Sreda, 21.09.2011.

20:07

“Skinuti omču sa vrata Vojvodine“

Od konsultacija sa premijerom Mirkom Cvetkovićem zavisi hoće li LSV podržati Zakon o javnoj svojini, kaže Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Izvor: Danas

“Skinuti omèu sa vrata Vojvodine“ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

92 Komentari

Sortiraj po:

Nenad

pre 12 godina

Shvatite da su za sve krivi politicari lopovi, a oni dolaze iz svih krajeva Srbije, i iz Sumadije i iz Vojvodine i sa Kosova itd... problem su ljudi koji vode drzavu a ne drzava sama po sebi. Uzimajuci to u obzir, Vojvodini bi bilo isto i sa Cankom kao predsednikom Vojvodine.

korner

pre 12 godina

Ajde vi "separatisti" malo razmislite pre nego sto ovde pisete. Od cega bi Vojvodina da se odcepi zivela? Od poljoprivrede? Je l' bi se vi bavili zemljoradnjim ili bi trcali u Novi Sad? Koliko i koje rude ima Vojvodina? A moze li sama da proizvodi struju za svoje potrebe? Rafineriju vise nemamo. Znaci sve sto nam preostaje su poljoprivreda i eventualno banjski i seoski turizam. Da li bi to bilo dovoljno da kupimo i najosnivnije energente? Pre ce biti da bi zavrsili kao Crna Gora tj, sve bi bilo u rukama stranaca pa i ta plodna zemlja, a vojvodjani bi bili samo jeftina radna snaga. I sada je tesko ali samoj Vojvodini bi bilo jos teze.
(Nenad NS, 22. septembar 2011 12:20

Isto su takvi kao ti pričali i da će Slovenija propasti, i da će Hrvatska propasti, i da će Bosna propasti, i da će Crna Gora propasti bez Srbije. Danas svi oni imaju bolji životni standard od Srbije - čak i Bosna! Tako da, argumenti ti ič ne valjaju.

zoran

pre 12 godina

"Sećam se 1993.- godine rekordne inflacije, kada u Vojvodini nisam mogla da kupim brašno, mleko, jaja, meso,...a beogradske prodavnice su bile prepune ovih namirnica."
Aaaahahahahahahahhhh
Na kojim si ti drogama majke ti?!
Iliti po tvome, vojvođanski, gde si se najela ludih bundeva?

Dusko

pre 12 godina

Ja, na sveprisutne teme o maglovitoj "devastaciji" Vojvodine udjem cisto da se nalupam minusa separatistima,koji i sam pomen "Vojvodina" koriste za promociju separatizma (sanjajuci ujedinjenje sa maticom)!!! Medjutim,i sa takvim nelojalnim gradjanima se slazem u jednom,a to je da se Voji da sva imovina koja je njena i na njenoj teritoriji (a nije u privatnom vlasnistvu). Sem carina,ali i putarina na autoputevima jer nisu gradjeni samo Vojvodjanskim novcem. SVI ostali prihodi neka ostaju u Novom Sadu. Ni dinar da dodje u moj Beograd,ali isto tako ni dinar da ne ide iz Bg-a i C.Srbije u Voju!!! Sto bi narod rekao,"cist racun,duga ljubav". U takvom ambijentu,lale ne bi imale sta da pitaju ostatak Srbije "di su njihovi novci",vec ce morati da pitaju Canka i co. Takodje,u takvom ambijentu bi mogli da se iskristalisu oni koji su ekonomske probleme koristili za promociju separatizma,a koji bi nakon ekonomske nezavisnosti ostali bez glavnoh aduta u "separatistickom rukavu"!!! Onda bi napokon moglo da im se postavi pitanje da li su oni za postovanje ustava i zakona ove zemlje,ili nisu. Za postovanje suvereniteta i integriteta Srbije. Ako nisu,da im se pokaze Zabela,ili granicni prelaz.

Nenad NS

pre 12 godina

Ajde vi "separatisti" malo razmislite pre nego sto ovde pisete. Od cega bi Vojvodina da se odcepi zivela? Od poljoprivrede? Je l' bi se vi bavili zemljoradnjim ili bi trcali u Novi Sad? Koliko i koje rude ima Vojvodina? A moze li sama da proizvodi struju za svoje potrebe? Rafineriju vise nemamo. Znaci sve sto nam preostaje su poljoprivreda i eventualno banjski i seoski turizam. Da li bi to bilo dovoljno da kupimo i najosnivnije energente? Pre ce biti da bi zavrsili kao Crna Gora tj, sve bi bilo u rukama stranaca pa i ta plodna zemlja, a vojvodjani bi bili samo jeftina radna snaga. I sada je tesko ali samoj Vojvodini bi bilo jos teze.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 12 godina

Krajnje je vreme da se Vojvodina, "razbije" na najmnaje tri Srpske pokrajine (Srem, Banat i Bačka) i time će biti, ispunjeni sveti (Evropski) kriteriji regionalizacije Srbije, i skinuta omča sa vrata i Srbiji i Vojvodini.

Zavesa je pala

pre 12 godina

Šta je to Vojvodina ikad dobila od Srbije?! Moj pokojni deda Pera je 1920. godine govorio "Došao "bre"-uz'o sve".To se nastavljalo do današnjih dana. Sećam se 1993.- godine rekordne inflacije, kada u Vojvodini nisam mogla da kupim brašno, mleko, jaja, meso,...a beogradske prodavnice su bile prepune ovih namirnica.
Srbija je od jedne perspektivne ravnice napravila provinciju koja sada liči na Moldaviju,bukvalno, nema šta ovde nije opljačkano. Upropastili ste nas totalno i jedino rešenje je ekonomska samostalnost , a u budućnosti i carinici na Savi i Dunavu.Ovako dalje ne ide..alavosti Beograda i Srbije nema kraja, pa ostanite sami sa sobom u svom čabru i nemojte i dalje po nekoliko godina plaćati račune, važno da nama u Vojvodini seku struju za par meseci neplaćanja.
PS-neka mi neko kompetentan objasni zbog čega u poslednjih 15ak godina malinari iz Srbije za 2-3 dana štrajka dobijaju odobrenje svojih ultimativnih zahteva, a vojvođanski paori posle 2-3 nedelje blokade puteva dobijaju kompromisna rešenja koja se ne ispoštuju do kraja?

bojan

pre 12 godina

kako je krenulo s ovim smaracem koji se pojavi svaki cas poslje par poruka u zadnjih par dana ne bi me iznenadilo da se na ovim prostorima po prvi put nakoh odvajanja iz devedesertih, boze me oprosti, desi da se srbi i srbija i sami po prvi put od nekod odvoje!!!!

zoran nbg

pre 12 godina

Stanovništvo u centralizovanim zemljama prirodno migrira u administrativne centre jer su sve ostale sredinbe osuđene na propast. Primera je bezbroj. Jedan od njih je i Srbija. U dobro decentralizovanim zemljama je potpuno obrnuto. Primer sa razvijenog zapada - Nemačka i Austrija. Primer sa istoka - Poljska. Poljska ima 38 miliona stanovnika, a u glavnom gradu Varšavi živi nepuna 2 miliona. Zamislite da je poljska uređena kao Srbija, pa Varšava bi bila megalopolis, grad od bar 15 miliona stanovnika. Ali Čankova priča je prazna retorika. Iza nje je puka želja za vlašću u Vojvodini koja jeste istorijska regija ali iz vremena Austrougarske monarhije kada je konstituisana prvenstveno kao politički subjektivitet Srba a ujedinjenje sa maticom nikada nije dolazilo u pitanje. Pravo pitanje za Čanka je da li je spreman da podrži istinsku decentralizaciju Srbije uključujući i Vojvodinu. Zašto Vojvodina a ne Srem, Banat i Bačka. Nek mi objasni, ali ekonomskom računicom. Nek iznese analizu troškova i koristi i u jednom i u drugom slučaju. Mi smo imali prilike da vidimo Vojvodinu na delu. Opustošeni svi gradovi osim Novog Sada. Evo Zrenjanin. Osim hrvatskog Dijamanta šta radi od nekada moćne industrije? Jugoremedija, Luxol, Brodogradilište, Servo Mihalj, Agroživ, Pivara, Šinvoz, Fabrika nameštaja. Pustoš. A smenjivali se i Novi Sad i Beograd. Na kraju krajeva plakat iza Čankovih leđa na ovoj slici sve govori.

Vladan Jova

pre 12 godina

Ja samo apelujem na sve čitaoce i komentatore da ne prave razdor između Vojvođana i stanovnika ostalog dela Srbije jer je to suludo. Ja imam familiju u Vojvodini, kao i prijatelje raznih nacionalnosti i sa svima sam u dobrim odnosima što je i normalno. Ono što meni bode oči je da je ovaj čovek pun mržnje prema svemu Srpskom. Da li je njegova bahatost kada je vozio sanke po centru Novog Sada stavljanje i meni kao Beograđaninu e omče pokazujući mi da i u toj "ropskoj" Vojvodi pojedinci mogu da rade sve, ili kada je u skrivenoj kameri vadio pištolj u restoranu? Odakle ovoj personi dozvola za nošenje pištolja kada znamo koliko je danas teško doboti dozvolu za nošenje oružja? Imam osećaj da pol. elita iz Novog Sada konstantno radi na dizanju tenzija kako bi mogla u Vojvodini da radi šta hoće? Zašto niko ne kaže da je nenormalno da u jednoj državi imamo rep i pokrajinsku vladu, dva vozna parka, dve skupštine sa svim pratećim osobljem koje nenormalno opterećuje sve nas građane Srbije? Zašto niko ne reče iz NS elite da se osnuje veće okruga koje bi bilo glavno autonomno telo kao jeftin vid autonomije a da se sav novac koji se arči kroz Pajtićeve isnititucije spusti na nivo okruga i opština što bi predstavljalo najširi stepen autonomije jer bi građani u okviru okruga ili opštine odlučivali našta će potrošiti svoje novce. Ovako sve izgleda kao borba NS i BG pol. elita ko će više kolača dobiti kako bi mogao što više šlaga pokrasti. O bahanalijama pol elite U NS već se priča i u BG pa niko ne može da me ubedi da čovek koji ima ne jednu nego 2 sekretarice 9 automobila na upotrebu kada govori o skidanju omče misli na narod nego samo na svoje privilegije.

vojvodina republika

pre 12 godina

Kada budete platili za sve sto su svi Srbi izgradili od drugog svetskog rata pa naovamo i sto su vas nekoliko puta oslobodili onda mozemo da pricamo o nekim vasim pravima. Do tada je sve sto je u Vojvodini vlasnistvo svih gradjana Srbije. A i ako bi imali novca da platite sve to dikutabilno je da bilo sta dobijete jer niste nezavisna drzva vec i dalje pripadate svim gradjanima Srbije tako da mozete samo da sanjate totalnu autonomiju.
(Nebojsa, 22. septembar 2011 09:18)

E, druže, u tome je i problem: Srbija NIJE NIŠTA izgradila posle Drugog svetskog rata. Sve što je bitno u Vojvodini je izgrađeno ili u Austrougarskoj, ili samodoprinosom (dakle, od strane samih Vojvođana).

A to za oslobađanje obesi mačku o rep. Od WWII, kad god ste nas oslobađali mi smo ******li. Pred kraj Drugog svetskog, Rusi su činili zulum kakav valjda nisu ni Turci kada su išli do Beča. Posle rata, oterali ste SVE Nemce, čak i one koje veze nisu imali sa okupatorom, i na njihovo mesto doveli kojekakve gorštake koji asfalt u životu nisu videli, ali zato i dan danas hoće da isteraju sve što nije srpsko iz Vojvodine. Devedesetih, Vojvođani su išli da se bore u Slavoniju sa kojojm su živeli u miru 300 godina, dok nije neko došao i rekao da su oni odjednom krvni neprijatelji. I naravno, dok su Vojvođani ginuli i iseljavali se iz zemlje, na njihovo mesto opet dolaze neki gorštaci koji i dan danas vedre i oblače u Vojvodini.

Kako bilo, da zaključim rečima koje su koristili slovenački i hrvatski poslanici u vladi SHS:
"Dajte da vam platimo te vaše žrtve koliko treba, pa da se razilazimo!"

Banjaluka

pre 12 godina

Nešto mi nije jasno u čitavoj ovoj priči. Naime, danas sam gledao neke statisitike koje kažu da je Vojvodina 10. puta razvijenija od recimo juga Srbije, a Vojvođani imaju daleko bolji standard od građana ostalih dijelova Srbije (isključujući Beograd), pa o kakvom onda ropskom položaju, i o kakvim omčama oko vrata baljezga Čanak. Pa šta bi trebalo da kažu građani Vranja, Niša, Pirota, itd itd.

Jedan Vojvođanin

pre 12 godina

Ne mogu da razumem nekoga ko živi van Vojvodine da se protivi što Vojvođani traže da njihovo pripadne njima, a pogotovo ne mogu da razumem ni jednog jedinog žitelja Vojvodine koji ima nešto protiv da vojvođanska imovina pripadne, a kome drugom, nego Vojvođanima, a time i njemu samome. Možda će ovo poređenje pomoći mnogima da shvate šta se traži i kakva je sadašnja situacija, a kakva bi trebalo da bude:
Naime, ako posmatramo Vojvodinu kao jedan stan u zgradi, u kojem živi Vojvodjanin, kome treba da pripada vlasništvo nad tim stanom, ko treba da upravlja imovinom i stvarima u njemu? Onaj ko u njemu živi, naravno. Sada vlasništvo nad tom imovinom, upravljanje njome, ostvarivanje prihoda, dakle - SVE pripada nekome ko stanuje u drugom stanu u zgradi. Ko želi tako da živi i stanuje, i zašto bi Vojvođani bili robovi/podstanari kada su sve što imaju sagradili sami sebi, a mnogo toga sagradili drugima (i još uvek i grade, npr. zar duple plate Kosovarima ne plaćaju i Vojvođani)? I da li bi vraćanje stana na upravljanje onome ko ga je izgradio i ko u njemu i stanuje ugrozilo čitavu zgradu, zar bi taj stanar uzeo svoj stan i odneo ga u drugu zgradu? Ne, ali se uvek javljaju oni koji pričaju takve priče, samo da bi se nastavilo ovo nenormalno stanje koje je i dovelo Vojvodinu od najrazvijenije regije u SFRJ do najnerazvijenije u SR. Interesantno je da mnogi Vojvođani srpske nacionalnosti ne vole da čuju kako neko želi da "uzme" Srbiji Vojvodinu i ne mogu da shvate da je taj neko - oni sami, i da u sadašnjem stanju neko drugi upravlja njegovom imovinom, a ne oni sami! Razmislite svi da li biste želeli da živite u takvom uređenju i takvoj zgradi kao u primeru, pa se vratite na ovu temu i ponovo razmislite o njoj.

misko

pre 12 godina

Кo je ukinuo pruge po Vojvodini? Pa Vojvodjani.Šta će nam kad je brži autobus.To je bila priča početkom sedamdesetih po Vojvodini, i sami ste je ukinuli i sada bi deo sadašnje infrastrukture koju je gradila Srbija u vaše vlasništvo.Ne gospodo pravite od vaših novaca i budite vlasnici toga što napravite.Naftagas je ako baš hoćete iz Zrenjanina pa bi sami Zrenjaninci i banaćani rekli daj nam nazad NIS a ne Vojvodini.Gospodo bliže se izbori i hvatate se za slamke pošto ništa niste uradili za narod i sada svaljujete to na Republičku vlast.

