Nedelja, 30.10.2011.

11:42

Šta niste znali o Ajnštajnu?

Izvor: Nikola Božiæ

Šta niste znali o Ajnštajnu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

ukratko

pre 12 godina

Mene su u školi učili da je za teoriju zaslužno posmatranje vlaka a ne lift i čovjek koji u njemu pada. Pošto sam ja jučer ušao u drugo poluvremene života prihvaćam da se možda radi o mojoj demenciji ali ipak ...
(Poreč, 30. oktobar 2011 23:02)

vlak - Specijalna Relativnost (sabiranje brzina, kontrakcija duljine, dilatacija vremena, ...)
lift - Opća Relativnost (inercija isto što i gravitacija, masa iskrivljuje prostorvreme)

e moji materijalisti

pre 12 godina

@Goran

E, moj Gorane.. to što danas niko ne može ekperimentalno primeniti brojne Tesline potvrđene i očevidne pojave, ne znači da su oni budalasti ili da ne postoje jer, eto, danas to niko ne može uraditi - već je samo budalasta objava nekog ko govori o tome kao da je to nešto neozbiljno. Anštajnova TR zapravo pripada istraživanjima Ruđera Boškovića koji je neki vek pre njega ustanovio sve što je bilo potrebno, ostali su je mogli samo pokvariti, poput Anštajna. A STR je jedna neozbiljna pseudo naučna hipoteza i prevara, u službu monopolista na mišljenje. Razlog zašto je to tako jeste zašto je Tesla 150 godina ispred nas, a Anštajn i njegova frizirana matematika dovoljna da zbuni svakog, jer tu teoriju ne razume zapravo niko - već je samo prihvata, jer se u ikonu ne sme sumnjati (masovna hiponoza).

Da ne iznosim informacije u originalu Teslinog dokumenta, gde on ekperimentalno dokazuje ovo što sledi:

" U vreme kada je javnost, u leto 2000. godine, obaveštena da je u akceleratorima u Prinstonu i Firenci, gotovo istovremeno, ostvarena brzina veća od svetlosti, u australijsko-američkom magazinu "Nexus" objavljeno je moje pismo-podsetnik da je Tesla još 1900. tvrdio da su talasi koje je poslao iz svog odašiljača obišli Zemlju brzinom od 470.000 km/sec (moja prim. Na osnovu rada u Koloradu Spingsu i putem kule Vordenklif). Između mnogih pisama koje sam tada dobio posebno je zanimljiva priča Brajana Selara, direktora Mount Gungin Radio opservatorije i tehničkog direktora SETI (Search for Extraterestrial Inteligence) programa za Zapadnu Australiju..."

(Aleksandar Milinković, Tesla-čarobnjak i genije,"Zlaja", Beograd, 2006, str. 71 i 72.)

" Teslina sijalica za molekulsko bombardovanje bila je predak jednog drugog vrlo savremenog otkrića - ciklotrona za razbijanje atoma. Ciklotron, koji je u toku poslednjih 20 godina stvorio E.L.Lorens... Mala staklena lopta, od šest cola ili manje u prečniku, koja je predstavljala Teslinu sijalicu za molekulsko bombardovanje, imala je isto razorno dejstvo za čvrstu materiju, a vjerovatno i mnogo jače, nego ijedan današnji ciklotron (reaktor) za razbijanje atoma i pored sve svoje ogromne veličine."
(Džon Nil, Nenadmašni genije, Metafizika, Beograd, 2006, str. 192. /knjiga je prvi put objavljena novembra 1943/)

Kada neko od vas bude video negativnu dužinu i površinu, ili petodimenzionalnu hipersferu, onda neka to dokazno dokumentuje, jer je poezija divna stvar, bila ona i naučna.

Da, Tesla je za neke iluzionista - a zapravo je stub onog razvoja koji tek treba da se desi.

vasilije knezevic

pre 12 godina

O Ajnstajnu moglo bise reci i dosta negativnog u odnosu na dokumenta objavjena u nekoliko knjiga izaslih u
Sjedinjenim Drzavama.Prije svega on je bio poznati NARCISOID da bi bilo jako tesko naci osobu za poredjenje
cak ni NARCIS licno da je zivio u tom periogu.O njjegovoj nucnoj "velicini" moglo bi se dosta diskutovati. On
je zivio u vremenu kada je postojao ogromni naucni kadar ali je njegov narcisizam zaaslijepio sve pogotovu
osobe koje nijesu imale nista zajednickog sa fizikom. Interesantno je da i dan/danas veliki dio laickog drustva
nema hrabrosti da kaze da je "kralj bio go".Onda vjerovanje u boga ne moze ga kvaliftkovati ni za kakvog genija nego obicnog mislioca srednje klase prosjecni "petit burgeois".Dosta je pisano o njegovom karakteru
kao muza i oca mentalno oboljelog sina a pojedinacnosti se mogu naci u otstampanim knjigama prilicno
visoke reputacije.
vasilije knezevic, 4 Nov.2011

Pera

pre 12 godina

Ajnstajn je do kraja svog zivota pokusavao da pronadje 'rupe' u kvantnoj menahici i upotrebi slucajnih procesa u istoj, i da dokaze da je svet ipak deterministicki uredjen. Medjutim prevideo je jednu banalnu cinjenicu. Nemoguce je predvideti dogadjaje u potpunosti. Nemoguce je predvideti putanje atoma, molekula, subatomskih cestica. Jer npr. atomima u mom telu sam ja gospodar i ici ce tamo gde ja zelim a ne gde matematika kaze da treba da idu. Vrlo jednostavno. SLOBODNA VOLJA JE DOKAZ NEDETERMINISTICKE PRIRODE UNIVERZUMA. To je poklon od Boga. Ili prirode, u sta vec ko veruje.

maki

pre 12 godina

Uprli su ovi ateisti koji "veruju u nauku a ne u Boga" kako se izjava "Bog ne baca kockice" ne odnosi na Boga, ali dzabe. Ajnstajn je bio naucnik i vernik. Pomirite se sa time.

bler

pre 12 godina

Nekima zaista treba ukinuti racunar, koliko se psiholoski dotrajalih licnosti sa potpunim neznanjem bavi ovim covekom to je strasno. Nije mileva nista znacajno uradila, kao sto je suludo porediti teslu I anjstajna, prosto babe I zabe. Obojica su nas zaduzili, mada ponavljam, za neke je I struja vec preveliki zalogaj, mozda bolje sveca.

