Utorak, 18.10.2011.

13:36

Sveštenici u vojsci posle 66 godina

U Vojsku Srbije se posle 66 godina vraća verska služba i vojni sveštenici koji će imati čin oficira.

Izvor: Beta

Sveštenici u vojsci posle 66 godina IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

Bane.SU

pre 12 godina

Od vojske smo ionako napravili cirkus. Neka još i sveštenici dođu, pa i neka imaju čin oficira. Da nije žalosno, bilo bi smešno.
Svakakvim sam izrazima hteo okituti ovaj svoj komentar, ali bih onda bio gori od onoga koji je to predložio. Nosite ih tamo gde pripadaju, ionako su se uvukli u sve strukture države. Ni Boris Tadić ne može da mrdne od njih.

Kvazimodo Sorabius

pre 12 godina

Apsolutno: vojnik-vernik - jedno je laž, ili kao vojnik ili kao vernik!
Manimo se imaginacije boga, onda ostaje popovima samo "duša", da bi bila mirna nakon rafala po neprijatelju ili pre ispaljivanja rafala?
Pa još, dok je vojsku sačinjavala sirotinja skupljana policijom po selima i ubogim naseljima, tatini sinovi su i tako izbegavali "časnu obavezu", i dok su vojnici bili mesecima u kasarni, bez prava na izlazak kad im se prohte, možda se moglo nategnuto prihvatiti mešanje pobožnosti i spremnosti na ubistva, ali kada je vojnik postalo zanimanje, s radnim vremenom - sumanuti apsurd je uvođenje "boga među oružje"!
Zašto vlast juri nekog iskrenog i ubeđenog "spasitelja" koji sakuplja tradicionalne travke za čajeve, a uvlači iste takve, ali organizovane u "crkve", koji škrope vodicom i bosiljkom, i kade tamjanom - za skupe novce, a ne plaćaju društvu nikakve dažbine, u sigurne vode - u škole, vojsku..?
Uostalom, ako se Hrist krstio s 33 godine, zašto se podvaljuje deci pa ih krste i obrezuju nakon rođenja, tj i pre nego prohodaju ili progovore?
I gde su na ovu temu silne "nevladine organizacije" da štite decu - ako već neće vojsku?

Cutim glasno

pre 12 godina

Popovima se obezbedjuje da imaju duple funkcije i to im se placa. Pitam ministra za zdravstvo da li popovi mogu da dolaze u bolnice kod teskih bolesnika a da im se to ne placa, da li su samovoljno dolazili da obidju najteze bolesnike - verujem da nisu. Mogu popovi mnogo vise da cine obicnom narodu, ali nece jer bolesnik na samrti im ne moze platiti.
Moze pop u vojsku ali da placa porez i PDV na dodatnu platu jer svi su oni dobro nafatirani.

metuzalem

pre 12 godina

Koliko će bradonje da naplaćuju za servisiranje "metafizičkog uporišta"? Nemojte mi reći da će da bude gratis, to prosto nije srpska tradicija.

Kursula

pre 12 godina

mislio sam da je ovaj sajt mesto gde se mogu videti komentari jako obrazovanih ljudi... nazalost, sve je vise pljuvaca koji se javljaju samo da bi nesto rekli, narocito ako je u pitanju vredjanje crkve i Srbije

Hm

pre 12 godina

Ovo je Bruka i Sramota. Šta je sledeće? Sveštenik sa mitraljezom? To meni liči na verski terror. Sve je manje i manje razlike medju ovima i muslimanskim ekstremistima.

samo polako

pre 12 godina

Прикладно. И војска и црква су засноване на испирању мозга и на искоришћавању људи за циљеве владајућих елита.

Logika

pre 12 godina

Logički silogizam: Većina (96%) osuđenih za ratne zločine protiv čovečnosti izjasnili su se kao vernici i obratili su se za pomoć svojim verskim velikodostojnicima. Ipak, manji broj optuženih imao je poverenje u pravosuđe. Možda se zato i uvode sveštenici u vojsku da bi se podigao nivo poverenja u ideološko opredelenje nacije.

sasha

pre 12 godina

Sutanovac je bas neobavesten. Potpisao ugovor sa Zilkicem koji ide u penziju za koji dan. Inace ovaj potez mi je odvratan. Kome je do vere nek ide u dzamiju, crkvu, sinagogu...Nek cita Bilbliju, Kran, Toru, moli se bogu...niko mu ne brani, ali uvoditi svestena lica u drzavne institucije? Glupo. Nepotrebno. Ko da smo mi u SRB pa neki vernici

Tajci

pre 12 godina

Ne vidim razlog za ovoliko negativnih reakcija na ovu temu. Prvo, verska sluzba je postojala i ranije u srpskoj vojsci, drugo, to nismo mi izmislili vec je prisutno u mnogim svetskim vojskama. Ako ce njima da pomogne, meni ne smeta...

Igor

pre 12 godina

Pa dobro ide to jedno sa drugim. I jedno i drugo zahteva bespogovorno verovanje autoritetima i mdjusobno se vrlo dobro potpomaze.

Na primer stavis ljude na brda oko Sarajeva da 4 godine sikaju po stanovnistvu i ako se koji od njih zapita gde je tu smisao tu su popovi da mu objasne boziju volju.

