustavljena NEMACKA kompozicija sa nekih 140 wagona opasnog otpada namenjena za albaniju ! gde je zavrsio taj problematicni otpad , A ! inace VI STRUCNJACI sto se hvatate za nas , pa SAMO nas otpad , STA CE NAM ONDA "NAJVECI U EVROPI" ! PA ZAR VI STRUCNJACI MISLITE DA CE KAPACITETI TOG "NAJVECEG" ONAKO ZVRJETI PRAZNI ?! i jos nesto je puno vazno : CUTALI SU NASI SAMOHVALIOCI KAO ZALIVENI A ZNAJU DA I DVE SAZIDANE CIGLE DA POHVALE KAO ZNACAJNU I VAZNU INVESTICIJU ! ps // u nemackoj vise neznaju gde ce sa svojim otpadom , i ne samo nemci , i njihov je otpad negde DALEKO OD NASELJENIH MESTA na dubinama od NEKOLIKO STOTINA METARA DUBOKO DODATNO UMOTAN U BETONSKE MANTILE I SVO MANIPULISANJE ZBOG OPASNOSTI SE ODVIJA TRANSPORTNIM ROBOTIMAA !!! a u vinci ?

Blackbear

pre 12 godina

Ovo je SKANDALOZNO dokle ce mo da cutimo i da se pravimo da nas to ne dotice.
Ovo zasluzje da se izadje na ulice i da se prtotestuje dok ne donesu odluku kojom se zabranjuje skadistenje ovakvog otpada u Srbiji.
DOKLE ce mo cutati i trpeti, ovo nema veze sa politokom prtiv ovoga se mora ustati, podici glas bez obzira na politicku opredeljenost.
zaista je vreme da se za ovakve odluke sprovede mimo ociju javnosti odgovara po krividnom zakonu i na kraju naravno i za to robija.

maja stanic

pre 12 godina

Sjajna prilika da dobijemo jos i Ministarstvo za nuklearni otpad!Koga pozivate na proteste,ljudi?!Ovaj narod je odavno ubijen u pojam,pa se sa njim moze sve sto se hoce...Cudno je samo da nisu nasli neko zgodno mesto na jugu Srbije recimo za skladistenje nuklearnog otpada.

marko

pre 12 godina

Ovo je skandal, ko je doneo odluku o tom nuklearnom skladištu želimo da znamo. Šta kaže ministar Dulić ? Za ovo se ide u zatvor jer je ugrožena Srbija.

BGD

pre 12 godina

Milose,
Najbolji komentar!
Prosto neverovatno koje je frustracija ljudi izrazena prema Evropi dok jedu hleb iz Evropskih para , fondova i pomoci.
Usput ovaj otpad je za skladistenje Srpskog nuklearnog otpada a ne Evropskog.
Ali frustrirani ljudi nisu u stanju cak ni da procitaju vest na pravi nacin , Rusofilski mozgovi to tumace na svoje nacine.

Kriticarima

pre 12 godina

Ko ce da skladisti nuklearni otpad iz Srbije? Ako je skladiste namenjeno domacem otpadu, onda mora da ga ima po najvisim standardima...

KUPOL

pre 12 godina

Jao, zamislite oni sagrade taj objekat za odlaganje nuklearnog otpada i to IZLEČI SVE NAŠE KANCERE! :)

I da li je to onaj Radojica što je nakupovao one silne skromne automobile za reprezentaciju?

Marko markovic

pre 12 godina

Prvo, treba razlkovati termin radioaktivni otpad od termina nuklearni otpad. Ovaj drugi termin je netačan. Postoji samo radioaktivni otpad, a pored toga postoji nukelarno gorivo. U Srbiji vise nema nuklearnog goriva koje bi mogko da nas zabrinjava. Ostaje nam naše sopstveno radioktivno djubre, tj. otpad. U slučaju komunalnog otpada, isti se može odlagai na smetlištima, deponijama, ne računajući bacanje u reke i na zalene površine. U slučaju radioaktivnog otpada, isti se mora skladištiti na jednon jedinom mestu. To se radi u Vinči već decenijama. Tu se nalazi kompletan radioaktivni otpad iz
bivše Jugoslavije, onaj koji je stizao iz bolnica, instituta i industrije. I dan danas, stiže radioaktivni otpad iz srpskih bolnica,
instituta i industrije. Stižu i radioaktivni gromobrani i radiokativni javljači požara, koji se nalaze na krovovima i plafonima
objekata u Srbiji. Da li to treba da se baca u reku ili , eventualno, na zelene površine? Naravno da ne. Zato postoji
skladište u Vinči. I druge zemlje postupaju na isti načimn sa svojim radioaktivnim otpadom. Mnoge zemlje, naravno, imaju mnogo veca skladišta od nas, ali je naše trenutno sa najvećim raspoloživim k apacitetom, prosto, jer je prazno. Takodje, znamo da reaktor u Vinči ne radi više od 20 godina. Sada, kada smo se oslobodili nuklearnog goriva, ostaje nam da taj reaktor demontiramo. ta mislite, gde treba da pohranimo demontirane, visokoradioaktivne, delove reaktora? Pretpostavkjam da se slažete da to treba da se smeti u pomenuto skladište. Iz ovih razloga, skladište ima veliki kapacitet, ane zato da bismo, eventualn, "uvozili" tudje radioakivno djubre. To je, usput da znate, i zakonom zabranjeno. Jednoga dana, Srbija treba da dobine trajno odlagalište radioaktivnog otpada, negde u unutrašnjosti. Sve do tada, treba zajednički da se trudimo da sigurno skladištimo otpad u Vinči, a pošto je to jako blizu Beograda , naravno da novi hangar treba da bude modeeran i savremen, u tehnološkom i bezbednosnom smislu.

Babangida

pre 12 godina

Aaa...evo odgovora na pitanje jednog dnevnog lista koji je pisao o bahatom i bezobraznom trosenju budzetskog novca od strane gore pomenutog direktora Radojice.

Ozračeni

pre 12 godina

ma kakva Vinca bolje da se ovo "najveće evropsko odlagalište NO" smesti negde kraj skupštine ionako im odluke izgledaju kao da su dugo izlagani opasnim radioaktivnim česticama....

bezimena

pre 12 godina

Katastrofa!! Koga su pitali da grade uopste ovakav objekat??
(Marko, 1. novembar 2011 11:47)

To vidite sa VdrK! Izgradnja ovog skladišta ZAPOČETA JE 2007. godine kada je dotični bio PREMIJER!

Milos

pre 12 godina

Pa Srbija ima nuklearni otpad od mnogo cega, na primer, od gromobrana ili od rentgen aparata, svaki privatni zubar ima po jedan. E taj otpad sad treba skladistiti po evropskim standardima koji su visi od onih nasih po kojima je taj otpad do sada skladisten i za to je napravljeno novo bolje skladiste.
Medjutim moj jedini zakljucak, citajuci komentare, jeste da se svaka vest komentarise sa neverovatnim stepenom mrznje prema zapadnoj Evropi. To me cudi za jedan narod koji zivi od prosjacenja, od iste, ili mozda bas zato?

neodgovorno

pre 12 godina

čitajući ovu vijest sam sam se zaprepastio a mogu mislit kako je ovom čovjeku što živi 35 km od ovoga, najmanji incident bi imao katastrofalne posljedice pogotovo jer je u blizini urbano naselje, ovdije u Zagrebu se već dugi niz mjeseci traži od nadležnih instiucija da se "ukloni" radioaktivni otpad iz Instituta Ruđer Bošković zbog potencijalne opasnosti od radijacije, a ovaj institut u usporedbi sa ovim vašim kao jedna prostorija, a ne samo da bi ugrožavao građane R Srbije već i sve ostale građane drugih zemlja u okruženju.

cinik

pre 12 godina

šta se brinete dragi gradjani, pa stalno pričate da će od srbije ostati samo beogradski pašaluk. ostaće naravno, pomalo radio-aktivan ali ko će biti tu da to primeti.NIKO!!!

starbuck

pre 12 godina

Ovde vidim da vecina nema pojma o kakvom se otpadu radi, jer im je prva i jedina asocijacija isluzeno gorivo iz nuklearnih elektrana. Radi se o otpadu iz nuklearne medicine i proizvodnje vestackih djubriva uglavnom, i to je otpad niske aktivnosti i velikih gabarita. Panicite bezveze

Android™

pre 12 godina

Cinjenica je da se uz sam glavni grad jedne drzave otvara NAJVECE skladiste nuklearnog (ili ako smatrate ispravnijim, radioaktivnog) otpada u EVROPI.

Kazu neki pametniji od mene "pa tu je bilo skladiste i pre...". ALO !!! Pa upravo to je cinjenica zbog koje neko MORA na robiju. Ako su vec uzeti krediti, nadjene pare, ako smo dobili priliku da uradimo pravu stvar, onda je trebalo IZMESTITI i to sto je do sad bilo u Vinci.
Ovako je udaren temelj dugorocnom skladistenju otpada u neposrednoj blizini NAJNASELJENIJEG dela ove drzave. Ima li ovde normalnih?!?!? Ko je doneo odluku da se to gradi nasoj deci u dvoristu? Taj MORA na robiju!

Kazu jos "zakon zabranjuje uvoz te vrste otpada... blah, blah...". Pa zakoni u ovoj drzavi brane i npr. sverc cigareta a one opet samo ferceraju... zakoni brane i drogu i oruzje... pa opet, ima i jednog i drugog... Dakle cinjenica da zakon nesto zabranjuje nije APSOLUTNO NIKAKAV argument, pogotovo u drzavi poput ove.
Razlika je samo u tome sto su posledice koje bi nastale nekim incidentom u ovom slucaju nemerljive i neuporedive sa incidentima ili posledicama gore pomenutih krivicnih dela. Bilo kakav incident bi znacio KATASTROFU! Ej! 10 km. od NAJNASELJENIJEG mesta u drzavi!!! SHAVTA li ovo JAVNI TUZILAC?

NIKO vise i NIKADA ne sme donositi odluke o gradnji objekata ove vrste bez REFERENDUMA !!!

O D G O V O R N O S T ! ! !

ODMAH !!!

Ovo je Balkan ! Ovo je Balkan !

pre 12 godina

"Najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi, građeno po standardima EU"

Standardi EU u Srbiji ? Ko moze da garantuje da kad crkne selna na nekom crevu, to nas majstor Djura nece da pricvrsti zicom ? Ko ? To sam video na lepoj novoj stranoj benzinskoj pumpi dve nedelje posle otvaranja. I ta pumpa je izgradjena po najvisim standardima.

Marko

pre 12 godina

Pod hitno krenuti sa potpisima za usvajanje zakona ili cak promenu ustava koji ce striktno zabranjivati uvoz i skladistenje tudjeg nuklearnog otpada na teritoriji Srbije uz visoke kazne bilo kome da padne na pamet takva mogucnost.

misa kostic

pre 12 godina

..Uf zamalo, dobro je, za dlaku pa na Terazijama, cekaju nas “Bioloski preparati”, Vakcine, meso puno hormona…. Mozak sun am isprali odavno!!

Pera

pre 12 godina

Najvece skladiste nuklearnog otpada u Evropi sluzice za skladistenje "radioaktivnog otpada sa teritorije Srbije"!? A koliko to Srbija ima najvecih nuklearnih centrala u Evropi da bi nam trebalo najvece skladiste. Ovi na vlasti nam vredjaju inteligenciju i smeju nam se u lice.

ljuba

pre 12 godina

Ja bi pozvao sve patriotske snage, sve one kojim je stalo do "porodicnih vrednosti" da se suprotstave otvaranju ovog skladista, barem onim intenzitetom kojim su se suprotsavili odrzavanju parade ...
Pokazite sada da vam je stalo do ove zemlje!

MRV

pre 12 godina

Не разумем чему такво узбуђење. Па ми смо већ одавно највећа депонија Европе.

Dušan

pre 12 godina

Srbi nestaju od kancerogenih bolesti, ali ne, ni to nije dovoljno već ćemo skladištiti nuklearni otpad nadomak Beograda. Strašno !!!

ma brazil

pre 12 godina

Mi vidimo buducnost u elektroprivredi, ali vode, vetar i stari dobri ugalj i ako nema vise Trepce. A sta sa tom strujom kada sve komsije imaju nuklearke, gde jedna proizvodi skoro kao cela srbija struju, kome da je prodamo.Neka, bolje oni da grade nuklearke a nama da prodaju struju i salju otpad pride, GRATIS.

Meho Tuzlak, jaran

pre 12 godina

Eh, braco Srbijanci, Srbijanci! Ljeti se bojite vrucine, a zimi studeni. Pored tolikih atomskih bombica koje su po vama padale, vi napunili gace zbog nekoliko burencadi otpada. EU standarde vam bolan uvode. Po tim standardima jarani necete smjeti ni kupusni rasol iz buradi prosipati kad i gdje se vam cefne. Vi se mislili EU perjem ponoviti, a ostati stari. Ne daju vidis!

bubica

pre 12 godina

slažem se sa tim da treba prebaciti otpad iz ruiniranih skladišta na bezbednije mesto... ali mi i dalje nije jasno zašto se do svršenog čina o tome nije progovaralo?
i btw - ne jedem ja ničiji hleb, osim onog koji zaradim sa svojih deset prstiju, a o donacijama neka brinu oni koji su do sada pokrali pa neka kleče i neka se zrače!!!

Android™

pre 12 godina

Ako je informacija da je taj objekat uradjen novcem koji dobijen zaduzenjem (kreditiom) tacna, onda imamo neverovatan paradoks da ce nasa deca, oni kojima ce rizik od bilo kakvog incidenta visiti konstantno nad glavom, biti upravo oni koji ce taj dug (kredit) otplacivati.

Jednostavnije; Nasa deca ce biti izlozena riziku i jos ce za to placati... godinama...

Za donosenje ove odluke neko bi morao biti ili talentovano glup ili ogrezli kriminalac. Sta god da je u pitanju MORA na robiju!

O D G O V O R N O S T !!!

nix

pre 12 godina

Sramota da je nekome i palo na pamet da ovde pravi djubriste za nuklearni odpad, nisam cuo da se iko od, sada vec tzv. naucnih radnika iz instituta u Vinci pobunio. Drzave koje imaju nuklearne termoelektrane treba same da se snadju oko odpada, ustvari vidimo da dobro se snalaze, saku dolara aktuelnoj vlasti u Srbiji i ovi su spremni da stave taj teret na ledja desetinama buducih generacija, a sto i ne bi kada su oni svoju decu vec obezbedili u inostranstvu o drzavnom trosku.

pitanje

pre 12 godina

A sto taj otpad nije u nekoj savremenijoj i bogatijoj zemlji u famoznoj Eropskoj Uniji? Nego mi smo bedni, pa ajde sada neka svi pocrkamo od raka. Zasto se ne proteswtuje zbog ovoga? Sta ce nam otpad?

analiticar zastite zivotne sredine

pre 12 godina

@ neko tamo i ostali

M3 je u potpunosti u pravu! Ljudi, kad biste vi znali u kakvom stanju su skladista u Vinci, aplaudirali biste na ovu vest! Zamislite najobicniji hangar sa polupanim prozorima, bez vrata, u kojem se nalaze hiljade poluotvorenih i zardjalih buradi u kojima stoji radioaktivni otpad!!! E to vam je Vinca poslednjih 20 godina!!!
A sto se tice Francuske, posto se ona nekako najvise spominjala u komentarima, Francuska je najjaca zemlja po pitanju nuklearne energije i oni svoj radioaktivni otpad ne skladiste vec ga RECIKLIRAJU. Po poslednjoj direktivi EU, radioaktivni otpad iz nuklearnih elektrana mora se prvo reciklirati (tj. preraditi) a tek onda skladistiti. To itekako kosta i to se kod nas sigurno nece graditi jer pod 1. mi nemamo nuklearke, a pod 2. mi te pare nemamo!

