Ponedeljak, 19.09.2011.

07:50

Ponovo naplata PDV na severu Kosova

Vlada Srbije odlučila je da sever Kosova vrati u poreski sistem zemlje i da se ukine Uredba koja se odnosi na carinski postupak preko kontrolnih punktova.

Izvor: B92

Ponovo naplata PDV na severu Kosova IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Supersonican

pre 12 godina

Dobra i pravedna odluka. Treba konacno reci da je sverc, neplacanje poreza, neplacanje struje itd. na severu Kosova navika i normalna pojava. Treba tome stati na put. Ne znam zasto se neki (kazem, neki) Srbi sa severa bune, hocete u sistem Srbije, eto. Ljudi budimo posteni, treba severu a narocito enklavama pomoci u teznji da ostanu na Kosovu. A protiviti se uvodjenju PDV na severu koji ekonomski stoji mnogo bolje od velike vecine (da, upravo tako) gradova u Srbiji, je u najmanju ruku licemerno prema toj istoj Srbiji.

Tosa

pre 12 godina

Tacno je da Srbi sa severa nisu placali PDV ali je i tacno to da nemaju BEZVIZNI pasos koji Srbi u Srbiji imaju.Pasos koji oni imaju moze da im sluzi za UKRAS.Tacno je i to da svi sanjaju o tome da nas(Srpski) vojnik i policajac dodje u Kosovsku Mitrovicu. Oni zive za to.NEMOJTE DA MRZITE OVAJ NAROD zbog nekolicine mocnika koji su iskoristili takvu situaciju. Mnogo vise su se "ovajdili" pojedinci iz Srbije.

Northener since 25.07.2011

pre 12 godina

Molim unapred admina da mi bar jednom objavi komentar.
Hm, ovako. Neplaćanje PDV-a je predviđeno rezolucijom 1244, koju je Srbija potpisala i dok je UNMIK bio na carini (znaci do proglasenja nezavisnosti) plaćala se carina za taj iznos na prelazima.To je i pisalo na dnu originalne fakture koju izdaje (vele)prodavac u Srbiji - roba oslobodjena PDV-a uredbom vlade RS dok traje rezolucije SB UN.... Znaci procedura ista kao kad se roba izvozi iz Srbije u C. Goru recimo. E sada, razlika je u tome što su stanovnici južno od Ibra plaćali PDV na tu robu tzv. republici Kosovo, a mi na severu ne prihvatajući nikakve Kos. institucije i poredak, nismo plaćali PDV nikome. Znači, dragi patetični (i očigledno isfrustrirani svojom nesposobnošću i ličnom bedom) sugrađani iz centralne Srbije (odnosi se na prethodne komentatore), nismo mi štetili Srbiju nego ovu tvorevinu južno od Ibra. Dok se taj PDV nije plaćao koristi su imali uglavnom trgovci benzinom i vlasnici veleprodaja. Obično stanovništvo - ništa, jer su razliku u ceni uglavnom extraprofitirali vlasnici pomenutih biznisa. Sada je Srbija uvela PDV samo za sever Kosova, a ne i za ostatak (ulaz na Merdare npr.), jer bui u tom slučaju onemogućila izvoz na Kosovo a to bi opet dovelo do pada izvoza i vi bi dragi sugrađani opet plakali i kukali... Vašom logikom bi trebalo uvesti srpski PDV i Albancima na Kosovu... Dakle da rezimiramo, Srbija je samo sada ukinula ono što je potpisala 2001 ili 2002, ali samo za sever Kosova. Jug plaća Prištini a sever Beogradu.... Što se famoznih duplih plata tiče, najpre nisu duple nego uvećane za 50% ali se dodje na istu platu u Srbiji jer je cena rada značajno smanjena za budžetske zarade na Kosovu. Može se proveriti. I na kraju, zamolio bih vas da jednostavno dodjete i probate život ovde, mi svakoga primamo a možda i izlečite lične frustacije.

bezimeni

pre 12 godina

Stalno ponavljam pa sam i sebi postao dosadan. Srbima na Kosmetu dat je kosovski dodatak, ali se keoficijent za obracun plata nije menjao do 2001. E sad sam siguran da svako moze da izracuna. Ja radim u komunalnom preduzecu JKP Standard u Kosovskoj Mitrovici i moja plata kao pravnika je 32000. Kada sam bio pre tri nedelje na radnicke igre video sam da mi je plata manja za 5000 od ostalih kolega. Kao i vi ovde i oni nisu verovali. Kada sam im pokazao listing iz banke svi su se cudili.
Inace naplata komunalnih usluga je 79% i ponosni smo tim rezultatom jer od nas samo Indjija u Srbiji ima bolje platise. U prevodu Srbi hoce da placaju sve ali drzavi Srbiji, A ukidanjem PDV-a bice pogodjeni samo oni koji su u saradnji sa nekim ljudima iz Kragujevca, Beograda, Novog Sada i ostalih gradova skidali PDV na robu koja je ostajala u centralnoj Srbiji. Tako da je ruzno sto pisete o necemu o cemu nemate dovoljno informacija.
Znaci paraziti ne zive samo u Kosovkoj Mitrovici vec u svim gradovima.

Aleksandar KiM

pre 12 godina

Poređenja radi Koka kola od 2 litre na severu košta 80 dinara a južno od Ibra je plaćam 140 din u srpskim prodavnicama dok je kod Albanskim marketima oko 1.20 Euro Centi.

Goran

pre 12 godina

Ako je ponovo uveden PDV onda srbima na KiM treba vratiti plate na 200% , jer žive i rade u nenormalnim uslovima . Takođe treba da se izdvoje određena novčana sredstva za svakog ko želi da živi na teritoriji KiM !