Posaljes vojsku na ljude u izbeglickim kolonama iz Krajne i ako se koji od njih zapita gde je tu smisao tu je i njihov pop da im prenese metafizicki smisao.

A i generalno dobro dodju kad treba da saljes ljude da uludo ginu.

Mogao bih se kladiti da u nasoj vojsci nema ni pet officira koji su se izjasnili kao ateisti na popisu. Suvise se to dobro prima jedno na drugo.
Da religija ima ikakve veze sa onim sto pise u 10 zapovesti (bar onaj deo na koji se pozivaju vernici) popovi bi od vojske trebali da beze ko djavo od krsta.

Objektivan

pre 12 godina

"...jer to je nasušna potreba običnog vojnika, za koje moramo imati razumevanja", istakao je Šutanovac.

Stvarno ne znam kako izdržaše ovih 66 godina bez vojnih sveštenika.

Miloš Đorđević

pre 12 godina

Vojsci su potrebni pojedinci koji veruju u život u raju posle smrti, tako će lakše da žrtvuju svoj život za hir nekog političara da osvoji neku teritoriju, neku svetu zemlju, ili neku sličnu iluziju.
Sveštenici su tu da ohrabruju vojnike da je rat, tj ubijanje dozvoljeno za neki "pravedni cilj", i da je to u skladu sa božjom voljom. Užas.

branko

pre 12 godina

Neko reče da sad kao trebamo da ubacimo verske službe i u ostale organizacije, tipa policija i sudstvo. Pitam, treba li zaista? Svi znamo šta je vojska i čemu služi, ne kažem da će im ikada trebati vera u vojsci, ali nikad se ne zna, i ako je to ono što naše vojnike (svih veroispovesti) čini spokojnim onda neka bude tako.

Hteo bih samo još @georg -a da pitam, jer ti je to Artemije platio da ostavljaš isti komentar na svim portalima?

Zovite me S

pre 12 godina

Svestenik u vojsci postoji u svim zapadnim drzavama kojima slepo tezimo. Ne vidim razlog zasto to neki vide kao zastarelo i nazadno. U ostalom u duhu demokratije i tolerancije treba postovati ako neko u veruje, svejedno u kog boga, a ne diskriminisati. Najglasniji u diskriminaciji su upravo oni koji se zalazu ljudska prava i toleranciju, ali po drugim osnovama.

DarkoM

pre 12 godina

Šta vama više nije jasno? Trabamo biti srećni jer smo naučili da poštujemo različitosti.Ovo nam treba biti odlična odskočna daska za toleranciju i poštovanje ljudskih prava i na drugim osnovama.

Mashinovodja

pre 12 godina

"Vladika Porfirije naglasio je da vojska postoji pre svega da brani, propoveda, svedoči i sačuva mir."
Pa ko onda započinje ratove i ko u njima sumanuto kolje, pali, ruši, pljačka i siluje? Ateisti (odnosno "obezboženi") u vojsci? Nasuprot uvaženom vladici, ja bih naglasio da mi je životno iskustvo pokazalo da vojska postoji da sačuva vladajuće kaste i oligarhije.

"Čovek pored svih drugih potreba ima potrebu i za metafizičkim uporištem, odnosno, potrebu za Bogom", kazao je vladika.
Ja nešto slabo osećam potrebu za njim, a naročito ne za onim Bogom koji vi popovi nudite, ili tačnije - prodajete!

Nisam neki vernik, a vojsku sam odavno odslužio kao običan redov, pa stvarno ne razumem što to može vojniku da pruži vojni sveštenik više i bolje od "običnog" civilnog? Zar vojnik koji oseća potrebu ne može da ode u najbližu crkvu (džamiju, sinagogu) kao i svi ostali i tamo porazgovara sa sveštenikom?
Osim toga, šta konkretno kvalifikuje jednog sveštenika (ma koje vere bio) za vojnog sveštenika više od drugog sveštenika? Jer je prošao barem osnovnu pešadijsku obuku? Da i ne govorimo o činu: već u startu kapetan (pretpostavljam i s platom kapetana)! Mašala, kapetanima koji su godinama gulili klupe na akademiji sigurno će biti drago za nove kolege po činu!

Ratko

pre 12 godina

Ne vidim čemu ovoliko negodovanja. Ovo je nešto sasvim u redu i primenjuje se svuda u svetu. A stavite sebe u ovakvu poziciju, da ste profesionalni vojnik u nekoj drugoj zemlji a pravoslavac ste? Zar ne biste voleli da imate versku podršku?

Stariji patrijarh prve klase

pre 12 godina

Bice da je neko sa latinskim krstom dao metafizicko uporiste NATO pilotima nad Libijom, ne verujem da je imao polumesec na reveru...

Georg

pre 12 godina

Hoćeli glavni vojni pop da bude Artemije? On je veoma dobar strateg i taktičar, to se videlo kada je sa svojom bratijom zauzimao manastire.

Fiki

pre 12 godina

Još samo fali da se uvedu i zasebne kuhinje... Koji idiotizam. Šta će sveštenici u vojsci! Crkva i oružje ne idu jedno sa drugim (mada, nažalost, istorija pokazuje suprotno).

