Ponedeljak, 01.08.2011.

00:05

Rad na crno malo košta, puno vredi

Bezbroj je primera koji svakodnevno dokazuju da se u Srbiji više isplati raditi na crno nego legalno.

Izvor: Novosti

Rad na crno malo košta, puno vredi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

No_comment

pre 12 godina

Ovde se neke stvari nikada nece dovesti u red a evo i zasto: porezi moraju da budu visoki zato sto je kod nas na vlasti glomazni cinovnicki aparat koji podrzavaju neefikasna javna preduzeca. Da bi se smanjili porezi, treba nam reforma javnih preduzeca i cinovnickog aparata. To ni jedna stranka nije luda da uradi jer time sece granu na kojoj sedi i gubi glasacko telo. Sa druge strane posustala privreda nema drugog izlaza nego da bezi u sivu zonu jer je to jedini nacin da opstane. I to drzava tolerise jer se time cuva socijalni mir. Ukratko, cela drzava nam pociva na trulim korenima i samo nas velika nevolja moze naterati da se to promeni.

Nebitnojekosam.rs :)

pre 12 godina

Pa naravno da cu da radim na crno u ovoj banana drzavi, gde ne funkcionise ni ekonomija ni pravosudje ni zdravstvo ni policija, ajde od svih navedenih mozda samo policija nesto i radi ... Jedino resenje je za svakog pojedinca da ide putem ???? Putem : SNADJI SE

cista racunica

pre 12 godina

minimalac za neprijavljenog radnika: 14.000

mito za korumpiranog sluzbenika: nX1000

pobijanje konkurencije koja posluje po zakonu: neprocenjivo

Brate Mili

pre 12 godina

Evo, dobio sam informaciju da je država podigla namet paušalcima za 30%. I sada ću ja koji sam ionako bio ogorčen haračem i zulumom, morati još da im plaćam dodatnih 5.000 dinara mesečno više, a to je 60.000 dinara na godišnjem nivou (600 EUR-a) ili jedan godišnji odmor na moru. Oni su meni oduzeli godišnji odmor, a šta ću ja dobiti od iste te države? Pa isto što i do sada, čekanje u redovima, nipodaštavanje kao da smo niža rasa, zavrtanje para gde god se stigne (participacija, takse na ovo ili ono, porezi na imovinu ili ovo ili ono...), nefikasnu i glomaznu bulumentu birokratije koja radi do 13 h kad je 35 C a sve prostorije klimatizovane, inspektore koji ništa ne znaju a gledaju da te kazne zato što na ulaznoj fakturi nema valute plaćanja ili što su radnici jeli a nisu plaćeni porezi i doprinosi... Sledeći put kad povećaju namete oduzeće meni i mojoj porodici večeru, ali ako i treba samo nek oni imaju i dobru platu, siguran posao, nikakve obaveze a kamoli odgovornost, i godišnji odmor sa sve regresom, i sportske igre u nekoj banji na konto mene i moje porodice, i još ako osvoje neku medalju odrećemo se i ručka.

Agrrr

pre 12 godina

Preduzetnik sam, imam pet zaposlenih. Poslednjeg zaposlenog nisam prijavio jer su finasije sve losije. Desava mi se prvi put od pocetka rada(1990) da je postalo upitno hoce li na kraju meseca biti dovoljno novaca za plate. I onda drzava Srbija ocekuje da neko dodje da ulaze u ovo ruglo od sistema.

nenad

pre 12 godina

kada drzava bude svesna da nemoze sve bas da iscedi od onih koji rade a da zanemaruje crno trziste i da se pravi da ne postoji mozda ce se i nesto srediti, do tada a bojim se vrlo brzo i ovo malo sto rade legalno polako ce uci u crno trziste, sto da budu budale,

Nenad

pre 12 godina

Drzava mora ka kaznjava i poslodavca koji drzi neregiostrovanog radnika, ali i onoga ko pristane da radi na crno. Obojicu treba da kaznjava visegodisnjom robijom a poslodavca i kompletnom konfiskacijom imovine (preduzeca, restorana, prodavnice, radnje, zemljista, ...) kojom je pocinio to krivino delo ali i imovinom koja je stecena ovakvim zaposljavanjem (kuce, stanovi, automobili, novac, ...). Uz to, treba stimulisati ljude nagradama u visini od najmanje 20 prosecnih mesecnih plata (7000 eura) da prijavljuju ovakve slucajeve ali cak i ponude poslodavaca ljudima da rade za njih na crno. I za to treba da se ide u zatvor. Niko ne sme da bude siguran da nece biti otkriven i kaznjen. Samo tako cemo iskoreniti ovaj vid kriminala. Ljude mora da bude strah i da pomisle na ovako nesto.

Leskovcanin

pre 12 godina

Ee,da sam ja radio na crno svih ovih godina sad bih imao i auto i kucu i kes a ovako sam ostao bez svega..Godinama sam placao doprinose za mene i sest do sedam radnika,placao porez,e onda ide korupcija,kazne,veresija od strane inspektora koju naravno nikada ne plate a ako im trazis naravno prodjes sa ogromnom kaznom kao da si nedaj boze ubio nekog,eto izivljavaju se nad jadnim narodom koji placaju kolko tolko za 1000 dinara im zatvaraju radnje i izricu ogromne kazne,a sa druge strane tajkuni rade sta hoce i niko im nista ne sme.placam i zdravstvo a kod doktora kad odes pa ti si privatnik idi na privatnu kliniku tamo ti je sigurnije i tako sve javno i drzava i korupcija i pljacka i nikom nista.e sad sam zatvorio firmu i imam spisak duznika koji mi duguju i nemam nijednog radnika nemam ni poso a drzava i dalje cepa po dzepu..pa dokle bre vise po ovom jadnom naradu..lepo su mi pricali ljudi koji rade isti poso ko ja al na crno da sam budala sto imam prijavljenu firmu i radnike i gle nakraj oni u pravu i dalje rade jos vecim kapacitetom a ja placam kmate drzavi za poreze i trazim poso za neku platu.I sad znam rad na crno se iplati i treba se raditi samo na crno i nemoze me niko ubediti vise da platim bilo koji porez ovim lopovima..

Nikola

pre 12 godina

Ima dosta ovih bisera sto se uvalili u neko drzavno preduzece pa sole pamet ovde.Sta dobijes kad kaznis tog sto zaposljava na crno,pa dobijes npr 10coveka bez ikakvog posla i plate.Da imas 3 coveka zaposljeno po 400e,trebas da placas 2400e mesecno,to znaci da trebas 4-5k eura mesecno da zaradjujes.da bi imao da ih platis.Tj. mozes 200e da zaradjujes mesecno legalno,ili 400e nelegalno.Lako je kad se zaposlis u neko drzavno preduzece,nista ne radis,imas odmore i bolovanja,jos ti malo 400e,ali *** nemaju svi vezu.

