Utorak, 27.09.2011.

00:04

Srbija na ivici prezaduženosti?

Otkako su planule prve srpske devizne obveznice, u visini od milijarde evra, ne smiruju se priče o tome <a href="http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&amp;mm=09&amp;dd=26&amp;nav_id=544832" class="text-link" target= "_blank">koliko će nas sve to koštati</a>.

Izvor: Dnevnik

Srbija na ivici prezaduženosti? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

10 Komentari

Sortiraj po:

Buduci predsednik

pre 12 godina

Kada dodjem na vlast OBECAVAM:

1. Da cu ispitati svo vlasnistvo i poreklo imovine tajkuna, privrednika i politicara kao i njihovih porodica. Oduzeti sve za sta se utvrdi da je nelegalno steceno i oterati sve koji su se ogresili o zakon na dugogodisnju robiju. Ukoliko se utvrdi da je neka stranka i njihovo vodjstvo finansirano od strane nekog tajkuna i da je tu bilo nelegalnih radnji zabraniti tu stranku.

2. Da cu uvesti zakona po principu Dusanovog zakonika. Za sitne kradje obicnih lopova javno batinanje i ponizavanje u centru grada. Za krupne kradje, i privredne prekrsaje kao i za korupciju otsecanje ruke.

3. Sprovesti istragu ko zaista valja drogu deci po Srbiji i pohapsiti sve koji su ucestvovali u tome pa makar oni bili i politicari, sudije ili policajci. Rigorozno zabraniti bilo kakvu tesku drogu (heroin, kokain i sl.) i sprovesti zakon po kome se oni koji poseduju ili valjaju takvo djubre kazne ogromnim zatvorskim kaznama.

4. Legalizovati uzgajanje i prodaju lake droge poput marihuane ali je ograniciti samo na odredjena mesta prodaje kao u Holandiji i dozvoliti gajenje marihuane u medicinske svrhe. Time cemo pojacati turizam i dobiti ogromne prihode od inostranih gostiju. Uloziti u edukaciju mladih o drogi i njihovom koriscenju. Striktno kontrolisati kvalitet droge kao sto se to radi u Holandiji da se ne bi desavalo da se ljudima prodaju otrovi i kojekakvo djubre sa Kosova koje se sada plasira klincima u Srbiji.

5. Uloziti sto je vise moguce novca u sport, izgradnu bazena, terena i vratiti besplatne treninge za sve sportove. Time cemo odvuci decu sa ulice i prestace opasnost od unistenih generacija zadojenih drogom i negativnostima koje izazivaju huliganstvo na ulicama i razbojnistvo.

6. Uloziti sto je vise moguce novca u kulturu ali ne u privatne firme poput EXIT-a vec u festivale koji bi bili u drustvenom vlasnistvu a organizaciju istih bi na transparenstnim tenderima dobijale organizacije mladih, NVO-i i sl. koji su kvalifikovane za to iskustvom i prethodnim radovima. Naravno u okviru njih bi bilo mesta za honorarni rad i ucenje i treninge mladih buducih kuturnih gradjana ove drzave.

7. Uvesti sve moguce povlastice mladim talentovanim naucnicima i uspesnim ucenicima. Vratiti besplatno skolstvo i fakultete naravno samo onima koji to zasluzuju svojim radom i trudom. Ispitati rad svim privatnih skola i fakulteta. Time ce se zadati konacni udarac laznim i sumnjivim fakultetima i njihovim bezvrednim diplomama.

8. Posle ispitivanja svih privatizovanja od strane nezavisne komisije obicnih gradjana utvrditi nelegalnosti u prodaju preduzeca i nacionalizovati sve oneo sto nije uradjeno po zakonu. Ponoviti prodaje na kojima bi kompanije sadasnji vlasnici imali prvenstvo kupovine ali ovog puta po realnoj ceni i uz prethodno placanje penala za pokusaj prevare drzave i gradjana. Bez placanja kazne i penala tim kompanijama bi se zabranilo da posluju na nasem trzistu.

9. Oduzeti privlilegije stranim kompanijama za slobodne carinske zone i ne placanje zemljista i poreza kao i placanje njima za zaposljavanje ljudi. Spustiti carine i poreze za obicne gradjane i uvesti legalno poslovanje preko interneta putam PayPal-a i placanje i narucivanje robe preko interneta.

