Nedelja, 28.08.2011.

15:26

Nema mora, imamo pomorsku agenciju

Predlog zakona o pomorskoj plovidbi, koji je Vlada usvojila iako Srbija nema more, predviđa osnivanje nezavisnog tela koji će ispitivati pomorske nesreće.

Izvor: Blic

Nema mora, imamo pomorsku agenciju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

147 Komentari

Sortiraj po:

Dejan Tomic

pre 12 godina

Postovani novinari i gradjani Srbije,

Studiram fakultet za pomorstvo u R. Sloveniji, nažalost pošto ga moja država nema. Završavam drugu godinu, kada bi trebao da se ukrcam na brod kao mašinski inženjer. Upravo sada tražim informacije o tome kako je priznata *naša* pomorska knjižica iz razloga jer znam da su moji prijatelji imali probleme oko iste, ne iz razloga što Srbiju mrze nego iz razloga što nije imala zakone o pomorstvu i ratifikovane odredjene konvencije o medjunarodnoj plovidbi. Ovim zakonom se to uredjuje što me neizmerno raduje. Zamolio bih Vas da gledate u budućnosti kolektivni interes, pošto je običaj da uvek kritikujete, a da nemate pojma šta kritikujete.

Osvrnuo bih se i na tu čuvenu agenciju koja će istraživati nesreće i obavljati druge poslove u skladu sa njenom nadležnošću. TAKVA AGENCIJA MORA DA POSTOJI JER JE NEOPHODNA AKO SE MISLI UREDITI POMORSKI/REČNI SAOBRAĆAJ. Kao što postoji SMATSA ili Agencija za kontrolu letenja, tako mora postojati i ona. E sad većina ljudi, a i novinara smatra da je ona nije neophodna što se u ovom trenutku čini ispravnim ali smatram da grešite pošto treba misliti na BUDUĆNOST. Srbija nije mogla da ima upisane brodove jer:
1. bili smo u SFRJ gde su se obicno upisivali u pomorskim republikama SFRJ
2. NISMO IMALI ZAKON O POMORSTVU

HVALA MNOGO NA RAZUMEVANJU
ZA SRBIJU KOJA MISLI NA SEBE
ŽIVELA SRBIJA

miroslav

pre 12 godina

Ko kaže da nemamo more? Već par godina,nažalost,takve podzemne vode imamo u Bačkoj, da sam siguran da se polako, ali sigurno vraća Panonsko more!

Nenad

pre 12 godina

Pa kad možemo da imamo "Upravu za digitalnu agendu" čiji bi posao trebalo da bude razvoj ekonomije baziran na IT (čitaj - uprava za upošljavanje familije, kumčića, ortaka i sl.), što ne bi smo imali i agenciju za pomorske nesreće. Želeo bih da dam svoj doprinos i predložim "biro za neuspešna sletanja na Mars" i, sve zasluge gospodi iz Monti Pajton letećeg cirkusa, "ministarstvo za blesave hodove".

svetlanast.

pre 12 godina

za srbiju kao pomorsku zemlju,iako srbija jos od vremena nemanjica i brankovica nije imla izlaz na more, pobrinuo se knjaz milos obrenosic,uz nesumnjivu pomoc najboljih pravnih strucnjaka svoga vremena...tako dospevamo do onog "fermana sultanskog za srbsku zastavu izdanom u polovini sabana 1251. godine ili 1835.godine po nasem" pisanom slaveno-srpskom cirilicom...
"od strane srbskog knjaza milosa obrenovica (da bi konac njegov sretan bio) podnesena mi je molba da bi srbi narod, podan mojoj visokoj porti, pored darovanih mu od mene preimusestvava, udostojio i dozvoljenja toga da moze preimusetva, udostojio i dozvoljenja toga da moze po rijekama i moru plovecim, u carigrad dohodecim, i tuda prolazecim ladjama - od istog naroda njihov vlastiti barjak razvijati..."
srbija je ovim fermanom i formalno postala pomorska zemlja.
pomorska zastava srbije:gornja joj je cast crvene,srednja plavetne, a donja bele boje tako da se na crveni najgornji cvet stave 4 zvezde, a na srednji plavi grb narodni.
eto.

judah

pre 12 godina

Баш нешто гледам емисију о Пном Пену и суноврату након 20-годишњег рата..
И почиње мелодија сама од себе.. Београде, на ушћу двеју река.. лал лалал лаа..

Miki

pre 12 godina

Sećam se da su nekad davno u "Feral tribjunu" pomenuli Šestu moravsku flotu i nosač aviona "Surdulica". Možda ova agencija ima veze s tim.

buckokojinelazmisla

pre 12 godina

jasno kao dan.neko od vladajućih je usnio da je Šojić(a svi su gori od njega)i poželeo da bude kapetan na belu lađu.izem ti kapetana ako nema kapetaniju(moderno rečeno-agenciju),pa da lepo po zidovima obesi slike svojih predaka pomoraca(možda su i tuđi preci ali šta to ima veze,pa oni i ovu državu i narod zovu svojima a ponašaju se kao prema tuđima)i slike jahti kojima se vozio kada je bio gost kod nekog svog poslovnog partnera i sl.šta reći na sve ovo:bahato,bahato,bahato i opet isto.reći da je sramota je izlišno jer oni srama nemaju(oni samo imaju veliki koalicioni kapacitet,tj. zarad ostanka na vlasti mogu sa svima samo je važno šta ponude.

Ivan

pre 12 godina

Mislim da je ovaj članak tendenciozno napisan i od strane nekog ko nema pojma o pomorskom saobraćaju i pravu. To važi i za citiranog analitičara.

Možda agencije nisu najsrećnije rešenje, ali sa druge strane ni Švajcarska nema more, pa ima pomorsku flotu. Drugo, Srbija uvozi robu, a transport te robe ide veoma često morem - naravno ne plovećim kamionima već brodovima. Možda nekada neke srpske firme zakupe brod... Ne mogu da zamislim kakvih ve pravnih problema u vezi sa tim sve može da nastane. I ako nemamo odgovarajući zakon, šta primeniti onda?

Aleksandar

pre 12 godina

Nemamo ni nuklearnu elektranu, a imamo javno preduzeće Nuklearni objekti Srbije. Ako dozvolite :) http://www.zadruznikonj.rs/nuklearno-a-nase/

Stevan

pre 12 godina

Mozda Srbija u ovom trenutku nema more, sto ne znaci da ga nece ni imati. Zato vlada blagovremeno formira agenciju da taj trenutak spremno docekamo.

Branka

pre 12 godina

Na Vladi je bilo reči o tome - ili da se osnuje pomorska agencija, ili da se menjaju reči himne, u kojoj stoji: "Moćnom rukom vodi, brani budućnosti srpske brod..." Ocenjeno je da je celishodnije osnovati agenciju za pomorske nesreće, naročito zbog aktuelnog potonuća.

io

pre 12 godina

Imam informaciju da Srbija sprema kosmicki program. U pitanju je izgradnja stanice na Marsu, koju ce projektovati i realizvoati Agencija za kosmicka istrazivanja u saradnji sa Zastavom i Ei Nis.

Andrija Pacificki

pre 12 godina

Smatram da bi bilo pogresno a skoro sigurno i uzaludno se boriti protiv novih propisa odlucne nam vlade. Pogotovu, sto ni oko vaznijih zakona nije bilo javne rasprave a jos manje strucne.
Smatram da bi svaki punoletan gradjanin trebao da se prijavi uskoro osnovanoj agenciji i da zahteva da mu se prizna status pomorca. Neka gospoda-neciji-nekompetentni-rodjaci-i-partijski-drugovi zapravo nesto i rade, oznoje svoje pozadine i dospeju u zizu javnosti te da usled velikog broja prijavljenih izazovemo reakciju medjunarodnih medija i pomorskih organizacija. Jedino tako mozemo da nateramo nas politicki establisment da ukinu istu jerbo ce gotovo sigurno reagovati na pritisak nekog osrednjeg ambasadora a mi o tome imati prilike da citamo u nekom novom izvestaju vikiliksa.
Ne zaboravite, da time mozete i ostvariti svoj deciji san o pomorskim bitkama, brodovima i zakopanom blagu (verovatno i toga ima) a da li cete biti gusari ili kraljevski mornari, manje je bitno dokle god se registrujete u AGENCIJI.
Zdravo razume!

acinic

pre 12 godina

Ta agencija se osniva za tajkune i za njihove jahte. Ako im se ogrebu jahte da mogu da procene stetu. Dok su oni na predavanjima po fakultetima! Da narod posle to plati!

Moje ime

pre 12 godina

Evo jedne zanimljivosti iz istorije, izvinjavam se što je na engleskom, malo mi mrsko da prevodim.

Hull: "Mr. President, Hungary has just declared war on us."
Roosevelt: "You don't say? What is Hungary?"
Hull: "Hungary is a small Balkan kingdom on the Danube."
Roosevelt: "A kingdom? Who's the king?"
Hull: "Hungary has no king. It is run by an Admiral."
Roosevelt: "An Admiral? Where's his navy?"
Hull: "He has no navy, only an army."
Roosevelt: "An army? Where is it fighting?"
Hull: "It is fighting against Russia."
Roosevelt: "Russia? What is it fighting Russia for?"
Hull: "To gain more territory."
Roosevelt: "From Russia?"
Hull: "No, from Slovakia and Rumania."
Roosevelt: "Then why don't the Hungarians fight Slovakia and Rumania?"
Hull: "They can't. Slovakia and Rumania are their allies."

Malo apsurdno, zar ne?

МаРе

pre 12 godina

А да мало направе зграду Филолошког факултета у Крагујевцу... И да батале празну сламу, продавање магле итд...

TomićCro

pre 12 godina

Jednostavno "Zona sumraka" u Srbiji ili "Da nije smiješno bilo bi žalosno" Doista nikako nisam mogao pomislit da je Srbijanska politička struktura u ovolikoj mjeri amaterski raspoložena !

Mile od Zarkova

pre 12 godina

Jedva čekam da vidim koji će profesionalan i naj kvalitetniji partijski kadar da bude "odabran na konkursu"...

Intervjue će verovatno da obavljaju lično predsednik, premijer i Ivica...

Ova država je dobra samo za jedno, da pričaš svojoj deci kako to izgleda živeti u Lalalendu, kako se nikad nebi zeznuli da se vrate...

Zoki

pre 12 godina

Još jednom se pokazuje da su Evropska Unija i njeni propisi postali mantra iza koje se sakriva svaka moguća glupost. Da li Mađarska, Austija, Češka i Slovačka imaju slične agencije?

Ako ko ovom nesrećnom narodu ogadi Evropsku uniju, onda će to biti ovi i ovakvi "evropejci".

lurchgm

pre 12 godina

ako sam dobro procitao,pise pomorskih...verovatno je sledeca na redu agencija za ispitivanje okeanskih nesreca,posto je to za jedan stepenik jace,a i slanije valjda...zamolio bih pod hitno nekog stranca,nije bitno iz koje je zemlje,nacije,boje da se obavezno kandiduje na sledecim izborima u srbiji,sigurno ce da pobedi...kako vas bre nije sramota vise...jesmo li zato gutali suzavac 5. oktobra

srpskipomorac

pre 12 godina

@CG - evo ja sam na primer srpski drzavljanin a pomorac sam! Sve sam sertifikate dobio u Srbiji na Vojnoj Akademiji, radim kao vishi oficir na komandnom mostu na jednom kruzeru. Imam pomorsku knjizicu Republike Srbije. Svi sertifikati su mi izdati u Republici Srbiji. A sve je to izdato proshle godine kad vec nismo imali more. Tako da ta pricha da svi imamo "brevete" CG ili HR ne pije vodu.

E sad, malo o ovoj temi i samoj agenciji koja se osniva. U Zakonu pishe sledece - "Istovremeno, kao sukcesor bivše državne zajednice Republika Srbija zadržava status države članice Međunarodne pomorske organizacije (u daljem tekstu: IMO), te države ugovornice velikog broja međunarodnih konvencija u oblasti pomorske plovidbe, što iziskuje određene posebnosti pri normiranju materije pomorske plovidbe"

To znachi da ako ni zbog chega, onda barem zbog toga shto nam je Medjunarodna Pomorska Agencija dala da zadrzimo pravo na punopravno chlanstvo mi treba da ih isposhtujemo i da osnujemo propisane agencije, pa koliko da koshta.