Fizičar

pre 12 godina

Dobar tekst. Drago mi je što vidim da ga čitaju - i komentarišu - i mnogi moji loši djaci. Nije mi drago što vidim da sam mnoge prelazne ocene neopravdano poklonio...

Misticizam

pre 12 godina

@novosadjanin

Izjava ½Bog ne baca kockice½ nema nikakve veze sa Bogom i verovanjem u istog ili nekog sličnog... Ovo tvrđenje, u prevodu sa metaforičnog jezika jednog naučnika tog doba, znači: ½Ja sam determinista½...Ništa više od toga.

Bikicsunaj

pre 12 godina

Prvo bio je autista Asbergerovac... na spektru za slikovno pamcenje. Isto kao "Temlpe Grandin".
Drugo. Ne valja teorija relativiteta a? A GPS prijemnici rade? Kako onda, objasnite mi vi silni umovi?

SSSS

pre 12 godina

Mnogima nije poznato da je Mileva iz Srbije donela psa kojeg je poklonila Albertu. Taj Srpski pas je mnogo doprineo razvoju nauke, ali belosvetski mrzitelji Srpstva su to sve izbrisali iz arhiva samo da bi nam napakostili.

Goran

pre 12 godina

Nauka ne poznaje nacionalnosti nego samo cinjenice.
Poredjenje sa Ajnstajnom uopste nema smisla, jer Tesla uopste nije ni bio naucnik koji si bavio fundamentalnim istrazivanjima nego inzenjer i pronalazac koji je istrazivao prakticnu primenu vec poznatih fizickih fenomena. Ajnstajn je jedan od rodonacelnika revolucije u fizici koji je iz temelja promenio nas pogled na svet - kvantne mehanike. Tesla je imao velike zasluge u svojoj oblasti, ali njegove izjave van toga su bile potpuno pogresne. Na primer on je tvrdio da elektricitet moze putovati brze od svetlosti, i da je zakrivljenost prostora i vremena nesto nemoguce.

Poreč

pre 12 godina

Mene su u školi učili da je za teoriju zaslužno posmatranje vlaka a ne lift i čovjek koji u njemu pada. Pošto sam ja jučer ušao u drugo poluvremene života prihvaćam da se možda radi o mojoj demenciji ali ipak ...

marko

pre 12 godina

on je veliki naucnik i dao je ogroman doprinos nauci i shvatanju priprode i svega onoga sto nas okruzuje...od njegovih radova do danas proslo je 100 godina i naravno da ce doci do novih saznanja koja ni na jedan nacin ne smeju umanjiti njegov rad..pa iako se pokaze da svetlost nije najbrza, on je toliko stvari svojom teorijom obuhvatio da ce nam treba ti bar 1000 godina da bi ih sve ponistili...

Igor

pre 12 godina

Jedna ispravka: Anstajn nije verovao u teistickog boga. On nije bio religiozan u rasprostranjenom znacenju te reci. Richard Dawkins je najbolje objasnio Anstajnovu reliogioznost i dobro je procitati sta on kaze za to. Moze se slobodno reci da Anstajn nije bio religiozan.

Mira

pre 12 godina

Citas i ne mozes da poverujes. Sto je veci neznalica, to je veci Srbin. I sada, Ajnstajn ne valja, zato da bi Tesla bio bolji. Ocigledan dokaz da se niakada ni malo naukom bavili nisu. Takva poredjenja su smesna i ne vode nikuda. Ogroman broj genijalnih ljudi, plete mreze znanja koje nas vode u bolji svet. Oni se takmice u pozitivnom smislu. Oba ova naucnika, svaki na svoj nacin zaduzili su pokoljenja svojim pronalsacima. Uzgred, ako ne pratite, NIJE pronadjena cestica brza od svetlosti.

novosadjanin

pre 12 godina

Koliko isfrustriranih ljudi koji moraju da ostavljaju komentare kako A.A. nije verovao u Boga....
On je pronasao u sebi Boga, nije to biblijski Bog naravno ali ga je pronasao...Vervao je. Nije nigde spominjao da veruje u Prirodu.

''Bog ne baca kockice'' verovatno prevodi Priroda ne baca kockice.

Postaje smesno vase insistiranje i izvrtanje svega i svacega, pa cak i izjava koje su snimljene kamerom. Sta je sledeci korak?

