Četvrtak, 06.10.2011.

03:28

Katanac na kafić i za velik bakšiš

Beogradski konobari su jedini u svetu koji ne smeju da prime bakšiš veći od pet odsto. Ugostitelji ljuti na inspektore koji im zatvaraju lokale zbog sitnica.

Izvor: Tanjug

Katanac na kafiæ i za velik bakšiš IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

NESLOGA???

pre 12 godina

rešenje je vrlo jednostavno. SVI ali baš SVI kafići neka zatvore na mesec dana i prijave da ne rade. baš me zanima šta bi inspektori tada radili. ali nema sloge medju srbima zato svi pod ekološku šljivu ako je bude bilo.

Srba Filipovic

pre 12 godina

Sad nas sprecavaju da i baksisom nagradimo neciju usrdnost i ljubaznost,pa ce i lokale da zatvaraju ako primite vise od 10 ili 20 dinara u proseku.

dragan

pre 12 godina

"Banana" drzave bi se uvredile kada bi Srbiju nazvao tim imenom. Strasno sta se sve desava. Pa turci su imali vise milosti sa porezima. ... ko prezivi, pricace....

No_coment

pre 12 godina

Moramo da se izborimo za nasa prava! Moramo se organizovati! Ovako vise ne ide! Nisam u ugostiteljstvu vec u IT-u, ali svuda je isto, svuda je prisutna debela i bahata ruka drzave. Tretira preduzetnike kao stoku, gazi ih i pljacka kako stigne!!! DOSTA JE BILO!

Alfa

pre 12 godina

ajde da vidim za pusacko/nepusacke zone da nekome naplate kaznu... ulazim u kafice preko 150kvm i kao celi su pusacki... gde je tu inspekcija?

a ovo sto se tice baksisa je klasicno izivljavanje vlasti... jos cekam samo da krenu da "oporezuju" onu decu sto prose na semaforima...

Aleksandar

pre 12 godina

200.000rsd mesecno za odnosenje smeca?! Za lokal koje velicine. Ako neko ima 5 stolova tesko da moze da zaradi toliki novac. Nadam se da je greska.

Inace, delatnosti koje rade sa tzv. "zivim parama" uvek su bile na meti olosa. Sa obe strane zakona.

zikili

pre 12 godina

kada bi cene pica svuda bila kao u centru bg-a, svi bi kucali racune, niko se ne bi zezao sa tim, a ovako to je puko prezivljavanje... a i kad vidis sta se sve desava u drzavi, ko trosi nase pare, kako trose, mozda bi bilo najbolje bojkotovati potrazivanja drzave... ovoliko afera nema ni u spanskoj seriji... samo sto u serijama zlocinci budu kaznjeni, a kod nas, eto, nagradjeni, obicno nekom funkcijom... a to sto se niko ne buni, podseticu vas da je prethodnih godina bilo dosta demonstracija, a sad kad narod cuti, to je opasan znak.... znak da je svemu blizu kraj...

SevarlicA

pre 12 godina

Glasali ste, gledajte!!!

Srbija zemlja totalnog mazohizma. Plaćate neke poreze i takse da bi država zaposlila ljude koju umesto da vam pomognu oni vas još više šikaniraju i smišljaju nove namete, i tako u krug. Od EU smo pokupili ono što donosi pare državi a ne i privredniku. Plus, da ne govorim o političkom i pravnom amaterizmu koji se najbolje vidi u tome da se donose zakoni koji su u vreme donošenja NEPRIMENJIVI. To me malo podseća na kupovinu modernih tramvaja koji ne idu na ovu šinsku infrastrukturu.

Ljudi koji kuću zidaju od krova nam ne trebaju. Čak su i opasni za sve nas.

Bojan

pre 12 godina

Godinama je to vec problem sa baksisom, ne samo u kaficima, a sto se tice izdavanja fiskalnih racuna, ja u kaficima gde pijem kafu uvek dobijem fiskalni a pritom to nisu samo kafici po centru Beograda, a za ovog gospodina sto kaze da mu na Zlatiboru ne daju racun, Desava mi se da u godinu dana budem i po mesec - dva na Zlatiboru, i pri tome svaki dan da pijem kafu u kaficu i stalno dobijem racun, tako da ta prica mu ne drzi vodu. Verujem da ima mnogo kafica koji mzoda i ne izdaju racune al ja izgleda ne sedim u njima. A o drzavi i inspektorima nije vredno ni trositi reci.

E.M.B.

pre 12 godina

Ne kapiram jednu stvar, ako je neko dao konobaru baksis sta te pare rade u kasi kafica/restorana? Naravno da ako dodje inspekcija i pronadje visak novca u kasi da to mora prijaviti jer se smatra za prekrsajem, ako radnik stavi visak u svoj dzep onda pare ne idu u kasu, nema viska novca i nema prekrsaja.Ono oko cega mislim da je problem da je to sto neretko ugostitelji prisvajaju deo baksisa koji je bio namenjen konobarima.Jedna moja drugarica je prosle godine dok je radila u jednom kaficu dobila baksis od 100 evra i gazda je trazio od nje da mu da te pare.Logicno ako inspekcija pronadje taj visak da ce kazniti ugostitelja.

