Utorak, 04.10.2011.

13:48

Manje od mesec dana do novih Nokija

Izvor: B92

Manje od mesec dana do novih Nokija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

19 Komentari

Sortiraj po:

Dragan

pre 12 godina

Ne izabravši Androd platformu, Nokia je sebi pucala u nogu. Prodavaće jeftine on/off ili yes/no telefone sa vga kamerom i to je to. Na sreću ljubitelja tehnologije, tu su HTC, Samsung i Apple da se takmiče i tužakaju.

Bosko

pre 12 godina

Interesantno je da se iz komentara vidi ko je imao WP Mango u ruci a ko ne, odnosno pise na osnovu pretpostavki i navijackog odnosa prema telefonu koji trenutno koristi.

Cak i najzadrtiji android fan (taj sam!) tesko da moze za WP predvideti bilo sta drugo nego sjajnu buducnost. Meni je ovo bilo jasno nakon petnaestak minuta iskustva sa Mango telefonom.

Da je Microsoft zadrzao samo sadasnje partnere (Samsung, HTC, LG), prosao bi cak i tada odlicno. Ali ipak jedva cekam da se pojavi prva Nokia, pa cu razmisliti da li da promenim mobilni OS.

Srdjan

pre 12 godina

Kakva neverovatna greska Nokije da ne prihvati Android pre 2 godine! Svi su ih sada otkacili, cak i Sony Ericsson i LG prave odlicne telefone sa Androidom, sa kojima nista od Nokije ne moze da se poredi. Jednostavno, Nokia je bila vladar u vreme kada je hardver u telefonu bio vazniji od softvera. Ta vremena su prosla, a Nokia kao arogantni dzin nije prepoznala prekretnicu i otisla je u zaborav.

EU

pre 12 godina

@mr blue Po efektu marketinga moglo bi se pomisliti da Apple ulaze bar 100 puta vise od MS ali to sigurno nije slucaj...Apple ima bolji (skuplji?) dizajn proizvoda i odlican- fenomenalan imidz koji uprkos tuzakanjima i sudjenjim niko jos nije uspeo da okrnji.
Microsoft mora da menja svoj marketing tim jer je evidentno da gube trku i da dobijaju dosta manje od Apple za priblizno slicne kolicine ulozenog novca.
Sto se novih OS iz MS tice glavna promena je da vise nije sve u mobilnom OS-u i aparatu vec u kompletnom zaokruzenom proizvodu kakav ima Apple a pokusava i Google.

Kao sto sam napisao ranije na NOKIA, koji su bili odlicni telefoni u prethodnoj generaciji aparata, ne treba vise trositi reci oni se sredjuju pred udaju.

mr blue

pre 12 godina

I umalo da zaboravim, skontao sam da u Srbiji ima vise M$ fanova nego Apple-ovih, ili je neko jednostavno placen da pise komentare i lupa +/-. Ipak je i to marketing, a ne preterano skup u odnosu na druge vidove eMarketinga. Obavezno pogledajte [link]
(Strahinja, 5. oktobar 2011 06:49

Sasvim normalna stvar je da u Srbiji ima vise korisnika Microsoft-a nego Apple-a. Da je drugacije, ja bih bio presrecan. Ne zato sto je Apple bolji, vec zbog toga sto bi to znacilo da imamo odlican standard.

I nemoj da poredis marketing te dve kompanije, kada je ocigledno ko vise ulaze u isti.

Strahinja

pre 12 godina

Najavljuju WP Nokiu, a vreme prolazi i prolazi. Naravno konkurencija grabi napred. I naravno, mogu da se kladim da ce pre izbaciti low-cost aparate sa Linuxom, naslednike s40, sto najavljuju ovih dana. I naravno, zasto M$ odgovara da propadne Nokia, pa imaju svog coveka na celu kompanije koji ce pristati na bilo kakvu ponudu za kupovinu, kad se stvore uslovi. A ne zaboravimo da Nokia ima veoma jak patentni portfolio, sto je pijavicama iz M$ jako vazno. Oni su odavno prestali da stvaraju, sve vise zive od tudjeg rada i kreativnosti i tuzbi naravno.
I umalo da zaboravim, skontao sam da u Srbiji ima vise M$ fanova nego Apple-ovih, ili je neko jednostavno placen da pise komentare i lupa +/-. Ipak je i to marketing, a ne preterano skup u odnosu na druge vidove eMarketinga. Obavezno pogledajte http://goo.gl/tUWvZ

