Sreda, 20.07.2011.

16:47

Kosovo: Embargo na robu iz Srbije

Vlada Kosova "na osnovu reciprociteta" uspostavila embargo na uvoz robe iz Srbije. Borislav Stefanović: Priština narušila Ceftu, odluka na štetu građana Kosova.

Izvor: B92

Kosovo: Embargo na robu iz Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

84 Komentari

Sortiraj po:

Konstantin

pre 12 godina

oo pa veceras pola kosova na forumu, bujrum, ovdje ozbiljniji pregovori u toku od zvanicnih. samo da pitam, a od koga cete zito da uvozite, crne gore, slovonije, makedonije, amerike, burkine faso? ili je dugorocni plan bio da se zivi od limunade i baklave?

Vladimir Arsic

pre 12 godina

Snazno, najsnaznije podrzavam ovu odluku albanskih vlasti na KiM. Iskreno se nadam da ce vlada Hasima Tacija pokazati cvrstinu i nepokolebljivost u ovoj odluci te da ce embargo potrajati bar nekoliko godina, najmanje do isteka mandata te vlade, za koji se takodje nadam da nece biti prekinut nekim prevremenim izborima. Nadam se da i MZ nece sada da uprska stvar i da obori ovu odluku.

Ziveo embargo !!!

Saša CG

pre 12 godina

Srbi, vi većih neprijatelja nemate od samih sebe... Ova odluka Vlade Kosova, koja je među preduzećima u CG iščekivana s nestrpljenjem, izazvala je pravo oduševljenje. Uostalom, o svemu se šuškalo već danima nakon što je Tači boravio u Crnoj Gori prije 10 dana. Uopšte nije bitna politika i šta o bilo kome neko misli. Niko lud ne bi propuštio ovu priliku i jasno je da će Crnogorci to iskoristiti. Razumijete li vi uopšte koliki je to novac u pitanju? Ovjede se radi o stotinama miliona eura na godišnjem nivou i tržište od oko 2 miliona ljudi. Naravno da će pokušati da u igru uskoče svi koji priznaju kosovske institucije i dokumenta. Sem nas najviše Makedonci i Hrvati. Najviše će ponijeti onaj koji prvi bude ostvario veze između srpskih proizvođača i kosovskih dobavljača a Crnogorci u tome imaju ubjedljivo najbolju startnu poziciju...
Nikad nam neće biti jasno zašto ovo radite sebi... No, to je vaše pravo i vaša stvar.

Agim68

pre 12 godina

(agim (od danas zbog politike umesto eurokrem mora da jede nutellu), 21. jul 2011 02:09)

Slazem se sa tvojim komentarom ali da je Abanija majka kosovara nikako, ona je od 1912 do danasnjeg dana bila maceha kosovskuh albanaca, i to vrlo losa maceha! Procitaj malo istoriju odnosa "tvoje majke" Albanije prema kosovarima pa ces shvatiti kakvu "majku" imas!

sale

pre 12 godina

Do sada je Srbija u "dzravu kosova" uvozila zvanicno preko 200 miliona dolara a nezvanicno jos toliko a ako ovaj smesni emmbargo ipak opstane (svi slicni potezi "drzave kosova" su trajali samo po nekoliko dana), onda ce onaj nezvanicni deo porasti na 400 miliona dolara i gotovo. Manje para za budzet "drzave kosova", veliki minus pred EU jer ovim potezom Albanci krse CEFTA sporazum, vise para za svercere, carinike, policiju i inspektore a Srbija ostaje tamo gde je i bila.

Milan Dj

pre 12 godina

skoro sam posetio jedan supermarket u Pristini i uvideo da najveci deo ponudjene robe dolazi iz Srbije i Makedonije, sa skromnim udeom robe iz EU. Razlog za to je da lokalno stanovnistvo moze sebi da priusti proizvode upravo iz te dve zemlje zbog nizih cena u odnosu na inostrane prozivode. Pretpostavljam da ce sada Makedonija profitirati iz ove odluke jer ce porasti potraznja njihove robe.

privrednik .

pre 12 godina

Bogami ovo ne valja.Srbija zvanično na kosovo izvozi robe za oko 200 mln eura godišnje.Nezvanično još najmanje duplo.Pa vi razmislite o tome.Pošto je na Kosovu valuta Euro oni nemaju problema da kupe robu u bilo kojem delu sveta.

OPERACIJA BLJESAK

pre 12 godina

Samo cu reci da 1995.kada su Srbi (Slavonija,Baranja i Zapadni Srem) prekrsili dogovor o saobracaju sa Hrvatskom vlascu da su Hrvati rekli eto prekrsili sporazum koji je postignut pred UN kao i ovaj nas sa Kosovom i krenuli u operaciju Bljesak,za sto mi sad ne kazemo eto PREKRSILI SU DOGOVOR POSTIGNUT U BRISELU,NE MOZE SE PREGOVARATI SA NJIMA I UDARIMO VOJSKA I POLICIJA I AJMO !!!! Ubedjen sam da NATO ne bi nista uradio nego gledao kako da izvuce zivu glavu!

Baki

pre 12 godina

Kosovo je mala Drzava za Srbiju. Sta i ako Srbija ne izvozi na Kosovu. Ima Veliko Trziste Rusije, gde moze da izvozi. Ako Srbija zeli u Evropu mora da dozvoli slobodan tok ljudi i robe. Znaci i mi Kosovari cemo slobodno da putujemo preko Srbije, a i nasa Roba ce uci u Srbiju. A kakve ce simbole pecate biti to je unutrasnja stvar Kosova. I nama ne interesuje kakve simbole ce imati Srbija. To su unutrasnje stvari svake Drzave.
Baki

Uroš

pre 12 godina

Ovaj embargo je najveća glupost u ekonomskoj praksi sveta.
Oni od nas moraju da kupuju određene proizvode zbog ekonomske logike.
Logično je da pšenicu kupe od nas jer je skup prevoz iz Rusije...
Znači, oni su samo sebi povećali maloprodajnu cenu naših proizvoda i svom stanovinštvu otežali život.
Ako im je jeftina naša roba, predlčažem da i mi uvedemo još 10% na robu koja ide za KiM.
Mi ništa ne gubimo, na administrativnoj granici otvoriti nekoliko marketa i eto deviza, sami će da ih donesu. Ako misle da će im slovenci i hrvati dai jeftino robu, grdno se varaju, samo će imati poskupljenje do tih 10%.

Tex Willer

pre 12 godina

Ja da sam sad u Vladi Srbije, poslao bih vojsku Na Kosovo da ovo sredim, ovo se ne tolerise.
Zamislite da sicilija uvede zabranu ne robe iz Italije, Berluskoni bi odmah poslao avione i vojsku da to sredi.

Dole Vlada (mislim da ide dole na Kosovo)

F.

pre 12 godina

Nema potrebe da dezurni Albanci ovde zamenjuju teze. Srbija ne blokira nikoga samo ne priznaje neke samozvane pecate neke samozvane albanske "drzave kosova". Takva drzava ne postoji te samim tim su i nevazeci pecati na kojima pise "drzava kosova". Na delu Kosova na kojem su Albanci vecina postoji samo jedan izdrzavani protektorat pod medjunarodnom upravom, u ime tog protektorata sporazume je potpisivao UNMIK i jedino vazeci su pecati na kojima pise UNMIK. I kraj. Hocete da izvozite komsije Albanci? Niko vam to ne brani samo treba da postujete zakone i sporazume. Znam da je to tesko za vas...

diznilend

pre 12 godina

Broj albanskih komentara kao i broj klikanja na "ne preporucujem" pokazuje koga ova vest tangira i ko je smatra za nesto bitno. Kao sto vidimo gradjane Srbije ne zanima puno jos jedan u nizu kompleksaskih poteza neke "drzave kosova" jer i onako znaju da ce citav ovaj cirkus imati kratak rok trajanja - kao i u prethodnim slucajevima demonstracije "drzavnosti" te albanske mikimaus "drzave". Zaista je jadna i bedna ta "drzava" kada svoju "drzavnost" moze da pokazuje iskljucivo ovakvim potezima ili iskljucivanjima struje, cepanjem dokumanata, skidanjem tabli, cupanjem kablova i izivljavanjem nad onima koji nemaju zastitu kao sto su to kosovski Srbi. Ali sta i ocekivati od onih koji u 21. veku prave neke 19. vekovne tvorevinem, koji sa zakasnjenjem od nekoliko vekova prolaze kroz nacional-romanticarsku fazu ili koji imaju Hasima Tacija za premijera.

pravo lice

pre 12 godina

Dobro je da javnost u Srbiji vidi na kakav nacin razmisljaju albanski sovinisti i kako tumace poteze te svoje "vlade". Ovoliko napaljenih i samozaljubljenih sovinista koji nekim smesnim pricama brane i pravdaju poteze te svoje "vlade" vec davno nije vidjeno na jednom mestu - 90te su jos uvek vrlo zive medju kosovskim Albancima kao i tadasnji rad mozga. Ovo je dobar podsetnik koga bi to voleli da priznaju odredjeni gradjani Srbije i sa kim mi to imamo posla. Srbija, verovali ili ne ali nece propasti zato sto je samozvana vlada nekakve albanske paradrzave povecala takse za 10%. Tih 10% razlike ce se lako nadomestiti time sto nece biti placene dazbine toj albanskoj paradrzavi i tako sto ce se ova ista roba svercovati. Srbija ce svakako prodati tu robu, sverceri ce dobro da prodju, budzet "drzave kosova" ostace prazniji za nekih 100 miliona dolara kada bi se ova taksa odrzala godinu dana, Albanci ce te proizvode da plate po istoj ceni i nikakvi avioni i kamioni nece poceti da dolaze sa svih kontinetnata - jer stvari ipak ne funkcionisu kao u albanskim naucno-fantasticnim bajkama koje smo ovde imali prilike da procitamo. Isto tako, ovim potezom albanski nacionalisti su samo jos jedanput pokazali pravo lice, pokazali su EU da jednostranim potezima ugrozavaju regionalnu stabilnost i potkopavaju pregovore koje vodi EU, prekrsili su CEFTA sporazum, pokazali su da su nista drugo do razmazenih nacionalista kojima ne treba prepustati nikakvu vlast i pokazali su Srbiji da ni po koju cenu ne treba takvima davati bilo kakave ustupke. Ovaj potez albanskih nacionalista ce biti povucen za koji dan pa cemo videti sta ce tada da pisu ovi isti dezurni Albanci - ali verovatno ce da cute kao i uvek kada su u pitanju vesti koje ne odgovaraju njihovim narcisoidnim stavovima.

Enver Kelmendi

pre 12 godina

Ja mislim da je ovo vise politicka odluka Pristine nego neka ekonomska mera.Zar nije moglo da se ceka septembar pa da se sporazume nego se uvede neke mere koje mogu u toku nedelje da se poniste od Euleksa,ili od nekih careva ili sahova.
Pristina,prema mom ubedjenju,je zahvacena jednim drugim problemom a hoce da skrene paznju na odnose sa Srbijom.Naime Pristina treba da oduzima par poslanickih imuniteta i koprca se levo i desno.Jasno je kao dan da Pristina ne moze sama da sprovudi ovu odluku i treba ce da trazi pomoc od Euleksa.
A Beograd,sa svoje strane,ne moze da dobije odjednom dva samara:slucaj Hadzic i carina prema Kosovu.Srbiji kada prodaje nesto Kosovi onda ne smeta pecat Kosova nego samo kada uveze nesto iz Kosova.Meni zaista interesuje sta zaista moze Kosovo da prodaje Srbiji?
Mi svi hocemo u EU a sa druge strane spomenujemo nekakve blokade na uvoz robe,blokade na slobodno putovanje itd.Zaista mi nismo isti ali veoma slicni.

Kosovar

pre 12 godina

@V

1. Ali vidim Srbija se ne buni kad puni svoj budzet parama sa "samozvane albanske paradzrave".

2. Trazite UNMIK-ov pecat na carinskim dokumentima, ali nikada niste priznali taj isti pecat na putnim ispravama, registarskim tablicama ...

Koje licemerstvo

pusti snovi

pre 12 godina

@ Teddy Picker
bi podigao Kineski zid tamo negde opko Mitrovice " ??.

A kako - cime bi u slucaju napaa policije ili vojske Kosova branio one koji bi podizali taj tvoj zid kada nasa policija nesme ni primirisati na Kosovo, a vojska ni 5 km blizu granice AP Kosovo ??
Bilo bi to direktno krsenje potpisane kapitulacije tj. tzv "Kumanovskog sporazuma', a neki bi to shvatili i kao objavu rata NATO-u

Eh

pre 12 godina

Tu ce Hrvati da se ubace i to je to...
I nije ovo na osnovu reciprociteta, vec je problem pecat...
Reciprocitet je jedno, a pecat nesto sasvim deseto.
A da nece da zazivi, a sto mogu da izgube ?!?! Jedino Srbija gubi. Kosovo gotovo nista ne izvozi.

agim (od danas zbog politike umesto eurokrem mora da jede nutellu)

pre 12 godina

Prvo, kad smo usli u Ceftu jos nismo bili drzava jer tada jos nismo proglasili nezavisnost.Zato smo usli i u ceftu kao Unmik-Kosovo. 17.02 2008 smo proglasili nezavisnost i u medjuvremenu priznati od skoro svih relevantnih drzava u Evropi i veliki broj drzava u svetu(usa,japan,kanada,australija, saudijska arabija itd).Ne znam sta neko ocekuje u Srbiji, da proglasimo nezavisnost a onda da se i dalje potpisujemo kao Unmik-Kosova.Drugo, posto Srbija ne priznaje Kosovo kao drzavu to automatski znaci da ni Kosovo ne priznaje Srbiju kao drzavu(isto tako mnoge islamske zemlje NE priznavaju izrael ali realnost je da izrael postoji i niko te islamseke zemlje ne moze da natera da priznaju israel iako je izrael clan UN).Kosovo ceka vec vise od dve i po godine da se sporazume sa Srbijom o ovom pitanju i za ove dve i po godine Kosovo NISTA nije zabranjivalo Srbiji.Vlasti u Srbiji su vec prihvatile dosta stvari koje prejudiciraju kosovsku drzavu(licne karte,tablice i takodje dialog sa ZAMENICOM PREMIJERA Kosova) i zato ne razumem zasto ovde prave problem da priznaju i pecate jer se ovde radi o 100% ekonomskom interesu samo za Srbiju. Pola Miliardi deviza(jer se na kosovu placa eurima)u sadasnje vreme za Srbiju znaci mnooogo.Kosovo ne gubi absolutno NISTA,sta vise povecace se uvoz iz majke Albanije i time cemo da ojacamo albansku privredu(koja je iovako u velikom usponu).Smesne su mi izjave srpskih politicara da kao fora ovim gube samo Albanci.Ne Stefanovicu,ovim nepriznavanjem nasih pecata su gubili Albanci a od danas gubite i vi i to visestruko.Od kraja rata pa naovamo Srbija je pokusavala da zagorci nama Albancima zivot sto vise moze a danas Stefanovic i Ivanovic kao fora poceli da nas vole i brinu se jer ce nama sada biti losije.Njihov problem je da ce ovim gestom nase drzave da izgube jos vise biraca na predstojecim izborima jer u najmanju ruku ovi radnici i clanovi njihovih porodica ima da krive DS sto su izgubili poslove a sigurno i mnogima zivotnu egzistenciju.Na kraju da objasnim da za nas Albance priznavanje tih pecata nikakvo NE znaci da Srbija priznaje Kosovo.To je ekonomija i to nema mnogo veze sa politikom.Najbolji primer za to je kako Srbi sa severa Kosova najbolje moguce saradjuju sa Albancima i obrnuto a kad treba neki miting onda se prave kao da su najvece patriote.Pare buse gde burgija nece, bilo je i na zalost uvek ce biti.

karmadhi

pre 12 godina

ljudi pustite politiku gledajte ekonomiju.gubitnici su narod kosova a budzetu srbije falice"za sada" oko 500 milionaa dolara-interesantna teza.
uostalom svake godine izvoz veci za oko 16% pokazuje da je kupovna moc na kosovu svake godine sve veca i veca,sta to znaci procenite sami.sto se putovanja tice recimo u nemackoj se predlaze na veliko jadranska magistrala split, bar, skadar,prizren ili debar.pogledajte kartu i ukljucite mozak. za sada toliko!!!!.

