Četvrtak, 11.08.2011.

09:49

Banke rizik prebacile na klijente

Ekonomski stručnjak Nikola Altiparmakov kaže da je uzimajući kredit u švajcarskim francima preuzeo valutni rizik, ali ne i operativne rizike poslovanja banke.

Izvor: Blic

Banke rizik prebacile na klijente IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Jelena

pre 12 godina

Udruzenje Bankarskih sluzbenika Efektiva sprema tuzbe protiv banaka za nezakonito povecanje kamata u prethodnim godinama. Svi zainteresovani gradjani bi trebalo da se informisu i prikljuce!

DuleBG

pre 12 godina

Ipak je ovaj altiprimakov bio u pravu. Banka mi je pre 2 nedelje smanjila kamatu, zbog novog zakona o zastiti potrosaca za blizu 100 evra!!! Znaci, ipak su nas bankarski mesetari potkradali mesecima, kurs svajcarca im je bio samo pokrice! Sada bih ih sve trebalo tuziti sudu i traziti nazad pare koje su nam neopravdano uzimali prethodnih godina!

Aleksa Jovanovic

pre 12 godina

procitao sam sve postove i neprijatno mi je sto je veliki broj ljudi veoma "hejterski " raspolozen, tako da se i ne bavimo samim problemom niti resavanju istog..
kao prvo imam 2 stambena kedita, I ja i bivsa supruga. jedan je u CHF a drugi u EUR, i mislim da je bolje placati rate za kredit(koliko god to bilo trenutno tesko), nego kiriju pa opet biti bez krova nad glavom..
2. oba kredita su kod HYPO-banke
za kredit koji je u EUR rata je u zadnjih godinu dana porasla sa 205 na 224 eura, a sto se tice CHF, banka je pre 6 meseci spustila ratu sa 416chf na 317 CHF?? bio sam iznenadjen , ali objasnili su mi da je to zato sto je opao LIBOR ! tako da , bar sto se mene licno tice to sve dodje na slicno, rata je manja ali je franak poskupeo.
I jos nesto...svesno sam uzeo kredit u CHF, i rizikovao sam kursnim oscilacijama,i tacno je da je rata u pocetku bila niza, pa se menjala gore-dole, da sam uzeo i u EUR rate bi bile slicne oko 300eur, jedino sto je lose to je, da mi je osnovni dug porasrao tako da sad dugujem 30-35% vise, ali to me ne pogadja jer nemam nameru da vratim kredit.
Elem, vise me brine to sto banke samovoljno podizu kamatu nezavisno od Libora i koriste "varijabilnu " stavku iz ugovora( u mom slucaju kod CHF to nisu uradili, ali jesu kod eur), i smatram da drzava tu treba da intervenise i smisli nacin da to spreci.. I da..vise me pogadja sto su mi primanja u zadnjih godinu dana opala za polovinu nego sto je franak skocio..
Pitam se da li je jos nekom banka spustila ratu?, eto meni jesu,i moram napomenuti da nisam kasnio sa ratama u francima, dok sa kreditom EUR kasnjenje je bilo 5 meseci pa sam razmisljao i o tome da pustim banku da aktivira hipoteku jer se to trenutno isplati...

ana

pre 12 godina

Gospodine strucnjace, ako imate imalo savesti i profesionalizma, treba ODMAH da podnesete ostavku ne mesto clana fisklanog saveta!!! Pa vi ne znate ocigledno ni ugovore koje potpiujete da citate, o cemu dalje da pricamo!!! Sramota...

Bazinga

pre 12 godina

@Radivojsa

Problem vas je sto od ovakvih strucnjaka uzimate savete, i sto ste uopste uzeli kredit od banke. BANKA JE NEPRIJATELJ!

Trenutno je CHF a za koju godinju ce biti nesto drugo, nazalost!

Mislite da ce EUR biti OK?

30 godina.... pa samo pogledajte Srbiju 15god unazad, i svetsku ekonomiju. Nema tu mnogo indikatora da je bilo ko napravio dobar dil sa bankom, pogotovo fiziko lice.

I pored toga sta se desilo sa CHF, evidentno je da su cene nekrretnina dosta pale i jos ce jer je prenaduvano.

=======================

Inace ovaj primer STRUCNJAKA dosta govori gde se nalazimo i gde idemo!

Matematicka

pre 12 godina

Altiparmakov jeste pametan decko, ali da neko tako mlad bude clan fiskalnog saveta, pa to je bruka nad brukama. 1979 godiste, kolko je godina radnog iskustva stalo u tih 31 godinu?!? Nije ni cudo da smo tu gde smo. Novi Dinkic/Djelic.

Mare

pre 12 godina

Gde je taj mladi gospodin radio pre nego sto je postao "strucnjak", koliko ima staza, sta je napravio, proizveo i prodao? Znam takve partijske "strucnjake" koji su sa trideset stigli do druge godine studija a posle uvodjenja demokratije za godinu dana polozili dvadeset ispita ko zna gde i kako a sada nam vode drzavu. Ne kazem da je i ovo takav slucaj hocu samo da cuje kakve to reference gospodin poseduje posto kao poreski obveznik na to imam puno pravo.

Milan Nis

pre 12 godina

Ja sam bio u dilemi kada sam uzimao kredit dali da se zaduzim u evrima ili svajcarima.Posto me je "zmija ujela" vise puta 90-tih,poucen tim iskustvom znao sam da sto ne "platim na mostu-platicu na cupriji",uzeo sam u evrima.Nije tacno da nije bilo upozorenja i ko je HTEO da ih cuje,cuo ih je!
Samovoljno podizanje marzi banaka je vec druga prica,ali opet kredit u evrima je prilicno stabilan,ZA SADA,i meni je konkretno povecan za pola evra mesecno,ipak simbolicno u odnosu na svajcarski franak.Jedno je sigurno banke nece dozvoliti da propadnu i uvek ce kao i svi trgovci rizik prebaciti na krajnjeg potrosaca!
Novac je roba kao i hleb,mleko,jaja,sir...

Shone

pre 12 godina

@sloba (i slicni)
Nemoj molim te nikoga da ti subvencioniras. Cak stavise dalje od mene i mog kredita. Uzeo sam ga, zeznuo se, i sad ispastam. Ti mi trebas kao i so na ranu. Kao sto ces procitati na svakoj temi vezano za CHF i kredite (isto vazi i za EUR), niko od zaduzenih nece da se krediti subvencionisu iz jednog prostog razloga. Tada ce se nelegalno bogacenje banaka koje samovoljno podizu kamate koriscenjem dvosmislenih ugovora (po principu tuzi me imamo mi vremena i resursa da se sa tobom rastezemo) preneti na sve gradjane. Ono sto traze zaduzeni je da se kamata obracunava u skladu sa ugovorom (marza + libor) umesto metodom koliko god im se prohte.
To je u interesu svih nas, i trenutno i buduce zaduzenih. Kredit uzima onaj ko mora, a ne onaj ko ima. Sada je mozda doslo do situacije da se konacno trziste finansijskih usluga uredi jednom za svagda.

