Petak, 01.07.2011.

23:34

Most na Adi na kanalu Discovery

Izvor: Tanjug

Most na Adi na kanalu Discovery IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

most ce mozda biti gotov ali gazela-nece
jedva cekam da zavrsetak toga mosta proslavim u guzvi na brankovom mostu.

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

prosao sam danas pored njega-pa i nije bog zna sta/on se cini veliki samo onima koji druge mostove nisu videli/.

galamili ste na poljoprivrednike zbog blokade puteva a ne galamite na glavnog seljaka koji je danas blokirao prolaz kod zmaja, arene i zatvorio sve izlaze na levoj strani gazele.

sta eu kaze na to?

Miloš

pre 12 godina

Predlazem da se most zove "PROCENAT".
(dobrosav gajic, 2. jul 2011 12:27)

Ja Vama predlažem da ostanete dosledni i iz protesta nikada ne pređete taj most. Onda ga možete zvati kako god želite.

dr dragan tancic

pre 12 godina

MEDIJIMA I POLITICKIM STRANKAMA

ZAŠTO JE MOST NA ADI PREDMET POLITIČKIH PREPUCAVANJA U SRBIJI


Most na Adi je veoma znacajna investicija za Grad Beograd i Srbiju, i njegova izgradnja je politički opravdana. Samo je veoma interesantno pitanje sa aspekta političkih procesa: Zašto se oko ovog znacajnog projekta isticu veoma suprotna politička stanovnistva. Glavni predmet sporenja je cena izgradnje mosta. Prema nekim izjavama predstavnika opozicionih politickih stranaka, cena mosta se krece i preko 400. miliona evra, a prema drugim politickim opcijama, predstavnicima stranaka na vlasti, cena mosta je znatno manja. Ne ulazeci u veoma naglasene politicke razlike izmedju politickih stranaka, javnom mnenju Srbije a posebno Beograda, namece se kao osnovno pitanje- Kolika je stvarna finansijska cena kostanja mosta na Adi. Da li to neko moze reci sa svim relevantnim pokazateljima, i time ovaj problem staviti u ad acta odn. staviti ga van okvira politickih komunikacija i politickih manipulacija, ili je to mozda nemoguće ili nije podesno u datoj situaciji?

Posebno je problem zaostren, tj. pojacan medijskim obavestenjem u vezi mosta na Adi, obavestenjem iz lista NOVOSTI od 13.07.2011, u rubici- REPORTAŽA, str. 10., gde se navodi ,,Najduži most na svetu otvoren je u Kini posle četiri godine izgradnje. Nalazi se iznad zaliva Điadžou na Žutom moru, dug je 42. kilometra i povezuje istočnu kinesku luku Chindgao sa ostrvom Huaddgao. Kineska televizija Si Si Ti Vi prenela je da je most širok 35 metara, ima šest traka, i stoji na 5.000. stubova. Izgradnja je koštala više od 1.5. milijardi dolara.....Prvim motoristima koji su prešli preko zadivljujuće konstrukcije bilo je potrebno pola sata da dodju do druge strane Zaliva. Prelazak preko mosta naplaćivaće se nešto više od 5.(pet) evra,,. Ovakve medijske vesti u svakom slucaju izazivaju veoma velike politicke zabune i zablude. Naime, postavlja se kao opravdano pitanje: Ko je u pravu oko mosta na Adi- pozicija ili opozicija, i ko se sve od politickih lidera izjasnjava u vezi ovakvih podataka, i na koji način.

U tom kontekstu, trebalo bi gradjanima Srbije i Beograda, objasniti da li je tacno da je Kineski most koji je dug 42. kilometra kostao oko 1.5. milijardi evra, a nas most na Adi, da li kosta 100, 200, ili 400.miliona evra. Time bi se stavila tacka na jedno sustinsko pitanje privrednog i politickog rayvoja Srbije i Beograda, a posebno imajući u vidu nadolazeći vruću drugu polovinu 2011. i 2012. godinu.


Beograd, 03.07.2011. dr Dragan Tančić

Nash Bridges

pre 12 godina

Zaista mi je drago da se gradi(de) most(vi) u Beogradu i uopste u Srbiji, ali ipak se da napisati koja opaska ili komentar. Mislim da ako je cilj smanjenje saobracaja tj. guzvi u samom Beogradu onda jedino sa izmestanjem saobracaja (rasterecenjem) se moze uciniti da se izgrade prstenovi, tj. obilaznice/auto putevi. Primeri su svugde oko nas Bukuresta, Budimpesta itd. da ne redjam, i tek onda dolazimo do znacaja mostova koji se grade. Ali nisam video kako u ovu nasu pricu sa mostom preko Ade moja prica (sa obilaznicama tj. prstenovima) dolazi se do efekta mostova koji se grade ili se planiraju graditi. Drugo sto se cene tice nasao sam jedan slican most skoro da je identican po Adi koji je bio gradjen posle 2000. godine na ovamo tj. do skora u blizini Budimpesti (i deo je obilaznog prstena oko samog grada) samo je sa dva pilona http://en.wikipedia.org/wiki/Megyeri_bridge video 1. http://www.youtube.com/watch?v=5xk6OiBYuO4&feature=related video 2. http://www.youtube.com/watch?v=zshLYu0YlQw&feature=related PS. Ko nije stigao da pogleda na Discovery kao i ja evo linkova cele emisije 1/3 http://www.dailymotion.com/video/xjj13l_discovery-build-it-bigger-belgrade-bridge-1-3_tech 2/3 http://www.dailymotion.com/video/xjj17c_discovery-build-it-bigger-belgrade-bridge-2-3_tech 3/3 http://www.dailymotion.com/video/xjj17z_discovery-build-it-bigger-belgrade-bridge-3-3_tech Pozdrav

Srba

pre 12 godina

Srbija zemlja pljuvaca i poklonika teorije zavere!Ajde bre malo glavu gore, moze i kod nas nesto dobro da se uradi!
I pustite me onih prica moglo je tri po toj ceni, aaaa, dosta!Kladim se da imate samo srednju skolu a upustate se u neke rasprave, i sirite neistine koje ste culi u kafani.

Glavu gore!

Lili

pre 12 godina

Najvecu ljubav sam upoznala pricajuci o gradnji ovoga mosta, i sada, kako nama napreduje veza, tako svakoga dana gledamo kako napreduje nas divni most! :) Molim nekoga da mi pomogne da nadjem emisiju sa srpskim prevodom! Ili kada je repriza? Ako je ima :)

Nenad

pre 12 godina

@Sumadinac, izgradnja ovog novog mosta preko Ade kosta oko 150 miliona eura (ceo most izmedju petlje u Radnickoj ulici i petlje u ulici Jurija Gagarina) a samo rekonstrukciju Gazele (na postojecim temeljima, konstrukciji, instalacijama ...) grad je platio i placa 70 miliona eura. Dakle, za ove pare su mogle otprilike da se rekonstruisu dve Gazele, a da li su mogla da se naprave tri takva ista mosta, izracunajte sami sami. Verovatno je moglo da se ustedi oko 30 miliona eura da se pravila nova Gazela koja je inace manji most. Ovaj koji se pravi po kapacitetu i velicini moze se porediti otprilike sa Novim zeleznickim mostom i Gazelom zajedno.

Sumadinac

pre 12 godina

Zar nije bilo pametnije da je za cenu ovog 1 mosta koji se cudo, bilo napravljeno jos 3 mosta koji zavrsavaju posao kao sto je Gazela? Srbija nije bogata zemlja da se tako rasipa novac.... Pre 2 dana sam isao da docekam neke rodjake na aerodroumu. Zar urbaniste nije sramota zbog lose organizacije radova. Duz tranzita kroz Beograd na 4 mesta imate gradjevinske radove koji se vrlo sporo odvijaju. U Bubanj potoku radnika nemate ali ste blokirali put, isto je i kod plavog mosta. Na Gazeli se radi kao i kod mosta na Bezanijskoj kosi..... Da li je bas moralo da se duz iste trase istovremeno rade radovi? Da li ce iko da odgovara sto se plavi most radi ponovo posle 2 godine? Kada sam bio u poseti rodjacima koji zive u Americi cuo sam zanimljiv detalj. Obezbedjivanje saobracaja moze raditi samo policija, nikako redari ali tamo policiju koja obezbedjuje radove na putu placa ta gradjevinska firma...naravno da se tada ta ista gradjevinska firma trudi da zavrsi radove sto pre, pa se radi non stop pa i pod reflektorima pa i po kisi.... Zasto gospodo ne posaljete vase gradske arhiktekte da vide sveta i nauce nesto, jeftinije je po budzet grada i republike....

Blazenka

pre 12 godina

Emisija je super.Uradili su emisiju o necem dobrom sto se ovde radi i uzasno mi je drago zbog toga.Bas me briga koliko kosta i ko je koliko maznuo,koristicemo ga i biti ponosni.Oni koji u svemu nalaze manu imaju problem u glavi i verovatno ce gundjati svaki put kada ga predju,ali ce prelaziti.Jedva cekam da se zavrsi i da ga pesice predjem.
A najgore od svega sto sam cula je da je Djilas platio da se snimi emisija,mislim stvarno...Cak i da jeste,u cemu je problem.Bolje ulozena lova za reklamu nego reklama na CNN-u(ili gde vec)pre par godina za Srbiju kao turisticku destinaciju,u slucaju da je neko zaboravio.

lima

pre 12 godina

Most je lep nema sta.
Ja sam rodjen u Beogradu, tu i zivim. Most je preko potreban Beogradu.
Ali kad pomislim da su nas pojedinci toliko zaduzili za taj most, bezi mi se iz zemlje. Tako sam mogao i ja da zaduzim ovu Srbiju i narod u njoj bez njihovog pitanja. Taj most ce nas kostati mnooogo. Na zalost javnost nikada nece saznati kako su oprane pare. Narod srecan sto vise ne ratujemo a za sve ostalo ko ga sisa. Svest ovog naroda je jaaaako niska. Mozda nam i nije trebao toliki most. Pricajuci sa strucnim ljudima saznao sam da za te pare mogu da naprave i Zemun -Borca, ali treba oprati sto vise para i fakture naduvati sto vise.

milek

pre 12 godina

niko nije razmisljao d akada se zavrsi most on mora da se poveze sa sa putevima, koliko ja znam morace dosta ljudi da se odseli i sruse masu kuca da bi napravili kakav takav saobracaj.

