Petak, 14.10.2011.

11:47

Naš agrar bolji samo od rumunskog

Srbija je mala zemlja sa malim udelom na tržištu Evrope i niskom konkurentnošću u proizvodnji, izjavio je šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor.

Izvor: Beta

Naš agrar bolji samo od rumunskog IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Vladimir LDP

pre 12 godina

To je sve posledica krutog centralizma. Odluke se donose na samo par mesta a kako problema ima milion ta mesta su zatrpana i onda je sve na stalnom cekanju, otezanju, nista ne moze efikasno da se obavi. Svaka dozvola, plan, ovo-ono, mora da se odobri iz Beograda i zato sve ide tako sporo, zato je Vojvodina dosla na nivo Beograda iako je uvek bila 2-3 puta naprednija, ne zato sto je ona okilavila, vec ju je okilavila Beogradska birokratija, koja se olicuje u centralizmu na nivou republike. Moze li neko da mi objasni, kako to da su skoro sve institucije u BGD, u ostatku zemlje samo filijale (koje nemaju ovlascenja da donose neke bitnije odluke bez odobrenja iz BGD), a Vojvodina na primer ima vise stanovnika nego BGD, 2.2 miliona naspram 1.6/1.8 miliona? Kako to da je sve skoncentrisano (politicka moc, institucije itd.) kod tih 1.8 (ili manje) a kod ovih 2.2 nista? Neka mi neko (logicki) objasni.

Pedja

pre 12 godina

Lako možemo da budemo bolji ne samo od Rumunije nego i od mnogih zemalja u okruženju. Potrebno je samo pametno ulagati i saslušati ove mlade agronome kad savetuju poljoprivrednike. Ti ljudi ipak su učili kako se to radi u Evropi.

Miroljub

pre 12 godina

U poljoprivredi je budućnost napretka ove zemlje. Kolika su sad ulaganja u poljoprivredu a koliko bi trebalo da bude. Ruku na srce, sad je situacija mnogo bolja nego pre kad se dinar jedan nije odvaja za ovu vrlo važnu granu privrede.

Zoki

pre 12 godina

Istina je da smo siromašniji od varošana, istina je da nam je standard lošiji od varošana, ali mi seljaci imamo nešto što varošani nemaju. Mi imamo mogućnost da napredujemo i sad je ekonomija više okrenuta prema seljacima nego varošanima.

Veselin

pre 12 godina

Imam osećaj da će država sa svojim organima i institucijama napraviti veliki pomak ka napred što se tiče razvoja poljoprivrede i konkurencije polj. proizvoda.

Rajka

pre 12 godina

Ako je cena hleba spuštena na 44 dinara i manje onda postoji mehanizam da se izvoz voća i povrća poveća znatno više nego što je bilo. Ovo je jedan od tih zupčanika u tom ogromnom mehanizmu.

marijana

pre 12 godina

Jel treba samo poljoprivreda da umanjuje budžetski deficit Srbije. Pozivam sve ministre da počnu ozbiljno da misle kako će i njihova ministarstva početi da pune budžet države.

Milica

pre 12 godina

Dva miliona stanovnika u Srbiji se bavi poljoprivredom, to je velik broj ali poražavajući podatak je da je tehnika obrade zemlje i uzgoj stoke na niskom nivou. Treba ulagati u tehnologiju i tehniku da bi se unapredila proizvodnja i olakšao rad na imanju. Jeste da to košta ali će se vremenom isplatiti. Ministarstvo subvencioniše kredite za unapređenje proizvodnje i kupovine nove opreme.

Vlada

pre 12 godina

Kad mali poljoprivrednici budu izašli na tržište neće biti više onako veliki jaz u standardu seljaka i onih koji žive u gradovima, mada ni u gradovima ne cvetaju ruže.

Žarko iz Zrenjanina

pre 12 godina

E da i nas neko vidi a ne samo da smo na margini tržišta. I ja imam kvalitetnu jabuku, krušku i šljivu samo to niko da primeti.