10. Uloziti novac u domacu privredu i kreditirati bez kamate domace male i srednje privrednike koji se odluce za proizvodnju i izvoz.

11. Dovesti odnos uvoz-izvoz u suficit time sto cemo potencirati da sa svakom zemljom imamo pozitivan a ne negativan bilans i uvodjenjem olaksica i zastite nasim privrednicima prilikom izvoza i dodatnih taksi prilikom uvoza robe koju mi vec posedujemo i proizvodimo.

12. Ukinuti sve stogodisnje koncesije na rudna bogatstva, izvore i ispitati dosadasnje koncesije na hidroelektrane, vetrogeneratore i sl. drzavno vlasnistvo.

13. Liberalizovati zakone za radnike i maksimalno ih zastiti. Rasformirati trenutne drzavne sindikate i dozvoliti slobodno formiranje novih nezavisnih sindikata radnika.

14. Prekinuti placanje kamata na kredite koje su uzeli bez naseg pitanja korumpirani politicari. Njih smestiti na dozivtnu robiju a dugove vratiti onako kako to nama odgovara bez ikakvog priznavanja njihovih kamata. Ili ako to nece objaviti da je u drzavi izvrsene revolucija i nacionalizacija i ne vratiti nista vise od dugova ikada. Tom ucenom oni ce se zadovoljiti sa vracanjem glavnice po sistemu dja sta das.

15. Okrenuti se vise Kini sa kojom smo tradicionalno bili u dobrim odnosima kao najjacem ekonomskom faktoru u svetu, Rusiji u koju mozemo da izvozimo jako mnogo kao i novim trzistima.

16. Ponovo formirati savez slobodnih drzava sveta koji bi bio kontra danasnjem porobljenom svetu.

17. Vratiti se onome u cemu smo najbolji. Proizvoditi zdravu hranu na celoj teritoriji Srbije i proterati genetski izmenjenu hranu i zagovarace iste. Ova hrana bi nam donela 3-5x vecu zaradu na trazistu. Izvoziti vodu. Struju tako sto sami izgradimo hidroelektrane i vetrogeneratore.

18. Uloziti u obnavljanje prirode, sadjenje suma i reintrodukciju svih biljnih i zivotinjskih vrsta kojih vise nema ili su ugrozene. Ovo bi uticalo na porast turizma i samim tim na dodatne prihode.

19. Vremenom postaviti samo jednog coveka da vlada i ukinuti stranke jer realno Srbija dozivljava prosperitet samo ako je 1 covek na vlasti sto se i u praksi dokazalo vise puta: Car Dusan, Tito i sl. Osim toga nece imati ko da krade kao sada kada kradu svi u svim strankama, njihova dalja i bliza rodbina, kumovi i prijatelji a to je slozicete se zaista previse.

20. Narocito pomoci siromasnima i bolesnima. Drzava treba da placa sva lecenja kao i pomoc bolesnima, gladnima i samima. Time cemo uticati na vracanje srece u nase domove i na lica svih gradjana i samim tim stvoriti izuzetno pozitivno okruzenje za zivot nas i nase dece.


Mislim da ce ovim merama Srbija moci da izadje iz duznicke krize za 1-2 godine a standard gradjana porasti za minimum duplo sto automatski znaci i vece plate pa umesto prosecnih 200-300 EUR plate bi vec prve godine bile 400-600EURa a narednih godina kako se proizvodnja i izvoz bude razvijao bi prestigli mnoge zemlje po standardu.

vidite kako je jednostavno. Skoro svaki gradjanin bi ovu drzavu mogao da vodi i usmeri na pravi put samo ako je posten. Strankama i tajkunskim lopovima je odzvonilo.

Nemanjic

pre 12 godina

Zaduzili smo se toliko da ce i nasi unucici vracati ove dugove. Ova vlada i ova vlast ce nas pokopati da nikada necemo moci da se izvucemo iz dugova i iz krize. Ali je vazno da mi imamo najskuplji most na svetu. U grob ce nas oterati. Samo izbori su nam resenje i pravi glas na tim izborima.

