Ponedeljak, 26.09.2011.

16:23

Šta je "konačno rešenje" za Kosovo?

Vicepremijer Ivica Dačić smatra da Srbija treba aktivno da traži konačno rešenje problema Kosova. Poslanici Skupštine podeljeni o realnosti podele Kosova.

Izvor: Beta

Šta je "konaèno rešenje" za Kosovo? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

80 Komentari

Sortiraj po:

Zejfod Biblbroks

pre 12 godina

Svi naši političari dobro znaju da je Kosovo nepovratno izgubljeno. Ali je Kosovo savršen izgovor za izbegavanje odgovornosti, nerad i lopovluk. Da nema Kosova narod bi tražio `leba, posla i da živi normalno, ali, ovako, čim se to pomene, eto neke furtutme sa Kosovom ili oko njega. I sve ostalo se gura pod tepih. Štrajkuju ovi, štrajkuju oni, država se zadužuje sa milijardu dolara (kao da nemamo dovoljno duga koji ćemo vraćati večno), čim problemi dođu skoro do pucanja, eto nečega na Kosovu. Ko je blesav da pusti taj sveti gral opstanka na vlasti i zamajavanja bednih??
Ali ono što je smešnije je navodna želja političara da uđemo u EU. Dajem ruku da 99% njih beži od toga kao đavo od krsta, iako se deklarativno zalažu za to. Ali samo rečima. Jer ulazak u EU podrazumeva izmenu svih mogućih zakona kojima se ukidaju monopoli, što nimalo ne odgovara onima "iz senke" koji zaista vode ovu državu. Evropskim zakonima se oštro kažnjava korupcija. Evropskim zakonima poslanik ili član vlade ne sme da obavlja ni jednu drugu delatnost. Ulaskom u EU muljanje sa "Kolubarom" bi moglo da se nađe pod istragom neke evropska komisije i da se oni koji drpaju nađu pred evropskim sudom (ono što je do sada rađeno i što smo videli u "Insajderu" ostaće nekažnjeno, ali dalje...). Ulaskom u EU zakon bi bio jednak za sve, postojala bi neka vrsta evropskog nadzornog organa koji prati sve što se radi u državi. Želi li neki od političara to?? Naravno da ne. Lepše je muljati, raditi šta se hoće, a čim bude frka - daj Kosovo.
Zato nikad nećemo ući u EU, ne zbog njih, nego zbog nas samih. Ukidanje monopola, poštovanje zakona, drakonsko kažnjavanje onih koji muljaju naveliko, rapidno smanjena korupcija...da li je Srbija IKADA bila takva??
Ne, a nažalost i neće.

SSSR

pre 12 godina

Posto u Srbiji ima rusofilskih partija i veliki broj gradjana koji vise vole Ruse nego sebe, a i Srbija ima ustav koji smatra Kosovo i Metohiju Srpskom teritorijom, resenje je pokloniti Kosovo i Metohiju Rusima a moze i nekom njihovom tajkunu. Kada smo mogli da poklonimo NIS koji je bio krava muzara za sve vreme Slobine vladavine, zasto ne bismo poklonili i Kosovo koje je uvek bilo bure bez dna gde se slao i jos uvek salje novac a dobija elita profesionalnih srba i svo zlo od devedesetih.

Simon

pre 12 godina

Ja sam sve sigurniji da je konačno rešenje Kosova podela između Albanije i Srbije. Da se ne lažemo više mnogo. Kosovskim Albancima je u SFRJ bio cilj "Kosovo Republika". SFRJ se raspala i oni smatraju da je to nezavisna država i u tome imaju neverovatnu podršku kakvu nikada niko u ovom regionu nije imao. Srbi sa Kosova uglavnom tako ne misle što priznaćete i nije nelogično.
Poenta je da su stvarne aspiracije, težnje i glavni cilj od početka "Kosovo Republika" parola, ujedinjenje sa Albanijom. Ako ćemo da se lažemo slobodno lupajte negativne klikove do mile volje ali to je tako i svi to znamo. Kosovska zastava se danas uglavnom vijori samo za tv ili pri nekim dočecima svetskih funkcionera i za marketing, uglavnom, kod kuće se drži albanska jel' tako?
Pa, što se mene tiče ako će to doprineti konačnom miru i rešenju za sledećih 1000 godina, izvolite, priznajem bili ste da se tako izrazim i uporni i požrtvovani i vešti ceo jedan vek u toj nameri, ali to nisu onda i neće biti baš ove pokrajinske granice. Toliko.

daily serbian

pre 12 godina

Daj bre vise delite, priznajte celo, radite sta hocete ali zavrsite vise sa tim da vec jednom znam u kojoj zemlji zivim i koje su mi granice!!

nola

pre 12 godina

Pod hitno treba pristupiti procedurama o priznavanju realnosti koja je stvorena prije 12 god. agresivnom politikom Slobodana Milosevica.
Ne treba gubiti vreme, Kosovo ne moze nikako da se vrati pod suverenitet Srbije, treba priznati pod hitno njenu nezavisnost i kreniti ka buducnosti. Dosta je bilo ratova i gubitaka.

Pedja

pre 12 godina

Konacno resenje je da predsednik Tadic prestane da se ponasa kao kukavica i da pocne da se ponasa kao pravi drzavnik. Treba da se obrati naciji i da kaze jedinu istinu da je Kosovo nezavisno jos od 1999 godine i da je doneta odluka da se prestane vise sa mrcvarenjem tj da Srbija priznaje Kosovo. Mozda bi zbog toga izgubio izbore ali pravi drzavnik treba da preuzme odgovornost. Takva odluka bi bila u interesu Srbije jer bi konacno posle toga mogla da se bavi ekonomskim problemima na koje moze da utice...

‚jedan Kecman

pre 12 godina

jedino pravo konačno rešenje je da celo Kosovo,dakle i sever i jug pripadnu Kosovu celo Kosovo građanima Kosova,kako Albancima tako i Srbima.Ali ne onima u Tirani i Beogradu već onima koji tamo žive ili su živeli i ponovo imaju nameru da tamo žive.
Ovako po dosadašnjim ,,srpskim "logikama u rešenju Kosova važnije je šta o Kosovu misli i šta za Ksovo želi Srbin u Beogradu i Novom Sadu od,ne samo Albanca na Kosovu, već i od samih kosovskih Srba..

Marko

pre 12 godina

Jos pre 10-ak godina neki politicari su nagovestavali da ce sa vec tada losom politikom i diplomatijom Kosovo biti zauvek izgubljeno. Oni su tada proglaseni izdajnicima Srbije. Sada je realnost takva da se narodu na Kosovu mora konacno saopstiti istina da od Srbije ne mogu ocekivati nista. Koja je to mala drzava u istoriji uspela diplomatijom da vrati izgubljene teritorije. Ni jedna. Toga u istoriji nije bilo a i nasa diplomatija je vise nego pogresna. Srbija se nece upustati u sukob jer niti ima vojsku, niti ima novca niti ima podrsku sveta za to. Otvoreno treba jednom zauvek reci da je Kosovo izgubljeno. Kraj. Nema vise.

pera

pre 12 godina

Konacno resenje za Kosovo i agoniju gradjana Srbije moguce je sa Jovanovicem,Koracem,Pesickom,Pastorom i slicnim,ako neko stvarno zeli resenje i bolji zivot najbrze sto je moguce...inace puno srece u daljnjoj bedi pod komandom Ruskih obozavatelja.

boski

pre 12 godina

Cim Srbija iskopa Drazu Đenerala bit ce sve uredu.
Zasto Srbija ne shvati da su drugi narodi htjeli zivjeti i zivjeli sa Srbijom onda kada Srbija prihvatala druge narode onakvim kakvi su. Trazila zajednicke elemente i isticala ih iznad nacionalnog.
To je onda bio savez komunista, pokret potlacenih koji zna kako su vjere i nacije i njihove isključivosti opasne. Danas trebaju slične ideje zajedništva.
A sta je radjeno? Proglasi sve narode Srbima i sve zelje srpskim.
Srpska voda, srpski zrak, srpski kamen.
Za sve je kriv Dobrica Cosic i njemu slicni falsifikatori istorije.
Zasto Kosovu nije data apsolutna vlast u okvirima Jugoslavije. Ovako su dobili drzavu. Zasto ne dozvolite Vojvodini da upravljaju sami sobom?
Zasto negirate i gurate u cosak Bosnjake iz Sandzaka.
Zar mora da se stanje toliko pogorsa da onda ma sta god nudili nema nazad.
Zar vama nije jasno da niko nece da zivi u drzavi pored Srba gdje ce biti drzavljanin drugog reda.

delija

pre 12 godina

Nikada do sada nije zabelezen slucaj da je neka drzava u svetu povratila svoju teritoriju diplomatijom i pregovorima pa na zalost necemo ni mi. Ovo je mlacenje slame i kupovina vremena.

Mislilac

pre 12 godina

Hoce li Dacic sad da ode kod roditelja dece koja su poginula u ratu koji je izbio zahvaljujuci njegovoj losoj politici, i da im kaze da je sve to bila samo sala i da su oni poginuli uzalud? Sram te bilo, Dacicu! Ti i tvoji ste nas uvalili u sve ovo, ne zaboravi to! A Srbija samo pokazuje koliko joj je kratko secanje!

Bosanac

pre 12 godina

Dacicu dosta je vase suplje price ne lazite sebe i svoj narod vama je Kosovo davih dana otislo iz vasih okvira i nemate nikakvu moc da bilo sta uradite po pitanju da vratite Kosovo pod vasom kontrolom,, dok vasa privreda gubi milone svaki radi Kosova da je vasa politika lazna i losa ko prvo za narod u srbiji a i za bivse drzave koje vas okruzuju jer vi tonete i sa sobom vucete i druge drzave da potonu sa vasom politikom i dosta nam je podijela i znajte da je gubitnik Srbija i jadan narod koji vama vjeruje...

diplomat

pre 12 godina

Iz Hrvatske sam i radim u jednoj instituciji EU i zato često moram odgovarati na pitanja oko Kosova pa pokušavam pratiti i srpske medije kako bi mogla adekvatno odgovoriti na ovu problematiku.
Ali zanima me samo jedna stvar, zašto se ne raspiše referendum s pitanjem priznavanja neovisnosti Kosova pa da se čuje glas naroda, Srbija je demokracija i građani Srbije bi trebali odlučiti na pravno obavezujućem referendumu o budućnosti svoje zemlje.

Cera

pre 12 godina

Neznam da li je konačno prava reč. Ajnštajnova teorija da je sve relativno je i pored ovih poslednjih eksperimenata i dalje važeća :)
Rekao bih realno i pametno rešenje, za dobro svih i da bi moglo da se na svim stranama normalno nastavi sa životom, to je podela.
U suprotnom, niti je rešenje za Srbiju da situacija ostane ovakva ni približno ovakva, niti je rešenje za kosovske Albace da silom i uz moguću pomoć jačih integrišu sever Kosova uključujući i mogućnost proterivanja Srba sa te teritorije. To bi jednostavno i za jednu i za drugu stranu bilo preskupo i kratkoročno i još gore dugoročno.
Sa podelom u narednih 10 godina možemo računati i na uspostavljanje čistijih i prijateljskih odnosa i pored svih obostranih frustracija iz prošlosti. Inače, mržnja, pretnja, sila, zlo... videli smo već svi.

Nik

pre 12 godina

Kazete da smo suvise mali i da ne mozemo ni u kom slucaju reci NE, NATO paktu i ostalim sledbenicima... Aha, a u cemu je razlika izmedju ovog njihovog zahteva(nasilno cepanje drzave i pravljanje najvece Americke vojne baze u Evropi, te eksploatacija resursa) i recimo zahteva u kome nas jasno i glasno USLOVLJAVAJU da im isplatimo ZILION evra, ili da im damo zapadnu Srbiju jer im se svidja?! Jaci su, moze im se...

Nemojte mi samo reci da je nasa ODBRANA to sto oni JOS NISU trazili ili sto mi te pare nemamo!?

Molio bih racionalan i promisljen odgovor, a ne pricicu za malu decu... Hvala!

sasa

pre 12 godina

Zaniml;jivo je da NI JEDAN od stratega, prognozera, komwentatora, onih koji savetuju da cekamo 'bolja vremena,.. ne uzima u obzir da Srbi kao narod izumiru i da, bi za oko 50-70 godina ako bi Kosovo i ostalo u sastavu drzave Srbije, u toj io toplikoj Srbiji Srbi kao narod postali manjina.
A obzirom na onu 'jedan gradjanin - jedan glas' znamo kako bi prolazili na izborima tj

Bucko razmisljam

pre 12 godina

"Neophodno je da se razmišlja o kraju i završetku ove krize. Jedan deo međunarodne zajednice 22 NAJRAZVIJENIJE I NAJUTICAJNIJE CLANICE EU smatra da je kriza rešena samoproglašenjem Kosova za nezavisnu državu, a drugi deo međunarodne zajednice NJIH 5 BEZNACAJNIH CLANICA EU i mi smatramo da je Kosovo deo Srbije. Koliko je realno i jedno i drugo vidi se na terenu", rekao je Dačić.

VIDI SE ! KFOR i EULEKS rade za Kosovo i "natezu se" sa barikadama i blokadama dok kosovska policija i "takozvani carinici kosova" imaju samo ulogu "statusno neutralnog" POSMATRACA !
Srbija nema problem sa Kosovom Srbija ima problem sa SAD, EU i NATO !

Bali M.

pre 12 godina

Ja mislim da najbolje resenje bi bilo kad bi se stranke dogovorili o razmeni teritorija (Sever K. sa Preševskom D.), inače podela će uzrokovati opasne lančane reakcije u kojoj bi moglo biti uklučen celi Balkan, a možda i šire.

Bojan

pre 12 godina

Konacno resenje podrazumeva saglasnost Srbije i gradjana Srbije. Buduci da je Kosovo nasilno, uz pomoc vojne sile i bez pravnog pokrica oduzeto tj iskljuceno iz pravnog poretka Srbije, konacnog resenja nece biti sve dok se taj "problemcic" ne izgladi sa Srbijom. To izgladjivanje moze ici na vise nacina, a ono u sta se uzdaju u EU je da nazovi clanstvo koriste kao sargarepu.

Pavle

pre 12 godina

Svi mi pricamo kako se treba boriti(diplomatijom naravno), ali svi u sebi znamo da je za sve najbolje rešenje - N E Z A V I S N O S T !!!!
Njihove komšije su sve rasprodale i otišle u Srbiju pa su ih ostavili na cedilu...

slavko

pre 12 godina

Pa meni je posve razumljivo da Srbija ne može prihvatiti nezavisno Kosovo. Pa barem trečina Srba onako intimno u duši još i danas nije prihvatila ni nezavisnost Hrvatske. I nakon 20 godina još se oplakuje Jugoslavija, Rep. Srpska Krajina pa čak i Srbija do Zadra... I još se čuva nada u neka "bolja" vremena (a zašto bi baš po nas bila bolja?) kada čemo opet biti "svoji na svome". Rep. Srpsku i onako 90% Srba smatra zapadnom Srbijom. Ma koja BiH... Mi nju priznavamo samo tako, izvana, dok nam opet ne "svane". Crna gora nije ni država jer nema drugu naciju osim Srba. Onim koji misle da nisu Srbi ismijavamo se na svakom koraku. Jonče Makedonče - još malo pa nečeš ni ti više brinuti oko svoga imena - Južna Srbija, zna se... A onda neko sanja priznavanje Kosova! Ma polako malo. Hrvatsku čemo prihvatiti za nekih 20 godina, Makedoniju za 30, BiH za 40, CG za 50, a Kosovo tek nakon toga...

