Utorak, 18.10.2011.

01:00

Struja nam je najjeftinija u Evropi

Cene struje u Srbije su najniže u Evropi i potrebno ih je ujednačiti sa cenama električne energije u regionu koje su za 30 do 40 odsto više, kažu u EPS-u.

Izvor: B92

Struja nam je najjeftinija u Evropi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

179 Komentari

Sortiraj po:

P. Endre

pre 11 godina

Ljudi, kada će se već jednom nešto uraditi kako valja? Svakome u svetu je poznato da su gubici u prenosu električne energije ogromni i zbog toga što se u neko doba dana (posebno noću) ne potroši toliko struje koliko se proizvodi, pa ona struja koja je u ubačena u mrežu, gubi. Zašto onda samo to gledamo kolika je cena u pojedinim drugim zemljama. Cena je jeftina ali samo u zelenoj zoni, u plavoj već ne, a da ne govorimo o crvenoj zoni. Sada su se okomili na menjanje pariteta odnosa dnevne (skupe) i noćne (jeftine) struje tako, što su pomerarali granice pojedinih zona a cena KW struje ostaje ista. Ljudi, to je jednako prevari. Jer tako se zbilja statističkom obradom u ublasti cena konstatuje da cena struje nije poskupela, a znamo da nije tako. Znači, lažemo sebe, i svima. Kako onaj koji govori o cenama u drugim zemljama ne govori i o tome kolike su tamo zarade ljudi. Zašto ne propiše država onda i to, da najmanje zarade moraju biti tolike koliko u okolnim zemljama? To bi bilo normalno od onoga koji govori o tome da su u inostranstvu cene struje veće. Mi ćemo prevariti i sebe kroz statistiku, jer ćemo jednostavno reći i to da cena hlebu nije menjana godinama. Samo ne govorimo o tome, da je jedan hleb pre nekoliko godina težio 1 kg, pa onda 0,80, pa 0,70, 0,60, 0,50 a sada već 0,40. Ljudi gde je tome kraj. Na kraju će težina jednog hleba biti koliko jedna kifla. To što nam rade, nije normalno već krajnje bezobrazno. Nadali smo se da će ova vlada biti bolja, ali izgleda da nije.

Revnosni građanin Srbije

pre 12 godina

Dobro je što nam ovakve savete daje ekspert za energiju g-din Čeperković, inače doktor iz Vrnjačke banje predsednik UO Transnafte koji ima sve privilegije koje idu sa tim pozicijama.Dok narod "glocka koščice" on **** iz Audi A6 dok ga po Srbiji i Evropi vozika vozač.Verujem da je pouzdano upućen u cene kwh u okruženju.Dosta nam je takvih eksperata i procena,nismo ni mi više ovce za šišanje.

srbija

pre 12 godina

Moja sestra u Parizu greje stan od 80 kvadrata na struju.I to su ukljuceni radijatori po ceo dan.Placa racun od 115 evra mesecno.Kod nas bi racun da su po ceo dan ukljuceni radijatori iznosio sigurno 150 evra.Pa neke me neko ubedi da je nasa struja najeftinija u Evropi.A plate u Parizu su oko 2500 evra,a kod nas 250 evra

Jelesije Zemljoradnik

pre 12 godina

Samo poredjenja najnize "ovo" najnize "ono"nikad kraja,a kako drugi zive?Zive li oni od prosecne plate koju kroji statistika neko 120000,oo din neko 1200,oo kao kod nas?

bandere cekaju

pre 12 godina

Pa sta? Da li je to jedini razlog zbog kog treba povecati cenu? Interesantno je da svima kojima se placaju racuni (EPS, Vodovod, Informatika, telefoni...) imaju vece plate od mene.

nezadovoljan

pre 12 godina

mozda je za bajatovica recimo struja najjeftinija u evropi koji ima platu 13000 eura. ma cim se ne bune ovi s vrha, nema potrebe ni mi da dizemo glas, SUPER NAM JE! jer NJIMA je sve potaman dokle god zgrcu pare od ovog naroda i dokle god u srbiji vlada feudalni sistem.

sasa

pre 12 godina

ovo je, u najmanju ruku, laz, pošto moj prijatelj za dvočlanu porodicu, sa sve grajanjem na struju, plaća kvartalno 50-60 funti, dok ja u srbiji za tročlanu porodicu plaćam 40 eura mesečno.
razliku u primanjima, ne želim da spominjem.

Bane Lukic

pre 12 godina

Narode, ajde da organizujemo peticiju:
- da ako nema utroska elektricne energije u domacinstvu racun bude 0 DINARA, a ne da placamo raznorazne takse, pretplatu za RTS, PDV i kamatu,
- da postoje dve kategorije, i to domacinstva i firme,
- da postoje regularna i jeftinija struja, i to od 9 do 21 h cena kilovata se naplacuje po regularnoj tarifi, a od 21 do 9 h po jeftinijoj tarifi. (Skupa ne treba da bude skupa, vec dostupna svakom stanovniku, a i valjda je u interesu svake firme da sto vise svog proizvoda da proda, a ne da nas kaznjava ako potrosimo vise kilovata!!!)
- da clanovi Upravnog odbora ne mogu da primaju vise od 18.000 dinara mesecno, odnosno vise od minimalne zarade u Republici Srbiji.

Ovo zadnje bi trebalo primeniti u svim Upravnim odborima drzavnih firmi, kao i da najveca plata zaposlenih u drzavnim firmama ne moze biti veca od tri minimalne zarade u Republici Srbiji. Neka izuzetak bude predsednik drzave koji moze da zaradi 5 minimalne plate, a na primer ministri neka imaju cetiri minimalne srpske zarade.
Verujem da bi tek tada drasticno skocio standard u Srbiji.

Samo moja dusa zna...

pre 12 godina

E bas me obradovaste vescu da je struja kod nas najjeftinija u regionu. To ce mnogo da mi pomogne u placanju racuna ove zime, vec od ovog meseca cu placati 300 evra mesecno ko da imam pekaru ili mi je javna rasveta za celu ulicu prikacena na brojilo, a zivim sama sa cerkom u 75 kvm i sve radim po jeftinoj struji (od kuvanja i pranja i peglanja...), osim sto etazno grejanje radi ceo dan. Ne znam kako drugi, ali sa ovim iznosom bih ladno mogla da otplacujem jedan lepi stancic i da me greje gradska toplana. Sto Vi blago meni ne otorite trziste za druge ponudjace struje pa da mogu da izaberem od koga cu da kupim struju? Madzikorama? Da, ali samo kad nas. Zivim za dan kada ce EPS da uvede samoocitavajuce strujomere da me ne ucenjuju svakog meseca i ocekuju mito kod svakog ocitavanja i za dan kada cu moci da biram struju bas kao i hleb.

itd

pre 12 godina

hahaha, pa i najmanje su nam plate, i najgore gorivo, i najskuplja hrana, lopovska bando, pa i sa ovakvim cenama imate odlicne plate u epsu, i opet vam je malo!??

Коста

pre 12 godina

И зараде и куповна моћ, су нам свакако међу најмањим у поређењу са земљама са којима се пореди цена струје.

Bgd

pre 12 godina

1. izvršiti restrukturiranje EPS; otpustiti višak zaposlenih, plate dovesti u realne okviru. Dakle, uvesti EKONOMSKU računicu u poslovanje a ne demagogiju, politiku, nepotizam i samoupravni socijalizam
2. isključiti neplatiše sa mreže i poboljšati efikasnost naplate
3. uvesti red u javne nabavke opreme
4. pročešljati bilanse i videti šta od troškova može da se smanji

Kad to uradite, nesposobnjakovići, onda čistog obraza tražite povećanje cena. Dokle više da plaćamo vašu neefikasnost, rasipništvo i nerad.

NENAD

pre 12 godina

od oktobra do kraja marta se grejem na struju,i u tom periodu mi na struju odlazi vise od 60% plate.ALO,60 % !!!
PA U KOJOJ JE ZEMLJI NA SVETU TOLIKA CENA STRUJE?

igor

pre 12 godina

Ma nemojte!Kolike su nam plate u odnosu na region?Gospodo, prvo zaposlite narod, obavazite poslodavce da radniku isplacuju plate pa onda dizite cenu struje, gasa, komunalija i hrane!

nik

pre 12 godina

Moze da poskupi kad u ovoj Srbiji zive ovce (ma i ovce su pametnije),treba im malo pokazati zube kao na primer u Grckoj. Tamo strajkuju za sve i svasta i cela zemlja stane, ne moze im ni EU nista, a ovde samo sto nas ne naguze i nikom nista, svi cute...nismo mi za bolje..narod ne zasluzuje bolju vlast od one koju vec ima, tj. vlast je ogledalo naroda u globalu

Student master studija energetike

pre 12 godina

Slazem se da ima viskova zaposlenih u EPS-u, da je ovo sa DVD-ovima glupost, da se tamo zaposljava uglavnom preko veze (koju ja nazalost nemam pa cekam konkurs) i da su u odredjenim njihovim sektorima plate znatno vece od proseka.
Ali to sve nema mnogo uticaja na cenu elektricne energije jer njima su daleko veci troskovi nabavka opreme, revitalizacija i izgradnja postrojenja.
Sve i da otpuste 20 posto radne snage cena elektricne energije je mala.
Izgradnja najjeftinije elektrane na "ugalj" kosta 1000 evra po kw, odnosno za potrosac snage 2kw kakav je prosecan akumulacioni bojler potrebno je oko 2000 evra uloziti samo za proizvodne kapacitete. A gde su tu dalekovodi koji kostaju milion evra po km, razvodne stanice...
"Struja" je 75 posto jeftinija samo nocu jer tada u sistemu postoji visak snage, koji mora negde da se plasira inace bi se sistem u suprotnom raspao (u svakom trenutku proizvodnja i potrosnja moraju da budu jednake). Isti visak energije takodje izvozimo jer retko ko stedi i ukljucuje bojlere i ves masine nocu. Visak u kasnim vecernjim satima postoji svuda u svetu jer se ne isplati tada gasiti termoelektrane za cije pokretanje su potrebne ogromne kolicine gasa i mazuta koji su skupi iz valjda vam poznatih razloga (Rusi, Arapi, velika potraznja u svetu).
Da ne pricam o obnovljivim izvorima, kojih su neinformisanim novinarima puna usta, a cijom bi izgradnjom i povezivanjem na elektroenergetski sistem Srbije cena elektricne energije morala da skoci najmanje 600 posto i za koje se niko normalan u Srbiji ne zalaze, osim ako se ne bavi proizvodnjom ili ugradnjom istih.
Od kraja osamdesetih godina proslog veka nije izgradjena nijedna ozbiljna elektrana a potrosnja je svakim danom sve veca. Kad hoce da izgrade nesto sa pravom se bune ekolozi, iz hira pojedini poljoprivrednici koji zele papreno da naplate prelazak dalekovoda preko njive.
Niko ne spominje kakve sve probleme sa obnovljivim izvorima ima cak i Nemacka (skupi, nepotrebni, nepouzdani , tehnoloski komplikovani za povezivanje na sistem) i kako se svi stranci cude nasoj pouzdanosti napajanjem el. energijom koja je medju najvecima u svetu (u prvih 5 u Evropi).
Grejanje na el. energiju je glupost koju od razvijenih zemalja primenjuju samo Norveska i Francuska zbog specificnosti sistema koje mi nemamo (ogroman broj hidro elektrana tj. u slucaju Francuske nuklearnih).Sagorevanjem uglja u termoelektrani samo 30 posto toplotne energije se pretvori u elektricnu, ostatak odlazi u Savu (grejemo ribice). Bolje da se grejemo na ugalj jer ce nam tako duze trajati.
Trenutnim tempom potrosnje uglja za tridesetak godina cemo morati da uvozimo el. energiju ili da gradimo nuklearke (osim ako ne povratimo Kosovo za manje od 30 godina, u sta cisto sumnjam)
O "velikom" hidropotencijalu Srbije ne treba govoriti jer su to ciste besmislice.
Plate u Srbiji jesu male ali niskim cenama el. energije unistava se EPS i dolazi u situaciju da uvozimo 400 posto skuplju el. energiju. Plakace ljudi i za ovakvim (delimicno korumpiranim) EPS-om.
Bolje da sada placamo 30 do 40 posto skuplje nego kasnije 300 posto skuplje.
O ovome mogu da pisem jos 3 sata ali nemam vremena pa bih voleo da ovo procita neki novinar i da mu posluzi kao inspiracija za mnogo dublju pricu o ceni el. energije kako bi ljudi bili informisaniji.

Zagor TeNej

pre 12 godina

Prvo objasnite ljudima ovo:
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=03&dd=01&nav_id=495916

Nije sporno povećanja cene struje, ali to povećanje mora da bude praćeno racionalizacijom poslovanja. Tek onda možemo da pričamo.

Sumadinac

pre 12 godina

Koga bre ti lazes, jel direktore, meni je racun za struju od 520 kWh 2500 dinara, tj 5 euro/centi po kWh, od tih 520 kwh imam 270 VT i 250 NT, odredite vi lepo jedinstvenu tarifu od 5 centi, ukinite one naknade za angazovanu snagu, pa da znamo onda sta trosimo i koliko placamo.

Vlada

pre 12 godina

Kad se povca 30 posto,bice nam nize cene jos oko 50 posto i tako u krug.A kad budu najvise,bice kriva susa u Avganistanu.Kao i kod cena benzina.

Aleksandar

pre 12 godina

Kod nas je sve naopako. Ustvari nije bitno čak i da poskupi, EPS je u minusu, pa ako ne namaknu pare od potrošača, račun će se naplatiti iz budžeta ili će pustiti opremu da propada. Ili što je najgore ali najverovatnije, dobićemo neki "povoljan" kredit.

Neka bude i najskuplja u "regionu", ali neka onda EPS bude najprofitabilniji, pa neka donosi pare budžetu. Samo to se nikada neće desiti dok je korupcije, kradje, viška radnika (zaposlenih po "stručnosti")...

acko

pre 12 godina

Da, struja je još socijalna kategorija, i tu nema dileme. Kao i da nam preti energetska kriza takođe http://www.solarnipaneli.org/2011/03/energetska-kriza-upozorenje/ ! Ali, da li stanovništvo može da finansijski izdrži bilo kakvo poskupljenje? Mora se voditi računa i o platežnoj snazi potrošača. Jer mi nekako nemamo standard koji iziskuje evropska cena struje!

Milan

pre 12 godina

A kako bi bilo da gospoda iz EPS-a pociste svoje dvoriste, da skresu svoje enormne i apsurdne troskove. Iako je struja nesto jeftinija u regionu, preko 200 miliona evra godisnje gradjani Srbije izdvajaju da pokriju njihove svinjarije. Sekretarica sa 7 razreda OS, ali dugim nogama, ima preko 500 evra platu. Nista bolji nisu ni Zeleznica, JAT ili Aerodrom. Kostaju nas bogatstvo svake godine, ali lepo sluze kao finansijeri politickih partija. Ako sami ne oteramo ovu bolumentu i prekinemo ovu porazavajucu praksu,niko to umesto naroda to nece uraditi. 6 oktobar odmah!!!!

Potrošač struje

pre 12 godina

Poskupljenje može, ali pre toga:
1) zamena prastarih strujomera novima koji ne registruju potrošnju ako napon varira od 180 do 240 V i smanjuju izmereni iznos ako se odstupa od frekvencije 50 Hz.
2) revizija sistema naplate: prvo se skinu sve fiksne takse, zatim se izračuna koliko košta 1 KWh električne energije (one sa 220 V i 50 Hz na mestu potrošnje), i onda odredimo cenu.
3) ukidanje blok-tarifa, i osnivanje dva tarifna sistema: I) za domaćinstva po jednoj, nižoj ceni, i II) za preduzeća koja realno troše mnogo KWh i izuzetnu amperažu (stvarni troškovi dopremanja takve el. energije su oko 10% viši u odnosu na domaćinstva).
4) javno utvrđivanje iznosa za ulaganje u nove tehnologije (fotovoltaične ćelije, elektro-vetrenjače, solarni paneli za grejanje...).
5) izbegavanje promotivnih akcija sa nosačima zvuka i slike, koji ne sadrže uputstva kako se struja štedi i šta će EPS učiniti da pomogne potrošačima.
6) primeniti sve druge mogućnosti, od kojih je većinu pomenuo Sliver Surfer, što citiram:
7) I da se primene druge mogućnosti koje je već naveo Silver Surfer, da citiram deo: “A da EPS krene recimo od otpustanja viska zaposlenih, pa da to bude prvi stepen ka trzisnom orijentisanju, pa da prema nekim procenama trinaest i kusur hiljada ljudi ostane bez posla i da se prvo tu uvede neki evropski standard. Ili to ne moze?
Ili da vidimo sto su za izgradnju vetrenjaca dozvole dobili samo tajkuni koji su unapred vec zaradili posto imaju ugovor po kojem ce svu proizvedenu struju prodavati EPS-u. I tu je verovatno sve normalno.
A da se recimo gradjanima omoguci da izvrse izoloaciju svojih stanova i zamenu dotrajalih prozora po povoljnim uslovima, a ne da je ko danas za to potrebno malo bogatstvo, vecini nedostupno.
Ili da grejanje bude dobro pa onda ne bi bilo dogrevanja uz uradjenu termo izolaciju i nove prozore. Pa porazgovarajte malo sa ovima iz beogradskih toplana ( ne znam kako je u drugim gradovima) da vam ioni izadju u susret.”
Hvala Srebrnom letaču za ideje, nadam se da se ne protivi citatu.
Šta kažete na sve navedeno? Može?

dared

pre 12 godina

Pošto često svoje komentare ostavljaju i naši ljudi van, hajde da neko uzme svoj račun za struju i navede ukupan iznos računa kao i potrošnju u kw za taj mesec pa da uporedimo

Ja upravo gledam svoj račun za prošli mesec. Ukupan iznos je 3013 dinara za potrošnju od 364 kw. U iznos su uračunate sve stavke i utrošak energije i obračunska snaga i naknada za merno mesto i dodatci za kurte i murte, dakle kada ukupan iznos podelim na potrošnju (bez rts globe), dobijam iznos od prosečnih 8,27 dinara ili 8 eurocenti po kw. Hajde da vidimo račune iz ostalih zemalja pa da uporedimo jer nisam siguran da drži vodu ova izjava

rasa lugavcina

pre 12 godina

ali zato su nam plate najvece u evropi i jos ako smo dobri vi nam poklonite zdravka colica... cisto da se podsetimo da nam je devedesetih u sred beograda psovao majku srpsku... kratke li pameti.. DOKLE CETE BRE BEZ SRAMA I OBRAZA DA POREDITE CENE KOD NAS I U EVROPI... VI STE LJUDI BEZ MORALA... VASA PRIMANJA JESU KAO NJIHOVA U EVROPI, ALI VELIKA VECINA RADI ZA 200 EVRA... GOSPODO BEZ MORALA U EVROPI SE ZA TU CIFRU RADI 2 DANA!!!

ZORAN

pre 12 godina

Jeste li nekad probali da ne potro[ite ni kilovat;as elektri;ne energije? Iako niste ništa potrošili platićete: Porez, Angažovanu snagu!!!, TV pretplatu... i ko zna još koliko gluposti pa će vam račun za nepotrošenu struju biti 800 dinara.
Neka gospoda iz elektroprivrede razmotre svoje plate, divlja priključenja (krađe električne energije) i gubitke energije za koje su sami krivi, pa tek onda razmatraju cenu kilovatčasa.

miran

pre 12 godina

Dosta bre vise te imbecilne filosofije.
I plate su nam najmizernije u Evropi - kako vas nije sramora krvopije jedne. Zasto ne pocnete jednom raditi na tome da nam plate izjednacite za evropskim prosekom. Nije valjda da je nasa profesionalna nesposobnost jedini uzrok tome sto su nam plate manje od socijalne pomoci u toj Evropi na koju se tako revnosno pozivate.
Jedino sto poznajete je podizanje cena - time pokrivate vlastitu nesposobnost, nemar i lopovluk.

Бувица

pre 12 godina

Можда јесте нижа али ни сада није прилагођена нашем стандарду! Лако је гледати цену у земљама Европе где је просечна плата 2000 еура.... Толико за Европом не можемо да идемо јер ће нам можда цене онда бити изједначене али ће нам народ одумирати и постајати све гладнији и беднији!

Pekar

pre 12 godina

Ja bih vama gospodo na celo urezao natpis EPS. Pa kad dodjete u pekaru, prvo da platite izgradnju i opremanje pekare u vasem komsiluku, sto ste dalje od pekare vise placate, ali ne vise od par hiljada evra. Jedan hleb za vas je 40 dinara, za 2 hleba morali bi da platite 150 dinara, 3 hleba bi vas kostala vec 300 dinara. Ako dodjete za hleb od ponoci do 3 sata ujutru, imate popust 10%, nocna tarifa. Takodje, bili bi ste u obavezi da placate i mesecnu nadoknadu svom pekaru, sitnica, par stotina dinara. I svako jutro bih vas plasio kako ce od sutra hleb da bude 50% skuplji... Sta me briga, ja pratim prosek u Regionu... Eh, da, mogli bi prvog u mesecu da uz hleb uplatite i pretplatu za neki javni servis, pa vas je, sto da ne platite...

Realni

pre 12 godina

Brojeve, g. Ceperkovicu - dajte nam podatke a ne bajke i basne. Drugi put kad imate nesto da kazete - napravite makar najosnovniju prezentaciju 'podgrijanu' brojevima iz pouzdanih izvora.

Evo vam primjer, pa naucite nesto korisno...

http://www.energy.eu/#Domestic-Elec

Vladimir Petković

pre 12 godina

Hajdemo ovako: ako poznajete nekog u komšiliku ko se "razume u struju" neka izmeri napon u bilo kojem utikaču u Vašem stanu/kući. Kladim se da nije veći od 200W, tu je negde između 180 i 190W. Koliki napon treba da bude po zakonu? 240W Uzmite od komšije stabilizator napona, ako ima tu mogućnost podesite ga na 220W pa prvo na rešou skuvajte kafu ali i merite vreme od trenutka kada ste uključili rešo do trenutka kada ste isključili rešo. Zatim to ponovite sa stabilizatorom i "videćete" veliku razliku u vremenu a to je samo za džezvu kafe. Šta mislite koliko se struje potroši za vreme kuvanja ručka, rada bojlera, TA peći? A, o interskalarnim kamatama koje EPS primenjuje a koje su u Srbiji zabranjene čak i Ustavom ne želim da pričam. Kradu nas pa nema više gde a traže povećanje cene struje, tim ljudima u EPS-u je sve uvek malo, naročito sada kada treba da nadomeste one pare iz Kolubare a koliko malih "Kolubara" širom Srbije ima - to znaju samo ljudi iz EPS-a. Zašto sebi ne skrešu plate? Najlakše je svoje loše poslovanje "zakrpiti" podizanjem cena, može im se dok god ovaj narod ćuti i guta! A kome da se žali kada su EPS zaštićen kao beli medved!

Joca

pre 12 godina

Imam neku staru kucu na selu, u kojoj su osiguraci izvrnuti jer niko ne stanuje. Znaci, potrosnja struje je 0 kWh! Meni redovno stize racun na nekih 700 dinara za "angazovanu snagu" i "naknadu za merno mesto" i jos PDV na sve to. "Angazovana snaga" je nesto sto se naplacuje samo u Srbiji i plod je "rada" Elektrodistribucija koje tako pokrivaju troskove zbog dugovanja neplatisa, povlascenih pojedinaca i propalih preduzeca, kao i cista mogucnost da se uzmu pare, a da nisu zaradjene. Stvar je izmisljena jos u doba Slobe i do danas niko ne postavlja to pitanje. Zasto?

Srbin

pre 12 godina

Možda je i najjeftinija, u šta baš i nisam siguran. Ali niko u Evropi ne plaća kroz račune za struju pretplatu za TV, nema naknadu za angažovanu snagu, zonirano tarifiranje potrošača.

BoT

pre 12 godina

Cene RADA u Srbiji su najniže u Evropi i potrebno ih je ujednačiti sa cenama RADA u regionu koje su za 500 do 800 odsto više, kažu u NAROD-u.

...a prvo su nam rekli da je Cola besplatan...
Gospodo, imate vi para, ali ne mozete da gurate u vase privatne dzepove i da odrzavate mrezu. Naplatite dugovanja privredi. Naplatite dugovanja gradjanima. Ne sisajte vise krv jadnicima koji redovno placaju struju. Kolac se polako ostri, cuvajte ledja...

copian

pre 12 godina

Ma SRbija je jedna rupa , ne rupa neg KRATER! Samo jos struju po evropskim standardima da placamo a plate po talibanskim, cak i oni imaju bolje kladim se...

Dika

pre 12 godina

Ma da al zato imamo najvece plate u Evropi! Ej bre, alo bre, po visini plata smo iza Albanije!!! Ej bre iza Albanije, a ovaj prica o novim poskupljenjima! Zamislite sta bi bilo sa izvrsnim direktorom elektro privrede Engleske da trazi da se cena struje poveca za "30-40%"?!? Pa obesili bi ga za Big ben!
(Milan, 18. oktobar 2011 06:44)

Ma koja Albanija crni Milane, izgleda da ti nisi skoro procitao ( jer zasigurno nisi bio)najnovije vesti i zbivanja u Albaniji pa je poredjujes sa nama. Tamo su plate trostruko vece nego kod nas, sta ti to pricas bre.Pitaj koja je plata sluzbenika tamo..ajd pitaj.

молитвени

pre 12 godina

Ок, за хлеб дајем 5000 месечено, за јогурт 3000, за павлаку 1000 динара, за салате 3000, мало меса 5000 динара. Дакле са 20000 динара могу себи да купим та 5 производа. Појачајте струју за 40% па ћу јести дупло мање хлеба а павлаку скроз да избацим. Који ће ми.