Kad nesto neprijatno mirise - kaze se da smrdi

pre 12 godina

Ne bune se ljudi sto je napravljeno skladiste po svetskim standardima. Bune se sto oni koji upravljaju tim skladistem imaju u svom cenovniku usluga i skladistenje tudjeg otpada. E to je problem. Em sto je citava akcija zidanja krajnje konspirativna, em sto nam je drustvo jako koruptivno, em sto je uvoz tudjeg otpada protivzakonit.
Tako da, spin majstori, dzaba vam corava posla. Sumnjamo u vase postene namere...

Damir

pre 12 godina

"Prema rečima Radojice Pešića direktor Javnog preduzeća Nuklearni objekti Srbije, skladište će zadovoljiti potrebe skladištenja radioaktivnog otpada sa teritorije Srbije u narednih nekoliko decenija."

Ako je tako - OK
Mada ko Nas šta pita ????

smrdi mi ovo

pre 12 godina

Nerazumijem zasto bi evropa hranila taj materijal u evropi, kad imaju mogučnost to postaviti na mnogo neutralnija mjesta...realno gledajuči ovo skladište može razseliti kompletan regijon.

Vera

pre 12 godina

Radosno sa Radojicom!!!Blago nama!Najverovatnije ce se skladistiti taj silan otpad iz nasih mnogobrojnih nuklearki!!!Kako da ne, naravno da je jos Sloba a mozda i matori habzburgovac uvozio nuklearni otpad...bas cudno sto je vecina mojih rodjaka i prijatelja umrla ili upravo umiru od raka!Stres ce nas sve dokusuriti ali nuklearni otpad nece!Fukusima nama svima!

gmbh

pre 12 godina

alo, ljudi!!! ovo je za nas otpad, ne evropski. zar hocete da placate prevoz i skladistenje naseg otpada u inostranstvu? pre nego sto ospete paljbu po stvarima o kojima nemate pojma, informisite se!

astor

pre 12 godina

Aman ljudi da li postoji u ovoj zemli nešto opasnije nego što je radioaktivni otpad?!Pa neka je on i na 100 m dubine!Katastrofa!!!

miki mikić

pre 12 godina

zar nije svrsishodnije da smo nuklearni otpad, bilo kog tipa "izvozili" u druge države i to platili.
ovako samo smo napravili sebi veiku potencijalnu ekološku bombu u sred sopstvene kuće.
verovatno postoje cifre o ceni izgradnje ovog skladišta, ali i dalje mislim da smo trebali da platimo izvoz tog otpada, a ne da gradimo skladište kod nas.
čini mi se da sve evropske države pokušavaju da tu vrstu otpada a i druge gurnu i uvale nekom drugom.
pogledajte koliko rade na zameni starih električnih aparata. kod njih aparati sa oznakom A se ni ne prodaju više. sad je u pitanju A++ ili A+++, koji su od 30 do 70 % štedljiviji od starih. isto tako svi su napravljeni od reciklirajućih materijala.
isto važi za stare automobile. bolje ih je uvaliti Bugarskoj, Rumuniji i sl. nego ih reciklirati.

fizicar jeremic

pre 12 godina

Normalno je da se Srbija brine za svoj atomski otpad, jer su do sada ovaj posao obavljali komunalci. Svetski standardi moraju da se postuju.

Idi bre, protiv svega ste. A zasta ste vi, ako smem da pitam?

pre 12 godina

Al niko od vas ne spominje nova radna mesta koja ce da budu otvorena. U svakoj steti ima i koristi. Pa nece valjda kod nas lagerovati atomske bombe?

dulea

pre 12 godina

Sta se cudite? Sta vam nije jasno? Svakako da druge zemlje nemaju ovoliko velika skladista. Sta ce im kad ce svoj otpad da utrape nama. A tako se resava i sudbina naseg naroda, jednom za svagda. Adolf je bio mala beba za ove.

Ja

pre 12 godina

Orijentacije radi, prosečna nuklearna erektrana proizvede 80 buradi radioaktivnog otpada godišnje. Samo u prostoru za burad ima dovoljno mesta za smeštaj otpada koje 10 elektrana naprave za 10 godina.

milan

pre 12 godina

Srpska area 51, nisu pricali uopste o izgradnji najvece deponije nuklearnog otpada u regionu pa mi to pomalo smrducka ali ajde, za nas je otpad posto je uvoz I skladistenje istog zabranjen nego jel postoji neka slika, detalji, jel pod zemljom I ako jeste koliko duboko? Koji je kapacitet a za Brankicu...nuklearna mafija.

komentatorka

pre 12 godina

zato su nam japanci (mozda samo kao posrednici) davali sve i svasta za dzabe ( autobuse, mamograme itsl) samo da progutamo i ovu fekaliju. znaci postacemo najveca septicka (doduse nuklearna) jama u evropi

deda Paun, Solunac

pre 12 godina

Eh, deco deco! Jos i referendum da vam naprave. Vlast je tu da odlucuje o vitalnim problemima zemlje. Da se narod pita vi biste i danas birali Tita. Narod uvek zna najbolje, ali sa zakasnjenjem od pola veka. Nego cuti i radi, narvno, ko ima poso, decice nevina!

Srboslav

pre 12 godina

Jeste da ce to biti skladiste za nas otpad,
ali se ne bi iznenadio da na buradima pise i achtung,attention,biohazard itd.

Nasi nisu sposobni ni za skladistenje mineralne vode,a ne nuklearnog otpada.

Sto mi ne platimo da ga neko drugi preuzme??

brate mili, ovi me stvarno teraju iz zemlje

pre 12 godina

Jel ja licim na magarca da treba sad da poverujem da Srbija ima toliko radioaktivnog otpada da joj treba najvece skladiste u Evropi 12 km od centra Beograda?! ..ili smo zamoljeni da za cenu od 10.000 evra po kilogramu primimo evropski odpad, a narodu necemo reci nista da se ne bi digla buna?

Pa jel tako mislite o meni i mojoj deci? Nemojte mi reci da ste dali gomilu para za izgradnju najsavremenijeg skladista samo zato da bi ono malo otpada (koji ali uopste ne znam odakle nam) otpremite na sigurno, kako bi nasa draga zemlja bila manje zagadjena. Videli smo na primeru Tuzne Morave koliko mislite o zagadjenju i zdravoj okolini...

ivka

pre 12 godina

Sta je 10km u odosu na 10 metara od necije kuce? Posto ako niste znali na tolikom odstojanju se nalazi prva kuca od kapije instituta. Zivim 21 godinu u Vinci i hvala Bogu jos uvek sam ziva i zdrava.

Lazar R.

pre 12 godina

Evo vesti iz Blic-a, NIN-a, B92 iz bliske proslosti o ovoj tematici - da se podsetimo! Bedak totalni:

Dejan Dimov, ekspert za energetska pitanja, podseca i na staru pricu da je Jugoslavija jos pre raspada bila odredjena za nuklearnu deponiju Evrope, tvrdeci da je jos bivsa SFRJ uskladistila belosvetskog nuklearnog otpada u vrednosti od 1,3 milijarde dolara te da su Aleksinacki rudnici, jame u Sokolskim planinama i u Kalni na Staroj planini vec pune. Cak je i novi prostorni plan Srbije napravljen tako da je istocna Srbija, prakticno i definitivno, odredjena za skladistenje nuklearnog i hemijskog otpada Evrope. A i spaljivao se radioaktivni otpad u industrijskim postrojenjima Srbije jos 1989. godine. O tome je, svojevremeno, pisao i NIN, a nedavno i " Njujork tajms " .

NIN 2415, 11 APR 1997

Pregovore o ovom zamašnom poslu vodi predsednik države! Ne treba zanemariti ni 6.500 tona nemačkog radioaktivnog otpada vrednog 5,5 milijardi dolara. Taj otpad čeka da ga neko preuzme jer je ugovor potpisan između Nemačke i Kine 1982. godine zbog nečega stopiran. Ovo što sada govorim apsolutno nije slučajno. S druge strane, skladištenje otpada do 2025. godine može doneti 5,5 milijardi dolara po jednoj nuklearnoj centrali čiji radni vek ističe. Takvih će u Evropi do tada biti 60, a to premašuje brojku od 300 milijardi dolara. I nadasve u ovom "grandioznom" poslu se računa na Srbiju. Prema tome, građanima na ovim prostorima određeno je da budu čuvari evropskog otpada. Bojim se da se Srbija sve više pretvara u smetlište Evrope. Skeptičan sam kad razmišljam o načinu na koji se ovaj proces može zaustaviti. Jer u njemu su najmoćniji iz svih struktura ove zemlje, kojima nije u interesu da se prava istina zna. Kada ovo govorim mislim da nema mnogo razlike među onima koji su na vlasti i pripadnika iz redova opozicije. (Dimov)

"Blic" 8.april 1997

B92 dobio još jednu potvrdu nelegalnog uništavanja radioaktivnog otpada u topionici Rudarskog basena Bor 1989. godine

Tada delegat u Skupštini Srbije, Mira Mosurović rekla je za B92 da je na jednoj sednici bilo reči o visokom nivou radioaktivnosti u Beogradu i pretpostavci da je to rezultat uništavanja nuklearnog otpada i za B92 navela da je, pored otpada iz Vinče, u Boru verovatno uništavan i radioaktivni materijal iz inostranstva.

Predsednica Komisije SFRJ za zaštitu životne sredine Jelka Miljković otkrila je prethodno za B92 da je u avgusutu 1989. radioaktivnost u Beogradu bila i 3.600 puta veća od dozvoljene. Ona kaže da je tada utvrđeno da je talas radijacije naišao sa istoka, a da su merenja stručnjaka iz Vinče utvrdila i povećanu radioaktivnost u Timočkoj krajini.

05.06.2006.

Neko IzMase

pre 12 godina

Predlažem konkretnu akciju društvo... Kopirajte link ove strane na kojoj se nalazi vest i prosledite je sa pitanjem "Šta je ovo?" svim mogućim ministarstvima, strankama, kancelariji pre. Tadića, društvima za zaštitu životne sredine svima kojih se setite i ne setite - ovog časa, ili ode sve u...

Potreban je spisak adresa gore pomenutih...

cepač dlaka

pre 12 godina

Zar je moguće da ama baš ni jedan komentator nije pročito članak na koji komentariše?

Lepo piše da je u pitanju skladište za DOMAĆI otpad medicinski i radioaktivni koji je, uzgred, trenutno u skladištima koja JESU blizu naseljenih mesta.

O2

pre 12 godina

Slag na tortu.
Sve je ucinjeno: pohapseno, promenjeno, prilagodjeno i prosvetljeno!? Sve naj visi standardi i visoke ocene. Bravo.
Tako se gazi u buducnost.

Svevishnji

pre 12 godina

Neka sada svi koji su ovo odobrili i koji su vodili ovaj projekat lepo pocnu da zamisljaju kako ce im biti kada tamo budu zatvoreni na dozivotnu, ni jedna druga kazna ne moze ovome da parira. Ovo su monstruozni zlocini, nema sigurnog nacina da se zaustavi gama zracenje, nemojte zamajavati narod. Pomoz Bog braco.

Demonstracije pred vladom sutra!

pre 12 godina

Istina je da Srbija ima zakon kojim se zabranjuje "uvoz na teritoriju Republike Srbije radioaktivnog otpada ili isluženog nuklearnog goriva inostranog porekla", samo što je za kršenje tog zakona propisana samo novčana kazna od 1.500.000 do 3.000.000 dinara i to za pravno lice jer je u pitanju samo "privredni prestup". 15.000 evra, sića za za Radojicu s tablicu.

Aleksandar

pre 12 godina

Postovani, ko god,
Postujuci sebe postujem i druge i tako sam vaspitan. Na zalost, za sredinu u kojoj zivim pogresno vaspitan i ucen . Iskreno se nadam da su provizije i naknade koje su zavrsile u dzepovima svih koji su odobrili da Srbija postane nuklearno djubriste isplacene u roku jer kako stvari konacno stvoje u Srbiji, jedino je to bitno...Koliki procenat, shta ko moze da kupi i ko su mu podanici..
Mi koji zaista ne mozemo da uticemo na stvari ...prinudjeni smo i da glasamo i da slezemo ramenima...jer pojedinci koji ne razmishljaju televizorom su prosto nemocni pred bahatoscu onih koji ovaj brod vode pravo na santu leda...Najgore je shto je to svesno i namerno...karte su podeljene a igraci odavno poznati...Kome to sluzi sem onima koji su gospodari svih nasih zivota.
Vlasnicima Srbije uopshte nije bitno gde ce njihova deca, unuci i ostala pokoljenja ziveti, mentalno porazeni, fizicki ubogaljeni i duhovno potpuno istroseni...
DAkle dok imaju koga da maltretiraju dok i poslednji dinar vec istrosenih zaliha svega ne potrose nek im je prosto...Ali ne onim za koga oni ne znaju...jer da je drugacije osvrnuli bi se oko sebe a ne bi dizali zidove svojih zdanja da ne vide masu luda od kojih sve ovo vreme od "revolucije " zive....

atomski mrav

pre 12 godina

Po nekima bi trebalo na ovom mestu da sadimo repu i tikve, i odrzavamo cistu prirodu. Ideja sto sijaju pamecu je puna Srbija. Ovo sa otpadom je izvrsna ideja koja je parali, i mozemo danas sutra udarati cene koje pozelimo za odlaganje otpada. Da je sve crno kako bi Tokio opstao pored onakve Fukusime. Para ne smrdi, i niko na parama ne meri kolicinu kontaminacije i radijacije. Svaka para valja...

Saška

pre 12 godina

Po uzoru na Hitlerovu praksu stave nam malo više fluora u vodu da budemo poslušni pa nam onda uvaljuju i najveće skladište otpada!
A što se tiče ovih ½cool½ i informisanih što veruju Radojici na reč kad nešto kaže i zakonima na papiru,pa eno im i neispitane vakcine koje takođe nisu po zakonu pa nikom ništa.
Uzgred budi rečeno te iste stručnjake sam slušala povodom fukušime kada su rekli da je nuklearni otpad gori od nuklearnog goriva jer ima dugotrajnije i po ljude i prirodu štetnije gama zračenje.
A sad će mo mi imati najveće u Evropi!

Bob Petrovich

pre 12 godina

Jeziva simbolika je u tome sto je mesto odakle je krenula svetska civilizacija odredjeno za nuklearnu deponiju.
Samo, po svemu sudeći, cela Srbija je nuklearna deponija još od vremena "što se lepo živelo dok je Tito bio živ" i "sad svi na svoje radne zadatke".

Treba se samo podsetiti afere sa nemačkim brodom "Barbara Blomberg" iz 1989 i spaljivanjem nemačkog radioaktivnog otpada u Boru, kada je Nada Ajdačić detektovala u borskoj reci fisione elemente kojih u prirodi nema.

Tada su nas "vrhunski" stručnjaci ubedjivali da su to izmisljotine. Danas se više ni ne trude da nas lažu jer je broj Srba sa IQ većim od broja cipela drastično opao.

Lepo je govorio Drug Tito da narod koji ima takvu omladinu ne mora brinuti za svoju budućnost.
Jer je neće ni imati. Omladina o kojoj je Tito govorio su
bila deca njegovog establišmenta, danas na vlasti u Srbiji.

Milena

pre 12 godina

Slažem se da ima opasnosti da se skladište pretvori u EU skladište, ali, ipak mislim da ste malo preoštri (gospodo i gospođe koji dajete komentare ovde). Ovakvo skladište je neophodno, da li ste razmišljali o medicinskom nuklearnom otpadu?? Da li ste uopšte čuli za nuklearnu medicinu?? Da li znate šta se ispituje???
No, dodala bih da sam šokirana činjenicom da postoji NOS - nuklearni objekti Srbije, strašno, kakvi objekti, postoji NOS=nuklearni otpad Srbije!!

glups

pre 12 godina

vidim da neki traze da i to brankica ispita... s obzirom na okolnosti u srbiji, brankici nije dovoljan jedan radni vek da obradi sve "aktuelne teme"!

demokrata Demokrit

pre 12 godina

Kad vidim ovoliko komentara bez (negativnih, ne preporucujem) - glasova znam da istina niju tu. Sveopsta narodna istina je uvek na sasvim drugom polu od prave istinske istine. Ali narod da prica, sto smo se borili za demokratiju?

