Ponedeljak, 29.08.2011.

00:01

Naših 300 nije slovenačkih 1000 EUR

Da je cena prehrambenih proizvoda u Srbiji visoka nepotrebno je govoriti, kao ni to da već odavno prosečna plata nije dovoljna da se napuni potrošačka korpa.

Izvor: Dnevnik

Naših 300 nije slovenaèkih 1000 EUR IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

110 Komentari

Sortiraj po:

Ivan Milosevic

pre 12 godina

Upravo sam stigao iz Praga, a jedan dan sam proveo i u Budimpešti.
I ja sam slušao svakakve priče o niskim cenama goriva (gasa) i svega ostalog u inostranstvu, i moj prvi utisak je da su sve te priče jako neistinite ! Naprimer, postoji neki proizvod koji je na akciji negde, a onda se ta cena prepričava, a nje nema nigde !
Činjenica je da je u svakoj zemlji jeftinije baš ono što se u njoj i proizvodi npr u Češkoj pivo, u Mađarskoj salame i sl.
Ja bih voleo da svi novinari koji pišu ovakve tekstove dobiju zadatak da u Budimpeštanskoj Kori ili Praškoj Bili pronađu po samo 20 proizvoda (od 20.000) koji su tamo jeftiniji nego u Srbiji. A sa onim novinarom, koji napisa da je LPG (gas) u EU po ceni od 0,5e, sa njim bih se lično obračunao. Što se tiče Mađarske, slagao je za duplo !

dejan

pre 12 godina

ja sam iz Slovenije i ove godine sam dvaput bio u Srbiji na dopustu. ni približno tekst nije objektivno napisan. samo podatak, da je kod nas u Sloveniji prosečna plata 1000 evra, možda po statistici ali ako pitate radnike po preduzečima videče te da se kreče od 650 evra pa do 850 evra. Kad povučete prosek od političara i tajkuna onda jeste 1000 evra. cene hleba, sečera, ulja, povrča in voča su puno jeftinije. cene po kafićina čak 3x jeftinije, za 6 piva in 2 kafe u centru Kraljeva smo plačali 750 dinara, to je 7,5 evra, za to se u centru Kranja plača minimalno 19 evra.
kad več pišete pišite objektivno!!!

dodoni

pre 12 godina

Neko je zadao da se dokaže da je roba u Srbiji najskuplja u svetu i sad se javljaju razni "informisani" pojedinci da to potvrde, iako se nisu makli iz svoje fotelje. Katarina iz Hrvatske koja je bila u Šabcu, govori kao da nikad nije ni bila u Hrvatskoj, niti kao da je ikad bila u Šabcu, nego zena ladno ocenila da je Šabac preskup u odnosu na Hrvatsku, bez ijednog argumenta i popila najviše pluseva. Dosta više propagande!!

TromlXCH

pre 12 godina

Nagradno pitanje glasi. Ako su cene u Srbiji i Sloveniji iste, a plate 3x niže u Srbiji (1000eur : 330eur), ko prisvaja onda onu razliku od 670eur neisplaćenih građanima Srbije u proseku?
(Mario Bros, 29. avgust 2011 03:44)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Grrrrr grrrrrrrrrrrrrr, ggrrrr grr grr ggggggggrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr vau

nesto se mislim

pre 12 godina

mozda ne zvuci lepo,ali jedini spas od ove *** komunisticke je STRANA UPRAVA !!! kamo srece da smo ostali pod turcima ...

ex demokrata 1

pre 12 godina

Bio sam na odmoru u Grčkoj,neverovatno, ali su cene uglavnom niže ili jeftinije nego u Srbiji,mislim na Lidl ili Kerfur,ali i u malim prodavnicama,a zimus sam bio u Nemačkoj po prvi put,nisam mogao da verujem koliko je toga jeftinije,pogotovo obuća, garderoba i stvari za kuću,jednostavno sam se osećao užasno i jadno istovremeno.
Ovaj text treba našim tzv.''expertima ''da pošaljete na mail,sa pitanjem koliko još vekova treba da prođe da mi živimo kao sav normalan svet?
To je ustvari patriotizam,da vam gradđani žive normalno,sve ostalo,teritorije i dr.gluposti su za pretprošli vek !

Vasko

pre 12 godina

Cekaj, jel smo se odlucili da branimo Kosovo? Pa sta hocete? 300 E je i previse za patriotizam. Treba obezbediti oko milijardu evra godisnje za Kosovo kolko zvancino kosta Srbiju. Pa ne moze visoke plate i Kosovo u Srbiji. To ne ide zajedno. Ili jedno ili drugo.

Slovenec

pre 12 godina

Slovenac sam i ovog sam ljeta bio na odmoru u Srbiji. Ipak su cene hrane kod vas nešto niže (recimo 20 do 30%) nego u Sloveniji. Najveća razlika je u osnovnim namirnicama (recimo hlebu), domaća (srpska) hrana je dosta jeftinija, a cene hrane iz uvoza su približno iste kao kod nas. Ali čini mi se da ponuda nije baš velika. Kod nas (živim u mestu sa 15.000 stanovnika) ima puno (dosta velikih) marketa Mercatora, tri velika marketa Spar, Lidl, Hofer, Tuš ... A kod vas sam u manjim mestima teško pronašao malo veći market. Uživao sam na tržnicama gde se može kupiti voće i povrće dosta jeftino. U kafićima i restoranima takodjer su cene niže. Po meni je kod vas veća razlika u ceni izmedju većih i manjih mesta nego kod nas. Sve u svemu, cenu su prihvatljive i sigurno ću (ali ne zbog toga) posetiti vašu zemlju i sledeće godine!

Srpski slovenac

pre 12 godina

Od vas ovde koji ste dali komentare vidi se da niko nije mrdnuo dalje od svog desktop racunara.
Treba da znate nesto sto novinar nije napisao a to je da Slovenci jedu najskuplji hleb u Evropi.
Cena 1kg.je od 2,60 EUR. do 3,5 EUR. zavisno od proizvodjaca.
Da ne pominjem cene mleka, mlecnih proizvoda, crnog, belog luka, pasulja, mesa, mesnih preradjevina i svih dr.prehrambenih proizvoda.
Idite svi u LJ. nije daleko, vidite malo cene, provedite 2 nedelje u Dezeli, pa cete brze bolje natrag u Srbiju.

e srbijo

pre 12 godina

Nisu propali "becki konjusari" vec im je bolje nego sto im je bilo sa nama.

I jos da dodam cesto (jednom mesecno) putujem u Sloveniju i Nemacku. U Nemackoj su recimo sirevi i mesne preradjevine jos jeftinije nego u Sloveniji!

Bane

pre 12 godina

ja sam se upravo vratio iz Hrvatske, i mogu vam reći da je HR mnogo jeftinija od Srbije. Dok sam čekao trajekt za Pelješac u Pločama prošetao sam malo gradom. Grad otprilike cca. 11 000 stanovnika, nisam mogao da verujem, Konzum, Lidl, a u toku je gradnja dva trgovačka centra. Cene u Lidlu neverovatno niske. Samo čitaš akcija akcija akcija. Stranci naravno redovni gosti na parikiralistu skoro 80 % automobila. Ej grad takve veličine ima sve to da ne poveruješ a infrastruktura na nivou, i spoj na autoput pričao sam sa drugarom tu i kaže da mu je plata 560€ (56.986 RSD) radi kao konobar u kafiću, i pitam se šta se nama u međuvremenu desilo?! A Sloveniju necu ni da komentarisem oni nas sisaju za 30 godina....

И ја сам луд

pre 12 godina

@ Mario Bros:
Nagradno pitanje glasi. Ako su cene u Srbiji i Sloveniji iste, a plate 3x niže u Srbiji (1000eur : 330eur), ko prisvaja onda onu razliku od 670eur neisplaćenih građanima Srbije u proseku?
(Mario Bros, 29. avgust 2011 03:44)

Како ко присваја? Па ваљда Словенци...

bezuvijanja

pre 12 godina

Problem Srbije je taj sto gradjanje potkrada drzava, bilo direktno (javni sektor i ostale rupe bez dna), bilo indirektno (tajkunizacija uz amin vlasti).

I nece se tu (na zalost) nista ni promeniti... menja se samo ko jase.

DzoniKG

pre 12 godina

Standard u Sloveniji nema mnogo veze sa EU jer od kad su usli u EU imaju minimalan rast privrede.Ali zato nisu imali pljackasku privatizaciju kao ni 20 godina burazerske privrede.Takodje 1991 Slovenija je imala GDP per Capita od 11 000$ a npr Argentina koja danas sisa Srbiju za duplo je tad imala 3 300$.Slovenija je i pre 20 godina spadala medju 20 zemalja sa najvisim standardom u svetu.JOs 1991 su dosli Amerikanci u Sloveniju sa zeljom da pokupuju Slovenacka preduzeca ali su SLovenci rekli ne hvala ,mogli smo do sad sami mozicemo i dalje.
U Sloveniju idem svako leto i sem sto odmorim mozak od tzv cetnika kao i lopova koji sebe nazivaju demokratama vidim kako bi izgledala Srbija da ovih 20 godina nije bilo tih grupacija koji su skroz potisli normalne ljude u drugi plan.

Mario Bros

pre 12 godina

@Lemi livo skodi,
Sa paušalnim komentarom bez argumenata i bukvalističkim shvatanjem svega što piše, nebitan si za ovu temu.

brat slovenac

pre 12 godina

minimalna zarada u slo 740e hahaha samo na kojekakvoj statistici. Bilo bi to tako, kada nebi gazde poznavale sto i jednu rupu u zakonu. Realna plata običnog radnika je oko 500e, ako je uopšte dobiješ.

Još kad vidim komentar o vw polu iz 2001 za 450 evra...naletila je tetka na jedan, dodji sada pa ga nadji za te pare? Još da ne spominjemo kolika je ovde registracija(osiguranje, cestarina itd.). Mnogi radniki iz Srbije, koji su došli u Slo su se obradovali jeftinijim kolima ali posle nekoliko meseci su radije uzeli ista u Srbiji jer jih je pojela registracija.

Možda na prvi pogled izgleda sve jeftino ali uporedite ostale troškove za stan i slično... Izračunato je, da je potrebno 600e mesečno, da se preživi a plata 500??? pa vi vidite...

Još nešto da dodam. Uporedite kafane, restauracije, turizam, razne ulaznice... znači malo uživanja u životu. Da li može prosečan radnik u Sloveniji da priušti sebi ili svojoj deci da jih odvede u restauraciju na čevape, samo piče ili da odu na neku fudbalsku utakmicu ili u kino? NE! Društveni život je jako skup. Sa druge strane pola naroda u Srbiji provodi dane po kafanama, svako svakog časti, jede i pije se šta oče a znaju svi kukat kako nema šta da se radi i kako je sve skupo.

djony

pre 12 godina

pre mesec dana sam se vratio upravo iz Slovenije i da ne verujes, npr.: jaffa jeftinija!!! o.O dal dinar, 2, nebitno, al sta reci!? nenormalna kolicina nase robe po istoj ili slicnoj ceni. Konkretno, milka noiset 1,07e, proizvedena u austriji, dok mi isti brend, doduse pravljen u Bugarskoj (il pitaj boga u kom hangaru)placamo bar 20 dinzdi vise... EEE SRBIJO, DOKLE SI DOSLA... -.-'

Bojan

pre 12 godina

Naših 300 nije Slovenačkih 1000 eura???? Genijalno majke mi! :D A gde je to, gospodo, 300 = 1000??? I još nešto: nebitno je da li je voda tamo 65, a ovde 35 centi, već je poenta da oni kad izadju iz Merkatora sa računom od, recimo, 150 eura, a mi sa duplo manjim od 75 eura, za iste proizvode, dobijamo prostu matematičku računicu:1000-150=850, t.j. 300-75=225, pa tako dolazimo do zaključka da u Sloveniji moze biti i 3X skuplje, i opet im ostaje vise para nego nama ovde.

Aleksandar_Slovenija

pre 12 godina

(B S, 29. avgust 2011 09:53)

Istina!

Ja živim u Sloveniji i to što vlada govori su dezinformacije koje su napravljene da ušutkaju narod!

Ako pitaš ljude na ulici svi kažu mnogo manji broj! 500-700!

Pogotovo težko je dobiti posao ako imaš ić!

Kod nas je sve skupo i nije kao u Srbiji gde ljudi mogu da se snalaze sa seljacima.

Šiptari koji prodaju voće i povrće prodaju duplo skuplje nego u trgovini!

Mi imamo evropske cene a ne i evropske plate!

armagedon

pre 12 godina

Da budemo realni, kad smo se mi mogli uporediti sa Slovencima? NIKADA!!! Krajem 1992 g. zbog zdravstvenih problema morao sam ici za Ljubljanu i jos tada jedan pedijatar je imao platu oko 1300 maraka a profesor biologije u osnovnoj 800 maraka. Tada je bilo lako ubedjivati ljude koji nisu isli dalje od Opova i Sremcice da ce Slovenci umreti od gladi bez nas. Njihovi putevi jos tada su za nas bili kao staza u Maranelu a litar benzina je bio 98 feninga (u madjarskoj tada 1.3 maraka). Kod nas se svercovao benzin za oko 3 DM. Ali mi smo nebeski tj. cene su nam do neba.

Katarina

pre 12 godina

Evo da se i ja malo osvrnem na ovu temu o cjenama.Živim u Hrvatskoj.Ovdje imamo jako puno stranih trgovinskih lanaca..Kaufland,Lidl,Bila,Merkator,Getro...a skoro svaki dan su akcije na proizvodima od prehrane do drugih kućnih potrepština i to baš akcije do čak 50%jeftinije.Ovog ljeta sam bila u Srbiji tj.Šabac kod moje prijateljice i mogu potvrdit da ste previsoki sa cjenama pa čak u nekim i skuplji od nas u Hrvatskoj.Možda nećete vjerovat ali ipak sam ovo napisala ako neko hoće pročitat??Što se tiče plaća u HR nisu puno manje nego u Sloveniji..ovisi od obrazovanja i kojim se poslom baviš??Ja imam plaću 900 eura a nisam direktor ili na nekom visokom položaju...Srdačan pozdrav vama iz Hrvatske...

zoran

pre 12 godina

Ma oni su i bivsoj jugi ziveli bolje i vise radili od nas a i mentalitet Slovenaca je potpuno drugaciji o naseg. Ali ni za kakve pare ne bih zeleo da zivim tamo i uzivam te blagodeti - meni je lepo i sa ovih 300 evrica (za leba i cigare dovoljno) ...

Miloš

pre 12 godina

Ovo baca pravo svetlo na najnoviju državnu strategiju - ni Kosovo ni EU, s tim da će navodno otimanje Kosova poslužiti da se demonstrativno ne ulazi u EU, koja nas stalno nešto kao uslovljava.

Sve to kako bi i dalje ostala netaknuta sprega vlasti, bizMisa i kriminala.

Hvala redakciji B92 BIZ što podseća one s kraćom pameti na ovakve priče. Kao da je juče bilo kada je vajni stručnjak Kovačević prosipao ove bisere.

iz prve ruke

pre 12 godina

Postovani, evo me u Londonu nesec dana i mogu vam reci sa sam sokiran koliko nas deru u Srbiji. Par primera iz Tesca (njivovog velikog lanca)

Nes gold kafa 200g-3.34£--kod nas 680din (jes da je na special offer, al to traje vec mesec dana)
Ementaler sir £8.10-- kod nas 1200din
Musli,corn flakes... £1.30-2.50---kod nas nema ispod 300din
Sunka 500g £3.5----kod nas praska oko 1000din
Mleko (ne u tescu, vec u lokalnom shopu) 2litra £1--kod nas litar 80din
Desodorans Dove £1.5---kod nas oko 300din
Mogao bih da nabrajam do sutra, naravno ima i stvari koje su skuple nego kod nas, ali SVAKI dan veliki broj proizvoda je na specijalnim ponudama tipa plati 2 dobi 3, kupi 1 drugi za dz...itd itd.
Tako da mi ovde za hranu realno treba kao i u Srbiji, ako ne i manje.

Ej poredim London gde je presecna plata oko £2000 i Beograd gde je bednih 300e.

Pa vi procenite ko nas **** u mozak.
Hvala, prijatno

zloca

pre 12 godina

I ovde u Srbiji je statistička plata 380€ a realna kod većine 250€ ako se već gledaju realnosti, kao što je i u Sloveniji realno 750€. Pa ako je gorivo, energenti, hrana i sve ostalo slično stvarno kako mi 380€ a oni 1000€ ??? I još neko kaže tu da eto u Sloveniji i nije tako sjajno jel eto imaju već konfor života, druže pa i ja bih veći konfor a radim više od tebe a zarađujem manje. Inače pošto se poredimo sa okruženjem eto nije samo tako i u Sloveniji (da se ne osecaju prozvanim) nego i u Hrv. pa BiH pa CG. Samo mi je jedina nada da ovde neće biti demokratske promene vlasti, nego one druge nedemokratcke pa će se sve to lepo naplatiti.

Aristotel

pre 12 godina

Dokaz vise zast moramo sto pre u EU!
Ne zbog drugog, nego je vreme da se drzava i ekonomija dovedu u red, da se zna ko koliko zaradjuje i da ne mogu tajkuni i nakupci da prave milijarde, a narod je sve siromasniji!

DJole/NS

pre 12 godina

Ajde, tu se ipak radi o dve drzave, pa i da razumem razlike u ceni... Ali zasto ja iz vojvodine da placam prikljucak za struju 150000 din, 2,5x vise nego oni na jugu srbije, ili 2x vise nego u BG? Zamolio bi autora teksta da se pozabavi i ovom temom u buducnosti....

