Četvrtak, 28.07.2011.

00:03

Diplomate se stostruko isplatile

Ministarstvo ekonomije pravi izveštaj o radu i učincku 27 ekonomskih diplomata i ti rezultati uskoro će da se nađu i na stolu premijera Srbije Mirka Cvetkovića.

Izvor: Novosti

Diplomate se stostruko isplatile IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

Ekonomske gluposti

pre 12 godina

Oslo,Kopenhagen,Helsinki,Cirih...

Tamo treba slati ljude,a ovi nisu.

Bas nam treba covek u Zagrebu,Skoplju,Sarajevu,Sofiji...


***.

KonstantinFilozof

pre 12 godina

Ne verujem ni u sta receno za te diplomate bez javno dostupnih izvestaja o troskovima, zaradama, bonusima i poreklima i obrazlozenjima svega toga,(sa kim i o kom biznisu su pregovarali i slicno ne treba da objave normalno) tih diplomata ,ovo sto je receno medijima moze da bude a ne mora da znaci, verovatno je ovo drugo, ipak je to redovna praksa u Srbiji.
Nekako mi zdrav razum govori da verovatno ima tu dosta sinova, cerkica i drugih potrazioca po politickoj osnovi, koji su otisli da vide kako je to u belom svetu,na jedan malo duzi odmor a i da nauce neki novi jezik, pokazu ponekom strancu kako mogu da im srede biznis sa 0 rizika a 100% profita jer ce drzava da daje plate za njegove radnike, zemljiste je skoro dzaba a ako treba sredice da bude jos jeftinije, naravno sve u cilju lecenja nase metastazicne privrede.
Eventualnim izuzetcima svaka cast na ulozenom trudu i vremenu.
Eh dA se Kene setio da postane neki diplomata, ne bi nosio toliko nakita mozda :D

Nikola

pre 12 godina

Strana preduzeća koja navode kao uspeh ekonomskih diplomata su u Srbiju došla pre nego što su oni i poslati u svet. Kanceldonija je u Somboru počela probnu proizvodnju negde 2007-2008 ali su imali problema sa dozvolama za otaranje pogona zbog imovinskih odnosa oko zemljišta, a Dreklermajer je u Zrenjanin došao isto negde 2008.

jovaNS

pre 12 godina

U tekstu piše da bi "mogli da se isplate", što valjda znači da posao još uvek nije realizovan, pa me interesuje u čijem interesu "b92" piše, javnosti ili vlasti? Hvala na objavljivanju komentara.

duplom moralu ne naseda EU

pre 12 godina

U pitanju je da Dinkic stvara svoje paralelne drzavne institucije na svim nivoima.Jer kako je moguce da neka ministarstva imaju svoje prezentacije samo na Srpskom cirlicnom pismu,a neka na latinicnom i engleskom jeziku?Drugim recima sve se kontrolise od ovih ministarstava koji imaju i na latinicnom i Engleskom,samo sto za to znaju investitori u svetu,pa tako znaju u cijoj su funkciji ekonomske diplomate.G-17+ i DS vode nacionalsocijalisticku politiku,pretvarajuci se zemljama EU da su oni jedini stozeri nacionalsocijalzmu i primitivnom nacionalizmu u Srbiji,u sutini oni su protagonisti iste ideologije,u protivnom bi znali ko i zasto je dozvolio da se zaradjeni novac od sverca pere kroz privatizaciju i kupovinom nekretnina,kao i razno raznim privrednim investicijama,a sve to pokazuje kako zeli rezim sprovesti restituciju.Uf,strasno uzasna nacionalsocijalisticka i komunisticka filozofija,jer izmedju njih nema razlike.

o00o

pre 12 godina

@ Lemi

Zar ti stvarno misliš da nas jedan diplomata košta koliko je u tekstu navedeno 2 do 3 hiljade eura, da sami plaćaju stanove, telefon, prevoz, deci školu. Nemoj biti naivan i pričati o stvarima koje ne znaš, jer kao što reče i sam.. možeš ispasti samo glup!

Perica

pre 12 godina

"U Ministarstvu finansija su nam objasnili da diplomate koriste kancelarije u našim ambasadama, pa iz budžeta ne treba da se troše dodatne pare za poslovni prostor, kao i da račune za telefon i troškove prevoza namiruju sami, od plate"...je'lte a mi se svi u Srbiji kopcamo na ledjima. Pa odakle ti vajni strucnjaci primaju tu platu? Da nije s Marsa moze biti, pa eto troskovi ne idu iz budzeta?! Znate kako kaze nas narod nije sia nego vrat, a vi stvarno smatrate sve nas od prvog do poslednjeg samo kao glasacke jedinice sa inteligencijom na nivou nule.

Stojan

pre 12 godina

Sta ce Srbiji "ekonomske diplomate" u Podgorici, Ljubljani, Sarajevu, Zagrebu,Skoplju?!
Bolje da su troskovi za ta mesta preusmereni u neke perspektivnije destinacije,Aziju,na primer.
A sto se tice firmi RWE, Leoni i Jura, sa njima je pregovarano mnogo pre nego sto su "ekonomske diplomate" uopste i postojale u ovom obliku.

