Sreda, 31.08.2011.

10:01

Nikolić: Nek File kaže šta EU hoće

Ako je Kosovo uslov za nastavak evrointegracija, narod treba javno da se izjasni o tome, izjavio lider SNS Tomislav Nikolić, uoči susreta sa Štefanom Fileom.

Izvor: Beta

Nikoliæ: Nek File kaže šta EU hoæe IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

klikercici

pre 12 godina

Vidi se i po komentarima, da su mnogi "osuli paljbu" po Nikolicu, zbog toga, sto ide da pita i trazi odgovor, na ono sto, vec svi u zemlji znamo.
IPAK, u jednom se sa Nikolicem apsolutno slazem. Ako u oktobru ne dobijemo kandidaturu, jos pre izbora, a najkasnije zajedno sa izborima, na prolece, treba raspisati referendim, sa pitanjem:
"Da li Rep. Srbija treba priznati AP Kosovo i Metohiju, kao nezavisnu drzavu; iz bilo kojeg razloga, bilo kada, cak i ako to bude uslov za ulazak u EU?"
Ima li sta demokratskije, od neposrednog izjasnjavanja naroda na referendumu? Referendum bi relaksirao politicku situaciju u zemlji, kakav god da bude ishod, jer bi posle toga, vladi bilo lakse, da bez tenzija vodi zemlju, u smeru u kojem se narod opredelio. Ako se odrekne EU, zbog Kosova, onda se potpuno okrenuti onim zemljama, koje nisu priznale Kosovo, a sa ostalima prekinuti diplomatske odnose, a ako se narod izjasni, da Srbija treba da prizna Kosovo, to uraditi vec sutradan! Odluka bi bila teska, dalekosezna i konacna! Ako drzava u sudbonosnim trenucima po nju, moze narod da pozove u rat, na odbranu, sa punim poverenjem, da oboje, i drzava i narod, znaju sta rade, zbog cega bi toliko tesko bilo, taj isti narod pitati na referendumu, sta misli o jednom pitanju, koje je ozbiljno, ali daleko lakse nego rat? Ili mozda drzava, njene institucije, prvenstveno predsednik, kao pojedinac, misli da bolje sagledava, dublje prozima i efikasno, sam, na dobrobit celog "neukog" naroda, resava problem?

sumorni

pre 12 godina

Hahaha...al dečica bez bedževa lupaju negativne preporuke, ko da rade po učinku :D

Daj da vidim koliko meni možete, pošto ću za vaše idole da glasam jedino ako sam udaren mokrom čarapom :)

Dule NS

pre 12 godina

"Jer, setite se da smo svojevremeno odustali od zahteva za raspisivanje vanrednih izbora da ne bismo odmagali Srbiji na evropskom putu... "


-Ili zato Tomo što su te članovi tvoje stranke "molili" da počneš da piješ vodu i da prestaneš da se "žrtvuješ za narod"?
-Pa zar misliš da smo svi mi toliko senilni?
-Kakav jadan pokušaj da se izvrnu činjenice!

-I zar misliš da ne znamo šta će ti File reći?
Evo, ja imam vidovite moći! Javlja mi se sledeće:
-File: "Priznanje Kosova nije uslov Srbiji za ulazak u EU, ali je neophodna normalizacija odnosa, dobrosusedski odnosi, regionalna saradnja... bla, bla, bla..."
...što u prevodu znači - mora biti onako kako mi kažemo i kako Albanci žele, a vi i ne morate zvanično da priznate Kosovo - koga je briga za to!

-Nego, bolje ga pitaj Tomo da li može da se nešo izdejstvuje za Srbe na Kosovu - da li neka podela Kosova ili pak neki specijalan status za sever... ...mislim, kad već ideš tamo, da ne ideš za džabe i trošiš SVOJE "teško zarađene pare" i dragoceno vreme na ono što mogu i ja da ti odgovorim!

Ilija

pre 12 godina

Nikada nisam glasao za radikalnu stranku niti sam pristalice napredne stranke (necu izaci na izbore)ali moram da priznam da se ova dva gospodina obracaju svom narodu upravo narodskim i jezikom koji se najbolje razume.Svi nesto uvijaju rastezu mazu,daj recite nam istinu pa kakva god da je!

Milisav

pre 12 godina

"Nek EU kaže šta hoće."

Ovaj čovek je običan šarlatan. Bez obzira što su u svakodnevnoj politici demagogija i opsenarstvo conditio sine qua non, on zaista preteruje u udaranju u strune nacionalizma i vere u tupost, ksenofobiju, gorčinu i mržnju populusa kojem se obraća.
Evropa (90% država evropske unije) je rekla da hoće Kosovo kao nezavisnu evropsku državu. Rekla nam je da i nas hoće kao isto takvu. I tačka.
Suština je u ispunjavanju (ako uopšte hoćemo u EU) uslova koji su postavljeni pred nas. A problem u državi je u nepostojanju dovoljno mudrih političkih struktura koje bi znale da izbalansirano prihvate realno stanje na terenu (Kosovu), rade na maksimalnoj normalizaciji odnosa sa njom, administrativno reše sve probleme... koje bi pokazale da znaju da vode državu u realnom vremenu. I kazale - sve smo uradili, evo, mi smo u (uslovno i prisilno) prijateljskim odnosima sa Kosovom, ali - nikad ga nećemo priznati jer je to teritorija naše države koja nam je ratom oteta. Ovako, jednog dana ćemo doći u situaciju da ćemo morati dati i više nego što to sada trebamo. "Rogatanje na deblu" nam, dokazano u skorijoj prošlosti, nije donelo ničeg dobrog.
Možemo mi stalno da govorimo da nam ne treba niko, da možemo sami, da su nam dovoljni samo braća rusi i braća kinezi, ali - to je ludost. Oni (takvi prijatelji) i status quo u društvu i državi odgovaraju samo ovakvima koji su na vlasti.
Jedina dobra stvar u celoj ovoj priči oko našeg lomatanja dvadesetim (i početkom XXI veka) je iskustvena spoznaja koju će neko drugi znati da primeni. A to je da je u istorijskim tokovima nemoguće uzvodno plivanje.

Boki Matovic

pre 12 godina

Kako drugacije ljudi,pa moramo saradjivati sa Evropom nema nam druge,samo moramo biti malo borbeniji u odbrani sopstvenih stavova i interesa.

Zivota

pre 12 godina

99% srba zna sta EU trazi od Srbije a takodje 99% profesionalnih politicara u Srbiji to isto ne zna. Eto ko se sve upetljao u politiku u Srbiji. Oni jednostavno nisu svesni da je politika i ozbiljna a i opasna stvar.

dudule

pre 12 godina

Ljudi ne primajte se , sns cyber aktivisti sede po ceo dan i jedna ista ekipa komentarise na svim portalima i stvara privid kako se formirala kriticna masa u narodu.

Anja Bg

pre 12 godina

@Dudule, u pravu si .... hahahah ....pogledaj ovo, za 10 minuta 1 plus a 400 minusa na isti komentar! E, bas su aktivni ali i smesni ko bioskop! Nemam nameru nista drugo da napisem osim toga, kakav lider takvi i sledbenici! :)

John McClane @ Pamcenje, ali ne selektivno

pre 12 godina

ti si spomenuo dacica a ne ja!!! o dacicu cemo kada on da izjavu, sada je nikolic u vestima! ja pricam o nikolicu i vucicu, velikim srbima i patriotama, koji su se kleli u seselja, branili Krajinu, Bosnu i Kosovo do poslednje kapi tudje krvi i uzimali stanove od drzave dok su vojnici i policijajci ginuli na kosovu 99 a sada prodaju postenje, seti se toga, ali ne selektivno

Veronika

pre 12 godina

Priznam da sam radoznala sta ce mu File kazati. Ovo je komplikovana stvar, nema jednostavno resenja. Na primer, moja zemlja nece da prizna Kosovo, ali hoce Srbiju u EU. Pa sta sad? Ali jer vecina EU drzave prihvata Kosovo, verovatno takav bice pritisak na Srbiju.

Uglavnom ali mislim da najbolji moguci kompromis je bolji nego stagnacija.

Pozdrav iz Slovacke.

Tadija

pre 12 godina

Politika Borisa Tadića i Demokratske stranke je doživela apsolutni krah, zato je potrebno što pre ići na izbore, da stranke izadju sa svojim predlozima i programima, kako vide Srbiju i šta nam je činiti, narod da bira i da krenemo napred. Ako se sećate, Tadić nije dao izbore u aprilu zato što "bi to ugrozilo status kandidata" i eto nije bilo izbora a on opet kaze mozda nećemo dobit status kandidata, pa koga vi to, sa oproštenjem zezate Borise Tadiću? Koji je uspeh vaše vlade? Nijedan. Napustite Andrićev venac.

