Utorak, 09.08.2011.

15:26

Gnome i Unity - pet alternativa

Izvor: B92

Gnome i Unity - pet alternativa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

sasa 072

pre 12 godina

Za mene je jos uvek Gnome 2 najprihvatljiviji izbor. Ne trosi mnogo resursa, a ostavlja sasvim prijatan utisak prilikom koriscenja racunara. Trenutno koristim Ubuntu 10.04,i nisam imao vecih poteskoca niti problema sa odrzavanjem i koriscenjem operativnog sistema. Jos uvek nisam spreman da prihvatim novine koje dolaze, bilo da je u pitanju Gnome 3, bilo Unity okruzenje. Ukoliko dodjem u situaciju da koristim neki drugi distro, to ce verovatno biti Debian ili Mint Debian, opet sa Gnome 2 okruzenjem. Svima koji imaju zelju, toplo preporucujem da isprobaju neku linux distribuciju, uz malo truda i ucenja, uvek ce imati dobar sistem, koji mogu prilagodjavati prema svojim potrebama i zeljama. Mogucnost izbora je velika, i svako moze pronaci sistem koji odgovara kako potrebama tako i mogucnostima. Potrebno je uloziti samo malo truda. Srecno svima koji odluce da nacine svoje prve korake u svetu slobodnog softvera. Bice mnogo bogatiji, ne u materijalnom vec u nekom drugom smislu. Pozdrav za sve one koji su uveliko na tom putu, kao i za sve one koji ce tak napraviti svoj prvi mali korak. Nece zazaliti

kem

pre 12 godina

Bitno je to što imamo mogućnosti da biramo okruženje. Neki to ne mogu, zadovoljavaju se onim koje im se servira, često i sa oduševljenjem, bez obzira što okruženje ne mogu prilagoditi i izmeniti, a da ne pričam o bagovima koji nikad ne budu otklonjeni.

Shankly

pre 12 godina

Veljko, nesto si grdno zeznuo pri instalaciji, inace sve osim d3d radi iz prve na svim masinama na kojima sam ja dizao Ubuntu. Probaj ponovo, a prvo (da ne pogresis opet, mada ne znam ni kako si prvi put izmasio) pogledaj srpski ubuntu forum imas xyz tutorijala i uputstava, a par "inventara foruma" ce ti pomoci u real-time ako negde zapnes uvek je neko od admina online :)

fun-da-mental

pre 12 godina

Koristim Fedoru, prosto zato što sam navikao na Red Hat-bazirane distribucije. KDE sam napustio kada se pojavila verzija 4, i prešao na Gnome. Lepo me je služio sve ove godine, dok nisam probao Gnome 3 u Fedori 15. Zabavno je, treba potrošiti jedan dan na podešavanje kada se čovek prvi put sretnje sa njim (što je puno), ali ja više nemam vremena da se divim eye candy efektima i prešao sam na XFCE. Pretpostavljam da je glavni argument za Gnome to što većina aplikacija (bar onih koje ja koristim, uz par izuzetaka tipa Krusader) koristi GTK.

Vladimir

pre 12 godina

Zaista mi nije jasno kako bilo koja, kompjuterski pismena, osoba, koja se pri tom ne bavi gubljenjem vremena uz igrice, može koristiti nešto tako glupo kao što je Windows.
Poslednja verzija (a pre nje i žalosna Vista), je preslikala dizajn sa KDE 4.x okruženja. Par dana nakon (re)instalacije pomenutog, možete uključiti računar i otići da sebi skuvate kafu sa nadom da će se login screen pojaviti po Vašem povratku... O samom kernel-u, blue screen of death ispadima i sl. i da ne govorim... :)

Što se mene tiče, probao sam svakakve distro-e. Bio sam ljubitelj Slackware-a do verzije 13 koja koristi KDE 4 koji mi nikako ne odgovara. Preferiram Arch sa Gnome okruženjem.

Veljko

pre 12 godina

Posto citam vec mesecima gomilu hvalospeva o linuxu na tehnopolisu (komentari) pre par dana odlucim da isprobam Ubuntu. Kakvo razocarenje! Na quad core procesoru radi sporije od win7, nema normalan driver za graficku vec neki abomination od drivera, ne moze da koristi d3d nego mora openGl, skrolovanje vecih web strana u FF secka, pustim film u vlc plejeru a ono opet neko seckanje, tj. kao da ga gledam na 20fps.
Hvala ali neka hvala. Jeste linux nema virusa ali Win7 je objasnio neke stvari...

Mare

pre 12 godina

Bilo bi lepo kada bi neko napravio bar neko konstruktivno poredjenje, a ne da vecina komentara bude lozenje na neku varijantu. Aj bar neko da proba da mi razresi neke od dilema: U cemu je razlika u koriscenju razlicitih DE kada se koristi racunar za programiranje, za administriranje servera, za surfovanje i pisanje tekstova (koja je zgodna za sta?)? Da li su svi DE kompatibilni sa svim aplikacijama tj. da li npr sve sto mogu da koristim na gnomu, mogu i na xfce? Da li svi servisi mogu podjedako lako da se podese u svim okruzenjima (npr. hocu da postavim VPN, podesim mrezu i slicno)? Kakav je kvalitet slike u ovim DE (fontovi, prozori)?

savri

pre 12 godina

Koristim linux preko 15 godina i moram da priznam da je Unity nešto najgore što sam doživeo od strane Ubunta. Da bi ste neke aplikacije mogli da vidite kada su minimizovane (ako se prikazuju samo u "traybar") morate da dodajete dozvolu da sme da ih prikazuje i sl. Ako to ne uradite jednostavno ih ne vidite kada su minimizovane a ne možete ni ponovo da ih startujete, samo jedan od primera. U mesec dana koliko sam koristio najnoviji Ubuntu sam svakodnevno nailazio na probleme proizvedene forsiranjem Unity interfejsa... Nakon mesec dana sam instalirao Mint 11 i sada sam ponovo zadovoljni korisnik linuxa :-)

Iandeb

pre 12 godina

Okruzenje nije prava rec za fluxbox. Ne nudi vam se gomila softera koja graficki i funkcionalno stvara jednu celinu kao Gnome. Fluxbox je windows manager. Vrlo mocan, brz i lak windows manager - sve sto je potrebno za manipulisanje GUI programima.

Blackbox je takodje zanimljiv izbor.

New

pre 12 godina

Prvi put imam iskustvo sa Linuxom i to tako što sam na svoj netbook instalirao Ubuntu 11.04. To je nakako bilo najlakše rešenje s obzirom da ne znam ništa o Linuxu i nisam imao vremena da o tome učim. Sve što sam znao od ranije jeste da je korišćenje linuxa zahtevalo znanje i uvek je stvaralo probleme, npr. driveri i sl. Ubuntu 11 je svakako bilo prijatno iznenađenje, počev od toga da sve radi kako treba, do toga da je instalacioni paket imao sve od neophodnog početnog softvera. Zaključak je da je za moj netbook Ubuntu 11 mnogo bolje rešenje od Windows 7.