Milos

pre 12 godina

Koliki god strucnjak neko bio, veoma je tesko - zapravo nemoguce je - odrediti kako ce se kretati devizni kurs u buducnosti, posebno kada su u pitanju "velike" svetski znacajne valute. Ono zbog cega je EUR bio siguran izbor za razliku od CHF, i zbog cega je guverner Jelasic savetovao EUR kredite, jeste cinjenica da je srpska privreda visoko eurizovana. Nase plate su vezane za evro, izvoz je vezan za evro, vrednost se obracunava u evru. Kako god evro bude stajao prema dolaru, franku, jenu, itd. nasi prihodi u evrima ce uvek biti tu negde, isti ili slicni. Dakle, ako neko ima danas platu od 400 evra, ona sutra moze da bude 350 ili 450, ali nikako 150 ili 800 (ako ne promeni posao, naravno). Za sve ostale valute, ta stabilnost ne vazi i to je problem.

Konan

pre 12 godina

Jedina konstanta u drzavi Srbiji je stolica vecitih pogresnih profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Svajcarac, ne predvidjanje krize 2008, prezaduzivanje... pa sta oni uce studente pobogu

Realni

pre 12 godina

Nisam siguran da drzava sada moze ista da uradi po pitanju bankarskih marzi osim pregovora i nagovora ali za buduce ugovore vezanim za strane valute moze da uvede obavezu tzv. 'base rate tracking'. Naime, ako vam je banka posudila po kamatnoj stopi domicilne valute + marza - rata moze da se mijenja (dole ili gore) samo kad se promijeni 'domicilna stopa' a nikako i marza.

Marza naravno moze da se mijenja za nove kredite ali nikako za postojece.

U medjuvremenu, banka i vlada mogu malo zaprijetiti bankama porezom na extra profite gdje se gornji kriterijumi ne postuju.

Radivojsa

pre 12 godina

HVALA DA KONACNO NEKO OTVORENO KAZE STA JE PROBLEM NAS KOJI IMAMO STAMBENE KREDITE - rast svajcarca je manji problem, a veci je nelegalno povecanje kamatnih marzi. Pored KBC-a tu treba navesti i ostale koje su pribegle tim metodama - Pireus, EFG, Hypo, Unicredit, Vojvodjanska Banka!

Sale

pre 12 godina

Boli tebe burazeru uvo za švajcarac kad si se uvalio u savet sa koeficijenom x6...znači 2 soma jura...izmišljen posao koji bi trebalo da radi Uprava za javni dug ministarstva finansija ili eventualno Republički zavod za statistiku – kontrola da li dug prelazi 45% GDP-a i to je to...5 minuta posla...na stranu što te činjenica da si se nasukao na švajcarca diskreditije kao ekonomskog stručnjaka...pa ti bre ne umeš da brineš ni o sebi a kamoli o finansijama jedne zemlje...nego, ti nemoj da gledaš u švajcara,c nego mantraj svaki dan da žuti opet pobede jer će svaka iole normalna vlast da ukine i taj tvoj savet i brdo drugih agencija i nuklearnih skloništa koje samo služe ili za lapanje ili za namirivanje vojske...a onda ti ode gajba na doboš.

klijent

pre 12 godina

Jos samo neko da natera te banke(medju prvima EFG Eurobanku jer ima najvise chf kredita) da vrati kamatne stope na nivo iz ugovora i da nadoknadi stetu za takvo postupanje.

Voja

pre 12 godina

E, jak si mi ti strucnjak!
Evo o čemu se ovde radi, da se malo podsetimo. U vreme kada je franak bio manji u odnosu na euro i sa osetno nižom kamatnom stopom naši dobrostojeći gradjani su počeli da uzimaju kredite vezane za franak, to je tada bilo kao povoljnije i niko ih nije terao, neznam šta tu nije jasno? Taj kredit nije mogao svako da uzme, zamislite kolika vam plata treba da biste kupili stan ili recimo automobil? Svi oni koji su uzeli kredit imaju u bankama takozvanog ličnog savetnika, sad neka ga pravosnažno tuže jer ih je on lično prevario savetujući ih da uzmu takav kredit a znali su do čega će doći. Sada vas ti isti savetnici savetuju da taj kredit prebacite u euro valutu uz proviziju naravno, jesam li u pravu? Dali je neko od vas čuo za dinare kao najpovoljniju vrstu kreditiranja? Nije...e pa to je vaš problem i država sa tim ne treba da ima ništa. Prisetite se malo ko vam je rekao za taj kredit. Ali kao što stara izreka kaže: bolje znati nego imati! Sada se očekuje od države da plaća vaše stanove , kuće, lokale, automobile, letovanja...itd. Da bi to država platila ona mora da uzme od mene poreskog obveznika a ja nedam! Zašto ja da plaćam vaše rate? Dali u USA, Nemačkoj, Švajcarskoj neko plaća nećije rate? Nikako! Nemojte mi samo navoditi Hrvacku kao primer jer to i jeste prezadužena država pred bankrotom, spolja gladac a iznutra jadac. Ukoliko vam država izglasa vaše kreditne olakšice a ja kao poreski obveznik to moram da pokrivam tužiću državu medjunarodnim finansiskim institucijama.

Snežana

pre 12 godina

Da li postoji slična akcija za korisnike stambenih kredita u CHF, podignutih kod Unicreditbank-e? Rado bih se priključila, pošto i sama imam isti problem.

Stefan

pre 12 godina

Gde su sad svi ovi samozvani strucnjaci koji su ovih dana pisali kako smo se svi koji smo uzeli kredite u svajcarcima sami prevalili i kako je to iskljucivo samo nasa krivica i zato drzava ne treba da nam pomogne, jer zaboga i tada je bilo jasno kako ce se ovo sa frankom danas desiti...

