Nedelja, 18.09.2011.

00:05

Svet dobija novog gazdu - u Pekingu

Kina je najveći poverilac SAD sa obveznicama vrednim 2.000 milijardi dolara, a strateški je investirala i u Evropu u obveznice vredne oko 700 milijardi evra.

Izvor: Blic

Svet dobija novog gazdu - u Pekingu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

79 Komentari

Sortiraj po:

Montenegro - USA

pre 12 godina

@CG Ja sam Crnogorac koji zivi u USA i radim u investment bankingu i trenutno se bavim Kinom (takav mi je trenutno projekat). To su fina predvidjanja iz Crne Gore koja je eto iznjedrila cuvene svjetske ekonomiste i finansijere. Evo ti malo predvidjanja od Crnogorca u SAD koji se bavim Kinom na Wall Street-u.

Kinseki BDP prosle godine je bio 6 triliona. Kineski rast je iskljucivo zbog izvoza i inostrane potrosnje, posebno u Americi a nikako zbog unutrasnje potrosnje. Kineski potrosac nema para da kupi proizvode koji se prave u Kini. Kina zavisi od izvoza i to najvise od izvoza u SAD. Ako bi SAD nestao sa planete Kina bi je pratila 5 minuta nakon toga iz prostog razloga sto kineski potrosac nije u stanju da odrzi proizvodnju svojom kupovinom.

E, sad kako to da Kina toliko izvozi? Jednostavno, kineska proizvodnja je jeftina. A zasto je jeftina? Razlog je jer si kinezi vezali svoju valutu za dolar vjestacki. Oni vjestacki odrzavaju kurs u odnosu na dolar da bi time odrzali izvoz. U sustini, dolar je veci od kineske valute ali nije veci toliko puta koliko ga kineska vlada odrzava. Kineska vlada da bi imala taj rast koji ti navodis mora da nastavi da vjestacki odrzava svoju valutu nisko u odnosu na dolar da bi stvari proizvedene u Kini bile jeftine na americkom trzistu. Kineska valuta vrijedi nekoliko puta vise nego sto je oni vjestacki odrzavaju ali Kinezi nemaju namjeru da otkace tu vezu jer bi onda cijene njihovih proizvoda skocile nekoliko puta i niko ih vise ne bi kupovao. E, sad, tu je problem. Kada Amerika nastampa dolare onda Kina ima problem. Pojavi se velika kolicina dolara i onda je pritisak da njihova valuta poraste daleko veci. Kina pod hitno mora da kupi te dolare i da ih ukloni sa trzista da bi odrzala vjestacki kurs. I desava se nesto cudno. Kad god se pojave dolari, Kinezi moraju da ih kupe pod hitno i onda nastampaju svoju valutu i kupe dolare, skinu ih sa marketa. I onda imas sljedecu situaciju. Dolari nestanu sa trzista, americka inflacija je 1.5% a kineska cak 7%. I nastavlja da raste. Ovdje se kaze da Kina mora da uvozi inflaciju iz Amerike. Ako bi stala sa uvozom inflacije onda bi upala u depresiju iz koje bi se tesko izvadila. Kina gundja ali ne moze nista da uradi i polako ali sigurno erodira svoju privredu. Sadasnji nivo inflacije je 7%. Jedan podatak za tebe. Cijena pirinca, glavne namirnice u kineskoj dijeti je za manje od godinu dana porasla cak 30%. U sustini sve prehrambene namirnice su otilse na gore. Vlada ove troskove prebacuje na obicne Kineze koji po zakonu moraju da drze svoju ionako malu ustedjevinu na banci gdje im je kamata 3%. A inflacija 7%! Znaci kineski potrosac gubi 4% svake godine i mi kazemo da Kinezi placaju porez na inflaciju. Nevoljno ali tako je. Drzava ih siromasi i samim tim jos vise umanjuje mogucnost da njihov potrosac zamijeni americkog potrosaca. Jos vise se vezuju za americkog potrosaca. Sa druge strane, korupcija je ogromna. Bogati Kinezi, milijarderi kojih sada ima mnogo jer se drustvo tamo raslojava, preko raznih veza svoje milione preko Hobng-Konga prebacuje na zapad i drzi ih u bankama gdje zaradjuju pare tako da boagti Kinezi izbacuju pare napolje i suprotno od njihovih siromasnih sunarodnika ne placaju "porez na inflaciju". Ovo ce se nastaviti. Pored tvoje zelje da Amerike (u kojoj nikada nisi bio) postane latino americka zemlja, to se nece desiti u dogledno vrijeme i ako se desi onda ce Kina postati africka zemlja jer ce je u toj spirali pratiti.

Dalje, lokalni dug u Kini je ogroman. Cak pola triliona dolara visi nego sto se zvanicno priznaje. Lokalni gradovi vide uspjeh Sangaja i svi hoce da postanu veliki i razvijeni kao Sangaj. Lokalne vlasti su se debelo zaduzile da bi izgradile "drugi Sangaj'. Real estate je u boom-u ali u tim gradovima duhovima niko ne zivi. Imas primjera da ruralna mjesta grade olimpijske stadione. Lokalne vlasti su se nadale da ce zaduzenjem i izgradnjom uspjei da privuku srednju klasu i da ce onda lokalnom privredom vratiti dugove ali to se ne desava. Situacija nije nimalo naivna i drzava ce morati da reaguje da spasava gradove on bankrota. Lokalni real estate booble ce definitvno puci i drzava ce morati da intervenise.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1339536/Ghost-towns-China-Satellite-images-cities-lying-completely-deserted.html

http://www.youtube.com/watch?v=rPILhiTJv7E

A sad o kineskom potrosacu... Kineski potrosac je otkrio kredite. Ono sto se kaze kod nas, kao pusteni sa lanca. Kineski potrosac pozamjljuje tim tempom da je drzava morala da intervenise i ogranici bankama nivo novca koji mogu da pozajmljuju. Kineska vlada je limitirala ukupne dugove na $1.126 triliona dolara medjutim kineske banke su odavno oduvale preko te sume. Oni su nasli nacin da kredite za potrosace pakuju kao investorske proizvode i tako legalno izbjegnu limit na pozajmice i kredite ali funkcionalno to su potrosacki krediti. Kolicina pozajmica je u trilionima dolara. Kada americka privreda posustane sta mislis da ce se desiti? Narudzbine iz inostranstva ce pasti, Kinezi ce ostati bez posla a sta ce biti sa dugovima? Pa banke ce morati da ih prihvate i onda ce drzava morati da spasava banke kao na Islandu.

Elem, evo zemljace tebi jedno predvidnaje odavde...

Za 10 godina Kina ce biti uzasnio podijeljena zemlja. Imace veliki broj milijardera, vise nego sto ih Amerika ima i ogroman broj jeftine radne snage. Milijarderi ce sve vise otvarati fabrike u Africi i zemljama kao sto je Vijetnam i Indonezija da bi izbjlegle poteze kineskih vlasti i da bi vrsile pritisak na sopstvenu radnu snagu koja trazi vece plate.

Kineska inflacija ce nastaviti da raste preko 7% i kineski potrosac nece dostici nivo potrosaca sa zapada. Amerika je kroz istoriju prolazila kroz mnoge lose periode. Amerika ima mehanizme da fleksibilno odgovori i ostane na nogama. Kina nema.

Amerika ce biti i ostati prva ekonomska i vojna sila iz prostog razloga sto je Amerika inovacija a ne proizvodnja. Ja ne znam koje to inovacije ti mozes da nabrojis da su dosle iz Kine? Sta je to u Kini izmisljeno? samo onaj ko zivi i radi u Americi ima mogucnosti da zna kolika je kolicina inovacije koja se ovdje desava svakog dana. Od 15 najboljih univerziteta u svijetu, 11 je u Americi. Enough said.

A ti zemljace, tebi srecno u iscekivanju kineskih gostiju na ljetovanju.

Samo pazi da ne prodjes kao ovi u Africi koji su vec okusili kineski "neimperijalizam".

Kao na primjer ovi rudari u Zambiji koji rade za Kineze u najgorim uslovima pa su Kinezi pucali na njih kad su protestovali

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-11558741

http://saharareporters.com/article/repression-african-workers-chinese-firms

Elem zemljace ono sto ti mozes da dobijes kad Kienzi "preuzmu sviojet" je isto sto si imao i dosada, platu od par stotina eura i zivjeces u Mojkovcu kao i dosada. Sta ce to tebi da se u zivotu promijeni kad Kinezi dodju na vlast u svijetu? Mislis da ce da potrce da ti otvore crkve i daju naoruzanje za vojsku, posto nam dolje na Balkanu obadvije te stvari jako puno trebaju :)

Ajde u zdravlje, ili sto bi tvoji buduci zemljaci iz Kolasina rekli 欢呼声和看到你

CG

pre 12 godina

Kineski BDP iznosi 10 triliona,americki BDP iznosi 14,2 miliona dolara!
Strucnjaci MMFa su izracunali da ce privreda Kine pri rastu od 9% za cetiri do pet godine prestici americku privredu!
A sa tim prestizanjem ce postati i neminovno najjaca vojna sila!
Nakon toga slijedi izmjena dolara kao rezervne valute kineskim renminbijom sto ce americkoj privredi zadati odlucujuci udarac koja se zasniva na mesetarenjem kursom dolara i zaduzenjem sa kasnijem imzirivanjem duga puta stampanjem dolara!

Eh takvo parazitiranje vise nece biti moguce kada ce Kina postane najvece trziste i kada ce Kina izdavati svoje obaveznice u renminbiju!
Vec su sklopili ugovore sa nekoliko zemalja da u medjusobnoj trgovini iskljucivo koriste kinesku valutu a ne dolar kao sad!

Sa time da SAD dozivljavaju veliku demografsku krizu,sve je vise "baby boomera" u penziji sto ce tek naceti njihove socijalne izdatke i dodatno ih tjerati na rezanje standarda!
Sve je vise crnaca i hispanicsa dok je onih koji su Ameriku izgradili ,Bijelaca sve manje u postotku stanovnistva!

Sve u svemu predvidjam potpuni slom Amerike i izlazak Kine na tron za oko deset godina!
Nakon toga ce se razlika samo pojacavati a SAD ce postati samo jos jedna srednje razvijena latinskoamericka prcvara!

Gotovi su a ja kao Srbin se tome radujem,sto se tice Evrope,i oni ce lose proci jer ce se Evrozona gotovo sigurno raspasti!

80-te

pre 12 godina

Kina raste i sve je to OK, ali cisto par podataka da se svi nadjemo na istom nivou. Proizvodnja u Americi nije glavni deo ekonomije. Odavno su to servisi. Proizvodnja na cini ni 20% americke ekonomije jer je proizvodnja uglavnom prebacena u zemlje sa jeftinijom radnom snagom. Amerika se fokusira na servise sa jakom marginom (finansije, softver, bio tehnologije i.t.d.). I pored toga sto proizvodnja nije ni 20% americke ekonomije, proizvodnja u Americi je trenutno veca nego proizvodnja Kine, Brazila i Indije zajedno. Razmislite o tome. Niko ne kaze da ce Kina preuzeti ekonomski primat ali za to cete se dugo nacekati, po procenma oko 40 godina. Sto i nije dugoa, kako za koga...

Mitar Kirov

pre 12 godina

Pa što ste štampali tolike pare? Niste se nadali da će neko marljivo raditi za te vaše papiriće i sada vas za iste kupiti. Dosta je bilo varanja. Tržište je čudo.

zoran

pre 12 godina

Kineska civilizacija je prema pisanim rekordima stara nekih 4000 godina, te je to stavlja u red 4 velike stare civilizacije, zajedno sa Egiptom,Vavilonom,Indijom.
Kao shto vidimo iz prilozenog oni se i dan, danas razvijaju i postaju mocniji. Neki, ovde na postovima, predvidjaju njeno urushavanje, propast i slichno. Shta mislite, za ovih 4000 godina, koliko su oni proshli opasnosti i preziveli, te postali josh jachi.>?? Zar zaista verujete da jedna takva civilizacija moze biti urushena sitnim, zanatskim podmetanjima od strane zapada..?? Mislite da moze biti uplashena..?
Prijatelji moji, zapad, zajedno sa USA se plashi Kine a nije obrnuto. Ne bih smeo ni da pomislim shta bi se desilo da naprave neku uniju sa Rusima i Indijom.
Treba priznati da njihovo vreme je vec doshlo. Tu se vishe ne postavblja pitanje koja sila je najveca. To shto zapad ,putem medija, zaslepljuje mase u realnosti nema apsloutno nikakvu tezinu. Industrija U.K i USA je vec u Kini. Otkupili su im gotovo sve. Ovde su ostali menadzeri koji lazu jedni druge.
Takodje trebate imati na umu psihologiju naroda. Ne znam koliko vas je zivelo u Kini, ali vam mogu reci iz isksutva da su oni do poslednjeg verni svojoj zemlji i da su veoma ponosni na zrtvu koju su podneli da bi doshli do ovoga danas.
Neko spominje predgradja Shangaja. Da li ste videli predgradja Londona,New Yorka,Detroita..>??? Da li ste videli neke gradove u U.K koji nisu London..? Da li ste videli getoe u Parizu..??

Chinjenice su neoborive. USA je bankrotirala i shtampanje novca nece odloziti neumitno...propast jedne drzave koja se zaludela samo kreiranom iluzijom o moci.

ФР

pre 12 godina

Биће да је Џони тај који никад из Србије није изашао. Не видим да се овде нешто пореди Кина са Србијом. Ради се о поређењу Кине са неким другим светским силама. Поређење просечне плате је нелогично, јер сам показатељ не говори много - пошто, по природи показатеља, не узима у обзир стопу незапослености и број незапослених. А када је Џони поменуо ГДП, онда треба рећи да је ГДП Америке још увек око 40% већи од кинеског - гледано по броју становника (такозвани ГДП-пер-капита), онда је Кина на 78. месту (Међународна банка) односно 93. месту (ММФ) у свету.

Dzoni

pre 12 godina

HAHA koliko mrzitelja Kine koji niti su videli Kinu niti su verovatno i iz Srbije izasli..pricanje o nekim malim platama a plate u Kini su jos prosle godine pretekle Srpske a cene smesno je i pricati kolike su tamo a kolike ovde ,pogledati samo broj prodatih automobila i stanova u kini i srbiji ove godine u odnosu na broj stanovnika i sve ce biti jasno.A u Kini svake godine plata 20% veca a u SRbiji moze samo da pada jer dug raste brze od GDP-a.

ФР

pre 12 godina

Мало пропутовати Кином, па онда аплаудирати. Огромна већина Кинеза живи у крајњој беди, једино се мала групица богати на либерално-капиталистички начин и даље машући црвеним заставама. Према ономе што сам ја видео петнаестак километара од Шангаја (који је центар кинеске економије), бразилске фавеле су "пета авенија". Далеко им тај "економски бум".

xff

pre 12 godina

Kina je nezdravo društvo. Ogroman broj ljudi radi i živi u nehumanim uslovima, dok su ostali izloženi indirektno tim uslovima. Setite se olimpijade i podatka da stanovnici Pekinga "ne vide nebo" od zagađenosti vazduha. S druge strane, kao proizvod "harmonije" trend je da se rađaju samo muška deca - dok žensku ubijaju abortusom. U dogledno vreme imaće manje porodica=jeftine radne snage i ogroman broj obolelih i staraca i mali broj onih koji su imali novca da plate državi porez da rode decu. O tome da nemaju pristup informacijama(facebook, twiter, google i mnoge druge sajtove) van Kine, o slobodi mišljenja i govora neću ni da pričam. Ako je to zemlja i društveni poredak koji neko podržava i priželjkuje onda taj nije normalan ili obavešten a kod nas takvih ima mnogo. Mene ne plaši osvajanje Kine već njena propast ili promene uređenja koje su takođe neminovne.

Зоран

pre 12 godina

Pitanje je vremena kada će ih na tržištu nadigrati prave korporacije.

///////////

Кина је прихватила западну игру. Бар делимично. Питање је само када ће и остатак. САД се везала за Кину тако да ни један не може да крене без оног другог. Кина је тo прихватила. Пре ће и Кина у амбис ако САД и Европа крену, него што ће да избије у први план. Овај бум са Кином је исто што и наша грађевиана псоелдњих 10 година јер бар 20 ништа ниеј прављено. А шта сада?

Nije samo Peking Kina

pre 12 godina

Ovo cudo sam ja naivno priželjkivala, iz sopstvene i nacionalne nemoci, devedesetih godina. Tad sam upisala da jedina sila koja ce se suprostaviti SAD i EU bice Kina. I to iz jednog naizgled naivnog ali vrlo mocnog razloga. Ljudstvo! I to nije zanemarljivo, obzirom na strategiju vođenja "malih" kontrolisanih ratova. Bez upotrebe nuklernih sredstava.
Ali kao i obicno, mene život redovno demantuje. Bili smo svedoci najezde kineske robe za koju je i rec "bofl" lepa. Velike kompanije u želji za velikom zaradom, koristile su jeftinu kinesku radnu snagu. Rezultat, pomogli su im da ovladaju tehnologijom zapada, i pojedinci kao i država da se nezasito obogate.
Umesto da su poboljšavali svoj licni standard i sa tolikim narodom napravili sopstveno tržište i podigli nivo življenja, ali i preživljavanja, oni su malo naivno kupovali kredite bogatih.
Zar zaista iko misli da ce prevejani zapad tako lako pustiti da postane "kineski dužnik". Odavno je spremljen scenario za razbijanje Kine u stotinu malih državica. Trebalo je da to bude završeno 2008god, ali smo eto opet mi SFRJ, zaustavili taj scenario, svojim ratovima.
Iskreno ne verujem da se go i bos sa gomilom stranih obveznica može bilo ko pokoriti. Ostaje im da još mnogo uce, a manje rade.