Bob

pre 12 godina

ti zahtevi iz Brisela više nisu nikakva tajna samo bi se narod trebao izjasniti o tome a ne da vlada tako krupne stvari propušta na mala vrata

Sladjana CH

pre 12 godina

Apsolutno sam sigurna da Tomislav Nikolic nikada nista ne bi uradio na stetu srpskog naroda i da je njegova jedina misija da ucini dobro Srbiji. Svaki njegov put u Evropu, Ameriku ili bilo gde drugde je novi pokusaj da bude bolje Srbiji i srpskom narodu. Podrska njemu i srpskim naprednjacima do konacne pobede.

Glasač

pre 12 godina

Naprednjaci su sada veći evropejci od demokrata, zato ću i glasati za njih. Kad bolje razmislim demokrate sada nisu ništa, politika im je nit Kosovo nit Evropa, nit 200.000 radnih mesta nit bolji život... Katastrofa..

Nesa

pre 12 godina

Samo napred vidim ja da od demokrata nema ništa sa njima nikad nećemo ući u EU, obećavali su nam još 2009 status kandidata (Mirko Cvetković u svom ekspozeu) a pogledajte koja je sad godina i ništa.

u prolazu

pre 12 godina

Narod uopste nije neuk i neobavesten, i vrlo dobro zna kakva je situacija i sta se od Srbije danas trazi! Srpski narod je danas popdeljen na one, koji znaju da je KIM izgubljeno, nezavisno i da ga vise nicim ne mozemo da vratimo u sastav Srbije, i na one koji bi da ga "vracaju" svim raspolozivim sredstvima, drugim recima da vode bitku sa vetrenjacama! Prvi su za Srbiju u E.U, a drugi su za Srbiju ko zna gde, ali sa KIM po svaku cenu, a to automatski znaci van E.U, cemu se posebno raduju! Zato je REFERENDUM preko potreban da KONACNO vidimo na cemu smo, i da li za mnoge od nas vise vredi cekati i zrtvovati svoj, i zivot svoje dece radi imaginarnog i neostvarivog cilja, a to je KIM u sastavu Srbije! Za mene, licno E.U nema alternativu, ali imam je ja ukoliko pobedi ova druga opcija!

Dragan BL

pre 12 godina

Postalo je providno! Isti centar (ne u Srbiji) donosi potez po potez, a naši političari se samo bore ko će to da sprovede. Pri čemu se oni dobro ugrade!
-Da nas EU stvarno želi, uveli bi nas i uredili do sad. Bili bi mi kao cvećke. Samo što njima odgovara ovako, lov u mutnom.

Benko

pre 12 godina

Gosp., Nikoliću oni su jasno rekli da su paralelne administracije države Srbije u Kosovu nelegalne i neprihvatljive za Europsku Uniju (za понављање nema više potrebe) ...

Slave

pre 12 godina

Ovo je samo nastavak onoga sto je pricao Korac, samo za razliku od Koraca koji se folira Nikolicu odgovara da otvoreno kaze.
I Korac i Nikolic zele na kraju svega da krivicu svog nerada i lopovluka prebace na narod. Naprave referendum i narod je kriv zato sto je tako izabrao, isto je uradio i Milosevic pre bombardovanja.

SimaS

pre 12 godina

Toliko od ove vlasti kad lider opozicije mora da ide u Brisel da vidi sta se desava. Svaka cast za Tomu, treba da ide tamo i da pokaze odlucnost i ozbiljnost, jer ipak ce nas on predvoditi dogodine.

dera

pre 12 godina

Hahahahah...on kao ne zna...dokle vise...jos ovaj gospodin treba da bude precednik...i onda istorisko pomirenje sa Seseljom..bezanje odavde je jedini izlaz....tregedija...

PPeca@SER

pre 12 godina

Ako je gospodin File resio da se sastane sa gospodinom Niklicem, onda je zadnje vreme doslo za DS i njihove. Aferim. I Alal. Daj Boze. Isusa mi.

NL

pre 12 godina

Toma se ozbiljno "preporučuje" za naslednika Borisa Tadića. Stalno je za Evropu, sad bi da bude pro-aktivan, umiljat kao jagnje, med mu sa usana teče...

No, svi mi znamo:

1. Da je Toma vuk u jagnjećoj koži
2. šta sve tačno EU hoće od nas
3. koliko smo mi duboko u g******
4. koliko MI nećemo da se upristojimo

Tako da je ovo sve "mali komad sa pevanjem i plakanjem", pa kome pre dosadi.

idijot

pre 12 godina

Javno izjašnjavanje građana !!! Ljudi šta je bre ovo.

Valjda je ovaj čuveni demokrata mislio na referendum i tajno izjašnjavanje, ili u ovome vidi dobar način da se ponovo predrojavamo.

Gde ste bre VI novinari da VI postavljate ovakva pitanje uvaženim, ničim izazvanim, preobraženim demokratama.

Nego da ne bude iznenadjenja posle izjašnjavanja.

referendum

pre 12 godina

Pazi samo šta je dušebrižnika "narod je politički neuk", "ne treba prebacivati vruć krompir narodu", "neka odluče političari"... Izvinjavam se ali ja ne mislim da je narod glup, čak naprotiv i zašto da se konačno ne izjasnimo o tome da li želimo u EU i pod kojim uslovima.

To je ključno nacionalno pitanje i svaki punoletni građanin ove zemlje ima pravo da kaže na referendumu šta misli o tome, a ne da o tome odlučuju ovi kojima i ime radije ne bih pominjao, jer su SVI isti.

Smislite nesto

pre 12 godina

EU moze da kaze ili da zahtevaju da priznamo Kosovo ili da ne. Zasto mi nemamo vec spreman odgovor i na jedan i na drugi zahtev? Posao politicara jeste da ima plan A, plan B i C. Koliko shvatam iz tona izjave, Nikolic umesto da smislja nas plan za oba odgovora, se nada da EU ipak nece reci da moramo da priznamo Kosovo. Pa, to radi svaki obicni gradjanin!

Ljubivoje I

pre 12 godina

Stvarno ne mogu da svatim koliko čovek nezna matematiku.Pa srbi su tolike poraza pretrpeli od 1943 naovamo. Naravno gospodin T. Nikolić je bio u gubitničkom timu od 1990. pa naovamo. Posle svih tih poraza sada se naši političari hvataju zubima za vetar za to malo zemlje na severu Kosova.Koliko je samo srpskih teritorija ostalo u Hrvatskoj, koliko u Bosni, koliko u Makedoniji. Kada je otišlo june neka ide i uže. Pa zar treba zbog nemoguće misije koja se zove severno kosovo da se satre cela Srbija i njeno sadašnje stanovništvo i njeni potomci.Ne mogu da verujem da naša štampa, Tv i razni analitičari pojedine ljude nazivaju političarim koji nisu ni slovo P od političara.Gospodin T. Nikolić je jedan od takvih. Gubitnik, očajnik i čovek koji ništa ne rešava niti postiže.
Bog neka nam je u pomoći

Pamcenje, ali ne selektivno

pre 12 godina

@John McClane

A da se setimo sta je Dacic pricao svojevremeno? Ili se on to promenio? Ako jedan Ivica Dacic moze da se "promeni" onda mogu svi.

Momcilo

pre 12 godina

Markane, to sto su gradjani Srbije "generalno politicki neuki" nije problem Tomislava Nikolica, nego tih istih gradjana Srbije. Nikada nisam glasao za doticnog, niti bih mogao iz nekih svojih razloga, ali muka mi je vise od kukanja kako on vise od svih manipulise narodom. Cak i da to radi ne bi bio jedini, niti mogu da ga krivim jer to politicari inace rade, manje-vise svuda u svetu. Krivim narod koji veoma lako dopusta da bude izmanipulisan. I zasto da odgovornost ne bude na narodu? Zar ne mislis da je vreme da jednom u zivotu preuzmemo odgovornost i odlucimo nesto, a ne da uvek cekamo nekog "tatu" koji ce da misli umesto nas? Gradjani Srbije izmanipulisani, mo's misliti... Ne bi bio prvi put.