четник али практичан

pre 12 godina

Ђилас зида мостове, а пре тога је радио приватно. Вучић руши мостове са тада коалиционим партнерима, а пре тога је радио као посланик. Коме дати глас?

Aca Znalac

pre 12 godina

Onaj mali sa naocarama je napravio fenomenalnu emisiju gledao sam i ostao fasciniran. Amerikance jesi amer ali znas bre sve o folovima u gradjevinarstvu. Nas most ce biti jedinstven, sve bre rucna izrada ko svajcarski sat. Bravo carevi.

Dragon's Bridge

pre 12 godina

Emisija na "Diskaveriju" jeste veoma dobro i profesionalno naručena i urađena. Pošto će most uskoro biti završen (za razliku od projektovanih prilaznih saobraćajnica), trebalo bi mu nadenuti odgovarajuće ime. Predlažem naziv "Draganov most".

Mirko

pre 12 godina

Ево неких информација како се гради и по којој цени у свету.
- САД. Америчка држава Мејн, мост на реци Пенобскот је изграђен 2006. године.
Дужина: 646 метара
Висина: 136 метара
Цена: 65.000.000 евра

Мост на делу аутопута који спаја Париз и Барселону, изграђен 2004-е. Чине га седам пилона ( мост на Ади само један ).
Дужина: 2460 метара ( два и по пута дужи од моста на Ади)
Висина: 343 метара ( висина моста на Ади скоро 200 м.)
Цена: 400.000.000 евра

Напомињем да је цена радне снаге на западу и у Америци далеко већа него наше, и да су у цену урачунате све приступне саобраћајнице и да је то цена читавог пројекта, не само моста.

Мост из два дела, повезан саобраћајницом која виси 50м у ваздуху, је отворен у Бангкоку 2006. године, важи за један од најкомпликованијих мостова на свету.
Дужина: 1284 метара (најдужи распон 398м)
Висина: 173 метара.
Цена: 240.000.000 евра

Моста на Ади, - 2011.год.
Дужина: 929 метара
Висина: 200 метара.
Цена: 480.000.000 евра ( до сада, још није завршен )

Joksmor

pre 12 godina

Ko je odgledao emisiju nadam se da je shvatio zasto most kosta pola milijarde, a onaj u Kini milijardu iako je duzi od naseg buduceg.Dosta predrasuda je razbijeno u prikazanoj emisiji.Ja svaki dan putujem iz pravca Avale do Zemuna preko gazele i muka mi je vise i jedva cekam da zavrse ovaj most , tako da oni blejaci koji ne izlaze iz kuce i samo cekaju da budu prvi na b92 sajtu da bi kometarisali, neka ucute za promenu.Svi koji putuju kolima znaju koliki znacaj ima ovaj most i neka kosta koliko god treba da kosta pomoci ce nam puno u infrastrukturi grada.Ja mislim da je bolje da onih 300-400dinara mesecno, koje dajemo uz racun za struju onim moronima sa Rts-a , bolje da ulazemo u ovakve projekte jer to ce nam vise doprineti u buducnosti nego gledanje glupih emisija na vec pomenutoj televiziji.I ljudi budite malo realni i nemojte sve da gledate negativno,kad se ne gradi kukamo, kad se gradi opet kukamo, cemu bre? Mislim da ima dosta ljudi koji razmisljaju na ovaj nacin samo je problem sto uvek ima vise pesimista...

ijavolimpartizan

pre 12 godina

Jedva cekam dan kada ce i taj SNS doci na vlast...da se konacno skine fama o toj SAVRSENOJ POLITICI...nekima ni 20 godinja laganja,prevrtljivih izjava i kritika i kada je za pohvalu...nije dovoljno da vide kakav je ko.Ne glasam ni za koga jos od pokojnog Zorana ,znam da su i ovi losi,katastrofalni ...ali,da mi decko koji 15-20 godina sedi po klupama,bleji u prazno i nema ni dana radnog staza u bilo kom sektoru privrede i vanprivrede kroji kapu...Alooooooooo...
Ali,ok...cudimo se sto nas po svetskim TV stanicama pljuju a na svakom sajtu,pa cak i uspehe sportista,pljuju nasi sugradjani.Kakvi smo,ne zasluzujemo nista.Most u KIni svi hvale...i kinezi i ceo svet...niti JEDAN NAS SUGRADJANIN ne kudi graditelje u Kini...oni su valjda savrseni a "nasi" su JAKO INFORMISANI cak i o tom graditeljskom cudu.Jeste,nas narod je takav...svak sve zna,svak se svime bavi...pa,nema gradjanina Srbije a da ne zna i kako se most pravi i kako se SPEJS SATL pravi...samo ih pitajte...ama,u sve se razumeju...Ne znam,niti me interesuje koliko je most kostao,niti dal je mogao jeftinije...NE ZNAM...Znam samo da se u Srbiji gradi vise nego ikad...imate,bre,situacije kada ljudi samo pokradu...a nista VIDJENO ne ostave...Ovaj most ce biti tu,na usluzi svima...niko ga nece poneti sa sobom...a,jednom ce se utvrditi dal je cena realna ili ne...Dve zgrade,na igled identicne,ne znaci da su isto kostale...pitajte inzinjere za misljenje...pogotovo,nesto sto se napravi u Kini i netso sto "nikne" u Srbiji nije za poredjenje...iz milion razloga.Ono sto proizvede Kina ,u Amreici(nakon carine i prevoza) kosta jeftinije od tipicnog Americkog proizvoda i Amerika moli Kinu da smanji dotok svoje robe.I niko ne moze da objasni KAKO...ali,sigurno nisu aktuelne price kao kod nas.Neko je jednostavno sposoban za to,neko ne.

P.S.Redakciji B92 i imesiji "Insajder" predlazem da ispitaju,recimo putem IP adrese,ko su ljudi koji ispoljavaju toliko mrznje prema svemu sto je Srpsko ,o tome snime emisiju i puste vlastima(ako ih ima) da rade svoj posao !!Bila bi jako gledanja.Ja nisam protiv tudjeg MISLJENJE ali neki otvoreno MRZE svoju zemlju.Ako im smeta,a smeta i meni,jako,ko vodi ovu drzavu...neka mrznju usmeri prema njima...ja cu ih podrzati...Ako bi sutra,neko njihov dosao na vlast i promenio sve svere drustva na bolje,u sta poodavno sumnjam,i dalje bi to bila ONA ISTA ZEMLJA koju je do juce MRZEO...samo bi se ljudi promenili !!

Dzoni

pre 12 godina

Gledao sam pre jos skoro mesec dana ,15 minuta politicke propagande koja nema veze sa mozgom,da sam amerikanac posle gledanja bio bi ubedjen da je Novi Beograd u Bosni a stari u Srbiji a tek ono da Beograd nema nijedan most vise.Ono sto je bilo direktno o mostu je OK mada ne znam sta ce Djilas i njegovi fanovi da kazu na to sto su i tamo rekli da most kosta 500 miliona eura.

gradjevinac

pre 12 godina

Iz emisije bih skonato da Hari i drugari sami prave ovaj most, stvarno izgleda kao da na njemu ne radi vise od 10 ljudi. Inace super je sve objasnjeno i prikazano, i bas me briga za politiku, ponosan sam.
(Nikola, 2. jul 2011 12:59)

Prvo odgovor ovom coveku: Zar mislis da su u 45 minuta mogli da prikazu sve koji rade na mostu? Pa da su svakome posverili po 10 sekundi vremena koliko bi ostalo da pricaju o mostu?
Drugo sto se tice politike, stvarno mi je vise preko glave svega toga, emisija treba da bude poucnog tipa, i namenjena je onima koji vole graditeljstvo i inzinjerstvo, a ne politiku.
Trece, emisija je pokazala da i ovde moze nesto da se uradi dobro, a isto tako da moze da bude dobro i da ne kosta previse. U svakom slucaju cela emisija je ekstra i preporucujem svima da pogledaju, sto ovu o mostu u Beogradu sto ostale! Pozdrav

nigg

pre 12 godina

lep most, krasiće grad sigurno ALI , ALI , ALI
juče u svim novinama kako si kinezi izgradili most od 42 kilomerara LOL...za 1,5 milijardi a mi 500 metara za pola milijarde...svaka nama čast, LIDERI smo u celom svetu a ne samo u okolini.
(cinik, 2. jul 2011 13:33)
Most na Adi:
Дужина 996 m
Ширина 45,5 m
Висина 200 m
"The project is expected to cost 320 million euros in total, with the bridge itself costing 118 million."(Znaci citav projekat kosta 320 miliona eura, a samo deo preko reke-most kosta 118 miliona eura).

Inace, cena mosta se ne mora vezati za njegovu duzinu i u odnosu na Kineze, mi ne znamo koliko cega su oni ugradili u most i kolika je cena materijala. Kao sto nafta ne kosta isto u Kuvajtu i u Srbiji, tako i Kina kao zemlja bogata prirodnim resursima moze nesto jeftinije da napravi. Ne branim ja ove nase, ali nije dovljno uporediti 2 clanka iz novina i doneti zakljucke. Ako je neko krao treba da odgovara. Do tada imamo pretpostavku nevinosti i ove dnevno politicke optuzbe se ne mogu uzeti za ozbiljno

nesss

pre 12 godina

Svako ko je gledao ovu emisiju zna da se oni, pored gradjevina koje prikazuju, uvek osvrnu i na socio-politicke karakteristike drzave u kojoj se gradi. Secam se epizode kad se gradio neki tunel u Kini da je bilo dosta price o komunizmu, al to je da bi ljudi u Americi koji gledaju shvatili vaznost tolikog poduhvata. Verujem da su to hteli i u ovoj epizodi. Sto se tice Kosova kao posebne drzave, ne zaboravite da je Amerika prva priznala nezavisnost, tako da za njih to i jeste posebna drzava. Meni je jako drago sto su se odlucili da sagrade ovaj most i jedva cekam da bude gotov. Moze da kosta i 500 milijardi, samo da mi vise ne treba sat i 10 min od Zemuna do Cukarice!