Lemi

pre 12 godina

Sve ove firme koje su nabrojane kao "uspeh" dinkićevih dimplomata su dobile 7 do 10 hiljada evra po zaposlenom radniku od države ili 2 do 3 godišnje bruto plate. Za takav veličanstven uspeh nije bilo potrebno uopšte slati ljude van, mogli ste raspisati oglas u Financial Times-u sa tekstom besplatna radna snaga 3 godine i verujem da bi se javile još uticajnije firme od ovih marginalnih koje su došle.
(o00o, 28. jul 2011 02:18)

Majstore - oglas u Financial Times kosta koliko godisnja plata za 10ak ovih diplomata. Ne trudi se da budes ironican u materiji o kojoj nemas pojma. Samo ispadas glup.

Petar

pre 12 godina

E, nemojte molim vas. To je mnogo smesno sto pricate. Sva ta ekipa, koja je otisla u inostranstvo, je u najmanju ruku neozbiljna. To su DInkicevi puleni iz Ministarstva ekonomije i Agencije za privatizaciju.

Nije problem sto su mladi, nego sto nikad u zivotu nisu radili bilo sta ozbiljno. A velika vecina govori engleski kao Dragana Mirkovic.

Vreme je za promene! SNS pobedjuje!

MERR

pre 12 godina

Vidite,Privredna komora Srbije ima desetak predstavnistava u svetu i u njima u pravilu rade vrlo iskusni kadrovi koji imaju merljive rezultate u svojoj karijeri.Sa druge strane Dinkic je poslao svoje kadrove koji su u sustini pripravnici i koji sustinski nemaju ni znanja da pomognu svojoj zemlji .Da nije tuzno bilo bi smesno.

nidža

pre 12 godina

da nam niste rekli živeli bi u zabludi da se u srbiju ne ulaže, da nema investicija, da smo beda i sirotinja što se snabdeva po kontejnerima.
E sad kad ste nam lepo saopštili da imamo svoje predstavnike po svetu koji o svom trošku brinu o nama mnogo nam je jasnije!

Dzoni

pre 12 godina

SMejurija...inace koja investicija RWE-a.JEdva cekam april sledece godine kad ce se ti ko zna koji po redu dzabalebarosi na mojoj grbaci vratiti i ziveti od svog rada.

nidža

pre 12 godina

da nam niste rekli živeli bi u zabludi da se u srbiju ne ulaže, da nema investicija, da smo beda i sirotinja što se snabdeva po kontejnerima.
E sad kad ste nam lepo saopštili da imamo svoje predstavnike po svetu koji o svom trošku brinu o nama mnogo nam je jasnije!

Sludjeni

pre 12 godina

E, postaje zanimljivo.Ovo mi lici na ono kad te neko bije ,a ti vices kako ti lepo.Pazi, doveli neke firmice I ZA TO IM PLATILI !!! E jesu uspesni i sposobni.Onoga u Berlinu extra nagraditi sa 100k evra. Pa stvarno....

bellami

pre 12 godina

Izuzetno neozbiljno i vrhunski cinicno. Inace RWE ugovor je potpisan novembra 2009. pola godine pre nego sto su ek. diplomate i poslate. A mozda je i to poslovna tajna?

Reanimacija ili zezancija?!?

pre 12 godina

Ulozile i razmisljaju su dva razlicita pojma,dve dijametralne vrednosti i jednacina sa 1000 nepoznatih.
Prvo ciric mora da se doskoluje i da zna da dijasporu ne zanima prisustvo poglavara SPC i njenih vladika uz blagoslov,nego cit ekonomski interes i profit.
Time bi privukao i investicije onih cije se bozanstvo zove novac.
Takodje,ako se pak i odluci da mora biti tu veza i sa bogovima,onda mora da dovede sve predstavnike svih religija kako bi dao signal da jesu svi zaista dobrodosli.
Kad vidim onog naseg popa neka me crnina zavije

misko65

pre 12 godina

Mislim kao i ostali u Srbiji da je to sve što piše u tom članku čista laž. Kako to odjednom da se zainteresuju a pre ništa nije bilo. To je samo način da se opravdaju pare bačene na njih. A iz Niša je u Sofiju otišao jedan koji je svoju privatnu firmu VIRTIKOM navodno ugasio.

