Četvrtak, 21.07.2011.

11:27

"U Srbiji je i dalje nešto trulo"

Nemački mediji povodom hapšenja Gorana Hadžića podsećaju da Kosovo i dalje ostaje krupna prepreka na putu Srbije u Evropsku uniju.

Izvor: Beta

"U Srbiji je i dalje nešto trulo" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

Dusko

pre 12 godina

U clanku “Jos ima neceg trulog u Srbiji” iz casopisa Welt (rubrika “Drugi pisu” u Politici) tako nam je sve lepo i jasno receno. “Beograd se grdno vara da je sa Hagom sve resio. Pravi problem tek predstoji: Kosovo”. I samo mi nemojte reci da je to stav samo tamo nekog nebitnog novinara. Pa to je nemacka novina i nemacki novinar. Nemojmo se zavaravati. Na Zapadu nista nije slucajno ni nebitno. Ni bez necije dozvole. Isto vazi i za blokadu granice. Mig i dozvola dosli sa Zapada. Za priznavanje Kosova culi smo to mnogo puta i od bitnih politicara. I to samo bu….ma nije jasno. Ili se prave. “Ne znaju vam se granice”. Za Kipar to nije vazilo, ali za nas hoce.
Ima u tom clanku jos jedan jako “lep” deo. O Hagu i broju 161. Time su svi sa optuznica uhapseni. I “to je istorijski dan za medjunarodnu pravdu u koju se s vremena na vreme gubi poverenje”. Pa se tu spomenu i predsednik Sudana i libijski diktator Gadafi.. Jedino gospodin novinar ne spomenu nijednog americkog predsednika. Sada vode dva rata, u treci su dobrano zagazili (Libija), a i cetvrti je moguc (Iran). Oni ne podlezu ovozemaljskoj pravdi jer oni su Amerikanci. Kako to gordo zvuci.
I ako ovde “Jos ima neceg trulog” (a ima, ali nema veze sa Kosovom) tamo ima jos mnogo …… . Ali necu. Ja sam “fin i vaspitan” pa ih necu castiti odgovarajucim epitetima.

Марко

pre 12 godina

(Sinisa, 22. jul 2011 08:35) Ево да један Француз објасни до танчина Немачку политику у ЕУ и да коментар на растурање Србије и Југославије: http://www.vimeo.com/9462034. Европом данас владају исте породице које су њом владале пред почетак Другог светског рата, и влада и иста политика. Да не идемо даље у прошлост од прошлонедељне пресуде мађарског суда и ослобађање убице. Ми треба да градимо државу, а не да је разграђујемо — а то управо радимо, криминалом, корупцијом, непотизмом и продавањем тржишта и суверенитета ради КАНДИДАТУРЕ (не чак ни чланства, већ ради могућности да аплицирамо). Да ли би неко при здравој памети одлучио да прода сву земљу да би се кандидовао да му „Змај“ прода комбајн? Е то ми радимо... увалиће нам комбајн а нећемо имати земљу да га возимо. Наши краду и крију се иза ЕУ услова, јер им одговарају да нешто ставе у џеп: ГЕНИЈАЛНО, убиће из еврофанатизма.

Velibor, USA

pre 12 godina

Samo josh da kazem da Hrvojev komentar jeste objektivan i poshten. Od svih hrvatskih komentatora koji su se ovde javili, najbolji je Hrvojev komentar.
Slichno i ja kazem, to sam vec i rekao pa kratko ponavljam: Ubrzano se ide ka odredjenom ublazavanju kosovskog problema u pravcu tehnichkog i praktichnog reshenja tako da ni Srbija ni Kosovo ne blokiraju jedno drugo na medjunarodnoj sceni. Najverovatnije se radi o olakshavajucem zamrzavanju pitanja statusa Kosova (za srpsku stranu) na ovakav kompromisan nachin. Kompromisno zamrzavanje znachi vrlo shiroka autonomija za srpski sever Kosova (kao shto je i sada, ako vec ne i de facto otcepljenje od Kosova), takodje odredjena snazna autonomija za srpske enklave juzno od Ibra te eksteritorijalnost za spc manastire i crkve. Za uzvrat, od Srbije se ochekuje prestanak blokiranja ostatka Kosova na medjunarodnoj sceni ako vec ne i priznanje tog ostaka Kosova. Time bi se ispunili i uslovi o dobrim odnosima s susedima bez obzira shto Srbija sigurno ne bi prisiljeno priznala Kosovo u onakvim mu granicama.

Hrvoje

pre 12 godina

Evo da ja pokušam biti objektivan. Prvo moramo shvatiti tko su ovdje glavni igrači. To su, s jedne strane, solidne stare članice EU (Francuska, Njemačka i Nizozemska) a s druge strane SAD; ostali prosto nisu bitni. Ako vam već sad sugeriraju da ćete morati "urediti odnose" s Kosovom, onda će to tako morati biti bez obzira na odlučno protivljenje Tadića da to ne dopusti. Ali sada morate biti svjesni dva mala uvjeta koji vam idu na ruku. Prvo, od vas se neće tražiti pravo priznanje nego samo potpuno neometanje odnosa, tj. da funkcionirate kao dvije odvojene države ali da dostojanstvo Srbije bude očuvano i da ostane neka minimalna šansa da Kosovo opet bude Srbija jednog dalekog dana. Drugo, Amerika vas želi u EU jer je to njihova ideja "stabilizacije regije" i ona će sigurno, kada dođe vrijeme za dogovaranje, izvršiti pritisak na Kosovo da sa svoje strane pravi neke ustupke. Amerikanci su tu nemilosrdni i ne poznaju prijatelje i neprijatelje. Oni će se pobrinuti i za Nizozemsku ali problem vam je što ne mogu ništa Francuskoj i Njemačkoj. One su onako iskreno nezainteresirane za vaš ulazak (kao što su bile i za naš) pa će tražiti samo dovođenje države na razinu zapadnih standarda u stvarno svim segmentima jer ne žele dodatno slabljenje EU. To je dakle izbor pred kojim stojite.

I ako smijem primijetiti, vama bi dosad bilo puno bolje da vam Jeremić nije ministar vanjskih poslova. Ja razumijem da vi volite njegovo srpstvo (i ja bih da sam Srbin) ali on čini da cijela zemlja izgleda nacionalističkije, arogantnije, pa čak i lažljvije i nepouzdanije kao partner. Tadić i recimo Jovanović zajedno bi vas odveli u EU otprilike 1 godinu iza nas. To je samo moje mišljenje. Meni je malo dosadno pred kraj radnog vremena pa vas posjećujem. :)

Pozdrav

Velibor, USA

pre 12 godina

Opet se pridaje previshe paznje Steinbach-oidnim nemachkim "mudracima".
U vesti je trebalo biti navedeno tachno KOJI pisac chlanaka, komentator, contributor, analitichar.... (ili ako ih je vishe- KOJI u mnozini) u Welt-u i Berliner Zeitung-u je/su ovo napisao/li. Te novine daju raznoraznim pametnjakovicima, analiticharima, contributors-ima .... da pishu o kojechemu ali oni imaju svoja imena i prezimena te josh neke detalje iz njihovih (politichkih, think-tank, ideoloshkih...) biografija pa bi valjalo i to navesti, rasvetliti da se vidi tachno koji tipovi ovo ********.
U dve stvari sam siguran: da ne treba poistovecivati sve Nemce s ovim "mudracima" i da poshteni, socijalliberalni, socijaldemokratski Nemci ovo ovako NITI pishu NITI misle.
Da su mnoge stvari u npr. Srbiji i dalje trule istina je i to treba ispraviti ali da je to sve zbog stava o Kosovu (kojeg zelim bash ovim "mudracima" pred prag kuce i u kuci), su gluposti.
Takodje ochito je da su ovi "mudraci" HDZ-ofilski CDU/CSU nastrojeni kad hvale kako je Hrvatska "preskochila prepreke" (chuj, preskochila?). Pitao bih ih, a kako to? Automatskom pretplatom na EU kroz pripadnost rimokatolichanstvu ili proterivanjem (skoro potpunim) srpske nacionalne manjine devedesetih i tako sprechila i mogucnost da ima pitanje pandansko kosovskom? Da li to znachi, gospodo "mudraci" da su i Srbija i Srbi trebali tako da proteraju albansku nacionalnu manjinu s Kosova pa da Srbija i Srbi eto preskoche i da imaju uopshte taj problem i tu prepreku- problem reshen na taj nachin k'o shto ga je Hrvatska reshila "olujom"??

Puno se ovim politichko-analitichkim logorejcima- "mudracima" moze postaviti kontrapitanja i pokazati im gde greshe i koliko su im standardi dupli. No, poshto piskaranje nekih "mudraca" po ovim navedenim novinama vidim kao jeftine provokacije, najpametnije je- ne pridavati im paznje!

Sinisa

pre 12 godina

2 nemacka dnevnika pisu slicno misljenje o srpskoj politici.......
2 dnevnika koji su desnom krilu bundestaga naklonjeni.2 dnevnika koja imaju neki 5-8% citaoca od celokupne stampe.
a nasi komentari opet kao za vreme komunizma..... nemci su protiv nas itd.

Van Helsing

pre 12 godina

(Vladimir LDP, 21. jul 2011 13:51)

Zašto bi Kosovo uopšte bilo tema? Mi smo banana od države, ali smo ipak nekako ispunili haške uslove, imamo otvorene granice sa EU, investitori dolaze. Zašto ne omogućimo pravno-imovinsku stabilnost, obnovimo infrastrukturu, liberalizujemo tržište, privatizujemo javna preduzeća, otpustimo nepotrebni kadar na državnim jaslama? Samo tako privreda može da jača i zaposlenost raste. Sam ulazak u Evropu ne daje ništa osim krckanja tuđih para koje ne može doveka da traje. Bolje da se naviknemo na rad na vreme.

Što se tiče Kosova, ne sviđa mi se što ga nameću kao uslov za ulazak u EU. Ako ulazak u Evropu znači prestanak granica između država, čemu onda potreba da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu, a ne, na primer, kao evropski region? Što se tiče Velje, Palme, Šormaza ostalih patriota, ne vidim da će oni nešto da profitiraju na kosovskoj priči ako je niko drugi ne bude pokretao. Bolje da se svi okrenemo sređivanju države, radu, efikasnosti javnih službi i servisa, pa neće ni oni imati temu na kojoj su dominantni. A treba i pravna država da profunkcioniše da da hapsi i osuđuje lopove na vlasti ma kojoj stranci pripadali.

smeshni neki likovi

pre 12 godina

@marina
N(j)emacka kao i njeni saveznici kao sto je Hrvatska nisu procesuirali svoje zlocince nego su posle II svetskog rata saveznici procesuirali NEKE N(j)emacke zlocince dok su najzanacajni hrvatski zlocinci izbegli procesuiranje i lepo pobegli u razne Argentine, Cilee, da bi kasnije lepo ziveli po Spaniji, neki u Austriji, neki i u Hrvatskoj (slucaj Sakicka) itd. O katarzi u Nemackoj jos bi se mozda i moglo pricati ali o katarzi u npr. Hrvatskoj ni slucajno. Tako da su zaista Hrvati zadnji koji ce nekome pricati o kaznjavanju zlocina, suocavanju sa zlocinima ili o katarzama. Ali zadnji.

Marina

pre 12 godina

(Student, 21. jul 2011 15:01)
Raspitajte se malo KAD je Njemačka procesuirala svoje ratne zločince. Sigurno ne nakon 16 godina od počinjenja zločina. Njemačka je kao država i kao društvo prošla katarzu za razliku od Srbije.

Goran

pre 12 godina

Ma dosta bre vise ovog EU. Zasto kad nas uopste ne zele a znaju da mi (citaj: nasi politicari) se pale na to. Pogledajte Rumuniju, Bugarsku... dali im je bolje posto su u EU? Koliko su im rastile cene? A plate?? Vazno je da se mi okrenemo ciscenju svoje kuce, korupcije itd pa EU sto dalje od nas. Dosta vec ucenjivanja, uslovljavanja....

e-krem

pre 12 godina

Briga me za priznanje od ove i ovakve Srbije neprijateljski raspolezene prema Albancima.
Nama treba prijateljsko priznanje a ne bilo kakvo i od bilo koga.

Pobesneli max

pre 12 godina

Taj odnos prema EU i prema KOsovu, srpskih zvanicnika, je nesto najzdravije sto postoji u Srbiji. Svaka druga opcija, EUropejska ili patriJotska, bi bila ravna katastrofi.
E, sve drugo je trulo..i tu se potpuno slazem sa misljenjem ove nemacke novine. Od vrha do dna, sve je drugo TRULO.

Suunto

pre 12 godina

Walkyrie jezdi i ne zaboravlja, http://en.wikipedia.org/wiki/File:Serbien_muss_sterbien.jpg
Istorija ulazi u fazu kada se vrsi inverzija, zlocini i zlocinci se sublimiraju kroz katalizatore tipa "Konrad Adenauer" i pretvaraju u zrtve, a sa zrtvama se desava obrnuto. Dokaz, zadnja oslobadjajuca sudjenja ratnim zlocincima u Austriji, Madjarskoj, parade nacista po Litvaniji, Estoniji, izjednacavanje Crvene Armije sa Wehrmachtom i SS. Za 10 godina bice obrnuto Wehrmacht i SS ce biti zrtve.
Takodje, SS i SD ce biti cuvari koji su sprecavali Jevreje da cine masovna samoubistva..

Kakvih ljudi ima sve

pre 12 godina

Meni nije jasno kako ljudi mogu biti tako ograniceni i glupi. Alo kuc kuc ima li sta u toj glavi? Nije poenta u tome da li mi sada upravljamo Kosovom ili ne bitno je da mi ne stavimo potpis da ga priznajemo jer to znaci da gubimo i moralno i pravno i svako drugo pravo da ga povratimo kad se ukaze prilika. Kako bre ljudi ne mozete da shvatite tako jednostavnu stvar?

Znam znam mnoci ce reci to je realnost. Ja ih unapred pitam sta je to realnost? Cetiri godine su dovoljno da se prizna realnost? Ne nisu. PET J....NIH VEKOVA nije bilo dovoljno da se prizna realnost da Turska vlada Srbijom, a vi sada nakon cetiri godine uvidjate realnost...

Student

pre 12 godina

Očekivano! Vrhunac cinizma je da Nemačka priča o ratu, ratnim zločinima i zločincima i o nekoj pravdi. Ali prepustimo je savesti i kolektivnom sećanju njenih građana. Ono što je čudno da Nemci tek sada dele savete i naglašavaju da Srbija ima mnogo toga još da učini ... a samo do pre mesec dana su ćutali. Ili su nečiji glasnogovornici ili su ono za šta ćemo ih smatrati,na ovim prostorima, bar još hiljadu godina.... Evropa da...ali pod ovakvim uslovima nikada!

kse

pre 12 godina

Ajme koji komentari. Kako pojedinci ne shvacaju ne zeli Njemacka postati dio Srbije nego Srbija dio EU-a. To, za one koji ne kuze znaci, da morate igrati prema pravilima koja oni pisu. Tzv. pregovori su losa rijec, prije bi se trebali zvati uvjeti. To vam je tako.

nemac

pre 12 godina

@mlekadzija, nemci su veoma svesni svoje proslosti i zlodela koje su pocinili u II svetskom ratu. Obilasci koncentracionih logora spadaju u redovan skolski program. A do svetskog prvenstva u fudbalu 2006. bilo ih je blam da razviju svoju zastavu jer su bilo kakvo ispoljavanje patriotizma/nacionalizma povezivali sa mracnom prosloscu. Toliko o tome da su *zaboravili*.

Problem je sto srbi ne shvataju da u politici nema prijatelja i prijateljskih naroda vec je sve stvar interesa. Kada se to jednom shvati mnoge stvari izgledaju jasnije.

