Petak, 23.09.2011.

21:59

Tadić: Dva istovremena realna cilja

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao na Generalnoj skupštini UN da Beograd ima dva istovremena cilja - rešenje za Kosovo i put u EU.

Izvor: Beta

Tadiæ: Dva istovremena realna cilja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

Mirko

pre 12 godina

Axa znaci trebamo jos malo da tvrdimo pazar ali resenje je neminovno..eto i Kosova kao i J. Sudana u UN za par godina.Toliko o nasoj diplomatskoj ofanzivi..

nesa vracarn

pre 12 godina

Na kraju nista ne dobismo ni Kosovo ni Evropu a predsednik opet prica istu pricu,mozda je njegov cilj i bio ni Kosovo ni Evropa

razocarana

pre 12 godina

Tesko je biti predsednik drzave, u kojoj narod ne zna sta hoce! Mene, licno, kao osobu koja smatra i sigurna je da E.U nema alternativu, a ako je i ima, takva me ne zanima, g. Tadic je duboko razocarao! Iskreno, nisam ocekivala sve ovo, tako da cu "debelo" da razmislim da li da uopste glasam za nekoga ili da bezim na vreme, jer ovo nadmudrivanje sa celim svetom moze da potraje! Iz iskustva svoji roditelja i mnogih drugih znam da onaj ko ovde nesto ceka, nikad ne doceka!

Nataša

pre 12 godina

Gospodin Tadić me u poslednje vreme sve više podseća na Trnovu Ružicu. Nikako da se probudi iz stogodišnjeg sna.Samo... imam utisak da buđenje neće biti tako prijatno kao u bajci.

kosmet

pre 12 godina

Predsednik Tadic je u svom govoru direkto "izazvao" medjunarodnu zajednicu. Stalno nam se spocitava da ne izlazimo sa jasnim predlozima. Jasnije od ovoga nije moglo.
1. Sever Kosmeta - Predsednik kaze treba prihvatiti realno stanje - na severu nema nijednih drugih institucija osim onih koji su eo sistema Republike Srbije
2. Decentralizacija - Predsednik kaze da se decentralizacija mora izvrsiti tako da zastiti nealbansko stanovnistvo - u prevodu, prihvaticemo Kosovo, ali ako Srbi koji zive juzno od Kosovske Mitrovice budu postovani i mogu normalno da ostvaruju svoja prava
3. Srpska Pravoslavna crkva - Predsednik kaze da se mora postovati imovina i SPC uopste - u prevodu, morate prihvatiti da su manastiri i imanja SPC realnost i da se tudja imovina ne moze prisvajati
4. Imovina - Predsednik kaze da se moraju resavati imovinsko pravni problemi - u prevodu - privatna svojima je svetinja i po katastru 61% Srba nije prodala svoja imanja, a o drzavnoj svojini se moze raspravlati.

Po mom misljenju ovo je ravno pravna pozicija u kojoj nema gubitnika a svi bi dobili i ako ima malo pameti u Pristini oni bi ovaj predlog prihvatili, pa da konacno krenemo napred. Moramo biti realni Srbi na severu se nece nikada predati verujte mi, znaci realnost juzno i=od ibra i severno od Ibra je takva. A i nealbanci koji zive juzno, mnogo ce im biti lakse da zive ako znaju da ih od organa drzave Srbije deli 10 ili 20 kilometara a ne 70, ili 100.

6. Oktobar (dan koji se jos nije desio)

pre 12 godina

dva veoma nerealna cilja, ne mogu da verujem da li oni ili neko stvarno veruje u te gluposti... Kosovo odavno nije nase i nece biti bar u ovom veku, a sto se tice EU, mi nemamo ama bas nikakve kvalifikacije ili dodirne tacke da bi nas primili... valjda je neko od vas putovao pa zna o cemu govorim, mi smo preteska provincija

Ilija Ičković

pre 12 godina

"Tadić se sastao u Njujorku sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton.

Komentarišući poziciju SAD koje podržavaju nezavisnost Kosova, Tadić je rekao da je Srbija "Americi i čitavoj međunarodnoj zajednici jasno stavila do znanja da ne prihvata nezavisnost Kosova".
Sve je to lepo, samo ne znamo šta mu je rekla gdja Klinton.

Julius

pre 12 godina

Govoreci u Generalnoj skupstini UN, predsednik Srbije Borisav Tadic je po ko zna koji put ponovio iste mantre, postizanje dva lazna, nerealna cilja: "i Kosovo i Evropska unija". Ti ciljevi su dijametralno suprostavljeni jedan-drugom. Pitanje Kosova je reseno proglasenjem i priznavanjem nezavisnosti od do sada 84 drzave sveta. Da je proglasenje nezavisnosti bilo zakonito i pri ti om nije prekresno nijedan medjunarodni pravni akt, to je potvrdio najmeredovanija pravna institucija sveta - Medjunarodni sud pravde. Proglasenje nezavisnosti Kosova nije bilo jednostrano, vec nakon visegodisnjih pregovora uz vodjstvo specijalnog izaslanika UN, ali posto Srbija nije prihvatila ni taj plan, onda nije nista preostalo nego da se uz saglasnost medjunarodne zajednice donosi akt nezavisnosti.
Da je Kosovo nezavisna i suverena drzava, koja ima pravo da svoju vlast prosiri na celoj teritoriji, to stalno potvrdjuju i salju jasne i glasne poruke i Tadicu i zvanicnoj Srbiji relevantni faktori medjunarodne zajednice. Isto porucuju da nema vise prekrajanja granica i podele, te da se Srbija konstruktivno ponasa prema Kosovu kao najblizem susedu. Na srecu, tu realnost su uvideli i neki razlozni politicari u Srbiji, samo Tadic, Kostunica, Jeremic i pojedini koji jos zive povedeni iluzijama i mitovima, nisu ili ne zele da shvate i prihvate realnost, pa pokusavaju da podsticu nerealna ocekivanja. Ta besmislena i mazohisticka politika stalnog licitiranja oko toga: Kosovo ili EU, ili i jedno i drugo, je stetna i poprimila je razmere histerije, umesto da se krene napred ka integraciji i poboljsanje zivotnih uslova svih. Umesto toga, Tadic i njegova kompanija vozi kontrasmerom iliti u rikverc!

Istok

pre 12 godina

Ova dva istovremena cilja mogu imati samo jedan rezultat: ništa ni od Kosova, ni od EU!
Da paradoks bude potpun u potpunom su saglasju sa politikom našeg Predsednika.

IQ=0

pre 12 godina

CRO ce postati clan EU i posle toga ce se EU raspasti(HDZ osim SFRJ unistio i EU...(buduci vicevi)zivi bili pa videli)..realno mu dodje 1-vi cilj,Okupirani deo nece postati clanica UN(realno 2-gi cilj),jer ce MZ biti zauzeta oko raspravljanj 1-vog cilja

Prema tome opet promasen govor,promasena publika,promasena buducnost...na nasu zalost

agron

pre 12 godina

Znaci Srbija trazi ono sto ona sama nije i ne ispunjava.Prvo sredi svoje dvoriste pa onda upomeni komsiju sta nije u redu????!!!)))).........

Južnjak

pre 12 godina

Sve su to prazne priče. Beograd odavno igra kako Priština i Vašington sviraju. Nikako mi njih da iznenadimo sa nekim potezom. Ova vlast jednostavno nema rešenje za oba problema, koji su itekako povezani, što već i vrapci znaju.

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Kada se Predsednik Srbije Boris Tadić bude ponasao kao Predsednik Srbije kakvu je Svet svojim ocima video i doziveo a ne kao Predsednik drzave "Vanuatu" (u kojoj zivi najsrecniji i najmiroljubiviji narod) mozda ga neko i shvati ozbiljno, ovako je samo jos jednom iskoristio govornicu u GS UN da posalje jos jednu "poruku" svojim "iznad svega voljenim gradjanima u Srbiji"!
"Dveri" i sindikati Policije organizuju "porodicnu setnju" dan pre odrzavanja "parade ponosa" PROTIV "homoseksualaca i Tadica", zbog "homoseksualaca" sigurno necu ucestvovati u ovoj setnji, njihovo pravo na slobodu podrzavam ali Predsednika koji nije svestan "kakve je drzave" Predsednik ? Sta da "podrzim" ?
IZOPACENU REALNOST ?

profa

pre 12 godina

G-dine Tadicu, da li ste izjavom DA TREBA SPECIJALAN STATUS SRPSKOJ ZAJEDNICI NA KOSOVU priznali Kosovo?
Nikako da razumem tu Vasu izjavu na drugaciji nacin.

Lazni.Mile

pre 12 godina

Ovaj Tadic stvarno potcenjuje nasu inteligenciju. Dobro znamo da necemo dobiti ni jedno ni drugo. Ali zato cemo u to uloziti svu svoju energiju narednih 5 godina.

Zasta se ti boris covece? Da dobijemo Kosovo sa 3 miliona Albanaca? I sta onda da radimo sa njima? Da udjemo u Evropsku Uniju koja na ivici raspada? I sta onda da radimo kad i dalje nismo resili 90% unutrasnjih problema? Da li stvarno zelis da damo svu svoju energiju na ove nebuloze?

Tadicu proslo je vreme glasanja za manje zlo. Ovaj put sledi kazna u vidu neizlaska na izbore, i to je aktivan vid izrazavanja.

