Utorak, 23.08.2011.

11:18

VIDEO: Tramvaj goreo kod Buvljaka

Tramvaj na liniji 7 zapalio se u 09.45 časova kod Buvlje pijace, putnici uspeli da napuste vozilo nepovređeni. Treći slučaj požara u vozilima GSP za mesec dana.

Izvor: B92

VIDEO: Tramvaj goreo kod Buvljaka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 12 godina

Čitajući eksperte o događaju, a pošto se malo razumem u elektriku, a očevidac sam događaja ispričaću Vam šta se dogodilo. Na tramvaj su se popela dva patuljka. Imali su sečice, isekli su vod i odenli deo voda da prodaju. Za patuljke je to malo veliko. Gledaocu videa koji je dao ekspertizu moram ipak skrenuti pažnju na nekoliko stvari. Mislim, da je u trenutku kratkog spoja, vodom prošla struja malo veća od 100 Ampera. Ne mnogo više, ali je prošlo 2000 ampera. Najmanje. I dešava se sledeće, u tramvaju je izbio kratak spoj, nije odreagovala zaštita (što je isto jako objašnjivo) ta struja veličine 2000 ampera spalila je vod, koji je iz tog razloga pao ma tramvaj. Jeste pitanje zašto nije reagovala zaštita, ali to je već pitanje proračuna udaljenja ispravljačke stanice, dužina dovodnog kabla, dužina voda, nači dešavanja kratkog spoja itd. U svakom slučaju, i to mi ima dosta tehničkih objašnjenja, ali nemam dovoljno podataka da bih dao svoj sud. Ali, elemntarno poznavanje elektrotehnike, ukazuje na dosta neistina koje se iz neznanja iznose kao komentar. Nisam specijalni ljubitelj GSP "Beograd", ali ne mogu im osporiti stvarno veliku složenost posla da razvezu preko dva miliona putnika, i ne znam koliko miliona kilometara da pređu dnevno. Da li se dešavaju nezgode, naravno da. Kada se taj broj nezgoda uporedi sa brojem pređenih kilometara dobija se realna slika. Koliko sam jednom čitao podatke GSP "Beograd" je tu vrlo OK. Pretpostavljam da je momak koji je pisao ekspertizu pominjući 100 ampera kratkog spoja jako zabavio elektro struku. A sam bi voleo da imam neke podatke, mada sa 90% tačnosti mogu tačno interpretirati šta se dešavalo, osim činjenice šta je zakazalo u tramvaju što je napravilo kratak spoj.

Srle

pre 12 godina

Taj "otpad" su najlepši i najudobniji tramvaji koje smo ikada imali, obožavam te vintage tramvaje. Tada je bilo drugačije vreme i drugačije se pristupalo proizvodnji, stvari su pravljene da dugo traju, sve je bilo u metalu, koži i drvetu. imale su neku dušu. A danas je sve neka ružna plastika i sinteteika, sve je nekako fake. A malo mi je i simbolično to što gori stari tramvaj, još 5 dana do prve vožnje novim caf-om. Jest da je "sintetičan" ali se ipak radujem tome.

Ja

pre 12 godina

Ti tramvaji iz svajcarske su mozda bolje konstruisani, ali su im sedista pravljena za neke svajcarske patuljke, jer ja nemam sanse sa 195 cm da stavim svoje noge u prostor koji su oni predvidili za sedenje. Gore nego po avionima.
U starim barem moze da se sedne bez problema.

vlada

pre 12 godina

xex, obozavam vestacenja "experata", pa sto da ne dam i ja svoje? :)

prvo, jeste pao kabl na karoseriju (ili imao dodir sa sasijom) tramvaja i time je fazni napon od ~600V bio spojen na zemlju (nulu). direktan (kratak) spoj izaziva struju reda velicine ~100A u kontinuitetu za sta ovaj kabl nije projektovan, i on pocinje da se greje, kasnije usijava.
instalacija tramvaja se zapalila usled zagrevanja sistema, i ovo sto eksplodira dole su vrv akumulatorske celije (hemija+toplota=neceNaDobroDaIzadje).
na kraju, kada se bakarna zica usijala do tacke topljenja, kabal se prekida, struja pokusava da se odrzi (zato prilikom prekida zavarnici mnogo) i pada usijan na zemlju.

