Četvrtak, 25.08.2011.

11:18

Odevanje i diskriminacija muškaraca

GLIC navodi da je proteklih dana izražena diskriminacija muškaraca, jer im nije dozvoljeno odevanje u kratke pantalone dužine ženskih haljina i sukanja.

Izvor: B92

Odevanje i diskriminacija muškaraca IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

Dejan

pre 12 godina

Ja ne vidim ni jedan razlog zasto muskarci ne bi mogli nositi 3/4 pantalone.

Pogotovo ako treba obaviti neki glup i beskoristan posao u opstini, kao sto je vadjenje nekog izvoda ili zakazivanje termina. Sta ocekuju, da dodjem u odelu sa kravatom (i buketom cveca za ljubaznu gospodju na salteru)???

Babin_zub

pre 12 godina

Naravno da garderoba cini coveka,i naravno da oni koji rade sa strankama moraju biti adekvatno obuceni,ali oni koji nemaju dodira sa istim mogli bi dolaziti na posao lezernije obuceni tokom ovih paklenih vrucina.To ne znaci da treba dozvoliti sorceve i papuce za plazu,ali kulturne 3/4 uz kozne japanke ili papuce su po meni sasvim ok.Pa zar nije bolje imati raspolozenog,zadovoljnog radnika,nego nekog znojavog,smrdljivog,koji se pred polazak sredio ali dok je dosao do posla smrdi ko haringa i psuje na sve strane.Ili bar omoguciti prostorije za presvlacenje,neku vrstu kabina.
A zaista jako boli kada vidite da pored vas neko prolazi gologuz,a vi smrdljiv i znojav izigravate budalu.

Logic

pre 12 godina

Ne znam u čemu više "uživam" - da gledam predimenzionisane žene svih starosnih grupa kako se ljuljaju i kipe iz pantalona ili muškarce koji neodoljivo podsećaju na tek prohodale batice u nečemu što se zove trofrtaljke.Samo mi nije jasno kako to da žene tvrde da im je prijatnije u tim dugim gaćaama, a muškarci tvrde da su na mukama u istom odevnom predmetu?

Djura-genijalac

pre 12 godina

Meni ne smeta to sto se uvode pravila oblacenja nego sto ona za nekoga ne vaze zbog seksualnih predispozicija. Bas neki dan idem u sud da izvadim neke potvrde i zaustavlja me portir/policajac i gleda da li su mi pantalone knap do clanaka, a u isto vreme pored mene prolazi neka mladja zena vise od pola zadnjice joj se vidi (nosi nesto kao one isecene farmerice, ali skroz) i niko i ne obraca paznju samo propustaju a ja stojim ko budala i cekam dok ovaj proveri da li mi je svaki deo tela pokriven. Na sta to lici? Zaista uzasna diskriminacija. Znaci ja sto sam muskog pola nemam pravo da pokazujem svoje telo a zene to pravo imaju? I posle te iste zene protestvuju sto ih neko gleda kao seksualni objekat, pa sto onda pristaju na ovakve "povlastice" koje im ta seksualnost omogucava? To samo pospesuje ovakvo gledanje na njih. One bi trebalo najvise da se bore protiv takvih "povlastica" jer to samo ide njima na stetu. Ponavljam, nisam za to da iko pokazuje svoje golo dupe u sudu, miliciji itd. Daleko bilo, ne treba omogucavati muskarcima da idu gologuzi vec zene ograniciti, postoje i zenske pantalone isto kao muske, normalna obuca takodje, ne vidim zasto bi nosile mini suknje, visoke potpetice bez prstiju itd. nije im to modna pista niti izbor za najlepsu kreaciju, to je sud, milicija, tamo se ide poslom a ne da se flertuje i smuvava pa da treba nekog seksualno da uzbudjujete.

Lesa

pre 12 godina

Hvala Bogu, firmu mi je kupila strana kompanija, i jedno od prvih saopštenja, uz povećanje plate, je bilo da se ukida suludi propis obavezne kravate i sakoa za službenike koji ne dolaze u kontakt sa strankama i uvođenje pravog casual friday-a, kada je dozvoljen džins. Jednostavno, ljudi ne pate od forme već im je bitno da im zaposleni obavlja posao kako treba.

knez

pre 12 godina

Vidim da se ovde diskusije vode u dva pravca - oblacenje kada si zaposleni i oblacenje kada si dosao kao musterija.
1. Poslodavac ima prava da zahteva sta zeli od radnika pa cak i odelo i kravatu ako treba (sa cime se licno ne slazem kad je naplju +40).
2. Ni jedna javna, drzavna ustanova NEMA prava da mi uskrati pravo na uslugu zato sto sam u kratkim pantalonama. Pozoriste, bolnica ili SUP... pa jel su oni normalni? Pobogu, pa nisu to verske institucije!

Predrag Azdejković

pre 12 godina

U ovom slučaju diskriminacija muškaraca je očigledna, ali postoji i suptilna diskriminacija žena. Žene se u ovom muškom svetu sagledavaju kao seksualni objekti i zato im se dozvoljava da budu golišave, jer po tim standardima njoj i uloga, da uzbuđuje muškarce, bude objekat, da je gledamo, slikamo, stavimo na bilbord da prodaje gume... U istom tom muškom svetu muškarac mora da bude ozbiljan, jak, u odelu i kravati, nikako seksualni objekat, jer je biti objekat ženska uloga.

kulturolog, muškarac

pre 12 godina

Jednoumlje je zakon, očigledno. Problem je istrgnut iz mnogo šireg konteksta...
Ja nisam jednom vidio u životu muškarca na ulici bez majice, kad se vraća sa Ade ili pak šeta po vrućini, a da ima status odevenog muškarca. A ženu baš ni jednom nisam vidio, ne samo bez majice da šeta i da je to ok - već ni u brusu. Njoj je zabranjeno to. Dakle, prvo menjajte obrasce svakodnevnog života i prave realnosti, pa se onda hvatajte "diskriminisanih muškaraca koji nose bermude". Usput, onaj u šortsu u busu ne smatra se razgolićenim i promiskuitetnim, za razliku od žene u šortsu. Da, da.

Živi bili.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Ovo jeste diskriminacija, slazem se. Treba da se gleda duzina odece a ne pol, i ja sam video vec hiljadu puta da se devojkama/zenama dozvoljava ulazak prakticno u necemu sto im jedva pokriva zadnjicu a muskarcima se trazi da im bude pokriven citav donji deo. Ako se trazi jednakost polova onda ne mozemo da se razdvajamo na osnovu nekih genetskih karakteristika tipa dlakavosti, mirisa itd. No, zene su u toliko toga vise diskriminisane od muskaraca tako da je ovo skoro pa nebitno u poredjenju s tim. Ali da treba i ovim da se bavimo - treba. Meni licno nije problem da nosim dugacke pantalone kada idem npr. u sud, i jedino sto mi smeta je to sto "polugole" osobe propustaju bez da ih uopste zadrzavaju, a mene pazljivo pregledaju sta sam obukao i osecam se GLUPAVO zbog toga. Smatram da treba da postoje neka pravila oblacenja, i nisam za to da muskarci nose bermude u sud, vec da zene nose pantalone kao i muskarci, ionako nije to modna pista niti izlazak u vecernje sate pa da cemo da brinemo o necijoj modi.

Грујица

pre 12 godina

Непристојно је да се мушкарци позивају на једнака права полова и да се скидају у мајице са бретелама и да вам под нос потурају свој длакави пазух у аутобусима и да вас у гужви додирују својим голим знојним ногама - Био сам уљудно и пристојно одевен мушкарац: никад у сандалама на босу ногу, никад мање од мајичице са кратким рукавима и летњих панталона дужине до чукља. То је оно што допушта добар укус - све мање од тога је насиље над ближњим - демократија вам пружа права која допиру до "дужине вашег носа" - тако је говорио демократа из крајева где се уљудност одавно примила и даје лепе плодове.vuww3

r2d3

pre 12 godina

Treba zvanicno registrovati versku zajedicu, koja ce propovedati zabranu pokrivanja cevanica i noznih prstiju, i insistirati na postovanju verskih prava. Mene mrzi da se cimam oko toga, ali eto ideje. Mogu da vam uplatim donaciju da napravite statuu japanke od 80m...

dragan

pre 12 godina

Ne treba porediti dužinu suknje sa muškim kraćim panatalonama, nego to da žena sa pantalonama ispod ili izna kolena, ulazi, a muškarac sa istim tim ne ulazi. Zato je to diskriminacija. Inače tu su sami muškarci sebi krivi jer žene posmataju kao poželjne seksulan oblike i svako oblačenje u tom smislu je dobrodošlo.

Ja inače za letnje prilike imam fine ribarsko safari pantalone sa rajsfešlukom malo iznad kolena tako da uđem sa dugim nogavicama pa onda skinem donji deo, stavim u torbu, i po Palati pravde i sličnim institucaijam se krećem u kratkim.

Ako zene mogu da nose suknje...

pre 12 godina

Radim u kompaniji koja ima sličan kodeks oblačenja kao institucija pomenuta u članku. To me ipak ne sprečava da u danima kada temperature prelaze 37 stepeni dolazim u bermudama sa nogavicama do ispod kolena (takozvane 3/4).
Naravno da nadležni imaju razumevanja, tako da nemam problema. Ali u slučaju prigovora zbog oblačenja kod kuće imam spreman ŠKOTSKI KILT! :)))

topla voda

pre 12 godina

Evo kako to normalan svet radi:

http://www.wrcbtv.com/Global/story.asp?S=14754986

http://fedex.com/uniforms/

http://www.mlive.com/living/flint/index.ssf/2008/08/clayton_township_officers_not.html

http://dailyphotofromranchopalosverdes.blogspot.com/2009/07/police-uniform-california-style.html

Beogradjanin

pre 12 godina

Kulturne kratke pantalone i kais, kosulja kratkih rukava ili majca sa kragnom je vrlo pristojan nacin oblacenja. Sto pogotovu vazi za tropske vreline i mnoge neklimatizovane objekte. Zene idu polugole ulicom i tako ulaze u razne institucije. Podrska Azdejkovicu.
A sramota je sto niko drugi do sada nije pokrenuo to pitanje.

muškarci

pre 12 godina

kada žena bude diskriminisana na poslu to nikom ništa, a od ovog pravite vest imamo i većih problema . neka malo i muškarci saznaju kakav je to osećaj

Barney

pre 12 godina

Ja obozavam da nosim odela i zato ih imam na desetine.Koristim na poslu, kad izadjem negde nocu i ne smeta mi ni malo jer em mi dobro stoji em se osecam sjajno u njemu.A 3/4 pantalone i treba zabraniti jer su pre svega atak na dobar ukus, to nisu ni bermude ni pantalone.

pravila

pre 12 godina

Moram priznati da podržavam i jednu i drugu stranu.
Smatram da sve što je iznad kolena, pa čak ni suknja, nije ni za jednu instituciju.
Bermude i trofrtalj pantalone naravno da neće nositi sudija , lekar ili drugo službeno lice ali ono sedi u prostoriji sa klimom.
Stranka bi trebalo da može da uđe u u bermudama ili 3/4 pantalonama jer to nije nepristojno oblačenje.
Radim u lokalnoj samoupravi i bila sam u situaciji da mi uđe stranka u šorcu, bez majica pa čak i u kupaćem kostimu. To je neverovantno ali istinito i to je ona druga krajnost.
Za sve treba da postoji mera pa i u oblačenju. Kod nas je problem što se sve prepisuje od drugih ali ne razmišljajući pa i ova pravila su čisto prepisana jedna od drugih.

