Ponedeljak, 25.07.2011.

14:38

Soroš i Muja bi kosovski ugalj

Jedan od najvećih finansijskih magnata Džordž Soroš i albanski milijarder iz Njujorka Sahit Muja nameravaju da se udruže da bi eksploatisali ugalj na Kosovu.

Izvor: Tanjug

Soroš i Muja bi kosovski ugalj IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

dr malinarius

pre 12 godina

A u roku od pola sata se pojavljuje i vest sa naslovom "Srbija je energetski zavisna"...kome ide na ruku ovakvo potpaljivanje naroda? Naravno da bi nam u smanjivanju te energetske zavisnosti pomogle zalihe uglja na Kosovu, ali mi smo pre svega izgubili 15% svoje teritorije, i implikacije toga su mnogo strasnije od gubljenja velikog kopa niskokvalitetnog uglja. Druga vrsta potpale je naravno - "aha, zbog toga su znaci Ameri ratovali!". Ako se vec trazi motiv pod koji ne potpada spasavanje zivota civila, isti je izgradjen u rekordnom roku, pre nego sto su na noge stale ikakve institucije na Kosovu, a zove se - Bondstil. To je druga najveca Americka baza u Evropi, cija izgradnja koincidira sa masovnim povlacenjem Americkih trupa iz baza u Nemackoj, cije pak (Nemacko) ulaganje u vojsku raste vise nego bilo koje druge godine od 2. s.r., kao i pogadjanjem sa Rusima u vezi raketnog stita u Ceskoj/Poljskoj/Ukrajini, koje su mnogo vise u sferi ruskog uticaja nego Kosovo sa 90% Albanskim zivljem. Svaki rat u ljudskoj istoriji je vodjen pre svega ili iskljucivo zbog interesa, dobro jutro. Ali tesko da su Ameri potezali naovamo zbog "drugog najveceg povrsinskog kopa lignita u Evropi"...ako vec pricate u resursima pogledajte http://en.wikipedia.org/wiki/AMBO_pipeline

doncaster

pre 12 godina

"Ekološki uzorna Australija" Pa oni nisu hteli da potpisu Kyoto protokol, vise od 80 procenata el. energije dolazi iz termoelektrana koje koriste ugalj svako cetvrto auto na ulici v8. Pravi uzor nema sta.

Marko

pre 12 godina

Gluposti.Gde se to ugalj masovno koristi za proizvodnju el. energije jos u svetu osim u nerazvijenim zemljama kao sto je nasa i region?Ugalj je kao gorivo izgubio na znacaju jos odavno sa pojavom nuklearnih,hidro,vazduznih oblika dobijanja el. energije.Traznja za ugljem se smanjila odavno i razvijeni svet to vise ne koristi.Dalje,kaze se da su rezerve uglja procenjene na 300 milijardi dolara.Ako uzmemo u obzir da ce se ugalj koristiti na Kosovu,koje je malo trziste plus region,uzmemo u obzir da ne postoji traznja za proizvodnjom el. energije u daljem regionu sa Kosova(zbog razlicitih interesnih grupa naravno u svakoj drzavi),dovodi nas do zakljucka da takav posao moze doneti male prihode na duze staze,zbog velicine trzista.A sta da kazemo na argument u kojem sva drzavna elektroprivredna preduzeca posluju u debelom minusu i dotiraju se od poreza(a privatna se nisu bas nesto pokazala,jer je elektroprivreda sama po sebi prirodni monopol,a tamo gde je uspela privatizacija,trziste je podeljeno na oligopol sto smanjuje profit jer postoji konkurencija)?Argumenti su ti da nema ekonomske opravdanasti za tu vasu pricu zato bih vas zamolio da prvo logicno razmislite,sagledate okruzenje,svetske tokove,jer ocigledno da ne poznajete svetske tokove el. energije.Svi ovi moji argumenti naravno vaze i za neinformisanog novinara ciji je clanak vama posluzio kao izvor da napisete tekst.Nemojte vise prodavati te price,jer obican covek lako pada na sve,a to nije dobro i vodi autodestrukciji,u svakom slucaju,mi smo ovde samo u prolazu.,,za sto godina niko vise nece pominjati vas,mene,ugalj...Kap u vremenu...

Шумадинац

pre 12 godina

ЕВО ГА! НАПОКОН! Сама суштина намере да се отме Космет и одговор разлога агресије!!!! Нешто више од месец дана сам лутао по овом сајту где се спомиње јужна српска покрајина, као блесав поновио причу на петнаестак текстова о енергетским потенцијалима Космета. Сада ћу поново показати један од својих текстова.
Далеко најзначаније место у структури енергетског ресура на Космету заузима угаљ. Доказане геолошке резерве од 14,7 милијарди тона лигнита по свом значају рангиране су као 5 у свету.
По расположивим резервама, изузетно повољном коефицијенту откривке и повољним условима за масовну површинску експлоатацију, косметски басен је један од најзначајнихих у европи, али и у свету.
"Цели Космет, има капацитете руда да се изгради, што је нека граница, електране 10000 MW са којим би Србија могла да производи струју наредних 220 година без проблема." - Милорад Морачић, саветник у Дирекцији за производњу електричне енергије ЈП ЕПС-а.
Од угља на Космету се може правити синтезни гас који може да се меша са природним гасом, те тако Србија не би била толико зависна на том плану.
"Костолачки и Колубарски басен имају капацитета за експолоатацију угља наредних 50 година, са Косметом, наредних 250 година." - Бошко Буха, директор дирекције за произвдоњу енергије ЈП ЕПС.
Имовина Србије на Космету се такође односи и на 1200 км далековода високог напона, и 15000 км средњег и ниског напона.
8000 радника јавних електропривредних предузећа је протерано. У периоду 1998-2000, 50 радника је убијено, а 27 је нестало.
ЈП "Електрокосмет" врши напајање целог севера јужне српске покрајине. Систем напајања је из Новог Пазара и добрим делом из хидроелектране "Газиводе". Битно је напоменути да Север не добија електричну енергију из термоелектрана "Косово А" и "Косово Б", које је Запад преотео и предао Приштини.
Доста опреме која се користи на коповима је направљено у фабрици "14 октобар" из Крушевца!
Зато Србија никада не сме да одустане од Космета.
http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=525820
А ово би требало да дрзне нашу власт. Шта чекате више!

realno

pre 12 godina

Radi se o lignitu-ugljen najlošije kvalitete-upotrebljiv samo za lokalnu proizvodnju elektrike.Gde su im termoelektrane za to?Kome će prodavati/izvoziti tu elektriku?Sve ostale rude su na SEVERU Kosova,zato ih to toliko i nervira!
Da je taj resurs stvarno energetski vredan za izvoz Soros i taj Šiptar ne bi bili ni blizu,nego bi tu bili Dick Cheney,porodica Bush,Kinezi...

Vladan R

pre 12 godina

@ pda

Problem je sto oni nece nista da sa malim drzavama zajednicki eksploatisu, jer im se tako moze. Jednostavno ce da uloze desetak milijardi dolara u rat razvijajuci i finasirajuci pri tom i svoju vojnu industriju, a da zatim kao kontrauslugu od lidera onih koje su kobajagi oslobodili, za dodatnih desetak milijardi kupe ono sto vredi nekoliko stotina milijardi. Na taj nacin njihova ulaganja iznose desetak posto od prave vrednosti onoga sto od novokomponovanih dobiju da eksploatisu.

ben

pre 12 godina

Iako cemo nas ugalj dzabe dati SAD bolje njima, jer ce oni barem neko pare dati narodu Kosova, e na kao nekada "Trepca radi a Beograd se gradi". Trepca ce raditi, a i malo Kosovo ce se graditi. Neka Amerikanci uzmu sve, jer dali su nam SLOBODU! Pozdrav, komsa.

Dragan BL

pre 12 godina

Ne treba da čudi. Interesi pokreću svet i nema čvrstih principa preko kojih se ne prelazi.
Dok smo mi nadošli na to, prođe 20 godina i očerupaše nas. Žao mi naroda, a posebno onih koji su bili svesni svega i nisu mogli ništa uraditi, jer je većina bila zaslepljena.