Aleksandar

pre 12 godina

Struja nam možda i jeste najjeftinija u Evropi, ali ste VI iz Vlade i sam EPS dozvolili da Vam tu istu najjeftiniju struju kradu NAJBOGATIJI i ovi pored elitnog naselja, ali i iz ullice DR Ivana Ribara, a mi koji smo redovne platiše i koji sastavljamo kraj sa krajem i svim derikožama i gulikožama redovno izmirujemo oabveze mi NAJEBASMO.
Zađite po uličicama, po Dedinju, pa Kaluđerici, Ledinama, Šavničkoj ulici-Čukarica, Sremčici pa ima divljaka koliko želiš, isključite njih i neredovne platiše i nećete morati da je poskupljujete.Isključite sve koji su povezani na semafore itd.
Mi plaćamo sva poskupljenja, sve remonte, a isto važi i za GAS.
Kaže gas poskupeo za domaćinstva 10%, a za industriju 15%.A pošto industriju i nemamo, a oni kao rade i troše, a NE MOGU da plate, to znači da je za domaćinstva koja redovno izmiruju račune GAS POSKUPEO 25%.

Momčilo Vasić

pre 12 godina

Gospodo na vlasti i vaši epigoni na čelu "javnih preduzeća": narod Srbije je pedeset godina izgrađivao, najčešće ašovima i krampovima, tj GOLIM RUKAMA, ovo šta imamo i iz čega dobijamo struju. "Ovi iz okruženja" su se snalazili kako su mogli - a nisu ugrađivali ni staru ciglu u postrojenja u Srbiji - zato i ne moramo da gledamo cenu "u okruženju".
Prave države su srećne ako nešto mogu svojim građanima da nude i u bezcenje. Dakle tačno - mora struja da bude socijalna kategorija, a ne sredstvo za kojekakve "hamoviće i lazareviće" i njihove mentore, kao sredstvo za bogaćenje.
Više od dvadeset godina čujemo kako će novo poskupljenje, pa i ona sa po 50%, "ići u nove kapacitete", a ovamo svi znamo - i "mi" i "VI" da je povećanje cene išlo u privatne (ili partijske!) džepove!!!
Dakle, ko može da proizvodi struju, a da ne neguje "Kolubarsku mafiju", sa javnim platama I TROŠKOVIMA, da naplati struju i u "partijskim gradovima", poput Niša recimo, neka ostane u EPS-u, ko ne može, neka osniva vunovlačare i vodenice na potocima!
Mora se zauzeti stav: svi poput samoukih direktora bajatovića, pa strujadžija mrakovića - ako prete ili pozivaju na povećanje cene - smatrati ih da šire paniku među stanovništvom i hapsiti!
"Na čelu" su narodne imovine i nije im "poverena uprava" dedovina pa da kamče poskupljenja.
Javna preduzeća nisu tajna pa da kadrove postavljaju partije!!!
Ili - jesu?

Milutin Mladjenović

pre 12 godina

U zemlji gde prosečno četvoroćlano domaćinstvo u trosobnom stanu plaća 50 Ervra struju mesećno...kao pisac ovih redova recimo, a sa prosećnom platom od 300 evra, cena naše struje je paprena i skandaložno velika.
Da ova cena struje u Srbiji je stvarno mala za gradjanina Tokija, Njujirka, Londona, Berlina, Brisela, Ciriha, Kopenhagena i Štokholma. Jer tamo su plate 17 puta veće no što ih ima 90 % ljudi u Srbiji. Etooo tako.
Šta hoće ljudi iz teksta da nam kažu, da bi cena struje u Srbiji bila pristojna, kada bi davali za nju bar trećinu plate, drugu trećinu za infostan, a treću za život. Alo bre, fatamorganaaaaaaa ne postoji .

d.marković

pre 12 godina

Šta traži ovaj Bratislav Čeperković u EPS-u? Pa on je lekar po struci samo se time ne bavi! Neprekidno trči tamo gde su pare. Dosta više sa najjeftinijom strujom u regionu. I sa ovom cenom kakva je, Bratislav ima basnoslovna primanja potpuno nezasluženo. Ništa on ne zna o struji
niti o energetskoj efikasnosti! On je samo jedan od gomile onih koji bez razloga stoje na grbači ovog naroda. Dosta više!

zorica

pre 12 godina

#1. CENA struje u srbiji ne postoji, ona se naplacuje po tri razlicite tarife.
2. UPOREDIMO cenu radne snage u srbiji i radne snage u regionu.
3. UPOREDIMO cenu uglja kao domaceg proizvoda i cenu u inostranstvu.
4. SRAM vas bilo.#

POTPISUJEM!

I dodajem : ni cena hleba nije najniza kao sto su nas nedavno ubedjivali, a uporedjivali cenu 1kg hleba u regionu sa cenom nase vekne od 500 gr.

I dodajem: ne treba jos na ulice sve dok ne budemo zreli za to. Zrelost znaci da budemo u stanju da sklonimo sve koji su se igrali sa nama od 90-tih na ovamo -razne pozicije, opozicije, kibicere i shicardzije. Takodje, moramo biti sposobni da raspoznamo i spavace.


I sa 5-im oktobrom je trebalo sacekati do zrelosti za totalnu lustraciju.

Pri tom ne treba ni odugovlaciti jer generacija koja je jedino sposobna da to izvede gazi ka svojim poznijim godinama. Treba se brzo totalno otrezniti i onda delati. Pijani i stonirani se ne mozemo nositi sa alkoholizmom i drogom, a mi smo vec dobrano navuceni na konzumiranje lazi do imbecilnosti.

Bazz

pre 12 godina

Sve ovo vredja moju inteligenciju! Glavni argument poskupljenja je liberalizacija trzista i ulazak stranih snabedevaca. Alo bre! Ako ne mogu da posluju rentabilno na nasem trzistu, ne moraju ni da ulaze na njega.

Pogledajte dokumentarni film Tezina lanaca (weight of chains). Otvorite oci ljudi, nista dobro za nas nema u toj evropskoj uniji. Sve sto oni zele je da izmuzu ovo malo sto nam je ostalo, i da od nas naprave obespravljene robove.

pera

pre 12 godina

poštovani gospodine kad budemo imali plate kao u Evropi tada struja treba da se izjednači sa cenama u Evropi.Možda ste Vi u Evropi jer ste deo ovih iz Kolubare i Kostolca imnogih drugih koji su uništili ovu državu.Naravno da ovo što govorite su priče malog Perice.

zika

pre 12 godina

Povecanje cene struje nece dovesti do investicija jer investitori znaju da ljudi nece imati para da placaju skupu struju pa ce samo da se tuzakaju sa gradjanima po sudovima. Inace, dobro je da su se setili obnovljivih izvora energije, samo se plasim da ce sve to biti komercijalizovano do neba pa ce biti preskupo za gradjane.

lazu kradu otimaju

pre 12 godina

ovo je notorna laz da je struja kod nas jeftina cak sto vise je jedna od skupljih da pojasnim
1 U okruzenju a i Evropi nepostoji nesto sto se zove zona , zatim nema naplate mernog mesta a jos manje angazovane snage!
Sto taj pametnjakovic ne kaze da je u okruzenju cena fiknsa koliko god trosio i kako nema tih dodatnih nameta.
Ako uzmemo osnovnu cenu bez pdv ona jeste niska ali kad se doda pdv, merno mesto , angazovana struja po kilovatu onda to nije tako jeftino. Vecina nas prelazi u drugu zonu gde se cena duplira i na kraju oni koji udju u crvenu ona se triplira sto nas kilovat cini najskupljim u evropi!
Znaci dosta lazi o jeftinoj struji dosta krdje dosta gluposti! Gospodo iz Eps-a vi i ja dobro znamo da skoro sva domacinstva su u visim zonama tarifiranaj kilovata i time vase zarade nimalo nisu male !
Svako od vas moze da uzme racun i pogleda koliko je kilovata potrosio i to podeli sa ukupnim racunom i oduzme pdv i videce da kod nas kilovat u evrima nije nimalo jeftin!

Mika

pre 12 godina

Pa sta ako je struja najjeftinija u Evropi?!
...I po apsolutno svim drugim statistickim parametrima smo poslednji ili medju poslednjima u Evropi, pa je sasvim logicno da je i sa ovim tako.
Kakav glupi komentar doticnog gospodina iz EPS-a.
Neka neka nezavisna institucija napravi studiju i u njoj objasni cenu proizvodnje struje i sve Vase troskove, pa sa njom masite kad trazite povecanje... ***************

eps

pre 12 godina

nemoguce da imamo bar nesto sto je jeftinije nego u svajcarskoj. to mora pod hitno da se promeni, poskupljenje od 120%, da se zna ko je gazda !

petar

pre 12 godina

posto toliko zelite da podignete cenu sruje imam jedan predlog za eventualan gubitak EPs a razmislite da ga pokrijete smanjenje plata u ovoj ustanovi,smanjenjem troskova a ako jos zafali ukidanje dnevnica za putovanja u zemlji u radno vreme a ako i to ne bude dovoljno ukidanjem naknada u UO koja iznose preko 100 000 din mesecno
Sa tolikim troskovima struja morada bude najjevtinija

Srdjan

pre 12 godina

Kakve veze ima što nam je struja jeftinija negu u okruženju?? Pa ne mogu da dodju kod nas da je kupe i odu napolje!! Kada nam je gorivo skuplje nego u okruženju i kada se 10% ljudi snabdeva gorivom u okruženju a oni daleko od granica smanjuju potrošnju, TO NIJE PROBLEM!!
EPS je vlasništvo države (naroda) i nema pravo da dere narod! Neka se izračuna realna cena struje sa sve remontima i ostalo pa neka se to naplaćuje! Kod nas su inputi jeftiniji nego napolju, postoje enormno veliki gubici koji se mogu smanjiti, postoji ogroman broj zaposlenih koji se mora smanjiti i onda se dobija realna cena struje! Ako je to manje nego u okruženju, šta fali!
Što se tiče investicija i provlačenja stranih kompanija, verujte da su oni veoma svesni da velike pare leže ovde čak i sa ovim cenama struje! Kada se toliko lezilebovića u EPS-u lako izdržava, tu su ogromne pare!!!
Da ne pominjemo raznobojne tarife i takse koje se plaćaju na sve i svašta! Pazi, oni nama naplaćuju merenje sruje!!!! Neverovatno!
Cena kWh struje treba da se računa globalno, koliko si kwh struje isporučio prema svim računima (ne na izvorima negu kod potrošača) pa to podeliti sa ukupnom sumom koja stoji na svim računima u tom mesecu (ne naplaćena struja nego tarifirana)! Ovo je sve lako izračunati jer je sve u kompjuteru! Ali nema potrebe! Bolje je reći da je kod nas struja najjeftinija! Isto kao što je i prevoz najjefiniji! U Beču je karta (pojednačna) 1,80 EUR ali se sa time može voziti sat vremena u željenom pravcu i preći 100 km! Kod nas je cena u vozilu 100 dinara i ako promenis 2 prevoza, eto skupljeg prevoza! O kvalitetu prevoza neću ni da komentarišem! Ko zna zna!

Robi

pre 12 godina

Pa kakve su nam plate, zasto nisu kao u okruzenju, zamislite ove glavonje hoce svetske cene a plate ko u misa,,,,ncncncncc, ZAUSTAVITE ZEMLJU ...SILAZIM.

Nenad

pre 12 godina

Naša vlast, sve što je jeftinije nego u okruženju, uredno dovede na isti ili viši nivo, ali zato sve što je skuplje, a ima osnova da pojeftini, uredno zanemaruje......

Zanimljiva je činjenica da je oduvek tako bilo (mislim na period posle Titove smrti)......

Koja je onda razlika između vlastodržaca za svo to vreme?!?!?

paddy15

pre 12 godina

Neverovatno!Razumem sve ove ljude koji pisu o najnizim platama,ali ovakvo nekriticko prihvatanje validnosti tvrdnje iz naslova jednog clanka je nedopustivo.Gde su usporedne tabele izmedju prosecnog potrosaca u Srbiji i nekoj od zemalja iz EU?Na osnovu cega je autor clanka dosao do ovog zakljucka?

srdjan

pre 12 godina

PA I MI SMO NAJSIROMASNIJI U EVROPI. DAJTE MALO PORADITE NA IZVOZU, REKLAMI SRBIJE, ZARADITE PARE SPOLJA. STALNO NAS GRADJANE SRBIJE DERETE I ZARADJUJETE NA NAMA. TAKVU ZEMLJU BI MOGLI I KLINCI DA VODE.

Vlada

pre 12 godina

Upravu ste cena struje jeste jeftina i treba da bude skuplja al samo za one koji se greju na struju.U Srbiji se godišnje ukrade struje u vrednosti od 60 miliona evra i nemogu da otkriju ko to krade.Samo mi nije jasno ako podignu cenu struje dal će narod imati para da plaća.

sava

pre 12 godina

pričate gluposti i lažete neobavešten narod!!! cene struje u francuskoj su drastično manje nego u srbiji! za istu kvadraturu u srbiji moji roditelji plaćaju 12 evra više mesečno nego ja sa cimerima u francuskoj, a mi smo studenti koji trošimo više struje nego moji roditelji!! sramota kako vlast voli da manipuliše "evropskim" informacijama.

gazda

pre 12 godina

"On je ukazao da treba preduzeti nešto u vezi izrade socijalnih karata kako bi se tačno utvrdilo kome je zaista potrebna pomoć i subvencije za plaćanje računa za električnu energiju." - Ja cu Ti odmah reci. Oduzmite od 7 300 000 stanovnika Srbije ekipu iz politickog zivota Srbije i njihove drugare biznismene. To sto ostane, njima treba pomoc.
Kožu bi nam s ledja skinuli da mogu.

Vrsac

pre 12 godina

Visina plate u Srbiji je najniža u Evropi i potrebno ih je ujednačiti sa visinama plate u regionu koje su za 300 do 400 odsto više, kažu u EPS-u.

da pojasnim

pre 12 godina

Zasto je u Pozarevcu manje od 30% domancistava pokriveno toplifikacijom, a u Kostolcu ce poceti izgradnja jos jedne elektrane ??? U pozarevackoj toplifikaciji rade samo ljudi iz vladajucih stranaka i njihova deca ili rodjaci ali bukvalno. Eto zato se grejem na struju i zbog ponasanja iste te vlasti koja je i u toplifikaciji i elektroprivredi ocekujem nisku cenu struje...

pariz-beograd

pre 12 godina

http://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Serbia&country2=France&city1=Belgrade&city2=Paris

Skrolujte malo nize do Utilities (Electricity, Gas, Water, Garbage). Pa onda jos malo nize na Median Monthly Disposable Salary (After Tax).

Nize nema potrebe, dovoljno smo nisko...

Snezana Stanojevic

pre 12 godina

Postovani poznavaoci energetskog sistema, formiranje prodajne cene bilo kog proizvoda se ne pravi gledajuci vec postojece cene u okruzenju, vec se polazi od cene kostanja. Prvo (posto ste monopolista ) napisite koja vam je proizvodna cena struje, dodajte troskove amortizacije, troskove odrzavanja, troskove zarada ( kod nas su najnize u okruzenju - ali prvo pootpustajte visak radne snage koja i inace nista ne radi ), pa nam onda transparentno recite kolika vam je marza... Teko posle tog obracuna dolazimo do stvarne prodajne cene struje. Kada tako nesto uradite, onda ce i ta cena biti realna za nasu drzavu i nase gradjane.

ivan

pre 12 godina

Da li treba da objasnim šta je to cena koštanja? U tu cenu CK struje uračunata je Kolubara, uračunata je cena oglja od dobavljača po desetostruko većim cenama, uračunatia su raznorazna sponzorstva i prezentacije, uračunati su svi namaešteni tenderi.
Cena struje kod nas ne postoji, jer ona nije jedinstvena. Mi imamo različite cene struje u zavisnosti od tarife.
Ono što hoću da kažem da kažem da cena struje koju mi plaćamo treba biti manja.
Samo bi zamolio državu, da se ne bori protiv monopola kao u fiksnoj telefonije gde smo dobili skuplju i lošiju uslugu.

igor

pre 12 godina

Da najnize su ako se uzme da struju trosite samo u zelenij zoni, ako predjete u plavu siuacija se menja a ako nekim slucajem zelite sebi zlo i udjete u crvenu zonu e onda ste pukli posto je cena struje u toj zoni daleko iznad proseka u regionu.

Dakle troclana porodica nema teoretske sanse da ostane u zelenoj zoni pa cak i ako se greje preko centralnog grejanja.

Nego vi iz EPS-a malo prestanite da finansirate pevaljke ugasite struju drzavnim preduzecima koje je ne placaju pa da visis kako ce da bude para.

Ovako ispada da preko cene struje i naplate za fizicka lica nadoknadjujete gubitak koji ste sami sebi napravili.

life of brian

pre 12 godina

Ко је смислио да закључи спонзорски уговор са Здравком Чолићем и да редовним платишама поклони његов двд је најобичнија лоповчина без имало стида.
Зашто нисте потрошачима поклонили по само једну квалитетну штедљиву сијалицу?!

Петар

pre 12 godina

Стара тупа прича пред свако поскупљење: пуштају се у медије разноразни политички комесари из јавних предузећа који лупетају лажи и глупости како је струја најјефтинија у окружењу, Европи, Галаксији, како су трошкови велики, ЕПС у минусу итд итд...Наравно у ЕПС-у сви ти политички комесари имају плате више од плата у окружењу и Европи, а да не помињем надуване намештене тендере измишљених буразерских послова преко којих се милиони динара исисавају у приватне џепове, а ЕПС оде у минус...А ми смо заувек сви мали и треба да верујемо у овакве лажи

бидермајер

pre 12 godina

Mоже ! Дигните цену за 30% посто са тиме да УКИНЕТЕ зоне и јефтино скупу тарифу !!!

pera

pre 12 godina

A jel u tu evropsku cenu ima dodatak na obračunski snagu, pa dodatak na urtošenu struju, pa na neutrošenu, pa na onu koju nemam kada sistem ispadne čim malo zagrmi na nebu, pa PDV, pa ljubičasta, žuta, zelena, plava zona (ko na GEJ paradi), pa milion gluposti...!!!?? Na te stvari meni se račun poveća za skoro 50%. To piše u obračunskom listu. Nisam ja računao. O TV pretplati neću, jer niti gledam, niti imam TV, niti plaćam. A još malo neču moći da plaćam ni struju. Kažem da neću moći!!! I kada dajete te subvencije, dajte ih po članu domaćinstva, po primanjima, koje ostvari to domaćinstvo. U komšiluku imam bivšeg budžu sa dobrom penzijom samo dvoje u kući (dve penzije) i imaju subvencije pošto troše manje od 350kW (valjda toliko granica beše). Ja imam četvoročlanu porodicu, ne grejem se na struju, idem za decom i gasim sijalice (kupio sam i one štedljive) i nikako da uštedim. Jedino da prestanem da se kupam i da ne uljučujem mašinu za pranje.

El Zemundo

pre 12 godina

Pa šta ako je najjeftinija? I standard nam je najgori pa niko ništa ne radi da ga popravi. Samo se iznalaze idiotska obrazloženja da ga nam ga još više pogoršaju.

Miks

pre 12 godina

Zalosno je to da pricaju o cenama struje a svaki dan dolaze ljudi u EPS sa suzama u ocima jer nemaju kako da plate struju dok sa druge strane drzava i gomila drzavnih firmi duguju milione evra za struju.

Gradjanin

pre 12 godina

I mi smo najjeftiniji u Evropi, bolje receno najbedniji. Jedino su nam rukovodioci dobro stojeci, a pojedini su i lideri, sto u parama sto u gluposti.

Alen Milošević

pre 12 godina

Naša struja je najjeftinija u Evropi samo do 350 kw zelenoj zoni, a najskuplja u Evropi ako smo u plavoj i crvenoj zoni.

Dexterijus

pre 12 godina

Ma vazi, cim plate dosegnu nivo iz okruzenja vi dizite cene, a kad dostignemo svabe vi podignite cene na njihov nivo, nemam am bas nista protiv toga. Prvo plate ljudima dajte,i povecajte pa radite sta vam volja sa strujom, vodom.....

Ljubomir

pre 12 godina

Srbija
Mesec septembar, samo zelena zona, ukupan iznos sa taksama podeljen sa potrosenim kwh, cena 0.08 eurocenti po kwh.
Bugarska bez blok tarife 0.069
Rumunija bez blok tarife 0.085
Slovenija bez blok tarife 0.110

Izvor Eurostat:

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/graph.do;jsessionid=9ea7d07d30e50314fcc4625148e5b39df832c972209e.e34MbxeSaxaSc40LbNiMbxeMc3yMe0?tab=graph&plugin=1&language=en&pcode=ten00115&toolbox=type

stimpi

pre 12 godina

cena struje je 6 centi bez pdv-a a oni struju izvoze za manje od 5 centi tako da prica da je struja jeftina ne drzi vodu /to je struja u plavoj zoni 619kw evro 101 dinar/

Električni Vojvođanin

pre 12 godina

OK, nema problema da podignete cenu struje. Ali onda morate uraditi 2 stvari:

1. PRESTANITE DA NAPLAĆUJETE sve one gluposti tipa "angažovana snaga" i sl
2. UVEDITE SVIMA ISTU CENU, a ne crvene, zelene i plave zone

Mogu da se kladim da bi tek onda zaječali kako im ni ta "ekonomska" cena ne odgovara jer imaju "posledice Miloševićevog režima". I kako mora država da ih dotira iz budžeta.

To je leglo neradnika, znam lično. Treba to pročibukati. Ali sa političkim kadrovima, nema šanse. I, ne, ne mislim da Mlađana treba dovesti na vlast, apropo "depolitizacije državnih firmi". Tek je on baron Minhauzen.

djsasha23

pre 12 godina

Spustite vi svoje plate u EPS-u na moj nivo, tako cete sigurno poslovati pozitivno, a ne da vam ja placam da biste vi ziveli ko bubrezi

gogi

pre 12 godina

I jedini sigurno u evropi placamo obracunsku snagu,naknadu za merno mesto i slicne gluposti....Svuda u svetu se placa samo kilovat i to je to.!

sone

pre 12 godina

@Nenad
1)U svim razvijenim zemljama, pa i onim nerazvijenim, proizvodjaci struje se trude da njihovi termokapaciteti imaju sto ravnomernije opterecenje. Kada je noc, potrosnja se znatno smanjuje i najveci deo toga ide na javnu rasvetu. Politikom snizenih cena u nocnoj tarifi, se zeli ispeglati dnevni dijagram potrosnje.
2)Zašto je napon 180V umesto 220V čim se izađe van grada-zato sto se gomila ljudi prikljuci na trafo stanicu koja je projektovana za jedno opterecenje(taj problem je bio u selu mog dede-kuce udaljene od trafo stanice nisu imale trofaznu struju).A drugi deo price, je korupcija u ED da se ljudi prikljucuju kada za to ne postoje tehnicke mogucnosti.
3)Koliko ste uložili u zelene tehnologije?-u zelene tehnologije se itekako ulagalo.Na TENT-u A ce biti instalirano postrojenje za odumporavanje, prema mojim informacijama sada se instaliraju novi elektrofilteri i oba bloka TENT-a B su prikljucena na novi sistem otpepeljivanja. Sto se tice stranih investitora na polju novih termokapaciteta, oni ne zele da ulazu u zemlju gde je cena struje socijalna kategorija(jedan od razloga zasto nismo uspeli da pronadjemo partnera za projekat TENT B3).
4)Zašto delite te proklete DVD-ove-ovde se slazem sa tobom da je ovo bezobrazluk.
5)korišćenje hidrocentrala i termocentrala koje su izgrađene još odavno-vecina termo i hidro kapaciteta su revitalizovani(osvezeni) i povecana im je snaga za oko 10% po svakom agregatu. MOras imati u vidu da kad se termoelektrana projektuje, ona se projektuje za radni vek od oko 200000 h ili oko 40 godina. U vezi sa tim je u planu gasenje manje efikasnih blokova(TE Morava i TENT A1 i A2)
6)korišćenje najskuplje moguće proizvodnje struje (ugalj)-ovo je teska dezinformacija. Prvo, najjeftinija je struja(po ceni goriva) iz nuklearki. Potom sledi struja iz termoelektrane na ugalj pa onda termoelektrane na gas. Svaka zemlja tezi da bude energetski nezavisna(u sto vecem procentu), pa je onda sasvim logicno zasto mi imamo termoelektrane na ugalj. Na stranu, to sto gasna termoelektrana trosi izuzetno skupo gasovito gorivo...

Dakle da rezimiram-ljudi koji ne poznaju struku, iz revolta pljuju po celom EPS-u. Na kraju, nisam iz EPS-a, ali poznajem problematiku u dovoljnoj meri...

Branko

pre 12 godina

E moji Simurdići i Čeperkovići,
Upoređivanje Srbije sa Evropskim državama i "okruženjem" je u najmanju ruku izgubljen osećaj za stvarnost u Srbiji!!!!.Pa u Srbiji "prosačan" građanin ima jedva za hleb nasušnji,što se po Čeperkovićevom izgledu nebi reklo.