Zoran

pre 12 godina

Kad inspekcija dodje i uhvati se tih "sitnih gluposti" to znaci da ocekuju da platis "reket" ili su poslati od strane konkurencije i imaju zadatak da te upropaste sto vise. Ovo zna svaki privrednik pa ne vidim razlog da se sad polemise o drugim stvarima koje nemaju vezu sa vezom. Ko ulazi u biznis a da nema zaledjinu (da poznaje nekoga na funkciji) onda mora da bude spreman malo i da podmaze inspekciju jer nije dovoljno samo posteno raditi. Posle se svi cude zasto je Srbija na dnu liste po poslovnoj klimi. Sto se tice legalnog rada kafica, samo oni najsitniji rade skoro legalno, sto su veci, na primer restorani, nocni klubovi a pogotovo splavovi, tamo nema ni 5% od legalnog rada ali tamo inspekcija ne sme da ide. Inspekcija kontrolise sitne privrednike koji jedva izdrzavaju.

Aleksandar

pre 12 godina

Ovoje cista glupost. Svuda u svetu, sad racunam "fensi" ugostiteljske radnje, desi se da ostavljaju baksise i od 100 evra. I niko se nista ne pita. Po zakonu u svetu, uglavnom maksimalna napojnica moze da iznosi 15-20 odsto cene usluge, posle toga se oporezuje.

buduci dr

pre 12 godina

@Vladimir. Stav ti je kontradiktoran ako si iz LDP-a, jer i tvoja stranka podrzava predloge i uredbe vladajuce vecine. Jedino ako ste poceli da razmisljate glavama sta je dobro za gradjane onda skidam kapu i postujem stav.

bg

pre 12 godina

znaci kafa kosta 50 a ja ne smem da ostavim vise od 2,5din baksis? tj konobar ne sme da prihvati.. hehe dam mu 60 na on me juri da mi vrati 7,5 da spasi lokal

Trim

pre 12 godina

Ja ne kapiram,sta se sad bune?
dobili su zakon protiv ustava da nema sluzenja alkohola posle 10h,Novi Sad,Subotica tuzili ustavnom sudu,ustavni sud presudio u njihovu korist i nalozio da lkalne samo uprave isplate odstetu.
I trgovci su isti.
Sto se ne bunite,sto ne tuze?
nemaju protiv koga?
Ja bi vam namadaljio jos 3 x vece poreze i takse,dok se ne opametite i kazete otvoreno da vise nista necete da placate.
Dva lika imaju kafic,hteli u hiper market da kupe oko 15 gajbi piva.
Drzava je naplatila PDV od 6 gajbi, a ostatak je ostao u prodavnici jer prodavacica u hiper marketu roda nije htela da kuca posle 22h pivo.
Josnekog decka su maltretirali za dve limenke piva(tamnog).
Drzava je postala teroristicko lopovska organizacija i dokle god narod cuti ona ce nastaviti sa nekavom" evropeizacijom" i to po iskljucivo americkom modelu,pod izgovorom evropskog.
Niti smo evropa po platama,po cenama,niti........
Ovde se minimum 10 puta zakonski prekrsi ustav, jer isti nisu bili dovoljno pismeni ni da ga procitaju

krastavac

pre 12 godina

bakšiš nema šta da traži u kasi, u kasi nema šta da traži bakšiš, ako ne neko dao konobaru to konobar treba da stavi u džep to je njegovo.

Pre dve godine sam bio na Zlatiboru i otišli smo do Sirogojnog i tamo kupio u nekoj prodavnici sok da se osvežimo, kada sam zatražio račun radnik me doslovce isterao napolje iz prodavnice, o čemu pričamo ljudi?

A u kafiću vikendom uveče nisam nikada dobio račun, nikada a da ne pričam da nikad nemaju da vrate kusur.

Dusan

pre 12 godina

Što se tiče taksi, mora nekako da se plati most od pola milijardi evra.
Što se tiče bakšiša, određivanje da li će neko i koliko če da da bakšiša je glupo. U to podrazumevam i onih 10% koji su uračunati u cenu na zapadu.

Petar Smederevac

pre 12 godina

Sve je to lepo sto ugostitelji pricaju u svoju odbranu ali evo vam primer iz Smedereva.
Samo jedan kafic u centru grada izdaje fiskalne racune. Samo jedan od njih dvadesetak. I da stvar bude jos gora, taj kafic drzi stranac.
Mene je uvek cudilo kako je moguce da niko od gradskih vlasti ne primecuje. U stvari, kad malo bolje razmislim, sve je jasno.

marko

pre 12 godina

Ziva istina. Bio sam svedok jednog dana oko 12, kada u kaficu nije bilo puno gostiju. Dva gosta su trazila racun, devojka donela, i oni ostavili baksis oko 50 dinara. Odmah sledeci sto takodje trazi racun, devojka donosi, ovi vade legitimacije i krece igranka. Traze se papiri, vadi se novac iz kase, pojavljuje se visak 50 dinara. Ovi pisu prijavu za visak novca, devojka se brani da je to baksis, dolazi vlasnik itd. Samo sam gledao i na kraju prisao i dobacio par reci ovoj marvi od inspekcije. Morao sam otvoreno da im kazem, da sam ja vlasnik kafica, ..... pa nek kosta sta kosta. I onako vise ne ide.

Dejan

pre 12 godina

Tako je to kad ne postoje organizovana zastita radnika, malih privatnika, potrosaca itd.
Da postoji neko udruzenje ugostiteljkih radnika (mozda i postoji, ali ocigledno ne sluzi nicemu) organizovali bi jedan strajk do ispunjenja zahteva

igor

pre 12 godina

zakon o fiskalizaciji je kriv za vecinu ovih problema, ne mogucnost storniranja racuna elektronskim pute, ostavljanje baksisa, veliki problem sa kaucijama... fiskalni zakon nam je stroziji od onih koji su ga izvorno idoneli

Giurra

pre 12 godina

Kakva logika! Zbog 920 dinara zatvarati restoran i odrapiti vlasnike za veliku svotu novca? Neka bude kazna i milion RSD, ali doprinos i obrt koji napravi taj restoran kroz plaćanje poreza, plate zaposlenih, plaćanjem gomile i realnih i srpskih taksi, povećanje prometa robe kroz nabavku hrane, pića, itd... je mnogostruko veći nego lupanje kazne i zatvaranje, a sve za "dobrobit" Srbije...
Sramota...