Zena

pre 12 godina

Pa da imas malo vise smisla za estetiku, bermude i kosulje sa kratkim rukavima bi i sam zaobilazio u sirokom luku i bez kodeksa oblacenja....a to ste se zalis na zenske u minicu mi bas i nije cudno...
(drno, 25. avgust 2011 12:39)

Nije ni nama cudno sto se ti plasis da vidis muske gole noge, hehehe. :)

iii

pre 12 godina

Bas sam danas imao slican problem zbog sandala, koje su po radniku obezbedjenja "papuce", iako su kozne, zatvorenih prstiju. S druge strane zenama je dozvoljeno da ulaze u potpuno otvorenim sandalama "jer su one na stiklu", iako se svugde u svetu zna da se cipele sa otvorenim prstima smatraju neprikladnim u poslovnom oblacenju ?! Isto tako svake kratke pantalone su po njima šorc... obicna besmislica i dokaz malogradjanske (ne)kulture kod nas...

ConteDiLuna

pre 12 godina

U zgradu Televizije tzv. Javnog servisa muškarac može da uđe u bermudama, ali u zgradu Radio Beograda NE MOŽE! Think about that.

TASA

pre 12 godina

pa hvala bogu da cu da nosim kratke pantalone na ovoj vrucini. . . a ako cemo malo o bontonu odusevljava me kad odem u Beograd i vidim kako ljudi jedu burek nozem i viljuskom. :D

Jegulja

pre 12 godina

hahahahaha tipovi krenuli da se zale da su diskriminisani u odnosu na zene. zlo i naopako. vidim za 20 godina, dan muskaraca, muska klara cetkin, borba za pravo glasa, itd. :))))))))))))))) sjajno.

ko ne moze da izdrzi u farmerkama/pantalonama moze u suknju pa neka kaze da je trandza. ima pravo. valjda ustavne slobode. samo neka obrati paznju da ne natrci na obraz, dveri, ove, one i ostale vampire. moze da bude neprijatno ako nije dacic sa svojim momcima u blizini da ih odbrani.

Rule of law

pre 12 godina

Slažem se sa inicijativom, ali smatram i da je problem internih pravila i kodeksa znatno širi. Nisu firme i ustanove Bogom dane da donose zakone i pravila po svojoj volji, kvazi-potrebama, a često i prema čistom kapricu ili gluposti partitokratski postavljenih rukovodilaca. Da živimo u pravnoj državi (kao što ne živimo), lično bih se drznuo da ovih dana, za vreme paklenih vrućina, uđem u PKS, bilo koji sud ili zgradu nekog od ministarstava, ne obazirem se na zabrane portira i nastavim do npr. nekog šaltera ili sobe za prijem stranaka radi obavljanja posla kojim sam došao. Ukoliko bi portir na bilo koji način pokušao da prekorači ovlašćenja, odmah bi zvao dežurnu službu MUP da dođu i da uhapse portira, ili njegovog rukovodioca. Onda neka pišu kakvu god hoće prijavu, pa neka se vidimo na Sudu gde bi trebalo da dokažu da im je pravilnik o zabrani bermuda u skladu sa važećim zakonima i Ustavom. Pa kad, na kraju, budu poplaćali silne sudske troškove i odštete, ima da dobro porazmisle kakve interne pravilnike sastavljaju i ko im to sastavalja, te da li im takvi "pravni stručnjaci" zaslužuju da i dalje primaju platu za svoj "posao".

superman

pre 12 godina

Moj drugar je pre neko vece, prenocio u stanici policije, u papucama, sorcu i majci bez rukava, jer je vozio pod uticajem alkohola, a kada je danas dosao da podigne dokumenta isto tako odeven, rekli su mu da ne moze da udje! O cemu mi pricamo vise, KOJI KODEKSI KOJA PRAVILA!!!???

Bejn (Oficijelni business edukator)

pre 12 godina

Podrska za ovu inicijativu. Ako vec forsiramo konzervativni kodeks oblacenja, onda to treba da vazi za oba pola podjednako. Kao i letnje varijante istog (da, ovako nesto zapravo postoji, ali mi moramo biti veci katolici od pape po obicaju) Ovako je licemerno, ugrozava zdravlje ljudi (Ljudska prava, sta to bese?) i veoma kontraproduktivno (mada to je i najmanje bitno u domacim firmama i drzavnim institucijama) Da ne pominjem da je takav stil oblacenja nastao kao kopija vojne uniformisanosti, kako bi se suzbio svaki oblik individualizma. U nekim kompanijama cak brane da nosite braon cipele i odela koja nisu crna ili siva. Naravno, ne treba ici u drugu krajnost pa dolaziti u sud u sorcu i papucama, ali postoje bolja resenja koja ispunjavaju oba kriterijuma (i pristojnost i slobodu)
A sto se tice obrazovanih (pardon, "edukovanih") i "vaspitanih" business-menova, odelo ne cini coveka. Niti moze da nadoknadi nedostatak osnovne kulture i poslovne etike (Sto fali velikoj vecini "ljudi od posla" i javnih sluzbenika na ovim prostorima) A isto tako postoje i razlicite poslovne kulture gde vaze veoma razlicita pravila oblacenja (Od ultra-konzervativnih do sorca i papuca) Cesto i unutar iste drzave.

dare 011

pre 12 godina

Ako mogu žene u suknjama i sandalama da idu u te institucije, a da se to ne smatra za neprikladno odevanje, onda bi i muškarci koji imaju bermude i sandale trebali da imaju isti tretman.
Pri tom ne mislim na papuče za plažu i šorc za kupanje.

Maja

pre 12 godina

Potpuno podrzavam Azdejkovica. I nisu samo muskarci diskriminisani. Meni u Socijalnom u Novom Sadu nisu dozvolili da udjem jer sam bila u papucama (ne onim za plazu nego letnjim zenskim papucama)kao da smo u Dzamahiriji. Ali zato oni sto smrde na znoj i sto im je garderoba pristojne duzine ali prljava nisu imali problem da udju.

хавајац

pre 12 godina

@(Bejn (Oficijelni business edukator), 25. avgust 2011 14:02)

Извини, али одело ипак чини човека, ма колико се томе противили. Знаш када би неки службеник продао кредит, полису, или шта већ, у папучама и хавајској кошуљи? Нека правила морају да се поштују, јер кодекс облачења ипак оставља утисак у пословном свету.

Hektor

pre 12 godina

Meni ovo malo liči na pokrivanje u Islamu, samo što su ovde muškarci žrtve. Znači pristojan muškarac je onaj kome se vidi samo glava, ostalo sve mora da bude pokriveno!!!

st.dragan

pre 12 godina

Sve se svodi na poimanje žena kao seksualnih objekata.
Žena u miniću (ili bez ičega) je čak i poželjna, a muškarci moraju da izgledaju pristojno. Osećam da bi žene pustili da uđu i u toples varijanti.

Nije tu u pitanju diskriminacija, nego "zagorelost" onoga ko je takva pravila osmislio. Nije on hteo da diskriminiše muškarce, nego je hteo da žene budu što manje pokrivene.

Nije to bonton, nego bolest.

Doduše, ja jesam za to da se znaju neki kodeksi oblačenja, ali ne tako što za jedne važi, a za druge ne.

Baš Čelik

pre 12 godina

U potpunosti se slažem. Ti pravilnici su totalna nebuloza, po duhu odražavaju stanje svesti od pre 50 godina, a siguran sam da, i s pravne strane gledano, povređuju načelo ravnopranosti polova. Duge pantalone na +40c dok neke ribe idu polugole? Šta kom smeta ako se meni vide ruke i noge? Kakve veze to ima s nepoštovanjem institucije? Radni učinak bi takođe bio bolji kada bi se ljudima dozvolilo da se obuku u skladu s vremenskim prilikama..

Nikola

pre 12 godina

@Nikola
Postovani imenjace, nisu svi ljudi poslovni, ja na primer nemam ni odelo ni kravatu (u stvari imam nekoliko odela, kupim ih samo za neku svadbu i kasnije vise u ormanu, bolje da ih poklonim posle).
Naravno da necemo goli setati po ulicama ali kodeks oblacenja protivan razumu ne mogu da prihvatim, da ne pricam o zdravstvenim posledicama.
Ako bi bon-ton recimo propisao da na -10 nosimo kratku odecu, to ne bi bilo normalno, bas kao ni dugacke pantalone na +30.

Moj savet ti je da se ostavis bon-tona i da se malo opustis i uzivas u zivotu, kratak je a norme su uvek bile samo za ovce.

Sneki

pre 12 godina

Jos pre par godina su mog supruga vracali sa vrata Narodne banke i VMA, zbog 3/4 pantalona.Ja sam mu savetovala da nosi u kolima moju suknju na preklop.Ako ga vrate, ode do kola umota suknju preko bermuda i da vidi da li ce ga onda pustiti? Nije probao, ali me zivo interesuje sta bi na to odgovorili ?!

pera

pre 12 godina

@ne verujem sta citam mnogo su smesni ovi ljudi koji ne mogu da zamisle nikakvu alternativnu stvarnost. da su svi ljudi takvi, i dalje bismo ziveli u kamenom dobu. kaze covek "zamislite sudiju u kratkim pantalonama"... i??? nekada je bio nezamisliv sudija bez toge. to su samo drustvene konvencije, prosirite malo vidike. jesu u pravu i tacka!