pitanje za projektanta sistema: zasto nije iskocio osigurac kod trafoa koji napaja celu mrezu? valjda treba postojati zastita sistema ako se otkrije da negde postoji veliki power surge koji u kontinuitetu (vise od 20s) zdere ~100A? zna se da tramvaju mogu nabiti i vecu struju od zadate, prilikom kretanja, ali oni kada ubrzavaju, to cine u roku od 5s. zasto ne postoji zastita za ovakve slucajeve? skupa verovatno.. jeste vi obnovili sine, i kontaktnu mrezu, a sta je sa infrastrukturom koju ne vidimo/ne vidite? nemojte samo da vam jedan KAF dozivi ovako nesto, taj ce sagoreti duplo brze >:)
pozdrav GSP inzenjeriji

iz Bazela

pre 12 godina

@evropa i Beograd


Grad Bazel nam je poslao tramvaje za kojim njegovi stanovnici i dan danas zale, jedini razlog sto su ih zamenili je bila modernizacija mada se neki od njih i dan danas voze na linijama 16 i 3. Ponosna sam i srecna svaki put kada ih vidim na Beogradskim ulicama onako lepe i zelene dok nose pozdrav grada u kome zivim gradu u kojem sam rodjena i odrasla.

Bojan

pre 12 godina

Slusaj samo komentar ocevidca, tj onog sto je snimio nesrecu. Mogao je da eksplodira. Sta ima u tramvaju da eksplodira? U pitanju je vozilo koje ide na struju...i kao sto neko rece, nesreca se desila tako sto je iz nekog razloga kontaktna mreza, tj kontakni provodnik pukao i pao na tramvaj. Problem je sto nije odreagovala prkostrujna zastita u naposjnoj stanici za kontaktnu mrezu i odmah prekinula dotok struje....da se to desilo ne bi bilo ovog przenja tramvaja....(laicki objasnjeno, doslo do kratkog spoja, osigurac nije pregoreo, tj sklopka nije izbacila i zato je doslo do vatrometa na vozilu, a ne zbog toga sto se zapalio tramvaj zbog nekog kvara na istom)

itm

pre 12 godina

Kao što je neko već napisao radni vek tramvaja je 40 godina i u svim zapadnim zemljama se tramvaji eksploatišu toliko dugo uz redovno održavanje.

Ono što je još bitnije ovaj tramvaj nije nabavljen pre 20-30 godina nego 1997. godine (znači pre 14 godina) kao poslednja fabrička serija ČKD Tatra KT4 (lokalizovani model KT4YU). Uz redovno održavanje ovi tramvaji mogu mogu da se eksploatišu još minimalno 20 godina.

Takođe, već je rečeno, vidi se da je uzrok ovog događaja kidanje kabla koji je pao na tramvaj.

acix

pre 12 godina

Tramvajski saobraćaj ne podrazumeva samo tramvaje već šine, skretnice, signalizaciju, napajnje kontaktne mreže i kontaktni provodnik. Da bi tramvajski saobraćaj funkcionisao sve mora da radi ispravno.
Ovde je bio problem sa kontaktnom mrežom a pitanje za GSP je zašto nije odradila prekostrujna zaštita?

relja

pre 12 godina

Kao što je primetio "Ivan" ovde je pao kabl na krov tramvaja.

Na 8 sekundi snimka počinje da se nazire usijani kabl, prvo je usijan crveno, a potom i belo, dok konačno nije pao sa krova.

Kvar na mreži, a ne kvar tramvaja.

Najvažnije je da niko nije stradao.

evropa i Beograd

pre 12 godina

pa sta da drugo i da ocekujete...
Sav otpad sa kojim Evropa nije znala sta ce, je poslala vama Beogradjanima, pa sad eto vam..

Da me neko ne shvati pogresno, sva sreca pa nije bilo povredjenih!

Cedomir

pre 12 godina

Slusaj ovog, "poslala nam evropa otpad". Alo, BESPLATNO ste dobili funkcionalne, CISTE I OPRANE tramvaje i jos se bunis!!! Sta bi ti, da ti poklone NOVE? A i taj "otpad" sto nam je poslat zahteva kao i sve zivo na zemlji da se ODRZAVA! A, sto mrzim kad su ljudi nezahvalni!