tomo

pre 12 godina

ne bih se slozio da ova tranka nije nista uradila,obidjite mesta kao cantavir gde su na mesnim zajednicama zastupnici lsv i svaticete koliko se drugacije gleda u tim sredinama nego u sredinama gde su ds ili neki drugi,lako je prepucavati 20 god nista nije uradjeno a dali ste ikada glasali za njih i dozvolili im da budu na vlasti pa da se vidi sta bi se uradilo NISTE!!!!ko i malo prati politicku scenu svatice jedno da kao i u zadnjih godina onaj ko je na vlasti kroji sudbinu drzave kod nas ne funkcionise koalicija vecinom se ne pitaju a da ne pricamo opozicija....kao sto ste vatili ja podrzavam stranku lsv vase pravo je da podrzavate vase interese i politiku ali realnost je relnost

Nebojsa

pre 12 godina

Kada budete platili za sve sto su svi Srbi izgradili od drugog svetskog rata pa naovamo i sto su vas nekoliko puta oslobodili onda mozemo da pricamo o nekim vasim pravima. Do tada je sve sto je u Vojvodini vlasnistvo svih gradjana Srbije. A i ako bi imali novca da platite sve to dikutabilno je da bilo sta dobijete jer niste nezavisna drzva vec i dalje pripadate svim gradjanima Srbije tako da mozete samo da sanjate totalnu autonomiju.

george wordy

pre 12 godina

Došlo je vreme Čanka, kao što je bilo vreme Slobe,Arkana, Kapetana Dragana, Šešelja, Draškovića,Karadžića, Mladića, Legije.... Svi su oni u okviru istog Drezdenskog Matrixa Resorske Kamarile za zaštitu naroda, borba protiv srpskog imperjalizma i srpske buržoazije , uništiti gradjansku Srbiju, uglednih, uspešnih i patriotskih porodica ... svesti je na Beogradski pašaluk,izbrisati kolektivnu svet o plavoj Vizantijskoj Srbiji, sprečiti revitalizaciju srpskog gradjanskog društva. Ratovi 91- 94 , NATO bombardovanje , Dejtonski sporazum, Rambuje, Kumanovski sporazum, imali su za cilj da Zapadni Balkan dovedu do odluka Berlinskog kongresa . Što znači : predstoji odvajanje Vojvodine, i Sandžaka, i to možda nije sve !?

novosadjanka

pre 12 godina

Covek, Nenad Canak, je diplomirani ekonomista, znanje i zvanje mu dozvoljavaju da komentarise. Izvinjavam se gospodinu Canku, nisam licni advokat da ga zastupam, ali imam potrebu da prokomentarisem !

miša

pre 12 godina

Gospodine Čanak!
U pravu ste da za 100 godina u Vojvodini nije razvijana železnica.
Da li ona pripada Vojvodini, ili Austrougarskoj državi, koja ih je izgradila?
Da li mislite da treba da izađete iz Srbije i da uđete u Austrougarsku?
Moraćete ratom, ali i da angažujete sve članice bivše Austrougarske, Austriju,mađarsku,češku Slovačku.
Vi ćete biti Car, zar ne ?

Icarus

pre 12 godina

Vojvodina vojvodjanima - a vi gospodine Canak ste delovali kao ozbiljan covek ali nazalost vise Madjari rade za Vojvodinu nego Vi. Zasto je to tako? Za sada imamo iste interese sa Madjarima ali sta kasnije? Zasto se zalazete za Vojvodinu samo pred izbore? Zasto Vojvodina nije ravnopravni partner Srbiji vec jos uvek u vazalnom odnosu?

Vojislav

pre 12 godina

Ovo je jos jedna beskonacna i propala prica. Kao Pancevac jesam za preraspodelu sredstava, ali ne po principu "umesto Beograda Novi Sad". Mi smo to vec odavno imali, nasa deca nisu mogla na studije u Beograd, vec u Novi Sad gde nisu dobro docekivani, a pancevacka privreda je izmuzena prema Novom Sadu kao sada prema Beogradu. Nama se samo smenjuju Beograd ili Novi Sad. Sustina je u stvarnoj decentralizaciji i znatno vecem ostajanju novca u lokalne samouprave, promena izbornog zakona gde nije moguce vrsiti budzetski finansiranu funkciju u lokalnoj samoupravi ako niste rezident bar deset godina i slicno. Banat je oduvek gravitirao Rumuniji i Temisvaru i takve tendencije su ponovo zive (sve vise se koristi Temisvarski aerodrom). Kada neko govori o onome sto je unela Vojvodina u Jugoslaviju, neka samo dobro odmeri reci jer sve sto je napravljeno na teritoriji Vojvodine je napravljeno od strane Austro-Ugarske monarhije. I na kraju, ali mozda i najvaznije, Vojvodina ne moze da opstane kao nezavisna drzava, jer je sam sastavljena od tri veoma slabo povezana dela. Srem gravitira ka Hrvatskoj i severo-zapadu Srbije, Backa ka Madjarskoj, a Banat prema Rumuniji i delom prema Beogradu. Ako se Vojvodina odvoji od Srbije, sledeci neminovni korak je raspad Vojvodine na mnogo manje celine.

Sremac

pre 12 godina

Nas ovde u Sremu zanima samo Srbija. A to sto Nenad zeli kroz neku pricu o prugama i autonomiji sebi da obezbedi jos koju godinu zivota na racun drzave, mnogo nas ne dotice. Provaljen si odavno, Nenade. Vise niko ne daje ni pet para na tvoje propovedi. Setio si se sad pred izbore...

A vi iz Novog Sada malo da olabavite. Isti ste kao Iznogud. Sta bi ste vi? Malo bi da pljackate po Vojvodini umesto Beograda? Nisu ovde gradovi krivi, nego su ljudi barabe. 1000 kilometara u precnik politkom se bave samo lopovi. Svejedno da li su iz Beograda, Novog Sada, Sarajeva, Zagreba... Manite nas autonomije i ostalih krupnih reci...

Mama mia

pre 12 godina

. Mama mia! Ovaj Čanak peuzeo Čedin stajling. Očekujemo da počnu snimanje novog filma Stanlio i Olio. Možda tada budu imali više publike.

Marko

pre 12 godina

Koncentracija u velikim gradovima i pustosenje sela i malih sredina je opsti demografski trend u svetu. Cak i da su sela po Vojvodini po ugledu na recimo u Nemackoj (teoretski :-) ) opet to ne bi sprecilo mlade i ljude generalno da prelaze u vece gradove.
A ovo sa zeleznicom je tek komicno, sta tu zeleznica (zastareli javni servis za ciji su remont i restrukturiranje potrebne milijarde) moze da pomogne. Ovo je jednostavno klasicna politikanerska prica i svadja medju koalicionim partnerima oko javnih funkcija i benificija. U pravu je Canak kad kaze gde su nase pare, misleci na pare i funkcije svojih stranackih kolega a ne nas gradjana koji zivimo u Vojvodini.

Vladimir LDP

pre 12 godina

E moj Canak, koji si ti blefer. Ma i omcu i uzde i sve samo dok prodju izbori, a onda idemo u novog velikog brata, jos malo baskarenja o trosku drzave, i tako vec 20 godina. A Vojvodina nikad u gorem polozaju, nakon oduzimanja imovine kriminalnim ustavom, sada se pokusava legalizovati ta kradja kroz medjunarodne forme i standarde, a ti koji bi trebao to da sprecavas cutis i pravis se blesav samo dok je tvoja fotelja sigurna, umesto da si glasniji od ikoga (bez ovih floskula "omca" i sl. gluposti vec da navedes konkretne stvari o kradji i otimacini, a ima ih na svakom cosku u Vojvodini, i zauzmes jasan stav), ali ne shvatas da i tvoja fotelja je sigurna dok iz Vojvodine ima sta da se ukrade, kad ne bude leteces kako si i dosao jer kome realno treba jedan istroseni politicar osim ako mogu preko tebe nesto dobiti, a ne zato sto im ti mozes nesto stvoriti i napraviti. Jasno je svakom. A ti umesto da se boris za interes onih koji su te birali, povladjujes tim nezasitim debelokozcima dole iz Beograda i mislis da time cinis dobro Vojvodini, a zapravo samo potpomazes tu kradju i otimacinu. Manje bi se moglo krasti iz Vojvodine da nije tebe, jer onda bi morali preko nekih drugih Vojvodjana a i sam znas koliko je narod ovde protiv Beograda i koliko bi samim tim oni imali problema da naprave "prodor" i bilo sta izvuku odavde, ali takvi kao ti i Pajtic im to omogucujete. Da nije vas vec bismo odavno preuzeli kontrolu nad svojim finansijama, a verovatno bi imali i nezavisnost (kao i imovinu i sve ostalo). Ovako nemamo nista, a ovi samo nastavljaju da nas kradu a moze im se jer imaju takve kao ti koji ih s dobrodoslicom docekuju i to im omogucavaju (umesto da najure lopove naglavacke, da im ne daju da "zvirnu" u nasu pokrajinu, kao sto bi i trebalo).****

leksa

pre 12 godina

Nenade,ti si jedan od razloga zasto nas bratija iz BG ... godinama.Ti i tvoja bedna politika kohabitacije sa ovima sa vlasti je urusila polozaj Vojvodine.Zasto?/////
Niko vise nas iz Vojvodine ne shvata ozbiljno zbog tebe,Jerkove,Kostresa i ostalih.Prodao si nas i vreme je da se povuces.

Beograd i Novi Sad u mom Srcu.

pre 12 godina

Sto se mene tice a i gotovo svih koje znam u Beogradu svako je za autonomiju Vojvodine i svako misli da treba zeleznica da pripadne Vojvodjanima i sve sto im pripada i da se da sta god Vojvodjani zele treba da se postuje i uvazava i da niko u to ne treba da se mesa.
Takodje, radim jako puno, zavrsio sam fakultet kao i vecina koje znam i zaista zivim tesko i vrlo, vrlo skromno. Zaista ne znam kako sam uzeo bilo sta od nekoga i od Vojvodjana. Prevoz je u Bgd spor, sve je uzasno skupo i dosta prljavo. Zapravo sam uveren da mnogi koji zive van Bgda i narocito u Vojvodini zive daleko lepse od mene kao i od svih mojih projatelja. Ovo sa Chankom je meni nesto slicno kao i HDZ kada je vikao necemo da novac ide u BGD a od tada nit je HR toliko puno bogatija dok sve odlazi u Zagreb (najveci deo HR turizma).
Ali dobro, ja sam samo mali covek koji ne laze. Inace majka mi je Hrvatica iz Dalmacije da se ne pomisli da sam neki nacionalista i o HR znam sve.
A Chanak mene potseca na Seselja i po meni koristi istu terminologiju i usto je veliki nacionalista cak i shovinista ponekad samo iz vojvodjanskog ugla posmatranja. Niko me ne moze uveriti u suprotno. Takodje, mislim da u poredjenju sa Djindjicem da je jako spor i nikakvu viziju razvoja Vojvodine nije izneo i nikakav projekat sto je danas u svetu jako bitno, zapravo najbitnije. Ali kao i do sada vecina se divi takvim ljudima. A danas sa na zalost odlaskom Kosova i sa raspadom SFRJ vise i nije bitno da li ce na Balkanu biti 10 ili 100 drzava. Ako Vojvodjani poslusaju Chanka nek im je sa srecom. Niko ih nece sprecavati. Mi cemo ih voleti i dalje i duboko sam uveren niti cemo biti siromasniji niti ce Vojvodajni biti bogatiji. Ali Chanak ce definitivno biti bogatiji kao i Sanader.

A oni koji vole fiziku zeleo bih da ih potsetim o zakonu defekta mase koji glasi:

Celina je uvek vise od zbira njenih sastavnih delova.

Teslas, Pancevo

pre 12 godina

"Naglasivši (Canak) da je železnica u Vojvodini bolno pitanje, on je podsetio da u proteklih 80 godina u pokrajini nije napravljen ni kilometar pruge, kao i da se polovina železničke mreže ne koristi ili je uništena."
Ovaj covek, ili nema ispravne informacije, ili tendenciozno laze!
Da podsetim g-dina Canka (podsetim, posto mislim da bi bar za to morao da zna), da je u njegovom rodnom gradu, u Pancevu, izgradjena ogromna i komplikovana, POTPUNO NOVA mreza pruga, u juznoj industrijskoj zoni. Te pruge pokrivaju 3 fabrike (Azotaru, Rafineriju i Petrohemiju, koje nisu, uzgred, samonikle u ritu, a nije ih podigla ni Vojvojvodina, nego je taj industrijski zamajac, u pokrajnu ulozila drzava, a mogla je sve to da podigne i u Vranju), povezane su sa postojecom prugom u gradu, koja je 10ak km udaljena.
To znaci, g-dine Canak, sve i da nije, niti jedan vise kilometar pruga u pokrajni izgradjen za 80 godina, sem pomenutih (a jeste), ovih par desetina u mrezi pruga u juznoj industijskoj zoni Panceva, pokazuje, da vi ******, jer cinjenice govore drugo! Da ne pominjemo, da nema ni jedne bitne pruge u Vojvodini, koja se danas koristi, a da od 1945.g, nije kompletno promenjena, od nasipa, pragova, do sina. Koliko je kilometara pruge u Vojvodini eliktrificirano za 80 g? To, sto je u Vojvodini i 1945.g, vec postojala pristojna mreza pruga, je razlog, da u njoj nisu bili potrebni projekti i izgradnja novih pruga, a ne ta vasa aluzija, (koja se ispostavila i kao laz), da u Vojvodini za 80 godina nije napraljen ni kilometar pruge.
O pausalnoj proceni, da se polovina priga u Vojvodini ne koristi, ne treba ni pricati, jer to je proverljivo, da je takodje laz!
Dakle, pitao bih g-dina Canka samo jedno, sta on ustvari hoce, *****

DžonyBoy

pre 12 godina

Sve je to fino..ali gospodine Čanak kad već spominjete centralizaciju i Novi sad kao i "još neke gradove"koji su po vašim rečima pretrpani što ste vi napravili velebnu vikendicu u istom tom Novom Sadu i delu kojeg novosađani zovu "Dolina lopova"?
Što niste recimo u Maloj Bosni na salašu?!

