Utorak, 09.08.2011.

08:52

Lukićeva knjiga- uvreda za žrtve

Knjiga Milana Lukića, nekadašnjeg vođe paravojne formacije Beli orlovi, koji u pritvoru Haškog tribunala čeka pravosnažnost presude, izazvala oštre reakcije.

Izvor: Danas

Lukiæeva knjiga- uvreda za žrtve IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Hronicar

pre 12 godina

jednu st5var zaista ne razumem. Ponositi cetnici narocito Seseljevi, stalno insistiraju na rehabilitaciji tog pokreta tvrdeci da su komunisti i Bulajevicevi filmovi "nalagali" i stvorili o njima sliku koja nije autenticna jer su jelte oni bili dobri pravedni hrabri humanisti. Sada u ovim ratovima su imali i imaju prilike da sada dokazu da ono za sto su ih "naruzili" nije istina - a oni stalono dokazuju da su jos gori nego sto su ih komunisti prikazali (svojim cetnicki inspirisanim zlocinima u BiH ratu, retorikom i ovakvim manifestacijama, ukljucujuci slavljenje Mladica na dan pomena u Srebrenici). Mozda nisam bio savremenik 1943ce nego sam samo citao o tome da su u istocnoj Bosni, Foci, Visegradu i Cajnicu cetnici ubili preko 3.000 muslimana za par dana i to nacinima o kojima je gadno pricati, silovali i palili. Ali sam savremenik dogadjaja u ovom ratu gde su vodjeni tom ideologijom ponovo ucinili iste i jos gore stvari.

SamoGradjanin

pre 12 godina

Ovi sto lupaju minuse na osudu ove manifestacije zla, treba hitno da se obrate psihijatru! ne znam da li je moguce da jedna osoba udari vise puta "ne preporucujem" ako moze onda mozda i nije sve tako crno kao sto prema minusima izgleda. Ako su to sve razlicite osobe, crno nam se pise jer minusi su daleko brojniji od pluseva.

Petar Mitrović

pre 12 godina

Moj predlog je da se što pre uvede princip po kojem će samo registrovani korisnici moći da pišu komentare i glasaju, tj. preporučuju ili ne preporučuju druge komentare. Zabrinjavajuća je pojava da i u slučaju Lukića i slučaju Brejvika prethodnih dana, postoji značajan broj onih koji podržavaju ove masovne ubice.
Jedan od načina borbe protiv takvih ludaka je blagovremeno otkrivanje i preventivan rad sa njima, a ne ignorisanje. Očigledno je da bolesnika poput Lukića ima još na ovim prostorima, tako da bi bilo potpuno neodgovorno pustiti ih da se slobodno kreću i na miru osmišljavaju svoja zlodela.

jesus raves

pre 12 godina

Nema ovde mnogo priche, zasluzio je najgore, bolesnik... ali zashto ja da se stidim zbog njega, kako i da se odrichem?! Nisam ga podrzavao pa da se sada stidim toga a josh manje da sam uchestvovao u tim ludostima. A vi ostali ako se stidite svoje nacije, uzimajte druga drzavljanstva, menjajte imena. Po vama je znachi u redu da na letovanju u Hrvatskoj nekom Srbinu razbiju glavu, unishte mu automobil zato shto je Hadzic pravio chuda tamo, ili obrnuto, da ovde neko tuche Hrvate zbog Oluje???

MirkoSA

pre 12 godina

Srdjane, Taj tamni vilajet od Bosnjaka se suocava svaki dan - sa novim masovnim grobnicama i osporavanjem MASOVNIH I SISTEMATSKIH zlocina i osporavanjem Haskih nalaza nad njima samima. Pa im je nekako zlo od tog suocavanja. Srbi za razliku od njih vrte vec godinama Dobrovoljacku, Bratunac i Tuzlansku kolonu, koje su pracene dezinformacijama i politikantstvom. I sa tim se suocavaju takodjer. Hvala bogu da se masovne grobnice Srba ne iskopavaju svakodnevno (a dosad je iskopano preko 300 sa Bosnjacima), siguran sam da bi se Bosnjaci debelo suocili jer ovdje ne znam nikoga ko opravdava zlocine, cak sam cuo iz usta jedne Srebrnicanke kojoj je cela fmilija ukljucujuci tri sina od 17-22 godine ubijeni u masovnom pokolju, da je sramota sto su neki iz pobesnele rulje koja je otimala hranu, pocinili zlocine. To je uglavnom svest naroda i to se pokazalo kroz odsustvo svake populisticke ili stranacke podrske validno optuzenim zlocincima. A u to ne ubrajam politicke optuzbe iz Srbije.

Viki

pre 12 godina

Srdjane,

Siguran sam da tvoji komentari nisu zlonamerni. medjutim moram reci, da su se Srbi suocili, ti ne bi postavljao ta pitanja jer je hag dao odgovore na sve njih. Na prirodu i karakter rata. nisu sva stradanja u ratu gde je ubijeno preko sto hiljada ljudi, zlocini. A nisu Bosnjaci krivi, naprotiv vrlo je tragicno, da su zlocini izvrseni uglavnom nad Bosnjacima i njihovim svetinjama. Ako se svaka pogibija srba procesuira onda treba svaka pogivbija bosnjaka da se procesuira, a onda bih ih u zatvorima bilo najmanje 10.000 a ne stotinak. Procesuiraju se samo najgori zlocini i zlocinacki lideri. Ko je kardjicu kriv sto je otvoreno pozivao na ciscenje Bosne od Bosnjaka i mladicu koji se otvoreno svetio Turcima i sto su masovne grobnice 95% Bosnjacke i sto su sruseni hramovi 99% Bosnjacki i sto su bombardovani i snajperisani gradovi 99% razarani iz Srpskih oruzja? Te cinjenice, ispisane na desetine hiljada stranica dokaza nazalost niko ne moze promeniti jer je to objektivna istina. A na silu fabrikovati zlocince radi neke fabrikovane "nepravde", e to su sudovi u Hagu Londonu, Becu rekli "ne moze" jer to nije pravda. I za informaciju, hiljade srpskih zlocinaca je jos na slobodi u Srbiji i RS. neki na visokim polozajima.

Ostani zauvek tu

pre 12 godina

Ne mogu da shvatim kakav je to bolestan um koji na komentare u negativnom smislu o Lukicu,lupaju minuse.Za mene, to su isti bolesnici kao i on,podrzavaju ono sto je on radio.Svasta,ipak hrabri me kao coveka da ce ovo covecanstvo opstati zbog onih koji osuduju ovakve zlocine.

Gradjanin

pre 12 godina

Neki se pitaju sta je RS policija i vojska radila dok su ovakvi harali. Pa zato je Karadjic u Hagu, ne zato sto je licno ubijao nego je fabrikovao ovakve za ciljeve koje je javno proklamovao. ne samo da su to radili pod njegovom komandom i obrazcu i ne da on to nije sprecavao nego je uzimao reket od njih - tako svedoce srpski svedoci i dokumenti Srbi koji su se sablaznjavali od ovakvih stvari i pisali Stanisicu i Srpskim vlastima bez uspeha naravno (eto pitajte Dacica malo o ovome, on bi trebao znati).

Bakira Hasečić

pre 12 godina

Svi Srbi nisu bili ratni zločinc, ali svi četnici jesu Srbi. Ja sam samo jedna od žrtava krvnika Milana Lukića. Ono što sam preživjela sa mojom porodicom i vidjela od aprila do juna 1992.godine ne može se ispisati na hiljade stranica. Milan Lukić i njegova banda su najveći zločin izvršili u historiji čovječanstva.
Hvala mnogim komentatorima, a posebno LJUDIMA srpske nacionalnosti koji se stide, ali ovo su radili IZRODI OD SRPSKOG NARODA.