Kratos

pre 12 godina

Gluposti! Isto kao sto u Iranu, Iraku, Kuvajtu ili bilo kojoj drugoj zemlji koja proizvodi naftu ona moze biti 10-15 puta jeftinija nego u Srbiji tako i struja koju proizvodi Srbija moze biti jeftinija nego u drugim zemljama. O kakvim crnim konkurentskim cenama regiona pricaju kad je struja u Srbiji cist monopol

Ajvan

pre 12 godina

...I jos uvek je ocitava brasa sa naocarima na pola nosa, odokativna metoda...pa jos ako malo cugne, eto nama veselja u vidu racuna....

nikadobjavljenikomentar

pre 12 godina

Gradjani(ako mozemo sebe tako nazvati) istusirajte se ledenom vodom... Da li ce pomoci??? Kao da smo pod nekom anestezijom...

ivca

pre 12 godina

Pa ajde prestanite da sponzorisete Partizan, Zdravka Colica i ostale i tako prestanete da perete novac i stavljate ga u svoje direktorske dzepove. Bolje bi vam bilo da kupite sve ove inkubatore koji ne dostaju u Srbiji, to sigurno nije ni pola para koje izdajate za koje kakve budalastine od sponzorstva. Cena struje je na nivou naseg standarda i zato zacepite vise sa tim poskupljenjem!

Pera

pre 12 godina

Kod nas struja i treba da bude najjeftinija!
'50,'60'70'80 godina su moj deda i otac imali manje zarade jer im je
deo zarada išao i za izgradnju hidro i termo elektrana.
Oni su uložili da mi imamo. Reformišite se i štedite, nespsoobne otpustite.
Sa regionom nas poredite samo kada vama odgovara.
Zašto zarade nisu kao u regionu...?
Kao dobri smo sa "rusima", najskuplje gorivo, gas samo poskupljuje.
Sramota!

voltron

pre 12 godina

Gomila gluposti!

Sta treba ovaj narod da radi? Pola njih ne mogu da placaju ni ove cene struje, gasa, hrane i ostalog!
Kad govorimo o struji onda struju dati besplatno svima!
Najveca pljacka stanovnistva se vrsi kroz struju! A te direktorcice na ulicu pa nek se snalaze kao i ostali "vrhunski ekonomisti" bez posla, primanja i privilegija.

Dojčilo

pre 12 godina

Pa vozači u javnim preduzećima imaju po pedeset hiljada dinara plate. O činovnicima i direktorima da ne govorim. Smanjite njima plate , svedite ih na naš nivo i neće biti potrebe za povećanjem cena elek. energije. Podignite cene struje i imaćete revoluciju.

Gradjanin

pre 12 godina

I plate su nam najniže u Evropi, a o tome niko više i ne piše! A i EPS-ovci imaju plate kao da rade na zapadu, a ne u Srbiji, pa još malo da otmu od ovog napaćenog naroda!

Slobodan Đikanović

pre 12 godina

Radnici su nam, takođe, najjeftiniji u Evropi!
I njihove plate, naravno, treba ujednačiti, pre nego što se ujednači cena struje.
U suprotnom radnici sa "neevropskim" platama neće moći da plaćaju "evropsku" struju i ostale proizvode.

Paja

pre 12 godina

Probajte, bas me zanima da li ce to biti ta kap koja ce konacno preliti casu i pokrenuti najobespravljeniji i najunisteniji narod u Evropi, srpski narod, da izadje na ulicu i jednom zauvek promeni svoju zlu sudbinu na bolje.

Free Bird

pre 12 godina

Treba da se povecaju cene da bi se povecale investicije i bla, bla, bla... Pa svakom laiku je jasno da povecanje cena struje momentalno povlaci povecanje svih ostalih cena na trzistu, sto je direktan udar na ionako nizak kvalitet zivota vecine ljudi u Srbiji.

Ko je odabrao i zasto bas da se finansira CD Zdravka Colica? On jeste dobar pevac, ali on drzi koncerte po stadionima dvoranama sirom bivse SFRJ, sto znaci da nema finansijskih problema? Zar nije bolje da se od tih para izfinansira otvaranje neke fabrike i time bar malo smanji nezaposlenost u Srbiji? I na kraju zasto se nas ambasador iz Norveske uopste bavi elektricnom energijom, neka se on malo vise posveti svom poslu za koji prima platu, a to je zastupanje nasih interesa u zemlji u koju je poslat?

Mnogo pitanja bez odgovora... kada ce vise ti izbori?

jo

pre 12 godina

Baš me živo zanima kako bi taj ambasador objasnio tamo gde je na službi ono što se desilo u Kolubari.Pa onda kako to da EPS kuka da ne ulažu u modernizaciju jer nema novca a sa druge strane sponzorišu i ove i one.Koliko se trafo stanica ili mreže moglo popraviti od toga. Prošle godine ste bili na dresovima u LŠ koju gleda cela evropa.Ko kaže da niste konkurentni.A posebna priča je arčenje kroz plate.bonuse,odmarališta,letovališta,radničke igre.da li je drug ambasador možda spomenuo koliko radnika ima elektroprivreda u tim razvijenim zemljama

s.nikolic

pre 12 godina

PA I NIJE , JER AKO NASE PROSECNE PLATE OD 300 EVRA VREDE KAO 1000 ONDA VAM I STRUJA KOSTA OKO 15 CENTI ZA KILOVAT ! dozvolite upotrebu psovke , MOLIM VAS ! BAR DA SE MALO ODUVAMO !

Milan

pre 12 godina

Ma da al zato imamo najvece plate u Evropi! Ej bre, alo bre, po visini plata smo iza Albanije!!! Ej bre iza Albanije, a ovaj prica o novim poskupljenjima! Zamislite sta bi bilo sa izvrsnim direktorom elektro privrede Engleske da trazi da se cena struje poveca za "30-40%"?!? Pa obesili bi ga za Big ben!

amajiivo

pre 12 godina

Plate su nam najniže u Evropi i regijonu,potrebno je ih izjednačiti...
Tražicemo od Evrope da smanji svoje plate na naš nivo!
Drugačije u Evropu nećemo.

voja

pre 12 godina

Cene struje u EU veće 30-40%???
A PLATE U EU SU, NAJMANJE, 500% VEĆE NEGO U SRBIJI!!!
Mada, ovi u EPS-u imaju dobre plate...ali, verovatno žele da se i u platama izjednače sa EU.

Milka

pre 12 godina

Moze li neko gospodinu Ceperkovicu da objasni da je ok da struja poskupi 30-40% kada i nasa prosecna plata bude isto toliko povecana. Nemojte nas bombardovati evropskom cenama ako vec nemamo evropske plate!

krim

pre 12 godina

Cim nam se plate ujednace na 700-1000 evra mesecno,onda ce i cene.
Sta sam vam rekao u Colicevom poklanjanju diskova.Mi mesec dana nece proci,a oni ce traziti poskupljenja.
Ja predlazem Da vam Emir Kostunica,Zdravko Colic i ostale seljanke koje su se ponovo utegle u helanke lepo plate tu razliku.
Skinite se sa grbace gradjana,ali zaista.
jedva cekam izbore,ali zaista u zelji da ni svi direktori i vlasnici sto su krali vidim sa metlom u ruci,krampom,motikom kako rade po 12 sati

Silver Surfer

pre 12 godina

A jel u Srbiji nista ne moze da bude najjeftinije u Evropi pa makar to bila i struja?
A da EPS krene recimo od otpustanja viska zaposlenih, pa da to bude prvi stepen ka trzisnom orijentisanju, pa da prema nekim procenama trinaest i kusur hiljada ljudi ostane bez posla i da se prvo tu uvede neki evropski standard. Ili to ne moze?
Ili da vidimo sto su za izgradnju vetrenjaca dozvole dobili samo tajkuni koji su unapred vec zaradili posto imaju ugovor po kojem ce svu proizvedenu struju prodavati EPS-u. I tu je verovatno sve normalno.
A da se recimo gradjanima omoguci da izvrse izoloaciju svojih stanova i zamenu dotrajalih prozora po povoljnim uslovima, a ne da je ko danas za to potrebno malo bogatstvo, vecini nedostupno.
Ili da grejanje bude dobro pa onda ne bi bilo dogrevanja uz uradjenu termo izolaciju i nove prozore. Pa porazgovarajte malo sa ovima iz beogradskih toplana ( ne znam kako je u drugim gradovima) da vam ioni izadju u susret.
I da nam se omoguci jednostavna formula za razumevanje utrosene elektricne energije. Zasto ne moze utrosena struja puta cena kilovat sata?
I na kraju, pre neki dan je bio clanak kako ce godisnja karta za gradski prevoz u Becu da pojeftini i kostace 365 era. To je nekih cetrdeset i kusur evra skuplje nego karta u Beogradu (2860 din, ako se ne varam). Kada se uporedi kvalitet prevoza u Becu i Beogradu, kao i plate u ta dva grada ne znam kako gradski saobracaj u austrijskoj prestonici ne dozivi kolaps. Da Beckim gradskim prevozom upravljaju strucnjaci odavde prevoz ne bi bio ispod hiljadu evra godisnje.
Ovde mogu samo evropske cene ali i takav kvalitet usluga nikako ne dolazi u obzir.

Nenad

pre 12 godina

O kojoj ceni pričate? Koju tarifu računate? Zelenu, plavu, crvenu? Tarifa za merno mesto? Cena uvođenja struje u domaćinstvo, zašto je višestruko veća nego kod komšija? Zašto je niža tarifa isključivo noću? Nudite li mogućnost za otvaranje mini-elektrana od strane privatnih lica? Koliko ste uložili u zelene tehnologije? Šta ste uradili povodom dugova tajkuna prema vama? Šta ste uradili povodom neplatiša struje sa juga? Zašto delite te proklete DVD-ove? Zašto je napon 180V umesto 220V čim se izađe van grada? Zašto mi se časovnik na televizoru resetuje, UPS pišti a zamrzivačev motor poludi u 3h noću iako sam vam to već 2 puta prijavio?

A ja, eto, plaćam struju redovno. Jeftina, boga mi... sav sam radostan.

Da zaključim... imajući u vidu način tarifiranja, količinu naplaćenih računa, kvalitet struje i usluge, korišćenje hidrocentrala i termocentrala koje su izgrađene još odavno, korišćenje najskuplje moguće proizvodnje struje (ugalj), i na kraju prosečnu platu u Srbiji, trebalo bi da se stidite koliko naplaćujete. Još nisam video političara koji je rekao da su nam plate male i da nisu na nivou Evrope, već samo one koji ukazuju da cene nisu Evropske.

zemunac

pre 12 godina

Ne vidim ni jedan razlog zasto struja kod nas ne bi trebala da bude najjeftinija?Zasto dirate kicmu Srbije?Hocete i to da prodate?Jel trebaju sve cene d budu evropske a plate africke?struja-gas,gas-struja,putarine,benzin,telekomunikacione usluge,komunalije....svaki dan nova prica,ma muka mi je vise."ili odes i zaboravis SRBIJU ili ostanes i otimas"

Anonymous

pre 12 godina

Ovo nije normalno, kako mogu da donose ovakve zakljucke, pa jel vide kolike su plate u Evropi a kolike u Srbiji. Kako narod moze da trpi ovakve gluposti i lazi to je nemoguce. Mora narod da Ustane i procisti malo drzavu, drugacije ne moze.

Markadzoni

pre 12 godina

Dok su nam plate tolko niske da ih vise nema na mapi Evrope dok benzin je naj skuplji u regionu cak je skuplji od nekih visoko razvijenih zemlja u Evropi. Citat:do "2020. godine oko 20 odsto električne energije dobija iz obnovljivih izvora."
Hrvatska je jos ugovorom o obnovljivim izvorima odnozno zelenoj tehnologiji krenula da ulaze jos 2003 i to po 7 posto iz budzeta ide u ovaj projekat drzava Srbija je iste godine dala cak 0.5 do 1 posto tako da Hrvatska koja je dobila clastvo za EU i za to joj je trebalo oko 8 godina i gradjani imaju priblizne plate EU nama EPS prica o evropskim standardima a sto se tice ulaganje za to nema pare ali ima pare da sefovima kupi novi audi i skupa letovanja i stanovi u samom centru grada. Da paravi ugovor sa RTS-om oko pretplate koju EU je od Hrvatske trazila da ukine nama stavljaju sve neke zakone i standarde koje idu na stetu samim gradjanima dok politicari koji donose to uopste ne osecaju.

Nema veze

pre 12 godina

Mislim stvarno ko koga ovde više zaludjuje sa pričama, pa kada nam povećate plate kao u "regionu" onda možete da pričate o poskupljenju...Doveli ste ovu državu na grane 90ih kada su ljudi "goreli" parket u stanovima, jer nisu imali novca da se ogreju.

Ja bih kao u Italiji, kada je vlada padala na 90 dana, dok se ne pojave pravi ljudi..."Ovaj" neda izbore, a "onaj" nam vredi milijarde, a cene bi i jedan i drugi da uskladjuju sa regionom.

Ma mi smo jedna banana, daleko bilo... Ministri unutrašnjih poslova imaju više afera od narko dilera, "onaj" obijao trafike, "ovog" nahvatali sa koferom para i to se gura pod tepih... Mislim dokle...dokle...??? Beeeeeeee...Ovce do kraja, do kraja dok ne crknemo ili od gladi ili od zime... Srbijo, medju šljivama

Milan

pre 12 godina

Pa i plate su nam najnize u Evropi. Sta u okruzenju gledaju. Ne moze da se porede Slovenija i Makedonija pa prosek izmedju njih. Koja glupost. Cene se valjda prave na osnovu realne stvarnosti. Pa koja zemlja ima jos ovakve 3 zone potrosnje. Cenu koje zone gledaju kad nas porede sa okolinom. Ako je crvena onda smo najskuplji u Evropi.

jabulani

pre 12 godina

Pa i plate su nam ubedljivo najnize u Evropi (u odnosu na zapad i do 5 puta), pa nikom nista!!! A i po pitanju iskoriscavanja obnovljivih izvora energije se ne cini dovoljno (da ne kazem, gotovo bas nista). Izjednacavanjem cena i poskupljenjem necete nista da postignete, samo cete da nas jos vise unazadite, ionako vec unazadjene.... Kad u Srbiji bude bio "evropski standard", onda postavljajte i "evropske cene" - to vazi za sve usluge, ne samo za vasu! Ovako, treba da budu u skladu sa nasim zivotnim standardom!

ivča

pre 12 godina

Pa?!
Koliko košta struja koju izvozimo? Jel konkurentna cena?
Kako se Kosovo snadbeva strujom? Ko plaća tu struju?
Pa dobro bre, dokle više da nam serviraju ove priče? Jel jeftinija struja (gledano u evrima, naravno) u Albaniji ili u Srbiji?
Ili naši statističari ne računaju Albaniju u Evropi?! A tu smo sa standardom. Jel jeftinija struja u Makedoniji? Džabe bre političari, plaćeni statističari, analitičari... više vam niko ništa ne veruje!
Kad se radi o ovakvim anketama, svrstavate nas među zemlje kao što su Slovenija, Švedska, Norveška, Nemačka... Stvarate od nas taoce loše politike prema regionu, prema unutrašnjim poslovima... BIA vršlja sa obe struje po zemlji, nameštaju i rade kako im se prohte... Od mene nećete da imate ni glas, ni plaćanje poreza... pa me potražite tamo posle nove godine... negde malo, nekih 13000 km zapadno od Bgd-a. Zdravo ostajte!

Realni

pre 12 godina

Ovo je vec trideseti clanak sa istom temom i porukom u posljednjih 2-3 godine a jos nisam vidio tu usporednu tablicu cijena struje u regionu/Evropi i Srbiji.

Ja bih ovakve strucnjake odmah izbacio iz firme / organizacije o kojoj prica ili je predstavlja. Slicnih bajki o svemu i svacemu se redovno naslusam od beogradskih taksista na putu od aerodroma do grada. A nijedna jedina teza ni izjava nije utemeljena na nekim pouzadnim brojevima ili izvorima informacija.

re@l

pre 12 godina

1. CENA struje u srbiji ne postoji, ona se naplacuje po tri razlicite tarife.
2. UPOREDIMO cenu radne snage u srbiji i radne snage u regionu.
3. UPOREDIMO cenu uglja kao domaceg proizvoda i cenu u inostranstvu.
4. SRAM vas bilo.

Zdravko Čolić

pre 12 godina

Koja je to naša struja najjeftinija u Evropi? Mi smo jedini narod koji je dozvolio da mu uvedu blok tarifu. To čan ni Sloba nije uspeo da uradi, kao ni da uvede TV pretplatu. Gde to još postoje zelena, plava i crvena zona? Koja je cena kWh u crvenoj zoni po danu? Ukinuli su jeftinu struju od 15-17h tako da zimi ne može jeftino da se dopuni TA peć. Najskuplja u Evropi, a ne najjeftinija. EPS treba privatizovati, makar poklonili Rusima ili Amerima, samo da nas više ne pljačkaju.

Aleksandar

pre 12 godina

Kao prvo eps je vlasnistvo svih nas gradjana Srbije tako da nas bas briga kolika je cena struje u okruzenju,kao drugo plate u Srbiji su ubedljivo najnize u Evropi pa kad gospodo iz vlasti izjednacite plate sa Evropom javite se i za povecanje struje kuju mi radnici u srbiji proizvodimo za nase bedne plate,sto znaci da vam je i trosak za proizvodnju najnizi u okruzenju.

st.dragan

pre 12 godina

Ma nije valjda?
Mi ćemo da plaćamo vaše ušljive diskove siromašnog Zdravka Čolića, a vi nećete da se potrudite ni da naplatite neverovatne dugove koje ste dopustili i još hoćete i više cene!?

Ništa... PROBAJTE da podignete cenu, pa ćemo i mi vama da poklonimo jedan DVD i načestitamo se nove godine! Lezilebi i prevaranti đoniranog obraza!

Nenad

pre 12 godina

O kojoj ceni pričate? Koju tarifu računate? Zelenu, plavu, crvenu? Tarifa za merno mesto? Cena uvođenja struje u domaćinstvo, zašto je višestruko veća nego kod komšija? Zašto je niža tarifa isključivo noću? Nudite li mogućnost za otvaranje mini-elektrana od strane privatnih lica? Koliko ste uložili u zelene tehnologije? Šta ste uradili povodom dugova tajkuna prema vama? Šta ste uradili povodom neplatiša struje sa juga? Zašto delite te proklete DVD-ove? Zašto je napon 180V umesto 220V čim se izađe van grada? Zašto mi se časovnik na televizoru resetuje, UPS pišti a zamrzivačev motor poludi u 3h noću iako sam vam to već 2 puta prijavio?

A ja, eto, plaćam struju redovno. Jeftina, boga mi... sav sam radostan.

Da zaključim... imajući u vidu način tarifiranja, količinu naplaćenih računa, kvalitet struje i usluge, korišćenje hidrocentrala i termocentrala koje su izgrađene još odavno, korišćenje najskuplje moguće proizvodnje struje (ugalj), i na kraju prosečnu platu u Srbiji, trebalo bi da se stidite koliko naplaćujete. Još nisam video političara koji je rekao da su nam plate male i da nisu na nivou Evrope, već samo one koji ukazuju da cene nisu Evropske.

Paja

pre 12 godina

Probajte, bas me zanima da li ce to biti ta kap koja ce konacno preliti casu i pokrenuti najobespravljeniji i najunisteniji narod u Evropi, srpski narod, da izadje na ulicu i jednom zauvek promeni svoju zlu sudbinu na bolje.

Gradjanin

pre 12 godina

I plate su nam najniže u Evropi, a o tome niko više i ne piše! A i EPS-ovci imaju plate kao da rade na zapadu, a ne u Srbiji, pa još malo da otmu od ovog napaćenog naroda!

re@l

pre 12 godina

1. CENA struje u srbiji ne postoji, ona se naplacuje po tri razlicite tarife.
2. UPOREDIMO cenu radne snage u srbiji i radne snage u regionu.
3. UPOREDIMO cenu uglja kao domaceg proizvoda i cenu u inostranstvu.
4. SRAM vas bilo.

Silver Surfer

pre 12 godina

A jel u Srbiji nista ne moze da bude najjeftinije u Evropi pa makar to bila i struja?
A da EPS krene recimo od otpustanja viska zaposlenih, pa da to bude prvi stepen ka trzisnom orijentisanju, pa da prema nekim procenama trinaest i kusur hiljada ljudi ostane bez posla i da se prvo tu uvede neki evropski standard. Ili to ne moze?
Ili da vidimo sto su za izgradnju vetrenjaca dozvole dobili samo tajkuni koji su unapred vec zaradili posto imaju ugovor po kojem ce svu proizvedenu struju prodavati EPS-u. I tu je verovatno sve normalno.
A da se recimo gradjanima omoguci da izvrse izoloaciju svojih stanova i zamenu dotrajalih prozora po povoljnim uslovima, a ne da je ko danas za to potrebno malo bogatstvo, vecini nedostupno.
Ili da grejanje bude dobro pa onda ne bi bilo dogrevanja uz uradjenu termo izolaciju i nove prozore. Pa porazgovarajte malo sa ovima iz beogradskih toplana ( ne znam kako je u drugim gradovima) da vam ioni izadju u susret.
I da nam se omoguci jednostavna formula za razumevanje utrosene elektricne energije. Zasto ne moze utrosena struja puta cena kilovat sata?
I na kraju, pre neki dan je bio clanak kako ce godisnja karta za gradski prevoz u Becu da pojeftini i kostace 365 era. To je nekih cetrdeset i kusur evra skuplje nego karta u Beogradu (2860 din, ako se ne varam). Kada se uporedi kvalitet prevoza u Becu i Beogradu, kao i plate u ta dva grada ne znam kako gradski saobracaj u austrijskoj prestonici ne dozivi kolaps. Da Beckim gradskim prevozom upravljaju strucnjaci odavde prevoz ne bi bio ispod hiljadu evra godisnje.
Ovde mogu samo evropske cene ali i takav kvalitet usluga nikako ne dolazi u obzir.

Milan

pre 12 godina

Ma da al zato imamo najvece plate u Evropi! Ej bre, alo bre, po visini plata smo iza Albanije!!! Ej bre iza Albanije, a ovaj prica o novim poskupljenjima! Zamislite sta bi bilo sa izvrsnim direktorom elektro privrede Engleske da trazi da se cena struje poveca za "30-40%"?!? Pa obesili bi ga za Big ben!

Zdravko Čolić

pre 12 godina

Koja je to naša struja najjeftinija u Evropi? Mi smo jedini narod koji je dozvolio da mu uvedu blok tarifu. To čan ni Sloba nije uspeo da uradi, kao ni da uvede TV pretplatu. Gde to još postoje zelena, plava i crvena zona? Koja je cena kWh u crvenoj zoni po danu? Ukinuli su jeftinu struju od 15-17h tako da zimi ne može jeftino da se dopuni TA peć. Najskuplja u Evropi, a ne najjeftinija. EPS treba privatizovati, makar poklonili Rusima ili Amerima, samo da nas više ne pljačkaju.

st.dragan

pre 12 godina

Ma nije valjda?
Mi ćemo da plaćamo vaše ušljive diskove siromašnog Zdravka Čolića, a vi nećete da se potrudite ni da naplatite neverovatne dugove koje ste dopustili i još hoćete i više cene!?

Ništa... PROBAJTE da podignete cenu, pa ćemo i mi vama da poklonimo jedan DVD i načestitamo se nove godine! Lezilebi i prevaranti đoniranog obraza!

krim

pre 12 godina

Cim nam se plate ujednace na 700-1000 evra mesecno,onda ce i cene.
Sta sam vam rekao u Colicevom poklanjanju diskova.Mi mesec dana nece proci,a oni ce traziti poskupljenja.
Ja predlazem Da vam Emir Kostunica,Zdravko Colic i ostale seljanke koje su se ponovo utegle u helanke lepo plate tu razliku.
Skinite se sa grbace gradjana,ali zaista.
jedva cekam izbore,ali zaista u zelji da ni svi direktori i vlasnici sto su krali vidim sa metlom u ruci,krampom,motikom kako rade po 12 sati

Aleksandar

pre 12 godina

Kao prvo eps je vlasnistvo svih nas gradjana Srbije tako da nas bas briga kolika je cena struje u okruzenju,kao drugo plate u Srbiji su ubedljivo najnize u Evropi pa kad gospodo iz vlasti izjednacite plate sa Evropom javite se i za povecanje struje kuju mi radnici u srbiji proizvodimo za nase bedne plate,sto znaci da vam je i trosak za proizvodnju najnizi u okruzenju.

voja

pre 12 godina

Cene struje u EU veće 30-40%???
A PLATE U EU SU, NAJMANJE, 500% VEĆE NEGO U SRBIJI!!!
Mada, ovi u EPS-u imaju dobre plate...ali, verovatno žele da se i u platama izjednače sa EU.

Milka

pre 12 godina

Moze li neko gospodinu Ceperkovicu da objasni da je ok da struja poskupi 30-40% kada i nasa prosecna plata bude isto toliko povecana. Nemojte nas bombardovati evropskom cenama ako vec nemamo evropske plate!

amajiivo

pre 12 godina

Plate su nam najniže u Evropi i regijonu,potrebno je ih izjednačiti...
Tražicemo od Evrope da smanji svoje plate na naš nivo!
Drugačije u Evropu nećemo.

Nema veze

pre 12 godina

Mislim stvarno ko koga ovde više zaludjuje sa pričama, pa kada nam povećate plate kao u "regionu" onda možete da pričate o poskupljenju...Doveli ste ovu državu na grane 90ih kada su ljudi "goreli" parket u stanovima, jer nisu imali novca da se ogreju.

Ja bih kao u Italiji, kada je vlada padala na 90 dana, dok se ne pojave pravi ljudi..."Ovaj" neda izbore, a "onaj" nam vredi milijarde, a cene bi i jedan i drugi da uskladjuju sa regionom.