Helios

pre 12 godina

Blistava logika partiokratije! Ako je iko ispoljio zainteresovanost onda je to zbog njih. Inače, te firme i ti ljudi sami nemaju svoju pamet, svoje informacije, a svoje bogatstvo su stekli jer su *** ali imaju sreće. Da nije bilo DSovih sinova nemci ne bi ni čuli za Srbiju i RWE u energetski maksimalno zasićenoj evropi ne bi ni tražio nove lokacije - malo morgen. Pa ne daju oni Tadiću odlikovanja svakih 6 meseci tek onako. A ako je neka investicija najavljena, to je isto kao da je i realizovana. Potpuno isto sa nekim putem, ako je obećan isto kao i da je izgrađen, a onda se otvara 20 puta, a na kraju ispadne poluprofil ali to je isto kao obećani i naplaćeni pun profil. A investicija bude kao Fijat. Beskonačno reklamirana a nikad ispoštovana. I, isto kao i Jura i svi drugi njihovi "dometi" to je u stvari naša investicija, jer kad se sračunaju u svetu nepostojeće pogodnosti po pitanju državne subvencije za platu, zemljišta, jeftiniju struju, vodu i sl. ispadne da svi mi drugi plaćamo zapošljenje nekih, a da bi strana firma dobila džabe proizvodnju! Slično je i Dinkić "naparavio" bankarstvo, tako što je uništio domaće i još anulirao svo posedovanje banaka (=naroda) srpskih firmi, a onda uveo mufljuske, pa se naivan narod navukao, a onda sve banke čak 5 (pet!) godina oslobodio poreza na dobit, nezabeleženo u istoriji bankarstva!
Isplate se stostruko, samo što ne smeju da to pokažu činjenicama? To zbog famozne "poslovne tajne" i jer bi (inače zakonom obavezna) javnost podataka bila "medveđa usluga"?!? Kave bestidne nebuloze.
Država, tj. vlada kroz ministarstva je dužna da obavesti o svim "dometima" ovih dodatnih kadrova, i to još ponajmanje zbog tih nebuloznih kadrova. Njihov posao jeste potreban, ali bi on ionako morao biti prioritet svake ambasade i već postojećih kadrova. U svim ambasadama je i ranije postojalo mesto ekonomskog atašea - samo je trebalo da oni rade svoj posao.
Još je bitnije što bi to morao biti deo krajnje ozbiljne i potpuno javne infromacije. Otkad je intenzivno ponovo uvedena ova propagandna i antikapitalistička kampanja, da se pomažu strani investitori - kakvi su rezultati? Koliko je "najavljenog" a koliko realizovanog i koja je korist za Srbiju? Dobro je da su makar samo i neki ljudi zaposleni - ali ako i samo ako to nije na štetu Srbije, a velika je bojazan da je tako. Ako se ispostavi da u stvari mi budžetom plaćamo naše radnike a neko odnosi profit onda je lakše da tim ljudima damo socijalnu pomoć! Ovako ta "poslovna tajna" o "uspesima" ekonomskih diplomata deluje kao četvoroduplo golo. Uspeha nema, ili ima ali samo u najavi, ili ima "investitora" ali se to u stvari ne isplati Srbiji, i isplati se samo što za propagandu što za korupciju partiokratije.

o00o

pre 12 godina

Sve ove firme koje su nabrojane kao "uspeh" dinkićevih dimplomata su dobile 7 do 10 hiljada evra po zaposlenom radniku od države ili 2 do 3 godišnje bruto plate. Za takav veličanstven uspeh nije bilo potrebno uopšte slati ljude van, mogli ste raspisati oglas u Financial Times-u sa tekstom besplatna radna snaga 3 godine i verujem da bi se javile još uticajnije firme od ovih marginalnih koje su došle.

MUKNAVI

pre 12 godina

Da se primetiti na svakom cosku Srbije..pogotovo na jugu gde grunuse ulaganja iz sveta ko vodopadi i meteoriti pa sada sve cakli,trese se...i po malo dimi!

Valo Kin

pre 12 godina

XAXAXAAAAAA!!! Iz kojeg je ovo filma. A ima zaplet trilera sa drzavnom tajnom... Strašno je kako se kod nas meri efikasnost i efektivnost... Svi ovi takozvani predstavnici i odgovorni pod hitno u školske klupe da malo edukuju jer ovo što rade je potpuni fijasko.

Jovan

pre 12 godina

"Diplomate se stostruko isplatile" Da, njima samima. Najvise ocekujem od ovog 'ekonomskog diplomate' iz Podgorice. Taj ima da zatrpa Srbiju investicijama. Samo da mu krene, videcete vi....

Jovan

pre 12 godina

"Diplomate se stostruko isplatile" Da, njima samima. Najvise ocekujem od ovog 'ekonomskog diplomate' iz Podgorice. Taj ima da zatrpa Srbiju investicijama. Samo da mu krene, videcete vi....

o00o

pre 12 godina

Sve ove firme koje su nabrojane kao "uspeh" dinkićevih dimplomata su dobile 7 do 10 hiljada evra po zaposlenom radniku od države ili 2 do 3 godišnje bruto plate. Za takav veličanstven uspeh nije bilo potrebno uopšte slati ljude van, mogli ste raspisati oglas u Financial Times-u sa tekstom besplatna radna snaga 3 godine i verujem da bi se javile još uticajnije firme od ovih marginalnih koje su došle.

bellami

pre 12 godina

Izuzetno neozbiljno i vrhunski cinicno. Inace RWE ugovor je potpisan novembra 2009. pola godine pre nego sto su ek. diplomate i poslate. A mozda je i to poslovna tajna?

