Utorak, 12.07.2011.

10:54

Lukšić: Multietničnost vrednost CG

Prema tek objavljenim podacima sa popisa stanovništva u Crnoj Gori - u toj zemlji živi 44,9 odsto Crnogoraca. Kao Srbi se izjasnilo 28,77 odsto građana.

Izvor: B92

Lukšiæ: Multietniènost vrednost CG IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

28.

pre 12 godina

Jedino sto bi trebao razumeti ili razumjeti je realnost. Jer najlakse je biti u oblacima, tako je svet ili svijet lepsi odnosno ljepsi zar ne?

Dule NS

pre 12 godina

Hrvatski postaje sluzbeni jezik EU, ali to je ionako nebitno jer ga ti i ovi koji su komentar podrzali ne priznajete. Svasta. Kakva zabluda.
(28., 13. jul 2011 11:13)

Molim te, prevedi mi to na Srpski jezik da možemo da te razumemo!

28.

pre 12 godina

@Dule NS
Hrvatski postaje sluzbeni jezik EU, ali to je ionako nebitno jer ga ti i ovi koji su komentar podrzali ne priznajete. Svasta. Kakva zabluda.

na muci se poznaju junaci

pre 12 godina

Iz mnogo razloga je danas teško biti Srbin u Crnoj Gori. To samo pokazuje veličinu tih ljudi koji se danas tako izjašnjavaju. To su pravi potomci Njegoša.

nada

pre 12 godina

Ne mogu da verujem da u CG nema i KOSOVARA kada je javna tajna ODAKLE su dosli Albanci koji vecina u Ulcinju? Pa i Muslimani iz SFRJ preko noci postadose BOSNJACI u svim NOVIM drzavama! Verovatno ce i ta ISTORIJSKA GRESKA da se ispravi na sledecem popisu, kada se Djukanovic i Taci "bolje upoznaju".

Petar

pre 12 godina

Tacno je da je multietnicnost bogatstvo ali vi ne znate sta to znaci. U mojoj zgradi u Becu zivi kineska porodica, studentkinja violine- Slovakinja, ja iz Srbije, moj cimer Arapin, austrijski par penzionera, u prizemlju piceriju drze Egipcani, do njih vijetnamski restoran pa dalje leskovacka cevabdzinica. Ja to smatram za multietnicnost, to su razlicite kulture i meni je zanimljivo ziveti na takvom mestu. Ali to nema veze sa Crnom Gorom...Crnogorci, Srbi, Bosnjaci i Muslimani...koja razlika, kako se skupise toliko razliciti na tako malom prostoru! Egzotika prava! Dosta ste lupetali vise, aj sad resite neki akutni problem...

Dejan

pre 12 godina

Majka mi je Srpkinja, otac Crnogorac, po rodjenju naravno. Ja rodjen i zivim u Beogradu. Srbiju volim, Crnu goru obozavam. Govorim NASIM jezikom isti nam je i jednima i drugima. Dosta vise s prepucavanjima i pljuvanjem i jednih i drugih.Zivite normalno,gledajte svoja posla,ne mlatite praznu slamu.Jedan mi je pradjed poginuo na Solunskom frontu a drugi na Mojkovcu. Ja se ponosim obojicom!!!!
Ziveli mi svi!!!!!

McEnroe

pre 12 godina

Ovde se komentarise da Srba u CG ima preko 30% a na druge tekstove kako im se turizam raspada, kako nikada vise necemo da letujemo u Crnoj Gori i tako dalje. Primeticete da smo ipak malo licemerni i pateticni zar ne? Al sta cete, neizivljena omladina, lose edukovana, primitivna...sta cete?!

Ivan

pre 12 godina

Zašto ubeđivati nekoga da je nešto što neće da bude.

Najbolje je da živimo svako prema svom izboru:

Srbija Srbima i srpskom narodu, Crna Gora Milu Đukanoviću.

Bitno je da se mi ovde izborimo da ne postanemo ono što je Crna Gora danas i sutra. Korisno je ponekad menjati vlast, jer to je dokaz odsustva jednoumlja.

Crnogorac

pre 12 godina

Dragi moji komentatori... svaka vam je na mjestu, ali pogresnom.
Koliko se ja sjecam, do raspada SFRJ, govorilo se SRPSKO-HRVATSKIM jezikom. Otkud da je odjednom isceznuo?

nikola

pre 12 godina

Vidim Montenegrini likuju, ali znaju oni da udaraju na bracu i da im braca nece nista, i ovakvo stanje svima odgovara inace kad bi svi postali Crnogorci onda bi se delili na sitnije delove a ti ostali delovi im nisu rod i zato ponavljam ovakvo stanje svima odgovara i zato udrite i dalje kampanjski na bracu.

vlada-so

pre 12 godina

Crna Gora nije ni naša ni crnogorska već sve više američka, ruska, arapska i ostalih svetskih bogataša. Milo kao najbolji brozov đak sačuvao je komad nekadašnje Jugoslavije i kao njegov stariji mentor uzima lovu i sa zapada i sa istoka. Moramo priznati da su njegovi stubovi mnogo čvršći od naših.(ruskim parama će ući u nato)

Nadrealista

pre 12 godina

Iako rezultati popisa pokazuju da su Crnogorci najbrojniji narod u Crnoj Gori, pravo stanje stvari na terenu pokazao bi jedino podatak koliki je među Crnogorcima tačan broj Crnaca, a koliki je tačan broj Goraca. Takođe, među govornicima Crnogorskog jezika, trebalo bi navesti koji procenat njih govori Crnski, a koji Gorski jezik.

Pozdrav iz Nk

pre 12 godina

Braćo Srbi, da ste se toliko brinuli o sopstvenoj državi koliko o drugima, a posebno o Crnoj Gori, ne biste bili tu đe ste. Zato, pamet braćo u glavu, svoja kuća, svoj pos`o....Gledam i ne mogu da vjerujem koliko se ubiste da "protumačite" šta se dešava u CG, a kod vas....za rubriku "Vjerovali ili ne". Iskren pozdrav iz Nikšića!

Србиновски

pre 12 godina

Очекивао сам да ће број Срба опасти, као и број грађана који се служе српским језиком.
Ја као полу Македонац и полу Црногорац добро познајем нашу политику подела, где рођена браћа припадају различитим нацијама и верским организацијама.
Такође моји земљаци Македонци и Црногорци могу очекивати исти тренд асимилације кад су у питању те две националне мањине у Србији.
Примера ради у Србији има око 300.000 Македонаца, али свега 25.600 њих се изјашњавају да су Македонци, тако да ће српски попис показати да се та мањина додатно смањује и поред никад веће активности македонских представника у националном већу.

Marko

pre 12 godina

"Dokazano je da se ne može praviti Crna Gora bez Crnogoraca", rekao je Ranko Krivokapić, predsednik Skupštine i lider SDP."

Dokazani nacionalista koji negira postojanje Srba u CG.

Aleksandar

pre 12 godina

Samo par zapažanja:
- Crna Gora je građanska država, kakva vas crna konstitutivnost spopala?
- Molio bih cenjene `kolege` komentatore da ne brane srpski jezik, niti da likuju nad rezultatima popisa, svojim krajnje nepismenim komentarima. Niko srpski jezik ne ugrožava kao što to vi činite. Hvala.

Matija

pre 12 godina

Pa naravno da su se mnogi, koji prije nisu, izjasnili kao Crnogorci. Moj najcesci komentar na onu prljavu propagandu protiv Crne Gore, koja isla na nasoj tv prije cenzusa, je bio "da sam u Crnoj Gori, izjasnio bi se kao Crnogorac".
Drago mi je da su se Crnogorci ucvrstili.

Dante

pre 12 godina

Ne vjerujem nikakvim popisima sve dok se ne uvrste Crni i Gorski u zvanicne jezike. Hvala unapred. PS Pogodite kako se kaze chaj na Gorskom?

Niksic

pre 12 godina

Stvarno sam impresionaram s kojim zarom citate i komentrasite vijesti o CG a onda je u svojim komentarima dobro nagrdite. Sve svijetske zavjere su uperene protiv srpskog naroda,p a da li ste vi normalni pitam ja vas. Zbog toga i tonete sve dublje i dublje i teritorija vam se smanjuje. Ako si srpski,crnogorskihrvatski,bosnjacki slicni jezici zasto ga svi ne bi nazivali kako mi ocemo, zasto se taj jezik mora bas zvat srpski a ne neki drugi. Koliko ja znam svi smo mi juzni sloveni,nismo svi Srbi. Jedini vas kvalitet je da pljujete i omalovazavate nacije koje su glavom bez obzira pobjegle od vas, sto se evo moze ocijeniti kao odlican potez. Zivjeli mi braco, ja nemam nista protiv vas ali se mnogo pravite pametni sto vam se kroz istoriju nije pokazalo kao dobro. VI negirate drzavu Crnu Goru koja postoji 1000 godina, dok vi niste ni postojali od pada pod tursku vlast do prvog srpskog ustanka Crna Gora je sav taj paeriod imala svoju teritoriju nikad do kraja pokorenu i uvijek svoju dinastiju na celu drzave.

A ovih 28% sto se izjasnjavaju kao Srbi su u CG vijekovima, ovo je njihov odbrambeni mehanizam protiv Đukanoviceve politike koju ne podrzavaju kao ni ja,međutim ne mogu se pisat da sam ono sto nijesam. Na sledecem popisu ce vas opet bit 4,5 % manje u odnosu na ovaj i tako sve dok se stavri ne iskristalisu.Za 8 godina od proslog popisa srpski jezik je pao za 20%, na sledecem ce vec CG jezik bit vecinski.

Ostajte mi zdravi i veseli...
pozdrav iz Crne Gore !!!

ДСР

pre 12 godina

Господине/госпођице boring,
нико не потенцира да су људи били физички присиљени да се изјашњавају као Црногорци, ствар је у томе да када се осврнете у историју мање-више до Тита, све говори о јединству Срба у Црној Гори и Србији. Онда је он и екипа, а сада друга делује Ђукановић, Чеда, Кораћ и много њих сличних, убеђивала народ у супротно. Ови други су играли и на карту социјалних разлика, политиканства итд. Овај с почетка је најштетнији. Србе су делили по географском положају, па тамо где је регија велика и карактеристична су по томе стварали нације. У томе је ствар. А народ се могао сада слободно изјаснити да су Авганистанци. Нема ту шта. Нико то не вређа.
Говорим да се одржи свест о јединству Срба. Живим у Србији и Шумадинац сам. Да се преселим у Црну Гору не би ми сметало да будем Црногорац. Али бих ипак био Србин и то ништа не би могло променити.
Стефан Немања је рођен у Зети(садашња Црна Гора), Првовенчани и Растко су писали у житијама да му је то отаџбина, родна груда итд. Хвала Богу, па га Срби нису "продали" да припада неком другом народу јер је рођен у садашњој Црној Гори. А мени уопште не смета што је тамо рођен.
А за ово "посрбице" нисам знао. Ако је тако, извините.

veterinarBG

pre 12 godina

A sto se to nas tice? Mene se tice broj Crnogoraca u Srbiji, ko su gde su i sta rade,imaju li stalan boravak,radne dozvole,a mogli bi i vize da im uvedemo,ono ko ekoloska viza za ulazak u Srbiju...10 evrica,sica..al se nakupi.
Daleko im lepa kuca, samo sto dalje od nas! Kad bi mogli da povedu i ove "nase"....

Bojan

pre 12 godina

Лепо је Његош рекао:
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега.

Нека се препознају Митар, Мило Ђукановић са нагласком на А, а не на У, и остали припадници већинског народа који говоре углавном језиком другог, мањинског народа, а шлихтају се трећем, четвртом и осталим мањинским народима, не били заједном били већински народ.

boring

pre 12 godina

Vec 20 godina slusam jednu te istu pricu od srba i posrbica (kad vec crnogorce cascavate kojekakvim pogrdnim imenima, da to bratski vratimo).
Poslije svih izbornih rezultata se prica kako su oni nastelovani od strane monstata,eurostata, delegata evropske komisije, stranih posmatraca, i ''svih sila koje su se urotile protiv srBskog roda''.

Mislim da se crnogorski narod polako poceo dozivat' pameti. A za njegosevce i istoricare, ako je u teskoj istoriji postojao interes i potreba da se ovadasnje stanovnistvo izjasnjava kako se izjasnjavalo, to niko ne osporava i ne omalovazava, ali se vremenom ta potreba i bliskost izgubila i od vas u najmanju ruku ocekujemo da postujete nasu odluku.

Vama je lijepo bez nas, nama bez vas.. Dje ces ljepse!

Dule NS

pre 12 godina

Kada bude postojao "Belgijski", "Austrijski", "Švajcarski", "Američki", "Kanadski", "Australijski", "Brazilski", "Meksički", "Venecuelanski", "Kubanski"... JEZIK...
...E onda ću ja da priznam da postoje "Hrvatski", "Bosanski" i "Crnogorski" jezik!
Toliko!