Drobnjak iz auta

pre 12 godina

Pa gospodo beograđani mora od nečega da se vraća 450 miliona evra za predizborni most.Dosad smo mi iz ostatka Srbije nesebično pomagali i odricali se svega...Pošto je naša krava na izdisaju i presušila sa mlekom, došlo je na red malo da i vas muzu.U početku je malo nelagodno,ali se čovek vremenom navikne.

AleksandaR

pre 12 godina

E a gde je tu Sokoj ??? nemas ugovor sa sokojem... cccc sad moras da platis 4 godine unazad inace... KOME DA PLATIM VISE ??? DOKLE ??

milekontras

pre 12 godina

osim u mekdonaldsu ne pamptim kad sam dobio fiskalni racun od ugostitelja. sramota za takvu finansijsku nedisciplinu. kao baksis u kasi ha pa nisu inspektori naivni toliko.

realista

pre 12 godina

u beogradu ne postoji oblast u kojoj se vise krade od drzave, nego u ugostiteljstvu. koliko puta ste dobili fiskalni racun u kaficu, da ne pricam o klubovima, koji su za tuzilastvo za organizovani kriminal, ne inspekciju.
a da ne pricamo o stanju po unutrasnjosti, gde kao da ne postoji zakon i inspekcija.

Zovite me S

pre 12 godina

Drzava u kojoj se nista ne proizvodi, izvoz skoro na nuli, zivi od poreza. Neko mora da finansira izbornu kampanju, tj. otvaranje mostova, puteva, ....

Beogradjanin

pre 12 godina

Mislim da bih takve inspektore da imam kafanu i da mi tako nesto urade oterao motkom, pa neka hapse. Ovo je sramota, prosto nemoguce da se tako nesto desava.

Zemunac

pre 12 godina

Prijatelji moji,nije samo kod Vas problem,samo u ugostiteljstvu,svuda se zavodi harac po nelogicnim osnovama.Neme vise ovde normalnog rada,dosli smo na nivo da je bolje "dzabe lezati,nego dzabe raditi".
A gospoda koja primaju plate od naseg rada,neka se zamisle,stvarno ih molim.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Sta koga briga koliki ce baksis neko da ostavi? Mozda je covek raspolozen, zeli da casti, sta koga briga? Al' ga mi zabijamo nos svugde gde mu nije mesto, pa to je strasno. Mi smo POMODARI, vidimo nesto na zapadu sto je promisljeno i sistematski kroz deceniju ustanovljavano kao praksa i tek onda postalo zakonom regulisano pravilo, a mi s neba pa u rebra, do juce bili ko Turci, sad bi za nedelju dana odjednom da budemo kao Amerikanci, TO NE IDE. Mora se ici postepeno i s razumevanjem, jedino to ima smisla. Ali mi uvek hocemo da budemo veci katolici od pape, te izvodimo gluposti koje nemaju smisla i ko god nas gleda sa strane moze samo da se cudi. Iz jedne krajnosti idemo u drugu. Ne umemo da nadjemo meru. Vec bukvalno. Ako smo juce pusili ko Turci i u bolnicama, sad odjednom ne sme da se pusi ni na ulici, izvan grada, na njivi... iz jedne krajnosti u drugu, a to ne donosi zeljeni rezultat jer ljudi se ne prilagodjavaju na taj nacin, mora ici postepeno, kako bi shvatili zasto je svaka od tih promena bitna, ovo su mentalni sokovi sta mi radimo i to moze samo da nas devijatise ne i normalizuje.

Zovite me S

pre 12 godina

Drzava u kojoj se nista ne proizvodi, izvoz skoro na nuli, zivi od poreza. Neko mora da finansira izbornu kampanju, tj. otvaranje mostova, puteva, ....

Zemunac

pre 12 godina

Prijatelji moji,nije samo kod Vas problem,samo u ugostiteljstvu,svuda se zavodi harac po nelogicnim osnovama.Neme vise ovde normalnog rada,dosli smo na nivo da je bolje "dzabe lezati,nego dzabe raditi".
A gospoda koja primaju plate od naseg rada,neka se zamisle,stvarno ih molim.

marko

pre 12 godina

Ziva istina. Bio sam svedok jednog dana oko 12, kada u kaficu nije bilo puno gostiju. Dva gosta su trazila racun, devojka donela, i oni ostavili baksis oko 50 dinara. Odmah sledeci sto takodje trazi racun, devojka donosi, ovi vade legitimacije i krece igranka. Traze se papiri, vadi se novac iz kase, pojavljuje se visak 50 dinara. Ovi pisu prijavu za visak novca, devojka se brani da je to baksis, dolazi vlasnik itd. Samo sam gledao i na kraju prisao i dobacio par reci ovoj marvi od inspekcije. Morao sam otvoreno da im kazem, da sam ja vlasnik kafica, ..... pa nek kosta sta kosta. I onako vise ne ide.

bg

pre 12 godina

znaci kafa kosta 50 a ja ne smem da ostavim vise od 2,5din baksis? tj konobar ne sme da prihvati.. hehe dam mu 60 na on me juri da mi vrati 7,5 da spasi lokal

Beogradjanin

pre 12 godina

Mislim da bih takve inspektore da imam kafanu i da mi tako nesto urade oterao motkom, pa neka hapse. Ovo je sramota, prosto nemoguce da se tako nesto desava.

