Petak, 15.07.2011.

02:35

Mišković možda i ne plati porez

Postoji pravni način da Miroslav Mišković, nakon uplate 932 miliona evra od Deleza, porez plati u Srbiji, ali mogućnost da ne bude osnova da se porez naplati.

Izvor: Politika

Miškoviæ možda i ne plati porez IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

72 Komentari

Sortiraj po:

sivi soko

pre 12 godina

Да ли у овој земљи закони важе за све грађане, или дефинитивно постоје повлашћени слојеви, тј. тајкуни који захваљујући својој финансијској подршци партијама на власти, практично раде шта хоће. Тако и прича о обавезности поштовања закона, представља само причу за малу децу. А и она више нису наивна, па је и њима јасно да за обичне грађане и за тајкуне постоје различити аршини. Тако је то у земљи Србији, где је примена права селективна.

Nebojša Novi Sad

pre 12 godina

Neverovatno kakvi ******* od stručnjaka, a u stvari klasični plaćenici za nakaradna tumačenja. NE MOŽE REZIDENT jedne države koji radi u toj državi sa svojom kompanijom i tu ostvaruje profit makar i bila registrovana na Kipru da ne plati porez. Ali ako da za kapmanju 10.000.000 onda će ga oni osloboditi 85.000.000 EUR poreza.
Isto kao što su ga oslobodili za DELTA banku 70.000.000 EUR.
Pa on je sastavio Vladu, omogućio im pljačku do neslućenih razmera i kako onda da plati porez.
A treba pogledati izjave Tadića od prošle godine na ovu temu i odmah zatim i Miškovića i DELTA kompanije da će Mišković uplatiti 93,5 miliona EUR poreza na kapitalnu dobit.

Zex

pre 12 godina

VELIKO PITANJE,

Da li je trac ili istina, da je njegov Maxi duzan dobavljacima preko 300 miliona evra, a da novac nevraca. Da li je tacno da ga licno 24 h obezbedjujuju drzavni cinovnici-policajci, tj. nasim, drzavnim novcem.

Ako je to istina, onda se mnogi odgovori sami namecu (ko je ustvari kome duzan i ko kome sta cini i realno dodje) i na pitanja koja nisam postavio.

Ako je trac, onda je samo trac.

Da li neko zna istinu.

Braco Srbi,.....

Maja

pre 12 godina

pricali su i kako je miskovic monopolista,pa ispade da nije bio,a evo sad pricaju i kako ce da pokusa da izbegne placanje poreza pa ce ih on verovatno demantovati.Puno prica a malo istine!

midodragbg

pre 12 godina

Kao što i dosada niko ili skoro niko od tajkuna nije ništa plaćao državi, tako se nastavlja i dalje. Jedino mo preduzetnici i srednji privrednici moramo sve na vreme platiti državi a nama ako ostane nešto?!

Voja

pre 12 godina

sad je izgleda aktuelno napadati tajkune i svi pokusavaju tako da dobiju na publicitetu,a jedino nas ti ljudi drze u ekonomskom zivotu!

DULE KRTOLA

pre 12 godina

I ne treba marsovac da plati,treba gusiti i stiskati ove sitne privatnike obucare,frizere,taxiste...jel da Borise. +++ne znam gde je upitnik,slabo koristim komp

Djekna jos nije umrla...

pre 12 godina

M.M. je rezident ove zemlje. Možda Delta kao firma sa Kipra i jeste i nije u obavezi da plati porez, ali on jeste.
(Sava Drugi, 15. jul 2011 11:17)

Mišković plaća porez samo na ono što on lično, kao fizičko lice, dobije od kompanije sa Kipra: platu, dividende, honorar, itd. Sve dok je novac u kompaniji sa Kipra, on kao fizičko lice nije ostvario prihod i ne plaća ništa.

Drugi je problem što u Srbiji nema progresivnog oporezivanja, tako da je i porez koji plaća kao fizičko lice mali.

lela

pre 12 godina

malo mi je bljutavo citati kako direktor poreske uprave
objasnjava da iako porez verovatno nece biti uplacen
u budzet rep srbije, to i nije velika steta po budzet
jer je rec o 1.5% bdp iliti suma od ko zna koliko miliona eura!

u srbiji?! u kojoj b92 pokrece akciju za gladnu decu u skoli
"zarko zrenjanin" u subotici, u srbiji u kojoj se prevremeno
rodjene bebe smestaju u inkubatore godiste njihovih baka i deka
to milionce i nije neka suma zbog koje bi se bilo ko nervirao
u poreskoj upravi.

u srbiji!? direktor poreske uprave sa jedne strane i miskovic sa
druge daju objasnjnja o zakonitosti za uplatu poreza u visini od
nekoliko milionceta drugoj drzavi iako svi znamo da je
sto neko rece najbitniji prvi milion miskovic stekao upravo tako
sto je imao privilegiju da u vreme hiperinflacije porez placa na
odlozeno od 45 dana!



nit stida nit srama sto bi moja pokojna baka rekla!

Mile

pre 12 godina

Interesuje me dali je ova vest rad zurnaliste diletanta, koji pise vesti
tipa dan je (kisan) suncan?
Ili se ovi detalji koji treba da su deo zakona i javni skrivaju da bi neko mogao da krade.
Kakva reklama za pravnu drzavu Srbiju!
Parlament koji je izabran trebalo da gleda kome prodaje drzavnu svojinu, nekome ko zivi i radi u zemlji a ne nekome ko namerava da ode.
Drzavne subvencije (su investicije) treba davati ako uopste treba davati onim firmama koje ostaju u zemlji i koje treba da vrate dobit.
Mislim da gradjanin ima pravo da zahteva razjasnjenje ovog i slicnih slucajeva ili pozove na odgovornost u parlament koji je izabrani kontrolise i spreci ove malverzacije.

sve legalno

pre 12 godina

Moj deda je ceo radni vek proveo u "Centropromu", i trebalo je da dobije akcije,direktor "Centroproma"je prodao Miskovicu preduzece sa najvecim brojem prodavnica u Beogradu,pobegao u Spaniju, a deda i stotine radnika "Centroproma" nisu dobili akcije preduzeca koje su godinama gradili.Sad je sve to prodato stranoj firmi i Miskovic ce pokupiti sav novac i verovatno nece platiti ni porez u Srbiji.

Aleksandar

pre 12 godina

"Primera radi, ako je neka firma registrovana u inostranstvu, a u Srbiji ostvaruje godišnji promet od, recimo, milijardu evra, onda porez koji ostaje u zemlji iznosi 180 miliona evra."
- Ne znam samo koji "strucnjaci" pisu ovakve tekstove. Porez na promet, tj. porez na dodatu vrednost (PDV) je porez koji se placa na marzu koju trgovci odrede. Znaci 18% od razlike prodajne i nabavne cene.
U ovom slucaju profit bi morao da bude milijardu evra, a promet ipak dosta veci.

Siniša

pre 12 godina

Prvo, odkud vam ta računica kada se zna da je oko 350 trgovinskih objekata u Srbiji, a ostala su u okolnim zemljama, pa mi sa time nemamo ništa. Neki kažu treba da plati razliku između kupovne cene akcija i prodajne, ali zaboravili ste investicije u ta preduzeća-objekte...Kad je preduzeće registrovano vani postoji mnogo bolja mogućnost uzimanja povoljnih kredita, za razliku od banaka u Srbiji, koje nas pljačkaju. Prema tome, za mene je najbitnije da li je preduzeća kupio po zakonu, da li je poslovao legalno, da li je imao monopol, da li je plaćao poreze, da li je isplaćivao dobavljače na vreme i po realnim cenama, a ne mnogo nižim, jer ima monopolski položaj(ucenjivački kapacitet), da li su zaposleni imali realne plate ili mnogo niže u odnosu na konkurenciju(koristeći visok stepen nezaposlenosti)...e' sve ovo je za mene mnogo važnije, tu je bio problem sa Miškovićem, političari su mu omogućili da radi šta hoće, ali on je platio reket i njega niko nije dirao, njegove račune niko nije blokirao zbog dugova...oni ga , maltene, mole da isplati dobavljače, da plati porez...videli ste ovu sramnu odluku ove tzv. ,,nezavisne'' antimonopolske komisije, jandičak Mišković sa Maxi nije imao monopolski položaj, verovatno je u istoj ulici trebalo da ima 3 trgovinska objekta umesto 2...zakoni ne važe jednako za sve, to je problem u Srbiji.

Ivana

pre 12 godina

Vlast nam je uništila sve državne institucije, stvorili su nove koje su odlična podloga zaširenje korupcije i kriminalau našoj zemlji. Umesto pravih investicija, istrnih ulaganja u našu zemlju, dobili smo lažne investicije, lažne privatizacije i tajkune. Nama su neophodni izbori, kao i nove političke ideje, kao i nova strateška politika.

Ivana

pre 12 godina

U našoj državi svako može da radi, ko šta hoće, mogu da i ne plate porez koje ovoj državi duguju, a njihov porez opet plaćamo mi preko naših leđa. Vlast je nesposobna da reši bilo kakav problem. Vlast nam je uništila privredu, proizvodnju, industriju kao i sve državne institucije. Nama su pod hitno neophodni izbori.Nama je potrebna promena strateške politike, kao i nove ideje.

karamelica

pre 12 godina

E ovakve vesti nam pokazuju,kakve zakone donose skupštinski statisti od kojih mnogi i neznaju šta je na dnevnom redu...kako je moguće da svaki zakon bude toliko,pravno oboriv sa dosta nedostataka i da za svaku situaciju moze da se nađe pravni osnov?

zoran

pre 12 godina

Prsudan je "prvi milion". Posle toga, drugi, pametniji rade a ti samo brineš da je i "vuk sit i ovce na broju" (vuk = Predsednik, ovce = političari i to bez obzira ko je na vlasti). A ovaj lik je došao do prvog miliona u vreme kada je ovde prosečna plata bila 2,5 DM. I niko ga nikada nije pitao za poreklo tih para, niti će ga pitati...

marko

pre 12 godina

Ne postoji ni jedan jedini zakonski osnov koji vas moze osloboditi placanja poreza ovde, tj gde poslujete. Postoje samo rupe zakonu, koje razne ekipe izmisljaju da bi se oslobodili poreza. E, te rupe u zakonu su nesto sto je protiv zakona, a to ekipa ovde uzima sebi kao alibi kad svojim ljudima omogucava da rade sta hoce, i naravno dobije parce za sebe. Pitajte bilo kog ozbiljnog pravnika, i svako ce vam reci da rupe u zakonu ne postoje. Zakon je spisak pravila koja se moraju postovati. Svako ko ne radi po tim pravilima, radi protiv zakona. Kod nas ekipa na vlasti tumaci zakon kako spisak navedenih i nenavedenih pravila. A ta nenavedena, oni rade po njima, a to kao nije protiv zakona. Stvar je prosta, mora se ponasati po pravilima, a ne izmisljati svoja. To isto protiv zakonito razmisljanje je jos vise rasireno u finansijskom knjigovodstvu. To je manje izlozeno pogledima javnosti, sa svesnom namerom, jer je tu novac. Kada bi sada krenuli sa revizijom poslovanja tih nasih giganata, a izmedju ostalih i sa tim Miskovim kiparskim firmama, e tek bi tu videli sta je kriminal. A tu je novac, i to je firma, i to treba gledati, a ne da mi u medijima imamo neku skoro filozofsku raspravu sta je profit, i gde se placa porez na profit. Stvari se namerno izvrcu naglavacke od strane spinera.

sai baba

pre 12 godina

kakva lupetanja pa cak i da su "ulaganja" 800mil eur, to nije dao iz svog dzepa. dao je iz profita i kredita(koji se opet vracaju od profita). porez treba da ide na razliku od pocetnog kapitala do prodajne sume.