Miki

pre 12 godina

Vidim da nekim tek sada "sviće". Neki nikada neće shvatiti da je Amerika svoje bogastvo stekla pljačkajući druge. Tema je veoma opsežna da bi je ovde obrazlagao, ipak za one koji ne znaju, a vidim da ima i takvih, vojska je uvek služila za pljačkanje slabijih od sebe. Uostalom pogledajte na YouTube film Istina o 11. rujnu (sa hrvatske televizije), pa će vam biti jasno da su amerikanci srušili i "bliznakinje" da bi opravdali svoj napad na Avganistan. Ako niste čuli pre par meseci su na našoi televiziji objavili vest da su u Avganistanu pronađena ogromna rudna bogastva. Samo budale mogu da pomisle da ta bogastva nisu odavno otkrivena i da zbog njih američki zlikovci nisu okupirali ovu zemlju. Da ne spominjem severnu Afriku čija je okupacija u toku: Maroko, Egipat, Libija, ranije Irak itd., naravno sve u ime "ljudskih prava".

organi

pre 12 godina

Soros je Amerikanac koliko i ja Palestinac. Doneses pare odnekuda i postanes Amerikanac ili bilo sta gde mislis da ce to biti svetska ekonomska sila. Amerikanac je bre obican covek, kao ti i ja i muzu ga samo sto to on ne zna jer mora da radi od jutra do mraka. Ovi sto hoca da kontrolisu svet nece se libiti ni u sta da se danu. Moze pola Afrike da krepa zedno, njima je potreban jos koji bilioncic.

Begu

pre 12 godina

Serbija za vreme drugog sfetskog rata pripojeni Vojvodina i Kosovo,
I od tada ove tkz Pokraine bile okupirane od strane Serbije i Jug,
dobro se zna do kge je bila Serbija sa granicama pre balkanskog rata ili pervod sfetskog rata ili bolje receno posle povucene Turske sa Balkana,
Sebija nikada nece vise komandirati na Kosovo NIKAD mora Serbima biti jasnu.

Jovan

pre 12 godina

Citajuci ovaj tekst ja se samo pitam kad cemo mi Srbi da se dozovemo pameti? Nije dovoljno pametovati i znati sve. Treba uciti da se opstaje ne samo u svakodnevici vec i na internacionalnom i na drzavnom planu. Rata nema vec 10 ak godina. Kad ce svet da se probudi i shvati da se mora prilagodjavati stvarnosti da nas ne bi jos vise razbucali?

sad zinulo du.e

pre 12 godina

uhh kako ste sad svi skočili kad se pominju 300 milijardi.a do juce vas bilo briga,za tamo neku pokrajinu gde nisam kročio u životu.ma mi i ne zasluzujemo taj ugalj bre..braćo šiptari,brinite se lepo o našem uglju.vi ste makar znali kako, i imali mozak i kohones,odvajali od usta pravili decu..a ove sitne duše srbijanske..

ipak,sve je u inteligenciji.to hvali našem narodu.

a pravi problem je

pre 12 godina

Sta "jel' sad jasno"? Sta kukate, sta otkrivate "toplu vodu"? Koliko godina je Kosovo bilo srpsko (i to bukvalno/zapravo/realno, bez ikakvih sumnji/smetnji a ne samo na papiru kao sad)? A? Zasto niko nije eksploatisao taj ugalj? Ali ne, takva pitanja necemo postavljati, a tek odgovarati... To je no-no, bolje je kukati, izigravati zrtvu, otkrivati teorije zavere, NWO i sl. Inace, kad ste vec "zagrizli", da vam otkrijem nesto - Soros i ovaj navlace investitore tj. finansijere, oni uloze, ovi uzmu (i podele) vecinu cash-a a kasnije se ispostavi da tu u stvari i nema toliko uglja... Prosto i jednostavno, preuvelicavanje, pa pumpanje akcija i na kraju nista - vecina u gubitku, jedino idejni tvorci i realizatori u (velikom) plusu. Nesto slicno i mi pokusavamo u Boru i okolini (zlato, bakar), ali nam ide k'o i sve drugo - nikako.

gradjanin cane

pre 12 godina

Sto ne bi pitali i Sonju Licht za komentar? Odgovor bi bio: Eeee, ja mislim, eeeee, da je to nekorektno, eeeee, pitanje, eeeee, koje zahteva political excellence, eeeeeeee, za jedan suvisli odgovor, eeeeee......

eljembulja

pre 12 godina

Volim Amere,gde su bili Angoamerikanci tu je cvetalo i posle njihovog odlaska.Sutra cu morati da svratim do Americke ambasade na Dragodanu i da im poklonim sve sto imam od zemlje.
Dodjite ja vam prvi poklanjam dedovinu.
Komentatori,Slaveni su dosli iz okoline Belorusije na Balkan,Iliri su na svojoj zemlji samo da podsetim.

Momčilo Vasić

pre 12 godina

Nikada nećemo naučiti, čak ni od najbližih suseda: ono što se ratom otme, ratom se mora i vratiti.
Kosovski Albanci su ilegalno uzurpirali Kosmet, nasilničkim bombardovanjem, podvalama i izmišljanjem kojekakvih "katastrofa", uz analfabetsku politiku tadašnjeg (Miloševićevog) režima, a potom, izuzev časnih planova pok Đinđića, kasniji režimi su verbalno ponavljali da je "Kosovo srce Srbije", ali nije urađeno ništa od neophodnog: da se urede Knjige državljana, da se urede Posedovne knjige, Matične knjige...
Da se taksativno sačine spiskovi svih koji su decenijama invazirali Srbiju, tj Kosmet, menjali nacionalnu strukturu, nasiljem proterivali Srbe, pa da se spisak poturi na sto Saveta bezbednosti UN, i da razumni rok za repatrijaciju u Albaniju!!!
Punih 50 godina se priča o "dva miliona Albanaca", a toliko ih ni danas, 2011, nema.
Srbija ne sme nikada odustati ni od ratne opcije za povraćaj SVOJE teritorije. Jedan od postulata iz Međunarodnog prava je i "opravdani rat" - a ako nije za vrćanje integriteta nad Kosmetom - šta je u svetu?
Sadržaj i suština ovog članka je ŠAMAR svim znanim i neznanim bonvivanima, mešetarima, koji ne vide dalje od nosa i svojih vikendica i vila, džipova i motornih sanki; "nevladinim demokratama".., ali i svim dođošima u Srbiju, naročito poslednjih decenija, koji nacionalne vrednosti cene preko honorara od Soroša do ostalih svetskih protuva, ali i neprijateljskih država i naroda, pa sve do svojatanja "one druge pokrajine" i njene "autonomije" - ne shvatajući značenje "autonomija" - to je status kada deo naroda ne može da se pripoji matici, a nakon pripajanja se gubi smisao postojanja autonomije, osim u Srbiji: autonomije su svilen gajtan oko vrata Srpskom narodu i državi!

Urbanijak

pre 12 godina

Naravno, Amerika krece u naplatu za pruzene usluge. Od tog uglja na Kosovu, imace koristi obicni Kosovski Albanci taman koliko imaju i od droge koju narko karteli tuda provlace.
Opet se pokazaje da najveca beda covekova nije nemati, vec neznati.

Delija

pre 12 godina

e sta smo doziveli, sad je mnogima jasnije zasto se vodio rat na KiM ne zbog genocida i netrpeljivoti izmedju dva naroda, Vec da bi bogatasi dosli do ogromnog kapitala i da bi rasprodali sva bogatsva koje kosmet ima :((( A danasnja vlast cuti i bledo gleda u to :( ... zelim promene !!!

Dexterijus

pre 12 godina

Kad procitash ovakve vesti pomute se osecanja...em ti oduzmu deo zemlje, pa je prodaju dalje drugima zarad eksploatacije...
Kosovski basen je cinio oko 40% svih energetskih potencijala Srbije. Nadam se da ce se kolo srece okrenuti, veoma brzo....

Пантелија Топаловић

pre 12 godina

И коначно дођосмо до суштине приче око Косова и Метохије. Зашто сада неко не каже да је и ово теорија завере? Наша несрећа је у томе што неке квази патриоте за мале паре продаје продају оно што су наши претци крваво бранили.