AleksandaR

pre 12 godina

E a gde je tu Sokoj ??? nemas ugovor sa sokojem... cccc sad moras da platis 4 godine unazad inace... KOME DA PLATIM VISE ??? DOKLE ??

Trim

pre 12 godina

Ja ne kapiram,sta se sad bune?
dobili su zakon protiv ustava da nema sluzenja alkohola posle 10h,Novi Sad,Subotica tuzili ustavnom sudu,ustavni sud presudio u njihovu korist i nalozio da lkalne samo uprave isplate odstetu.
I trgovci su isti.
Sto se ne bunite,sto ne tuze?
nemaju protiv koga?
Ja bi vam namadaljio jos 3 x vece poreze i takse,dok se ne opametite i kazete otvoreno da vise nista necete da placate.
Dva lika imaju kafic,hteli u hiper market da kupe oko 15 gajbi piva.
Drzava je naplatila PDV od 6 gajbi, a ostatak je ostao u prodavnici jer prodavacica u hiper marketu roda nije htela da kuca posle 22h pivo.
Josnekog decka su maltretirali za dve limenke piva(tamnog).
Drzava je postala teroristicko lopovska organizacija i dokle god narod cuti ona ce nastaviti sa nekavom" evropeizacijom" i to po iskljucivo americkom modelu,pod izgovorom evropskog.
Niti smo evropa po platama,po cenama,niti........
Ovde se minimum 10 puta zakonski prekrsi ustav, jer isti nisu bili dovoljno pismeni ni da ga procitaju

Dejan

pre 12 godina

Tako je to kad ne postoje organizovana zastita radnika, malih privatnika, potrosaca itd.
Da postoji neko udruzenje ugostiteljkih radnika (mozda i postoji, ali ocigledno ne sluzi nicemu) organizovali bi jedan strajk do ispunjenja zahteva

Vladimir LDP

pre 12 godina

Sta koga briga koliki ce baksis neko da ostavi? Mozda je covek raspolozen, zeli da casti, sta koga briga? Al' ga mi zabijamo nos svugde gde mu nije mesto, pa to je strasno. Mi smo POMODARI, vidimo nesto na zapadu sto je promisljeno i sistematski kroz deceniju ustanovljavano kao praksa i tek onda postalo zakonom regulisano pravilo, a mi s neba pa u rebra, do juce bili ko Turci, sad bi za nedelju dana odjednom da budemo kao Amerikanci, TO NE IDE. Mora se ici postepeno i s razumevanjem, jedino to ima smisla. Ali mi uvek hocemo da budemo veci katolici od pape, te izvodimo gluposti koje nemaju smisla i ko god nas gleda sa strane moze samo da se cudi. Iz jedne krajnosti idemo u drugu. Ne umemo da nadjemo meru. Vec bukvalno. Ako smo juce pusili ko Turci i u bolnicama, sad odjednom ne sme da se pusi ni na ulici, izvan grada, na njivi... iz jedne krajnosti u drugu, a to ne donosi zeljeni rezultat jer ljudi se ne prilagodjavaju na taj nacin, mora ici postepeno, kako bi shvatili zasto je svaka od tih promena bitna, ovo su mentalni sokovi sta mi radimo i to moze samo da nas devijatise ne i normalizuje.

Zoran

pre 12 godina

Kad inspekcija dodje i uhvati se tih "sitnih gluposti" to znaci da ocekuju da platis "reket" ili su poslati od strane konkurencije i imaju zadatak da te upropaste sto vise. Ovo zna svaki privrednik pa ne vidim razlog da se sad polemise o drugim stvarima koje nemaju vezu sa vezom. Ko ulazi u biznis a da nema zaledjinu (da poznaje nekoga na funkciji) onda mora da bude spreman malo i da podmaze inspekciju jer nije dovoljno samo posteno raditi. Posle se svi cude zasto je Srbija na dnu liste po poslovnoj klimi. Sto se tice legalnog rada kafica, samo oni najsitniji rade skoro legalno, sto su veci, na primer restorani, nocni klubovi a pogotovo splavovi, tamo nema ni 5% od legalnog rada ali tamo inspekcija ne sme da ide. Inspekcija kontrolise sitne privrednike koji jedva izdrzavaju.

krastavac

pre 12 godina

bakšiš nema šta da traži u kasi, u kasi nema šta da traži bakšiš, ako ne neko dao konobaru to konobar treba da stavi u džep to je njegovo.

Pre dve godine sam bio na Zlatiboru i otišli smo do Sirogojnog i tamo kupio u nekoj prodavnici sok da se osvežimo, kada sam zatražio račun radnik me doslovce isterao napolje iz prodavnice, o čemu pričamo ljudi?

A u kafiću vikendom uveče nisam nikada dobio račun, nikada a da ne pričam da nikad nemaju da vrate kusur.

Drobnjak iz auta

pre 12 godina

Pa gospodo beograđani mora od nečega da se vraća 450 miliona evra za predizborni most.Dosad smo mi iz ostatka Srbije nesebično pomagali i odricali se svega...Pošto je naša krava na izdisaju i presušila sa mlekom, došlo je na red malo da i vas muzu.U početku je malo nelagodno,ali se čovek vremenom navikne.