Саленце

pre 12 godina

Све је то одавно познато,и ништа није што би могло да буде изненађујуће! Оно што је овој власти важно ,јесте да се провизије и донације на персоналном нивоу одвијају не сметано,далеко од било какве комисије,сведока а нарочито јавности.Јер да није тако и порез би плаћали тајкуни тамо где треба,а не по квази државама. Док се финансира у четири ока,обавезе према држави нису приоритет! А онима који одбијају такав вид финансирања,без обзира на плаћање обавеза према држави,зна се шта следује - борба против корупције!

leruz

pre 12 godina

Evo najvećeg tajkuna kojem su potpredsednik Vlade Đelić otvarao Delta Siti i premijer Cvetković otvarao Tempo u Bugarskoj. Da je ovo normalna vlast prvo bi proverila poreklo njegovog prvog milion, pa bi onda izvršila kompletnu reviziju poslovanja, ali šta reći sve su to njegovi ljudi.

pavkelino

pre 12 godina

On je uvek i radio po zakonu, koji je sam sebi napravio,preko poslusnika.Sve je prigrabio svaki posao koji donosi i najmanju zaradu a to traje vec 20 godina. Njemu nikad nisu bile problem dozvole za uvoz ili izvoz, njemu nije problem da nesto kupi a da nikad ne plati. Takozvani SPOSOBAN covek. Pa samim tim zasto bi i platio porez.

aleksej

pre 12 godina

Ako Tadic bude na vlasti, siguran sam da ce "poreski strucnjaci" doci do zakljucka da ipak taj porez ne mora da se plati. A mozda, kao i do sad, umesto poreza ce platiti u kasu DSa...

Sava Drugi

pre 12 godina

Ovaj naš direktor poreske uprave mora pod hitno kod svog kolege u Beč da nauči elementarne stvari teorije i praksa plačanja poreza.

M.M. je rezident ove zemlje. Možda Delta kao firma sa Kipra i jeste i nije u obavezi da plati porez, ali on jeste. To što je u mladosti bio slabog imovnog stanja, u ovom slučaju je samo otežavajuća okolnost, jer je to neposredan dokaz da on kapital nije nasledio, nego ga je zaradio ili "zaradio", svejedno.

I da. Šticovanje deviza se oporezuje po posebnoj (uvecanoj) tarifi.

zika

pre 12 godina

Stvar je jednostavna, Tadic pokusava da uplasi Muskovica da ce doci do promene vlasti ako Misko malo ne da lovu ovima koji su sada na vlasti (bankrotirala Srbija a idu izbori), ali Misko smatra da ce i druga vlast kao i ova da da skace i seda kako njemu treba i bas ga briga ako dodje do smene vlasti. Inace, licno mislim da ko zeli da se bavi biznisom, taj ce da se bavi i bez osnivanja offshore kompanije. Offshore koriste samo ultra bogati, vecina srednjih i malih preduzeca nema nikakve veze sa offshore kompanijama, a bas ta srednja preduzeca najvise zaposljavaju stanovnistvo. Na primer u Swiss je korporativni kapitalizam, cela drzava zavisi od banaka i gomila radi u usluznom sektoru, dok u Danskoj imas 5 milion malih preduzeca koja zaposljavaju stanovnistvo i nece ljudi ostati gladni ako par kompanija propadne ili ne plati porez. Ali korporacije finansiraju politicke partije, pa su zato doneli te zakone o offshore kompanijama, ako je zakonito to sto radi Misko, politicari su odgovorni za takve zakone.

manje zbunjen

pre 12 godina

@zbunjeni gradjanin

Porez na prenos apsolutnih prava na udele i akcije u iznosu od 0.3% ne postoji vec cirka dve godine. Informisite se malo pre nego sto krenete da pisete ovakve stvari.

Sto se tice Miskovica, nista u ovome sto je predlozeno (a verovatno ce biti i sprovedeno) nije nelegalno. Samo lud covek sa toliko para bi dopustio sebi da uradi nesto nelegalno kada su ovakve stvari u pitanju. Sve po zakonu. To sto se nama to ne svidja, ko nam kriv. Secam se emisije kod Jugoslava, kada je Beko gostovao. I argumentovao kako je sve radio po zakonu, i da stvar bude gora, i jeste. Radio po zakonima koji su pisani po diktatu njega i slicnih ovima koji su sada na vlasti. I sada meni treba da bude zao te iste vlasti sto im Misko,Beko&Co. ne placaju porez i rade sve po zakonu. I da citiram kolegu mog, za vreme devedesetih, imali smo odlicne zakone koje niko nije postovao i koje su svi krsili a danas imamo krsh zakone koje svi postuju.B

manje zbunjen

pre 12 godina

@zbunjeni gradjanin

Porez na prenos apsolutnih prava na udele i akcije u iznosu od 0.3% ne postoji vec cirka dve godine. Informisite se malo pre nego sto krenete da pisete ovakve stvari.

Sto se tice Miskovica, nista u ovome sto je predlozeno (a verovatno ce biti i sprovedeno) nije nelegalno. Samo lud covek sa toliko para bi dopustio sebi da uradi nesto nelegalno kada su ovakve stvari u pitanju. Sve po zakonu. To sto se nama to ne svidja, ko nam kriv. Secam se emisije kod Jugoslava, kada je Beko gostovao. I argumentovao kako je sve radio po zakonu, i da stvar bude gora, i jeste. Radio po zakonima koji su pisani po diktatu njega i slicnih ovima koji su sada na vlasti. I sada meni treba da bude zao te iste vlasti sto im Misko,Beko&Co. ne placaju porez i rade sve po zakonu. I da citiram kolegu mog, za vreme devedesetih, imali smo odlicne zakone koje niko nije postovao i koje su svi krsili a danas imamo krsh zakone koje svi postuju.AA

Дејан Михаиловић

pre 12 godina

Не може Делта да плати порез, све и да хоће, већ њен власник тј. онај ко је продао ту фирму. По свему судећи то је Мишковићева фирма на Кипру.

Такође није сасвим јасно како је то Делез "преузео дугове добављачима". Једино Делта може да их плати и то би значило да ће Делез или да упумпа додатни капитал тј. докапитализује или да јој додели кредит.

Штета што међу новинарима нема скоро никога ко се разуме у економију и финансије па да постави права питања тамо где треба.

Zex

pre 12 godina

Ljudi bre,

zasto da covek plati porez ako ne mora.
Da li bi vi platili milionski porez, a da to ne morate?
Covek se lepo organizovao, niko mu netrazi da plati, a on nece da nudi.
Da le duzan i prinudjen on bi platio porez kako svako od nas.
Ovako, bas mu je fino.
Medjutim otvaraju se druga pitanja koja mnogi ne bi da cuju, tj. na njih odgovore.
1. Da li je on indirektno i na koji drugi nacin kome i u cijem inresu taj novac vec dao?
2. Da je sankcionisan zbog ekstremnih dugova prema dobavljacima i da li bi to bili vi i ja da smo uradili?
3. Da li npr. zgrda Delta holdinga na Novom Beogradu ima upotrebnu dozvolu i tehnicki prijem, ako nema ko je to doyvolio?
4. Koliko zaposlnih iz Delta holdinga je proteklih 5 godina napustilo ovu kompaniju?
5. Da li i koje politicke partije finansira, direktno i indirektno i preko kojih firmi?
6. Da li Delta Maxi i formalno bila proglasena monopolistom i sta se desilo sa rukovodiocem te drzavne institucije koja je to konstatovala?
7. Da li cu dobiti odgovor na bilo koje od ovih pitanja, ili samo gromoglasnu tisinu?

I mi, Srbija hocemo u EU. Mi smo od nje daleko svetlosnu godinu.
Sve sto sam napiso je u domenu zabranjeh tema, i niko od zvanicnika nema hrabrosti da odgovori na njih jer bi time direktno ugrozio svoju buducnost i buducnost svoje porodice.

Zivela SRBIJA

Branko Jovanovic

pre 12 godina

Najavljivali su da ce da plate porez,tako da cisto sumnjam da su se predomislili,sigurno ce platiti neku sumu,ali mislim da to i nije toliko bitno,bitnije je da su doveli nekoga ko je ulozio milijardu evra i ko ce pokrenuti jos investicija

Zeljko

pre 12 godina

Ja da sam na njegovom mestu ne bi nista platio!Da se trudi da napravi mogucnost da plati porez a da politicari nemilice trose na letovanja,dnevnice,parkinge...i jos da ga prozivaju sto je platio malo a trebao je vise!Zasto mu to treba,sve radi po zakonu!

Dragan

pre 12 godina

Obrni okreni,samo Delta nesto radi u ovoj zemlji,u poslednje vreme ove sa vlasti vise ne cujem ni da pricaju o novim investicijama a da ne pricam da nesto realizuju

Vojvodjanin

pre 12 godina

Juuuj, tamaaan posla da plati porez?! I to jos u Srbiji...?! Ma kak'i! Zasto bi drzava BAS SADA trazila od ovog slavnog biznismena da placa porez, kada nije platio do sada (ne govorim o tome sto je dao u privatne dzepove, fondove....)

Sramite se svi sa svojim patriotizmom.....! Jel to patriotski da Miskovic ne placa nista dobavljacima i radnicima stotinjak firmi mesecima i godinama...a hvali se sa svojim 'finansijskim uspehom'?! Njemu je mesto iza resetaka (a i svima onima koji su ga podrzavali decenijama)!

ja se zovem onako kako mozda nisam hteo

pre 12 godina

Za ovih deset godina "demokratije", nece biti dovoljno ni dva veka komunizma da se povrati sve pokradeno, opustoseno i unisteno u Srbiji. Sve sto se decenijama i decenijama stavralo za buduca pokolenja, za par godina je sve otislo u... u nepovrat. Od tajkuna i tajkuncica, milioni ljudi su ostali bez posla i egzistenciju. Tito sa svojom vladavinim, ne bi mogao da prismrdi po bogatsvu najobocnijem tajkuncicu a kamoli Miskovicu. Sve sto je moglo da se pokrade vec je pokradeno. I posle pljuvajte po proslim vremenima.Danas je predsednik neke zatrte opstine veci car od recimo nekad predsednika vlade, parlamenta. Imaju svoje zoo-ve, aquaparkove, fabrike, rudnike...

Žaki

pre 12 godina

Jedan čiča iz Šumadije ostavio je u amanet sinovima da ga sahrane u sanduku tako da mu ruke, kroz dve rupe sa strane, budu van sanduka. Na pitanje "Zašto?" rekao je: "Neka vide ljudi da go odlazim i ništa ne nosim sa sobom". Da, crvi koji razlažu lešinu ne razlikuju bogatog od sirotog, pa se sa ovozemaljskim bogatstvom i jakim vezama možemo slikati, a pred Boga se izlazi sa svojim delima: dobrim i Njemu ugodnim ili pak sa zlom koje smo činili. I jedna i druga nam određuju mesto u večnosti. I strašno i predivno je to što On uopšte nije korumpiran; niti je strašljiv niti Ga interesuje kolika smo blaga sticali ovde (u suštini sve je Njegovo); interesuje Ga samo koliko smo delima ličili na Njega.