Gruja

pre 12 godina

Najstarije pruge Srbije nalaze se u Vojvodini. Pruga kroz Belu Crkvu puštena je u saobraćaj 1854. godine, a pruga koja povezuje Kikindu sa Temišvarom i Segedinom 1857. godine. Tih godina Vojvodina nije bila u sastavu Srbije nego Austrougarske. Beograd je prvu prugu dobio tek 1884. godine. I sada se postavlja pitanje kome pripadaju te pruge na teritoriji Vojvodine... Svaka žena koja u brak ponese neki imetak kao miraz ne prepisuje ga mužu, to je i dalje njeno vlasništvo, ali su u braku pa i muž koristi.
Znači potpuno je logično da pruge koje su preci današnjih Vojvođana gradili ostanu u vlasništvu Vojvodine.

gagigmaz

pre 12 godina

LSV se toliko interesno povezao sa DSom da sad nema ko da brani interese Vojvodine, nazalost jedino SVM insistira, ako nastave tako imaju moj glas.

vojvođanin

pre 12 godina

E Čanak,Čanak sve što reče je 1000% tačno jedina mana je što to pričaš već 20 godina i to samo u predizbornoj kampanji a kad prođe muk sledeće 4 godine!!!

sale novosadjanin

pre 12 godina

*******
varate se ako mislite da svi podrzavamo canka.
mnogi od nas smatraju da nas je izdao i da se priklonio bgd,mne i bih partijama,njihovoj mafiji i poltronima.
zbog toga sve vise i vise VOJVODJANA ,razlicitog etnickog porekla,glasa za svm i njih smatra jedinim zastupnicima interesa NASE VOJVODINE !!!!
siguran sam ,da ce te se iznenaditi na sledecim izborima !!!!

vojv

pre 12 godina

e canak, aj molim te dosta je. ko zeli od tebe moze da prihvati jos samo ideje sa pocetka tvoje karijere. od tvojih teza i ***** vojvodina nema nista.
madjari se mnogo vise zalazu za neke stvari koje nemaju veze sa integritetom zemlje, *******
skino si slobu, dobroo je, aj sad si slobodan, pali..

yo, toronto

pre 12 godina

Iako je Canak ponekad na ivici svoje preterane strasti, i dalje je inteligentan i hrabar covek. Izjava je na mestu a to sto se u Vojvodinu od vajkada dovlaci neki zivalj od kojekuda i naseljava na silu, nije pomoglo ni Vojvodini ni zivlju ni Srbiji. A sad, daj eto da im se ukine i komunikacija sa svetom (zeljeznica)i mogucnost za progres? Mozda bi neki od 'novih' Vojvodjana propevali o stvarima koje kompromituju tu vasu zbrda/zdola kvazi-demokratsku vlast, a?
Sve junaci, Tipicno...

rax

pre 12 godina

gospodine canak, gde ste bili svih ovih godina? ko vas ne poznaje skupo bi vas platio, ja sam od tih. jos prije 1-2 sam verovala ovom coveku, ali vojvodjani vama vise ne veruju gospodine canak.

Svajcarac

pre 12 godina

***** Canak bi ustvari da uskrati autonomiju Opstinama u Vojvodini i da sebe ustolici u Novom Sadu.

Cak u Svajcarskoj sa njenim Kantonima, drzava je vlasnik od SBB (Svajcarskih Zeleznica) i sinske mreze su u vlasnistvu centralne vlasti. Tako je i u Madjarskoj, i u Sloveniji i u Hrvatskoj. Ako neko sad pocne da pomenjuje cuvene "hrvatske Zupanje" onda treba da zna, da one nista drugo nepredstavljaju, nego nase upravne okruge.

Srbija ima moderan i dobar ustav i lokalne samouprave mogu samo raspolagati sa imovinom, koja je u okviru ustava. A on je isti, kao sto ga imaju susedne zemlje, od kojih nijedna nje konfederacija.

komsija lala

pre 12 godina

REFERENDUM.Ni ti ni bilo ko drugi, osim naroda iz Vojvodine nema prava da odlucuje o gladnoj deci,korupciji,vrednostima koje nam namecete a mi ih ne usvajamo.Ima i sposobnih i pametnih ljudi koji se zaista mogu baviti drzavnickim poslovima bilo koje nacionalnosti u Vojvodini.Svi od reda ste kriminalci.Vreme je da se plati ceh.

bravo lsv

pre 12 godina

"Čanak je ponovio da Ustav iz 2006. godine, koji je "stavio novu omču oko vrata Vojvodine i kompletne decentralizacije zemlje", mora da se menja i dodao da zato Zakon o javnoj svojini i ne doživljava kao trajno rešenje."

Dakle, čim on ovaj zakon "ne doživljava kao trajno rešenje", otići će na razgovore, ugradiće sebe i svoj džep i svoju partiju, i opet će prodati Vojvodinu.
Standardno za Čanka i LSV, svi su provalili njihov modus operandi. Malo se deru, malo "glorijus" istorija Vojvodine, malo "ne možete tako sa nama", onda malo tiše "ah ne mi nikada nismo bili za secesiju" (iako im gro glasova predstavljaju ljudi koji upravo to hoće), i na kraju proguraju nešto što samo može naštetiti Vojvodini.

Prijateljski savet Vojvođanima: glasajte za SVM - oni makar i urade nešto sa vremena na vreme.

Jozef

pre 12 godina

Nesto si ti meni suvise mlak, Nenade. Kud se denuo onaj zar kojim si nekad "branio" interese Vojvodine? Sad se nekako ustalilo da si najglasniji uvek pred izbore...
Nije istina da o secesiji niko ne razmislja i ti to dobro znas, Nenade. Ali si izgleda dobro placen da na to zazmuris.

Slucajni prolaznik

pre 12 godina

Koliko mogu da primetim, medju Srpskim politicarima je postalo aktuelno pustanje "bradice"?!
Ceda, Canak, ko je sledeci? :D

Jel to neki novi zahtev evropske unije, ili se radi o necemu drugom?

MISA BAZA

pre 12 godina

ZA B92 je krajnje vreme da se odluci da li ce biti izbiljam medij ili ce non stop kafanske politicare promovisati i plasiti Srpski narod razno raznim prostaklucima!

Indjija

pre 12 godina

Ovo je vec 3 dan, da se na ovom sajtu objavljuje nova prica sa Cankom u glavnoj ulozi, iako se bukvalno nista novo ne dogadja. Jedan te isti tekst, i jedna ista vest,se prepricavaju, sto me navodi da mislim da je tekst placen.

Majkowic

pre 12 godina

Hocemo autonomnu oblast u Sremu, Banatu i Backoj . Nijedan tzv. vojvodjanski autonomas nezna i neume da odgovori kako to "nemogu" ove tri oblasti da budu izdvojene i blize svojim gradjanima nego mora Vojvodina pa samo Novi Sad da bude centar. Nece moci, cela Srbija ima da stane samo u Beograd i Novi Sad.

sale novosadjanin

pre 12 godina

izdao si me !!!!
od momenta kada bez rezervno podrzavas bgd,mne i bih stranke,njihovu mafiju i poltrone-nista ti vise ne verujem!
glasao sam za lsv od osnivanja ali od zadnjih izbora podrzavam i glasam samo za svm.
trenutno jedini zastupaju interese VOJVODINE !!!
prosetaj se malo medju obicne gradjane pa ces videti i cuti koliko je VOJVODJANA za samostalnost i sta misle o tutorstvu bgd vlasti !!!

republika vojvodina

pre 12 godina

E pa "Čanče", za tebe i taj tvoj izgovor od stranke sam glasao samo zbog toga što je bila makar naznaka toga da ćeš se boriti za nezavisnu ili makar široko autonomnu Vojvodinu.
Moj glas si odavno izgubio.

Aleksa

pre 12 godina

Evo pitanje za Čanka,
posto je predsednik upravnog odbora Šuma Vojvodine,
JP koje ima 1600 zaposlenih,
zašto na sajtu nemaju
sekciju gde objavljuju javne konkurse za prijem novih radnika
u JP Šume Vojvodine ?
Ili javnih konkursa nikada nije ni bilo ?

Srbin iz EU

pre 12 godina

Po ovom Gospodinu Srbija bih trebalo da podeli i Savu i Dunav, ali bih o to bilo malo. Neznam sta doticni sa ovim hoce, sem da nema neki drugi cilj kao recimo, osamostaljenje ili neznam jos sta. Nije mu prvi put da napada sopstvenu drzavu i Ustav, da preti i place za sudbinu Severne Srbije tj. Vojvodine,kao da drzava Srbija zavisi od njih. Na kraju krajeva neka narod odluci sta ce i kako ce, a ON bih rado da bude neki Lider te novokomponovane drzavice, samo ga sprecava Ustav. Nenade mani se te politike, jer severni sused jedva ceka neki raskol, s obzirom na njihove pretenzije. Razmisli drugi put pre nego nesto slicno kazes, jer si dosta smesan sa tvojim idejama.

Ima nas koji ne zaboravljamo

pre 12 godina

Što to nisi govorio u prethodne tri godine? Udobna je fotelja... A tek poslanička plata, a tek skupštinska menza... E da, a šta je sa beočinskom cementarom?

Gastro

pre 12 godina

Digresija ...
Ova "nova" brada lidera par NVO, je l' to u svrhu (prerano počete)predizborne kampanje i prikljupljana "onih" glasova ?!

Dokle je ovo došlo u Srbiji...

Jednom rečju da kažem ovde mi se od političara ............. poremeti probavni trakt !

pera

pre 12 godina

Postujem vase zalaganje o pravednoj raspodeli ali se ne slazem sa vasim misljenjem da niko nece odvajanje Vojvodine od Srbije jer to jednostavno ne odgovara istini.U Vojvodini ima i te kako mnogo onih koji bi se najradje rastali od Srbije i vi to sigurno znate.Nije umesno da politicari govore u ime svih jer misljenja ima razlicitih i to treba postovati.Vi dobro poznajete istoriju i treba tako i da se ponasate.Ne treba biti mnogo pametan i videti jasnu sliku da svi koji su se otrgli od diktatora danas mnogo bolje zive dok se nama vecito nesto obecava a zivot sve bedniji i nepravedniji.Volja naroda se mora postovati i ako se to zahteva i ustav menjati gospodo.Gradjani imaju pravo na bolji zivot i lepsu buducnost.Niko politicarima nije dao pravo da rade samo ono sto oni misle da treba da rade i time upropaste zivot i buducnost milionima gradjana.Proces koji je poceo nece stati sve dok se ne zavrsi i tu ne pomaze nista vise,zato pamet u glavu narode i sto pre do kazana tamo gde su vec i drugi dobrovoljno prisli.Svaka tvrdoglavost produzava jad i nepravdu dok se politicari slade svakoga dana o nasem trosku.

Dule

pre 12 godina

O kakvoj omci ova individua prica, bolje bi ti bilo da skines taj podvaljak, 20 godina samo pricas prazne price da Srbija kao vojvodinu potkrada i slicne gluposti,shvati covece vec jednom da je vojvodina kao macva, deo Srbije. Izadji covece vec jednom sam na izbore,ti i ta kako se vec zove kombi liga, sta li je, neces dobiti ni 2%, dosta vise tebe i tebi slicnih, tacka.

Misa ZR

pre 12 godina

Secesija? Ma kakvi, gde bi on, samo mu slucajno pise iza ledja na plakatu "Novi Sad je za nas glavni grad". Ali, nema veze, pustio je bradu pa mu sada verujemo. I, jos se, kao, on nasao da kritikuje centralizaciju Vojvodine, kao da sam je ja sprovodio, a ne njegova stranka i koalicioni partneri

vojvođanin

pre 12 godina

E Čanak,Čanak sve što reče je 1000% tačno jedina mana je što to pričaš već 20 godina i to samo u predizbornoj kampanji a kad prođe muk sledeće 4 godine!!!

Gruja

pre 12 godina

Najstarije pruge Srbije nalaze se u Vojvodini. Pruga kroz Belu Crkvu puštena je u saobraćaj 1854. godine, a pruga koja povezuje Kikindu sa Temišvarom i Segedinom 1857. godine. Tih godina Vojvodina nije bila u sastavu Srbije nego Austrougarske. Beograd je prvu prugu dobio tek 1884. godine. I sada se postavlja pitanje kome pripadaju te pruge na teritoriji Vojvodine... Svaka žena koja u brak ponese neki imetak kao miraz ne prepisuje ga mužu, to je i dalje njeno vlasništvo, ali su u braku pa i muž koristi.
Znači potpuno je logično da pruge koje su preci današnjih Vojvođana gradili ostanu u vlasništvu Vojvodine.

Mama mia

pre 12 godina

. Mama mia! Ovaj Čanak peuzeo Čedin stajling. Očekujemo da počnu snimanje novog filma Stanlio i Olio. Možda tada budu imali više publike.

sale novosadjanin

pre 12 godina

*******
varate se ako mislite da svi podrzavamo canka.
mnogi od nas smatraju da nas je izdao i da se priklonio bgd,mne i bih partijama,njihovoj mafiji i poltronima.
zbog toga sve vise i vise VOJVODJANA ,razlicitog etnickog porekla,glasa za svm i njih smatra jedinim zastupnicima interesa NASE VOJVODINE !!!!
siguran sam ,da ce te se iznenaditi na sledecim izborima !!!!

leksa

pre 12 godina

Nenade,ti si jedan od razloga zasto nas bratija iz BG ... godinama.Ti i tvoja bedna politika kohabitacije sa ovima sa vlasti je urusila polozaj Vojvodine.Zasto?/////
Niko vise nas iz Vojvodine ne shvata ozbiljno zbog tebe,Jerkove,Kostresa i ostalih.Prodao si nas i vreme je da se povuces.

Jedan Vojvođanin

pre 12 godina

Ne mogu da razumem nekoga ko živi van Vojvodine da se protivi što Vojvođani traže da njihovo pripadne njima, a pogotovo ne mogu da razumem ni jednog jedinog žitelja Vojvodine koji ima nešto protiv da vojvođanska imovina pripadne, a kome drugom, nego Vojvođanima, a time i njemu samome. Možda će ovo poređenje pomoći mnogima da shvate šta se traži i kakva je sadašnja situacija, a kakva bi trebalo da bude:
Naime, ako posmatramo Vojvodinu kao jedan stan u zgradi, u kojem živi Vojvodjanin, kome treba da pripada vlasništvo nad tim stanom, ko treba da upravlja imovinom i stvarima u njemu? Onaj ko u njemu živi, naravno. Sada vlasništvo nad tom imovinom, upravljanje njome, ostvarivanje prihoda, dakle - SVE pripada nekome ko stanuje u drugom stanu u zgradi. Ko želi tako da živi i stanuje, i zašto bi Vojvođani bili robovi/podstanari kada su sve što imaju sagradili sami sebi, a mnogo toga sagradili drugima (i još uvek i grade, npr. zar duple plate Kosovarima ne plaćaju i Vojvođani)? I da li bi vraćanje stana na upravljanje onome ko ga je izgradio i ko u njemu i stanuje ugrozilo čitavu zgradu, zar bi taj stanar uzeo svoj stan i odneo ga u drugu zgradu? Ne, ali se uvek javljaju oni koji pričaju takve priče, samo da bi se nastavilo ovo nenormalno stanje koje je i dovelo Vojvodinu od najrazvijenije regije u SFRJ do najnerazvijenije u SR. Interesantno je da mnogi Vojvođani srpske nacionalnosti ne vole da čuju kako neko želi da "uzme" Srbiji Vojvodinu i ne mogu da shvate da je taj neko - oni sami, i da u sadašnjem stanju neko drugi upravlja njegovom imovinom, a ne oni sami! Razmislite svi da li biste želeli da živite u takvom uređenju i takvoj zgradi kao u primeru, pa se vratite na ovu temu i ponovo razmislite o njoj.

gagigmaz

pre 12 godina

LSV se toliko interesno povezao sa DSom da sad nema ko da brani interese Vojvodine, nazalost jedino SVM insistira, ako nastave tako imaju moj glas.

Marko

pre 12 godina

Koncentracija u velikim gradovima i pustosenje sela i malih sredina je opsti demografski trend u svetu. Cak i da su sela po Vojvodini po ugledu na recimo u Nemackoj (teoretski :-) ) opet to ne bi sprecilo mlade i ljude generalno da prelaze u vece gradove.
A ovo sa zeleznicom je tek komicno, sta tu zeleznica (zastareli javni servis za ciji su remont i restrukturiranje potrebne milijarde) moze da pomogne. Ovo je jednostavno klasicna politikanerska prica i svadja medju koalicionim partnerima oko javnih funkcija i benificija. U pravu je Canak kad kaze gde su nase pare, misleci na pare i funkcije svojih stranackih kolega a ne nas gradjana koji zivimo u Vojvodini.