Mladen

pre 12 godina

Jel to beše onaj što šakom i kapom daje pare nevladinom sektoru u Srbiji da bi ovi mogli da se gložu oko toga ko ce dobiti više (Nataša Kandić VS kompanija) dok se međusobno takmiče ko će više pljunuti po sopstvenom narodu (i usput šamarati jedne izbeglice usred Beograda bez straha da im se išta dogodi)???? Prilično je sve ovo jadno i gadno... jest da nije da nismo znali da je keš u osnovi svake priče o ljudskim prvima, ali brate, krajnje je mučno gledati i čitati sve ovo, a onda gledati sve te likove i polulikove kako bez trunke stida, ne trepnuvši, nastavljaju po svom, kao da se ništa, ama baš ništa nije desilo...

pristevac77

pre 12 godina

Jedna je stara izreka da dok je Bog delio prirodna bogatsva u svetu nad Kosovom i Albanijom kesa mu je pukla. Na Kosovo se sve zna sta ima ukljujujuci i ovaj ugalj vreadn 300 miliardi dolara a kazu gde ima tako velika kolicina uglja nema sanse da nema i nafte ali ovo jos treba da se vidi. U drugoj strani u Albaniji pre nekoiliko godina jedna ugledna americka kompanija Gustafson posle nekih istrazivanja tamo izasla sa rezultatima da u Albaniji proveeno ima dole pod zemlju 3 miliarde barela nafte i 15 triliona kubnog gasa,link http://fistfulofeuros.net/afoe/oil-in-albania/, u danasnjim cenama 600 miliarde dolara. To spada Albaniju na listu 20 zemalja sa najvise nafte i gasa u svetu.

Milica

pre 12 godina

pa dabome,nisu se oni decenijama borili da otmu Kosovo ni zbog cega...sigurno ne zato sto dole ima mnogo deteline sa cetiri lista...

Znalac

pre 12 godina

Pa znali smo svi mi to od pocetka. Mislim svi mi koji imamo vise od dva grama mozga u glavi. Oni koji nemaju i dalje misle da je sve to zato sto postoji svetska zavera protiv Srba.

Takodje, imajte u vidu da su glavna nalazista na sevaru Kosova. Da nisu podela Kosova bi bila obavljena vec sutra.

Hajde, recite nam nesto novo!

www

pre 12 godina

Nesto slicno je predlagao Seselj - gradnju termoelektrana na Kosmetu. Da li ga ovi kopiraju?
To nije "kosovsko" nego srpsko rudno bogatstvo.
Druga je stvar sto su amerikanci zakljucili da ce ga od albanaca dobiti besplatno ako im poklone "drzavnost". Ali sve tece, sve se menja...

DZoni

pre 12 godina

Sve je to lepo objasnjeno u filmu "Tezina Lanaca" koji nazalost nikad necemo videti na televiziju u Srbiji a svi znamo zbog cega.A ti price o cistoj energiji su za banane ,oni nama uzmu to sto imaju a mi energiju da uvozimo od njih ,70% struje u AMERICI se dobija iz uglja.

Nenad

pre 12 godina

I onda neka mi neko kaze da se ratovalo zbolg ljudi i zbog toga sto su im bila ugrozena ljudska prava. U Srbiji je od pamtiveka Srbin imao najmanje prava a svi ostali mnogo veca. Izgubiti 1/4 teritorije prebogate rudama koja je mogla da bude motor Srbije u rudarstvu je vise nego tragedija. Ako sada ne razumete svi Vi kad se kaze KOSOVO JE SRBIJA onda barem krzo ovo ukapirajte sta smo izgubili. Toliko o tome i istina polako isplivava na povrsinu SOROS je mirodjija u svakom centimetru ove zemlje na ovaj ili onaj nacin.

Petar

pre 12 godina

Hm..U Afganistanu su nasli neke retke rude, u Iraku i Libiji je naravno nafta, eto na Kosovu ugalj. Koja sledeci drzava ima zanimljive resurse da ispitamo stanje ljudskih prava?

Ivana

pre 12 godina

Naše bogatsvo preuzimaju albanski i američki milijarderi. Vlast nas je 20 godina uništavala teritorijalno. Vlast je nesposobna da pregovara sa evropskim i svetskim zvaničnicima. Politika ove vlasti nas je urnisala, svojom nesposobnošću, da zadržimo makar energetske potencijale, kao i rudna bogtastva naše zemlje. Uništili ste nas potpuno. Nama su pod hitno potrebni izbori, promena strateške politike, i nove političke ideje.

pravda

pre 12 godina

I na kraju smo dosli do pravog razloga razbijanja Jugoslavije i Srbije.Stvar je u brojevima.Prvo na male delove a onda cemo od svakog uzeti ono sto smo naumili.Hrvati su uveliko rasprodali obalu,ugalj,zemlju i jos ponesto ima Srbija...itd.Ljudski zivoti,tragedije i bombe su koleteral.Tako svet funkcionise i to je danas u Libiji.

pda

pre 12 godina

To je tako....Americi, kao i nekada ostalim kolonijalnim zemljama, ratovi sluze kao izvor prihoda...Kosovo je njihova investicija koju ce u narednim godinama naplatiti...oni nikada i nisu krili da su sponzori kosovske nezavisnosti...i to nije pravedno, ali je tako
pre nego sto pocnemo da izlivamo svoj bes i kukamo nad svojom zlom sudbinom ili se nasladjujemo kako smo 'provalili' americke namere, treba da se zapitamo da li razumemo svet u kome zivimo!!??
Kako smo dozvolili sebi da dodjemo u situaciju da se nadjemo na putu sili koju u ovom trenutku (a verovatno i bilo kom drugom) nismo u mogucnosti da odolimo? zasto nije bilo pameti da im mi ponudimo zajednicku eksplataciju ovih prirodih resursa?...da, oni bi imali od toga korist, ali imali bi i mi...ovako imamo osiromasenu zemlju koja stari i odumire i nismo partner u raspolaganju resursima koji su nekada bili na teritoriji koju smo kontrolisali...toliko...

Momčilo Vasić

pre 12 godina

Nikada nećemo naučiti, čak ni od najbližih suseda: ono što se ratom otme, ratom se mora i vratiti.
Kosovski Albanci su ilegalno uzurpirali Kosmet, nasilničkim bombardovanjem, podvalama i izmišljanjem kojekakvih "katastrofa", uz analfabetsku politiku tadašnjeg (Miloševićevog) režima, a potom, izuzev časnih planova pok Đinđića, kasniji režimi su verbalno ponavljali da je "Kosovo srce Srbije", ali nije urađeno ništa od neophodnog: da se urede Knjige državljana, da se urede Posedovne knjige, Matične knjige...
Da se taksativno sačine spiskovi svih koji su decenijama invazirali Srbiju, tj Kosmet, menjali nacionalnu strukturu, nasiljem proterivali Srbe, pa da se spisak poturi na sto Saveta bezbednosti UN, i da razumni rok za repatrijaciju u Albaniju!!!
Punih 50 godina se priča o "dva miliona Albanaca", a toliko ih ni danas, 2011, nema.
Srbija ne sme nikada odustati ni od ratne opcije za povraćaj SVOJE teritorije. Jedan od postulata iz Međunarodnog prava je i "opravdani rat" - a ako nije za vrćanje integriteta nad Kosmetom - šta je u svetu?
Sadržaj i suština ovog članka je ŠAMAR svim znanim i neznanim bonvivanima, mešetarima, koji ne vide dalje od nosa i svojih vikendica i vila, džipova i motornih sanki; "nevladinim demokratama".., ali i svim dođošima u Srbiju, naročito poslednjih decenija, koji nacionalne vrednosti cene preko honorara od Soroša do ostalih svetskih protuva, ali i neprijateljskih država i naroda, pa sve do svojatanja "one druge pokrajine" i njene "autonomije" - ne shvatajući značenje "autonomija" - to je status kada deo naroda ne može da se pripoji matici, a nakon pripajanja se gubi smisao postojanja autonomije, osim u Srbiji: autonomije su svilen gajtan oko vrata Srpskom narodu i državi!

Пантелија Топаловић

pre 12 godina

И коначно дођосмо до суштине приче око Косова и Метохије. Зашто сада неко не каже да је и ово теорија завере? Наша несрећа је у томе што неке квази патриоте за мале паре продаје продају оно што су наши претци крваво бранили.