Lidija Herceg

pre 12 godina

Žene su drugo?! Ne razumem. Ako imamo sistem u kome su polovi ravnopravni i jednaki pred zakonom, onda ne razumem izjave poput žene su drugo?! Koliko sam ja razumela, dotični se baš zbog toga buni, što su žene drugo u sistemu gde smo ravnopravni!!!

Hoću da se osećam ko čovek

pre 12 godina

Prvi put da se slažem sa ovim likom. Neću da navlačim priču o trenerkama i patikama kao prikladnom oblačenju. Odnosno da kad ideš na neki važan poslovni sastanak sigurno nećeš da ideš u bermudama i sandalama. Međutim danas postoji toliko dobar izbor razne robe tako da čovek može da izgleda elegantno i ono što je još važnije da se oseća prijatno i komotno. Stil oblačenja je individua čoveka Nametanje odela kravate je za mene najveća glupost. Na meni odelo ne stoji. Tako kad vidim ove što rade po bankama u odelu kojima ono stoji ko piletu sise, prosto to na mene ima odbojni utisak i kao strana imam odbojan stav.

Ono što ne mogu da razumem da vi u kratkim pantalonma ispod kolena ne možete ući u neku državnu ustanovu da završte posao (sud, opština, fakultet,...).

Nikola

pre 12 godina

Postoji nesto sto se zove Bon Ton. Nemam reci za ovu budalastinu koja je izasla u javnost samo zato jer se gej pojedincu desilo. Npr, meni nikada nije palo napamet da u bermudama krenem na posao, banku ili gde me posao odvede, a kamo li u neku instituciju, par puta sam bio i u PKS po Dokumentarne akreditive sa samita na Kopaoniku pre par godina, konkretno. Ovim idiotlucima o diskriminaciji se mora stati na put samo edukacijom ...
Imate odevanje poslovnog coveka, ako stavi kravatu mora i da obuce sako pa neka je i 40c, ili ako stavi kravatu ne moze da obuce kosulju kratkih rukava. I tako dalje.
Treba biti pristojan i edukovan, a ne ovako se blamirati i hvalati svojom gluposcu kao ovaj covek.

Bojan

pre 12 godina

Moje koleginice hodaju polu-gole dok se ja kuvam u pantolama i cipelama na 39"C. Zimi na poslu nosim kosulju dugih rukava a leti kratkih jer je to tako kao pristojno. Nema smisla!

Laki

pre 12 godina

Hahaha drzavne institucije koje ne funkcionisu, koje su u opstem rasulu i nista ne rade imaju pravilnik kako moras biti obucen da bi usao u njih. Ironija na delu.

Secam se da pre jedno desetak godina me nisu pustili na VMA da posetim babu koja bolovala od kancera jer sam bio u sorcu, bas cudno 18godisnjak u sorcu u sred leta. Koji mozgovi.

Vlada

pre 12 godina

Hvala bogu da se neko setio da javno pokrene pitanje. Koliko puta sam isto ovo privatno komentarisao.
Pored pitanja dužina pantalona, isto važi i za prilično otvorene sandale koje na nekim mestima ne prolaze ako ste muškarac kao i tzv. poslovni kodeksi po kojima muškarci moraju da budu utegnuti u odelima a ženama je dozvoljena mnogo komfornija odeća (ovo zadnje je doduše više civilizacijsko pitanje ali svakako ga smatram više nego dogmatskim koje takođe mora biti raskrinkano)...

Mladi Valter

pre 12 godina

Odlično što je neko pokrenuo ovu temu.
Ovo se stalno i širom Srbije dešava. Žene ulaze u minićima bez ikakvih problema, a muškarci mogu samo i isključivo u pantalonama sa dugačim nogavicama.

Pera

pre 12 godina

Kako god hocete, ali ja mislim da su bermude (muske) neprikladne za javne institucije, i da promene pravilnik, ja cu opet nositi pantalone. Ovako, u bermudama i papucama, ljudi kao da su krenuli na plazu, a ne u npr. Sud. Zene su drugo.

Škot

pre 12 godina

Možda da se ugledamo na škote, pa da obučemo suknje/kiltove. Kako bi onda reagovali čuvari, obezbeđenje..., mislim, nigde ne piše da je muškarcima zabranjeno da oblače suknje.

drno

pre 12 godina

Pa da imas malo vise smisla za estetiku, bermude i kosulje sa kratkim rukavima bi i sam zaobilazio u sirokom luku i bez kodeksa oblacenja....a to ste se zalis na zenske u minicu mi bas i nije cudno...

Dusan

pre 12 godina

Bravo za clanak B92!! Neko i da pokrene ovu temu. Muskarci zaista jesu diskriminisani, pre neki dan, ispred ulaza u Narodno pozoriste, vracen je muskarac koji je na sebi imao kosulju i 3/4 pantalone. OK, ipak je to Narodno pozoriste, nema dileme, ali dilema nastaje onda kada taj isti portir pusti 10ak "dama" u mini suknji i japankama, vazno je da imaju sesir.
Podrzavam inicijativu doticne NVO. Ili svi, ili niko.

Mladenovcanin

pre 12 godina

Pa u pravu je skroz!!! Treba da se kuvas u pantalonama i cipelama na +50, dok se drugima dozovoljava da se oblace k'o za vecernji izlazak!!!

Ja sam za uvodjenje nacina oblacenja tokom leta tako da bude kao da je svaki dan petak, znaci "casual Friday".... Pa mi nemamo vise normalna leta, ovo je postalo k'o u Sahari da si!!

A o PKS-u, NO COMMENT!!!! I dalje postojanje te institucije dovoljno govori, na zalost...

V

pre 12 godina

Bio sam u Izraelu, gde klima zahteva malo drugaciji standard oblacenja.

Tamo za veliku vecinu insitucija, ukljucujuci crkve, sinagoge, javne ustanove, pa i parlament vazi uniseks pravilo:

-Pokrivena ramena (majica sa kratkim rukavima).
-Pokriven struk.
-Normalan dekolte (relativno visok).
-Pokrivena kolena.
-Pokriveni prsti na nogama (polu zatvorena obuca, ili carape).

Cesme sa vodom za pice su ceste. Neke imaju i rashladne uredjaje.

mika elektrika

pre 12 godina

Mene na poslu NIKAD necete videti u kratkim pantalonama, pa bilo i +40. To je stvar kucnog vaspitanja. A za posetioce i klijentelu, u firmama vaze ista pravila odevanja kao i za zaposlene. Jeste li videli vodju smene ili direktora u kratkim pantalonama i majici na bretele?

Đole

pre 12 godina

KONAČNO DA NEKO POKRENE I OVU TEMU!!

Zašto svako leto na preko +35 moram da idem u dugim pantalonama ako moram da završim nešto u državnim institucijama?

Sve žene/devojke prolaze u haljinama, pa čak i mini suknjicama koje su mnogo mnogo kraće od mojih bermuda.

Ovo je i više nego skandalozno! POD HITNO promeniti sve te "pravilnike".

xeno

pre 12 godina

u ovome moram skroz da podrzim coveka :) ...
ti sto pravilnike ocigledno ih neko dovozi klimatizovanim
kolima do klimatizovane kancelarije ... i nazad .. mislim
zasu ... u nekim zemljama i policija je u bermudama .. ovde
ubishe sa pantalonama itd... jako ruzno !

Đole

pre 12 godina

KONAČNO DA NEKO POKRENE I OVU TEMU!!

Zašto svako leto na preko +35 moram da idem u dugim pantalonama ako moram da završim nešto u državnim institucijama?

Sve žene/devojke prolaze u haljinama, pa čak i mini suknjicama koje su mnogo mnogo kraće od mojih bermuda.

Ovo je i više nego skandalozno! POD HITNO promeniti sve te "pravilnike".

Dusan

pre 12 godina

Bravo za clanak B92!! Neko i da pokrene ovu temu. Muskarci zaista jesu diskriminisani, pre neki dan, ispred ulaza u Narodno pozoriste, vracen je muskarac koji je na sebi imao kosulju i 3/4 pantalone. OK, ipak je to Narodno pozoriste, nema dileme, ali dilema nastaje onda kada taj isti portir pusti 10ak "dama" u mini suknji i japankama, vazno je da imaju sesir.
Podrzavam inicijativu doticne NVO. Ili svi, ili niko.

xeno

pre 12 godina

u ovome moram skroz da podrzim coveka :) ...
ti sto pravilnike ocigledno ih neko dovozi klimatizovanim
kolima do klimatizovane kancelarije ... i nazad .. mislim
zasu ... u nekim zemljama i policija je u bermudama .. ovde
ubishe sa pantalonama itd... jako ruzno !

Laki

pre 12 godina

Hahaha drzavne institucije koje ne funkcionisu, koje su u opstem rasulu i nista ne rade imaju pravilnik kako moras biti obucen da bi usao u njih. Ironija na delu.

Secam se da pre jedno desetak godina me nisu pustili na VMA da posetim babu koja bolovala od kancera jer sam bio u sorcu, bas cudno 18godisnjak u sorcu u sred leta. Koji mozgovi.

Bojan

pre 12 godina

Moje koleginice hodaju polu-gole dok se ja kuvam u pantolama i cipelama na 39"C. Zimi na poslu nosim kosulju dugih rukava a leti kratkih jer je to tako kao pristojno. Nema smisla!

Mladi Valter

pre 12 godina

Odlično što je neko pokrenuo ovu temu.
Ovo se stalno i širom Srbije dešava. Žene ulaze u minićima bez ikakvih problema, a muškarci mogu samo i isključivo u pantalonama sa dugačim nogavicama.

V

pre 12 godina

Bio sam u Izraelu, gde klima zahteva malo drugaciji standard oblacenja.

Tamo za veliku vecinu insitucija, ukljucujuci crkve, sinagoge, javne ustanove, pa i parlament vazi uniseks pravilo:

-Pokrivena ramena (majica sa kratkim rukavima).
-Pokriven struk.
-Normalan dekolte (relativno visok).
-Pokrivena kolena.
-Pokriveni prsti na nogama (polu zatvorena obuca, ili carape).

Cesme sa vodom za pice su ceste. Neke imaju i rashladne uredjaje.

Mladenovcanin

pre 12 godina

Pa u pravu je skroz!!! Treba da se kuvas u pantalonama i cipelama na +50, dok se drugima dozovoljava da se oblace k'o za vecernji izlazak!!!

Ja sam za uvodjenje nacina oblacenja tokom leta tako da bude kao da je svaki dan petak, znaci "casual Friday".... Pa mi nemamo vise normalna leta, ovo je postalo k'o u Sahari da si!!