ivan

pre 12 godina

Od kad znam za sebe na vestima se stalno ponavlja jedna te ista priča o tome kolike su mogućnosti Srbije u agraru a koliko se to nedovoljno koristi. Uvek je postojao neki opravdan razlog zašto je to tako.
Sa sigurnošću tvrdim da je za stanje agrara u poslednjih 10 godina isklučivi i jedini krivac aktuelna vlast. Uvozi se bukvalno sve što Srbija može da proizvede. Ne bi bio toliki problem da neko uvozi kvalitetne proizvode koju su jeftiniji i bolji od naših. Naprotiv, uvozi se klanični otpad, preradjuje i prodaje našim kupcima kao jeftina hrana. Čitaoci , kada na nekom proizvodu pročitete - tehnički okoštano meso i slično, znajte da je u pitanju proizvod dobijen preradom klaničnog otpada. Uvozi se koncentrovano mleko i razvodnjava a zatim pakuje dok naši seljaci prodaju krave na klanje jer im niko ne otkupljuje mleko.
Mlekara koja je bila u sastavu PKB je prodata Delti i sada prodaje nemački surogat umesto kravljeg mleka. Projekti kojima država navodno stimuliše poljoprivrednike nisu ništa drugo nego još jedan od trikova kojima se bogate partijski pogodne ličnosti. Pre nekoliko godina je u Srbiju uvezeno stado od nekoliko stotina ovaca iz Francuske, rase potpuno ne primerene našim uslovima i podneblju. Opština Ub na kojoj se stado nalazilo je u predizboirnoj kampanji stimulisala poljoprivrednike na taj način što im je plaćala polovinu od nabavne cene priplodne ovce ali samo pod uslovom da ovce kupuju od odredjenog odgajivača. Naravno ceo projekat je propao čim su ovce rasprodate i dotični uzeo pare. I tako u nedogled. Kad se bude promenilo nešto u vlasti i gazdovanju državom promeniće se i stanje u agraru.

Cvele

pre 12 godina

Bruto društveni proizvod je u direktoj vezi sa proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda. Lepo kaže čovek da treba unaprediti veštine poljoprivrednika da bi oćekivali rast BDP. Treba čuti te agronome šta imaju da kažu.

Milica

pre 12 godina

Ovo mi liči na stabilizaciju tržišta i unapređenje agrara kao proizvodne grane i podsticaj za male proizvođače da izađu na tržište.

Jovan

pre 12 godina

Pa mi smo više izveli poljoprivrednih dobara nego što smo izveli. Poljoprivreda je u stanju da puni budžet države i džepove seljaka.

Jakovljević

pre 12 godina

Agrarni savetnici su učili kako treba pristupati poljoprivrednij proizvodnji sa minimalnim ulaganjima sa velikim profitom to je u interesu svih seljaka da počnu polako da primenjuju te tehnike i tehnologije odrade zemlje i tretiranje useva.

Nikola

pre 12 godina

Ne može se više izdržati ovako. Konačno da je neko rekao tim velikim glavama da tako više neće moći. Imamo i mi dušu. I mi proizvodimo isto kao i ovi veliki ali se od njih i ne viidimo na tržištu.

Ivan Gos.

pre 12 godina

400.000 porodica će imati priliku da unaprede svoju proizvodnju kad ih agronomi budu savetovali. To je skoro četvrtina porodica koje se bave poljoprivredom koje će pokazati da se sa novim načinima može više zaraditi a njihovi proizvodi biće primeri za izvoz.

Mališa

pre 12 godina

Jel se sećate kad smo imali pre par meseci intervencije robnih rezervi jer pojedini prave razne proračune i kreiraju veštaćke nestašice i poskupljenja. Nije razlog da zbog visoke cene energenata cena hleba raste. Tu je država intervenisala.

Koja

pre 12 godina

Kao kandidate nas, po automatizmu, evropljani gledaju drugačijim očima. Gledaju nas kao ozbiljnije igrače, jednog dana njima ravne na tržištu. Stoga, treba maksimalno unaprediti poljoprivrednu proizvodnju da bi im parirali i nadmašili u pojedinim segmentima.

bezbednjak

pre 12 godina

Na samom smo pragu Evropske Unije. Treba još samo malo da se potrudimo pa da postanemo punopravna članica ove zajednice. Agrar i agrarna politika intezivno ide u pravcu evropskih standardizacija i usvajanja određenih odluka u korist srpskog seljaka da bude bolji i kvalitetniji proizvođač poljoprivrednih proizvoda.

Dušica

pre 12 godina

Evropski put Srbije je jedini put u kome možemo da unapredimo poljoprivrednu proizvodnju jer je standard EU visok a samim tim i kvalitet naših proizvoda na tržištu EU će biti konkurentan sa proizvodima drugih zemalja.

