Ponedeljak, 03.10.2011.

00:26

"Granice Kosova moguće je menjati"

Britanski ekspert za međunarodne odnose Džejms Ker Lindzi kaže da "ako Beograd iznese dobar plan" moguća je promena granica i sever Kosova u sastavu Srbije.

Izvor: Blic

"Granice Kosova moguæe je menjati" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Nik

pre 12 godina

Klasicna balon-patka kojom se oprobava puls naroda! Ovim se pokusava 'ubediti' Srpski narod da iskoristi 'poslednju sansu' i prisvoji makar mali deo, inace SVOJE teritorije, dok ne bude 'kasno'... A da se za uzvrat, VESTACKOJ tvorevini(bazi) Americke vojske prizna nezavisnost na terenu... Cime bi Ameri mogli da nastave da crpe resurse iz Trepce, Eng/Nemci sa drugih podrucja...itd.

Mada, kada malo razmislim... s'obzirom da na ovom svetu uveliko vlada zakon JACEG, tj. VECEG ubice, mozda se na kraju ispostavi da je ovo najvise sto mozemo da dobijemo!?

bačvanin

pre 12 godina

Hahaha potpaljivač vatre?
Pa ovo je neverovatno kako su vam svima komentari uvek isti i sinhronizovani! Tačno se lepo vidi da vam ih neko unapred priprema!

misko

pre 12 godina

Da vas podsetim da je kao predsednik SRJ Dobrica Ćosić ideju o podeli predlagao lordu Ovenu i Stoltenbergu ali su je oni odbili zbog realnog raspada Makedonije a posle toga ko zna gde bi se zaustavile podele.Da se pitaju narodi lako bi se dogovorili ali se pitaju gospodari sveta , rata i mira, smrti i života.Na kraju krajeva ni narodi SFRJ se nisu pitali o raspadu zemlje već samo plaćali krvlju i životima.

Ilija

pre 12 godina

Ja ne razumem jel Kosovo Srbija ili nije. Zasto mi ne idemo da blokiramo i puteve i granicu sa Makedonijom, Albanskom i Crnom Gorom? Kazemo da celo Kosovo je nasa ko bajagi a igramo neku glupu igru i blokiramo sami sebe i onda bunimo se da zivimo u geto.

SHARRI

pre 12 godina

Granice Kosova, naravno da je moguće menjati, ali ne kako kaže ovaj potpaljivač vatre. Resenje bi bilo da sednu i Pristina i Beograd, pa da vrate kako je nekada bilo... Sever Kosova Srbije, dok Presevska Dolina Kosovu... U suprotnom, ako se oduzima, makar jedan kvadrat Kosovu, onda bolje da bude kako je Tadic rekao: Ostatak Kosova da se pripoji Albaniji!
Mada... ajmo da se ne bavimo vise time, jer Kosovo je priznata drzava od onih koji "kroje kape" celom svetu. Tako da sve ove price su po stilo... "ajde da i ja nesto kazem"!

Baki cicko

pre 12 godina

"Albanci sa Kosova bi mogli da učestvuju na Olimpijskim igrama?"

Ove igre sa Srbijom su za nas vaznije i interesantnije, jer svaki dan skupljamo zlatne medalju u diplomatskim i politickim igrama.
Olimpijada je za nas ne bitna, dok traju ova igra bez granice.

Ovo je Balkan brale, a ne tamo neki Jorksir....

pre 12 godina

"Postoji mogućnost da se promene granice i da se sever Kosova pripoji Srbiji. Nema nikakvih odredaba u međunarodnom pravu koje bi sprečile neku državu da pregovara o promeni granica i da nezavisnost jednom delu svoje teritorije", ocenio je Lindzi.

Zelja jedne strane za pregovaranjem nije dovoljna. Bez voljnosti druge strane nema pregovora. E moj profesore, bolje se ti drzi svoje ekonomije, jer ti je politika slaba strana.

Sa Pančićevog vrha vidim Ljuboten

pre 12 godina

Probni baloni na sve strane. NIje ovo jedini slučaj. Isto tvrdi Ted Galen Carpenter u tekstu http://nationalinterest.org/commentary/the-dangers-rejecting-balkan-partitions-5957

Tvrdim da je ovakav rasplet više odgovara Albancima nego Srbima jer bi time momentalno dobili Priznanje Srbije a time i definisan status u svim medjunarodnim institucijama uključujući i UN. I to sve u toku 2012. Case closed!

Ako Albanci veruju da će sa severom Kosova ili još sa prpoterivanjem Srba sa severa Kosova uz svu međunarodnu podršku to dobiti pre 2025 ja im se divim na mazohizmu!