A o PKS-u, NO COMMENT!!!! I dalje postojanje te institucije dovoljno govori, na zalost...

Sneki

pre 12 godina

Jos pre par godina su mog supruga vracali sa vrata Narodne banke i VMA, zbog 3/4 pantalona.Ja sam mu savetovala da nosi u kolima moju suknju na preklop.Ako ga vrate, ode do kola umota suknju preko bermuda i da vidi da li ce ga onda pustiti? Nije probao, ali me zivo interesuje sta bi na to odgovorili ?!

Vlada

pre 12 godina

Hvala bogu da se neko setio da javno pokrene pitanje. Koliko puta sam isto ovo privatno komentarisao.
Pored pitanja dužina pantalona, isto važi i za prilično otvorene sandale koje na nekim mestima ne prolaze ako ste muškarac kao i tzv. poslovni kodeksi po kojima muškarci moraju da budu utegnuti u odelima a ženama je dozvoljena mnogo komfornija odeća (ovo zadnje je doduše više civilizacijsko pitanje ali svakako ga smatram više nego dogmatskim koje takođe mora biti raskrinkano)...

Lidija Herceg

pre 12 godina

Žene su drugo?! Ne razumem. Ako imamo sistem u kome su polovi ravnopravni i jednaki pred zakonom, onda ne razumem izjave poput žene su drugo?! Koliko sam ja razumela, dotični se baš zbog toga buni, što su žene drugo u sistemu gde smo ravnopravni!!!

Baš Čelik

pre 12 godina

U potpunosti se slažem. Ti pravilnici su totalna nebuloza, po duhu odražavaju stanje svesti od pre 50 godina, a siguran sam da, i s pravne strane gledano, povređuju načelo ravnopranosti polova. Duge pantalone na +40c dok neke ribe idu polugole? Šta kom smeta ako se meni vide ruke i noge? Kakve veze to ima s nepoštovanjem institucije? Radni učinak bi takođe bio bolji kada bi se ljudima dozvolilo da se obuku u skladu s vremenskim prilikama..

Nikola

pre 12 godina

@Nikola
Postovani imenjace, nisu svi ljudi poslovni, ja na primer nemam ni odelo ni kravatu (u stvari imam nekoliko odela, kupim ih samo za neku svadbu i kasnije vise u ormanu, bolje da ih poklonim posle).
Naravno da necemo goli setati po ulicama ali kodeks oblacenja protivan razumu ne mogu da prihvatim, da ne pricam o zdravstvenim posledicama.
Ako bi bon-ton recimo propisao da na -10 nosimo kratku odecu, to ne bi bilo normalno, bas kao ni dugacke pantalone na +30.

Moj savet ti je da se ostavis bon-tona i da se malo opustis i uzivas u zivotu, kratak je a norme su uvek bile samo za ovce.

Hoću da se osećam ko čovek

pre 12 godina

Prvi put da se slažem sa ovim likom. Neću da navlačim priču o trenerkama i patikama kao prikladnom oblačenju. Odnosno da kad ideš na neki važan poslovni sastanak sigurno nećeš da ideš u bermudama i sandalama. Međutim danas postoji toliko dobar izbor razne robe tako da čovek može da izgleda elegantno i ono što je još važnije da se oseća prijatno i komotno. Stil oblačenja je individua čoveka Nametanje odela kravate je za mene najveća glupost. Na meni odelo ne stoji. Tako kad vidim ove što rade po bankama u odelu kojima ono stoji ko piletu sise, prosto to na mene ima odbojni utisak i kao strana imam odbojan stav.

Ono što ne mogu da razumem da vi u kratkim pantalonma ispod kolena ne možete ući u neku državnu ustanovu da završte posao (sud, opština, fakultet,...).

pera

pre 12 godina

@ne verujem sta citam mnogo su smesni ovi ljudi koji ne mogu da zamisle nikakvu alternativnu stvarnost. da su svi ljudi takvi, i dalje bismo ziveli u kamenom dobu. kaze covek "zamislite sudiju u kratkim pantalonama"... i??? nekada je bio nezamisliv sudija bez toge. to su samo drustvene konvencije, prosirite malo vidike. jesu u pravu i tacka!

Škot

pre 12 godina

Možda da se ugledamo na škote, pa da obučemo suknje/kiltove. Kako bi onda reagovali čuvari, obezbeđenje..., mislim, nigde ne piše da je muškarcima zabranjeno da oblače suknje.

Maja

pre 12 godina

Potpuno podrzavam Azdejkovica. I nisu samo muskarci diskriminisani. Meni u Socijalnom u Novom Sadu nisu dozvolili da udjem jer sam bila u papucama (ne onim za plazu nego letnjim zenskim papucama)kao da smo u Dzamahiriji. Ali zato oni sto smrde na znoj i sto im je garderoba pristojne duzine ali prljava nisu imali problem da udju.

Beogradjanin

pre 12 godina

Kulturne kratke pantalone i kais, kosulja kratkih rukava ili majca sa kragnom je vrlo pristojan nacin oblacenja. Sto pogotovu vazi za tropske vreline i mnoge neklimatizovane objekte. Zene idu polugole ulicom i tako ulaze u razne institucije. Podrska Azdejkovicu.
A sramota je sto niko drugi do sada nije pokrenuo to pitanje.

Zena

pre 12 godina

Pa da imas malo vise smisla za estetiku, bermude i kosulje sa kratkim rukavima bi i sam zaobilazio u sirokom luku i bez kodeksa oblacenja....a to ste se zalis na zenske u minicu mi bas i nije cudno...
(drno, 25. avgust 2011 12:39)

Nije ni nama cudno sto se ti plasis da vidis muske gole noge, hehehe. :)

mika elektrika

pre 12 godina

Mene na poslu NIKAD necete videti u kratkim pantalonama, pa bilo i +40. To je stvar kucnog vaspitanja. A za posetioce i klijentelu, u firmama vaze ista pravila odevanja kao i za zaposlene. Jeste li videli vodju smene ili direktora u kratkim pantalonama i majici na bretele?

st.dragan

pre 12 godina

Sve se svodi na poimanje žena kao seksualnih objekata.
Žena u miniću (ili bez ičega) je čak i poželjna, a muškarci moraju da izgledaju pristojno. Osećam da bi žene pustili da uđu i u toples varijanti.

Nije tu u pitanju diskriminacija, nego "zagorelost" onoga ko je takva pravila osmislio. Nije on hteo da diskriminiše muškarce, nego je hteo da žene budu što manje pokrivene.

Nije to bonton, nego bolest.

Doduše, ja jesam za to da se znaju neki kodeksi oblačenja, ali ne tako što za jedne važi, a za druge ne.

Hektor

pre 12 godina

Meni ovo malo liči na pokrivanje u Islamu, samo što su ovde muškarci žrtve. Znači pristojan muškarac je onaj kome se vidi samo glava, ostalo sve mora da bude pokriveno!!!

iii

pre 12 godina

Bas sam danas imao slican problem zbog sandala, koje su po radniku obezbedjenja "papuce", iako su kozne, zatvorenih prstiju. S druge strane zenama je dozvoljeno da ulaze u potpuno otvorenim sandalama "jer su one na stiklu", iako se svugde u svetu zna da se cipele sa otvorenim prstima smatraju neprikladnim u poslovnom oblacenju ?! Isto tako svake kratke pantalone su po njima šorc... obicna besmislica i dokaz malogradjanske (ne)kulture kod nas...

dare 011

pre 12 godina

Ako mogu žene u suknjama i sandalama da idu u te institucije, a da se to ne smatra za neprikladno odevanje, onda bi i muškarci koji imaju bermude i sandale trebali da imaju isti tretman.
Pri tom ne mislim na papuče za plažu i šorc za kupanje.

superman

pre 12 godina

Moj drugar je pre neko vece, prenocio u stanici policije, u papucama, sorcu i majci bez rukava, jer je vozio pod uticajem alkohola, a kada je danas dosao da podigne dokumenta isto tako odeven, rekli su mu da ne moze da udje! O cemu mi pricamo vise, KOJI KODEKSI KOJA PRAVILA!!!???

ConteDiLuna

pre 12 godina

U zgradu Televizije tzv. Javnog servisa muškarac može da uđe u bermudama, ali u zgradu Radio Beograda NE MOŽE! Think about that.

Bejn (Oficijelni business edukator)

pre 12 godina

Podrska za ovu inicijativu. Ako vec forsiramo konzervativni kodeks oblacenja, onda to treba da vazi za oba pola podjednako. Kao i letnje varijante istog (da, ovako nesto zapravo postoji, ali mi moramo biti veci katolici od pape po obicaju) Ovako je licemerno, ugrozava zdravlje ljudi (Ljudska prava, sta to bese?) i veoma kontraproduktivno (mada to je i najmanje bitno u domacim firmama i drzavnim institucijama) Da ne pominjem da je takav stil oblacenja nastao kao kopija vojne uniformisanosti, kako bi se suzbio svaki oblik individualizma. U nekim kompanijama cak brane da nosite braon cipele i odela koja nisu crna ili siva. Naravno, ne treba ici u drugu krajnost pa dolaziti u sud u sorcu i papucama, ali postoje bolja resenja koja ispunjavaju oba kriterijuma (i pristojnost i slobodu)
A sto se tice obrazovanih (pardon, "edukovanih") i "vaspitanih" business-menova, odelo ne cini coveka. Niti moze da nadoknadi nedostatak osnovne kulture i poslovne etike (Sto fali velikoj vecini "ljudi od posla" i javnih sluzbenika na ovim prostorima) A isto tako postoje i razlicite poslovne kulture gde vaze veoma razlicita pravila oblacenja (Od ultra-konzervativnih do sorca i papuca) Cesto i unutar iste drzave.

Rule of law

pre 12 godina

Slažem se sa inicijativom, ali smatram i da je problem internih pravila i kodeksa znatno širi. Nisu firme i ustanove Bogom dane da donose zakone i pravila po svojoj volji, kvazi-potrebama, a često i prema čistom kapricu ili gluposti partitokratski postavljenih rukovodilaca. Da živimo u pravnoj državi (kao što ne živimo), lično bih se drznuo da ovih dana, za vreme paklenih vrućina, uđem u PKS, bilo koji sud ili zgradu nekog od ministarstava, ne obazirem se na zabrane portira i nastavim do npr. nekog šaltera ili sobe za prijem stranaka radi obavljanja posla kojim sam došao. Ukoliko bi portir na bilo koji način pokušao da prekorači ovlašćenja, odmah bi zvao dežurnu službu MUP da dođu i da uhapse portira, ili njegovog rukovodioca. Onda neka pišu kakvu god hoće prijavu, pa neka se vidimo na Sudu gde bi trebalo da dokažu da im je pravilnik o zabrani bermuda u skladu sa važećim zakonima i Ustavom. Pa kad, na kraju, budu poplaćali silne sudske troškove i odštete, ima da dobro porazmisle kakve interne pravilnike sastavljaju i ko im to sastavalja, te da li im takvi "pravni stručnjaci" zaslužuju da i dalje primaju platu za svoj "posao".