Goran

pre 12 godina

Srba je 1991. zaista bilo 8% ali tada nije bilo razlike izmedju Srba i Crnogoraca koja se danas vjestacki stvara od strane vladajuce klike. Nasilno se mijenja istorija kako oni koji se izjasnjavaju kao Srbi i oni koji se izjasnjavaju kao Crnogorci ne bi bili vise ni najmanje slicni a u stvari su isti narod. Vladajuca elita u MNE zaposljava ljude koji se izjasnjavaju samo kao Crnogorci koji govore crnogorskim jezikom dok diskriminise one koji se izjasnjavaju kao Srbi. Kada bi nakon DPS-a opozicija dosla na vlast tada bi se vjerovatno i Ustav Crne Gore promijenio prema kojem bi srpski jezik bio sluzbeni uz crnogorski. Vjerovatno bi se srpski jezik potencirao na ustrb crnogorskog i ne bi bilo pritisaka na Srbe da se izjasnjavaju kao Crnogorci. Kada kazem da se izjasnjavaju kao Crnogorci pri tome mislim na Montenegrine a ne Crnogorce kojima je Srbija bliska i prijateljska zemlja. To samo pokazuje da je u pitanju jedan te isti narod koji vlast nastoji uciniti razlicitim od dijela stanovnistva koji se izjasnjavaju kao Srbi. U toj istoj Crnoj Gori imate slucajeva da se u jednoj poroditi otac izjasni kao Srbin a sin kao Crnogorac ili jedan brat se izjasni kao Srbin a drugi kao Crnogorac. Crnogorac kao etnicka grupacija ne postoji. To je danas uglavnom politicko pitanje. Cim Milo tj. DPS sjase s vlasti vjerujem da ce se stanje po stanovnike Crne Gore koji se izjasnjavaju kao Srbi promijeniti na bolje. Rezulati su malo cudni. Srba ima 28.7% a srpskim jezikom govori oko 44% stanovnistva. Upravo to pokazuje da Crnogorci nisu neka zasebna etnicka skupina.

Sto se tice Bosnjaka i Muslimana interesantno je da se Bosnjaci u srpskom dijelu Raske oblasti izjasnjavaju iskljucivo kao Bosnjaci koji govore bosanskim jezikom dok Bosnjaci i Muslimani u crnogorskom dijelu Raske oblasti kazu da govore bosnjackim jezikom.

pravi popis

pre 12 godina

Jedini realni popis je onaj iz 1991. dok se još nije počelo sa širokom upotrebom nacionalizma i velikosrpstva.

Dakle, popis stanovništva 1991. godine

Ukupno - 615.035
Etnički sastav:
Crnogorci - 380.467 (61,86%)
Muslimani - 89.614 (14,57%)
Srbi - 57.453 (9,34%)
Albanci - 40.415 (6,57%)
Jugosloveni - 26.159 (4,25%)
Hrvati - 6.244 (1,02%)

tin

pre 12 godina

Kad čitam komentar gospodina "Srbin iz Hrvatske" (o srpskim zamljama Lici itd.) te ostale komentare u kojima su svi Srbi i sve je Srpsko itd. osjećam neizmjernu sreću što smo se mi Hrvati oslobodili "bratskog" zagrljaja i shvaćam koliko je put samostalnosti bio ispravan bez obzira na cijenu. Zagrljaja su se oslobodili i kosovski Albanci, a sudeći po rezultatima popisa i CG je na dobrom putu. Bez obzira na apsolutne brojke trendovi su jasni: broj Crnogoraca raste, a Srba pada - jasno je kuda to vodi srednjeročno gledano....

Коментатор

pre 12 godina

Боже, колико несувислих коментара, мешања у туђе послове и туђа питања. Колико људи који "знају" какви су притисци и како ко мора да се изјашњава. Пре него што почну писати овакве ствари, Бачванин и остали треба да се запитају какво право имају да Црногорцима спочитавају било шта? Какво право имају да се мешају у туђа питања и да у постовима изједначавају Црногорце и Шумадинце. Лепо је одговорио један коментар: "Биће исто када Шумадинци створе своју државу", а ја бих додао и то да ће бити исто када ту државу створе у тешким тренуцима, и када је буду животима бранили ако је угрожена (што је ЦГ била у целој својој историји).

Не заборавите важну ставку: у Црној Гори је огромна количина људи који су из Босне и Хрватске избегли током рата, и пишу се као Срби, што је значајно пореметило демографску структуру у Црној Гори.

Petar

pre 12 godina

Ma ceo ovaj Balkan je komedija i tragedija istovremeno, pa ti sto govore srpskim i ti sto govore crnogorskim govore potpuno isto, ajde neka neko izadje i dokaze mi suprotno! Ali lingvisticki a ne vasa balkansko-provincijska-vasarska nauka! Muka mi je od svih, ceo svet nam se smeje, pa jel znate da u Austriji ko se prijavljuje za neko radno mesto napise da govori srpski i hrvatski i bosanski nece dobiti posao jer laze. Vec su svi svesni ko smo i sta smo. A i lingvisti su rekli svoje, vi mozete da se seljacite do sutra. Nemacki jezik je zvanican u Nemackoj, Austriji i Svajcarskoj i nikom ne pada na pamet ovakvo sibicarenje iako su dijalekti toliko razliciti da je meni nemacki koji se govori u Svajcarskoj i jugozapadnoj Nemackoj (Baden-Württenberg) nerazumljiv, nesto kao slovenacki mozda. I nikad me necete ubediti svi vi nacionalisti, sovinisti i ostali koji delite ljude i stvarate granice da je to ok, to je apsolutno anticivilizacijski proces. Da se razumemo za sve ovo je najveci krivac srpski nacionalizam, nisam ja protivnik crnogorske drzavnosti ali ovo prevazilazi granice dobrog ukusa. Nece vam to u EU niko trpeti, mislite da ce kad jednom nadamo se sve ex jugoslovenske drzave udju u EU biti priznata 4 jezika? Nema sanse. A vi se i dalje sprdajte.

Mile Djukanovic-akcenat na A ,ne na U

pre 12 godina

Opet se vi iz Srbije brinete i nervirate, razboljet cete se ljudi, idite igrajte se u pesku...
Srpska strana je opet pokusala sve i kiksala je kao nikad do sad,tadic je urgirao,slao pare,spc da ne pricam,cak ni posteri planetarnog br 1 u tenisu Novaka Djokovica nije pomoglo,naprotiv,odmoglo je.Ja sam se uistinu nadao da ce bit panoi sa prlainovicem,to bi bio pogodak,ne bi vas ni 10%bilo. Dobit cete sva prava kao i ostali manjinski narodi, ako budete dobri moze i sladoled pride-))

ДСР

pre 12 godina

Господине Šumadinac,
Шумадинци, или било који Срби из било које регије, нису могли и нису хтели да стварају нацију, јер се код њих одржало у свести јединство свих Срба. Тако је било и у Црној Гори, до доласка Тита на власт. Мислио је ако напише пар реченица у закону да може створити нацију. Након завршетка Другог светског рата званичан став скупштине Црне Горе гласи: "Црногорска нација је најчистија етничка група међу Србима", Збирка докумената „Рад Скупштине Црне Горе 1945-1950“, стр. 194. издање Скупштине ЦГ 1986. Очигледно је да ни они нису могли да се отргну тек тако памети, иако је уочљиво да су хтели.
Краљ Александар Први Карађорђевић је из Црне Горе.
Његош. Највеће своје дело "Горски вијенац" је посветио "праху оцу Србије"- Карађорђу. Мада сва његова дела говоре сама за себе о Србину, Србији, српству. Краљ Никола Први Петровић пише химну "Онамо, 'намо" где управо спомиње Србе, њихову историју, велича.
Не силим ја никога да се изјашњава. Људи ће пре или касније схватити сами. Али се не може против чињеница, памети и историје.

marko

pre 12 godina

...od kada verska pripadnost moze da se izjednaci sa nacionalnom. po toj logici ja mogu da se na sledecem popisu izjasnim kao budista i moja nacionalna pripadnost ce biti budisticka...van pameti. zanimljivo je jos i to sto ih nije sramota da iznose podatke u kojima stoji da u zemlji koja se zove crna gora ima manje od 50% crnogoraca. pa cekaj cija je to zemlja onda o.O

posle ovoga teksta jedina stvar koja mi je prosla kroz glavu je videla zaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu da dobije svoj jezik koji ne postoji...

Dule NS

pre 12 godina

@(Boro, 12. jul 2011 12:46)
E moj Boro, zamisli kako bi to na primer izgledalo kada bi neko u Francuskoj izjavio:
“Francuzi su u rastu, Nemci u padu, sada su ispod 30 odsto i biće na sljedećem popisu ispod 25 procenata kao sto ce Francuza biti iznad 50 odsto. To je svima jasno kao što je jasno da je Nemački jezik je pao za 20 procenata!!!! Francuska ulazi u zonu stabilnosti. “
Tako nešto čuti je nemoguće, jer su u pitanju dve stvarne i prave NACIJE! Dok Crnogorci nastaju smanjivanjem broja Srba – tačnije od Srba! Zapitajte se malo!
Pa sami vaši komentari pokazuju o čemu je zapravo reč i ko su Crnogorci zapravo!

@(Šumadinac, 12. jul 2011 12:50)
Dragi moj “Šumadinac”, iz koje si ti paralelne dimenzije došao?
A ako već spominješ natapanje zemlje krvlju sopstvenog naroda, našao si najpogrešniju zemlju na ovom svetu da prozivaš! Ta Šumadija i cela Srbija je dala milionske žrtve!
O 345 godina stalnog ratovanja sa Turcima da ne govorim!
Samo u prvom svetskom ratu preko 1.100.000 mrtvih (skoro duplo od sadašnjeg ukupnog broja stanovništva Crne Gore) što je bilo 1/3 od ukupnog broja stanovnika tadašnje kraljevine Srbije - od toga čak 62% muškog radnog stanovništva i verovatno jedan od najvećih genocida u istoriji čovečanstva! Tadašnja Srbija je bila zemlja sa najvećim žrtvama u prvom svetskom ratu od svih zemalja učesnica – o Albanskoj golgoti da i ne govorim! Čak je i Vojvodina (koja je tada bila deo Austro-ugarske) stradala – ljudi su pljačkani i proganjani i ubijani jer su Srbi!
U drugom svetskom ratu i tadašnjim genocidima po raznoraznim Jasenovcima takođe neću ni da govorim!
I ti nama govoriš o žrtvama za otadžbinu?
Razlika je i u tome što mi to ne koristimo kao opravdanje za separatizam od sopstvenog naroda i zemlje za koju smo ginuli kao što to Vi radite!

Joel

pre 12 godina

@srpski kapitalista U savkom popisu u SFRJ Crnogorci su bili 90% tako da se te stvari mijanju prema politici i ekonomiji. Ja sebe smatram i Srbinom i Crnogorcem istovremeno, jezik sam stavio Srpski a izjasnio se kao Crnogorac. Ali, apsolutno, i apsolutno Srbija nije moja maticna drzava. Ja ne znam Srbina u Crnoj Gori koji misli da mu je Srbija maticna drzava kao sto neki ovdje pominju. Mi smo dvije drzave i nemojte to da mijesate. Etnologija i istorija nam je povezana (barem do drugog svjetskog rata jer smo mi listom bili za partizane, za razliku od Srbije) ali nam buducnost nije ista, zato smo u razlicitm drzavama. Mi smatramo da je EU buducnost, da je SPC ratnohuskacka crkva i ne patimo od kompleksa vise vrijednosti kao Srbija (Beograd). Takodje, ne pada nam napamet da nas Beograd finansijski muze kao sto je to bilo u vrijeme SRJ kada se u trezor islo kako je Beogradu bilo milo i stampale se pare, ili kako se danas radi sa Srbijom van Beograda. Da smo sa Srbijom danas bi bili siromasni kao centralna Srbija, sve bi islo za Beograd. Ono sto mi je najzalije u popisu je da je samo 1% ljudi u Crnoj Gori ateisti. To je najgora statistika, sve ostalo je nebitno. Takodje je zalosno da je Novak Djokovic usao u kampanju oko ove statistike. Njegovi posteri sa sugestivnom porukom bili su izlijepljeni svuda po Ctnoj Gori. On jeste porijeklom iz Crne Gore ali ne bi trebao da se mijesa u ove stvari pogotovu sto ne zivi u Crnoj Gori.

Mladen

pre 12 godina

Pricamo o drzavi i popisu, gdje da biste radili u drzavnim sluzbama, morate reci da ste Crnogorac koji govori crnogorskim jezikom. Pored nevidjenih pritisaka, srpski jezik nije ostao u manjini, a zalosno, u drzavi u kojoj je i nastao

bezimena

pre 12 godina

nakon ovog popisa Srbi u CG imaju svo legitimno pravo na konstituivnost kao drugi narod po velicini i naravno autonomnost a vlast u Podgorici ce morati da se pomiri sa realnim stanjem na terenu jer je to u interesu prevashodno Srba koji tamo zive pa i Srbije.
(brain, 12. jul 2011 11:35)

Znači, Srbija bi trebala da Albancima da prizna "konstituitivnost" kao drugom narodu po veličini, u interesu Albanaca pa i Albanije...:)))

CG, kao i sve druge samostalne države, prvenstveno i jedino mora da vodi računa o SEBI i svojim interesima!