Manic Miner

pre 12 godina

Poreski sistemi koji efikasno funkcionisu i ne dave ni firme ni zaposlene postoje po svetu, potrebno je samo malo se informisati, prilagoditi i primeniti. To nije problem.

Medjutim, takav sistem bi uveo kontrolu poslovanja upravo onih koji zgrcu najvece pare i delom tih para na vlasti odrzavaju politicare koji im garantuju kontinuitet bas te sive ekonomije koja im omogucava enormno bogacenje. Vrzino kolo. Prema tome, nema tu lakog resenja jer svima koji se pitaju ovakvo stanje odgovara.

karamelica

pre 12 godina

Kako da se odlučim na prijavu,kada mi se u tom slucaju nudi plata od 15,000 dinara? Kako sa tim parama preživeti mesec dana? Mislim da je država zakazala na rešavanju problema sive ekonomije!

bogdan

pre 12 godina

Osim navedenog daću i dva primera kako poslodavci izigravaju zakone i zakidaju i državu i radnike.Privatnik u trgoviniNovi Sad/ traži non stop na netu radnike .Radnici se javljaju i odmah im bude rečeno da je obavezan probni rad od 3-5 dana koji im neće biti plaćen ako ne zadovolje.Zatim gazda odredi normu koju radnik nije u stanju da ispuni ,gazda mu zahvali i naravno neplati.I tako cele godine ima besplatnu radnu snagu.Drugi primer,veliki trgovinski lanac /Metro i sl./zapošljava radnike preko studentske zadruge ,drži ih 2-3 meseca i -doviđenja.Svi znamo šta se državi plaća ili bolje reći ne plaća pri ovakvom radu.A država neće da kontroliše jer se sve radi po ''đe si ba ''principu pa ti vidi.

Babin_zub

pre 12 godina

Radim u javnom preduzecu,ide mi i socijalno i penziono,ali...Svaki odlazak kod lekara me kosta,pocev od participacije pa preko lekova do...A sto se penzije tice,koliko pomeraju granicu 95% nas je nece ni doziveti.
Tako da,sve u svemu,nista posebno ne propustaju "radnici na crno".

A da,da dodam i kredite.Njih oni ne mogu podici,a ja mogu.Mada,za kredit(novac) koji mogu podici mogu samo da kupim štranjku i da se obesim.

Nesto je trulo u drzavi Danskoj

pre 12 godina

Postoje dva nacina na koji drzava moze da se bori protiv rada na crno - kazneno i afirmativno. Ocigledno je da je kazneni nacin pogodan za korupciju i kod nas ne donosi resenje.
Da neko hoce da nema 'crne ekonomije' i 'sive privred' preslo bi se na afirmantivni nacin - olaksice poslodavcima i pojedincima. Na primer kada bi taj sto prodaje na ulici mogao da placa neki umereni porez, on bi rado presao iz te nezasticene zone i radio i za svoju penziju i imao zdrastvno osigranje. Ironicno je da drzava, u ovoj teskoj ekonomskoj situaciji kada ima za navodni cilj da se smanji broj radnika na crno, povecava dazbine za SZR sa pausalnim placanjem poreza na 20 hiljada dinara mesecno. A taj SZR je pocetna stepenica i najjeftiniji nacin kretanja u neki sopstveni posao. Nema nista ispod toga.

Miroslav

pre 12 godina

Kad pogledaš sve ove podatke ne možeš a da se ne upitaš zašto i zbog čega nijedna naša vlada ne ulazi u koštac sa ovim ogromnim problemima koje sistem stvara malim i srednjim preduzećima neverovatnom količinom raznoraznih nameta, kao da su svi operisani od opšteg boljitka i pomoći sospstvenom narodu koji će zbog ovakvog lošeg vođstva ubrzo nestat sa lica ove zemlje.

kkk

pre 12 godina

Neka probaju da uvedu da lokali ne mogu da rade bez prijavljenih radnika, u mom mestu radi gomila kafica, kladionica i ostalih koji nemaju NI JEDNOG prijavljenog radnika. Da li se iko zapita kako uopste mogu biti otvoreni, bez radnika? Tu bi se resio jedan deo ovog problema, mozda mali, ali je korak napred.

Dusan

pre 12 godina

Evo racunice: Radnik na crno dobija recimo 25000 dinara mesecno. Ako "Gazdi" stane posao, on samo kaze radniku da od sutra ne dolazi. Da je radnik prijavljen morao bi da pored tih 25000 dinara, da plati radniku zdravstveno i penziono, pa i da mu da zadnju platu, kad ga otpusti. Ovako je lakse. " Od danas vise ne radis" Tuzno ali istinito.

leming

pre 12 godina

vlasnik sam privatnog preduzeća i samo imam da kažem jedno - sahraniće nas neuki državni aparat, jer ovakvo šlustersko vođenje države i planiranje privrednih tokova je za dva koplja ispod amaterizma. Dole vlada!

Vladimir

pre 12 godina

U Srbiji se više isplati raditi na crno nego legalno jer rad "na belo" uz rezimsku pljacku apsolutno nije isplativ, osim za rezimske firme koje dobijaju poslove, a ne podlezu drakonskom kaznjavanju za svaku sitnicu.

Dejan

pre 12 godina

A preduzetnik umesto kazne moze da "plati" inspekciji 200eur i kilo prasetine... Ajte molim vas... Pa da hoće da se reši rešilo bo se za 3 dana!

voja

pre 12 godina

U ovoj zemlji zakona se pridržava samo sirotinja.
Ko god ima "dobre veze" u vlasti, može da radi šta hoće.
Građevinske firme (koje rade u BG, a radove finansira Vlada Srbije) imaju po 3 do 5 prijavljenih radnika, a na gradilištu svakodnevno angažuju 20 do 30???
U većini privatnih firmi prikazuju se isplate "minimalaca" za zaposlene, a "na ruke" se isplaćuju nekoliko puta više sume...
To je teško i proveriti, ali kad bi inspektori radili svoj posao, sve bi se to lako otkrilo.
Većina inspektora je korumpirana.

bean

pre 12 godina

Rešenje je potpuno drugi ekonomski i politički sistem.
Ovo se ne može popraviti,a vlasti i ovako trenutno
stanje uopšte ne smeta.Zabrinutost odgovornih je lažna.