BOŽANA

pre 12 godina

Ne smeje se on džabe i ovog puta je našao model kako izbeći porez.Čovek je genije nema šta , isisava iz ove zemlje sve na svoj konto.

Dzoni

pre 12 godina

Nije problem u ofsor kompanijama, jer je to u svetu normalno. Problem je u tome sto se radi o novcu koji je "ukraden" u Srbiji, prebacen u ofsor kompanije i opran preko privatizacije i ulaganja u Srbiji. Zato, ne radi se o izbegavanju poreza nego novcu sumnjivog porekla. Drugi problem je sto velike i uticajne firme koje popuju o "ekonomskom patriotizmu" nemaju sediste u Srbiji, a kontrolisu trziste. Na kraju krajeva, porezi su manje bitni od cinjenica da Maxi nije redovno placao svoje dobavljace i tako ugrozio privredu Srbije. Nadajmo se da Delhaize ("Delez") nece nastaviti na isti nacin.

m

pre 12 godina

@zbunjeni gradjanin
Porey na kapitalnu dobit placa se na, kako mu nayiv kaye, kapitalnu dobit. Za potrebe objasnjavanja lakse je uzeti primer nepokretnosti, recimo stana, nego trgovinu akcijama, mada je princip u svim slzcajevima isti. Uzmimo da neko kupi ruiniran stan za 50.000€, pa onda dovede preduzimaca i sredi stan potpuno za neih 30.000€, a posle ga proda za 100.000€. Ostvarena kapitalna dobit NIJE samo razlika izmedju kupovne i prodajne cene (kupio za 50, prodao za 100, razlika bi bila 50), vec se priznaju i troskovi (ulaganja) ucinjena u medjuvremenu, sto je u krajnjoj liniji i logicno - nije isto kupiti ruiniran i potpuno renoviran stan. Zbog toga je razlika 20 hiljada, i porez bi bio 2 hiljade evra (po stopi od 10%). Isto tako je i sa Miskovicem - i njemu se moraju priznati kako cene po kojima je kupio akcije (C market, Pekabeta...) tako i ulaganja u firmu koju prodaje - ja znam da je moj C market u 21 bloku doziveo potpuni makeover, a tako je bilo i sa mnogim drugim sirom Beograda i Srbije. Tek u slucaju da cena po kojoj je kupio i ulaganja iznose manje od cene koju je dobio od Deleza, postoji kapitana dobit, i na nju bi, ako se odluci da placa porez ovde, trebalo da plati 10%.

Inace, ne zanosite se da "civilizovane zemlje ne rade sa off shore firmama". Te, "civilizovane" zemlje izgradjene su parama s off shore firmi, i da toga nije bilo nikada ne bi postale ono sto jesu za poslednjih 60-70 godina. Ovo vazi kako za SAD, tako i za Britaniju, Francusku, Nemacku... Svajcarska i Holandija i same jesu bilo delom off shore zone bilo bar poreski rajevi.

Marko Batutinović

pre 12 godina

prosto da covek ne poveruje koliko gluposti moze da se nadje u jednom clanku, sa ozbiljnom temom, na jednom mestu...

Vladimir LDP

pre 12 godina

Zašto bi Mišković ili bilo ko drugi izvodio pravne vratolomije da plati porez koji inače na Kipru n e bi ni platio?
(Djekna jos nije umrla..., 15. jul 2011 03:08)

I tu upravo dolazimo do reketa pod oblandom patriotizma na koji nam Beko ukazuje. Kao, ajde patriotski je kad imas toliko da uplatis makar nesto u budzet, i to deluje kao na dobrovoljnoj bazi ali ako to ne ucinis odma ti posalju kojekakve inspekcije, komisije za borbu protiv korupcije, napikaju Vericu i sl. da masu i upiru prstom u tebe. Mislim da je upravo to pozivanje na patriotske uplate poreza, podizanje zarada itd. ono o cemu Beko govori kada spominje drzavni reket, i mislim da je apsolutno upravu. Muka mi je da slusam vise to "nije patriotski" - more goni se ti ja dam sta je patriotski lopino jedna. Ovamo krades i levom i desnom a ovamo mi prosipas nekakav patriotizam. Nevolja je sto ta floskula o patriotuzmu ovde kod nas uspeva i njome napikaju celu drzavu na tebe a u takvoj atmosferi "linca" nije se lako izboriti za svoja prava cak ni kad je zakon 100% na tvojoj strani, a kamoli ako u zakonu ima prostora za dvojako tumacenje, onda si gotov. U takvom ambijentu gde ti drzava zabada nos u profit koji ostvarujes i pokusava da te prikaze kao moralno cudo koje daje radnicima minimalac (kako Djilas kaze) a ovamo kupuje jahte i vile - nije moguce da se posluje normalno. A onda se cudimo zasto smo zadnji po broju investicija i zasto niko ne zeli da ulaze kod nas.

brainwash

pre 12 godina

Ovaj tajkun bi pre svega morao da na Sudu objasni poreklo svog ogromnog kapitala i da mu budde oduzeto sve sto je gradjanima i drzavi oteo. Od toga bi se mogle dosvesti u red bolnice , skole, i sve drugo sto je propalo zbog njih desetak tajkuna i njihovish sluzbenika u vlasti. Jedina nada je da EU natera vlasti na takav proces , inace proci ce nam ceo zivot u zemlji bez pravde.

Zbunjeni gradjanin

pre 12 godina

Zar se porez na kapitalnu dobit ne izracunava tako sto se od prodajne vrednosti akcija oduzme vrednost akcija po kojoj ste kupili i na tu razliku se placa neki procenat.
Tako ako su npr svi gradjani Srbije dobili 5 akcija NIS-a po 500 dinara vrednost 2500 dinara, a prodali svih 5 npr za 600 dinara za 3000 dinara , prodavci tj gradjani placaju 0,3 poreza na prenos apsolutnih prava znaci na ukupan iznos od 3000 dinara placaju 0,3 % , i placaju porez na kapitalnu dobit od cini mi se 10 % na iznos od 1000 dinara zato sto su prodali akcije po vecoj vrednosti.
Za Maxi bi valjda porez na kapitanu dobit trebalo da se utvrdi tako da se od tih 900 i nesto milona evra oduzme vrednost po kojoj ceni su kupljene akcije C marketa, Pekabete i mozda jos nekih lanaca trgovine koje cine sastav Maxija i da se na razliku plati porez .

Vuk

pre 12 godina

Kakve zavrzlame,ne znas ni di je rep ni di je glava...

Ne sumnjam da ce nakraju Miskovic profitirati.
Bilo kakav zakon da je,njega ne moze da pogodi.

To sto smo mi budale,to je vec nesto drugo.

Gradjanska svest

pre 12 godina

Vecina zemalja ovako,vecina zemalja onako...

Kad treba,mozemo mi da se poredimo i sa Somalijom,Severnom Korejom,Ugandom itd.

Vecina zemalja,normalnih,ne posluje sa offshore kompanijama,plus sto velika vecina zemalja,ima posebnu sluzbu za istrazivanja porekla imovine i novca,svih firmi.

Bas bi voleo da vidim,kada bi se kod nas sve to radilo,zakonski bez korupcije,sta bi na to rekli privrednici...

Djekna jos nije umrla...

pre 12 godina

Zašto bi Mišković ili bilo ko drugi izvodio pravne vratolomije da plati porez koji inače na Kipru n e bi ni platio?
Neke stvari su okrenute naglavačke. U normalnom svetu, porez na plate se odbija od zarada zaposlenih, kompanija ne plaća ništa posebno na to. Doprinosi koje kompanija plaća za svoje zaposlene nisu visoki kao u Srbiji. Ko bi inače naterao da zapošljavaju radnike?
Sa druge strane, nezavisno od poreza na kapitalnu dobit, postoji porez na dohodak kompanija, i to je osnovni porez koji kompanije plaćaju. PDV se ustvari samo skuplja u ime države od kupaca.

brainwash

pre 12 godina

Ovaj tajkun bi pre svega morao da na Sudu objasni poreklo svog ogromnog kapitala i da mu budde oduzeto sve sto je gradjanima i drzavi oteo. Od toga bi se mogle dosvesti u red bolnice , skole, i sve drugo sto je propalo zbog njih desetak tajkuna i njihovish sluzbenika u vlasti. Jedina nada je da EU natera vlasti na takav proces , inace proci ce nam ceo zivot u zemlji bez pravde.

Djekna jos nije umrla...

pre 12 godina

Zašto bi Mišković ili bilo ko drugi izvodio pravne vratolomije da plati porez koji inače na Kipru n e bi ni platio?
Neke stvari su okrenute naglavačke. U normalnom svetu, porez na plate se odbija od zarada zaposlenih, kompanija ne plaća ništa posebno na to. Doprinosi koje kompanija plaća za svoje zaposlene nisu visoki kao u Srbiji. Ko bi inače naterao da zapošljavaju radnike?
Sa druge strane, nezavisno od poreza na kapitalnu dobit, postoji porez na dohodak kompanija, i to je osnovni porez koji kompanije plaćaju. PDV se ustvari samo skuplja u ime države od kupaca.

Gradjanska svest

pre 12 godina

Vecina zemalja ovako,vecina zemalja onako...

Kad treba,mozemo mi da se poredimo i sa Somalijom,Severnom Korejom,Ugandom itd.

Vecina zemalja,normalnih,ne posluje sa offshore kompanijama,plus sto velika vecina zemalja,ima posebnu sluzbu za istrazivanja porekla imovine i novca,svih firmi.

Bas bi voleo da vidim,kada bi se kod nas sve to radilo,zakonski bez korupcije,sta bi na to rekli privrednici...

Vladimir LDP

pre 12 godina

Zašto bi Mišković ili bilo ko drugi izvodio pravne vratolomije da plati porez koji inače na Kipru n e bi ni platio?
(Djekna jos nije umrla..., 15. jul 2011 03:08)

I tu upravo dolazimo do reketa pod oblandom patriotizma na koji nam Beko ukazuje. Kao, ajde patriotski je kad imas toliko da uplatis makar nesto u budzet, i to deluje kao na dobrovoljnoj bazi ali ako to ne ucinis odma ti posalju kojekakve inspekcije, komisije za borbu protiv korupcije, napikaju Vericu i sl. da masu i upiru prstom u tebe. Mislim da je upravo to pozivanje na patriotske uplate poreza, podizanje zarada itd. ono o cemu Beko govori kada spominje drzavni reket, i mislim da je apsolutno upravu. Muka mi je da slusam vise to "nije patriotski" - more goni se ti ja dam sta je patriotski lopino jedna. Ovamo krades i levom i desnom a ovamo mi prosipas nekakav patriotizam. Nevolja je sto ta floskula o patriotuzmu ovde kod nas uspeva i njome napikaju celu drzavu na tebe a u takvoj atmosferi "linca" nije se lako izboriti za svoja prava cak ni kad je zakon 100% na tvojoj strani, a kamoli ako u zakonu ima prostora za dvojako tumacenje, onda si gotov. U takvom ambijentu gde ti drzava zabada nos u profit koji ostvarujes i pokusava da te prikaze kao moralno cudo koje daje radnicima minimalac (kako Djilas kaze) a ovamo kupuje jahte i vile - nije moguce da se posluje normalno. A onda se cudimo zasto smo zadnji po broju investicija i zasto niko ne zeli da ulaze kod nas.

Vuk

pre 12 godina

Kakve zavrzlame,ne znas ni di je rep ni di je glava...