Vladimir Arsic

pre 12 godina

A kakvu korist Srbija bi mogla da ima uopste od konacnog resenja kosovskog pitanja ?
Posto mi imamo daleko vece prepreke na putu ka prikljucenju EU, to nam status quo kod kosovskog pitanja nije prava prepreka.

Srbija od tog resenja ne bi dobila ama bas nista.

Na stranu sto "konacno resenje", kada govorimo o Srbima, obicno znaci njihovo "brisanje".

komshija

pre 12 godina

hmmm konacno reshenje bi bilo ahtisarijev plan ( ni plus ni minus) i za sever....
specijalni status za sever mi necemo ni razmotriti kao opciju, prvo necemo dozvoliti bosnizaciju kosova jer se dokazalo kao nefunkcijonalan i drugo doshlo bi do masovnog iselavanja srba iz juzhnog dela ka severu a to je neprihvatlivo u 21 veku u sred evrope,
dakle ostaje podela i redifinisanje granica na balkanu jer samo na severu nece stati ili ahtisarijev plan bez formalnog priznanja od strane srbije (do 2020 a tada ce vam biti bezbolnije nego sada)...
drugoga nema ili...znate na shta vec mislim a toga verujem niko nece

NikolaS

pre 12 godina

A hoce li neko da mi objasni zasto podela nije moguca, bar jedan realan razlog, ako ne dovede do trajnog resenja? Cinjenica je da Kosovo ovako ne moze da funkcionise ka drzava, bar ne u potpunosti, ali ne moze ni Srbija. Ok, Albanci traze nesto, mi trazimo nesto drugo, pa hajde onda da se dogovorimo i negde se "nadjemo". Ja ni jedan drugi nacin ne vidim sem kompromisa. Ljudi trebaju da shvate, da nijedno jednostrano resenje nije dobro, i da ne valja praviti totalne gubitnike u svakom sporu. Setite se kako se nereseni problemi Srba i Hrvata iz Drugog svetskog rata ponovo vracaju 50 godina kasnije. Mislim da to niko normalan ne zeli. Prema tome, Albanci, odreknite se necega, mi cemo takodje, i stavimo tacku na ovo jednom zauvek. Naravno, ne spominjelm opstine na jugu Srbije, jer se ovde ne vodi spor oko Juga Srbije vec oko Kosova, i svako njihovo pominjanje nije prava volja za kompromisom. Resimo spor, a ne da otvaramo nove.

Poldi

pre 12 godina

A zasto bi Srbi i Crnogorci trebali dobiti pozitivnu diskriminaciju. Nijedna manjina u Srbiji je nema. Sta su to pa Srbi da moraju imati specijaln status. Tamo gde su manjina, manjina su i tako se ponasaju.

ilija

pre 12 godina

Normalizovati odnose koliko je to moguce (Grcka i BJRM funkcionisu medjusobno, iako Grcka ne priznaje tzv. Republiku Makedoniju).

Kosovo se ne sme priznati od strane Srbije, posto bi to otvorilo u Srbiji presedan da svako moze da se digne na oruzje, proglasi nezavisnost i ocekuje da Srbija prizna njegovu nezavisnost. Dakle, ne bi smelo da bude priznanja, ne zbog Ustava, vec zbog cisto pragmaticnih razloga. Iz istih razloga Spanija npr. ne priznaje Kosovo i to je skroz legitimno.

Uostalom, ako ga ne priznamo i ukoliko se za 10-20 godina promeni odnos snaga u Svetu mozemo i dalje da polazemo pravo na tu teritoriju. Ukoliko priznamo Kosovo, sve da postanemo najbolji prijatelji sa SAD nemamo vise nikada pravo na Kosovo po medjunarodnom pravu.

Eventualno bi bilo pravedno razmeniti priznanje Kosova za priznanje Republike Srpske od strane EU i SB UN i takav "presedan" bi vredelo napraviti, jer opet se ne radi o priznanju jednostranog poteza vec o uslovno-receno nekakvoj razmeni.

Time bi se, na posletku, i obezbedio trajni mir i stabilnost na Balkanu. FBiH eventualno pripojiti Hrvatskoj, Kosovo Albaniji, a Republiku Srpsku Srbiji i da region konacno krene napred.

IQ=0

pre 12 godina

Sama cinjenica da okupirana teritorija clanice UN (ili kako ga neki zovu "drzava" Kosove ili Kosova/Kosovo) proizvod milosrdnih gringosa, znaci da u buducnosti nista nije reseno/jasno.

Da je ovo gurano od strane EU mozda bi se i trazila ideja o podela(kao resenja problema) ali cim su u medjunarodmom teroru (silovanje clanice UN)glavni milosrdni civilizatori...znaci da kroz godine koje dolaze polako ali sigurno prica o "drzavi" ne pije vodu


Pored SFRJ i njenih satrapa(SM,NJOFRA,ALIJA - svi su u odredjenim delovima krvavog demokratisanja balkana bili mirotvorci-oslobodioci od strane milosrdnih) a ako se pogleda dalje od svog nosa(balkana) - lokalajasno je da ce neka tela sa ovih prostora ranije/kasnije biti "bacena" u more po kratkom postupku

A i EU tesko da izgura pricu posto je logistika/oprema i ostale "oslobodilacke" akcije terorista bile u potpunosti u rukama milosrdnih gringosa(pa nije vam valjda jasno da i mecka u odredjenom trenutku moze da zaigra na vratima onih clanica EU koje ne prizanju 2 albanije(namerno malim slovima) na balkanu...ako interes milosrdnih gringosa proradi


Prema tome da li ce biti EU u buducnosti ili nece/da li ce milosrdni napasti(demokratiziraju) drugu drzavu da bi polupismene debeljuce zivele u holivudskim blagodetima je pitanje / ali kako god okrenes ako se pitanje oko okupirane clanice UN resava u teku izbora u Srbiji / definitvno ne treba da nas ima na ovoj planeti

nenad

pre 12 godina

Jedna od najvecih srpskih svetinja, manastir Hilandar je pretrpeo veliku stetu u pozaru pre nekoliko godina. Bio sam bio tamo prosle godine i kada sam u razgovoru sa svestenicima pokazao tugu u svom glasu povodom tog dogadjaja veoma sam se iznenadio.
Njihov komentar je bio: "Nema veze! To je Bozija volja! Hilendar je mnogo puta u svojoj istoriji stradao ali dok god ima ljudi koji zele ponovo da ga grade vaskrsavace"
E narode moj, tako treba da bude i sa Kosovom. Nemojte da budete sebicni i pateticni placete za Kosovom na koje vecina vas nikada nije otisla, vec budite dobri, vredni, posteni i pametni pa obezbedite jaku drzavu svojim unucima koji ce jednog dana ponovo da odu na to Kosovo.

Rosuljac

pre 12 godina

Vuk vam danima govori sta da radite.Tako ce na kraju i biti samo dok ispljujemo Vuka.Ako ne bude ovako sledeca ponuda EU ce biti gora po Srbe ali ce biti prihvacena.Tako je dosad bilo a bice i u buduce.

Nikola

pre 12 godina

Jedino realno, ispravno i pravedno resenje je podela Kosova na Albansku i Srpsku stranu. Jer ako to neprihvatimo nasilno ce nam oteti sve.

standby

pre 12 godina

Najbolje resenje-prihvartanje nestatusnog dela plana Ahtisarijevog plana,razgovor o ocuvanju srpske kulturne bastine na Kosovu,zajednicki napori u pridruzivanju EU,sa tendencijom uklanjanja granica.Najbolje,najtolerantnije trenutno resenje...Nasilje NIKAKO!

Leningrad Cowboy

pre 12 godina

Kamo srece da na KiM vladaju neki posteni i dobri ljudi pa da se mirne glave poruci Srbima koji tamo zive da se potcine toj vlasti. Ali samo zaista zlonamjeran covjek moze dici ruke od ljudi, bilo koje nacije, i reci im da se prepuste liderima kao sto su Taci, Ceku, Ljimaj, Haradinaj, Redzepi...
Zamislite situaciju u kojoj recimo Hrvatska dize ruke od nekog dijela svoje teritorije i prepusta je vlasti koju cine Seselj, Arkan, Mladic, Legija? Ne zvuci lijepo, zar ne?
E zato se treba boriti za sve Srbe na Kosovu i Metohiji, ali i za sve ostale lojalne ljude, kao i za kulturnu bastinu i prirodna bogatstva.

freelancer

pre 12 godina

Scenario 2100god.:
Kosovo je ostalo u Srbiji, te godine Albanci postaju većinski narod u Srbiji (imajući u vidu njihov natalitet i naš), menjaju Ustav, zastavu grb, prestolnicu, Srbi dobijaju status manjine u Srbiji i traže odcepljenje od Srbije (koja se vise tako i ne zove). fantastika??? Pa to se isto desilo 1912 kada smo zapoceli albansko pitanje nakon balkanskih ratova?
Razmislite ko kome ovde cini uslugu?

cy

pre 12 godina

Realnost stanja na terenu je podeljeno Kosovo (i Metohija). Upravo oni koji govore da treba prihvatiti realnost na terenu sami ne prihvataju realnost.Po mom mišljenju rešenje Srpsko - Kosovskog pitanja je "regionalizacija" celokupne teritorije jedine medjunarodno priznate države, Srbije (sa Vojvodinom i Kosovom) do nivoa opština (jedna opština - jedan region) i uvodjenje "predstavničkog" izbornog sistema gde bi sa svake takve opštine bio direktno biran poslanik u Parlament, bio on jedno telo ili bio podeljen na "gornji" i "donji" dom (SAD izborni sistem). Samo na taj način može doći do formiranja gradjanskog, nadnacionalnog društva i države. Svaki drugi oblik organizovanja formira, u većoj ili manjoj meri, nacionalnu državu.Naravno, ovakvo uredjenje je na Balkanu čista utopia jer Balkanci ne mogu da shvate da su političke partije, ustvari, interesne grupe pojedinaca i da nijedna partija ne radi za dobro svih gradjana svoje države već samo za svoje dobro i dobro svojih članova.

РЕАЛНИ и ОПТИМАЛНИ ИНТЕРЕСИ

pre 12 godina

И за Србе и за Албанце најбоље је РЕАЛНО решење :
1). Да и Србија и Космет што пре уђу у ЕУ;
2).СПЕЦИЈАЛНИ статус за север Космета, поd ингеренцијом Београда;
3).Европски стандарди за Србе јужно од Ибра, преко Приштине;
4).Специјална аутономија за манастире и земљу СПЦ на Космету...

Они који заговарају сукобе и да Србија ШТО КАСНИЈЕ уђе у ЕУ ,
несвесно (а неки и за плату) раде за ИНТЕРЕСЕ суседних држава и њихове тајкуне !

Lucija

pre 12 godina

Upotreba naziva ,,konačno rešenje,, zvuči zlokobno, bar za one koji znaju malo, malo istorije.
Aha, ništa čudno, pa to je izjava ministra policije.

krstivoje

pre 12 godina

Ako G-din Dacic cita B-92 , evo mu jedan predlog koji funkcionise u srcu evrope,naime u samoj suverenoj drzavi SWISS- na pocetku Luganskog jezera nalazi se grad CAMPIONE DI ITALIJA u kojem se primenjuje ITALIJANSKO zakonodavstvo,znaci svaki dan SWISS- granicu prelaze karabinjeri i finansiska policija iz grada COMO i odlaze u grad campione di italija i primenjuju italijansko zakonodavstvo I TO CELOJ EVROPI NESMETA I FUNKCIONISE BESPREKORNO.G-din Dacic bi mogao da predlozi nasoj vladi da za nase tri zone A / sever,B / enklave i C / manastiri od evrope zahteva primenu istog modela i primenu zakona srbije u tim zonama POPUT ITALIJE U GRADU CAMPIONE DI ITALIJA u sred druge drzave SWISS- ,treba se nadati da je evropi stalo da rese problem na civilizovan nacin za dobrobit gradjana u tom haoticnom regionu u kojem srbi zive u nehumanom getu,to je potvrdjeno u zvanicnom dokumentu UN-a od izvestioca Mr.Ekaida koji je doslovce napisao da srbi zive u koncentracionom getu,trebali sta vise dodati da bi nasi potkrepili svoj civilizovan predlog evropi ??,mislim da je ministar jednom upotrebio rec razgranicenje,pa neka evropu zamole da to bude po postojecem evropskom modelu izmedju italije i swiss- na civilizovan i ljudski nacin jer srbi nikada nece pristati da zive pod albanskom vlascu,to bi bilo mentalno nasilje i to evropa zna.

Rudi

pre 12 godina

Ko to tamo (u Srbiju),hoche da mi nadje reshenje za (Kosovo) mene!?

Pa ja niti se molim,niti trazhim reshenja mojih "problema" od srpski politichara!!!

Dosta bre!

Kalin

pre 12 godina

Hmh, podjela Kosova, zato sto Beograd smatra da Srbi sa sjevera Kosova ne mogu zivjeti u nezavisnoj Republici Kosovo. Da li sada iz toga slijedi, da ce Beograd Republici Kosovo ponuditi jug Srbije, jer tamo zivi vecinsko etnicko albansko stanovnistvo, koje iz istih razloga kao i Srbi sa sjevera Kosova ne bi smjelo ostati u sastavu Srbije? Ili mozda Beograd smatra da treba dijeliti svaku drzavu gdje zive Srbi i pripajati je Srbiji, dok svaka druga manjina moze zivjeti u Srbiji, bez da Srbija te dijelove ustupi susjednim drzavama?

Vladimir LDP

pre 12 godina

Kosovo je nezavisno - to je konacno resenje. Sta, niko vam jos nije javio? Evo ja vam sad javljam. Kosovo je nezavisno i vise nikad nece zavisiti nista tamo od nas. A onaj ko misli da ce Kosovo da se dogovara oko svoje nezavisnosti sa nama od kojih su pobegli GLAVOM BEZ OBZIRA taj bulazni ZESCE. Logicno je da cemo mi da ih opstruisemo na sve moguce nacine, i to oni znaju, to znaju i Amerika i Evropa, tako da to ne moze biti nacin resavanja ovog pitanja. Opstrukcija je destrukcija. Kosovu je potrebna sustina a ne forma, mi se nazalost bavimo ovim drugim konstantno a to ne vodi nicemu. Moramo tu sustinu da pretvorimo u polozaj Srba koji zive na Kosovu, a ne statusu te drzave koji je vec odavno ZAPECACEN, jos od 99', i kojeg nece otpecatiti ni Sveti Petar na krilima Svetog Karadjordja.