Buki

pre 12 godina

Htjeli vi ili ne prihvaticete pecate i sve sto bude zahtjevali oni iz EU.. A za Kosovë bice malo tesko da se ucimo na ostale proizvode iz Albanije i Italie ali bice dobro ... Autocesta je za to radjena..

baz

pre 12 godina

o ljudi nije u pitanju ni novac, a samo npr. navodim jednog od njihovih političara "bajrama redzepija" pretio zveckao oružjem itd. pa sam sebi puljunuo u usta, jer čim usa kaže nemože tako on se povuče i demaantuje samog sebe pa gde to ima, ako kažeš nešto stani iza toga!! verujte i sad će biti tako i nikako drugačije, hvala bogu te imamo pametnih glava još u srbiji da nas vode, a ovo i jeste neki očaj jer nisu do sad postigli ništa od priznanja srbije, a iskreno se nadam niti će!!!!!!!!

ko vas ne zna...

pre 12 godina

Ajd' ove mini hidroelektrane, nego i ova cesta.
Na google earth se lepo vidi cesta koja od Pristine, preko kosmodroma u Lipljanu ide do Tirane. A tamo najsavremenijim brodovima tulumbe i baklave, narkotici i organi idu u svet.

ps. Kosovo pola svog budzeta trosi na kupovinu proizvoda iz Srbije?????

Nenad

pre 12 godina

Srbija je prosle godine na KiM izvezla robu u vrijednosti od 391 milion dolara (skoro 400 miliona dolara) a sa KiM je uvezla robu u vrijednosti od 4 (cetiri) miliona dolara. O kakvom reciprocitetu je rijec? To bi isto bilo kao da Srbija uvede embargo Japanu zbog reciprociteta jer je iz Japana uvezla robu u vrijednosti od 2 miliona dolara a uvezla mnogo mnogo vise. Vi Albanci ste zaista neki komicari!

sale@

pre 12 godina

Da i ja kažem nešto malo...
Zamolio bih ljude iz unutrašnjosti Srbije, ali i Albance sa Kosmeta da ne baljezgaju svakojake gluposti o opravdanosti ovakvog poteza, govoreći kako će Srbija puno izgubiti. Svaki Srbin iz unutrašnjosti Srbije koji je barem jednom bio na Kosmetu, zna da se u rafovima marketa i supermarketa na Kosmetu nalazi 70 možda i preko 80% robe iz Srbije. A zašto je tako, pa odgovor je prost - zato što su ti ljudi uvek bili okrenuti proizvodima iz Srbije. E sad što je nekome iz kosovske vlasti zbog nemoći i pogrešne politike palo na pamet da menja navike svog stanovništva, drugo je pitanje. Pride ovome, roba iz Srbije je na Kosmetu mnogo jeftinija nego što je ista u Srbiji (plazma, kravica, jafa itd.). Ako pametnjakoviće zaista misle da je lako menjati naviku ljudi, onda svaka čast, ali mi se čini da će to menjanje navike da ih udari dobrano po džepu. Hrvati, Slovenci, Makedonci ili Crnogorci jedva čekaju da osvoje to tržište kako bi plasirali svoje "jeftine" proizvode...
Niko ne govori o žitu koje uglavnom Srbija (manjim delom i Hrvatska) na ovim prostorima proizvodi i od koje zavisi ek.stabilnost okolnih zemalja. Blokada žita iz Srbije za ljude na Kosmetu znači da će ostati bez hleba - ali bukvalno. Izuzev ako isti ne uvoze iz Grčke preko solunske luke i koji će biti višestruko skuplji.
I da se razumemo Srbija ne brani izvoz robe sa Kosmeta, već štiti svoje interese tako što ne dozvoljava uvozi robe sa žigom nepostojeće države, nastale inače na njenoj teritoriji. To što Albanci sa Kosova i na ovaj način dokazuju svoju državnost, njihova je stvar. Država si ako imaš stolicu u UN-u i nikako drugačije.
A smešno je nadati se, da će se Srbija zbog par stotina miliona evra odreći svoje teritorije... Kosmet je dragi moji Albanci mnoooogo skuplja reč nego li što vi mislite. Kada to kažemo, onda mislimo na nešto što se ne može nikada prodati... Ni po koju cenu!!!

neko iz mase

pre 12 godina

Volio bih znati od Albanaca o kakvom reciprocitetu oni govore? Sta to oni uopste nude? Dalje zanima me kako misle izvesti tu svoju zabranu na sjeveru Kosova i Metohije. U CEFTA-u ste usli kao UNMIK/Kosovo jer je to bio jedini nacin da udjete s obzirom na protivljenje Srbije. Tako da vi dragi Albanci ne postujete vlastite potpise ili ste mislili da ce ovim tzv. pregovorima neko u Srbiji pored svega priznati i pecate tzv. KosovE i da prethodni potpisi vise nece vaziti. Prevarili ste se. Ne ide to bas tako. Ocito nemate blage veze o politici. Ne kazem da su ovi u Srbiji nesto sposobni ali ovi vasi su za njih amateri.

Inace ovi vasi su se mnogo osilili jer i ovo sto ste dobili tzv. preogovorima je zaista previse. Budite i ovim zadovoljni i ne trazite hljeba preko pogace. Jer kada bi Srbija zavrnula pipu na svakom planu vlast u Pristini bi se dobro zamislila. Znaju to i oni. Sto se tice struje opet zaboravljate da su kapaciteti tzv. KEK-a vlasnistvo EPS-a. Sve vam covjek mora napominjati!

Jedan lik napisa da na svakom koraku na Kosovu nicu mini hidroelektrane! To se zove ispiranje mozga! Ne vjerujte svemu sto cujete na TV-u ili procitate u novinama. Obicno to ovako ide. Fotografisu se sa masinama pred kamerama a kada se kamere sklone onda lijepo svako razguli na svoju stranu.

neko iz mase

pre 12 godina

Koji li im je ovo put? Vec su par puta uvozili zabranu pa nakon reakcije njihovih mentora popustali ako ne istog onda u naredna dva dana. Srbija ne moze priznati pecate nekakve drzave KosovE jer to i nije drzava. Tacka! Drugo na Kosovu se ne proizvodi nista a Srbiji najmanje treba "uvoz" narkotika, bijelog roblja i svercovanog GMO mesa iz Brazila i Argentine. Kosovo nema sta ponuditi niti jednoj drzavi u regionu a pogotovo ne Srbiji. Vlastima u Pristini bi bilo bolje da se urazume i da rade na smanjenju kriminala umjesto sto se bave Srbima i Srbijom.
Ako Kosovo ovako nastavi mogla bi Srbija zabraniti Kosovu pristup u CEFTA-i. Sta kazete na to kosovski Albanci? Sta cete onda? Ionako je Srbija bila ta koja vam je dopustila da udjete u tu istu CEFTA-u. Izgleda bas brzo zaboravljate!

Drin

pre 12 godina

90tih kad smo mi poceli da trazimo nezavisnost vi ste se smejali. Gdje spo sada vi to dobro znate. Pa nemojte se smejati. Bolje pamet u glavi.

Merdita!

pre 12 godina

Ja se slazem sa nasim sugradjanima sa Kosova i Metohije. Granice treba da se uklone i omoguci slobodna trgovina centralne Srbije i svoje pokrajine. Svaki drugi potez bi bio na stetu naroda sa obe strane administrativne linije...Kroz trgovinu i saradnju sa Albancima se rane mogu zaceliti i samo na taj nacin se moze obaviti mirna reintegracija juzne srpske pokrajine.Vrlo je bitno takodje da izmedju nas ne postoji jezicka barijera.Albanci izuzetno pricaju srpski jezik, a i mi bismo mogli da se bar potrudimo da naucimo neku rec na albanskom. To samo moze da koristi.

Dardani

pre 12 godina

Mi smo se već obratili međunarodnoj zajednici i ukazali na neprihvatljiv potez, tražili smo da se što pre odluka obori i očekujemo da ćemo u saradnji s međunarodnom zajednicom uticati da se to i dogodi", izjavio je Stefanović....Pa ako su ovim potezom Kosovari stavili jamcu oko vrata samim sebima sta se toliko brinete G,Stefanovicu,zasto toliko insistirate da EU i CEFTA poniste ovaj "reciprocitet" ???Izjava G,Jovanovica da ce sada sva roba iz Srbije ulaziti na Kosovu ali "ilegalno" a da stime ce Albanci placati vecu cenu proizvoda cak sa 20-30% jeste cinjenica ali to je vlada Kosova i zeljela, jer ko ce platiti za istu robu 30% skuplije ??? Jel to dobro ili lose po Allbancima vi nemarite,mi smo ostali bez posla i za vreme Milosevica kada su nas terali potpisivati da smo radnici(gradjani) Srbije i samo Srbije bez one Autonomne Pokraine Kosova a mi nismo nikako to prihvatali i ostali bez posla pa smo izdrzali ano najteze sto se u ekonomskom smislu moze nekome nazao uciniti a vi danas marite o poskuplenju robe izvezeno iz drugih drzava ...

horhe

pre 12 godina

Ma Srbija ce sada da propadne skroz, zamislite samo, ta planetarno bitna i prebogata albanska "drzava kosova" je uvela dodatne takse. Mene je sada zaista strah od buducnosti. Sada smo u Srbiji definitivno osudjeni na propast ali ako nista drugo svi cemo na Merdare pa cemo odatle gledati sve te silne slovenacke hidrocentrale koje nicu po "drzavi kosova" kao pecurke posle kise, kamione i avione sa turskom, americkom, japanskom i ko zna odakle sve pristiglom robom, sva ta svetla, sarenilo i bogatstvo... Ma Las Vegas je malo dete u odnosu na to u sta ce se razviti "drzava kosova" kada vise ne bude crepova iz Kanjize ili Plazma keksa. Komsije Albanci, umesto ovog vec zaista smesnog nacionalistickog samohvalisanja i pridavanja i prevelike vaznosti kako sebi tako i toj vasoj naci-krimi tvorevini, bolje bi vam bilo da se spustite na zemlju, ukljucite mozak i malo razmislite sta cete postici ovim i ovakvim ponasanjem. Za pocetak ako nastavite sa ovim jednostranim potezima, izbacice vas iz CEFTE a to znaci da nema slobodne trgovine ni sa ovim evropskim treceligaskim drzavama, drugo rizikujete da neko u Srbiji najzad kaze "DOSTA" i da pocne sa mnogo ozbiljnijom destabilizacijom i opstrukciojm te vase "drzave". Inace, nije prvi put da albanska paradrzava povlaci ovakve poteze i nije prvi put da Albanci na ovakve smesne nacine zele nekome da pokazu da su "drzava" i uvek je to trajalo vrlo kratko jer ubrzo i tako stizu uputstva od upravitelja iz Vasingtona. Tako ce i ovo da traje nekoliko dana i kraj a u medjuvremenu ce makar albanski nacional-shovinisti malo da se ispucaju i da nam pokazu sve iz svog repertoara i time jos jedanput pokazu sa kim mi imamo posla i zasto ni po koju cenu ne treba davati legimitet ili popustati takvim mentalnim sklopovima i njihovim tvorevinama.

Fitim, Prizren

pre 12 godina

Ne, ne, ne gospodine Ivanovicu, ako imate pare, devize u rukama, a to albanci naravno imaju, onda robu mozete kupiti gde i kod koga hocete, sada kad je zavrsen autoput u Albaniji ti proizvodi ce doci brodovima od svih kontinenata do Albanije a onda za tri ili cetri casa ce biti na Kosovu! Vi ste zaboravili da Kosovo ima granicu sa cetri zemalja regiona, a bogami svaka od tih zemalja, osim kako izgleda Srbije, su vrlo zainteresovane da dobijaju tih 300 do 500 milijona evra godisnje! Budite oprezni jer ako sada izgubite trziste Kosova onda tu trziste vise nikada necete moci dobiti jer ce Kosovo taj svoj uvoz organizovati sa ostalim zemljama regiona ili cak celog sveta, cak ni rusi nece reci "njet" stotinama milijona evra! Nemojte izgubiti ovo trziste, stotine ili cak hiljade radnih mesta u Srbiji cete time izgubiti a hiljade i hiljade clanova porodica tih koji budu izgubili svoj posao zbog ovakve politike Beograda ce ostati bez prihoda a vasa drzava ce onda imati probleme da te ljude, u ovakvoj globalnoj krizi, opet zaposljava ili njima pomaze sa socijalnim dnevnicama!

Ahmet, Prishtina

pre 12 godina

Hehehe, neka mi sad ovi koji kazu kako Republika Kosova navodno nije drzava, kako onda ta navodno nepostojeca drzava moze uvesti sankicije jednoj drugoj drzavi!? Da vidimo kako ce sada reagovati radnici koji zive od proizvoda koje su njihove firme dosada prodavale na trzistu Kosova! 300 do cak 500 milijona evro su zaista debele para, vise desetina preduzeca Srbije sa stotinama ili cak hiljadama radnih mesta zavise od tog trzista, neka sluzbenici Srbije i drugi zainteresovani shvate kako nije dobro da se sanksionisemo medjusobno nego bi bilo bolje da radimo zajedno, ali jedna stvar je sigurna, EU i medjunarodna zajednica su Kosovo dali zeleno svetlo za mere reciprociteta, ako Srbija sa svoje strane ne bude olaksala i prihvatila slobodu kretanja, trgovinu, telekomunikaciju itd., onda ce doci do jos vise ovakvih ili slicnih mera, znaci ako Srbije ne priznaje dokumente Kosova onda ce to isto raditi Kosovo sa srpskim dokumentima itd.! Saradnja a ne blokada, to svi zahtevaju, ali to naravno nije i vise nece nikada biti jednosmerno, znaci samo u korist Srbije nego od te saradjne moraju svi biti dobitnici!

Bardhi

pre 12 godina

E komsije polako bre sta se bunite?Pa mi bre komsijetrpeli smo od vas razne blokade,Ova nista nije opasna za nas videcete.Niko nama nista ne d dzaba sve je za novac.Vidim sada na zalite joj blago nama ko nas zali.Jos cak i vojsku pripremate ocete silom da nam prodate vasu robu necemo bre i onako nije vam kvlitetna niste ozbilni.cesacete vi vase usijane glave jer u normalnim zemljama za 500 miliona eura padaju vlade.Jos se i hvalite.Ako nista drugo bar par stotina radnika u srbiji ce ostati bez posla.A sto se tice trektora ispred vlade toga nece biti,jer za nas traktori se ne upotrebljavaju za obaranje vlada.to se desava samo u srbiji. videcemo se komsije pozzz Bardhi

sad

pre 12 godina

Еее Албанци, оним што сте радили од 1998(али и раније) до сад је апсолутно показало да ваше кукумакање(али и Запада) на Милошевића било само добро смишљинo оправдање за СВE што сте (али и Запад)икад учинили. А ово сад то тек показује.
Довео вас човек лепо зато да се договоримо, а ви се силите. С друге стране(ал' само са те стране) вам хвала јер сте то показали и другима.
А ове власти ако мисле на углед земље и мисле на народ вршиће разумљив притисак и преко неких из ЕУ, а има и других савезника.

nada

pre 12 godina

KO ono bese kriv za odlaganja "pregovora"?
I gle, preko noci "genijalni umovi" dobise ideju kako da izraze svoje ogromno nezadovoljstvo sto Srbija nece da caska sa njima! A mozda su im savetima malo pomogli i prijatelji iz regiona podsecajuci ih na svoje recepte (koji su, naravno podrzani od medjunarodnih prijatelja).

Pristevac

pre 12 godina

Verujte, mnogo gluparija u ovoj politici. Bas je glupo to sto radi i Srbija i Kosovo. U celom svetu drzave skidaju granice, svaka normalna drzava zeli dobru saradnju sa ostalim drzavama a Vi vidite kako se inate Srbija i Kosovo ko mala deca. Aman, probudite se bedni politicari, niste deca, mislite malo na narod. Iskreno da Vam kazem SRAM IM BILO

Gjergj Lekaj

pre 12 godina

Ako je na štetu samih Albanaca zašto ste se obratili međunarodnim institucijama g.Stefanoviću? Zaboravili ste da Kosovo i Albanija imaju autocestu,hranu i ostalo preko mora koliko hoćete samo treba imati novaca.

creative

pre 12 godina

sacekajte da prodje vreme pa da vidimo ko gubi Srbija ili Kosovo,ja mislim da Srbija gubi 100%.Slobodno neka Srbija stavi sama blokadu na izvoz struje pa da vidimo ko gubi.Kosovo se za ovo sprema vec duze vreme,pronadjene su alternative.Makedonija,Albanija,Turska trljaju levu ruku.Sto se tice struje da upoznam neinformisane komentatore koji su toliko samouvereni da i ne znaju sta pisu od inata koji izvire iz njih.Dalekovod ka Albaniji,Crnoj Gori su pojacani u Albaniji svakim danom nicu Slovenacke mini hidrocentrale struje kojiko hoces zato Srbijo proceskaj malo glavu i umi se vec jednom i vidi da je odavno svanulo.

plazma keks

pre 12 godina

Koliko vidim ovde ima dosta albanaca koje ipak zanima sta kaze ostatak srbije a i oni sami znaju sta kupuju u svojim prodavnicama i znaju cija je roba dominantna na KiM tako da izvolte..