Зоран

pre 12 godina

Битна је разлика само што Кинеза има 1300 милиона а Јапанаца 130 милиона.
(Влада, 18. septembar 2011 11:21)

----------

То нијe БИТНА разлика, већ само разлика. Немаца има још мање од Јапанаца, па су јачи од њих. A о Швајцарцима и да не причам. Број не говори ништа, него памет.

Зоран

pre 12 godina

Japanci nemaju potencijal, ni resurse ni dovoljno ljudi.

///////////

Јапанци ИМАЈУ довољно људи, показује њихова индустрија. Ресурсе немају, али имају квалитет. Кина има много мање рсурса од просечна државе, а за сада нема ни квалитет, има само јефтину робу. Потенцијал је на првом месту у људима, не у стварима, видети Србију и Лихтенштајн.

Ograničeni resursi i teritorija, a populacija bi trebala biti bar 3 puta veća da bi mogli tako nešto da postignu. Da su to imali amerika bi danas bila njihova kolonija.

-----------

Јапанци заиста ништа нису постигли. :)))))))))

Kinezi imaju svega dovoljno, a najvažnije vojnu snagu koja će im razvojne potencijale sačuvati od pljačkaša.

-------------

Имао и СССР војну снагу и НИШТА. Поред тога у Кини још увек многи гладују, прича ми Кинез. Кини недостаје много више хране него Јапану, Јапан не оскудева у томе. Да ти не причам како пореди Кинез Јапанце и Кинезе, само ћу ти рећи следеће што ми је рекао: Није добро да мењамо ове сада на власти, они се накрали, а кад дођу други, они ће тек да краду. Веза и мито ј еоно што се провлачи по Кини и без чега се тешко мође, по њему. Иначе смо и ја и он у САД.

Зоран

pre 12 godina

E, a kada sam pisao o tome unazada godinama da se okrenemo Kini, da uvozimo ovde sklapamo i prodajemo, da su EU i SAD na izdisaju

//////////

Е теби ће Кина дати да им склапаш нешто за 250 евра, поред милијарду људи који раде за 50 евра. Па они нису баш толике овце.

Sale

pre 12 godina

Ovo je vrlo jednostran clanak, koji ne pominje kineske unutrasnje probleme zbog kojih i njihova ekonomija moze da se urusi. Nnjihov rast je apsolutno neodrziv sa aspekta prirodnih resursa. Mislim da je mnogo izvesniji scenario - serija velikih svetskih kriza (prvo ekonomskih, pa previranja, glad i mnostvo ratova) u narednih 10-20 godina.

dzoni

pre 12 godina

dok zapad(i srbija) pravi samo deficite kina pravi samo suficite, zato moze da ulaze ogromne pare u infrastrukturu, npr superbrze vozove dok ce ovi drugi sve pare morati da daju na vracanje dugova,na kraju ce azijskim zemljama moci da pariraju samo nemacka, holandija i jos par zemalja.. naravno i dalje mislim da je najbolji sistem socijalisticki sistem u skandinavskkm zemljama, umesto da iz naseg socijalizma evaluiramo ka njemu mi smo izabrali kolonijalni kapitalizam kao u bangladesu.

gdin T

pre 12 godina

Ono sto je bitno: ovaj gazda nije to postao osvajanjima, pljackom i bezumnim ratovima protiv malih zemalja kao sto to rade "zapadne gazde", vec iskljucivo sopstvenim radom i pametnom ekonomijom
(Branko011, 18. septembar 2011 05:37)

Taj gazda se obogatio izrabljivajuci sopstven narod. Ljudi su u zabludi kada misle da se moze porediti srednja klasa Evropljana i Kineza.

Tomislav

pre 12 godina

@Branko
a Tibet?
Razumijem Vaš antagonizam prema zapadu, samo, vidjet ćemo što će biti kad se Kinezi budu osjećali dovoljno jaki da krenu u osvajanje svijeta, ionako je svaki 4. čovjek na svijetu Kinez, tehnologiju su već dovoljno što ukrali, što razvili sami, još ako uistinu postanu najveća ekonomska i vojna supersila mislim da će teško odolijeti izazovu pokoravanja svijeta. Na čiju stranu biste tada stali? Još ćemo mi (Hrvati) i vi Srbi zajedno ratovati, ali ovog puta protiv zajedničkog neprijatelja. Nadam se da griješim

Himzo 50%

pre 12 godina

Ne razumem zašto je Kinezima u današnjem trenutku potrebno članstvo u STO. Oni bi 'ladno mogli da osnuju sopstvenu organizaciju slične namene i ceo zapad bi morao da se učlani u nju.

@80-te

pre 12 godina

Da, ali su Japanci već tad bili direktno vezani za SAD. Zaduženi su bili tad kao i sad. Kinezi na drugoj strani... oni druge zadužuju. Velika razlika.

Vladone

pre 12 godina

Ime i prezime gazde je-Politbiro Centralnog Komiteta Komunisticke Partije Kine! Brutalno su "jaki"! Drugarice i drugovi svaka Vam cast i naklon do poda!

Komadant

pre 12 godina

Razlika između Japanaca i Kineza jeste što Kinezi zapravo imaju nameru da se domognu veće kontrole.

Pritom, to rade na pametan način, vešto koristeći krizu za preuzimanje dobrog dela privreda posrnulih zemalja.

Tako da, za 50-100 godina, ovakvim tempom, svi ćemo govoriti/učiti kineski ;)

Nebojša Novi Sad

pre 12 godina

E, a kada sam pisao o tome unazada godinama da se okrenemo Kini, da uvozimo ovde sklapamo i prodajemo, da su EU i SAD na izdisaju, da do 2015 kao kranji rok će se sve naopačke izokrenuti, da Kinezima treba dati koncesije za autoputeve, ...tada su se mnogi smejali i podržavali put bez alternative. A samo samoubica nema alternativu. Neko nas siluje, otima, pljačka,ubija... a mi mu trčimo u susret i želimo da budemo s njim u društvu.
Pa slovenci u Gorenju imaju program GORENJE PROFESIONAl rashladna oprema, a to je 100% kineski proizvod koji oni samo prepakuju.
I prodaju nam bez carine, a da Srbin to uradi i da hoće da plasira u EU ili Rusiju zveknuli bi carinu 20% i to ne bi bilo moguće, pogotovo ne MADE IN SERBIA. a Italijani, Nemcio, Slovenci to uveliko rade. Definitivno naši političari nisu vizionari, pragmatičari, da ne kažem da nemaju mozga.

zoran

pre 12 godina

Za razliku od Japana Kina ima neogranicene ljudske resurse. Jos se uvek stotinee miliona kineza vode kao seljaci a ne nezaposleni iako imaju manje od hektara obradivog zemljista. Svi su oni potencijalni radnici.To su vrlo radni ljudi kojima nije tesko da rade od 9 ujutru do 9 navecer sa jednim danom odmora mesecno. A kada se razbole prvo idu kod gazde da on proceni da li su spremni za rad ili da idu doktoru.

sasa bg

pre 12 godina

E, da mi imamo pameti pa da to iskoristimo, ali gledajuci sve do sada, mi cemo verovatno nesto kontra uraditi i biti zadnji u tome da skontamo sta nam je ciniti

Petar A

pre 12 godina

Kina ima samo jedan problem: unutrasnjepoliticku scenu. Nema srednju klasu i ima enormne regionalne razlike. U Sangaju sve lici na Menhetn, a na sjeveru Kine vladaju suse i glad. Zemlja se drzi kao cjelina, zahvaljujuci centralnoj poltickoj upravi, zapravo diktaturi. Kad ojaca srednja klasa i postane politicki faktor, bice unutrasnjepolickih trzavica, jer se novobogatasima uvijek zuri i ne zele da cekaju na rezultate harmonicnog razvoja cijele zemlje (uporedi Slovenija vs. Jugoslavija).

Влада

pre 12 godina

80-tih se isto ovako pricalo za Japance. Tada smo govorili o japanskom cudu i kako ce Japanci osvojiti svet...
(80-te, 18. septembar 2011 04:00)

Битна је разлика само што Кинеза има 1300 милиона а Јапанаца 130 милиона.

Milorad

pre 12 godina

80-tih se isto ovako pricalo za Japance. Tada smo govorili o japanskom cudu i kako ce Japanci osvojiti svet... (80-te, 18. septembar 2011 04:00)Stim što je svaki peti stanovnik planete Kinez, teritorijalno je Kina neuporedivo veća od Japana i ne leži celokupnom svojom teritorijom na tektonski nestabilnom području. Samim tim ne bih baš tako olako upoređivao...

Zagor

pre 12 godina

Ono sto je bitno: ovaj gazda nije to postao osvajanjima, pljackom i bezumnim ratovima protiv malih zemalja kao sto to rade "zapadne gazde", vec iskljucivo sopstvenim radom i pametnom ekonomijom
(Branko011, 18. septembar 2011 05:37)
---
Zaboravio si da spomeneš kineske četvrti u najvećem broju svetskih gradova i "tihu kolonizaciju", kao i uslove u kojima žive ti ljudi. Zatim Tjenanmen, Tibet, pogubljenja, cenzuru Interneta i slične dokaze demokratije.
Pitanje je da li bi više voleo da budeš pomalo gladan u "zapadnom društvu" ili da nemaš pravo glasa u Kineskom.

Miki

pre 12 godina

80-tih se isto ovako pricalo za Japance. Tada smo govorili o japanskom cudu i kako ce Japanci osvojiti svet...
(80-te, 18. septembar 2011 04:00)

Japanci nemaju potencijal, ni resurse ni dovoljno ljudi. Ograničeni resursi i teritorija, a populacija bi trebala biti bar 3 puta veća da bi mogli tako nešto da postignu. Da su to imali amerika bi danas bila njihova kolonija.

Kinezi imaju svega dovoljno, a najvažnije vojnu snagu koja će im razvojne potencijale sačuvati od pljačkaša.

miki

pre 12 godina

Kinezi moraju da postupe shodno uslovima trzista,a ne da vestachki odrzhavaju svoju valutu na niskom nivou.Ovo je drzhava koja unistava ekonomije sveta radom za dzabe!Kome je u interesu da radi za 50$ mesecno,i jede shaku pirincha za obrok???Zbog njih,i njima slichnih(Meksikanaca npr. koji rade u Americi za 4-5$ na sat,umesto za 12-15),i zhive kao poslednja beda,ljudi ne mogu da imaju normalne plate.Ovo ide na ruku samo kapitalistima,kojima je u interesu da plate sto manje plate,a ovi sa svojim bednim platama zive kao sardine u stanovima,bez osnovnih uslova.Respekt za razvoj,ali samo ako je pod normalnim okolnostima,ali to sa nemackim,ili americkim standardom nikada nebi uspeli-prosecan Kinez nikada nece ziveti kao prosecan Amerikanac i .

Stariji Brat

pre 12 godina

80-tih se isto ovako pricalo za Japance. Tada smo govorili o japanskom cudu i kako ce Japanci osvojiti svet...
(80-te, 18. septembar 2011 04:00)

Ovakav stav je tipičan za one poglede na svet i politiku koji izbegavaju brojeve i praktično vojno prisustvo na odredjenim teritorijama.

Kina je od Japana veća, koliko?, petnaest, šesnaest....puta? Koliko američkih vojnika ima u Kini, a koliko u Japanu. I za razliku od Japana kina razvija sopstvene naučne centre i u bazičnim naukama. Tek kao fusnota, najviše naučnih radova se na engleskom jeziku objavi u Kini, a potrošnja od 56% svetske proizvodnje cementa govori da se ta nauka i primenjuje intenzivno.

I jedna nimalo smešna, ali očigledna činjenica da najviše genijalnih ljudi govori neki od kineskih jezika, zbog samog broja Kineza, je sama posebi potencijal kakav nema nijedna druga nacija.
Kontinentalna Kina i ostrvski Japan su potpuno drugačije kategorije i neuporedive su.

ssss

pre 12 godina

"zahvaljujući svojoj politici slabe državne valute"
Pre je to politika izrabljivanja sopstvenog naroda, ali mnogo bolje i to, nego da se isti pretvori u gotovo bezobličnu masu neobrazovanog, lenjog, zadrtog a neaktivnog.

cinik

pre 12 godina

oni su već osvojili svet...osvrnite se malo oko sebe. nije za to potreban rat kao što su svi mislili kada su čitali Nostradamusa koji je to i rekao: žuta rasa će osvojiti svet...

Bora

pre 12 godina

O kineskoj pametnoj ekonimiji citamo svakog dana: milioni dece otrovani olovom su proizvod toga.

No izgleda da ima nade za Kinu, seljaci se bune sa vremena na vreme kada ih pametna ekonomija pobije i dovede do ivice egzistencije
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-14963354

romel

pre 12 godina

Tek će da im naplate za period od 1839 do 1949, za oba opijumska rata, boksersku ravoluciju, za sva poniženja i uvrede na njihov račun a sve one novce koje su im oteli ima da plate stostruko. Samo da nas ne stave u isti koš sa ostatkom Evrope...

Сава

pre 12 godina

Кинези су научили на примеру Јапана како да избегну замку.

Јапан је на притисак Америке дозволио да јен слободно флуктуира. За годидну дана вредност јена је порасла дупло у односу на долар. Сваку извозно оријентисану привреду такав раст би оптеретио. Пошто је опала зарада у извозу - и због пада вредности долара и због пада промета због већих цена, сви су се окренули у ... улагање у некретнине. Када је балон напумпаних цена некретнина пукао, Јапан је ушао у рецесију пре 20 година. И још увек није изашао.

Слично се десило и после пада инвестиција у Интернет фирме на Западу - окренули су се улагањима у некретнине. Резултат знамо.

Кинези покушавају да избегну ту судбину.

Vazi

pre 12 godina

Grohotom se smejem kada citam da ce Kina da postane tako olako "gospodar sveta". Svaka drzava koja novac gomils iskljucivo stednjom, jeftino placenim radom i izrabljivanjem sopstvenog stanovnistva nema presvetlu buducnost. Dakle Kina ima novac samo zato sto je ogromna i imadosta ljudi a ne zato sto je napredna. Ovo drugo se teze resava i potrebne su decenije za to , ako ne i vekovi. Lako je ovako preko interneta hvaliti Kinu , a video bih ko bi otisao da zivi tamo ada nijeu Pekingu ili Sangaju. U Nemackoj u koje godselo da odete , tu ste u civilizaciji i covek moze da zivi dostojanstveno. U Kini pojedini ljudi i dan danas zive kao u srednjem veku, bezpijace vode i struje, bez medicinske nege, knjiga i interneta.I da nece oni da osvoje svet u XXI veku? Jedino mogu da budu kreditori jer umeju da stede (moraju gradjani da stede)a za ostalo neka prepuste razvijenim zemljama.

mujcinovic salih

pre 12 godina

Kina je zemlja jeftinih kopija,koje su uz to loseg kvaliteta.Oni mogu da se ponasaju tako kako se ponasaju jer nemaju javno mnjenje koje bi imalo bilo kakav uticaj na vladajucu klasu.Oni zato traze americku tehnologiju jer svoju nemaju.A bez razvijene tehnologije,samo kradjom industrijskih tajni nije moguce napredovati tako kako kineske vodje zele.Svi znamo da kineska privreda nije trzisna i mislim da to jos dugo nece biti.Njima bi to odgovaralo ali mislim da EU nece pristati da im da status koji bi im omogucio jos vece povlastice u odnosu na zapad.Svaki kineski zahtev zahteva reciprotiet i to je kamen spoticanja.Oni bi da izvoze a da nista ne uvoze osim onoga zasta su oni zainteresovani.A to su obicno stvari koje oni ne mogu da proizvode u Kini jer nemaju tehnologiju za to.U svakom slucaju kineska vlast bi zelela jos brzi razvoj zemlje,jer su unutrasnje prilike jako lose.Ogroman broj stanovnika zivi u bedi,imate nevolje sa Tibetom i najveci problem je sa muslimanskim stanovnistvom koje koje je dovedeno na rub opstanka.

miami_heat

pre 12 godina

Kina trazi od SADvisoke tehnologije vec dugo vremena, ali za to trebaju dobre skole, dobro palcene profesore i slicno. dosadilo Kinezima da prave upaljace, fenove za kosu...jos nesto podatak da je Kina najveci povjerilac obveznica vlade SAD je netacna, Kina je na 3.mjestu: 1-Feds, 2-Saving Bonds, 3- Kina, 4-Japan, Mutual Fonds, Pension Fonds, Caribbean BAnking, Insurance Companies, Oil Exporters, Local and State Gov'mnts itd
moram jos nesto da dodam...fora je u tome da Kineska vlada ne smije da ulozi te pare u KInu...poz

Nišlija

pre 12 godina

Pre 5 dana sam kupio kineski otirač za ispred vrata. Ono toliko smrdi da je to strašno! Nadao sam da će da izvetri, ali ne, usmrdelo mi je celu kuću iako stoji ispred vrata. O hodniku zgrade da i ne pričam! Na kraju sam morao da ga bacim. Mogu da zamislim prodavce koji udišu to u kineskim prodavnicama, kao i jadne ljude u fabrikama. Ne želim da mi Kina bude gazda, niti da kupujem njihove nezdrave proizvode. Još me boli glava od onog neprijatnog mirisa! Ušas, nikad više ništa Kinesko neću da kupim... Kupio bih srpsko ali ne mogu da nađem nigde u blizini otirač...