Ne sumnjam da ce nakraju Miskovic profitirati.
Bilo kakav zakon da je,njega ne moze da pogodi.

To sto smo mi budale,to je vec nesto drugo.

leruz

pre 12 godina

Evo najvećeg tajkuna kojem su potpredsednik Vlade Đelić otvarao Delta Siti i premijer Cvetković otvarao Tempo u Bugarskoj. Da je ovo normalna vlast prvo bi proverila poreklo njegovog prvog milion, pa bi onda izvršila kompletnu reviziju poslovanja, ali šta reći sve su to njegovi ljudi.

zoran

pre 12 godina

Prsudan je "prvi milion". Posle toga, drugi, pametniji rade a ti samo brineš da je i "vuk sit i ovce na broju" (vuk = Predsednik, ovce = političari i to bez obzira ko je na vlasti). A ovaj lik je došao do prvog miliona u vreme kada je ovde prosečna plata bila 2,5 DM. I niko ga nikada nije pitao za poreklo tih para, niti će ga pitati...

sve legalno

pre 12 godina

Moj deda je ceo radni vek proveo u "Centropromu", i trebalo je da dobije akcije,direktor "Centroproma"je prodao Miskovicu preduzece sa najvecim brojem prodavnica u Beogradu,pobegao u Spaniju, a deda i stotine radnika "Centroproma" nisu dobili akcije preduzeca koje su godinama gradili.Sad je sve to prodato stranoj firmi i Miskovic ce pokupiti sav novac i verovatno nece platiti ni porez u Srbiji.

pavkelino

pre 12 godina

On je uvek i radio po zakonu, koji je sam sebi napravio,preko poslusnika.Sve je prigrabio svaki posao koji donosi i najmanju zaradu a to traje vec 20 godina. Njemu nikad nisu bile problem dozvole za uvoz ili izvoz, njemu nije problem da nesto kupi a da nikad ne plati. Takozvani SPOSOBAN covek. Pa samim tim zasto bi i platio porez.

Vojvodjanin

pre 12 godina

Juuuj, tamaaan posla da plati porez?! I to jos u Srbiji...?! Ma kak'i! Zasto bi drzava BAS SADA trazila od ovog slavnog biznismena da placa porez, kada nije platio do sada (ne govorim o tome sto je dao u privatne dzepove, fondove....)

Sramite se svi sa svojim patriotizmom.....! Jel to patriotski da Miskovic ne placa nista dobavljacima i radnicima stotinjak firmi mesecima i godinama...a hvali se sa svojim 'finansijskim uspehom'?! Njemu je mesto iza resetaka (a i svima onima koji su ga podrzavali decenijama)!

Dzoni

pre 12 godina

Nije problem u ofsor kompanijama, jer je to u svetu normalno. Problem je u tome sto se radi o novcu koji je "ukraden" u Srbiji, prebacen u ofsor kompanije i opran preko privatizacije i ulaganja u Srbiji. Zato, ne radi se o izbegavanju poreza nego novcu sumnjivog porekla. Drugi problem je sto velike i uticajne firme koje popuju o "ekonomskom patriotizmu" nemaju sediste u Srbiji, a kontrolisu trziste. Na kraju krajeva, porezi su manje bitni od cinjenica da Maxi nije redovno placao svoje dobavljace i tako ugrozio privredu Srbije. Nadajmo se da Delhaize ("Delez") nece nastaviti na isti nacin.

aleksej

pre 12 godina

Ako Tadic bude na vlasti, siguran sam da ce "poreski strucnjaci" doci do zakljucka da ipak taj porez ne mora da se plati. A mozda, kao i do sad, umesto poreza ce platiti u kasu DSa...

DULE KRTOLA

pre 12 godina

I ne treba marsovac da plati,treba gusiti i stiskati ove sitne privatnike obucare,frizere,taxiste...jel da Borise. +++ne znam gde je upitnik,slabo koristim komp

lela

pre 12 godina

malo mi je bljutavo citati kako direktor poreske uprave
objasnjava da iako porez verovatno nece biti uplacen
u budzet rep srbije, to i nije velika steta po budzet
jer je rec o 1.5% bdp iliti suma od ko zna koliko miliona eura!

u srbiji?! u kojoj b92 pokrece akciju za gladnu decu u skoli
"zarko zrenjanin" u subotici, u srbiji u kojoj se prevremeno
rodjene bebe smestaju u inkubatore godiste njihovih baka i deka
to milionce i nije neka suma zbog koje bi se bilo ko nervirao
u poreskoj upravi.

u srbiji!? direktor poreske uprave sa jedne strane i miskovic sa
druge daju objasnjnja o zakonitosti za uplatu poreza u visini od
nekoliko milionceta drugoj drzavi iako svi znamo da je
sto neko rece najbitniji prvi milion miskovic stekao upravo tako
sto je imao privilegiju da u vreme hiperinflacije porez placa na
odlozeno od 45 dana!



nit stida nit srama sto bi moja pokojna baka rekla!

Ivana

pre 12 godina

Vlast nam je uništila sve državne institucije, stvorili su nove koje su odlična podloga zaširenje korupcije i kriminalau našoj zemlji. Umesto pravih investicija, istrnih ulaganja u našu zemlju, dobili smo lažne investicije, lažne privatizacije i tajkune. Nama su neophodni izbori, kao i nove političke ideje, kao i nova strateška politika.

Sava Drugi

pre 12 godina

Ovaj naš direktor poreske uprave mora pod hitno kod svog kolege u Beč da nauči elementarne stvari teorije i praksa plačanja poreza.

M.M. je rezident ove zemlje. Možda Delta kao firma sa Kipra i jeste i nije u obavezi da plati porez, ali on jeste. To što je u mladosti bio slabog imovnog stanja, u ovom slučaju je samo otežavajuća okolnost, jer je to neposredan dokaz da on kapital nije nasledio, nego ga je zaradio ili "zaradio", svejedno.

I da. Šticovanje deviza se oporezuje po posebnoj (uvecanoj) tarifi.

Zbunjeni gradjanin

pre 12 godina

Zar se porez na kapitalnu dobit ne izracunava tako sto se od prodajne vrednosti akcija oduzme vrednost akcija po kojoj ste kupili i na tu razliku se placa neki procenat.
Tako ako su npr svi gradjani Srbije dobili 5 akcija NIS-a po 500 dinara vrednost 2500 dinara, a prodali svih 5 npr za 600 dinara za 3000 dinara , prodavci tj gradjani placaju 0,3 poreza na prenos apsolutnih prava znaci na ukupan iznos od 3000 dinara placaju 0,3 % , i placaju porez na kapitalnu dobit od cini mi se 10 % na iznos od 1000 dinara zato sto su prodali akcije po vecoj vrednosti.
Za Maxi bi valjda porez na kapitanu dobit trebalo da se utvrdi tako da se od tih 900 i nesto milona evra oduzme vrednost po kojoj ceni su kupljene akcije C marketa, Pekabete i mozda jos nekih lanaca trgovine koje cine sastav Maxija i da se na razliku plati porez .

Siniša

pre 12 godina

Prvo, odkud vam ta računica kada se zna da je oko 350 trgovinskih objekata u Srbiji, a ostala su u okolnim zemljama, pa mi sa time nemamo ništa. Neki kažu treba da plati razliku između kupovne cene akcija i prodajne, ali zaboravili ste investicije u ta preduzeća-objekte...Kad je preduzeće registrovano vani postoji mnogo bolja mogućnost uzimanja povoljnih kredita, za razliku od banaka u Srbiji, koje nas pljačkaju. Prema tome, za mene je najbitnije da li je preduzeća kupio po zakonu, da li je poslovao legalno, da li je imao monopol, da li je plaćao poreze, da li je isplaćivao dobavljače na vreme i po realnim cenama, a ne mnogo nižim, jer ima monopolski položaj(ucenjivački kapacitet), da li su zaposleni imali realne plate ili mnogo niže u odnosu na konkurenciju(koristeći visok stepen nezaposlenosti)...e' sve ovo je za mene mnogo važnije, tu je bio problem sa Miškovićem, političari su mu omogućili da radi šta hoće, ali on je platio reket i njega niko nije dirao, njegove račune niko nije blokirao zbog dugova...oni ga , maltene, mole da isplati dobavljače, da plati porez...videli ste ovu sramnu odluku ove tzv. ,,nezavisne'' antimonopolske komisije, jandičak Mišković sa Maxi nije imao monopolski položaj, verovatno je u istoj ulici trebalo da ima 3 trgovinska objekta umesto 2...zakoni ne važe jednako za sve, to je problem u Srbiji.

ja se zovem onako kako mozda nisam hteo

pre 12 godina

Za ovih deset godina "demokratije", nece biti dovoljno ni dva veka komunizma da se povrati sve pokradeno, opustoseno i unisteno u Srbiji. Sve sto se decenijama i decenijama stavralo za buduca pokolenja, za par godina je sve otislo u... u nepovrat. Od tajkuna i tajkuncica, milioni ljudi su ostali bez posla i egzistenciju. Tito sa svojom vladavinim, ne bi mogao da prismrdi po bogatsvu najobocnijem tajkuncicu a kamoli Miskovicu. Sve sto je moglo da se pokrade vec je pokradeno. I posle pljuvajte po proslim vremenima.Danas je predsednik neke zatrte opstine veci car od recimo nekad predsednika vlade, parlamenta. Imaju svoje zoo-ve, aquaparkove, fabrike, rudnike...

manje zbunjen

pre 12 godina

@zbunjeni gradjanin

Porez na prenos apsolutnih prava na udele i akcije u iznosu od 0.3% ne postoji vec cirka dve godine. Informisite se malo pre nego sto krenete da pisete ovakve stvari.

Sto se tice Miskovica, nista u ovome sto je predlozeno (a verovatno ce biti i sprovedeno) nije nelegalno. Samo lud covek sa toliko para bi dopustio sebi da uradi nesto nelegalno kada su ovakve stvari u pitanju. Sve po zakonu. To sto se nama to ne svidja, ko nam kriv. Secam se emisije kod Jugoslava, kada je Beko gostovao. I argumentovao kako je sve radio po zakonu, i da stvar bude gora, i jeste. Radio po zakonima koji su pisani po diktatu njega i slicnih ovima koji su sada na vlasti. I sada meni treba da bude zao te iste vlasti sto im Misko,Beko&Co. ne placaju porez i rade sve po zakonu. I da citiram kolegu mog, za vreme devedesetih, imali smo odlicne zakone koje niko nije postovao i koje su svi krsili a danas imamo krsh zakone koje svi postuju.B

Ivana

pre 12 godina

U našoj državi svako može da radi, ko šta hoće, mogu da i ne plate porez koje ovoj državi duguju, a njihov porez opet plaćamo mi preko naših leđa. Vlast je nesposobna da reši bilo kakav problem. Vlast nam je uništila privredu, proizvodnju, industriju kao i sve državne institucije. Nama su pod hitno neophodni izbori.Nama je potrebna promena strateške politike, kao i nove ideje.

sai baba

pre 12 godina

kakva lupetanja pa cak i da su "ulaganja" 800mil eur, to nije dao iz svog dzepa. dao je iz profita i kredita(koji se opet vracaju od profita). porez treba da ide na razliku od pocetnog kapitala do prodajne sume.

Дејан Михаиловић

pre 12 godina

Не може Делта да плати порез, све и да хоће, већ њен власник тј. онај ко је продао ту фирму. По свему судећи то је Мишковићева фирма на Кипру.

