Petak, 22.07.2011.

16:32

Oslo: Raste broj žrtava eksplozije

Jaka eksplozija odjeknula u centru Osla. Poginulo 7 osoba. Nekoliko sati kasnije, 10 osoba ubijeno je u letnjem kampu mladih laburista u blizini Osla.

Izvor: B92

Oslo: Raste broj žrtava eksplozije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

126 Komentari

Sortiraj po:

pablito

pre 12 godina

Meni su zanimljivi likovi koji se zgrozavaju na komentare i udaranje minusa/pluseva.
Ko da su pali sa marsa...ko da ne znaju u kojoj zemlji zive.
(wise man, 23. jul 2011 00:06)

a šta ćeš.... uvek se iznenadim.

I nije tačno da su Norvežani davali donacije političarima i partijama kod nas. Moje dete ide u vrtić koji je obnovljen norveškom donacijom, znam za par škola koje su takođe njihovim parama obnovljene. A da ne zaboravimo kako su se grejali gradovi u Srbiji 90ih... Nije stvar u tome da li nas oni vole, da li ih boli uvo, jesu li nas bombardovali, da li je u pitanju nafta ili boza, već kakvi smo mi ljudi, neke stvari jednostavno nisu pristojne, bar ne na dan tragedije...

Srbin

pre 12 godina

Saučešće sa porodicama koje su izgubile svoje najdraže u masakrima u Norveškoj. Budimo u srcu sa svima koji su pogođeni - Condolences to the families who have lost their loved ones in two massacres in Norway. Let our heart goes out to everyone affected

iz Osla

pre 12 godina

Anders Bering Brejvik star 32 godine je atentator bombaskog napada na vladinu cetvrt i ubica mladih na ostrvu Utoja. Desnicarski radikal i mason.
http://www.dagbladet.no/

rob

pre 12 godina

... ne pametujete vi mudrice, i ne sažaljevajte vi što sažaljevati ne znate ( da li sažaljevate 300 000 mrtve dece svaki dan, od gladi... ili samo ove ako su sa zapadne strane pa bio on samo 1), jednostavno je počelo, ne sa norveškom već sa Grčkom, Portugalom, Španijom, Italijom, samo se preliva, sledeća je Francuska, ali znajte da je kraj Evrope uvek u Nemačkoj, jer je ona početak, tamo kada pukne biće nas svuda kao 99.
A ovo u Norveškoj se neko igra uvođenja libije, jer očigledno su se norvežani drznuli malo više, drugim rečima imaju malo viši standard, a ne daju priloge nato-u u ratu za "oslobođenje" Libije i drugih " ne demokratskih režima", ma nek je DEMOKRATSKI pa bila i despotija.

bla bla

pre 12 godina

eve vam ga "anti NATO, pukovnik Gadafi, teroristicka organizacija, Al Kaida"
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10080610

Pera

pre 12 godina

Kada ginu deca i civili ni krivi ni dužni po Avganistanu, Libiji ili Iraku onda za te žrtve praktično niko i ne zna ali kada se ovako nešto desi na „ civilizovanom “ Zapadu onda stvari očigledno stoje drugačije.
Neko je pametno rekao da je terorizam rat siromašnih a da je rat teror bogatih.

Dragi

pre 12 godina

Vidim da ovde ima raznih komentara, a ja ću dodati svoj, kojim ne želim nikoga da vređam.
Prvo, veoma mi je žao svih nevinih žrtava, jer u terorizmu stradaju nevini.
Po najnovijoj informaciji, minimum je 17 poginulih.
Odgovornost za terorizam je preuzela na sebe (niko još ne može da tvrdi da je to istina) teroristička grupa "Ansar al-Džihad al-Alami" ili u prevodu "Pomagači globalnog džihada", a navodni razlog im je zbog učešća norveških vojnika u akcijama u Avganistanu, u okviru NATO, i zbog navodnog vređanja proroka Muhameda.
To vam prenosim, da bi zaljubljenici ulaska Srbije u NATO videli šta možemo dobiti, ako uđemo u NATO. Možemo postati meta za teroriste. Mi bi bili veoma povoljna i laka meta (ne treba da objašnjavam zbog čega).
A da vređamo proroka Muhameda, crtanjem raznih karikatura, nemamo potrebe i nadam se da nam "švraka nije popila mozak".

ver

pre 12 godina

Zalosno,gdje ide ovaj svjet, kome su kriva djeca i nevini gradjani?U svjetu se govori razlicitim jezicima ali svi jednako placemo tada netreba prevodioc.Mozemo li stati,normalno zivjeti i raditi cemu sve ovo vodi.Iskreno saucesce svim porodicama svjeta ciji clanovi stradase zarad suludih ideja.MIR I SAMO MIR.

Aleksandar Makedonski

pre 12 godina

Zivim ovdje vec mjesec dana u Norveskoj. Divan je ovo narod. Moje saucesce iskreno svim zrtvama ove tragedije.
Imati na umu da je Norveska u NATO i da je ukljucena u nato operacije. A bas sam se pitao je li moguce da danas postoji ovako uredjena i sigurna drzava na kugli zemaljskoj. I jos jedna stvar, najvaznija. Norvezani daju sve za nove mlade narastaje, djeca su ovdje sve. Ovdje su napadnute najvece vrijednosti u Norveskoj, a to su mladi ljudi. Ovo mogu samo najmracniji umovi i fanatici.

Damir

pre 12 godina

Potpuno je nebitno da li je Norveska pomagala nama ili nije. Meni licno, Norveska je draga kao kolevka Black Metala, a ne zbog nekakvog prijateljstva sa nama. Ovo je sulud idiotski cin ubistva nevinih ljudi! I ja ga zato osudjujem, a ne zbog samog mesta desavanja i odnosa prema nekom narodu. Isto bih rekao i da se ovakav zlocin desio u Moskvi, Berlinu, Njujorku, Beogradu, Pristini...Dokle vise zlocine meriti po pripadnosti?! To je opasna ideja! Fasisoidna! Na zalost utkana u srz dobrog dela ovdasnjeg naroda. A po reakcijama na komentare rekao bih da je takvih bar 30-ak%. Previse.

dacha

pre 12 godina

izgleda da je u pitanju norveski desnicar, ekstremista...zalosno.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2017851/Named-The-blond-Norwegian-32-arrested-holiday-island-massacre-linked-Oslo-bomb-blasts.html

Fenix

pre 12 godina

Vi koji znate strane jezike udjite malo na portale zapadnih novina pa cete i tamo videti da su ljudi ogorceni i sokirani, a malo pogledajte i muslimanske portale pogotovo one iz sarajeva i iscitajte ko se raduje a ko osudjuje ova "junacka" dela. Svet je ipak sve vise podeljen hteli mi to priznati ili ne, i mislim da ce se stvari i pogorsati. Jer, dok jedni tuguju za zrtvama iz Moskve, Beslana, Nju Jorka, Madrida, Osla...drugi to vide kao osvetu za pocinjena zla u Avganistanu, Iraku, Libiji...Nazalost, mi u Bih jako dobro znamo o cemu se tu radi, a izgleda da ce mnogi na Zapadu tek sada to ozbiljno shvatiti. Podrska norveskom narodu a porodicama neduznih zrtava moje iskreno saucesce i zaljeneje.

haylee

pre 12 godina

svetski terorizam se sponzorise iz istih centara kao i rat protiv istog. los policajac i dobar policajac, koji sluzi da se drzavama koje se ne mogu na drugi nacin na to privoleti, nametne politicki kurs. Ostaje da vidimo na sta to Norveska mora da pristane u ovom novom mesanju spila.

Buna protiv dahija

pre 12 godina

Velika tragedija za prijateljsku zemlju Norvesku. Iskreno saucesce pordicama unesrecenih.
(Srdjan, 22. jul 2011 21:43)
# Link komentara
Preporučujem (+71) Ne preporučujem (-10)

Na jedan ljudski, civilizovan komentar dobijemo potvrdu koliko medju nama ima
umobolnih.

wise man

pre 12 godina

Meni su zanimljivi likovi koji se zgrozavaju na komentare i udaranje minusa/pluseva.
Ko da su pali sa marsa...ko da ne znaju u kojoj zemlji zive.

velika tragedija za lepu i miroljubivu Norvesku

pre 12 godina

Tragican dogadjaj u Norveskoj ima svoje korene u velikom broju stranaca koji su se naselili u mirnoj Skandinavskoj zemlji.Dosta kriminala,silovanja,sverca droge,razbojnistva itd..,pocinioci su stranci dosljaci,pogotovu da Norvezani vode liberalnu politiku prema strancima dosljacima,socijaldemokrati su najvise prednjacili na srdacnom primanju stranaca,tako kamp je bio organizovan od strane socijaldemokrata.Nazalost nadje se po neki ludak koji uzme zakon u svoje ruke,ludak koji znajuci da siroke mase samih Norvezana nisu zadovoljni sa imigrantskom politikom Norveskih socijaldemokrata.U krizi tinja netrpeljivost,pohlepni i prozdrljivi kanalisu nezadovoljstva u drustvu ka drugim nacionalnostima,tako su nekada Staljin,Hitler radili.

Svjetlana Duric

pre 12 godina

Atentaor je 32 etnicki norvezanin pripadnik extremne desnice, potvrdili su norveski policijski izvori.

Lanna/stockholm

Don Hihot

pre 12 godina

Uf sto volim ove koji su u zivotu procitali obaveznu lektiru, u poslednjih 5 god iskljucivo citaju 24h, od istorije priznaju ono sto se desilo od njihove 20. godine ali nama nude objasnjenja teroristickih i politickih obracuna kao da su direktori bie i cie najmanje 2 mandata.
Iskreno saucesce porodicama poginulih celom norveskom narodu.

singapurcanin

pre 12 godina

@Srdjan BNA, 22. jul 2011 23:07
Ja gotivim norvezane,ali ne volim njihovu vladu koja je nasoj vladi dala kredite,a ja nisam imao sa extra projektom i vracanjem para za godinu dana na moji 10000 evra njihovih 20,ukupno mojih i njihovih 30.
Sve je bilo namenjeno za stranke i norveska vlada nije imala nikavu kontrolu nad tim,vec je nasa vlada samo dostavila spisak partijskih investitora.
kad pricas o pomoci,nije narodu kao sto to radi japan,nego politicarima kako bi jos koji dan preziveli u foteljama.
Dakle nama trebaju pare i da projekat prati stranac,a ne vlada srbije i neki kvazi experti da odobravaju,da li kredit povoljan ili nije

dno dna

pre 12 godina

Kakvi su samo komentari na ovako užasnu vest objavljeni ovde... vicevi, pošalice, Đoković, kladionica... Nek vam je na čast.

Dusan

pre 12 godina

Uzas! Iskreno saucesce gospodinu Hakonu Blankenborgu,ambasadoru Norveske u Srbiji,divnom coveku koga licno poznajem i iskrenom prijatelju srpskog naroda!

Petrovic

pre 12 godina

Partija cija je omladina bila na ostrvu se zove Radnicka partija u prevodu na srpski, ne Laburisti. Britanska Labour party , kod nas odomacena kao Laburisti takodje znaci Radnicka partija. Dakle ispravno je napisati Arbejd partija ili Radnicka partija.

Зоран

pre 12 godina

(Dusan, 22. jul 2011 17:15), а што у Америци не траже муслимани уједињење и не дижу бомбама у ваздух? Знаш шта ми рекао један муслиман из Босне кад смо се случајно срели у Атланти кад сам нешто радио за зелену карту? Ја нисам ни знао да је муслиман, чујем прича српски, почнемо причу. Све ми испричао у вези зелене карте, пита ме како је у Србији,... И на крају ми рече да лакше добију дозволу у САД да направе џамију него у Босни. Кад се нисам срушио. БАЛКАН. Е, сад је и ЕВРОПА, јер је Балкан део Европе.

Да ти не наводим причу другог муслимана, са Блиског Истока, а у САД, који се жали да му жена не зна енглески па по САД мора све сам да завршава, још ради. Еееееее, на силу још нико ником није решио проблем националне припадности, а никад и неће.

Ne "pametujmo"

pre 12 godina

NIKO jos ne objavljuje ni sumnju, ni neku jacu pretpostavku ko je izveo ovo teroristicko krvoprolice, a MI "znamo" - i to sa sigurnoscu - ko je to uradio.

Kakvih to ljudi medju nama ima? Zar stvarno ima toliko ljudi koji ovakve tragedije koriste da "pametuju"? I jos tvrde ga govore u ime "pravdoljubivih" Srba.

Ostavite se, vi, i Palestine, i Izraela; ostavite se, vi, i muslimana, i Amerike. NIKO jos NE ZNA ko je to uradio, ni zasto. Ne nasladjujmo se ljudskim nesrecama iznoseci neutemeljene nase pretpostavke.

Ovakav nacin razmisljanja nema mnogo veze sa onim sto se nama dogadjalo u proslosti; ni sa vremenima poslednjih ratovanja. To je cista nekrofilija pojedinaca. Ne Srba, u cije ime i u ciju (kao) odbranu govore.

brainwash

pre 12 godina

Sve govori da su oba napada delo ludaka ili desnog ekstremiste, Norvezanina. Strucnjaci za islamski terorizam negiraju da ovakav napad na kamp moze biti njihovo delo:

http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=no&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.dagbladet.no%2F2011%2F07%2F22%2Fnyheter%2Finnenriks%2Fterror%2F17420080%2F

Kikinđanin

pre 12 godina

Hotel u Kikindi se zove Narvik. Narvik je Norveški grad. Centralni trg u Narviku se zove Kikinda...

Norvežani su nam uvek mnogo pomagali i to od srca kada je nama bilo teško.

Uzvratimo ljubav, dobrotu, toplinu koju smo dobili od njih godinama. Budimo ljudi.


Oslo, dear friends and colleagues, all my thoughts go to you!

Srdjan BNA

pre 12 godina

Mene je sramota danas sto sam Srbin kada citam na B92 (B92 koji je jedan od najboljih i najozbiljnijih portala, a ne pristrasan kao lazni PATRIJOTSKI koji vole da trguju tudjim zivotima kao da su sitnis ili kusur) da ljudi iz Srbije ili Srbi po svetu ostavljaju ovako sramne komentare povodom ogromne nesrece u Norveskoj. Norveska je uvek pomagala Srbiji, u najcrnjim danima Miloseviceve tiranije, a i posle. Zar mi da uzvratimo na to neljudskim i poganim komentarima koji likuju nad nesrecom i tugom svih Norvezana i svih ljudi koji zive u toj zemlji, ukljucujuci i mnoge ljude odavde. U isto vreme me je sramota reakcije nekih Srba, ali sam i vrlo tuzan i zabrinut posle ovih eksplozija i ubistava u jednoj miroljubivoj zemlji. Kuda ide Srbija? U kakvom svetu zivimo? Velika podrska Norvezanima!

aleksandar

pre 12 godina

Ne mogu da verujem da se ovo dešava u Norveškoj!!!!! Iskreno žalim za svim nevinim žrtvama u jednoj od retkih država koja ne pomaže samo nama nego i celom svetu!!!!

Sa severa

pre 12 godina

Trenutno izvestavaju (sada je 23:10) da je napadac Norvezanin te da se verovatno ne radi o medjunarodnom terorizmu vec o domacem ekstremizmu.

jao majko

pre 12 godina

Srdjan BNA
E moj druze baci pogled na portale "Vesti" i Kurira, pa da se tek onda stidis! "Divim" im se na zlu, nezahvalnosti, nula pijeteta,...
Najlepse komentare koji su saucesce i sazaljenje se uopste ne objavljuju,
ja sam najmanje 10tak napisao i nista!? Sigurno da nisam jedini pisao!

Ortodox

pre 12 godina

Hm, poucen gorkim iskustvom poslednjih 20 godina, uvidjam da se unistava sistem u svim drzavama gde ljudi dobro zive i gde su drzave stabilne. Mozda ima i islamista, ali se bojim da nije opet Al Amerika. Ovde sam malo neodlucan, za sada, jer znam koliko je Norveska veliki strateski partner SAD-u (svemirski program, telekomunikacije, specijalne jedinice itd.). Tako da mozda i nije cudno sto su udarili bas na Norvesku. Ili je ovo opet uvertira za napad na neku novu drzavu, bumo videli, zar ne...???

Cole

pre 12 godina

Ziveo sam tamo i imam prijatelje s kojima sam na vezi citave veceri i pratim njihov program na netu. Definitivno da je tragedija na ostrvu mnogo veca nego to sto se desilo u centru. Prema mnogim analiticarima njihovim, eksplozija u centru je bila paravan za to sto je planirano na ostvru. Sve ukazuje da je u pitanju politicka stvar s obzirom da se na ostvru desavao susret omladine njihove vladajuce, radnicke partije (prevod Arbeiderpariet) ciji je lider Jens Stoltenberg (covek koji btw.jako voli nasu zemlju s obzirom da je odrastao u Srbiji i cija je dadilja bila iz Subotice). Iako se islamisticke organizacije utrkuju da preuzmu odgovornost, cini se da je sve delo jednog coveka koji je najverovatnije, odeven u dzemper i pantalone policajca, postavio eksloziv u zgrade ministarstva, verovatno tempirane bombe, ogromne kolicine eksploziva, odvezao se na ostvro koje je na nekih sat i po od osla i tamo poceo nasumicnu pucnjavu na sve sto se kretalo. Nema preciznih podataka koliko je dece izginulo jer su mnogi zaplivali ka suprotnom ostrvu i ka obali i strahuje se da zbog hladne vode mnogi nisu imali snage da doplivaju na sigurno ili da sacekaju pomoc. Uzas!