Lesa

pre 12 godina

Dakle...vojska je tu,polako pristizu verski "velikodostojnici"....obredi ce da uslede i ....verski ratovi mogu poceti,eh tugo moja i onda neko kaze da je ovo "moderni" 21 vek

Filozof

pre 12 godina

"Čovek pored svih drugih potreba ima potrebu i za metafizičkim uporištem, odnosno, potrebu za Bogom"

Dajte poradite prvo na tim drugim, egzistencijalnim potrebama, pa se onda bavite metafizikom...

Pazi da ti ne ispadne sapun

pre 12 godina

"Čovek pored svih drugih potreba ima potrebu i za metafizičkim uporištem, odnosno, potrebu za Bogom"

Hocete li i joy division da osnujete, zbog zadovoljavanja nekih od tih ostalih potreba ... ili se podrazumeva da to vojnici sami izmedju sebe srede?

AnaMarija

pre 12 godina

Kada pogledam tužnu istoriju u kojoj se diskriminacija na svim osnovama provlačila, danas vidim mnogo bolju sliku. Ne savršenu, ali ipak neki ispravan put u toj sferi. Danas smo ispoštovali naše kolege, prijatelje, komšije , pripadnike vojske drugačije veroispovesti i naučili da ih gledamo isto kao i ostale ravnopravne gradjane ove zemlje. Sutra ćemo napraviti drugi korak i isto tako ispoštovati neke druge manjine, što će nam pomoći da postanemo civilizovana i tolerantna država.

Selma

pre 12 godina

Ocekivala bih da se ovakav sporazum u Srbiji potpise samo sa SPC, ali ovo je jedno veliko osvezenje, kako za vojsku, tako i za celo drustvo. Zaista sam ponosna!

Steva

pre 12 godina

Ako zelite da budete moderni, morate postovati tradiciju. Ali sto je jos vaznije morate postovati razlicite tradicije. Upravo je to uradjeno ovim sporazumom.

Nebojsa

pre 12 godina

Koliko ce para iz budzeta otici na ovu glupost?! Srbija bi trebalo da bude sekularna drzava i nasoj vojsci treba moderna tehnika a ne popovi... Nama doduse moze samo Bog da pomogne ali Bog i religija nemaju neke veze sa crkvom i popovima u crnim limuzinama... Ovo je populisticki trik ljudi iz vlade, ljudi koji se uvlace zatucanom narodu pred izbore da bi ih posle jos vise pokrali.

Vedran

pre 12 godina

Postovanje ljudskih prava podrazumeva i postovanje prava svih verskih zajednica, a vojska je pokazala da se za to ne zalaze samo deklarativno, vec i prakticno, jer brine o potrebama svojih pripadnika. Za pohvalu!

sveludje

pre 12 godina

"Čovek pored svih drugih potreba ima potrebu i za metafizičkim uporištem, odnosno, potrebu za Bogom"

... da u nedostatku boljeg

nego samo vi zaposljavajte popove, prvo po skolama, a sad i u vojsci, isplati se biti pop

Djoka

pre 12 godina

Koliko će biti tih sveštenih lica? Ko će da ih plaća? Poreski obveznik? Izostavili ste veoma važne podatke! Ako će da ih plaćaju verske zajednice, nemam ništa protiv! Ako plaća poreski obveznik, onda bi trebalo taj "višak" para usmeriti na bebe, na primer. Sada je vojska mnogo manja i profesionalna, tako da svaki vernik može da potraži Boga na odgovarajućem mestu. U kasarni je dovoljan psiholog.

Lala iz Banata

pre 12 godina

Pa kada se RAZIĐU svaki na svoju molitvu. I to u različito vreme, zbog verskih običaja i PRAVILA. Dokle ide ovo u SEKULARNOJ DRŽAVI! FUUUUUUUJ!!!

AnaMarija

pre 12 godina

Kada pogledam tužnu istoriju u kojoj se diskriminacija na svim osnovama provlačila, danas vidim mnogo bolju sliku. Ne savršenu, ali ipak neki ispravan put u toj sferi. Danas smo ispoštovali naše kolege, prijatelje, komšije , pripadnike vojske drugačije veroispovesti i naučili da ih gledamo isto kao i ostale ravnopravne gradjane ove zemlje. Sutra ćemo napraviti drugi korak i isto tako ispoštovati neke druge manjine, što će nam pomoći da postanemo civilizovana i tolerantna država.

Filozof

pre 12 godina

"Čovek pored svih drugih potreba ima potrebu i za metafizičkim uporištem, odnosno, potrebu za Bogom"

Dajte poradite prvo na tim drugim, egzistencijalnim potrebama, pa se onda bavite metafizikom...

Djoka

pre 12 godina

Koliko će biti tih sveštenih lica? Ko će da ih plaća? Poreski obveznik? Izostavili ste veoma važne podatke! Ako će da ih plaćaju verske zajednice, nemam ništa protiv! Ako plaća poreski obveznik, onda bi trebalo taj "višak" para usmeriti na bebe, na primer. Sada je vojska mnogo manja i profesionalna, tako da svaki vernik može da potraži Boga na odgovarajućem mestu. U kasarni je dovoljan psiholog.

sveludje

pre 12 godina

"Čovek pored svih drugih potreba ima potrebu i za metafizičkim uporištem, odnosno, potrebu za Bogom"

... da u nedostatku boljeg

nego samo vi zaposljavajte popove, prvo po skolama, a sad i u vojsci, isplati se biti pop

Mashinovodja

pre 12 godina

"Vladika Porfirije naglasio je da vojska postoji pre svega da brani, propoveda, svedoči i sačuva mir."
Pa ko onda započinje ratove i ko u njima sumanuto kolje, pali, ruši, pljačka i siluje? Ateisti (odnosno "obezboženi") u vojsci? Nasuprot uvaženom vladici, ja bih naglasio da mi je životno iskustvo pokazalo da vojska postoji da sačuva vladajuće kaste i oligarhije.

