Utorak, 05.07.2011.

00:01

U 2014. Albanija bogatija od Srbije

Srpski bruto društveni proizvod danas je za oko 25 odsto manji nego 1990, dok je Slovenija na čak 54 odsto iznad nivoa iz poslednje godine pre raspada SFRJ.

Izvor: Press

U 2014. Albanija bogatija od Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

138 Komentari

Sortiraj po:

/

pre 12 godina

Kada sam bio mlađi, pričali su nam da u Albaniji nemaju ničega, da nemaju ni cipele da obuju. Sada čitam kako se tamo bolje živi nego kod nas. Dok su se neki obogatili da ne znaju šta će sa parama, dotle nama pričaju o svetskoj krizi, koja se izgleda osetila samo u Srbiji, koja je postala najbednija na Balkanu, čak i iza Albanije.

Alen

pre 12 godina

Svi vi pljuvači kao da ste zaboravili bombardovanje i 10 godina sankcija? Madjare, Hrvate i Bugare niko nije "vratio" 100 godina unazad. Siguran sam i u to da većina zemalja EU iz slične situacije nikad se nebi podigle nego totalno bankrotirale. Davno!Glavu gore.

Krisistijan

pre 12 godina

@Влада
Ma jesu li ti oni isti Ameri koji su bombardirali Srbiju ?! Pa zar nisu oni demoni s klaunom Clintonom ?! Kako to da Ameri nekad pašu, a nekad ne ? Ameri su pragmatici i zato vladaju svijetom, kad im paše hvale te, kad ne... znaš šta se događa.

Milan

pre 12 godina

Jedan od osnovnih problema u Srbiji je sto eksperti nisu eksperti i da to sto tekst i njegove ocene odgovaraju raspolozenju vecine populacije ne znaci da je u tekstu izrecena istina (to se zove populizam). Ovaj ekonomski strucnjak bi trebao da zna da bogatstvo i BDP nije isto. Mogu ja da proizvodim 20% vise od prosecnog Svajcarca, ali cak ni moji unuci ne mogu da dostignu akumulirano bogatstvo tog istog Svajcarca.

Primer: ako neko poseduje stan od recimo 100 kvadrata u Beogradu koji vredi 150K eura, izracunajte koliko vam treba godina da zaradite taj stan sa prosecnim BDP-om od recimo 14'000 dolara godisnje BRUTO (sto je recimo na nivou HR). Ovo je samo ilustracija razlike izmedju bogatstva i BDP-a, a ne komentar o "ucinku" nasih vrlih politicara od 2000te na ovamo, to je neka druga tema. Ne govorim ni o tome da smo mi nesto puno bogatiji od Albanije, realno beda smo i jedni i drugi.

Alex

pre 12 godina

Ma bitno je da mi imamo Djokovica, on ce da osvoji jos neki turnir pa da se pojavi u Beogradu i da nam kaze kako smo mi narod sa dusom i kako cemo "sve da osvojimo", onda mi padnemo u trans i sta ce nam ekonomija, sta ce nam hleb.
A sada ozbiljno: iracionalnost i odsustvo zdravog razuma koji su izgleda usadjeni u genetski kod Srba ce nas dovesti do potpunog unistenja i propasti. Toliko.

Goran

pre 12 godina

Čitam komentare i vidim zašto je naslov istinit. Krivi su vam političari? Krivi smo svi mi, dame i gospodo. Srbin gleda da ne plati porez, da podmiti policajca, da upadne preko reda, da baci pikavac kroz prozor da ne bi prljao svoju pikslu u kolima, da radi sto manje a očekuje da drugi rade više, da ga svi vole a on da sve mrzi, da preuveličava sve, da gleda sve crno-belo, da ignoriše dokaze protiv svog mišljenja, on je stručnjak za svaku sitnicu, ubeđen je da su svi drugi prevaranti a on jedini pošten... i na kraju, misli da su političari neka zasebna sorta ljudi, a ne oni koje je on sam izabrao, njegova slika i prilika. Zato je nama loše, jer smo takvi. I zato ćemo se uvek vući po dnu statističklih tablica, dok god smo neobrijani, nemarni, prljavi, puni besa, sebičnosti i zavisti u mislima i delima.

Влада

pre 12 godina

Kao prvo nijedna zemlja jugoisočne Europe nije bombardirala susjedne do jučer savezne države jedne federacije, nijedna druga zemlja nije vodila rat u 4 sadašnje države uz okruženja (Slo, Hrv, BiH, Kos, nijedna druga država ne slavi neke propale fašiste iz 1944. (Četnici), ovo uništavanje mostova i fabrika su Srbi radili po HR i BiH sve do 1995., tako da burazeru nije Srbija bila u najgoroj poziciji već BiH, 3/4 BiH je bilo okupirano i spaljeno, 1/3 HR je bilo okupirano i spaljeno, ali RAD, RAD i RAD su obnovili većinu infrastrukture i zgrada, a ne pjesma i piće!
(Kristijan, 5. jul 2011 15:48)

Јадни ви Хрвати,чуди ме како је камен на камену остао после четири године сталног и жестоког бомбардовања.И не знам о којој ти окупацији причаш,како су могли Срби из Крајине окупирати своју прадедовину?То је ваљда само вама јасно.

И ман'те нас прича о четничком фашизму,зна се ко је спроводио програм истребљења,а ко је добијао медаље од Де Гола и Американаца.

bane

pre 12 godina

Srbija jedina od istočno evropskih zemalja nije ni htela niti umela da sprovodi reforme.
Mi i danas nemamo nijednu reformsku partiju. Nemamo čak ni nezavisne intelektualce ili ekonomiste koji su dovoljno stručni i hrabri da kažu da je ovo ćorsokak. Srbija nije ni pokušala da izgradi pravnu državu, od toga su svi odmah odustali kada su videli da im to krnji privilegije.
U državi se sve vrti oko Borisa Tadića koji je uspeo da sagradi čvrstu partijsku državu umesto obećavane pravne države. Evo sinoć videsmo da su i sport politizovali kao niko u Evropi. Eto zato smo siromašni.

enonimus

pre 12 godina

Ma biće nam bolje, samo da uđu direktne strane investicije, da sprovedemo reforme, da pobedimo korupciju,da priznamo Kosovo, da uđemo u EU, harmonizujemo odnose sa susedima i nema zime... Buuuuuuuuuhahhhhhahaahhahah, kako je ovaj narod glup! Veruje u laži koje mu serviraju žuti lopovi. Srbi, prodajete zemlju, hapsite heroje, pravite od dece kriminalce i prostitutke, učite naraštaje neradu, uništavate budućnost gaseći preduzeća, predajući zemlju i fabrike kriminalcima. Sva pamet odlazi iz Srbije. I čemu se onda nadate! Vi što imate malo pameti, bežite glavom bez obzira iz ove sramote, bede i beznađa! Srbija danas nije dostigla po nacionalnom dohotku Srbiju iz 1998, posle sankcija i ratova u Bosni i Hrvatskoj.Ili rušite izdajnički režim ili bežite odavd3e. Trećeg nema.

ota

pre 12 godina

Brate kakav je ovaj ekonomist??!?!?!

Kad gledam po netu i sve sta pise, Albania nece jos dugo dugo da stigne SRB, a BDP SRB poraste sada.
Samo procitajte ovo pa bice vam jasno.
ALBANIA
GDP (PPP) 2010 estimate
- Total $23.864 billion[6]
- Per capita $7,453[6]
GDP (nominal) 2010 estimate
- Total $11.773 billion[6]
- Per capita $3,677

SRBIJA
GDP (PPP) 2011 estimate
- Total $83.41 billion[3] (75th)
- Per capita $11,255 (excluding Kosovo) (74th)
GDP (nominal) 2011 estimate
- Total 45.6 billion[3] (80th)
- Per capita $6,178[3] (excluding Kosovo) (79th.

A i da ne pricamo o standardu u Albaniju!
U Srbiji je veci standard, a i pogledajte Infrastrukturu Albanije i SRB pa videcete ko je bolji.. Srbija!

Dina

pre 12 godina

E ljudi moji,sta bi jos trebalo danam se dogodi pa da se osvestimo,da se pokrenemo i kazemo DOSTA BRE VISE!Sva JAVNA preduzeca su osnovana kao DOO,zn\ci drustvo ogranicenih odgovornosti.Njima je posao da zarade pare i medjusobno podele,za rad se finansiraju iz budzeta a profit u dzep.Narod gleda,cuti,trpi gladan i zedan,deca nam ogose a vise nema ko ni da ih radja,porodice razorena,duse iscupane,jad,beda i tuga,TUGA ubi SRBIJU... A mi SVI cutimo i trpimo,pogledajte sta rade Grci,Nemci,Spanija.Pa dokle bre ljudi?ZASTO I KOGA TRPIMO? Ova deca nisu zasluzila da im kao besni psi,rasture zemlju a gde da idu, sta da rade? Postadosmo prosjaci u sopstvenoj zemlji i sto je jos gore,prosimo nasu imovinu od lopova.O BOZE DRAGI ZASTO,ZASTO ZASTO BRE...???????????????????

Stevan

pre 12 godina

Lepo, do sada je Albanija bila pojam za siromasnu zemlju a od sutra bicemo mi. Do raspada SSSR-a Bugari su govorili Rumunima, mi smo za vas Jugoslavija, a sad ce govoriti al ste bedni ko Srbija. To nece spreciti deda mraza da nam jos celu godinu prica o uspesima nove i stare vlade. U prvoj deceniji Milosevic je ratovao i drzao zemlju u blokadi i nemastini, u drugoj deceniji "demokrate" su privukle ogromne milijarde dolara i sve pokrale, zajedno sa svojim tajkunima. Iz komunizma smo presli u feudalizam a odatle u robovlasnicki period, svi idu napred, cak i Albanija a mi samo u rikverc. Srbija je postavljena na glavu, umesto na noge, demokrate su napravile sistem iskljucivo za sebe i svoje clanstvo, zasnovano na zaduzivanju, po sistemu, uzmi sve sto ti zivot pruza, danas si cvet sutra uvela ruuuza. Politikom se bave najgori i najnekompetentniji ljudi, samo oni mogu da lazu i kradu a da ne pocrvene, posebno ako su skriveni iza sede bradurine. Odvratno i tragicno.

Sin Bludimir

pre 12 godina

(Aleksandar, 5. jul 2011 12:03)

Moram sine Aleksandre da ti dam negativnu ocenu posto to sto si napisao nije problem Srbije. Srbija je na drugom mestu po br radnih sati godisnje, ne secam se ko je prvi ali skoro je bila vest pa mozes da nadjesh.

Ovde je problem jednostabno to sto smo ZAO narod - zao sami po sebe. Pogani smo mnogo. Krademo, varamo, podmecemo komshiji, nema sloge.

Bio sam u Makedoniji i pozavideo **** kako su organizovani i kako chuvaju jedni druge. Pozavideo na slozi i postenju koju ovaj nash ponosni i prkosni junachki narod nema.

Nismo mi lenji, radimo kao konji, ali Sizifove poslove.

Radimo da bi gospoda napravila most od pola milijarde i da bi istalili 4/5 tog iznosa na svoje vile, zhene i zlatna Armani odela.

Gadi mi se gde zivim - Srbija koju volim najvishe na svetu propada u slobodnom padu, a dno se ne vidi...

REMINGTON

pre 12 godina

Albanija je več sada puno bogatija od Srbije kako ekonomski tako i duhovno, ima puno više prirodnih bogatsva, ima more sa najmanje 1.000.000 turista sa Kosova, takođe ima Kosovsko i Makedonsko tržište koje čine toliko kupaca koliko ima Albanija stanovnika i koji kupuju sve što se može prodati. Tome primerno i velikom brzinom i razvija svu infrastrukturu.... A šta ima Srbija osim prodaje oružija i malo prehrambenih proizvoda. Svojim trmastim ponašanjem je izgubila i tržišta u komšiluku a trnutno največe izvozno tržište joj je Kosovo a i to se može brzo izgubiti zbog raznih Jeremića i sličnih.

Branko

pre 12 godina

Naša politička elita ("demokrate") nije nesposobna. Ona je jako sposobna ali tu sposobnost koristi samo da opstane na vlasti i za lično bogaćenje.*****

Зоран

pre 12 godina

Ја сам негде давно оставио свој јаху мејл па ми сада стижу спамови. Све сам почистио, остали ми ови из Аллбаније где не могу да се одјавим са листе тако да их не добијам. Ја појма немам албански, али видим слике и могу да закључим шта се нуди. Могу вам рећи да ако нису као ми, врло су близу нас. Није Албанија оно што ми мало старији памтимо.

buki

pre 12 godina

Pa kakvi smo kao Narod i ljudi,takvi su nam i direktori i politicari.Pa ko nam je kriv.Ako nas i prestignu verovatno ce to biti razlog sposobnosti njihovog drustva i politicara da za bar nijansu budu uspesniji nego ovi nasi i mi sami, sto i nije bas po meni mnogo tesko.Tako je to kada neko sam sebe laze kako je mnogo bolji nego sto to u stvari jeste.
I da Jos nesto,
ne zelim da nikoga omalovazavam ali Albanija da nas prestigne?
Sramota me do Tokija!!!

Marko

pre 12 godina

Kao po obicaju zanimljiv naslov privuce svakave i "komsije" i domace i ono najgore iz njih. Slusao sam ja o napretku Bugarske i Rumunije "malo po malo" jos od 1990 i nisu stigli nigde. Danas je isto u Bugarskoj i Rumuniji ako ne i gore. Preporucujem svima da gledaju svoja dvorista u Srbiji se ne zivi nista losije u odnosu na region u sirem smislu.

milan

pre 12 godina

Smesno je, da nekazem nesto drugo porediti nas i Sloveniju, nismo mogli da se poredimo u Jugoslaviji a posle raspada tek nema osnove za tako nesto. Neki kojima izgleda da nije dovoljno ovako lose kako je uporno rade na tome da to jos vise oruze. Slovenija nema Kosovo, nema izbeglica najvise u evropi, nije imala embargo, nema Mladica i nije poljoprivredna zemlja koja moze da uspe samo uz subvencije. Slovenija je vec imala razvijenu industriju, more, blizinu Italije i Austrije znaci zdravo trziste. Kada deset godina jedna privreda stoji sa drsaticno umanjenom proizvodnjom, blokiranim trzistem i razvojom sta misli te gde se mozete naci posle tog vremena, svugde samo ne medju onim naprednim. Netreba porediti Mercedes i Ladu kao ni Sloveniju i Srbiju, suvise se razlikujemo po mogucnostima i osnovi na kojoj se razvijaju dve zemlje.

znanje

pre 12 godina

Neznam jel ste se pitali zasto su Slovenija i Hrvatska zeljele izaći iz Jugoslavije.Eto vam ogovora.Sve je cinjenično,iskreno bez emocija.Kada smo govorili da su motor Jugoslavije upravo SLO i HRV tada ste govorili da to nije istina.Ima jos nekih koji ce to tvrditi,ili kao izliku govoriti da je Srbija bila bombardirana.Dragi moji,Hrvatska je bila bombardirana 4 godine.Uništene su obiteljske kuće,tvornice pa cak i kulturna dobra,a o migracijama tj prognanim ljudima da ne govorim.To je bila naša zbilja.Sada su stvari drukčije.Ono što vam mogu reći da je znanje ključ svega.Najlakše je manipulirati čovjekom bez znanja,Nikad nisu krivi političari nego narod.Nepostojanje znanja kod običnih ljudi tj nepostojanje kritične mase bilo da je riječ o izborima na koje je potrebno izaći,bilo da je riječ o ekonomskim znanjima ,ili poznavanju povijesnih činjenica što je evidentan problem u Srbiji.

pozdrav

Istoričar

pre 12 godina

@Повратак коренима !, 5. jul 2011 11:58

Ovo se vuče još uvek ? Sve od 90ih kad smo Slovenci i Hrvati počeli da vičemo kako smo razvijeniji bili. E pa nije baš tako. Samo ako pogledamo broj škola, srednjih i fakulteta u to vreme pre prvog svetskog rata - samo će ti se kasti.

Nešto što moji sunarodnjaci teško priznaju je, da smo mi škole na slovenačkom jeziku dobili tek gad smo se udružili sa Srbima. Austrijanci nešto takvo nisu dozvoljavali...

Sve u svemu. Srbija je pre dobila fakultet nego Slovenija recimo.

toliko

pre 12 godina

Srbende,
nisu Vam za sve nevolje na ovom svetu krivi Tadic i Cvetkovic. Krivi ste sami sto ste se devedesetih zanosili Slobom, Arkanom, Seseljem, Velikom Srbijom, pa sada naciji treba 30 godina da se oporavi od toga. Voleli ste da se "ne da sveta srpska zemlja" po bilo koju cenu, e pa evo Vam je cena (a sveta srpska zemlja otisla zuuu). Druga stvar, ova vlada je tu 3-4 godine, sta je bilo pre toga? Sta je sa Kostunicom dr. Vojislavom? Ili je njemu sve oprosteno zbog KOSOVO JE SRBIJA? Zasto je ubijen Djindjic i ko ga je ubio, i time sprecio da Srbija mozda vec danas bude u EU? U nasoj zemlji postoji odredjen broj onih koji rade kao crnci za male plate, i to jeste problem. Ali vecina Vas koji daju ovakve komentare u kojima je jedini cilj da se kaze neka rec protiv Tadica i time sakupe plusevi Obrazovih pulena za tastaturom, ne zeli da radi, ne zeli da uci skolu, zeli da mu sve padne s neba tako sto ce Tadic i Cvetkovic da odu. E pa gospodo to tako ne ide. Kad bi malo gledali u sebe a ne stalno krivili druge za svoje probleme mozda bi Vam i bilo bolje.

janko , marko ili panta

pre 12 godina

za ovo je kriv samo NEsistem koji je i dalje na snazi i koga i mi obican narod , posto se ne bunimo uopste , PODRZAVAMO ! da li je na primer ministar poljoprivrede ili bilo kog drugog ministarstva ortoped , mehanicar ili obucar nije bitno , bitno je da je sposoban da rukovodi ljudima i da se stara da ljudi u tom ministarstvu rade SVOJ posao kako treba ! to kod nas nema jos ! ps // u jednoj od najcistijih , najsredjenijih i najbogatijih zemalja na svetu austriji je nekdasnja ministarka unutrasnjih poslova postala ministar finansija i nikom nista , sve je po starom ! isti sistem pre , isti sistem posle nje , ALI SISTEM KOJI U VECOJ MERI FUNKCIONISE !

Kristijan

pre 12 godina

@Milko....
"Kao prvo nijedna zemlja istočne Evrope nije doživela ekonomski embargo i blokadu čitavog sveta kao Srbija. Isto tako nijedna istočno evropska država nije doživela bombardovanje od 78 dana i uništavanje mostova, fabrika itd."
Kao prvo nijedna zemlja jugoisočne Europe nije bombardirala susjedne do jučer savezne države jedne federacije, nijedna druga zemlja nije vodila rat u 4 sadašnje države uz okruženja (Slo, Hrv, BiH, Kos, nijedna druga država ne slavi neke propale fašiste iz 1944. (Četnici), ovo uništavanje mostova i fabrika su Srbi radili po HR i BiH sve do 1995., tako da burazeru nije Srbija bila u najgoroj poziciji već BiH, 3/4 BiH je bilo okupirano i spaljeno, 1/3 HR je bilo okupirano i spaljeno, ali RAD, RAD i RAD su obnovili većinu infrastrukture i zgrada, a ne pjesma i piće!

Miroslav

pre 12 godina

@(Milko, 5. jul 2011 11:51)
Po tvome,moci cemo da se uporedjujemo samo sa Libijom,
kada se tamo sve zavrsi.


Sve se to desavalo,uglavnom nasom krivicom,i to mora da se racuna.
A sve ostale zemlje,sa kojima se uporedjujemo,sve zajedno nemaju ovakvu politiku,korupciju ili toliko tajkuna.
Za to nam nije kriv embargo,bombardovanje i sl.

Ja sam za to,samo da nas uporedjuju sa Svajcarskom,Finskom,Norveskom.
Pa da vidimo razliku.
Muka nmi je kada nas uporedjuju sa albanijom,makedonijom,bih...
Ne zna se ko je vise golja...

andrej

pre 12 godina

srbija je dotakla dno dna vec davno tako da svako poredjenje sa bilo kojom evropskom zemljom je previse.ako je za utehu bolje stoji nego BiH jer je u BiH situacija mnogo gora,korumpiranost je u svetskom vrhu i zbog toga je i ekonomija dno dna za ostale stvari je suvisno pricati.eto utehe za srbiju bolja je od BiH!

dorifor RH

pre 12 godina

@ Milko

Ne radi se o uračunavanju crne ekonomije, već sive ekonomije, a to je različito poprilično.

Uz put, Hrvatska nije članica EU i u svoj BDP ne uračunava niti crnu niti sivu ekonomiju.

Matrix

pre 12 godina

Pa oni nemaju Tadića i ostale lopove koji su uništili do dna ovu državu,samo je pitanje kada ćemo da prodjemo kao Grčka ,samo što će naše političare da boli uvo ,svaki ima po par miliona evra u steku i mogu da pale gde hoce ,a ovaj narod ce da ostave na milost i nemilost,živi bili pa videli,a što je najtužnije svi političari su takvi,na celoj političkoj sceni nemožeš dva poštena čoveka da nadješ.Što nepriča gospoda sa vlasti da smo i dalje tigar na balkanu.

Ja

pre 12 godina

Sto volim ove motivacione tekstove na B92.
Mogli bi da pustite i neki za odvikavanje od pusenja ili za mrsavljenje. Siguran sam da bi bili pravi hit.

simboliko

pre 12 godina

Oni koji misle da mi dobro živimo su na grbači roditelja, ili su nasledili stanove istih. Ljudi su krali i šakom i kapom, jer je bilo šta ukrasti za razliku od ovih mučenika koji nisu imali ništa. Kod nas će tek biti loše, i to nam ne gine zbog svega što radimo naopako.

posledica lose politike

pre 12 godina

Pa ako se nastavi sa ovom "proevropskom" politikom povladjivanja svima i unistavanja svega sto je srpsko to je neizbezno.
A ja sam mislio da ce Srbija procvetati kad izruci Mladica i Milosevica, kad ono ispade da ce proci gore od Albanije.Da li to znaci da su nas "proevropske" snage lagale? Nek nam objasne kakve mi to koristi imamo od izrucenja Mladica i Milosevica.Kakve koristi od "puta" ka EU ako imamo gori standard od Albanije,ako je nezaposlenost 22% i ako su prognoze da ce biti jos i gore.

Dragan

pre 12 godina

@Bato, prosetajte malo predgradjima Beograda, recimo Rakovicom i pogledajte kako sirotinja zivi. Ako vam to nije dovoljno, idite malo na dalju periferiju poput Barajeva sa okolinom. Na kraju izadjite iz Beograda i idite do Bele Palanke ili do Crne Trave. Ovako, porediti beogradsku "Silikonsku dolinu" sa svojim voznim parkom i periferiju Sofije i iz toga zakljuciti kako se ovde bolje zivi, krajnje je neozbiljno.

Alexa

pre 12 godina

BiH je zemlja koja je razvaljivana 5 godina, od čega je dični general 1100 dana maltretirao samo Sarajevo, Hrvatska je sravnjena u pojedinim delovima oko Srbije i Crne Gore kada je goloruki Srpski narod uništavao šta mu je bilo u dometu. Kosovo je bilo pod topovskim i minobacačkim tretmanom dve-tri godine, a pljačkano punih 80... I sada nam je neko drugi kriv što imamo nizak standard... Dosta mi je uloge žrtve od 78 dana, i to najglasnije riču oni koji su sve ostale maltretirali godinama. Bosna se ne razvija zbog nas, zbog Dodika, zbog SDS-a. Držimo u lancima Kosovo a želimo da podjarmimo i Crnu Goru. Nema nam većih neprijatelja od Hrvata jer su nas odj**ali i počeli da žive normalno. Još mislimo da su Bugari, Rumuni i Mađari drugoligaši iz ere Brežnjeva iako se davimo u sopstvenom izmetu. Slavimo svetog Kneza i Cara Dušana, teroristu Gavrila Principa, Ratka Mladića, Radovana Karadžića, deca nam na utakmicama ističu nacističke simbole, imamo najmanje fakultetski obrazovanih, a najviše nepismenih i pušača u Evropi... postoji samo još tračak nade: da nam međunarodna zajednica uvede administratora (ako mogu da biram Japanca) koji će nas dovesti u red.

darko

pre 12 godina

ne znamo da ratujemo , ne znamo da radimo, ne znamo nista....vreme je za duboke promene...tipa cede jovanovica. nole je primer koji potvrdjuje pravilo.