Mrgud

pre 12 godina

@ SIN BUDIMIR Bravo! Jedini si koji je u toku ! Oni su dokazali da su neutrini brzi i ceka se samo kompletiranje svih istrazivanja...A to je Tesla oduvek govorio...Budimire,znas o cemu pricam...Veliki pozdrav

freelancer

pre 12 godina

a nedavno od strane niskih opstinskih vlasti otkrivena senzacionalna cinjenica da mu je prezime zapravo anstajn sa nepostojanim j izmedju a i n? :P

Radio Mileva

pre 12 godina

Mileva Marić je, u tajnoj saradnji sa Teslom, uspela da objedini relativnost i kvantnu mehaniku, stvorivši jedinstvenu teoriju koja objašnjava ceo univerzum. Ti radovi su sklonjeni od strane cionista. Postoje indicije da su od Mileve prepisivali: Maksvel(prepisao jednačine iz Milevinog rada koji je ona napisala sa nepune dve godine),Poenkare, Bor, Hajzenberg, Šredinger, da su joj eksperimente, koje je ona sa po muke izvodila u kuhinji, ukrali Raderford, Miliken... Ljudima koji su upućeni u ovu tematiku, odavno je poznato da su radovi Hokinga, Elisa, Higsa, Gel-Mana itd.,napisani Milevinom rukom. Istina se mora reći, kud puklo da puklo...

ZokyNBGD

pre 12 godina

odakle ste prepisali ovaj tekst? prosto je neverovatna količina hvalospeva o jednom odličnom ali nikako vrhunskom naučniku, kao i nipodaštavanje doprinosa Milevinog. Pa nesretna Mileva je potpisivana uz Albertovo ime kod raznih teorija, naravno da je njen potpis volšebno nestao kada više nije bilo potrebe za njom. Lako je isisati nečije znanje i sa leđima kakva je on imao (najjači svetski lobi) biti veliki naučnik, takođe je njegova doktorska disertacija proglašena promašajem...

ni do kolena Tesli!

Sin Bludimir

pre 12 godina

Ispostavice se jako brzo da Teorija relativiteta nije tachna i da brzina svetlosti nije konachna brzina.

Ovim ove teorije Anshtajn nema vishe nista...
Odnosno ako ova teorija nije tachna on je nishta drugo nego obichan mediokritet koji je stopirao razvoj svojom teorijom koja je uzeta ozbiljno kao da je aksiom.

S druge strane imamo Teslu koji izmislio sve ono sto imamo i sto cemo imati i koji je prvi za ovu teroriju pricao da nije ispravna (znao je za neutrine), ali se i pored toga Anshtajn vodi kao ne znam kakav genije, a Tesla se obradjuje kao bilo koji drugi nachnik..

Riječanin

pre 12 godina

Nije vjerovao u boga, već - kako je i sam pisao - u prirodu. Tvrdio je, da je priroda oko nas - znači od atoma, pa na dalje - nešto što je puno tajnovitosti i da je za njega ta nepoznanost bog. Kada ta tajnovitost biva razotkrivena, dolazi do logike i bog "nestaje" iz tog segmenta. Ergo, vjerovao je u prirodu, ali ne i boga.

Mladen

pre 12 godina

Ajnstajn apsolutno nije verovao u boga i njegovo pominjanje boga predstavlja iskljucivo metafore koje su omogucavale laksu komunikaciju. Po ovom pitanju postoje njegove vrlo eksplicitne izjave - jasnije od ove citirane koja bi se mogla razlicito tumaciti i ne sadrzi recenicu "ja verujem u boga", dok suprotne postoje.

Nenad

pre 12 godina

Kada je Ajnštajn koritio pojam Boga, on je to činio u metaforičkom smislu.
''Naravno da je laž ono što možete da pročitate o mojim religijskim ubeđenjima, i to je laž koja se uporno ponavlja. Ne verujem u ličnog Boga i to nikad nisam poricao, već sam sasvim jasno kazivao. Ako u meni ima nečeg što bi se moglo nazvati religioznim, onda jeto bezgranično divljenje prema ustrojstvu sveta, koliko je naša nauka kadra da ga razotkrije.''
''Ja sam duboko religiozan nevernik.''
Zbog ovakvih izjava Ajnštajn je bio izazvao bes religioznih fundamentalista u Americi.

sasa

pre 12 godina

Bio je komunista i bio je spijuniran od strane FBI, to ste zaboravili da napomenete. Zato ga valjda uvek pokazuju sa isplazenim jezikom, da mu se rugaju. Nije bio podoban za vlast.

Radio Mileva

pre 12 godina

Mileva Marić je, u tajnoj saradnji sa Teslom, uspela da objedini relativnost i kvantnu mehaniku, stvorivši jedinstvenu teoriju koja objašnjava ceo univerzum. Ti radovi su sklonjeni od strane cionista. Postoje indicije da su od Mileve prepisivali: Maksvel(prepisao jednačine iz Milevinog rada koji je ona napisala sa nepune dve godine),Poenkare, Bor, Hajzenberg, Šredinger, da su joj eksperimente, koje je ona sa po muke izvodila u kuhinji, ukrali Raderford, Miliken... Ljudima koji su upućeni u ovu tematiku, odavno je poznato da su radovi Hokinga, Elisa, Higsa, Gel-Mana itd.,napisani Milevinom rukom. Istina se mora reći, kud puklo da puklo...

Nenad

pre 12 godina

Kada je Ajnštajn koritio pojam Boga, on je to činio u metaforičkom smislu.
''Naravno da je laž ono što možete da pročitate o mojim religijskim ubeđenjima, i to je laž koja se uporno ponavlja. Ne verujem u ličnog Boga i to nikad nisam poricao, već sam sasvim jasno kazivao. Ako u meni ima nečeg što bi se moglo nazvati religioznim, onda jeto bezgranično divljenje prema ustrojstvu sveta, koliko je naša nauka kadra da ga razotkrije.''
''Ja sam duboko religiozan nevernik.''
Zbog ovakvih izjava Ajnštajn je bio izazvao bes religioznih fundamentalista u Americi.