Marko

pre 12 godina

Veltovi novinari ili ne znaju ili ne zele da znaju da onaj sprski politicar koji bude "zreo" da prizna novog južnog suseda, će istovremeno postati zreo za politicku smrt. Čak i oni najzagriženiji zastupnici ulaska u EU nece priznati Kosovo jer znaju koju bi im presudu doneo narod na sledecim izborima. Čak i oni kojima je EU sve i svja nisu spremni niti zele da zrtvuju svoje politicke karjere prikljucenja istoj. Da ne govorimo o tome sto cak i ukoliko bi sebe zrtvovali ni to nije garancija ulaska u EU.

Zato bi trebalo ovi novinari da shvate da Srbija nece priznati Kosovo nikada. Cak ni po cenu ulaska u EU. Čak ni po cenu da zauvek ostanemo crna rupa Evrope.

mrvica

pre 12 godina

E moja Srbijico, da si trula, trula si, no ja te, svejedno, VOLIM!
I sad stvarno verujem da su Amerikanci nasankali Miloševića, a evo i Nemci nasankaše Tadića.
Da su bili pošteniji prema svojim građanima, tj. da su manje lopovisali, sad bi SRS i DSS, zbrisali sve "evropejce", poput Cunamija.

london 94

pre 12 godina

Zar je toliko dugo trebalo cekati,za nesto tako prosto i razumno.Nama da bi na nesto pristali,treba neko trici da nam dostavi do znanja. U ovom slucaju nemacka stampa.E sad znamo na cemu smo.Zahvalni nemcima. Djindjicu nismo hteli da verujemo.Sramota,a i tuzno.Opamecujemo se...?

Ivana

pre 12 godina

Aktuelnu vlast niko ne mora da moli i da prisiljava to će uraditi na našu štetu, jer su nesposobni da pregovaraju sa evrospkim i svetskim zvaničnicima. Priznaće komšije na jugu Srbije.Nama su pod hitno potrebni izbori,promena političke strategije, kao i nove političke ideje. Raspišite izbore pod hitno.

Trka sa preponama

pre 12 godina

Tek sada je razumljiv razlog onako tužnog izraza lica predsednika Borisa Tadića, kada je saopštavao da je Goran Hadžić uhapšen i da ne očekuje nikakvu "nagradu" od EU, jer mu je, već, bilo saopšteno u više navrata da je "krajnje vreme" da "pokaže političku zrelost i prizna suseda na jugu", odnosno, prestane da "igra igrice sa međunarodnom zajednicom"?!
U tom duhu je i upozorenje da je "nužno biti svestan da se šanse za priključenje EU...smanjuju...i kod kuće će izgubiti izbore"?!

coma

pre 12 godina

Ako se prisetimo bliske proslosti, seticemo se da su nemci izgubili veliki deo poseda u Vojvodini i da je veliki broj istih bio prinudjen da napusti tu teritoriju. Ne bih da budem maliciozan, ali cini mi se da postoji neka analogija sa Kosovom i nasim ponasanjem prema albancima. Nemci su svoju gorku pilulu u Vojvodini popili, ipak, vratili su Istocnu Nemacku , imperija se vraca, a mi ?
Mislim da treba da sagledamo unutrasnje stanje, stanje nasih saveznika, kako javnih tako i onih koji to jesu, reorganizujemo se, podignemo nivo unutrasnje energije, povecamo broj saveznika ( velikih po mogucnosti ) i onda za jedno 40 godina ponovimo postupak preuzimanja teritorija.

Tako bar rade nemci, pa ucimo od njih.

Vladimir LDP

pre 12 godina

(Van Helsing, 21. jul 2011 12:06)

E tu JAKO PUNO gresis. I te kako ima veze. Ti ocigledno ne gledas dalje od link-to-link veze i ne shvatas da na takvim pitanjima kao sto je kosovsko uvek ce se najbolje pokazivati hokstapleri i lazovi i oni ce dobijati vlast, a od takvih ocekivati da se zemlja ocisti od kriminala i korupcije i da pravosudje profunkcionise je iluzorno. Kada ne budemo imali teme kao Kosovo gde se demagogija toliko dobro prima, onda ce do izrazaja dolaziti bolja ekonomska politika i sl. sada imamo situaciju da se vise glasova dobije ako kazes "Kosovo je Srbija" nego ako ponudis najbolju mogucu ekonomsku platformu za buducnost, i to je ozbiljan problem, jer na takvim osnovama nikada nece u prilici biti da na vlast dodju oni koji su spremni da sustinski menjaju sistem koji funkcionise u zemlji i imacete Velje, Palme i Kolubare doveka. A to im omogucuje bas Kosovo jer to su upravo nacionalisticke teme na kojima oni grade svoju politiku i na bazi kojih dobijaju vlast i moc da odlucuju kako ce ova zemlja da izgleda. Kad toga vise ne bude tada ce i oni (Velje i Palme) da nestanu zajedno sa Kolubarama, a doci ce ozbiljniji ljudi koji nude konkretnu politiku u oblasti ekonomije, sustinske reforme zemlje da ne besmisleno sminkanje, integracije u EU, NATO itd. Gradjani ce imati jasne politike i program i glasace, a nece se odlucivati po tome ko je glasnije i s vise zara uzviknuo "Kosovo je Srbija" - a tu su Velje i Palme nepobedivi.

Cera

pre 12 godina

Pa kada je to Srbija i išla "udobnijim" putem kao što to autor članka pravlino primećuje da smo ga propustili.
Recimo put preko Albanije i nazad u WWI nas je koštao 1/3 ukupnog stanovništva, u WWII Srbija nije birala udobniji put i to se dobro zna... i tako kroz istoriju tu smo gde smo, ovakvi kakvi smo. Članak samo kaže, ipak nam se ne sviđate takvi i nemože u EU. Meni je žao zbog tog nerazumevanja i nadam se da ćemo ipak biti prihvaćeni u EU. Kad tad, jer smo evropski narod i ovakvi kakvi smo!

Lars

pre 12 godina

Da li je Nemacka tvrdila da Kipar treba da bude "zreo" i da prizna okupirani sever pre ulaska u EU? Ne secam se ni da je Francuskoj bio uslov za ulazak u EU da prizna Korziku. Ni Spanija nije priznala baskijski separatizam, pa je sada u istoj toj uniji. I na kraju, kada ce Nemacka da "politicki sazri" i prizna vise Bavarsku kao nezavisnu drzavu??????

djo

pre 12 godina

Eto vam ih radikali i DSS u koaliciji sa Tomom na sledećim izborima pa sa njima pregovarajte oko Kosova, kada vam ovi toliko ne valjaju.

petronije

pre 12 godina

Sad odjednom kao hapšenja nisu bitna nego je samo jadno priznanje Kosova bitno iako je protiv priznanja već otcepljeno. Ovo je jako ružan način na koji se postavljaju ucene i iznude. A kako, posle svog ovog neprijateljskog i bezobraznog pritiskanja, Srpski narod i da poželi da uđe u vašu vam lepu Evropsku Uniju? Svima je jasno da to nema smisla jer je i više nego transparentno na kakve se sve načine to radi. Što se tiče policije i više sudstva, to svakako mora da se dovede u red. A što se tiče ucenjivanja, bojim se da vas niko ništa nije ni pitao! Pod takvim ugnjetavanjem nam i ne trebaju takvi kvazi prijatelji kao ni vaša EU.

sasha

pre 12 godina

I posle ovoga kako da čovek bude demokratskog opredeljenja u Srbiji i kaže da nam je EU prijatelj? Mnogo je lakše biti nacionalista.

Nijazi Kuqi

pre 12 godina

Sam formalni cin priznanja Republike Kosova je samo preduslov, a uslov su dobrosusedski odnosi, bez kojih Srbija ne moze ni u EU ali ni da potrazuje od EU dalju finansijsku pomoc i podrska bez koje Srbija ne bi ni prepoznala samu sebe, sto EU nije cilj i zato stalno upozorava Srbiju i zahteva od nje da prihvati medjunarodne obaveze u interesu same Srbije.

Sasa

pre 12 godina

Postoji siguran i veoma lak nacin da se vrati Kosovo a, sastoji se u sledecoj strategiji. Treba odmah, zajedno sa Albancima, zapoceti gradnju najmodernijeg autoputa BG-Tirana preko Pristine. Djacima i Studentima sa Kosova treba odmah omoguciti besplatno skolovanje i lecenje u Srbiji. Potrebno je naci nacin kako "proizvesti" sto vise mladih i uspesnih Srba poput Novaka Djokovica sa kojima bi se mladi u celom regionu mogli poistovetiti.
Treba hitno otvoriti jos novih dilpomatskih predstavnistava u Nemackoj i Holandiji i biti STALNO tamo i objasnjavati i objasnjavati i objasnjavati istovremeno razvijajuci kontakte, prijateljstvo i uvazavanje.

A kako Jeremic i Stefanovic resavaju taj problem? Broje tarabe i sahtove po Kosovu? Arcenje novca od naseg poreza na pogresnom mestu u pogresno vreme i sa pogresnim ljudima!

"Toljaga" pristup zamenili smo sa "toljaga" diplomatijom.

Pozdrav svima od Sase.

petarv

pre 12 godina

Hmmm...a da se ja,kao polu Nemac,polu Srbin,priupitam,šta je sve to trulo u Nemačkoj još od nacista i pre...oni će nama da pričaju o genocidima itd itd a nisu mnogo promenili svoju politiku, još od Hitlerove pivare...samo što sada finansiraju pola Evrope,a njih je isfinansirala Amerika...pa na kraju svi duvaju,kako Amerika diriguje...

marko, nis

pre 12 godina

Priznati sto pre. Ja sam ga priznao kao nezavisno jos pre nego su nezavisnost sami proglasili. Pa molim, na sta bi licila ta zemlja Srbija sa Kosovom?!? Svasta kakvom se gluposcu mi bavimo. Kosovo kao deo Srbije je potpuno izmisljena tema, takva perspektiva je realno suluda, i to niko normalan ne bi mogao da prihvati kao normalno resenje.

Bombaš

pre 12 godina

O BOZE
O BOZE
O BOZE

Sto ne napisu lepo ono sto im je na srcu,
"briga nas za Kosovo i da li cete ih priznati ili ne
ne zelimo da placamo vase dugove kao sto placamo Grckoj"

Kako su bezobrazni ti Veltovi novinari, to je strasno!

bogdan

pre 12 godina

Trulo je kod vas gospodo, jer ste vi ti koji ucenjuju!

Srbija resava svoje stvari i pokazuje svoje pravo evropsko lice. Nekima kazu da se taj posao radi sporo a neki polako, ali cinjenica je da se Srbija uspesno reformise.

Mi smo na dobrom putu i uskoro cemo biti reformisani a do kada cete vi biti truli?

Srbi su kao narod svesni svoje evropske kulture i pripadnosti. Mi zelimo i bicemo moderni i ici cemo u korak sa vama. Da li cemo biti u uniji ili ne, to je samo tehnicko pitanje koje zavisi od vaseg ucenjivackog stava!

Meni je svejedno, ja sam Srbin i Evropljanin!

mucno je sve to pratiti

pre 12 godina

Oni koji su naredili i oni koji su uhapsili Haske optuzenika su istog kova kao i oni koji su uhapseni.Sve je to jedna te ista bratija,zivi bili pa videli.

Dragan

pre 12 godina

Pošaljimo EU i njihovu politiku "uvrtanja ruku i nogu" dođavola i okrenimo se reformi države. Najveće države članice EU nam NISU prijatelji (pogotovo NE jedna Nemačka ili Engleska) i kroz istoriju su nam stalno gurale klipove u točkove, osvajali nas i rušili (poslednji put pre 12 godina).

Osvrnite se oko sebe i pogledajte kako žive pojedine male članice EU - ako ne primaju platu od 200 evra u proseku (kao Rumunija i Bugarska), onda su ili bankrotirale (kao Grčka), ili su na ivici bankrota (Irska, Portugal, Mađarska, čak i Španija).

ULASKOM U EU SE NE REŠAVAJU PROBLEMI. Od svakog proširenja i primanja novih država u EU najviše koristi imaju upravo najveće države čije ogromne kompanije u potpunosti unište privredu i proizvodnju novih članica i faktički ih nateraju na uvoz iz tih istih velikih država.

Suština EU je bila ostvarivanje ekonomskih interesa. Suština proširivanja EU je posledica povećanja nezajažljivih apetita kompanija sa Zapada koje uporno traže nova tržišta gde će prodavati svoju robu (bez carine) i odakle će dobijati jeftinu radnu snagu za najprljaviju industriju (po principu "bolje njima da zagađujemo vazduh i zemljište, nego nama, i to još za manje para").

Ja kažem, onako srpski: (nije za objavljivanje). NEĆU U EU!

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Nemački mediji povodom hapšenja Gorana Hadžića podsećaju da Kosovo i dalje ostaje krupna prepreka na putu Srbije u Evropsku uniju.

Posle hapsenja Gorana Hadzica NIKO vise ne treba da sumnja u to da je Srbija odlucna da ispuni sve svoje obaveze prema "tribunalu" tako da se moze ocekivati da ce Srbija uskoro "uhapsiti i isporuciti i Kosovo" kao poslednju "krupnu" prepreku na putu Srbije u Evropsku uniju !

mr B

pre 12 godina

dosta vise sa EU. naravno da je u srbiji nesto trulo, i uvek ce biti ali to je na meni kao gradjaninu ove drzave da konstatujem a ne na moralnim inspektorima iz nemacke stampe. ne moze se graditi normalan i partnerski odnos na ucenama, uslovljavanju i nadmudrivanju, pa zamislite na sta bi tek clanstvo licilo ako se sada ovako ponasaju. prekinimo vise ovu agoniju, pa da vidimo sta je ciniti. poz.

mlekadzija

pre 12 godina

Pitanje za Nemacku javnost i medije. Kako je moguce da u Nemackoj jos uvek zive (srecom malo ih je jer je vecina umrla od starosti) zlocinci iz II sv. rata? Koliko je njih odgovaralo za zlocine? Da se ne misli valjda da je sa Nirnberskim procesom sve zavrseno - da su kaznjeni svi krivci.
Sta je sa suocavanjem sa nacistickom prosloscu? Dobro bi bilo da se malo osvezi pamcenje ocigledno zaboravne nacije (cast izuzecima). ZDF bi mogla da emituje snimke skupova podrske Hitleru ( stotine hiljhada prisutnih), seriju o logorima itd itd. Koliko nem. djaci uce o holokaustu, da li je snimljen neki film o tome?
Nemacka je poslednja zemlja koja bi smela da nam nesto prebacuje!!!

All in

pre 12 godina

Koliko svatam vi jeste i bicete vazan faktoru u EU kao nasi vekovni prijatelji i u dobru i zlu vasa podrska nikad nece zaostati (ja sam uveren u to).

Ali jos nesto bi vam porucio da Kosovu primite pre Srbije u EU i otvorite tom evropskom narodu granice ka lepoj EU. Da mogu da posecuju njihove rodjake po Belgije, Holandiji, Italiji, a po najviseu Njemackoj. Da sa njimo pivo pijete ikobasice jedete!

Zaista ja vas vec vidim u zagrljaju.....zamisli te tek bratski skup : Madjarksa, Hrvatska, Albanija, Kosovo...ma krivo mi je sto necemo biti sa vama!

bonsteel

pre 12 godina

Јесте да је став немачке контра, и позицији и опозицији у Србији, и да ће једни да спомињу црвене линије а други издају али тај став је "ин медија рес".
Што ће и Србија увидети након разговора са земљама које НЕ ПРИЅНАЈУ КОСОВО
иѕ неких својих личних и веома блиских разлога као и Србија. А да смрди Смрди и то жестоко!
Реално ? Дајте на референдум сада пре избора па ћете видети да ће 51 % гласати и признати Косово !!!
А Ако се буде одуговлачило верујем и у цифру од 70% али то би успорило сво то кретање ка унији....
Шта би било нај боље? Па нагодити се за улазак у еу пре времена .Ако има способних то ће и урадити без неке велике помпе док им је власт у рукама ,а руку на срце којекуде би иначе??? Tragom Mire Markovic ???