Teddy Picker

pre 12 godina

Ja im nebi dao ni da prolaze kroz Srbiju kad dolaze iz EU, Kineski zid bi podigao, tamo negde oko Mitrovice. A ako je ovaj embargo na njihovu stetu onda nema potrebe da se uznemiravamo.

mnogo ste pateticni

pre 12 godina

Meni je u stvari zao ovih Albanaca sa Kosova... Zive u tom svom malom i ogranicenom nacionalistickom svetu, veruju u neke mitove, izigravaju nekakva nevinasca, veruju da su neki bitan faktor a nisu u stanju ni pertle sami da zavezu, sada su ubedjeni da su uradili ne znam sta i da su dokazali nesto... Pricaju o nekakvom reciprocitetu, samo za reciprocitet treba biti drzava, i to priznata drzava a ne nekakav marionetski protektorat koji glumi da je drzava. Ali samo napred komsije Albanci, ocigledno da ste mentalno negde u 90tim godinama proslog veka i ocigledno da je potrebno da predjete put odrastanja kao i svi na ovom Balkanu...

kari

pre 12 godina

beograd treba jednom da svati i da misli DOBROO za sfoj narod. vise da misli jer kosovo kosovo kosovo itislo nema nista od kosovo nego za sfoj narod da vodi racun bolje ,,,,,,,,,,

Zijad

pre 12 godina

Nemojte misliti da je ovo brzoplet potez Kosova, jesu drski, ali nisu do te mere da rade protiv svojih interesa u korist inata (kao recimo Srbija). Kosovo je našlo alternativne izvore namirnica preko Makedonije, Crne Gore i Albanije, odavno.

Ovo se dugo pripremalo, gubitnik je već poznat.

analiticar amater

pre 12 godina

Ovo nikako nije reciprocna mera. Kosovo - Unmnik je potpisnik CEFTA-e, i nije nikakav problem da se roba sa pecatom UNMNIK-a izvozi u Srbiju.
Prema tome, albanci ne postuju svoj potpis, ali to je njima tako svojstveno. Nije sporno da oni mogu da zamene srpsku robu nekom drugom, ali i skupljom. Svercovana Srpaka roba ce biti jeftinija i od te uvozne, tako da ce na gubitku biti budzet Kosova, a obogatice se pojedinci.

Kako god, ovo svakako nije korak u dobrom smeru, Kosovo ce ovim izgubiti vise nego sto ce dobiti jer ce morati da odgovara na neprijatna pitanja iz EU, a Srbiji ce dati finu odstupnicu i vise manevarskog prostora u pregovorima, a verovatno i neoficijelne kontramere nisu iskljucene, pa ce na kraju stradati samo obican narod.

Razmisli malo

pre 12 godina

Dragi Prishtevac,
Isto tako ces da bi stigao u recimo Madjarsku, Cesku,Poljsku, Dansku, Finsku... morati da prodjes kroz Bugarsku, Rumuniju pa tek onda u Madjarsku, umesto kracim putem kroz Srbiju. Sa tim da vas Rumuni nisu priznali, pa ces morati skroz okolo jer vasi pasosi ne vaze.
Ili recimo kroz Crnu goru, Bosnu, Hrvatsku pa do Madjarske itd...
Ne zaboravi da ce roba koja bude stizala do vas takodje morati da prodje duzi put, te ce i sama roba biti skuplja zbog transporta.
Ne raduj se unapred.

e-krem

pre 12 godina

cenu će platiti Albanci na Kosovu koji će i dalje kupovati preko posrednika svoje omiljene prozivode, ali po skupljoj ceni", kazao je Ivanović.

Preko posrednika je i kupovano i to je primarni cilj Severa Kosova.Prema tome sada jedi i svercuj sa svojim "Cuvarima mosta" koliko god hoces od Zvecana pa sve do Leska ali najpre sacekaj sta ce pogodjeni reci Stefanovicu.Mozda njima taj pecat manje smeta ko zna.

Beqa

pre 12 godina

Odlican potez vlade Kosova! To je samo pocetak, to nije jos reciprocitet. Vlada Srbije kompletno blokirala ulazak robe iz Kosova. Reciprocitet bi znacilo da Kosovo isto kompletno blokira ulazak robe iz Srbije. Ako se u septembru nastavlja sa ignorisanjem Kosova, onda ce sigurno doci do reciprociteta, znaci kompöetna blokada uvoza robe iz Srbije. Reciprocitet je apsolutno legalan potez. Oko petina celokupnog proizvoda iz Srbije se izvozi na Kosovo. Racunajte sami ko ce reciprocitetom vise da gubi.

Ahmet

pre 12 godina

Sto se tice embargo, ko izgubi vise videcemo. Vi cete izgubiti izmedju 320 do 400 milijuna evra za jednu godinu, i sto se tice ekonomije ako se izgubi jednu trzistu onda to trzisto nikada se dobije natrag. Jer sav taj material koji je kupljen u Srbiju mocice da se kupe od drugih zemalja. Tako da vi cete patite i to samo zbog vase politike. Sto se tice krsenje CEFTA-og sporazuma, vi ste krsili odavno tako da i mi smo poceli jer kako se kaze sta komsija radi i ti radis.

Kosovastar

pre 12 godina

Strpljenje ima i granicu. Srbija blokira slobodno kretanje ljudi, robe i kapitala godinama a neki se ljute kada Kosovo uzvraca posle NEKOLIKO GODINA strpljenja. Dosta je bilo vise. Izvoz Srbije na Kosovo je negde oko 500 miliona evra pa neka se vidi sta znaci gubiti. A sto se tice UN-a pa briga kosovara za UN, taman posla. Pa sta je sprecio Svajcarsku da bude razvijena zemlja do 2002 do kada nije bila clanica UN? Sta sprecava Tajvan da bude 5 puta razvijeniji od "matice" Kine a nije u UN?

V.

pre 12 godina

Niko iz Srbije ne blokira uvoz sa Kosova ili prolaz robe - sva roba moze i da udje i da prodje samo ako Albanci postuju vazece sporazume i koriste pecate na kojima pise UNMIK. Samozvane pecate nekakve "drzave kosova" jedne nepriznate i sporne "drzave" koja nije u stanju da se uclani u UN, Srbija nije duzna ni da priznaje niti da postuje. Zasto bi samo Srbija pravila kompromise i prilagodjavala se velikoalbanskim nacionalistima i njihovom izivljavanju? Zasto bi Srbija priznavala pecate nekakve samozvane albanske paradzrave? Ako albanski nacionalisti hoce da izvoze robu ili da je transportuju preko Srbije samo treba da pocnu da postuju vazece sporazume, zakon i red. A svoja nacionalisticka izivljavanja neka preskoce, fantaziranja da su njihovi jednostrani potezi nesto sto drugi imaju da prihvataju kao i zamenjivane teza.

ze

pre 12 godina

Za koji dan albanski nacionalisti ce da povuku ovu odluku jer ce inace da lete iz CEFTE - jedne od tri organizacije ciji su clanovi iako su i to samo preko UNMIK-a. U medjuvremenu ista ta roba ce se prebacivati svercom cime ce jos manje para da se slije u budzet "drzave kosova". Srpski i albanski sverceri su verovatno najzadovoljniji ovakvom odlukom. Albanski nacionalisti tesko da ce ikoga impresionirati ovim potezima niti ce bilo koga sa vise od 2 grama mozga uveriti kako su "ozbiljna drzava" - vise smesni i pateticni protektorat koji ovakvim kompleksaskim potezima pokusava da dokaze neku drzavnost....

Milan

pre 12 godina

Ovo ce samo da podstakne sverc nevidjenih razmera.Na kraju ce Pristina da bude na gubitku,jer je na robu koja je legalno dolazila iz Srbije regularno placan oderedjen porez.

Ne misle valjda stvarno da se srpska roba vise nece pojavljivati na Kosovu??
Mislim da nase fabrike uopste nece osetiti ove ''sankcije'',na gubitku ce biti gradjani Kosova koji ce robu kupovati ispod tezge i po 30% vecim cenama.

Milan

pre 12 godina

(xxx, 20. jul 2011 17:43)

Ne sekiraj se, dolazice Albanci po vase zito. Zbog ovih ''sankcija''cete ih jos i ucenjivati oko cene. Ako vam se nesto ne svidja u celoj ovoj stvari, a vi traktorima pred vladu Kosova, da im pokazete ko ste vi, nece se oni igrati sa vama:))))

ekonomista

pre 12 godina

Pa zer CEFTA vazi samo za Kosovo a ne za Srbiju?
mere su reciprociteta, kako Srbija tako i Kosovo. Znam da nije dobro, ali se ipak nesto mora uraditi. Ako u stvari racunate kolko ce to kostati Srbiji onda je ovo u stvari ozbiljno.

Bledi

pre 12 godina

Ovo je trebalo uraditi pre. Treba pokazati Srbiji da ne moze diktirati uslove. Samo napred Kosovo, neka osete i srpski proizvodjaci djavolsku politiku svoje drzave.

Prishtevac

pre 12 godina

Dragi komsije!
Uvo je samo jedan mali momenat da vam otvorimo oci pa da vidite da je Kosovo drzava. Mi smo hteli da saradjujemo kao komsije, a vi to niste hteli, e pa sad ce mo da vidimo kome ce da bude lose od ovog embarga (u stvari to nije embargo to je samo reciprocitet). Ja i onako ne koristim srbske proizvode kad ima puno toga iz slovenie i iz albanie. Dosta je lazi od politike u beogradu. Nima ni sam srbski narod ne veruje a da ne pricamo o evropi. Uskoro cemo imati reciprocitet i u druga pitanja kao na primer licni dokumenti. Nas niko ne moze da spreci da putujemo i da zivimi u nasoj drzavi to treba da svate svi u srbiji jedno.

mile

pre 12 godina

Ovaj reciprociet je gadna stvar, jer ne zaboravimo i dan danas stanovnici Koasova ne mogu u Srbiju sa tablicama i dokumentima.
Ali zanimljivo je da su se sada komentatori setili termina CEFTA??
Bice najzanimljivije kada se stanovnici Kosova naviknu na robu iz Makedonije, Slovenije, Hrvatske,.. koja ce sada, nakon uvodjena ovih 10% ostati po istim cenama ali ce roba iz Srbije poskupiti 10 %.
Ne zaboravimo da i sada skoro sav robni promet Kosova ide preko Makedonije, Albanije ili C. Gore, ali 'crno trziste' ce sigurno poskupiti tj. roba iz Srbije ce postati nekonkurentna

1244

pre 12 godina

A da se Beograd malo poigra reciprociteta na temu struje, putovanja kroz teritoriju pod njegovom ingerencijom itd... uostalom, zar ceo prostor nije pokriven izvesnom CEFTOM?

Severac

pre 12 godina

hmmmm..... Sve mi se cini da ovo predstavlja krsenje CEFTA sporazuma... Ali bravo za Vladu u Pristini. Jos da vidim kako ce svoju odluku sprovesti na Severu Pokrajine... hehe

eee

pre 12 godina

Iz ovoga ja samo mogu da zakljucim da s tim ljudima ne treba uopste pregovarati o bilo cemu, nego samo opremati i vezbati vojsku i cekati trenutak.
Izes ti takve pregovore, ako njihovo ponasanje dok pregovaras s njima postane gore nego sto je bilo dok nismo pregovarali...

eee

pre 12 godina

Iz ovoga ja samo mogu da zakljucim da s tim ljudima ne treba uopste pregovarati o bilo cemu, nego samo opremati i vezbati vojsku i cekati trenutak.
Izes ti takve pregovore, ako njihovo ponasanje dok pregovaras s njima postane gore nego sto je bilo dok nismo pregovarali...

Bledi

pre 12 godina

Ovo je trebalo uraditi pre. Treba pokazati Srbiji da ne moze diktirati uslove. Samo napred Kosovo, neka osete i srpski proizvodjaci djavolsku politiku svoje drzave.

Prishtevac

pre 12 godina

Dragi komsije!
Uvo je samo jedan mali momenat da vam otvorimo oci pa da vidite da je Kosovo drzava. Mi smo hteli da saradjujemo kao komsije, a vi to niste hteli, e pa sad ce mo da vidimo kome ce da bude lose od ovog embarga (u stvari to nije embargo to je samo reciprocitet). Ja i onako ne koristim srbske proizvode kad ima puno toga iz slovenie i iz albanie. Dosta je lazi od politike u beogradu. Nima ni sam srbski narod ne veruje a da ne pricamo o evropi. Uskoro cemo imati reciprocitet i u druga pitanja kao na primer licni dokumenti. Nas niko ne moze da spreci da putujemo i da zivimi u nasoj drzavi to treba da svate svi u srbiji jedno.

Kosovastar

pre 12 godina

Strpljenje ima i granicu. Srbija blokira slobodno kretanje ljudi, robe i kapitala godinama a neki se ljute kada Kosovo uzvraca posle NEKOLIKO GODINA strpljenja. Dosta je bilo vise. Izvoz Srbije na Kosovo je negde oko 500 miliona evra pa neka se vidi sta znaci gubiti. A sto se tice UN-a pa briga kosovara za UN, taman posla. Pa sta je sprecio Svajcarsku da bude razvijena zemlja do 2002 do kada nije bila clanica UN? Sta sprecava Tajvan da bude 5 puta razvijeniji od "matice" Kine a nije u UN?

Severac

pre 12 godina

hmmmm..... Sve mi se cini da ovo predstavlja krsenje CEFTA sporazuma... Ali bravo za Vladu u Pristini. Jos da vidim kako ce svoju odluku sprovesti na Severu Pokrajine... hehe

Ahmet

pre 12 godina

Sto se tice embargo, ko izgubi vise videcemo. Vi cete izgubiti izmedju 320 do 400 milijuna evra za jednu godinu, i sto se tice ekonomije ako se izgubi jednu trzistu onda to trzisto nikada se dobije natrag. Jer sav taj material koji je kupljen u Srbiju mocice da se kupe od drugih zemalja. Tako da vi cete patite i to samo zbog vase politike. Sto se tice krsenje CEFTA-og sporazuma, vi ste krsili odavno tako da i mi smo poceli jer kako se kaze sta komsija radi i ti radis.

1244

pre 12 godina

A da se Beograd malo poigra reciprociteta na temu struje, putovanja kroz teritoriju pod njegovom ingerencijom itd... uostalom, zar ceo prostor nije pokriven izvesnom CEFTOM?

Fitim, Prizren

pre 12 godina

Ne, ne, ne gospodine Ivanovicu, ako imate pare, devize u rukama, a to albanci naravno imaju, onda robu mozete kupiti gde i kod koga hocete, sada kad je zavrsen autoput u Albaniji ti proizvodi ce doci brodovima od svih kontinenata do Albanije a onda za tri ili cetri casa ce biti na Kosovu! Vi ste zaboravili da Kosovo ima granicu sa cetri zemalja regiona, a bogami svaka od tih zemalja, osim kako izgleda Srbije, su vrlo zainteresovane da dobijaju tih 300 do 500 milijona evra godisnje! Budite oprezni jer ako sada izgubite trziste Kosova onda tu trziste vise nikada necete moci dobiti jer ce Kosovo taj svoj uvoz organizovati sa ostalim zemljama regiona ili cak celog sveta, cak ni rusi nece reci "njet" stotinama milijona evra! Nemojte izgubiti ovo trziste, stotine ili cak hiljade radnih mesta u Srbiji cete time izgubiti a hiljade i hiljade clanova porodica tih koji budu izgubili svoj posao zbog ovakve politike Beograda ce ostati bez prihoda a vasa drzava ce onda imati probleme da te ljude, u ovakvoj globalnoj krizi, opet zaposljava ili njima pomaze sa socijalnim dnevnicama!

mile

pre 12 godina

Ovaj reciprociet je gadna stvar, jer ne zaboravimo i dan danas stanovnici Koasova ne mogu u Srbiju sa tablicama i dokumentima.
Ali zanimljivo je da su se sada komentatori setili termina CEFTA??
Bice najzanimljivije kada se stanovnici Kosova naviknu na robu iz Makedonije, Slovenije, Hrvatske,.. koja ce sada, nakon uvodjena ovih 10% ostati po istim cenama ali ce roba iz Srbije poskupiti 10 %.
Ne zaboravimo da i sada skoro sav robni promet Kosova ide preko Makedonije, Albanije ili C. Gore, ali 'crno trziste' ce sigurno poskupiti tj. roba iz Srbije ce postati nekonkurentna

Milan

pre 12 godina

Ovo ce samo da podstakne sverc nevidjenih razmera.Na kraju ce Pristina da bude na gubitku,jer je na robu koja je legalno dolazila iz Srbije regularno placan oderedjen porez.