Mira

pre 12 godina

Citas i ne mozes da poverujes. Sto je veci neznalica, to je veci Srbin. I sada, Ajnstajn ne valja, zato da bi Tesla bio bolji. Ocigledan dokaz da se niakada ni malo naukom bavili nisu. Takva poredjenja su smesna i ne vode nikuda. Ogroman broj genijalnih ljudi, plete mreze znanja koje nas vode u bolji svet. Oni se takmice u pozitivnom smislu. Oba ova naucnika, svaki na svoj nacin zaduzili su pokoljenja svojim pronalsacima. Uzgred, ako ne pratite, NIJE pronadjena cestica brza od svetlosti.

Mladen

pre 12 godina

Ajnstajn apsolutno nije verovao u boga i njegovo pominjanje boga predstavlja iskljucivo metafore koje su omogucavale laksu komunikaciju. Po ovom pitanju postoje njegove vrlo eksplicitne izjave - jasnije od ove citirane koja bi se mogla razlicito tumaciti i ne sadrzi recenicu "ja verujem u boga", dok suprotne postoje.

Riječanin

pre 12 godina

Nije vjerovao u boga, već - kako je i sam pisao - u prirodu. Tvrdio je, da je priroda oko nas - znači od atoma, pa na dalje - nešto što je puno tajnovitosti i da je za njega ta nepoznanost bog. Kada ta tajnovitost biva razotkrivena, dolazi do logike i bog "nestaje" iz tog segmenta. Ergo, vjerovao je u prirodu, ali ne i boga.

ZokyNBGD

pre 12 godina

odakle ste prepisali ovaj tekst? prosto je neverovatna količina hvalospeva o jednom odličnom ali nikako vrhunskom naučniku, kao i nipodaštavanje doprinosa Milevinog. Pa nesretna Mileva je potpisivana uz Albertovo ime kod raznih teorija, naravno da je njen potpis volšebno nestao kada više nije bilo potrebe za njom. Lako je isisati nečije znanje i sa leđima kakva je on imao (najjači svetski lobi) biti veliki naučnik, takođe je njegova doktorska disertacija proglašena promašajem...

ni do kolena Tesli!

freelancer

pre 12 godina

a nedavno od strane niskih opstinskih vlasti otkrivena senzacionalna cinjenica da mu je prezime zapravo anstajn sa nepostojanim j izmedju a i n? :P

SSSS

pre 12 godina

Mnogima nije poznato da je Mileva iz Srbije donela psa kojeg je poklonila Albertu. Taj Srpski pas je mnogo doprineo razvoju nauke, ali belosvetski mrzitelji Srpstva su to sve izbrisali iz arhiva samo da bi nam napakostili.

Sin Bludimir

pre 12 godina

Ispostavice se jako brzo da Teorija relativiteta nije tachna i da brzina svetlosti nije konachna brzina.

Ovim ove teorije Anshtajn nema vishe nista...
Odnosno ako ova teorija nije tachna on je nishta drugo nego obichan mediokritet koji je stopirao razvoj svojom teorijom koja je uzeta ozbiljno kao da je aksiom.

S druge strane imamo Teslu koji izmislio sve ono sto imamo i sto cemo imati i koji je prvi za ovu teroriju pricao da nije ispravna (znao je za neutrine), ali se i pored toga Anshtajn vodi kao ne znam kakav genije, a Tesla se obradjuje kao bilo koji drugi nachnik..

novosadjanin

pre 12 godina

Koliko isfrustriranih ljudi koji moraju da ostavljaju komentare kako A.A. nije verovao u Boga....
On je pronasao u sebi Boga, nije to biblijski Bog naravno ali ga je pronasao...Vervao je. Nije nigde spominjao da veruje u Prirodu.

''Bog ne baca kockice'' verovatno prevodi Priroda ne baca kockice.

Postaje smesno vase insistiranje i izvrtanje svega i svacega, pa cak i izjava koje su snimljene kamerom. Sta je sledeci korak?

bler

pre 12 godina

Nekima zaista treba ukinuti racunar, koliko se psiholoski dotrajalih licnosti sa potpunim neznanjem bavi ovim covekom to je strasno. Nije mileva nista znacajno uradila, kao sto je suludo porediti teslu I anjstajna, prosto babe I zabe. Obojica su nas zaduzili, mada ponavljam, za neke je I struja vec preveliki zalogaj, mozda bolje sveca.

Misticizam

pre 12 godina

@novosadjanin

Izjava ½Bog ne baca kockice½ nema nikakve veze sa Bogom i verovanjem u istog ili nekog sličnog... Ovo tvrđenje, u prevodu sa metaforičnog jezika jednog naučnika tog doba, znači: ½Ja sam determinista½...Ništa više od toga.

Goran

pre 12 godina

Nauka ne poznaje nacionalnosti nego samo cinjenice.
Poredjenje sa Ajnstajnom uopste nema smisla, jer Tesla uopste nije ni bio naucnik koji si bavio fundamentalnim istrazivanjima nego inzenjer i pronalazac koji je istrazivao prakticnu primenu vec poznatih fizickih fenomena. Ajnstajn je jedan od rodonacelnika revolucije u fizici koji je iz temelja promenio nas pogled na svet - kvantne mehanike. Tesla je imao velike zasluge u svojoj oblasti, ali njegove izjave van toga su bile potpuno pogresne. Na primer on je tvrdio da elektricitet moze putovati brze od svetlosti, i da je zakrivljenost prostora i vremena nesto nemoguce.

marko

pre 12 godina

on je veliki naucnik i dao je ogroman doprinos nauci i shvatanju priprode i svega onoga sto nas okruzuje...od njegovih radova do danas proslo je 100 godina i naravno da ce doci do novih saznanja koja ni na jedan nacin ne smeju umanjiti njegov rad..pa iako se pokaze da svetlost nije najbrza, on je toliko stvari svojom teorijom obuhvatio da ce nam treba ti bar 1000 godina da bi ih sve ponistili...