Beogradjanin

pre 12 godina

Dok god prosecna plata u Kini bude 80 evra, i dok god budu imali robove umesto ljudi, daleko je Kina od gazde. A ni BDP im nece biti veci od americkog jos 50 godina.

sasa7676

pre 12 godina

Najopasniji globalni igrac koji moze zaustaviti americki imperijalizam,a i evropski koji se pokazao u Libiji.Nemaju americke baze i prst iznad glave kao Japan,a situacija im se namestila sa nesposobnom EU.Ako ce oni dobiti nove kosooke,komunisticke vlasnike kojih se boje usljed predrasuda nije mi zao,cak sta vise drago mi je.Nas narod se najbolje uverio kolika su "njihova ljubav i briga".A licno mislim da nismo propustili svoju sansu za blizi kontakt i povezivanje sa onima koji danas jedini imaju novac i kljuc za resavanje nasih ekonomskih i politickih problema.
Dosta je zivljenja u zaboravu i iluzijama.

miki

pre 12 godina

Kada je devedesetih vlast Slobodana Milosevica govorila da Srbija treba da se poveze sa Kinom kao buducim svetskim liderom,tadasnja opozicija a sadasnja vlast se smejala i izrugivala kao i opozicioni mediji ukljucujuci i b92 ciji sam redovan slusalac vec 20 godina.Treba biti posten pa to priznati.Nije bilo izjave tada opozicinog politicara gde nije pominjao "slepilo i idiotizam" tadadnje vlasti koji eto umesto da nas vode ka progresivnom zapadu guraju Srbiju ka nekoj bednoj,komunistickoj Kini.O "nezavisnim" ekonomistima da ne pricam!Sta su pricali tada a sta danas.
E to je problem srpskog drustva i srpskih intelektualaca,plitka pamet,nedostatak ideje i vizije.

PPeca@SER

pre 12 godina

@80-te
Hocete reci da Japanci nisu osvojili svet? Moras da prosetas bar po zemljama Evrope i da vidis koliko EU gradjana radi za firme iz Japana.
Za razliku od Kineza, Japance ne pljuju toliko, jer je standard u firmama iz Japana ipak daleko iznad standarda u firmama iz Kine, ali samo zahvaljujuci tome sto je to politika vlade Kine, ni zbog cega drugog. Onog trenutka kada budu morali drugacije - oni ce opet preokrenuti svet.
Inace, Japan jeste ucinio cudo i inovacijama i odnosom prema radu u odnosu na ceo ostali "napredni" svet. Sada Kinezi to rade (mozda) jos i vise. Mnogi proizvodi koje danas kupujemo su u osnovi osmisljeni u Kini, samo se potpisuju od onih koji finansiraju njihovu proizvodnju. Zato je Kinezima lako da "iskopiraju" bilo koju tehnologiju, oni je vec negde imaju.
Najbrojnija zemlja, mnogo mozgova. Tu je poenta. Ili zelite da kazete da je njihov mozak manji?

Da je dobro, nije dobro

pre 12 godina

Jedine gazde na svetu su multinacionalne korporacije. Ne verujem da će se dobro završiti to što se pojedine mnogoljudne zemlje igraju multinacionalnih korporacija. Pitanje je vremena kada će ih na tržištu nadigrati prave korporacije.

To što su razne manje ili veće države nesolidno ekonomski vođene, pa traže slamku spasa prihvatajući sve uslove je već viđeno. Istina ne u tolikom obimu.

Zoki

pre 12 godina

Nemam ništa ni ptotiv Kine ni protiv Kineza, ali ovo je poprilično idealizovana slika. Kina ima problem sopstvene inflacije i neophodan joj je rast od 9% godišnje. Kineski rast nakon krize iz 2008. je bio vezan za domaću građevinsku industriju i državne podsticaje. Balon koji je napravljen sa gradnjom stanova je možda veći od onoga koji je napravljen u SAD.
Kina se suočava i sa demografskim problemom, jer nedostaje radna snaga zahvaljujući politici jednog deteta. To poskupljuje proizvodnju. Rezultat je da se neke kompanije sele na ruralni zapad zemlje, a neke jednostavno odlaze u zemlje ge je proizvodnja jeftinija (Vjetnam, Indonezija...)
Konačno, Kina strahovito puno zavisi od američke ekonomije. Kada u Americi dođe do pada vrednosti dolara (što je neminovno radi ogromnog povećanja novčane mase nakon dolaska Obame), Kina će se naći u neobranom grožđu. Realna vrednost kineskih rezervi će postati daleko manja, a cena kineske robe u SAD daleko veća. Slično će proći i kineske investicije u američke državne obveznice. Sa padom vrednosti obveznica (a one će pasti sa padom vrednosti dolara i rastom kamatne stope) pašće i njihova vrednost. Uz to, američki potrošači će biti prinuđeni da smanje potrošnju, a to će dovesti do pada prodaje one robe koja se najčešće uvozi iz Kine.
Bilo kakvo kinesko distanciranje od dolara i američkih obveznica samo bi moglo još brže i snažnije da obori njihovu vrednost i samim tim i vrednost kineskih rezervi. Kinezi pokušavaju da se oslobode dolara raznim investicijama po svetu, ali to je i dalje nedovoljno da spreči krizu. Sa druge strane, kineske rezerve zlata su vrlo skromne prema veličini ekonomije, a tu isto tako moraju da budu oprezni da ne naprave veće poremećaje.

Rod

pre 12 godina

Kao što je pomenuto u članku, Kina je stekla silno bogatstvo održavanjem vrednosti juana na niskom nivou, odnosno sistematskim održavanjem domaće potrošnje i cene rada na niskom nivou. U prevodu: na muci sopstvenog, mnogobrojnog naroda. Svaka im čast, baš. S druge strane, Amerika i zapad su svoje ekonomije gradili na muci drugih naroda, dok su sopstveni narod držali kao malo vode na dlanu. Ipak više cenim onog, koji je dobar za svoj narod, nego onog, koji (za sad) nije opasan po druge, pa iako smo često na pogrešnom kraju motke ovih prvih. Ako je neko loš prema svome, kakav će tek biti prema meni kad zaista postane "gazda"...

grk

pre 12 godina

Posle 30 godina socijalizam se ponovo urušava i raspada. Doduše ovaj put je to zapadni "kapitalistički" socijalizam koji se ponašanjem doveo u poziciju bivših soc-kom. zemalja. Prezaduženost, glomazni državni aparati, preplaćeni i neozbiljni pajaci političari i njihovi poslušnici koji samo gledaju gde će se još više zadužiti radi kupovine soc. mira, sopstvenog opstanka na vlasti, finansiranja nezdravih i neekonomskih projekata, a naravno tu su i sindikati koji su se raširili toliko da je svaki poslodavac koji je bio u prilici pobegao hiljadama kilometara daleko...I ko je u usponu i pobedjuje? Ponovo kapitalizam u svom izvornom obliku-ovaj put u Kini gde komunizam postoji koliko ga je bilo i u Americi sredinom devetnaestog veka kada se pravio prvobitni kapital,a pranje para i radnička prava nisu postojali kao pojmovi u rečnicima. Ekonomija je prirodna nauka, a ne društvena,kako misle mnogi...

Vid Vidic

pre 12 godina

Truli americko engleski kapitalizam bice konacno modifikovan na nacin da ce dosadasnje neprikosnovene gazde dobiti gazdu, nema boje i vece osvete
svetskom policajcu...

svi (ni)su isti

pre 12 godina

Kina i Japan su totalno razlicite zemlje, nema mesta poredjenju - po velicini, po sopstvenim resursima, po odnosu prema ostalim zemljama. A ima tu i jedna "mala estetska greska" - Japan je svojevremeno napao SAD, a Kina nije, tako da je pozicija Japana pod velikom kontrolom SAD-a. Mogu Japanci da dube na trepavicama, dok gazda iz SAD nesto ne odobri, to ne moze. Kako ces sa takvom "samostalnoscu" osvajati svet? Svaka cast njima za vrednocu i vrhunski kvalitet, ali nije sve u tome. Licno posedujem aparat za merenje krvnog pritiska, kupljen pre 20 (dvadeset) godina i u njemu su jos uvek originalne baterije od 1,5 volti, "Made in Japan" i imaju sve cetiri jednak i veliki napon, sto znaci da fabrika koja mi je prodala te baterije u medjuvremenu nije od mene dobila ni dinara vise!!!!!!!!!! A to je samo mikro detalj iz njihovog zivota i rada, sigurno imaju oni i vise takvih ekscesa, malo su izvan realnosti.

Marko

pre 12 godina

Branko011

Aham...taj kapital koji kinezi imaju je ustvari americki kapital(kao i mnogih drugih zapadnih zemalja).Kina je dosla na sadasnju poziciju zahvaljujuci americkom kapitalu.Roba koja se proizvodi u Kini,vraca se nazad u Ameriku da bi se prodavala jeftinije jer su troskovi u istoj americi porasli toliko da se vise nije is[latilo proizvoditi u istoj.(sat rada u Dzeneral motorsu je dostigao preko 40 dolara)Na taj nacin Amerikanci i svi ostali koji su posli njihovim primerom su u mogucnosti da prodaju svoje proizvode po nizim cenama i tako su konkurentniji na domacem trzistu.To se zove proces deindustrializacije,ulazi u zavrsne faze...Dakle,Amerikanac povuce svoj kapital,zatvori trziste,propade Kina.Setite se samo Kultirne revolucije i koliko je ljudi umrlo u kineskom pokusaju da zivi u autarkiji.Dakle,niti ce Kina na nekoga da dize glas i da bude nova svetska sila,niti im je to u koristi...sve je to znao Deng Hsiao Ping i zato je Kina tu gde jeste danas.Setite se samo kada su amerikanci za spustili akcije na Njujorskoj berzi krajem devedesetih godina,sto se odrazilo kao velika recesija u Rusiji,a sve je imalo politicku pozadinu na liniji Amerika-Rusija.Rusi izvukli deblji kraj,videli ko je gazda i ucutali se(to su ustvari bili zadnji trzaji sovjetskih generala na izdisaju koji nisu shvatili da se svet promenio i izgubili su bitku jednim pokretom iz Nju jorka).

pilula za mozak

pre 12 godina

svaka cast kini koja je do pre par decenija imala probleme sa gladju, kada su sad i sssr osvajale svemir, oni nisu u isti mogli ni krompir da posalju. ali...

prvo, kina je jedna od najkapitalistickijih zemalja na svetu. razlike izmadju bogatih i siromasnih su ogromne, a komunizam maoovskog tipa je legenda iz proslosti. u kini stanovnisto gradova juga i istoka zivi otprilike kao evropa, ali trecina stanovnistva koja je na selu i dalje se bori da prezivi. u kini je apsolutno zabranjeno slobodno kretanje i jedna porodica sa sela mora da ima specijalne dozvole da bi se preselila u grad. drzava se tu jasno stavlja u sluzbu gajenja nejednakosti u drustvu.

tako da ce ovaj trend moci da se zadrzi. vec revizorske kuce beleze odlivanje proizvodnje u druge zemlje azije i povecanje troskova proizvodnje za medjunarodne kompanije u kini. kada kineska vlada krene da distribuira steceno stanovnistvu (a mora kad-tad), tada ce i 'najjeftinija fabrika sveta' da prestane to da bude. kada kinesko trziste bude postalo masovno gladno proizvoda visoke tehnologije koja se ne proizvodi u kini, npr. evropskih i americkih automobila, malo ce se stvari izmeniti. ipak ne moze ekonomski bum poslednje decenije - dve da bude ispracen u potpunosti osvajanjem visokih tehnologija i adekvatnom infrastrukturom i ako se velike pare ulazu u to.

Djole

pre 12 godina

A što to narodu pričate? recite ovim našim "demokratama" što su se 2000.god. smejali Miloševiću zbog saradnje sa Kinom i odbijali da vraćaju kredite i rade sa njima? I što je najgore oni još predaju po Srpskim fakultetima! istim onim kojih nema ni mađu 500 na svetu koliko su dobri!

bauk

pre 12 godina

a sta mi u Srbiji i Srbija imaju od toga.Sve smo kao neki veliki prijatelji sa Kinezima a od njih tesko sta dobismo ili ovi nasi nesposobnjakovici cekaju izbora da nas obraduju.Zao mi je sto ovo moram da kazem ali mi Srbi smo nesposoban narod koji ume samo da muti i svercuje i retko gde mozemo da se u necemu pohvalimo.Djokovic nije proizvod Srbije vec proizvod teskog rada i treninga Djokovica.Kada ce mo da se uljudimo vise ...

Branko011

pre 12 godina

Ono sto je bitno: ovaj gazda nije to postao osvajanjima, pljackom i bezumnim ratovima protiv malih zemalja kao sto to rade "zapadne gazde", vec iskljucivo sopstvenim radom i pametnom ekonomijom

Branko011

pre 12 godina

Ono sto je bitno: ovaj gazda nije to postao osvajanjima, pljackom i bezumnim ratovima protiv malih zemalja kao sto to rade "zapadne gazde", vec iskljucivo sopstvenim radom i pametnom ekonomijom

miki

pre 12 godina

Kada je devedesetih vlast Slobodana Milosevica govorila da Srbija treba da se poveze sa Kinom kao buducim svetskim liderom,tadasnja opozicija a sadasnja vlast se smejala i izrugivala kao i opozicioni mediji ukljucujuci i b92 ciji sam redovan slusalac vec 20 godina.Treba biti posten pa to priznati.Nije bilo izjave tada opozicinog politicara gde nije pominjao "slepilo i idiotizam" tadadnje vlasti koji eto umesto da nas vode ka progresivnom zapadu guraju Srbiju ka nekoj bednoj,komunistickoj Kini.O "nezavisnim" ekonomistima da ne pricam!Sta su pricali tada a sta danas.
E to je problem srpskog drustva i srpskih intelektualaca,plitka pamet,nedostatak ideje i vizije.

ФР

pre 12 godina

Мало пропутовати Кином, па онда аплаудирати. Огромна већина Кинеза живи у крајњој беди, једино се мала групица богати на либерално-капиталистички начин и даље машући црвеним заставама. Према ономе што сам ја видео петнаестак километара од Шангаја (који је центар кинеске економије), бразилске фавеле су "пета авенија". Далеко им тај "економски бум".

gdin T

pre 12 godina

Ono sto je bitno: ovaj gazda nije to postao osvajanjima, pljackom i bezumnim ratovima protiv malih zemalja kao sto to rade "zapadne gazde", vec iskljucivo sopstvenim radom i pametnom ekonomijom
(Branko011, 18. septembar 2011 05:37)

Taj gazda se obogatio izrabljivajuci sopstven narod. Ljudi su u zabludi kada misle da se moze porediti srednja klasa Evropljana i Kineza.

xff

pre 12 godina

Kina je nezdravo društvo. Ogroman broj ljudi radi i živi u nehumanim uslovima, dok su ostali izloženi indirektno tim uslovima. Setite se olimpijade i podatka da stanovnici Pekinga "ne vide nebo" od zagađenosti vazduha. S druge strane, kao proizvod "harmonije" trend je da se rađaju samo muška deca - dok žensku ubijaju abortusom. U dogledno vreme imaće manje porodica=jeftine radne snage i ogroman broj obolelih i staraca i mali broj onih koji su imali novca da plate državi porez da rode decu. O tome da nemaju pristup informacijama(facebook, twiter, google i mnoge druge sajtove) van Kine, o slobodi mišljenja i govora neću ni da pričam. Ako je to zemlja i društveni poredak koji neko podržava i priželjkuje onda taj nije normalan ili obavešten a kod nas takvih ima mnogo. Mene ne plaši osvajanje Kine već njena propast ili promene uređenja koje su takođe neminovne.

Nišlija

pre 12 godina

Pre 5 dana sam kupio kineski otirač za ispred vrata. Ono toliko smrdi da je to strašno! Nadao sam da će da izvetri, ali ne, usmrdelo mi je celu kuću iako stoji ispred vrata. O hodniku zgrade da i ne pričam! Na kraju sam morao da ga bacim. Mogu da zamislim prodavce koji udišu to u kineskim prodavnicama, kao i jadne ljude u fabrikama. Ne želim da mi Kina bude gazda, niti da kupujem njihove nezdrave proizvode. Još me boli glava od onog neprijatnog mirisa! Ušas, nikad više ništa Kinesko neću da kupim... Kupio bih srpsko ali ne mogu da nađem nigde u blizini otirač...

Tomislav

pre 12 godina

@Branko
a Tibet?
Razumijem Vaš antagonizam prema zapadu, samo, vidjet ćemo što će biti kad se Kinezi budu osjećali dovoljno jaki da krenu u osvajanje svijeta, ionako je svaki 4. čovjek na svijetu Kinez, tehnologiju su već dovoljno što ukrali, što razvili sami, još ako uistinu postanu najveća ekonomska i vojna supersila mislim da će teško odolijeti izazovu pokoravanja svijeta. Na čiju stranu biste tada stali? Još ćemo mi (Hrvati) i vi Srbi zajedno ratovati, ali ovog puta protiv zajedničkog neprijatelja. Nadam se da griješim

miki

pre 12 godina

Kinezi moraju da postupe shodno uslovima trzista,a ne da vestachki odrzhavaju svoju valutu na niskom nivou.Ovo je drzhava koja unistava ekonomije sveta radom za dzabe!Kome je u interesu da radi za 50$ mesecno,i jede shaku pirincha za obrok???Zbog njih,i njima slichnih(Meksikanaca npr. koji rade u Americi za 4-5$ na sat,umesto za 12-15),i zhive kao poslednja beda,ljudi ne mogu da imaju normalne plate.Ovo ide na ruku samo kapitalistima,kojima je u interesu da plate sto manje plate,a ovi sa svojim bednim platama zive kao sardine u stanovima,bez osnovnih uslova.Respekt za razvoj,ali samo ako je pod normalnim okolnostima,ali to sa nemackim,ili americkim standardom nikada nebi uspeli-prosecan Kinez nikada nece ziveti kao prosecan Amerikanac i .