Julius

pre 12 godina

Govoreci na Generalnoj skupstini UN, predsednik Srbije Boris Tadic je istakao dva istovremeno suprostavljena i neostvariva cilja: i Kosovo i Evropsku uniju. Bilo bi glupo pomisliti da jedan od tih ciljeva biti zrtvovan zarad drugog, rekao je Tadic. On je ocenio da proglasenjem nezavisnosti Kosovo je prekrsilo Povelju UN i druge medjunarodne akte!
Izgleda da je gospodin Tadic izgubio smisao za realnost. Ta dva cilja koje je pomenuo iskljucuju jedan drugog, i glupo je pomisliti da ce se Kosovo vratiti u sastavu Srbije. Ne samo odlucnost Kosovske vlasti i Albanskog naroda, vec i cela medjunarodna zajednica, tj. odlucujuci faktori Evrope i sveta su stavili do znanja i Tadicu i svim drugim koji gaje iluzije, da je pitanje Kosova resena, da je Kosovo nezavisna i suverena drzava; da je priznata u postojecim granicama i da nema podele ni prekrajanje granica; da nema vise pregovora o statusu Kosova, vec o prakticnim zivotnim pitanjima gradjana; da Srbija ne moze u Evropsku uniju dok se konstruktivno ne ponasa prema Kosovu, tj. dok ne prizna nezavisnost Kosova.
Dakle, cilj vracanja Kosova u okviru Srbije je nerealan i neostvariv. Ako onaj drugi cilj: integraciju u EU vezuje za Kosovo, nece ni njega ostvariti, i propasce oba posavljena cilja.
Sto se tice prekrsenja Povelje UN i drugih medjunarodnih dokumenata proglasenjem nezavisnosti Kosova, o tome je bilo glupo govoriti u Generanoj skupstini, kada je Medjunarodni sud pravde presudio da proglasenjem nezavisnosti nije povredjeno nijedna norma, nijedno pravilo niti nijedan medjunarodni pravni akt.
Sve u svemu, i pored dugog govora u GS, Tadic nije nista novo rekao, osim one milion puta ponovljene reci: "Neprihvatljivo". Taj govor Tadica je prihvatljiv za unutrasnju upotrebu i predizbornu propagandu, ali u medjunarodnim odnosima vodi u kontrapravcu, iliti u rikverc!

Marina

pre 12 godina

E,moj predsjedniče, Vi ste s govornice UN govorili kao predsjednik SRBA,a ne kao predsjednik Srbije koja smatra „KiM“ svojom pokrajinom. Za Vas su kosovski Albanci kancerogeni tumor kojega se ne možete riješiti bez amputacije ,a amputaciju odbijate.
Koliko znam, Ahtisarijev plan nudi i više nego Srbi s Kosova-mislim na manjinu a ne na narod- zaslužuju jer dobijaju više nego srpska manjina u Hrvatskoj ili hrvatska u Srbiji . Od 2008.g. Vas zapadni međunarodni relevantni faktori uvjeravaju da prihvatite realnost na Kosovu, a Vi odbijate i pomisliti na to da biste sada tražili da ta ista zajednica prihvati realnost na sjeveru Kosova za 10.000 stanovnika NAKON što je pitanje Kosova VEĆ RJEŠENO izvrsnim Ahtisarijevim planom za srpsku manjinu i nakon što Kosovo ima preko 80kosovskim Srbima i prema kosovskim Albancima . Drugo, s kojim se pravom miješate u uređenje susjedne države i predlažete „decentralizaciju“ Kosova ,a sve češće se čuju glasovi nezadovoljstva iz Vojvodine i Sandžaka koji vape za decentralizacijom Srbije kojoj ste na čelu? Jeste li spremni na to da sve „enklave“ u Srbiji –bošnjačke,hrvatske,mađarske...(Sandžak,Vojvodina,Preševo) budu politički,sudski i ekonomski u skladu sa standardima koje će im osigurati napredak? Treće, pitanje islama na području Sandžaka- jeste spremni na specijalni vjerski status kako bi očuvali identitet? Na specijalni vjerski status za katolike u Srbiji kako bi očuvali identitet? Po čemu Srbi MORAJU imati specijalni status u svakoj državi regije, a Srbija ga ne daje svojim manjinama ? Dajte jedan valjani razlog za epitet "nebeski narod" pa da i mi "zemaljski" narodi to konačno shvatimo.

mirko

pre 12 godina

Kako će se rešiti pitanje Kosova zavisiće i od administracije u Beogradu,ali ni slučajno samo od Beograda.Neki komentatori kritikuju Tadića ,zašto nije učinio više i tvrde da je sve kasno,u isto vreme se sa ironijom odnose prema objektivnim mogućnostima Srbije,to su protivrječnosti i mogu ih razumeti samo kao deo neke prizemne političke kampanje.
Ne mislim da će to rešenje zadovoljiti htenja većine,ali znam da od svakog lošeg rešenja postoji gore.Ono što sam čuo od drugih opcija ili je apsolutno nerealno ili nije ništa određeno,to je glavni razlog zbog čega ću na predsedničkim izborima 2013.glasati za Borisa Tadića.

Baci M.

pre 12 godina

"Radujem se danu kada ću moći da stanem ovde i da saopštim da smo rešili ova pitanja i da smo pronašli kompromisno rešenje prihvatljivo za sve, a ne nametnuto, kojim bi jedna strana dobila sve što je ikada želela, a druga ništa", kazao je Tadić.

Dobija se ono sto ti pripada, ne sto ti je zelja. Inace kad bi se radilo o zeljama, ja znam da vi zeljite cjelovitu u Kosovu u satsav Srbije i po mogucnosti bez Albanaca.

LaLa

pre 12 godina

Lepo prica nema sta i svi sto ste ostavili komentar imane ispravne misli, ali politika je ku...va i takva ce biti doveka! Ko ima vise para da potplati odredjene pojedince, taj ima i veci broj glasova u UN, EU itd! Nekada 1990 smo mi bili interesantni zapadu, ali vise nismo, a mi smo krivi zbog toga! Sada vi morate da se zapitate za koga glasati na pretstojecim izborima? Mislim da ako zelite da vasa deca sutra imaju perspektivu i sigurnost, morate realno razmisliti i ostaviti Srpski patriotizam po strani! Samo vi narode znate ko ce nas 4 godine pretstavljati u UN i ostalim institucijama i koluko ce nas ostali zbog toga ceniti i sta ce sve doprineti ovoj Srbijici koja je u blatu do grla! Pozdrav iz Vovodine!

ex-optimista

pre 12 godina

Jedini izlaz:priznaj već jednom Kosovo,ali pod uslovom da se Kosovo ne priključi Albaniji,i guraj Kosovo zajedno sa nama u evropsku uniju i čim se priključimo,odmah sporazumom ukini granicu između Srbije i Kosova.Ja mislim da drugog načina nemaš.I nemoj više da nas foliraš,molim te lepo!

svetlanast.

pre 12 godina

kako mislite da bi kosovski albanci mogli imati poverenja u vlast u srbiji koja je po najvaznijim parametrima, od kojih zavisi kvalitet zivota ljudi, na dnu svih mogucih rang lista?

normalna vlada bi se dalje, zapitala:kako to da nas evropski zvanicnici hvale na putu ka "kandidaturi" kao i "reformisano pravosudje", a mi smo na dnu svih mogucih rang lista?
sta bi pojedinac pomislio o sebi da su mu rezultati nikakvi, a okolina ga hvali?
pa da nije bas normalan ili mu se potsmevaju.

u svetu i evropi su toliko napredovali da obecanja ne vrede mnogo, rezultati, rezultati...

u interesu sopstvenih gradjana vlast u srbiji treba da uradi dve stvari:
da ne potpise akt o nezavisnosti kosova /za sada joj to niko i ne trazi/ i
da olaksa zivot i gradjanima srbije i gradjanima kosova,

sve drugo, ocu pecat necu pecat, ocu carinu necu carinu, ocu granicu necu granicu, ocu opstinu necu opstinu, ocu sudiju necu sudiju, ocu skolski program necu skolski program...su promenljive kategorije, danas jesu, sutra nisu.

vlast u srbiji kao da ocekuje, ali i trazi da srbi na kosovu zive u uredjenijoj, bolje organizovanoj, pravicnijoj drzavi nego sto je sarbija.

NEVEROVATNO!

Sale

pre 12 godina

Pokušavam da smirim strasti (tudje i svoje), pa da se drznem i iznesem sledeće: 'Ajmo da razmišljamo o LJUDIMA na Kosovu i u Srbiji - onim ljudima koji čine 80% življa i tamo i ovamo. Šta to oni hoće, ko ih i da li čuje i čemu oni teže.
Odovor je zastrašujuće lak i jednostavan. Pre svega za one koji su, na obe strane, najglasniji u svojim suludim naporima za nipodaštavanjem svega što je dostojno ljudskog dostojanstva, elementarnog prava na život, sa svim njegovim, malim ili većim, mukama i radostima življenja sa "brat je bio koje vere bio". Da ne pričam o uzvišenoj radosti koju donosi oproštaj i kako se te radosti masovno i uporno odričemo.
Gde smo, šta (u većini) možemo i koliko smo u dušama spremni i sposobni. Ova usamljena spodoba koja potpisuje gornje redove, volela je, voli i voleće svakog čoveka sa dobrom voljom i namerom. Ne voli rasiste - zvuči normalno, uobičajeno, svakodnevno (pa ko ih voli?), ali nije, itekako nije, jer ih (rasista) nažalost ima mnogo i tu su svuda oko nas -oni "prikriveni" u ljušturi tzv. nacionalnog ponosa i branika, ili oni gromoglasni, koji se kunu u otečestvo - onako kako ga oni "shvataju" i nama - manjini - nameću, uljuljkani u svojoj zabludi. Ako bi mi zlatna ribica izašla, poželeo bi samo jednu želju: Gledaj napred Srbijo, budi mudra i uči se na svojim (ne)slavnim greškama.

Kravica Milka

pre 12 godina

Sad će da nam mažu oči sa ova dva cilja do kraja mandata! Ko preživi pričaće! Još mi je samo Cvetković danas falio sa onim zaduženjem, upropastili ste mi celu nedelju!!

Prle Opasni

pre 12 godina

"Tadić je pozdravio prijem Južnog Sudana u UN, ali je naglasio da je ta država dobila nezavisnost posle dogovora kojima su prethodili dugotrajni pregovori dve strane. On je rekao da za tako nešto mora da postoji kompromis između svih strana i dodao da ne postoje prečice". Da li ovo znači da će posle nekog vremena i dugih pregovora i Kosovo dobiti nezavisnost? Pojasnite nam to pobliže predsedniče!

Ugvej

pre 12 godina

Pa i moja dva realna cilja; "od sutra počinjem da učim" i "prestaću da pušim" su ostvariva ali samo u priči! Tako isto i Vaši ciljevi!!