KosovarPR

pre 12 godina

Pa naravno da ce ukinuti. Zna se da velika kolicina robe usla iz Srbije na sever Kosova na crno. Potom ista roba je "vracena" sa severa u Srbiji. U stvari samo papiri jer fizikci roba nije ni usla na sever. Tako da sa tim papirima, sverceri i kriminalci prodali robu po Srbiji bez PDV-a. Pa ti "patrijoti" nisu doneli stetu budzetu Kosova vec u velikoj meri i budzetu Srbije. Valjda sada nemi mogu da razumeju nelogicne poteze na sever Kosova od strane onih koji nece imati vise te privilegije kao sto su imali. Obicni gradjani su sve to platili a sverceri i krimialci se obogatili.

Dosla maca na vratanca

pre 12 godina

Drugim recima, ovaj je upravo potvrdio da je Tachi u pravu kad tvrdi da je Sever Kosova van svake kontrole! Ako Srbija krene da im uvodi placanje svega onoga sto dasad nisu morali jer smo ih mi obilato izdrzavali i sve to placali, ima da im presedne onaj kupus od juce i da placu i mole da ih Tachi primi u svoju drzavu. Ako, neka malo vide kako je nama jadnim, bednim i cemernim sa ovim nasim lopo..., pardon politicarima!!!

bezimena

pre 12 godina

USTAV Srbije kaže da su SVI GRADJANI JEDNAKI!? 7,5 miliona gradjana Srbije je teško diskriminisano u odnosu na specijalne Srbe sa severa KIM!

Kome "specijalni" plaćaju porez na imovinu, na prihod itd., potrošenu struju i sl., zašto su oni, samo zbog nacionalnosti, PLAĆENI za nerad, duplo i više?

Aleksandar

pre 12 godina

Od vajkada je vazilo pravilo da se drzava prostire na teritoriji obuhvacenoj njenim porezima - gde nema poreza, nema ni drzave. Problem je sto su se ovi `nasi` kasno setili i da su lose razumeli navedeno pravilo. Nije dovoljno da ti samo kazes da na odredjenoj teritoriji vaze tvoji poreski zakoni - moras biti spreman da iste zakone i sprovedes, a to je u trenutnoj situaciji manje verovatno nego da pronadju piramidu u Bosni.

Zaista ne znam kako zamisljaju da naplacuju poreze tamo. Sta ce da se desi ako neko nece da plati PDV (o ozbiljnijim porezima i da ne govorimo)? Da nece mozda neko da mu zatvori firmu? Da nece mozda neko da ga tuzi za utaju? I ko? I kako?

gradjanin Srbije iz Srbije

pre 12 godina

Sada će da graknu žaštitnici ovih švercera sa severa kosova kao što su DSS sa Konuzinom na čelu,SRS,obrazi Ruska crkva i ostali...Oni bi ceo život kao i njihovi roditelji da im neko drugi plaća struju,komunalije i ostale troškove,a ono da ne rade ništa,da im poreski obveznici Srbije plaćaju nerad i njiho vegradjevinske poduhvate u vidu balvana i šljunka.Pri tome godinama glasaju za gore navedene samo da bi sebi omogućili troduple plate i dobijanje Ruskog državljanstva i Srbiju odvojili od prirodnog okruženja a to je Evropa.Ako hoćete sa Rusima idite srećan vam put ali i vi i vaši ortaci iz rep,BlikeSrpske sjašite sa ledja SRBIJE.Kako loše živite videlo se sinoć po desetinama KABRIOLET automobila koji su se vozikali u krug navodno slaveći pobedu Srbije u odbojci.Što ne kažete za koga ste navijali kada je Srbija igrala košarku protiv Rusije.Čutali ste ko BUBICE jel ste znali da Srbije NE SME DA POBEDI.ILI ste možda navijali za vašu novu državu-Rusiju.Sjašite bre više.

Jelena

pre 12 godina

A sad ste se setili da oni treba da placaju neki porez!!! Pa da su svi oni koji zive na Kosovu placali poreze i da su radili nesto u zivotu, ne bi oni izmisljali novu drzavu i ujedno ziveli od tudjih para! Sramota bre vise

Skywalker

pre 12 godina

Opet ja. Vlada bi, da joj je to zaista cilj, cak i sada mogla izvrsiti naplatu tog neplacenog PDV-a za prethodne tri i po godine. Potrebno je samo zaviriti u evidenciju, koja je nadam se, radjena na Rudnici i Brnjaku, a takodje i u knjige koje su vodile kompanija kod kojih je gorivo kupovano. Neku vrstu evidencije je i vodio Eulex na prelazima, tako da bi pomocu sva tri nacina mogao da se stekne uvid u to koliko je ko uvozio goriva na Kosovo. Naravno, nije samo gorivo uvozeno. Dakle, kao sto rekoh, to bi moglo biti ucinjeno. A nece biti, zato sto bi klupko, ako bi pocelo da se odmotava, vodilo do onih koji bi to klupko i trebali da odmotaju.

naim-zagreb

pre 12 godina

"na tri pumpe „NIS Jugopetrola” goriva nema već dve godine. Na tim pumpama se nalaze samo zalihe motornog ulja, a radnici koji sede unutra ne znaju razlog zašto već dve godine ne dolaze cisterne s gorivom"

-Ja znam razlog zašto nisu radile te pumpe,Zato što nema tog budale koji bi išao kupiti gorivo kod te Državne pumpe gdje je gorivo legalna,nego kupovali su kod privatnika koji ima gorivo bez carine,bez PDV-a, bez ništa i to dvostruko jeftinije... Logika ...

zvecan

pre 12 godina

pa dokle ce vise ovi prokletnici da sede na vlasti i da teraju narod u propast...pa treba ekonomski ojacati sever inace svi ce redom da se sele iz bede...neka im je bog u pomoci!!!