Geronimo

pre 12 godina

Ne treba mešati babe i žabe. Ovo je tragedija za norveški narod, obične gradjane i svaki normalan čovek ne može da ostane ravnodušan. Na drugoj strani je norveška administracija, vladajuća politička klasa koja je deo prljave globalne igre oko terorizma čiji su kreator SAD i koja je samim tim uvukla svoje gradjane u tu prljavu igru.

Adam

pre 12 godina

Čudno. Ovo je izuzetno upečaljiva poruka svima. Naime, postoji fenomen tradiconalne saradnje između obaveštajnih službi. U vreme drugog svetskog rata Norveška nije pružila nikakav otpor Nemcima ali su njihove bezbednosne strukture još pre nemačke invazije napravile obaveštajnu mrežu čiji je cilj bio da organizuju otpor. Ta mreža je bila pasivna ceo rat i praktično je ceo rat "mirovala" do trenutka kada su Amerikanci krenuli u invaziju na Evropu. Hitler je u Norveškoj napadnut iznenada i otovoreno je ratiše koje nije očekivao. Ista priča važila je i u kasnijoj istoriji, konkretno u našem slučaju "Norveške narodne pomoći". Oni su bili jedina organizacija koja je bila aktivna u vreme Miloševića i podržavali su najširi spektar opozicionog delovanja. Ove "tradicije" su često najčvrća veza koju bezbednosne strukture imaju. Napad na Norvešku je napad na najače obaveštajno američko uporište u Evropi + napad na najbitniju zemlju u Evropi po pitanju satelitskih komunikacija. Danas je veliki dan koji će ostati upisan u istoriju.

Dragan

pre 12 godina

Iskreno saučešće Norvežanima.
Takodje, ne razumem ove neukusne i uvredljive komentare. Terorizam ubija uvek i samo nedužne, ovde mesta podsmehu i crnom humoru nema.

Sale Kostolac

pre 12 godina

Kada biste videli komentare na forumu srpskih nacionalista zgadio bi vam se život... Toliko mržnje prema ljudima koji nisu Srbi, toliko lažne, čoporativne solidarnosti u srbovanju.. srednji vek.. kakvi jadnici!

igor

pre 12 godina

Napad se desio na dan praznika u Norveškoj. Zašto bi teroristi odabrali taj datum, kada su vladine zgrade skoro skroz prazne? Eksperti za eksploziv ocenjuju da je bomba eksplodirala ispod zemlje. Nekoliko dana ranije bili su veći radovi na kanalizacionoj infrastrukturi. Norveška želi da se početkom augusta kompletno povuče iz Libijskih operacija. Norveška želi da u septembru glasa za proglašenje potpune palestinske države. Norveška je upozorena od strane službenika Izraelske ambasede u Oslu da je "suviše pro-palestinska". Norveška nije član EU. Norveška je zamrzla 45miliona dolara pomoći Grčkoj, otežavajući smirenje EU bankarskog haosa. Norveška je zemlja poštenja i principa, tako udaljena od Anglo-Američkog bankarsko_kriminalnog establišmenta. e da, Danny Jowenko, vodeći stručnjak za kontrolisane ekspolzije, koji je zaključio da je pad zgrade 7 u napadima u americi 11.9.2001 bila kontrolisana ekspolzija izvedena od strane eksperata, neobjašnjivo je poginuo danas na putu od crkve do kuće, kada je njegovauto udario u drvo.

Napadi u Norveškoj su režirani od strane istih onih koji su režirali bombaške napade 9/11/2001 u Americi, 7/7/2005 u Londonu i mnoge smešne pokušaje bombaškog zastrašivanja po Americi. Međutim, Norvežani su mnogo pametniji da se prime na "teroristi su svuda" propagandu.

Nafta

pre 12 godina

Ovuda sam setala pre dve godine, strasno mi je zao Norvezana - oni su valjda jos zadnji nevini narod Evrope, i zao mi je sto neke psihopate zele i tu zadnju nevinost na Zemlji da uniste.

Ja ne verujem da je ovo delo islamskih fundamentalista. Moguce da je to zbog najave priznanja Palestine (vrlo moguce!), a moguce i zato sto norveska vlada nije pristala na neku naftnu ucenu (Norveska je puna nafte). Od to dvoje, drugo mi se cini malo previse neverovatno; pre ce biti taj prvi razlog..:(

Borislav

pre 12 godina

Iskreno saucesce noreveskom narodu.

Mi smo uz vas kao sto ste vi bili uz nas 90tih kad ste grejali mnoge domove u ovoj zemlji.

Ovakvo zlo nikom ne zelim ,ali Norvezani su medju poslednjima koji ovo zasluzuju

Mister Dolar

pre 12 godina

Ljudi svi zivmo u istom sugavom svetu. Sugav je bio sugav je sada i sugav ce i ostati. Ne vredi moralisti sada da li je nekome zao zrtava ili nije? Naravno da je zao svakom normalnom coveku, svakom "obicnom" coveku. Jer on i plati najvecu cenu. I onaj obican nato vojnik je obican covek koji ide da ratuje da bi hranio porodicu, a kad se vrati i ako ne zavrsi u ludnici, zavrsi na socijalnoj pomoci ili nesto jos gore. A njegova porodica koju je hranio ratujucu postaje nevina zrtva posledica tog rata u koji je i on isao. Tako i on i oni propadnu. I sta dobiju? Nista. Desetak godina lagodnog zivota ako ima srece da prezivi toliko u ratu. Na kraju ih sve isto ceka. Ne treba zaboraviti ni one protiv kojih ratuje. Novac, ideologija, vera, isprani mozgovi, lazna obecanja pokrecu te " svete ratnike" koji kupuju raj ubijajuci nevine, nikada ne mislice da li je medju tom masom koju raznesu i njihova porodica. A te porodice zive u bodljikavim zicama dok prvopomenuti NATO vojnici patrlorijau ulicama masuci masinkama oko njihovih glava. A kad im ponosno sin, otac "sveti ratnik" izvrsi zadatak i ode u nekakav raj bez nogu i ruku, njima se ispalit neka hiljada dolara koje gotovo uvek kasnije moraju da vrate "svetim vodjama" jer to je novac kojim se vodi borba i kupuje raj. I sta oni dobiju od svega toga, jedno veliko nista? Pet dana slave kod komsija da im je sin, otac postao mucenik. A oni mucenicki zivot nastaju da zive.
Nazalost ni "obicni" u Oslu ni " obicni" u Bagdadu nisu svesni da sve njiohove vere, ideje, borbu za pravdu, snove o slobodi, o spasavanju "nevinih", sve humanitarne akcije koje ostavljaju mrtve oko sebe, sve "pravedne" osvetnice akcije pokrece samo jedna vera zvana mister Dolar. Ali iz tog pakla nema izlaza. Sada je gotovo i jedni i drugi su suvise zaglibili. Vodje su ih sve ubedile koliko su drugi losi da oni od slepe mrznje zaboravljaju i na obecana blagostanja koja su im se nudila. Sad im vise nista nije bitno samo da nekakva pravda pobedi. Ne znaju, jadnici, da pravdu u koferima sa gospodom Dolarima nose njihove velike vodje koje im sve vreme prodaju jednu istu pricu.

Zato kazem vama svima koji citate ovaj komentar ne delite se i ne radujte se mrtvima, ali i vama koji se zgrozavate nad tim radovanje da shvate da ljudi vide samo metar ispred nosa, oni su samo ubedjeni da se ovim zadovoljava pravada, jer po njima zbog to je samo posledica onoga sto rade sinovi, ocevi zrtava. Ne gledaju drugu stranu medalje. Bas kao ni vi koji ih osudjute, koji spadate u one koji na vest o "dvadestoro dece ubijeno greskom NATO snaga" nece napistai " jadna deca, nato zlocinci" vec ce govoriti o skidanju dikatora. O tome kako je to samo posledica onoga sto rade sinovi, ocevi zrtava. Sto se mene tice svi ste isti.

Ne nasedajte na ideologije, price o pravdi i nepravdi, o oprastanju i neoprastanju, o mracnim i svetlim silama. O pravednim i nepravednim vladarima, korsnim i nekorisnim ratovima, alahovim borcima i hriscanskim vojinicima, o miru koji tek sto nije. Verujte samo da mister Dolar pokrece celu pricu. A obican covek ce uvek placati zivotom opstanak istog.

Sad but true...

pre 12 godina

Jasno je kao dan ko stoji iza ovoga. Jasan je i motiv. Evo vam vest od pre 4 dana pa sami zaključujte : http://weaselzippers.us/2011/07/18/norway-backs-palestinians-attempt-to-gain-statehood-via-un-vote/

Saucesce divnom Norveskom narodu.

pre 12 godina

Neka sada neko kaze da postoje tzv. Evropski Muslimani koji se razlikuju od bliskoistocnih. Sto je najcrnje, ne vidim da se "zvanicni" islam nesto preterano ogradjuje od svojih ekstremnih pristalica. Nego resenje je da se muslimanima u evropi daju ista prava koja imaju Hriscani u Iranu. Mislim da bi reciprocitet bio fer, a ujedno mislim da bi to umerene muslimane nateralo da prvi osude ovakve uzasne akte islamskog terorizma...

bezimena

pre 12 godina

Teroristi UVEK ubijaju nasumice a ciljaju nevine gradjane, zato je terorizam izuzetno opasan i u borbi sa teroristima ceo svet mora da se angažuje. Norvežana mi je žao, isto kao i svakoga ko tako strada. Juče su to bili gradjani USA, danas Norveške, sutra se to može dogoditi i nama.

n.n.

pre 12 godina

@ lazni prorok

Ne znam odakle tolika mrznja prema muslimanima. Jos vise je zabrinjavajuci broj pozitivnih preporuka tvom komentaru.

Ja sam musliman i ne podrzavam nasilje i ekstremizam, a najmanje ovo danas, ali shvati, nasilje stvara nasilje.

Nisu muslimani poslali svoju vojsku, vec je tudja vojska dosla u Avganistan, Irak, Libiju da ubija. Ti koji su dosli, mesaju se u unutrasnje stvari Irana, Sirije, Sudana, Tunisa, Egipta, Alzira.

I jos nesto, zasto odmah muslimani, pa nista nije ni potvrdjeno ni objavljeno. Uticaj americkih filmova i njihove paranoicne politike koliko vidim je velik. Po tebi je terorista odmah musliman.

Hey Gagarin

pre 12 godina

Tokom Drugog svetskog rata u Norveškoj su postojali nacistički radni logori u kojima su hiljade Jugoslovena, mahom Srba bili zatvarani i prisiljavani na rad u najsurovijim uslovima. Oni koji su preživeli, preživeli su zahvaljujući naklonosti lokalnog stanovništva i norveških inženjera koji su rizikujući sopstvene živote našim ljudima doturali hranu i lekove. Mnogo toga nas spaja sa Norveškom kako u prošlosti tako i u sadašnjosti. Norveška je delila šakom i kapom pomoć ovom našem narodu i treba da je sramota svakog ko likuje nad ovom tragedijom.

sa lica mesta

pre 12 godina

Velika tragedija se odigrava na ostrvu Utoja. Pucnjava jos uvek traje, spekulise se o deset ubijenih dok se veliki broj sakriva u sumi a dobar deo preplivava do kopna. Ovo je sigurno najdramaticniji dan u istoriji Norveske na tlu same zemlje od II svetskog rata.

http://www.dagbladet.no/

Moje duboko saucesce

pre 12 godina

Mi smo uzasan narod!
Nacija nam je bolesna. Pogledajte sve ove silne minuse na podrsku Norveskog naroda u tragediji.
Gadite mi se zlikovci. Nikada od vas ljudi!!!

Vladimir

pre 12 godina

Kakvih ljudi ima u ovoj groznoj zemlji..
pored svih eksplozija u poslednjih 20 god opet ima nekih koji likuju ovakvoj tragediji...

Svi zive bolje od nas al opet smo mi tu da nekom "sejemo pamet"..

Drzava koja ne zna ni za sta drugo osim ratova, patnje i bednog zivota i koja zivi na Velikom bratu, Farmi, Dvoru, Parovima, Menjam zenu itd itd i u kojoj kao reper kulture vlada Karleusa, Seka i ostale karakondzule...
I mi smo nasli da "popujemo" drugima i likujemo nad ovom tragedijom..

Umesto da se uzasnemo od ovakvih eksplozija koje su u poslednjih 20 god pobile "pola Srbije"..

E boze boze...

mozzart

pre 12 godina

... Mada sam u neku ruku rusofil (ali, za razliku od vecine, racionalni), Norveska je moja omiljena strana zemlja. Em su bili uvek prijateljski (ne bratski, ali zaista prijateljski, da se covek pokloni pred njihovim delima) ka nama, em su sami po sebi narod za svako postovanje!
Gde su nasi funkcioneri da upute makar telegram saucesca!?

Sreten

pre 12 godina

Iskreno mi je zao Norvezana jer su i oni kao i svi mi zrtve globalne politike koja se danas vodi u svetu a koju vodi Usa! I nazalost teroristi uvek napadaju pogresnu stranu a to je u ovom slucaju bila Norveska prestonica kao i Madrid pre par godina!!

brainwash

pre 12 godina

Iako se islamisti trkaju ko ce da prihvati odgovornost za zlocine, policija je malopre potvrdila da je mozda oba napada izveo jedan covek, plave kose i tipicno skandinavskog izgleda, koga su ocevici videli da izlazi iza kombija koji je posle 2 minuta eksplodirao. Bio je u policijskoj unifromi kao i napadac na omladinski kamp gde ocevici tvrde da je 25 mladih pobijeno rafalnom paljbom.

http://www.dagbladet.no/2011/07/22/nyheter/innenriks/eksplosjon/regjeringskvartalet/oslo/17417887/

Vlibor, USA

pre 12 godina

Uzasnut tek chitam ovaj horor koji je zadesio dragu Norveshku.
Najiskrenije saucheshce porodicama, prijateljima, poznanicima poginulih zrtava. Celoj Norveshkoj zelje da shto pre uhvate i kazne ove monstruozne ubice koji su ovo pochinili.

Kjaer Norge, jeg elsker dig. Don't let this change you, dear progressive Norway!

Saki

pre 12 godina

Ovo kao kad je nato bombardovao Srbiju, jedan automobil a ovoliko štete, malo je čudno, ko kanda da je tu bilo nešto razornije...
U svakom slučaju saučešće Norveškom narodu!

bm

pre 12 godina

Само пар дана раније Норвешка је објавила да ће признати палестинску државу у УН (Norway to support Palestinians – Norwegian FM)

Случајност?

Изгледа да је следећа на реду Пољска: "Israeli PM to visit Poland for Palestine talks"
Мада ко зна, можда их случај Норвешке "уразуми"?

propast

pre 12 godina

za ovo su najvise krivi norveski politicari koji su slusali naredbe amerike i zapada i slali vojne snage u avganistan ili negdje drugo iako norveskoj tamo nije mjesto.

Tuzna

pre 12 godina

Iskreno saucesce Norvezanima. Zaista mi je zao. Oni su davali Srbiji i sakom i kapom. 2000. godine sam dobila od Kraljevske norveske ambasade 1,000 maraka zbog akademskih rezultata (prosjeka: 9,59 na osnovnim studijama u Beogradu). Od Srbije nisam dobila nikakvu stipendiju i pored ovakvog prosjeka jer izbjeglice iz Bosne nisu imale pravo na stipendiju bez obzira na izvanredne rezultate. Kraljevska norveska ambasada nije pravila selekcije takve vrste medju studentima. U to vrijeme mi je 1,000 maraka znacilo tako mnogo jer sam zivjela kao podstanar, a znate i sami koliko su bile plate. Hocu da kazem, jako su mi puno pomogli, a i da nisu, jednako bi mi bilo zao nastradalih. Jos jednom, moje iskreno saucesce.

brainwash

pre 12 godina

Zao mi je sto ce ova mirna zemlja i njen divan i posten narod biti od sada zauvek promenjeni, kao Amerika posle devetog septembra. Moramo da znamo da nam je Norveska veoma mnogo pomogla, opremajuci bolnice najsavremenijim aparatima, obezbedjujuci cistu vodu za pice po selima Srbije, podrzavajuci antikorupcijeske projekte... Moje najiskrenije saucesce, uz veru da ce koliko danas utvrditi ko stoji iza oba ova kukavicka napada, posebno monstruoznog na decu u kampu Utoja.