"Čovek pored svih drugih potreba ima potrebu i za metafizičkim uporištem, odnosno, potrebu za Bogom", kazao je vladika.
Ja nešto slabo osećam potrebu za njim, a naročito ne za onim Bogom koji vi popovi nudite, ili tačnije - prodajete!

Nisam neki vernik, a vojsku sam odavno odslužio kao običan redov, pa stvarno ne razumem što to može vojniku da pruži vojni sveštenik više i bolje od "običnog" civilnog? Zar vojnik koji oseća potrebu ne može da ode u najbližu crkvu (džamiju, sinagogu) kao i svi ostali i tamo porazgovara sa sveštenikom?
Osim toga, šta konkretno kvalifikuje jednog sveštenika (ma koje vere bio) za vojnog sveštenika više od drugog sveštenika? Jer je prošao barem osnovnu pešadijsku obuku? Da i ne govorimo o činu: već u startu kapetan (pretpostavljam i s platom kapetana)! Mašala, kapetanima koji su godinama gulili klupe na akademiji sigurno će biti drago za nove kolege po činu!

Georg

pre 12 godina

Hoćeli glavni vojni pop da bude Artemije? On je veoma dobar strateg i taktičar, to se videlo kada je sa svojom bratijom zauzimao manastire.

Objektivan

pre 12 godina

"...jer to je nasušna potreba običnog vojnika, za koje moramo imati razumevanja", istakao je Šutanovac.

Stvarno ne znam kako izdržaše ovih 66 godina bez vojnih sveštenika.

Lesa

pre 12 godina

Dakle...vojska je tu,polako pristizu verski "velikodostojnici"....obredi ce da uslede i ....verski ratovi mogu poceti,eh tugo moja i onda neko kaze da je ovo "moderni" 21 vek

Lala iz Banata

pre 12 godina

Pa kada se RAZIĐU svaki na svoju molitvu. I to u različito vreme, zbog verskih običaja i PRAVILA. Dokle ide ovo u SEKULARNOJ DRŽAVI! FUUUUUUUJ!!!

sasha

pre 12 godina

Sutanovac je bas neobavesten. Potpisao ugovor sa Zilkicem koji ide u penziju za koji dan. Inace ovaj potez mi je odvratan. Kome je do vere nek ide u dzamiju, crkvu, sinagogu...Nek cita Bilbliju, Kran, Toru, moli se bogu...niko mu ne brani, ali uvoditi svestena lica u drzavne institucije? Glupo. Nepotrebno. Ko da smo mi u SRB pa neki vernici

Igor

pre 12 godina

Pa dobro ide to jedno sa drugim. I jedno i drugo zahteva bespogovorno verovanje autoritetima i mdjusobno se vrlo dobro potpomaze.

Na primer stavis ljude na brda oko Sarajeva da 4 godine sikaju po stanovnistvu i ako se koji od njih zapita gde je tu smisao tu su popovi da mu objasne boziju volju.

Posaljes vojsku na ljude u izbeglickim kolonama iz Krajne i ako se koji od njih zapita gde je tu smisao tu je i njihov pop da im prenese metafizicki smisao.

A i generalno dobro dodju kad treba da saljes ljude da uludo ginu.

Mogao bih se kladiti da u nasoj vojsci nema ni pet officira koji su se izjasnili kao ateisti na popisu. Suvise se to dobro prima jedno na drugo.
Da religija ima ikakve veze sa onim sto pise u 10 zapovesti (bar onaj deo na koji se pozivaju vernici) popovi bi od vojske trebali da beze ko djavo od krsta.

Nebojsa

pre 12 godina

Koliko ce para iz budzeta otici na ovu glupost?! Srbija bi trebalo da bude sekularna drzava i nasoj vojsci treba moderna tehnika a ne popovi... Nama doduse moze samo Bog da pomogne ali Bog i religija nemaju neke veze sa crkvom i popovima u crnim limuzinama... Ovo je populisticki trik ljudi iz vlade, ljudi koji se uvlace zatucanom narodu pred izbore da bi ih posle jos vise pokrali.

samo polako

pre 12 godina

Прикладно. И војска и црква су засноване на испирању мозга и на искоришћавању људи за циљеве владајућих елита.

Hm

pre 12 godina

Ovo je Bruka i Sramota. Šta je sledeće? Sveštenik sa mitraljezom? To meni liči na verski terror. Sve je manje i manje razlike medju ovima i muslimanskim ekstremistima.

metuzalem

pre 12 godina

Koliko će bradonje da naplaćuju za servisiranje "metafizičkog uporišta"? Nemojte mi reći da će da bude gratis, to prosto nije srpska tradicija.