Floresita Cvetić

pre 12 godina

Neke zemlje se trude da čak i neplodno zemljište iskoriste a mi koji smo privilegovani to ne umemo. Još jedna greška državne vlasti koja je dozvolila da zadnjih deset godina ova grana stagnira. To što nam savetuju da mora da se uspostavi kontrolni i decentralizovani sistem korišćenja sredstava iz evropskih fondova da bi se agrar razvijao je ono što vladajući ne žele jer njima ne odgovara da dozvole pristup novcu lokalnim jedinicama.

gejak

pre 12 godina

Godinama ulažem u poljoprivredu, u proizvodnju paprike, zadnjih nekoliko godina imam lepe prihode i zaradu od toga, razlog tome je što sam dobro organizovao proizvodnju, a i država i resorno ministarsvo su uložili nnapore i podigli poljoprivr4edu sa mrtve tačke.

Vatreni jahac

pre 12 godina

Pokusavam da shvatim cega sve nie expert Aleksandar Vlahovic?
U fabrike se razume,u cene,sad u poljoprivredu...
Gde god je zabo nos,tu je nastupila apokalipsa

Miško

pre 12 godina

Srbija je povećala efikasnost, unapredila prerađivačku industriju, smanjila troškove proizvodnje i poveća produktivnost zadnjih godina, mada ima toga još dosta da se uradi, konačno kao dugogodišnji poljoprivrednik, a ne tako star po godinama, imam osećaj da se naša poljoprivreda polakoali sigurno diže na noge.

Kambodzanac

pre 12 godina

PRAVU EU cine Nemacka, francuska,italija,slovenija,austrija,holandija,norveska svedska,spanija i danska! Mi svi ostali koji smo van unije ili u njoj nekom greskom (madjarska,grcka,bugarska,rumunija...)mozemo se nadati izvozu u te zemlje! Oni su velesile i oni diktiraju sta je uvoz, a sta izvoz! Prosta matematika uvozis skupo, a izvozis (ako hoces poklanjati)! Cela prica pomenute evropske unije je sledeca, sputavaj,osiromasi,ne daj izvoz, a onda gradi tamo fabrike na poklon pa tek onda izvozi. A kad se sve to sredi onda primi u EU, otvori granice pa plasiraj svoju robu, tj. siri trziste! Ne treba E - uniji gomila nesposobnog naroda vec trziste za plasiranje robe, zato se i siri i prima nove clanice! Ko ne kapira o cemu pricam, taj se ne bavi proizvodnjom, al neka poceka malo sve ce mu se samo kazati!

player

pre 12 godina

Nisam znao da je izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije 280 eur/ha.
Ja sa svojih plantaza voca dobijam 6-8000 eur/ha. Znaci nisam los.

sale

pre 12 godina

Nekad je ta Vojvodina hranila bivsu SFRJ i lep deo Evrope, a sad jedva prehranjuje Srbiju.Koliko ja vidim jedino sto se promenilo je vlast i povecanje nerada od strane vlasti.

vegan

pre 12 godina

Ocigledno prevarantski ministri poljoprivrede i trgovine nisu radili ama bas nista od 2000. da se stanje popravi, uz nesebicnu podrsku monopolistima koji su novac iznosili iz drzave. To sve treba krivicno goniti.

vegan

pre 12 godina

Ocigledno prevarantski ministri poljoprivrede i trgovine nisu radili ama bas nista od 2000. da se stanje popravi, uz nesebicnu podrsku monopolistima koji su novac iznosili iz drzave. To sve treba krivicno goniti.

player

pre 12 godina

Nisam znao da je izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije 280 eur/ha.
Ja sa svojih plantaza voca dobijam 6-8000 eur/ha. Znaci nisam los.

Vatreni jahac

pre 12 godina

Pokusavam da shvatim cega sve nie expert Aleksandar Vlahovic?
U fabrike se razume,u cene,sad u poljoprivredu...
Gde god je zabo nos,tu je nastupila apokalipsa

sale

pre 12 godina

Nekad je ta Vojvodina hranila bivsu SFRJ i lep deo Evrope, a sad jedva prehranjuje Srbiju.Koliko ja vidim jedino sto se promenilo je vlast i povecanje nerada od strane vlasti.