Icarus

pre 12 godina

Smanjite poreze i ukinite neke! Pa zar toliko mozga image(nemate)? Ja prvi necu da otvorim firmu(a ozbiljno sam razmisljao o tome) jer ima milion nameta koje treba da placam a ne znam zasto! Posle se jos inspekcija izivljava nad tobom... Neka hvala!

igorpl

pre 12 godina

a najgrublje procene licitiraju i sa milion radnika koji žive bez zdravstvenog osiguranja i nade da će zaraditi penziju

Zdravstevo osiguranje im ništa ne vredi kada se i onako sve plaća, podmićuju doktori i šalju vas kod privatnih lekara, i prepisuju medikamenti određenih farmaceutskih kuća koje država ne subevncioniše i koji se plaćaju u punom iznosu jer se od njih dobija neki procenat!

A penzija i im i onako ne vredi pošto su svi prijavljeni na minimalac pa će i onako biti socijalni slučajevi kada odu u penziju i budu dobijali 10.000 mesečno ako i toliko i to u 2 puta!

Što se tiče zdrvstva mogao bi B-92 i insajder malo da prošeta do recimo Sremske Mitrovice i zdrvastvenog centra a posebno recimo porodilišta gde ako ne platitei nekom neće da vas pogledaju više sati na porođaju (a sede tu pored tebe i čitaju SVET, SKANDAL i rešavaju ukrštene reči) Tarifa Doktora je 200 eura + viski, kafa čokolada..... A tarifa baibca je oko 100+ kafa čokolada...... Babica koja iznosi bebu iz porodilišta obavezno 20 eura + kafsa čokolada.... Svi se osvrću na onu priroda to uvek radi sama u 21 veku sve dok ne platiš pa ti neko pomogne. Moja supruga se recimo porađala 12 sati pri tom ostala bez plodove vode još u početku i niko je od babica nije pogldeao sve dok se slučajno nije pojavio doktor i rekao "ŠTA OVO JOŠ NIJE GOTOVO", gurnuo dva puta i porodio je!
Do tih granica idu da se igraju sa dečijim životima sve dok ne platiš.
Mali komšija je imao sličnu situaciju i ostalo je dete bez kiseonika pa sada iima dete jadno posledice za ceo život verovatno. I sve zbog naravno KORUPCIJE!
Pa sad vi vidite šta vam znači ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
E moj glupi narode!

Srboljub

pre 12 godina

Cela privreda treba da pređe u sivu ili crnu zonu, tako da bi prestalo finansiranje ove korumpirane parazitske rasipničke države, koja je neprijatelj svakom poštenom radnom čoveku.

Radojica

pre 12 godina

Nesto ne vidim da se bacaju u strajk preposteni postovaoci zakona, a iz dana u dan medijski lelek i jauk na sve strane.
Bice da i njima malo odgovara situacija da radnike placaju 150-200 evra i istovremeno sebi zidaju kuce od pola miliona po inostranstvu.
Je li tako, komrade Knezevicu ?
Prepodobni poslostvoritelju balkanskomu zivlju.
Nema od tebe svetlije tacke srpske privrede.

sinisa

pre 12 godina

Nasa drzava jos i malo kaznjava, bio sam u Austriji i tamo ne dao bog da zeznes radnika, a slucajno da ga ne prijavis i zatvor ti negine (a neplacen porez je jednak seksualnom kontaktu za jezevim ledjima), mi smo za poslodavce Eldorado, obecana zemlja. negde sam cuo da te cak stave i u novine, a valjda u Svedskoj dospes na crnu listu pa si ga ugasio. Ja da imam kesa da otvorim firmicu definitivno bih je ovde otvorio, plasirao bih tone prozivoda, a samo ja bih radio u firmi :). Srbija je Obecana zemlja za likove zeljne izivljavanja i drzanja radnika na kratkom lancu ili iskoriscavanja maldih cura mislim da to u evropi zovu seksualno uznemiravanje na radnom mestu, tek to ako ti nakace na vrat ugasio si ga.

Slobodan

pre 12 godina

Hocu i ja da radim na crno, da mi poslodavac ne uplacuje nikakve doprinose, nego da mi sve isplacuje na ruke, a onda da izadjem na ulicu i da mi povezu radni staz. Jednim hicem dva zeca.

BrankoX

pre 12 godina

A zasto drzava i nasim poslodavcima ne isplacuje 5 do 10 hiljada evra za svakog zaposlenog? Zasto se diskriminisu nase firme u korist stranih?

voja

pre 12 godina

U ovoj zemlji zakona se pridržava samo sirotinja.
Ko god ima "dobre veze" u vlasti, može da radi šta hoće.
Građevinske firme (koje rade u BG, a radove finansira Vlada Srbije) imaju po 3 do 5 prijavljenih radnika, a na gradilištu svakodnevno angažuju 20 do 30???
U većini privatnih firmi prikazuju se isplate "minimalaca" za zaposlene, a "na ruke" se isplaćuju nekoliko puta više sume...
To je teško i proveriti, ali kad bi inspektori radili svoj posao, sve bi se to lako otkrilo.
Većina inspektora je korumpirana.

Srboljub

pre 12 godina

Cela privreda treba da pređe u sivu ili crnu zonu, tako da bi prestalo finansiranje ove korumpirane parazitske rasipničke države, koja je neprijatelj svakom poštenom radnom čoveku.

leming

pre 12 godina

vlasnik sam privatnog preduzeća i samo imam da kažem jedno - sahraniće nas neuki državni aparat, jer ovakvo šlustersko vođenje države i planiranje privrednih tokova je za dva koplja ispod amaterizma. Dole vlada!

igorpl

pre 12 godina

a najgrublje procene licitiraju i sa milion radnika koji žive bez zdravstvenog osiguranja i nade da će zaraditi penziju

Zdravstevo osiguranje im ništa ne vredi kada se i onako sve plaća, podmićuju doktori i šalju vas kod privatnih lekara, i prepisuju medikamenti određenih farmaceutskih kuća koje država ne subevncioniše i koji se plaćaju u punom iznosu jer se od njih dobija neki procenat!

A penzija i im i onako ne vredi pošto su svi prijavljeni na minimalac pa će i onako biti socijalni slučajevi kada odu u penziju i budu dobijali 10.000 mesečno ako i toliko i to u 2 puta!