Milan I

pre 12 godina

Mi smo zaista pogan narod , ko uci , instruira , vaspitava , placa ili sta vec ove neljude koji likuju nad nesrecom u ovom slucaju Norveskog naroda koji je oduvek pomagao Srbiji i Srbima , pa da li je moguce da ne znate da u Srbiji postoji i kuca Srpsko - Norveskog prijateljstva. Sram vas bilo neljudi i nesrbi sram vas bilo milijardu puta.

sa lica mesta

pre 12 godina

Danas je totalna ludnica u Oslu; Javni TV kanal prikazuje dridesetak tinejdzera kako plivaju sa ostrva Utoja prema kopnu da bi izbegli pucnjavu.
Policija, prema pisanju Dagbladet-a smatra da postoji veza izmedju eksplozije i pucanja na tinejdzere vladajuce partuje, Radnicke partije ili Socijaldemokratske, kako se to obicno prevodi na srpski jezik.

Vlado Sovljak

pre 12 godina

Norveska je jedna od retkih nacija koje su podrzavala Srbiju i Srpski narod u vreme Slobodana Milosevica ..zato molim vas, uzdrzite se negativnih komenatra u vezi sa teroristickim napadom ...

Vuk Markovic

pre 12 godina

Iskreno saucesce porodicama poginulih i vladi Norveske. Mogu samo da se nadovezem da me je sramota na pojedine komentare po pitanju ove tragedije.

Sofija Bg

pre 12 godina

@sramota me je ... I mene je sramota, verujte, ne mogu da se nacudim kakvi sve ljudi zive ovde i koliko zla i zuci prosipaju na sve strane a pogotovo u komentarima na ovakve vesti! Tragedija je velika, stradali su neduzni ljudi, a da bi zlo bilo vece i ova deca u letnjem kampu, zbog cega normalni i humani ljudi ostaju bez reci! Podrska divnom, plemenitom i oduvek prijateljskom narodu Norveske, tuga je velika i ne ponovilo se nikada vise!

Darko

pre 12 godina

Iskreno saučešće i podrška prijateljskom norveškom narodu u ovom teškom trenutku za njih. Norveška je uvek bila iskren prijatelj Srbije i materijalno nas je pomagala nesrazmerno svojoj veličini. Hvala im na tome, Srbija ne zaboravlja svoje dobrotvore. A ovim nesrećnicima koji teraju sprdnju sa ovom tragedijom poručujem da se vrate pod kamenje ispod koga su izgmizali.

bns

pre 12 godina

Norvezani su dobri i velikodusni ljudi. Nama su pomogli sa mnogo novaca a nasa gomila im se podsmeva u ovakvoj situaciji. Sada im je potrebna podrska i od mene je imaju. Zalim za zrtvama i pozdravljam norveski narod. Oni su jedna od retkih nacija koja je svesna da nafta koju eksploatisu nije samo njihova pa ogromne novce daju kao pomoc zemljama i organizacijama kojima je to potrebno.
A sta mi da ocekujemo sa nama samima?

Milan

pre 12 godina

Norveska je divna zemlja divnih ljudi koji su pomogli mnogima. Najbolje svedoce hiljade nasih koji tamo zive. Muka mi je od velikih poznavaoca svega i svacega, koji vise po portalima i pljuju sve sto stignu...

Zoran

pre 12 godina

Saucesce norveskom narodu povodom gubitka ljudskih zivota. Norveska je i prije rata pomagala srpskom narodu,a i u ratu je koristila svaku sansu da nam pomogne.Nadam se da ce brzo uhvatiti teroriste jer Norvezani svakako nisu zasluzili da zive u strahu.

andreas kisser

pre 12 godina

O cemu god da se radi, i kakvi god 'izgovori' bili onih koji su ovu glupost ucinili... Samo zelim da napomenem da je Norveska nasoj zemlji dobrovoljno davala shakom i kapom, i to bez ikakve pompe i opomene...
Trebala bi nasa drzava barem SIMBOLICNO nekako uzvratiti dobru volju. A bilo bi lepo da se bar to uzme u obzir pre nego sto se ovde pocinje pljuvati o NATO, Ratovanju, i GeoPolitickim teorijama... Velika Podrska Norveskom Narodu!
(Norge, 22. jul 2011 18:33)

bravo za komentar, meni je vec dosadilo da ovde ostavljam komentare i prepirem se sa ljudima koji citav svet posmatraju kroz prizmu mitomanija o kosovu, "zavere" protiv srba, iracionalne netrpeljivosti prema zapadu i besmislenog rusofilstva! najiskrenije saucesce porodicama stradalih i citavom norveskom narodu.

sa lica mesta

pre 12 godina

Nesto strasno se dogadja u Norveskoj trenutno: 500 omladinaca Radnicke partije - AUF, se nalazi na ostrvu Utøya pored Osla ne letnjem seminaru i na njih je posle ove eksplozije otvorena oruzana vatra gde je vise od pet osoba pogodjeno. Ostali se skrivaju od oruzanog napada a vise osoba je u panici plivalo preko zaliva prema Oslu.
http://www.dagbladet.no/

Ivan

pre 12 godina

Predivna zemlja, divan narod, skroman i pošten, srdačni ljudi...prijateljska nacija kojoj dugujemo veliko HVALA, TUSEN TAKK, Norge!!! Od njih treba učiti!

Marko Ilic

pre 12 godina

Norvezani imaju nafte koliko hoces, budzetski suficit, daju sakom i kapom...malo mi smrdi ovo o terorizmu. Ne vidim koliko bi mogli nekome da smetaju...a cak i da smetaju, daleko je to od nekog mega smetanja da se sada neko tu bombarduje....meni ovo vise lici na nako tesko interno obracunavanje ili neko podmetanje unutar sistema izmedju civila i njihovog vojnog sektora...

Norge

pre 12 godina

O cemu god da se radi, i kakvi god 'izgovori' bili onih koji su ovu glupost ucinili... Samo zelim da napomenem da je Norveska nasoj zemlji dobrovoljno davala shakom i kapom, i to bez ikakve pompe i opomene...
Trebala bi nasa drzava barem SIMBOLICNO nekako uzvratiti dobru volju. A bilo bi lepo da se bar to uzme u obzir pre nego sto se ovde pocinje pljuvati o NATO, Ratovanju, i GeoPolitickim teorijama... Velika Podrska Norveskom Narodu!

Nafta

pre 12 godina

(Fjord, 22. jul 2011 17:04)

Da, tacno!
za vasu informaciju, Statoil je norveska kompanija.



http://www.dagbladet.no/2009/12/11/nyheter/olje/oljeboring/statoilhydro/klima/9460843/

Poster

pre 12 godina

Ovo je definitivno vezano za naftu, u stilu: "vidite na sta ce da vam lici zemlja ako se ne dogovorimo koliki je nas deo"
A budala da se samoubiju za kintu uvek bilo...

sramota me je...

pre 12 godina

Zivim u Norveskoj i radim u Oslu vec 5 godina, i iskreno mogu da kazem da me je sramota, iskreno me je sramota sto sam Srbin kada procitam vecinu komentara vezanu za ovu vest... kako vas nije sramota da jedino sto umete je da se zalite, omalovazavate i sramite sebe i Srbiju takvim adolescentnim ponasanjem.... cast izuzetcima i normalnim ljudima...

Igor

pre 12 godina

Ovo je posledica njihovog vojnog angazmana u Avganistanu. Zapadne zemlje pokusavaju da se zastite i obezbede sirovine vodjenjem rata u inostranstvu, a glavno obrazlozenje su ljudska prava. Zbog tog "obrazlozenja" moraju da budu fini i zbog toga primaju i "azilante". Na taj nacin na Zapad ulaze razne grupe, od agenata raznih obavestajnih sluzbi, preko kriminalaca pa do terorista. Zapad nije ni svestan da sami polako prenose rat kod sebe. Ali to je tako, svaka politika ima ponekad nesagledive posledice...

Oslo

pre 12 godina

Bio sam tamo pre manje od 7 dana i prolazio tuda vise puta. Ovo je strasno kako sada izgleda. I da to je sam centar Osla. Cudo da nema mnogo vise povredjenih. Smrzao sam se kad sam video na sta ovo lici.

Dusan

pre 12 godina

"Vesti iz buducnosti" 2025 muslimnska vecina u Skandinaviji trazi ujedinjenje sa Islamskom Dzmahirijo Francuskom. Neredi ulaze u peti mesec. Nastradalo pet pingvina. Velika sramota za civilizovano covecanstvo i poslednji poziv za najvece sile sveta, Indiju i Kinu, da konacno nesto urade.Ljudske zrtve su simbolicne i zanemarujuce.

MilanR

pre 12 godina

Ako znamo da je juče Benjamin Njatanahu na svoju inicijativu pozvao palestince na pregovore naglašavajući da je "na stolu sve", i da palestinci spremaju za septembar nastup pred UN, i da Amerika nije u formi u kojoj može nešto puno da pomogne Izraelu osim vetom u UN, i ako još znamo da je još u aprilu ove godine Ambasada Izraela u Norveškoj upozorila Norwegian Broadcasting Council da je "pristrasan protiv Izraela", zašto ne bi pomislili da ova eksplozija ima veze sa time?

zabar

pre 12 godina

Pricaju dva Norvezanina u Oslu, neobavezno:"ma, nek me pogode 2 automobila bombe, sad, ovde u centru, kad na svetu ne bi bilo nekog ko moze da pobedi Novaka Djokovica u tenisu..."
(..., 22. jul 2011 17:23)

Mislim da treba da te bude sramota zbog ovakvog komentara i nedostatka bilo kakvog osecaja za zrtve atentata....

sa lica mesta

pre 12 godina

Prema izjavi policije datoj dnevnom listu Dagbladet eksplozija je bila usmerena na Ministarstvo energije i nafte. Najverovatnije se radi o bombi u jednom autu ispred zgrade ali je eksplozija ruinirala vise zgrada u Vladinoj cetvrti. Cak su ostecene i zgrade na udaljenosti od 1 km od samog mesta eksplozije.

http://www.dagbladet.no/2011/07/22/nyheter/innenriks/eksplosjon/17411344/

Fjord

pre 12 godina

Pa zar i u "dosadnoj" Norveskoj?! E pa kada i tamo nema mira, onda ovaj svet stvarno ide u nekom cudnom smeru. Ova godina ne prestaje da me iznenadjuje...

...

pre 12 godina

Pricaju dva Norvezanina u Oslu, neobavezno:"ma, nek me pogode 2 automobila bombe, sad, ovde u centru, kad na svetu ne bi bilo nekog ko moze da pobedi Novaka Djokovica u tenisu..."

Dragan

pre 12 godina

Pre ili kasnije ovo ce se desavati u svim zemljama koje vode ratove po inostranstvu. Norveska salje vojnike i avione, bilo je samo pitanje dana kada ce rat stici i u njihovo dvoriste. Nadam se da je ovo opomena i za nase politicare koji treba da shvate sta znaci biti deo vojnih snaga koji ubijaju po svetu.

Lazni prorok

pre 12 godina

Niko ne pominje iz politicke korektnosti da je u pitanju TERORISTICKI NAPAD.
Ipak, svi znamo da mozda iza njega stoje muslimanske ekstremisticke bande koje prljaju Evropu i ceo svet svojim divljastvom.

The_Night_Hawk

pre 12 godina

Mislim da je ovo posljednja opomena uspavanoj Evropi.
Nema ništa Norveška sa ovim, terorizam ne zna za granice.
Mislim da će sada i braća Skandinavci malo bolje da pripaze koga puštaju.
Danska je zbog droge već uvela toliko kritikovanu nasumičnu kontrolu.
Ko ne shvata neka pogleda opet snimke iz Osla.
Nama su se smijali i podržavali braću muslimane, sada će da stave prst.
Nadam se samo da će prst na čelo, a ne u... khm(censored!)...

zabar

pre 12 godina

Pricaju dva Norvezanina u Oslu, neobavezno:"ma, nek me pogode 2 automobila bombe, sad, ovde u centru, kad na svetu ne bi bilo nekog ko moze da pobedi Novaka Djokovica u tenisu..."
(..., 22. jul 2011 17:23)

Mislim da treba da te bude sramota zbog ovakvog komentara i nedostatka bilo kakvog osecaja za zrtve atentata....

sramota me je...

pre 12 godina

Zivim u Norveskoj i radim u Oslu vec 5 godina, i iskreno mogu da kazem da me je sramota, iskreno me je sramota sto sam Srbin kada procitam vecinu komentara vezanu za ovu vest... kako vas nije sramota da jedino sto umete je da se zalite, omalovazavate i sramite sebe i Srbiju takvim adolescentnim ponasanjem.... cast izuzetcima i normalnim ljudima...

Dragan

pre 12 godina

Pre ili kasnije ovo ce se desavati u svim zemljama koje vode ratove po inostranstvu. Norveska salje vojnike i avione, bilo je samo pitanje dana kada ce rat stici i u njihovo dvoriste. Nadam se da je ovo opomena i za nase politicare koji treba da shvate sta znaci biti deo vojnih snaga koji ubijaju po svetu.

Ivan

pre 12 godina

Predivna zemlja, divan narod, skroman i pošten, srdačni ljudi...prijateljska nacija kojoj dugujemo veliko HVALA, TUSEN TAKK, Norge!!! Od njih treba učiti!

Dusan

pre 12 godina

"Vesti iz buducnosti" 2025 muslimnska vecina u Skandinaviji trazi ujedinjenje sa Islamskom Dzmahirijo Francuskom. Neredi ulaze u peti mesec. Nastradalo pet pingvina. Velika sramota za civilizovano covecanstvo i poslednji poziv za najvece sile sveta, Indiju i Kinu, da konacno nesto urade.Ljudske zrtve su simbolicne i zanemarujuce.

Norge

pre 12 godina

O cemu god da se radi, i kakvi god 'izgovori' bili onih koji su ovu glupost ucinili... Samo zelim da napomenem da je Norveska nasoj zemlji dobrovoljno davala shakom i kapom, i to bez ikakve pompe i opomene...
Trebala bi nasa drzava barem SIMBOLICNO nekako uzvratiti dobru volju. A bilo bi lepo da se bar to uzme u obzir pre nego sto se ovde pocinje pljuvati o NATO, Ratovanju, i GeoPolitickim teorijama... Velika Podrska Norveskom Narodu!

Fjord

pre 12 godina

Pa zar i u "dosadnoj" Norveskoj?! E pa kada i tamo nema mira, onda ovaj svet stvarno ide u nekom cudnom smeru. Ova godina ne prestaje da me iznenadjuje...

bns

pre 12 godina

Norvezani su dobri i velikodusni ljudi. Nama su pomogli sa mnogo novaca a nasa gomila im se podsmeva u ovakvoj situaciji. Sada im je potrebna podrska i od mene je imaju. Zalim za zrtvama i pozdravljam norveski narod. Oni su jedna od retkih nacija koja je svesna da nafta koju eksploatisu nije samo njihova pa ogromne novce daju kao pomoc zemljama i organizacijama kojima je to potrebno.
A sta mi da ocekujemo sa nama samima?

Lazni prorok

pre 12 godina

Niko ne pominje iz politicke korektnosti da je u pitanju TERORISTICKI NAPAD.
Ipak, svi znamo da mozda iza njega stoje muslimanske ekstremisticke bande koje prljaju Evropu i ceo svet svojim divljastvom.

Zoran

pre 12 godina

Saucesce norveskom narodu povodom gubitka ljudskih zivota. Norveska je i prije rata pomagala srpskom narodu,a i u ratu je koristila svaku sansu da nam pomogne.Nadam se da ce brzo uhvatiti teroriste jer Norvezani svakako nisu zasluzili da zive u strahu.

Oslo

pre 12 godina

Bio sam tamo pre manje od 7 dana i prolazio tuda vise puta. Ovo je strasno kako sada izgleda. I da to je sam centar Osla. Cudo da nema mnogo vise povredjenih. Smrzao sam se kad sam video na sta ovo lici.

The_Night_Hawk

pre 12 godina

Mislim da je ovo posljednja opomena uspavanoj Evropi.
Nema ništa Norveška sa ovim, terorizam ne zna za granice.
Mislim da će sada i braća Skandinavci malo bolje da pripaze koga puštaju.
Danska je zbog droge već uvela toliko kritikovanu nasumičnu kontrolu.
Ko ne shvata neka pogleda opet snimke iz Osla.
Nama su se smijali i podržavali braću muslimane, sada će da stave prst.
Nadam se samo da će prst na čelo, a ne u... khm(censored!)...

Tuzna

pre 12 godina

Iskreno saucesce Norvezanima. Zaista mi je zao. Oni su davali Srbiji i sakom i kapom. 2000. godine sam dobila od Kraljevske norveske ambasade 1,000 maraka zbog akademskih rezultata (prosjeka: 9,59 na osnovnim studijama u Beogradu). Od Srbije nisam dobila nikakvu stipendiju i pored ovakvog prosjeka jer izbjeglice iz Bosne nisu imale pravo na stipendiju bez obzira na izvanredne rezultate. Kraljevska norveska ambasada nije pravila selekcije takve vrste medju studentima. U to vrijeme mi je 1,000 maraka znacilo tako mnogo jer sam zivjela kao podstanar, a znate i sami koliko su bile plate. Hocu da kazem, jako su mi puno pomogli, a i da nisu, jednako bi mi bilo zao nastradalih. Jos jednom, moje iskreno saucesce.