Goca

pre 12 godina

Moja tetka zivi u Trbovlju u Sloveniji 30 godina. Od Slovenacke plate kafe kuvarice napravila je kucu u Banja Luci doduse u okolini tj, na selu al kuca boli glava,ona ima auto,teča auto,burazer stan i auto...a samo kuka kako je tamo sve skupo....

Bane.SU

pre 12 godina

Obraćam se MODERATORU ! Molim Vas, zaboga, ne puštajte tekstove čitalaca koji nemaju veze sa pravopisom. Neki od njih se uopšte ne mogu razumeti... Ni tačke, ni zareza, ni velikog slova... Katastrofa !!!

vlajko

pre 12 godina

Da je standard u Sloveniji (nisam bio tamo) veći nego u Srbiji verovatno niko ne osporava. Živim u Nemačkoj, kupujem u Aldiju i nekoliko puta godišnje dođem u Beograd i kupujem gde stignem. Naravno da se slažem da su cene u Aldiju manje (između ostalog zato što dotični bolje ucenjuje dobavljače...) ali kvaka je negde drugde. Cena vode je oko 10 puta veća (4-5€/kubnom metru) cena struje je preko 20 centi po Kwh. Za stan koji ja plaćam gazdi oko 750€ moj gazda plaća komunalne troškove od oko 400€ (iznošenje smeća, održavanje liftova, voda, domar itd). Drugim rečima kada bih ja imao stan u kome živim, ćak i da ne živim u njemu, paćao bih komunalije skoro 400€. Za stan u Beogradu cena komunalija bi bila oko 20€. Osim toga u malim radnjama ovde su cene mnogo veće nego u Aldiju ili malim radnjama u Srbiji. U nemačkoj niko ne zaliva baštu sa vodom iz vodovoda i niko ne pere auto na ulici. Za baštu se koristi kišnica (hvala bogu ima je koliko hoćeš - kiša pada 400 dana u godini)... Zaključak bi bio da 300€ u Srbiji nije isto što i hiljadu u Sloveniji ali je 1000€ u Srbiji puno više nego 1000€ u Sloveniji (predpostavljam na osnovu situacije u Nemačkoj)...

nindza klinac

pre 12 godina

Pre par dana sam dosao iz Slovenije i samo mogu da kazem da je bas tako kako je napisano u tekstu...Ali ima tu jos mnogo jeftinijih stvari nego ovde...

milan

pre 12 godina

Sa slovencima se nismo nikada mogli porediti ni prije a ni danas. Gorivo u Sloveniji je jeftinije nego i u Austriji ili Hrvatskoj. Greska je sto se kod nas uvek pokazuje prstom na drzavu a ne na one koji su marze udarili tako visoko da nam zagorcavaju zivot. Izgleda u medijima ima puno lobista za one koji objavljuju oglase na njihovim portalima pa njih stede od kritika.

Jovana Micic

pre 12 godina

Ako bi ste mi dali kao slobodna mediska kuca,rekla bi,kada smo kod Slovenackih 1000e u Valjevu je ponovo iz Gorenja odpusteno preko 100 radnika najmanje a da lokalne vlasti i medije nereaguju,kao da su te porodice robovi strasno je da ovde vise nema istine i ljuskosti.Valjevo je divlji zapad i nikoga nije briga.

Mirko

pre 12 godina

"...tržište odavno otvoreno i razvijeno..." Iz prve ruke mogu da kažem, da je to floskula. Slovenija je zatvoreno tržište. Osim kada prodaju robu na Balkan e onda svi mediji viću o potrebi za otvorenim tržištem.

logitech

pre 12 godina

I sada vi kazite da nama ne treba EU.Svakim danom idemo sve vise unazad,ako ne krenemo napred vraticvemo se u 90-e,u vreme sankcija.Ako zelite da zivite sa platom od 5 evra izvolite...A da hocemo mozemo imati standard kao Hrvatsak sa prosecnom platom od preko 900 E.Ali izgleda da narod vise veruje DSS,SNS;SRS i ostalima.DObro dosli u srednji vek!

Dule

pre 12 godina

U Sloveniji jako malo ljudi zarađuje manje od 800 EUR...statistički podatci su OK ali cjene su ipak 10 do 15% više nego u Srbiji..LP

Čovek iz 23. veka

pre 12 godina

A u Srbiji statistički još lošije, u Srbiji 50% ne zarađuje ništa, a od ostatka 50% zarašuje do 150 EUR (od toga bar 30% nije primila platu mesecima), 20% do 200 EUR a onaj prosek od skoro 400 EUR je jedan veliki vic. Usput kad odete u Sloveniju pa pogledate njihove gradove, ulice, puteve imate utisak da imaju najmanje 1000 EUR platu a kad to isto učinite u Srbiji imate utisak da su u Srbiji zadnju platu od 50 EUR primili pre 5 godina... što u mnogim slučajevima nažalost i nije daleko od istine.

sale

pre 12 godina

ta prokleta evropska unija... eto sta je napravila...
jadni slovenci, crkavaju od gladi...

sreca pa ce se ta vestacka tvorevina uskoro raspasti pred naletom nebeskog naroda potpomognutog bratskim iranom, severnom korejom i kubom....

a onda napadamo na zlu ameriku....

nesaprofa

pre 12 godina

Sve je tacno sto je napisano u tekstu to mogu da Vam garantujem jer sam proveo mesec dana u Slovenuji kod rodjaka i koliko sam mogao da primetim samo su cigarete,alkoholna pica i hleb nesto skuplji u odnosu na nas,sve ostalo je isto kao kod nas u Srbiji pa cak su i jeftiniji!

Milisav

pre 12 godina

Uz ovakva poredjenja ne bi bilo lose uporediti i kolika je razlika u efikasnosti na radnom mestu. Koji procenat zaposlenih u Srbiji efektivno RADI vise od dva-tri sata dnevno?

Amos

pre 12 godina

Ni Srbija nema naftu. Nekad je naftu imala Vojvodina i to nafte za 20% potrebe zele Srbije, medjutim Srbija (tj DS) je tu nasu, vojvodjansku, srpsku naftu poklonila macehi Rusiji.

CheGe

pre 12 godina

Ajd da je u Sloveniji jeftinije, ali tako je i u Nemackoj, Austriji, Madjarskoj itd. Samo bas neke luksuszne stvari su skupje. Strasno!

No_comment

pre 12 godina

Već i po tome što su kod nas bakalnice "načičkane širom Srbije", vidi se da smo tužan i siromašan deo kontinenta. Bili i ostali. Više od polovine državljana Srbije živi izvan zemlje. To je onaj bolji deo.

MaloMorgen

pre 12 godina

Slogan "kupujmo nase" je veoma popularan u svim zemljama, a prisutan je i u Srbiji. Medjutim, ono sto me razocarava je sto su domaci proizvodi neretko skuplji od uvoznih (radi nadoknadjivanja gubitaka na drugoj strani), a pogotovo i sto je narod na tom nivou da ce kupiti jeftinije makar bilo i strano i losije. Jos ako je lepse upakovano... Na kraju krajeva, mnogi "domaci" proizvodi su samo prepakovani kineski, turski i kojekakvi koji dolaze iz zemalja gde su ih nabavili za dzabe. Kontrole za to iovako nema, a i da ima sigurno bi bila kompromitovana, jer eto "tesko se zivi".

Nije narodu do patriotizma, vec do para. Vise on voli dinar u dzepu nego tapsanje po ramenu, pogotovo kad ga tapsu domaci tajkuni i lopovi.

A patriotizam je iovako samo prica za budale, izgleda samo kad dodje vreme ratovanju pa drzavi treba dzabe mesa za topovsku djulad. Zasto se ne sprovodi i neguje kad je mir, nikad mi nece biti jasno. A narod nije bas toliko proklet da ne voli svoju zemlju i svoje ljude. On samo vise voli svoj zivot i svoju porodicu, ali su stvari dovedene do tog nivoa da se drugacije vise i ne moze.

Nenad, Skopje

pre 12 godina

Ovo je jos jedan tekst napisan obrnutim redom: pre pisanja, donese se odluka kakav ce biti zakljucak t.j. kakva se poruka zeli poslati, a to je da su cene u Srbiji skuplje nego li u Sloveniji i onda se tendenciozno pocnu iznositi cene. Umesto da bude obrnuto: da se izvrsi istrazivanje, pa na osnovu njega donesu zakljuci. Tendencioznost se ogleda u tome sto se kao prvo cene iznose zaokruzeno, neprecizno, uporedjuju se razlicite vrste artikla, mozda su se uporededjivale cene koje su bile na akciskoj prodaji u Sloveniji, sa regularnim cenama u Srbiji. Jednostavno tekst manjka sa informacijama o nazivu proizvodima koji su se uporedjivali, a da bi se dobili relevantni podatci trebaju se uporedjivati ISKLJUCIVO isti prozivodi. Ako se zeli objektivno uraditi istrazivanje, prvo se ono metodoloski mora postaviti na istoj ravni: uporedjuje se supermarket u centru Ljubljane, sa istim takvim u centru Beograda. U ovom tekst to se ne navodi tako da, mozda se uporedjivala radnja u selu kraj Jesenica sa marketom u Knez Mihajlovoj. Drugo, po navici uporedjivanja se rade sa Slovenijom ili Hrvatskom, jer su proizasle iz ex Yu, sto je pogresno. Poredjenja najbolje se trebaju raditi sa drzavom koja po vise parametara je slicna sa Srbijom. Za to je idealna Bugarska: broj stanovnika, prosecna plata, velicina metropole i ostalih gradova. Onda, kvalitativna prednost Bugarske jer je u EU, otvoren market stranih trgovskih lanaca (imaju Lidl, Peny, Spar, Kaufland, Billa, Kerfur) gde su cene mozda malo jeftinije nego li u Srbiji (naravno imaju veci izbor i bolje kvalitete) ali generalno se stice utisak da zivot u Bugarsku nije uopste jeftiniji od onog u Srbiji. Cene u restorantima su iste, t.j. skupe i nedostupne za vecinu stanovnika. Tako da se isto moze zakljuciti i ako se upredi Bugarska sa Slovenijom. Ono sto je sa druge strane jako simptomaticno, to je da mnogi srpski konditorski i prehrambreni proizvodi su puno jeftiniji u Skopju nego li sto su u Beogradu. To bi trebalo biti tema za istrazivanje: zasto srpski proizvodi su skuplju u Srbiji nego li u Makedoniji i drugim ex Yu republikama.

Mali

pre 12 godina

Nas ministar trgovine je godinama tvrdio da kod nas nema monopola< a zatim je priznao da ,,ima ali jos uvek to ne znaci da je zloupotrebljen itd". Za takvu izjau u Sloveniji bi doziveo politicki linc. Drugo, u sloveniji vlast odgovorno odredjuje pravila igre pod ostrom paznjom javnosti, kod nas su partije na vlasti u "vlasnistvu" tajkuna, a svi zajedno u "milosti" tkzv medjunarodne zajednice.

Miloš

pre 12 godina

Potpuno tačan članak! Živim duže vremena u Sloveniji i uvek se neprijatno iznenadim, kada sa vratim u Srbiju i udjem u prodavnicu. Jaffa Crvenkina je u Sloveniji 75 dinara, a u Srbiji, Leskovcu, nisam našao ispod 90 dinara. Da ne veruje čovek. Neko reče LIDL...potpuno tačno, proveo sam nekoliko meseci u Belgiji i mesečno u Lidlu za sva 3 obroka (plus i ono što mi ne treba, ali ajde da probam) korpa nije prelazila 150 eura....u Belgiji eeejjj, koja ima prosek plata 1500 eura ili više. Žalosna si Srbijo, ali šta ću, moja si:(

Viljem

pre 12 godina

Imam odgovor za @Daniel
Prosecna plata u Slo ne iznosi € 600 jer to nije moguce zasto evo ovako.
Minimalac u Sloveniji iznosi € 562 + putni troškovi izmedju 60 i 120 eura + 135 eura dodatak za prehranu znači minimalno koliko svaki radnik zaradi u Sloveniji je € 740. Govorimo naravno o 8 satnom radnom danu. Info možeš provjeriti i na poreznoj upravi Slovenije http://www.durs.gov.si/si/aktualno/minimalna_in_zajamcena_placa/minimalna_placa_po_mesecih/

Mojne vas rade

pre 12 godina

U Kamniku, 25km od Ljubljane, gde živi oko 15.000 stanovnika, na 1km od kuće imam 9 (slovima: devet) supermarketa: 2x Mercator, 2x Tuš, 2x Spar, Lidl, Hofer, Eurospin. Svi su veliki i dobro opskrbljeni. Kako se je jedan za drugim gradio, tako su ostali snižavali cene, nudili više proizvoda u akciji i produžavali radno vreme. Svaki nudi svoju karticu lojalnosti, na kojoj se zbiraju popusti, a ako vas ne mrzi, pa umesto u jednom, robu kupite u 2 ili 3 različita, možete uštedeti i do 30%. Konkurencija je čudo.

Marko RS

pre 12 godina

pa sto nepitate slovence zasto je ovde u merkatoru skuplje nego u sloveniji...
(pera, 29. avgust 2011 03:38)

jednostavno zato sto oni tu robu uvoze u srbiju i moraju da plate visoke cijene uvoza

Dejan

pre 12 godina

Hvala Bogu da procitam ovakav tekst! Potpuno istinit sa argumentima sa terena! Nisam serćan zbog toga sto piše ali je potpuno tačno.

justin

pre 12 godina

Tek da vidite cene hrane u Americi...Ušli smo u u začarani krug..Da smo razvijeniji i platežno bolji tukli bi se da dođu i da međusobno skidaju cene,ovako....Samo pusti snovi.

novosadjanin

pre 12 godina

zato i imamo tone mufljoza koji u 12h radnim danom popunjavaju kafice do poslednjeg mesta. Muljatori i sinovi sa dzipovima, koji se nocu opijaju i onda isprobavaju svoje masine po ulicama praveci "nezabelezene" prekrsaje, lome sve sto stignu i prebijaju normalnu decu i ljude zato sto su ih zakacili pogledom.
Tacno se zna ko posteno zaradi svojih 300e, a ko odsedi po kafani svojih 5000e tako sto na ovaj nacin pljacka svoj narod

Taca

pre 12 godina

Imala sam priliku da kao student provedem jedan semestar u Ljubljani i mogu vam reci da je zaista divno biti student tamo. Kao prvo, drzava omogucuje SVIM studentima puno pogodnosti (bez obzira da li ste stranac ili ne). Jedna od najvecih je poklanjane 20 bonova za hranu mesecno uz koje mozete da obedujete u 90% restorana uz odredjenu doplatu (0.8e - 5e u boljim restoranima). Pored toga, nudi se niz drugih beneficija, kao sto su povlascen prevoz, nize cene ulaznica za bazen, bioskop, muzeje, koncerte, itd.

Tanz mit Laibach

pre 12 godina

@ Info iz prve ruke

Hajde mali. Nisi jedini koji cita domace sajtove pa da ti prodje propaganda..
U pitanju je nepreciznost. Uporedi bilo koja dva identična proizvoda (od hrane do automobila) pa ćeš retko naći da je slovenački skuplji. Plate, da manje su, ali i srpske su naduvane.
Dakle, da ti je lose, ti bi se vratio, tj. vratices se samo ako budes morao... na zalost...
Lep Pozdrav

radoja

pre 12 godina

Komsinica iz Austrije dosla i kaze kupila kilo sladoleda i kremu nivea. Doslo je kaze 21KM (to je nekih 1100din). Za isto to u Austriji plati 8 evra (16KM-800din). Njena satnica na poslu je 15 evra. Dakle, ona ima satnicu 6 puta vecu nego ja i jos ima jeftinije cijene ne samo hrane nego i odjece, obuce itd. Dakle, meni trebaju tri satnice, a njoj pola satnice, da kupimo istu kolicinu proizvoda u zemljama u kojima zivimo. Pri tom obavljamo slican posao. Da ne govorim o tome koliko je lakse naci posao u Austriji. Uz sve to proizvodi u Austirji su kvalitetniji. I onda cujem nase politicare i ekonomiste koji kazu kriza se prelila! Kakvi blonkeri! Eto toliko!

Aca Nbg

pre 12 godina

Moja tetka iz slovenije je pre mesec dana tamo kupila vw polo iz 2001 za 450 evra.Video sam ga licno u veoma je pristojnom stanju.Isti model isto godiste kod nas kosta 4000 evra!!!Deru nas kao musa jarca a mi i dalje kupujemo i trazimo jos...

Kalkulant

pre 12 godina

Na kraju, jeftinije je i gorivo, jer je litar evrodizela nešto iznad 1,20 evra, dok je benzin neznatno skuplji ali ne premašuje 1,27 evra. Treba li reći da Slovenija niti ima naftu, niti rafineriju, već gorivo kupuje po cenama na tržištu, a valjda i njihovi pumpaši zarađuju od prodaje goriva.

Dodao bih samo ..... zaradjuju i imaju najmanje duplo veće plate!

Ali oni nemaju Ruse za braću!

bojank

pre 12 godina

I za Maribor vredi komentar osobe "Info iz prve ruke". Jedino ako je novinar gledao proizvode "pred istekom roka" onda je mogao da vidi te cene! Jesu cene nize al' ga on bas pretera!