Mitar

pre 12 godina

Sta vam je ljudi, realno srba ima jos manje ali ta Evropska Unija, mormo radi nje da se pravimol fini pa prikazasmo 28 % da ne bude da vas satiremo.

srpski kapitalista

pre 12 godina

ako nije bilo pritiska od strane drzave i "kuvanja knjiga" posle popisa, onda je stvarno zastrasujuce da se nekoliko hiljada "srba" preorjentisalo u "crnogorce" u periodu od 2003 to 2011. pa braco i sestre, nije nacionalnost brend kao kada predjes sa nokia na htc, ili nike na adidas. gde vam je savest, mozak i samopostovanje?

(Jos uvek) Srbin iz Hrvatske

pre 12 godina

Srba ima iznenadjujuce mnogo ako se uzme u obzir skoro 5% neizjasnjenih, pritisak vladajucih Montenegrina i APSOLUTNA nebriga Srbije kao matice za svoj narod u Crnoj Gori. Kada ste poslednji put videli na drzavnoj televiziji neki svesrpski sabor ili smotru narodnih nosnji i obicaja iz srpskih zemalja i oblasti sirom Balkana (Rep. Srpske, Like, Korduna, Banije, Slavonije, Baranje, Crne Gore, itd.) Umesto da zbijemo redove u ovim teskim vremenima, mi otpisujemo Crnu Goru zbog Montenegrina a tako odbacujemo i 200 000 Srba koji u Srbiji jos uvek vide majku. Ako Srbija ne postane da bude maceha prema Srbima u CG, sirom Balkana i sveta, izgubice buduce narastaje koji ce postati Montenegrini, Amerikanci ili ko zna sta. Sumnjam da je nekima na vlasti u Srbiji bas to i cilj.

Deda Stanko

pre 12 godina

Ako sam dobro shvatio ovaj popis, ispada da u Crnoj Gori ima 44,9% Crnogoraca, 28,77% Srba, a da čak ni svi Crnogorci ne govore Crnogorski jezik, jer Srpski jezik koristi 43,88% a Crnogorski 36,97%. Znači popis je potvrdio tezu da " ONO ČEGA NEMA NEMOŽE SE NI DOKAZATI" Ko je hteo on je shvatio.!!!

Boro

pre 12 godina

Crnogorci su u rastu, Srbi u padu, sada su ispod 30 odsto i biće na sljedećem popisu ispod 25 procenata kao sto ce Crnogoraca biti iznad 50 odsto. To je svima jasno kao što je jasno da je srpski jezik je pao za 20 procenata!!!! Crna Gora ulazi u zonu stabilnosti.

bačvanin

pre 12 godina

Rezultati popisa su FALSIFIKOVANI!
Svi znaju da Srba ima preko 30% kao što je i saopšteno ranije!
Ali šta drugo i očekivati od ovakve besramne i jadne vlasti u CG, pa to su Slobini učenici - znaju oni kako se radi sa ciframa!

Mene zanima kako se podaci mogu proveriti???

Beograđanin

pre 12 godina

Čestitam Crnogorcima na uspešno održanom popisu. Crnogorci i Srbi su dve zasebne nacije. Crnogorski jezik postoji taman koliko i srpski, hrvatski, bosanski itd. Ili svi pričamo jedan ili svako priča svoj jezik. Meni ne smeta ni jedno ni drugo. Crnogorci su naše komšije koje zaslužuju naše poštovanje.

pozdrav iz CG

pre 12 godina

Broj Srba u CG kontinuirano opada, a srpski jezik kao svoj više ne vidi većina od skoro 58% građana CG. Srbi u CG su na putu da se na svakom sljedećem Popisu sve više približe cifri od 9% koliko ih je registrovano na (postkomunističkom!) Popisu iz 1991.
To je jedino što je pozao ovaj Popis. Sve drugo su zamajavanja i snovi.

Branko

pre 12 godina

Ja sam ove rezultate popisa u Crnoj Gori shvatio, kao da CRNOGORCI nisu većinski narod čak ni u svojoj zemlji, a pogotovu što ti "Crnogorci" u većini koriste SRPSKI jezik. Bez ikakvih zlih namera iznosim moje zapažanje.

CG

pre 12 godina

Srpski govore 45% stanovnistva a Srba samo 28%?
Hehehe, radile su prijetnje otkazima...
No nije vazno, oni koji su se izjasnili Crnogorcima su ionako Srbi!

Šumadinac

pre 12 godina

Šumadinci su mogli postati nacija da su stvorili svoju državu natapajući vjekovima svojom krvlju svaki pedalj svoje zemlje kao što su činili Crnogorci u stvaranju i odbrani svoje države Crne Gore.

ДСР

pre 12 godina

Ругање памети, историји.
Муслимани, Бошњаци. Нација? Две нације? Смешно. Ни они сви не знају. А наравно да су на овим просторима махом потомци исламизованих Срба.
Црногорци, Срби? Два народа? Два језика? По садашњој политици Ђукановића и екипе, Шумадинци би могли бити нација и пошто је акцентовање колико-толико различитије од осталих делова Србије.
Невероватно.
Очигледно је да су се сви такви угледали на "потомке" Илира.
САД. Светска сила. Да ли се тамо у школама учи енглески или амерички и тиме дали себи за право да прогласе нови језик? Наравно да је енглески. Бразил такође.

"Нација. То је језик."
Шелинг

Ljubitelj Crnogorki :)

pre 12 godina

Jaoooo glupog li teksta i statistike. Kako neko moze da se izjasni da prica crnogorski ili srpsko-hrvatski kada ti jezici ne postoje ni na papiru niti u bilo kojoj sluzbenoj formi. To bi bilo kao da se Austrijanac izjasni da prica austrijski gde bi ga svi u Austriji gledali cudno. Ucim Nemacki u Austriji i imam na kursu jednog takvog pametnog Crnogorca koji nesto popuje o Crnoj Gori i jeziki ali kada izvadi recnik, to je onda Srpsko-Nemacki a ne Crnogorsko-Nemacki jer tako nesto ne postoji.
Crnogorke su mnogo pametnije i lepse od Crnogoraca :)

svi (ni)su isti

pre 12 godina

A koliko ih govori engleskim? Mozda bi mogo da se koristi kao zajednicki jezik, koji svi razumeju. Imaju li u skupstini prevodioce da prevode sa srpskog na crnogorski i obrnuto?

neko iz mase

pre 12 godina

Opet je neko stelio rezultate! Srba ima vise od 30%. Vladajuca elita nastoji na svaki moguci nacin namjestiti rezultate posebno kada su u pitanju Srbi i srpski jezik. Kako je odjednom tako puno skocio crnogorski jezik. I opet je u toj istoj Crnoj Gori jezik kojim govori manjina sluzbeni dok jezik kojim govori vecina nije sluzbeni. Zaista nevjerovatni podaci! Ja se mogu kladiti da je procenat Srba visi od 30% ali da je neko iz vlasti stelio rezultate u korist Crnogoraca.

Srbin Crnogorac

pre 12 godina

Ovo je nevidjena pljacka rezultata, i sada su na redu srpske partije, nek izadju sa dokazima, a ima ih, i neka tuze Monstat zbog laziranja rezultata.

brain

pre 12 godina

nakon ovog popisa Srbi u CG imaju svo legitimno pravo na konstituivnost kao drugi narod po velicini i naravno autonomnost a vlast u Podgorici ce morati da se pomiri sa realnim stanjem na terenu jer je to u interesu prevashodno Srba koji tamo zive pa i Srbije.

sludjen

pre 12 godina

Boze me sakloni kakva drzava, koja multikulturalnost, pa koliko se samo jezika tamo govori... crnogorski, srpski, hrvatski, srpsko-hrvatski, bosnjacki... pa jos verovatno i hrvatsko-srpski, jugo-romski, muslimanski... Ti ljudi moraju da budu prave poliglote da bi se razumeli!?! Simptomaticno je da je autohtoni crnogorski narod u svojoj drzavi ispod 50%, a i jezik mu odgovarajuci nije na prvom mestu kao maternji. |A jel to znaci da dobar deo crnogoraca ima srpski ili neki drugi jezik kao maternji????! Kakva li je tek zbrka po pitanju verosipovesti????!

Boxi

pre 12 godina

Glavni podatak, onaj koji govori koliko u CG ima Srba, a koliko Crnogoraca nedostaje. Osim ako autor vesti ono o govornom jeziku ne podrazumeva za to, a ne bi trebalo. Svejedno, ispada da su Crnogorci manjina u sopstvenoj državi, i to pored onako oštre popisne kampanje i višegodišnje "Miloizacije". Ja bih samo citirao besmrtnog Njegoša : "U pamet se, braćo Crnogorci..."

Mirko

pre 12 godina

Znaci, drzavni jezik srpski i crnogorski (nikako obrnuto) uz upotrebu ostalih na lokalnom nivou! Ovaj popis je stvarno razjasnio sve nejasnoce koje su nastale delovanjem drzavne vlasti.

ДСР

pre 12 godina

Ругање памети, историји.
Муслимани, Бошњаци. Нација? Две нације? Смешно. Ни они сви не знају. А наравно да су на овим просторима махом потомци исламизованих Срба.
Црногорци, Срби? Два народа? Два језика? По садашњој политици Ђукановића и екипе, Шумадинци би могли бити нација и пошто је акцентовање колико-толико различитије од осталих делова Србије.
Невероватно.
Очигледно је да су се сви такви угледали на "потомке" Илира.
САД. Светска сила. Да ли се тамо у школама учи енглески или амерички и тиме дали себи за право да прогласе нови језик? Наравно да је енглески. Бразил такође.

"Нација. То је језик."
Шелинг

CG

pre 12 godina

Srpski govore 45% stanovnistva a Srba samo 28%?
Hehehe, radile su prijetnje otkazima...
No nije vazno, oni koji su se izjasnili Crnogorcima su ionako Srbi!

brain

pre 12 godina

nakon ovog popisa Srbi u CG imaju svo legitimno pravo na konstituivnost kao drugi narod po velicini i naravno autonomnost a vlast u Podgorici ce morati da se pomiri sa realnim stanjem na terenu jer je to u interesu prevashodno Srba koji tamo zive pa i Srbije.

Ljubitelj Crnogorki :)

pre 12 godina

Jaoooo glupog li teksta i statistike. Kako neko moze da se izjasni da prica crnogorski ili srpsko-hrvatski kada ti jezici ne postoje ni na papiru niti u bilo kojoj sluzbenoj formi. To bi bilo kao da se Austrijanac izjasni da prica austrijski gde bi ga svi u Austriji gledali cudno. Ucim Nemacki u Austriji i imam na kursu jednog takvog pametnog Crnogorca koji nesto popuje o Crnoj Gori i jeziki ali kada izvadi recnik, to je onda Srpsko-Nemacki a ne Crnogorsko-Nemacki jer tako nesto ne postoji.
Crnogorke su mnogo pametnije i lepse od Crnogoraca :)

neko iz mase

pre 12 godina

Opet je neko stelio rezultate! Srba ima vise od 30%. Vladajuca elita nastoji na svaki moguci nacin namjestiti rezultate posebno kada su u pitanju Srbi i srpski jezik. Kako je odjednom tako puno skocio crnogorski jezik. I opet je u toj istoj Crnoj Gori jezik kojim govori manjina sluzbeni dok jezik kojim govori vecina nije sluzbeni. Zaista nevjerovatni podaci! Ja se mogu kladiti da je procenat Srba visi od 30% ali da je neko iz vlasti stelio rezultate u korist Crnogoraca.

Dule NS

pre 12 godina

Kada bude postojao "Belgijski", "Austrijski", "Švajcarski", "Američki", "Kanadski", "Australijski", "Brazilski", "Meksički", "Venecuelanski", "Kubanski"... JEZIK...
...E onda ću ja da priznam da postoje "Hrvatski", "Bosanski" i "Crnogorski" jezik!
Toliko!

sludjen

pre 12 godina

Boze me sakloni kakva drzava, koja multikulturalnost, pa koliko se samo jezika tamo govori... crnogorski, srpski, hrvatski, srpsko-hrvatski, bosnjacki... pa jos verovatno i hrvatsko-srpski, jugo-romski, muslimanski... Ti ljudi moraju da budu prave poliglote da bi se razumeli!?! Simptomaticno je da je autohtoni crnogorski narod u svojoj drzavi ispod 50%, a i jezik mu odgovarajuci nije na prvom mestu kao maternji. |A jel to znaci da dobar deo crnogoraca ima srpski ili neki drugi jezik kao maternji????! Kakva li je tek zbrka po pitanju verosipovesti????!