Kambodzanac

pre 12 godina

PRAVU EU cine Nemacka, francuska,italija,slovenija,austrija,holandija,norveska svedska,spanija i danska! Mi svi ostali koji smo van unije ili u njoj nekom greskom (madjarska,grcka,bugarska,rumunija...)mozemo se nadati izvozu u te zemlje! Oni su velesile i oni diktiraju sta je uvoz, a sta izvoz! Prosta matematika uvozis skupo, a izvozis (ako hoces poklanjati)! Cela prica pomenute evropske unije je sledeca, sputavaj,osiromasi,ne daj izvoz, a onda gradi tamo fabrike na poklon pa tek onda izvozi. A kad se sve to sredi onda primi u EU, otvori granice pa plasiraj svoju robu, tj. siri trziste! Ne treba E - uniji gomila nesposobnog naroda vec trziste za plasiranje robe, zato se i siri i prima nove clanice! Ko ne kapira o cemu pricam, taj se ne bavi proizvodnjom, al neka poceka malo sve ce mu se samo kazati!

Vladimir LDP

pre 12 godina

To je sve posledica krutog centralizma. Odluke se donose na samo par mesta a kako problema ima milion ta mesta su zatrpana i onda je sve na stalnom cekanju, otezanju, nista ne moze efikasno da se obavi. Svaka dozvola, plan, ovo-ono, mora da se odobri iz Beograda i zato sve ide tako sporo, zato je Vojvodina dosla na nivo Beograda iako je uvek bila 2-3 puta naprednija, ne zato sto je ona okilavila, vec ju je okilavila Beogradska birokratija, koja se olicuje u centralizmu na nivou republike. Moze li neko da mi objasni, kako to da su skoro sve institucije u BGD, u ostatku zemlje samo filijale (koje nemaju ovlascenja da donose neke bitnije odluke bez odobrenja iz BGD), a Vojvodina na primer ima vise stanovnika nego BGD, 2.2 miliona naspram 1.6/1.8 miliona? Kako to da je sve skoncentrisano (politicka moc, institucije itd.) kod tih 1.8 (ili manje) a kod ovih 2.2 nista? Neka mi neko (logicki) objasni.

gejak

pre 12 godina

Godinama ulažem u poljoprivredu, u proizvodnju paprike, zadnjih nekoliko godina imam lepe prihode i zaradu od toga, razlog tome je što sam dobro organizovao proizvodnju, a i država i resorno ministarsvo su uložili nnapore i podigli poljoprivr4edu sa mrtve tačke.

Miško

pre 12 godina

Srbija je povećala efikasnost, unapredila prerađivačku industriju, smanjila troškove proizvodnje i poveća produktivnost zadnjih godina, mada ima toga još dosta da se uradi, konačno kao dugogodišnji poljoprivrednik, a ne tako star po godinama, imam osećaj da se naša poljoprivreda polakoali sigurno diže na noge.

Miroljub

pre 12 godina

U poljoprivredi je budućnost napretka ove zemlje. Kolika su sad ulaganja u poljoprivredu a koliko bi trebalo da bude. Ruku na srce, sad je situacija mnogo bolja nego pre kad se dinar jedan nije odvaja za ovu vrlo važnu granu privrede.

Rajka

pre 12 godina

Ako je cena hleba spuštena na 44 dinara i manje onda postoji mehanizam da se izvoz voća i povrća poveća znatno više nego što je bilo. Ovo je jedan od tih zupčanika u tom ogromnom mehanizmu.

Jovan

pre 12 godina

Pa mi smo više izveli poljoprivrednih dobara nego što smo izveli. Poljoprivreda je u stanju da puni budžet države i džepove seljaka.

marijana

pre 12 godina

Jel treba samo poljoprivreda da umanjuje budžetski deficit Srbije. Pozivam sve ministre da počnu ozbiljno da misle kako će i njihova ministarstva početi da pune budžet države.

Floresita Cvetić

pre 12 godina

Neke zemlje se trude da čak i neplodno zemljište iskoriste a mi koji smo privilegovani to ne umemo. Još jedna greška državne vlasti koja je dozvolila da zadnjih deset godina ova grana stagnira. To što nam savetuju da mora da se uspostavi kontrolni i decentralizovani sistem korišćenja sredstava iz evropskih fondova da bi se agrar razvijao je ono što vladajući ne žele jer njima ne odgovara da dozvole pristup novcu lokalnim jedinicama.