Srđan

pre 12 godina

Pametnjakoviću, tramvaj koji se zapalio nam nije poslala Evropa, već je to češki tramvaj kupljen za vreme komunizma. A tramvaji iz Švajcarske na koje misliš su najbolji i najudobniji koje imamo, iako su stari.

Kamo sreće kad bi oni za koje ti glasaš hteli (i mogli) da nabave makar i takve.

igor

pre 12 godina

Koliko sam primetio travaj se zapalio od posledice pucanja naponskih kablova koji su pali preko njega i drmali ga strujom , sto se na snimku lepo vidi.

putnik

pre 12 godina

pa sta je ovo ljudi, pre neki dan se zapalio autobus, danas tramvaj, sta je sledece na redu? sreca u nesreci je da nema niko povredjen.

darko

pre 12 godina

a sto niko nije pokusao da ga ugasi dok je bila manja vatra????

mada mi nije jasno kao je uspeo da se zaplali, verovatno ga je majstor vozio malo brze, kad koce jace onda se oseti onaj smrad....

fatso

pre 12 godina

haha, a sada ce ponosno da ubace u opticaj onih 10tak novih tramvaja (koji takodje imaju problem sa nekompatibilnim visiinama nekih "bankina" tj stajalista-stanica) i da vriste u medijima kako su eto BRZO REAGOVALI na ovaj problem dotrajalih tramvaja! Hocemo nova vozila u kojima temperatura ne prelazi 25C a ne da se kuvamo u ovim konzervama koje su jos i opasne po zivot !!! PS: i zelimo ODGOVORNOG iz GSP-a koji je potpisao tehnicku kontrolu ovog vozila i pustio ga na ulicu!

Veljo, ista ste vi banda, i ti i Dinkic!

pre 12 godina

Ako je tačno vreme, 10i45, onda to nema veze sa zastojem u periodu od 10-11h jutros, kada ni jedan tramvaj, sedmica, devetka, dvojka, dvanestica, nije prošao pored autobuske i ž. stanice prema Nemanjinoj!

Ivan

pre 12 godina

Ako malo bolje pogledate vidi se da tramvaj nije kriv za ovo što se dogodilo! Pogledajte i videćete da je 600v pao na karoseriju tramvaja što je izazvalo spoj i napravilo požar. Ovo bi se dogodilo sa bilo kojim vozilom, pa čak i novim da je na njega pala žica.

Drugo, tramvaji su vozila koja su napravljena da budu u eksploataciji 40 godina, tek onda se može opravdati sredstva uložena, ako je tramvaj star 20 godina, onda je na pola svoga veka. Ko malo poznaje strukturu voznog parka ostalih gradova, može videti da recimo u Beču voze tramvaji i po 50 godina stari, naravno uz nove.

ZveZdan

pre 12 godina

P asta ocekivati od vozila koja su stara 30+godina, samo cekoma i JAT avioni da popadaju i uostalom sve se raspada mostovi, putevi, nema posla...

Ivan

pre 12 godina

Ako malo bolje pogledate vidi se da tramvaj nije kriv za ovo što se dogodilo! Pogledajte i videćete da je 600v pao na karoseriju tramvaja što je izazvalo spoj i napravilo požar. Ovo bi se dogodilo sa bilo kojim vozilom, pa čak i novim da je na njega pala žica.

Drugo, tramvaji su vozila koja su napravljena da budu u eksploataciji 40 godina, tek onda se može opravdati sredstva uložena, ako je tramvaj star 20 godina, onda je na pola svoga veka. Ko malo poznaje strukturu voznog parka ostalih gradova, može videti da recimo u Beču voze tramvaji i po 50 godina stari, naravno uz nove.

Cedomir

pre 12 godina

Slusaj ovog, "poslala nam evropa otpad". Alo, BESPLATNO ste dobili funkcionalne, CISTE I OPRANE tramvaje i jos se bunis!!! Sta bi ti, da ti poklone NOVE? A i taj "otpad" sto nam je poslat zahteva kao i sve zivo na zemlji da se ODRZAVA! A, sto mrzim kad su ljudi nezahvalni!

igor

pre 12 godina

Koliko sam primetio travaj se zapalio od posledice pucanja naponskih kablova koji su pali preko njega i drmali ga strujom , sto se na snimku lepo vidi.

