Ponedeljak, 27.06.2011.

07:50

"Paravinji da se sudi u Hrvatskoj"

Hrvatski MUP potvrdio da je Dragan Paravinja priznao ubistvo 17-godišnje Antonije Bilić. Premijerka Jadranka Kosor: Preduzeti sve da se on izruči Hrvatskoj.

Izvor: Beta

"Paravinji da se sudi u Hrvatskoj" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

12 Komentari

Sortiraj po:

Jadran

pre 12 godina

(Nenad, 27. jun 2011 16:00)
Nenade nije mi draga Jadranka Kosor ali ona je učinila sve što je mogla. Posjetila je obitelj, dala joj podršku, digla na noge kompletan MUP RH nakon čega je pokrenuta najveća potraga u hrvatskoj povijesti. Dakle učinila je sve što je kao premijerka, žena i majka mogla učiniti.

Hrvatska ovo nije mogla spriječiti. Više je razloga za to pa evo redom:

1. Dragan Paravinja ima hrvatsko državljanstvo (i srpsko). Ustavni zakon je jasan. Ni jedna država na svijetu neće izručiti svoga državljanina drugoj državi ukoliko nije počinio neko nedjelo za koje se može izvršiti izručenje (u ta nedjela ne spadaju seksualni delikti). Ni srbija ne bi izručila svoga državljanina. I ne samo srbija nego bilo koja druga država na svijetu.
2. S obzirom da nije postojala mogućnost izručenja, jer bi u suprotnom došlo do kršenja Ustavnog zakona a svi znamo da je to nemoguće, MUP RH je po otkrivanju Paravinje postupio sukladno zakonu i njegov slučaj proslijedio hrvatskom pravosuđu.
3. Hrvatsko pravosuđe je također zbog ustavnog zakona vezanih ruku pa nije moglo doći do izručenja, ali je hrvatsko pravosuđe iskoristilo jedini mogući pravni instrument da se manijaka skloni s ulice. Naime podnesen je zahtjev pravosudnim organima Republike Srbije da slučaj Dragana Paravinje prepusti hrvatskom pravosuđu te da dostavi svu potrebnu dokumentaciju da bi se suđenje uopće moglo održati.
4. Srbijansko pravosuđe je zaprimilo zahtjev hrvatskog pravosuđa no nije se uopće niti očitovalo, a kamoli proslijedilo dokumentaciju, dokaze, iskaze svjedoka i sve ostalo što bi Paravinju prema hrvatskim zakonima maknulo s ulice od 1 do 10 godina kolika je predviđena kazna za takvo nedjelo.
5. Na koncu dolazimo do zaključka da je RH postupila isključivo sukladno zakonima RH. Ne ulazim u to koliko su ti zakoni ispravni ali svakako nisu hrvatski izum i istima se korisiti većina svjetskih zemalja. Dakle krivica RH ne postoji ili je barem minimalna jer je možda trebalo inzistirati i slati zahtjeve srbijanskom pravosuđu ako treba svaki dan sve dok ne dobiju pozitivan odgovor.

Sad kad se sve dogodilo svi bi da operu ruke. Ok, razumijem da nitko ne želi prihvatiti krivnju ali ajde da napokon počenom surađivati. Ako ne možemo izručivati onda možemo suditi. Mi našim državljanima koji su počinili nedjelo u Srbiji i pobjegli u Hrvatsku, vi vašim državljanima koji su počinili nedjelo u Hrvatskoj i pobjegli u Srbiju. Takvim slučajevima treba dati prioritet, skratiti proceduru na što kraći vremenski period, dostavljati dokumentaciju, iskaze svjedoka i sve ostalo te SUDITI i ZATVARATI, sklanjati šljam s ulica i radi vaše i radi naše djece.

Nenad

pre 12 godina

Vidim da se Kosorova najvise brine o jurisdikciji a ni pomen o patnjama jadne devojke, ni naznaka da je drzava koju ona vodi mozda mogla sprerciti da se ovo desi, samo da je postovala cinjewnicu da je ovog monstruma susedna drzava vec pravosnazno osudila. Ja bih od tuge umro da se ovo desilo mojoj kceri....Kosorova nio reci o ozaloscenoj familiji ali zato bruji o tome ko ima pravo da mu sudi...Uzas, ponekad se pitam imaju li politicari emocija ili su obicne masine. Kosorova je povrh svega i zena....