Zoran I

pre 12 godina

Ja se bas i ne secam da je SR Nemacka priznala DR Nemacku, pa su je primili u EU jos pedesetih godina... Ovako se mozemno cerati jos sto godina i traziti od jedne zemlje sve a od drugih manje. Sad, to sto smo se mi nasli u toplom zecu jeste nas problem, ali i ostali bi mogli malo da budu konstruktivniji ukoliko zele da pomognu a ne samo da traze...

Van Helsing

pre 12 godina

Slažem se da je svašta trulo u Srbiji, ali kakve to veze ima sa priznanjem Kosova? Lično bih više voleo da se Srbija sredi kao država, očisti od kriminala i korupcije, da pravosuđe profunkcioniše. Niti smo mi za Evropu, niti je Evropa za nas, niti je od njih lepo da nas ucenjuju sa Kosovom. U ovoj situaciji kada nema pravne države, samo će se EU fondovi prokrckati i bićemo dužni kao Grčka.

misko

pre 12 godina

Ko god je do danas sumnjao u vašu iskrenost ovim vašim stavom je siguran u to.Mi smo predali voljn o ili ne svoje osumnjičene a vi to nikada niste.Vaša gostoprimljivost je istorijski potvrđena prema Srpskom narodu.Nemoramo mi biti deo vaše zajednice u kojoj vi i Britanci krojite kapu svim ostalim Evropskim narodima.Nema više uslovljavanja a pogotovu sa priznanjem Kosova.Novo uslovljavanja vam služe da nam zamažete oči, međutim i to ima svoj kraj.Tadić više nema argumente za ispunjenjem vaših uslova a izbori dolaze.Samo od vas zavisi da li želite da ostane na vlasti ili ne što će i indirektno dati odgovor koliko ste bili iskreni u nameri da nas primite u EU.

i tako...

pre 12 godina

Prvo : Budimo realni, Kosovu i Srbiji zajednicke buducnosti nema. Ono je prodato, oteto, dato, kako god, nase vise nije. Ali zasto bi ga priznali? Ni Grcka ne priznaje Makedoniju iz licno svojih razloga, pa je niko ne kinji zbog toga.
Drugo: Ajd' da se napravim naivna pa da poverujem u slucajnost izrucenja dvojice ratnih zlocinaca Haskom trubunalu u predizbornoj godini. Neka bude da nije politicka ljigavstina i cekanje povoljne klime zarad uspeha na izborima koji slede, al' malo verovatno.
I trece, koje bi trebalo da bude prvo: Srbija truli, gladna je. Ljudi nemaju uslova da rade i zaradjuju - najosnovnije sto drzava MORA da obezbedi. Kod nas nista ne funkcionise, ni zakon, ni pravda, ni birokratija (osim kriminala, korupcije, povlascenih lopova, partijskih i kojekakvih veza i vezica). Da li je moguce da to ne mozemo sami da resimo i dam je potrebna Evropa da nam objasni kako???
Nesposobni smo da realizujemo najprostije stvari(overiti kjnizicu, uzeti pasos, promeniti adresu, zakonom biti zasticen od lopova, kriminalaca, ludaka na ulici, ici na rengen na vreme ili izvaditi krv odmah, a ne posle mesec dana).
Za svojih 29. godina sigurno sam jedno tri provela cekajuci neki red.

пиле

pre 12 godina

хм, кажете труло ? Од кад је у овој држави труло, а ви нам ТЕК сад отварате очи!

Vigani

pre 12 godina

"srbija mora da pokaže političku zrelost i prizna suseda na jugu",Nemci su
divni i iskreni ljudi,oni ti kazu istinu otvoreno a upravo istina boli srbe,
bilo kako bilo srpskoj hegemoniji dosao je kraj i imace sve uslove po spisku
koje naredi Uashington i Brisel da napuni,a sto se Kosova tice to odavno je
zaversena prica mislim za normalne ljude.

анти наци четник

pre 12 godina

После два светска рата изгубљена управо због Срба, вама је ово шлаг на торту.

Stratofil

pre 12 godina

Ono što je u Srbiji najtrulije su korupcija i pljačka u javnim i državnim preduzećima. Taj mulj i talog nećemo očistiti, plašim se, nikada.
Preduzeća koja se dodeljuju strankama, da bi ove muzle pare iz njih za potrebe sopstvenog funkcionisanja, da bi zapošljavale svoje lepitelje plakata, ili agitatore po kućama, ili redovne posetioce partijskih mitinga. Onda ti sitni, pogani, lezilebovićki partijski vojnici muzu budžet, nabacuju posliće, primaju sitan mito za neko "završavanje", a deo uvek vraćaju stranci koja ih je lepo udomila. U to kolo se ubacuje sve više i više ljudi s idejom da se zaposle, rade malo i bez ikakve odgovornosti i ubiru plodove budžeta. To je trulež, to je ono što veze nema sa evropskom ekonomskom unijom, to nas koči više nego Kosovo. A o restituciji da ne pričam.

nex

pre 12 godina

Nije proslo 24h a vec novi uslovi.
Tako nam i treba , kad jednom pocnes da poklanjas oni ne znaju da se zaustave.
Prestace kad nas ne bude bilo na ovoj planeti.
Da Bog da vam se unija raspala zajedno sa Amerikom.

bane

pre 12 godina

Gadi mi se ovaj cinizam Nemaca. Oni nisu priznavali Istočnu Nemačku iako su neuporedivo veće zlo naneli čitavom svetu nego Miloševićev režim pa ih niko nije uslovljavao priznavanjem. A oni evo sada okreću ćurak naopako kada se radi o drugima.
Nemci treba da raščiste jednom zauvek u svojim glavama svoj odnos prema Srbiji kao i mi prema njima. Treba otvoreno reći da Nemačka i njeni političari neprekidno rade protiv Srbije i da ne postoji nijedan izuzetak u tome.

Schmeisser

pre 12 godina

Očigledni su pritisci da Srbija prizna narko "državu" Kosovo, i nejverovatnije je da će na kraju to morati da uradi. Šteta da se Srbija nije ugledala na Nemačku pri hvatanju haških osudjenika! Kako su samo oni "pohvatali" svoje ratne zločince iz II sv. rata! Pola Argentine! Samo oni da ne kažu kako smo genocidni (ili su zaboravili istoriju?).

dusko

pre 12 godina

I posle se neko pita kako je moguce da u 21 veku ojacaju nacionalisticke stranke!!!!???? Evo kako. Znaci,sledeci uslov (pored Kosova,sto se jelte PODRAZUMEVA) bice "promena stava" u Srbiji i narodu da je izrucenje potrebno ne zbog EU vec zbog ne znam cega vec. Dakle,vise nije bitno sto smo mi njih lepo SVE izrucili,vec sad moramo da promenimo i stav koji oni misle da imamo,a koji nije u skladu sa EU. Eh,ti Nemci. Vredan narod,ali nikad Srbe oni nece promeniti. Nisu uspeli u dva rata,nece ni u miru!!!

providnisu

pre 12 godina

Kao sto je vrlo dobro poznato Nemackim medima,da Srpskim politickim reketasima i tajkunima,Kosovo je samo zavesa za njihove prljave igre oko pljackanja drzave i gradjana,ili kao u ovom slucaju igranje igrica sa EU zloupotrebljavajuci i ovako pustene niz vodu Haske optuzenike.Sve to da bi zadrzali vlast i kanale profita,oni su spremni na sve.Zato su i prljave igrice oko restitucije.

Milosh

pre 12 godina

Nazalost upravu su za sve, osim za jednu stvar. NECEMO MORATI da priznamo Kosovo. Uvek sam bio za ulazak u EU, a i sad mislim da je to jedini spas za ovu nasu jadnu drzavu, ali ne bi trebali da dozvolimo da iko od nas pravi budale zato sto zelimo u EU. Kosovo NIKAD i NIZBOGCEGA ne treba priznati.A to sto smo dosli u tako tesku situaciju, da cemo jednog dana morati da biramo izmedju EU i Kosova, to je nas problem jer da smo bolju spoljnu politiku vodili kad je trebalo, a ne samo sad, stvari bi bile mnogo drugacije.

Nenad

pre 12 godina

Ah da lepa Nemacka, uvek je bila dobar prijatelj Srba. Drago mi je sto su zlocinci u Hagu, trebalo se to ranije zavrsiti ali kada procitam ovakav tekst onda ne da sam protiv ulaska u EU nego jednostavno i iskreno navijam za njen raspad i sto brzi bakrot.

z

pre 12 godina

Ako oni misle da ce iko dobiti izbore ako prizna kosovo, samo pokazuju koliko ne razumeju ovaj narod. Taj poslednji voz za raspadajucu EU nije toliko vredan.

seljadin

pre 12 godina

a da nema nesto trulo u drzavi evropskoj?

ako su osumnjiceni za zlocine reper, onda je trula i Nemacka, Madjarska(juce pustili na slobodu zlocinca) , Hrvatska(Sakicka zivela slobodno do smrti od pre par meseci) i mnoge druge zemlje, a da ne spominjem najnovije ratne zlocine iz 90tih, pa svi smo gledali ubijanje zena i dece od strane NATO, zatim USA, Al Kaida i ostali saveznici mocnih zemalja koje podrzavaju njihove aktivnosti, naoruzavaju, obucavaju.
Dovoljan je samo primer Libije i podrske Al Kaidi.

crveni

pre 12 godina

Има ли шта да се дода? Све је то било предвидљиво, жао ми је што нас је Председник насанкао, а "они" нјега. Још му поручују како ће и изворе да изгуби, тешко теби Тадићу, упркос извињења, испао си смешан и изигран. А тек си се сад сетио да је народу све горе... Касно је председниче, касно, на жалост.Бламажа је потпуна.

Sofronije

pre 12 godina

Ono što je trulo u Srbiji nema veze sa Kosovom. To je sklonost ka korupciji i nepostojanje odgovornosti. A da li će Srbija priznati Kosovo - to je nebitno. Ako će ga priznati i ako neće - to je njena stvar.

MilanR

pre 12 godina

Nemačka namerno traži baš ono na šta Srbija ne može da pristane. Ona ne želi Srbiju u EU, zato namerno provocira. Međutim, tu su i druge evropske države koje nisu, niti će priznati Kosovo. Ta činjenica potkopava plan Nemačke da ružnim rečima "otera" Srbiju iz EU. Nemačka "puca iz prazne puške".

Međutim, da li mi zaista želimo u EU? Šta to zaista znači u ekonomskom smislu za građane? Da li je samo reč o tome da se vlast dočepa i rasčerupa pristupne fondove? Ili se radi o boljoj ekonomskoj i socijalnoj perspektivi ako smo u EU?

Sofronije

pre 12 godina

Ono što je trulo u Srbiji nema veze sa Kosovom. To je sklonost ka korupciji i nepostojanje odgovornosti. A da li će Srbija priznati Kosovo - to je nebitno. Ako će ga priznati i ako neće - to je njena stvar.

Dragan

pre 12 godina

Pošaljimo EU i njihovu politiku "uvrtanja ruku i nogu" dođavola i okrenimo se reformi države. Najveće države članice EU nam NISU prijatelji (pogotovo NE jedna Nemačka ili Engleska) i kroz istoriju su nam stalno gurale klipove u točkove, osvajali nas i rušili (poslednji put pre 12 godina).

Osvrnite se oko sebe i pogledajte kako žive pojedine male članice EU - ako ne primaju platu od 200 evra u proseku (kao Rumunija i Bugarska), onda su ili bankrotirale (kao Grčka), ili su na ivici bankrota (Irska, Portugal, Mađarska, čak i Španija).

ULASKOM U EU SE NE REŠAVAJU PROBLEMI. Od svakog proširenja i primanja novih država u EU najviše koristi imaju upravo najveće države čije ogromne kompanije u potpunosti unište privredu i proizvodnju novih članica i faktički ih nateraju na uvoz iz tih istih velikih država.

Suština EU je bila ostvarivanje ekonomskih interesa. Suština proširivanja EU je posledica povećanja nezajažljivih apetita kompanija sa Zapada koje uporno traže nova tržišta gde će prodavati svoju robu (bez carine) i odakle će dobijati jeftinu radnu snagu za najprljaviju industriju (po principu "bolje njima da zagađujemo vazduh i zemljište, nego nama, i to još za manje para").

Ja kažem, onako srpski: (nije za objavljivanje). NEĆU U EU!

mr B

pre 12 godina

dosta vise sa EU. naravno da je u srbiji nesto trulo, i uvek ce biti ali to je na meni kao gradjaninu ove drzave da konstatujem a ne na moralnim inspektorima iz nemacke stampe. ne moze se graditi normalan i partnerski odnos na ucenama, uslovljavanju i nadmudrivanju, pa zamislite na sta bi tek clanstvo licilo ako se sada ovako ponasaju. prekinimo vise ovu agoniju, pa da vidimo sta je ciniti. poz.

mlekadzija

pre 12 godina

Pitanje za Nemacku javnost i medije. Kako je moguce da u Nemackoj jos uvek zive (srecom malo ih je jer je vecina umrla od starosti) zlocinci iz II sv. rata? Koliko je njih odgovaralo za zlocine? Da se ne misli valjda da je sa Nirnberskim procesom sve zavrseno - da su kaznjeni svi krivci.
Sta je sa suocavanjem sa nacistickom prosloscu? Dobro bi bilo da se malo osvezi pamcenje ocigledno zaboravne nacije (cast izuzecima). ZDF bi mogla da emituje snimke skupova podrske Hitleru ( stotine hiljhada prisutnih), seriju o logorima itd itd. Koliko nem. djaci uce o holokaustu, da li je snimljen neki film o tome?
Nemacka je poslednja zemlja koja bi smela da nam nesto prebacuje!!!

seljadin

pre 12 godina

a da nema nesto trulo u drzavi evropskoj?

ako su osumnjiceni za zlocine reper, onda je trula i Nemacka, Madjarska(juce pustili na slobodu zlocinca) , Hrvatska(Sakicka zivela slobodno do smrti od pre par meseci) i mnoge druge zemlje, a da ne spominjem najnovije ratne zlocine iz 90tih, pa svi smo gledali ubijanje zena i dece od strane NATO, zatim USA, Al Kaida i ostali saveznici mocnih zemalja koje podrzavaju njihove aktivnosti, naoruzavaju, obucavaju.
Dovoljan je samo primer Libije i podrske Al Kaidi.

MilanR

pre 12 godina

Nemačka namerno traži baš ono na šta Srbija ne može da pristane. Ona ne želi Srbiju u EU, zato namerno provocira. Međutim, tu su i druge evropske države koje nisu, niti će priznati Kosovo. Ta činjenica potkopava plan Nemačke da ružnim rečima "otera" Srbiju iz EU. Nemačka "puca iz prazne puške".

Međutim, da li mi zaista želimo u EU? Šta to zaista znači u ekonomskom smislu za građane? Da li je samo reč o tome da se vlast dočepa i rasčerupa pristupne fondove? Ili se radi o boljoj ekonomskoj i socijalnoj perspektivi ako smo u EU?

Nenad

pre 12 godina

Ah da lepa Nemacka, uvek je bila dobar prijatelj Srba. Drago mi je sto su zlocinci u Hagu, trebalo se to ranije zavrsiti ali kada procitam ovakav tekst onda ne da sam protiv ulaska u EU nego jednostavno i iskreno navijam za njen raspad i sto brzi bakrot.