Boxi

pre 12 godina

Glavni podatak, onaj koji govori koliko u CG ima Srba, a koliko Crnogoraca nedostaje. Osim ako autor vesti ono o govornom jeziku ne podrazumeva za to, a ne bi trebalo. Svejedno, ispada da su Crnogorci manjina u sopstvenoj državi, i to pored onako oštre popisne kampanje i višegodišnje "Miloizacije". Ja bih samo citirao besmrtnog Njegoša : "U pamet se, braćo Crnogorci..."

srpski kapitalista

pre 12 godina

ako nije bilo pritiska od strane drzave i "kuvanja knjiga" posle popisa, onda je stvarno zastrasujuce da se nekoliko hiljada "srba" preorjentisalo u "crnogorce" u periodu od 2003 to 2011. pa braco i sestre, nije nacionalnost brend kao kada predjes sa nokia na htc, ili nike na adidas. gde vam je savest, mozak i samopostovanje?

Branko

pre 12 godina

Ja sam ove rezultate popisa u Crnoj Gori shvatio, kao da CRNOGORCI nisu većinski narod čak ni u svojoj zemlji, a pogotovu što ti "Crnogorci" u većini koriste SRPSKI jezik. Bez ikakvih zlih namera iznosim moje zapažanje.

Deda Stanko

pre 12 godina

Ako sam dobro shvatio ovaj popis, ispada da u Crnoj Gori ima 44,9% Crnogoraca, 28,77% Srba, a da čak ni svi Crnogorci ne govore Crnogorski jezik, jer Srpski jezik koristi 43,88% a Crnogorski 36,97%. Znači popis je potvrdio tezu da " ONO ČEGA NEMA NEMOŽE SE NI DOKAZATI" Ko je hteo on je shvatio.!!!

Bojan

pre 12 godina

Лепо је Његош рекао:
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега.

Нека се препознају Митар, Мило Ђукановић са нагласком на А, а не на У, и остали припадници већинског народа који говоре углавном језиком другог, мањинског народа, а шлихтају се трећем, четвртом и осталим мањинским народима, не били заједном били већински народ.

Beograđanin

pre 12 godina

Čestitam Crnogorcima na uspešno održanom popisu. Crnogorci i Srbi su dve zasebne nacije. Crnogorski jezik postoji taman koliko i srpski, hrvatski, bosanski itd. Ili svi pričamo jedan ili svako priča svoj jezik. Meni ne smeta ni jedno ni drugo. Crnogorci su naše komšije koje zaslužuju naše poštovanje.

(Jos uvek) Srbin iz Hrvatske

pre 12 godina

Srba ima iznenadjujuce mnogo ako se uzme u obzir skoro 5% neizjasnjenih, pritisak vladajucih Montenegrina i APSOLUTNA nebriga Srbije kao matice za svoj narod u Crnoj Gori. Kada ste poslednji put videli na drzavnoj televiziji neki svesrpski sabor ili smotru narodnih nosnji i obicaja iz srpskih zemalja i oblasti sirom Balkana (Rep. Srpske, Like, Korduna, Banije, Slavonije, Baranje, Crne Gore, itd.) Umesto da zbijemo redove u ovim teskim vremenima, mi otpisujemo Crnu Goru zbog Montenegrina a tako odbacujemo i 200 000 Srba koji u Srbiji jos uvek vide majku. Ako Srbija ne postane da bude maceha prema Srbima u CG, sirom Balkana i sveta, izgubice buduce narastaje koji ce postati Montenegrini, Amerikanci ili ko zna sta. Sumnjam da je nekima na vlasti u Srbiji bas to i cilj.

Mirko

pre 12 godina

Znaci, drzavni jezik srpski i crnogorski (nikako obrnuto) uz upotrebu ostalih na lokalnom nivou! Ovaj popis je stvarno razjasnio sve nejasnoce koje su nastale delovanjem drzavne vlasti.

svi (ni)su isti

pre 12 godina

A koliko ih govori engleskim? Mozda bi mogo da se koristi kao zajednicki jezik, koji svi razumeju. Imaju li u skupstini prevodioce da prevode sa srpskog na crnogorski i obrnuto?

Srbin Crnogorac

pre 12 godina

Ovo je nevidjena pljacka rezultata, i sada su na redu srpske partije, nek izadju sa dokazima, a ima ih, i neka tuze Monstat zbog laziranja rezultata.

veterinarBG

pre 12 godina

A sto se to nas tice? Mene se tice broj Crnogoraca u Srbiji, ko su gde su i sta rade,imaju li stalan boravak,radne dozvole,a mogli bi i vize da im uvedemo,ono ko ekoloska viza za ulazak u Srbiju...10 evrica,sica..al se nakupi.
Daleko im lepa kuca, samo sto dalje od nas! Kad bi mogli da povedu i ove "nase"....

bačvanin

pre 12 godina

Rezultati popisa su FALSIFIKOVANI!
Svi znaju da Srba ima preko 30% kao što je i saopšteno ranije!
Ali šta drugo i očekivati od ovakve besramne i jadne vlasti u CG, pa to su Slobini učenici - znaju oni kako se radi sa ciframa!

Mene zanima kako se podaci mogu proveriti???

ДСР

pre 12 godina

Господине Šumadinac,
Шумадинци, или било који Срби из било које регије, нису могли и нису хтели да стварају нацију, јер се код њих одржало у свести јединство свих Срба. Тако је било и у Црној Гори, до доласка Тита на власт. Мислио је ако напише пар реченица у закону да може створити нацију. Након завршетка Другог светског рата званичан став скупштине Црне Горе гласи: "Црногорска нација је најчистија етничка група међу Србима", Збирка докумената „Рад Скупштине Црне Горе 1945-1950“, стр. 194. издање Скупштине ЦГ 1986. Очигледно је да ни они нису могли да се отргну тек тако памети, иако је уочљиво да су хтели.
Краљ Александар Први Карађорђевић је из Црне Горе.
Његош. Највеће своје дело "Горски вијенац" је посветио "праху оцу Србије"- Карађорђу. Мада сва његова дела говоре сама за себе о Србину, Србији, српству. Краљ Никола Први Петровић пише химну "Онамо, 'намо" где управо спомиње Србе, њихову историју, велича.
Не силим ја никога да се изјашњава. Људи ће пре или касније схватити сами. Али се не може против чињеница, памети и историје.

Boro

pre 12 godina

Crnogorci su u rastu, Srbi u padu, sada su ispod 30 odsto i biće na sljedećem popisu ispod 25 procenata kao sto ce Crnogoraca biti iznad 50 odsto. To je svima jasno kao što je jasno da je srpski jezik je pao za 20 procenata!!!! Crna Gora ulazi u zonu stabilnosti.

Dule NS

pre 12 godina

@(Boro, 12. jul 2011 12:46)
E moj Boro, zamisli kako bi to na primer izgledalo kada bi neko u Francuskoj izjavio:
“Francuzi su u rastu, Nemci u padu, sada su ispod 30 odsto i biće na sljedećem popisu ispod 25 procenata kao sto ce Francuza biti iznad 50 odsto. To je svima jasno kao što je jasno da je Nemački jezik je pao za 20 procenata!!!! Francuska ulazi u zonu stabilnosti. “
Tako nešto čuti je nemoguće, jer su u pitanju dve stvarne i prave NACIJE! Dok Crnogorci nastaju smanjivanjem broja Srba – tačnije od Srba! Zapitajte se malo!
Pa sami vaši komentari pokazuju o čemu je zapravo reč i ko su Crnogorci zapravo!

@(Šumadinac, 12. jul 2011 12:50)
Dragi moj “Šumadinac”, iz koje si ti paralelne dimenzije došao?
A ako već spominješ natapanje zemlje krvlju sopstvenog naroda, našao si najpogrešniju zemlju na ovom svetu da prozivaš! Ta Šumadija i cela Srbija je dala milionske žrtve!
O 345 godina stalnog ratovanja sa Turcima da ne govorim!
Samo u prvom svetskom ratu preko 1.100.000 mrtvih (skoro duplo od sadašnjeg ukupnog broja stanovništva Crne Gore) što je bilo 1/3 od ukupnog broja stanovnika tadašnje kraljevine Srbije - od toga čak 62% muškog radnog stanovništva i verovatno jedan od najvećih genocida u istoriji čovečanstva! Tadašnja Srbija je bila zemlja sa najvećim žrtvama u prvom svetskom ratu od svih zemalja učesnica – o Albanskoj golgoti da i ne govorim! Čak je i Vojvodina (koja je tada bila deo Austro-ugarske) stradala – ljudi su pljačkani i proganjani i ubijani jer su Srbi!
U drugom svetskom ratu i tadašnjim genocidima po raznoraznim Jasenovcima takođe neću ni da govorim!
I ti nama govoriš o žrtvama za otadžbinu?
Razlika je i u tome što mi to ne koristimo kao opravdanje za separatizam od sopstvenog naroda i zemlje za koju smo ginuli kao što to Vi radite!

boring

pre 12 godina

Vec 20 godina slusam jednu te istu pricu od srba i posrbica (kad vec crnogorce cascavate kojekakvim pogrdnim imenima, da to bratski vratimo).
Poslije svih izbornih rezultata se prica kako su oni nastelovani od strane monstata,eurostata, delegata evropske komisije, stranih posmatraca, i ''svih sila koje su se urotile protiv srBskog roda''.

Mislim da se crnogorski narod polako poceo dozivat' pameti. A za njegosevce i istoricare, ako je u teskoj istoriji postojao interes i potreba da se ovadasnje stanovnistvo izjasnjava kako se izjasnjavalo, to niko ne osporava i ne omalovazava, ali se vremenom ta potreba i bliskost izgubila i od vas u najmanju ruku ocekujemo da postujete nasu odluku.

Vama je lijepo bez nas, nama bez vas.. Dje ces ljepse!

tin

pre 12 godina

Kad čitam komentar gospodina "Srbin iz Hrvatske" (o srpskim zamljama Lici itd.) te ostale komentare u kojima su svi Srbi i sve je Srpsko itd. osjećam neizmjernu sreću što smo se mi Hrvati oslobodili "bratskog" zagrljaja i shvaćam koliko je put samostalnosti bio ispravan bez obzira na cijenu. Zagrljaja su se oslobodili i kosovski Albanci, a sudeći po rezultatima popisa i CG je na dobrom putu. Bez obzira na apsolutne brojke trendovi su jasni: broj Crnogoraca raste, a Srba pada - jasno je kuda to vodi srednjeročno gledano....

Goran

pre 12 godina

Srba je 1991. zaista bilo 8% ali tada nije bilo razlike izmedju Srba i Crnogoraca koja se danas vjestacki stvara od strane vladajuce klike. Nasilno se mijenja istorija kako oni koji se izjasnjavaju kao Srbi i oni koji se izjasnjavaju kao Crnogorci ne bi bili vise ni najmanje slicni a u stvari su isti narod. Vladajuca elita u MNE zaposljava ljude koji se izjasnjavaju samo kao Crnogorci koji govore crnogorskim jezikom dok diskriminise one koji se izjasnjavaju kao Srbi. Kada bi nakon DPS-a opozicija dosla na vlast tada bi se vjerovatno i Ustav Crne Gore promijenio prema kojem bi srpski jezik bio sluzbeni uz crnogorski. Vjerovatno bi se srpski jezik potencirao na ustrb crnogorskog i ne bi bilo pritisaka na Srbe da se izjasnjavaju kao Crnogorci. Kada kazem da se izjasnjavaju kao Crnogorci pri tome mislim na Montenegrine a ne Crnogorce kojima je Srbija bliska i prijateljska zemlja. To samo pokazuje da je u pitanju jedan te isti narod koji vlast nastoji uciniti razlicitim od dijela stanovnistva koji se izjasnjavaju kao Srbi. U toj istoj Crnoj Gori imate slucajeva da se u jednoj poroditi otac izjasni kao Srbin a sin kao Crnogorac ili jedan brat se izjasni kao Srbin a drugi kao Crnogorac. Crnogorac kao etnicka grupacija ne postoji. To je danas uglavnom politicko pitanje. Cim Milo tj. DPS sjase s vlasti vjerujem da ce se stanje po stanovnike Crne Gore koji se izjasnjavaju kao Srbi promijeniti na bolje. Rezulati su malo cudni. Srba ima 28.7% a srpskim jezikom govori oko 44% stanovnistva. Upravo to pokazuje da Crnogorci nisu neka zasebna etnicka skupina.

Sto se tice Bosnjaka i Muslimana interesantno je da se Bosnjaci u srpskom dijelu Raske oblasti izjasnjavaju iskljucivo kao Bosnjaci koji govore bosanskim jezikom dok Bosnjaci i Muslimani u crnogorskom dijelu Raske oblasti kazu da govore bosnjackim jezikom.

pozdrav iz CG

pre 12 godina

Broj Srba u CG kontinuirano opada, a srpski jezik kao svoj više ne vidi većina od skoro 58% građana CG. Srbi u CG su na putu da se na svakom sljedećem Popisu sve više približe cifri od 9% koliko ih je registrovano na (postkomunističkom!) Popisu iz 1991.
To je jedino što je pozao ovaj Popis. Sve drugo su zamajavanja i snovi.