Nebojša Novi Sad

pre 12 godina

E, a kada sam pisao o tome unazada godinama da se okrenemo Kini, da uvozimo ovde sklapamo i prodajemo, da su EU i SAD na izdisaju, da do 2015 kao kranji rok će se sve naopačke izokrenuti, da Kinezima treba dati koncesije za autoputeve, ...tada su se mnogi smejali i podržavali put bez alternative. A samo samoubica nema alternativu. Neko nas siluje, otima, pljačka,ubija... a mi mu trčimo u susret i želimo da budemo s njim u društvu.
Pa slovenci u Gorenju imaju program GORENJE PROFESIONAl rashladna oprema, a to je 100% kineski proizvod koji oni samo prepakuju.
I prodaju nam bez carine, a da Srbin to uradi i da hoće da plasira u EU ili Rusiju zveknuli bi carinu 20% i to ne bi bilo moguće, pogotovo ne MADE IN SERBIA. a Italijani, Nemcio, Slovenci to uveliko rade. Definitivno naši političari nisu vizionari, pragmatičari, da ne kažem da nemaju mozga.

Zagor

pre 12 godina

Ono sto je bitno: ovaj gazda nije to postao osvajanjima, pljackom i bezumnim ratovima protiv malih zemalja kao sto to rade "zapadne gazde", vec iskljucivo sopstvenim radom i pametnom ekonomijom
(Branko011, 18. septembar 2011 05:37)
---
Zaboravio si da spomeneš kineske četvrti u najvećem broju svetskih gradova i "tihu kolonizaciju", kao i uslove u kojima žive ti ljudi. Zatim Tjenanmen, Tibet, pogubljenja, cenzuru Interneta i slične dokaze demokratije.
Pitanje je da li bi više voleo da budeš pomalo gladan u "zapadnom društvu" ili da nemaš pravo glasa u Kineskom.

Зоран

pre 12 godina

E, a kada sam pisao o tome unazada godinama da se okrenemo Kini, da uvozimo ovde sklapamo i prodajemo, da su EU i SAD na izdisaju

//////////

Е теби ће Кина дати да им склапаш нешто за 250 евра, поред милијарду људи који раде за 50 евра. Па они нису баш толике овце.

Dzoni

pre 12 godina

HAHA koliko mrzitelja Kine koji niti su videli Kinu niti su verovatno i iz Srbije izasli..pricanje o nekim malim platama a plate u Kini su jos prosle godine pretekle Srpske a cene smesno je i pricati kolike su tamo a kolike ovde ,pogledati samo broj prodatih automobila i stanova u kini i srbiji ove godine u odnosu na broj stanovnika i sve ce biti jasno.A u Kini svake godine plata 20% veca a u SRbiji moze samo da pada jer dug raste brze od GDP-a.

Rod

pre 12 godina

Kao što je pomenuto u članku, Kina je stekla silno bogatstvo održavanjem vrednosti juana na niskom nivou, odnosno sistematskim održavanjem domaće potrošnje i cene rada na niskom nivou. U prevodu: na muci sopstvenog, mnogobrojnog naroda. Svaka im čast, baš. S druge strane, Amerika i zapad su svoje ekonomije gradili na muci drugih naroda, dok su sopstveni narod držali kao malo vode na dlanu. Ipak više cenim onog, koji je dobar za svoj narod, nego onog, koji (za sad) nije opasan po druge, pa iako smo često na pogrešnom kraju motke ovih prvih. Ako je neko loš prema svome, kakav će tek biti prema meni kad zaista postane "gazda"...

Bora

pre 12 godina

O kineskoj pametnoj ekonimiji citamo svakog dana: milioni dece otrovani olovom su proizvod toga.

No izgleda da ima nade za Kinu, seljaci se bune sa vremena na vreme kada ih pametna ekonomija pobije i dovede do ivice egzistencije
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-14963354

Vladone

pre 12 godina

Ime i prezime gazde je-Politbiro Centralnog Komiteta Komunisticke Partije Kine! Brutalno su "jaki"! Drugarice i drugovi svaka Vam cast i naklon do poda!

dzoni

pre 12 godina

dok zapad(i srbija) pravi samo deficite kina pravi samo suficite, zato moze da ulaze ogromne pare u infrastrukturu, npr superbrze vozove dok ce ovi drugi sve pare morati da daju na vracanje dugova,na kraju ce azijskim zemljama moci da pariraju samo nemacka, holandija i jos par zemalja.. naravno i dalje mislim da je najbolji sistem socijalisticki sistem u skandinavskkm zemljama, umesto da iz naseg socijalizma evaluiramo ka njemu mi smo izabrali kolonijalni kapitalizam kao u bangladesu.

Djole

pre 12 godina

A što to narodu pričate? recite ovim našim "demokratama" što su se 2000.god. smejali Miloševiću zbog saradnje sa Kinom i odbijali da vraćaju kredite i rade sa njima? I što je najgore oni još predaju po Srpskim fakultetima! istim onim kojih nema ni mađu 500 na svetu koliko su dobri!

Nije samo Peking Kina

pre 12 godina

Ovo cudo sam ja naivno priželjkivala, iz sopstvene i nacionalne nemoci, devedesetih godina. Tad sam upisala da jedina sila koja ce se suprostaviti SAD i EU bice Kina. I to iz jednog naizgled naivnog ali vrlo mocnog razloga. Ljudstvo! I to nije zanemarljivo, obzirom na strategiju vođenja "malih" kontrolisanih ratova. Bez upotrebe nuklernih sredstava.
Ali kao i obicno, mene život redovno demantuje. Bili smo svedoci najezde kineske robe za koju je i rec "bofl" lepa. Velike kompanije u želji za velikom zaradom, koristile su jeftinu kinesku radnu snagu. Rezultat, pomogli su im da ovladaju tehnologijom zapada, i pojedinci kao i država da se nezasito obogate.
Umesto da su poboljšavali svoj licni standard i sa tolikim narodom napravili sopstveno tržište i podigli nivo življenja, ali i preživljavanja, oni su malo naivno kupovali kredite bogatih.
Zar zaista iko misli da ce prevejani zapad tako lako pustiti da postane "kineski dužnik". Odavno je spremljen scenario za razbijanje Kine u stotinu malih državica. Trebalo je da to bude završeno 2008god, ali smo eto opet mi SFRJ, zaustavili taj scenario, svojim ratovima.
Iskreno ne verujem da se go i bos sa gomilom stranih obveznica može bilo ko pokoriti. Ostaje im da još mnogo uce, a manje rade.

@80-te

pre 12 godina

Da, ali su Japanci već tad bili direktno vezani za SAD. Zaduženi su bili tad kao i sad. Kinezi na drugoj strani... oni druge zadužuju. Velika razlika.

Vazi

pre 12 godina

Grohotom se smejem kada citam da ce Kina da postane tako olako "gospodar sveta". Svaka drzava koja novac gomils iskljucivo stednjom, jeftino placenim radom i izrabljivanjem sopstvenog stanovnistva nema presvetlu buducnost. Dakle Kina ima novac samo zato sto je ogromna i imadosta ljudi a ne zato sto je napredna. Ovo drugo se teze resava i potrebne su decenije za to , ako ne i vekovi. Lako je ovako preko interneta hvaliti Kinu , a video bih ko bi otisao da zivi tamo ada nijeu Pekingu ili Sangaju. U Nemackoj u koje godselo da odete , tu ste u civilizaciji i covek moze da zivi dostojanstveno. U Kini pojedini ljudi i dan danas zive kao u srednjem veku, bezpijace vode i struje, bez medicinske nege, knjiga i interneta.I da nece oni da osvoje svet u XXI veku? Jedino mogu da budu kreditori jer umeju da stede (moraju gradjani da stede)a za ostalo neka prepuste razvijenim zemljama.

zoran

pre 12 godina

Za razliku od Japana Kina ima neogranicene ljudske resurse. Jos se uvek stotinee miliona kineza vode kao seljaci a ne nezaposleni iako imaju manje od hektara obradivog zemljista. Svi su oni potencijalni radnici.To su vrlo radni ljudi kojima nije tesko da rade od 9 ujutru do 9 navecer sa jednim danom odmora mesecno. A kada se razbole prvo idu kod gazde da on proceni da li su spremni za rad ili da idu doktoru.

svi (ni)su isti

pre 12 godina

Kina i Japan su totalno razlicite zemlje, nema mesta poredjenju - po velicini, po sopstvenim resursima, po odnosu prema ostalim zemljama. A ima tu i jedna "mala estetska greska" - Japan je svojevremeno napao SAD, a Kina nije, tako da je pozicija Japana pod velikom kontrolom SAD-a. Mogu Japanci da dube na trepavicama, dok gazda iz SAD nesto ne odobri, to ne moze. Kako ces sa takvom "samostalnoscu" osvajati svet? Svaka cast njima za vrednocu i vrhunski kvalitet, ali nije sve u tome. Licno posedujem aparat za merenje krvnog pritiska, kupljen pre 20 (dvadeset) godina i u njemu su jos uvek originalne baterije od 1,5 volti, "Made in Japan" i imaju sve cetiri jednak i veliki napon, sto znaci da fabrika koja mi je prodala te baterije u medjuvremenu nije od mene dobila ni dinara vise!!!!!!!!!! A to je samo mikro detalj iz njihovog zivota i rada, sigurno imaju oni i vise takvih ekscesa, malo su izvan realnosti.

Sale

pre 12 godina

Ovo je vrlo jednostran clanak, koji ne pominje kineske unutrasnje probleme zbog kojih i njihova ekonomija moze da se urusi. Nnjihov rast je apsolutno neodrziv sa aspekta prirodnih resursa. Mislim da je mnogo izvesniji scenario - serija velikih svetskih kriza (prvo ekonomskih, pa previranja, glad i mnostvo ratova) u narednih 10-20 godina.

Зоран

pre 12 godina

Битна је разлика само што Кинеза има 1300 милиона а Јапанаца 130 милиона.
(Влада, 18. septembar 2011 11:21)

----------

То нијe БИТНА разлика, већ само разлика. Немаца има још мање од Јапанаца, па су јачи од њих. A о Швајцарцима и да не причам. Број не говори ништа, него памет.

Зоран

pre 12 godina

Japanci nemaju potencijal, ni resurse ni dovoljno ljudi.

///////////

Јапанци ИМАЈУ довољно људи, показује њихова индустрија. Ресурсе немају, али имају квалитет. Кина има много мање рсурса од просечна државе, а за сада нема ни квалитет, има само јефтину робу. Потенцијал је на првом месту у људима, не у стварима, видети Србију и Лихтенштајн.

Ograničeni resursi i teritorija, a populacija bi trebala biti bar 3 puta veća da bi mogli tako nešto da postignu. Da su to imali amerika bi danas bila njihova kolonija.

-----------

Јапанци заиста ништа нису постигли. :)))))))))

Kinezi imaju svega dovoljno, a najvažnije vojnu snagu koja će im razvojne potencijale sačuvati od pljačkaša.

-------------

Имао и СССР војну снагу и НИШТА. Поред тога у Кини још увек многи гладују, прича ми Кинез. Кини недостаје много више хране него Јапану, Јапан не оскудева у томе. Да ти не причам како пореди Кинез Јапанце и Кинезе, само ћу ти рећи следеће што ми је рекао: Није добро да мењамо ове сада на власти, они се накрали, а кад дођу други, они ће тек да краду. Веза и мито ј еоно што се провлачи по Кини и без чега се тешко мође, по њему. Иначе смо и ја и он у САД.

Petar A

pre 12 godina

Kina ima samo jedan problem: unutrasnjepoliticku scenu. Nema srednju klasu i ima enormne regionalne razlike. U Sangaju sve lici na Menhetn, a na sjeveru Kine vladaju suse i glad. Zemlja se drzi kao cjelina, zahvaljujuci centralnoj poltickoj upravi, zapravo diktaturi. Kad ojaca srednja klasa i postane politicki faktor, bice unutrasnjepolickih trzavica, jer se novobogatasima uvijek zuri i ne zele da cekaju na rezultate harmonicnog razvoja cijele zemlje (uporedi Slovenija vs. Jugoslavija).

Himzo 50%

pre 12 godina

Ne razumem zašto je Kinezima u današnjem trenutku potrebno članstvo u STO. Oni bi 'ladno mogli da osnuju sopstvenu organizaciju slične namene i ceo zapad bi morao da se učlani u nju.

bauk

pre 12 godina

a sta mi u Srbiji i Srbija imaju od toga.Sve smo kao neki veliki prijatelji sa Kinezima a od njih tesko sta dobismo ili ovi nasi nesposobnjakovici cekaju izbora da nas obraduju.Zao mi je sto ovo moram da kazem ali mi Srbi smo nesposoban narod koji ume samo da muti i svercuje i retko gde mozemo da se u necemu pohvalimo.Djokovic nije proizvod Srbije vec proizvod teskog rada i treninga Djokovica.Kada ce mo da se uljudimo vise ...

Beogradjanin

pre 12 godina

Dok god prosecna plata u Kini bude 80 evra, i dok god budu imali robove umesto ljudi, daleko je Kina od gazde. A ni BDP im nece biti veci od americkog jos 50 godina.

Vid Vidic

pre 12 godina

Truli americko engleski kapitalizam bice konacno modifikovan na nacin da ce dosadasnje neprikosnovene gazde dobiti gazdu, nema boje i vece osvete
svetskom policajcu...

Влада

pre 12 godina

80-tih se isto ovako pricalo za Japance. Tada smo govorili o japanskom cudu i kako ce Japanci osvojiti svet...
(80-te, 18. septembar 2011 04:00)

Битна је разлика само што Кинеза има 1300 милиона а Јапанаца 130 милиона.

romel

pre 12 godina

Tek će da im naplate za period od 1839 do 1949, za oba opijumska rata, boksersku ravoluciju, za sva poniženja i uvrede na njihov račun a sve one novce koje su im oteli ima da plate stostruko. Samo da nas ne stave u isti koš sa ostatkom Evrope...

Miki

pre 12 godina

80-tih se isto ovako pricalo za Japance. Tada smo govorili o japanskom cudu i kako ce Japanci osvojiti svet...
(80-te, 18. septembar 2011 04:00)

Japanci nemaju potencijal, ni resurse ni dovoljno ljudi. Ograničeni resursi i teritorija, a populacija bi trebala biti bar 3 puta veća da bi mogli tako nešto da postignu. Da su to imali amerika bi danas bila njihova kolonija.

Kinezi imaju svega dovoljno, a najvažnije vojnu snagu koja će im razvojne potencijale sačuvati od pljačkaša.

ssss

pre 12 godina

"zahvaljujući svojoj politici slabe državne valute"
Pre je to politika izrabljivanja sopstvenog naroda, ali mnogo bolje i to, nego da se isti pretvori u gotovo bezobličnu masu neobrazovanog, lenjog, zadrtog a neaktivnog.

Marko

pre 12 godina

Branko011

Aham...taj kapital koji kinezi imaju je ustvari americki kapital(kao i mnogih drugih zapadnih zemalja).Kina je dosla na sadasnju poziciju zahvaljujuci americkom kapitalu.Roba koja se proizvodi u Kini,vraca se nazad u Ameriku da bi se prodavala jeftinije jer su troskovi u istoj americi porasli toliko da se vise nije is[latilo proizvoditi u istoj.(sat rada u Dzeneral motorsu je dostigao preko 40 dolara)Na taj nacin Amerikanci i svi ostali koji su posli njihovim primerom su u mogucnosti da prodaju svoje proizvode po nizim cenama i tako su konkurentniji na domacem trzistu.To se zove proces deindustrializacije,ulazi u zavrsne faze...Dakle,Amerikanac povuce svoj kapital,zatvori trziste,propade Kina.Setite se samo Kultirne revolucije i koliko je ljudi umrlo u kineskom pokusaju da zivi u autarkiji.Dakle,niti ce Kina na nekoga da dize glas i da bude nova svetska sila,niti im je to u koristi...sve je to znao Deng Hsiao Ping i zato je Kina tu gde jeste danas.Setite se samo kada su amerikanci za spustili akcije na Njujorskoj berzi krajem devedesetih godina,sto se odrazilo kao velika recesija u Rusiji,a sve je imalo politicku pozadinu na liniji Amerika-Rusija.Rusi izvukli deblji kraj,videli ko je gazda i ucutali se(to su ustvari bili zadnji trzaji sovjetskih generala na izdisaju koji nisu shvatili da se svet promenio i izgubili su bitku jednim pokretom iz Nju jorka).

mujcinovic salih

pre 12 godina

Kina je zemlja jeftinih kopija,koje su uz to loseg kvaliteta.Oni mogu da se ponasaju tako kako se ponasaju jer nemaju javno mnjenje koje bi imalo bilo kakav uticaj na vladajucu klasu.Oni zato traze americku tehnologiju jer svoju nemaju.A bez razvijene tehnologije,samo kradjom industrijskih tajni nije moguce napredovati tako kako kineske vodje zele.Svi znamo da kineska privreda nije trzisna i mislim da to jos dugo nece biti.Njima bi to odgovaralo ali mislim da EU nece pristati da im da status koji bi im omogucio jos vece povlastice u odnosu na zapad.Svaki kineski zahtev zahteva reciprotiet i to je kamen spoticanja.Oni bi da izvoze a da nista ne uvoze osim onoga zasta su oni zainteresovani.A to su obicno stvari koje oni ne mogu da proizvode u Kini jer nemaju tehnologiju za to.U svakom slucaju kineska vlast bi zelela jos brzi razvoj zemlje,jer su unutrasnje prilike jako lose.Ogroman broj stanovnika zivi u bedi,imate nevolje sa Tibetom i najveci problem je sa muslimanskim stanovnistvom koje koje je dovedeno na rub opstanka.

Stariji Brat

pre 12 godina

80-tih se isto ovako pricalo za Japance. Tada smo govorili o japanskom cudu i kako ce Japanci osvojiti svet...
(80-te, 18. septembar 2011 04:00)

Ovakav stav je tipičan za one poglede na svet i politiku koji izbegavaju brojeve i praktično vojno prisustvo na odredjenim teritorijama.

Kina je od Japana veća, koliko?, petnaest, šesnaest....puta? Koliko američkih vojnika ima u Kini, a koliko u Japanu. I za razliku od Japana kina razvija sopstvene naučne centre i u bazičnim naukama. Tek kao fusnota, najviše naučnih radova se na engleskom jeziku objavi u Kini, a potrošnja od 56% svetske proizvodnje cementa govori da se ta nauka i primenjuje intenzivno.