Duki

pre 12 godina

Ako ovako naša vlada nastavi, Grčka će biti pojam za nas! Promene su nam stvarno potrebne, inače teško da ćemo uopšte opstati.

batery

pre 12 godina

Ovako. Glasam za onog ko jasno i glasno kao prioritet postavi smanjenje javne potrosnje i objasni na koji nacin ce to da uradi. Znam ja da ce svi to provuci kao jednu od stvari koje ce uraditi, ali mene interesuje stranka kojoj ce to biti prvi cilj. Naravno, metode me interesuju, jer nije cilj potpuno srusiti drzavu. Po meni je bolje resenje smanjenje plata u javnom sektoru, nego otpustanje, jer se tu placaju skupe otpremnine, pa je usteda 0, a nezaposlenost dodatno raste. Ukidanje agencija i znacajno smanjenje korupcije, ali sa konkretnim planovima, a ne pausalno. Ta stranka dobija moj glas, pa makar bili i radikali, pod uslovom da ne ratujemo.

Danica

pre 12 godina

Jedino resenje.
Revolucija. Nacionalizacija.
Oduzimanje svega od tajkuna i lopova i prodaja istog.
Ucena MMF-a da li zele uopste nesto da im vratimo tipa duga ili zele i to da im ne vratimo. O vracanju kamata nema ni govora. Naravno da bi se oni zadovoljili i samo sa vracanjem glavnice.

Za 1 godinu bi isplatili vecinu duga a ono malo sto ostane bi resili stednjom u drzavnom aparatu i sektoru. Ukidanje pokrajinske vlasti i skupstine i paralelnih organa vlasti. Otpustanje gomile zaposlenih koji nista ne rade u drazvnom sektoru i ukidanje silnih agencija i sl.

Milos S

pre 12 godina

Zaduzuje se milijardu evra, od investicija nema nista, i jos se povrh svega hvale na sva usta...

Ovo postaje tragikomicno. Sta cemo sve da vidimo do izbora na prolece, ne smem ni da pomislim.

marko

pre 12 godina

Srbija je vec neko duze vreme presla tu ivicu prezaduzenosti. Samo sto ekipa svaki dan uporno spinuje i zmajava narod sa tim najmanje bitnim faktorom dug/bdp, pa narod jos pomalo veruje da je tako. Inace, po svim drugim ekonomskim kriterijumima, a bitnijim od prenaduvenog bnp-a, Srbija je odavno prezaduzena. A ako se neko pita, pa zasto nam onda iz nova i nova pozajmljuju, slobodno nek sebi prizna odgovor, bice mu lakse. Svi znamo kuda ovo vodi, a i dalje cutimo. Da li smo ono sto kaze Vucic, ili smo toliko pali, pojma nemam. Kad se malo iznerviram, sklon sam prvom. Ali, cim izadjem na ulicu, na zalost vidim da je mesavina prvog i drugog.

screwdriver

pre 12 godina

posto smo sve firme prodali za enormno manje para nego sto vrede,sta je sledece na redu za vracanje ovolikih dugova,mislim da su to nasa prirodna bogastva,tj voda ,mi jos uvek imamo izvore ne zagadjene pitke vode...a kad nam i to uzmu...necu dalje...

no remorse

pre 12 godina

sa ovom kamatnom stopom znaci da cemo na uzetu milijardu vracati skoro 2 mil...znaci da li je nekom jasno kuda vodi ova vladajuca politika ,to je direkno u ponor....kao da neko zeli da se sa grcima takmici u prezaduzenosti...

no remorse

pre 12 godina

sa ovom kamatnom stopom znaci da cemo na uzetu milijardu vracati skoro 2 mil...znaci da li je nekom jasno kuda vodi ova vladajuca politika ,to je direkno u ponor....kao da neko zeli da se sa grcima takmici u prezaduzenosti...

screwdriver

pre 12 godina

posto smo sve firme prodali za enormno manje para nego sto vrede,sta je sledece na redu za vracanje ovolikih dugova,mislim da su to nasa prirodna bogastva,tj voda ,mi jos uvek imamo izvore ne zagadjene pitke vode...a kad nam i to uzmu...necu dalje...

Milos S

pre 12 godina

Zaduzuje se milijardu evra, od investicija nema nista, i jos se povrh svega hvale na sva usta...

Ovo postaje tragikomicno. Sta cemo sve da vidimo do izbora na prolece, ne smem ni da pomislim.

Danica

pre 12 godina

Jedino resenje.
Revolucija. Nacionalizacija.
Oduzimanje svega od tajkuna i lopova i prodaja istog.
Ucena MMF-a da li zele uopste nesto da im vratimo tipa duga ili zele i to da im ne vratimo. O vracanju kamata nema ni govora. Naravno da bi se oni zadovoljili i samo sa vracanjem glavnice.