Helios

pre 12 godina

Blistava logika partiokratije! Ako je iko ispoljio zainteresovanost onda je to zbog njih. Inače, te firme i ti ljudi sami nemaju svoju pamet, svoje informacije, a svoje bogatstvo su stekli jer su *** ali imaju sreće. Da nije bilo DSovih sinova nemci ne bi ni čuli za Srbiju i RWE u energetski maksimalno zasićenoj evropi ne bi ni tražio nove lokacije - malo morgen. Pa ne daju oni Tadiću odlikovanja svakih 6 meseci tek onako. A ako je neka investicija najavljena, to je isto kao da je i realizovana. Potpuno isto sa nekim putem, ako je obećan isto kao i da je izgrađen, a onda se otvara 20 puta, a na kraju ispadne poluprofil ali to je isto kao obećani i naplaćeni pun profil. A investicija bude kao Fijat. Beskonačno reklamirana a nikad ispoštovana. I, isto kao i Jura i svi drugi njihovi "dometi" to je u stvari naša investicija, jer kad se sračunaju u svetu nepostojeće pogodnosti po pitanju državne subvencije za platu, zemljišta, jeftiniju struju, vodu i sl. ispadne da svi mi drugi plaćamo zapošljenje nekih, a da bi strana firma dobila džabe proizvodnju! Slično je i Dinkić "naparavio" bankarstvo, tako što je uništio domaće i još anulirao svo posedovanje banaka (=naroda) srpskih firmi, a onda uveo mufljuske, pa se naivan narod navukao, a onda sve banke čak 5 (pet!) godina oslobodio poreza na dobit, nezabeleženo u istoriji bankarstva!
Isplate se stostruko, samo što ne smeju da to pokažu činjenicama? To zbog famozne "poslovne tajne" i jer bi (inače zakonom obavezna) javnost podataka bila "medveđa usluga"?!? Kave bestidne nebuloze.
Država, tj. vlada kroz ministarstva je dužna da obavesti o svim "dometima" ovih dodatnih kadrova, i to još ponajmanje zbog tih nebuloznih kadrova. Njihov posao jeste potreban, ali bi on ionako morao biti prioritet svake ambasade i već postojećih kadrova. U svim ambasadama je i ranije postojalo mesto ekonomskog atašea - samo je trebalo da oni rade svoj posao.
Još je bitnije što bi to morao biti deo krajnje ozbiljne i potpuno javne infromacije. Otkad je intenzivno ponovo uvedena ova propagandna i antikapitalistička kampanja, da se pomažu strani investitori - kakvi su rezultati? Koliko je "najavljenog" a koliko realizovanog i koja je korist za Srbiju? Dobro je da su makar samo i neki ljudi zaposleni - ali ako i samo ako to nije na štetu Srbije, a velika je bojazan da je tako. Ako se ispostavi da u stvari mi budžetom plaćamo naše radnike a neko odnosi profit onda je lakše da tim ljudima damo socijalnu pomoć! Ovako ta "poslovna tajna" o "uspesima" ekonomskih diplomata deluje kao četvoroduplo golo. Uspeha nema, ili ima ali samo u najavi, ili ima "investitora" ali se to u stvari ne isplati Srbiji, i isplati se samo što za propagandu što za korupciju partiokratije.

Stojan

pre 12 godina

Sta ce Srbiji "ekonomske diplomate" u Podgorici, Ljubljani, Sarajevu, Zagrebu,Skoplju?!
Bolje da su troskovi za ta mesta preusmereni u neke perspektivnije destinacije,Aziju,na primer.
A sto se tice firmi RWE, Leoni i Jura, sa njima je pregovarano mnogo pre nego sto su "ekonomske diplomate" uopste i postojale u ovom obliku.

Valo Kin

pre 12 godina

XAXAXAAAAAA!!! Iz kojeg je ovo filma. A ima zaplet trilera sa drzavnom tajnom... Strašno je kako se kod nas meri efikasnost i efektivnost... Svi ovi takozvani predstavnici i odgovorni pod hitno u školske klupe da malo edukuju jer ovo što rade je potpuni fijasko.

MUKNAVI

pre 12 godina

Da se primetiti na svakom cosku Srbije..pogotovo na jugu gde grunuse ulaganja iz sveta ko vodopadi i meteoriti pa sada sve cakli,trese se...i po malo dimi!

o00o

pre 12 godina

@ Lemi

Zar ti stvarno misliš da nas jedan diplomata košta koliko je u tekstu navedeno 2 do 3 hiljade eura, da sami plaćaju stanove, telefon, prevoz, deci školu. Nemoj biti naivan i pričati o stvarima koje ne znaš, jer kao što reče i sam.. možeš ispasti samo glup!

misko65

pre 12 godina

Mislim kao i ostali u Srbiji da je to sve što piše u tom članku čista laž. Kako to odjednom da se zainteresuju a pre ništa nije bilo. To je samo način da se opravdaju pare bačene na njih. A iz Niša je u Sofiju otišao jedan koji je svoju privatnu firmu VIRTIKOM navodno ugasio.

MERR

pre 12 godina

Vidite,Privredna komora Srbije ima desetak predstavnistava u svetu i u njima u pravilu rade vrlo iskusni kadrovi koji imaju merljive rezultate u svojoj karijeri.Sa druge strane Dinkic je poslao svoje kadrove koji su u sustini pripravnici i koji sustinski nemaju ni znanja da pomognu svojoj zemlji .Da nije tuzno bilo bi smesno.

Petar

pre 12 godina

E, nemojte molim vas. To je mnogo smesno sto pricate. Sva ta ekipa, koja je otisla u inostranstvo, je u najmanju ruku neozbiljna. To su DInkicevi puleni iz Ministarstva ekonomije i Agencije za privatizaciju.