Bojan

pre 12 godina

Takodje bi trebalo pitati nekoga u ovoj drzavi, da objasni zasto su Srpski proizvodi jeftiniji u Makedoniji nego u Srbiji?
Letos sam video u Makedoniji (u prodavnici VERO) gomilu srpskih proizvoda koji su jeftiniji nego u Beogradu.

danger

pre 12 godina

Ovde u Nemackoj ima dosta artikala koji su mnogo jeftiniji, voce i povrce je skuplje, u proseku, mislim da potrosacka korpa ovde u Nemackoj kosta isto ili nesto manje nego u Srbiji. Na primer, ulje ovde placamo 119 dinara, a brasno i secer 25 dinara (centi). Kvalitetan orange juice (100% voce) je 80-90 dinara (centi). Da ne govorim da je izbor deset puta bolji nego u Srbiji. A prodavci ovde rade manje nego u Srbiji (vikendima je sve strogo zatvoreno) i zaradjuju 1500 evra minimum a ne 150 kao u Srbiji. Znaci, moze i da se prodaje kvalitetna roba, i da se prodavci plate, i da roba ne bude skupa. Pa nismo veverice, zna se gde zavrsava ta razlika.

Micko

pre 12 godina

Tekst je sasvim realan, za razliku od mnogih koji se naručuju od strane vlasti i kojima je cilj da dokažu kako smo najjeftinija zemlja u Evropi. I onda tamo pokupe cene za najkvalitetnije proizvode i porede ih sa tim proizvodima u našoj zemlji ali vrlo niskog kvaliteta.
Ali, vidim da ima opet onih kojima ni ovo nije dovoljo ! Pa u jednom komentaru stoji da smo mi imali ratove, sankcije itd. I da je zato kod nas skuplje ??? Pa kako je to Milka skuplja u Srbiji zbog sankcija iz 90-tih ???

srndach

pre 12 godina

Ima tu jos jedan sustinski problem.
Pominje se da je vecina robe u rafovima slovenacka ...
Moze li iko da mi nabroji 5 srpskih proizvoda, a da to ne bude mleko i hleb ?

Vise ekonomije, manje politike

pre 12 godina

Otvorena konkurencija vrsi pritisak na cene. Posledica : proizvodjaci i distributori su primorani da rade racionalnije i/ili intenzivnije.
A na trzistu gde je konkurencija slaba - bili to drzavni ili privatni monopoli - cene se prirodno odrzavaju na visokom nivou.

Lemi

pre 12 godina

Nagradno pitanje glasi. Ako su cene u Srbiji i Sloveniji iste, a plate 3x niže u Srbiji (1000eur : 330eur), ko prisvaja onda onu razliku od 670eur neisplaćenih građanima Srbije u proseku?
(Mario Bros, 29. avgust 2011 03:44)

Majstore, samo da ti cestitam na ulazenju u najuzu konkurenciju za nagradu 'Najgluplji komentar godine'!

Vojislav Matkovic

pre 12 godina

Evo me upravo u gostima kod tetke u Stutgartu, svaki dan sa zenom idemo do grada, pa u kupovinu, po raznoraznim prodavnicama. Odmah se primeti razlika u mnogim cenama.
Meso 2,5/kg - Srbija 300+din
Flasirana voda 0,12/1,5L - 45 din/1,5L
Vocni jogurt 175g 0,19 - oko 40 din
Fa rolon 1,11 - 215 din
Pampers vlazne maramice 4 pakovanja po 64 5,49 - oko 1050 din
Humana voda za bebe od 1,5L 0,79 - 240 din
KOMPLET PRVE POMOCI 4,99 - oko 2400 din
I jos mnoge, mnoge stvari koje su na akcijama, ali zaista na akcijama do 50%, a ne kao kod nas da samo napisu akcija.
E hleb jeste skuplji, oko 1,8 evra gorivo je skuplje za mozda 20% nego kod nas, ali i standard je daleko, daleko veci. Prosecna plata oko 1700 evra...

Srbija BRE!

pre 12 godina

Ma dzaba njima sve to kad oni nemaju Noleta najboljeg na svetu, srBskog sina, diku i ponos Srbije najstarije nacije na svetu i lidera regiona!!!

joker

pre 12 godina

Bravo ! Ovo je pravi tekst. O ovome treba pisati. U ovome je srz problema. Pozvati nadlezne da objasne ova desavanja. Po ovome, oni zaradjuju kao Slovenci ( mozda i vise ), a dele plate 3-4 puta manje.

natnes

pre 12 godina

Još jedno nagradno pitanje:
- Ako ratar nije zadovoljan cenom proizvoda i gubi,
- ako prizvodjač stočne hrane gubi ..
- kao i proizvodjač svinja ..
- a mesar se žali da ne može kraj sa krajem
A mi ne možemo da platimo cenu mesa - ko dobija ?????
E pa toga u uredjenim drzavama nema. Zna se (naravno postoji uvek trzisni faktor) za sta ko radi i sta moze da ocekuje od svog rada. A ovde samo ako si clan neke bagre (partije) mozes se necemu nadati.

milivoje

pre 12 godina

hrana u austriji,gde sam pre koji mesec emigrirao iz zatvora zvanog srbija,je jeftinija neuporedivo. a ono sto kosta isto je bolje a i ne retko kolicina je duplo veca. a da ne govorimo o svakodnevnim akcijama gde su cene preko 65 posto nize. primera radi za 30 eura opusteno napunis 70 posto onih velikih kolica. a pritom uzmes dosta stvari koje su dzabe a ne trebaju ti. i naravno nema onih malih lopovskih prodavnica. nego lepo imas recimo selo 50 kuca a ono tamo hofer nesto kao merkator kod nas. zato mladi ljudi bezite dok mozete...

Gradjanin

pre 12 godina

Vise ovakvih tekstova je potrebno, da narod bar malo shvati da zivi lose iskljucivo zbog politicko-tajkunske mafije koja je na vlasti, u ekonomiji, ali i na severu Kosova.

miroslav

pre 12 godina

Kada su Slovenci napustili YU ljudi iz mog najblizeg okruzenja su govorili kako sada nece imati sta da jedu, pa sam se vec onda posvadjao sa njima zbog njihove gluposti.Dusa me boli kada pomislim da Vojvodina gde se proizvodi najvise zita i kukuruza ima iste cene kao Slovenija. Samo se pitam, dokleeeee.....

Daniel

pre 12 godina

da istina je da Slovenija ima mesečni dohodak blizu 1000€ po statistici ali vi trebate da znate da u Sloveniji nema nista manje tajkuna nego u Srbiji. Iz iste drzave su nastali kao i Srbija tako da velike razlike u tome nema. Ako bi realno gledali 90% stanovnistva Slovenije ima mesecni dohodak oko 600€ ili manje. Imamo mnogo veci komfort u zivotu pa tako i vece troskove, ne gledajuci potrosacku korpu sto znaci da standard nije bas toliko bolji u odnosu na majku Srbiju.

Markan

pre 12 godina

@Mario Bros

Posmatras sve kao crno i belo. Nisi bas mnogo inteligentan. A sankcije, hiperinflacija, bombardovanje, unistena preduzeca, propale privatizacije, tajkuni? Slovenija nije imala nista od toga. Nemoj da pises ovde. Samo sebe sramotis...

tabasco pit

pre 12 godina

neverovatno je da se ovakvi tekstovi ponavljaju iz meseca u mesec i da niko ne kaze istinu - naravno da bolje zive jer vise zaradjuju. Naravno da ako radis u firmama koje donose profit da ces imati vecu platu.

Slovenija je u EU i subve cije za poljoprivrednu proizvodnju su od 500-750 EUR po hektaru zasejane povrsine. U Srbiji su u proseku ispod 50 EUR po hektaru. Pa zasto ne bi proizvod koji dolazi sa tog hektara bio jeftiniji u Sloveniji? Primer je psenica recimo (prinos 5 tona po hektaru) koja je na ovaj nacin odmah jeftinija skoro 10 dinara po kg(cena psenice je oko 15 din po kg). I kako onda da proizvodi od psenice ne budu jeftiniji?

Takodje, drzava tamo ne uzima kroz poreze i takse prakticno sve sto firme zarade. Drzava tamo stimulise proizvodnju. Drzava tamo ima u vlasnistvu Merkator, preko kojeg forsira slovenacke dobavljace. Srbija se ovde raduje kada se prodaje najveci domaci trgovinski lanac. Srbija ima najskuplje kredite u Evropi.
I za kraj - zasto bih ja kao Slovenac koji zaradjujem 1000 EUR u proseku ziveo podjednako kvalitetno kao moj brat koji zaradjuje 300 eur u proseku?

Shvatite da imamo razorenu privredu, da ni tih 300 eur ne zaradjujemo, da nam nisu tajkuni za sve krivi, da Slovenija ima mnogo veci broj bogatih nego Srbija, a ima stanovnika ko Beograd. Bez bogatih se ne moze napred. Bez ozbiljnih politicara i ozbiljne drzave, ne moze se bolje ziveti.
Mi smo po kvalitetu politicara na nivou Afrike, i tamo su nas i odveli...

LIDL JE SPAS

pre 12 godina

Da Lidl otvori u Srbiji supermarkete ubrzo bi mnogi trgovinski lanci pozatvarali svoje radnje!!!
U HRVATSKOJ, SLOVENIJI SU U LIDL-U OD 20%-40% NIZE CENE NEGO KOD KONKURENCIJE!!!

Info iz prve ruke

pre 12 godina

Ja se najiskrenije nadam da da moja poruka biti objavljena i to iz dva razloga. Prvo voleo bih da skrenem paznju redakciji (ili ko je vec nadlezan) B92 da razmisle kome daju da pise textove za njih i objavljuje ih pod njihovim logoom.
Drugo, posto vec godinu dana zivim i studiram u Ljubljani, voleo bih da obavestim ostale citaoce, da cene koje su ovde spominjane apsolutno nemaju nikakve veze sa cenama u Sloveniji, odnosno Ljubljani da budem precizniji.Naime, vecina cena koje se spominju u textu su ne realne i smanjene za barem po 4-5 evra. One koje nisu a deluju vam jeftino, one se odnose na proizvode koje retko ko kupuje jer su najnizeg moguceg kvaliteta. Kao primer mogu da navedem mineralnu vodu. U tekstu je receno da moze da se kupi za 15 centi ?! Ok, moze, ali to nije mineralna voda, vec samo obicna voda koja je gazirana. Normalna mineralna voda (kao na primer Knjaz, Vrnjci...) ne moze se kupiti za manje od 50-60 centi (Radenska, Jamnica...). Eto to je samo jedan primer, a sa sigurnoscu tvrdim da i ostale cene iz texta nemaju veze sa realnoscu. Kao ni prosecna plata u sloveniji koja je oko 860e, uzgred budi receno.

acinic

pre 12 godina

Kod nas je skuplje ali zato imamo mnogo tajkuna i monopola! Tu su slovenci slabi. Mi smo supersila sa tajkunima. E to slovenci nemaju! Ne razumem zasto nas uporedjujete sa slovencima? Nas treba uporedjivati sa banana drzavama!

Mario Bros

pre 12 godina

Nagradno pitanje glasi. Ako su cene u Srbiji i Sloveniji iste, a plate 3x niže u Srbiji (1000eur : 330eur), ko prisvaja onda onu razliku od 670eur neisplaćenih građanima Srbije u proseku?

3eko

pre 12 godina

a da ne pominjem da imamo najjeftiniju radnu snagu u okruzenju, najnizi porez na profit u evropi, najnizi PDV, jos uvek socijalne vrednosti energenata... i opet proizvodimo i prodajemo najskuplje...

Vladimir

pre 12 godina

gluposti !
cena hrane u Srbiji nije vise jer nismo na slobodnom trzistu
vec zato sto su sve drzavne firme privatizovane i raturene
i zato sto sami ne proizvodimo ono sto nam je potrebno !

Radojica

pre 12 godina

Upravo zato mi štedimo naše najmilije robovlasnike bez osnovne škole i dana boravka van rodnog sela, da nam izvitopereno i nakazno postane tradicija, a pomahnitala šminka plitke statistike način života.

Pedja

pre 12 godina

Pa ovako dodjoh iz hrvacke pre par dana pa videh josh zla ochima cedevita u hr.1kg koshta 40kuna shto je oko 520din a kod nas toliko koshta 500gr.cedevite nasha jafa keks crvenkina je jevtinija kod njih nego kod nas,mi smo ovce pa gvatro sladoled je oko 350din u hr.kod nas je 440 shta rechi zhivela srbija mene sramota ,jer tako mazanje ociiju i lazhi se plasiraju ovom narodu da je matrhx mnogo jachh nego u filmu mada uzeh pravu pilulu -pasosh pa chu u im boga tutanj

acinic

pre 12 godina

Kod nas je skuplje ali zato imamo mnogo tajkuna i monopola! Tu su slovenci slabi. Mi smo supersila sa tajkunima. E to slovenci nemaju! Ne razumem zasto nas uporedjujete sa slovencima? Nas treba uporedjivati sa banana drzavama!

Pedja

pre 12 godina

Pa ovako dodjoh iz hrvacke pre par dana pa videh josh zla ochima cedevita u hr.1kg koshta 40kuna shto je oko 520din a kod nas toliko koshta 500gr.cedevite nasha jafa keks crvenkina je jevtinija kod njih nego kod nas,mi smo ovce pa gvatro sladoled je oko 350din u hr.kod nas je 440 shta rechi zhivela srbija mene sramota ,jer tako mazanje ociiju i lazhi se plasiraju ovom narodu da je matrhx mnogo jachh nego u filmu mada uzeh pravu pilulu -pasosh pa chu u im boga tutanj

3eko

pre 12 godina

a da ne pominjem da imamo najjeftiniju radnu snagu u okruzenju, najnizi porez na profit u evropi, najnizi PDV, jos uvek socijalne vrednosti energenata... i opet proizvodimo i prodajemo najskuplje...

LIDL JE SPAS

pre 12 godina

Da Lidl otvori u Srbiji supermarkete ubrzo bi mnogi trgovinski lanci pozatvarali svoje radnje!!!
U HRVATSKOJ, SLOVENIJI SU U LIDL-U OD 20%-40% NIZE CENE NEGO KOD KONKURENCIJE!!!

milivoje

pre 12 godina

hrana u austriji,gde sam pre koji mesec emigrirao iz zatvora zvanog srbija,je jeftinija neuporedivo. a ono sto kosta isto je bolje a i ne retko kolicina je duplo veca. a da ne govorimo o svakodnevnim akcijama gde su cene preko 65 posto nize. primera radi za 30 eura opusteno napunis 70 posto onih velikih kolica. a pritom uzmes dosta stvari koje su dzabe a ne trebaju ti. i naravno nema onih malih lopovskih prodavnica. nego lepo imas recimo selo 50 kuca a ono tamo hofer nesto kao merkator kod nas. zato mladi ljudi bezite dok mozete...

miroslav

pre 12 godina

Kada su Slovenci napustili YU ljudi iz mog najblizeg okruzenja su govorili kako sada nece imati sta da jedu, pa sam se vec onda posvadjao sa njima zbog njihove gluposti.Dusa me boli kada pomislim da Vojvodina gde se proizvodi najvise zita i kukuruza ima iste cene kao Slovenija. Samo se pitam, dokleeeee.....

Mario Bros

pre 12 godina

Nagradno pitanje glasi. Ako su cene u Srbiji i Sloveniji iste, a plate 3x niže u Srbiji (1000eur : 330eur), ko prisvaja onda onu razliku od 670eur neisplaćenih građanima Srbije u proseku?

joker

pre 12 godina

Bravo ! Ovo je pravi tekst. O ovome treba pisati. U ovome je srz problema. Pozvati nadlezne da objasne ova desavanja. Po ovome, oni zaradjuju kao Slovenci ( mozda i vise ), a dele plate 3-4 puta manje.

Radojica

pre 12 godina

Upravo zato mi štedimo naše najmilije robovlasnike bez osnovne škole i dana boravka van rodnog sela, da nam izvitopereno i nakazno postane tradicija, a pomahnitala šminka plitke statistike način života.

tabasco pit

pre 12 godina

neverovatno je da se ovakvi tekstovi ponavljaju iz meseca u mesec i da niko ne kaze istinu - naravno da bolje zive jer vise zaradjuju. Naravno da ako radis u firmama koje donose profit da ces imati vecu platu.

Slovenija je u EU i subve cije za poljoprivrednu proizvodnju su od 500-750 EUR po hektaru zasejane povrsine. U Srbiji su u proseku ispod 50 EUR po hektaru. Pa zasto ne bi proizvod koji dolazi sa tog hektara bio jeftiniji u Sloveniji? Primer je psenica recimo (prinos 5 tona po hektaru) koja je na ovaj nacin odmah jeftinija skoro 10 dinara po kg(cena psenice je oko 15 din po kg). I kako onda da proizvodi od psenice ne budu jeftiniji?

Takodje, drzava tamo ne uzima kroz poreze i takse prakticno sve sto firme zarade. Drzava tamo stimulise proizvodnju. Drzava tamo ima u vlasnistvu Merkator, preko kojeg forsira slovenacke dobavljace. Srbija se ovde raduje kada se prodaje najveci domaci trgovinski lanac. Srbija ima najskuplje kredite u Evropi.
I za kraj - zasto bih ja kao Slovenac koji zaradjujem 1000 EUR u proseku ziveo podjednako kvalitetno kao moj brat koji zaradjuje 300 eur u proseku?

Shvatite da imamo razorenu privredu, da ni tih 300 eur ne zaradjujemo, da nam nisu tajkuni za sve krivi, da Slovenija ima mnogo veci broj bogatih nego Srbija, a ima stanovnika ko Beograd. Bez bogatih se ne moze napred. Bez ozbiljnih politicara i ozbiljne drzave, ne moze se bolje ziveti.
Mi smo po kvalitetu politicara na nivou Afrike, i tamo su nas i odveli...

natnes

pre 12 godina

Još jedno nagradno pitanje:
- Ako ratar nije zadovoljan cenom proizvoda i gubi,
- ako prizvodjač stočne hrane gubi ..
- kao i proizvodjač svinja ..
- a mesar se žali da ne može kraj sa krajem
A mi ne možemo da platimo cenu mesa - ko dobija ?????
E pa toga u uredjenim drzavama nema. Zna se (naravno postoji uvek trzisni faktor) za sta ko radi i sta moze da ocekuje od svog rada. A ovde samo ako si clan neke bagre (partije) mozes se necemu nadati.