Повратак коренима(допуна претходног)!

pre 12 godina

Да додам - шта Србију, сада, разликује од тих истих држава, а које су некад биле далеко иза нас? Одговор је: СВЕ до једне су чланице НАТО-а.......а ми нисмо, још би и са Русима у неки нови Варш.Пакт! Мислим да ипак за коментар треба питати творце Меморандума из 1986, на челу са Д. Ћос..ем....

Mario Bros

pre 12 godina

Srbi ne protestuju, ne izlaze na ulice masovno. Očigledno je da nije toliko loše i neizdrživo koliko se nameće komparativnim analizama sa zemljama bivše Jugoslavije.
Čist metod dedukcije. Ako je drugima loše, oni protestuju i sukobljavaju se sa policijom, širom sveta. Kod nas svi mirni. Zaključak -nije toliko loše komparativno.

Da li su naša očekivanja i percepcija realnih mogućnosti nas samih toliko niske, pa se mirimo sa tim da imamo niže parametre u ekonomiji, ili je strah od pokazivanja siromaštva i nesreće toliko blamiranje pred očima komšija, ja to ne znam.

Ipak verujem da je na kraju dana većini porodica u Srbiji baš lepo kako žive. Bez obzira na cenu goriva, prosečne plate, porast cene hrane. Mislim da ste srećni i da zato ne pretestujete.

Ako nisam u pravu u slučaju vaše porodice, navedite onda zašto ne protestujete?

Kole

pre 12 godina

Ha, ha, ha!! Klasicna americka propaganda. Oni i placaju NVO-e koje vrse razna statisticka ispitivanja, pa rezultat mora da bude po sistemu eto ko vam je kriv kad se drzite za Ruse i Kineze. Mozda bi korektnija verzija naslova trebalo da glasi "U 2014, Kina bogatija od USA"?

samo tetki da odnesem lek

pre 12 godina

Srpski bruto društveni proizvod danas je za oko 25 odsto manji nego 1990, dok je Slovenija na čak 54 odsto iznad nivoa iz poslednje godine pre raspada SFRJ - pametnom dosta ........ mada ne sumnjam da ce 'patriote' naci neku svetsku zaveru protiv najstarijeg i najpametnijeg naroda na planeti!

MagnusPyke

pre 12 godina

Cini mi se da I dalje patimo od kompleksa vise vrednosti. Stalno mislimo da smo nesto posebni I da smo daleko ispred nasih suseda, bugara, makedonaca, rumuna, albanaca I drugih. Nismo nista posebno, nema nas mnogo I ne umemo da organizujemo nasu drzavu da zivimo normalno.

maya

pre 12 godina

iskreno albanija napreduje sigurnim koracima, pa tokom letnjih odmora u albaniji letuje vise od milion turista (ukljucujuci kosovce i okolinu. zar to nije dovoljan podatak, neka svako od njih potrosi po 100 evra (minimum) za 10 dana koliko mu to dodje 100 000 000 evra, pa "nije bas neka suma" za tako malu drzavu

Milan

pre 12 godina

Tipican B92 naslov,podsecaju me na Kurir.Srbija nikad nece biti siromasnija od Albanije,to je smesno.Od Srbije su sada bolje Slovenija i Hrvatska,ostale eks-Ju zemlje su daleko iza,Albaniju necu ni da pominjem.Imamo jedva nesto nizi standard od Rumunije i Bugarske koje su clanice EU skoro vec 5 godina,tako da nije sve tako crno,i stvarno vise umaraju ovi apokalipticni i bombasticni naslovi!!!

mn

pre 12 godina

ma, nek smo mi srušili onu "tamnicu naroda", h... standard!
(nalogodavac, 5. jul 2011 10:05)

Da zlo bude vece niste vi nista srusili no utekose svi od vas kao opareni!!

Влада

pre 12 godina

Пре 1 св.рата Србија је била најнеразвијенија у Европи, Београд је имао око 30.000 становника, једна пруга, 1-2 фабрике, 99% сеоског становништва,99% неписмених....сад изгледа да се враћамо коренима.......најбоље да за коментар питају оца нације Д. Ћос..ћа
(Повратак коренима !, 5. jul 2011 11:58)

Реци им дете комунизма...Србија није имала ништа,а краљ и Немци и Недић су све покрали,а онда су дошли комунисти и све направили.

Питам се само одакле су се пребацивале оне фабрике у Словенију,Босну и Хрватску,и како су се пребацивале кад их званично није било!?

Iki

pre 12 godina

Sa pravim ljudima, bez obzira na bombardovanje, Srbija bi trebala da procveta. 12 godina je prošlo, pa do sad smo trebali sve da obnovimo i da budemo bolji i jači nego pre bombardovanja. A ne da budemo u ovakvoj situaciji. Taj događaj je razlog više da zemljama u regionu, kao i svetu, dokažemo da nismo neuništivi. Ali ne, mi im dokazujemo koliko smo naivni, nesposobni, koliko nas nije briga za svoj narod i teritoriju, i dopuštamo sebi da padamo sve niže, za šta je kriv državni vrh, jer nas on uporno dovodi u ovakvu situaciju.

zexxx

pre 12 godina

Ова информација није тачна. Наиме, није могуће да ће Србија за 3 године бити најбеднија држава Европе из простог разлога што смо ми Срби, а као што знамо, Срби увек све надмудре. Такође, Србија је лидер региона, земља са најпаметнијим и најлепшим људима на свету, а има и Нолета Ђоковића што нам свима гарантује вишеструко већа примања колико за месец, два.
Што се тиче Словеније, такође сумњам да је њихов стандард толико виши. Наиме, сви се сећамо оне дивне песме коју су почетком златних деведесетих изводила Браћа Бајић и која је гласила: "На Триглаву неће жито, нек вам сеје Тито и Кардељ". Према томе, како су премудра Браћа Бајић (људи које су националне пензије неким чудом заобишле) још ономад приметила, у Словенији влада неописива глад, само словеначка влада то вешто крије.
Замолио бих на крају медије да не објављују овако злонамерне и неистините текстове јер необавештене грађане могу довести у заблуду да Србија није на добром путу.
(Рале, 5. jul 2011 05:44)
Hahahahaha!Genijalno!!!!

Đorđe

pre 12 godina

Vidim puno komentara u kojima piše da je narod u Srbiji glup. Nije glup već je u teškoj depresiji. A kad je neko u depresiji treba mu dati lek! A čitav problem se može svesti na jednu konstataciju - više niko nikom u Srbiji ne veruje, ni majka svom detetu, ni dete svojim roditeljima, ni brat sestri, ni drug drugu i tako u krug. Samo je potrebno više vere u ljude i u samog sebe. I samo je potrebno da se u svakom kvartu skupi po deset ljudi koji hoće nešto zajedno, i oni nađu drugih deset i malo po malo eto ih stotinu. A posle stotine - hiljada. A kad je nekoliko hiljada onda političari znaju da slušaju. Eto sinoć je bilo oko 150.000 ljudi, zašto nema na protestima? Zato što im je muka svih ovih političara i na poziciji i u opoziciji. Pa kad je već tako zašto onda komšije i prijatelji ne oforme nove stranke?

Aleksandar

pre 12 godina

Nije Srbija dobila ništa što nije zaslužila, voleli ste moć i politike koji su obećali državu do Tokia, nerad jeste ove države vladar, dok u severnijim državama vole da rade, Srbin samo čeka da kidne kući ili u kafanu.

Ako bi Srbin stolječima imau Austrijski uzrast, on bi poštovao rad, a ovako on se stidi rada i smeje se ljudima koji su radni kao budale koje neznaju da uživaju!

Nema u Srbiji nikakve manufakture, nema tu preciznosti, nema tu koncentracije, ljudi vole merak, ali ako ide ovako napred pokupit će vas Albanci i Turci!

Samo vi slavite ratne zločince kao idole, pevajte pesme četnikuša koje slave svaku pobedu na sudu kao mali podvig.

Srbin koji živi u Srbiji nezna kako živi Srbin u inozemstvu!

Svi nas imaju za neradnike, agresivce i koljače.

Ako Srbija želi da se digne mora da se digne RADOM,RADOM I RADOM!

Mirko

pre 12 godina

Konacno imamo sada za koga mozemo da glasamo

-> DVERI SRPSKE

posetite njihov sajt, pratite njihov rad i videcete zasto su oni dobra alternativa prema ovima koji su sada na vlasti.

M. Jovanovic

pre 12 godina

Kada čitam komentare tipa "treba pobiti političare" vidim potrebu ljudi za promenama ali i nesposobnost da promene bilo šta na bolje.
Takve promene uglavnom ne rezultuju time da na vlast doći kvalititniji ljudi, niti se životni standard može poboljšati sekirom - tako što presečeš i kažeš od danasživimo ko u švedskoj.
S tim u vezi mislim da problem uopšte nije u ljudima na vasti - jer oni su tu vlast više puta dobiljai na izbroima, nego u tome da normalan političar nema šansi da u ovoj zemlji dođe na vlast. Ljudi ovde hoće da im se neko dere sa govornice "vama je loše - učiničemo da vam bude dobro, eliminisaćemo korupciju, vratićemo Kosovo bla bla" nikog ne interesuje da sluša detaljne analize problema, nalaženje rešenje i ostale dosadne priče.

spikey

pre 12 godina

Jel ima neko drugi sem Zdravkovića i Saše Đogovića?
Kada (slučajno) pročitam bilo koji komentar, dođe mi da plačem ali se setim da su to isti ekonomisti koji su prošle godine prognozirali "siguran" rast dinara do 130, krah banaka itd.
morate da pitate nekoga iz realne ekonomije, US Steel, Ball Packaging, Victoria group - to bi bilo mnogo interesantnije nego da čitamo Zdravkovića, Drakulića, Draškovića, Kostića....

privrednik .

pre 12 godina

Tako je to kada se živi sa Kosovskim MITOVIMA ,lažnim i nabedjenim junacima i generalima,obrazima,naši,1389,SPC, u Ruskom zagrljaju i ostalim budalaštinama.Srbija kao takva nema perspektive.Samo još fali da na vlast dodju DSS,SNS i čiča miča gotova priča.

Bojan

pre 12 godina

Bucko razmisljam, 5. jul 2011 11:07)

Neka si se ti biseru javio,uvjek lupis nesto sto nema veze sa vezom...pitam se je li ti IQ kao broj mojih cipela ili samo mrzis svoju zemlju i narod! Daj boze da nas umjesto pametne djece napustaju takvi kao ti!

dejan

pre 12 godina

A što ste očekivali posle jedanaest godina dosističke vladavine oličene u DS i njenim satelitima.Korupcija i loša privatizacija od strane tkz experata iz DS i G17+ su nas dovele do toga da je Srbija u ekonomskoj i počlitičkoj agoniji i ujedno po svim parametrima nažalost najgora u ovom delu Evrope.
(ljubo prevareni demokrata, 5. jul 2011 08:37)

Ma i to sto kazes... ih da nam je one blagodeti iz devedesetih... jedno par ratova, jedna od najvecih inflacija u istoriji monetarnog sistema... kad se samo setim... dobijem platu pa kod komsije kupim od nje jedno 3 litra benzina ako je tu za vikend... ako nije onda samo litar! Gde bi nam kraj bio... I Svedjani bi se masovno useljavali u Srbiju!

More ne lupetaj bre!!!

Bucko razmisljam

pre 12 godina

U 2014. Albanija bogatija od Srbije

Mene licno ova vest ne iznenadjuje ni najmanje !
Albanija je za razliku od Srbije medju prvima priznala kosovsku nezavisnost i okrenula se pametnijim pitanjima !
"Racunica" je vrlo jednostavna ! Sto pre neka drzava prizna nezavisno Kosovo tim bolje i napraduje u razvoju !

dejan

pre 12 godina

Jeste, sve ovo je posledica pokvarenih, lopovskih i korumpiranih političara. Ali takođe i pokvarenog, priglupog, neobrazovanog, i nadasve lenjih građana, ili kako sami sebe vole da nazivaju - "naroda".
(anti, 5. jul 2011 10:59)

Zaboravili ste jos reci i "napacenog" i "jadnog" naroda koji zdusno glasa za te iste politicare vec DVADESET godina.

Prema tome "napaceni" i "jadni" narode, DOBILI STE STO STE I ZASLUZILI!!!

Nespavac

pre 12 godina

Srbija ima dopre prirodne predispozicije da bude u vrhu po ekonomskom standardu na Balkanu. Priroda nam je sve dala. Medjutim nas problem su nasi politicari korumpirani i alavi kako oni na vlasti tako jednako i oni u opoziciji. Beograd i Novi Sad zbog koncentracije birackog tela dobijaju sve na ustrb ostatka zemlje. Tako da imamo krajeve koji se polako prazne u kojima za desetak godina nikog nece biti. Vec imamo potpuno opustele krajeve. Izgovor koji koriste politicari bombardovanje i sankcije su samo izgovor za njihovu nesposobnost. Nemacka I japan su bili daleko razoreniji pa su se oporavili i sada su ekonomske sile. Ali tamo na vlasti nisu dolazili korumpirani i sebicni politicari. Vec ljudi svesni i predani interesima zemlje i nacije...

Dragan

pre 12 godina

Pa 25%-30% opali su nam nam i GDP i zaposlenost i industrijska proizvodnja i plate i zivotni standard i devizni kurs i priliv stranog kapitala u protekle 3 godine koliko traje mandat ove vlade! Kako god da smo ziveli sa Milosevicem i koliko god da smo zaostajali za Slovenijom ili Ceskom (Nemacku, Svajcarsku, Norvesku, ... necu da spominjem), ekonomski smo bar bili jaci od Bugarske, Rumunije, Albanije, BiH, Crne Gore. To sto smo sada iza njih, zaduzbina je ovih koji su dosli (a neki od njih su samo ostali) posle petog oktobra.

Bata

pre 12 godina

Ma, dajte, ljudi, manite se besmislenih statistika. Pricajte malo sa ljudima iz Bugarske ili Rumunije koji dolaze u Beograde. Ja imam kolege iz tih zemalja i oni tvrde da je Srbija jos daleko ispred njih, bez obzira na to sto su postali clanovi EU. I u pogledu plata i pogledu uslova za zivot, rad. Prosetajte malo Sofijom i Bukurestom, narocito, predgradjima, pa uporedite sa Beogradom. Udjite u stan ili kucu nekog vaseg kolege iz Sofije ili Bukuresta pa ga uporedite sa svojim. O Albaniji necu ni da govorim. Ona je decenijama daleko. Te brojke o rastu privrede, porsatu industrije, nacionalnom dohotku ne pokazuju sustinsku sliku. Naravno da ovde nije sjajno, ali bas toliko nismo pali

Nenad-EU

pre 12 godina

Dok u Srbiji najunosnije zanimanje bude politicar, dotle ce zemlja da propada. Licno znam primer coveka iz FR koji je hteo da ulozi 200.000e u jedan manji proizvodni pogon. Roba bi se izvozila u FR (imao sigurnog kupca) i zaposlio bi za pocetak minimum 10 radnika. Kada su poceli da ga ucenjuju razni opstinski misevi, covek je odustao od ideje poslovanja u Srbiju. To je primer koji poznajem licno a cuo sam o dosta takvih slucaja.

Bojan

pre 12 godina

Neki od zakljucaka ovdje prikazani su povrsno i tendenciozno predstavljeni i interpretirani. Npr obracun BDP-a je disciplina koja daje dosta mogucnosti za manipulaciju. Hrvatska i Slovenija (pa i Srbija uz njih) su tesko zaduzene zemlje i njihova sumorna stvarnost i buducnost tesko da mogu da se uljepsaju sa bajkama o rastu BDP-a.

Bob

pre 12 godina

Ma ni jedan ne razume! Srbija mora da ima manji standard od Albanije tako ce Kosovari seliti u Albaniju i evo srbija i kosovo slobodno! Nemate vi pojma o dugorocni taktiki! :)

Milko

pre 12 godina

Ja od običnih građana pa do novinara u Srbiji nevidim ništa drugo nego kukanje i nostalgiju za starim vremenima. Kao prvo nijedna zemlja istočne Evrope nije doživela ekonomski embargo i blokadu čitavog sveta kao Srbija. Isto tako nijedna istočno evropska država nije doživela bombardovanje od 78 dana i uništavanje mostova, fabrika itd. Dakle u tom smislu besmisleno je upoređivati zemlje ostatka Evrope sa zemljama zapadnog Balkana. Što se tiče pak Bugarske, Rumunije pa i buduće članice EU Hrvatske, u njihovom BDP-u je uračunata crna ekonomija. Sve nove članice EU-a moraju da u ukupan BDP uračunaju odprilike i obim crne ekonomije. Srbija nije uračunala crnu ekonomiju koja se realno kreće 20-30 % sadašnjeg BDP-a tako da bi po novoj metodologiji evropske unije srpski BDP danas bio veći za odprilike 20-30 %. i Srbija će kada bude zemlja kandidat i kada bude pregovarala za ulazak u EU morati da uskladi izračunavanje BDP-a sa novom metodologijom EU u kojoj je obavezno uključenje crne ekonomije u finalni obračun godišnjeg BDP-a. Po novoj metodologiji EU realno BDP Srbije je veći od bugarskog i na nivou Rumunije. Jednostavno moramo biti realni i shvatiti da ostale zemlje nisu imale iste probleme (ratove) kao i mi ali mislim isto tako da se bolje radilo da bi danas Srbija mogla mnogo bolje da stoji. Srbija treba da ulaže u infrastrukturu(puteve, železnicu itd.), turizam i to je alfa i omega razvoja zemlje.

matematika

pre 12 godina

"Srpski bruto društveni proizvod danas je za oko 25 odsto manji nego 1990, dok je Slovenija na čak 54 odsto iznad nivoa iz poslednje godine pre raspada SFRJ".

Razlika je 79%. (Slovenija vs. Srbija 8:0) Ostalo je suvisno komentarisati i cisto lupetanje. Tuzno i zalosno.

Повратак коренима !

pre 12 godina

Пре 1 св.рата Србија је била најнеразвијенија у Европи, Београд је имао око 30.000 становника, једна пруга, 1-2 фабрике, 99% сеоског становништва,99% неписмених....сад изгледа да се враћамо коренима.......најбоље да за коментар питају оца нације Д. Ћос..ћа

madrfadr

pre 12 godina

znate šta - imali smo bombardovanje od 3 meseca al smo napadali susedne zemlje i po 3 godine!!! kako je hrvatska mogla da ima bolji BDP za tih 15% a mi lošiji za 25%?!

Teddy Picker

pre 12 godina

Za vreme Milosevica je bar sve bilo zamrznuto, ova drzava se deset godina finansira, i sebe i ove nezasite lopuze na vlasti, od kredita, donacija, rasprodaje svega sto smo imali. Mi smo sad potpuno zavisna zemlja kojoj svako moze da radi sta hoce. A glad je ogromna, propast, jedino sto nam je ostalo je da opet pokusamo sa nekom revolucijom, mada smo ubijeni poprilicno za bilo sta, jedina nam je sreca da gledamo Nola na tv-u.

Sasa

pre 12 godina

Zaista sramni rezultati vec 2 decenije. Ne nazire se niko ko bi mogao to da promeni ali ova vlast nece dobiti sledece izbore bez obzira.

ZokyNBGD

pre 12 godina

posle ovakvih tekstova dođe mi da razlupam sve izloge . . . na skupštini i predsedništvu... i setim se nabolje definicije koju sam skoro pročitao: "Srbi, narod koji nikada ne propusti priliku da propusti priliku"

sasha

pre 12 godina

Slazem se sa osobom iz Slovenije o tome ko je bogatiji a ko siromasniji ali se en slazem da je privatizacija bila skroz uspesna u Sloveniji odnosno da nije bilo stvaranja interesnih grupa i korupcije. Mala je to zemlja i pojedinci su se obogatili od privatizacije, bas kao i u Rusiji i Srbiji. Setimo se korupcije u vezi kupovine tenkova od Finske, mislim da je to bio slucaj Janeza Janse. Takodje se ne slazem da ce jacanje privatnog sektora poboljsati ekonomsko stanje, kapitalisti ce dati malu platu ljudima jer se ljudi ne bune, cak i ako kapitalista zaradi 100 milijarde evra a ne samo milijardu. Na zapadu ljudi zive dobro jer su se borili za vece plate a ne zato sto su bogati humanitarni pa ce tek tako dati ljudima 2000 evra platu. Problem u Srbiji je sto ljudi nemaju za koga da glasaju a nece da protestvuju, ocigledno je tajna sluzba i dalje jaka i ima uticaj na drustvo a tajna sluzba koristi svoje saradnike da kontrolise drustvo i da sluzi vlastima.

anti

pre 12 godina

Jeste, sve ovo je posledica pokvarenih, lopovskih i korumpiranih političara. Ali takođe i pokvarenog, priglupog, neobrazovanog, i nadasve lenjih građana, ili kako sami sebe vole da nazivaju - "naroda".

Milutin Mladjenović

pre 12 godina

NASLOV : U 2014. Albanija bogatija od Srbije>>>

Nije to gore ništa spektakularno, čudno, zabrinjavajuće.
Neverovatno je u Srbiji to, što ti isti ljudi, stranke, lideri, rukovodioci Srbije koji su Srbiju doveli do ekonomske i svake druge propasti, nude nam se da to isto rade i dalje do same sahrane našeg društva u celini.
Još strašnije je to, što im se niko ne suprostavlja da do toga dodje!? Strašno.

A.Smit

pre 12 godina

Upravo je kljucna rec u nesposobnosti elite. Naravno i korumpiranosti,uz neobrazovano stanovnistvo, koje je po svojoj kvalifikacionoj strukturi medju poslednjima u svetu. To predstavlja najbolji pokazatelj realnog stanja srbijanske ekonomije. S tim sto je polazna osnova pogresna. Ne moze se uzeti da je Srbija u onoj SFRJ i ova sadasnja isto. Drugacije okolnosti, trziste, drugi ljudi i drugaciji privredni sistem i pravila ponasanja. Tada nije bilo mafijasa privrednika, privredni kriminal se koliko toliko suzbijao a privreda je izvozila 70% na trziste zemalja clanica OECD. S tim da je i podatak o bruto proizvodu iz 1971 problematican. Nacionalni dohodak u Srbiji je 1976 godine bio oko 6000 dolara, a 1989 vec upola manji za samo 15-ak godina i bio je 3000 dolara. Ako Srbija ima 25% manji dohodak nego u 1989 godini, onda nas to vraca u neke 60-e i 50-e godine. Nije cudo sto nas je Albanija prestigla. Ona je to vec sada uradila, isto i Bugarska. S tim sto su Albanci imali Envera Hodzu, Bugari Zivkova i rigidan privredni sistem. Mi smo bili Amerika za njih. Samo jedan Djerdap danas kosta 3 mlrd dolara. Kad sve to pomnozite i dodate fabrike i stanove koji su izgradjeni, videcete koliko je para ulozeno u tu zemlju kod tog zloglasnog Tita. I opet nista,vratili smo se u doba "cika Pere" kao da nikad u zivotu nije bilo neke Jugoslavije i tolikih investicija.Ali dobro, narod to hoce, smetali su intelektualci,smetali strani investitori, smetali poredak i pravna drzava, konkurencija, smetao Broz, malo nam je para ostavio. E sad dragi moji, videcemo kako ce nas Miskovici, Peconiji i Kostici razviti i koliki cemo standard pod njima imati. Steta sto postoji i MMF i Svetska banka koja se bavi nekim kvantifikovanjem dohotka po glavi stanovnika u svetu pa i okolnim drzavama.