Fizičar

pre 12 godina

Dobar tekst. Drago mi je što vidim da ga čitaju - i komentarišu - i mnogi moji loši djaci. Nije mi drago što vidim da sam mnoge prelazne ocene neopravdano poklonio...

Bikicsunaj

pre 12 godina

Prvo bio je autista Asbergerovac... na spektru za slikovno pamcenje. Isto kao "Temlpe Grandin".
Drugo. Ne valja teorija relativiteta a? A GPS prijemnici rade? Kako onda, objasnite mi vi silni umovi?

sasa

pre 12 godina

Bio je komunista i bio je spijuniran od strane FBI, to ste zaboravili da napomenete. Zato ga valjda uvek pokazuju sa isplazenim jezikom, da mu se rugaju. Nije bio podoban za vlast.

Mrgud

pre 12 godina

@ SIN BUDIMIR Bravo! Jedini si koji je u toku ! Oni su dokazali da su neutrini brzi i ceka se samo kompletiranje svih istrazivanja...A to je Tesla oduvek govorio...Budimire,znas o cemu pricam...Veliki pozdrav

Igor

pre 12 godina

Jedna ispravka: Anstajn nije verovao u teistickog boga. On nije bio religiozan u rasprostranjenom znacenju te reci. Richard Dawkins je najbolje objasnio Anstajnovu reliogioznost i dobro je procitati sta on kaze za to. Moze se slobodno reci da Anstajn nije bio religiozan.

e moji materijalisti

pre 12 godina

@Goran

E, moj Gorane.. to što danas niko ne može ekperimentalno primeniti brojne Tesline potvrđene i očevidne pojave, ne znači da su oni budalasti ili da ne postoje jer, eto, danas to niko ne može uraditi - već je samo budalasta objava nekog ko govori o tome kao da je to nešto neozbiljno. Anštajnova TR zapravo pripada istraživanjima Ruđera Boškovića koji je neki vek pre njega ustanovio sve što je bilo potrebno, ostali su je mogli samo pokvariti, poput Anštajna. A STR je jedna neozbiljna pseudo naučna hipoteza i prevara, u službu monopolista na mišljenje. Razlog zašto je to tako jeste zašto je Tesla 150 godina ispred nas, a Anštajn i njegova frizirana matematika dovoljna da zbuni svakog, jer tu teoriju ne razume zapravo niko - već je samo prihvata, jer se u ikonu ne sme sumnjati (masovna hiponoza).

Da ne iznosim informacije u originalu Teslinog dokumenta, gde on ekperimentalno dokazuje ovo što sledi:

" U vreme kada je javnost, u leto 2000. godine, obaveštena da je u akceleratorima u Prinstonu i Firenci, gotovo istovremeno, ostvarena brzina veća od svetlosti, u australijsko-američkom magazinu "Nexus" objavljeno je moje pismo-podsetnik da je Tesla još 1900. tvrdio da su talasi koje je poslao iz svog odašiljača obišli Zemlju brzinom od 470.000 km/sec (moja prim. Na osnovu rada u Koloradu Spingsu i putem kule Vordenklif). Između mnogih pisama koje sam tada dobio posebno je zanimljiva priča Brajana Selara, direktora Mount Gungin Radio opservatorije i tehničkog direktora SETI (Search for Extraterestrial Inteligence) programa za Zapadnu Australiju..."

(Aleksandar Milinković, Tesla-čarobnjak i genije,"Zlaja", Beograd, 2006, str. 71 i 72.)

" Teslina sijalica za molekulsko bombardovanje bila je predak jednog drugog vrlo savremenog otkrića - ciklotrona za razbijanje atoma. Ciklotron, koji je u toku poslednjih 20 godina stvorio E.L.Lorens... Mala staklena lopta, od šest cola ili manje u prečniku, koja je predstavljala Teslinu sijalicu za molekulsko bombardovanje, imala je isto razorno dejstvo za čvrstu materiju, a vjerovatno i mnogo jače, nego ijedan današnji ciklotron (reaktor) za razbijanje atoma i pored sve svoje ogromne veličine."
(Džon Nil, Nenadmašni genije, Metafizika, Beograd, 2006, str. 192. /knjiga je prvi put objavljena novembra 1943/)

Kada neko od vas bude video negativnu dužinu i površinu, ili petodimenzionalnu hipersferu, onda neka to dokazno dokumentuje, jer je poezija divna stvar, bila ona i naučna.

Da, Tesla je za neke iluzionista - a zapravo je stub onog razvoja koji tek treba da se desi.

Pera

pre 12 godina

Ajnstajn je do kraja svog zivota pokusavao da pronadje 'rupe' u kvantnoj menahici i upotrebi slucajnih procesa u istoj, i da dokaze da je svet ipak deterministicki uredjen. Medjutim prevideo je jednu banalnu cinjenicu. Nemoguce je predvideti dogadjaje u potpunosti. Nemoguce je predvideti putanje atoma, molekula, subatomskih cestica. Jer npr. atomima u mom telu sam ja gospodar i ici ce tamo gde ja zelim a ne gde matematika kaze da treba da idu. Vrlo jednostavno. SLOBODNA VOLJA JE DOKAZ NEDETERMINISTICKE PRIRODE UNIVERZUMA. To je poklon od Boga. Ili prirode, u sta vec ko veruje.