Matica

pre 12 godina

Sa ozivljavanjem cetnicke ideologije, svaka nada da Srbija bude velika, mocna i ugledna ili neki lider na ovim prostorima su propale. Nikada nisam bio komunista, onbi su odigrali svoju ulogu (u mnogim stvarima pozitivno a u mnogim negativno) i bilo je vreme da ih zameni neki razvijeniji oblik politickog misljenja. Cetnistvo je vracanje vekove u nazad. Glavna motivacija ovakvih Lukica (ukljucujuci Karadjicev obrazac) je oslobodjenje od Turaka i mrznja prema muslimanima. cinjenica da je ubijeno 2800 Hrvata civila a preko 20,000 Muslimana i to na najgore nacine, sve govori. I to da se Dodik danas bori za Hrvatske interese u Bosni sa vise strasti nego Hrvati kao i Tudjman - Milosevic, Karadzic-Boban aranzmani sve govore. Ko veruje da je ovo patriotsko srpstvo grdno se vara.

Pravnik

pre 12 godina

"Podsetimo, Milan Lukić je optužen na osnovu individualne krivične odgovornosti za progone na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, ubistvo, nečovečna dela i istrebljenje i okrutno postupanje."

Dok se Hag trudi da individualizuje krivicu, nase skrivene i otvorene "patriote" se trude da je kolektivizuju. Konstantno i konzistentno.

Srdjan

pre 12 godina

Odgovaram "Carli del Ponte".

Naravno, u tome je i poenta mog posta. Medjutim, to sto su Srbi u BiH vodili politiku kreiranja ciste teritorije na sve te uzasne nacine ne daje za pravo muslimanskim zlocinima da budu neprocesuirani.

Tadic ne izjednacava Mladica i Divjaka, to je pogresno, Tadic se zalaze da pocinioci zlocina nad Srbima budu takodje kaznjeni shodno zlocinima koji su pocinjeni. Moram potsetiti na Nasera Orica i njegove jedinice koje su pocinile masovne zlocine po srpskim selima oko Srebrenice. Ko je za to odgovarao? Da li te srpske zrtve manje vrede? Da li Tadic ima pravo da kaze da su i te zrtve dostojne pravde?

Pomenuti Divjak je najmanje odgovoran za Dobrovoljacku, ali svakako nije jasno kako niko nije optuzen/osudjen za jasno pocinjene ratne zlocine u tom slucaju.

Itd., itd., sadasnjost je nazalost mnogo crnja medju muslimanskim i hrvatskim narodom u odnosu na srpski kad je u pitanju suocavanje sa zlocinima. Medju ta dva naroda nema jasne kolektivne odgovornosti, vec naprotiv tek poneki glas se cuje koji podseca na moralnu odgovornost i objektivnost u moru onih koji samo vide svoje zrtve a negiraju, odnosno u nekim slucajevima cak i velicaju/pozdravljaju osudjene ratne zlocince u redovima svog naroda.

Covek mora biti objektivan i reci da u Srbiji, kao recimo na ovom primeru, jos uvek neki pojedinci padnu na ispitu, ali je ipak svest daleko visa o onome sto se desilo u odnosu na druga podrucja u regionu. Vrlo razocaravajuce.

Skeptik

pre 12 godina

Po broju minusa koji su nalupani na komentare koji stavljaju Lukica u kontekst politike Srbije iz onog vremena, vidim da mnogi jos smatraju da je Lukic izolovani slucaj "ludaka". Zato su ovakve manifastacije u pokroviteljstvu crkve i reakcije drzave, moguce.

srećko nestorović

pre 12 godina

Naravno da su zlodela ovog monstruma čin njegove bolesne, izopačene svesti, njegov lični čin i takav nema realnu osnovu da se poziva na bilo kakvu borbu za više nacionalne interese!
Kad ga već nisu ubili neka trune u ćeliji!
Interesantno je kako ovakvi pacijenti u ratu uvek vode glavnu reč i pitaju se za nešto, pa bolesni dodju do izražaja . . .

Sabo

pre 12 godina

SRS najgora stranka na balkanskom cijelokupnom prostoru nikako mi nije jasno kako se ovakva stranka ne ukine u Srbiji.Kako se uopste dozvoli na skupstinskim sjednicama da se nosi bedj sa likom Haskog zatvorenika njihovog lidera Vojislava Seselja...

Krtsa Krstic

pre 12 godina

da je ovaj monstrum izolovan slucaj, ne bi to bio toliki problem jer takvih (mada je ovo monstrum prve vrste) ima u svim ratovima. Ali to je bila "mustra" borbe u BiH narocito u 1992. Zbog toakvih stvari i opste podrske koje su takvi imali u RS stvoren je ICTY, prvi posle Nirnberga a silovanje u ratu, zbog masovnosti i kao sredstva "etnickog ciscenja", po prvi put u istoriji medjunarodnog krivicnog prava proglaseno je ratnim zlocinom. Toliko je to bilo sistematski. Ali mi to nikada necemo priznati a Hag ce za nas biti politicki, antisrpski sud.

MarkoRSK

pre 12 godina

Ima puno Srba u Bosni o kojima treba pisati i pojedinacnih akata srpske humanosti u tom zlocinackom ratu. Ali takva knjiga nikada nece izaci na zalost, za mnoge od njih cak vecina smatra da su "izdajnici" cak im se pakuju ratni zlocini. tako samo pokazujemo gde smo kao drustvo i koliko smo spremni da se suocimo. Kladim se da je mali promil onih koji komentarisu Haske presude uopste procitalo presude ili transkripte - vise vole "crnu" propagandu koja jos uvek dominira i legitimizuje zlocine. izuzetak je Fond za humanitarno pravo koje se bavi nasim dvoristem, pristup sa kojim se potpuno slazem, jer izgovori tipa "a oni" samo zamagljuju stvari koje samo mi mozemo da "rascistimo".

Mrgud

pre 12 godina

Dodik se nije oglasio?. Cudo jedno, on je prvi da komentarise "oslobodilacke" likove u BiH. Eno ga buni se sto je Divjak bio na televiziji BiH - iako je Hag rekao da nema ratnog zlocina a Divjakova uloga je jasna. Za one za koje je hag utvrdio da su odgovorni za ratne zlocine njegov odgovor je - hag je pristrasan. Tako da se ne bi iznenadio da da avionom RS ode i po Lukica ako ovaj bude pusten pre vremena sve galemeci "A Divjak? A Divjak?".

Carla de Ponte

pre 12 godina

@Srdjan

"Ja pitam, gde je bila policija RS? Ja znam da je bio rat, ali i u ratu se zna red, ako i samo ako postoji politicka volja da postoji red."

Odgovor je u tome sto se u Srbiji osporava najvaznija cinjenica iz ovih "oslobodilackih ratova" u Bosni. A to je da je silovanje, deportovanje, masovne grobnice, masovno rusenje svetinja, bombardovanje gradova "nestanak jednog naroda" (doslovno reci Karadjica) bilo i sredstvo i cilj za unistenje Muslimana u Bosni, razdvajanje naroda i resenje "Srpskog pitanja", sve uz paramilitarce, popove, komandu iz Beograda, zloupotrebu armije i cetnicku ideologiju koja je isti taj cilj imala i sprovodila 1941-45. Nazalost mnogi to osporavaju, ne priznaju Hag kao objekitavan, tvrde da su se "pojedinci izmakli kontroli" a sada se cude kako je moguce da se ti pojedinci promovisu od strane crkve (uz smesno opravdanje) i zasto vlasti ne reaguju. takvih kao Lukic ima jos mnogo, jer je u Bosni ubijeno preko 20,000 civila i to (osim Srebrenice) u prvim mesecima rata kada je "oslobodjeno" 68% Bosne, uglavnom od civila jer osim nesto u gradovima, nesrpski narod uglavnom nije bio naoruzan. Ali Tadic je zauzet izjednacavanjem Divjaka i Mladica.