Gradjanin

pre 12 godina

Vise ovakvih tekstova je potrebno, da narod bar malo shvati da zivi lose iskljucivo zbog politicko-tajkunske mafije koja je na vlasti, u ekonomiji, ali i na severu Kosova.

Info iz prve ruke

pre 12 godina

Ja se najiskrenije nadam da da moja poruka biti objavljena i to iz dva razloga. Prvo voleo bih da skrenem paznju redakciji (ili ko je vec nadlezan) B92 da razmisle kome daju da pise textove za njih i objavljuje ih pod njihovim logoom.
Drugo, posto vec godinu dana zivim i studiram u Ljubljani, voleo bih da obavestim ostale citaoce, da cene koje su ovde spominjane apsolutno nemaju nikakve veze sa cenama u Sloveniji, odnosno Ljubljani da budem precizniji.Naime, vecina cena koje se spominju u textu su ne realne i smanjene za barem po 4-5 evra. One koje nisu a deluju vam jeftino, one se odnose na proizvode koje retko ko kupuje jer su najnizeg moguceg kvaliteta. Kao primer mogu da navedem mineralnu vodu. U tekstu je receno da moze da se kupi za 15 centi ?! Ok, moze, ali to nije mineralna voda, vec samo obicna voda koja je gazirana. Normalna mineralna voda (kao na primer Knjaz, Vrnjci...) ne moze se kupiti za manje od 50-60 centi (Radenska, Jamnica...). Eto to je samo jedan primer, a sa sigurnoscu tvrdim da i ostale cene iz texta nemaju veze sa realnoscu. Kao ni prosecna plata u sloveniji koja je oko 860e, uzgred budi receno.

Vladimir

pre 12 godina

gluposti !
cena hrane u Srbiji nije vise jer nismo na slobodnom trzistu
vec zato sto su sve drzavne firme privatizovane i raturene
i zato sto sami ne proizvodimo ono sto nam je potrebno !

Lemi

pre 12 godina

Nagradno pitanje glasi. Ako su cene u Srbiji i Sloveniji iste, a plate 3x niže u Srbiji (1000eur : 330eur), ko prisvaja onda onu razliku od 670eur neisplaćenih građanima Srbije u proseku?
(Mario Bros, 29. avgust 2011 03:44)

Majstore, samo da ti cestitam na ulazenju u najuzu konkurenciju za nagradu 'Najgluplji komentar godine'!

Vojislav Matkovic

pre 12 godina

Evo me upravo u gostima kod tetke u Stutgartu, svaki dan sa zenom idemo do grada, pa u kupovinu, po raznoraznim prodavnicama. Odmah se primeti razlika u mnogim cenama.
Meso 2,5/kg - Srbija 300+din
Flasirana voda 0,12/1,5L - 45 din/1,5L
Vocni jogurt 175g 0,19 - oko 40 din
Fa rolon 1,11 - 215 din
Pampers vlazne maramice 4 pakovanja po 64 5,49 - oko 1050 din
Humana voda za bebe od 1,5L 0,79 - 240 din
KOMPLET PRVE POMOCI 4,99 - oko 2400 din
I jos mnoge, mnoge stvari koje su na akcijama, ali zaista na akcijama do 50%, a ne kao kod nas da samo napisu akcija.
E hleb jeste skuplji, oko 1,8 evra gorivo je skuplje za mozda 20% nego kod nas, ali i standard je daleko, daleko veci. Prosecna plata oko 1700 evra...

Srbija BRE!

pre 12 godina

Ma dzaba njima sve to kad oni nemaju Noleta najboljeg na svetu, srBskog sina, diku i ponos Srbije najstarije nacije na svetu i lidera regiona!!!

Micko

pre 12 godina

Tekst je sasvim realan, za razliku od mnogih koji se naručuju od strane vlasti i kojima je cilj da dokažu kako smo najjeftinija zemlja u Evropi. I onda tamo pokupe cene za najkvalitetnije proizvode i porede ih sa tim proizvodima u našoj zemlji ali vrlo niskog kvaliteta.
Ali, vidim da ima opet onih kojima ni ovo nije dovoljo ! Pa u jednom komentaru stoji da smo mi imali ratove, sankcije itd. I da je zato kod nas skuplje ??? Pa kako je to Milka skuplja u Srbiji zbog sankcija iz 90-tih ???

srndach

pre 12 godina

Ima tu jos jedan sustinski problem.
Pominje se da je vecina robe u rafovima slovenacka ...
Moze li iko da mi nabroji 5 srpskih proizvoda, a da to ne bude mleko i hleb ?

Mojne vas rade

pre 12 godina

U Kamniku, 25km od Ljubljane, gde živi oko 15.000 stanovnika, na 1km od kuće imam 9 (slovima: devet) supermarketa: 2x Mercator, 2x Tuš, 2x Spar, Lidl, Hofer, Eurospin. Svi su veliki i dobro opskrbljeni. Kako se je jedan za drugim gradio, tako su ostali snižavali cene, nudili više proizvoda u akciji i produžavali radno vreme. Svaki nudi svoju karticu lojalnosti, na kojoj se zbiraju popusti, a ako vas ne mrzi, pa umesto u jednom, robu kupite u 2 ili 3 različita, možete uštedeti i do 30%. Konkurencija je čudo.

Katarina

pre 12 godina

Evo da se i ja malo osvrnem na ovu temu o cjenama.Živim u Hrvatskoj.Ovdje imamo jako puno stranih trgovinskih lanaca..Kaufland,Lidl,Bila,Merkator,Getro...a skoro svaki dan su akcije na proizvodima od prehrane do drugih kućnih potrepština i to baš akcije do čak 50%jeftinije.Ovog ljeta sam bila u Srbiji tj.Šabac kod moje prijateljice i mogu potvrdit da ste previsoki sa cjenama pa čak u nekim i skuplji od nas u Hrvatskoj.Možda nećete vjerovat ali ipak sam ovo napisala ako neko hoće pročitat??Što se tiče plaća u HR nisu puno manje nego u Sloveniji..ovisi od obrazovanja i kojim se poslom baviš??Ja imam plaću 900 eura a nisam direktor ili na nekom visokom položaju...Srdačan pozdrav vama iz Hrvatske...

Aca Nbg

pre 12 godina

Moja tetka iz slovenije je pre mesec dana tamo kupila vw polo iz 2001 za 450 evra.Video sam ga licno u veoma je pristojnom stanju.Isti model isto godiste kod nas kosta 4000 evra!!!Deru nas kao musa jarca a mi i dalje kupujemo i trazimo jos...

Daniel

pre 12 godina

da istina je da Slovenija ima mesečni dohodak blizu 1000€ po statistici ali vi trebate da znate da u Sloveniji nema nista manje tajkuna nego u Srbiji. Iz iste drzave su nastali kao i Srbija tako da velike razlike u tome nema. Ako bi realno gledali 90% stanovnistva Slovenije ima mesecni dohodak oko 600€ ili manje. Imamo mnogo veci komfort u zivotu pa tako i vece troskove, ne gledajuci potrosacku korpu sto znaci da standard nije bas toliko bolji u odnosu na majku Srbiju.

Bojan

pre 12 godina

Takodje bi trebalo pitati nekoga u ovoj drzavi, da objasni zasto su Srpski proizvodi jeftiniji u Makedoniji nego u Srbiji?
Letos sam video u Makedoniji (u prodavnici VERO) gomilu srpskih proizvoda koji su jeftiniji nego u Beogradu.

danger

pre 12 godina

Ovde u Nemackoj ima dosta artikala koji su mnogo jeftiniji, voce i povrce je skuplje, u proseku, mislim da potrosacka korpa ovde u Nemackoj kosta isto ili nesto manje nego u Srbiji. Na primer, ulje ovde placamo 119 dinara, a brasno i secer 25 dinara (centi). Kvalitetan orange juice (100% voce) je 80-90 dinara (centi). Da ne govorim da je izbor deset puta bolji nego u Srbiji. A prodavci ovde rade manje nego u Srbiji (vikendima je sve strogo zatvoreno) i zaradjuju 1500 evra minimum a ne 150 kao u Srbiji. Znaci, moze i da se prodaje kvalitetna roba, i da se prodavci plate, i da roba ne bude skupa. Pa nismo veverice, zna se gde zavrsava ta razlika.

iz prve ruke

pre 12 godina

Postovani, evo me u Londonu nesec dana i mogu vam reci sa sam sokiran koliko nas deru u Srbiji. Par primera iz Tesca (njivovog velikog lanca)

Nes gold kafa 200g-3.34£--kod nas 680din (jes da je na special offer, al to traje vec mesec dana)
Ementaler sir £8.10-- kod nas 1200din
Musli,corn flakes... £1.30-2.50---kod nas nema ispod 300din
Sunka 500g £3.5----kod nas praska oko 1000din
Mleko (ne u tescu, vec u lokalnom shopu) 2litra £1--kod nas litar 80din
Desodorans Dove £1.5---kod nas oko 300din
Mogao bih da nabrajam do sutra, naravno ima i stvari koje su skuple nego kod nas, ali SVAKI dan veliki broj proizvoda je na specijalnim ponudama tipa plati 2 dobi 3, kupi 1 drugi za dz...itd itd.
Tako da mi ovde za hranu realno treba kao i u Srbiji, ako ne i manje.

Ej poredim London gde je presecna plata oko £2000 i Beograd gde je bednih 300e.

Pa vi procenite ko nas **** u mozak.
Hvala, prijatno

Viljem

pre 12 godina

Imam odgovor za @Daniel
Prosecna plata u Slo ne iznosi € 600 jer to nije moguce zasto evo ovako.
Minimalac u Sloveniji iznosi € 562 + putni troškovi izmedju 60 i 120 eura + 135 eura dodatak za prehranu znači minimalno koliko svaki radnik zaradi u Sloveniji je € 740. Govorimo naravno o 8 satnom radnom danu. Info možeš provjeriti i na poreznoj upravi Slovenije http://www.durs.gov.si/si/aktualno/minimalna_in_zajamcena_placa/minimalna_placa_po_mesecih/

sale

pre 12 godina

ta prokleta evropska unija... eto sta je napravila...
jadni slovenci, crkavaju od gladi...

sreca pa ce se ta vestacka tvorevina uskoro raspasti pred naletom nebeskog naroda potpomognutog bratskim iranom, severnom korejom i kubom....

a onda napadamo na zlu ameriku....

armagedon

pre 12 godina

Da budemo realni, kad smo se mi mogli uporediti sa Slovencima? NIKADA!!! Krajem 1992 g. zbog zdravstvenih problema morao sam ici za Ljubljanu i jos tada jedan pedijatar je imao platu oko 1300 maraka a profesor biologije u osnovnoj 800 maraka. Tada je bilo lako ubedjivati ljude koji nisu isli dalje od Opova i Sremcice da ce Slovenci umreti od gladi bez nas. Njihovi putevi jos tada su za nas bili kao staza u Maranelu a litar benzina je bio 98 feninga (u madjarskoj tada 1.3 maraka). Kod nas se svercovao benzin za oko 3 DM. Ali mi smo nebeski tj. cene su nam do neba.

DJole/NS

pre 12 godina

Ajde, tu se ipak radi o dve drzave, pa i da razumem razlike u ceni... Ali zasto ja iz vojvodine da placam prikljucak za struju 150000 din, 2,5x vise nego oni na jugu srbije, ili 2x vise nego u BG? Zamolio bi autora teksta da se pozabavi i ovom temom u buducnosti....

Markan

pre 12 godina

@Mario Bros

Posmatras sve kao crno i belo. Nisi bas mnogo inteligentan. A sankcije, hiperinflacija, bombardovanje, unistena preduzeca, propale privatizacije, tajkuni? Slovenija nije imala nista od toga. Nemoj da pises ovde. Samo sebe sramotis...

novosadjanin

pre 12 godina

zato i imamo tone mufljoza koji u 12h radnim danom popunjavaju kafice do poslednjeg mesta. Muljatori i sinovi sa dzipovima, koji se nocu opijaju i onda isprobavaju svoje masine po ulicama praveci "nezabelezene" prekrsaje, lome sve sto stignu i prebijaju normalnu decu i ljude zato sto su ih zakacili pogledom.
Tacno se zna ko posteno zaradi svojih 300e, a ko odsedi po kafani svojih 5000e tako sto na ovaj nacin pljacka svoj narod

radoja

pre 12 godina

Komsinica iz Austrije dosla i kaze kupila kilo sladoleda i kremu nivea. Doslo je kaze 21KM (to je nekih 1100din). Za isto to u Austriji plati 8 evra (16KM-800din). Njena satnica na poslu je 15 evra. Dakle, ona ima satnicu 6 puta vecu nego ja i jos ima jeftinije cijene ne samo hrane nego i odjece, obuce itd. Dakle, meni trebaju tri satnice, a njoj pola satnice, da kupimo istu kolicinu proizvoda u zemljama u kojima zivimo. Pri tom obavljamo slican posao. Da ne govorim o tome koliko je lakse naci posao u Austriji. Uz sve to proizvodi u Austirji su kvalitetniji. I onda cujem nase politicare i ekonomiste koji kazu kriza se prelila! Kakvi blonkeri! Eto toliko!

Kalkulant

pre 12 godina

Na kraju, jeftinije je i gorivo, jer je litar evrodizela nešto iznad 1,20 evra, dok je benzin neznatno skuplji ali ne premašuje 1,27 evra. Treba li reći da Slovenija niti ima naftu, niti rafineriju, već gorivo kupuje po cenama na tržištu, a valjda i njihovi pumpaši zarađuju od prodaje goriva.

Dodao bih samo ..... zaradjuju i imaju najmanje duplo veće plate!

Ali oni nemaju Ruse za braću!

DzoniKG

pre 12 godina

Standard u Sloveniji nema mnogo veze sa EU jer od kad su usli u EU imaju minimalan rast privrede.Ali zato nisu imali pljackasku privatizaciju kao ni 20 godina burazerske privrede.Takodje 1991 Slovenija je imala GDP per Capita od 11 000$ a npr Argentina koja danas sisa Srbiju za duplo je tad imala 3 300$.Slovenija je i pre 20 godina spadala medju 20 zemalja sa najvisim standardom u svetu.JOs 1991 su dosli Amerikanci u Sloveniju sa zeljom da pokupuju Slovenacka preduzeca ali su SLovenci rekli ne hvala ,mogli smo do sad sami mozicemo i dalje.
U Sloveniju idem svako leto i sem sto odmorim mozak od tzv cetnika kao i lopova koji sebe nazivaju demokratama vidim kako bi izgledala Srbija da ovih 20 godina nije bilo tih grupacija koji su skroz potisli normalne ljude u drugi plan.

Slovenec

pre 12 godina

Slovenac sam i ovog sam ljeta bio na odmoru u Srbiji. Ipak su cene hrane kod vas nešto niže (recimo 20 do 30%) nego u Sloveniji. Najveća razlika je u osnovnim namirnicama (recimo hlebu), domaća (srpska) hrana je dosta jeftinija, a cene hrane iz uvoza su približno iste kao kod nas. Ali čini mi se da ponuda nije baš velika. Kod nas (živim u mestu sa 15.000 stanovnika) ima puno (dosta velikih) marketa Mercatora, tri velika marketa Spar, Lidl, Hofer, Tuš ... A kod vas sam u manjim mestima teško pronašao malo veći market. Uživao sam na tržnicama gde se može kupiti voće i povrće dosta jeftino. U kafićima i restoranima takodjer su cene niže. Po meni je kod vas veća razlika u ceni izmedju većih i manjih mesta nego kod nas. Sve u svemu, cenu su prihvatljive i sigurno ću (ali ne zbog toga) posetiti vašu zemlju i sledeće godine!

Vasko

pre 12 godina

Cekaj, jel smo se odlucili da branimo Kosovo? Pa sta hocete? 300 E je i previse za patriotizam. Treba obezbediti oko milijardu evra godisnje za Kosovo kolko zvancino kosta Srbiju. Pa ne moze visoke plate i Kosovo u Srbiji. To ne ide zajedno. Ili jedno ili drugo.

Goca

pre 12 godina

Moja tetka zivi u Trbovlju u Sloveniji 30 godina. Od Slovenacke plate kafe kuvarice napravila je kucu u Banja Luci doduse u okolini tj, na selu al kuca boli glava,ona ima auto,teča auto,burazer stan i auto...a samo kuka kako je tamo sve skupo....

brat slovenac

pre 12 godina

minimalna zarada u slo 740e hahaha samo na kojekakvoj statistici. Bilo bi to tako, kada nebi gazde poznavale sto i jednu rupu u zakonu. Realna plata običnog radnika je oko 500e, ako je uopšte dobiješ.

Još kad vidim komentar o vw polu iz 2001 za 450 evra...naletila je tetka na jedan, dodji sada pa ga nadji za te pare? Još da ne spominjemo kolika je ovde registracija(osiguranje, cestarina itd.). Mnogi radniki iz Srbije, koji su došli u Slo su se obradovali jeftinijim kolima ali posle nekoliko meseci su radije uzeli ista u Srbiji jer jih je pojela registracija.

Možda na prvi pogled izgleda sve jeftino ali uporedite ostale troškove za stan i slično... Izračunato je, da je potrebno 600e mesečno, da se preživi a plata 500??? pa vi vidite...

Još nešto da dodam. Uporedite kafane, restauracije, turizam, razne ulaznice... znači malo uživanja u životu. Da li može prosečan radnik u Sloveniji da priušti sebi ili svojoj deci da jih odvede u restauraciju na čevape, samo piče ili da odu na neku fudbalsku utakmicu ili u kino? NE! Društveni život je jako skup. Sa druge strane pola naroda u Srbiji provodi dane po kafanama, svako svakog časti, jede i pije se šta oče a znaju svi kukat kako nema šta da se radi i kako je sve skupo.