Newborn-ac

pre 12 godina

"Srbija ima 2 cilja", ma jok covece,srbija ima 6+ cilja. 1.EU, 2.Kosovo, 3.Rusija, 4.Kina, 5.USA, 6.Pukovnik Gadafi. Nijedan od njih neces ostvariti.Ja sam mislio da si pametniji???(neka nisi, boli me uvo).Te tvoje "pretnje" ce "pasti" u kanalizaciju.

setinshanson

pre 12 godina

Uvek ista prica pred izbore,jer smo to slusali i u prosloj,predizbornoj kampanji. Put ka EU je nesto na sta je smesno pomisliti sa milion nezaposlenih,korupcijom,padom ekonomije,brojnim malverzacijama... Srbiji su na prvom mestu potrebne promene.

bezimena

pre 12 godina

"Tadić je pozdravio prijem Južnog Sudana u UN, ali je naglasio da je ta država dobila nezavisnost posle dogovora kojima su prethodili dugotrajni pregovori dve strane.

Predsednik Srbije kazao je da se to pravilo, međutim, nije poštovalo kada su albanske vlasti na Kosovu 2008. godine jednostrano proglasile nezavisnost od Srbije, kršeći osnovne principe Povelje UN i drugih međunarodnih dokumenata".

NEISTINA, od glave do pete! Pregovori su vodjeni, ali su ZAVRŠENI neuspešno za Srbiju, zahvaljujući "premudrom" VdrK i svih koji su mu davali podršku, a koji su i u današnjoj Vladi! Tek, POSLE toga je Kosovo proglasilo nezavisnost, NE kršeći medjunarodno pravo kako je to rekao Medjunarodni SUD (vlast je PRETHODNO govorila da će poštovati sudsku ODLUKU)!

Van ovoga, u istoriji ne postoji primer da je neka izgubljena teritorija vraćena diplomatskim (mirnim) putem! REALNOST je da Srbija ne može da ratuje, niti treba, realnost je da je Srbiji KIM kamen oko vrata i da je dobro što se odvojilo! Još samo da ova siromašna tzv. država prestane da otplaćuje kosovske kredite i podmazuje srpske odmetnike, tzv.institucije, kriminal itd., da te pare (oko 2 mlrd eura) investira U SRBIJU, pa da se zaustavi naše POTONOĆE!

DOSTA UTOPIJE!

Branislav Zekic Zeka

pre 12 godina

Kao ključne elemente zaštite Srba na Kosovu Tadić je naveo pitanje srpskog stanovništva na severu Kosova za koje je rekao da mora biti rešavano u skladu sa postojećom realnošću.

A postojeca realnost je to sto je Tadic prihvatio dolazak Euleksa na Kosovo. A Euleks je dosao da sprovede Ahtisarijev plan - uspostavljanje nezvisne drzave Kosovo.

Tadic odmah da podnese ostavku.
I da ne izlazi iz tunela!

kuki

pre 12 godina

Da budem jasan Kosovo nikada nece postati clan UNO.zelje su velike kao sto srbija nece nikada postati clan EU.Hrvatska ce zadnja uci u EU.to 2013 vec.

Goran

pre 12 godina

Po svemu receno, sve strane (tj. SAD, EU, region, Srbija, Kosovo) zele ujedinjenje ali nekako isto ga nece. Albanci sa Kosova pricaju o stvarenju multietnicke zemlje ali zele da to rade u novo stvorenoj zemlji gde 95% naroda cini jedna etnicka pripadnost!?!? Srbija zeli da odrzi Kosovo ispod svog zemljista ali ne zeli da tretira albance jednake (to bi znacilo po broju stanovnista da 1/5 srpske skupstine bi cinili Albanci) sa srbima?!?!? SAD, EU i region nisu hteli da se zadrzi Jugoslavija ali svi hoce opet u jednu zemlu (tj. EU)!?!?!

Ne znam ako je ovo sve smesno ili tuzno. Isto tako ne znam sta je tu tesko da se shavti. Niko ne bira gde je rodjen pa onda sta se tu delimo na slucajne okolnosti. Istorija coveka je prosta. Vrednost se stvara zajednicki a ne odvojeno.

Ipak, mozda ja nemam pojma. Voleo bih da mi neko objasni u tom slucaju. Hvala unapred i pozdrav.

Nikola

pre 12 godina

Alo, jos malo i Rastko Nemanjic ce tamo postati Rasim Nemanjici, deca ce u skolama uciti da su "oni" na tim prostorima hiljadu godina itd itd. Afganistan je malo dete za ove. Srbija ni danas nije svesna s kim ima posla!

Kosovastar

pre 12 godina

E Tadicu, Tadicu. Nista nisi ucio od govora izraelskog premijera koji javno kazao da Izrael "nudio ruku pomirenja palestincima, da Izrael prvo zeli mir a zatim SAMOSTALNU Palestinu koja ce imati mesto u UN". Kada ces ti da se zalazes za SAMOSTALNO Kosovo?

ocnjak

pre 12 godina

Ovi su totalno prolupali. Kakva crna EU, govoris pred UN, tamo pola njih ni ne zna da smo mi na putu za EU. Sad ste krenuli maglu koju nama prodajete vec 4 godine (i kosovo i eu) da prodajete celom svetu.

tako da - samo napred!

pre 12 godina

beograd je svestan da nema izgleda da ispuni ni jedan od dva navedena cilja, ali ne znamo chime bismo drugim mazali ochi narodu.

Флуид

pre 12 godina

Драго ми је да он није поменуо "територијалног интегритета Србија". То је корак у правом смеру. Поред тога, све друге ствари које је он поменуо, већ су укљученe у Ахтисаријев план.

Што се тиче "једностраног проглашење независности Косова", сви знају да је тo био одговор на једнострано усвајање Устава Србије, и сличних покушаја да се унапред одреди статус Косова као "Аутономна Покрајина Србијe".

mario

pre 12 godina

"Tadić je rekao da je Srbija "Americi i čitavoj međunarodnoj zajednici jasno stavila do znanja da ne prihvata nezavisnost Kosova"."
Mogu misliti prepali su se od straha zato je presednica Kosova na razgovoru kod Obame,a predsednik Srbije opet na predavanju kod Klintonove.

Arhangeli

pre 12 godina

Evo i ja da kazem nesto za 2. dnevnik:
Da li bre Vi nekad pomislite na nas koji smo ratovali za to Kosovo.
Tadicu,glasamo za tebe,ali u nekom drugom zivotu!!!

jaran

pre 12 godina

Da da, ciljevi, i 2008 su bili ciljevi 200000 obecanih radnih mesta a sada imamo pola miliona otkaza. Mislim da su izbori jedini realan cilj kao i preokret dosadasnje politike.

gaja

pre 12 godina

ne trba nam status kandidata vec datum otpocinjanja pregovora, za to se valjda zalazes , tako si bar obecavao u predizbornoj kampanji,

cobi

pre 12 godina

Kasno Tadicu ,kasno ,
o svemu tome trebali su razgovarati tvoji predhodnici sa Rugovom,
posle su dosle H L A D NJ A C E i nema vise razgovora.

mario

pre 12 godina

"Tadić je rekao da je Srbija "Americi i čitavoj međunarodnoj zajednici jasno stavila do znanja da ne prihvata nezavisnost Kosova"."
Mogu misliti prepali su se od straha zato je presednica Kosova na razgovoru kod Obame,a predsednik Srbije opet na predavanju kod Klintonove.

jaran

pre 12 godina

Da da, ciljevi, i 2008 su bili ciljevi 200000 obecanih radnih mesta a sada imamo pola miliona otkaza. Mislim da su izbori jedini realan cilj kao i preokret dosadasnje politike.

ocnjak

pre 12 godina

Ovi su totalno prolupali. Kakva crna EU, govoris pred UN, tamo pola njih ni ne zna da smo mi na putu za EU. Sad ste krenuli maglu koju nama prodajete vec 4 godine (i kosovo i eu) da prodajete celom svetu.

cobi

pre 12 godina

Kasno Tadicu ,kasno ,
o svemu tome trebali su razgovarati tvoji predhodnici sa Rugovom,
posle su dosle H L A D NJ A C E i nema vise razgovora.

Nikola

pre 12 godina

Alo, jos malo i Rastko Nemanjic ce tamo postati Rasim Nemanjici, deca ce u skolama uciti da su "oni" na tim prostorima hiljadu godina itd itd. Afganistan je malo dete za ove. Srbija ni danas nije svesna s kim ima posla!

Kosovastar

pre 12 godina

E Tadicu, Tadicu. Nista nisi ucio od govora izraelskog premijera koji javno kazao da Izrael "nudio ruku pomirenja palestincima, da Izrael prvo zeli mir a zatim SAMOSTALNU Palestinu koja ce imati mesto u UN". Kada ces ti da se zalazes za SAMOSTALNO Kosovo?

tako da - samo napred!

pre 12 godina

beograd je svestan da nema izgleda da ispuni ni jedan od dva navedena cilja, ali ne znamo chime bismo drugim mazali ochi narodu.

Arhangeli

pre 12 godina

Evo i ja da kazem nesto za 2. dnevnik:
Da li bre Vi nekad pomislite na nas koji smo ratovali za to Kosovo.
Tadicu,glasamo za tebe,ali u nekom drugom zivotu!!!

Флуид

pre 12 godina

Драго ми је да он није поменуо "територијалног интегритета Србија". То је корак у правом смеру. Поред тога, све друге ствари које је он поменуо, већ су укљученe у Ахтисаријев план.

Што се тиче "једностраног проглашење независности Косова", сви знају да је тo био одговор на једнострано усвајање Устава Србије, и сличних покушаја да се унапред одреди статус Косова као "Аутономна Покрајина Србијe".