Podsjetnik

pre 12 godina

Glavno da je bas u to vrijeme cjelokupna srbijanska politicka elita virila preko tarabe sto zapadni susjedi slave. I drzala im lekcije sto treba a sto ne.

Srdjan, Ceska

pre 12 godina

Ovim aktom je SRS sebe svrstala uz rame nacisticke NSDAP. Stranka koja otvoreno stane u propagaciju i odbranu osudjenika za ratne zlocine i zlocine protiv covecnosti, koji vredja sve sto je ljudsko, civilizovano i humano nije nista drugo nego organizacija koja podrzava te iste zlocine. Drzava mora da krene u postupak prikupljanja dokaza za gasenje te zlocinacke organizacije (isto kao i Obraz ili Nacionalni stroj). Ta stranka se mora zabraniti!!!

jugo

pre 12 godina

O njemu ne treba trositi reci, umobolnik.
O SPC treba trositi reci. Siguran sam da je religija izvor svih zala na ovim prostorima devedesetih godina.Da nje nema ne bi bilo ni podela ni rata. Ja sam ateista i ovakvim cinom SPC dokazuje da sam u pravu sa svojim izborom jer su oni jedna masa zabradjenih frikova koji ne shvataju svoju ulogu u XXI veku blizi su inkviziciji po shvatanju...

sale

pre 12 godina

Evo jos jednog dobrog razloga da se zabrani ta udbaska tvorevina zvana SRS i da se njeni nalogodavci pohapse, da ovoj zemlji konacno krene...

Objektivan

pre 12 godina

Za ovakav skandal bi SPC trebalo da održi zvaničnu konferenciju za novinare i javno se ogradi i osudi zločine tog monstruma. Ukoliko do tako nečeg ne dođe onda će biti jasno da nije u pitanju kako kažu "propust jednog sveštenika" a moja noga, kao što verujem ni mnogih drugih, neće više kročiti u crkvu jer ne želim da dajem podršku ratnim zločincima.

Milan!

pre 12 godina

Pohapsiti sve koji imaju veze sa izdavanjem, oduzeti im svu imovinu i ukinuti SRS kao političku organizaciju! A za dalje neka im je Bog u pomoći!

Petar

pre 12 godina

Interesantno da nijedna politicka stranka nije reagovala na ovu knjigu i postupak SRS. Oni su medjusobno, ipak, kolege... Ne zameraju se jedan drugom bez puke potrebe.

Gnevni građanin ove države

pre 12 godina

E sad lepo svi novinari da pritisnu Srpsku pravoslavnu crkvu da se javno izvine za ovu (najblaže rečeno) uvredu i sramotu! Ili da se već jednom javno deklariše kao utočište zločinaca, što i inače svi znamo.

Srdjan

pre 12 godina

Ja sam Beogradjanin, Srbin, poreklom iz Krajine. Mi Srbi koji vodimo poreklo iz Krajine znamo iz primera u nasim familijama sta su svirepi zlocini, pocinjeni od strane Ustasa.

Ovog Milana Lukica (nije za objavljivanje)...
On i njegovi sucinioci su cinili zlocine ne u izolovanom periodu vec u kontinuitetu.

Ja pitam, gde je bila policija RS? Ja znam da je bio rat, ali i u ratu se zna red, ako i samo ako postoji politicka volja da postoji red.

Ustase su u Glini spalile 82 coveka u 2sr, ovaj monstrum je uz nereagovanje drzave ucinio isto pripadnicima muslimanskog naroda.

Gospodo iz SRS, SPC, gde je knjiga koja opisuje kako ste pokusavali da sacuvate dostojanstvo srpskog naroda u tim za nas narod jako teskim vremenima?

cajka

pre 12 godina

Procitao sam da je Lukiceva knjiga uvreda za zrtve. Ne, Lukiceva knjiga je uvreda za svakog normalnog coveka koji se zove Srbinom, ili bilo koje druge nacije. Ovo je sramota i za Radikalnu stranku, koja je definitivno potkopala svoj rejting, ionako mali. O crkvi bih nesto da kazem. Interesuje me zasto zele da teraju narod iz crkve. Ovakvi postupci me distanciraju od crkve. Neophodno je hitno izjasnjenje. Hram Svetog Save to ne zasluzuje! Sveti Sava to ne zasluzuje! Politika Svetosavlja to ne zasluzuje. Stidite se!

Nenad

pre 12 godina

Zbog ovakvih zveri svi Srbi treba da se postide.
A da nam obrazi ne bi crveneli večno svi zajedno treba da ga osudimo i odbacimo.
Ono što je ovaj monstrum radio ne sme da bude predsatvljeno kao čin u ime srpstva,već kao njegova lična, bolesna borba.

cajka

pre 12 godina

Procitao sam da je Lukiceva knjiga uvreda za zrtve. Ne, Lukiceva knjiga je uvreda za svakog normalnog coveka koji se zove Srbinom, ili bilo koje druge nacije. Ovo je sramota i za Radikalnu stranku, koja je definitivno potkopala svoj rejting, ionako mali. O crkvi bih nesto da kazem. Interesuje me zasto zele da teraju narod iz crkve. Ovakvi postupci me distanciraju od crkve. Neophodno je hitno izjasnjenje. Hram Svetog Save to ne zasluzuje! Sveti Sava to ne zasluzuje! Politika Svetosavlja to ne zasluzuje. Stidite se!

Nenad

pre 12 godina

Zbog ovakvih zveri svi Srbi treba da se postide.
A da nam obrazi ne bi crveneli večno svi zajedno treba da ga osudimo i odbacimo.
Ono što je ovaj monstrum radio ne sme da bude predsatvljeno kao čin u ime srpstva,već kao njegova lična, bolesna borba.

Srdjan

pre 12 godina

Ja sam Beogradjanin, Srbin, poreklom iz Krajine. Mi Srbi koji vodimo poreklo iz Krajine znamo iz primera u nasim familijama sta su svirepi zlocini, pocinjeni od strane Ustasa.

Ovog Milana Lukica (nije za objavljivanje)...
On i njegovi sucinioci su cinili zlocine ne u izolovanom periodu vec u kontinuitetu.

Ja pitam, gde je bila policija RS? Ja znam da je bio rat, ali i u ratu se zna red, ako i samo ako postoji politicka volja da postoji red.

Ustase su u Glini spalile 82 coveka u 2sr, ovaj monstrum je uz nereagovanje drzave ucinio isto pripadnicima muslimanskog naroda.

Gospodo iz SRS, SPC, gde je knjiga koja opisuje kako ste pokusavali da sacuvate dostojanstvo srpskog naroda u tim za nas narod jako teskim vremenima?

Milan!

pre 12 godina

Pohapsiti sve koji imaju veze sa izdavanjem, oduzeti im svu imovinu i ukinuti SRS kao političku organizaciju! A za dalje neka im je Bog u pomoći!