Dejan

pre 12 godina

Konacno resenje za Kosovo i Metohiju je njegovo vracanje u sastav Srbije. Pitanje Kosova i Metohije je otvoreno bombardovanjem Srbije i nasilnim izdvajanjem ovog dela Srbije iz njenog sastava.
To treba jasno i glasno reci a ako u ovom trenutku ne moze da se dodje do tog resenja onda ce ovo pitanje ostati otvoreno i bez konacnog resenja.

damnjan

pre 12 godina

Ko je bre ovlastio ovog Dachica da pricha o Kosovu? Sta je on uobrazio! Na osnovu nekakvih skarednih rezultata proslih izbora gde se namestio na ucenjivacku klackalicu i postao to sto je postao umesto da razguli u nekakvu Rusija, Belorusija emigraciju. On ce da prica o Kosovu!!!??? Konacno resenje? Konacno resenje je da Albanci prihvate Srbiju kao krovnu drzavu ili neka se sele gde god hoce? Kad? Kadtad!

bezimeni

pre 12 godina

I dete u vrtiću zna da je jedino trajno i konačno rešenje na Balkanu PODELA i RAZGRANIČENJE svih naroda! Jer videli smo kako su se završavali svi dosadašnji zajednički životi!
To treba primeniti i na Kosovo i na BIH! I tu nema dileme kod nikoga ko realno razmišlja svojom glavom i ko želi mir i prosperitet u budućnosti!

Marko

pre 12 godina

Ovaj Riza Halimi, kao i ovaj radikal veze nemaju.
Iskustvo nas uci da se na kraju sve drzave podele po etnickom principu. Eto, bivsa Jugoslavija se podelila po republikama, a danas su sve one skoro etnicki ciste ili barem imaju jednu preovladjujucu naciju. Jedino ko se ne uklapa jesu BiH i Srbija, s' tom razlikom da se Srbija 'podelila' na 'preovladjujuce' albanski deo i ostatak, a Bosna, svi vidimo kako funkcionise. I ko danas u Evropi nije priznao Kosovo - upravo oni u kojima postoji 'multietnicki problem'.
Ista prica je i po Evropi: V.Britanija, Spanija, Belgija.
Tako da stvarno ne razumem ove sto se zgroze kada im se pomene 'etnicki princip'.

bezimena

pre 12 godina

Kosovo je konačno rešilo svoj status, ali Srbija sama sa sobom nije NIŠTA rešila!


Ostvariti specijalne veze sa Srbima na Kosovu i omogućiti isto Albancima na jugu Srbije, sa Kosovom.
Ostvariti zaštitu srpskih kulturno - istorijskih spomenika.
Priznati kosovsku državu.
Predsednici Srbije i Kosova da potpišu zajedničko izvinjenje Srbima, Albancima i svim ostalim nacionalnostima, koji su stradali na Kosovu.
Oformiti zajedničku Komisiju za traženje nestalih.
Uspostaviti saobraćajne, trgovinske i druge veze neophodne za saradnju dve države.
Raspraviti srpsku IMOVINU na Kosovu, tražiti njenu naplatu ili vraćanje, kao i naplatu kosovskog kredita koji Srbija plaća unazad 12 godina.

I.s.

pre 12 godina

O podeli nema ni govora, nju cak ne podrzavaju ni mnogi Srbi niti Albanci niti za nju postoji podrska u medjunarodnim krugovima. Osim toga, Dacic prica o nacionalnim pitanjima sto Albanaca sto Srba sto bi samo odvelo u novi rat, zasto bi Srbija pomagala stvaranje velike albanije a idejom o podeli Kosova to upravo cini jer jasno je da bi juzni deo otisao Albaniji? I plus onda bi se postavilo pitanje podele Bosne, a tamo je dovoljno zapaliti sibicu i eto buktinje. Ne znam zasto mi cela ta retorika zvuci kao u vreme Milosevica. Izgleda istrosile se pare od ratovanja, pa razmisljaju o novom.

Dunja

pre 12 godina

Srbijanski politicari su zaista smijesni! Tko uopce kaze da mora doci do egzodusa kosovarskih Srba ako konacno rjesenje Kosova ne bude po volji srbijanskog politickog vodjstva? Mozda je dugorocno za kosovarske Srbe bolje da ishod rjesenja bude po volji Republike Kosovo!? Zasto se u Beogradu smatra da Srbi van Srbije ne mogu zivjeti mirno i normalno te autonomno politicki participirati bez politicke palice Beograda?

Vladimir Živković

pre 12 godina

Konačno rešenje je skoro uvek bilo kreirano daleko od Beograda i Prištine. Pošto obe strane iz raznih razloga nisu sposobne dogovoru tako će i ostati.

ex demokrata 1

pre 12 godina

Jedino što jeste realno to je široka autonomija za srbe na severu,ali su oni manjinski srpski narod na Kosovu,većina živi na jugu,ostaje ipak da bi autonomija bila najbolje rešenje,sve ostalo je veoma,veoma glupo jer je jednostavno tajming loš,pre 10 godina smo možda mogli podelu da dobijemo,danas izgleda ne. I još nešto,ovima što kritikuju naše odnose sa USA, treba da bude jasno da je sve ovo cena toga što sa njima nećemo da sarađujemo ili hoćemo, ali pod našim uslovima !
Na stranu 1999.g.nije pitanje interesa zemlje i građana u ravni emocija,to smo bar trebali da naučimo do sada,da smo danas u NATO, teško da bi Nemački vojnici čuvali prelaze !
Koliko ja to vidim,Kosovo jeste zauvek izgubljeno,ja mislim da je to dobro jer ne znam šta bi smo sa tim Kosovom,na severu Kosova jeste dominantan kriminal ali je manji nego u ostatku Kosova,sve u svemu,treba to rešiti i preći već jednom na mnogo bitnije stvari kao što su,standard ljudi,posao,pražnjenje juga i istoka Srbije od ljudi,pitanje romskih azilanata i albanaca koji sa našim papirima traže azil u Nemačkoj i Belgiji itd...to su mnogo važnije stvari od pitanja Kosova jer je pitanje Kosova rešeno onog trenutka kada su ga USA priznale !

Gjoka

pre 12 godina

Rešenje je dati nezavisnost koja je oročena na 50 godina, pod uslovom da graničari vojske Srbije čuvaju granicu sa albanijom, makedonijom i Crnom Gorom. Za 50 godina će neke neopterećene generacije nastaviti pregovore tamo gde su stali. Druga opcija je vojna. Treća i najverovatnija je da ćemo napraviti 1000 mikro koraka koji će dovesti do gubitka Kosova do 2020.

Milan

pre 12 godina

Ne mogu da verujem koliko se lako predajemo pod pritiscima iz EU. Ako nas niko ne pita nizasta, i ako su vec i USA i EU odlucili da nas maksimalno ponize,ajde da pustimo onda neka Kosovo radi sta hoce, ali bez nase pomoci. Rusija i Kina ih nece pustiti u UN, samim tim nikad nece biti prava drzava... pa neka se muce malo ako nista drugo. A mi treba da trazimo standarde za Srbe, da se vrate SVI proterani, da se vrati nasa imovina, itd.

Stanovnik Kosova

pre 12 godina

Najbolje resenje bi bilo:

Da se prihvata realnost na terenu. Srbija da ne piznaje Kosovo (dok dolaze nove generacije politicara) al da bude svesna da ne moze stati na putu drzavnosti Kosova!

Da sve moguce demokratska sredstva ulaze na to da Srbi (i Crnogorci) svugde na Kosovu dobijaju pozitivnu diskriminaciju jer na severnom delu ne zive vise Srba nego juznije od Ibra (tu cinjenicu zaborave 90% ljudi).

Da vlasti Beograda i Pristine (oba parlamenta) izlaze sa zajednickom izjavom da osude sve zlocine proslosti, bile to vecih il manjih razmera jer ljudski je oprostiti!

Da MUP Srije i MUP Kosova potpisu sporazum o saradjivanju i borbu protiv organizovanog kriminala, i svakog oblika kriminala jer taj fenomen unistava narod sa obe strane.


Jer pazite, do totalnog pomirenja se doci kad tad, al zasto gubiti vreme?!

Student

pre 12 godina

Konacno resenje je:
-suociti se sa cinjenicom da smo 12-13 juna 1999 godine kapitulirali.
-priznati nezavisnost Kosova.
-pohapsiti sve one koji su doveli do toga da zemlja bude bombardovana, da izgubimo deo teritorije, da kapituliramo.
Moramo da shvatimo da Rusija nije nas saveznik nego da gleda svoj interes u celoj prici, da kada nema zasta kuce da nas ujede ne mozemo da se raspravljamo sa najmocnijim zemljama sveta. A pre svega, ne moze se prvo ratovati pa onda razgovarati, i ne mogu ljudi koji su deo uzroka svega ovoga da sada budu deo resenja, nema teorije.
Te price da stoji u Ustavu da je Kosovo i Metohija nasa teritorija ne piju vodu. Mogli smo da napisemo i da su Foklandska Ostrva deo Srbije...U istom tom Ustavu stoji da Vojska/Policija Republike Srbije cuva,brani ili sta vec teritoriju i granice Srbije. Nesto nisam primetio nasu vojsku/policiju na Kosovu i Metohiji ? Sam Ustav, inace vrhovni pravni akt ove zemlje ( koj smo prekrsili mali milion put a i dan danas to radimo, al to je neka druga prica) nam je kontradiktoran.
Onog dana kada cela nacija shvati sve ovo, onog dana kada shvatimo da to nije stvar koju mozemo da prihvatimo ili da ne prihvatimo, nego da je to jednostavno tako i da MORA da se prihvati, eto tad ce da bude resenja za nesretno KiM.
A nasa prica o "crvenim linijama", to je tragi-komedija... Sta to mi mozemo da uradimo ako neko predje NASE "crvene linije", mozemo samo da povucemo novu...
Zali boze sve one ljude koji su tamo dobrovoljno ili prisilno isli i borili se, ginuli, nazalost na kraju ispade ni zasta... E moji sugradjani...

Student

pre 12 godina

Konacno resenje je:
-suociti se sa cinjenicom da smo 12-13 juna 1999 godine kapitulirali.
-priznati nezavisnost Kosova.
-pohapsiti sve one koji su doveli do toga da zemlja bude bombardovana, da izgubimo deo teritorije, da kapituliramo.
Moramo da shvatimo da Rusija nije nas saveznik nego da gleda svoj interes u celoj prici, da kada nema zasta kuce da nas ujede ne mozemo da se raspravljamo sa najmocnijim zemljama sveta. A pre svega, ne moze se prvo ratovati pa onda razgovarati, i ne mogu ljudi koji su deo uzroka svega ovoga da sada budu deo resenja, nema teorije.
Te price da stoji u Ustavu da je Kosovo i Metohija nasa teritorija ne piju vodu. Mogli smo da napisemo i da su Foklandska Ostrva deo Srbije...U istom tom Ustavu stoji da Vojska/Policija Republike Srbije cuva,brani ili sta vec teritoriju i granice Srbije. Nesto nisam primetio nasu vojsku/policiju na Kosovu i Metohiji ? Sam Ustav, inace vrhovni pravni akt ove zemlje ( koj smo prekrsili mali milion put a i dan danas to radimo, al to je neka druga prica) nam je kontradiktoran.
Onog dana kada cela nacija shvati sve ovo, onog dana kada shvatimo da to nije stvar koju mozemo da prihvatimo ili da ne prihvatimo, nego da je to jednostavno tako i da MORA da se prihvati, eto tad ce da bude resenja za nesretno KiM.
A nasa prica o "crvenim linijama", to je tragi-komedija... Sta to mi mozemo da uradimo ako neko predje NASE "crvene linije", mozemo samo da povucemo novu...
Zali boze sve one ljude koji su tamo dobrovoljno ili prisilno isli i borili se, ginuli, nazalost na kraju ispade ni zasta... E moji sugradjani...

Lucija

pre 12 godina

Upotreba naziva ,,konačno rešenje,, zvuči zlokobno, bar za one koji znaju malo, malo istorije.
Aha, ništa čudno, pa to je izjava ministra policije.

Stanovnik Kosova

pre 12 godina

Najbolje resenje bi bilo:

Da se prihvata realnost na terenu. Srbija da ne piznaje Kosovo (dok dolaze nove generacije politicara) al da bude svesna da ne moze stati na putu drzavnosti Kosova!

Da sve moguce demokratska sredstva ulaze na to da Srbi (i Crnogorci) svugde na Kosovu dobijaju pozitivnu diskriminaciju jer na severnom delu ne zive vise Srba nego juznije od Ibra (tu cinjenicu zaborave 90% ljudi).

Da vlasti Beograda i Pristine (oba parlamenta) izlaze sa zajednickom izjavom da osude sve zlocine proslosti, bile to vecih il manjih razmera jer ljudski je oprostiti!

Da MUP Srije i MUP Kosova potpisu sporazum o saradjivanju i borbu protiv organizovanog kriminala, i svakog oblika kriminala jer taj fenomen unistava narod sa obe strane.


Jer pazite, do totalnog pomirenja se doci kad tad, al zasto gubiti vreme?!

Vladimir LDP

pre 12 godina

Kosovo je nezavisno - to je konacno resenje. Sta, niko vam jos nije javio? Evo ja vam sad javljam. Kosovo je nezavisno i vise nikad nece zavisiti nista tamo od nas. A onaj ko misli da ce Kosovo da se dogovara oko svoje nezavisnosti sa nama od kojih su pobegli GLAVOM BEZ OBZIRA taj bulazni ZESCE. Logicno je da cemo mi da ih opstruisemo na sve moguce nacine, i to oni znaju, to znaju i Amerika i Evropa, tako da to ne moze biti nacin resavanja ovog pitanja. Opstrukcija je destrukcija. Kosovu je potrebna sustina a ne forma, mi se nazalost bavimo ovim drugim konstantno a to ne vodi nicemu. Moramo tu sustinu da pretvorimo u polozaj Srba koji zive na Kosovu, a ne statusu te drzave koji je vec odavno ZAPECACEN, jos od 99', i kojeg nece otpecatiti ni Sveti Petar na krilima Svetog Karadjordja.

Dunja

pre 12 godina

Srbijanski politicari su zaista smijesni! Tko uopce kaze da mora doci do egzodusa kosovarskih Srba ako konacno rjesenje Kosova ne bude po volji srbijanskog politickog vodjstva? Mozda je dugorocno za kosovarske Srbe bolje da ishod rjesenja bude po volji Republike Kosovo!? Zasto se u Beogradu smatra da Srbi van Srbije ne mogu zivjeti mirno i normalno te autonomno politicki participirati bez politicke palice Beograda?