Giurra

pre 12 godina

Kakva logika! Zbog 920 dinara zatvarati restoran i odrapiti vlasnike za veliku svotu novca? Neka bude kazna i milion RSD, ali doprinos i obrt koji napravi taj restoran kroz plaćanje poreza, plate zaposlenih, plaćanjem gomile i realnih i srpskih taksi, povećanje prometa robe kroz nabavku hrane, pića, itd... je mnogostruko veći nego lupanje kazne i zatvaranje, a sve za "dobrobit" Srbije...
Sramota...

Aleksandar

pre 12 godina

Ovoje cista glupost. Svuda u svetu, sad racunam "fensi" ugostiteljske radnje, desi se da ostavljaju baksise i od 100 evra. I niko se nista ne pita. Po zakonu u svetu, uglavnom maksimalna napojnica moze da iznosi 15-20 odsto cene usluge, posle toga se oporezuje.

buduci dr

pre 12 godina

@Vladimir. Stav ti je kontradiktoran ako si iz LDP-a, jer i tvoja stranka podrzava predloge i uredbe vladajuce vecine. Jedino ako ste poceli da razmisljate glavama sta je dobro za gradjane onda skidam kapu i postujem stav.

milekontras

pre 12 godina

osim u mekdonaldsu ne pamptim kad sam dobio fiskalni racun od ugostitelja. sramota za takvu finansijsku nedisciplinu. kao baksis u kasi ha pa nisu inspektori naivni toliko.

Petar Smederevac

pre 12 godina

Sve je to lepo sto ugostitelji pricaju u svoju odbranu ali evo vam primer iz Smedereva.
Samo jedan kafic u centru grada izdaje fiskalne racune. Samo jedan od njih dvadesetak. I da stvar bude jos gora, taj kafic drzi stranac.
Mene je uvek cudilo kako je moguce da niko od gradskih vlasti ne primecuje. U stvari, kad malo bolje razmislim, sve je jasno.

Dusan

pre 12 godina

Što se tiče taksi, mora nekako da se plati most od pola milijardi evra.
Što se tiče bakšiša, određivanje da li će neko i koliko če da da bakšiša je glupo. U to podrazumevam i onih 10% koji su uračunati u cenu na zapadu.

zikili

pre 12 godina

kada bi cene pica svuda bila kao u centru bg-a, svi bi kucali racune, niko se ne bi zezao sa tim, a ovako to je puko prezivljavanje... a i kad vidis sta se sve desava u drzavi, ko trosi nase pare, kako trose, mozda bi bilo najbolje bojkotovati potrazivanja drzave... ovoliko afera nema ni u spanskoj seriji... samo sto u serijama zlocinci budu kaznjeni, a kod nas, eto, nagradjeni, obicno nekom funkcijom... a to sto se niko ne buni, podseticu vas da je prethodnih godina bilo dosta demonstracija, a sad kad narod cuti, to je opasan znak.... znak da je svemu blizu kraj...

igor

pre 12 godina

zakon o fiskalizaciji je kriv za vecinu ovih problema, ne mogucnost storniranja racuna elektronskim pute, ostavljanje baksisa, veliki problem sa kaucijama... fiskalni zakon nam je stroziji od onih koji su ga izvorno idoneli

E.M.B.

pre 12 godina

Ne kapiram jednu stvar, ako je neko dao konobaru baksis sta te pare rade u kasi kafica/restorana? Naravno da ako dodje inspekcija i pronadje visak novca u kasi da to mora prijaviti jer se smatra za prekrsajem, ako radnik stavi visak u svoj dzep onda pare ne idu u kasu, nema viska novca i nema prekrsaja.Ono oko cega mislim da je problem da je to sto neretko ugostitelji prisvajaju deo baksisa koji je bio namenjen konobarima.Jedna moja drugarica je prosle godine dok je radila u jednom kaficu dobila baksis od 100 evra i gazda je trazio od nje da mu da te pare.Logicno ako inspekcija pronadje taj visak da ce kazniti ugostitelja.

realista

pre 12 godina

u beogradu ne postoji oblast u kojoj se vise krade od drzave, nego u ugostiteljstvu. koliko puta ste dobili fiskalni racun u kaficu, da ne pricam o klubovima, koji su za tuzilastvo za organizovani kriminal, ne inspekciju.
a da ne pricamo o stanju po unutrasnjosti, gde kao da ne postoji zakon i inspekcija.

SevarlicA

pre 12 godina

Glasali ste, gledajte!!!

Srbija zemlja totalnog mazohizma. Plaćate neke poreze i takse da bi država zaposlila ljude koju umesto da vam pomognu oni vas još više šikaniraju i smišljaju nove namete, i tako u krug. Od EU smo pokupili ono što donosi pare državi a ne i privredniku. Plus, da ne govorim o političkom i pravnom amaterizmu koji se najbolje vidi u tome da se donose zakoni koji su u vreme donošenja NEPRIMENJIVI. To me malo podseća na kupovinu modernih tramvaja koji ne idu na ovu šinsku infrastrukturu.

Ljudi koji kuću zidaju od krova nam ne trebaju. Čak su i opasni za sve nas.

Bojan

pre 12 godina

Godinama je to vec problem sa baksisom, ne samo u kaficima, a sto se tice izdavanja fiskalnih racuna, ja u kaficima gde pijem kafu uvek dobijem fiskalni a pritom to nisu samo kafici po centru Beograda, a za ovog gospodina sto kaze da mu na Zlatiboru ne daju racun, Desava mi se da u godinu dana budem i po mesec - dva na Zlatiboru, i pri tome svaki dan da pijem kafu u kaficu i stalno dobijem racun, tako da ta prica mu ne drzi vodu. Verujem da ima mnogo kafica koji mzoda i ne izdaju racune al ja izgleda ne sedim u njima. A o drzavi i inspektorima nije vredno ni trositi reci.