Laza

pre 12 godina

@ Konstantinos Veliki


Mislim da svesno zamenuješ teze. Vidim da je to opšti trend na hrvatskim forumima. Paravinja NEMA nikakve veze sa hrvatskim zakonom o amnestiji.

1. Taj zakon se odnosi na tzv. hrvatske Srbe tj. na predratne građane SR Hrvatske, srpske nacionalnosti, koji su učestvovali u ratu kao "pobunjenici", odnosno to su ljudi koji su bili pripadnici oružanih formacija RSK.

Paravinja nije Srbin iz Hrvatske. On je rođen i odrastao u Srbiji. Paravinja je državljanin Srbije ("Srbijanac") i hrvatsko državljanstvo je dobio pre nekoliko godina, na osnovu porekla njegovog oca.

2. Čak i da Paravinja spada u kategoriju hrvatskih građana za koje važi zakon o amnestiji, taj zakon se odnosi isključivo za dela počinjena tokom rata. Tak zakon ne amnestira nikoga od zločina izvršenih u mirnodopskom periodu.

Paravinja je svoje zločine činio posle rata, i hrvatska država ga je trebala izručiti Srbiji još 2006/07. godine, po crvenoj interpolovoj poternici. On je ovde pravosnažno osuđen za silovanje i pokušaj silovanja. U Bosni takođe ima presudu za ista dela, pokušaj silovanja. Umesto izručenja, Hrvatska mu je dala državljanstvo???


Hrvatska je znala sve o Paravinji, i bez ikakvih problema mu je dodeljeno državljanstvo RH. Hrvatska je Paravinji dala "zaštitu" od srbijanskih i bosanskih pravosudnih organa. Hrvatska je kriva što se ovaj serijski silovatelj slobodno šetao Balkanom.

Ovaj slučaj nema nikakve veze sa zakonom o amnestiji, zaista je neljudski da se tragična sudbina Antonije Bilić zloupotrebljava za širenje antisrpske histerije, što svakodnevno čitam ovih dana po hrvatskim forumima.

cro

pre 12 godina

Za sve one neupućene.Vidim da je velika večina.Hrvatska je znala da je on osuđeni kriminalac i tražila je da ga zatvore.Međutim,odgovor iz Srbije nije došao.On se nije ogriješio o hrvatske zakone i RH mu nije ništa mogla.Isto je bilo u Sloveniji i Njemačkoj i čini mi se u Austriji.Realno je kod vas u Srbiji nastao veliki problem.Imate osuđenog kriminalca i međunarodnu tjeralicu,ali kada ga treba uhititi i izručiti onda očigledno imate nesposoban kadar i nadasve spor.Ako je RH kriva,pa ne može biti "pola" Europe krivo,a Srbija i BiH nevine.A po ovim vašim informacijama očigledno su svi krivi,a najmanje srpske pravne institucije.

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Stvarno ne bih zelio biti zajedljiv, ali mnogi se pitaju kako je to Hrvatska dozvolila da se on slobodno seta kao da ga maltene stiti. E, pa vidite, ta ista Hrvatska je donijela zakon o amnestiji kojim su hrvatski Srbi amnestirani i zasticeni poput lickih medvjeda. Ovaj Paravinja je kada je izbio rat ostavio svoju zemlju (Hrvatska) i ogrijesio se o zakone u zemlji koja mu je pruzila utociste (Srbija) a kada je sudski bio procesuiran, onda uzeo HR dokumente i sve sto mu po zakonu slijeduje, jer HR je obecala svim svojim gradanima ravnopravnost pa tako i hrvatskim Srbima. Taj Paravinja je izigrao povjerenje drzave jer je obican kriminalac kojeg je trebalo odavno uhvatiti ali da to ne bude shvaceno kao pristrasni cin jer se radi o pripadniku hrvatske nacionalne manjine. Radilo se o velikom propustu koje je ucinila HR jer se nije konzultirala sa pravosudnim organima u BiH i Srbiji te provjeravala kriminalni milje svih onih koji zatraze njezine dokumente tj. drzavljanstvo. Problem nastaje kako to uraditi da ona velika vecina izbjeglica to ne shvati kao akt uperen protiv njih i njihovog povratka, u tom slucaju bilo bi pozeljno da obadvije drzave usko suraduju i da se svaki moguci nesporazum izbjegne, a oni koji su to zasluzili i nemaju nikakvih "repova" trebali bi bez problema rijesiti status. Nije odgovorna samo HR neo i ostale drzave na cijem prostoru je ovakav zlocinac i kriminalac uzmicao rukama pravde. To Antoniju, na zalost, nece vratiti medu zive.