Srđan

pre 12 godina

Pametnjakoviću, tramvaj koji se zapalio nam nije poslala Evropa, već je to češki tramvaj kupljen za vreme komunizma. A tramvaji iz Švajcarske na koje misliš su najbolji i najudobniji koje imamo, iako su stari.

Kamo sreće kad bi oni za koje ti glasaš hteli (i mogli) da nabave makar i takve.

relja

pre 12 godina

Kao što je primetio "Ivan" ovde je pao kabl na krov tramvaja.

Na 8 sekundi snimka počinje da se nazire usijani kabl, prvo je usijan crveno, a potom i belo, dok konačno nije pao sa krova.

Kvar na mreži, a ne kvar tramvaja.

Najvažnije je da niko nije stradao.

ZveZdan

pre 12 godina

P asta ocekivati od vozila koja su stara 30+godina, samo cekoma i JAT avioni da popadaju i uostalom sve se raspada mostovi, putevi, nema posla...

fatso

pre 12 godina

haha, a sada ce ponosno da ubace u opticaj onih 10tak novih tramvaja (koji takodje imaju problem sa nekompatibilnim visiinama nekih "bankina" tj stajalista-stanica) i da vriste u medijima kako su eto BRZO REAGOVALI na ovaj problem dotrajalih tramvaja! Hocemo nova vozila u kojima temperatura ne prelazi 25C a ne da se kuvamo u ovim konzervama koje su jos i opasne po zivot !!! PS: i zelimo ODGOVORNOG iz GSP-a koji je potpisao tehnicku kontrolu ovog vozila i pustio ga na ulicu!

Veljo, ista ste vi banda, i ti i Dinkic!

pre 12 godina

Ako je tačno vreme, 10i45, onda to nema veze sa zastojem u periodu od 10-11h jutros, kada ni jedan tramvaj, sedmica, devetka, dvojka, dvanestica, nije prošao pored autobuske i ž. stanice prema Nemanjinoj!

acix

pre 12 godina

Tramvajski saobraćaj ne podrazumeva samo tramvaje već šine, skretnice, signalizaciju, napajnje kontaktne mreže i kontaktni provodnik. Da bi tramvajski saobraćaj funkcionisao sve mora da radi ispravno.
Ovde je bio problem sa kontaktnom mrežom a pitanje za GSP je zašto nije odradila prekostrujna zaštita?

Bojan

pre 12 godina

Slusaj samo komentar ocevidca, tj onog sto je snimio nesrecu. Mogao je da eksplodira. Sta ima u tramvaju da eksplodira? U pitanju je vozilo koje ide na struju...i kao sto neko rece, nesreca se desila tako sto je iz nekog razloga kontaktna mreza, tj kontakni provodnik pukao i pao na tramvaj. Problem je sto nije odreagovala prkostrujna zastita u naposjnoj stanici za kontaktnu mrezu i odmah prekinula dotok struje....da se to desilo ne bi bilo ovog przenja tramvaja....(laicki objasnjeno, doslo do kratkog spoja, osigurac nije pregoreo, tj sklopka nije izbacila i zato je doslo do vatrometa na vozilu, a ne zbog toga sto se zapalio tramvaj zbog nekog kvara na istom)

putnik

pre 12 godina

pa sta je ovo ljudi, pre neki dan se zapalio autobus, danas tramvaj, sta je sledece na redu? sreca u nesreci je da nema niko povredjen.

vlada

pre 12 godina

xex, obozavam vestacenja "experata", pa sto da ne dam i ja svoje? :)

prvo, jeste pao kabl na karoseriju (ili imao dodir sa sasijom) tramvaja i time je fazni napon od ~600V bio spojen na zemlju (nulu). direktan (kratak) spoj izaziva struju reda velicine ~100A u kontinuitetu za sta ovaj kabl nije projektovan, i on pocinje da se greje, kasnije usijava.
instalacija tramvaja se zapalila usled zagrevanja sistema, i ovo sto eksplodira dole su vrv akumulatorske celije (hemija+toplota=neceNaDobroDaIzadje).
na kraju, kada se bakarna zica usijala do tacke topljenja, kabal se prekida, struja pokusava da se odrzi (zato prilikom prekida zavarnici mnogo) i pada usijan na zemlju.