Mark0

pre 12 godina

Za vrlo kratko vreme se situacija na polju smartphone os ili cak i pc os-a drasticno promenila. Aplle je mnogo pristupacniji, linux je mnogo laksi za koriscenje, vista je dozivela debakl. Nokia je trebala da predpostavi da symbian jednostavno nije dostigao izazovu linux kernela. Razmislite malo trenutni odnos smartphone udela je 1 Android 2 Symbian 3 Apple . Stim sto je razlika izmedju symbiana i apple toliko smesno mala + da dodam da je apple zvanicno prisutan u ne tolikom broju zemalja kao nokia. Stim se dobija da zajedno ios i andrid imaju vise od 65 % udela na trzistu . A jos vise je interesantno sto se ove promene desile u zadne 2 - 3 godine. Kada sam 2009-e uzeo htc sa androidom retko ko je cuo za tu firmu ali danas je ona brend i to pre svega zahvaljujuci androidu. Inace udeo windows phone je relativno mali oko 2% . Jednost6avno nije dorastao besplatnom androidu niti ima aplikacije kao ios. Nadam se da se varam ali mislim da je nokia izabrala pogresnog partnera za buducnost. Kako stvari sada stoje izgleda da ce Samsung zameniti brend broj 1 koji je do sada drzala nokia.

Gojko

pre 12 godina

Ono što je Nokiu izdvajalo je odlična ponuda poslovnih telefona koji su radili fantastično i držali bateriju i po 7 dana. Sada toga više nema i vjerujem da i ako "pljunu" neku novotariju, to neće biti ni blizu starim telefonima

Boki

pre 12 godina

Kao sto rekoh u ranijoj poruci, treba provesti neko vreme koristeci WP da bi se moglo steci objektivno misljenje. Kao bivsi korisnik iPhone-a (a imao sam i Android), nemam nikakvu dilemu da Microsoft trenutno ima ubedljivo najfunkcionalniji, najfleksibilniji i najbrzi smartphone operativni sistem.

Koristim Mango vec neko vreme, ali tek danas, nakon sto je Apple odrzao pomalo razocaravajuci "iPhone event", sam spreman da iznesem gornju tvrdnju. Umesto da se pojavi iPhone 5, o kojem se do jutros govorilo, dobijamo iPhone 4s koji se u malo cemu razlikuje od cetvorke. Mnogo toga o cemu se suskalo, a najvise duboka Facebook integracija, jednostavno se nije desilo.

S druge strane, Mango je doneo fenomenalna poboljsanja bas u "social networking" kategoriji. Svidjalo se to nekome ili ne, mrzeo neko Facebook, Twitter i Linkedin ili ne, to je ono sto ljudi traze kad kupuju smartphone. Sve je ovo integrisano i nalazi se na jednom mestu. Tehnologija koju Microsoft zove Threads, u kojoj su potpuno integrisani SMS, MMS, Live Messenger i Facebook chat jednostavno nema premca. Sve je na raspolaganju sa centralne lokacije, a mozete slobodno skakati izmedju servisa kako god hocete. Ako vam neko posalje SMS, WP ce vam odmah pokazati da je on takodje online i na fejsbuku, pa jednostavno mozete preci na fejsbuk chat. Pri svemu ovome cela konverzacija ostaje za vas jedinstven 'thread'. Cak je moguce slati poruke grupama u isto vreme, koristeci bilo koji od ovih servisa. Sve se okrece oko vasih kontakata, a ne oko aplikacija. Startovanje nove aplikacije za svaku sitnicu ce polako postati deo proslosti.

Kao i mnogo puta do sada, Microsoft sporo pali, ali ipak brzo sustize. Ocigledno je da i Nokia dobro zna sta radi, a Nokia Sea Ray ce biti moj novi smartphone. Jedva cekam!

EU

pre 12 godina

Ako se isprati nacin na koji je Apple uspeo sa svim svojim proizvodima - kreiranje ekosistema umesto solo prozvoda..a sto uspesno sledi i google Microsoft i Nokia imaju tezak zadatak pred sobom ...Microsoft je zakasnio i na search trziste pa se vidi dokle je uspeo da stigne uprkos tuzakanju google-a antimonopolskim komisijama usa i eu. Marketshare koji Microsoft/Nokia mogu da osvoje ne moze zadovoljiti ambicije tih kompanije i zato to nije kombinacija na koju bih se kladio. NOKIA je u padu i tesko da to moze da se preokrene dovoljno brzo da spreci preuzimanje. Verovatnije je da uspe Microsoft/ARM kombinacija, samo jos da nadju prozivodjaca telefona...