Đani

pre 12 godina

Granice jest moguće mijenjati kako kaže taj potpaljivač vatre,ali to je priznata država i gotovo,a osim toga promjenjene su u Bosni i Hercegovini ,ne na papiru nego nasilno etnički očišćen prostor ,republika šumska,zar nije?
tko koga zavarava?
Srbija je malo se zakrenula kako EU traži,odmah je bolje u toj državi npr.krediti ,bolji standard,nije više jedini izlaz Crna Gora,sad nema sankcija i ide se svukuda,pa zar to nije jasno ljudima,nego bi granice trebalo mjenjati,nema od toga ništa!!!!!!!!!

Samo ekonomija,biznis,škola i zdravlje ,ostali manipulatori ne dolaze u obzir

Dejan

pre 12 godina

Mi necemo deo Kosova i Metohije nego celo Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije. U suprotnom resenja nece biti i imacete zamrznut sukob. Sa promenom odnosa snaga u svetu, Kosovo i Metohija postace opet slobodni i u sastavu Srbije

Bacvanin

pre 12 godina

Nece biti od te podele nista, to i Albanci znaju.
Srbi ce, kao i uvek do sada, odbiti sve predloge (Z4, Rambuje, Ahtisari) koji ne podrazumevaju da ima se vrati sve nazad, naravno bez Albanaca, znaci samo cista teritorija.
Posto toga nece biti, zato ce i proci kao i sa gore pomenutim planovima, nece dobiti nista, izgubice sve. Dobro je imati Srbe na drugoj strani pregovarackog stola, dosta su uracunljivi, prave uvek iste greske tako da se i ne mora puno kompromisa prihvatati, samo treba ponuditi kontra predlog, koji podrazumeva neki vid kompromisa.
Dalji tok dogadjaja je isti kao i kod gorepomenutih predloga.

Ivana

pre 12 godina

I sta onda ako se nekim cudom podele? ovi ce i dalje biti na severu, a ovi na jugu. Znaci bice problem kolima 100 kilometara na dole ili gore.

Urbanijak

pre 12 godina

Da, akademski tacno, prakticno izvodljivo, ali nerealni jer se ne analaziriju pravi razlozi okupacije Kosova i Metohije.
A i zaboravlja se gde je bese ono rudnik TREPCA i koga je sebi namenio.

Mića Jagodinac

pre 12 godina

Dosta mi je tih eksperata kako iz inostranstva tako i iz Srbije.Politika donosi odlke a ne eksperti.Svako od tih samozvanih eksperata želi da bude zanimljiv i priča često ko mu plati da tako priča.

djuro

pre 12 godina

Proverite vi to jos jednom. Koliko su meni objasnili eksperti iz Brisela i Vasingtona, menjanje granica Kosova se kosi sa drugim zakonom termodinamike.

markica

pre 12 godina

Slazem se,
SAMO, bojim se da se Kosovo nikada nece jednostavno odreci severa, nego ce traziti da od Srbije u zamenu dobije jug Srbije [Bujanovac, Presevo] jer su tu u vecini Albanci.
Uveren sam da bi Kosovo pristalo na razmenu teritorija a time bi se i Srbija 'resila' krajnjeg juga koji nije kontrolisala radi etnickih problema.
A Srbima juzno od Ibra, nek' je Bog na pomoci..
A kao najlegalniji i najlegitimniji nacin zamene teritoije vidim kroz referendum i u Srbiji i na Kosovu.
Sa druge strane, dobro je ovo sto Englez prica osim sto ne pamtim [bar ja] da su tako nedavno drzave menjale teritorije, a bez teritorija su ostajale [gubile ih] jedino kapitulacxijom - gubitkom rata. Ne znam da se neka drzava dobrovoljno odrekla teritorije pa makar bila i nepriznata kao Kosovo koje je, ne zaboravimo. ipak priznato od nekih velikih i jakih drzava

vladda

pre 12 godina

ja da se pitam ja bi ovo prihvatio....a druga varijanta je da u roku od 10 godina se rodi 5-6 miliona beba(srpskih) pa da naselimo kosovo priznacete da bas i nema toliko srpskih devojaka koje su spremne za tu zrtvu...tako da uzmimo sto nam nude da ne bude isto sto i sa Kninom...

Kelmendi

pre 12 godina

Postovani gospodine Lindsey ja ne mogu da se slazem stobom jer vi ste zaboravili nesto sto je vrlo vazno a to su Republika Srpska,Srbe u Crnoj Gori,Presevska Dolina,Sandzak,Vojvodina itd.
Ako to vazi za severni deo Kosova zasto onda ne vazi to i za RS-ku,Presevsku Dolinu,Sandzaka,Vojvodinu itd...

Dule NS

pre 12 godina

-Hvala Bogu, konačno i jedan glas razuma u svom ovom ludilu!
-Jedino što me jako plaši je ova rečenica: "Ako Beograd iznese precizan i dobar plan..." jer se jako plašim da Beograd nije sposoban za tako nešto!
Ako nije u stanju da organizuje čak ni jednu banalnu stvar kao što je gay parada, kako bi li tek ovo onda uspeo? Tek za ovo treba hrabrosti i SPOSOBNOSTI!