Kimi

pre 12 godina

Vidim da su omladinci SNS aktivni i na ovom sajtu. Budite strpljivi, kada vam Vučić dođe na vlast neće biti više skupih mostova, znate zašto? Zato što ih neće ni graditi LOL.

Igor 2

pre 12 godina

Svi pricate o kostanju mosta- a lepou se rekli da se usteda pravi svugde gde je moguce,da se u svetu delovi mosta ugradjuju gotovi,a kod nas se prave na licu mesta- na prm.da oni veliki zatezni kablovi stizu gotovi,da jedan kosta milion dolara,a da se kod nas prave na licu mesta,i da se tako ustedi 700000$ po kablu!pa ako to nije racionalno onda ne znam sta je...
Inace,Vucic je digao silne mostove,pa zna....on ce da to resi.
Pa dok su oni bili na vlasti,kod nas su mostove rusili.

dejan

pre 12 godina

напуцан, кицошки, популистички, западњачки, недоречен, неписмен, претерано измонтиран, набуџен документарац са притајено арогантним водитељем слабе опште писмености.
(ћорак, 2. jul 2011 12:12)

Tebi je najgore sa samim sobom! Sto se voditelja tice on jos treba da puno radi na sebi da bi dostigao tvoj nivo arogancije!

Igor

pre 12 godina

Pred nama se gradi most,i mi toga nismo ni bili svesni dok nisu dosli amerikanci i napravili fenomenalan dokumentarac o toj genijalnoj gradjevini,koja je impresivna,jedinstvena,napredna,i u isto vreme takav izazov da se uradi kvalitetno.Genijalno.A ljudi koji je grade su dobili lica! svaka im cast! pa jeste li videli koje su to visine,i opasnosti pred njima? to se mora postovati! ja na ovaj most posle ove emisije gledam drugim ocima-POSTOVANJE-RESPEKT!

cinik

pre 12 godina

lep most, krasiće grad sigurno ALI , ALI , ALI
juče u svim novinama kako si kinezi izgradili most od 42 kilomerara LOL...za 1,5 milijardi a mi 500 metara za pola milijarde...svaka nama čast, LIDERI smo u celom svetu a ne samo u okolini.

NemanjaBB

pre 12 godina

a niko ne spominje da je on rekao u emisiji kako taj most kosta vec preko 500 000 000 $ !?

Mnogo mi smesna prica kako su dosli Muslimani iz Bosne da rade i da je to kao epilog pomirenja...glupost
mislim da je trebao vise da se skocentrise na sam most nego na nasu istoriju....vidite kako kroz info emisije usadjuju tamosnjim ljudima dezinformacije, sada su ubedjeni da mi ovde idem sa opasanim c4 ulicom!

Nikola

pre 12 godina

Iz emisije bih skonato da Hari i drugari sami prave ovaj most, stvarno izgleda kao da na njemu ne radi vise od 10 ljudi. Inace super je sve objasnjeno i prikazano, i bas me briga za politiku, ponosan sam.

Vladimir

pre 12 godina

Ma odlicna emisija...
A ovi sto samo kenj__u su jednostavno takvi.. Sta god da se desi davace iste komentare..
Da nisu snimili emisiju , komentari bi bili:"a sto nisu dosli kod nas da snime, da vide kako mi nebeski Srbi gradimo"..

Ljudi koji samo kude i prebacuju oko bilo cega i neko im je drugi kriv za njihovu nesrecnu sudbu nikad nista i nece imati... zasluzeno!

Bob

pre 12 godina

Odlicna emisija sto se tice nekih komentara u emisije ne treba zaboraviti da je to Americka TV. Ni jedna Americka TV postaja nece da objavi nesto sto nije na liniji Americke politike neki kazu da je to cenzura a neki patriotizam. Ako pratite Discovery znate da su inace dobre emisije uvek orientirene na americku stranu u smislu amerika je najbolja....Na kraju zelim da cestitam graditeljima mosta a i arhitektu iz susednje zemlje.

brankica

pre 12 godina

Nije mi jasno kako neko moze da kaze da je voditelj samo pricao o tome da mi imamo neprijatelje?
Voditelj je odlican, iako nasi nisu znali da sklope recenicu na engleskom, on je izvlacio najvise iz njih tako sto je sam donosio zakljucke.
Sve u svemu, odlicna emisija.

Kimi

pre 12 godina

Ovu emisiju na Diskaveriju je mogla da vidi čitava planeta, šta će ti bolji PR od toga. Stvarno neverovatan most, neki kažu da je bolje da su izgradili dva obična mosta za te pare. Ja se sa njima ne slažem, muka mi je više od običnih zgrada i mostova ovaj grad treba da se razvija u visinu.

slx

pre 12 godina

na pocetku emisije se prikazuje karta srbije bez kosova, i navodi se da je raspadom stare jugoslavije nastalo 7 drzava (racunajuci kosovo)...losa propaganda.
Sto se tice mosta zaista su se potrudili da docaraju njegovu pravu velicinu navodeci cenu od pola milijarde evra!!!

Igor

pre 12 godina

Čak i voditelj emisije je lepo rekao da most košta više od pola milijarde evra, dok nas gradonačelnik uverava da košta 170 miliona. Koliko i ko se sve ugradio u most odlična tema za neku drugu emisiju.

ћорак

pre 12 godina

напуцан, кицошки, популистички, западњачки, недоречен, неписмен, претерано измонтиран, набуџен документарац са притајено арогантним водитељем слабе опште писмености.

miki

pre 12 godina

Ne svidja mi se voditelj emisije jer samo govori o tome kako su nam susedi neprijatelji i kako je njima tesko ovde jer i oni ovde rade, i cela emisija se svodila na to da mi imamo neprijatelje.... -.-'

Dr.St.

pre 12 godina

Emisija je bila vrlo dobra i zanimljiva sa puno tehničkih detalja koji su odlično prikazani. Kada most bude gotov, biće sigurno ponos Beograda a i firme koja ga pravi.
Tu nažalost ne spada politička kenjaža kako je to "most pomirenja"
(čijeg pomirenja, Novog Beograda sa Čukaricom?)prikazivanje ruševina koje je Nato proizveo i lamentiranje nad gradjanskim ratom u Srbiji(??). Takodje, ovaj most nema nikakve veze sa dva porušena mosta u Novom Sadu 1999-te, koji se pominju u emisiji.

Dr.St.

pre 12 godina

Emisija je bila vrlo dobra i zanimljiva sa puno tehničkih detalja koji su odlično prikazani. Kada most bude gotov, biće sigurno ponos Beograda a i firme koja ga pravi.
Tu nažalost ne spada politička kenjaža kako je to "most pomirenja"
(čijeg pomirenja, Novog Beograda sa Čukaricom?)prikazivanje ruševina koje je Nato proizveo i lamentiranje nad gradjanskim ratom u Srbiji(??). Takodje, ovaj most nema nikakve veze sa dva porušena mosta u Novom Sadu 1999-te, koji se pominju u emisiji.

miki

pre 12 godina

Ne svidja mi se voditelj emisije jer samo govori o tome kako su nam susedi neprijatelji i kako je njima tesko ovde jer i oni ovde rade, i cela emisija se svodila na to da mi imamo neprijatelje.... -.-'

brankica

pre 12 godina

Nije mi jasno kako neko moze da kaze da je voditelj samo pricao o tome da mi imamo neprijatelje?
Voditelj je odlican, iako nasi nisu znali da sklope recenicu na engleskom, on je izvlacio najvise iz njih tako sto je sam donosio zakljucke.
Sve u svemu, odlicna emisija.

dejan

pre 12 godina

напуцан, кицошки, популистички, западњачки, недоречен, неписмен, претерано измонтиран, набуџен документарац са притајено арогантним водитељем слабе опште писмености.
(ћорак, 2. jul 2011 12:12)

Tebi je najgore sa samim sobom! Sto se voditelja tice on jos treba da puno radi na sebi da bi dostigao tvoj nivo arogancije!

Kimi

pre 12 godina

Ovu emisiju na Diskaveriju je mogla da vidi čitava planeta, šta će ti bolji PR od toga. Stvarno neverovatan most, neki kažu da je bolje da su izgradili dva obična mosta za te pare. Ja se sa njima ne slažem, muka mi je više od običnih zgrada i mostova ovaj grad treba da se razvija u visinu.

Kimi

pre 12 godina

Vidim da su omladinci SNS aktivni i na ovom sajtu. Budite strpljivi, kada vam Vučić dođe na vlast neće biti više skupih mostova, znate zašto? Zato što ih neće ni graditi LOL.

Igor

pre 12 godina

Čak i voditelj emisije je lepo rekao da most košta više od pola milijarde evra, dok nas gradonačelnik uverava da košta 170 miliona. Koliko i ko se sve ugradio u most odlična tema za neku drugu emisiju.

Igor

pre 12 godina

Pred nama se gradi most,i mi toga nismo ni bili svesni dok nisu dosli amerikanci i napravili fenomenalan dokumentarac o toj genijalnoj gradjevini,koja je impresivna,jedinstvena,napredna,i u isto vreme takav izazov da se uradi kvalitetno.Genijalno.A ljudi koji je grade su dobili lica! svaka im cast! pa jeste li videli koje su to visine,i opasnosti pred njima? to se mora postovati! ja na ovaj most posle ove emisije gledam drugim ocima-POSTOVANJE-RESPEKT!