M. Burns

pre 12 godina

Aman sta se mi brinemo. Dok god je Homer Simpson sluzbenik za sigurnost u tom skladistu, ne moze nista da nam se desi. :-)

Pitanja:
1.) Koliko trenutno Srbija ima, sve ukupno, nuklearnog otpada, i koje vrste?
2.) Sta ce Srbiji toliko skladiste, za buducnost, ako nema ni jednu nuklearnu elektranu? Jel to ima nekih novih kapitalnih investicija?
3.) Medicinski nuklearni otpad - da li neko od vas zna koliko godisnje ima tog otpada iz cele Srbije?

Dovidjenja Srbijo gde god bila. Odoh ja... :-)

komentatorka

pre 12 godina

ali da li oni stvarno misle da radijacija poznaje drzavne granice? I da je Evropa od svih zemalja sveta upravo izabrala Srbiju - sa svih strana okruzenu clanicama EU - da bas u nju trpa nuklearni otpad?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ova radijacija ce lokalno da deluje jer je u cvrstom i tecnom stanju tako da nema opasnosti od raznosenja vetrovima ili vodotokom (jedino ako se ne istrese namerno ili slucajno u vodotokove)
a te 'clanice EU' kojima je srbija okruzena su takodje mentalno blize centralnoj aziji nego evropi.

uostalom, nato je bombardovao srbiju municijom s osiromasenim uranom, iako je okruzena raznim buducim i aktuelnim clanicama EU, ne znam da li je ijedna protestvovala zbog toga.

Gradjanska svest - Peti parkic

pre 12 godina

Pitanja koja treba postaviti:
- koja je godisnja kolicina nuklearnog otpada koja se proizvede u Srbiji i koje vrste, da li se radi samo o medicinskom nuklearnom otpadu?
- da li je velicina odnosno kapacitet ovog skladista u skladu sa potrebama Srbije ili ih znatno prevazilazi?
- ukoliko cemo poceti da uvozimo i skladistimo otpad iz drugih zemalja, o kojoj tacno vrsti nuklearnog otpada se radi, koliko se to placa i gde se sliva prihod od takvih aranzmana i za koje potrebe se namenjuje?
- kada, na ciji predlog i na osnovu koje odluke Vlade je pocela izgradnja ovog skladista i sa kojim obrazlozenjem?
- javno obznaniti sertifikat na osnovu kojeg je dozvoljena gradnja i ko je kontrolor da li je skladiste gradjeno u skladu sa standardima?
- ko sedi u izvrsnom odboru ovog javnog preduzeca?
- dostaviti analizu koliko ima slicnih skladista u Evropi, gde se nalaze i da li se ista nalaze na obodu velikih gradova?

saybeer

pre 12 godina

KO normalan pravi skladiste nuklearnog otpada na manje od 10 km od centra Beograda.. ja ne znam samo sta ce se desiti ako neko odluci ne daj boze da izazove ili pak da se slucajno desi nuklearni akcident.. sta cemo onda??

BG

pre 12 godina

Znaci, Evropa je odlucila da skladisti nuklearni otpad upravo usred - Evrope!? Ja razumem srbske patrijote sto se osecaju udaljenim od Evrope, jer to je istina, oni su mentalno mnogo blize centralnoj Aziji, bar sto se mrznje prema svemu evropskom tice, ali da li oni stvarno misle da radijacija poznaje drzavne granice? I da je Evropa od svih zemalja sveta upravo izabrala Srbiju - sa svih strana okruzenu clanicama EU - da bas u nju trpa nuklearni otpad?

Nemanja Nemanja

pre 12 godina

Možda je ovo odgovor na pitanje koje nismo dovoljno uporno postavljali - Šta se desilo sa tlom posle bombardovanja? Koliko je ozračeno? Koje su posledice osiromašenog uranijuma? Temu su preuzeli trooki tabloidi sa horor naslovima o rastu kancerogenih oboljenja. Načuo sam da je neka norvšeka ekspertska ekspedicija bila ovde, istraživala i merila, ali nikakve konkretne podatke nisu objavili. Naša vlada nema 11 godina nikakvo zvanično saopštenje. Možda je ovo ODGOVOR... Rođen sam u Kruševcu i sećam se posete japanskog naučnika Srbiji pre petnaestak godina. Čovek je rekao kako je Beograd lep grad, ali je preblizu hemijske industrije "Župa"(200km južnije u Kruševcu). To je rekao najverovatnije zbog ogromnih rezervoara tečnog hlora, i ko zna čega sve ne... Zamisli šta bi sad rekao... Dobrodošli u horor.

МЗ

pre 12 godina

Прво се информишите па тек онда коментаришите. Отпад који ће се складиштити у овом складишту се већ налази у Винчи и то у два хангара који су у ужасном стању. То је наш отпад, надам се да нисте мислили да су људи запослени у ИНН Винча садили паприке током више од 50 година рада Института. Препакивањем отпада из Х1 и Х2 у овај нови хангар (Х3) се чини услуга држави и граду Београду јер ће овај опасни отпад коначно бити ускладиштен на безбедан и исправан начин. Стога - бавите се нечим корисним, а не стварима о којима појма немате. :)

jadni,bedni.a posebno nepismeni - kao i uvek

pre 12 godina

Jel procitao neko od vas strucnjaka bar prvu recenicu u ovoj vesti?!?


"Prema rečima Radojice Pešića direktor Javnog preduzeća Nuklearni objekti Srbije, skladište će zadovoljiti potrebe skladištenja radioaktivnog otpada sa teritorije Srbije u narednih nekoliko decenija."

Jel' ste toliko nepismeni pa ne vidite da pise OTPAD SA TERITORIJE SRBIJE!!!!???!!!

Pa gde da ga skladistimo?Mozda ce neko od komsija da prihvati nas otpad zbog dobrosusedskih odnosa?

p.s. Nisam ja pristalica nuklearki i nuklearnog otpada ali ljudi vi ste JADNI.PA vi ni jednu vest ne procitate a vec komentarisete i kritikujete sve zivo...

mica

pre 12 godina

Zasto ljudi imaju potrebu da komentarisu stvari u koje se ne razumeju? Prvo se informisite pa onda kritikujte ako i dalje budete mislili isto..........
Ovo skladiste je veliko jer ce se izvrsiti prebacivanje otpada iz postojeca dva skladista (i to je u cilju zastite i brige o gradjanima i zemlji). Drugo, svaka zemlja, cak i ako nema nuklearku, ima nuklearni otpad, u vidu medicinskog materjala, itd..... Trece, kad se takva stvar gradi, ne pravi se da zadovolji trenutne potrebe, zar nije bolje imati opciju, jer ko zna sta ce biti za 20, 30 godina, mozda cemo i mi imati nuklearku!!!!!!!!!????? Muka mi je od ljudi koji imaju potrebu da popljuju apsolutno svaku vest koju procitaju........

BGD

pre 12 godina

Milose,
Najbolji komentar!
Prosto neverovatno koje je frustracija ljudi izrazena prema Evropi dok jedu hleb iz Evropskih para , fondova i pomoci.
Usput ovaj otpad je za skladistenje Srpskog nuklearnog otpada a ne Evropskog.
Ali frustrirani ljudi nisu u stanju cak ni da procitaju vest na pravi nacin , Rusofilski mozgovi to tumace na svoje nacine.

Buba

pre 12 godina

Neverovatno je šta ljudi sebi dozvoljavaju?! Većina ne razume o čemu se radi, samo leči svoje frustracije izazvane svim i svačim, a najmanje nuklearnim otpadom! Da li su do sada razmišljali o otpadu iz Vinče, ili iz bolnica gde se ljudi leče zračenjem i sl. produktima procesa koji su oko nas? Verovatno bi bili zadovoljni da ostane sve kao do sada, u propalim skladištima, a ne bi ni znali šta ih "truje", jer se ne vidi i ne oseća. Stvarno smo postali zatupljeni, neobrazovani i primitivni (plašimo se čak i pomračenja Sunca!!). Tužno!

Idi bre, protiv svega ste. A zasta ste vi, ako smem da pitam?

pre 12 godina

Al niko od vas ne spominje nova radna mesta koja ce da budu otvorena. U svakoj steti ima i koristi. Pa nece valjda kod nas lagerovati atomske bombe?

gmbh

pre 12 godina

alo, ljudi!!! ovo je za nas otpad, ne evropski. zar hocete da placate prevoz i skladistenje naseg otpada u inostranstvu? pre nego sto ospete paljbu po stvarima o kojima nemate pojma, informisite se!

starbuck

pre 12 godina

Ovde vidim da vecina nema pojma o kakvom se otpadu radi, jer im je prva i jedina asocijacija isluzeno gorivo iz nuklearnih elektrana. Radi se o otpadu iz nuklearne medicine i proizvodnje vestackih djubriva uglavnom, i to je otpad niske aktivnosti i velikih gabarita. Panicite bezveze

Miroslav

pre 12 godina

Toliko bezvrednih komentara neupucenih?U zadnjih 50 godina se na prdrucju nuklearnog instituta Vinca skladistio nuklearni otpad,do sredine 90-tih i sa podrucja cele SFRJ.Setite se samo koliko je nuklearnih gromobrana postavljeno na stambene i administrativne zgrade, koji su sada otpad jer su povuceni iz upotrebe i demontirani zbog skupog odrzavanja i zanemarljivog ucinka u odnosu na klasicne gromobrane(na mojoj zgradi je bio jedan).Rendgenski aparati takodje predstavljaju velike i konstantne zagadjivace. Da li je neko video u kakvom su stanju bila burad u kojima je otpad stajao u Vinci?Obican hangar, limeni, koji prokisnjava a burad hvata rdja...
Jos da pomenem i pricu o akceleratoru, da li ga se neko seca ili zna uopste o cemu ja to pricam?

the word is nucular

pre 12 godina

za neupucene, a to se iz teksta ingenioznog novinara ne vidi - skladiste je za NASE nuklearno djubre.
a) sve sto je stajalo u reaktorskoj sobi je radioaktivno, a buduci da nije gorivo, nije ni moglo biti vraceno u rusiju
b) tamo ce se skladistiti svi produkti i nusprodukti nuklearnih istrazivanja u vinci
c) sve sto je radioaktivno i korisceno je u medicinske ili industrijske svrhe bice tamo uskladisteno takodje
d) kolicina toga je povelika, a bolje je da sedi u novom skladistu nego u starom, zardjalom.

fizicar jeremic

pre 12 godina

Normalno je da se Srbija brine za svoj atomski otpad, jer su do sada ovaj posao obavljali komunalci. Svetski standardi moraju da se postuju.

Milos

pre 12 godina

Pa Srbija ima nuklearni otpad od mnogo cega, na primer, od gromobrana ili od rentgen aparata, svaki privatni zubar ima po jedan. E taj otpad sad treba skladistiti po evropskim standardima koji su visi od onih nasih po kojima je taj otpad do sada skladisten i za to je napravljeno novo bolje skladiste.
Medjutim moj jedini zakljucak, citajuci komentare, jeste da se svaka vest komentarise sa neverovatnim stepenom mrznje prema zapadnoj Evropi. To me cudi za jedan narod koji zivi od prosjacenja, od iste, ili mozda bas zato?

atomski mrav

pre 12 godina

Po nekima bi trebalo na ovom mestu da sadimo repu i tikve, i odrzavamo cistu prirodu. Ideja sto sijaju pamecu je puna Srbija. Ovo sa otpadom je izvrsna ideja koja je parali, i mozemo danas sutra udarati cene koje pozelimo za odlaganje otpada. Da je sve crno kako bi Tokio opstao pored onakve Fukusime. Para ne smrdi, i niko na parama ne meri kolicinu kontaminacije i radijacije. Svaka para valja...

cepač dlaka

pre 12 godina

Zar je moguće da ama baš ni jedan komentator nije pročito članak na koji komentariše?

Lepo piše da je u pitanju skladište za DOMAĆI otpad medicinski i radioaktivni koji je, uzgred, trenutno u skladištima koja JESU blizu naseljenih mesta.

bezimena

pre 12 godina

Katastrofa!! Koga su pitali da grade uopste ovakav objekat??
(Marko, 1. novembar 2011 11:47)

To vidite sa VdrK! Izgradnja ovog skladišta ZAPOČETA JE 2007. godine kada je dotični bio PREMIJER!

deda Paun, Solunac

pre 12 godina

Eh, deco deco! Jos i referendum da vam naprave. Vlast je tu da odlucuje o vitalnim problemima zemlje. Da se narod pita vi biste i danas birali Tita. Narod uvek zna najbolje, ali sa zakasnjenjem od pola veka. Nego cuti i radi, narvno, ko ima poso, decice nevina!

demokrata Demokrit

pre 12 godina

Kad vidim ovoliko komentara bez (negativnih, ne preporucujem) - glasova znam da istina niju tu. Sveopsta narodna istina je uvek na sasvim drugom polu od prave istinske istine. Ali narod da prica, sto smo se borili za demokratiju?

Marko markovic

pre 12 godina

Prvo, treba razlkovati termin radioaktivni otpad od termina nuklearni otpad. Ovaj drugi termin je netačan. Postoji samo radioaktivni otpad, a pored toga postoji nukelarno gorivo. U Srbiji vise nema nuklearnog goriva koje bi mogko da nas zabrinjava. Ostaje nam naše sopstveno radioktivno djubre, tj. otpad. U slučaju komunalnog otpada, isti se može odlagai na smetlištima, deponijama, ne računajući bacanje u reke i na zalene površine. U slučaju radioaktivnog otpada, isti se mora skladištiti na jednon jedinom mestu. To se radi u Vinči već decenijama. Tu se nalazi kompletan radioaktivni otpad iz
bivše Jugoslavije, onaj koji je stizao iz bolnica, instituta i industrije. I dan danas, stiže radioaktivni otpad iz srpskih bolnica,
instituta i industrije. Stižu i radioaktivni gromobrani i radiokativni javljači požara, koji se nalaze na krovovima i plafonima
objekata u Srbiji. Da li to treba da se baca u reku ili , eventualno, na zelene površine? Naravno da ne. Zato postoji
skladište u Vinči. I druge zemlje postupaju na isti načimn sa svojim radioaktivnim otpadom. Mnoge zemlje, naravno, imaju mnogo veca skladišta od nas, ali je naše trenutno sa najvećim raspoloživim k apacitetom, prosto, jer je prazno. Takodje, znamo da reaktor u Vinči ne radi više od 20 godina. Sada, kada smo se oslobodili nuklearnog goriva, ostaje nam da taj reaktor demontiramo. ta mislite, gde treba da pohranimo demontirane, visokoradioaktivne, delove reaktora? Pretpostavkjam da se slažete da to treba da se smeti u pomenuto skladište. Iz ovih razloga, skladište ima veliki kapacitet, ane zato da bismo, eventualn, "uvozili" tudje radioakivno djubre. To je, usput da znate, i zakonom zabranjeno. Jednoga dana, Srbija treba da dobine trajno odlagalište radioaktivnog otpada, negde u unutrašnjosti. Sve do tada, treba zajednički da se trudimo da sigurno skladištimo otpad u Vinči, a pošto je to jako blizu Beograda , naravno da novi hangar treba da bude modeeran i savremen, u tehnološkom i bezbednosnom smislu.

oтпад

pre 12 godina

Браћо, схватимо већ једном да нам политичари НЕ ЖЕЛЕ ништа добро. Напротив, желе нам све најгоре и још нам се смеју у лице.

Martin,Pirot

pre 12 godina

Posle ovoga definitivno sam "presek'o",moj glas na sledecim izborima ne ide ni LDP,ni DS,ni SNS koja moze da napravi koaliciju sa DS,ide SRS!!!

Pinot gris

pre 12 godina

A odakle nama toliko nuklearnog otpada da bismo gradili najvece skladiste u Evropi?! Zanima me jel to da bi bili lider u regionu Evrope? :)

Goran

pre 12 godina

Komentarisete, a da pritom nemate pojma.