Marchelius

pre 12 godina

Manje vise sam pocetnik u Linuxu. Prebacio sam sve sto ima veze sa radom na netu na Ubuntu 11.04. Pre toga sam se igrao kada je Mandriva bila Mandrak, verzija 9. Medjutim ne dugo..
Meni je i Gnome 2 gotivan, a i Unity i ocekujem da se stvari izglacaju za Unity i Gnome 3 do kraja godine.
Iskreno, mene je Unity zestoko privukao za Ubuntu. Probao sam i KDE / Kubuntu, mada mi se ne svidja toliko.
Koliko sam procitao, jedna od ideja i jeste bila da se Linux priblizi Windows korisnicima i mislim da to nije neizvodljivo.

AES

pre 12 godina

Iskreno, jednim delom se slazem sa "redizajnom" iz prostog razloga jer zele da distribucije budu u koraku sa "vremenom", a samim tim da privuku veci broj korisnika na FER nacin, a onaj deo s'kojim se ne slazem jeste taj sto novi DE-ovi direktno uticu na moju produktivnost(lose), zehtevi za resusima su veci i poslednji i meni najvazniji, sve to izgleda krajnje debilno (Gnome 3 , Unity, KDE 4). Nego pre mene je dobro rekao, Gnome 2.3 ili IceWM.

Ivan

pre 12 godina

Glavni problem Unity-a je shto je nov na trzistu, nema nishta manje bagova nego ostala okruzenja, samo su ljudi prema svema novom sumnjicavi. Ja ga koristim i meni je dobar.

Jr

pre 12 godina

Kad bi operativni sistemi bili aviokompanije:

Linux - Od svih putnika bi se podrazumijevalo da donesu sovije djelove za avion... odmah bi se podijelili u nekoliko grupa od onih koji smatraju da treba napraviti Learjet do onih koji pocnu paviti Jumbo Jet. Srafili bi, namjestali i nadmudrivali se, na kraju niko ne bi poleteo ali bi svi bili srecni sto su ucestvovali u necemu velikom i nekome "pokazali"

g4

pre 12 godina

Gnome 2.30. Previse se zuri sa tim promenama, izgleda da je i tu usao neki virus trzisnog razmisljanja. Treba menjati ali sporije kako bi se imalo vremena za rad na detaljima sto doprinosi stabilnosti. Treba se ujediniti kada je u pitanju Linux za sire mase, a fundamentalisti neka prave za sebe kako vole :).

Car

pre 12 godina

Arch Linux + XFCE4.6 = Profit. Odlična distribucija, odlično grafičko okruženje zasnovano na GTK2. Problema sa njim nema, mane su spori razvitak i ne tako jaka podrška što se dodataka isl. tiče.
Pre prelaska na XFCE, koristio sam Gnome 2. I dalje bih da Arch tim nije potpuno sklonio podršku za njega.
KDE4 je - katastrofa, bio, jeste i biće. Od 2008 kada se pojavila prva verzija, probao sam sve - i KDEmod i zvanične Arch verzije, nije bilo nekog napretka - jedno zakrpe, drugi problem iskoči. I uglavnom se sve svodi na efekte i/ili zvuk.
Inače KDE3.5 je nastavio svoj život kao projekat Trinity, pa koga zanima: http://www.trinitydesktop.org/
Nemam neku besnu mašinu (1.9 Athlon 64, 2GB DDR) tako da mi je brzina i stabilnost na prvom mestu, a to Gnome 3 i ostala nalickana okruženja baš i ne mogu da pruže. Za sada.

Boki

pre 12 godina

Slazem se sa osobom koja je rekla najbolje da se skupe i naprave jedno okruzenje sa bagovima svedenim na minimum(kakav je to softver bez bagova) .. Nazalost koliko dugo koristim Linux 4+ god ( Ubuntu, Mint a sada Fedora 15) i dalje ga ne bih koristio kao primarni sistem. Neverovatno je koliko su neke stvari iskomplikovane a o bagovima i da ne spominjem. Na ubuntu dual monitor support je blago receno ocajan. Najbolje iskustvo sam imao sa Fedorom 15 i Gnome 3 okruzenjem. Gnome 3 definitivno ima potencijala i sasvim je nesto novo i zanimljivo, medjutim jos nije dobro sredjen koliko bi trebalo da bude. Linux i dalje ostaje prevashodno operativni sistem programera, pa cak ni onih entuzijasti dizajneri koji ga koriste su veoma retki. Ja i dan danas kad posle koriscenja Linuxa duze vreme shvatim sta je ostirna kada predjem na Windows ili OSx. Font rendering i anti-aliasing je jos uvek ocajan!

TheKum

pre 12 godina

Gentoo+kde4.7 perfect!Najbolji sistem na kojem sam ikada radio,a promenio sam za poslednjih deset godina gomilu linux-a+freebsd....

emerge yourself...

Shankly

pre 12 godina

Gnome 2. Posto je Canonical najavio potpuno izbacivanje Gnoma i Unity kao jedini izbor ubuduce, ocekujem da ce zajednica izbaciti neku varijantu Ubuntua sa Gnome 2, Gnome 3 je ipak netbook varijanta i na desktop masini je bezze. Mozda mu nadenu Gnubuntu ime, Gubuntu je nekako... :)

kem

pre 12 godina

Trenutno koristim Ubuntu 10.04 LTS, i na njemu imam sva okruženja sem unity i par menadžera prozora, i koristimo ih sve. Kad god posumnjam da moja deca počinju da rade mehanički, bez upotrebe mozga, promenim im sesiju, a ostali već imaju svoje favorite. Nego, imam jednu malu primedbu na tekst, a radi se o tome što KDE samo na prvi pogled možda izgleda kao Vindous, a u stvari je sličnost nikakva. S druge strane, Gnome 2 može da se podesi, što sam i sam radio u šali, da izgleda, i da se ponaša skoro identično kao OSX ili Vindous. A Linus ima svako pravo da se nervira, jer, sasvim je na mestu kritika iskvarenog uma o bubicama u radnm okruženjima, tj. Na mestu je što se tiče Gnome 2, iako zvuči kao trolovanje i hejt. Gnome je postao previše bubičav, i najavljeno je smanjivanje broja biblioteka od kojih zavisi, a tek kasnije je objavljen novi nestandardni pravac interakcije korisnika sa okruženjem koje ima za inspiraciju mešavinu Sugar-Android. E, Linus je tražio da se obrati pažnja na stabilnost, jer je to razlog što se Lesi ne vraća kući na vindozu, a ne nove kerefeke.