Fiki

pre 12 godina

Još samo fali da se uvedu i zasebne kuhinje... Koji idiotizam. Šta će sveštenici u vojsci! Crkva i oružje ne idu jedno sa drugim (mada, nažalost, istorija pokazuje suprotno).

Miloš Đorđević

pre 12 godina

Vojsci su potrebni pojedinci koji veruju u život u raju posle smrti, tako će lakše da žrtvuju svoj život za hir nekog političara da osvoji neku teritoriju, neku svetu zemlju, ili neku sličnu iluziju.
Sveštenici su tu da ohrabruju vojnike da je rat, tj ubijanje dozvoljeno za neki "pravedni cilj", i da je to u skladu sa božjom voljom. Užas.

Pazi da ti ne ispadne sapun

pre 12 godina

"Čovek pored svih drugih potreba ima potrebu i za metafizičkim uporištem, odnosno, potrebu za Bogom"

Hocete li i joy division da osnujete, zbog zadovoljavanja nekih od tih ostalih potreba ... ili se podrazumeva da to vojnici sami izmedju sebe srede?

Logika

pre 12 godina

Logički silogizam: Većina (96%) osuđenih za ratne zločine protiv čovečnosti izjasnili su se kao vernici i obratili su se za pomoć svojim verskim velikodostojnicima. Ipak, manji broj optuženih imao je poverenje u pravosuđe. Možda se zato i uvode sveštenici u vojsku da bi se podigao nivo poverenja u ideološko opredelenje nacije.

Cutim glasno

pre 12 godina

Popovima se obezbedjuje da imaju duple funkcije i to im se placa. Pitam ministra za zdravstvo da li popovi mogu da dolaze u bolnice kod teskih bolesnika a da im se to ne placa, da li su samovoljno dolazili da obidju najteze bolesnike - verujem da nisu. Mogu popovi mnogo vise da cine obicnom narodu, ali nece jer bolesnik na samrti im ne moze platiti.
Moze pop u vojsku ali da placa porez i PDV na dodatnu platu jer svi su oni dobro nafatirani.

branko

pre 12 godina

Neko reče da sad kao trebamo da ubacimo verske službe i u ostale organizacije, tipa policija i sudstvo. Pitam, treba li zaista? Svi znamo šta je vojska i čemu služi, ne kažem da će im ikada trebati vera u vojsci, ali nikad se ne zna, i ako je to ono što naše vojnike (svih veroispovesti) čini spokojnim onda neka bude tako.

Hteo bih samo još @georg -a da pitam, jer ti je to Artemije platio da ostavljaš isti komentar na svim portalima?

Zovite me S

pre 12 godina

Svestenik u vojsci postoji u svim zapadnim drzavama kojima slepo tezimo. Ne vidim razlog zasto to neki vide kao zastarelo i nazadno. U ostalom u duhu demokratije i tolerancije treba postovati ako neko u veruje, svejedno u kog boga, a ne diskriminisati. Najglasniji u diskriminaciji su upravo oni koji se zalazu ljudska prava i toleranciju, ali po drugim osnovama.

Tajci

pre 12 godina

Ne vidim razlog za ovoliko negativnih reakcija na ovu temu. Prvo, verska sluzba je postojala i ranije u srpskoj vojsci, drugo, to nismo mi izmislili vec je prisutno u mnogim svetskim vojskama. Ako ce njima da pomogne, meni ne smeta...

DarkoM

pre 12 godina

Šta vama više nije jasno? Trabamo biti srećni jer smo naučili da poštujemo različitosti.Ovo nam treba biti odlična odskočna daska za toleranciju i poštovanje ljudskih prava i na drugim osnovama.

Vedran

pre 12 godina

Postovanje ljudskih prava podrazumeva i postovanje prava svih verskih zajednica, a vojska je pokazala da se za to ne zalaze samo deklarativno, vec i prakticno, jer brine o potrebama svojih pripadnika. Za pohvalu!

Steva

pre 12 godina

Ako zelite da budete moderni, morate postovati tradiciju. Ali sto je jos vaznije morate postovati razlicite tradicije. Upravo je to uradjeno ovim sporazumom.

Selma

pre 12 godina

Ocekivala bih da se ovakav sporazum u Srbiji potpise samo sa SPC, ali ovo je jedno veliko osvezenje, kako za vojsku, tako i za celo drustvo. Zaista sam ponosna!

Kursula

pre 12 godina

mislio sam da je ovaj sajt mesto gde se mogu videti komentari jako obrazovanih ljudi... nazalost, sve je vise pljuvaca koji se javljaju samo da bi nesto rekli, narocito ako je u pitanju vredjanje crkve i Srbije

Stariji patrijarh prve klase

pre 12 godina

Bice da je neko sa latinskim krstom dao metafizicko uporiste NATO pilotima nad Libijom, ne verujem da je imao polumesec na reveru...

Ratko

pre 12 godina

Ne vidim čemu ovoliko negodovanja. Ovo je nešto sasvim u redu i primenjuje se svuda u svetu. A stavite sebe u ovakvu poziciju, da ste profesionalni vojnik u nekoj drugoj zemlji a pravoslavac ste? Zar ne biste voleli da imate versku podršku?