Dušica

pre 12 godina

Evropski put Srbije je jedini put u kome možemo da unapredimo poljoprivrednu proizvodnju jer je standard EU visok a samim tim i kvalitet naših proizvoda na tržištu EU će biti konkurentan sa proizvodima drugih zemalja.

bezbednjak

pre 12 godina

Na samom smo pragu Evropske Unije. Treba još samo malo da se potrudimo pa da postanemo punopravna članica ove zajednice. Agrar i agrarna politika intezivno ide u pravcu evropskih standardizacija i usvajanja određenih odluka u korist srpskog seljaka da bude bolji i kvalitetniji proizvođač poljoprivrednih proizvoda.

Koja

pre 12 godina

Kao kandidate nas, po automatizmu, evropljani gledaju drugačijim očima. Gledaju nas kao ozbiljnije igrače, jednog dana njima ravne na tržištu. Stoga, treba maksimalno unaprediti poljoprivrednu proizvodnju da bi im parirali i nadmašili u pojedinim segmentima.

Pedja

pre 12 godina

Lako možemo da budemo bolji ne samo od Rumunije nego i od mnogih zemalja u okruženju. Potrebno je samo pametno ulagati i saslušati ove mlade agronome kad savetuju poljoprivrednike. Ti ljudi ipak su učili kako se to radi u Evropi.

Zoki

pre 12 godina

Istina je da smo siromašniji od varošana, istina je da nam je standard lošiji od varošana, ali mi seljaci imamo nešto što varošani nemaju. Mi imamo mogućnost da napredujemo i sad je ekonomija više okrenuta prema seljacima nego varošanima.

Nikola

pre 12 godina

Ne može se više izdržati ovako. Konačno da je neko rekao tim velikim glavama da tako više neće moći. Imamo i mi dušu. I mi proizvodimo isto kao i ovi veliki ali se od njih i ne viidimo na tržištu.

ivan

pre 12 godina

Od kad znam za sebe na vestima se stalno ponavlja jedna te ista priča o tome kolike su mogućnosti Srbije u agraru a koliko se to nedovoljno koristi. Uvek je postojao neki opravdan razlog zašto je to tako.
Sa sigurnošću tvrdim da je za stanje agrara u poslednjih 10 godina isklučivi i jedini krivac aktuelna vlast. Uvozi se bukvalno sve što Srbija može da proizvede. Ne bi bio toliki problem da neko uvozi kvalitetne proizvode koju su jeftiniji i bolji od naših. Naprotiv, uvozi se klanični otpad, preradjuje i prodaje našim kupcima kao jeftina hrana. Čitaoci , kada na nekom proizvodu pročitete - tehnički okoštano meso i slično, znajte da je u pitanju proizvod dobijen preradom klaničnog otpada. Uvozi se koncentrovano mleko i razvodnjava a zatim pakuje dok naši seljaci prodaju krave na klanje jer im niko ne otkupljuje mleko.
Mlekara koja je bila u sastavu PKB je prodata Delti i sada prodaje nemački surogat umesto kravljeg mleka. Projekti kojima država navodno stimuliše poljoprivrednike nisu ništa drugo nego još jedan od trikova kojima se bogate partijski pogodne ličnosti. Pre nekoliko godina je u Srbiju uvezeno stado od nekoliko stotina ovaca iz Francuske, rase potpuno ne primerene našim uslovima i podneblju. Opština Ub na kojoj se stado nalazilo je u predizboirnoj kampanji stimulisala poljoprivrednike na taj način što im je plaćala polovinu od nabavne cene priplodne ovce ali samo pod uslovom da ovce kupuju od odredjenog odgajivača. Naravno ceo projekat je propao čim su ovce rasprodate i dotični uzeo pare. I tako u nedogled. Kad se bude promenilo nešto u vlasti i gazdovanju državom promeniće se i stanje u agraru.

Žarko iz Zrenjanina

pre 12 godina

E da i nas neko vidi a ne samo da smo na margini tržišta. I ja imam kvalitetnu jabuku, krušku i šljivu samo to niko da primeti.

Milica

pre 12 godina

Ovo mi liči na stabilizaciju tržišta i unapređenje agrara kao proizvodne grane i podsticaj za male proizvođače da izađu na tržište.

Vlada

pre 12 godina

Kad mali poljoprivrednici budu izašli na tržište neće biti više onako veliki jaz u standardu seljaka i onih koji žive u gradovima, mada ni u gradovima ne cvetaju ruže.

Cvele

pre 12 godina

Bruto društveni proizvod je u direktoj vezi sa proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda. Lepo kaže čovek da treba unaprediti veštine poljoprivrednika da bi oćekivali rast BDP. Treba čuti te agronome šta imaju da kažu.