v

pre 12 godina

Pa imaju ideju kako dobiti masu novih korisnika, u poredjenju sa sacicom postojecih koji izlaze iz terminal samo kad hoce da pogledaju neku fotografiju (figurativno receno). Stoga je Gnome 3 sasvim logican put.

lambda

pre 12 godina

Polako, gde zurite, upeglace Kanonikal Unity. Za to vreme tu su Gnome2 za klasicnije desktop korisnike, mrsaviji ali odlican XFCE, a za minimaliste Fluxbox, Awesome i Xmonad.Za konzolase: Proverite zsh i ohmyzsh.l

Tux

pre 12 godina

Priuceni novinari koji su podigli toliku galamu oko Unity okruzenja ocigledno i ne znaju da, ako nekom ne odgovara Unity, na login ekranu moze vrlo lako da se namesti pristup classic Gnome-u (koji je prisutan) sa svega nekoliko klikova, bar sto se tice poslednje stabilne verzije Ubuntua
Inace, kome se ne svidja novi Gnome ne mora da prelazi na Xfce ili KDE vec moze da proba npr Debian 5 Squeeze, novi Scientific Linux ili CentOS koji imaju klasicni Gnome i nesto stariji softver koga ce furati sigurno jos par godina do sledece stabilne verzije, uz bugfix i security update naravno
Na linux-u uvek postoji sloboda izbora

acinic

pre 12 godina

Gnome koristim od pocetka! Zasto bih to menjao kada sve radi sto meni treba. I na to sam okruzenje navikao. Trenutno koristim Fedoru 15 (ona je tako zabavna) i Mint 11! Unity me ne interesuje. Ubuntu nije vise distribucija koju zelim da koristim. Ziveo GNU Linux!!! Dole vlasnicki softver!!!

Mirda

pre 12 godina

Nakon par godina na Fluxboxu, presao sam na XFce i nikad jos nisam ni dobio zelju da probam nesto drugo. Jednostavno, radi tacno onako kako ja zelim, na nacin na koji ja to ocekujem. Svaka preporuka.

loller

pre 12 godina

Aj se dogovorite da imate jedno okruzenje koje valja, umesto 10 koji imaju po gomilu bagova. Kako se zove i ko stoji iza njega je potpuno nebitno sa stanovista koriscenja istog.

Zex

pre 12 godina

Navikao sam na Ubuntu tako da se navikavam i na Unity. Gnome 3 mi se ne svidja jer je prvenstveno prilagodjen touch screenu. KDE nikad nisam koristio, niti cu - lici na Win :P. Unity radi bez problema i kao sto se moze zakljuciti podseca na Gnome 2, zbog cega mu i dajem prednost.

less

pre 12 godina

unity mi je bio previše iritantan pri korišćenju. kde 4 (tj kubuntuu, kojeg sam koristio) je stalno nešto falilo, a i navikao sam se na mnoge aplikacije iz gnomea.

Sale

pre 12 godina

Koristim Kubuntu,pa samim tim KDE graficko okruzenje.Jeste malo zahtevniji od ovde nabrojanih alternativa ali kada se iskljuce pojedini(blur) vizuelni efekti,sasvim pristojno radi na Dell netbook racunaru.Samo da napomenem da sam Kubuntu-om zamenio legalni Windows XP home,koji je fabricki bio instaliran na ovaj netbook.I nisam se nikada pokajao.

Molim pomoc

pre 12 godina

Moze li neko da mi kaže nesto o Backtrack 5? Sinoc sam nesto gledao pa mi nije najjasnije cemu tacno sluzi i kako se koristi.

blast beat

pre 12 godina

Od izlaska GNOME-a 3, KDE je postao prvi izbor mnogo korisnika - stabilan, ima puno dodataka, a uz to izgleda ubedljivo najlepse. GNOME 3 ce tek za godinu, dve biti upotrebljiv...

perazdeta

pre 12 godina

nije mi jasno sta ce korisnicima vizuelni efekti osim da impokirate devojku po potrebi. xfce je zakon i ja ga koristim i preporucujem.

Igor

pre 12 godina

Gnome 2 za sad još. Unity i Gnome 3 imam osećaj da nisu još sasvim "uglačani", verovatno će biti za godinu dana recimo.

Enlighment mi se nije svideo, a KDE sam probao 4-5 puta u poslednjih godinu i po dana i svaki put mi je bagovit nenormalno na mojoj grafičkoj kartici.

LXDE i XFCE su mi super, nemam zamerki, ali sam od početka na Gnome 2 koji mi se sviđa, pa nemam razloga da ga menjam.

Tux

pre 12 godina

Priuceni novinari koji su podigli toliku galamu oko Unity okruzenja ocigledno i ne znaju da, ako nekom ne odgovara Unity, na login ekranu moze vrlo lako da se namesti pristup classic Gnome-u (koji je prisutan) sa svega nekoliko klikova, bar sto se tice poslednje stabilne verzije Ubuntua
Inace, kome se ne svidja novi Gnome ne mora da prelazi na Xfce ili KDE vec moze da proba npr Debian 5 Squeeze, novi Scientific Linux ili CentOS koji imaju klasicni Gnome i nesto stariji softver koga ce furati sigurno jos par godina do sledece stabilne verzije, uz bugfix i security update naravno
Na linux-u uvek postoji sloboda izbora

Igor

pre 12 godina

Gnome 2 za sad još. Unity i Gnome 3 imam osećaj da nisu još sasvim "uglačani", verovatno će biti za godinu dana recimo.

Enlighment mi se nije svideo, a KDE sam probao 4-5 puta u poslednjih godinu i po dana i svaki put mi je bagovit nenormalno na mojoj grafičkoj kartici.

LXDE i XFCE su mi super, nemam zamerki, ali sam od početka na Gnome 2 koji mi se sviđa, pa nemam razloga da ga menjam.

Sale

pre 12 godina

Koristim Kubuntu,pa samim tim KDE graficko okruzenje.Jeste malo zahtevniji od ovde nabrojanih alternativa ali kada se iskljuce pojedini(blur) vizuelni efekti,sasvim pristojno radi na Dell netbook racunaru.Samo da napomenem da sam Kubuntu-om zamenio legalni Windows XP home,koji je fabricki bio instaliran na ovaj netbook.I nisam se nikada pokajao.