toxic

pre 12 godina

Posto su ga Bosanci uhapsili, a i tamo je osumnjicen za silovanja, treba mu prvo suditi u Bosni, da tamo odrobija koliko dobije. Pa ga potom poslati u Srbiju da odrobija, posto je ovde vec osudjen, pa onda odavde u Hrvatsku da i tamo odradi svoje, ako jos bude ziv.
A ovako nesto sa pustanjem zlocinaca nesme nikad da se ponovi!

srboljub ljubosrb

pre 12 godina

Drzava nije stroga ako se njoj direktno ne zameras. Da je bio poreski neplatisa, nepodobni element ili tako nesto, ne bi se on tako provlacio. Ako samo zlostavljas obicne ljude, a uz to si dobar soferski kadar, necemo te izrucivati nekoj Srbiji. Sad me stvarno interesuje kako ce Bosna da postupi. Bilo bi potpuno ispravno da ga daju vamo, a da Hrvatska rec ne kaze.

milan-bgd

pre 12 godina

Ja ga ne bih izrucio Hrvatskoj, nego Maleziji ili Saudijskoj Arabiji!

Jadnoj devojci pokoj dusi, porodici najdublje saucesce i neka im Bog da utehu.

Kakva tragedija...

sax

pre 12 godina

A sad neka se presaberu sve policije i sudovi u regionu pa nek objasne kako to da višestruko osuđivani seksualni predator manje-više slobodno krstari bivšom Jugoslavijom, siluje i ubija... Nije Paravinja pokrao lokalnu bakalnicu pa da mu se toliko godina gleda kroz prste.

marko

pre 12 godina

Ubici i sadisti su Hrvatska, a takodje i Nemacka i SLovenija, dozvolile da uziva u slobodi, iako su znali kakva je zlodela napravio u Srbiji i R.Srpskoj. I po kom sad osnovu ocekujete da vam ga isporuce zemlje koje su ga vec osudile i gde ga ceka visegodisnja robija? Ovo je slucaj koji je totalno ogolio ponasanje nekih zemalja. Nazalost, i slucaj koji je pokazao neke univerzalne stvari i nevrednosti.

Sabo

pre 12 godina

Hrvatska trazi normalnu odluku ubio je drzavljanku Hrvatske na njenoj teritoriji pored svega ovoga jos mu povezat ostala djela u Srbiji i BIH za dozivotnu robiju.Sva steta sto za ovakve monstrume nema smrtna kazna ovaj je bas zasluzio i to dobro.

beznađe

pre 12 godina

neka ga puste da živi još malo slobodno u hrvatskoj, kao što su to uradili nakon što je osuđen u Srbiji za silovanje! Nemam adekvatne reči osude za taj bezumni čin neizručivanja i nehapšenja ovog monstruma, koji je godinama slobodno živeo u hrvatskoj, iako je u srbiji osuđen zbog silovanja!! Zbog birokratskih pacova izgubljen je još jedan život i uništeno ko zna koliko?! Nadam se da će hrvatska javnost postaviti pitanje zašto je njihova država pružila utočište dokazanom i osuđenom silovatelju!

beznađe

pre 12 godina

neka ga puste da živi još malo slobodno u hrvatskoj, kao što su to uradili nakon što je osuđen u Srbiji za silovanje! Nemam adekvatne reči osude za taj bezumni čin neizručivanja i nehapšenja ovog monstruma, koji je godinama slobodno živeo u hrvatskoj, iako je u srbiji osuđen zbog silovanja!! Zbog birokratskih pacova izgubljen je još jedan život i uništeno ko zna koliko?! Nadam se da će hrvatska javnost postaviti pitanje zašto je njihova država pružila utočište dokazanom i osuđenom silovatelju!

sax

pre 12 godina

A sad neka se presaberu sve policije i sudovi u regionu pa nek objasne kako to da višestruko osuđivani seksualni predator manje-više slobodno krstari bivšom Jugoslavijom, siluje i ubija... Nije Paravinja pokrao lokalnu bakalnicu pa da mu se toliko godina gleda kroz prste.

marko

pre 12 godina

Ubici i sadisti su Hrvatska, a takodje i Nemacka i SLovenija, dozvolile da uziva u slobodi, iako su znali kakva je zlodela napravio u Srbiji i R.Srpskoj. I po kom sad osnovu ocekujete da vam ga isporuce zemlje koje su ga vec osudile i gde ga ceka visegodisnja robija? Ovo je slucaj koji je totalno ogolio ponasanje nekih zemalja. Nazalost, i slucaj koji je pokazao neke univerzalne stvari i nevrednosti.

milan-bgd

pre 12 godina

Ja ga ne bih izrucio Hrvatskoj, nego Maleziji ili Saudijskoj Arabiji!