Nuklearni otpad se ne dobija samo od nuklearki vec i od medicinskih aparata.
(Igor, 1. novembar 2011 16:56)

Izgleda da si baš ti taj koji nema pojima, zato što za nuklerni odpad iz medicine nije potrebno najveće skladište u Evropi nego sasvim malo skladište. Pa sad ti razmisli malo

zoran

pre 12 godina

E, moji prijatelji sa ovog sajta i sire.
PA, nisu mogli da nam kazu da je i to bio jedan od uslova ka EU. Pravljenje skladista na ansem terenu u koji ce se trpati nuklearni otpad sa Zapada. Pa, mi nemamo otpad te vrste za toliko skladiste. Ono sto smo imali otislo je za Rusiju. Ne, EU nam je to sugerisala i verovatno cemo dobiti neki evro za tu uslugu, te je prici kraj. To sto trujemo ansu zemlju,decu,vazduh,vodu...ma koga briga od ovih ,nazovi,politicara.
Ovo je jezivo. Ne postoje reci da se opise ova vrsta izdaje svog naroda i to tako ocigledne.

Ponovo mi odzvanjaju reci onog ruskog ambasadora:"Ima li ovde Srba ???"

Android™

pre 12 godina

SVI na ulice! ODMAH !!!

Dok god se ne utvrdi ODGOVORNOST onih koji ovakve odluke donose!

Nama gradjanima (Srbiji) NE TREBA NAJVECE SKLADISTE za nuklearni otpad.

Dimenzije ovog skladista su projektovane NE prema nasim potrebama vec za potrebe odlaganja TUDJEG nuklearnog otpada.

SVI na ulice! ODMAH !!!

Dok god se ne utvrdi ODGOVORNOST onih koji ovakve odluke donose!

Android™

pre 12 godina

ALO !!!

N A J V E C E skladiste za odlaganje nuklearnog otpada u EVROPI !!!

To znaci da "neko" ovde hoce da nam "objasni" idiotskim primerima (bolnicki otpad i sl.) da su "potrebe" Srbije VECE nego npr. potrebe zemalja kao sto su Francuska, Nemcka... koje imaju na desetine nuklearki.

Sram vas bilo! Da li vi zaista mislite da je neko TOLIKO blesav? Treba li da verujemo nekome na rec da se tu nece sliti otpad iz ko zna kog kraja sveta??? NE VERUJEMO !!!

Istraga ODMAH !!!

To (nuklearni otpad) NIJE pitanje o kom se odlucuje u kabinetima. NIKO nema diskreciono pravo da se bavi RIZIKOM dva miliona Srba i u neposrednu blizinu prestonice smesta nuklearni otpad.

Kapaciteti ovog skladista su planirani izvor necije ogromne zarade na racun zdravlja i sigurnosti gradjana Srbije !!!

Jos jednom.

N A J V E C E skladiste za odlaganje nuklearnog otpada u EVROPI !!!

SAMO 10 km od najnaseljenijeg grada, prestonice, Beograda... ALOOO ! ! !

SVI NA ULICE !!! ODMAH !!!

Novinari, Javni tuzitelju, Nevladine organizacije... Boze,

O D G O V O R N O S T !!!

N A J V E C E skladiste za odlaganje nuklearnog otpada u EVROPI, SAMO 10 km od najnaseljenijeg grada, prestonice, Beograda... ALOOO ! ! !

analiticar zastite zivotne sredine

pre 12 godina

@ neko tamo i ostali

M3 je u potpunosti u pravu! Ljudi, kad biste vi znali u kakvom stanju su skladista u Vinci, aplaudirali biste na ovu vest! Zamislite najobicniji hangar sa polupanim prozorima, bez vrata, u kojem se nalaze hiljade poluotvorenih i zardjalih buradi u kojima stoji radioaktivni otpad!!! E to vam je Vinca poslednjih 20 godina!!!
A sto se tice Francuske, posto se ona nekako najvise spominjala u komentarima, Francuska je najjaca zemlja po pitanju nuklearne energije i oni svoj radioaktivni otpad ne skladiste vec ga RECIKLIRAJU. Po poslednjoj direktivi EU, radioaktivni otpad iz nuklearnih elektrana mora se prvo reciklirati (tj. preraditi) a tek onda skladistiti. To itekako kosta i to se kod nas sigurno nece graditi jer pod 1. mi nemamo nuklearke, a pod 2. mi te pare nemamo!

BG

pre 12 godina

Znaci, Evropa je odlucila da skladisti nuklearni otpad upravo usred - Evrope!? Ja razumem srbske patrijote sto se osecaju udaljenim od Evrope, jer to je istina, oni su mentalno mnogo blize centralnoj Aziji, bar sto se mrznje prema svemu evropskom tice, ali da li oni stvarno misle da radijacija poznaje drzavne granice? I da je Evropa od svih zemalja sveta upravo izabrala Srbiju - sa svih strana okruzenu clanicama EU - da bas u nju trpa nuklearni otpad?

Meho Tuzlak, jaran

pre 12 godina

Eh, braco Srbijanci, Srbijanci! Ljeti se bojite vrucine, a zimi studeni. Pored tolikih atomskih bombica koje su po vama padale, vi napunili gace zbog nekoliko burencadi otpada. EU standarde vam bolan uvode. Po tim standardima jarani necete smjeti ni kupusni rasol iz buradi prosipati kad i gdje se vam cefne. Vi se mislili EU perjem ponoviti, a ostati stari. Ne daju vidis!

Potpuno nedopustivo

pre 12 godina

Zivim u Bolecu. Vazdusnom linijom nam je institut na kilometar. Ovo nece proci, gradjani po naseljima se vec skupljaju. E neces ovde da mi deponujes pa makar crko. Em taj institut nista neradi em skladisti hyper toksicni radioaktivni otpad. Beogradjani - Bolec je 10 km vazduhom od centra - a Vinca je samo 8 ili 9. Da je vise prirodnjacke svesti I obrazovanja svi bi telima branili da do ovoga ne dodje. ALOOOO IMA LI KOGA!!??

Mozzart

pre 12 godina

Bravo Borise, Vuce, Ivice, Krkobabici, Dinkici... Koliko ste love uzeli? Da bi Srbija postala najveca kanalizacija evrope? Namerno malo slovo e, jer mi je muka od iste!

Jadnik

pre 12 godina

Blago nama, samo neka je najveće u Evropi pa da imama čime da se pohvalimo... A to što ćemo pomreti od raka, to sada nije bitno... Čestitam vladi Srbije i hvala vam iz EU što ste nam pomogli da budemo ponosni na najveće skladište nuklearnog blaga u Evropi :)

TOPOHTO

pre 12 godina

Ima leba b(r)ez motike:
Lakse je iskopati septicku jamu za sva moguca evropsa djubra, nego ziveti od okopavanja najbolje obradive zemlje...

Otpadnik

pre 12 godina

A, odakle Srbiji nuklearni otpad kad Srbija nema nuklearke a nece ih ni imati jer gradi hidroelektrane sa Italijanima? Jel to da bi dobili Slovenacku podrsku za ulazak u EU, mnogo su mi fini u poslednje vreme, ...
PS Institut Vinca neradi vec vise od 20 godina i koliko se secam nuklearni otpad je prenet u Rusiju... Secate se da je bila ona afera kada je Raka objavio trasu kojom ce ici kamioni pre vremena...

smrdi mi ovo

pre 12 godina

Nerazumijem zasto bi evropa hranila taj materijal u evropi, kad imaju mogučnost to postaviti na mnogo neutralnija mjesta...realno gledajuči ovo skladište može razseliti kompletan regijon.

Nedeljko

pre 12 godina

Evropo, Srbija te čeka širom otvorenih vrata. Srbija te čeka, jer se najviše otpada ostavlja na najvećim deponijama- a ovo je deponija kakvu Evropa još nije vidjela... Neće Srbija u Evropu, Evropa će u Srbiju :)

zoranzoran

pre 12 godina

Bravo. Konačno da neko nešto u Srbiji i uradi a ne samo da priča i blebeće u prazno. Sada više nema nikakve prepreka da se u Srbiji otpočne sa gradnjom nekoliko nuklearki. Pa da postanemo najveći izvoznici struje i najveći uvoznici radioaktivnog smeća. Lova do krova!

filipbg

pre 12 godina

alo...dragi gradjani Srbije....pa gledajte to sa malo vedrije strane...zamisliite koliko će te uštedeti na računima za struju.....kada svi budemo sijali u mraku plus oslobađamo toplotu za besplatno grejanje...vidite da su naši vlastodršci ispunili predizbno obećanje o lepom i jeftinom životu

Lems

pre 12 godina

Nije nam dosta otpada sa zapada,samo nam jos i nuklearni otpad fali.
Vidim ja ima tu kapaciteta i da zapadne zemlje odlazu svoj otpad za smesne novce!

elektricni

pre 12 godina

Zasto najvece u Evropi, zasto tako blizu naseljenog mesta i zasto je gradjeno u tajnosti? Suvise toga smrdi a u dobru volju nasih politicara ne verujem.

ivka

pre 12 godina

Sta je 10km u odosu na 10 metara od necije kuce? Posto ako niste znali na tolikom odstojanju se nalazi prva kuca od kapije instituta. Zivim 21 godinu u Vinci i hvala Bogu jos uvek sam ziva i zdrava.

Sveta

pre 12 godina

Naš nuklerni otpad smo uz visoke troškove transportovali u Rusiju, nama će drugi besplatno da šalju svoj nuklerani otpad. Ko je pitao narod za ovu pametnu investiciju? Umesto da otvorimo fabriku za preradu voća iz Grocke mi otvaramo skladište neklearnog otpada. Svaka čast.

nemoj da ideš mojom ulicom

pre 12 godina

ubuduće umesto posete Vinci koja je tu bila pre 7000 godina mi ćemo turistma naravno u skafanderima onim belima sa maskom pokazivati "najveće nuklearno đubre u Evropi" prelepo oduševljen sam!

goran

pre 12 godina

Cist idiotizam... Razmislja li neko o buducnosti Srbije ili je sve u novcu. U Evropi niko nece nuklearni otpad a mi, eto, velika nuklearna sila pa nam treba tako nesto. Vidim ja da ce sva g.... zavrsiti u Srbiji.

Зоран

pre 12 godina

Otkud vi dežurni komentatori znate da će u to skladište otpad odlagati evropske zemlje? Pa zar Rusija i Kina nemaju nuklearnog otpada?
(FCB, 1. novembar 2011 13:00)

Разлике је што они одлажу и СВОЈ нуклеарни отпад. Ми немамо. Погоди чији ће да одлажемо. :)))

Lady D

pre 12 godina

Najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi? Za čiji otpad će onda služiti? Ili će me neko ubediti da mi imamo najviše nuklearnog otpada od svih zemalja Evrope, pa nam zato treba toliki kapacitet otpada? Strašno! I to samo desetak kilometara od glavnog grada! Hoću objašnjenje nadležnih!

BatMan

pre 12 godina

Uuuuuuu, samo ne to...u siromasnoj zemlji nuklearni otpad...Zanima me da li je to jedan od uslova da udjemo u eu, da evropa skladisti svoj nuklearni- prljavi- prokleti otpad.

Mirko Vucelja, Bački Jarak

pre 12 godina

U mom selu postoji čovek koji se bavi iznošenjem sadržaja septičkih jama na deponiju van sela (budući da već trideset godina odvajamo novac za izgradnju kanalizacije, a ni jedan jedini metar kanala nije iskopan, tim poslom iznošenja otpadnih materija će se pomenuti čovek sigurno uspešno baviti do kraja radnog veka), i svi ga zovu "*****R".
Ova naša vlast, iako nije ista materija u pitanju, može da se nazove istim imenom...

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

i?
sta administrator sada kaze na moje komentare u drugim temama o otpadu?
ko je bio u pravu, aktivisti, administrator zbog cenzure ili ja.

zaluzio sam pocasnu znacku zbog otkrivanja spletki

Zdrava hrana

pre 12 godina

Nije to nista, pa nuklearni otpad je na vlasti neprekidno od 1989 pa do danas, ozracili su sve sto su mogli, sada vise nemaju ideja pa im pritrcava otpad iz zapadne evrope, rusije kine.

Vec dugo sam nezadovoljan, a ovo me cin i ocajnim. Kako cemi deca rasti ovde? Jednostavno, rasce negde drugde. Ipak prihvatan ponudu koju sam dobio od prljavih Amerikanaca. Zbogom Nuklearna Srbijo.

POVRACA MI SE OD SVIH!

obican covek

pre 12 godina

Ej, a taman sam se skrasio, osnovao porodicu, osnovao vrlo mali biznis, polako kao krenulo na bolje, i sad ovo... tone i tone nuklearnog otpada na 35 kilometra od moje kuce..

Vreme je da pocnem da planiram iseljenje iz ove zemlje...

A sto se tice same vlasti i vladajuce koalicije, ni vladajuci ni opozicioni od mene necete videti ni glasa, jer ce isti ***** biti ko god da je na vlasti...

Samo nam dzabe mazete oci..

Svi ste vi prodane duse!!!!
Licemeri!!

Aleksandar

pre 12 godina

Dovoljno je ovo sto su nas bombardovali milosrdnim andjelom, samo nam jos ovo fali.
Sad sam 157 odsto siguran da je nasa vlast mentalno poremecena, kada ovako nesto prihvata.
Hocu zdrav zivot, a ne idiotizam ljudi koji je spreman na sve.

BTW, SZO anyone?

ljuba

pre 12 godina

Ja bi pozvao sve patriotske snage, sve one kojim je stalo do "porodicnih vrednosti" da se suprotstave otvaranju ovog skladista, barem onim intenzitetom kojim su se suprotsavili odrzavanju parade ...
Pokazite sada da vam je stalo do ove zemlje!

Bezbedno

pre 12 godina

Bravo! Ovako nesto nemaju ni veliki evropski glavni gradovi. Iako, kad malo razmislim, bolja lokacija bi bila kod Terazijske Cesme ili na Trgu Republike - imali bi novu turisticku atrakciju.

Brajo -NBGD

pre 12 godina

Nece valjda!? Pa gde su sada studenti, intelektualci, zeleni... da protestuju zbog ovoga. Pa zar cemo zaista postati evropsko smetliste?

zex

pre 12 godina

Da, kao vecina komentatora, i ja se pitam: Odakle Srbiji toliko nuklearnog materijala da bi joj trebala najveca deponija u Evropi?!
Bojim se da je ovo cista patka, stvorena od strane nekih psihologa, koja ustvari ima za cilj cuvenja nuklearnog otpada iz cele EU pa i sire, samo sto se to upraavo na ovakav relativno pozitivan nacin treba pustiti u medije a kakvu ce namenu kasnie imati..to samo ljudi iz senke znaju..

Mr. Bitter

pre 12 godina

Strašno... Pa kako čovek da planira budućnost svoje dece u ovoj zemlji ?!

Do sada je bio odliv mozgova a sada je takva perspektiva da će biti i odliva bez mozgova (tj. svih nas koji smo ostali...).

aleksandar jovanovich

pre 12 godina

Djelich je bio ministar nauke i on je realizator velikih projekata. Naravno da pobesne do izbezuma ako im se samo usprotivi chak i ovako, naknadno u rubrici bez uticaja. Nashi fizichari su pokazali da nisu sposobni da naprave mape nuklearne kontaminacije zemlje. Naravno, to ih ni ne ineteresuje. Danas sam bio na Onkoloshkom institutu kao pacijent, svaki put je sve vecha guzva, broj pacijenata vrtoglavo raste, a nikom ne pada na pamet da objavi statistiku, niti ih interesuju uzroci, medju kojima su nuklearni sigurno najznachajniji. Glasajte za buduchnost u Evropi sa ovom "elitom". Ko bude ziv.