New

pre 12 godina

Prvi put imam iskustvo sa Linuxom i to tako što sam na svoj netbook instalirao Ubuntu 11.04. To je nakako bilo najlakše rešenje s obzirom da ne znam ništa o Linuxu i nisam imao vremena da o tome učim. Sve što sam znao od ranije jeste da je korišćenje linuxa zahtevalo znanje i uvek je stvaralo probleme, npr. driveri i sl. Ubuntu 11 je svakako bilo prijatno iznenađenje, počev od toga da sve radi kako treba, do toga da je instalacioni paket imao sve od neophodnog početnog softvera. Zaključak je da je za moj netbook Ubuntu 11 mnogo bolje rešenje od Windows 7.

loller

pre 12 godina

Aj se dogovorite da imate jedno okruzenje koje valja, umesto 10 koji imaju po gomilu bagova. Kako se zove i ko stoji iza njega je potpuno nebitno sa stanovista koriscenja istog.

perazdeta

pre 12 godina

nije mi jasno sta ce korisnicima vizuelni efekti osim da impokirate devojku po potrebi. xfce je zakon i ja ga koristim i preporucujem.

TheKum

pre 12 godina

Gentoo+kde4.7 perfect!Najbolji sistem na kojem sam ikada radio,a promenio sam za poslednjih deset godina gomilu linux-a+freebsd....

emerge yourself...

blast beat

pre 12 godina

Od izlaska GNOME-a 3, KDE je postao prvi izbor mnogo korisnika - stabilan, ima puno dodataka, a uz to izgleda ubedljivo najlepse. GNOME 3 ce tek za godinu, dve biti upotrebljiv...

Jr

pre 12 godina

Kad bi operativni sistemi bili aviokompanije:

Linux - Od svih putnika bi se podrazumijevalo da donesu sovije djelove za avion... odmah bi se podijelili u nekoliko grupa od onih koji smatraju da treba napraviti Learjet do onih koji pocnu paviti Jumbo Jet. Srafili bi, namjestali i nadmudrivali se, na kraju niko ne bi poleteo ali bi svi bili srecni sto su ucestvovali u necemu velikom i nekome "pokazali"

Mirda

pre 12 godina

Nakon par godina na Fluxboxu, presao sam na XFce i nikad jos nisam ni dobio zelju da probam nesto drugo. Jednostavno, radi tacno onako kako ja zelim, na nacin na koji ja to ocekujem. Svaka preporuka.

acinic

pre 12 godina

Gnome koristim od pocetka! Zasto bih to menjao kada sve radi sto meni treba. I na to sam okruzenje navikao. Trenutno koristim Fedoru 15 (ona je tako zabavna) i Mint 11! Unity me ne interesuje. Ubuntu nije vise distribucija koju zelim da koristim. Ziveo GNU Linux!!! Dole vlasnicki softver!!!

Boki

pre 12 godina

Slazem se sa osobom koja je rekla najbolje da se skupe i naprave jedno okruzenje sa bagovima svedenim na minimum(kakav je to softver bez bagova) .. Nazalost koliko dugo koristim Linux 4+ god ( Ubuntu, Mint a sada Fedora 15) i dalje ga ne bih koristio kao primarni sistem. Neverovatno je koliko su neke stvari iskomplikovane a o bagovima i da ne spominjem. Na ubuntu dual monitor support je blago receno ocajan. Najbolje iskustvo sam imao sa Fedorom 15 i Gnome 3 okruzenjem. Gnome 3 definitivno ima potencijala i sasvim je nesto novo i zanimljivo, medjutim jos nije dobro sredjen koliko bi trebalo da bude. Linux i dalje ostaje prevashodno operativni sistem programera, pa cak ni onih entuzijasti dizajneri koji ga koriste su veoma retki. Ja i dan danas kad posle koriscenja Linuxa duze vreme shvatim sta je ostirna kada predjem na Windows ili OSx. Font rendering i anti-aliasing je jos uvek ocajan!

savri

pre 12 godina

Koristim linux preko 15 godina i moram da priznam da je Unity nešto najgore što sam doživeo od strane Ubunta. Da bi ste neke aplikacije mogli da vidite kada su minimizovane (ako se prikazuju samo u "traybar") morate da dodajete dozvolu da sme da ih prikazuje i sl. Ako to ne uradite jednostavno ih ne vidite kada su minimizovane a ne možete ni ponovo da ih startujete, samo jedan od primera. U mesec dana koliko sam koristio najnoviji Ubuntu sam svakodnevno nailazio na probleme proizvedene forsiranjem Unity interfejsa... Nakon mesec dana sam instalirao Mint 11 i sada sam ponovo zadovoljni korisnik linuxa :-)

lambda

pre 12 godina

Polako, gde zurite, upeglace Kanonikal Unity. Za to vreme tu su Gnome2 za klasicnije desktop korisnike, mrsaviji ali odlican XFCE, a za minimaliste Fluxbox, Awesome i Xmonad.Za konzolase: Proverite zsh i ohmyzsh.l

less

pre 12 godina

unity mi je bio previše iritantan pri korišćenju. kde 4 (tj kubuntuu, kojeg sam koristio) je stalno nešto falilo, a i navikao sam se na mnoge aplikacije iz gnomea.

Veljko

pre 12 godina

Posto citam vec mesecima gomilu hvalospeva o linuxu na tehnopolisu (komentari) pre par dana odlucim da isprobam Ubuntu. Kakvo razocarenje! Na quad core procesoru radi sporije od win7, nema normalan driver za graficku vec neki abomination od drivera, ne moze da koristi d3d nego mora openGl, skrolovanje vecih web strana u FF secka, pustim film u vlc plejeru a ono opet neko seckanje, tj. kao da ga gledam na 20fps.
Hvala ali neka hvala. Jeste linux nema virusa ali Win7 je objasnio neke stvari...

Zex

pre 12 godina

Navikao sam na Ubuntu tako da se navikavam i na Unity. Gnome 3 mi se ne svidja jer je prvenstveno prilagodjen touch screenu. KDE nikad nisam koristio, niti cu - lici na Win :P. Unity radi bez problema i kao sto se moze zakljuciti podseca na Gnome 2, zbog cega mu i dajem prednost.

Molim pomoc

pre 12 godina

Moze li neko da mi kaže nesto o Backtrack 5? Sinoc sam nesto gledao pa mi nije najjasnije cemu tacno sluzi i kako se koristi.

v

pre 12 godina

Pa imaju ideju kako dobiti masu novih korisnika, u poredjenju sa sacicom postojecih koji izlaze iz terminal samo kad hoce da pogledaju neku fotografiju (figurativno receno). Stoga je Gnome 3 sasvim logican put.

kem

pre 12 godina

Trenutno koristim Ubuntu 10.04 LTS, i na njemu imam sva okruženja sem unity i par menadžera prozora, i koristimo ih sve. Kad god posumnjam da moja deca počinju da rade mehanički, bez upotrebe mozga, promenim im sesiju, a ostali već imaju svoje favorite. Nego, imam jednu malu primedbu na tekst, a radi se o tome što KDE samo na prvi pogled možda izgleda kao Vindous, a u stvari je sličnost nikakva. S druge strane, Gnome 2 može da se podesi, što sam i sam radio u šali, da izgleda, i da se ponaša skoro identično kao OSX ili Vindous. A Linus ima svako pravo da se nervira, jer, sasvim je na mestu kritika iskvarenog uma o bubicama u radnm okruženjima, tj. Na mestu je što se tiče Gnome 2, iako zvuči kao trolovanje i hejt. Gnome je postao previše bubičav, i najavljeno je smanjivanje broja biblioteka od kojih zavisi, a tek kasnije je objavljen novi nestandardni pravac interakcije korisnika sa okruženjem koje ima za inspiraciju mešavinu Sugar-Android. E, Linus je tražio da se obrati pažnja na stabilnost, jer je to razlog što se Lesi ne vraća kući na vindozu, a ne nove kerefeke.