Sa druge strane, u chemu je problem da postoje plovila registrovana na Republiku Srbiju a da se nalaze u medjunarodnoj pomorskoj plovidbi? Na primer, ja se bavim uvozom/izvozom zita/uglja i umesto da zakupljujem teretni brod ja KUPIM jedan, registrujem ga u Srbiji i tako transportujem zito/ugalj/shta god iz Shangaja za Beograd ili Novi Sad.

Brod plovi pod srpskom zastavom i to je to. Za taj brod (i da je JEDAN, ali i da je nijedan) MORA da postoji propisana agencija koja ce u sluchaju nesrece biti odgovorna za podnoshenje izveshtaja i za pracenje stanja kao zemlja pod chijom zastavom brod plovi.

Nash kruzer je pod zastavom Malte, mada tamo nismo NIKADA bili, niti cemo ici, ali to nema veze. Nashi sertifikati su odatle, nashi ugovori su odatle i nasha agencija za ispitivanje nesreca je u Valeti. Tako je isto i sa Srbijom.

Ako su uslovi osiguranja, registracije i nadzora brodova jeftini, a agencije na primer profesionalne (shto bi moglo da se desi poshto imamo veoma dobre pomorce koji znaju pravo i sam posao), u chemu bi bio problem da se kruzeri i kargo plovila registruju na Republiku Srbiju-Beograd/Novi Sad/neki drugi grad (uvek registracija ide pod drzavom i nekim gradom).

Nadam se da sam objasnio neke stvari. To shto nemamo more ne znachi da moramo da se iskljuchimo iz morskih tokova, ako nishta onda barem zbog nas shachice pomoraca koji i dalje plove pod srpskim grbom sa srpskim pomorskim knjizicama.

MUKNAVI

pre 12 godina

Alo bre,sta se cudite,pa to smo mi ,pojedini,kada se docepamo foteljice u nasem drustvenom sistemu trulom od korupcije, mi tada ,smesta ,smisljamo kako da jahamo` komsije,otvaramo bezvezne agencije,zaposljavamo prijatelje,familije itd uz buku i kritiku onih koji kada zasednu na njihovo mesto rade ono,sto kod drugih kritikuju.

RadimoLakoGlavaNasNeBoli

pre 12 godina

Samo se vi zezajte, ne znate koliko jos treba agencija da bi se uslo u EU. Koliko znam debelo kasnimo sa osnivanjem Agencije za zastitu foka, Agencije za zastitu belih kitova, pa onda Agencije za bezbednost teleportovanja, ...

Prometej sa otoka Viševice

pre 12 godina

Ima Srbija i ratnu mornaricu, i to sastavljenu od više stotina oficira sa mornaričkim činovima koji su 2006. premešteni sa crnogorske obale. Što se čudite, onda, šta će nam pomorska agencija? Ko će da obavi uviđaj saobraćajne nezgode u npr. Viškoj ulici, u kojoj su učestvovali npr. kapetan bojnog broda i kontraadmiral?

Goran

pre 12 godina

Moraju se zaposljavati zemljaci iz CrneGore ... (o nasem trosku, naravno)

Ili je samo ovo jos jedna vest da bi zaboravili da je Telekom kupio privatnu televiziju (?!!?) za nekoliko miliona evra.

Marija

pre 12 godina

Dragi narode, pa mi već imamo agenciju za Nuklearne Objekte, gde sva zapošljena gospoda voze dobra kola i gde je 300.000 E potrošeno na opremanje. Propali smo...

Dimitrije Stojkovic

pre 12 godina

Mislim da je osnivanje ove agencije prava stvar i u pravom trenutku,kada privrdi penzioneri odnose godisnje 2 milijarde evra.Treba iste poslati na turisticko putovanje brodom ( sto vise to veca vajda) a potom istrazivati( kao na slici) kako je doslo do havarije ,te jednim udarcem dve muve.Pozdrav penzioner deda Mita

Морава и брда

pre 12 godina

Закон о поморском саобраћају је потребан!
Дунав је међународна река која спаја Ротердарм и Црно море, и дунавом плове речно-морски бродови, путнички бреодови, и јахте које иду и рекама и морима. На пример сваке године кроз Београд пролазе такви бродови и јахте , чак из Велике Британије и из других земаља путују Дунавом до Црног и Егејског мора, ништа ново.

Друго наше луке јесу пропале, али је Лука Прахово регистрована као речно-морска лука, па зато и постоји потреба за законом.

Треће , пунички бродови и приватне јахте , глисери и др. пловила , којих има све више , могу да се региструју рецимо у Београду, Новом Саду,Шабцу,Смедереву,Доњем Миланоцу и да по нашом заставом плове и морима!?

Закон о морској пловидби је ПОТРЕБАН , ради познавања прописа о пловидби и морима, поред познавања прописа о рекама!

kiklop

pre 12 godina

a sta ste ocekivali od drzave u kojoj je dozvoljeno registrovati firmu za intergalakticki transport tereta ili za uzgoj morskih krastavaca?

Delija_KV

pre 12 godina

Sledee na redu je agencija za nadgledanje vremenskih nepogoda ali vecih razmera, tipa uragana, tornada... Ma razumete sta hocu da kazem.

NAtasa Popovic

pre 12 godina

Meni se to dopada, mislim da mogu da radim taj posao, kad je konkurs za radna mesta, volela bih da se prijavim...Odlicno bih obavljala posao i verovatno imam sve kvalifikacije, tj o pomorstvu i slicno nemam pojma, ali nemaju ni oni koji su predlagali ovakve zakone

ProleNN

pre 12 godina

Ma ovo je strasno!!! Ovo ljudi vise nema smisla... Cega se sve nece setiti samo ne bili zaposlili jos kog clana stranke ili uze i sire porodice. ju ju ju...

jimmy

pre 12 godina

Da su recimo osnovali agenciju za bracno posredovanje ( niko pre trideset i neke nece u brak) i/ili agencija za povecanje nataliteta (natalitet nam vec decenijama opada) moglo bi proci relativno nezapazeno i mogli bi u miru da peru novac za sebe, prijatelje, rodbinu itd. medjutim ovi na vlasti su toliko *** da jedino sto su uspeli da smisle je agencija za iztrazivanje pomorskih nesreca.

beba

pre 12 godina

heehe,sad ce da se govori umesto*bas tebe briga sto madjarska nema more,ali ima mornaricu*,*bas tebe briga sto srbija nema more ali ima pomorsku agenciju*...

Gjeto11

pre 12 godina

Srbija do Tokija ima more i okeane! Koliko puta sam citao ovde u Forum B92 "Hrcegnovi je nas", zatim Dubrovnik, Sibenik, Skadar, Shengjin, Drac....! To nije slucajno, zar ne! Ako nema, planirase i radise da jednog da dana i Srbija ima more!

evita

pre 12 godina

A sledece je pretpostavljam osnivanje "Agencije za istrazivanje ruda na mesecu"... Samo da podsetim da je ne tako davno,kada je pukla bruka oko direktora Aerodroma Beograd, onog Krista, pa se saznalo i kolike su plate u Agenciji za kontrolu letenja ili kako se vec zvase, njihovo obrazlozenje bilo kako je to EU naredba da se pare od preleta moraju isplatiti zaposlenima.??? *****

Stručni saradnik na katedri za Geografiju Vatikana

pre 12 godina

Jel to neko iz vlade čitao Beleške iz minimalnog dnevnika Umberta Ecca? Još ako je uz to završio neki od poznatih novokomponovanih fakulteta komparativne irelevantnosti onda i ne čudi ovakva inicijativa!!!!

Aleksandar

pre 12 godina

Ma ja bih otvorio i svemirsku agenciju, ipak svakakvih nesreca moze da se desi na Marsu, pa je potrebno to regulisati jednim dobrim zakonom za svemirske aktivnosti koji ce se sprovoditi putem te agencije za svemir. Eto predloga nasim politicarima, ipak smo mi jedna savremena zemlja koja ce nekad imati rakete koje putuju po svemiru pa bi bilo dobro otvoriti makar jednu, ako ne i vise, takvih agencija :))

Milorad

pre 12 godina

Predlazem da uposlimo 500 miliona neprijavljenih Kineza sto kopaju tunele do Moskve, Vasingtona, da usput kopaju i kanal od Morave do Crnog Mora da bi ovi imali sta da rade.

Bogdan

pre 12 godina

Sta jel ponestalo funkcija za partijski kadar?Evo vam odlicne prilike da zaposlite svoje ljude a ako bi i prokopali kanal do Egejskog mora eto posla i za nase radnike..Ipak je Srbija veliko gradiliste.

Sinisa

pre 12 godina

***..Ma prvo ocistite sav onaj otpad na obalama Save i Dunava pa gradite i flotu ako hocete ali sopstvenim parama ne od gradjana Srbije.

Dragan

pre 12 godina

Neko je osnovao Jugoskandik i Dafiment banke a neko je osnivao agencije. Zajednicko je da su profitirali partijski funkcioneri i njima bliski ljudi a placao je i placa narod.

View

pre 12 godina

... Zbog nepovoljnih prilika u zemlji narodno predstavništvo je moralo u prvim sednicama pristupiti rešavanju najhitnijih stvari. Vlada je tako isto pravilno razumela svoju dužnost te je, da se ne bi dangubilo u sitnim pitanjima, odmah iznela na rešavanje Zakon o uređenju morske flote.

Kad sam čuo o tome, upitam jednog poslanika:
- Vi imate mnogo morskih ratnih brodova?
- Nemamo.
- Koliko ih svega imate?
- Zasad nemamo nijedan!

Ja se zaprepastih od čuda. On to primeti, pa i njemu bi to čudno.
- Šta vam je to čudno? - upita me.
- Slušam da ste doneli Zakon o...
- Jest - prekide me on - doneli smo taj zakon o uređenju flote, to je bilo potrebno, jer ni do danas nemamo tog zakona.
- Dopire li Stradija do mora?
- Zasad ne.
- Pa našto onda taj zakon?
Poslanik se nasmeja i dodade:
- Naša se zemlja, gospodine, graničila nekad sa dva mora, a naši su narodni ideali da Stradija bude ono što je nekad bila. Mi na tome, vidite, radimo.
- E, to je nešto drugo - rekoh kao izvinjavajući se. - Sad razumem, i mogu slobodno reći da će Stradija zaista postati velika i moćna, dokle god se za nju tako iskreno i svojski starate i dokle god bude imala tako mudru i rodoljubivu upravu kao sada.

[R. Domanović "Stradija", 1904-1905.]

petar

pre 12 godina

Chudi da nema svemirsku agenciju?!Nije vazno sto nema rakete i satelite.Vazno da budu zaposleni partijski kadrovi.a za ddirektora Bajatovicha.

Kupuju glasove

pre 12 godina

Iako je “Blic nedelje” uredno poslao dopis nadležnom Ministarstvu za infrastrukturu još pre nekoliko dana, nismo dobili odgovor na pitanje zašto se osniva još jedno telo za kojim nema praktične potrebe.

Cela vlast je takva da za njom nema potrebe.

dejan

pre 12 godina

a sledeće je osnivanje ministarstva za istraživanje ruda i gubljenje vremena, pa onda imenovanje superhika za specijalnog savetnika za borbu protiv....čega god..

luckasti

pre 12 godina

službeni razlog je 5000 naših ljudi koji plove na stranim brodovima.
hm, onda treba i agencija za naše bauštelce u nemačkoj,agencija za sindikalna prava naših u americi, agencija za kulturne razlike naših u japanu...
A MOŽDA SE NEKO SETI I ZA AGENCIJU ZA ZAŠTITU LJUDI U SRBIJI???

M.S.

pre 12 godina

Haha. Ovo je kao nešto što bi se moglo pročitati na njuz.net, ali u pravim vestima je zaista fascinantno videti ovako veliku glupost.

paranoik

pre 12 godina

To je pravi potez odgovorne vlade. Šta ako se sruši Đerdap i ponovo nastane Panonsko more a mi bez pomorske agencije. Ovako možemo mirno spavati. Vidi se da nas vode vizionari koji predviđaju sve mogućnosti koje mogu da nas zadese.

abc

pre 12 godina

Eh pa kad smo vec poceli sa predlozima evo nesto i od mene:

- Agencija za ispitivanje uticaja punog meseca na fertilnost buva
- Agencija za putovanje u srediste Zemlje
- Agencija za odnose za vanzemljaskim civilizacijama
...