Što se tiče zdrvstva mogao bi B-92 i insajder malo da prošeta do recimo Sremske Mitrovice i zdrvastvenog centra a posebno recimo porodilišta gde ako ne platitei nekom neće da vas pogledaju više sati na porođaju (a sede tu pored tebe i čitaju SVET, SKANDAL i rešavaju ukrštene reči) Tarifa Doktora je 200 eura + viski, kafa čokolada..... A tarifa baibca je oko 100+ kafa čokolada...... Babica koja iznosi bebu iz porodilišta obavezno 20 eura + kafsa čokolada.... Svi se osvrću na onu priroda to uvek radi sama u 21 veku sve dok ne platiš pa ti neko pomogne. Moja supruga se recimo porađala 12 sati pri tom ostala bez plodove vode još u početku i niko je od babica nije pogldeao sve dok se slučajno nije pojavio doktor i rekao "ŠTA OVO JOŠ NIJE GOTOVO", gurnuo dva puta i porodio je!
Do tih granica idu da se igraju sa dečijim životima sve dok ne platiš.
Mali komšija je imao sličnu situaciju i ostalo je dete bez kiseonika pa sada iima dete jadno posledice za ceo život verovatno. I sve zbog naravno KORUPCIJE!
Pa sad vi vidite šta vam znači ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
E moj glupi narode!

Icarus

pre 12 godina

Smanjite poreze i ukinite neke! Pa zar toliko mozga image(nemate)? Ja prvi necu da otvorim firmu(a ozbiljno sam razmisljao o tome) jer ima milion nameta koje treba da placam a ne znam zasto! Posle se jos inspekcija izivljava nad tobom... Neka hvala!

BrankoX

pre 12 godina

A zasto drzava i nasim poslodavcima ne isplacuje 5 do 10 hiljada evra za svakog zaposlenog? Zasto se diskriminisu nase firme u korist stranih?

Dusan

pre 12 godina

Evo racunice: Radnik na crno dobija recimo 25000 dinara mesecno. Ako "Gazdi" stane posao, on samo kaze radniku da od sutra ne dolazi. Da je radnik prijavljen morao bi da pored tih 25000 dinara, da plati radniku zdravstveno i penziono, pa i da mu da zadnju platu, kad ga otpusti. Ovako je lakse. " Od danas vise ne radis" Tuzno ali istinito.

Leskovcanin

pre 12 godina

Ee,da sam ja radio na crno svih ovih godina sad bih imao i auto i kucu i kes a ovako sam ostao bez svega..Godinama sam placao doprinose za mene i sest do sedam radnika,placao porez,e onda ide korupcija,kazne,veresija od strane inspektora koju naravno nikada ne plate a ako im trazis naravno prodjes sa ogromnom kaznom kao da si nedaj boze ubio nekog,eto izivljavaju se nad jadnim narodom koji placaju kolko tolko za 1000 dinara im zatvaraju radnje i izricu ogromne kazne,a sa druge strane tajkuni rade sta hoce i niko im nista ne sme.placam i zdravstvo a kod doktora kad odes pa ti si privatnik idi na privatnu kliniku tamo ti je sigurnije i tako sve javno i drzava i korupcija i pljacka i nikom nista.e sad sam zatvorio firmu i imam spisak duznika koji mi duguju i nemam nijednog radnika nemam ni poso a drzava i dalje cepa po dzepu..pa dokle bre vise po ovom jadnom naradu..lepo su mi pricali ljudi koji rade isti poso ko ja al na crno da sam budala sto imam prijavljenu firmu i radnike i gle nakraj oni u pravu i dalje rade jos vecim kapacitetom a ja placam kmate drzavi za poreze i trazim poso za neku platu.I sad znam rad na crno se iplati i treba se raditi samo na crno i nemoze me niko ubediti vise da platim bilo koji porez ovim lopovima..

bean

pre 12 godina

Rešenje je potpuno drugi ekonomski i politički sistem.
Ovo se ne može popraviti,a vlasti i ovako trenutno
stanje uopšte ne smeta.Zabrinutost odgovornih je lažna.

Slobodan

pre 12 godina

Hocu i ja da radim na crno, da mi poslodavac ne uplacuje nikakve doprinose, nego da mi sve isplacuje na ruke, a onda da izadjem na ulicu i da mi povezu radni staz. Jednim hicem dva zeca.

sinisa

pre 12 godina

Nasa drzava jos i malo kaznjava, bio sam u Austriji i tamo ne dao bog da zeznes radnika, a slucajno da ga ne prijavis i zatvor ti negine (a neplacen porez je jednak seksualnom kontaktu za jezevim ledjima), mi smo za poslodavce Eldorado, obecana zemlja. negde sam cuo da te cak stave i u novine, a valjda u Svedskoj dospes na crnu listu pa si ga ugasio. Ja da imam kesa da otvorim firmicu definitivno bih je ovde otvorio, plasirao bih tone prozivoda, a samo ja bih radio u firmi :). Srbija je Obecana zemlja za likove zeljne izivljavanja i drzanja radnika na kratkom lancu ili iskoriscavanja maldih cura mislim da to u evropi zovu seksualno uznemiravanje na radnom mestu, tek to ako ti nakace na vrat ugasio si ga.

Vladimir

pre 12 godina

U Srbiji se više isplati raditi na crno nego legalno jer rad "na belo" uz rezimsku pljacku apsolutno nije isplativ, osim za rezimske firme koje dobijaju poslove, a ne podlezu drakonskom kaznjavanju za svaku sitnicu.

Nesto je trulo u drzavi Danskoj

pre 12 godina

Postoje dva nacina na koji drzava moze da se bori protiv rada na crno - kazneno i afirmativno. Ocigledno je da je kazneni nacin pogodan za korupciju i kod nas ne donosi resenje.
Da neko hoce da nema 'crne ekonomije' i 'sive privred' preslo bi se na afirmantivni nacin - olaksice poslodavcima i pojedincima. Na primer kada bi taj sto prodaje na ulici mogao da placa neki umereni porez, on bi rado presao iz te nezasticene zone i radio i za svoju penziju i imao zdrastvno osigranje. Ironicno je da drzava, u ovoj teskoj ekonomskoj situaciji kada ima za navodni cilj da se smanji broj radnika na crno, povecava dazbine za SZR sa pausalnim placanjem poreza na 20 hiljada dinara mesecno. A taj SZR je pocetna stepenica i najjeftiniji nacin kretanja u neki sopstveni posao. Nema nista ispod toga.