Marchelius

pre 12 godina

Manje vise sam pocetnik u Linuxu. Prebacio sam sve sto ima veze sa radom na netu na Ubuntu 11.04. Pre toga sam se igrao kada je Mandriva bila Mandrak, verzija 9. Medjutim ne dugo..
Meni je i Gnome 2 gotivan, a i Unity i ocekujem da se stvari izglacaju za Unity i Gnome 3 do kraja godine.
Iskreno, mene je Unity zestoko privukao za Ubuntu. Probao sam i KDE / Kubuntu, mada mi se ne svidja toliko.
Koliko sam procitao, jedna od ideja i jeste bila da se Linux priblizi Windows korisnicima i mislim da to nije neizvodljivo.

Shankly

pre 12 godina

Veljko, nesto si grdno zeznuo pri instalaciji, inace sve osim d3d radi iz prve na svim masinama na kojima sam ja dizao Ubuntu. Probaj ponovo, a prvo (da ne pogresis opet, mada ne znam ni kako si prvi put izmasio) pogledaj srpski ubuntu forum imas xyz tutorijala i uputstava, a par "inventara foruma" ce ti pomoci u real-time ako negde zapnes uvek je neko od admina online :)

Shankly

pre 12 godina

Gnome 2. Posto je Canonical najavio potpuno izbacivanje Gnoma i Unity kao jedini izbor ubuduce, ocekujem da ce zajednica izbaciti neku varijantu Ubuntua sa Gnome 2, Gnome 3 je ipak netbook varijanta i na desktop masini je bezze. Mozda mu nadenu Gnubuntu ime, Gubuntu je nekako... :)

Mare

pre 12 godina

Bilo bi lepo kada bi neko napravio bar neko konstruktivno poredjenje, a ne da vecina komentara bude lozenje na neku varijantu. Aj bar neko da proba da mi razresi neke od dilema: U cemu je razlika u koriscenju razlicitih DE kada se koristi racunar za programiranje, za administriranje servera, za surfovanje i pisanje tekstova (koja je zgodna za sta?)? Da li su svi DE kompatibilni sa svim aplikacijama tj. da li npr sve sto mogu da koristim na gnomu, mogu i na xfce? Da li svi servisi mogu podjedako lako da se podese u svim okruzenjima (npr. hocu da postavim VPN, podesim mrezu i slicno)? Kakav je kvalitet slike u ovim DE (fontovi, prozori)?

kem

pre 12 godina

Bitno je to što imamo mogućnosti da biramo okruženje. Neki to ne mogu, zadovoljavaju se onim koje im se servira, često i sa oduševljenjem, bez obzira što okruženje ne mogu prilagoditi i izmeniti, a da ne pričam o bagovima koji nikad ne budu otklonjeni.

Vladimir

pre 12 godina

Zaista mi nije jasno kako bilo koja, kompjuterski pismena, osoba, koja se pri tom ne bavi gubljenjem vremena uz igrice, može koristiti nešto tako glupo kao što je Windows.
Poslednja verzija (a pre nje i žalosna Vista), je preslikala dizajn sa KDE 4.x okruženja. Par dana nakon (re)instalacije pomenutog, možete uključiti računar i otići da sebi skuvate kafu sa nadom da će se login screen pojaviti po Vašem povratku... O samom kernel-u, blue screen of death ispadima i sl. i da ne govorim... :)

Što se mene tiče, probao sam svakakve distro-e. Bio sam ljubitelj Slackware-a do verzije 13 koja koristi KDE 4 koji mi nikako ne odgovara. Preferiram Arch sa Gnome okruženjem.

sasa 072

pre 12 godina

Za mene je jos uvek Gnome 2 najprihvatljiviji izbor. Ne trosi mnogo resursa, a ostavlja sasvim prijatan utisak prilikom koriscenja racunara. Trenutno koristim Ubuntu 10.04,i nisam imao vecih poteskoca niti problema sa odrzavanjem i koriscenjem operativnog sistema. Jos uvek nisam spreman da prihvatim novine koje dolaze, bilo da je u pitanju Gnome 3, bilo Unity okruzenje. Ukoliko dodjem u situaciju da koristim neki drugi distro, to ce verovatno biti Debian ili Mint Debian, opet sa Gnome 2 okruzenjem. Svima koji imaju zelju, toplo preporucujem da isprobaju neku linux distribuciju, uz malo truda i ucenja, uvek ce imati dobar sistem, koji mogu prilagodjavati prema svojim potrebama i zeljama. Mogucnost izbora je velika, i svako moze pronaci sistem koji odgovara kako potrebama tako i mogucnostima. Potrebno je uloziti samo malo truda. Srecno svima koji odluce da nacine svoje prve korake u svetu slobodnog softvera. Bice mnogo bogatiji, ne u materijalnom vec u nekom drugom smislu. Pozdrav za sve one koji su uveliko na tom putu, kao i za sve one koji ce tak napraviti svoj prvi mali korak. Nece zazaliti

g4

pre 12 godina

Gnome 2.30. Previse se zuri sa tim promenama, izgleda da je i tu usao neki virus trzisnog razmisljanja. Treba menjati ali sporije kako bi se imalo vremena za rad na detaljima sto doprinosi stabilnosti. Treba se ujediniti kada je u pitanju Linux za sire mase, a fundamentalisti neka prave za sebe kako vole :).

Ivan

pre 12 godina

Glavni problem Unity-a je shto je nov na trzistu, nema nishta manje bagova nego ostala okruzenja, samo su ljudi prema svema novom sumnjicavi. Ja ga koristim i meni je dobar.

AES

pre 12 godina

Iskreno, jednim delom se slazem sa "redizajnom" iz prostog razloga jer zele da distribucije budu u koraku sa "vremenom", a samim tim da privuku veci broj korisnika na FER nacin, a onaj deo s'kojim se ne slazem jeste taj sto novi DE-ovi direktno uticu na moju produktivnost(lose), zehtevi za resusima su veci i poslednji i meni najvazniji, sve to izgleda krajnje debilno (Gnome 3 , Unity, KDE 4). Nego pre mene je dobro rekao, Gnome 2.3 ili IceWM.