Такође није сасвим јасно како је то Делез "преузео дугове добављачима". Једино Делта може да их плати и то би значило да ће Делез или да упумпа додатни капитал тј. докапитализује или да јој додели кредит.

Штета што међу новинарима нема скоро никога ко се разуме у економију и финансије па да постави права питања тамо где треба.

Zex

pre 12 godina

Ljudi bre,

zasto da covek plati porez ako ne mora.
Da li bi vi platili milionski porez, a da to ne morate?
Covek se lepo organizovao, niko mu netrazi da plati, a on nece da nudi.
Da le duzan i prinudjen on bi platio porez kako svako od nas.
Ovako, bas mu je fino.
Medjutim otvaraju se druga pitanja koja mnogi ne bi da cuju, tj. na njih odgovore.
1. Da li je on indirektno i na koji drugi nacin kome i u cijem inresu taj novac vec dao?
2. Da je sankcionisan zbog ekstremnih dugova prema dobavljacima i da li bi to bili vi i ja da smo uradili?
3. Da li npr. zgrda Delta holdinga na Novom Beogradu ima upotrebnu dozvolu i tehnicki prijem, ako nema ko je to doyvolio?
4. Koliko zaposlnih iz Delta holdinga je proteklih 5 godina napustilo ovu kompaniju?
5. Da li i koje politicke partije finansira, direktno i indirektno i preko kojih firmi?
6. Da li Delta Maxi i formalno bila proglasena monopolistom i sta se desilo sa rukovodiocem te drzavne institucije koja je to konstatovala?
7. Da li cu dobiti odgovor na bilo koje od ovih pitanja, ili samo gromoglasnu tisinu?

I mi, Srbija hocemo u EU. Mi smo od nje daleko svetlosnu godinu.
Sve sto sam napiso je u domenu zabranjeh tema, i niko od zvanicnika nema hrabrosti da odgovori na njih jer bi time direktno ugrozio svoju buducnost i buducnost svoje porodice.

Zivela SRBIJA

Djekna jos nije umrla...

pre 12 godina

M.M. je rezident ove zemlje. Možda Delta kao firma sa Kipra i jeste i nije u obavezi da plati porez, ali on jeste.
(Sava Drugi, 15. jul 2011 11:17)

Mišković plaća porez samo na ono što on lično, kao fizičko lice, dobije od kompanije sa Kipra: platu, dividende, honorar, itd. Sve dok je novac u kompaniji sa Kipra, on kao fizičko lice nije ostvario prihod i ne plaća ništa.

Drugi je problem što u Srbiji nema progresivnog oporezivanja, tako da je i porez koji plaća kao fizičko lice mali.

karamelica

pre 12 godina

E ovakve vesti nam pokazuju,kakve zakone donose skupštinski statisti od kojih mnogi i neznaju šta je na dnevnom redu...kako je moguće da svaki zakon bude toliko,pravno oboriv sa dosta nedostataka i da za svaku situaciju moze da se nađe pravni osnov?

Саленце

pre 12 godina

Све је то одавно познато,и ништа није што би могло да буде изненађујуће! Оно што је овој власти важно ,јесте да се провизије и донације на персоналном нивоу одвијају не сметано,далеко од било какве комисије,сведока а нарочито јавности.Јер да није тако и порез би плаћали тајкуни тамо где треба,а не по квази државама. Док се финансира у четири ока,обавезе према држави нису приоритет! А онима који одбијају такав вид финансирања,без обзира на плаћање обавеза према држави,зна се шта следује - борба против корупције!

Marko Batutinović

pre 12 godina

prosto da covek ne poveruje koliko gluposti moze da se nadje u jednom clanku, sa ozbiljnom temom, na jednom mestu...

marko

pre 12 godina

Ne postoji ni jedan jedini zakonski osnov koji vas moze osloboditi placanja poreza ovde, tj gde poslujete. Postoje samo rupe zakonu, koje razne ekipe izmisljaju da bi se oslobodili poreza. E, te rupe u zakonu su nesto sto je protiv zakona, a to ekipa ovde uzima sebi kao alibi kad svojim ljudima omogucava da rade sta hoce, i naravno dobije parce za sebe. Pitajte bilo kog ozbiljnog pravnika, i svako ce vam reci da rupe u zakonu ne postoje. Zakon je spisak pravila koja se moraju postovati. Svako ko ne radi po tim pravilima, radi protiv zakona. Kod nas ekipa na vlasti tumaci zakon kako spisak navedenih i nenavedenih pravila. A ta nenavedena, oni rade po njima, a to kao nije protiv zakona. Stvar je prosta, mora se ponasati po pravilima, a ne izmisljati svoja. To isto protiv zakonito razmisljanje je jos vise rasireno u finansijskom knjigovodstvu. To je manje izlozeno pogledima javnosti, sa svesnom namerom, jer je tu novac. Kada bi sada krenuli sa revizijom poslovanja tih nasih giganata, a izmedju ostalih i sa tim Miskovim kiparskim firmama, e tek bi tu videli sta je kriminal. A tu je novac, i to je firma, i to treba gledati, a ne da mi u medijima imamo neku skoro filozofsku raspravu sta je profit, i gde se placa porez na profit. Stvari se namerno izvrcu naglavacke od strane spinera.

Mile

pre 12 godina

Interesuje me dali je ova vest rad zurnaliste diletanta, koji pise vesti
tipa dan je (kisan) suncan?
Ili se ovi detalji koji treba da su deo zakona i javni skrivaju da bi neko mogao da krade.
Kakva reklama za pravnu drzavu Srbiju!
Parlament koji je izabran trebalo da gleda kome prodaje drzavnu svojinu, nekome ko zivi i radi u zemlji a ne nekome ko namerava da ode.
Drzavne subvencije (su investicije) treba davati ako uopste treba davati onim firmama koje ostaju u zemlji i koje treba da vrate dobit.
Mislim da gradjanin ima pravo da zahteva razjasnjenje ovog i slicnih slucajeva ili pozove na odgovornost u parlament koji je izabrani kontrolise i spreci ove malverzacije.

BOŽANA

pre 12 godina

Ne smeje se on džabe i ovog puta je našao model kako izbeći porez.Čovek je genije nema šta , isisava iz ove zemlje sve na svoj konto.

zika

pre 12 godina

Stvar je jednostavna, Tadic pokusava da uplasi Muskovica da ce doci do promene vlasti ako Misko malo ne da lovu ovima koji su sada na vlasti (bankrotirala Srbija a idu izbori), ali Misko smatra da ce i druga vlast kao i ova da da skace i seda kako njemu treba i bas ga briga ako dodje do smene vlasti. Inace, licno mislim da ko zeli da se bavi biznisom, taj ce da se bavi i bez osnivanja offshore kompanije. Offshore koriste samo ultra bogati, vecina srednjih i malih preduzeca nema nikakve veze sa offshore kompanijama, a bas ta srednja preduzeca najvise zaposljavaju stanovnistvo. Na primer u Swiss je korporativni kapitalizam, cela drzava zavisi od banaka i gomila radi u usluznom sektoru, dok u Danskoj imas 5 milion malih preduzeca koja zaposljavaju stanovnistvo i nece ljudi ostati gladni ako par kompanija propadne ili ne plati porez. Ali korporacije finansiraju politicke partije, pa su zato doneli te zakone o offshore kompanijama, ako je zakonito to sto radi Misko, politicari su odgovorni za takve zakone.

Žaki

pre 12 godina

Jedan čiča iz Šumadije ostavio je u amanet sinovima da ga sahrane u sanduku tako da mu ruke, kroz dve rupe sa strane, budu van sanduka. Na pitanje "Zašto?" rekao je: "Neka vide ljudi da go odlazim i ništa ne nosim sa sobom". Da, crvi koji razlažu lešinu ne razlikuju bogatog od sirotog, pa se sa ovozemaljskim bogatstvom i jakim vezama možemo slikati, a pred Boga se izlazi sa svojim delima: dobrim i Njemu ugodnim ili pak sa zlom koje smo činili. I jedna i druga nam određuju mesto u večnosti. I strašno i predivno je to što On uopšte nije korumpiran; niti je strašljiv niti Ga interesuje kolika smo blaga sticali ovde (u suštini sve je Njegovo); interesuje Ga samo koliko smo delima ličili na Njega.

Zeljko

pre 12 godina

Ja da sam na njegovom mestu ne bi nista platio!Da se trudi da napravi mogucnost da plati porez a da politicari nemilice trose na letovanja,dnevnice,parkinge...i jos da ga prozivaju sto je platio malo a trebao je vise!Zasto mu to treba,sve radi po zakonu!

Aleksandar

pre 12 godina

"Primera radi, ako je neka firma registrovana u inostranstvu, a u Srbiji ostvaruje godišnji promet od, recimo, milijardu evra, onda porez koji ostaje u zemlji iznosi 180 miliona evra."
- Ne znam samo koji "strucnjaci" pisu ovakve tekstove. Porez na promet, tj. porez na dodatu vrednost (PDV) je porez koji se placa na marzu koju trgovci odrede. Znaci 18% od razlike prodajne i nabavne cene.
U ovom slucaju profit bi morao da bude milijardu evra, a promet ipak dosta veci.

midodragbg

pre 12 godina

Kao što i dosada niko ili skoro niko od tajkuna nije ništa plaćao državi, tako se nastavlja i dalje. Jedino mo preduzetnici i srednji privrednici moramo sve na vreme platiti državi a nama ako ostane nešto?!

Zex

pre 12 godina

VELIKO PITANJE,

Da li je trac ili istina, da je njegov Maxi duzan dobavljacima preko 300 miliona evra, a da novac nevraca. Da li je tacno da ga licno 24 h obezbedjujuju drzavni cinovnici-policajci, tj. nasim, drzavnim novcem.

Ako je to istina, onda se mnogi odgovori sami namecu (ko je ustvari kome duzan i ko kome sta cini i realno dodje) i na pitanja koja nisam postavio.

Ako je trac, onda je samo trac.

Da li neko zna istinu.

Braco Srbi,.....

manje zbunjen

pre 12 godina

@zbunjeni gradjanin

Porez na prenos apsolutnih prava na udele i akcije u iznosu od 0.3% ne postoji vec cirka dve godine. Informisite se malo pre nego sto krenete da pisete ovakve stvari.