Babin_zub

pre 12 godina

Radim u javnom preduzecu,ide mi i socijalno i penziono,ali...Svaki odlazak kod lekara me kosta,pocev od participacije pa preko lekova do...A sto se penzije tice,koliko pomeraju granicu 95% nas je nece ni doziveti.
Tako da,sve u svemu,nista posebno ne propustaju "radnici na crno".

A da,da dodam i kredite.Njih oni ne mogu podici,a ja mogu.Mada,za kredit(novac) koji mogu podici mogu samo da kupim štranjku i da se obesim.

Dejan

pre 12 godina

A preduzetnik umesto kazne moze da "plati" inspekciji 200eur i kilo prasetine... Ajte molim vas... Pa da hoće da se reši rešilo bo se za 3 dana!

kkk

pre 12 godina

Neka probaju da uvedu da lokali ne mogu da rade bez prijavljenih radnika, u mom mestu radi gomila kafica, kladionica i ostalih koji nemaju NI JEDNOG prijavljenog radnika. Da li se iko zapita kako uopste mogu biti otvoreni, bez radnika? Tu bi se resio jedan deo ovog problema, mozda mali, ali je korak napred.

Nikola

pre 12 godina

Ima dosta ovih bisera sto se uvalili u neko drzavno preduzece pa sole pamet ovde.Sta dobijes kad kaznis tog sto zaposljava na crno,pa dobijes npr 10coveka bez ikakvog posla i plate.Da imas 3 coveka zaposljeno po 400e,trebas da placas 2400e mesecno,to znaci da trebas 4-5k eura mesecno da zaradjujes.da bi imao da ih platis.Tj. mozes 200e da zaradjujes mesecno legalno,ili 400e nelegalno.Lako je kad se zaposlis u neko drzavno preduzece,nista ne radis,imas odmore i bolovanja,jos ti malo 400e,ali *** nemaju svi vezu.

Agrrr

pre 12 godina

Preduzetnik sam, imam pet zaposlenih. Poslednjeg zaposlenog nisam prijavio jer su finasije sve losije. Desava mi se prvi put od pocetka rada(1990) da je postalo upitno hoce li na kraju meseca biti dovoljno novaca za plate. I onda drzava Srbija ocekuje da neko dodje da ulaze u ovo ruglo od sistema.

Miroslav

pre 12 godina

Kad pogledaš sve ove podatke ne možeš a da se ne upitaš zašto i zbog čega nijedna naša vlada ne ulazi u koštac sa ovim ogromnim problemima koje sistem stvara malim i srednjim preduzećima neverovatnom količinom raznoraznih nameta, kao da su svi operisani od opšteg boljitka i pomoći sospstvenom narodu koji će zbog ovakvog lošeg vođstva ubrzo nestat sa lica ove zemlje.

bogdan

pre 12 godina

Osim navedenog daću i dva primera kako poslodavci izigravaju zakone i zakidaju i državu i radnike.Privatnik u trgoviniNovi Sad/ traži non stop na netu radnike .Radnici se javljaju i odmah im bude rečeno da je obavezan probni rad od 3-5 dana koji im neće biti plaćen ako ne zadovolje.Zatim gazda odredi normu koju radnik nije u stanju da ispuni ,gazda mu zahvali i naravno neplati.I tako cele godine ima besplatnu radnu snagu.Drugi primer,veliki trgovinski lanac /Metro i sl./zapošljava radnike preko studentske zadruge ,drži ih 2-3 meseca i -doviđenja.Svi znamo šta se državi plaća ili bolje reći ne plaća pri ovakvom radu.A država neće da kontroliše jer se sve radi po ''đe si ba ''principu pa ti vidi.

Manic Miner

pre 12 godina

Poreski sistemi koji efikasno funkcionisu i ne dave ni firme ni zaposlene postoje po svetu, potrebno je samo malo se informisati, prilagoditi i primeniti. To nije problem.

Medjutim, takav sistem bi uveo kontrolu poslovanja upravo onih koji zgrcu najvece pare i delom tih para na vlasti odrzavaju politicare koji im garantuju kontinuitet bas te sive ekonomije koja im omogucava enormno bogacenje. Vrzino kolo. Prema tome, nema tu lakog resenja jer svima koji se pitaju ovakvo stanje odgovara.

Radojica

pre 12 godina

Nesto ne vidim da se bacaju u strajk preposteni postovaoci zakona, a iz dana u dan medijski lelek i jauk na sve strane.
Bice da i njima malo odgovara situacija da radnike placaju 150-200 evra i istovremeno sebi zidaju kuce od pola miliona po inostranstvu.
Je li tako, komrade Knezevicu ?
Prepodobni poslostvoritelju balkanskomu zivlju.
Nema od tebe svetlije tacke srpske privrede.

Brate Mili

pre 12 godina

Evo, dobio sam informaciju da je država podigla namet paušalcima za 30%. I sada ću ja koji sam ionako bio ogorčen haračem i zulumom, morati još da im plaćam dodatnih 5.000 dinara mesečno više, a to je 60.000 dinara na godišnjem nivou (600 EUR-a) ili jedan godišnji odmor na moru. Oni su meni oduzeli godišnji odmor, a šta ću ja dobiti od iste te države? Pa isto što i do sada, čekanje u redovima, nipodaštavanje kao da smo niža rasa, zavrtanje para gde god se stigne (participacija, takse na ovo ili ono, porezi na imovinu ili ovo ili ono...), nefikasnu i glomaznu bulumentu birokratije koja radi do 13 h kad je 35 C a sve prostorije klimatizovane, inspektore koji ništa ne znaju a gledaju da te kazne zato što na ulaznoj fakturi nema valute plaćanja ili što su radnici jeli a nisu plaćeni porezi i doprinosi... Sledeći put kad povećaju namete oduzeće meni i mojoj porodici večeru, ali ako i treba samo nek oni imaju i dobru platu, siguran posao, nikakve obaveze a kamoli odgovornost, i godišnji odmor sa sve regresom, i sportske igre u nekoj banji na konto mene i moje porodice, i još ako osvoje neku medalju odrećemo se i ručka.

karamelica

pre 12 godina

Kako da se odlučim na prijavu,kada mi se u tom slucaju nudi plata od 15,000 dinara? Kako sa tim parama preživeti mesec dana? Mislim da je država zakazala na rešavanju problema sive ekonomije!