Roki 2

pre 12 godina

Svaka cast za ovakve poteze Nikolicu. Tako treba da se radi, konkretno, sazeto i onda obavestiti svoj narod o tome, a ne cutati, muliti, sa Evropom pricati jedno, a onda narodu ako se nesti i kaze, uvija se u 100 ukrasnih papira jer nemaju petlju da narodu kazu istinu. Za razliku od nekih ovde, ja znam za koga cu sigurno glasati...

alex

pre 12 godina

ne podnosim nikolica. kao u ostalom i sve politicare. ali, da vas pitam... sta hocete vi?!
potez mu je na mestu! covek hoce iskren i direktan odgovor. to je ono sto nismo dobili od tadica.
slazem se sa predlogom da se raspise referendum, neka ljudi odluce. utopija ili... ?!

Vera

pre 12 godina

Potpuno je u pravu gospodin Tomislav Nikolic. Referendum je jedino resenje, kako vecina odluci tako ce biti, da izbegnemo potrese i nestabilnost!

Dragan S.

pre 12 godina

Po nekima odavde, političari nemaju pojma i ne umeju da vode zemlju, narod je pak neuk i ne ume da proceni šta je dobro za njega, pa ko onda zna, šta je rešenje?! Lako je kritikovati sve i svašta, dajde vi "pametni" neki konkretan predlog!

zabrinut za Filea

pre 12 godina

Trebalo bi zabraniti Tomi da ga to pita,jel'da li bi moglo posle na obdukciji da se utvrdi da li je Filea strefila srcka od straha,pretnjom referendumom ili se zacenio od smeha ("pa vi Srbi mislite da se uopste nesto pitate????Bilo sta?")

СССС

pre 12 godina

Сви родољуби ће на следећим изборима гласати за Коштуницу. Он је државничка фигура остали су политиканти.

Dragan

pre 12 godina

Da mi je neko pričao da će Nikolić biti redovan gost Brisela, onomad dok je nedelju dana pre Đinđivog ubistva "slučajno" predvideo njegovu skoru smrt, ne bih verovao! I sada ...nastavlja politiku koju je ubio!!! Pa tom čoveku je mesto iza rešetaka, pobogu!!!

Jelena Polo

pre 12 godina

Sumnjam da sada bilo koj političar može puno da uradi za Kosmet ali verujem da nas je aktuelna vlast obmanjivala i lažno nam predstavljala stvarnost. Podržavam gospodina Nikolića u nameri da sazna šta se tačno očekuje od Srbije i da ćemo tek kad budemo znali istinu moći da planiramo kakvu takvu budućnost.

Beogradski pašaluk

pre 12 godina

Ideš ti po instrukcije kod novog gazde. Tadića su iskoristili, sada im treba neko drugi. Gdje Boris stane, ti treba da nastaviš. Meni ste providni, za "raju" ne znam.

kiko

pre 12 godina

Prosto je neverovatno na kom su nivou nasi politicari, koliko su samo nedorasli delikatnom trenutku u kom se nalazi nase drustvo i drzava. A koje si ti to Tomo uslove ispunio, keve ti, pa da dobijes bilo cije poverenje za bilo sta?

Markan

pre 12 godina

Koji je ovaj Nikolic licemer! Sa politicara prebacuje odgovornost na gradjane, nakon sto su ovi sve upropastili. Pa kako gradjani Srbije(koji su generalno politicki neuki) mogu realno da odgovore na to pitanje? Znam za koga sigurno ne treba glasati na predostojecim izborima, pored ovih na vlasti...

Земунац

pre 12 godina

Отворено и без увијања,да коначно знамо шта се тражи и која је граница која се не прелази.До сада смо од власти слушали свашта и показало се да је све то била само шарена лажа.Време је да чујемо и другу страну,једни кажу ми можемо,други обећавају а резултата нигде...Када једном тиму не иде мења се и екипа и тренер и играчи,време је да се и код нас направи промена па да видимо где смо и може ли садашња оппзиција боље од актуелне власти!

misko

pre 12 godina

"Ti kao neznaš koliko može da razvije."
1.Pruznanje države Kosovo a za 2. ćemo videti od situacije i tako u nedogled dok se Srbija ne dovede na Beogradski pašaluk.I tako bi ti plivao jedno dva mandata.E neće moći.

nikola

pre 12 godina

Koji su bre vaši rezultati za dvajs i kusur godina bavljenja politikom?Trabunjate od kako ste se pojavili na političkoj sceni a sada bi kad su vas ovi iz Evrope uvatili za *#$% da vruć krompir prebacite u ruke naroda.E ne može to tako.Nego ono što ste #$%&* imate zajedno sa svojim saradnicima da počistite.I da:iš bre iz politike!

Boba

pre 12 godina

Ajde Tomo idi popricaj sa ljudima, vidi sta hoce, vidi sta traze, probaj da istrgujes sto bolje za Srbiju. Dodji kuci, uzmi izbore, formiraj Vladu i kreni da resavas probleme.
Ovi vise ne mogu da se trpe, nacionalna pitanja ne resavaju na valjan nacin, ekonomska pitanja ne resavaju na valjan nacin, ne stagniramo vec nazadujemo.
Gospodo izbore raspisite, ne blamirajte vise ni sebe, ne ponizavajte vise naciju.

Petar

pre 12 godina

Nasi politicari kao da su autisticni! Pa ja sam bar sto puta procitao potrebna je normalizacija odnosa sa Kosovom, a ne formalno priznanje. Ne zele konflikt u EU. Sto je inace sasvim normalno, ja ne razumem ko ne bi zeleo normalizaciju odnosa sa Albancima, oni su nase komsije ili bi neko zeleo da zauvek budemo u sukobu?

Marko

pre 12 godina

Moram priznati da je Nikolic ovog puta u pravu.

Ako je to uslov neka kazu vec jednom i da zavrsimo tu pricu.
Ako je Kosovo uslov, narod neka se izjasni da li je za to da se borimo i dalje za Kosovo ili je za EU i gotova stvar.

John McClane

pre 12 godina

"Evropska unija je izvor najveceg zla za Srbiju" - Tomislav Nikoliv rece 2007. godine, pa smo 2009-11 bili najveci evropejci, a cini mi se da se sada vracamo korenima

Glasač

pre 12 godina

Naprednjaci su sada veći evropejci od demokrata, zato ću i glasati za njih. Kad bolje razmislim demokrate sada nisu ništa, politika im je nit Kosovo nit Evropa, nit 200.000 radnih mesta nit bolji život... Katastrofa..

Sladjana CH

pre 12 godina

Apsolutno sam sigurna da Tomislav Nikolic nikada nista ne bi uradio na stetu srpskog naroda i da je njegova jedina misija da ucini dobro Srbiji. Svaki njegov put u Evropu, Ameriku ili bilo gde drugde je novi pokusaj da bude bolje Srbiji i srpskom narodu. Podrska njemu i srpskim naprednjacima do konacne pobede.

Marko

pre 12 godina

Moram priznati da je Nikolic ovog puta u pravu.

Ako je to uslov neka kazu vec jednom i da zavrsimo tu pricu.
Ako je Kosovo uslov, narod neka se izjasni da li je za to da se borimo i dalje za Kosovo ili je za EU i gotova stvar.

referendum

pre 12 godina

Pazi samo šta je dušebrižnika "narod je politički neuk", "ne treba prebacivati vruć krompir narodu", "neka odluče političari"... Izvinjavam se ali ja ne mislim da je narod glup, čak naprotiv i zašto da se konačno ne izjasnimo o tome da li želimo u EU i pod kojim uslovima.

To je ključno nacionalno pitanje i svaki punoletni građanin ove zemlje ima pravo da kaže na referendumu šta misli o tome, a ne da o tome odlučuju ovi kojima i ime radije ne bih pominjao, jer su SVI isti.

Земунац

pre 12 godina

Отворено и без увијања,да коначно знамо шта се тражи и која је граница која се не прелази.До сада смо од власти слушали свашта и показало се да је све то била само шарена лажа.Време је да чујемо и другу страну,једни кажу ми можемо,други обећавају а резултата нигде...Када једном тиму не иде мења се и екипа и тренер и играчи,време је да се и код нас направи промена па да видимо где смо и може ли садашња оппзиција боље од актуелне власти!

Jelena Polo

pre 12 godina

Sumnjam da sada bilo koj političar može puno da uradi za Kosmet ali verujem da nas je aktuelna vlast obmanjivala i lažno nam predstavljala stvarnost. Podržavam gospodina Nikolića u nameri da sazna šta se tačno očekuje od Srbije i da ćemo tek kad budemo znali istinu moći da planiramo kakvu takvu budućnost.