pitanje za projektanta sistema: zasto nije iskocio osigurac kod trafoa koji napaja celu mrezu? valjda treba postojati zastita sistema ako se otkrije da negde postoji veliki power surge koji u kontinuitetu (vise od 20s) zdere ~100A? zna se da tramvaju mogu nabiti i vecu struju od zadate, prilikom kretanja, ali oni kada ubrzavaju, to cine u roku od 5s. zasto ne postoji zastita za ovakve slucajeve? skupa verovatno.. jeste vi obnovili sine, i kontaktnu mrezu, a sta je sa infrastrukturom koju ne vidimo/ne vidite? nemojte samo da vam jedan KAF dozivi ovako nesto, taj ce sagoreti duplo brze >:)
pozdrav GSP inzenjeriji

iz Bazela

pre 12 godina

@evropa i Beograd


Grad Bazel nam je poslao tramvaje za kojim njegovi stanovnici i dan danas zale, jedini razlog sto su ih zamenili je bila modernizacija mada se neki od njih i dan danas voze na linijama 16 i 3. Ponosna sam i srecna svaki put kada ih vidim na Beogradskim ulicama onako lepe i zelene dok nose pozdrav grada u kome zivim gradu u kojem sam rodjena i odrasla.

Srle

pre 12 godina

Taj "otpad" su najlepši i najudobniji tramvaji koje smo ikada imali, obožavam te vintage tramvaje. Tada je bilo drugačije vreme i drugačije se pristupalo proizvodnji, stvari su pravljene da dugo traju, sve je bilo u metalu, koži i drvetu. imale su neku dušu. A danas je sve neka ružna plastika i sinteteika, sve je nekako fake. A malo mi je i simbolično to što gori stari tramvaj, još 5 dana do prve vožnje novim caf-om. Jest da je "sintetičan" ali se ipak radujem tome.

evropa i Beograd

pre 12 godina

pa sta da drugo i da ocekujete...
Sav otpad sa kojim Evropa nije znala sta ce, je poslala vama Beogradjanima, pa sad eto vam..

Da me neko ne shvati pogresno, sva sreca pa nije bilo povredjenih!

itm

pre 12 godina

Kao što je neko već napisao radni vek tramvaja je 40 godina i u svim zapadnim zemljama se tramvaji eksploatišu toliko dugo uz redovno održavanje.

Ono što je još bitnije ovaj tramvaj nije nabavljen pre 20-30 godina nego 1997. godine (znači pre 14 godina) kao poslednja fabrička serija ČKD Tatra KT4 (lokalizovani model KT4YU). Uz redovno održavanje ovi tramvaji mogu mogu da se eksploatišu još minimalno 20 godina.

Takođe, već je rečeno, vidi se da je uzrok ovog događaja kidanje kabla koji je pao na tramvaj.

Ja

pre 12 godina

Ti tramvaji iz svajcarske su mozda bolje konstruisani, ali su im sedista pravljena za neke svajcarske patuljke, jer ja nemam sanse sa 195 cm da stavim svoje noge u prostor koji su oni predvidili za sedenje. Gore nego po avionima.
U starim barem moze da se sedne bez problema.

darko

pre 12 godina

a sto niko nije pokusao da ga ugasi dok je bila manja vatra????

mada mi nije jasno kao je uspeo da se zaplali, verovatno ga je majstor vozio malo brze, kad koce jace onda se oseti onaj smrad....