Mladen

pre 12 godina

Jel to beše onaj što šakom i kapom daje pare nevladinom sektoru u Srbiji da bi ovi mogli da se gložu oko toga ko ce dobiti više (Nataša Kandić VS kompanija) dok se međusobno takmiče ko će više pljunuti po sopstvenom narodu (i usput šamarati jedne izbeglice usred Beograda bez straha da im se išta dogodi)???? Prilično je sve ovo jadno i gadno... jest da nije da nismo znali da je keš u osnovi svake priče o ljudskim prvima, ali brate, krajnje je mučno gledati i čitati sve ovo, a onda gledati sve te likove i polulikove kako bez trunke stida, ne trepnuvši, nastavljaju po svom, kao da se ništa, ama baš ništa nije desilo...

Urbanijak

pre 12 godina

Naravno, Amerika krece u naplatu za pruzene usluge. Od tog uglja na Kosovu, imace koristi obicni Kosovski Albanci taman koliko imaju i od droge koju narko karteli tuda provlace.
Opet se pokazaje da najveca beda covekova nije nemati, vec neznati.

Delija

pre 12 godina

e sta smo doziveli, sad je mnogima jasnije zasto se vodio rat na KiM ne zbog genocida i netrpeljivoti izmedju dva naroda, Vec da bi bogatasi dosli do ogromnog kapitala i da bi rasprodali sva bogatsva koje kosmet ima :((( A danasnja vlast cuti i bledo gleda u to :( ... zelim promene !!!

www

pre 12 godina

Nesto slicno je predlagao Seselj - gradnju termoelektrana na Kosmetu. Da li ga ovi kopiraju?
To nije "kosovsko" nego srpsko rudno bogatstvo.
Druga je stvar sto su amerikanci zakljucili da ce ga od albanaca dobiti besplatno ako im poklone "drzavnost". Ali sve tece, sve se menja...

Dexterijus

pre 12 godina

Kad procitash ovakve vesti pomute se osecanja...em ti oduzmu deo zemlje, pa je prodaju dalje drugima zarad eksploatacije...
Kosovski basen je cinio oko 40% svih energetskih potencijala Srbije. Nadam se da ce se kolo srece okrenuti, veoma brzo....

Petar

pre 12 godina

Hm..U Afganistanu su nasli neke retke rude, u Iraku i Libiji je naravno nafta, eto na Kosovu ugalj. Koja sledeci drzava ima zanimljive resurse da ispitamo stanje ljudskih prava?

Znalac

pre 12 godina

Pa znali smo svi mi to od pocetka. Mislim svi mi koji imamo vise od dva grama mozga u glavi. Oni koji nemaju i dalje misle da je sve to zato sto postoji svetska zavera protiv Srba.

Takodje, imajte u vidu da su glavna nalazista na sevaru Kosova. Da nisu podela Kosova bi bila obavljena vec sutra.

Hajde, recite nam nesto novo!

pravda

pre 12 godina

I na kraju smo dosli do pravog razloga razbijanja Jugoslavije i Srbije.Stvar je u brojevima.Prvo na male delove a onda cemo od svakog uzeti ono sto smo naumili.Hrvati su uveliko rasprodali obalu,ugalj,zemlju i jos ponesto ima Srbija...itd.Ljudski zivoti,tragedije i bombe su koleteral.Tako svet funkcionise i to je danas u Libiji.

Milica

pre 12 godina

pa dabome,nisu se oni decenijama borili da otmu Kosovo ni zbog cega...sigurno ne zato sto dole ima mnogo deteline sa cetiri lista...

Nenad

pre 12 godina

I onda neka mi neko kaze da se ratovalo zbolg ljudi i zbog toga sto su im bila ugrozena ljudska prava. U Srbiji je od pamtiveka Srbin imao najmanje prava a svi ostali mnogo veca. Izgubiti 1/4 teritorije prebogate rudama koja je mogla da bude motor Srbije u rudarstvu je vise nego tragedija. Ako sada ne razumete svi Vi kad se kaze KOSOVO JE SRBIJA onda barem krzo ovo ukapirajte sta smo izgubili. Toliko o tome i istina polako isplivava na povrsinu SOROS je mirodjija u svakom centimetru ove zemlje na ovaj ili onaj nacin.

pda

pre 12 godina

To je tako....Americi, kao i nekada ostalim kolonijalnim zemljama, ratovi sluze kao izvor prihoda...Kosovo je njihova investicija koju ce u narednim godinama naplatiti...oni nikada i nisu krili da su sponzori kosovske nezavisnosti...i to nije pravedno, ali je tako
pre nego sto pocnemo da izlivamo svoj bes i kukamo nad svojom zlom sudbinom ili se nasladjujemo kako smo 'provalili' americke namere, treba da se zapitamo da li razumemo svet u kome zivimo!!??
Kako smo dozvolili sebi da dodjemo u situaciju da se nadjemo na putu sili koju u ovom trenutku (a verovatno i bilo kom drugom) nismo u mogucnosti da odolimo? zasto nije bilo pameti da im mi ponudimo zajednicku eksplataciju ovih prirodih resursa?...da, oni bi imali od toga korist, ali imali bi i mi...ovako imamo osiromasenu zemlju koja stari i odumire i nismo partner u raspolaganju resursima koji su nekada bili na teritoriji koju smo kontrolisali...toliko...

DZoni

pre 12 godina

Sve je to lepo objasnjeno u filmu "Tezina Lanaca" koji nazalost nikad necemo videti na televiziju u Srbiji a svi znamo zbog cega.A ti price o cistoj energiji su za banane ,oni nama uzmu to sto imaju a mi energiju da uvozimo od njih ,70% struje u AMERICI se dobija iz uglja.

Ivana

pre 12 godina

Naše bogatsvo preuzimaju albanski i američki milijarderi. Vlast nas je 20 godina uništavala teritorijalno. Vlast je nesposobna da pregovara sa evropskim i svetskim zvaničnicima. Politika ove vlasti nas je urnisala, svojom nesposobnošću, da zadržimo makar energetske potencijale, kao i rudna bogtastva naše zemlje. Uništili ste nas potpuno. Nama su pod hitno potrebni izbori, promena strateške politike, i nove političke ideje.

pristevac77

pre 12 godina

Jedna je stara izreka da dok je Bog delio prirodna bogatsva u svetu nad Kosovom i Albanijom kesa mu je pukla. Na Kosovo se sve zna sta ima ukljujujuci i ovaj ugalj vreadn 300 miliardi dolara a kazu gde ima tako velika kolicina uglja nema sanse da nema i nafte ali ovo jos treba da se vidi. U drugoj strani u Albaniji pre nekoiliko godina jedna ugledna americka kompanija Gustafson posle nekih istrazivanja tamo izasla sa rezultatima da u Albaniji proveeno ima dole pod zemlju 3 miliarde barela nafte i 15 triliona kubnog gasa,link http://fistfulofeuros.net/afoe/oil-in-albania/, u danasnjim cenama 600 miliarde dolara. To spada Albaniju na listu 20 zemalja sa najvise nafte i gasa u svetu.

gradjanin cane

pre 12 godina

Sto ne bi pitali i Sonju Licht za komentar? Odgovor bi bio: Eeee, ja mislim, eeeee, da je to nekorektno, eeeee, pitanje, eeeee, koje zahteva political excellence, eeeeeeee, za jedan suvisli odgovor, eeeeee......

Шумадинац

pre 12 godina

ЕВО ГА! НАПОКОН! Сама суштина намере да се отме Космет и одговор разлога агресије!!!! Нешто више од месец дана сам лутао по овом сајту где се спомиње јужна српска покрајина, као блесав поновио причу на петнаестак текстова о енергетским потенцијалима Космета. Сада ћу поново показати један од својих текстова.
Далеко најзначаније место у структури енергетског ресура на Космету заузима угаљ. Доказане геолошке резерве од 14,7 милијарди тона лигнита по свом значају рангиране су као 5 у свету.
По расположивим резервама, изузетно повољном коефицијенту откривке и повољним условима за масовну површинску експлоатацију, косметски басен је један од најзначајнихих у европи, али и у свету.
"Цели Космет, има капацитете руда да се изгради, што је нека граница, електране 10000 MW са којим би Србија могла да производи струју наредних 220 година без проблема." - Милорад Морачић, саветник у Дирекцији за производњу електричне енергије ЈП ЕПС-а.
Од угља на Космету се може правити синтезни гас који може да се меша са природним гасом, те тако Србија не би била толико зависна на том плану.
"Костолачки и Колубарски басен имају капацитета за експолоатацију угља наредних 50 година, са Косметом, наредних 250 година." - Бошко Буха, директор дирекције за произвдоњу енергије ЈП ЕПС.
Имовина Србије на Космету се такође односи и на 1200 км далековода високог напона, и 15000 км средњег и ниског напона.
8000 радника јавних електропривредних предузећа је протерано. У периоду 1998-2000, 50 радника је убијено, а 27 је нестало.
ЈП "Електрокосмет" врши напајање целог севера јужне српске покрајине. Систем напајања је из Новог Пазара и добрим делом из хидроелектране "Газиводе". Битно је напоменути да Север не добија електричну енергију из термоелектрана "Косово А" и "Косово Б", које је Запад преотео и предао Приштини.
Доста опреме која се користи на коповима је направљено у фабрици "14 октобар" из Крушевца!
Зато Србија никада не сме да одустане од Космета.
http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=525820
А ово би требало да дрзне нашу власт. Шта чекате више!