Boba

pre 12 godina

Ajde Tomo idi popricaj sa ljudima, vidi sta hoce, vidi sta traze, probaj da istrgujes sto bolje za Srbiju. Dodji kuci, uzmi izbore, formiraj Vladu i kreni da resavas probleme.
Ovi vise ne mogu da se trpe, nacionalna pitanja ne resavaju na valjan nacin, ekonomska pitanja ne resavaju na valjan nacin, ne stagniramo vec nazadujemo.
Gospodo izbore raspisite, ne blamirajte vise ni sebe, ne ponizavajte vise naciju.

Vera

pre 12 godina

Potpuno je u pravu gospodin Tomislav Nikolic. Referendum je jedino resenje, kako vecina odluci tako ce biti, da izbegnemo potrese i nestabilnost!

Roki 2

pre 12 godina

Svaka cast za ovakve poteze Nikolicu. Tako treba da se radi, konkretno, sazeto i onda obavestiti svoj narod o tome, a ne cutati, muliti, sa Evropom pricati jedno, a onda narodu ako se nesti i kaze, uvija se u 100 ukrasnih papira jer nemaju petlju da narodu kazu istinu. Za razliku od nekih ovde, ja znam za koga cu sigurno glasati...

Dragan S.

pre 12 godina

Po nekima odavde, političari nemaju pojma i ne umeju da vode zemlju, narod je pak neuk i ne ume da proceni šta je dobro za njega, pa ko onda zna, šta je rešenje?! Lako je kritikovati sve i svašta, dajde vi "pametni" neki konkretan predlog!

PPeca@SER

pre 12 godina

Ako je gospodin File resio da se sastane sa gospodinom Niklicem, onda je zadnje vreme doslo za DS i njihove. Aferim. I Alal. Daj Boze. Isusa mi.

John McClane

pre 12 godina

"Evropska unija je izvor najveceg zla za Srbiju" - Tomislav Nikoliv rece 2007. godine, pa smo 2009-11 bili najveci evropejci, a cini mi se da se sada vracamo korenima

Markan

pre 12 godina

Koji je ovaj Nikolic licemer! Sa politicara prebacuje odgovornost na gradjane, nakon sto su ovi sve upropastili. Pa kako gradjani Srbije(koji su generalno politicki neuki) mogu realno da odgovore na to pitanje? Znam za koga sigurno ne treba glasati na predostojecim izborima, pored ovih na vlasti...

Petar

pre 12 godina

Nasi politicari kao da su autisticni! Pa ja sam bar sto puta procitao potrebna je normalizacija odnosa sa Kosovom, a ne formalno priznanje. Ne zele konflikt u EU. Sto je inace sasvim normalno, ja ne razumem ko ne bi zeleo normalizaciju odnosa sa Albancima, oni su nase komsije ili bi neko zeleo da zauvek budemo u sukobu?

Tadija

pre 12 godina

Politika Borisa Tadića i Demokratske stranke je doživela apsolutni krah, zato je potrebno što pre ići na izbore, da stranke izadju sa svojim predlozima i programima, kako vide Srbiju i šta nam je činiti, narod da bira i da krenemo napred. Ako se sećate, Tadić nije dao izbore u aprilu zato što "bi to ugrozilo status kandidata" i eto nije bilo izbora a on opet kaze mozda nećemo dobit status kandidata, pa koga vi to, sa oproštenjem zezate Borise Tadiću? Koji je uspeh vaše vlade? Nijedan. Napustite Andrićev venac.

Nesa

pre 12 godina

Samo napred vidim ja da od demokrata nema ništa sa njima nikad nećemo ući u EU, obećavali su nam još 2009 status kandidata (Mirko Cvetković u svom ekspozeu) a pogledajte koja je sad godina i ništa.

nikola

pre 12 godina

Koji su bre vaši rezultati za dvajs i kusur godina bavljenja politikom?Trabunjate od kako ste se pojavili na političkoj sceni a sada bi kad su vas ovi iz Evrope uvatili za *#$% da vruć krompir prebacite u ruke naroda.E ne može to tako.Nego ono što ste #$%&* imate zajedno sa svojim saradnicima da počistite.I da:iš bre iz politike!

Veronika

pre 12 godina

Priznam da sam radoznala sta ce mu File kazati. Ovo je komplikovana stvar, nema jednostavno resenja. Na primer, moja zemlja nece da prizna Kosovo, ali hoce Srbiju u EU. Pa sta sad? Ali jer vecina EU drzave prihvata Kosovo, verovatno takav bice pritisak na Srbiju.

Uglavnom ali mislim da najbolji moguci kompromis je bolji nego stagnacija.

Pozdrav iz Slovacke.

misko

pre 12 godina

"Ti kao neznaš koliko može da razvije."
1.Pruznanje države Kosovo a za 2. ćemo videti od situacije i tako u nedogled dok se Srbija ne dovede na Beogradski pašaluk.I tako bi ti plivao jedno dva mandata.E neće moći.

Beogradski pašaluk

pre 12 godina

Ideš ti po instrukcije kod novog gazde. Tadića su iskoristili, sada im treba neko drugi. Gdje Boris stane, ti treba da nastaviš. Meni ste providni, za "raju" ne znam.

kiko

pre 12 godina

Prosto je neverovatno na kom su nivou nasi politicari, koliko su samo nedorasli delikatnom trenutku u kom se nalazi nase drustvo i drzava. A koje si ti to Tomo uslove ispunio, keve ti, pa da dobijes bilo cije poverenje za bilo sta?

Dragan

pre 12 godina

Da mi je neko pričao da će Nikolić biti redovan gost Brisela, onomad dok je nedelju dana pre Đinđivog ubistva "slučajno" predvideo njegovu skoru smrt, ne bih verovao! I sada ...nastavlja politiku koju je ubio!!! Pa tom čoveku je mesto iza rešetaka, pobogu!!!

John McClane @ Pamcenje, ali ne selektivno

pre 12 godina

ti si spomenuo dacica a ne ja!!! o dacicu cemo kada on da izjavu, sada je nikolic u vestima! ja pricam o nikolicu i vucicu, velikim srbima i patriotama, koji su se kleli u seselja, branili Krajinu, Bosnu i Kosovo do poslednje kapi tudje krvi i uzimali stanove od drzave dok su vojnici i policijajci ginuli na kosovu 99 a sada prodaju postenje, seti se toga, ali ne selektivno

u prolazu

pre 12 godina

Narod uopste nije neuk i neobavesten, i vrlo dobro zna kakva je situacija i sta se od Srbije danas trazi! Srpski narod je danas popdeljen na one, koji znaju da je KIM izgubljeno, nezavisno i da ga vise nicim ne mozemo da vratimo u sastav Srbije, i na one koji bi da ga "vracaju" svim raspolozivim sredstvima, drugim recima da vode bitku sa vetrenjacama! Prvi su za Srbiju u E.U, a drugi su za Srbiju ko zna gde, ali sa KIM po svaku cenu, a to automatski znaci van E.U, cemu se posebno raduju! Zato je REFERENDUM preko potreban da KONACNO vidimo na cemu smo, i da li za mnoge od nas vise vredi cekati i zrtvovati svoj, i zivot svoje dece radi imaginarnog i neostvarivog cilja, a to je KIM u sastavu Srbije! Za mene, licno E.U nema alternativu, ali imam je ja ukoliko pobedi ova druga opcija!

Dule NS

pre 12 godina

"Jer, setite se da smo svojevremeno odustali od zahteva za raspisivanje vanrednih izbora da ne bismo odmagali Srbiji na evropskom putu... "


-Ili zato Tomo što su te članovi tvoje stranke "molili" da počneš da piješ vodu i da prestaneš da se "žrtvuješ za narod"?
-Pa zar misliš da smo svi mi toliko senilni?
-Kakav jadan pokušaj da se izvrnu činjenice!

-I zar misliš da ne znamo šta će ti File reći?
Evo, ja imam vidovite moći! Javlja mi se sledeće:
-File: "Priznanje Kosova nije uslov Srbiji za ulazak u EU, ali je neophodna normalizacija odnosa, dobrosusedski odnosi, regionalna saradnja... bla, bla, bla..."
...što u prevodu znači - mora biti onako kako mi kažemo i kako Albanci žele, a vi i ne morate zvanično da priznate Kosovo - koga je briga za to!

-Nego, bolje ga pitaj Tomo da li može da se nešo izdejstvuje za Srbe na Kosovu - da li neka podela Kosova ili pak neki specijalan status za sever... ...mislim, kad već ideš tamo, da ne ideš za džabe i trošiš SVOJE "teško zarađene pare" i dragoceno vreme na ono što mogu i ja da ti odgovorim!