Mare

pre 12 godina

Pa nije bas tako kao sto svi napisete, a vrlo jednostavno za coveka i malo pametnog da shvati da je osnivanje takve agencije, dobro za tipicne ljude kada cuju da se otvara takva vrsta agencije je normalna reakcija kako kada mi nemam more?? Ali zapitajte da se vasim rodjacima desi neka nesreca recimo velika sa vecim brojem nasih ljudi negde na nekome moru u svetu Srbija ima pravo da posalje svoju agenciju da ispita i da s einformise o uzroku nesrece.

zak

pre 12 godina

ovo mi se gadi pa necu komentarisati jer je danas bilo toliko gluposti da sam se sit nasmejao,daskratim
molim i trzim da se otvori jos jedna agencija predhodnici nabrajase a ja zelim ovu
AGENCIJA NEUROPSIHIJATARA DA PREGLEDA KOMLETNU VLAST A AKO NECE NJIH ONDA NAS DA VIDE DA LI SMO NORMALNI STO TRPIMO OVAJ ZULUM OVE NEBULOZE JER STVARNO OVO NEKO DA SMISLI NEMAM RECI

Sale

pre 12 godina

@komentator: ajde raspitaj se malo da li Srbija ima pomorski brod, ako ima javi mi ime i ostavi sliku ovde... bas bih to voleo da vidim.... I kada vec istrazujes o brodovima, obrati malo paznju na generalno stanje u drzavi, pa onda razmisli da li je sada stvarno momenat da se bavimo pomorskim zakonom? Isti slucaj je bio i sa promenom grba itd....

Zoran

pre 12 godina

Sve sam mogao da ocekujem od ove nase vlasti,ali ovako nesto,priznacu,nisam nikako.Osnivanje svemirske agencije nekako bih i svario,ali ovakvu glupost ne mogu.Ali ko mene i narod pita,uhlebice se tu odabrani kadrovi na racun nas poreskih obveznika,pa makar mi pukli od muke.Nadajmo se samo da ce na izborima pobediti neki normalniji ljudi pa pozatvarati sve te agencije,ustanove i slicne uhlebljivacke organizacije,a zaposliti sirotinju koju nema ko da pogura, a koja takodje zna i zeli da radi.I da zivi,jer i obican narod ima pravo na to.Bar na papiru.

CG

pre 12 godina

"kao i da Srbija ima preko 5.000 pomoraca koji rade na stranim brodovima."... u CG ima oko 5000 pomoraca, to se zna po broju "pomorskih knjižica" koje svaki pomorac mora da posjeduje. Svi pomorci iz Srbije imaju "pomorske knjižice" i "brevete" izdane u CG. Pomoraca iz Srbije IMA ali jako malo, tako da je ova priča o 5000 pomoraca čista glupost !
Bit će prije da se nekom pravi radno mjesto !!!!

Sima

pre 12 godina

Pomorsku agenciju treba sacuvati josh 10-15 godina jer je moguce da ce u tom vremenu Crna Gora pozeleti iz politickih i ekonomskih razloga da se udruzi sa Srbijom, mozda cak i Hrvatska.

ogorceni

pre 12 godina

Jos jedan razlog da se na narednim izborima, ne da glas strankama koje su ikada ucestvovale u vlasti. Pod ovim podrazumevam i one koji su promenile dresove. Ne treba se rukovoditi tima da oni navodno imaju infrastrukturu i kadrove, te da toboze manje stranke samo mogu da oduzmu glasove. Naravno i treba da im uzmu sve glasove, a ta infrastruktura se upravo oslikava u telima popud ovoga. Sve sto se desava u ovoj drzavi je ISKLJUCIVO radi partijskih interesa. Ovo je teska PARTIJOKRATIJA a ovo su sve PARTIJOTE.

Socijalni slučaj

pre 12 godina

Preneo sam sad ovu vest jednoj prijateljici iz Splita dok smo na chat-u, a njen komentar je: To je isto da mi ovde osnujemo neku organizaciju u borbi protiv snjeznih nanosa i lavina , a kod nas padne 16 pahulja sniga u 20 godina.

komentator

pre 12 godina

Novinari, univerzalne neznalice. Samo jure da od svega naprave senzaciju!
Pa šta vi mislite da Srbija ne učestvuje u pomorskom prevozu robe, i št mislite, da Srbija ne može da ima pomorski brod, ili neki njen državljanin.. Najbitnije da ste otkrili "da Srbija nema more"! Pa ko je rekao da mora da ga ima! I sad naravno nećete objaviti...

h1ghwaymen

pre 12 godina

Ovo je samo jedan u nizu gestova pomocu kojih zele da nam pokazu kako mogu da nam rade sta god pozele, tj. da im ne mozemo nista.

Svasta

pre 12 godina

...glupost je vecna i bezgranicna.
Sledeca je agencija za nuklearno oruzije i kosmicko istrazivanje - i tu mogu da se dogode nesrece iako nemamo ni jedno ni drugo.
A najpotrebnija agencija za politicku glupost nikako da se osnuje...

Valaki Valaki

pre 12 godina

Evo nekoliko predloga za formiranje novih agencija:
1.Republčka Piratska Agencija - bavila bi se problemima pirata kao na moru, tako i u etru Srbije.
2.Nacionalna agencija za postavljanje baze na mesecu,
3.Rep. Ag. Za zaštitu Belih Međeda i drugih ne autohtonih vrsta u Srbiji.
4.Agencija za pomoć oko formiranja novih agencija...
Srbijo, laku noć!

Dragan

pre 12 godina

Izbori ce skoro pa vi odlucite kako da nagradite ove sto donose ovakve propise.Sad ce neki da kazu da nemamo bolje u nasoj politickoj eliti,mozda je to i tacno ali tacno je i to da ovi sada sto vladaju moraju da shvate da mogu i da izgube! Sve njihove greske dolaze od uzasne cinjenice sto su dolaskom na vlast 2000-te pomislili da ce vladati vecno!!!

hajduk

pre 12 godina

Sramotno, Turci su nam manji zulum uzimali i bar nisu izmisljali nepostojece kategorije.
Predlazem da otvorimo i agenciju za svemirska istrazivanja.
Ova vlada je definitivno postala jedna velika agencija za istrazivanje ruda i gubljenje vremena.

mene si žestoko izradio Borise!!!!

pre 12 godina

Predlogom sistemskih mera u sklopu nove strategije politike Populizma,Lažnog patriJotizma, Šibicarstva i opšteg zaglupljivanja, donosi se Akt o osnivanju:
-Vladine kancelarije za tumačenje dobrosusedskih izjava predsednika Republike
-Vladine kancelarije za tumačenje dobrosusedskih izjava Vuka Jeremića
-Vladine kancelarije za unapređenje specijalnih odnosa sa M. Dodikom
-Vladine kancelarije za crvene linije
-Vladine kancelarije za balvane
-Vladine kancelarije za male balvane-trupce


...pa dobro, nije ostalo jos puno toga... :)))

Radoš

pre 12 godina

Da nije tragično , bilo bi smešno , posle svega i stanja u koje su doveli zemlju oni bez trunke odgovornosti i stida , pričaju o podeli funkcija ! Ma šta njih interesuje štamisli narod !

Doktor

pre 12 godina

Jos jedna od silnih agemcija koje nisu dale nikakvog pomaka u radu za ovu nasu napacenu Srbiju. Postovana redakcijo B-92. molim vas da u narednom periodu obavestite nas citaoce. o broju silnih agencija koje su formirane i podatak koliko one kostaju nasu Srbiju, i koliko ljudi je zaposleno po istim, kao i njihove rezultate rada. zahvaljujem se urednistvu.

Mita

pre 12 godina

:))pa da mi imamo Ministarsvo za Kosovo,a nemamo Kosovo...klasična fatamorgana,a uskoro će da se otvori i Ministarstvo za bolji život,pa da tripujemo do kraja:))

Серђо

pre 12 godina

На жалост све ово се дешава нама, а ја не могу да се не насмејем до суза. А када ће се формирати Агенција за губљење времена, па да заокружимо бесмисленост живота у Србији. Сада сам сасвим сигуран да постоји паклени план о уништавању и протеривању свих грађана који желе да сачувају имало здраве памети...ОВДЕ НЕЋЕМО УСПЕТИ!!!

Valaki Valaki

pre 12 godina

Evo nekoliko predloga za formiranje novih agencija:
1.Republčka Piratska Agencija - bavila bi se problemima pirata kao na moru, tako i u etru Srbije.
2.Nacionalna agencija za postavljanje baze na mesecu,
3.Rep. Ag. Za zaštitu Belih Međeda i drugih ne autohtonih vrsta u Srbiji.
4.Agencija za pomoć oko formiranja novih agencija...
Srbijo, laku noć!

abc

pre 12 godina

Eh pa kad smo vec poceli sa predlozima evo nesto i od mene:

- Agencija za ispitivanje uticaja punog meseca na fertilnost buva
- Agencija za putovanje u srediste Zemlje
- Agencija za odnose za vanzemljaskim civilizacijama
...

Mita

pre 12 godina

:))pa da mi imamo Ministarsvo za Kosovo,a nemamo Kosovo...klasična fatamorgana,a uskoro će da se otvori i Ministarstvo za bolji život,pa da tripujemo do kraja:))

zak

pre 12 godina

ovo mi se gadi pa necu komentarisati jer je danas bilo toliko gluposti da sam se sit nasmejao,daskratim
molim i trzim da se otvori jos jedna agencija predhodnici nabrajase a ja zelim ovu
AGENCIJA NEUROPSIHIJATARA DA PREGLEDA KOMLETNU VLAST A AKO NECE NJIH ONDA NAS DA VIDE DA LI SMO NORMALNI STO TRPIMO OVAJ ZULUM OVE NEBULOZE JER STVARNO OVO NEKO DA SMISLI NEMAM RECI

mene si žestoko izradio Borise!!!!

pre 12 godina

Predlogom sistemskih mera u sklopu nove strategije politike Populizma,Lažnog patriJotizma, Šibicarstva i opšteg zaglupljivanja, donosi se Akt o osnivanju:
-Vladine kancelarije za tumačenje dobrosusedskih izjava predsednika Republike
-Vladine kancelarije za tumačenje dobrosusedskih izjava Vuka Jeremića
-Vladine kancelarije za unapređenje specijalnih odnosa sa M. Dodikom
-Vladine kancelarije za crvene linije
-Vladine kancelarije za balvane
-Vladine kancelarije za male balvane-trupce


...pa dobro, nije ostalo jos puno toga... :)))

Серђо

pre 12 godina

На жалост све ово се дешава нама, а ја не могу да се не насмејем до суза. А када ће се формирати Агенција за губљење времена, па да заокружимо бесмисленост живота у Србији. Сада сам сасвим сигуран да постоји паклени план о уништавању и протеривању свих грађана који желе да сачувају имало здраве памети...ОВДЕ НЕЋЕМО УСПЕТИ!!!

Socijalni slučaj

pre 12 godina

Preneo sam sad ovu vest jednoj prijateljici iz Splita dok smo na chat-u, a njen komentar je: To je isto da mi ovde osnujemo neku organizaciju u borbi protiv snjeznih nanosa i lavina , a kod nas padne 16 pahulja sniga u 20 godina.

CG

pre 12 godina

"kao i da Srbija ima preko 5.000 pomoraca koji rade na stranim brodovima."... u CG ima oko 5000 pomoraca, to se zna po broju "pomorskih knjižica" koje svaki pomorac mora da posjeduje. Svi pomorci iz Srbije imaju "pomorske knjižice" i "brevete" izdane u CG. Pomoraca iz Srbije IMA ali jako malo, tako da je ova priča o 5000 pomoraca čista glupost !
Bit će prije da se nekom pravi radno mjesto !!!!

ogorceni

pre 12 godina

Jos jedan razlog da se na narednim izborima, ne da glas strankama koje su ikada ucestvovale u vlasti. Pod ovim podrazumevam i one koji su promenile dresove. Ne treba se rukovoditi tima da oni navodno imaju infrastrukturu i kadrove, te da toboze manje stranke samo mogu da oduzmu glasove. Naravno i treba da im uzmu sve glasove, a ta infrastruktura se upravo oslikava u telima popud ovoga. Sve sto se desava u ovoj drzavi je ISKLJUCIVO radi partijskih interesa. Ovo je teska PARTIJOKRATIJA a ovo su sve PARTIJOTE.