EU

pre 12 godina

Too little too late .
Verovanje je dobro ali u biznisu obicno ne pomaze. Surove cinjenice kazu da je NOKIA na putu da postane u najboljem slucaju marginalan ili u realnom slucaju bankrotirani proizvodjac mobilnih telefona sa dosta patenata a 'samo' usled nedostatka inovacija i losih reakcija. Trziste reaguje pozitivno iskljucivo na rast marketshare-a koji se kod NOKIA desio tako davno da je pitanje ko to jos pamti...
Mozda ih kupe Google ili MS za 12-24 meseca? nekad nezamislivo a sada za NOKIA najbolji izlaz

DMC

pre 12 godina

U pravu je Aleksandar za N9
Novi toliko prizeljkivani WP 7 Nokia telefon ce biti nista drugo do isti zastareli hardver koji pokrece sve aktuelne WP 7 telefone, samo u drugacijem Nokia kucistu
Sto je nacrnje od svega, sve su indicije da nece biti nimalo jeftin pa mi nije bas jasno zasto bi neko uopste uzimao taj telefon koji se nece preterano razlikovati od drugih WP 7 telefona i pored Galaxy S 2 koji je za klasu bolji

inf-o

pre 12 godina

moze se reci da ukoliko su i rimsko carstvo i Napoleonovo,Nemacko i mnoga druga carstva tj. mnoge druge sile PALE, niie iznenadjenje sto i nekadasnji gigant kakva je Nokia dozivi istu sudbinu. nikako ne navijam za to-da se razumemo! stavise, male su sanse da se to dogodi jer sada postoje alternative kojima se Nokia okrece (windows phone 7). moguce je da im je ipak u svemu ovome najlosiji potez zvanicno odricanje od Symbian-a. ako bolje pogledate, vidi se da su Symbian ispolirali i doveli ga u red i stanje da (mogu slobodno reci) konkurise Android-u,iOS-u,Windows phone7 i drugim jacim OS-ovima. konkurencija je ZDRAVA i uvek treba traziti neke nove alternative. Nokia ne zasluzuje da padne nakon svega ucinjenog ali je tezak rad i trud potreban za opstanak! srecno Nokia!

Boki

pre 12 godina

@Aleksandar

Ovo moze da kaze samo neko ko nije video novi Mango update za Windows Phone. Kad se on bude nasao na najboljem hardveru, a to je bila i ostala Nokia, ne vidim kako to moze da ne bude dobitna kombinacija.

Aleksandar

pre 12 godina

Cestitam gospodine Elop, upropastili ste i u zemlju satrli negdasnjeg svetskog giganta. Poslednji uredjaj iz Nokia-e koji je vredan pomena je Nokia N9, nakon toga mozete slobodno staviti kljuc u bravu. Ne brinem se ja za vas, gosn' Elop, vi cete nazad u Microsoft kad pukne Nokia, nego mi eto zao nekada najveceg brenda u mobilnoj telefoniji.

Aleksandar

pre 12 godina

Cestitam gospodine Elop, upropastili ste i u zemlju satrli negdasnjeg svetskog giganta. Poslednji uredjaj iz Nokia-e koji je vredan pomena je Nokia N9, nakon toga mozete slobodno staviti kljuc u bravu. Ne brinem se ja za vas, gosn' Elop, vi cete nazad u Microsoft kad pukne Nokia, nego mi eto zao nekada najveceg brenda u mobilnoj telefoniji.

inf-o

pre 12 godina

moze se reci da ukoliko su i rimsko carstvo i Napoleonovo,Nemacko i mnoga druga carstva tj. mnoge druge sile PALE, niie iznenadjenje sto i nekadasnji gigant kakva je Nokia dozivi istu sudbinu. nikako ne navijam za to-da se razumemo! stavise, male su sanse da se to dogodi jer sada postoje alternative kojima se Nokia okrece (windows phone 7). moguce je da im je ipak u svemu ovome najlosiji potez zvanicno odricanje od Symbian-a. ako bolje pogledate, vidi se da su Symbian ispolirali i doveli ga u red i stanje da (mogu slobodno reci) konkurise Android-u,iOS-u,Windows phone7 i drugim jacim OS-ovima. konkurencija je ZDRAVA i uvek treba traziti neke nove alternative. Nokia ne zasluzuje da padne nakon svega ucinjenog ali je tezak rad i trud potreban za opstanak! srecno Nokia!