Beograd i Novi Sad u mom Srcu.

pre 12 godina

Sto se mene tice a i gotovo svih koje znam u Beogradu svako je za autonomiju Vojvodine i svako misli da treba zeleznica da pripadne Vojvodjanima i sve sto im pripada i da se da sta god Vojvodjani zele treba da se postuje i uvazava i da niko u to ne treba da se mesa.
Takodje, radim jako puno, zavrsio sam fakultet kao i vecina koje znam i zaista zivim tesko i vrlo, vrlo skromno. Zaista ne znam kako sam uzeo bilo sta od nekoga i od Vojvodjana. Prevoz je u Bgd spor, sve je uzasno skupo i dosta prljavo. Zapravo sam uveren da mnogi koji zive van Bgda i narocito u Vojvodini zive daleko lepse od mene kao i od svih mojih projatelja. Ovo sa Chankom je meni nesto slicno kao i HDZ kada je vikao necemo da novac ide u BGD a od tada nit je HR toliko puno bogatija dok sve odlazi u Zagreb (najveci deo HR turizma).
Ali dobro, ja sam samo mali covek koji ne laze. Inace majka mi je Hrvatica iz Dalmacije da se ne pomisli da sam neki nacionalista i o HR znam sve.
A Chanak mene potseca na Seselja i po meni koristi istu terminologiju i usto je veliki nacionalista cak i shovinista ponekad samo iz vojvodjanskog ugla posmatranja. Niko me ne moze uveriti u suprotno. Takodje, mislim da u poredjenju sa Djindjicem da je jako spor i nikakvu viziju razvoja Vojvodine nije izneo i nikakav projekat sto je danas u svetu jako bitno, zapravo najbitnije. Ali kao i do sada vecina se divi takvim ljudima. A danas sa na zalost odlaskom Kosova i sa raspadom SFRJ vise i nije bitno da li ce na Balkanu biti 10 ili 100 drzava. Ako Vojvodjani poslusaju Chanka nek im je sa srecom. Niko ih nece sprecavati. Mi cemo ih voleti i dalje i duboko sam uveren niti cemo biti siromasniji niti ce Vojvodajni biti bogatiji. Ali Chanak ce definitivno biti bogatiji kao i Sanader.

A oni koji vole fiziku zeleo bih da ih potsetim o zakonu defekta mase koji glasi:

Celina je uvek vise od zbira njenih sastavnih delova.

vojv

pre 12 godina

e canak, aj molim te dosta je. ko zeli od tebe moze da prihvati jos samo ideje sa pocetka tvoje karijere. od tvojih teza i ***** vojvodina nema nista.
madjari se mnogo vise zalazu za neke stvari koje nemaju veze sa integritetom zemlje, *******
skino si slobu, dobroo je, aj sad si slobodan, pali..

DžonyBoy

pre 12 godina

Sve je to fino..ali gospodine Čanak kad već spominjete centralizaciju i Novi sad kao i "još neke gradove"koji su po vašim rečima pretrpani što ste vi napravili velebnu vikendicu u istom tom Novom Sadu i delu kojeg novosađani zovu "Dolina lopova"?
Što niste recimo u Maloj Bosni na salašu?!

Vladimir LDP

pre 12 godina

E moj Canak, koji si ti blefer. Ma i omcu i uzde i sve samo dok prodju izbori, a onda idemo u novog velikog brata, jos malo baskarenja o trosku drzave, i tako vec 20 godina. A Vojvodina nikad u gorem polozaju, nakon oduzimanja imovine kriminalnim ustavom, sada se pokusava legalizovati ta kradja kroz medjunarodne forme i standarde, a ti koji bi trebao to da sprecavas cutis i pravis se blesav samo dok je tvoja fotelja sigurna, umesto da si glasniji od ikoga (bez ovih floskula "omca" i sl. gluposti vec da navedes konkretne stvari o kradji i otimacini, a ima ih na svakom cosku u Vojvodini, i zauzmes jasan stav), ali ne shvatas da i tvoja fotelja je sigurna dok iz Vojvodine ima sta da se ukrade, kad ne bude leteces kako si i dosao jer kome realno treba jedan istroseni politicar osim ako mogu preko tebe nesto dobiti, a ne zato sto im ti mozes nesto stvoriti i napraviti. Jasno je svakom. A ti umesto da se boris za interes onih koji su te birali, povladjujes tim nezasitim debelokozcima dole iz Beograda i mislis da time cinis dobro Vojvodini, a zapravo samo potpomazes tu kradju i otimacinu. Manje bi se moglo krasti iz Vojvodine da nije tebe, jer onda bi morali preko nekih drugih Vojvodjana a i sam znas koliko je narod ovde protiv Beograda i koliko bi samim tim oni imali problema da naprave "prodor" i bilo sta izvuku odavde, ali takvi kao ti i Pajtic im to omogucujete. Da nije vas vec bismo odavno preuzeli kontrolu nad svojim finansijama, a verovatno bi imali i nezavisnost (kao i imovinu i sve ostalo). Ovako nemamo nista, a ovi samo nastavljaju da nas kradu a moze im se jer imaju takve kao ti koji ih s dobrodoslicom docekuju i to im omogucavaju (umesto da najure lopove naglavacke, da im ne daju da "zvirnu" u nasu pokrajinu, kao sto bi i trebalo).****

Aleksa

pre 12 godina

Evo pitanje za Čanka,
posto je predsednik upravnog odbora Šuma Vojvodine,
JP koje ima 1600 zaposlenih,
zašto na sajtu nemaju
sekciju gde objavljuju javne konkurse za prijem novih radnika
u JP Šume Vojvodine ?
Ili javnih konkursa nikada nije ni bilo ?

sale novosadjanin

pre 12 godina

izdao si me !!!!
od momenta kada bez rezervno podrzavas bgd,mne i bih stranke,njihovu mafiju i poltrone-nista ti vise ne verujem!
glasao sam za lsv od osnivanja ali od zadnjih izbora podrzavam i glasam samo za svm.
trenutno jedini zastupaju interese VOJVODINE !!!
prosetaj se malo medju obicne gradjane pa ces videti i cuti koliko je VOJVODJANA za samostalnost i sta misle o tutorstvu bgd vlasti !!!

Teslas, Pancevo

pre 12 godina

"Naglasivši (Canak) da je železnica u Vojvodini bolno pitanje, on je podsetio da u proteklih 80 godina u pokrajini nije napravljen ni kilometar pruge, kao i da se polovina železničke mreže ne koristi ili je uništena."
Ovaj covek, ili nema ispravne informacije, ili tendenciozno laze!
Da podsetim g-dina Canka (podsetim, posto mislim da bi bar za to morao da zna), da je u njegovom rodnom gradu, u Pancevu, izgradjena ogromna i komplikovana, POTPUNO NOVA mreza pruga, u juznoj industrijskoj zoni. Te pruge pokrivaju 3 fabrike (Azotaru, Rafineriju i Petrohemiju, koje nisu, uzgred, samonikle u ritu, a nije ih podigla ni Vojvojvodina, nego je taj industrijski zamajac, u pokrajnu ulozila drzava, a mogla je sve to da podigne i u Vranju), povezane su sa postojecom prugom u gradu, koja je 10ak km udaljena.
To znaci, g-dine Canak, sve i da nije, niti jedan vise kilometar pruga u pokrajni izgradjen za 80 godina, sem pomenutih (a jeste), ovih par desetina u mrezi pruga u juznoj industijskoj zoni Panceva, pokazuje, da vi ******, jer cinjenice govore drugo! Da ne pominjemo, da nema ni jedne bitne pruge u Vojvodini, koja se danas koristi, a da od 1945.g, nije kompletno promenjena, od nasipa, pragova, do sina. Koliko je kilometara pruge u Vojvodini eliktrificirano za 80 g? To, sto je u Vojvodini i 1945.g, vec postojala pristojna mreza pruga, je razlog, da u njoj nisu bili potrebni projekti i izgradnja novih pruga, a ne ta vasa aluzija, (koja se ispostavila i kao laz), da u Vojvodini za 80 godina nije napraljen ni kilometar pruge.
O pausalnoj proceni, da se polovina priga u Vojvodini ne koristi, ne treba ni pricati, jer to je proverljivo, da je takodje laz!
Dakle, pitao bih g-dina Canka samo jedno, sta on ustvari hoce, *****

bravo lsv

pre 12 godina

"Čanak je ponovio da Ustav iz 2006. godine, koji je "stavio novu omču oko vrata Vojvodine i kompletne decentralizacije zemlje", mora da se menja i dodao da zato Zakon o javnoj svojini i ne doživljava kao trajno rešenje."

Dakle, čim on ovaj zakon "ne doživljava kao trajno rešenje", otići će na razgovore, ugradiće sebe i svoj džep i svoju partiju, i opet će prodati Vojvodinu.
Standardno za Čanka i LSV, svi su provalili njihov modus operandi. Malo se deru, malo "glorijus" istorija Vojvodine, malo "ne možete tako sa nama", onda malo tiše "ah ne mi nikada nismo bili za secesiju" (iako im gro glasova predstavljaju ljudi koji upravo to hoće), i na kraju proguraju nešto što samo može naštetiti Vojvodini.

Prijateljski savet Vojvođanima: glasajte za SVM - oni makar i urade nešto sa vremena na vreme.

Sremac

pre 12 godina

Nas ovde u Sremu zanima samo Srbija. A to sto Nenad zeli kroz neku pricu o prugama i autonomiji sebi da obezbedi jos koju godinu zivota na racun drzave, mnogo nas ne dotice. Provaljen si odavno, Nenade. Vise niko ne daje ni pet para na tvoje propovedi. Setio si se sad pred izbore...

A vi iz Novog Sada malo da olabavite. Isti ste kao Iznogud. Sta bi ste vi? Malo bi da pljackate po Vojvodini umesto Beograda? Nisu ovde gradovi krivi, nego su ljudi barabe. 1000 kilometara u precnik politkom se bave samo lopovi. Svejedno da li su iz Beograda, Novog Sada, Sarajeva, Zagreba... Manite nas autonomije i ostalih krupnih reci...

republika vojvodina

pre 12 godina

E pa "Čanče", za tebe i taj tvoj izgovor od stranke sam glasao samo zbog toga što je bila makar naznaka toga da ćeš se boriti za nezavisnu ili makar široko autonomnu Vojvodinu.
Moj glas si odavno izgubio.

Jozef

pre 12 godina

Nesto si ti meni suvise mlak, Nenade. Kud se denuo onaj zar kojim si nekad "branio" interese Vojvodine? Sad se nekako ustalilo da si najglasniji uvek pred izbore...
Nije istina da o secesiji niko ne razmislja i ti to dobro znas, Nenade. Ali si izgleda dobro placen da na to zazmuris.

Icarus

pre 12 godina

Vojvodina vojvodjanima - a vi gospodine Canak ste delovali kao ozbiljan covek ali nazalost vise Madjari rade za Vojvodinu nego Vi. Zasto je to tako? Za sada imamo iste interese sa Madjarima ali sta kasnije? Zasto se zalazete za Vojvodinu samo pred izbore? Zasto Vojvodina nije ravnopravni partner Srbiji vec jos uvek u vazalnom odnosu?

vojvodina republika

pre 12 godina

Kada budete platili za sve sto su svi Srbi izgradili od drugog svetskog rata pa naovamo i sto su vas nekoliko puta oslobodili onda mozemo da pricamo o nekim vasim pravima. Do tada je sve sto je u Vojvodini vlasnistvo svih gradjana Srbije. A i ako bi imali novca da platite sve to dikutabilno je da bilo sta dobijete jer niste nezavisna drzva vec i dalje pripadate svim gradjanima Srbije tako da mozete samo da sanjate totalnu autonomiju.
(Nebojsa, 22. septembar 2011 09:18)

E, druže, u tome je i problem: Srbija NIJE NIŠTA izgradila posle Drugog svetskog rata. Sve što je bitno u Vojvodini je izgrađeno ili u Austrougarskoj, ili samodoprinosom (dakle, od strane samih Vojvođana).

A to za oslobađanje obesi mačku o rep. Od WWII, kad god ste nas oslobađali mi smo ******li. Pred kraj Drugog svetskog, Rusi su činili zulum kakav valjda nisu ni Turci kada su išli do Beča. Posle rata, oterali ste SVE Nemce, čak i one koje veze nisu imali sa okupatorom, i na njihovo mesto doveli kojekakve gorštake koji asfalt u životu nisu videli, ali zato i dan danas hoće da isteraju sve što nije srpsko iz Vojvodine. Devedesetih, Vojvođani su išli da se bore u Slavoniju sa kojojm su živeli u miru 300 godina, dok nije neko došao i rekao da su oni odjednom krvni neprijatelji. I naravno, dok su Vojvođani ginuli i iseljavali se iz zemlje, na njihovo mesto opet dolaze neki gorštaci koji i dan danas vedre i oblače u Vojvodini.

Kako bilo, da zaključim rečima koje su koristili slovenački i hrvatski poslanici u vladi SHS:
"Dajte da vam platimo te vaše žrtve koliko treba, pa da se razilazimo!"

Ima nas koji ne zaboravljamo

pre 12 godina

Što to nisi govorio u prethodne tri godine? Udobna je fotelja... A tek poslanička plata, a tek skupštinska menza... E da, a šta je sa beočinskom cementarom?

miša

pre 12 godina

Gospodine Čanak!
U pravu ste da za 100 godina u Vojvodini nije razvijana železnica.
Da li ona pripada Vojvodini, ili Austrougarskoj državi, koja ih je izgradila?
Da li mislite da treba da izađete iz Srbije i da uđete u Austrougarsku?
Moraćete ratom, ali i da angažujete sve članice bivše Austrougarske, Austriju,mađarsku,češku Slovačku.
Vi ćete biti Car, zar ne ?

Indjija

pre 12 godina

Ovo je vec 3 dan, da se na ovom sajtu objavljuje nova prica sa Cankom u glavnoj ulozi, iako se bukvalno nista novo ne dogadja. Jedan te isti tekst, i jedna ista vest,se prepricavaju, sto me navodi da mislim da je tekst placen.

george wordy

pre 12 godina

Došlo je vreme Čanka, kao što je bilo vreme Slobe,Arkana, Kapetana Dragana, Šešelja, Draškovića,Karadžića, Mladića, Legije.... Svi su oni u okviru istog Drezdenskog Matrixa Resorske Kamarile za zaštitu naroda, borba protiv srpskog imperjalizma i srpske buržoazije , uništiti gradjansku Srbiju, uglednih, uspešnih i patriotskih porodica ... svesti je na Beogradski pašaluk,izbrisati kolektivnu svet o plavoj Vizantijskoj Srbiji, sprečiti revitalizaciju srpskog gradjanskog društva. Ratovi 91- 94 , NATO bombardovanje , Dejtonski sporazum, Rambuje, Kumanovski sporazum, imali su za cilj da Zapadni Balkan dovedu do odluka Berlinskog kongresa . Što znači : predstoji odvajanje Vojvodine, i Sandžaka, i to možda nije sve !?

