Nedelja, 10.07.2011.

13:01

Naši naučnici neće da pišu za "Science"

Izvor: B92

Naši nauènici neæe da pišu za "Science" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

Satira == Realnost!

pre 12 godina

Izgleda da mnogi komentatori ne znaju razliku izmedju pojmova SATIRE i PARODIJE. Osnovna razlika je u tome sto je satira zasnovana na realnim cinjenicama, a parodija na izmisljenim. Na veliku zalost srpska nauka je danas na zacelju sveta. To svi znamo. A znamo i zasto. I ne treba tu nikakav drugi komentar.

Ana

pre 12 godina

Tekst nije satira nego realistička proza. Ovako se u Srbiji među naučnicima i "naučnicima" po fakultetima i institutima gleda na vrednovanje naučnog rada. Dajem primer našeg hemičara koji je objavio rad u časopisu Science. Vratio se u Srbiju, bio je bez posla više od godinu dana, jedva se zaposlio na jednom fakultetu Beogradskog univerziteta, gde je posle 5 godina rada kao docent ostao bez posla pošto "kolege" nisu glasale za njegov reizbor. Bio je to jedinstven slučaj jer se nikad nije desilo, u periodu od 1978. do 2006. godine, da na BU docent ne prođe reizbor.

beholder

pre 12 godina

Postovani doktori nauka, posto ni jednu obicnu vest ne umete da procitate do kraja i informisete se u potpunosti o poreklu i nameni teksta, ostavsi time uskraceni za sustinu informacije tj, da je rec o crnom humoru, ne mozete se ni kvalifikovati za objavljivanje radova u najprestiznijim naucnim casopisima bez obzira na to koliko para ima ili nema u Srbiji za nauku. Vrhunska nauka jeste "bogata", ali je i "genijalna".

komentatorka

pre 12 godina

Jos tuznije od ove satire je cinjenica da autori cca. 50% do sada objavljenih komentara (i to uglavnom oni ciji nick asocira na "post-graduate" obrazovanje) ili nisu shvatili satiru ili nisu ni procitali tekst do kraja...
(izem vam doktorate, 11. jul 2011 04:55)
------------------------------------------------------------
nisu shvatili jer nije daleko od bolne istine

SeDa

pre 12 godina

He, he, satiricno ali istinito.
Evo vam primer iz domace prakse: ako se uporede pojedini domaci casopisi koji su dobili rang M23 i strani casopisi istog ranga, videcete da je u domacim casopisima mnogo lakse objaviti rad, i sa manje potrosenih podataka. I onda nasi ljudi, kojima bodovi trebaju za izbor, naravno da ce pisati za domace casopise gde iz podataka, iz kojih bi u inostranstvu mogli da objave jedan, eventualno dva rada, ovde objave tuce radova. A u krajnjem slucaju, za one koji imaju para, tu je "African Journal of Biotechnology" - SCi lista, impakt faktor, platis 600 evra i objavice ti i "recitaciju" ako treba.

sloba

pre 12 godina

razlog je to sto ovi nasi nisu naucnici i niko im ni nebi objavio istrazivanje ili clanak. svi pisu za korejce ili kineze na ultra losem engleskom pa posto ga ni kinezi neznaji bolje tako se kolege tale. decko koji radi samnom i ide na master studije iz biznisa i treba da diplomira za godinu dana i vec ima tri teksta objavljena u najprestiznijem biznis casopisu u americi.i sta mu to donosi? pa platu oko 80000$ godisnje. e a ovi nasi cuvaju svoje mesto na fakultetu ili institutu,ako su matori cuvaju ih za svoju decu(poznato je da su nasi fakulteti porodicni) i tako u krug. pa bre vo trazite nostrufikaciju diploma iz najboljih skola iz sveta i to samo da neko ne bi dosao i urusio vas sistem.

nikola

pre 12 godina

Mislim da ovo nema veze sa satirom.Ovo je bre čist realizam,onaj Balzakov ili Tolstojev.Naši naučnici sto posto misle kao fiktivni profesor iz teksta.Uostalom,ne tako davno,jedan posve stvarni kolega profr. Komadića,i k tome akademik,je za Internet kazao:"ne znam čemu služi,ali sam skoro siguran da je napravljen da bi Srbima naškodio".