Rudi

pre 12 godina

Ko to tamo (u Srbiju),hoche da mi nadje reshenje za (Kosovo) mene!?

Pa ja niti se molim,niti trazhim reshenja mojih "problema" od srpski politichara!!!

Dosta bre!

Kalin

pre 12 godina

Hmh, podjela Kosova, zato sto Beograd smatra da Srbi sa sjevera Kosova ne mogu zivjeti u nezavisnoj Republici Kosovo. Da li sada iz toga slijedi, da ce Beograd Republici Kosovo ponuditi jug Srbije, jer tamo zivi vecinsko etnicko albansko stanovnistvo, koje iz istih razloga kao i Srbi sa sjevera Kosova ne bi smjelo ostati u sastavu Srbije? Ili mozda Beograd smatra da treba dijeliti svaku drzavu gdje zive Srbi i pripajati je Srbiji, dok svaka druga manjina moze zivjeti u Srbiji, bez da Srbija te dijelove ustupi susjednim drzavama?

Dejan

pre 12 godina

Konacno resenje za Kosovo i Metohiju je njegovo vracanje u sastav Srbije. Pitanje Kosova i Metohije je otvoreno bombardovanjem Srbije i nasilnim izdvajanjem ovog dela Srbije iz njenog sastava.
To treba jasno i glasno reci a ako u ovom trenutku ne moze da se dodje do tog resenja onda ce ovo pitanje ostati otvoreno i bez konacnog resenja.

freelancer

pre 12 godina

Scenario 2100god.:
Kosovo je ostalo u Srbiji, te godine Albanci postaju većinski narod u Srbiji (imajući u vidu njihov natalitet i naš), menjaju Ustav, zastavu grb, prestolnicu, Srbi dobijaju status manjine u Srbiji i traže odcepljenje od Srbije (koja se vise tako i ne zove). fantastika??? Pa to se isto desilo 1912 kada smo zapoceli albansko pitanje nakon balkanskih ratova?
Razmislite ko kome ovde cini uslugu?

Pavle

pre 12 godina

Svi mi pricamo kako se treba boriti(diplomatijom naravno), ali svi u sebi znamo da je za sve najbolje rešenje - N E Z A V I S N O S T !!!!
Njihove komšije su sve rasprodale i otišle u Srbiju pa su ih ostavili na cedilu...

Bucko razmisljam

pre 12 godina

"Neophodno je da se razmišlja o kraju i završetku ove krize. Jedan deo međunarodne zajednice 22 NAJRAZVIJENIJE I NAJUTICAJNIJE CLANICE EU smatra da je kriza rešena samoproglašenjem Kosova za nezavisnu državu, a drugi deo međunarodne zajednice NJIH 5 BEZNACAJNIH CLANICA EU i mi smatramo da je Kosovo deo Srbije. Koliko je realno i jedno i drugo vidi se na terenu", rekao je Dačić.

VIDI SE ! KFOR i EULEKS rade za Kosovo i "natezu se" sa barikadama i blokadama dok kosovska policija i "takozvani carinici kosova" imaju samo ulogu "statusno neutralnog" POSMATRACA !
Srbija nema problem sa Kosovom Srbija ima problem sa SAD, EU i NATO !

I.s.

pre 12 godina

O podeli nema ni govora, nju cak ne podrzavaju ni mnogi Srbi niti Albanci niti za nju postoji podrska u medjunarodnim krugovima. Osim toga, Dacic prica o nacionalnim pitanjima sto Albanaca sto Srba sto bi samo odvelo u novi rat, zasto bi Srbija pomagala stvaranje velike albanije a idejom o podeli Kosova to upravo cini jer jasno je da bi juzni deo otisao Albaniji? I plus onda bi se postavilo pitanje podele Bosne, a tamo je dovoljno zapaliti sibicu i eto buktinje. Ne znam zasto mi cela ta retorika zvuci kao u vreme Milosevica. Izgleda istrosile se pare od ratovanja, pa razmisljaju o novom.

Bali M.

pre 12 godina

Ja mislim da najbolje resenje bi bilo kad bi se stranke dogovorili o razmeni teritorija (Sever K. sa Preševskom D.), inače podela će uzrokovati opasne lančane reakcije u kojoj bi moglo biti uklučen celi Balkan, a možda i šire.

Poldi

pre 12 godina

A zasto bi Srbi i Crnogorci trebali dobiti pozitivnu diskriminaciju. Nijedna manjina u Srbiji je nema. Sta su to pa Srbi da moraju imati specijaln status. Tamo gde su manjina, manjina su i tako se ponasaju.

Marko

pre 12 godina

Ovaj Riza Halimi, kao i ovaj radikal veze nemaju.
Iskustvo nas uci da se na kraju sve drzave podele po etnickom principu. Eto, bivsa Jugoslavija se podelila po republikama, a danas su sve one skoro etnicki ciste ili barem imaju jednu preovladjujucu naciju. Jedino ko se ne uklapa jesu BiH i Srbija, s' tom razlikom da se Srbija 'podelila' na 'preovladjujuce' albanski deo i ostatak, a Bosna, svi vidimo kako funkcionise. I ko danas u Evropi nije priznao Kosovo - upravo oni u kojima postoji 'multietnicki problem'.
Ista prica je i po Evropi: V.Britanija, Spanija, Belgija.
Tako da stvarno ne razumem ove sto se zgroze kada im se pomene 'etnicki princip'.

nenad

pre 12 godina

Jedna od najvecih srpskih svetinja, manastir Hilandar je pretrpeo veliku stetu u pozaru pre nekoliko godina. Bio sam bio tamo prosle godine i kada sam u razgovoru sa svestenicima pokazao tugu u svom glasu povodom tog dogadjaja veoma sam se iznenadio.
Njihov komentar je bio: "Nema veze! To je Bozija volja! Hilendar je mnogo puta u svojoj istoriji stradao ali dok god ima ljudi koji zele ponovo da ga grade vaskrsavace"
E narode moj, tako treba da bude i sa Kosovom. Nemojte da budete sebicni i pateticni placete za Kosovom na koje vecina vas nikada nije otisla, vec budite dobri, vredni, posteni i pametni pa obezbedite jaku drzavu svojim unucima koji ce jednog dana ponovo da odu na to Kosovo.

Bosanac

pre 12 godina

Dacicu dosta je vase suplje price ne lazite sebe i svoj narod vama je Kosovo davih dana otislo iz vasih okvira i nemate nikakvu moc da bilo sta uradite po pitanju da vratite Kosovo pod vasom kontrolom,, dok vasa privreda gubi milone svaki radi Kosova da je vasa politika lazna i losa ko prvo za narod u srbiji a i za bivse drzave koje vas okruzuju jer vi tonete i sa sobom vucete i druge drzave da potonu sa vasom politikom i dosta nam je podijela i znajte da je gubitnik Srbija i jadan narod koji vama vjeruje...

Rosuljac

pre 12 godina

Vuk vam danima govori sta da radite.Tako ce na kraju i biti samo dok ispljujemo Vuka.Ako ne bude ovako sledeca ponuda EU ce biti gora po Srbe ali ce biti prihvacena.Tako je dosad bilo a bice i u buduce.

bezimeni

pre 12 godina

I dete u vrtiću zna da je jedino trajno i konačno rešenje na Balkanu PODELA i RAZGRANIČENJE svih naroda! Jer videli smo kako su se završavali svi dosadašnji zajednički životi!
To treba primeniti i na Kosovo i na BIH! I tu nema dileme kod nikoga ko realno razmišlja svojom glavom i ko želi mir i prosperitet u budućnosti!

bezimena

pre 12 godina

Kosovo je konačno rešilo svoj status, ali Srbija sama sa sobom nije NIŠTA rešila!


Ostvariti specijalne veze sa Srbima na Kosovu i omogućiti isto Albancima na jugu Srbije, sa Kosovom.
Ostvariti zaštitu srpskih kulturno - istorijskih spomenika.
Priznati kosovsku državu.
Predsednici Srbije i Kosova da potpišu zajedničko izvinjenje Srbima, Albancima i svim ostalim nacionalnostima, koji su stradali na Kosovu.
Oformiti zajedničku Komisiju za traženje nestalih.
Uspostaviti saobraćajne, trgovinske i druge veze neophodne za saradnju dve države.
Raspraviti srpsku IMOVINU na Kosovu, tražiti njenu naplatu ili vraćanje, kao i naplatu kosovskog kredita koji Srbija plaća unazad 12 godina.

boski

pre 12 godina

Cim Srbija iskopa Drazu Đenerala bit ce sve uredu.
Zasto Srbija ne shvati da su drugi narodi htjeli zivjeti i zivjeli sa Srbijom onda kada Srbija prihvatala druge narode onakvim kakvi su. Trazila zajednicke elemente i isticala ih iznad nacionalnog.
To je onda bio savez komunista, pokret potlacenih koji zna kako su vjere i nacije i njihove isključivosti opasne. Danas trebaju slične ideje zajedništva.
A sta je radjeno? Proglasi sve narode Srbima i sve zelje srpskim.
Srpska voda, srpski zrak, srpski kamen.
Za sve je kriv Dobrica Cosic i njemu slicni falsifikatori istorije.
Zasto Kosovu nije data apsolutna vlast u okvirima Jugoslavije. Ovako su dobili drzavu. Zasto ne dozvolite Vojvodini da upravljaju sami sobom?
Zasto negirate i gurate u cosak Bosnjake iz Sandzaka.
Zar mora da se stanje toliko pogorsa da onda ma sta god nudili nema nazad.
Zar vama nije jasno da niko nece da zivi u drzavi pored Srba gdje ce biti drzavljanin drugog reda.

standby

pre 12 godina

Najbolje resenje-prihvartanje nestatusnog dela plana Ahtisarijevog plana,razgovor o ocuvanju srpske kulturne bastine na Kosovu,zajednicki napori u pridruzivanju EU,sa tendencijom uklanjanja granica.Najbolje,najtolerantnije trenutno resenje...Nasilje NIKAKO!

Vladimir Živković

pre 12 godina

Konačno rešenje je skoro uvek bilo kreirano daleko od Beograda i Prištine. Pošto obe strane iz raznih razloga nisu sposobne dogovoru tako će i ostati.

nola

pre 12 godina

Pod hitno treba pristupiti procedurama o priznavanju realnosti koja je stvorena prije 12 god. agresivnom politikom Slobodana Milosevica.
Ne treba gubiti vreme, Kosovo ne moze nikako da se vrati pod suverenitet Srbije, treba priznati pod hitno njenu nezavisnost i kreniti ka buducnosti. Dosta je bilo ratova i gubitaka.

Nikola

pre 12 godina

Jedino realno, ispravno i pravedno resenje je podela Kosova na Albansku i Srpsku stranu. Jer ako to neprihvatimo nasilno ce nam oteti sve.

slavko

pre 12 godina

Pa meni je posve razumljivo da Srbija ne može prihvatiti nezavisno Kosovo. Pa barem trečina Srba onako intimno u duši još i danas nije prihvatila ni nezavisnost Hrvatske. I nakon 20 godina još se oplakuje Jugoslavija, Rep. Srpska Krajina pa čak i Srbija do Zadra... I još se čuva nada u neka "bolja" vremena (a zašto bi baš po nas bila bolja?) kada čemo opet biti "svoji na svome". Rep. Srpsku i onako 90% Srba smatra zapadnom Srbijom. Ma koja BiH... Mi nju priznavamo samo tako, izvana, dok nam opet ne "svane". Crna gora nije ni država jer nema drugu naciju osim Srba. Onim koji misle da nisu Srbi ismijavamo se na svakom koraku. Jonče Makedonče - još malo pa nečeš ni ti više brinuti oko svoga imena - Južna Srbija, zna se... A onda neko sanja priznavanje Kosova! Ma polako malo. Hrvatsku čemo prihvatiti za nekih 20 godina, Makedoniju za 30, BiH za 40, CG za 50, a Kosovo tek nakon toga...

Pedja

pre 12 godina

Konacno resenje je da predsednik Tadic prestane da se ponasa kao kukavica i da pocne da se ponasa kao pravi drzavnik. Treba da se obrati naciji i da kaze jedinu istinu da je Kosovo nezavisno jos od 1999 godine i da je doneta odluka da se prestane vise sa mrcvarenjem tj da Srbija priznaje Kosovo. Mozda bi zbog toga izgubio izbore ali pravi drzavnik treba da preuzme odgovornost. Takva odluka bi bila u interesu Srbije jer bi konacno posle toga mogla da se bavi ekonomskim problemima na koje moze da utice...

ilija

pre 12 godina

Normalizovati odnose koliko je to moguce (Grcka i BJRM funkcionisu medjusobno, iako Grcka ne priznaje tzv. Republiku Makedoniju).

Kosovo se ne sme priznati od strane Srbije, posto bi to otvorilo u Srbiji presedan da svako moze da se digne na oruzje, proglasi nezavisnost i ocekuje da Srbija prizna njegovu nezavisnost. Dakle, ne bi smelo da bude priznanja, ne zbog Ustava, vec zbog cisto pragmaticnih razloga. Iz istih razloga Spanija npr. ne priznaje Kosovo i to je skroz legitimno.

Uostalom, ako ga ne priznamo i ukoliko se za 10-20 godina promeni odnos snaga u Svetu mozemo i dalje da polazemo pravo na tu teritoriju. Ukoliko priznamo Kosovo, sve da postanemo najbolji prijatelji sa SAD nemamo vise nikada pravo na Kosovo po medjunarodnom pravu.

Eventualno bi bilo pravedno razmeniti priznanje Kosova za priznanje Republike Srpske od strane EU i SB UN i takav "presedan" bi vredelo napraviti, jer opet se ne radi o priznanju jednostranog poteza vec o uslovno-receno nekakvoj razmeni.

Time bi se, na posletku, i obezbedio trajni mir i stabilnost na Balkanu. FBiH eventualno pripojiti Hrvatskoj, Kosovo Albaniji, a Republiku Srpsku Srbiji i da region konacno krene napred.

NikolaS

pre 12 godina

A hoce li neko da mi objasni zasto podela nije moguca, bar jedan realan razlog, ako ne dovede do trajnog resenja? Cinjenica je da Kosovo ovako ne moze da funkcionise ka drzava, bar ne u potpunosti, ali ne moze ni Srbija. Ok, Albanci traze nesto, mi trazimo nesto drugo, pa hajde onda da se dogovorimo i negde se "nadjemo". Ja ni jedan drugi nacin ne vidim sem kompromisa. Ljudi trebaju da shvate, da nijedno jednostrano resenje nije dobro, i da ne valja praviti totalne gubitnike u svakom sporu. Setite se kako se nereseni problemi Srba i Hrvata iz Drugog svetskog rata ponovo vracaju 50 godina kasnije. Mislim da to niko normalan ne zeli. Prema tome, Albanci, odreknite se necega, mi cemo takodje, i stavimo tacku na ovo jednom zauvek. Naravno, ne spominjelm opstine na jugu Srbije, jer se ovde ne vodi spor oko Juga Srbije vec oko Kosova, i svako njihovo pominjanje nije prava volja za kompromisom. Resimo spor, a ne da otvaramo nove.