Van Helsing

pre 12 godina

Slažem se da je svašta trulo u Srbiji, ali kakve to veze ima sa priznanjem Kosova? Lično bih više voleo da se Srbija sredi kao država, očisti od kriminala i korupcije, da pravosuđe profunkcioniše. Niti smo mi za Evropu, niti je Evropa za nas, niti je od njih lepo da nas ucenjuju sa Kosovom. U ovoj situaciji kada nema pravne države, samo će se EU fondovi prokrckati i bićemo dužni kao Grčka.

bane

pre 12 godina

Gadi mi se ovaj cinizam Nemaca. Oni nisu priznavali Istočnu Nemačku iako su neuporedivo veće zlo naneli čitavom svetu nego Miloševićev režim pa ih niko nije uslovljavao priznavanjem. A oni evo sada okreću ćurak naopako kada se radi o drugima.
Nemci treba da raščiste jednom zauvek u svojim glavama svoj odnos prema Srbiji kao i mi prema njima. Treba otvoreno reći da Nemačka i njeni političari neprekidno rade protiv Srbije i da ne postoji nijedan izuzetak u tome.

sasha

pre 12 godina

I posle ovoga kako da čovek bude demokratskog opredeljenja u Srbiji i kaže da nam je EU prijatelj? Mnogo je lakše biti nacionalista.

Kakvih ljudi ima sve

pre 12 godina

Meni nije jasno kako ljudi mogu biti tako ograniceni i glupi. Alo kuc kuc ima li sta u toj glavi? Nije poenta u tome da li mi sada upravljamo Kosovom ili ne bitno je da mi ne stavimo potpis da ga priznajemo jer to znaci da gubimo i moralno i pravno i svako drugo pravo da ga povratimo kad se ukaze prilika. Kako bre ljudi ne mozete da shvatite tako jednostavnu stvar?

Znam znam mnoci ce reci to je realnost. Ja ih unapred pitam sta je to realnost? Cetiri godine su dovoljno da se prizna realnost? Ne nisu. PET J....NIH VEKOVA nije bilo dovoljno da se prizna realnost da Turska vlada Srbijom, a vi sada nakon cetiri godine uvidjate realnost...

petarv

pre 12 godina

Hmmm...a da se ja,kao polu Nemac,polu Srbin,priupitam,šta je sve to trulo u Nemačkoj još od nacista i pre...oni će nama da pričaju o genocidima itd itd a nisu mnogo promenili svoju politiku, još od Hitlerove pivare...samo što sada finansiraju pola Evrope,a njih je isfinansirala Amerika...pa na kraju svi duvaju,kako Amerika diriguje...

Lars

pre 12 godina

Da li je Nemacka tvrdila da Kipar treba da bude "zreo" i da prizna okupirani sever pre ulaska u EU? Ne secam se ni da je Francuskoj bio uslov za ulazak u EU da prizna Korziku. Ni Spanija nije priznala baskijski separatizam, pa je sada u istoj toj uniji. I na kraju, kada ce Nemacka da "politicki sazri" i prizna vise Bavarsku kao nezavisnu drzavu??????

nex

pre 12 godina

Nije proslo 24h a vec novi uslovi.
Tako nam i treba , kad jednom pocnes da poklanjas oni ne znaju da se zaustave.
Prestace kad nas ne bude bilo na ovoj planeti.
Da Bog da vam se unija raspala zajedno sa Amerikom.

i tako...

pre 12 godina

Prvo : Budimo realni, Kosovu i Srbiji zajednicke buducnosti nema. Ono je prodato, oteto, dato, kako god, nase vise nije. Ali zasto bi ga priznali? Ni Grcka ne priznaje Makedoniju iz licno svojih razloga, pa je niko ne kinji zbog toga.
Drugo: Ajd' da se napravim naivna pa da poverujem u slucajnost izrucenja dvojice ratnih zlocinaca Haskom trubunalu u predizbornoj godini. Neka bude da nije politicka ljigavstina i cekanje povoljne klime zarad uspeha na izborima koji slede, al' malo verovatno.
I trece, koje bi trebalo da bude prvo: Srbija truli, gladna je. Ljudi nemaju uslova da rade i zaradjuju - najosnovnije sto drzava MORA da obezbedi. Kod nas nista ne funkcionise, ni zakon, ni pravda, ni birokratija (osim kriminala, korupcije, povlascenih lopova, partijskih i kojekakvih veza i vezica). Da li je moguce da to ne mozemo sami da resimo i dam je potrebna Evropa da nam objasni kako???
Nesposobni smo da realizujemo najprostije stvari(overiti kjnizicu, uzeti pasos, promeniti adresu, zakonom biti zasticen od lopova, kriminalaca, ludaka na ulici, ici na rengen na vreme ili izvaditi krv odmah, a ne posle mesec dana).
Za svojih 29. godina sigurno sam jedno tri provela cekajuci neki red.

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Nemački mediji povodom hapšenja Gorana Hadžića podsećaju da Kosovo i dalje ostaje krupna prepreka na putu Srbije u Evropsku uniju.

Posle hapsenja Gorana Hadzica NIKO vise ne treba da sumnja u to da je Srbija odlucna da ispuni sve svoje obaveze prema "tribunalu" tako da se moze ocekivati da ce Srbija uskoro "uhapsiti i isporuciti i Kosovo" kao poslednju "krupnu" prepreku na putu Srbije u Evropsku uniju !

Student

pre 12 godina

Očekivano! Vrhunac cinizma je da Nemačka priča o ratu, ratnim zločinima i zločincima i o nekoj pravdi. Ali prepustimo je savesti i kolektivnom sećanju njenih građana. Ono što je čudno da Nemci tek sada dele savete i naglašavaju da Srbija ima mnogo toga još da učini ... a samo do pre mesec dana su ćutali. Ili su nečiji glasnogovornici ili su ono za šta ćemo ih smatrati,na ovim prostorima, bar još hiljadu godina.... Evropa da...ali pod ovakvim uslovima nikada!

smeshni neki likovi

pre 12 godina

@marina
N(j)emacka kao i njeni saveznici kao sto je Hrvatska nisu procesuirali svoje zlocince nego su posle II svetskog rata saveznici procesuirali NEKE N(j)emacke zlocince dok su najzanacajni hrvatski zlocinci izbegli procesuiranje i lepo pobegli u razne Argentine, Cilee, da bi kasnije lepo ziveli po Spaniji, neki u Austriji, neki i u Hrvatskoj (slucaj Sakicka) itd. O katarzi u Nemackoj jos bi se mozda i moglo pricati ali o katarzi u npr. Hrvatskoj ni slucajno. Tako da su zaista Hrvati zadnji koji ce nekome pricati o kaznjavanju zlocina, suocavanju sa zlocinima ili o katarzama. Ali zadnji.

dusko

pre 12 godina

I posle se neko pita kako je moguce da u 21 veku ojacaju nacionalisticke stranke!!!!???? Evo kako. Znaci,sledeci uslov (pored Kosova,sto se jelte PODRAZUMEVA) bice "promena stava" u Srbiji i narodu da je izrucenje potrebno ne zbog EU vec zbog ne znam cega vec. Dakle,vise nije bitno sto smo mi njih lepo SVE izrucili,vec sad moramo da promenimo i stav koji oni misle da imamo,a koji nije u skladu sa EU. Eh,ti Nemci. Vredan narod,ali nikad Srbe oni nece promeniti. Nisu uspeli u dva rata,nece ni u miru!!!

Milosh

pre 12 godina

Nazalost upravu su za sve, osim za jednu stvar. NECEMO MORATI da priznamo Kosovo. Uvek sam bio za ulazak u EU, a i sad mislim da je to jedini spas za ovu nasu jadnu drzavu, ali ne bi trebali da dozvolimo da iko od nas pravi budale zato sto zelimo u EU. Kosovo NIKAD i NIZBOGCEGA ne treba priznati.A to sto smo dosli u tako tesku situaciju, da cemo jednog dana morati da biramo izmedju EU i Kosova, to je nas problem jer da smo bolju spoljnu politiku vodili kad je trebalo, a ne samo sad, stvari bi bile mnogo drugacije.

misko

pre 12 godina

Ko god je do danas sumnjao u vašu iskrenost ovim vašim stavom je siguran u to.Mi smo predali voljn o ili ne svoje osumnjičene a vi to nikada niste.Vaša gostoprimljivost je istorijski potvrđena prema Srpskom narodu.Nemoramo mi biti deo vaše zajednice u kojoj vi i Britanci krojite kapu svim ostalim Evropskim narodima.Nema više uslovljavanja a pogotovu sa priznanjem Kosova.Novo uslovljavanja vam služe da nam zamažete oči, međutim i to ima svoj kraj.Tadić više nema argumente za ispunjenjem vaših uslova a izbori dolaze.Samo od vas zavisi da li želite da ostane na vlasti ili ne što će i indirektno dati odgovor koliko ste bili iskreni u nameri da nas primite u EU.

Marko

pre 12 godina

Veltovi novinari ili ne znaju ili ne zele da znaju da onaj sprski politicar koji bude "zreo" da prizna novog južnog suseda, će istovremeno postati zreo za politicku smrt. Čak i oni najzagriženiji zastupnici ulaska u EU nece priznati Kosovo jer znaju koju bi im presudu doneo narod na sledecim izborima. Čak i oni kojima je EU sve i svja nisu spremni niti zele da zrtvuju svoje politicke karjere prikljucenja istoj. Da ne govorimo o tome sto cak i ukoliko bi sebe zrtvovali ni to nije garancija ulaska u EU.

Zato bi trebalo ovi novinari da shvate da Srbija nece priznati Kosovo nikada. Cak ni po cenu ulaska u EU. Čak ni po cenu da zauvek ostanemo crna rupa Evrope.

анти наци четник

pre 12 godina

После два светска рата изгубљена управо због Срба, вама је ово шлаг на торту.

crveni

pre 12 godina

Има ли шта да се дода? Све је то било предвидљиво, жао ми је што нас је Председник насанкао, а "они" нјега. Још му поручују како ће и изворе да изгуби, тешко теби Тадићу, упркос извињења, испао си смешан и изигран. А тек си се сад сетио да је народу све горе... Касно је председниче, касно, на жалост.Бламажа је потпуна.

Suunto

pre 12 godina

Walkyrie jezdi i ne zaboravlja, http://en.wikipedia.org/wiki/File:Serbien_muss_sterbien.jpg
Istorija ulazi u fazu kada se vrsi inverzija, zlocini i zlocinci se sublimiraju kroz katalizatore tipa "Konrad Adenauer" i pretvaraju u zrtve, a sa zrtvama se desava obrnuto. Dokaz, zadnja oslobadjajuca sudjenja ratnim zlocincima u Austriji, Madjarskoj, parade nacista po Litvaniji, Estoniji, izjednacavanje Crvene Armije sa Wehrmachtom i SS. Za 10 godina bice obrnuto Wehrmacht i SS ce biti zrtve.
Takodje, SS i SD ce biti cuvari koji su sprecavali Jevreje da cine masovna samoubistva..

z

pre 12 godina

Ako oni misle da ce iko dobiti izbore ako prizna kosovo, samo pokazuju koliko ne razumeju ovaj narod. Taj poslednji voz za raspadajucu EU nije toliko vredan.

mrvica

pre 12 godina

E moja Srbijico, da si trula, trula si, no ja te, svejedno, VOLIM!
I sad stvarno verujem da su Amerikanci nasankali Miloševića, a evo i Nemci nasankaše Tadića.
Da su bili pošteniji prema svojim građanima, tj. da su manje lopovisali, sad bi SRS i DSS, zbrisali sve "evropejce", poput Cunamija.

mucno je sve to pratiti

pre 12 godina

Oni koji su naredili i oni koji su uhapsili Haske optuzenika su istog kova kao i oni koji su uhapseni.Sve je to jedna te ista bratija,zivi bili pa videli.

Schmeisser

pre 12 godina

Očigledni su pritisci da Srbija prizna narko "državu" Kosovo, i nejverovatnije je da će na kraju to morati da uradi. Šteta da se Srbija nije ugledala na Nemačku pri hvatanju haških osudjenika! Kako su samo oni "pohvatali" svoje ratne zločince iz II sv. rata! Pola Argentine! Samo oni da ne kažu kako smo genocidni (ili su zaboravili istoriju?).

Stratofil

pre 12 godina

Ono što je u Srbiji najtrulije su korupcija i pljačka u javnim i državnim preduzećima. Taj mulj i talog nećemo očistiti, plašim se, nikada.
Preduzeća koja se dodeljuju strankama, da bi ove muzle pare iz njih za potrebe sopstvenog funkcionisanja, da bi zapošljavale svoje lepitelje plakata, ili agitatore po kućama, ili redovne posetioce partijskih mitinga. Onda ti sitni, pogani, lezilebovićki partijski vojnici muzu budžet, nabacuju posliće, primaju sitan mito za neko "završavanje", a deo uvek vraćaju stranci koja ih je lepo udomila. U to kolo se ubacuje sve više i više ljudi s idejom da se zaposle, rade malo i bez ikakve odgovornosti i ubiru plodove budžeta. To je trulež, to je ono što veze nema sa evropskom ekonomskom unijom, to nas koči više nego Kosovo. A o restituciji da ne pričam.

Goran

pre 12 godina

Ma dosta bre vise ovog EU. Zasto kad nas uopste ne zele a znaju da mi (citaj: nasi politicari) se pale na to. Pogledajte Rumuniju, Bugarsku... dali im je bolje posto su u EU? Koliko su im rastile cene? A plate?? Vazno je da se mi okrenemo ciscenju svoje kuce, korupcije itd pa EU sto dalje od nas. Dosta vec ucenjivanja, uslovljavanja....

All in

pre 12 godina

Koliko svatam vi jeste i bicete vazan faktoru u EU kao nasi vekovni prijatelji i u dobru i zlu vasa podrska nikad nece zaostati (ja sam uveren u to).

Ali jos nesto bi vam porucio da Kosovu primite pre Srbije u EU i otvorite tom evropskom narodu granice ka lepoj EU. Da mogu da posecuju njihove rodjake po Belgije, Holandiji, Italiji, a po najviseu Njemackoj. Da sa njimo pivo pijete ikobasice jedete!

Zaista ja vas vec vidim u zagrljaju.....zamisli te tek bratski skup : Madjarksa, Hrvatska, Albanija, Kosovo...ma krivo mi je sto necemo biti sa vama!

Zoran I

pre 12 godina

Ja se bas i ne secam da je SR Nemacka priznala DR Nemacku, pa su je primili u EU jos pedesetih godina... Ovako se mozemno cerati jos sto godina i traziti od jedne zemlje sve a od drugih manje. Sad, to sto smo se mi nasli u toplom zecu jeste nas problem, ali i ostali bi mogli malo da budu konstruktivniji ukoliko zele da pomognu a ne samo da traze...

djo

pre 12 godina

Eto vam ih radikali i DSS u koaliciji sa Tomom na sledećim izborima pa sa njima pregovarajte oko Kosova, kada vam ovi toliko ne valjaju.

marko, nis

pre 12 godina

Priznati sto pre. Ja sam ga priznao kao nezavisno jos pre nego su nezavisnost sami proglasili. Pa molim, na sta bi licila ta zemlja Srbija sa Kosovom?!? Svasta kakvom se gluposcu mi bavimo. Kosovo kao deo Srbije je potpuno izmisljena tema, takva perspektiva je realno suluda, i to niko normalan ne bi mogao da prihvati kao normalno resenje.

Vigani

pre 12 godina

"srbija mora da pokaže političku zrelost i prizna suseda na jugu",Nemci su
divni i iskreni ljudi,oni ti kazu istinu otvoreno a upravo istina boli srbe,
bilo kako bilo srpskoj hegemoniji dosao je kraj i imace sve uslove po spisku
koje naredi Uashington i Brisel da napuni,a sto se Kosova tice to odavno je
zaversena prica mislim za normalne ljude.