Ne misle valjda stvarno da se srpska roba vise nece pojavljivati na Kosovu??
Mislim da nase fabrike uopste nece osetiti ove ''sankcije'',na gubitku ce biti gradjani Kosova koji ce robu kupovati ispod tezge i po 30% vecim cenama.

ekonomista

pre 12 godina

Pa zer CEFTA vazi samo za Kosovo a ne za Srbiju?
mere su reciprociteta, kako Srbija tako i Kosovo. Znam da nije dobro, ali se ipak nesto mora uraditi. Ako u stvari racunate kolko ce to kostati Srbiji onda je ovo u stvari ozbiljno.

Beqa

pre 12 godina

Odlican potez vlade Kosova! To je samo pocetak, to nije jos reciprocitet. Vlada Srbije kompletno blokirala ulazak robe iz Kosova. Reciprocitet bi znacilo da Kosovo isto kompletno blokira ulazak robe iz Srbije. Ako se u septembru nastavlja sa ignorisanjem Kosova, onda ce sigurno doci do reciprociteta, znaci kompöetna blokada uvoza robe iz Srbije. Reciprocitet je apsolutno legalan potez. Oko petina celokupnog proizvoda iz Srbije se izvozi na Kosovo. Racunajte sami ko ce reciprocitetom vise da gubi.

creative

pre 12 godina

sacekajte da prodje vreme pa da vidimo ko gubi Srbija ili Kosovo,ja mislim da Srbija gubi 100%.Slobodno neka Srbija stavi sama blokadu na izvoz struje pa da vidimo ko gubi.Kosovo se za ovo sprema vec duze vreme,pronadjene su alternative.Makedonija,Albanija,Turska trljaju levu ruku.Sto se tice struje da upoznam neinformisane komentatore koji su toliko samouvereni da i ne znaju sta pisu od inata koji izvire iz njih.Dalekovod ka Albaniji,Crnoj Gori su pojacani u Albaniji svakim danom nicu Slovenacke mini hidrocentrale struje kojiko hoces zato Srbijo proceskaj malo glavu i umi se vec jednom i vidi da je odavno svanulo.

Gjergj Lekaj

pre 12 godina

Ako je na štetu samih Albanaca zašto ste se obratili međunarodnim institucijama g.Stefanoviću? Zaboravili ste da Kosovo i Albanija imaju autocestu,hranu i ostalo preko mora koliko hoćete samo treba imati novaca.

Drin

pre 12 godina

90tih kad smo mi poceli da trazimo nezavisnost vi ste se smejali. Gdje spo sada vi to dobro znate. Pa nemojte se smejati. Bolje pamet u glavi.

Dardani

pre 12 godina

Mi smo se već obratili međunarodnoj zajednici i ukazali na neprihvatljiv potez, tražili smo da se što pre odluka obori i očekujemo da ćemo u saradnji s međunarodnom zajednicom uticati da se to i dogodi", izjavio je Stefanović....Pa ako su ovim potezom Kosovari stavili jamcu oko vrata samim sebima sta se toliko brinete G,Stefanovicu,zasto toliko insistirate da EU i CEFTA poniste ovaj "reciprocitet" ???Izjava G,Jovanovica da ce sada sva roba iz Srbije ulaziti na Kosovu ali "ilegalno" a da stime ce Albanci placati vecu cenu proizvoda cak sa 20-30% jeste cinjenica ali to je vlada Kosova i zeljela, jer ko ce platiti za istu robu 30% skuplije ??? Jel to dobro ili lose po Allbancima vi nemarite,mi smo ostali bez posla i za vreme Milosevica kada su nas terali potpisivati da smo radnici(gradjani) Srbije i samo Srbije bez one Autonomne Pokraine Kosova a mi nismo nikako to prihvatali i ostali bez posla pa smo izdrzali ano najteze sto se u ekonomskom smislu moze nekome nazao uciniti a vi danas marite o poskuplenju robe izvezeno iz drugih drzava ...

Ahmet, Prishtina

pre 12 godina

Hehehe, neka mi sad ovi koji kazu kako Republika Kosova navodno nije drzava, kako onda ta navodno nepostojeca drzava moze uvesti sankicije jednoj drugoj drzavi!? Da vidimo kako ce sada reagovati radnici koji zive od proizvoda koje su njihove firme dosada prodavale na trzistu Kosova! 300 do cak 500 milijona evro su zaista debele para, vise desetina preduzeca Srbije sa stotinama ili cak hiljadama radnih mesta zavise od tog trzista, neka sluzbenici Srbije i drugi zainteresovani shvate kako nije dobro da se sanksionisemo medjusobno nego bi bilo bolje da radimo zajedno, ali jedna stvar je sigurna, EU i medjunarodna zajednica su Kosovo dali zeleno svetlo za mere reciprociteta, ako Srbija sa svoje strane ne bude olaksala i prihvatila slobodu kretanja, trgovinu, telekomunikaciju itd., onda ce doci do jos vise ovakvih ili slicnih mera, znaci ako Srbije ne priznaje dokumente Kosova onda ce to isto raditi Kosovo sa srpskim dokumentima itd.! Saradnja a ne blokada, to svi zahtevaju, ali to naravno nije i vise nece nikada biti jednosmerno, znaci samo u korist Srbije nego od te saradjne moraju svi biti dobitnici!

Zijad

pre 12 godina

Nemojte misliti da je ovo brzoplet potez Kosova, jesu drski, ali nisu do te mere da rade protiv svojih interesa u korist inata (kao recimo Srbija). Kosovo je našlo alternativne izvore namirnica preko Makedonije, Crne Gore i Albanije, odavno.

Ovo se dugo pripremalo, gubitnik je već poznat.

Bardhi

pre 12 godina

E komsije polako bre sta se bunite?Pa mi bre komsijetrpeli smo od vas razne blokade,Ova nista nije opasna za nas videcete.Niko nama nista ne d dzaba sve je za novac.Vidim sada na zalite joj blago nama ko nas zali.Jos cak i vojsku pripremate ocete silom da nam prodate vasu robu necemo bre i onako nije vam kvlitetna niste ozbilni.cesacete vi vase usijane glave jer u normalnim zemljama za 500 miliona eura padaju vlade.Jos se i hvalite.Ako nista drugo bar par stotina radnika u srbiji ce ostati bez posla.A sto se tice trektora ispred vlade toga nece biti,jer za nas traktori se ne upotrebljavaju za obaranje vlada.to se desava samo u srbiji. videcemo se komsije pozzz Bardhi

V.

pre 12 godina

Niko iz Srbije ne blokira uvoz sa Kosova ili prolaz robe - sva roba moze i da udje i da prodje samo ako Albanci postuju vazece sporazume i koriste pecate na kojima pise UNMIK. Samozvane pecate nekakve "drzave kosova" jedne nepriznate i sporne "drzave" koja nije u stanju da se uclani u UN, Srbija nije duzna ni da priznaje niti da postuje. Zasto bi samo Srbija pravila kompromise i prilagodjavala se velikoalbanskim nacionalistima i njihovom izivljavanju? Zasto bi Srbija priznavala pecate nekakve samozvane albanske paradzrave? Ako albanski nacionalisti hoce da izvoze robu ili da je transportuju preko Srbije samo treba da pocnu da postuju vazece sporazume, zakon i red. A svoja nacionalisticka izivljavanja neka preskoce, fantaziranja da su njihovi jednostrani potezi nesto sto drugi imaju da prihvataju kao i zamenjivane teza.

Razmisli malo

pre 12 godina

Dragi Prishtevac,
Isto tako ces da bi stigao u recimo Madjarsku, Cesku,Poljsku, Dansku, Finsku... morati da prodjes kroz Bugarsku, Rumuniju pa tek onda u Madjarsku, umesto kracim putem kroz Srbiju. Sa tim da vas Rumuni nisu priznali, pa ces morati skroz okolo jer vasi pasosi ne vaze.
Ili recimo kroz Crnu goru, Bosnu, Hrvatsku pa do Madjarske itd...
Ne zaboravi da ce roba koja bude stizala do vas takodje morati da prodje duzi put, te ce i sama roba biti skuplja zbog transporta.
Ne raduj se unapred.

kari

pre 12 godina

beograd treba jednom da svati i da misli DOBROO za sfoj narod. vise da misli jer kosovo kosovo kosovo itislo nema nista od kosovo nego za sfoj narod da vodi racun bolje ,,,,,,,,,,

e-krem

pre 12 godina

cenu će platiti Albanci na Kosovu koji će i dalje kupovati preko posrednika svoje omiljene prozivode, ali po skupljoj ceni", kazao je Ivanović.

Preko posrednika je i kupovano i to je primarni cilj Severa Kosova.Prema tome sada jedi i svercuj sa svojim "Cuvarima mosta" koliko god hoces od Zvecana pa sve do Leska ali najpre sacekaj sta ce pogodjeni reci Stefanovicu.Mozda njima taj pecat manje smeta ko zna.

Pristevac

pre 12 godina

Verujte, mnogo gluparija u ovoj politici. Bas je glupo to sto radi i Srbija i Kosovo. U celom svetu drzave skidaju granice, svaka normalna drzava zeli dobru saradnju sa ostalim drzavama a Vi vidite kako se inate Srbija i Kosovo ko mala deca. Aman, probudite se bedni politicari, niste deca, mislite malo na narod. Iskreno da Vam kazem SRAM IM BILO

sad

pre 12 godina

Еее Албанци, оним што сте радили од 1998(али и раније) до сад је апсолутно показало да ваше кукумакање(али и Запада) на Милошевића било само добро смишљинo оправдање за СВE што сте (али и Запад)икад учинили. А ово сад то тек показује.
Довео вас човек лепо зато да се договоримо, а ви се силите. С друге стране(ал' само са те стране) вам хвала јер сте то показали и другима.
А ове власти ако мисле на углед земље и мисле на народ вршиће разумљив притисак и преко неких из ЕУ, а има и других савезника.

ze

pre 12 godina

Za koji dan albanski nacionalisti ce da povuku ovu odluku jer ce inace da lete iz CEFTE - jedne od tri organizacije ciji su clanovi iako su i to samo preko UNMIK-a. U medjuvremenu ista ta roba ce se prebacivati svercom cime ce jos manje para da se slije u budzet "drzave kosova". Srpski i albanski sverceri su verovatno najzadovoljniji ovakvom odlukom. Albanski nacionalisti tesko da ce ikoga impresionirati ovim potezima niti ce bilo koga sa vise od 2 grama mozga uveriti kako su "ozbiljna drzava" - vise smesni i pateticni protektorat koji ovakvim kompleksaskim potezima pokusava da dokaze neku drzavnost....

plazma keks

pre 12 godina

Koliko vidim ovde ima dosta albanaca koje ipak zanima sta kaze ostatak srbije a i oni sami znaju sta kupuju u svojim prodavnicama i znaju cija je roba dominantna na KiM tako da izvolte..

horhe

pre 12 godina

Ma Srbija ce sada da propadne skroz, zamislite samo, ta planetarno bitna i prebogata albanska "drzava kosova" je uvela dodatne takse. Mene je sada zaista strah od buducnosti. Sada smo u Srbiji definitivno osudjeni na propast ali ako nista drugo svi cemo na Merdare pa cemo odatle gledati sve te silne slovenacke hidrocentrale koje nicu po "drzavi kosova" kao pecurke posle kise, kamione i avione sa turskom, americkom, japanskom i ko zna odakle sve pristiglom robom, sva ta svetla, sarenilo i bogatstvo... Ma Las Vegas je malo dete u odnosu na to u sta ce se razviti "drzava kosova" kada vise ne bude crepova iz Kanjize ili Plazma keksa. Komsije Albanci, umesto ovog vec zaista smesnog nacionalistickog samohvalisanja i pridavanja i prevelike vaznosti kako sebi tako i toj vasoj naci-krimi tvorevini, bolje bi vam bilo da se spustite na zemlju, ukljucite mozak i malo razmislite sta cete postici ovim i ovakvim ponasanjem. Za pocetak ako nastavite sa ovim jednostranim potezima, izbacice vas iz CEFTE a to znaci da nema slobodne trgovine ni sa ovim evropskim treceligaskim drzavama, drugo rizikujete da neko u Srbiji najzad kaze "DOSTA" i da pocne sa mnogo ozbiljnijom destabilizacijom i opstrukciojm te vase "drzave". Inace, nije prvi put da albanska paradrzava povlaci ovakve poteze i nije prvi put da Albanci na ovakve smesne nacine zele nekome da pokazu da su "drzava" i uvek je to trajalo vrlo kratko jer ubrzo i tako stizu uputstva od upravitelja iz Vasingtona. Tako ce i ovo da traje nekoliko dana i kraj a u medjuvremenu ce makar albanski nacional-shovinisti malo da se ispucaju i da nam pokazu sve iz svog repertoara i time jos jedanput pokazu sa kim mi imamo posla i zasto ni po koju cenu ne treba davati legimitet ili popustati takvim mentalnim sklopovima i njihovim tvorevinama.

neko iz mase

pre 12 godina

Volio bih znati od Albanaca o kakvom reciprocitetu oni govore? Sta to oni uopste nude? Dalje zanima me kako misle izvesti tu svoju zabranu na sjeveru Kosova i Metohije. U CEFTA-u ste usli kao UNMIK/Kosovo jer je to bio jedini nacin da udjete s obzirom na protivljenje Srbije. Tako da vi dragi Albanci ne postujete vlastite potpise ili ste mislili da ce ovim tzv. pregovorima neko u Srbiji pored svega priznati i pecate tzv. KosovE i da prethodni potpisi vise nece vaziti. Prevarili ste se. Ne ide to bas tako. Ocito nemate blage veze o politici. Ne kazem da su ovi u Srbiji nesto sposobni ali ovi vasi su za njih amateri.

Inace ovi vasi su se mnogo osilili jer i ovo sto ste dobili tzv. preogovorima je zaista previse. Budite i ovim zadovoljni i ne trazite hljeba preko pogace. Jer kada bi Srbija zavrnula pipu na svakom planu vlast u Pristini bi se dobro zamislila. Znaju to i oni. Sto se tice struje opet zaboravljate da su kapaciteti tzv. KEK-a vlasnistvo EPS-a. Sve vam covjek mora napominjati!

Jedan lik napisa da na svakom koraku na Kosovu nicu mini hidroelektrane! To se zove ispiranje mozga! Ne vjerujte svemu sto cujete na TV-u ili procitate u novinama. Obicno to ovako ide. Fotografisu se sa masinama pred kamerama a kada se kamere sklone onda lijepo svako razguli na svoju stranu.

analiticar amater

pre 12 godina

Ovo nikako nije reciprocna mera. Kosovo - Unmnik je potpisnik CEFTA-e, i nije nikakav problem da se roba sa pecatom UNMNIK-a izvozi u Srbiju.
Prema tome, albanci ne postuju svoj potpis, ali to je njima tako svojstveno. Nije sporno da oni mogu da zamene srpsku robu nekom drugom, ali i skupljom. Svercovana Srpaka roba ce biti jeftinija i od te uvozne, tako da ce na gubitku biti budzet Kosova, a obogatice se pojedinci.

Kako god, ovo svakako nije korak u dobrom smeru, Kosovo ce ovim izgubiti vise nego sto ce dobiti jer ce morati da odgovara na neprijatna pitanja iz EU, a Srbiji ce dati finu odstupnicu i vise manevarskog prostora u pregovorima, a verovatno i neoficijelne kontramere nisu iskljucene, pa ce na kraju stradati samo obican narod.

Kosovar

pre 12 godina

@V

1. Ali vidim Srbija se ne buni kad puni svoj budzet parama sa "samozvane albanske paradzrave".

2. Trazite UNMIK-ov pecat na carinskim dokumentima, ali nikada niste priznali taj isti pecat na putnim ispravama, registarskim tablicama ...