vasilije knezevic

pre 12 godina

O Ajnstajnu moglo bise reci i dosta negativnog u odnosu na dokumenta objavjena u nekoliko knjiga izaslih u
Sjedinjenim Drzavama.Prije svega on je bio poznati NARCISOID da bi bilo jako tesko naci osobu za poredjenje
cak ni NARCIS licno da je zivio u tom periogu.O njjegovoj nucnoj "velicini" moglo bi se dosta diskutovati. On
je zivio u vremenu kada je postojao ogromni naucni kadar ali je njegov narcisizam zaaslijepio sve pogotovu
osobe koje nijesu imale nista zajednickog sa fizikom. Interesantno je da i dan/danas veliki dio laickog drustva
nema hrabrosti da kaze da je "kralj bio go".Onda vjerovanje u boga ne moze ga kvaliftkovati ni za kakvog genija nego obicnog mislioca srednje klase prosjecni "petit burgeois".Dosta je pisano o njegovom karakteru
kao muza i oca mentalno oboljelog sina a pojedinacnosti se mogu naci u otstampanim knjigama prilicno
visoke reputacije.
vasilije knezevic, 4 Nov.2011

maki

pre 12 godina

Uprli su ovi ateisti koji "veruju u nauku a ne u Boga" kako se izjava "Bog ne baca kockice" ne odnosi na Boga, ali dzabe. Ajnstajn je bio naucnik i vernik. Pomirite se sa time.

Poreč

pre 12 godina

Mene su u školi učili da je za teoriju zaslužno posmatranje vlaka a ne lift i čovjek koji u njemu pada. Pošto sam ja jučer ušao u drugo poluvremene života prihvaćam da se možda radi o mojoj demenciji ali ipak ...

ukratko

pre 12 godina

Mene su u školi učili da je za teoriju zaslužno posmatranje vlaka a ne lift i čovjek koji u njemu pada. Pošto sam ja jučer ušao u drugo poluvremene života prihvaćam da se možda radi o mojoj demenciji ali ipak ...
(Poreč, 30. oktobar 2011 23:02)

vlak - Specijalna Relativnost (sabiranje brzina, kontrakcija duljine, dilatacija vremena, ...)
lift - Opća Relativnost (inercija isto što i gravitacija, masa iskrivljuje prostorvreme)

Sin Bludimir

pre 12 godina

Ispostavice se jako brzo da Teorija relativiteta nije tachna i da brzina svetlosti nije konachna brzina.

Ovim ove teorije Anshtajn nema vishe nista...
Odnosno ako ova teorija nije tachna on je nishta drugo nego obichan mediokritet koji je stopirao razvoj svojom teorijom koja je uzeta ozbiljno kao da je aksiom.

S druge strane imamo Teslu koji izmislio sve ono sto imamo i sto cemo imati i koji je prvi za ovu teroriju pricao da nije ispravna (znao je za neutrine), ali se i pored toga Anshtajn vodi kao ne znam kakav genije, a Tesla se obradjuje kao bilo koji drugi nachnik..

ZokyNBGD

pre 12 godina

odakle ste prepisali ovaj tekst? prosto je neverovatna količina hvalospeva o jednom odličnom ali nikako vrhunskom naučniku, kao i nipodaštavanje doprinosa Milevinog. Pa nesretna Mileva je potpisivana uz Albertovo ime kod raznih teorija, naravno da je njen potpis volšebno nestao kada više nije bilo potrebe za njom. Lako je isisati nečije znanje i sa leđima kakva je on imao (najjači svetski lobi) biti veliki naučnik, takođe je njegova doktorska disertacija proglašena promašajem...

ni do kolena Tesli!

Radio Mileva

pre 12 godina

Mileva Marić je, u tajnoj saradnji sa Teslom, uspela da objedini relativnost i kvantnu mehaniku, stvorivši jedinstvenu teoriju koja objašnjava ceo univerzum. Ti radovi su sklonjeni od strane cionista. Postoje indicije da su od Mileve prepisivali: Maksvel(prepisao jednačine iz Milevinog rada koji je ona napisala sa nepune dve godine),Poenkare, Bor, Hajzenberg, Šredinger, da su joj eksperimente, koje je ona sa po muke izvodila u kuhinji, ukrali Raderford, Miliken... Ljudima koji su upućeni u ovu tematiku, odavno je poznato da su radovi Hokinga, Elisa, Higsa, Gel-Mana itd.,napisani Milevinom rukom. Istina se mora reći, kud puklo da puklo...

Mrgud

pre 12 godina

@ SIN BUDIMIR Bravo! Jedini si koji je u toku ! Oni su dokazali da su neutrini brzi i ceka se samo kompletiranje svih istrazivanja...A to je Tesla oduvek govorio...Budimire,znas o cemu pricam...Veliki pozdrav

sasa

pre 12 godina

Bio je komunista i bio je spijuniran od strane FBI, to ste zaboravili da napomenete. Zato ga valjda uvek pokazuju sa isplazenim jezikom, da mu se rugaju. Nije bio podoban za vlast.

novosadjanin

pre 12 godina

Koliko isfrustriranih ljudi koji moraju da ostavljaju komentare kako A.A. nije verovao u Boga....
On je pronasao u sebi Boga, nije to biblijski Bog naravno ali ga je pronasao...Vervao je. Nije nigde spominjao da veruje u Prirodu.

''Bog ne baca kockice'' verovatno prevodi Priroda ne baca kockice.

Postaje smesno vase insistiranje i izvrtanje svega i svacega, pa cak i izjava koje su snimljene kamerom. Sta je sledeci korak?

Riječanin

pre 12 godina

Nije vjerovao u boga, već - kako je i sam pisao - u prirodu. Tvrdio je, da je priroda oko nas - znači od atoma, pa na dalje - nešto što je puno tajnovitosti i da je za njega ta nepoznanost bog. Kada ta tajnovitost biva razotkrivena, dolazi do logike i bog "nestaje" iz tog segmenta. Ergo, vjerovao je u prirodu, ali ne i boga.

maki

pre 12 godina

Uprli su ovi ateisti koji "veruju u nauku a ne u Boga" kako se izjava "Bog ne baca kockice" ne odnosi na Boga, ali dzabe. Ajnstajn je bio naucnik i vernik. Pomirite se sa time.