I jedna nimalo smešna, ali očigledna činjenica da najviše genijalnih ljudi govori neki od kineskih jezika, zbog samog broja Kineza, je sama posebi potencijal kakav nema nijedna druga nacija.
Kontinentalna Kina i ostrvski Japan su potpuno drugačije kategorije i neuporedive su.

Komadant

pre 12 godina

Razlika između Japanaca i Kineza jeste što Kinezi zapravo imaju nameru da se domognu veće kontrole.

Pritom, to rade na pametan način, vešto koristeći krizu za preuzimanje dobrog dela privreda posrnulih zemalja.

Tako da, za 50-100 godina, ovakvim tempom, svi ćemo govoriti/učiti kineski ;)

pilula za mozak

pre 12 godina

svaka cast kini koja je do pre par decenija imala probleme sa gladju, kada su sad i sssr osvajale svemir, oni nisu u isti mogli ni krompir da posalju. ali...

prvo, kina je jedna od najkapitalistickijih zemalja na svetu. razlike izmadju bogatih i siromasnih su ogromne, a komunizam maoovskog tipa je legenda iz proslosti. u kini stanovnisto gradova juga i istoka zivi otprilike kao evropa, ali trecina stanovnistva koja je na selu i dalje se bori da prezivi. u kini je apsolutno zabranjeno slobodno kretanje i jedna porodica sa sela mora da ima specijalne dozvole da bi se preselila u grad. drzava se tu jasno stavlja u sluzbu gajenja nejednakosti u drustvu.

tako da ce ovaj trend moci da se zadrzi. vec revizorske kuce beleze odlivanje proizvodnje u druge zemlje azije i povecanje troskova proizvodnje za medjunarodne kompanije u kini. kada kineska vlada krene da distribuira steceno stanovnistvu (a mora kad-tad), tada ce i 'najjeftinija fabrika sveta' da prestane to da bude. kada kinesko trziste bude postalo masovno gladno proizvoda visoke tehnologije koja se ne proizvodi u kini, npr. evropskih i americkih automobila, malo ce se stvari izmeniti. ipak ne moze ekonomski bum poslednje decenije - dve da bude ispracen u potpunosti osvajanjem visokih tehnologija i adekvatnom infrastrukturom i ako se velike pare ulazu u to.

Зоран

pre 12 godina

Pitanje je vremena kada će ih na tržištu nadigrati prave korporacije.

///////////

Кина је прихватила западну игру. Бар делимично. Питање је само када ће и остатак. САД се везала за Кину тако да ни један не може да крене без оног другог. Кина је тo прихватила. Пре ће и Кина у амбис ако САД и Европа крену, него што ће да избије у први план. Овај бум са Кином је исто што и наша грађевиана псоелдњих 10 година јер бар 20 ништа ниеј прављено. А шта сада?

miami_heat

pre 12 godina

Kina trazi od SADvisoke tehnologije vec dugo vremena, ali za to trebaju dobre skole, dobro palcene profesore i slicno. dosadilo Kinezima da prave upaljace, fenove za kosu...jos nesto podatak da je Kina najveci povjerilac obveznica vlade SAD je netacna, Kina je na 3.mjestu: 1-Feds, 2-Saving Bonds, 3- Kina, 4-Japan, Mutual Fonds, Pension Fonds, Caribbean BAnking, Insurance Companies, Oil Exporters, Local and State Gov'mnts itd
moram jos nesto da dodam...fora je u tome da Kineska vlada ne smije da ulozi te pare u KInu...poz

sasa7676

pre 12 godina

Najopasniji globalni igrac koji moze zaustaviti americki imperijalizam,a i evropski koji se pokazao u Libiji.Nemaju americke baze i prst iznad glave kao Japan,a situacija im se namestila sa nesposobnom EU.Ako ce oni dobiti nove kosooke,komunisticke vlasnike kojih se boje usljed predrasuda nije mi zao,cak sta vise drago mi je.Nas narod se najbolje uverio kolika su "njihova ljubav i briga".A licno mislim da nismo propustili svoju sansu za blizi kontakt i povezivanje sa onima koji danas jedini imaju novac i kljuc za resavanje nasih ekonomskih i politickih problema.
Dosta je zivljenja u zaboravu i iluzijama.

Milorad

pre 12 godina

80-tih se isto ovako pricalo za Japance. Tada smo govorili o japanskom cudu i kako ce Japanci osvojiti svet... (80-te, 18. septembar 2011 04:00)Stim što je svaki peti stanovnik planete Kinez, teritorijalno je Kina neuporedivo veća od Japana i ne leži celokupnom svojom teritorijom na tektonski nestabilnom području. Samim tim ne bih baš tako olako upoređivao...

PPeca@SER

pre 12 godina

@80-te
Hocete reci da Japanci nisu osvojili svet? Moras da prosetas bar po zemljama Evrope i da vidis koliko EU gradjana radi za firme iz Japana.
Za razliku od Kineza, Japance ne pljuju toliko, jer je standard u firmama iz Japana ipak daleko iznad standarda u firmama iz Kine, ali samo zahvaljujuci tome sto je to politika vlade Kine, ni zbog cega drugog. Onog trenutka kada budu morali drugacije - oni ce opet preokrenuti svet.
Inace, Japan jeste ucinio cudo i inovacijama i odnosom prema radu u odnosu na ceo ostali "napredni" svet. Sada Kinezi to rade (mozda) jos i vise. Mnogi proizvodi koje danas kupujemo su u osnovi osmisljeni u Kini, samo se potpisuju od onih koji finansiraju njihovu proizvodnju. Zato je Kinezima lako da "iskopiraju" bilo koju tehnologiju, oni je vec negde imaju.
Najbrojnija zemlja, mnogo mozgova. Tu je poenta. Ili zelite da kazete da je njihov mozak manji?

sasa bg

pre 12 godina

E, da mi imamo pameti pa da to iskoristimo, ali gledajuci sve do sada, mi cemo verovatno nesto kontra uraditi i biti zadnji u tome da skontamo sta nam je ciniti

grk

pre 12 godina

Posle 30 godina socijalizam se ponovo urušava i raspada. Doduše ovaj put je to zapadni "kapitalistički" socijalizam koji se ponašanjem doveo u poziciju bivših soc-kom. zemalja. Prezaduženost, glomazni državni aparati, preplaćeni i neozbiljni pajaci političari i njihovi poslušnici koji samo gledaju gde će se još više zadužiti radi kupovine soc. mira, sopstvenog opstanka na vlasti, finansiranja nezdravih i neekonomskih projekata, a naravno tu su i sindikati koji su se raširili toliko da je svaki poslodavac koji je bio u prilici pobegao hiljadama kilometara daleko...I ko je u usponu i pobedjuje? Ponovo kapitalizam u svom izvornom obliku-ovaj put u Kini gde komunizam postoji koliko ga je bilo i u Americi sredinom devetnaestog veka kada se pravio prvobitni kapital,a pranje para i radnička prava nisu postojali kao pojmovi u rečnicima. Ekonomija je prirodna nauka, a ne društvena,kako misle mnogi...

cinik

pre 12 godina

oni su već osvojili svet...osvrnite se malo oko sebe. nije za to potreban rat kao što su svi mislili kada su čitali Nostradamusa koji je to i rekao: žuta rasa će osvojiti svet...

Zoki

pre 12 godina

Nemam ništa ni ptotiv Kine ni protiv Kineza, ali ovo je poprilično idealizovana slika. Kina ima problem sopstvene inflacije i neophodan joj je rast od 9% godišnje. Kineski rast nakon krize iz 2008. je bio vezan za domaću građevinsku industriju i državne podsticaje. Balon koji je napravljen sa gradnjom stanova je možda veći od onoga koji je napravljen u SAD.
Kina se suočava i sa demografskim problemom, jer nedostaje radna snaga zahvaljujući politici jednog deteta. To poskupljuje proizvodnju. Rezultat je da se neke kompanije sele na ruralni zapad zemlje, a neke jednostavno odlaze u zemlje ge je proizvodnja jeftinija (Vjetnam, Indonezija...)
Konačno, Kina strahovito puno zavisi od američke ekonomije. Kada u Americi dođe do pada vrednosti dolara (što je neminovno radi ogromnog povećanja novčane mase nakon dolaska Obame), Kina će se naći u neobranom grožđu. Realna vrednost kineskih rezervi će postati daleko manja, a cena kineske robe u SAD daleko veća. Slično će proći i kineske investicije u američke državne obveznice. Sa padom vrednosti obveznica (a one će pasti sa padom vrednosti dolara i rastom kamatne stope) pašće i njihova vrednost. Uz to, američki potrošači će biti prinuđeni da smanje potrošnju, a to će dovesti do pada prodaje one robe koja se najčešće uvozi iz Kine.
Bilo kakvo kinesko distanciranje od dolara i američkih obveznica samo bi moglo još brže i snažnije da obori njihovu vrednost i samim tim i vrednost kineskih rezervi. Kinezi pokušavaju da se oslobode dolara raznim investicijama po svetu, ali to je i dalje nedovoljno da spreči krizu. Sa druge strane, kineske rezerve zlata su vrlo skromne prema veličini ekonomije, a tu isto tako moraju da budu oprezni da ne naprave veće poremećaje.

Сава

pre 12 godina

Кинези су научили на примеру Јапана како да избегну замку.

Јапан је на притисак Америке дозволио да јен слободно флуктуира. За годидну дана вредност јена је порасла дупло у односу на долар. Сваку извозно оријентисану привреду такав раст би оптеретио. Пошто је опала зарада у извозу - и због пада вредности долара и због пада промета због већих цена, сви су се окренули у ... улагање у некретнине. Када је балон напумпаних цена некретнина пукао, Јапан је ушао у рецесију пре 20 година. И још увек није изашао.

Слично се десило и после пада инвестиција у Интернет фирме на Западу - окренули су се улагањима у некретнине. Резултат знамо.

Кинези покушавају да избегну ту судбину.

Da je dobro, nije dobro

pre 12 godina

Jedine gazde na svetu su multinacionalne korporacije. Ne verujem da će se dobro završiti to što se pojedine mnogoljudne zemlje igraju multinacionalnih korporacija. Pitanje je vremena kada će ih na tržištu nadigrati prave korporacije.

To što su razne manje ili veće države nesolidno ekonomski vođene, pa traže slamku spasa prihvatajući sve uslove je već viđeno. Istina ne u tolikom obimu.

zoran

pre 12 godina

Kineska civilizacija je prema pisanim rekordima stara nekih 4000 godina, te je to stavlja u red 4 velike stare civilizacije, zajedno sa Egiptom,Vavilonom,Indijom.
Kao shto vidimo iz prilozenog oni se i dan, danas razvijaju i postaju mocniji. Neki, ovde na postovima, predvidjaju njeno urushavanje, propast i slichno. Shta mislite, za ovih 4000 godina, koliko su oni proshli opasnosti i preziveli, te postali josh jachi.>?? Zar zaista verujete da jedna takva civilizacija moze biti urushena sitnim, zanatskim podmetanjima od strane zapada..?? Mislite da moze biti uplashena..?
Prijatelji moji, zapad, zajedno sa USA se plashi Kine a nije obrnuto. Ne bih smeo ni da pomislim shta bi se desilo da naprave neku uniju sa Rusima i Indijom.
Treba priznati da njihovo vreme je vec doshlo. Tu se vishe ne postavblja pitanje koja sila je najveca. To shto zapad ,putem medija, zaslepljuje mase u realnosti nema apsloutno nikakvu tezinu. Industrija U.K i USA je vec u Kini. Otkupili su im gotovo sve. Ovde su ostali menadzeri koji lazu jedni druge.
Takodje trebate imati na umu psihologiju naroda. Ne znam koliko vas je zivelo u Kini, ali vam mogu reci iz isksutva da su oni do poslednjeg verni svojoj zemlji i da su veoma ponosni na zrtvu koju su podneli da bi doshli do ovoga danas.
Neko spominje predgradja Shangaja. Da li ste videli predgradja Londona,New Yorka,Detroita..>??? Da li ste videli neke gradove u U.K koji nisu London..? Da li ste videli getoe u Parizu..??

Chinjenice su neoborive. USA je bankrotirala i shtampanje novca nece odloziti neumitno...propast jedne drzave koja se zaludela samo kreiranom iluzijom o moci.

Mitar Kirov

pre 12 godina

Pa što ste štampali tolike pare? Niste se nadali da će neko marljivo raditi za te vaše papiriće i sada vas za iste kupiti. Dosta je bilo varanja. Tržište je čudo.

Montenegro - USA

pre 12 godina

@CG Ja sam Crnogorac koji zivi u USA i radim u investment bankingu i trenutno se bavim Kinom (takav mi je trenutno projekat). To su fina predvidjanja iz Crne Gore koja je eto iznjedrila cuvene svjetske ekonomiste i finansijere. Evo ti malo predvidjanja od Crnogorca u SAD koji se bavim Kinom na Wall Street-u.

Kinseki BDP prosle godine je bio 6 triliona. Kineski rast je iskljucivo zbog izvoza i inostrane potrosnje, posebno u Americi a nikako zbog unutrasnje potrosnje. Kineski potrosac nema para da kupi proizvode koji se prave u Kini. Kina zavisi od izvoza i to najvise od izvoza u SAD. Ako bi SAD nestao sa planete Kina bi je pratila 5 minuta nakon toga iz prostog razloga sto kineski potrosac nije u stanju da odrzi proizvodnju svojom kupovinom.

E, sad kako to da Kina toliko izvozi? Jednostavno, kineska proizvodnja je jeftina. A zasto je jeftina? Razlog je jer si kinezi vezali svoju valutu za dolar vjestacki. Oni vjestacki odrzavaju kurs u odnosu na dolar da bi time odrzali izvoz. U sustini, dolar je veci od kineske valute ali nije veci toliko puta koliko ga kineska vlada odrzava. Kineska vlada da bi imala taj rast koji ti navodis mora da nastavi da vjestacki odrzava svoju valutu nisko u odnosu na dolar da bi stvari proizvedene u Kini bile jeftine na americkom trzistu. Kineska valuta vrijedi nekoliko puta vise nego sto je oni vjestacki odrzavaju ali Kinezi nemaju namjeru da otkace tu vezu jer bi onda cijene njihovih proizvoda skocile nekoliko puta i niko ih vise ne bi kupovao. E, sad, tu je problem. Kada Amerika nastampa dolare onda Kina ima problem. Pojavi se velika kolicina dolara i onda je pritisak da njihova valuta poraste daleko veci. Kina pod hitno mora da kupi te dolare i da ih ukloni sa trzista da bi odrzala vjestacki kurs. I desava se nesto cudno. Kad god se pojave dolari, Kinezi moraju da ih kupe pod hitno i onda nastampaju svoju valutu i kupe dolare, skinu ih sa marketa. I onda imas sljedecu situaciju. Dolari nestanu sa trzista, americka inflacija je 1.5% a kineska cak 7%. I nastavlja da raste. Ovdje se kaze da Kina mora da uvozi inflaciju iz Amerike. Ako bi stala sa uvozom inflacije onda bi upala u depresiju iz koje bi se tesko izvadila. Kina gundja ali ne moze nista da uradi i polako ali sigurno erodira svoju privredu. Sadasnji nivo inflacije je 7%. Jedan podatak za tebe. Cijena pirinca, glavne namirnice u kineskoj dijeti je za manje od godinu dana porasla cak 30%. U sustini sve prehrambene namirnice su otilse na gore. Vlada ove troskove prebacuje na obicne Kineze koji po zakonu moraju da drze svoju ionako malu ustedjevinu na banci gdje im je kamata 3%. A inflacija 7%! Znaci kineski potrosac gubi 4% svake godine i mi kazemo da Kinezi placaju porez na inflaciju. Nevoljno ali tako je. Drzava ih siromasi i samim tim jos vise umanjuje mogucnost da njihov potrosac zamijeni americkog potrosaca. Jos vise se vezuju za americkog potrosaca. Sa druge strane, korupcija je ogromna. Bogati Kinezi, milijarderi kojih sada ima mnogo jer se drustvo tamo raslojava, preko raznih veza svoje milione preko Hobng-Konga prebacuje na zapad i drzi ih u bankama gdje zaradjuju pare tako da boagti Kinezi izbacuju pare napolje i suprotno od njihovih siromasnih sunarodnika ne placaju "porez na inflaciju". Ovo ce se nastaviti. Pored tvoje zelje da Amerike (u kojoj nikada nisi bio) postane latino americka zemlja, to se nece desiti u dogledno vrijeme i ako se desi onda ce Kina postati africka zemlja jer ce je u toj spirali pratiti.

Dalje, lokalni dug u Kini je ogroman. Cak pola triliona dolara visi nego sto se zvanicno priznaje. Lokalni gradovi vide uspjeh Sangaja i svi hoce da postanu veliki i razvijeni kao Sangaj. Lokalne vlasti su se debelo zaduzile da bi izgradile "drugi Sangaj'. Real estate je u boom-u ali u tim gradovima duhovima niko ne zivi. Imas primjera da ruralna mjesta grade olimpijske stadione. Lokalne vlasti su se nadale da ce zaduzenjem i izgradnjom uspjei da privuku srednju klasu i da ce onda lokalnom privredom vratiti dugove ali to se ne desava. Situacija nije nimalo naivna i drzava ce morati da reaguje da spasava gradove on bankrota. Lokalni real estate booble ce definitvno puci i drzava ce morati da intervenise.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1339536/Ghost-towns-China-Satellite-images-cities-lying-completely-deserted.html

http://www.youtube.com/watch?v=rPILhiTJv7E

A sad o kineskom potrosacu... Kineski potrosac je otkrio kredite. Ono sto se kaze kod nas, kao pusteni sa lanca. Kineski potrosac pozamjljuje tim tempom da je drzava morala da intervenise i ogranici bankama nivo novca koji mogu da pozajmljuju. Kineska vlada je limitirala ukupne dugove na $1.126 triliona dolara medjutim kineske banke su odavno oduvale preko te sume. Oni su nasli nacin da kredite za potrosace pakuju kao investorske proizvode i tako legalno izbjegnu limit na pozajmice i kredite ali funkcionalno to su potrosacki krediti. Kolicina pozajmica je u trilionima dolara. Kada americka privreda posustane sta mislis da ce se desiti? Narudzbine iz inostranstva ce pasti, Kinezi ce ostati bez posla a sta ce biti sa dugovima? Pa banke ce morati da ih prihvate i onda ce drzava morati da spasava banke kao na Islandu.