Zare

pre 12 godina

Konacno da se spomene najveci problem. Da banke nisu dizale svoju marzu, problema sa CHF kreditima ne bi ni bilo, zbog niske vrednosti libora

o00o

pre 12 godina

O bože... Da li je moguće da čovek koji upravo izjavljuje da se i sam zadužio u valuti "čije kretanje nije bilo moguće predvideti" u vreme početka svetske krize !?! sada sedi kao član fiskalnog saveta ?
Zar nije logično da kapital uvek traži sigurno mesto, a naročito u vreme kriza? A šta je to bilo u poslednjih vek i kusur.. zlato i CHF.
Pa čoveče, sramota je što si uopšte ekonomista, a kamoli da sediš na mestu gde tvoji saveti ili odluke mogu da nanesu štetu celom narodu.
Još je veća sramota citirati ovog čoveka, a vi iz biz sekcije to činite već ko zna koji put

sloba

pre 12 godina

Odlican strucnjak! To je pravi potez za preporuku. Srce mi se cepa zbog njega i ostalih koji su uzeli pomenute kredite. Evo sad ce i suze da krenu.
Salu na stranu, to je iskljucivo njihov problem. Niko ih nije terao da uzmu pomenute kredite. Ako ne mogu da ih otplacuju ne zasluzuju ih.Neka daju stanove na dobos!
Preko medija se vrsi priprema za intervenciju drzave i novo "subvencionisanje" kredita.
Ja ne zelim da finansiram vise ikoga u ovoj drzavi. I sam nemam reseno stambeno pitanje, ali mi nije padalo na pamet da uzimam kredit i posle toga da trazim pomoc od drugih.
Dalje ruke od mog dzepa!

Petar

pre 12 godina

E, ako nam je ovo strucnjak koji vodi ekonomsku politiku, crno nam se pise. Jeste tesko bilo predvideti sta ce se dogoditi ali zboz jednog ili dva procenta razlike u kamati rizikovati

Dragan

pre 12 godina

Evo ja uzo u EFG banci. Povecavali mi marzu tacno da mi rata u svajcarcima ostane ista. I nisu ni javvljali o promeni (i ako po ugovoru to moraju da urade). I NBS kaze da nisu smeli i kazu tuuzite . Ali kad trazim napismeno od NBS ne daju nista i kazu ne smemo da se mesamo u obligacioni ( odnos u kojem banka poslovnom politikom poveca marzu koliko joj se prohte) odnos.U EFG kazzu moramo da povecamo marzu jer sve vise ljudi kasni. Pa znaci ja koji placam redovno moram da platim visse da bi nadoknadio neplatise.

smajli

pre 12 godina

Vec duze vreme ljudi sebi isuvise lako lepe titulu "strucnjak".

Ako ti je sistem zasnovan ne na proizvodnji vec na zaduzivanju, ako se porezima i taksama i zakonim ubija privatna incijativa a stite tajkuni i drzavno/privatni monopoli... sta ste ocekivali??

Sto se tice odnosa eur/chf/$, samo covek koji je juce sisao sa planine moze biti iznenadjen svim ovim sto se desava. Drzavni deficiti divljaju, banke divljaju, korporacije - drzave za sebe (opet neka vrsta monopola) divljaju, mali covek i SME se oporezuju do besvesti i teraju u duznicko ropstvo dok se otvoreno prica o poreskim propustima (tax loopholes) za korporacije i niko nista ne radi povodom toga...

U evropi je nakon uvodjenja eur ostalo par valjanih valuta (chf/nok) a dug u emu je otisao pod nebo. I sta ste mislili gde ce pre ili kasnije obican gradjanin da pomeri svoju ustedjevinu da bi preziveo? Obican covek nema iste mogucnosti kao korporacija da pomera novac i imovinu. Ja nisam iznenadjen, ali sam veoma, veoma uplasen sta nas ceka...

znalo se

pre 12 godina

Kako se vade sad nasi ! Znalo se da ce se desiti nova kriza i bilo je nagovestaja!Vecina velikih investitora je jos prosle godine pocela da se oslobadja evra i dolara i bezi u zlato i mirnije valute ! Ja sam za godinu dana na kursnim razlikama uzeo preko 20 posto profita ! ako sam ja znao kao nizi traider i analiticar sta je sa onim u vrhu korporacija i banaka koji su imali veci priliv informacija!
Dacu banalni primer jednog klijenta koji je sad na kursnim razlikama uzeo skoro 230 miliona evra !
Dosadno je vise da covek cita clanke na temu kako nasi nisu mogli da predpostave i kako eto narod je nagrabusio!
Mogli su da imaju ljude koji znaju posao a ne partijske licemere i neznalice ! Savetnike koji su prvo bili vozaci a sad savetnici nasih ministara sa srednjom strucnom spremom bez dana radnog staza i iskustva za poziciju na koje su stavljeni !

Radivojsa

pre 12 godina

HVALA DA KONACNO NEKO OTVORENO KAZE STA JE PROBLEM NAS KOJI IMAMO STAMBENE KREDITE - rast svajcarca je manji problem, a veci je nelegalno povecanje kamatnih marzi. Pored KBC-a tu treba navesti i ostale koje su pribegle tim metodama - Pireus, EFG, Hypo, Unicredit, Vojvodjanska Banka!

Dragan

pre 12 godina

Evo ja uzo u EFG banci. Povecavali mi marzu tacno da mi rata u svajcarcima ostane ista. I nisu ni javvljali o promeni (i ako po ugovoru to moraju da urade). I NBS kaze da nisu smeli i kazu tuuzite . Ali kad trazim napismeno od NBS ne daju nista i kazu ne smemo da se mesamo u obligacioni ( odnos u kojem banka poslovnom politikom poveca marzu koliko joj se prohte) odnos.U EFG kazzu moramo da povecamo marzu jer sve vise ljudi kasni. Pa znaci ja koji placam redovno moram da platim visse da bi nadoknadio neplatise.