Marko

pre 12 godina

Jos pre 10-ak godina neki politicari su nagovestavali da ce sa vec tada losom politikom i diplomatijom Kosovo biti zauvek izgubljeno. Oni su tada proglaseni izdajnicima Srbije. Sada je realnost takva da se narodu na Kosovu mora konacno saopstiti istina da od Srbije ne mogu ocekivati nista. Koja je to mala drzava u istoriji uspela diplomatijom da vrati izgubljene teritorije. Ni jedna. Toga u istoriji nije bilo a i nasa diplomatija je vise nego pogresna. Srbija se nece upustati u sukob jer niti ima vojsku, niti ima novca niti ima podrsku sveta za to. Otvoreno treba jednom zauvek reci da je Kosovo izgubljeno. Kraj. Nema vise.

diplomat

pre 12 godina

Iz Hrvatske sam i radim u jednoj instituciji EU i zato često moram odgovarati na pitanja oko Kosova pa pokušavam pratiti i srpske medije kako bi mogla adekvatno odgovoriti na ovu problematiku.
Ali zanima me samo jedna stvar, zašto se ne raspiše referendum s pitanjem priznavanja neovisnosti Kosova pa da se čuje glas naroda, Srbija je demokracija i građani Srbije bi trebali odlučiti na pravno obavezujućem referendumu o budućnosti svoje zemlje.

sasa

pre 12 godina

Zaniml;jivo je da NI JEDAN od stratega, prognozera, komwentatora, onih koji savetuju da cekamo 'bolja vremena,.. ne uzima u obzir da Srbi kao narod izumiru i da, bi za oko 50-70 godina ako bi Kosovo i ostalo u sastavu drzave Srbije, u toj io toplikoj Srbiji Srbi kao narod postali manjina.
A obzirom na onu 'jedan gradjanin - jedan glas' znamo kako bi prolazili na izborima tj

‚jedan Kecman

pre 12 godina

jedino pravo konačno rešenje je da celo Kosovo,dakle i sever i jug pripadnu Kosovu celo Kosovo građanima Kosova,kako Albancima tako i Srbima.Ali ne onima u Tirani i Beogradu već onima koji tamo žive ili su živeli i ponovo imaju nameru da tamo žive.
Ovako po dosadašnjim ,,srpskim "logikama u rešenju Kosova važnije je šta o Kosovu misli i šta za Ksovo želi Srbin u Beogradu i Novom Sadu od,ne samo Albanca na Kosovu, već i od samih kosovskih Srba..

ex demokrata 1

pre 12 godina

Jedino što jeste realno to je široka autonomija za srbe na severu,ali su oni manjinski srpski narod na Kosovu,većina živi na jugu,ostaje ipak da bi autonomija bila najbolje rešenje,sve ostalo je veoma,veoma glupo jer je jednostavno tajming loš,pre 10 godina smo možda mogli podelu da dobijemo,danas izgleda ne. I još nešto,ovima što kritikuju naše odnose sa USA, treba da bude jasno da je sve ovo cena toga što sa njima nećemo da sarađujemo ili hoćemo, ali pod našim uslovima !
Na stranu 1999.g.nije pitanje interesa zemlje i građana u ravni emocija,to smo bar trebali da naučimo do sada,da smo danas u NATO, teško da bi Nemački vojnici čuvali prelaze !
Koliko ja to vidim,Kosovo jeste zauvek izgubljeno,ja mislim da je to dobro jer ne znam šta bi smo sa tim Kosovom,na severu Kosova jeste dominantan kriminal ali je manji nego u ostatku Kosova,sve u svemu,treba to rešiti i preći već jednom na mnogo bitnije stvari kao što su,standard ljudi,posao,pražnjenje juga i istoka Srbije od ljudi,pitanje romskih azilanata i albanaca koji sa našim papirima traže azil u Nemačkoj i Belgiji itd...to su mnogo važnije stvari od pitanja Kosova jer je pitanje Kosova rešeno onog trenutka kada su ga USA priznale !

Leningrad Cowboy

pre 12 godina

Kamo srece da na KiM vladaju neki posteni i dobri ljudi pa da se mirne glave poruci Srbima koji tamo zive da se potcine toj vlasti. Ali samo zaista zlonamjeran covjek moze dici ruke od ljudi, bilo koje nacije, i reci im da se prepuste liderima kao sto su Taci, Ceku, Ljimaj, Haradinaj, Redzepi...
Zamislite situaciju u kojoj recimo Hrvatska dize ruke od nekog dijela svoje teritorije i prepusta je vlasti koju cine Seselj, Arkan, Mladic, Legija? Ne zvuci lijepo, zar ne?
E zato se treba boriti za sve Srbe na Kosovu i Metohiji, ali i za sve ostale lojalne ljude, kao i za kulturnu bastinu i prirodna bogatstva.

komshija

pre 12 godina

hmmm konacno reshenje bi bilo ahtisarijev plan ( ni plus ni minus) i za sever....
specijalni status za sever mi necemo ni razmotriti kao opciju, prvo necemo dozvoliti bosnizaciju kosova jer se dokazalo kao nefunkcijonalan i drugo doshlo bi do masovnog iselavanja srba iz juzhnog dela ka severu a to je neprihvatlivo u 21 veku u sred evrope,
dakle ostaje podela i redifinisanje granica na balkanu jer samo na severu nece stati ili ahtisarijev plan bez formalnog priznanja od strane srbije (do 2020 a tada ce vam biti bezbolnije nego sada)...
drugoga nema ili...znate na shta vec mislim a toga verujem niko nece

Gjoka

pre 12 godina

Rešenje je dati nezavisnost koja je oročena na 50 godina, pod uslovom da graničari vojske Srbije čuvaju granicu sa albanijom, makedonijom i Crnom Gorom. Za 50 godina će neke neopterećene generacije nastaviti pregovore tamo gde su stali. Druga opcija je vojna. Treća i najverovatnija je da ćemo napraviti 1000 mikro koraka koji će dovesti do gubitka Kosova do 2020.

Mislilac

pre 12 godina

Hoce li Dacic sad da ode kod roditelja dece koja su poginula u ratu koji je izbio zahvaljujuci njegovoj losoj politici, i da im kaze da je sve to bila samo sala i da su oni poginuli uzalud? Sram te bilo, Dacicu! Ti i tvoji ste nas uvalili u sve ovo, ne zaboravi to! A Srbija samo pokazuje koliko joj je kratko secanje!

IQ=0

pre 12 godina

Sama cinjenica da okupirana teritorija clanice UN (ili kako ga neki zovu "drzava" Kosove ili Kosova/Kosovo) proizvod milosrdnih gringosa, znaci da u buducnosti nista nije reseno/jasno.

Da je ovo gurano od strane EU mozda bi se i trazila ideja o podela(kao resenja problema) ali cim su u medjunarodmom teroru (silovanje clanice UN)glavni milosrdni civilizatori...znaci da kroz godine koje dolaze polako ali sigurno prica o "drzavi" ne pije vodu


Pored SFRJ i njenih satrapa(SM,NJOFRA,ALIJA - svi su u odredjenim delovima krvavog demokratisanja balkana bili mirotvorci-oslobodioci od strane milosrdnih) a ako se pogleda dalje od svog nosa(balkana) - lokalajasno je da ce neka tela sa ovih prostora ranije/kasnije biti "bacena" u more po kratkom postupku

A i EU tesko da izgura pricu posto je logistika/oprema i ostale "oslobodilacke" akcije terorista bile u potpunosti u rukama milosrdnih gringosa(pa nije vam valjda jasno da i mecka u odredjenom trenutku moze da zaigra na vratima onih clanica EU koje ne prizanju 2 albanije(namerno malim slovima) na balkanu...ako interes milosrdnih gringosa proradi


Prema tome da li ce biti EU u buducnosti ili nece/da li ce milosrdni napasti(demokratiziraju) drugu drzavu da bi polupismene debeljuce zivele u holivudskim blagodetima je pitanje / ali kako god okrenes ako se pitanje oko okupirane clanice UN resava u teku izbora u Srbiji / definitvno ne treba da nas ima na ovoj planeti

Zejfod Biblbroks

pre 12 godina

Svi naši političari dobro znaju da je Kosovo nepovratno izgubljeno. Ali je Kosovo savršen izgovor za izbegavanje odgovornosti, nerad i lopovluk. Da nema Kosova narod bi tražio `leba, posla i da živi normalno, ali, ovako, čim se to pomene, eto neke furtutme sa Kosovom ili oko njega. I sve ostalo se gura pod tepih. Štrajkuju ovi, štrajkuju oni, država se zadužuje sa milijardu dolara (kao da nemamo dovoljno duga koji ćemo vraćati večno), čim problemi dođu skoro do pucanja, eto nečega na Kosovu. Ko je blesav da pusti taj sveti gral opstanka na vlasti i zamajavanja bednih??
Ali ono što je smešnije je navodna želja političara da uđemo u EU. Dajem ruku da 99% njih beži od toga kao đavo od krsta, iako se deklarativno zalažu za to. Ali samo rečima. Jer ulazak u EU podrazumeva izmenu svih mogućih zakona kojima se ukidaju monopoli, što nimalo ne odgovara onima "iz senke" koji zaista vode ovu državu. Evropskim zakonima se oštro kažnjava korupcija. Evropskim zakonima poslanik ili član vlade ne sme da obavlja ni jednu drugu delatnost. Ulaskom u EU muljanje sa "Kolubarom" bi moglo da se nađe pod istragom neke evropska komisije i da se oni koji drpaju nađu pred evropskim sudom (ono što je do sada rađeno i što smo videli u "Insajderu" ostaće nekažnjeno, ali dalje...). Ulaskom u EU zakon bi bio jednak za sve, postojala bi neka vrsta evropskog nadzornog organa koji prati sve što se radi u državi. Želi li neki od političara to?? Naravno da ne. Lepše je muljati, raditi šta se hoće, a čim bude frka - daj Kosovo.
Zato nikad nećemo ući u EU, ne zbog njih, nego zbog nas samih. Ukidanje monopola, poštovanje zakona, drakonsko kažnjavanje onih koji muljaju naveliko, rapidno smanjena korupcija...da li je Srbija IKADA bila takva??
Ne, a nažalost i neće.

Vladimir Arsic

pre 12 godina

A kakvu korist Srbija bi mogla da ima uopste od konacnog resenja kosovskog pitanja ?
Posto mi imamo daleko vece prepreke na putu ka prikljucenju EU, to nam status quo kod kosovskog pitanja nije prava prepreka.

Srbija od tog resenja ne bi dobila ama bas nista.

Na stranu sto "konacno resenje", kada govorimo o Srbima, obicno znaci njihovo "brisanje".

delija

pre 12 godina

Nikada do sada nije zabelezen slucaj da je neka drzava u svetu povratila svoju teritoriju diplomatijom i pregovorima pa na zalost necemo ni mi. Ovo je mlacenje slame i kupovina vremena.

Milan

pre 12 godina

Ne mogu da verujem koliko se lako predajemo pod pritiscima iz EU. Ako nas niko ne pita nizasta, i ako su vec i USA i EU odlucili da nas maksimalno ponize,ajde da pustimo onda neka Kosovo radi sta hoce, ali bez nase pomoci. Rusija i Kina ih nece pustiti u UN, samim tim nikad nece biti prava drzava... pa neka se muce malo ako nista drugo. A mi treba da trazimo standarde za Srbe, da se vrate SVI proterani, da se vrati nasa imovina, itd.

Bojan

pre 12 godina

Konacno resenje podrazumeva saglasnost Srbije i gradjana Srbije. Buduci da je Kosovo nasilno, uz pomoc vojne sile i bez pravnog pokrica oduzeto tj iskljuceno iz pravnog poretka Srbije, konacnog resenja nece biti sve dok se taj "problemcic" ne izgladi sa Srbijom. To izgladjivanje moze ici na vise nacina, a ono u sta se uzdaju u EU je da nazovi clanstvo koriste kao sargarepu.

pera

pre 12 godina

Konacno resenje za Kosovo i agoniju gradjana Srbije moguce je sa Jovanovicem,Koracem,Pesickom,Pastorom i slicnim,ako neko stvarno zeli resenje i bolji zivot najbrze sto je moguce...inace puno srece u daljnjoj bedi pod komandom Ruskih obozavatelja.

krstivoje

pre 12 godina

Ako G-din Dacic cita B-92 , evo mu jedan predlog koji funkcionise u srcu evrope,naime u samoj suverenoj drzavi SWISS- na pocetku Luganskog jezera nalazi se grad CAMPIONE DI ITALIJA u kojem se primenjuje ITALIJANSKO zakonodavstvo,znaci svaki dan SWISS- granicu prelaze karabinjeri i finansiska policija iz grada COMO i odlaze u grad campione di italija i primenjuju italijansko zakonodavstvo I TO CELOJ EVROPI NESMETA I FUNKCIONISE BESPREKORNO.G-din Dacic bi mogao da predlozi nasoj vladi da za nase tri zone A / sever,B / enklave i C / manastiri od evrope zahteva primenu istog modela i primenu zakona srbije u tim zonama POPUT ITALIJE U GRADU CAMPIONE DI ITALIJA u sred druge drzave SWISS- ,treba se nadati da je evropi stalo da rese problem na civilizovan nacin za dobrobit gradjana u tom haoticnom regionu u kojem srbi zive u nehumanom getu,to je potvrdjeno u zvanicnom dokumentu UN-a od izvestioca Mr.Ekaida koji je doslovce napisao da srbi zive u koncentracionom getu,trebali sta vise dodati da bi nasi potkrepili svoj civilizovan predlog evropi ??,mislim da je ministar jednom upotrebio rec razgranicenje,pa neka evropu zamole da to bude po postojecem evropskom modelu izmedju italije i swiss- na civilizovan i ljudski nacin jer srbi nikada nece pristati da zive pod albanskom vlascu,to bi bilo mentalno nasilje i to evropa zna.

damnjan

pre 12 godina

Ko je bre ovlastio ovog Dachica da pricha o Kosovu? Sta je on uobrazio! Na osnovu nekakvih skarednih rezultata proslih izbora gde se namestio na ucenjivacku klackalicu i postao to sto je postao umesto da razguli u nekakvu Rusija, Belorusija emigraciju. On ce da prica o Kosovu!!!??? Konacno resenje? Konacno resenje je da Albanci prihvate Srbiju kao krovnu drzavu ili neka se sele gde god hoce? Kad? Kadtad!

Nik

pre 12 godina

Kazete da smo suvise mali i da ne mozemo ni u kom slucaju reci NE, NATO paktu i ostalim sledbenicima... Aha, a u cemu je razlika izmedju ovog njihovog zahteva(nasilno cepanje drzave i pravljanje najvece Americke vojne baze u Evropi, te eksploatacija resursa) i recimo zahteva u kome nas jasno i glasno USLOVLJAVAJU da im isplatimo ZILION evra, ili da im damo zapadnu Srbiju jer im se svidja?! Jaci su, moze im se...