Uzicanin

pre 12 godina

Beograđani, sad kad vam žuti počnu da skladište belosvetski nuklearni otpad za debelu lovu, ima da sijate zeleno.
(novosađanin, 1. novembar 2011 11:43)
Hahahah...e legenda si!Kada otpad stigne u Srbiju,zuti ce da postanu zeleni!
E zali Boze,sto jos pre 10 godina ne odoh iz ove Srbije,sad je cak i za mene kasno!

Boba

pre 12 godina

S obzirom da je Srbija mala kontinentalna država po geografskom položaju, pretežno siromašna, poljoprivredna, zemlja (a ne nuklearna sila), preduzeće "Nuklearni objekti Srbije" bi trebalo što pre proglasiti ekstremističkom organizacijom i naravno - doneti odluku o njenom raspuštanju.

Milena

pre 12 godina

Slažem se da ima opasnosti da se skladište pretvori u EU skladište, ali, ipak mislim da ste malo preoštri (gospodo i gospođe koji dajete komentare ovde). Ovakvo skladište je neophodno, da li ste razmišljali o medicinskom nuklearnom otpadu?? Da li ste uopšte čuli za nuklearnu medicinu?? Da li znate šta se ispituje???
No, dodala bih da sam šokirana činjenicom da postoji NOS - nuklearni objekti Srbije, strašno, kakvi objekti, postoji NOS=nuklearni otpad Srbije!!

agim

pre 12 godina

Jel to Srbija postala svetska kanta za djubre pa da se nuklearni otpad tu dovodi ? Sto te zemlje koje imaju nuklearke ne cuvaju svoj otpad u svojim zemljama ? Ah da, nece da svoje stanovnistvo izloze opasnostima dok ima drzava koje ce za saku "dolara" da rade sve sta se od njih trazi. Nadam se da ce stanovnistvo Vince i okoline protestvovati zbog ovoga i postaviti balvane na prilazu naselja.

Spasić

pre 12 godina

Javno preduzeće Nuklearni objekti Srbije (NOS) je napravljeno po kratkom postupku da bi se ..., pardon, trošile pare koje je država dobila od kredita. Postavili su direktora koji nema apsolutno nikakve veze sa nuklearnom energijom i tehnologijom, ali je vrlo vešt u trošenju tuđeg novca (već se proslavio u medijima po tom pitanju). Isto tako, zaposlili su ogroman broj ljudi bez odgovarajućih kvalifikacija, sve na bazi tog kredita.

Inače, skladište je potrebno Srbiji, ali ne grandiozno i ne u Vinči, pored Beograda. Istočna Srbija je prazna i tamo ima i te kako mesta za skladištenje otpada koje se proizvede u Srbiji. Međutim, odlučeno je drugačije i sada je narodu dat motiv za razmišljanje zašto je to tako.

sašo

pre 12 godina

Osoba koja je to dozvolila na doživotnu robiju!Pa da li ste vi normalni da za šaku dolare zezate nas i budeću decu u zdrav mozak!Naježio sam se kad sam pročitao,periferija BG!

Marko

pre 12 godina

Nije li pre nekoliko godina sav atomski otpad iz vince koji jebio u buradima prebacen u Rusiju?
Ali neka, pruza nam se prilika da ugostimo otpad iz EU. To j evelika cast.

VecaBG

pre 12 godina

Ja sam sokirana.Najvece skldiste nuklearnog otpada u zemlji koja i nema nuklearke. Mi za takav otpad sluzimo Evropi. Zemlja koja nema ljudski onkoloski institut, jedan kvalitetan pet ili ket skener, lekove, koja ima ogroman broj obolelih od kancera. Boze da li je moguce?????

Android™

pre 12 godina

Ovo je KATASTROFA !!!

I po pitanju ugrozavanja zdravlja nacije
(i bez toga smo "lideri" u regionu, "a i sire" po pitanju smrtnosti od malignih oboljenja)

I po pitanju opsteg rizika
(ko garantuje da se sutra tu nece zaposliti neki "uspavani" vehabija kome bi svakakve ideje mogle pasti na "pamet")

I po pitanju vojne bezbednosti
(nije neverovatno da u buducnosti, cak vrlo skoroj, dodje do konflikata, ratova... i... postoji li slabija tacka Srbije od NAJVECEG skladista nuklearnog otpada u EVROPI do kog se stize gradskim prevozom iz centra grada, Beograda. 10 km.)

I po pitanju kriminala i korupcije
(ajd nek me neko ubedi da je kapacitet od "8.500 buradi" adekvatan nasim potrebama)

Ovo je pre svega pitanje za GRADJANE, ali i za novinare, nevladine organizacije, policiju, drzavnu bezbednost, vojnu bezbednost, javnog tuzioca...

ODGOVORNOST !!!

Hocemo
- da se SVI odgovorni za donosenje odluka i ucesce u o ovom bizMisu budu imenovani,
- da sve radnje i ugovori koji su u vezi sa ovim ODMAH budu ZAUSTAVLJENI,
- da sva pitanja koja se ticu izgradnje objekata, bilo da su elektrane ili objekti za skladistenje nuklearnog otpada podrazumevaju REFERENDUM

NA ULICU !!! ODMAH !!! SVI !!!

goran84

pre 12 godina

Vinca sa svojim istorijskim nasledjem yajedno sa Lepenskim Virom moze da bude turistika atrakcija, narocito za zapadne penzionere koji krstare dunovom.
Ovako simbolicki moze da predstvlja put koji je covek prevalio od gole borbe za opstanak do toga da predstavlja najvecu opasnost za samu planetu na kojoj zivi.

neodgovorno

pre 12 godina

čitajući ovu vijest sam sam se zaprepastio a mogu mislit kako je ovom čovjeku što živi 35 km od ovoga, najmanji incident bi imao katastrofalne posljedice pogotovo jer je u blizini urbano naselje, ovdije u Zagrebu se već dugi niz mjeseci traži od nadležnih instiucija da se "ukloni" radioaktivni otpad iz Instituta Ruđer Bošković zbog potencijalne opasnosti od radijacije, a ovaj institut u usporedbi sa ovim vašim kao jedna prostorija, a ne samo da bi ugrožavao građane R Srbije već i sve ostale građane drugih zemlja u okruženju.

Stevan

pre 12 godina

"Najvece skladiste N-otpada u Evropi"???Pa zar Srbija ima toliki nuklearni program ili potencijal za toliko skladiste? Mi nemamo cak ni nuklearnu centralu? Odakle onda toliki otpad? Odgovor: Tu ce se za velike pare skladistiti strano djubre jer zna se dobro da Evropski lideri zele da proteraju sva ta skladista sa svojih teritotija na periferiju. To nije tajna. Zrtva je Srbija, a ko bi drugi?

s.nikolic

pre 12 godina

UZAS ! E OVIM I ZVANICNO POSTAJEMO PRAVA DEPONIJA EVROPE ! ***! niste mogli lepse da nam ga sp@stite ! zar za trovanje sredine nije bilo dovoljno onaj "OSIROMASENI" te ste morali i ovo da uvezete ! LJUDI OVO MORATE DA SPRECITE , ILI KOLEKTIVNO SELENJE ZA AUSTRALIJU I ZELAND , TAMO IMA MESTA JOS ! ps // zasto su svi cutali , a posebno gospodin dulic , kao mutavi o ovome !

narod

pre 12 godina

Jesu li ovi iz vlasti pitali narod da li se slaže da se najotrovnije smeće iz čitavog sveta skladišti u Srbiji??? Ko ostane da živi u ovakvoj Srbiji,taj nije normalan

Ivan

pre 12 godina

Samo mi nije jasno:"Skladište će zadovoljiti potrebe skladištenja radioaktivnog otpada sa teritorije Srbije u narednih nekoliko decenija".Sa Kosovom ili bez Kosova?

danijel

pre 12 godina

U prevodu: " Razvijene zemlje dajte nam vas radioaktivni otpad. Mi smo vasa deponija." Od toga ce da profitiraju neki ljudi.Unosan je to posao!
Gde je tu zdrav razum??? Zar je zdravlje naroda manje bitno od profita?
Ajde da se organizujemo ljudi, nesto moramo preduzeti!

Кривокапић

pre 12 godina

Највећа нуклеарна депонија у Европи, а као користиће је само Србија. Па одакле нам толики нуклеарни отпад. Који сте лажови. Уместо што се хвалите глупостима боље би било да уложите у школе да нам деца не болују од хепатитиса. Срамота

dragisha

pre 12 godina

@MZ
Ako je to samo otpad koji smo mi proizveli zasto je onda napravljeno najvece skladiste u Evropi?! Pa nismo mi bili valjda najveci konzumenti nuklearnog goriva? Ili su to sve dotrajali gromobrani i rentgeni? I ako je vec tako da su stari objekti dotrajali, zasto sve nije placeno da se odnese iz zemlje u Rusiju na primer na preradu i trajno skladistenje?
Neko je tu video dobar posao i bez javne diskusije stavio sve pred svrsen cin. Nadam se da nas sve to nece skupo kostati u buducnosti.
Uzas!

US

pre 12 godina

Stavrno idem iz ove sugave zemlje Srbije. Sve mi se zgadilo. Ovo je 7000000000 razlog da se pobegne odavde i u sto vecem broju.
NE ZELIM DA ZIVIM U KONTEJNERU EVROPE!

Ivana

pre 12 godina

Vinča i služi samo za skladištenje nuklearnog otpada, a ne služi za ispitavanje i izradu novih projekata. Strašno je da vlast uništila takav jedan istraživački centar.Raspišite izbore pod hitno.

francuz

pre 12 godina

U Francuskoj ima 19 nuklearki i dio otpada se izvozi... Sada znam gdje.... A nasim "ekolozima" : bolje ocistite smederevski put od silnih deponija smeca, to vam je svakako na putu na posao... Grozota !

Зоран

pre 12 godina

I da li ce u Srbiji neko izaci da demonstrira protiv ovoga? NE.
Srbi demonstriraju samo protiv homoseksualaca. Kakav narod takva i drzava.
(Sasa, 1. novembar 2011 14:05)

Не само тада. И кад им се укине алкохол после 22 сата. :))))

from EU

pre 12 godina

Izmedju redova pise da ce se tu odlagati i tudji otpad. Dobro je pitanje sta ce Srbiji NAJVECI otpadni centar. Nemacka zatvara sve nuklearne elektrane zato sto su shvatili da se ne mogu zastititi od nuklearnog otpada. Oni vec nemaju gde da ga odlazu. Sta mislite gde ce otici visak? Kod onih ko ima mesta ;-) Finska gradi nuklearnu elektranu ali ne gradi otpad. EU ce da se pobrine za to ;-)

sone

pre 12 godina

Zar je moguće da baš kod nas mora da bude najveće skladište nuklearnog otpada ? Pa Srbija nema nuklearke niti išta slično. Čime ćemo da ga punimo ? Ovo je nešto što zahteva veliku javnu debatu, a izgleda će se provući kao usputna vest.Da smo normalna zemlja građani bi se pitali i za skladište čačkalica a kamoli za nuklearni otpad.Da li se to one teorije zavere kojima smo se smejali polako ostvaruju. BG pašaluk, nuklearno smetlište, odlučivanje po spoljnom diktatu,...ljudi, pa ovo se sve polako ostvaruje. Ne mogu da verujem !!!

Gorki

pre 12 godina

Neznam da li je to direktiva sa zapada, ali je potpuno izvan logike. Praviti skladište atomskog otpada, praktišno u glavnom gradu (8 – 9km od centra) je neodgovorno I neozbiljno I bezobrazno. Niko u svetu takva skladišta ne pravi u glavnim gradovima jer praktčno ne postoji stoprocentna garancija bezbednosti ni od slučajne havarije, a kamoli ako neko pokuša terorstički napad. Tako Beograd postaje taoc nečijeg… , neznam ni kako to da nazovem a da ostanem pristojan.

Ozračeni

pre 12 godina

ma kakva Vinca bolje da se ovo "najveće evropsko odlagalište NO" smesti negde kraj skupštine ionako im odluke izgledaju kao da su dugo izlagani opasnim radioaktivnim česticama....

Dušan

pre 12 godina

Srbi nestaju od kancerogenih bolesti, ali ne, ni to nije dovoljno već ćemo skladištiti nuklearni otpad nadomak Beograda. Strašno !!!

dejan

pre 12 godina

poruka za vlast:
***
sram vas bilo
pa generacije i generacije ce da budu izlozene ovome
zamislete neku katastrofu , zemljotres ili veliku poplavu.
postali smo svetske prostitutke za dolar.
pljujem na ovu vlast koja je pokazala da je najvaznije dobiti na izborima i krasti gde stigne
stid me je do neba!

Cole

pre 12 godina

Zanima me kako je to dogovoreno 2007. godine ili kad vec, pa se pitam da li je neko predlozio:
Ok ovde imamo Vincansko pismo, iskopine drevne civilizacije, imamo Dunav, tu nam je i Beograd na 10 km, sto mi ne bismo drugovi ovde napravili jedan nuklearni otpad. A ovi odusevljeno povikase - Bravo! Sjajna ideja, to ljudi, ajde da pravimo nuklearni otpad.
Uzasnut sam, sta da kazem?

Pera Detlic

pre 12 godina

Najvece skladiste nuklearnog otpada u Evropi...ya potrebe skladistenja nuklearnog otpada sa teritorije Srbije??!! Ma sta mi rece. Osecam da je ovo nova izvozna sansa Srbije, i gl;avni priliv deviza. Dulicu, ima li ovog na tvojoj skupocenoj mapi?

Goran

pre 12 godina

(zex, 1. novembar 2011 12:08)

Razmisli malo. Srbija nema nuklearke, Srbija nema atomsko oružje.
To nije srpski odpad. To je odpad "Evropejca" koji će kod nas da se zakopa ispod zemlju da njima nebih smetao i da nebih ništio njihovu prirodu.

Tadiću pored tih tvojih velikih prijatelja iz EU/USA i neprijatelji nam nisu potrebni.

dobrocudni tumor

pre 12 godina

Cekaj bre!Da li je ovo nacun popunjavanja drzavnog budzeta ili jedan od nacina otpisa spoljnog duga?Mislim da ce uskoro sa mi izrastu rogovi ,kao onoj babi negde u Indiji,ali ne zbog osiromasenog uranijuma,nego od muke gledajuci sve ovo.

marko

pre 12 godina

Ovo je skandal, ko je doneo odluku o tom nuklearnom skladištu želimo da znamo. Šta kaže ministar Dulić ? Za ovo se ide u zatvor jer je ugrožena Srbija.

nix

pre 12 godina

Sramota da je nekome i palo na pamet da ovde pravi djubriste za nuklearni odpad, nisam cuo da se iko od, sada vec tzv. naucnih radnika iz instituta u Vinci pobunio. Drzave koje imaju nuklearne termoelektrane treba same da se snadju oko odpada, ustvari vidimo da dobro se snalaze, saku dolara aktuelnoj vlasti u Srbiji i ovi su spremni da stave taj teret na ledja desetinama buducih generacija, a sto i ne bi kada su oni svoju decu vec obezbedili u inostranstvu o drzavnom trosku.

misa kostic

pre 12 godina

..Uf zamalo, dobro je, za dlaku pa na Terazijama, cekaju nas “Bioloski preparati”, Vakcine, meso puno hormona…. Mozak sun am isprali odavno!!

ZORAN

pre 12 godina

A ja kao mali trcao bos livadama i jeo sljive i jabuke kod dede ,i gledo ozaren daleko . A ono stize EU i ozracen blizu ! E SRBIJO MOJA!!!

cinik

pre 12 godina

šta se brinete dragi gradjani, pa stalno pričate da će od srbije ostati samo beogradski pašaluk. ostaće naravno, pomalo radio-aktivan ali ko će biti tu da to primeti.NIKO!!!

g

pre 12 godina

Pre nekoliko godina jedan lik je predlozio kako da se poveca standard gradjana Srbije. Plan mu je bio da se celokupno stanovnistvo preseli u Beograd a da teritoriju srbije izdaje za sledece namene,
1. strane vojne baze
2. vojne manevre
3.nuklearne probe
4.skladistenje nuklearnog otpada
Od dobijenog novca gradjani Srbije bi lepo ziveli a da nista ne rade.
Normalno proglasen je ludim.
Posle ove vesti vidim da smo mi ludi.