Petar

pre 12 godina

E, ako nam je ovo strucnjak koji vodi ekonomsku politiku, crno nam se pise. Jeste tesko bilo predvideti sta ce se dogoditi ali zboz jednog ili dva procenta razlike u kamati rizikovati

Zare

pre 12 godina

Konacno da se spomene najveci problem. Da banke nisu dizale svoju marzu, problema sa CHF kreditima ne bi ni bilo, zbog niske vrednosti libora

Sale

pre 12 godina

Boli tebe burazeru uvo za švajcarac kad si se uvalio u savet sa koeficijenom x6...znači 2 soma jura...izmišljen posao koji bi trebalo da radi Uprava za javni dug ministarstva finansija ili eventualno Republički zavod za statistiku – kontrola da li dug prelazi 45% GDP-a i to je to...5 minuta posla...na stranu što te činjenica da si se nasukao na švajcarca diskreditije kao ekonomskog stručnjaka...pa ti bre ne umeš da brineš ni o sebi a kamoli o finansijama jedne zemlje...nego, ti nemoj da gledaš u švajcara,c nego mantraj svaki dan da žuti opet pobede jer će svaka iole normalna vlast da ukine i taj tvoj savet i brdo drugih agencija i nuklearnih skloništa koje samo služe ili za lapanje ili za namirivanje vojske...a onda ti ode gajba na doboš.

o00o

pre 12 godina

O bože... Da li je moguće da čovek koji upravo izjavljuje da se i sam zadužio u valuti "čije kretanje nije bilo moguće predvideti" u vreme početka svetske krize !?! sada sedi kao član fiskalnog saveta ?
Zar nije logično da kapital uvek traži sigurno mesto, a naročito u vreme kriza? A šta je to bilo u poslednjih vek i kusur.. zlato i CHF.
Pa čoveče, sramota je što si uopšte ekonomista, a kamoli da sediš na mestu gde tvoji saveti ili odluke mogu da nanesu štetu celom narodu.
Još je veća sramota citirati ovog čoveka, a vi iz biz sekcije to činite već ko zna koji put

znalo se

pre 12 godina

Kako se vade sad nasi ! Znalo se da ce se desiti nova kriza i bilo je nagovestaja!Vecina velikih investitora je jos prosle godine pocela da se oslobadja evra i dolara i bezi u zlato i mirnije valute ! Ja sam za godinu dana na kursnim razlikama uzeo preko 20 posto profita ! ako sam ja znao kao nizi traider i analiticar sta je sa onim u vrhu korporacija i banaka koji su imali veci priliv informacija!
Dacu banalni primer jednog klijenta koji je sad na kursnim razlikama uzeo skoro 230 miliona evra !
Dosadno je vise da covek cita clanke na temu kako nasi nisu mogli da predpostave i kako eto narod je nagrabusio!
Mogli su da imaju ljude koji znaju posao a ne partijske licemere i neznalice ! Savetnike koji su prvo bili vozaci a sad savetnici nasih ministara sa srednjom strucnom spremom bez dana radnog staza i iskustva za poziciju na koje su stavljeni !

Voja

pre 12 godina

E, jak si mi ti strucnjak!
Evo o čemu se ovde radi, da se malo podsetimo. U vreme kada je franak bio manji u odnosu na euro i sa osetno nižom kamatnom stopom naši dobrostojeći gradjani su počeli da uzimaju kredite vezane za franak, to je tada bilo kao povoljnije i niko ih nije terao, neznam šta tu nije jasno? Taj kredit nije mogao svako da uzme, zamislite kolika vam plata treba da biste kupili stan ili recimo automobil? Svi oni koji su uzeli kredit imaju u bankama takozvanog ličnog savetnika, sad neka ga pravosnažno tuže jer ih je on lično prevario savetujući ih da uzmu takav kredit a znali su do čega će doći. Sada vas ti isti savetnici savetuju da taj kredit prebacite u euro valutu uz proviziju naravno, jesam li u pravu? Dali je neko od vas čuo za dinare kao najpovoljniju vrstu kreditiranja? Nije...e pa to je vaš problem i država sa tim ne treba da ima ništa. Prisetite se malo ko vam je rekao za taj kredit. Ali kao što stara izreka kaže: bolje znati nego imati! Sada se očekuje od države da plaća vaše stanove , kuće, lokale, automobile, letovanja...itd. Da bi to država platila ona mora da uzme od mene poreskog obveznika a ja nedam! Zašto ja da plaćam vaše rate? Dali u USA, Nemačkoj, Švajcarskoj neko plaća nećije rate? Nikako! Nemojte mi samo navoditi Hrvacku kao primer jer to i jeste prezadužena država pred bankrotom, spolja gladac a iznutra jadac. Ukoliko vam država izglasa vaše kreditne olakšice a ja kao poreski obveznik to moram da pokrivam tužiću državu medjunarodnim finansiskim institucijama.

sloba

pre 12 godina

Odlican strucnjak! To je pravi potez za preporuku. Srce mi se cepa zbog njega i ostalih koji su uzeli pomenute kredite. Evo sad ce i suze da krenu.
Salu na stranu, to je iskljucivo njihov problem. Niko ih nije terao da uzmu pomenute kredite. Ako ne mogu da ih otplacuju ne zasluzuju ih.Neka daju stanove na dobos!
Preko medija se vrsi priprema za intervenciju drzave i novo "subvencionisanje" kredita.
Ja ne zelim da finansiram vise ikoga u ovoj drzavi. I sam nemam reseno stambeno pitanje, ali mi nije padalo na pamet da uzimam kredit i posle toga da trazim pomoc od drugih.
Dalje ruke od mog dzepa!

DuleBG

pre 12 godina

Ipak je ovaj altiprimakov bio u pravu. Banka mi je pre 2 nedelje smanjila kamatu, zbog novog zakona o zastiti potrosaca za blizu 100 evra!!! Znaci, ipak su nas bankarski mesetari potkradali mesecima, kurs svajcarca im je bio samo pokrice! Sada bih ih sve trebalo tuziti sudu i traziti nazad pare koje su nam neopravdano uzimali prethodnih godina!

smajli

pre 12 godina

Vec duze vreme ljudi sebi isuvise lako lepe titulu "strucnjak".

Ako ti je sistem zasnovan ne na proizvodnji vec na zaduzivanju, ako se porezima i taksama i zakonim ubija privatna incijativa a stite tajkuni i drzavno/privatni monopoli... sta ste ocekivali??

Sto se tice odnosa eur/chf/$, samo covek koji je juce sisao sa planine moze biti iznenadjen svim ovim sto se desava. Drzavni deficiti divljaju, banke divljaju, korporacije - drzave za sebe (opet neka vrsta monopola) divljaju, mali covek i SME se oporezuju do besvesti i teraju u duznicko ropstvo dok se otvoreno prica o poreskim propustima (tax loopholes) za korporacije i niko nista ne radi povodom toga...

U evropi je nakon uvodjenja eur ostalo par valjanih valuta (chf/nok) a dug u emu je otisao pod nebo. I sta ste mislili gde ce pre ili kasnije obican gradjanin da pomeri svoju ustedjevinu da bi preziveo? Obican covek nema iste mogucnosti kao korporacija da pomera novac i imovinu. Ja nisam iznenadjen, ali sam veoma, veoma uplasen sta nas ceka...

klijent

pre 12 godina

Jos samo neko da natera te banke(medju prvima EFG Eurobanku jer ima najvise chf kredita) da vrati kamatne stope na nivo iz ugovora i da nadoknadi stetu za takvo postupanje.