Jadnoj devojci pokoj dusi, porodici najdublje saucesce i neka im Bog da utehu.

Kakva tragedija...

Sabo

pre 12 godina

Hrvatska trazi normalnu odluku ubio je drzavljanku Hrvatske na njenoj teritoriji pored svega ovoga jos mu povezat ostala djela u Srbiji i BIH za dozivotnu robiju.Sva steta sto za ovakve monstrume nema smrtna kazna ovaj je bas zasluzio i to dobro.

Laza

pre 12 godina

@ Konstantinos Veliki


Mislim da svesno zamenuješ teze. Vidim da je to opšti trend na hrvatskim forumima. Paravinja NEMA nikakve veze sa hrvatskim zakonom o amnestiji.

1. Taj zakon se odnosi na tzv. hrvatske Srbe tj. na predratne građane SR Hrvatske, srpske nacionalnosti, koji su učestvovali u ratu kao "pobunjenici", odnosno to su ljudi koji su bili pripadnici oružanih formacija RSK.

Paravinja nije Srbin iz Hrvatske. On je rođen i odrastao u Srbiji. Paravinja je državljanin Srbije ("Srbijanac") i hrvatsko državljanstvo je dobio pre nekoliko godina, na osnovu porekla njegovog oca.

2. Čak i da Paravinja spada u kategoriju hrvatskih građana za koje važi zakon o amnestiji, taj zakon se odnosi isključivo za dela počinjena tokom rata. Tak zakon ne amnestira nikoga od zločina izvršenih u mirnodopskom periodu.

Paravinja je svoje zločine činio posle rata, i hrvatska država ga je trebala izručiti Srbiji još 2006/07. godine, po crvenoj interpolovoj poternici. On je ovde pravosnažno osuđen za silovanje i pokušaj silovanja. U Bosni takođe ima presudu za ista dela, pokušaj silovanja. Umesto izručenja, Hrvatska mu je dala državljanstvo???


Hrvatska je znala sve o Paravinji, i bez ikakvih problema mu je dodeljeno državljanstvo RH. Hrvatska je Paravinji dala "zaštitu" od srbijanskih i bosanskih pravosudnih organa. Hrvatska je kriva što se ovaj serijski silovatelj slobodno šetao Balkanom.

Ovaj slučaj nema nikakve veze sa zakonom o amnestiji, zaista je neljudski da se tragična sudbina Antonije Bilić zloupotrebljava za širenje antisrpske histerije, što svakodnevno čitam ovih dana po hrvatskim forumima.

toxic

pre 12 godina

Posto su ga Bosanci uhapsili, a i tamo je osumnjicen za silovanja, treba mu prvo suditi u Bosni, da tamo odrobija koliko dobije. Pa ga potom poslati u Srbiju da odrobija, posto je ovde vec osudjen, pa onda odavde u Hrvatsku da i tamo odradi svoje, ako jos bude ziv.
A ovako nesto sa pustanjem zlocinaca nesme nikad da se ponovi!