MILOS BGD

pre 12 godina

e vec 20 i kusur godina slusam kako je srbija najgora drzava i kako su srbi najgori narod. prvo sam to slusao u stranim medijima,sada toga vise nema toliko,ali zato sada to slusamo u domacim medijima(koje su sve pokupovali stranci tako da mu dodje na isto). dosadilo mi je vise!!! sad cu iz inata da postanem najveci nacionalista!!! neka svako ko misli da su srbi i srbija najgori neka dodje kod mene u ruzveltovu da mu ja objasnim neke stvari! nevaspitani bezobraznici!

seljadin

pre 12 godina

ne razumem otkud se izvlace ovi "tacni" podatci, postavio sam zaokruzene
cifre sa sajta IMF, dole ima i link za 2014
Rusija 20.000,
Albanija u 2014 oko 9.000, Srbija 14.000, Hrvatska 20.000, Bosna 10.000,
Ukraina, Gruzija, Moldavija od 3.000 do 8.000.

http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2010/02/weodata/weorept.aspx?pr.x=79&pr.y=10&sy=2011&ey=2015&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&c=941%2C914%2C946%2C962%2C913%2C921%2C943%2C963%2C918%2C960%2C968%2C922%2C942%2C961%2C915%2C926&s=PPPPC&grp=0&a=

dugorocne prognoze govore da ce prosecan Rus u 2040toj godini
imati 15% vecu kupovnu moc od prosecnog Nemca.

Mitrovcanin sa Kosova

pre 12 godina

A vi i dalje patriotski branite koljena vasa KOSMET.
Brzo cete videti da i Kosova ( ili Kosmet kako vi volite) postace bogatija od Srbije.

Pozdravljam vas od "Juzne Pokraine"

Milance

pre 12 godina

Nece jer ce dogodine ponovo premijer da bude Kostunjavi i ponovo ce krenuti ekonomski rast kao iz perioda 2004-2008. Sistematsko unistavanje privrede koju sprovodi DS sa bliskim "tajfunima" stace.
Ipak se narod malkice opametio ....

pera

pre 12 godina

Stvari moramo maksimalno pojednostaviti i učiniti sistem efikasnim.To znači stvoriti uslove poslovanja da realni sektor poslovanja ima najveću zaradu, a ne banke.
Drugo učiniti preraspodelu u korist reanog sektora, a ne da od skromnog DP i dalje veći deo ide u sekundarnu rapodelu.
Evo jednog jednostavnog primera. To su nevidljivi porezi. Po zakonu o javnim nabavkama kad imate ponudu morate dokazati potvrdama da ste registrovani,da nemate sudsku i upravnu meru, da ste likvidni, da ste platili poreze,državi i lokalnoj samoupravi itd.
Već "bogate institucije" za to uzimaju taksu da vam daju potvrdu.Primer NBS daje potvrdu da ste likvidni i za to uzima pare, a puna je ko brod.Istovremeno na sajtu centralne banke ukucate matični broj firme i vidite da li je firma likvidna i da li je i koliko dana imala blokadu.
A stvar se rešava jednostavno direktor napiše izjavu i kaže da je registrovan da je platio poreze, da nema sudsku meru...ALI UJEDINJENA BIROKRATIJA I POLITIČKA ELITA HOĆE JOŠ JOŠ I JOŠ.
10 ponuda po 100 eurića i realnom sektoru uzeto 1000 eurića
ALAL VERA

nije nego

pre 12 godina

Postedite nas ovakvih naslova koji zamajavaju i samo pojacavaju losu energiju prema drugima u vec postojecoj 'negaciji svega'. Prvo, naslov navodi na pomisao da je Albanija vec sada ispred Srbije a ne da je to projekcija za 2014. Da li ce to tako biti ostaje da se vidi. U medjuvremenu valja se potruditi da sagledamo da nam je cesto osnovni problem nas odnos sa drugima--bilo na poslu (interno) ili sa onima spolja sa kojim saradjujemo. Kod nas se ljudi infantilno ponasaju i u licnim i u poslovnim interakcijama. Nemaju osnovnu samokontrolu emocija. Mi naprosto ne umemo da radimo timski, recimo na projektima, nego svaka vaska obaska i jos pritom bi da drugog ometemo u radu ako je uspesan. Mi naprosto ne shvatamo da dok god i mom komsiji nije bolje nece ni meni--sire uzevsi (tj. u drustvu). Nego tajnu svog uspeha vidimo u onom 'da zeznem' druguog. Pogedajmo oko sebe, da nam je stalo do ove Srbije u kojoj zivimo ne bislo se odnosili prema javnim povrsinama kao da su deponije i ne bsimo tretirali nase sugradjane na slaterima, u bolnicama ili drugim ustanovama kao da su nam neprijatelji. E tu, kad mi krenemo malo od sebe--onda ce i Srbiji da krene jer imamo kapacitet (ukljucujuci i dijasporu) da popravimo stvari, ali ako nemamo kulturu osnovnog dogovaranja o zajednickom interesru, na bilo kom nivou, pisi propalo. Neki su spomenuli Novaka u komentarima, pa uspeo je jer je ulozio svoj trud i kao pojedinac, a pogledajte u isto vreme sta se desavalo sa timskim sportovima--sprega s politickim olosem i td.

ljubo prevareni demokrata

pre 12 godina

A što ste očekivali posle jedanaest godina dosističke vladavine oličene u DS i njenim satelitima.Korupcija i loša privatizacija od strane tkz experata iz DS i G17+ su nas dovele do toga da je Srbija u ekonomskoj i počlitičkoj agoniji i ujedno po svim parametrima nažalost najgora u ovom delu Evrope.

Dr Mike

pre 12 godina

Gde su sada one izjave premijera kako smo krizu prebrodili na nogama?Ovakav standard je slika i prilika naseg lutanja u magli poslednjih 11 godina,eto dokle smo stigli.Ako vam je lepo,glasajte ih opet,ja necu vise!

Volk

pre 12 godina

To sto neki tamo ekonomisti i statistika kazu ,to nema veze sa zivotom. Pitajte cika Mirka i on ce vam objasniti da stvari stoje sasvim drugacije.

pravda

pre 12 godina

Ono sto je najgore ne vidi se izlaz iz tunela u koji smo usli.Perspektive su nam vrlo sumorne i plasim se da mi vise nemamo vremena za bilo kakve izbore,naklapanja,analize,ako zelimo ozbiljne promene.Nepostojanje jasne strategije,neophodnog jedinstva i totalna dezorijentisanost,su nas bacile na margine normalnog sveta.Brza resenja ne postoje,ali ne vidim nikoga na politickoj sceni za bilo kakva druga.Voleo bih da nisam u pravu.

gost

pre 12 godina

U, cuda mi cuda biti bogatiji od nas srba sa ovakvom vlascu. Svi pobegose od nas i svi na kraju bolji od nas. Nama nikada nije bio cilj dobar zivot nego nebeski zivot i nazalost jos uvek je. Iracionalni cilj nas vodi ka izumiranju nacije. Izgubili smo instikt za prezivljavanje zbog viseg cilja.

Telefondzija

pre 12 godina

Halo....pa ovo postade vrlo jak opozicioni sajt. Ili,da budem iskreniji, ovde ipak moze da se procita i ono sto ovi nasi na vlasti nikako ne bi voleli da citaju. A lepo neko rece, prestanite da negativno izvestavate, jer smo brate "lideri u regionu". Pa dobro, da nas sve covecanski pitam,gde nestade to liderstvo? Koliko znam jedno 3 puta izlazismo iz krize..."sreca te smo na vreme preduzeli korake pa nas nece zakaciti kriza"....Sto bi rekao Jelence, "ovde bre zanimljivo u ....****".

marko

pre 12 godina

Planina Rogozna je bogata zlatom, srebrom i bakrom. Sa toplom vodom iz Bogutovca (Bogutovacka banja), kod Kraljeva, moglo bi celo Kraljevo i okolina da se greje preko zime. Imamo dosta bogatstva, ali sta vredi, kad to ove iz vlade ne zanima....

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 12 godina

Siromašenje Srbije, pored drastičnog kažnjavanja Srbije od strane zapadnih režima, je direktna posledica katastrofalne politike političkih lidera, koji ništa drugo ne znaju nego se samo ulizuju Evropi i proglašavaju tzv. euroatlanske integracije kao najvažnij cilj Srbije. A cilj Srbije ( i ne samo nje) nisu evroatlanske integracije NEGO BOLJI ŽIVOT GRADJANA.
Političke elite nisu ništa uradile ka većem radu i redu u Srbiji i pametnom i racionalnom koriščenju materijalnih bogastava kojima Srbija neopsorno raspolaže, a da o natalitetu kao ključnom pitanju i ne govorim. U ovom momentu za Srbiju više vredi rodjenje 10-tak beba nego
bilo koji korak u tzv. približavanju EU.
Svakom je jasno da ovakvu, očerupanu, Srbiju ulaskom u EU čeka klasični nokaut.

Jovan

pre 12 godina

Mene je sramota sto moj srpski narod nije u stanju da stvori nikakvu vrednost, da formira drzavu...Nemojte da optuzujete politicare, oni su samo izraz nase volje, oni nas predstavljaju, isti su kao i mi, takvi su kakve zasluzujemo. I na kraju krajeva nisu to Marsovci, nego Srbi, kakvi su nam politicari, takav je i narod.

Srba

pre 12 godina

Gospodine Predsedniče s kim će mo se porediti kad nas i Albanija pretekne.Mislite o tome.(Možda će nas žuti do tada ubediti da nije bitno kako se živi u Evropi nego u Africi jer ovo koliko nas gaze mogu samo crnci izdržati)

Mayor Aleksandar Šapić

pre 12 godina

Ma, kakvi, bre! Damo li još neki mandat Cvetkoviću i Tadiću, znate kada će Albanija da nas prestigne? Ljudi, bez brige. Sve se dešava s razlogom.

Ljubivoje I

pre 12 godina

E moji novinari, e moji analitičari i moji komentatori.
Svi obilazite ko kiša oko Kragujevca. Ove države koje bolje napreduju od Srbije uz koje saveznike to čine. Mi nešto hoćemo a nešto stalno nećemo. Nećemo sa njima oni su nas bombardovali. Pa gde da smestim izjave svih naših političara da je FIJAT motor razvoja Srbije. Fijat je kao što znate iz države Italije u kojoj se nalaz Nato baza Avijano iz koje je izvršeno najviše poletanja u toku bombardovanja. Pa sada politički demagozi pričaju mi ne sarađujemo sa delom Italije koji ima veze sa Natom već sa onim drugim delom.Šio mi ga Đura. Italijanska vlada koja sa nama sarađuje je vlada i Natovskog dela Italije.
Šta sam hteo da kažem. Potpisujte sve što je potpisala Slovačka, Češka, Slovenija, Hrvatska, Bugarska, Rumunija, Mađarska i na kraju Crna Gora. Po našim istoriskim običajima potpisaćemo sve kada navedene zemlje u našem okruženju naprave još veu razliku u razvoju u odnosu na nas.
Nacionalni interesi se ne čuvaju sa rečima NEĆU već sa rečima HOĆU, i to HOĆU bolje od svih vas mrzeli nas ili voleli nas.

fun-da-mental

pre 12 godina

Statistika je zabavna stvar. "...dok se Hrvatska u poređenju sa Mađarskom opet našla u poziciji u kojoj je bila pre Prvog svetskog rata..." Pre prvog svetskog rata nisu postojale ni jedna ni druga, i čisto sumnjam da postoje pokazatelji za njihov GDP iz tog perioda.

A ovo za braću Bajić stvarno nisam znao :)))

svetlanast.

pre 12 godina

ekonomistu miroslava zdravkovica kao ni ostale nezavisne strucnjake nema ko da cuje.
da slusaju strucnjake i da vide kako narod zivi zar bi dozvolili:
- da ortoped odlucuje o gradjevini, prostornom planiranju i - rudarstvu,
- da ministarka malovic i ekipa upropaste pravosudje i nanesu nemerljivu finansijsku stetu, a onda je postave na celo borbe protiv korupcije, - "u tri pravca"...
- da kao "najure" mladjana dinkica a postave njegovog klona,
- da milan markovic smanjuje administraciju, tako sto je povecava,
- da pojedinci postaju sve bogatiji a gradjani i drzava sve siromasniji,
- da u skupstini, najvisem zakonodavnom telu, argumenti nista ne vrede, vec magicnih 126 moze da izglasa - bilo sta.nema veze, posle godinu dana ce promeniti, kad pojedinci zavrse "posao",
- da vuk jeremic putuje po svetu, trosi pare i ponavlja "ne damo kosovo", sigurno je da ne damo kosovo - kad su nam ga jaci od nas, oteli, uzeli - mozemo samo da to NIKAD NE PRIZNAMO...

zvonko

pre 12 godina

I nece biti nista bolje ni u narednih 10 godina ako se ne zabrani svima ovima da se bave politikom koji vec 20 godina to ovako "uspesno" rade.

Paul Lalovich

pre 12 godina

Ovo je posledica delovanja nesposobnih i korumpiranih politicara i tajkuna nista drugo. Ali naravno glavni katalist je narod koji tolerise i kroz svoju pasivnost tolerise iste. Sto je opet razumljivo s obizrom na traume i strahote koje su prezivljavane tokom ratova. Drugim recima sve je ovo posledica sistematskog unistavanja i genocida nad jednim narodom.

Рале

pre 12 godina

Ова информација није тачна. Наиме, није могуће да ће Србија за 3 године бити најбеднија држава Европе из простог разлога што смо ми Срби, а као што знамо, Срби увек све надмудре. Такође, Србија је лидер региона, земља са најпаметнијим и најлепшим људима на свету, а има и Нолета Ђоковића што нам свима гарантује вишеструко већа примања колико за месец, два.
Што се тиче Словеније, такође сумњам да је њихов стандард толико виши. Наиме, сви се сећамо оне дивне песме коју су почетком златних деведесетих изводила Браћа Бајић и која је гласила: "На Триглаву неће жито, нек вам сеје Тито и Кардељ". Према томе, како су премудра Браћа Бајић (људи које су националне пензије неким чудом заобишле) још ономад приметила, у Словенији влада неописива глад, само словеначка влада то вешто крије.
Замолио бих на крају медије да не објављују овако злонамерне и неистините текстове јер необавештене грађане могу довести у заблуду да Србија није на добром путу.

banka

pre 12 godina

Sve se svodi na price i analize. Kad padne vlada, mozemo dalje da pricamo. Samo mi nikako nije jasno sledece: Sve je lose a narod ni prst da makne.
Na onim mitinzima one kakve takve opozicije treba da bude 500 000 ljudi a ne 100 000. Da li treba neko ovom narodu da kaze "Volim i ja vas" da bi njih 600 000 izaslo?

Pozdrav od Makedonija

pre 12 godina

Uvek nekako zaobilazite Makedoniju, kao u clanku ("Srbija najvise izgubila raspadom SFRJ")gde je plata 12 evra manja od Srbije , a nikako da POTENCIRATE da je potrosacka korpa 505 evra u Srbiju, a 200 evra u Makedoniju.Evo i sad oko MK rasta od 23, a Hrvatske 14.Kad god ovde citam BIZ, kao da vam je nezgodno da kazete da imate DUPLO vece cene od Makedonije(od putarina,pa do 50% jeftinijeg povrca, voca,restorana, prevoza, bespltnih kniga za sve ucenike do kraja srednje skole itd), samim tim da vam je i standard veoma gori, jer zaboga nije lako kad imate CAK 12 evra vece plate...Stvarno smo najgori kad imamo veci rast proizvodnje od Srbije, a fali nam 12 evra :D

DzoniKG

pre 12 godina

Ekonomisti u srbiji su ogledalo zemlje u kojoj zivimo,svaki peva drugu pesmu i lupeta iz glave.Tako smo 2008 na ovom istom sajtu procitali da je GDP tad bio na 68% onog iz 1989 a da je sad samo 25% manji i ako je Srpski GDP se smanjio od 2008 sa 6800$ na 5200$ kraju prosle,imali neke logike u tome ili je logika u srbiji u autu pa papir trpi sve samo da se nesto napise.
Srpski GDP nije ni na 50% onog iz 1989.


Yugoslavia

GDP: $154.1 billion, per capita $6,540; real growth rate 0.1% (1988)

External debt: $20.5 billion, medium and long term debt (1987)

Tadasnji dolar vredi kao 2 danasnja pa sve pomnozite sa 2 tj GDP per capita je bio oko 13000$ u danasnjim parama

A danas Srbija ima 6000$ u najboljem slucaju.

1989 prosecan GDP u svetu je bio 3600$ tj u tadasnjoj Yu je bio DUPLO VECI od svetskog proseka , prosecan GDP u svetu 2010 godine je 9218$ i Srbija sa 5200$ u toj godini ikma skoro DUPLO MANJE od svetskog proseka.
Udeo SFRJ u svetskom GDP-u 1989 je bio 1.1% od toga Srbije 0.377,udeo Srbije danas u svetskom GDP-u je 0.11% tj manji je za 3.5 PUTA.

Рале

pre 12 godina

Ова информација није тачна. Наиме, није могуће да ће Србија за 3 године бити најбеднија држава Европе из простог разлога што смо ми Срби, а као што знамо, Срби увек све надмудре. Такође, Србија је лидер региона, земља са најпаметнијим и најлепшим људима на свету, а има и Нолета Ђоковића што нам свима гарантује вишеструко већа примања колико за месец, два.
Што се тиче Словеније, такође сумњам да је њихов стандард толико виши. Наиме, сви се сећамо оне дивне песме коју су почетком златних деведесетих изводила Браћа Бајић и која је гласила: "На Триглаву неће жито, нек вам сеје Тито и Кардељ". Према томе, како су премудра Браћа Бајић (људи које су националне пензије неким чудом заобишле) још ономад приметила, у Словенији влада неописива глад, само словеначка влада то вешто крије.
Замолио бих на крају медије да не објављују овако злонамерне и неистините текстове јер необавештене грађане могу довести у заблуду да Србија није на добром путу.

Pozdrav od Makedonija

pre 12 godina

Uvek nekako zaobilazite Makedoniju, kao u clanku ("Srbija najvise izgubila raspadom SFRJ")gde je plata 12 evra manja od Srbije , a nikako da POTENCIRATE da je potrosacka korpa 505 evra u Srbiju, a 200 evra u Makedoniju.Evo i sad oko MK rasta od 23, a Hrvatske 14.Kad god ovde citam BIZ, kao da vam je nezgodno da kazete da imate DUPLO vece cene od Makedonije(od putarina,pa do 50% jeftinijeg povrca, voca,restorana, prevoza, bespltnih kniga za sve ucenike do kraja srednje skole itd), samim tim da vam je i standard veoma gori, jer zaboga nije lako kad imate CAK 12 evra vece plate...Stvarno smo najgori kad imamo veci rast proizvodnje od Srbije, a fali nam 12 evra :D

Paul Lalovich

pre 12 godina

Ovo je posledica delovanja nesposobnih i korumpiranih politicara i tajkuna nista drugo. Ali naravno glavni katalist je narod koji tolerise i kroz svoju pasivnost tolerise iste. Sto je opet razumljivo s obizrom na traume i strahote koje su prezivljavane tokom ratova. Drugim recima sve je ovo posledica sistematskog unistavanja i genocida nad jednim narodom.

zvonko

pre 12 godina

I nece biti nista bolje ni u narednih 10 godina ako se ne zabrani svima ovima da se bave politikom koji vec 20 godina to ovako "uspesno" rade.

DzoniKG

pre 12 godina

Ekonomisti u srbiji su ogledalo zemlje u kojoj zivimo,svaki peva drugu pesmu i lupeta iz glave.Tako smo 2008 na ovom istom sajtu procitali da je GDP tad bio na 68% onog iz 1989 a da je sad samo 25% manji i ako je Srpski GDP se smanjio od 2008 sa 6800$ na 5200$ kraju prosle,imali neke logike u tome ili je logika u srbiji u autu pa papir trpi sve samo da se nesto napise.
Srpski GDP nije ni na 50% onog iz 1989.


Yugoslavia

GDP: $154.1 billion, per capita $6,540; real growth rate 0.1% (1988)

External debt: $20.5 billion, medium and long term debt (1987)

Tadasnji dolar vredi kao 2 danasnja pa sve pomnozite sa 2 tj GDP per capita je bio oko 13000$ u danasnjim parama

A danas Srbija ima 6000$ u najboljem slucaju.

1989 prosecan GDP u svetu je bio 3600$ tj u tadasnjoj Yu je bio DUPLO VECI od svetskog proseka , prosecan GDP u svetu 2010 godine je 9218$ i Srbija sa 5200$ u toj godini ikma skoro DUPLO MANJE od svetskog proseka.
Udeo SFRJ u svetskom GDP-u 1989 je bio 1.1% od toga Srbije 0.377,udeo Srbije danas u svetskom GDP-u je 0.11% tj manji je za 3.5 PUTA.

Aleksandar

pre 12 godina

Nije Srbija dobila ništa što nije zaslužila, voleli ste moć i politike koji su obećali državu do Tokia, nerad jeste ove države vladar, dok u severnijim državama vole da rade, Srbin samo čeka da kidne kući ili u kafanu.

Ako bi Srbin stolječima imau Austrijski uzrast, on bi poštovao rad, a ovako on se stidi rada i smeje se ljudima koji su radni kao budale koje neznaju da uživaju!

Nema u Srbiji nikakve manufakture, nema tu preciznosti, nema tu koncentracije, ljudi vole merak, ali ako ide ovako napred pokupit će vas Albanci i Turci!

Samo vi slavite ratne zločince kao idole, pevajte pesme četnikuša koje slave svaku pobedu na sudu kao mali podvig.

Srbin koji živi u Srbiji nezna kako živi Srbin u inozemstvu!

Svi nas imaju za neradnike, agresivce i koljače.

Ako Srbija želi da se digne mora da se digne RADOM,RADOM I RADOM!

anti

pre 12 godina

Jeste, sve ovo je posledica pokvarenih, lopovskih i korumpiranih političara. Ali takođe i pokvarenog, priglupog, neobrazovanog, i nadasve lenjih građana, ili kako sami sebe vole da nazivaju - "naroda".

Повратак коренима !

pre 12 godina

Пре 1 св.рата Србија је била најнеразвијенија у Европи, Београд је имао око 30.000 становника, једна пруга, 1-2 фабрике, 99% сеоског становништва,99% неписмених....сад изгледа да се враћамо коренима.......најбоље да за коментар питају оца нације Д. Ћос..ћа

Jovan

pre 12 godina

Mene je sramota sto moj srpski narod nije u stanju da stvori nikakvu vrednost, da formira drzavu...Nemojte da optuzujete politicare, oni su samo izraz nase volje, oni nas predstavljaju, isti su kao i mi, takvi su kakve zasluzujemo. I na kraju krajeva nisu to Marsovci, nego Srbi, kakvi su nam politicari, takav je i narod.

banka

pre 12 godina

Sve se svodi na price i analize. Kad padne vlada, mozemo dalje da pricamo. Samo mi nikako nije jasno sledece: Sve je lose a narod ni prst da makne.
Na onim mitinzima one kakve takve opozicije treba da bude 500 000 ljudi a ne 100 000. Da li treba neko ovom narodu da kaze "Volim i ja vas" da bi njih 600 000 izaslo?

Nenad-EU

pre 12 godina

Dok u Srbiji najunosnije zanimanje bude politicar, dotle ce zemlja da propada. Licno znam primer coveka iz FR koji je hteo da ulozi 200.000e u jedan manji proizvodni pogon. Roba bi se izvozila u FR (imao sigurnog kupca) i zaposlio bi za pocetak minimum 10 radnika. Kada su poceli da ga ucenjuju razni opstinski misevi, covek je odustao od ideje poslovanja u Srbiju. To je primer koji poznajem licno a cuo sam o dosta takvih slucaja.

dejan

pre 12 godina

Jeste, sve ovo je posledica pokvarenih, lopovskih i korumpiranih političara. Ali takođe i pokvarenog, priglupog, neobrazovanog, i nadasve lenjih građana, ili kako sami sebe vole da nazivaju - "naroda".
(anti, 5. jul 2011 10:59)

Zaboravili ste jos reci i "napacenog" i "jadnog" naroda koji zdusno glasa za te iste politicare vec DVADESET godina.

Prema tome "napaceni" i "jadni" narode, DOBILI STE STO STE I ZASLUZILI!!!