Koje licemerstvo

mnogo ste pateticni

pre 12 godina

Meni je u stvari zao ovih Albanaca sa Kosova... Zive u tom svom malom i ogranicenom nacionalistickom svetu, veruju u neke mitove, izigravaju nekakva nevinasca, veruju da su neki bitan faktor a nisu u stanju ni pertle sami da zavezu, sada su ubedjeni da su uradili ne znam sta i da su dokazali nesto... Pricaju o nekakvom reciprocitetu, samo za reciprocitet treba biti drzava, i to priznata drzava a ne nekakav marionetski protektorat koji glumi da je drzava. Ali samo napred komsije Albanci, ocigledno da ste mentalno negde u 90tim godinama proslog veka i ocigledno da je potrebno da predjete put odrastanja kao i svi na ovom Balkanu...

privrednik .

pre 12 godina

Bogami ovo ne valja.Srbija zvanično na kosovo izvozi robe za oko 200 mln eura godišnje.Nezvanično još najmanje duplo.Pa vi razmislite o tome.Pošto je na Kosovu valuta Euro oni nemaju problema da kupe robu u bilo kojem delu sveta.

nada

pre 12 godina

KO ono bese kriv za odlaganja "pregovora"?
I gle, preko noci "genijalni umovi" dobise ideju kako da izraze svoje ogromno nezadovoljstvo sto Srbija nece da caska sa njima! A mozda su im savetima malo pomogli i prijatelji iz regiona podsecajuci ih na svoje recepte (koji su, naravno podrzani od medjunarodnih prijatelja).

neko iz mase

pre 12 godina

Koji li im je ovo put? Vec su par puta uvozili zabranu pa nakon reakcije njihovih mentora popustali ako ne istog onda u naredna dva dana. Srbija ne moze priznati pecate nekakve drzave KosovE jer to i nije drzava. Tacka! Drugo na Kosovu se ne proizvodi nista a Srbiji najmanje treba "uvoz" narkotika, bijelog roblja i svercovanog GMO mesa iz Brazila i Argentine. Kosovo nema sta ponuditi niti jednoj drzavi u regionu a pogotovo ne Srbiji. Vlastima u Pristini bi bilo bolje da se urazume i da rade na smanjenju kriminala umjesto sto se bave Srbima i Srbijom.
Ako Kosovo ovako nastavi mogla bi Srbija zabraniti Kosovu pristup u CEFTA-i. Sta kazete na to kosovski Albanci? Sta cete onda? Ionako je Srbija bila ta koja vam je dopustila da udjete u tu istu CEFTA-u. Izgleda bas brzo zaboravljate!

agim (od danas zbog politike umesto eurokrem mora da jede nutellu)

pre 12 godina

Prvo, kad smo usli u Ceftu jos nismo bili drzava jer tada jos nismo proglasili nezavisnost.Zato smo usli i u ceftu kao Unmik-Kosovo. 17.02 2008 smo proglasili nezavisnost i u medjuvremenu priznati od skoro svih relevantnih drzava u Evropi i veliki broj drzava u svetu(usa,japan,kanada,australija, saudijska arabija itd).Ne znam sta neko ocekuje u Srbiji, da proglasimo nezavisnost a onda da se i dalje potpisujemo kao Unmik-Kosova.Drugo, posto Srbija ne priznaje Kosovo kao drzavu to automatski znaci da ni Kosovo ne priznaje Srbiju kao drzavu(isto tako mnoge islamske zemlje NE priznavaju izrael ali realnost je da izrael postoji i niko te islamseke zemlje ne moze da natera da priznaju israel iako je izrael clan UN).Kosovo ceka vec vise od dve i po godine da se sporazume sa Srbijom o ovom pitanju i za ove dve i po godine Kosovo NISTA nije zabranjivalo Srbiji.Vlasti u Srbiji su vec prihvatile dosta stvari koje prejudiciraju kosovsku drzavu(licne karte,tablice i takodje dialog sa ZAMENICOM PREMIJERA Kosova) i zato ne razumem zasto ovde prave problem da priznaju i pecate jer se ovde radi o 100% ekonomskom interesu samo za Srbiju. Pola Miliardi deviza(jer se na kosovu placa eurima)u sadasnje vreme za Srbiju znaci mnooogo.Kosovo ne gubi absolutno NISTA,sta vise povecace se uvoz iz majke Albanije i time cemo da ojacamo albansku privredu(koja je iovako u velikom usponu).Smesne su mi izjave srpskih politicara da kao fora ovim gube samo Albanci.Ne Stefanovicu,ovim nepriznavanjem nasih pecata su gubili Albanci a od danas gubite i vi i to visestruko.Od kraja rata pa naovamo Srbija je pokusavala da zagorci nama Albancima zivot sto vise moze a danas Stefanovic i Ivanovic kao fora poceli da nas vole i brinu se jer ce nama sada biti losije.Njihov problem je da ce ovim gestom nase drzave da izgube jos vise biraca na predstojecim izborima jer u najmanju ruku ovi radnici i clanovi njihovih porodica ima da krive DS sto su izgubili poslove a sigurno i mnogima zivotnu egzistenciju.Na kraju da objasnim da za nas Albance priznavanje tih pecata nikakvo NE znaci da Srbija priznaje Kosovo.To je ekonomija i to nema mnogo veze sa politikom.Najbolji primer za to je kako Srbi sa severa Kosova najbolje moguce saradjuju sa Albancima i obrnuto a kad treba neki miting onda se prave kao da su najvece patriote.Pare buse gde burgija nece, bilo je i na zalost uvek ce biti.

Milan Dj

pre 12 godina

skoro sam posetio jedan supermarket u Pristini i uvideo da najveci deo ponudjene robe dolazi iz Srbije i Makedonije, sa skromnim udeom robe iz EU. Razlog za to je da lokalno stanovnistvo moze sebi da priusti proizvode upravo iz te dve zemlje zbog nizih cena u odnosu na inostrane prozivode. Pretpostavljam da ce sada Makedonija profitirati iz ove odluke jer ce porasti potraznja njihove robe.

Teddy Picker

pre 12 godina

Ja im nebi dao ni da prolaze kroz Srbiju kad dolaze iz EU, Kineski zid bi podigao, tamo negde oko Mitrovice. A ako je ovaj embargo na njihovu stetu onda nema potrebe da se uznemiravamo.

Baki

pre 12 godina

Kosovo je mala Drzava za Srbiju. Sta i ako Srbija ne izvozi na Kosovu. Ima Veliko Trziste Rusije, gde moze da izvozi. Ako Srbija zeli u Evropu mora da dozvoli slobodan tok ljudi i robe. Znaci i mi Kosovari cemo slobodno da putujemo preko Srbije, a i nasa Roba ce uci u Srbiju. A kakve ce simbole pecate biti to je unutrasnja stvar Kosova. I nama ne interesuje kakve simbole ce imati Srbija. To su unutrasnje stvari svake Drzave.
Baki

Merdita!

pre 12 godina

Ja se slazem sa nasim sugradjanima sa Kosova i Metohije. Granice treba da se uklone i omoguci slobodna trgovina centralne Srbije i svoje pokrajine. Svaki drugi potez bi bio na stetu naroda sa obe strane administrativne linije...Kroz trgovinu i saradnju sa Albancima se rane mogu zaceliti i samo na taj nacin se moze obaviti mirna reintegracija juzne srpske pokrajine.Vrlo je bitno takodje da izmedju nas ne postoji jezicka barijera.Albanci izuzetno pricaju srpski jezik, a i mi bismo mogli da se bar potrudimo da naucimo neku rec na albanskom. To samo moze da koristi.

karmadhi

pre 12 godina

ljudi pustite politiku gledajte ekonomiju.gubitnici su narod kosova a budzetu srbije falice"za sada" oko 500 milionaa dolara-interesantna teza.
uostalom svake godine izvoz veci za oko 16% pokazuje da je kupovna moc na kosovu svake godine sve veca i veca,sta to znaci procenite sami.sto se putovanja tice recimo u nemackoj se predlaze na veliko jadranska magistrala split, bar, skadar,prizren ili debar.pogledajte kartu i ukljucite mozak. za sada toliko!!!!.

Eh

pre 12 godina

Tu ce Hrvati da se ubace i to je to...
I nije ovo na osnovu reciprociteta, vec je problem pecat...
Reciprocitet je jedno, a pecat nesto sasvim deseto.
A da nece da zazivi, a sto mogu da izgube ?!?! Jedino Srbija gubi. Kosovo gotovo nista ne izvozi.

Milan

pre 12 godina

(xxx, 20. jul 2011 17:43)

Ne sekiraj se, dolazice Albanci po vase zito. Zbog ovih ''sankcija''cete ih jos i ucenjivati oko cene. Ako vam se nesto ne svidja u celoj ovoj stvari, a vi traktorima pred vladu Kosova, da im pokazete ko ste vi, nece se oni igrati sa vama:))))

Buki

pre 12 godina

Htjeli vi ili ne prihvaticete pecate i sve sto bude zahtjevali oni iz EU.. A za Kosovë bice malo tesko da se ucimo na ostale proizvode iz Albanije i Italie ali bice dobro ... Autocesta je za to radjena..

pusti snovi

pre 12 godina

@ Teddy Picker
bi podigao Kineski zid tamo negde opko Mitrovice " ??.

A kako - cime bi u slucaju napaa policije ili vojske Kosova branio one koji bi podizali taj tvoj zid kada nasa policija nesme ni primirisati na Kosovo, a vojska ni 5 km blizu granice AP Kosovo ??
Bilo bi to direktno krsenje potpisane kapitulacije tj. tzv "Kumanovskog sporazuma', a neki bi to shvatili i kao objavu rata NATO-u

F.

pre 12 godina

Nema potrebe da dezurni Albanci ovde zamenjuju teze. Srbija ne blokira nikoga samo ne priznaje neke samozvane pecate neke samozvane albanske "drzave kosova". Takva drzava ne postoji te samim tim su i nevazeci pecati na kojima pise "drzava kosova". Na delu Kosova na kojem su Albanci vecina postoji samo jedan izdrzavani protektorat pod medjunarodnom upravom, u ime tog protektorata sporazume je potpisivao UNMIK i jedino vazeci su pecati na kojima pise UNMIK. I kraj. Hocete da izvozite komsije Albanci? Niko vam to ne brani samo treba da postujete zakone i sporazume. Znam da je to tesko za vas...

diznilend

pre 12 godina

Broj albanskih komentara kao i broj klikanja na "ne preporucujem" pokazuje koga ova vest tangira i ko je smatra za nesto bitno. Kao sto vidimo gradjane Srbije ne zanima puno jos jedan u nizu kompleksaskih poteza neke "drzave kosova" jer i onako znaju da ce citav ovaj cirkus imati kratak rok trajanja - kao i u prethodnim slucajevima demonstracije "drzavnosti" te albanske mikimaus "drzave". Zaista je jadna i bedna ta "drzava" kada svoju "drzavnost" moze da pokazuje iskljucivo ovakvim potezima ili iskljucivanjima struje, cepanjem dokumanata, skidanjem tabli, cupanjem kablova i izivljavanjem nad onima koji nemaju zastitu kao sto su to kosovski Srbi. Ali sta i ocekivati od onih koji u 21. veku prave neke 19. vekovne tvorevinem, koji sa zakasnjenjem od nekoliko vekova prolaze kroz nacional-romanticarsku fazu ili koji imaju Hasima Tacija za premijera.

sale@

pre 12 godina

Da i ja kažem nešto malo...
Zamolio bih ljude iz unutrašnjosti Srbije, ali i Albance sa Kosmeta da ne baljezgaju svakojake gluposti o opravdanosti ovakvog poteza, govoreći kako će Srbija puno izgubiti. Svaki Srbin iz unutrašnjosti Srbije koji je barem jednom bio na Kosmetu, zna da se u rafovima marketa i supermarketa na Kosmetu nalazi 70 možda i preko 80% robe iz Srbije. A zašto je tako, pa odgovor je prost - zato što su ti ljudi uvek bili okrenuti proizvodima iz Srbije. E sad što je nekome iz kosovske vlasti zbog nemoći i pogrešne politike palo na pamet da menja navike svog stanovništva, drugo je pitanje. Pride ovome, roba iz Srbije je na Kosmetu mnogo jeftinija nego što je ista u Srbiji (plazma, kravica, jafa itd.). Ako pametnjakoviće zaista misle da je lako menjati naviku ljudi, onda svaka čast, ali mi se čini da će to menjanje navike da ih udari dobrano po džepu. Hrvati, Slovenci, Makedonci ili Crnogorci jedva čekaju da osvoje to tržište kako bi plasirali svoje "jeftine" proizvode...
Niko ne govori o žitu koje uglavnom Srbija (manjim delom i Hrvatska) na ovim prostorima proizvodi i od koje zavisi ek.stabilnost okolnih zemalja. Blokada žita iz Srbije za ljude na Kosmetu znači da će ostati bez hleba - ali bukvalno. Izuzev ako isti ne uvoze iz Grčke preko solunske luke i koji će biti višestruko skuplji.
I da se razumemo Srbija ne brani izvoz robe sa Kosmeta, već štiti svoje interese tako što ne dozvoljava uvozi robe sa žigom nepostojeće države, nastale inače na njenoj teritoriji. To što Albanci sa Kosova i na ovaj način dokazuju svoju državnost, njihova je stvar. Država si ako imaš stolicu u UN-u i nikako drugačije.
A smešno je nadati se, da će se Srbija zbog par stotina miliona evra odreći svoje teritorije... Kosmet je dragi moji Albanci mnoooogo skuplja reč nego li što vi mislite. Kada to kažemo, onda mislimo na nešto što se ne može nikada prodati... Ni po koju cenu!!!

Enver Kelmendi

pre 12 godina

Ja mislim da je ovo vise politicka odluka Pristine nego neka ekonomska mera.Zar nije moglo da se ceka septembar pa da se sporazume nego se uvede neke mere koje mogu u toku nedelje da se poniste od Euleksa,ili od nekih careva ili sahova.
Pristina,prema mom ubedjenju,je zahvacena jednim drugim problemom a hoce da skrene paznju na odnose sa Srbijom.Naime Pristina treba da oduzima par poslanickih imuniteta i koprca se levo i desno.Jasno je kao dan da Pristina ne moze sama da sprovudi ovu odluku i treba ce da trazi pomoc od Euleksa.
A Beograd,sa svoje strane,ne moze da dobije odjednom dva samara:slucaj Hadzic i carina prema Kosovu.Srbiji kada prodaje nesto Kosovi onda ne smeta pecat Kosova nego samo kada uveze nesto iz Kosova.Meni zaista interesuje sta zaista moze Kosovo da prodaje Srbiji?
Mi svi hocemo u EU a sa druge strane spomenujemo nekakve blokade na uvoz robe,blokade na slobodno putovanje itd.Zaista mi nismo isti ali veoma slicni.

Saša CG

pre 12 godina

Srbi, vi većih neprijatelja nemate od samih sebe... Ova odluka Vlade Kosova, koja je među preduzećima u CG iščekivana s nestrpljenjem, izazvala je pravo oduševljenje. Uostalom, o svemu se šuškalo već danima nakon što je Tači boravio u Crnoj Gori prije 10 dana. Uopšte nije bitna politika i šta o bilo kome neko misli. Niko lud ne bi propuštio ovu priliku i jasno je da će Crnogorci to iskoristiti. Razumijete li vi uopšte koliki je to novac u pitanju? Ovjede se radi o stotinama miliona eura na godišnjem nivou i tržište od oko 2 miliona ljudi. Naravno da će pokušati da u igru uskoče svi koji priznaju kosovske institucije i dokumenta. Sem nas najviše Makedonci i Hrvati. Najviše će ponijeti onaj koji prvi bude ostvario veze između srpskih proizvođača i kosovskih dobavljača a Crnogorci u tome imaju ubjedljivo najbolju startnu poziciju...
Nikad nam neće biti jasno zašto ovo radite sebi... No, to je vaše pravo i vaša stvar.

pravo lice

pre 12 godina

Dobro je da javnost u Srbiji vidi na kakav nacin razmisljaju albanski sovinisti i kako tumace poteze te svoje "vlade". Ovoliko napaljenih i samozaljubljenih sovinista koji nekim smesnim pricama brane i pravdaju poteze te svoje "vlade" vec davno nije vidjeno na jednom mestu - 90te su jos uvek vrlo zive medju kosovskim Albancima kao i tadasnji rad mozga. Ovo je dobar podsetnik koga bi to voleli da priznaju odredjeni gradjani Srbije i sa kim mi to imamo posla. Srbija, verovali ili ne ali nece propasti zato sto je samozvana vlada nekakve albanske paradrzave povecala takse za 10%. Tih 10% razlike ce se lako nadomestiti time sto nece biti placene dazbine toj albanskoj paradrzavi i tako sto ce se ova ista roba svercovati. Srbija ce svakako prodati tu robu, sverceri ce dobro da prodju, budzet "drzave kosova" ostace prazniji za nekih 100 miliona dolara kada bi se ova taksa odrzala godinu dana, Albanci ce te proizvode da plate po istoj ceni i nikakvi avioni i kamioni nece poceti da dolaze sa svih kontinetnata - jer stvari ipak ne funkcionisu kao u albanskim naucno-fantasticnim bajkama koje smo ovde imali prilike da procitamo. Isto tako, ovim potezom albanski nacionalisti su samo jos jedanput pokazali pravo lice, pokazali su EU da jednostranim potezima ugrozavaju regionalnu stabilnost i potkopavaju pregovore koje vodi EU, prekrsili su CEFTA sporazum, pokazali su da su nista drugo do razmazenih nacionalista kojima ne treba prepustati nikakvu vlast i pokazali su Srbiji da ni po koju cenu ne treba takvima davati bilo kakave ustupke. Ovaj potez albanskih nacionalista ce biti povucen za koji dan pa cemo videti sta ce tada da pisu ovi isti dezurni Albanci - ali verovatno ce da cute kao i uvek kada su u pitanju vesti koje ne odgovaraju njihovim narcisoidnim stavovima.