Iandeb

pre 12 godina

Okruzenje nije prava rec za fluxbox. Ne nudi vam se gomila softera koja graficki i funkcionalno stvara jednu celinu kao Gnome. Fluxbox je windows manager. Vrlo mocan, brz i lak windows manager - sve sto je potrebno za manipulisanje GUI programima.

Blackbox je takodje zanimljiv izbor.

fun-da-mental

pre 12 godina

Koristim Fedoru, prosto zato što sam navikao na Red Hat-bazirane distribucije. KDE sam napustio kada se pojavila verzija 4, i prešao na Gnome. Lepo me je služio sve ove godine, dok nisam probao Gnome 3 u Fedori 15. Zabavno je, treba potrošiti jedan dan na podešavanje kada se čovek prvi put sretnje sa njim (što je puno), ali ja više nemam vremena da se divim eye candy efektima i prešao sam na XFCE. Pretpostavljam da je glavni argument za Gnome to što većina aplikacija (bar onih koje ja koristim, uz par izuzetaka tipa Krusader) koristi GTK.

Car

pre 12 godina

Arch Linux + XFCE4.6 = Profit. Odlična distribucija, odlično grafičko okruženje zasnovano na GTK2. Problema sa njim nema, mane su spori razvitak i ne tako jaka podrška što se dodataka isl. tiče.
Pre prelaska na XFCE, koristio sam Gnome 2. I dalje bih da Arch tim nije potpuno sklonio podršku za njega.
KDE4 je - katastrofa, bio, jeste i biće. Od 2008 kada se pojavila prva verzija, probao sam sve - i KDEmod i zvanične Arch verzije, nije bilo nekog napretka - jedno zakrpe, drugi problem iskoči. I uglavnom se sve svodi na efekte i/ili zvuk.
Inače KDE3.5 je nastavio svoj život kao projekat Trinity, pa koga zanima: http://www.trinitydesktop.org/
Nemam neku besnu mašinu (1.9 Athlon 64, 2GB DDR) tako da mi je brzina i stabilnost na prvom mestu, a to Gnome 3 i ostala nalickana okruženja baš i ne mogu da pruže. Za sada.

Veljko

pre 12 godina

Posto citam vec mesecima gomilu hvalospeva o linuxu na tehnopolisu (komentari) pre par dana odlucim da isprobam Ubuntu. Kakvo razocarenje! Na quad core procesoru radi sporije od win7, nema normalan driver za graficku vec neki abomination od drivera, ne moze da koristi d3d nego mora openGl, skrolovanje vecih web strana u FF secka, pustim film u vlc plejeru a ono opet neko seckanje, tj. kao da ga gledam na 20fps.
Hvala ali neka hvala. Jeste linux nema virusa ali Win7 je objasnio neke stvari...

loller

pre 12 godina

Aj se dogovorite da imate jedno okruzenje koje valja, umesto 10 koji imaju po gomilu bagova. Kako se zove i ko stoji iza njega je potpuno nebitno sa stanovista koriscenja istog.

Jr

pre 12 godina

Kad bi operativni sistemi bili aviokompanije:

Linux - Od svih putnika bi se podrazumijevalo da donesu sovije djelove za avion... odmah bi se podijelili u nekoliko grupa od onih koji smatraju da treba napraviti Learjet do onih koji pocnu paviti Jumbo Jet. Srafili bi, namjestali i nadmudrivali se, na kraju niko ne bi poleteo ali bi svi bili srecni sto su ucestvovali u necemu velikom i nekome "pokazali"

Molim pomoc

pre 12 godina

Moze li neko da mi kaže nesto o Backtrack 5? Sinoc sam nesto gledao pa mi nije najjasnije cemu tacno sluzi i kako se koristi.

Vladimir

pre 12 godina

Zaista mi nije jasno kako bilo koja, kompjuterski pismena, osoba, koja se pri tom ne bavi gubljenjem vremena uz igrice, može koristiti nešto tako glupo kao što je Windows.
Poslednja verzija (a pre nje i žalosna Vista), je preslikala dizajn sa KDE 4.x okruženja. Par dana nakon (re)instalacije pomenutog, možete uključiti računar i otići da sebi skuvate kafu sa nadom da će se login screen pojaviti po Vašem povratku... O samom kernel-u, blue screen of death ispadima i sl. i da ne govorim... :)

Što se mene tiče, probao sam svakakve distro-e. Bio sam ljubitelj Slackware-a do verzije 13 koja koristi KDE 4 koji mi nikako ne odgovara. Preferiram Arch sa Gnome okruženjem.

Boki

pre 12 godina

Slazem se sa osobom koja je rekla najbolje da se skupe i naprave jedno okruzenje sa bagovima svedenim na minimum(kakav je to softver bez bagova) .. Nazalost koliko dugo koristim Linux 4+ god ( Ubuntu, Mint a sada Fedora 15) i dalje ga ne bih koristio kao primarni sistem. Neverovatno je koliko su neke stvari iskomplikovane a o bagovima i da ne spominjem. Na ubuntu dual monitor support je blago receno ocajan. Najbolje iskustvo sam imao sa Fedorom 15 i Gnome 3 okruzenjem. Gnome 3 definitivno ima potencijala i sasvim je nesto novo i zanimljivo, medjutim jos nije dobro sredjen koliko bi trebalo da bude. Linux i dalje ostaje prevashodno operativni sistem programera, pa cak ni onih entuzijasti dizajneri koji ga koriste su veoma retki. Ja i dan danas kad posle koriscenja Linuxa duze vreme shvatim sta je ostirna kada predjem na Windows ili OSx. Font rendering i anti-aliasing je jos uvek ocajan!

acinic

pre 12 godina

Gnome koristim od pocetka! Zasto bih to menjao kada sve radi sto meni treba. I na to sam okruzenje navikao. Trenutno koristim Fedoru 15 (ona je tako zabavna) i Mint 11! Unity me ne interesuje. Ubuntu nije vise distribucija koju zelim da koristim. Ziveo GNU Linux!!! Dole vlasnicki softver!!!

perazdeta

pre 12 godina

nije mi jasno sta ce korisnicima vizuelni efekti osim da impokirate devojku po potrebi. xfce je zakon i ja ga koristim i preporucujem.