Nemojte mi samo reci da je nasa ODBRANA to sto oni JOS NISU trazili ili sto mi te pare nemamo!?

Molio bih racionalan i promisljen odgovor, a ne pricicu za malu decu... Hvala!

cy

pre 12 godina

Realnost stanja na terenu je podeljeno Kosovo (i Metohija). Upravo oni koji govore da treba prihvatiti realnost na terenu sami ne prihvataju realnost.Po mom mišljenju rešenje Srpsko - Kosovskog pitanja je "regionalizacija" celokupne teritorije jedine medjunarodno priznate države, Srbije (sa Vojvodinom i Kosovom) do nivoa opština (jedna opština - jedan region) i uvodjenje "predstavničkog" izbornog sistema gde bi sa svake takve opštine bio direktno biran poslanik u Parlament, bio on jedno telo ili bio podeljen na "gornji" i "donji" dom (SAD izborni sistem). Samo na taj način može doći do formiranja gradjanskog, nadnacionalnog društva i države. Svaki drugi oblik organizovanja formira, u većoj ili manjoj meri, nacionalnu državu.Naravno, ovakvo uredjenje je na Balkanu čista utopia jer Balkanci ne mogu da shvate da su političke partije, ustvari, interesne grupe pojedinaca i da nijedna partija ne radi za dobro svih gradjana svoje države već samo za svoje dobro i dobro svojih članova.

Simon

pre 12 godina

Ja sam sve sigurniji da je konačno rešenje Kosova podela između Albanije i Srbije. Da se ne lažemo više mnogo. Kosovskim Albancima je u SFRJ bio cilj "Kosovo Republika". SFRJ se raspala i oni smatraju da je to nezavisna država i u tome imaju neverovatnu podršku kakvu nikada niko u ovom regionu nije imao. Srbi sa Kosova uglavnom tako ne misle što priznaćete i nije nelogično.
Poenta je da su stvarne aspiracije, težnje i glavni cilj od početka "Kosovo Republika" parola, ujedinjenje sa Albanijom. Ako ćemo da se lažemo slobodno lupajte negativne klikove do mile volje ali to je tako i svi to znamo. Kosovska zastava se danas uglavnom vijori samo za tv ili pri nekim dočecima svetskih funkcionera i za marketing, uglavnom, kod kuće se drži albanska jel' tako?
Pa, što se mene tiče ako će to doprineti konačnom miru i rešenju za sledećih 1000 godina, izvolite, priznajem bili ste da se tako izrazim i uporni i požrtvovani i vešti ceo jedan vek u toj nameri, ali to nisu onda i neće biti baš ove pokrajinske granice. Toliko.

SSSR

pre 12 godina

Posto u Srbiji ima rusofilskih partija i veliki broj gradjana koji vise vole Ruse nego sebe, a i Srbija ima ustav koji smatra Kosovo i Metohiju Srpskom teritorijom, resenje je pokloniti Kosovo i Metohiju Rusima a moze i nekom njihovom tajkunu. Kada smo mogli da poklonimo NIS koji je bio krava muzara za sve vreme Slobine vladavine, zasto ne bismo poklonili i Kosovo koje je uvek bilo bure bez dna gde se slao i jos uvek salje novac a dobija elita profesionalnih srba i svo zlo od devedesetih.

РЕАЛНИ и ОПТИМАЛНИ ИНТЕРЕСИ

pre 12 godina

И за Србе и за Албанце најбоље је РЕАЛНО решење :
1). Да и Србија и Космет што пре уђу у ЕУ;
2).СПЕЦИЈАЛНИ статус за север Космета, поd ингеренцијом Београда;
3).Европски стандарди за Србе јужно од Ибра, преко Приштине;
4).Специјална аутономија за манастире и земљу СПЦ на Космету...

Они који заговарају сукобе и да Србија ШТО КАСНИЈЕ уђе у ЕУ ,
несвесно (а неки и за плату) раде за ИНТЕРЕСЕ суседних држава и њихове тајкуне !

daily serbian

pre 12 godina

Daj bre vise delite, priznajte celo, radite sta hocete ali zavrsite vise sa tim da vec jednom znam u kojoj zemlji zivim i koje su mi granice!!

Cera

pre 12 godina

Neznam da li je konačno prava reč. Ajnštajnova teorija da je sve relativno je i pored ovih poslednjih eksperimenata i dalje važeća :)
Rekao bih realno i pametno rešenje, za dobro svih i da bi moglo da se na svim stranama normalno nastavi sa životom, to je podela.
U suprotnom, niti je rešenje za Srbiju da situacija ostane ovakva ni približno ovakva, niti je rešenje za kosovske Albace da silom i uz moguću pomoć jačih integrišu sever Kosova uključujući i mogućnost proterivanja Srba sa te teritorije. To bi jednostavno i za jednu i za drugu stranu bilo preskupo i kratkoročno i još gore dugoročno.
Sa podelom u narednih 10 godina možemo računati i na uspostavljanje čistijih i prijateljskih odnosa i pored svih obostranih frustracija iz prošlosti. Inače, mržnja, pretnja, sila, zlo... videli smo već svi.

Dejan

pre 12 godina

Konacno resenje za Kosovo i Metohiju je njegovo vracanje u sastav Srbije. Pitanje Kosova i Metohije je otvoreno bombardovanjem Srbije i nasilnim izdvajanjem ovog dela Srbije iz njenog sastava.
To treba jasno i glasno reci a ako u ovom trenutku ne moze da se dodje do tog resenja onda ce ovo pitanje ostati otvoreno i bez konacnog resenja.

Student

pre 12 godina

Konacno resenje je:
-suociti se sa cinjenicom da smo 12-13 juna 1999 godine kapitulirali.
-priznati nezavisnost Kosova.
-pohapsiti sve one koji su doveli do toga da zemlja bude bombardovana, da izgubimo deo teritorije, da kapituliramo.
Moramo da shvatimo da Rusija nije nas saveznik nego da gleda svoj interes u celoj prici, da kada nema zasta kuce da nas ujede ne mozemo da se raspravljamo sa najmocnijim zemljama sveta. A pre svega, ne moze se prvo ratovati pa onda razgovarati, i ne mogu ljudi koji su deo uzroka svega ovoga da sada budu deo resenja, nema teorije.
Te price da stoji u Ustavu da je Kosovo i Metohija nasa teritorija ne piju vodu. Mogli smo da napisemo i da su Foklandska Ostrva deo Srbije...U istom tom Ustavu stoji da Vojska/Policija Republike Srbije cuva,brani ili sta vec teritoriju i granice Srbije. Nesto nisam primetio nasu vojsku/policiju na Kosovu i Metohiji ? Sam Ustav, inace vrhovni pravni akt ove zemlje ( koj smo prekrsili mali milion put a i dan danas to radimo, al to je neka druga prica) nam je kontradiktoran.
Onog dana kada cela nacija shvati sve ovo, onog dana kada shvatimo da to nije stvar koju mozemo da prihvatimo ili da ne prihvatimo, nego da je to jednostavno tako i da MORA da se prihvati, eto tad ce da bude resenja za nesretno KiM.
A nasa prica o "crvenim linijama", to je tragi-komedija... Sta to mi mozemo da uradimo ako neko predje NASE "crvene linije", mozemo samo da povucemo novu...
Zali boze sve one ljude koji su tamo dobrovoljno ili prisilno isli i borili se, ginuli, nazalost na kraju ispade ni zasta... E moji sugradjani...

Gjoka

pre 12 godina

Rešenje je dati nezavisnost koja je oročena na 50 godina, pod uslovom da graničari vojske Srbije čuvaju granicu sa albanijom, makedonijom i Crnom Gorom. Za 50 godina će neke neopterećene generacije nastaviti pregovore tamo gde su stali. Druga opcija je vojna. Treća i najverovatnija je da ćemo napraviti 1000 mikro koraka koji će dovesti do gubitka Kosova do 2020.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Kosovo je nezavisno - to je konacno resenje. Sta, niko vam jos nije javio? Evo ja vam sad javljam. Kosovo je nezavisno i vise nikad nece zavisiti nista tamo od nas. A onaj ko misli da ce Kosovo da se dogovara oko svoje nezavisnosti sa nama od kojih su pobegli GLAVOM BEZ OBZIRA taj bulazni ZESCE. Logicno je da cemo mi da ih opstruisemo na sve moguce nacine, i to oni znaju, to znaju i Amerika i Evropa, tako da to ne moze biti nacin resavanja ovog pitanja. Opstrukcija je destrukcija. Kosovu je potrebna sustina a ne forma, mi se nazalost bavimo ovim drugim konstantno a to ne vodi nicemu. Moramo tu sustinu da pretvorimo u polozaj Srba koji zive na Kosovu, a ne statusu te drzave koji je vec odavno ZAPECACEN, jos od 99', i kojeg nece otpecatiti ni Sveti Petar na krilima Svetog Karadjordja.

Rudi

pre 12 godina

Ko to tamo (u Srbiju),hoche da mi nadje reshenje za (Kosovo) mene!?

Pa ja niti se molim,niti trazhim reshenja mojih "problema" od srpski politichara!!!

Dosta bre!

Dunja

pre 12 godina

Srbijanski politicari su zaista smijesni! Tko uopce kaze da mora doci do egzodusa kosovarskih Srba ako konacno rjesenje Kosova ne bude po volji srbijanskog politickog vodjstva? Mozda je dugorocno za kosovarske Srbe bolje da ishod rjesenja bude po volji Republike Kosovo!? Zasto se u Beogradu smatra da Srbi van Srbije ne mogu zivjeti mirno i normalno te autonomno politicki participirati bez politicke palice Beograda?

slavko

pre 12 godina

Pa meni je posve razumljivo da Srbija ne može prihvatiti nezavisno Kosovo. Pa barem trečina Srba onako intimno u duši još i danas nije prihvatila ni nezavisnost Hrvatske. I nakon 20 godina još se oplakuje Jugoslavija, Rep. Srpska Krajina pa čak i Srbija do Zadra... I još se čuva nada u neka "bolja" vremena (a zašto bi baš po nas bila bolja?) kada čemo opet biti "svoji na svome". Rep. Srpsku i onako 90% Srba smatra zapadnom Srbijom. Ma koja BiH... Mi nju priznavamo samo tako, izvana, dok nam opet ne "svane". Crna gora nije ni država jer nema drugu naciju osim Srba. Onim koji misle da nisu Srbi ismijavamo se na svakom koraku. Jonče Makedonče - još malo pa nečeš ni ti više brinuti oko svoga imena - Južna Srbija, zna se... A onda neko sanja priznavanje Kosova! Ma polako malo. Hrvatsku čemo prihvatiti za nekih 20 godina, Makedoniju za 30, BiH za 40, CG za 50, a Kosovo tek nakon toga...

ilija

pre 12 godina

Normalizovati odnose koliko je to moguce (Grcka i BJRM funkcionisu medjusobno, iako Grcka ne priznaje tzv. Republiku Makedoniju).

Kosovo se ne sme priznati od strane Srbije, posto bi to otvorilo u Srbiji presedan da svako moze da se digne na oruzje, proglasi nezavisnost i ocekuje da Srbija prizna njegovu nezavisnost. Dakle, ne bi smelo da bude priznanja, ne zbog Ustava, vec zbog cisto pragmaticnih razloga. Iz istih razloga Spanija npr. ne priznaje Kosovo i to je skroz legitimno.

Uostalom, ako ga ne priznamo i ukoliko se za 10-20 godina promeni odnos snaga u Svetu mozemo i dalje da polazemo pravo na tu teritoriju. Ukoliko priznamo Kosovo, sve da postanemo najbolji prijatelji sa SAD nemamo vise nikada pravo na Kosovo po medjunarodnom pravu.

Eventualno bi bilo pravedno razmeniti priznanje Kosova za priznanje Republike Srpske od strane EU i SB UN i takav "presedan" bi vredelo napraviti, jer opet se ne radi o priznanju jednostranog poteza vec o uslovno-receno nekakvoj razmeni.

Time bi se, na posletku, i obezbedio trajni mir i stabilnost na Balkanu. FBiH eventualno pripojiti Hrvatskoj, Kosovo Albaniji, a Republiku Srpsku Srbiji i da region konacno krene napred.

damnjan

pre 12 godina

Ko je bre ovlastio ovog Dachica da pricha o Kosovu? Sta je on uobrazio! Na osnovu nekakvih skarednih rezultata proslih izbora gde se namestio na ucenjivacku klackalicu i postao to sto je postao umesto da razguli u nekakvu Rusija, Belorusija emigraciju. On ce da prica o Kosovu!!!??? Konacno resenje? Konacno resenje je da Albanci prihvate Srbiju kao krovnu drzavu ili neka se sele gde god hoce? Kad? Kadtad!

РЕАЛНИ и ОПТИМАЛНИ ИНТЕРЕСИ

pre 12 godina

И за Србе и за Албанце најбоље је РЕАЛНО решење :
1). Да и Србија и Космет што пре уђу у ЕУ;
2).СПЕЦИЈАЛНИ статус за север Космета, поd ингеренцијом Београда;
3).Европски стандарди за Србе јужно од Ибра, преко Приштине;
4).Специјална аутономија за манастире и земљу СПЦ на Космету...

Они који заговарају сукобе и да Србија ШТО КАСНИЈЕ уђе у ЕУ ,
несвесно (а неки и за плату) раде за ИНТЕРЕСЕ суседних држава и њихове тајкуне !

Leningrad Cowboy

pre 12 godina

Kamo srece da na KiM vladaju neki posteni i dobri ljudi pa da se mirne glave poruci Srbima koji tamo zive da se potcine toj vlasti. Ali samo zaista zlonamjeran covjek moze dici ruke od ljudi, bilo koje nacije, i reci im da se prepuste liderima kao sto su Taci, Ceku, Ljimaj, Haradinaj, Redzepi...
Zamislite situaciju u kojoj recimo Hrvatska dize ruke od nekog dijela svoje teritorije i prepusta je vlasti koju cine Seselj, Arkan, Mladic, Legija? Ne zvuci lijepo, zar ne?
E zato se treba boriti za sve Srbe na Kosovu i Metohiji, ali i za sve ostale lojalne ljude, kao i za kulturnu bastinu i prirodna bogatstva.

Nikola

pre 12 godina

Jedino realno, ispravno i pravedno resenje je podela Kosova na Albansku i Srpsku stranu. Jer ako to neprihvatimo nasilno ce nam oteti sve.

Kalin

pre 12 godina

Hmh, podjela Kosova, zato sto Beograd smatra da Srbi sa sjevera Kosova ne mogu zivjeti u nezavisnoj Republici Kosovo. Da li sada iz toga slijedi, da ce Beograd Republici Kosovo ponuditi jug Srbije, jer tamo zivi vecinsko etnicko albansko stanovnistvo, koje iz istih razloga kao i Srbi sa sjevera Kosova ne bi smjelo ostati u sastavu Srbije? Ili mozda Beograd smatra da treba dijeliti svaku drzavu gdje zive Srbi i pripajati je Srbiji, dok svaka druga manjina moze zivjeti u Srbiji, bez da Srbija te dijelove ustupi susjednim drzavama?