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Stvarno ne bih zelio biti zajedljiv, ali mnogi se pitaju kako je to Hrvatska dozvolila da se on slobodno seta kao da ga maltene stiti. E, pa vidite, ta ista Hrvatska je donijela zakon o amnestiji kojim su hrvatski Srbi amnestirani i zasticeni poput lickih medvjeda. Ovaj Paravinja je kada je izbio rat ostavio svoju zemlju (Hrvatska) i ogrijesio se o zakone u zemlji koja mu je pruzila utociste (Srbija) a kada je sudski bio procesuiran, onda uzeo HR dokumente i sve sto mu po zakonu slijeduje, jer HR je obecala svim svojim gradanima ravnopravnost pa tako i hrvatskim Srbima. Taj Paravinja je izigrao povjerenje drzave jer je obican kriminalac kojeg je trebalo odavno uhvatiti ali da to ne bude shvaceno kao pristrasni cin jer se radi o pripadniku hrvatske nacionalne manjine. Radilo se o velikom propustu koje je ucinila HR jer se nije konzultirala sa pravosudnim organima u BiH i Srbiji te provjeravala kriminalni milje svih onih koji zatraze njezine dokumente tj. drzavljanstvo. Problem nastaje kako to uraditi da ona velika vecina izbjeglica to ne shvati kao akt uperen protiv njih i njihovog povratka, u tom slucaju bilo bi pozeljno da obadvije drzave usko suraduju i da se svaki moguci nesporazum izbjegne, a oni koji su to zasluzili i nemaju nikakvih "repova" trebali bi bez problema rijesiti status. Nije odgovorna samo HR neo i ostale drzave na cijem prostoru je ovakav zlocinac i kriminalac uzmicao rukama pravde. To Antoniju, na zalost, nece vratiti medu zive.

Jadran

pre 12 godina

(Nenad, 27. jun 2011 16:00)
Nenade nije mi draga Jadranka Kosor ali ona je učinila sve što je mogla. Posjetila je obitelj, dala joj podršku, digla na noge kompletan MUP RH nakon čega je pokrenuta najveća potraga u hrvatskoj povijesti. Dakle učinila je sve što je kao premijerka, žena i majka mogla učiniti.

Hrvatska ovo nije mogla spriječiti. Više je razloga za to pa evo redom:

1. Dragan Paravinja ima hrvatsko državljanstvo (i srpsko). Ustavni zakon je jasan. Ni jedna država na svijetu neće izručiti svoga državljanina drugoj državi ukoliko nije počinio neko nedjelo za koje se može izvršiti izručenje (u ta nedjela ne spadaju seksualni delikti). Ni srbija ne bi izručila svoga državljanina. I ne samo srbija nego bilo koja druga država na svijetu.
2. S obzirom da nije postojala mogućnost izručenja, jer bi u suprotnom došlo do kršenja Ustavnog zakona a svi znamo da je to nemoguće, MUP RH je po otkrivanju Paravinje postupio sukladno zakonu i njegov slučaj proslijedio hrvatskom pravosuđu.
3. Hrvatsko pravosuđe je također zbog ustavnog zakona vezanih ruku pa nije moglo doći do izručenja, ali je hrvatsko pravosuđe iskoristilo jedini mogući pravni instrument da se manijaka skloni s ulice. Naime podnesen je zahtjev pravosudnim organima Republike Srbije da slučaj Dragana Paravinje prepusti hrvatskom pravosuđu te da dostavi svu potrebnu dokumentaciju da bi se suđenje uopće moglo održati.
4. Srbijansko pravosuđe je zaprimilo zahtjev hrvatskog pravosuđa no nije se uopće niti očitovalo, a kamoli proslijedilo dokumentaciju, dokaze, iskaze svjedoka i sve ostalo što bi Paravinju prema hrvatskim zakonima maknulo s ulice od 1 do 10 godina kolika je predviđena kazna za takvo nedjelo.
5. Na koncu dolazimo do zaključka da je RH postupila isključivo sukladno zakonima RH. Ne ulazim u to koliko su ti zakoni ispravni ali svakako nisu hrvatski izum i istima se korisiti većina svjetskih zemalja. Dakle krivica RH ne postoji ili je barem minimalna jer je možda trebalo inzistirati i slati zahtjeve srbijanskom pravosuđu ako treba svaki dan sve dok ne dobiju pozitivan odgovor.

Sad kad se sve dogodilo svi bi da operu ruke. Ok, razumijem da nitko ne želi prihvatiti krivnju ali ajde da napokon počenom surađivati. Ako ne možemo izručivati onda možemo suditi. Mi našim državljanima koji su počinili nedjelo u Srbiji i pobjegli u Hrvatsku, vi vašim državljanima koji su počinili nedjelo u Hrvatskoj i pobjegli u Srbiju. Takvim slučajevima treba dati prioritet, skratiti proceduru na što kraći vremenski period, dostavljati dokumentaciju, iskaze svjedoka i sve ostalo te SUDITI i ZATVARATI, sklanjati šljam s ulica i radi vaše i radi naše djece.