Milan

pre 12 godina

Norveska je divna zemlja divnih ljudi koji su pomogli mnogima. Najbolje svedoce hiljade nasih koji tamo zive. Muka mi je od velikih poznavaoca svega i svacega, koji vise po portalima i pljuju sve sto stignu...

brainwash

pre 12 godina

Zao mi je sto ce ova mirna zemlja i njen divan i posten narod biti od sada zauvek promenjeni, kao Amerika posle devetog septembra. Moramo da znamo da nam je Norveska veoma mnogo pomogla, opremajuci bolnice najsavremenijim aparatima, obezbedjujuci cistu vodu za pice po selima Srbije, podrzavajuci antikorupcijeske projekte... Moje najiskrenije saucesce, uz veru da ce koliko danas utvrditi ko stoji iza oba ova kukavicka napada, posebno monstruoznog na decu u kampu Utoja.

Milan I

pre 12 godina

Mi smo zaista pogan narod , ko uci , instruira , vaspitava , placa ili sta vec ove neljude koji likuju nad nesrecom u ovom slucaju Norveskog naroda koji je oduvek pomagao Srbiji i Srbima , pa da li je moguce da ne znate da u Srbiji postoji i kuca Srpsko - Norveskog prijateljstva. Sram vas bilo neljudi i nesrbi sram vas bilo milijardu puta.

andreas kisser

pre 12 godina

O cemu god da se radi, i kakvi god 'izgovori' bili onih koji su ovu glupost ucinili... Samo zelim da napomenem da je Norveska nasoj zemlji dobrovoljno davala shakom i kapom, i to bez ikakve pompe i opomene...
Trebala bi nasa drzava barem SIMBOLICNO nekako uzvratiti dobru volju. A bilo bi lepo da se bar to uzme u obzir pre nego sto se ovde pocinje pljuvati o NATO, Ratovanju, i GeoPolitickim teorijama... Velika Podrska Norveskom Narodu!
(Norge, 22. jul 2011 18:33)

bravo za komentar, meni je vec dosadilo da ovde ostavljam komentare i prepirem se sa ljudima koji citav svet posmatraju kroz prizmu mitomanija o kosovu, "zavere" protiv srba, iracionalne netrpeljivosti prema zapadu i besmislenog rusofilstva! najiskrenije saucesce porodicama stradalih i citavom norveskom narodu.

Hey Gagarin

pre 12 godina

Tokom Drugog svetskog rata u Norveškoj su postojali nacistički radni logori u kojima su hiljade Jugoslovena, mahom Srba bili zatvarani i prisiljavani na rad u najsurovijim uslovima. Oni koji su preživeli, preživeli su zahvaljujući naklonosti lokalnog stanovništva i norveških inženjera koji su rizikujući sopstvene živote našim ljudima doturali hranu i lekove. Mnogo toga nas spaja sa Norveškom kako u prošlosti tako i u sadašnjosti. Norveška je delila šakom i kapom pomoć ovom našem narodu i treba da je sramota svakog ko likuje nad ovom tragedijom.

Vlado Sovljak

pre 12 godina

Norveska je jedna od retkih nacija koje su podrzavala Srbiju i Srpski narod u vreme Slobodana Milosevica ..zato molim vas, uzdrzite se negativnih komenatra u vezi sa teroristickim napadom ...

MilanR

pre 12 godina

Ako znamo da je juče Benjamin Njatanahu na svoju inicijativu pozvao palestince na pregovore naglašavajući da je "na stolu sve", i da palestinci spremaju za septembar nastup pred UN, i da Amerika nije u formi u kojoj može nešto puno da pomogne Izraelu osim vetom u UN, i ako još znamo da je još u aprilu ove godine Ambasada Izraela u Norveškoj upozorila Norwegian Broadcasting Council da je "pristrasan protiv Izraela", zašto ne bi pomislili da ova eksplozija ima veze sa time?

Sofija Bg

pre 12 godina

@sramota me je ... I mene je sramota, verujte, ne mogu da se nacudim kakvi sve ljudi zive ovde i koliko zla i zuci prosipaju na sve strane a pogotovo u komentarima na ovakve vesti! Tragedija je velika, stradali su neduzni ljudi, a da bi zlo bilo vece i ova deca u letnjem kampu, zbog cega normalni i humani ljudi ostaju bez reci! Podrska divnom, plemenitom i oduvek prijateljskom narodu Norveske, tuga je velika i ne ponovilo se nikada vise!

Igor

pre 12 godina

Ovo je posledica njihovog vojnog angazmana u Avganistanu. Zapadne zemlje pokusavaju da se zastite i obezbede sirovine vodjenjem rata u inostranstvu, a glavno obrazlozenje su ljudska prava. Zbog tog "obrazlozenja" moraju da budu fini i zbog toga primaju i "azilante". Na taj nacin na Zapad ulaze razne grupe, od agenata raznih obavestajnih sluzbi, preko kriminalaca pa do terorista. Zapad nije ni svestan da sami polako prenose rat kod sebe. Ali to je tako, svaka politika ima ponekad nesagledive posledice...

Darko

pre 12 godina

Iskreno saučešće i podrška prijateljskom norveškom narodu u ovom teškom trenutku za njih. Norveška je uvek bila iskren prijatelj Srbije i materijalno nas je pomagala nesrazmerno svojoj veličini. Hvala im na tome, Srbija ne zaboravlja svoje dobrotvore. A ovim nesrećnicima koji teraju sprdnju sa ovom tragedijom poručujem da se vrate pod kamenje ispod koga su izgmizali.

Sale Kostolac

pre 12 godina

Kada biste videli komentare na forumu srpskih nacionalista zgadio bi vam se život... Toliko mržnje prema ljudima koji nisu Srbi, toliko lažne, čoporativne solidarnosti u srbovanju.. srednji vek.. kakvi jadnici!

Moje duboko saucesce

pre 12 godina

Mi smo uzasan narod!
Nacija nam je bolesna. Pogledajte sve ove silne minuse na podrsku Norveskog naroda u tragediji.
Gadite mi se zlikovci. Nikada od vas ljudi!!!

Vuk Markovic

pre 12 godina

Iskreno saucesce porodicama poginulih i vladi Norveske. Mogu samo da se nadovezem da me je sramota na pojedine komentare po pitanju ove tragedije.

Srdjan BNA

pre 12 godina

Mene je sramota danas sto sam Srbin kada citam na B92 (B92 koji je jedan od najboljih i najozbiljnijih portala, a ne pristrasan kao lazni PATRIJOTSKI koji vole da trguju tudjim zivotima kao da su sitnis ili kusur) da ljudi iz Srbije ili Srbi po svetu ostavljaju ovako sramne komentare povodom ogromne nesrece u Norveskoj. Norveska je uvek pomagala Srbiji, u najcrnjim danima Miloseviceve tiranije, a i posle. Zar mi da uzvratimo na to neljudskim i poganim komentarima koji likuju nad nesrecom i tugom svih Norvezana i svih ljudi koji zive u toj zemlji, ukljucujuci i mnoge ljude odavde. U isto vreme me je sramota reakcije nekih Srba, ali sam i vrlo tuzan i zabrinut posle ovih eksplozija i ubistava u jednoj miroljubivoj zemlji. Kuda ide Srbija? U kakvom svetu zivimo? Velika podrska Norvezanima!

Kikinđanin

pre 12 godina

Hotel u Kikindi se zove Narvik. Narvik je Norveški grad. Centralni trg u Narviku se zove Kikinda...

Norvežani su nam uvek mnogo pomagali i to od srca kada je nama bilo teško.

Uzvratimo ljubav, dobrotu, toplinu koju smo dobili od njih godinama. Budimo ljudi.


Oslo, dear friends and colleagues, all my thoughts go to you!

sa lica mesta

pre 12 godina

Nesto strasno se dogadja u Norveskoj trenutno: 500 omladinaca Radnicke partije - AUF, se nalazi na ostrvu Utøya pored Osla ne letnjem seminaru i na njih je posle ove eksplozije otvorena oruzana vatra gde je vise od pet osoba pogodjeno. Ostali se skrivaju od oruzanog napada a vise osoba je u panici plivalo preko zaliva prema Oslu.
http://www.dagbladet.no/

n.n.

pre 12 godina

@ lazni prorok

Ne znam odakle tolika mrznja prema muslimanima. Jos vise je zabrinjavajuci broj pozitivnih preporuka tvom komentaru.

Ja sam musliman i ne podrzavam nasilje i ekstremizam, a najmanje ovo danas, ali shvati, nasilje stvara nasilje.

Nisu muslimani poslali svoju vojsku, vec je tudja vojska dosla u Avganistan, Irak, Libiju da ubija. Ti koji su dosli, mesaju se u unutrasnje stvari Irana, Sirije, Sudana, Tunisa, Egipta, Alzira.

I jos nesto, zasto odmah muslimani, pa nista nije ni potvrdjeno ni objavljeno. Uticaj americkih filmova i njihove paranoicne politike koliko vidim je velik. Po tebi je terorista odmah musliman.

Borislav

pre 12 godina

Iskreno saucesce noreveskom narodu.

Mi smo uz vas kao sto ste vi bili uz nas 90tih kad ste grejali mnoge domove u ovoj zemlji.

Ovakvo zlo nikom ne zelim ,ali Norvezani su medju poslednjima koji ovo zasluzuju

propast

pre 12 godina

za ovo su najvise krivi norveski politicari koji su slusali naredbe amerike i zapada i slali vojne snage u avganistan ili negdje drugo iako norveskoj tamo nije mjesto.

Vladimir

pre 12 godina

Kakvih ljudi ima u ovoj groznoj zemlji..
pored svih eksplozija u poslednjih 20 god opet ima nekih koji likuju ovakvoj tragediji...

Svi zive bolje od nas al opet smo mi tu da nekom "sejemo pamet"..

Drzava koja ne zna ni za sta drugo osim ratova, patnje i bednog zivota i koja zivi na Velikom bratu, Farmi, Dvoru, Parovima, Menjam zenu itd itd i u kojoj kao reper kulture vlada Karleusa, Seka i ostale karakondzule...
I mi smo nasli da "popujemo" drugima i likujemo nad ovom tragedijom..

Umesto da se uzasnemo od ovakvih eksplozija koje su u poslednjih 20 god pobile "pola Srbije"..

E boze boze...

sa lica mesta

pre 12 godina

Prema izjavi policije datoj dnevnom listu Dagbladet eksplozija je bila usmerena na Ministarstvo energije i nafte. Najverovatnije se radi o bombi u jednom autu ispred zgrade ali je eksplozija ruinirala vise zgrada u Vladinoj cetvrti. Cak su ostecene i zgrade na udaljenosti od 1 km od samog mesta eksplozije.

http://www.dagbladet.no/2011/07/22/nyheter/innenriks/eksplosjon/17411344/

mozzart

pre 12 godina

... Mada sam u neku ruku rusofil (ali, za razliku od vecine, racionalni), Norveska je moja omiljena strana zemlja. Em su bili uvek prijateljski (ne bratski, ali zaista prijateljski, da se covek pokloni pred njihovim delima) ka nama, em su sami po sebi narod za svako postovanje!
Gde su nasi funkcioneri da upute makar telegram saucesca!?

igor

pre 12 godina

Napad se desio na dan praznika u Norveškoj. Zašto bi teroristi odabrali taj datum, kada su vladine zgrade skoro skroz prazne? Eksperti za eksploziv ocenjuju da je bomba eksplodirala ispod zemlje. Nekoliko dana ranije bili su veći radovi na kanalizacionoj infrastrukturi. Norveška želi da se početkom augusta kompletno povuče iz Libijskih operacija. Norveška želi da u septembru glasa za proglašenje potpune palestinske države. Norveška je upozorena od strane službenika Izraelske ambasede u Oslu da je "suviše pro-palestinska". Norveška nije član EU. Norveška je zamrzla 45miliona dolara pomoći Grčkoj, otežavajući smirenje EU bankarskog haosa. Norveška je zemlja poštenja i principa, tako udaljena od Anglo-Američkog bankarsko_kriminalnog establišmenta. e da, Danny Jowenko, vodeći stručnjak za kontrolisane ekspolzije, koji je zaključio da je pad zgrade 7 u napadima u americi 11.9.2001 bila kontrolisana ekspolzija izvedena od strane eksperata, neobjašnjivo je poginuo danas na putu od crkve do kuće, kada je njegovauto udario u drvo.

Napadi u Norveškoj su režirani od strane istih onih koji su režirali bombaške napade 9/11/2001 u Americi, 7/7/2005 u Londonu i mnoge smešne pokušaje bombaškog zastrašivanja po Americi. Međutim, Norvežani su mnogo pametniji da se prime na "teroristi su svuda" propagandu.

Marko Ilic

pre 12 godina

Norvezani imaju nafte koliko hoces, budzetski suficit, daju sakom i kapom...malo mi smrdi ovo o terorizmu. Ne vidim koliko bi mogli nekome da smetaju...a cak i da smetaju, daleko je to od nekog mega smetanja da se sada neko tu bombarduje....meni ovo vise lici na nako tesko interno obracunavanje ili neko podmetanje unutar sistema izmedju civila i njihovog vojnog sektora...

Dragan

pre 12 godina

Iskreno saučešće Norvežanima.
Takodje, ne razumem ove neukusne i uvredljive komentare. Terorizam ubija uvek i samo nedužne, ovde mesta podsmehu i crnom humoru nema.

Cole

pre 12 godina

Ziveo sam tamo i imam prijatelje s kojima sam na vezi citave veceri i pratim njihov program na netu. Definitivno da je tragedija na ostrvu mnogo veca nego to sto se desilo u centru. Prema mnogim analiticarima njihovim, eksplozija u centru je bila paravan za to sto je planirano na ostvru. Sve ukazuje da je u pitanju politicka stvar s obzirom da se na ostvru desavao susret omladine njihove vladajuce, radnicke partije (prevod Arbeiderpariet) ciji je lider Jens Stoltenberg (covek koji btw.jako voli nasu zemlju s obzirom da je odrastao u Srbiji i cija je dadilja bila iz Subotice). Iako se islamisticke organizacije utrkuju da preuzmu odgovornost, cini se da je sve delo jednog coveka koji je najverovatnije, odeven u dzemper i pantalone policajca, postavio eksloziv u zgrade ministarstva, verovatno tempirane bombe, ogromne kolicine eksploziva, odvezao se na ostvro koje je na nekih sat i po od osla i tamo poceo nasumicnu pucnjavu na sve sto se kretalo. Nema preciznih podataka koliko je dece izginulo jer su mnogi zaplivali ka suprotnom ostrvu i ka obali i strahuje se da zbog hladne vode mnogi nisu imali snage da doplivaju na sigurno ili da sacekaju pomoc. Uzas!

Mister Dolar

pre 12 godina

Ljudi svi zivmo u istom sugavom svetu. Sugav je bio sugav je sada i sugav ce i ostati. Ne vredi moralisti sada da li je nekome zao zrtava ili nije? Naravno da je zao svakom normalnom coveku, svakom "obicnom" coveku. Jer on i plati najvecu cenu. I onaj obican nato vojnik je obican covek koji ide da ratuje da bi hranio porodicu, a kad se vrati i ako ne zavrsi u ludnici, zavrsi na socijalnoj pomoci ili nesto jos gore. A njegova porodica koju je hranio ratujucu postaje nevina zrtva posledica tog rata u koji je i on isao. Tako i on i oni propadnu. I sta dobiju? Nista. Desetak godina lagodnog zivota ako ima srece da prezivi toliko u ratu. Na kraju ih sve isto ceka. Ne treba zaboraviti ni one protiv kojih ratuje. Novac, ideologija, vera, isprani mozgovi, lazna obecanja pokrecu te " svete ratnike" koji kupuju raj ubijajuci nevine, nikada ne mislice da li je medju tom masom koju raznesu i njihova porodica. A te porodice zive u bodljikavim zicama dok prvopomenuti NATO vojnici patrlorijau ulicama masuci masinkama oko njihovih glava. A kad im ponosno sin, otac "sveti ratnik" izvrsi zadatak i ode u nekakav raj bez nogu i ruku, njima se ispalit neka hiljada dolara koje gotovo uvek kasnije moraju da vrate "svetim vodjama" jer to je novac kojim se vodi borba i kupuje raj. I sta oni dobiju od svega toga, jedno veliko nista? Pet dana slave kod komsija da im je sin, otac postao mucenik. A oni mucenicki zivot nastaju da zive.
Nazalost ni "obicni" u Oslu ni " obicni" u Bagdadu nisu svesni da sve njiohove vere, ideje, borbu za pravdu, snove o slobodi, o spasavanju "nevinih", sve humanitarne akcije koje ostavljaju mrtve oko sebe, sve "pravedne" osvetnice akcije pokrece samo jedna vera zvana mister Dolar. Ali iz tog pakla nema izlaza. Sada je gotovo i jedni i drugi su suvise zaglibili. Vodje su ih sve ubedile koliko su drugi losi da oni od slepe mrznje zaboravljaju i na obecana blagostanja koja su im se nudila. Sad im vise nista nije bitno samo da nekakva pravda pobedi. Ne znaju, jadnici, da pravdu u koferima sa gospodom Dolarima nose njihove velike vodje koje im sve vreme prodaju jednu istu pricu.