Ma mi smo jedna banana, daleko bilo... Ministri unutrašnjih poslova imaju više afera od narko dilera, "onaj" obijao trafike, "ovog" nahvatali sa koferom para i to se gura pod tepih... Mislim dokle...dokle...??? Beeeeeeee...Ovce do kraja, do kraja dok ne crknemo ili od gladi ili od zime... Srbijo, medju šljivama

Realni

pre 12 godina

Ovo je vec trideseti clanak sa istom temom i porukom u posljednjih 2-3 godine a jos nisam vidio tu usporednu tablicu cijena struje u regionu/Evropi i Srbiji.

Ja bih ovakve strucnjake odmah izbacio iz firme / organizacije o kojoj prica ili je predstavlja. Slicnih bajki o svemu i svacemu se redovno naslusam od beogradskih taksista na putu od aerodroma do grada. A nijedna jedina teza ni izjava nije utemeljena na nekim pouzadnim brojevima ili izvorima informacija.

zemunac

pre 12 godina

Ne vidim ni jedan razlog zasto struja kod nas ne bi trebala da bude najjeftinija?Zasto dirate kicmu Srbije?Hocete i to da prodate?Jel trebaju sve cene d budu evropske a plate africke?struja-gas,gas-struja,putarine,benzin,telekomunikacione usluge,komunalije....svaki dan nova prica,ma muka mi je vise."ili odes i zaboravis SRBIJU ili ostanes i otimas"

jabulani

pre 12 godina

Pa i plate su nam ubedljivo najnize u Evropi (u odnosu na zapad i do 5 puta), pa nikom nista!!! A i po pitanju iskoriscavanja obnovljivih izvora energije se ne cini dovoljno (da ne kazem, gotovo bas nista). Izjednacavanjem cena i poskupljenjem necete nista da postignete, samo cete da nas jos vise unazadite, ionako vec unazadjene.... Kad u Srbiji bude bio "evropski standard", onda postavljajte i "evropske cene" - to vazi za sve usluge, ne samo za vasu! Ovako, treba da budu u skladu sa nasim zivotnim standardom!

ivča

pre 12 godina

Pa?!
Koliko košta struja koju izvozimo? Jel konkurentna cena?
Kako se Kosovo snadbeva strujom? Ko plaća tu struju?
Pa dobro bre, dokle više da nam serviraju ove priče? Jel jeftinija struja (gledano u evrima, naravno) u Albaniji ili u Srbiji?
Ili naši statističari ne računaju Albaniju u Evropi?! A tu smo sa standardom. Jel jeftinija struja u Makedoniji? Džabe bre političari, plaćeni statističari, analitičari... više vam niko ništa ne veruje!
Kad se radi o ovakvim anketama, svrstavate nas među zemlje kao što su Slovenija, Švedska, Norveška, Nemačka... Stvarate od nas taoce loše politike prema regionu, prema unutrašnjim poslovima... BIA vršlja sa obe struje po zemlji, nameštaju i rade kako im se prohte... Od mene nećete da imate ni glas, ni plaćanje poreza... pa me potražite tamo posle nove godine... negde malo, nekih 13000 km zapadno od Bgd-a. Zdravo ostajte!

Milan

pre 12 godina

Pa i plate su nam najnize u Evropi. Sta u okruzenju gledaju. Ne moze da se porede Slovenija i Makedonija pa prosek izmedju njih. Koja glupost. Cene se valjda prave na osnovu realne stvarnosti. Pa koja zemlja ima jos ovakve 3 zone potrosnje. Cenu koje zone gledaju kad nas porede sa okolinom. Ako je crvena onda smo najskuplji u Evropi.

Anonymous

pre 12 godina

Ovo nije normalno, kako mogu da donose ovakve zakljucke, pa jel vide kolike su plate u Evropi a kolike u Srbiji. Kako narod moze da trpi ovakve gluposti i lazi to je nemoguce. Mora narod da Ustane i procisti malo drzavu, drugacije ne moze.

Markadzoni

pre 12 godina

Dok su nam plate tolko niske da ih vise nema na mapi Evrope dok benzin je naj skuplji u regionu cak je skuplji od nekih visoko razvijenih zemlja u Evropi. Citat:do "2020. godine oko 20 odsto električne energije dobija iz obnovljivih izvora."
Hrvatska je jos ugovorom o obnovljivim izvorima odnozno zelenoj tehnologiji krenula da ulaze jos 2003 i to po 7 posto iz budzeta ide u ovaj projekat drzava Srbija je iste godine dala cak 0.5 do 1 posto tako da Hrvatska koja je dobila clastvo za EU i za to joj je trebalo oko 8 godina i gradjani imaju priblizne plate EU nama EPS prica o evropskim standardima a sto se tice ulaganje za to nema pare ali ima pare da sefovima kupi novi audi i skupa letovanja i stanovi u samom centru grada. Da paravi ugovor sa RTS-om oko pretplate koju EU je od Hrvatske trazila da ukine nama stavljaju sve neke zakone i standarde koje idu na stetu samim gradjanima dok politicari koji donose to uopste ne osecaju.

itd

pre 12 godina

hahaha, pa i najmanje su nam plate, i najgore gorivo, i najskuplja hrana, lopovska bando, pa i sa ovakvim cenama imate odlicne plate u epsu, i opet vam je malo!??

Sumadinac

pre 12 godina

Koga bre ti lazes, jel direktore, meni je racun za struju od 520 kWh 2500 dinara, tj 5 euro/centi po kWh, od tih 520 kwh imam 270 VT i 250 NT, odredite vi lepo jedinstvenu tarifu od 5 centi, ukinite one naknade za angazovanu snagu, pa da znamo onda sta trosimo i koliko placamo.

Potrošač struje

pre 12 godina

Poskupljenje može, ali pre toga:
1) zamena prastarih strujomera novima koji ne registruju potrošnju ako napon varira od 180 do 240 V i smanjuju izmereni iznos ako se odstupa od frekvencije 50 Hz.
2) revizija sistema naplate: prvo se skinu sve fiksne takse, zatim se izračuna koliko košta 1 KWh električne energije (one sa 220 V i 50 Hz na mestu potrošnje), i onda odredimo cenu.
3) ukidanje blok-tarifa, i osnivanje dva tarifna sistema: I) za domaćinstva po jednoj, nižoj ceni, i II) za preduzeća koja realno troše mnogo KWh i izuzetnu amperažu (stvarni troškovi dopremanja takve el. energije su oko 10% viši u odnosu na domaćinstva).
4) javno utvrđivanje iznosa za ulaganje u nove tehnologije (fotovoltaične ćelije, elektro-vetrenjače, solarni paneli za grejanje...).
5) izbegavanje promotivnih akcija sa nosačima zvuka i slike, koji ne sadrže uputstva kako se struja štedi i šta će EPS učiniti da pomogne potrošačima.
6) primeniti sve druge mogućnosti, od kojih je većinu pomenuo Sliver Surfer, što citiram:
7) I da se primene druge mogućnosti koje je već naveo Silver Surfer, da citiram deo: “A da EPS krene recimo od otpustanja viska zaposlenih, pa da to bude prvi stepen ka trzisnom orijentisanju, pa da prema nekim procenama trinaest i kusur hiljada ljudi ostane bez posla i da se prvo tu uvede neki evropski standard. Ili to ne moze?
Ili da vidimo sto su za izgradnju vetrenjaca dozvole dobili samo tajkuni koji su unapred vec zaradili posto imaju ugovor po kojem ce svu proizvedenu struju prodavati EPS-u. I tu je verovatno sve normalno.
A da se recimo gradjanima omoguci da izvrse izoloaciju svojih stanova i zamenu dotrajalih prozora po povoljnim uslovima, a ne da je ko danas za to potrebno malo bogatstvo, vecini nedostupno.
Ili da grejanje bude dobro pa onda ne bi bilo dogrevanja uz uradjenu termo izolaciju i nove prozore. Pa porazgovarajte malo sa ovima iz beogradskih toplana ( ne znam kako je u drugim gradovima) da vam ioni izadju u susret.”
Hvala Srebrnom letaču za ideje, nadam se da se ne protivi citatu.
Šta kažete na sve navedeno? Može?

nik

pre 12 godina

Moze da poskupi kad u ovoj Srbiji zive ovce (ma i ovce su pametnije),treba im malo pokazati zube kao na primer u Grckoj. Tamo strajkuju za sve i svasta i cela zemlja stane, ne moze im ni EU nista, a ovde samo sto nas ne naguze i nikom nista, svi cute...nismo mi za bolje..narod ne zasluzuje bolju vlast od one koju vec ima, tj. vlast je ogledalo naroda u globalu

Alen Milošević

pre 12 godina

Naša struja je najjeftinija u Evropi samo do 350 kw zelenoj zoni, a najskuplja u Evropi ako smo u plavoj i crvenoj zoni.

Kratos

pre 12 godina

Gluposti! Isto kao sto u Iranu, Iraku, Kuvajtu ili bilo kojoj drugoj zemlji koja proizvodi naftu ona moze biti 10-15 puta jeftinija nego u Srbiji tako i struja koju proizvodi Srbija moze biti jeftinija nego u drugim zemljama. O kakvim crnim konkurentskim cenama regiona pricaju kad je struja u Srbiji cist monopol

sava

pre 12 godina

pričate gluposti i lažete neobavešten narod!!! cene struje u francuskoj su drastično manje nego u srbiji! za istu kvadraturu u srbiji moji roditelji plaćaju 12 evra više mesečno nego ja sa cimerima u francuskoj, a mi smo studenti koji trošimo više struje nego moji roditelji!! sramota kako vlast voli da manipuliše "evropskim" informacijama.

Branko

pre 12 godina

E moji Simurdići i Čeperkovići,
Upoređivanje Srbije sa Evropskim državama i "okruženjem" je u najmanju ruku izgubljen osećaj za stvarnost u Srbiji!!!!.Pa u Srbiji "prosačan" građanin ima jedva za hleb nasušnji,što se po Čeperkovićevom izgledu nebi reklo.

NENAD

pre 12 godina

od oktobra do kraja marta se grejem na struju,i u tom periodu mi na struju odlazi vise od 60% plate.ALO,60 % !!!
PA U KOJOJ JE ZEMLJI NA SVETU TOLIKA CENA STRUJE?

life of brian

pre 12 godina

Ко је смислио да закључи спонзорски уговор са Здравком Чолићем и да редовним платишама поклони његов двд је најобичнија лоповчина без имало стида.
Зашто нисте потрошачима поклонили по само једну квалитетну штедљиву сијалицу?!

Zagor TeNej

pre 12 godina

Prvo objasnite ljudima ovo:
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=03&dd=01&nav_id=495916

Nije sporno povećanja cene struje, ali to povećanje mora da bude praćeno racionalizacijom poslovanja. Tek onda možemo da pričamo.

Pera

pre 12 godina

Kod nas struja i treba da bude najjeftinija!
'50,'60'70'80 godina su moj deda i otac imali manje zarade jer im je
deo zarada išao i za izgradnju hidro i termo elektrana.
Oni su uložili da mi imamo. Reformišite se i štedite, nespsoobne otpustite.
Sa regionom nas poredite samo kada vama odgovara.
Zašto zarade nisu kao u regionu...?
Kao dobri smo sa "rusima", najskuplje gorivo, gas samo poskupljuje.
Sramota!

Električni Vojvođanin

pre 12 godina

OK, nema problema da podignete cenu struje. Ali onda morate uraditi 2 stvari:

1. PRESTANITE DA NAPLAĆUJETE sve one gluposti tipa "angažovana snaga" i sl
2. UVEDITE SVIMA ISTU CENU, a ne crvene, zelene i plave zone

Mogu da se kladim da bi tek onda zaječali kako im ni ta "ekonomska" cena ne odgovara jer imaju "posledice Miloševićevog režima". I kako mora država da ih dotira iz budžeta.

To je leglo neradnika, znam lično. Treba to pročibukati. Ali sa političkim kadrovima, nema šanse. I, ne, ne mislim da Mlađana treba dovesti na vlast, apropo "depolitizacije državnih firmi". Tek je on baron Minhauzen.

gazda

pre 12 godina

"On je ukazao da treba preduzeti nešto u vezi izrade socijalnih karata kako bi se tačno utvrdilo kome je zaista potrebna pomoć i subvencije za plaćanje računa za električnu energiju." - Ja cu Ti odmah reci. Oduzmite od 7 300 000 stanovnika Srbije ekipu iz politickog zivota Srbije i njihove drugare biznismene. To sto ostane, njima treba pomoc.
Kožu bi nam s ledja skinuli da mogu.

lazu kradu otimaju

pre 12 godina

ovo je notorna laz da je struja kod nas jeftina cak sto vise je jedna od skupljih da pojasnim
1 U okruzenju a i Evropi nepostoji nesto sto se zove zona , zatim nema naplate mernog mesta a jos manje angazovane snage!
Sto taj pametnjakovic ne kaze da je u okruzenju cena fiknsa koliko god trosio i kako nema tih dodatnih nameta.
Ako uzmemo osnovnu cenu bez pdv ona jeste niska ali kad se doda pdv, merno mesto , angazovana struja po kilovatu onda to nije tako jeftino. Vecina nas prelazi u drugu zonu gde se cena duplira i na kraju oni koji udju u crvenu ona se triplira sto nas kilovat cini najskupljim u evropi!
Znaci dosta lazi o jeftinoj struji dosta krdje dosta gluposti! Gospodo iz Eps-a vi i ja dobro znamo da skoro sva domacinstva su u visim zonama tarifiranaj kilovata i time vase zarade nimalo nisu male !
Svako od vas moze da uzme racun i pogleda koliko je kilovata potrosio i to podeli sa ukupnim racunom i oduzme pdv i videce da kod nas kilovat u evrima nije nimalo jeftin!

ivca

pre 12 godina

Pa ajde prestanite da sponzorisete Partizan, Zdravka Colica i ostale i tako prestanete da perete novac i stavljate ga u svoje direktorske dzepove. Bolje bi vam bilo da kupite sve ove inkubatore koji ne dostaju u Srbiji, to sigurno nije ni pola para koje izdajate za koje kakve budalastine od sponzorstva. Cena struje je na nivou naseg standarda i zato zacepite vise sa tim poskupljenjem!

Ljubomir

pre 12 godina

Srbija
Mesec septembar, samo zelena zona, ukupan iznos sa taksama podeljen sa potrosenim kwh, cena 0.08 eurocenti po kwh.
Bugarska bez blok tarife 0.069
Rumunija bez blok tarife 0.085
Slovenija bez blok tarife 0.110

Izvor Eurostat:

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/graph.do;jsessionid=9ea7d07d30e50314fcc4625148e5b39df832c972209e.e34MbxeSaxaSc40LbNiMbxeMc3yMe0?tab=graph&plugin=1&language=en&pcode=ten00115&toolbox=type

Free Bird

pre 12 godina

Treba da se povecaju cene da bi se povecale investicije i bla, bla, bla... Pa svakom laiku je jasno da povecanje cena struje momentalno povlaci povecanje svih ostalih cena na trzistu, sto je direktan udar na ionako nizak kvalitet zivota vecine ljudi u Srbiji.

Ko je odabrao i zasto bas da se finansira CD Zdravka Colica? On jeste dobar pevac, ali on drzi koncerte po stadionima dvoranama sirom bivse SFRJ, sto znaci da nema finansijskih problema? Zar nije bolje da se od tih para izfinansira otvaranje neke fabrike i time bar malo smanji nezaposlenost u Srbiji? I na kraju zasto se nas ambasador iz Norveske uopste bavi elektricnom energijom, neka se on malo vise posveti svom poslu za koji prima platu, a to je zastupanje nasih interesa u zemlji u koju je poslat?

Mnogo pitanja bez odgovora... kada ce vise ti izbori?

stimpi

pre 12 godina

cena struje je 6 centi bez pdv-a a oni struju izvoze za manje od 5 centi tako da prica da je struja jeftina ne drzi vodu /to je struja u plavoj zoni 619kw evro 101 dinar/

pera

pre 12 godina

A jel u tu evropsku cenu ima dodatak na obračunski snagu, pa dodatak na urtošenu struju, pa na neutrošenu, pa na onu koju nemam kada sistem ispadne čim malo zagrmi na nebu, pa PDV, pa ljubičasta, žuta, zelena, plava zona (ko na GEJ paradi), pa milion gluposti...!!!?? Na te stvari meni se račun poveća za skoro 50%. To piše u obračunskom listu. Nisam ja računao. O TV pretplati neću, jer niti gledam, niti imam TV, niti plaćam. A još malo neču moći da plaćam ni struju. Kažem da neću moći!!! I kada dajete te subvencije, dajte ih po članu domaćinstva, po primanjima, koje ostvari to domaćinstvo. U komšiluku imam bivšeg budžu sa dobrom penzijom samo dvoje u kući (dve penzije) i imaju subvencije pošto troše manje od 350kW (valjda toliko granica beše). Ja imam četvoročlanu porodicu, ne grejem se na struju, idem za decom i gasim sijalice (kupio sam i one štedljive) i nikako da uštedim. Jedino da prestanem da se kupam i da ne uljučujem mašinu za pranje.

Joca

pre 12 godina

Imam neku staru kucu na selu, u kojoj su osiguraci izvrnuti jer niko ne stanuje. Znaci, potrosnja struje je 0 kWh! Meni redovno stize racun na nekih 700 dinara za "angazovanu snagu" i "naknadu za merno mesto" i jos PDV na sve to. "Angazovana snaga" je nesto sto se naplacuje samo u Srbiji i plod je "rada" Elektrodistribucija koje tako pokrivaju troskove zbog dugovanja neplatisa, povlascenih pojedinaca i propalih preduzeca, kao i cista mogucnost da se uzmu pare, a da nisu zaradjene. Stvar je izmisljena jos u doba Slobe i do danas niko ne postavlja to pitanje. Zasto?

ivan

pre 12 godina

Da li treba da objasnim šta je to cena koštanja? U tu cenu CK struje uračunata je Kolubara, uračunata je cena oglja od dobavljača po desetostruko većim cenama, uračunatia su raznorazna sponzorstva i prezentacije, uračunati su svi namaešteni tenderi.
Cena struje kod nas ne postoji, jer ona nije jedinstvena. Mi imamo različite cene struje u zavisnosti od tarife.
Ono što hoću da kažem da kažem da cena struje koju mi plaćamo treba biti manja.
Samo bi zamolio državu, da se ne bori protiv monopola kao u fiksnoj telefonije gde smo dobili skuplju i lošiju uslugu.

eps

pre 12 godina

nemoguce da imamo bar nesto sto je jeftinije nego u svajcarskoj. to mora pod hitno da se promeni, poskupljenje od 120%, da se zna ko je gazda !

Srdjan

pre 12 godina

Kakve veze ima što nam je struja jeftinija negu u okruženju?? Pa ne mogu da dodju kod nas da je kupe i odu napolje!! Kada nam je gorivo skuplje nego u okruženju i kada se 10% ljudi snabdeva gorivom u okruženju a oni daleko od granica smanjuju potrošnju, TO NIJE PROBLEM!!
EPS je vlasništvo države (naroda) i nema pravo da dere narod! Neka se izračuna realna cena struje sa sve remontima i ostalo pa neka se to naplaćuje! Kod nas su inputi jeftiniji nego napolju, postoje enormno veliki gubici koji se mogu smanjiti, postoji ogroman broj zaposlenih koji se mora smanjiti i onda se dobija realna cena struje! Ako je to manje nego u okruženju, šta fali!
Što se tiče investicija i provlačenja stranih kompanija, verujte da su oni veoma svesni da velike pare leže ovde čak i sa ovim cenama struje! Kada se toliko lezilebovića u EPS-u lako izdržava, tu su ogromne pare!!!
Da ne pominjemo raznobojne tarife i takse koje se plaćaju na sve i svašta! Pazi, oni nama naplaćuju merenje sruje!!!! Neverovatno!
Cena kWh struje treba da se računa globalno, koliko si kwh struje isporučio prema svim računima (ne na izvorima negu kod potrošača) pa to podeliti sa ukupnom sumom koja stoji na svim računima u tom mesecu (ne naplaćena struja nego tarifirana)! Ovo je sve lako izračunati jer je sve u kompjuteru! Ali nema potrebe! Bolje je reći da je kod nas struja najjeftinija! Isto kao što je i prevoz najjefiniji! U Beču je karta (pojednačna) 1,80 EUR ali se sa time može voziti sat vremena u željenom pravcu i preći 100 km! Kod nas je cena u vozilu 100 dinara i ako promenis 2 prevoza, eto skupljeg prevoza! O kvalitetu prevoza neću ni da komentarišem! Ko zna zna!

Dexterijus

pre 12 godina

Ma vazi, cim plate dosegnu nivo iz okruzenja vi dizite cene, a kad dostignemo svabe vi podignite cene na njihov nivo, nemam am bas nista protiv toga. Prvo plate ljudima dajte,i povecajte pa radite sta vam volja sa strujom, vodom.....

dared

pre 12 godina

Pošto često svoje komentare ostavljaju i naši ljudi van, hajde da neko uzme svoj račun za struju i navede ukupan iznos računa kao i potrošnju u kw za taj mesec pa da uporedimo

Ja upravo gledam svoj račun za prošli mesec. Ukupan iznos je 3013 dinara za potrošnju od 364 kw. U iznos su uračunate sve stavke i utrošak energije i obračunska snaga i naknada za merno mesto i dodatci za kurte i murte, dakle kada ukupan iznos podelim na potrošnju (bez rts globe), dobijam iznos od prosečnih 8,27 dinara ili 8 eurocenti po kw. Hajde da vidimo račune iz ostalih zemalja pa da uporedimo jer nisam siguran da drži vodu ova izjava

Dojčilo

pre 12 godina

Pa vozači u javnim preduzećima imaju po pedeset hiljada dinara plate. O činovnicima i direktorima da ne govorim. Smanjite njima plate , svedite ih na naš nivo i neće biti potrebe za povećanjem cena elek. energije. Podignite cene struje i imaćete revoluciju.

nikadobjavljenikomentar

pre 12 godina

Gradjani(ako mozemo sebe tako nazvati) istusirajte se ledenom vodom... Da li ce pomoci??? Kao da smo pod nekom anestezijom...

Vrsac

pre 12 godina

Visina plate u Srbiji je najniža u Evropi i potrebno ih je ujednačiti sa visinama plate u regionu koje su za 300 do 400 odsto više, kažu u EPS-u.

Петар

pre 12 godina

Стара тупа прича пред свако поскупљење: пуштају се у медије разноразни политички комесари из јавних предузећа који лупетају лажи и глупости како је струја најјефтинија у окружењу, Европи, Галаксији, како су трошкови велики, ЕПС у минусу итд итд...Наравно у ЕПС-у сви ти политички комесари имају плате више од плата у окружењу и Европи, а да не помињем надуване намештене тендере измишљених буразерских послова преко којих се милиони динара исисавају у приватне џепове, а ЕПС оде у минус...А ми смо заувек сви мали и треба да верујемо у овакве лажи

petar

pre 12 godina

posto toliko zelite da podignete cenu sruje imam jedan predlog za eventualan gubitak EPs a razmislite da ga pokrijete smanjenje plata u ovoj ustanovi,smanjenjem troskova a ako jos zafali ukidanje dnevnica za putovanja u zemlji u radno vreme a ako i to ne bude dovoljno ukidanjem naknada u UO koja iznose preko 100 000 din mesecno
Sa tolikim troskovima struja morada bude najjevtinija

Milan

pre 12 godina

A kako bi bilo da gospoda iz EPS-a pociste svoje dvoriste, da skresu svoje enormne i apsurdne troskove. Iako je struja nesto jeftinija u regionu, preko 200 miliona evra godisnje gradjani Srbije izdvajaju da pokriju njihove svinjarije. Sekretarica sa 7 razreda OS, ali dugim nogama, ima preko 500 evra platu. Nista bolji nisu ni Zeleznica, JAT ili Aerodrom. Kostaju nas bogatstvo svake godine, ali lepo sluze kao finansijeri politickih partija. Ako sami ne oteramo ovu bolumentu i prekinemo ovu porazavajucu praksu,niko to umesto naroda to nece uraditi. 6 oktobar odmah!!!!

rasa lugavcina

pre 12 godina

ali zato su nam plate najvece u evropi i jos ako smo dobri vi nam poklonite zdravka colica... cisto da se podsetimo da nam je devedesetih u sred beograda psovao majku srpsku... kratke li pameti.. DOKLE CETE BRE BEZ SRAMA I OBRAZA DA POREDITE CENE KOD NAS I U EVROPI... VI STE LJUDI BEZ MORALA... VASA PRIMANJA JESU KAO NJIHOVA U EVROPI, ALI VELIKA VECINA RADI ZA 200 EVRA... GOSPODO BEZ MORALA U EVROPI SE ZA TU CIFRU RADI 2 DANA!!!

s.nikolic

pre 12 godina

PA I NIJE , JER AKO NASE PROSECNE PLATE OD 300 EVRA VREDE KAO 1000 ONDA VAM I STRUJA KOSTA OKO 15 CENTI ZA KILOVAT ! dozvolite upotrebu psovke , MOLIM VAS ! BAR DA SE MALO ODUVAMO !

Gradjanin

pre 12 godina

I mi smo najjeftiniji u Evropi, bolje receno najbedniji. Jedino su nam rukovodioci dobro stojeci, a pojedini su i lideri, sto u parama sto u gluposti.

BoT

pre 12 godina

Cene RADA u Srbiji su najniže u Evropi i potrebno ih je ujednačiti sa cenama RADA u regionu koje su za 500 do 800 odsto više, kažu u NAROD-u.

...a prvo su nam rekli da je Cola besplatan...
Gospodo, imate vi para, ali ne mozete da gurate u vase privatne dzepove i da odrzavate mrezu. Naplatite dugovanja privredi. Naplatite dugovanja gradjanima. Ne sisajte vise krv jadnicima koji redovno placaju struju. Kolac se polako ostri, cuvajte ledja...