Mladen

pre 12 godina

Ajnstajn apsolutno nije verovao u boga i njegovo pominjanje boga predstavlja iskljucivo metafore koje su omogucavale laksu komunikaciju. Po ovom pitanju postoje njegove vrlo eksplicitne izjave - jasnije od ove citirane koja bi se mogla razlicito tumaciti i ne sadrzi recenicu "ja verujem u boga", dok suprotne postoje.

SSSS

pre 12 godina

Mnogima nije poznato da je Mileva iz Srbije donela psa kojeg je poklonila Albertu. Taj Srpski pas je mnogo doprineo razvoju nauke, ali belosvetski mrzitelji Srpstva su to sve izbrisali iz arhiva samo da bi nam napakostili.

Mira

pre 12 godina

Citas i ne mozes da poverujes. Sto je veci neznalica, to je veci Srbin. I sada, Ajnstajn ne valja, zato da bi Tesla bio bolji. Ocigledan dokaz da se niakada ni malo naukom bavili nisu. Takva poredjenja su smesna i ne vode nikuda. Ogroman broj genijalnih ljudi, plete mreze znanja koje nas vode u bolji svet. Oni se takmice u pozitivnom smislu. Oba ova naucnika, svaki na svoj nacin zaduzili su pokoljenja svojim pronalsacima. Uzgred, ako ne pratite, NIJE pronadjena cestica brza od svetlosti.

Pera

pre 12 godina

Ajnstajn je do kraja svog zivota pokusavao da pronadje 'rupe' u kvantnoj menahici i upotrebi slucajnih procesa u istoj, i da dokaze da je svet ipak deterministicki uredjen. Medjutim prevideo je jednu banalnu cinjenicu. Nemoguce je predvideti dogadjaje u potpunosti. Nemoguce je predvideti putanje atoma, molekula, subatomskih cestica. Jer npr. atomima u mom telu sam ja gospodar i ici ce tamo gde ja zelim a ne gde matematika kaze da treba da idu. Vrlo jednostavno. SLOBODNA VOLJA JE DOKAZ NEDETERMINISTICKE PRIRODE UNIVERZUMA. To je poklon od Boga. Ili prirode, u sta vec ko veruje.

Nenad

pre 12 godina

Kada je Ajnštajn koritio pojam Boga, on je to činio u metaforičkom smislu.
''Naravno da je laž ono što možete da pročitate o mojim religijskim ubeđenjima, i to je laž koja se uporno ponavlja. Ne verujem u ličnog Boga i to nikad nisam poricao, već sam sasvim jasno kazivao. Ako u meni ima nečeg što bi se moglo nazvati religioznim, onda jeto bezgranično divljenje prema ustrojstvu sveta, koliko je naša nauka kadra da ga razotkrije.''
''Ja sam duboko religiozan nevernik.''
Zbog ovakvih izjava Ajnštajn je bio izazvao bes religioznih fundamentalista u Americi.

e moji materijalisti

pre 12 godina

@Goran

E, moj Gorane.. to što danas niko ne može ekperimentalno primeniti brojne Tesline potvrđene i očevidne pojave, ne znači da su oni budalasti ili da ne postoje jer, eto, danas to niko ne može uraditi - već je samo budalasta objava nekog ko govori o tome kao da je to nešto neozbiljno. Anštajnova TR zapravo pripada istraživanjima Ruđera Boškovića koji je neki vek pre njega ustanovio sve što je bilo potrebno, ostali su je mogli samo pokvariti, poput Anštajna. A STR je jedna neozbiljna pseudo naučna hipoteza i prevara, u službu monopolista na mišljenje. Razlog zašto je to tako jeste zašto je Tesla 150 godina ispred nas, a Anštajn i njegova frizirana matematika dovoljna da zbuni svakog, jer tu teoriju ne razume zapravo niko - već je samo prihvata, jer se u ikonu ne sme sumnjati (masovna hiponoza).

Da ne iznosim informacije u originalu Teslinog dokumenta, gde on ekperimentalno dokazuje ovo što sledi:

" U vreme kada je javnost, u leto 2000. godine, obaveštena da je u akceleratorima u Prinstonu i Firenci, gotovo istovremeno, ostvarena brzina veća od svetlosti, u australijsko-američkom magazinu "Nexus" objavljeno je moje pismo-podsetnik da je Tesla još 1900. tvrdio da su talasi koje je poslao iz svog odašiljača obišli Zemlju brzinom od 470.000 km/sec (moja prim. Na osnovu rada u Koloradu Spingsu i putem kule Vordenklif). Između mnogih pisama koje sam tada dobio posebno je zanimljiva priča Brajana Selara, direktora Mount Gungin Radio opservatorije i tehničkog direktora SETI (Search for Extraterestrial Inteligence) programa za Zapadnu Australiju..."

(Aleksandar Milinković, Tesla-čarobnjak i genije,"Zlaja", Beograd, 2006, str. 71 i 72.)

" Teslina sijalica za molekulsko bombardovanje bila je predak jednog drugog vrlo savremenog otkrića - ciklotrona za razbijanje atoma. Ciklotron, koji je u toku poslednjih 20 godina stvorio E.L.Lorens... Mala staklena lopta, od šest cola ili manje u prečniku, koja je predstavljala Teslinu sijalicu za molekulsko bombardovanje, imala je isto razorno dejstvo za čvrstu materiju, a vjerovatno i mnogo jače, nego ijedan današnji ciklotron (reaktor) za razbijanje atoma i pored sve svoje ogromne veličine."
(Džon Nil, Nenadmašni genije, Metafizika, Beograd, 2006, str. 192. /knjiga je prvi put objavljena novembra 1943/)

Kada neko od vas bude video negativnu dužinu i površinu, ili petodimenzionalnu hipersferu, onda neka to dokazno dokumentuje, jer je poezija divna stvar, bila ona i naučna.