Dr. -Ing

pre 12 godina

Radim u Nemackoj u nauci vec par godina, i radio sam na par razlicitih instituta. I ovde je objavljivanje u Nature-u i Science-u prestiz, a kamo li u Srbiji! Ja znam svega par osoba koje su objavile rad tamo, i oni koji objave rad u Nature-u su ili jako velika imena, ili im se posrecilo :)... Ali u svakom slucaju, jedan radu u tim casopisima se vrednuje oko pola miliona do milion evra (koliko je potroseno na istrazivanja...). Jednostavno sa radom objavljenim u tim casopisima se ladno od drzave (barem u Nemackoj) na ime novog projekta za istrazivanje moze dobiti vise milionski projekat. Koliko para toliko i muzike!

A sto se tice objavljivanja nekog rada iz Srbije u Nature-u ili Science-u, pa recenzenti ce autore uvek pitati : a sto niste to potvrdili ovom metodom, uradite jos ove eksperimente na ovom uredjaju, probajte sa ovom hemikalijom, a svi ti dodatni eksperimenti i uredjaji kostaju vise nego celi petogodisnji projekat u Srbiji... Posle citanja ovog teksta naucnici iz Srbije mogu samo da skoce s mosta od jada!

Nauka u svetu je nesto sto se mora negovati i ona mora da bude strateski cilj, a kvalitetna nauka jako puno kosta. Ali u Srbiji gde narod nema leba da jede, ko ce grupici ljudi dati par miliona evra za nauku???

Ali ono sto mene najvise uzasava je da i tih jadnih par hiljada evra sto dobiju za projekte profani u Srbiji razgrabe u svoj dzep na ime putnih troskova, reprezentacija, poslovnih ruckova i ostalih varijanti da navuku sebi pare. A posle bez para mlate praznu slamu i srecni su ako bilo sta bilo gde objave (tipa medjunarodni kongres u vrnjackoj banji...). Da ne duzim za stanje u nauci u Srbiji kriva je prvenstveno drzava, a onda i sami naucnici (cast izuzecima) koji su digli ruke od nauke i samo gledaju kako sebi u dzep da strpaju pare od projekta (niko im nije rekao da su to pare za istrazivanje, hemikalije i opremu!). Da se to dogodi u Nemackoj, pa leteli bi odmah i dobili bi zabranu da se bave nikad vise ne bave naukom!

Krlja

pre 12 godina

U svom zivotu sam procitao i cuo svasta, ali se nista ne moze meriti sa izjavom gospodina Komadinica. Srpski naucnici iz Srbije ne objavljuju u casopisu Science zbog toga sto nemaju infrastrukturu (i znanje) da dodju to naucnog otkrica koji je nivou da moze da se objavi tamo. Da bi se tamo rad objavio, on mora da predstavlja naucno otkrice koje je od velikog znacaja. Impakt faktor Science nije naduvan; jedini nacin da se impakt faktor naduva je da se objavljuju revijski clanci u velikoj meri a Science to ne radi. Naslov vaseg clanka je ekvivalentan naslovu "Srpski svemirski program ne predvidja da se ide na Mars".

izem vam doktorate

pre 12 godina

Jos tuznije od ove satire je cinjenica da autori cca. 50% do sada objavljenih komentara (i to uglavnom oni ciji nick asocira na "post-graduate" obrazovanje) ili nisu shvatili satiru ili nisu ni procitali tekst do kraja...

dzigi

pre 12 godina

Uh, ovo je bilo jače od Njuz.neta :) Mogli biste sada jedan "kontra" tekst, odn. istinit, da vidimo da li se zaista ništa ne objavljuje i zašto.

Canadian

pre 12 godina

Sjajan marketinski trik koji dotice samu sustinu odnosa prema nauci u Srbiji. Nauka se tretira kao religija, a pojedini naucnici kao njeni prvosvestenici i sve je zavijeno u neku misticnu maglustinu i polupagansku idolatriju.
Nauka treba da se tretira kao generator ideja i tehnologija koje sluze da pokrecu drustvo napred i poboljsavaju kvalitet zivota, a sve uz povezivanje i saradnju sa svetskim centrima znanja.