Julius

pre 12 godina

Govoreci u Generalnoj skupstini UN, predsednik Srbije Borisav Tadic je po ko zna koji put ponovio iste mantre, postizanje dva lazna, nerealna cilja: "i Kosovo i Evropska unija". Ti ciljevi su dijametralno suprostavljeni jedan-drugom. Pitanje Kosova je reseno proglasenjem i priznavanjem nezavisnosti od do sada 84 drzave sveta. Da je proglasenje nezavisnosti bilo zakonito i pri ti om nije prekresno nijedan medjunarodni pravni akt, to je potvrdio najmeredovanija pravna institucija sveta - Medjunarodni sud pravde. Proglasenje nezavisnosti Kosova nije bilo jednostrano, vec nakon visegodisnjih pregovora uz vodjstvo specijalnog izaslanika UN, ali posto Srbija nije prihvatila ni taj plan, onda nije nista preostalo nego da se uz saglasnost medjunarodne zajednice donosi akt nezavisnosti.
Da je Kosovo nezavisna i suverena drzava, koja ima pravo da svoju vlast prosiri na celoj teritoriji, to stalno potvrdjuju i salju jasne i glasne poruke i Tadicu i zvanicnoj Srbiji relevantni faktori medjunarodne zajednice. Isto porucuju da nema vise prekrajanja granica i podele, te da se Srbija konstruktivno ponasa prema Kosovu kao najblizem susedu. Na srecu, tu realnost su uvideli i neki razlozni politicari u Srbiji, samo Tadic, Kostunica, Jeremic i pojedini koji jos zive povedeni iluzijama i mitovima, nisu ili ne zele da shvate i prihvate realnost, pa pokusavaju da podsticu nerealna ocekivanja. Ta besmislena i mazohisticka politika stalnog licitiranja oko toga: Kosovo ili EU, ili i jedno i drugo, je stetna i poprimila je razmere histerije, umesto da se krene napred ka integraciji i poboljsanje zivotnih uslova svih. Umesto toga, Tadic i njegova kompanija vozi kontrasmerom iliti u rikverc!

Goran

pre 12 godina

Po svemu receno, sve strane (tj. SAD, EU, region, Srbija, Kosovo) zele ujedinjenje ali nekako isto ga nece. Albanci sa Kosova pricaju o stvarenju multietnicke zemlje ali zele da to rade u novo stvorenoj zemlji gde 95% naroda cini jedna etnicka pripadnost!?!? Srbija zeli da odrzi Kosovo ispod svog zemljista ali ne zeli da tretira albance jednake (to bi znacilo po broju stanovnista da 1/5 srpske skupstine bi cinili Albanci) sa srbima?!?!? SAD, EU i region nisu hteli da se zadrzi Jugoslavija ali svi hoce opet u jednu zemlu (tj. EU)!?!?!

Ne znam ako je ovo sve smesno ili tuzno. Isto tako ne znam sta je tu tesko da se shavti. Niko ne bira gde je rodjen pa onda sta se tu delimo na slucajne okolnosti. Istorija coveka je prosta. Vrednost se stvara zajednicki a ne odvojeno.

Ipak, mozda ja nemam pojma. Voleo bih da mi neko objasni u tom slucaju. Hvala unapred i pozdrav.

gaja

pre 12 godina

ne trba nam status kandidata vec datum otpocinjanja pregovora, za to se valjda zalazes , tako si bar obecavao u predizbornoj kampanji,

Ilija Ičković

pre 12 godina

"Tadić se sastao u Njujorku sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton.

Komentarišući poziciju SAD koje podržavaju nezavisnost Kosova, Tadić je rekao da je Srbija "Americi i čitavoj međunarodnoj zajednici jasno stavila do znanja da ne prihvata nezavisnost Kosova".
Sve je to lepo, samo ne znamo šta mu je rekla gdja Klinton.

bezimena

pre 12 godina

"Tadić je pozdravio prijem Južnog Sudana u UN, ali je naglasio da je ta država dobila nezavisnost posle dogovora kojima su prethodili dugotrajni pregovori dve strane.

Predsednik Srbije kazao je da se to pravilo, međutim, nije poštovalo kada su albanske vlasti na Kosovu 2008. godine jednostrano proglasile nezavisnost od Srbije, kršeći osnovne principe Povelje UN i drugih međunarodnih dokumenata".

NEISTINA, od glave do pete! Pregovori su vodjeni, ali su ZAVRŠENI neuspešno za Srbiju, zahvaljujući "premudrom" VdrK i svih koji su mu davali podršku, a koji su i u današnjoj Vladi! Tek, POSLE toga je Kosovo proglasilo nezavisnost, NE kršeći medjunarodno pravo kako je to rekao Medjunarodni SUD (vlast je PRETHODNO govorila da će poštovati sudsku ODLUKU)!

Van ovoga, u istoriji ne postoji primer da je neka izgubljena teritorija vraćena diplomatskim (mirnim) putem! REALNOST je da Srbija ne može da ratuje, niti treba, realnost je da je Srbiji KIM kamen oko vrata i da je dobro što se odvojilo! Još samo da ova siromašna tzv. država prestane da otplaćuje kosovske kredite i podmazuje srpske odmetnike, tzv.institucije, kriminal itd., da te pare (oko 2 mlrd eura) investira U SRBIJU, pa da se zaustavi naše POTONOĆE!

DOSTA UTOPIJE!

kuki

pre 12 godina

Da budem jasan Kosovo nikada nece postati clan UNO.zelje su velike kao sto srbija nece nikada postati clan EU.Hrvatska ce zadnja uci u EU.to 2013 vec.

Marina

pre 12 godina

E,moj predsjedniče, Vi ste s govornice UN govorili kao predsjednik SRBA,a ne kao predsjednik Srbije koja smatra „KiM“ svojom pokrajinom. Za Vas su kosovski Albanci kancerogeni tumor kojega se ne možete riješiti bez amputacije ,a amputaciju odbijate.
Koliko znam, Ahtisarijev plan nudi i više nego Srbi s Kosova-mislim na manjinu a ne na narod- zaslužuju jer dobijaju više nego srpska manjina u Hrvatskoj ili hrvatska u Srbiji . Od 2008.g. Vas zapadni međunarodni relevantni faktori uvjeravaju da prihvatite realnost na Kosovu, a Vi odbijate i pomisliti na to da biste sada tražili da ta ista zajednica prihvati realnost na sjeveru Kosova za 10.000 stanovnika NAKON što je pitanje Kosova VEĆ RJEŠENO izvrsnim Ahtisarijevim planom za srpsku manjinu i nakon što Kosovo ima preko 80kosovskim Srbima i prema kosovskim Albancima . Drugo, s kojim se pravom miješate u uređenje susjedne države i predlažete „decentralizaciju“ Kosova ,a sve češće se čuju glasovi nezadovoljstva iz Vojvodine i Sandžaka koji vape za decentralizacijom Srbije kojoj ste na čelu? Jeste li spremni na to da sve „enklave“ u Srbiji –bošnjačke,hrvatske,mađarske...(Sandžak,Vojvodina,Preševo) budu politički,sudski i ekonomski u skladu sa standardima koje će im osigurati napredak? Treće, pitanje islama na području Sandžaka- jeste spremni na specijalni vjerski status kako bi očuvali identitet? Na specijalni vjerski status za katolike u Srbiji kako bi očuvali identitet? Po čemu Srbi MORAJU imati specijalni status u svakoj državi regije, a Srbija ga ne daje svojim manjinama ? Dajte jedan valjani razlog za epitet "nebeski narod" pa da i mi "zemaljski" narodi to konačno shvatimo.

profa

pre 12 godina

G-dine Tadicu, da li ste izjavom DA TREBA SPECIJALAN STATUS SRPSKOJ ZAJEDNICI NA KOSOVU priznali Kosovo?
Nikako da razumem tu Vasu izjavu na drugaciji nacin.

Lazni.Mile

pre 12 godina

Ovaj Tadic stvarno potcenjuje nasu inteligenciju. Dobro znamo da necemo dobiti ni jedno ni drugo. Ali zato cemo u to uloziti svu svoju energiju narednih 5 godina.

Zasta se ti boris covece? Da dobijemo Kosovo sa 3 miliona Albanaca? I sta onda da radimo sa njima? Da udjemo u Evropsku Uniju koja na ivici raspada? I sta onda da radimo kad i dalje nismo resili 90% unutrasnjih problema? Da li stvarno zelis da damo svu svoju energiju na ove nebuloze?

Tadicu proslo je vreme glasanja za manje zlo. Ovaj put sledi kazna u vidu neizlaska na izbore, i to je aktivan vid izrazavanja.

agron

pre 12 godina

Znaci Srbija trazi ono sto ona sama nije i ne ispunjava.Prvo sredi svoje dvoriste pa onda upomeni komsiju sta nije u redu????!!!)))).........

Istok

pre 12 godina

Ova dva istovremena cilja mogu imati samo jedan rezultat: ništa ni od Kosova, ni od EU!
Da paradoks bude potpun u potpunom su saglasju sa politikom našeg Predsednika.

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Kada se Predsednik Srbije Boris Tadić bude ponasao kao Predsednik Srbije kakvu je Svet svojim ocima video i doziveo a ne kao Predsednik drzave "Vanuatu" (u kojoj zivi najsrecniji i najmiroljubiviji narod) mozda ga neko i shvati ozbiljno, ovako je samo jos jednom iskoristio govornicu u GS UN da posalje jos jednu "poruku" svojim "iznad svega voljenim gradjanima u Srbiji"!
"Dveri" i sindikati Policije organizuju "porodicnu setnju" dan pre odrzavanja "parade ponosa" PROTIV "homoseksualaca i Tadica", zbog "homoseksualaca" sigurno necu ucestvovati u ovoj setnji, njihovo pravo na slobodu podrzavam ali Predsednika koji nije svestan "kakve je drzave" Predsednik ? Sta da "podrzim" ?
IZOPACENU REALNOST ?

Južnjak

pre 12 godina

Sve su to prazne priče. Beograd odavno igra kako Priština i Vašington sviraju. Nikako mi njih da iznenadimo sa nekim potezom. Ova vlast jednostavno nema rešenje za oba problema, koji su itekako povezani, što već i vrapci znaju.

Baci M.

pre 12 godina

"Radujem se danu kada ću moći da stanem ovde i da saopštim da smo rešili ova pitanja i da smo pronašli kompromisno rešenje prihvatljivo za sve, a ne nametnuto, kojim bi jedna strana dobila sve što je ikada želela, a druga ništa", kazao je Tadić.

Dobija se ono sto ti pripada, ne sto ti je zelja. Inace kad bi se radilo o zeljama, ja znam da vi zeljite cjelovitu u Kosovu u satsav Srbije i po mogucnosti bez Albanaca.