Vladimir Arsic

pre 12 godina

Snazno, najsnaznije podrzavam ovu odluku albanskih vlasti na KiM. Iskreno se nadam da ce vlada Hasima Tacija pokazati cvrstinu i nepokolebljivost u ovoj odluci te da ce embargo potrajati bar nekoliko godina, najmanje do isteka mandata te vlade, za koji se takodje nadam da nece biti prekinut nekim prevremenim izborima. Nadam se da i MZ nece sada da uprska stvar i da obori ovu odluku.

Ziveo embargo !!!

Nenad

pre 12 godina

Srbija je prosle godine na KiM izvezla robu u vrijednosti od 391 milion dolara (skoro 400 miliona dolara) a sa KiM je uvezla robu u vrijednosti od 4 (cetiri) miliona dolara. O kakvom reciprocitetu je rijec? To bi isto bilo kao da Srbija uvede embargo Japanu zbog reciprociteta jer je iz Japana uvezla robu u vrijednosti od 2 miliona dolara a uvezla mnogo mnogo vise. Vi Albanci ste zaista neki komicari!

OPERACIJA BLJESAK

pre 12 godina

Samo cu reci da 1995.kada su Srbi (Slavonija,Baranja i Zapadni Srem) prekrsili dogovor o saobracaju sa Hrvatskom vlascu da su Hrvati rekli eto prekrsili sporazum koji je postignut pred UN kao i ovaj nas sa Kosovom i krenuli u operaciju Bljesak,za sto mi sad ne kazemo eto PREKRSILI SU DOGOVOR POSTIGNUT U BRISELU,NE MOZE SE PREGOVARATI SA NJIMA I UDARIMO VOJSKA I POLICIJA I AJMO !!!! Ubedjen sam da NATO ne bi nista uradio nego gledao kako da izvuce zivu glavu!

Tex Willer

pre 12 godina

Ja da sam sad u Vladi Srbije, poslao bih vojsku Na Kosovo da ovo sredim, ovo se ne tolerise.
Zamislite da sicilija uvede zabranu ne robe iz Italije, Berluskoni bi odmah poslao avione i vojsku da to sredi.

Dole Vlada (mislim da ide dole na Kosovo)

sale

pre 12 godina

Do sada je Srbija u "dzravu kosova" uvozila zvanicno preko 200 miliona dolara a nezvanicno jos toliko a ako ovaj smesni emmbargo ipak opstane (svi slicni potezi "drzave kosova" su trajali samo po nekoliko dana), onda ce onaj nezvanicni deo porasti na 400 miliona dolara i gotovo. Manje para za budzet "drzave kosova", veliki minus pred EU jer ovim potezom Albanci krse CEFTA sporazum, vise para za svercere, carinike, policiju i inspektore a Srbija ostaje tamo gde je i bila.

Uroš

pre 12 godina

Ovaj embargo je najveća glupost u ekonomskoj praksi sveta.
Oni od nas moraju da kupuju određene proizvode zbog ekonomske logike.
Logično je da pšenicu kupe od nas jer je skup prevoz iz Rusije...
Znači, oni su samo sebi povećali maloprodajnu cenu naših proizvoda i svom stanovinštvu otežali život.
Ako im je jeftina naša roba, predlčažem da i mi uvedemo još 10% na robu koja ide za KiM.
Mi ništa ne gubimo, na administrativnoj granici otvoriti nekoliko marketa i eto deviza, sami će da ih donesu. Ako misle da će im slovenci i hrvati dai jeftino robu, grdno se varaju, samo će imati poskupljenje do tih 10%.

ko vas ne zna...

pre 12 godina

Ajd' ove mini hidroelektrane, nego i ova cesta.
Na google earth se lepo vidi cesta koja od Pristine, preko kosmodroma u Lipljanu ide do Tirane. A tamo najsavremenijim brodovima tulumbe i baklave, narkotici i organi idu u svet.

ps. Kosovo pola svog budzeta trosi na kupovinu proizvoda iz Srbije?????

baz

pre 12 godina

o ljudi nije u pitanju ni novac, a samo npr. navodim jednog od njihovih političara "bajrama redzepija" pretio zveckao oružjem itd. pa sam sebi puljunuo u usta, jer čim usa kaže nemože tako on se povuče i demaantuje samog sebe pa gde to ima, ako kažeš nešto stani iza toga!! verujte i sad će biti tako i nikako drugačije, hvala bogu te imamo pametnih glava još u srbiji da nas vode, a ovo i jeste neki očaj jer nisu do sad postigli ništa od priznanja srbije, a iskreno se nadam niti će!!!!!!!!

Agim68

pre 12 godina

(agim (od danas zbog politike umesto eurokrem mora da jede nutellu), 21. jul 2011 02:09)

Slazem se sa tvojim komentarom ali da je Abanija majka kosovara nikako, ona je od 1912 do danasnjeg dana bila maceha kosovskuh albanaca, i to vrlo losa maceha! Procitaj malo istoriju odnosa "tvoje majke" Albanije prema kosovarima pa ces shvatiti kakvu "majku" imas!

Konstantin

pre 12 godina

oo pa veceras pola kosova na forumu, bujrum, ovdje ozbiljniji pregovori u toku od zvanicnih. samo da pitam, a od koga cete zito da uvozite, crne gore, slovonije, makedonije, amerike, burkine faso? ili je dugorocni plan bio da se zivi od limunade i baklave?

Prishtevac

pre 12 godina

Dragi komsije!
Uvo je samo jedan mali momenat da vam otvorimo oci pa da vidite da je Kosovo drzava. Mi smo hteli da saradjujemo kao komsije, a vi to niste hteli, e pa sad ce mo da vidimo kome ce da bude lose od ovog embarga (u stvari to nije embargo to je samo reciprocitet). Ja i onako ne koristim srbske proizvode kad ima puno toga iz slovenie i iz albanie. Dosta je lazi od politike u beogradu. Nima ni sam srbski narod ne veruje a da ne pricamo o evropi. Uskoro cemo imati reciprocitet i u druga pitanja kao na primer licni dokumenti. Nas niko ne moze da spreci da putujemo i da zivimi u nasoj drzavi to treba da svate svi u srbiji jedno.

Bledi

pre 12 godina

Ovo je trebalo uraditi pre. Treba pokazati Srbiji da ne moze diktirati uslove. Samo napred Kosovo, neka osete i srpski proizvodjaci djavolsku politiku svoje drzave.

Kosovastar

pre 12 godina

Strpljenje ima i granicu. Srbija blokira slobodno kretanje ljudi, robe i kapitala godinama a neki se ljute kada Kosovo uzvraca posle NEKOLIKO GODINA strpljenja. Dosta je bilo vise. Izvoz Srbije na Kosovo je negde oko 500 miliona evra pa neka se vidi sta znaci gubiti. A sto se tice UN-a pa briga kosovara za UN, taman posla. Pa sta je sprecio Svajcarsku da bude razvijena zemlja do 2002 do kada nije bila clanica UN? Sta sprecava Tajvan da bude 5 puta razvijeniji od "matice" Kine a nije u UN?

eee

pre 12 godina

Iz ovoga ja samo mogu da zakljucim da s tim ljudima ne treba uopste pregovarati o bilo cemu, nego samo opremati i vezbati vojsku i cekati trenutak.
Izes ti takve pregovore, ako njihovo ponasanje dok pregovaras s njima postane gore nego sto je bilo dok nismo pregovarali...

Ahmet

pre 12 godina

Sto se tice embargo, ko izgubi vise videcemo. Vi cete izgubiti izmedju 320 do 400 milijuna evra za jednu godinu, i sto se tice ekonomije ako se izgubi jednu trzistu onda to trzisto nikada se dobije natrag. Jer sav taj material koji je kupljen u Srbiju mocice da se kupe od drugih zemalja. Tako da vi cete patite i to samo zbog vase politike. Sto se tice krsenje CEFTA-og sporazuma, vi ste krsili odavno tako da i mi smo poceli jer kako se kaze sta komsija radi i ti radis.

V.

pre 12 godina

Niko iz Srbije ne blokira uvoz sa Kosova ili prolaz robe - sva roba moze i da udje i da prodje samo ako Albanci postuju vazece sporazume i koriste pecate na kojima pise UNMIK. Samozvane pecate nekakve "drzave kosova" jedne nepriznate i sporne "drzave" koja nije u stanju da se uclani u UN, Srbija nije duzna ni da priznaje niti da postuje. Zasto bi samo Srbija pravila kompromise i prilagodjavala se velikoalbanskim nacionalistima i njihovom izivljavanju? Zasto bi Srbija priznavala pecate nekakve samozvane albanske paradzrave? Ako albanski nacionalisti hoce da izvoze robu ili da je transportuju preko Srbije samo treba da pocnu da postuju vazece sporazume, zakon i red. A svoja nacionalisticka izivljavanja neka preskoce, fantaziranja da su njihovi jednostrani potezi nesto sto drugi imaju da prihvataju kao i zamenjivane teza.

mile

pre 12 godina

Ovaj reciprociet je gadna stvar, jer ne zaboravimo i dan danas stanovnici Koasova ne mogu u Srbiju sa tablicama i dokumentima.
Ali zanimljivo je da su se sada komentatori setili termina CEFTA??
Bice najzanimljivije kada se stanovnici Kosova naviknu na robu iz Makedonije, Slovenije, Hrvatske,.. koja ce sada, nakon uvodjena ovih 10% ostati po istim cenama ali ce roba iz Srbije poskupiti 10 %.
Ne zaboravimo da i sada skoro sav robni promet Kosova ide preko Makedonije, Albanije ili C. Gore, ali 'crno trziste' ce sigurno poskupiti tj. roba iz Srbije ce postati nekonkurentna

Milan

pre 12 godina

Ovo ce samo da podstakne sverc nevidjenih razmera.Na kraju ce Pristina da bude na gubitku,jer je na robu koja je legalno dolazila iz Srbije regularno placan oderedjen porez.

Ne misle valjda stvarno da se srpska roba vise nece pojavljivati na Kosovu??
Mislim da nase fabrike uopste nece osetiti ove ''sankcije'',na gubitku ce biti gradjani Kosova koji ce robu kupovati ispod tezge i po 30% vecim cenama.

ze

pre 12 godina

Za koji dan albanski nacionalisti ce da povuku ovu odluku jer ce inace da lete iz CEFTE - jedne od tri organizacije ciji su clanovi iako su i to samo preko UNMIK-a. U medjuvremenu ista ta roba ce se prebacivati svercom cime ce jos manje para da se slije u budzet "drzave kosova". Srpski i albanski sverceri su verovatno najzadovoljniji ovakvom odlukom. Albanski nacionalisti tesko da ce ikoga impresionirati ovim potezima niti ce bilo koga sa vise od 2 grama mozga uveriti kako su "ozbiljna drzava" - vise smesni i pateticni protektorat koji ovakvim kompleksaskim potezima pokusava da dokaze neku drzavnost....

Severac

pre 12 godina

hmmmm..... Sve mi se cini da ovo predstavlja krsenje CEFTA sporazuma... Ali bravo za Vladu u Pristini. Jos da vidim kako ce svoju odluku sprovesti na Severu Pokrajine... hehe

mnogo ste pateticni

pre 12 godina

Meni je u stvari zao ovih Albanaca sa Kosova... Zive u tom svom malom i ogranicenom nacionalistickom svetu, veruju u neke mitove, izigravaju nekakva nevinasca, veruju da su neki bitan faktor a nisu u stanju ni pertle sami da zavezu, sada su ubedjeni da su uradili ne znam sta i da su dokazali nesto... Pricaju o nekakvom reciprocitetu, samo za reciprocitet treba biti drzava, i to priznata drzava a ne nekakav marionetski protektorat koji glumi da je drzava. Ali samo napred komsije Albanci, ocigledno da ste mentalno negde u 90tim godinama proslog veka i ocigledno da je potrebno da predjete put odrastanja kao i svi na ovom Balkanu...

plazma keks

pre 12 godina

Koliko vidim ovde ima dosta albanaca koje ipak zanima sta kaze ostatak srbije a i oni sami znaju sta kupuju u svojim prodavnicama i znaju cija je roba dominantna na KiM tako da izvolte..

Merdita!

pre 12 godina

Ja se slazem sa nasim sugradjanima sa Kosova i Metohije. Granice treba da se uklone i omoguci slobodna trgovina centralne Srbije i svoje pokrajine. Svaki drugi potez bi bio na stetu naroda sa obe strane administrativne linije...Kroz trgovinu i saradnju sa Albancima se rane mogu zaceliti i samo na taj nacin se moze obaviti mirna reintegracija juzne srpske pokrajine.Vrlo je bitno takodje da izmedju nas ne postoji jezicka barijera.Albanci izuzetno pricaju srpski jezik, a i mi bismo mogli da se bar potrudimo da naucimo neku rec na albanskom. To samo moze da koristi.

1244

pre 12 godina

A da se Beograd malo poigra reciprociteta na temu struje, putovanja kroz teritoriju pod njegovom ingerencijom itd... uostalom, zar ceo prostor nije pokriven izvesnom CEFTOM?

Razmisli malo

pre 12 godina

Dragi Prishtevac,
Isto tako ces da bi stigao u recimo Madjarsku, Cesku,Poljsku, Dansku, Finsku... morati da prodjes kroz Bugarsku, Rumuniju pa tek onda u Madjarsku, umesto kracim putem kroz Srbiju. Sa tim da vas Rumuni nisu priznali, pa ces morati skroz okolo jer vasi pasosi ne vaze.
Ili recimo kroz Crnu goru, Bosnu, Hrvatsku pa do Madjarske itd...
Ne zaboravi da ce roba koja bude stizala do vas takodje morati da prodje duzi put, te ce i sama roba biti skuplja zbog transporta.
Ne raduj se unapred.

horhe

pre 12 godina

Ma Srbija ce sada da propadne skroz, zamislite samo, ta planetarno bitna i prebogata albanska "drzava kosova" je uvela dodatne takse. Mene je sada zaista strah od buducnosti. Sada smo u Srbiji definitivno osudjeni na propast ali ako nista drugo svi cemo na Merdare pa cemo odatle gledati sve te silne slovenacke hidrocentrale koje nicu po "drzavi kosova" kao pecurke posle kise, kamione i avione sa turskom, americkom, japanskom i ko zna odakle sve pristiglom robom, sva ta svetla, sarenilo i bogatstvo... Ma Las Vegas je malo dete u odnosu na to u sta ce se razviti "drzava kosova" kada vise ne bude crepova iz Kanjize ili Plazma keksa. Komsije Albanci, umesto ovog vec zaista smesnog nacionalistickog samohvalisanja i pridavanja i prevelike vaznosti kako sebi tako i toj vasoj naci-krimi tvorevini, bolje bi vam bilo da se spustite na zemlju, ukljucite mozak i malo razmislite sta cete postici ovim i ovakvim ponasanjem. Za pocetak ako nastavite sa ovim jednostranim potezima, izbacice vas iz CEFTE a to znaci da nema slobodne trgovine ni sa ovim evropskim treceligaskim drzavama, drugo rizikujete da neko u Srbiji najzad kaze "DOSTA" i da pocne sa mnogo ozbiljnijom destabilizacijom i opstrukciojm te vase "drzave". Inace, nije prvi put da albanska paradrzava povlaci ovakve poteze i nije prvi put da Albanci na ovakve smesne nacine zele nekome da pokazu da su "drzava" i uvek je to trajalo vrlo kratko jer ubrzo i tako stizu uputstva od upravitelja iz Vasingtona. Tako ce i ovo da traje nekoliko dana i kraj a u medjuvremenu ce makar albanski nacional-shovinisti malo da se ispucaju i da nam pokazu sve iz svog repertoara i time jos jedanput pokazu sa kim mi imamo posla i zasto ni po koju cenu ne treba davati legimitet ili popustati takvim mentalnim sklopovima i njihovim tvorevinama.

sad

pre 12 godina

Еее Албанци, оним што сте радили од 1998(али и раније) до сад је апсолутно показало да ваше кукумакање(али и Запада) на Милошевића било само добро смишљинo оправдање за СВE што сте (али и Запад)икад учинили. А ово сад то тек показује.
Довео вас човек лепо зато да се договоримо, а ви се силите. С друге стране(ал' само са те стране) вам хвала јер сте то показали и другима.
А ове власти ако мисле на углед земље и мисле на народ вршиће разумљив притисак и преко неких из ЕУ, а има и других савезника.

neko iz mase

pre 12 godina

Volio bih znati od Albanaca o kakvom reciprocitetu oni govore? Sta to oni uopste nude? Dalje zanima me kako misle izvesti tu svoju zabranu na sjeveru Kosova i Metohije. U CEFTA-u ste usli kao UNMIK/Kosovo jer je to bio jedini nacin da udjete s obzirom na protivljenje Srbije. Tako da vi dragi Albanci ne postujete vlastite potpise ili ste mislili da ce ovim tzv. pregovorima neko u Srbiji pored svega priznati i pecate tzv. KosovE i da prethodni potpisi vise nece vaziti. Prevarili ste se. Ne ide to bas tako. Ocito nemate blage veze o politici. Ne kazem da su ovi u Srbiji nesto sposobni ali ovi vasi su za njih amateri.