Aleksandar

pre 12 godina

200.000rsd mesecno za odnosenje smeca?! Za lokal koje velicine. Ako neko ima 5 stolova tesko da moze da zaradi toliki novac. Nadam se da je greska.

Inace, delatnosti koje rade sa tzv. "zivim parama" uvek su bile na meti olosa. Sa obe strane zakona.

Alfa

pre 12 godina

ajde da vidim za pusacko/nepusacke zone da nekome naplate kaznu... ulazim u kafice preko 150kvm i kao celi su pusacki... gde je tu inspekcija?

a ovo sto se tice baksisa je klasicno izivljavanje vlasti... jos cekam samo da krenu da "oporezuju" onu decu sto prose na semaforima...

No_coment

pre 12 godina

Moramo da se izborimo za nasa prava! Moramo se organizovati! Ovako vise ne ide! Nisam u ugostiteljstvu vec u IT-u, ali svuda je isto, svuda je prisutna debela i bahata ruka drzave. Tretira preduzetnike kao stoku, gazi ih i pljacka kako stigne!!! DOSTA JE BILO!

NESLOGA???

pre 12 godina

rešenje je vrlo jednostavno. SVI ali baš SVI kafići neka zatvore na mesec dana i prijave da ne rade. baš me zanima šta bi inspektori tada radili. ali nema sloge medju srbima zato svi pod ekološku šljivu ako je bude bilo.

dragan

pre 12 godina

"Banana" drzave bi se uvredile kada bi Srbiju nazvao tim imenom. Strasno sta se sve desava. Pa turci su imali vise milosti sa porezima. ... ko prezivi, pricace....

Srba Filipovic

pre 12 godina

Sad nas sprecavaju da i baksisom nagradimo neciju usrdnost i ljubaznost,pa ce i lokale da zatvaraju ako primite vise od 10 ili 20 dinara u proseku.

milekontras

pre 12 godina

osim u mekdonaldsu ne pamptim kad sam dobio fiskalni racun od ugostitelja. sramota za takvu finansijsku nedisciplinu. kao baksis u kasi ha pa nisu inspektori naivni toliko.

realista

pre 12 godina

u beogradu ne postoji oblast u kojoj se vise krade od drzave, nego u ugostiteljstvu. koliko puta ste dobili fiskalni racun u kaficu, da ne pricam o klubovima, koji su za tuzilastvo za organizovani kriminal, ne inspekciju.
a da ne pricamo o stanju po unutrasnjosti, gde kao da ne postoji zakon i inspekcija.

Drobnjak iz auta

pre 12 godina

Pa gospodo beograđani mora od nečega da se vraća 450 miliona evra za predizborni most.Dosad smo mi iz ostatka Srbije nesebično pomagali i odricali se svega...Pošto je naša krava na izdisaju i presušila sa mlekom, došlo je na red malo da i vas muzu.U početku je malo nelagodno,ali se čovek vremenom navikne.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Sta koga briga koliki ce baksis neko da ostavi? Mozda je covek raspolozen, zeli da casti, sta koga briga? Al' ga mi zabijamo nos svugde gde mu nije mesto, pa to je strasno. Mi smo POMODARI, vidimo nesto na zapadu sto je promisljeno i sistematski kroz deceniju ustanovljavano kao praksa i tek onda postalo zakonom regulisano pravilo, a mi s neba pa u rebra, do juce bili ko Turci, sad bi za nedelju dana odjednom da budemo kao Amerikanci, TO NE IDE. Mora se ici postepeno i s razumevanjem, jedino to ima smisla. Ali mi uvek hocemo da budemo veci katolici od pape, te izvodimo gluposti koje nemaju smisla i ko god nas gleda sa strane moze samo da se cudi. Iz jedne krajnosti idemo u drugu. Ne umemo da nadjemo meru. Vec bukvalno. Ako smo juce pusili ko Turci i u bolnicama, sad odjednom ne sme da se pusi ni na ulici, izvan grada, na njivi... iz jedne krajnosti u drugu, a to ne donosi zeljeni rezultat jer ljudi se ne prilagodjavaju na taj nacin, mora ici postepeno, kako bi shvatili zasto je svaka od tih promena bitna, ovo su mentalni sokovi sta mi radimo i to moze samo da nas devijatise ne i normalizuje.

krastavac

pre 12 godina

bakšiš nema šta da traži u kasi, u kasi nema šta da traži bakšiš, ako ne neko dao konobaru to konobar treba da stavi u džep to je njegovo.

Pre dve godine sam bio na Zlatiboru i otišli smo do Sirogojnog i tamo kupio u nekoj prodavnici sok da se osvežimo, kada sam zatražio račun radnik me doslovce isterao napolje iz prodavnice, o čemu pričamo ljudi?

A u kafiću vikendom uveče nisam nikada dobio račun, nikada a da ne pričam da nikad nemaju da vrate kusur.

Beogradjanin

pre 12 godina

Mislim da bih takve inspektore da imam kafanu i da mi tako nesto urade oterao motkom, pa neka hapse. Ovo je sramota, prosto nemoguce da se tako nesto desava.

marko

pre 12 godina

Ziva istina. Bio sam svedok jednog dana oko 12, kada u kaficu nije bilo puno gostiju. Dva gosta su trazila racun, devojka donela, i oni ostavili baksis oko 50 dinara. Odmah sledeci sto takodje trazi racun, devojka donosi, ovi vade legitimacije i krece igranka. Traze se papiri, vadi se novac iz kase, pojavljuje se visak 50 dinara. Ovi pisu prijavu za visak novca, devojka se brani da je to baksis, dolazi vlasnik itd. Samo sam gledao i na kraju prisao i dobacio par reci ovoj marvi od inspekcije. Morao sam otvoreno da im kazem, da sam ja vlasnik kafica, ..... pa nek kosta sta kosta. I onako vise ne ide.