ZokyNBGD

pre 12 godina

posle ovakvih tekstova dođe mi da razlupam sve izloge . . . na skupštini i predsedništvu... i setim se nabolje definicije koju sam skoro pročitao: "Srbi, narod koji nikada ne propusti priliku da propusti priliku"

A.Smit

pre 12 godina

Upravo je kljucna rec u nesposobnosti elite. Naravno i korumpiranosti,uz neobrazovano stanovnistvo, koje je po svojoj kvalifikacionoj strukturi medju poslednjima u svetu. To predstavlja najbolji pokazatelj realnog stanja srbijanske ekonomije. S tim sto je polazna osnova pogresna. Ne moze se uzeti da je Srbija u onoj SFRJ i ova sadasnja isto. Drugacije okolnosti, trziste, drugi ljudi i drugaciji privredni sistem i pravila ponasanja. Tada nije bilo mafijasa privrednika, privredni kriminal se koliko toliko suzbijao a privreda je izvozila 70% na trziste zemalja clanica OECD. S tim da je i podatak o bruto proizvodu iz 1971 problematican. Nacionalni dohodak u Srbiji je 1976 godine bio oko 6000 dolara, a 1989 vec upola manji za samo 15-ak godina i bio je 3000 dolara. Ako Srbija ima 25% manji dohodak nego u 1989 godini, onda nas to vraca u neke 60-e i 50-e godine. Nije cudo sto nas je Albanija prestigla. Ona je to vec sada uradila, isto i Bugarska. S tim sto su Albanci imali Envera Hodzu, Bugari Zivkova i rigidan privredni sistem. Mi smo bili Amerika za njih. Samo jedan Djerdap danas kosta 3 mlrd dolara. Kad sve to pomnozite i dodate fabrike i stanove koji su izgradjeni, videcete koliko je para ulozeno u tu zemlju kod tog zloglasnog Tita. I opet nista,vratili smo se u doba "cika Pere" kao da nikad u zivotu nije bilo neke Jugoslavije i tolikih investicija.Ali dobro, narod to hoce, smetali su intelektualci,smetali strani investitori, smetali poredak i pravna drzava, konkurencija, smetao Broz, malo nam je para ostavio. E sad dragi moji, videcemo kako ce nas Miskovici, Peconiji i Kostici razviti i koliki cemo standard pod njima imati. Steta sto postoji i MMF i Svetska banka koja se bavi nekim kvantifikovanjem dohotka po glavi stanovnika u svetu pa i okolnim drzavama.

Bucko razmisljam

pre 12 godina

U 2014. Albanija bogatija od Srbije

Mene licno ova vest ne iznenadjuje ni najmanje !
Albanija je za razliku od Srbije medju prvima priznala kosovsku nezavisnost i okrenula se pametnijim pitanjima !
"Racunica" je vrlo jednostavna ! Sto pre neka drzava prizna nezavisno Kosovo tim bolje i napraduje u razvoju !

Nespavac

pre 12 godina

Srbija ima dopre prirodne predispozicije da bude u vrhu po ekonomskom standardu na Balkanu. Priroda nam je sve dala. Medjutim nas problem su nasi politicari korumpirani i alavi kako oni na vlasti tako jednako i oni u opoziciji. Beograd i Novi Sad zbog koncentracije birackog tela dobijaju sve na ustrb ostatka zemlje. Tako da imamo krajeve koji se polako prazne u kojima za desetak godina nikog nece biti. Vec imamo potpuno opustele krajeve. Izgovor koji koriste politicari bombardovanje i sankcije su samo izgovor za njihovu nesposobnost. Nemacka I japan su bili daleko razoreniji pa su se oporavili i sada su ekonomske sile. Ali tamo na vlasti nisu dolazili korumpirani i sebicni politicari. Vec ljudi svesni i predani interesima zemlje i nacije...

madrfadr

pre 12 godina

znate šta - imali smo bombardovanje od 3 meseca al smo napadali susedne zemlje i po 3 godine!!! kako je hrvatska mogla da ima bolji BDP za tih 15% a mi lošiji za 25%?!

dejan

pre 12 godina

A što ste očekivali posle jedanaest godina dosističke vladavine oličene u DS i njenim satelitima.Korupcija i loša privatizacija od strane tkz experata iz DS i G17+ su nas dovele do toga da je Srbija u ekonomskoj i počlitičkoj agoniji i ujedno po svim parametrima nažalost najgora u ovom delu Evrope.
(ljubo prevareni demokrata, 5. jul 2011 08:37)

Ma i to sto kazes... ih da nam je one blagodeti iz devedesetih... jedno par ratova, jedna od najvecih inflacija u istoriji monetarnog sistema... kad se samo setim... dobijem platu pa kod komsije kupim od nje jedno 3 litra benzina ako je tu za vikend... ako nije onda samo litar! Gde bi nam kraj bio... I Svedjani bi se masovno useljavali u Srbiju!

More ne lupetaj bre!!!

marko

pre 12 godina

Planina Rogozna je bogata zlatom, srebrom i bakrom. Sa toplom vodom iz Bogutovca (Bogutovacka banja), kod Kraljeva, moglo bi celo Kraljevo i okolina da se greje preko zime. Imamo dosta bogatstva, ali sta vredi, kad to ove iz vlade ne zanima....

ljubo prevareni demokrata

pre 12 godina

A što ste očekivali posle jedanaest godina dosističke vladavine oličene u DS i njenim satelitima.Korupcija i loša privatizacija od strane tkz experata iz DS i G17+ su nas dovele do toga da je Srbija u ekonomskoj i počlitičkoj agoniji i ujedno po svim parametrima nažalost najgora u ovom delu Evrope.

Alexa

pre 12 godina

BiH je zemlja koja je razvaljivana 5 godina, od čega je dični general 1100 dana maltretirao samo Sarajevo, Hrvatska je sravnjena u pojedinim delovima oko Srbije i Crne Gore kada je goloruki Srpski narod uništavao šta mu je bilo u dometu. Kosovo je bilo pod topovskim i minobacačkim tretmanom dve-tri godine, a pljačkano punih 80... I sada nam je neko drugi kriv što imamo nizak standard... Dosta mi je uloge žrtve od 78 dana, i to najglasnije riču oni koji su sve ostale maltretirali godinama. Bosna se ne razvija zbog nas, zbog Dodika, zbog SDS-a. Držimo u lancima Kosovo a želimo da podjarmimo i Crnu Goru. Nema nam većih neprijatelja od Hrvata jer su nas odj**ali i počeli da žive normalno. Još mislimo da su Bugari, Rumuni i Mađari drugoligaši iz ere Brežnjeva iako se davimo u sopstvenom izmetu. Slavimo svetog Kneza i Cara Dušana, teroristu Gavrila Principa, Ratka Mladića, Radovana Karadžića, deca nam na utakmicama ističu nacističke simbole, imamo najmanje fakultetski obrazovanih, a najviše nepismenih i pušača u Evropi... postoji samo još tračak nade: da nam međunarodna zajednica uvede administratora (ako mogu da biram Japanca) koji će nas dovesti u red.

Ljubivoje I

pre 12 godina

E moji novinari, e moji analitičari i moji komentatori.
Svi obilazite ko kiša oko Kragujevca. Ove države koje bolje napreduju od Srbije uz koje saveznike to čine. Mi nešto hoćemo a nešto stalno nećemo. Nećemo sa njima oni su nas bombardovali. Pa gde da smestim izjave svih naših političara da je FIJAT motor razvoja Srbije. Fijat je kao što znate iz države Italije u kojoj se nalaz Nato baza Avijano iz koje je izvršeno najviše poletanja u toku bombardovanja. Pa sada politički demagozi pričaju mi ne sarađujemo sa delom Italije koji ima veze sa Natom već sa onim drugim delom.Šio mi ga Đura. Italijanska vlada koja sa nama sarađuje je vlada i Natovskog dela Italije.
Šta sam hteo da kažem. Potpisujte sve što je potpisala Slovačka, Češka, Slovenija, Hrvatska, Bugarska, Rumunija, Mađarska i na kraju Crna Gora. Po našim istoriskim običajima potpisaćemo sve kada navedene zemlje u našem okruženju naprave još veu razliku u razvoju u odnosu na nas.
Nacionalni interesi se ne čuvaju sa rečima NEĆU već sa rečima HOĆU, i to HOĆU bolje od svih vas mrzeli nas ili voleli nas.

Bob

pre 12 godina

Ma ni jedan ne razume! Srbija mora da ima manji standard od Albanije tako ce Kosovari seliti u Albaniju i evo srbija i kosovo slobodno! Nemate vi pojma o dugorocni taktiki! :)

svetlanast.

pre 12 godina

ekonomistu miroslava zdravkovica kao ni ostale nezavisne strucnjake nema ko da cuje.
da slusaju strucnjake i da vide kako narod zivi zar bi dozvolili:
- da ortoped odlucuje o gradjevini, prostornom planiranju i - rudarstvu,
- da ministarka malovic i ekipa upropaste pravosudje i nanesu nemerljivu finansijsku stetu, a onda je postave na celo borbe protiv korupcije, - "u tri pravca"...
- da kao "najure" mladjana dinkica a postave njegovog klona,
- da milan markovic smanjuje administraciju, tako sto je povecava,
- da pojedinci postaju sve bogatiji a gradjani i drzava sve siromasniji,
- da u skupstini, najvisem zakonodavnom telu, argumenti nista ne vrede, vec magicnih 126 moze da izglasa - bilo sta.nema veze, posle godinu dana ce promeniti, kad pojedinci zavrse "posao",
- da vuk jeremic putuje po svetu, trosi pare i ponavlja "ne damo kosovo", sigurno je da ne damo kosovo - kad su nam ga jaci od nas, oteli, uzeli - mozemo samo da to NIKAD NE PRIZNAMO...

Teddy Picker

pre 12 godina

Za vreme Milosevica je bar sve bilo zamrznuto, ova drzava se deset godina finansira, i sebe i ove nezasite lopuze na vlasti, od kredita, donacija, rasprodaje svega sto smo imali. Mi smo sad potpuno zavisna zemlja kojoj svako moze da radi sta hoce. A glad je ogromna, propast, jedino sto nam je ostalo je da opet pokusamo sa nekom revolucijom, mada smo ubijeni poprilicno za bilo sta, jedina nam je sreca da gledamo Nola na tv-u.

Milko

pre 12 godina

Ja od običnih građana pa do novinara u Srbiji nevidim ništa drugo nego kukanje i nostalgiju za starim vremenima. Kao prvo nijedna zemlja istočne Evrope nije doživela ekonomski embargo i blokadu čitavog sveta kao Srbija. Isto tako nijedna istočno evropska država nije doživela bombardovanje od 78 dana i uništavanje mostova, fabrika itd. Dakle u tom smislu besmisleno je upoređivati zemlje ostatka Evrope sa zemljama zapadnog Balkana. Što se tiče pak Bugarske, Rumunije pa i buduće članice EU Hrvatske, u njihovom BDP-u je uračunata crna ekonomija. Sve nove članice EU-a moraju da u ukupan BDP uračunaju odprilike i obim crne ekonomije. Srbija nije uračunala crnu ekonomiju koja se realno kreće 20-30 % sadašnjeg BDP-a tako da bi po novoj metodologiji evropske unije srpski BDP danas bio veći za odprilike 20-30 %. i Srbija će kada bude zemlja kandidat i kada bude pregovarala za ulazak u EU morati da uskladi izračunavanje BDP-a sa novom metodologijom EU u kojoj je obavezno uključenje crne ekonomije u finalni obračun godišnjeg BDP-a. Po novoj metodologiji EU realno BDP Srbije je veći od bugarskog i na nivou Rumunije. Jednostavno moramo biti realni i shvatiti da ostale zemlje nisu imale iste probleme (ratove) kao i mi ali mislim isto tako da se bolje radilo da bi danas Srbija mogla mnogo bolje da stoji. Srbija treba da ulaže u infrastrukturu(puteve, železnicu itd.), turizam i to je alfa i omega razvoja zemlje.

toliko

pre 12 godina

Srbende,
nisu Vam za sve nevolje na ovom svetu krivi Tadic i Cvetkovic. Krivi ste sami sto ste se devedesetih zanosili Slobom, Arkanom, Seseljem, Velikom Srbijom, pa sada naciji treba 30 godina da se oporavi od toga. Voleli ste da se "ne da sveta srpska zemlja" po bilo koju cenu, e pa evo Vam je cena (a sveta srpska zemlja otisla zuuu). Druga stvar, ova vlada je tu 3-4 godine, sta je bilo pre toga? Sta je sa Kostunicom dr. Vojislavom? Ili je njemu sve oprosteno zbog KOSOVO JE SRBIJA? Zasto je ubijen Djindjic i ko ga je ubio, i time sprecio da Srbija mozda vec danas bude u EU? U nasoj zemlji postoji odredjen broj onih koji rade kao crnci za male plate, i to jeste problem. Ali vecina Vas koji daju ovakve komentare u kojima je jedini cilj da se kaze neka rec protiv Tadica i time sakupe plusevi Obrazovih pulena za tastaturom, ne zeli da radi, ne zeli da uci skolu, zeli da mu sve padne s neba tako sto ce Tadic i Cvetkovic da odu. E pa gospodo to tako ne ide. Kad bi malo gledali u sebe a ne stalno krivili druge za svoje probleme mozda bi Vam i bilo bolje.

Mitrovcanin sa Kosova

pre 12 godina

A vi i dalje patriotski branite koljena vasa KOSMET.
Brzo cete videti da i Kosova ( ili Kosmet kako vi volite) postace bogatija od Srbije.

Pozdravljam vas od "Juzne Pokraine"

Srba

pre 12 godina

Gospodine Predsedniče s kim će mo se porediti kad nas i Albanija pretekne.Mislite o tome.(Možda će nas žuti do tada ubediti da nije bitno kako se živi u Evropi nego u Africi jer ovo koliko nas gaze mogu samo crnci izdržati)

Bata

pre 12 godina

Ma, dajte, ljudi, manite se besmislenih statistika. Pricajte malo sa ljudima iz Bugarske ili Rumunije koji dolaze u Beograde. Ja imam kolege iz tih zemalja i oni tvrde da je Srbija jos daleko ispred njih, bez obzira na to sto su postali clanovi EU. I u pogledu plata i pogledu uslova za zivot, rad. Prosetajte malo Sofijom i Bukurestom, narocito, predgradjima, pa uporedite sa Beogradom. Udjite u stan ili kucu nekog vaseg kolege iz Sofije ili Bukuresta pa ga uporedite sa svojim. O Albaniji necu ni da govorim. Ona je decenijama daleko. Te brojke o rastu privrede, porsatu industrije, nacionalnom dohotku ne pokazuju sustinsku sliku. Naravno da ovde nije sjajno, ali bas toliko nismo pali

Dr Mike

pre 12 godina

Gde su sada one izjave premijera kako smo krizu prebrodili na nogama?Ovakav standard je slika i prilika naseg lutanja u magli poslednjih 11 godina,eto dokle smo stigli.Ako vam je lepo,glasajte ih opet,ja necu vise!

matematika

pre 12 godina

"Srpski bruto društveni proizvod danas je za oko 25 odsto manji nego 1990, dok je Slovenija na čak 54 odsto iznad nivoa iz poslednje godine pre raspada SFRJ".

Razlika je 79%. (Slovenija vs. Srbija 8:0) Ostalo je suvisno komentarisati i cisto lupetanje. Tuzno i zalosno.

fun-da-mental

pre 12 godina

Statistika je zabavna stvar. "...dok se Hrvatska u poređenju sa Mađarskom opet našla u poziciji u kojoj je bila pre Prvog svetskog rata..." Pre prvog svetskog rata nisu postojale ni jedna ni druga, i čisto sumnjam da postoje pokazatelji za njihov GDP iz tog perioda.

A ovo za braću Bajić stvarno nisam znao :)))

Mayor Aleksandar Šapić

pre 12 godina

Ma, kakvi, bre! Damo li još neki mandat Cvetkoviću i Tadiću, znate kada će Albanija da nas prestigne? Ljudi, bez brige. Sve se dešava s razlogom.

MILOS BGD

pre 12 godina

e vec 20 i kusur godina slusam kako je srbija najgora drzava i kako su srbi najgori narod. prvo sam to slusao u stranim medijima,sada toga vise nema toliko,ali zato sada to slusamo u domacim medijima(koje su sve pokupovali stranci tako da mu dodje na isto). dosadilo mi je vise!!! sad cu iz inata da postanem najveci nacionalista!!! neka svako ko misli da su srbi i srbija najgori neka dodje kod mene u ruzveltovu da mu ja objasnim neke stvari! nevaspitani bezobraznici!

Kristijan

pre 12 godina

@Milko....
"Kao prvo nijedna zemlja istočne Evrope nije doživela ekonomski embargo i blokadu čitavog sveta kao Srbija. Isto tako nijedna istočno evropska država nije doživela bombardovanje od 78 dana i uništavanje mostova, fabrika itd."
Kao prvo nijedna zemlja jugoisočne Europe nije bombardirala susjedne do jučer savezne države jedne federacije, nijedna druga zemlja nije vodila rat u 4 sadašnje države uz okruženja (Slo, Hrv, BiH, Kos, nijedna druga država ne slavi neke propale fašiste iz 1944. (Četnici), ovo uništavanje mostova i fabrika su Srbi radili po HR i BiH sve do 1995., tako da burazeru nije Srbija bila u najgoroj poziciji već BiH, 3/4 BiH je bilo okupirano i spaljeno, 1/3 HR je bilo okupirano i spaljeno, ali RAD, RAD i RAD su obnovili većinu infrastrukture i zgrada, a ne pjesma i piće!

gost

pre 12 godina

U, cuda mi cuda biti bogatiji od nas srba sa ovakvom vlascu. Svi pobegose od nas i svi na kraju bolji od nas. Nama nikada nije bio cilj dobar zivot nego nebeski zivot i nazalost jos uvek je. Iracionalni cilj nas vodi ka izumiranju nacije. Izgubili smo instikt za prezivljavanje zbog viseg cilja.

Telefondzija

pre 12 godina

Halo....pa ovo postade vrlo jak opozicioni sajt. Ili,da budem iskreniji, ovde ipak moze da se procita i ono sto ovi nasi na vlasti nikako ne bi voleli da citaju. A lepo neko rece, prestanite da negativno izvestavate, jer smo brate "lideri u regionu". Pa dobro, da nas sve covecanski pitam,gde nestade to liderstvo? Koliko znam jedno 3 puta izlazismo iz krize..."sreca te smo na vreme preduzeli korake pa nas nece zakaciti kriza"....Sto bi rekao Jelence, "ovde bre zanimljivo u ....****".

seljadin

pre 12 godina

ne razumem otkud se izvlace ovi "tacni" podatci, postavio sam zaokruzene
cifre sa sajta IMF, dole ima i link za 2014
Rusija 20.000,
Albanija u 2014 oko 9.000, Srbija 14.000, Hrvatska 20.000, Bosna 10.000,
Ukraina, Gruzija, Moldavija od 3.000 do 8.000.

http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2010/02/weodata/weorept.aspx?pr.x=79&pr.y=10&sy=2011&ey=2015&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&c=941%2C914%2C946%2C962%2C913%2C921%2C943%2C963%2C918%2C960%2C968%2C922%2C942%2C961%2C915%2C926&s=PPPPC&grp=0&a=

dugorocne prognoze govore da ce prosecan Rus u 2040toj godini
imati 15% vecu kupovnu moc od prosecnog Nemca.

Bojan

pre 12 godina

Neki od zakljucaka ovdje prikazani su povrsno i tendenciozno predstavljeni i interpretirani. Npr obracun BDP-a je disciplina koja daje dosta mogucnosti za manipulaciju. Hrvatska i Slovenija (pa i Srbija uz njih) su tesko zaduzene zemlje i njihova sumorna stvarnost i buducnost tesko da mogu da se uljepsaju sa bajkama o rastu BDP-a.

Milutin Mladjenović

pre 12 godina

NASLOV : U 2014. Albanija bogatija od Srbije>>>

Nije to gore ništa spektakularno, čudno, zabrinjavajuće.
Neverovatno je u Srbiji to, što ti isti ljudi, stranke, lideri, rukovodioci Srbije koji su Srbiju doveli do ekonomske i svake druge propasti, nude nam se da to isto rade i dalje do same sahrane našeg društva u celini.
Još strašnije je to, što im se niko ne suprostavlja da do toga dodje!? Strašno.

znanje

pre 12 godina

Neznam jel ste se pitali zasto su Slovenija i Hrvatska zeljele izaći iz Jugoslavije.Eto vam ogovora.Sve je cinjenično,iskreno bez emocija.Kada smo govorili da su motor Jugoslavije upravo SLO i HRV tada ste govorili da to nije istina.Ima jos nekih koji ce to tvrditi,ili kao izliku govoriti da je Srbija bila bombardirana.Dragi moji,Hrvatska je bila bombardirana 4 godine.Uništene su obiteljske kuće,tvornice pa cak i kulturna dobra,a o migracijama tj prognanim ljudima da ne govorim.To je bila naša zbilja.Sada su stvari drukčije.Ono što vam mogu reći da je znanje ključ svega.Najlakše je manipulirati čovjekom bez znanja,Nikad nisu krivi političari nego narod.Nepostojanje znanja kod običnih ljudi tj nepostojanje kritične mase bilo da je riječ o izborima na koje je potrebno izaći,bilo da je riječ o ekonomskim znanjima ,ili poznavanju povijesnih činjenica što je evidentan problem u Srbiji.

pozdrav

sasha

pre 12 godina

Slazem se sa osobom iz Slovenije o tome ko je bogatiji a ko siromasniji ali se en slazem da je privatizacija bila skroz uspesna u Sloveniji odnosno da nije bilo stvaranja interesnih grupa i korupcije. Mala je to zemlja i pojedinci su se obogatili od privatizacije, bas kao i u Rusiji i Srbiji. Setimo se korupcije u vezi kupovine tenkova od Finske, mislim da je to bio slucaj Janeza Janse. Takodje se ne slazem da ce jacanje privatnog sektora poboljsati ekonomsko stanje, kapitalisti ce dati malu platu ljudima jer se ljudi ne bune, cak i ako kapitalista zaradi 100 milijarde evra a ne samo milijardu. Na zapadu ljudi zive dobro jer su se borili za vece plate a ne zato sto su bogati humanitarni pa ce tek tako dati ljudima 2000 evra platu. Problem u Srbiji je sto ljudi nemaju za koga da glasaju a nece da protestvuju, ocigledno je tajna sluzba i dalje jaka i ima uticaj na drustvo a tajna sluzba koristi svoje saradnike da kontrolise drustvo i da sluzi vlastima.

nije nego

pre 12 godina

Postedite nas ovakvih naslova koji zamajavaju i samo pojacavaju losu energiju prema drugima u vec postojecoj 'negaciji svega'. Prvo, naslov navodi na pomisao da je Albanija vec sada ispred Srbije a ne da je to projekcija za 2014. Da li ce to tako biti ostaje da se vidi. U medjuvremenu valja se potruditi da sagledamo da nam je cesto osnovni problem nas odnos sa drugima--bilo na poslu (interno) ili sa onima spolja sa kojim saradjujemo. Kod nas se ljudi infantilno ponasaju i u licnim i u poslovnim interakcijama. Nemaju osnovnu samokontrolu emocija. Mi naprosto ne umemo da radimo timski, recimo na projektima, nego svaka vaska obaska i jos pritom bi da drugog ometemo u radu ako je uspesan. Mi naprosto ne shvatamo da dok god i mom komsiji nije bolje nece ni meni--sire uzevsi (tj. u drustvu). Nego tajnu svog uspeha vidimo u onom 'da zeznem' druguog. Pogedajmo oko sebe, da nam je stalo do ove Srbije u kojoj zivimo ne bislo se odnosili prema javnim povrsinama kao da su deponije i ne bsimo tretirali nase sugradjane na slaterima, u bolnicama ili drugim ustanovama kao da su nam neprijatelji. E tu, kad mi krenemo malo od sebe--onda ce i Srbiji da krene jer imamo kapacitet (ukljucujuci i dijasporu) da popravimo stvari, ali ako nemamo kulturu osnovnog dogovaranja o zajednickom interesru, na bilo kom nivou, pisi propalo. Neki su spomenuli Novaka u komentarima, pa uspeo je jer je ulozio svoj trud i kao pojedinac, a pogledajte u isto vreme sta se desavalo sa timskim sportovima--sprega s politickim olosem i td.

pravda

pre 12 godina

Ono sto je najgore ne vidi se izlaz iz tunela u koji smo usli.Perspektive su nam vrlo sumorne i plasim se da mi vise nemamo vremena za bilo kakve izbore,naklapanja,analize,ako zelimo ozbiljne promene.Nepostojanje jasne strategije,neophodnog jedinstva i totalna dezorijentisanost,su nas bacile na margine normalnog sveta.Brza resenja ne postoje,ali ne vidim nikoga na politickoj sceni za bilo kakva druga.Voleo bih da nisam u pravu.