Bojan Janković

pre 12 godina

Trenutno, i do daljnjeg, promena granica Kosova nije moguca. Licno bi voleo da se razgranicimo po etnickoj liniji, ali to jednostavno trenutno nije opcija. Prema tome, ne palite narod izjavama nekih tamo "eksperta". Mislim da su u Srbiji skoro svi ukapirali na cemu smo realno.

amstel

pre 12 godina

Evo ga još jedan međunarodni ekspert doveden da sluđuje ljude. Jedan u hiljadu eksperata kaže da je moguće da se podeli Kosovo, dok 999 njih kažu da nije moguće. A realni faktori u međunarodnim odnosima kažu - nema šanse.

komshija

pre 12 godina

"Kosovo bi tako prevazišlo pravne probleme, a Albanci sa Kosova bi mogli da učestvuju na Olimpijskim igrama...." kazao je Lindzi.

nc nc nc kolko znash tolko pricash....pa znash bre ti gospodine Lindzi da ne za olimpijske igre nego ni po koju cenu necemo dati sever...100 godina smo platili visoku cenu da bi ponovo imali kosovo, sada kad je opet nashe nema te sile koja nam mozhe oduzeti ni pedalj nashe drzhave

p.s uzhivaj ti u londonu jer oko balkana se vidi da pojma nemash...cuj ti njega, ne bi mogli da ucestvuju na Olimpijskim igrama...lmfao

Milos J.

pre 12 godina

Nema od te rabote vajde. Mi hocemo celo Kosovo a i Albanci samo na takav dogovor pristaju. Tehnicki je sve moguce ali da dodje do takvog sporazuma da obe ugovorne strane izadju sa nekim dobitkom.. Ne ide.. Ne postoji politicka volja za to, a ni volja u narodu.. Situacija je dosta losa po nas i mozda bi nam ta strategija jedina sansa ali iskreno mislim da je i to nasa jurnjava za vetrenjacama..

southlander

pre 12 godina

"Postoji mogućnost da se promene granice i da se sever Kosova pripoji Srbiji." Jos jedan ekspert koji nije cuo za reciprocitet.

Take it or lose it

pre 12 godina

Kanda je i na Zapadu zagustilo, sad kao moze podela... dao bih predlog ili ako je bolje plan u ime Vlade Republike Srbije:
Nema podele Kosova i Metohije.
Povucite svoja sramna priznanja i necemo Vas tuziti.
Imate pravo da nadgledate ostvarivanje Autonomije za Albance i ostale gradjane Pokraine.
Kada se strasti smire, spremite se da platite nanetu stetu u bombardovanju 1999 godine i tokom sankcija.
Sve manje od navedenog nije u interesu Srbije i njenih gradjana.
Hocete dil, dobicete dil.

BGD

pre 12 godina

A ti si nasao da crtas granice!?
I jos nasao ovde da promovises tu knjigu! A i verovatno si docekan onako bogato,tompusi,sampanjci,avioni-kamioni, a jadan narod nema hleba da jede!
Mars bre,sram te bilo,
i tebe i one koji su te doveli ovde!Jos recite da treba da kupimo tu knjigu da bi shvatili kako je 'tzv Kosovo zasluzilo nezavisnost',i da ovaj 'strucnjak' malo zaradi na nasoj nesreci pa da zaplacem!
E zemljo moja,pa gde ti je ponos!

Baki cicko

pre 12 godina

"Albanci sa Kosova bi mogli da učestvuju na Olimpijskim igrama?"

Ove igre sa Srbijom su za nas vaznije i interesantnije, jer svaki dan skupljamo zlatne medalju u diplomatskim i politickim igrama.
Olimpijada je za nas ne bitna, dok traju ova igra bez granice.

Bacvanin

pre 12 godina

Nece biti od te podele nista, to i Albanci znaju.
Srbi ce, kao i uvek do sada, odbiti sve predloge (Z4, Rambuje, Ahtisari) koji ne podrazumevaju da ima se vrati sve nazad, naravno bez Albanaca, znaci samo cista teritorija.
Posto toga nece biti, zato ce i proci kao i sa gore pomenutim planovima, nece dobiti nista, izgubice sve. Dobro je imati Srbe na drugoj strani pregovarackog stola, dosta su uracunljivi, prave uvek iste greske tako da se i ne mora puno kompromisa prihvatati, samo treba ponuditi kontra predlog, koji podrazumeva neki vid kompromisa.
Dalji tok dogadjaja je isti kao i kod gorepomenutih predloga.