Zato kazem vama svima koji citate ovaj komentar ne delite se i ne radujte se mrtvima, ali i vama koji se zgrozavate nad tim radovanje da shvate da ljudi vide samo metar ispred nosa, oni su samo ubedjeni da se ovim zadovoljava pravada, jer po njima zbog to je samo posledica onoga sto rade sinovi, ocevi zrtava. Ne gledaju drugu stranu medalje. Bas kao ni vi koji ih osudjute, koji spadate u one koji na vest o "dvadestoro dece ubijeno greskom NATO snaga" nece napistai " jadna deca, nato zlocinci" vec ce govoriti o skidanju dikatora. O tome kako je to samo posledica onoga sto rade sinovi, ocevi zrtava. Sto se mene tice svi ste isti.

Ne nasedajte na ideologije, price o pravdi i nepravdi, o oprastanju i neoprastanju, o mracnim i svetlim silama. O pravednim i nepravednim vladarima, korsnim i nekorisnim ratovima, alahovim borcima i hriscanskim vojinicima, o miru koji tek sto nije. Verujte samo da mister Dolar pokrece celu pricu. A obican covek ce uvek placati zivotom opstanak istog.

Poster

pre 12 godina

Ovo je definitivno vezano za naftu, u stilu: "vidite na sta ce da vam lici zemlja ako se ne dogovorimo koliki je nas deo"
A budala da se samoubiju za kintu uvek bilo...

bm

pre 12 godina

Само пар дана раније Норвешка је објавила да ће признати палестинску државу у УН (Norway to support Palestinians – Norwegian FM)

Случајност?

Изгледа да је следећа на реду Пољска: "Israeli PM to visit Poland for Palestine talks"
Мада ко зна, можда их случај Норвешке "уразуми"?

Vlibor, USA

pre 12 godina

Uzasnut tek chitam ovaj horor koji je zadesio dragu Norveshku.
Najiskrenije saucheshce porodicama, prijateljima, poznanicima poginulih zrtava. Celoj Norveshkoj zelje da shto pre uhvate i kazne ove monstruozne ubice koji su ovo pochinili.

Kjaer Norge, jeg elsker dig. Don't let this change you, dear progressive Norway!

sa lica mesta

pre 12 godina

Danas je totalna ludnica u Oslu; Javni TV kanal prikazuje dridesetak tinejdzera kako plivaju sa ostrva Utoja prema kopnu da bi izbegli pucnjavu.
Policija, prema pisanju Dagbladet-a smatra da postoji veza izmedju eksplozije i pucanja na tinejdzere vladajuce partuje, Radnicke partije ili Socijaldemokratske, kako se to obicno prevodi na srpski jezik.

Saki

pre 12 godina

Ovo kao kad je nato bombardovao Srbiju, jedan automobil a ovoliko štete, malo je čudno, ko kanda da je tu bilo nešto razornije...
U svakom slučaju saučešće Norveškom narodu!

jao majko

pre 12 godina

Srdjan BNA
E moj druze baci pogled na portale "Vesti" i Kurira, pa da se tek onda stidis! "Divim" im se na zlu, nezahvalnosti, nula pijeteta,...
Najlepse komentare koji su saucesce i sazaljenje se uopste ne objavljuju,
ja sam najmanje 10tak napisao i nista!? Sigurno da nisam jedini pisao!

Ortodox

pre 12 godina

Hm, poucen gorkim iskustvom poslednjih 20 godina, uvidjam da se unistava sistem u svim drzavama gde ljudi dobro zive i gde su drzave stabilne. Mozda ima i islamista, ali se bojim da nije opet Al Amerika. Ovde sam malo neodlucan, za sada, jer znam koliko je Norveska veliki strateski partner SAD-u (svemirski program, telekomunikacije, specijalne jedinice itd.). Tako da mozda i nije cudno sto su udarili bas na Norvesku. Ili je ovo opet uvertira za napad na neku novu drzavu, bumo videli, zar ne...???

aleksandar

pre 12 godina

Ne mogu da verujem da se ovo dešava u Norveškoj!!!!! Iskreno žalim za svim nevinim žrtvama u jednoj od retkih država koja ne pomaže samo nama nego i celom svetu!!!!

...

pre 12 godina

Pricaju dva Norvezanina u Oslu, neobavezno:"ma, nek me pogode 2 automobila bombe, sad, ovde u centru, kad na svetu ne bi bilo nekog ko moze da pobedi Novaka Djokovica u tenisu..."

Geronimo

pre 12 godina

Ne treba mešati babe i žabe. Ovo je tragedija za norveški narod, obične gradjane i svaki normalan čovek ne može da ostane ravnodušan. Na drugoj strani je norveška administracija, vladajuća politička klasa koja je deo prljave globalne igre oko terorizma čiji su kreator SAD i koja je samim tim uvukla svoje gradjane u tu prljavu igru.

Nafta

pre 12 godina

Ovuda sam setala pre dve godine, strasno mi je zao Norvezana - oni su valjda jos zadnji nevini narod Evrope, i zao mi je sto neke psihopate zele i tu zadnju nevinost na Zemlji da uniste.

Ja ne verujem da je ovo delo islamskih fundamentalista. Moguce da je to zbog najave priznanja Palestine (vrlo moguce!), a moguce i zato sto norveska vlada nije pristala na neku naftnu ucenu (Norveska je puna nafte). Od to dvoje, drugo mi se cini malo previse neverovatno; pre ce biti taj prvi razlog..:(

Ne "pametujmo"

pre 12 godina

NIKO jos ne objavljuje ni sumnju, ni neku jacu pretpostavku ko je izveo ovo teroristicko krvoprolice, a MI "znamo" - i to sa sigurnoscu - ko je to uradio.

Kakvih to ljudi medju nama ima? Zar stvarno ima toliko ljudi koji ovakve tragedije koriste da "pametuju"? I jos tvrde ga govore u ime "pravdoljubivih" Srba.

Ostavite se, vi, i Palestine, i Izraela; ostavite se, vi, i muslimana, i Amerike. NIKO jos NE ZNA ko je to uradio, ni zasto. Ne nasladjujmo se ljudskim nesrecama iznoseci neutemeljene nase pretpostavke.

Ovakav nacin razmisljanja nema mnogo veze sa onim sto se nama dogadjalo u proslosti; ni sa vremenima poslednjih ratovanja. To je cista nekrofilija pojedinaca. Ne Srba, u cije ime i u ciju (kao) odbranu govore.

Saucesce divnom Norveskom narodu.

pre 12 godina

Neka sada neko kaze da postoje tzv. Evropski Muslimani koji se razlikuju od bliskoistocnih. Sto je najcrnje, ne vidim da se "zvanicni" islam nesto preterano ogradjuje od svojih ekstremnih pristalica. Nego resenje je da se muslimanima u evropi daju ista prava koja imaju Hriscani u Iranu. Mislim da bi reciprocitet bio fer, a ujedno mislim da bi to umerene muslimane nateralo da prvi osude ovakve uzasne akte islamskog terorizma...

Sreten

pre 12 godina

Iskreno mi je zao Norvezana jer su i oni kao i svi mi zrtve globalne politike koja se danas vodi u svetu a koju vodi Usa! I nazalost teroristi uvek napadaju pogresnu stranu a to je u ovom slucaju bila Norveska prestonica kao i Madrid pre par godina!!

bezimena

pre 12 godina

Teroristi UVEK ubijaju nasumice a ciljaju nevine gradjane, zato je terorizam izuzetno opasan i u borbi sa teroristima ceo svet mora da se angažuje. Norvežana mi je žao, isto kao i svakoga ko tako strada. Juče su to bili gradjani USA, danas Norveške, sutra se to može dogoditi i nama.

Sa severa

pre 12 godina

Trenutno izvestavaju (sada je 23:10) da je napadac Norvezanin te da se verovatno ne radi o medjunarodnom terorizmu vec o domacem ekstremizmu.

Adam

pre 12 godina

Čudno. Ovo je izuzetno upečaljiva poruka svima. Naime, postoji fenomen tradiconalne saradnje između obaveštajnih službi. U vreme drugog svetskog rata Norveška nije pružila nikakav otpor Nemcima ali su njihove bezbednosne strukture još pre nemačke invazije napravile obaveštajnu mrežu čiji je cilj bio da organizuju otpor. Ta mreža je bila pasivna ceo rat i praktično je ceo rat "mirovala" do trenutka kada su Amerikanci krenuli u invaziju na Evropu. Hitler je u Norveškoj napadnut iznenada i otovoreno je ratiše koje nije očekivao. Ista priča važila je i u kasnijoj istoriji, konkretno u našem slučaju "Norveške narodne pomoći". Oni su bili jedina organizacija koja je bila aktivna u vreme Miloševića i podržavali su najširi spektar opozicionog delovanja. Ove "tradicije" su često najčvrća veza koju bezbednosne strukture imaju. Napad na Norvešku je napad na najače obaveštajno američko uporište u Evropi + napad na najbitniju zemlju u Evropi po pitanju satelitskih komunikacija. Danas je veliki dan koji će ostati upisan u istoriju.

Nafta

pre 12 godina

(Fjord, 22. jul 2011 17:04)

Da, tacno!
za vasu informaciju, Statoil je norveska kompanija.



http://www.dagbladet.no/2009/12/11/nyheter/olje/oljeboring/statoilhydro/klima/9460843/

sa lica mesta

pre 12 godina

Velika tragedija se odigrava na ostrvu Utoja. Pucnjava jos uvek traje, spekulise se o deset ubijenih dok se veliki broj sakriva u sumi a dobar deo preplivava do kopna. Ovo je sigurno najdramaticniji dan u istoriji Norveske na tlu same zemlje od II svetskog rata.

http://www.dagbladet.no/

brainwash

pre 12 godina

Sve govori da su oba napada delo ludaka ili desnog ekstremiste, Norvezanina. Strucnjaci za islamski terorizam negiraju da ovakav napad na kamp moze biti njihovo delo:

http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=no&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.dagbladet.no%2F2011%2F07%2F22%2Fnyheter%2Finnenriks%2Fterror%2F17420080%2F

brainwash

pre 12 godina

Iako se islamisti trkaju ko ce da prihvati odgovornost za zlocine, policija je malopre potvrdila da je mozda oba napada izveo jedan covek, plave kose i tipicno skandinavskog izgleda, koga su ocevici videli da izlazi iza kombija koji je posle 2 minuta eksplodirao. Bio je u policijskoj unifromi kao i napadac na omladinski kamp gde ocevici tvrde da je 25 mladih pobijeno rafalnom paljbom.

http://www.dagbladet.no/2011/07/22/nyheter/innenriks/eksplosjon/regjeringskvartalet/oslo/17417887/

Sad but true...

pre 12 godina

Jasno je kao dan ko stoji iza ovoga. Jasan je i motiv. Evo vam vest od pre 4 dana pa sami zaključujte : http://weaselzippers.us/2011/07/18/norway-backs-palestinians-attempt-to-gain-statehood-via-un-vote/

Зоран

pre 12 godina

(Dusan, 22. jul 2011 17:15), а што у Америци не траже муслимани уједињење и не дижу бомбама у ваздух? Знаш шта ми рекао један муслиман из Босне кад смо се случајно срели у Атланти кад сам нешто радио за зелену карту? Ја нисам ни знао да је муслиман, чујем прича српски, почнемо причу. Све ми испричао у вези зелене карте, пита ме како је у Србији,... И на крају ми рече да лакше добију дозволу у САД да направе џамију него у Босни. Кад се нисам срушио. БАЛКАН. Е, сад је и ЕВРОПА, јер је Балкан део Европе.

Да ти не наводим причу другог муслимана, са Блиског Истока, а у САД, који се жали да му жена не зна енглески па по САД мора све сам да завршава, још ради. Еееееее, на силу још нико ником није решио проблем националне припадности, а никад и неће.

pablito

pre 12 godina

Meni su zanimljivi likovi koji se zgrozavaju na komentare i udaranje minusa/pluseva.
Ko da su pali sa marsa...ko da ne znaju u kojoj zemlji zive.
(wise man, 23. jul 2011 00:06)

a šta ćeš.... uvek se iznenadim.

I nije tačno da su Norvežani davali donacije političarima i partijama kod nas. Moje dete ide u vrtić koji je obnovljen norveškom donacijom, znam za par škola koje su takođe njihovim parama obnovljene. A da ne zaboravimo kako su se grejali gradovi u Srbiji 90ih... Nije stvar u tome da li nas oni vole, da li ih boli uvo, jesu li nas bombardovali, da li je u pitanju nafta ili boza, već kakvi smo mi ljudi, neke stvari jednostavno nisu pristojne, bar ne na dan tragedije...

Damir

pre 12 godina

Potpuno je nebitno da li je Norveska pomagala nama ili nije. Meni licno, Norveska je draga kao kolevka Black Metala, a ne zbog nekakvog prijateljstva sa nama. Ovo je sulud idiotski cin ubistva nevinih ljudi! I ja ga zato osudjujem, a ne zbog samog mesta desavanja i odnosa prema nekom narodu. Isto bih rekao i da se ovakav zlocin desio u Moskvi, Berlinu, Njujorku, Beogradu, Pristini...Dokle vise zlocine meriti po pripadnosti?! To je opasna ideja! Fasisoidna! Na zalost utkana u srz dobrog dela ovdasnjeg naroda. A po reakcijama na komentare rekao bih da je takvih bar 30-ak%. Previse.

dno dna

pre 12 godina

Kakvi su samo komentari na ovako užasnu vest objavljeni ovde... vicevi, pošalice, Đoković, kladionica... Nek vam je na čast.

Don Hihot

pre 12 godina

Uf sto volim ove koji su u zivotu procitali obaveznu lektiru, u poslednjih 5 god iskljucivo citaju 24h, od istorije priznaju ono sto se desilo od njihove 20. godine ali nama nude objasnjenja teroristickih i politickih obracuna kao da su direktori bie i cie najmanje 2 mandata.
Iskreno saucesce porodicama poginulih celom norveskom narodu.

Pera

pre 12 godina

Kada ginu deca i civili ni krivi ni dužni po Avganistanu, Libiji ili Iraku onda za te žrtve praktično niko i ne zna ali kada se ovako nešto desi na „ civilizovanom “ Zapadu onda stvari očigledno stoje drugačije.
Neko je pametno rekao da je terorizam rat siromašnih a da je rat teror bogatih.

rob

pre 12 godina

... ne pametujete vi mudrice, i ne sažaljevajte vi što sažaljevati ne znate ( da li sažaljevate 300 000 mrtve dece svaki dan, od gladi... ili samo ove ako su sa zapadne strane pa bio on samo 1), jednostavno je počelo, ne sa norveškom već sa Grčkom, Portugalom, Španijom, Italijom, samo se preliva, sledeća je Francuska, ali znajte da je kraj Evrope uvek u Nemačkoj, jer je ona početak, tamo kada pukne biće nas svuda kao 99.
A ovo u Norveškoj se neko igra uvođenja libije, jer očigledno su se norvežani drznuli malo više, drugim rečima imaju malo viši standard, a ne daju priloge nato-u u ratu za "oslobođenje" Libije i drugih " ne demokratskih režima", ma nek je DEMOKRATSKI pa bila i despotija.

Aleksandar Makedonski

pre 12 godina

Zivim ovdje vec mjesec dana u Norveskoj. Divan je ovo narod. Moje saucesce iskreno svim zrtvama ove tragedije.
Imati na umu da je Norveska u NATO i da je ukljucena u nato operacije. A bas sam se pitao je li moguce da danas postoji ovako uredjena i sigurna drzava na kugli zemaljskoj. I jos jedna stvar, najvaznija. Norvezani daju sve za nove mlade narastaje, djeca su ovdje sve. Ovdje su napadnute najvece vrijednosti u Norveskoj, a to su mladi ljudi. Ovo mogu samo najmracniji umovi i fanatici.

Dragi

pre 12 godina

Vidim da ovde ima raznih komentara, a ja ću dodati svoj, kojim ne želim nikoga da vređam.
Prvo, veoma mi je žao svih nevinih žrtava, jer u terorizmu stradaju nevini.
Po najnovijoj informaciji, minimum je 17 poginulih.
Odgovornost za terorizam je preuzela na sebe (niko još ne može da tvrdi da je to istina) teroristička grupa "Ansar al-Džihad al-Alami" ili u prevodu "Pomagači globalnog džihada", a navodni razlog im je zbog učešća norveških vojnika u akcijama u Avganistanu, u okviru NATO, i zbog navodnog vređanja proroka Muhameda.
To vam prenosim, da bi zaljubljenici ulaska Srbije u NATO videli šta možemo dobiti, ako uđemo u NATO. Možemo postati meta za teroriste. Mi bi bili veoma povoljna i laka meta (ne treba da objašnjavam zbog čega).
A da vređamo proroka Muhameda, crtanjem raznih karikatura, nemamo potrebe i nadam se da nam "švraka nije popila mozak".