Posmatrač

pre 12 godina

Objavljeni rad u časopisima sa velikim impakt faktorom je stvar prestiža, ali je postalo samo sebi cilj. Ovo se, posebno, odnosi na "male" zemlje, koje po prirodi stvari nemaju ni uslova (organizacioni, finsnsijski, itd), a ni potrebe da se guraju u "velike" nauke (fizika, hemija, astronomija...).
Država "plaća" publikovanje u ovim časopisima, jer su to isforsirali oni koji se više bave publikovanjem rezultata (svojih, ali više tuđih, zbog hijerarhije u naučnim ustanovamna) nego naukom i razvojem.
Kao što je vrhunski sport služi za promociju i zaradu pojedinca, a i za promociju zemlje iz koje on dolazi, tako je i sa vrhunskom naukom, umetnošću, kulturom... Malim narodima i nerazvijenim zemljama više je potreban masovni sport, razvojna nauka i edukativna kultura...

Doctor Sci.

pre 12 godina

Nemojte zavaravati sebe i drugih. *Science* i *Nature* su dva glavna naučna žurnala u svetu, gde se objavljuju glavni i najvažniji naučna otkrića u svetu. To što nema tamo naših autora ima jasnu relaciju sa nivoem nauke u Srbiji. Mi smo (priznajmo sebi) 5. naučna liga u Svetu, nivo naših publikacija je daleko od primanja za publikaciju u Science i Nature. San svakog nazovi naučnika u Srbiji je publikovati u tim naučnim žurnalima, ali nas tamo ne primaju i publikuju, jer nivo naučnih publikacija je daleko od svetskog nivoa. Ne može se vrhunska nauka praviti i publicirati sa olovkom, svetlosnim mikroskopom i epruvetama. Za vrhunsku nauku su potrebne velike investicije, opremljenost i solidna naučna baza (znanje) koju nema nažalost u Srbiji. I što je još gore, situacija se ne popravlja već pogoršava u Srbiji, jer za sadašnju političku vlast nije do nauke i obrazovanja. Njima odgovara ne prosvećenost, jer tako lakše mogu prodavati svakodnevno "šarene laže" o navedenim "uspesima" svoje politike, svome narodu koga predstavljaju....
Autori navedenog teksta verovatno će sledeće godine pisati kako naši fudbalski klubovi neće da igraju u Ligi Šampiona, jer tamo loš fudbal se pokazuje...

naucnik (citaj nesrecnik)

pre 12 godina

pazite sta objavljujete, malo je falilo srcku da dobijem. Pred kraj clanka sam shvatio da je sprdacina, al da nisam kroz prozor bih skocio da si prekratim muke.

Scientist qui publique dans "Science"

pre 12 godina

You must be kidding me!

Srecom da sam ovaj clanak interpretirala kao satirican.
Sa koje je planete stigao gospodin prof doktor Komadic? I bas me zanima referenca za onih 95 %? (jel je mozete navesti?)

Znaci treba objavljivati u casopisima KOJE NIKO NE CITA, TAKO DA NIKO NE PRIMETI KOJU SU MIZERNU PRODUKTIVNOST IMALI NAUCNICI U SRBIJI ZA GODINU DANA. Da se slucajno ne bi uporedili sa drugima, jer tek bi onda izaslo na videlo kakva im je naucna produktivnost. Ajde nek gospodin Komadic u jednoj recenici kaze koje mu je najvaznije dostignuce u proteklih godinu dana koje je postigao, i kako ce covecanstvo napredovati zbog njegovog naucnog rada?

naucnik (citaj nesrecnik)

pre 12 godina

pazite sta objavljujete, malo je falilo srcku da dobijem. Pred kraj clanka sam shvatio da je sprdacina, al da nisam kroz prozor bih skocio da si prekratim muke.

Canadian

pre 12 godina

Sjajan marketinski trik koji dotice samu sustinu odnosa prema nauci u Srbiji. Nauka se tretira kao religija, a pojedini naucnici kao njeni prvosvestenici i sve je zavijeno u neku misticnu maglustinu i polupagansku idolatriju.
Nauka treba da se tretira kao generator ideja i tehnologija koje sluze da pokrecu drustvo napred i poboljsavaju kvalitet zivota, a sve uz povezivanje i saradnju sa svetskim centrima znanja.

izem vam doktorate

pre 12 godina

Jos tuznije od ove satire je cinjenica da autori cca. 50% do sada objavljenih komentara (i to uglavnom oni ciji nick asocira na "post-graduate" obrazovanje) ili nisu shvatili satiru ili nisu ni procitali tekst do kraja...

nikola

pre 12 godina

Mislim da ovo nema veze sa satirom.Ovo je bre čist realizam,onaj Balzakov ili Tolstojev.Naši naučnici sto posto misle kao fiktivni profesor iz teksta.Uostalom,ne tako davno,jedan posve stvarni kolega profr. Komadića,i k tome akademik,je za Internet kazao:"ne znam čemu služi,ali sam skoro siguran da je napravljen da bi Srbima naškodio".