Nije problem sto su mladi, nego sto nikad u zivotu nisu radili bilo sta ozbiljno. A velika vecina govori engleski kao Dragana Mirkovic.

Vreme je za promene! SNS pobedjuje!

Sludjeni

pre 12 godina

E, postaje zanimljivo.Ovo mi lici na ono kad te neko bije ,a ti vices kako ti lepo.Pazi, doveli neke firmice I ZA TO IM PLATILI !!! E jesu uspesni i sposobni.Onoga u Berlinu extra nagraditi sa 100k evra. Pa stvarno....

Dzoni

pre 12 godina

SMejurija...inace koja investicija RWE-a.JEdva cekam april sledece godine kad ce se ti ko zna koji po redu dzabalebarosi na mojoj grbaci vratiti i ziveti od svog rada.

Perica

pre 12 godina

"U Ministarstvu finansija su nam objasnili da diplomate koriste kancelarije u našim ambasadama, pa iz budžeta ne treba da se troše dodatne pare za poslovni prostor, kao i da račune za telefon i troškove prevoza namiruju sami, od plate"...je'lte a mi se svi u Srbiji kopcamo na ledjima. Pa odakle ti vajni strucnjaci primaju tu platu? Da nije s Marsa moze biti, pa eto troskovi ne idu iz budzeta?! Znate kako kaze nas narod nije sia nego vrat, a vi stvarno smatrate sve nas od prvog do poslednjeg samo kao glasacke jedinice sa inteligencijom na nivou nule.

Nikola

pre 12 godina

Strana preduzeća koja navode kao uspeh ekonomskih diplomata su u Srbiju došla pre nego što su oni i poslati u svet. Kanceldonija je u Somboru počela probnu proizvodnju negde 2007-2008 ali su imali problema sa dozvolama za otaranje pogona zbog imovinskih odnosa oko zemljišta, a Dreklermajer je u Zrenjanin došao isto negde 2008.

jovaNS

pre 12 godina

U tekstu piše da bi "mogli da se isplate", što valjda znači da posao još uvek nije realizovan, pa me interesuje u čijem interesu "b92" piše, javnosti ili vlasti? Hvala na objavljivanju komentara.

nidža

pre 12 godina

da nam niste rekli živeli bi u zabludi da se u srbiju ne ulaže, da nema investicija, da smo beda i sirotinja što se snabdeva po kontejnerima.
E sad kad ste nam lepo saopštili da imamo svoje predstavnike po svetu koji o svom trošku brinu o nama mnogo nam je jasnije!

Reanimacija ili zezancija?!?

pre 12 godina

Ulozile i razmisljaju su dva razlicita pojma,dve dijametralne vrednosti i jednacina sa 1000 nepoznatih.
Prvo ciric mora da se doskoluje i da zna da dijasporu ne zanima prisustvo poglavara SPC i njenih vladika uz blagoslov,nego cit ekonomski interes i profit.
Time bi privukao i investicije onih cije se bozanstvo zove novac.
Takodje,ako se pak i odluci da mora biti tu veza i sa bogovima,onda mora da dovede sve predstavnike svih religija kako bi dao signal da jesu svi zaista dobrodosli.
Kad vidim onog naseg popa neka me crnina zavije

nidža

pre 12 godina

da nam niste rekli živeli bi u zabludi da se u srbiju ne ulaže, da nema investicija, da smo beda i sirotinja što se snabdeva po kontejnerima.
E sad kad ste nam lepo saopštili da imamo svoje predstavnike po svetu koji o svom trošku brinu o nama mnogo nam je jasnije!

duplom moralu ne naseda EU

pre 12 godina

U pitanju je da Dinkic stvara svoje paralelne drzavne institucije na svim nivoima.Jer kako je moguce da neka ministarstva imaju svoje prezentacije samo na Srpskom cirlicnom pismu,a neka na latinicnom i engleskom jeziku?Drugim recima sve se kontrolise od ovih ministarstava koji imaju i na latinicnom i Engleskom,samo sto za to znaju investitori u svetu,pa tako znaju u cijoj su funkciji ekonomske diplomate.G-17+ i DS vode nacionalsocijalisticku politiku,pretvarajuci se zemljama EU da su oni jedini stozeri nacionalsocijalzmu i primitivnom nacionalizmu u Srbiji,u sutini oni su protagonisti iste ideologije,u protivnom bi znali ko i zasto je dozvolio da se zaradjeni novac od sverca pere kroz privatizaciju i kupovinom nekretnina,kao i razno raznim privrednim investicijama,a sve to pokazuje kako zeli rezim sprovesti restituciju.Uf,strasno uzasna nacionalsocijalisticka i komunisticka filozofija,jer izmedju njih nema razlike.