Radoš

pre 12 godina

Da nije tragično , bilo bi smešno , posle svega i stanja u koje su doveli zemlju oni bez trunke odgovornosti i stida , pričaju o podeli funkcija ! Ma šta njih interesuje štamisli narod !

Doktor

pre 12 godina

Jos jedna od silnih agemcija koje nisu dale nikakvog pomaka u radu za ovu nasu napacenu Srbiju. Postovana redakcijo B-92. molim vas da u narednom periodu obavestite nas citaoce. o broju silnih agencija koje su formirane i podatak koliko one kostaju nasu Srbiju, i koliko ljudi je zaposleno po istim, kao i njihove rezultate rada. zahvaljujem se urednistvu.

hajduk

pre 12 godina

Sramotno, Turci su nam manji zulum uzimali i bar nisu izmisljali nepostojece kategorije.
Predlazem da otvorimo i agenciju za svemirska istrazivanja.
Ova vlada je definitivno postala jedna velika agencija za istrazivanje ruda i gubljenje vremena.

h1ghwaymen

pre 12 godina

Ovo je samo jedan u nizu gestova pomocu kojih zele da nam pokazu kako mogu da nam rade sta god pozele, tj. da im ne mozemo nista.

Zoran

pre 12 godina

Sve sam mogao da ocekujem od ove nase vlasti,ali ovako nesto,priznacu,nisam nikako.Osnivanje svemirske agencije nekako bih i svario,ali ovakvu glupost ne mogu.Ali ko mene i narod pita,uhlebice se tu odabrani kadrovi na racun nas poreskih obveznika,pa makar mi pukli od muke.Nadajmo se samo da ce na izborima pobediti neki normalniji ljudi pa pozatvarati sve te agencije,ustanove i slicne uhlebljivacke organizacije,a zaposliti sirotinju koju nema ko da pogura, a koja takodje zna i zeli da radi.I da zivi,jer i obican narod ima pravo na to.Bar na papiru.

Svasta

pre 12 godina

...glupost je vecna i bezgranicna.
Sledeca je agencija za nuklearno oruzije i kosmicko istrazivanje - i tu mogu da se dogode nesrece iako nemamo ni jedno ni drugo.
A najpotrebnija agencija za politicku glupost nikako da se osnuje...

io

pre 12 godina

Imam informaciju da Srbija sprema kosmicki program. U pitanju je izgradnja stanice na Marsu, koju ce projektovati i realizvoati Agencija za kosmicka istrazivanja u saradnji sa Zastavom i Ei Nis.

Dragan

pre 12 godina

Izbori ce skoro pa vi odlucite kako da nagradite ove sto donose ovakve propise.Sad ce neki da kazu da nemamo bolje u nasoj politickoj eliti,mozda je to i tacno ali tacno je i to da ovi sada sto vladaju moraju da shvate da mogu i da izgube! Sve njihove greske dolaze od uzasne cinjenice sto su dolaskom na vlast 2000-te pomislili da ce vladati vecno!!!

Sima

pre 12 godina

Pomorsku agenciju treba sacuvati josh 10-15 godina jer je moguce da ce u tom vremenu Crna Gora pozeleti iz politickih i ekonomskih razloga da se udruzi sa Srbijom, mozda cak i Hrvatska.

Branka

pre 12 godina

Na Vladi je bilo reči o tome - ili da se osnuje pomorska agencija, ili da se menjaju reči himne, u kojoj stoji: "Moćnom rukom vodi, brani budućnosti srpske brod..." Ocenjeno je da je celishodnije osnovati agenciju za pomorske nesreće, naročito zbog aktuelnog potonuća.

Moje ime

pre 12 godina

Evo jedne zanimljivosti iz istorije, izvinjavam se što je na engleskom, malo mi mrsko da prevodim.

Hull: "Mr. President, Hungary has just declared war on us."
Roosevelt: "You don't say? What is Hungary?"
Hull: "Hungary is a small Balkan kingdom on the Danube."
Roosevelt: "A kingdom? Who's the king?"
Hull: "Hungary has no king. It is run by an Admiral."
Roosevelt: "An Admiral? Where's his navy?"
Hull: "He has no navy, only an army."
Roosevelt: "An army? Where is it fighting?"
Hull: "It is fighting against Russia."
Roosevelt: "Russia? What is it fighting Russia for?"
Hull: "To gain more territory."
Roosevelt: "From Russia?"
Hull: "No, from Slovakia and Rumania."
Roosevelt: "Then why don't the Hungarians fight Slovakia and Rumania?"
Hull: "They can't. Slovakia and Rumania are their allies."

Malo apsurdno, zar ne?

RadimoLakoGlavaNasNeBoli

pre 12 godina

Samo se vi zezajte, ne znate koliko jos treba agencija da bi se uslo u EU. Koliko znam debelo kasnimo sa osnivanjem Agencije za zastitu foka, Agencije za zastitu belih kitova, pa onda Agencije za bezbednost teleportovanja, ...

Prometej sa otoka Viševice

pre 12 godina

Ima Srbija i ratnu mornaricu, i to sastavljenu od više stotina oficira sa mornaričkim činovima koji su 2006. premešteni sa crnogorske obale. Što se čudite, onda, šta će nam pomorska agencija? Ko će da obavi uviđaj saobraćajne nezgode u npr. Viškoj ulici, u kojoj su učestvovali npr. kapetan bojnog broda i kontraadmiral?

Zoki

pre 12 godina

Još jednom se pokazuje da su Evropska Unija i njeni propisi postali mantra iza koje se sakriva svaka moguća glupost. Da li Mađarska, Austija, Češka i Slovačka imaju slične agencije?

Ako ko ovom nesrećnom narodu ogadi Evropsku uniju, onda će to biti ovi i ovakvi "evropejci".

komentator

pre 12 godina

Novinari, univerzalne neznalice. Samo jure da od svega naprave senzaciju!
Pa šta vi mislite da Srbija ne učestvuje u pomorskom prevozu robe, i št mislite, da Srbija ne može da ima pomorski brod, ili neki njen državljanin.. Najbitnije da ste otkrili "da Srbija nema more"! Pa ko je rekao da mora da ga ima! I sad naravno nećete objaviti...

View

pre 12 godina

... Zbog nepovoljnih prilika u zemlji narodno predstavništvo je moralo u prvim sednicama pristupiti rešavanju najhitnijih stvari. Vlada je tako isto pravilno razumela svoju dužnost te je, da se ne bi dangubilo u sitnim pitanjima, odmah iznela na rešavanje Zakon o uređenju morske flote.

Kad sam čuo o tome, upitam jednog poslanika:
- Vi imate mnogo morskih ratnih brodova?
- Nemamo.
- Koliko ih svega imate?
- Zasad nemamo nijedan!

Ja se zaprepastih od čuda. On to primeti, pa i njemu bi to čudno.
- Šta vam je to čudno? - upita me.
- Slušam da ste doneli Zakon o...
- Jest - prekide me on - doneli smo taj zakon o uređenju flote, to je bilo potrebno, jer ni do danas nemamo tog zakona.
- Dopire li Stradija do mora?
- Zasad ne.
- Pa našto onda taj zakon?
Poslanik se nasmeja i dodade:
- Naša se zemlja, gospodine, graničila nekad sa dva mora, a naši su narodni ideali da Stradija bude ono što je nekad bila. Mi na tome, vidite, radimo.
- E, to je nešto drugo - rekoh kao izvinjavajući se. - Sad razumem, i mogu slobodno reći da će Stradija zaista postati velika i moćna, dokle god se za nju tako iskreno i svojski starate i dokle god bude imala tako mudru i rodoljubivu upravu kao sada.

[R. Domanović "Stradija", 1904-1905.]

acinic

pre 12 godina

Ta agencija se osniva za tajkune i za njihove jahte. Ako im se ogrebu jahte da mogu da procene stetu. Dok su oni na predavanjima po fakultetima! Da narod posle to plati!

МаРе

pre 12 godina

А да мало направе зграду Филолошког факултета у Крагујевцу... И да батале празну сламу, продавање магле итд...

lurchgm

pre 12 godina

ako sam dobro procitao,pise pomorskih...verovatno je sledeca na redu agencija za ispitivanje okeanskih nesreca,posto je to za jedan stepenik jace,a i slanije valjda...zamolio bih pod hitno nekog stranca,nije bitno iz koje je zemlje,nacije,boje da se obavezno kandiduje na sledecim izborima u srbiji,sigurno ce da pobedi...kako vas bre nije sramota vise...jesmo li zato gutali suzavac 5. oktobra

Andrija Pacificki

pre 12 godina

Smatram da bi bilo pogresno a skoro sigurno i uzaludno se boriti protiv novih propisa odlucne nam vlade. Pogotovu, sto ni oko vaznijih zakona nije bilo javne rasprave a jos manje strucne.
Smatram da bi svaki punoletan gradjanin trebao da se prijavi uskoro osnovanoj agenciji i da zahteva da mu se prizna status pomorca. Neka gospoda-neciji-nekompetentni-rodjaci-i-partijski-drugovi zapravo nesto i rade, oznoje svoje pozadine i dospeju u zizu javnosti te da usled velikog broja prijavljenih izazovemo reakciju medjunarodnih medija i pomorskih organizacija. Jedino tako mozemo da nateramo nas politicki establisment da ukinu istu jerbo ce gotovo sigurno reagovati na pritisak nekog osrednjeg ambasadora a mi o tome imati prilike da citamo u nekom novom izvestaju vikiliksa.
Ne zaboravite, da time mozete i ostvariti svoj deciji san o pomorskim bitkama, brodovima i zakopanom blagu (verovatno i toga ima) a da li cete biti gusari ili kraljevski mornari, manje je bitno dokle god se registrujete u AGENCIJI.
Zdravo razume!

Goran

pre 12 godina

Moraju se zaposljavati zemljaci iz CrneGore ... (o nasem trosku, naravno)

Ili je samo ovo jos jedna vest da bi zaboravili da je Telekom kupio privatnu televiziju (?!!?) za nekoliko miliona evra.

Mile od Zarkova

pre 12 godina

Jedva čekam da vidim koji će profesionalan i naj kvalitetniji partijski kadar da bude "odabran na konkursu"...

Intervjue će verovatno da obavljaju lično predsednik, premijer i Ivica...

Ova država je dobra samo za jedno, da pričaš svojoj deci kako to izgleda živeti u Lalalendu, kako se nikad nebi zeznuli da se vrate...

kiklop

pre 12 godina

a sta ste ocekivali od drzave u kojoj je dozvoljeno registrovati firmu za intergalakticki transport tereta ili za uzgoj morskih krastavaca?

Marija

pre 12 godina

Dragi narode, pa mi već imamo agenciju za Nuklearne Objekte, gde sva zapošljena gospoda voze dobra kola i gde je 300.000 E potrošeno na opremanje. Propali smo...

Stevan

pre 12 godina

Mozda Srbija u ovom trenutku nema more, sto ne znaci da ga nece ni imati. Zato vlada blagovremeno formira agenciju da taj trenutak spremno docekamo.

Mare

pre 12 godina

Pa nije bas tako kao sto svi napisete, a vrlo jednostavno za coveka i malo pametnog da shvati da je osnivanje takve agencije, dobro za tipicne ljude kada cuju da se otvara takva vrsta agencije je normalna reakcija kako kada mi nemam more?? Ali zapitajte da se vasim rodjacima desi neka nesreca recimo velika sa vecim brojem nasih ljudi negde na nekome moru u svetu Srbija ima pravo da posalje svoju agenciju da ispita i da s einformise o uzroku nesrece.

paranoik

pre 12 godina

To je pravi potez odgovorne vlade. Šta ako se sruši Đerdap i ponovo nastane Panonsko more a mi bez pomorske agencije. Ovako možemo mirno spavati. Vidi se da nas vode vizionari koji predviđaju sve mogućnosti koje mogu da nas zadese.