Niksic

pre 12 godina

Stvarno sam impresionaram s kojim zarom citate i komentrasite vijesti o CG a onda je u svojim komentarima dobro nagrdite. Sve svijetske zavjere su uperene protiv srpskog naroda,p a da li ste vi normalni pitam ja vas. Zbog toga i tonete sve dublje i dublje i teritorija vam se smanjuje. Ako si srpski,crnogorskihrvatski,bosnjacki slicni jezici zasto ga svi ne bi nazivali kako mi ocemo, zasto se taj jezik mora bas zvat srpski a ne neki drugi. Koliko ja znam svi smo mi juzni sloveni,nismo svi Srbi. Jedini vas kvalitet je da pljujete i omalovazavate nacije koje su glavom bez obzira pobjegle od vas, sto se evo moze ocijeniti kao odlican potez. Zivjeli mi braco, ja nemam nista protiv vas ali se mnogo pravite pametni sto vam se kroz istoriju nije pokazalo kao dobro. VI negirate drzavu Crnu Goru koja postoji 1000 godina, dok vi niste ni postojali od pada pod tursku vlast do prvog srpskog ustanka Crna Gora je sav taj paeriod imala svoju teritoriju nikad do kraja pokorenu i uvijek svoju dinastiju na celu drzave.

A ovih 28% sto se izjasnjavaju kao Srbi su u CG vijekovima, ovo je njihov odbrambeni mehanizam protiv Đukanoviceve politike koju ne podrzavaju kao ni ja,međutim ne mogu se pisat da sam ono sto nijesam. Na sledecem popisu ce vas opet bit 4,5 % manje u odnosu na ovaj i tako sve dok se stavri ne iskristalisu.Za 8 godina od proslog popisa srpski jezik je pao za 20%, na sledecem ce vec CG jezik bit vecinski.

Ostajte mi zdravi i veseli...
pozdrav iz Crne Gore !!!

pravi popis

pre 12 godina

Jedini realni popis je onaj iz 1991. dok se još nije počelo sa širokom upotrebom nacionalizma i velikosrpstva.

Dakle, popis stanovništva 1991. godine

Ukupno - 615.035
Etnički sastav:
Crnogorci - 380.467 (61,86%)
Muslimani - 89.614 (14,57%)
Srbi - 57.453 (9,34%)
Albanci - 40.415 (6,57%)
Jugosloveni - 26.159 (4,25%)
Hrvati - 6.244 (1,02%)

bezimena

pre 12 godina

nakon ovog popisa Srbi u CG imaju svo legitimno pravo na konstituivnost kao drugi narod po velicini i naravno autonomnost a vlast u Podgorici ce morati da se pomiri sa realnim stanjem na terenu jer je to u interesu prevashodno Srba koji tamo zive pa i Srbije.
(brain, 12. jul 2011 11:35)

Znači, Srbija bi trebala da Albancima da prizna "konstituitivnost" kao drugom narodu po veličini, u interesu Albanaca pa i Albanije...:)))

CG, kao i sve druge samostalne države, prvenstveno i jedino mora da vodi računa o SEBI i svojim interesima!

Joel

pre 12 godina

@srpski kapitalista U savkom popisu u SFRJ Crnogorci su bili 90% tako da se te stvari mijanju prema politici i ekonomiji. Ja sebe smatram i Srbinom i Crnogorcem istovremeno, jezik sam stavio Srpski a izjasnio se kao Crnogorac. Ali, apsolutno, i apsolutno Srbija nije moja maticna drzava. Ja ne znam Srbina u Crnoj Gori koji misli da mu je Srbija maticna drzava kao sto neki ovdje pominju. Mi smo dvije drzave i nemojte to da mijesate. Etnologija i istorija nam je povezana (barem do drugog svjetskog rata jer smo mi listom bili za partizane, za razliku od Srbije) ali nam buducnost nije ista, zato smo u razlicitm drzavama. Mi smatramo da je EU buducnost, da je SPC ratnohuskacka crkva i ne patimo od kompleksa vise vrijednosti kao Srbija (Beograd). Takodje, ne pada nam napamet da nas Beograd finansijski muze kao sto je to bilo u vrijeme SRJ kada se u trezor islo kako je Beogradu bilo milo i stampale se pare, ili kako se danas radi sa Srbijom van Beograda. Da smo sa Srbijom danas bi bili siromasni kao centralna Srbija, sve bi islo za Beograd. Ono sto mi je najzalije u popisu je da je samo 1% ljudi u Crnoj Gori ateisti. To je najgora statistika, sve ostalo je nebitno. Takodje je zalosno da je Novak Djokovic usao u kampanju oko ove statistike. Njegovi posteri sa sugestivnom porukom bili su izlijepljeni svuda po Ctnoj Gori. On jeste porijeklom iz Crne Gore ali ne bi trebao da se mijesa u ove stvari pogotovu sto ne zivi u Crnoj Gori.

Šumadinac

pre 12 godina

Šumadinci su mogli postati nacija da su stvorili svoju državu natapajući vjekovima svojom krvlju svaki pedalj svoje zemlje kao što su činili Crnogorci u stvaranju i odbrani svoje države Crne Gore.

Petar

pre 12 godina

Ma ceo ovaj Balkan je komedija i tragedija istovremeno, pa ti sto govore srpskim i ti sto govore crnogorskim govore potpuno isto, ajde neka neko izadje i dokaze mi suprotno! Ali lingvisticki a ne vasa balkansko-provincijska-vasarska nauka! Muka mi je od svih, ceo svet nam se smeje, pa jel znate da u Austriji ko se prijavljuje za neko radno mesto napise da govori srpski i hrvatski i bosanski nece dobiti posao jer laze. Vec su svi svesni ko smo i sta smo. A i lingvisti su rekli svoje, vi mozete da se seljacite do sutra. Nemacki jezik je zvanican u Nemackoj, Austriji i Svajcarskoj i nikom ne pada na pamet ovakvo sibicarenje iako su dijalekti toliko razliciti da je meni nemacki koji se govori u Svajcarskoj i jugozapadnoj Nemackoj (Baden-Württenberg) nerazumljiv, nesto kao slovenacki mozda. I nikad me necete ubediti svi vi nacionalisti, sovinisti i ostali koji delite ljude i stvarate granice da je to ok, to je apsolutno anticivilizacijski proces. Da se razumemo za sve ovo je najveci krivac srpski nacionalizam, nisam ja protivnik crnogorske drzavnosti ali ovo prevazilazi granice dobrog ukusa. Nece vam to u EU niko trpeti, mislite da ce kad jednom nadamo se sve ex jugoslovenske drzave udju u EU biti priznata 4 jezika? Nema sanse. A vi se i dalje sprdajte.

Mladen

pre 12 godina

Pricamo o drzavi i popisu, gdje da biste radili u drzavnim sluzbama, morate reci da ste Crnogorac koji govori crnogorskim jezikom. Pored nevidjenih pritisaka, srpski jezik nije ostao u manjini, a zalosno, u drzavi u kojoj je i nastao

Коментатор

pre 12 godina

Боже, колико несувислих коментара, мешања у туђе послове и туђа питања. Колико људи који "знају" какви су притисци и како ко мора да се изјашњава. Пре него што почну писати овакве ствари, Бачванин и остали треба да се запитају какво право имају да Црногорцима спочитавају било шта? Какво право имају да се мешају у туђа питања и да у постовима изједначавају Црногорце и Шумадинце. Лепо је одговорио један коментар: "Биће исто када Шумадинци створе своју државу", а ја бих додао и то да ће бити исто када ту државу створе у тешким тренуцима, и када је буду животима бранили ако је угрожена (што је ЦГ била у целој својој историји).

Не заборавите важну ставку: у Црној Гори је огромна количина људи који су из Босне и Хрватске избегли током рата, и пишу се као Срби, што је значајно пореметило демографску структуру у Црној Гори.

Aleksandar

pre 12 godina

Samo par zapažanja:
- Crna Gora je građanska država, kakva vas crna konstitutivnost spopala?
- Molio bih cenjene `kolege` komentatore da ne brane srpski jezik, niti da likuju nad rezultatima popisa, svojim krajnje nepismenim komentarima. Niko srpski jezik ne ugrožava kao što to vi činite. Hvala.

Pozdrav iz Nk

pre 12 godina

Braćo Srbi, da ste se toliko brinuli o sopstvenoj državi koliko o drugima, a posebno o Crnoj Gori, ne biste bili tu đe ste. Zato, pamet braćo u glavu, svoja kuća, svoj pos`o....Gledam i ne mogu da vjerujem koliko se ubiste da "protumačite" šta se dešava u CG, a kod vas....za rubriku "Vjerovali ili ne". Iskren pozdrav iz Nikšića!

ДСР

pre 12 godina

Господине/госпођице boring,
нико не потенцира да су људи били физички присиљени да се изјашњавају као Црногорци, ствар је у томе да када се осврнете у историју мање-више до Тита, све говори о јединству Срба у Црној Гори и Србији. Онда је он и екипа, а сада друга делује Ђукановић, Чеда, Кораћ и много њих сличних, убеђивала народ у супротно. Ови други су играли и на карту социјалних разлика, политиканства итд. Овај с почетка је најштетнији. Србе су делили по географском положају, па тамо где је регија велика и карактеристична су по томе стварали нације. У томе је ствар. А народ се могао сада слободно изјаснити да су Авганистанци. Нема ту шта. Нико то не вређа.
Говорим да се одржи свест о јединству Срба. Живим у Србији и Шумадинац сам. Да се преселим у Црну Гору не би ми сметало да будем Црногорац. Али бих ипак био Србин и то ништа не би могло променити.
Стефан Немања је рођен у Зети(садашња Црна Гора), Првовенчани и Растко су писали у житијама да му је то отаџбина, родна груда итд. Хвала Богу, па га Срби нису "продали" да припада неком другом народу јер је рођен у садашњој Црној Гори. А мени уопште не смета што је тамо рођен.
А за ово "посрбице" нисам знао. Ако је тако, извините.

Mile Djukanovic-akcenat na A ,ne na U

pre 12 godina

Opet se vi iz Srbije brinete i nervirate, razboljet cete se ljudi, idite igrajte se u pesku...
Srpska strana je opet pokusala sve i kiksala je kao nikad do sad,tadic je urgirao,slao pare,spc da ne pricam,cak ni posteri planetarnog br 1 u tenisu Novaka Djokovica nije pomoglo,naprotiv,odmoglo je.Ja sam se uistinu nadao da ce bit panoi sa prlainovicem,to bi bio pogodak,ne bi vas ni 10%bilo. Dobit cete sva prava kao i ostali manjinski narodi, ako budete dobri moze i sladoled pride-))

Mitar

pre 12 godina

Sta vam je ljudi, realno srba ima jos manje ali ta Evropska Unija, mormo radi nje da se pravimol fini pa prikazasmo 28 % da ne bude da vas satiremo.

Marko

pre 12 godina

"Dokazano je da se ne može praviti Crna Gora bez Crnogoraca", rekao je Ranko Krivokapić, predsednik Skupštine i lider SDP."

Dokazani nacionalista koji negira postojanje Srba u CG.

Matija

pre 12 godina

Pa naravno da su se mnogi, koji prije nisu, izjasnili kao Crnogorci. Moj najcesci komentar na onu prljavu propagandu protiv Crne Gore, koja isla na nasoj tv prije cenzusa, je bio "da sam u Crnoj Gori, izjasnio bi se kao Crnogorac".
Drago mi je da su se Crnogorci ucvrstili.

Nadrealista

pre 12 godina

Iako rezultati popisa pokazuju da su Crnogorci najbrojniji narod u Crnoj Gori, pravo stanje stvari na terenu pokazao bi jedino podatak koliki je među Crnogorcima tačan broj Crnaca, a koliki je tačan broj Goraca. Takođe, među govornicima Crnogorskog jezika, trebalo bi navesti koji procenat njih govori Crnski, a koji Gorski jezik.

marko

pre 12 godina

...od kada verska pripadnost moze da se izjednaci sa nacionalnom. po toj logici ja mogu da se na sledecem popisu izjasnim kao budista i moja nacionalna pripadnost ce biti budisticka...van pameti. zanimljivo je jos i to sto ih nije sramota da iznose podatke u kojima stoji da u zemlji koja se zove crna gora ima manje od 50% crnogoraca. pa cekaj cija je to zemlja onda o.O

posle ovoga teksta jedina stvar koja mi je prosla kroz glavu je videla zaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu da dobije svoj jezik koji ne postoji...

Dante

pre 12 godina

Ne vjerujem nikakvim popisima sve dok se ne uvrste Crni i Gorski u zvanicne jezike. Hvala unapred. PS Pogodite kako se kaze chaj na Gorskom?

Dejan

pre 12 godina

Majka mi je Srpkinja, otac Crnogorac, po rodjenju naravno. Ja rodjen i zivim u Beogradu. Srbiju volim, Crnu goru obozavam. Govorim NASIM jezikom isti nam je i jednima i drugima. Dosta vise s prepucavanjima i pljuvanjem i jednih i drugih.Zivite normalno,gledajte svoja posla,ne mlatite praznu slamu.Jedan mi je pradjed poginuo na Solunskom frontu a drugi na Mojkovcu. Ja se ponosim obojicom!!!!
Ziveli mi svi!!!!!

vlada-so

pre 12 godina

Crna Gora nije ni naša ni crnogorska već sve više američka, ruska, arapska i ostalih svetskih bogataša. Milo kao najbolji brozov đak sačuvao je komad nekadašnje Jugoslavije i kao njegov stariji mentor uzima lovu i sa zapada i sa istoka. Moramo priznati da su njegovi stubovi mnogo čvršći od naših.(ruskim parama će ući u nato)

McEnroe

pre 12 godina

Ovde se komentarise da Srba u CG ima preko 30% a na druge tekstove kako im se turizam raspada, kako nikada vise necemo da letujemo u Crnoj Gori i tako dalje. Primeticete da smo ipak malo licemerni i pateticni zar ne? Al sta cete, neizivljena omladina, lose edukovana, primitivna...sta cete?!