Za 1 godinu bi isplatili vecinu duga a ono malo sto ostane bi resili stednjom u drzavnom aparatu i sektoru. Ukidanje pokrajinske vlasti i skupstine i paralelnih organa vlasti. Otpustanje gomile zaposlenih koji nista ne rade u drazvnom sektoru i ukidanje silnih agencija i sl.

Buduci predsednik

pre 12 godina

Kada dodjem na vlast OBECAVAM:

1. Da cu ispitati svo vlasnistvo i poreklo imovine tajkuna, privrednika i politicara kao i njihovih porodica. Oduzeti sve za sta se utvrdi da je nelegalno steceno i oterati sve koji su se ogresili o zakon na dugogodisnju robiju. Ukoliko se utvrdi da je neka stranka i njihovo vodjstvo finansirano od strane nekog tajkuna i da je tu bilo nelegalnih radnji zabraniti tu stranku.

2. Da cu uvesti zakona po principu Dusanovog zakonika. Za sitne kradje obicnih lopova javno batinanje i ponizavanje u centru grada. Za krupne kradje, i privredne prekrsaje kao i za korupciju otsecanje ruke.

3. Sprovesti istragu ko zaista valja drogu deci po Srbiji i pohapsiti sve koji su ucestvovali u tome pa makar oni bili i politicari, sudije ili policajci. Rigorozno zabraniti bilo kakvu tesku drogu (heroin, kokain i sl.) i sprovesti zakon po kome se oni koji poseduju ili valjaju takvo djubre kazne ogromnim zatvorskim kaznama.

4. Legalizovati uzgajanje i prodaju lake droge poput marihuane ali je ograniciti samo na odredjena mesta prodaje kao u Holandiji i dozvoliti gajenje marihuane u medicinske svrhe. Time cemo pojacati turizam i dobiti ogromne prihode od inostranih gostiju. Uloziti u edukaciju mladih o drogi i njihovom koriscenju. Striktno kontrolisati kvalitet droge kao sto se to radi u Holandiji da se ne bi desavalo da se ljudima prodaju otrovi i kojekakvo djubre sa Kosova koje se sada plasira klincima u Srbiji.

5. Uloziti sto je vise moguce novca u sport, izgradnu bazena, terena i vratiti besplatne treninge za sve sportove. Time cemo odvuci decu sa ulice i prestace opasnost od unistenih generacija zadojenih drogom i negativnostima koje izazivaju huliganstvo na ulicama i razbojnistvo.

6. Uloziti sto je vise moguce novca u kulturu ali ne u privatne firme poput EXIT-a vec u festivale koji bi bili u drustvenom vlasnistvu a organizaciju istih bi na transparenstnim tenderima dobijale organizacije mladih, NVO-i i sl. koji su kvalifikovane za to iskustvom i prethodnim radovima. Naravno u okviru njih bi bilo mesta za honorarni rad i ucenje i treninge mladih buducih kuturnih gradjana ove drzave.

7. Uvesti sve moguce povlastice mladim talentovanim naucnicima i uspesnim ucenicima. Vratiti besplatno skolstvo i fakultete naravno samo onima koji to zasluzuju svojim radom i trudom. Ispitati rad svim privatnih skola i fakulteta. Time ce se zadati konacni udarac laznim i sumnjivim fakultetima i njihovim bezvrednim diplomama.

8. Posle ispitivanja svih privatizovanja od strane nezavisne komisije obicnih gradjana utvrditi nelegalnosti u prodaju preduzeca i nacionalizovati sve oneo sto nije uradjeno po zakonu. Ponoviti prodaje na kojima bi kompanije sadasnji vlasnici imali prvenstvo kupovine ali ovog puta po realnoj ceni i uz prethodno placanje penala za pokusaj prevare drzave i gradjana. Bez placanja kazne i penala tim kompanijama bi se zabranilo da posluju na nasem trzistu.

9. Oduzeti privlilegije stranim kompanijama za slobodne carinske zone i ne placanje zemljista i poreza kao i placanje njima za zaposljavanje ljudi. Spustiti carine i poreze za obicne gradjane i uvesti legalno poslovanje preko interneta putam PayPal-a i placanje i narucivanje robe preko interneta.