SHARRI

pre 12 godina

Granice Kosova, naravno da je moguće menjati, ali ne kako kaže ovaj potpaljivač vatre. Resenje bi bilo da sednu i Pristina i Beograd, pa da vrate kako je nekada bilo... Sever Kosova Srbije, dok Presevska Dolina Kosovu... U suprotnom, ako se oduzima, makar jedan kvadrat Kosovu, onda bolje da bude kako je Tadic rekao: Ostatak Kosova da se pripoji Albaniji!
Mada... ajmo da se ne bavimo vise time, jer Kosovo je priznata drzava od onih koji "kroje kape" celom svetu. Tako da sve ove price su po stilo... "ajde da i ja nesto kazem"!

Dejan

pre 12 godina

Mi necemo deo Kosova i Metohije nego celo Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije. U suprotnom resenja nece biti i imacete zamrznut sukob. Sa promenom odnosa snaga u svetu, Kosovo i Metohija postace opet slobodni i u sastavu Srbije

Ovo je Balkan brale, a ne tamo neki Jorksir....

pre 12 godina

"Postoji mogućnost da se promene granice i da se sever Kosova pripoji Srbiji. Nema nikakvih odredaba u međunarodnom pravu koje bi sprečile neku državu da pregovara o promeni granica i da nezavisnost jednom delu svoje teritorije", ocenio je Lindzi.

Zelja jedne strane za pregovaranjem nije dovoljna. Bez voljnosti druge strane nema pregovora. E moj profesore, bolje se ti drzi svoje ekonomije, jer ti je politika slaba strana.

Ilija

pre 12 godina

Ja ne razumem jel Kosovo Srbija ili nije. Zasto mi ne idemo da blokiramo i puteve i granicu sa Makedonijom, Albanskom i Crnom Gorom? Kazemo da celo Kosovo je nasa ko bajagi a igramo neku glupu igru i blokiramo sami sebe i onda bunimo se da zivimo u geto.

Sa Pančićevog vrha vidim Ljuboten

pre 12 godina

Probni baloni na sve strane. NIje ovo jedini slučaj. Isto tvrdi Ted Galen Carpenter u tekstu http://nationalinterest.org/commentary/the-dangers-rejecting-balkan-partitions-5957

Tvrdim da je ovakav rasplet više odgovara Albancima nego Srbima jer bi time momentalno dobili Priznanje Srbije a time i definisan status u svim medjunarodnim institucijama uključujući i UN. I to sve u toku 2012. Case closed!

Ako Albanci veruju da će sa severom Kosova ili još sa prpoterivanjem Srba sa severa Kosova uz svu međunarodnu podršku to dobiti pre 2025 ja im se divim na mazohizmu!

Đani

pre 12 godina

Granice jest moguće mijenjati kako kaže taj potpaljivač vatre,ali to je priznata država i gotovo,a osim toga promjenjene su u Bosni i Hercegovini ,ne na papiru nego nasilno etnički očišćen prostor ,republika šumska,zar nije?
tko koga zavarava?
Srbija je malo se zakrenula kako EU traži,odmah je bolje u toj državi npr.krediti ,bolji standard,nije više jedini izlaz Crna Gora,sad nema sankcija i ide se svukuda,pa zar to nije jasno ljudima,nego bi granice trebalo mjenjati,nema od toga ništa!!!!!!!!!

Samo ekonomija,biznis,škola i zdravlje ,ostali manipulatori ne dolaze u obzir

Urbanijak

pre 12 godina

Da, akademski tacno, prakticno izvodljivo, ali nerealni jer se ne analaziriju pravi razlozi okupacije Kosova i Metohije.
A i zaboravlja se gde je bese ono rudnik TREPCA i koga je sebi namenio.

djuro

pre 12 godina

Proverite vi to jos jednom. Koliko su meni objasnili eksperti iz Brisela i Vasingtona, menjanje granica Kosova se kosi sa drugim zakonom termodinamike.

Kelmendi

pre 12 godina

Postovani gospodine Lindsey ja ne mogu da se slazem stobom jer vi ste zaboravili nesto sto je vrlo vazno a to su Republika Srpska,Srbe u Crnoj Gori,Presevska Dolina,Sandzak,Vojvodina itd.
Ako to vazi za severni deo Kosova zasto onda ne vazi to i za RS-ku,Presevsku Dolinu,Sandzaka,Vojvodinu itd...

markica

pre 12 godina

Slazem se,
SAMO, bojim se da se Kosovo nikada nece jednostavno odreci severa, nego ce traziti da od Srbije u zamenu dobije jug Srbije [Bujanovac, Presevo] jer su tu u vecini Albanci.
Uveren sam da bi Kosovo pristalo na razmenu teritorija a time bi se i Srbija 'resila' krajnjeg juga koji nije kontrolisala radi etnickih problema.
A Srbima juzno od Ibra, nek' je Bog na pomoci..
A kao najlegalniji i najlegitimniji nacin zamene teritoije vidim kroz referendum i u Srbiji i na Kosovu.
Sa druge strane, dobro je ovo sto Englez prica osim sto ne pamtim [bar ja] da su tako nedavno drzave menjale teritorije, a bez teritorija su ostajale [gubile ih] jedino kapitulacxijom - gubitkom rata. Ne znam da se neka drzava dobrovoljno odrekla teritorije pa makar bila i nepriznata kao Kosovo koje je, ne zaboravimo. ipak priznato od nekih velikih i jakih drzava