NAtasa Popovic

pre 12 godina

Meni se to dopada, mislim da mogu da radim taj posao, kad je konkurs za radna mesta, volela bih da se prijavim...Odlicno bih obavljala posao i verovatno imam sve kvalifikacije, tj o pomorstvu i slicno nemam pojma, ali nemaju ni oni koji su predlagali ovakve zakone

beba

pre 12 godina

heehe,sad ce da se govori umesto*bas tebe briga sto madjarska nema more,ali ima mornaricu*,*bas tebe briga sto srbija nema more ali ima pomorsku agenciju*...

srpskipomorac

pre 12 godina

@CG - evo ja sam na primer srpski drzavljanin a pomorac sam! Sve sam sertifikate dobio u Srbiji na Vojnoj Akademiji, radim kao vishi oficir na komandnom mostu na jednom kruzeru. Imam pomorsku knjizicu Republike Srbije. Svi sertifikati su mi izdati u Republici Srbiji. A sve je to izdato proshle godine kad vec nismo imali more. Tako da ta pricha da svi imamo "brevete" CG ili HR ne pije vodu.

E sad, malo o ovoj temi i samoj agenciji koja se osniva. U Zakonu pishe sledece - "Istovremeno, kao sukcesor bivše državne zajednice Republika Srbija zadržava status države članice Međunarodne pomorske organizacije (u daljem tekstu: IMO), te države ugovornice velikog broja međunarodnih konvencija u oblasti pomorske plovidbe, što iziskuje određene posebnosti pri normiranju materije pomorske plovidbe"

To znachi da ako ni zbog chega, onda barem zbog toga shto nam je Medjunarodna Pomorska Agencija dala da zadrzimo pravo na punopravno chlanstvo mi treba da ih isposhtujemo i da osnujemo propisane agencije, pa koliko da koshta.

Sa druge strane, u chemu je problem da postoje plovila registrovana na Republiku Srbiju a da se nalaze u medjunarodnoj pomorskoj plovidbi? Na primer, ja se bavim uvozom/izvozom zita/uglja i umesto da zakupljujem teretni brod ja KUPIM jedan, registrujem ga u Srbiji i tako transportujem zito/ugalj/shta god iz Shangaja za Beograd ili Novi Sad.

Brod plovi pod srpskom zastavom i to je to. Za taj brod (i da je JEDAN, ali i da je nijedan) MORA da postoji propisana agencija koja ce u sluchaju nesrece biti odgovorna za podnoshenje izveshtaja i za pracenje stanja kao zemlja pod chijom zastavom brod plovi.

Nash kruzer je pod zastavom Malte, mada tamo nismo NIKADA bili, niti cemo ici, ali to nema veze. Nashi sertifikati su odatle, nashi ugovori su odatle i nasha agencija za ispitivanje nesreca je u Valeti. Tako je isto i sa Srbijom.

Ako su uslovi osiguranja, registracije i nadzora brodova jeftini, a agencije na primer profesionalne (shto bi moglo da se desi poshto imamo veoma dobre pomorce koji znaju pravo i sam posao), u chemu bi bio problem da se kruzeri i kargo plovila registruju na Republiku Srbiju-Beograd/Novi Sad/neki drugi grad (uvek registracija ide pod drzavom i nekim gradom).

Nadam se da sam objasnio neke stvari. To shto nemamo more ne znachi da moramo da se iskljuchimo iz morskih tokova, ako nishta onda barem zbog nas shachice pomoraca koji i dalje plove pod srpskim grbom sa srpskim pomorskim knjizicama.

Aleksandar

pre 12 godina

Nemamo ni nuklearnu elektranu, a imamo javno preduzeće Nuklearni objekti Srbije. Ako dozvolite :) http://www.zadruznikonj.rs/nuklearno-a-nase/

Sale

pre 12 godina

@komentator: ajde raspitaj se malo da li Srbija ima pomorski brod, ako ima javi mi ime i ostavi sliku ovde... bas bih to voleo da vidim.... I kada vec istrazujes o brodovima, obrati malo paznju na generalno stanje u drzavi, pa onda razmisli da li je sada stvarno momenat da se bavimo pomorskim zakonom? Isti slucaj je bio i sa promenom grba itd....

Stručni saradnik na katedri za Geografiju Vatikana

pre 12 godina

Jel to neko iz vlade čitao Beleške iz minimalnog dnevnika Umberta Ecca? Još ako je uz to završio neki od poznatih novokomponovanih fakulteta komparativne irelevantnosti onda i ne čudi ovakva inicijativa!!!!

TomićCro

pre 12 godina

Jednostavno "Zona sumraka" u Srbiji ili "Da nije smiješno bilo bi žalosno" Doista nikako nisam mogao pomislit da je Srbijanska politička struktura u ovolikoj mjeri amaterski raspoložena !

luckasti

pre 12 godina

službeni razlog je 5000 naših ljudi koji plove na stranim brodovima.
hm, onda treba i agencija za naše bauštelce u nemačkoj,agencija za sindikalna prava naših u americi, agencija za kulturne razlike naših u japanu...
A MOŽDA SE NEKO SETI I ZA AGENCIJU ZA ZAŠTITU LJUDI U SRBIJI???

Dragan

pre 12 godina

Neko je osnovao Jugoskandik i Dafiment banke a neko je osnivao agencije. Zajednicko je da su profitirali partijski funkcioneri i njima bliski ljudi a placao je i placa narod.

MUKNAVI

pre 12 godina

Alo bre,sta se cudite,pa to smo mi ,pojedini,kada se docepamo foteljice u nasem drustvenom sistemu trulom od korupcije, mi tada ,smesta ,smisljamo kako da jahamo` komsije,otvaramo bezvezne agencije,zaposljavamo prijatelje,familije itd uz buku i kritiku onih koji kada zasednu na njihovo mesto rade ono,sto kod drugih kritikuju.

Морава и брда

pre 12 godina

Закон о поморском саобраћају је потребан!
Дунав је међународна река која спаја Ротердарм и Црно море, и дунавом плове речно-морски бродови, путнички бреодови, и јахте које иду и рекама и морима. На пример сваке године кроз Београд пролазе такви бродови и јахте , чак из Велике Британије и из других земаља путују Дунавом до Црног и Егејског мора, ништа ново.

Друго наше луке јесу пропале, али је Лука Прахово регистрована као речно-морска лука, па зато и постоји потреба за законом.

Треће , пунички бродови и приватне јахте , глисери и др. пловила , којих има све више , могу да се региструју рецимо у Београду, Новом Саду,Шабцу,Смедереву,Доњем Миланоцу и да по нашом заставом плове и морима!?

Закон о морској пловидби је ПОТРЕБАН , ради познавања прописа о пловидби и морима, поред познавања прописа о рекама!

Gjeto11

pre 12 godina

Srbija do Tokija ima more i okeane! Koliko puta sam citao ovde u Forum B92 "Hrcegnovi je nas", zatim Dubrovnik, Sibenik, Skadar, Shengjin, Drac....! To nije slucajno, zar ne! Ako nema, planirase i radise da jednog da dana i Srbija ima more!

evita

pre 12 godina

A sledece je pretpostavljam osnivanje "Agencije za istrazivanje ruda na mesecu"... Samo da podsetim da je ne tako davno,kada je pukla bruka oko direktora Aerodroma Beograd, onog Krista, pa se saznalo i kolike su plate u Agenciji za kontrolu letenja ili kako se vec zvase, njihovo obrazlozenje bilo kako je to EU naredba da se pare od preleta moraju isplatiti zaposlenima.??? *****

Kupuju glasove

pre 12 godina

Iako je “Blic nedelje” uredno poslao dopis nadležnom Ministarstvu za infrastrukturu još pre nekoliko dana, nismo dobili odgovor na pitanje zašto se osniva još jedno telo za kojim nema praktične potrebe.

Cela vlast je takva da za njom nema potrebe.

Bogdan

pre 12 godina

Sta jel ponestalo funkcija za partijski kadar?Evo vam odlicne prilike da zaposlite svoje ljude a ako bi i prokopali kanal do Egejskog mora eto posla i za nase radnike..Ipak je Srbija veliko gradiliste.

Dimitrije Stojkovic

pre 12 godina

Mislim da je osnivanje ove agencije prava stvar i u pravom trenutku,kada privrdi penzioneri odnose godisnje 2 milijarde evra.Treba iste poslati na turisticko putovanje brodom ( sto vise to veca vajda) a potom istrazivati( kao na slici) kako je doslo do havarije ,te jednim udarcem dve muve.Pozdrav penzioner deda Mita

Sinisa

pre 12 godina

***..Ma prvo ocistite sav onaj otpad na obalama Save i Dunava pa gradite i flotu ako hocete ali sopstvenim parama ne od gradjana Srbije.

Milorad

pre 12 godina

Predlazem da uposlimo 500 miliona neprijavljenih Kineza sto kopaju tunele do Moskve, Vasingtona, da usput kopaju i kanal od Morave do Crnog Mora da bi ovi imali sta da rade.

jimmy

pre 12 godina

Da su recimo osnovali agenciju za bracno posredovanje ( niko pre trideset i neke nece u brak) i/ili agencija za povecanje nataliteta (natalitet nam vec decenijama opada) moglo bi proci relativno nezapazeno i mogli bi u miru da peru novac za sebe, prijatelje, rodbinu itd. medjutim ovi na vlasti su toliko *** da jedino sto su uspeli da smisle je agencija za iztrazivanje pomorskih nesreca.

Aleksandar

pre 12 godina

Ma ja bih otvorio i svemirsku agenciju, ipak svakakvih nesreca moze da se desi na Marsu, pa je potrebno to regulisati jednim dobrim zakonom za svemirske aktivnosti koji ce se sprovoditi putem te agencije za svemir. Eto predloga nasim politicarima, ipak smo mi jedna savremena zemlja koja ce nekad imati rakete koje putuju po svemiru pa bi bilo dobro otvoriti makar jednu, ako ne i vise, takvih agencija :))

Nenad

pre 12 godina

Pa kad možemo da imamo "Upravu za digitalnu agendu" čiji bi posao trebalo da bude razvoj ekonomije baziran na IT (čitaj - uprava za upošljavanje familije, kumčića, ortaka i sl.), što ne bi smo imali i agenciju za pomorske nesreće. Želeo bih da dam svoj doprinos i predložim "biro za neuspešna sletanja na Mars" i, sve zasluge gospodi iz Monti Pajton letećeg cirkusa, "ministarstvo za blesave hodove".

Dejan Tomic

pre 12 godina

Postovani novinari i gradjani Srbije,

Studiram fakultet za pomorstvo u R. Sloveniji, nažalost pošto ga moja država nema. Završavam drugu godinu, kada bi trebao da se ukrcam na brod kao mašinski inženjer. Upravo sada tražim informacije o tome kako je priznata *naša* pomorska knjižica iz razloga jer znam da su moji prijatelji imali probleme oko iste, ne iz razloga što Srbiju mrze nego iz razloga što nije imala zakone o pomorstvu i ratifikovane odredjene konvencije o medjunarodnoj plovidbi. Ovim zakonom se to uredjuje što me neizmerno raduje. Zamolio bih Vas da gledate u budućnosti kolektivni interes, pošto je običaj da uvek kritikujete, a da nemate pojma šta kritikujete.

Osvrnuo bih se i na tu čuvenu agenciju koja će istraživati nesreće i obavljati druge poslove u skladu sa njenom nadležnošću. TAKVA AGENCIJA MORA DA POSTOJI JER JE NEOPHODNA AKO SE MISLI UREDITI POMORSKI/REČNI SAOBRAĆAJ. Kao što postoji SMATSA ili Agencija za kontrolu letenja, tako mora postojati i ona. E sad većina ljudi, a i novinara smatra da je ona nije neophodna što se u ovom trenutku čini ispravnim ali smatram da grešite pošto treba misliti na BUDUĆNOST. Srbija nije mogla da ima upisane brodove jer:
1. bili smo u SFRJ gde su se obicno upisivali u pomorskim republikama SFRJ
2. NISMO IMALI ZAKON O POMORSTVU

HVALA MNOGO NA RAZUMEVANJU
ZA SRBIJU KOJA MISLI NA SEBE
ŽIVELA SRBIJA

Delija_KV

pre 12 godina

Sledee na redu je agencija za nadgledanje vremenskih nepogoda ali vecih razmera, tipa uragana, tornada... Ma razumete sta hocu da kazem.