Nikola

pre 12 godina

Postoji nesto sto se zove Bon Ton. Nemam reci za ovu budalastinu koja je izasla u javnost samo zato jer se gej pojedincu desilo. Npr, meni nikada nije palo napamet da u bermudama krenem na posao, banku ili gde me posao odvede, a kamo li u neku instituciju, par puta sam bio i u PKS po Dokumentarne akreditive sa samita na Kopaoniku pre par godina, konkretno. Ovim idiotlucima o diskriminaciji se mora stati na put samo edukacijom ...
Imate odevanje poslovnog coveka, ako stavi kravatu mora i da obuce sako pa neka je i 40c, ili ako stavi kravatu ne moze da obuce kosulju kratkih rukava. I tako dalje.
Treba biti pristojan i edukovan, a ne ovako se blamirati i hvalati svojom gluposcu kao ovaj covek.

pravila

pre 12 godina

Moram priznati da podržavam i jednu i drugu stranu.
Smatram da sve što je iznad kolena, pa čak ni suknja, nije ni za jednu instituciju.
Bermude i trofrtalj pantalone naravno da neće nositi sudija , lekar ili drugo službeno lice ali ono sedi u prostoriji sa klimom.
Stranka bi trebalo da može da uđe u u bermudama ili 3/4 pantalonama jer to nije nepristojno oblačenje.
Radim u lokalnoj samoupravi i bila sam u situaciji da mi uđe stranka u šorcu, bez majica pa čak i u kupaćem kostimu. To je neverovantno ali istinito i to je ona druga krajnost.
Za sve treba da postoji mera pa i u oblačenju. Kod nas je problem što se sve prepisuje od drugih ali ne razmišljajući pa i ova pravila su čisto prepisana jedna od drugih.

drno

pre 12 godina

Pa da imas malo vise smisla za estetiku, bermude i kosulje sa kratkim rukavima bi i sam zaobilazio u sirokom luku i bez kodeksa oblacenja....a to ste se zalis na zenske u minicu mi bas i nije cudno...

knez

pre 12 godina

Vidim da se ovde diskusije vode u dva pravca - oblacenje kada si zaposleni i oblacenje kada si dosao kao musterija.
1. Poslodavac ima prava da zahteva sta zeli od radnika pa cak i odelo i kravatu ako treba (sa cime se licno ne slazem kad je naplju +40).
2. Ni jedna javna, drzavna ustanova NEMA prava da mi uskrati pravo na uslugu zato sto sam u kratkim pantalonama. Pozoriste, bolnica ili SUP... pa jel su oni normalni? Pobogu, pa nisu to verske institucije!

Pera

pre 12 godina

Kako god hocete, ali ja mislim da su bermude (muske) neprikladne za javne institucije, i da promene pravilnik, ja cu opet nositi pantalone. Ovako, u bermudama i papucama, ljudi kao da su krenuli na plazu, a ne u npr. Sud. Zene su drugo.

Predrag Azdejković

pre 12 godina

U ovom slučaju diskriminacija muškaraca je očigledna, ali postoji i suptilna diskriminacija žena. Žene se u ovom muškom svetu sagledavaju kao seksualni objekti i zato im se dozvoljava da budu golišave, jer po tim standardima njoj i uloga, da uzbuđuje muškarce, bude objekat, da je gledamo, slikamo, stavimo na bilbord da prodaje gume... U istom tom muškom svetu muškarac mora da bude ozbiljan, jak, u odelu i kravati, nikako seksualni objekat, jer je biti objekat ženska uloga.

Lesa

pre 12 godina

Hvala Bogu, firmu mi je kupila strana kompanija, i jedno od prvih saopštenja, uz povećanje plate, je bilo da se ukida suludi propis obavezne kravate i sakoa za službenike koji ne dolaze u kontakt sa strankama i uvođenje pravog casual friday-a, kada je dozvoljen džins. Jednostavno, ljudi ne pate od forme već im je bitno da im zaposleni obavlja posao kako treba.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Ovo jeste diskriminacija, slazem se. Treba da se gleda duzina odece a ne pol, i ja sam video vec hiljadu puta da se devojkama/zenama dozvoljava ulazak prakticno u necemu sto im jedva pokriva zadnjicu a muskarcima se trazi da im bude pokriven citav donji deo. Ako se trazi jednakost polova onda ne mozemo da se razdvajamo na osnovu nekih genetskih karakteristika tipa dlakavosti, mirisa itd. No, zene su u toliko toga vise diskriminisane od muskaraca tako da je ovo skoro pa nebitno u poredjenju s tim. Ali da treba i ovim da se bavimo - treba. Meni licno nije problem da nosim dugacke pantalone kada idem npr. u sud, i jedino sto mi smeta je to sto "polugole" osobe propustaju bez da ih uopste zadrzavaju, a mene pazljivo pregledaju sta sam obukao i osecam se GLUPAVO zbog toga. Smatram da treba da postoje neka pravila oblacenja, i nisam za to da muskarci nose bermude u sud, vec da zene nose pantalone kao i muskarci, ionako nije to modna pista niti izlazak u vecernje sate pa da cemo da brinemo o necijoj modi.

хавајац

pre 12 godina

@(Bejn (Oficijelni business edukator), 25. avgust 2011 14:02)

Извини, али одело ипак чини човека, ма колико се томе противили. Знаш када би неки службеник продао кредит, полису, или шта већ, у папучама и хавајској кошуљи? Нека правила морају да се поштују, јер кодекс облачења ипак оставља утисак у пословном свету.

Jegulja

pre 12 godina

hahahahaha tipovi krenuli da se zale da su diskriminisani u odnosu na zene. zlo i naopako. vidim za 20 godina, dan muskaraca, muska klara cetkin, borba za pravo glasa, itd. :))))))))))))))) sjajno.

ko ne moze da izdrzi u farmerkama/pantalonama moze u suknju pa neka kaze da je trandza. ima pravo. valjda ustavne slobode. samo neka obrati paznju da ne natrci na obraz, dveri, ove, one i ostale vampire. moze da bude neprijatno ako nije dacic sa svojim momcima u blizini da ih odbrani.

Ako zene mogu da nose suknje...

pre 12 godina

Radim u kompaniji koja ima sličan kodeks oblačenja kao institucija pomenuta u članku. To me ipak ne sprečava da u danima kada temperature prelaze 37 stepeni dolazim u bermudama sa nogavicama do ispod kolena (takozvane 3/4).
Naravno da nadležni imaju razumevanja, tako da nemam problema. Ali u slučaju prigovora zbog oblačenja kod kuće imam spreman ŠKOTSKI KILT! :)))

kulturolog, muškarac

pre 12 godina

Jednoumlje je zakon, očigledno. Problem je istrgnut iz mnogo šireg konteksta...
Ja nisam jednom vidio u životu muškarca na ulici bez majice, kad se vraća sa Ade ili pak šeta po vrućini, a da ima status odevenog muškarca. A ženu baš ni jednom nisam vidio, ne samo bez majice da šeta i da je to ok - već ni u brusu. Njoj je zabranjeno to. Dakle, prvo menjajte obrasce svakodnevnog života i prave realnosti, pa se onda hvatajte "diskriminisanih muškaraca koji nose bermude". Usput, onaj u šortsu u busu ne smatra se razgolićenim i promiskuitetnim, za razliku od žene u šortsu. Da, da.

Živi bili.

Djura-genijalac

pre 12 godina

Meni ne smeta to sto se uvode pravila oblacenja nego sto ona za nekoga ne vaze zbog seksualnih predispozicija. Bas neki dan idem u sud da izvadim neke potvrde i zaustavlja me portir/policajac i gleda da li su mi pantalone knap do clanaka, a u isto vreme pored mene prolazi neka mladja zena vise od pola zadnjice joj se vidi (nosi nesto kao one isecene farmerice, ali skroz) i niko i ne obraca paznju samo propustaju a ja stojim ko budala i cekam dok ovaj proveri da li mi je svaki deo tela pokriven. Na sta to lici? Zaista uzasna diskriminacija. Znaci ja sto sam muskog pola nemam pravo da pokazujem svoje telo a zene to pravo imaju? I posle te iste zene protestvuju sto ih neko gleda kao seksualni objekat, pa sto onda pristaju na ovakve "povlastice" koje im ta seksualnost omogucava? To samo pospesuje ovakvo gledanje na njih. One bi trebalo najvise da se bore protiv takvih "povlastica" jer to samo ide njima na stetu. Ponavljam, nisam za to da iko pokazuje svoje golo dupe u sudu, miliciji itd. Daleko bilo, ne treba omogucavati muskarcima da idu gologuzi vec zene ograniciti, postoje i zenske pantalone isto kao muske, normalna obuca takodje, ne vidim zasto bi nosile mini suknje, visoke potpetice bez prstiju itd. nije im to modna pista niti izbor za najlepsu kreaciju, to je sud, milicija, tamo se ide poslom a ne da se flertuje i smuvava pa da treba nekog seksualno da uzbudjujete.

Barney

pre 12 godina

Ja obozavam da nosim odela i zato ih imam na desetine.Koristim na poslu, kad izadjem negde nocu i ne smeta mi ni malo jer em mi dobro stoji em se osecam sjajno u njemu.A 3/4 pantalone i treba zabraniti jer su pre svega atak na dobar ukus, to nisu ni bermude ni pantalone.

muškarci

pre 12 godina

kada žena bude diskriminisana na poslu to nikom ništa, a od ovog pravite vest imamo i većih problema . neka malo i muškarci saznaju kakav je to osećaj

Грујица

pre 12 godina

Непристојно је да се мушкарци позивају на једнака права полова и да се скидају у мајице са бретелама и да вам под нос потурају свој длакави пазух у аутобусима и да вас у гужви додирују својим голим знојним ногама - Био сам уљудно и пристојно одевен мушкарац: никад у сандалама на босу ногу, никад мање од мајичице са кратким рукавима и летњих панталона дужине до чукља. То је оно што допушта добар укус - све мање од тога је насиље над ближњим - демократија вам пружа права која допиру до "дужине вашег носа" - тако је говорио демократа из крајева где се уљудност одавно примила и даје лепе плодове.vuww3

Dejan

pre 12 godina

Ja ne vidim ni jedan razlog zasto muskarci ne bi mogli nositi 3/4 pantalone.