Бувица

pre 12 godina

Можда јесте нижа али ни сада није прилагођена нашем стандарду! Лако је гледати цену у земљама Европе где је просечна плата 2000 еура.... Толико за Европом не можемо да идемо јер ће нам можда цене онда бити изједначене али ће нам народ одумирати и постајати све гладнији и беднији!

jo

pre 12 godina

Baš me živo zanima kako bi taj ambasador objasnio tamo gde je na službi ono što se desilo u Kolubari.Pa onda kako to da EPS kuka da ne ulažu u modernizaciju jer nema novca a sa druge strane sponzorišu i ove i one.Koliko se trafo stanica ili mreže moglo popraviti od toga. Prošle godine ste bili na dresovima u LŠ koju gleda cela evropa.Ko kaže da niste konkurentni.A posebna priča je arčenje kroz plate.bonuse,odmarališta,letovališta,radničke igre.da li je drug ambasador možda spomenuo koliko radnika ima elektroprivreda u tim razvijenim zemljama

молитвени

pre 12 godina

Ок, за хлеб дајем 5000 месечено, за јогурт 3000, за павлаку 1000 динара, за салате 3000, мало меса 5000 динара. Дакле са 20000 динара могу себи да купим та 5 производа. Појачајте струју за 40% па ћу јести дупло мање хлеба а павлаку скроз да избацим. Који ће ми.

voltron

pre 12 godina

Gomila gluposti!

Sta treba ovaj narod da radi? Pola njih ne mogu da placaju ni ove cene struje, gasa, hrane i ostalog!
Kad govorimo o struji onda struju dati besplatno svima!
Najveca pljacka stanovnistva se vrsi kroz struju! A te direktorcice na ulicu pa nek se snalaze kao i ostali "vrhunski ekonomisti" bez posla, primanja i privilegija.

Ajvan

pre 12 godina

...I jos uvek je ocitava brasa sa naocarima na pola nosa, odokativna metoda...pa jos ako malo cugne, eto nama veselja u vidu racuna....

gogi

pre 12 godina

I jedini sigurno u evropi placamo obracunsku snagu,naknadu za merno mesto i slicne gluposti....Svuda u svetu se placa samo kilovat i to je to.!

бидермајер

pre 12 godina

Mоже ! Дигните цену за 30% посто са тиме да УКИНЕТЕ зоне и јефтино скупу тарифу !!!

igor

pre 12 godina

Da najnize su ako se uzme da struju trosite samo u zelenij zoni, ako predjete u plavu siuacija se menja a ako nekim slucajem zelite sebi zlo i udjete u crvenu zonu e onda ste pukli posto je cena struje u toj zoni daleko iznad proseka u regionu.

Dakle troclana porodica nema teoretske sanse da ostane u zelenoj zoni pa cak i ako se greje preko centralnog grejanja.

Nego vi iz EPS-a malo prestanite da finansirate pevaljke ugasite struju drzavnim preduzecima koje je ne placaju pa da visis kako ce da bude para.

Ovako ispada da preko cene struje i naplate za fizicka lica nadoknadjujete gubitak koji ste sami sebi napravili.

ZORAN

pre 12 godina

Jeste li nekad probali da ne potro[ite ni kilovat;as elektri;ne energije? Iako niste ništa potrošili platićete: Porez, Angažovanu snagu!!!, TV pretplatu... i ko zna još koliko gluposti pa će vam račun za nepotrošenu struju biti 800 dinara.
Neka gospoda iz elektroprivrede razmotre svoje plate, divlja priključenja (krađe električne energije) i gubitke energije za koje su sami krivi, pa tek onda razmatraju cenu kilovatčasa.

Milutin Mladjenović

pre 12 godina

U zemlji gde prosečno četvoroćlano domaćinstvo u trosobnom stanu plaća 50 Ervra struju mesećno...kao pisac ovih redova recimo, a sa prosećnom platom od 300 evra, cena naše struje je paprena i skandaložno velika.
Da ova cena struje u Srbiji je stvarno mala za gradjanina Tokija, Njujirka, Londona, Berlina, Brisela, Ciriha, Kopenhagena i Štokholma. Jer tamo su plate 17 puta veće no što ih ima 90 % ljudi u Srbiji. Etooo tako.
Šta hoće ljudi iz teksta da nam kažu, da bi cena struje u Srbiji bila pristojna, kada bi davali za nju bar trećinu plate, drugu trećinu za infostan, a treću za život. Alo bre, fatamorganaaaaaaa ne postoji .

miran

pre 12 godina

Dosta bre vise te imbecilne filosofije.
I plate su nam najmizernije u Evropi - kako vas nije sramora krvopije jedne. Zasto ne pocnete jednom raditi na tome da nam plate izjednacite za evropskim prosekom. Nije valjda da je nasa profesionalna nesposobnost jedini uzrok tome sto su nam plate manje od socijalne pomoci u toj Evropi na koju se tako revnosno pozivate.
Jedino sto poznajete je podizanje cena - time pokrivate vlastitu nesposobnost, nemar i lopovluk.

Snezana Stanojevic

pre 12 godina

Postovani poznavaoci energetskog sistema, formiranje prodajne cene bilo kog proizvoda se ne pravi gledajuci vec postojece cene u okruzenju, vec se polazi od cene kostanja. Prvo (posto ste monopolista ) napisite koja vam je proizvodna cena struje, dodajte troskove amortizacije, troskove odrzavanja, troskove zarada ( kod nas su najnize u okruzenju - ali prvo pootpustajte visak radne snage koja i inace nista ne radi ), pa nam onda transparentno recite kolika vam je marza... Teko posle tog obracuna dolazimo do stvarne prodajne cene struje. Kada tako nesto uradite, onda ce i ta cena biti realna za nasu drzavu i nase gradjane.

d.marković

pre 12 godina

Šta traži ovaj Bratislav Čeperković u EPS-u? Pa on je lekar po struci samo se time ne bavi! Neprekidno trči tamo gde su pare. Dosta više sa najjeftinijom strujom u regionu. I sa ovom cenom kakva je, Bratislav ima basnoslovna primanja potpuno nezasluženo. Ništa on ne zna o struji
niti o energetskoj efikasnosti! On je samo jedan od gomile onih koji bez razloga stoje na grbači ovog naroda. Dosta više!

Srbin

pre 12 godina

Možda je i najjeftinija, u šta baš i nisam siguran. Ali niko u Evropi ne plaća kroz račune za struju pretplatu za TV, nema naknadu za angažovanu snagu, zonirano tarifiranje potrošača.

Slobodan Đikanović

pre 12 godina

Radnici su nam, takođe, najjeftiniji u Evropi!
I njihove plate, naravno, treba ujednačiti, pre nego što se ujednači cena struje.
U suprotnom radnici sa "neevropskim" platama neće moći da plaćaju "evropsku" struju i ostale proizvode.

djsasha23

pre 12 godina

Spustite vi svoje plate u EPS-u na moj nivo, tako cete sigurno poslovati pozitivno, a ne da vam ja placam da biste vi ziveli ko bubrezi

Vladimir Petković

pre 12 godina

Hajdemo ovako: ako poznajete nekog u komšiliku ko se "razume u struju" neka izmeri napon u bilo kojem utikaču u Vašem stanu/kući. Kladim se da nije veći od 200W, tu je negde između 180 i 190W. Koliki napon treba da bude po zakonu? 240W Uzmite od komšije stabilizator napona, ako ima tu mogućnost podesite ga na 220W pa prvo na rešou skuvajte kafu ali i merite vreme od trenutka kada ste uključili rešo do trenutka kada ste isključili rešo. Zatim to ponovite sa stabilizatorom i "videćete" veliku razliku u vremenu a to je samo za džezvu kafe. Šta mislite koliko se struje potroši za vreme kuvanja ručka, rada bojlera, TA peći? A, o interskalarnim kamatama koje EPS primenjuje a koje su u Srbiji zabranjene čak i Ustavom ne želim da pričam. Kradu nas pa nema više gde a traže povećanje cene struje, tim ljudima u EPS-u je sve uvek malo, naročito sada kada treba da nadomeste one pare iz Kolubare a koliko malih "Kolubara" širom Srbije ima - to znaju samo ljudi iz EPS-a. Zašto sebi ne skrešu plate? Najlakše je svoje loše poslovanje "zakrpiti" podizanjem cena, može im se dok god ovaj narod ćuti i guta! A kome da se žali kada su EPS zaštićen kao beli medved!

pariz-beograd

pre 12 godina

http://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Serbia&country2=France&city1=Belgrade&city2=Paris

Skrolujte malo nize do Utilities (Electricity, Gas, Water, Garbage). Pa onda jos malo nize na Median Monthly Disposable Salary (After Tax).

Nize nema potrebe, dovoljno smo nisko...

Miks

pre 12 godina

Zalosno je to da pricaju o cenama struje a svaki dan dolaze ljudi u EPS sa suzama u ocima jer nemaju kako da plate struju dok sa druge strane drzava i gomila drzavnih firmi duguju milione evra za struju.

Dika

pre 12 godina

Ma da al zato imamo najvece plate u Evropi! Ej bre, alo bre, po visini plata smo iza Albanije!!! Ej bre iza Albanije, a ovaj prica o novim poskupljenjima! Zamislite sta bi bilo sa izvrsnim direktorom elektro privrede Engleske da trazi da se cena struje poveca za "30-40%"?!? Pa obesili bi ga za Big ben!
(Milan, 18. oktobar 2011 06:44)

Ma koja Albanija crni Milane, izgleda da ti nisi skoro procitao ( jer zasigurno nisi bio)najnovije vesti i zbivanja u Albaniji pa je poredjujes sa nama. Tamo su plate trostruko vece nego kod nas, sta ti to pricas bre.Pitaj koja je plata sluzbenika tamo..ajd pitaj.

acko

pre 12 godina

Da, struja je još socijalna kategorija, i tu nema dileme. Kao i da nam preti energetska kriza takođe http://www.solarnipaneli.org/2011/03/energetska-kriza-upozorenje/ ! Ali, da li stanovništvo može da finansijski izdrži bilo kakvo poskupljenje? Mora se voditi računa i o platežnoj snazi potrošača. Jer mi nekako nemamo standard koji iziskuje evropska cena struje!

Nenad

pre 12 godina

Naša vlast, sve što je jeftinije nego u okruženju, uredno dovede na isti ili viši nivo, ali zato sve što je skuplje, a ima osnova da pojeftini, uredno zanemaruje......

Zanimljiva je činjenica da je oduvek tako bilo (mislim na period posle Titove smrti)......

Koja je onda razlika između vlastodržaca za svo to vreme?!?!?

Pekar

pre 12 godina

Ja bih vama gospodo na celo urezao natpis EPS. Pa kad dodjete u pekaru, prvo da platite izgradnju i opremanje pekare u vasem komsiluku, sto ste dalje od pekare vise placate, ali ne vise od par hiljada evra. Jedan hleb za vas je 40 dinara, za 2 hleba morali bi da platite 150 dinara, 3 hleba bi vas kostala vec 300 dinara. Ako dodjete za hleb od ponoci do 3 sata ujutru, imate popust 10%, nocna tarifa. Takodje, bili bi ste u obavezi da placate i mesecnu nadoknadu svom pekaru, sitnica, par stotina dinara. I svako jutro bih vas plasio kako ce od sutra hleb da bude 50% skuplji... Sta me briga, ja pratim prosek u Regionu... Eh, da, mogli bi prvog u mesecu da uz hleb uplatite i pretplatu za neki javni servis, pa vas je, sto da ne platite...

Momčilo Vasić

pre 12 godina

Gospodo na vlasti i vaši epigoni na čelu "javnih preduzeća": narod Srbije je pedeset godina izgrađivao, najčešće ašovima i krampovima, tj GOLIM RUKAMA, ovo šta imamo i iz čega dobijamo struju. "Ovi iz okruženja" su se snalazili kako su mogli - a nisu ugrađivali ni staru ciglu u postrojenja u Srbiji - zato i ne moramo da gledamo cenu "u okruženju".
Prave države su srećne ako nešto mogu svojim građanima da nude i u bezcenje. Dakle tačno - mora struja da bude socijalna kategorija, a ne sredstvo za kojekakve "hamoviće i lazareviće" i njihove mentore, kao sredstvo za bogaćenje.
Više od dvadeset godina čujemo kako će novo poskupljenje, pa i ona sa po 50%, "ići u nove kapacitete", a ovamo svi znamo - i "mi" i "VI" da je povećanje cene išlo u privatne (ili partijske!) džepove!!!
Dakle, ko može da proizvodi struju, a da ne neguje "Kolubarsku mafiju", sa javnim platama I TROŠKOVIMA, da naplati struju i u "partijskim gradovima", poput Niša recimo, neka ostane u EPS-u, ko ne može, neka osniva vunovlačare i vodenice na potocima!
Mora se zauzeti stav: svi poput samoukih direktora bajatovića, pa strujadžija mrakovića - ako prete ili pozivaju na povećanje cene - smatrati ih da šire paniku među stanovništvom i hapsiti!
"Na čelu" su narodne imovine i nije im "poverena uprava" dedovina pa da kamče poskupljenja.
Javna preduzeća nisu tajna pa da kadrove postavljaju partije!!!
Ili - jesu?

zorica

pre 12 godina

#1. CENA struje u srbiji ne postoji, ona se naplacuje po tri razlicite tarife.
2. UPOREDIMO cenu radne snage u srbiji i radne snage u regionu.
3. UPOREDIMO cenu uglja kao domaceg proizvoda i cenu u inostranstvu.
4. SRAM vas bilo.#

POTPISUJEM!

I dodajem : ni cena hleba nije najniza kao sto su nas nedavno ubedjivali, a uporedjivali cenu 1kg hleba u regionu sa cenom nase vekne od 500 gr.

I dodajem: ne treba jos na ulice sve dok ne budemo zreli za to. Zrelost znaci da budemo u stanju da sklonimo sve koji su se igrali sa nama od 90-tih na ovamo -razne pozicije, opozicije, kibicere i shicardzije. Takodje, moramo biti sposobni da raspoznamo i spavace.


I sa 5-im oktobrom je trebalo sacekati do zrelosti za totalnu lustraciju.

Pri tom ne treba ni odugovlaciti jer generacija koja je jedino sposobna da to izvede gazi ka svojim poznijim godinama. Treba se brzo totalno otrezniti i onda delati. Pijani i stonirani se ne mozemo nositi sa alkoholizmom i drogom, a mi smo vec dobrano navuceni na konzumiranje lazi do imbecilnosti.

copian

pre 12 godina

Ma SRbija je jedna rupa , ne rupa neg KRATER! Samo jos struju po evropskim standardima da placamo a plate po talibanskim, cak i oni imaju bolje kladim se...

Realni

pre 12 godina

Brojeve, g. Ceperkovicu - dajte nam podatke a ne bajke i basne. Drugi put kad imate nesto da kazete - napravite makar najosnovniju prezentaciju 'podgrijanu' brojevima iz pouzdanih izvora.

Evo vam primjer, pa naucite nesto korisno...

http://www.energy.eu/#Domestic-Elec

pera

pre 12 godina

poštovani gospodine kad budemo imali plate kao u Evropi tada struja treba da se izjednači sa cenama u Evropi.Možda ste Vi u Evropi jer ste deo ovih iz Kolubare i Kostolca imnogih drugih koji su uništili ovu državu.Naravno da ovo što govorite su priče malog Perice.

Aleksandar

pre 12 godina

Struja nam možda i jeste najjeftinija u Evropi, ali ste VI iz Vlade i sam EPS dozvolili da Vam tu istu najjeftiniju struju kradu NAJBOGATIJI i ovi pored elitnog naselja, ali i iz ullice DR Ivana Ribara, a mi koji smo redovne platiše i koji sastavljamo kraj sa krajem i svim derikožama i gulikožama redovno izmirujemo oabveze mi NAJEBASMO.
Zađite po uličicama, po Dedinju, pa Kaluđerici, Ledinama, Šavničkoj ulici-Čukarica, Sremčici pa ima divljaka koliko želiš, isključite njih i neredovne platiše i nećete morati da je poskupljujete.Isključite sve koji su povezani na semafore itd.
Mi plaćamo sva poskupljenja, sve remonte, a isto važi i za GAS.
Kaže gas poskupeo za domaćinstva 10%, a za industriju 15%.A pošto industriju i nemamo, a oni kao rade i troše, a NE MOGU da plate, to znači da je za domaćinstva koja redovno izmiruju račune GAS POSKUPEO 25%.

Bazz

pre 12 godina

Sve ovo vredja moju inteligenciju! Glavni argument poskupljenja je liberalizacija trzista i ulazak stranih snabedevaca. Alo bre! Ako ne mogu da posluju rentabilno na nasem trzistu, ne moraju ni da ulaze na njega.

Pogledajte dokumentarni film Tezina lanaca (weight of chains). Otvorite oci ljudi, nista dobro za nas nema u toj evropskoj uniji. Sve sto oni zele je da izmuzu ovo malo sto nam je ostalo, i da od nas naprave obespravljene robove.

Student master studija energetike

pre 12 godina

Slazem se da ima viskova zaposlenih u EPS-u, da je ovo sa DVD-ovima glupost, da se tamo zaposljava uglavnom preko veze (koju ja nazalost nemam pa cekam konkurs) i da su u odredjenim njihovim sektorima plate znatno vece od proseka.
Ali to sve nema mnogo uticaja na cenu elektricne energije jer njima su daleko veci troskovi nabavka opreme, revitalizacija i izgradnja postrojenja.
Sve i da otpuste 20 posto radne snage cena elektricne energije je mala.
Izgradnja najjeftinije elektrane na "ugalj" kosta 1000 evra po kw, odnosno za potrosac snage 2kw kakav je prosecan akumulacioni bojler potrebno je oko 2000 evra uloziti samo za proizvodne kapacitete. A gde su tu dalekovodi koji kostaju milion evra po km, razvodne stanice...
"Struja" je 75 posto jeftinija samo nocu jer tada u sistemu postoji visak snage, koji mora negde da se plasira inace bi se sistem u suprotnom raspao (u svakom trenutku proizvodnja i potrosnja moraju da budu jednake). Isti visak energije takodje izvozimo jer retko ko stedi i ukljucuje bojlere i ves masine nocu. Visak u kasnim vecernjim satima postoji svuda u svetu jer se ne isplati tada gasiti termoelektrane za cije pokretanje su potrebne ogromne kolicine gasa i mazuta koji su skupi iz valjda vam poznatih razloga (Rusi, Arapi, velika potraznja u svetu).
Da ne pricam o obnovljivim izvorima, kojih su neinformisanim novinarima puna usta, a cijom bi izgradnjom i povezivanjem na elektroenergetski sistem Srbije cena elektricne energije morala da skoci najmanje 600 posto i za koje se niko normalan u Srbiji ne zalaze, osim ako se ne bavi proizvodnjom ili ugradnjom istih.
Od kraja osamdesetih godina proslog veka nije izgradjena nijedna ozbiljna elektrana a potrosnja je svakim danom sve veca. Kad hoce da izgrade nesto sa pravom se bune ekolozi, iz hira pojedini poljoprivrednici koji zele papreno da naplate prelazak dalekovoda preko njive.
Niko ne spominje kakve sve probleme sa obnovljivim izvorima ima cak i Nemacka (skupi, nepotrebni, nepouzdani , tehnoloski komplikovani za povezivanje na sistem) i kako se svi stranci cude nasoj pouzdanosti napajanjem el. energijom koja je medju najvecima u svetu (u prvih 5 u Evropi).
Grejanje na el. energiju je glupost koju od razvijenih zemalja primenjuju samo Norveska i Francuska zbog specificnosti sistema koje mi nemamo (ogroman broj hidro elektrana tj. u slucaju Francuske nuklearnih).Sagorevanjem uglja u termoelektrani samo 30 posto toplotne energije se pretvori u elektricnu, ostatak odlazi u Savu (grejemo ribice). Bolje da se grejemo na ugalj jer ce nam tako duze trajati.
Trenutnim tempom potrosnje uglja za tridesetak godina cemo morati da uvozimo el. energiju ili da gradimo nuklearke (osim ako ne povratimo Kosovo za manje od 30 godina, u sta cisto sumnjam)
O "velikom" hidropotencijalu Srbije ne treba govoriti jer su to ciste besmislice.
Plate u Srbiji jesu male ali niskim cenama el. energije unistava se EPS i dolazi u situaciju da uvozimo 400 posto skuplju el. energiju. Plakace ljudi i za ovakvim (delimicno korumpiranim) EPS-om.
Bolje da sada placamo 30 do 40 posto skuplje nego kasnije 300 posto skuplje.
O ovome mogu da pisem jos 3 sata ali nemam vremena pa bih voleo da ovo procita neki novinar i da mu posluzi kao inspiracija za mnogo dublju pricu o ceni el. energije kako bi ljudi bili informisaniji.

srbija

pre 12 godina

Moja sestra u Parizu greje stan od 80 kvadrata na struju.I to su ukljuceni radijatori po ceo dan.Placa racun od 115 evra mesecno.Kod nas bi racun da su po ceo dan ukljuceni radijatori iznosio sigurno 150 evra.Pa neke me neko ubedi da je nasa struja najeftinija u Evropi.A plate u Parizu su oko 2500 evra,a kod nas 250 evra

Vlada

pre 12 godina

Kad se povca 30 posto,bice nam nize cene jos oko 50 posto i tako u krug.A kad budu najvise,bice kriva susa u Avganistanu.Kao i kod cena benzina.

da pojasnim

pre 12 godina

Zasto je u Pozarevcu manje od 30% domancistava pokriveno toplifikacijom, a u Kostolcu ce poceti izgradnja jos jedne elektrane ??? U pozarevackoj toplifikaciji rade samo ljudi iz vladajucih stranaka i njihova deca ili rodjaci ali bukvalno. Eto zato se grejem na struju i zbog ponasanja iste te vlasti koja je i u toplifikaciji i elektroprivredi ocekujem nisku cenu struje...

Aleksandar

pre 12 godina

Kod nas je sve naopako. Ustvari nije bitno čak i da poskupi, EPS je u minusu, pa ako ne namaknu pare od potrošača, račun će se naplatiti iz budžeta ili će pustiti opremu da propada. Ili što je najgore ali najverovatnije, dobićemo neki "povoljan" kredit.

Neka bude i najskuplja u "regionu", ali neka onda EPS bude najprofitabilniji, pa neka donosi pare budžetu. Samo to se nikada neće desiti dok je korupcije, kradje, viška radnika (zaposlenih po "stručnosti")...

El Zemundo

pre 12 godina

Pa šta ako je najjeftinija? I standard nam je najgori pa niko ništa ne radi da ga popravi. Samo se iznalaze idiotska obrazloženja da ga nam ga još više pogoršaju.

paddy15

pre 12 godina

Neverovatno!Razumem sve ove ljude koji pisu o najnizim platama,ali ovakvo nekriticko prihvatanje validnosti tvrdnje iz naslova jednog clanka je nedopustivo.Gde su usporedne tabele izmedju prosecnog potrosaca u Srbiji i nekoj od zemalja iz EU?Na osnovu cega je autor clanka dosao do ovog zakljucka?

srdjan

pre 12 godina

PA I MI SMO NAJSIROMASNIJI U EVROPI. DAJTE MALO PORADITE NA IZVOZU, REKLAMI SRBIJE, ZARADITE PARE SPOLJA. STALNO NAS GRADJANE SRBIJE DERETE I ZARADJUJETE NA NAMA. TAKVU ZEMLJU BI MOGLI I KLINCI DA VODE.

Bgd

pre 12 godina

1. izvršiti restrukturiranje EPS; otpustiti višak zaposlenih, plate dovesti u realne okviru. Dakle, uvesti EKONOMSKU računicu u poslovanje a ne demagogiju, politiku, nepotizam i samoupravni socijalizam
2. isključiti neplatiše sa mreže i poboljšati efikasnost naplate
3. uvesti red u javne nabavke opreme
4. pročešljati bilanse i videti šta od troškova može da se smanji

Kad to uradite, nesposobnjakovići, onda čistog obraza tražite povećanje cena. Dokle više da plaćamo vašu neefikasnost, rasipništvo i nerad.

Robi

pre 12 godina

Pa kakve su nam plate, zasto nisu kao u okruzenju, zamislite ove glavonje hoce svetske cene a plate ko u misa,,,,ncncncncc, ZAUSTAVITE ZEMLJU ...SILAZIM.

Mika

pre 12 godina

Pa sta ako je struja najjeftinija u Evropi?!
...I po apsolutno svim drugim statistickim parametrima smo poslednji ili medju poslednjima u Evropi, pa je sasvim logicno da je i sa ovim tako.
Kakav glupi komentar doticnog gospodina iz EPS-a.
Neka neka nezavisna institucija napravi studiju i u njoj objasni cenu proizvodnje struje i sve Vase troskove, pa sa njom masite kad trazite povecanje... ***************

Vlada

pre 12 godina

Upravu ste cena struje jeste jeftina i treba da bude skuplja al samo za one koji se greju na struju.U Srbiji se godišnje ukrade struje u vrednosti od 60 miliona evra i nemogu da otkriju ko to krade.Samo mi nije jasno ako podignu cenu struje dal će narod imati para da plaća.

zika

pre 12 godina

Povecanje cene struje nece dovesti do investicija jer investitori znaju da ljudi nece imati para da placaju skupu struju pa ce samo da se tuzakaju sa gradjanima po sudovima. Inace, dobro je da su se setili obnovljivih izvora energije, samo se plasim da ce sve to biti komercijalizovano do neba pa ce biti preskupo za gradjane.