Svajcarac

pre 12 godina

***** Canak bi ustvari da uskrati autonomiju Opstinama u Vojvodini i da sebe ustolici u Novom Sadu.

Cak u Svajcarskoj sa njenim Kantonima, drzava je vlasnik od SBB (Svajcarskih Zeleznica) i sinske mreze su u vlasnistvu centralne vlasti. Tako je i u Madjarskoj, i u Sloveniji i u Hrvatskoj. Ako neko sad pocne da pomenjuje cuvene "hrvatske Zupanje" onda treba da zna, da one nista drugo nepredstavljaju, nego nase upravne okruge.

Srbija ima moderan i dobar ustav i lokalne samouprave mogu samo raspolagati sa imovinom, koja je u okviru ustava. A on je isti, kao sto ga imaju susedne zemlje, od kojih nijedna nje konfederacija.

komsija lala

pre 12 godina

REFERENDUM.Ni ti ni bilo ko drugi, osim naroda iz Vojvodine nema prava da odlucuje o gladnoj deci,korupciji,vrednostima koje nam namecete a mi ih ne usvajamo.Ima i sposobnih i pametnih ljudi koji se zaista mogu baviti drzavnickim poslovima bilo koje nacionalnosti u Vojvodini.Svi od reda ste kriminalci.Vreme je da se plati ceh.

Banjaluka

pre 12 godina

Nešto mi nije jasno u čitavoj ovoj priči. Naime, danas sam gledao neke statisitike koje kažu da je Vojvodina 10. puta razvijenija od recimo juga Srbije, a Vojvođani imaju daleko bolji standard od građana ostalih dijelova Srbije (isključujući Beograd), pa o kakvom onda ropskom položaju, i o kakvim omčama oko vrata baljezga Čanak. Pa šta bi trebalo da kažu građani Vranja, Niša, Pirota, itd itd.

Vojislav

pre 12 godina

Ovo je jos jedna beskonacna i propala prica. Kao Pancevac jesam za preraspodelu sredstava, ali ne po principu "umesto Beograda Novi Sad". Mi smo to vec odavno imali, nasa deca nisu mogla na studije u Beograd, vec u Novi Sad gde nisu dobro docekivani, a pancevacka privreda je izmuzena prema Novom Sadu kao sada prema Beogradu. Nama se samo smenjuju Beograd ili Novi Sad. Sustina je u stvarnoj decentralizaciji i znatno vecem ostajanju novca u lokalne samouprave, promena izbornog zakona gde nije moguce vrsiti budzetski finansiranu funkciju u lokalnoj samoupravi ako niste rezident bar deset godina i slicno. Banat je oduvek gravitirao Rumuniji i Temisvaru i takve tendencije su ponovo zive (sve vise se koristi Temisvarski aerodrom). Kada neko govori o onome sto je unela Vojvodina u Jugoslaviju, neka samo dobro odmeri reci jer sve sto je napravljeno na teritoriji Vojvodine je napravljeno od strane Austro-Ugarske monarhije. I na kraju, ali mozda i najvaznije, Vojvodina ne moze da opstane kao nezavisna drzava, jer je sam sastavljena od tri veoma slabo povezana dela. Srem gravitira ka Hrvatskoj i severo-zapadu Srbije, Backa ka Madjarskoj, a Banat prema Rumuniji i delom prema Beogradu. Ako se Vojvodina odvoji od Srbije, sledeci neminovni korak je raspad Vojvodine na mnogo manje celine.

novosadjanka

pre 12 godina

Covek, Nenad Canak, je diplomirani ekonomista, znanje i zvanje mu dozvoljavaju da komentarise. Izvinjavam se gospodinu Canku, nisam licni advokat da ga zastupam, ali imam potrebu da prokomentarisem !

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 12 godina

Krajnje je vreme da se Vojvodina, "razbije" na najmnaje tri Srpske pokrajine (Srem, Banat i Bačka) i time će biti, ispunjeni sveti (Evropski) kriteriji regionalizacije Srbije, i skinuta omča sa vrata i Srbiji i Vojvodini.

Misa ZR

pre 12 godina

Secesija? Ma kakvi, gde bi on, samo mu slucajno pise iza ledja na plakatu "Novi Sad je za nas glavni grad". Ali, nema veze, pustio je bradu pa mu sada verujemo. I, jos se, kao, on nasao da kritikuje centralizaciju Vojvodine, kao da sam je ja sprovodio, a ne njegova stranka i koalicioni partneri

Vladan Jova

pre 12 godina

Ja samo apelujem na sve čitaoce i komentatore da ne prave razdor između Vojvođana i stanovnika ostalog dela Srbije jer je to suludo. Ja imam familiju u Vojvodini, kao i prijatelje raznih nacionalnosti i sa svima sam u dobrim odnosima što je i normalno. Ono što meni bode oči je da je ovaj čovek pun mržnje prema svemu Srpskom. Da li je njegova bahatost kada je vozio sanke po centru Novog Sada stavljanje i meni kao Beograđaninu e omče pokazujući mi da i u toj "ropskoj" Vojvodi pojedinci mogu da rade sve, ili kada je u skrivenoj kameri vadio pištolj u restoranu? Odakle ovoj personi dozvola za nošenje pištolja kada znamo koliko je danas teško doboti dozvolu za nošenje oružja? Imam osećaj da pol. elita iz Novog Sada konstantno radi na dizanju tenzija kako bi mogla u Vojvodini da radi šta hoće? Zašto niko ne kaže da je nenormalno da u jednoj državi imamo rep i pokrajinsku vladu, dva vozna parka, dve skupštine sa svim pratećim osobljem koje nenormalno opterećuje sve nas građane Srbije? Zašto niko ne reče iz NS elite da se osnuje veće okruga koje bi bilo glavno autonomno telo kao jeftin vid autonomije a da se sav novac koji se arči kroz Pajtićeve isnititucije spusti na nivo okruga i opština što bi predstavljalo najširi stepen autonomije jer bi građani u okviru okruga ili opštine odlučivali našta će potrošiti svoje novce. Ovako sve izgleda kao borba NS i BG pol. elita ko će više kolača dobiti kako bi mogao što više šlaga pokrasti. O bahanalijama pol elite U NS već se priča i u BG pa niko ne može da me ubedi da čovek koji ima ne jednu nego 2 sekretarice 9 automobila na upotrebu kada govori o skidanju omče misli na narod nego samo na svoje privilegije.

zoran

pre 12 godina

"Sećam se 1993.- godine rekordne inflacije, kada u Vojvodini nisam mogla da kupim brašno, mleko, jaja, meso,...a beogradske prodavnice su bile prepune ovih namirnica."
Aaaahahahahahahahhhh
Na kojim si ti drogama majke ti?!
Iliti po tvome, vojvođanski, gde si se najela ludih bundeva?

pera

pre 12 godina

Postujem vase zalaganje o pravednoj raspodeli ali se ne slazem sa vasim misljenjem da niko nece odvajanje Vojvodine od Srbije jer to jednostavno ne odgovara istini.U Vojvodini ima i te kako mnogo onih koji bi se najradje rastali od Srbije i vi to sigurno znate.Nije umesno da politicari govore u ime svih jer misljenja ima razlicitih i to treba postovati.Vi dobro poznajete istoriju i treba tako i da se ponasate.Ne treba biti mnogo pametan i videti jasnu sliku da svi koji su se otrgli od diktatora danas mnogo bolje zive dok se nama vecito nesto obecava a zivot sve bedniji i nepravedniji.Volja naroda se mora postovati i ako se to zahteva i ustav menjati gospodo.Gradjani imaju pravo na bolji zivot i lepsu buducnost.Niko politicarima nije dao pravo da rade samo ono sto oni misle da treba da rade i time upropaste zivot i buducnost milionima gradjana.Proces koji je poceo nece stati sve dok se ne zavrsi i tu ne pomaze nista vise,zato pamet u glavu narode i sto pre do kazana tamo gde su vec i drugi dobrovoljno prisli.Svaka tvrdoglavost produzava jad i nepravdu dok se politicari slade svakoga dana o nasem trosku.

MISA BAZA

pre 12 godina

ZA B92 je krajnje vreme da se odluci da li ce biti izbiljam medij ili ce non stop kafanske politicare promovisati i plasiti Srpski narod razno raznim prostaklucima!

Dule

pre 12 godina

O kakvoj omci ova individua prica, bolje bi ti bilo da skines taj podvaljak, 20 godina samo pricas prazne price da Srbija kao vojvodinu potkrada i slicne gluposti,shvati covece vec jednom da je vojvodina kao macva, deo Srbije. Izadji covece vec jednom sam na izbore,ti i ta kako se vec zove kombi liga, sta li je, neces dobiti ni 2%, dosta vise tebe i tebi slicnih, tacka.

yo, toronto

pre 12 godina

Iako je Canak ponekad na ivici svoje preterane strasti, i dalje je inteligentan i hrabar covek. Izjava je na mestu a to sto se u Vojvodinu od vajkada dovlaci neki zivalj od kojekuda i naseljava na silu, nije pomoglo ni Vojvodini ni zivlju ni Srbiji. A sad, daj eto da im se ukine i komunikacija sa svetom (zeljeznica)i mogucnost za progres? Mozda bi neki od 'novih' Vojvodjana propevali o stvarima koje kompromituju tu vasu zbrda/zdola kvazi-demokratsku vlast, a?
Sve junaci, Tipicno...

Nebojsa

pre 12 godina

Kada budete platili za sve sto su svi Srbi izgradili od drugog svetskog rata pa naovamo i sto su vas nekoliko puta oslobodili onda mozemo da pricamo o nekim vasim pravima. Do tada je sve sto je u Vojvodini vlasnistvo svih gradjana Srbije. A i ako bi imali novca da platite sve to dikutabilno je da bilo sta dobijete jer niste nezavisna drzva vec i dalje pripadate svim gradjanima Srbije tako da mozete samo da sanjate totalnu autonomiju.

Slucajni prolaznik

pre 12 godina

Koliko mogu da primetim, medju Srpskim politicarima je postalo aktuelno pustanje "bradice"?!
Ceda, Canak, ko je sledeci? :D

Jel to neki novi zahtev evropske unije, ili se radi o necemu drugom?

Srbin iz EU

pre 12 godina

Po ovom Gospodinu Srbija bih trebalo da podeli i Savu i Dunav, ali bih o to bilo malo. Neznam sta doticni sa ovim hoce, sem da nema neki drugi cilj kao recimo, osamostaljenje ili neznam jos sta. Nije mu prvi put da napada sopstvenu drzavu i Ustav, da preti i place za sudbinu Severne Srbije tj. Vojvodine,kao da drzava Srbija zavisi od njih. Na kraju krajeva neka narod odluci sta ce i kako ce, a ON bih rado da bude neki Lider te novokomponovane drzavice, samo ga sprecava Ustav. Nenade mani se te politike, jer severni sused jedva ceka neki raskol, s obzirom na njihove pretenzije. Razmisli drugi put pre nego nesto slicno kazes, jer si dosta smesan sa tvojim idejama.

korner

pre 12 godina

Ajde vi "separatisti" malo razmislite pre nego sto ovde pisete. Od cega bi Vojvodina da se odcepi zivela? Od poljoprivrede? Je l' bi se vi bavili zemljoradnjim ili bi trcali u Novi Sad? Koliko i koje rude ima Vojvodina? A moze li sama da proizvodi struju za svoje potrebe? Rafineriju vise nemamo. Znaci sve sto nam preostaje su poljoprivreda i eventualno banjski i seoski turizam. Da li bi to bilo dovoljno da kupimo i najosnivnije energente? Pre ce biti da bi zavrsili kao Crna Gora tj, sve bi bilo u rukama stranaca pa i ta plodna zemlja, a vojvodjani bi bili samo jeftina radna snaga. I sada je tesko ali samoj Vojvodini bi bilo jos teze.
(Nenad NS, 22. septembar 2011 12:20

Isto su takvi kao ti pričali i da će Slovenija propasti, i da će Hrvatska propasti, i da će Bosna propasti, i da će Crna Gora propasti bez Srbije. Danas svi oni imaju bolji životni standard od Srbije - čak i Bosna! Tako da, argumenti ti ič ne valjaju.

rax

pre 12 godina

gospodine canak, gde ste bili svih ovih godina? ko vas ne poznaje skupo bi vas platio, ja sam od tih. jos prije 1-2 sam verovala ovom coveku, ali vojvodjani vama vise ne veruju gospodine canak.

tomo

pre 12 godina

ne bih se slozio da ova tranka nije nista uradila,obidjite mesta kao cantavir gde su na mesnim zajednicama zastupnici lsv i svaticete koliko se drugacije gleda u tim sredinama nego u sredinama gde su ds ili neki drugi,lako je prepucavati 20 god nista nije uradjeno a dali ste ikada glasali za njih i dozvolili im da budu na vlasti pa da se vidi sta bi se uradilo NISTE!!!!ko i malo prati politicku scenu svatice jedno da kao i u zadnjih godina onaj ko je na vlasti kroji sudbinu drzave kod nas ne funkcionise koalicija vecinom se ne pitaju a da ne pricamo opozicija....kao sto ste vatili ja podrzavam stranku lsv vase pravo je da podrzavate vase interese i politiku ali realnost je relnost

zoran nbg

pre 12 godina

Stanovništvo u centralizovanim zemljama prirodno migrira u administrativne centre jer su sve ostale sredinbe osuđene na propast. Primera je bezbroj. Jedan od njih je i Srbija. U dobro decentralizovanim zemljama je potpuno obrnuto. Primer sa razvijenog zapada - Nemačka i Austrija. Primer sa istoka - Poljska. Poljska ima 38 miliona stanovnika, a u glavnom gradu Varšavi živi nepuna 2 miliona. Zamislite da je poljska uređena kao Srbija, pa Varšava bi bila megalopolis, grad od bar 15 miliona stanovnika. Ali Čankova priča je prazna retorika. Iza nje je puka želja za vlašću u Vojvodini koja jeste istorijska regija ali iz vremena Austrougarske monarhije kada je konstituisana prvenstveno kao politički subjektivitet Srba a ujedinjenje sa maticom nikada nije dolazilo u pitanje. Pravo pitanje za Čanka je da li je spreman da podrži istinsku decentralizaciju Srbije uključujući i Vojvodinu. Zašto Vojvodina a ne Srem, Banat i Bačka. Nek mi objasni, ali ekonomskom računicom. Nek iznese analizu troškova i koristi i u jednom i u drugom slučaju. Mi smo imali prilike da vidimo Vojvodinu na delu. Opustošeni svi gradovi osim Novog Sada. Evo Zrenjanin. Osim hrvatskog Dijamanta šta radi od nekada moćne industrije? Jugoremedija, Luxol, Brodogradilište, Servo Mihalj, Agroživ, Pivara, Šinvoz, Fabrika nameštaja. Pustoš. A smenjivali se i Novi Sad i Beograd. Na kraju krajeva plakat iza Čankovih leđa na ovoj slici sve govori.

Gastro

pre 12 godina

Digresija ...
Ova "nova" brada lidera par NVO, je l' to u svrhu (prerano počete)predizborne kampanje i prikljupljana "onih" glasova ?!

Dokle je ovo došlo u Srbiji...

Jednom rečju da kažem ovde mi se od političara ............. poremeti probavni trakt !