Aleksandar

pre 12 godina

Čitajući eksperte o događaju, a pošto se malo razumem u elektriku, a očevidac sam događaja ispričaću Vam šta se dogodilo. Na tramvaj su se popela dva patuljka. Imali su sečice, isekli su vod i odenli deo voda da prodaju. Za patuljke je to malo veliko. Gledaocu videa koji je dao ekspertizu moram ipak skrenuti pažnju na nekoliko stvari. Mislim, da je u trenutku kratkog spoja, vodom prošla struja malo veća od 100 Ampera. Ne mnogo više, ali je prošlo 2000 ampera. Najmanje. I dešava se sledeće, u tramvaju je izbio kratak spoj, nije odreagovala zaštita (što je isto jako objašnjivo) ta struja veličine 2000 ampera spalila je vod, koji je iz tog razloga pao ma tramvaj. Jeste pitanje zašto nije reagovala zaštita, ali to je već pitanje proračuna udaljenja ispravljačke stanice, dužina dovodnog kabla, dužina voda, nači dešavanja kratkog spoja itd. U svakom slučaju, i to mi ima dosta tehničkih objašnjenja, ali nemam dovoljno podataka da bih dao svoj sud. Ali, elemntarno poznavanje elektrotehnike, ukazuje na dosta neistina koje se iz neznanja iznose kao komentar. Nisam specijalni ljubitelj GSP "Beograd", ali ne mogu im osporiti stvarno veliku složenost posla da razvezu preko dva miliona putnika, i ne znam koliko miliona kilometara da pređu dnevno. Da li se dešavaju nezgode, naravno da. Kada se taj broj nezgoda uporedi sa brojem pređenih kilometara dobija se realna slika. Koliko sam jednom čitao podatke GSP "Beograd" je tu vrlo OK. Pretpostavljam da je momak koji je pisao ekspertizu pominjući 100 ampera kratkog spoja jako zabavio elektro struku. A sam bi voleo da imam neke podatke, mada sa 90% tačnosti mogu tačno interpretirati šta se dešavalo, osim činjenice šta je zakazalo u tramvaju što je napravilo kratak spoj.

evropa i Beograd

pre 12 godina

pa sta da drugo i da ocekujete...
Sav otpad sa kojim Evropa nije znala sta ce, je poslala vama Beogradjanima, pa sad eto vam..

Da me neko ne shvati pogresno, sva sreca pa nije bilo povredjenih!

darko

pre 12 godina

a sto niko nije pokusao da ga ugasi dok je bila manja vatra????

mada mi nije jasno kao je uspeo da se zaplali, verovatno ga je majstor vozio malo brze, kad koce jace onda se oseti onaj smrad....

ZveZdan

pre 12 godina

P asta ocekivati od vozila koja su stara 30+godina, samo cekoma i JAT avioni da popadaju i uostalom sve se raspada mostovi, putevi, nema posla...

fatso

pre 12 godina

haha, a sada ce ponosno da ubace u opticaj onih 10tak novih tramvaja (koji takodje imaju problem sa nekompatibilnim visiinama nekih "bankina" tj stajalista-stanica) i da vriste u medijima kako su eto BRZO REAGOVALI na ovaj problem dotrajalih tramvaja! Hocemo nova vozila u kojima temperatura ne prelazi 25C a ne da se kuvamo u ovim konzervama koje su jos i opasne po zivot !!! PS: i zelimo ODGOVORNOG iz GSP-a koji je potpisao tehnicku kontrolu ovog vozila i pustio ga na ulicu!

Srđan

pre 12 godina

Pametnjakoviću, tramvaj koji se zapalio nam nije poslala Evropa, već je to češki tramvaj kupljen za vreme komunizma. A tramvaji iz Švajcarske na koje misliš su najbolji i najudobniji koje imamo, iako su stari.

Kamo sreće kad bi oni za koje ti glasaš hteli (i mogli) da nabave makar i takve.

Cedomir

pre 12 godina

Slusaj ovog, "poslala nam evropa otpad". Alo, BESPLATNO ste dobili funkcionalne, CISTE I OPRANE tramvaje i jos se bunis!!! Sta bi ti, da ti poklone NOVE? A i taj "otpad" sto nam je poslat zahteva kao i sve zivo na zemlji da se ODRZAVA! A, sto mrzim kad su ljudi nezahvalni!

putnik

pre 12 godina

pa sta je ovo ljudi, pre neki dan se zapalio autobus, danas tramvaj, sta je sledece na redu? sreca u nesreci je da nema niko povredjen.

Veljo, ista ste vi banda, i ti i Dinkic!

pre 12 godina

Ako je tačno vreme, 10i45, onda to nema veze sa zastojem u periodu od 10-11h jutros, kada ni jedan tramvaj, sedmica, devetka, dvojka, dvanestica, nije prošao pored autobuske i ž. stanice prema Nemanjinoj!