Pogotovo ako treba obaviti neki glup i beskoristan posao u opstini, kao sto je vadjenje nekog izvoda ili zakazivanje termina. Sta ocekuju, da dodjem u odelu sa kravatom (i buketom cveca za ljubaznu gospodju na salteru)???

TASA

pre 12 godina

pa hvala bogu da cu da nosim kratke pantalone na ovoj vrucini. . . a ako cemo malo o bontonu odusevljava me kad odem u Beograd i vidim kako ljudi jedu burek nozem i viljuskom. :D

r2d3

pre 12 godina

Treba zvanicno registrovati versku zajedicu, koja ce propovedati zabranu pokrivanja cevanica i noznih prstiju, i insistirati na postovanju verskih prava. Mene mrzi da se cimam oko toga, ali eto ideje. Mogu da vam uplatim donaciju da napravite statuu japanke od 80m...

dragan

pre 12 godina

Ne treba porediti dužinu suknje sa muškim kraćim panatalonama, nego to da žena sa pantalonama ispod ili izna kolena, ulazi, a muškarac sa istim tim ne ulazi. Zato je to diskriminacija. Inače tu su sami muškarci sebi krivi jer žene posmataju kao poželjne seksulan oblike i svako oblačenje u tom smislu je dobrodošlo.

Ja inače za letnje prilike imam fine ribarsko safari pantalone sa rajsfešlukom malo iznad kolena tako da uđem sa dugim nogavicama pa onda skinem donji deo, stavim u torbu, i po Palati pravde i sličnim institucaijam se krećem u kratkim.

topla voda

pre 12 godina

Evo kako to normalan svet radi:

http://www.wrcbtv.com/Global/story.asp?S=14754986

http://fedex.com/uniforms/

http://www.mlive.com/living/flint/index.ssf/2008/08/clayton_township_officers_not.html

http://dailyphotofromranchopalosverdes.blogspot.com/2009/07/police-uniform-california-style.html

Babin_zub

pre 12 godina

Naravno da garderoba cini coveka,i naravno da oni koji rade sa strankama moraju biti adekvatno obuceni,ali oni koji nemaju dodira sa istim mogli bi dolaziti na posao lezernije obuceni tokom ovih paklenih vrucina.To ne znaci da treba dozvoliti sorceve i papuce za plazu,ali kulturne 3/4 uz kozne japanke ili papuce su po meni sasvim ok.Pa zar nije bolje imati raspolozenog,zadovoljnog radnika,nego nekog znojavog,smrdljivog,koji se pred polazak sredio ali dok je dosao do posla smrdi ko haringa i psuje na sve strane.Ili bar omoguciti prostorije za presvlacenje,neku vrstu kabina.
A zaista jako boli kada vidite da pored vas neko prolazi gologuz,a vi smrdljiv i znojav izigravate budalu.

Logic

pre 12 godina

Ne znam u čemu više "uživam" - da gledam predimenzionisane žene svih starosnih grupa kako se ljuljaju i kipe iz pantalona ili muškarce koji neodoljivo podsećaju na tek prohodale batice u nečemu što se zove trofrtaljke.Samo mi nije jasno kako to da žene tvrde da im je prijatnije u tim dugim gaćaama, a muškarci tvrde da su na mukama u istom odevnom predmetu?

mika elektrika

pre 12 godina

Mene na poslu NIKAD necete videti u kratkim pantalonama, pa bilo i +40. To je stvar kucnog vaspitanja. A za posetioce i klijentelu, u firmama vaze ista pravila odevanja kao i za zaposlene. Jeste li videli vodju smene ili direktora u kratkim pantalonama i majici na bretele?

Nikola

pre 12 godina

Postoji nesto sto se zove Bon Ton. Nemam reci za ovu budalastinu koja je izasla u javnost samo zato jer se gej pojedincu desilo. Npr, meni nikada nije palo napamet da u bermudama krenem na posao, banku ili gde me posao odvede, a kamo li u neku instituciju, par puta sam bio i u PKS po Dokumentarne akreditive sa samita na Kopaoniku pre par godina, konkretno. Ovim idiotlucima o diskriminaciji se mora stati na put samo edukacijom ...
Imate odevanje poslovnog coveka, ako stavi kravatu mora i da obuce sako pa neka je i 40c, ili ako stavi kravatu ne moze da obuce kosulju kratkih rukava. I tako dalje.
Treba biti pristojan i edukovan, a ne ovako se blamirati i hvalati svojom gluposcu kao ovaj covek.

Pera

pre 12 godina

Kako god hocete, ali ja mislim da su bermude (muske) neprikladne za javne institucije, i da promene pravilnik, ja cu opet nositi pantalone. Ovako, u bermudama i papucama, ljudi kao da su krenuli na plazu, a ne u npr. Sud. Zene su drugo.

drno

pre 12 godina

Pa da imas malo vise smisla za estetiku, bermude i kosulje sa kratkim rukavima bi i sam zaobilazio u sirokom luku i bez kodeksa oblacenja....a to ste se zalis na zenske u minicu mi bas i nije cudno...

Barney

pre 12 godina

Ja obozavam da nosim odela i zato ih imam na desetine.Koristim na poslu, kad izadjem negde nocu i ne smeta mi ni malo jer em mi dobro stoji em se osecam sjajno u njemu.A 3/4 pantalone i treba zabraniti jer su pre svega atak na dobar ukus, to nisu ni bermude ni pantalone.

Đole

pre 12 godina

KONAČNO DA NEKO POKRENE I OVU TEMU!!

Zašto svako leto na preko +35 moram da idem u dugim pantalonama ako moram da završim nešto u državnim institucijama?

Sve žene/devojke prolaze u haljinama, pa čak i mini suknjicama koje su mnogo mnogo kraće od mojih bermuda.

Ovo je i više nego skandalozno! POD HITNO promeniti sve te "pravilnike".

muškarci

pre 12 godina

kada žena bude diskriminisana na poslu to nikom ništa, a od ovog pravite vest imamo i većih problema . neka malo i muškarci saznaju kakav je to osećaj

Jegulja

pre 12 godina

hahahahaha tipovi krenuli da se zale da su diskriminisani u odnosu na zene. zlo i naopako. vidim za 20 godina, dan muskaraca, muska klara cetkin, borba za pravo glasa, itd. :))))))))))))))) sjajno.

ko ne moze da izdrzi u farmerkama/pantalonama moze u suknju pa neka kaze da je trandza. ima pravo. valjda ustavne slobode. samo neka obrati paznju da ne natrci na obraz, dveri, ove, one i ostale vampire. moze da bude neprijatno ako nije dacic sa svojim momcima u blizini da ih odbrani.

хавајац

pre 12 godina

@(Bejn (Oficijelni business edukator), 25. avgust 2011 14:02)

Извини, али одело ипак чини човека, ма колико се томе противили. Знаш када би неки службеник продао кредит, полису, или шта већ, у папучама и хавајској кошуљи? Нека правила морају да се поштују, јер кодекс облачења ипак оставља утисак у пословном свету.

Laki

pre 12 godina

Hahaha drzavne institucije koje ne funkcionisu, koje su u opstem rasulu i nista ne rade imaju pravilnik kako moras biti obucen da bi usao u njih. Ironija na delu.

Secam se da pre jedno desetak godina me nisu pustili na VMA da posetim babu koja bolovala od kancera jer sam bio u sorcu, bas cudno 18godisnjak u sorcu u sred leta. Koji mozgovi.

Dusan

pre 12 godina

Bravo za clanak B92!! Neko i da pokrene ovu temu. Muskarci zaista jesu diskriminisani, pre neki dan, ispred ulaza u Narodno pozoriste, vracen je muskarac koji je na sebi imao kosulju i 3/4 pantalone. OK, ipak je to Narodno pozoriste, nema dileme, ali dilema nastaje onda kada taj isti portir pusti 10ak "dama" u mini suknji i japankama, vazno je da imaju sesir.
Podrzavam inicijativu doticne NVO. Ili svi, ili niko.

xeno

pre 12 godina

u ovome moram skroz da podrzim coveka :) ...
ti sto pravilnike ocigledno ih neko dovozi klimatizovanim
kolima do klimatizovane kancelarije ... i nazad .. mislim
zasu ... u nekim zemljama i policija je u bermudama .. ovde
ubishe sa pantalonama itd... jako ruzno !

Bojan

pre 12 godina

Moje koleginice hodaju polu-gole dok se ja kuvam u pantolama i cipelama na 39"C. Zimi na poslu nosim kosulju dugih rukava a leti kratkih jer je to tako kao pristojno. Nema smisla!

Mladi Valter

pre 12 godina

Odlično što je neko pokrenuo ovu temu.
Ovo se stalno i širom Srbije dešava. Žene ulaze u minićima bez ikakvih problema, a muškarci mogu samo i isključivo u pantalonama sa dugačim nogavicama.

pera

pre 12 godina

@ne verujem sta citam mnogo su smesni ovi ljudi koji ne mogu da zamisle nikakvu alternativnu stvarnost. da su svi ljudi takvi, i dalje bismo ziveli u kamenom dobu. kaze covek "zamislite sudiju u kratkim pantalonama"... i??? nekada je bio nezamisliv sudija bez toge. to su samo drustvene konvencije, prosirite malo vidike. jesu u pravu i tacka!

Nikola

pre 12 godina

@Nikola
Postovani imenjace, nisu svi ljudi poslovni, ja na primer nemam ni odelo ni kravatu (u stvari imam nekoliko odela, kupim ih samo za neku svadbu i kasnije vise u ormanu, bolje da ih poklonim posle).
Naravno da necemo goli setati po ulicama ali kodeks oblacenja protivan razumu ne mogu da prihvatim, da ne pricam o zdravstvenim posledicama.
Ako bi bon-ton recimo propisao da na -10 nosimo kratku odecu, to ne bi bilo normalno, bas kao ni dugacke pantalone na +30.

Moj savet ti je da se ostavis bon-tona i da se malo opustis i uzivas u zivotu, kratak je a norme su uvek bile samo za ovce.