Zex

pre 12 godina

Navikao sam na Ubuntu tako da se navikavam i na Unity. Gnome 3 mi se ne svidja jer je prvenstveno prilagodjen touch screenu. KDE nikad nisam koristio, niti cu - lici na Win :P. Unity radi bez problema i kao sto se moze zakljuciti podseca na Gnome 2, zbog cega mu i dajem prednost.

kem

pre 12 godina

Trenutno koristim Ubuntu 10.04 LTS, i na njemu imam sva okruženja sem unity i par menadžera prozora, i koristimo ih sve. Kad god posumnjam da moja deca počinju da rade mehanički, bez upotrebe mozga, promenim im sesiju, a ostali već imaju svoje favorite. Nego, imam jednu malu primedbu na tekst, a radi se o tome što KDE samo na prvi pogled možda izgleda kao Vindous, a u stvari je sličnost nikakva. S druge strane, Gnome 2 može da se podesi, što sam i sam radio u šali, da izgleda, i da se ponaša skoro identično kao OSX ili Vindous. A Linus ima svako pravo da se nervira, jer, sasvim je na mestu kritika iskvarenog uma o bubicama u radnm okruženjima, tj. Na mestu je što se tiče Gnome 2, iako zvuči kao trolovanje i hejt. Gnome je postao previše bubičav, i najavljeno je smanjivanje broja biblioteka od kojih zavisi, a tek kasnije je objavljen novi nestandardni pravac interakcije korisnika sa okruženjem koje ima za inspiraciju mešavinu Sugar-Android. E, Linus je tražio da se obrati pažnja na stabilnost, jer je to razlog što se Lesi ne vraća kući na vindozu, a ne nove kerefeke.

Tux

pre 12 godina

Priuceni novinari koji su podigli toliku galamu oko Unity okruzenja ocigledno i ne znaju da, ako nekom ne odgovara Unity, na login ekranu moze vrlo lako da se namesti pristup classic Gnome-u (koji je prisutan) sa svega nekoliko klikova, bar sto se tice poslednje stabilne verzije Ubuntua
Inace, kome se ne svidja novi Gnome ne mora da prelazi na Xfce ili KDE vec moze da proba npr Debian 5 Squeeze, novi Scientific Linux ili CentOS koji imaju klasicni Gnome i nesto stariji softver koga ce furati sigurno jos par godina do sledece stabilne verzije, uz bugfix i security update naravno
Na linux-u uvek postoji sloboda izbora

TheKum

pre 12 godina

Gentoo+kde4.7 perfect!Najbolji sistem na kojem sam ikada radio,a promenio sam za poslednjih deset godina gomilu linux-a+freebsd....

emerge yourself...

Sale

pre 12 godina

Koristim Kubuntu,pa samim tim KDE graficko okruzenje.Jeste malo zahtevniji od ovde nabrojanih alternativa ali kada se iskljuce pojedini(blur) vizuelni efekti,sasvim pristojno radi na Dell netbook racunaru.Samo da napomenem da sam Kubuntu-om zamenio legalni Windows XP home,koji je fabricki bio instaliran na ovaj netbook.I nisam se nikada pokajao.

savri

pre 12 godina

Koristim linux preko 15 godina i moram da priznam da je Unity nešto najgore što sam doživeo od strane Ubunta. Da bi ste neke aplikacije mogli da vidite kada su minimizovane (ako se prikazuju samo u "traybar") morate da dodajete dozvolu da sme da ih prikazuje i sl. Ako to ne uradite jednostavno ih ne vidite kada su minimizovane a ne možete ni ponovo da ih startujete, samo jedan od primera. U mesec dana koliko sam koristio najnoviji Ubuntu sam svakodnevno nailazio na probleme proizvedene forsiranjem Unity interfejsa... Nakon mesec dana sam instalirao Mint 11 i sada sam ponovo zadovoljni korisnik linuxa :-)

lambda

pre 12 godina

Polako, gde zurite, upeglace Kanonikal Unity. Za to vreme tu su Gnome2 za klasicnije desktop korisnike, mrsaviji ali odlican XFCE, a za minimaliste Fluxbox, Awesome i Xmonad.Za konzolase: Proverite zsh i ohmyzsh.l

v

pre 12 godina

Pa imaju ideju kako dobiti masu novih korisnika, u poredjenju sa sacicom postojecih koji izlaze iz terminal samo kad hoce da pogledaju neku fotografiju (figurativno receno). Stoga je Gnome 3 sasvim logican put.

Ivan

pre 12 godina

Glavni problem Unity-a je shto je nov na trzistu, nema nishta manje bagova nego ostala okruzenja, samo su ljudi prema svema novom sumnjicavi. Ja ga koristim i meni je dobar.

New

pre 12 godina

Prvi put imam iskustvo sa Linuxom i to tako što sam na svoj netbook instalirao Ubuntu 11.04. To je nakako bilo najlakše rešenje s obzirom da ne znam ništa o Linuxu i nisam imao vremena da o tome učim. Sve što sam znao od ranije jeste da je korišćenje linuxa zahtevalo znanje i uvek je stvaralo probleme, npr. driveri i sl. Ubuntu 11 je svakako bilo prijatno iznenađenje, počev od toga da sve radi kako treba, do toga da je instalacioni paket imao sve od neophodnog početnog softvera. Zaključak je da je za moj netbook Ubuntu 11 mnogo bolje rešenje od Windows 7.

kem

pre 12 godina

Bitno je to što imamo mogućnosti da biramo okruženje. Neki to ne mogu, zadovoljavaju se onim koje im se servira, često i sa oduševljenjem, bez obzira što okruženje ne mogu prilagoditi i izmeniti, a da ne pričam o bagovima koji nikad ne budu otklonjeni.

Igor

pre 12 godina

Gnome 2 za sad još. Unity i Gnome 3 imam osećaj da nisu još sasvim "uglačani", verovatno će biti za godinu dana recimo.

Enlighment mi se nije svideo, a KDE sam probao 4-5 puta u poslednjih godinu i po dana i svaki put mi je bagovit nenormalno na mojoj grafičkoj kartici.

LXDE i XFCE su mi super, nemam zamerki, ali sam od početka na Gnome 2 koji mi se sviđa, pa nemam razloga da ga menjam.

blast beat

pre 12 godina

Od izlaska GNOME-a 3, KDE je postao prvi izbor mnogo korisnika - stabilan, ima puno dodataka, a uz to izgleda ubedljivo najlepse. GNOME 3 ce tek za godinu, dve biti upotrebljiv...

less

pre 12 godina

unity mi je bio previše iritantan pri korišćenju. kde 4 (tj kubuntuu, kojeg sam koristio) je stalno nešto falilo, a i navikao sam se na mnoge aplikacije iz gnomea.

Mirda

pre 12 godina

Nakon par godina na Fluxboxu, presao sam na XFce i nikad jos nisam ni dobio zelju da probam nesto drugo. Jednostavno, radi tacno onako kako ja zelim, na nacin na koji ja to ocekujem. Svaka preporuka.