Majkowic

pre 12 godina

Hocemo autonomnu oblast u Sremu, Banatu i Backoj . Nijedan tzv. vojvodjanski autonomas nezna i neume da odgovori kako to "nemogu" ove tri oblasti da budu izdvojene i blize svojim gradjanima nego mora Vojvodina pa samo Novi Sad da bude centar. Nece moci, cela Srbija ima da stane samo u Beograd i Novi Sad.

Zavesa je pala

pre 12 godina

Šta je to Vojvodina ikad dobila od Srbije?! Moj pokojni deda Pera je 1920. godine govorio "Došao "bre"-uz'o sve".To se nastavljalo do današnjih dana. Sećam se 1993.- godine rekordne inflacije, kada u Vojvodini nisam mogla da kupim brašno, mleko, jaja, meso,...a beogradske prodavnice su bile prepune ovih namirnica.
Srbija je od jedne perspektivne ravnice napravila provinciju koja sada liči na Moldaviju,bukvalno, nema šta ovde nije opljačkano. Upropastili ste nas totalno i jedino rešenje je ekonomska samostalnost , a u budućnosti i carinici na Savi i Dunavu.Ovako dalje ne ide..alavosti Beograda i Srbije nema kraja, pa ostanite sami sa sobom u svom čabru i nemojte i dalje po nekoliko godina plaćati račune, važno da nama u Vojvodini seku struju za par meseci neplaćanja.
PS-neka mi neko kompetentan objasni zbog čega u poslednjih 15ak godina malinari iz Srbije za 2-3 dana štrajka dobijaju odobrenje svojih ultimativnih zahteva, a vojvođanski paori posle 2-3 nedelje blokade puteva dobijaju kompromisna rešenja koja se ne ispoštuju do kraja?

bojan

pre 12 godina

kako je krenulo s ovim smaracem koji se pojavi svaki cas poslje par poruka u zadnjih par dana ne bi me iznenadilo da se na ovim prostorima po prvi put nakoh odvajanja iz devedesertih, boze me oprosti, desi da se srbi i srbija i sami po prvi put od nekod odvoje!!!!

Nenad NS

pre 12 godina

Ajde vi "separatisti" malo razmislite pre nego sto ovde pisete. Od cega bi Vojvodina da se odcepi zivela? Od poljoprivrede? Je l' bi se vi bavili zemljoradnjim ili bi trcali u Novi Sad? Koliko i koje rude ima Vojvodina? A moze li sama da proizvodi struju za svoje potrebe? Rafineriju vise nemamo. Znaci sve sto nam preostaje su poljoprivreda i eventualno banjski i seoski turizam. Da li bi to bilo dovoljno da kupimo i najosnivnije energente? Pre ce biti da bi zavrsili kao Crna Gora tj, sve bi bilo u rukama stranaca pa i ta plodna zemlja, a vojvodjani bi bili samo jeftina radna snaga. I sada je tesko ali samoj Vojvodini bi bilo jos teze.

misko

pre 12 godina

Кo je ukinuo pruge po Vojvodini? Pa Vojvodjani.Šta će nam kad je brži autobus.To je bila priča početkom sedamdesetih po Vojvodini, i sami ste je ukinuli i sada bi deo sadašnje infrastrukture koju je gradila Srbija u vaše vlasništvo.Ne gospodo pravite od vaših novaca i budite vlasnici toga što napravite.Naftagas je ako baš hoćete iz Zrenjanina pa bi sami Zrenjaninci i banaćani rekli daj nam nazad NIS a ne Vojvodini.Gospodo bliže se izbori i hvatate se za slamke pošto ništa niste uradili za narod i sada svaljujete to na Republičku vlast.

Dusko

pre 12 godina

Ja, na sveprisutne teme o maglovitoj "devastaciji" Vojvodine udjem cisto da se nalupam minusa separatistima,koji i sam pomen "Vojvodina" koriste za promociju separatizma (sanjajuci ujedinjenje sa maticom)!!! Medjutim,i sa takvim nelojalnim gradjanima se slazem u jednom,a to je da se Voji da sva imovina koja je njena i na njenoj teritoriji (a nije u privatnom vlasnistvu). Sem carina,ali i putarina na autoputevima jer nisu gradjeni samo Vojvodjanskim novcem. SVI ostali prihodi neka ostaju u Novom Sadu. Ni dinar da dodje u moj Beograd,ali isto tako ni dinar da ne ide iz Bg-a i C.Srbije u Voju!!! Sto bi narod rekao,"cist racun,duga ljubav". U takvom ambijentu,lale ne bi imale sta da pitaju ostatak Srbije "di su njihovi novci",vec ce morati da pitaju Canka i co. Takodje,u takvom ambijentu bi mogli da se iskristalisu oni koji su ekonomske probleme koristili za promociju separatizma,a koji bi nakon ekonomske nezavisnosti ostali bez glavnoh aduta u "separatistickom rukavu"!!! Onda bi napokon moglo da im se postavi pitanje da li su oni za postovanje ustava i zakona ove zemlje,ili nisu. Za postovanje suvereniteta i integriteta Srbije. Ako nisu,da im se pokaze Zabela,ili granicni prelaz.

Nenad

pre 12 godina

Shvatite da su za sve krivi politicari lopovi, a oni dolaze iz svih krajeva Srbije, i iz Sumadije i iz Vojvodine i sa Kosova itd... problem su ljudi koji vode drzavu a ne drzava sama po sebi. Uzimajuci to u obzir, Vojvodini bi bilo isto i sa Cankom kao predsednikom Vojvodine.

Nebojsa

pre 12 godina

Kada budete platili za sve sto su svi Srbi izgradili od drugog svetskog rata pa naovamo i sto su vas nekoliko puta oslobodili onda mozemo da pricamo o nekim vasim pravima. Do tada je sve sto je u Vojvodini vlasnistvo svih gradjana Srbije. A i ako bi imali novca da platite sve to dikutabilno je da bilo sta dobijete jer niste nezavisna drzva vec i dalje pripadate svim gradjanima Srbije tako da mozete samo da sanjate totalnu autonomiju.

Jedan Vojvođanin

pre 12 godina

Ne mogu da razumem nekoga ko živi van Vojvodine da se protivi što Vojvođani traže da njihovo pripadne njima, a pogotovo ne mogu da razumem ni jednog jedinog žitelja Vojvodine koji ima nešto protiv da vojvođanska imovina pripadne, a kome drugom, nego Vojvođanima, a time i njemu samome. Možda će ovo poređenje pomoći mnogima da shvate šta se traži i kakva je sadašnja situacija, a kakva bi trebalo da bude:
Naime, ako posmatramo Vojvodinu kao jedan stan u zgradi, u kojem živi Vojvodjanin, kome treba da pripada vlasništvo nad tim stanom, ko treba da upravlja imovinom i stvarima u njemu? Onaj ko u njemu živi, naravno. Sada vlasništvo nad tom imovinom, upravljanje njome, ostvarivanje prihoda, dakle - SVE pripada nekome ko stanuje u drugom stanu u zgradi. Ko želi tako da živi i stanuje, i zašto bi Vojvođani bili robovi/podstanari kada su sve što imaju sagradili sami sebi, a mnogo toga sagradili drugima (i još uvek i grade, npr. zar duple plate Kosovarima ne plaćaju i Vojvođani)? I da li bi vraćanje stana na upravljanje onome ko ga je izgradio i ko u njemu i stanuje ugrozilo čitavu zgradu, zar bi taj stanar uzeo svoj stan i odneo ga u drugu zgradu? Ne, ali se uvek javljaju oni koji pričaju takve priče, samo da bi se nastavilo ovo nenormalno stanje koje je i dovelo Vojvodinu od najrazvijenije regije u SFRJ do najnerazvijenije u SR. Interesantno je da mnogi Vojvođani srpske nacionalnosti ne vole da čuju kako neko želi da "uzme" Srbiji Vojvodinu i ne mogu da shvate da je taj neko - oni sami, i da u sadašnjem stanju neko drugi upravlja njegovom imovinom, a ne oni sami! Razmislite svi da li biste želeli da živite u takvom uređenju i takvoj zgradi kao u primeru, pa se vratite na ovu temu i ponovo razmislite o njoj.

Banjaluka

pre 12 godina

Nešto mi nije jasno u čitavoj ovoj priči. Naime, danas sam gledao neke statisitike koje kažu da je Vojvodina 10. puta razvijenija od recimo juga Srbije, a Vojvođani imaju daleko bolji standard od građana ostalih dijelova Srbije (isključujući Beograd), pa o kakvom onda ropskom položaju, i o kakvim omčama oko vrata baljezga Čanak. Pa šta bi trebalo da kažu građani Vranja, Niša, Pirota, itd itd.

Mama mia

pre 12 godina

. Mama mia! Ovaj Čanak peuzeo Čedin stajling. Očekujemo da počnu snimanje novog filma Stanlio i Olio. Možda tada budu imali više publike.

Gruja

pre 12 godina

Najstarije pruge Srbije nalaze se u Vojvodini. Pruga kroz Belu Crkvu puštena je u saobraćaj 1854. godine, a pruga koja povezuje Kikindu sa Temišvarom i Segedinom 1857. godine. Tih godina Vojvodina nije bila u sastavu Srbije nego Austrougarske. Beograd je prvu prugu dobio tek 1884. godine. I sada se postavlja pitanje kome pripadaju te pruge na teritoriji Vojvodine... Svaka žena koja u brak ponese neki imetak kao miraz ne prepisuje ga mužu, to je i dalje njeno vlasništvo, ali su u braku pa i muž koristi.
Znači potpuno je logično da pruge koje su preci današnjih Vojvođana gradili ostanu u vlasništvu Vojvodine.

sale novosadjanin

pre 12 godina

*******
varate se ako mislite da svi podrzavamo canka.
mnogi od nas smatraju da nas je izdao i da se priklonio bgd,mne i bih partijama,njihovoj mafiji i poltronima.
zbog toga sve vise i vise VOJVODJANA ,razlicitog etnickog porekla,glasa za svm i njih smatra jedinim zastupnicima interesa NASE VOJVODINE !!!!
siguran sam ,da ce te se iznenaditi na sledecim izborima !!!!

miša

pre 12 godina

Gospodine Čanak!
U pravu ste da za 100 godina u Vojvodini nije razvijana železnica.
Da li ona pripada Vojvodini, ili Austrougarskoj državi, koja ih je izgradila?
Da li mislite da treba da izađete iz Srbije i da uđete u Austrougarsku?
Moraćete ratom, ali i da angažujete sve članice bivše Austrougarske, Austriju,mađarsku,češku Slovačku.
Vi ćete biti Car, zar ne ?

Dule

pre 12 godina

O kakvoj omci ova individua prica, bolje bi ti bilo da skines taj podvaljak, 20 godina samo pricas prazne price da Srbija kao vojvodinu potkrada i slicne gluposti,shvati covece vec jednom da je vojvodina kao macva, deo Srbije. Izadji covece vec jednom sam na izbore,ti i ta kako se vec zove kombi liga, sta li je, neces dobiti ni 2%, dosta vise tebe i tebi slicnih, tacka.

Teslas, Pancevo

pre 12 godina

"Naglasivši (Canak) da je železnica u Vojvodini bolno pitanje, on je podsetio da u proteklih 80 godina u pokrajini nije napravljen ni kilometar pruge, kao i da se polovina železničke mreže ne koristi ili je uništena."
Ovaj covek, ili nema ispravne informacije, ili tendenciozno laze!
Da podsetim g-dina Canka (podsetim, posto mislim da bi bar za to morao da zna), da je u njegovom rodnom gradu, u Pancevu, izgradjena ogromna i komplikovana, POTPUNO NOVA mreza pruga, u juznoj industrijskoj zoni. Te pruge pokrivaju 3 fabrike (Azotaru, Rafineriju i Petrohemiju, koje nisu, uzgred, samonikle u ritu, a nije ih podigla ni Vojvojvodina, nego je taj industrijski zamajac, u pokrajnu ulozila drzava, a mogla je sve to da podigne i u Vranju), povezane su sa postojecom prugom u gradu, koja je 10ak km udaljena.
To znaci, g-dine Canak, sve i da nije, niti jedan vise kilometar pruga u pokrajni izgradjen za 80 godina, sem pomenutih (a jeste), ovih par desetina u mrezi pruga u juznoj industijskoj zoni Panceva, pokazuje, da vi ******, jer cinjenice govore drugo! Da ne pominjemo, da nema ni jedne bitne pruge u Vojvodini, koja se danas koristi, a da od 1945.g, nije kompletno promenjena, od nasipa, pragova, do sina. Koliko je kilometara pruge u Vojvodini eliktrificirano za 80 g? To, sto je u Vojvodini i 1945.g, vec postojala pristojna mreza pruga, je razlog, da u njoj nisu bili potrebni projekti i izgradnja novih pruga, a ne ta vasa aluzija, (koja se ispostavila i kao laz), da u Vojvodini za 80 godina nije napraljen ni kilometar pruge.
O pausalnoj proceni, da se polovina priga u Vojvodini ne koristi, ne treba ni pricati, jer to je proverljivo, da je takodje laz!
Dakle, pitao bih g-dina Canka samo jedno, sta on ustvari hoce, *****

Sremac

pre 12 godina

Nas ovde u Sremu zanima samo Srbija. A to sto Nenad zeli kroz neku pricu o prugama i autonomiji sebi da obezbedi jos koju godinu zivota na racun drzave, mnogo nas ne dotice. Provaljen si odavno, Nenade. Vise niko ne daje ni pet para na tvoje propovedi. Setio si se sad pred izbore...

A vi iz Novog Sada malo da olabavite. Isti ste kao Iznogud. Sta bi ste vi? Malo bi da pljackate po Vojvodini umesto Beograda? Nisu ovde gradovi krivi, nego su ljudi barabe. 1000 kilometara u precnik politkom se bave samo lopovi. Svejedno da li su iz Beograda, Novog Sada, Sarajeva, Zagreba... Manite nas autonomije i ostalih krupnih reci...

Beograd i Novi Sad u mom Srcu.

pre 12 godina

Sto se mene tice a i gotovo svih koje znam u Beogradu svako je za autonomiju Vojvodine i svako misli da treba zeleznica da pripadne Vojvodjanima i sve sto im pripada i da se da sta god Vojvodjani zele treba da se postuje i uvazava i da niko u to ne treba da se mesa.
Takodje, radim jako puno, zavrsio sam fakultet kao i vecina koje znam i zaista zivim tesko i vrlo, vrlo skromno. Zaista ne znam kako sam uzeo bilo sta od nekoga i od Vojvodjana. Prevoz je u Bgd spor, sve je uzasno skupo i dosta prljavo. Zapravo sam uveren da mnogi koji zive van Bgda i narocito u Vojvodini zive daleko lepse od mene kao i od svih mojih projatelja. Ovo sa Chankom je meni nesto slicno kao i HDZ kada je vikao necemo da novac ide u BGD a od tada nit je HR toliko puno bogatija dok sve odlazi u Zagreb (najveci deo HR turizma).
Ali dobro, ja sam samo mali covek koji ne laze. Inace majka mi je Hrvatica iz Dalmacije da se ne pomisli da sam neki nacionalista i o HR znam sve.
A Chanak mene potseca na Seselja i po meni koristi istu terminologiju i usto je veliki nacionalista cak i shovinista ponekad samo iz vojvodjanskog ugla posmatranja. Niko me ne moze uveriti u suprotno. Takodje, mislim da u poredjenju sa Djindjicem da je jako spor i nikakvu viziju razvoja Vojvodine nije izneo i nikakav projekat sto je danas u svetu jako bitno, zapravo najbitnije. Ali kao i do sada vecina se divi takvim ljudima. A danas sa na zalost odlaskom Kosova i sa raspadom SFRJ vise i nije bitno da li ce na Balkanu biti 10 ili 100 drzava. Ako Vojvodjani poslusaju Chanka nek im je sa srecom. Niko ih nece sprecavati. Mi cemo ih voleti i dalje i duboko sam uveren niti cemo biti siromasniji niti ce Vojvodajni biti bogatiji. Ali Chanak ce definitivno biti bogatiji kao i Sanader.