Грујица

pre 12 godina

Непристојно је да се мушкарци позивају на једнака права полова и да се скидају у мајице са бретелама и да вам под нос потурају свој длакави пазух у аутобусима и да вас у гужви додирују својим голим знојним ногама - Био сам уљудно и пристојно одевен мушкарац: никад у сандалама на босу ногу, никад мање од мајичице са кратким рукавима и летњих панталона дужине до чукља. То је оно што допушта добар укус - све мање од тога је насиље над ближњим - демократија вам пружа права која допиру до "дужине вашег носа" - тако је говорио демократа из крајева где се уљудност одавно примила и даје лепе плодове.vuww3

TASA

pre 12 godina

pa hvala bogu da cu da nosim kratke pantalone na ovoj vrucini. . . a ako cemo malo o bontonu odusevljava me kad odem u Beograd i vidim kako ljudi jedu burek nozem i viljuskom. :D

Predrag Azdejković

pre 12 godina

U ovom slučaju diskriminacija muškaraca je očigledna, ali postoji i suptilna diskriminacija žena. Žene se u ovom muškom svetu sagledavaju kao seksualni objekti i zato im se dozvoljava da budu golišave, jer po tim standardima njoj i uloga, da uzbuđuje muškarce, bude objekat, da je gledamo, slikamo, stavimo na bilbord da prodaje gume... U istom tom muškom svetu muškarac mora da bude ozbiljan, jak, u odelu i kravati, nikako seksualni objekat, jer je biti objekat ženska uloga.

Beogradjanin

pre 12 godina

Kulturne kratke pantalone i kais, kosulja kratkih rukava ili majca sa kragnom je vrlo pristojan nacin oblacenja. Sto pogotovu vazi za tropske vreline i mnoge neklimatizovane objekte. Zene idu polugole ulicom i tako ulaze u razne institucije. Podrska Azdejkovicu.
A sramota je sto niko drugi do sada nije pokrenuo to pitanje.

kulturolog, muškarac

pre 12 godina

Jednoumlje je zakon, očigledno. Problem je istrgnut iz mnogo šireg konteksta...
Ja nisam jednom vidio u životu muškarca na ulici bez majice, kad se vraća sa Ade ili pak šeta po vrućini, a da ima status odevenog muškarca. A ženu baš ni jednom nisam vidio, ne samo bez majice da šeta i da je to ok - već ni u brusu. Njoj je zabranjeno to. Dakle, prvo menjajte obrasce svakodnevnog života i prave realnosti, pa se onda hvatajte "diskriminisanih muškaraca koji nose bermude". Usput, onaj u šortsu u busu ne smatra se razgolićenim i promiskuitetnim, za razliku od žene u šortsu. Da, da.

Živi bili.

V

pre 12 godina

Bio sam u Izraelu, gde klima zahteva malo drugaciji standard oblacenja.

Tamo za veliku vecinu insitucija, ukljucujuci crkve, sinagoge, javne ustanove, pa i parlament vazi uniseks pravilo:

-Pokrivena ramena (majica sa kratkim rukavima).
-Pokriven struk.
-Normalan dekolte (relativno visok).
-Pokrivena kolena.
-Pokriveni prsti na nogama (polu zatvorena obuca, ili carape).

Cesme sa vodom za pice su ceste. Neke imaju i rashladne uredjaje.

iii

pre 12 godina

Bas sam danas imao slican problem zbog sandala, koje su po radniku obezbedjenja "papuce", iako su kozne, zatvorenih prstiju. S druge strane zenama je dozvoljeno da ulaze u potpuno otvorenim sandalama "jer su one na stiklu", iako se svugde u svetu zna da se cipele sa otvorenim prstima smatraju neprikladnim u poslovnom oblacenju ?! Isto tako svake kratke pantalone su po njima šorc... obicna besmislica i dokaz malogradjanske (ne)kulture kod nas...

Zena

pre 12 godina

Pa da imas malo vise smisla za estetiku, bermude i kosulje sa kratkim rukavima bi i sam zaobilazio u sirokom luku i bez kodeksa oblacenja....a to ste se zalis na zenske u minicu mi bas i nije cudno...
(drno, 25. avgust 2011 12:39)

Nije ni nama cudno sto se ti plasis da vidis muske gole noge, hehehe. :)

Hektor

pre 12 godina

Meni ovo malo liči na pokrivanje u Islamu, samo što su ovde muškarci žrtve. Znači pristojan muškarac je onaj kome se vidi samo glava, ostalo sve mora da bude pokriveno!!!

knez

pre 12 godina

Vidim da se ovde diskusije vode u dva pravca - oblacenje kada si zaposleni i oblacenje kada si dosao kao musterija.
1. Poslodavac ima prava da zahteva sta zeli od radnika pa cak i odelo i kravatu ako treba (sa cime se licno ne slazem kad je naplju +40).
2. Ni jedna javna, drzavna ustanova NEMA prava da mi uskrati pravo na uslugu zato sto sam u kratkim pantalonama. Pozoriste, bolnica ili SUP... pa jel su oni normalni? Pobogu, pa nisu to verske institucije!

Djura-genijalac

pre 12 godina

Meni ne smeta to sto se uvode pravila oblacenja nego sto ona za nekoga ne vaze zbog seksualnih predispozicija. Bas neki dan idem u sud da izvadim neke potvrde i zaustavlja me portir/policajac i gleda da li su mi pantalone knap do clanaka, a u isto vreme pored mene prolazi neka mladja zena vise od pola zadnjice joj se vidi (nosi nesto kao one isecene farmerice, ali skroz) i niko i ne obraca paznju samo propustaju a ja stojim ko budala i cekam dok ovaj proveri da li mi je svaki deo tela pokriven. Na sta to lici? Zaista uzasna diskriminacija. Znaci ja sto sam muskog pola nemam pravo da pokazujem svoje telo a zene to pravo imaju? I posle te iste zene protestvuju sto ih neko gleda kao seksualni objekat, pa sto onda pristaju na ovakve "povlastice" koje im ta seksualnost omogucava? To samo pospesuje ovakvo gledanje na njih. One bi trebalo najvise da se bore protiv takvih "povlastica" jer to samo ide njima na stetu. Ponavljam, nisam za to da iko pokazuje svoje golo dupe u sudu, miliciji itd. Daleko bilo, ne treba omogucavati muskarcima da idu gologuzi vec zene ograniciti, postoje i zenske pantalone isto kao muske, normalna obuca takodje, ne vidim zasto bi nosile mini suknje, visoke potpetice bez prstiju itd. nije im to modna pista niti izbor za najlepsu kreaciju, to je sud, milicija, tamo se ide poslom a ne da se flertuje i smuvava pa da treba nekog seksualno da uzbudjujete.

Sneki

pre 12 godina

Jos pre par godina su mog supruga vracali sa vrata Narodne banke i VMA, zbog 3/4 pantalona.Ja sam mu savetovala da nosi u kolima moju suknju na preklop.Ako ga vrate, ode do kola umota suknju preko bermuda i da vidi da li ce ga onda pustiti? Nije probao, ali me zivo interesuje sta bi na to odgovorili ?!

st.dragan

pre 12 godina

Sve se svodi na poimanje žena kao seksualnih objekata.
Žena u miniću (ili bez ičega) je čak i poželjna, a muškarci moraju da izgledaju pristojno. Osećam da bi žene pustili da uđu i u toples varijanti.

Nije tu u pitanju diskriminacija, nego "zagorelost" onoga ko je takva pravila osmislio. Nije on hteo da diskriminiše muškarce, nego je hteo da žene budu što manje pokrivene.

Nije to bonton, nego bolest.

Doduše, ja jesam za to da se znaju neki kodeksi oblačenja, ali ne tako što za jedne važi, a za druge ne.

Bejn (Oficijelni business edukator)

pre 12 godina

Podrska za ovu inicijativu. Ako vec forsiramo konzervativni kodeks oblacenja, onda to treba da vazi za oba pola podjednako. Kao i letnje varijante istog (da, ovako nesto zapravo postoji, ali mi moramo biti veci katolici od pape po obicaju) Ovako je licemerno, ugrozava zdravlje ljudi (Ljudska prava, sta to bese?) i veoma kontraproduktivno (mada to je i najmanje bitno u domacim firmama i drzavnim institucijama) Da ne pominjem da je takav stil oblacenja nastao kao kopija vojne uniformisanosti, kako bi se suzbio svaki oblik individualizma. U nekim kompanijama cak brane da nosite braon cipele i odela koja nisu crna ili siva. Naravno, ne treba ici u drugu krajnost pa dolaziti u sud u sorcu i papucama, ali postoje bolja resenja koja ispunjavaju oba kriterijuma (i pristojnost i slobodu)
A sto se tice obrazovanih (pardon, "edukovanih") i "vaspitanih" business-menova, odelo ne cini coveka. Niti moze da nadoknadi nedostatak osnovne kulture i poslovne etike (Sto fali velikoj vecini "ljudi od posla" i javnih sluzbenika na ovim prostorima) A isto tako postoje i razlicite poslovne kulture gde vaze veoma razlicita pravila oblacenja (Od ultra-konzervativnih do sorca i papuca) Cesto i unutar iste drzave.

Rule of law

pre 12 godina

Slažem se sa inicijativom, ali smatram i da je problem internih pravila i kodeksa znatno širi. Nisu firme i ustanove Bogom dane da donose zakone i pravila po svojoj volji, kvazi-potrebama, a često i prema čistom kapricu ili gluposti partitokratski postavljenih rukovodilaca. Da živimo u pravnoj državi (kao što ne živimo), lično bih se drznuo da ovih dana, za vreme paklenih vrućina, uđem u PKS, bilo koji sud ili zgradu nekog od ministarstava, ne obazirem se na zabrane portira i nastavim do npr. nekog šaltera ili sobe za prijem stranaka radi obavljanja posla kojim sam došao. Ukoliko bi portir na bilo koji način pokušao da prekorači ovlašćenja, odmah bi zvao dežurnu službu MUP da dođu i da uhapse portira, ili njegovog rukovodioca. Onda neka pišu kakvu god hoće prijavu, pa neka se vidimo na Sudu gde bi trebalo da dokažu da im je pravilnik o zabrani bermuda u skladu sa važećim zakonima i Ustavom. Pa kad, na kraju, budu poplaćali silne sudske troškove i odštete, ima da dobro porazmisle kakve interne pravilnike sastavljaju i ko im to sastavalja, te da li im takvi "pravni stručnjaci" zaslužuju da i dalje primaju platu za svoj "posao".