Nenad

pre 12 godina

Drzava mora ka kaznjava i poslodavca koji drzi neregiostrovanog radnika, ali i onoga ko pristane da radi na crno. Obojicu treba da kaznjava visegodisnjom robijom a poslodavca i kompletnom konfiskacijom imovine (preduzeca, restorana, prodavnice, radnje, zemljista, ...) kojom je pocinio to krivino delo ali i imovinom koja je stecena ovakvim zaposljavanjem (kuce, stanovi, automobili, novac, ...). Uz to, treba stimulisati ljude nagradama u visini od najmanje 20 prosecnih mesecnih plata (7000 eura) da prijavljuju ovakve slucajeve ali cak i ponude poslodavaca ljudima da rade za njih na crno. I za to treba da se ide u zatvor. Niko ne sme da bude siguran da nece biti otkriven i kaznjen. Samo tako cemo iskoreniti ovaj vid kriminala. Ljude mora da bude strah i da pomisle na ovako nesto.

cista racunica

pre 12 godina

minimalac za neprijavljenog radnika: 14.000

mito za korumpiranog sluzbenika: nX1000

pobijanje konkurencije koja posluje po zakonu: neprocenjivo

Nebitnojekosam.rs :)

pre 12 godina

Pa naravno da cu da radim na crno u ovoj banana drzavi, gde ne funkcionise ni ekonomija ni pravosudje ni zdravstvo ni policija, ajde od svih navedenih mozda samo policija nesto i radi ... Jedino resenje je za svakog pojedinca da ide putem ???? Putem : SNADJI SE

nenad

pre 12 godina

kada drzava bude svesna da nemoze sve bas da iscedi od onih koji rade a da zanemaruje crno trziste i da se pravi da ne postoji mozda ce se i nesto srediti, do tada a bojim se vrlo brzo i ovo malo sto rade legalno polako ce uci u crno trziste, sto da budu budale,

No_comment

pre 12 godina

Ovde se neke stvari nikada nece dovesti u red a evo i zasto: porezi moraju da budu visoki zato sto je kod nas na vlasti glomazni cinovnicki aparat koji podrzavaju neefikasna javna preduzeca. Da bi se smanjili porezi, treba nam reforma javnih preduzeca i cinovnickog aparata. To ni jedna stranka nije luda da uradi jer time sece granu na kojoj sedi i gubi glasacko telo. Sa druge strane posustala privreda nema drugog izlaza nego da bezi u sivu zonu jer je to jedini nacin da opstane. I to drzava tolerise jer se time cuva socijalni mir. Ukratko, cela drzava nam pociva na trulim korenima i samo nas velika nevolja moze naterati da se to promeni.

Nenad

pre 12 godina

Drzava mora ka kaznjava i poslodavca koji drzi neregiostrovanog radnika, ali i onoga ko pristane da radi na crno. Obojicu treba da kaznjava visegodisnjom robijom a poslodavca i kompletnom konfiskacijom imovine (preduzeca, restorana, prodavnice, radnje, zemljista, ...) kojom je pocinio to krivino delo ali i imovinom koja je stecena ovakvim zaposljavanjem (kuce, stanovi, automobili, novac, ...). Uz to, treba stimulisati ljude nagradama u visini od najmanje 20 prosecnih mesecnih plata (7000 eura) da prijavljuju ovakve slucajeve ali cak i ponude poslodavaca ljudima da rade za njih na crno. I za to treba da se ide u zatvor. Niko ne sme da bude siguran da nece biti otkriven i kaznjen. Samo tako cemo iskoreniti ovaj vid kriminala. Ljude mora da bude strah i da pomisle na ovako nesto.

Babin_zub

pre 12 godina

Radim u javnom preduzecu,ide mi i socijalno i penziono,ali...Svaki odlazak kod lekara me kosta,pocev od participacije pa preko lekova do...A sto se penzije tice,koliko pomeraju granicu 95% nas je nece ni doziveti.
Tako da,sve u svemu,nista posebno ne propustaju "radnici na crno".

A da,da dodam i kredite.Njih oni ne mogu podici,a ja mogu.Mada,za kredit(novac) koji mogu podici mogu samo da kupim štranjku i da se obesim.

sinisa

pre 12 godina

Nasa drzava jos i malo kaznjava, bio sam u Austriji i tamo ne dao bog da zeznes radnika, a slucajno da ga ne prijavis i zatvor ti negine (a neplacen porez je jednak seksualnom kontaktu za jezevim ledjima), mi smo za poslodavce Eldorado, obecana zemlja. negde sam cuo da te cak stave i u novine, a valjda u Svedskoj dospes na crnu listu pa si ga ugasio. Ja da imam kesa da otvorim firmicu definitivno bih je ovde otvorio, plasirao bih tone prozivoda, a samo ja bih radio u firmi :). Srbija je Obecana zemlja za likove zeljne izivljavanja i drzanja radnika na kratkom lancu ili iskoriscavanja maldih cura mislim da to u evropi zovu seksualno uznemiravanje na radnom mestu, tek to ako ti nakace na vrat ugasio si ga.

Srboljub

pre 12 godina

Cela privreda treba da pređe u sivu ili crnu zonu, tako da bi prestalo finansiranje ove korumpirane parazitske rasipničke države, koja je neprijatelj svakom poštenom radnom čoveku.

kkk

pre 12 godina

Neka probaju da uvedu da lokali ne mogu da rade bez prijavljenih radnika, u mom mestu radi gomila kafica, kladionica i ostalih koji nemaju NI JEDNOG prijavljenog radnika. Da li se iko zapita kako uopste mogu biti otvoreni, bez radnika? Tu bi se resio jedan deo ovog problema, mozda mali, ali je korak napred.

Dejan

pre 12 godina

A preduzetnik umesto kazne moze da "plati" inspekciji 200eur i kilo prasetine... Ajte molim vas... Pa da hoće da se reši rešilo bo se za 3 dana!

voja

pre 12 godina

U ovoj zemlji zakona se pridržava samo sirotinja.
Ko god ima "dobre veze" u vlasti, može da radi šta hoće.
Građevinske firme (koje rade u BG, a radove finansira Vlada Srbije) imaju po 3 do 5 prijavljenih radnika, a na gradilištu svakodnevno angažuju 20 do 30???
U većini privatnih firmi prikazuju se isplate "minimalaca" za zaposlene, a "na ruke" se isplaćuju nekoliko puta više sume...
To je teško i proveriti, ali kad bi inspektori radili svoj posao, sve bi se to lako otkrilo.
Većina inspektora je korumpirana.

Radojica

pre 12 godina

Nesto ne vidim da se bacaju u strajk preposteni postovaoci zakona, a iz dana u dan medijski lelek i jauk na sve strane.
Bice da i njima malo odgovara situacija da radnike placaju 150-200 evra i istovremeno sebi zidaju kuce od pola miliona po inostranstvu.
Je li tako, komrade Knezevicu ?
Prepodobni poslostvoritelju balkanskomu zivlju.
Nema od tebe svetlije tacke srpske privrede.