Crnogorac

pre 12 godina

Dragi moji komentatori... svaka vam je na mjestu, ali pogresnom.
Koliko se ja sjecam, do raspada SFRJ, govorilo se SRPSKO-HRVATSKIM jezikom. Otkud da je odjednom isceznuo?

Србиновски

pre 12 godina

Очекивао сам да ће број Срба опасти, као и број грађана који се служе српским језиком.
Ја као полу Македонац и полу Црногорац добро познајем нашу политику подела, где рођена браћа припадају различитим нацијама и верским организацијама.
Такође моји земљаци Македонци и Црногорци могу очекивати исти тренд асимилације кад су у питању те две националне мањине у Србији.
Примера ради у Србији има око 300.000 Македонаца, али свега 25.600 њих се изјашњавају да су Македонци, тако да ће српски попис показати да се та мањина додатно смањује и поред никад веће активности македонских представника у националном већу.

Petar

pre 12 godina

Tacno je da je multietnicnost bogatstvo ali vi ne znate sta to znaci. U mojoj zgradi u Becu zivi kineska porodica, studentkinja violine- Slovakinja, ja iz Srbije, moj cimer Arapin, austrijski par penzionera, u prizemlju piceriju drze Egipcani, do njih vijetnamski restoran pa dalje leskovacka cevabdzinica. Ja to smatram za multietnicnost, to su razlicite kulture i meni je zanimljivo ziveti na takvom mestu. Ali to nema veze sa Crnom Gorom...Crnogorci, Srbi, Bosnjaci i Muslimani...koja razlika, kako se skupise toliko razliciti na tako malom prostoru! Egzotika prava! Dosta ste lupetali vise, aj sad resite neki akutni problem...

nikola

pre 12 godina

Vidim Montenegrini likuju, ali znaju oni da udaraju na bracu i da im braca nece nista, i ovakvo stanje svima odgovara inace kad bi svi postali Crnogorci onda bi se delili na sitnije delove a ti ostali delovi im nisu rod i zato ponavljam ovakvo stanje svima odgovara i zato udrite i dalje kampanjski na bracu.

na muci se poznaju junaci

pre 12 godina

Iz mnogo razloga je danas teško biti Srbin u Crnoj Gori. To samo pokazuje veličinu tih ljudi koji se danas tako izjašnjavaju. To su pravi potomci Njegoša.

28.

pre 12 godina

@Dule NS
Hrvatski postaje sluzbeni jezik EU, ali to je ionako nebitno jer ga ti i ovi koji su komentar podrzali ne priznajete. Svasta. Kakva zabluda.

Ivan

pre 12 godina

Zašto ubeđivati nekoga da je nešto što neće da bude.

Najbolje je da živimo svako prema svom izboru:

Srbija Srbima i srpskom narodu, Crna Gora Milu Đukanoviću.

Bitno je da se mi ovde izborimo da ne postanemo ono što je Crna Gora danas i sutra. Korisno je ponekad menjati vlast, jer to je dokaz odsustva jednoumlja.

nada

pre 12 godina

Ne mogu da verujem da u CG nema i KOSOVARA kada je javna tajna ODAKLE su dosli Albanci koji vecina u Ulcinju? Pa i Muslimani iz SFRJ preko noci postadose BOSNJACI u svim NOVIM drzavama! Verovatno ce i ta ISTORIJSKA GRESKA da se ispravi na sledecem popisu, kada se Djukanovic i Taci "bolje upoznaju".

Dule NS

pre 12 godina

Hrvatski postaje sluzbeni jezik EU, ali to je ionako nebitno jer ga ti i ovi koji su komentar podrzali ne priznajete. Svasta. Kakva zabluda.
(28., 13. jul 2011 11:13)

Molim te, prevedi mi to na Srpski jezik da možemo da te razumemo!

28.

pre 12 godina

Jedino sto bi trebao razumeti ili razumjeti je realnost. Jer najlakse je biti u oblacima, tako je svet ili svijet lepsi odnosno ljepsi zar ne?

Boro

pre 12 godina

Crnogorci su u rastu, Srbi u padu, sada su ispod 30 odsto i biće na sljedećem popisu ispod 25 procenata kao sto ce Crnogoraca biti iznad 50 odsto. To je svima jasno kao što je jasno da je srpski jezik je pao za 20 procenata!!!! Crna Gora ulazi u zonu stabilnosti.

Beograđanin

pre 12 godina

Čestitam Crnogorcima na uspešno održanom popisu. Crnogorci i Srbi su dve zasebne nacije. Crnogorski jezik postoji taman koliko i srpski, hrvatski, bosanski itd. Ili svi pričamo jedan ili svako priča svoj jezik. Meni ne smeta ni jedno ni drugo. Crnogorci su naše komšije koje zaslužuju naše poštovanje.

tin

pre 12 godina

Kad čitam komentar gospodina "Srbin iz Hrvatske" (o srpskim zamljama Lici itd.) te ostale komentare u kojima su svi Srbi i sve je Srpsko itd. osjećam neizmjernu sreću što smo se mi Hrvati oslobodili "bratskog" zagrljaja i shvaćam koliko je put samostalnosti bio ispravan bez obzira na cijenu. Zagrljaja su se oslobodili i kosovski Albanci, a sudeći po rezultatima popisa i CG je na dobrom putu. Bez obzira na apsolutne brojke trendovi su jasni: broj Crnogoraca raste, a Srba pada - jasno je kuda to vodi srednjeročno gledano....

boring

pre 12 godina

Vec 20 godina slusam jednu te istu pricu od srba i posrbica (kad vec crnogorce cascavate kojekakvim pogrdnim imenima, da to bratski vratimo).
Poslije svih izbornih rezultata se prica kako su oni nastelovani od strane monstata,eurostata, delegata evropske komisije, stranih posmatraca, i ''svih sila koje su se urotile protiv srBskog roda''.

Mislim da se crnogorski narod polako poceo dozivat' pameti. A za njegosevce i istoricare, ako je u teskoj istoriji postojao interes i potreba da se ovadasnje stanovnistvo izjasnjava kako se izjasnjavalo, to niko ne osporava i ne omalovazava, ali se vremenom ta potreba i bliskost izgubila i od vas u najmanju ruku ocekujemo da postujete nasu odluku.

Vama je lijepo bez nas, nama bez vas.. Dje ces ljepse!

pravi popis

pre 12 godina

Jedini realni popis je onaj iz 1991. dok se još nije počelo sa širokom upotrebom nacionalizma i velikosrpstva.

Dakle, popis stanovništva 1991. godine

Ukupno - 615.035
Etnički sastav:
Crnogorci - 380.467 (61,86%)
Muslimani - 89.614 (14,57%)
Srbi - 57.453 (9,34%)
Albanci - 40.415 (6,57%)
Jugosloveni - 26.159 (4,25%)
Hrvati - 6.244 (1,02%)

Mile Djukanovic-akcenat na A ,ne na U

pre 12 godina

Opet se vi iz Srbije brinete i nervirate, razboljet cete se ljudi, idite igrajte se u pesku...
Srpska strana je opet pokusala sve i kiksala je kao nikad do sad,tadic je urgirao,slao pare,spc da ne pricam,cak ni posteri planetarnog br 1 u tenisu Novaka Djokovica nije pomoglo,naprotiv,odmoglo je.Ja sam se uistinu nadao da ce bit panoi sa prlainovicem,to bi bio pogodak,ne bi vas ni 10%bilo. Dobit cete sva prava kao i ostali manjinski narodi, ako budete dobri moze i sladoled pride-))

Šumadinac

pre 12 godina

Šumadinci su mogli postati nacija da su stvorili svoju državu natapajući vjekovima svojom krvlju svaki pedalj svoje zemlje kao što su činili Crnogorci u stvaranju i odbrani svoje države Crne Gore.

Mitar

pre 12 godina

Sta vam je ljudi, realno srba ima jos manje ali ta Evropska Unija, mormo radi nje da se pravimol fini pa prikazasmo 28 % da ne bude da vas satiremo.

Коментатор

pre 12 godina

Боже, колико несувислих коментара, мешања у туђе послове и туђа питања. Колико људи који "знају" какви су притисци и како ко мора да се изјашњава. Пре него што почну писати овакве ствари, Бачванин и остали треба да се запитају какво право имају да Црногорцима спочитавају било шта? Какво право имају да се мешају у туђа питања и да у постовима изједначавају Црногорце и Шумадинце. Лепо је одговорио један коментар: "Биће исто када Шумадинци створе своју државу", а ја бих додао и то да ће бити исто када ту државу створе у тешким тренуцима, и када је буду животима бранили ако је угрожена (што је ЦГ била у целој својој историји).

Не заборавите важну ставку: у Црној Гори је огромна количина људи који су из Босне и Хрватске избегли током рата, и пишу се као Срби, што је значајно пореметило демографску структуру у Црној Гори.

CG

pre 12 godina

Srpski govore 45% stanovnistva a Srba samo 28%?
Hehehe, radile su prijetnje otkazima...
No nije vazno, oni koji su se izjasnili Crnogorcima su ionako Srbi!

Niksic

pre 12 godina

Stvarno sam impresionaram s kojim zarom citate i komentrasite vijesti o CG a onda je u svojim komentarima dobro nagrdite. Sve svijetske zavjere su uperene protiv srpskog naroda,p a da li ste vi normalni pitam ja vas. Zbog toga i tonete sve dublje i dublje i teritorija vam se smanjuje. Ako si srpski,crnogorskihrvatski,bosnjacki slicni jezici zasto ga svi ne bi nazivali kako mi ocemo, zasto se taj jezik mora bas zvat srpski a ne neki drugi. Koliko ja znam svi smo mi juzni sloveni,nismo svi Srbi. Jedini vas kvalitet je da pljujete i omalovazavate nacije koje su glavom bez obzira pobjegle od vas, sto se evo moze ocijeniti kao odlican potez. Zivjeli mi braco, ja nemam nista protiv vas ali se mnogo pravite pametni sto vam se kroz istoriju nije pokazalo kao dobro. VI negirate drzavu Crnu Goru koja postoji 1000 godina, dok vi niste ni postojali od pada pod tursku vlast do prvog srpskog ustanka Crna Gora je sav taj paeriod imala svoju teritoriju nikad do kraja pokorenu i uvijek svoju dinastiju na celu drzave.

A ovih 28% sto se izjasnjavaju kao Srbi su u CG vijekovima, ovo je njihov odbrambeni mehanizam protiv Đukanoviceve politike koju ne podrzavaju kao ni ja,međutim ne mogu se pisat da sam ono sto nijesam. Na sledecem popisu ce vas opet bit 4,5 % manje u odnosu na ovaj i tako sve dok se stavri ne iskristalisu.Za 8 godina od proslog popisa srpski jezik je pao za 20%, na sledecem ce vec CG jezik bit vecinski.

Ostajte mi zdravi i veseli...
pozdrav iz Crne Gore !!!

pozdrav iz CG

pre 12 godina

Broj Srba u CG kontinuirano opada, a srpski jezik kao svoj više ne vidi većina od skoro 58% građana CG. Srbi u CG su na putu da se na svakom sljedećem Popisu sve više približe cifri od 9% koliko ih je registrovano na (postkomunističkom!) Popisu iz 1991.
To je jedino što je pozao ovaj Popis. Sve drugo su zamajavanja i snovi.

Pozdrav iz Nk

pre 12 godina

Braćo Srbi, da ste se toliko brinuli o sopstvenoj državi koliko o drugima, a posebno o Crnoj Gori, ne biste bili tu đe ste. Zato, pamet braćo u glavu, svoja kuća, svoj pos`o....Gledam i ne mogu da vjerujem koliko se ubiste da "protumačite" šta se dešava u CG, a kod vas....za rubriku "Vjerovali ili ne". Iskren pozdrav iz Nikšića!

Dule NS

pre 12 godina

Kada bude postojao "Belgijski", "Austrijski", "Švajcarski", "Američki", "Kanadski", "Australijski", "Brazilski", "Meksički", "Venecuelanski", "Kubanski"... JEZIK...
...E onda ću ja da priznam da postoje "Hrvatski", "Bosanski" i "Crnogorski" jezik!
Toliko!