Lemi

pre 12 godina

Sve ove firme koje su nabrojane kao "uspeh" dinkićevih dimplomata su dobile 7 do 10 hiljada evra po zaposlenom radniku od države ili 2 do 3 godišnje bruto plate. Za takav veličanstven uspeh nije bilo potrebno uopšte slati ljude van, mogli ste raspisati oglas u Financial Times-u sa tekstom besplatna radna snaga 3 godine i verujem da bi se javile još uticajnije firme od ovih marginalnih koje su došle.
(o00o, 28. jul 2011 02:18)

Majstore - oglas u Financial Times kosta koliko godisnja plata za 10ak ovih diplomata. Ne trudi se da budes ironican u materiji o kojoj nemas pojma. Samo ispadas glup.

KonstantinFilozof

pre 12 godina

Ne verujem ni u sta receno za te diplomate bez javno dostupnih izvestaja o troskovima, zaradama, bonusima i poreklima i obrazlozenjima svega toga,(sa kim i o kom biznisu su pregovarali i slicno ne treba da objave normalno) tih diplomata ,ovo sto je receno medijima moze da bude a ne mora da znaci, verovatno je ovo drugo, ipak je to redovna praksa u Srbiji.
Nekako mi zdrav razum govori da verovatno ima tu dosta sinova, cerkica i drugih potrazioca po politickoj osnovi, koji su otisli da vide kako je to u belom svetu,na jedan malo duzi odmor a i da nauce neki novi jezik, pokazu ponekom strancu kako mogu da im srede biznis sa 0 rizika a 100% profita jer ce drzava da daje plate za njegove radnike, zemljiste je skoro dzaba a ako treba sredice da bude jos jeftinije, naravno sve u cilju lecenja nase metastazicne privrede.
Eventualnim izuzetcima svaka cast na ulozenom trudu i vremenu.
Eh dA se Kene setio da postane neki diplomata, ne bi nosio toliko nakita mozda :D

Ekonomske gluposti

pre 12 godina

Oslo,Kopenhagen,Helsinki,Cirih...

Tamo treba slati ljude,a ovi nisu.

Bas nam treba covek u Zagrebu,Skoplju,Sarajevu,Sofiji...


***.

Lemi

pre 12 godina

Sve ove firme koje su nabrojane kao "uspeh" dinkićevih dimplomata su dobile 7 do 10 hiljada evra po zaposlenom radniku od države ili 2 do 3 godišnje bruto plate. Za takav veličanstven uspeh nije bilo potrebno uopšte slati ljude van, mogli ste raspisati oglas u Financial Times-u sa tekstom besplatna radna snaga 3 godine i verujem da bi se javile još uticajnije firme od ovih marginalnih koje su došle.
(o00o, 28. jul 2011 02:18)

Majstore - oglas u Financial Times kosta koliko godisnja plata za 10ak ovih diplomata. Ne trudi se da budes ironican u materiji o kojoj nemas pojma. Samo ispadas glup.

Petar

pre 12 godina

E, nemojte molim vas. To je mnogo smesno sto pricate. Sva ta ekipa, koja je otisla u inostranstvo, je u najmanju ruku neozbiljna. To su DInkicevi puleni iz Ministarstva ekonomije i Agencije za privatizaciju.

Nije problem sto su mladi, nego sto nikad u zivotu nisu radili bilo sta ozbiljno. A velika vecina govori engleski kao Dragana Mirkovic.

Vreme je za promene! SNS pobedjuje!

MERR

pre 12 godina

Vidite,Privredna komora Srbije ima desetak predstavnistava u svetu i u njima u pravilu rade vrlo iskusni kadrovi koji imaju merljive rezultate u svojoj karijeri.Sa druge strane Dinkic je poslao svoje kadrove koji su u sustini pripravnici i koji sustinski nemaju ni znanja da pomognu svojoj zemlji .Da nije tuzno bilo bi smesno.

MUKNAVI

pre 12 godina

Da se primetiti na svakom cosku Srbije..pogotovo na jugu gde grunuse ulaganja iz sveta ko vodopadi i meteoriti pa sada sve cakli,trese se...i po malo dimi!

o00o

pre 12 godina

Sve ove firme koje su nabrojane kao "uspeh" dinkićevih dimplomata su dobile 7 do 10 hiljada evra po zaposlenom radniku od države ili 2 do 3 godišnje bruto plate. Za takav veličanstven uspeh nije bilo potrebno uopšte slati ljude van, mogli ste raspisati oglas u Financial Times-u sa tekstom besplatna radna snaga 3 godine i verujem da bi se javile još uticajnije firme od ovih marginalnih koje su došle.

Jovan

pre 12 godina

"Diplomate se stostruko isplatile" Da, njima samima. Najvise ocekujem od ovog 'ekonomskog diplomate' iz Podgorice. Taj ima da zatrpa Srbiju investicijama. Samo da mu krene, videcete vi....

Dzoni

pre 12 godina

SMejurija...inace koja investicija RWE-a.JEdva cekam april sledece godine kad ce se ti ko zna koji po redu dzabalebarosi na mojoj grbaci vratiti i ziveti od svog rada.

bellami

pre 12 godina

Izuzetno neozbiljno i vrhunski cinicno. Inace RWE ugovor je potpisan novembra 2009. pola godine pre nego sto su ek. diplomate i poslate. A mozda je i to poslovna tajna?

nidža

pre 12 godina

da nam niste rekli živeli bi u zabludi da se u srbiju ne ulaže, da nema investicija, da smo beda i sirotinja što se snabdeva po kontejnerima.
E sad kad ste nam lepo saopštili da imamo svoje predstavnike po svetu koji o svom trošku brinu o nama mnogo nam je jasnije!