Branislav Zekic Zeka

pre 12 godina

Kao ključne elemente zaštite Srba na Kosovu Tadić je naveo pitanje srpskog stanovništva na severu Kosova za koje je rekao da mora biti rešavano u skladu sa postojećom realnošću.

A postojeca realnost je to sto je Tadic prihvatio dolazak Euleksa na Kosovo. A Euleks je dosao da sprovede Ahtisarijev plan - uspostavljanje nezvisne drzave Kosovo.

Tadic odmah da podnese ostavku.
I da ne izlazi iz tunela!

Newborn-ac

pre 12 godina

"Srbija ima 2 cilja", ma jok covece,srbija ima 6+ cilja. 1.EU, 2.Kosovo, 3.Rusija, 4.Kina, 5.USA, 6.Pukovnik Gadafi. Nijedan od njih neces ostvariti.Ja sam mislio da si pametniji???(neka nisi, boli me uvo).Te tvoje "pretnje" ce "pasti" u kanalizaciju.

setinshanson

pre 12 godina

Uvek ista prica pred izbore,jer smo to slusali i u prosloj,predizbornoj kampanji. Put ka EU je nesto na sta je smesno pomisliti sa milion nezaposlenih,korupcijom,padom ekonomije,brojnim malverzacijama... Srbiji su na prvom mestu potrebne promene.

ex-optimista

pre 12 godina

Jedini izlaz:priznaj već jednom Kosovo,ali pod uslovom da se Kosovo ne priključi Albaniji,i guraj Kosovo zajedno sa nama u evropsku uniju i čim se priključimo,odmah sporazumom ukini granicu između Srbije i Kosova.Ja mislim da drugog načina nemaš.I nemoj više da nas foliraš,molim te lepo!

Julius

pre 12 godina

Govoreci na Generalnoj skupstini UN, predsednik Srbije Boris Tadic je istakao dva istovremeno suprostavljena i neostvariva cilja: i Kosovo i Evropsku uniju. Bilo bi glupo pomisliti da jedan od tih ciljeva biti zrtvovan zarad drugog, rekao je Tadic. On je ocenio da proglasenjem nezavisnosti Kosovo je prekrsilo Povelju UN i druge medjunarodne akte!
Izgleda da je gospodin Tadic izgubio smisao za realnost. Ta dva cilja koje je pomenuo iskljucuju jedan drugog, i glupo je pomisliti da ce se Kosovo vratiti u sastavu Srbije. Ne samo odlucnost Kosovske vlasti i Albanskog naroda, vec i cela medjunarodna zajednica, tj. odlucujuci faktori Evrope i sveta su stavili do znanja i Tadicu i svim drugim koji gaje iluzije, da je pitanje Kosova resena, da je Kosovo nezavisna i suverena drzava; da je priznata u postojecim granicama i da nema podele ni prekrajanje granica; da nema vise pregovora o statusu Kosova, vec o prakticnim zivotnim pitanjima gradjana; da Srbija ne moze u Evropsku uniju dok se konstruktivno ne ponasa prema Kosovu, tj. dok ne prizna nezavisnost Kosova.
Dakle, cilj vracanja Kosova u okviru Srbije je nerealan i neostvariv. Ako onaj drugi cilj: integraciju u EU vezuje za Kosovo, nece ni njega ostvariti, i propasce oba posavljena cilja.
Sto se tice prekrsenja Povelje UN i drugih medjunarodnih dokumenata proglasenjem nezavisnosti Kosova, o tome je bilo glupo govoriti u Generanoj skupstini, kada je Medjunarodni sud pravde presudio da proglasenjem nezavisnosti nije povredjeno nijedna norma, nijedno pravilo niti nijedan medjunarodni pravni akt.
Sve u svemu, i pored dugog govora u GS, Tadic nije nista novo rekao, osim one milion puta ponovljene reci: "Neprihvatljivo". Taj govor Tadica je prihvatljiv za unutrasnju upotrebu i predizbornu propagandu, ali u medjunarodnim odnosima vodi u kontrapravcu, iliti u rikverc!

razocarana

pre 12 godina

Tesko je biti predsednik drzave, u kojoj narod ne zna sta hoce! Mene, licno, kao osobu koja smatra i sigurna je da E.U nema alternativu, a ako je i ima, takva me ne zanima, g. Tadic je duboko razocarao! Iskreno, nisam ocekivala sve ovo, tako da cu "debelo" da razmislim da li da uopste glasam za nekoga ili da bezim na vreme, jer ovo nadmudrivanje sa celim svetom moze da potraje! Iz iskustva svoji roditelja i mnogih drugih znam da onaj ko ovde nesto ceka, nikad ne doceka!

LaLa

pre 12 godina

Lepo prica nema sta i svi sto ste ostavili komentar imane ispravne misli, ali politika je ku...va i takva ce biti doveka! Ko ima vise para da potplati odredjene pojedince, taj ima i veci broj glasova u UN, EU itd! Nekada 1990 smo mi bili interesantni zapadu, ali vise nismo, a mi smo krivi zbog toga! Sada vi morate da se zapitate za koga glasati na pretstojecim izborima? Mislim da ako zelite da vasa deca sutra imaju perspektivu i sigurnost, morate realno razmisliti i ostaviti Srpski patriotizam po strani! Samo vi narode znate ko ce nas 4 godine pretstavljati u UN i ostalim institucijama i koluko ce nas ostali zbog toga ceniti i sta ce sve doprineti ovoj Srbijici koja je u blatu do grla! Pozdrav iz Vovodine!

Nataša

pre 12 godina

Gospodin Tadić me u poslednje vreme sve više podseća na Trnovu Ružicu. Nikako da se probudi iz stogodišnjeg sna.Samo... imam utisak da buđenje neće biti tako prijatno kao u bajci.

6. Oktobar (dan koji se jos nije desio)

pre 12 godina

dva veoma nerealna cilja, ne mogu da verujem da li oni ili neko stvarno veruje u te gluposti... Kosovo odavno nije nase i nece biti bar u ovom veku, a sto se tice EU, mi nemamo ama bas nikakve kvalifikacije ili dodirne tacke da bi nas primili... valjda je neko od vas putovao pa zna o cemu govorim, mi smo preteska provincija

Kravica Milka

pre 12 godina

Sad će da nam mažu oči sa ova dva cilja do kraja mandata! Ko preživi pričaće! Još mi je samo Cvetković danas falio sa onim zaduženjem, upropastili ste mi celu nedelju!!

Ugvej

pre 12 godina

Pa i moja dva realna cilja; "od sutra počinjem da učim" i "prestaću da pušim" su ostvariva ali samo u priči! Tako isto i Vaši ciljevi!!

svetlanast.

pre 12 godina

kako mislite da bi kosovski albanci mogli imati poverenja u vlast u srbiji koja je po najvaznijim parametrima, od kojih zavisi kvalitet zivota ljudi, na dnu svih mogucih rang lista?

normalna vlada bi se dalje, zapitala:kako to da nas evropski zvanicnici hvale na putu ka "kandidaturi" kao i "reformisano pravosudje", a mi smo na dnu svih mogucih rang lista?
sta bi pojedinac pomislio o sebi da su mu rezultati nikakvi, a okolina ga hvali?
pa da nije bas normalan ili mu se potsmevaju.

u svetu i evropi su toliko napredovali da obecanja ne vrede mnogo, rezultati, rezultati...

u interesu sopstvenih gradjana vlast u srbiji treba da uradi dve stvari:
da ne potpise akt o nezavisnosti kosova /za sada joj to niko i ne trazi/ i
da olaksa zivot i gradjanima srbije i gradjanima kosova,

sve drugo, ocu pecat necu pecat, ocu carinu necu carinu, ocu granicu necu granicu, ocu opstinu necu opstinu, ocu sudiju necu sudiju, ocu skolski program necu skolski program...su promenljive kategorije, danas jesu, sutra nisu.

vlast u srbiji kao da ocekuje, ali i trazi da srbi na kosovu zive u uredjenijoj, bolje organizovanoj, pravicnijoj drzavi nego sto je sarbija.

NEVEROVATNO!

IQ=0

pre 12 godina

CRO ce postati clan EU i posle toga ce se EU raspasti(HDZ osim SFRJ unistio i EU...(buduci vicevi)zivi bili pa videli)..realno mu dodje 1-vi cilj,Okupirani deo nece postati clanica UN(realno 2-gi cilj),jer ce MZ biti zauzeta oko raspravljanj 1-vog cilja

Prema tome opet promasen govor,promasena publika,promasena buducnost...na nasu zalost

Prle Opasni

pre 12 godina

"Tadić je pozdravio prijem Južnog Sudana u UN, ali je naglasio da je ta država dobila nezavisnost posle dogovora kojima su prethodili dugotrajni pregovori dve strane. On je rekao da za tako nešto mora da postoji kompromis između svih strana i dodao da ne postoje prečice". Da li ovo znači da će posle nekog vremena i dugih pregovora i Kosovo dobiti nezavisnost? Pojasnite nam to pobliže predsedniče!

nesa vracarn

pre 12 godina

Na kraju nista ne dobismo ni Kosovo ni Evropu a predsednik opet prica istu pricu,mozda je njegov cilj i bio ni Kosovo ni Evropa

Sale

pre 12 godina

Pokušavam da smirim strasti (tudje i svoje), pa da se drznem i iznesem sledeće: 'Ajmo da razmišljamo o LJUDIMA na Kosovu i u Srbiji - onim ljudima koji čine 80% življa i tamo i ovamo. Šta to oni hoće, ko ih i da li čuje i čemu oni teže.
Odovor je zastrašujuće lak i jednostavan. Pre svega za one koji su, na obe strane, najglasniji u svojim suludim naporima za nipodaštavanjem svega što je dostojno ljudskog dostojanstva, elementarnog prava na život, sa svim njegovim, malim ili većim, mukama i radostima življenja sa "brat je bio koje vere bio". Da ne pričam o uzvišenoj radosti koju donosi oproštaj i kako se te radosti masovno i uporno odričemo.
Gde smo, šta (u većini) možemo i koliko smo u dušama spremni i sposobni. Ova usamljena spodoba koja potpisuje gornje redove, volela je, voli i voleće svakog čoveka sa dobrom voljom i namerom. Ne voli rasiste - zvuči normalno, uobičajeno, svakodnevno (pa ko ih voli?), ali nije, itekako nije, jer ih (rasista) nažalost ima mnogo i tu su svuda oko nas -oni "prikriveni" u ljušturi tzv. nacionalnog ponosa i branika, ili oni gromoglasni, koji se kunu u otečestvo - onako kako ga oni "shvataju" i nama - manjini - nameću, uljuljkani u svojoj zabludi. Ako bi mi zlatna ribica izašla, poželeo bi samo jednu želju: Gledaj napred Srbijo, budi mudra i uči se na svojim (ne)slavnim greškama.