Ja

pre 12 godina

Ti tramvaji iz svajcarske su mozda bolje konstruisani, ali su im sedista pravljena za neke svajcarske patuljke, jer ja nemam sanse sa 195 cm da stavim svoje noge u prostor koji su oni predvidili za sedenje. Gore nego po avionima.
U starim barem moze da se sedne bez problema.

Aleksandar

pre 12 godina

Čitajući eksperte o događaju, a pošto se malo razumem u elektriku, a očevidac sam događaja ispričaću Vam šta se dogodilo. Na tramvaj su se popela dva patuljka. Imali su sečice, isekli su vod i odenli deo voda da prodaju. Za patuljke je to malo veliko. Gledaocu videa koji je dao ekspertizu moram ipak skrenuti pažnju na nekoliko stvari. Mislim, da je u trenutku kratkog spoja, vodom prošla struja malo veća od 100 Ampera. Ne mnogo više, ali je prošlo 2000 ampera. Najmanje. I dešava se sledeće, u tramvaju je izbio kratak spoj, nije odreagovala zaštita (što je isto jako objašnjivo) ta struja veličine 2000 ampera spalila je vod, koji je iz tog razloga pao ma tramvaj. Jeste pitanje zašto nije reagovala zaštita, ali to je već pitanje proračuna udaljenja ispravljačke stanice, dužina dovodnog kabla, dužina voda, nači dešavanja kratkog spoja itd. U svakom slučaju, i to mi ima dosta tehničkih objašnjenja, ali nemam dovoljno podataka da bih dao svoj sud. Ali, elemntarno poznavanje elektrotehnike, ukazuje na dosta neistina koje se iz neznanja iznose kao komentar. Nisam specijalni ljubitelj GSP "Beograd", ali ne mogu im osporiti stvarno veliku složenost posla da razvezu preko dva miliona putnika, i ne znam koliko miliona kilometara da pređu dnevno. Da li se dešavaju nezgode, naravno da. Kada se taj broj nezgoda uporedi sa brojem pređenih kilometara dobija se realna slika. Koliko sam jednom čitao podatke GSP "Beograd" je tu vrlo OK. Pretpostavljam da je momak koji je pisao ekspertizu pominjući 100 ampera kratkog spoja jako zabavio elektro struku. A sam bi voleo da imam neke podatke, mada sa 90% tačnosti mogu tačno interpretirati šta se dešavalo, osim činjenice šta je zakazalo u tramvaju što je napravilo kratak spoj.

Srle

pre 12 godina

Taj "otpad" su najlepši i najudobniji tramvaji koje smo ikada imali, obožavam te vintage tramvaje. Tada je bilo drugačije vreme i drugačije se pristupalo proizvodnji, stvari su pravljene da dugo traju, sve je bilo u metalu, koži i drvetu. imale su neku dušu. A danas je sve neka ružna plastika i sinteteika, sve je nekako fake. A malo mi je i simbolično to što gori stari tramvaj, još 5 dana do prve vožnje novim caf-om. Jest da je "sintetičan" ali se ipak radujem tome.

igor

pre 12 godina

Koliko sam primetio travaj se zapalio od posledice pucanja naponskih kablova koji su pali preko njega i drmali ga strujom , sto se na snimku lepo vidi.

vlada

pre 12 godina

xex, obozavam vestacenja "experata", pa sto da ne dam i ja svoje? :)

prvo, jeste pao kabl na karoseriju (ili imao dodir sa sasijom) tramvaja i time je fazni napon od ~600V bio spojen na zemlju (nulu). direktan (kratak) spoj izaziva struju reda velicine ~100A u kontinuitetu za sta ovaj kabl nije projektovan, i on pocinje da se greje, kasnije usijava.
instalacija tramvaja se zapalila usled zagrevanja sistema, i ovo sto eksplodira dole su vrv akumulatorske celije (hemija+toplota=neceNaDobroDaIzadje).
na kraju, kada se bakarna zica usijala do tacke topljenja, kabal se prekida, struja pokusava da se odrzi (zato prilikom prekida zavarnici mnogo) i pada usijan na zemlju.