Mića Jagodinac

pre 12 godina

Dosta mi je tih eksperata kako iz inostranstva tako i iz Srbije.Politika donosi odlke a ne eksperti.Svako od tih samozvanih eksperata želi da bude zanimljiv i priča često ko mu plati da tako priča.

misko

pre 12 godina

Da vas podsetim da je kao predsednik SRJ Dobrica Ćosić ideju o podeli predlagao lordu Ovenu i Stoltenbergu ali su je oni odbili zbog realnog raspada Makedonije a posle toga ko zna gde bi se zaustavile podele.Da se pitaju narodi lako bi se dogovorili ali se pitaju gospodari sveta , rata i mira, smrti i života.Na kraju krajeva ni narodi SFRJ se nisu pitali o raspadu zemlje već samo plaćali krvlju i životima.

komshija

pre 12 godina

"Kosovo bi tako prevazišlo pravne probleme, a Albanci sa Kosova bi mogli da učestvuju na Olimpijskim igrama...." kazao je Lindzi.

nc nc nc kolko znash tolko pricash....pa znash bre ti gospodine Lindzi da ne za olimpijske igre nego ni po koju cenu necemo dati sever...100 godina smo platili visoku cenu da bi ponovo imali kosovo, sada kad je opet nashe nema te sile koja nam mozhe oduzeti ni pedalj nashe drzhave

p.s uzhivaj ti u londonu jer oko balkana se vidi da pojma nemash...cuj ti njega, ne bi mogli da ucestvuju na Olimpijskim igrama...lmfao

amstel

pre 12 godina

Evo ga još jedan međunarodni ekspert doveden da sluđuje ljude. Jedan u hiljadu eksperata kaže da je moguće da se podeli Kosovo, dok 999 njih kažu da nije moguće. A realni faktori u međunarodnim odnosima kažu - nema šanse.

bačvanin

pre 12 godina

Hahaha potpaljivač vatre?
Pa ovo je neverovatno kako su vam svima komentari uvek isti i sinhronizovani! Tačno se lepo vidi da vam ih neko unapred priprema!

southlander

pre 12 godina

"Postoji mogućnost da se promene granice i da se sever Kosova pripoji Srbiji." Jos jedan ekspert koji nije cuo za reciprocitet.

Ivana

pre 12 godina

I sta onda ako se nekim cudom podele? ovi ce i dalje biti na severu, a ovi na jugu. Znaci bice problem kolima 100 kilometara na dole ili gore.

BGD

pre 12 godina

A ti si nasao da crtas granice!?
I jos nasao ovde da promovises tu knjigu! A i verovatno si docekan onako bogato,tompusi,sampanjci,avioni-kamioni, a jadan narod nema hleba da jede!
Mars bre,sram te bilo,
i tebe i one koji su te doveli ovde!Jos recite da treba da kupimo tu knjigu da bi shvatili kako je 'tzv Kosovo zasluzilo nezavisnost',i da ovaj 'strucnjak' malo zaradi na nasoj nesreci pa da zaplacem!
E zemljo moja,pa gde ti je ponos!

Take it or lose it

pre 12 godina

Kanda je i na Zapadu zagustilo, sad kao moze podela... dao bih predlog ili ako je bolje plan u ime Vlade Republike Srbije:
Nema podele Kosova i Metohije.
Povucite svoja sramna priznanja i necemo Vas tuziti.
Imate pravo da nadgledate ostvarivanje Autonomije za Albance i ostale gradjane Pokraine.
Kada se strasti smire, spremite se da platite nanetu stetu u bombardovanju 1999 godine i tokom sankcija.
Sve manje od navedenog nije u interesu Srbije i njenih gradjana.
Hocete dil, dobicete dil.

Bojan Janković

pre 12 godina

Trenutno, i do daljnjeg, promena granica Kosova nije moguca. Licno bi voleo da se razgranicimo po etnickoj liniji, ali to jednostavno trenutno nije opcija. Prema tome, ne palite narod izjavama nekih tamo "eksperta". Mislim da su u Srbiji skoro svi ukapirali na cemu smo realno.

Dule NS

pre 12 godina

-Hvala Bogu, konačno i jedan glas razuma u svom ovom ludilu!
-Jedino što me jako plaši je ova rečenica: "Ako Beograd iznese precizan i dobar plan..." jer se jako plašim da Beograd nije sposoban za tako nešto!
Ako nije u stanju da organizuje čak ni jednu banalnu stvar kao što je gay parada, kako bi li tek ovo onda uspeo? Tek za ovo treba hrabrosti i SPOSOBNOSTI!