Objektivan

pre 12 godina

Za ovakav skandal bi SPC trebalo da održi zvaničnu konferenciju za novinare i javno se ogradi i osudi zločine tog monstruma. Ukoliko do tako nečeg ne dođe onda će biti jasno da nije u pitanju kako kažu "propust jednog sveštenika" a moja noga, kao što verujem ni mnogih drugih, neće više kročiti u crkvu jer ne želim da dajem podršku ratnim zločincima.

sale

pre 12 godina

Evo jos jednog dobrog razloga da se zabrani ta udbaska tvorevina zvana SRS i da se njeni nalogodavci pohapse, da ovoj zemlji konacno krene...

Gnevni građanin ove države

pre 12 godina

E sad lepo svi novinari da pritisnu Srpsku pravoslavnu crkvu da se javno izvine za ovu (najblaže rečeno) uvredu i sramotu! Ili da se već jednom javno deklariše kao utočište zločinaca, što i inače svi znamo.

Petar

pre 12 godina

Interesantno da nijedna politicka stranka nije reagovala na ovu knjigu i postupak SRS. Oni su medjusobno, ipak, kolege... Ne zameraju se jedan drugom bez puke potrebe.

jugo

pre 12 godina

O njemu ne treba trositi reci, umobolnik.
O SPC treba trositi reci. Siguran sam da je religija izvor svih zala na ovim prostorima devedesetih godina.Da nje nema ne bi bilo ni podela ni rata. Ja sam ateista i ovakvim cinom SPC dokazuje da sam u pravu sa svojim izborom jer su oni jedna masa zabradjenih frikova koji ne shvataju svoju ulogu u XXI veku blizi su inkviziciji po shvatanju...

Srdjan, Ceska

pre 12 godina

Ovim aktom je SRS sebe svrstala uz rame nacisticke NSDAP. Stranka koja otvoreno stane u propagaciju i odbranu osudjenika za ratne zlocine i zlocine protiv covecnosti, koji vredja sve sto je ljudsko, civilizovano i humano nije nista drugo nego organizacija koja podrzava te iste zlocine. Drzava mora da krene u postupak prikupljanja dokaza za gasenje te zlocinacke organizacije (isto kao i Obraz ili Nacionalni stroj). Ta stranka se mora zabraniti!!!

Carla de Ponte

pre 12 godina

@Srdjan

"Ja pitam, gde je bila policija RS? Ja znam da je bio rat, ali i u ratu se zna red, ako i samo ako postoji politicka volja da postoji red."

Odgovor je u tome sto se u Srbiji osporava najvaznija cinjenica iz ovih "oslobodilackih ratova" u Bosni. A to je da je silovanje, deportovanje, masovne grobnice, masovno rusenje svetinja, bombardovanje gradova "nestanak jednog naroda" (doslovno reci Karadjica) bilo i sredstvo i cilj za unistenje Muslimana u Bosni, razdvajanje naroda i resenje "Srpskog pitanja", sve uz paramilitarce, popove, komandu iz Beograda, zloupotrebu armije i cetnicku ideologiju koja je isti taj cilj imala i sprovodila 1941-45. Nazalost mnogi to osporavaju, ne priznaju Hag kao objekitavan, tvrde da su se "pojedinci izmakli kontroli" a sada se cude kako je moguce da se ti pojedinci promovisu od strane crkve (uz smesno opravdanje) i zasto vlasti ne reaguju. takvih kao Lukic ima jos mnogo, jer je u Bosni ubijeno preko 20,000 civila i to (osim Srebrenice) u prvim mesecima rata kada je "oslobodjeno" 68% Bosne, uglavnom od civila jer osim nesto u gradovima, nesrpski narod uglavnom nije bio naoruzan. Ali Tadic je zauzet izjednacavanjem Divjaka i Mladica.

Skeptik

pre 12 godina

Po broju minusa koji su nalupani na komentare koji stavljaju Lukica u kontekst politike Srbije iz onog vremena, vidim da mnogi jos smatraju da je Lukic izolovani slucaj "ludaka". Zato su ovakve manifastacije u pokroviteljstvu crkve i reakcije drzave, moguce.

Bakira Hasečić

pre 12 godina

Svi Srbi nisu bili ratni zločinc, ali svi četnici jesu Srbi. Ja sam samo jedna od žrtava krvnika Milana Lukića. Ono što sam preživjela sa mojom porodicom i vidjela od aprila do juna 1992.godine ne može se ispisati na hiljade stranica. Milan Lukić i njegova banda su najveći zločin izvršili u historiji čovječanstva.
Hvala mnogim komentatorima, a posebno LJUDIMA srpske nacionalnosti koji se stide, ali ovo su radili IZRODI OD SRPSKOG NARODA.

Sabo

pre 12 godina

SRS najgora stranka na balkanskom cijelokupnom prostoru nikako mi nije jasno kako se ovakva stranka ne ukine u Srbiji.Kako se uopste dozvoli na skupstinskim sjednicama da se nosi bedj sa likom Haskog zatvorenika njihovog lidera Vojislava Seselja...

Krtsa Krstic

pre 12 godina

da je ovaj monstrum izolovan slucaj, ne bi to bio toliki problem jer takvih (mada je ovo monstrum prve vrste) ima u svim ratovima. Ali to je bila "mustra" borbe u BiH narocito u 1992. Zbog toakvih stvari i opste podrske koje su takvi imali u RS stvoren je ICTY, prvi posle Nirnberga a silovanje u ratu, zbog masovnosti i kao sredstva "etnickog ciscenja", po prvi put u istoriji medjunarodnog krivicnog prava proglaseno je ratnim zlocinom. Toliko je to bilo sistematski. Ali mi to nikada necemo priznati a Hag ce za nas biti politicki, antisrpski sud.

Mrgud

pre 12 godina

Dodik se nije oglasio?. Cudo jedno, on je prvi da komentarise "oslobodilacke" likove u BiH. Eno ga buni se sto je Divjak bio na televiziji BiH - iako je Hag rekao da nema ratnog zlocina a Divjakova uloga je jasna. Za one za koje je hag utvrdio da su odgovorni za ratne zlocine njegov odgovor je - hag je pristrasan. Tako da se ne bi iznenadio da da avionom RS ode i po Lukica ako ovaj bude pusten pre vremena sve galemeci "A Divjak? A Divjak?".

Podsjetnik

pre 12 godina

Glavno da je bas u to vrijeme cjelokupna srbijanska politicka elita virila preko tarabe sto zapadni susjedi slave. I drzala im lekcije sto treba a sto ne.

Matica

pre 12 godina

Sa ozivljavanjem cetnicke ideologije, svaka nada da Srbija bude velika, mocna i ugledna ili neki lider na ovim prostorima su propale. Nikada nisam bio komunista, onbi su odigrali svoju ulogu (u mnogim stvarima pozitivno a u mnogim negativno) i bilo je vreme da ih zameni neki razvijeniji oblik politickog misljenja. Cetnistvo je vracanje vekove u nazad. Glavna motivacija ovakvih Lukica (ukljucujuci Karadjicev obrazac) je oslobodjenje od Turaka i mrznja prema muslimanima. cinjenica da je ubijeno 2800 Hrvata civila a preko 20,000 Muslimana i to na najgore nacine, sve govori. I to da se Dodik danas bori za Hrvatske interese u Bosni sa vise strasti nego Hrvati kao i Tudjman - Milosevic, Karadzic-Boban aranzmani sve govore. Ko veruje da je ovo patriotsko srpstvo grdno se vara.

srećko nestorović

pre 12 godina

Naravno da su zlodela ovog monstruma čin njegove bolesne, izopačene svesti, njegov lični čin i takav nema realnu osnovu da se poziva na bilo kakvu borbu za više nacionalne interese!
Kad ga već nisu ubili neka trune u ćeliji!
Interesantno je kako ovakvi pacijenti u ratu uvek vode glavnu reč i pitaju se za nešto, pa bolesni dodju do izražaja . . .