Kvazimodo Sorabius

pre 12 godina

Apsolutno: vojnik-vernik - jedno je laž, ili kao vojnik ili kao vernik!
Manimo se imaginacije boga, onda ostaje popovima samo "duša", da bi bila mirna nakon rafala po neprijatelju ili pre ispaljivanja rafala?
Pa još, dok je vojsku sačinjavala sirotinja skupljana policijom po selima i ubogim naseljima, tatini sinovi su i tako izbegavali "časnu obavezu", i dok su vojnici bili mesecima u kasarni, bez prava na izlazak kad im se prohte, možda se moglo nategnuto prihvatiti mešanje pobožnosti i spremnosti na ubistva, ali kada je vojnik postalo zanimanje, s radnim vremenom - sumanuti apsurd je uvođenje "boga među oružje"!
Zašto vlast juri nekog iskrenog i ubeđenog "spasitelja" koji sakuplja tradicionalne travke za čajeve, a uvlači iste takve, ali organizovane u "crkve", koji škrope vodicom i bosiljkom, i kade tamjanom - za skupe novce, a ne plaćaju društvu nikakve dažbine, u sigurne vode - u škole, vojsku..?
Uostalom, ako se Hrist krstio s 33 godine, zašto se podvaljuje deci pa ih krste i obrezuju nakon rođenja, tj i pre nego prohodaju ili progovore?
I gde su na ovu temu silne "nevladine organizacije" da štite decu - ako već neće vojsku?

Bane.SU

pre 12 godina

Od vojske smo ionako napravili cirkus. Neka još i sveštenici dođu, pa i neka imaju čin oficira. Da nije žalosno, bilo bi smešno.
Svakakvim sam izrazima hteo okituti ovaj svoj komentar, ali bih onda bio gori od onoga koji je to predložio. Nosite ih tamo gde pripadaju, ionako su se uvukli u sve strukture države. Ni Boris Tadić ne može da mrdne od njih.

Georg

pre 12 godina

Hoćeli glavni vojni pop da bude Artemije? On je veoma dobar strateg i taktičar, to se videlo kada je sa svojom bratijom zauzimao manastire.

Selma

pre 12 godina

Ocekivala bih da se ovakav sporazum u Srbiji potpise samo sa SPC, ali ovo je jedno veliko osvezenje, kako za vojsku, tako i za celo drustvo. Zaista sam ponosna!

Steva

pre 12 godina

Ako zelite da budete moderni, morate postovati tradiciju. Ali sto je jos vaznije morate postovati razlicite tradicije. Upravo je to uradjeno ovim sporazumom.

Kursula

pre 12 godina

mislio sam da je ovaj sajt mesto gde se mogu videti komentari jako obrazovanih ljudi... nazalost, sve je vise pljuvaca koji se javljaju samo da bi nesto rekli, narocito ako je u pitanju vredjanje crkve i Srbije

Vedran

pre 12 godina

Postovanje ljudskih prava podrazumeva i postovanje prava svih verskih zajednica, a vojska je pokazala da se za to ne zalaze samo deklarativno, vec i prakticno, jer brine o potrebama svojih pripadnika. Za pohvalu!

DarkoM

pre 12 godina

Šta vama više nije jasno? Trabamo biti srećni jer smo naučili da poštujemo različitosti.Ovo nam treba biti odlična odskočna daska za toleranciju i poštovanje ljudskih prava i na drugim osnovama.

Tajci

pre 12 godina

Ne vidim razlog za ovoliko negativnih reakcija na ovu temu. Prvo, verska sluzba je postojala i ranije u srpskoj vojsci, drugo, to nismo mi izmislili vec je prisutno u mnogim svetskim vojskama. Ako ce njima da pomogne, meni ne smeta...

Ratko

pre 12 godina

Ne vidim čemu ovoliko negodovanja. Ovo je nešto sasvim u redu i primenjuje se svuda u svetu. A stavite sebe u ovakvu poziciju, da ste profesionalni vojnik u nekoj drugoj zemlji a pravoslavac ste? Zar ne biste voleli da imate versku podršku?

Lesa

pre 12 godina

Dakle...vojska je tu,polako pristizu verski "velikodostojnici"....obredi ce da uslede i ....verski ratovi mogu poceti,eh tugo moja i onda neko kaze da je ovo "moderni" 21 vek

AnaMarija

pre 12 godina

Kada pogledam tužnu istoriju u kojoj se diskriminacija na svim osnovama provlačila, danas vidim mnogo bolju sliku. Ne savršenu, ali ipak neki ispravan put u toj sferi. Danas smo ispoštovali naše kolege, prijatelje, komšije , pripadnike vojske drugačije veroispovesti i naučili da ih gledamo isto kao i ostale ravnopravne gradjane ove zemlje. Sutra ćemo napraviti drugi korak i isto tako ispoštovati neke druge manjine, što će nam pomoći da postanemo civilizovana i tolerantna država.

Zovite me S

pre 12 godina

Svestenik u vojsci postoji u svim zapadnim drzavama kojima slepo tezimo. Ne vidim razlog zasto to neki vide kao zastarelo i nazadno. U ostalom u duhu demokratije i tolerancije treba postovati ako neko u veruje, svejedno u kog boga, a ne diskriminisati. Najglasniji u diskriminaciji su upravo oni koji se zalazu ljudska prava i toleranciju, ali po drugim osnovama.