Milos J.

pre 12 godina

Nema od te rabote vajde. Mi hocemo celo Kosovo a i Albanci samo na takav dogovor pristaju. Tehnicki je sve moguce ali da dodje do takvog sporazuma da obe ugovorne strane izadju sa nekim dobitkom.. Ne ide.. Ne postoji politicka volja za to, a ni volja u narodu.. Situacija je dosta losa po nas i mozda bi nam ta strategija jedina sansa ali iskreno mislim da je i to nasa jurnjava za vetrenjacama..

Nik

pre 12 godina

Klasicna balon-patka kojom se oprobava puls naroda! Ovim se pokusava 'ubediti' Srpski narod da iskoristi 'poslednju sansu' i prisvoji makar mali deo, inace SVOJE teritorije, dok ne bude 'kasno'... A da se za uzvrat, VESTACKOJ tvorevini(bazi) Americke vojske prizna nezavisnost na terenu... Cime bi Ameri mogli da nastave da crpe resurse iz Trepce, Eng/Nemci sa drugih podrucja...itd.

Mada, kada malo razmislim... s'obzirom da na ovom svetu uveliko vlada zakon JACEG, tj. VECEG ubice, mozda se na kraju ispostavi da je ovo najvise sto mozemo da dobijemo!?

vladda

pre 12 godina

ja da se pitam ja bi ovo prihvatio....a druga varijanta je da u roku od 10 godina se rodi 5-6 miliona beba(srpskih) pa da naselimo kosovo priznacete da bas i nema toliko srpskih devojaka koje su spremne za tu zrtvu...tako da uzmimo sto nam nude da ne bude isto sto i sa Kninom...

Dejan

pre 12 godina

Mi necemo deo Kosova i Metohije nego celo Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije. U suprotnom resenja nece biti i imacete zamrznut sukob. Sa promenom odnosa snaga u svetu, Kosovo i Metohija postace opet slobodni i u sastavu Srbije

Đani

pre 12 godina

Granice jest moguće mijenjati kako kaže taj potpaljivač vatre,ali to je priznata država i gotovo,a osim toga promjenjene su u Bosni i Hercegovini ,ne na papiru nego nasilno etnički očišćen prostor ,republika šumska,zar nije?
tko koga zavarava?
Srbija je malo se zakrenula kako EU traži,odmah je bolje u toj državi npr.krediti ,bolji standard,nije više jedini izlaz Crna Gora,sad nema sankcija i ide se svukuda,pa zar to nije jasno ljudima,nego bi granice trebalo mjenjati,nema od toga ništa!!!!!!!!!

Samo ekonomija,biznis,škola i zdravlje ,ostali manipulatori ne dolaze u obzir

Bacvanin

pre 12 godina

Nece biti od te podele nista, to i Albanci znaju.
Srbi ce, kao i uvek do sada, odbiti sve predloge (Z4, Rambuje, Ahtisari) koji ne podrazumevaju da ima se vrati sve nazad, naravno bez Albanaca, znaci samo cista teritorija.
Posto toga nece biti, zato ce i proci kao i sa gore pomenutim planovima, nece dobiti nista, izgubice sve. Dobro je imati Srbe na drugoj strani pregovarackog stola, dosta su uracunljivi, prave uvek iste greske tako da se i ne mora puno kompromisa prihvatati, samo treba ponuditi kontra predlog, koji podrazumeva neki vid kompromisa.
Dalji tok dogadjaja je isti kao i kod gorepomenutih predloga.

Sa Pančićevog vrha vidim Ljuboten

pre 12 godina

Probni baloni na sve strane. NIje ovo jedini slučaj. Isto tvrdi Ted Galen Carpenter u tekstu http://nationalinterest.org/commentary/the-dangers-rejecting-balkan-partitions-5957

Tvrdim da je ovakav rasplet više odgovara Albancima nego Srbima jer bi time momentalno dobili Priznanje Srbije a time i definisan status u svim medjunarodnim institucijama uključujući i UN. I to sve u toku 2012. Case closed!

Ako Albanci veruju da će sa severom Kosova ili još sa prpoterivanjem Srba sa severa Kosova uz svu međunarodnu podršku to dobiti pre 2025 ja im se divim na mazohizmu!

SHARRI

pre 12 godina

Granice Kosova, naravno da je moguće menjati, ali ne kako kaže ovaj potpaljivač vatre. Resenje bi bilo da sednu i Pristina i Beograd, pa da vrate kako je nekada bilo... Sever Kosova Srbije, dok Presevska Dolina Kosovu... U suprotnom, ako se oduzima, makar jedan kvadrat Kosovu, onda bolje da bude kako je Tadic rekao: Ostatak Kosova da se pripoji Albaniji!
Mada... ajmo da se ne bavimo vise time, jer Kosovo je priznata drzava od onih koji "kroje kape" celom svetu. Tako da sve ove price su po stilo... "ajde da i ja nesto kazem"!