NL

pre 12 godina

Toma se ozbiljno "preporučuje" za naslednika Borisa Tadića. Stalno je za Evropu, sad bi da bude pro-aktivan, umiljat kao jagnje, med mu sa usana teče...

No, svi mi znamo:

1. Da je Toma vuk u jagnjećoj koži
2. šta sve tačno EU hoće od nas
3. koliko smo mi duboko u g******
4. koliko MI nećemo da se upristojimo

Tako da je ovo sve "mali komad sa pevanjem i plakanjem", pa kome pre dosadi.

Zivota

pre 12 godina

99% srba zna sta EU trazi od Srbije a takodje 99% profesionalnih politicara u Srbiji to isto ne zna. Eto ko se sve upetljao u politiku u Srbiji. Oni jednostavno nisu svesni da je politika i ozbiljna a i opasna stvar.

dudule

pre 12 godina

Ljudi ne primajte se , sns cyber aktivisti sede po ceo dan i jedna ista ekipa komentarise na svim portalima i stvara privid kako se formirala kriticna masa u narodu.

Ljubivoje I

pre 12 godina

Stvarno ne mogu da svatim koliko čovek nezna matematiku.Pa srbi su tolike poraza pretrpeli od 1943 naovamo. Naravno gospodin T. Nikolić je bio u gubitničkom timu od 1990. pa naovamo. Posle svih tih poraza sada se naši političari hvataju zubima za vetar za to malo zemlje na severu Kosova.Koliko je samo srpskih teritorija ostalo u Hrvatskoj, koliko u Bosni, koliko u Makedoniji. Kada je otišlo june neka ide i uže. Pa zar treba zbog nemoguće misije koja se zove severno kosovo da se satre cela Srbija i njeno sadašnje stanovništvo i njeni potomci.Ne mogu da verujem da naša štampa, Tv i razni analitičari pojedine ljude nazivaju političarim koji nisu ni slovo P od političara.Gospodin T. Nikolić je jedan od takvih. Gubitnik, očajnik i čovek koji ništa ne rešava niti postiže.
Bog neka nam je u pomoći

СССС

pre 12 godina

Сви родољуби ће на следећим изборима гласати за Коштуницу. Он је државничка фигура остали су политиканти.

idijot

pre 12 godina

Javno izjašnjavanje građana !!! Ljudi šta je bre ovo.

Valjda je ovaj čuveni demokrata mislio na referendum i tajno izjašnjavanje, ili u ovome vidi dobar način da se ponovo predrojavamo.

Gde ste bre VI novinari da VI postavljate ovakva pitanje uvaženim, ničim izazvanim, preobraženim demokratama.

Nego da ne bude iznenadjenja posle izjašnjavanja.

zabrinut za Filea

pre 12 godina

Trebalo bi zabraniti Tomi da ga to pita,jel'da li bi moglo posle na obdukciji da se utvrdi da li je Filea strefila srcka od straha,pretnjom referendumom ili se zacenio od smeha ("pa vi Srbi mislite da se uopste nesto pitate????Bilo sta?")

Benko

pre 12 godina

Gosp., Nikoliću oni su jasno rekli da su paralelne administracije države Srbije u Kosovu nelegalne i neprihvatljive za Europsku Uniju (za понављање nema više potrebe) ...

Milisav

pre 12 godina

"Nek EU kaže šta hoće."

Ovaj čovek je običan šarlatan. Bez obzira što su u svakodnevnoj politici demagogija i opsenarstvo conditio sine qua non, on zaista preteruje u udaranju u strune nacionalizma i vere u tupost, ksenofobiju, gorčinu i mržnju populusa kojem se obraća.
Evropa (90% država evropske unije) je rekla da hoće Kosovo kao nezavisnu evropsku državu. Rekla nam je da i nas hoće kao isto takvu. I tačka.
Suština je u ispunjavanju (ako uopšte hoćemo u EU) uslova koji su postavljeni pred nas. A problem u državi je u nepostojanju dovoljno mudrih političkih struktura koje bi znale da izbalansirano prihvate realno stanje na terenu (Kosovu), rade na maksimalnoj normalizaciji odnosa sa njom, administrativno reše sve probleme... koje bi pokazale da znaju da vode državu u realnom vremenu. I kazale - sve smo uradili, evo, mi smo u (uslovno i prisilno) prijateljskim odnosima sa Kosovom, ali - nikad ga nećemo priznati jer je to teritorija naše države koja nam je ratom oteta. Ovako, jednog dana ćemo doći u situaciju da ćemo morati dati i više nego što to sada trebamo. "Rogatanje na deblu" nam, dokazano u skorijoj prošlosti, nije donelo ničeg dobrog.
Možemo mi stalno da govorimo da nam ne treba niko, da možemo sami, da su nam dovoljni samo braća rusi i braća kinezi, ali - to je ludost. Oni (takvi prijatelji) i status quo u društvu i državi odgovaraju samo ovakvima koji su na vlasti.
Jedina dobra stvar u celoj ovoj priči oko našeg lomatanja dvadesetim (i početkom XXI veka) je iskustvena spoznaja koju će neko drugi znati da primeni. A to je da je u istorijskim tokovima nemoguće uzvodno plivanje.

Anja Bg

pre 12 godina

@Dudule, u pravu si .... hahahah ....pogledaj ovo, za 10 minuta 1 plus a 400 minusa na isti komentar! E, bas su aktivni ali i smesni ko bioskop! Nemam nameru nista drugo da napisem osim toga, kakav lider takvi i sledbenici! :)

Smislite nesto

pre 12 godina

EU moze da kaze ili da zahtevaju da priznamo Kosovo ili da ne. Zasto mi nemamo vec spreman odgovor i na jedan i na drugi zahtev? Posao politicara jeste da ima plan A, plan B i C. Koliko shvatam iz tona izjave, Nikolic umesto da smislja nas plan za oba odgovora, se nada da EU ipak nece reci da moramo da priznamo Kosovo. Pa, to radi svaki obicni gradjanin!

SimaS

pre 12 godina

Toliko od ove vlasti kad lider opozicije mora da ide u Brisel da vidi sta se desava. Svaka cast za Tomu, treba da ide tamo i da pokaze odlucnost i ozbiljnost, jer ipak ce nas on predvoditi dogodine.

sumorni

pre 12 godina

Hahaha...al dečica bez bedževa lupaju negativne preporuke, ko da rade po učinku :D

Daj da vidim koliko meni možete, pošto ću za vaše idole da glasam jedino ako sam udaren mokrom čarapom :)

Pamcenje, ali ne selektivno

pre 12 godina

@John McClane

A da se setimo sta je Dacic pricao svojevremeno? Ili se on to promenio? Ako jedan Ivica Dacic moze da se "promeni" onda mogu svi.

dera

pre 12 godina

Hahahahah...on kao ne zna...dokle vise...jos ovaj gospodin treba da bude precednik...i onda istorisko pomirenje sa Seseljom..bezanje odavde je jedini izlaz....tregedija...

Dragan BL

pre 12 godina

Postalo je providno! Isti centar (ne u Srbiji) donosi potez po potez, a naši političari se samo bore ko će to da sprovede. Pri čemu se oni dobro ugrade!
-Da nas EU stvarno želi, uveli bi nas i uredili do sad. Bili bi mi kao cvećke. Samo što njima odgovara ovako, lov u mutnom.

Ilija

pre 12 godina

Nikada nisam glasao za radikalnu stranku niti sam pristalice napredne stranke (necu izaci na izbore)ali moram da priznam da se ova dva gospodina obracaju svom narodu upravo narodskim i jezikom koji se najbolje razume.Svi nesto uvijaju rastezu mazu,daj recite nam istinu pa kakva god da je!

alex

pre 12 godina

ne podnosim nikolica. kao u ostalom i sve politicare. ali, da vas pitam... sta hocete vi?!
potez mu je na mestu! covek hoce iskren i direktan odgovor. to je ono sto nismo dobili od tadica.
slazem se sa predlogom da se raspise referendum, neka ljudi odluce. utopija ili... ?!

Bob

pre 12 godina

ti zahtevi iz Brisela više nisu nikakva tajna samo bi se narod trebao izjasniti o tome a ne da vlada tako krupne stvari propušta na mala vrata

Slave

pre 12 godina

Ovo je samo nastavak onoga sto je pricao Korac, samo za razliku od Koraca koji se folira Nikolicu odgovara da otvoreno kaze.
I Korac i Nikolic zele na kraju svega da krivicu svog nerada i lopovluka prebace na narod. Naprave referendum i narod je kriv zato sto je tako izabrao, isto je uradio i Milosevic pre bombardovanja.