A oni koji vole fiziku zeleo bih da ih potsetim o zakonu defekta mase koji glasi:

Celina je uvek vise od zbira njenih sastavnih delova.

Vladimir LDP

pre 12 godina

E moj Canak, koji si ti blefer. Ma i omcu i uzde i sve samo dok prodju izbori, a onda idemo u novog velikog brata, jos malo baskarenja o trosku drzave, i tako vec 20 godina. A Vojvodina nikad u gorem polozaju, nakon oduzimanja imovine kriminalnim ustavom, sada se pokusava legalizovati ta kradja kroz medjunarodne forme i standarde, a ti koji bi trebao to da sprecavas cutis i pravis se blesav samo dok je tvoja fotelja sigurna, umesto da si glasniji od ikoga (bez ovih floskula "omca" i sl. gluposti vec da navedes konkretne stvari o kradji i otimacini, a ima ih na svakom cosku u Vojvodini, i zauzmes jasan stav), ali ne shvatas da i tvoja fotelja je sigurna dok iz Vojvodine ima sta da se ukrade, kad ne bude leteces kako si i dosao jer kome realno treba jedan istroseni politicar osim ako mogu preko tebe nesto dobiti, a ne zato sto im ti mozes nesto stvoriti i napraviti. Jasno je svakom. A ti umesto da se boris za interes onih koji su te birali, povladjujes tim nezasitim debelokozcima dole iz Beograda i mislis da time cinis dobro Vojvodini, a zapravo samo potpomazes tu kradju i otimacinu. Manje bi se moglo krasti iz Vojvodine da nije tebe, jer onda bi morali preko nekih drugih Vojvodjana a i sam znas koliko je narod ovde protiv Beograda i koliko bi samim tim oni imali problema da naprave "prodor" i bilo sta izvuku odavde, ali takvi kao ti i Pajtic im to omogucujete. Da nije vas vec bismo odavno preuzeli kontrolu nad svojim finansijama, a verovatno bi imali i nezavisnost (kao i imovinu i sve ostalo). Ovako nemamo nista, a ovi samo nastavljaju da nas kradu a moze im se jer imaju takve kao ti koji ih s dobrodoslicom docekuju i to im omogucavaju (umesto da najure lopove naglavacke, da im ne daju da "zvirnu" u nasu pokrajinu, kao sto bi i trebalo).****

vojvođanin

pre 12 godina

E Čanak,Čanak sve što reče je 1000% tačno jedina mana je što to pričaš već 20 godina i to samo u predizbornoj kampanji a kad prođe muk sledeće 4 godine!!!

Srbin iz EU

pre 12 godina

Po ovom Gospodinu Srbija bih trebalo da podeli i Savu i Dunav, ali bih o to bilo malo. Neznam sta doticni sa ovim hoce, sem da nema neki drugi cilj kao recimo, osamostaljenje ili neznam jos sta. Nije mu prvi put da napada sopstvenu drzavu i Ustav, da preti i place za sudbinu Severne Srbije tj. Vojvodine,kao da drzava Srbija zavisi od njih. Na kraju krajeva neka narod odluci sta ce i kako ce, a ON bih rado da bude neki Lider te novokomponovane drzavice, samo ga sprecava Ustav. Nenade mani se te politike, jer severni sused jedva ceka neki raskol, s obzirom na njihove pretenzije. Razmisli drugi put pre nego nesto slicno kazes, jer si dosta smesan sa tvojim idejama.

Marko

pre 12 godina

Koncentracija u velikim gradovima i pustosenje sela i malih sredina je opsti demografski trend u svetu. Cak i da su sela po Vojvodini po ugledu na recimo u Nemackoj (teoretski :-) ) opet to ne bi sprecilo mlade i ljude generalno da prelaze u vece gradove.
A ovo sa zeleznicom je tek komicno, sta tu zeleznica (zastareli javni servis za ciji su remont i restrukturiranje potrebne milijarde) moze da pomogne. Ovo je jednostavno klasicna politikanerska prica i svadja medju koalicionim partnerima oko javnih funkcija i benificija. U pravu je Canak kad kaze gde su nase pare, misleci na pare i funkcije svojih stranackih kolega a ne nas gradjana koji zivimo u Vojvodini.

Misa ZR

pre 12 godina

Secesija? Ma kakvi, gde bi on, samo mu slucajno pise iza ledja na plakatu "Novi Sad je za nas glavni grad". Ali, nema veze, pustio je bradu pa mu sada verujemo. I, jos se, kao, on nasao da kritikuje centralizaciju Vojvodine, kao da sam je ja sprovodio, a ne njegova stranka i koalicioni partneri

leksa

pre 12 godina

Nenade,ti si jedan od razloga zasto nas bratija iz BG ... godinama.Ti i tvoja bedna politika kohabitacije sa ovima sa vlasti je urusila polozaj Vojvodine.Zasto?/////
Niko vise nas iz Vojvodine ne shvata ozbiljno zbog tebe,Jerkove,Kostresa i ostalih.Prodao si nas i vreme je da se povuces.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 12 godina

Krajnje je vreme da se Vojvodina, "razbije" na najmnaje tri Srpske pokrajine (Srem, Banat i Bačka) i time će biti, ispunjeni sveti (Evropski) kriteriji regionalizacije Srbije, i skinuta omča sa vrata i Srbiji i Vojvodini.

MISA BAZA

pre 12 godina

ZA B92 je krajnje vreme da se odluci da li ce biti izbiljam medij ili ce non stop kafanske politicare promovisati i plasiti Srpski narod razno raznim prostaklucima!

sale novosadjanin

pre 12 godina

izdao si me !!!!
od momenta kada bez rezervno podrzavas bgd,mne i bih stranke,njihovu mafiju i poltrone-nista ti vise ne verujem!
glasao sam za lsv od osnivanja ali od zadnjih izbora podrzavam i glasam samo za svm.
trenutno jedini zastupaju interese VOJVODINE !!!
prosetaj se malo medju obicne gradjane pa ces videti i cuti koliko je VOJVODJANA za samostalnost i sta misle o tutorstvu bgd vlasti !!!

gagigmaz

pre 12 godina

LSV se toliko interesno povezao sa DSom da sad nema ko da brani interese Vojvodine, nazalost jedino SVM insistira, ako nastave tako imaju moj glas.

vojv

pre 12 godina

e canak, aj molim te dosta je. ko zeli od tebe moze da prihvati jos samo ideje sa pocetka tvoje karijere. od tvojih teza i ***** vojvodina nema nista.
madjari se mnogo vise zalazu za neke stvari koje nemaju veze sa integritetom zemlje, *******
skino si slobu, dobroo je, aj sad si slobodan, pali..

novosadjanka

pre 12 godina

Covek, Nenad Canak, je diplomirani ekonomista, znanje i zvanje mu dozvoljavaju da komentarise. Izvinjavam se gospodinu Canku, nisam licni advokat da ga zastupam, ali imam potrebu da prokomentarisem !

republika vojvodina

pre 12 godina

E pa "Čanče", za tebe i taj tvoj izgovor od stranke sam glasao samo zbog toga što je bila makar naznaka toga da ćeš se boriti za nezavisnu ili makar široko autonomnu Vojvodinu.
Moj glas si odavno izgubio.

Majkowic

pre 12 godina

Hocemo autonomnu oblast u Sremu, Banatu i Backoj . Nijedan tzv. vojvodjanski autonomas nezna i neume da odgovori kako to "nemogu" ove tri oblasti da budu izdvojene i blize svojim gradjanima nego mora Vojvodina pa samo Novi Sad da bude centar. Nece moci, cela Srbija ima da stane samo u Beograd i Novi Sad.

george wordy

pre 12 godina

Došlo je vreme Čanka, kao što je bilo vreme Slobe,Arkana, Kapetana Dragana, Šešelja, Draškovića,Karadžića, Mladića, Legije.... Svi su oni u okviru istog Drezdenskog Matrixa Resorske Kamarile za zaštitu naroda, borba protiv srpskog imperjalizma i srpske buržoazije , uništiti gradjansku Srbiju, uglednih, uspešnih i patriotskih porodica ... svesti je na Beogradski pašaluk,izbrisati kolektivnu svet o plavoj Vizantijskoj Srbiji, sprečiti revitalizaciju srpskog gradjanskog društva. Ratovi 91- 94 , NATO bombardovanje , Dejtonski sporazum, Rambuje, Kumanovski sporazum, imali su za cilj da Zapadni Balkan dovedu do odluka Berlinskog kongresa . Što znači : predstoji odvajanje Vojvodine, i Sandžaka, i to možda nije sve !?

Vladan Jova

pre 12 godina

Ja samo apelujem na sve čitaoce i komentatore da ne prave razdor između Vojvođana i stanovnika ostalog dela Srbije jer je to suludo. Ja imam familiju u Vojvodini, kao i prijatelje raznih nacionalnosti i sa svima sam u dobrim odnosima što je i normalno. Ono što meni bode oči je da je ovaj čovek pun mržnje prema svemu Srpskom. Da li je njegova bahatost kada je vozio sanke po centru Novog Sada stavljanje i meni kao Beograđaninu e omče pokazujući mi da i u toj "ropskoj" Vojvodi pojedinci mogu da rade sve, ili kada je u skrivenoj kameri vadio pištolj u restoranu? Odakle ovoj personi dozvola za nošenje pištolja kada znamo koliko je danas teško doboti dozvolu za nošenje oružja? Imam osećaj da pol. elita iz Novog Sada konstantno radi na dizanju tenzija kako bi mogla u Vojvodini da radi šta hoće? Zašto niko ne kaže da je nenormalno da u jednoj državi imamo rep i pokrajinsku vladu, dva vozna parka, dve skupštine sa svim pratećim osobljem koje nenormalno opterećuje sve nas građane Srbije? Zašto niko ne reče iz NS elite da se osnuje veće okruga koje bi bilo glavno autonomno telo kao jeftin vid autonomije a da se sav novac koji se arči kroz Pajtićeve isnititucije spusti na nivo okruga i opština što bi predstavljalo najširi stepen autonomije jer bi građani u okviru okruga ili opštine odlučivali našta će potrošiti svoje novce. Ovako sve izgleda kao borba NS i BG pol. elita ko će više kolača dobiti kako bi mogao što više šlaga pokrasti. O bahanalijama pol elite U NS već se priča i u BG pa niko ne može da me ubedi da čovek koji ima ne jednu nego 2 sekretarice 9 automobila na upotrebu kada govori o skidanju omče misli na narod nego samo na svoje privilegije.

Nenad NS

pre 12 godina

Ajde vi "separatisti" malo razmislite pre nego sto ovde pisete. Od cega bi Vojvodina da se odcepi zivela? Od poljoprivrede? Je l' bi se vi bavili zemljoradnjim ili bi trcali u Novi Sad? Koliko i koje rude ima Vojvodina? A moze li sama da proizvodi struju za svoje potrebe? Rafineriju vise nemamo. Znaci sve sto nam preostaje su poljoprivreda i eventualno banjski i seoski turizam. Da li bi to bilo dovoljno da kupimo i najosnivnije energente? Pre ce biti da bi zavrsili kao Crna Gora tj, sve bi bilo u rukama stranaca pa i ta plodna zemlja, a vojvodjani bi bili samo jeftina radna snaga. I sada je tesko ali samoj Vojvodini bi bilo jos teze.

Zavesa je pala

pre 12 godina

Šta je to Vojvodina ikad dobila od Srbije?! Moj pokojni deda Pera je 1920. godine govorio "Došao "bre"-uz'o sve".To se nastavljalo do današnjih dana. Sećam se 1993.- godine rekordne inflacije, kada u Vojvodini nisam mogla da kupim brašno, mleko, jaja, meso,...a beogradske prodavnice su bile prepune ovih namirnica.
Srbija je od jedne perspektivne ravnice napravila provinciju koja sada liči na Moldaviju,bukvalno, nema šta ovde nije opljačkano. Upropastili ste nas totalno i jedino rešenje je ekonomska samostalnost , a u budućnosti i carinici na Savi i Dunavu.Ovako dalje ne ide..alavosti Beograda i Srbije nema kraja, pa ostanite sami sa sobom u svom čabru i nemojte i dalje po nekoliko godina plaćati račune, važno da nama u Vojvodini seku struju za par meseci neplaćanja.
PS-neka mi neko kompetentan objasni zbog čega u poslednjih 15ak godina malinari iz Srbije za 2-3 dana štrajka dobijaju odobrenje svojih ultimativnih zahteva, a vojvođanski paori posle 2-3 nedelje blokade puteva dobijaju kompromisna rešenja koja se ne ispoštuju do kraja?

DžonyBoy

pre 12 godina

Sve je to fino..ali gospodine Čanak kad već spominjete centralizaciju i Novi sad kao i "još neke gradove"koji su po vašim rečima pretrpani što ste vi napravili velebnu vikendicu u istom tom Novom Sadu i delu kojeg novosađani zovu "Dolina lopova"?
Što niste recimo u Maloj Bosni na salašu?!

Gastro

pre 12 godina

Digresija ...
Ova "nova" brada lidera par NVO, je l' to u svrhu (prerano počete)predizborne kampanje i prikljupljana "onih" glasova ?!

Dokle je ovo došlo u Srbiji...

Jednom rečju da kažem ovde mi se od političara ............. poremeti probavni trakt !

yo, toronto

pre 12 godina

Iako je Canak ponekad na ivici svoje preterane strasti, i dalje je inteligentan i hrabar covek. Izjava je na mestu a to sto se u Vojvodinu od vajkada dovlaci neki zivalj od kojekuda i naseljava na silu, nije pomoglo ni Vojvodini ni zivlju ni Srbiji. A sad, daj eto da im se ukine i komunikacija sa svetom (zeljeznica)i mogucnost za progres? Mozda bi neki od 'novih' Vojvodjana propevali o stvarima koje kompromituju tu vasu zbrda/zdola kvazi-demokratsku vlast, a?
Sve junaci, Tipicno...

zoran

pre 12 godina

"Sećam se 1993.- godine rekordne inflacije, kada u Vojvodini nisam mogla da kupim brašno, mleko, jaja, meso,...a beogradske prodavnice su bile prepune ovih namirnica."
Aaaahahahahahahahhhh
Na kojim si ti drogama majke ti?!
Iliti po tvome, vojvođanski, gde si se najela ludih bundeva?