Elem, evo zemljace tebi jedno predvidnaje odavde...

Za 10 godina Kina ce biti uzasnio podijeljena zemlja. Imace veliki broj milijardera, vise nego sto ih Amerika ima i ogroman broj jeftine radne snage. Milijarderi ce sve vise otvarati fabrike u Africi i zemljama kao sto je Vijetnam i Indonezija da bi izbjlegle poteze kineskih vlasti i da bi vrsile pritisak na sopstvenu radnu snagu koja trazi vece plate.

Kineska inflacija ce nastaviti da raste preko 7% i kineski potrosac nece dostici nivo potrosaca sa zapada. Amerika je kroz istoriju prolazila kroz mnoge lose periode. Amerika ima mehanizme da fleksibilno odgovori i ostane na nogama. Kina nema.

Amerika ce biti i ostati prva ekonomska i vojna sila iz prostog razloga sto je Amerika inovacija a ne proizvodnja. Ja ne znam koje to inovacije ti mozes da nabrojis da su dosle iz Kine? Sta je to u Kini izmisljeno? samo onaj ko zivi i radi u Americi ima mogucnosti da zna kolika je kolicina inovacije koja se ovdje desava svakog dana. Od 15 najboljih univerziteta u svijetu, 11 je u Americi. Enough said.

A ti zemljace, tebi srecno u iscekivanju kineskih gostiju na ljetovanju.

Samo pazi da ne prodjes kao ovi u Africi koji su vec okusili kineski "neimperijalizam".

Kao na primjer ovi rudari u Zambiji koji rade za Kineze u najgorim uslovima pa su Kinezi pucali na njih kad su protestovali

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-11558741

http://saharareporters.com/article/repression-african-workers-chinese-firms

Elem zemljace ono sto ti mozes da dobijes kad Kienzi "preuzmu sviojet" je isto sto si imao i dosada, platu od par stotina eura i zivjeces u Mojkovcu kao i dosada. Sta ce to tebi da se u zivotu promijeni kad Kinezi dodju na vlast u svijetu? Mislis da ce da potrce da ti otvore crkve i daju naoruzanje za vojsku, posto nam dolje na Balkanu obadvije te stvari jako puno trebaju :)

Ajde u zdravlje, ili sto bi tvoji buduci zemljaci iz Kolasina rekli 欢呼声和看到你

80-te

pre 12 godina

Kina raste i sve je to OK, ali cisto par podataka da se svi nadjemo na istom nivou. Proizvodnja u Americi nije glavni deo ekonomije. Odavno su to servisi. Proizvodnja na cini ni 20% americke ekonomije jer je proizvodnja uglavnom prebacena u zemlje sa jeftinijom radnom snagom. Amerika se fokusira na servise sa jakom marginom (finansije, softver, bio tehnologije i.t.d.). I pored toga sto proizvodnja nije ni 20% americke ekonomije, proizvodnja u Americi je trenutno veca nego proizvodnja Kine, Brazila i Indije zajedno. Razmislite o tome. Niko ne kaze da ce Kina preuzeti ekonomski primat ali za to cete se dugo nacekati, po procenma oko 40 godina. Sto i nije dugoa, kako za koga...

CG

pre 12 godina

Kineski BDP iznosi 10 triliona,americki BDP iznosi 14,2 miliona dolara!
Strucnjaci MMFa su izracunali da ce privreda Kine pri rastu od 9% za cetiri do pet godine prestici americku privredu!
A sa tim prestizanjem ce postati i neminovno najjaca vojna sila!
Nakon toga slijedi izmjena dolara kao rezervne valute kineskim renminbijom sto ce americkoj privredi zadati odlucujuci udarac koja se zasniva na mesetarenjem kursom dolara i zaduzenjem sa kasnijem imzirivanjem duga puta stampanjem dolara!

Eh takvo parazitiranje vise nece biti moguce kada ce Kina postane najvece trziste i kada ce Kina izdavati svoje obaveznice u renminbiju!
Vec su sklopili ugovore sa nekoliko zemalja da u medjusobnoj trgovini iskljucivo koriste kinesku valutu a ne dolar kao sad!

Sa time da SAD dozivljavaju veliku demografsku krizu,sve je vise "baby boomera" u penziji sto ce tek naceti njihove socijalne izdatke i dodatno ih tjerati na rezanje standarda!
Sve je vise crnaca i hispanicsa dok je onih koji su Ameriku izgradili ,Bijelaca sve manje u postotku stanovnistva!

Sve u svemu predvidjam potpuni slom Amerike i izlazak Kine na tron za oko deset godina!
Nakon toga ce se razlika samo pojacavati a SAD ce postati samo jos jedna srednje razvijena latinskoamericka prcvara!

Gotovi su a ja kao Srbin se tome radujem,sto se tice Evrope,i oni ce lose proci jer ce se Evrozona gotovo sigurno raspasti!

ФР

pre 12 godina

Биће да је Џони тај који никад из Србије није изашао. Не видим да се овде нешто пореди Кина са Србијом. Ради се о поређењу Кине са неким другим светским силама. Поређење просечне плате је нелогично, јер сам показатељ не говори много - пошто, по природи показатеља, не узима у обзир стопу незапослености и број незапослених. А када је Џони поменуо ГДП, онда треба рећи да је ГДП Америке још увек око 40% већи од кинеског - гледано по броју становника (такозвани ГДП-пер-капита), онда је Кина на 78. месту (Међународна банка) односно 93. месту (ММФ) у свету.

Branko011

pre 12 godina

Ono sto je bitno: ovaj gazda nije to postao osvajanjima, pljackom i bezumnim ratovima protiv malih zemalja kao sto to rade "zapadne gazde", vec iskljucivo sopstvenim radom i pametnom ekonomijom

xff

pre 12 godina

Kina je nezdravo društvo. Ogroman broj ljudi radi i živi u nehumanim uslovima, dok su ostali izloženi indirektno tim uslovima. Setite se olimpijade i podatka da stanovnici Pekinga "ne vide nebo" od zagađenosti vazduha. S druge strane, kao proizvod "harmonije" trend je da se rađaju samo muška deca - dok žensku ubijaju abortusom. U dogledno vreme imaće manje porodica=jeftine radne snage i ogroman broj obolelih i staraca i mali broj onih koji su imali novca da plate državi porez da rode decu. O tome da nemaju pristup informacijama(facebook, twiter, google i mnoge druge sajtove) van Kine, o slobodi mišljenja i govora neću ni da pričam. Ako je to zemlja i društveni poredak koji neko podržava i priželjkuje onda taj nije normalan ili obavešten a kod nas takvih ima mnogo. Mene ne plaši osvajanje Kine već njena propast ili promene uređenja koje su takođe neminovne.

ФР

pre 12 godina

Мало пропутовати Кином, па онда аплаудирати. Огромна већина Кинеза живи у крајњој беди, једино се мала групица богати на либерално-капиталистички начин и даље машући црвеним заставама. Према ономе што сам ја видео петнаестак километара од Шангаја (који је центар кинеске економије), бразилске фавеле су "пета авенија". Далеко им тај "економски бум".

Nišlija

pre 12 godina

Pre 5 dana sam kupio kineski otirač za ispred vrata. Ono toliko smrdi da je to strašno! Nadao sam da će da izvetri, ali ne, usmrdelo mi je celu kuću iako stoji ispred vrata. O hodniku zgrade da i ne pričam! Na kraju sam morao da ga bacim. Mogu da zamislim prodavce koji udišu to u kineskim prodavnicama, kao i jadne ljude u fabrikama. Ne želim da mi Kina bude gazda, niti da kupujem njihove nezdrave proizvode. Još me boli glava od onog neprijatnog mirisa! Ušas, nikad više ništa Kinesko neću da kupim... Kupio bih srpsko ali ne mogu da nađem nigde u blizini otirač...

gdin T

pre 12 godina

Ono sto je bitno: ovaj gazda nije to postao osvajanjima, pljackom i bezumnim ratovima protiv malih zemalja kao sto to rade "zapadne gazde", vec iskljucivo sopstvenim radom i pametnom ekonomijom
(Branko011, 18. septembar 2011 05:37)

Taj gazda se obogatio izrabljivajuci sopstven narod. Ljudi su u zabludi kada misle da se moze porediti srednja klasa Evropljana i Kineza.

miki

pre 12 godina

Kada je devedesetih vlast Slobodana Milosevica govorila da Srbija treba da se poveze sa Kinom kao buducim svetskim liderom,tadasnja opozicija a sadasnja vlast se smejala i izrugivala kao i opozicioni mediji ukljucujuci i b92 ciji sam redovan slusalac vec 20 godina.Treba biti posten pa to priznati.Nije bilo izjave tada opozicinog politicara gde nije pominjao "slepilo i idiotizam" tadadnje vlasti koji eto umesto da nas vode ka progresivnom zapadu guraju Srbiju ka nekoj bednoj,komunistickoj Kini.O "nezavisnim" ekonomistima da ne pricam!Sta su pricali tada a sta danas.
E to je problem srpskog drustva i srpskih intelektualaca,plitka pamet,nedostatak ideje i vizije.

Zagor

pre 12 godina

Ono sto je bitno: ovaj gazda nije to postao osvajanjima, pljackom i bezumnim ratovima protiv malih zemalja kao sto to rade "zapadne gazde", vec iskljucivo sopstvenim radom i pametnom ekonomijom
(Branko011, 18. septembar 2011 05:37)
---
Zaboravio si da spomeneš kineske četvrti u najvećem broju svetskih gradova i "tihu kolonizaciju", kao i uslove u kojima žive ti ljudi. Zatim Tjenanmen, Tibet, pogubljenja, cenzuru Interneta i slične dokaze demokratije.
Pitanje je da li bi više voleo da budeš pomalo gladan u "zapadnom društvu" ili da nemaš pravo glasa u Kineskom.

Tomislav

pre 12 godina

@Branko
a Tibet?
Razumijem Vaš antagonizam prema zapadu, samo, vidjet ćemo što će biti kad se Kinezi budu osjećali dovoljno jaki da krenu u osvajanje svijeta, ionako je svaki 4. čovjek na svijetu Kinez, tehnologiju su već dovoljno što ukrali, što razvili sami, još ako uistinu postanu najveća ekonomska i vojna supersila mislim da će teško odolijeti izazovu pokoravanja svijeta. Na čiju stranu biste tada stali? Još ćemo mi (Hrvati) i vi Srbi zajedno ratovati, ali ovog puta protiv zajedničkog neprijatelja. Nadam se da griješim

mujcinovic salih

pre 12 godina

Kina je zemlja jeftinih kopija,koje su uz to loseg kvaliteta.Oni mogu da se ponasaju tako kako se ponasaju jer nemaju javno mnjenje koje bi imalo bilo kakav uticaj na vladajucu klasu.Oni zato traze americku tehnologiju jer svoju nemaju.A bez razvijene tehnologije,samo kradjom industrijskih tajni nije moguce napredovati tako kako kineske vodje zele.Svi znamo da kineska privreda nije trzisna i mislim da to jos dugo nece biti.Njima bi to odgovaralo ali mislim da EU nece pristati da im da status koji bi im omogucio jos vece povlastice u odnosu na zapad.Svaki kineski zahtev zahteva reciprotiet i to je kamen spoticanja.Oni bi da izvoze a da nista ne uvoze osim onoga zasta su oni zainteresovani.A to su obicno stvari koje oni ne mogu da proizvode u Kini jer nemaju tehnologiju za to.U svakom slucaju kineska vlast bi zelela jos brzi razvoj zemlje,jer su unutrasnje prilike jako lose.Ogroman broj stanovnika zivi u bedi,imate nevolje sa Tibetom i najveci problem je sa muslimanskim stanovnistvom koje koje je dovedeno na rub opstanka.

romel

pre 12 godina

Tek će da im naplate za period od 1839 do 1949, za oba opijumska rata, boksersku ravoluciju, za sva poniženja i uvrede na njihov račun a sve one novce koje su im oteli ima da plate stostruko. Samo da nas ne stave u isti koš sa ostatkom Evrope...

Himzo 50%

pre 12 godina

Ne razumem zašto je Kinezima u današnjem trenutku potrebno članstvo u STO. Oni bi 'ladno mogli da osnuju sopstvenu organizaciju slične namene i ceo zapad bi morao da se učlani u nju.

Vid Vidic

pre 12 godina

Truli americko engleski kapitalizam bice konacno modifikovan na nacin da ce dosadasnje neprikosnovene gazde dobiti gazdu, nema boje i vece osvete
svetskom policajcu...

Nije samo Peking Kina

pre 12 godina

Ovo cudo sam ja naivno priželjkivala, iz sopstvene i nacionalne nemoci, devedesetih godina. Tad sam upisala da jedina sila koja ce se suprostaviti SAD i EU bice Kina. I to iz jednog naizgled naivnog ali vrlo mocnog razloga. Ljudstvo! I to nije zanemarljivo, obzirom na strategiju vođenja "malih" kontrolisanih ratova. Bez upotrebe nuklernih sredstava.
Ali kao i obicno, mene život redovno demantuje. Bili smo svedoci najezde kineske robe za koju je i rec "bofl" lepa. Velike kompanije u želji za velikom zaradom, koristile su jeftinu kinesku radnu snagu. Rezultat, pomogli su im da ovladaju tehnologijom zapada, i pojedinci kao i država da se nezasito obogate.
Umesto da su poboljšavali svoj licni standard i sa tolikim narodom napravili sopstveno tržište i podigli nivo življenja, ali i preživljavanja, oni su malo naivno kupovali kredite bogatih.
Zar zaista iko misli da ce prevejani zapad tako lako pustiti da postane "kineski dužnik". Odavno je spremljen scenario za razbijanje Kine u stotinu malih državica. Trebalo je da to bude završeno 2008god, ali smo eto opet mi SFRJ, zaustavili taj scenario, svojim ratovima.
Iskreno ne verujem da se go i bos sa gomilom stranih obveznica može bilo ko pokoriti. Ostaje im da još mnogo uce, a manje rade.

Marko

pre 12 godina

Branko011

Aham...taj kapital koji kinezi imaju je ustvari americki kapital(kao i mnogih drugih zapadnih zemalja).Kina je dosla na sadasnju poziciju zahvaljujuci americkom kapitalu.Roba koja se proizvodi u Kini,vraca se nazad u Ameriku da bi se prodavala jeftinije jer su troskovi u istoj americi porasli toliko da se vise nije is[latilo proizvoditi u istoj.(sat rada u Dzeneral motorsu je dostigao preko 40 dolara)Na taj nacin Amerikanci i svi ostali koji su posli njihovim primerom su u mogucnosti da prodaju svoje proizvode po nizim cenama i tako su konkurentniji na domacem trzistu.To se zove proces deindustrializacije,ulazi u zavrsne faze...Dakle,Amerikanac povuce svoj kapital,zatvori trziste,propade Kina.Setite se samo Kultirne revolucije i koliko je ljudi umrlo u kineskom pokusaju da zivi u autarkiji.Dakle,niti ce Kina na nekoga da dize glas i da bude nova svetska sila,niti im je to u koristi...sve je to znao Deng Hsiao Ping i zato je Kina tu gde jeste danas.Setite se samo kada su amerikanci za spustili akcije na Njujorskoj berzi krajem devedesetih godina,sto se odrazilo kao velika recesija u Rusiji,a sve je imalo politicku pozadinu na liniji Amerika-Rusija.Rusi izvukli deblji kraj,videli ko je gazda i ucutali se(to su ustvari bili zadnji trzaji sovjetskih generala na izdisaju koji nisu shvatili da se svet promenio i izgubili su bitku jednim pokretom iz Nju jorka).

Зоран

pre 12 godina

Japanci nemaju potencijal, ni resurse ni dovoljno ljudi.

///////////

Јапанци ИМАЈУ довољно људи, показује њихова индустрија. Ресурсе немају, али имају квалитет. Кина има много мање рсурса од просечна државе, а за сада нема ни квалитет, има само јефтину робу. Потенцијал је на првом месту у људима, не у стварима, видети Србију и Лихтенштајн.

Ograničeni resursi i teritorija, a populacija bi trebala biti bar 3 puta veća da bi mogli tako nešto da postignu. Da su to imali amerika bi danas bila njihova kolonija.

-----------

Јапанци заиста ништа нису постигли. :)))))))))

Kinezi imaju svega dovoljno, a najvažnije vojnu snagu koja će im razvojne potencijale sačuvati od pljačkaša.

-------------

Имао и СССР војну снагу и НИШТА. Поред тога у Кини још увек многи гладују, прича ми Кинез. Кини недостаје много више хране него Јапану, Јапан не оскудева у томе. Да ти не причам како пореди Кинез Јапанце и Кинезе, само ћу ти рећи следеће што ми је рекао: Није добро да мењамо ове сада на власти, они се накрали, а кад дођу други, они ће тек да краду. Веза и мито ј еоно што се провлачи по Кини и без чега се тешко мође, по њему. Иначе смо и ја и он у САД.