Bob

pre 12 godina

Odlicna emisija sto se tice nekih komentara u emisije ne treba zaboraviti da je to Americka TV. Ni jedna Americka TV postaja nece da objavi nesto sto nije na liniji Americke politike neki kazu da je to cenzura a neki patriotizam. Ako pratite Discovery znate da su inace dobre emisije uvek orientirene na americku stranu u smislu amerika je najbolja....Na kraju zelim da cestitam graditeljima mosta a i arhitektu iz susednje zemlje.

Vladimir

pre 12 godina

Ma odlicna emisija...
A ovi sto samo kenj__u su jednostavno takvi.. Sta god da se desi davace iste komentare..
Da nisu snimili emisiju , komentari bi bili:"a sto nisu dosli kod nas da snime, da vide kako mi nebeski Srbi gradimo"..

Ljudi koji samo kude i prebacuju oko bilo cega i neko im je drugi kriv za njihovu nesrecnu sudbu nikad nista i nece imati... zasluzeno!

Igor 2

pre 12 godina

Svi pricate o kostanju mosta- a lepou se rekli da se usteda pravi svugde gde je moguce,da se u svetu delovi mosta ugradjuju gotovi,a kod nas se prave na licu mesta- na prm.da oni veliki zatezni kablovi stizu gotovi,da jedan kosta milion dolara,a da se kod nas prave na licu mesta,i da se tako ustedi 700000$ po kablu!pa ako to nije racionalno onda ne znam sta je...
Inace,Vucic je digao silne mostove,pa zna....on ce da to resi.
Pa dok su oni bili na vlasti,kod nas su mostove rusili.

slx

pre 12 godina

na pocetku emisije se prikazuje karta srbije bez kosova, i navodi se da je raspadom stare jugoslavije nastalo 7 drzava (racunajuci kosovo)...losa propaganda.
Sto se tice mosta zaista su se potrudili da docaraju njegovu pravu velicinu navodeci cenu od pola milijarde evra!!!

Nikola

pre 12 godina

Iz emisije bih skonato da Hari i drugari sami prave ovaj most, stvarno izgleda kao da na njemu ne radi vise od 10 ljudi. Inace super je sve objasnjeno i prikazano, i bas me briga za politiku, ponosan sam.

nigg

pre 12 godina

lep most, krasiće grad sigurno ALI , ALI , ALI
juče u svim novinama kako si kinezi izgradili most od 42 kilomerara LOL...za 1,5 milijardi a mi 500 metara za pola milijarde...svaka nama čast, LIDERI smo u celom svetu a ne samo u okolini.
(cinik, 2. jul 2011 13:33)
Most na Adi:
Дужина 996 m
Ширина 45,5 m
Висина 200 m
"The project is expected to cost 320 million euros in total, with the bridge itself costing 118 million."(Znaci citav projekat kosta 320 miliona eura, a samo deo preko reke-most kosta 118 miliona eura).

Inace, cena mosta se ne mora vezati za njegovu duzinu i u odnosu na Kineze, mi ne znamo koliko cega su oni ugradili u most i kolika je cena materijala. Kao sto nafta ne kosta isto u Kuvajtu i u Srbiji, tako i Kina kao zemlja bogata prirodnim resursima moze nesto jeftinije da napravi. Ne branim ja ove nase, ali nije dovljno uporediti 2 clanka iz novina i doneti zakljucke. Ako je neko krao treba da odgovara. Do tada imamo pretpostavku nevinosti i ove dnevno politicke optuzbe se ne mogu uzeti za ozbiljno

nesss

pre 12 godina

Svako ko je gledao ovu emisiju zna da se oni, pored gradjevina koje prikazuju, uvek osvrnu i na socio-politicke karakteristike drzave u kojoj se gradi. Secam se epizode kad se gradio neki tunel u Kini da je bilo dosta price o komunizmu, al to je da bi ljudi u Americi koji gledaju shvatili vaznost tolikog poduhvata. Verujem da su to hteli i u ovoj epizodi. Sto se tice Kosova kao posebne drzave, ne zaboravite da je Amerika prva priznala nezavisnost, tako da za njih to i jeste posebna drzava. Meni je jako drago sto su se odlucili da sagrade ovaj most i jedva cekam da bude gotov. Moze da kosta i 500 milijardi, samo da mi vise ne treba sat i 10 min od Zemuna do Cukarice!

cinik

pre 12 godina

lep most, krasiće grad sigurno ALI , ALI , ALI
juče u svim novinama kako si kinezi izgradili most od 42 kilomerara LOL...za 1,5 milijardi a mi 500 metara za pola milijarde...svaka nama čast, LIDERI smo u celom svetu a ne samo u okolini.

ћорак

pre 12 godina

напуцан, кицошки, популистички, западњачки, недоречен, неписмен, претерано измонтиран, набуџен документарац са притајено арогантним водитељем слабе опште писмености.

NemanjaBB

pre 12 godina

a niko ne spominje da je on rekao u emisiji kako taj most kosta vec preko 500 000 000 $ !?

Mnogo mi smesna prica kako su dosli Muslimani iz Bosne da rade i da je to kao epilog pomirenja...glupost
mislim da je trebao vise da se skocentrise na sam most nego na nasu istoriju....vidite kako kroz info emisije usadjuju tamosnjim ljudima dezinformacije, sada su ubedjeni da mi ovde idem sa opasanim c4 ulicom!

gradjevinac

pre 12 godina

Iz emisije bih skonato da Hari i drugari sami prave ovaj most, stvarno izgleda kao da na njemu ne radi vise od 10 ljudi. Inace super je sve objasnjeno i prikazano, i bas me briga za politiku, ponosan sam.
(Nikola, 2. jul 2011 12:59)

Prvo odgovor ovom coveku: Zar mislis da su u 45 minuta mogli da prikazu sve koji rade na mostu? Pa da su svakome posverili po 10 sekundi vremena koliko bi ostalo da pricaju o mostu?
Drugo sto se tice politike, stvarno mi je vise preko glave svega toga, emisija treba da bude poucnog tipa, i namenjena je onima koji vole graditeljstvo i inzinjerstvo, a ne politiku.
Trece, emisija je pokazala da i ovde moze nesto da se uradi dobro, a isto tako da moze da bude dobro i da ne kosta previse. U svakom slucaju cela emisija je ekstra i preporucujem svima da pogledaju, sto ovu o mostu u Beogradu sto ostale! Pozdrav

lima

pre 12 godina

Most je lep nema sta.
Ja sam rodjen u Beogradu, tu i zivim. Most je preko potreban Beogradu.
Ali kad pomislim da su nas pojedinci toliko zaduzili za taj most, bezi mi se iz zemlje. Tako sam mogao i ja da zaduzim ovu Srbiju i narod u njoj bez njihovog pitanja. Taj most ce nas kostati mnooogo. Na zalost javnost nikada nece saznati kako su oprane pare. Narod srecan sto vise ne ratujemo a za sve ostalo ko ga sisa. Svest ovog naroda je jaaaako niska. Mozda nam i nije trebao toliki most. Pricajuci sa strucnim ljudima saznao sam da za te pare mogu da naprave i Zemun -Borca, ali treba oprati sto vise para i fakture naduvati sto vise.

Mirko

pre 12 godina

Ево неких информација како се гради и по којој цени у свету.
- САД. Америчка држава Мејн, мост на реци Пенобскот је изграђен 2006. године.
Дужина: 646 метара
Висина: 136 метара
Цена: 65.000.000 евра

Мост на делу аутопута који спаја Париз и Барселону, изграђен 2004-е. Чине га седам пилона ( мост на Ади само један ).
Дужина: 2460 метара ( два и по пута дужи од моста на Ади)
Висина: 343 метара ( висина моста на Ади скоро 200 м.)
Цена: 400.000.000 евра

Напомињем да је цена радне снаге на западу и у Америци далеко већа него наше, и да су у цену урачунате све приступне саобраћајнице и да је то цена читавог пројекта, не само моста.

Мост из два дела, повезан саобраћајницом која виси 50м у ваздуху, је отворен у Бангкоку 2006. године, важи за један од најкомпликованијих мостова на свету.
Дужина: 1284 метара (најдужи распон 398м)
Висина: 173 метара.
Цена: 240.000.000 евра

Моста на Ади, - 2011.год.
Дужина: 929 метара
Висина: 200 метара.
Цена: 480.000.000 евра ( до сада, још није завршен )

Blazenka

pre 12 godina

Emisija je super.Uradili su emisiju o necem dobrom sto se ovde radi i uzasno mi je drago zbog toga.Bas me briga koliko kosta i ko je koliko maznuo,koristicemo ga i biti ponosni.Oni koji u svemu nalaze manu imaju problem u glavi i verovatno ce gundjati svaki put kada ga predju,ali ce prelaziti.Jedva cekam da se zavrsi i da ga pesice predjem.
A najgore od svega sto sam cula je da je Djilas platio da se snimi emisija,mislim stvarno...Cak i da jeste,u cemu je problem.Bolje ulozena lova za reklamu nego reklama na CNN-u(ili gde vec)pre par godina za Srbiju kao turisticku destinaciju,u slucaju da je neko zaboravio.

Joksmor

pre 12 godina

Ko je odgledao emisiju nadam se da je shvatio zasto most kosta pola milijarde, a onaj u Kini milijardu iako je duzi od naseg buduceg.Dosta predrasuda je razbijeno u prikazanoj emisiji.Ja svaki dan putujem iz pravca Avale do Zemuna preko gazele i muka mi je vise i jedva cekam da zavrse ovaj most , tako da oni blejaci koji ne izlaze iz kuce i samo cekaju da budu prvi na b92 sajtu da bi kometarisali, neka ucute za promenu.Svi koji putuju kolima znaju koliki znacaj ima ovaj most i neka kosta koliko god treba da kosta pomoci ce nam puno u infrastrukturi grada.Ja mislim da je bolje da onih 300-400dinara mesecno, koje dajemo uz racun za struju onim moronima sa Rts-a , bolje da ulazemo u ovakve projekte jer to ce nam vise doprineti u buducnosti nego gledanje glupih emisija na vec pomenutoj televiziji.I ljudi budite malo realni i nemojte sve da gledate negativno,kad se ne gradi kukamo, kad se gradi opet kukamo, cemu bre? Mislim da ima dosta ljudi koji razmisljaju na ovaj nacin samo je problem sto uvek ima vise pesimista...