Nikola

pre 12 godina

Ima dosta ovih bisera sto se uvalili u neko drzavno preduzece pa sole pamet ovde.Sta dobijes kad kaznis tog sto zaposljava na crno,pa dobijes npr 10coveka bez ikakvog posla i plate.Da imas 3 coveka zaposljeno po 400e,trebas da placas 2400e mesecno,to znaci da trebas 4-5k eura mesecno da zaradjujes.da bi imao da ih platis.Tj. mozes 200e da zaradjujes mesecno legalno,ili 400e nelegalno.Lako je kad se zaposlis u neko drzavno preduzece,nista ne radis,imas odmore i bolovanja,jos ti malo 400e,ali *** nemaju svi vezu.

bogdan

pre 12 godina

Osim navedenog daću i dva primera kako poslodavci izigravaju zakone i zakidaju i državu i radnike.Privatnik u trgoviniNovi Sad/ traži non stop na netu radnike .Radnici se javljaju i odmah im bude rečeno da je obavezan probni rad od 3-5 dana koji im neće biti plaćen ako ne zadovolje.Zatim gazda odredi normu koju radnik nije u stanju da ispuni ,gazda mu zahvali i naravno neplati.I tako cele godine ima besplatnu radnu snagu.Drugi primer,veliki trgovinski lanac /Metro i sl./zapošljava radnike preko studentske zadruge ,drži ih 2-3 meseca i -doviđenja.Svi znamo šta se državi plaća ili bolje reći ne plaća pri ovakvom radu.A država neće da kontroliše jer se sve radi po ''đe si ba ''principu pa ti vidi.

bean

pre 12 godina

Rešenje je potpuno drugi ekonomski i politički sistem.
Ovo se ne može popraviti,a vlasti i ovako trenutno
stanje uopšte ne smeta.Zabrinutost odgovornih je lažna.

Dusan

pre 12 godina

Evo racunice: Radnik na crno dobija recimo 25000 dinara mesecno. Ako "Gazdi" stane posao, on samo kaze radniku da od sutra ne dolazi. Da je radnik prijavljen morao bi da pored tih 25000 dinara, da plati radniku zdravstveno i penziono, pa i da mu da zadnju platu, kad ga otpusti. Ovako je lakse. " Od danas vise ne radis" Tuzno ali istinito.

BrankoX

pre 12 godina

A zasto drzava i nasim poslodavcima ne isplacuje 5 do 10 hiljada evra za svakog zaposlenog? Zasto se diskriminisu nase firme u korist stranih?

Agrrr

pre 12 godina

Preduzetnik sam, imam pet zaposlenih. Poslednjeg zaposlenog nisam prijavio jer su finasije sve losije. Desava mi se prvi put od pocetka rada(1990) da je postalo upitno hoce li na kraju meseca biti dovoljno novaca za plate. I onda drzava Srbija ocekuje da neko dodje da ulaze u ovo ruglo od sistema.

Icarus

pre 12 godina

Smanjite poreze i ukinite neke! Pa zar toliko mozga image(nemate)? Ja prvi necu da otvorim firmu(a ozbiljno sam razmisljao o tome) jer ima milion nameta koje treba da placam a ne znam zasto! Posle se jos inspekcija izivljava nad tobom... Neka hvala!

igorpl

pre 12 godina

a najgrublje procene licitiraju i sa milion radnika koji žive bez zdravstvenog osiguranja i nade da će zaraditi penziju

Zdravstevo osiguranje im ništa ne vredi kada se i onako sve plaća, podmićuju doktori i šalju vas kod privatnih lekara, i prepisuju medikamenti određenih farmaceutskih kuća koje država ne subevncioniše i koji se plaćaju u punom iznosu jer se od njih dobija neki procenat!

A penzija i im i onako ne vredi pošto su svi prijavljeni na minimalac pa će i onako biti socijalni slučajevi kada odu u penziju i budu dobijali 10.000 mesečno ako i toliko i to u 2 puta!

Što se tiče zdrvstva mogao bi B-92 i insajder malo da prošeta do recimo Sremske Mitrovice i zdrvastvenog centra a posebno recimo porodilišta gde ako ne platitei nekom neće da vas pogledaju više sati na porođaju (a sede tu pored tebe i čitaju SVET, SKANDAL i rešavaju ukrštene reči) Tarifa Doktora je 200 eura + viski, kafa čokolada..... A tarifa baibca je oko 100+ kafa čokolada...... Babica koja iznosi bebu iz porodilišta obavezno 20 eura + kafsa čokolada.... Svi se osvrću na onu priroda to uvek radi sama u 21 veku sve dok ne platiš pa ti neko pomogne. Moja supruga se recimo porađala 12 sati pri tom ostala bez plodove vode još u početku i niko je od babica nije pogldeao sve dok se slučajno nije pojavio doktor i rekao "ŠTA OVO JOŠ NIJE GOTOVO", gurnuo dva puta i porodio je!
Do tih granica idu da se igraju sa dečijim životima sve dok ne platiš.
Mali komšija je imao sličnu situaciju i ostalo je dete bez kiseonika pa sada iima dete jadno posledice za ceo život verovatno. I sve zbog naravno KORUPCIJE!
Pa sad vi vidite šta vam znači ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
E moj glupi narode!

leming

pre 12 godina

vlasnik sam privatnog preduzeća i samo imam da kažem jedno - sahraniće nas neuki državni aparat, jer ovakvo šlustersko vođenje države i planiranje privrednih tokova je za dva koplja ispod amaterizma. Dole vlada!

karamelica

pre 12 godina

Kako da se odlučim na prijavu,kada mi se u tom slucaju nudi plata od 15,000 dinara? Kako sa tim parama preživeti mesec dana? Mislim da je država zakazala na rešavanju problema sive ekonomije!