Inace ovi vasi su se mnogo osilili jer i ovo sto ste dobili tzv. preogovorima je zaista previse. Budite i ovim zadovoljni i ne trazite hljeba preko pogace. Jer kada bi Srbija zavrnula pipu na svakom planu vlast u Pristini bi se dobro zamislila. Znaju to i oni. Sto se tice struje opet zaboravljate da su kapaciteti tzv. KEK-a vlasnistvo EPS-a. Sve vam covjek mora napominjati!

Jedan lik napisa da na svakom koraku na Kosovu nicu mini hidroelektrane! To se zove ispiranje mozga! Ne vjerujte svemu sto cujete na TV-u ili procitate u novinama. Obicno to ovako ide. Fotografisu se sa masinama pred kamerama a kada se kamere sklone onda lijepo svako razguli na svoju stranu.

neko iz mase

pre 12 godina

Koji li im je ovo put? Vec su par puta uvozili zabranu pa nakon reakcije njihovih mentora popustali ako ne istog onda u naredna dva dana. Srbija ne moze priznati pecate nekakve drzave KosovE jer to i nije drzava. Tacka! Drugo na Kosovu se ne proizvodi nista a Srbiji najmanje treba "uvoz" narkotika, bijelog roblja i svercovanog GMO mesa iz Brazila i Argentine. Kosovo nema sta ponuditi niti jednoj drzavi u regionu a pogotovo ne Srbiji. Vlastima u Pristini bi bilo bolje da se urazume i da rade na smanjenju kriminala umjesto sto se bave Srbima i Srbijom.
Ako Kosovo ovako nastavi mogla bi Srbija zabraniti Kosovu pristup u CEFTA-i. Sta kazete na to kosovski Albanci? Sta cete onda? Ionako je Srbija bila ta koja vam je dopustila da udjete u tu istu CEFTA-u. Izgleda bas brzo zaboravljate!

Teddy Picker

pre 12 godina

Ja im nebi dao ni da prolaze kroz Srbiju kad dolaze iz EU, Kineski zid bi podigao, tamo negde oko Mitrovice. A ako je ovaj embargo na njihovu stetu onda nema potrebe da se uznemiravamo.

Milan

pre 12 godina

(xxx, 20. jul 2011 17:43)

Ne sekiraj se, dolazice Albanci po vase zito. Zbog ovih ''sankcija''cete ih jos i ucenjivati oko cene. Ako vam se nesto ne svidja u celoj ovoj stvari, a vi traktorima pred vladu Kosova, da im pokazete ko ste vi, nece se oni igrati sa vama:))))

Beqa

pre 12 godina

Odlican potez vlade Kosova! To je samo pocetak, to nije jos reciprocitet. Vlada Srbije kompletno blokirala ulazak robe iz Kosova. Reciprocitet bi znacilo da Kosovo isto kompletno blokira ulazak robe iz Srbije. Ako se u septembru nastavlja sa ignorisanjem Kosova, onda ce sigurno doci do reciprociteta, znaci kompöetna blokada uvoza robe iz Srbije. Reciprocitet je apsolutno legalan potez. Oko petina celokupnog proizvoda iz Srbije se izvozi na Kosovo. Racunajte sami ko ce reciprocitetom vise da gubi.

kari

pre 12 godina

beograd treba jednom da svati i da misli DOBROO za sfoj narod. vise da misli jer kosovo kosovo kosovo itislo nema nista od kosovo nego za sfoj narod da vodi racun bolje ,,,,,,,,,,

creative

pre 12 godina

sacekajte da prodje vreme pa da vidimo ko gubi Srbija ili Kosovo,ja mislim da Srbija gubi 100%.Slobodno neka Srbija stavi sama blokadu na izvoz struje pa da vidimo ko gubi.Kosovo se za ovo sprema vec duze vreme,pronadjene su alternative.Makedonija,Albanija,Turska trljaju levu ruku.Sto se tice struje da upoznam neinformisane komentatore koji su toliko samouvereni da i ne znaju sta pisu od inata koji izvire iz njih.Dalekovod ka Albaniji,Crnoj Gori su pojacani u Albaniji svakim danom nicu Slovenacke mini hidrocentrale struje kojiko hoces zato Srbijo proceskaj malo glavu i umi se vec jednom i vidi da je odavno svanulo.

OPERACIJA BLJESAK

pre 12 godina

Samo cu reci da 1995.kada su Srbi (Slavonija,Baranja i Zapadni Srem) prekrsili dogovor o saobracaju sa Hrvatskom vlascu da su Hrvati rekli eto prekrsili sporazum koji je postignut pred UN kao i ovaj nas sa Kosovom i krenuli u operaciju Bljesak,za sto mi sad ne kazemo eto PREKRSILI SU DOGOVOR POSTIGNUT U BRISELU,NE MOZE SE PREGOVARATI SA NJIMA I UDARIMO VOJSKA I POLICIJA I AJMO !!!! Ubedjen sam da NATO ne bi nista uradio nego gledao kako da izvuce zivu glavu!

diznilend

pre 12 godina

Broj albanskih komentara kao i broj klikanja na "ne preporucujem" pokazuje koga ova vest tangira i ko je smatra za nesto bitno. Kao sto vidimo gradjane Srbije ne zanima puno jos jedan u nizu kompleksaskih poteza neke "drzave kosova" jer i onako znaju da ce citav ovaj cirkus imati kratak rok trajanja - kao i u prethodnim slucajevima demonstracije "drzavnosti" te albanske mikimaus "drzave". Zaista je jadna i bedna ta "drzava" kada svoju "drzavnost" moze da pokazuje iskljucivo ovakvim potezima ili iskljucivanjima struje, cepanjem dokumanata, skidanjem tabli, cupanjem kablova i izivljavanjem nad onima koji nemaju zastitu kao sto su to kosovski Srbi. Ali sta i ocekivati od onih koji u 21. veku prave neke 19. vekovne tvorevinem, koji sa zakasnjenjem od nekoliko vekova prolaze kroz nacional-romanticarsku fazu ili koji imaju Hasima Tacija za premijera.

Tex Willer

pre 12 godina

Ja da sam sad u Vladi Srbije, poslao bih vojsku Na Kosovo da ovo sredim, ovo se ne tolerise.
Zamislite da sicilija uvede zabranu ne robe iz Italije, Berluskoni bi odmah poslao avione i vojsku da to sredi.

Dole Vlada (mislim da ide dole na Kosovo)

analiticar amater

pre 12 godina

Ovo nikako nije reciprocna mera. Kosovo - Unmnik je potpisnik CEFTA-e, i nije nikakav problem da se roba sa pecatom UNMNIK-a izvozi u Srbiju.
Prema tome, albanci ne postuju svoj potpis, ali to je njima tako svojstveno. Nije sporno da oni mogu da zamene srpsku robu nekom drugom, ali i skupljom. Svercovana Srpaka roba ce biti jeftinija i od te uvozne, tako da ce na gubitku biti budzet Kosova, a obogatice se pojedinci.

Kako god, ovo svakako nije korak u dobrom smeru, Kosovo ce ovim izgubiti vise nego sto ce dobiti jer ce morati da odgovara na neprijatna pitanja iz EU, a Srbiji ce dati finu odstupnicu i vise manevarskog prostora u pregovorima, a verovatno i neoficijelne kontramere nisu iskljucene, pa ce na kraju stradati samo obican narod.

Fitim, Prizren

pre 12 godina

Ne, ne, ne gospodine Ivanovicu, ako imate pare, devize u rukama, a to albanci naravno imaju, onda robu mozete kupiti gde i kod koga hocete, sada kad je zavrsen autoput u Albaniji ti proizvodi ce doci brodovima od svih kontinenata do Albanije a onda za tri ili cetri casa ce biti na Kosovu! Vi ste zaboravili da Kosovo ima granicu sa cetri zemalja regiona, a bogami svaka od tih zemalja, osim kako izgleda Srbije, su vrlo zainteresovane da dobijaju tih 300 do 500 milijona evra godisnje! Budite oprezni jer ako sada izgubite trziste Kosova onda tu trziste vise nikada necete moci dobiti jer ce Kosovo taj svoj uvoz organizovati sa ostalim zemljama regiona ili cak celog sveta, cak ni rusi nece reci "njet" stotinama milijona evra! Nemojte izgubiti ovo trziste, stotine ili cak hiljade radnih mesta u Srbiji cete time izgubiti a hiljade i hiljade clanova porodica tih koji budu izgubili svoj posao zbog ovakve politike Beograda ce ostati bez prihoda a vasa drzava ce onda imati probleme da te ljude, u ovakvoj globalnoj krizi, opet zaposljava ili njima pomaze sa socijalnim dnevnicama!

nada

pre 12 godina

KO ono bese kriv za odlaganja "pregovora"?
I gle, preko noci "genijalni umovi" dobise ideju kako da izraze svoje ogromno nezadovoljstvo sto Srbija nece da caska sa njima! A mozda su im savetima malo pomogli i prijatelji iz regiona podsecajuci ih na svoje recepte (koji su, naravno podrzani od medjunarodnih prijatelja).

F.

pre 12 godina

Nema potrebe da dezurni Albanci ovde zamenjuju teze. Srbija ne blokira nikoga samo ne priznaje neke samozvane pecate neke samozvane albanske "drzave kosova". Takva drzava ne postoji te samim tim su i nevazeci pecati na kojima pise "drzava kosova". Na delu Kosova na kojem su Albanci vecina postoji samo jedan izdrzavani protektorat pod medjunarodnom upravom, u ime tog protektorata sporazume je potpisivao UNMIK i jedino vazeci su pecati na kojima pise UNMIK. I kraj. Hocete da izvozite komsije Albanci? Niko vam to ne brani samo treba da postujete zakone i sporazume. Znam da je to tesko za vas...

Zijad

pre 12 godina

Nemojte misliti da je ovo brzoplet potez Kosova, jesu drski, ali nisu do te mere da rade protiv svojih interesa u korist inata (kao recimo Srbija). Kosovo je našlo alternativne izvore namirnica preko Makedonije, Crne Gore i Albanije, odavno.

Ovo se dugo pripremalo, gubitnik je već poznat.

sale

pre 12 godina

Do sada je Srbija u "dzravu kosova" uvozila zvanicno preko 200 miliona dolara a nezvanicno jos toliko a ako ovaj smesni emmbargo ipak opstane (svi slicni potezi "drzave kosova" su trajali samo po nekoliko dana), onda ce onaj nezvanicni deo porasti na 400 miliona dolara i gotovo. Manje para za budzet "drzave kosova", veliki minus pred EU jer ovim potezom Albanci krse CEFTA sporazum, vise para za svercere, carinike, policiju i inspektore a Srbija ostaje tamo gde je i bila.

e-krem

pre 12 godina

cenu će platiti Albanci na Kosovu koji će i dalje kupovati preko posrednika svoje omiljene prozivode, ali po skupljoj ceni", kazao je Ivanović.

Preko posrednika je i kupovano i to je primarni cilj Severa Kosova.Prema tome sada jedi i svercuj sa svojim "Cuvarima mosta" koliko god hoces od Zvecana pa sve do Leska ali najpre sacekaj sta ce pogodjeni reci Stefanovicu.Mozda njima taj pecat manje smeta ko zna.

Ahmet, Prishtina

pre 12 godina

Hehehe, neka mi sad ovi koji kazu kako Republika Kosova navodno nije drzava, kako onda ta navodno nepostojeca drzava moze uvesti sankicije jednoj drugoj drzavi!? Da vidimo kako ce sada reagovati radnici koji zive od proizvoda koje su njihove firme dosada prodavale na trzistu Kosova! 300 do cak 500 milijona evro su zaista debele para, vise desetina preduzeca Srbije sa stotinama ili cak hiljadama radnih mesta zavise od tog trzista, neka sluzbenici Srbije i drugi zainteresovani shvate kako nije dobro da se sanksionisemo medjusobno nego bi bilo bolje da radimo zajedno, ali jedna stvar je sigurna, EU i medjunarodna zajednica su Kosovo dali zeleno svetlo za mere reciprociteta, ako Srbija sa svoje strane ne bude olaksala i prihvatila slobodu kretanja, trgovinu, telekomunikaciju itd., onda ce doci do jos vise ovakvih ili slicnih mera, znaci ako Srbije ne priznaje dokumente Kosova onda ce to isto raditi Kosovo sa srpskim dokumentima itd.! Saradnja a ne blokada, to svi zahtevaju, ali to naravno nije i vise nece nikada biti jednosmerno, znaci samo u korist Srbije nego od te saradjne moraju svi biti dobitnici!

Uroš

pre 12 godina

Ovaj embargo je najveća glupost u ekonomskoj praksi sveta.
Oni od nas moraju da kupuju određene proizvode zbog ekonomske logike.
Logično je da pšenicu kupe od nas jer je skup prevoz iz Rusije...
Znači, oni su samo sebi povećali maloprodajnu cenu naših proizvoda i svom stanovinštvu otežali život.
Ako im je jeftina naša roba, predlčažem da i mi uvedemo još 10% na robu koja ide za KiM.
Mi ništa ne gubimo, na administrativnoj granici otvoriti nekoliko marketa i eto deviza, sami će da ih donesu. Ako misle da će im slovenci i hrvati dai jeftino robu, grdno se varaju, samo će imati poskupljenje do tih 10%.

Drin

pre 12 godina

90tih kad smo mi poceli da trazimo nezavisnost vi ste se smejali. Gdje spo sada vi to dobro znate. Pa nemojte se smejati. Bolje pamet u glavi.

ekonomista

pre 12 godina

Pa zer CEFTA vazi samo za Kosovo a ne za Srbiju?
mere su reciprociteta, kako Srbija tako i Kosovo. Znam da nije dobro, ali se ipak nesto mora uraditi. Ako u stvari racunate kolko ce to kostati Srbiji onda je ovo u stvari ozbiljno.

Bardhi

pre 12 godina

E komsije polako bre sta se bunite?Pa mi bre komsijetrpeli smo od vas razne blokade,Ova nista nije opasna za nas videcete.Niko nama nista ne d dzaba sve je za novac.Vidim sada na zalite joj blago nama ko nas zali.Jos cak i vojsku pripremate ocete silom da nam prodate vasu robu necemo bre i onako nije vam kvlitetna niste ozbilni.cesacete vi vase usijane glave jer u normalnim zemljama za 500 miliona eura padaju vlade.Jos se i hvalite.Ako nista drugo bar par stotina radnika u srbiji ce ostati bez posla.A sto se tice trektora ispred vlade toga nece biti,jer za nas traktori se ne upotrebljavaju za obaranje vlada.to se desava samo u srbiji. videcemo se komsije pozzz Bardhi

Nenad

pre 12 godina

Srbija je prosle godine na KiM izvezla robu u vrijednosti od 391 milion dolara (skoro 400 miliona dolara) a sa KiM je uvezla robu u vrijednosti od 4 (cetiri) miliona dolara. O kakvom reciprocitetu je rijec? To bi isto bilo kao da Srbija uvede embargo Japanu zbog reciprociteta jer je iz Japana uvezla robu u vrijednosti od 2 miliona dolara a uvezla mnogo mnogo vise. Vi Albanci ste zaista neki komicari!

Gjergj Lekaj

pre 12 godina

Ako je na štetu samih Albanaca zašto ste se obratili međunarodnim institucijama g.Stefanoviću? Zaboravili ste da Kosovo i Albanija imaju autocestu,hranu i ostalo preko mora koliko hoćete samo treba imati novaca.