Ljubitelj Crnogorki :)

pre 12 godina

Jaoooo glupog li teksta i statistike. Kako neko moze da se izjasni da prica crnogorski ili srpsko-hrvatski kada ti jezici ne postoje ni na papiru niti u bilo kojoj sluzbenoj formi. To bi bilo kao da se Austrijanac izjasni da prica austrijski gde bi ga svi u Austriji gledali cudno. Ucim Nemacki u Austriji i imam na kursu jednog takvog pametnog Crnogorca koji nesto popuje o Crnoj Gori i jeziki ali kada izvadi recnik, to je onda Srpsko-Nemacki a ne Crnogorsko-Nemacki jer tako nesto ne postoji.
Crnogorke su mnogo pametnije i lepse od Crnogoraca :)

Joel

pre 12 godina

@srpski kapitalista U savkom popisu u SFRJ Crnogorci su bili 90% tako da se te stvari mijanju prema politici i ekonomiji. Ja sebe smatram i Srbinom i Crnogorcem istovremeno, jezik sam stavio Srpski a izjasnio se kao Crnogorac. Ali, apsolutno, i apsolutno Srbija nije moja maticna drzava. Ja ne znam Srbina u Crnoj Gori koji misli da mu je Srbija maticna drzava kao sto neki ovdje pominju. Mi smo dvije drzave i nemojte to da mijesate. Etnologija i istorija nam je povezana (barem do drugog svjetskog rata jer smo mi listom bili za partizane, za razliku od Srbije) ali nam buducnost nije ista, zato smo u razlicitm drzavama. Mi smatramo da je EU buducnost, da je SPC ratnohuskacka crkva i ne patimo od kompleksa vise vrijednosti kao Srbija (Beograd). Takodje, ne pada nam napamet da nas Beograd finansijski muze kao sto je to bilo u vrijeme SRJ kada se u trezor islo kako je Beogradu bilo milo i stampale se pare, ili kako se danas radi sa Srbijom van Beograda. Da smo sa Srbijom danas bi bili siromasni kao centralna Srbija, sve bi islo za Beograd. Ono sto mi je najzalije u popisu je da je samo 1% ljudi u Crnoj Gori ateisti. To je najgora statistika, sve ostalo je nebitno. Takodje je zalosno da je Novak Djokovic usao u kampanju oko ove statistike. Njegovi posteri sa sugestivnom porukom bili su izlijepljeni svuda po Ctnoj Gori. On jeste porijeklom iz Crne Gore ali ne bi trebao da se mijesa u ove stvari pogotovu sto ne zivi u Crnoj Gori.

neko iz mase

pre 12 godina

Opet je neko stelio rezultate! Srba ima vise od 30%. Vladajuca elita nastoji na svaki moguci nacin namjestiti rezultate posebno kada su u pitanju Srbi i srpski jezik. Kako je odjednom tako puno skocio crnogorski jezik. I opet je u toj istoj Crnoj Gori jezik kojim govori manjina sluzbeni dok jezik kojim govori vecina nije sluzbeni. Zaista nevjerovatni podaci! Ja se mogu kladiti da je procenat Srba visi od 30% ali da je neko iz vlasti stelio rezultate u korist Crnogoraca.

bezimena

pre 12 godina

nakon ovog popisa Srbi u CG imaju svo legitimno pravo na konstituivnost kao drugi narod po velicini i naravno autonomnost a vlast u Podgorici ce morati da se pomiri sa realnim stanjem na terenu jer je to u interesu prevashodno Srba koji tamo zive pa i Srbije.
(brain, 12. jul 2011 11:35)

Znači, Srbija bi trebala da Albancima da prizna "konstituitivnost" kao drugom narodu po veličini, u interesu Albanaca pa i Albanije...:)))

CG, kao i sve druge samostalne države, prvenstveno i jedino mora da vodi računa o SEBI i svojim interesima!

Matija

pre 12 godina

Pa naravno da su se mnogi, koji prije nisu, izjasnili kao Crnogorci. Moj najcesci komentar na onu prljavu propagandu protiv Crne Gore, koja isla na nasoj tv prije cenzusa, je bio "da sam u Crnoj Gori, izjasnio bi se kao Crnogorac".
Drago mi je da su se Crnogorci ucvrstili.

ДСР

pre 12 godina

Ругање памети, историји.
Муслимани, Бошњаци. Нација? Две нације? Смешно. Ни они сви не знају. А наравно да су на овим просторима махом потомци исламизованих Срба.
Црногорци, Срби? Два народа? Два језика? По садашњој политици Ђукановића и екипе, Шумадинци би могли бити нација и пошто је акцентовање колико-толико различитије од осталих делова Србије.
Невероватно.
Очигледно је да су се сви такви угледали на "потомке" Илира.
САД. Светска сила. Да ли се тамо у школама учи енглески или амерички и тиме дали себи за право да прогласе нови језик? Наравно да је енглески. Бразил такође.

"Нација. То је језик."
Шелинг

(Jos uvek) Srbin iz Hrvatske

pre 12 godina

Srba ima iznenadjujuce mnogo ako se uzme u obzir skoro 5% neizjasnjenih, pritisak vladajucih Montenegrina i APSOLUTNA nebriga Srbije kao matice za svoj narod u Crnoj Gori. Kada ste poslednji put videli na drzavnoj televiziji neki svesrpski sabor ili smotru narodnih nosnji i obicaja iz srpskih zemalja i oblasti sirom Balkana (Rep. Srpske, Like, Korduna, Banije, Slavonije, Baranje, Crne Gore, itd.) Umesto da zbijemo redove u ovim teskim vremenima, mi otpisujemo Crnu Goru zbog Montenegrina a tako odbacujemo i 200 000 Srba koji u Srbiji jos uvek vide majku. Ako Srbija ne postane da bude maceha prema Srbima u CG, sirom Balkana i sveta, izgubice buduce narastaje koji ce postati Montenegrini, Amerikanci ili ko zna sta. Sumnjam da je nekima na vlasti u Srbiji bas to i cilj.

brain

pre 12 godina

nakon ovog popisa Srbi u CG imaju svo legitimno pravo na konstituivnost kao drugi narod po velicini i naravno autonomnost a vlast u Podgorici ce morati da se pomiri sa realnim stanjem na terenu jer je to u interesu prevashodno Srba koji tamo zive pa i Srbije.

bačvanin

pre 12 godina

Rezultati popisa su FALSIFIKOVANI!
Svi znaju da Srba ima preko 30% kao što je i saopšteno ranije!
Ali šta drugo i očekivati od ovakve besramne i jadne vlasti u CG, pa to su Slobini učenici - znaju oni kako se radi sa ciframa!

Mene zanima kako se podaci mogu proveriti???

Srbin Crnogorac

pre 12 godina

Ovo je nevidjena pljacka rezultata, i sada su na redu srpske partije, nek izadju sa dokazima, a ima ih, i neka tuze Monstat zbog laziranja rezultata.

veterinarBG

pre 12 godina

A sto se to nas tice? Mene se tice broj Crnogoraca u Srbiji, ko su gde su i sta rade,imaju li stalan boravak,radne dozvole,a mogli bi i vize da im uvedemo,ono ko ekoloska viza za ulazak u Srbiju...10 evrica,sica..al se nakupi.
Daleko im lepa kuca, samo sto dalje od nas! Kad bi mogli da povedu i ove "nase"....

Boxi

pre 12 godina

Glavni podatak, onaj koji govori koliko u CG ima Srba, a koliko Crnogoraca nedostaje. Osim ako autor vesti ono o govornom jeziku ne podrazumeva za to, a ne bi trebalo. Svejedno, ispada da su Crnogorci manjina u sopstvenoj državi, i to pored onako oštre popisne kampanje i višegodišnje "Miloizacije". Ja bih samo citirao besmrtnog Njegoša : "U pamet se, braćo Crnogorci..."

Branko

pre 12 godina

Ja sam ove rezultate popisa u Crnoj Gori shvatio, kao da CRNOGORCI nisu većinski narod čak ni u svojoj zemlji, a pogotovu što ti "Crnogorci" u većini koriste SRPSKI jezik. Bez ikakvih zlih namera iznosim moje zapažanje.

Bojan

pre 12 godina

Лепо је Његош рекао:
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега.

Нека се препознају Митар, Мило Ђукановић са нагласком на А, а не на У, и остали припадници већинског народа који говоре углавном језиком другог, мањинског народа, а шлихтају се трећем, четвртом и осталим мањинским народима, не били заједном били већински народ.

sludjen

pre 12 godina

Boze me sakloni kakva drzava, koja multikulturalnost, pa koliko se samo jezika tamo govori... crnogorski, srpski, hrvatski, srpsko-hrvatski, bosnjacki... pa jos verovatno i hrvatsko-srpski, jugo-romski, muslimanski... Ti ljudi moraju da budu prave poliglote da bi se razumeli!?! Simptomaticno je da je autohtoni crnogorski narod u svojoj drzavi ispod 50%, a i jezik mu odgovarajuci nije na prvom mestu kao maternji. |A jel to znaci da dobar deo crnogoraca ima srpski ili neki drugi jezik kao maternji????! Kakva li je tek zbrka po pitanju verosipovesti????!

Deda Stanko

pre 12 godina

Ako sam dobro shvatio ovaj popis, ispada da u Crnoj Gori ima 44,9% Crnogoraca, 28,77% Srba, a da čak ni svi Crnogorci ne govore Crnogorski jezik, jer Srpski jezik koristi 43,88% a Crnogorski 36,97%. Znači popis je potvrdio tezu da " ONO ČEGA NEMA NEMOŽE SE NI DOKAZATI" Ko je hteo on je shvatio.!!!

srpski kapitalista

pre 12 godina

ako nije bilo pritiska od strane drzave i "kuvanja knjiga" posle popisa, onda je stvarno zastrasujuce da se nekoliko hiljada "srba" preorjentisalo u "crnogorce" u periodu od 2003 to 2011. pa braco i sestre, nije nacionalnost brend kao kada predjes sa nokia na htc, ili nike na adidas. gde vam je savest, mozak i samopostovanje?

Србиновски

pre 12 godina

Очекивао сам да ће број Срба опасти, као и број грађана који се служе српским језиком.
Ја као полу Македонац и полу Црногорац добро познајем нашу политику подела, где рођена браћа припадају различитим нацијама и верским организацијама.
Такође моји земљаци Македонци и Црногорци могу очекивати исти тренд асимилације кад су у питању те две националне мањине у Србији.
Примера ради у Србији има око 300.000 Македонаца, али свега 25.600 њих се изјашњавају да су Македонци, тако да ће српски попис показати да се та мањина додатно смањује и поред никад веће активности македонских представника у националном већу.

McEnroe

pre 12 godina

Ovde se komentarise da Srba u CG ima preko 30% a na druge tekstove kako im se turizam raspada, kako nikada vise necemo da letujemo u Crnoj Gori i tako dalje. Primeticete da smo ipak malo licemerni i pateticni zar ne? Al sta cete, neizivljena omladina, lose edukovana, primitivna...sta cete?!

Mladen

pre 12 godina

Pricamo o drzavi i popisu, gdje da biste radili u drzavnim sluzbama, morate reci da ste Crnogorac koji govori crnogorskim jezikom. Pored nevidjenih pritisaka, srpski jezik nije ostao u manjini, a zalosno, u drzavi u kojoj je i nastao

ДСР

pre 12 godina

Господине Šumadinac,
Шумадинци, или било који Срби из било које регије, нису могли и нису хтели да стварају нацију, јер се код њих одржало у свести јединство свих Срба. Тако је било и у Црној Гори, до доласка Тита на власт. Мислио је ако напише пар реченица у закону да може створити нацију. Након завршетка Другог светског рата званичан став скупштине Црне Горе гласи: "Црногорска нација је најчистија етничка група међу Србима", Збирка докумената „Рад Скупштине Црне Горе 1945-1950“, стр. 194. издање Скупштине ЦГ 1986. Очигледно је да ни они нису могли да се отргну тек тако памети, иако је уочљиво да су хтели.
Краљ Александар Први Карађорђевић је из Црне Горе.
Његош. Највеће своје дело "Горски вијенац" је посветио "праху оцу Србије"- Карађорђу. Мада сва његова дела говоре сама за себе о Србину, Србији, српству. Краљ Никола Први Петровић пише химну "Онамо, 'намо" где управо спомиње Србе, њихову историју, велича.
Не силим ја никога да се изјашњава. Људи ће пре или касније схватити сами. Али се не може против чињеница, памети и историје.

Goran

pre 12 godina

Srba je 1991. zaista bilo 8% ali tada nije bilo razlike izmedju Srba i Crnogoraca koja se danas vjestacki stvara od strane vladajuce klike. Nasilno se mijenja istorija kako oni koji se izjasnjavaju kao Srbi i oni koji se izjasnjavaju kao Crnogorci ne bi bili vise ni najmanje slicni a u stvari su isti narod. Vladajuca elita u MNE zaposljava ljude koji se izjasnjavaju samo kao Crnogorci koji govore crnogorskim jezikom dok diskriminise one koji se izjasnjavaju kao Srbi. Kada bi nakon DPS-a opozicija dosla na vlast tada bi se vjerovatno i Ustav Crne Gore promijenio prema kojem bi srpski jezik bio sluzbeni uz crnogorski. Vjerovatno bi se srpski jezik potencirao na ustrb crnogorskog i ne bi bilo pritisaka na Srbe da se izjasnjavaju kao Crnogorci. Kada kazem da se izjasnjavaju kao Crnogorci pri tome mislim na Montenegrine a ne Crnogorce kojima je Srbija bliska i prijateljska zemlja. To samo pokazuje da je u pitanju jedan te isti narod koji vlast nastoji uciniti razlicitim od dijela stanovnistva koji se izjasnjavaju kao Srbi. U toj istoj Crnoj Gori imate slucajeva da se u jednoj poroditi otac izjasni kao Srbin a sin kao Crnogorac ili jedan brat se izjasni kao Srbin a drugi kao Crnogorac. Crnogorac kao etnicka grupacija ne postoji. To je danas uglavnom politicko pitanje. Cim Milo tj. DPS sjase s vlasti vjerujem da ce se stanje po stanovnike Crne Gore koji se izjasnjavaju kao Srbi promijeniti na bolje. Rezulati su malo cudni. Srba ima 28.7% a srpskim jezikom govori oko 44% stanovnistva. Upravo to pokazuje da Crnogorci nisu neka zasebna etnicka skupina.