Milance

pre 12 godina

Nece jer ce dogodine ponovo premijer da bude Kostunjavi i ponovo ce krenuti ekonomski rast kao iz perioda 2004-2008. Sistematsko unistavanje privrede koju sprovodi DS sa bliskim "tajfunima" stace.
Ipak se narod malkice opametio ....

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 12 godina

Siromašenje Srbije, pored drastičnog kažnjavanja Srbije od strane zapadnih režima, je direktna posledica katastrofalne politike političkih lidera, koji ništa drugo ne znaju nego se samo ulizuju Evropi i proglašavaju tzv. euroatlanske integracije kao najvažnij cilj Srbije. A cilj Srbije ( i ne samo nje) nisu evroatlanske integracije NEGO BOLJI ŽIVOT GRADJANA.
Političke elite nisu ništa uradile ka većem radu i redu u Srbiji i pametnom i racionalnom koriščenju materijalnih bogastava kojima Srbija neopsorno raspolaže, a da o natalitetu kao ključnom pitanju i ne govorim. U ovom momentu za Srbiju više vredi rodjenje 10-tak beba nego
bilo koji korak u tzv. približavanju EU.
Svakom je jasno da ovakvu, očerupanu, Srbiju ulaskom u EU čeka klasični nokaut.

Volk

pre 12 godina

To sto neki tamo ekonomisti i statistika kazu ,to nema veze sa zivotom. Pitajte cika Mirka i on ce vam objasniti da stvari stoje sasvim drugacije.

Goran

pre 12 godina

Čitam komentare i vidim zašto je naslov istinit. Krivi su vam političari? Krivi smo svi mi, dame i gospodo. Srbin gleda da ne plati porez, da podmiti policajca, da upadne preko reda, da baci pikavac kroz prozor da ne bi prljao svoju pikslu u kolima, da radi sto manje a očekuje da drugi rade više, da ga svi vole a on da sve mrzi, da preuveličava sve, da gleda sve crno-belo, da ignoriše dokaze protiv svog mišljenja, on je stručnjak za svaku sitnicu, ubeđen je da su svi drugi prevaranti a on jedini pošten... i na kraju, misli da su političari neka zasebna sorta ljudi, a ne oni koje je on sam izabrao, njegova slika i prilika. Zato je nama loše, jer smo takvi. I zato ćemo se uvek vući po dnu statističklih tablica, dok god smo neobrijani, nemarni, prljavi, puni besa, sebičnosti i zavisti u mislima i delima.

Влада

pre 12 godina

Kao prvo nijedna zemlja jugoisočne Europe nije bombardirala susjedne do jučer savezne države jedne federacije, nijedna druga zemlja nije vodila rat u 4 sadašnje države uz okruženja (Slo, Hrv, BiH, Kos, nijedna druga država ne slavi neke propale fašiste iz 1944. (Četnici), ovo uništavanje mostova i fabrika su Srbi radili po HR i BiH sve do 1995., tako da burazeru nije Srbija bila u najgoroj poziciji već BiH, 3/4 BiH je bilo okupirano i spaljeno, 1/3 HR je bilo okupirano i spaljeno, ali RAD, RAD i RAD su obnovili većinu infrastrukture i zgrada, a ne pjesma i piće!
(Kristijan, 5. jul 2011 15:48)

Јадни ви Хрвати,чуди ме како је камен на камену остао после четири године сталног и жестоког бомбардовања.И не знам о којој ти окупацији причаш,како су могли Срби из Крајине окупирати своју прадедовину?То је ваљда само вама јасно.

И ман'те нас прича о четничком фашизму,зна се ко је спроводио програм истребљења,а ко је добијао медаље од Де Гола и Американаца.

Alex

pre 12 godina

Ma bitno je da mi imamo Djokovica, on ce da osvoji jos neki turnir pa da se pojavi u Beogradu i da nam kaze kako smo mi narod sa dusom i kako cemo "sve da osvojimo", onda mi padnemo u trans i sta ce nam ekonomija, sta ce nam hleb.
A sada ozbiljno: iracionalnost i odsustvo zdravog razuma koji su izgleda usadjeni u genetski kod Srba ce nas dovesti do potpunog unistenja i propasti. Toliko.

privrednik .

pre 12 godina

Tako je to kada se živi sa Kosovskim MITOVIMA ,lažnim i nabedjenim junacima i generalima,obrazima,naši,1389,SPC, u Ruskom zagrljaju i ostalim budalaštinama.Srbija kao takva nema perspektive.Samo još fali da na vlast dodju DSS,SNS i čiča miča gotova priča.

Dragan

pre 12 godina

Pa 25%-30% opali su nam nam i GDP i zaposlenost i industrijska proizvodnja i plate i zivotni standard i devizni kurs i priliv stranog kapitala u protekle 3 godine koliko traje mandat ove vlade! Kako god da smo ziveli sa Milosevicem i koliko god da smo zaostajali za Slovenijom ili Ceskom (Nemacku, Svajcarsku, Norvesku, ... necu da spominjem), ekonomski smo bar bili jaci od Bugarske, Rumunije, Albanije, BiH, Crne Gore. To sto smo sada iza njih, zaduzbina je ovih koji su dosli (a neki od njih su samo ostali) posle petog oktobra.

MagnusPyke

pre 12 godina

Cini mi se da I dalje patimo od kompleksa vise vrednosti. Stalno mislimo da smo nesto posebni I da smo daleko ispred nasih suseda, bugara, makedonaca, rumuna, albanaca I drugih. Nismo nista posebno, nema nas mnogo I ne umemo da organizujemo nasu drzavu da zivimo normalno.

pera

pre 12 godina

Stvari moramo maksimalno pojednostaviti i učiniti sistem efikasnim.To znači stvoriti uslove poslovanja da realni sektor poslovanja ima najveću zaradu, a ne banke.
Drugo učiniti preraspodelu u korist reanog sektora, a ne da od skromnog DP i dalje veći deo ide u sekundarnu rapodelu.
Evo jednog jednostavnog primera. To su nevidljivi porezi. Po zakonu o javnim nabavkama kad imate ponudu morate dokazati potvrdama da ste registrovani,da nemate sudsku i upravnu meru, da ste likvidni, da ste platili poreze,državi i lokalnoj samoupravi itd.
Već "bogate institucije" za to uzimaju taksu da vam daju potvrdu.Primer NBS daje potvrdu da ste likvidni i za to uzima pare, a puna je ko brod.Istovremeno na sajtu centralne banke ukucate matični broj firme i vidite da li je firma likvidna i da li je i koliko dana imala blokadu.
A stvar se rešava jednostavno direktor napiše izjavu i kaže da je registrovan da je platio poreze, da nema sudsku meru...ALI UJEDINJENA BIROKRATIJA I POLITIČKA ELITA HOĆE JOŠ JOŠ I JOŠ.
10 ponuda po 100 eurića i realnom sektoru uzeto 1000 eurića
ALAL VERA

Влада

pre 12 godina

Пре 1 св.рата Србија је била најнеразвијенија у Европи, Београд је имао око 30.000 становника, једна пруга, 1-2 фабрике, 99% сеоског становништва,99% неписмених....сад изгледа да се враћамо коренима.......најбоље да за коментар питају оца нације Д. Ћос..ћа
(Повратак коренима !, 5. jul 2011 11:58)

Реци им дете комунизма...Србија није имала ништа,а краљ и Немци и Недић су све покрали,а онда су дошли комунисти и све направили.

Питам се само одакле су се пребацивале оне фабрике у Словенију,Босну и Хрватску,и како су се пребацивале кад их званично није било!?

Sin Bludimir

pre 12 godina

(Aleksandar, 5. jul 2011 12:03)

Moram sine Aleksandre da ti dam negativnu ocenu posto to sto si napisao nije problem Srbije. Srbija je na drugom mestu po br radnih sati godisnje, ne secam se ko je prvi ali skoro je bila vest pa mozes da nadjesh.

Ovde je problem jednostabno to sto smo ZAO narod - zao sami po sebe. Pogani smo mnogo. Krademo, varamo, podmecemo komshiji, nema sloge.

Bio sam u Makedoniji i pozavideo **** kako su organizovani i kako chuvaju jedni druge. Pozavideo na slozi i postenju koju ovaj nash ponosni i prkosni junachki narod nema.

Nismo mi lenji, radimo kao konji, ali Sizifove poslove.

Radimo da bi gospoda napravila most od pola milijarde i da bi istalili 4/5 tog iznosa na svoje vile, zhene i zlatna Armani odela.

Gadi mi se gde zivim - Srbija koju volim najvishe na svetu propada u slobodnom padu, a dno se ne vidi...

Sasa

pre 12 godina

Zaista sramni rezultati vec 2 decenije. Ne nazire se niko ko bi mogao to da promeni ali ova vlast nece dobiti sledece izbore bez obzira.

Dragan

pre 12 godina

@Bato, prosetajte malo predgradjima Beograda, recimo Rakovicom i pogledajte kako sirotinja zivi. Ako vam to nije dovoljno, idite malo na dalju periferiju poput Barajeva sa okolinom. Na kraju izadjite iz Beograda i idite do Bele Palanke ili do Crne Trave. Ovako, porediti beogradsku "Silikonsku dolinu" sa svojim voznim parkom i periferiju Sofije i iz toga zakljuciti kako se ovde bolje zivi, krajnje je neozbiljno.

samo tetki da odnesem lek

pre 12 godina

Srpski bruto društveni proizvod danas je za oko 25 odsto manji nego 1990, dok je Slovenija na čak 54 odsto iznad nivoa iz poslednje godine pre raspada SFRJ - pametnom dosta ........ mada ne sumnjam da ce 'patriote' naci neku svetsku zaveru protiv najstarijeg i najpametnijeg naroda na planeti!

Stevan

pre 12 godina

Lepo, do sada je Albanija bila pojam za siromasnu zemlju a od sutra bicemo mi. Do raspada SSSR-a Bugari su govorili Rumunima, mi smo za vas Jugoslavija, a sad ce govoriti al ste bedni ko Srbija. To nece spreciti deda mraza da nam jos celu godinu prica o uspesima nove i stare vlade. U prvoj deceniji Milosevic je ratovao i drzao zemlju u blokadi i nemastini, u drugoj deceniji "demokrate" su privukle ogromne milijarde dolara i sve pokrale, zajedno sa svojim tajkunima. Iz komunizma smo presli u feudalizam a odatle u robovlasnicki period, svi idu napred, cak i Albanija a mi samo u rikverc. Srbija je postavljena na glavu, umesto na noge, demokrate su napravile sistem iskljucivo za sebe i svoje clanstvo, zasnovano na zaduzivanju, po sistemu, uzmi sve sto ti zivot pruza, danas si cvet sutra uvela ruuuza. Politikom se bave najgori i najnekompetentniji ljudi, samo oni mogu da lazu i kradu a da ne pocrvene, posebno ako su skriveni iza sede bradurine. Odvratno i tragicno.

Milan

pre 12 godina

Jedan od osnovnih problema u Srbiji je sto eksperti nisu eksperti i da to sto tekst i njegove ocene odgovaraju raspolozenju vecine populacije ne znaci da je u tekstu izrecena istina (to se zove populizam). Ovaj ekonomski strucnjak bi trebao da zna da bogatstvo i BDP nije isto. Mogu ja da proizvodim 20% vise od prosecnog Svajcarca, ali cak ni moji unuci ne mogu da dostignu akumulirano bogatstvo tog istog Svajcarca.

Primer: ako neko poseduje stan od recimo 100 kvadrata u Beogradu koji vredi 150K eura, izracunajte koliko vam treba godina da zaradite taj stan sa prosecnim BDP-om od recimo 14'000 dolara godisnje BRUTO (sto je recimo na nivou HR). Ovo je samo ilustracija razlike izmedju bogatstva i BDP-a, a ne komentar o "ucinku" nasih vrlih politicara od 2000te na ovamo, to je neka druga tema. Ne govorim ni o tome da smo mi nesto puno bogatiji od Albanije, realno beda smo i jedni i drugi.

mn

pre 12 godina

ma, nek smo mi srušili onu "tamnicu naroda", h... standard!
(nalogodavac, 5. jul 2011 10:05)

Da zlo bude vece niste vi nista srusili no utekose svi od vas kao opareni!!

darko

pre 12 godina

ne znamo da ratujemo , ne znamo da radimo, ne znamo nista....vreme je za duboke promene...tipa cede jovanovica. nole je primer koji potvrdjuje pravilo.

bane

pre 12 godina

Srbija jedina od istočno evropskih zemalja nije ni htela niti umela da sprovodi reforme.
Mi i danas nemamo nijednu reformsku partiju. Nemamo čak ni nezavisne intelektualce ili ekonomiste koji su dovoljno stručni i hrabri da kažu da je ovo ćorsokak. Srbija nije ni pokušala da izgradi pravnu državu, od toga su svi odmah odustali kada su videli da im to krnji privilegije.
U državi se sve vrti oko Borisa Tadića koji je uspeo da sagradi čvrstu partijsku državu umesto obećavane pravne države. Evo sinoć videsmo da su i sport politizovali kao niko u Evropi. Eto zato smo siromašni.

zexxx

pre 12 godina

Ова информација није тачна. Наиме, није могуће да ће Србија за 3 године бити најбеднија држава Европе из простог разлога што смо ми Срби, а као што знамо, Срби увек све надмудре. Такође, Србија је лидер региона, земља са најпаметнијим и најлепшим људима на свету, а има и Нолета Ђоковића што нам свима гарантује вишеструко већа примања колико за месец, два.
Што се тиче Словеније, такође сумњам да је њихов стандард толико виши. Наиме, сви се сећамо оне дивне песме коју су почетком златних деведесетих изводила Браћа Бајић и која је гласила: "На Триглаву неће жито, нек вам сеје Тито и Кардељ". Према томе, како су премудра Браћа Бајић (људи које су националне пензије неким чудом заобишле) још ономад приметила, у Словенији влада неописива глад, само словеначка влада то вешто крије.
Замолио бих на крају медије да не објављују овако злонамерне и неистините текстове јер необавештене грађане могу довести у заблуду да Србија није на добром путу.
(Рале, 5. jul 2011 05:44)
Hahahahaha!Genijalno!!!!

andrej

pre 12 godina

srbija je dotakla dno dna vec davno tako da svako poredjenje sa bilo kojom evropskom zemljom je previse.ako je za utehu bolje stoji nego BiH jer je u BiH situacija mnogo gora,korumpiranost je u svetskom vrhu i zbog toga je i ekonomija dno dna za ostale stvari je suvisno pricati.eto utehe za srbiju bolja je od BiH!

Matrix

pre 12 godina

Pa oni nemaju Tadića i ostale lopove koji su uništili do dna ovu državu,samo je pitanje kada ćemo da prodjemo kao Grčka ,samo što će naše političare da boli uvo ,svaki ima po par miliona evra u steku i mogu da pale gde hoce ,a ovaj narod ce da ostave na milost i nemilost,živi bili pa videli,a što je najtužnije svi političari su takvi,na celoj političkoj sceni nemožeš dva poštena čoveka da nadješ.Što nepriča gospoda sa vlasti da smo i dalje tigar na balkanu.

REMINGTON

pre 12 godina

Albanija je več sada puno bogatija od Srbije kako ekonomski tako i duhovno, ima puno više prirodnih bogatsva, ima more sa najmanje 1.000.000 turista sa Kosova, takođe ima Kosovsko i Makedonsko tržište koje čine toliko kupaca koliko ima Albanija stanovnika i koji kupuju sve što se može prodati. Tome primerno i velikom brzinom i razvija svu infrastrukturu.... A šta ima Srbija osim prodaje oružija i malo prehrambenih proizvoda. Svojim trmastim ponašanjem je izgubila i tržišta u komšiluku a trnutno največe izvozno tržište joj je Kosovo a i to se može brzo izgubiti zbog raznih Jeremića i sličnih.

Milan

pre 12 godina

Tipican B92 naslov,podsecaju me na Kurir.Srbija nikad nece biti siromasnija od Albanije,to je smesno.Od Srbije su sada bolje Slovenija i Hrvatska,ostale eks-Ju zemlje su daleko iza,Albaniju necu ni da pominjem.Imamo jedva nesto nizi standard od Rumunije i Bugarske koje su clanice EU skoro vec 5 godina,tako da nije sve tako crno,i stvarno vise umaraju ovi apokalipticni i bombasticni naslovi!!!

Повратак коренима(допуна претходног)!

pre 12 godina

Да додам - шта Србију, сада, разликује од тих истих држава, а које су некад биле далеко иза нас? Одговор је: СВЕ до једне су чланице НАТО-а.......а ми нисмо, још би и са Русима у неки нови Варш.Пакт! Мислим да ипак за коментар треба питати творце Меморандума из 1986, на челу са Д. Ћос..ем....

simboliko

pre 12 godina

Oni koji misle da mi dobro živimo su na grbači roditelja, ili su nasledili stanove istih. Ljudi su krali i šakom i kapom, jer je bilo šta ukrasti za razliku od ovih mučenika koji nisu imali ništa. Kod nas će tek biti loše, i to nam ne gine zbog svega što radimo naopako.

Mario Bros

pre 12 godina

Srbi ne protestuju, ne izlaze na ulice masovno. Očigledno je da nije toliko loše i neizdrživo koliko se nameće komparativnim analizama sa zemljama bivše Jugoslavije.
Čist metod dedukcije. Ako je drugima loše, oni protestuju i sukobljavaju se sa policijom, širom sveta. Kod nas svi mirni. Zaključak -nije toliko loše komparativno.

Da li su naša očekivanja i percepcija realnih mogućnosti nas samih toliko niske, pa se mirimo sa tim da imamo niže parametre u ekonomiji, ili je strah od pokazivanja siromaštva i nesreće toliko blamiranje pred očima komšija, ja to ne znam.

Ipak verujem da je na kraju dana većini porodica u Srbiji baš lepo kako žive. Bez obzira na cenu goriva, prosečne plate, porast cene hrane. Mislim da ste srećni i da zato ne pretestujete.

Ako nisam u pravu u slučaju vaše porodice, navedite onda zašto ne protestujete?

Iki

pre 12 godina

Sa pravim ljudima, bez obzira na bombardovanje, Srbija bi trebala da procveta. 12 godina je prošlo, pa do sad smo trebali sve da obnovimo i da budemo bolji i jači nego pre bombardovanja. A ne da budemo u ovakvoj situaciji. Taj događaj je razlog više da zemljama u regionu, kao i svetu, dokažemo da nismo neuništivi. Ali ne, mi im dokazujemo koliko smo naivni, nesposobni, koliko nas nije briga za svoj narod i teritoriju, i dopuštamo sebi da padamo sve niže, za šta je kriv državni vrh, jer nas on uporno dovodi u ovakvu situaciju.

enonimus

pre 12 godina

Ma biće nam bolje, samo da uđu direktne strane investicije, da sprovedemo reforme, da pobedimo korupciju,da priznamo Kosovo, da uđemo u EU, harmonizujemo odnose sa susedima i nema zime... Buuuuuuuuuhahhhhhahaahhahah, kako je ovaj narod glup! Veruje u laži koje mu serviraju žuti lopovi. Srbi, prodajete zemlju, hapsite heroje, pravite od dece kriminalce i prostitutke, učite naraštaje neradu, uništavate budućnost gaseći preduzeća, predajući zemlju i fabrike kriminalcima. Sva pamet odlazi iz Srbije. I čemu se onda nadate! Vi što imate malo pameti, bežite glavom bez obzira iz ove sramote, bede i beznađa! Srbija danas nije dostigla po nacionalnom dohotku Srbiju iz 1998, posle sankcija i ratova u Bosni i Hrvatskoj.Ili rušite izdajnički režim ili bežite odavd3e. Trećeg nema.

M. Jovanovic

pre 12 godina

Kada čitam komentare tipa "treba pobiti političare" vidim potrebu ljudi za promenama ali i nesposobnost da promene bilo šta na bolje.
Takve promene uglavnom ne rezultuju time da na vlast doći kvalititniji ljudi, niti se životni standard može poboljšati sekirom - tako što presečeš i kažeš od danasživimo ko u švedskoj.
S tim u vezi mislim da problem uopšte nije u ljudima na vasti - jer oni su tu vlast više puta dobiljai na izbroima, nego u tome da normalan političar nema šansi da u ovoj zemlji dođe na vlast. Ljudi ovde hoće da im se neko dere sa govornice "vama je loše - učiničemo da vam bude dobro, eliminisaćemo korupciju, vratićemo Kosovo bla bla" nikog ne interesuje da sluša detaljne analize problema, nalaženje rešenje i ostale dosadne priče.

maya

pre 12 godina

iskreno albanija napreduje sigurnim koracima, pa tokom letnjih odmora u albaniji letuje vise od milion turista (ukljucujuci kosovce i okolinu. zar to nije dovoljan podatak, neka svako od njih potrosi po 100 evra (minimum) za 10 dana koliko mu to dodje 100 000 000 evra, pa "nije bas neka suma" za tako malu drzavu

Зоран

pre 12 godina

Ја сам негде давно оставио свој јаху мејл па ми сада стижу спамови. Све сам почистио, остали ми ови из Аллбаније где не могу да се одјавим са листе тако да их не добијам. Ја појма немам албански, али видим слике и могу да закључим шта се нуди. Могу вам рећи да ако нису као ми, врло су близу нас. Није Албанија оно што ми мало старији памтимо.

Dina

pre 12 godina

E ljudi moji,sta bi jos trebalo danam se dogodi pa da se osvestimo,da se pokrenemo i kazemo DOSTA BRE VISE!Sva JAVNA preduzeca su osnovana kao DOO,zn\ci drustvo ogranicenih odgovornosti.Njima je posao da zarade pare i medjusobno podele,za rad se finansiraju iz budzeta a profit u dzep.Narod gleda,cuti,trpi gladan i zedan,deca nam ogose a vise nema ko ni da ih radja,porodice razorena,duse iscupane,jad,beda i tuga,TUGA ubi SRBIJU... A mi SVI cutimo i trpimo,pogledajte sta rade Grci,Nemci,Spanija.Pa dokle bre ljudi?ZASTO I KOGA TRPIMO? Ova deca nisu zasluzila da im kao besni psi,rasture zemlju a gde da idu, sta da rade? Postadosmo prosjaci u sopstvenoj zemlji i sto je jos gore,prosimo nasu imovinu od lopova.O BOZE DRAGI ZASTO,ZASTO ZASTO BRE...???????????????????

dorifor RH

pre 12 godina

@ Milko

Ne radi se o uračunavanju crne ekonomije, već sive ekonomije, a to je različito poprilično.

Uz put, Hrvatska nije članica EU i u svoj BDP ne uračunava niti crnu niti sivu ekonomiju.

ota

pre 12 godina

Brate kakav je ovaj ekonomist??!?!?!

Kad gledam po netu i sve sta pise, Albania nece jos dugo dugo da stigne SRB, a BDP SRB poraste sada.
Samo procitajte ovo pa bice vam jasno.
ALBANIA
GDP (PPP) 2010 estimate
- Total $23.864 billion[6]
- Per capita $7,453[6]
GDP (nominal) 2010 estimate
- Total $11.773 billion[6]
- Per capita $3,677

SRBIJA
GDP (PPP) 2011 estimate
- Total $83.41 billion[3] (75th)
- Per capita $11,255 (excluding Kosovo) (74th)
GDP (nominal) 2011 estimate
- Total 45.6 billion[3] (80th)
- Per capita $6,178[3] (excluding Kosovo) (79th.

A i da ne pricamo o standardu u Albaniju!
U Srbiji je veci standard, a i pogledajte Infrastrukturu Albanije i SRB pa videcete ko je bolji.. Srbija!