DMC

pre 12 godina

U pravu je Aleksandar za N9
Novi toliko prizeljkivani WP 7 Nokia telefon ce biti nista drugo do isti zastareli hardver koji pokrece sve aktuelne WP 7 telefone, samo u drugacijem Nokia kucistu
Sto je nacrnje od svega, sve su indicije da nece biti nimalo jeftin pa mi nije bas jasno zasto bi neko uopste uzimao taj telefon koji se nece preterano razlikovati od drugih WP 7 telefona i pored Galaxy S 2 koji je za klasu bolji

EU

pre 12 godina

Too little too late .
Verovanje je dobro ali u biznisu obicno ne pomaze. Surove cinjenice kazu da je NOKIA na putu da postane u najboljem slucaju marginalan ili u realnom slucaju bankrotirani proizvodjac mobilnih telefona sa dosta patenata a 'samo' usled nedostatka inovacija i losih reakcija. Trziste reaguje pozitivno iskljucivo na rast marketshare-a koji se kod NOKIA desio tako davno da je pitanje ko to jos pamti...
Mozda ih kupe Google ili MS za 12-24 meseca? nekad nezamislivo a sada za NOKIA najbolji izlaz

Boki

pre 12 godina

@Aleksandar

Ovo moze da kaze samo neko ko nije video novi Mango update za Windows Phone. Kad se on bude nasao na najboljem hardveru, a to je bila i ostala Nokia, ne vidim kako to moze da ne bude dobitna kombinacija.

Gojko

pre 12 godina

Ono što je Nokiu izdvajalo je odlična ponuda poslovnih telefona koji su radili fantastično i držali bateriju i po 7 dana. Sada toga više nema i vjerujem da i ako "pljunu" neku novotariju, to neće biti ni blizu starim telefonima

EU

pre 12 godina

Ako se isprati nacin na koji je Apple uspeo sa svim svojim proizvodima - kreiranje ekosistema umesto solo prozvoda..a sto uspesno sledi i google Microsoft i Nokia imaju tezak zadatak pred sobom ...Microsoft je zakasnio i na search trziste pa se vidi dokle je uspeo da stigne uprkos tuzakanju google-a antimonopolskim komisijama usa i eu. Marketshare koji Microsoft/Nokia mogu da osvoje ne moze zadovoljiti ambicije tih kompanije i zato to nije kombinacija na koju bih se kladio. NOKIA je u padu i tesko da to moze da se preokrene dovoljno brzo da spreci preuzimanje. Verovatnije je da uspe Microsoft/ARM kombinacija, samo jos da nadju prozivodjaca telefona...

mr blue

pre 12 godina

I umalo da zaboravim, skontao sam da u Srbiji ima vise M$ fanova nego Apple-ovih, ili je neko jednostavno placen da pise komentare i lupa +/-. Ipak je i to marketing, a ne preterano skup u odnosu na druge vidove eMarketinga. Obavezno pogledajte [link]
(Strahinja, 5. oktobar 2011 06:49

Sasvim normalna stvar je da u Srbiji ima vise korisnika Microsoft-a nego Apple-a. Da je drugacije, ja bih bio presrecan. Ne zato sto je Apple bolji, vec zbog toga sto bi to znacilo da imamo odlican standard.

I nemoj da poredis marketing te dve kompanije, kada je ocigledno ko vise ulaze u isti.

Mark0

pre 12 godina

Za vrlo kratko vreme se situacija na polju smartphone os ili cak i pc os-a drasticno promenila. Aplle je mnogo pristupacniji, linux je mnogo laksi za koriscenje, vista je dozivela debakl. Nokia je trebala da predpostavi da symbian jednostavno nije dostigao izazovu linux kernela. Razmislite malo trenutni odnos smartphone udela je 1 Android 2 Symbian 3 Apple . Stim sto je razlika izmedju symbiana i apple toliko smesno mala + da dodam da je apple zvanicno prisutan u ne tolikom broju zemalja kao nokia. Stim se dobija da zajedno ios i andrid imaju vise od 65 % udela na trzistu . A jos vise je interesantno sto se ove promene desile u zadne 2 - 3 godine. Kada sam 2009-e uzeo htc sa androidom retko ko je cuo za tu firmu ali danas je ona brend i to pre svega zahvaljujuci androidu. Inace udeo windows phone je relativno mali oko 2% . Jednost6avno nije dorastao besplatnom androidu niti ima aplikacije kao ios. Nadam se da se varam ali mislim da je nokia izabrala pogresnog partnera za buducnost. Kako stvari sada stoje izgleda da ce Samsung zameniti brend broj 1 koji je do sada drzala nokia.