Sto se tice Miskovica, nista u ovome sto je predlozeno (a verovatno ce biti i sprovedeno) nije nelegalno. Samo lud covek sa toliko para bi dopustio sebi da uradi nesto nelegalno kada su ovakve stvari u pitanju. Sve po zakonu. To sto se nama to ne svidja, ko nam kriv. Secam se emisije kod Jugoslava, kada je Beko gostovao. I argumentovao kako je sve radio po zakonu, i da stvar bude gora, i jeste. Radio po zakonima koji su pisani po diktatu njega i slicnih ovima koji su sada na vlasti. I sada meni treba da bude zao te iste vlasti sto im Misko,Beko&Co. ne placaju porez i rade sve po zakonu. I da citiram kolegu mog, za vreme devedesetih, imali smo odlicne zakone koje niko nije postovao i koje su svi krsili a danas imamo krsh zakone koje svi postuju.AA

m

pre 12 godina

@zbunjeni gradjanin
Porey na kapitalnu dobit placa se na, kako mu nayiv kaye, kapitalnu dobit. Za potrebe objasnjavanja lakse je uzeti primer nepokretnosti, recimo stana, nego trgovinu akcijama, mada je princip u svim slzcajevima isti. Uzmimo da neko kupi ruiniran stan za 50.000€, pa onda dovede preduzimaca i sredi stan potpuno za neih 30.000€, a posle ga proda za 100.000€. Ostvarena kapitalna dobit NIJE samo razlika izmedju kupovne i prodajne cene (kupio za 50, prodao za 100, razlika bi bila 50), vec se priznaju i troskovi (ulaganja) ucinjena u medjuvremenu, sto je u krajnjoj liniji i logicno - nije isto kupiti ruiniran i potpuno renoviran stan. Zbog toga je razlika 20 hiljada, i porez bi bio 2 hiljade evra (po stopi od 10%). Isto tako je i sa Miskovicem - i njemu se moraju priznati kako cene po kojima je kupio akcije (C market, Pekabeta...) tako i ulaganja u firmu koju prodaje - ja znam da je moj C market u 21 bloku doziveo potpuni makeover, a tako je bilo i sa mnogim drugim sirom Beograda i Srbije. Tek u slucaju da cena po kojoj je kupio i ulaganja iznose manje od cene koju je dobio od Deleza, postoji kapitana dobit, i na nju bi, ako se odluci da placa porez ovde, trebalo da plati 10%.

Inace, ne zanosite se da "civilizovane zemlje ne rade sa off shore firmama". Te, "civilizovane" zemlje izgradjene su parama s off shore firmi, i da toga nije bilo nikada ne bi postale ono sto jesu za poslednjih 60-70 godina. Ovo vazi kako za SAD, tako i za Britaniju, Francusku, Nemacku... Svajcarska i Holandija i same jesu bilo delom off shore zone bilo bar poreski rajevi.

Branko Jovanovic

pre 12 godina

Najavljivali su da ce da plate porez,tako da cisto sumnjam da su se predomislili,sigurno ce platiti neku sumu,ali mislim da to i nije toliko bitno,bitnije je da su doveli nekoga ko je ulozio milijardu evra i ko ce pokrenuti jos investicija

Dragan

pre 12 godina

Obrni okreni,samo Delta nesto radi u ovoj zemlji,u poslednje vreme ove sa vlasti vise ne cujem ni da pricaju o novim investicijama a da ne pricam da nesto realizuju

Nebojša Novi Sad

pre 12 godina

Neverovatno kakvi ******* od stručnjaka, a u stvari klasični plaćenici za nakaradna tumačenja. NE MOŽE REZIDENT jedne države koji radi u toj državi sa svojom kompanijom i tu ostvaruje profit makar i bila registrovana na Kipru da ne plati porez. Ali ako da za kapmanju 10.000.000 onda će ga oni osloboditi 85.000.000 EUR poreza.
Isto kao što su ga oslobodili za DELTA banku 70.000.000 EUR.
Pa on je sastavio Vladu, omogućio im pljačku do neslućenih razmera i kako onda da plati porez.
A treba pogledati izjave Tadića od prošle godine na ovu temu i odmah zatim i Miškovića i DELTA kompanije da će Mišković uplatiti 93,5 miliona EUR poreza na kapitalnu dobit.

sivi soko

pre 12 godina

Да ли у овој земљи закони важе за све грађане, или дефинитивно постоје повлашћени слојеви, тј. тајкуни који захваљујући својој финансијској подршци партијама на власти, практично раде шта хоће. Тако и прича о обавезности поштовања закона, представља само причу за малу децу. А и она више нису наивна, па је и њима јасно да за обичне грађане и за тајкуне постоје различити аршини. Тако је то у земљи Србији, где је примена права селективна.

Voja

pre 12 godina

sad je izgleda aktuelno napadati tajkune i svi pokusavaju tako da dobiju na publicitetu,a jedino nas ti ljudi drze u ekonomskom zivotu!

Maja

pre 12 godina

pricali su i kako je miskovic monopolista,pa ispade da nije bio,a evo sad pricaju i kako ce da pokusa da izbegne placanje poreza pa ce ih on verovatno demantovati.Puno prica a malo istine!

Vladimir LDP

pre 12 godina

Zašto bi Mišković ili bilo ko drugi izvodio pravne vratolomije da plati porez koji inače na Kipru n e bi ni platio?
(Djekna jos nije umrla..., 15. jul 2011 03:08)

I tu upravo dolazimo do reketa pod oblandom patriotizma na koji nam Beko ukazuje. Kao, ajde patriotski je kad imas toliko da uplatis makar nesto u budzet, i to deluje kao na dobrovoljnoj bazi ali ako to ne ucinis odma ti posalju kojekakve inspekcije, komisije za borbu protiv korupcije, napikaju Vericu i sl. da masu i upiru prstom u tebe. Mislim da je upravo to pozivanje na patriotske uplate poreza, podizanje zarada itd. ono o cemu Beko govori kada spominje drzavni reket, i mislim da je apsolutno upravu. Muka mi je da slusam vise to "nije patriotski" - more goni se ti ja dam sta je patriotski lopino jedna. Ovamo krades i levom i desnom a ovamo mi prosipas nekakav patriotizam. Nevolja je sto ta floskula o patriotuzmu ovde kod nas uspeva i njome napikaju celu drzavu na tebe a u takvoj atmosferi "linca" nije se lako izboriti za svoja prava cak ni kad je zakon 100% na tvojoj strani, a kamoli ako u zakonu ima prostora za dvojako tumacenje, onda si gotov. U takvom ambijentu gde ti drzava zabada nos u profit koji ostvarujes i pokusava da te prikaze kao moralno cudo koje daje radnicima minimalac (kako Djilas kaze) a ovamo kupuje jahte i vile - nije moguce da se posluje normalno. A onda se cudimo zasto smo zadnji po broju investicija i zasto niko ne zeli da ulaze kod nas.

brainwash

pre 12 godina

Ovaj tajkun bi pre svega morao da na Sudu objasni poreklo svog ogromnog kapitala i da mu budde oduzeto sve sto je gradjanima i drzavi oteo. Od toga bi se mogle dosvesti u red bolnice , skole, i sve drugo sto je propalo zbog njih desetak tajkuna i njihovish sluzbenika u vlasti. Jedina nada je da EU natera vlasti na takav proces , inace proci ce nam ceo zivot u zemlji bez pravde.

Gradjanska svest

pre 12 godina

Vecina zemalja ovako,vecina zemalja onako...

Kad treba,mozemo mi da se poredimo i sa Somalijom,Severnom Korejom,Ugandom itd.

Vecina zemalja,normalnih,ne posluje sa offshore kompanijama,plus sto velika vecina zemalja,ima posebnu sluzbu za istrazivanja porekla imovine i novca,svih firmi.

Bas bi voleo da vidim,kada bi se kod nas sve to radilo,zakonski bez korupcije,sta bi na to rekli privrednici...

Djekna jos nije umrla...

pre 12 godina

Zašto bi Mišković ili bilo ko drugi izvodio pravne vratolomije da plati porez koji inače na Kipru n e bi ni platio?
Neke stvari su okrenute naglavačke. U normalnom svetu, porez na plate se odbija od zarada zaposlenih, kompanija ne plaća ništa posebno na to. Doprinosi koje kompanija plaća za svoje zaposlene nisu visoki kao u Srbiji. Ko bi inače naterao da zapošljavaju radnike?
Sa druge strane, nezavisno od poreza na kapitalnu dobit, postoji porez na dohodak kompanija, i to je osnovni porez koji kompanije plaćaju. PDV se ustvari samo skuplja u ime države od kupaca.

Zbunjeni gradjanin

pre 12 godina

Zar se porez na kapitalnu dobit ne izracunava tako sto se od prodajne vrednosti akcija oduzme vrednost akcija po kojoj ste kupili i na tu razliku se placa neki procenat.
Tako ako su npr svi gradjani Srbije dobili 5 akcija NIS-a po 500 dinara vrednost 2500 dinara, a prodali svih 5 npr za 600 dinara za 3000 dinara , prodavci tj gradjani placaju 0,3 poreza na prenos apsolutnih prava znaci na ukupan iznos od 3000 dinara placaju 0,3 % , i placaju porez na kapitalnu dobit od cini mi se 10 % na iznos od 1000 dinara zato sto su prodali akcije po vecoj vrednosti.
Za Maxi bi valjda porez na kapitanu dobit trebalo da se utvrdi tako da se od tih 900 i nesto milona evra oduzme vrednost po kojoj ceni su kupljene akcije C marketa, Pekabete i mozda jos nekih lanaca trgovine koje cine sastav Maxija i da se na razliku plati porez .

Voja

pre 12 godina

sad je izgleda aktuelno napadati tajkune i svi pokusavaju tako da dobiju na publicitetu,a jedino nas ti ljudi drze u ekonomskom zivotu!

Dragan

pre 12 godina

Obrni okreni,samo Delta nesto radi u ovoj zemlji,u poslednje vreme ove sa vlasti vise ne cujem ni da pricaju o novim investicijama a da ne pricam da nesto realizuju

marko

pre 12 godina

Ne postoji ni jedan jedini zakonski osnov koji vas moze osloboditi placanja poreza ovde, tj gde poslujete. Postoje samo rupe zakonu, koje razne ekipe izmisljaju da bi se oslobodili poreza. E, te rupe u zakonu su nesto sto je protiv zakona, a to ekipa ovde uzima sebi kao alibi kad svojim ljudima omogucava da rade sta hoce, i naravno dobije parce za sebe. Pitajte bilo kog ozbiljnog pravnika, i svako ce vam reci da rupe u zakonu ne postoje. Zakon je spisak pravila koja se moraju postovati. Svako ko ne radi po tim pravilima, radi protiv zakona. Kod nas ekipa na vlasti tumaci zakon kako spisak navedenih i nenavedenih pravila. A ta nenavedena, oni rade po njima, a to kao nije protiv zakona. Stvar je prosta, mora se ponasati po pravilima, a ne izmisljati svoja. To isto protiv zakonito razmisljanje je jos vise rasireno u finansijskom knjigovodstvu. To je manje izlozeno pogledima javnosti, sa svesnom namerom, jer je tu novac. Kada bi sada krenuli sa revizijom poslovanja tih nasih giganata, a izmedju ostalih i sa tim Miskovim kiparskim firmama, e tek bi tu videli sta je kriminal. A tu je novac, i to je firma, i to treba gledati, a ne da mi u medijima imamo neku skoro filozofsku raspravu sta je profit, i gde se placa porez na profit. Stvari se namerno izvrcu naglavacke od strane spinera.

Maja

pre 12 godina

pricali su i kako je miskovic monopolista,pa ispade da nije bio,a evo sad pricaju i kako ce da pokusa da izbegne placanje poreza pa ce ih on verovatno demantovati.Puno prica a malo istine!

Branko Jovanovic

pre 12 godina

Najavljivali su da ce da plate porez,tako da cisto sumnjam da su se predomislili,sigurno ce platiti neku sumu,ali mislim da to i nije toliko bitno,bitnije je da su doveli nekoga ko je ulozio milijardu evra i ko ce pokrenuti jos investicija

aleksej

pre 12 godina

Ako Tadic bude na vlasti, siguran sam da ce "poreski strucnjaci" doci do zakljucka da ipak taj porez ne mora da se plati. A mozda, kao i do sad, umesto poreza ce platiti u kasu DSa...