Sumadinac

pre 12 godina

Zar nije bilo pametnije da je za cenu ovog 1 mosta koji se cudo, bilo napravljeno jos 3 mosta koji zavrsavaju posao kao sto je Gazela? Srbija nije bogata zemlja da se tako rasipa novac.... Pre 2 dana sam isao da docekam neke rodjake na aerodroumu. Zar urbaniste nije sramota zbog lose organizacije radova. Duz tranzita kroz Beograd na 4 mesta imate gradjevinske radove koji se vrlo sporo odvijaju. U Bubanj potoku radnika nemate ali ste blokirali put, isto je i kod plavog mosta. Na Gazeli se radi kao i kod mosta na Bezanijskoj kosi..... Da li je bas moralo da se duz iste trase istovremeno rade radovi? Da li ce iko da odgovara sto se plavi most radi ponovo posle 2 godine? Kada sam bio u poseti rodjacima koji zive u Americi cuo sam zanimljiv detalj. Obezbedjivanje saobracaja moze raditi samo policija, nikako redari ali tamo policiju koja obezbedjuje radove na putu placa ta gradjevinska firma...naravno da se tada ta ista gradjevinska firma trudi da zavrsi radove sto pre, pa se radi non stop pa i pod reflektorima pa i po kisi.... Zasto gospodo ne posaljete vase gradske arhiktekte da vide sveta i nauce nesto, jeftinije je po budzet grada i republike....

четник али практичан

pre 12 godina

Ђилас зида мостове, а пре тога је радио приватно. Вучић руши мостове са тада коалиционим партнерима, а пре тога је радио као посланик. Коме дати глас?

Aca Znalac

pre 12 godina

Onaj mali sa naocarama je napravio fenomenalnu emisiju gledao sam i ostao fasciniran. Amerikance jesi amer ali znas bre sve o folovima u gradjevinarstvu. Nas most ce biti jedinstven, sve bre rucna izrada ko svajcarski sat. Bravo carevi.

ijavolimpartizan

pre 12 godina

Jedva cekam dan kada ce i taj SNS doci na vlast...da se konacno skine fama o toj SAVRSENOJ POLITICI...nekima ni 20 godinja laganja,prevrtljivih izjava i kritika i kada je za pohvalu...nije dovoljno da vide kakav je ko.Ne glasam ni za koga jos od pokojnog Zorana ,znam da su i ovi losi,katastrofalni ...ali,da mi decko koji 15-20 godina sedi po klupama,bleji u prazno i nema ni dana radnog staza u bilo kom sektoru privrede i vanprivrede kroji kapu...Alooooooooo...
Ali,ok...cudimo se sto nas po svetskim TV stanicama pljuju a na svakom sajtu,pa cak i uspehe sportista,pljuju nasi sugradjani.Kakvi smo,ne zasluzujemo nista.Most u KIni svi hvale...i kinezi i ceo svet...niti JEDAN NAS SUGRADJANIN ne kudi graditelje u Kini...oni su valjda savrseni a "nasi" su JAKO INFORMISANI cak i o tom graditeljskom cudu.Jeste,nas narod je takav...svak sve zna,svak se svime bavi...pa,nema gradjanina Srbije a da ne zna i kako se most pravi i kako se SPEJS SATL pravi...samo ih pitajte...ama,u sve se razumeju...Ne znam,niti me interesuje koliko je most kostao,niti dal je mogao jeftinije...NE ZNAM...Znam samo da se u Srbiji gradi vise nego ikad...imate,bre,situacije kada ljudi samo pokradu...a nista VIDJENO ne ostave...Ovaj most ce biti tu,na usluzi svima...niko ga nece poneti sa sobom...a,jednom ce se utvrditi dal je cena realna ili ne...Dve zgrade,na igled identicne,ne znaci da su isto kostale...pitajte inzinjere za misljenje...pogotovo,nesto sto se napravi u Kini i netso sto "nikne" u Srbiji nije za poredjenje...iz milion razloga.Ono sto proizvede Kina ,u Amreici(nakon carine i prevoza) kosta jeftinije od tipicnog Americkog proizvoda i Amerika moli Kinu da smanji dotok svoje robe.I niko ne moze da objasni KAKO...ali,sigurno nisu aktuelne price kao kod nas.Neko je jednostavno sposoban za to,neko ne.

P.S.Redakciji B92 i imesiji "Insajder" predlazem da ispitaju,recimo putem IP adrese,ko su ljudi koji ispoljavaju toliko mrznje prema svemu sto je Srpsko ,o tome snime emisiju i puste vlastima(ako ih ima) da rade svoj posao !!Bila bi jako gledanja.Ja nisam protiv tudjeg MISLJENJE ali neki otvoreno MRZE svoju zemlju.Ako im smeta,a smeta i meni,jako,ko vodi ovu drzavu...neka mrznju usmeri prema njima...ja cu ih podrzati...Ako bi sutra,neko njihov dosao na vlast i promenio sve svere drustva na bolje,u sta poodavno sumnjam,i dalje bi to bila ONA ISTA ZEMLJA koju je do juce MRZEO...samo bi se ljudi promenili !!

Miloš

pre 12 godina

Predlazem da se most zove "PROCENAT".
(dobrosav gajic, 2. jul 2011 12:27)

Ja Vama predlažem da ostanete dosledni i iz protesta nikada ne pređete taj most. Onda ga možete zvati kako god želite.

Srba

pre 12 godina

Srbija zemlja pljuvaca i poklonika teorije zavere!Ajde bre malo glavu gore, moze i kod nas nesto dobro da se uradi!
I pustite me onih prica moglo je tri po toj ceni, aaaa, dosta!Kladim se da imate samo srednju skolu a upustate se u neke rasprave, i sirite neistine koje ste culi u kafani.

Glavu gore!

Dzoni

pre 12 godina

Gledao sam pre jos skoro mesec dana ,15 minuta politicke propagande koja nema veze sa mozgom,da sam amerikanac posle gledanja bio bi ubedjen da je Novi Beograd u Bosni a stari u Srbiji a tek ono da Beograd nema nijedan most vise.Ono sto je bilo direktno o mostu je OK mada ne znam sta ce Djilas i njegovi fanovi da kazu na to sto su i tamo rekli da most kosta 500 miliona eura.

milek

pre 12 godina

niko nije razmisljao d akada se zavrsi most on mora da se poveze sa sa putevima, koliko ja znam morace dosta ljudi da se odseli i sruse masu kuca da bi napravili kakav takav saobracaj.

dr dragan tancic

pre 12 godina

MEDIJIMA I POLITICKIM STRANKAMA

ZAŠTO JE MOST NA ADI PREDMET POLITIČKIH PREPUCAVANJA U SRBIJI


Most na Adi je veoma znacajna investicija za Grad Beograd i Srbiju, i njegova izgradnja je politički opravdana. Samo je veoma interesantno pitanje sa aspekta političkih procesa: Zašto se oko ovog znacajnog projekta isticu veoma suprotna politička stanovnistva. Glavni predmet sporenja je cena izgradnje mosta. Prema nekim izjavama predstavnika opozicionih politickih stranaka, cena mosta se krece i preko 400. miliona evra, a prema drugim politickim opcijama, predstavnicima stranaka na vlasti, cena mosta je znatno manja. Ne ulazeci u veoma naglasene politicke razlike izmedju politickih stranaka, javnom mnenju Srbije a posebno Beograda, namece se kao osnovno pitanje- Kolika je stvarna finansijska cena kostanja mosta na Adi. Da li to neko moze reci sa svim relevantnim pokazateljima, i time ovaj problem staviti u ad acta odn. staviti ga van okvira politickih komunikacija i politickih manipulacija, ili je to mozda nemoguće ili nije podesno u datoj situaciji?

Posebno je problem zaostren, tj. pojacan medijskim obavestenjem u vezi mosta na Adi, obavestenjem iz lista NOVOSTI od 13.07.2011, u rubici- REPORTAŽA, str. 10., gde se navodi ,,Najduži most na svetu otvoren je u Kini posle četiri godine izgradnje. Nalazi se iznad zaliva Điadžou na Žutom moru, dug je 42. kilometra i povezuje istočnu kinesku luku Chindgao sa ostrvom Huaddgao. Kineska televizija Si Si Ti Vi prenela je da je most širok 35 metara, ima šest traka, i stoji na 5.000. stubova. Izgradnja je koštala više od 1.5. milijardi dolara.....Prvim motoristima koji su prešli preko zadivljujuće konstrukcije bilo je potrebno pola sata da dodju do druge strane Zaliva. Prelazak preko mosta naplaćivaće se nešto više od 5.(pet) evra,,. Ovakve medijske vesti u svakom slucaju izazivaju veoma velike politicke zabune i zablude. Naime, postavlja se kao opravdano pitanje: Ko je u pravu oko mosta na Adi- pozicija ili opozicija, i ko se sve od politickih lidera izjasnjava u vezi ovakvih podataka, i na koji način.

U tom kontekstu, trebalo bi gradjanima Srbije i Beograda, objasniti da li je tacno da je Kineski most koji je dug 42. kilometra kostao oko 1.5. milijardi evra, a nas most na Adi, da li kosta 100, 200, ili 400.miliona evra. Time bi se stavila tacka na jedno sustinsko pitanje privrednog i politickog rayvoja Srbije i Beograda, a posebno imajući u vidu nadolazeći vruću drugu polovinu 2011. i 2012. godinu.