Sale

pre 12 godina

Ovo je vrlo jednostran clanak, koji ne pominje kineske unutrasnje probleme zbog kojih i njihova ekonomija moze da se urusi. Nnjihov rast je apsolutno neodrziv sa aspekta prirodnih resursa. Mislim da je mnogo izvesniji scenario - serija velikih svetskih kriza (prvo ekonomskih, pa previranja, glad i mnostvo ratova) u narednih 10-20 godina.

Vladone

pre 12 godina

Ime i prezime gazde je-Politbiro Centralnog Komiteta Komunisticke Partije Kine! Brutalno su "jaki"! Drugarice i drugovi svaka Vam cast i naklon do poda!

Зоран

pre 12 godina

E, a kada sam pisao o tome unazada godinama da se okrenemo Kini, da uvozimo ovde sklapamo i prodajemo, da su EU i SAD na izdisaju

//////////

Е теби ће Кина дати да им склапаш нешто за 250 евра, поред милијарду људи који раде за 50 евра. Па они нису баш толике овце.

Nebojša Novi Sad

pre 12 godina

E, a kada sam pisao o tome unazada godinama da se okrenemo Kini, da uvozimo ovde sklapamo i prodajemo, da su EU i SAD na izdisaju, da do 2015 kao kranji rok će se sve naopačke izokrenuti, da Kinezima treba dati koncesije za autoputeve, ...tada su se mnogi smejali i podržavali put bez alternative. A samo samoubica nema alternativu. Neko nas siluje, otima, pljačka,ubija... a mi mu trčimo u susret i želimo da budemo s njim u društvu.
Pa slovenci u Gorenju imaju program GORENJE PROFESIONAl rashladna oprema, a to je 100% kineski proizvod koji oni samo prepakuju.
I prodaju nam bez carine, a da Srbin to uradi i da hoće da plasira u EU ili Rusiju zveknuli bi carinu 20% i to ne bi bilo moguće, pogotovo ne MADE IN SERBIA. a Italijani, Nemcio, Slovenci to uveliko rade. Definitivno naši političari nisu vizionari, pragmatičari, da ne kažem da nemaju mozga.

Beogradjanin

pre 12 godina

Dok god prosecna plata u Kini bude 80 evra, i dok god budu imali robove umesto ljudi, daleko je Kina od gazde. A ni BDP im nece biti veci od americkog jos 50 godina.

cinik

pre 12 godina

oni su već osvojili svet...osvrnite se malo oko sebe. nije za to potreban rat kao što su svi mislili kada su čitali Nostradamusa koji je to i rekao: žuta rasa će osvojiti svet...

miki

pre 12 godina

Kinezi moraju da postupe shodno uslovima trzista,a ne da vestachki odrzhavaju svoju valutu na niskom nivou.Ovo je drzhava koja unistava ekonomije sveta radom za dzabe!Kome je u interesu da radi za 50$ mesecno,i jede shaku pirincha za obrok???Zbog njih,i njima slichnih(Meksikanaca npr. koji rade u Americi za 4-5$ na sat,umesto za 12-15),i zhive kao poslednja beda,ljudi ne mogu da imaju normalne plate.Ovo ide na ruku samo kapitalistima,kojima je u interesu da plate sto manje plate,a ovi sa svojim bednim platama zive kao sardine u stanovima,bez osnovnih uslova.Respekt za razvoj,ali samo ako je pod normalnim okolnostima,ali to sa nemackim,ili americkim standardom nikada nebi uspeli-prosecan Kinez nikada nece ziveti kao prosecan Amerikanac i .

dzoni

pre 12 godina

dok zapad(i srbija) pravi samo deficite kina pravi samo suficite, zato moze da ulaze ogromne pare u infrastrukturu, npr superbrze vozove dok ce ovi drugi sve pare morati da daju na vracanje dugova,na kraju ce azijskim zemljama moci da pariraju samo nemacka, holandija i jos par zemalja.. naravno i dalje mislim da je najbolji sistem socijalisticki sistem u skandinavskkm zemljama, umesto da iz naseg socijalizma evaluiramo ka njemu mi smo izabrali kolonijalni kapitalizam kao u bangladesu.

Зоран

pre 12 godina

Pitanje je vremena kada će ih na tržištu nadigrati prave korporacije.

///////////

Кина је прихватила западну игру. Бар делимично. Питање је само када ће и остатак. САД се везала за Кину тако да ни један не може да крене без оног другог. Кина је тo прихватила. Пре ће и Кина у амбис ако САД и Европа крену, него што ће да избије у први план. Овај бум са Кином је исто што и наша грађевиана псоелдњих 10 година јер бар 20 ништа ниеј прављено. А шта сада?

PPeca@SER

pre 12 godina

@80-te
Hocete reci da Japanci nisu osvojili svet? Moras da prosetas bar po zemljama Evrope i da vidis koliko EU gradjana radi za firme iz Japana.
Za razliku od Kineza, Japance ne pljuju toliko, jer je standard u firmama iz Japana ipak daleko iznad standarda u firmama iz Kine, ali samo zahvaljujuci tome sto je to politika vlade Kine, ni zbog cega drugog. Onog trenutka kada budu morali drugacije - oni ce opet preokrenuti svet.
Inace, Japan jeste ucinio cudo i inovacijama i odnosom prema radu u odnosu na ceo ostali "napredni" svet. Sada Kinezi to rade (mozda) jos i vise. Mnogi proizvodi koje danas kupujemo su u osnovi osmisljeni u Kini, samo se potpisuju od onih koji finansiraju njihovu proizvodnju. Zato je Kinezima lako da "iskopiraju" bilo koju tehnologiju, oni je vec negde imaju.
Najbrojnija zemlja, mnogo mozgova. Tu je poenta. Ili zelite da kazete da je njihov mozak manji?

Stariji Brat

pre 12 godina

80-tih se isto ovako pricalo za Japance. Tada smo govorili o japanskom cudu i kako ce Japanci osvojiti svet...
(80-te, 18. septembar 2011 04:00)

Ovakav stav je tipičan za one poglede na svet i politiku koji izbegavaju brojeve i praktično vojno prisustvo na odredjenim teritorijama.

Kina je od Japana veća, koliko?, petnaest, šesnaest....puta? Koliko američkih vojnika ima u Kini, a koliko u Japanu. I za razliku od Japana kina razvija sopstvene naučne centre i u bazičnim naukama. Tek kao fusnota, najviše naučnih radova se na engleskom jeziku objavi u Kini, a potrošnja od 56% svetske proizvodnje cementa govori da se ta nauka i primenjuje intenzivno.

I jedna nimalo smešna, ali očigledna činjenica da najviše genijalnih ljudi govori neki od kineskih jezika, zbog samog broja Kineza, je sama posebi potencijal kakav nema nijedna druga nacija.
Kontinentalna Kina i ostrvski Japan su potpuno drugačije kategorije i neuporedive su.

Dzoni

pre 12 godina

HAHA koliko mrzitelja Kine koji niti su videli Kinu niti su verovatno i iz Srbije izasli..pricanje o nekim malim platama a plate u Kini su jos prosle godine pretekle Srpske a cene smesno je i pricati kolike su tamo a kolike ovde ,pogledati samo broj prodatih automobila i stanova u kini i srbiji ove godine u odnosu na broj stanovnika i sve ce biti jasno.A u Kini svake godine plata 20% veca a u SRbiji moze samo da pada jer dug raste brze od GDP-a.

sasa7676

pre 12 godina

Najopasniji globalni igrac koji moze zaustaviti americki imperijalizam,a i evropski koji se pokazao u Libiji.Nemaju americke baze i prst iznad glave kao Japan,a situacija im se namestila sa nesposobnom EU.Ako ce oni dobiti nove kosooke,komunisticke vlasnike kojih se boje usljed predrasuda nije mi zao,cak sta vise drago mi je.Nas narod se najbolje uverio kolika su "njihova ljubav i briga".A licno mislim da nismo propustili svoju sansu za blizi kontakt i povezivanje sa onima koji danas jedini imaju novac i kljuc za resavanje nasih ekonomskih i politickih problema.
Dosta je zivljenja u zaboravu i iluzijama.

Vazi

pre 12 godina

Grohotom se smejem kada citam da ce Kina da postane tako olako "gospodar sveta". Svaka drzava koja novac gomils iskljucivo stednjom, jeftino placenim radom i izrabljivanjem sopstvenog stanovnistva nema presvetlu buducnost. Dakle Kina ima novac samo zato sto je ogromna i imadosta ljudi a ne zato sto je napredna. Ovo drugo se teze resava i potrebne su decenije za to , ako ne i vekovi. Lako je ovako preko interneta hvaliti Kinu , a video bih ko bi otisao da zivi tamo ada nijeu Pekingu ili Sangaju. U Nemackoj u koje godselo da odete , tu ste u civilizaciji i covek moze da zivi dostojanstveno. U Kini pojedini ljudi i dan danas zive kao u srednjem veku, bezpijace vode i struje, bez medicinske nege, knjiga i interneta.I da nece oni da osvoje svet u XXI veku? Jedino mogu da budu kreditori jer umeju da stede (moraju gradjani da stede)a za ostalo neka prepuste razvijenim zemljama.

Komadant

pre 12 godina

Razlika između Japanaca i Kineza jeste što Kinezi zapravo imaju nameru da se domognu veće kontrole.

Pritom, to rade na pametan način, vešto koristeći krizu za preuzimanje dobrog dela privreda posrnulih zemalja.

Tako da, za 50-100 godina, ovakvim tempom, svi ćemo govoriti/učiti kineski ;)

miami_heat

pre 12 godina

Kina trazi od SADvisoke tehnologije vec dugo vremena, ali za to trebaju dobre skole, dobro palcene profesore i slicno. dosadilo Kinezima da prave upaljace, fenove za kosu...jos nesto podatak da je Kina najveci povjerilac obveznica vlade SAD je netacna, Kina je na 3.mjestu: 1-Feds, 2-Saving Bonds, 3- Kina, 4-Japan, Mutual Fonds, Pension Fonds, Caribbean BAnking, Insurance Companies, Oil Exporters, Local and State Gov'mnts itd
moram jos nesto da dodam...fora je u tome da Kineska vlada ne smije da ulozi te pare u KInu...poz

Miki

pre 12 godina

80-tih se isto ovako pricalo za Japance. Tada smo govorili o japanskom cudu i kako ce Japanci osvojiti svet...
(80-te, 18. septembar 2011 04:00)

Japanci nemaju potencijal, ni resurse ni dovoljno ljudi. Ograničeni resursi i teritorija, a populacija bi trebala biti bar 3 puta veća da bi mogli tako nešto da postignu. Da su to imali amerika bi danas bila njihova kolonija.

Kinezi imaju svega dovoljno, a najvažnije vojnu snagu koja će im razvojne potencijale sačuvati od pljačkaša.

Milorad

pre 12 godina

80-tih se isto ovako pricalo za Japance. Tada smo govorili o japanskom cudu i kako ce Japanci osvojiti svet... (80-te, 18. septembar 2011 04:00)Stim što je svaki peti stanovnik planete Kinez, teritorijalno je Kina neuporedivo veća od Japana i ne leži celokupnom svojom teritorijom na tektonski nestabilnom području. Samim tim ne bih baš tako olako upoređivao...

Montenegro - USA

pre 12 godina

@CG Ja sam Crnogorac koji zivi u USA i radim u investment bankingu i trenutno se bavim Kinom (takav mi je trenutno projekat). To su fina predvidjanja iz Crne Gore koja je eto iznjedrila cuvene svjetske ekonomiste i finansijere. Evo ti malo predvidjanja od Crnogorca u SAD koji se bavim Kinom na Wall Street-u.

Kinseki BDP prosle godine je bio 6 triliona. Kineski rast je iskljucivo zbog izvoza i inostrane potrosnje, posebno u Americi a nikako zbog unutrasnje potrosnje. Kineski potrosac nema para da kupi proizvode koji se prave u Kini. Kina zavisi od izvoza i to najvise od izvoza u SAD. Ako bi SAD nestao sa planete Kina bi je pratila 5 minuta nakon toga iz prostog razloga sto kineski potrosac nije u stanju da odrzi proizvodnju svojom kupovinom.

E, sad kako to da Kina toliko izvozi? Jednostavno, kineska proizvodnja je jeftina. A zasto je jeftina? Razlog je jer si kinezi vezali svoju valutu za dolar vjestacki. Oni vjestacki odrzavaju kurs u odnosu na dolar da bi time odrzali izvoz. U sustini, dolar je veci od kineske valute ali nije veci toliko puta koliko ga kineska vlada odrzava. Kineska vlada da bi imala taj rast koji ti navodis mora da nastavi da vjestacki odrzava svoju valutu nisko u odnosu na dolar da bi stvari proizvedene u Kini bile jeftine na americkom trzistu. Kineska valuta vrijedi nekoliko puta vise nego sto je oni vjestacki odrzavaju ali Kinezi nemaju namjeru da otkace tu vezu jer bi onda cijene njihovih proizvoda skocile nekoliko puta i niko ih vise ne bi kupovao. E, sad, tu je problem. Kada Amerika nastampa dolare onda Kina ima problem. Pojavi se velika kolicina dolara i onda je pritisak da njihova valuta poraste daleko veci. Kina pod hitno mora da kupi te dolare i da ih ukloni sa trzista da bi odrzala vjestacki kurs. I desava se nesto cudno. Kad god se pojave dolari, Kinezi moraju da ih kupe pod hitno i onda nastampaju svoju valutu i kupe dolare, skinu ih sa marketa. I onda imas sljedecu situaciju. Dolari nestanu sa trzista, americka inflacija je 1.5% a kineska cak 7%. I nastavlja da raste. Ovdje se kaze da Kina mora da uvozi inflaciju iz Amerike. Ako bi stala sa uvozom inflacije onda bi upala u depresiju iz koje bi se tesko izvadila. Kina gundja ali ne moze nista da uradi i polako ali sigurno erodira svoju privredu. Sadasnji nivo inflacije je 7%. Jedan podatak za tebe. Cijena pirinca, glavne namirnice u kineskoj dijeti je za manje od godinu dana porasla cak 30%. U sustini sve prehrambene namirnice su otilse na gore. Vlada ove troskove prebacuje na obicne Kineze koji po zakonu moraju da drze svoju ionako malu ustedjevinu na banci gdje im je kamata 3%. A inflacija 7%! Znaci kineski potrosac gubi 4% svake godine i mi kazemo da Kinezi placaju porez na inflaciju. Nevoljno ali tako je. Drzava ih siromasi i samim tim jos vise umanjuje mogucnost da njihov potrosac zamijeni americkog potrosaca. Jos vise se vezuju za americkog potrosaca. Sa druge strane, korupcija je ogromna. Bogati Kinezi, milijarderi kojih sada ima mnogo jer se drustvo tamo raslojava, preko raznih veza svoje milione preko Hobng-Konga prebacuje na zapad i drzi ih u bankama gdje zaradjuju pare tako da boagti Kinezi izbacuju pare napolje i suprotno od njihovih siromasnih sunarodnika ne placaju "porez na inflaciju". Ovo ce se nastaviti. Pored tvoje zelje da Amerike (u kojoj nikada nisi bio) postane latino americka zemlja, to se nece desiti u dogledno vrijeme i ako se desi onda ce Kina postati africka zemlja jer ce je u toj spirali pratiti.

Dalje, lokalni dug u Kini je ogroman. Cak pola triliona dolara visi nego sto se zvanicno priznaje. Lokalni gradovi vide uspjeh Sangaja i svi hoce da postanu veliki i razvijeni kao Sangaj. Lokalne vlasti su se debelo zaduzile da bi izgradile "drugi Sangaj'. Real estate je u boom-u ali u tim gradovima duhovima niko ne zivi. Imas primjera da ruralna mjesta grade olimpijske stadione. Lokalne vlasti su se nadale da ce zaduzenjem i izgradnjom uspjei da privuku srednju klasu i da ce onda lokalnom privredom vratiti dugove ali to se ne desava. Situacija nije nimalo naivna i drzava ce morati da reaguje da spasava gradove on bankrota. Lokalni real estate booble ce definitvno puci i drzava ce morati da intervenise.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1339536/Ghost-towns-China-Satellite-images-cities-lying-completely-deserted.html

http://www.youtube.com/watch?v=rPILhiTJv7E

A sad o kineskom potrosacu... Kineski potrosac je otkrio kredite. Ono sto se kaze kod nas, kao pusteni sa lanca. Kineski potrosac pozamjljuje tim tempom da je drzava morala da intervenise i ogranici bankama nivo novca koji mogu da pozajmljuju. Kineska vlada je limitirala ukupne dugove na $1.126 triliona dolara medjutim kineske banke su odavno oduvale preko te sume. Oni su nasli nacin da kredite za potrosace pakuju kao investorske proizvode i tako legalno izbjegnu limit na pozajmice i kredite ali funkcionalno to su potrosacki krediti. Kolicina pozajmica je u trilionima dolara. Kada americka privreda posustane sta mislis da ce se desiti? Narudzbine iz inostranstva ce pasti, Kinezi ce ostati bez posla a sta ce biti sa dugovima? Pa banke ce morati da ih prihvate i onda ce drzava morati da spasava banke kao na Islandu.

Elem, evo zemljace tebi jedno predvidnaje odavde...

Za 10 godina Kina ce biti uzasnio podijeljena zemlja. Imace veliki broj milijardera, vise nego sto ih Amerika ima i ogroman broj jeftine radne snage. Milijarderi ce sve vise otvarati fabrike u Africi i zemljama kao sto je Vijetnam i Indonezija da bi izbjlegle poteze kineskih vlasti i da bi vrsile pritisak na sopstvenu radnu snagu koja trazi vece plate.

Kineska inflacija ce nastaviti da raste preko 7% i kineski potrosac nece dostici nivo potrosaca sa zapada. Amerika je kroz istoriju prolazila kroz mnoge lose periode. Amerika ima mehanizme da fleksibilno odgovori i ostane na nogama. Kina nema.