Mladenovcanin

pre 12 godina

Pa u pravu je skroz!!! Treba da se kuvas u pantalonama i cipelama na +50, dok se drugima dozovoljava da se oblace k'o za vecernji izlazak!!!

Ja sam za uvodjenje nacina oblacenja tokom leta tako da bude kao da je svaki dan petak, znaci "casual Friday".... Pa mi nemamo vise normalna leta, ovo je postalo k'o u Sahari da si!!

A o PKS-u, NO COMMENT!!!! I dalje postojanje te institucije dovoljno govori, na zalost...

Hoću da se osećam ko čovek

pre 12 godina

Prvi put da se slažem sa ovim likom. Neću da navlačim priču o trenerkama i patikama kao prikladnom oblačenju. Odnosno da kad ideš na neki važan poslovni sastanak sigurno nećeš da ideš u bermudama i sandalama. Međutim danas postoji toliko dobar izbor razne robe tako da čovek može da izgleda elegantno i ono što je još važnije da se oseća prijatno i komotno. Stil oblačenja je individua čoveka Nametanje odela kravate je za mene najveća glupost. Na meni odelo ne stoji. Tako kad vidim ove što rade po bankama u odelu kojima ono stoji ko piletu sise, prosto to na mene ima odbojni utisak i kao strana imam odbojan stav.

Ono što ne mogu da razumem da vi u kratkim pantalonma ispod kolena ne možete ući u neku državnu ustanovu da završte posao (sud, opština, fakultet,...).

Lidija Herceg

pre 12 godina

Žene su drugo?! Ne razumem. Ako imamo sistem u kome su polovi ravnopravni i jednaki pred zakonom, onda ne razumem izjave poput žene su drugo?! Koliko sam ja razumela, dotični se baš zbog toga buni, što su žene drugo u sistemu gde smo ravnopravni!!!

superman

pre 12 godina

Moj drugar je pre neko vece, prenocio u stanici policije, u papucama, sorcu i majci bez rukava, jer je vozio pod uticajem alkohola, a kada je danas dosao da podigne dokumenta isto tako odeven, rekli su mu da ne moze da udje! O cemu mi pricamo vise, KOJI KODEKSI KOJA PRAVILA!!!???

dragan

pre 12 godina

Ne treba porediti dužinu suknje sa muškim kraćim panatalonama, nego to da žena sa pantalonama ispod ili izna kolena, ulazi, a muškarac sa istim tim ne ulazi. Zato je to diskriminacija. Inače tu su sami muškarci sebi krivi jer žene posmataju kao poželjne seksulan oblike i svako oblačenje u tom smislu je dobrodošlo.

Ja inače za letnje prilike imam fine ribarsko safari pantalone sa rajsfešlukom malo iznad kolena tako da uđem sa dugim nogavicama pa onda skinem donji deo, stavim u torbu, i po Palati pravde i sličnim institucaijam se krećem u kratkim.

Vlada

pre 12 godina

Hvala bogu da se neko setio da javno pokrene pitanje. Koliko puta sam isto ovo privatno komentarisao.
Pored pitanja dužina pantalona, isto važi i za prilično otvorene sandale koje na nekim mestima ne prolaze ako ste muškarac kao i tzv. poslovni kodeksi po kojima muškarci moraju da budu utegnuti u odelima a ženama je dozvoljena mnogo komfornija odeća (ovo zadnje je doduše više civilizacijsko pitanje ali svakako ga smatram više nego dogmatskim koje takođe mora biti raskrinkano)...

ConteDiLuna

pre 12 godina

U zgradu Televizije tzv. Javnog servisa muškarac može da uđe u bermudama, ali u zgradu Radio Beograda NE MOŽE! Think about that.

Maja

pre 12 godina

Potpuno podrzavam Azdejkovica. I nisu samo muskarci diskriminisani. Meni u Socijalnom u Novom Sadu nisu dozvolili da udjem jer sam bila u papucama (ne onim za plazu nego letnjim zenskim papucama)kao da smo u Dzamahiriji. Ali zato oni sto smrde na znoj i sto im je garderoba pristojne duzine ali prljava nisu imali problem da udju.

pravila

pre 12 godina

Moram priznati da podržavam i jednu i drugu stranu.
Smatram da sve što je iznad kolena, pa čak ni suknja, nije ni za jednu instituciju.
Bermude i trofrtalj pantalone naravno da neće nositi sudija , lekar ili drugo službeno lice ali ono sedi u prostoriji sa klimom.
Stranka bi trebalo da može da uđe u u bermudama ili 3/4 pantalonama jer to nije nepristojno oblačenje.
Radim u lokalnoj samoupravi i bila sam u situaciji da mi uđe stranka u šorcu, bez majica pa čak i u kupaćem kostimu. To je neverovantno ali istinito i to je ona druga krajnost.
Za sve treba da postoji mera pa i u oblačenju. Kod nas je problem što se sve prepisuje od drugih ali ne razmišljajući pa i ova pravila su čisto prepisana jedna od drugih.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Ovo jeste diskriminacija, slazem se. Treba da se gleda duzina odece a ne pol, i ja sam video vec hiljadu puta da se devojkama/zenama dozvoljava ulazak prakticno u necemu sto im jedva pokriva zadnjicu a muskarcima se trazi da im bude pokriven citav donji deo. Ako se trazi jednakost polova onda ne mozemo da se razdvajamo na osnovu nekih genetskih karakteristika tipa dlakavosti, mirisa itd. No, zene su u toliko toga vise diskriminisane od muskaraca tako da je ovo skoro pa nebitno u poredjenju s tim. Ali da treba i ovim da se bavimo - treba. Meni licno nije problem da nosim dugacke pantalone kada idem npr. u sud, i jedino sto mi smeta je to sto "polugole" osobe propustaju bez da ih uopste zadrzavaju, a mene pazljivo pregledaju sta sam obukao i osecam se GLUPAVO zbog toga. Smatram da treba da postoje neka pravila oblacenja, i nisam za to da muskarci nose bermude u sud, vec da zene nose pantalone kao i muskarci, ionako nije to modna pista niti izlazak u vecernje sate pa da cemo da brinemo o necijoj modi.

Škot

pre 12 godina

Možda da se ugledamo na škote, pa da obučemo suknje/kiltove. Kako bi onda reagovali čuvari, obezbeđenje..., mislim, nigde ne piše da je muškarcima zabranjeno da oblače suknje.

Baš Čelik

pre 12 godina

U potpunosti se slažem. Ti pravilnici su totalna nebuloza, po duhu odražavaju stanje svesti od pre 50 godina, a siguran sam da, i s pravne strane gledano, povređuju načelo ravnopranosti polova. Duge pantalone na +40c dok neke ribe idu polugole? Šta kom smeta ako se meni vide ruke i noge? Kakve veze to ima s nepoštovanjem institucije? Radni učinak bi takođe bio bolji kada bi se ljudima dozvolilo da se obuku u skladu s vremenskim prilikama..

dare 011

pre 12 godina

Ako mogu žene u suknjama i sandalama da idu u te institucije, a da se to ne smatra za neprikladno odevanje, onda bi i muškarci koji imaju bermude i sandale trebali da imaju isti tretman.
Pri tom ne mislim na papuče za plažu i šorc za kupanje.

Ako zene mogu da nose suknje...

pre 12 godina

Radim u kompaniji koja ima sličan kodeks oblačenja kao institucija pomenuta u članku. To me ipak ne sprečava da u danima kada temperature prelaze 37 stepeni dolazim u bermudama sa nogavicama do ispod kolena (takozvane 3/4).
Naravno da nadležni imaju razumevanja, tako da nemam problema. Ali u slučaju prigovora zbog oblačenja kod kuće imam spreman ŠKOTSKI KILT! :)))

r2d3

pre 12 godina

Treba zvanicno registrovati versku zajedicu, koja ce propovedati zabranu pokrivanja cevanica i noznih prstiju, i insistirati na postovanju verskih prava. Mene mrzi da se cimam oko toga, ali eto ideje. Mogu da vam uplatim donaciju da napravite statuu japanke od 80m...

Lesa

pre 12 godina

Hvala Bogu, firmu mi je kupila strana kompanija, i jedno od prvih saopštenja, uz povećanje plate, je bilo da se ukida suludi propis obavezne kravate i sakoa za službenike koji ne dolaze u kontakt sa strankama i uvođenje pravog casual friday-a, kada je dozvoljen džins. Jednostavno, ljudi ne pate od forme već im je bitno da im zaposleni obavlja posao kako treba.

Logic

pre 12 godina

Ne znam u čemu više "uživam" - da gledam predimenzionisane žene svih starosnih grupa kako se ljuljaju i kipe iz pantalona ili muškarce koji neodoljivo podsećaju na tek prohodale batice u nečemu što se zove trofrtaljke.Samo mi nije jasno kako to da žene tvrde da im je prijatnije u tim dugim gaćaama, a muškarci tvrde da su na mukama u istom odevnom predmetu?

Babin_zub

pre 12 godina

Naravno da garderoba cini coveka,i naravno da oni koji rade sa strankama moraju biti adekvatno obuceni,ali oni koji nemaju dodira sa istim mogli bi dolaziti na posao lezernije obuceni tokom ovih paklenih vrucina.To ne znaci da treba dozvoliti sorceve i papuce za plazu,ali kulturne 3/4 uz kozne japanke ili papuce su po meni sasvim ok.Pa zar nije bolje imati raspolozenog,zadovoljnog radnika,nego nekog znojavog,smrdljivog,koji se pred polazak sredio ali dok je dosao do posla smrdi ko haringa i psuje na sve strane.Ili bar omoguciti prostorije za presvlacenje,neku vrstu kabina.
A zaista jako boli kada vidite da pored vas neko prolazi gologuz,a vi smrdljiv i znojav izigravate budalu.

Dejan

pre 12 godina

Ja ne vidim ni jedan razlog zasto muskarci ne bi mogli nositi 3/4 pantalone.

Pogotovo ako treba obaviti neki glup i beskoristan posao u opstini, kao sto je vadjenje nekog izvoda ili zakazivanje termina. Sta ocekuju, da dodjem u odelu sa kravatom (i buketom cveca za ljubaznu gospodju na salteru)???

topla voda

pre 12 godina

Evo kako to normalan svet radi:

http://www.wrcbtv.com/Global/story.asp?S=14754986

http://fedex.com/uniforms/

http://www.mlive.com/living/flint/index.ssf/2008/08/clayton_township_officers_not.html

http://dailyphotofromranchopalosverdes.blogspot.com/2009/07/police-uniform-california-style.html