Boki Matovic

pre 12 godina

Kako drugacije ljudi,pa moramo saradjivati sa Evropom nema nam druge,samo moramo biti malo borbeniji u odbrani sopstvenih stavova i interesa.

Momcilo

pre 12 godina

Markane, to sto su gradjani Srbije "generalno politicki neuki" nije problem Tomislava Nikolica, nego tih istih gradjana Srbije. Nikada nisam glasao za doticnog, niti bih mogao iz nekih svojih razloga, ali muka mi je vise od kukanja kako on vise od svih manipulise narodom. Cak i da to radi ne bi bio jedini, niti mogu da ga krivim jer to politicari inace rade, manje-vise svuda u svetu. Krivim narod koji veoma lako dopusta da bude izmanipulisan. I zasto da odgovornost ne bude na narodu? Zar ne mislis da je vreme da jednom u zivotu preuzmemo odgovornost i odlucimo nesto, a ne da uvek cekamo nekog "tatu" koji ce da misli umesto nas? Gradjani Srbije izmanipulisani, mo's misliti... Ne bi bio prvi put.

klikercici

pre 12 godina

Vidi se i po komentarima, da su mnogi "osuli paljbu" po Nikolicu, zbog toga, sto ide da pita i trazi odgovor, na ono sto, vec svi u zemlji znamo.
IPAK, u jednom se sa Nikolicem apsolutno slazem. Ako u oktobru ne dobijemo kandidaturu, jos pre izbora, a najkasnije zajedno sa izborima, na prolece, treba raspisati referendim, sa pitanjem:
"Da li Rep. Srbija treba priznati AP Kosovo i Metohiju, kao nezavisnu drzavu; iz bilo kojeg razloga, bilo kada, cak i ako to bude uslov za ulazak u EU?"
Ima li sta demokratskije, od neposrednog izjasnjavanja naroda na referendumu? Referendum bi relaksirao politicku situaciju u zemlji, kakav god da bude ishod, jer bi posle toga, vladi bilo lakse, da bez tenzija vodi zemlju, u smeru u kojem se narod opredelio. Ako se odrekne EU, zbog Kosova, onda se potpuno okrenuti onim zemljama, koje nisu priznale Kosovo, a sa ostalima prekinuti diplomatske odnose, a ako se narod izjasni, da Srbija treba da prizna Kosovo, to uraditi vec sutradan! Odluka bi bila teska, dalekosezna i konacna! Ako drzava u sudbonosnim trenucima po nju, moze narod da pozove u rat, na odbranu, sa punim poverenjem, da oboje, i drzava i narod, znaju sta rade, zbog cega bi toliko tesko bilo, taj isti narod pitati na referendumu, sta misli o jednom pitanju, koje je ozbiljno, ali daleko lakse nego rat? Ili mozda drzava, njene institucije, prvenstveno predsednik, kao pojedinac, misli da bolje sagledava, dublje prozima i efikasno, sam, na dobrobit celog "neukog" naroda, resava problem?

u prolazu

pre 12 godina

Narod uopste nije neuk i neobavesten, i vrlo dobro zna kakva je situacija i sta se od Srbije danas trazi! Srpski narod je danas popdeljen na one, koji znaju da je KIM izgubljeno, nezavisno i da ga vise nicim ne mozemo da vratimo u sastav Srbije, i na one koji bi da ga "vracaju" svim raspolozivim sredstvima, drugim recima da vode bitku sa vetrenjacama! Prvi su za Srbiju u E.U, a drugi su za Srbiju ko zna gde, ali sa KIM po svaku cenu, a to automatski znaci van E.U, cemu se posebno raduju! Zato je REFERENDUM preko potreban da KONACNO vidimo na cemu smo, i da li za mnoge od nas vise vredi cekati i zrtvovati svoj, i zivot svoje dece radi imaginarnog i neostvarivog cilja, a to je KIM u sastavu Srbije! Za mene, licno E.U nema alternativu, ali imam je ja ukoliko pobedi ova druga opcija!

John McClane @ Pamcenje, ali ne selektivno

pre 12 godina

ti si spomenuo dacica a ne ja!!! o dacicu cemo kada on da izjavu, sada je nikolic u vestima! ja pricam o nikolicu i vucicu, velikim srbima i patriotama, koji su se kleli u seselja, branili Krajinu, Bosnu i Kosovo do poslednje kapi tudje krvi i uzimali stanove od drzave dok su vojnici i policijajci ginuli na kosovu 99 a sada prodaju postenje, seti se toga, ali ne selektivno

Markan

pre 12 godina

Koji je ovaj Nikolic licemer! Sa politicara prebacuje odgovornost na gradjane, nakon sto su ovi sve upropastili. Pa kako gradjani Srbije(koji su generalno politicki neuki) mogu realno da odgovore na to pitanje? Znam za koga sigurno ne treba glasati na predostojecim izborima, pored ovih na vlasti...

Zivota

pre 12 godina

99% srba zna sta EU trazi od Srbije a takodje 99% profesionalnih politicara u Srbiji to isto ne zna. Eto ko se sve upetljao u politiku u Srbiji. Oni jednostavno nisu svesni da je politika i ozbiljna a i opasna stvar.

dudule

pre 12 godina

Ljudi ne primajte se , sns cyber aktivisti sede po ceo dan i jedna ista ekipa komentarise na svim portalima i stvara privid kako se formirala kriticna masa u narodu.

Sladjana CH

pre 12 godina

Apsolutno sam sigurna da Tomislav Nikolic nikada nista ne bi uradio na stetu srpskog naroda i da je njegova jedina misija da ucini dobro Srbiji. Svaki njegov put u Evropu, Ameriku ili bilo gde drugde je novi pokusaj da bude bolje Srbiji i srpskom narodu. Podrska njemu i srpskim naprednjacima do konacne pobede.

Boba

pre 12 godina

Ajde Tomo idi popricaj sa ljudima, vidi sta hoce, vidi sta traze, probaj da istrgujes sto bolje za Srbiju. Dodji kuci, uzmi izbore, formiraj Vladu i kreni da resavas probleme.
Ovi vise ne mogu da se trpe, nacionalna pitanja ne resavaju na valjan nacin, ekonomska pitanja ne resavaju na valjan nacin, ne stagniramo vec nazadujemo.
Gospodo izbore raspisite, ne blamirajte vise ni sebe, ne ponizavajte vise naciju.

John McClane

pre 12 godina

"Evropska unija je izvor najveceg zla za Srbiju" - Tomislav Nikoliv rece 2007. godine, pa smo 2009-11 bili najveci evropejci, a cini mi se da se sada vracamo korenima

Anja Bg

pre 12 godina

@Dudule, u pravu si .... hahahah ....pogledaj ovo, za 10 minuta 1 plus a 400 minusa na isti komentar! E, bas su aktivni ali i smesni ko bioskop! Nemam nameru nista drugo da napisem osim toga, kakav lider takvi i sledbenici! :)

СССС

pre 12 godina

Сви родољуби ће на следећим изборима гласати за Коштуницу. Он је државничка фигура остали су политиканти.

Marko

pre 12 godina

Moram priznati da je Nikolic ovog puta u pravu.

Ako je to uslov neka kazu vec jednom i da zavrsimo tu pricu.
Ako je Kosovo uslov, narod neka se izjasni da li je za to da se borimo i dalje za Kosovo ili je za EU i gotova stvar.

Petar

pre 12 godina

Nasi politicari kao da su autisticni! Pa ja sam bar sto puta procitao potrebna je normalizacija odnosa sa Kosovom, a ne formalno priznanje. Ne zele konflikt u EU. Sto je inace sasvim normalno, ja ne razumem ko ne bi zeleo normalizaciju odnosa sa Albancima, oni su nase komsije ili bi neko zeleo da zauvek budemo u sukobu?

Glasač

pre 12 godina

Naprednjaci su sada veći evropejci od demokrata, zato ću i glasati za njih. Kad bolje razmislim demokrate sada nisu ništa, politika im je nit Kosovo nit Evropa, nit 200.000 radnih mesta nit bolji život... Katastrofa..

Roki 2

pre 12 godina

Svaka cast za ovakve poteze Nikolicu. Tako treba da se radi, konkretno, sazeto i onda obavestiti svoj narod o tome, a ne cutati, muliti, sa Evropom pricati jedno, a onda narodu ako se nesti i kaze, uvija se u 100 ukrasnih papira jer nemaju petlju da narodu kazu istinu. Za razliku od nekih ovde, ja znam za koga cu sigurno glasati...