ProleNN

pre 12 godina

Ma ovo je strasno!!! Ovo ljudi vise nema smisla... Cega se sve nece setiti samo ne bili zaposlili jos kog clana stranke ili uze i sire porodice. ju ju ju...

svetlanast.

pre 12 godina

za srbiju kao pomorsku zemlju,iako srbija jos od vremena nemanjica i brankovica nije imla izlaz na more, pobrinuo se knjaz milos obrenosic,uz nesumnjivu pomoc najboljih pravnih strucnjaka svoga vremena...tako dospevamo do onog "fermana sultanskog za srbsku zastavu izdanom u polovini sabana 1251. godine ili 1835.godine po nasem" pisanom slaveno-srpskom cirilicom...
"od strane srbskog knjaza milosa obrenovica (da bi konac njegov sretan bio) podnesena mi je molba da bi srbi narod, podan mojoj visokoj porti, pored darovanih mu od mene preimusestvava, udostojio i dozvoljenja toga da moze preimusetva, udostojio i dozvoljenja toga da moze po rijekama i moru plovecim, u carigrad dohodecim, i tuda prolazecim ladjama - od istog naroda njihov vlastiti barjak razvijati..."
srbija je ovim fermanom i formalno postala pomorska zemlja.
pomorska zastava srbije:gornja joj je cast crvene,srednja plavetne, a donja bele boje tako da se na crveni najgornji cvet stave 4 zvezde, a na srednji plavi grb narodni.
eto.

petar

pre 12 godina

Chudi da nema svemirsku agenciju?!Nije vazno sto nema rakete i satelite.Vazno da budu zaposleni partijski kadrovi.a za ddirektora Bajatovicha.

M.S.

pre 12 godina

Haha. Ovo je kao nešto što bi se moglo pročitati na njuz.net, ali u pravim vestima je zaista fascinantno videti ovako veliku glupost.

dejan

pre 12 godina

a sledeće je osnivanje ministarstva za istraživanje ruda i gubljenje vremena, pa onda imenovanje superhika za specijalnog savetnika za borbu protiv....čega god..

Ivan

pre 12 godina

Mislim da je ovaj članak tendenciozno napisan i od strane nekog ko nema pojma o pomorskom saobraćaju i pravu. To važi i za citiranog analitičara.

Možda agencije nisu najsrećnije rešenje, ali sa druge strane ni Švajcarska nema more, pa ima pomorsku flotu. Drugo, Srbija uvozi robu, a transport te robe ide veoma često morem - naravno ne plovećim kamionima već brodovima. Možda nekada neke srpske firme zakupe brod... Ne mogu da zamislim kakvih ve pravnih problema u vezi sa tim sve može da nastane. I ako nemamo odgovarajući zakon, šta primeniti onda?

Miki

pre 12 godina

Sećam se da su nekad davno u "Feral tribjunu" pomenuli Šestu moravsku flotu i nosač aviona "Surdulica". Možda ova agencija ima veze s tim.

judah

pre 12 godina

Баш нешто гледам емисију о Пном Пену и суноврату након 20-годишњег рата..
И почиње мелодија сама од себе.. Београде, на ушћу двеју река.. лал лалал лаа..

miroslav

pre 12 godina

Ko kaže da nemamo more? Već par godina,nažalost,takve podzemne vode imamo u Bačkoj, da sam siguran da se polako, ali sigurno vraća Panonsko more!

buckokojinelazmisla

pre 12 godina

jasno kao dan.neko od vladajućih je usnio da je Šojić(a svi su gori od njega)i poželeo da bude kapetan na belu lađu.izem ti kapetana ako nema kapetaniju(moderno rečeno-agenciju),pa da lepo po zidovima obesi slike svojih predaka pomoraca(možda su i tuđi preci ali šta to ima veze,pa oni i ovu državu i narod zovu svojima a ponašaju se kao prema tuđima)i slike jahti kojima se vozio kada je bio gost kod nekog svog poslovnog partnera i sl.šta reći na sve ovo:bahato,bahato,bahato i opet isto.reći da je sramota je izlišno jer oni srama nemaju(oni samo imaju veliki koalicioni kapacitet,tj. zarad ostanka na vlasti mogu sa svima samo je važno šta ponude.

Mare

pre 12 godina

Pa nije bas tako kao sto svi napisete, a vrlo jednostavno za coveka i malo pametnog da shvati da je osnivanje takve agencije, dobro za tipicne ljude kada cuju da se otvara takva vrsta agencije je normalna reakcija kako kada mi nemam more?? Ali zapitajte da se vasim rodjacima desi neka nesreca recimo velika sa vecim brojem nasih ljudi negde na nekome moru u svetu Srbija ima pravo da posalje svoju agenciju da ispita i da s einformise o uzroku nesrece.

komentator

pre 12 godina

Novinari, univerzalne neznalice. Samo jure da od svega naprave senzaciju!
Pa šta vi mislite da Srbija ne učestvuje u pomorskom prevozu robe, i št mislite, da Srbija ne može da ima pomorski brod, ili neki njen državljanin.. Najbitnije da ste otkrili "da Srbija nema more"! Pa ko je rekao da mora da ga ima! I sad naravno nećete objaviti...

Sima

pre 12 godina

Pomorsku agenciju treba sacuvati josh 10-15 godina jer je moguce da ce u tom vremenu Crna Gora pozeleti iz politickih i ekonomskih razloga da se udruzi sa Srbijom, mozda cak i Hrvatska.

Морава и брда

pre 12 godina

Закон о поморском саобраћају је потребан!
Дунав је међународна река која спаја Ротердарм и Црно море, и дунавом плове речно-морски бродови, путнички бреодови, и јахте које иду и рекама и морима. На пример сваке године кроз Београд пролазе такви бродови и јахте , чак из Велике Британије и из других земаља путују Дунавом до Црног и Егејског мора, ништа ново.

Друго наше луке јесу пропале, али је Лука Прахово регистрована као речно-морска лука, па зато и постоји потреба за законом.

Треће , пунички бродови и приватне јахте , глисери и др. пловила , којих има све више , могу да се региструју рецимо у Београду, Новом Саду,Шабцу,Смедереву,Доњем Миланоцу и да по нашом заставом плове и морима!?

Закон о морској пловидби је ПОТРЕБАН , ради познавања прописа о пловидби и морима, поред познавања прописа о рекама!

srpskipomorac

pre 12 godina

@CG - evo ja sam na primer srpski drzavljanin a pomorac sam! Sve sam sertifikate dobio u Srbiji na Vojnoj Akademiji, radim kao vishi oficir na komandnom mostu na jednom kruzeru. Imam pomorsku knjizicu Republike Srbije. Svi sertifikati su mi izdati u Republici Srbiji. A sve je to izdato proshle godine kad vec nismo imali more. Tako da ta pricha da svi imamo "brevete" CG ili HR ne pije vodu.

E sad, malo o ovoj temi i samoj agenciji koja se osniva. U Zakonu pishe sledece - "Istovremeno, kao sukcesor bivše državne zajednice Republika Srbija zadržava status države članice Međunarodne pomorske organizacije (u daljem tekstu: IMO), te države ugovornice velikog broja međunarodnih konvencija u oblasti pomorske plovidbe, što iziskuje određene posebnosti pri normiranju materije pomorske plovidbe"

To znachi da ako ni zbog chega, onda barem zbog toga shto nam je Medjunarodna Pomorska Agencija dala da zadrzimo pravo na punopravno chlanstvo mi treba da ih isposhtujemo i da osnujemo propisane agencije, pa koliko da koshta.

Sa druge strane, u chemu je problem da postoje plovila registrovana na Republiku Srbiju a da se nalaze u medjunarodnoj pomorskoj plovidbi? Na primer, ja se bavim uvozom/izvozom zita/uglja i umesto da zakupljujem teretni brod ja KUPIM jedan, registrujem ga u Srbiji i tako transportujem zito/ugalj/shta god iz Shangaja za Beograd ili Novi Sad.

Brod plovi pod srpskom zastavom i to je to. Za taj brod (i da je JEDAN, ali i da je nijedan) MORA da postoji propisana agencija koja ce u sluchaju nesrece biti odgovorna za podnoshenje izveshtaja i za pracenje stanja kao zemlja pod chijom zastavom brod plovi.

Nash kruzer je pod zastavom Malte, mada tamo nismo NIKADA bili, niti cemo ici, ali to nema veze. Nashi sertifikati su odatle, nashi ugovori su odatle i nasha agencija za ispitivanje nesreca je u Valeti. Tako je isto i sa Srbijom.

Ako su uslovi osiguranja, registracije i nadzora brodova jeftini, a agencije na primer profesionalne (shto bi moglo da se desi poshto imamo veoma dobre pomorce koji znaju pravo i sam posao), u chemu bi bio problem da se kruzeri i kargo plovila registruju na Republiku Srbiju-Beograd/Novi Sad/neki drugi grad (uvek registracija ide pod drzavom i nekim gradom).

Nadam se da sam objasnio neke stvari. To shto nemamo more ne znachi da moramo da se iskljuchimo iz morskih tokova, ako nishta onda barem zbog nas shachice pomoraca koji i dalje plove pod srpskim grbom sa srpskim pomorskim knjizicama.

Mita

pre 12 godina

:))pa da mi imamo Ministarsvo za Kosovo,a nemamo Kosovo...klasična fatamorgana,a uskoro će da se otvori i Ministarstvo za bolji život,pa da tripujemo do kraja:))

mene si žestoko izradio Borise!!!!

pre 12 godina

Predlogom sistemskih mera u sklopu nove strategije politike Populizma,Lažnog patriJotizma, Šibicarstva i opšteg zaglupljivanja, donosi se Akt o osnivanju:
-Vladine kancelarije za tumačenje dobrosusedskih izjava predsednika Republike
-Vladine kancelarije za tumačenje dobrosusedskih izjava Vuka Jeremića
-Vladine kancelarije za unapređenje specijalnih odnosa sa M. Dodikom
-Vladine kancelarije za crvene linije
-Vladine kancelarije za balvane
-Vladine kancelarije za male balvane-trupce


...pa dobro, nije ostalo jos puno toga... :)))

Ivan

pre 12 godina

Mislim da je ovaj članak tendenciozno napisan i od strane nekog ko nema pojma o pomorskom saobraćaju i pravu. To važi i za citiranog analitičara.

Možda agencije nisu najsrećnije rešenje, ali sa druge strane ni Švajcarska nema more, pa ima pomorsku flotu. Drugo, Srbija uvozi robu, a transport te robe ide veoma često morem - naravno ne plovećim kamionima već brodovima. Možda nekada neke srpske firme zakupe brod... Ne mogu da zamislim kakvih ve pravnih problema u vezi sa tim sve može da nastane. I ako nemamo odgovarajući zakon, šta primeniti onda?

Socijalni slučaj

pre 12 godina

Preneo sam sad ovu vest jednoj prijateljici iz Splita dok smo na chat-u, a njen komentar je: To je isto da mi ovde osnujemo neku organizaciju u borbi protiv snjeznih nanosa i lavina , a kod nas padne 16 pahulja sniga u 20 godina.

abc

pre 12 godina

Eh pa kad smo vec poceli sa predlozima evo nesto i od mene:

- Agencija za ispitivanje uticaja punog meseca na fertilnost buva
- Agencija za putovanje u srediste Zemlje
- Agencija za odnose za vanzemljaskim civilizacijama
...

Gjeto11

pre 12 godina

Srbija do Tokija ima more i okeane! Koliko puta sam citao ovde u Forum B92 "Hrcegnovi je nas", zatim Dubrovnik, Sibenik, Skadar, Shengjin, Drac....! To nije slucajno, zar ne! Ako nema, planirase i radise da jednog da dana i Srbija ima more!

Stevan

pre 12 godina

Mozda Srbija u ovom trenutku nema more, sto ne znaci da ga nece ni imati. Zato vlada blagovremeno formira agenciju da taj trenutak spremno docekamo.

Valaki Valaki

pre 12 godina

Evo nekoliko predloga za formiranje novih agencija:
1.Republčka Piratska Agencija - bavila bi se problemima pirata kao na moru, tako i u etru Srbije.
2.Nacionalna agencija za postavljanje baze na mesecu,
3.Rep. Ag. Za zaštitu Belih Međeda i drugih ne autohtonih vrsta u Srbiji.
4.Agencija za pomoć oko formiranja novih agencija...
Srbijo, laku noć!