srboljub ljubosrb

pre 12 godina

Drzava nije stroga ako se njoj direktno ne zameras. Da je bio poreski neplatisa, nepodobni element ili tako nesto, ne bi se on tako provlacio. Ako samo zlostavljas obicne ljude, a uz to si dobar soferski kadar, necemo te izrucivati nekoj Srbiji. Sad me stvarno interesuje kako ce Bosna da postupi. Bilo bi potpuno ispravno da ga daju vamo, a da Hrvatska rec ne kaze.

cro

pre 12 godina

Za sve one neupućene.Vidim da je velika večina.Hrvatska je znala da je on osuđeni kriminalac i tražila je da ga zatvore.Međutim,odgovor iz Srbije nije došao.On se nije ogriješio o hrvatske zakone i RH mu nije ništa mogla.Isto je bilo u Sloveniji i Njemačkoj i čini mi se u Austriji.Realno je kod vas u Srbiji nastao veliki problem.Imate osuđenog kriminalca i međunarodnu tjeralicu,ali kada ga treba uhititi i izručiti onda očigledno imate nesposoban kadar i nadasve spor.Ako je RH kriva,pa ne može biti "pola" Europe krivo,a Srbija i BiH nevine.A po ovim vašim informacijama očigledno su svi krivi,a najmanje srpske pravne institucije.

Nenad

pre 12 godina

Vidim da se Kosorova najvise brine o jurisdikciji a ni pomen o patnjama jadne devojke, ni naznaka da je drzava koju ona vodi mozda mogla sprerciti da se ovo desi, samo da je postovala cinjewnicu da je ovog monstruma susedna drzava vec pravosnazno osudila. Ja bih od tuge umro da se ovo desilo mojoj kceri....Kosorova nio reci o ozaloscenoj familiji ali zato bruji o tome ko ima pravo da mu sudi...Uzas, ponekad se pitam imaju li politicari emocija ili su obicne masine. Kosorova je povrh svega i zena....

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Stvarno ne bih zelio biti zajedljiv, ali mnogi se pitaju kako je to Hrvatska dozvolila da se on slobodno seta kao da ga maltene stiti. E, pa vidite, ta ista Hrvatska je donijela zakon o amnestiji kojim su hrvatski Srbi amnestirani i zasticeni poput lickih medvjeda. Ovaj Paravinja je kada je izbio rat ostavio svoju zemlju (Hrvatska) i ogrijesio se o zakone u zemlji koja mu je pruzila utociste (Srbija) a kada je sudski bio procesuiran, onda uzeo HR dokumente i sve sto mu po zakonu slijeduje, jer HR je obecala svim svojim gradanima ravnopravnost pa tako i hrvatskim Srbima. Taj Paravinja je izigrao povjerenje drzave jer je obican kriminalac kojeg je trebalo odavno uhvatiti ali da to ne bude shvaceno kao pristrasni cin jer se radi o pripadniku hrvatske nacionalne manjine. Radilo se o velikom propustu koje je ucinila HR jer se nije konzultirala sa pravosudnim organima u BiH i Srbiji te provjeravala kriminalni milje svih onih koji zatraze njezine dokumente tj. drzavljanstvo. Problem nastaje kako to uraditi da ona velika vecina izbjeglica to ne shvati kao akt uperen protiv njih i njihovog povratka, u tom slucaju bilo bi pozeljno da obadvije drzave usko suraduju i da se svaki moguci nesporazum izbjegne, a oni koji su to zasluzili i nemaju nikakvih "repova" trebali bi bez problema rijesiti status. Nije odgovorna samo HR neo i ostale drzave na cijem prostoru je ovakav zlocinac i kriminalac uzmicao rukama pravde. To Antoniju, na zalost, nece vratiti medu zive.

cro

pre 12 godina

Za sve one neupućene.Vidim da je velika večina.Hrvatska je znala da je on osuđeni kriminalac i tražila je da ga zatvore.Međutim,odgovor iz Srbije nije došao.On se nije ogriješio o hrvatske zakone i RH mu nije ništa mogla.Isto je bilo u Sloveniji i Njemačkoj i čini mi se u Austriji.Realno je kod vas u Srbiji nastao veliki problem.Imate osuđenog kriminalca i međunarodnu tjeralicu,ali kada ga treba uhititi i izručiti onda očigledno imate nesposoban kadar i nadasve spor.Ako je RH kriva,pa ne može biti "pola" Europe krivo,a Srbija i BiH nevine.A po ovim vašim informacijama očigledno su svi krivi,a najmanje srpske pravne institucije.

marko

pre 12 godina

Ubici i sadisti su Hrvatska, a takodje i Nemacka i SLovenija, dozvolile da uziva u slobodi, iako su znali kakva je zlodela napravio u Srbiji i R.Srpskoj. I po kom sad osnovu ocekujete da vam ga isporuce zemlje koje su ga vec osudile i gde ga ceka visegodisnja robija? Ovo je slucaj koji je totalno ogolio ponasanje nekih zemalja. Nazalost, i slucaj koji je pokazao neke univerzalne stvari i nevrednosti.