Snežana

pre 12 godina

Da li postoji slična akcija za korisnike stambenih kredita u CHF, podignutih kod Unicreditbank-e? Rado bih se priključila, pošto i sama imam isti problem.

Mare

pre 12 godina

Gde je taj mladi gospodin radio pre nego sto je postao "strucnjak", koliko ima staza, sta je napravio, proizveo i prodao? Znam takve partijske "strucnjake" koji su sa trideset stigli do druge godine studija a posle uvodjenja demokratije za godinu dana polozili dvadeset ispita ko zna gde i kako a sada nam vode drzavu. Ne kazem da je i ovo takav slucaj hocu samo da cuje kakve to reference gospodin poseduje posto kao poreski obveznik na to imam puno pravo.

Matematicka

pre 12 godina

Altiparmakov jeste pametan decko, ali da neko tako mlad bude clan fiskalnog saveta, pa to je bruka nad brukama. 1979 godiste, kolko je godina radnog iskustva stalo u tih 31 godinu?!? Nije ni cudo da smo tu gde smo. Novi Dinkic/Djelic.

Stefan

pre 12 godina

Gde su sad svi ovi samozvani strucnjaci koji su ovih dana pisali kako smo se svi koji smo uzeli kredite u svajcarcima sami prevalili i kako je to iskljucivo samo nasa krivica i zato drzava ne treba da nam pomogne, jer zaboga i tada je bilo jasno kako ce se ovo sa frankom danas desiti...

Shone

pre 12 godina

@sloba (i slicni)
Nemoj molim te nikoga da ti subvencioniras. Cak stavise dalje od mene i mog kredita. Uzeo sam ga, zeznuo se, i sad ispastam. Ti mi trebas kao i so na ranu. Kao sto ces procitati na svakoj temi vezano za CHF i kredite (isto vazi i za EUR), niko od zaduzenih nece da se krediti subvencionisu iz jednog prostog razloga. Tada ce se nelegalno bogacenje banaka koje samovoljno podizu kamate koriscenjem dvosmislenih ugovora (po principu tuzi me imamo mi vremena i resursa da se sa tobom rastezemo) preneti na sve gradjane. Ono sto traze zaduzeni je da se kamata obracunava u skladu sa ugovorom (marza + libor) umesto metodom koliko god im se prohte.
To je u interesu svih nas, i trenutno i buduce zaduzenih. Kredit uzima onaj ko mora, a ne onaj ko ima. Sada je mozda doslo do situacije da se konacno trziste finansijskih usluga uredi jednom za svagda.

Jelena

pre 12 godina

Udruzenje Bankarskih sluzbenika Efektiva sprema tuzbe protiv banaka za nezakonito povecanje kamata u prethodnim godinama. Svi zainteresovani gradjani bi trebalo da se informisu i prikljuce!

Aleksa Jovanovic

pre 12 godina

procitao sam sve postove i neprijatno mi je sto je veliki broj ljudi veoma "hejterski " raspolozen, tako da se i ne bavimo samim problemom niti resavanju istog..
kao prvo imam 2 stambena kedita, I ja i bivsa supruga. jedan je u CHF a drugi u EUR, i mislim da je bolje placati rate za kredit(koliko god to bilo trenutno tesko), nego kiriju pa opet biti bez krova nad glavom..
2. oba kredita su kod HYPO-banke
za kredit koji je u EUR rata je u zadnjih godinu dana porasla sa 205 na 224 eura, a sto se tice CHF, banka je pre 6 meseci spustila ratu sa 416chf na 317 CHF?? bio sam iznenadjen , ali objasnili su mi da je to zato sto je opao LIBOR ! tako da , bar sto se mene licno tice to sve dodje na slicno, rata je manja ali je franak poskupeo.
I jos nesto...svesno sam uzeo kredit u CHF, i rizikovao sam kursnim oscilacijama,i tacno je da je rata u pocetku bila niza, pa se menjala gore-dole, da sam uzeo i u EUR rate bi bile slicne oko 300eur, jedino sto je lose to je, da mi je osnovni dug porasrao tako da sad dugujem 30-35% vise, ali to me ne pogadja jer nemam nameru da vratim kredit.
Elem, vise me brine to sto banke samovoljno podizu kamatu nezavisno od Libora i koriste "varijabilnu " stavku iz ugovora( u mom slucaju kod CHF to nisu uradili, ali jesu kod eur), i smatram da drzava tu treba da intervenise i smisli nacin da to spreci.. I da..vise me pogadja sto su mi primanja u zadnjih godinu dana opala za polovinu nego sto je franak skocio..
Pitam se da li je jos nekom banka spustila ratu?, eto meni jesu,i moram napomenuti da nisam kasnio sa ratama u francima, dok sa kreditom EUR kasnjenje je bilo 5 meseci pa sam razmisljao i o tome da pustim banku da aktivira hipoteku jer se to trenutno isplati...

Realni

pre 12 godina

Nisam siguran da drzava sada moze ista da uradi po pitanju bankarskih marzi osim pregovora i nagovora ali za buduce ugovore vezanim za strane valute moze da uvede obavezu tzv. 'base rate tracking'. Naime, ako vam je banka posudila po kamatnoj stopi domicilne valute + marza - rata moze da se mijenja (dole ili gore) samo kad se promijeni 'domicilna stopa' a nikako i marza.

Marza naravno moze da se mijenja za nove kredite ali nikako za postojece.

U medjuvremenu, banka i vlada mogu malo zaprijetiti bankama porezom na extra profite gdje se gornji kriterijumi ne postuju.

Milos

pre 12 godina

Koliki god strucnjak neko bio, veoma je tesko - zapravo nemoguce je - odrediti kako ce se kretati devizni kurs u buducnosti, posebno kada su u pitanju "velike" svetski znacajne valute. Ono zbog cega je EUR bio siguran izbor za razliku od CHF, i zbog cega je guverner Jelasic savetovao EUR kredite, jeste cinjenica da je srpska privreda visoko eurizovana. Nase plate su vezane za evro, izvoz je vezan za evro, vrednost se obracunava u evru. Kako god evro bude stajao prema dolaru, franku, jenu, itd. nasi prihodi u evrima ce uvek biti tu negde, isti ili slicni. Dakle, ako neko ima danas platu od 400 evra, ona sutra moze da bude 350 ili 450, ali nikako 150 ili 800 (ako ne promeni posao, naravno). Za sve ostale valute, ta stabilnost ne vazi i to je problem.