Doctor Sci.

pre 12 godina

Nemojte zavaravati sebe i drugih. *Science* i *Nature* su dva glavna naučna žurnala u svetu, gde se objavljuju glavni i najvažniji naučna otkrića u svetu. To što nema tamo naših autora ima jasnu relaciju sa nivoem nauke u Srbiji. Mi smo (priznajmo sebi) 5. naučna liga u Svetu, nivo naših publikacija je daleko od primanja za publikaciju u Science i Nature. San svakog nazovi naučnika u Srbiji je publikovati u tim naučnim žurnalima, ali nas tamo ne primaju i publikuju, jer nivo naučnih publikacija je daleko od svetskog nivoa. Ne može se vrhunska nauka praviti i publicirati sa olovkom, svetlosnim mikroskopom i epruvetama. Za vrhunsku nauku su potrebne velike investicije, opremljenost i solidna naučna baza (znanje) koju nema nažalost u Srbiji. I što je još gore, situacija se ne popravlja već pogoršava u Srbiji, jer za sadašnju političku vlast nije do nauke i obrazovanja. Njima odgovara ne prosvećenost, jer tako lakše mogu prodavati svakodnevno "šarene laže" o navedenim "uspesima" svoje politike, svome narodu koga predstavljaju....
Autori navedenog teksta verovatno će sledeće godine pisati kako naši fudbalski klubovi neće da igraju u Ligi Šampiona, jer tamo loš fudbal se pokazuje...

Dr. -Ing

pre 12 godina

Radim u Nemackoj u nauci vec par godina, i radio sam na par razlicitih instituta. I ovde je objavljivanje u Nature-u i Science-u prestiz, a kamo li u Srbiji! Ja znam svega par osoba koje su objavile rad tamo, i oni koji objave rad u Nature-u su ili jako velika imena, ili im se posrecilo :)... Ali u svakom slucaju, jedan radu u tim casopisima se vrednuje oko pola miliona do milion evra (koliko je potroseno na istrazivanja...). Jednostavno sa radom objavljenim u tim casopisima se ladno od drzave (barem u Nemackoj) na ime novog projekta za istrazivanje moze dobiti vise milionski projekat. Koliko para toliko i muzike!

A sto se tice objavljivanja nekog rada iz Srbije u Nature-u ili Science-u, pa recenzenti ce autore uvek pitati : a sto niste to potvrdili ovom metodom, uradite jos ove eksperimente na ovom uredjaju, probajte sa ovom hemikalijom, a svi ti dodatni eksperimenti i uredjaji kostaju vise nego celi petogodisnji projekat u Srbiji... Posle citanja ovog teksta naucnici iz Srbije mogu samo da skoce s mosta od jada!

Nauka u svetu je nesto sto se mora negovati i ona mora da bude strateski cilj, a kvalitetna nauka jako puno kosta. Ali u Srbiji gde narod nema leba da jede, ko ce grupici ljudi dati par miliona evra za nauku???

Ali ono sto mene najvise uzasava je da i tih jadnih par hiljada evra sto dobiju za projekte profani u Srbiji razgrabe u svoj dzep na ime putnih troskova, reprezentacija, poslovnih ruckova i ostalih varijanti da navuku sebi pare. A posle bez para mlate praznu slamu i srecni su ako bilo sta bilo gde objave (tipa medjunarodni kongres u vrnjackoj banji...). Da ne duzim za stanje u nauci u Srbiji kriva je prvenstveno drzava, a onda i sami naucnici (cast izuzecima) koji su digli ruke od nauke i samo gledaju kako sebi u dzep da strpaju pare od projekta (niko im nije rekao da su to pare za istrazivanje, hemikalije i opremu!). Da se to dogodi u Nemackoj, pa leteli bi odmah i dobili bi zabranu da se bave nikad vise ne bave naukom!

dzigi

pre 12 godina

Uh, ovo je bilo jače od Njuz.neta :) Mogli biste sada jedan "kontra" tekst, odn. istinit, da vidimo da li se zaista ništa ne objavljuje i zašto.