Jakovljević

pre 12 godina

Agrarni savetnici su učili kako treba pristupati poljoprivrednij proizvodnji sa minimalnim ulaganjima sa velikim profitom to je u interesu svih seljaka da počnu polako da primenjuju te tehnike i tehnologije odrade zemlje i tretiranje useva.

Milica

pre 12 godina

Dva miliona stanovnika u Srbiji se bavi poljoprivredom, to je velik broj ali poražavajući podatak je da je tehnika obrade zemlje i uzgoj stoke na niskom nivou. Treba ulagati u tehnologiju i tehniku da bi se unapredila proizvodnja i olakšao rad na imanju. Jeste da to košta ali će se vremenom isplatiti. Ministarstvo subvencioniše kredite za unapređenje proizvodnje i kupovine nove opreme.

Ivan Gos.

pre 12 godina

400.000 porodica će imati priliku da unaprede svoju proizvodnju kad ih agronomi budu savetovali. To je skoro četvrtina porodica koje se bave poljoprivredom koje će pokazati da se sa novim načinima može više zaraditi a njihovi proizvodi biće primeri za izvoz.

Mališa

pre 12 godina

Jel se sećate kad smo imali pre par meseci intervencije robnih rezervi jer pojedini prave razne proračune i kreiraju veštaćke nestašice i poskupljenja. Nije razlog da zbog visoke cene energenata cena hleba raste. Tu je država intervenisala.

Veselin

pre 12 godina

Imam osećaj da će država sa svojim organima i institucijama napraviti veliki pomak ka napred što se tiče razvoja poljoprivrede i konkurencije polj. proizvoda.

gejak

pre 12 godina

Godinama ulažem u poljoprivredu, u proizvodnju paprike, zadnjih nekoliko godina imam lepe prihode i zaradu od toga, razlog tome je što sam dobro organizovao proizvodnju, a i država i resorno ministarsvo su uložili nnapore i podigli poljoprivr4edu sa mrtve tačke.

sale

pre 12 godina

Nekad je ta Vojvodina hranila bivsu SFRJ i lep deo Evrope, a sad jedva prehranjuje Srbiju.Koliko ja vidim jedino sto se promenilo je vlast i povecanje nerada od strane vlasti.

Miško

pre 12 godina

Srbija je povećala efikasnost, unapredila prerađivačku industriju, smanjila troškove proizvodnje i poveća produktivnost zadnjih godina, mada ima toga još dosta da se uradi, konačno kao dugogodišnji poljoprivrednik, a ne tako star po godinama, imam osećaj da se naša poljoprivreda polakoali sigurno diže na noge.

vegan

pre 12 godina

Ocigledno prevarantski ministri poljoprivrede i trgovine nisu radili ama bas nista od 2000. da se stanje popravi, uz nesebicnu podrsku monopolistima koji su novac iznosili iz drzave. To sve treba krivicno goniti.

Kambodzanac

pre 12 godina

PRAVU EU cine Nemacka, francuska,italija,slovenija,austrija,holandija,norveska svedska,spanija i danska! Mi svi ostali koji smo van unije ili u njoj nekom greskom (madjarska,grcka,bugarska,rumunija...)mozemo se nadati izvozu u te zemlje! Oni su velesile i oni diktiraju sta je uvoz, a sta izvoz! Prosta matematika uvozis skupo, a izvozis (ako hoces poklanjati)! Cela prica pomenute evropske unije je sledeca, sputavaj,osiromasi,ne daj izvoz, a onda gradi tamo fabrike na poklon pa tek onda izvozi. A kad se sve to sredi onda primi u EU, otvori granice pa plasiraj svoju robu, tj. siri trziste! Ne treba E - uniji gomila nesposobnog naroda vec trziste za plasiranje robe, zato se i siri i prima nove clanice! Ko ne kapira o cemu pricam, taj se ne bavi proizvodnjom, al neka poceka malo sve ce mu se samo kazati!

player

pre 12 godina

Nisam znao da je izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije 280 eur/ha.
Ja sa svojih plantaza voca dobijam 6-8000 eur/ha. Znaci nisam los.