Kad nesto neprijatno mirise - kaze se da smrdi

pre 12 godina

Ne bune se ljudi sto je napravljeno skladiste po svetskim standardima. Bune se sto oni koji upravljaju tim skladistem imaju u svom cenovniku usluga i skladistenje tudjeg otpada. E to je problem. Em sto je citava akcija zidanja krajnje konspirativna, em sto nam je drustvo jako koruptivno, em sto je uvoz tudjeg otpada protivzakonit.
Tako da, spin majstori, dzaba vam corava posla. Sumnjamo u vase postene namere...

Nebojsa

pre 12 godina

A javnost saznaje kad je sve vec reseno... Mi nemamo nuklearne elektrane a ne verujem ni da cemo ih imati u skorije vreme. Ne zelim da moja zemlja bude smetlishte Evrope!

dragan

pre 12 godina

postali smo deponija svega i svacega,koliko znam postoji zabrana gradjena nuklearnih elektranu u srbiji do 2014-te a pretpostavljam da cemo vec 2015-te poceti sa gradnjom jedne koja ce izvoziti struju za evropu...

Sin Bludimir

pre 12 godina

Ovo je pravi potez! Bravo Vlado!!!

Ovim mozemo da skladishtimo tudj nuklearni otpad, da dobijamo lovicu za to i da nas Bog vidi.

Sta je josh dobro, sa aspekta zdravlja, postacemo jachi i imuniji na radijaciju. Tako jednog dana kad bude bila nuklearna katastrofa Srbi ce jedini preziveti!!

Svaka vam chast, jedino vam zameram sto niste napravili deponiju na Novom Beogradu, da mi bude blize kuce da postanem pravi super heroj!

Zoran

pre 12 godina

Nije problem dame i gospodo što svako normalan u ovoj zemlji zna da Srbija za milion godina ne može svojim nukleranim otpadom da napuni to skladište, problem je što ćutimo, što zbog ovog ''uspeha'' nema demonstracija zbog kojih bi pala vlada a neki političari završili na dugogodišnjoj robiji.
No, to je nama naša borba dala, ili, tražili ste, gledajte...

damir

pre 12 godina

ZES otvara ovaj objekat jer im trebaju pare koje će namaknuti deponovanjem tuđeg otpada pošto je narod isceđen a "eksperti" ne znaju na drugi način da ih zarade.

John Stockton

pre 12 godina

Veoma pameno od Evrope... Sad smo svi jedna ziva i laka meta i vrlo lako se da srediti da jedna bombica, pozar ili kakva druga katastrofa zaluta do najveceg skladista nuklearnog otpada u Evropi! Ne znam da li ce iko biti srecan zbog ove vesti...

MRV

pre 12 godina

Не разумем чему такво узбуђење. Па ми смо већ одавно највећа депонија Европе.

Izbezumljen

pre 12 godina

"direktor Javnog preduzeća Nuklearni objekti Srbije..." Alo, bre, kakvi niklearni objekti Srbije? Dokle vise zavitlavanja vlastitog naroda ... koje to nuklearne objekte ima Srbija? Izgleda da su skladista evropskog nuklearnog djubreta namenjena Srbiji. Zar nam nije bilo dovoljno bombardovanja osiromasenim uranijumom i ko zna cime jos nego nam ova vlast skladisti ovako nesto ispred prozora i kuca u kojima zivimo. Pa vi gospodo na vlasti ste zreli za robiju, pocevsi od ovog gospodina sto je na celu takvog "javnog" preduzeca.

Dzony

pre 12 godina

Da Bog da da gorite u paklu, nema vas puno oko 5000 hiljada , a maltretirate svoj NAROD , za ime cega ????
Naš nuklerni otpad smo uz visoke troškove transportovali u Rusiju ove godine.
Umesto da otvorimo fabriku za preradu voća iz Grocke mi otvaramo skladište neklearnog otpada. Sram vas bilo , necu da vas poredim sa NULOM da se ne uvredi

Vuk

pre 12 godina

Skladistenje nuklearnog otpada je veliki biznis.
Monogo novca...
Normalne evropske zemlje,nece kod se be takav otpad,plus se boje svojih gradjana,pa traze solucije za skladistenje. Dobro se placa zemljama koje prihvataju takav otpad. Mi kao banana drzava,prihvaticemo to.
Nasi politicari,nemaju ni malo trunke savesti i obraza,a mnogi domaci kvazi biznismeni,obogatice se sa tim otpadom. Pojavice se nove firme ili neke kcerke firme,koje ce uvoziti taj otpad.

Sve sto rade politicari i privrednici,uglavnom se svodi na korupciju i kradje drzavnog novca.
Ali odlaganje nuklearnog otpada,to je vec pitanje nasih zivota.ako i pitanje svih gradjana Srbije u narednih sto i vise godina!

stanovnici Vince moraju pod hitno da se organizuju i pocnu sa protestima!
Moraju dobiti i svu podrsku ostalih gradjana Srbije!


Ovako nesto kao odlaganje nuklearnog otpada,ne sme nikako da se dogodi!

dadoredstar

pre 12 godina

Sramota malo je što je Nato bacao sa osiromašenim uranijom,još hoćete da se dvoglavi Srbi radjaju.Halo mislite li o budućim generacijama,ili samo o svojoj guzi.

jelena

pre 12 godina

Užas!! Ovo će biti najveća tragedija ako dozvolimo. Treba da se svi okupimo i sprečimo ovako nešto. Ima li u ovoj državi neko normalan na vlasti?! Ne razumem. Šta planiraju, da svoju decu pošalju na Mesec? Ko misli da će dobiti izbore posle ovakvog poteza?! strašno!

Dno dna

pre 12 godina

Niko ne moze dovesti nuklearni otpad kod nas,ako im nasi politicari ne daju dozvolu za to.

Znamo kome treba da se javimo,da im kazemo sta mislimo o tome!

Метузалем

pre 12 godina

Па какве си магарце од нас успео да направиш Тадићу! Директор ове агенције (прочитајте јој само назив наглас: Јавно предузеће Нуклеарни објекти Србије - еј бре "Нуклеарни објекти Србије") вози ауто BG-001-ČA, зато што је рођен у Чачку, може му се. Исти субјект је затим прозиван у медијима за набавку тридесетак службених аутомобила и ништа - све се заборавило. Колика је просечна плата ових ладолежа и чему нам они служе, аман бре?

Miki Peric

pre 12 godina

Hm, 8.500 buradi, i 100 transportnih kontejnera. Pa Srbija ovakve kapacitete nuklernog otpada ne moze da popuni. Mi imamo male kolicine radioktivnog otpada, sta ce nam najvece skladiste u Evropi. Ajde, da ne paranoisemo, nego da pretpostavimo da ce se odlagati otpad samo iz Srbije, da li nam je bilo neophodno ulaganje u najvece skladiste u Evropi, naravno da ne. S toga smatram da su realne zebnje u komentarima citalaca foruma, da ce da se ovde skladistiti ne samo nas otpad.

Marko

pre 12 godina

Pod hitno krenuti sa potpisima za usvajanje zakona ili cak promenu ustava koji ce striktno zabranjivati uvoz i skladistenje tudjeg nuklearnog otpada na teritoriji Srbije uz visoke kazne bilo kome da padne na pamet takva mogucnost.

dostra vise sa trovanjem

pre 12 godina

ne tako davno negde u srbiji je zaustavljena NEMACKA kompozicija sa nekih 140 wagona opasnog otpada namenjena za albaniju ! gde je zavrsio taj problematicni otpad , A ! inace VI STRUCNJACI sto se hvatate za nas , pa SAMO nas otpad , STA CE NAM ONDA "NAJVECI U EVROPI" ! PA ZAR VI STRUCNJACI MISLITE DA CE KAPACITETI TOG "NAJVECEG" ONAKO ZVRJETI PRAZNI ?! i jos nesto je puno vazno : CUTALI SU NASI SAMOHVALIOCI KAO ZALIVENI A ZNAJU DA I DVE SAZIDANE CIGLE DA POHVALE KAO ZNACAJNU I VAZNU INVESTICIJU ! ps // u nemackoj vise neznaju gde ce sa svojim otpadom , i ne samo nemci , i njihov je otpad negde DALEKO OD NASELJENIH MESTA na dubinama od NEKOLIKO STOTINA METARA DUBOKO DODATNO UMOTAN U BETONSKE MANTILE I SVO MANIPULISANJE ZBOG OPASNOSTI SE ODVIJA TRANSPORTNIM ROBOTIMAA !!! a u vinci ?

Android™

pre 12 godina

Cinjenica je da se uz sam glavni grad jedne drzave otvara NAJVECE skladiste nuklearnog (ili ako smatrate ispravnijim, radioaktivnog) otpada u EVROPI.

Kazu neki pametniji od mene "pa tu je bilo skladiste i pre...". ALO !!! Pa upravo to je cinjenica zbog koje neko MORA na robiju. Ako su vec uzeti krediti, nadjene pare, ako smo dobili priliku da uradimo pravu stvar, onda je trebalo IZMESTITI i to sto je do sad bilo u Vinci.
Ovako je udaren temelj dugorocnom skladistenju otpada u neposrednoj blizini NAJNASELJENIJEG dela ove drzave. Ima li ovde normalnih?!?!? Ko je doneo odluku da se to gradi nasoj deci u dvoristu? Taj MORA na robiju!

Kazu jos "zakon zabranjuje uvoz te vrste otpada... blah, blah...". Pa zakoni u ovoj drzavi brane i npr. sverc cigareta a one opet samo ferceraju... zakoni brane i drogu i oruzje... pa opet, ima i jednog i drugog... Dakle cinjenica da zakon nesto zabranjuje nije APSOLUTNO NIKAKAV argument, pogotovo u drzavi poput ove.
Razlika je samo u tome sto su posledice koje bi nastale nekim incidentom u ovom slucaju nemerljive i neuporedive sa incidentima ili posledicama gore pomenutih krivicnih dela. Bilo kakav incident bi znacio KATASTROFU! Ej! 10 km. od NAJNASELJENIJEG mesta u drzavi!!! SHAVTA li ovo JAVNI TUZILAC?

NIKO vise i NIKADA ne sme donositi odluke o gradnji objekata ove vrste bez REFERENDUMA !!!

O D G O V O R N O S T ! ! !

ODMAH !!!

komentatorka

pre 12 godina

zato su nam japanci (mozda samo kao posrednici) davali sve i svasta za dzabe ( autobuse, mamograme itsl) samo da progutamo i ovu fekaliju. znaci postacemo najveca septicka (doduse nuklearna) jama u evropi

PerkinElmer

pre 12 godina

Bas zalim te francuze, vise od pola struje dobijaju iz nuklearki a nisu imali 2,5 mil e za ovako nesto a mi to izgradismo za par naucnika da se igraju na kvazi reaktoru starom pedesetak godina.

ma brazil

pre 12 godina

Mi vidimo buducnost u elektroprivredi, ali vode, vetar i stari dobri ugalj i ako nema vise Trepce. A sta sa tom strujom kada sve komsije imaju nuklearke, gde jedna proizvodi skoro kao cela srbija struju, kome da je prodamo.Neka, bolje oni da grade nuklearke a nama da prodaju struju i salju otpad pride, GRATIS.

Ništa Čudno

pre 12 godina

Šta se čudite? Prisetite se novinskih članaka iz Politike od pre 5-6 godina gde se objašnjava koju nam je ulogu EU namenila. Što se ekonomije tiče primarno ćemo se baviti transferom i uslugama, a uz to ćemo služiti za smeštanje potencijalnih azilanata i odlaganje nuklearnog otpada. Azilante iz zemalja trećeg sveta već uveliko smeštaju po Srbiji, a evo vidim da je pokrenut i projekat nuklearne deponije :)

Зоран

pre 12 godina

Супер је наша власт. Од могућности да направимо атомску бомбу дошли смо до тога да смо извезли нуклеарне ствари због "ТЕРОРИСТА", а сада смо складиште за нуклеарни отпад. :)))) Браво ДС!

strasno

pre 12 godina

Eto za sta nas smatraju i kako nas vidi evropa - kao korpu za nuklearne otpatke! Eeej bre, pa Francuska ima najvise nuklearki, ali gle,tamo nece biti NAJVECA NUKLEARNA DEPONIJA U EVROPI, nego kod nas koji nemamo ni jednu nuklearku. Jasno je ko dan. evropa ce da koristi nuklearnu energiju a nuklearno djubre koje ne moze da se iskoristi bacice u nuklearnu korpu za otpatke - Srbiju. I da, sve to po EU standardima.
P.S. Ne znam jos uvek za koga cu, ali znam sigurno za koga necu glasati na izborima.

zemun_grad

pre 12 godina

M3 lukavo staje u odbranu režima na vlasti. Mi sada kao treba da poverujemo da je najveće skladište u Evropi napravljeno samo za naše potrebe, ćutaće do poslednjeg trenutka za transport evropskog otpada u Srbiju kao što su ćutali za pravljenje hangara.

Pesnik BG

pre 12 godina

.I. eh, htedoh da ponovo napisem...

onima koji su odobrili ali... ne vredi,radijacija zhvata i znake interpukcije,suvise je otpada ..I..

mile kitic

pre 12 godina

Direktor Radojica ima brata Milojicu, stvarno. Radojica nije doktor nauka, ali je, pored 300 doktora nauka u Vinci, drzavi Srbiji on najstrucniji da bude direktor. Da li mu verujete?

Sovica

pre 12 godina

Pitanja:
Ko je dao dozvolu za izgradnju najveceg skladista radioaktivnog otpada u centru Beograda?
Da li smo prespavali referendum po ovom vaznom pitanju za ceo narod?
Sta Srbija dobija ovim skladistem a sta gubi?
Ko ce jos sem Srbije skladistiti ovde opasan otpad?
Odakle Srbiji radioaktivni otpad kad je navodno sve izvezeno u Rusiju?
Ovo ce biti najveci doprinos sirenju kancera u nasoj zemlji koja je inace vec u vrhu Evrope po broju ovog obolenja.
Predlog: za cuvara ovog skladista postaviti osobu koja je potpisala dozvolu za otvaranje istog.

blink

pre 12 godina

Naravno da nece samo nas otpad da se skladisti u ,, najvecem skladistu nuklearnog otpada u Evropi". Pa ko jos u to moze da poveruje? Ocajnicki nam trebaju pare, a na ovom poslu moze puno da se zaradi... Tu priliku, drzava, a i pojedinci, sigurno nece propustiti...
Neka nam je Bog u pomoci kada nam taj otpad bude dolazio, sa svih strana, nasom modernom zeleznicom i sjajnim putevima...

bubica

pre 12 godina

slažem se sa tim da treba prebaciti otpad iz ruiniranih skladišta na bezbednije mesto... ali mi i dalje nije jasno zašto se do svršenog čina o tome nije progovaralo?
i btw - ne jedem ja ničiji hleb, osim onog koji zaradim sa svojih deset prstiju, a o donacijama neka brinu oni koji su do sada pokrali pa neka kleče i neka se zrače!!!

Babangida

pre 12 godina

Aaa...evo odgovora na pitanje jednog dnevnog lista koji je pisao o bahatom i bezobraznom trosenju budzetskog novca od strane gore pomenutog direktora Radojice.

srdjanr@gmail.com

pre 12 godina

Jedna mala zemlja ima najvece skladiste nuklearnog otpada u evropi, pri cemu Srbija vise gotovo da nema nuklearnog materijala. Inache, plan je da se ovaj centar gradi u istocnoj slavoniji. Zuti, svaka cast! Da li zaista verujete da ce jedina cena koju nuklearnog materijalaplatiti miran odlazak sa vlasti?

iWek

pre 12 godina

Ovo nije za hvaliti se nego je katastrofa. Meni nije ovo ugodno ni čitati da u susjedstvu imamo najveće skladište nuklearnog otpada, a mogu misliti kako je vama, pogotovo stanovnicima okolnih naselja i gradova. Ovo se nije smjelo dopustiti, naročito tako blizu naseljenog područja. Nadam se da će građani Srbije nešto pokušati poduzeti iako se bojim da je sad već kasno.