Dardani

pre 12 godina

Mi smo se već obratili međunarodnoj zajednici i ukazali na neprihvatljiv potez, tražili smo da se što pre odluka obori i očekujemo da ćemo u saradnji s međunarodnom zajednicom uticati da se to i dogodi", izjavio je Stefanović....Pa ako su ovim potezom Kosovari stavili jamcu oko vrata samim sebima sta se toliko brinete G,Stefanovicu,zasto toliko insistirate da EU i CEFTA poniste ovaj "reciprocitet" ???Izjava G,Jovanovica da ce sada sva roba iz Srbije ulaziti na Kosovu ali "ilegalno" a da stime ce Albanci placati vecu cenu proizvoda cak sa 20-30% jeste cinjenica ali to je vlada Kosova i zeljela, jer ko ce platiti za istu robu 30% skuplije ??? Jel to dobro ili lose po Allbancima vi nemarite,mi smo ostali bez posla i za vreme Milosevica kada su nas terali potpisivati da smo radnici(gradjani) Srbije i samo Srbije bez one Autonomne Pokraine Kosova a mi nismo nikako to prihvatali i ostali bez posla pa smo izdrzali ano najteze sto se u ekonomskom smislu moze nekome nazao uciniti a vi danas marite o poskuplenju robe izvezeno iz drugih drzava ...

pravo lice

pre 12 godina

Dobro je da javnost u Srbiji vidi na kakav nacin razmisljaju albanski sovinisti i kako tumace poteze te svoje "vlade". Ovoliko napaljenih i samozaljubljenih sovinista koji nekim smesnim pricama brane i pravdaju poteze te svoje "vlade" vec davno nije vidjeno na jednom mestu - 90te su jos uvek vrlo zive medju kosovskim Albancima kao i tadasnji rad mozga. Ovo je dobar podsetnik koga bi to voleli da priznaju odredjeni gradjani Srbije i sa kim mi to imamo posla. Srbija, verovali ili ne ali nece propasti zato sto je samozvana vlada nekakve albanske paradrzave povecala takse za 10%. Tih 10% razlike ce se lako nadomestiti time sto nece biti placene dazbine toj albanskoj paradrzavi i tako sto ce se ova ista roba svercovati. Srbija ce svakako prodati tu robu, sverceri ce dobro da prodju, budzet "drzave kosova" ostace prazniji za nekih 100 miliona dolara kada bi se ova taksa odrzala godinu dana, Albanci ce te proizvode da plate po istoj ceni i nikakvi avioni i kamioni nece poceti da dolaze sa svih kontinetnata - jer stvari ipak ne funkcionisu kao u albanskim naucno-fantasticnim bajkama koje smo ovde imali prilike da procitamo. Isto tako, ovim potezom albanski nacionalisti su samo jos jedanput pokazali pravo lice, pokazali su EU da jednostranim potezima ugrozavaju regionalnu stabilnost i potkopavaju pregovore koje vodi EU, prekrsili su CEFTA sporazum, pokazali su da su nista drugo do razmazenih nacionalista kojima ne treba prepustati nikakvu vlast i pokazali su Srbiji da ni po koju cenu ne treba takvima davati bilo kakave ustupke. Ovaj potez albanskih nacionalista ce biti povucen za koji dan pa cemo videti sta ce tada da pisu ovi isti dezurni Albanci - ali verovatno ce da cute kao i uvek kada su u pitanju vesti koje ne odgovaraju njihovim narcisoidnim stavovima.

Pristevac

pre 12 godina

Verujte, mnogo gluparija u ovoj politici. Bas je glupo to sto radi i Srbija i Kosovo. U celom svetu drzave skidaju granice, svaka normalna drzava zeli dobru saradnju sa ostalim drzavama a Vi vidite kako se inate Srbija i Kosovo ko mala deca. Aman, probudite se bedni politicari, niste deca, mislite malo na narod. Iskreno da Vam kazem SRAM IM BILO

sale@

pre 12 godina

Da i ja kažem nešto malo...
Zamolio bih ljude iz unutrašnjosti Srbije, ali i Albance sa Kosmeta da ne baljezgaju svakojake gluposti o opravdanosti ovakvog poteza, govoreći kako će Srbija puno izgubiti. Svaki Srbin iz unutrašnjosti Srbije koji je barem jednom bio na Kosmetu, zna da se u rafovima marketa i supermarketa na Kosmetu nalazi 70 možda i preko 80% robe iz Srbije. A zašto je tako, pa odgovor je prost - zato što su ti ljudi uvek bili okrenuti proizvodima iz Srbije. E sad što je nekome iz kosovske vlasti zbog nemoći i pogrešne politike palo na pamet da menja navike svog stanovništva, drugo je pitanje. Pride ovome, roba iz Srbije je na Kosmetu mnogo jeftinija nego što je ista u Srbiji (plazma, kravica, jafa itd.). Ako pametnjakoviće zaista misle da je lako menjati naviku ljudi, onda svaka čast, ali mi se čini da će to menjanje navike da ih udari dobrano po džepu. Hrvati, Slovenci, Makedonci ili Crnogorci jedva čekaju da osvoje to tržište kako bi plasirali svoje "jeftine" proizvode...
Niko ne govori o žitu koje uglavnom Srbija (manjim delom i Hrvatska) na ovim prostorima proizvodi i od koje zavisi ek.stabilnost okolnih zemalja. Blokada žita iz Srbije za ljude na Kosmetu znači da će ostati bez hleba - ali bukvalno. Izuzev ako isti ne uvoze iz Grčke preko solunske luke i koji će biti višestruko skuplji.
I da se razumemo Srbija ne brani izvoz robe sa Kosmeta, već štiti svoje interese tako što ne dozvoljava uvozi robe sa žigom nepostojeće države, nastale inače na njenoj teritoriji. To što Albanci sa Kosova i na ovaj način dokazuju svoju državnost, njihova je stvar. Država si ako imaš stolicu u UN-u i nikako drugačije.
A smešno je nadati se, da će se Srbija zbog par stotina miliona evra odreći svoje teritorije... Kosmet je dragi moji Albanci mnoooogo skuplja reč nego li što vi mislite. Kada to kažemo, onda mislimo na nešto što se ne može nikada prodati... Ni po koju cenu!!!

Baki

pre 12 godina

Kosovo je mala Drzava za Srbiju. Sta i ako Srbija ne izvozi na Kosovu. Ima Veliko Trziste Rusije, gde moze da izvozi. Ako Srbija zeli u Evropu mora da dozvoli slobodan tok ljudi i robe. Znaci i mi Kosovari cemo slobodno da putujemo preko Srbije, a i nasa Roba ce uci u Srbiju. A kakve ce simbole pecate biti to je unutrasnja stvar Kosova. I nama ne interesuje kakve simbole ce imati Srbija. To su unutrasnje stvari svake Drzave.
Baki

Agim68

pre 12 godina

(agim (od danas zbog politike umesto eurokrem mora da jede nutellu), 21. jul 2011 02:09)

Slazem se sa tvojim komentarom ali da je Abanija majka kosovara nikako, ona je od 1912 do danasnjeg dana bila maceha kosovskuh albanaca, i to vrlo losa maceha! Procitaj malo istoriju odnosa "tvoje majke" Albanije prema kosovarima pa ces shvatiti kakvu "majku" imas!

ko vas ne zna...

pre 12 godina

Ajd' ove mini hidroelektrane, nego i ova cesta.
Na google earth se lepo vidi cesta koja od Pristine, preko kosmodroma u Lipljanu ide do Tirane. A tamo najsavremenijim brodovima tulumbe i baklave, narkotici i organi idu u svet.

ps. Kosovo pola svog budzeta trosi na kupovinu proizvoda iz Srbije?????

Kosovar

pre 12 godina

@V

1. Ali vidim Srbija se ne buni kad puni svoj budzet parama sa "samozvane albanske paradzrave".

2. Trazite UNMIK-ov pecat na carinskim dokumentima, ali nikada niste priznali taj isti pecat na putnim ispravama, registarskim tablicama ...

Koje licemerstvo

Enver Kelmendi

pre 12 godina

Ja mislim da je ovo vise politicka odluka Pristine nego neka ekonomska mera.Zar nije moglo da se ceka septembar pa da se sporazume nego se uvede neke mere koje mogu u toku nedelje da se poniste od Euleksa,ili od nekih careva ili sahova.
Pristina,prema mom ubedjenju,je zahvacena jednim drugim problemom a hoce da skrene paznju na odnose sa Srbijom.Naime Pristina treba da oduzima par poslanickih imuniteta i koprca se levo i desno.Jasno je kao dan da Pristina ne moze sama da sprovudi ovu odluku i treba ce da trazi pomoc od Euleksa.
A Beograd,sa svoje strane,ne moze da dobije odjednom dva samara:slucaj Hadzic i carina prema Kosovu.Srbiji kada prodaje nesto Kosovi onda ne smeta pecat Kosova nego samo kada uveze nesto iz Kosova.Meni zaista interesuje sta zaista moze Kosovo da prodaje Srbiji?
Mi svi hocemo u EU a sa druge strane spomenujemo nekakve blokade na uvoz robe,blokade na slobodno putovanje itd.Zaista mi nismo isti ali veoma slicni.

Saša CG

pre 12 godina

Srbi, vi većih neprijatelja nemate od samih sebe... Ova odluka Vlade Kosova, koja je među preduzećima u CG iščekivana s nestrpljenjem, izazvala je pravo oduševljenje. Uostalom, o svemu se šuškalo već danima nakon što je Tači boravio u Crnoj Gori prije 10 dana. Uopšte nije bitna politika i šta o bilo kome neko misli. Niko lud ne bi propuštio ovu priliku i jasno je da će Crnogorci to iskoristiti. Razumijete li vi uopšte koliki je to novac u pitanju? Ovjede se radi o stotinama miliona eura na godišnjem nivou i tržište od oko 2 miliona ljudi. Naravno da će pokušati da u igru uskoče svi koji priznaju kosovske institucije i dokumenta. Sem nas najviše Makedonci i Hrvati. Najviše će ponijeti onaj koji prvi bude ostvario veze između srpskih proizvođača i kosovskih dobavljača a Crnogorci u tome imaju ubjedljivo najbolju startnu poziciju...
Nikad nam neće biti jasno zašto ovo radite sebi... No, to je vaše pravo i vaša stvar.

baz

pre 12 godina

o ljudi nije u pitanju ni novac, a samo npr. navodim jednog od njihovih političara "bajrama redzepija" pretio zveckao oružjem itd. pa sam sebi puljunuo u usta, jer čim usa kaže nemože tako on se povuče i demaantuje samog sebe pa gde to ima, ako kažeš nešto stani iza toga!! verujte i sad će biti tako i nikako drugačije, hvala bogu te imamo pametnih glava još u srbiji da nas vode, a ovo i jeste neki očaj jer nisu do sad postigli ništa od priznanja srbije, a iskreno se nadam niti će!!!!!!!!

Buki

pre 12 godina

Htjeli vi ili ne prihvaticete pecate i sve sto bude zahtjevali oni iz EU.. A za Kosovë bice malo tesko da se ucimo na ostale proizvode iz Albanije i Italie ali bice dobro ... Autocesta je za to radjena..

agim (od danas zbog politike umesto eurokrem mora da jede nutellu)

pre 12 godina

Prvo, kad smo usli u Ceftu jos nismo bili drzava jer tada jos nismo proglasili nezavisnost.Zato smo usli i u ceftu kao Unmik-Kosovo. 17.02 2008 smo proglasili nezavisnost i u medjuvremenu priznati od skoro svih relevantnih drzava u Evropi i veliki broj drzava u svetu(usa,japan,kanada,australija, saudijska arabija itd).Ne znam sta neko ocekuje u Srbiji, da proglasimo nezavisnost a onda da se i dalje potpisujemo kao Unmik-Kosova.Drugo, posto Srbija ne priznaje Kosovo kao drzavu to automatski znaci da ni Kosovo ne priznaje Srbiju kao drzavu(isto tako mnoge islamske zemlje NE priznavaju izrael ali realnost je da izrael postoji i niko te islamseke zemlje ne moze da natera da priznaju israel iako je izrael clan UN).Kosovo ceka vec vise od dve i po godine da se sporazume sa Srbijom o ovom pitanju i za ove dve i po godine Kosovo NISTA nije zabranjivalo Srbiji.Vlasti u Srbiji su vec prihvatile dosta stvari koje prejudiciraju kosovsku drzavu(licne karte,tablice i takodje dialog sa ZAMENICOM PREMIJERA Kosova) i zato ne razumem zasto ovde prave problem da priznaju i pecate jer se ovde radi o 100% ekonomskom interesu samo za Srbiju. Pola Miliardi deviza(jer se na kosovu placa eurima)u sadasnje vreme za Srbiju znaci mnooogo.Kosovo ne gubi absolutno NISTA,sta vise povecace se uvoz iz majke Albanije i time cemo da ojacamo albansku privredu(koja je iovako u velikom usponu).Smesne su mi izjave srpskih politicara da kao fora ovim gube samo Albanci.Ne Stefanovicu,ovim nepriznavanjem nasih pecata su gubili Albanci a od danas gubite i vi i to visestruko.Od kraja rata pa naovamo Srbija je pokusavala da zagorci nama Albancima zivot sto vise moze a danas Stefanovic i Ivanovic kao fora poceli da nas vole i brinu se jer ce nama sada biti losije.Njihov problem je da ce ovim gestom nase drzave da izgube jos vise biraca na predstojecim izborima jer u najmanju ruku ovi radnici i clanovi njihovih porodica ima da krive DS sto su izgubili poslove a sigurno i mnogima zivotnu egzistenciju.Na kraju da objasnim da za nas Albance priznavanje tih pecata nikakvo NE znaci da Srbija priznaje Kosovo.To je ekonomija i to nema mnogo veze sa politikom.Najbolji primer za to je kako Srbi sa severa Kosova najbolje moguce saradjuju sa Albancima i obrnuto a kad treba neki miting onda se prave kao da su najvece patriote.Pare buse gde burgija nece, bilo je i na zalost uvek ce biti.

privrednik .

pre 12 godina

Bogami ovo ne valja.Srbija zvanično na kosovo izvozi robe za oko 200 mln eura godišnje.Nezvanično još najmanje duplo.Pa vi razmislite o tome.Pošto je na Kosovu valuta Euro oni nemaju problema da kupe robu u bilo kojem delu sveta.

karmadhi

pre 12 godina

ljudi pustite politiku gledajte ekonomiju.gubitnici su narod kosova a budzetu srbije falice"za sada" oko 500 milionaa dolara-interesantna teza.
uostalom svake godine izvoz veci za oko 16% pokazuje da je kupovna moc na kosovu svake godine sve veca i veca,sta to znaci procenite sami.sto se putovanja tice recimo u nemackoj se predlaze na veliko jadranska magistrala split, bar, skadar,prizren ili debar.pogledajte kartu i ukljucite mozak. za sada toliko!!!!.

Eh

pre 12 godina

Tu ce Hrvati da se ubace i to je to...
I nije ovo na osnovu reciprociteta, vec je problem pecat...
Reciprocitet je jedno, a pecat nesto sasvim deseto.
A da nece da zazivi, a sto mogu da izgube ?!?! Jedino Srbija gubi. Kosovo gotovo nista ne izvozi.

Vladimir Arsic

pre 12 godina

Snazno, najsnaznije podrzavam ovu odluku albanskih vlasti na KiM. Iskreno se nadam da ce vlada Hasima Tacija pokazati cvrstinu i nepokolebljivost u ovoj odluci te da ce embargo potrajati bar nekoliko godina, najmanje do isteka mandata te vlade, za koji se takodje nadam da nece biti prekinut nekim prevremenim izborima. Nadam se da i MZ nece sada da uprska stvar i da obori ovu odluku.

Ziveo embargo !!!

Milan Dj

pre 12 godina

skoro sam posetio jedan supermarket u Pristini i uvideo da najveci deo ponudjene robe dolazi iz Srbije i Makedonije, sa skromnim udeom robe iz EU. Razlog za to je da lokalno stanovnistvo moze sebi da priusti proizvode upravo iz te dve zemlje zbog nizih cena u odnosu na inostrane prozivode. Pretpostavljam da ce sada Makedonija profitirati iz ove odluke jer ce porasti potraznja njihove robe.

pusti snovi

pre 12 godina

@ Teddy Picker
bi podigao Kineski zid tamo negde opko Mitrovice " ??.

A kako - cime bi u slucaju napaa policije ili vojske Kosova branio one koji bi podizali taj tvoj zid kada nasa policija nesme ni primirisati na Kosovo, a vojska ni 5 km blizu granice AP Kosovo ??
Bilo bi to direktno krsenje potpisane kapitulacije tj. tzv "Kumanovskog sporazuma', a neki bi to shvatili i kao objavu rata NATO-u

Konstantin

pre 12 godina

oo pa veceras pola kosova na forumu, bujrum, ovdje ozbiljniji pregovori u toku od zvanicnih. samo da pitam, a od koga cete zito da uvozite, crne gore, slovonije, makedonije, amerike, burkine faso? ili je dugorocni plan bio da se zivi od limunade i baklave?