Srdjan

pre 12 godina

Kakva neverovatna greska Nokije da ne prihvati Android pre 2 godine! Svi su ih sada otkacili, cak i Sony Ericsson i LG prave odlicne telefone sa Androidom, sa kojima nista od Nokije ne moze da se poredi. Jednostavno, Nokia je bila vladar u vreme kada je hardver u telefonu bio vazniji od softvera. Ta vremena su prosla, a Nokia kao arogantni dzin nije prepoznala prekretnicu i otisla je u zaborav.

Boki

pre 12 godina

Kao sto rekoh u ranijoj poruci, treba provesti neko vreme koristeci WP da bi se moglo steci objektivno misljenje. Kao bivsi korisnik iPhone-a (a imao sam i Android), nemam nikakvu dilemu da Microsoft trenutno ima ubedljivo najfunkcionalniji, najfleksibilniji i najbrzi smartphone operativni sistem.

Koristim Mango vec neko vreme, ali tek danas, nakon sto je Apple odrzao pomalo razocaravajuci "iPhone event", sam spreman da iznesem gornju tvrdnju. Umesto da se pojavi iPhone 5, o kojem se do jutros govorilo, dobijamo iPhone 4s koji se u malo cemu razlikuje od cetvorke. Mnogo toga o cemu se suskalo, a najvise duboka Facebook integracija, jednostavno se nije desilo.

S druge strane, Mango je doneo fenomenalna poboljsanja bas u "social networking" kategoriji. Svidjalo se to nekome ili ne, mrzeo neko Facebook, Twitter i Linkedin ili ne, to je ono sto ljudi traze kad kupuju smartphone. Sve je ovo integrisano i nalazi se na jednom mestu. Tehnologija koju Microsoft zove Threads, u kojoj su potpuno integrisani SMS, MMS, Live Messenger i Facebook chat jednostavno nema premca. Sve je na raspolaganju sa centralne lokacije, a mozete slobodno skakati izmedju servisa kako god hocete. Ako vam neko posalje SMS, WP ce vam odmah pokazati da je on takodje online i na fejsbuku, pa jednostavno mozete preci na fejsbuk chat. Pri svemu ovome cela konverzacija ostaje za vas jedinstven 'thread'. Cak je moguce slati poruke grupama u isto vreme, koristeci bilo koji od ovih servisa. Sve se okrece oko vasih kontakata, a ne oko aplikacija. Startovanje nove aplikacije za svaku sitnicu ce polako postati deo proslosti.

Kao i mnogo puta do sada, Microsoft sporo pali, ali ipak brzo sustize. Ocigledno je da i Nokia dobro zna sta radi, a Nokia Sea Ray ce biti moj novi smartphone. Jedva cekam!

Strahinja

pre 12 godina

Najavljuju WP Nokiu, a vreme prolazi i prolazi. Naravno konkurencija grabi napred. I naravno, mogu da se kladim da ce pre izbaciti low-cost aparate sa Linuxom, naslednike s40, sto najavljuju ovih dana. I naravno, zasto M$ odgovara da propadne Nokia, pa imaju svog coveka na celu kompanije koji ce pristati na bilo kakvu ponudu za kupovinu, kad se stvore uslovi. A ne zaboravimo da Nokia ima veoma jak patentni portfolio, sto je pijavicama iz M$ jako vazno. Oni su odavno prestali da stvaraju, sve vise zive od tudjeg rada i kreativnosti i tuzbi naravno.
I umalo da zaboravim, skontao sam da u Srbiji ima vise M$ fanova nego Apple-ovih, ili je neko jednostavno placen da pise komentare i lupa +/-. Ipak je i to marketing, a ne preterano skup u odnosu na druge vidove eMarketinga. Obavezno pogledajte http://goo.gl/tUWvZ

EU

pre 12 godina

@mr blue Po efektu marketinga moglo bi se pomisliti da Apple ulaze bar 100 puta vise od MS ali to sigurno nije slucaj...Apple ima bolji (skuplji?) dizajn proizvoda i odlican- fenomenalan imidz koji uprkos tuzakanjima i sudjenjim niko jos nije uspeo da okrnji.
Microsoft mora da menja svoj marketing tim jer je evidentno da gube trku i da dobijaju dosta manje od Apple za priblizno slicne kolicine ulozenog novca.
Sto se novih OS iz MS tice glavna promena je da vise nije sve u mobilnom OS-u i aparatu vec u kompletnom zaokruzenom proizvodu kakav ima Apple a pokusava i Google.