mirko

pre 12 godina

Kako će se rešiti pitanje Kosova zavisiće i od administracije u Beogradu,ali ni slučajno samo od Beograda.Neki komentatori kritikuju Tadića ,zašto nije učinio više i tvrde da je sve kasno,u isto vreme se sa ironijom odnose prema objektivnim mogućnostima Srbije,to su protivrječnosti i mogu ih razumeti samo kao deo neke prizemne političke kampanje.
Ne mislim da će to rešenje zadovoljiti htenja većine,ali znam da od svakog lošeg rešenja postoji gore.Ono što sam čuo od drugih opcija ili je apsolutno nerealno ili nije ništa određeno,to je glavni razlog zbog čega ću na predsedničkim izborima 2013.glasati za Borisa Tadića.

kosmet

pre 12 godina

Predsednik Tadic je u svom govoru direkto "izazvao" medjunarodnu zajednicu. Stalno nam se spocitava da ne izlazimo sa jasnim predlozima. Jasnije od ovoga nije moglo.
1. Sever Kosmeta - Predsednik kaze treba prihvatiti realno stanje - na severu nema nijednih drugih institucija osim onih koji su eo sistema Republike Srbije
2. Decentralizacija - Predsednik kaze da se decentralizacija mora izvrsiti tako da zastiti nealbansko stanovnistvo - u prevodu, prihvaticemo Kosovo, ali ako Srbi koji zive juzno od Kosovske Mitrovice budu postovani i mogu normalno da ostvaruju svoja prava
3. Srpska Pravoslavna crkva - Predsednik kaze da se mora postovati imovina i SPC uopste - u prevodu, morate prihvatiti da su manastiri i imanja SPC realnost i da se tudja imovina ne moze prisvajati
4. Imovina - Predsednik kaze da se moraju resavati imovinsko pravni problemi - u prevodu - privatna svojima je svetinja i po katastru 61% Srba nije prodala svoja imanja, a o drzavnoj svojini se moze raspravlati.

Po mom misljenju ovo je ravno pravna pozicija u kojoj nema gubitnika a svi bi dobili i ako ima malo pameti u Pristini oni bi ovaj predlog prihvatili, pa da konacno krenemo napred. Moramo biti realni Srbi na severu se nece nikada predati verujte mi, znaci realnost juzno i=od ibra i severno od Ibra je takva. A i nealbanci koji zive juzno, mnogo ce im biti lakse da zive ako znaju da ih od organa drzave Srbije deli 10 ili 20 kilometara a ne 70, ili 100.

Mirko

pre 12 godina

Axa znaci trebamo jos malo da tvrdimo pazar ali resenje je neminovno..eto i Kosova kao i J. Sudana u UN za par godina.Toliko o nasoj diplomatskoj ofanzivi..

kuki

pre 12 godina

Da budem jasan Kosovo nikada nece postati clan UNO.zelje su velike kao sto srbija nece nikada postati clan EU.Hrvatska ce zadnja uci u EU.to 2013 vec.

Kosovastar

pre 12 godina

E Tadicu, Tadicu. Nista nisi ucio od govora izraelskog premijera koji javno kazao da Izrael "nudio ruku pomirenja palestincima, da Izrael prvo zeli mir a zatim SAMOSTALNU Palestinu koja ce imati mesto u UN". Kada ces ti da se zalazes za SAMOSTALNO Kosovo?

Arhangeli

pre 12 godina

Evo i ja da kazem nesto za 2. dnevnik:
Da li bre Vi nekad pomislite na nas koji smo ratovali za to Kosovo.
Tadicu,glasamo za tebe,ali u nekom drugom zivotu!!!

mario

pre 12 godina

"Tadić je rekao da je Srbija "Americi i čitavoj međunarodnoj zajednici jasno stavila do znanja da ne prihvata nezavisnost Kosova"."
Mogu misliti prepali su se od straha zato je presednica Kosova na razgovoru kod Obame,a predsednik Srbije opet na predavanju kod Klintonove.

cobi

pre 12 godina

Kasno Tadicu ,kasno ,
o svemu tome trebali su razgovarati tvoji predhodnici sa Rugovom,
posle su dosle H L A D NJ A C E i nema vise razgovora.

Флуид

pre 12 godina

Драго ми је да он није поменуо "територијалног интегритета Србија". То је корак у правом смеру. Поред тога, све друге ствари које је он поменуо, већ су укљученe у Ахтисаријев план.

Што се тиче "једностраног проглашење независности Косова", сви знају да је тo био одговор на једнострано усвајање Устава Србије, и сличних покушаја да се унапред одреди статус Косова као "Аутономна Покрајина Србијe".

Nikola

pre 12 godina

Alo, jos malo i Rastko Nemanjic ce tamo postati Rasim Nemanjici, deca ce u skolama uciti da su "oni" na tim prostorima hiljadu godina itd itd. Afganistan je malo dete za ove. Srbija ni danas nije svesna s kim ima posla!

jaran

pre 12 godina

Da da, ciljevi, i 2008 su bili ciljevi 200000 obecanih radnih mesta a sada imamo pola miliona otkaza. Mislim da su izbori jedini realan cilj kao i preokret dosadasnje politike.

IQ=0

pre 12 godina

CRO ce postati clan EU i posle toga ce se EU raspasti(HDZ osim SFRJ unistio i EU...(buduci vicevi)zivi bili pa videli)..realno mu dodje 1-vi cilj,Okupirani deo nece postati clanica UN(realno 2-gi cilj),jer ce MZ biti zauzeta oko raspravljanj 1-vog cilja

Prema tome opet promasen govor,promasena publika,promasena buducnost...na nasu zalost

kosmet

pre 12 godina

Predsednik Tadic je u svom govoru direkto "izazvao" medjunarodnu zajednicu. Stalno nam se spocitava da ne izlazimo sa jasnim predlozima. Jasnije od ovoga nije moglo.
1. Sever Kosmeta - Predsednik kaze treba prihvatiti realno stanje - na severu nema nijednih drugih institucija osim onih koji su eo sistema Republike Srbije
2. Decentralizacija - Predsednik kaze da se decentralizacija mora izvrsiti tako da zastiti nealbansko stanovnistvo - u prevodu, prihvaticemo Kosovo, ali ako Srbi koji zive juzno od Kosovske Mitrovice budu postovani i mogu normalno da ostvaruju svoja prava
3. Srpska Pravoslavna crkva - Predsednik kaze da se mora postovati imovina i SPC uopste - u prevodu, morate prihvatiti da su manastiri i imanja SPC realnost i da se tudja imovina ne moze prisvajati
4. Imovina - Predsednik kaze da se moraju resavati imovinsko pravni problemi - u prevodu - privatna svojima je svetinja i po katastru 61% Srba nije prodala svoja imanja, a o drzavnoj svojini se moze raspravlati.

Po mom misljenju ovo je ravno pravna pozicija u kojoj nema gubitnika a svi bi dobili i ako ima malo pameti u Pristini oni bi ovaj predlog prihvatili, pa da konacno krenemo napred. Moramo biti realni Srbi na severu se nece nikada predati verujte mi, znaci realnost juzno i=od ibra i severno od Ibra je takva. A i nealbanci koji zive juzno, mnogo ce im biti lakse da zive ako znaju da ih od organa drzave Srbije deli 10 ili 20 kilometara a ne 70, ili 100.

mirko

pre 12 godina

Kako će se rešiti pitanje Kosova zavisiće i od administracije u Beogradu,ali ni slučajno samo od Beograda.Neki komentatori kritikuju Tadića ,zašto nije učinio više i tvrde da je sve kasno,u isto vreme se sa ironijom odnose prema objektivnim mogućnostima Srbije,to su protivrječnosti i mogu ih razumeti samo kao deo neke prizemne političke kampanje.
Ne mislim da će to rešenje zadovoljiti htenja većine,ali znam da od svakog lošeg rešenja postoji gore.Ono što sam čuo od drugih opcija ili je apsolutno nerealno ili nije ništa određeno,to je glavni razlog zbog čega ću na predsedničkim izborima 2013.glasati za Borisa Tadića.

Goran

pre 12 godina

Po svemu receno, sve strane (tj. SAD, EU, region, Srbija, Kosovo) zele ujedinjenje ali nekako isto ga nece. Albanci sa Kosova pricaju o stvarenju multietnicke zemlje ali zele da to rade u novo stvorenoj zemlji gde 95% naroda cini jedna etnicka pripadnost!?!? Srbija zeli da odrzi Kosovo ispod svog zemljista ali ne zeli da tretira albance jednake (to bi znacilo po broju stanovnista da 1/5 srpske skupstine bi cinili Albanci) sa srbima?!?!? SAD, EU i region nisu hteli da se zadrzi Jugoslavija ali svi hoce opet u jednu zemlu (tj. EU)!?!?!

Ne znam ako je ovo sve smesno ili tuzno. Isto tako ne znam sta je tu tesko da se shavti. Niko ne bira gde je rodjen pa onda sta se tu delimo na slucajne okolnosti. Istorija coveka je prosta. Vrednost se stvara zajednicki a ne odvojeno.

Ipak, mozda ja nemam pojma. Voleo bih da mi neko objasni u tom slucaju. Hvala unapred i pozdrav.

bezimena

pre 12 godina

"Tadić je pozdravio prijem Južnog Sudana u UN, ali je naglasio da je ta država dobila nezavisnost posle dogovora kojima su prethodili dugotrajni pregovori dve strane.