Vise ekonomije, manje politike

pre 12 godina

Otvorena konkurencija vrsi pritisak na cene. Posledica : proizvodjaci i distributori su primorani da rade racionalnije i/ili intenzivnije.
A na trzistu gde je konkurencija slaba - bili to drzavni ili privatni monopoli - cene se prirodno odrzavaju na visokom nivou.

Tanz mit Laibach

pre 12 godina

@ Info iz prve ruke

Hajde mali. Nisi jedini koji cita domace sajtove pa da ti prodje propaganda..
U pitanju je nepreciznost. Uporedi bilo koja dva identična proizvoda (od hrane do automobila) pa ćeš retko naći da je slovenački skuplji. Plate, da manje su, ali i srpske su naduvane.
Dakle, da ti je lose, ti bi se vratio, tj. vratices se samo ako budes morao... na zalost...
Lep Pozdrav

Taca

pre 12 godina

Imala sam priliku da kao student provedem jedan semestar u Ljubljani i mogu vam reci da je zaista divno biti student tamo. Kao prvo, drzava omogucuje SVIM studentima puno pogodnosti (bez obzira da li ste stranac ili ne). Jedna od najvecih je poklanjane 20 bonova za hranu mesecno uz koje mozete da obedujete u 90% restorana uz odredjenu doplatu (0.8e - 5e u boljim restoranima). Pored toga, nudi se niz drugih beneficija, kao sto su povlascen prevoz, nize cene ulaznica za bazen, bioskop, muzeje, koncerte, itd.

e srbijo

pre 12 godina

Nisu propali "becki konjusari" vec im je bolje nego sto im je bilo sa nama.

I jos da dodam cesto (jednom mesecno) putujem u Sloveniju i Nemacku. U Nemackoj su recimo sirevi i mesne preradjevine jos jeftinije nego u Sloveniji!

Čovek iz 23. veka

pre 12 godina

A u Srbiji statistički još lošije, u Srbiji 50% ne zarađuje ništa, a od ostatka 50% zarašuje do 150 EUR (od toga bar 30% nije primila platu mesecima), 20% do 200 EUR a onaj prosek od skoro 400 EUR je jedan veliki vic. Usput kad odete u Sloveniju pa pogledate njihove gradove, ulice, puteve imate utisak da imaju najmanje 1000 EUR platu a kad to isto učinite u Srbiji imate utisak da su u Srbiji zadnju platu od 50 EUR primili pre 5 godina... što u mnogim slučajevima nažalost i nije daleko od istine.

Bane

pre 12 godina

ja sam se upravo vratio iz Hrvatske, i mogu vam reći da je HR mnogo jeftinija od Srbije. Dok sam čekao trajekt za Pelješac u Pločama prošetao sam malo gradom. Grad otprilike cca. 11 000 stanovnika, nisam mogao da verujem, Konzum, Lidl, a u toku je gradnja dva trgovačka centra. Cene u Lidlu neverovatno niske. Samo čitaš akcija akcija akcija. Stranci naravno redovni gosti na parikiralistu skoro 80 % automobila. Ej grad takve veličine ima sve to da ne poveruješ a infrastruktura na nivou, i spoj na autoput pričao sam sa drugarom tu i kaže da mu je plata 560€ (56.986 RSD) radi kao konobar u kafiću, i pitam se šta se nama u međuvremenu desilo?! A Sloveniju necu ni da komentarisem oni nas sisaju za 30 godina....

nindza klinac

pre 12 godina

Pre par dana sam dosao iz Slovenije i samo mogu da kazem da je bas tako kako je napisano u tekstu...Ali ima tu jos mnogo jeftinijih stvari nego ovde...

djony

pre 12 godina

pre mesec dana sam se vratio upravo iz Slovenije i da ne verujes, npr.: jaffa jeftinija!!! o.O dal dinar, 2, nebitno, al sta reci!? nenormalna kolicina nase robe po istoj ili slicnoj ceni. Konkretno, milka noiset 1,07e, proizvedena u austriji, dok mi isti brend, doduse pravljen u Bugarskoj (il pitaj boga u kom hangaru)placamo bar 20 dinzdi vise... EEE SRBIJO, DOKLE SI DOSLA... -.-'

Srpski slovenac

pre 12 godina

Od vas ovde koji ste dali komentare vidi se da niko nije mrdnuo dalje od svog desktop racunara.
Treba da znate nesto sto novinar nije napisao a to je da Slovenci jedu najskuplji hleb u Evropi.
Cena 1kg.je od 2,60 EUR. do 3,5 EUR. zavisno od proizvodjaca.
Da ne pominjem cene mleka, mlecnih proizvoda, crnog, belog luka, pasulja, mesa, mesnih preradjevina i svih dr.prehrambenih proizvoda.
Idite svi u LJ. nije daleko, vidite malo cene, provedite 2 nedelje u Dezeli, pa cete brze bolje natrag u Srbiju.

Bojan

pre 12 godina

Naših 300 nije Slovenačkih 1000 eura???? Genijalno majke mi! :D A gde je to, gospodo, 300 = 1000??? I još nešto: nebitno je da li je voda tamo 65, a ovde 35 centi, već je poenta da oni kad izadju iz Merkatora sa računom od, recimo, 150 eura, a mi sa duplo manjim od 75 eura, za iste proizvode, dobijamo prostu matematičku računicu:1000-150=850, t.j. 300-75=225, pa tako dolazimo do zaključka da u Sloveniji moze biti i 3X skuplje, i opet im ostaje vise para nego nama ovde.

И ја сам луд

pre 12 godina

@ Mario Bros:
Nagradno pitanje glasi. Ako su cene u Srbiji i Sloveniji iste, a plate 3x niže u Srbiji (1000eur : 330eur), ko prisvaja onda onu razliku od 670eur neisplaćenih građanima Srbije u proseku?
(Mario Bros, 29. avgust 2011 03:44)

Како ко присваја? Па ваљда Словенци...

Miloš

pre 12 godina

Potpuno tačan članak! Živim duže vremena u Sloveniji i uvek se neprijatno iznenadim, kada sa vratim u Srbiju i udjem u prodavnicu. Jaffa Crvenkina je u Sloveniji 75 dinara, a u Srbiji, Leskovcu, nisam našao ispod 90 dinara. Da ne veruje čovek. Neko reče LIDL...potpuno tačno, proveo sam nekoliko meseci u Belgiji i mesečno u Lidlu za sva 3 obroka (plus i ono što mi ne treba, ali ajde da probam) korpa nije prelazila 150 eura....u Belgiji eeejjj, koja ima prosek plata 1500 eura ili više. Žalosna si Srbijo, ali šta ću, moja si:(

vlajko

pre 12 godina

Da je standard u Sloveniji (nisam bio tamo) veći nego u Srbiji verovatno niko ne osporava. Živim u Nemačkoj, kupujem u Aldiju i nekoliko puta godišnje dođem u Beograd i kupujem gde stignem. Naravno da se slažem da su cene u Aldiju manje (između ostalog zato što dotični bolje ucenjuje dobavljače...) ali kvaka je negde drugde. Cena vode je oko 10 puta veća (4-5€/kubnom metru) cena struje je preko 20 centi po Kwh. Za stan koji ja plaćam gazdi oko 750€ moj gazda plaća komunalne troškove od oko 400€ (iznošenje smeća, održavanje liftova, voda, domar itd). Drugim rečima kada bih ja imao stan u kome živim, ćak i da ne živim u njemu, paćao bih komunalije skoro 400€. Za stan u Beogradu cena komunalija bi bila oko 20€. Osim toga u malim radnjama ovde su cene mnogo veće nego u Aldiju ili malim radnjama u Srbiji. U nemačkoj niko ne zaliva baštu sa vodom iz vodovoda i niko ne pere auto na ulici. Za baštu se koristi kišnica (hvala bogu ima je koliko hoćeš - kiša pada 400 dana u godini)... Zaključak bi bio da 300€ u Srbiji nije isto što i hiljadu u Sloveniji ali je 1000€ u Srbiji puno više nego 1000€ u Sloveniji (predpostavljam na osnovu situacije u Nemačkoj)...

Bane.SU

pre 12 godina

Obraćam se MODERATORU ! Molim Vas, zaboga, ne puštajte tekstove čitalaca koji nemaju veze sa pravopisom. Neki od njih se uopšte ne mogu razumeti... Ni tačke, ni zareza, ni velikog slova... Katastrofa !!!

justin

pre 12 godina

Tek da vidite cene hrane u Americi...Ušli smo u u začarani krug..Da smo razvijeniji i platežno bolji tukli bi se da dođu i da međusobno skidaju cene,ovako....Samo pusti snovi.

Nenad, Skopje

pre 12 godina

Ovo je jos jedan tekst napisan obrnutim redom: pre pisanja, donese se odluka kakav ce biti zakljucak t.j. kakva se poruka zeli poslati, a to je da su cene u Srbiji skuplje nego li u Sloveniji i onda se tendenciozno pocnu iznositi cene. Umesto da bude obrnuto: da se izvrsi istrazivanje, pa na osnovu njega donesu zakljuci. Tendencioznost se ogleda u tome sto se kao prvo cene iznose zaokruzeno, neprecizno, uporedjuju se razlicite vrste artikla, mozda su se uporededjivale cene koje su bile na akciskoj prodaji u Sloveniji, sa regularnim cenama u Srbiji. Jednostavno tekst manjka sa informacijama o nazivu proizvodima koji su se uporedjivali, a da bi se dobili relevantni podatci trebaju se uporedjivati ISKLJUCIVO isti prozivodi. Ako se zeli objektivno uraditi istrazivanje, prvo se ono metodoloski mora postaviti na istoj ravni: uporedjuje se supermarket u centru Ljubljane, sa istim takvim u centru Beograda. U ovom tekst to se ne navodi tako da, mozda se uporedjivala radnja u selu kraj Jesenica sa marketom u Knez Mihajlovoj. Drugo, po navici uporedjivanja se rade sa Slovenijom ili Hrvatskom, jer su proizasle iz ex Yu, sto je pogresno. Poredjenja najbolje se trebaju raditi sa drzavom koja po vise parametara je slicna sa Srbijom. Za to je idealna Bugarska: broj stanovnika, prosecna plata, velicina metropole i ostalih gradova. Onda, kvalitativna prednost Bugarske jer je u EU, otvoren market stranih trgovskih lanaca (imaju Lidl, Peny, Spar, Kaufland, Billa, Kerfur) gde su cene mozda malo jeftinije nego li u Srbiji (naravno imaju veci izbor i bolje kvalitete) ali generalno se stice utisak da zivot u Bugarsku nije uopste jeftiniji od onog u Srbiji. Cene u restorantima su iste, t.j. skupe i nedostupne za vecinu stanovnika. Tako da se isto moze zakljuciti i ako se upredi Bugarska sa Slovenijom. Ono sto je sa druge strane jako simptomaticno, to je da mnogi srpski konditorski i prehrambreni proizvodi su puno jeftiniji u Skopju nego li sto su u Beogradu. To bi trebalo biti tema za istrazivanje: zasto srpski proizvodi su skuplju u Srbiji nego li u Makedoniji i drugim ex Yu republikama.

logitech

pre 12 godina

I sada vi kazite da nama ne treba EU.Svakim danom idemo sve vise unazad,ako ne krenemo napred vraticvemo se u 90-e,u vreme sankcija.Ako zelite da zivite sa platom od 5 evra izvolite...A da hocemo mozemo imati standard kao Hrvatsak sa prosecnom platom od preko 900 E.Ali izgleda da narod vise veruje DSS,SNS;SRS i ostalima.DObro dosli u srednji vek!

milan

pre 12 godina

Sa slovencima se nismo nikada mogli porediti ni prije a ni danas. Gorivo u Sloveniji je jeftinije nego i u Austriji ili Hrvatskoj. Greska je sto se kod nas uvek pokazuje prstom na drzavu a ne na one koji su marze udarili tako visoko da nam zagorcavaju zivot. Izgleda u medijima ima puno lobista za one koji objavljuju oglase na njihovim portalima pa njih stede od kritika.

Miloš

pre 12 godina

Ovo baca pravo svetlo na najnoviju državnu strategiju - ni Kosovo ni EU, s tim da će navodno otimanje Kosova poslužiti da se demonstrativno ne ulazi u EU, koja nas stalno nešto kao uslovljava.

Sve to kako bi i dalje ostala netaknuta sprega vlasti, bizMisa i kriminala.

Hvala redakciji B92 BIZ što podseća one s kraćom pameti na ovakve priče. Kao da je juče bilo kada je vajni stručnjak Kovačević prosipao ove bisere.

Dule

pre 12 godina

U Sloveniji jako malo ljudi zarađuje manje od 800 EUR...statistički podatci su OK ali cjene su ipak 10 do 15% više nego u Srbiji..LP

Aristotel

pre 12 godina

Dokaz vise zast moramo sto pre u EU!
Ne zbog drugog, nego je vreme da se drzava i ekonomija dovedu u red, da se zna ko koliko zaradjuje i da ne mogu tajkuni i nakupci da prave milijarde, a narod je sve siromasniji!

dejan

pre 12 godina

ja sam iz Slovenije i ove godine sam dvaput bio u Srbiji na dopustu. ni približno tekst nije objektivno napisan. samo podatak, da je kod nas u Sloveniji prosečna plata 1000 evra, možda po statistici ali ako pitate radnike po preduzečima videče te da se kreče od 650 evra pa do 850 evra. Kad povučete prosek od političara i tajkuna onda jeste 1000 evra. cene hleba, sečera, ulja, povrča in voča su puno jeftinije. cene po kafićina čak 3x jeftinije, za 6 piva in 2 kafe u centru Kraljeva smo plačali 750 dinara, to je 7,5 evra, za to se u centru Kranja plača minimalno 19 evra.
kad več pišete pišite objektivno!!!

nesaprofa

pre 12 godina

Sve je tacno sto je napisano u tekstu to mogu da Vam garantujem jer sam proveo mesec dana u Slovenuji kod rodjaka i koliko sam mogao da primetim samo su cigarete,alkoholna pica i hleb nesto skuplji u odnosu na nas,sve ostalo je isto kao kod nas u Srbiji pa cak su i jeftiniji!

bezuvijanja

pre 12 godina

Problem Srbije je taj sto gradjanje potkrada drzava, bilo direktno (javni sektor i ostale rupe bez dna), bilo indirektno (tajkunizacija uz amin vlasti).

I nece se tu (na zalost) nista ni promeniti... menja se samo ko jase.

zloca

pre 12 godina

I ovde u Srbiji je statistička plata 380€ a realna kod većine 250€ ako se već gledaju realnosti, kao što je i u Sloveniji realno 750€. Pa ako je gorivo, energenti, hrana i sve ostalo slično stvarno kako mi 380€ a oni 1000€ ??? I još neko kaže tu da eto u Sloveniji i nije tako sjajno jel eto imaju već konfor života, druže pa i ja bih veći konfor a radim više od tebe a zarađujem manje. Inače pošto se poredimo sa okruženjem eto nije samo tako i u Sloveniji (da se ne osecaju prozvanim) nego i u Hrv. pa BiH pa CG. Samo mi je jedina nada da ovde neće biti demokratske promene vlasti, nego one druge nedemokratcke pa će se sve to lepo naplatiti.

Aleksandar_Slovenija

pre 12 godina

(B S, 29. avgust 2011 09:53)

Istina!

Ja živim u Sloveniji i to što vlada govori su dezinformacije koje su napravljene da ušutkaju narod!

Ako pitaš ljude na ulici svi kažu mnogo manji broj! 500-700!

Pogotovo težko je dobiti posao ako imaš ić!

Kod nas je sve skupo i nije kao u Srbiji gde ljudi mogu da se snalaze sa seljacima.

Šiptari koji prodaju voće i povrće prodaju duplo skuplje nego u trgovini!

Mi imamo evropske cene a ne i evropske plate!

CheGe

pre 12 godina

Ajd da je u Sloveniji jeftinije, ali tako je i u Nemackoj, Austriji, Madjarskoj itd. Samo bas neke luksuszne stvari su skupje. Strasno!

Marko RS

pre 12 godina

pa sto nepitate slovence zasto je ovde u merkatoru skuplje nego u sloveniji...
(pera, 29. avgust 2011 03:38)

jednostavno zato sto oni tu robu uvoze u srbiju i moraju da plate visoke cijene uvoza

No_comment

pre 12 godina

Već i po tome što su kod nas bakalnice "načičkane širom Srbije", vidi se da smo tužan i siromašan deo kontinenta. Bili i ostali. Više od polovine državljana Srbije živi izvan zemlje. To je onaj bolji deo.

Mario Bros

pre 12 godina

@Lemi livo skodi,
Sa paušalnim komentarom bez argumenata i bukvalističkim shvatanjem svega što piše, nebitan si za ovu temu.

Milisav

pre 12 godina

Uz ovakva poredjenja ne bi bilo lose uporediti i kolika je razlika u efikasnosti na radnom mestu. Koji procenat zaposlenih u Srbiji efektivno RADI vise od dva-tri sata dnevno?

Amos

pre 12 godina

Ni Srbija nema naftu. Nekad je naftu imala Vojvodina i to nafte za 20% potrebe zele Srbije, medjutim Srbija (tj DS) je tu nasu, vojvodjansku, srpsku naftu poklonila macehi Rusiji.

Mirko

pre 12 godina

"...tržište odavno otvoreno i razvijeno..." Iz prve ruke mogu da kažem, da je to floskula. Slovenija je zatvoreno tržište. Osim kada prodaju robu na Balkan e onda svi mediji viću o potrebi za otvorenim tržištem.