IQ=0

pre 12 godina

Sama cinjenica da okupirana teritorija clanice UN (ili kako ga neki zovu "drzava" Kosove ili Kosova/Kosovo) proizvod milosrdnih gringosa, znaci da u buducnosti nista nije reseno/jasno.

Da je ovo gurano od strane EU mozda bi se i trazila ideja o podela(kao resenja problema) ali cim su u medjunarodmom teroru (silovanje clanice UN)glavni milosrdni civilizatori...znaci da kroz godine koje dolaze polako ali sigurno prica o "drzavi" ne pije vodu


Pored SFRJ i njenih satrapa(SM,NJOFRA,ALIJA - svi su u odredjenim delovima krvavog demokratisanja balkana bili mirotvorci-oslobodioci od strane milosrdnih) a ako se pogleda dalje od svog nosa(balkana) - lokalajasno je da ce neka tela sa ovih prostora ranije/kasnije biti "bacena" u more po kratkom postupku

A i EU tesko da izgura pricu posto je logistika/oprema i ostale "oslobodilacke" akcije terorista bile u potpunosti u rukama milosrdnih gringosa(pa nije vam valjda jasno da i mecka u odredjenom trenutku moze da zaigra na vratima onih clanica EU koje ne prizanju 2 albanije(namerno malim slovima) na balkanu...ako interes milosrdnih gringosa proradi


Prema tome da li ce biti EU u buducnosti ili nece/da li ce milosrdni napasti(demokratiziraju) drugu drzavu da bi polupismene debeljuce zivele u holivudskim blagodetima je pitanje / ali kako god okrenes ako se pitanje oko okupirane clanice UN resava u teku izbora u Srbiji / definitvno ne treba da nas ima na ovoj planeti

Bojan

pre 12 godina

Konacno resenje podrazumeva saglasnost Srbije i gradjana Srbije. Buduci da je Kosovo nasilno, uz pomoc vojne sile i bez pravnog pokrica oduzeto tj iskljuceno iz pravnog poretka Srbije, konacnog resenja nece biti sve dok se taj "problemcic" ne izgladi sa Srbijom. To izgladjivanje moze ici na vise nacina, a ono u sta se uzdaju u EU je da nazovi clanstvo koriste kao sargarepu.

bezimeni

pre 12 godina

I dete u vrtiću zna da je jedino trajno i konačno rešenje na Balkanu PODELA i RAZGRANIČENJE svih naroda! Jer videli smo kako su se završavali svi dosadašnji zajednički životi!
To treba primeniti i na Kosovo i na BIH! I tu nema dileme kod nikoga ko realno razmišlja svojom glavom i ko želi mir i prosperitet u budućnosti!

Milan

pre 12 godina

Ne mogu da verujem koliko se lako predajemo pod pritiscima iz EU. Ako nas niko ne pita nizasta, i ako su vec i USA i EU odlucili da nas maksimalno ponize,ajde da pustimo onda neka Kosovo radi sta hoce, ali bez nase pomoci. Rusija i Kina ih nece pustiti u UN, samim tim nikad nece biti prava drzava... pa neka se muce malo ako nista drugo. A mi treba da trazimo standarde za Srbe, da se vrate SVI proterani, da se vrati nasa imovina, itd.

Stanovnik Kosova

pre 12 godina

Najbolje resenje bi bilo:

Da se prihvata realnost na terenu. Srbija da ne piznaje Kosovo (dok dolaze nove generacije politicara) al da bude svesna da ne moze stati na putu drzavnosti Kosova!

Da sve moguce demokratska sredstva ulaze na to da Srbi (i Crnogorci) svugde na Kosovu dobijaju pozitivnu diskriminaciju jer na severnom delu ne zive vise Srba nego juznije od Ibra (tu cinjenicu zaborave 90% ljudi).

Da vlasti Beograda i Pristine (oba parlamenta) izlaze sa zajednickom izjavom da osude sve zlocine proslosti, bile to vecih il manjih razmera jer ljudski je oprostiti!

Da MUP Srije i MUP Kosova potpisu sporazum o saradjivanju i borbu protiv organizovanog kriminala, i svakog oblika kriminala jer taj fenomen unistava narod sa obe strane.


Jer pazite, do totalnog pomirenja se doci kad tad, al zasto gubiti vreme?!

NikolaS

pre 12 godina

A hoce li neko da mi objasni zasto podela nije moguca, bar jedan realan razlog, ako ne dovede do trajnog resenja? Cinjenica je da Kosovo ovako ne moze da funkcionise ka drzava, bar ne u potpunosti, ali ne moze ni Srbija. Ok, Albanci traze nesto, mi trazimo nesto drugo, pa hajde onda da se dogovorimo i negde se "nadjemo". Ja ni jedan drugi nacin ne vidim sem kompromisa. Ljudi trebaju da shvate, da nijedno jednostrano resenje nije dobro, i da ne valja praviti totalne gubitnike u svakom sporu. Setite se kako se nereseni problemi Srba i Hrvata iz Drugog svetskog rata ponovo vracaju 50 godina kasnije. Mislim da to niko normalan ne zeli. Prema tome, Albanci, odreknite se necega, mi cemo takodje, i stavimo tacku na ovo jednom zauvek. Naravno, ne spominjelm opstine na jugu Srbije, jer se ovde ne vodi spor oko Juga Srbije vec oko Kosova, i svako njihovo pominjanje nije prava volja za kompromisom. Resimo spor, a ne da otvaramo nove.

Bali M.

pre 12 godina

Ja mislim da najbolje resenje bi bilo kad bi se stranke dogovorili o razmeni teritorija (Sever K. sa Preševskom D.), inače podela će uzrokovati opasne lančane reakcije u kojoj bi moglo biti uklučen celi Balkan, a možda i šire.

bezimena

pre 12 godina

Kosovo je konačno rešilo svoj status, ali Srbija sama sa sobom nije NIŠTA rešila!


Ostvariti specijalne veze sa Srbima na Kosovu i omogućiti isto Albancima na jugu Srbije, sa Kosovom.
Ostvariti zaštitu srpskih kulturno - istorijskih spomenika.
Priznati kosovsku državu.
Predsednici Srbije i Kosova da potpišu zajedničko izvinjenje Srbima, Albancima i svim ostalim nacionalnostima, koji su stradali na Kosovu.
Oformiti zajedničku Komisiju za traženje nestalih.
Uspostaviti saobraćajne, trgovinske i druge veze neophodne za saradnju dve države.
Raspraviti srpsku IMOVINU na Kosovu, tražiti njenu naplatu ili vraćanje, kao i naplatu kosovskog kredita koji Srbija plaća unazad 12 godina.

nenad

pre 12 godina

Jedna od najvecih srpskih svetinja, manastir Hilandar je pretrpeo veliku stetu u pozaru pre nekoliko godina. Bio sam bio tamo prosle godine i kada sam u razgovoru sa svestenicima pokazao tugu u svom glasu povodom tog dogadjaja veoma sam se iznenadio.
Njihov komentar je bio: "Nema veze! To je Bozija volja! Hilendar je mnogo puta u svojoj istoriji stradao ali dok god ima ljudi koji zele ponovo da ga grade vaskrsavace"
E narode moj, tako treba da bude i sa Kosovom. Nemojte da budete sebicni i pateticni placete za Kosovom na koje vecina vas nikada nije otisla, vec budite dobri, vredni, posteni i pametni pa obezbedite jaku drzavu svojim unucima koji ce jednog dana ponovo da odu na to Kosovo.

Poldi

pre 12 godina

A zasto bi Srbi i Crnogorci trebali dobiti pozitivnu diskriminaciju. Nijedna manjina u Srbiji je nema. Sta su to pa Srbi da moraju imati specijaln status. Tamo gde su manjina, manjina su i tako se ponasaju.

Pavle

pre 12 godina

Svi mi pricamo kako se treba boriti(diplomatijom naravno), ali svi u sebi znamo da je za sve najbolje rešenje - N E Z A V I S N O S T !!!!
Njihove komšije su sve rasprodale i otišle u Srbiju pa su ih ostavili na cedilu...

Bucko razmisljam

pre 12 godina

"Neophodno je da se razmišlja o kraju i završetku ove krize. Jedan deo međunarodne zajednice 22 NAJRAZVIJENIJE I NAJUTICAJNIJE CLANICE EU smatra da je kriza rešena samoproglašenjem Kosova za nezavisnu državu, a drugi deo međunarodne zajednice NJIH 5 BEZNACAJNIH CLANICA EU i mi smatramo da je Kosovo deo Srbije. Koliko je realno i jedno i drugo vidi se na terenu", rekao je Dačić.

VIDI SE ! KFOR i EULEKS rade za Kosovo i "natezu se" sa barikadama i blokadama dok kosovska policija i "takozvani carinici kosova" imaju samo ulogu "statusno neutralnog" POSMATRACA !
Srbija nema problem sa Kosovom Srbija ima problem sa SAD, EU i NATO !

cy

pre 12 godina

Realnost stanja na terenu je podeljeno Kosovo (i Metohija). Upravo oni koji govore da treba prihvatiti realnost na terenu sami ne prihvataju realnost.Po mom mišljenju rešenje Srpsko - Kosovskog pitanja je "regionalizacija" celokupne teritorije jedine medjunarodno priznate države, Srbije (sa Vojvodinom i Kosovom) do nivoa opština (jedna opština - jedan region) i uvodjenje "predstavničkog" izbornog sistema gde bi sa svake takve opštine bio direktno biran poslanik u Parlament, bio on jedno telo ili bio podeljen na "gornji" i "donji" dom (SAD izborni sistem). Samo na taj način može doći do formiranja gradjanskog, nadnacionalnog društva i države. Svaki drugi oblik organizovanja formira, u većoj ili manjoj meri, nacionalnu državu.Naravno, ovakvo uredjenje je na Balkanu čista utopia jer Balkanci ne mogu da shvate da su političke partije, ustvari, interesne grupe pojedinaca i da nijedna partija ne radi za dobro svih gradjana svoje države već samo za svoje dobro i dobro svojih članova.

Marko

pre 12 godina

Ovaj Riza Halimi, kao i ovaj radikal veze nemaju.
Iskustvo nas uci da se na kraju sve drzave podele po etnickom principu. Eto, bivsa Jugoslavija se podelila po republikama, a danas su sve one skoro etnicki ciste ili barem imaju jednu preovladjujucu naciju. Jedino ko se ne uklapa jesu BiH i Srbija, s' tom razlikom da se Srbija 'podelila' na 'preovladjujuce' albanski deo i ostatak, a Bosna, svi vidimo kako funkcionise. I ko danas u Evropi nije priznao Kosovo - upravo oni u kojima postoji 'multietnicki problem'.
Ista prica je i po Evropi: V.Britanija, Spanija, Belgija.
Tako da stvarno ne razumem ove sto se zgroze kada im se pomene 'etnicki princip'.

krstivoje

pre 12 godina

Ako G-din Dacic cita B-92 , evo mu jedan predlog koji funkcionise u srcu evrope,naime u samoj suverenoj drzavi SWISS- na pocetku Luganskog jezera nalazi se grad CAMPIONE DI ITALIJA u kojem se primenjuje ITALIJANSKO zakonodavstvo,znaci svaki dan SWISS- granicu prelaze karabinjeri i finansiska policija iz grada COMO i odlaze u grad campione di italija i primenjuju italijansko zakonodavstvo I TO CELOJ EVROPI NESMETA I FUNKCIONISE BESPREKORNO.G-din Dacic bi mogao da predlozi nasoj vladi da za nase tri zone A / sever,B / enklave i C / manastiri od evrope zahteva primenu istog modela i primenu zakona srbije u tim zonama POPUT ITALIJE U GRADU CAMPIONE DI ITALIJA u sred druge drzave SWISS- ,treba se nadati da je evropi stalo da rese problem na civilizovan nacin za dobrobit gradjana u tom haoticnom regionu u kojem srbi zive u nehumanom getu,to je potvrdjeno u zvanicnom dokumentu UN-a od izvestioca Mr.Ekaida koji je doslovce napisao da srbi zive u koncentracionom getu,trebali sta vise dodati da bi nasi potkrepili svoj civilizovan predlog evropi ??,mislim da je ministar jednom upotrebio rec razgranicenje,pa neka evropu zamole da to bude po postojecem evropskom modelu izmedju italije i swiss- na civilizovan i ljudski nacin jer srbi nikada nece pristati da zive pod albanskom vlascu,to bi bilo mentalno nasilje i to evropa zna.

ex demokrata 1

pre 12 godina

Jedino što jeste realno to je široka autonomija za srbe na severu,ali su oni manjinski srpski narod na Kosovu,većina živi na jugu,ostaje ipak da bi autonomija bila najbolje rešenje,sve ostalo je veoma,veoma glupo jer je jednostavno tajming loš,pre 10 godina smo možda mogli podelu da dobijemo,danas izgleda ne. I još nešto,ovima što kritikuju naše odnose sa USA, treba da bude jasno da je sve ovo cena toga što sa njima nećemo da sarađujemo ili hoćemo, ali pod našim uslovima !
Na stranu 1999.g.nije pitanje interesa zemlje i građana u ravni emocija,to smo bar trebali da naučimo do sada,da smo danas u NATO, teško da bi Nemački vojnici čuvali prelaze !
Koliko ja to vidim,Kosovo jeste zauvek izgubljeno,ja mislim da je to dobro jer ne znam šta bi smo sa tim Kosovom,na severu Kosova jeste dominantan kriminal ali je manji nego u ostatku Kosova,sve u svemu,treba to rešiti i preći već jednom na mnogo bitnije stvari kao što su,standard ljudi,posao,pražnjenje juga i istoka Srbije od ljudi,pitanje romskih azilanata i albanaca koji sa našim papirima traže azil u Nemačkoj i Belgiji itd...to su mnogo važnije stvari od pitanja Kosova jer je pitanje Kosova rešeno onog trenutka kada su ga USA priznale !

standby

pre 12 godina

Najbolje resenje-prihvartanje nestatusnog dela plana Ahtisarijevog plana,razgovor o ocuvanju srpske kulturne bastine na Kosovu,zajednicki napori u pridruzivanju EU,sa tendencijom uklanjanja granica.Najbolje,najtolerantnije trenutno resenje...Nasilje NIKAKO!

boski

pre 12 godina

Cim Srbija iskopa Drazu Đenerala bit ce sve uredu.
Zasto Srbija ne shvati da su drugi narodi htjeli zivjeti i zivjeli sa Srbijom onda kada Srbija prihvatala druge narode onakvim kakvi su. Trazila zajednicke elemente i isticala ih iznad nacionalnog.
To je onda bio savez komunista, pokret potlacenih koji zna kako su vjere i nacije i njihove isključivosti opasne. Danas trebaju slične ideje zajedništva.
A sta je radjeno? Proglasi sve narode Srbima i sve zelje srpskim.
Srpska voda, srpski zrak, srpski kamen.
Za sve je kriv Dobrica Cosic i njemu slicni falsifikatori istorije.
Zasto Kosovu nije data apsolutna vlast u okvirima Jugoslavije. Ovako su dobili drzavu. Zasto ne dozvolite Vojvodini da upravljaju sami sobom?
Zasto negirate i gurate u cosak Bosnjake iz Sandzaka.
Zar mora da se stanje toliko pogorsa da onda ma sta god nudili nema nazad.
Zar vama nije jasno da niko nece da zivi u drzavi pored Srba gdje ce biti drzavljanin drugog reda.