Ovo nikad ne bi prošlo na području hrvatske, a kamoli u blizini Zagreba. Mogu samo zamisliti prosvjede protiv ovakvog skladišta otpada, kad smo mjesecima prosvjedovali protiv izgradnje shoping centra u središtu Zagreba.

Atanasije

pre 12 godina

@МЗ
U pitanju je "Najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi" što će reci da Vinča ima više otpada nego npr Selafild. Važi.

A 25.10. smo na ovom sajtu imali vest "Beograd -- Srbija je dobila priznanje kao šesta zemlja na svetu koja je uspešno uklonila visokoobogaćeni uranijum sa svoje teritorije."

markobg

pre 12 godina

od kad se skladista nuklearnog otpada grade na puskomet od glavnog grada? mislim, na puskomet od bilo kog grada? osim toga, zar nismo nedavno izvezli ogromnu kolicinu nuklearnog otpada u rusiju? zasto sad gradimo najveci objekat te vrste u evropi, a samo za nase potrebe???

Damir

pre 12 godina

"Prema rečima Radojice Pešića direktor Javnog preduzeća Nuklearni objekti Srbije, skladište će zadovoljiti potrebe skladištenja radioaktivnog otpada sa teritorije Srbije u narednih nekoliko decenija."

Ako je tako - OK
Mada ko Nas šta pita ????

nemogudapoverujem

pre 12 godina

Ako ovo nije razlog za najmasovnije demonstracije ikad, onda ste svi lobotomizirani. Da li onda postoji ista sto ovaj narod ne moze da proguta? Da li ste stvarno spremni da prodate zdravlje i buducnost svoje dece, unuka, praunuka, cukununuka ...? Ne mogu da poverujem da vec nema milionce ispred skupstine.

kicOne

pre 12 godina

Albanija i Nemacka vec odavno imaju ugovor o odlaganju nemackog nuklearnog otpada na teritoriji Albanije. Na taj nacin Albanija otplacuje,pazite sad: DEO KAMATE NA DUG KOJI IMAJU PREMA NEMCIMA!!! A ovo skladiste ce biti samo za nas otpad...ma da!!

pitamsepitam

pre 12 godina

Pitam se po kakvim propisima je bilo staro skladište?
P.S. Ne mogu a da ne primetim kako je potrebno naglasiti da je projekat završen po zakonskoj proceduri... Da nije tužno bilo bi smešno!

neznam kako mi je ime

pre 12 godina

LJudi, dok mi samo tapkamo po tastaturi vreme prolazi, nema se vise vremena, na ulice i svu gospodu iz vlasti saterati u vincu, mozda se dozovu pameti.

bandere cekaju

pre 12 godina

Hajde ds-eses aktivisti, cistite deponije. Dulicu gomilu eura, a vi dzabe cistite. Smeje vam se u lice. I ovo skladiste pocistite za sobom

Jeffrey Murdock

pre 12 godina

Kako bi Balasevic rekao: "U supak kosmosa smo upali"... Danas Evropa, sutra ceo svet!

E, ae zatrazimo od vlade da za sledeci projekat sprovedu kanalizaciju do svih vecih gradova u Evropi pa mi lepo napunimo nase panonsko more? A?
Ne mora ni da nas placaju!
To bi bio nas skroman doprinos u znak zahvalnosti ulasku u EU! :-)

Odosmo u ...

milosica

pre 12 godina

Ako je gradnja po standardima koji su primenjeni na gradnji mosta preko Beske, uglavnom vidljivi standardi u srpskom gradjevinarstvu, onda bolje da se svi odmah isele ako zele da i malo mozga ostane u funkciji. Siromasni jos siromasniji, bolesni i zatupljeni, a ovi ostali...(drugi) sta nas briga i ovako nece biti mozga da se o njima ili bilo cemu drugom razmislja. Osudjene bedne zemlje na jos vecu bedu....i to sve zarad novca. Strasno i zalosno.
Good luck and good night.

aco

pre 12 godina

Najveci nuklearni otpad u Evropi.Ko nas vodi majko mila?Pa bolje da su napravili nuklearnu elektranu,manje bi nas zagadjivalo,imali bi makar neke koristi od toga bar bi imali struju na pretek i izvoz.A ovo mi se cini da ce biti da Francuzi i Nemci odlazu otpad na Dunavu 14 km od Bg i 50 km od NS.Fino izgleda da NUKLERNI OTPAD NEMA ALTERNATIVU

Mik

pre 12 godina

Ovo nije stvar koja treba tek tako da prolazi. Preduzece koje skladisti otpad na ovoj lokaciji mora da bude pod potpunom i javnom kontrolom. Hocu da znam koliko Srbija ima svog otpada, šta ulazi i izlazi iz tog skladišta. Uvoz tuđeg nuklearnog otpada mora biti zabranjen! Ili stvarno da im decu naselimo u dvorištu!

Goran

pre 12 godina

(FCB, 1. novembar 2011 13:00)

Kako da ne, Rusija nema svoja skladišta (čak je do sada skladala i evropski odpad) a Kina će njihov odpad da vozi 6000 km da bih ga skladala u Srbiju.
Očigledno je da evropejcima ide bolje ispiranje srpske glave nego rusima....

Blackbear

pre 12 godina

Ovo je SKANDALOZNO dokle ce mo da cutimo i da se pravimo da nas to ne dotice.
Ovo zasluzje da se izadje na ulice i da se prtotestuje dok ne donesu odluku kojom se zabranjuje skadistenje ovakvog otpada u Srbiji.
DOKLE ce mo cutati i trpeti, ovo nema veze sa politokom prtiv ovoga se mora ustati, podici glas bez obzira na politicku opredeljenost.
zaista je vreme da se za ovakve odluke sprovede mimo ociju javnosti odgovara po krividnom zakonu i na kraju naravno i za to robija.

maja stanic

pre 12 godina

Sjajna prilika da dobijemo jos i Ministarstvo za nuklearni otpad!Koga pozivate na proteste,ljudi?!Ovaj narod je odavno ubijen u pojam,pa se sa njim moze sve sto se hoce...Cudno je samo da nisu nasli neko zgodno mesto na jugu Srbije recimo za skladistenje nuklearnog otpada.

naivna

pre 12 godina

E, al' sam bila naivna :( Ja sam zaista mislila da je sve ono ratovanje i bombardovanje najgore što jedna politička garnitura za nešto keša i malo pljačkanja može da priredi svome narodu. Ovi se spremaju da nas muče dugo i polako, izgleda za mnogo veće pare:(

Vlada

pre 12 godina

Nesto se ne secam da su se slikali kad su postavljali kamen temeljac za taj objekat. Nisu nam pokazivali ni faze izgradnje da se ponosimo kako to lepo i brzo napreduje. Nece se slikati ni kad ga budu otvarali. Pitam se zasto?

pitanje

pre 12 godina

A sto taj otpad nije u nekoj savremenijoj i bogatijoj zemlji u famoznoj Eropskoj Uniji? Nego mi smo bedni, pa ajde sada neka svi pocrkamo od raka. Zasto se ne proteswtuje zbog ovoga? Sta ce nam otpad?

belly

pre 12 godina

Nemam nista pametno da dodam prethodnim komentarima, samo da izrazim podrsku protivljenju NAJVECEM skladistu nuklearnog otpada u Evropi. Dalje od Srbije!!

bekerel

pre 12 godina

Konacno ce srpski gradjani koji su decenijama cuvali nuklearni otpad po slamaricama i podrumima moci da ga uskladist na propisan nacin u NAJVECEM skladistu Evrope.

P.S.
Ako ovo 'ladno prodje, Srbija ni ne zasluzuje buducnost...

Ovo je Balkan ! Ovo je Balkan !

pre 12 godina

"Najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi, građeno po standardima EU"

Standardi EU u Srbiji ? Ko moze da garantuje da kad crkne selna na nekom crevu, to nas majstor Djura nece da pricvrsti zicom ? Ko ? To sam video na lepoj novoj stranoj benzinskoj pumpi dve nedelje posle otvaranja. I ta pumpa je izgradjena po najvisim standardima.

Srboslav

pre 12 godina

Jeste da ce to biti skladiste za nas otpad,
ali se ne bi iznenadio da na buradima pise i achtung,attention,biohazard itd.

Nasi nisu sposobni ni za skladistenje mineralne vode,a ne nuklearnog otpada.

Sto mi ne platimo da ga neko drugi preuzme??

Mihajlo O.

pre 12 godina

A sto najvece u EU? Otkuda nama toliki nuklearni otpad? Samo nam zasijte dugmice na ledjima da se ne dosetimo, ciji ce otpad sve tu da zavrsi. Nadomak Beograda, preko puta Banata i plodne ravnice... Ako, ako...

KUPOL

pre 12 godina

Jao, zamislite oni sagrade taj objekat za odlaganje nuklearnog otpada i to IZLEČI SVE NAŠE KANCERE! :)

I da li je to onaj Radojica što je nakupovao one silne skromne automobile za reprezentaciju?

Pera

pre 12 godina

Najvece skladiste nuklearnog otpada u Evropi sluzice za skladistenje "radioaktivnog otpada sa teritorije Srbije"!? A koliko to Srbija ima najvecih nuklearnih centrala u Evropi da bi nam trebalo najvece skladiste. Ovi na vlasti nam vredjaju inteligenciju i smeju nam se u lice.

Jedi

pre 12 godina

E pa ne moze! Pa valjda se mi gradjani pitamo! To je najstetnija odluka Vlasti do sada! Ajmo demonstracije ljudi dok ne bude kasno! Pa Nemci su blokirali celu zemlju prosle godine, samo zato sto transporti nuklearnog otpada prolaze kroz Nemacku! A mi cemo sada da imamo i transporte i skladistenje, pa to je nedopustivo! Osecam da su Nemci i Francuzi to trazili kako bi izbegli dalje demonstracije kod njih i prebacili rutu ka Srbiji umesto ka Rusiji, a mi oberucke prihvatili kako bi "spasili" Kosovo. Uzas, najezio sam se!! Demonstracije i to odmah!

zest

pre 12 godina

Sta vam je, komentatori?? Cemu negativnost? Zaboravili ste na tone osiromasenog uranijuma koji lezi sirom Srbije, jos od 99-e. Treba sve to lepo skupiti, da ne zagadjuje prirodu, pa u skladiste, kako i prilici. Novi slogan za izbore: Srbija - zemlja sigurnog nuklearnog otpada !

Зоран

pre 12 godina

Да смо направили нуклерану електрану, бар би неку вајду имали од овог отпада. Овако смо ЕКОЛОШКИ чисти. :)))) Бугари су за нас АЈНШТАЈН.

Posmatrač

pre 12 godina

Ako će se tamo smeštati samo naš otpad, zašto nam je potrebno najveće skladište u Evropi? Zar imamo više nuklearnog otpada od Nemačke, Švajcarske ili francuske?

milka

pre 12 godina

strašno! i posle ovoga ako ne organizujemo proteste, onda smo stvarno propali. kakve parade, ljudi, o životu je ovde reč, o našoj budućnosti i budućnosti naše dece. nebitno ko je kog pola, veroispovesti ili seksualne orijentacije!

ne znamo da radimo,al smo lepe

pre 12 godina

ogu EU namenila. Što se ekonomije tiče primarno ćemo se baviti transferom i uslugama, a uz to ćemo služiti za smeštanje potencijalnih azilanata i odlaganje nuklearnog otpada. Azilante iz zemalja trećeg sveta već uveliko smeštaju po Srbiji, a evo vidim da je pokrenut i projekat nuklearne deponije :)
(Ništa Čudno, 1. novembar 2011 12:47)

dobar komentar.dodao bih da,smo jaki još u izvozu i transferu lepote.na tome će se zasnivati naša ekonomija.na tome i deponiji nuklearnog smeća.

milan

pre 12 godina

Srpska area 51, nisu pricali uopste o izgradnji najvece deponije nuklearnog otpada u regionu pa mi to pomalo smrducka ali ajde, za nas je otpad posto je uvoz I skladistenje istog zabranjen nego jel postoji neka slika, detalji, jel pod zemljom I ako jeste koliko duboko? Koji je kapacitet a za Brankicu...nuklearna mafija.

Vera

pre 12 godina

Radosno sa Radojicom!!!Blago nama!Najverovatnije ce se skladistiti taj silan otpad iz nasih mnogobrojnih nuklearki!!!Kako da ne, naravno da je jos Sloba a mozda i matori habzburgovac uvozio nuklearni otpad...bas cudno sto je vecina mojih rodjaka i prijatelja umrla ili upravo umiru od raka!Stres ce nas sve dokusuriti ali nuklearni otpad nece!Fukusima nama svima!

astor

pre 12 godina

Aman ljudi da li postoji u ovoj zemli nešto opasnije nego što je radioaktivni otpad?!Pa neka je on i na 100 m dubine!Katastrofa!!!

O2

pre 12 godina

Slag na tortu.
Sve je ucinjeno: pohapseno, promenjeno, prilagodjeno i prosvetljeno!? Sve naj visi standardi i visoke ocene. Bravo.
Tako se gazi u buducnost.

Kriticarima

pre 12 godina

Ko ce da skladisti nuklearni otpad iz Srbije? Ako je skladiste namenjeno domacem otpadu, onda mora da ga ima po najvisim standardima...

djordjevic

pre 12 godina

ja bih odmah tu pored zasadio ovaj genetski modifikovan paradajz, pa da vidite...ima da bude mali ko oveca lubenica i jos ce da svetluca u mraku.

Kubba

pre 12 godina

Ljudi molim za malo strpljenja. Sve nejasnoce oko ovoga rasaznacemo od ministra Dulica, zar nije to u njegovom domenu?
Mozda i necemo saznati jer je i ovo vodi kao "drzavna tajna"?
I na kraju sam razaznao zasto je nacionalni domen Srbije .rs (radioaktivna Srbija) :)

Neko tamo

pre 12 godina

@ (МЗ, 1. novembar 2011 11:56)

Hvala na komentaru i objasnjenju. Nadam se samo da cete nam, s obzirom na informacije kojima raspolazete a koje mi obicni laici nemamo, objasniti da li je za prebacivanje otpada iz starog dotrajalog hangara u novi, bila potrebna izgradnja NAJVECEG OBJEKTA TE VRSTE U EVROPI? Da li mi raspolazemo sa vise nuklearnog otpada od zemalja koje su NUKLEARNE SILE, imaju razvijene kako vojne (rakete) tako i civilne nuklearne kapacitete (elektrane, medicina, itd.). Sta te zemlje rade sa tim otpadom? Da li je nama zaista potreban najveci objekat u Evropi da bi skladistili ono sto je koriseno u Institutu poslednjih 50 godina, ili je nesto drugo po sredi? Da li zaista verujete da je novi hangar toliko veliki da bi se skladistio samo postojeci otpad? Nadam se da ni vi ne verujete u to.

Jokan

pre 12 godina

Glupo pitanje ali zasto Srbiji koja nema nijednu nuklearku treba najveci nuklearni otpad u Evropi? Ciji ce se nuklearni otpad tamo odlagati ako ne srpski?
Kakve ce posledice takva odluka imati na imidz Srbije kao zemlja izvoznika hrane i vode?

miki mikić

pre 12 godina

zar nije svrsishodnije da smo nuklearni otpad, bilo kog tipa "izvozili" u druge države i to platili.
ovako samo smo napravili sebi veiku potencijalnu ekološku bombu u sred sopstvene kuće.
verovatno postoje cifre o ceni izgradnje ovog skladišta, ali i dalje mislim da smo trebali da platimo izvoz tog otpada, a ne da gradimo skladište kod nas.
čini mi se da sve evropske države pokušavaju da tu vrstu otpada a i druge gurnu i uvale nekom drugom.
pogledajte koliko rade na zameni starih električnih aparata. kod njih aparati sa oznakom A se ni ne prodaju više. sad je u pitanju A++ ili A+++, koji su od 30 do 70 % štedljiviji od starih. isto tako svi su napravljeni od reciklirajućih materijala.
isto važi za stare automobile. bolje ih je uvaliti Bugarskoj, Rumuniji i sl. nego ih reciklirati.