Ilija

pre 12 godina

Ja ne razumem jel Kosovo Srbija ili nije. Zasto mi ne idemo da blokiramo i puteve i granicu sa Makedonijom, Albanskom i Crnom Gorom? Kazemo da celo Kosovo je nasa ko bajagi a igramo neku glupu igru i blokiramo sami sebe i onda bunimo se da zivimo u geto.

Take it or lose it

pre 12 godina

Kanda je i na Zapadu zagustilo, sad kao moze podela... dao bih predlog ili ako je bolje plan u ime Vlade Republike Srbije:
Nema podele Kosova i Metohije.
Povucite svoja sramna priznanja i necemo Vas tuziti.
Imate pravo da nadgledate ostvarivanje Autonomije za Albance i ostale gradjane Pokraine.
Kada se strasti smire, spremite se da platite nanetu stetu u bombardovanju 1999 godine i tokom sankcija.
Sve manje od navedenog nije u interesu Srbije i njenih gradjana.
Hocete dil, dobicete dil.

bačvanin

pre 12 godina

Hahaha potpaljivač vatre?
Pa ovo je neverovatno kako su vam svima komentari uvek isti i sinhronizovani! Tačno se lepo vidi da vam ih neko unapred priprema!

Urbanijak

pre 12 godina

Da, akademski tacno, prakticno izvodljivo, ali nerealni jer se ne analaziriju pravi razlozi okupacije Kosova i Metohije.
A i zaboravlja se gde je bese ono rudnik TREPCA i koga je sebi namenio.

Baki cicko

pre 12 godina

"Albanci sa Kosova bi mogli da učestvuju na Olimpijskim igrama?"

Ove igre sa Srbijom su za nas vaznije i interesantnije, jer svaki dan skupljamo zlatne medalju u diplomatskim i politickim igrama.
Olimpijada je za nas ne bitna, dok traju ova igra bez granice.

komshija

pre 12 godina

"Kosovo bi tako prevazišlo pravne probleme, a Albanci sa Kosova bi mogli da učestvuju na Olimpijskim igrama...." kazao je Lindzi.

nc nc nc kolko znash tolko pricash....pa znash bre ti gospodine Lindzi da ne za olimpijske igre nego ni po koju cenu necemo dati sever...100 godina smo platili visoku cenu da bi ponovo imali kosovo, sada kad je opet nashe nema te sile koja nam mozhe oduzeti ni pedalj nashe drzhave

p.s uzhivaj ti u londonu jer oko balkana se vidi da pojma nemash...cuj ti njega, ne bi mogli da ucestvuju na Olimpijskim igrama...lmfao

markica

pre 12 godina

Slazem se,
SAMO, bojim se da se Kosovo nikada nece jednostavno odreci severa, nego ce traziti da od Srbije u zamenu dobije jug Srbije [Bujanovac, Presevo] jer su tu u vecini Albanci.
Uveren sam da bi Kosovo pristalo na razmenu teritorija a time bi se i Srbija 'resila' krajnjeg juga koji nije kontrolisala radi etnickih problema.
A Srbima juzno od Ibra, nek' je Bog na pomoci..
A kao najlegalniji i najlegitimniji nacin zamene teritoije vidim kroz referendum i u Srbiji i na Kosovu.
Sa druge strane, dobro je ovo sto Englez prica osim sto ne pamtim [bar ja] da su tako nedavno drzave menjale teritorije, a bez teritorija su ostajale [gubile ih] jedino kapitulacxijom - gubitkom rata. Ne znam da se neka drzava dobrovoljno odrekla teritorije pa makar bila i nepriznata kao Kosovo koje je, ne zaboravimo. ipak priznato od nekih velikih i jakih drzava

Nik

pre 12 godina

Klasicna balon-patka kojom se oprobava puls naroda! Ovim se pokusava 'ubediti' Srpski narod da iskoristi 'poslednju sansu' i prisvoji makar mali deo, inace SVOJE teritorije, dok ne bude 'kasno'... A da se za uzvrat, VESTACKOJ tvorevini(bazi) Americke vojske prizna nezavisnost na terenu... Cime bi Ameri mogli da nastave da crpe resurse iz Trepce, Eng/Nemci sa drugih podrucja...itd.

Mada, kada malo razmislim... s'obzirom da na ovom svetu uveliko vlada zakon JACEG, tj. VECEG ubice, mozda se na kraju ispostavi da je ovo najvise sto mozemo da dobijemo!?

Kelmendi

pre 12 godina

Postovani gospodine Lindsey ja ne mogu da se slazem stobom jer vi ste zaboravili nesto sto je vrlo vazno a to su Republika Srpska,Srbe u Crnoj Gori,Presevska Dolina,Sandzak,Vojvodina itd.
Ako to vazi za severni deo Kosova zasto onda ne vazi to i za RS-ku,Presevsku Dolinu,Sandzaka,Vojvodinu itd...