Skywalker

pre 12 godina

,,na taj potez uticali su i predsednici opština sa severa, kao i sami građani koji su to prepoznali kao problem i tražili od Vlade Srbije da ponovo uvede PDV", kazao je Stefanović."
Dakle, tacno 43 meseca kasnije neko je ,,prepoznao" neplacanje PDV-a kao problem i sad treba da mu kazemo hvala, je li? Ja bih pre rekao da bi predsednici opstina trebali da odgovaraju zato sto to nisu zatrazili jos 18.februara 2008, narocito dvojica od njih koji su bili na tim funkcijama i tada. Ja sam u vezi ovoga u prethodna 43 meseca napisao bezbroj komentara preklinjuci drzavu Srbiju da ukine neplacanje PDV-a. Mnogi su mi se smejali govoreci ,,ti ako toliko volis Srbiju, ti idi kupuj gorivo u Srbiji"(zbog kvaliteta, ja sam to i cinio). Da bi drzava Srbija pokazala da je zaista ozbiljna i da bi povratila ugled svojih institucija, nije dovoljno posle 43 meseca ukinuti PDV, nego bi morala momentalno uhapsiti one koji su bili duzni da to ucine 18.februara 2008, a to nisu ucinili. I ne samo njih, nego i sve one koji su bili u prilici da ukazu na taj problem, a to nisu ucinili, znaci i gore pomenute predsednike opstina. Za stetu koju je Srbija pretrpela, a radi se ne o milionima, vec je steta zasigurno preko milijardu evra, budite sigurni u ovoj drzavi niko nece odgovarati. A gradjani treba da poveruju vlasti kako je spremna da se razracuna sa kriminalom i korupcijom.
Inace, koliko god da na severu Kosova ima nenormalno mnogo benzinskih pumpi, nema ih stotinak, kao sto pise u tekstu, vec nikako vise od 50. Ovo sam napisao samo radi istine.

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Vlada Srbije odlučila je da sever Kosova vrati u poreski sistem zemlje i da se ukine Uredba koja se odnosi na carinski postupak preko kontrolnih punktova.

Vlada Srbije na ovaj nacin pokusava "Amnestirati" severni deo Kosova !
Pa dobro ! Ako se "NIKO" tome ne protivi, zasto da ne ?

Krsto Z.

pre 12 godina

"Na tri pumpe "NIS Jugopetrola" goriva nema vec dve godine...a RADNICI KOJI SEDE unutra ne znaju razlog zasto vec dve godine ne dolaze cisterne sa gorivom."

Dva pitanja: da li RADNICI KOJI SEDE primaju plate, i ako primaju, KO im
iste isplacuje?

P.S. Ja, duboko razocaran, znam odgovor na oba pitanja, a vi?

smrz

pre 12 godina

Cek, blokiramo sami sebe, uvedemo PDV koji 12 god ne postoji, nemamo institucije koje ce da sprovedu tu odluku, Dacic preti da ce da blokira gradjane svoje drzave. Nasa vlast nije zla ili doobra, ona je samo retardirana. blago retardirana. Sloba je bio lopovcina, i to sposobna, a ovi su nesposobni. BTW zasto ste objavili a zatim povukli ime kriminalca koji pravi zidove po severu kosova? I mediji su ovde pukli neverovatno.

политичкаизузетност

pre 12 godina

Овим потезом Србија директно гура север Косова Тачију у руке,мислим економски !??

Milan

pre 12 godina

Zakasneli potez . PDV nikad nije ni trebao biti ukinut . Srbija je ukidanjem PDV-a i postavljanjem carinskih punktova izbila sebi jedan od bitnih aduta drzavnosti na podrucju Kosmeta.

Nervozni Laki

pre 12 godina

A, koje će institucije Republike Srbije proveravati da li je PDV plaćen? Koje će institucije sprovoditi istrage i kažnjavati krivce? Hoćemo li ih hvatati i prebacivati u centralnu Srbiju da im se sudi?

Krsto Z.

pre 12 godina

"Na tri pumpe "NIS Jugopetrola" goriva nema vec dve godine...a RADNICI KOJI SEDE unutra ne znaju razlog zasto vec dve godine ne dolaze cisterne sa gorivom."

Dva pitanja: da li RADNICI KOJI SEDE primaju plate, i ako primaju, KO im
iste isplacuje?

P.S. Ja, duboko razocaran, znam odgovor na oba pitanja, a vi?

Milan

pre 12 godina

Zakasneli potez . PDV nikad nije ni trebao biti ukinut . Srbija je ukidanjem PDV-a i postavljanjem carinskih punktova izbila sebi jedan od bitnih aduta drzavnosti na podrucju Kosmeta.

Nervozni Laki

pre 12 godina

A, koje će institucije Republike Srbije proveravati da li je PDV plaćen? Koje će institucije sprovoditi istrage i kažnjavati krivce? Hoćemo li ih hvatati i prebacivati u centralnu Srbiju da im se sudi?