Srbin

pre 12 godina

Saučešće sa porodicama koje su izgubile svoje najdraže u masakrima u Norveškoj. Budimo u srcu sa svima koji su pogođeni - Condolences to the families who have lost their loved ones in two massacres in Norway. Let our heart goes out to everyone affected

wise man

pre 12 godina

Meni su zanimljivi likovi koji se zgrozavaju na komentare i udaranje minusa/pluseva.
Ko da su pali sa marsa...ko da ne znaju u kojoj zemlji zive.

Dusan

pre 12 godina

Uzas! Iskreno saucesce gospodinu Hakonu Blankenborgu,ambasadoru Norveske u Srbiji,divnom coveku koga licno poznajem i iskrenom prijatelju srpskog naroda!

Buna protiv dahija

pre 12 godina

Velika tragedija za prijateljsku zemlju Norvesku. Iskreno saucesce pordicama unesrecenih.
(Srdjan, 22. jul 2011 21:43)
# Link komentara
Preporučujem (+71) Ne preporučujem (-10)

Na jedan ljudski, civilizovan komentar dobijemo potvrdu koliko medju nama ima
umobolnih.

singapurcanin

pre 12 godina

@Srdjan BNA, 22. jul 2011 23:07
Ja gotivim norvezane,ali ne volim njihovu vladu koja je nasoj vladi dala kredite,a ja nisam imao sa extra projektom i vracanjem para za godinu dana na moji 10000 evra njihovih 20,ukupno mojih i njihovih 30.
Sve je bilo namenjeno za stranke i norveska vlada nije imala nikavu kontrolu nad tim,vec je nasa vlada samo dostavila spisak partijskih investitora.
kad pricas o pomoci,nije narodu kao sto to radi japan,nego politicarima kako bi jos koji dan preziveli u foteljama.
Dakle nama trebaju pare i da projekat prati stranac,a ne vlada srbije i neki kvazi experti da odobravaju,da li kredit povoljan ili nije

Fenix

pre 12 godina

Vi koji znate strane jezike udjite malo na portale zapadnih novina pa cete i tamo videti da su ljudi ogorceni i sokirani, a malo pogledajte i muslimanske portale pogotovo one iz sarajeva i iscitajte ko se raduje a ko osudjuje ova "junacka" dela. Svet je ipak sve vise podeljen hteli mi to priznati ili ne, i mislim da ce se stvari i pogorsati. Jer, dok jedni tuguju za zrtvama iz Moskve, Beslana, Nju Jorka, Madrida, Osla...drugi to vide kao osvetu za pocinjena zla u Avganistanu, Iraku, Libiji...Nazalost, mi u Bih jako dobro znamo o cemu se tu radi, a izgleda da ce mnogi na Zapadu tek sada to ozbiljno shvatiti. Podrska norveskom narodu a porodicama neduznih zrtava moje iskreno saucesce i zaljeneje.

ver

pre 12 godina

Zalosno,gdje ide ovaj svjet, kome su kriva djeca i nevini gradjani?U svjetu se govori razlicitim jezicima ali svi jednako placemo tada netreba prevodioc.Mozemo li stati,normalno zivjeti i raditi cemu sve ovo vodi.Iskreno saucesce svim porodicama svjeta ciji clanovi stradase zarad suludih ideja.MIR I SAMO MIR.

velika tragedija za lepu i miroljubivu Norvesku

pre 12 godina

Tragican dogadjaj u Norveskoj ima svoje korene u velikom broju stranaca koji su se naselili u mirnoj Skandinavskoj zemlji.Dosta kriminala,silovanja,sverca droge,razbojnistva itd..,pocinioci su stranci dosljaci,pogotovu da Norvezani vode liberalnu politiku prema strancima dosljacima,socijaldemokrati su najvise prednjacili na srdacnom primanju stranaca,tako kamp je bio organizovan od strane socijaldemokrata.Nazalost nadje se po neki ludak koji uzme zakon u svoje ruke,ludak koji znajuci da siroke mase samih Norvezana nisu zadovoljni sa imigrantskom politikom Norveskih socijaldemokrata.U krizi tinja netrpeljivost,pohlepni i prozdrljivi kanalisu nezadovoljstva u drustvu ka drugim nacionalnostima,tako su nekada Staljin,Hitler radili.

Petrovic

pre 12 godina

Partija cija je omladina bila na ostrvu se zove Radnicka partija u prevodu na srpski, ne Laburisti. Britanska Labour party , kod nas odomacena kao Laburisti takodje znaci Radnicka partija. Dakle ispravno je napisati Arbejd partija ili Radnicka partija.

haylee

pre 12 godina

svetski terorizam se sponzorise iz istih centara kao i rat protiv istog. los policajac i dobar policajac, koji sluzi da se drzavama koje se ne mogu na drugi nacin na to privoleti, nametne politicki kurs. Ostaje da vidimo na sta to Norveska mora da pristane u ovom novom mesanju spila.

Svjetlana Duric

pre 12 godina

Atentaor je 32 etnicki norvezanin pripadnik extremne desnice, potvrdili su norveski policijski izvori.

Lanna/stockholm

dacha

pre 12 godina

izgleda da je u pitanju norveski desnicar, ekstremista...zalosno.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2017851/Named-The-blond-Norwegian-32-arrested-holiday-island-massacre-linked-Oslo-bomb-blasts.html

iz Osla

pre 12 godina

Anders Bering Brejvik star 32 godine je atentator bombaskog napada na vladinu cetvrt i ubica mladih na ostrvu Utoja. Desnicarski radikal i mason.
http://www.dagbladet.no/

bla bla

pre 12 godina

eve vam ga "anti NATO, pukovnik Gadafi, teroristicka organizacija, Al Kaida"
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10080610

...

pre 12 godina

Pricaju dva Norvezanina u Oslu, neobavezno:"ma, nek me pogode 2 automobila bombe, sad, ovde u centru, kad na svetu ne bi bilo nekog ko moze da pobedi Novaka Djokovica u tenisu..."

sramota me je...

pre 12 godina

Zivim u Norveskoj i radim u Oslu vec 5 godina, i iskreno mogu da kazem da me je sramota, iskreno me je sramota sto sam Srbin kada procitam vecinu komentara vezanu za ovu vest... kako vas nije sramota da jedino sto umete je da se zalite, omalovazavate i sramite sebe i Srbiju takvim adolescentnim ponasanjem.... cast izuzetcima i normalnim ljudima...

Dusan

pre 12 godina

"Vesti iz buducnosti" 2025 muslimnska vecina u Skandinaviji trazi ujedinjenje sa Islamskom Dzmahirijo Francuskom. Neredi ulaze u peti mesec. Nastradalo pet pingvina. Velika sramota za civilizovano covecanstvo i poslednji poziv za najvece sile sveta, Indiju i Kinu, da konacno nesto urade.Ljudske zrtve su simbolicne i zanemarujuce.

Dragan

pre 12 godina

Pre ili kasnije ovo ce se desavati u svim zemljama koje vode ratove po inostranstvu. Norveska salje vojnike i avione, bilo je samo pitanje dana kada ce rat stici i u njihovo dvoriste. Nadam se da je ovo opomena i za nase politicare koji treba da shvate sta znaci biti deo vojnih snaga koji ubijaju po svetu.

Lazni prorok

pre 12 godina

Niko ne pominje iz politicke korektnosti da je u pitanju TERORISTICKI NAPAD.
Ipak, svi znamo da mozda iza njega stoje muslimanske ekstremisticke bande koje prljaju Evropu i ceo svet svojim divljastvom.

propast

pre 12 godina

za ovo su najvise krivi norveski politicari koji su slusali naredbe amerike i zapada i slali vojne snage u avganistan ili negdje drugo iako norveskoj tamo nije mjesto.

zabar

pre 12 godina

Pricaju dva Norvezanina u Oslu, neobavezno:"ma, nek me pogode 2 automobila bombe, sad, ovde u centru, kad na svetu ne bi bilo nekog ko moze da pobedi Novaka Djokovica u tenisu..."
(..., 22. jul 2011 17:23)

Mislim da treba da te bude sramota zbog ovakvog komentara i nedostatka bilo kakvog osecaja za zrtve atentata....

Poster

pre 12 godina

Ovo je definitivno vezano za naftu, u stilu: "vidite na sta ce da vam lici zemlja ako se ne dogovorimo koliki je nas deo"
A budala da se samoubiju za kintu uvek bilo...

The_Night_Hawk

pre 12 godina

Mislim da je ovo posljednja opomena uspavanoj Evropi.
Nema ništa Norveška sa ovim, terorizam ne zna za granice.
Mislim da će sada i braća Skandinavci malo bolje da pripaze koga puštaju.
Danska je zbog droge već uvela toliko kritikovanu nasumičnu kontrolu.
Ko ne shvata neka pogleda opet snimke iz Osla.
Nama su se smijali i podržavali braću muslimane, sada će da stave prst.
Nadam se samo da će prst na čelo, a ne u... khm(censored!)...

Igor

pre 12 godina

Ovo je posledica njihovog vojnog angazmana u Avganistanu. Zapadne zemlje pokusavaju da se zastite i obezbede sirovine vodjenjem rata u inostranstvu, a glavno obrazlozenje su ljudska prava. Zbog tog "obrazlozenja" moraju da budu fini i zbog toga primaju i "azilante". Na taj nacin na Zapad ulaze razne grupe, od agenata raznih obavestajnih sluzbi, preko kriminalaca pa do terorista. Zapad nije ni svestan da sami polako prenose rat kod sebe. Ali to je tako, svaka politika ima ponekad nesagledive posledice...

Norge

pre 12 godina

O cemu god da se radi, i kakvi god 'izgovori' bili onih koji su ovu glupost ucinili... Samo zelim da napomenem da je Norveska nasoj zemlji dobrovoljno davala shakom i kapom, i to bez ikakve pompe i opomene...
Trebala bi nasa drzava barem SIMBOLICNO nekako uzvratiti dobru volju. A bilo bi lepo da se bar to uzme u obzir pre nego sto se ovde pocinje pljuvati o NATO, Ratovanju, i GeoPolitickim teorijama... Velika Podrska Norveskom Narodu!

Sale Kostolac

pre 12 godina

Kada biste videli komentare na forumu srpskih nacionalista zgadio bi vam se život... Toliko mržnje prema ljudima koji nisu Srbi, toliko lažne, čoporativne solidarnosti u srbovanju.. srednji vek.. kakvi jadnici!

Milan I

pre 12 godina

Mi smo zaista pogan narod , ko uci , instruira , vaspitava , placa ili sta vec ove neljude koji likuju nad nesrecom u ovom slucaju Norveskog naroda koji je oduvek pomagao Srbiji i Srbima , pa da li je moguce da ne znate da u Srbiji postoji i kuca Srpsko - Norveskog prijateljstva. Sram vas bilo neljudi i nesrbi sram vas bilo milijardu puta.

MilanR

pre 12 godina

Ako znamo da je juče Benjamin Njatanahu na svoju inicijativu pozvao palestince na pregovore naglašavajući da je "na stolu sve", i da palestinci spremaju za septembar nastup pred UN, i da Amerika nije u formi u kojoj može nešto puno da pomogne Izraelu osim vetom u UN, i ako još znamo da je još u aprilu ove godine Ambasada Izraela u Norveškoj upozorila Norwegian Broadcasting Council da je "pristrasan protiv Izraela", zašto ne bi pomislili da ova eksplozija ima veze sa time?

Ivan

pre 12 godina

Predivna zemlja, divan narod, skroman i pošten, srdačni ljudi...prijateljska nacija kojoj dugujemo veliko HVALA, TUSEN TAKK, Norge!!! Od njih treba učiti!

Moje duboko saucesce

pre 12 godina

Mi smo uzasan narod!
Nacija nam je bolesna. Pogledajte sve ove silne minuse na podrsku Norveskog naroda u tragediji.
Gadite mi se zlikovci. Nikada od vas ljudi!!!

Marko Ilic

pre 12 godina

Norvezani imaju nafte koliko hoces, budzetski suficit, daju sakom i kapom...malo mi smrdi ovo o terorizmu. Ne vidim koliko bi mogli nekome da smetaju...a cak i da smetaju, daleko je to od nekog mega smetanja da se sada neko tu bombarduje....meni ovo vise lici na nako tesko interno obracunavanje ili neko podmetanje unutar sistema izmedju civila i njihovog vojnog sektora...

bns

pre 12 godina

Norvezani su dobri i velikodusni ljudi. Nama su pomogli sa mnogo novaca a nasa gomila im se podsmeva u ovakvoj situaciji. Sada im je potrebna podrska i od mene je imaju. Zalim za zrtvama i pozdravljam norveski narod. Oni su jedna od retkih nacija koja je svesna da nafta koju eksploatisu nije samo njihova pa ogromne novce daju kao pomoc zemljama i organizacijama kojima je to potrebno.
A sta mi da ocekujemo sa nama samima?

andreas kisser

pre 12 godina

O cemu god da se radi, i kakvi god 'izgovori' bili onih koji su ovu glupost ucinili... Samo zelim da napomenem da je Norveska nasoj zemlji dobrovoljno davala shakom i kapom, i to bez ikakve pompe i opomene...
Trebala bi nasa drzava barem SIMBOLICNO nekako uzvratiti dobru volju. A bilo bi lepo da se bar to uzme u obzir pre nego sto se ovde pocinje pljuvati o NATO, Ratovanju, i GeoPolitickim teorijama... Velika Podrska Norveskom Narodu!
(Norge, 22. jul 2011 18:33)

bravo za komentar, meni je vec dosadilo da ovde ostavljam komentare i prepirem se sa ljudima koji citav svet posmatraju kroz prizmu mitomanija o kosovu, "zavere" protiv srba, iracionalne netrpeljivosti prema zapadu i besmislenog rusofilstva! najiskrenije saucesce porodicama stradalih i citavom norveskom narodu.

Srdjan BNA

pre 12 godina

Mene je sramota danas sto sam Srbin kada citam na B92 (B92 koji je jedan od najboljih i najozbiljnijih portala, a ne pristrasan kao lazni PATRIJOTSKI koji vole da trguju tudjim zivotima kao da su sitnis ili kusur) da ljudi iz Srbije ili Srbi po svetu ostavljaju ovako sramne komentare povodom ogromne nesrece u Norveskoj. Norveska je uvek pomagala Srbiji, u najcrnjim danima Miloseviceve tiranije, a i posle. Zar mi da uzvratimo na to neljudskim i poganim komentarima koji likuju nad nesrecom i tugom svih Norvezana i svih ljudi koji zive u toj zemlji, ukljucujuci i mnoge ljude odavde. U isto vreme me je sramota reakcije nekih Srba, ali sam i vrlo tuzan i zabrinut posle ovih eksplozija i ubistava u jednoj miroljubivoj zemlji. Kuda ide Srbija? U kakvom svetu zivimo? Velika podrska Norvezanima!

Vlado Sovljak

pre 12 godina

Norveska je jedna od retkih nacija koje su podrzavala Srbiju i Srpski narod u vreme Slobodana Milosevica ..zato molim vas, uzdrzite se negativnih komenatra u vezi sa teroristickim napadom ...

Zoran

pre 12 godina

Saucesce norveskom narodu povodom gubitka ljudskih zivota. Norveska je i prije rata pomagala srpskom narodu,a i u ratu je koristila svaku sansu da nam pomogne.Nadam se da ce brzo uhvatiti teroriste jer Norvezani svakako nisu zasluzili da zive u strahu.

Tuzna

pre 12 godina

Iskreno saucesce Norvezanima. Zaista mi je zao. Oni su davali Srbiji i sakom i kapom. 2000. godine sam dobila od Kraljevske norveske ambasade 1,000 maraka zbog akademskih rezultata (prosjeka: 9,59 na osnovnim studijama u Beogradu). Od Srbije nisam dobila nikakvu stipendiju i pored ovakvog prosjeka jer izbjeglice iz Bosne nisu imale pravo na stipendiju bez obzira na izvanredne rezultate. Kraljevska norveska ambasada nije pravila selekcije takve vrste medju studentima. U to vrijeme mi je 1,000 maraka znacilo tako mnogo jer sam zivjela kao podstanar, a znate i sami koliko su bile plate. Hocu da kazem, jako su mi puno pomogli, a i da nisu, jednako bi mi bilo zao nastradalih. Jos jednom, moje iskreno saucesce.

brainwash

pre 12 godina

Zao mi je sto ce ova mirna zemlja i njen divan i posten narod biti od sada zauvek promenjeni, kao Amerika posle devetog septembra. Moramo da znamo da nam je Norveska veoma mnogo pomogla, opremajuci bolnice najsavremenijim aparatima, obezbedjujuci cistu vodu za pice po selima Srbije, podrzavajuci antikorupcijeske projekte... Moje najiskrenije saucesce, uz veru da ce koliko danas utvrditi ko stoji iza oba ova kukavicka napada, posebno monstruoznog na decu u kampu Utoja.

bm

pre 12 godina

Само пар дана раније Норвешка је објавила да ће признати палестинску државу у УН (Norway to support Palestinians – Norwegian FM)

Случајност?