Cera

pre 12 godina

Pa kada je to Srbija i išla "udobnijim" putem kao što to autor članka pravlino primećuje da smo ga propustili.
Recimo put preko Albanije i nazad u WWI nas je koštao 1/3 ukupnog stanovništva, u WWII Srbija nije birala udobniji put i to se dobro zna... i tako kroz istoriju tu smo gde smo, ovakvi kakvi smo. Članak samo kaže, ipak nam se ne sviđate takvi i nemože u EU. Meni je žao zbog tog nerazumevanja i nadam se da ćemo ipak biti prihvaćeni u EU. Kad tad, jer smo evropski narod i ovakvi kakvi smo!

kse

pre 12 godina

Ajme koji komentari. Kako pojedinci ne shvacaju ne zeli Njemacka postati dio Srbije nego Srbija dio EU-a. To, za one koji ne kuze znaci, da morate igrati prema pravilima koja oni pisu. Tzv. pregovori su losa rijec, prije bi se trebali zvati uvjeti. To vam je tako.

nemac

pre 12 godina

@mlekadzija, nemci su veoma svesni svoje proslosti i zlodela koje su pocinili u II svetskom ratu. Obilasci koncentracionih logora spadaju u redovan skolski program. A do svetskog prvenstva u fudbalu 2006. bilo ih je blam da razviju svoju zastavu jer su bilo kakvo ispoljavanje patriotizma/nacionalizma povezivali sa mracnom prosloscu. Toliko o tome da su *zaboravili*.

Problem je sto srbi ne shvataju da u politici nema prijatelja i prijateljskih naroda vec je sve stvar interesa. Kada se to jednom shvati mnoge stvari izgledaju jasnije.

Trka sa preponama

pre 12 godina

Tek sada je razumljiv razlog onako tužnog izraza lica predsednika Borisa Tadića, kada je saopštavao da je Goran Hadžić uhapšen i da ne očekuje nikakvu "nagradu" od EU, jer mu je, već, bilo saopšteno u više navrata da je "krajnje vreme" da "pokaže političku zrelost i prizna suseda na jugu", odnosno, prestane da "igra igrice sa međunarodnom zajednicom"?!
U tom duhu je i upozorenje da je "nužno biti svestan da se šanse za priključenje EU...smanjuju...i kod kuće će izgubiti izbore"?!

Vladimir LDP

pre 12 godina

(Van Helsing, 21. jul 2011 12:06)

E tu JAKO PUNO gresis. I te kako ima veze. Ti ocigledno ne gledas dalje od link-to-link veze i ne shvatas da na takvim pitanjima kao sto je kosovsko uvek ce se najbolje pokazivati hokstapleri i lazovi i oni ce dobijati vlast, a od takvih ocekivati da se zemlja ocisti od kriminala i korupcije i da pravosudje profunkcionise je iluzorno. Kada ne budemo imali teme kao Kosovo gde se demagogija toliko dobro prima, onda ce do izrazaja dolaziti bolja ekonomska politika i sl. sada imamo situaciju da se vise glasova dobije ako kazes "Kosovo je Srbija" nego ako ponudis najbolju mogucu ekonomsku platformu za buducnost, i to je ozbiljan problem, jer na takvim osnovama nikada nece u prilici biti da na vlast dodju oni koji su spremni da sustinski menjaju sistem koji funkcionise u zemlji i imacete Velje, Palme i Kolubare doveka. A to im omogucuje bas Kosovo jer to su upravo nacionalisticke teme na kojima oni grade svoju politiku i na bazi kojih dobijaju vlast i moc da odlucuju kako ce ova zemlja da izgleda. Kad toga vise ne bude tada ce i oni (Velje i Palme) da nestanu zajedno sa Kolubarama, a doci ce ozbiljniji ljudi koji nude konkretnu politiku u oblasti ekonomije, sustinske reforme zemlje da ne besmisleno sminkanje, integracije u EU, NATO itd. Gradjani ce imati jasne politike i program i glasace, a nece se odlucivati po tome ko je glasnije i s vise zara uzviknuo "Kosovo je Srbija" - a tu su Velje i Palme nepobedivi.

petronije

pre 12 godina

Sad odjednom kao hapšenja nisu bitna nego je samo jadno priznanje Kosova bitno iako je protiv priznanja već otcepljeno. Ovo je jako ružan način na koji se postavljaju ucene i iznude. A kako, posle svog ovog neprijateljskog i bezobraznog pritiskanja, Srpski narod i da poželi da uđe u vašu vam lepu Evropsku Uniju? Svima je jasno da to nema smisla jer je i više nego transparentno na kakve se sve načine to radi. Što se tiče policije i više sudstva, to svakako mora da se dovede u red. A što se tiče ucenjivanja, bojim se da vas niko ništa nije ni pitao! Pod takvim ugnjetavanjem nam i ne trebaju takvi kvazi prijatelji kao ni vaša EU.

Van Helsing

pre 12 godina

(Vladimir LDP, 21. jul 2011 13:51)

Zašto bi Kosovo uopšte bilo tema? Mi smo banana od države, ali smo ipak nekako ispunili haške uslove, imamo otvorene granice sa EU, investitori dolaze. Zašto ne omogućimo pravno-imovinsku stabilnost, obnovimo infrastrukturu, liberalizujemo tržište, privatizujemo javna preduzeća, otpustimo nepotrebni kadar na državnim jaslama? Samo tako privreda može da jača i zaposlenost raste. Sam ulazak u Evropu ne daje ništa osim krckanja tuđih para koje ne može doveka da traje. Bolje da se naviknemo na rad na vreme.

Što se tiče Kosova, ne sviđa mi se što ga nameću kao uslov za ulazak u EU. Ako ulazak u Evropu znači prestanak granica između država, čemu onda potreba da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu, a ne, na primer, kao evropski region? Što se tiče Velje, Palme, Šormaza ostalih patriota, ne vidim da će oni nešto da profitiraju na kosovskoj priči ako je niko drugi ne bude pokretao. Bolje da se svi okrenemo sređivanju države, radu, efikasnosti javnih službi i servisa, pa neće ni oni imati temu na kojoj su dominantni. A treba i pravna država da profunkcioniše da da hapsi i osuđuje lopove na vlasti ma kojoj stranci pripadali.

london 94

pre 12 godina

Zar je toliko dugo trebalo cekati,za nesto tako prosto i razumno.Nama da bi na nesto pristali,treba neko trici da nam dostavi do znanja. U ovom slucaju nemacka stampa.E sad znamo na cemu smo.Zahvalni nemcima. Djindjicu nismo hteli da verujemo.Sramota,a i tuzno.Opamecujemo se...?

пиле

pre 12 godina

хм, кажете труло ? Од кад је у овој држави труло, а ви нам ТЕК сад отварате очи!

coma

pre 12 godina

Ako se prisetimo bliske proslosti, seticemo se da su nemci izgubili veliki deo poseda u Vojvodini i da je veliki broj istih bio prinudjen da napusti tu teritoriju. Ne bih da budem maliciozan, ali cini mi se da postoji neka analogija sa Kosovom i nasim ponasanjem prema albancima. Nemci su svoju gorku pilulu u Vojvodini popili, ipak, vratili su Istocnu Nemacku , imperija se vraca, a mi ?
Mislim da treba da sagledamo unutrasnje stanje, stanje nasih saveznika, kako javnih tako i onih koji to jesu, reorganizujemo se, podignemo nivo unutrasnje energije, povecamo broj saveznika ( velikih po mogucnosti ) i onda za jedno 40 godina ponovimo postupak preuzimanja teritorija.

Tako bar rade nemci, pa ucimo od njih.

e-krem

pre 12 godina

Briga me za priznanje od ove i ovakve Srbije neprijateljski raspolezene prema Albancima.
Nama treba prijateljsko priznanje a ne bilo kakvo i od bilo koga.

Bombaš

pre 12 godina

O BOZE
O BOZE
O BOZE

Sto ne napisu lepo ono sto im je na srcu,
"briga nas za Kosovo i da li cete ih priznati ili ne
ne zelimo da placamo vase dugove kao sto placamo Grckoj"

Kako su bezobrazni ti Veltovi novinari, to je strasno!

bogdan

pre 12 godina

Trulo je kod vas gospodo, jer ste vi ti koji ucenjuju!

Srbija resava svoje stvari i pokazuje svoje pravo evropsko lice. Nekima kazu da se taj posao radi sporo a neki polako, ali cinjenica je da se Srbija uspesno reformise.

Mi smo na dobrom putu i uskoro cemo biti reformisani a do kada cete vi biti truli?

Srbi su kao narod svesni svoje evropske kulture i pripadnosti. Mi zelimo i bicemo moderni i ici cemo u korak sa vama. Da li cemo biti u uniji ili ne, to je samo tehnicko pitanje koje zavisi od vaseg ucenjivackog stava!

Meni je svejedno, ja sam Srbin i Evropljanin!

Marina

pre 12 godina

(Student, 21. jul 2011 15:01)
Raspitajte se malo KAD je Njemačka procesuirala svoje ratne zločince. Sigurno ne nakon 16 godina od počinjenja zločina. Njemačka je kao država i kao društvo prošla katarzu za razliku od Srbije.

providnisu

pre 12 godina

Kao sto je vrlo dobro poznato Nemackim medima,da Srpskim politickim reketasima i tajkunima,Kosovo je samo zavesa za njihove prljave igre oko pljackanja drzave i gradjana,ili kao u ovom slucaju igranje igrica sa EU zloupotrebljavajuci i ovako pustene niz vodu Haske optuzenike.Sve to da bi zadrzali vlast i kanale profita,oni su spremni na sve.Zato su i prljave igrice oko restitucije.

Pobesneli max

pre 12 godina

Taj odnos prema EU i prema KOsovu, srpskih zvanicnika, je nesto najzdravije sto postoji u Srbiji. Svaka druga opcija, EUropejska ili patriJotska, bi bila ravna katastrofi.
E, sve drugo je trulo..i tu se potpuno slazem sa misljenjem ove nemacke novine. Od vrha do dna, sve je drugo TRULO.

Ivana

pre 12 godina

Aktuelnu vlast niko ne mora da moli i da prisiljava to će uraditi na našu štetu, jer su nesposobni da pregovaraju sa evrospkim i svetskim zvaničnicima. Priznaće komšije na jugu Srbije.Nama su pod hitno potrebni izbori,promena političke strategije, kao i nove političke ideje. Raspišite izbore pod hitno.

bonsteel

pre 12 godina

Јесте да је став немачке контра, и позицији и опозицији у Србији, и да ће једни да спомињу црвене линије а други издају али тај став је "ин медија рес".
Што ће и Србија увидети након разговора са земљама које НЕ ПРИЅНАЈУ КОСОВО
иѕ неких својих личних и веома блиских разлога као и Србија. А да смрди Смрди и то жестоко!
Реално ? Дајте на референдум сада пре избора па ћете видети да ће 51 % гласати и признати Косово !!!
А Ако се буде одуговлачило верујем и у цифру од 70% али то би успорило сво то кретање ка унији....
Шта би било нај боље? Па нагодити се за улазак у еу пре времена .Ако има способних то ће и урадити без неке велике помпе док им је власт у рукама ,а руку на срце којекуде би иначе??? Tragom Mire Markovic ???

Nijazi Kuqi

pre 12 godina

Sam formalni cin priznanja Republike Kosova je samo preduslov, a uslov su dobrosusedski odnosi, bez kojih Srbija ne moze ni u EU ali ni da potrazuje od EU dalju finansijsku pomoc i podrska bez koje Srbija ne bi ni prepoznala samu sebe, sto EU nije cilj i zato stalno upozorava Srbiju i zahteva od nje da prihvati medjunarodne obaveze u interesu same Srbije.

Sinisa

pre 12 godina

2 nemacka dnevnika pisu slicno misljenje o srpskoj politici.......
2 dnevnika koji su desnom krilu bundestaga naklonjeni.2 dnevnika koja imaju neki 5-8% citaoca od celokupne stampe.
a nasi komentari opet kao za vreme komunizma..... nemci su protiv nas itd.

Hrvoje

pre 12 godina

Evo da ja pokušam biti objektivan. Prvo moramo shvatiti tko su ovdje glavni igrači. To su, s jedne strane, solidne stare članice EU (Francuska, Njemačka i Nizozemska) a s druge strane SAD; ostali prosto nisu bitni. Ako vam već sad sugeriraju da ćete morati "urediti odnose" s Kosovom, onda će to tako morati biti bez obzira na odlučno protivljenje Tadića da to ne dopusti. Ali sada morate biti svjesni dva mala uvjeta koji vam idu na ruku. Prvo, od vas se neće tražiti pravo priznanje nego samo potpuno neometanje odnosa, tj. da funkcionirate kao dvije odvojene države ali da dostojanstvo Srbije bude očuvano i da ostane neka minimalna šansa da Kosovo opet bude Srbija jednog dalekog dana. Drugo, Amerika vas želi u EU jer je to njihova ideja "stabilizacije regije" i ona će sigurno, kada dođe vrijeme za dogovaranje, izvršiti pritisak na Kosovo da sa svoje strane pravi neke ustupke. Amerikanci su tu nemilosrdni i ne poznaju prijatelje i neprijatelje. Oni će se pobrinuti i za Nizozemsku ali problem vam je što ne mogu ništa Francuskoj i Njemačkoj. One su onako iskreno nezainteresirane za vaš ulazak (kao što su bile i za naš) pa će tražiti samo dovođenje države na razinu zapadnih standarda u stvarno svim segmentima jer ne žele dodatno slabljenje EU. To je dakle izbor pred kojim stojite.

I ako smijem primijetiti, vama bi dosad bilo puno bolje da vam Jeremić nije ministar vanjskih poslova. Ja razumijem da vi volite njegovo srpstvo (i ja bih da sam Srbin) ali on čini da cijela zemlja izgleda nacionalističkije, arogantnije, pa čak i lažljvije i nepouzdanije kao partner. Tadić i recimo Jovanović zajedno bi vas odveli u EU otprilike 1 godinu iza nas. To je samo moje mišljenje. Meni je malo dosadno pred kraj radnog vremena pa vas posjećujem. :)

Pozdrav

Марко

pre 12 godina

(Sinisa, 22. jul 2011 08:35) Ево да један Француз објасни до танчина Немачку политику у ЕУ и да коментар на растурање Србије и Југославије: http://www.vimeo.com/9462034. Европом данас владају исте породице које су њом владале пред почетак Другог светског рата, и влада и иста политика. Да не идемо даље у прошлост од прошлонедељне пресуде мађарског суда и ослобађање убице. Ми треба да градимо државу, а не да је разграђујемо — а то управо радимо, криминалом, корупцијом, непотизмом и продавањем тржишта и суверенитета ради КАНДИДАТУРЕ (не чак ни чланства, већ ради могућности да аплицирамо). Да ли би неко при здравој памети одлучио да прода сву земљу да би се кандидовао да му „Змај“ прода комбајн? Е то ми радимо... увалиће нам комбајн а нећемо имати земљу да га возимо. Наши краду и крију се иза ЕУ услова, јер им одговарају да нешто ставе у џеп: ГЕНИЈАЛНО, убиће из еврофанатизма.

Sasa

pre 12 godina

Postoji siguran i veoma lak nacin da se vrati Kosovo a, sastoji se u sledecoj strategiji. Treba odmah, zajedno sa Albancima, zapoceti gradnju najmodernijeg autoputa BG-Tirana preko Pristine. Djacima i Studentima sa Kosova treba odmah omoguciti besplatno skolovanje i lecenje u Srbiji. Potrebno je naci nacin kako "proizvesti" sto vise mladih i uspesnih Srba poput Novaka Djokovica sa kojima bi se mladi u celom regionu mogli poistovetiti.
Treba hitno otvoriti jos novih dilpomatskih predstavnistava u Nemackoj i Holandiji i biti STALNO tamo i objasnjavati i objasnjavati i objasnjavati istovremeno razvijajuci kontakte, prijateljstvo i uvazavanje.

A kako Jeremic i Stefanovic resavaju taj problem? Broje tarabe i sahtove po Kosovu? Arcenje novca od naseg poreza na pogresnom mestu u pogresno vreme i sa pogresnim ljudima!