Jovana Micic

pre 12 godina

Ako bi ste mi dali kao slobodna mediska kuca,rekla bi,kada smo kod Slovenackih 1000e u Valjevu je ponovo iz Gorenja odpusteno preko 100 radnika najmanje a da lokalne vlasti i medije nereaguju,kao da su te porodice robovi strasno je da ovde vise nema istine i ljuskosti.Valjevo je divlji zapad i nikoga nije briga.

zoran

pre 12 godina

Ma oni su i bivsoj jugi ziveli bolje i vise radili od nas a i mentalitet Slovenaca je potpuno drugaciji o naseg. Ali ni za kakve pare ne bih zeleo da zivim tamo i uzivam te blagodeti - meni je lepo i sa ovih 300 evrica (za leba i cigare dovoljno) ...

bojank

pre 12 godina

I za Maribor vredi komentar osobe "Info iz prve ruke". Jedino ako je novinar gledao proizvode "pred istekom roka" onda je mogao da vidi te cene! Jesu cene nize al' ga on bas pretera!

Mali

pre 12 godina

Nas ministar trgovine je godinama tvrdio da kod nas nema monopola< a zatim je priznao da ,,ima ali jos uvek to ne znaci da je zloupotrebljen itd". Za takvu izjau u Sloveniji bi doziveo politicki linc. Drugo, u sloveniji vlast odgovorno odredjuje pravila igre pod ostrom paznjom javnosti, kod nas su partije na vlasti u "vlasnistvu" tajkuna, a svi zajedno u "milosti" tkzv medjunarodne zajednice.

Dejan

pre 12 godina

Hvala Bogu da procitam ovakav tekst! Potpuno istinit sa argumentima sa terena! Nisam serćan zbog toga sto piše ali je potpuno tačno.

MaloMorgen

pre 12 godina

Slogan "kupujmo nase" je veoma popularan u svim zemljama, a prisutan je i u Srbiji. Medjutim, ono sto me razocarava je sto su domaci proizvodi neretko skuplji od uvoznih (radi nadoknadjivanja gubitaka na drugoj strani), a pogotovo i sto je narod na tom nivou da ce kupiti jeftinije makar bilo i strano i losije. Jos ako je lepse upakovano... Na kraju krajeva, mnogi "domaci" proizvodi su samo prepakovani kineski, turski i kojekakvi koji dolaze iz zemalja gde su ih nabavili za dzabe. Kontrole za to iovako nema, a i da ima sigurno bi bila kompromitovana, jer eto "tesko se zivi".

Nije narodu do patriotizma, vec do para. Vise on voli dinar u dzepu nego tapsanje po ramenu, pogotovo kad ga tapsu domaci tajkuni i lopovi.

A patriotizam je iovako samo prica za budale, izgleda samo kad dodje vreme ratovanju pa drzavi treba dzabe mesa za topovsku djulad. Zasto se ne sprovodi i neguje kad je mir, nikad mi nece biti jasno. A narod nije bas toliko proklet da ne voli svoju zemlju i svoje ljude. On samo vise voli svoj zivot i svoju porodicu, ali su stvari dovedene do tog nivoa da se drugacije vise i ne moze.

ex demokrata 1

pre 12 godina

Bio sam na odmoru u Grčkoj,neverovatno, ali su cene uglavnom niže ili jeftinije nego u Srbiji,mislim na Lidl ili Kerfur,ali i u malim prodavnicama,a zimus sam bio u Nemačkoj po prvi put,nisam mogao da verujem koliko je toga jeftinije,pogotovo obuća, garderoba i stvari za kuću,jednostavno sam se osećao užasno i jadno istovremeno.
Ovaj text treba našim tzv.''expertima ''da pošaljete na mail,sa pitanjem koliko još vekova treba da prođe da mi živimo kao sav normalan svet?
To je ustvari patriotizam,da vam gradđani žive normalno,sve ostalo,teritorije i dr.gluposti su za pretprošli vek !

TromlXCH

pre 12 godina

Nagradno pitanje glasi. Ako su cene u Srbiji i Sloveniji iste, a plate 3x niže u Srbiji (1000eur : 330eur), ko prisvaja onda onu razliku od 670eur neisplaćenih građanima Srbije u proseku?
(Mario Bros, 29. avgust 2011 03:44)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Grrrrr grrrrrrrrrrrrrr, ggrrrr grr grr ggggggggrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr vau

nesto se mislim

pre 12 godina

mozda ne zvuci lepo,ali jedini spas od ove *** komunisticke je STRANA UPRAVA !!! kamo srece da smo ostali pod turcima ...

dodoni

pre 12 godina

Neko je zadao da se dokaže da je roba u Srbiji najskuplja u svetu i sad se javljaju razni "informisani" pojedinci da to potvrde, iako se nisu makli iz svoje fotelje. Katarina iz Hrvatske koja je bila u Šabcu, govori kao da nikad nije ni bila u Hrvatskoj, niti kao da je ikad bila u Šabcu, nego zena ladno ocenila da je Šabac preskup u odnosu na Hrvatsku, bez ijednog argumenta i popila najviše pluseva. Dosta više propagande!!

Ivan Milosevic

pre 12 godina

Upravo sam stigao iz Praga, a jedan dan sam proveo i u Budimpešti.
I ja sam slušao svakakve priče o niskim cenama goriva (gasa) i svega ostalog u inostranstvu, i moj prvi utisak je da su sve te priče jako neistinite ! Naprimer, postoji neki proizvod koji je na akciji negde, a onda se ta cena prepričava, a nje nema nigde !
Činjenica je da je u svakoj zemlji jeftinije baš ono što se u njoj i proizvodi npr u Češkoj pivo, u Mađarskoj salame i sl.
Ja bih voleo da svi novinari koji pišu ovakve tekstove dobiju zadatak da u Budimpeštanskoj Kori ili Praškoj Bili pronađu po samo 20 proizvoda (od 20.000) koji su tamo jeftiniji nego u Srbiji. A sa onim novinarom, koji napisa da je LPG (gas) u EU po ceni od 0,5e, sa njim bih se lično obračunao. Što se tiče Mađarske, slagao je za duplo !

Daniel

pre 12 godina

da istina je da Slovenija ima mesečni dohodak blizu 1000€ po statistici ali vi trebate da znate da u Sloveniji nema nista manje tajkuna nego u Srbiji. Iz iste drzave su nastali kao i Srbija tako da velike razlike u tome nema. Ako bi realno gledali 90% stanovnistva Slovenije ima mesecni dohodak oko 600€ ili manje. Imamo mnogo veci komfort u zivotu pa tako i vece troskove, ne gledajuci potrosacku korpu sto znaci da standard nije bas toliko bolji u odnosu na majku Srbiju.

Markan

pre 12 godina

@Mario Bros

Posmatras sve kao crno i belo. Nisi bas mnogo inteligentan. A sankcije, hiperinflacija, bombardovanje, unistena preduzeca, propale privatizacije, tajkuni? Slovenija nije imala nista od toga. Nemoj da pises ovde. Samo sebe sramotis...

Info iz prve ruke

pre 12 godina

Ja se najiskrenije nadam da da moja poruka biti objavljena i to iz dva razloga. Prvo voleo bih da skrenem paznju redakciji (ili ko je vec nadlezan) B92 da razmisle kome daju da pise textove za njih i objavljuje ih pod njihovim logoom.
Drugo, posto vec godinu dana zivim i studiram u Ljubljani, voleo bih da obavestim ostale citaoce, da cene koje su ovde spominjane apsolutno nemaju nikakve veze sa cenama u Sloveniji, odnosno Ljubljani da budem precizniji.Naime, vecina cena koje se spominju u textu su ne realne i smanjene za barem po 4-5 evra. One koje nisu a deluju vam jeftino, one se odnose na proizvode koje retko ko kupuje jer su najnizeg moguceg kvaliteta. Kao primer mogu da navedem mineralnu vodu. U tekstu je receno da moze da se kupi za 15 centi ?! Ok, moze, ali to nije mineralna voda, vec samo obicna voda koja je gazirana. Normalna mineralna voda (kao na primer Knjaz, Vrnjci...) ne moze se kupiti za manje od 50-60 centi (Radenska, Jamnica...). Eto to je samo jedan primer, a sa sigurnoscu tvrdim da i ostale cene iz texta nemaju veze sa realnoscu. Kao ni prosecna plata u sloveniji koja je oko 860e, uzgred budi receno.

Srbija BRE!

pre 12 godina

Ma dzaba njima sve to kad oni nemaju Noleta najboljeg na svetu, srBskog sina, diku i ponos Srbije najstarije nacije na svetu i lidera regiona!!!

Mario Bros

pre 12 godina

Nagradno pitanje glasi. Ako su cene u Srbiji i Sloveniji iste, a plate 3x niže u Srbiji (1000eur : 330eur), ko prisvaja onda onu razliku od 670eur neisplaćenih građanima Srbije u proseku?

Pedja

pre 12 godina

Pa ovako dodjoh iz hrvacke pre par dana pa videh josh zla ochima cedevita u hr.1kg koshta 40kuna shto je oko 520din a kod nas toliko koshta 500gr.cedevite nasha jafa keks crvenkina je jevtinija kod njih nego kod nas,mi smo ovce pa gvatro sladoled je oko 350din u hr.kod nas je 440 shta rechi zhivela srbija mene sramota ,jer tako mazanje ociiju i lazhi se plasiraju ovom narodu da je matrhx mnogo jachh nego u filmu mada uzeh pravu pilulu -pasosh pa chu u im boga tutanj

Vladimir

pre 12 godina

gluposti !
cena hrane u Srbiji nije vise jer nismo na slobodnom trzistu
vec zato sto su sve drzavne firme privatizovane i raturene
i zato sto sami ne proizvodimo ono sto nam je potrebno !

Aleksandar_Slovenija

pre 12 godina

(B S, 29. avgust 2011 09:53)

Istina!

Ja živim u Sloveniji i to što vlada govori su dezinformacije koje su napravljene da ušutkaju narod!

Ako pitaš ljude na ulici svi kažu mnogo manji broj! 500-700!

Pogotovo težko je dobiti posao ako imaš ić!

Kod nas je sve skupo i nije kao u Srbiji gde ljudi mogu da se snalaze sa seljacima.

Šiptari koji prodaju voće i povrće prodaju duplo skuplje nego u trgovini!

Mi imamo evropske cene a ne i evropske plate!

zoran

pre 12 godina

Ma oni su i bivsoj jugi ziveli bolje i vise radili od nas a i mentalitet Slovenaca je potpuno drugaciji o naseg. Ali ni za kakve pare ne bih zeleo da zivim tamo i uzivam te blagodeti - meni je lepo i sa ovih 300 evrica (za leba i cigare dovoljno) ...

tabasco pit

pre 12 godina

neverovatno je da se ovakvi tekstovi ponavljaju iz meseca u mesec i da niko ne kaze istinu - naravno da bolje zive jer vise zaradjuju. Naravno da ako radis u firmama koje donose profit da ces imati vecu platu.

Slovenija je u EU i subve cije za poljoprivrednu proizvodnju su od 500-750 EUR po hektaru zasejane povrsine. U Srbiji su u proseku ispod 50 EUR po hektaru. Pa zasto ne bi proizvod koji dolazi sa tog hektara bio jeftiniji u Sloveniji? Primer je psenica recimo (prinos 5 tona po hektaru) koja je na ovaj nacin odmah jeftinija skoro 10 dinara po kg(cena psenice je oko 15 din po kg). I kako onda da proizvodi od psenice ne budu jeftiniji?

Takodje, drzava tamo ne uzima kroz poreze i takse prakticno sve sto firme zarade. Drzava tamo stimulise proizvodnju. Drzava tamo ima u vlasnistvu Merkator, preko kojeg forsira slovenacke dobavljace. Srbija se ovde raduje kada se prodaje najveci domaci trgovinski lanac. Srbija ima najskuplje kredite u Evropi.
I za kraj - zasto bih ja kao Slovenac koji zaradjujem 1000 EUR u proseku ziveo podjednako kvalitetno kao moj brat koji zaradjuje 300 eur u proseku?

Shvatite da imamo razorenu privredu, da ni tih 300 eur ne zaradjujemo, da nam nisu tajkuni za sve krivi, da Slovenija ima mnogo veci broj bogatih nego Srbija, a ima stanovnika ko Beograd. Bez bogatih se ne moze napred. Bez ozbiljnih politicara i ozbiljne drzave, ne moze se bolje ziveti.
Mi smo po kvalitetu politicara na nivou Afrike, i tamo su nas i odveli...

milivoje

pre 12 godina

hrana u austriji,gde sam pre koji mesec emigrirao iz zatvora zvanog srbija,je jeftinija neuporedivo. a ono sto kosta isto je bolje a i ne retko kolicina je duplo veca. a da ne govorimo o svakodnevnim akcijama gde su cene preko 65 posto nize. primera radi za 30 eura opusteno napunis 70 posto onih velikih kolica. a pritom uzmes dosta stvari koje su dzabe a ne trebaju ti. i naravno nema onih malih lopovskih prodavnica. nego lepo imas recimo selo 50 kuca a ono tamo hofer nesto kao merkator kod nas. zato mladi ljudi bezite dok mozete...

Lemi

pre 12 godina

Nagradno pitanje glasi. Ako su cene u Srbiji i Sloveniji iste, a plate 3x niže u Srbiji (1000eur : 330eur), ko prisvaja onda onu razliku od 670eur neisplaćenih građanima Srbije u proseku?
(Mario Bros, 29. avgust 2011 03:44)

Majstore, samo da ti cestitam na ulazenju u najuzu konkurenciju za nagradu 'Najgluplji komentar godine'!

Vasko

pre 12 godina

Cekaj, jel smo se odlucili da branimo Kosovo? Pa sta hocete? 300 E je i previse za patriotizam. Treba obezbediti oko milijardu evra godisnje za Kosovo kolko zvancino kosta Srbiju. Pa ne moze visoke plate i Kosovo u Srbiji. To ne ide zajedno. Ili jedno ili drugo.

LIDL JE SPAS

pre 12 godina

Da Lidl otvori u Srbiji supermarkete ubrzo bi mnogi trgovinski lanci pozatvarali svoje radnje!!!
U HRVATSKOJ, SLOVENIJI SU U LIDL-U OD 20%-40% NIZE CENE NEGO KOD KONKURENCIJE!!!

Srpski slovenac

pre 12 godina

Od vas ovde koji ste dali komentare vidi se da niko nije mrdnuo dalje od svog desktop racunara.
Treba da znate nesto sto novinar nije napisao a to je da Slovenci jedu najskuplji hleb u Evropi.
Cena 1kg.je od 2,60 EUR. do 3,5 EUR. zavisno od proizvodjaca.
Da ne pominjem cene mleka, mlecnih proizvoda, crnog, belog luka, pasulja, mesa, mesnih preradjevina i svih dr.prehrambenih proizvoda.
Idite svi u LJ. nije daleko, vidite malo cene, provedite 2 nedelje u Dezeli, pa cete brze bolje natrag u Srbiju.

brat slovenac

pre 12 godina

minimalna zarada u slo 740e hahaha samo na kojekakvoj statistici. Bilo bi to tako, kada nebi gazde poznavale sto i jednu rupu u zakonu. Realna plata običnog radnika je oko 500e, ako je uopšte dobiješ.

Još kad vidim komentar o vw polu iz 2001 za 450 evra...naletila je tetka na jedan, dodji sada pa ga nadji za te pare? Još da ne spominjemo kolika je ovde registracija(osiguranje, cestarina itd.). Mnogi radniki iz Srbije, koji su došli u Slo su se obradovali jeftinijim kolima ali posle nekoliko meseci su radije uzeli ista u Srbiji jer jih je pojela registracija.

Možda na prvi pogled izgleda sve jeftino ali uporedite ostale troškove za stan i slično... Izračunato je, da je potrebno 600e mesečno, da se preživi a plata 500??? pa vi vidite...

Još nešto da dodam. Uporedite kafane, restauracije, turizam, razne ulaznice... znači malo uživanja u životu. Da li može prosečan radnik u Sloveniji da priušti sebi ili svojoj deci da jih odvede u restauraciju na čevape, samo piče ili da odu na neku fudbalsku utakmicu ili u kino? NE! Društveni život je jako skup. Sa druge strane pola naroda u Srbiji provodi dane po kafanama, svako svakog časti, jede i pije se šta oče a znaju svi kukat kako nema šta da se radi i kako je sve skupo.

vlajko

pre 12 godina

Da je standard u Sloveniji (nisam bio tamo) veći nego u Srbiji verovatno niko ne osporava. Živim u Nemačkoj, kupujem u Aldiju i nekoliko puta godišnje dođem u Beograd i kupujem gde stignem. Naravno da se slažem da su cene u Aldiju manje (između ostalog zato što dotični bolje ucenjuje dobavljače...) ali kvaka je negde drugde. Cena vode je oko 10 puta veća (4-5€/kubnom metru) cena struje je preko 20 centi po Kwh. Za stan koji ja plaćam gazdi oko 750€ moj gazda plaća komunalne troškove od oko 400€ (iznošenje smeća, održavanje liftova, voda, domar itd). Drugim rečima kada bih ja imao stan u kome živim, ćak i da ne živim u njemu, paćao bih komunalije skoro 400€. Za stan u Beogradu cena komunalija bi bila oko 20€. Osim toga u malim radnjama ovde su cene mnogo veće nego u Aldiju ili malim radnjama u Srbiji. U nemačkoj niko ne zaliva baštu sa vodom iz vodovoda i niko ne pere auto na ulici. Za baštu se koristi kišnica (hvala bogu ima je koliko hoćeš - kiša pada 400 dana u godini)... Zaključak bi bio da 300€ u Srbiji nije isto što i hiljadu u Sloveniji ali je 1000€ u Srbiji puno više nego 1000€ u Sloveniji (predpostavljam na osnovu situacije u Nemačkoj)...

logitech

pre 12 godina

I sada vi kazite da nama ne treba EU.Svakim danom idemo sve vise unazad,ako ne krenemo napred vraticvemo se u 90-e,u vreme sankcija.Ako zelite da zivite sa platom od 5 evra izvolite...A da hocemo mozemo imati standard kao Hrvatsak sa prosecnom platom od preko 900 E.Ali izgleda da narod vise veruje DSS,SNS;SRS i ostalima.DObro dosli u srednji vek!

acinic

pre 12 godina

Kod nas je skuplje ali zato imamo mnogo tajkuna i monopola! Tu su slovenci slabi. Mi smo supersila sa tajkunima. E to slovenci nemaju! Ne razumem zasto nas uporedjujete sa slovencima? Nas treba uporedjivati sa banana drzavama!

srndach

pre 12 godina

Ima tu jos jedan sustinski problem.
Pominje se da je vecina robe u rafovima slovenacka ...
Moze li iko da mi nabroji 5 srpskih proizvoda, a da to ne bude mleko i hleb ?

bojank

pre 12 godina

I za Maribor vredi komentar osobe "Info iz prve ruke". Jedino ako je novinar gledao proizvode "pred istekom roka" onda je mogao da vidi te cene! Jesu cene nize al' ga on bas pretera!