Beograd, 03.07.2011. dr Dragan Tančić

Lili

pre 12 godina

Najvecu ljubav sam upoznala pricajuci o gradnji ovoga mosta, i sada, kako nama napreduje veza, tako svakoga dana gledamo kako napreduje nas divni most! :) Molim nekoga da mi pomogne da nadjem emisiju sa srpskim prevodom! Ili kada je repriza? Ako je ima :)

Nenad

pre 12 godina

@Sumadinac, izgradnja ovog novog mosta preko Ade kosta oko 150 miliona eura (ceo most izmedju petlje u Radnickoj ulici i petlje u ulici Jurija Gagarina) a samo rekonstrukciju Gazele (na postojecim temeljima, konstrukciji, instalacijama ...) grad je platio i placa 70 miliona eura. Dakle, za ove pare su mogle otprilike da se rekonstruisu dve Gazele, a da li su mogla da se naprave tri takva ista mosta, izracunajte sami sami. Verovatno je moglo da se ustedi oko 30 miliona eura da se pravila nova Gazela koja je inace manji most. Ovaj koji se pravi po kapacitetu i velicini moze se porediti otprilike sa Novim zeleznickim mostom i Gazelom zajedno.

Dragon's Bridge

pre 12 godina

Emisija na "Diskaveriju" jeste veoma dobro i profesionalno naručena i urađena. Pošto će most uskoro biti završen (za razliku od projektovanih prilaznih saobraćajnica), trebalo bi mu nadenuti odgovarajuće ime. Predlažem naziv "Draganov most".

Nash Bridges

pre 12 godina

Zaista mi je drago da se gradi(de) most(vi) u Beogradu i uopste u Srbiji, ali ipak se da napisati koja opaska ili komentar. Mislim da ako je cilj smanjenje saobracaja tj. guzvi u samom Beogradu onda jedino sa izmestanjem saobracaja (rasterecenjem) se moze uciniti da se izgrade prstenovi, tj. obilaznice/auto putevi. Primeri su svugde oko nas Bukuresta, Budimpesta itd. da ne redjam, i tek onda dolazimo do znacaja mostova koji se grade. Ali nisam video kako u ovu nasu pricu sa mostom preko Ade moja prica (sa obilaznicama tj. prstenovima) dolazi se do efekta mostova koji se grade ili se planiraju graditi. Drugo sto se cene tice nasao sam jedan slican most skoro da je identican po Adi koji je bio gradjen posle 2000. godine na ovamo tj. do skora u blizini Budimpesti (i deo je obilaznog prstena oko samog grada) samo je sa dva pilona http://en.wikipedia.org/wiki/Megyeri_bridge video 1. http://www.youtube.com/watch?v=5xk6OiBYuO4&feature=related video 2. http://www.youtube.com/watch?v=zshLYu0YlQw&feature=related PS. Ko nije stigao da pogleda na Discovery kao i ja evo linkova cele emisije 1/3 http://www.dailymotion.com/video/xjj13l_discovery-build-it-bigger-belgrade-bridge-1-3_tech 2/3 http://www.dailymotion.com/video/xjj17c_discovery-build-it-bigger-belgrade-bridge-2-3_tech 3/3 http://www.dailymotion.com/video/xjj17z_discovery-build-it-bigger-belgrade-bridge-3-3_tech Pozdrav

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

most ce mozda biti gotov ali gazela-nece
jedva cekam da zavrsetak toga mosta proslavim u guzvi na brankovom mostu.

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

prosao sam danas pored njega-pa i nije bog zna sta/on se cini veliki samo onima koji druge mostove nisu videli/.

galamili ste na poljoprivrednike zbog blokade puteva a ne galamite na glavnog seljaka koji je danas blokirao prolaz kod zmaja, arene i zatvorio sve izlaze na levoj strani gazele.

sta eu kaze na to?

ћорак

pre 12 godina

напуцан, кицошки, популистички, западњачки, недоречен, неписмен, претерано измонтиран, набуџен документарац са притајено арогантним водитељем слабе опште писмености.

cinik

pre 12 godina

lep most, krasiće grad sigurno ALI , ALI , ALI
juče u svim novinama kako si kinezi izgradili most od 42 kilomerara LOL...za 1,5 milijardi a mi 500 metara za pola milijarde...svaka nama čast, LIDERI smo u celom svetu a ne samo u okolini.

miki

pre 12 godina

Ne svidja mi se voditelj emisije jer samo govori o tome kako su nam susedi neprijatelji i kako je njima tesko ovde jer i oni ovde rade, i cela emisija se svodila na to da mi imamo neprijatelje.... -.-'

Kimi

pre 12 godina

Vidim da su omladinci SNS aktivni i na ovom sajtu. Budite strpljivi, kada vam Vučić dođe na vlast neće biti više skupih mostova, znate zašto? Zato što ih neće ni graditi LOL.

milek

pre 12 godina

niko nije razmisljao d akada se zavrsi most on mora da se poveze sa sa putevima, koliko ja znam morace dosta ljudi da se odseli i sruse masu kuca da bi napravili kakav takav saobracaj.

Kimi

pre 12 godina

Ovu emisiju na Diskaveriju je mogla da vidi čitava planeta, šta će ti bolji PR od toga. Stvarno neverovatan most, neki kažu da je bolje da su izgradili dva obična mosta za te pare. Ja se sa njima ne slažem, muka mi je više od običnih zgrada i mostova ovaj grad treba da se razvija u visinu.

Igor

pre 12 godina

Čak i voditelj emisije je lepo rekao da most košta više od pola milijarde evra, dok nas gradonačelnik uverava da košta 170 miliona. Koliko i ko se sve ugradio u most odlična tema za neku drugu emisiju.

NemanjaBB

pre 12 godina

a niko ne spominje da je on rekao u emisiji kako taj most kosta vec preko 500 000 000 $ !?

Mnogo mi smesna prica kako su dosli Muslimani iz Bosne da rade i da je to kao epilog pomirenja...glupost
mislim da je trebao vise da se skocentrise na sam most nego na nasu istoriju....vidite kako kroz info emisije usadjuju tamosnjim ljudima dezinformacije, sada su ubedjeni da mi ovde idem sa opasanim c4 ulicom!

dejan

pre 12 godina

напуцан, кицошки, популистички, западњачки, недоречен, неписмен, претерано измонтиран, набуџен документарац са притајено арогантним водитељем слабе опште писмености.
(ћорак, 2. jul 2011 12:12)

Tebi je najgore sa samim sobom! Sto se voditelja tice on jos treba da puno radi na sebi da bi dostigao tvoj nivo arogancije!

Blazenka

pre 12 godina

Emisija je super.Uradili su emisiju o necem dobrom sto se ovde radi i uzasno mi je drago zbog toga.Bas me briga koliko kosta i ko je koliko maznuo,koristicemo ga i biti ponosni.Oni koji u svemu nalaze manu imaju problem u glavi i verovatno ce gundjati svaki put kada ga predju,ali ce prelaziti.Jedva cekam da se zavrsi i da ga pesice predjem.
A najgore od svega sto sam cula je da je Djilas platio da se snimi emisija,mislim stvarno...Cak i da jeste,u cemu je problem.Bolje ulozena lova za reklamu nego reklama na CNN-u(ili gde vec)pre par godina za Srbiju kao turisticku destinaciju,u slucaju da je neko zaboravio.

Sumadinac

pre 12 godina

Zar nije bilo pametnije da je za cenu ovog 1 mosta koji se cudo, bilo napravljeno jos 3 mosta koji zavrsavaju posao kao sto je Gazela? Srbija nije bogata zemlja da se tako rasipa novac.... Pre 2 dana sam isao da docekam neke rodjake na aerodroumu. Zar urbaniste nije sramota zbog lose organizacije radova. Duz tranzita kroz Beograd na 4 mesta imate gradjevinske radove koji se vrlo sporo odvijaju. U Bubanj potoku radnika nemate ali ste blokirali put, isto je i kod plavog mosta. Na Gazeli se radi kao i kod mosta na Bezanijskoj kosi..... Da li je bas moralo da se duz iste trase istovremeno rade radovi? Da li ce iko da odgovara sto se plavi most radi ponovo posle 2 godine? Kada sam bio u poseti rodjacima koji zive u Americi cuo sam zanimljiv detalj. Obezbedjivanje saobracaja moze raditi samo policija, nikako redari ali tamo policiju koja obezbedjuje radove na putu placa ta gradjevinska firma...naravno da se tada ta ista gradjevinska firma trudi da zavrsi radove sto pre, pa se radi non stop pa i pod reflektorima pa i po kisi.... Zasto gospodo ne posaljete vase gradske arhiktekte da vide sveta i nauce nesto, jeftinije je po budzet grada i republike....

slx

pre 12 godina

na pocetku emisije se prikazuje karta srbije bez kosova, i navodi se da je raspadom stare jugoslavije nastalo 7 drzava (racunajuci kosovo)...losa propaganda.
Sto se tice mosta zaista su se potrudili da docaraju njegovu pravu velicinu navodeci cenu od pola milijarde evra!!!

четник али практичан

pre 12 godina

Ђилас зида мостове, а пре тога је радио приватно. Вучић руши мостове са тада коалиционим партнерима, а пре тога је радио као посланик. Коме дати глас?

Igor 2

pre 12 godina

Svi pricate o kostanju mosta- a lepou se rekli da se usteda pravi svugde gde je moguce,da se u svetu delovi mosta ugradjuju gotovi,a kod nas se prave na licu mesta- na prm.da oni veliki zatezni kablovi stizu gotovi,da jedan kosta milion dolara,a da se kod nas prave na licu mesta,i da se tako ustedi 700000$ po kablu!pa ako to nije racionalno onda ne znam sta je...
Inace,Vucic je digao silne mostove,pa zna....on ce da to resi.
Pa dok su oni bili na vlasti,kod nas su mostove rusili.

Vladimir

pre 12 godina

Ma odlicna emisija...
A ovi sto samo kenj__u su jednostavno takvi.. Sta god da se desi davace iste komentare..
Da nisu snimili emisiju , komentari bi bili:"a sto nisu dosli kod nas da snime, da vide kako mi nebeski Srbi gradimo"..