Byakuya-sama

pre 12 godina

Beograđani, sad kad vam žuti počnu da skladište belosvetski nuklearni otpad za debelu lovu, ima da sijate zeleno.
(novosađanin, 1. novembar 2011 11:43)

Ja se na tvom mestu ne bi smejao, jer inače plan je da pored Vinče i Fruška gora bude skladište NO, samo se naravno, kao i o ovome neće pisati dok ga ne naprave

Android™

pre 12 godina

Ako je informacija da je taj objekat uradjen novcem koji dobijen zaduzenjem (kreditiom) tacna, onda imamo neverovatan paradoks da ce nasa deca, oni kojima ce rizik od bilo kakvog incidenta visiti konstantno nad glavom, biti upravo oni koji ce taj dug (kredit) otplacivati.

Jednostavnije; Nasa deca ce biti izlozena riziku i jos ce za to placati... godinama...

Za donosenje ove odluke neko bi morao biti ili talentovano glup ili ogrezli kriminalac. Sta god da je u pitanju MORA na robiju!

O D G O V O R N O S T !!!

Saška

pre 12 godina

Po uzoru na Hitlerovu praksu stave nam malo više fluora u vodu da budemo poslušni pa nam onda uvaljuju i najveće skladište otpada!
A što se tiče ovih ½cool½ i informisanih što veruju Radojici na reč kad nešto kaže i zakonima na papiru,pa eno im i neispitane vakcine koje takođe nisu po zakonu pa nikom ništa.
Uzgred budi rečeno te iste stručnjake sam slušala povodom fukušime kada su rekli da je nuklearni otpad gori od nuklearnog goriva jer ima dugotrajnije i po ljude i prirodu štetnije gama zračenje.
A sad će mo mi imati najveće u Evropi!

Svevishnji

pre 12 godina

Neka sada svi koji su ovo odobrili i koji su vodili ovaj projekat lepo pocnu da zamisljaju kako ce im biti kada tamo budu zatvoreni na dozivotnu, ni jedna druga kazna ne moze ovome da parira. Ovo su monstruozni zlocini, nema sigurnog nacina da se zaustavi gama zracenje, nemojte zamajavati narod. Pomoz Bog braco.

Nikola Nis

pre 12 godina

Na ovo bi mr.Burns rekao:"Exelent"! Tuzna zemlja Srbija, zato ce na sledecem popisu biti jos 300 000 mladih i sposobnih ljudi manje. Pa neka nastave sa dovlacenjem belosvetskog otpada.

Bojan

pre 12 godina

@FCB

Covece da li je bitno odakle je? Bitno je da ce to djubre da zavrsi kod nas.

A ako i jest bitno, onda je sigurno iz Evrope. Rusi i Kinezi raspolazu velikom teritorijom, a 90% populacije im je smesteno u gradovima. Mogu "prst metodom" da biraju u kojoj ce stepi ili tajgi zakopati taj otpad. Za razliku od njih, zapadnoevropske zemlje nemaju taj "luksuz".

Posmatrac

pre 12 godina

Osecam obavezu da u ovom najnovijem ludilu makar skrenem paznju na sledece: Srbija ima zakon koji ZABRANJUJE uvoz radioaktivnog otpada. Zakon je donet 12. maja 2009 godine i nalazi se ovde:

http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/pdf/zakoni/2009/1708-08.zip

Clan 2, stav 3 glasi:

"Забрањен је увоз на територију Републике Србије радиоактивног отпада и ислуженог нуклеарног горива иностраног порекла."

brate mili, ovi me stvarno teraju iz zemlje

pre 12 godina

Jel ja licim na magarca da treba sad da poverujem da Srbija ima toliko radioaktivnog otpada da joj treba najvece skladiste u Evropi 12 km od centra Beograda?! ..ili smo zamoljeni da za cenu od 10.000 evra po kilogramu primimo evropski odpad, a narodu necemo reci nista da se ne bi digla buna?

Pa jel tako mislite o meni i mojoj deci? Nemojte mi reci da ste dali gomilu para za izgradnju najsavremenijeg skladista samo zato da bi ono malo otpada (koji ali uopste ne znam odakle nam) otpremite na sigurno, kako bi nasa draga zemlja bila manje zagadjena. Videli smo na primeru Tuzne Morave koliko mislite o zagadjenju i zdravoj okolini...

Lazar R.

pre 12 godina

Evo vesti iz Blic-a, NIN-a, B92 iz bliske proslosti o ovoj tematici - da se podsetimo! Bedak totalni:

Dejan Dimov, ekspert za energetska pitanja, podseca i na staru pricu da je Jugoslavija jos pre raspada bila odredjena za nuklearnu deponiju Evrope, tvrdeci da je jos bivsa SFRJ uskladistila belosvetskog nuklearnog otpada u vrednosti od 1,3 milijarde dolara te da su Aleksinacki rudnici, jame u Sokolskim planinama i u Kalni na Staroj planini vec pune. Cak je i novi prostorni plan Srbije napravljen tako da je istocna Srbija, prakticno i definitivno, odredjena za skladistenje nuklearnog i hemijskog otpada Evrope. A i spaljivao se radioaktivni otpad u industrijskim postrojenjima Srbije jos 1989. godine. O tome je, svojevremeno, pisao i NIN, a nedavno i " Njujork tajms " .

NIN 2415, 11 APR 1997

Pregovore o ovom zamašnom poslu vodi predsednik države! Ne treba zanemariti ni 6.500 tona nemačkog radioaktivnog otpada vrednog 5,5 milijardi dolara. Taj otpad čeka da ga neko preuzme jer je ugovor potpisan između Nemačke i Kine 1982. godine zbog nečega stopiran. Ovo što sada govorim apsolutno nije slučajno. S druge strane, skladištenje otpada do 2025. godine može doneti 5,5 milijardi dolara po jednoj nuklearnoj centrali čiji radni vek ističe. Takvih će u Evropi do tada biti 60, a to premašuje brojku od 300 milijardi dolara. I nadasve u ovom "grandioznom" poslu se računa na Srbiju. Prema tome, građanima na ovim prostorima određeno je da budu čuvari evropskog otpada. Bojim se da se Srbija sve više pretvara u smetlište Evrope. Skeptičan sam kad razmišljam o načinu na koji se ovaj proces može zaustaviti. Jer u njemu su najmoćniji iz svih struktura ove zemlje, kojima nije u interesu da se prava istina zna. Kada ovo govorim mislim da nema mnogo razlike među onima koji su na vlasti i pripadnika iz redova opozicije. (Dimov)

"Blic" 8.april 1997

B92 dobio još jednu potvrdu nelegalnog uništavanja radioaktivnog otpada u topionici Rudarskog basena Bor 1989. godine

Tada delegat u Skupštini Srbije, Mira Mosurović rekla je za B92 da je na jednoj sednici bilo reči o visokom nivou radioaktivnosti u Beogradu i pretpostavci da je to rezultat uništavanja nuklearnog otpada i za B92 navela da je, pored otpada iz Vinče, u Boru verovatno uništavan i radioaktivni materijal iz inostranstva.

Predsednica Komisije SFRJ za zaštitu životne sredine Jelka Miljković otkrila je prethodno za B92 da je u avgusutu 1989. radioaktivnost u Beogradu bila i 3.600 puta veća od dozvoljene. Ona kaže da je tada utvrđeno da je talas radijacije naišao sa istoka, a da su merenja stručnjaka iz Vinče utvrdila i povećanu radioaktivnost u Timočkoj krajini.

05.06.2006.

Neko IzMase

pre 12 godina

Predlažem konkretnu akciju društvo... Kopirajte link ove strane na kojoj se nalazi vest i prosledite je sa pitanjem "Šta je ovo?" svim mogućim ministarstvima, strankama, kancelariji pre. Tadića, društvima za zaštitu životne sredine svima kojih se setite i ne setite - ovog časa, ili ode sve u...

Potreban je spisak adresa gore pomenutih...

dulea

pre 12 godina

Sta se cudite? Sta vam nije jasno? Svakako da druge zemlje nemaju ovoliko velika skladista. Sta ce im kad ce svoj otpad da utrape nama. A tako se resava i sudbina naseg naroda, jednom za svagda. Adolf je bio mala beba za ove.

Ja

pre 12 godina

Orijentacije radi, prosečna nuklearna erektrana proizvede 80 buradi radioaktivnog otpada godišnje. Samo u prostoru za burad ima dovoljno mesta za smeštaj otpada koje 10 elektrana naprave za 10 godina.

Gradjanska svest - Peti parkic

pre 12 godina

Pitanja koja treba postaviti:
- koja je godisnja kolicina nuklearnog otpada koja se proizvede u Srbiji i koje vrste, da li se radi samo o medicinskom nuklearnom otpadu?
- da li je velicina odnosno kapacitet ovog skladista u skladu sa potrebama Srbije ili ih znatno prevazilazi?
- ukoliko cemo poceti da uvozimo i skladistimo otpad iz drugih zemalja, o kojoj tacno vrsti nuklearnog otpada se radi, koliko se to placa i gde se sliva prihod od takvih aranzmana i za koje potrebe se namenjuje?
- kada, na ciji predlog i na osnovu koje odluke Vlade je pocela izgradnja ovog skladista i sa kojim obrazlozenjem?
- javno obznaniti sertifikat na osnovu kojeg je dozvoljena gradnja i ko je kontrolor da li je skladiste gradjeno u skladu sa standardima?
- ko sedi u izvrsnom odboru ovog javnog preduzeca?
- dostaviti analizu koliko ima slicnih skladista u Evropi, gde se nalaze i da li se ista nalaze na obodu velikih gradova?

saybeer

pre 12 godina

KO normalan pravi skladiste nuklearnog otpada na manje od 10 km od centra Beograda.. ja ne znam samo sta ce se desiti ako neko odluci ne daj boze da izazove ili pak da se slucajno desi nuklearni akcident.. sta cemo onda??

Aleksandar

pre 12 godina

Postovani, ko god,
Postujuci sebe postujem i druge i tako sam vaspitan. Na zalost, za sredinu u kojoj zivim pogresno vaspitan i ucen . Iskreno se nadam da su provizije i naknade koje su zavrsile u dzepovima svih koji su odobrili da Srbija postane nuklearno djubriste isplacene u roku jer kako stvari konacno stvoje u Srbiji, jedino je to bitno...Koliki procenat, shta ko moze da kupi i ko su mu podanici..
Mi koji zaista ne mozemo da uticemo na stvari ...prinudjeni smo i da glasamo i da slezemo ramenima...jer pojedinci koji ne razmishljaju televizorom su prosto nemocni pred bahatoscu onih koji ovaj brod vode pravo na santu leda...Najgore je shto je to svesno i namerno...karte su podeljene a igraci odavno poznati...Kome to sluzi sem onima koji su gospodari svih nasih zivota.
Vlasnicima Srbije uopshte nije bitno gde ce njihova deca, unuci i ostala pokoljenja ziveti, mentalno porazeni, fizicki ubogaljeni i duhovno potpuno istroseni...
DAkle dok imaju koga da maltretiraju dok i poslednji dinar vec istrosenih zaliha svega ne potrose nek im je prosto...Ali ne onim za koga oni ne znaju...jer da je drugacije osvrnuli bi se oko sebe a ne bi dizali zidove svojih zdanja da ne vide masu luda od kojih sve ovo vreme od "revolucije " zive....

Demonstracije pred vladom sutra!

pre 12 godina

Istina je da Srbija ima zakon kojim se zabranjuje "uvoz na teritoriju Republike Srbije radioaktivnog otpada ili isluženog nuklearnog goriva inostranog porekla", samo što je za kršenje tog zakona propisana samo novčana kazna od 1.500.000 do 3.000.000 dinara i to za pravno lice jer je u pitanju samo "privredni prestup". 15.000 evra, sića za za Radojicu s tablicu.

komentatorka

pre 12 godina

ali da li oni stvarno misle da radijacija poznaje drzavne granice? I da je Evropa od svih zemalja sveta upravo izabrala Srbiju - sa svih strana okruzenu clanicama EU - da bas u nju trpa nuklearni otpad?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ova radijacija ce lokalno da deluje jer je u cvrstom i tecnom stanju tako da nema opasnosti od raznosenja vetrovima ili vodotokom (jedino ako se ne istrese namerno ili slucajno u vodotokove)
a te 'clanice EU' kojima je srbija okruzena su takodje mentalno blize centralnoj aziji nego evropi.

uostalom, nato je bombardovao srbiju municijom s osiromasenim uranom, iako je okruzena raznim buducim i aktuelnim clanicama EU, ne znam da li je ijedna protestvovala zbog toga.

M. Burns

pre 12 godina

Aman sta se mi brinemo. Dok god je Homer Simpson sluzbenik za sigurnost u tom skladistu, ne moze nista da nam se desi. :-)

Pitanja:
1.) Koliko trenutno Srbija ima, sve ukupno, nuklearnog otpada, i koje vrste?
2.) Sta ce Srbiji toliko skladiste, za buducnost, ako nema ni jednu nuklearnu elektranu? Jel to ima nekih novih kapitalnih investicija?
3.) Medicinski nuklearni otpad - da li neko od vas zna koliko godisnje ima tog otpada iz cele Srbije?

Dovidjenja Srbijo gde god bila. Odoh ja... :-)

Zoran

pre 12 godina

Objekat je zavrsen "striktno po zakonskoj proceduri, od građevinske dozvole, zaključno sa upotrebnom koja je dobijena pre mesec dana"?!
Zar se svaki objekat ne gradi tako?

glups

pre 12 godina

vidim da neki traze da i to brankica ispita... s obzirom na okolnosti u srbiji, brankici nije dovoljan jedan radni vek da obradi sve "aktuelne teme"!

Bob Petrovich

pre 12 godina

Jeziva simbolika je u tome sto je mesto odakle je krenula svetska civilizacija odredjeno za nuklearnu deponiju.
Samo, po svemu sudeći, cela Srbija je nuklearna deponija još od vremena "što se lepo živelo dok je Tito bio živ" i "sad svi na svoje radne zadatke".

Treba se samo podsetiti afere sa nemačkim brodom "Barbara Blomberg" iz 1989 i spaljivanjem nemačkog radioaktivnog otpada u Boru, kada je Nada Ajdačić detektovala u borskoj reci fisione elemente kojih u prirodi nema.

Tada su nas "vrhunski" stručnjaci ubedjivali da su to izmisljotine. Danas se više ni ne trude da nas lažu jer je broj Srba sa IQ većim od broja cipela drastično opao.

Lepo je govorio Drug Tito da narod koji ima takvu omladinu ne mora brinuti za svoju budućnost.
Jer je neće ni imati. Omladina o kojoj je Tito govorio su
bila deca njegovog establišmenta, danas na vlasti u Srbiji.

Nemanja Nemanja

pre 12 godina

Možda je ovo odgovor na pitanje koje nismo dovoljno uporno postavljali - Šta se desilo sa tlom posle bombardovanja? Koliko je ozračeno? Koje su posledice osiromašenog uranijuma? Temu su preuzeli trooki tabloidi sa horor naslovima o rastu kancerogenih oboljenja. Načuo sam da je neka norvšeka ekspertska ekspedicija bila ovde, istraživala i merila, ali nikakve konkretne podatke nisu objavili. Naša vlada nema 11 godina nikakvo zvanično saopštenje. Možda je ovo ODGOVOR... Rođen sam u Kruševcu i sećam se posete japanskog naučnika Srbiji pre petnaestak godina. Čovek je rekao kako je Beograd lep grad, ali je preblizu hemijske industrije "Župa"(200km južnije u Kruševcu). To je rekao najverovatnije zbog ogromnih rezervoara tečnog hlora, i ko zna čega sve ne... Zamisli šta bi sad rekao... Dobrodošli u horor.