Bojan

pre 12 godina

Bucko razmisljam, 5. jul 2011 11:07)

Neka si se ti biseru javio,uvjek lupis nesto sto nema veze sa vezom...pitam se je li ti IQ kao broj mojih cipela ili samo mrzis svoju zemlju i narod! Daj boze da nas umjesto pametne djece napustaju takvi kao ti!

milan

pre 12 godina

Smesno je, da nekazem nesto drugo porediti nas i Sloveniju, nismo mogli da se poredimo u Jugoslaviji a posle raspada tek nema osnove za tako nesto. Neki kojima izgleda da nije dovoljno ovako lose kako je uporno rade na tome da to jos vise oruze. Slovenija nema Kosovo, nema izbeglica najvise u evropi, nije imala embargo, nema Mladica i nije poljoprivredna zemlja koja moze da uspe samo uz subvencije. Slovenija je vec imala razvijenu industriju, more, blizinu Italije i Austrije znaci zdravo trziste. Kada deset godina jedna privreda stoji sa drsaticno umanjenom proizvodnjom, blokiranim trzistem i razvojom sta misli te gde se mozete naci posle tog vremena, svugde samo ne medju onim naprednim. Netreba porediti Mercedes i Ladu kao ni Sloveniju i Srbiju, suvise se razlikujemo po mogucnostima i osnovi na kojoj se razvijaju dve zemlje.

Istoričar

pre 12 godina

@Повратак коренима !, 5. jul 2011 11:58

Ovo se vuče još uvek ? Sve od 90ih kad smo Slovenci i Hrvati počeli da vičemo kako smo razvijeniji bili. E pa nije baš tako. Samo ako pogledamo broj škola, srednjih i fakulteta u to vreme pre prvog svetskog rata - samo će ti se kasti.

Nešto što moji sunarodnjaci teško priznaju je, da smo mi škole na slovenačkom jeziku dobili tek gad smo se udružili sa Srbima. Austrijanci nešto takvo nisu dozvoljavali...

Sve u svemu. Srbija je pre dobila fakultet nego Slovenija recimo.

Đorđe

pre 12 godina

Vidim puno komentara u kojima piše da je narod u Srbiji glup. Nije glup već je u teškoj depresiji. A kad je neko u depresiji treba mu dati lek! A čitav problem se može svesti na jednu konstataciju - više niko nikom u Srbiji ne veruje, ni majka svom detetu, ni dete svojim roditeljima, ni brat sestri, ni drug drugu i tako u krug. Samo je potrebno više vere u ljude i u samog sebe. I samo je potrebno da se u svakom kvartu skupi po deset ljudi koji hoće nešto zajedno, i oni nađu drugih deset i malo po malo eto ih stotinu. A posle stotine - hiljada. A kad je nekoliko hiljada onda političari znaju da slušaju. Eto sinoć je bilo oko 150.000 ljudi, zašto nema na protestima? Zato što im je muka svih ovih političara i na poziciji i u opoziciji. Pa kad je već tako zašto onda komšije i prijatelji ne oforme nove stranke?

Ja

pre 12 godina

Sto volim ove motivacione tekstove na B92.
Mogli bi da pustite i neki za odvikavanje od pusenja ili za mrsavljenje. Siguran sam da bi bili pravi hit.

buki

pre 12 godina

Pa kakvi smo kao Narod i ljudi,takvi su nam i direktori i politicari.Pa ko nam je kriv.Ako nas i prestignu verovatno ce to biti razlog sposobnosti njihovog drustva i politicara da za bar nijansu budu uspesniji nego ovi nasi i mi sami, sto i nije bas po meni mnogo tesko.Tako je to kada neko sam sebe laze kako je mnogo bolji nego sto to u stvari jeste.
I da Jos nesto,
ne zelim da nikoga omalovazavam ali Albanija da nas prestigne?
Sramota me do Tokija!!!

/

pre 12 godina

Kada sam bio mlađi, pričali su nam da u Albaniji nemaju ničega, da nemaju ni cipele da obuju. Sada čitam kako se tamo bolje živi nego kod nas. Dok su se neki obogatili da ne znaju šta će sa parama, dotle nama pričaju o svetskoj krizi, koja se izgleda osetila samo u Srbiji, koja je postala najbednija na Balkanu, čak i iza Albanije.

Kole

pre 12 godina

Ha, ha, ha!! Klasicna americka propaganda. Oni i placaju NVO-e koje vrse razna statisticka ispitivanja, pa rezultat mora da bude po sistemu eto ko vam je kriv kad se drzite za Ruse i Kineze. Mozda bi korektnija verzija naslova trebalo da glasi "U 2014, Kina bogatija od USA"?

Miroslav

pre 12 godina

@(Milko, 5. jul 2011 11:51)
Po tvome,moci cemo da se uporedjujemo samo sa Libijom,
kada se tamo sve zavrsi.


Sve se to desavalo,uglavnom nasom krivicom,i to mora da se racuna.
A sve ostale zemlje,sa kojima se uporedjujemo,sve zajedno nemaju ovakvu politiku,korupciju ili toliko tajkuna.
Za to nam nije kriv embargo,bombardovanje i sl.

Ja sam za to,samo da nas uporedjuju sa Svajcarskom,Finskom,Norveskom.
Pa da vidimo razliku.
Muka nmi je kada nas uporedjuju sa albanijom,makedonijom,bih...
Ne zna se ko je vise golja...

Mirko

pre 12 godina

Konacno imamo sada za koga mozemo da glasamo

-> DVERI SRPSKE

posetite njihov sajt, pratite njihov rad i videcete zasto su oni dobra alternativa prema ovima koji su sada na vlasti.

spikey

pre 12 godina

Jel ima neko drugi sem Zdravkovića i Saše Đogovića?
Kada (slučajno) pročitam bilo koji komentar, dođe mi da plačem ali se setim da su to isti ekonomisti koji su prošle godine prognozirali "siguran" rast dinara do 130, krah banaka itd.
morate da pitate nekoga iz realne ekonomije, US Steel, Ball Packaging, Victoria group - to bi bilo mnogo interesantnije nego da čitamo Zdravkovića, Drakulića, Draškovića, Kostića....

posledica lose politike

pre 12 godina

Pa ako se nastavi sa ovom "proevropskom" politikom povladjivanja svima i unistavanja svega sto je srpsko to je neizbezno.
A ja sam mislio da ce Srbija procvetati kad izruci Mladica i Milosevica, kad ono ispade da ce proci gore od Albanije.Da li to znaci da su nas "proevropske" snage lagale? Nek nam objasne kakve mi to koristi imamo od izrucenja Mladica i Milosevica.Kakve koristi od "puta" ka EU ako imamo gori standard od Albanije,ako je nezaposlenost 22% i ako su prognoze da ce biti jos i gore.

janko , marko ili panta

pre 12 godina

za ovo je kriv samo NEsistem koji je i dalje na snazi i koga i mi obican narod , posto se ne bunimo uopste , PODRZAVAMO ! da li je na primer ministar poljoprivrede ili bilo kog drugog ministarstva ortoped , mehanicar ili obucar nije bitno , bitno je da je sposoban da rukovodi ljudima i da se stara da ljudi u tom ministarstvu rade SVOJ posao kako treba ! to kod nas nema jos ! ps // u jednoj od najcistijih , najsredjenijih i najbogatijih zemalja na svetu austriji je nekdasnja ministarka unutrasnjih poslova postala ministar finansija i nikom nista , sve je po starom ! isti sistem pre , isti sistem posle nje , ALI SISTEM KOJI U VECOJ MERI FUNKCIONISE !

Marko

pre 12 godina

Kao po obicaju zanimljiv naslov privuce svakave i "komsije" i domace i ono najgore iz njih. Slusao sam ja o napretku Bugarske i Rumunije "malo po malo" jos od 1990 i nisu stigli nigde. Danas je isto u Bugarskoj i Rumuniji ako ne i gore. Preporucujem svima da gledaju svoja dvorista u Srbiji se ne zivi nista losije u odnosu na region u sirem smislu.

Alen

pre 12 godina

Svi vi pljuvači kao da ste zaboravili bombardovanje i 10 godina sankcija? Madjare, Hrvate i Bugare niko nije "vratio" 100 godina unazad. Siguran sam i u to da većina zemalja EU iz slične situacije nikad se nebi podigle nego totalno bankrotirale. Davno!Glavu gore.

Branko

pre 12 godina

Naša politička elita ("demokrate") nije nesposobna. Ona je jako sposobna ali tu sposobnost koristi samo da opstane na vlasti i za lično bogaćenje.*****

Krisistijan

pre 12 godina

@Влада
Ma jesu li ti oni isti Ameri koji su bombardirali Srbiju ?! Pa zar nisu oni demoni s klaunom Clintonom ?! Kako to da Ameri nekad pašu, a nekad ne ? Ameri su pragmatici i zato vladaju svijetom, kad im paše hvale te, kad ne... znaš šta se događa.

Bucko razmisljam

pre 12 godina

U 2014. Albanija bogatija od Srbije

Mene licno ova vest ne iznenadjuje ni najmanje !
Albanija je za razliku od Srbije medju prvima priznala kosovsku nezavisnost i okrenula se pametnijim pitanjima !
"Racunica" je vrlo jednostavna ! Sto pre neka drzava prizna nezavisno Kosovo tim bolje i napraduje u razvoju !

Рале

pre 12 godina

Ова информација није тачна. Наиме, није могуће да ће Србија за 3 године бити најбеднија држава Европе из простог разлога што смо ми Срби, а као што знамо, Срби увек све надмудре. Такође, Србија је лидер региона, земља са најпаметнијим и најлепшим људима на свету, а има и Нолета Ђоковића што нам свима гарантује вишеструко већа примања колико за месец, два.
Што се тиче Словеније, такође сумњам да је њихов стандард толико виши. Наиме, сви се сећамо оне дивне песме коју су почетком златних деведесетих изводила Браћа Бајић и која је гласила: "На Триглаву неће жито, нек вам сеје Тито и Кардељ". Према томе, како су премудра Браћа Бајић (људи које су националне пензије неким чудом заобишле) још ономад приметила, у Словенији влада неописива глад, само словеначка влада то вешто крије.
Замолио бих на крају медије да не објављују овако злонамерне и неистините текстове јер необавештене грађане могу довести у заблуду да Србија није на добром путу.

Milko

pre 12 godina

Ja od običnih građana pa do novinara u Srbiji nevidim ništa drugo nego kukanje i nostalgiju za starim vremenima. Kao prvo nijedna zemlja istočne Evrope nije doživela ekonomski embargo i blokadu čitavog sveta kao Srbija. Isto tako nijedna istočno evropska država nije doživela bombardovanje od 78 dana i uništavanje mostova, fabrika itd. Dakle u tom smislu besmisleno je upoređivati zemlje ostatka Evrope sa zemljama zapadnog Balkana. Što se tiče pak Bugarske, Rumunije pa i buduće članice EU Hrvatske, u njihovom BDP-u je uračunata crna ekonomija. Sve nove članice EU-a moraju da u ukupan BDP uračunaju odprilike i obim crne ekonomije. Srbija nije uračunala crnu ekonomiju koja se realno kreće 20-30 % sadašnjeg BDP-a tako da bi po novoj metodologiji evropske unije srpski BDP danas bio veći za odprilike 20-30 %. i Srbija će kada bude zemlja kandidat i kada bude pregovarala za ulazak u EU morati da uskladi izračunavanje BDP-a sa novom metodologijom EU u kojoj je obavezno uključenje crne ekonomije u finalni obračun godišnjeg BDP-a. Po novoj metodologiji EU realno BDP Srbije je veći od bugarskog i na nivou Rumunije. Jednostavno moramo biti realni i shvatiti da ostale zemlje nisu imale iste probleme (ratove) kao i mi ali mislim isto tako da se bolje radilo da bi danas Srbija mogla mnogo bolje da stoji. Srbija treba da ulaže u infrastrukturu(puteve, železnicu itd.), turizam i to je alfa i omega razvoja zemlje.

Bata

pre 12 godina

Ma, dajte, ljudi, manite se besmislenih statistika. Pricajte malo sa ljudima iz Bugarske ili Rumunije koji dolaze u Beograde. Ja imam kolege iz tih zemalja i oni tvrde da je Srbija jos daleko ispred njih, bez obzira na to sto su postali clanovi EU. I u pogledu plata i pogledu uslova za zivot, rad. Prosetajte malo Sofijom i Bukurestom, narocito, predgradjima, pa uporedite sa Beogradom. Udjite u stan ili kucu nekog vaseg kolege iz Sofije ili Bukuresta pa ga uporedite sa svojim. O Albaniji necu ni da govorim. Ona je decenijama daleko. Te brojke o rastu privrede, porsatu industrije, nacionalnom dohotku ne pokazuju sustinsku sliku. Naravno da ovde nije sjajno, ali bas toliko nismo pali

Aleksandar

pre 12 godina

Nije Srbija dobila ništa što nije zaslužila, voleli ste moć i politike koji su obećali državu do Tokia, nerad jeste ove države vladar, dok u severnijim državama vole da rade, Srbin samo čeka da kidne kući ili u kafanu.

Ako bi Srbin stolječima imau Austrijski uzrast, on bi poštovao rad, a ovako on se stidi rada i smeje se ljudima koji su radni kao budale koje neznaju da uživaju!

Nema u Srbiji nikakve manufakture, nema tu preciznosti, nema tu koncentracije, ljudi vole merak, ali ako ide ovako napred pokupit će vas Albanci i Turci!

Samo vi slavite ratne zločince kao idole, pevajte pesme četnikuša koje slave svaku pobedu na sudu kao mali podvig.

Srbin koji živi u Srbiji nezna kako živi Srbin u inozemstvu!

Svi nas imaju za neradnike, agresivce i koljače.

Ako Srbija želi da se digne mora da se digne RADOM,RADOM I RADOM!

MILOS BGD

pre 12 godina

e vec 20 i kusur godina slusam kako je srbija najgora drzava i kako su srbi najgori narod. prvo sam to slusao u stranim medijima,sada toga vise nema toliko,ali zato sada to slusamo u domacim medijima(koje su sve pokupovali stranci tako da mu dodje na isto). dosadilo mi je vise!!! sad cu iz inata da postanem najveci nacionalista!!! neka svako ko misli da su srbi i srbija najgori neka dodje kod mene u ruzveltovu da mu ja objasnim neke stvari! nevaspitani bezobraznici!

Milance

pre 12 godina

Nece jer ce dogodine ponovo premijer da bude Kostunjavi i ponovo ce krenuti ekonomski rast kao iz perioda 2004-2008. Sistematsko unistavanje privrede koju sprovodi DS sa bliskim "tajfunima" stace.
Ipak se narod malkice opametio ....

Mitrovcanin sa Kosova

pre 12 godina

A vi i dalje patriotski branite koljena vasa KOSMET.
Brzo cete videti da i Kosova ( ili Kosmet kako vi volite) postace bogatija od Srbije.

Pozdravljam vas od "Juzne Pokraine"

dejan

pre 12 godina

A što ste očekivali posle jedanaest godina dosističke vladavine oličene u DS i njenim satelitima.Korupcija i loša privatizacija od strane tkz experata iz DS i G17+ su nas dovele do toga da je Srbija u ekonomskoj i počlitičkoj agoniji i ujedno po svim parametrima nažalost najgora u ovom delu Evrope.
(ljubo prevareni demokrata, 5. jul 2011 08:37)

Ma i to sto kazes... ih da nam je one blagodeti iz devedesetih... jedno par ratova, jedna od najvecih inflacija u istoriji monetarnog sistema... kad se samo setim... dobijem platu pa kod komsije kupim od nje jedno 3 litra benzina ako je tu za vikend... ako nije onda samo litar! Gde bi nam kraj bio... I Svedjani bi se masovno useljavali u Srbiju!

More ne lupetaj bre!!!

madrfadr

pre 12 godina

znate šta - imali smo bombardovanje od 3 meseca al smo napadali susedne zemlje i po 3 godine!!! kako je hrvatska mogla da ima bolji BDP za tih 15% a mi lošiji za 25%?!

Milan

pre 12 godina

Tipican B92 naslov,podsecaju me na Kurir.Srbija nikad nece biti siromasnija od Albanije,to je smesno.Od Srbije su sada bolje Slovenija i Hrvatska,ostale eks-Ju zemlje su daleko iza,Albaniju necu ni da pominjem.Imamo jedva nesto nizi standard od Rumunije i Bugarske koje su clanice EU skoro vec 5 godina,tako da nije sve tako crno,i stvarno vise umaraju ovi apokalipticni i bombasticni naslovi!!!

Повратак коренима !

pre 12 godina

Пре 1 св.рата Србија је била најнеразвијенија у Европи, Београд је имао око 30.000 становника, једна пруга, 1-2 фабрике, 99% сеоског становништва,99% неписмених....сад изгледа да се враћамо коренима.......најбоље да за коментар питају оца нације Д. Ћос..ћа

Ljubivoje I

pre 12 godina

E moji novinari, e moji analitičari i moji komentatori.
Svi obilazite ko kiša oko Kragujevca. Ove države koje bolje napreduju od Srbije uz koje saveznike to čine. Mi nešto hoćemo a nešto stalno nećemo. Nećemo sa njima oni su nas bombardovali. Pa gde da smestim izjave svih naših političara da je FIJAT motor razvoja Srbije. Fijat je kao što znate iz države Italije u kojoj se nalaz Nato baza Avijano iz koje je izvršeno najviše poletanja u toku bombardovanja. Pa sada politički demagozi pričaju mi ne sarađujemo sa delom Italije koji ima veze sa Natom već sa onim drugim delom.Šio mi ga Đura. Italijanska vlada koja sa nama sarađuje je vlada i Natovskog dela Italije.
Šta sam hteo da kažem. Potpisujte sve što je potpisala Slovačka, Češka, Slovenija, Hrvatska, Bugarska, Rumunija, Mađarska i na kraju Crna Gora. Po našim istoriskim običajima potpisaćemo sve kada navedene zemlje u našem okruženju naprave još veu razliku u razvoju u odnosu na nas.
Nacionalni interesi se ne čuvaju sa rečima NEĆU već sa rečima HOĆU, i to HOĆU bolje od svih vas mrzeli nas ili voleli nas.

Pozdrav od Makedonija

pre 12 godina

Uvek nekako zaobilazite Makedoniju, kao u clanku ("Srbija najvise izgubila raspadom SFRJ")gde je plata 12 evra manja od Srbije , a nikako da POTENCIRATE da je potrosacka korpa 505 evra u Srbiju, a 200 evra u Makedoniju.Evo i sad oko MK rasta od 23, a Hrvatske 14.Kad god ovde citam BIZ, kao da vam je nezgodno da kazete da imate DUPLO vece cene od Makedonije(od putarina,pa do 50% jeftinijeg povrca, voca,restorana, prevoza, bespltnih kniga za sve ucenike do kraja srednje skole itd), samim tim da vam je i standard veoma gori, jer zaboga nije lako kad imate CAK 12 evra vece plate...Stvarno smo najgori kad imamo veci rast proizvodnje od Srbije, a fali nam 12 evra :D

Влада

pre 12 godina

Kao prvo nijedna zemlja jugoisočne Europe nije bombardirala susjedne do jučer savezne države jedne federacije, nijedna druga zemlja nije vodila rat u 4 sadašnje države uz okruženja (Slo, Hrv, BiH, Kos, nijedna druga država ne slavi neke propale fašiste iz 1944. (Četnici), ovo uništavanje mostova i fabrika su Srbi radili po HR i BiH sve do 1995., tako da burazeru nije Srbija bila u najgoroj poziciji već BiH, 3/4 BiH je bilo okupirano i spaljeno, 1/3 HR je bilo okupirano i spaljeno, ali RAD, RAD i RAD su obnovili većinu infrastrukture i zgrada, a ne pjesma i piće!
(Kristijan, 5. jul 2011 15:48)

Јадни ви Хрвати,чуди ме како је камен на камену остао после четири године сталног и жестоког бомбардовања.И не знам о којој ти окупацији причаш,како су могли Срби из Крајине окупирати своју прадедовину?То је ваљда само вама јасно.

И ман'те нас прича о четничком фашизму,зна се ко је спроводио програм истребљења,а ко је добијао медаље од Де Гола и Американаца.

Alen

pre 12 godina

Svi vi pljuvači kao da ste zaboravili bombardovanje i 10 godina sankcija? Madjare, Hrvate i Bugare niko nije "vratio" 100 godina unazad. Siguran sam i u to da većina zemalja EU iz slične situacije nikad se nebi podigle nego totalno bankrotirale. Davno!Glavu gore.

ljubo prevareni demokrata

pre 12 godina

A što ste očekivali posle jedanaest godina dosističke vladavine oličene u DS i njenim satelitima.Korupcija i loša privatizacija od strane tkz experata iz DS i G17+ su nas dovele do toga da je Srbija u ekonomskoj i počlitičkoj agoniji i ujedno po svim parametrima nažalost najgora u ovom delu Evrope.

seljadin

pre 12 godina

ne razumem otkud se izvlace ovi "tacni" podatci, postavio sam zaokruzene
cifre sa sajta IMF, dole ima i link za 2014
Rusija 20.000,
Albanija u 2014 oko 9.000, Srbija 14.000, Hrvatska 20.000, Bosna 10.000,
Ukraina, Gruzija, Moldavija od 3.000 do 8.000.

http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2010/02/weodata/weorept.aspx?pr.x=79&pr.y=10&sy=2011&ey=2015&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&c=941%2C914%2C946%2C962%2C913%2C921%2C943%2C963%2C918%2C960%2C968%2C922%2C942%2C961%2C915%2C926&s=PPPPC&grp=0&a=

dugorocne prognoze govore da ce prosecan Rus u 2040toj godini
imati 15% vecu kupovnu moc od prosecnog Nemca.

Paul Lalovich

pre 12 godina

Ovo je posledica delovanja nesposobnih i korumpiranih politicara i tajkuna nista drugo. Ali naravno glavni katalist je narod koji tolerise i kroz svoju pasivnost tolerise iste. Sto je opet razumljivo s obizrom na traume i strahote koje su prezivljavane tokom ratova. Drugim recima sve je ovo posledica sistematskog unistavanja i genocida nad jednim narodom.

Влада

pre 12 godina

Пре 1 св.рата Србија је била најнеразвијенија у Европи, Београд је имао око 30.000 становника, једна пруга, 1-2 фабрике, 99% сеоског становништва,99% неписмених....сад изгледа да се враћамо коренима.......најбоље да за коментар питају оца нације Д. Ћос..ћа
(Повратак коренима !, 5. jul 2011 11:58)

Реци им дете комунизма...Србија није имала ништа,а краљ и Немци и Недић су све покрали,а онда су дошли комунисти и све направили.

Питам се само одакле су се пребацивале оне фабрике у Словенију,Босну и Хрватску,и како су се пребацивале кад их званично није било!?

Kole

pre 12 godina

Ha, ha, ha!! Klasicna americka propaganda. Oni i placaju NVO-e koje vrse razna statisticka ispitivanja, pa rezultat mora da bude po sistemu eto ko vam je kriv kad se drzite za Ruse i Kineze. Mozda bi korektnija verzija naslova trebalo da glasi "U 2014, Kina bogatija od USA"?

ota

pre 12 godina

Brate kakav je ovaj ekonomist??!?!?!

Kad gledam po netu i sve sta pise, Albania nece jos dugo dugo da stigne SRB, a BDP SRB poraste sada.
Samo procitajte ovo pa bice vam jasno.
ALBANIA
GDP (PPP) 2010 estimate
- Total $23.864 billion[6]
- Per capita $7,453[6]
GDP (nominal) 2010 estimate
- Total $11.773 billion[6]
- Per capita $3,677

SRBIJA
GDP (PPP) 2011 estimate
- Total $83.41 billion[3] (75th)
- Per capita $11,255 (excluding Kosovo) (74th)
GDP (nominal) 2011 estimate
- Total 45.6 billion[3] (80th)
- Per capita $6,178[3] (excluding Kosovo) (79th.

A i da ne pricamo o standardu u Albaniju!
U Srbiji je veci standard, a i pogledajte Infrastrukturu Albanije i SRB pa videcete ko je bolji.. Srbija!

banka

pre 12 godina

Sve se svodi na price i analize. Kad padne vlada, mozemo dalje da pricamo. Samo mi nikako nije jasno sledece: Sve je lose a narod ni prst da makne.
Na onim mitinzima one kakve takve opozicije treba da bude 500 000 ljudi a ne 100 000. Da li treba neko ovom narodu da kaze "Volim i ja vas" da bi njih 600 000 izaslo?