Ljudi koji samo kude i prebacuju oko bilo cega i neko im je drugi kriv za njihovu nesrecnu sudbu nikad nista i nece imati... zasluzeno!

ijavolimpartizan

pre 12 godina

Jedva cekam dan kada ce i taj SNS doci na vlast...da se konacno skine fama o toj SAVRSENOJ POLITICI...nekima ni 20 godinja laganja,prevrtljivih izjava i kritika i kada je za pohvalu...nije dovoljno da vide kakav je ko.Ne glasam ni za koga jos od pokojnog Zorana ,znam da su i ovi losi,katastrofalni ...ali,da mi decko koji 15-20 godina sedi po klupama,bleji u prazno i nema ni dana radnog staza u bilo kom sektoru privrede i vanprivrede kroji kapu...Alooooooooo...
Ali,ok...cudimo se sto nas po svetskim TV stanicama pljuju a na svakom sajtu,pa cak i uspehe sportista,pljuju nasi sugradjani.Kakvi smo,ne zasluzujemo nista.Most u KIni svi hvale...i kinezi i ceo svet...niti JEDAN NAS SUGRADJANIN ne kudi graditelje u Kini...oni su valjda savrseni a "nasi" su JAKO INFORMISANI cak i o tom graditeljskom cudu.Jeste,nas narod je takav...svak sve zna,svak se svime bavi...pa,nema gradjanina Srbije a da ne zna i kako se most pravi i kako se SPEJS SATL pravi...samo ih pitajte...ama,u sve se razumeju...Ne znam,niti me interesuje koliko je most kostao,niti dal je mogao jeftinije...NE ZNAM...Znam samo da se u Srbiji gradi vise nego ikad...imate,bre,situacije kada ljudi samo pokradu...a nista VIDJENO ne ostave...Ovaj most ce biti tu,na usluzi svima...niko ga nece poneti sa sobom...a,jednom ce se utvrditi dal je cena realna ili ne...Dve zgrade,na igled identicne,ne znaci da su isto kostale...pitajte inzinjere za misljenje...pogotovo,nesto sto se napravi u Kini i netso sto "nikne" u Srbiji nije za poredjenje...iz milion razloga.Ono sto proizvede Kina ,u Amreici(nakon carine i prevoza) kosta jeftinije od tipicnog Americkog proizvoda i Amerika moli Kinu da smanji dotok svoje robe.I niko ne moze da objasni KAKO...ali,sigurno nisu aktuelne price kao kod nas.Neko je jednostavno sposoban za to,neko ne.

P.S.Redakciji B92 i imesiji "Insajder" predlazem da ispitaju,recimo putem IP adrese,ko su ljudi koji ispoljavaju toliko mrznje prema svemu sto je Srpsko ,o tome snime emisiju i puste vlastima(ako ih ima) da rade svoj posao !!Bila bi jako gledanja.Ja nisam protiv tudjeg MISLJENJE ali neki otvoreno MRZE svoju zemlju.Ako im smeta,a smeta i meni,jako,ko vodi ovu drzavu...neka mrznju usmeri prema njima...ja cu ih podrzati...Ako bi sutra,neko njihov dosao na vlast i promenio sve svere drustva na bolje,u sta poodavno sumnjam,i dalje bi to bila ONA ISTA ZEMLJA koju je do juce MRZEO...samo bi se ljudi promenili !!

brankica

pre 12 godina

Nije mi jasno kako neko moze da kaze da je voditelj samo pricao o tome da mi imamo neprijatelje?
Voditelj je odlican, iako nasi nisu znali da sklope recenicu na engleskom, on je izvlacio najvise iz njih tako sto je sam donosio zakljucke.
Sve u svemu, odlicna emisija.

Bob

pre 12 godina

Odlicna emisija sto se tice nekih komentara u emisije ne treba zaboraviti da je to Americka TV. Ni jedna Americka TV postaja nece da objavi nesto sto nije na liniji Americke politike neki kazu da je to cenzura a neki patriotizam. Ako pratite Discovery znate da su inace dobre emisije uvek orientirene na americku stranu u smislu amerika je najbolja....Na kraju zelim da cestitam graditeljima mosta a i arhitektu iz susednje zemlje.

nigg

pre 12 godina

lep most, krasiće grad sigurno ALI , ALI , ALI
juče u svim novinama kako si kinezi izgradili most od 42 kilomerara LOL...za 1,5 milijardi a mi 500 metara za pola milijarde...svaka nama čast, LIDERI smo u celom svetu a ne samo u okolini.
(cinik, 2. jul 2011 13:33)
Most na Adi:
Дужина 996 m
Ширина 45,5 m
Висина 200 m
"The project is expected to cost 320 million euros in total, with the bridge itself costing 118 million."(Znaci citav projekat kosta 320 miliona eura, a samo deo preko reke-most kosta 118 miliona eura).

Inace, cena mosta se ne mora vezati za njegovu duzinu i u odnosu na Kineze, mi ne znamo koliko cega su oni ugradili u most i kolika je cena materijala. Kao sto nafta ne kosta isto u Kuvajtu i u Srbiji, tako i Kina kao zemlja bogata prirodnim resursima moze nesto jeftinije da napravi. Ne branim ja ove nase, ali nije dovljno uporediti 2 clanka iz novina i doneti zakljucke. Ako je neko krao treba da odgovara. Do tada imamo pretpostavku nevinosti i ove dnevno politicke optuzbe se ne mogu uzeti za ozbiljno

Mirko

pre 12 godina

Ево неких информација како се гради и по којој цени у свету.
- САД. Америчка држава Мејн, мост на реци Пенобскот је изграђен 2006. године.
Дужина: 646 метара
Висина: 136 метара
Цена: 65.000.000 евра

Мост на делу аутопута који спаја Париз и Барселону, изграђен 2004-е. Чине га седам пилона ( мост на Ади само један ).
Дужина: 2460 метара ( два и по пута дужи од моста на Ади)
Висина: 343 метара ( висина моста на Ади скоро 200 м.)
Цена: 400.000.000 евра

Напомињем да је цена радне снаге на западу и у Америци далеко већа него наше, и да су у цену урачунате све приступне саобраћајнице и да је то цена читавог пројекта, не само моста.

Мост из два дела, повезан саобраћајницом која виси 50м у ваздуху, је отворен у Бангкоку 2006. године, важи за један од најкомпликованијих мостова на свету.
Дужина: 1284 метара (најдужи распон 398м)
Висина: 173 метара.
Цена: 240.000.000 евра

Моста на Ади, - 2011.год.
Дужина: 929 метара
Висина: 200 метара.
Цена: 480.000.000 евра ( до сада, још није завршен )

lima

pre 12 godina

Most je lep nema sta.
Ja sam rodjen u Beogradu, tu i zivim. Most je preko potreban Beogradu.
Ali kad pomislim da su nas pojedinci toliko zaduzili za taj most, bezi mi se iz zemlje. Tako sam mogao i ja da zaduzim ovu Srbiju i narod u njoj bez njihovog pitanja. Taj most ce nas kostati mnooogo. Na zalost javnost nikada nece saznati kako su oprane pare. Narod srecan sto vise ne ratujemo a za sve ostalo ko ga sisa. Svest ovog naroda je jaaaako niska. Mozda nam i nije trebao toliki most. Pricajuci sa strucnim ljudima saznao sam da za te pare mogu da naprave i Zemun -Borca, ali treba oprati sto vise para i fakture naduvati sto vise.

Aca Znalac

pre 12 godina

Onaj mali sa naocarama je napravio fenomenalnu emisiju gledao sam i ostao fasciniran. Amerikance jesi amer ali znas bre sve o folovima u gradjevinarstvu. Nas most ce biti jedinstven, sve bre rucna izrada ko svajcarski sat. Bravo carevi.

Igor

pre 12 godina

Pred nama se gradi most,i mi toga nismo ni bili svesni dok nisu dosli amerikanci i napravili fenomenalan dokumentarac o toj genijalnoj gradjevini,koja je impresivna,jedinstvena,napredna,i u isto vreme takav izazov da se uradi kvalitetno.Genijalno.A ljudi koji je grade su dobili lica! svaka im cast! pa jeste li videli koje su to visine,i opasnosti pred njima? to se mora postovati! ja na ovaj most posle ove emisije gledam drugim ocima-POSTOVANJE-RESPEKT!

nesss

pre 12 godina

Svako ko je gledao ovu emisiju zna da se oni, pored gradjevina koje prikazuju, uvek osvrnu i na socio-politicke karakteristike drzave u kojoj se gradi. Secam se epizode kad se gradio neki tunel u Kini da je bilo dosta price o komunizmu, al to je da bi ljudi u Americi koji gledaju shvatili vaznost tolikog poduhvata. Verujem da su to hteli i u ovoj epizodi. Sto se tice Kosova kao posebne drzave, ne zaboravite da je Amerika prva priznala nezavisnost, tako da za njih to i jeste posebna drzava. Meni je jako drago sto su se odlucili da sagrade ovaj most i jedva cekam da bude gotov. Moze da kosta i 500 milijardi, samo da mi vise ne treba sat i 10 min od Zemuna do Cukarice!

Dzoni

pre 12 godina

Gledao sam pre jos skoro mesec dana ,15 minuta politicke propagande koja nema veze sa mozgom,da sam amerikanac posle gledanja bio bi ubedjen da je Novi Beograd u Bosni a stari u Srbiji a tek ono da Beograd nema nijedan most vise.Ono sto je bilo direktno o mostu je OK mada ne znam sta ce Djilas i njegovi fanovi da kazu na to sto su i tamo rekli da most kosta 500 miliona eura.

Miloš

pre 12 godina

Predlazem da se most zove "PROCENAT".
(dobrosav gajic, 2. jul 2011 12:27)

Ja Vama predlažem da ostanete dosledni i iz protesta nikada ne pređete taj most. Onda ga možete zvati kako god želite.

Dragon's Bridge

pre 12 godina

Emisija na "Diskaveriju" jeste veoma dobro i profesionalno naručena i urađena. Pošto će most uskoro biti završen (za razliku od projektovanih prilaznih saobraćajnica), trebalo bi mu nadenuti odgovarajuće ime. Predlažem naziv "Draganov most".