Skywalker

pre 12 godina

,,na taj potez uticali su i predsednici opština sa severa, kao i sami građani koji su to prepoznali kao problem i tražili od Vlade Srbije da ponovo uvede PDV", kazao je Stefanović."
Dakle, tacno 43 meseca kasnije neko je ,,prepoznao" neplacanje PDV-a kao problem i sad treba da mu kazemo hvala, je li? Ja bih pre rekao da bi predsednici opstina trebali da odgovaraju zato sto to nisu zatrazili jos 18.februara 2008, narocito dvojica od njih koji su bili na tim funkcijama i tada. Ja sam u vezi ovoga u prethodna 43 meseca napisao bezbroj komentara preklinjuci drzavu Srbiju da ukine neplacanje PDV-a. Mnogi su mi se smejali govoreci ,,ti ako toliko volis Srbiju, ti idi kupuj gorivo u Srbiji"(zbog kvaliteta, ja sam to i cinio). Da bi drzava Srbija pokazala da je zaista ozbiljna i da bi povratila ugled svojih institucija, nije dovoljno posle 43 meseca ukinuti PDV, nego bi morala momentalno uhapsiti one koji su bili duzni da to ucine 18.februara 2008, a to nisu ucinili. I ne samo njih, nego i sve one koji su bili u prilici da ukazu na taj problem, a to nisu ucinili, znaci i gore pomenute predsednike opstina. Za stetu koju je Srbija pretrpela, a radi se ne o milionima, vec je steta zasigurno preko milijardu evra, budite sigurni u ovoj drzavi niko nece odgovarati. A gradjani treba da poveruju vlasti kako je spremna da se razracuna sa kriminalom i korupcijom.
Inace, koliko god da na severu Kosova ima nenormalno mnogo benzinskih pumpi, nema ih stotinak, kao sto pise u tekstu, vec nikako vise od 50. Ovo sam napisao samo radi istine.

bezimena

pre 12 godina

USTAV Srbije kaže da su SVI GRADJANI JEDNAKI!? 7,5 miliona gradjana Srbije je teško diskriminisano u odnosu na specijalne Srbe sa severa KIM!

Kome "specijalni" plaćaju porez na imovinu, na prihod itd., potrošenu struju i sl., zašto su oni, samo zbog nacionalnosti, PLAĆENI za nerad, duplo i više?

Dosla maca na vratanca

pre 12 godina

Drugim recima, ovaj je upravo potvrdio da je Tachi u pravu kad tvrdi da je Sever Kosova van svake kontrole! Ako Srbija krene da im uvodi placanje svega onoga sto dasad nisu morali jer smo ih mi obilato izdrzavali i sve to placali, ima da im presedne onaj kupus od juce i da placu i mole da ih Tachi primi u svoju drzavu. Ako, neka malo vide kako je nama jadnim, bednim i cemernim sa ovim nasim lopo..., pardon politicarima!!!

smrz

pre 12 godina

Cek, blokiramo sami sebe, uvedemo PDV koji 12 god ne postoji, nemamo institucije koje ce da sprovedu tu odluku, Dacic preti da ce da blokira gradjane svoje drzave. Nasa vlast nije zla ili doobra, ona je samo retardirana. blago retardirana. Sloba je bio lopovcina, i to sposobna, a ovi su nesposobni. BTW zasto ste objavili a zatim povukli ime kriminalca koji pravi zidove po severu kosova? I mediji su ovde pukli neverovatno.

naim-zagreb

pre 12 godina

"na tri pumpe „NIS Jugopetrola” goriva nema već dve godine. Na tim pumpama se nalaze samo zalihe motornog ulja, a radnici koji sede unutra ne znaju razlog zašto već dve godine ne dolaze cisterne s gorivom"

-Ja znam razlog zašto nisu radile te pumpe,Zato što nema tog budale koji bi išao kupiti gorivo kod te Državne pumpe gdje je gorivo legalna,nego kupovali su kod privatnika koji ima gorivo bez carine,bez PDV-a, bez ništa i to dvostruko jeftinije... Logika ...

KosovarPR

pre 12 godina

Pa naravno da ce ukinuti. Zna se da velika kolicina robe usla iz Srbije na sever Kosova na crno. Potom ista roba je "vracena" sa severa u Srbiji. U stvari samo papiri jer fizikci roba nije ni usla na sever. Tako da sa tim papirima, sverceri i kriminalci prodali robu po Srbiji bez PDV-a. Pa ti "patrijoti" nisu doneli stetu budzetu Kosova vec u velikoj meri i budzetu Srbije. Valjda sada nemi mogu da razumeju nelogicne poteze na sever Kosova od strane onih koji nece imati vise te privilegije kao sto su imali. Obicni gradjani su sve to platili a sverceri i krimialci se obogatili.

Jelena

pre 12 godina

A sad ste se setili da oni treba da placaju neki porez!!! Pa da su svi oni koji zive na Kosovu placali poreze i da su radili nesto u zivotu, ne bi oni izmisljali novu drzavu i ujedno ziveli od tudjih para! Sramota bre vise

Aleksandar

pre 12 godina

Od vajkada je vazilo pravilo da se drzava prostire na teritoriji obuhvacenoj njenim porezima - gde nema poreza, nema ni drzave. Problem je sto su se ovi `nasi` kasno setili i da su lose razumeli navedeno pravilo. Nije dovoljno da ti samo kazes da na odredjenoj teritoriji vaze tvoji poreski zakoni - moras biti spreman da iste zakone i sprovedes, a to je u trenutnoj situaciji manje verovatno nego da pronadju piramidu u Bosni.

Zaista ne znam kako zamisljaju da naplacuju poreze tamo. Sta ce da se desi ako neko nece da plati PDV (o ozbiljnijim porezima i da ne govorimo)? Da nece mozda neko da mu zatvori firmu? Da nece mozda neko da ga tuzi za utaju? I ko? I kako?

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Vlada Srbije odlučila je da sever Kosova vrati u poreski sistem zemlje i da se ukine Uredba koja se odnosi na carinski postupak preko kontrolnih punktova.