Bazinga

pre 12 godina

@Radivojsa

Problem vas je sto od ovakvih strucnjaka uzimate savete, i sto ste uopste uzeli kredit od banke. BANKA JE NEPRIJATELJ!

Trenutno je CHF a za koju godinju ce biti nesto drugo, nazalost!

Mislite da ce EUR biti OK?

30 godina.... pa samo pogledajte Srbiju 15god unazad, i svetsku ekonomiju. Nema tu mnogo indikatora da je bilo ko napravio dobar dil sa bankom, pogotovo fiziko lice.

I pored toga sta se desilo sa CHF, evidentno je da su cene nekrretnina dosta pale i jos ce jer je prenaduvano.

=======================

Inace ovaj primer STRUCNJAKA dosta govori gde se nalazimo i gde idemo!

Konan

pre 12 godina

Jedina konstanta u drzavi Srbiji je stolica vecitih pogresnih profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Svajcarac, ne predvidjanje krize 2008, prezaduzivanje... pa sta oni uce studente pobogu

Milan Nis

pre 12 godina

Ja sam bio u dilemi kada sam uzimao kredit dali da se zaduzim u evrima ili svajcarima.Posto me je "zmija ujela" vise puta 90-tih,poucen tim iskustvom znao sam da sto ne "platim na mostu-platicu na cupriji",uzeo sam u evrima.Nije tacno da nije bilo upozorenja i ko je HTEO da ih cuje,cuo ih je!
Samovoljno podizanje marzi banaka je vec druga prica,ali opet kredit u evrima je prilicno stabilan,ZA SADA,i meni je konkretno povecan za pola evra mesecno,ipak simbolicno u odnosu na svajcarski franak.Jedno je sigurno banke nece dozvoliti da propadnu i uvek ce kao i svi trgovci rizik prebaciti na krajnjeg potrosaca!
Novac je roba kao i hleb,mleko,jaja,sir...

ana

pre 12 godina

Gospodine strucnjace, ako imate imalo savesti i profesionalizma, treba ODMAH da podnesete ostavku ne mesto clana fisklanog saveta!!! Pa vi ne znate ocigledno ni ugovore koje potpiujete da citate, o cemu dalje da pricamo!!! Sramota...

sloba

pre 12 godina

Odlican strucnjak! To je pravi potez za preporuku. Srce mi se cepa zbog njega i ostalih koji su uzeli pomenute kredite. Evo sad ce i suze da krenu.
Salu na stranu, to je iskljucivo njihov problem. Niko ih nije terao da uzmu pomenute kredite. Ako ne mogu da ih otplacuju ne zasluzuju ih.Neka daju stanove na dobos!
Preko medija se vrsi priprema za intervenciju drzave i novo "subvencionisanje" kredita.
Ja ne zelim da finansiram vise ikoga u ovoj drzavi. I sam nemam reseno stambeno pitanje, ali mi nije padalo na pamet da uzimam kredit i posle toga da trazim pomoc od drugih.
Dalje ruke od mog dzepa!

Petar

pre 12 godina

E, ako nam je ovo strucnjak koji vodi ekonomsku politiku, crno nam se pise. Jeste tesko bilo predvideti sta ce se dogoditi ali zboz jednog ili dva procenta razlike u kamati rizikovati

Stefan

pre 12 godina

Gde su sad svi ovi samozvani strucnjaci koji su ovih dana pisali kako smo se svi koji smo uzeli kredite u svajcarcima sami prevalili i kako je to iskljucivo samo nasa krivica i zato drzava ne treba da nam pomogne, jer zaboga i tada je bilo jasno kako ce se ovo sa frankom danas desiti...

znalo se

pre 12 godina

Kako se vade sad nasi ! Znalo se da ce se desiti nova kriza i bilo je nagovestaja!Vecina velikih investitora je jos prosle godine pocela da se oslobadja evra i dolara i bezi u zlato i mirnije valute ! Ja sam za godinu dana na kursnim razlikama uzeo preko 20 posto profita ! ako sam ja znao kao nizi traider i analiticar sta je sa onim u vrhu korporacija i banaka koji su imali veci priliv informacija!
Dacu banalni primer jednog klijenta koji je sad na kursnim razlikama uzeo skoro 230 miliona evra !
Dosadno je vise da covek cita clanke na temu kako nasi nisu mogli da predpostave i kako eto narod je nagrabusio!
Mogli su da imaju ljude koji znaju posao a ne partijske licemere i neznalice ! Savetnike koji su prvo bili vozaci a sad savetnici nasih ministara sa srednjom strucnom spremom bez dana radnog staza i iskustva za poziciju na koje su stavljeni !

Voja

pre 12 godina

E, jak si mi ti strucnjak!
Evo o čemu se ovde radi, da se malo podsetimo. U vreme kada je franak bio manji u odnosu na euro i sa osetno nižom kamatnom stopom naši dobrostojeći gradjani su počeli da uzimaju kredite vezane za franak, to je tada bilo kao povoljnije i niko ih nije terao, neznam šta tu nije jasno? Taj kredit nije mogao svako da uzme, zamislite kolika vam plata treba da biste kupili stan ili recimo automobil? Svi oni koji su uzeli kredit imaju u bankama takozvanog ličnog savetnika, sad neka ga pravosnažno tuže jer ih je on lično prevario savetujući ih da uzmu takav kredit a znali su do čega će doći. Sada vas ti isti savetnici savetuju da taj kredit prebacite u euro valutu uz proviziju naravno, jesam li u pravu? Dali je neko od vas čuo za dinare kao najpovoljniju vrstu kreditiranja? Nije...e pa to je vaš problem i država sa tim ne treba da ima ništa. Prisetite se malo ko vam je rekao za taj kredit. Ali kao što stara izreka kaže: bolje znati nego imati! Sada se očekuje od države da plaća vaše stanove , kuće, lokale, automobile, letovanja...itd. Da bi to država platila ona mora da uzme od mene poreskog obveznika a ja nedam! Zašto ja da plaćam vaše rate? Dali u USA, Nemačkoj, Švajcarskoj neko plaća nećije rate? Nikako! Nemojte mi samo navoditi Hrvacku kao primer jer to i jeste prezadužena država pred bankrotom, spolja gladac a iznutra jadac. Ukoliko vam država izglasa vaše kreditne olakšice a ja kao poreski obveznik to moram da pokrivam tužiću državu medjunarodnim finansiskim institucijama.