Amerika ce biti i ostati prva ekonomska i vojna sila iz prostog razloga sto je Amerika inovacija a ne proizvodnja. Ja ne znam koje to inovacije ti mozes da nabrojis da su dosle iz Kine? Sta je to u Kini izmisljeno? samo onaj ko zivi i radi u Americi ima mogucnosti da zna kolika je kolicina inovacije koja se ovdje desava svakog dana. Od 15 najboljih univerziteta u svijetu, 11 je u Americi. Enough said.

A ti zemljace, tebi srecno u iscekivanju kineskih gostiju na ljetovanju.

Samo pazi da ne prodjes kao ovi u Africi koji su vec okusili kineski "neimperijalizam".

Kao na primjer ovi rudari u Zambiji koji rade za Kineze u najgorim uslovima pa su Kinezi pucali na njih kad su protestovali

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-11558741

http://saharareporters.com/article/repression-african-workers-chinese-firms

Elem zemljace ono sto ti mozes da dobijes kad Kienzi "preuzmu sviojet" je isto sto si imao i dosada, platu od par stotina eura i zivjeces u Mojkovcu kao i dosada. Sta ce to tebi da se u zivotu promijeni kad Kinezi dodju na vlast u svijetu? Mislis da ce da potrce da ti otvore crkve i daju naoruzanje za vojsku, posto nam dolje na Balkanu obadvije te stvari jako puno trebaju :)

Ajde u zdravlje, ili sto bi tvoji buduci zemljaci iz Kolasina rekli 欢呼声和看到你

grk

pre 12 godina

Posle 30 godina socijalizam se ponovo urušava i raspada. Doduše ovaj put je to zapadni "kapitalistički" socijalizam koji se ponašanjem doveo u poziciju bivših soc-kom. zemalja. Prezaduženost, glomazni državni aparati, preplaćeni i neozbiljni pajaci političari i njihovi poslušnici koji samo gledaju gde će se još više zadužiti radi kupovine soc. mira, sopstvenog opstanka na vlasti, finansiranja nezdravih i neekonomskih projekata, a naravno tu su i sindikati koji su se raširili toliko da je svaki poslodavac koji je bio u prilici pobegao hiljadama kilometara daleko...I ko je u usponu i pobedjuje? Ponovo kapitalizam u svom izvornom obliku-ovaj put u Kini gde komunizam postoji koliko ga je bilo i u Americi sredinom devetnaestog veka kada se pravio prvobitni kapital,a pranje para i radnička prava nisu postojali kao pojmovi u rečnicima. Ekonomija je prirodna nauka, a ne društvena,kako misle mnogi...

Bora

pre 12 godina

O kineskoj pametnoj ekonimiji citamo svakog dana: milioni dece otrovani olovom su proizvod toga.

No izgleda da ima nade za Kinu, seljaci se bune sa vremena na vreme kada ih pametna ekonomija pobije i dovede do ivice egzistencije
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-14963354

Влада

pre 12 godina

80-tih se isto ovako pricalo za Japance. Tada smo govorili o japanskom cudu i kako ce Japanci osvojiti svet...
(80-te, 18. septembar 2011 04:00)

Битна је разлика само што Кинеза има 1300 милиона а Јапанаца 130 милиона.

Зоран

pre 12 godina

Битна је разлика само што Кинеза има 1300 милиона а Јапанаца 130 милиона.
(Влада, 18. septembar 2011 11:21)

----------

То нијe БИТНА разлика, већ само разлика. Немаца има још мање од Јапанаца, па су јачи од њих. A о Швајцарцима и да не причам. Број не говори ништа, него памет.

Zoki

pre 12 godina

Nemam ništa ni ptotiv Kine ni protiv Kineza, ali ovo je poprilično idealizovana slika. Kina ima problem sopstvene inflacije i neophodan joj je rast od 9% godišnje. Kineski rast nakon krize iz 2008. je bio vezan za domaću građevinsku industriju i državne podsticaje. Balon koji je napravljen sa gradnjom stanova je možda veći od onoga koji je napravljen u SAD.
Kina se suočava i sa demografskim problemom, jer nedostaje radna snaga zahvaljujući politici jednog deteta. To poskupljuje proizvodnju. Rezultat je da se neke kompanije sele na ruralni zapad zemlje, a neke jednostavno odlaze u zemlje ge je proizvodnja jeftinija (Vjetnam, Indonezija...)
Konačno, Kina strahovito puno zavisi od američke ekonomije. Kada u Americi dođe do pada vrednosti dolara (što je neminovno radi ogromnog povećanja novčane mase nakon dolaska Obame), Kina će se naći u neobranom grožđu. Realna vrednost kineskih rezervi će postati daleko manja, a cena kineske robe u SAD daleko veća. Slično će proći i kineske investicije u američke državne obveznice. Sa padom vrednosti obveznica (a one će pasti sa padom vrednosti dolara i rastom kamatne stope) pašće i njihova vrednost. Uz to, američki potrošači će biti prinuđeni da smanje potrošnju, a to će dovesti do pada prodaje one robe koja se najčešće uvozi iz Kine.
Bilo kakvo kinesko distanciranje od dolara i američkih obveznica samo bi moglo još brže i snažnije da obori njihovu vrednost i samim tim i vrednost kineskih rezervi. Kinezi pokušavaju da se oslobode dolara raznim investicijama po svetu, ali to je i dalje nedovoljno da spreči krizu. Sa druge strane, kineske rezerve zlata su vrlo skromne prema veličini ekonomije, a tu isto tako moraju da budu oprezni da ne naprave veće poremećaje.

zoran

pre 12 godina

Za razliku od Japana Kina ima neogranicene ljudske resurse. Jos se uvek stotinee miliona kineza vode kao seljaci a ne nezaposleni iako imaju manje od hektara obradivog zemljista. Svi su oni potencijalni radnici.To su vrlo radni ljudi kojima nije tesko da rade od 9 ujutru do 9 navecer sa jednim danom odmora mesecno. A kada se razbole prvo idu kod gazde da on proceni da li su spremni za rad ili da idu doktoru.

sasa bg

pre 12 godina

E, da mi imamo pameti pa da to iskoristimo, ali gledajuci sve do sada, mi cemo verovatno nesto kontra uraditi i biti zadnji u tome da skontamo sta nam je ciniti

Rod

pre 12 godina

Kao što je pomenuto u članku, Kina je stekla silno bogatstvo održavanjem vrednosti juana na niskom nivou, odnosno sistematskim održavanjem domaće potrošnje i cene rada na niskom nivou. U prevodu: na muci sopstvenog, mnogobrojnog naroda. Svaka im čast, baš. S druge strane, Amerika i zapad su svoje ekonomije gradili na muci drugih naroda, dok su sopstveni narod držali kao malo vode na dlanu. Ipak više cenim onog, koji je dobar za svoj narod, nego onog, koji (za sad) nije opasan po druge, pa iako smo često na pogrešnom kraju motke ovih prvih. Ako je neko loš prema svome, kakav će tek biti prema meni kad zaista postane "gazda"...

@80-te

pre 12 godina

Da, ali su Japanci već tad bili direktno vezani za SAD. Zaduženi su bili tad kao i sad. Kinezi na drugoj strani... oni druge zadužuju. Velika razlika.

Djole

pre 12 godina

A što to narodu pričate? recite ovim našim "demokratama" što su se 2000.god. smejali Miloševiću zbog saradnje sa Kinom i odbijali da vraćaju kredite i rade sa njima? I što je najgore oni još predaju po Srpskim fakultetima! istim onim kojih nema ni mađu 500 na svetu koliko su dobri!

Сава

pre 12 godina

Кинези су научили на примеру Јапана како да избегну замку.

Јапан је на притисак Америке дозволио да јен слободно флуктуира. За годидну дана вредност јена је порасла дупло у односу на долар. Сваку извозно оријентисану привреду такав раст би оптеретио. Пошто је опала зарада у извозу - и због пада вредности долара и због пада промета због већих цена, сви су се окренули у ... улагање у некретнине. Када је балон напумпаних цена некретнина пукао, Јапан је ушао у рецесију пре 20 година. И још увек није изашао.

Слично се десило и после пада инвестиција у Интернет фирме на Западу - окренули су се улагањима у некретнине. Резултат знамо.

Кинези покушавају да избегну ту судбину.

ФР

pre 12 godina

Биће да је Џони тај који никад из Србије није изашао. Не видим да се овде нешто пореди Кина са Србијом. Ради се о поређењу Кине са неким другим светским силама. Поређење просечне плате је нелогично, јер сам показатељ не говори много - пошто, по природи показатеља, не узима у обзир стопу незапослености и број незапослених. А када је Џони поменуо ГДП, онда треба рећи да је ГДП Америке још увек око 40% већи од кинеског - гледано по броју становника (такозвани ГДП-пер-капита), онда је Кина на 78. месту (Међународна банка) односно 93. месту (ММФ) у свету.

zoran

pre 12 godina

Kineska civilizacija je prema pisanim rekordima stara nekih 4000 godina, te je to stavlja u red 4 velike stare civilizacije, zajedno sa Egiptom,Vavilonom,Indijom.
Kao shto vidimo iz prilozenog oni se i dan, danas razvijaju i postaju mocniji. Neki, ovde na postovima, predvidjaju njeno urushavanje, propast i slichno. Shta mislite, za ovih 4000 godina, koliko su oni proshli opasnosti i preziveli, te postali josh jachi.>?? Zar zaista verujete da jedna takva civilizacija moze biti urushena sitnim, zanatskim podmetanjima od strane zapada..?? Mislite da moze biti uplashena..?
Prijatelji moji, zapad, zajedno sa USA se plashi Kine a nije obrnuto. Ne bih smeo ni da pomislim shta bi se desilo da naprave neku uniju sa Rusima i Indijom.
Treba priznati da njihovo vreme je vec doshlo. Tu se vishe ne postavblja pitanje koja sila je najveca. To shto zapad ,putem medija, zaslepljuje mase u realnosti nema apsloutno nikakvu tezinu. Industrija U.K i USA je vec u Kini. Otkupili su im gotovo sve. Ovde su ostali menadzeri koji lazu jedni druge.
Takodje trebate imati na umu psihologiju naroda. Ne znam koliko vas je zivelo u Kini, ali vam mogu reci iz isksutva da su oni do poslednjeg verni svojoj zemlji i da su veoma ponosni na zrtvu koju su podneli da bi doshli do ovoga danas.
Neko spominje predgradja Shangaja. Da li ste videli predgradja Londona,New Yorka,Detroita..>??? Da li ste videli neke gradove u U.K koji nisu London..? Da li ste videli getoe u Parizu..??

Chinjenice su neoborive. USA je bankrotirala i shtampanje novca nece odloziti neumitno...propast jedne drzave koja se zaludela samo kreiranom iluzijom o moci.

bauk

pre 12 godina

a sta mi u Srbiji i Srbija imaju od toga.Sve smo kao neki veliki prijatelji sa Kinezima a od njih tesko sta dobismo ili ovi nasi nesposobnjakovici cekaju izbora da nas obraduju.Zao mi je sto ovo moram da kazem ali mi Srbi smo nesposoban narod koji ume samo da muti i svercuje i retko gde mozemo da se u necemu pohvalimo.Djokovic nije proizvod Srbije vec proizvod teskog rada i treninga Djokovica.Kada ce mo da se uljudimo vise ...

pilula za mozak

pre 12 godina

svaka cast kini koja je do pre par decenija imala probleme sa gladju, kada su sad i sssr osvajale svemir, oni nisu u isti mogli ni krompir da posalju. ali...

prvo, kina je jedna od najkapitalistickijih zemalja na svetu. razlike izmadju bogatih i siromasnih su ogromne, a komunizam maoovskog tipa je legenda iz proslosti. u kini stanovnisto gradova juga i istoka zivi otprilike kao evropa, ali trecina stanovnistva koja je na selu i dalje se bori da prezivi. u kini je apsolutno zabranjeno slobodno kretanje i jedna porodica sa sela mora da ima specijalne dozvole da bi se preselila u grad. drzava se tu jasno stavlja u sluzbu gajenja nejednakosti u drustvu.

tako da ce ovaj trend moci da se zadrzi. vec revizorske kuce beleze odlivanje proizvodnje u druge zemlje azije i povecanje troskova proizvodnje za medjunarodne kompanije u kini. kada kineska vlada krene da distribuira steceno stanovnistvu (a mora kad-tad), tada ce i 'najjeftinija fabrika sveta' da prestane to da bude. kada kinesko trziste bude postalo masovno gladno proizvoda visoke tehnologije koja se ne proizvodi u kini, npr. evropskih i americkih automobila, malo ce se stvari izmeniti. ipak ne moze ekonomski bum poslednje decenije - dve da bude ispracen u potpunosti osvajanjem visokih tehnologija i adekvatnom infrastrukturom i ako se velike pare ulazu u to.

Da je dobro, nije dobro

pre 12 godina

Jedine gazde na svetu su multinacionalne korporacije. Ne verujem da će se dobro završiti to što se pojedine mnogoljudne zemlje igraju multinacionalnih korporacija. Pitanje je vremena kada će ih na tržištu nadigrati prave korporacije.

To što su razne manje ili veće države nesolidno ekonomski vođene, pa traže slamku spasa prihvatajući sve uslove je već viđeno. Istina ne u tolikom obimu.

Petar A

pre 12 godina

Kina ima samo jedan problem: unutrasnjepoliticku scenu. Nema srednju klasu i ima enormne regionalne razlike. U Sangaju sve lici na Menhetn, a na sjeveru Kine vladaju suse i glad. Zemlja se drzi kao cjelina, zahvaljujuci centralnoj poltickoj upravi, zapravo diktaturi. Kad ojaca srednja klasa i postane politicki faktor, bice unutrasnjepolickih trzavica, jer se novobogatasima uvijek zuri i ne zele da cekaju na rezultate harmonicnog razvoja cijele zemlje (uporedi Slovenija vs. Jugoslavija).

80-te

pre 12 godina

Kina raste i sve je to OK, ali cisto par podataka da se svi nadjemo na istom nivou. Proizvodnja u Americi nije glavni deo ekonomije. Odavno su to servisi. Proizvodnja na cini ni 20% americke ekonomije jer je proizvodnja uglavnom prebacena u zemlje sa jeftinijom radnom snagom. Amerika se fokusira na servise sa jakom marginom (finansije, softver, bio tehnologije i.t.d.). I pored toga sto proizvodnja nije ni 20% americke ekonomije, proizvodnja u Americi je trenutno veca nego proizvodnja Kine, Brazila i Indije zajedno. Razmislite o tome. Niko ne kaze da ce Kina preuzeti ekonomski primat ali za to cete se dugo nacekati, po procenma oko 40 godina. Sto i nije dugoa, kako za koga...

svi (ni)su isti

pre 12 godina

Kina i Japan su totalno razlicite zemlje, nema mesta poredjenju - po velicini, po sopstvenim resursima, po odnosu prema ostalim zemljama. A ima tu i jedna "mala estetska greska" - Japan je svojevremeno napao SAD, a Kina nije, tako da je pozicija Japana pod velikom kontrolom SAD-a. Mogu Japanci da dube na trepavicama, dok gazda iz SAD nesto ne odobri, to ne moze. Kako ces sa takvom "samostalnoscu" osvajati svet? Svaka cast njima za vrednocu i vrhunski kvalitet, ali nije sve u tome. Licno posedujem aparat za merenje krvnog pritiska, kupljen pre 20 (dvadeset) godina i u njemu su jos uvek originalne baterije od 1,5 volti, "Made in Japan" i imaju sve cetiri jednak i veliki napon, sto znaci da fabrika koja mi je prodala te baterije u medjuvremenu nije od mene dobila ni dinara vise!!!!!!!!!! A to je samo mikro detalj iz njihovog zivota i rada, sigurno imaju oni i vise takvih ekscesa, malo su izvan realnosti.

CG

pre 12 godina

Kineski BDP iznosi 10 triliona,americki BDP iznosi 14,2 miliona dolara!
Strucnjaci MMFa su izracunali da ce privreda Kine pri rastu od 9% za cetiri do pet godine prestici americku privredu!
A sa tim prestizanjem ce postati i neminovno najjaca vojna sila!
Nakon toga slijedi izmjena dolara kao rezervne valute kineskim renminbijom sto ce americkoj privredi zadati odlucujuci udarac koja se zasniva na mesetarenjem kursom dolara i zaduzenjem sa kasnijem imzirivanjem duga puta stampanjem dolara!

Eh takvo parazitiranje vise nece biti moguce kada ce Kina postane najvece trziste i kada ce Kina izdavati svoje obaveznice u renminbiju!
Vec su sklopili ugovore sa nekoliko zemalja da u medjusobnoj trgovini iskljucivo koriste kinesku valutu a ne dolar kao sad!

Sa time da SAD dozivljavaju veliku demografsku krizu,sve je vise "baby boomera" u penziji sto ce tek naceti njihove socijalne izdatke i dodatno ih tjerati na rezanje standarda!
Sve je vise crnaca i hispanicsa dok je onih koji su Ameriku izgradili ,Bijelaca sve manje u postotku stanovnistva!

Sve u svemu predvidjam potpuni slom Amerike i izlazak Kine na tron za oko deset godina!
Nakon toga ce se razlika samo pojacavati a SAD ce postati samo jos jedna srednje razvijena latinskoamericka prcvara!

Gotovi su a ja kao Srbin se tome radujem,sto se tice Evrope,i oni ce lose proci jer ce se Evrozona gotovo sigurno raspasti!

ssss

pre 12 godina

"zahvaljujući svojoj politici slabe državne valute"
Pre je to politika izrabljivanja sopstvenog naroda, ali mnogo bolje i to, nego da se isti pretvori u gotovo bezobličnu masu neobrazovanog, lenjog, zadrtog a neaktivnog.

Mitar Kirov

pre 12 godina

Pa što ste štampali tolike pare? Niste se nadali da će neko marljivo raditi za te vaše papiriće i sada vas za iste kupiti. Dosta je bilo varanja. Tržište je čudo.