Vlada Srbije na ovaj nacin pokusava "Amnestirati" severni deo Kosova !
Pa dobro ! Ako se "NIKO" tome ne protivi, zasto da ne ?

gradjanin Srbije iz Srbije

pre 12 godina

Sada će da graknu žaštitnici ovih švercera sa severa kosova kao što su DSS sa Konuzinom na čelu,SRS,obrazi Ruska crkva i ostali...Oni bi ceo život kao i njihovi roditelji da im neko drugi plaća struju,komunalije i ostale troškove,a ono da ne rade ništa,da im poreski obveznici Srbije plaćaju nerad i njiho vegradjevinske poduhvate u vidu balvana i šljunka.Pri tome godinama glasaju za gore navedene samo da bi sebi omogućili troduple plate i dobijanje Ruskog državljanstva i Srbiju odvojili od prirodnog okruženja a to je Evropa.Ako hoćete sa Rusima idite srećan vam put ali i vi i vaši ortaci iz rep,BlikeSrpske sjašite sa ledja SRBIJE.Kako loše živite videlo se sinoć po desetinama KABRIOLET automobila koji su se vozikali u krug navodno slaveći pobedu Srbije u odbojci.Što ne kažete za koga ste navijali kada je Srbija igrala košarku protiv Rusije.Čutali ste ko BUBICE jel ste znali da Srbije NE SME DA POBEDI.ILI ste možda navijali za vašu novu državu-Rusiju.Sjašite bre više.

политичкаизузетност

pre 12 godina

Овим потезом Србија директно гура север Косова Тачију у руке,мислим економски !??

Northener since 25.07.2011

pre 12 godina

Molim unapred admina da mi bar jednom objavi komentar.
Hm, ovako. Neplaćanje PDV-a je predviđeno rezolucijom 1244, koju je Srbija potpisala i dok je UNMIK bio na carini (znaci do proglasenja nezavisnosti) plaćala se carina za taj iznos na prelazima.To je i pisalo na dnu originalne fakture koju izdaje (vele)prodavac u Srbiji - roba oslobodjena PDV-a uredbom vlade RS dok traje rezolucije SB UN.... Znaci procedura ista kao kad se roba izvozi iz Srbije u C. Goru recimo. E sada, razlika je u tome što su stanovnici južno od Ibra plaćali PDV na tu robu tzv. republici Kosovo, a mi na severu ne prihvatajući nikakve Kos. institucije i poredak, nismo plaćali PDV nikome. Znači, dragi patetični (i očigledno isfrustrirani svojom nesposobnošću i ličnom bedom) sugrađani iz centralne Srbije (odnosi se na prethodne komentatore), nismo mi štetili Srbiju nego ovu tvorevinu južno od Ibra. Dok se taj PDV nije plaćao koristi su imali uglavnom trgovci benzinom i vlasnici veleprodaja. Obično stanovništvo - ništa, jer su razliku u ceni uglavnom extraprofitirali vlasnici pomenutih biznisa. Sada je Srbija uvela PDV samo za sever Kosova, a ne i za ostatak (ulaz na Merdare npr.), jer bui u tom slučaju onemogućila izvoz na Kosovo a to bi opet dovelo do pada izvoza i vi bi dragi sugrađani opet plakali i kukali... Vašom logikom bi trebalo uvesti srpski PDV i Albancima na Kosovu... Dakle da rezimiramo, Srbija je samo sada ukinula ono što je potpisala 2001 ili 2002, ali samo za sever Kosova. Jug plaća Prištini a sever Beogradu.... Što se famoznih duplih plata tiče, najpre nisu duple nego uvećane za 50% ali se dodje na istu platu u Srbiji jer je cena rada značajno smanjena za budžetske zarade na Kosovu. Može se proveriti. I na kraju, zamolio bih vas da jednostavno dodjete i probate život ovde, mi svakoga primamo a možda i izlečite lične frustacije.

Skywalker

pre 12 godina

Opet ja. Vlada bi, da joj je to zaista cilj, cak i sada mogla izvrsiti naplatu tog neplacenog PDV-a za prethodne tri i po godine. Potrebno je samo zaviriti u evidenciju, koja je nadam se, radjena na Rudnici i Brnjaku, a takodje i u knjige koje su vodile kompanija kod kojih je gorivo kupovano. Neku vrstu evidencije je i vodio Eulex na prelazima, tako da bi pomocu sva tri nacina mogao da se stekne uvid u to koliko je ko uvozio goriva na Kosovo. Naravno, nije samo gorivo uvozeno. Dakle, kao sto rekoh, to bi moglo biti ucinjeno. A nece biti, zato sto bi klupko, ako bi pocelo da se odmotava, vodilo do onih koji bi to klupko i trebali da odmotaju.

Aleksandar KiM

pre 12 godina

Poređenja radi Koka kola od 2 litre na severu košta 80 dinara a južno od Ibra je plaćam 140 din u srpskim prodavnicama dok je kod Albanskim marketima oko 1.20 Euro Centi.

zvecan

pre 12 godina

pa dokle ce vise ovi prokletnici da sede na vlasti i da teraju narod u propast...pa treba ekonomski ojacati sever inace svi ce redom da se sele iz bede...neka im je bog u pomoci!!!

bezimeni

pre 12 godina

Stalno ponavljam pa sam i sebi postao dosadan. Srbima na Kosmetu dat je kosovski dodatak, ali se keoficijent za obracun plata nije menjao do 2001. E sad sam siguran da svako moze da izracuna. Ja radim u komunalnom preduzecu JKP Standard u Kosovskoj Mitrovici i moja plata kao pravnika je 32000. Kada sam bio pre tri nedelje na radnicke igre video sam da mi je plata manja za 5000 od ostalih kolega. Kao i vi ovde i oni nisu verovali. Kada sam im pokazao listing iz banke svi su se cudili.
Inace naplata komunalnih usluga je 79% i ponosni smo tim rezultatom jer od nas samo Indjija u Srbiji ima bolje platise. U prevodu Srbi hoce da placaju sve ali drzavi Srbiji, A ukidanjem PDV-a bice pogodjeni samo oni koji su u saradnji sa nekim ljudima iz Kragujevca, Beograda, Novog Sada i ostalih gradova skidali PDV na robu koja je ostajala u centralnoj Srbiji. Tako da je ruzno sto pisete o necemu o cemu nemate dovoljno informacija.
Znaci paraziti ne zive samo u Kosovkoj Mitrovici vec u svim gradovima.