pitanje za projektanta sistema: zasto nije iskocio osigurac kod trafoa koji napaja celu mrezu? valjda treba postojati zastita sistema ako se otkrije da negde postoji veliki power surge koji u kontinuitetu (vise od 20s) zdere ~100A? zna se da tramvaju mogu nabiti i vecu struju od zadate, prilikom kretanja, ali oni kada ubrzavaju, to cine u roku od 5s. zasto ne postoji zastita za ovakve slucajeve? skupa verovatno.. jeste vi obnovili sine, i kontaktnu mrezu, a sta je sa infrastrukturom koju ne vidimo/ne vidite? nemojte samo da vam jedan KAF dozivi ovako nesto, taj ce sagoreti duplo brze >:)
pozdrav GSP inzenjeriji

Ivan

pre 12 godina

Ako malo bolje pogledate vidi se da tramvaj nije kriv za ovo što se dogodilo! Pogledajte i videćete da je 600v pao na karoseriju tramvaja što je izazvalo spoj i napravilo požar. Ovo bi se dogodilo sa bilo kojim vozilom, pa čak i novim da je na njega pala žica.

Drugo, tramvaji su vozila koja su napravljena da budu u eksploataciji 40 godina, tek onda se može opravdati sredstva uložena, ako je tramvaj star 20 godina, onda je na pola svoga veka. Ko malo poznaje strukturu voznog parka ostalih gradova, može videti da recimo u Beču voze tramvaji i po 50 godina stari, naravno uz nove.

relja

pre 12 godina

Kao što je primetio "Ivan" ovde je pao kabl na krov tramvaja.

Na 8 sekundi snimka počinje da se nazire usijani kabl, prvo je usijan crveno, a potom i belo, dok konačno nije pao sa krova.

Kvar na mreži, a ne kvar tramvaja.

Najvažnije je da niko nije stradao.

iz Bazela

pre 12 godina

@evropa i Beograd


Grad Bazel nam je poslao tramvaje za kojim njegovi stanovnici i dan danas zale, jedini razlog sto su ih zamenili je bila modernizacija mada se neki od njih i dan danas voze na linijama 16 i 3. Ponosna sam i srecna svaki put kada ih vidim na Beogradskim ulicama onako lepe i zelene dok nose pozdrav grada u kome zivim gradu u kojem sam rodjena i odrasla.

Bojan

pre 12 godina

Slusaj samo komentar ocevidca, tj onog sto je snimio nesrecu. Mogao je da eksplodira. Sta ima u tramvaju da eksplodira? U pitanju je vozilo koje ide na struju...i kao sto neko rece, nesreca se desila tako sto je iz nekog razloga kontaktna mreza, tj kontakni provodnik pukao i pao na tramvaj. Problem je sto nije odreagovala prkostrujna zastita u naposjnoj stanici za kontaktnu mrezu i odmah prekinula dotok struje....da se to desilo ne bi bilo ovog przenja tramvaja....(laicki objasnjeno, doslo do kratkog spoja, osigurac nije pregoreo, tj sklopka nije izbacila i zato je doslo do vatrometa na vozilu, a ne zbog toga sto se zapalio tramvaj zbog nekog kvara na istom)

acix

pre 12 godina

Tramvajski saobraćaj ne podrazumeva samo tramvaje već šine, skretnice, signalizaciju, napajnje kontaktne mreže i kontaktni provodnik. Da bi tramvajski saobraćaj funkcionisao sve mora da radi ispravno.
Ovde je bio problem sa kontaktnom mrežom a pitanje za GSP je zašto nije odradila prekostrujna zaštita?

itm

pre 12 godina

Kao što je neko već napisao radni vek tramvaja je 40 godina i u svim zapadnim zemljama se tramvaji eksploatišu toliko dugo uz redovno održavanje.

Ono što je još bitnije ovaj tramvaj nije nabavljen pre 20-30 godina nego 1997. godine (znači pre 14 godina) kao poslednja fabrička serija ČKD Tatra KT4 (lokalizovani model KT4YU). Uz redovno održavanje ovi tramvaji mogu mogu da se eksploatišu još minimalno 20 godina.

Takođe, već je rečeno, vidi se da je uzrok ovog događaja kidanje kabla koji je pao na tramvaj.