o00o

pre 12 godina

O bože... Da li je moguće da čovek koji upravo izjavljuje da se i sam zadužio u valuti "čije kretanje nije bilo moguće predvideti" u vreme početka svetske krize !?! sada sedi kao član fiskalnog saveta ?
Zar nije logično da kapital uvek traži sigurno mesto, a naročito u vreme kriza? A šta je to bilo u poslednjih vek i kusur.. zlato i CHF.
Pa čoveče, sramota je što si uopšte ekonomista, a kamoli da sediš na mestu gde tvoji saveti ili odluke mogu da nanesu štetu celom narodu.
Još je veća sramota citirati ovog čoveka, a vi iz biz sekcije to činite već ko zna koji put

ana

pre 12 godina

Gospodine strucnjace, ako imate imalo savesti i profesionalizma, treba ODMAH da podnesete ostavku ne mesto clana fisklanog saveta!!! Pa vi ne znate ocigledno ni ugovore koje potpiujete da citate, o cemu dalje da pricamo!!! Sramota...

Sale

pre 12 godina

Boli tebe burazeru uvo za švajcarac kad si se uvalio u savet sa koeficijenom x6...znači 2 soma jura...izmišljen posao koji bi trebalo da radi Uprava za javni dug ministarstva finansija ili eventualno Republički zavod za statistiku – kontrola da li dug prelazi 45% GDP-a i to je to...5 minuta posla...na stranu što te činjenica da si se nasukao na švajcarca diskreditije kao ekonomskog stručnjaka...pa ti bre ne umeš da brineš ni o sebi a kamoli o finansijama jedne zemlje...nego, ti nemoj da gledaš u švajcara,c nego mantraj svaki dan da žuti opet pobede jer će svaka iole normalna vlast da ukine i taj tvoj savet i brdo drugih agencija i nuklearnih skloništa koje samo služe ili za lapanje ili za namirivanje vojske...a onda ti ode gajba na doboš.

Bazinga

pre 12 godina

@Radivojsa

Problem vas je sto od ovakvih strucnjaka uzimate savete, i sto ste uopste uzeli kredit od banke. BANKA JE NEPRIJATELJ!

Trenutno je CHF a za koju godinju ce biti nesto drugo, nazalost!

Mislite da ce EUR biti OK?

30 godina.... pa samo pogledajte Srbiju 15god unazad, i svetsku ekonomiju. Nema tu mnogo indikatora da je bilo ko napravio dobar dil sa bankom, pogotovo fiziko lice.

I pored toga sta se desilo sa CHF, evidentno je da su cene nekrretnina dosta pale i jos ce jer je prenaduvano.

=======================

Inace ovaj primer STRUCNJAKA dosta govori gde se nalazimo i gde idemo!

Matematicka

pre 12 godina

Altiparmakov jeste pametan decko, ali da neko tako mlad bude clan fiskalnog saveta, pa to je bruka nad brukama. 1979 godiste, kolko je godina radnog iskustva stalo u tih 31 godinu?!? Nije ni cudo da smo tu gde smo. Novi Dinkic/Djelic.

Mare

pre 12 godina

Gde je taj mladi gospodin radio pre nego sto je postao "strucnjak", koliko ima staza, sta je napravio, proizveo i prodao? Znam takve partijske "strucnjake" koji su sa trideset stigli do druge godine studija a posle uvodjenja demokratije za godinu dana polozili dvadeset ispita ko zna gde i kako a sada nam vode drzavu. Ne kazem da je i ovo takav slucaj hocu samo da cuje kakve to reference gospodin poseduje posto kao poreski obveznik na to imam puno pravo.

Zare

pre 12 godina

Konacno da se spomene najveci problem. Da banke nisu dizale svoju marzu, problema sa CHF kreditima ne bi ni bilo, zbog niske vrednosti libora

Konan

pre 12 godina

Jedina konstanta u drzavi Srbiji je stolica vecitih pogresnih profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Svajcarac, ne predvidjanje krize 2008, prezaduzivanje... pa sta oni uce studente pobogu

DuleBG

pre 12 godina

Ipak je ovaj altiprimakov bio u pravu. Banka mi je pre 2 nedelje smanjila kamatu, zbog novog zakona o zastiti potrosaca za blizu 100 evra!!! Znaci, ipak su nas bankarski mesetari potkradali mesecima, kurs svajcarca im je bio samo pokrice! Sada bih ih sve trebalo tuziti sudu i traziti nazad pare koje su nam neopravdano uzimali prethodnih godina!

Milos

pre 12 godina

Koliki god strucnjak neko bio, veoma je tesko - zapravo nemoguce je - odrediti kako ce se kretati devizni kurs u buducnosti, posebno kada su u pitanju "velike" svetski znacajne valute. Ono zbog cega je EUR bio siguran izbor za razliku od CHF, i zbog cega je guverner Jelasic savetovao EUR kredite, jeste cinjenica da je srpska privreda visoko eurizovana. Nase plate su vezane za evro, izvoz je vezan za evro, vrednost se obracunava u evru. Kako god evro bude stajao prema dolaru, franku, jenu, itd. nasi prihodi u evrima ce uvek biti tu negde, isti ili slicni. Dakle, ako neko ima danas platu od 400 evra, ona sutra moze da bude 350 ili 450, ali nikako 150 ili 800 (ako ne promeni posao, naravno). Za sve ostale valute, ta stabilnost ne vazi i to je problem.

Dragan

pre 12 godina

Evo ja uzo u EFG banci. Povecavali mi marzu tacno da mi rata u svajcarcima ostane ista. I nisu ni javvljali o promeni (i ako po ugovoru to moraju da urade). I NBS kaze da nisu smeli i kazu tuuzite . Ali kad trazim napismeno od NBS ne daju nista i kazu ne smemo da se mesamo u obligacioni ( odnos u kojem banka poslovnom politikom poveca marzu koliko joj se prohte) odnos.U EFG kazzu moramo da povecamo marzu jer sve vise ljudi kasni. Pa znaci ja koji placam redovno moram da platim visse da bi nadoknadio neplatise.

smajli

pre 12 godina

Vec duze vreme ljudi sebi isuvise lako lepe titulu "strucnjak".

Ako ti je sistem zasnovan ne na proizvodnji vec na zaduzivanju, ako se porezima i taksama i zakonim ubija privatna incijativa a stite tajkuni i drzavno/privatni monopoli... sta ste ocekivali??