Tosa

pre 12 godina

Tacno je da Srbi sa severa nisu placali PDV ali je i tacno to da nemaju BEZVIZNI pasos koji Srbi u Srbiji imaju.Pasos koji oni imaju moze da im sluzi za UKRAS.Tacno je i to da svi sanjaju o tome da nas(Srpski) vojnik i policajac dodje u Kosovsku Mitrovicu. Oni zive za to.NEMOJTE DA MRZITE OVAJ NAROD zbog nekolicine mocnika koji su iskoristili takvu situaciju. Mnogo vise su se "ovajdili" pojedinci iz Srbije.

Goran

pre 12 godina

Ako je ponovo uveden PDV onda srbima na KiM treba vratiti plate na 200% , jer žive i rade u nenormalnim uslovima . Takođe treba da se izdvoje određena novčana sredstva za svakog ko želi da živi na teritoriji KiM !

Supersonican

pre 12 godina

Dobra i pravedna odluka. Treba konacno reci da je sverc, neplacanje poreza, neplacanje struje itd. na severu Kosova navika i normalna pojava. Treba tome stati na put. Ne znam zasto se neki (kazem, neki) Srbi sa severa bune, hocete u sistem Srbije, eto. Ljudi budimo posteni, treba severu a narocito enklavama pomoci u teznji da ostanu na Kosovu. A protiviti se uvodjenju PDV na severu koji ekonomski stoji mnogo bolje od velike vecine (da, upravo tako) gradova u Srbiji, je u najmanju ruku licemerno prema toj istoj Srbiji.

zvecan

pre 12 godina

pa dokle ce vise ovi prokletnici da sede na vlasti i da teraju narod u propast...pa treba ekonomski ojacati sever inace svi ce redom da se sele iz bede...neka im je bog u pomoci!!!

политичкаизузетност

pre 12 godina

Овим потезом Србија директно гура север Косова Тачију у руке,мислим економски !??

Goran

pre 12 godina

Ako je ponovo uveden PDV onda srbima na KiM treba vratiti plate na 200% , jer žive i rade u nenormalnim uslovima . Takođe treba da se izdvoje određena novčana sredstva za svakog ko želi da živi na teritoriji KiM !

bezimena

pre 12 godina

USTAV Srbije kaže da su SVI GRADJANI JEDNAKI!? 7,5 miliona gradjana Srbije je teško diskriminisano u odnosu na specijalne Srbe sa severa KIM!

Kome "specijalni" plaćaju porez na imovinu, na prihod itd., potrošenu struju i sl., zašto su oni, samo zbog nacionalnosti, PLAĆENI za nerad, duplo i više?

Northener since 25.07.2011

pre 12 godina

Molim unapred admina da mi bar jednom objavi komentar.
Hm, ovako. Neplaćanje PDV-a je predviđeno rezolucijom 1244, koju je Srbija potpisala i dok je UNMIK bio na carini (znaci do proglasenja nezavisnosti) plaćala se carina za taj iznos na prelazima.To je i pisalo na dnu originalne fakture koju izdaje (vele)prodavac u Srbiji - roba oslobodjena PDV-a uredbom vlade RS dok traje rezolucije SB UN.... Znaci procedura ista kao kad se roba izvozi iz Srbije u C. Goru recimo. E sada, razlika je u tome što su stanovnici južno od Ibra plaćali PDV na tu robu tzv. republici Kosovo, a mi na severu ne prihvatajući nikakve Kos. institucije i poredak, nismo plaćali PDV nikome. Znači, dragi patetični (i očigledno isfrustrirani svojom nesposobnošću i ličnom bedom) sugrađani iz centralne Srbije (odnosi se na prethodne komentatore), nismo mi štetili Srbiju nego ovu tvorevinu južno od Ibra. Dok se taj PDV nije plaćao koristi su imali uglavnom trgovci benzinom i vlasnici veleprodaja. Obično stanovništvo - ništa, jer su razliku u ceni uglavnom extraprofitirali vlasnici pomenutih biznisa. Sada je Srbija uvela PDV samo za sever Kosova, a ne i za ostatak (ulaz na Merdare npr.), jer bui u tom slučaju onemogućila izvoz na Kosovo a to bi opet dovelo do pada izvoza i vi bi dragi sugrađani opet plakali i kukali... Vašom logikom bi trebalo uvesti srpski PDV i Albancima na Kosovu... Dakle da rezimiramo, Srbija je samo sada ukinula ono što je potpisala 2001 ili 2002, ali samo za sever Kosova. Jug plaća Prištini a sever Beogradu.... Što se famoznih duplih plata tiče, najpre nisu duple nego uvećane za 50% ali se dodje na istu platu u Srbiji jer je cena rada značajno smanjena za budžetske zarade na Kosovu. Može se proveriti. I na kraju, zamolio bih vas da jednostavno dodjete i probate život ovde, mi svakoga primamo a možda i izlečite lične frustacije.

Krsto Z.

pre 12 godina

"Na tri pumpe "NIS Jugopetrola" goriva nema vec dve godine...a RADNICI KOJI SEDE unutra ne znaju razlog zasto vec dve godine ne dolaze cisterne sa gorivom."

Dva pitanja: da li RADNICI KOJI SEDE primaju plate, i ako primaju, KO im
iste isplacuje?