"Toljaga" pristup zamenili smo sa "toljaga" diplomatijom.

Pozdrav svima od Sase.

Velibor, USA

pre 12 godina

Opet se pridaje previshe paznje Steinbach-oidnim nemachkim "mudracima".
U vesti je trebalo biti navedeno tachno KOJI pisac chlanaka, komentator, contributor, analitichar.... (ili ako ih je vishe- KOJI u mnozini) u Welt-u i Berliner Zeitung-u je/su ovo napisao/li. Te novine daju raznoraznim pametnjakovicima, analiticharima, contributors-ima .... da pishu o kojechemu ali oni imaju svoja imena i prezimena te josh neke detalje iz njihovih (politichkih, think-tank, ideoloshkih...) biografija pa bi valjalo i to navesti, rasvetliti da se vidi tachno koji tipovi ovo ********.
U dve stvari sam siguran: da ne treba poistovecivati sve Nemce s ovim "mudracima" i da poshteni, socijalliberalni, socijaldemokratski Nemci ovo ovako NITI pishu NITI misle.
Da su mnoge stvari u npr. Srbiji i dalje trule istina je i to treba ispraviti ali da je to sve zbog stava o Kosovu (kojeg zelim bash ovim "mudracima" pred prag kuce i u kuci), su gluposti.
Takodje ochito je da su ovi "mudraci" HDZ-ofilski CDU/CSU nastrojeni kad hvale kako je Hrvatska "preskochila prepreke" (chuj, preskochila?). Pitao bih ih, a kako to? Automatskom pretplatom na EU kroz pripadnost rimokatolichanstvu ili proterivanjem (skoro potpunim) srpske nacionalne manjine devedesetih i tako sprechila i mogucnost da ima pitanje pandansko kosovskom? Da li to znachi, gospodo "mudraci" da su i Srbija i Srbi trebali tako da proteraju albansku nacionalnu manjinu s Kosova pa da Srbija i Srbi eto preskoche i da imaju uopshte taj problem i tu prepreku- problem reshen na taj nachin k'o shto ga je Hrvatska reshila "olujom"??

Puno se ovim politichko-analitichkim logorejcima- "mudracima" moze postaviti kontrapitanja i pokazati im gde greshe i koliko su im standardi dupli. No, poshto piskaranje nekih "mudraca" po ovim navedenim novinama vidim kao jeftine provokacije, najpametnije je- ne pridavati im paznje!

Velibor, USA

pre 12 godina

Samo josh da kazem da Hrvojev komentar jeste objektivan i poshten. Od svih hrvatskih komentatora koji su se ovde javili, najbolji je Hrvojev komentar.
Slichno i ja kazem, to sam vec i rekao pa kratko ponavljam: Ubrzano se ide ka odredjenom ublazavanju kosovskog problema u pravcu tehnichkog i praktichnog reshenja tako da ni Srbija ni Kosovo ne blokiraju jedno drugo na medjunarodnoj sceni. Najverovatnije se radi o olakshavajucem zamrzavanju pitanja statusa Kosova (za srpsku stranu) na ovakav kompromisan nachin. Kompromisno zamrzavanje znachi vrlo shiroka autonomija za srpski sever Kosova (kao shto je i sada, ako vec ne i de facto otcepljenje od Kosova), takodje odredjena snazna autonomija za srpske enklave juzno od Ibra te eksteritorijalnost za spc manastire i crkve. Za uzvrat, od Srbije se ochekuje prestanak blokiranja ostatka Kosova na medjunarodnoj sceni ako vec ne i priznanje tog ostaka Kosova. Time bi se ispunili i uslovi o dobrim odnosima s susedima bez obzira shto Srbija sigurno ne bi prisiljeno priznala Kosovo u onakvim mu granicama.

Dusko

pre 12 godina

U clanku “Jos ima neceg trulog u Srbiji” iz casopisa Welt (rubrika “Drugi pisu” u Politici) tako nam je sve lepo i jasno receno. “Beograd se grdno vara da je sa Hagom sve resio. Pravi problem tek predstoji: Kosovo”. I samo mi nemojte reci da je to stav samo tamo nekog nebitnog novinara. Pa to je nemacka novina i nemacki novinar. Nemojmo se zavaravati. Na Zapadu nista nije slucajno ni nebitno. Ni bez necije dozvole. Isto vazi i za blokadu granice. Mig i dozvola dosli sa Zapada. Za priznavanje Kosova culi smo to mnogo puta i od bitnih politicara. I to samo bu….ma nije jasno. Ili se prave. “Ne znaju vam se granice”. Za Kipar to nije vazilo, ali za nas hoce.
Ima u tom clanku jos jedan jako “lep” deo. O Hagu i broju 161. Time su svi sa optuznica uhapseni. I “to je istorijski dan za medjunarodnu pravdu u koju se s vremena na vreme gubi poverenje”. Pa se tu spomenu i predsednik Sudana i libijski diktator Gadafi.. Jedino gospodin novinar ne spomenu nijednog americkog predsednika. Sada vode dva rata, u treci su dobrano zagazili (Libija), a i cetvrti je moguc (Iran). Oni ne podlezu ovozemaljskoj pravdi jer oni su Amerikanci. Kako to gordo zvuci.
I ako ovde “Jos ima neceg trulog” (a ima, ali nema veze sa Kosovom) tamo ima jos mnogo …… . Ali necu. Ja sam “fin i vaspitan” pa ih necu castiti odgovarajucim epitetima.

Vigani

pre 12 godina

"srbija mora da pokaže političku zrelost i prizna suseda na jugu",Nemci su
divni i iskreni ljudi,oni ti kazu istinu otvoreno a upravo istina boli srbe,
bilo kako bilo srpskoj hegemoniji dosao je kraj i imace sve uslove po spisku
koje naredi Uashington i Brisel da napuni,a sto se Kosova tice to odavno je
zaversena prica mislim za normalne ljude.

Sasa

pre 12 godina

Postoji siguran i veoma lak nacin da se vrati Kosovo a, sastoji se u sledecoj strategiji. Treba odmah, zajedno sa Albancima, zapoceti gradnju najmodernijeg autoputa BG-Tirana preko Pristine. Djacima i Studentima sa Kosova treba odmah omoguciti besplatno skolovanje i lecenje u Srbiji. Potrebno je naci nacin kako "proizvesti" sto vise mladih i uspesnih Srba poput Novaka Djokovica sa kojima bi se mladi u celom regionu mogli poistovetiti.
Treba hitno otvoriti jos novih dilpomatskih predstavnistava u Nemackoj i Holandiji i biti STALNO tamo i objasnjavati i objasnjavati i objasnjavati istovremeno razvijajuci kontakte, prijateljstvo i uvazavanje.

A kako Jeremic i Stefanovic resavaju taj problem? Broje tarabe i sahtove po Kosovu? Arcenje novca od naseg poreza na pogresnom mestu u pogresno vreme i sa pogresnim ljudima!

"Toljaga" pristup zamenili smo sa "toljaga" diplomatijom.

Pozdrav svima od Sase.

e-krem

pre 12 godina

Briga me za priznanje od ove i ovakve Srbije neprijateljski raspolezene prema Albancima.
Nama treba prijateljsko priznanje a ne bilo kakvo i od bilo koga.

kse

pre 12 godina

Ajme koji komentari. Kako pojedinci ne shvacaju ne zeli Njemacka postati dio Srbije nego Srbija dio EU-a. To, za one koji ne kuze znaci, da morate igrati prema pravilima koja oni pisu. Tzv. pregovori su losa rijec, prije bi se trebali zvati uvjeti. To vam je tako.

bonsteel

pre 12 godina

Јесте да је став немачке контра, и позицији и опозицији у Србији, и да ће једни да спомињу црвене линије а други издају али тај став је "ин медија рес".
Што ће и Србија увидети након разговора са земљама које НЕ ПРИЅНАЈУ КОСОВО
иѕ неких својих личних и веома блиских разлога као и Србија. А да смрди Смрди и то жестоко!
Реално ? Дајте на референдум сада пре избора па ћете видети да ће 51 % гласати и признати Косово !!!
А Ако се буде одуговлачило верујем и у цифру од 70% али то би успорило сво то кретање ка унији....
Шта би било нај боље? Па нагодити се за улазак у еу пре времена .Ако има способних то ће и урадити без неке велике помпе док им је власт у рукама ,а руку на срце којекуде би иначе??? Tragom Mire Markovic ???

marko, nis

pre 12 godina

Priznati sto pre. Ja sam ga priznao kao nezavisno jos pre nego su nezavisnost sami proglasili. Pa molim, na sta bi licila ta zemlja Srbija sa Kosovom?!? Svasta kakvom se gluposcu mi bavimo. Kosovo kao deo Srbije je potpuno izmisljena tema, takva perspektiva je realno suluda, i to niko normalan ne bi mogao da prihvati kao normalno resenje.

Marina

pre 12 godina

(Student, 21. jul 2011 15:01)
Raspitajte se malo KAD je Njemačka procesuirala svoje ratne zločince. Sigurno ne nakon 16 godina od počinjenja zločina. Njemačka je kao država i kao društvo prošla katarzu za razliku od Srbije.

Vladimir LDP

pre 12 godina

(Van Helsing, 21. jul 2011 12:06)

E tu JAKO PUNO gresis. I te kako ima veze. Ti ocigledno ne gledas dalje od link-to-link veze i ne shvatas da na takvim pitanjima kao sto je kosovsko uvek ce se najbolje pokazivati hokstapleri i lazovi i oni ce dobijati vlast, a od takvih ocekivati da se zemlja ocisti od kriminala i korupcije i da pravosudje profunkcionise je iluzorno. Kada ne budemo imali teme kao Kosovo gde se demagogija toliko dobro prima, onda ce do izrazaja dolaziti bolja ekonomska politika i sl. sada imamo situaciju da se vise glasova dobije ako kazes "Kosovo je Srbija" nego ako ponudis najbolju mogucu ekonomsku platformu za buducnost, i to je ozbiljan problem, jer na takvim osnovama nikada nece u prilici biti da na vlast dodju oni koji su spremni da sustinski menjaju sistem koji funkcionise u zemlji i imacete Velje, Palme i Kolubare doveka. A to im omogucuje bas Kosovo jer to su upravo nacionalisticke teme na kojima oni grade svoju politiku i na bazi kojih dobijaju vlast i moc da odlucuju kako ce ova zemlja da izgleda. Kad toga vise ne bude tada ce i oni (Velje i Palme) da nestanu zajedno sa Kolubarama, a doci ce ozbiljniji ljudi koji nude konkretnu politiku u oblasti ekonomije, sustinske reforme zemlje da ne besmisleno sminkanje, integracije u EU, NATO itd. Gradjani ce imati jasne politike i program i glasace, a nece se odlucivati po tome ko je glasnije i s vise zara uzviknuo "Kosovo je Srbija" - a tu su Velje i Palme nepobedivi.

Nijazi Kuqi

pre 12 godina

Sam formalni cin priznanja Republike Kosova je samo preduslov, a uslov su dobrosusedski odnosi, bez kojih Srbija ne moze ni u EU ali ni da potrazuje od EU dalju finansijsku pomoc i podrska bez koje Srbija ne bi ni prepoznala samu sebe, sto EU nije cilj i zato stalno upozorava Srbiju i zahteva od nje da prihvati medjunarodne obaveze u interesu same Srbije.

Nenad

pre 12 godina

Ah da lepa Nemacka, uvek je bila dobar prijatelj Srba. Drago mi je sto su zlocinci u Hagu, trebalo se to ranije zavrsiti ali kada procitam ovakav tekst onda ne da sam protiv ulaska u EU nego jednostavno i iskreno navijam za njen raspad i sto brzi bakrot.

Bombaš

pre 12 godina

O BOZE
O BOZE
O BOZE

Sto ne napisu lepo ono sto im je na srcu,
"briga nas za Kosovo i da li cete ih priznati ili ne
ne zelimo da placamo vase dugove kao sto placamo Grckoj"

Kako su bezobrazni ti Veltovi novinari, to je strasno!

mlekadzija

pre 12 godina

Pitanje za Nemacku javnost i medije. Kako je moguce da u Nemackoj jos uvek zive (srecom malo ih je jer je vecina umrla od starosti) zlocinci iz II sv. rata? Koliko je njih odgovaralo za zlocine? Da se ne misli valjda da je sa Nirnberskim procesom sve zavrseno - da su kaznjeni svi krivci.
Sta je sa suocavanjem sa nacistickom prosloscu? Dobro bi bilo da se malo osvezi pamcenje ocigledno zaboravne nacije (cast izuzecima). ZDF bi mogla da emituje snimke skupova podrske Hitleru ( stotine hiljhada prisutnih), seriju o logorima itd itd. Koliko nem. djaci uce o holokaustu, da li je snimljen neki film o tome?
Nemacka je poslednja zemlja koja bi smela da nam nesto prebacuje!!!

coma

pre 12 godina

Ako se prisetimo bliske proslosti, seticemo se da su nemci izgubili veliki deo poseda u Vojvodini i da je veliki broj istih bio prinudjen da napusti tu teritoriju. Ne bih da budem maliciozan, ali cini mi se da postoji neka analogija sa Kosovom i nasim ponasanjem prema albancima. Nemci su svoju gorku pilulu u Vojvodini popili, ipak, vratili su Istocnu Nemacku , imperija se vraca, a mi ?
Mislim da treba da sagledamo unutrasnje stanje, stanje nasih saveznika, kako javnih tako i onih koji to jesu, reorganizujemo se, podignemo nivo unutrasnje energije, povecamo broj saveznika ( velikih po mogucnosti ) i onda za jedno 40 godina ponovimo postupak preuzimanja teritorija.

Tako bar rade nemci, pa ucimo od njih.

Dragan

pre 12 godina

Pošaljimo EU i njihovu politiku "uvrtanja ruku i nogu" dođavola i okrenimo se reformi države. Najveće države članice EU nam NISU prijatelji (pogotovo NE jedna Nemačka ili Engleska) i kroz istoriju su nam stalno gurale klipove u točkove, osvajali nas i rušili (poslednji put pre 12 godina).

Osvrnite se oko sebe i pogledajte kako žive pojedine male članice EU - ako ne primaju platu od 200 evra u proseku (kao Rumunija i Bugarska), onda su ili bankrotirale (kao Grčka), ili su na ivici bankrota (Irska, Portugal, Mađarska, čak i Španija).

ULASKOM U EU SE NE REŠAVAJU PROBLEMI. Od svakog proširenja i primanja novih država u EU najviše koristi imaju upravo najveće države čije ogromne kompanije u potpunosti unište privredu i proizvodnju novih članica i faktički ih nateraju na uvoz iz tih istih velikih država.

Suština EU je bila ostvarivanje ekonomskih interesa. Suština proširivanja EU je posledica povećanja nezajažljivih apetita kompanija sa Zapada koje uporno traže nova tržišta gde će prodavati svoju robu (bez carine) i odakle će dobijati jeftinu radnu snagu za najprljaviju industriju (po principu "bolje njima da zagađujemo vazduh i zemljište, nego nama, i to još za manje para").