Predsednik Srbije kazao je da se to pravilo, međutim, nije poštovalo kada su albanske vlasti na Kosovu 2008. godine jednostrano proglasile nezavisnost od Srbije, kršeći osnovne principe Povelje UN i drugih međunarodnih dokumenata".

NEISTINA, od glave do pete! Pregovori su vodjeni, ali su ZAVRŠENI neuspešno za Srbiju, zahvaljujući "premudrom" VdrK i svih koji su mu davali podršku, a koji su i u današnjoj Vladi! Tek, POSLE toga je Kosovo proglasilo nezavisnost, NE kršeći medjunarodno pravo kako je to rekao Medjunarodni SUD (vlast je PRETHODNO govorila da će poštovati sudsku ODLUKU)!

Van ovoga, u istoriji ne postoji primer da je neka izgubljena teritorija vraćena diplomatskim (mirnim) putem! REALNOST je da Srbija ne može da ratuje, niti treba, realnost je da je Srbiji KIM kamen oko vrata i da je dobro što se odvojilo! Još samo da ova siromašna tzv. država prestane da otplaćuje kosovske kredite i podmazuje srpske odmetnike, tzv.institucije, kriminal itd., da te pare (oko 2 mlrd eura) investira U SRBIJU, pa da se zaustavi naše POTONOĆE!

DOSTA UTOPIJE!

tako da - samo napred!

pre 12 godina

beograd je svestan da nema izgleda da ispuni ni jedan od dva navedena cilja, ali ne znamo chime bismo drugim mazali ochi narodu.

Lazni.Mile

pre 12 godina

Ovaj Tadic stvarno potcenjuje nasu inteligenciju. Dobro znamo da necemo dobiti ni jedno ni drugo. Ali zato cemo u to uloziti svu svoju energiju narednih 5 godina.

Zasta se ti boris covece? Da dobijemo Kosovo sa 3 miliona Albanaca? I sta onda da radimo sa njima? Da udjemo u Evropsku Uniju koja na ivici raspada? I sta onda da radimo kad i dalje nismo resili 90% unutrasnjih problema? Da li stvarno zelis da damo svu svoju energiju na ove nebuloze?

Tadicu proslo je vreme glasanja za manje zlo. Ovaj put sledi kazna u vidu neizlaska na izbore, i to je aktivan vid izrazavanja.

Julius

pre 12 godina

Govoreci u Generalnoj skupstini UN, predsednik Srbije Borisav Tadic je po ko zna koji put ponovio iste mantre, postizanje dva lazna, nerealna cilja: "i Kosovo i Evropska unija". Ti ciljevi su dijametralno suprostavljeni jedan-drugom. Pitanje Kosova je reseno proglasenjem i priznavanjem nezavisnosti od do sada 84 drzave sveta. Da je proglasenje nezavisnosti bilo zakonito i pri ti om nije prekresno nijedan medjunarodni pravni akt, to je potvrdio najmeredovanija pravna institucija sveta - Medjunarodni sud pravde. Proglasenje nezavisnosti Kosova nije bilo jednostrano, vec nakon visegodisnjih pregovora uz vodjstvo specijalnog izaslanika UN, ali posto Srbija nije prihvatila ni taj plan, onda nije nista preostalo nego da se uz saglasnost medjunarodne zajednice donosi akt nezavisnosti.
Da je Kosovo nezavisna i suverena drzava, koja ima pravo da svoju vlast prosiri na celoj teritoriji, to stalno potvrdjuju i salju jasne i glasne poruke i Tadicu i zvanicnoj Srbiji relevantni faktori medjunarodne zajednice. Isto porucuju da nema vise prekrajanja granica i podele, te da se Srbija konstruktivno ponasa prema Kosovu kao najblizem susedu. Na srecu, tu realnost su uvideli i neki razlozni politicari u Srbiji, samo Tadic, Kostunica, Jeremic i pojedini koji jos zive povedeni iluzijama i mitovima, nisu ili ne zele da shvate i prihvate realnost, pa pokusavaju da podsticu nerealna ocekivanja. Ta besmislena i mazohisticka politika stalnog licitiranja oko toga: Kosovo ili EU, ili i jedno i drugo, je stetna i poprimila je razmere histerije, umesto da se krene napred ka integraciji i poboljsanje zivotnih uslova svih. Umesto toga, Tadic i njegova kompanija vozi kontrasmerom iliti u rikverc!

agron

pre 12 godina

Znaci Srbija trazi ono sto ona sama nije i ne ispunjava.Prvo sredi svoje dvoriste pa onda upomeni komsiju sta nije u redu????!!!)))).........

Marina

pre 12 godina

E,moj predsjedniče, Vi ste s govornice UN govorili kao predsjednik SRBA,a ne kao predsjednik Srbije koja smatra „KiM“ svojom pokrajinom. Za Vas su kosovski Albanci kancerogeni tumor kojega se ne možete riješiti bez amputacije ,a amputaciju odbijate.
Koliko znam, Ahtisarijev plan nudi i više nego Srbi s Kosova-mislim na manjinu a ne na narod- zaslužuju jer dobijaju više nego srpska manjina u Hrvatskoj ili hrvatska u Srbiji . Od 2008.g. Vas zapadni međunarodni relevantni faktori uvjeravaju da prihvatite realnost na Kosovu, a Vi odbijate i pomisliti na to da biste sada tražili da ta ista zajednica prihvati realnost na sjeveru Kosova za 10.000 stanovnika NAKON što je pitanje Kosova VEĆ RJEŠENO izvrsnim Ahtisarijevim planom za srpsku manjinu i nakon što Kosovo ima preko 80kosovskim Srbima i prema kosovskim Albancima . Drugo, s kojim se pravom miješate u uređenje susjedne države i predlažete „decentralizaciju“ Kosova ,a sve češće se čuju glasovi nezadovoljstva iz Vojvodine i Sandžaka koji vape za decentralizacijom Srbije kojoj ste na čelu? Jeste li spremni na to da sve „enklave“ u Srbiji –bošnjačke,hrvatske,mađarske...(Sandžak,Vojvodina,Preševo) budu politički,sudski i ekonomski u skladu sa standardima koje će im osigurati napredak? Treće, pitanje islama na području Sandžaka- jeste spremni na specijalni vjerski status kako bi očuvali identitet? Na specijalni vjerski status za katolike u Srbiji kako bi očuvali identitet? Po čemu Srbi MORAJU imati specijalni status u svakoj državi regije, a Srbija ga ne daje svojim manjinama ? Dajte jedan valjani razlog za epitet "nebeski narod" pa da i mi "zemaljski" narodi to konačno shvatimo.

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Kada se Predsednik Srbije Boris Tadić bude ponasao kao Predsednik Srbije kakvu je Svet svojim ocima video i doziveo a ne kao Predsednik drzave "Vanuatu" (u kojoj zivi najsrecniji i najmiroljubiviji narod) mozda ga neko i shvati ozbiljno, ovako je samo jos jednom iskoristio govornicu u GS UN da posalje jos jednu "poruku" svojim "iznad svega voljenim gradjanima u Srbiji"!
"Dveri" i sindikati Policije organizuju "porodicnu setnju" dan pre odrzavanja "parade ponosa" PROTIV "homoseksualaca i Tadica", zbog "homoseksualaca" sigurno necu ucestvovati u ovoj setnji, njihovo pravo na slobodu podrzavam ali Predsednika koji nije svestan "kakve je drzave" Predsednik ? Sta da "podrzim" ?
IZOPACENU REALNOST ?

ex-optimista

pre 12 godina

Jedini izlaz:priznaj već jednom Kosovo,ali pod uslovom da se Kosovo ne priključi Albaniji,i guraj Kosovo zajedno sa nama u evropsku uniju i čim se priključimo,odmah sporazumom ukini granicu između Srbije i Kosova.Ja mislim da drugog načina nemaš.I nemoj više da nas foliraš,molim te lepo!

gaja

pre 12 godina

ne trba nam status kandidata vec datum otpocinjanja pregovora, za to se valjda zalazes , tako si bar obecavao u predizbornoj kampanji,

ocnjak

pre 12 godina

Ovi su totalno prolupali. Kakva crna EU, govoris pred UN, tamo pola njih ni ne zna da smo mi na putu za EU. Sad ste krenuli maglu koju nama prodajete vec 4 godine (i kosovo i eu) da prodajete celom svetu.

Branislav Zekic Zeka

pre 12 godina

Kao ključne elemente zaštite Srba na Kosovu Tadić je naveo pitanje srpskog stanovništva na severu Kosova za koje je rekao da mora biti rešavano u skladu sa postojećom realnošću.

A postojeca realnost je to sto je Tadic prihvatio dolazak Euleksa na Kosovo. A Euleks je dosao da sprovede Ahtisarijev plan - uspostavljanje nezvisne drzave Kosovo.

Tadic odmah da podnese ostavku.
I da ne izlazi iz tunela!