Miki

pre 12 godina

Vidim da nekim tek sada "sviće". Neki nikada neće shvatiti da je Amerika svoje bogastvo stekla pljačkajući druge. Tema je veoma opsežna da bi je ovde obrazlagao, ipak za one koji ne znaju, a vidim da ima i takvih, vojska je uvek služila za pljačkanje slabijih od sebe. Uostalom pogledajte na YouTube film Istina o 11. rujnu (sa hrvatske televizije), pa će vam biti jasno da su amerikanci srušili i "bliznakinje" da bi opravdali svoj napad na Avganistan. Ako niste čuli pre par meseci su na našoi televiziji objavili vest da su u Avganistanu pronađena ogromna rudna bogastva. Samo budale mogu da pomisle da ta bogastva nisu odavno otkrivena i da zbog njih američki zlikovci nisu okupirali ovu zemlju. Da ne spominjem severnu Afriku čija je okupacija u toku: Maroko, Egipat, Libija, ranije Irak itd., naravno sve u ime "ljudskih prava".

organi

pre 12 godina

Soros je Amerikanac koliko i ja Palestinac. Doneses pare odnekuda i postanes Amerikanac ili bilo sta gde mislis da ce to biti svetska ekonomska sila. Amerikanac je bre obican covek, kao ti i ja i muzu ga samo sto to on ne zna jer mora da radi od jutra do mraka. Ovi sto hoca da kontrolisu svet nece se libiti ni u sta da se danu. Moze pola Afrike da krepa zedno, njima je potreban jos koji bilioncic.

doncaster

pre 12 godina

"Ekološki uzorna Australija" Pa oni nisu hteli da potpisu Kyoto protokol, vise od 80 procenata el. energije dolazi iz termoelektrana koje koriste ugalj svako cetvrto auto na ulici v8. Pravi uzor nema sta.

Vladan R

pre 12 godina

@ pda

Problem je sto oni nece nista da sa malim drzavama zajednicki eksploatisu, jer im se tako moze. Jednostavno ce da uloze desetak milijardi dolara u rat razvijajuci i finasirajuci pri tom i svoju vojnu industriju, a da zatim kao kontrauslugu od lidera onih koje su kobajagi oslobodili, za dodatnih desetak milijardi kupe ono sto vredi nekoliko stotina milijardi. Na taj nacin njihova ulaganja iznose desetak posto od prave vrednosti onoga sto od novokomponovanih dobiju da eksploatisu.

Marko

pre 12 godina

Gluposti.Gde se to ugalj masovno koristi za proizvodnju el. energije jos u svetu osim u nerazvijenim zemljama kao sto je nasa i region?Ugalj je kao gorivo izgubio na znacaju jos odavno sa pojavom nuklearnih,hidro,vazduznih oblika dobijanja el. energije.Traznja za ugljem se smanjila odavno i razvijeni svet to vise ne koristi.Dalje,kaze se da su rezerve uglja procenjene na 300 milijardi dolara.Ako uzmemo u obzir da ce se ugalj koristiti na Kosovu,koje je malo trziste plus region,uzmemo u obzir da ne postoji traznja za proizvodnjom el. energije u daljem regionu sa Kosova(zbog razlicitih interesnih grupa naravno u svakoj drzavi),dovodi nas do zakljucka da takav posao moze doneti male prihode na duze staze,zbog velicine trzista.A sta da kazemo na argument u kojem sva drzavna elektroprivredna preduzeca posluju u debelom minusu i dotiraju se od poreza(a privatna se nisu bas nesto pokazala,jer je elektroprivreda sama po sebi prirodni monopol,a tamo gde je uspela privatizacija,trziste je podeljeno na oligopol sto smanjuje profit jer postoji konkurencija)?Argumenti su ti da nema ekonomske opravdanasti za tu vasu pricu zato bih vas zamolio da prvo logicno razmislite,sagledate okruzenje,svetske tokove,jer ocigledno da ne poznajete svetske tokove el. energije.Svi ovi moji argumenti naravno vaze i za neinformisanog novinara ciji je clanak vama posluzio kao izvor da napisete tekst.Nemojte vise prodavati te price,jer obican covek lako pada na sve,a to nije dobro i vodi autodestrukciji,u svakom slucaju,mi smo ovde samo u prolazu.,,za sto godina niko vise nece pominjati vas,mene,ugalj...Kap u vremenu...

Dragan BL

pre 12 godina

Ne treba da čudi. Interesi pokreću svet i nema čvrstih principa preko kojih se ne prelazi.
Dok smo mi nadošli na to, prođe 20 godina i očerupaše nas. Žao mi naroda, a posebno onih koji su bili svesni svega i nisu mogli ništa uraditi, jer je većina bila zaslepljena.

sad zinulo du.e

pre 12 godina

uhh kako ste sad svi skočili kad se pominju 300 milijardi.a do juce vas bilo briga,za tamo neku pokrajinu gde nisam kročio u životu.ma mi i ne zasluzujemo taj ugalj bre..braćo šiptari,brinite se lepo o našem uglju.vi ste makar znali kako, i imali mozak i kohones,odvajali od usta pravili decu..a ove sitne duše srbijanske..

ipak,sve je u inteligenciji.to hvali našem narodu.

Begu

pre 12 godina

Serbija za vreme drugog sfetskog rata pripojeni Vojvodina i Kosovo,
I od tada ove tkz Pokraine bile okupirane od strane Serbije i Jug,
dobro se zna do kge je bila Serbija sa granicama pre balkanskog rata ili pervod sfetskog rata ili bolje receno posle povucene Turske sa Balkana,
Sebija nikada nece vise komandirati na Kosovo NIKAD mora Serbima biti jasnu.

ben

pre 12 godina

Iako cemo nas ugalj dzabe dati SAD bolje njima, jer ce oni barem neko pare dati narodu Kosova, e na kao nekada "Trepca radi a Beograd se gradi". Trepca ce raditi, a i malo Kosovo ce se graditi. Neka Amerikanci uzmu sve, jer dali su nam SLOBODU! Pozdrav, komsa.

realno

pre 12 godina

Radi se o lignitu-ugljen najlošije kvalitete-upotrebljiv samo za lokalnu proizvodnju elektrike.Gde su im termoelektrane za to?Kome će prodavati/izvoziti tu elektriku?Sve ostale rude su na SEVERU Kosova,zato ih to toliko i nervira!
Da je taj resurs stvarno energetski vredan za izvoz Soros i taj Šiptar ne bi bili ni blizu,nego bi tu bili Dick Cheney,porodica Bush,Kinezi...

a pravi problem je

pre 12 godina

Sta "jel' sad jasno"? Sta kukate, sta otkrivate "toplu vodu"? Koliko godina je Kosovo bilo srpsko (i to bukvalno/zapravo/realno, bez ikakvih sumnji/smetnji a ne samo na papiru kao sad)? A? Zasto niko nije eksploatisao taj ugalj? Ali ne, takva pitanja necemo postavljati, a tek odgovarati... To je no-no, bolje je kukati, izigravati zrtvu, otkrivati teorije zavere, NWO i sl. Inace, kad ste vec "zagrizli", da vam otkrijem nesto - Soros i ovaj navlace investitore tj. finansijere, oni uloze, ovi uzmu (i podele) vecinu cash-a a kasnije se ispostavi da tu u stvari i nema toliko uglja... Prosto i jednostavno, preuvelicavanje, pa pumpanje akcija i na kraju nista - vecina u gubitku, jedino idejni tvorci i realizatori u (velikom) plusu. Nesto slicno i mi pokusavamo u Boru i okolini (zlato, bakar), ali nam ide k'o i sve drugo - nikako.

eljembulja

pre 12 godina

Volim Amere,gde su bili Angoamerikanci tu je cvetalo i posle njihovog odlaska.Sutra cu morati da svratim do Americke ambasade na Dragodanu i da im poklonim sve sto imam od zemlje.
Dodjite ja vam prvi poklanjam dedovinu.
Komentatori,Slaveni su dosli iz okoline Belorusije na Balkan,Iliri su na svojoj zemlji samo da podsetim.