Žaki

pre 12 godina

Jedan čiča iz Šumadije ostavio je u amanet sinovima da ga sahrane u sanduku tako da mu ruke, kroz dve rupe sa strane, budu van sanduka. Na pitanje "Zašto?" rekao je: "Neka vide ljudi da go odlazim i ništa ne nosim sa sobom". Da, crvi koji razlažu lešinu ne razlikuju bogatog od sirotog, pa se sa ovozemaljskim bogatstvom i jakim vezama možemo slikati, a pred Boga se izlazi sa svojim delima: dobrim i Njemu ugodnim ili pak sa zlom koje smo činili. I jedna i druga nam određuju mesto u večnosti. I strašno i predivno je to što On uopšte nije korumpiran; niti je strašljiv niti Ga interesuje kolika smo blaga sticali ovde (u suštini sve je Njegovo); interesuje Ga samo koliko smo delima ličili na Njega.

Vuk

pre 12 godina

Kakve zavrzlame,ne znas ni di je rep ni di je glava...

Ne sumnjam da ce nakraju Miskovic profitirati.
Bilo kakav zakon da je,njega ne moze da pogodi.

To sto smo mi budale,to je vec nesto drugo.

ja se zovem onako kako mozda nisam hteo

pre 12 godina

Za ovih deset godina "demokratije", nece biti dovoljno ni dva veka komunizma da se povrati sve pokradeno, opustoseno i unisteno u Srbiji. Sve sto se decenijama i decenijama stavralo za buduca pokolenja, za par godina je sve otislo u... u nepovrat. Od tajkuna i tajkuncica, milioni ljudi su ostali bez posla i egzistenciju. Tito sa svojom vladavinim, ne bi mogao da prismrdi po bogatsvu najobocnijem tajkuncicu a kamoli Miskovicu. Sve sto je moglo da se pokrade vec je pokradeno. I posle pljuvajte po proslim vremenima.Danas je predsednik neke zatrte opstine veci car od recimo nekad predsednika vlade, parlamenta. Imaju svoje zoo-ve, aquaparkove, fabrike, rudnike...

Ivana

pre 12 godina

U našoj državi svako može da radi, ko šta hoće, mogu da i ne plate porez koje ovoj državi duguju, a njihov porez opet plaćamo mi preko naših leđa. Vlast je nesposobna da reši bilo kakav problem. Vlast nam je uništila privredu, proizvodnju, industriju kao i sve državne institucije. Nama su pod hitno neophodni izbori.Nama je potrebna promena strateške politike, kao i nove ideje.

sve legalno

pre 12 godina

Moj deda je ceo radni vek proveo u "Centropromu", i trebalo je da dobije akcije,direktor "Centroproma"je prodao Miskovicu preduzece sa najvecim brojem prodavnica u Beogradu,pobegao u Spaniju, a deda i stotine radnika "Centroproma" nisu dobili akcije preduzeca koje su godinama gradili.Sad je sve to prodato stranoj firmi i Miskovic ce pokupiti sav novac i verovatno nece platiti ni porez u Srbiji.

sivi soko

pre 12 godina

Да ли у овој земљи закони важе за све грађане, или дефинитивно постоје повлашћени слојеви, тј. тајкуни који захваљујући својој финансијској подршци партијама на власти, практично раде шта хоће. Тако и прича о обавезности поштовања закона, представља само причу за малу децу. А и она више нису наивна, па је и њима јасно да за обичне грађане и за тајкуне постоје различити аршини. Тако је то у земљи Србији, где је примена права селективна.

Marko Batutinović

pre 12 godina

prosto da covek ne poveruje koliko gluposti moze da se nadje u jednom clanku, sa ozbiljnom temom, na jednom mestu...

BOŽANA

pre 12 godina

Ne smeje se on džabe i ovog puta je našao model kako izbeći porez.Čovek je genije nema šta , isisava iz ove zemlje sve na svoj konto.

Zex

pre 12 godina

Ljudi bre,

zasto da covek plati porez ako ne mora.
Da li bi vi platili milionski porez, a da to ne morate?
Covek se lepo organizovao, niko mu netrazi da plati, a on nece da nudi.
Da le duzan i prinudjen on bi platio porez kako svako od nas.
Ovako, bas mu je fino.
Medjutim otvaraju se druga pitanja koja mnogi ne bi da cuju, tj. na njih odgovore.
1. Da li je on indirektno i na koji drugi nacin kome i u cijem inresu taj novac vec dao?
2. Da je sankcionisan zbog ekstremnih dugova prema dobavljacima i da li bi to bili vi i ja da smo uradili?
3. Da li npr. zgrda Delta holdinga na Novom Beogradu ima upotrebnu dozvolu i tehnicki prijem, ako nema ko je to doyvolio?
4. Koliko zaposlnih iz Delta holdinga je proteklih 5 godina napustilo ovu kompaniju?
5. Da li i koje politicke partije finansira, direktno i indirektno i preko kojih firmi?
6. Da li Delta Maxi i formalno bila proglasena monopolistom i sta se desilo sa rukovodiocem te drzavne institucije koja je to konstatovala?
7. Da li cu dobiti odgovor na bilo koje od ovih pitanja, ili samo gromoglasnu tisinu?

I mi, Srbija hocemo u EU. Mi smo od nje daleko svetlosnu godinu.
Sve sto sam napiso je u domenu zabranjeh tema, i niko od zvanicnika nema hrabrosti da odgovori na njih jer bi time direktno ugrozio svoju buducnost i buducnost svoje porodice.

Zivela SRBIJA

Sava Drugi

pre 12 godina

Ovaj naš direktor poreske uprave mora pod hitno kod svog kolege u Beč da nauči elementarne stvari teorije i praksa plačanja poreza.

M.M. je rezident ove zemlje. Možda Delta kao firma sa Kipra i jeste i nije u obavezi da plati porez, ali on jeste. To što je u mladosti bio slabog imovnog stanja, u ovom slučaju je samo otežavajuća okolnost, jer je to neposredan dokaz da on kapital nije nasledio, nego ga je zaradio ili "zaradio", svejedno.

I da. Šticovanje deviza se oporezuje po posebnoj (uvecanoj) tarifi.

sai baba

pre 12 godina

kakva lupetanja pa cak i da su "ulaganja" 800mil eur, to nije dao iz svog dzepa. dao je iz profita i kredita(koji se opet vracaju od profita). porez treba da ide na razliku od pocetnog kapitala do prodajne sume.

Aleksandar

pre 12 godina

"Primera radi, ako je neka firma registrovana u inostranstvu, a u Srbiji ostvaruje godišnji promet od, recimo, milijardu evra, onda porez koji ostaje u zemlji iznosi 180 miliona evra."
- Ne znam samo koji "strucnjaci" pisu ovakve tekstove. Porez na promet, tj. porez na dodatu vrednost (PDV) je porez koji se placa na marzu koju trgovci odrede. Znaci 18% od razlike prodajne i nabavne cene.
U ovom slucaju profit bi morao da bude milijardu evra, a promet ipak dosta veci.

DULE KRTOLA

pre 12 godina

I ne treba marsovac da plati,treba gusiti i stiskati ove sitne privatnike obucare,frizere,taxiste...jel da Borise. +++ne znam gde je upitnik,slabo koristim komp

midodragbg

pre 12 godina

Kao što i dosada niko ili skoro niko od tajkuna nije ništa plaćao državi, tako se nastavlja i dalje. Jedino mo preduzetnici i srednji privrednici moramo sve na vreme platiti državi a nama ako ostane nešto?!

Dzoni

pre 12 godina

Nije problem u ofsor kompanijama, jer je to u svetu normalno. Problem je u tome sto se radi o novcu koji je "ukraden" u Srbiji, prebacen u ofsor kompanije i opran preko privatizacije i ulaganja u Srbiji. Zato, ne radi se o izbegavanju poreza nego novcu sumnjivog porekla. Drugi problem je sto velike i uticajne firme koje popuju o "ekonomskom patriotizmu" nemaju sediste u Srbiji, a kontrolisu trziste. Na kraju krajeva, porezi su manje bitni od cinjenica da Maxi nije redovno placao svoje dobavljace i tako ugrozio privredu Srbije. Nadajmo se da Delhaize ("Delez") nece nastaviti na isti nacin.

m

pre 12 godina

@zbunjeni gradjanin
Porey na kapitalnu dobit placa se na, kako mu nayiv kaye, kapitalnu dobit. Za potrebe objasnjavanja lakse je uzeti primer nepokretnosti, recimo stana, nego trgovinu akcijama, mada je princip u svim slzcajevima isti. Uzmimo da neko kupi ruiniran stan za 50.000€, pa onda dovede preduzimaca i sredi stan potpuno za neih 30.000€, a posle ga proda za 100.000€. Ostvarena kapitalna dobit NIJE samo razlika izmedju kupovne i prodajne cene (kupio za 50, prodao za 100, razlika bi bila 50), vec se priznaju i troskovi (ulaganja) ucinjena u medjuvremenu, sto je u krajnjoj liniji i logicno - nije isto kupiti ruiniran i potpuno renoviran stan. Zbog toga je razlika 20 hiljada, i porez bi bio 2 hiljade evra (po stopi od 10%). Isto tako je i sa Miskovicem - i njemu se moraju priznati kako cene po kojima je kupio akcije (C market, Pekabeta...) tako i ulaganja u firmu koju prodaje - ja znam da je moj C market u 21 bloku doziveo potpuni makeover, a tako je bilo i sa mnogim drugim sirom Beograda i Srbije. Tek u slucaju da cena po kojoj je kupio i ulaganja iznose manje od cene koju je dobio od Deleza, postoji kapitana dobit, i na nju bi, ako se odluci da placa porez ovde, trebalo da plati 10%.

Inace, ne zanosite se da "civilizovane zemlje ne rade sa off shore firmama". Te, "civilizovane" zemlje izgradjene su parama s off shore firmi, i da toga nije bilo nikada ne bi postale ono sto jesu za poslednjih 60-70 godina. Ovo vazi kako za SAD, tako i za Britaniju, Francusku, Nemacku... Svajcarska i Holandija i same jesu bilo delom off shore zone bilo bar poreski rajevi.

Zeljko

pre 12 godina

Ja da sam na njegovom mestu ne bi nista platio!Da se trudi da napravi mogucnost da plati porez a da politicari nemilice trose na letovanja,dnevnice,parkinge...i jos da ga prozivaju sto je platio malo a trebao je vise!Zasto mu to treba,sve radi po zakonu!

Vojvodjanin

pre 12 godina

Juuuj, tamaaan posla da plati porez?! I to jos u Srbiji...?! Ma kak'i! Zasto bi drzava BAS SADA trazila od ovog slavnog biznismena da placa porez, kada nije platio do sada (ne govorim o tome sto je dao u privatne dzepove, fondove....)

Sramite se svi sa svojim patriotizmom.....! Jel to patriotski da Miskovic ne placa nista dobavljacima i radnicima stotinjak firmi mesecima i godinama...a hvali se sa svojim 'finansijskim uspehom'?! Njemu je mesto iza resetaka (a i svima onima koji su ga podrzavali decenijama)!

Дејан Михаиловић

pre 12 godina

Не може Делта да плати порез, све и да хоће, већ њен власник тј. онај ко је продао ту фирму. По свему судећи то је Мишковићева фирма на Кипру.

Такође није сасвим јасно како је то Делез "преузео дугове добављачима". Једино Делта може да их плати и то би значило да ће Делез или да упумпа додатни капитал тј. докапитализује или да јој додели кредит.