Slave

pre 12 godina

Ovo je samo nastavak onoga sto je pricao Korac, samo za razliku od Koraca koji se folira Nikolicu odgovara da otvoreno kaze.
I Korac i Nikolic zele na kraju svega da krivicu svog nerada i lopovluka prebace na narod. Naprave referendum i narod je kriv zato sto je tako izabrao, isto je uradio i Milosevic pre bombardovanja.

misko

pre 12 godina

"Ti kao neznaš koliko može da razvije."
1.Pruznanje države Kosovo a za 2. ćemo videti od situacije i tako u nedogled dok se Srbija ne dovede na Beogradski pašaluk.I tako bi ti plivao jedno dva mandata.E neće moći.

Vera

pre 12 godina

Potpuno je u pravu gospodin Tomislav Nikolic. Referendum je jedino resenje, kako vecina odluci tako ce biti, da izbegnemo potrese i nestabilnost!

nikola

pre 12 godina

Koji su bre vaši rezultati za dvajs i kusur godina bavljenja politikom?Trabunjate od kako ste se pojavili na političkoj sceni a sada bi kad su vas ovi iz Evrope uvatili za *#$% da vruć krompir prebacite u ruke naroda.E ne može to tako.Nego ono što ste #$%&* imate zajedno sa svojim saradnicima da počistite.I da:iš bre iz politike!

SimaS

pre 12 godina

Toliko od ove vlasti kad lider opozicije mora da ide u Brisel da vidi sta se desava. Svaka cast za Tomu, treba da ide tamo i da pokaze odlucnost i ozbiljnost, jer ipak ce nas on predvoditi dogodine.

Земунац

pre 12 godina

Отворено и без увијања,да коначно знамо шта се тражи и која је граница која се не прелази.До сада смо од власти слушали свашта и показало се да је све то била само шарена лажа.Време је да чујемо и другу страну,једни кажу ми можемо,други обећавају а резултата нигде...Када једном тиму не иде мења се и екипа и тренер и играчи,време је да се и код нас направи промена па да видимо где смо и може ли садашња оппзиција боље од актуелне власти!

Jelena Polo

pre 12 godina

Sumnjam da sada bilo koj političar može puno da uradi za Kosmet ali verujem da nas je aktuelna vlast obmanjivala i lažno nam predstavljala stvarnost. Podržavam gospodina Nikolića u nameri da sazna šta se tačno očekuje od Srbije i da ćemo tek kad budemo znali istinu moći da planiramo kakvu takvu budućnost.

Beogradski pašaluk

pre 12 godina

Ideš ti po instrukcije kod novog gazde. Tadića su iskoristili, sada im treba neko drugi. Gdje Boris stane, ti treba da nastaviš. Meni ste providni, za "raju" ne znam.

alex

pre 12 godina

ne podnosim nikolica. kao u ostalom i sve politicare. ali, da vas pitam... sta hocete vi?!
potez mu je na mestu! covek hoce iskren i direktan odgovor. to je ono sto nismo dobili od tadica.
slazem se sa predlogom da se raspise referendum, neka ljudi odluce. utopija ili... ?!

Ilija

pre 12 godina

Nikada nisam glasao za radikalnu stranku niti sam pristalice napredne stranke (necu izaci na izbore)ali moram da priznam da se ova dva gospodina obracaju svom narodu upravo narodskim i jezikom koji se najbolje razume.Svi nesto uvijaju rastezu mazu,daj recite nam istinu pa kakva god da je!

kiko

pre 12 godina

Prosto je neverovatno na kom su nivou nasi politicari, koliko su samo nedorasli delikatnom trenutku u kom se nalazi nase drustvo i drzava. A koje si ti to Tomo uslove ispunio, keve ti, pa da dobijes bilo cije poverenje za bilo sta?

Pamcenje, ali ne selektivno

pre 12 godina

@John McClane

A da se setimo sta je Dacic pricao svojevremeno? Ili se on to promenio? Ako jedan Ivica Dacic moze da se "promeni" onda mogu svi.

zabrinut za Filea

pre 12 godina

Trebalo bi zabraniti Tomi da ga to pita,jel'da li bi moglo posle na obdukciji da se utvrdi da li je Filea strefila srcka od straha,pretnjom referendumom ili se zacenio od smeha ("pa vi Srbi mislite da se uopste nesto pitate????Bilo sta?")

referendum

pre 12 godina

Pazi samo šta je dušebrižnika "narod je politički neuk", "ne treba prebacivati vruć krompir narodu", "neka odluče političari"... Izvinjavam se ali ja ne mislim da je narod glup, čak naprotiv i zašto da se konačno ne izjasnimo o tome da li želimo u EU i pod kojim uslovima.

To je ključno nacionalno pitanje i svaki punoletni građanin ove zemlje ima pravo da kaže na referendumu šta misli o tome, a ne da o tome odlučuju ovi kojima i ime radije ne bih pominjao, jer su SVI isti.

dera

pre 12 godina

Hahahahah...on kao ne zna...dokle vise...jos ovaj gospodin treba da bude precednik...i onda istorisko pomirenje sa Seseljom..bezanje odavde je jedini izlaz....tregedija...

Ljubivoje I

pre 12 godina

Stvarno ne mogu da svatim koliko čovek nezna matematiku.Pa srbi su tolike poraza pretrpeli od 1943 naovamo. Naravno gospodin T. Nikolić je bio u gubitničkom timu od 1990. pa naovamo. Posle svih tih poraza sada se naši političari hvataju zubima za vetar za to malo zemlje na severu Kosova.Koliko je samo srpskih teritorija ostalo u Hrvatskoj, koliko u Bosni, koliko u Makedoniji. Kada je otišlo june neka ide i uže. Pa zar treba zbog nemoguće misije koja se zove severno kosovo da se satre cela Srbija i njeno sadašnje stanovništvo i njeni potomci.Ne mogu da verujem da naša štampa, Tv i razni analitičari pojedine ljude nazivaju političarim koji nisu ni slovo P od političara.Gospodin T. Nikolić je jedan od takvih. Gubitnik, očajnik i čovek koji ništa ne rešava niti postiže.
Bog neka nam je u pomoći

NL

pre 12 godina

Toma se ozbiljno "preporučuje" za naslednika Borisa Tadića. Stalno je za Evropu, sad bi da bude pro-aktivan, umiljat kao jagnje, med mu sa usana teče...

No, svi mi znamo:

1. Da je Toma vuk u jagnjećoj koži
2. šta sve tačno EU hoće od nas
3. koliko smo mi duboko u g******
4. koliko MI nećemo da se upristojimo

Tako da je ovo sve "mali komad sa pevanjem i plakanjem", pa kome pre dosadi.

Tadija

pre 12 godina

Politika Borisa Tadića i Demokratske stranke je doživela apsolutni krah, zato je potrebno što pre ići na izbore, da stranke izadju sa svojim predlozima i programima, kako vide Srbiju i šta nam je činiti, narod da bira i da krenemo napred. Ako se sećate, Tadić nije dao izbore u aprilu zato što "bi to ugrozilo status kandidata" i eto nije bilo izbora a on opet kaze mozda nećemo dobit status kandidata, pa koga vi to, sa oproštenjem zezate Borise Tadiću? Koji je uspeh vaše vlade? Nijedan. Napustite Andrićev venac.

Momcilo

pre 12 godina

Markane, to sto su gradjani Srbije "generalno politicki neuki" nije problem Tomislava Nikolica, nego tih istih gradjana Srbije. Nikada nisam glasao za doticnog, niti bih mogao iz nekih svojih razloga, ali muka mi je vise od kukanja kako on vise od svih manipulise narodom. Cak i da to radi ne bi bio jedini, niti mogu da ga krivim jer to politicari inace rade, manje-vise svuda u svetu. Krivim narod koji veoma lako dopusta da bude izmanipulisan. I zasto da odgovornost ne bude na narodu? Zar ne mislis da je vreme da jednom u zivotu preuzmemo odgovornost i odlucimo nesto, a ne da uvek cekamo nekog "tatu" koji ce da misli umesto nas? Gradjani Srbije izmanipulisani, mo's misliti... Ne bi bio prvi put.

Dragan

pre 12 godina

Da mi je neko pričao da će Nikolić biti redovan gost Brisela, onomad dok je nedelju dana pre Đinđivog ubistva "slučajno" predvideo njegovu skoru smrt, ne bih verovao! I sada ...nastavlja politiku koju je ubio!!! Pa tom čoveku je mesto iza rešetaka, pobogu!!!