Sludjeni

pre 12 godina

E, postaje zanimljivo.Ovo mi lici na ono kad te neko bije ,a ti vices kako ti lepo.Pazi, doveli neke firmice I ZA TO IM PLATILI !!! E jesu uspesni i sposobni.Onoga u Berlinu extra nagraditi sa 100k evra. Pa stvarno....

Stojan

pre 12 godina

Sta ce Srbiji "ekonomske diplomate" u Podgorici, Ljubljani, Sarajevu, Zagrebu,Skoplju?!
Bolje da su troskovi za ta mesta preusmereni u neke perspektivnije destinacije,Aziju,na primer.
A sto se tice firmi RWE, Leoni i Jura, sa njima je pregovarano mnogo pre nego sto su "ekonomske diplomate" uopste i postojale u ovom obliku.

Valo Kin

pre 12 godina

XAXAXAAAAAA!!! Iz kojeg je ovo filma. A ima zaplet trilera sa drzavnom tajnom... Strašno je kako se kod nas meri efikasnost i efektivnost... Svi ovi takozvani predstavnici i odgovorni pod hitno u školske klupe da malo edukuju jer ovo što rade je potpuni fijasko.

nidža

pre 12 godina

da nam niste rekli živeli bi u zabludi da se u srbiju ne ulaže, da nema investicija, da smo beda i sirotinja što se snabdeva po kontejnerima.
E sad kad ste nam lepo saopštili da imamo svoje predstavnike po svetu koji o svom trošku brinu o nama mnogo nam je jasnije!

duplom moralu ne naseda EU

pre 12 godina

U pitanju je da Dinkic stvara svoje paralelne drzavne institucije na svim nivoima.Jer kako je moguce da neka ministarstva imaju svoje prezentacije samo na Srpskom cirlicnom pismu,a neka na latinicnom i engleskom jeziku?Drugim recima sve se kontrolise od ovih ministarstava koji imaju i na latinicnom i Engleskom,samo sto za to znaju investitori u svetu,pa tako znaju u cijoj su funkciji ekonomske diplomate.G-17+ i DS vode nacionalsocijalisticku politiku,pretvarajuci se zemljama EU da su oni jedini stozeri nacionalsocijalzmu i primitivnom nacionalizmu u Srbiji,u sutini oni su protagonisti iste ideologije,u protivnom bi znali ko i zasto je dozvolio da se zaradjeni novac od sverca pere kroz privatizaciju i kupovinom nekretnina,kao i razno raznim privrednim investicijama,a sve to pokazuje kako zeli rezim sprovesti restituciju.Uf,strasno uzasna nacionalsocijalisticka i komunisticka filozofija,jer izmedju njih nema razlike.

misko65

pre 12 godina

Mislim kao i ostali u Srbiji da je to sve što piše u tom članku čista laž. Kako to odjednom da se zainteresuju a pre ništa nije bilo. To je samo način da se opravdaju pare bačene na njih. A iz Niša je u Sofiju otišao jedan koji je svoju privatnu firmu VIRTIKOM navodno ugasio.

Reanimacija ili zezancija?!?

pre 12 godina

Ulozile i razmisljaju su dva razlicita pojma,dve dijametralne vrednosti i jednacina sa 1000 nepoznatih.
Prvo ciric mora da se doskoluje i da zna da dijasporu ne zanima prisustvo poglavara SPC i njenih vladika uz blagoslov,nego cit ekonomski interes i profit.
Time bi privukao i investicije onih cije se bozanstvo zove novac.
Takodje,ako se pak i odluci da mora biti tu veza i sa bogovima,onda mora da dovede sve predstavnike svih religija kako bi dao signal da jesu svi zaista dobrodosli.
Kad vidim onog naseg popa neka me crnina zavije

o00o

pre 12 godina

@ Lemi

Zar ti stvarno misliš da nas jedan diplomata košta koliko je u tekstu navedeno 2 do 3 hiljade eura, da sami plaćaju stanove, telefon, prevoz, deci školu. Nemoj biti naivan i pričati o stvarima koje ne znaš, jer kao što reče i sam.. možeš ispasti samo glup!