Штета што међу новинарима нема скоро никога ко се разуме у економију и финансије па да постави права питања тамо где треба.

zika

pre 12 godina

Stvar je jednostavna, Tadic pokusava da uplasi Muskovica da ce doci do promene vlasti ako Misko malo ne da lovu ovima koji su sada na vlasti (bankrotirala Srbija a idu izbori), ali Misko smatra da ce i druga vlast kao i ova da da skace i seda kako njemu treba i bas ga briga ako dodje do smene vlasti. Inace, licno mislim da ko zeli da se bavi biznisom, taj ce da se bavi i bez osnivanja offshore kompanije. Offshore koriste samo ultra bogati, vecina srednjih i malih preduzeca nema nikakve veze sa offshore kompanijama, a bas ta srednja preduzeca najvise zaposljavaju stanovnistvo. Na primer u Swiss je korporativni kapitalizam, cela drzava zavisi od banaka i gomila radi u usluznom sektoru, dok u Danskoj imas 5 milion malih preduzeca koja zaposljavaju stanovnistvo i nece ljudi ostati gladni ako par kompanija propadne ili ne plati porez. Ali korporacije finansiraju politicke partije, pa su zato doneli te zakone o offshore kompanijama, ako je zakonito to sto radi Misko, politicari su odgovorni za takve zakone.

manje zbunjen

pre 12 godina

@zbunjeni gradjanin

Porez na prenos apsolutnih prava na udele i akcije u iznosu od 0.3% ne postoji vec cirka dve godine. Informisite se malo pre nego sto krenete da pisete ovakve stvari.

Sto se tice Miskovica, nista u ovome sto je predlozeno (a verovatno ce biti i sprovedeno) nije nelegalno. Samo lud covek sa toliko para bi dopustio sebi da uradi nesto nelegalno kada su ovakve stvari u pitanju. Sve po zakonu. To sto se nama to ne svidja, ko nam kriv. Secam se emisije kod Jugoslava, kada je Beko gostovao. I argumentovao kako je sve radio po zakonu, i da stvar bude gora, i jeste. Radio po zakonima koji su pisani po diktatu njega i slicnih ovima koji su sada na vlasti. I sada meni treba da bude zao te iste vlasti sto im Misko,Beko&Co. ne placaju porez i rade sve po zakonu. I da citiram kolegu mog, za vreme devedesetih, imali smo odlicne zakone koje niko nije postovao i koje su svi krsili a danas imamo krsh zakone koje svi postuju.AA

manje zbunjen

pre 12 godina

@zbunjeni gradjanin

Porez na prenos apsolutnih prava na udele i akcije u iznosu od 0.3% ne postoji vec cirka dve godine. Informisite se malo pre nego sto krenete da pisete ovakve stvari.

Sto se tice Miskovica, nista u ovome sto je predlozeno (a verovatno ce biti i sprovedeno) nije nelegalno. Samo lud covek sa toliko para bi dopustio sebi da uradi nesto nelegalno kada su ovakve stvari u pitanju. Sve po zakonu. To sto se nama to ne svidja, ko nam kriv. Secam se emisije kod Jugoslava, kada je Beko gostovao. I argumentovao kako je sve radio po zakonu, i da stvar bude gora, i jeste. Radio po zakonima koji su pisani po diktatu njega i slicnih ovima koji su sada na vlasti. I sada meni treba da bude zao te iste vlasti sto im Misko,Beko&Co. ne placaju porez i rade sve po zakonu. I da citiram kolegu mog, za vreme devedesetih, imali smo odlicne zakone koje niko nije postovao i koje su svi krsili a danas imamo krsh zakone koje svi postuju.B

pavkelino

pre 12 godina

On je uvek i radio po zakonu, koji je sam sebi napravio,preko poslusnika.Sve je prigrabio svaki posao koji donosi i najmanju zaradu a to traje vec 20 godina. Njemu nikad nisu bile problem dozvole za uvoz ili izvoz, njemu nije problem da nesto kupi a da nikad ne plati. Takozvani SPOSOBAN covek. Pa samim tim zasto bi i platio porez.

leruz

pre 12 godina

Evo najvećeg tajkuna kojem su potpredsednik Vlade Đelić otvarao Delta Siti i premijer Cvetković otvarao Tempo u Bugarskoj. Da je ovo normalna vlast prvo bi proverila poreklo njegovog prvog milion, pa bi onda izvršila kompletnu reviziju poslovanja, ali šta reći sve su to njegovi ljudi.

karamelica

pre 12 godina

E ovakve vesti nam pokazuju,kakve zakone donose skupštinski statisti od kojih mnogi i neznaju šta je na dnevnom redu...kako je moguće da svaki zakon bude toliko,pravno oboriv sa dosta nedostataka i da za svaku situaciju moze da se nađe pravni osnov?

Ivana

pre 12 godina

Vlast nam je uništila sve državne institucije, stvorili su nove koje su odlična podloga zaširenje korupcije i kriminalau našoj zemlji. Umesto pravih investicija, istrnih ulaganja u našu zemlju, dobili smo lažne investicije, lažne privatizacije i tajkune. Nama su neophodni izbori, kao i nove političke ideje, kao i nova strateška politika.

Саленце

pre 12 godina

Све је то одавно познато,и ништа није што би могло да буде изненађујуће! Оно што је овој власти важно ,јесте да се провизије и донације на персоналном нивоу одвијају не сметано,далеко од било какве комисије,сведока а нарочито јавности.Јер да није тако и порез би плаћали тајкуни тамо где треба,а не по квази државама. Док се финансира у четири ока,обавезе према држави нису приоритет! А онима који одбијају такав вид финансирања,без обзира на плаћање обавеза према држави,зна се шта следује - борба против корупције!

zoran

pre 12 godina

Prsudan je "prvi milion". Posle toga, drugi, pametniji rade a ti samo brineš da je i "vuk sit i ovce na broju" (vuk = Predsednik, ovce = političari i to bez obzira ko je na vlasti). A ovaj lik je došao do prvog miliona u vreme kada je ovde prosečna plata bila 2,5 DM. I niko ga nikada nije pitao za poreklo tih para, niti će ga pitati...

Siniša

pre 12 godina

Prvo, odkud vam ta računica kada se zna da je oko 350 trgovinskih objekata u Srbiji, a ostala su u okolnim zemljama, pa mi sa time nemamo ništa. Neki kažu treba da plati razliku između kupovne cene akcija i prodajne, ali zaboravili ste investicije u ta preduzeća-objekte...Kad je preduzeće registrovano vani postoji mnogo bolja mogućnost uzimanja povoljnih kredita, za razliku od banaka u Srbiji, koje nas pljačkaju. Prema tome, za mene je najbitnije da li je preduzeća kupio po zakonu, da li je poslovao legalno, da li je imao monopol, da li je plaćao poreze, da li je isplaćivao dobavljače na vreme i po realnim cenama, a ne mnogo nižim, jer ima monopolski položaj(ucenjivački kapacitet), da li su zaposleni imali realne plate ili mnogo niže u odnosu na konkurenciju(koristeći visok stepen nezaposlenosti)...e' sve ovo je za mene mnogo važnije, tu je bio problem sa Miškovićem, političari su mu omogućili da radi šta hoće, ali on je platio reket i njega niko nije dirao, njegove račune niko nije blokirao zbog dugova...oni ga , maltene, mole da isplati dobavljače, da plati porez...videli ste ovu sramnu odluku ove tzv. ,,nezavisne'' antimonopolske komisije, jandičak Mišković sa Maxi nije imao monopolski položaj, verovatno je u istoj ulici trebalo da ima 3 trgovinska objekta umesto 2...zakoni ne važe jednako za sve, to je problem u Srbiji.

Mile

pre 12 godina

Interesuje me dali je ova vest rad zurnaliste diletanta, koji pise vesti
tipa dan je (kisan) suncan?
Ili se ovi detalji koji treba da su deo zakona i javni skrivaju da bi neko mogao da krade.
Kakva reklama za pravnu drzavu Srbiju!
Parlament koji je izabran trebalo da gleda kome prodaje drzavnu svojinu, nekome ko zivi i radi u zemlji a ne nekome ko namerava da ode.
Drzavne subvencije (su investicije) treba davati ako uopste treba davati onim firmama koje ostaju u zemlji i koje treba da vrate dobit.
Mislim da gradjanin ima pravo da zahteva razjasnjenje ovog i slicnih slucajeva ili pozove na odgovornost u parlament koji je izabrani kontrolise i spreci ove malverzacije.

Djekna jos nije umrla...

pre 12 godina

M.M. je rezident ove zemlje. Možda Delta kao firma sa Kipra i jeste i nije u obavezi da plati porez, ali on jeste.
(Sava Drugi, 15. jul 2011 11:17)

Mišković plaća porez samo na ono što on lično, kao fizičko lice, dobije od kompanije sa Kipra: platu, dividende, honorar, itd. Sve dok je novac u kompaniji sa Kipra, on kao fizičko lice nije ostvario prihod i ne plaća ništa.

Drugi je problem što u Srbiji nema progresivnog oporezivanja, tako da je i porez koji plaća kao fizičko lice mali.

lela

pre 12 godina

malo mi je bljutavo citati kako direktor poreske uprave
objasnjava da iako porez verovatno nece biti uplacen
u budzet rep srbije, to i nije velika steta po budzet
jer je rec o 1.5% bdp iliti suma od ko zna koliko miliona eura!

u srbiji?! u kojoj b92 pokrece akciju za gladnu decu u skoli
"zarko zrenjanin" u subotici, u srbiji u kojoj se prevremeno
rodjene bebe smestaju u inkubatore godiste njihovih baka i deka
to milionce i nije neka suma zbog koje bi se bilo ko nervirao
u poreskoj upravi.

u srbiji!? direktor poreske uprave sa jedne strane i miskovic sa
druge daju objasnjnja o zakonitosti za uplatu poreza u visini od
nekoliko milionceta drugoj drzavi iako svi znamo da je
sto neko rece najbitniji prvi milion miskovic stekao upravo tako
sto je imao privilegiju da u vreme hiperinflacije porez placa na
odlozeno od 45 dana!



nit stida nit srama sto bi moja pokojna baka rekla!

Zex

pre 12 godina

VELIKO PITANJE,

Da li je trac ili istina, da je njegov Maxi duzan dobavljacima preko 300 miliona evra, a da novac nevraca. Da li je tacno da ga licno 24 h obezbedjujuju drzavni cinovnici-policajci, tj. nasim, drzavnim novcem.

Ako je to istina, onda se mnogi odgovori sami namecu (ko je ustvari kome duzan i ko kome sta cini i realno dodje) i na pitanja koja nisam postavio.

Ako je trac, onda je samo trac.

Da li neko zna istinu.

Braco Srbi,.....

Nebojša Novi Sad

pre 12 godina

Neverovatno kakvi ******* od stručnjaka, a u stvari klasični plaćenici za nakaradna tumačenja. NE MOŽE REZIDENT jedne države koji radi u toj državi sa svojom kompanijom i tu ostvaruje profit makar i bila registrovana na Kipru da ne plati porez. Ali ako da za kapmanju 10.000.000 onda će ga oni osloboditi 85.000.000 EUR poreza.
Isto kao što su ga oslobodili za DELTA banku 70.000.000 EUR.
Pa on je sastavio Vladu, omogućio im pljačku do neslućenih razmera i kako onda da plati porez.
A treba pogledati izjave Tadića od prošle godine na ovu temu i odmah zatim i Miškovića i DELTA kompanije da će Mišković uplatiti 93,5 miliona EUR poreza na kapitalnu dobit.