Zovite me S

pre 12 godina

Drzava u kojoj se nista ne proizvodi, izvoz skoro na nuli, zivi od poreza. Neko mora da finansira izbornu kampanju, tj. otvaranje mostova, puteva, ....

Trim

pre 12 godina

Ja ne kapiram,sta se sad bune?
dobili su zakon protiv ustava da nema sluzenja alkohola posle 10h,Novi Sad,Subotica tuzili ustavnom sudu,ustavni sud presudio u njihovu korist i nalozio da lkalne samo uprave isplate odstetu.
I trgovci su isti.
Sto se ne bunite,sto ne tuze?
nemaju protiv koga?
Ja bi vam namadaljio jos 3 x vece poreze i takse,dok se ne opametite i kazete otvoreno da vise nista necete da placate.
Dva lika imaju kafic,hteli u hiper market da kupe oko 15 gajbi piva.
Drzava je naplatila PDV od 6 gajbi, a ostatak je ostao u prodavnici jer prodavacica u hiper marketu roda nije htela da kuca posle 22h pivo.
Josnekog decka su maltretirali za dve limenke piva(tamnog).
Drzava je postala teroristicko lopovska organizacija i dokle god narod cuti ona ce nastaviti sa nekavom" evropeizacijom" i to po iskljucivo americkom modelu,pod izgovorom evropskog.
Niti smo evropa po platama,po cenama,niti........
Ovde se minimum 10 puta zakonski prekrsi ustav, jer isti nisu bili dovoljno pismeni ni da ga procitaju

Zemunac

pre 12 godina

Prijatelji moji,nije samo kod Vas problem,samo u ugostiteljstvu,svuda se zavodi harac po nelogicnim osnovama.Neme vise ovde normalnog rada,dosli smo na nivo da je bolje "dzabe lezati,nego dzabe raditi".
A gospoda koja primaju plate od naseg rada,neka se zamisle,stvarno ih molim.

Dusan

pre 12 godina

Što se tiče taksi, mora nekako da se plati most od pola milijardi evra.
Što se tiče bakšiša, određivanje da li će neko i koliko če da da bakšiša je glupo. U to podrazumevam i onih 10% koji su uračunati u cenu na zapadu.

AleksandaR

pre 12 godina

E a gde je tu Sokoj ??? nemas ugovor sa sokojem... cccc sad moras da platis 4 godine unazad inace... KOME DA PLATIM VISE ??? DOKLE ??

Petar Smederevac

pre 12 godina

Sve je to lepo sto ugostitelji pricaju u svoju odbranu ali evo vam primer iz Smedereva.
Samo jedan kafic u centru grada izdaje fiskalne racune. Samo jedan od njih dvadesetak. I da stvar bude jos gora, taj kafic drzi stranac.
Mene je uvek cudilo kako je moguce da niko od gradskih vlasti ne primecuje. U stvari, kad malo bolje razmislim, sve je jasno.

Bojan

pre 12 godina

Godinama je to vec problem sa baksisom, ne samo u kaficima, a sto se tice izdavanja fiskalnih racuna, ja u kaficima gde pijem kafu uvek dobijem fiskalni a pritom to nisu samo kafici po centru Beograda, a za ovog gospodina sto kaze da mu na Zlatiboru ne daju racun, Desava mi se da u godinu dana budem i po mesec - dva na Zlatiboru, i pri tome svaki dan da pijem kafu u kaficu i stalno dobijem racun, tako da ta prica mu ne drzi vodu. Verujem da ima mnogo kafica koji mzoda i ne izdaju racune al ja izgleda ne sedim u njima. A o drzavi i inspektorima nije vredno ni trositi reci.

Alfa

pre 12 godina

ajde da vidim za pusacko/nepusacke zone da nekome naplate kaznu... ulazim u kafice preko 150kvm i kao celi su pusacki... gde je tu inspekcija?

a ovo sto se tice baksisa je klasicno izivljavanje vlasti... jos cekam samo da krenu da "oporezuju" onu decu sto prose na semaforima...

Dejan

pre 12 godina

Tako je to kad ne postoje organizovana zastita radnika, malih privatnika, potrosaca itd.
Da postoji neko udruzenje ugostiteljkih radnika (mozda i postoji, ali ocigledno ne sluzi nicemu) organizovali bi jedan strajk do ispunjenja zahteva

Giurra

pre 12 godina

Kakva logika! Zbog 920 dinara zatvarati restoran i odrapiti vlasnike za veliku svotu novca? Neka bude kazna i milion RSD, ali doprinos i obrt koji napravi taj restoran kroz plaćanje poreza, plate zaposlenih, plaćanjem gomile i realnih i srpskih taksi, povećanje prometa robe kroz nabavku hrane, pića, itd... je mnogostruko veći nego lupanje kazne i zatvaranje, a sve za "dobrobit" Srbije...
Sramota...

buduci dr

pre 12 godina

@Vladimir. Stav ti je kontradiktoran ako si iz LDP-a, jer i tvoja stranka podrzava predloge i uredbe vladajuce vecine. Jedino ako ste poceli da razmisljate glavama sta je dobro za gradjane onda skidam kapu i postujem stav.