Leskovcanin

pre 12 godina

Ee,da sam ja radio na crno svih ovih godina sad bih imao i auto i kucu i kes a ovako sam ostao bez svega..Godinama sam placao doprinose za mene i sest do sedam radnika,placao porez,e onda ide korupcija,kazne,veresija od strane inspektora koju naravno nikada ne plate a ako im trazis naravno prodjes sa ogromnom kaznom kao da si nedaj boze ubio nekog,eto izivljavaju se nad jadnim narodom koji placaju kolko tolko za 1000 dinara im zatvaraju radnje i izricu ogromne kazne,a sa druge strane tajkuni rade sta hoce i niko im nista ne sme.placam i zdravstvo a kod doktora kad odes pa ti si privatnik idi na privatnu kliniku tamo ti je sigurnije i tako sve javno i drzava i korupcija i pljacka i nikom nista.e sad sam zatvorio firmu i imam spisak duznika koji mi duguju i nemam nijednog radnika nemam ni poso a drzava i dalje cepa po dzepu..pa dokle bre vise po ovom jadnom naradu..lepo su mi pricali ljudi koji rade isti poso ko ja al na crno da sam budala sto imam prijavljenu firmu i radnike i gle nakraj oni u pravu i dalje rade jos vecim kapacitetom a ja placam kmate drzavi za poreze i trazim poso za neku platu.I sad znam rad na crno se iplati i treba se raditi samo na crno i nemoze me niko ubediti vise da platim bilo koji porez ovim lopovima..

Slobodan

pre 12 godina

Hocu i ja da radim na crno, da mi poslodavac ne uplacuje nikakve doprinose, nego da mi sve isplacuje na ruke, a onda da izadjem na ulicu i da mi povezu radni staz. Jednim hicem dva zeca.

Vladimir

pre 12 godina

U Srbiji se više isplati raditi na crno nego legalno jer rad "na belo" uz rezimsku pljacku apsolutno nije isplativ, osim za rezimske firme koje dobijaju poslove, a ne podlezu drakonskom kaznjavanju za svaku sitnicu.

Miroslav

pre 12 godina

Kad pogledaš sve ove podatke ne možeš a da se ne upitaš zašto i zbog čega nijedna naša vlada ne ulazi u koštac sa ovim ogromnim problemima koje sistem stvara malim i srednjim preduzećima neverovatnom količinom raznoraznih nameta, kao da su svi operisani od opšteg boljitka i pomoći sospstvenom narodu koji će zbog ovakvog lošeg vođstva ubrzo nestat sa lica ove zemlje.

Nesto je trulo u drzavi Danskoj

pre 12 godina

Postoje dva nacina na koji drzava moze da se bori protiv rada na crno - kazneno i afirmativno. Ocigledno je da je kazneni nacin pogodan za korupciju i kod nas ne donosi resenje.
Da neko hoce da nema 'crne ekonomije' i 'sive privred' preslo bi se na afirmantivni nacin - olaksice poslodavcima i pojedincima. Na primer kada bi taj sto prodaje na ulici mogao da placa neki umereni porez, on bi rado presao iz te nezasticene zone i radio i za svoju penziju i imao zdrastvno osigranje. Ironicno je da drzava, u ovoj teskoj ekonomskoj situaciji kada ima za navodni cilj da se smanji broj radnika na crno, povecava dazbine za SZR sa pausalnim placanjem poreza na 20 hiljada dinara mesecno. A taj SZR je pocetna stepenica i najjeftiniji nacin kretanja u neki sopstveni posao. Nema nista ispod toga.

Manic Miner

pre 12 godina

Poreski sistemi koji efikasno funkcionisu i ne dave ni firme ni zaposlene postoje po svetu, potrebno je samo malo se informisati, prilagoditi i primeniti. To nije problem.

Medjutim, takav sistem bi uveo kontrolu poslovanja upravo onih koji zgrcu najvece pare i delom tih para na vlasti odrzavaju politicare koji im garantuju kontinuitet bas te sive ekonomije koja im omogucava enormno bogacenje. Vrzino kolo. Prema tome, nema tu lakog resenja jer svima koji se pitaju ovakvo stanje odgovara.

nenad

pre 12 godina

kada drzava bude svesna da nemoze sve bas da iscedi od onih koji rade a da zanemaruje crno trziste i da se pravi da ne postoji mozda ce se i nesto srediti, do tada a bojim se vrlo brzo i ovo malo sto rade legalno polako ce uci u crno trziste, sto da budu budale,

Brate Mili

pre 12 godina

Evo, dobio sam informaciju da je država podigla namet paušalcima za 30%. I sada ću ja koji sam ionako bio ogorčen haračem i zulumom, morati još da im plaćam dodatnih 5.000 dinara mesečno više, a to je 60.000 dinara na godišnjem nivou (600 EUR-a) ili jedan godišnji odmor na moru. Oni su meni oduzeli godišnji odmor, a šta ću ja dobiti od iste te države? Pa isto što i do sada, čekanje u redovima, nipodaštavanje kao da smo niža rasa, zavrtanje para gde god se stigne (participacija, takse na ovo ili ono, porezi na imovinu ili ovo ili ono...), nefikasnu i glomaznu bulumentu birokratije koja radi do 13 h kad je 35 C a sve prostorije klimatizovane, inspektore koji ništa ne znaju a gledaju da te kazne zato što na ulaznoj fakturi nema valute plaćanja ili što su radnici jeli a nisu plaćeni porezi i doprinosi... Sledeći put kad povećaju namete oduzeće meni i mojoj porodici večeru, ali ako i treba samo nek oni imaju i dobru platu, siguran posao, nikakve obaveze a kamoli odgovornost, i godišnji odmor sa sve regresom, i sportske igre u nekoj banji na konto mene i moje porodice, i još ako osvoje neku medalju odrećemo se i ručka.

cista racunica

pre 12 godina

minimalac za neprijavljenog radnika: 14.000

mito za korumpiranog sluzbenika: nX1000

pobijanje konkurencije koja posluje po zakonu: neprocenjivo

Nebitnojekosam.rs :)

pre 12 godina

Pa naravno da cu da radim na crno u ovoj banana drzavi, gde ne funkcionise ni ekonomija ni pravosudje ni zdravstvo ni policija, ajde od svih navedenih mozda samo policija nesto i radi ... Jedino resenje je za svakog pojedinca da ide putem ???? Putem : SNADJI SE

No_comment

pre 12 godina

Ovde se neke stvari nikada nece dovesti u red a evo i zasto: porezi moraju da budu visoki zato sto je kod nas na vlasti glomazni cinovnicki aparat koji podrzavaju neefikasna javna preduzeca. Da bi se smanjili porezi, treba nam reforma javnih preduzeca i cinovnickog aparata. To ni jedna stranka nije luda da uradi jer time sece granu na kojoj sedi i gubi glasacko telo. Sa druge strane posustala privreda nema drugog izlaza nego da bezi u sivu zonu jer je to jedini nacin da opstane. I to drzava tolerise jer se time cuva socijalni mir. Ukratko, cela drzava nam pociva na trulim korenima i samo nas velika nevolja moze naterati da se to promeni.