Bane Lukic

pre 12 godina

Narode, ajde da organizujemo peticiju:
- da ako nema utroska elektricne energije u domacinstvu racun bude 0 DINARA, a ne da placamo raznorazne takse, pretplatu za RTS, PDV i kamatu,
- da postoje dve kategorije, i to domacinstva i firme,
- da postoje regularna i jeftinija struja, i to od 9 do 21 h cena kilovata se naplacuje po regularnoj tarifi, a od 21 do 9 h po jeftinijoj tarifi. (Skupa ne treba da bude skupa, vec dostupna svakom stanovniku, a i valjda je u interesu svake firme da sto vise svog proizvoda da proda, a ne da nas kaznjava ako potrosimo vise kilovata!!!)
- da clanovi Upravnog odbora ne mogu da primaju vise od 18.000 dinara mesecno, odnosno vise od minimalne zarade u Republici Srbiji.

Ovo zadnje bi trebalo primeniti u svim Upravnim odborima drzavnih firmi, kao i da najveca plata zaposlenih u drzavnim firmama ne moze biti veca od tri minimalne zarade u Republici Srbiji. Neka izuzetak bude predsednik drzave koji moze da zaradi 5 minimalne plate, a na primer ministri neka imaju cetiri minimalne srpske zarade.
Verujem da bi tek tada drasticno skocio standard u Srbiji.

Revnosni građanin Srbije

pre 12 godina

Dobro je što nam ovakve savete daje ekspert za energiju g-din Čeperković, inače doktor iz Vrnjačke banje predsednik UO Transnafte koji ima sve privilegije koje idu sa tim pozicijama.Dok narod "glocka koščice" on **** iz Audi A6 dok ga po Srbiji i Evropi vozika vozač.Verujem da je pouzdano upućen u cene kwh u okruženju.Dosta nam je takvih eksperata i procena,nismo ni mi više ovce za šišanje.

sone

pre 12 godina

@Nenad
1)U svim razvijenim zemljama, pa i onim nerazvijenim, proizvodjaci struje se trude da njihovi termokapaciteti imaju sto ravnomernije opterecenje. Kada je noc, potrosnja se znatno smanjuje i najveci deo toga ide na javnu rasvetu. Politikom snizenih cena u nocnoj tarifi, se zeli ispeglati dnevni dijagram potrosnje.
2)Zašto je napon 180V umesto 220V čim se izađe van grada-zato sto se gomila ljudi prikljuci na trafo stanicu koja je projektovana za jedno opterecenje(taj problem je bio u selu mog dede-kuce udaljene od trafo stanice nisu imale trofaznu struju).A drugi deo price, je korupcija u ED da se ljudi prikljucuju kada za to ne postoje tehnicke mogucnosti.
3)Koliko ste uložili u zelene tehnologije?-u zelene tehnologije se itekako ulagalo.Na TENT-u A ce biti instalirano postrojenje za odumporavanje, prema mojim informacijama sada se instaliraju novi elektrofilteri i oba bloka TENT-a B su prikljucena na novi sistem otpepeljivanja. Sto se tice stranih investitora na polju novih termokapaciteta, oni ne zele da ulazu u zemlju gde je cena struje socijalna kategorija(jedan od razloga zasto nismo uspeli da pronadjemo partnera za projekat TENT B3).
4)Zašto delite te proklete DVD-ove-ovde se slazem sa tobom da je ovo bezobrazluk.
5)korišćenje hidrocentrala i termocentrala koje su izgrađene još odavno-vecina termo i hidro kapaciteta su revitalizovani(osvezeni) i povecana im je snaga za oko 10% po svakom agregatu. MOras imati u vidu da kad se termoelektrana projektuje, ona se projektuje za radni vek od oko 200000 h ili oko 40 godina. U vezi sa tim je u planu gasenje manje efikasnih blokova(TE Morava i TENT A1 i A2)
6)korišćenje najskuplje moguće proizvodnje struje (ugalj)-ovo je teska dezinformacija. Prvo, najjeftinija je struja(po ceni goriva) iz nuklearki. Potom sledi struja iz termoelektrane na ugalj pa onda termoelektrane na gas. Svaka zemlja tezi da bude energetski nezavisna(u sto vecem procentu), pa je onda sasvim logicno zasto mi imamo termoelektrane na ugalj. Na stranu, to sto gasna termoelektrana trosi izuzetno skupo gasovito gorivo...

Dakle da rezimiram-ljudi koji ne poznaju struku, iz revolta pljuju po celom EPS-u. Na kraju, nisam iz EPS-a, ali poznajem problematiku u dovoljnoj meri...

nezadovoljan

pre 12 godina

mozda je za bajatovica recimo struja najjeftinija u evropi koji ima platu 13000 eura. ma cim se ne bune ovi s vrha, nema potrebe ni mi da dizemo glas, SUPER NAM JE! jer NJIMA je sve potaman dokle god zgrcu pare od ovog naroda i dokle god u srbiji vlada feudalni sistem.

sasa

pre 12 godina

ovo je, u najmanju ruku, laz, pošto moj prijatelj za dvočlanu porodicu, sa sve grajanjem na struju, plaća kvartalno 50-60 funti, dok ja u srbiji za tročlanu porodicu plaćam 40 eura mesečno.
razliku u primanjima, ne želim da spominjem.

bandere cekaju

pre 12 godina

Pa sta? Da li je to jedini razlog zbog kog treba povecati cenu? Interesantno je da svima kojima se placaju racuni (EPS, Vodovod, Informatika, telefoni...) imaju vece plate od mene.

Коста

pre 12 godina

И зараде и куповна моћ, су нам свакако међу најмањим у поређењу са земљама са којима се пореди цена струје.

Jelesije Zemljoradnik

pre 12 godina

Samo poredjenja najnize "ovo" najnize "ono"nikad kraja,a kako drugi zive?Zive li oni od prosecne plate koju kroji statistika neko 120000,oo din neko 1200,oo kao kod nas?

igor

pre 12 godina

Ma nemojte!Kolike su nam plate u odnosu na region?Gospodo, prvo zaposlite narod, obavazite poslodavce da radniku isplacuju plate pa onda dizite cenu struje, gasa, komunalija i hrane!

P. Endre

pre 11 godina

Ljudi, kada će se već jednom nešto uraditi kako valja? Svakome u svetu je poznato da su gubici u prenosu električne energije ogromni i zbog toga što se u neko doba dana (posebno noću) ne potroši toliko struje koliko se proizvodi, pa ona struja koja je u ubačena u mrežu, gubi. Zašto onda samo to gledamo kolika je cena u pojedinim drugim zemljama. Cena je jeftina ali samo u zelenoj zoni, u plavoj već ne, a da ne govorimo o crvenoj zoni. Sada su se okomili na menjanje pariteta odnosa dnevne (skupe) i noćne (jeftine) struje tako, što su pomerarali granice pojedinih zona a cena KW struje ostaje ista. Ljudi, to je jednako prevari. Jer tako se zbilja statističkom obradom u ublasti cena konstatuje da cena struje nije poskupela, a znamo da nije tako. Znači, lažemo sebe, i svima. Kako onaj koji govori o cenama u drugim zemljama ne govori i o tome kolike su tamo zarade ljudi. Zašto ne propiše država onda i to, da najmanje zarade moraju biti tolike koliko u okolnim zemljama? To bi bilo normalno od onoga koji govori o tome da su u inostranstvu cene struje veće. Mi ćemo prevariti i sebe kroz statistiku, jer ćemo jednostavno reći i to da cena hlebu nije menjana godinama. Samo ne govorimo o tome, da je jedan hleb pre nekoliko godina težio 1 kg, pa onda 0,80, pa 0,70, 0,60, 0,50 a sada već 0,40. Ljudi gde je tome kraj. Na kraju će težina jednog hleba biti koliko jedna kifla. To što nam rade, nije normalno već krajnje bezobrazno. Nadali smo se da će ova vlada biti bolja, ali izgleda da nije.

Samo moja dusa zna...

pre 12 godina

E bas me obradovaste vescu da je struja kod nas najjeftinija u regionu. To ce mnogo da mi pomogne u placanju racuna ove zime, vec od ovog meseca cu placati 300 evra mesecno ko da imam pekaru ili mi je javna rasveta za celu ulicu prikacena na brojilo, a zivim sama sa cerkom u 75 kvm i sve radim po jeftinoj struji (od kuvanja i pranja i peglanja...), osim sto etazno grejanje radi ceo dan. Ne znam kako drugi, ali sa ovim iznosom bih ladno mogla da otplacujem jedan lepi stancic i da me greje gradska toplana. Sto Vi blago meni ne otorite trziste za druge ponudjace struje pa da mogu da izaberem od koga cu da kupim struju? Madzikorama? Da, ali samo kad nas. Zivim za dan kada ce EPS da uvede samoocitavajuce strujomere da me ne ucenjuju svakog meseca i ocekuju mito kod svakog ocitavanja i za dan kada cu moci da biram struju bas kao i hleb.

Student master studija energetike

pre 12 godina

Slazem se da ima viskova zaposlenih u EPS-u, da je ovo sa DVD-ovima glupost, da se tamo zaposljava uglavnom preko veze (koju ja nazalost nemam pa cekam konkurs) i da su u odredjenim njihovim sektorima plate znatno vece od proseka.
Ali to sve nema mnogo uticaja na cenu elektricne energije jer njima su daleko veci troskovi nabavka opreme, revitalizacija i izgradnja postrojenja.
Sve i da otpuste 20 posto radne snage cena elektricne energije je mala.
Izgradnja najjeftinije elektrane na "ugalj" kosta 1000 evra po kw, odnosno za potrosac snage 2kw kakav je prosecan akumulacioni bojler potrebno je oko 2000 evra uloziti samo za proizvodne kapacitete. A gde su tu dalekovodi koji kostaju milion evra po km, razvodne stanice...
"Struja" je 75 posto jeftinija samo nocu jer tada u sistemu postoji visak snage, koji mora negde da se plasira inace bi se sistem u suprotnom raspao (u svakom trenutku proizvodnja i potrosnja moraju da budu jednake). Isti visak energije takodje izvozimo jer retko ko stedi i ukljucuje bojlere i ves masine nocu. Visak u kasnim vecernjim satima postoji svuda u svetu jer se ne isplati tada gasiti termoelektrane za cije pokretanje su potrebne ogromne kolicine gasa i mazuta koji su skupi iz valjda vam poznatih razloga (Rusi, Arapi, velika potraznja u svetu).
Da ne pricam o obnovljivim izvorima, kojih su neinformisanim novinarima puna usta, a cijom bi izgradnjom i povezivanjem na elektroenergetski sistem Srbije cena elektricne energije morala da skoci najmanje 600 posto i za koje se niko normalan u Srbiji ne zalaze, osim ako se ne bavi proizvodnjom ili ugradnjom istih.
Od kraja osamdesetih godina proslog veka nije izgradjena nijedna ozbiljna elektrana a potrosnja je svakim danom sve veca. Kad hoce da izgrade nesto sa pravom se bune ekolozi, iz hira pojedini poljoprivrednici koji zele papreno da naplate prelazak dalekovoda preko njive.
Niko ne spominje kakve sve probleme sa obnovljivim izvorima ima cak i Nemacka (skupi, nepotrebni, nepouzdani , tehnoloski komplikovani za povezivanje na sistem) i kako se svi stranci cude nasoj pouzdanosti napajanjem el. energijom koja je medju najvecima u svetu (u prvih 5 u Evropi).
Grejanje na el. energiju je glupost koju od razvijenih zemalja primenjuju samo Norveska i Francuska zbog specificnosti sistema koje mi nemamo (ogroman broj hidro elektrana tj. u slucaju Francuske nuklearnih).Sagorevanjem uglja u termoelektrani samo 30 posto toplotne energije se pretvori u elektricnu, ostatak odlazi u Savu (grejemo ribice). Bolje da se grejemo na ugalj jer ce nam tako duze trajati.
Trenutnim tempom potrosnje uglja za tridesetak godina cemo morati da uvozimo el. energiju ili da gradimo nuklearke (osim ako ne povratimo Kosovo za manje od 30 godina, u sta cisto sumnjam)
O "velikom" hidropotencijalu Srbije ne treba govoriti jer su to ciste besmislice.
Plate u Srbiji jesu male ali niskim cenama el. energije unistava se EPS i dolazi u situaciju da uvozimo 400 posto skuplju el. energiju. Plakace ljudi i za ovakvim (delimicno korumpiranim) EPS-om.
Bolje da sada placamo 30 do 40 posto skuplje nego kasnije 300 posto skuplje.
O ovome mogu da pisem jos 3 sata ali nemam vremena pa bih voleo da ovo procita neki novinar i da mu posluzi kao inspiracija za mnogo dublju pricu o ceni el. energije kako bi ljudi bili informisaniji.

sone

pre 12 godina

@Nenad
1)U svim razvijenim zemljama, pa i onim nerazvijenim, proizvodjaci struje se trude da njihovi termokapaciteti imaju sto ravnomernije opterecenje. Kada je noc, potrosnja se znatno smanjuje i najveci deo toga ide na javnu rasvetu. Politikom snizenih cena u nocnoj tarifi, se zeli ispeglati dnevni dijagram potrosnje.
2)Zašto je napon 180V umesto 220V čim se izađe van grada-zato sto se gomila ljudi prikljuci na trafo stanicu koja je projektovana za jedno opterecenje(taj problem je bio u selu mog dede-kuce udaljene od trafo stanice nisu imale trofaznu struju).A drugi deo price, je korupcija u ED da se ljudi prikljucuju kada za to ne postoje tehnicke mogucnosti.
3)Koliko ste uložili u zelene tehnologije?-u zelene tehnologije se itekako ulagalo.Na TENT-u A ce biti instalirano postrojenje za odumporavanje, prema mojim informacijama sada se instaliraju novi elektrofilteri i oba bloka TENT-a B su prikljucena na novi sistem otpepeljivanja. Sto se tice stranih investitora na polju novih termokapaciteta, oni ne zele da ulazu u zemlju gde je cena struje socijalna kategorija(jedan od razloga zasto nismo uspeli da pronadjemo partnera za projekat TENT B3).
4)Zašto delite te proklete DVD-ove-ovde se slazem sa tobom da je ovo bezobrazluk.
5)korišćenje hidrocentrala i termocentrala koje su izgrađene još odavno-vecina termo i hidro kapaciteta su revitalizovani(osvezeni) i povecana im je snaga za oko 10% po svakom agregatu. MOras imati u vidu da kad se termoelektrana projektuje, ona se projektuje za radni vek od oko 200000 h ili oko 40 godina. U vezi sa tim je u planu gasenje manje efikasnih blokova(TE Morava i TENT A1 i A2)
6)korišćenje najskuplje moguće proizvodnje struje (ugalj)-ovo je teska dezinformacija. Prvo, najjeftinija je struja(po ceni goriva) iz nuklearki. Potom sledi struja iz termoelektrane na ugalj pa onda termoelektrane na gas. Svaka zemlja tezi da bude energetski nezavisna(u sto vecem procentu), pa je onda sasvim logicno zasto mi imamo termoelektrane na ugalj. Na stranu, to sto gasna termoelektrana trosi izuzetno skupo gasovito gorivo...

Dakle da rezimiram-ljudi koji ne poznaju struku, iz revolta pljuju po celom EPS-u. Na kraju, nisam iz EPS-a, ali poznajem problematiku u dovoljnoj meri...

Zdravko Čolić

pre 12 godina

Koja je to naša struja najjeftinija u Evropi? Mi smo jedini narod koji je dozvolio da mu uvedu blok tarifu. To čan ni Sloba nije uspeo da uradi, kao ni da uvede TV pretplatu. Gde to još postoje zelena, plava i crvena zona? Koja je cena kWh u crvenoj zoni po danu? Ukinuli su jeftinu struju od 15-17h tako da zimi ne može jeftino da se dopuni TA peć. Najskuplja u Evropi, a ne najjeftinija. EPS treba privatizovati, makar poklonili Rusima ili Amerima, samo da nas više ne pljačkaju.

re@l

pre 12 godina

1. CENA struje u srbiji ne postoji, ona se naplacuje po tri razlicite tarife.
2. UPOREDIMO cenu radne snage u srbiji i radne snage u regionu.
3. UPOREDIMO cenu uglja kao domaceg proizvoda i cenu u inostranstvu.
4. SRAM vas bilo.

Gradjanin

pre 12 godina

I plate su nam najniže u Evropi, a o tome niko više i ne piše! A i EPS-ovci imaju plate kao da rade na zapadu, a ne u Srbiji, pa još malo da otmu od ovog napaćenog naroda!

Milan

pre 12 godina

Ma da al zato imamo najvece plate u Evropi! Ej bre, alo bre, po visini plata smo iza Albanije!!! Ej bre iza Albanije, a ovaj prica o novim poskupljenjima! Zamislite sta bi bilo sa izvrsnim direktorom elektro privrede Engleske da trazi da se cena struje poveca za "30-40%"?!? Pa obesili bi ga za Big ben!

Bazz

pre 12 godina

Sve ovo vredja moju inteligenciju! Glavni argument poskupljenja je liberalizacija trzista i ulazak stranih snabedevaca. Alo bre! Ako ne mogu da posluju rentabilno na nasem trzistu, ne moraju ni da ulaze na njega.

Pogledajte dokumentarni film Tezina lanaca (weight of chains). Otvorite oci ljudi, nista dobro za nas nema u toj evropskoj uniji. Sve sto oni zele je da izmuzu ovo malo sto nam je ostalo, i da od nas naprave obespravljene robove.

Nenad

pre 12 godina

O kojoj ceni pričate? Koju tarifu računate? Zelenu, plavu, crvenu? Tarifa za merno mesto? Cena uvođenja struje u domaćinstvo, zašto je višestruko veća nego kod komšija? Zašto je niža tarifa isključivo noću? Nudite li mogućnost za otvaranje mini-elektrana od strane privatnih lica? Koliko ste uložili u zelene tehnologije? Šta ste uradili povodom dugova tajkuna prema vama? Šta ste uradili povodom neplatiša struje sa juga? Zašto delite te proklete DVD-ove? Zašto je napon 180V umesto 220V čim se izađe van grada? Zašto mi se časovnik na televizoru resetuje, UPS pišti a zamrzivačev motor poludi u 3h noću iako sam vam to već 2 puta prijavio?

A ja, eto, plaćam struju redovno. Jeftina, boga mi... sav sam radostan.

Da zaključim... imajući u vidu način tarifiranja, količinu naplaćenih računa, kvalitet struje i usluge, korišćenje hidrocentrala i termocentrala koje su izgrađene još odavno, korišćenje najskuplje moguće proizvodnje struje (ugalj), i na kraju prosečnu platu u Srbiji, trebalo bi da se stidite koliko naplaćujete. Još nisam video političara koji je rekao da su nam plate male i da nisu na nivou Evrope, već samo one koji ukazuju da cene nisu Evropske.

Silver Surfer

pre 12 godina

A jel u Srbiji nista ne moze da bude najjeftinije u Evropi pa makar to bila i struja?
A da EPS krene recimo od otpustanja viska zaposlenih, pa da to bude prvi stepen ka trzisnom orijentisanju, pa da prema nekim procenama trinaest i kusur hiljada ljudi ostane bez posla i da se prvo tu uvede neki evropski standard. Ili to ne moze?
Ili da vidimo sto su za izgradnju vetrenjaca dozvole dobili samo tajkuni koji su unapred vec zaradili posto imaju ugovor po kojem ce svu proizvedenu struju prodavati EPS-u. I tu je verovatno sve normalno.
A da se recimo gradjanima omoguci da izvrse izoloaciju svojih stanova i zamenu dotrajalih prozora po povoljnim uslovima, a ne da je ko danas za to potrebno malo bogatstvo, vecini nedostupno.
Ili da grejanje bude dobro pa onda ne bi bilo dogrevanja uz uradjenu termo izolaciju i nove prozore. Pa porazgovarajte malo sa ovima iz beogradskih toplana ( ne znam kako je u drugim gradovima) da vam ioni izadju u susret.
I da nam se omoguci jednostavna formula za razumevanje utrosene elektricne energije. Zasto ne moze utrosena struja puta cena kilovat sata?
I na kraju, pre neki dan je bio clanak kako ce godisnja karta za gradski prevoz u Becu da pojeftini i kostace 365 era. To je nekih cetrdeset i kusur evra skuplje nego karta u Beogradu (2860 din, ako se ne varam). Kada se uporedi kvalitet prevoza u Becu i Beogradu, kao i plate u ta dva grada ne znam kako gradski saobracaj u austrijskoj prestonici ne dozivi kolaps. Da Beckim gradskim prevozom upravljaju strucnjaci odavde prevoz ne bi bio ispod hiljadu evra godisnje.
Ovde mogu samo evropske cene ali i takav kvalitet usluga nikako ne dolazi u obzir.

Milka

pre 12 godina

Moze li neko gospodinu Ceperkovicu da objasni da je ok da struja poskupi 30-40% kada i nasa prosecna plata bude isto toliko povecana. Nemojte nas bombardovati evropskom cenama ako vec nemamo evropske plate!

Paja

pre 12 godina

Probajte, bas me zanima da li ce to biti ta kap koja ce konacno preliti casu i pokrenuti najobespravljeniji i najunisteniji narod u Evropi, srpski narod, da izadje na ulicu i jednom zauvek promeni svoju zlu sudbinu na bolje.

Vladimir Petković

pre 12 godina

Hajdemo ovako: ako poznajete nekog u komšiliku ko se "razume u struju" neka izmeri napon u bilo kojem utikaču u Vašem stanu/kući. Kladim se da nije veći od 200W, tu je negde između 180 i 190W. Koliki napon treba da bude po zakonu? 240W Uzmite od komšije stabilizator napona, ako ima tu mogućnost podesite ga na 220W pa prvo na rešou skuvajte kafu ali i merite vreme od trenutka kada ste uključili rešo do trenutka kada ste isključili rešo. Zatim to ponovite sa stabilizatorom i "videćete" veliku razliku u vremenu a to je samo za džezvu kafe. Šta mislite koliko se struje potroši za vreme kuvanja ručka, rada bojlera, TA peći? A, o interskalarnim kamatama koje EPS primenjuje a koje su u Srbiji zabranjene čak i Ustavom ne želim da pričam. Kradu nas pa nema više gde a traže povećanje cene struje, tim ljudima u EPS-u je sve uvek malo, naročito sada kada treba da nadomeste one pare iz Kolubare a koliko malih "Kolubara" širom Srbije ima - to znaju samo ljudi iz EPS-a. Zašto sebi ne skrešu plate? Najlakše je svoje loše poslovanje "zakrpiti" podizanjem cena, može im se dok god ovaj narod ćuti i guta! A kome da se žali kada su EPS zaštićen kao beli medved!

acko

pre 12 godina

Da, struja je još socijalna kategorija, i tu nema dileme. Kao i da nam preti energetska kriza takođe http://www.solarnipaneli.org/2011/03/energetska-kriza-upozorenje/ ! Ali, da li stanovništvo može da finansijski izdrži bilo kakvo poskupljenje? Mora se voditi računa i o platežnoj snazi potrošača. Jer mi nekako nemamo standard koji iziskuje evropska cena struje!

nik

pre 12 godina

Moze da poskupi kad u ovoj Srbiji zive ovce (ma i ovce su pametnije),treba im malo pokazati zube kao na primer u Grckoj. Tamo strajkuju za sve i svasta i cela zemlja stane, ne moze im ni EU nista, a ovde samo sto nas ne naguze i nikom nista, svi cute...nismo mi za bolje..narod ne zasluzuje bolju vlast od one koju vec ima, tj. vlast je ogledalo naroda u globalu

Realni

pre 12 godina

Ovo je vec trideseti clanak sa istom temom i porukom u posljednjih 2-3 godine a jos nisam vidio tu usporednu tablicu cijena struje u regionu/Evropi i Srbiji.

Ja bih ovakve strucnjake odmah izbacio iz firme / organizacije o kojoj prica ili je predstavlja. Slicnih bajki o svemu i svacemu se redovno naslusam od beogradskih taksista na putu od aerodroma do grada. A nijedna jedina teza ni izjava nije utemeljena na nekim pouzadnim brojevima ili izvorima informacija.

zemunac

pre 12 godina

Ne vidim ni jedan razlog zasto struja kod nas ne bi trebala da bude najjeftinija?Zasto dirate kicmu Srbije?Hocete i to da prodate?Jel trebaju sve cene d budu evropske a plate africke?struja-gas,gas-struja,putarine,benzin,telekomunikacione usluge,komunalije....svaki dan nova prica,ma muka mi je vise."ili odes i zaboravis SRBIJU ili ostanes i otimas"

voja

pre 12 godina

Cene struje u EU veće 30-40%???
A PLATE U EU SU, NAJMANJE, 500% VEĆE NEGO U SRBIJI!!!
Mada, ovi u EPS-u imaju dobre plate...ali, verovatno žele da se i u platama izjednače sa EU.

amajiivo

pre 12 godina

Plate su nam najniže u Evropi i regijonu,potrebno je ih izjednačiti...
Tražicemo od Evrope da smanji svoje plate na naš nivo!
Drugačije u Evropu nećemo.

krim

pre 12 godina

Cim nam se plate ujednace na 700-1000 evra mesecno,onda ce i cene.
Sta sam vam rekao u Colicevom poklanjanju diskova.Mi mesec dana nece proci,a oni ce traziti poskupljenja.
Ja predlazem Da vam Emir Kostunica,Zdravko Colic i ostale seljanke koje su se ponovo utegle u helanke lepo plate tu razliku.
Skinite se sa grbace gradjana,ali zaista.
jedva cekam izbore,ali zaista u zelji da ni svi direktori i vlasnici sto su krali vidim sa metlom u ruci,krampom,motikom kako rade po 12 sati

Slobodan Đikanović

pre 12 godina

Radnici su nam, takođe, najjeftiniji u Evropi!
I njihove plate, naravno, treba ujednačiti, pre nego što se ujednači cena struje.
U suprotnom radnici sa "neevropskim" platama neće moći da plaćaju "evropsku" struju i ostale proizvode.