Ana

pre 12 godina

Tekst nije satira nego realistička proza. Ovako se u Srbiji među naučnicima i "naučnicima" po fakultetima i institutima gleda na vrednovanje naučnog rada. Dajem primer našeg hemičara koji je objavio rad u časopisu Science. Vratio se u Srbiju, bio je bez posla više od godinu dana, jedva se zaposlio na jednom fakultetu Beogradskog univerziteta, gde je posle 5 godina rada kao docent ostao bez posla pošto "kolege" nisu glasale za njegov reizbor. Bio je to jedinstven slučaj jer se nikad nije desilo, u periodu od 1978. do 2006. godine, da na BU docent ne prođe reizbor.

sloba

pre 12 godina

razlog je to sto ovi nasi nisu naucnici i niko im ni nebi objavio istrazivanje ili clanak. svi pisu za korejce ili kineze na ultra losem engleskom pa posto ga ni kinezi neznaji bolje tako se kolege tale. decko koji radi samnom i ide na master studije iz biznisa i treba da diplomira za godinu dana i vec ima tri teksta objavljena u najprestiznijem biznis casopisu u americi.i sta mu to donosi? pa platu oko 80000$ godisnje. e a ovi nasi cuvaju svoje mesto na fakultetu ili institutu,ako su matori cuvaju ih za svoju decu(poznato je da su nasi fakulteti porodicni) i tako u krug. pa bre vo trazite nostrufikaciju diploma iz najboljih skola iz sveta i to samo da neko ne bi dosao i urusio vas sistem.

Posmatrač

pre 12 godina

Objavljeni rad u časopisima sa velikim impakt faktorom je stvar prestiža, ali je postalo samo sebi cilj. Ovo se, posebno, odnosi na "male" zemlje, koje po prirodi stvari nemaju ni uslova (organizacioni, finsnsijski, itd), a ni potrebe da se guraju u "velike" nauke (fizika, hemija, astronomija...).
Država "plaća" publikovanje u ovim časopisima, jer su to isforsirali oni koji se više bave publikovanjem rezultata (svojih, ali više tuđih, zbog hijerarhije u naučnim ustanovamna) nego naukom i razvojem.
Kao što je vrhunski sport služi za promociju i zaradu pojedinca, a i za promociju zemlje iz koje on dolazi, tako je i sa vrhunskom naukom, umetnošću, kulturom... Malim narodima i nerazvijenim zemljama više je potreban masovni sport, razvojna nauka i edukativna kultura...

Krlja

pre 12 godina

U svom zivotu sam procitao i cuo svasta, ali se nista ne moze meriti sa izjavom gospodina Komadinica. Srpski naucnici iz Srbije ne objavljuju u casopisu Science zbog toga sto nemaju infrastrukturu (i znanje) da dodju to naucnog otkrica koji je nivou da moze da se objavi tamo. Da bi se tamo rad objavio, on mora da predstavlja naucno otkrice koje je od velikog znacaja. Impakt faktor Science nije naduvan; jedini nacin da se impakt faktor naduva je da se objavljuju revijski clanci u velikoj meri a Science to ne radi. Naslov vaseg clanka je ekvivalentan naslovu "Srpski svemirski program ne predvidja da se ide na Mars".

beholder

pre 12 godina

Postovani doktori nauka, posto ni jednu obicnu vest ne umete da procitate do kraja i informisete se u potpunosti o poreklu i nameni teksta, ostavsi time uskraceni za sustinu informacije tj, da je rec o crnom humoru, ne mozete se ni kvalifikovati za objavljivanje radova u najprestiznijim naucnim casopisima bez obzira na to koliko para ima ili nema u Srbiji za nauku. Vrhunska nauka jeste "bogata", ali je i "genijalna".

Scientist qui publique dans "Science"

pre 12 godina

You must be kidding me!

Srecom da sam ovaj clanak interpretirala kao satirican.
Sa koje je planete stigao gospodin prof doktor Komadic? I bas me zanima referenca za onih 95 %? (jel je mozete navesti?)