Vatreni jahac

pre 12 godina

Pokusavam da shvatim cega sve nie expert Aleksandar Vlahovic?
U fabrike se razume,u cene,sad u poljoprivredu...
Gde god je zabo nos,tu je nastupila apokalipsa

Floresita Cvetić

pre 12 godina

Neke zemlje se trude da čak i neplodno zemljište iskoriste a mi koji smo privilegovani to ne umemo. Još jedna greška državne vlasti koja je dozvolila da zadnjih deset godina ova grana stagnira. To što nam savetuju da mora da se uspostavi kontrolni i decentralizovani sistem korišćenja sredstava iz evropskih fondova da bi se agrar razvijao je ono što vladajući ne žele jer njima ne odgovara da dozvole pristup novcu lokalnim jedinicama.

Dušica

pre 12 godina

Evropski put Srbije je jedini put u kome možemo da unapredimo poljoprivrednu proizvodnju jer je standard EU visok a samim tim i kvalitet naših proizvoda na tržištu EU će biti konkurentan sa proizvodima drugih zemalja.

bezbednjak

pre 12 godina

Na samom smo pragu Evropske Unije. Treba još samo malo da se potrudimo pa da postanemo punopravna članica ove zajednice. Agrar i agrarna politika intezivno ide u pravcu evropskih standardizacija i usvajanja određenih odluka u korist srpskog seljaka da bude bolji i kvalitetniji proizvođač poljoprivrednih proizvoda.

Koja

pre 12 godina

Kao kandidate nas, po automatizmu, evropljani gledaju drugačijim očima. Gledaju nas kao ozbiljnije igrače, jednog dana njima ravne na tržištu. Stoga, treba maksimalno unaprediti poljoprivrednu proizvodnju da bi im parirali i nadmašili u pojedinim segmentima.

Pedja

pre 12 godina

Lako možemo da budemo bolji ne samo od Rumunije nego i od mnogih zemalja u okruženju. Potrebno je samo pametno ulagati i saslušati ove mlade agronome kad savetuju poljoprivrednike. Ti ljudi ipak su učili kako se to radi u Evropi.

Zoki

pre 12 godina

Istina je da smo siromašniji od varošana, istina je da nam je standard lošiji od varošana, ali mi seljaci imamo nešto što varošani nemaju. Mi imamo mogućnost da napredujemo i sad je ekonomija više okrenuta prema seljacima nego varošanima.

Nikola

pre 12 godina

Ne može se više izdržati ovako. Konačno da je neko rekao tim velikim glavama da tako više neće moći. Imamo i mi dušu. I mi proizvodimo isto kao i ovi veliki ali se od njih i ne viidimo na tržištu.

ivan

pre 12 godina

Od kad znam za sebe na vestima se stalno ponavlja jedna te ista priča o tome kolike su mogućnosti Srbije u agraru a koliko se to nedovoljno koristi. Uvek je postojao neki opravdan razlog zašto je to tako.
Sa sigurnošću tvrdim da je za stanje agrara u poslednjih 10 godina isklučivi i jedini krivac aktuelna vlast. Uvozi se bukvalno sve što Srbija može da proizvede. Ne bi bio toliki problem da neko uvozi kvalitetne proizvode koju su jeftiniji i bolji od naših. Naprotiv, uvozi se klanični otpad, preradjuje i prodaje našim kupcima kao jeftina hrana. Čitaoci , kada na nekom proizvodu pročitete - tehnički okoštano meso i slično, znajte da je u pitanju proizvod dobijen preradom klaničnog otpada. Uvozi se koncentrovano mleko i razvodnjava a zatim pakuje dok naši seljaci prodaju krave na klanje jer im niko ne otkupljuje mleko.
Mlekara koja je bila u sastavu PKB je prodata Delti i sada prodaje nemački surogat umesto kravljeg mleka. Projekti kojima država navodno stimuliše poljoprivrednike nisu ništa drugo nego još jedan od trikova kojima se bogate partijski pogodne ličnosti. Pre nekoliko godina je u Srbiju uvezeno stado od nekoliko stotina ovaca iz Francuske, rase potpuno ne primerene našim uslovima i podneblju. Opština Ub na kojoj se stado nalazilo je u predizboirnoj kampanji stimulisala poljoprivrednike na taj način što im je plaćala polovinu od nabavne cene priplodne ovce ali samo pod uslovom da ovce kupuju od odredjenog odgajivača. Naravno ceo projekat je propao čim su ovce rasprodate i dotični uzeo pare. I tako u nedogled. Kad se bude promenilo nešto u vlasti i gazdovanju državom promeniće se i stanje u agraru.

Žarko iz Zrenjanina

pre 12 godina

E da i nas neko vidi a ne samo da smo na margini tržišta. I ja imam kvalitetnu jabuku, krušku i šljivu samo to niko da primeti.