Изгледа да је следећа на реду Пољска: "Israeli PM to visit Poland for Palestine talks"
Мада ко зна, можда их случај Норвешке "уразуми"?

Sofija Bg

pre 12 godina

@sramota me je ... I mene je sramota, verujte, ne mogu da se nacudim kakvi sve ljudi zive ovde i koliko zla i zuci prosipaju na sve strane a pogotovo u komentarima na ovakve vesti! Tragedija je velika, stradali su neduzni ljudi, a da bi zlo bilo vece i ova deca u letnjem kampu, zbog cega normalni i humani ljudi ostaju bez reci! Podrska divnom, plemenitom i oduvek prijateljskom narodu Norveske, tuga je velika i ne ponovilo se nikada vise!

Saucesce divnom Norveskom narodu.

pre 12 godina

Neka sada neko kaze da postoje tzv. Evropski Muslimani koji se razlikuju od bliskoistocnih. Sto je najcrnje, ne vidim da se "zvanicni" islam nesto preterano ogradjuje od svojih ekstremnih pristalica. Nego resenje je da se muslimanima u evropi daju ista prava koja imaju Hriscani u Iranu. Mislim da bi reciprocitet bio fer, a ujedno mislim da bi to umerene muslimane nateralo da prvi osude ovakve uzasne akte islamskog terorizma...

n.n.

pre 12 godina

@ lazni prorok

Ne znam odakle tolika mrznja prema muslimanima. Jos vise je zabrinjavajuci broj pozitivnih preporuka tvom komentaru.

Ja sam musliman i ne podrzavam nasilje i ekstremizam, a najmanje ovo danas, ali shvati, nasilje stvara nasilje.

Nisu muslimani poslali svoju vojsku, vec je tudja vojska dosla u Avganistan, Irak, Libiju da ubija. Ti koji su dosli, mesaju se u unutrasnje stvari Irana, Sirije, Sudana, Tunisa, Egipta, Alzira.

I jos nesto, zasto odmah muslimani, pa nista nije ni potvrdjeno ni objavljeno. Uticaj americkih filmova i njihove paranoicne politike koliko vidim je velik. Po tebi je terorista odmah musliman.

Milan

pre 12 godina

Norveska je divna zemlja divnih ljudi koji su pomogli mnogima. Najbolje svedoce hiljade nasih koji tamo zive. Muka mi je od velikih poznavaoca svega i svacega, koji vise po portalima i pljuju sve sto stignu...

Darko

pre 12 godina

Iskreno saučešće i podrška prijateljskom norveškom narodu u ovom teškom trenutku za njih. Norveška je uvek bila iskren prijatelj Srbije i materijalno nas je pomagala nesrazmerno svojoj veličini. Hvala im na tome, Srbija ne zaboravlja svoje dobrotvore. A ovim nesrećnicima koji teraju sprdnju sa ovom tragedijom poručujem da se vrate pod kamenje ispod koga su izgmizali.

Oslo

pre 12 godina

Bio sam tamo pre manje od 7 dana i prolazio tuda vise puta. Ovo je strasno kako sada izgleda. I da to je sam centar Osla. Cudo da nema mnogo vise povredjenih. Smrzao sam se kad sam video na sta ovo lici.

Ortodox

pre 12 godina

Hm, poucen gorkim iskustvom poslednjih 20 godina, uvidjam da se unistava sistem u svim drzavama gde ljudi dobro zive i gde su drzave stabilne. Mozda ima i islamista, ali se bojim da nije opet Al Amerika. Ovde sam malo neodlucan, za sada, jer znam koliko je Norveska veliki strateski partner SAD-u (svemirski program, telekomunikacije, specijalne jedinice itd.). Tako da mozda i nije cudno sto su udarili bas na Norvesku. Ili je ovo opet uvertira za napad na neku novu drzavu, bumo videli, zar ne...???

Vuk Markovic

pre 12 godina

Iskreno saucesce porodicama poginulih i vladi Norveske. Mogu samo da se nadovezem da me je sramota na pojedine komentare po pitanju ove tragedije.

Saki

pre 12 godina

Ovo kao kad je nato bombardovao Srbiju, jedan automobil a ovoliko štete, malo je čudno, ko kanda da je tu bilo nešto razornije...
U svakom slučaju saučešće Norveškom narodu!

Vladimir

pre 12 godina

Kakvih ljudi ima u ovoj groznoj zemlji..
pored svih eksplozija u poslednjih 20 god opet ima nekih koji likuju ovakvoj tragediji...

Svi zive bolje od nas al opet smo mi tu da nekom "sejemo pamet"..

Drzava koja ne zna ni za sta drugo osim ratova, patnje i bednog zivota i koja zivi na Velikom bratu, Farmi, Dvoru, Parovima, Menjam zenu itd itd i u kojoj kao reper kulture vlada Karleusa, Seka i ostale karakondzule...
I mi smo nasli da "popujemo" drugima i likujemo nad ovom tragedijom..

Umesto da se uzasnemo od ovakvih eksplozija koje su u poslednjih 20 god pobile "pola Srbije"..

E boze boze...

Adam

pre 12 godina

Čudno. Ovo je izuzetno upečaljiva poruka svima. Naime, postoji fenomen tradiconalne saradnje između obaveštajnih službi. U vreme drugog svetskog rata Norveška nije pružila nikakav otpor Nemcima ali su njihove bezbednosne strukture još pre nemačke invazije napravile obaveštajnu mrežu čiji je cilj bio da organizuju otpor. Ta mreža je bila pasivna ceo rat i praktično je ceo rat "mirovala" do trenutka kada su Amerikanci krenuli u invaziju na Evropu. Hitler je u Norveškoj napadnut iznenada i otovoreno je ratiše koje nije očekivao. Ista priča važila je i u kasnijoj istoriji, konkretno u našem slučaju "Norveške narodne pomoći". Oni su bili jedina organizacija koja je bila aktivna u vreme Miloševića i podržavali su najširi spektar opozicionog delovanja. Ove "tradicije" su često najčvrća veza koju bezbednosne strukture imaju. Napad na Norvešku je napad na najače obaveštajno američko uporište u Evropi + napad na najbitniju zemlju u Evropi po pitanju satelitskih komunikacija. Danas je veliki dan koji će ostati upisan u istoriju.

bezimena

pre 12 godina

Teroristi UVEK ubijaju nasumice a ciljaju nevine gradjane, zato je terorizam izuzetno opasan i u borbi sa teroristima ceo svet mora da se angažuje. Norvežana mi je žao, isto kao i svakoga ko tako strada. Juče su to bili gradjani USA, danas Norveške, sutra se to može dogoditi i nama.

Fjord

pre 12 godina

Pa zar i u "dosadnoj" Norveskoj?! E pa kada i tamo nema mira, onda ovaj svet stvarno ide u nekom cudnom smeru. Ova godina ne prestaje da me iznenadjuje...

Kikinđanin

pre 12 godina

Hotel u Kikindi se zove Narvik. Narvik je Norveški grad. Centralni trg u Narviku se zove Kikinda...

Norvežani su nam uvek mnogo pomagali i to od srca kada je nama bilo teško.

Uzvratimo ljubav, dobrotu, toplinu koju smo dobili od njih godinama. Budimo ljudi.


Oslo, dear friends and colleagues, all my thoughts go to you!

Mister Dolar

pre 12 godina

Ljudi svi zivmo u istom sugavom svetu. Sugav je bio sugav je sada i sugav ce i ostati. Ne vredi moralisti sada da li je nekome zao zrtava ili nije? Naravno da je zao svakom normalnom coveku, svakom "obicnom" coveku. Jer on i plati najvecu cenu. I onaj obican nato vojnik je obican covek koji ide da ratuje da bi hranio porodicu, a kad se vrati i ako ne zavrsi u ludnici, zavrsi na socijalnoj pomoci ili nesto jos gore. A njegova porodica koju je hranio ratujucu postaje nevina zrtva posledica tog rata u koji je i on isao. Tako i on i oni propadnu. I sta dobiju? Nista. Desetak godina lagodnog zivota ako ima srece da prezivi toliko u ratu. Na kraju ih sve isto ceka. Ne treba zaboraviti ni one protiv kojih ratuje. Novac, ideologija, vera, isprani mozgovi, lazna obecanja pokrecu te " svete ratnike" koji kupuju raj ubijajuci nevine, nikada ne mislice da li je medju tom masom koju raznesu i njihova porodica. A te porodice zive u bodljikavim zicama dok prvopomenuti NATO vojnici patrlorijau ulicama masuci masinkama oko njihovih glava. A kad im ponosno sin, otac "sveti ratnik" izvrsi zadatak i ode u nekakav raj bez nogu i ruku, njima se ispalit neka hiljada dolara koje gotovo uvek kasnije moraju da vrate "svetim vodjama" jer to je novac kojim se vodi borba i kupuje raj. I sta oni dobiju od svega toga, jedno veliko nista? Pet dana slave kod komsija da im je sin, otac postao mucenik. A oni mucenicki zivot nastaju da zive.
Nazalost ni "obicni" u Oslu ni " obicni" u Bagdadu nisu svesni da sve njiohove vere, ideje, borbu za pravdu, snove o slobodi, o spasavanju "nevinih", sve humanitarne akcije koje ostavljaju mrtve oko sebe, sve "pravedne" osvetnice akcije pokrece samo jedna vera zvana mister Dolar. Ali iz tog pakla nema izlaza. Sada je gotovo i jedni i drugi su suvise zaglibili. Vodje su ih sve ubedile koliko su drugi losi da oni od slepe mrznje zaboravljaju i na obecana blagostanja koja su im se nudila. Sad im vise nista nije bitno samo da nekakva pravda pobedi. Ne znaju, jadnici, da pravdu u koferima sa gospodom Dolarima nose njihove velike vodje koje im sve vreme prodaju jednu istu pricu.

Zato kazem vama svima koji citate ovaj komentar ne delite se i ne radujte se mrtvima, ali i vama koji se zgrozavate nad tim radovanje da shvate da ljudi vide samo metar ispred nosa, oni su samo ubedjeni da se ovim zadovoljava pravada, jer po njima zbog to je samo posledica onoga sto rade sinovi, ocevi zrtava. Ne gledaju drugu stranu medalje. Bas kao ni vi koji ih osudjute, koji spadate u one koji na vest o "dvadestoro dece ubijeno greskom NATO snaga" nece napistai " jadna deca, nato zlocinci" vec ce govoriti o skidanju dikatora. O tome kako je to samo posledica onoga sto rade sinovi, ocevi zrtava. Sto se mene tice svi ste isti.

Ne nasedajte na ideologije, price o pravdi i nepravdi, o oprastanju i neoprastanju, o mracnim i svetlim silama. O pravednim i nepravednim vladarima, korsnim i nekorisnim ratovima, alahovim borcima i hriscanskim vojinicima, o miru koji tek sto nije. Verujte samo da mister Dolar pokrece celu pricu. A obican covek ce uvek placati zivotom opstanak istog.

igor

pre 12 godina

Napad se desio na dan praznika u Norveškoj. Zašto bi teroristi odabrali taj datum, kada su vladine zgrade skoro skroz prazne? Eksperti za eksploziv ocenjuju da je bomba eksplodirala ispod zemlje. Nekoliko dana ranije bili su veći radovi na kanalizacionoj infrastrukturi. Norveška želi da se početkom augusta kompletno povuče iz Libijskih operacija. Norveška želi da u septembru glasa za proglašenje potpune palestinske države. Norveška je upozorena od strane službenika Izraelske ambasede u Oslu da je "suviše pro-palestinska". Norveška nije član EU. Norveška je zamrzla 45miliona dolara pomoći Grčkoj, otežavajući smirenje EU bankarskog haosa. Norveška je zemlja poštenja i principa, tako udaljena od Anglo-Američkog bankarsko_kriminalnog establišmenta. e da, Danny Jowenko, vodeći stručnjak za kontrolisane ekspolzije, koji je zaključio da je pad zgrade 7 u napadima u americi 11.9.2001 bila kontrolisana ekspolzija izvedena od strane eksperata, neobjašnjivo je poginuo danas na putu od crkve do kuće, kada je njegovauto udario u drvo.

Napadi u Norveškoj su režirani od strane istih onih koji su režirali bombaške napade 9/11/2001 u Americi, 7/7/2005 u Londonu i mnoge smešne pokušaje bombaškog zastrašivanja po Americi. Međutim, Norvežani su mnogo pametniji da se prime na "teroristi su svuda" propagandu.

Ne "pametujmo"

pre 12 godina

NIKO jos ne objavljuje ni sumnju, ni neku jacu pretpostavku ko je izveo ovo teroristicko krvoprolice, a MI "znamo" - i to sa sigurnoscu - ko je to uradio.

Kakvih to ljudi medju nama ima? Zar stvarno ima toliko ljudi koji ovakve tragedije koriste da "pametuju"? I jos tvrde ga govore u ime "pravdoljubivih" Srba.

Ostavite se, vi, i Palestine, i Izraela; ostavite se, vi, i muslimana, i Amerike. NIKO jos NE ZNA ko je to uradio, ni zasto. Ne nasladjujmo se ljudskim nesrecama iznoseci neutemeljene nase pretpostavke.

Ovakav nacin razmisljanja nema mnogo veze sa onim sto se nama dogadjalo u proslosti; ni sa vremenima poslednjih ratovanja. To je cista nekrofilija pojedinaca. Ne Srba, u cije ime i u ciju (kao) odbranu govore.

Geronimo

pre 12 godina

Ne treba mešati babe i žabe. Ovo je tragedija za norveški narod, obične gradjane i svaki normalan čovek ne može da ostane ravnodušan. Na drugoj strani je norveška administracija, vladajuća politička klasa koja je deo prljave globalne igre oko terorizma čiji su kreator SAD i koja je samim tim uvukla svoje gradjane u tu prljavu igru.

Hey Gagarin

pre 12 godina

Tokom Drugog svetskog rata u Norveškoj su postojali nacistički radni logori u kojima su hiljade Jugoslovena, mahom Srba bili zatvarani i prisiljavani na rad u najsurovijim uslovima. Oni koji su preživeli, preživeli su zahvaljujući naklonosti lokalnog stanovništva i norveških inženjera koji su rizikujući sopstvene živote našim ljudima doturali hranu i lekove. Mnogo toga nas spaja sa Norveškom kako u prošlosti tako i u sadašnjosti. Norveška je delila šakom i kapom pomoć ovom našem narodu i treba da je sramota svakog ko likuje nad ovom tragedijom.

jao majko

pre 12 godina

Srdjan BNA
E moj druze baci pogled na portale "Vesti" i Kurira, pa da se tek onda stidis! "Divim" im se na zlu, nezahvalnosti, nula pijeteta,...
Najlepse komentare koji su saucesce i sazaljenje se uopste ne objavljuju,
ja sam najmanje 10tak napisao i nista!? Sigurno da nisam jedini pisao!

Nafta

pre 12 godina

Ovuda sam setala pre dve godine, strasno mi je zao Norvezana - oni su valjda jos zadnji nevini narod Evrope, i zao mi je sto neke psihopate zele i tu zadnju nevinost na Zemlji da uniste.

Ja ne verujem da je ovo delo islamskih fundamentalista. Moguce da je to zbog najave priznanja Palestine (vrlo moguce!), a moguce i zato sto norveska vlada nije pristala na neku naftnu ucenu (Norveska je puna nafte). Od to dvoje, drugo mi se cini malo previse neverovatno; pre ce biti taj prvi razlog..:(

Dragan

pre 12 godina

Iskreno saučešće Norvežanima.
Takodje, ne razumem ove neukusne i uvredljive komentare. Terorizam ubija uvek i samo nedužne, ovde mesta podsmehu i crnom humoru nema.

mozzart

pre 12 godina

... Mada sam u neku ruku rusofil (ali, za razliku od vecine, racionalni), Norveska je moja omiljena strana zemlja. Em su bili uvek prijateljski (ne bratski, ali zaista prijateljski, da se covek pokloni pred njihovim delima) ka nama, em su sami po sebi narod za svako postovanje!
Gde su nasi funkcioneri da upute makar telegram saucesca!?

Sreten

pre 12 godina

Iskreno mi je zao Norvezana jer su i oni kao i svi mi zrtve globalne politike koja se danas vodi u svetu a koju vodi Usa! I nazalost teroristi uvek napadaju pogresnu stranu a to je u ovom slucaju bila Norveska prestonica kao i Madrid pre par godina!!

Borislav

pre 12 godina

Iskreno saucesce noreveskom narodu.

Mi smo uz vas kao sto ste vi bili uz nas 90tih kad ste grejali mnoge domove u ovoj zemlji.