Objektivan

pre 12 godina

"...jer to je nasušna potreba običnog vojnika, za koje moramo imati razumevanja", istakao je Šutanovac.

Stvarno ne znam kako izdržaše ovih 66 godina bez vojnih sveštenika.

Filozof

pre 12 godina

"Čovek pored svih drugih potreba ima potrebu i za metafizičkim uporištem, odnosno, potrebu za Bogom"

Dajte poradite prvo na tim drugim, egzistencijalnim potrebama, pa se onda bavite metafizikom...

sveludje

pre 12 godina

"Čovek pored svih drugih potreba ima potrebu i za metafizičkim uporištem, odnosno, potrebu za Bogom"

... da u nedostatku boljeg

nego samo vi zaposljavajte popove, prvo po skolama, a sad i u vojsci, isplati se biti pop

Fiki

pre 12 godina

Još samo fali da se uvedu i zasebne kuhinje... Koji idiotizam. Šta će sveštenici u vojsci! Crkva i oružje ne idu jedno sa drugim (mada, nažalost, istorija pokazuje suprotno).

branko

pre 12 godina

Neko reče da sad kao trebamo da ubacimo verske službe i u ostale organizacije, tipa policija i sudstvo. Pitam, treba li zaista? Svi znamo šta je vojska i čemu služi, ne kažem da će im ikada trebati vera u vojsci, ali nikad se ne zna, i ako je to ono što naše vojnike (svih veroispovesti) čini spokojnim onda neka bude tako.

Hteo bih samo još @georg -a da pitam, jer ti je to Artemije platio da ostavljaš isti komentar na svim portalima?

Mashinovodja

pre 12 godina

"Vladika Porfirije naglasio je da vojska postoji pre svega da brani, propoveda, svedoči i sačuva mir."
Pa ko onda započinje ratove i ko u njima sumanuto kolje, pali, ruši, pljačka i siluje? Ateisti (odnosno "obezboženi") u vojsci? Nasuprot uvaženom vladici, ja bih naglasio da mi je životno iskustvo pokazalo da vojska postoji da sačuva vladajuće kaste i oligarhije.

"Čovek pored svih drugih potreba ima potrebu i za metafizičkim uporištem, odnosno, potrebu za Bogom", kazao je vladika.
Ja nešto slabo osećam potrebu za njim, a naročito ne za onim Bogom koji vi popovi nudite, ili tačnije - prodajete!

Nisam neki vernik, a vojsku sam odavno odslužio kao običan redov, pa stvarno ne razumem što to može vojniku da pruži vojni sveštenik više i bolje od "običnog" civilnog? Zar vojnik koji oseća potrebu ne može da ode u najbližu crkvu (džamiju, sinagogu) kao i svi ostali i tamo porazgovara sa sveštenikom?
Osim toga, šta konkretno kvalifikuje jednog sveštenika (ma koje vere bio) za vojnog sveštenika više od drugog sveštenika? Jer je prošao barem osnovnu pešadijsku obuku? Da i ne govorimo o činu: već u startu kapetan (pretpostavljam i s platom kapetana)! Mašala, kapetanima koji su godinama gulili klupe na akademiji sigurno će biti drago za nove kolege po činu!

Djoka

pre 12 godina

Koliko će biti tih sveštenih lica? Ko će da ih plaća? Poreski obveznik? Izostavili ste veoma važne podatke! Ako će da ih plaćaju verske zajednice, nemam ništa protiv! Ako plaća poreski obveznik, onda bi trebalo taj "višak" para usmeriti na bebe, na primer. Sada je vojska mnogo manja i profesionalna, tako da svaki vernik može da potraži Boga na odgovarajućem mestu. U kasarni je dovoljan psiholog.

Lala iz Banata

pre 12 godina

Pa kada se RAZIĐU svaki na svoju molitvu. I to u različito vreme, zbog verskih običaja i PRAVILA. Dokle ide ovo u SEKULARNOJ DRŽAVI! FUUUUUUUJ!!!

Miloš Đorđević

pre 12 godina

Vojsci su potrebni pojedinci koji veruju u život u raju posle smrti, tako će lakše da žrtvuju svoj život za hir nekog političara da osvoji neku teritoriju, neku svetu zemlju, ili neku sličnu iluziju.
Sveštenici su tu da ohrabruju vojnike da je rat, tj ubijanje dozvoljeno za neki "pravedni cilj", i da je to u skladu sa božjom voljom. Užas.

Hm

pre 12 godina

Ovo je Bruka i Sramota. Šta je sledeće? Sveštenik sa mitraljezom? To meni liči na verski terror. Sve je manje i manje razlike medju ovima i muslimanskim ekstremistima.

samo polako

pre 12 godina

Прикладно. И војска и црква су засноване на испирању мозга и на искоришћавању људи за циљеве владајућих елита.