Kristijan

pre 12 godina

@Milko....
"Kao prvo nijedna zemlja istočne Evrope nije doživela ekonomski embargo i blokadu čitavog sveta kao Srbija. Isto tako nijedna istočno evropska država nije doživela bombardovanje od 78 dana i uništavanje mostova, fabrika itd."
Kao prvo nijedna zemlja jugoisočne Europe nije bombardirala susjedne do jučer savezne države jedne federacije, nijedna druga zemlja nije vodila rat u 4 sadašnje države uz okruženja (Slo, Hrv, BiH, Kos, nijedna druga država ne slavi neke propale fašiste iz 1944. (Četnici), ovo uništavanje mostova i fabrika su Srbi radili po HR i BiH sve do 1995., tako da burazeru nije Srbija bila u najgoroj poziciji već BiH, 3/4 BiH je bilo okupirano i spaljeno, 1/3 HR je bilo okupirano i spaljeno, ali RAD, RAD i RAD su obnovili većinu infrastrukture i zgrada, a ne pjesma i piće!

Marko

pre 12 godina

Kao po obicaju zanimljiv naslov privuce svakave i "komsije" i domace i ono najgore iz njih. Slusao sam ja o napretku Bugarske i Rumunije "malo po malo" jos od 1990 i nisu stigli nigde. Danas je isto u Bugarskoj i Rumuniji ako ne i gore. Preporucujem svima da gledaju svoja dvorista u Srbiji se ne zivi nista losije u odnosu na region u sirem smislu.

fun-da-mental

pre 12 godina

Statistika je zabavna stvar. "...dok se Hrvatska u poređenju sa Mađarskom opet našla u poziciji u kojoj je bila pre Prvog svetskog rata..." Pre prvog svetskog rata nisu postojale ni jedna ni druga, i čisto sumnjam da postoje pokazatelji za njihov GDP iz tog perioda.

A ovo za braću Bajić stvarno nisam znao :)))

Bojan

pre 12 godina

Neki od zakljucaka ovdje prikazani su povrsno i tendenciozno predstavljeni i interpretirani. Npr obracun BDP-a je disciplina koja daje dosta mogucnosti za manipulaciju. Hrvatska i Slovenija (pa i Srbija uz njih) su tesko zaduzene zemlje i njihova sumorna stvarnost i buducnost tesko da mogu da se uljepsaju sa bajkama o rastu BDP-a.

Повратак коренима(допуна претходног)!

pre 12 godina

Да додам - шта Србију, сада, разликује од тих истих држава, а које су некад биле далеко иза нас? Одговор је: СВЕ до једне су чланице НАТО-а.......а ми нисмо, још би и са Русима у неки нови Варш.Пакт! Мислим да ипак за коментар треба питати творце Меморандума из 1986, на челу са Д. Ћос..ем....

Dragan

pre 12 godina

Pa 25%-30% opali su nam nam i GDP i zaposlenost i industrijska proizvodnja i plate i zivotni standard i devizni kurs i priliv stranog kapitala u protekle 3 godine koliko traje mandat ove vlade! Kako god da smo ziveli sa Milosevicem i koliko god da smo zaostajali za Slovenijom ili Ceskom (Nemacku, Svajcarsku, Norvesku, ... necu da spominjem), ekonomski smo bar bili jaci od Bugarske, Rumunije, Albanije, BiH, Crne Gore. To sto smo sada iza njih, zaduzbina je ovih koji su dosli (a neki od njih su samo ostali) posle petog oktobra.

Mirko

pre 12 godina

Konacno imamo sada za koga mozemo da glasamo

-> DVERI SRPSKE

posetite njihov sajt, pratite njihov rad i videcete zasto su oni dobra alternativa prema ovima koji su sada na vlasti.

posledica lose politike

pre 12 godina

Pa ako se nastavi sa ovom "proevropskom" politikom povladjivanja svima i unistavanja svega sto je srpsko to je neizbezno.
A ja sam mislio da ce Srbija procvetati kad izruci Mladica i Milosevica, kad ono ispade da ce proci gore od Albanije.Da li to znaci da su nas "proevropske" snage lagale? Nek nam objasne kakve mi to koristi imamo od izrucenja Mladica i Milosevica.Kakve koristi od "puta" ka EU ako imamo gori standard od Albanije,ako je nezaposlenost 22% i ako su prognoze da ce biti jos i gore.

toliko

pre 12 godina

Srbende,
nisu Vam za sve nevolje na ovom svetu krivi Tadic i Cvetkovic. Krivi ste sami sto ste se devedesetih zanosili Slobom, Arkanom, Seseljem, Velikom Srbijom, pa sada naciji treba 30 godina da se oporavi od toga. Voleli ste da se "ne da sveta srpska zemlja" po bilo koju cenu, e pa evo Vam je cena (a sveta srpska zemlja otisla zuuu). Druga stvar, ova vlada je tu 3-4 godine, sta je bilo pre toga? Sta je sa Kostunicom dr. Vojislavom? Ili je njemu sve oprosteno zbog KOSOVO JE SRBIJA? Zasto je ubijen Djindjic i ko ga je ubio, i time sprecio da Srbija mozda vec danas bude u EU? U nasoj zemlji postoji odredjen broj onih koji rade kao crnci za male plate, i to jeste problem. Ali vecina Vas koji daju ovakve komentare u kojima je jedini cilj da se kaze neka rec protiv Tadica i time sakupe plusevi Obrazovih pulena za tastaturom, ne zeli da radi, ne zeli da uci skolu, zeli da mu sve padne s neba tako sto ce Tadic i Cvetkovic da odu. E pa gospodo to tako ne ide. Kad bi malo gledali u sebe a ne stalno krivili druge za svoje probleme mozda bi Vam i bilo bolje.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 12 godina

Siromašenje Srbije, pored drastičnog kažnjavanja Srbije od strane zapadnih režima, je direktna posledica katastrofalne politike političkih lidera, koji ništa drugo ne znaju nego se samo ulizuju Evropi i proglašavaju tzv. euroatlanske integracije kao najvažnij cilj Srbije. A cilj Srbije ( i ne samo nje) nisu evroatlanske integracije NEGO BOLJI ŽIVOT GRADJANA.
Političke elite nisu ništa uradile ka većem radu i redu u Srbiji i pametnom i racionalnom koriščenju materijalnih bogastava kojima Srbija neopsorno raspolaže, a da o natalitetu kao ključnom pitanju i ne govorim. U ovom momentu za Srbiju više vredi rodjenje 10-tak beba nego
bilo koji korak u tzv. približavanju EU.
Svakom je jasno da ovakvu, očerupanu, Srbiju ulaskom u EU čeka klasični nokaut.

Istoričar

pre 12 godina

@Повратак коренима !, 5. jul 2011 11:58

Ovo se vuče još uvek ? Sve od 90ih kad smo Slovenci i Hrvati počeli da vičemo kako smo razvijeniji bili. E pa nije baš tako. Samo ako pogledamo broj škola, srednjih i fakulteta u to vreme pre prvog svetskog rata - samo će ti se kasti.

Nešto što moji sunarodnjaci teško priznaju je, da smo mi škole na slovenačkom jeziku dobili tek gad smo se udružili sa Srbima. Austrijanci nešto takvo nisu dozvoljavali...

Sve u svemu. Srbija je pre dobila fakultet nego Slovenija recimo.

REMINGTON

pre 12 godina

Albanija je več sada puno bogatija od Srbije kako ekonomski tako i duhovno, ima puno više prirodnih bogatsva, ima more sa najmanje 1.000.000 turista sa Kosova, takođe ima Kosovsko i Makedonsko tržište koje čine toliko kupaca koliko ima Albanija stanovnika i koji kupuju sve što se može prodati. Tome primerno i velikom brzinom i razvija svu infrastrukturu.... A šta ima Srbija osim prodaje oružija i malo prehrambenih proizvoda. Svojim trmastim ponašanjem je izgubila i tržišta u komšiluku a trnutno največe izvozno tržište joj je Kosovo a i to se može brzo izgubiti zbog raznih Jeremića i sličnih.

matematika

pre 12 godina

"Srpski bruto društveni proizvod danas je za oko 25 odsto manji nego 1990, dok je Slovenija na čak 54 odsto iznad nivoa iz poslednje godine pre raspada SFRJ".

Razlika je 79%. (Slovenija vs. Srbija 8:0) Ostalo je suvisno komentarisati i cisto lupetanje. Tuzno i zalosno.

dejan

pre 12 godina

Jeste, sve ovo je posledica pokvarenih, lopovskih i korumpiranih političara. Ali takođe i pokvarenog, priglupog, neobrazovanog, i nadasve lenjih građana, ili kako sami sebe vole da nazivaju - "naroda".
(anti, 5. jul 2011 10:59)

Zaboravili ste jos reci i "napacenog" i "jadnog" naroda koji zdusno glasa za te iste politicare vec DVADESET godina.

Prema tome "napaceni" i "jadni" narode, DOBILI STE STO STE I ZASLUZILI!!!

Alexa

pre 12 godina

BiH je zemlja koja je razvaljivana 5 godina, od čega je dični general 1100 dana maltretirao samo Sarajevo, Hrvatska je sravnjena u pojedinim delovima oko Srbije i Crne Gore kada je goloruki Srpski narod uništavao šta mu je bilo u dometu. Kosovo je bilo pod topovskim i minobacačkim tretmanom dve-tri godine, a pljačkano punih 80... I sada nam je neko drugi kriv što imamo nizak standard... Dosta mi je uloge žrtve od 78 dana, i to najglasnije riču oni koji su sve ostale maltretirali godinama. Bosna se ne razvija zbog nas, zbog Dodika, zbog SDS-a. Držimo u lancima Kosovo a želimo da podjarmimo i Crnu Goru. Nema nam većih neprijatelja od Hrvata jer su nas odj**ali i počeli da žive normalno. Još mislimo da su Bugari, Rumuni i Mađari drugoligaši iz ere Brežnjeva iako se davimo u sopstvenom izmetu. Slavimo svetog Kneza i Cara Dušana, teroristu Gavrila Principa, Ratka Mladića, Radovana Karadžića, deca nam na utakmicama ističu nacističke simbole, imamo najmanje fakultetski obrazovanih, a najviše nepismenih i pušača u Evropi... postoji samo još tračak nade: da nam međunarodna zajednica uvede administratora (ako mogu da biram Japanca) koji će nas dovesti u red.

anti

pre 12 godina

Jeste, sve ovo je posledica pokvarenih, lopovskih i korumpiranih političara. Ali takođe i pokvarenog, priglupog, neobrazovanog, i nadasve lenjih građana, ili kako sami sebe vole da nazivaju - "naroda".

Nespavac

pre 12 godina

Srbija ima dopre prirodne predispozicije da bude u vrhu po ekonomskom standardu na Balkanu. Priroda nam je sve dala. Medjutim nas problem su nasi politicari korumpirani i alavi kako oni na vlasti tako jednako i oni u opoziciji. Beograd i Novi Sad zbog koncentracije birackog tela dobijaju sve na ustrb ostatka zemlje. Tako da imamo krajeve koji se polako prazne u kojima za desetak godina nikog nece biti. Vec imamo potpuno opustele krajeve. Izgovor koji koriste politicari bombardovanje i sankcije su samo izgovor za njihovu nesposobnost. Nemacka I japan su bili daleko razoreniji pa su se oporavili i sada su ekonomske sile. Ali tamo na vlasti nisu dolazili korumpirani i sebicni politicari. Vec ljudi svesni i predani interesima zemlje i nacije...

Bob

pre 12 godina

Ma ni jedan ne razume! Srbija mora da ima manji standard od Albanije tako ce Kosovari seliti u Albaniju i evo srbija i kosovo slobodno! Nemate vi pojma o dugorocni taktiki! :)

Teddy Picker

pre 12 godina

Za vreme Milosevica je bar sve bilo zamrznuto, ova drzava se deset godina finansira, i sebe i ove nezasite lopuze na vlasti, od kredita, donacija, rasprodaje svega sto smo imali. Mi smo sad potpuno zavisna zemlja kojoj svako moze da radi sta hoce. A glad je ogromna, propast, jedino sto nam je ostalo je da opet pokusamo sa nekom revolucijom, mada smo ubijeni poprilicno za bilo sta, jedina nam je sreca da gledamo Nola na tv-u.

Bojan

pre 12 godina

Bucko razmisljam, 5. jul 2011 11:07)

Neka si se ti biseru javio,uvjek lupis nesto sto nema veze sa vezom...pitam se je li ti IQ kao broj mojih cipela ili samo mrzis svoju zemlju i narod! Daj boze da nas umjesto pametne djece napustaju takvi kao ti!

zvonko

pre 12 godina

I nece biti nista bolje ni u narednih 10 godina ako se ne zabrani svima ovima da se bave politikom koji vec 20 godina to ovako "uspesno" rade.

DzoniKG

pre 12 godina

Ekonomisti u srbiji su ogledalo zemlje u kojoj zivimo,svaki peva drugu pesmu i lupeta iz glave.Tako smo 2008 na ovom istom sajtu procitali da je GDP tad bio na 68% onog iz 1989 a da je sad samo 25% manji i ako je Srpski GDP se smanjio od 2008 sa 6800$ na 5200$ kraju prosle,imali neke logike u tome ili je logika u srbiji u autu pa papir trpi sve samo da se nesto napise.
Srpski GDP nije ni na 50% onog iz 1989.


Yugoslavia

GDP: $154.1 billion, per capita $6,540; real growth rate 0.1% (1988)

External debt: $20.5 billion, medium and long term debt (1987)

Tadasnji dolar vredi kao 2 danasnja pa sve pomnozite sa 2 tj GDP per capita je bio oko 13000$ u danasnjim parama

A danas Srbija ima 6000$ u najboljem slucaju.

1989 prosecan GDP u svetu je bio 3600$ tj u tadasnjoj Yu je bio DUPLO VECI od svetskog proseka , prosecan GDP u svetu 2010 godine je 9218$ i Srbija sa 5200$ u toj godini ikma skoro DUPLO MANJE od svetskog proseka.
Udeo SFRJ u svetskom GDP-u 1989 je bio 1.1% od toga Srbije 0.377,udeo Srbije danas u svetskom GDP-u je 0.11% tj manji je za 3.5 PUTA.

ZokyNBGD

pre 12 godina

posle ovakvih tekstova dođe mi da razlupam sve izloge . . . na skupštini i predsedništvu... i setim se nabolje definicije koju sam skoro pročitao: "Srbi, narod koji nikada ne propusti priliku da propusti priliku"

marko

pre 12 godina

Planina Rogozna je bogata zlatom, srebrom i bakrom. Sa toplom vodom iz Bogutovca (Bogutovacka banja), kod Kraljeva, moglo bi celo Kraljevo i okolina da se greje preko zime. Imamo dosta bogatstva, ali sta vredi, kad to ove iz vlade ne zanima....

A.Smit

pre 12 godina

Upravo je kljucna rec u nesposobnosti elite. Naravno i korumpiranosti,uz neobrazovano stanovnistvo, koje je po svojoj kvalifikacionoj strukturi medju poslednjima u svetu. To predstavlja najbolji pokazatelj realnog stanja srbijanske ekonomije. S tim sto je polazna osnova pogresna. Ne moze se uzeti da je Srbija u onoj SFRJ i ova sadasnja isto. Drugacije okolnosti, trziste, drugi ljudi i drugaciji privredni sistem i pravila ponasanja. Tada nije bilo mafijasa privrednika, privredni kriminal se koliko toliko suzbijao a privreda je izvozila 70% na trziste zemalja clanica OECD. S tim da je i podatak o bruto proizvodu iz 1971 problematican. Nacionalni dohodak u Srbiji je 1976 godine bio oko 6000 dolara, a 1989 vec upola manji za samo 15-ak godina i bio je 3000 dolara. Ako Srbija ima 25% manji dohodak nego u 1989 godini, onda nas to vraca u neke 60-e i 50-e godine. Nije cudo sto nas je Albanija prestigla. Ona je to vec sada uradila, isto i Bugarska. S tim sto su Albanci imali Envera Hodzu, Bugari Zivkova i rigidan privredni sistem. Mi smo bili Amerika za njih. Samo jedan Djerdap danas kosta 3 mlrd dolara. Kad sve to pomnozite i dodate fabrike i stanove koji su izgradjeni, videcete koliko je para ulozeno u tu zemlju kod tog zloglasnog Tita. I opet nista,vratili smo se u doba "cika Pere" kao da nikad u zivotu nije bilo neke Jugoslavije i tolikih investicija.Ali dobro, narod to hoce, smetali su intelektualci,smetali strani investitori, smetali poredak i pravna drzava, konkurencija, smetao Broz, malo nam je para ostavio. E sad dragi moji, videcemo kako ce nas Miskovici, Peconiji i Kostici razviti i koliki cemo standard pod njima imati. Steta sto postoji i MMF i Svetska banka koja se bavi nekim kvantifikovanjem dohotka po glavi stanovnika u svetu pa i okolnim drzavama.

Matrix

pre 12 godina

Pa oni nemaju Tadića i ostale lopove koji su uništili do dna ovu državu,samo je pitanje kada ćemo da prodjemo kao Grčka ,samo što će naše političare da boli uvo ,svaki ima po par miliona evra u steku i mogu da pale gde hoce ,a ovaj narod ce da ostave na milost i nemilost,živi bili pa videli,a što je najtužnije svi političari su takvi,na celoj političkoj sceni nemožeš dva poštena čoveka da nadješ.Što nepriča gospoda sa vlasti da smo i dalje tigar na balkanu.

znanje

pre 12 godina

Neznam jel ste se pitali zasto su Slovenija i Hrvatska zeljele izaći iz Jugoslavije.Eto vam ogovora.Sve je cinjenično,iskreno bez emocija.Kada smo govorili da su motor Jugoslavije upravo SLO i HRV tada ste govorili da to nije istina.Ima jos nekih koji ce to tvrditi,ili kao izliku govoriti da je Srbija bila bombardirana.Dragi moji,Hrvatska je bila bombardirana 4 godine.Uništene su obiteljske kuće,tvornice pa cak i kulturna dobra,a o migracijama tj prognanim ljudima da ne govorim.To je bila naša zbilja.Sada su stvari drukčije.Ono što vam mogu reći da je znanje ključ svega.Najlakše je manipulirati čovjekom bez znanja,Nikad nisu krivi političari nego narod.Nepostojanje znanja kod običnih ljudi tj nepostojanje kritične mase bilo da je riječ o izborima na koje je potrebno izaći,bilo da je riječ o ekonomskim znanjima ,ili poznavanju povijesnih činjenica što je evidentan problem u Srbiji.

pozdrav

enonimus

pre 12 godina

Ma biće nam bolje, samo da uđu direktne strane investicije, da sprovedemo reforme, da pobedimo korupciju,da priznamo Kosovo, da uđemo u EU, harmonizujemo odnose sa susedima i nema zime... Buuuuuuuuuhahhhhhahaahhahah, kako je ovaj narod glup! Veruje u laži koje mu serviraju žuti lopovi. Srbi, prodajete zemlju, hapsite heroje, pravite od dece kriminalce i prostitutke, učite naraštaje neradu, uništavate budućnost gaseći preduzeća, predajući zemlju i fabrike kriminalcima. Sva pamet odlazi iz Srbije. I čemu se onda nadate! Vi što imate malo pameti, bežite glavom bez obzira iz ove sramote, bede i beznađa! Srbija danas nije dostigla po nacionalnom dohotku Srbiju iz 1998, posle sankcija i ratova u Bosni i Hrvatskoj.Ili rušite izdajnički režim ili bežite odavd3e. Trećeg nema.

gost

pre 12 godina

U, cuda mi cuda biti bogatiji od nas srba sa ovakvom vlascu. Svi pobegose od nas i svi na kraju bolji od nas. Nama nikada nije bio cilj dobar zivot nego nebeski zivot i nazalost jos uvek je. Iracionalni cilj nas vodi ka izumiranju nacije. Izgubili smo instikt za prezivljavanje zbog viseg cilja.

Sasa

pre 12 godina

Zaista sramni rezultati vec 2 decenije. Ne nazire se niko ko bi mogao to da promeni ali ova vlast nece dobiti sledece izbore bez obzira.

Milutin Mladjenović

pre 12 godina

NASLOV : U 2014. Albanija bogatija od Srbije>>>

Nije to gore ništa spektakularno, čudno, zabrinjavajuće.
Neverovatno je u Srbiji to, što ti isti ljudi, stranke, lideri, rukovodioci Srbije koji su Srbiju doveli do ekonomske i svake druge propasti, nude nam se da to isto rade i dalje do same sahrane našeg društva u celini.
Još strašnije je to, što im se niko ne suprostavlja da do toga dodje!? Strašno.

Srba

pre 12 godina

Gospodine Predsedniče s kim će mo se porediti kad nas i Albanija pretekne.Mislite o tome.(Možda će nas žuti do tada ubediti da nije bitno kako se živi u Evropi nego u Africi jer ovo koliko nas gaze mogu samo crnci izdržati)

Mayor Aleksandar Šapić

pre 12 godina

Ma, kakvi, bre! Damo li još neki mandat Cvetkoviću i Tadiću, znate kada će Albanija da nas prestigne? Ljudi, bez brige. Sve se dešava s razlogom.

Jovan

pre 12 godina

Mene je sramota sto moj srpski narod nije u stanju da stvori nikakvu vrednost, da formira drzavu...Nemojte da optuzujete politicare, oni su samo izraz nase volje, oni nas predstavljaju, isti su kao i mi, takvi su kakve zasluzujemo. I na kraju krajeva nisu to Marsovci, nego Srbi, kakvi su nam politicari, takav je i narod.

Dr Mike

pre 12 godina

Gde su sada one izjave premijera kako smo krizu prebrodili na nogama?Ovakav standard je slika i prilika naseg lutanja u magli poslednjih 11 godina,eto dokle smo stigli.Ako vam je lepo,glasajte ih opet,ja necu vise!

nije nego

pre 12 godina

Postedite nas ovakvih naslova koji zamajavaju i samo pojacavaju losu energiju prema drugima u vec postojecoj 'negaciji svega'. Prvo, naslov navodi na pomisao da je Albanija vec sada ispred Srbije a ne da je to projekcija za 2014. Da li ce to tako biti ostaje da se vidi. U medjuvremenu valja se potruditi da sagledamo da nam je cesto osnovni problem nas odnos sa drugima--bilo na poslu (interno) ili sa onima spolja sa kojim saradjujemo. Kod nas se ljudi infantilno ponasaju i u licnim i u poslovnim interakcijama. Nemaju osnovnu samokontrolu emocija. Mi naprosto ne umemo da radimo timski, recimo na projektima, nego svaka vaska obaska i jos pritom bi da drugog ometemo u radu ako je uspesan. Mi naprosto ne shvatamo da dok god i mom komsiji nije bolje nece ni meni--sire uzevsi (tj. u drustvu). Nego tajnu svog uspeha vidimo u onom 'da zeznem' druguog. Pogedajmo oko sebe, da nam je stalo do ove Srbije u kojoj zivimo ne bislo se odnosili prema javnim povrsinama kao da su deponije i ne bsimo tretirali nase sugradjane na slaterima, u bolnicama ili drugim ustanovama kao da su nam neprijatelji. E tu, kad mi krenemo malo od sebe--onda ce i Srbiji da krene jer imamo kapacitet (ukljucujuci i dijasporu) da popravimo stvari, ali ako nemamo kulturu osnovnog dogovaranja o zajednickom interesru, na bilo kom nivou, pisi propalo. Neki su spomenuli Novaka u komentarima, pa uspeo je jer je ulozio svoj trud i kao pojedinac, a pogledajte u isto vreme sta se desavalo sa timskim sportovima--sprega s politickim olosem i td.

sasha

pre 12 godina

Slazem se sa osobom iz Slovenije o tome ko je bogatiji a ko siromasniji ali se en slazem da je privatizacija bila skroz uspesna u Sloveniji odnosno da nije bilo stvaranja interesnih grupa i korupcije. Mala je to zemlja i pojedinci su se obogatili od privatizacije, bas kao i u Rusiji i Srbiji. Setimo se korupcije u vezi kupovine tenkova od Finske, mislim da je to bio slucaj Janeza Janse. Takodje se ne slazem da ce jacanje privatnog sektora poboljsati ekonomsko stanje, kapitalisti ce dati malu platu ljudima jer se ljudi ne bune, cak i ako kapitalista zaradi 100 milijarde evra a ne samo milijardu. Na zapadu ljudi zive dobro jer su se borili za vece plate a ne zato sto su bogati humanitarni pa ce tek tako dati ljudima 2000 evra platu. Problem u Srbiji je sto ljudi nemaju za koga da glasaju a nece da protestvuju, ocigledno je tajna sluzba i dalje jaka i ima uticaj na drustvo a tajna sluzba koristi svoje saradnike da kontrolise drustvo i da sluzi vlastima.

privrednik .

pre 12 godina

Tako je to kada se živi sa Kosovskim MITOVIMA ,lažnim i nabedjenim junacima i generalima,obrazima,naši,1389,SPC, u Ruskom zagrljaju i ostalim budalaštinama.Srbija kao takva nema perspektive.Samo još fali da na vlast dodju DSS,SNS i čiča miča gotova priča.

milan

pre 12 godina

Smesno je, da nekazem nesto drugo porediti nas i Sloveniju, nismo mogli da se poredimo u Jugoslaviji a posle raspada tek nema osnove za tako nesto. Neki kojima izgleda da nije dovoljno ovako lose kako je uporno rade na tome da to jos vise oruze. Slovenija nema Kosovo, nema izbeglica najvise u evropi, nije imala embargo, nema Mladica i nije poljoprivredna zemlja koja moze da uspe samo uz subvencije. Slovenija je vec imala razvijenu industriju, more, blizinu Italije i Austrije znaci zdravo trziste. Kada deset godina jedna privreda stoji sa drsaticno umanjenom proizvodnjom, blokiranim trzistem i razvojom sta misli te gde se mozete naci posle tog vremena, svugde samo ne medju onim naprednim. Netreba porediti Mercedes i Ladu kao ni Sloveniju i Srbiju, suvise se razlikujemo po mogucnostima i osnovi na kojoj se razvijaju dve zemlje.

andrej

pre 12 godina

srbija je dotakla dno dna vec davno tako da svako poredjenje sa bilo kojom evropskom zemljom je previse.ako je za utehu bolje stoji nego BiH jer je u BiH situacija mnogo gora,korumpiranost je u svetskom vrhu i zbog toga je i ekonomija dno dna za ostale stvari je suvisno pricati.eto utehe za srbiju bolja je od BiH!