Julius

pre 12 godina

Govoreci na Generalnoj skupstini UN, predsednik Srbije Boris Tadic je istakao dva istovremeno suprostavljena i neostvariva cilja: i Kosovo i Evropsku uniju. Bilo bi glupo pomisliti da jedan od tih ciljeva biti zrtvovan zarad drugog, rekao je Tadic. On je ocenio da proglasenjem nezavisnosti Kosovo je prekrsilo Povelju UN i druge medjunarodne akte!
Izgleda da je gospodin Tadic izgubio smisao za realnost. Ta dva cilja koje je pomenuo iskljucuju jedan drugog, i glupo je pomisliti da ce se Kosovo vratiti u sastavu Srbije. Ne samo odlucnost Kosovske vlasti i Albanskog naroda, vec i cela medjunarodna zajednica, tj. odlucujuci faktori Evrope i sveta su stavili do znanja i Tadicu i svim drugim koji gaje iluzije, da je pitanje Kosova resena, da je Kosovo nezavisna i suverena drzava; da je priznata u postojecim granicama i da nema podele ni prekrajanje granica; da nema vise pregovora o statusu Kosova, vec o prakticnim zivotnim pitanjima gradjana; da Srbija ne moze u Evropsku uniju dok se konstruktivno ne ponasa prema Kosovu, tj. dok ne prizna nezavisnost Kosova.
Dakle, cilj vracanja Kosova u okviru Srbije je nerealan i neostvariv. Ako onaj drugi cilj: integraciju u EU vezuje za Kosovo, nece ni njega ostvariti, i propasce oba posavljena cilja.
Sto se tice prekrsenja Povelje UN i drugih medjunarodnih dokumenata proglasenjem nezavisnosti Kosova, o tome je bilo glupo govoriti u Generanoj skupstini, kada je Medjunarodni sud pravde presudio da proglasenjem nezavisnosti nije povredjeno nijedna norma, nijedno pravilo niti nijedan medjunarodni pravni akt.
Sve u svemu, i pored dugog govora u GS, Tadic nije nista novo rekao, osim one milion puta ponovljene reci: "Neprihvatljivo". Taj govor Tadica je prihvatljiv za unutrasnju upotrebu i predizbornu propagandu, ali u medjunarodnim odnosima vodi u kontrapravcu, iliti u rikverc!

razocarana

pre 12 godina

Tesko je biti predsednik drzave, u kojoj narod ne zna sta hoce! Mene, licno, kao osobu koja smatra i sigurna je da E.U nema alternativu, a ako je i ima, takva me ne zanima, g. Tadic je duboko razocarao! Iskreno, nisam ocekivala sve ovo, tako da cu "debelo" da razmislim da li da uopste glasam za nekoga ili da bezim na vreme, jer ovo nadmudrivanje sa celim svetom moze da potraje! Iz iskustva svoji roditelja i mnogih drugih znam da onaj ko ovde nesto ceka, nikad ne doceka!

Baci M.

pre 12 godina

"Radujem se danu kada ću moći da stanem ovde i da saopštim da smo rešili ova pitanja i da smo pronašli kompromisno rešenje prihvatljivo za sve, a ne nametnuto, kojim bi jedna strana dobila sve što je ikada želela, a druga ništa", kazao je Tadić.

Dobija se ono sto ti pripada, ne sto ti je zelja. Inace kad bi se radilo o zeljama, ja znam da vi zeljite cjelovitu u Kosovu u satsav Srbije i po mogucnosti bez Albanaca.

Nataša

pre 12 godina

Gospodin Tadić me u poslednje vreme sve više podseća na Trnovu Ružicu. Nikako da se probudi iz stogodišnjeg sna.Samo... imam utisak da buđenje neće biti tako prijatno kao u bajci.

svetlanast.

pre 12 godina

kako mislite da bi kosovski albanci mogli imati poverenja u vlast u srbiji koja je po najvaznijim parametrima, od kojih zavisi kvalitet zivota ljudi, na dnu svih mogucih rang lista?

normalna vlada bi se dalje, zapitala:kako to da nas evropski zvanicnici hvale na putu ka "kandidaturi" kao i "reformisano pravosudje", a mi smo na dnu svih mogucih rang lista?
sta bi pojedinac pomislio o sebi da su mu rezultati nikakvi, a okolina ga hvali?
pa da nije bas normalan ili mu se potsmevaju.

u svetu i evropi su toliko napredovali da obecanja ne vrede mnogo, rezultati, rezultati...

u interesu sopstvenih gradjana vlast u srbiji treba da uradi dve stvari:
da ne potpise akt o nezavisnosti kosova /za sada joj to niko i ne trazi/ i
da olaksa zivot i gradjanima srbije i gradjanima kosova,

sve drugo, ocu pecat necu pecat, ocu carinu necu carinu, ocu granicu necu granicu, ocu opstinu necu opstinu, ocu sudiju necu sudiju, ocu skolski program necu skolski program...su promenljive kategorije, danas jesu, sutra nisu.

vlast u srbiji kao da ocekuje, ali i trazi da srbi na kosovu zive u uredjenijoj, bolje organizovanoj, pravicnijoj drzavi nego sto je sarbija.

NEVEROVATNO!

LaLa

pre 12 godina

Lepo prica nema sta i svi sto ste ostavili komentar imane ispravne misli, ali politika je ku...va i takva ce biti doveka! Ko ima vise para da potplati odredjene pojedince, taj ima i veci broj glasova u UN, EU itd! Nekada 1990 smo mi bili interesantni zapadu, ali vise nismo, a mi smo krivi zbog toga! Sada vi morate da se zapitate za koga glasati na pretstojecim izborima? Mislim da ako zelite da vasa deca sutra imaju perspektivu i sigurnost, morate realno razmisliti i ostaviti Srpski patriotizam po strani! Samo vi narode znate ko ce nas 4 godine pretstavljati u UN i ostalim institucijama i koluko ce nas ostali zbog toga ceniti i sta ce sve doprineti ovoj Srbijici koja je u blatu do grla! Pozdrav iz Vovodine!

6. Oktobar (dan koji se jos nije desio)

pre 12 godina

dva veoma nerealna cilja, ne mogu da verujem da li oni ili neko stvarno veruje u te gluposti... Kosovo odavno nije nase i nece biti bar u ovom veku, a sto se tice EU, mi nemamo ama bas nikakve kvalifikacije ili dodirne tacke da bi nas primili... valjda je neko od vas putovao pa zna o cemu govorim, mi smo preteska provincija

Mirko

pre 12 godina

Axa znaci trebamo jos malo da tvrdimo pazar ali resenje je neminovno..eto i Kosova kao i J. Sudana u UN za par godina.Toliko o nasoj diplomatskoj ofanzivi..

setinshanson

pre 12 godina

Uvek ista prica pred izbore,jer smo to slusali i u prosloj,predizbornoj kampanji. Put ka EU je nesto na sta je smesno pomisliti sa milion nezaposlenih,korupcijom,padom ekonomije,brojnim malverzacijama... Srbiji su na prvom mestu potrebne promene.

Newborn-ac

pre 12 godina

"Srbija ima 2 cilja", ma jok covece,srbija ima 6+ cilja. 1.EU, 2.Kosovo, 3.Rusija, 4.Kina, 5.USA, 6.Pukovnik Gadafi. Nijedan od njih neces ostvariti.Ja sam mislio da si pametniji???(neka nisi, boli me uvo).Te tvoje "pretnje" ce "pasti" u kanalizaciju.

Prle Opasni

pre 12 godina

"Tadić je pozdravio prijem Južnog Sudana u UN, ali je naglasio da je ta država dobila nezavisnost posle dogovora kojima su prethodili dugotrajni pregovori dve strane. On je rekao da za tako nešto mora da postoji kompromis između svih strana i dodao da ne postoje prečice". Da li ovo znači da će posle nekog vremena i dugih pregovora i Kosovo dobiti nezavisnost? Pojasnite nam to pobliže predsedniče!

Sale

pre 12 godina

Pokušavam da smirim strasti (tudje i svoje), pa da se drznem i iznesem sledeće: 'Ajmo da razmišljamo o LJUDIMA na Kosovu i u Srbiji - onim ljudima koji čine 80% življa i tamo i ovamo. Šta to oni hoće, ko ih i da li čuje i čemu oni teže.
Odovor je zastrašujuće lak i jednostavan. Pre svega za one koji su, na obe strane, najglasniji u svojim suludim naporima za nipodaštavanjem svega što je dostojno ljudskog dostojanstva, elementarnog prava na život, sa svim njegovim, malim ili većim, mukama i radostima življenja sa "brat je bio koje vere bio". Da ne pričam o uzvišenoj radosti koju donosi oproštaj i kako se te radosti masovno i uporno odričemo.
Gde smo, šta (u većini) možemo i koliko smo u dušama spremni i sposobni. Ova usamljena spodoba koja potpisuje gornje redove, volela je, voli i voleće svakog čoveka sa dobrom voljom i namerom. Ne voli rasiste - zvuči normalno, uobičajeno, svakodnevno (pa ko ih voli?), ali nije, itekako nije, jer ih (rasista) nažalost ima mnogo i tu su svuda oko nas -oni "prikriveni" u ljušturi tzv. nacionalnog ponosa i branika, ili oni gromoglasni, koji se kunu u otečestvo - onako kako ga oni "shvataju" i nama - manjini - nameću, uljuljkani u svojoj zabludi. Ako bi mi zlatna ribica izašla, poželeo bi samo jednu želju: Gledaj napred Srbijo, budi mudra i uči se na svojim (ne)slavnim greškama.

Južnjak

pre 12 godina

Sve su to prazne priče. Beograd odavno igra kako Priština i Vašington sviraju. Nikako mi njih da iznenadimo sa nekim potezom. Ova vlast jednostavno nema rešenje za oba problema, koji su itekako povezani, što već i vrapci znaju.

profa

pre 12 godina

G-dine Tadicu, da li ste izjavom DA TREBA SPECIJALAN STATUS SRPSKOJ ZAJEDNICI NA KOSOVU priznali Kosovo?
Nikako da razumem tu Vasu izjavu na drugaciji nacin.

Ilija Ičković

pre 12 godina

"Tadić se sastao u Njujorku sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton.

Komentarišući poziciju SAD koje podržavaju nezavisnost Kosova, Tadić je rekao da je Srbija "Americi i čitavoj međunarodnoj zajednici jasno stavila do znanja da ne prihvata nezavisnost Kosova".
Sve je to lepo, samo ne znamo šta mu je rekla gdja Klinton.

Istok

pre 12 godina

Ova dva istovremena cilja mogu imati samo jedan rezultat: ništa ni od Kosova, ni od EU!
Da paradoks bude potpun u potpunom su saglasju sa politikom našeg Predsednika.

nesa vracarn

pre 12 godina

Na kraju nista ne dobismo ni Kosovo ni Evropu a predsednik opet prica istu pricu,mozda je njegov cilj i bio ni Kosovo ni Evropa

Ugvej

pre 12 godina

Pa i moja dva realna cilja; "od sutra počinjem da učim" i "prestaću da pušim" su ostvariva ali samo u priči! Tako isto i Vaši ciljevi!!

Kravica Milka

pre 12 godina

Sad će da nam mažu oči sa ova dva cilja do kraja mandata! Ko preživi pričaće! Još mi je samo Cvetković danas falio sa onim zaduženjem, upropastili ste mi celu nedelju!!