Kao sto sam napisao ranije na NOKIA, koji su bili odlicni telefoni u prethodnoj generaciji aparata, ne treba vise trositi reci oni se sredjuju pred udaju.

Bosko

pre 12 godina

Interesantno je da se iz komentara vidi ko je imao WP Mango u ruci a ko ne, odnosno pise na osnovu pretpostavki i navijackog odnosa prema telefonu koji trenutno koristi.

Cak i najzadrtiji android fan (taj sam!) tesko da moze za WP predvideti bilo sta drugo nego sjajnu buducnost. Meni je ovo bilo jasno nakon petnaestak minuta iskustva sa Mango telefonom.

Da je Microsoft zadrzao samo sadasnje partnere (Samsung, HTC, LG), prosao bi cak i tada odlicno. Ali ipak jedva cekam da se pojavi prva Nokia, pa cu razmisliti da li da promenim mobilni OS.

Dragan

pre 12 godina

Ne izabravši Androd platformu, Nokia je sebi pucala u nogu. Prodavaće jeftine on/off ili yes/no telefone sa vga kamerom i to je to. Na sreću ljubitelja tehnologije, tu su HTC, Samsung i Apple da se takmiče i tužakaju.

Aleksandar

pre 12 godina

Cestitam gospodine Elop, upropastili ste i u zemlju satrli negdasnjeg svetskog giganta. Poslednji uredjaj iz Nokia-e koji je vredan pomena je Nokia N9, nakon toga mozete slobodno staviti kljuc u bravu. Ne brinem se ja za vas, gosn' Elop, vi cete nazad u Microsoft kad pukne Nokia, nego mi eto zao nekada najveceg brenda u mobilnoj telefoniji.

Boki

pre 12 godina

@Aleksandar

Ovo moze da kaze samo neko ko nije video novi Mango update za Windows Phone. Kad se on bude nasao na najboljem hardveru, a to je bila i ostala Nokia, ne vidim kako to moze da ne bude dobitna kombinacija.

Boki

pre 12 godina

Kao sto rekoh u ranijoj poruci, treba provesti neko vreme koristeci WP da bi se moglo steci objektivno misljenje. Kao bivsi korisnik iPhone-a (a imao sam i Android), nemam nikakvu dilemu da Microsoft trenutno ima ubedljivo najfunkcionalniji, najfleksibilniji i najbrzi smartphone operativni sistem.

Koristim Mango vec neko vreme, ali tek danas, nakon sto je Apple odrzao pomalo razocaravajuci "iPhone event", sam spreman da iznesem gornju tvrdnju. Umesto da se pojavi iPhone 5, o kojem se do jutros govorilo, dobijamo iPhone 4s koji se u malo cemu razlikuje od cetvorke. Mnogo toga o cemu se suskalo, a najvise duboka Facebook integracija, jednostavno se nije desilo.

S druge strane, Mango je doneo fenomenalna poboljsanja bas u "social networking" kategoriji. Svidjalo se to nekome ili ne, mrzeo neko Facebook, Twitter i Linkedin ili ne, to je ono sto ljudi traze kad kupuju smartphone. Sve je ovo integrisano i nalazi se na jednom mestu. Tehnologija koju Microsoft zove Threads, u kojoj su potpuno integrisani SMS, MMS, Live Messenger i Facebook chat jednostavno nema premca. Sve je na raspolaganju sa centralne lokacije, a mozete slobodno skakati izmedju servisa kako god hocete. Ako vam neko posalje SMS, WP ce vam odmah pokazati da je on takodje online i na fejsbuku, pa jednostavno mozete preci na fejsbuk chat. Pri svemu ovome cela konverzacija ostaje za vas jedinstven 'thread'. Cak je moguce slati poruke grupama u isto vreme, koristeci bilo koji od ovih servisa. Sve se okrece oko vasih kontakata, a ne oko aplikacija. Startovanje nove aplikacije za svaku sitnicu ce polako postati deo proslosti.

Kao i mnogo puta do sada, Microsoft sporo pali, ali ipak brzo sustize. Ocigledno je da i Nokia dobro zna sta radi, a Nokia Sea Ray ce biti moj novi smartphone. Jedva cekam!