MarkoRSK

pre 12 godina

Ima puno Srba u Bosni o kojima treba pisati i pojedinacnih akata srpske humanosti u tom zlocinackom ratu. Ali takva knjiga nikada nece izaci na zalost, za mnoge od njih cak vecina smatra da su "izdajnici" cak im se pakuju ratni zlocini. tako samo pokazujemo gde smo kao drustvo i koliko smo spremni da se suocimo. Kladim se da je mali promil onih koji komentarisu Haske presude uopste procitalo presude ili transkripte - vise vole "crnu" propagandu koja jos uvek dominira i legitimizuje zlocine. izuzetak je Fond za humanitarno pravo koje se bavi nasim dvoristem, pristup sa kojim se potpuno slazem, jer izgovori tipa "a oni" samo zamagljuju stvari koje samo mi mozemo da "rascistimo".

Petar Mitrović

pre 12 godina

Moj predlog je da se što pre uvede princip po kojem će samo registrovani korisnici moći da pišu komentare i glasaju, tj. preporučuju ili ne preporučuju druge komentare. Zabrinjavajuća je pojava da i u slučaju Lukića i slučaju Brejvika prethodnih dana, postoji značajan broj onih koji podržavaju ove masovne ubice.
Jedan od načina borbe protiv takvih ludaka je blagovremeno otkrivanje i preventivan rad sa njima, a ne ignorisanje. Očigledno je da bolesnika poput Lukića ima još na ovim prostorima, tako da bi bilo potpuno neodgovorno pustiti ih da se slobodno kreću i na miru osmišljavaju svoja zlodela.

Ostani zauvek tu

pre 12 godina

Ne mogu da shvatim kakav je to bolestan um koji na komentare u negativnom smislu o Lukicu,lupaju minuse.Za mene, to su isti bolesnici kao i on,podrzavaju ono sto je on radio.Svasta,ipak hrabri me kao coveka da ce ovo covecanstvo opstati zbog onih koji osuduju ovakve zlocine.

Gradjanin

pre 12 godina

Neki se pitaju sta je RS policija i vojska radila dok su ovakvi harali. Pa zato je Karadjic u Hagu, ne zato sto je licno ubijao nego je fabrikovao ovakve za ciljeve koje je javno proklamovao. ne samo da su to radili pod njegovom komandom i obrazcu i ne da on to nije sprecavao nego je uzimao reket od njih - tako svedoce srpski svedoci i dokumenti Srbi koji su se sablaznjavali od ovakvih stvari i pisali Stanisicu i Srpskim vlastima bez uspeha naravno (eto pitajte Dacica malo o ovome, on bi trebao znati).

Pravnik

pre 12 godina

"Podsetimo, Milan Lukić je optužen na osnovu individualne krivične odgovornosti za progone na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, ubistvo, nečovečna dela i istrebljenje i okrutno postupanje."

Dok se Hag trudi da individualizuje krivicu, nase skrivene i otvorene "patriote" se trude da je kolektivizuju. Konstantno i konzistentno.

MirkoSA

pre 12 godina

Srdjane, Taj tamni vilajet od Bosnjaka se suocava svaki dan - sa novim masovnim grobnicama i osporavanjem MASOVNIH I SISTEMATSKIH zlocina i osporavanjem Haskih nalaza nad njima samima. Pa im je nekako zlo od tog suocavanja. Srbi za razliku od njih vrte vec godinama Dobrovoljacku, Bratunac i Tuzlansku kolonu, koje su pracene dezinformacijama i politikantstvom. I sa tim se suocavaju takodjer. Hvala bogu da se masovne grobnice Srba ne iskopavaju svakodnevno (a dosad je iskopano preko 300 sa Bosnjacima), siguran sam da bi se Bosnjaci debelo suocili jer ovdje ne znam nikoga ko opravdava zlocine, cak sam cuo iz usta jedne Srebrnicanke kojoj je cela fmilija ukljucujuci tri sina od 17-22 godine ubijeni u masovnom pokolju, da je sramota sto su neki iz pobesnele rulje koja je otimala hranu, pocinili zlocine. To je uglavnom svest naroda i to se pokazalo kroz odsustvo svake populisticke ili stranacke podrske validno optuzenim zlocincima. A u to ne ubrajam politicke optuzbe iz Srbije.

Viki

pre 12 godina

Srdjane,

Siguran sam da tvoji komentari nisu zlonamerni. medjutim moram reci, da su se Srbi suocili, ti ne bi postavljao ta pitanja jer je hag dao odgovore na sve njih. Na prirodu i karakter rata. nisu sva stradanja u ratu gde je ubijeno preko sto hiljada ljudi, zlocini. A nisu Bosnjaci krivi, naprotiv vrlo je tragicno, da su zlocini izvrseni uglavnom nad Bosnjacima i njihovim svetinjama. Ako se svaka pogibija srba procesuira onda treba svaka pogivbija bosnjaka da se procesuira, a onda bih ih u zatvorima bilo najmanje 10.000 a ne stotinak. Procesuiraju se samo najgori zlocini i zlocinacki lideri. Ko je kardjicu kriv sto je otvoreno pozivao na ciscenje Bosne od Bosnjaka i mladicu koji se otvoreno svetio Turcima i sto su masovne grobnice 95% Bosnjacke i sto su sruseni hramovi 99% Bosnjacki i sto su bombardovani i snajperisani gradovi 99% razarani iz Srpskih oruzja? Te cinjenice, ispisane na desetine hiljada stranica dokaza nazalost niko ne moze promeniti jer je to objektivna istina. A na silu fabrikovati zlocince radi neke fabrikovane "nepravde", e to su sudovi u Hagu Londonu, Becu rekli "ne moze" jer to nije pravda. I za informaciju, hiljade srpskih zlocinaca je jos na slobodi u Srbiji i RS. neki na visokim polozajima.

jesus raves

pre 12 godina

Nema ovde mnogo priche, zasluzio je najgore, bolesnik... ali zashto ja da se stidim zbog njega, kako i da se odrichem?! Nisam ga podrzavao pa da se sada stidim toga a josh manje da sam uchestvovao u tim ludostima. A vi ostali ako se stidite svoje nacije, uzimajte druga drzavljanstva, menjajte imena. Po vama je znachi u redu da na letovanju u Hrvatskoj nekom Srbinu razbiju glavu, unishte mu automobil zato shto je Hadzic pravio chuda tamo, ili obrnuto, da ovde neko tuche Hrvate zbog Oluje???

Hronicar

pre 12 godina

jednu st5var zaista ne razumem. Ponositi cetnici narocito Seseljevi, stalno insistiraju na rehabilitaciji tog pokreta tvrdeci da su komunisti i Bulajevicevi filmovi "nalagali" i stvorili o njima sliku koja nije autenticna jer su jelte oni bili dobri pravedni hrabri humanisti. Sada u ovim ratovima su imali i imaju prilike da sada dokazu da ono za sto su ih "naruzili" nije istina - a oni stalono dokazuju da su jos gori nego sto su ih komunisti prikazali (svojim cetnicki inspirisanim zlocinima u BiH ratu, retorikom i ovakvim manifestacijama, ukljucujuci slavljenje Mladica na dan pomena u Srebrenici). Mozda nisam bio savremenik 1943ce nego sam samo citao o tome da su u istocnoj Bosni, Foci, Visegradu i Cajnicu cetnici ubili preko 3.000 muslimana za par dana i to nacinima o kojima je gadno pricati, silovali i palili. Ali sam savremenik dogadjaja u ovom ratu gde su vodjeni tom ideologijom ponovo ucinili iste i jos gore stvari.