Icarus

pre 12 godina

Vojvodina vojvodjanima - a vi gospodine Canak ste delovali kao ozbiljan covek ali nazalost vise Madjari rade za Vojvodinu nego Vi. Zasto je to tako? Za sada imamo iste interese sa Madjarima ali sta kasnije? Zasto se zalazete za Vojvodinu samo pred izbore? Zasto Vojvodina nije ravnopravni partner Srbiji vec jos uvek u vazalnom odnosu?

pera

pre 12 godina

Postujem vase zalaganje o pravednoj raspodeli ali se ne slazem sa vasim misljenjem da niko nece odvajanje Vojvodine od Srbije jer to jednostavno ne odgovara istini.U Vojvodini ima i te kako mnogo onih koji bi se najradje rastali od Srbije i vi to sigurno znate.Nije umesno da politicari govore u ime svih jer misljenja ima razlicitih i to treba postovati.Vi dobro poznajete istoriju i treba tako i da se ponasate.Ne treba biti mnogo pametan i videti jasnu sliku da svi koji su se otrgli od diktatora danas mnogo bolje zive dok se nama vecito nesto obecava a zivot sve bedniji i nepravedniji.Volja naroda se mora postovati i ako se to zahteva i ustav menjati gospodo.Gradjani imaju pravo na bolji zivot i lepsu buducnost.Niko politicarima nije dao pravo da rade samo ono sto oni misle da treba da rade i time upropaste zivot i buducnost milionima gradjana.Proces koji je poceo nece stati sve dok se ne zavrsi i tu ne pomaze nista vise,zato pamet u glavu narode i sto pre do kazana tamo gde su vec i drugi dobrovoljno prisli.Svaka tvrdoglavost produzava jad i nepravdu dok se politicari slade svakoga dana o nasem trosku.

Ima nas koji ne zaboravljamo

pre 12 godina

Što to nisi govorio u prethodne tri godine? Udobna je fotelja... A tek poslanička plata, a tek skupštinska menza... E da, a šta je sa beočinskom cementarom?

Indjija

pre 12 godina

Ovo je vec 3 dan, da se na ovom sajtu objavljuje nova prica sa Cankom u glavnoj ulozi, iako se bukvalno nista novo ne dogadja. Jedan te isti tekst, i jedna ista vest,se prepricavaju, sto me navodi da mislim da je tekst placen.

Svajcarac

pre 12 godina

***** Canak bi ustvari da uskrati autonomiju Opstinama u Vojvodini i da sebe ustolici u Novom Sadu.

Cak u Svajcarskoj sa njenim Kantonima, drzava je vlasnik od SBB (Svajcarskih Zeleznica) i sinske mreze su u vlasnistvu centralne vlasti. Tako je i u Madjarskoj, i u Sloveniji i u Hrvatskoj. Ako neko sad pocne da pomenjuje cuvene "hrvatske Zupanje" onda treba da zna, da one nista drugo nepredstavljaju, nego nase upravne okruge.

Srbija ima moderan i dobar ustav i lokalne samouprave mogu samo raspolagati sa imovinom, koja je u okviru ustava. A on je isti, kao sto ga imaju susedne zemlje, od kojih nijedna nje konfederacija.

komsija lala

pre 12 godina

REFERENDUM.Ni ti ni bilo ko drugi, osim naroda iz Vojvodine nema prava da odlucuje o gladnoj deci,korupciji,vrednostima koje nam namecete a mi ih ne usvajamo.Ima i sposobnih i pametnih ljudi koji se zaista mogu baviti drzavnickim poslovima bilo koje nacionalnosti u Vojvodini.Svi od reda ste kriminalci.Vreme je da se plati ceh.

misko

pre 12 godina

Кo je ukinuo pruge po Vojvodini? Pa Vojvodjani.Šta će nam kad je brži autobus.To je bila priča početkom sedamdesetih po Vojvodini, i sami ste je ukinuli i sada bi deo sadašnje infrastrukture koju je gradila Srbija u vaše vlasništvo.Ne gospodo pravite od vaših novaca i budite vlasnici toga što napravite.Naftagas je ako baš hoćete iz Zrenjanina pa bi sami Zrenjaninci i banaćani rekli daj nam nazad NIS a ne Vojvodini.Gospodo bliže se izbori i hvatate se za slamke pošto ništa niste uradili za narod i sada svaljujete to na Republičku vlast.

vojvodina republika

pre 12 godina

Kada budete platili za sve sto su svi Srbi izgradili od drugog svetskog rata pa naovamo i sto su vas nekoliko puta oslobodili onda mozemo da pricamo o nekim vasim pravima. Do tada je sve sto je u Vojvodini vlasnistvo svih gradjana Srbije. A i ako bi imali novca da platite sve to dikutabilno je da bilo sta dobijete jer niste nezavisna drzva vec i dalje pripadate svim gradjanima Srbije tako da mozete samo da sanjate totalnu autonomiju.
(Nebojsa, 22. septembar 2011 09:18)

E, druže, u tome je i problem: Srbija NIJE NIŠTA izgradila posle Drugog svetskog rata. Sve što je bitno u Vojvodini je izgrađeno ili u Austrougarskoj, ili samodoprinosom (dakle, od strane samih Vojvođana).

A to za oslobađanje obesi mačku o rep. Od WWII, kad god ste nas oslobađali mi smo ******li. Pred kraj Drugog svetskog, Rusi su činili zulum kakav valjda nisu ni Turci kada su išli do Beča. Posle rata, oterali ste SVE Nemce, čak i one koje veze nisu imali sa okupatorom, i na njihovo mesto doveli kojekakve gorštake koji asfalt u životu nisu videli, ali zato i dan danas hoće da isteraju sve što nije srpsko iz Vojvodine. Devedesetih, Vojvođani su išli da se bore u Slavoniju sa kojojm su živeli u miru 300 godina, dok nije neko došao i rekao da su oni odjednom krvni neprijatelji. I naravno, dok su Vojvođani ginuli i iseljavali se iz zemlje, na njihovo mesto opet dolaze neki gorštaci koji i dan danas vedre i oblače u Vojvodini.

Kako bilo, da zaključim rečima koje su koristili slovenački i hrvatski poslanici u vladi SHS:
"Dajte da vam platimo te vaše žrtve koliko treba, pa da se razilazimo!"

zoran nbg

pre 12 godina

Stanovništvo u centralizovanim zemljama prirodno migrira u administrativne centre jer su sve ostale sredinbe osuđene na propast. Primera je bezbroj. Jedan od njih je i Srbija. U dobro decentralizovanim zemljama je potpuno obrnuto. Primer sa razvijenog zapada - Nemačka i Austrija. Primer sa istoka - Poljska. Poljska ima 38 miliona stanovnika, a u glavnom gradu Varšavi živi nepuna 2 miliona. Zamislite da je poljska uređena kao Srbija, pa Varšava bi bila megalopolis, grad od bar 15 miliona stanovnika. Ali Čankova priča je prazna retorika. Iza nje je puka želja za vlašću u Vojvodini koja jeste istorijska regija ali iz vremena Austrougarske monarhije kada je konstituisana prvenstveno kao politički subjektivitet Srba a ujedinjenje sa maticom nikada nije dolazilo u pitanje. Pravo pitanje za Čanka je da li je spreman da podrži istinsku decentralizaciju Srbije uključujući i Vojvodinu. Zašto Vojvodina a ne Srem, Banat i Bačka. Nek mi objasni, ali ekonomskom računicom. Nek iznese analizu troškova i koristi i u jednom i u drugom slučaju. Mi smo imali prilike da vidimo Vojvodinu na delu. Opustošeni svi gradovi osim Novog Sada. Evo Zrenjanin. Osim hrvatskog Dijamanta šta radi od nekada moćne industrije? Jugoremedija, Luxol, Brodogradilište, Servo Mihalj, Agroživ, Pivara, Šinvoz, Fabrika nameštaja. Pustoš. A smenjivali se i Novi Sad i Beograd. Na kraju krajeva plakat iza Čankovih leđa na ovoj slici sve govori.

bravo lsv

pre 12 godina

"Čanak je ponovio da Ustav iz 2006. godine, koji je "stavio novu omču oko vrata Vojvodine i kompletne decentralizacije zemlje", mora da se menja i dodao da zato Zakon o javnoj svojini i ne doživljava kao trajno rešenje."

Dakle, čim on ovaj zakon "ne doživljava kao trajno rešenje", otići će na razgovore, ugradiće sebe i svoj džep i svoju partiju, i opet će prodati Vojvodinu.
Standardno za Čanka i LSV, svi su provalili njihov modus operandi. Malo se deru, malo "glorijus" istorija Vojvodine, malo "ne možete tako sa nama", onda malo tiše "ah ne mi nikada nismo bili za secesiju" (iako im gro glasova predstavljaju ljudi koji upravo to hoće), i na kraju proguraju nešto što samo može naštetiti Vojvodini.

Prijateljski savet Vojvođanima: glasajte za SVM - oni makar i urade nešto sa vremena na vreme.

Slucajni prolaznik

pre 12 godina

Koliko mogu da primetim, medju Srpskim politicarima je postalo aktuelno pustanje "bradice"?!
Ceda, Canak, ko je sledeci? :D

Jel to neki novi zahtev evropske unije, ili se radi o necemu drugom?

rax

pre 12 godina

gospodine canak, gde ste bili svih ovih godina? ko vas ne poznaje skupo bi vas platio, ja sam od tih. jos prije 1-2 sam verovala ovom coveku, ali vojvodjani vama vise ne veruju gospodine canak.

Vojislav

pre 12 godina

Ovo je jos jedna beskonacna i propala prica. Kao Pancevac jesam za preraspodelu sredstava, ali ne po principu "umesto Beograda Novi Sad". Mi smo to vec odavno imali, nasa deca nisu mogla na studije u Beograd, vec u Novi Sad gde nisu dobro docekivani, a pancevacka privreda je izmuzena prema Novom Sadu kao sada prema Beogradu. Nama se samo smenjuju Beograd ili Novi Sad. Sustina je u stvarnoj decentralizaciji i znatno vecem ostajanju novca u lokalne samouprave, promena izbornog zakona gde nije moguce vrsiti budzetski finansiranu funkciju u lokalnoj samoupravi ako niste rezident bar deset godina i slicno. Banat je oduvek gravitirao Rumuniji i Temisvaru i takve tendencije su ponovo zive (sve vise se koristi Temisvarski aerodrom). Kada neko govori o onome sto je unela Vojvodina u Jugoslaviju, neka samo dobro odmeri reci jer sve sto je napravljeno na teritoriji Vojvodine je napravljeno od strane Austro-Ugarske monarhije. I na kraju, ali mozda i najvaznije, Vojvodina ne moze da opstane kao nezavisna drzava, jer je sam sastavljena od tri veoma slabo povezana dela. Srem gravitira ka Hrvatskoj i severo-zapadu Srbije, Backa ka Madjarskoj, a Banat prema Rumuniji i delom prema Beogradu. Ako se Vojvodina odvoji od Srbije, sledeci neminovni korak je raspad Vojvodine na mnogo manje celine.

Dusko

pre 12 godina

Ja, na sveprisutne teme o maglovitoj "devastaciji" Vojvodine udjem cisto da se nalupam minusa separatistima,koji i sam pomen "Vojvodina" koriste za promociju separatizma (sanjajuci ujedinjenje sa maticom)!!! Medjutim,i sa takvim nelojalnim gradjanima se slazem u jednom,a to je da se Voji da sva imovina koja je njena i na njenoj teritoriji (a nije u privatnom vlasnistvu). Sem carina,ali i putarina na autoputevima jer nisu gradjeni samo Vojvodjanskim novcem. SVI ostali prihodi neka ostaju u Novom Sadu. Ni dinar da dodje u moj Beograd,ali isto tako ni dinar da ne ide iz Bg-a i C.Srbije u Voju!!! Sto bi narod rekao,"cist racun,duga ljubav". U takvom ambijentu,lale ne bi imale sta da pitaju ostatak Srbije "di su njihovi novci",vec ce morati da pitaju Canka i co. Takodje,u takvom ambijentu bi mogli da se iskristalisu oni koji su ekonomske probleme koristili za promociju separatizma,a koji bi nakon ekonomske nezavisnosti ostali bez glavnoh aduta u "separatistickom rukavu"!!! Onda bi napokon moglo da im se postavi pitanje da li su oni za postovanje ustava i zakona ove zemlje,ili nisu. Za postovanje suvereniteta i integriteta Srbije. Ako nisu,da im se pokaze Zabela,ili granicni prelaz.

korner

pre 12 godina

Ajde vi "separatisti" malo razmislite pre nego sto ovde pisete. Od cega bi Vojvodina da se odcepi zivela? Od poljoprivrede? Je l' bi se vi bavili zemljoradnjim ili bi trcali u Novi Sad? Koliko i koje rude ima Vojvodina? A moze li sama da proizvodi struju za svoje potrebe? Rafineriju vise nemamo. Znaci sve sto nam preostaje su poljoprivreda i eventualno banjski i seoski turizam. Da li bi to bilo dovoljno da kupimo i najosnivnije energente? Pre ce biti da bi zavrsili kao Crna Gora tj, sve bi bilo u rukama stranaca pa i ta plodna zemlja, a vojvodjani bi bili samo jeftina radna snaga. I sada je tesko ali samoj Vojvodini bi bilo jos teze.
(Nenad NS, 22. septembar 2011 12:20

Isto su takvi kao ti pričali i da će Slovenija propasti, i da će Hrvatska propasti, i da će Bosna propasti, i da će Crna Gora propasti bez Srbije. Danas svi oni imaju bolji životni standard od Srbije - čak i Bosna! Tako da, argumenti ti ič ne valjaju.

Jozef

pre 12 godina

Nesto si ti meni suvise mlak, Nenade. Kud se denuo onaj zar kojim si nekad "branio" interese Vojvodine? Sad se nekako ustalilo da si najglasniji uvek pred izbore...
Nije istina da o secesiji niko ne razmislja i ti to dobro znas, Nenade. Ali si izgleda dobro placen da na to zazmuris.

Aleksa

pre 12 godina

Evo pitanje za Čanka,
posto je predsednik upravnog odbora Šuma Vojvodine,
JP koje ima 1600 zaposlenih,
zašto na sajtu nemaju
sekciju gde objavljuju javne konkurse za prijem novih radnika
u JP Šume Vojvodine ?
Ili javnih konkursa nikada nije ni bilo ?

bojan

pre 12 godina

kako je krenulo s ovim smaracem koji se pojavi svaki cas poslje par poruka u zadnjih par dana ne bi me iznenadilo da se na ovim prostorima po prvi put nakoh odvajanja iz devedesertih, boze me oprosti, desi da se srbi i srbija i sami po prvi put od nekod odvoje!!!!

Nenad

pre 12 godina

Shvatite da su za sve krivi politicari lopovi, a oni dolaze iz svih krajeva Srbije, i iz Sumadije i iz Vojvodine i sa Kosova itd... problem su ljudi koji vode drzavu a ne drzava sama po sebi. Uzimajuci to u obzir, Vojvodini bi bilo isto i sa Cankom kao predsednikom Vojvodine.

tomo

pre 12 godina

ne bih se slozio da ova tranka nije nista uradila,obidjite mesta kao cantavir gde su na mesnim zajednicama zastupnici lsv i svaticete koliko se drugacije gleda u tim sredinama nego u sredinama gde su ds ili neki drugi,lako je prepucavati 20 god nista nije uradjeno a dali ste ikada glasali za njih i dozvolili im da budu na vlasti pa da se vidi sta bi se uradilo NISTE!!!!ko i malo prati politicku scenu svatice jedno da kao i u zadnjih godina onaj ko je na vlasti kroji sudbinu drzave kod nas ne funkcionise koalicija vecinom se ne pitaju a da ne pricamo opozicija....kao sto ste vatili ja podrzavam stranku lsv vase pravo je da podrzavate vase interese i politiku ali realnost je relnost