Sto se tice Bosnjaka i Muslimana interesantno je da se Bosnjaci u srpskom dijelu Raske oblasti izjasnjavaju iskljucivo kao Bosnjaci koji govore bosanskim jezikom dok Bosnjaci i Muslimani u crnogorskom dijelu Raske oblasti kazu da govore bosnjackim jezikom.

Mirko

pre 12 godina

Znaci, drzavni jezik srpski i crnogorski (nikako obrnuto) uz upotrebu ostalih na lokalnom nivou! Ovaj popis je stvarno razjasnio sve nejasnoce koje su nastale delovanjem drzavne vlasti.

Marko

pre 12 godina

"Dokazano je da se ne može praviti Crna Gora bez Crnogoraca", rekao je Ranko Krivokapić, predsednik Skupštine i lider SDP."

Dokazani nacionalista koji negira postojanje Srba u CG.

Ivan

pre 12 godina

Zašto ubeđivati nekoga da je nešto što neće da bude.

Najbolje je da živimo svako prema svom izboru:

Srbija Srbima i srpskom narodu, Crna Gora Milu Đukanoviću.

Bitno je da se mi ovde izborimo da ne postanemo ono što je Crna Gora danas i sutra. Korisno je ponekad menjati vlast, jer to je dokaz odsustva jednoumlja.

Nadrealista

pre 12 godina

Iako rezultati popisa pokazuju da su Crnogorci najbrojniji narod u Crnoj Gori, pravo stanje stvari na terenu pokazao bi jedino podatak koliki je među Crnogorcima tačan broj Crnaca, a koliki je tačan broj Goraca. Takođe, među govornicima Crnogorskog jezika, trebalo bi navesti koji procenat njih govori Crnski, a koji Gorski jezik.

Dule NS

pre 12 godina

@(Boro, 12. jul 2011 12:46)
E moj Boro, zamisli kako bi to na primer izgledalo kada bi neko u Francuskoj izjavio:
“Francuzi su u rastu, Nemci u padu, sada su ispod 30 odsto i biće na sljedećem popisu ispod 25 procenata kao sto ce Francuza biti iznad 50 odsto. To je svima jasno kao što je jasno da je Nemački jezik je pao za 20 procenata!!!! Francuska ulazi u zonu stabilnosti. “
Tako nešto čuti je nemoguće, jer su u pitanju dve stvarne i prave NACIJE! Dok Crnogorci nastaju smanjivanjem broja Srba – tačnije od Srba! Zapitajte se malo!
Pa sami vaši komentari pokazuju o čemu je zapravo reč i ko su Crnogorci zapravo!

@(Šumadinac, 12. jul 2011 12:50)
Dragi moj “Šumadinac”, iz koje si ti paralelne dimenzije došao?
A ako već spominješ natapanje zemlje krvlju sopstvenog naroda, našao si najpogrešniju zemlju na ovom svetu da prozivaš! Ta Šumadija i cela Srbija je dala milionske žrtve!
O 345 godina stalnog ratovanja sa Turcima da ne govorim!
Samo u prvom svetskom ratu preko 1.100.000 mrtvih (skoro duplo od sadašnjeg ukupnog broja stanovništva Crne Gore) što je bilo 1/3 od ukupnog broja stanovnika tadašnje kraljevine Srbije - od toga čak 62% muškog radnog stanovništva i verovatno jedan od najvećih genocida u istoriji čovečanstva! Tadašnja Srbija je bila zemlja sa najvećim žrtvama u prvom svetskom ratu od svih zemalja učesnica – o Albanskoj golgoti da i ne govorim! Čak je i Vojvodina (koja je tada bila deo Austro-ugarske) stradala – ljudi su pljačkani i proganjani i ubijani jer su Srbi!
U drugom svetskom ratu i tadašnjim genocidima po raznoraznim Jasenovcima takođe neću ni da govorim!
I ti nama govoriš o žrtvama za otadžbinu?
Razlika je i u tome što mi to ne koristimo kao opravdanje za separatizam od sopstvenog naroda i zemlje za koju smo ginuli kao što to Vi radite!

marko

pre 12 godina

...od kada verska pripadnost moze da se izjednaci sa nacionalnom. po toj logici ja mogu da se na sledecem popisu izjasnim kao budista i moja nacionalna pripadnost ce biti budisticka...van pameti. zanimljivo je jos i to sto ih nije sramota da iznose podatke u kojima stoji da u zemlji koja se zove crna gora ima manje od 50% crnogoraca. pa cekaj cija je to zemlja onda o.O

posle ovoga teksta jedina stvar koja mi je prosla kroz glavu je videla zaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu da dobije svoj jezik koji ne postoji...

svi (ni)su isti

pre 12 godina

A koliko ih govori engleskim? Mozda bi mogo da se koristi kao zajednicki jezik, koji svi razumeju. Imaju li u skupstini prevodioce da prevode sa srpskog na crnogorski i obrnuto?

ДСР

pre 12 godina

Господине/госпођице boring,
нико не потенцира да су људи били физички присиљени да се изјашњавају као Црногорци, ствар је у томе да када се осврнете у историју мање-више до Тита, све говори о јединству Срба у Црној Гори и Србији. Онда је он и екипа, а сада друга делује Ђукановић, Чеда, Кораћ и много њих сличних, убеђивала народ у супротно. Ови други су играли и на карту социјалних разлика, политиканства итд. Овај с почетка је најштетнији. Србе су делили по географском положају, па тамо где је регија велика и карактеристична су по томе стварали нације. У томе је ствар. А народ се могао сада слободно изјаснити да су Авганистанци. Нема ту шта. Нико то не вређа.
Говорим да се одржи свест о јединству Срба. Живим у Србији и Шумадинац сам. Да се преселим у Црну Гору не би ми сметало да будем Црногорац. Али бих ипак био Србин и то ништа не би могло променити.
Стефан Немања је рођен у Зети(садашња Црна Гора), Првовенчани и Растко су писали у житијама да му је то отаџбина, родна груда итд. Хвала Богу, па га Срби нису "продали" да припада неком другом народу јер је рођен у садашњој Црној Гори. А мени уопште не смета што је тамо рођен.
А за ово "посрбице" нисам знао. Ако је тако, извините.

Aleksandar

pre 12 godina

Samo par zapažanja:
- Crna Gora je građanska država, kakva vas crna konstitutivnost spopala?
- Molio bih cenjene `kolege` komentatore da ne brane srpski jezik, niti da likuju nad rezultatima popisa, svojim krajnje nepismenim komentarima. Niko srpski jezik ne ugrožava kao što to vi činite. Hvala.

Dante

pre 12 godina

Ne vjerujem nikakvim popisima sve dok se ne uvrste Crni i Gorski u zvanicne jezike. Hvala unapred. PS Pogodite kako se kaze chaj na Gorskom?

Crnogorac

pre 12 godina

Dragi moji komentatori... svaka vam je na mjestu, ali pogresnom.
Koliko se ja sjecam, do raspada SFRJ, govorilo se SRPSKO-HRVATSKIM jezikom. Otkud da je odjednom isceznuo?

vlada-so

pre 12 godina

Crna Gora nije ni naša ni crnogorska već sve više američka, ruska, arapska i ostalih svetskih bogataša. Milo kao najbolji brozov đak sačuvao je komad nekadašnje Jugoslavije i kao njegov stariji mentor uzima lovu i sa zapada i sa istoka. Moramo priznati da su njegovi stubovi mnogo čvršći od naših.(ruskim parama će ući u nato)

nikola

pre 12 godina

Vidim Montenegrini likuju, ali znaju oni da udaraju na bracu i da im braca nece nista, i ovakvo stanje svima odgovara inace kad bi svi postali Crnogorci onda bi se delili na sitnije delove a ti ostali delovi im nisu rod i zato ponavljam ovakvo stanje svima odgovara i zato udrite i dalje kampanjski na bracu.

Petar

pre 12 godina

Ma ceo ovaj Balkan je komedija i tragedija istovremeno, pa ti sto govore srpskim i ti sto govore crnogorskim govore potpuno isto, ajde neka neko izadje i dokaze mi suprotno! Ali lingvisticki a ne vasa balkansko-provincijska-vasarska nauka! Muka mi je od svih, ceo svet nam se smeje, pa jel znate da u Austriji ko se prijavljuje za neko radno mesto napise da govori srpski i hrvatski i bosanski nece dobiti posao jer laze. Vec su svi svesni ko smo i sta smo. A i lingvisti su rekli svoje, vi mozete da se seljacite do sutra. Nemacki jezik je zvanican u Nemackoj, Austriji i Svajcarskoj i nikom ne pada na pamet ovakvo sibicarenje iako su dijalekti toliko razliciti da je meni nemacki koji se govori u Svajcarskoj i jugozapadnoj Nemackoj (Baden-Württenberg) nerazumljiv, nesto kao slovenacki mozda. I nikad me necete ubediti svi vi nacionalisti, sovinisti i ostali koji delite ljude i stvarate granice da je to ok, to je apsolutno anticivilizacijski proces. Da se razumemo za sve ovo je najveci krivac srpski nacionalizam, nisam ja protivnik crnogorske drzavnosti ali ovo prevazilazi granice dobrog ukusa. Nece vam to u EU niko trpeti, mislite da ce kad jednom nadamo se sve ex jugoslovenske drzave udju u EU biti priznata 4 jezika? Nema sanse. A vi se i dalje sprdajte.

Dejan

pre 12 godina

Majka mi je Srpkinja, otac Crnogorac, po rodjenju naravno. Ja rodjen i zivim u Beogradu. Srbiju volim, Crnu goru obozavam. Govorim NASIM jezikom isti nam je i jednima i drugima. Dosta vise s prepucavanjima i pljuvanjem i jednih i drugih.Zivite normalno,gledajte svoja posla,ne mlatite praznu slamu.Jedan mi je pradjed poginuo na Solunskom frontu a drugi na Mojkovcu. Ja se ponosim obojicom!!!!
Ziveli mi svi!!!!!

na muci se poznaju junaci

pre 12 godina

Iz mnogo razloga je danas teško biti Srbin u Crnoj Gori. To samo pokazuje veličinu tih ljudi koji se danas tako izjašnjavaju. To su pravi potomci Njegoša.

Dule NS

pre 12 godina

Hrvatski postaje sluzbeni jezik EU, ali to je ionako nebitno jer ga ti i ovi koji su komentar podrzali ne priznajete. Svasta. Kakva zabluda.
(28., 13. jul 2011 11:13)

Molim te, prevedi mi to na Srpski jezik da možemo da te razumemo!

nada

pre 12 godina

Ne mogu da verujem da u CG nema i KOSOVARA kada je javna tajna ODAKLE su dosli Albanci koji vecina u Ulcinju? Pa i Muslimani iz SFRJ preko noci postadose BOSNJACI u svim NOVIM drzavama! Verovatno ce i ta ISTORIJSKA GRESKA da se ispravi na sledecem popisu, kada se Djukanovic i Taci "bolje upoznaju".

28.

pre 12 godina

@Dule NS
Hrvatski postaje sluzbeni jezik EU, ali to je ionako nebitno jer ga ti i ovi koji su komentar podrzali ne priznajete. Svasta. Kakva zabluda.

Petar

pre 12 godina

Tacno je da je multietnicnost bogatstvo ali vi ne znate sta to znaci. U mojoj zgradi u Becu zivi kineska porodica, studentkinja violine- Slovakinja, ja iz Srbije, moj cimer Arapin, austrijski par penzionera, u prizemlju piceriju drze Egipcani, do njih vijetnamski restoran pa dalje leskovacka cevabdzinica. Ja to smatram za multietnicnost, to su razlicite kulture i meni je zanimljivo ziveti na takvom mestu. Ali to nema veze sa Crnom Gorom...Crnogorci, Srbi, Bosnjaci i Muslimani...koja razlika, kako se skupise toliko razliciti na tako malom prostoru! Egzotika prava! Dosta ste lupetali vise, aj sad resite neki akutni problem...

28.

pre 12 godina

Jedino sto bi trebao razumeti ili razumjeti je realnost. Jer najlakse je biti u oblacima, tako je svet ili svijet lepsi odnosno ljepsi zar ne?