Jovan

pre 12 godina

Citajuci ovaj tekst ja se samo pitam kad cemo mi Srbi da se dozovemo pameti? Nije dovoljno pametovati i znati sve. Treba uciti da se opstaje ne samo u svakodnevici vec i na internacionalnom i na drzavnom planu. Rata nema vec 10 ak godina. Kad ce svet da se probudi i shvati da se mora prilagodjavati stvarnosti da nas ne bi jos vise razbucali?

dr malinarius

pre 12 godina

A u roku od pola sata se pojavljuje i vest sa naslovom "Srbija je energetski zavisna"...kome ide na ruku ovakvo potpaljivanje naroda? Naravno da bi nam u smanjivanju te energetske zavisnosti pomogle zalihe uglja na Kosovu, ali mi smo pre svega izgubili 15% svoje teritorije, i implikacije toga su mnogo strasnije od gubljenja velikog kopa niskokvalitetnog uglja. Druga vrsta potpale je naravno - "aha, zbog toga su znaci Ameri ratovali!". Ako se vec trazi motiv pod koji ne potpada spasavanje zivota civila, isti je izgradjen u rekordnom roku, pre nego sto su na noge stale ikakve institucije na Kosovu, a zove se - Bondstil. To je druga najveca Americka baza u Evropi, cija izgradnja koincidira sa masovnim povlacenjem Americkih trupa iz baza u Nemackoj, cije pak (Nemacko) ulaganje u vojsku raste vise nego bilo koje druge godine od 2. s.r., kao i pogadjanjem sa Rusima u vezi raketnog stita u Ceskoj/Poljskoj/Ukrajini, koje su mnogo vise u sferi ruskog uticaja nego Kosovo sa 90% Albanskim zivljem. Svaki rat u ljudskoj istoriji je vodjen pre svega ili iskljucivo zbog interesa, dobro jutro. Ali tesko da su Ameri potezali naovamo zbog "drugog najveceg povrsinskog kopa lignita u Evropi"...ako vec pricate u resursima pogledajte http://en.wikipedia.org/wiki/AMBO_pipeline

Begu

pre 12 godina

Serbija za vreme drugog sfetskog rata pripojeni Vojvodina i Kosovo,
I od tada ove tkz Pokraine bile okupirane od strane Serbije i Jug,
dobro se zna do kge je bila Serbija sa granicama pre balkanskog rata ili pervod sfetskog rata ili bolje receno posle povucene Turske sa Balkana,
Sebija nikada nece vise komandirati na Kosovo NIKAD mora Serbima biti jasnu.

ben

pre 12 godina

Iako cemo nas ugalj dzabe dati SAD bolje njima, jer ce oni barem neko pare dati narodu Kosova, e na kao nekada "Trepca radi a Beograd se gradi". Trepca ce raditi, a i malo Kosovo ce se graditi. Neka Amerikanci uzmu sve, jer dali su nam SLOBODU! Pozdrav, komsa.

Momčilo Vasić

pre 12 godina

Nikada nećemo naučiti, čak ni od najbližih suseda: ono što se ratom otme, ratom se mora i vratiti.
Kosovski Albanci su ilegalno uzurpirali Kosmet, nasilničkim bombardovanjem, podvalama i izmišljanjem kojekakvih "katastrofa", uz analfabetsku politiku tadašnjeg (Miloševićevog) režima, a potom, izuzev časnih planova pok Đinđića, kasniji režimi su verbalno ponavljali da je "Kosovo srce Srbije", ali nije urađeno ništa od neophodnog: da se urede Knjige državljana, da se urede Posedovne knjige, Matične knjige...
Da se taksativno sačine spiskovi svih koji su decenijama invazirali Srbiju, tj Kosmet, menjali nacionalnu strukturu, nasiljem proterivali Srbe, pa da se spisak poturi na sto Saveta bezbednosti UN, i da razumni rok za repatrijaciju u Albaniju!!!
Punih 50 godina se priča o "dva miliona Albanaca", a toliko ih ni danas, 2011, nema.
Srbija ne sme nikada odustati ni od ratne opcije za povraćaj SVOJE teritorije. Jedan od postulata iz Međunarodnog prava je i "opravdani rat" - a ako nije za vrćanje integriteta nad Kosmetom - šta je u svetu?
Sadržaj i suština ovog članka je ŠAMAR svim znanim i neznanim bonvivanima, mešetarima, koji ne vide dalje od nosa i svojih vikendica i vila, džipova i motornih sanki; "nevladinim demokratama".., ali i svim dođošima u Srbiju, naročito poslednjih decenija, koji nacionalne vrednosti cene preko honorara od Soroša do ostalih svetskih protuva, ali i neprijateljskih država i naroda, pa sve do svojatanja "one druge pokrajine" i njene "autonomije" - ne shvatajući značenje "autonomija" - to je status kada deo naroda ne može da se pripoji matici, a nakon pripajanja se gubi smisao postojanja autonomije, osim u Srbiji: autonomije su svilen gajtan oko vrata Srpskom narodu i državi!

Marko

pre 12 godina

Gluposti.Gde se to ugalj masovno koristi za proizvodnju el. energije jos u svetu osim u nerazvijenim zemljama kao sto je nasa i region?Ugalj je kao gorivo izgubio na znacaju jos odavno sa pojavom nuklearnih,hidro,vazduznih oblika dobijanja el. energije.Traznja za ugljem se smanjila odavno i razvijeni svet to vise ne koristi.Dalje,kaze se da su rezerve uglja procenjene na 300 milijardi dolara.Ako uzmemo u obzir da ce se ugalj koristiti na Kosovu,koje je malo trziste plus region,uzmemo u obzir da ne postoji traznja za proizvodnjom el. energije u daljem regionu sa Kosova(zbog razlicitih interesnih grupa naravno u svakoj drzavi),dovodi nas do zakljucka da takav posao moze doneti male prihode na duze staze,zbog velicine trzista.A sta da kazemo na argument u kojem sva drzavna elektroprivredna preduzeca posluju u debelom minusu i dotiraju se od poreza(a privatna se nisu bas nesto pokazala,jer je elektroprivreda sama po sebi prirodni monopol,a tamo gde je uspela privatizacija,trziste je podeljeno na oligopol sto smanjuje profit jer postoji konkurencija)?Argumenti su ti da nema ekonomske opravdanasti za tu vasu pricu zato bih vas zamolio da prvo logicno razmislite,sagledate okruzenje,svetske tokove,jer ocigledno da ne poznajete svetske tokove el. energije.Svi ovi moji argumenti naravno vaze i za neinformisanog novinara ciji je clanak vama posluzio kao izvor da napisete tekst.Nemojte vise prodavati te price,jer obican covek lako pada na sve,a to nije dobro i vodi autodestrukciji,u svakom slucaju,mi smo ovde samo u prolazu.,,za sto godina niko vise nece pominjati vas,mene,ugalj...Kap u vremenu...

eljembulja

pre 12 godina

Volim Amere,gde su bili Angoamerikanci tu je cvetalo i posle njihovog odlaska.Sutra cu morati da svratim do Americke ambasade na Dragodanu i da im poklonim sve sto imam od zemlje.
Dodjite ja vam prvi poklanjam dedovinu.
Komentatori,Slaveni su dosli iz okoline Belorusije na Balkan,Iliri su na svojoj zemlji samo da podsetim.