Ja kažem, onako srpski: (nije za objavljivanje). NEĆU U EU!

bane

pre 12 godina

Gadi mi se ovaj cinizam Nemaca. Oni nisu priznavali Istočnu Nemačku iako su neuporedivo veće zlo naneli čitavom svetu nego Miloševićev režim pa ih niko nije uslovljavao priznavanjem. A oni evo sada okreću ćurak naopako kada se radi o drugima.
Nemci treba da raščiste jednom zauvek u svojim glavama svoj odnos prema Srbiji kao i mi prema njima. Treba otvoreno reći da Nemačka i njeni političari neprekidno rade protiv Srbije i da ne postoji nijedan izuzetak u tome.

mucno je sve to pratiti

pre 12 godina

Oni koji su naredili i oni koji su uhapsili Haske optuzenika su istog kova kao i oni koji su uhapseni.Sve je to jedna te ista bratija,zivi bili pa videli.

nex

pre 12 godina

Nije proslo 24h a vec novi uslovi.
Tako nam i treba , kad jednom pocnes da poklanjas oni ne znaju da se zaustave.
Prestace kad nas ne bude bilo na ovoj planeti.
Da Bog da vam se unija raspala zajedno sa Amerikom.

seljadin

pre 12 godina

a da nema nesto trulo u drzavi evropskoj?

ako su osumnjiceni za zlocine reper, onda je trula i Nemacka, Madjarska(juce pustili na slobodu zlocinca) , Hrvatska(Sakicka zivela slobodno do smrti od pre par meseci) i mnoge druge zemlje, a da ne spominjem najnovije ratne zlocine iz 90tih, pa svi smo gledali ubijanje zena i dece od strane NATO, zatim USA, Al Kaida i ostali saveznici mocnih zemalja koje podrzavaju njihove aktivnosti, naoruzavaju, obucavaju.
Dovoljan je samo primer Libije i podrske Al Kaidi.

Kakvih ljudi ima sve

pre 12 godina

Meni nije jasno kako ljudi mogu biti tako ograniceni i glupi. Alo kuc kuc ima li sta u toj glavi? Nije poenta u tome da li mi sada upravljamo Kosovom ili ne bitno je da mi ne stavimo potpis da ga priznajemo jer to znaci da gubimo i moralno i pravno i svako drugo pravo da ga povratimo kad se ukaze prilika. Kako bre ljudi ne mozete da shvatite tako jednostavnu stvar?

Znam znam mnoci ce reci to je realnost. Ja ih unapred pitam sta je to realnost? Cetiri godine su dovoljno da se prizna realnost? Ne nisu. PET J....NIH VEKOVA nije bilo dovoljno da se prizna realnost da Turska vlada Srbijom, a vi sada nakon cetiri godine uvidjate realnost...

MilanR

pre 12 godina

Nemačka namerno traži baš ono na šta Srbija ne može da pristane. Ona ne želi Srbiju u EU, zato namerno provocira. Međutim, tu su i druge evropske države koje nisu, niti će priznati Kosovo. Ta činjenica potkopava plan Nemačke da ružnim rečima "otera" Srbiju iz EU. Nemačka "puca iz prazne puške".

Međutim, da li mi zaista želimo u EU? Šta to zaista znači u ekonomskom smislu za građane? Da li je samo reč o tome da se vlast dočepa i rasčerupa pristupne fondove? Ili se radi o boljoj ekonomskoj i socijalnoj perspektivi ako smo u EU?

mr B

pre 12 godina

dosta vise sa EU. naravno da je u srbiji nesto trulo, i uvek ce biti ali to je na meni kao gradjaninu ove drzave da konstatujem a ne na moralnim inspektorima iz nemacke stampe. ne moze se graditi normalan i partnerski odnos na ucenama, uslovljavanju i nadmudrivanju, pa zamislite na sta bi tek clanstvo licilo ako se sada ovako ponasaju. prekinimo vise ovu agoniju, pa da vidimo sta je ciniti. poz.

пиле

pre 12 godina

хм, кажете труло ? Од кад је у овој држави труло, а ви нам ТЕК сад отварате очи!

providnisu

pre 12 godina

Kao sto je vrlo dobro poznato Nemackim medima,da Srpskim politickim reketasima i tajkunima,Kosovo je samo zavesa za njihove prljave igre oko pljackanja drzave i gradjana,ili kao u ovom slucaju igranje igrica sa EU zloupotrebljavajuci i ovako pustene niz vodu Haske optuzenike.Sve to da bi zadrzali vlast i kanale profita,oni su spremni na sve.Zato su i prljave igrice oko restitucije.

Ivana

pre 12 godina

Aktuelnu vlast niko ne mora da moli i da prisiljava to će uraditi na našu štetu, jer su nesposobni da pregovaraju sa evrospkim i svetskim zvaničnicima. Priznaće komšije na jugu Srbije.Nama su pod hitno potrebni izbori,promena političke strategije, kao i nove političke ideje. Raspišite izbore pod hitno.

Lars

pre 12 godina

Da li je Nemacka tvrdila da Kipar treba da bude "zreo" i da prizna okupirani sever pre ulaska u EU? Ne secam se ni da je Francuskoj bio uslov za ulazak u EU da prizna Korziku. Ni Spanija nije priznala baskijski separatizam, pa je sada u istoj toj uniji. I na kraju, kada ce Nemacka da "politicki sazri" i prizna vise Bavarsku kao nezavisnu drzavu??????

Sofronije

pre 12 godina

Ono što je trulo u Srbiji nema veze sa Kosovom. To je sklonost ka korupciji i nepostojanje odgovornosti. A da li će Srbija priznati Kosovo - to je nebitno. Ako će ga priznati i ako neće - to je njena stvar.

misko

pre 12 godina

Ko god je do danas sumnjao u vašu iskrenost ovim vašim stavom je siguran u to.Mi smo predali voljn o ili ne svoje osumnjičene a vi to nikada niste.Vaša gostoprimljivost je istorijski potvrđena prema Srpskom narodu.Nemoramo mi biti deo vaše zajednice u kojoj vi i Britanci krojite kapu svim ostalim Evropskim narodima.Nema više uslovljavanja a pogotovu sa priznanjem Kosova.Novo uslovljavanja vam služe da nam zamažete oči, međutim i to ima svoj kraj.Tadić više nema argumente za ispunjenjem vaših uslova a izbori dolaze.Samo od vas zavisi da li želite da ostane na vlasti ili ne što će i indirektno dati odgovor koliko ste bili iskreni u nameri da nas primite u EU.

Schmeisser

pre 12 godina

Očigledni su pritisci da Srbija prizna narko "državu" Kosovo, i nejverovatnije je da će na kraju to morati da uradi. Šteta da se Srbija nije ugledala na Nemačku pri hvatanju haških osudjenika! Kako su samo oni "pohvatali" svoje ratne zločince iz II sv. rata! Pola Argentine! Samo oni da ne kažu kako smo genocidni (ili su zaboravili istoriju?).

Pobesneli max

pre 12 godina

Taj odnos prema EU i prema KOsovu, srpskih zvanicnika, je nesto najzdravije sto postoji u Srbiji. Svaka druga opcija, EUropejska ili patriJotska, bi bila ravna katastrofi.
E, sve drugo je trulo..i tu se potpuno slazem sa misljenjem ove nemacke novine. Od vrha do dna, sve je drugo TRULO.

smeshni neki likovi

pre 12 godina

@marina
N(j)emacka kao i njeni saveznici kao sto je Hrvatska nisu procesuirali svoje zlocince nego su posle II svetskog rata saveznici procesuirali NEKE N(j)emacke zlocince dok su najzanacajni hrvatski zlocinci izbegli procesuiranje i lepo pobegli u razne Argentine, Cilee, da bi kasnije lepo ziveli po Spaniji, neki u Austriji, neki i u Hrvatskoj (slucaj Sakicka) itd. O katarzi u Nemackoj jos bi se mozda i moglo pricati ali o katarzi u npr. Hrvatskoj ni slucajno. Tako da su zaista Hrvati zadnji koji ce nekome pricati o kaznjavanju zlocina, suocavanju sa zlocinima ili o katarzama. Ali zadnji.

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Nemački mediji povodom hapšenja Gorana Hadžića podsećaju da Kosovo i dalje ostaje krupna prepreka na putu Srbije u Evropsku uniju.

Posle hapsenja Gorana Hadzica NIKO vise ne treba da sumnja u to da je Srbija odlucna da ispuni sve svoje obaveze prema "tribunalu" tako da se moze ocekivati da ce Srbija uskoro "uhapsiti i isporuciti i Kosovo" kao poslednju "krupnu" prepreku na putu Srbije u Evropsku uniju !

london 94

pre 12 godina

Zar je toliko dugo trebalo cekati,za nesto tako prosto i razumno.Nama da bi na nesto pristali,treba neko trici da nam dostavi do znanja. U ovom slucaju nemacka stampa.E sad znamo na cemu smo.Zahvalni nemcima. Djindjicu nismo hteli da verujemo.Sramota,a i tuzno.Opamecujemo se...?

nemac

pre 12 godina

@mlekadzija, nemci su veoma svesni svoje proslosti i zlodela koje su pocinili u II svetskom ratu. Obilasci koncentracionih logora spadaju u redovan skolski program. A do svetskog prvenstva u fudbalu 2006. bilo ih je blam da razviju svoju zastavu jer su bilo kakvo ispoljavanje patriotizma/nacionalizma povezivali sa mracnom prosloscu. Toliko o tome da su *zaboravili*.

Problem je sto srbi ne shvataju da u politici nema prijatelja i prijateljskih naroda vec je sve stvar interesa. Kada se to jednom shvati mnoge stvari izgledaju jasnije.

Student

pre 12 godina

Očekivano! Vrhunac cinizma je da Nemačka priča o ratu, ratnim zločinima i zločincima i o nekoj pravdi. Ali prepustimo je savesti i kolektivnom sećanju njenih građana. Ono što je čudno da Nemci tek sada dele savete i naglašavaju da Srbija ima mnogo toga još da učini ... a samo do pre mesec dana su ćutali. Ili su nečiji glasnogovornici ili su ono za šta ćemo ih smatrati,na ovim prostorima, bar još hiljadu godina.... Evropa da...ali pod ovakvim uslovima nikada!

z

pre 12 godina

Ako oni misle da ce iko dobiti izbore ako prizna kosovo, samo pokazuju koliko ne razumeju ovaj narod. Taj poslednji voz za raspadajucu EU nije toliko vredan.

Goran

pre 12 godina

Ma dosta bre vise ovog EU. Zasto kad nas uopste ne zele a znaju da mi (citaj: nasi politicari) se pale na to. Pogledajte Rumuniju, Bugarsku... dali im je bolje posto su u EU? Koliko su im rastile cene? A plate?? Vazno je da se mi okrenemo ciscenju svoje kuce, korupcije itd pa EU sto dalje od nas. Dosta vec ucenjivanja, uslovljavanja....

анти наци четник

pre 12 godina

После два светска рата изгубљена управо због Срба, вама је ово шлаг на торту.

i tako...

pre 12 godina

Prvo : Budimo realni, Kosovu i Srbiji zajednicke buducnosti nema. Ono je prodato, oteto, dato, kako god, nase vise nije. Ali zasto bi ga priznali? Ni Grcka ne priznaje Makedoniju iz licno svojih razloga, pa je niko ne kinji zbog toga.
Drugo: Ajd' da se napravim naivna pa da poverujem u slucajnost izrucenja dvojice ratnih zlocinaca Haskom trubunalu u predizbornoj godini. Neka bude da nije politicka ljigavstina i cekanje povoljne klime zarad uspeha na izborima koji slede, al' malo verovatno.
I trece, koje bi trebalo da bude prvo: Srbija truli, gladna je. Ljudi nemaju uslova da rade i zaradjuju - najosnovnije sto drzava MORA da obezbedi. Kod nas nista ne funkcionise, ni zakon, ni pravda, ni birokratija (osim kriminala, korupcije, povlascenih lopova, partijskih i kojekakvih veza i vezica). Da li je moguce da to ne mozemo sami da resimo i dam je potrebna Evropa da nam objasni kako???
Nesposobni smo da realizujemo najprostije stvari(overiti kjnizicu, uzeti pasos, promeniti adresu, zakonom biti zasticen od lopova, kriminalaca, ludaka na ulici, ici na rengen na vreme ili izvaditi krv odmah, a ne posle mesec dana).
Za svojih 29. godina sigurno sam jedno tri provela cekajuci neki red.

petarv

pre 12 godina

Hmmm...a da se ja,kao polu Nemac,polu Srbin,priupitam,šta je sve to trulo u Nemačkoj još od nacista i pre...oni će nama da pričaju o genocidima itd itd a nisu mnogo promenili svoju politiku, još od Hitlerove pivare...samo što sada finansiraju pola Evrope,a njih je isfinansirala Amerika...pa na kraju svi duvaju,kako Amerika diriguje...

sasha

pre 12 godina

I posle ovoga kako da čovek bude demokratskog opredeljenja u Srbiji i kaže da nam je EU prijatelj? Mnogo je lakše biti nacionalista.

mrvica

pre 12 godina

E moja Srbijico, da si trula, trula si, no ja te, svejedno, VOLIM!
I sad stvarno verujem da su Amerikanci nasankali Miloševića, a evo i Nemci nasankaše Tadića.
Da su bili pošteniji prema svojim građanima, tj. da su manje lopovisali, sad bi SRS i DSS, zbrisali sve "evropejce", poput Cunamija.

bogdan

pre 12 godina

Trulo je kod vas gospodo, jer ste vi ti koji ucenjuju!

Srbija resava svoje stvari i pokazuje svoje pravo evropsko lice. Nekima kazu da se taj posao radi sporo a neki polako, ali cinjenica je da se Srbija uspesno reformise.

Mi smo na dobrom putu i uskoro cemo biti reformisani a do kada cete vi biti truli?

Srbi su kao narod svesni svoje evropske kulture i pripadnosti. Mi zelimo i bicemo moderni i ici cemo u korak sa vama. Da li cemo biti u uniji ili ne, to je samo tehnicko pitanje koje zavisi od vaseg ucenjivackog stava!

Meni je svejedno, ja sam Srbin i Evropljanin!

Trka sa preponama

pre 12 godina

Tek sada je razumljiv razlog onako tužnog izraza lica predsednika Borisa Tadića, kada je saopštavao da je Goran Hadžić uhapšen i da ne očekuje nikakvu "nagradu" od EU, jer mu je, već, bilo saopšteno u više navrata da je "krajnje vreme" da "pokaže političku zrelost i prizna suseda na jugu", odnosno, prestane da "igra igrice sa međunarodnom zajednicom"?!
U tom duhu je i upozorenje da je "nužno biti svestan da se šanse za priključenje EU...smanjuju...i kod kuće će izgubiti izbore"?!

crveni

pre 12 godina

Има ли шта да се дода? Све је то било предвидљиво, жао ми је што нас је Председник насанкао, а "они" нјега. Још му поручују како ће и изворе да изгуби, тешко теби Тадићу, упркос извињења, испао си смешан и изигран. А тек си се сад сетио да је народу све горе... Касно је председниче, касно, на жалост.Бламажа је потпуна.

djo

pre 12 godina

Eto vam ih radikali i DSS u koaliciji sa Tomom na sledećim izborima pa sa njima pregovarajte oko Kosova, kada vam ovi toliko ne valjaju.

Marko

pre 12 godina

Veltovi novinari ili ne znaju ili ne zele da znaju da onaj sprski politicar koji bude "zreo" da prizna novog južnog suseda, će istovremeno postati zreo za politicku smrt. Čak i oni najzagriženiji zastupnici ulaska u EU nece priznati Kosovo jer znaju koju bi im presudu doneo narod na sledecim izborima. Čak i oni kojima je EU sve i svja nisu spremni niti zele da zrtvuju svoje politicke karjere prikljucenja istoj. Da ne govorimo o tome sto cak i ukoliko bi sebe zrtvovali ni to nije garancija ulaska u EU.

Zato bi trebalo ovi novinari da shvate da Srbija nece priznati Kosovo nikada. Cak ni po cenu ulaska u EU. Čak ni po cenu da zauvek ostanemo crna rupa Evrope.

Van Helsing

pre 12 godina

Slažem se da je svašta trulo u Srbiji, ali kakve to veze ima sa priznanjem Kosova? Lično bih više voleo da se Srbija sredi kao država, očisti od kriminala i korupcije, da pravosuđe profunkcioniše. Niti smo mi za Evropu, niti je Evropa za nas, niti je od njih lepo da nas ucenjuju sa Kosovom. U ovoj situaciji kada nema pravne države, samo će se EU fondovi prokrckati i bićemo dužni kao Grčka.