Benko

pre 12 godina

Gosp., Nikoliću oni su jasno rekli da su paralelne administracije države Srbije u Kosovu nelegalne i neprihvatljive za Europsku Uniju (za понављање nema više potrebe) ...

PPeca@SER

pre 12 godina

Ako je gospodin File resio da se sastane sa gospodinom Niklicem, onda je zadnje vreme doslo za DS i njihove. Aferim. I Alal. Daj Boze. Isusa mi.

Boki Matovic

pre 12 godina

Kako drugacije ljudi,pa moramo saradjivati sa Evropom nema nam druge,samo moramo biti malo borbeniji u odbrani sopstvenih stavova i interesa.

Dragan BL

pre 12 godina

Postalo je providno! Isti centar (ne u Srbiji) donosi potez po potez, a naši političari se samo bore ko će to da sprovede. Pri čemu se oni dobro ugrade!
-Da nas EU stvarno želi, uveli bi nas i uredili do sad. Bili bi mi kao cvećke. Samo što njima odgovara ovako, lov u mutnom.

Milisav

pre 12 godina

"Nek EU kaže šta hoće."

Ovaj čovek je običan šarlatan. Bez obzira što su u svakodnevnoj politici demagogija i opsenarstvo conditio sine qua non, on zaista preteruje u udaranju u strune nacionalizma i vere u tupost, ksenofobiju, gorčinu i mržnju populusa kojem se obraća.
Evropa (90% država evropske unije) je rekla da hoće Kosovo kao nezavisnu evropsku državu. Rekla nam je da i nas hoće kao isto takvu. I tačka.
Suština je u ispunjavanju (ako uopšte hoćemo u EU) uslova koji su postavljeni pred nas. A problem u državi je u nepostojanju dovoljno mudrih političkih struktura koje bi znale da izbalansirano prihvate realno stanje na terenu (Kosovu), rade na maksimalnoj normalizaciji odnosa sa njom, administrativno reše sve probleme... koje bi pokazale da znaju da vode državu u realnom vremenu. I kazale - sve smo uradili, evo, mi smo u (uslovno i prisilno) prijateljskim odnosima sa Kosovom, ali - nikad ga nećemo priznati jer je to teritorija naše države koja nam je ratom oteta. Ovako, jednog dana ćemo doći u situaciju da ćemo morati dati i više nego što to sada trebamo. "Rogatanje na deblu" nam, dokazano u skorijoj prošlosti, nije donelo ničeg dobrog.
Možemo mi stalno da govorimo da nam ne treba niko, da možemo sami, da su nam dovoljni samo braća rusi i braća kinezi, ali - to je ludost. Oni (takvi prijatelji) i status quo u društvu i državi odgovaraju samo ovakvima koji su na vlasti.
Jedina dobra stvar u celoj ovoj priči oko našeg lomatanja dvadesetim (i početkom XXI veka) je iskustvena spoznaja koju će neko drugi znati da primeni. A to je da je u istorijskim tokovima nemoguće uzvodno plivanje.

Dragan S.

pre 12 godina

Po nekima odavde, političari nemaju pojma i ne umeju da vode zemlju, narod je pak neuk i ne ume da proceni šta je dobro za njega, pa ko onda zna, šta je rešenje?! Lako je kritikovati sve i svašta, dajde vi "pametni" neki konkretan predlog!

Veronika

pre 12 godina

Priznam da sam radoznala sta ce mu File kazati. Ovo je komplikovana stvar, nema jednostavno resenja. Na primer, moja zemlja nece da prizna Kosovo, ali hoce Srbiju u EU. Pa sta sad? Ali jer vecina EU drzave prihvata Kosovo, verovatno takav bice pritisak na Srbiju.

Uglavnom ali mislim da najbolji moguci kompromis je bolji nego stagnacija.

Pozdrav iz Slovacke.

idijot

pre 12 godina

Javno izjašnjavanje građana !!! Ljudi šta je bre ovo.

Valjda je ovaj čuveni demokrata mislio na referendum i tajno izjašnjavanje, ili u ovome vidi dobar način da se ponovo predrojavamo.

Gde ste bre VI novinari da VI postavljate ovakva pitanje uvaženim, ničim izazvanim, preobraženim demokratama.

Nego da ne bude iznenadjenja posle izjašnjavanja.

Smislite nesto

pre 12 godina

EU moze da kaze ili da zahtevaju da priznamo Kosovo ili da ne. Zasto mi nemamo vec spreman odgovor i na jedan i na drugi zahtev? Posao politicara jeste da ima plan A, plan B i C. Koliko shvatam iz tona izjave, Nikolic umesto da smislja nas plan za oba odgovora, se nada da EU ipak nece reci da moramo da priznamo Kosovo. Pa, to radi svaki obicni gradjanin!

Bob

pre 12 godina

ti zahtevi iz Brisela više nisu nikakva tajna samo bi se narod trebao izjasniti o tome a ne da vlada tako krupne stvari propušta na mala vrata

Nesa

pre 12 godina

Samo napred vidim ja da od demokrata nema ništa sa njima nikad nećemo ući u EU, obećavali su nam još 2009 status kandidata (Mirko Cvetković u svom ekspozeu) a pogledajte koja je sad godina i ništa.

Dule NS

pre 12 godina

"Jer, setite se da smo svojevremeno odustali od zahteva za raspisivanje vanrednih izbora da ne bismo odmagali Srbiji na evropskom putu... "


-Ili zato Tomo što su te članovi tvoje stranke "molili" da počneš da piješ vodu i da prestaneš da se "žrtvuješ za narod"?
-Pa zar misliš da smo svi mi toliko senilni?
-Kakav jadan pokušaj da se izvrnu činjenice!

-I zar misliš da ne znamo šta će ti File reći?
Evo, ja imam vidovite moći! Javlja mi se sledeće:
-File: "Priznanje Kosova nije uslov Srbiji za ulazak u EU, ali je neophodna normalizacija odnosa, dobrosusedski odnosi, regionalna saradnja... bla, bla, bla..."
...što u prevodu znači - mora biti onako kako mi kažemo i kako Albanci žele, a vi i ne morate zvanično da priznate Kosovo - koga je briga za to!

-Nego, bolje ga pitaj Tomo da li može da se nešo izdejstvuje za Srbe na Kosovu - da li neka podela Kosova ili pak neki specijalan status za sever... ...mislim, kad već ideš tamo, da ne ideš za džabe i trošiš SVOJE "teško zarađene pare" i dragoceno vreme na ono što mogu i ja da ti odgovorim!

sumorni

pre 12 godina

Hahaha...al dečica bez bedževa lupaju negativne preporuke, ko da rade po učinku :D

Daj da vidim koliko meni možete, pošto ću za vaše idole da glasam jedino ako sam udaren mokrom čarapom :)

klikercici

pre 12 godina

Vidi se i po komentarima, da su mnogi "osuli paljbu" po Nikolicu, zbog toga, sto ide da pita i trazi odgovor, na ono sto, vec svi u zemlji znamo.
IPAK, u jednom se sa Nikolicem apsolutno slazem. Ako u oktobru ne dobijemo kandidaturu, jos pre izbora, a najkasnije zajedno sa izborima, na prolece, treba raspisati referendim, sa pitanjem:
"Da li Rep. Srbija treba priznati AP Kosovo i Metohiju, kao nezavisnu drzavu; iz bilo kojeg razloga, bilo kada, cak i ako to bude uslov za ulazak u EU?"
Ima li sta demokratskije, od neposrednog izjasnjavanja naroda na referendumu? Referendum bi relaksirao politicku situaciju u zemlji, kakav god da bude ishod, jer bi posle toga, vladi bilo lakse, da bez tenzija vodi zemlju, u smeru u kojem se narod opredelio. Ako se odrekne EU, zbog Kosova, onda se potpuno okrenuti onim zemljama, koje nisu priznale Kosovo, a sa ostalima prekinuti diplomatske odnose, a ako se narod izjasni, da Srbija treba da prizna Kosovo, to uraditi vec sutradan! Odluka bi bila teska, dalekosezna i konacna! Ako drzava u sudbonosnim trenucima po nju, moze narod da pozove u rat, na odbranu, sa punim poverenjem, da oboje, i drzava i narod, znaju sta rade, zbog cega bi toliko tesko bilo, taj isti narod pitati na referendumu, sta misli o jednom pitanju, koje je ozbiljno, ali daleko lakse nego rat? Ili mozda drzava, njene institucije, prvenstveno predsednik, kao pojedinac, misli da bolje sagledava, dublje prozima i efikasno, sam, na dobrobit celog "neukog" naroda, resava problem?