TomićCro

pre 12 godina

Jednostavno "Zona sumraka" u Srbiji ili "Da nije smiješno bilo bi žalosno" Doista nikako nisam mogao pomislit da je Srbijanska politička struktura u ovolikoj mjeri amaterski raspoložena !

miroslav

pre 12 godina

Ko kaže da nemamo more? Već par godina,nažalost,takve podzemne vode imamo u Bačkoj, da sam siguran da se polako, ali sigurno vraća Panonsko more!

Dimitrije Stojkovic

pre 12 godina

Mislim da je osnivanje ove agencije prava stvar i u pravom trenutku,kada privrdi penzioneri odnose godisnje 2 milijarde evra.Treba iste poslati na turisticko putovanje brodom ( sto vise to veca vajda) a potom istrazivati( kao na slici) kako je doslo do havarije ,te jednim udarcem dve muve.Pozdrav penzioner deda Mita

Aleksandar

pre 12 godina

Nemamo ni nuklearnu elektranu, a imamo javno preduzeće Nuklearni objekti Srbije. Ako dozvolite :) http://www.zadruznikonj.rs/nuklearno-a-nase/

hajduk

pre 12 godina

Sramotno, Turci su nam manji zulum uzimali i bar nisu izmisljali nepostojece kategorije.
Predlazem da otvorimo i agenciju za svemirska istrazivanja.
Ova vlada je definitivno postala jedna velika agencija za istrazivanje ruda i gubljenje vremena.

CG

pre 12 godina

"kao i da Srbija ima preko 5.000 pomoraca koji rade na stranim brodovima."... u CG ima oko 5000 pomoraca, to se zna po broju "pomorskih knjižica" koje svaki pomorac mora da posjeduje. Svi pomorci iz Srbije imaju "pomorske knjižice" i "brevete" izdane u CG. Pomoraca iz Srbije IMA ali jako malo, tako da je ova priča o 5000 pomoraca čista glupost !
Bit će prije da se nekom pravi radno mjesto !!!!

Mile od Zarkova

pre 12 godina

Jedva čekam da vidim koji će profesionalan i naj kvalitetniji partijski kadar da bude "odabran na konkursu"...

Intervjue će verovatno da obavljaju lično predsednik, premijer i Ivica...

Ova država je dobra samo za jedno, da pričaš svojoj deci kako to izgleda živeti u Lalalendu, kako se nikad nebi zeznuli da se vrate...

buckokojinelazmisla

pre 12 godina

jasno kao dan.neko od vladajućih je usnio da je Šojić(a svi su gori od njega)i poželeo da bude kapetan na belu lađu.izem ti kapetana ako nema kapetaniju(moderno rečeno-agenciju),pa da lepo po zidovima obesi slike svojih predaka pomoraca(možda su i tuđi preci ali šta to ima veze,pa oni i ovu državu i narod zovu svojima a ponašaju se kao prema tuđima)i slike jahti kojima se vozio kada je bio gost kod nekog svog poslovnog partnera i sl.šta reći na sve ovo:bahato,bahato,bahato i opet isto.reći da je sramota je izlišno jer oni srama nemaju(oni samo imaju veliki koalicioni kapacitet,tj. zarad ostanka na vlasti mogu sa svima samo je važno šta ponude.

Miki

pre 12 godina

Sećam se da su nekad davno u "Feral tribjunu" pomenuli Šestu moravsku flotu i nosač aviona "Surdulica". Možda ova agencija ima veze s tim.

Nenad

pre 12 godina

Pa kad možemo da imamo "Upravu za digitalnu agendu" čiji bi posao trebalo da bude razvoj ekonomije baziran na IT (čitaj - uprava za upošljavanje familije, kumčića, ortaka i sl.), što ne bi smo imali i agenciju za pomorske nesreće. Želeo bih da dam svoj doprinos i predložim "biro za neuspešna sletanja na Mars" i, sve zasluge gospodi iz Monti Pajton letećeg cirkusa, "ministarstvo za blesave hodove".

Dejan Tomic

pre 12 godina

Postovani novinari i gradjani Srbije,

Studiram fakultet za pomorstvo u R. Sloveniji, nažalost pošto ga moja država nema. Završavam drugu godinu, kada bi trebao da se ukrcam na brod kao mašinski inženjer. Upravo sada tražim informacije o tome kako je priznata *naša* pomorska knjižica iz razloga jer znam da su moji prijatelji imali probleme oko iste, ne iz razloga što Srbiju mrze nego iz razloga što nije imala zakone o pomorstvu i ratifikovane odredjene konvencije o medjunarodnoj plovidbi. Ovim zakonom se to uredjuje što me neizmerno raduje. Zamolio bih Vas da gledate u budućnosti kolektivni interes, pošto je običaj da uvek kritikujete, a da nemate pojma šta kritikujete.

Osvrnuo bih se i na tu čuvenu agenciju koja će istraživati nesreće i obavljati druge poslove u skladu sa njenom nadležnošću. TAKVA AGENCIJA MORA DA POSTOJI JER JE NEOPHODNA AKO SE MISLI UREDITI POMORSKI/REČNI SAOBRAĆAJ. Kao što postoji SMATSA ili Agencija za kontrolu letenja, tako mora postojati i ona. E sad većina ljudi, a i novinara smatra da je ona nije neophodna što se u ovom trenutku čini ispravnim ali smatram da grešite pošto treba misliti na BUDUĆNOST. Srbija nije mogla da ima upisane brodove jer:
1. bili smo u SFRJ gde su se obicno upisivali u pomorskim republikama SFRJ
2. NISMO IMALI ZAKON O POMORSTVU

HVALA MNOGO NA RAZUMEVANJU
ZA SRBIJU KOJA MISLI NA SEBE
ŽIVELA SRBIJA

Doktor

pre 12 godina

Jos jedna od silnih agemcija koje nisu dale nikakvog pomaka u radu za ovu nasu napacenu Srbiju. Postovana redakcijo B-92. molim vas da u narednom periodu obavestite nas citaoce. o broju silnih agencija koje su formirane i podatak koliko one kostaju nasu Srbiju, i koliko ljudi je zaposleno po istim, kao i njihove rezultate rada. zahvaljujem se urednistvu.

h1ghwaymen

pre 12 godina

Ovo je samo jedan u nizu gestova pomocu kojih zele da nam pokazu kako mogu da nam rade sta god pozele, tj. da im ne mozemo nista.

Dragan

pre 12 godina

Izbori ce skoro pa vi odlucite kako da nagradite ove sto donose ovakve propise.Sad ce neki da kazu da nemamo bolje u nasoj politickoj eliti,mozda je to i tacno ali tacno je i to da ovi sada sto vladaju moraju da shvate da mogu i da izgube! Sve njihove greske dolaze od uzasne cinjenice sto su dolaskom na vlast 2000-te pomislili da ce vladati vecno!!!

Radoš

pre 12 godina

Da nije tragično , bilo bi smešno , posle svega i stanja u koje su doveli zemlju oni bez trunke odgovornosti i stida , pričaju o podeli funkcija ! Ma šta njih interesuje štamisli narod !

zak

pre 12 godina

ovo mi se gadi pa necu komentarisati jer je danas bilo toliko gluposti da sam se sit nasmejao,daskratim
molim i trzim da se otvori jos jedna agencija predhodnici nabrajase a ja zelim ovu
AGENCIJA NEUROPSIHIJATARA DA PREGLEDA KOMLETNU VLAST A AKO NECE NJIH ONDA NAS DA VIDE DA LI SMO NORMALNI STO TRPIMO OVAJ ZULUM OVE NEBULOZE JER STVARNO OVO NEKO DA SMISLI NEMAM RECI

luckasti

pre 12 godina

službeni razlog je 5000 naših ljudi koji plove na stranim brodovima.
hm, onda treba i agencija za naše bauštelce u nemačkoj,agencija za sindikalna prava naših u americi, agencija za kulturne razlike naših u japanu...
A MOŽDA SE NEKO SETI I ZA AGENCIJU ZA ZAŠTITU LJUDI U SRBIJI???

Goran

pre 12 godina

Moraju se zaposljavati zemljaci iz CrneGore ... (o nasem trosku, naravno)

Ili je samo ovo jos jedna vest da bi zaboravili da je Telekom kupio privatnu televiziju (?!!?) za nekoliko miliona evra.

kiklop

pre 12 godina

a sta ste ocekivali od drzave u kojoj je dozvoljeno registrovati firmu za intergalakticki transport tereta ili za uzgoj morskih krastavaca?

Prometej sa otoka Viševice

pre 12 godina

Ima Srbija i ratnu mornaricu, i to sastavljenu od više stotina oficira sa mornaričkim činovima koji su 2006. premešteni sa crnogorske obale. Što se čudite, onda, šta će nam pomorska agencija? Ko će da obavi uviđaj saobraćajne nezgode u npr. Viškoj ulici, u kojoj su učestvovali npr. kapetan bojnog broda i kontraadmiral?

MUKNAVI

pre 12 godina

Alo bre,sta se cudite,pa to smo mi ,pojedini,kada se docepamo foteljice u nasem drustvenom sistemu trulom od korupcije, mi tada ,smesta ,smisljamo kako da jahamo` komsije,otvaramo bezvezne agencije,zaposljavamo prijatelje,familije itd uz buku i kritiku onih koji kada zasednu na njihovo mesto rade ono,sto kod drugih kritikuju.

RadimoLakoGlavaNasNeBoli

pre 12 godina

Samo se vi zezajte, ne znate koliko jos treba agencija da bi se uslo u EU. Koliko znam debelo kasnimo sa osnivanjem Agencije za zastitu foka, Agencije za zastitu belih kitova, pa onda Agencije za bezbednost teleportovanja, ...

lurchgm

pre 12 godina

ako sam dobro procitao,pise pomorskih...verovatno je sledeca na redu agencija za ispitivanje okeanskih nesreca,posto je to za jedan stepenik jace,a i slanije valjda...zamolio bih pod hitno nekog stranca,nije bitno iz koje je zemlje,nacije,boje da se obavezno kandiduje na sledecim izborima u srbiji,sigurno ce da pobedi...kako vas bre nije sramota vise...jesmo li zato gutali suzavac 5. oktobra

Moje ime

pre 12 godina

Evo jedne zanimljivosti iz istorije, izvinjavam se što je na engleskom, malo mi mrsko da prevodim.

Hull: "Mr. President, Hungary has just declared war on us."
Roosevelt: "You don't say? What is Hungary?"
Hull: "Hungary is a small Balkan kingdom on the Danube."
Roosevelt: "A kingdom? Who's the king?"
Hull: "Hungary has no king. It is run by an Admiral."
Roosevelt: "An Admiral? Where's his navy?"
Hull: "He has no navy, only an army."
Roosevelt: "An army? Where is it fighting?"
Hull: "It is fighting against Russia."
Roosevelt: "Russia? What is it fighting Russia for?"
Hull: "To gain more territory."
Roosevelt: "From Russia?"
Hull: "No, from Slovakia and Rumania."
Roosevelt: "Then why don't the Hungarians fight Slovakia and Rumania?"
Hull: "They can't. Slovakia and Rumania are their allies."

Malo apsurdno, zar ne?

acinic

pre 12 godina

Ta agencija se osniva za tajkune i za njihove jahte. Ako im se ogrebu jahte da mogu da procene stetu. Dok su oni na predavanjima po fakultetima! Da narod posle to plati!

МаРе

pre 12 godina

А да мало направе зграду Филолошког факултета у Крагујевцу... И да батале празну сламу, продавање магле итд...

Zoki

pre 12 godina

Još jednom se pokazuje da su Evropska Unija i njeni propisi postali mantra iza koje se sakriva svaka moguća glupost. Da li Mađarska, Austija, Češka i Slovačka imaju slične agencije?

Ako ko ovom nesrećnom narodu ogadi Evropsku uniju, onda će to biti ovi i ovakvi "evropejci".