Mića Jagodinac

pre 12 godina

Dosta mi je tih eksperata kako iz inostranstva tako i iz Srbije.Politika donosi odlke a ne eksperti.Svako od tih samozvanih eksperata želi da bude zanimljiv i priča često ko mu plati da tako priča.

Ovo je Balkan brale, a ne tamo neki Jorksir....

pre 12 godina

"Postoji mogućnost da se promene granice i da se sever Kosova pripoji Srbiji. Nema nikakvih odredaba u međunarodnom pravu koje bi sprečile neku državu da pregovara o promeni granica i da nezavisnost jednom delu svoje teritorije", ocenio je Lindzi.

Zelja jedne strane za pregovaranjem nije dovoljna. Bez voljnosti druge strane nema pregovora. E moj profesore, bolje se ti drzi svoje ekonomije, jer ti je politika slaba strana.

Dule NS

pre 12 godina

-Hvala Bogu, konačno i jedan glas razuma u svom ovom ludilu!
-Jedino što me jako plaši je ova rečenica: "Ako Beograd iznese precizan i dobar plan..." jer se jako plašim da Beograd nije sposoban za tako nešto!
Ako nije u stanju da organizuje čak ni jednu banalnu stvar kao što je gay parada, kako bi li tek ovo onda uspeo? Tek za ovo treba hrabrosti i SPOSOBNOSTI!

Ivana

pre 12 godina

I sta onda ako se nekim cudom podele? ovi ce i dalje biti na severu, a ovi na jugu. Znaci bice problem kolima 100 kilometara na dole ili gore.

Bojan Janković

pre 12 godina

Trenutno, i do daljnjeg, promena granica Kosova nije moguca. Licno bi voleo da se razgranicimo po etnickoj liniji, ali to jednostavno trenutno nije opcija. Prema tome, ne palite narod izjavama nekih tamo "eksperta". Mislim da su u Srbiji skoro svi ukapirali na cemu smo realno.

vladda

pre 12 godina

ja da se pitam ja bi ovo prihvatio....a druga varijanta je da u roku od 10 godina se rodi 5-6 miliona beba(srpskih) pa da naselimo kosovo priznacete da bas i nema toliko srpskih devojaka koje su spremne za tu zrtvu...tako da uzmimo sto nam nude da ne bude isto sto i sa Kninom...

BGD

pre 12 godina

A ti si nasao da crtas granice!?
I jos nasao ovde da promovises tu knjigu! A i verovatno si docekan onako bogato,tompusi,sampanjci,avioni-kamioni, a jadan narod nema hleba da jede!
Mars bre,sram te bilo,
i tebe i one koji su te doveli ovde!Jos recite da treba da kupimo tu knjigu da bi shvatili kako je 'tzv Kosovo zasluzilo nezavisnost',i da ovaj 'strucnjak' malo zaradi na nasoj nesreci pa da zaplacem!
E zemljo moja,pa gde ti je ponos!

southlander

pre 12 godina

"Postoji mogućnost da se promene granice i da se sever Kosova pripoji Srbiji." Jos jedan ekspert koji nije cuo za reciprocitet.

amstel

pre 12 godina

Evo ga još jedan međunarodni ekspert doveden da sluđuje ljude. Jedan u hiljadu eksperata kaže da je moguće da se podeli Kosovo, dok 999 njih kažu da nije moguće. A realni faktori u međunarodnim odnosima kažu - nema šanse.

misko

pre 12 godina

Da vas podsetim da je kao predsednik SRJ Dobrica Ćosić ideju o podeli predlagao lordu Ovenu i Stoltenbergu ali su je oni odbili zbog realnog raspada Makedonije a posle toga ko zna gde bi se zaustavile podele.Da se pitaju narodi lako bi se dogovorili ali se pitaju gospodari sveta , rata i mira, smrti i života.Na kraju krajeva ni narodi SFRJ se nisu pitali o raspadu zemlje već samo plaćali krvlju i životima.

Milos J.

pre 12 godina

Nema od te rabote vajde. Mi hocemo celo Kosovo a i Albanci samo na takav dogovor pristaju. Tehnicki je sve moguce ali da dodje do takvog sporazuma da obe ugovorne strane izadju sa nekim dobitkom.. Ne ide.. Ne postoji politicka volja za to, a ni volja u narodu.. Situacija je dosta losa po nas i mozda bi nam ta strategija jedina sansa ali iskreno mislim da je i to nasa jurnjava za vetrenjacama..

djuro

pre 12 godina

Proverite vi to jos jednom. Koliko su meni objasnili eksperti iz Brisela i Vasingtona, menjanje granica Kosova se kosi sa drugim zakonom termodinamike.