Shankly

pre 12 godina

Gnome 2. Posto je Canonical najavio potpuno izbacivanje Gnoma i Unity kao jedini izbor ubuduce, ocekujem da ce zajednica izbaciti neku varijantu Ubuntua sa Gnome 2, Gnome 3 je ipak netbook varijanta i na desktop masini je bezze. Mozda mu nadenu Gnubuntu ime, Gubuntu je nekako... :)

Car

pre 12 godina

Arch Linux + XFCE4.6 = Profit. Odlična distribucija, odlično grafičko okruženje zasnovano na GTK2. Problema sa njim nema, mane su spori razvitak i ne tako jaka podrška što se dodataka isl. tiče.
Pre prelaska na XFCE, koristio sam Gnome 2. I dalje bih da Arch tim nije potpuno sklonio podršku za njega.
KDE4 je - katastrofa, bio, jeste i biće. Od 2008 kada se pojavila prva verzija, probao sam sve - i KDEmod i zvanične Arch verzije, nije bilo nekog napretka - jedno zakrpe, drugi problem iskoči. I uglavnom se sve svodi na efekte i/ili zvuk.
Inače KDE3.5 je nastavio svoj život kao projekat Trinity, pa koga zanima: http://www.trinitydesktop.org/
Nemam neku besnu mašinu (1.9 Athlon 64, 2GB DDR) tako da mi je brzina i stabilnost na prvom mestu, a to Gnome 3 i ostala nalickana okruženja baš i ne mogu da pruže. Za sada.

g4

pre 12 godina

Gnome 2.30. Previse se zuri sa tim promenama, izgleda da je i tu usao neki virus trzisnog razmisljanja. Treba menjati ali sporije kako bi se imalo vremena za rad na detaljima sto doprinosi stabilnosti. Treba se ujediniti kada je u pitanju Linux za sire mase, a fundamentalisti neka prave za sebe kako vole :).

AES

pre 12 godina

Iskreno, jednim delom se slazem sa "redizajnom" iz prostog razloga jer zele da distribucije budu u koraku sa "vremenom", a samim tim da privuku veci broj korisnika na FER nacin, a onaj deo s'kojim se ne slazem jeste taj sto novi DE-ovi direktno uticu na moju produktivnost(lose), zehtevi za resusima su veci i poslednji i meni najvazniji, sve to izgleda krajnje debilno (Gnome 3 , Unity, KDE 4). Nego pre mene je dobro rekao, Gnome 2.3 ili IceWM.

Marchelius

pre 12 godina

Manje vise sam pocetnik u Linuxu. Prebacio sam sve sto ima veze sa radom na netu na Ubuntu 11.04. Pre toga sam se igrao kada je Mandriva bila Mandrak, verzija 9. Medjutim ne dugo..
Meni je i Gnome 2 gotivan, a i Unity i ocekujem da se stvari izglacaju za Unity i Gnome 3 do kraja godine.
Iskreno, mene je Unity zestoko privukao za Ubuntu. Probao sam i KDE / Kubuntu, mada mi se ne svidja toliko.
Koliko sam procitao, jedna od ideja i jeste bila da se Linux priblizi Windows korisnicima i mislim da to nije neizvodljivo.

Iandeb

pre 12 godina

Okruzenje nije prava rec za fluxbox. Ne nudi vam se gomila softera koja graficki i funkcionalno stvara jednu celinu kao Gnome. Fluxbox je windows manager. Vrlo mocan, brz i lak windows manager - sve sto je potrebno za manipulisanje GUI programima.

Blackbox je takodje zanimljiv izbor.

Mare

pre 12 godina

Bilo bi lepo kada bi neko napravio bar neko konstruktivno poredjenje, a ne da vecina komentara bude lozenje na neku varijantu. Aj bar neko da proba da mi razresi neke od dilema: U cemu je razlika u koriscenju razlicitih DE kada se koristi racunar za programiranje, za administriranje servera, za surfovanje i pisanje tekstova (koja je zgodna za sta?)? Da li su svi DE kompatibilni sa svim aplikacijama tj. da li npr sve sto mogu da koristim na gnomu, mogu i na xfce? Da li svi servisi mogu podjedako lako da se podese u svim okruzenjima (npr. hocu da postavim VPN, podesim mrezu i slicno)? Kakav je kvalitet slike u ovim DE (fontovi, prozori)?

fun-da-mental

pre 12 godina

Koristim Fedoru, prosto zato što sam navikao na Red Hat-bazirane distribucije. KDE sam napustio kada se pojavila verzija 4, i prešao na Gnome. Lepo me je služio sve ove godine, dok nisam probao Gnome 3 u Fedori 15. Zabavno je, treba potrošiti jedan dan na podešavanje kada se čovek prvi put sretnje sa njim (što je puno), ali ja više nemam vremena da se divim eye candy efektima i prešao sam na XFCE. Pretpostavljam da je glavni argument za Gnome to što većina aplikacija (bar onih koje ja koristim, uz par izuzetaka tipa Krusader) koristi GTK.

Shankly

pre 12 godina

Veljko, nesto si grdno zeznuo pri instalaciji, inace sve osim d3d radi iz prve na svim masinama na kojima sam ja dizao Ubuntu. Probaj ponovo, a prvo (da ne pogresis opet, mada ne znam ni kako si prvi put izmasio) pogledaj srpski ubuntu forum imas xyz tutorijala i uputstava, a par "inventara foruma" ce ti pomoci u real-time ako negde zapnes uvek je neko od admina online :)

sasa 072

pre 12 godina

Za mene je jos uvek Gnome 2 najprihvatljiviji izbor. Ne trosi mnogo resursa, a ostavlja sasvim prijatan utisak prilikom koriscenja racunara. Trenutno koristim Ubuntu 10.04,i nisam imao vecih poteskoca niti problema sa odrzavanjem i koriscenjem operativnog sistema. Jos uvek nisam spreman da prihvatim novine koje dolaze, bilo da je u pitanju Gnome 3, bilo Unity okruzenje. Ukoliko dodjem u situaciju da koristim neki drugi distro, to ce verovatno biti Debian ili Mint Debian, opet sa Gnome 2 okruzenjem. Svima koji imaju zelju, toplo preporucujem da isprobaju neku linux distribuciju, uz malo truda i ucenja, uvek ce imati dobar sistem, koji mogu prilagodjavati prema svojim potrebama i zeljama. Mogucnost izbora je velika, i svako moze pronaci sistem koji odgovara kako potrebama tako i mogucnostima. Potrebno je uloziti samo malo truda. Srecno svima koji odluce da nacine svoje prve korake u svetu slobodnog softvera. Bice mnogo bogatiji, ne u materijalnom vec u nekom drugom smislu. Pozdrav za sve one koji su uveliko na tom putu, kao i za sve one koji ce tak napraviti svoj prvi mali korak. Nece zazaliti