Srdjan

pre 12 godina

Odgovaram "Carli del Ponte".

Naravno, u tome je i poenta mog posta. Medjutim, to sto su Srbi u BiH vodili politiku kreiranja ciste teritorije na sve te uzasne nacine ne daje za pravo muslimanskim zlocinima da budu neprocesuirani.

Tadic ne izjednacava Mladica i Divjaka, to je pogresno, Tadic se zalaze da pocinioci zlocina nad Srbima budu takodje kaznjeni shodno zlocinima koji su pocinjeni. Moram potsetiti na Nasera Orica i njegove jedinice koje su pocinile masovne zlocine po srpskim selima oko Srebrenice. Ko je za to odgovarao? Da li te srpske zrtve manje vrede? Da li Tadic ima pravo da kaze da su i te zrtve dostojne pravde?

Pomenuti Divjak je najmanje odgovoran za Dobrovoljacku, ali svakako nije jasno kako niko nije optuzen/osudjen za jasno pocinjene ratne zlocine u tom slucaju.

Itd., itd., sadasnjost je nazalost mnogo crnja medju muslimanskim i hrvatskim narodom u odnosu na srpski kad je u pitanju suocavanje sa zlocinima. Medju ta dva naroda nema jasne kolektivne odgovornosti, vec naprotiv tek poneki glas se cuje koji podseca na moralnu odgovornost i objektivnost u moru onih koji samo vide svoje zrtve a negiraju, odnosno u nekim slucajevima cak i velicaju/pozdravljaju osudjene ratne zlocince u redovima svog naroda.

Covek mora biti objektivan i reci da u Srbiji, kao recimo na ovom primeru, jos uvek neki pojedinci padnu na ispitu, ali je ipak svest daleko visa o onome sto se desilo u odnosu na druga podrucja u regionu. Vrlo razocaravajuce.

SamoGradjanin

pre 12 godina

Ovi sto lupaju minuse na osudu ove manifestacije zla, treba hitno da se obrate psihijatru! ne znam da li je moguce da jedna osoba udari vise puta "ne preporucujem" ako moze onda mozda i nije sve tako crno kao sto prema minusima izgleda. Ako su to sve razlicite osobe, crno nam se pise jer minusi su daleko brojniji od pluseva.

cajka

pre 12 godina

Procitao sam da je Lukiceva knjiga uvreda za zrtve. Ne, Lukiceva knjiga je uvreda za svakog normalnog coveka koji se zove Srbinom, ili bilo koje druge nacije. Ovo je sramota i za Radikalnu stranku, koja je definitivno potkopala svoj rejting, ionako mali. O crkvi bih nesto da kazem. Interesuje me zasto zele da teraju narod iz crkve. Ovakvi postupci me distanciraju od crkve. Neophodno je hitno izjasnjenje. Hram Svetog Save to ne zasluzuje! Sveti Sava to ne zasluzuje! Politika Svetosavlja to ne zasluzuje. Stidite se!

Milan!

pre 12 godina

Pohapsiti sve koji imaju veze sa izdavanjem, oduzeti im svu imovinu i ukinuti SRS kao političku organizaciju! A za dalje neka im je Bog u pomoći!

sale

pre 12 godina

Evo jos jednog dobrog razloga da se zabrani ta udbaska tvorevina zvana SRS i da se njeni nalogodavci pohapse, da ovoj zemlji konacno krene...

Gnevni građanin ove države

pre 12 godina

E sad lepo svi novinari da pritisnu Srpsku pravoslavnu crkvu da se javno izvine za ovu (najblaže rečeno) uvredu i sramotu! Ili da se već jednom javno deklariše kao utočište zločinaca, što i inače svi znamo.

Objektivan

pre 12 godina

Za ovakav skandal bi SPC trebalo da održi zvaničnu konferenciju za novinare i javno se ogradi i osudi zločine tog monstruma. Ukoliko do tako nečeg ne dođe onda će biti jasno da nije u pitanju kako kažu "propust jednog sveštenika" a moja noga, kao što verujem ni mnogih drugih, neće više kročiti u crkvu jer ne želim da dajem podršku ratnim zločincima.

Nenad

pre 12 godina

Zbog ovakvih zveri svi Srbi treba da se postide.
A da nam obrazi ne bi crveneli večno svi zajedno treba da ga osudimo i odbacimo.
Ono što je ovaj monstrum radio ne sme da bude predsatvljeno kao čin u ime srpstva,već kao njegova lična, bolesna borba.

Petar

pre 12 godina

Interesantno da nijedna politicka stranka nije reagovala na ovu knjigu i postupak SRS. Oni su medjusobno, ipak, kolege... Ne zameraju se jedan drugom bez puke potrebe.

Srdjan

pre 12 godina

Ja sam Beogradjanin, Srbin, poreklom iz Krajine. Mi Srbi koji vodimo poreklo iz Krajine znamo iz primera u nasim familijama sta su svirepi zlocini, pocinjeni od strane Ustasa.

Ovog Milana Lukica (nije za objavljivanje)...
On i njegovi sucinioci su cinili zlocine ne u izolovanom periodu vec u kontinuitetu.

Ja pitam, gde je bila policija RS? Ja znam da je bio rat, ali i u ratu se zna red, ako i samo ako postoji politicka volja da postoji red.

Ustase su u Glini spalile 82 coveka u 2sr, ovaj monstrum je uz nereagovanje drzave ucinio isto pripadnicima muslimanskog naroda.

Gospodo iz SRS, SPC, gde je knjiga koja opisuje kako ste pokusavali da sacuvate dostojanstvo srpskog naroda u tim za nas narod jako teskim vremenima?

jugo

pre 12 godina

O njemu ne treba trositi reci, umobolnik.
O SPC treba trositi reci. Siguran sam da je religija izvor svih zala na ovim prostorima devedesetih godina.Da nje nema ne bi bilo ni podela ni rata. Ja sam ateista i ovakvim cinom SPC dokazuje da sam u pravu sa svojim izborom jer su oni jedna masa zabradjenih frikova koji ne shvataju svoju ulogu u XXI veku blizi su inkviziciji po shvatanju...

Srdjan, Ceska

pre 12 godina

Ovim aktom je SRS sebe svrstala uz rame nacisticke NSDAP. Stranka koja otvoreno stane u propagaciju i odbranu osudjenika za ratne zlocine i zlocine protiv covecnosti, koji vredja sve sto je ljudsko, civilizovano i humano nije nista drugo nego organizacija koja podrzava te iste zlocine. Drzava mora da krene u postupak prikupljanja dokaza za gasenje te zlocinacke organizacije (isto kao i Obraz ili Nacionalni stroj). Ta stranka se mora zabraniti!!!

Podsjetnik

pre 12 godina

Glavno da je bas u to vrijeme cjelokupna srbijanska politicka elita virila preko tarabe sto zapadni susjedi slave. I drzala im lekcije sto treba a sto ne.

Carla de Ponte

pre 12 godina

@Srdjan

"Ja pitam, gde je bila policija RS? Ja znam da je bio rat, ali i u ratu se zna red, ako i samo ako postoji politicka volja da postoji red."