10. Uloziti novac u domacu privredu i kreditirati bez kamate domace male i srednje privrednike koji se odluce za proizvodnju i izvoz.

11. Dovesti odnos uvoz-izvoz u suficit time sto cemo potencirati da sa svakom zemljom imamo pozitivan a ne negativan bilans i uvodjenjem olaksica i zastite nasim privrednicima prilikom izvoza i dodatnih taksi prilikom uvoza robe koju mi vec posedujemo i proizvodimo.

12. Ukinuti sve stogodisnje koncesije na rudna bogatstva, izvore i ispitati dosadasnje koncesije na hidroelektrane, vetrogeneratore i sl. drzavno vlasnistvo.

13. Liberalizovati zakone za radnike i maksimalno ih zastiti. Rasformirati trenutne drzavne sindikate i dozvoliti slobodno formiranje novih nezavisnih sindikata radnika.

14. Prekinuti placanje kamata na kredite koje su uzeli bez naseg pitanja korumpirani politicari. Njih smestiti na dozivtnu robiju a dugove vratiti onako kako to nama odgovara bez ikakvog priznavanja njihovih kamata. Ili ako to nece objaviti da je u drzavi izvrsene revolucija i nacionalizacija i ne vratiti nista vise od dugova ikada. Tom ucenom oni ce se zadovoljiti sa vracanjem glavnice po sistemu dja sta das.

15. Okrenuti se vise Kini sa kojom smo tradicionalno bili u dobrim odnosima kao najjacem ekonomskom faktoru u svetu, Rusiji u koju mozemo da izvozimo jako mnogo kao i novim trzistima.

16. Ponovo formirati savez slobodnih drzava sveta koji bi bio kontra danasnjem porobljenom svetu.

17. Vratiti se onome u cemu smo najbolji. Proizvoditi zdravu hranu na celoj teritoriji Srbije i proterati genetski izmenjenu hranu i zagovarace iste. Ova hrana bi nam donela 3-5x vecu zaradu na trazistu. Izvoziti vodu. Struju tako sto sami izgradimo hidroelektrane i vetrogeneratore.

18. Uloziti u obnavljanje prirode, sadjenje suma i reintrodukciju svih biljnih i zivotinjskih vrsta kojih vise nema ili su ugrozene. Ovo bi uticalo na porast turizma i samim tim na dodatne prihode.

19. Vremenom postaviti samo jednog coveka da vlada i ukinuti stranke jer realno Srbija dozivljava prosperitet samo ako je 1 covek na vlasti sto se i u praksi dokazalo vise puta: Car Dusan, Tito i sl. Osim toga nece imati ko da krade kao sada kada kradu svi u svim strankama, njihova dalja i bliza rodbina, kumovi i prijatelji a to je slozicete se zaista previse.

20. Narocito pomoci siromasnima i bolesnima. Drzava treba da placa sva lecenja kao i pomoc bolesnima, gladnima i samima. Time cemo uticati na vracanje srece u nase domove i na lica svih gradjana i samim tim stvoriti izuzetno pozitivno okruzenje za zivot nas i nase dece.


Mislim da ce ovim merama Srbija moci da izadje iz duznicke krize za 1-2 godine a standard gradjana porasti za minimum duplo sto automatski znaci i vece plate pa umesto prosecnih 200-300 EUR plate bi vec prve godine bile 400-600EURa a narednih godina kako se proizvodnja i izvoz bude razvijao bi prestigli mnoge zemlje po standardu.

vidite kako je jednostavno. Skoro svaki gradjanin bi ovu drzavu mogao da vodi i usmeri na pravi put samo ako je posten. Strankama i tajkunskim lopovima je odzvonilo.

marko

pre 12 godina

Srbija je vec neko duze vreme presla tu ivicu prezaduzenosti. Samo sto ekipa svaki dan uporno spinuje i zmajava narod sa tim najmanje bitnim faktorom dug/bdp, pa narod jos pomalo veruje da je tako. Inace, po svim drugim ekonomskim kriterijumima, a bitnijim od prenaduvenog bnp-a, Srbija je odavno prezaduzena. A ako se neko pita, pa zasto nam onda iz nova i nova pozajmljuju, slobodno nek sebi prizna odgovor, bice mu lakse. Svi znamo kuda ovo vodi, a i dalje cutimo. Da li smo ono sto kaze Vucic, ili smo toliko pali, pojma nemam. Kad se malo iznerviram, sklon sam prvom. Ali, cim izadjem na ulicu, na zalost vidim da je mesavina prvog i drugog.