Helios

pre 12 godina

Blistava logika partiokratije! Ako je iko ispoljio zainteresovanost onda je to zbog njih. Inače, te firme i ti ljudi sami nemaju svoju pamet, svoje informacije, a svoje bogatstvo su stekli jer su *** ali imaju sreće. Da nije bilo DSovih sinova nemci ne bi ni čuli za Srbiju i RWE u energetski maksimalno zasićenoj evropi ne bi ni tražio nove lokacije - malo morgen. Pa ne daju oni Tadiću odlikovanja svakih 6 meseci tek onako. A ako je neka investicija najavljena, to je isto kao da je i realizovana. Potpuno isto sa nekim putem, ako je obećan isto kao i da je izgrađen, a onda se otvara 20 puta, a na kraju ispadne poluprofil ali to je isto kao obećani i naplaćeni pun profil. A investicija bude kao Fijat. Beskonačno reklamirana a nikad ispoštovana. I, isto kao i Jura i svi drugi njihovi "dometi" to je u stvari naša investicija, jer kad se sračunaju u svetu nepostojeće pogodnosti po pitanju državne subvencije za platu, zemljišta, jeftiniju struju, vodu i sl. ispadne da svi mi drugi plaćamo zapošljenje nekih, a da bi strana firma dobila džabe proizvodnju! Slično je i Dinkić "naparavio" bankarstvo, tako što je uništio domaće i još anulirao svo posedovanje banaka (=naroda) srpskih firmi, a onda uveo mufljuske, pa se naivan narod navukao, a onda sve banke čak 5 (pet!) godina oslobodio poreza na dobit, nezabeleženo u istoriji bankarstva!
Isplate se stostruko, samo što ne smeju da to pokažu činjenicama? To zbog famozne "poslovne tajne" i jer bi (inače zakonom obavezna) javnost podataka bila "medveđa usluga"?!? Kave bestidne nebuloze.
Država, tj. vlada kroz ministarstva je dužna da obavesti o svim "dometima" ovih dodatnih kadrova, i to još ponajmanje zbog tih nebuloznih kadrova. Njihov posao jeste potreban, ali bi on ionako morao biti prioritet svake ambasade i već postojećih kadrova. U svim ambasadama je i ranije postojalo mesto ekonomskog atašea - samo je trebalo da oni rade svoj posao.
Još je bitnije što bi to morao biti deo krajnje ozbiljne i potpuno javne infromacije. Otkad je intenzivno ponovo uvedena ova propagandna i antikapitalistička kampanja, da se pomažu strani investitori - kakvi su rezultati? Koliko je "najavljenog" a koliko realizovanog i koja je korist za Srbiju? Dobro je da su makar samo i neki ljudi zaposleni - ali ako i samo ako to nije na štetu Srbije, a velika je bojazan da je tako. Ako se ispostavi da u stvari mi budžetom plaćamo naše radnike a neko odnosi profit onda je lakše da tim ljudima damo socijalnu pomoć! Ovako ta "poslovna tajna" o "uspesima" ekonomskih diplomata deluje kao četvoroduplo golo. Uspeha nema, ili ima ali samo u najavi, ili ima "investitora" ali se to u stvari ne isplati Srbiji, i isplati se samo što za propagandu što za korupciju partiokratije.

Perica

pre 12 godina

"U Ministarstvu finansija su nam objasnili da diplomate koriste kancelarije u našim ambasadama, pa iz budžeta ne treba da se troše dodatne pare za poslovni prostor, kao i da račune za telefon i troškove prevoza namiruju sami, od plate"...je'lte a mi se svi u Srbiji kopcamo na ledjima. Pa odakle ti vajni strucnjaci primaju tu platu? Da nije s Marsa moze biti, pa eto troskovi ne idu iz budzeta?! Znate kako kaze nas narod nije sia nego vrat, a vi stvarno smatrate sve nas od prvog do poslednjeg samo kao glasacke jedinice sa inteligencijom na nivou nule.

jovaNS

pre 12 godina

U tekstu piše da bi "mogli da se isplate", što valjda znači da posao još uvek nije realizovan, pa me interesuje u čijem interesu "b92" piše, javnosti ili vlasti? Hvala na objavljivanju komentara.

Nikola

pre 12 godina

Strana preduzeća koja navode kao uspeh ekonomskih diplomata su u Srbiju došla pre nego što su oni i poslati u svet. Kanceldonija je u Somboru počela probnu proizvodnju negde 2007-2008 ali su imali problema sa dozvolama za otaranje pogona zbog imovinskih odnosa oko zemljišta, a Dreklermajer je u Zrenjanin došao isto negde 2008.

Ekonomske gluposti

pre 12 godina

Oslo,Kopenhagen,Helsinki,Cirih...

Tamo treba slati ljude,a ovi nisu.

Bas nam treba covek u Zagrebu,Skoplju,Sarajevu,Sofiji...


***.

KonstantinFilozof

pre 12 godina

Ne verujem ni u sta receno za te diplomate bez javno dostupnih izvestaja o troskovima, zaradama, bonusima i poreklima i obrazlozenjima svega toga,(sa kim i o kom biznisu su pregovarali i slicno ne treba da objave normalno) tih diplomata ,ovo sto je receno medijima moze da bude a ne mora da znaci, verovatno je ovo drugo, ipak je to redovna praksa u Srbiji.
Nekako mi zdrav razum govori da verovatno ima tu dosta sinova, cerkica i drugih potrazioca po politickoj osnovi, koji su otisli da vide kako je to u belom svetu,na jedan malo duzi odmor a i da nauce neki novi jezik, pokazu ponekom strancu kako mogu da im srede biznis sa 0 rizika a 100% profita jer ce drzava da daje plate za njegove radnike, zemljiste je skoro dzaba a ako treba sredice da bude jos jeftinije, naravno sve u cilju lecenja nase metastazicne privrede.
Eventualnim izuzetcima svaka cast na ulozenom trudu i vremenu.
Eh dA se Kene setio da postane neki diplomata, ne bi nosio toliko nakita mozda :D