Odgovor je u tome sto se u Srbiji osporava najvaznija cinjenica iz ovih "oslobodilackih ratova" u Bosni. A to je da je silovanje, deportovanje, masovne grobnice, masovno rusenje svetinja, bombardovanje gradova "nestanak jednog naroda" (doslovno reci Karadjica) bilo i sredstvo i cilj za unistenje Muslimana u Bosni, razdvajanje naroda i resenje "Srpskog pitanja", sve uz paramilitarce, popove, komandu iz Beograda, zloupotrebu armije i cetnicku ideologiju koja je isti taj cilj imala i sprovodila 1941-45. Nazalost mnogi to osporavaju, ne priznaju Hag kao objekitavan, tvrde da su se "pojedinci izmakli kontroli" a sada se cude kako je moguce da se ti pojedinci promovisu od strane crkve (uz smesno opravdanje) i zasto vlasti ne reaguju. takvih kao Lukic ima jos mnogo, jer je u Bosni ubijeno preko 20,000 civila i to (osim Srebrenice) u prvim mesecima rata kada je "oslobodjeno" 68% Bosne, uglavnom od civila jer osim nesto u gradovima, nesrpski narod uglavnom nije bio naoruzan. Ali Tadic je zauzet izjednacavanjem Divjaka i Mladica.

Sabo

pre 12 godina

SRS najgora stranka na balkanskom cijelokupnom prostoru nikako mi nije jasno kako se ovakva stranka ne ukine u Srbiji.Kako se uopste dozvoli na skupstinskim sjednicama da se nosi bedj sa likom Haskog zatvorenika njihovog lidera Vojislava Seselja...

Skeptik

pre 12 godina

Po broju minusa koji su nalupani na komentare koji stavljaju Lukica u kontekst politike Srbije iz onog vremena, vidim da mnogi jos smatraju da je Lukic izolovani slucaj "ludaka". Zato su ovakve manifastacije u pokroviteljstvu crkve i reakcije drzave, moguce.

Mrgud

pre 12 godina

Dodik se nije oglasio?. Cudo jedno, on je prvi da komentarise "oslobodilacke" likove u BiH. Eno ga buni se sto je Divjak bio na televiziji BiH - iako je Hag rekao da nema ratnog zlocina a Divjakova uloga je jasna. Za one za koje je hag utvrdio da su odgovorni za ratne zlocine njegov odgovor je - hag je pristrasan. Tako da se ne bi iznenadio da da avionom RS ode i po Lukica ako ovaj bude pusten pre vremena sve galemeci "A Divjak? A Divjak?".

srećko nestorović

pre 12 godina

Naravno da su zlodela ovog monstruma čin njegove bolesne, izopačene svesti, njegov lični čin i takav nema realnu osnovu da se poziva na bilo kakvu borbu za više nacionalne interese!
Kad ga već nisu ubili neka trune u ćeliji!
Interesantno je kako ovakvi pacijenti u ratu uvek vode glavnu reč i pitaju se za nešto, pa bolesni dodju do izražaja . . .

MarkoRSK

pre 12 godina

Ima puno Srba u Bosni o kojima treba pisati i pojedinacnih akata srpske humanosti u tom zlocinackom ratu. Ali takva knjiga nikada nece izaci na zalost, za mnoge od njih cak vecina smatra da su "izdajnici" cak im se pakuju ratni zlocini. tako samo pokazujemo gde smo kao drustvo i koliko smo spremni da se suocimo. Kladim se da je mali promil onih koji komentarisu Haske presude uopste procitalo presude ili transkripte - vise vole "crnu" propagandu koja jos uvek dominira i legitimizuje zlocine. izuzetak je Fond za humanitarno pravo koje se bavi nasim dvoristem, pristup sa kojim se potpuno slazem, jer izgovori tipa "a oni" samo zamagljuju stvari koje samo mi mozemo da "rascistimo".

Krtsa Krstic

pre 12 godina

da je ovaj monstrum izolovan slucaj, ne bi to bio toliki problem jer takvih (mada je ovo monstrum prve vrste) ima u svim ratovima. Ali to je bila "mustra" borbe u BiH narocito u 1992. Zbog toakvih stvari i opste podrske koje su takvi imali u RS stvoren je ICTY, prvi posle Nirnberga a silovanje u ratu, zbog masovnosti i kao sredstva "etnickog ciscenja", po prvi put u istoriji medjunarodnog krivicnog prava proglaseno je ratnim zlocinom. Toliko je to bilo sistematski. Ali mi to nikada necemo priznati a Hag ce za nas biti politicki, antisrpski sud.

Bakira Hasečić

pre 12 godina

Svi Srbi nisu bili ratni zločinc, ali svi četnici jesu Srbi. Ja sam samo jedna od žrtava krvnika Milana Lukića. Ono što sam preživjela sa mojom porodicom i vidjela od aprila do juna 1992.godine ne može se ispisati na hiljade stranica. Milan Lukić i njegova banda su najveći zločin izvršili u historiji čovječanstva.
Hvala mnogim komentatorima, a posebno LJUDIMA srpske nacionalnosti koji se stide, ali ovo su radili IZRODI OD SRPSKOG NARODA.

Matica

pre 12 godina

Sa ozivljavanjem cetnicke ideologije, svaka nada da Srbija bude velika, mocna i ugledna ili neki lider na ovim prostorima su propale. Nikada nisam bio komunista, onbi su odigrali svoju ulogu (u mnogim stvarima pozitivno a u mnogim negativno) i bilo je vreme da ih zameni neki razvijeniji oblik politickog misljenja. Cetnistvo je vracanje vekove u nazad. Glavna motivacija ovakvih Lukica (ukljucujuci Karadjicev obrazac) je oslobodjenje od Turaka i mrznja prema muslimanima. cinjenica da je ubijeno 2800 Hrvata civila a preko 20,000 Muslimana i to na najgore nacine, sve govori. I to da se Dodik danas bori za Hrvatske interese u Bosni sa vise strasti nego Hrvati kao i Tudjman - Milosevic, Karadzic-Boban aranzmani sve govore. Ko veruje da je ovo patriotsko srpstvo grdno se vara.

Viki

pre 12 godina

Srdjane,

Siguran sam da tvoji komentari nisu zlonamerni. medjutim moram reci, da su se Srbi suocili, ti ne bi postavljao ta pitanja jer je hag dao odgovore na sve njih. Na prirodu i karakter rata. nisu sva stradanja u ratu gde je ubijeno preko sto hiljada ljudi, zlocini. A nisu Bosnjaci krivi, naprotiv vrlo je tragicno, da su zlocini izvrseni uglavnom nad Bosnjacima i njihovim svetinjama. Ako se svaka pogibija srba procesuira onda treba svaka pogivbija bosnjaka da se procesuira, a onda bih ih u zatvorima bilo najmanje 10.000 a ne stotinak. Procesuiraju se samo najgori zlocini i zlocinacki lideri. Ko je kardjicu kriv sto je otvoreno pozivao na ciscenje Bosne od Bosnjaka i mladicu koji se otvoreno svetio Turcima i sto su masovne grobnice 95% Bosnjacke i sto su sruseni hramovi 99% Bosnjacki i sto su bombardovani i snajperisani gradovi 99% razarani iz Srpskih oruzja? Te cinjenice, ispisane na desetine hiljada stranica dokaza nazalost niko ne moze promeniti jer je to objektivna istina. A na silu fabrikovati zlocince radi neke fabrikovane "nepravde", e to su sudovi u Hagu Londonu, Becu rekli "ne moze" jer to nije pravda. I za informaciju, hiljade srpskih zlocinaca je jos na slobodi u Srbiji i RS. neki na visokim polozajima.