Nemanjic

pre 12 godina

Zaduzili smo se toliko da ce i nasi unucici vracati ove dugove. Ova vlada i ova vlast ce nas pokopati da nikada necemo moci da se izvucemo iz dugova i iz krize. Ali je vazno da mi imamo najskuplji most na svetu. U grob ce nas oterati. Samo izbori su nam resenje i pravi glas na tim izborima.

Duki

pre 12 godina

Ako ovako naša vlada nastavi, Grčka će biti pojam za nas! Promene su nam stvarno potrebne, inače teško da ćemo uopšte opstati.

batery

pre 12 godina

Ovako. Glasam za onog ko jasno i glasno kao prioritet postavi smanjenje javne potrosnje i objasni na koji nacin ce to da uradi. Znam ja da ce svi to provuci kao jednu od stvari koje ce uraditi, ali mene interesuje stranka kojoj ce to biti prvi cilj. Naravno, metode me interesuju, jer nije cilj potpuno srusiti drzavu. Po meni je bolje resenje smanjenje plata u javnom sektoru, nego otpustanje, jer se tu placaju skupe otpremnine, pa je usteda 0, a nezaposlenost dodatno raste. Ukidanje agencija i znacajno smanjenje korupcije, ali sa konkretnim planovima, a ne pausalno. Ta stranka dobija moj glas, pa makar bili i radikali, pod uslovom da ne ratujemo.

Danica

pre 12 godina

Jedino resenje.
Revolucija. Nacionalizacija.
Oduzimanje svega od tajkuna i lopova i prodaja istog.
Ucena MMF-a da li zele uopste nesto da im vratimo tipa duga ili zele i to da im ne vratimo. O vracanju kamata nema ni govora. Naravno da bi se oni zadovoljili i samo sa vracanjem glavnice.

Za 1 godinu bi isplatili vecinu duga a ono malo sto ostane bi resili stednjom u drzavnom aparatu i sektoru. Ukidanje pokrajinske vlasti i skupstine i paralelnih organa vlasti. Otpustanje gomile zaposlenih koji nista ne rade u drazvnom sektoru i ukidanje silnih agencija i sl.

screwdriver

pre 12 godina

posto smo sve firme prodali za enormno manje para nego sto vrede,sta je sledece na redu za vracanje ovolikih dugova,mislim da su to nasa prirodna bogastva,tj voda ,mi jos uvek imamo izvore ne zagadjene pitke vode...a kad nam i to uzmu...necu dalje...

no remorse

pre 12 godina

sa ovom kamatnom stopom znaci da cemo na uzetu milijardu vracati skoro 2 mil...znaci da li je nekom jasno kuda vodi ova vladajuca politika ,to je direkno u ponor....kao da neko zeli da se sa grcima takmici u prezaduzenosti...

Milos S

pre 12 godina

Zaduzuje se milijardu evra, od investicija nema nista, i jos se povrh svega hvale na sva usta...

Ovo postaje tragikomicno. Sta cemo sve da vidimo do izbora na prolece, ne smem ni da pomislim.

marko

pre 12 godina

Srbija je vec neko duze vreme presla tu ivicu prezaduzenosti. Samo sto ekipa svaki dan uporno spinuje i zmajava narod sa tim najmanje bitnim faktorom dug/bdp, pa narod jos pomalo veruje da je tako. Inace, po svim drugim ekonomskim kriterijumima, a bitnijim od prenaduvenog bnp-a, Srbija je odavno prezaduzena. A ako se neko pita, pa zasto nam onda iz nova i nova pozajmljuju, slobodno nek sebi prizna odgovor, bice mu lakse. Svi znamo kuda ovo vodi, a i dalje cutimo. Da li smo ono sto kaze Vucic, ili smo toliko pali, pojma nemam. Kad se malo iznerviram, sklon sam prvom. Ali, cim izadjem na ulicu, na zalost vidim da je mesavina prvog i drugog.

batery

pre 12 godina

Ovako. Glasam za onog ko jasno i glasno kao prioritet postavi smanjenje javne potrosnje i objasni na koji nacin ce to da uradi. Znam ja da ce svi to provuci kao jednu od stvari koje ce uraditi, ali mene interesuje stranka kojoj ce to biti prvi cilj. Naravno, metode me interesuju, jer nije cilj potpuno srusiti drzavu. Po meni je bolje resenje smanjenje plata u javnom sektoru, nego otpustanje, jer se tu placaju skupe otpremnine, pa je usteda 0, a nezaposlenost dodatno raste. Ukidanje agencija i znacajno smanjenje korupcije, ali sa konkretnim planovima, a ne pausalno. Ta stranka dobija moj glas, pa makar bili i radikali, pod uslovom da ne ratujemo.