Sto se tice odnosa eur/chf/$, samo covek koji je juce sisao sa planine moze biti iznenadjen svim ovim sto se desava. Drzavni deficiti divljaju, banke divljaju, korporacije - drzave za sebe (opet neka vrsta monopola) divljaju, mali covek i SME se oporezuju do besvesti i teraju u duznicko ropstvo dok se otvoreno prica o poreskim propustima (tax loopholes) za korporacije i niko nista ne radi povodom toga...

U evropi je nakon uvodjenja eur ostalo par valjanih valuta (chf/nok) a dug u emu je otisao pod nebo. I sta ste mislili gde ce pre ili kasnije obican gradjanin da pomeri svoju ustedjevinu da bi preziveo? Obican covek nema iste mogucnosti kao korporacija da pomera novac i imovinu. Ja nisam iznenadjen, ali sam veoma, veoma uplasen sta nas ceka...

Snežana

pre 12 godina

Da li postoji slična akcija za korisnike stambenih kredita u CHF, podignutih kod Unicreditbank-e? Rado bih se priključila, pošto i sama imam isti problem.

Radivojsa

pre 12 godina

HVALA DA KONACNO NEKO OTVORENO KAZE STA JE PROBLEM NAS KOJI IMAMO STAMBENE KREDITE - rast svajcarca je manji problem, a veci je nelegalno povecanje kamatnih marzi. Pored KBC-a tu treba navesti i ostale koje su pribegle tim metodama - Pireus, EFG, Hypo, Unicredit, Vojvodjanska Banka!

Shone

pre 12 godina

@sloba (i slicni)
Nemoj molim te nikoga da ti subvencioniras. Cak stavise dalje od mene i mog kredita. Uzeo sam ga, zeznuo se, i sad ispastam. Ti mi trebas kao i so na ranu. Kao sto ces procitati na svakoj temi vezano za CHF i kredite (isto vazi i za EUR), niko od zaduzenih nece da se krediti subvencionisu iz jednog prostog razloga. Tada ce se nelegalno bogacenje banaka koje samovoljno podizu kamate koriscenjem dvosmislenih ugovora (po principu tuzi me imamo mi vremena i resursa da se sa tobom rastezemo) preneti na sve gradjane. Ono sto traze zaduzeni je da se kamata obracunava u skladu sa ugovorom (marza + libor) umesto metodom koliko god im se prohte.
To je u interesu svih nas, i trenutno i buduce zaduzenih. Kredit uzima onaj ko mora, a ne onaj ko ima. Sada je mozda doslo do situacije da se konacno trziste finansijskih usluga uredi jednom za svagda.

Milan Nis

pre 12 godina

Ja sam bio u dilemi kada sam uzimao kredit dali da se zaduzim u evrima ili svajcarima.Posto me je "zmija ujela" vise puta 90-tih,poucen tim iskustvom znao sam da sto ne "platim na mostu-platicu na cupriji",uzeo sam u evrima.Nije tacno da nije bilo upozorenja i ko je HTEO da ih cuje,cuo ih je!
Samovoljno podizanje marzi banaka je vec druga prica,ali opet kredit u evrima je prilicno stabilan,ZA SADA,i meni je konkretno povecan za pola evra mesecno,ipak simbolicno u odnosu na svajcarski franak.Jedno je sigurno banke nece dozvoliti da propadnu i uvek ce kao i svi trgovci rizik prebaciti na krajnjeg potrosaca!
Novac je roba kao i hleb,mleko,jaja,sir...

klijent

pre 12 godina

Jos samo neko da natera te banke(medju prvima EFG Eurobanku jer ima najvise chf kredita) da vrati kamatne stope na nivo iz ugovora i da nadoknadi stetu za takvo postupanje.

Realni

pre 12 godina

Nisam siguran da drzava sada moze ista da uradi po pitanju bankarskih marzi osim pregovora i nagovora ali za buduce ugovore vezanim za strane valute moze da uvede obavezu tzv. 'base rate tracking'. Naime, ako vam je banka posudila po kamatnoj stopi domicilne valute + marza - rata moze da se mijenja (dole ili gore) samo kad se promijeni 'domicilna stopa' a nikako i marza.

Marza naravno moze da se mijenja za nove kredite ali nikako za postojece.

U medjuvremenu, banka i vlada mogu malo zaprijetiti bankama porezom na extra profite gdje se gornji kriterijumi ne postuju.

Aleksa Jovanovic

pre 12 godina

procitao sam sve postove i neprijatno mi je sto je veliki broj ljudi veoma "hejterski " raspolozen, tako da se i ne bavimo samim problemom niti resavanju istog..
kao prvo imam 2 stambena kedita, I ja i bivsa supruga. jedan je u CHF a drugi u EUR, i mislim da je bolje placati rate za kredit(koliko god to bilo trenutno tesko), nego kiriju pa opet biti bez krova nad glavom..
2. oba kredita su kod HYPO-banke
za kredit koji je u EUR rata je u zadnjih godinu dana porasla sa 205 na 224 eura, a sto se tice CHF, banka je pre 6 meseci spustila ratu sa 416chf na 317 CHF?? bio sam iznenadjen , ali objasnili su mi da je to zato sto je opao LIBOR ! tako da , bar sto se mene licno tice to sve dodje na slicno, rata je manja ali je franak poskupeo.
I jos nesto...svesno sam uzeo kredit u CHF, i rizikovao sam kursnim oscilacijama,i tacno je da je rata u pocetku bila niza, pa se menjala gore-dole, da sam uzeo i u EUR rate bi bile slicne oko 300eur, jedino sto je lose to je, da mi je osnovni dug porasrao tako da sad dugujem 30-35% vise, ali to me ne pogadja jer nemam nameru da vratim kredit.
Elem, vise me brine to sto banke samovoljno podizu kamatu nezavisno od Libora i koriste "varijabilnu " stavku iz ugovora( u mom slucaju kod CHF to nisu uradili, ali jesu kod eur), i smatram da drzava tu treba da intervenise i smisli nacin da to spreci.. I da..vise me pogadja sto su mi primanja u zadnjih godinu dana opala za polovinu nego sto je franak skocio..
Pitam se da li je jos nekom banka spustila ratu?, eto meni jesu,i moram napomenuti da nisam kasnio sa ratama u francima, dok sa kreditom EUR kasnjenje je bilo 5 meseci pa sam razmisljao i o tome da pustim banku da aktivira hipoteku jer se to trenutno isplati...

Jelena

pre 12 godina

Udruzenje Bankarskih sluzbenika Efektiva sprema tuzbe protiv banaka za nezakonito povecanje kamata u prethodnim godinama. Svi zainteresovani gradjani bi trebalo da se informisu i prikljuce!