Rosuljac

pre 12 godina

Vuk vam danima govori sta da radite.Tako ce na kraju i biti samo dok ispljujemo Vuka.Ako ne bude ovako sledeca ponuda EU ce biti gora po Srbe ali ce biti prihvacena.Tako je dosad bilo a bice i u buduce.

Lucija

pre 12 godina

Upotreba naziva ,,konačno rešenje,, zvuči zlokobno, bar za one koji znaju malo, malo istorije.
Aha, ništa čudno, pa to je izjava ministra policije.

komshija

pre 12 godina

hmmm konacno reshenje bi bilo ahtisarijev plan ( ni plus ni minus) i za sever....
specijalni status za sever mi necemo ni razmotriti kao opciju, prvo necemo dozvoliti bosnizaciju kosova jer se dokazalo kao nefunkcijonalan i drugo doshlo bi do masovnog iselavanja srba iz juzhnog dela ka severu a to je neprihvatlivo u 21 veku u sred evrope,
dakle ostaje podela i redifinisanje granica na balkanu jer samo na severu nece stati ili ahtisarijev plan bez formalnog priznanja od strane srbije (do 2020 a tada ce vam biti bezbolnije nego sada)...
drugoga nema ili...znate na shta vec mislim a toga verujem niko nece

nola

pre 12 godina

Pod hitno treba pristupiti procedurama o priznavanju realnosti koja je stvorena prije 12 god. agresivnom politikom Slobodana Milosevica.
Ne treba gubiti vreme, Kosovo ne moze nikako da se vrati pod suverenitet Srbije, treba priznati pod hitno njenu nezavisnost i kreniti ka buducnosti. Dosta je bilo ratova i gubitaka.

I.s.

pre 12 godina

O podeli nema ni govora, nju cak ne podrzavaju ni mnogi Srbi niti Albanci niti za nju postoji podrska u medjunarodnim krugovima. Osim toga, Dacic prica o nacionalnim pitanjima sto Albanaca sto Srba sto bi samo odvelo u novi rat, zasto bi Srbija pomagala stvaranje velike albanije a idejom o podeli Kosova to upravo cini jer jasno je da bi juzni deo otisao Albaniji? I plus onda bi se postavilo pitanje podele Bosne, a tamo je dovoljno zapaliti sibicu i eto buktinje. Ne znam zasto mi cela ta retorika zvuci kao u vreme Milosevica. Izgleda istrosile se pare od ratovanja, pa razmisljaju o novom.

freelancer

pre 12 godina

Scenario 2100god.:
Kosovo je ostalo u Srbiji, te godine Albanci postaju većinski narod u Srbiji (imajući u vidu njihov natalitet i naš), menjaju Ustav, zastavu grb, prestolnicu, Srbi dobijaju status manjine u Srbiji i traže odcepljenje od Srbije (koja se vise tako i ne zove). fantastika??? Pa to se isto desilo 1912 kada smo zapoceli albansko pitanje nakon balkanskih ratova?
Razmislite ko kome ovde cini uslugu?

Bosanac

pre 12 godina

Dacicu dosta je vase suplje price ne lazite sebe i svoj narod vama je Kosovo davih dana otislo iz vasih okvira i nemate nikakvu moc da bilo sta uradite po pitanju da vratite Kosovo pod vasom kontrolom,, dok vasa privreda gubi milone svaki radi Kosova da je vasa politika lazna i losa ko prvo za narod u srbiji a i za bivse drzave koje vas okruzuju jer vi tonete i sa sobom vucete i druge drzave da potonu sa vasom politikom i dosta nam je podijela i znajte da je gubitnik Srbija i jadan narod koji vama vjeruje...

pera

pre 12 godina

Konacno resenje za Kosovo i agoniju gradjana Srbije moguce je sa Jovanovicem,Koracem,Pesickom,Pastorom i slicnim,ako neko stvarno zeli resenje i bolji zivot najbrze sto je moguce...inace puno srece u daljnjoj bedi pod komandom Ruskih obozavatelja.

Pedja

pre 12 godina

Konacno resenje je da predsednik Tadic prestane da se ponasa kao kukavica i da pocne da se ponasa kao pravi drzavnik. Treba da se obrati naciji i da kaze jedinu istinu da je Kosovo nezavisno jos od 1999 godine i da je doneta odluka da se prestane vise sa mrcvarenjem tj da Srbija priznaje Kosovo. Mozda bi zbog toga izgubio izbore ali pravi drzavnik treba da preuzme odgovornost. Takva odluka bi bila u interesu Srbije jer bi konacno posle toga mogla da se bavi ekonomskim problemima na koje moze da utice...

‚jedan Kecman

pre 12 godina

jedino pravo konačno rešenje je da celo Kosovo,dakle i sever i jug pripadnu Kosovu celo Kosovo građanima Kosova,kako Albancima tako i Srbima.Ali ne onima u Tirani i Beogradu već onima koji tamo žive ili su živeli i ponovo imaju nameru da tamo žive.
Ovako po dosadašnjim ,,srpskim "logikama u rešenju Kosova važnije je šta o Kosovu misli i šta za Ksovo želi Srbin u Beogradu i Novom Sadu od,ne samo Albanca na Kosovu, već i od samih kosovskih Srba..

Nik

pre 12 godina

Kazete da smo suvise mali i da ne mozemo ni u kom slucaju reci NE, NATO paktu i ostalim sledbenicima... Aha, a u cemu je razlika izmedju ovog njihovog zahteva(nasilno cepanje drzave i pravljanje najvece Americke vojne baze u Evropi, te eksploatacija resursa) i recimo zahteva u kome nas jasno i glasno USLOVLJAVAJU da im isplatimo ZILION evra, ili da im damo zapadnu Srbiju jer im se svidja?! Jaci su, moze im se...

Nemojte mi samo reci da je nasa ODBRANA to sto oni JOS NISU trazili ili sto mi te pare nemamo!?

Molio bih racionalan i promisljen odgovor, a ne pricicu za malu decu... Hvala!

Marko

pre 12 godina

Jos pre 10-ak godina neki politicari su nagovestavali da ce sa vec tada losom politikom i diplomatijom Kosovo biti zauvek izgubljeno. Oni su tada proglaseni izdajnicima Srbije. Sada je realnost takva da se narodu na Kosovu mora konacno saopstiti istina da od Srbije ne mogu ocekivati nista. Koja je to mala drzava u istoriji uspela diplomatijom da vrati izgubljene teritorije. Ni jedna. Toga u istoriji nije bilo a i nasa diplomatija je vise nego pogresna. Srbija se nece upustati u sukob jer niti ima vojsku, niti ima novca niti ima podrsku sveta za to. Otvoreno treba jednom zauvek reci da je Kosovo izgubljeno. Kraj. Nema vise.

Vladimir Arsic

pre 12 godina

A kakvu korist Srbija bi mogla da ima uopste od konacnog resenja kosovskog pitanja ?
Posto mi imamo daleko vece prepreke na putu ka prikljucenju EU, to nam status quo kod kosovskog pitanja nije prava prepreka.

Srbija od tog resenja ne bi dobila ama bas nista.

Na stranu sto "konacno resenje", kada govorimo o Srbima, obicno znaci njihovo "brisanje".

Cera

pre 12 godina

Neznam da li je konačno prava reč. Ajnštajnova teorija da je sve relativno je i pored ovih poslednjih eksperimenata i dalje važeća :)
Rekao bih realno i pametno rešenje, za dobro svih i da bi moglo da se na svim stranama normalno nastavi sa životom, to je podela.
U suprotnom, niti je rešenje za Srbiju da situacija ostane ovakva ni približno ovakva, niti je rešenje za kosovske Albace da silom i uz moguću pomoć jačih integrišu sever Kosova uključujući i mogućnost proterivanja Srba sa te teritorije. To bi jednostavno i za jednu i za drugu stranu bilo preskupo i kratkoročno i još gore dugoročno.
Sa podelom u narednih 10 godina možemo računati i na uspostavljanje čistijih i prijateljskih odnosa i pored svih obostranih frustracija iz prošlosti. Inače, mržnja, pretnja, sila, zlo... videli smo već svi.

Simon

pre 12 godina

Ja sam sve sigurniji da je konačno rešenje Kosova podela između Albanije i Srbije. Da se ne lažemo više mnogo. Kosovskim Albancima je u SFRJ bio cilj "Kosovo Republika". SFRJ se raspala i oni smatraju da je to nezavisna država i u tome imaju neverovatnu podršku kakvu nikada niko u ovom regionu nije imao. Srbi sa Kosova uglavnom tako ne misle što priznaćete i nije nelogično.
Poenta je da su stvarne aspiracije, težnje i glavni cilj od početka "Kosovo Republika" parola, ujedinjenje sa Albanijom. Ako ćemo da se lažemo slobodno lupajte negativne klikove do mile volje ali to je tako i svi to znamo. Kosovska zastava se danas uglavnom vijori samo za tv ili pri nekim dočecima svetskih funkcionera i za marketing, uglavnom, kod kuće se drži albanska jel' tako?
Pa, što se mene tiče ako će to doprineti konačnom miru i rešenju za sledećih 1000 godina, izvolite, priznajem bili ste da se tako izrazim i uporni i požrtvovani i vešti ceo jedan vek u toj nameri, ali to nisu onda i neće biti baš ove pokrajinske granice. Toliko.

diplomat

pre 12 godina

Iz Hrvatske sam i radim u jednoj instituciji EU i zato često moram odgovarati na pitanja oko Kosova pa pokušavam pratiti i srpske medije kako bi mogla adekvatno odgovoriti na ovu problematiku.
Ali zanima me samo jedna stvar, zašto se ne raspiše referendum s pitanjem priznavanja neovisnosti Kosova pa da se čuje glas naroda, Srbija je demokracija i građani Srbije bi trebali odlučiti na pravno obavezujućem referendumu o budućnosti svoje zemlje.

sasa

pre 12 godina

Zaniml;jivo je da NI JEDAN od stratega, prognozera, komwentatora, onih koji savetuju da cekamo 'bolja vremena,.. ne uzima u obzir da Srbi kao narod izumiru i da, bi za oko 50-70 godina ako bi Kosovo i ostalo u sastavu drzave Srbije, u toj io toplikoj Srbiji Srbi kao narod postali manjina.
A obzirom na onu 'jedan gradjanin - jedan glas' znamo kako bi prolazili na izborima tj

Mislilac

pre 12 godina

Hoce li Dacic sad da ode kod roditelja dece koja su poginula u ratu koji je izbio zahvaljujuci njegovoj losoj politici, i da im kaze da je sve to bila samo sala i da su oni poginuli uzalud? Sram te bilo, Dacicu! Ti i tvoji ste nas uvalili u sve ovo, ne zaboravi to! A Srbija samo pokazuje koliko joj je kratko secanje!

Zejfod Biblbroks

pre 12 godina

Svi naši političari dobro znaju da je Kosovo nepovratno izgubljeno. Ali je Kosovo savršen izgovor za izbegavanje odgovornosti, nerad i lopovluk. Da nema Kosova narod bi tražio `leba, posla i da živi normalno, ali, ovako, čim se to pomene, eto neke furtutme sa Kosovom ili oko njega. I sve ostalo se gura pod tepih. Štrajkuju ovi, štrajkuju oni, država se zadužuje sa milijardu dolara (kao da nemamo dovoljno duga koji ćemo vraćati večno), čim problemi dođu skoro do pucanja, eto nečega na Kosovu. Ko je blesav da pusti taj sveti gral opstanka na vlasti i zamajavanja bednih??
Ali ono što je smešnije je navodna želja političara da uđemo u EU. Dajem ruku da 99% njih beži od toga kao đavo od krsta, iako se deklarativno zalažu za to. Ali samo rečima. Jer ulazak u EU podrazumeva izmenu svih mogućih zakona kojima se ukidaju monopoli, što nimalo ne odgovara onima "iz senke" koji zaista vode ovu državu. Evropskim zakonima se oštro kažnjava korupcija. Evropskim zakonima poslanik ili član vlade ne sme da obavlja ni jednu drugu delatnost. Ulaskom u EU muljanje sa "Kolubarom" bi moglo da se nađe pod istragom neke evropska komisije i da se oni koji drpaju nađu pred evropskim sudom (ono što je do sada rađeno i što smo videli u "Insajderu" ostaće nekažnjeno, ali dalje...). Ulaskom u EU zakon bi bio jednak za sve, postojala bi neka vrsta evropskog nadzornog organa koji prati sve što se radi u državi. Želi li neki od političara to?? Naravno da ne. Lepše je muljati, raditi šta se hoće, a čim bude frka - daj Kosovo.
Zato nikad nećemo ući u EU, ne zbog njih, nego zbog nas samih. Ukidanje monopola, poštovanje zakona, drakonsko kažnjavanje onih koji muljaju naveliko, rapidno smanjena korupcija...da li je Srbija IKADA bila takva??
Ne, a nažalost i neće.

delija

pre 12 godina

Nikada do sada nije zabelezen slucaj da je neka drzava u svetu povratila svoju teritoriju diplomatijom i pregovorima pa na zalost necemo ni mi. Ovo je mlacenje slame i kupovina vremena.

Vladimir Živković

pre 12 godina

Konačno rešenje je skoro uvek bilo kreirano daleko od Beograda i Prištine. Pošto obe strane iz raznih razloga nisu sposobne dogovoru tako će i ostati.

daily serbian

pre 12 godina

Daj bre vise delite, priznajte celo, radite sta hocete ali zavrsite vise sa tim da vec jednom znam u kojoj zemlji zivim i koje su mi granice!!

SSSR

pre 12 godina

Posto u Srbiji ima rusofilskih partija i veliki broj gradjana koji vise vole Ruse nego sebe, a i Srbija ima ustav koji smatra Kosovo i Metohiju Srpskom teritorijom, resenje je pokloniti Kosovo i Metohiju Rusima a moze i nekom njihovom tajkunu. Kada smo mogli da poklonimo NIS koji je bio krava muzara za sve vreme Slobine vladavine, zasto ne bismo poklonili i Kosovo koje je uvek bilo bure bez dna gde se slao i jos uvek salje novac a dobija elita profesionalnih srba i svo zlo od devedesetih.