Vlada

pre 12 godina

Upravu ste cena struje jeste jeftina i treba da bude skuplja al samo za one koji se greju na struju.U Srbiji se godišnje ukrade struje u vrednosti od 60 miliona evra i nemogu da otkriju ko to krade.Samo mi nije jasno ako podignu cenu struje dal će narod imati para da plaća.

Potrošač struje

pre 12 godina

Poskupljenje može, ali pre toga:
1) zamena prastarih strujomera novima koji ne registruju potrošnju ako napon varira od 180 do 240 V i smanjuju izmereni iznos ako se odstupa od frekvencije 50 Hz.
2) revizija sistema naplate: prvo se skinu sve fiksne takse, zatim se izračuna koliko košta 1 KWh električne energije (one sa 220 V i 50 Hz na mestu potrošnje), i onda odredimo cenu.
3) ukidanje blok-tarifa, i osnivanje dva tarifna sistema: I) za domaćinstva po jednoj, nižoj ceni, i II) za preduzeća koja realno troše mnogo KWh i izuzetnu amperažu (stvarni troškovi dopremanja takve el. energije su oko 10% viši u odnosu na domaćinstva).
4) javno utvrđivanje iznosa za ulaganje u nove tehnologije (fotovoltaične ćelije, elektro-vetrenjače, solarni paneli za grejanje...).
5) izbegavanje promotivnih akcija sa nosačima zvuka i slike, koji ne sadrže uputstva kako se struja štedi i šta će EPS učiniti da pomogne potrošačima.
6) primeniti sve druge mogućnosti, od kojih je većinu pomenuo Sliver Surfer, što citiram:
7) I da se primene druge mogućnosti koje je već naveo Silver Surfer, da citiram deo: “A da EPS krene recimo od otpustanja viska zaposlenih, pa da to bude prvi stepen ka trzisnom orijentisanju, pa da prema nekim procenama trinaest i kusur hiljada ljudi ostane bez posla i da se prvo tu uvede neki evropski standard. Ili to ne moze?
Ili da vidimo sto su za izgradnju vetrenjaca dozvole dobili samo tajkuni koji su unapred vec zaradili posto imaju ugovor po kojem ce svu proizvedenu struju prodavati EPS-u. I tu je verovatno sve normalno.
A da se recimo gradjanima omoguci da izvrse izoloaciju svojih stanova i zamenu dotrajalih prozora po povoljnim uslovima, a ne da je ko danas za to potrebno malo bogatstvo, vecini nedostupno.
Ili da grejanje bude dobro pa onda ne bi bilo dogrevanja uz uradjenu termo izolaciju i nove prozore. Pa porazgovarajte malo sa ovima iz beogradskih toplana ( ne znam kako je u drugim gradovima) da vam ioni izadju u susret.”
Hvala Srebrnom letaču za ideje, nadam se da se ne protivi citatu.
Šta kažete na sve navedeno? Može?

NENAD

pre 12 godina

od oktobra do kraja marta se grejem na struju,i u tom periodu mi na struju odlazi vise od 60% plate.ALO,60 % !!!
PA U KOJOJ JE ZEMLJI NA SVETU TOLIKA CENA STRUJE?

Samo moja dusa zna...

pre 12 godina

E bas me obradovaste vescu da je struja kod nas najjeftinija u regionu. To ce mnogo da mi pomogne u placanju racuna ove zime, vec od ovog meseca cu placati 300 evra mesecno ko da imam pekaru ili mi je javna rasveta za celu ulicu prikacena na brojilo, a zivim sama sa cerkom u 75 kvm i sve radim po jeftinoj struji (od kuvanja i pranja i peglanja...), osim sto etazno grejanje radi ceo dan. Ne znam kako drugi, ali sa ovim iznosom bih ladno mogla da otplacujem jedan lepi stancic i da me greje gradska toplana. Sto Vi blago meni ne otorite trziste za druge ponudjace struje pa da mogu da izaberem od koga cu da kupim struju? Madzikorama? Da, ali samo kad nas. Zivim za dan kada ce EPS da uvede samoocitavajuce strujomere da me ne ucenjuju svakog meseca i ocekuju mito kod svakog ocitavanja i za dan kada cu moci da biram struju bas kao i hleb.

Aleksandar

pre 12 godina

Kao prvo eps je vlasnistvo svih nas gradjana Srbije tako da nas bas briga kolika je cena struje u okruzenju,kao drugo plate u Srbiji su ubedljivo najnize u Evropi pa kad gospodo iz vlasti izjednacite plate sa Evropom javite se i za povecanje struje kuju mi radnici u srbiji proizvodimo za nase bedne plate,sto znaci da vam je i trosak za proizvodnju najnizi u okruzenju.

jabulani

pre 12 godina

Pa i plate su nam ubedljivo najnize u Evropi (u odnosu na zapad i do 5 puta), pa nikom nista!!! A i po pitanju iskoriscavanja obnovljivih izvora energije se ne cini dovoljno (da ne kazem, gotovo bas nista). Izjednacavanjem cena i poskupljenjem necete nista da postignete, samo cete da nas jos vise unazadite, ionako vec unazadjene.... Kad u Srbiji bude bio "evropski standard", onda postavljajte i "evropske cene" - to vazi za sve usluge, ne samo za vasu! Ovako, treba da budu u skladu sa nasim zivotnim standardom!

Nema veze

pre 12 godina

Mislim stvarno ko koga ovde više zaludjuje sa pričama, pa kada nam povećate plate kao u "regionu" onda možete da pričate o poskupljenju...Doveli ste ovu državu na grane 90ih kada su ljudi "goreli" parket u stanovima, jer nisu imali novca da se ogreju.

Ja bih kao u Italiji, kada je vlada padala na 90 dana, dok se ne pojave pravi ljudi..."Ovaj" neda izbore, a "onaj" nam vredi milijarde, a cene bi i jedan i drugi da uskladjuju sa regionom.

Ma mi smo jedna banana, daleko bilo... Ministri unutrašnjih poslova imaju više afera od narko dilera, "onaj" obijao trafike, "ovog" nahvatali sa koferom para i to se gura pod tepih... Mislim dokle...dokle...??? Beeeeeeee...Ovce do kraja, do kraja dok ne crknemo ili od gladi ili od zime... Srbijo, medju šljivama

Milan

pre 12 godina

Pa i plate su nam najnize u Evropi. Sta u okruzenju gledaju. Ne moze da se porede Slovenija i Makedonija pa prosek izmedju njih. Koja glupost. Cene se valjda prave na osnovu realne stvarnosti. Pa koja zemlja ima jos ovakve 3 zone potrosnje. Cenu koje zone gledaju kad nas porede sa okolinom. Ako je crvena onda smo najskuplji u Evropi.

Anonymous

pre 12 godina

Ovo nije normalno, kako mogu da donose ovakve zakljucke, pa jel vide kolike su plate u Evropi a kolike u Srbiji. Kako narod moze da trpi ovakve gluposti i lazi to je nemoguce. Mora narod da Ustane i procisti malo drzavu, drugacije ne moze.

Free Bird

pre 12 godina

Treba da se povecaju cene da bi se povecale investicije i bla, bla, bla... Pa svakom laiku je jasno da povecanje cena struje momentalno povlaci povecanje svih ostalih cena na trzistu, sto je direktan udar na ionako nizak kvalitet zivota vecine ljudi u Srbiji.

Ko je odabrao i zasto bas da se finansira CD Zdravka Colica? On jeste dobar pevac, ali on drzi koncerte po stadionima dvoranama sirom bivse SFRJ, sto znaci da nema finansijskih problema? Zar nije bolje da se od tih para izfinansira otvaranje neke fabrike i time bar malo smanji nezaposlenost u Srbiji? I na kraju zasto se nas ambasador iz Norveske uopste bavi elektricnom energijom, neka se on malo vise posveti svom poslu za koji prima platu, a to je zastupanje nasih interesa u zemlji u koju je poslat?

Mnogo pitanja bez odgovora... kada ce vise ti izbori?

молитвени

pre 12 godina

Ок, за хлеб дајем 5000 месечено, за јогурт 3000, за павлаку 1000 динара, за салате 3000, мало меса 5000 динара. Дакле са 20000 динара могу себи да купим та 5 производа. Појачајте струју за 40% па ћу јести дупло мање хлеба а павлаку скроз да избацим. Који ће ми.

st.dragan

pre 12 godina

Ma nije valjda?
Mi ćemo da plaćamo vaše ušljive diskove siromašnog Zdravka Čolića, a vi nećete da se potrudite ni da naplatite neverovatne dugove koje ste dopustili i još hoćete i više cene!?

Ništa... PROBAJTE da podignete cenu, pa ćemo i mi vama da poklonimo jedan DVD i načestitamo se nove godine! Lezilebi i prevaranti đoniranog obraza!

ivča

pre 12 godina

Pa?!
Koliko košta struja koju izvozimo? Jel konkurentna cena?
Kako se Kosovo snadbeva strujom? Ko plaća tu struju?
Pa dobro bre, dokle više da nam serviraju ove priče? Jel jeftinija struja (gledano u evrima, naravno) u Albaniji ili u Srbiji?
Ili naši statističari ne računaju Albaniju u Evropi?! A tu smo sa standardom. Jel jeftinija struja u Makedoniji? Džabe bre političari, plaćeni statističari, analitičari... više vam niko ništa ne veruje!
Kad se radi o ovakvim anketama, svrstavate nas među zemlje kao što su Slovenija, Švedska, Norveška, Nemačka... Stvarate od nas taoce loše politike prema regionu, prema unutrašnjim poslovima... BIA vršlja sa obe struje po zemlji, nameštaju i rade kako im se prohte... Od mene nećete da imate ni glas, ni plaćanje poreza... pa me potražite tamo posle nove godine... negde malo, nekih 13000 km zapadno od Bgd-a. Zdravo ostajte!

Markadzoni

pre 12 godina

Dok su nam plate tolko niske da ih vise nema na mapi Evrope dok benzin je naj skuplji u regionu cak je skuplji od nekih visoko razvijenih zemlja u Evropi. Citat:do "2020. godine oko 20 odsto električne energije dobija iz obnovljivih izvora."
Hrvatska je jos ugovorom o obnovljivim izvorima odnozno zelenoj tehnologiji krenula da ulaze jos 2003 i to po 7 posto iz budzeta ide u ovaj projekat drzava Srbija je iste godine dala cak 0.5 do 1 posto tako da Hrvatska koja je dobila clastvo za EU i za to joj je trebalo oko 8 godina i gradjani imaju priblizne plate EU nama EPS prica o evropskim standardima a sto se tice ulaganje za to nema pare ali ima pare da sefovima kupi novi audi i skupa letovanja i stanovi u samom centru grada. Da paravi ugovor sa RTS-om oko pretplate koju EU je od Hrvatske trazila da ukine nama stavljaju sve neke zakone i standarde koje idu na stetu samim gradjanima dok politicari koji donose to uopste ne osecaju.

voltron

pre 12 godina

Gomila gluposti!

Sta treba ovaj narod da radi? Pola njih ne mogu da placaju ni ove cene struje, gasa, hrane i ostalog!
Kad govorimo o struji onda struju dati besplatno svima!
Najveca pljacka stanovnistva se vrsi kroz struju! A te direktorcice na ulicu pa nek se snalaze kao i ostali "vrhunski ekonomisti" bez posla, primanja i privilegija.

s.nikolic

pre 12 godina

PA I NIJE , JER AKO NASE PROSECNE PLATE OD 300 EVRA VREDE KAO 1000 ONDA VAM I STRUJA KOSTA OKO 15 CENTI ZA KILOVAT ! dozvolite upotrebu psovke , MOLIM VAS ! BAR DA SE MALO ODUVAMO !

Dojčilo

pre 12 godina

Pa vozači u javnim preduzećima imaju po pedeset hiljada dinara plate. O činovnicima i direktorima da ne govorim. Smanjite njima plate , svedite ih na naš nivo i neće biti potrebe za povećanjem cena elek. energije. Podignite cene struje i imaćete revoluciju.

jo

pre 12 godina

Baš me živo zanima kako bi taj ambasador objasnio tamo gde je na službi ono što se desilo u Kolubari.Pa onda kako to da EPS kuka da ne ulažu u modernizaciju jer nema novca a sa druge strane sponzorišu i ove i one.Koliko se trafo stanica ili mreže moglo popraviti od toga. Prošle godine ste bili na dresovima u LŠ koju gleda cela evropa.Ko kaže da niste konkurentni.A posebna priča je arčenje kroz plate.bonuse,odmarališta,letovališta,radničke igre.da li je drug ambasador možda spomenuo koliko radnika ima elektroprivreda u tim razvijenim zemljama

Branko

pre 12 godina

E moji Simurdići i Čeperkovići,
Upoređivanje Srbije sa Evropskim državama i "okruženjem" je u najmanju ruku izgubljen osećaj za stvarnost u Srbiji!!!!.Pa u Srbiji "prosačan" građanin ima jedva za hleb nasušnji,što se po Čeperkovićevom izgledu nebi reklo.

nikadobjavljenikomentar

pre 12 godina

Gradjani(ako mozemo sebe tako nazvati) istusirajte se ledenom vodom... Da li ce pomoci??? Kao da smo pod nekom anestezijom...

Kratos

pre 12 godina

Gluposti! Isto kao sto u Iranu, Iraku, Kuvajtu ili bilo kojoj drugoj zemlji koja proizvodi naftu ona moze biti 10-15 puta jeftinija nego u Srbiji tako i struja koju proizvodi Srbija moze biti jeftinija nego u drugim zemljama. O kakvim crnim konkurentskim cenama regiona pricaju kad je struja u Srbiji cist monopol

Pera

pre 12 godina

Kod nas struja i treba da bude najjeftinija!
'50,'60'70'80 godina su moj deda i otac imali manje zarade jer im je
deo zarada išao i za izgradnju hidro i termo elektrana.
Oni su uložili da mi imamo. Reformišite se i štedite, nespsoobne otpustite.
Sa regionom nas poredite samo kada vama odgovara.
Zašto zarade nisu kao u regionu...?
Kao dobri smo sa "rusima", najskuplje gorivo, gas samo poskupljuje.
Sramota!

ivca

pre 12 godina

Pa ajde prestanite da sponzorisete Partizan, Zdravka Colica i ostale i tako prestanete da perete novac i stavljate ga u svoje direktorske dzepove. Bolje bi vam bilo da kupite sve ove inkubatore koji ne dostaju u Srbiji, to sigurno nije ni pola para koje izdajate za koje kakve budalastine od sponzorstva. Cena struje je na nivou naseg standarda i zato zacepite vise sa tim poskupljenjem!

Ajvan

pre 12 godina

...I jos uvek je ocitava brasa sa naocarima na pola nosa, odokativna metoda...pa jos ako malo cugne, eto nama veselja u vidu racuna....

gogi

pre 12 godina

I jedini sigurno u evropi placamo obracunsku snagu,naknadu za merno mesto i slicne gluposti....Svuda u svetu se placa samo kilovat i to je to.!

Ljubomir

pre 12 godina

Srbija
Mesec septembar, samo zelena zona, ukupan iznos sa taksama podeljen sa potrosenim kwh, cena 0.08 eurocenti po kwh.
Bugarska bez blok tarife 0.069
Rumunija bez blok tarife 0.085
Slovenija bez blok tarife 0.110

Izvor Eurostat:

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/graph.do;jsessionid=9ea7d07d30e50314fcc4625148e5b39df832c972209e.e34MbxeSaxaSc40LbNiMbxeMc3yMe0?tab=graph&plugin=1&language=en&pcode=ten00115&toolbox=type

Vrsac

pre 12 godina

Visina plate u Srbiji je najniža u Evropi i potrebno ih je ujednačiti sa visinama plate u regionu koje su za 300 do 400 odsto više, kažu u EPS-u.

stimpi

pre 12 godina

cena struje je 6 centi bez pdv-a a oni struju izvoze za manje od 5 centi tako da prica da je struja jeftina ne drzi vodu /to je struja u plavoj zoni 619kw evro 101 dinar/

Električni Vojvođanin

pre 12 godina

OK, nema problema da podignete cenu struje. Ali onda morate uraditi 2 stvari:

1. PRESTANITE DA NAPLAĆUJETE sve one gluposti tipa "angažovana snaga" i sl
2. UVEDITE SVIMA ISTU CENU, a ne crvene, zelene i plave zone

Mogu da se kladim da bi tek onda zaječali kako im ni ta "ekonomska" cena ne odgovara jer imaju "posledice Miloševićevog režima". I kako mora država da ih dotira iz budžeta.

To je leglo neradnika, znam lično. Treba to pročibukati. Ali sa političkim kadrovima, nema šanse. I, ne, ne mislim da Mlađana treba dovesti na vlast, apropo "depolitizacije državnih firmi". Tek je on baron Minhauzen.

бидермајер

pre 12 godina

Mоже ! Дигните цену за 30% посто са тиме да УКИНЕТЕ зоне и јефтино скупу тарифу !!!

ivan

pre 12 godina

Da li treba da objasnim šta je to cena koštanja? U tu cenu CK struje uračunata je Kolubara, uračunata je cena oglja od dobavljača po desetostruko većim cenama, uračunatia su raznorazna sponzorstva i prezentacije, uračunati su svi namaešteni tenderi.
Cena struje kod nas ne postoji, jer ona nije jedinstvena. Mi imamo različite cene struje u zavisnosti od tarife.
Ono što hoću da kažem da kažem da cena struje koju mi plaćamo treba biti manja.
Samo bi zamolio državu, da se ne bori protiv monopola kao u fiksnoj telefonije gde smo dobili skuplju i lošiju uslugu.

Gradjanin

pre 12 godina

I mi smo najjeftiniji u Evropi, bolje receno najbedniji. Jedino su nam rukovodioci dobro stojeci, a pojedini su i lideri, sto u parama sto u gluposti.

Петар

pre 12 godina

Стара тупа прича пред свако поскупљење: пуштају се у медије разноразни политички комесари из јавних предузећа који лупетају лажи и глупости како је струја најјефтинија у окружењу, Европи, Галаксији, како су трошкови велики, ЕПС у минусу итд итд...Наравно у ЕПС-у сви ти политички комесари имају плате више од плата у окружењу и Европи, а да не помињем надуване намештене тендере измишљених буразерских послова преко којих се милиони динара исисавају у приватне џепове, а ЕПС оде у минус...А ми смо заувек сви мали и треба да верујемо у овакве лажи

Alen Milošević

pre 12 godina

Naša struja je najjeftinija u Evropi samo do 350 kw zelenoj zoni, a najskuplja u Evropi ako smo u plavoj i crvenoj zoni.

life of brian

pre 12 godina

Ко је смислио да закључи спонзорски уговор са Здравком Чолићем и да редовним платишама поклони његов двд је најобичнија лоповчина без имало стида.
Зашто нисте потрошачима поклонили по само једну квалитетну штедљиву сијалицу?!

da pojasnim

pre 12 godina

Zasto je u Pozarevcu manje od 30% domancistava pokriveno toplifikacijom, a u Kostolcu ce poceti izgradnja jos jedne elektrane ??? U pozarevackoj toplifikaciji rade samo ljudi iz vladajucih stranaka i njihova deca ili rodjaci ali bukvalno. Eto zato se grejem na struju i zbog ponasanja iste te vlasti koja je i u toplifikaciji i elektroprivredi ocekujem nisku cenu struje...

pera

pre 12 godina

A jel u tu evropsku cenu ima dodatak na obračunski snagu, pa dodatak na urtošenu struju, pa na neutrošenu, pa na onu koju nemam kada sistem ispadne čim malo zagrmi na nebu, pa PDV, pa ljubičasta, žuta, zelena, plava zona (ko na GEJ paradi), pa milion gluposti...!!!?? Na te stvari meni se račun poveća za skoro 50%. To piše u obračunskom listu. Nisam ja računao. O TV pretplati neću, jer niti gledam, niti imam TV, niti plaćam. A još malo neču moći da plaćam ni struju. Kažem da neću moći!!! I kada dajete te subvencije, dajte ih po članu domaćinstva, po primanjima, koje ostvari to domaćinstvo. U komšiluku imam bivšeg budžu sa dobrom penzijom samo dvoje u kući (dve penzije) i imaju subvencije pošto troše manje od 350kW (valjda toliko granica beše). Ja imam četvoročlanu porodicu, ne grejem se na struju, idem za decom i gasim sijalice (kupio sam i one štedljive) i nikako da uštedim. Jedino da prestanem da se kupam i da ne uljučujem mašinu za pranje.

Dexterijus

pre 12 godina

Ma vazi, cim plate dosegnu nivo iz okruzenja vi dizite cene, a kad dostignemo svabe vi podignite cene na njihov nivo, nemam am bas nista protiv toga. Prvo plate ljudima dajte,i povecajte pa radite sta vam volja sa strujom, vodom.....

igor

pre 12 godina

Da najnize su ako se uzme da struju trosite samo u zelenij zoni, ako predjete u plavu siuacija se menja a ako nekim slucajem zelite sebi zlo i udjete u crvenu zonu e onda ste pukli posto je cena struje u toj zoni daleko iznad proseka u regionu.

Dakle troclana porodica nema teoretske sanse da ostane u zelenoj zoni pa cak i ako se greje preko centralnog grejanja.

Nego vi iz EPS-a malo prestanite da finansirate pevaljke ugasite struju drzavnim preduzecima koje je ne placaju pa da visis kako ce da bude para.

Ovako ispada da preko cene struje i naplate za fizicka lica nadoknadjujete gubitak koji ste sami sebi napravili.

El Zemundo

pre 12 godina

Pa šta ako je najjeftinija? I standard nam je najgori pa niko ništa ne radi da ga popravi. Samo se iznalaze idiotska obrazloženja da ga nam ga još više pogoršaju.

pariz-beograd

pre 12 godina

http://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Serbia&country2=France&city1=Belgrade&city2=Paris

Skrolujte malo nize do Utilities (Electricity, Gas, Water, Garbage). Pa onda jos malo nize na Median Monthly Disposable Salary (After Tax).

Nize nema potrebe, dovoljno smo nisko...

djsasha23

pre 12 godina

Spustite vi svoje plate u EPS-u na moj nivo, tako cete sigurno poslovati pozitivno, a ne da vam ja placam da biste vi ziveli ko bubrezi

Miks

pre 12 godina

Zalosno je to da pricaju o cenama struje a svaki dan dolaze ljudi u EPS sa suzama u ocima jer nemaju kako da plate struju dok sa druge strane drzava i gomila drzavnih firmi duguju milione evra za struju.

Snezana Stanojevic

pre 12 godina

Postovani poznavaoci energetskog sistema, formiranje prodajne cene bilo kog proizvoda se ne pravi gledajuci vec postojece cene u okruzenju, vec se polazi od cene kostanja. Prvo (posto ste monopolista ) napisite koja vam je proizvodna cena struje, dodajte troskove amortizacije, troskove odrzavanja, troskove zarada ( kod nas su najnize u okruzenju - ali prvo pootpustajte visak radne snage koja i inace nista ne radi ), pa nam onda transparentno recite kolika vam je marza... Teko posle tog obracuna dolazimo do stvarne prodajne cene struje. Kada tako nesto uradite, onda ce i ta cena biti realna za nasu drzavu i nase gradjane.

Nenad

pre 12 godina

Naša vlast, sve što je jeftinije nego u okruženju, uredno dovede na isti ili viši nivo, ali zato sve što je skuplje, a ima osnova da pojeftini, uredno zanemaruje......

Zanimljiva je činjenica da je oduvek tako bilo (mislim na period posle Titove smrti)......

Koja je onda razlika između vlastodržaca za svo to vreme?!?!?

lazu kradu otimaju

pre 12 godina

ovo je notorna laz da je struja kod nas jeftina cak sto vise je jedna od skupljih da pojasnim
1 U okruzenju a i Evropi nepostoji nesto sto se zove zona , zatim nema naplate mernog mesta a jos manje angazovane snage!
Sto taj pametnjakovic ne kaze da je u okruzenju cena fiknsa koliko god trosio i kako nema tih dodatnih nameta.
Ako uzmemo osnovnu cenu bez pdv ona jeste niska ali kad se doda pdv, merno mesto , angazovana struja po kilovatu onda to nije tako jeftino. Vecina nas prelazi u drugu zonu gde se cena duplira i na kraju oni koji udju u crvenu ona se triplira sto nas kilovat cini najskupljim u evropi!
Znaci dosta lazi o jeftinoj struji dosta krdje dosta gluposti! Gospodo iz Eps-a vi i ja dobro znamo da skoro sva domacinstva su u visim zonama tarifiranaj kilovata i time vase zarade nimalo nisu male !
Svako od vas moze da uzme racun i pogleda koliko je kilovata potrosio i to podeli sa ukupnim racunom i oduzme pdv i videce da kod nas kilovat u evrima nije nimalo jeftin!

eps

pre 12 godina

nemoguce da imamo bar nesto sto je jeftinije nego u svajcarskoj. to mora pod hitno da se promeni, poskupljenje od 120%, da se zna ko je gazda !

sava

pre 12 godina

pričate gluposti i lažete neobavešten narod!!! cene struje u francuskoj su drastično manje nego u srbiji! za istu kvadraturu u srbiji moji roditelji plaćaju 12 evra više mesečno nego ja sa cimerima u francuskoj, a mi smo studenti koji trošimo više struje nego moji roditelji!! sramota kako vlast voli da manipuliše "evropskim" informacijama.