Da, Tesla je za neke iluzionista - a zapravo je stub onog razvoja koji tek treba da se desi.

vasilije knezevic

pre 12 godina

O Ajnstajnu moglo bise reci i dosta negativnog u odnosu na dokumenta objavjena u nekoliko knjiga izaslih u
Sjedinjenim Drzavama.Prije svega on je bio poznati NARCISOID da bi bilo jako tesko naci osobu za poredjenje
cak ni NARCIS licno da je zivio u tom periogu.O njjegovoj nucnoj "velicini" moglo bi se dosta diskutovati. On
je zivio u vremenu kada je postojao ogromni naucni kadar ali je njegov narcisizam zaaslijepio sve pogotovu
osobe koje nijesu imale nista zajednickog sa fizikom. Interesantno je da i dan/danas veliki dio laickog drustva
nema hrabrosti da kaze da je "kralj bio go".Onda vjerovanje u boga ne moze ga kvaliftkovati ni za kakvog genija nego obicnog mislioca srednje klase prosjecni "petit burgeois".Dosta je pisano o njegovom karakteru
kao muza i oca mentalno oboljelog sina a pojedinacnosti se mogu naci u otstampanim knjigama prilicno
visoke reputacije.
vasilije knezevic, 4 Nov.2011

Igor

pre 12 godina

Jedna ispravka: Anstajn nije verovao u teistickog boga. On nije bio religiozan u rasprostranjenom znacenju te reci. Richard Dawkins je najbolje objasnio Anstajnovu reliogioznost i dobro je procitati sta on kaze za to. Moze se slobodno reci da Anstajn nije bio religiozan.

Poreč

pre 12 godina

Mene su u školi učili da je za teoriju zaslužno posmatranje vlaka a ne lift i čovjek koji u njemu pada. Pošto sam ja jučer ušao u drugo poluvremene života prihvaćam da se možda radi o mojoj demenciji ali ipak ...

freelancer

pre 12 godina

a nedavno od strane niskih opstinskih vlasti otkrivena senzacionalna cinjenica da mu je prezime zapravo anstajn sa nepostojanim j izmedju a i n? :P

Goran

pre 12 godina

Nauka ne poznaje nacionalnosti nego samo cinjenice.
Poredjenje sa Ajnstajnom uopste nema smisla, jer Tesla uopste nije ni bio naucnik koji si bavio fundamentalnim istrazivanjima nego inzenjer i pronalazac koji je istrazivao prakticnu primenu vec poznatih fizickih fenomena. Ajnstajn je jedan od rodonacelnika revolucije u fizici koji je iz temelja promenio nas pogled na svet - kvantne mehanike. Tesla je imao velike zasluge u svojoj oblasti, ali njegove izjave van toga su bile potpuno pogresne. Na primer on je tvrdio da elektricitet moze putovati brze od svetlosti, i da je zakrivljenost prostora i vremena nesto nemoguce.

Fizičar

pre 12 godina

Dobar tekst. Drago mi je što vidim da ga čitaju - i komentarišu - i mnogi moji loši djaci. Nije mi drago što vidim da sam mnoge prelazne ocene neopravdano poklonio...

Misticizam

pre 12 godina

@novosadjanin

Izjava ½Bog ne baca kockice½ nema nikakve veze sa Bogom i verovanjem u istog ili nekog sličnog... Ovo tvrđenje, u prevodu sa metaforičnog jezika jednog naučnika tog doba, znači: ½Ja sam determinista½...Ništa više od toga.

Bikicsunaj

pre 12 godina

Prvo bio je autista Asbergerovac... na spektru za slikovno pamcenje. Isto kao "Temlpe Grandin".
Drugo. Ne valja teorija relativiteta a? A GPS prijemnici rade? Kako onda, objasnite mi vi silni umovi?

marko

pre 12 godina

on je veliki naucnik i dao je ogroman doprinos nauci i shvatanju priprode i svega onoga sto nas okruzuje...od njegovih radova do danas proslo je 100 godina i naravno da ce doci do novih saznanja koja ni na jedan nacin ne smeju umanjiti njegov rad..pa iako se pokaze da svetlost nije najbrza, on je toliko stvari svojom teorijom obuhvatio da ce nam treba ti bar 1000 godina da bi ih sve ponistili...

bler

pre 12 godina

Nekima zaista treba ukinuti racunar, koliko se psiholoski dotrajalih licnosti sa potpunim neznanjem bavi ovim covekom to je strasno. Nije mileva nista znacajno uradila, kao sto je suludo porediti teslu I anjstajna, prosto babe I zabe. Obojica su nas zaduzili, mada ponavljam, za neke je I struja vec preveliki zalogaj, mozda bolje sveca.

ukratko

pre 12 godina

Mene su u školi učili da je za teoriju zaslužno posmatranje vlaka a ne lift i čovjek koji u njemu pada. Pošto sam ja jučer ušao u drugo poluvremene života prihvaćam da se možda radi o mojoj demenciji ali ipak ...
(Poreč, 30. oktobar 2011 23:02)

vlak - Specijalna Relativnost (sabiranje brzina, kontrakcija duljine, dilatacija vremena, ...)
lift - Opća Relativnost (inercija isto što i gravitacija, masa iskrivljuje prostorvreme)