Joksmor

pre 12 godina

Ko je odgledao emisiju nadam se da je shvatio zasto most kosta pola milijarde, a onaj u Kini milijardu iako je duzi od naseg buduceg.Dosta predrasuda je razbijeno u prikazanoj emisiji.Ja svaki dan putujem iz pravca Avale do Zemuna preko gazele i muka mi je vise i jedva cekam da zavrse ovaj most , tako da oni blejaci koji ne izlaze iz kuce i samo cekaju da budu prvi na b92 sajtu da bi kometarisali, neka ucute za promenu.Svi koji putuju kolima znaju koliki znacaj ima ovaj most i neka kosta koliko god treba da kosta pomoci ce nam puno u infrastrukturi grada.Ja mislim da je bolje da onih 300-400dinara mesecno, koje dajemo uz racun za struju onim moronima sa Rts-a , bolje da ulazemo u ovakve projekte jer to ce nam vise doprineti u buducnosti nego gledanje glupih emisija na vec pomenutoj televiziji.I ljudi budite malo realni i nemojte sve da gledate negativno,kad se ne gradi kukamo, kad se gradi opet kukamo, cemu bre? Mislim da ima dosta ljudi koji razmisljaju na ovaj nacin samo je problem sto uvek ima vise pesimista...

Dr.St.

pre 12 godina

Emisija je bila vrlo dobra i zanimljiva sa puno tehničkih detalja koji su odlično prikazani. Kada most bude gotov, biće sigurno ponos Beograda a i firme koja ga pravi.
Tu nažalost ne spada politička kenjaža kako je to "most pomirenja"
(čijeg pomirenja, Novog Beograda sa Čukaricom?)prikazivanje ruševina koje je Nato proizveo i lamentiranje nad gradjanskim ratom u Srbiji(??). Takodje, ovaj most nema nikakve veze sa dva porušena mosta u Novom Sadu 1999-te, koji se pominju u emisiji.

Nikola

pre 12 godina

Iz emisije bih skonato da Hari i drugari sami prave ovaj most, stvarno izgleda kao da na njemu ne radi vise od 10 ljudi. Inace super je sve objasnjeno i prikazano, i bas me briga za politiku, ponosan sam.

Srba

pre 12 godina

Srbija zemlja pljuvaca i poklonika teorije zavere!Ajde bre malo glavu gore, moze i kod nas nesto dobro da se uradi!
I pustite me onih prica moglo je tri po toj ceni, aaaa, dosta!Kladim se da imate samo srednju skolu a upustate se u neke rasprave, i sirite neistine koje ste culi u kafani.

Glavu gore!

Lili

pre 12 godina

Najvecu ljubav sam upoznala pricajuci o gradnji ovoga mosta, i sada, kako nama napreduje veza, tako svakoga dana gledamo kako napreduje nas divni most! :) Molim nekoga da mi pomogne da nadjem emisiju sa srpskim prevodom! Ili kada je repriza? Ako je ima :)

gradjevinac

pre 12 godina

Iz emisije bih skonato da Hari i drugari sami prave ovaj most, stvarno izgleda kao da na njemu ne radi vise od 10 ljudi. Inace super je sve objasnjeno i prikazano, i bas me briga za politiku, ponosan sam.
(Nikola, 2. jul 2011 12:59)

Prvo odgovor ovom coveku: Zar mislis da su u 45 minuta mogli da prikazu sve koji rade na mostu? Pa da su svakome posverili po 10 sekundi vremena koliko bi ostalo da pricaju o mostu?
Drugo sto se tice politike, stvarno mi je vise preko glave svega toga, emisija treba da bude poucnog tipa, i namenjena je onima koji vole graditeljstvo i inzinjerstvo, a ne politiku.
Trece, emisija je pokazala da i ovde moze nesto da se uradi dobro, a isto tako da moze da bude dobro i da ne kosta previse. U svakom slucaju cela emisija je ekstra i preporucujem svima da pogledaju, sto ovu o mostu u Beogradu sto ostale! Pozdrav

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

prosao sam danas pored njega-pa i nije bog zna sta/on se cini veliki samo onima koji druge mostove nisu videli/.

galamili ste na poljoprivrednike zbog blokade puteva a ne galamite na glavnog seljaka koji je danas blokirao prolaz kod zmaja, arene i zatvorio sve izlaze na levoj strani gazele.

sta eu kaze na to?

Nenad

pre 12 godina

@Sumadinac, izgradnja ovog novog mosta preko Ade kosta oko 150 miliona eura (ceo most izmedju petlje u Radnickoj ulici i petlje u ulici Jurija Gagarina) a samo rekonstrukciju Gazele (na postojecim temeljima, konstrukciji, instalacijama ...) grad je platio i placa 70 miliona eura. Dakle, za ove pare su mogle otprilike da se rekonstruisu dve Gazele, a da li su mogla da se naprave tri takva ista mosta, izracunajte sami sami. Verovatno je moglo da se ustedi oko 30 miliona eura da se pravila nova Gazela koja je inace manji most. Ovaj koji se pravi po kapacitetu i velicini moze se porediti otprilike sa Novim zeleznickim mostom i Gazelom zajedno.

dr dragan tancic

pre 12 godina

MEDIJIMA I POLITICKIM STRANKAMA

ZAŠTO JE MOST NA ADI PREDMET POLITIČKIH PREPUCAVANJA U SRBIJI


Most na Adi je veoma znacajna investicija za Grad Beograd i Srbiju, i njegova izgradnja je politički opravdana. Samo je veoma interesantno pitanje sa aspekta političkih procesa: Zašto se oko ovog znacajnog projekta isticu veoma suprotna politička stanovnistva. Glavni predmet sporenja je cena izgradnje mosta. Prema nekim izjavama predstavnika opozicionih politickih stranaka, cena mosta se krece i preko 400. miliona evra, a prema drugim politickim opcijama, predstavnicima stranaka na vlasti, cena mosta je znatno manja. Ne ulazeci u veoma naglasene politicke razlike izmedju politickih stranaka, javnom mnenju Srbije a posebno Beograda, namece se kao osnovno pitanje- Kolika je stvarna finansijska cena kostanja mosta na Adi. Da li to neko moze reci sa svim relevantnim pokazateljima, i time ovaj problem staviti u ad acta odn. staviti ga van okvira politickih komunikacija i politickih manipulacija, ili je to mozda nemoguće ili nije podesno u datoj situaciji?

Posebno je problem zaostren, tj. pojacan medijskim obavestenjem u vezi mosta na Adi, obavestenjem iz lista NOVOSTI od 13.07.2011, u rubici- REPORTAŽA, str. 10., gde se navodi ,,Najduži most na svetu otvoren je u Kini posle četiri godine izgradnje. Nalazi se iznad zaliva Điadžou na Žutom moru, dug je 42. kilometra i povezuje istočnu kinesku luku Chindgao sa ostrvom Huaddgao. Kineska televizija Si Si Ti Vi prenela je da je most širok 35 metara, ima šest traka, i stoji na 5.000. stubova. Izgradnja je koštala više od 1.5. milijardi dolara.....Prvim motoristima koji su prešli preko zadivljujuće konstrukcije bilo je potrebno pola sata da dodju do druge strane Zaliva. Prelazak preko mosta naplaćivaće se nešto više od 5.(pet) evra,,. Ovakve medijske vesti u svakom slucaju izazivaju veoma velike politicke zabune i zablude. Naime, postavlja se kao opravdano pitanje: Ko je u pravu oko mosta na Adi- pozicija ili opozicija, i ko se sve od politickih lidera izjasnjava u vezi ovakvih podataka, i na koji način.

U tom kontekstu, trebalo bi gradjanima Srbije i Beograda, objasniti da li je tacno da je Kineski most koji je dug 42. kilometra kostao oko 1.5. milijardi evra, a nas most na Adi, da li kosta 100, 200, ili 400.miliona evra. Time bi se stavila tacka na jedno sustinsko pitanje privrednog i politickog rayvoja Srbije i Beograda, a posebno imajući u vidu nadolazeći vruću drugu polovinu 2011. i 2012. godinu.


Beograd, 03.07.2011. dr Dragan Tančić

Nash Bridges

pre 12 godina

Zaista mi je drago da se gradi(de) most(vi) u Beogradu i uopste u Srbiji, ali ipak se da napisati koja opaska ili komentar. Mislim da ako je cilj smanjenje saobracaja tj. guzvi u samom Beogradu onda jedino sa izmestanjem saobracaja (rasterecenjem) se moze uciniti da se izgrade prstenovi, tj. obilaznice/auto putevi. Primeri su svugde oko nas Bukuresta, Budimpesta itd. da ne redjam, i tek onda dolazimo do znacaja mostova koji se grade. Ali nisam video kako u ovu nasu pricu sa mostom preko Ade moja prica (sa obilaznicama tj. prstenovima) dolazi se do efekta mostova koji se grade ili se planiraju graditi. Drugo sto se cene tice nasao sam jedan slican most skoro da je identican po Adi koji je bio gradjen posle 2000. godine na ovamo tj. do skora u blizini Budimpesti (i deo je obilaznog prstena oko samog grada) samo je sa dva pilona http://en.wikipedia.org/wiki/Megyeri_bridge video 1. http://www.youtube.com/watch?v=5xk6OiBYuO4&feature=related video 2. http://www.youtube.com/watch?v=zshLYu0YlQw&feature=related PS. Ko nije stigao da pogleda na Discovery kao i ja evo linkova cele emisije 1/3 http://www.dailymotion.com/video/xjj13l_discovery-build-it-bigger-belgrade-bridge-1-3_tech 2/3 http://www.dailymotion.com/video/xjj17c_discovery-build-it-bigger-belgrade-bridge-2-3_tech 3/3 http://www.dailymotion.com/video/xjj17z_discovery-build-it-bigger-belgrade-bridge-3-3_tech Pozdrav

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

most ce mozda biti gotov ali gazela-nece
jedva cekam da zavrsetak toga mosta proslavim u guzvi na brankovom mostu.