Srdjan

pre 12 godina

Kakve veze ima što nam je struja jeftinija negu u okruženju?? Pa ne mogu da dodju kod nas da je kupe i odu napolje!! Kada nam je gorivo skuplje nego u okruženju i kada se 10% ljudi snabdeva gorivom u okruženju a oni daleko od granica smanjuju potrošnju, TO NIJE PROBLEM!!
EPS je vlasništvo države (naroda) i nema pravo da dere narod! Neka se izračuna realna cena struje sa sve remontima i ostalo pa neka se to naplaćuje! Kod nas su inputi jeftiniji nego napolju, postoje enormno veliki gubici koji se mogu smanjiti, postoji ogroman broj zaposlenih koji se mora smanjiti i onda se dobija realna cena struje! Ako je to manje nego u okruženju, šta fali!
Što se tiče investicija i provlačenja stranih kompanija, verujte da su oni veoma svesni da velike pare leže ovde čak i sa ovim cenama struje! Kada se toliko lezilebovića u EPS-u lako izdržava, tu su ogromne pare!!!
Da ne pominjemo raznobojne tarife i takse koje se plaćaju na sve i svašta! Pazi, oni nama naplaćuju merenje sruje!!!! Neverovatno!
Cena kWh struje treba da se računa globalno, koliko si kwh struje isporučio prema svim računima (ne na izvorima negu kod potrošača) pa to podeliti sa ukupnom sumom koja stoji na svim računima u tom mesecu (ne naplaćena struja nego tarifirana)! Ovo je sve lako izračunati jer je sve u kompjuteru! Ali nema potrebe! Bolje je reći da je kod nas struja najjeftinija! Isto kao što je i prevoz najjefiniji! U Beču je karta (pojednačna) 1,80 EUR ali se sa time može voziti sat vremena u željenom pravcu i preći 100 km! Kod nas je cena u vozilu 100 dinara i ako promenis 2 prevoza, eto skupljeg prevoza! O kvalitetu prevoza neću ni da komentarišem! Ko zna zna!

petar

pre 12 godina

posto toliko zelite da podignete cenu sruje imam jedan predlog za eventualan gubitak EPs a razmislite da ga pokrijete smanjenje plata u ovoj ustanovi,smanjenjem troskova a ako jos zafali ukidanje dnevnica za putovanja u zemlji u radno vreme a ako i to ne bude dovoljno ukidanjem naknada u UO koja iznose preko 100 000 din mesecno
Sa tolikim troskovima struja morada bude najjevtinija

gazda

pre 12 godina

"On je ukazao da treba preduzeti nešto u vezi izrade socijalnih karata kako bi se tačno utvrdilo kome je zaista potrebna pomoć i subvencije za plaćanje računa za električnu energiju." - Ja cu Ti odmah reci. Oduzmite od 7 300 000 stanovnika Srbije ekipu iz politickog zivota Srbije i njihove drugare biznismene. To sto ostane, njima treba pomoc.
Kožu bi nam s ledja skinuli da mogu.

zika

pre 12 godina

Povecanje cene struje nece dovesti do investicija jer investitori znaju da ljudi nece imati para da placaju skupu struju pa ce samo da se tuzakaju sa gradjanima po sudovima. Inace, dobro je da su se setili obnovljivih izvora energije, samo se plasim da ce sve to biti komercijalizovano do neba pa ce biti preskupo za gradjane.

Mika

pre 12 godina

Pa sta ako je struja najjeftinija u Evropi?!
...I po apsolutno svim drugim statistickim parametrima smo poslednji ili medju poslednjima u Evropi, pa je sasvim logicno da je i sa ovim tako.
Kakav glupi komentar doticnog gospodina iz EPS-a.
Neka neka nezavisna institucija napravi studiju i u njoj objasni cenu proizvodnje struje i sve Vase troskove, pa sa njom masite kad trazite povecanje... ***************

paddy15

pre 12 godina

Neverovatno!Razumem sve ove ljude koji pisu o najnizim platama,ali ovakvo nekriticko prihvatanje validnosti tvrdnje iz naslova jednog clanka je nedopustivo.Gde su usporedne tabele izmedju prosecnog potrosaca u Srbiji i nekoj od zemalja iz EU?Na osnovu cega je autor clanka dosao do ovog zakljucka?

srdjan

pre 12 godina

PA I MI SMO NAJSIROMASNIJI U EVROPI. DAJTE MALO PORADITE NA IZVOZU, REKLAMI SRBIJE, ZARADITE PARE SPOLJA. STALNO NAS GRADJANE SRBIJE DERETE I ZARADJUJETE NA NAMA. TAKVU ZEMLJU BI MOGLI I KLINCI DA VODE.

Robi

pre 12 godina

Pa kakve su nam plate, zasto nisu kao u okruzenju, zamislite ove glavonje hoce svetske cene a plate ko u misa,,,,ncncncncc, ZAUSTAVITE ZEMLJU ...SILAZIM.

zorica

pre 12 godina

#1. CENA struje u srbiji ne postoji, ona se naplacuje po tri razlicite tarife.
2. UPOREDIMO cenu radne snage u srbiji i radne snage u regionu.
3. UPOREDIMO cenu uglja kao domaceg proizvoda i cenu u inostranstvu.
4. SRAM vas bilo.#

POTPISUJEM!

I dodajem : ni cena hleba nije najniza kao sto su nas nedavno ubedjivali, a uporedjivali cenu 1kg hleba u regionu sa cenom nase vekne od 500 gr.

I dodajem: ne treba jos na ulice sve dok ne budemo zreli za to. Zrelost znaci da budemo u stanju da sklonimo sve koji su se igrali sa nama od 90-tih na ovamo -razne pozicije, opozicije, kibicere i shicardzije. Takodje, moramo biti sposobni da raspoznamo i spavace.


I sa 5-im oktobrom je trebalo sacekati do zrelosti za totalnu lustraciju.

Pri tom ne treba ni odugovlaciti jer generacija koja je jedino sposobna da to izvede gazi ka svojim poznijim godinama. Treba se brzo totalno otrezniti i onda delati. Pijani i stonirani se ne mozemo nositi sa alkoholizmom i drogom, a mi smo vec dobrano navuceni na konzumiranje lazi do imbecilnosti.

BoT

pre 12 godina

Cene RADA u Srbiji su najniže u Evropi i potrebno ih je ujednačiti sa cenama RADA u regionu koje su za 500 do 800 odsto više, kažu u NAROD-u.

...a prvo su nam rekli da je Cola besplatan...
Gospodo, imate vi para, ali ne mozete da gurate u vase privatne dzepove i da odrzavate mrezu. Naplatite dugovanja privredi. Naplatite dugovanja gradjanima. Ne sisajte vise krv jadnicima koji redovno placaju struju. Kolac se polako ostri, cuvajte ledja...

Joca

pre 12 godina

Imam neku staru kucu na selu, u kojoj su osiguraci izvrnuti jer niko ne stanuje. Znaci, potrosnja struje je 0 kWh! Meni redovno stize racun na nekih 700 dinara za "angazovanu snagu" i "naknadu za merno mesto" i jos PDV na sve to. "Angazovana snaga" je nesto sto se naplacuje samo u Srbiji i plod je "rada" Elektrodistribucija koje tako pokrivaju troskove zbog dugovanja neplatisa, povlascenih pojedinaca i propalih preduzeca, kao i cista mogucnost da se uzmu pare, a da nisu zaradjene. Stvar je izmisljena jos u doba Slobe i do danas niko ne postavlja to pitanje. Zasto?

Milutin Mladjenović

pre 12 godina

U zemlji gde prosečno četvoroćlano domaćinstvo u trosobnom stanu plaća 50 Ervra struju mesećno...kao pisac ovih redova recimo, a sa prosećnom platom od 300 evra, cena naše struje je paprena i skandaložno velika.
Da ova cena struje u Srbiji je stvarno mala za gradjanina Tokija, Njujirka, Londona, Berlina, Brisela, Ciriha, Kopenhagena i Štokholma. Jer tamo su plate 17 puta veće no što ih ima 90 % ljudi u Srbiji. Etooo tako.
Šta hoće ljudi iz teksta da nam kažu, da bi cena struje u Srbiji bila pristojna, kada bi davali za nju bar trećinu plate, drugu trećinu za infostan, a treću za život. Alo bre, fatamorganaaaaaaa ne postoji .

Pekar

pre 12 godina

Ja bih vama gospodo na celo urezao natpis EPS. Pa kad dodjete u pekaru, prvo da platite izgradnju i opremanje pekare u vasem komsiluku, sto ste dalje od pekare vise placate, ali ne vise od par hiljada evra. Jedan hleb za vas je 40 dinara, za 2 hleba morali bi da platite 150 dinara, 3 hleba bi vas kostala vec 300 dinara. Ako dodjete za hleb od ponoci do 3 sata ujutru, imate popust 10%, nocna tarifa. Takodje, bili bi ste u obavezi da placate i mesecnu nadoknadu svom pekaru, sitnica, par stotina dinara. I svako jutro bih vas plasio kako ce od sutra hleb da bude 50% skuplji... Sta me briga, ja pratim prosek u Regionu... Eh, da, mogli bi prvog u mesecu da uz hleb uplatite i pretplatu za neki javni servis, pa vas je, sto da ne platite...

d.marković

pre 12 godina

Šta traži ovaj Bratislav Čeperković u EPS-u? Pa on je lekar po struci samo se time ne bavi! Neprekidno trči tamo gde su pare. Dosta više sa najjeftinijom strujom u regionu. I sa ovom cenom kakva je, Bratislav ima basnoslovna primanja potpuno nezasluženo. Ništa on ne zna o struji
niti o energetskoj efikasnosti! On je samo jedan od gomile onih koji bez razloga stoje na grbači ovog naroda. Dosta više!

Srbin

pre 12 godina

Možda je i najjeftinija, u šta baš i nisam siguran. Ali niko u Evropi ne plaća kroz račune za struju pretplatu za TV, nema naknadu za angažovanu snagu, zonirano tarifiranje potrošača.

Momčilo Vasić

pre 12 godina

Gospodo na vlasti i vaši epigoni na čelu "javnih preduzeća": narod Srbije je pedeset godina izgrađivao, najčešće ašovima i krampovima, tj GOLIM RUKAMA, ovo šta imamo i iz čega dobijamo struju. "Ovi iz okruženja" su se snalazili kako su mogli - a nisu ugrađivali ni staru ciglu u postrojenja u Srbiji - zato i ne moramo da gledamo cenu "u okruženju".
Prave države su srećne ako nešto mogu svojim građanima da nude i u bezcenje. Dakle tačno - mora struja da bude socijalna kategorija, a ne sredstvo za kojekakve "hamoviće i lazareviće" i njihove mentore, kao sredstvo za bogaćenje.
Više od dvadeset godina čujemo kako će novo poskupljenje, pa i ona sa po 50%, "ići u nove kapacitete", a ovamo svi znamo - i "mi" i "VI" da je povećanje cene išlo u privatne (ili partijske!) džepove!!!
Dakle, ko može da proizvodi struju, a da ne neguje "Kolubarsku mafiju", sa javnim platama I TROŠKOVIMA, da naplati struju i u "partijskim gradovima", poput Niša recimo, neka ostane u EPS-u, ko ne može, neka osniva vunovlačare i vodenice na potocima!
Mora se zauzeti stav: svi poput samoukih direktora bajatovića, pa strujadžija mrakovića - ako prete ili pozivaju na povećanje cene - smatrati ih da šire paniku među stanovništvom i hapsiti!
"Na čelu" su narodne imovine i nije im "poverena uprava" dedovina pa da kamče poskupljenja.
Javna preduzeća nisu tajna pa da kadrove postavljaju partije!!!
Ili - jesu?

pera

pre 12 godina

poštovani gospodine kad budemo imali plate kao u Evropi tada struja treba da se izjednači sa cenama u Evropi.Možda ste Vi u Evropi jer ste deo ovih iz Kolubare i Kostolca imnogih drugih koji su uništili ovu državu.Naravno da ovo što govorite su priče malog Perice.

Dika

pre 12 godina

Ma da al zato imamo najvece plate u Evropi! Ej bre, alo bre, po visini plata smo iza Albanije!!! Ej bre iza Albanije, a ovaj prica o novim poskupljenjima! Zamislite sta bi bilo sa izvrsnim direktorom elektro privrede Engleske da trazi da se cena struje poveca za "30-40%"?!? Pa obesili bi ga za Big ben!
(Milan, 18. oktobar 2011 06:44)

Ma koja Albanija crni Milane, izgleda da ti nisi skoro procitao ( jer zasigurno nisi bio)najnovije vesti i zbivanja u Albaniji pa je poredjujes sa nama. Tamo su plate trostruko vece nego kod nas, sta ti to pricas bre.Pitaj koja je plata sluzbenika tamo..ajd pitaj.

Aleksandar

pre 12 godina

Struja nam možda i jeste najjeftinija u Evropi, ali ste VI iz Vlade i sam EPS dozvolili da Vam tu istu najjeftiniju struju kradu NAJBOGATIJI i ovi pored elitnog naselja, ali i iz ullice DR Ivana Ribara, a mi koji smo redovne platiše i koji sastavljamo kraj sa krajem i svim derikožama i gulikožama redovno izmirujemo oabveze mi NAJEBASMO.
Zađite po uličicama, po Dedinju, pa Kaluđerici, Ledinama, Šavničkoj ulici-Čukarica, Sremčici pa ima divljaka koliko želiš, isključite njih i neredovne platiše i nećete morati da je poskupljujete.Isključite sve koji su povezani na semafore itd.
Mi plaćamo sva poskupljenja, sve remonte, a isto važi i za GAS.
Kaže gas poskupeo za domaćinstva 10%, a za industriju 15%.A pošto industriju i nemamo, a oni kao rade i troše, a NE MOGU da plate, to znači da je za domaćinstva koja redovno izmiruju račune GAS POSKUPEO 25%.

copian

pre 12 godina

Ma SRbija je jedna rupa , ne rupa neg KRATER! Samo jos struju po evropskim standardima da placamo a plate po talibanskim, cak i oni imaju bolje kladim se...

Realni

pre 12 godina

Brojeve, g. Ceperkovicu - dajte nam podatke a ne bajke i basne. Drugi put kad imate nesto da kazete - napravite makar najosnovniju prezentaciju 'podgrijanu' brojevima iz pouzdanih izvora.

Evo vam primjer, pa naucite nesto korisno...

http://www.energy.eu/#Domestic-Elec

Vlada

pre 12 godina

Kad se povca 30 posto,bice nam nize cene jos oko 50 posto i tako u krug.A kad budu najvise,bice kriva susa u Avganistanu.Kao i kod cena benzina.

rasa lugavcina

pre 12 godina

ali zato su nam plate najvece u evropi i jos ako smo dobri vi nam poklonite zdravka colica... cisto da se podsetimo da nam je devedesetih u sred beograda psovao majku srpsku... kratke li pameti.. DOKLE CETE BRE BEZ SRAMA I OBRAZA DA POREDITE CENE KOD NAS I U EVROPI... VI STE LJUDI BEZ MORALA... VASA PRIMANJA JESU KAO NJIHOVA U EVROPI, ALI VELIKA VECINA RADI ZA 200 EVRA... GOSPODO BEZ MORALA U EVROPI SE ZA TU CIFRU RADI 2 DANA!!!

Milan

pre 12 godina

A kako bi bilo da gospoda iz EPS-a pociste svoje dvoriste, da skresu svoje enormne i apsurdne troskove. Iako je struja nesto jeftinija u regionu, preko 200 miliona evra godisnje gradjani Srbije izdvajaju da pokriju njihove svinjarije. Sekretarica sa 7 razreda OS, ali dugim nogama, ima preko 500 evra platu. Nista bolji nisu ni Zeleznica, JAT ili Aerodrom. Kostaju nas bogatstvo svake godine, ali lepo sluze kao finansijeri politickih partija. Ako sami ne oteramo ovu bolumentu i prekinemo ovu porazavajucu praksu,niko to umesto naroda to nece uraditi. 6 oktobar odmah!!!!

ZORAN

pre 12 godina

Jeste li nekad probali da ne potro[ite ni kilovat;as elektri;ne energije? Iako niste ništa potrošili platićete: Porez, Angažovanu snagu!!!, TV pretplatu... i ko zna još koliko gluposti pa će vam račun za nepotrošenu struju biti 800 dinara.
Neka gospoda iz elektroprivrede razmotre svoje plate, divlja priključenja (krađe električne energije) i gubitke energije za koje su sami krivi, pa tek onda razmatraju cenu kilovatčasa.

dared

pre 12 godina

Pošto često svoje komentare ostavljaju i naši ljudi van, hajde da neko uzme svoj račun za struju i navede ukupan iznos računa kao i potrošnju u kw za taj mesec pa da uporedimo

Ja upravo gledam svoj račun za prošli mesec. Ukupan iznos je 3013 dinara za potrošnju od 364 kw. U iznos su uračunate sve stavke i utrošak energije i obračunska snaga i naknada za merno mesto i dodatci za kurte i murte, dakle kada ukupan iznos podelim na potrošnju (bez rts globe), dobijam iznos od prosečnih 8,27 dinara ili 8 eurocenti po kw. Hajde da vidimo račune iz ostalih zemalja pa da uporedimo jer nisam siguran da drži vodu ova izjava

miran

pre 12 godina

Dosta bre vise te imbecilne filosofije.
I plate su nam najmizernije u Evropi - kako vas nije sramora krvopije jedne. Zasto ne pocnete jednom raditi na tome da nam plate izjednacite za evropskim prosekom. Nije valjda da je nasa profesionalna nesposobnost jedini uzrok tome sto su nam plate manje od socijalne pomoci u toj Evropi na koju se tako revnosno pozivate.
Jedino sto poznajete je podizanje cena - time pokrivate vlastitu nesposobnost, nemar i lopovluk.

Aleksandar

pre 12 godina

Kod nas je sve naopako. Ustvari nije bitno čak i da poskupi, EPS je u minusu, pa ako ne namaknu pare od potrošača, račun će se naplatiti iz budžeta ili će pustiti opremu da propada. Ili što je najgore ali najverovatnije, dobićemo neki "povoljan" kredit.

Neka bude i najskuplja u "regionu", ali neka onda EPS bude najprofitabilniji, pa neka donosi pare budžetu. Samo to se nikada neće desiti dok je korupcije, kradje, viška radnika (zaposlenih po "stručnosti")...

Бувица

pre 12 godina

Можда јесте нижа али ни сада није прилагођена нашем стандарду! Лако је гледати цену у земљама Европе где је просечна плата 2000 еура.... Толико за Европом не можемо да идемо јер ће нам можда цене онда бити изједначене али ће нам народ одумирати и постајати све гладнији и беднији!

Sumadinac

pre 12 godina

Koga bre ti lazes, jel direktore, meni je racun za struju od 520 kWh 2500 dinara, tj 5 euro/centi po kWh, od tih 520 kwh imam 270 VT i 250 NT, odredite vi lepo jedinstvenu tarifu od 5 centi, ukinite one naknade za angazovanu snagu, pa da znamo onda sta trosimo i koliko placamo.

itd

pre 12 godina

hahaha, pa i najmanje su nam plate, i najgore gorivo, i najskuplja hrana, lopovska bando, pa i sa ovakvim cenama imate odlicne plate u epsu, i opet vam je malo!??

Zagor TeNej

pre 12 godina

Prvo objasnite ljudima ovo:
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=03&dd=01&nav_id=495916

Nije sporno povećanja cene struje, ali to povećanje mora da bude praćeno racionalizacijom poslovanja. Tek onda možemo da pričamo.

Bgd

pre 12 godina

1. izvršiti restrukturiranje EPS; otpustiti višak zaposlenih, plate dovesti u realne okviru. Dakle, uvesti EKONOMSKU računicu u poslovanje a ne demagogiju, politiku, nepotizam i samoupravni socijalizam
2. isključiti neplatiše sa mreže i poboljšati efikasnost naplate
3. uvesti red u javne nabavke opreme
4. pročešljati bilanse i videti šta od troškova može da se smanji

Kad to uradite, nesposobnjakovići, onda čistog obraza tražite povećanje cena. Dokle više da plaćamo vašu neefikasnost, rasipništvo i nerad.

igor

pre 12 godina

Ma nemojte!Kolike su nam plate u odnosu na region?Gospodo, prvo zaposlite narod, obavazite poslodavce da radniku isplacuju plate pa onda dizite cenu struje, gasa, komunalija i hrane!

Коста

pre 12 godina

И зараде и куповна моћ, су нам свакако међу најмањим у поређењу са земљама са којима се пореди цена струје.

nezadovoljan

pre 12 godina

mozda je za bajatovica recimo struja najjeftinija u evropi koji ima platu 13000 eura. ma cim se ne bune ovi s vrha, nema potrebe ni mi da dizemo glas, SUPER NAM JE! jer NJIMA je sve potaman dokle god zgrcu pare od ovog naroda i dokle god u srbiji vlada feudalni sistem.

Bane Lukic

pre 12 godina

Narode, ajde da organizujemo peticiju:
- da ako nema utroska elektricne energije u domacinstvu racun bude 0 DINARA, a ne da placamo raznorazne takse, pretplatu za RTS, PDV i kamatu,
- da postoje dve kategorije, i to domacinstva i firme,
- da postoje regularna i jeftinija struja, i to od 9 do 21 h cena kilovata se naplacuje po regularnoj tarifi, a od 21 do 9 h po jeftinijoj tarifi. (Skupa ne treba da bude skupa, vec dostupna svakom stanovniku, a i valjda je u interesu svake firme da sto vise svog proizvoda da proda, a ne da nas kaznjava ako potrosimo vise kilovata!!!)
- da clanovi Upravnog odbora ne mogu da primaju vise od 18.000 dinara mesecno, odnosno vise od minimalne zarade u Republici Srbiji.

Ovo zadnje bi trebalo primeniti u svim Upravnim odborima drzavnih firmi, kao i da najveca plata zaposlenih u drzavnim firmama ne moze biti veca od tri minimalne zarade u Republici Srbiji. Neka izuzetak bude predsednik drzave koji moze da zaradi 5 minimalne plate, a na primer ministri neka imaju cetiri minimalne srpske zarade.
Verujem da bi tek tada drasticno skocio standard u Srbiji.

sasa

pre 12 godina

ovo je, u najmanju ruku, laz, pošto moj prijatelj za dvočlanu porodicu, sa sve grajanjem na struju, plaća kvartalno 50-60 funti, dok ja u srbiji za tročlanu porodicu plaćam 40 eura mesečno.
razliku u primanjima, ne želim da spominjem.

bandere cekaju

pre 12 godina

Pa sta? Da li je to jedini razlog zbog kog treba povecati cenu? Interesantno je da svima kojima se placaju racuni (EPS, Vodovod, Informatika, telefoni...) imaju vece plate od mene.

Jelesije Zemljoradnik

pre 12 godina

Samo poredjenja najnize "ovo" najnize "ono"nikad kraja,a kako drugi zive?Zive li oni od prosecne plate koju kroji statistika neko 120000,oo din neko 1200,oo kao kod nas?

srbija

pre 12 godina

Moja sestra u Parizu greje stan od 80 kvadrata na struju.I to su ukljuceni radijatori po ceo dan.Placa racun od 115 evra mesecno.Kod nas bi racun da su po ceo dan ukljuceni radijatori iznosio sigurno 150 evra.Pa neke me neko ubedi da je nasa struja najeftinija u Evropi.A plate u Parizu su oko 2500 evra,a kod nas 250 evra

Revnosni građanin Srbije

pre 12 godina

Dobro je što nam ovakve savete daje ekspert za energiju g-din Čeperković, inače doktor iz Vrnjačke banje predsednik UO Transnafte koji ima sve privilegije koje idu sa tim pozicijama.Dok narod "glocka koščice" on **** iz Audi A6 dok ga po Srbiji i Evropi vozika vozač.Verujem da je pouzdano upućen u cene kwh u okruženju.Dosta nam je takvih eksperata i procena,nismo ni mi više ovce za šišanje.

P. Endre

pre 11 godina

Ljudi, kada će se već jednom nešto uraditi kako valja? Svakome u svetu je poznato da su gubici u prenosu električne energije ogromni i zbog toga što se u neko doba dana (posebno noću) ne potroši toliko struje koliko se proizvodi, pa ona struja koja je u ubačena u mrežu, gubi. Zašto onda samo to gledamo kolika je cena u pojedinim drugim zemljama. Cena je jeftina ali samo u zelenoj zoni, u plavoj već ne, a da ne govorimo o crvenoj zoni. Sada su se okomili na menjanje pariteta odnosa dnevne (skupe) i noćne (jeftine) struje tako, što su pomerarali granice pojedinih zona a cena KW struje ostaje ista. Ljudi, to je jednako prevari. Jer tako se zbilja statističkom obradom u ublasti cena konstatuje da cena struje nije poskupela, a znamo da nije tako. Znači, lažemo sebe, i svima. Kako onaj koji govori o cenama u drugim zemljama ne govori i o tome kolike su tamo zarade ljudi. Zašto ne propiše država onda i to, da najmanje zarade moraju biti tolike koliko u okolnim zemljama? To bi bilo normalno od onoga koji govori o tome da su u inostranstvu cene struje veće. Mi ćemo prevariti i sebe kroz statistiku, jer ćemo jednostavno reći i to da cena hlebu nije menjana godinama. Samo ne govorimo o tome, da je jedan hleb pre nekoliko godina težio 1 kg, pa onda 0,80, pa 0,70, 0,60, 0,50 a sada već 0,40. Ljudi gde je tome kraj. Na kraju će težina jednog hleba biti koliko jedna kifla. To što nam rade, nije normalno već krajnje bezobrazno. Nadali smo se da će ova vlada biti bolja, ali izgleda da nije.