Znaci treba objavljivati u casopisima KOJE NIKO NE CITA, TAKO DA NIKO NE PRIMETI KOJU SU MIZERNU PRODUKTIVNOST IMALI NAUCNICI U SRBIJI ZA GODINU DANA. Da se slucajno ne bi uporedili sa drugima, jer tek bi onda izaslo na videlo kakva im je naucna produktivnost. Ajde nek gospodin Komadic u jednoj recenici kaze koje mu je najvaznije dostignuce u proteklih godinu dana koje je postigao, i kako ce covecanstvo napredovati zbog njegovog naucnog rada?

komentatorka

pre 12 godina

Jos tuznije od ove satire je cinjenica da autori cca. 50% do sada objavljenih komentara (i to uglavnom oni ciji nick asocira na "post-graduate" obrazovanje) ili nisu shvatili satiru ili nisu ni procitali tekst do kraja...
(izem vam doktorate, 11. jul 2011 04:55)
------------------------------------------------------------
nisu shvatili jer nije daleko od bolne istine

SeDa

pre 12 godina

He, he, satiricno ali istinito.
Evo vam primer iz domace prakse: ako se uporede pojedini domaci casopisi koji su dobili rang M23 i strani casopisi istog ranga, videcete da je u domacim casopisima mnogo lakse objaviti rad, i sa manje potrosenih podataka. I onda nasi ljudi, kojima bodovi trebaju za izbor, naravno da ce pisati za domace casopise gde iz podataka, iz kojih bi u inostranstvu mogli da objave jedan, eventualno dva rada, ovde objave tuce radova. A u krajnjem slucaju, za one koji imaju para, tu je "African Journal of Biotechnology" - SCi lista, impakt faktor, platis 600 evra i objavice ti i "recitaciju" ako treba.

Satira == Realnost!

pre 12 godina

Izgleda da mnogi komentatori ne znaju razliku izmedju pojmova SATIRE i PARODIJE. Osnovna razlika je u tome sto je satira zasnovana na realnim cinjenicama, a parodija na izmisljenim. Na veliku zalost srpska nauka je danas na zacelju sveta. To svi znamo. A znamo i zasto. I ne treba tu nikakav drugi komentar.

Scientist qui publique dans "Science"

pre 12 godina

You must be kidding me!

Srecom da sam ovaj clanak interpretirala kao satirican.
Sa koje je planete stigao gospodin prof doktor Komadic? I bas me zanima referenca za onih 95 %? (jel je mozete navesti?)

Znaci treba objavljivati u casopisima KOJE NIKO NE CITA, TAKO DA NIKO NE PRIMETI KOJU SU MIZERNU PRODUKTIVNOST IMALI NAUCNICI U SRBIJI ZA GODINU DANA. Da se slucajno ne bi uporedili sa drugima, jer tek bi onda izaslo na videlo kakva im je naucna produktivnost. Ajde nek gospodin Komadic u jednoj recenici kaze koje mu je najvaznije dostignuce u proteklih godinu dana koje je postigao, i kako ce covecanstvo napredovati zbog njegovog naucnog rada?

Doctor Sci.

pre 12 godina

Nemojte zavaravati sebe i drugih. *Science* i *Nature* su dva glavna naučna žurnala u svetu, gde se objavljuju glavni i najvažniji naučna otkrića u svetu. To što nema tamo naših autora ima jasnu relaciju sa nivoem nauke u Srbiji. Mi smo (priznajmo sebi) 5. naučna liga u Svetu, nivo naših publikacija je daleko od primanja za publikaciju u Science i Nature. San svakog nazovi naučnika u Srbiji je publikovati u tim naučnim žurnalima, ali nas tamo ne primaju i publikuju, jer nivo naučnih publikacija je daleko od svetskog nivoa. Ne može se vrhunska nauka praviti i publicirati sa olovkom, svetlosnim mikroskopom i epruvetama. Za vrhunsku nauku su potrebne velike investicije, opremljenost i solidna naučna baza (znanje) koju nema nažalost u Srbiji. I što je još gore, situacija se ne popravlja već pogoršava u Srbiji, jer za sadašnju političku vlast nije do nauke i obrazovanja. Njima odgovara ne prosvećenost, jer tako lakše mogu prodavati svakodnevno "šarene laže" o navedenim "uspesima" svoje politike, svome narodu koga predstavljaju....
Autori navedenog teksta verovatno će sledeće godine pisati kako naši fudbalski klubovi neće da igraju u Ligi Šampiona, jer tamo loš fudbal se pokazuje...

Posmatrač

pre 12 godina

Objavljeni rad u časopisima sa velikim impakt faktorom je stvar prestiža, ali je postalo samo sebi cilj. Ovo se, posebno, odnosi na "male" zemlje, koje po prirodi stvari nemaju ni uslova (organizacioni, finsnsijski, itd), a ni potrebe da se guraju u "velike" nauke (fizika, hemija, astronomija...).
Država "plaća" publikovanje u ovim časopisima, jer su to isforsirali oni koji se više bave publikovanjem rezultata (svojih, ali više tuđih, zbog hijerarhije u naučnim ustanovamna) nego naukom i razvojem.
Kao što je vrhunski sport služi za promociju i zaradu pojedinca, a i za promociju zemlje iz koje on dolazi, tako je i sa vrhunskom naukom, umetnošću, kulturom... Malim narodima i nerazvijenim zemljama više je potreban masovni sport, razvojna nauka i edukativna kultura...