Nebojsa

pre 12 godina

Koliko ce para iz budzeta otici na ovu glupost?! Srbija bi trebalo da bude sekularna drzava i nasoj vojsci treba moderna tehnika a ne popovi... Nama doduse moze samo Bog da pomogne ali Bog i religija nemaju neke veze sa crkvom i popovima u crnim limuzinama... Ovo je populisticki trik ljudi iz vlade, ljudi koji se uvlace zatucanom narodu pred izbore da bi ih posle jos vise pokrali.

sasha

pre 12 godina

Sutanovac je bas neobavesten. Potpisao ugovor sa Zilkicem koji ide u penziju za koji dan. Inace ovaj potez mi je odvratan. Kome je do vere nek ide u dzamiju, crkvu, sinagogu...Nek cita Bilbliju, Kran, Toru, moli se bogu...niko mu ne brani, ali uvoditi svestena lica u drzavne institucije? Glupo. Nepotrebno. Ko da smo mi u SRB pa neki vernici

Logika

pre 12 godina

Logički silogizam: Većina (96%) osuđenih za ratne zločine protiv čovečnosti izjasnili su se kao vernici i obratili su se za pomoć svojim verskim velikodostojnicima. Ipak, manji broj optuženih imao je poverenje u pravosuđe. Možda se zato i uvode sveštenici u vojsku da bi se podigao nivo poverenja u ideološko opredelenje nacije.

metuzalem

pre 12 godina

Koliko će bradonje da naplaćuju za servisiranje "metafizičkog uporišta"? Nemojte mi reći da će da bude gratis, to prosto nije srpska tradicija.

Pazi da ti ne ispadne sapun

pre 12 godina

"Čovek pored svih drugih potreba ima potrebu i za metafizičkim uporištem, odnosno, potrebu za Bogom"

Hocete li i joy division da osnujete, zbog zadovoljavanja nekih od tih ostalih potreba ... ili se podrazumeva da to vojnici sami izmedju sebe srede?

Stariji patrijarh prve klase

pre 12 godina

Bice da je neko sa latinskim krstom dao metafizicko uporiste NATO pilotima nad Libijom, ne verujem da je imao polumesec na reveru...

Igor

pre 12 godina

Pa dobro ide to jedno sa drugim. I jedno i drugo zahteva bespogovorno verovanje autoritetima i mdjusobno se vrlo dobro potpomaze.

Na primer stavis ljude na brda oko Sarajeva da 4 godine sikaju po stanovnistvu i ako se koji od njih zapita gde je tu smisao tu su popovi da mu objasne boziju volju.

Posaljes vojsku na ljude u izbeglickim kolonama iz Krajne i ako se koji od njih zapita gde je tu smisao tu je i njihov pop da im prenese metafizicki smisao.

A i generalno dobro dodju kad treba da saljes ljude da uludo ginu.

Mogao bih se kladiti da u nasoj vojsci nema ni pet officira koji su se izjasnili kao ateisti na popisu. Suvise se to dobro prima jedno na drugo.
Da religija ima ikakve veze sa onim sto pise u 10 zapovesti (bar onaj deo na koji se pozivaju vernici) popovi bi od vojske trebali da beze ko djavo od krsta.

Cutim glasno

pre 12 godina

Popovima se obezbedjuje da imaju duple funkcije i to im se placa. Pitam ministra za zdravstvo da li popovi mogu da dolaze u bolnice kod teskih bolesnika a da im se to ne placa, da li su samovoljno dolazili da obidju najteze bolesnike - verujem da nisu. Mogu popovi mnogo vise da cine obicnom narodu, ali nece jer bolesnik na samrti im ne moze platiti.
Moze pop u vojsku ali da placa porez i PDV na dodatnu platu jer svi su oni dobro nafatirani.

Kvazimodo Sorabius

pre 12 godina

Apsolutno: vojnik-vernik - jedno je laž, ili kao vojnik ili kao vernik!
Manimo se imaginacije boga, onda ostaje popovima samo "duša", da bi bila mirna nakon rafala po neprijatelju ili pre ispaljivanja rafala?
Pa još, dok je vojsku sačinjavala sirotinja skupljana policijom po selima i ubogim naseljima, tatini sinovi su i tako izbegavali "časnu obavezu", i dok su vojnici bili mesecima u kasarni, bez prava na izlazak kad im se prohte, možda se moglo nategnuto prihvatiti mešanje pobožnosti i spremnosti na ubistva, ali kada je vojnik postalo zanimanje, s radnim vremenom - sumanuti apsurd je uvođenje "boga među oružje"!
Zašto vlast juri nekog iskrenog i ubeđenog "spasitelja" koji sakuplja tradicionalne travke za čajeve, a uvlači iste takve, ali organizovane u "crkve", koji škrope vodicom i bosiljkom, i kade tamjanom - za skupe novce, a ne plaćaju društvu nikakve dažbine, u sigurne vode - u škole, vojsku..?
Uostalom, ako se Hrist krstio s 33 godine, zašto se podvaljuje deci pa ih krste i obrezuju nakon rođenja, tj i pre nego prohodaju ili progovore?
I gde su na ovu temu silne "nevladine organizacije" da štite decu - ako već neće vojsku?

Bane.SU

pre 12 godina

Od vojske smo ionako napravili cirkus. Neka još i sveštenici dođu, pa i neka imaju čin oficira. Da nije žalosno, bilo bi smešno.
Svakakvim sam izrazima hteo okituti ovaj svoj komentar, ali bih onda bio gori od onoga koji je to predložio. Nosite ih tamo gde pripadaju, ionako su se uvukli u sve strukture države. Ni Boris Tadić ne može da mrdne od njih.