pristevac77

pre 12 godina

Jedna je stara izreka da dok je Bog delio prirodna bogatsva u svetu nad Kosovom i Albanijom kesa mu je pukla. Na Kosovo se sve zna sta ima ukljujujuci i ovaj ugalj vreadn 300 miliardi dolara a kazu gde ima tako velika kolicina uglja nema sanse da nema i nafte ali ovo jos treba da se vidi. U drugoj strani u Albaniji pre nekoiliko godina jedna ugledna americka kompanija Gustafson posle nekih istrazivanja tamo izasla sa rezultatima da u Albaniji proveeno ima dole pod zemlju 3 miliarde barela nafte i 15 triliona kubnog gasa,link http://fistfulofeuros.net/afoe/oil-in-albania/, u danasnjim cenama 600 miliarde dolara. To spada Albaniju na listu 20 zemalja sa najvise nafte i gasa u svetu.

a pravi problem je

pre 12 godina

Sta "jel' sad jasno"? Sta kukate, sta otkrivate "toplu vodu"? Koliko godina je Kosovo bilo srpsko (i to bukvalno/zapravo/realno, bez ikakvih sumnji/smetnji a ne samo na papiru kao sad)? A? Zasto niko nije eksploatisao taj ugalj? Ali ne, takva pitanja necemo postavljati, a tek odgovarati... To je no-no, bolje je kukati, izigravati zrtvu, otkrivati teorije zavere, NWO i sl. Inace, kad ste vec "zagrizli", da vam otkrijem nesto - Soros i ovaj navlace investitore tj. finansijere, oni uloze, ovi uzmu (i podele) vecinu cash-a a kasnije se ispostavi da tu u stvari i nema toliko uglja... Prosto i jednostavno, preuvelicavanje, pa pumpanje akcija i na kraju nista - vecina u gubitku, jedino idejni tvorci i realizatori u (velikom) plusu. Nesto slicno i mi pokusavamo u Boru i okolini (zlato, bakar), ali nam ide k'o i sve drugo - nikako.

Ivana

pre 12 godina

Naše bogatsvo preuzimaju albanski i američki milijarderi. Vlast nas je 20 godina uništavala teritorijalno. Vlast je nesposobna da pregovara sa evropskim i svetskim zvaničnicima. Politika ove vlasti nas je urnisala, svojom nesposobnošću, da zadržimo makar energetske potencijale, kao i rudna bogtastva naše zemlje. Uništili ste nas potpuno. Nama su pod hitno potrebni izbori, promena strateške politike, i nove političke ideje.

sad zinulo du.e

pre 12 godina

uhh kako ste sad svi skočili kad se pominju 300 milijardi.a do juce vas bilo briga,za tamo neku pokrajinu gde nisam kročio u životu.ma mi i ne zasluzujemo taj ugalj bre..braćo šiptari,brinite se lepo o našem uglju.vi ste makar znali kako, i imali mozak i kohones,odvajali od usta pravili decu..a ove sitne duše srbijanske..

ipak,sve je u inteligenciji.to hvali našem narodu.

Mladen

pre 12 godina

Jel to beše onaj što šakom i kapom daje pare nevladinom sektoru u Srbiji da bi ovi mogli da se gložu oko toga ko ce dobiti više (Nataša Kandić VS kompanija) dok se međusobno takmiče ko će više pljunuti po sopstvenom narodu (i usput šamarati jedne izbeglice usred Beograda bez straha da im se išta dogodi)???? Prilično je sve ovo jadno i gadno... jest da nije da nismo znali da je keš u osnovi svake priče o ljudskim prvima, ali brate, krajnje je mučno gledati i čitati sve ovo, a onda gledati sve te likove i polulikove kako bez trunke stida, ne trepnuvši, nastavljaju po svom, kao da se ništa, ama baš ništa nije desilo...

Пантелија Топаловић

pre 12 godina

И коначно дођосмо до суштине приче око Косова и Метохије. Зашто сада неко не каже да је и ово теорија завере? Наша несрећа је у томе што неке квази патриоте за мале паре продаје продају оно што су наши претци крваво бранили.

Urbanijak

pre 12 godina

Naravno, Amerika krece u naplatu za pruzene usluge. Od tog uglja na Kosovu, imace koristi obicni Kosovski Albanci taman koliko imaju i od droge koju narko karteli tuda provlace.
Opet se pokazaje da najveca beda covekova nije nemati, vec neznati.

Jovan

pre 12 godina

Citajuci ovaj tekst ja se samo pitam kad cemo mi Srbi da se dozovemo pameti? Nije dovoljno pametovati i znati sve. Treba uciti da se opstaje ne samo u svakodnevici vec i na internacionalnom i na drzavnom planu. Rata nema vec 10 ak godina. Kad ce svet da se probudi i shvati da se mora prilagodjavati stvarnosti da nas ne bi jos vise razbucali?

pravda

pre 12 godina

I na kraju smo dosli do pravog razloga razbijanja Jugoslavije i Srbije.Stvar je u brojevima.Prvo na male delove a onda cemo od svakog uzeti ono sto smo naumili.Hrvati su uveliko rasprodali obalu,ugalj,zemlju i jos ponesto ima Srbija...itd.Ljudski zivoti,tragedije i bombe su koleteral.Tako svet funkcionise i to je danas u Libiji.

realno

pre 12 godina

Radi se o lignitu-ugljen najlošije kvalitete-upotrebljiv samo za lokalnu proizvodnju elektrike.Gde su im termoelektrane za to?Kome će prodavati/izvoziti tu elektriku?Sve ostale rude su na SEVERU Kosova,zato ih to toliko i nervira!
Da je taj resurs stvarno energetski vredan za izvoz Soros i taj Šiptar ne bi bili ni blizu,nego bi tu bili Dick Cheney,porodica Bush,Kinezi...

pda

pre 12 godina

To je tako....Americi, kao i nekada ostalim kolonijalnim zemljama, ratovi sluze kao izvor prihoda...Kosovo je njihova investicija koju ce u narednim godinama naplatiti...oni nikada i nisu krili da su sponzori kosovske nezavisnosti...i to nije pravedno, ali je tako
pre nego sto pocnemo da izlivamo svoj bes i kukamo nad svojom zlom sudbinom ili se nasladjujemo kako smo 'provalili' americke namere, treba da se zapitamo da li razumemo svet u kome zivimo!!??
Kako smo dozvolili sebi da dodjemo u situaciju da se nadjemo na putu sili koju u ovom trenutku (a verovatno i bilo kom drugom) nismo u mogucnosti da odolimo? zasto nije bilo pameti da im mi ponudimo zajednicku eksplataciju ovih prirodih resursa?...da, oni bi imali od toga korist, ali imali bi i mi...ovako imamo osiromasenu zemlju koja stari i odumire i nismo partner u raspolaganju resursima koji su nekada bili na teritoriji koju smo kontrolisali...toliko...

www

pre 12 godina

Nesto slicno je predlagao Seselj - gradnju termoelektrana na Kosmetu. Da li ga ovi kopiraju?
To nije "kosovsko" nego srpsko rudno bogatstvo.
Druga je stvar sto su amerikanci zakljucili da ce ga od albanaca dobiti besplatno ako im poklone "drzavnost". Ali sve tece, sve se menja...

Nenad

pre 12 godina

I onda neka mi neko kaze da se ratovalo zbolg ljudi i zbog toga sto su im bila ugrozena ljudska prava. U Srbiji je od pamtiveka Srbin imao najmanje prava a svi ostali mnogo veca. Izgubiti 1/4 teritorije prebogate rudama koja je mogla da bude motor Srbije u rudarstvu je vise nego tragedija. Ako sada ne razumete svi Vi kad se kaze KOSOVO JE SRBIJA onda barem krzo ovo ukapirajte sta smo izgubili. Toliko o tome i istina polako isplivava na povrsinu SOROS je mirodjija u svakom centimetru ove zemlje na ovaj ili onaj nacin.