Krlja

pre 12 godina

U svom zivotu sam procitao i cuo svasta, ali se nista ne moze meriti sa izjavom gospodina Komadinica. Srpski naucnici iz Srbije ne objavljuju u casopisu Science zbog toga sto nemaju infrastrukturu (i znanje) da dodju to naucnog otkrica koji je nivou da moze da se objavi tamo. Da bi se tamo rad objavio, on mora da predstavlja naucno otkrice koje je od velikog znacaja. Impakt faktor Science nije naduvan; jedini nacin da se impakt faktor naduva je da se objavljuju revijski clanci u velikoj meri a Science to ne radi. Naslov vaseg clanka je ekvivalentan naslovu "Srpski svemirski program ne predvidja da se ide na Mars".

Dr. -Ing

pre 12 godina

Radim u Nemackoj u nauci vec par godina, i radio sam na par razlicitih instituta. I ovde je objavljivanje u Nature-u i Science-u prestiz, a kamo li u Srbiji! Ja znam svega par osoba koje su objavile rad tamo, i oni koji objave rad u Nature-u su ili jako velika imena, ili im se posrecilo :)... Ali u svakom slucaju, jedan radu u tim casopisima se vrednuje oko pola miliona do milion evra (koliko je potroseno na istrazivanja...). Jednostavno sa radom objavljenim u tim casopisima se ladno od drzave (barem u Nemackoj) na ime novog projekta za istrazivanje moze dobiti vise milionski projekat. Koliko para toliko i muzike!

A sto se tice objavljivanja nekog rada iz Srbije u Nature-u ili Science-u, pa recenzenti ce autore uvek pitati : a sto niste to potvrdili ovom metodom, uradite jos ove eksperimente na ovom uredjaju, probajte sa ovom hemikalijom, a svi ti dodatni eksperimenti i uredjaji kostaju vise nego celi petogodisnji projekat u Srbiji... Posle citanja ovog teksta naucnici iz Srbije mogu samo da skoce s mosta od jada!

Nauka u svetu je nesto sto se mora negovati i ona mora da bude strateski cilj, a kvalitetna nauka jako puno kosta. Ali u Srbiji gde narod nema leba da jede, ko ce grupici ljudi dati par miliona evra za nauku???

Ali ono sto mene najvise uzasava je da i tih jadnih par hiljada evra sto dobiju za projekte profani u Srbiji razgrabe u svoj dzep na ime putnih troskova, reprezentacija, poslovnih ruckova i ostalih varijanti da navuku sebi pare. A posle bez para mlate praznu slamu i srecni su ako bilo sta bilo gde objave (tipa medjunarodni kongres u vrnjackoj banji...). Da ne duzim za stanje u nauci u Srbiji kriva je prvenstveno drzava, a onda i sami naucnici (cast izuzecima) koji su digli ruke od nauke i samo gledaju kako sebi u dzep da strpaju pare od projekta (niko im nije rekao da su to pare za istrazivanje, hemikalije i opremu!). Da se to dogodi u Nemackoj, pa leteli bi odmah i dobili bi zabranu da se bave nikad vise ne bave naukom!

Canadian

pre 12 godina

Sjajan marketinski trik koji dotice samu sustinu odnosa prema nauci u Srbiji. Nauka se tretira kao religija, a pojedini naucnici kao njeni prvosvestenici i sve je zavijeno u neku misticnu maglustinu i polupagansku idolatriju.
Nauka treba da se tretira kao generator ideja i tehnologija koje sluze da pokrecu drustvo napred i poboljsavaju kvalitet zivota, a sve uz povezivanje i saradnju sa svetskim centrima znanja.

beholder

pre 12 godina

Postovani doktori nauka, posto ni jednu obicnu vest ne umete da procitate do kraja i informisete se u potpunosti o poreklu i nameni teksta, ostavsi time uskraceni za sustinu informacije tj, da je rec o crnom humoru, ne mozete se ni kvalifikovati za objavljivanje radova u najprestiznijim naucnim casopisima bez obzira na to koliko para ima ili nema u Srbiji za nauku. Vrhunska nauka jeste "bogata", ali je i "genijalna".