Andrija Pacificki

pre 12 godina

Smatram da bi bilo pogresno a skoro sigurno i uzaludno se boriti protiv novih propisa odlucne nam vlade. Pogotovu, sto ni oko vaznijih zakona nije bilo javne rasprave a jos manje strucne.
Smatram da bi svaki punoletan gradjanin trebao da se prijavi uskoro osnovanoj agenciji i da zahteva da mu se prizna status pomorca. Neka gospoda-neciji-nekompetentni-rodjaci-i-partijski-drugovi zapravo nesto i rade, oznoje svoje pozadine i dospeju u zizu javnosti te da usled velikog broja prijavljenih izazovemo reakciju medjunarodnih medija i pomorskih organizacija. Jedino tako mozemo da nateramo nas politicki establisment da ukinu istu jerbo ce gotovo sigurno reagovati na pritisak nekog osrednjeg ambasadora a mi o tome imati prilike da citamo u nekom novom izvestaju vikiliksa.
Ne zaboravite, da time mozete i ostvariti svoj deciji san o pomorskim bitkama, brodovima i zakopanom blagu (verovatno i toga ima) a da li cete biti gusari ili kraljevski mornari, manje je bitno dokle god se registrujete u AGENCIJI.
Zdravo razume!

io

pre 12 godina

Imam informaciju da Srbija sprema kosmicki program. U pitanju je izgradnja stanice na Marsu, koju ce projektovati i realizvoati Agencija za kosmicka istrazivanja u saradnji sa Zastavom i Ei Nis.

Branka

pre 12 godina

Na Vladi je bilo reči o tome - ili da se osnuje pomorska agencija, ili da se menjaju reči himne, u kojoj stoji: "Moćnom rukom vodi, brani budućnosti srpske brod..." Ocenjeno je da je celishodnije osnovati agenciju za pomorske nesreće, naročito zbog aktuelnog potonuća.

judah

pre 12 godina

Баш нешто гледам емисију о Пном Пену и суноврату након 20-годишњег рата..
И почиње мелодија сама од себе.. Београде, на ушћу двеју река.. лал лалал лаа..

Серђо

pre 12 godina

На жалост све ово се дешава нама, а ја не могу да се не насмејем до суза. А када ће се формирати Агенција за губљење времена, па да заокружимо бесмисленост живота у Србији. Сада сам сасвим сигуран да постоји паклени план о уништавању и протеривању свих грађана који желе да сачувају имало здраве памети...ОВДЕ НЕЋЕМО УСПЕТИ!!!

Svasta

pre 12 godina

...glupost je vecna i bezgranicna.
Sledeca je agencija za nuklearno oruzije i kosmicko istrazivanje - i tu mogu da se dogode nesrece iako nemamo ni jedno ni drugo.
A najpotrebnija agencija za politicku glupost nikako da se osnuje...

Zoran

pre 12 godina

Sve sam mogao da ocekujem od ove nase vlasti,ali ovako nesto,priznacu,nisam nikako.Osnivanje svemirske agencije nekako bih i svario,ali ovakvu glupost ne mogu.Ali ko mene i narod pita,uhlebice se tu odabrani kadrovi na racun nas poreskih obveznika,pa makar mi pukli od muke.Nadajmo se samo da ce na izborima pobediti neki normalniji ljudi pa pozatvarati sve te agencije,ustanove i slicne uhlebljivacke organizacije,a zaposliti sirotinju koju nema ko da pogura, a koja takodje zna i zeli da radi.I da zivi,jer i obican narod ima pravo na to.Bar na papiru.

ogorceni

pre 12 godina

Jos jedan razlog da se na narednim izborima, ne da glas strankama koje su ikada ucestvovale u vlasti. Pod ovim podrazumevam i one koji su promenile dresove. Ne treba se rukovoditi tima da oni navodno imaju infrastrukturu i kadrove, te da toboze manje stranke samo mogu da oduzmu glasove. Naravno i treba da im uzmu sve glasove, a ta infrastruktura se upravo oslikava u telima popud ovoga. Sve sto se desava u ovoj drzavi je ISKLJUCIVO radi partijskih interesa. Ovo je teska PARTIJOKRATIJA a ovo su sve PARTIJOTE.

Sale

pre 12 godina

@komentator: ajde raspitaj se malo da li Srbija ima pomorski brod, ako ima javi mi ime i ostavi sliku ovde... bas bih to voleo da vidim.... I kada vec istrazujes o brodovima, obrati malo paznju na generalno stanje u drzavi, pa onda razmisli da li je sada stvarno momenat da se bavimo pomorskim zakonom? Isti slucaj je bio i sa promenom grba itd....

paranoik

pre 12 godina

To je pravi potez odgovorne vlade. Šta ako se sruši Đerdap i ponovo nastane Panonsko more a mi bez pomorske agencije. Ovako možemo mirno spavati. Vidi se da nas vode vizionari koji predviđaju sve mogućnosti koje mogu da nas zadese.

Kupuju glasove

pre 12 godina

Iako je “Blic nedelje” uredno poslao dopis nadležnom Ministarstvu za infrastrukturu još pre nekoliko dana, nismo dobili odgovor na pitanje zašto se osniva još jedno telo za kojim nema praktične potrebe.

Cela vlast je takva da za njom nema potrebe.

M.S.

pre 12 godina

Haha. Ovo je kao nešto što bi se moglo pročitati na njuz.net, ali u pravim vestima je zaista fascinantno videti ovako veliku glupost.

dejan

pre 12 godina

a sledeće je osnivanje ministarstva za istraživanje ruda i gubljenje vremena, pa onda imenovanje superhika za specijalnog savetnika za borbu protiv....čega god..

petar

pre 12 godina

Chudi da nema svemirsku agenciju?!Nije vazno sto nema rakete i satelite.Vazno da budu zaposleni partijski kadrovi.a za ddirektora Bajatovicha.

View

pre 12 godina

... Zbog nepovoljnih prilika u zemlji narodno predstavništvo je moralo u prvim sednicama pristupiti rešavanju najhitnijih stvari. Vlada je tako isto pravilno razumela svoju dužnost te je, da se ne bi dangubilo u sitnim pitanjima, odmah iznela na rešavanje Zakon o uređenju morske flote.

Kad sam čuo o tome, upitam jednog poslanika:
- Vi imate mnogo morskih ratnih brodova?
- Nemamo.
- Koliko ih svega imate?
- Zasad nemamo nijedan!

Ja se zaprepastih od čuda. On to primeti, pa i njemu bi to čudno.
- Šta vam je to čudno? - upita me.
- Slušam da ste doneli Zakon o...
- Jest - prekide me on - doneli smo taj zakon o uređenju flote, to je bilo potrebno, jer ni do danas nemamo tog zakona.
- Dopire li Stradija do mora?
- Zasad ne.
- Pa našto onda taj zakon?
Poslanik se nasmeja i dodade:
- Naša se zemlja, gospodine, graničila nekad sa dva mora, a naši su narodni ideali da Stradija bude ono što je nekad bila. Mi na tome, vidite, radimo.
- E, to je nešto drugo - rekoh kao izvinjavajući se. - Sad razumem, i mogu slobodno reći da će Stradija zaista postati velika i moćna, dokle god se za nju tako iskreno i svojski starate i dokle god bude imala tako mudru i rodoljubivu upravu kao sada.

[R. Domanović "Stradija", 1904-1905.]

Dragan

pre 12 godina

Neko je osnovao Jugoskandik i Dafiment banke a neko je osnivao agencije. Zajednicko je da su profitirali partijski funkcioneri i njima bliski ljudi a placao je i placa narod.

Sinisa

pre 12 godina

***..Ma prvo ocistite sav onaj otpad na obalama Save i Dunava pa gradite i flotu ako hocete ali sopstvenim parama ne od gradjana Srbije.

Milorad

pre 12 godina

Predlazem da uposlimo 500 miliona neprijavljenih Kineza sto kopaju tunele do Moskve, Vasingtona, da usput kopaju i kanal od Morave do Crnog Mora da bi ovi imali sta da rade.

Bogdan

pre 12 godina

Sta jel ponestalo funkcija za partijski kadar?Evo vam odlicne prilike da zaposlite svoje ljude a ako bi i prokopali kanal do Egejskog mora eto posla i za nase radnike..Ipak je Srbija veliko gradiliste.

Aleksandar

pre 12 godina

Ma ja bih otvorio i svemirsku agenciju, ipak svakakvih nesreca moze da se desi na Marsu, pa je potrebno to regulisati jednim dobrim zakonom za svemirske aktivnosti koji ce se sprovoditi putem te agencije za svemir. Eto predloga nasim politicarima, ipak smo mi jedna savremena zemlja koja ce nekad imati rakete koje putuju po svemiru pa bi bilo dobro otvoriti makar jednu, ako ne i vise, takvih agencija :))

evita

pre 12 godina

A sledece je pretpostavljam osnivanje "Agencije za istrazivanje ruda na mesecu"... Samo da podsetim da je ne tako davno,kada je pukla bruka oko direktora Aerodroma Beograd, onog Krista, pa se saznalo i kolike su plate u Agenciji za kontrolu letenja ili kako se vec zvase, njihovo obrazlozenje bilo kako je to EU naredba da se pare od preleta moraju isplatiti zaposlenima.??? *****

Stručni saradnik na katedri za Geografiju Vatikana

pre 12 godina

Jel to neko iz vlade čitao Beleške iz minimalnog dnevnika Umberta Ecca? Još ako je uz to završio neki od poznatih novokomponovanih fakulteta komparativne irelevantnosti onda i ne čudi ovakva inicijativa!!!!

Delija_KV

pre 12 godina

Sledee na redu je agencija za nadgledanje vremenskih nepogoda ali vecih razmera, tipa uragana, tornada... Ma razumete sta hocu da kazem.

ProleNN

pre 12 godina

Ma ovo je strasno!!! Ovo ljudi vise nema smisla... Cega se sve nece setiti samo ne bili zaposlili jos kog clana stranke ili uze i sire porodice. ju ju ju...

NAtasa Popovic

pre 12 godina

Meni se to dopada, mislim da mogu da radim taj posao, kad je konkurs za radna mesta, volela bih da se prijavim...Odlicno bih obavljala posao i verovatno imam sve kvalifikacije, tj o pomorstvu i slicno nemam pojma, ali nemaju ni oni koji su predlagali ovakve zakone

jimmy

pre 12 godina

Da su recimo osnovali agenciju za bracno posredovanje ( niko pre trideset i neke nece u brak) i/ili agencija za povecanje nataliteta (natalitet nam vec decenijama opada) moglo bi proci relativno nezapazeno i mogli bi u miru da peru novac za sebe, prijatelje, rodbinu itd. medjutim ovi na vlasti su toliko *** da jedino sto su uspeli da smisle je agencija za iztrazivanje pomorskih nesreca.

beba

pre 12 godina

heehe,sad ce da se govori umesto*bas tebe briga sto madjarska nema more,ali ima mornaricu*,*bas tebe briga sto srbija nema more ali ima pomorsku agenciju*...

Marija

pre 12 godina

Dragi narode, pa mi već imamo agenciju za Nuklearne Objekte, gde sva zapošljena gospoda voze dobra kola i gde je 300.000 E potrošeno na opremanje. Propali smo...

svetlanast.

pre 12 godina

za srbiju kao pomorsku zemlju,iako srbija jos od vremena nemanjica i brankovica nije imla izlaz na more, pobrinuo se knjaz milos obrenosic,uz nesumnjivu pomoc najboljih pravnih strucnjaka svoga vremena...tako dospevamo do onog "fermana sultanskog za srbsku zastavu izdanom u polovini sabana 1251. godine ili 1835.godine po nasem" pisanom slaveno-srpskom cirilicom...
"od strane srbskog knjaza milosa obrenovica (da bi konac njegov sretan bio) podnesena mi je molba da bi srbi narod, podan mojoj visokoj porti, pored darovanih mu od mene preimusestvava, udostojio i dozvoljenja toga da moze preimusetva, udostojio i dozvoljenja toga da moze po rijekama i moru plovecim, u carigrad dohodecim, i tuda prolazecim ladjama - od istog naroda njihov vlastiti barjak razvijati..."
srbija je ovim fermanom i formalno postala pomorska zemlja.
pomorska zastava srbije:gornja joj je cast crvene,srednja plavetne, a donja bele boje tako da se na crveni najgornji cvet stave 4 zvezde, a na srednji plavi grb narodni.
eto.