P.S. Ja, duboko razocaran, znam odgovor na oba pitanja, a vi?

gradjanin Srbije iz Srbije

pre 12 godina

Sada će da graknu žaštitnici ovih švercera sa severa kosova kao što su DSS sa Konuzinom na čelu,SRS,obrazi Ruska crkva i ostali...Oni bi ceo život kao i njihovi roditelji da im neko drugi plaća struju,komunalije i ostale troškove,a ono da ne rade ništa,da im poreski obveznici Srbije plaćaju nerad i njiho vegradjevinske poduhvate u vidu balvana i šljunka.Pri tome godinama glasaju za gore navedene samo da bi sebi omogućili troduple plate i dobijanje Ruskog državljanstva i Srbiju odvojili od prirodnog okruženja a to je Evropa.Ako hoćete sa Rusima idite srećan vam put ali i vi i vaši ortaci iz rep,BlikeSrpske sjašite sa ledja SRBIJE.Kako loše živite videlo se sinoć po desetinama KABRIOLET automobila koji su se vozikali u krug navodno slaveći pobedu Srbije u odbojci.Što ne kažete za koga ste navijali kada je Srbija igrala košarku protiv Rusije.Čutali ste ko BUBICE jel ste znali da Srbije NE SME DA POBEDI.ILI ste možda navijali za vašu novu državu-Rusiju.Sjašite bre više.

Dosla maca na vratanca

pre 12 godina

Drugim recima, ovaj je upravo potvrdio da je Tachi u pravu kad tvrdi da je Sever Kosova van svake kontrole! Ako Srbija krene da im uvodi placanje svega onoga sto dasad nisu morali jer smo ih mi obilato izdrzavali i sve to placali, ima da im presedne onaj kupus od juce i da placu i mole da ih Tachi primi u svoju drzavu. Ako, neka malo vide kako je nama jadnim, bednim i cemernim sa ovim nasim lopo..., pardon politicarima!!!

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Vlada Srbije odlučila je da sever Kosova vrati u poreski sistem zemlje i da se ukine Uredba koja se odnosi na carinski postupak preko kontrolnih punktova.

Vlada Srbije na ovaj nacin pokusava "Amnestirati" severni deo Kosova !
Pa dobro ! Ako se "NIKO" tome ne protivi, zasto da ne ?

smrz

pre 12 godina

Cek, blokiramo sami sebe, uvedemo PDV koji 12 god ne postoji, nemamo institucije koje ce da sprovedu tu odluku, Dacic preti da ce da blokira gradjane svoje drzave. Nasa vlast nije zla ili doobra, ona je samo retardirana. blago retardirana. Sloba je bio lopovcina, i to sposobna, a ovi su nesposobni. BTW zasto ste objavili a zatim povukli ime kriminalca koji pravi zidove po severu kosova? I mediji su ovde pukli neverovatno.

Milan

pre 12 godina

Zakasneli potez . PDV nikad nije ni trebao biti ukinut . Srbija je ukidanjem PDV-a i postavljanjem carinskih punktova izbila sebi jedan od bitnih aduta drzavnosti na podrucju Kosmeta.

KosovarPR

pre 12 godina

Pa naravno da ce ukinuti. Zna se da velika kolicina robe usla iz Srbije na sever Kosova na crno. Potom ista roba je "vracena" sa severa u Srbiji. U stvari samo papiri jer fizikci roba nije ni usla na sever. Tako da sa tim papirima, sverceri i kriminalci prodali robu po Srbiji bez PDV-a. Pa ti "patrijoti" nisu doneli stetu budzetu Kosova vec u velikoj meri i budzetu Srbije. Valjda sada nemi mogu da razumeju nelogicne poteze na sever Kosova od strane onih koji nece imati vise te privilegije kao sto su imali. Obicni gradjani su sve to platili a sverceri i krimialci se obogatili.

bezimeni

pre 12 godina

Stalno ponavljam pa sam i sebi postao dosadan. Srbima na Kosmetu dat je kosovski dodatak, ali se keoficijent za obracun plata nije menjao do 2001. E sad sam siguran da svako moze da izracuna. Ja radim u komunalnom preduzecu JKP Standard u Kosovskoj Mitrovici i moja plata kao pravnika je 32000. Kada sam bio pre tri nedelje na radnicke igre video sam da mi je plata manja za 5000 od ostalih kolega. Kao i vi ovde i oni nisu verovali. Kada sam im pokazao listing iz banke svi su se cudili.
Inace naplata komunalnih usluga je 79% i ponosni smo tim rezultatom jer od nas samo Indjija u Srbiji ima bolje platise. U prevodu Srbi hoce da placaju sve ali drzavi Srbiji, A ukidanjem PDV-a bice pogodjeni samo oni koji su u saradnji sa nekim ljudima iz Kragujevca, Beograda, Novog Sada i ostalih gradova skidali PDV na robu koja je ostajala u centralnoj Srbiji. Tako da je ruzno sto pisete o necemu o cemu nemate dovoljno informacija.
Znaci paraziti ne zive samo u Kosovkoj Mitrovici vec u svim gradovima.

Tosa

pre 12 godina

Tacno je da Srbi sa severa nisu placali PDV ali je i tacno to da nemaju BEZVIZNI pasos koji Srbi u Srbiji imaju.Pasos koji oni imaju moze da im sluzi za UKRAS.Tacno je i to da svi sanjaju o tome da nas(Srpski) vojnik i policajac dodje u Kosovsku Mitrovicu. Oni zive za to.NEMOJTE DA MRZITE OVAJ NAROD zbog nekolicine mocnika koji su iskoristili takvu situaciju. Mnogo vise su se "ovajdili" pojedinci iz Srbije.