Kalkulant

pre 12 godina

Na kraju, jeftinije je i gorivo, jer je litar evrodizela nešto iznad 1,20 evra, dok je benzin neznatno skuplji ali ne premašuje 1,27 evra. Treba li reći da Slovenija niti ima naftu, niti rafineriju, već gorivo kupuje po cenama na tržištu, a valjda i njihovi pumpaši zarađuju od prodaje goriva.

Dodao bih samo ..... zaradjuju i imaju najmanje duplo veće plate!

Ali oni nemaju Ruse za braću!

Bane

pre 12 godina

ja sam se upravo vratio iz Hrvatske, i mogu vam reći da je HR mnogo jeftinija od Srbije. Dok sam čekao trajekt za Pelješac u Pločama prošetao sam malo gradom. Grad otprilike cca. 11 000 stanovnika, nisam mogao da verujem, Konzum, Lidl, a u toku je gradnja dva trgovačka centra. Cene u Lidlu neverovatno niske. Samo čitaš akcija akcija akcija. Stranci naravno redovni gosti na parikiralistu skoro 80 % automobila. Ej grad takve veličine ima sve to da ne poveruješ a infrastruktura na nivou, i spoj na autoput pričao sam sa drugarom tu i kaže da mu je plata 560€ (56.986 RSD) radi kao konobar u kafiću, i pitam se šta se nama u međuvremenu desilo?! A Sloveniju necu ni da komentarisem oni nas sisaju za 30 godina....

dodoni

pre 12 godina

Neko je zadao da se dokaže da je roba u Srbiji najskuplja u svetu i sad se javljaju razni "informisani" pojedinci da to potvrde, iako se nisu makli iz svoje fotelje. Katarina iz Hrvatske koja je bila u Šabcu, govori kao da nikad nije ni bila u Hrvatskoj, niti kao da je ikad bila u Šabcu, nego zena ladno ocenila da je Šabac preskup u odnosu na Hrvatsku, bez ijednog argumenta i popila najviše pluseva. Dosta više propagande!!

Dule

pre 12 godina

U Sloveniji jako malo ljudi zarađuje manje od 800 EUR...statistički podatci su OK ali cjene su ipak 10 do 15% više nego u Srbiji..LP

Jovana Micic

pre 12 godina

Ako bi ste mi dali kao slobodna mediska kuca,rekla bi,kada smo kod Slovenackih 1000e u Valjevu je ponovo iz Gorenja odpusteno preko 100 radnika najmanje a da lokalne vlasti i medije nereaguju,kao da su te porodice robovi strasno je da ovde vise nema istine i ljuskosti.Valjevo je divlji zapad i nikoga nije briga.

Mirko

pre 12 godina

"...tržište odavno otvoreno i razvijeno..." Iz prve ruke mogu da kažem, da je to floskula. Slovenija je zatvoreno tržište. Osim kada prodaju robu na Balkan e onda svi mediji viću o potrebi za otvorenim tržištem.

iz prve ruke

pre 12 godina

Postovani, evo me u Londonu nesec dana i mogu vam reci sa sam sokiran koliko nas deru u Srbiji. Par primera iz Tesca (njivovog velikog lanca)

Nes gold kafa 200g-3.34£--kod nas 680din (jes da je na special offer, al to traje vec mesec dana)
Ementaler sir £8.10-- kod nas 1200din
Musli,corn flakes... £1.30-2.50---kod nas nema ispod 300din
Sunka 500g £3.5----kod nas praska oko 1000din
Mleko (ne u tescu, vec u lokalnom shopu) 2litra £1--kod nas litar 80din
Desodorans Dove £1.5---kod nas oko 300din
Mogao bih da nabrajam do sutra, naravno ima i stvari koje su skuple nego kod nas, ali SVAKI dan veliki broj proizvoda je na specijalnim ponudama tipa plati 2 dobi 3, kupi 1 drugi za dz...itd itd.
Tako da mi ovde za hranu realno treba kao i u Srbiji, ako ne i manje.

Ej poredim London gde je presecna plata oko £2000 i Beograd gde je bednih 300e.

Pa vi procenite ko nas **** u mozak.
Hvala, prijatno

zloca

pre 12 godina

I ovde u Srbiji je statistička plata 380€ a realna kod većine 250€ ako se već gledaju realnosti, kao što je i u Sloveniji realno 750€. Pa ako je gorivo, energenti, hrana i sve ostalo slično stvarno kako mi 380€ a oni 1000€ ??? I još neko kaže tu da eto u Sloveniji i nije tako sjajno jel eto imaju već konfor života, druže pa i ja bih veći konfor a radim više od tebe a zarađujem manje. Inače pošto se poredimo sa okruženjem eto nije samo tako i u Sloveniji (da se ne osecaju prozvanim) nego i u Hrv. pa BiH pa CG. Samo mi je jedina nada da ovde neće biti demokratske promene vlasti, nego one druge nedemokratcke pa će se sve to lepo naplatiti.

Aristotel

pre 12 godina

Dokaz vise zast moramo sto pre u EU!
Ne zbog drugog, nego je vreme da se drzava i ekonomija dovedu u red, da se zna ko koliko zaradjuje i da ne mogu tajkuni i nakupci da prave milijarde, a narod je sve siromasniji!

joker

pre 12 godina

Bravo ! Ovo je pravi tekst. O ovome treba pisati. U ovome je srz problema. Pozvati nadlezne da objasne ova desavanja. Po ovome, oni zaradjuju kao Slovenci ( mozda i vise ), a dele plate 3-4 puta manje.

Čovek iz 23. veka

pre 12 godina

A u Srbiji statistički još lošije, u Srbiji 50% ne zarađuje ništa, a od ostatka 50% zarašuje do 150 EUR (od toga bar 30% nije primila platu mesecima), 20% do 200 EUR a onaj prosek od skoro 400 EUR je jedan veliki vic. Usput kad odete u Sloveniju pa pogledate njihove gradove, ulice, puteve imate utisak da imaju najmanje 1000 EUR platu a kad to isto učinite u Srbiji imate utisak da su u Srbiji zadnju platu od 50 EUR primili pre 5 godina... što u mnogim slučajevima nažalost i nije daleko od istine.

nindza klinac

pre 12 godina

Pre par dana sam dosao iz Slovenije i samo mogu da kazem da je bas tako kako je napisano u tekstu...Ali ima tu jos mnogo jeftinijih stvari nego ovde...

nesto se mislim

pre 12 godina

mozda ne zvuci lepo,ali jedini spas od ove *** komunisticke je STRANA UPRAVA !!! kamo srece da smo ostali pod turcima ...

3eko

pre 12 godina

a da ne pominjem da imamo najjeftiniju radnu snagu u okruzenju, najnizi porez na profit u evropi, najnizi PDV, jos uvek socijalne vrednosti energenata... i opet proizvodimo i prodajemo najskuplje...

Gradjanin

pre 12 godina

Vise ovakvih tekstova je potrebno, da narod bar malo shvati da zivi lose iskljucivo zbog politicko-tajkunske mafije koja je na vlasti, u ekonomiji, ali i na severu Kosova.

Tanz mit Laibach

pre 12 godina

@ Info iz prve ruke

Hajde mali. Nisi jedini koji cita domace sajtove pa da ti prodje propaganda..
U pitanju je nepreciznost. Uporedi bilo koja dva identična proizvoda (od hrane do automobila) pa ćeš retko naći da je slovenački skuplji. Plate, da manje su, ali i srpske su naduvane.
Dakle, da ti je lose, ti bi se vratio, tj. vratices se samo ako budes morao... na zalost...
Lep Pozdrav

Amos

pre 12 godina

Ni Srbija nema naftu. Nekad je naftu imala Vojvodina i to nafte za 20% potrebe zele Srbije, medjutim Srbija (tj DS) je tu nasu, vojvodjansku, srpsku naftu poklonila macehi Rusiji.

No_comment

pre 12 godina

Već i po tome što su kod nas bakalnice "načičkane širom Srbije", vidi se da smo tužan i siromašan deo kontinenta. Bili i ostali. Više od polovine državljana Srbije živi izvan zemlje. To je onaj bolji deo.

Bane.SU

pre 12 godina

Obraćam se MODERATORU ! Molim Vas, zaboga, ne puštajte tekstove čitalaca koji nemaju veze sa pravopisom. Neki od njih se uopšte ne mogu razumeti... Ni tačke, ni zareza, ni velikog slova... Katastrofa !!!

sale

pre 12 godina

ta prokleta evropska unija... eto sta je napravila...
jadni slovenci, crkavaju od gladi...

sreca pa ce se ta vestacka tvorevina uskoro raspasti pred naletom nebeskog naroda potpomognutog bratskim iranom, severnom korejom i kubom....

a onda napadamo na zlu ameriku....

dejan

pre 12 godina

ja sam iz Slovenije i ove godine sam dvaput bio u Srbiji na dopustu. ni približno tekst nije objektivno napisan. samo podatak, da je kod nas u Sloveniji prosečna plata 1000 evra, možda po statistici ali ako pitate radnike po preduzečima videče te da se kreče od 650 evra pa do 850 evra. Kad povučete prosek od političara i tajkuna onda jeste 1000 evra. cene hleba, sečera, ulja, povrča in voča su puno jeftinije. cene po kafićina čak 3x jeftinije, za 6 piva in 2 kafe u centru Kraljeva smo plačali 750 dinara, to je 7,5 evra, za to se u centru Kranja plača minimalno 19 evra.
kad več pišete pišite objektivno!!!

miroslav

pre 12 godina

Kada su Slovenci napustili YU ljudi iz mog najblizeg okruzenja su govorili kako sada nece imati sta da jedu, pa sam se vec onda posvadjao sa njima zbog njihove gluposti.Dusa me boli kada pomislim da Vojvodina gde se proizvodi najvise zita i kukuruza ima iste cene kao Slovenija. Samo se pitam, dokleeeee.....

Vojislav Matkovic

pre 12 godina

Evo me upravo u gostima kod tetke u Stutgartu, svaki dan sa zenom idemo do grada, pa u kupovinu, po raznoraznim prodavnicama. Odmah se primeti razlika u mnogim cenama.
Meso 2,5/kg - Srbija 300+din
Flasirana voda 0,12/1,5L - 45 din/1,5L
Vocni jogurt 175g 0,19 - oko 40 din
Fa rolon 1,11 - 215 din
Pampers vlazne maramice 4 pakovanja po 64 5,49 - oko 1050 din
Humana voda za bebe od 1,5L 0,79 - 240 din
KOMPLET PRVE POMOCI 4,99 - oko 2400 din
I jos mnoge, mnoge stvari koje su na akcijama, ali zaista na akcijama do 50%, a ne kao kod nas da samo napisu akcija.
E hleb jeste skuplji, oko 1,8 evra gorivo je skuplje za mozda 20% nego kod nas, ali i standard je daleko, daleko veci. Prosecna plata oko 1700 evra...

Nenad, Skopje

pre 12 godina

Ovo je jos jedan tekst napisan obrnutim redom: pre pisanja, donese se odluka kakav ce biti zakljucak t.j. kakva se poruka zeli poslati, a to je da su cene u Srbiji skuplje nego li u Sloveniji i onda se tendenciozno pocnu iznositi cene. Umesto da bude obrnuto: da se izvrsi istrazivanje, pa na osnovu njega donesu zakljuci. Tendencioznost se ogleda u tome sto se kao prvo cene iznose zaokruzeno, neprecizno, uporedjuju se razlicite vrste artikla, mozda su se uporededjivale cene koje su bile na akciskoj prodaji u Sloveniji, sa regularnim cenama u Srbiji. Jednostavno tekst manjka sa informacijama o nazivu proizvodima koji su se uporedjivali, a da bi se dobili relevantni podatci trebaju se uporedjivati ISKLJUCIVO isti prozivodi. Ako se zeli objektivno uraditi istrazivanje, prvo se ono metodoloski mora postaviti na istoj ravni: uporedjuje se supermarket u centru Ljubljane, sa istim takvim u centru Beograda. U ovom tekst to se ne navodi tako da, mozda se uporedjivala radnja u selu kraj Jesenica sa marketom u Knez Mihajlovoj. Drugo, po navici uporedjivanja se rade sa Slovenijom ili Hrvatskom, jer su proizasle iz ex Yu, sto je pogresno. Poredjenja najbolje se trebaju raditi sa drzavom koja po vise parametara je slicna sa Srbijom. Za to je idealna Bugarska: broj stanovnika, prosecna plata, velicina metropole i ostalih gradova. Onda, kvalitativna prednost Bugarske jer je u EU, otvoren market stranih trgovskih lanaca (imaju Lidl, Peny, Spar, Kaufland, Billa, Kerfur) gde su cene mozda malo jeftinije nego li u Srbiji (naravno imaju veci izbor i bolje kvalitete) ali generalno se stice utisak da zivot u Bugarsku nije uopste jeftiniji od onog u Srbiji. Cene u restorantima su iste, t.j. skupe i nedostupne za vecinu stanovnika. Tako da se isto moze zakljuciti i ako se upredi Bugarska sa Slovenijom. Ono sto je sa druge strane jako simptomaticno, to je da mnogi srpski konditorski i prehrambreni proizvodi su puno jeftiniji u Skopju nego li sto su u Beogradu. To bi trebalo biti tema za istrazivanje: zasto srpski proizvodi su skuplju u Srbiji nego li u Makedoniji i drugim ex Yu republikama.

Dejan

pre 12 godina

Hvala Bogu da procitam ovakav tekst! Potpuno istinit sa argumentima sa terena! Nisam serćan zbog toga sto piše ali je potpuno tačno.

milan

pre 12 godina

Sa slovencima se nismo nikada mogli porediti ni prije a ni danas. Gorivo u Sloveniji je jeftinije nego i u Austriji ili Hrvatskoj. Greska je sto se kod nas uvek pokazuje prstom na drzavu a ne na one koji su marze udarili tako visoko da nam zagorcavaju zivot. Izgleda u medijima ima puno lobista za one koji objavljuju oglase na njihovim portalima pa njih stede od kritika.

djony

pre 12 godina

pre mesec dana sam se vratio upravo iz Slovenije i da ne verujes, npr.: jaffa jeftinija!!! o.O dal dinar, 2, nebitno, al sta reci!? nenormalna kolicina nase robe po istoj ili slicnoj ceni. Konkretno, milka noiset 1,07e, proizvedena u austriji, dok mi isti brend, doduse pravljen u Bugarskoj (il pitaj boga u kom hangaru)placamo bar 20 dinzdi vise... EEE SRBIJO, DOKLE SI DOSLA... -.-'

Bojan

pre 12 godina

Naših 300 nije Slovenačkih 1000 eura???? Genijalno majke mi! :D A gde je to, gospodo, 300 = 1000??? I još nešto: nebitno je da li je voda tamo 65, a ovde 35 centi, već je poenta da oni kad izadju iz Merkatora sa računom od, recimo, 150 eura, a mi sa duplo manjim od 75 eura, za iste proizvode, dobijamo prostu matematičku računicu:1000-150=850, t.j. 300-75=225, pa tako dolazimo do zaključka da u Sloveniji moze biti i 3X skuplje, i opet im ostaje vise para nego nama ovde.

DzoniKG

pre 12 godina

Standard u Sloveniji nema mnogo veze sa EU jer od kad su usli u EU imaju minimalan rast privrede.Ali zato nisu imali pljackasku privatizaciju kao ni 20 godina burazerske privrede.Takodje 1991 Slovenija je imala GDP per Capita od 11 000$ a npr Argentina koja danas sisa Srbiju za duplo je tad imala 3 300$.Slovenija je i pre 20 godina spadala medju 20 zemalja sa najvisim standardom u svetu.JOs 1991 su dosli Amerikanci u Sloveniju sa zeljom da pokupuju Slovenacka preduzeca ali su SLovenci rekli ne hvala ,mogli smo do sad sami mozicemo i dalje.
U Sloveniju idem svako leto i sem sto odmorim mozak od tzv cetnika kao i lopova koji sebe nazivaju demokratama vidim kako bi izgledala Srbija da ovih 20 godina nije bilo tih grupacija koji su skroz potisli normalne ljude u drugi plan.