Duki

pre 12 godina

Ako ovako naša vlada nastavi, Grčka će biti pojam za nas! Promene su nam stvarno potrebne, inače teško da ćemo uopšte opstati.

Nemanjic

pre 12 godina

Zaduzili smo se toliko da ce i nasi unucici vracati ove dugove. Ova vlada i ova vlast ce nas pokopati da nikada necemo moci da se izvucemo iz dugova i iz krize. Ali je vazno da mi imamo najskuplji most na svetu. U grob ce nas oterati. Samo izbori su nam resenje i pravi glas na tim izborima.

Buduci predsednik

pre 12 godina

Kada dodjem na vlast OBECAVAM:

1. Da cu ispitati svo vlasnistvo i poreklo imovine tajkuna, privrednika i politicara kao i njihovih porodica. Oduzeti sve za sta se utvrdi da je nelegalno steceno i oterati sve koji su se ogresili o zakon na dugogodisnju robiju. Ukoliko se utvrdi da je neka stranka i njihovo vodjstvo finansirano od strane nekog tajkuna i da je tu bilo nelegalnih radnji zabraniti tu stranku.

2. Da cu uvesti zakona po principu Dusanovog zakonika. Za sitne kradje obicnih lopova javno batinanje i ponizavanje u centru grada. Za krupne kradje, i privredne prekrsaje kao i za korupciju otsecanje ruke.

3. Sprovesti istragu ko zaista valja drogu deci po Srbiji i pohapsiti sve koji su ucestvovali u tome pa makar oni bili i politicari, sudije ili policajci. Rigorozno zabraniti bilo kakvu tesku drogu (heroin, kokain i sl.) i sprovesti zakon po kome se oni koji poseduju ili valjaju takvo djubre kazne ogromnim zatvorskim kaznama.

4. Legalizovati uzgajanje i prodaju lake droge poput marihuane ali je ograniciti samo na odredjena mesta prodaje kao u Holandiji i dozvoliti gajenje marihuane u medicinske svrhe. Time cemo pojacati turizam i dobiti ogromne prihode od inostranih gostiju. Uloziti u edukaciju mladih o drogi i njihovom koriscenju. Striktno kontrolisati kvalitet droge kao sto se to radi u Holandiji da se ne bi desavalo da se ljudima prodaju otrovi i kojekakvo djubre sa Kosova koje se sada plasira klincima u Srbiji.

5. Uloziti sto je vise moguce novca u sport, izgradnu bazena, terena i vratiti besplatne treninge za sve sportove. Time cemo odvuci decu sa ulice i prestace opasnost od unistenih generacija zadojenih drogom i negativnostima koje izazivaju huliganstvo na ulicama i razbojnistvo.

6. Uloziti sto je vise moguce novca u kulturu ali ne u privatne firme poput EXIT-a vec u festivale koji bi bili u drustvenom vlasnistvu a organizaciju istih bi na transparenstnim tenderima dobijale organizacije mladih, NVO-i i sl. koji su kvalifikovane za to iskustvom i prethodnim radovima. Naravno u okviru njih bi bilo mesta za honorarni rad i ucenje i treninge mladih buducih kuturnih gradjana ove drzave.

7. Uvesti sve moguce povlastice mladim talentovanim naucnicima i uspesnim ucenicima. Vratiti besplatno skolstvo i fakultete naravno samo onima koji to zasluzuju svojim radom i trudom. Ispitati rad svim privatnih skola i fakulteta. Time ce se zadati konacni udarac laznim i sumnjivim fakultetima i njihovim bezvrednim diplomama.