Jelena

pre 12 godina

A sad ste se setili da oni treba da placaju neki porez!!! Pa da su svi oni koji zive na Kosovu placali poreze i da su radili nesto u zivotu, ne bi oni izmisljali novu drzavu i ujedno ziveli od tudjih para! Sramota bre vise

Nervozni Laki

pre 12 godina

A, koje će institucije Republike Srbije proveravati da li je PDV plaćen? Koje će institucije sprovoditi istrage i kažnjavati krivce? Hoćemo li ih hvatati i prebacivati u centralnu Srbiju da im se sudi?

naim-zagreb

pre 12 godina

"na tri pumpe „NIS Jugopetrola” goriva nema već dve godine. Na tim pumpama se nalaze samo zalihe motornog ulja, a radnici koji sede unutra ne znaju razlog zašto već dve godine ne dolaze cisterne s gorivom"

-Ja znam razlog zašto nisu radile te pumpe,Zato što nema tog budale koji bi išao kupiti gorivo kod te Državne pumpe gdje je gorivo legalna,nego kupovali su kod privatnika koji ima gorivo bez carine,bez PDV-a, bez ništa i to dvostruko jeftinije... Logika ...

Aleksandar KiM

pre 12 godina

Poređenja radi Koka kola od 2 litre na severu košta 80 dinara a južno od Ibra je plaćam 140 din u srpskim prodavnicama dok je kod Albanskim marketima oko 1.20 Euro Centi.

Aleksandar

pre 12 godina

Od vajkada je vazilo pravilo da se drzava prostire na teritoriji obuhvacenoj njenim porezima - gde nema poreza, nema ni drzave. Problem je sto su se ovi `nasi` kasno setili i da su lose razumeli navedeno pravilo. Nije dovoljno da ti samo kazes da na odredjenoj teritoriji vaze tvoji poreski zakoni - moras biti spreman da iste zakone i sprovedes, a to je u trenutnoj situaciji manje verovatno nego da pronadju piramidu u Bosni.

Zaista ne znam kako zamisljaju da naplacuju poreze tamo. Sta ce da se desi ako neko nece da plati PDV (o ozbiljnijim porezima i da ne govorimo)? Da nece mozda neko da mu zatvori firmu? Da nece mozda neko da ga tuzi za utaju? I ko? I kako?

Supersonican

pre 12 godina

Dobra i pravedna odluka. Treba konacno reci da je sverc, neplacanje poreza, neplacanje struje itd. na severu Kosova navika i normalna pojava. Treba tome stati na put. Ne znam zasto se neki (kazem, neki) Srbi sa severa bune, hocete u sistem Srbije, eto. Ljudi budimo posteni, treba severu a narocito enklavama pomoci u teznji da ostanu na Kosovu. A protiviti se uvodjenju PDV na severu koji ekonomski stoji mnogo bolje od velike vecine (da, upravo tako) gradova u Srbiji, je u najmanju ruku licemerno prema toj istoj Srbiji.

Skywalker

pre 12 godina

Opet ja. Vlada bi, da joj je to zaista cilj, cak i sada mogla izvrsiti naplatu tog neplacenog PDV-a za prethodne tri i po godine. Potrebno je samo zaviriti u evidenciju, koja je nadam se, radjena na Rudnici i Brnjaku, a takodje i u knjige koje su vodile kompanija kod kojih je gorivo kupovano. Neku vrstu evidencije je i vodio Eulex na prelazima, tako da bi pomocu sva tri nacina mogao da se stekne uvid u to koliko je ko uvozio goriva na Kosovo. Naravno, nije samo gorivo uvozeno. Dakle, kao sto rekoh, to bi moglo biti ucinjeno. A nece biti, zato sto bi klupko, ako bi pocelo da se odmotava, vodilo do onih koji bi to klupko i trebali da odmotaju.

Skywalker

pre 12 godina

,,na taj potez uticali su i predsednici opština sa severa, kao i sami građani koji su to prepoznali kao problem i tražili od Vlade Srbije da ponovo uvede PDV", kazao je Stefanović."
Dakle, tacno 43 meseca kasnije neko je ,,prepoznao" neplacanje PDV-a kao problem i sad treba da mu kazemo hvala, je li? Ja bih pre rekao da bi predsednici opstina trebali da odgovaraju zato sto to nisu zatrazili jos 18.februara 2008, narocito dvojica od njih koji su bili na tim funkcijama i tada. Ja sam u vezi ovoga u prethodna 43 meseca napisao bezbroj komentara preklinjuci drzavu Srbiju da ukine neplacanje PDV-a. Mnogi su mi se smejali govoreci ,,ti ako toliko volis Srbiju, ti idi kupuj gorivo u Srbiji"(zbog kvaliteta, ja sam to i cinio). Da bi drzava Srbija pokazala da je zaista ozbiljna i da bi povratila ugled svojih institucija, nije dovoljno posle 43 meseca ukinuti PDV, nego bi morala momentalno uhapsiti one koji su bili duzni da to ucine 18.februara 2008, a to nisu ucinili. I ne samo njih, nego i sve one koji su bili u prilici da ukazu na taj problem, a to nisu ucinili, znaci i gore pomenute predsednike opstina. Za stetu koju je Srbija pretrpela, a radi se ne o milionima, vec je steta zasigurno preko milijardu evra, budite sigurni u ovoj drzavi niko nece odgovarati. A gradjani treba da poveruju vlasti kako je spremna da se razracuna sa kriminalom i korupcijom.
Inace, koliko god da na severu Kosova ima nenormalno mnogo benzinskih pumpi, nema ih stotinak, kao sto pise u tekstu, vec nikako vise od 50. Ovo sam napisao samo radi istine.