EU

pre 12 godina

Ako se isprati nacin na koji je Apple uspeo sa svim svojim proizvodima - kreiranje ekosistema umesto solo prozvoda..a sto uspesno sledi i google Microsoft i Nokia imaju tezak zadatak pred sobom ...Microsoft je zakasnio i na search trziste pa se vidi dokle je uspeo da stigne uprkos tuzakanju google-a antimonopolskim komisijama usa i eu. Marketshare koji Microsoft/Nokia mogu da osvoje ne moze zadovoljiti ambicije tih kompanije i zato to nije kombinacija na koju bih se kladio. NOKIA je u padu i tesko da to moze da se preokrene dovoljno brzo da spreci preuzimanje. Verovatnije je da uspe Microsoft/ARM kombinacija, samo jos da nadju prozivodjaca telefona...

EU

pre 12 godina

Too little too late .
Verovanje je dobro ali u biznisu obicno ne pomaze. Surove cinjenice kazu da je NOKIA na putu da postane u najboljem slucaju marginalan ili u realnom slucaju bankrotirani proizvodjac mobilnih telefona sa dosta patenata a 'samo' usled nedostatka inovacija i losih reakcija. Trziste reaguje pozitivno iskljucivo na rast marketshare-a koji se kod NOKIA desio tako davno da je pitanje ko to jos pamti...
Mozda ih kupe Google ili MS za 12-24 meseca? nekad nezamislivo a sada za NOKIA najbolji izlaz

Strahinja

pre 12 godina

Najavljuju WP Nokiu, a vreme prolazi i prolazi. Naravno konkurencija grabi napred. I naravno, mogu da se kladim da ce pre izbaciti low-cost aparate sa Linuxom, naslednike s40, sto najavljuju ovih dana. I naravno, zasto M$ odgovara da propadne Nokia, pa imaju svog coveka na celu kompanije koji ce pristati na bilo kakvu ponudu za kupovinu, kad se stvore uslovi. A ne zaboravimo da Nokia ima veoma jak patentni portfolio, sto je pijavicama iz M$ jako vazno. Oni su odavno prestali da stvaraju, sve vise zive od tudjeg rada i kreativnosti i tuzbi naravno.
I umalo da zaboravim, skontao sam da u Srbiji ima vise M$ fanova nego Apple-ovih, ili je neko jednostavno placen da pise komentare i lupa +/-. Ipak je i to marketing, a ne preterano skup u odnosu na druge vidove eMarketinga. Obavezno pogledajte http://goo.gl/tUWvZ

DMC

pre 12 godina

U pravu je Aleksandar za N9
Novi toliko prizeljkivani WP 7 Nokia telefon ce biti nista drugo do isti zastareli hardver koji pokrece sve aktuelne WP 7 telefone, samo u drugacijem Nokia kucistu
Sto je nacrnje od svega, sve su indicije da nece biti nimalo jeftin pa mi nije bas jasno zasto bi neko uopste uzimao taj telefon koji se nece preterano razlikovati od drugih WP 7 telefona i pored Galaxy S 2 koji je za klasu bolji

Srdjan

pre 12 godina

Kakva neverovatna greska Nokije da ne prihvati Android pre 2 godine! Svi su ih sada otkacili, cak i Sony Ericsson i LG prave odlicne telefone sa Androidom, sa kojima nista od Nokije ne moze da se poredi. Jednostavno, Nokia je bila vladar u vreme kada je hardver u telefonu bio vazniji od softvera. Ta vremena su prosla, a Nokia kao arogantni dzin nije prepoznala prekretnicu i otisla je u zaborav.

Dragan

pre 12 godina

Ne izabravši Androd platformu, Nokia je sebi pucala u nogu. Prodavaće jeftine on/off ili yes/no telefone sa vga kamerom i to je to. Na sreću ljubitelja tehnologije, tu su HTC, Samsung i Apple da se takmiče i tužakaju.

inf-o

pre 12 godina

moze se reci da ukoliko su i rimsko carstvo i Napoleonovo,Nemacko i mnoga druga carstva tj. mnoge druge sile PALE, niie iznenadjenje sto i nekadasnji gigant kakva je Nokia dozivi istu sudbinu. nikako ne navijam za to-da se razumemo! stavise, male su sanse da se to dogodi jer sada postoje alternative kojima se Nokia okrece (windows phone 7). moguce je da im je ipak u svemu ovome najlosiji potez zvanicno odricanje od Symbian-a. ako bolje pogledate, vidi se da su Symbian ispolirali i doveli ga u red i stanje da (mogu slobodno reci) konkurise Android-u,iOS-u,Windows phone7 i drugim jacim OS-ovima. konkurencija je ZDRAVA i uvek treba traziti neke nove alternative. Nokia ne zasluzuje da padne nakon svega ucinjenog ali je tezak rad i trud potreban za opstanak! srecno Nokia!