Milica

pre 12 godina

Ovo mi liči na stabilizaciju tržišta i unapređenje agrara kao proizvodne grane i podsticaj za male proizvođače da izađu na tržište.

Vlada

pre 12 godina

Kad mali poljoprivrednici budu izašli na tržište neće biti više onako veliki jaz u standardu seljaka i onih koji žive u gradovima, mada ni u gradovima ne cvetaju ruže.

Cvele

pre 12 godina

Bruto društveni proizvod je u direktoj vezi sa proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda. Lepo kaže čovek da treba unaprediti veštine poljoprivrednika da bi oćekivali rast BDP. Treba čuti te agronome šta imaju da kažu.

Jakovljević

pre 12 godina

Agrarni savetnici su učili kako treba pristupati poljoprivrednij proizvodnji sa minimalnim ulaganjima sa velikim profitom to je u interesu svih seljaka da počnu polako da primenjuju te tehnike i tehnologije odrade zemlje i tretiranje useva.

Milica

pre 12 godina

Dva miliona stanovnika u Srbiji se bavi poljoprivredom, to je velik broj ali poražavajući podatak je da je tehnika obrade zemlje i uzgoj stoke na niskom nivou. Treba ulagati u tehnologiju i tehniku da bi se unapredila proizvodnja i olakšao rad na imanju. Jeste da to košta ali će se vremenom isplatiti. Ministarstvo subvencioniše kredite za unapređenje proizvodnje i kupovine nove opreme.

Ivan Gos.

pre 12 godina

400.000 porodica će imati priliku da unaprede svoju proizvodnju kad ih agronomi budu savetovali. To je skoro četvrtina porodica koje se bave poljoprivredom koje će pokazati da se sa novim načinima može više zaraditi a njihovi proizvodi biće primeri za izvoz.

Mališa

pre 12 godina

Jel se sećate kad smo imali pre par meseci intervencije robnih rezervi jer pojedini prave razne proračune i kreiraju veštaćke nestašice i poskupljenja. Nije razlog da zbog visoke cene energenata cena hleba raste. Tu je država intervenisala.

Miroljub

pre 12 godina

U poljoprivredi je budućnost napretka ove zemlje. Kolika su sad ulaganja u poljoprivredu a koliko bi trebalo da bude. Ruku na srce, sad je situacija mnogo bolja nego pre kad se dinar jedan nije odvaja za ovu vrlo važnu granu privrede.

Veselin

pre 12 godina

Imam osećaj da će država sa svojim organima i institucijama napraviti veliki pomak ka napred što se tiče razvoja poljoprivrede i konkurencije polj. proizvoda.

Rajka

pre 12 godina

Ako je cena hleba spuštena na 44 dinara i manje onda postoji mehanizam da se izvoz voća i povrća poveća znatno više nego što je bilo. Ovo je jedan od tih zupčanika u tom ogromnom mehanizmu.

Jovan

pre 12 godina

Pa mi smo više izveli poljoprivrednih dobara nego što smo izveli. Poljoprivreda je u stanju da puni budžet države i džepove seljaka.

marijana

pre 12 godina

Jel treba samo poljoprivreda da umanjuje budžetski deficit Srbije. Pozivam sve ministre da počnu ozbiljno da misle kako će i njihova ministarstva početi da pune budžet države.

Vladimir LDP

pre 12 godina

To je sve posledica krutog centralizma. Odluke se donose na samo par mesta a kako problema ima milion ta mesta su zatrpana i onda je sve na stalnom cekanju, otezanju, nista ne moze efikasno da se obavi. Svaka dozvola, plan, ovo-ono, mora da se odobri iz Beograda i zato sve ide tako sporo, zato je Vojvodina dosla na nivo Beograda iako je uvek bila 2-3 puta naprednija, ne zato sto je ona okilavila, vec ju je okilavila Beogradska birokratija, koja se olicuje u centralizmu na nivou republike. Moze li neko da mi objasni, kako to da su skoro sve institucije u BGD, u ostatku zemlje samo filijale (koje nemaju ovlascenja da donose neke bitnije odluke bez odobrenja iz BGD), a Vojvodina na primer ima vise stanovnika nego BGD, 2.2 miliona naspram 1.6/1.8 miliona? Kako to da je sve skoncentrisano (politicka moc, institucije itd.) kod tih 1.8 (ili manje) a kod ovih 2.2 nista? Neka mi neko (logicki) objasni.