All in

pre 12 godina

Koliko svatam vi jeste i bicete vazan faktoru u EU kao nasi vekovni prijatelji i u dobru i zlu vasa podrska nikad nece zaostati (ja sam uveren u to).

Ali jos nesto bi vam porucio da Kosovu primite pre Srbije u EU i otvorite tom evropskom narodu granice ka lepoj EU. Da mogu da posecuju njihove rodjake po Belgije, Holandiji, Italiji, a po najviseu Njemackoj. Da sa njimo pivo pijete ikobasice jedete!

Zaista ja vas vec vidim u zagrljaju.....zamisli te tek bratski skup : Madjarksa, Hrvatska, Albanija, Kosovo...ma krivo mi je sto necemo biti sa vama!

Zoran I

pre 12 godina

Ja se bas i ne secam da je SR Nemacka priznala DR Nemacku, pa su je primili u EU jos pedesetih godina... Ovako se mozemno cerati jos sto godina i traziti od jedne zemlje sve a od drugih manje. Sad, to sto smo se mi nasli u toplom zecu jeste nas problem, ali i ostali bi mogli malo da budu konstruktivniji ukoliko zele da pomognu a ne samo da traze...

Van Helsing

pre 12 godina

(Vladimir LDP, 21. jul 2011 13:51)

Zašto bi Kosovo uopšte bilo tema? Mi smo banana od države, ali smo ipak nekako ispunili haške uslove, imamo otvorene granice sa EU, investitori dolaze. Zašto ne omogućimo pravno-imovinsku stabilnost, obnovimo infrastrukturu, liberalizujemo tržište, privatizujemo javna preduzeća, otpustimo nepotrebni kadar na državnim jaslama? Samo tako privreda može da jača i zaposlenost raste. Sam ulazak u Evropu ne daje ništa osim krckanja tuđih para koje ne može doveka da traje. Bolje da se naviknemo na rad na vreme.

Što se tiče Kosova, ne sviđa mi se što ga nameću kao uslov za ulazak u EU. Ako ulazak u Evropu znači prestanak granica između država, čemu onda potreba da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu, a ne, na primer, kao evropski region? Što se tiče Velje, Palme, Šormaza ostalih patriota, ne vidim da će oni nešto da profitiraju na kosovskoj priči ako je niko drugi ne bude pokretao. Bolje da se svi okrenemo sređivanju države, radu, efikasnosti javnih službi i servisa, pa neće ni oni imati temu na kojoj su dominantni. A treba i pravna država da profunkcioniše da da hapsi i osuđuje lopove na vlasti ma kojoj stranci pripadali.

Hrvoje

pre 12 godina

Evo da ja pokušam biti objektivan. Prvo moramo shvatiti tko su ovdje glavni igrači. To su, s jedne strane, solidne stare članice EU (Francuska, Njemačka i Nizozemska) a s druge strane SAD; ostali prosto nisu bitni. Ako vam već sad sugeriraju da ćete morati "urediti odnose" s Kosovom, onda će to tako morati biti bez obzira na odlučno protivljenje Tadića da to ne dopusti. Ali sada morate biti svjesni dva mala uvjeta koji vam idu na ruku. Prvo, od vas se neće tražiti pravo priznanje nego samo potpuno neometanje odnosa, tj. da funkcionirate kao dvije odvojene države ali da dostojanstvo Srbije bude očuvano i da ostane neka minimalna šansa da Kosovo opet bude Srbija jednog dalekog dana. Drugo, Amerika vas želi u EU jer je to njihova ideja "stabilizacije regije" i ona će sigurno, kada dođe vrijeme za dogovaranje, izvršiti pritisak na Kosovo da sa svoje strane pravi neke ustupke. Amerikanci su tu nemilosrdni i ne poznaju prijatelje i neprijatelje. Oni će se pobrinuti i za Nizozemsku ali problem vam je što ne mogu ništa Francuskoj i Njemačkoj. One su onako iskreno nezainteresirane za vaš ulazak (kao što su bile i za naš) pa će tražiti samo dovođenje države na razinu zapadnih standarda u stvarno svim segmentima jer ne žele dodatno slabljenje EU. To je dakle izbor pred kojim stojite.

I ako smijem primijetiti, vama bi dosad bilo puno bolje da vam Jeremić nije ministar vanjskih poslova. Ja razumijem da vi volite njegovo srpstvo (i ja bih da sam Srbin) ali on čini da cijela zemlja izgleda nacionalističkije, arogantnije, pa čak i lažljvije i nepouzdanije kao partner. Tadić i recimo Jovanović zajedno bi vas odveli u EU otprilike 1 godinu iza nas. To je samo moje mišljenje. Meni je malo dosadno pred kraj radnog vremena pa vas posjećujem. :)

Pozdrav

Velibor, USA

pre 12 godina

Samo josh da kazem da Hrvojev komentar jeste objektivan i poshten. Od svih hrvatskih komentatora koji su se ovde javili, najbolji je Hrvojev komentar.
Slichno i ja kazem, to sam vec i rekao pa kratko ponavljam: Ubrzano se ide ka odredjenom ublazavanju kosovskog problema u pravcu tehnichkog i praktichnog reshenja tako da ni Srbija ni Kosovo ne blokiraju jedno drugo na medjunarodnoj sceni. Najverovatnije se radi o olakshavajucem zamrzavanju pitanja statusa Kosova (za srpsku stranu) na ovakav kompromisan nachin. Kompromisno zamrzavanje znachi vrlo shiroka autonomija za srpski sever Kosova (kao shto je i sada, ako vec ne i de facto otcepljenje od Kosova), takodje odredjena snazna autonomija za srpske enklave juzno od Ibra te eksteritorijalnost za spc manastire i crkve. Za uzvrat, od Srbije se ochekuje prestanak blokiranja ostatka Kosova na medjunarodnoj sceni ako vec ne i priznanje tog ostaka Kosova. Time bi se ispunili i uslovi o dobrim odnosima s susedima bez obzira shto Srbija sigurno ne bi prisiljeno priznala Kosovo u onakvim mu granicama.

dusko

pre 12 godina

I posle se neko pita kako je moguce da u 21 veku ojacaju nacionalisticke stranke!!!!???? Evo kako. Znaci,sledeci uslov (pored Kosova,sto se jelte PODRAZUMEVA) bice "promena stava" u Srbiji i narodu da je izrucenje potrebno ne zbog EU vec zbog ne znam cega vec. Dakle,vise nije bitno sto smo mi njih lepo SVE izrucili,vec sad moramo da promenimo i stav koji oni misle da imamo,a koji nije u skladu sa EU. Eh,ti Nemci. Vredan narod,ali nikad Srbe oni nece promeniti. Nisu uspeli u dva rata,nece ni u miru!!!

petronije

pre 12 godina

Sad odjednom kao hapšenja nisu bitna nego je samo jadno priznanje Kosova bitno iako je protiv priznanja već otcepljeno. Ovo je jako ružan način na koji se postavljaju ucene i iznude. A kako, posle svog ovog neprijateljskog i bezobraznog pritiskanja, Srpski narod i da poželi da uđe u vašu vam lepu Evropsku Uniju? Svima je jasno da to nema smisla jer je i više nego transparentno na kakve se sve načine to radi. Što se tiče policije i više sudstva, to svakako mora da se dovede u red. A što se tiče ucenjivanja, bojim se da vas niko ništa nije ni pitao! Pod takvim ugnjetavanjem nam i ne trebaju takvi kvazi prijatelji kao ni vaša EU.

Suunto

pre 12 godina

Walkyrie jezdi i ne zaboravlja, http://en.wikipedia.org/wiki/File:Serbien_muss_sterbien.jpg
Istorija ulazi u fazu kada se vrsi inverzija, zlocini i zlocinci se sublimiraju kroz katalizatore tipa "Konrad Adenauer" i pretvaraju u zrtve, a sa zrtvama se desava obrnuto. Dokaz, zadnja oslobadjajuca sudjenja ratnim zlocincima u Austriji, Madjarskoj, parade nacista po Litvaniji, Estoniji, izjednacavanje Crvene Armije sa Wehrmachtom i SS. Za 10 godina bice obrnuto Wehrmacht i SS ce biti zrtve.
Takodje, SS i SD ce biti cuvari koji su sprecavali Jevreje da cine masovna samoubistva..

Sinisa

pre 12 godina

2 nemacka dnevnika pisu slicno misljenje o srpskoj politici.......
2 dnevnika koji su desnom krilu bundestaga naklonjeni.2 dnevnika koja imaju neki 5-8% citaoca od celokupne stampe.
a nasi komentari opet kao za vreme komunizma..... nemci su protiv nas itd.

Марко

pre 12 godina

(Sinisa, 22. jul 2011 08:35) Ево да један Француз објасни до танчина Немачку политику у ЕУ и да коментар на растурање Србије и Југославије: http://www.vimeo.com/9462034. Европом данас владају исте породице које су њом владале пред почетак Другог светског рата, и влада и иста политика. Да не идемо даље у прошлост од прошлонедељне пресуде мађарског суда и ослобађање убице. Ми треба да градимо државу, а не да је разграђујемо — а то управо радимо, криминалом, корупцијом, непотизмом и продавањем тржишта и суверенитета ради КАНДИДАТУРЕ (не чак ни чланства, већ ради могућности да аплицирамо). Да ли би неко при здравој памети одлучио да прода сву земљу да би се кандидовао да му „Змај“ прода комбајн? Е то ми радимо... увалиће нам комбајн а нећемо имати земљу да га возимо. Наши краду и крију се иза ЕУ услова, јер им одговарају да нешто ставе у џеп: ГЕНИЈАЛНО, убиће из еврофанатизма.

Milosh

pre 12 godina

Nazalost upravu su za sve, osim za jednu stvar. NECEMO MORATI da priznamo Kosovo. Uvek sam bio za ulazak u EU, a i sad mislim da je to jedini spas za ovu nasu jadnu drzavu, ali ne bi trebali da dozvolimo da iko od nas pravi budale zato sto zelimo u EU. Kosovo NIKAD i NIZBOGCEGA ne treba priznati.A to sto smo dosli u tako tesku situaciju, da cemo jednog dana morati da biramo izmedju EU i Kosova, to je nas problem jer da smo bolju spoljnu politiku vodili kad je trebalo, a ne samo sad, stvari bi bile mnogo drugacije.

Cera

pre 12 godina

Pa kada je to Srbija i išla "udobnijim" putem kao što to autor članka pravlino primećuje da smo ga propustili.
Recimo put preko Albanije i nazad u WWI nas je koštao 1/3 ukupnog stanovništva, u WWII Srbija nije birala udobniji put i to se dobro zna... i tako kroz istoriju tu smo gde smo, ovakvi kakvi smo. Članak samo kaže, ipak nam se ne sviđate takvi i nemože u EU. Meni je žao zbog tog nerazumevanja i nadam se da ćemo ipak biti prihvaćeni u EU. Kad tad, jer smo evropski narod i ovakvi kakvi smo!

Velibor, USA

pre 12 godina

Opet se pridaje previshe paznje Steinbach-oidnim nemachkim "mudracima".
U vesti je trebalo biti navedeno tachno KOJI pisac chlanaka, komentator, contributor, analitichar.... (ili ako ih je vishe- KOJI u mnozini) u Welt-u i Berliner Zeitung-u je/su ovo napisao/li. Te novine daju raznoraznim pametnjakovicima, analiticharima, contributors-ima .... da pishu o kojechemu ali oni imaju svoja imena i prezimena te josh neke detalje iz njihovih (politichkih, think-tank, ideoloshkih...) biografija pa bi valjalo i to navesti, rasvetliti da se vidi tachno koji tipovi ovo ********.
U dve stvari sam siguran: da ne treba poistovecivati sve Nemce s ovim "mudracima" i da poshteni, socijalliberalni, socijaldemokratski Nemci ovo ovako NITI pishu NITI misle.
Da su mnoge stvari u npr. Srbiji i dalje trule istina je i to treba ispraviti ali da je to sve zbog stava o Kosovu (kojeg zelim bash ovim "mudracima" pred prag kuce i u kuci), su gluposti.
Takodje ochito je da su ovi "mudraci" HDZ-ofilski CDU/CSU nastrojeni kad hvale kako je Hrvatska "preskochila prepreke" (chuj, preskochila?). Pitao bih ih, a kako to? Automatskom pretplatom na EU kroz pripadnost rimokatolichanstvu ili proterivanjem (skoro potpunim) srpske nacionalne manjine devedesetih i tako sprechila i mogucnost da ima pitanje pandansko kosovskom? Da li to znachi, gospodo "mudraci" da su i Srbija i Srbi trebali tako da proteraju albansku nacionalnu manjinu s Kosova pa da Srbija i Srbi eto preskoche i da imaju uopshte taj problem i tu prepreku- problem reshen na taj nachin k'o shto ga je Hrvatska reshila "olujom"??

Puno se ovim politichko-analitichkim logorejcima- "mudracima" moze postaviti kontrapitanja i pokazati im gde greshe i koliko su im standardi dupli. No, poshto piskaranje nekih "mudraca" po ovim navedenim novinama vidim kao jeftine provokacije, najpametnije je- ne pridavati im paznje!

Stratofil

pre 12 godina

Ono što je u Srbiji najtrulije su korupcija i pljačka u javnim i državnim preduzećima. Taj mulj i talog nećemo očistiti, plašim se, nikada.
Preduzeća koja se dodeljuju strankama, da bi ove muzle pare iz njih za potrebe sopstvenog funkcionisanja, da bi zapošljavale svoje lepitelje plakata, ili agitatore po kućama, ili redovne posetioce partijskih mitinga. Onda ti sitni, pogani, lezilebovićki partijski vojnici muzu budžet, nabacuju posliće, primaju sitan mito za neko "završavanje", a deo uvek vraćaju stranci koja ih je lepo udomila. U to kolo se ubacuje sve više i više ljudi s idejom da se zaposle, rade malo i bez ikakve odgovornosti i ubiru plodove budžeta. To je trulež, to je ono što veze nema sa evropskom ekonomskom unijom, to nas koči više nego Kosovo. A o restituciji da ne pričam.

Dusko

pre 12 godina

U clanku “Jos ima neceg trulog u Srbiji” iz casopisa Welt (rubrika “Drugi pisu” u Politici) tako nam je sve lepo i jasno receno. “Beograd se grdno vara da je sa Hagom sve resio. Pravi problem tek predstoji: Kosovo”. I samo mi nemojte reci da je to stav samo tamo nekog nebitnog novinara. Pa to je nemacka novina i nemacki novinar. Nemojmo se zavaravati. Na Zapadu nista nije slucajno ni nebitno. Ni bez necije dozvole. Isto vazi i za blokadu granice. Mig i dozvola dosli sa Zapada. Za priznavanje Kosova culi smo to mnogo puta i od bitnih politicara. I to samo bu….ma nije jasno. Ili se prave. “Ne znaju vam se granice”. Za Kipar to nije vazilo, ali za nas hoce.
Ima u tom clanku jos jedan jako “lep” deo. O Hagu i broju 161. Time su svi sa optuznica uhapseni. I “to je istorijski dan za medjunarodnu pravdu u koju se s vremena na vreme gubi poverenje”. Pa se tu spomenu i predsednik Sudana i libijski diktator Gadafi.. Jedino gospodin novinar ne spomenu nijednog americkog predsednika. Sada vode dva rata, u treci su dobrano zagazili (Libija), a i cetvrti je moguc (Iran). Oni ne podlezu ovozemaljskoj pravdi jer oni su Amerikanci. Kako to gordo zvuci.
I ako ovde “Jos ima neceg trulog” (a ima, ali nema veze sa Kosovom) tamo ima jos mnogo …… . Ali necu. Ja sam “fin i vaspitan” pa ih necu castiti odgovarajucim epitetima.