Sin Bludimir

pre 12 godina

(Aleksandar, 5. jul 2011 12:03)

Moram sine Aleksandre da ti dam negativnu ocenu posto to sto si napisao nije problem Srbije. Srbija je na drugom mestu po br radnih sati godisnje, ne secam se ko je prvi ali skoro je bila vest pa mozes da nadjesh.

Ovde je problem jednostabno to sto smo ZAO narod - zao sami po sebe. Pogani smo mnogo. Krademo, varamo, podmecemo komshiji, nema sloge.

Bio sam u Makedoniji i pozavideo **** kako su organizovani i kako chuvaju jedni druge. Pozavideo na slozi i postenju koju ovaj nash ponosni i prkosni junachki narod nema.

Nismo mi lenji, radimo kao konji, ali Sizifove poslove.

Radimo da bi gospoda napravila most od pola milijarde i da bi istalili 4/5 tog iznosa na svoje vile, zhene i zlatna Armani odela.

Gadi mi se gde zivim - Srbija koju volim najvishe na svetu propada u slobodnom padu, a dno se ne vidi...

Krisistijan

pre 12 godina

@Влада
Ma jesu li ti oni isti Ameri koji su bombardirali Srbiju ?! Pa zar nisu oni demoni s klaunom Clintonom ?! Kako to da Ameri nekad pašu, a nekad ne ? Ameri su pragmatici i zato vladaju svijetom, kad im paše hvale te, kad ne... znaš šta se događa.

maya

pre 12 godina

iskreno albanija napreduje sigurnim koracima, pa tokom letnjih odmora u albaniji letuje vise od milion turista (ukljucujuci kosovce i okolinu. zar to nije dovoljan podatak, neka svako od njih potrosi po 100 evra (minimum) za 10 dana koliko mu to dodje 100 000 000 evra, pa "nije bas neka suma" za tako malu drzavu

Goran

pre 12 godina

Čitam komentare i vidim zašto je naslov istinit. Krivi su vam političari? Krivi smo svi mi, dame i gospodo. Srbin gleda da ne plati porez, da podmiti policajca, da upadne preko reda, da baci pikavac kroz prozor da ne bi prljao svoju pikslu u kolima, da radi sto manje a očekuje da drugi rade više, da ga svi vole a on da sve mrzi, da preuveličava sve, da gleda sve crno-belo, da ignoriše dokaze protiv svog mišljenja, on je stručnjak za svaku sitnicu, ubeđen je da su svi drugi prevaranti a on jedini pošten... i na kraju, misli da su političari neka zasebna sorta ljudi, a ne oni koje je on sam izabrao, njegova slika i prilika. Zato je nama loše, jer smo takvi. I zato ćemo se uvek vući po dnu statističklih tablica, dok god smo neobrijani, nemarni, prljavi, puni besa, sebičnosti i zavisti u mislima i delima.

spikey

pre 12 godina

Jel ima neko drugi sem Zdravkovića i Saše Đogovića?
Kada (slučajno) pročitam bilo koji komentar, dođe mi da plačem ali se setim da su to isti ekonomisti koji su prošle godine prognozirali "siguran" rast dinara do 130, krah banaka itd.
morate da pitate nekoga iz realne ekonomije, US Steel, Ball Packaging, Victoria group - to bi bilo mnogo interesantnije nego da čitamo Zdravkovića, Drakulića, Draškovića, Kostića....

Miroslav

pre 12 godina

@(Milko, 5. jul 2011 11:51)
Po tvome,moci cemo da se uporedjujemo samo sa Libijom,
kada se tamo sve zavrsi.


Sve se to desavalo,uglavnom nasom krivicom,i to mora da se racuna.
A sve ostale zemlje,sa kojima se uporedjujemo,sve zajedno nemaju ovakvu politiku,korupciju ili toliko tajkuna.
Za to nam nije kriv embargo,bombardovanje i sl.

Ja sam za to,samo da nas uporedjuju sa Svajcarskom,Finskom,Norveskom.
Pa da vidimo razliku.
Muka nmi je kada nas uporedjuju sa albanijom,makedonijom,bih...
Ne zna se ko je vise golja...

Alex

pre 12 godina

Ma bitno je da mi imamo Djokovica, on ce da osvoji jos neki turnir pa da se pojavi u Beogradu i da nam kaze kako smo mi narod sa dusom i kako cemo "sve da osvojimo", onda mi padnemo u trans i sta ce nam ekonomija, sta ce nam hleb.
A sada ozbiljno: iracionalnost i odsustvo zdravog razuma koji su izgleda usadjeni u genetski kod Srba ce nas dovesti do potpunog unistenja i propasti. Toliko.

svetlanast.

pre 12 godina

ekonomistu miroslava zdravkovica kao ni ostale nezavisne strucnjake nema ko da cuje.
da slusaju strucnjake i da vide kako narod zivi zar bi dozvolili:
- da ortoped odlucuje o gradjevini, prostornom planiranju i - rudarstvu,
- da ministarka malovic i ekipa upropaste pravosudje i nanesu nemerljivu finansijsku stetu, a onda je postave na celo borbe protiv korupcije, - "u tri pravca"...
- da kao "najure" mladjana dinkica a postave njegovog klona,
- da milan markovic smanjuje administraciju, tako sto je povecava,
- da pojedinci postaju sve bogatiji a gradjani i drzava sve siromasniji,
- da u skupstini, najvisem zakonodavnom telu, argumenti nista ne vrede, vec magicnih 126 moze da izglasa - bilo sta.nema veze, posle godinu dana ce promeniti, kad pojedinci zavrse "posao",
- da vuk jeremic putuje po svetu, trosi pare i ponavlja "ne damo kosovo", sigurno je da ne damo kosovo - kad su nam ga jaci od nas, oteli, uzeli - mozemo samo da to NIKAD NE PRIZNAMO...

Telefondzija

pre 12 godina

Halo....pa ovo postade vrlo jak opozicioni sajt. Ili,da budem iskreniji, ovde ipak moze da se procita i ono sto ovi nasi na vlasti nikako ne bi voleli da citaju. A lepo neko rece, prestanite da negativno izvestavate, jer smo brate "lideri u regionu". Pa dobro, da nas sve covecanski pitam,gde nestade to liderstvo? Koliko znam jedno 3 puta izlazismo iz krize..."sreca te smo na vreme preduzeli korake pa nas nece zakaciti kriza"....Sto bi rekao Jelence, "ovde bre zanimljivo u ....****".

Dragan

pre 12 godina

@Bato, prosetajte malo predgradjima Beograda, recimo Rakovicom i pogledajte kako sirotinja zivi. Ako vam to nije dovoljno, idite malo na dalju periferiju poput Barajeva sa okolinom. Na kraju izadjite iz Beograda i idite do Bele Palanke ili do Crne Trave. Ovako, porediti beogradsku "Silikonsku dolinu" sa svojim voznim parkom i periferiju Sofije i iz toga zakljuciti kako se ovde bolje zivi, krajnje je neozbiljno.

darko

pre 12 godina

ne znamo da ratujemo , ne znamo da radimo, ne znamo nista....vreme je za duboke promene...tipa cede jovanovica. nole je primer koji potvrdjuje pravilo.

pravda

pre 12 godina

Ono sto je najgore ne vidi se izlaz iz tunela u koji smo usli.Perspektive su nam vrlo sumorne i plasim se da mi vise nemamo vremena za bilo kakve izbore,naklapanja,analize,ako zelimo ozbiljne promene.Nepostojanje jasne strategije,neophodnog jedinstva i totalna dezorijentisanost,su nas bacile na margine normalnog sveta.Brza resenja ne postoje,ali ne vidim nikoga na politickoj sceni za bilo kakva druga.Voleo bih da nisam u pravu.

pera

pre 12 godina

Stvari moramo maksimalno pojednostaviti i učiniti sistem efikasnim.To znači stvoriti uslove poslovanja da realni sektor poslovanja ima najveću zaradu, a ne banke.
Drugo učiniti preraspodelu u korist reanog sektora, a ne da od skromnog DP i dalje veći deo ide u sekundarnu rapodelu.
Evo jednog jednostavnog primera. To su nevidljivi porezi. Po zakonu o javnim nabavkama kad imate ponudu morate dokazati potvrdama da ste registrovani,da nemate sudsku i upravnu meru, da ste likvidni, da ste platili poreze,državi i lokalnoj samoupravi itd.
Već "bogate institucije" za to uzimaju taksu da vam daju potvrdu.Primer NBS daje potvrdu da ste likvidni i za to uzima pare, a puna je ko brod.Istovremeno na sajtu centralne banke ukucate matični broj firme i vidite da li je firma likvidna i da li je i koliko dana imala blokadu.
A stvar se rešava jednostavno direktor napiše izjavu i kaže da je registrovan da je platio poreze, da nema sudsku meru...ALI UJEDINJENA BIROKRATIJA I POLITIČKA ELITA HOĆE JOŠ JOŠ I JOŠ.
10 ponuda po 100 eurića i realnom sektoru uzeto 1000 eurića
ALAL VERA

Nenad-EU

pre 12 godina

Dok u Srbiji najunosnije zanimanje bude politicar, dotle ce zemlja da propada. Licno znam primer coveka iz FR koji je hteo da ulozi 200.000e u jedan manji proizvodni pogon. Roba bi se izvozila u FR (imao sigurnog kupca) i zaposlio bi za pocetak minimum 10 radnika. Kada su poceli da ga ucenjuju razni opstinski misevi, covek je odustao od ideje poslovanja u Srbiju. To je primer koji poznajem licno a cuo sam o dosta takvih slucaja.

zexxx

pre 12 godina

Ова информација није тачна. Наиме, није могуће да ће Србија за 3 године бити најбеднија држава Европе из простог разлога што смо ми Срби, а као што знамо, Срби увек све надмудре. Такође, Србија је лидер региона, земља са најпаметнијим и најлепшим људима на свету, а има и Нолета Ђоковића што нам свима гарантује вишеструко већа примања колико за месец, два.
Што се тиче Словеније, такође сумњам да је њихов стандард толико виши. Наиме, сви се сећамо оне дивне песме коју су почетком златних деведесетих изводила Браћа Бајић и која је гласила: "На Триглаву неће жито, нек вам сеје Тито и Кардељ". Према томе, како су премудра Браћа Бајић (људи које су националне пензије неким чудом заобишле) још ономад приметила, у Словенији влада неописива глад, само словеначка влада то вешто крије.
Замолио бих на крају медије да не објављују овако злонамерне и неистините текстове јер необавештене грађане могу довести у заблуду да Србија није на добром путу.
(Рале, 5. jul 2011 05:44)
Hahahahaha!Genijalno!!!!

mn

pre 12 godina

ma, nek smo mi srušili onu "tamnicu naroda", h... standard!
(nalogodavac, 5. jul 2011 10:05)

Da zlo bude vece niste vi nista srusili no utekose svi od vas kao opareni!!

Iki

pre 12 godina

Sa pravim ljudima, bez obzira na bombardovanje, Srbija bi trebala da procveta. 12 godina je prošlo, pa do sad smo trebali sve da obnovimo i da budemo bolji i jači nego pre bombardovanja. A ne da budemo u ovakvoj situaciji. Taj događaj je razlog više da zemljama u regionu, kao i svetu, dokažemo da nismo neuništivi. Ali ne, mi im dokazujemo koliko smo naivni, nesposobni, koliko nas nije briga za svoj narod i teritoriju, i dopuštamo sebi da padamo sve niže, za šta je kriv državni vrh, jer nas on uporno dovodi u ovakvu situaciju.

samo tetki da odnesem lek

pre 12 godina

Srpski bruto društveni proizvod danas je za oko 25 odsto manji nego 1990, dok je Slovenija na čak 54 odsto iznad nivoa iz poslednje godine pre raspada SFRJ - pametnom dosta ........ mada ne sumnjam da ce 'patriote' naci neku svetsku zaveru protiv najstarijeg i najpametnijeg naroda na planeti!

dorifor RH

pre 12 godina

@ Milko

Ne radi se o uračunavanju crne ekonomije, već sive ekonomije, a to je različito poprilično.

Uz put, Hrvatska nije članica EU i u svoj BDP ne uračunava niti crnu niti sivu ekonomiju.

MagnusPyke

pre 12 godina

Cini mi se da I dalje patimo od kompleksa vise vrednosti. Stalno mislimo da smo nesto posebni I da smo daleko ispred nasih suseda, bugara, makedonaca, rumuna, albanaca I drugih. Nismo nista posebno, nema nas mnogo I ne umemo da organizujemo nasu drzavu da zivimo normalno.

Ja

pre 12 godina

Sto volim ove motivacione tekstove na B92.
Mogli bi da pustite i neki za odvikavanje od pusenja ili za mrsavljenje. Siguran sam da bi bili pravi hit.

Зоран

pre 12 godina

Ја сам негде давно оставио свој јаху мејл па ми сада стижу спамови. Све сам почистио, остали ми ови из Аллбаније где не могу да се одјавим са листе тако да их не добијам. Ја појма немам албански, али видим слике и могу да закључим шта се нуди. Могу вам рећи да ако нису као ми, врло су близу нас. Није Албанија оно што ми мало старији памтимо.

buki

pre 12 godina

Pa kakvi smo kao Narod i ljudi,takvi su nam i direktori i politicari.Pa ko nam je kriv.Ako nas i prestignu verovatno ce to biti razlog sposobnosti njihovog drustva i politicara da za bar nijansu budu uspesniji nego ovi nasi i mi sami, sto i nije bas po meni mnogo tesko.Tako je to kada neko sam sebe laze kako je mnogo bolji nego sto to u stvari jeste.
I da Jos nesto,
ne zelim da nikoga omalovazavam ali Albanija da nas prestigne?
Sramota me do Tokija!!!

Milan

pre 12 godina

Jedan od osnovnih problema u Srbiji je sto eksperti nisu eksperti i da to sto tekst i njegove ocene odgovaraju raspolozenju vecine populacije ne znaci da je u tekstu izrecena istina (to se zove populizam). Ovaj ekonomski strucnjak bi trebao da zna da bogatstvo i BDP nije isto. Mogu ja da proizvodim 20% vise od prosecnog Svajcarca, ali cak ni moji unuci ne mogu da dostignu akumulirano bogatstvo tog istog Svajcarca.

Primer: ako neko poseduje stan od recimo 100 kvadrata u Beogradu koji vredi 150K eura, izracunajte koliko vam treba godina da zaradite taj stan sa prosecnim BDP-om od recimo 14'000 dolara godisnje BRUTO (sto je recimo na nivou HR). Ovo je samo ilustracija razlike izmedju bogatstva i BDP-a, a ne komentar o "ucinku" nasih vrlih politicara od 2000te na ovamo, to je neka druga tema. Ne govorim ni o tome da smo mi nesto puno bogatiji od Albanije, realno beda smo i jedni i drugi.

Volk

pre 12 godina

To sto neki tamo ekonomisti i statistika kazu ,to nema veze sa zivotom. Pitajte cika Mirka i on ce vam objasniti da stvari stoje sasvim drugacije.

Đorđe

pre 12 godina

Vidim puno komentara u kojima piše da je narod u Srbiji glup. Nije glup već je u teškoj depresiji. A kad je neko u depresiji treba mu dati lek! A čitav problem se može svesti na jednu konstataciju - više niko nikom u Srbiji ne veruje, ni majka svom detetu, ni dete svojim roditeljima, ni brat sestri, ni drug drugu i tako u krug. Samo je potrebno više vere u ljude i u samog sebe. I samo je potrebno da se u svakom kvartu skupi po deset ljudi koji hoće nešto zajedno, i oni nađu drugih deset i malo po malo eto ih stotinu. A posle stotine - hiljada. A kad je nekoliko hiljada onda političari znaju da slušaju. Eto sinoć je bilo oko 150.000 ljudi, zašto nema na protestima? Zato što im je muka svih ovih političara i na poziciji i u opoziciji. Pa kad je već tako zašto onda komšije i prijatelji ne oforme nove stranke?

Mario Bros

pre 12 godina

Srbi ne protestuju, ne izlaze na ulice masovno. Očigledno je da nije toliko loše i neizdrživo koliko se nameće komparativnim analizama sa zemljama bivše Jugoslavije.
Čist metod dedukcije. Ako je drugima loše, oni protestuju i sukobljavaju se sa policijom, širom sveta. Kod nas svi mirni. Zaključak -nije toliko loše komparativno.

Da li su naša očekivanja i percepcija realnih mogućnosti nas samih toliko niske, pa se mirimo sa tim da imamo niže parametre u ekonomiji, ili je strah od pokazivanja siromaštva i nesreće toliko blamiranje pred očima komšija, ja to ne znam.

Ipak verujem da je na kraju dana većini porodica u Srbiji baš lepo kako žive. Bez obzira na cenu goriva, prosečne plate, porast cene hrane. Mislim da ste srećni i da zato ne pretestujete.

Ako nisam u pravu u slučaju vaše porodice, navedite onda zašto ne protestujete?

Branko

pre 12 godina

Naša politička elita ("demokrate") nije nesposobna. Ona je jako sposobna ali tu sposobnost koristi samo da opstane na vlasti i za lično bogaćenje.*****

Stevan

pre 12 godina

Lepo, do sada je Albanija bila pojam za siromasnu zemlju a od sutra bicemo mi. Do raspada SSSR-a Bugari su govorili Rumunima, mi smo za vas Jugoslavija, a sad ce govoriti al ste bedni ko Srbija. To nece spreciti deda mraza da nam jos celu godinu prica o uspesima nove i stare vlade. U prvoj deceniji Milosevic je ratovao i drzao zemlju u blokadi i nemastini, u drugoj deceniji "demokrate" su privukle ogromne milijarde dolara i sve pokrale, zajedno sa svojim tajkunima. Iz komunizma smo presli u feudalizam a odatle u robovlasnicki period, svi idu napred, cak i Albanija a mi samo u rikverc. Srbija je postavljena na glavu, umesto na noge, demokrate su napravile sistem iskljucivo za sebe i svoje clanstvo, zasnovano na zaduzivanju, po sistemu, uzmi sve sto ti zivot pruza, danas si cvet sutra uvela ruuuza. Politikom se bave najgori i najnekompetentniji ljudi, samo oni mogu da lazu i kradu a da ne pocrvene, posebno ako su skriveni iza sede bradurine. Odvratno i tragicno.

bane

pre 12 godina

Srbija jedina od istočno evropskih zemalja nije ni htela niti umela da sprovodi reforme.
Mi i danas nemamo nijednu reformsku partiju. Nemamo čak ni nezavisne intelektualce ili ekonomiste koji su dovoljno stručni i hrabri da kažu da je ovo ćorsokak. Srbija nije ni pokušala da izgradi pravnu državu, od toga su svi odmah odustali kada su videli da im to krnji privilegije.
U državi se sve vrti oko Borisa Tadića koji je uspeo da sagradi čvrstu partijsku državu umesto obećavane pravne države. Evo sinoć videsmo da su i sport politizovali kao niko u Evropi. Eto zato smo siromašni.

M. Jovanovic

pre 12 godina

Kada čitam komentare tipa "treba pobiti političare" vidim potrebu ljudi za promenama ali i nesposobnost da promene bilo šta na bolje.
Takve promene uglavnom ne rezultuju time da na vlast doći kvalititniji ljudi, niti se životni standard može poboljšati sekirom - tako što presečeš i kažeš od danasživimo ko u švedskoj.
S tim u vezi mislim da problem uopšte nije u ljudima na vasti - jer oni su tu vlast više puta dobiljai na izbroima, nego u tome da normalan političar nema šansi da u ovoj zemlji dođe na vlast. Ljudi ovde hoće da im se neko dere sa govornice "vama je loše - učiničemo da vam bude dobro, eliminisaćemo korupciju, vratićemo Kosovo bla bla" nikog ne interesuje da sluša detaljne analize problema, nalaženje rešenje i ostale dosadne priče.

simboliko

pre 12 godina

Oni koji misle da mi dobro živimo su na grbači roditelja, ili su nasledili stanove istih. Ljudi su krali i šakom i kapom, jer je bilo šta ukrasti za razliku od ovih mučenika koji nisu imali ništa. Kod nas će tek biti loše, i to nam ne gine zbog svega što radimo naopako.

janko , marko ili panta

pre 12 godina

za ovo je kriv samo NEsistem koji je i dalje na snazi i koga i mi obican narod , posto se ne bunimo uopste , PODRZAVAMO ! da li je na primer ministar poljoprivrede ili bilo kog drugog ministarstva ortoped , mehanicar ili obucar nije bitno , bitno je da je sposoban da rukovodi ljudima i da se stara da ljudi u tom ministarstvu rade SVOJ posao kako treba ! to kod nas nema jos ! ps // u jednoj od najcistijih , najsredjenijih i najbogatijih zemalja na svetu austriji je nekdasnja ministarka unutrasnjih poslova postala ministar finansija i nikom nista , sve je po starom ! isti sistem pre , isti sistem posle nje , ALI SISTEM KOJI U VECOJ MERI FUNKCIONISE !

Dina

pre 12 godina

E ljudi moji,sta bi jos trebalo danam se dogodi pa da se osvestimo,da se pokrenemo i kazemo DOSTA BRE VISE!Sva JAVNA preduzeca su osnovana kao DOO,zn\ci drustvo ogranicenih odgovornosti.Njima je posao da zarade pare i medjusobno podele,za rad se finansiraju iz budzeta a profit u dzep.Narod gleda,cuti,trpi gladan i zedan,deca nam ogose a vise nema ko ni da ih radja,porodice razorena,duse iscupane,jad,beda i tuga,TUGA ubi SRBIJU... A mi SVI cutimo i trpimo,pogledajte sta rade Grci,Nemci,Spanija.Pa dokle bre ljudi?ZASTO I KOGA TRPIMO? Ova deca nisu zasluzila da im kao besni psi,rasture zemlju a gde da idu, sta da rade? Postadosmo prosjaci u sopstvenoj zemlji i sto je jos gore,prosimo nasu imovinu od lopova.O BOZE DRAGI ZASTO,ZASTO ZASTO BRE...???????????????????

/

pre 12 godina

Kada sam bio mlađi, pričali su nam da u Albaniji nemaju ničega, da nemaju ni cipele da obuju. Sada čitam kako se tamo bolje živi nego kod nas. Dok su se neki obogatili da ne znaju šta će sa parama, dotle nama pričaju o svetskoj krizi, koja se izgleda osetila samo u Srbiji, koja je postala najbednija na Balkanu, čak i iza Albanije.