Dexterijus

pre 12 godina

Kad procitash ovakve vesti pomute se osecanja...em ti oduzmu deo zemlje, pa je prodaju dalje drugima zarad eksploatacije...
Kosovski basen je cinio oko 40% svih energetskih potencijala Srbije. Nadam se da ce se kolo srece okrenuti, veoma brzo....

dr malinarius

pre 12 godina

A u roku od pola sata se pojavljuje i vest sa naslovom "Srbija je energetski zavisna"...kome ide na ruku ovakvo potpaljivanje naroda? Naravno da bi nam u smanjivanju te energetske zavisnosti pomogle zalihe uglja na Kosovu, ali mi smo pre svega izgubili 15% svoje teritorije, i implikacije toga su mnogo strasnije od gubljenja velikog kopa niskokvalitetnog uglja. Druga vrsta potpale je naravno - "aha, zbog toga su znaci Ameri ratovali!". Ako se vec trazi motiv pod koji ne potpada spasavanje zivota civila, isti je izgradjen u rekordnom roku, pre nego sto su na noge stale ikakve institucije na Kosovu, a zove se - Bondstil. To je druga najveca Americka baza u Evropi, cija izgradnja koincidira sa masovnim povlacenjem Americkih trupa iz baza u Nemackoj, cije pak (Nemacko) ulaganje u vojsku raste vise nego bilo koje druge godine od 2. s.r., kao i pogadjanjem sa Rusima u vezi raketnog stita u Ceskoj/Poljskoj/Ukrajini, koje su mnogo vise u sferi ruskog uticaja nego Kosovo sa 90% Albanskim zivljem. Svaki rat u ljudskoj istoriji je vodjen pre svega ili iskljucivo zbog interesa, dobro jutro. Ali tesko da su Ameri potezali naovamo zbog "drugog najveceg povrsinskog kopa lignita u Evropi"...ako vec pricate u resursima pogledajte http://en.wikipedia.org/wiki/AMBO_pipeline

Petar

pre 12 godina

Hm..U Afganistanu su nasli neke retke rude, u Iraku i Libiji je naravno nafta, eto na Kosovu ugalj. Koja sledeci drzava ima zanimljive resurse da ispitamo stanje ljudskih prava?

Milica

pre 12 godina

pa dabome,nisu se oni decenijama borili da otmu Kosovo ni zbog cega...sigurno ne zato sto dole ima mnogo deteline sa cetiri lista...

Delija

pre 12 godina

e sta smo doziveli, sad je mnogima jasnije zasto se vodio rat na KiM ne zbog genocida i netrpeljivoti izmedju dva naroda, Vec da bi bogatasi dosli do ogromnog kapitala i da bi rasprodali sva bogatsva koje kosmet ima :((( A danasnja vlast cuti i bledo gleda u to :( ... zelim promene !!!

Miki

pre 12 godina

Vidim da nekim tek sada "sviće". Neki nikada neće shvatiti da je Amerika svoje bogastvo stekla pljačkajući druge. Tema je veoma opsežna da bi je ovde obrazlagao, ipak za one koji ne znaju, a vidim da ima i takvih, vojska je uvek služila za pljačkanje slabijih od sebe. Uostalom pogledajte na YouTube film Istina o 11. rujnu (sa hrvatske televizije), pa će vam biti jasno da su amerikanci srušili i "bliznakinje" da bi opravdali svoj napad na Avganistan. Ako niste čuli pre par meseci su na našoi televiziji objavili vest da su u Avganistanu pronađena ogromna rudna bogastva. Samo budale mogu da pomisle da ta bogastva nisu odavno otkrivena i da zbog njih američki zlikovci nisu okupirali ovu zemlju. Da ne spominjem severnu Afriku čija je okupacija u toku: Maroko, Egipat, Libija, ranije Irak itd., naravno sve u ime "ljudskih prava".

Znalac

pre 12 godina

Pa znali smo svi mi to od pocetka. Mislim svi mi koji imamo vise od dva grama mozga u glavi. Oni koji nemaju i dalje misle da je sve to zato sto postoji svetska zavera protiv Srba.

Takodje, imajte u vidu da su glavna nalazista na sevaru Kosova. Da nisu podela Kosova bi bila obavljena vec sutra.

Hajde, recite nam nesto novo!

DZoni

pre 12 godina

Sve je to lepo objasnjeno u filmu "Tezina Lanaca" koji nazalost nikad necemo videti na televiziju u Srbiji a svi znamo zbog cega.A ti price o cistoj energiji su za banane ,oni nama uzmu to sto imaju a mi energiju da uvozimo od njih ,70% struje u AMERICI se dobija iz uglja.

Dragan BL

pre 12 godina

Ne treba da čudi. Interesi pokreću svet i nema čvrstih principa preko kojih se ne prelazi.
Dok smo mi nadošli na to, prođe 20 godina i očerupaše nas. Žao mi naroda, a posebno onih koji su bili svesni svega i nisu mogli ništa uraditi, jer je većina bila zaslepljena.

Шумадинац

pre 12 godina

ЕВО ГА! НАПОКОН! Сама суштина намере да се отме Космет и одговор разлога агресије!!!! Нешто више од месец дана сам лутао по овом сајту где се спомиње јужна српска покрајина, као блесав поновио причу на петнаестак текстова о енергетским потенцијалима Космета. Сада ћу поново показати један од својих текстова.
Далеко најзначаније место у структури енергетског ресура на Космету заузима угаљ. Доказане геолошке резерве од 14,7 милијарди тона лигнита по свом значају рангиране су као 5 у свету.
По расположивим резервама, изузетно повољном коефицијенту откривке и повољним условима за масовну површинску експлоатацију, косметски басен је један од најзначајнихих у европи, али и у свету.
"Цели Космет, има капацитете руда да се изгради, што је нека граница, електране 10000 MW са којим би Србија могла да производи струју наредних 220 година без проблема." - Милорад Морачић, саветник у Дирекцији за производњу електричне енергије ЈП ЕПС-а.
Од угља на Космету се може правити синтезни гас који може да се меша са природним гасом, те тако Србија не би била толико зависна на том плану.
"Костолачки и Колубарски басен имају капацитета за експолоатацију угља наредних 50 година, са Косметом, наредних 250 година." - Бошко Буха, директор дирекције за произвдоњу енергије ЈП ЕПС.
Имовина Србије на Космету се такође односи и на 1200 км далековода високог напона, и 15000 км средњег и ниског напона.
8000 радника јавних електропривредних предузећа је протерано. У периоду 1998-2000, 50 радника је убијено, а 27 је нестало.
ЈП "Електрокосмет" врши напајање целог севера јужне српске покрајине. Систем напајања је из Новог Пазара и добрим делом из хидроелектране "Газиводе". Битно је напоменути да Север не добија електричну енергију из термоелектрана "Косово А" и "Косово Б", које је Запад преотео и предао Приштини.
Доста опреме која се користи на коповима је направљено у фабрици "14 октобар" из Крушевца!
Зато Србија никада не сме да одустане од Космета.
http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=525820
А ово би требало да дрзне нашу власт. Шта чекате више!

doncaster

pre 12 godina

"Ekološki uzorna Australija" Pa oni nisu hteli da potpisu Kyoto protokol, vise od 80 procenata el. energije dolazi iz termoelektrana koje koriste ugalj svako cetvrto auto na ulici v8. Pravi uzor nema sta.

gradjanin cane

pre 12 godina

Sto ne bi pitali i Sonju Licht za komentar? Odgovor bi bio: Eeee, ja mislim, eeeee, da je to nekorektno, eeeee, pitanje, eeeee, koje zahteva political excellence, eeeeeeee, za jedan suvisli odgovor, eeeeee......

organi

pre 12 godina

Soros je Amerikanac koliko i ja Palestinac. Doneses pare odnekuda i postanes Amerikanac ili bilo sta gde mislis da ce to biti svetska ekonomska sila. Amerikanac je bre obican covek, kao ti i ja i muzu ga samo sto to on ne zna jer mora da radi od jutra do mraka. Ovi sto hoca da kontrolisu svet nece se libiti ni u sta da se danu. Moze pola Afrike da krepa zedno, njima je potreban jos koji bilioncic.

Vladan R

pre 12 godina

@ pda

Problem je sto oni nece nista da sa malim drzavama zajednicki eksploatisu, jer im se tako moze. Jednostavno ce da uloze desetak milijardi dolara u rat razvijajuci i finasirajuci pri tom i svoju vojnu industriju, a da zatim kao kontrauslugu od lidera onih koje su kobajagi oslobodili, za dodatnih desetak milijardi kupe ono sto vredi nekoliko stotina milijardi. Na taj nacin njihova ulaganja iznose desetak posto od prave vrednosti onoga sto od novokomponovanih dobiju da eksploatisu.