Gradjanin

pre 12 godina

Neki se pitaju sta je RS policija i vojska radila dok su ovakvi harali. Pa zato je Karadjic u Hagu, ne zato sto je licno ubijao nego je fabrikovao ovakve za ciljeve koje je javno proklamovao. ne samo da su to radili pod njegovom komandom i obrazcu i ne da on to nije sprecavao nego je uzimao reket od njih - tako svedoce srpski svedoci i dokumenti Srbi koji su se sablaznjavali od ovakvih stvari i pisali Stanisicu i Srpskim vlastima bez uspeha naravno (eto pitajte Dacica malo o ovome, on bi trebao znati).

jesus raves

pre 12 godina

Nema ovde mnogo priche, zasluzio je najgore, bolesnik... ali zashto ja da se stidim zbog njega, kako i da se odrichem?! Nisam ga podrzavao pa da se sada stidim toga a josh manje da sam uchestvovao u tim ludostima. A vi ostali ako se stidite svoje nacije, uzimajte druga drzavljanstva, menjajte imena. Po vama je znachi u redu da na letovanju u Hrvatskoj nekom Srbinu razbiju glavu, unishte mu automobil zato shto je Hadzic pravio chuda tamo, ili obrnuto, da ovde neko tuche Hrvate zbog Oluje???

Pravnik

pre 12 godina

"Podsetimo, Milan Lukić je optužen na osnovu individualne krivične odgovornosti za progone na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, ubistvo, nečovečna dela i istrebljenje i okrutno postupanje."

Dok se Hag trudi da individualizuje krivicu, nase skrivene i otvorene "patriote" se trude da je kolektivizuju. Konstantno i konzistentno.

MirkoSA

pre 12 godina

Srdjane, Taj tamni vilajet od Bosnjaka se suocava svaki dan - sa novim masovnim grobnicama i osporavanjem MASOVNIH I SISTEMATSKIH zlocina i osporavanjem Haskih nalaza nad njima samima. Pa im je nekako zlo od tog suocavanja. Srbi za razliku od njih vrte vec godinama Dobrovoljacku, Bratunac i Tuzlansku kolonu, koje su pracene dezinformacijama i politikantstvom. I sa tim se suocavaju takodjer. Hvala bogu da se masovne grobnice Srba ne iskopavaju svakodnevno (a dosad je iskopano preko 300 sa Bosnjacima), siguran sam da bi se Bosnjaci debelo suocili jer ovdje ne znam nikoga ko opravdava zlocine, cak sam cuo iz usta jedne Srebrnicanke kojoj je cela fmilija ukljucujuci tri sina od 17-22 godine ubijeni u masovnom pokolju, da je sramota sto su neki iz pobesnele rulje koja je otimala hranu, pocinili zlocine. To je uglavnom svest naroda i to se pokazalo kroz odsustvo svake populisticke ili stranacke podrske validno optuzenim zlocincima. A u to ne ubrajam politicke optuzbe iz Srbije.

Srdjan

pre 12 godina

Odgovaram "Carli del Ponte".

Naravno, u tome je i poenta mog posta. Medjutim, to sto su Srbi u BiH vodili politiku kreiranja ciste teritorije na sve te uzasne nacine ne daje za pravo muslimanskim zlocinima da budu neprocesuirani.

Tadic ne izjednacava Mladica i Divjaka, to je pogresno, Tadic se zalaze da pocinioci zlocina nad Srbima budu takodje kaznjeni shodno zlocinima koji su pocinjeni. Moram potsetiti na Nasera Orica i njegove jedinice koje su pocinile masovne zlocine po srpskim selima oko Srebrenice. Ko je za to odgovarao? Da li te srpske zrtve manje vrede? Da li Tadic ima pravo da kaze da su i te zrtve dostojne pravde?

Pomenuti Divjak je najmanje odgovoran za Dobrovoljacku, ali svakako nije jasno kako niko nije optuzen/osudjen za jasno pocinjene ratne zlocine u tom slucaju.

Itd., itd., sadasnjost je nazalost mnogo crnja medju muslimanskim i hrvatskim narodom u odnosu na srpski kad je u pitanju suocavanje sa zlocinima. Medju ta dva naroda nema jasne kolektivne odgovornosti, vec naprotiv tek poneki glas se cuje koji podseca na moralnu odgovornost i objektivnost u moru onih koji samo vide svoje zrtve a negiraju, odnosno u nekim slucajevima cak i velicaju/pozdravljaju osudjene ratne zlocince u redovima svog naroda.

Covek mora biti objektivan i reci da u Srbiji, kao recimo na ovom primeru, jos uvek neki pojedinci padnu na ispitu, ali je ipak svest daleko visa o onome sto se desilo u odnosu na druga podrucja u regionu. Vrlo razocaravajuce.

Ostani zauvek tu

pre 12 godina

Ne mogu da shvatim kakav je to bolestan um koji na komentare u negativnom smislu o Lukicu,lupaju minuse.Za mene, to su isti bolesnici kao i on,podrzavaju ono sto je on radio.Svasta,ipak hrabri me kao coveka da ce ovo covecanstvo opstati zbog onih koji osuduju ovakve zlocine.

Petar Mitrović

pre 12 godina

Moj predlog je da se što pre uvede princip po kojem će samo registrovani korisnici moći da pišu komentare i glasaju, tj. preporučuju ili ne preporučuju druge komentare. Zabrinjavajuća je pojava da i u slučaju Lukića i slučaju Brejvika prethodnih dana, postoji značajan broj onih koji podržavaju ove masovne ubice.
Jedan od načina borbe protiv takvih ludaka je blagovremeno otkrivanje i preventivan rad sa njima, a ne ignorisanje. Očigledno je da bolesnika poput Lukića ima još na ovim prostorima, tako da bi bilo potpuno neodgovorno pustiti ih da se slobodno kreću i na miru osmišljavaju svoja zlodela.

SamoGradjanin

pre 12 godina

Ovi sto lupaju minuse na osudu ove manifestacije zla, treba hitno da se obrate psihijatru! ne znam da li je moguce da jedna osoba udari vise puta "ne preporucujem" ako moze onda mozda i nije sve tako crno kao sto prema minusima izgleda. Ako su to sve razlicite osobe, crno nam se pise jer minusi su daleko brojniji od pluseva.

Hronicar

pre 12 godina

jednu st5var zaista ne razumem. Ponositi cetnici narocito Seseljevi, stalno insistiraju na rehabilitaciji tog pokreta tvrdeci da su komunisti i Bulajevicevi filmovi "nalagali" i stvorili o njima sliku koja nije autenticna jer su jelte oni bili dobri pravedni hrabri humanisti. Sada u ovim ratovima su imali i imaju prilike da sada dokazu da ono za sto su ih "naruzili" nije istina - a oni stalono dokazuju da su jos gori nego sto su ih komunisti prikazali (svojim cetnicki inspirisanim zlocinima u BiH ratu, retorikom i ovakvim manifestacijama, ukljucujuci slavljenje Mladica na dan pomena u Srebrenici). Mozda nisam bio savremenik 1943ce nego sam samo citao o tome da su u istocnoj Bosni, Foci, Visegradu i Cajnicu cetnici ubili preko 3.000 muslimana za par dana i to nacinima o kojima je gadno pricati, silovali i palili. Ali sam savremenik dogadjaja u ovom ratu gde su vodjeni tom ideologijom ponovo ucinili iste i jos gore stvari.