dzigi

pre 12 godina

Uh, ovo je bilo jače od Njuz.neta :) Mogli biste sada jedan "kontra" tekst, odn. istinit, da vidimo da li se zaista ništa ne objavljuje i zašto.

izem vam doktorate

pre 12 godina

Jos tuznije od ove satire je cinjenica da autori cca. 50% do sada objavljenih komentara (i to uglavnom oni ciji nick asocira na "post-graduate" obrazovanje) ili nisu shvatili satiru ili nisu ni procitali tekst do kraja...

nikola

pre 12 godina

Mislim da ovo nema veze sa satirom.Ovo je bre čist realizam,onaj Balzakov ili Tolstojev.Naši naučnici sto posto misle kao fiktivni profesor iz teksta.Uostalom,ne tako davno,jedan posve stvarni kolega profr. Komadića,i k tome akademik,je za Internet kazao:"ne znam čemu služi,ali sam skoro siguran da je napravljen da bi Srbima naškodio".

SeDa

pre 12 godina

He, he, satiricno ali istinito.
Evo vam primer iz domace prakse: ako se uporede pojedini domaci casopisi koji su dobili rang M23 i strani casopisi istog ranga, videcete da je u domacim casopisima mnogo lakse objaviti rad, i sa manje potrosenih podataka. I onda nasi ljudi, kojima bodovi trebaju za izbor, naravno da ce pisati za domace casopise gde iz podataka, iz kojih bi u inostranstvu mogli da objave jedan, eventualno dva rada, ovde objave tuce radova. A u krajnjem slucaju, za one koji imaju para, tu je "African Journal of Biotechnology" - SCi lista, impakt faktor, platis 600 evra i objavice ti i "recitaciju" ako treba.

komentatorka

pre 12 godina

Jos tuznije od ove satire je cinjenica da autori cca. 50% do sada objavljenih komentara (i to uglavnom oni ciji nick asocira na "post-graduate" obrazovanje) ili nisu shvatili satiru ili nisu ni procitali tekst do kraja...
(izem vam doktorate, 11. jul 2011 04:55)
------------------------------------------------------------
nisu shvatili jer nije daleko od bolne istine

sloba

pre 12 godina

razlog je to sto ovi nasi nisu naucnici i niko im ni nebi objavio istrazivanje ili clanak. svi pisu za korejce ili kineze na ultra losem engleskom pa posto ga ni kinezi neznaji bolje tako se kolege tale. decko koji radi samnom i ide na master studije iz biznisa i treba da diplomira za godinu dana i vec ima tri teksta objavljena u najprestiznijem biznis casopisu u americi.i sta mu to donosi? pa platu oko 80000$ godisnje. e a ovi nasi cuvaju svoje mesto na fakultetu ili institutu,ako su matori cuvaju ih za svoju decu(poznato je da su nasi fakulteti porodicni) i tako u krug. pa bre vo trazite nostrufikaciju diploma iz najboljih skola iz sveta i to samo da neko ne bi dosao i urusio vas sistem.

naucnik (citaj nesrecnik)

pre 12 godina

pazite sta objavljujete, malo je falilo srcku da dobijem. Pred kraj clanka sam shvatio da je sprdacina, al da nisam kroz prozor bih skocio da si prekratim muke.

Ana

pre 12 godina

Tekst nije satira nego realistička proza. Ovako se u Srbiji među naučnicima i "naučnicima" po fakultetima i institutima gleda na vrednovanje naučnog rada. Dajem primer našeg hemičara koji je objavio rad u časopisu Science. Vratio se u Srbiju, bio je bez posla više od godinu dana, jedva se zaposlio na jednom fakultetu Beogradskog univerziteta, gde je posle 5 godina rada kao docent ostao bez posla pošto "kolege" nisu glasale za njegov reizbor. Bio je to jedinstven slučaj jer se nikad nije desilo, u periodu od 1978. do 2006. godine, da na BU docent ne prođe reizbor.

Satira == Realnost!

pre 12 godina

Izgleda da mnogi komentatori ne znaju razliku izmedju pojmova SATIRE i PARODIJE. Osnovna razlika je u tome sto je satira zasnovana na realnim cinjenicama, a parodija na izmisljenim. Na veliku zalost srpska nauka je danas na zacelju sveta. To svi znamo. A znamo i zasto. I ne treba tu nikakav drugi komentar.