Ovakvo zlo nikom ne zelim ,ali Norvezani su medju poslednjima koji ovo zasluzuju

Sad but true...

pre 12 godina

Jasno je kao dan ko stoji iza ovoga. Jasan je i motiv. Evo vam vest od pre 4 dana pa sami zaključujte : http://weaselzippers.us/2011/07/18/norway-backs-palestinians-attempt-to-gain-statehood-via-un-vote/

Зоран

pre 12 godina

(Dusan, 22. jul 2011 17:15), а што у Америци не траже муслимани уједињење и не дижу бомбама у ваздух? Знаш шта ми рекао један муслиман из Босне кад смо се случајно срели у Атланти кад сам нешто радио за зелену карту? Ја нисам ни знао да је муслиман, чујем прича српски, почнемо причу. Све ми испричао у вези зелене карте, пита ме како је у Србији,... И на крају ми рече да лакше добију дозволу у САД да направе џамију него у Босни. Кад се нисам срушио. БАЛКАН. Е, сад је и ЕВРОПА, јер је Балкан део Европе.

Да ти не наводим причу другог муслимана, са Блиског Истока, а у САД, који се жали да му жена не зна енглески па по САД мора све сам да завршава, још ради. Еееееее, на силу још нико ником није решио проблем националне припадности, а никад и неће.

sa lica mesta

pre 12 godina

Nesto strasno se dogadja u Norveskoj trenutno: 500 omladinaca Radnicke partije - AUF, se nalazi na ostrvu Utøya pored Osla ne letnjem seminaru i na njih je posle ove eksplozije otvorena oruzana vatra gde je vise od pet osoba pogodjeno. Ostali se skrivaju od oruzanog napada a vise osoba je u panici plivalo preko zaliva prema Oslu.
http://www.dagbladet.no/

Vlibor, USA

pre 12 godina

Uzasnut tek chitam ovaj horor koji je zadesio dragu Norveshku.
Najiskrenije saucheshce porodicama, prijateljima, poznanicima poginulih zrtava. Celoj Norveshkoj zelje da shto pre uhvate i kazne ove monstruozne ubice koji su ovo pochinili.

Kjaer Norge, jeg elsker dig. Don't let this change you, dear progressive Norway!

aleksandar

pre 12 godina

Ne mogu da verujem da se ovo dešava u Norveškoj!!!!! Iskreno žalim za svim nevinim žrtvama u jednoj od retkih država koja ne pomaže samo nama nego i celom svetu!!!!

sa lica mesta

pre 12 godina

Prema izjavi policije datoj dnevnom listu Dagbladet eksplozija je bila usmerena na Ministarstvo energije i nafte. Najverovatnije se radi o bombi u jednom autu ispred zgrade ali je eksplozija ruinirala vise zgrada u Vladinoj cetvrti. Cak su ostecene i zgrade na udaljenosti od 1 km od samog mesta eksplozije.

http://www.dagbladet.no/2011/07/22/nyheter/innenriks/eksplosjon/17411344/

sa lica mesta

pre 12 godina

Danas je totalna ludnica u Oslu; Javni TV kanal prikazuje dridesetak tinejdzera kako plivaju sa ostrva Utoja prema kopnu da bi izbegli pucnjavu.
Policija, prema pisanju Dagbladet-a smatra da postoji veza izmedju eksplozije i pucanja na tinejdzere vladajuce partuje, Radnicke partije ili Socijaldemokratske, kako se to obicno prevodi na srpski jezik.

Nafta

pre 12 godina

(Fjord, 22. jul 2011 17:04)

Da, tacno!
za vasu informaciju, Statoil je norveska kompanija.



http://www.dagbladet.no/2009/12/11/nyheter/olje/oljeboring/statoilhydro/klima/9460843/

brainwash

pre 12 godina

Sve govori da su oba napada delo ludaka ili desnog ekstremiste, Norvezanina. Strucnjaci za islamski terorizam negiraju da ovakav napad na kamp moze biti njihovo delo:

http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=no&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.dagbladet.no%2F2011%2F07%2F22%2Fnyheter%2Finnenriks%2Fterror%2F17420080%2F

Sa severa

pre 12 godina

Trenutno izvestavaju (sada je 23:10) da je napadac Norvezanin te da se verovatno ne radi o medjunarodnom terorizmu vec o domacem ekstremizmu.

brainwash

pre 12 godina

Iako se islamisti trkaju ko ce da prihvati odgovornost za zlocine, policija je malopre potvrdila da je mozda oba napada izveo jedan covek, plave kose i tipicno skandinavskog izgleda, koga su ocevici videli da izlazi iza kombija koji je posle 2 minuta eksplodirao. Bio je u policijskoj unifromi kao i napadac na omladinski kamp gde ocevici tvrde da je 25 mladih pobijeno rafalnom paljbom.

http://www.dagbladet.no/2011/07/22/nyheter/innenriks/eksplosjon/regjeringskvartalet/oslo/17417887/

sa lica mesta

pre 12 godina

Velika tragedija se odigrava na ostrvu Utoja. Pucnjava jos uvek traje, spekulise se o deset ubijenih dok se veliki broj sakriva u sumi a dobar deo preplivava do kopna. Ovo je sigurno najdramaticniji dan u istoriji Norveske na tlu same zemlje od II svetskog rata.

http://www.dagbladet.no/

Cole

pre 12 godina

Ziveo sam tamo i imam prijatelje s kojima sam na vezi citave veceri i pratim njihov program na netu. Definitivno da je tragedija na ostrvu mnogo veca nego to sto se desilo u centru. Prema mnogim analiticarima njihovim, eksplozija u centru je bila paravan za to sto je planirano na ostvru. Sve ukazuje da je u pitanju politicka stvar s obzirom da se na ostvru desavao susret omladine njihove vladajuce, radnicke partije (prevod Arbeiderpariet) ciji je lider Jens Stoltenberg (covek koji btw.jako voli nasu zemlju s obzirom da je odrastao u Srbiji i cija je dadilja bila iz Subotice). Iako se islamisticke organizacije utrkuju da preuzmu odgovornost, cini se da je sve delo jednog coveka koji je najverovatnije, odeven u dzemper i pantalone policajca, postavio eksloziv u zgrade ministarstva, verovatno tempirane bombe, ogromne kolicine eksploziva, odvezao se na ostvro koje je na nekih sat i po od osla i tamo poceo nasumicnu pucnjavu na sve sto se kretalo. Nema preciznih podataka koliko je dece izginulo jer su mnogi zaplivali ka suprotnom ostrvu i ka obali i strahuje se da zbog hladne vode mnogi nisu imali snage da doplivaju na sigurno ili da sacekaju pomoc. Uzas!

singapurcanin

pre 12 godina

@Srdjan BNA, 22. jul 2011 23:07
Ja gotivim norvezane,ali ne volim njihovu vladu koja je nasoj vladi dala kredite,a ja nisam imao sa extra projektom i vracanjem para za godinu dana na moji 10000 evra njihovih 20,ukupno mojih i njihovih 30.
Sve je bilo namenjeno za stranke i norveska vlada nije imala nikavu kontrolu nad tim,vec je nasa vlada samo dostavila spisak partijskih investitora.
kad pricas o pomoci,nije narodu kao sto to radi japan,nego politicarima kako bi jos koji dan preziveli u foteljama.
Dakle nama trebaju pare i da projekat prati stranac,a ne vlada srbije i neki kvazi experti da odobravaju,da li kredit povoljan ili nije

haylee

pre 12 godina

svetski terorizam se sponzorise iz istih centara kao i rat protiv istog. los policajac i dobar policajac, koji sluzi da se drzavama koje se ne mogu na drugi nacin na to privoleti, nametne politicki kurs. Ostaje da vidimo na sta to Norveska mora da pristane u ovom novom mesanju spila.

Dragi

pre 12 godina

Vidim da ovde ima raznih komentara, a ja ću dodati svoj, kojim ne želim nikoga da vređam.
Prvo, veoma mi je žao svih nevinih žrtava, jer u terorizmu stradaju nevini.
Po najnovijoj informaciji, minimum je 17 poginulih.
Odgovornost za terorizam je preuzela na sebe (niko još ne može da tvrdi da je to istina) teroristička grupa "Ansar al-Džihad al-Alami" ili u prevodu "Pomagači globalnog džihada", a navodni razlog im je zbog učešća norveških vojnika u akcijama u Avganistanu, u okviru NATO, i zbog navodnog vređanja proroka Muhameda.
To vam prenosim, da bi zaljubljenici ulaska Srbije u NATO videli šta možemo dobiti, ako uđemo u NATO. Možemo postati meta za teroriste. Mi bi bili veoma povoljna i laka meta (ne treba da objašnjavam zbog čega).
A da vređamo proroka Muhameda, crtanjem raznih karikatura, nemamo potrebe i nadam se da nam "švraka nije popila mozak".

Pera

pre 12 godina

Kada ginu deca i civili ni krivi ni dužni po Avganistanu, Libiji ili Iraku onda za te žrtve praktično niko i ne zna ali kada se ovako nešto desi na „ civilizovanom “ Zapadu onda stvari očigledno stoje drugačije.
Neko je pametno rekao da je terorizam rat siromašnih a da je rat teror bogatih.

rob

pre 12 godina

... ne pametujete vi mudrice, i ne sažaljevajte vi što sažaljevati ne znate ( da li sažaljevate 300 000 mrtve dece svaki dan, od gladi... ili samo ove ako su sa zapadne strane pa bio on samo 1), jednostavno je počelo, ne sa norveškom već sa Grčkom, Portugalom, Španijom, Italijom, samo se preliva, sledeća je Francuska, ali znajte da je kraj Evrope uvek u Nemačkoj, jer je ona početak, tamo kada pukne biće nas svuda kao 99.
A ovo u Norveškoj se neko igra uvođenja libije, jer očigledno su se norvežani drznuli malo više, drugim rečima imaju malo viši standard, a ne daju priloge nato-u u ratu za "oslobođenje" Libije i drugih " ne demokratskih režima", ma nek je DEMOKRATSKI pa bila i despotija.

Damir

pre 12 godina

Potpuno je nebitno da li je Norveska pomagala nama ili nije. Meni licno, Norveska je draga kao kolevka Black Metala, a ne zbog nekakvog prijateljstva sa nama. Ovo je sulud idiotski cin ubistva nevinih ljudi! I ja ga zato osudjujem, a ne zbog samog mesta desavanja i odnosa prema nekom narodu. Isto bih rekao i da se ovakav zlocin desio u Moskvi, Berlinu, Njujorku, Beogradu, Pristini...Dokle vise zlocine meriti po pripadnosti?! To je opasna ideja! Fasisoidna! Na zalost utkana u srz dobrog dela ovdasnjeg naroda. A po reakcijama na komentare rekao bih da je takvih bar 30-ak%. Previse.

Aleksandar Makedonski

pre 12 godina

Zivim ovdje vec mjesec dana u Norveskoj. Divan je ovo narod. Moje saucesce iskreno svim zrtvama ove tragedije.
Imati na umu da je Norveska u NATO i da je ukljucena u nato operacije. A bas sam se pitao je li moguce da danas postoji ovako uredjena i sigurna drzava na kugli zemaljskoj. I jos jedna stvar, najvaznija. Norvezani daju sve za nove mlade narastaje, djeca su ovdje sve. Ovdje su napadnute najvece vrijednosti u Norveskoj, a to su mladi ljudi. Ovo mogu samo najmracniji umovi i fanatici.

iz Osla

pre 12 godina

Anders Bering Brejvik star 32 godine je atentator bombaskog napada na vladinu cetvrt i ubica mladih na ostrvu Utoja. Desnicarski radikal i mason.
http://www.dagbladet.no/

wise man

pre 12 godina

Meni su zanimljivi likovi koji se zgrozavaju na komentare i udaranje minusa/pluseva.
Ko da su pali sa marsa...ko da ne znaju u kojoj zemlji zive.

velika tragedija za lepu i miroljubivu Norvesku

pre 12 godina

Tragican dogadjaj u Norveskoj ima svoje korene u velikom broju stranaca koji su se naselili u mirnoj Skandinavskoj zemlji.Dosta kriminala,silovanja,sverca droge,razbojnistva itd..,pocinioci su stranci dosljaci,pogotovu da Norvezani vode liberalnu politiku prema strancima dosljacima,socijaldemokrati su najvise prednjacili na srdacnom primanju stranaca,tako kamp je bio organizovan od strane socijaldemokrata.Nazalost nadje se po neki ludak koji uzme zakon u svoje ruke,ludak koji znajuci da siroke mase samih Norvezana nisu zadovoljni sa imigrantskom politikom Norveskih socijaldemokrata.U krizi tinja netrpeljivost,pohlepni i prozdrljivi kanalisu nezadovoljstva u drustvu ka drugim nacionalnostima,tako su nekada Staljin,Hitler radili.

Dusan

pre 12 godina

Uzas! Iskreno saucesce gospodinu Hakonu Blankenborgu,ambasadoru Norveske u Srbiji,divnom coveku koga licno poznajem i iskrenom prijatelju srpskog naroda!

dno dna

pre 12 godina

Kakvi su samo komentari na ovako užasnu vest objavljeni ovde... vicevi, pošalice, Đoković, kladionica... Nek vam je na čast.

Fenix

pre 12 godina

Vi koji znate strane jezike udjite malo na portale zapadnih novina pa cete i tamo videti da su ljudi ogorceni i sokirani, a malo pogledajte i muslimanske portale pogotovo one iz sarajeva i iscitajte ko se raduje a ko osudjuje ova "junacka" dela. Svet je ipak sve vise podeljen hteli mi to priznati ili ne, i mislim da ce se stvari i pogorsati. Jer, dok jedni tuguju za zrtvama iz Moskve, Beslana, Nju Jorka, Madrida, Osla...drugi to vide kao osvetu za pocinjena zla u Avganistanu, Iraku, Libiji...Nazalost, mi u Bih jako dobro znamo o cemu se tu radi, a izgleda da ce mnogi na Zapadu tek sada to ozbiljno shvatiti. Podrska norveskom narodu a porodicama neduznih zrtava moje iskreno saucesce i zaljeneje.

pablito

pre 12 godina

Meni su zanimljivi likovi koji se zgrozavaju na komentare i udaranje minusa/pluseva.
Ko da su pali sa marsa...ko da ne znaju u kojoj zemlji zive.
(wise man, 23. jul 2011 00:06)

a šta ćeš.... uvek se iznenadim.

I nije tačno da su Norvežani davali donacije političarima i partijama kod nas. Moje dete ide u vrtić koji je obnovljen norveškom donacijom, znam za par škola koje su takođe njihovim parama obnovljene. A da ne zaboravimo kako su se grejali gradovi u Srbiji 90ih... Nije stvar u tome da li nas oni vole, da li ih boli uvo, jesu li nas bombardovali, da li je u pitanju nafta ili boza, već kakvi smo mi ljudi, neke stvari jednostavno nisu pristojne, bar ne na dan tragedije...

Petrovic

pre 12 godina

Partija cija je omladina bila na ostrvu se zove Radnicka partija u prevodu na srpski, ne Laburisti. Britanska Labour party , kod nas odomacena kao Laburisti takodje znaci Radnicka partija. Dakle ispravno je napisati Arbejd partija ili Radnicka partija.

Don Hihot

pre 12 godina

Uf sto volim ove koji su u zivotu procitali obaveznu lektiru, u poslednjih 5 god iskljucivo citaju 24h, od istorije priznaju ono sto se desilo od njihove 20. godine ali nama nude objasnjenja teroristickih i politickih obracuna kao da su direktori bie i cie najmanje 2 mandata.
Iskreno saucesce porodicama poginulih celom norveskom narodu.

Svjetlana Duric

pre 12 godina

Atentaor je 32 etnicki norvezanin pripadnik extremne desnice, potvrdili su norveski policijski izvori.

Lanna/stockholm

Buna protiv dahija

pre 12 godina

Velika tragedija za prijateljsku zemlju Norvesku. Iskreno saucesce pordicama unesrecenih.
(Srdjan, 22. jul 2011 21:43)
# Link komentara
Preporučujem (+71) Ne preporučujem (-10)

Na jedan ljudski, civilizovan komentar dobijemo potvrdu koliko medju nama ima
umobolnih.

ver

pre 12 godina

Zalosno,gdje ide ovaj svjet, kome su kriva djeca i nevini gradjani?U svjetu se govori razlicitim jezicima ali svi jednako placemo tada netreba prevodioc.Mozemo li stati,normalno zivjeti i raditi cemu sve ovo vodi.Iskreno saucesce svim porodicama svjeta ciji clanovi stradase zarad suludih ideja.MIR I SAMO MIR.

dacha

pre 12 godina

izgleda da je u pitanju norveski desnicar, ekstremista...zalosno.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2017851/Named-The-blond-Norwegian-32-arrested-holiday-island-massacre-linked-Oslo-bomb-blasts.html

bla bla

pre 12 godina

eve vam ga "anti NATO, pukovnik Gadafi, teroristicka organizacija, Al Kaida"
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10080610

Srbin

pre 12 godina

Saučešće sa porodicama koje su izgubile svoje najdraže u masakrima u Norveškoj. Budimo u srcu sa svima koji su pogođeni - Condolences to the families who have lost their loved ones in two massacres in Norway. Let our heart goes out to everyone affected