8. Posle ispitivanja svih privatizovanja od strane nezavisne komisije obicnih gradjana utvrditi nelegalnosti u prodaju preduzeca i nacionalizovati sve oneo sto nije uradjeno po zakonu. Ponoviti prodaje na kojima bi kompanije sadasnji vlasnici imali prvenstvo kupovine ali ovog puta po realnoj ceni i uz prethodno placanje penala za pokusaj prevare drzave i gradjana. Bez placanja kazne i penala tim kompanijama bi se zabranilo da posluju na nasem trzistu.

9. Oduzeti privlilegije stranim kompanijama za slobodne carinske zone i ne placanje zemljista i poreza kao i placanje njima za zaposljavanje ljudi. Spustiti carine i poreze za obicne gradjane i uvesti legalno poslovanje preko interneta putam PayPal-a i placanje i narucivanje robe preko interneta.

10. Uloziti novac u domacu privredu i kreditirati bez kamate domace male i srednje privrednike koji se odluce za proizvodnju i izvoz.

11. Dovesti odnos uvoz-izvoz u suficit time sto cemo potencirati da sa svakom zemljom imamo pozitivan a ne negativan bilans i uvodjenjem olaksica i zastite nasim privrednicima prilikom izvoza i dodatnih taksi prilikom uvoza robe koju mi vec posedujemo i proizvodimo.

12. Ukinuti sve stogodisnje koncesije na rudna bogatstva, izvore i ispitati dosadasnje koncesije na hidroelektrane, vetrogeneratore i sl. drzavno vlasnistvo.

13. Liberalizovati zakone za radnike i maksimalno ih zastiti. Rasformirati trenutne drzavne sindikate i dozvoliti slobodno formiranje novih nezavisnih sindikata radnika.

14. Prekinuti placanje kamata na kredite koje su uzeli bez naseg pitanja korumpirani politicari. Njih smestiti na dozivtnu robiju a dugove vratiti onako kako to nama odgovara bez ikakvog priznavanja njihovih kamata. Ili ako to nece objaviti da je u drzavi izvrsene revolucija i nacionalizacija i ne vratiti nista vise od dugova ikada. Tom ucenom oni ce se zadovoljiti sa vracanjem glavnice po sistemu dja sta das.

15. Okrenuti se vise Kini sa kojom smo tradicionalno bili u dobrim odnosima kao najjacem ekonomskom faktoru u svetu, Rusiji u koju mozemo da izvozimo jako mnogo kao i novim trzistima.

16. Ponovo formirati savez slobodnih drzava sveta koji bi bio kontra danasnjem porobljenom svetu.

17. Vratiti se onome u cemu smo najbolji. Proizvoditi zdravu hranu na celoj teritoriji Srbije i proterati genetski izmenjenu hranu i zagovarace iste. Ova hrana bi nam donela 3-5x vecu zaradu na trazistu. Izvoziti vodu. Struju tako sto sami izgradimo hidroelektrane i vetrogeneratore.

18. Uloziti u obnavljanje prirode, sadjenje suma i reintrodukciju svih biljnih i zivotinjskih vrsta kojih vise nema ili su ugrozene. Ovo bi uticalo na porast turizma i samim tim na dodatne prihode.

19. Vremenom postaviti samo jednog coveka da vlada i ukinuti stranke jer realno Srbija dozivljava prosperitet samo ako je 1 covek na vlasti sto se i u praksi dokazalo vise puta: Car Dusan, Tito i sl. Osim toga nece imati ko da krade kao sada kada kradu svi u svim strankama, njihova dalja i bliza rodbina, kumovi i prijatelji a to je slozicete se zaista previse.

20. Narocito pomoci siromasnima i bolesnima. Drzava treba da placa sva lecenja kao i pomoc bolesnima, gladnima i samima. Time cemo uticati na vracanje srece u nase domove i na lica svih gradjana i samim tim stvoriti izuzetno pozitivno okruzenje za zivot nas i nase dece.


Mislim da ce ovim merama Srbija moci da izadje iz duznicke krize za 1-2 godine a standard gradjana porasti za minimum duplo sto automatski znaci i vece plate pa umesto prosecnih 200-300 EUR plate bi vec prve godine bile 400-600EURa a narednih godina kako se proizvodnja i izvoz bude razvijao bi prestigli mnoge zemlje po standardu.

vidite kako je jednostavno. Skoro svaki gradjanin bi ovu drzavu mogao da vodi i usmeri na pravi put samo ako je posten. Strankama i tajkunskim lopovima je odzvonilo.