igor

pre 12 godina

zakon o fiskalizaciji je kriv za vecinu ovih problema, ne mogucnost storniranja racuna elektronskim pute, ostavljanje baksisa, veliki problem sa kaucijama... fiskalni zakon nam je stroziji od onih koji su ga izvorno idoneli

Zoran

pre 12 godina

Kad inspekcija dodje i uhvati se tih "sitnih gluposti" to znaci da ocekuju da platis "reket" ili su poslati od strane konkurencije i imaju zadatak da te upropaste sto vise. Ovo zna svaki privrednik pa ne vidim razlog da se sad polemise o drugim stvarima koje nemaju vezu sa vezom. Ko ulazi u biznis a da nema zaledjinu (da poznaje nekoga na funkciji) onda mora da bude spreman malo i da podmaze inspekciju jer nije dovoljno samo posteno raditi. Posle se svi cude zasto je Srbija na dnu liste po poslovnoj klimi. Sto se tice legalnog rada kafica, samo oni najsitniji rade skoro legalno, sto su veci, na primer restorani, nocni klubovi a pogotovo splavovi, tamo nema ni 5% od legalnog rada ali tamo inspekcija ne sme da ide. Inspekcija kontrolise sitne privrednike koji jedva izdrzavaju.

bg

pre 12 godina

znaci kafa kosta 50 a ja ne smem da ostavim vise od 2,5din baksis? tj konobar ne sme da prihvati.. hehe dam mu 60 na on me juri da mi vrati 7,5 da spasi lokal

zikili

pre 12 godina

kada bi cene pica svuda bila kao u centru bg-a, svi bi kucali racune, niko se ne bi zezao sa tim, a ovako to je puko prezivljavanje... a i kad vidis sta se sve desava u drzavi, ko trosi nase pare, kako trose, mozda bi bilo najbolje bojkotovati potrazivanja drzave... ovoliko afera nema ni u spanskoj seriji... samo sto u serijama zlocinci budu kaznjeni, a kod nas, eto, nagradjeni, obicno nekom funkcijom... a to sto se niko ne buni, podseticu vas da je prethodnih godina bilo dosta demonstracija, a sad kad narod cuti, to je opasan znak.... znak da je svemu blizu kraj...

Aleksandar

pre 12 godina

Ovoje cista glupost. Svuda u svetu, sad racunam "fensi" ugostiteljske radnje, desi se da ostavljaju baksise i od 100 evra. I niko se nista ne pita. Po zakonu u svetu, uglavnom maksimalna napojnica moze da iznosi 15-20 odsto cene usluge, posle toga se oporezuje.

E.M.B.

pre 12 godina

Ne kapiram jednu stvar, ako je neko dao konobaru baksis sta te pare rade u kasi kafica/restorana? Naravno da ako dodje inspekcija i pronadje visak novca u kasi da to mora prijaviti jer se smatra za prekrsajem, ako radnik stavi visak u svoj dzep onda pare ne idu u kasu, nema viska novca i nema prekrsaja.Ono oko cega mislim da je problem da je to sto neretko ugostitelji prisvajaju deo baksisa koji je bio namenjen konobarima.Jedna moja drugarica je prosle godine dok je radila u jednom kaficu dobila baksis od 100 evra i gazda je trazio od nje da mu da te pare.Logicno ako inspekcija pronadje taj visak da ce kazniti ugostitelja.

SevarlicA

pre 12 godina

Glasali ste, gledajte!!!

Srbija zemlja totalnog mazohizma. Plaćate neke poreze i takse da bi država zaposlila ljude koju umesto da vam pomognu oni vas još više šikaniraju i smišljaju nove namete, i tako u krug. Od EU smo pokupili ono što donosi pare državi a ne i privredniku. Plus, da ne govorim o političkom i pravnom amaterizmu koji se najbolje vidi u tome da se donose zakoni koji su u vreme donošenja NEPRIMENJIVI. To me malo podseća na kupovinu modernih tramvaja koji ne idu na ovu šinsku infrastrukturu.

Ljudi koji kuću zidaju od krova nam ne trebaju. Čak su i opasni za sve nas.

Aleksandar

pre 12 godina

200.000rsd mesecno za odnosenje smeca?! Za lokal koje velicine. Ako neko ima 5 stolova tesko da moze da zaradi toliki novac. Nadam se da je greska.

Inace, delatnosti koje rade sa tzv. "zivim parama" uvek su bile na meti olosa. Sa obe strane zakona.

No_coment

pre 12 godina

Moramo da se izborimo za nasa prava! Moramo se organizovati! Ovako vise ne ide! Nisam u ugostiteljstvu vec u IT-u, ali svuda je isto, svuda je prisutna debela i bahata ruka drzave. Tretira preduzetnike kao stoku, gazi ih i pljacka kako stigne!!! DOSTA JE BILO!

dragan

pre 12 godina

"Banana" drzave bi se uvredile kada bi Srbiju nazvao tim imenom. Strasno sta se sve desava. Pa turci su imali vise milosti sa porezima. ... ko prezivi, pricace....

Srba Filipovic

pre 12 godina

Sad nas sprecavaju da i baksisom nagradimo neciju usrdnost i ljubaznost,pa ce i lokale da zatvaraju ako primite vise od 10 ili 20 dinara u proseku.

NESLOGA???

pre 12 godina

rešenje je vrlo jednostavno. SVI ali baš SVI kafići neka zatvore na mesec dana i prijave da ne rade. baš me zanima šta bi inspektori tada radili. ali nema sloge medju srbima zato svi pod ekološku šljivu ako je bude bilo.