Gojko

pre 12 godina

Ono što je Nokiu izdvajalo je odlična ponuda poslovnih telefona koji su radili fantastično i držali bateriju i po 7 dana. Sada toga više nema i vjerujem da i ako "pljunu" neku novotariju, to neće biti ni blizu starim telefonima

Mark0

pre 12 godina

Za vrlo kratko vreme se situacija na polju smartphone os ili cak i pc os-a drasticno promenila. Aplle je mnogo pristupacniji, linux je mnogo laksi za koriscenje, vista je dozivela debakl. Nokia je trebala da predpostavi da symbian jednostavno nije dostigao izazovu linux kernela. Razmislite malo trenutni odnos smartphone udela je 1 Android 2 Symbian 3 Apple . Stim sto je razlika izmedju symbiana i apple toliko smesno mala + da dodam da je apple zvanicno prisutan u ne tolikom broju zemalja kao nokia. Stim se dobija da zajedno ios i andrid imaju vise od 65 % udela na trzistu . A jos vise je interesantno sto se ove promene desile u zadne 2 - 3 godine. Kada sam 2009-e uzeo htc sa androidom retko ko je cuo za tu firmu ali danas je ona brend i to pre svega zahvaljujuci androidu. Inace udeo windows phone je relativno mali oko 2% . Jednost6avno nije dorastao besplatnom androidu niti ima aplikacije kao ios. Nadam se da se varam ali mislim da je nokia izabrala pogresnog partnera za buducnost. Kako stvari sada stoje izgleda da ce Samsung zameniti brend broj 1 koji je do sada drzala nokia.

Bosko

pre 12 godina

Interesantno je da se iz komentara vidi ko je imao WP Mango u ruci a ko ne, odnosno pise na osnovu pretpostavki i navijackog odnosa prema telefonu koji trenutno koristi.

Cak i najzadrtiji android fan (taj sam!) tesko da moze za WP predvideti bilo sta drugo nego sjajnu buducnost. Meni je ovo bilo jasno nakon petnaestak minuta iskustva sa Mango telefonom.

Da je Microsoft zadrzao samo sadasnje partnere (Samsung, HTC, LG), prosao bi cak i tada odlicno. Ali ipak jedva cekam da se pojavi prva Nokia, pa cu razmisliti da li da promenim mobilni OS.

mr blue

pre 12 godina

I umalo da zaboravim, skontao sam da u Srbiji ima vise M$ fanova nego Apple-ovih, ili je neko jednostavno placen da pise komentare i lupa +/-. Ipak je i to marketing, a ne preterano skup u odnosu na druge vidove eMarketinga. Obavezno pogledajte [link]
(Strahinja, 5. oktobar 2011 06:49

Sasvim normalna stvar je da u Srbiji ima vise korisnika Microsoft-a nego Apple-a. Da je drugacije, ja bih bio presrecan. Ne zato sto je Apple bolji, vec zbog toga sto bi to znacilo da imamo odlican standard.

I nemoj da poredis marketing te dve kompanije, kada je ocigledno ko vise ulaze u isti.

EU

pre 12 godina

@mr blue Po efektu marketinga moglo bi se pomisliti da Apple ulaze bar 100 puta vise od MS ali to sigurno nije slucaj...Apple ima bolji (skuplji?) dizajn proizvoda i odlican- fenomenalan imidz koji uprkos tuzakanjima i sudjenjim niko jos nije uspeo da okrnji.
Microsoft mora da menja svoj marketing tim jer je evidentno da gube trku i da dobijaju dosta manje od Apple za priblizno slicne kolicine ulozenog novca.
Sto se novih OS iz MS tice glavna promena je da vise nije sve u mobilnom OS-u i aparatu vec u kompletnom zaokruzenom proizvodu kakav ima Apple a pokusava i Google.

Kao sto sam napisao ranije na NOKIA, koji su bili odlicni telefoni u prethodnoj generaciji aparata, ne treba vise trositi reci oni se sredjuju pred udaju.