Slovenec

pre 12 godina

Slovenac sam i ovog sam ljeta bio na odmoru u Srbiji. Ipak su cene hrane kod vas nešto niže (recimo 20 do 30%) nego u Sloveniji. Najveća razlika je u osnovnim namirnicama (recimo hlebu), domaća (srpska) hrana je dosta jeftinija, a cene hrane iz uvoza su približno iste kao kod nas. Ali čini mi se da ponuda nije baš velika. Kod nas (živim u mestu sa 15.000 stanovnika) ima puno (dosta velikih) marketa Mercatora, tri velika marketa Spar, Lidl, Hofer, Tuš ... A kod vas sam u manjim mestima teško pronašao malo veći market. Uživao sam na tržnicama gde se može kupiti voće i povrće dosta jeftino. U kafićima i restoranima takodjer su cene niže. Po meni je kod vas veća razlika u ceni izmedju većih i manjih mesta nego kod nas. Sve u svemu, cenu su prihvatljive i sigurno ću (ali ne zbog toga) posetiti vašu zemlju i sledeće godine!

Radojica

pre 12 godina

Upravo zato mi štedimo naše najmilije robovlasnike bez osnovne škole i dana boravka van rodnog sela, da nam izvitopereno i nakazno postane tradicija, a pomahnitala šminka plitke statistike način života.

natnes

pre 12 godina

Još jedno nagradno pitanje:
- Ako ratar nije zadovoljan cenom proizvoda i gubi,
- ako prizvodjač stočne hrane gubi ..
- kao i proizvodjač svinja ..
- a mesar se žali da ne može kraj sa krajem
A mi ne možemo da platimo cenu mesa - ko dobija ?????
E pa toga u uredjenim drzavama nema. Zna se (naravno postoji uvek trzisni faktor) za sta ko radi i sta moze da ocekuje od svog rada. A ovde samo ako si clan neke bagre (partije) mozes se necemu nadati.

Vise ekonomije, manje politike

pre 12 godina

Otvorena konkurencija vrsi pritisak na cene. Posledica : proizvodjaci i distributori su primorani da rade racionalnije i/ili intenzivnije.
A na trzistu gde je konkurencija slaba - bili to drzavni ili privatni monopoli - cene se prirodno odrzavaju na visokom nivou.

Aca Nbg

pre 12 godina

Moja tetka iz slovenije je pre mesec dana tamo kupila vw polo iz 2001 za 450 evra.Video sam ga licno u veoma je pristojnom stanju.Isti model isto godiste kod nas kosta 4000 evra!!!Deru nas kao musa jarca a mi i dalje kupujemo i trazimo jos...

justin

pre 12 godina

Tek da vidite cene hrane u Americi...Ušli smo u u začarani krug..Da smo razvijeniji i platežno bolji tukli bi se da dođu i da međusobno skidaju cene,ovako....Samo pusti snovi.

Milisav

pre 12 godina

Uz ovakva poredjenja ne bi bilo lose uporediti i kolika je razlika u efikasnosti na radnom mestu. Koji procenat zaposlenih u Srbiji efektivno RADI vise od dva-tri sata dnevno?

MaloMorgen

pre 12 godina

Slogan "kupujmo nase" je veoma popularan u svim zemljama, a prisutan je i u Srbiji. Medjutim, ono sto me razocarava je sto su domaci proizvodi neretko skuplji od uvoznih (radi nadoknadjivanja gubitaka na drugoj strani), a pogotovo i sto je narod na tom nivou da ce kupiti jeftinije makar bilo i strano i losije. Jos ako je lepse upakovano... Na kraju krajeva, mnogi "domaci" proizvodi su samo prepakovani kineski, turski i kojekakvi koji dolaze iz zemalja gde su ih nabavili za dzabe. Kontrole za to iovako nema, a i da ima sigurno bi bila kompromitovana, jer eto "tesko se zivi".

Nije narodu do patriotizma, vec do para. Vise on voli dinar u dzepu nego tapsanje po ramenu, pogotovo kad ga tapsu domaci tajkuni i lopovi.

A patriotizam je iovako samo prica za budale, izgleda samo kad dodje vreme ratovanju pa drzavi treba dzabe mesa za topovsku djulad. Zasto se ne sprovodi i neguje kad je mir, nikad mi nece biti jasno. A narod nije bas toliko proklet da ne voli svoju zemlju i svoje ljude. On samo vise voli svoj zivot i svoju porodicu, ali su stvari dovedene do tog nivoa da se drugacije vise i ne moze.

DJole/NS

pre 12 godina

Ajde, tu se ipak radi o dve drzave, pa i da razumem razlike u ceni... Ali zasto ja iz vojvodine da placam prikljucak za struju 150000 din, 2,5x vise nego oni na jugu srbije, ili 2x vise nego u BG? Zamolio bi autora teksta da se pozabavi i ovom temom u buducnosti....

Miloš

pre 12 godina

Ovo baca pravo svetlo na najnoviju državnu strategiju - ni Kosovo ni EU, s tim da će navodno otimanje Kosova poslužiti da se demonstrativno ne ulazi u EU, koja nas stalno nešto kao uslovljava.

Sve to kako bi i dalje ostala netaknuta sprega vlasti, bizMisa i kriminala.

Hvala redakciji B92 BIZ što podseća one s kraćom pameti na ovakve priče. Kao da je juče bilo kada je vajni stručnjak Kovačević prosipao ove bisere.

Katarina

pre 12 godina

Evo da se i ja malo osvrnem na ovu temu o cjenama.Živim u Hrvatskoj.Ovdje imamo jako puno stranih trgovinskih lanaca..Kaufland,Lidl,Bila,Merkator,Getro...a skoro svaki dan su akcije na proizvodima od prehrane do drugih kućnih potrepština i to baš akcije do čak 50%jeftinije.Ovog ljeta sam bila u Srbiji tj.Šabac kod moje prijateljice i mogu potvrdit da ste previsoki sa cjenama pa čak u nekim i skuplji od nas u Hrvatskoj.Možda nećete vjerovat ali ipak sam ovo napisala ako neko hoće pročitat??Što se tiče plaća u HR nisu puno manje nego u Sloveniji..ovisi od obrazovanja i kojim se poslom baviš??Ja imam plaću 900 eura a nisam direktor ili na nekom visokom položaju...Srdačan pozdrav vama iz Hrvatske...

armagedon

pre 12 godina

Da budemo realni, kad smo se mi mogli uporediti sa Slovencima? NIKADA!!! Krajem 1992 g. zbog zdravstvenih problema morao sam ici za Ljubljanu i jos tada jedan pedijatar je imao platu oko 1300 maraka a profesor biologije u osnovnoj 800 maraka. Tada je bilo lako ubedjivati ljude koji nisu isli dalje od Opova i Sremcice da ce Slovenci umreti od gladi bez nas. Njihovi putevi jos tada su za nas bili kao staza u Maranelu a litar benzina je bio 98 feninga (u madjarskoj tada 1.3 maraka). Kod nas se svercovao benzin za oko 3 DM. Ali mi smo nebeski tj. cene su nam do neba.

e srbijo

pre 12 godina

Nisu propali "becki konjusari" vec im je bolje nego sto im je bilo sa nama.

I jos da dodam cesto (jednom mesecno) putujem u Sloveniju i Nemacku. U Nemackoj su recimo sirevi i mesne preradjevine jos jeftinije nego u Sloveniji!

Micko

pre 12 godina

Tekst je sasvim realan, za razliku od mnogih koji se naručuju od strane vlasti i kojima je cilj da dokažu kako smo najjeftinija zemlja u Evropi. I onda tamo pokupe cene za najkvalitetnije proizvode i porede ih sa tim proizvodima u našoj zemlji ali vrlo niskog kvaliteta.
Ali, vidim da ima opet onih kojima ni ovo nije dovoljo ! Pa u jednom komentaru stoji da smo mi imali ratove, sankcije itd. I da je zato kod nas skuplje ??? Pa kako je to Milka skuplja u Srbiji zbog sankcija iz 90-tih ???

danger

pre 12 godina

Ovde u Nemackoj ima dosta artikala koji su mnogo jeftiniji, voce i povrce je skuplje, u proseku, mislim da potrosacka korpa ovde u Nemackoj kosta isto ili nesto manje nego u Srbiji. Na primer, ulje ovde placamo 119 dinara, a brasno i secer 25 dinara (centi). Kvalitetan orange juice (100% voce) je 80-90 dinara (centi). Da ne govorim da je izbor deset puta bolji nego u Srbiji. A prodavci ovde rade manje nego u Srbiji (vikendima je sve strogo zatvoreno) i zaradjuju 1500 evra minimum a ne 150 kao u Srbiji. Znaci, moze i da se prodaje kvalitetna roba, i da se prodavci plate, i da roba ne bude skupa. Pa nismo veverice, zna se gde zavrsava ta razlika.

Viljem

pre 12 godina

Imam odgovor za @Daniel
Prosecna plata u Slo ne iznosi € 600 jer to nije moguce zasto evo ovako.
Minimalac u Sloveniji iznosi € 562 + putni troškovi izmedju 60 i 120 eura + 135 eura dodatak za prehranu znači minimalno koliko svaki radnik zaradi u Sloveniji je € 740. Govorimo naravno o 8 satnom radnom danu. Info možeš provjeriti i na poreznoj upravi Slovenije http://www.durs.gov.si/si/aktualno/minimalna_in_zajamcena_placa/minimalna_placa_po_mesecih/

CheGe

pre 12 godina

Ajd da je u Sloveniji jeftinije, ali tako je i u Nemackoj, Austriji, Madjarskoj itd. Samo bas neke luksuszne stvari su skupje. Strasno!

Mali

pre 12 godina

Nas ministar trgovine je godinama tvrdio da kod nas nema monopola< a zatim je priznao da ,,ima ali jos uvek to ne znaci da je zloupotrebljen itd". Za takvu izjau u Sloveniji bi doziveo politicki linc. Drugo, u sloveniji vlast odgovorno odredjuje pravila igre pod ostrom paznjom javnosti, kod nas su partije na vlasti u "vlasnistvu" tajkuna, a svi zajedno u "milosti" tkzv medjunarodne zajednice.

nesaprofa

pre 12 godina

Sve je tacno sto je napisano u tekstu to mogu da Vam garantujem jer sam proveo mesec dana u Slovenuji kod rodjaka i koliko sam mogao da primetim samo su cigarete,alkoholna pica i hleb nesto skuplji u odnosu na nas,sve ostalo je isto kao kod nas u Srbiji pa cak su i jeftiniji!

Miloš

pre 12 godina

Potpuno tačan članak! Živim duže vremena u Sloveniji i uvek se neprijatno iznenadim, kada sa vratim u Srbiju i udjem u prodavnicu. Jaffa Crvenkina je u Sloveniji 75 dinara, a u Srbiji, Leskovcu, nisam našao ispod 90 dinara. Da ne veruje čovek. Neko reče LIDL...potpuno tačno, proveo sam nekoliko meseci u Belgiji i mesečno u Lidlu za sva 3 obroka (plus i ono što mi ne treba, ali ajde da probam) korpa nije prelazila 150 eura....u Belgiji eeejjj, koja ima prosek plata 1500 eura ili više. Žalosna si Srbijo, ali šta ću, moja si:(

И ја сам луд

pre 12 godina

@ Mario Bros:
Nagradno pitanje glasi. Ako su cene u Srbiji i Sloveniji iste, a plate 3x niže u Srbiji (1000eur : 330eur), ko prisvaja onda onu razliku od 670eur neisplaćenih građanima Srbije u proseku?
(Mario Bros, 29. avgust 2011 03:44)

Како ко присваја? Па ваљда Словенци...

TromlXCH

pre 12 godina

Nagradno pitanje glasi. Ako su cene u Srbiji i Sloveniji iste, a plate 3x niže u Srbiji (1000eur : 330eur), ko prisvaja onda onu razliku od 670eur neisplaćenih građanima Srbije u proseku?
(Mario Bros, 29. avgust 2011 03:44)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Grrrrr grrrrrrrrrrrrrr, ggrrrr grr grr ggggggggrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr vau

Ivan Milosevic

pre 12 godina

Upravo sam stigao iz Praga, a jedan dan sam proveo i u Budimpešti.
I ja sam slušao svakakve priče o niskim cenama goriva (gasa) i svega ostalog u inostranstvu, i moj prvi utisak je da su sve te priče jako neistinite ! Naprimer, postoji neki proizvod koji je na akciji negde, a onda se ta cena prepričava, a nje nema nigde !
Činjenica je da je u svakoj zemlji jeftinije baš ono što se u njoj i proizvodi npr u Češkoj pivo, u Mađarskoj salame i sl.
Ja bih voleo da svi novinari koji pišu ovakve tekstove dobiju zadatak da u Budimpeštanskoj Kori ili Praškoj Bili pronađu po samo 20 proizvoda (od 20.000) koji su tamo jeftiniji nego u Srbiji. A sa onim novinarom, koji napisa da je LPG (gas) u EU po ceni od 0,5e, sa njim bih se lično obračunao. Što se tiče Mađarske, slagao je za duplo !

Taca

pre 12 godina

Imala sam priliku da kao student provedem jedan semestar u Ljubljani i mogu vam reci da je zaista divno biti student tamo. Kao prvo, drzava omogucuje SVIM studentima puno pogodnosti (bez obzira da li ste stranac ili ne). Jedna od najvecih je poklanjane 20 bonova za hranu mesecno uz koje mozete da obedujete u 90% restorana uz odredjenu doplatu (0.8e - 5e u boljim restoranima). Pored toga, nudi se niz drugih beneficija, kao sto su povlascen prevoz, nize cene ulaznica za bazen, bioskop, muzeje, koncerte, itd.

radoja

pre 12 godina

Komsinica iz Austrije dosla i kaze kupila kilo sladoleda i kremu nivea. Doslo je kaze 21KM (to je nekih 1100din). Za isto to u Austriji plati 8 evra (16KM-800din). Njena satnica na poslu je 15 evra. Dakle, ona ima satnicu 6 puta vecu nego ja i jos ima jeftinije cijene ne samo hrane nego i odjece, obuce itd. Dakle, meni trebaju tri satnice, a njoj pola satnice, da kupimo istu kolicinu proizvoda u zemljama u kojima zivimo. Pri tom obavljamo slican posao. Da ne govorim o tome koliko je lakse naci posao u Austriji. Uz sve to proizvodi u Austirji su kvalitetniji. I onda cujem nase politicare i ekonomiste koji kazu kriza se prelila! Kakvi blonkeri! Eto toliko!

novosadjanin

pre 12 godina

zato i imamo tone mufljoza koji u 12h radnim danom popunjavaju kafice do poslednjeg mesta. Muljatori i sinovi sa dzipovima, koji se nocu opijaju i onda isprobavaju svoje masine po ulicama praveci "nezabelezene" prekrsaje, lome sve sto stignu i prebijaju normalnu decu i ljude zato sto su ih zakacili pogledom.
Tacno se zna ko posteno zaradi svojih 300e, a ko odsedi po kafani svojih 5000e tako sto na ovaj nacin pljacka svoj narod

Bojan

pre 12 godina

Takodje bi trebalo pitati nekoga u ovoj drzavi, da objasni zasto su Srpski proizvodi jeftiniji u Makedoniji nego u Srbiji?
Letos sam video u Makedoniji (u prodavnici VERO) gomilu srpskih proizvoda koji su jeftiniji nego u Beogradu.

Mojne vas rade

pre 12 godina

U Kamniku, 25km od Ljubljane, gde živi oko 15.000 stanovnika, na 1km od kuće imam 9 (slovima: devet) supermarketa: 2x Mercator, 2x Tuš, 2x Spar, Lidl, Hofer, Eurospin. Svi su veliki i dobro opskrbljeni. Kako se je jedan za drugim gradio, tako su ostali snižavali cene, nudili više proizvoda u akciji i produžavali radno vreme. Svaki nudi svoju karticu lojalnosti, na kojoj se zbiraju popusti, a ako vas ne mrzi, pa umesto u jednom, robu kupite u 2 ili 3 različita, možete uštedeti i do 30%. Konkurencija je čudo.

Marko RS

pre 12 godina

pa sto nepitate slovence zasto je ovde u merkatoru skuplje nego u sloveniji...
(pera, 29. avgust 2011 03:38)

jednostavno zato sto oni tu robu uvoze u srbiju i moraju da plate visoke cijene uvoza

Goca

pre 12 godina

Moja tetka zivi u Trbovlju u Sloveniji 30 godina. Od Slovenacke plate kafe kuvarice napravila je kucu u Banja Luci doduse u okolini tj, na selu al kuca boli glava,ona ima auto,teča auto,burazer stan i auto...a samo kuka kako je tamo sve skupo....

bezuvijanja

pre 12 godina

Problem Srbije je taj sto gradjanje potkrada drzava, bilo direktno (javni sektor i ostale rupe bez dna), bilo indirektno (tajkunizacija uz amin vlasti).

I nece se tu (na zalost) nista ni promeniti... menja se samo ko jase.

Mario Bros

pre 12 godina

@Lemi livo skodi,
Sa paušalnim komentarom bez argumenata i bukvalističkim shvatanjem svega što piše, nebitan si za ovu temu.

ex demokrata 1

pre 12 godina

Bio sam na odmoru u Grčkoj,neverovatno, ali su cene uglavnom niže ili jeftinije nego u Srbiji,mislim na Lidl ili Kerfur,ali i u malim prodavnicama,a zimus sam bio u Nemačkoj po prvi put,nisam mogao da verujem koliko je toga jeftinije,pogotovo obuća, garderoba i stvari za kuću,jednostavno sam se osećao užasno i jadno istovremeno.
Ovaj text treba našim tzv.''expertima ''da pošaljete na mail,sa pitanjem koliko još vekova treba da prođe da mi živimo kao sav normalan svet?
To je ustvari patriotizam,da vam gradđani žive normalno,sve ostalo,teritorije i dr.gluposti su za pretprošli vek !