Sabo

pre 12 godina

Hrvatska trazi normalnu odluku ubio je drzavljanku Hrvatske na njenoj teritoriji pored svega ovoga jos mu povezat ostala djela u Srbiji i BIH za dozivotnu robiju.Sva steta sto za ovakve monstrume nema smrtna kazna ovaj je bas zasluzio i to dobro.

beznađe

pre 12 godina

neka ga puste da živi još malo slobodno u hrvatskoj, kao što su to uradili nakon što je osuđen u Srbiji za silovanje! Nemam adekvatne reči osude za taj bezumni čin neizručivanja i nehapšenja ovog monstruma, koji je godinama slobodno živeo u hrvatskoj, iako je u srbiji osuđen zbog silovanja!! Zbog birokratskih pacova izgubljen je još jedan život i uništeno ko zna koliko?! Nadam se da će hrvatska javnost postaviti pitanje zašto je njihova država pružila utočište dokazanom i osuđenom silovatelju!

srboljub ljubosrb

pre 12 godina

Drzava nije stroga ako se njoj direktno ne zameras. Da je bio poreski neplatisa, nepodobni element ili tako nesto, ne bi se on tako provlacio. Ako samo zlostavljas obicne ljude, a uz to si dobar soferski kadar, necemo te izrucivati nekoj Srbiji. Sad me stvarno interesuje kako ce Bosna da postupi. Bilo bi potpuno ispravno da ga daju vamo, a da Hrvatska rec ne kaze.

toxic

pre 12 godina

Posto su ga Bosanci uhapsili, a i tamo je osumnjicen za silovanja, treba mu prvo suditi u Bosni, da tamo odrobija koliko dobije. Pa ga potom poslati u Srbiju da odrobija, posto je ovde vec osudjen, pa onda odavde u Hrvatsku da i tamo odradi svoje, ako jos bude ziv.
A ovako nesto sa pustanjem zlocinaca nesme nikad da se ponovi!

Laza

pre 12 godina

@ Konstantinos Veliki


Mislim da svesno zamenuješ teze. Vidim da je to opšti trend na hrvatskim forumima. Paravinja NEMA nikakve veze sa hrvatskim zakonom o amnestiji.

1. Taj zakon se odnosi na tzv. hrvatske Srbe tj. na predratne građane SR Hrvatske, srpske nacionalnosti, koji su učestvovali u ratu kao "pobunjenici", odnosno to su ljudi koji su bili pripadnici oružanih formacija RSK.

Paravinja nije Srbin iz Hrvatske. On je rođen i odrastao u Srbiji. Paravinja je državljanin Srbije ("Srbijanac") i hrvatsko državljanstvo je dobio pre nekoliko godina, na osnovu porekla njegovog oca.

2. Čak i da Paravinja spada u kategoriju hrvatskih građana za koje važi zakon o amnestiji, taj zakon se odnosi isključivo za dela počinjena tokom rata. Tak zakon ne amnestira nikoga od zločina izvršenih u mirnodopskom periodu.

Paravinja je svoje zločine činio posle rata, i hrvatska država ga je trebala izručiti Srbiji još 2006/07. godine, po crvenoj interpolovoj poternici. On je ovde pravosnažno osuđen za silovanje i pokušaj silovanja. U Bosni takođe ima presudu za ista dela, pokušaj silovanja. Umesto izručenja, Hrvatska mu je dala državljanstvo???


Hrvatska je znala sve o Paravinji, i bez ikakvih problema mu je dodeljeno državljanstvo RH. Hrvatska je Paravinji dala "zaštitu" od srbijanskih i bosanskih pravosudnih organa. Hrvatska je kriva što se ovaj serijski silovatelj slobodno šetao Balkanom.

Ovaj slučaj nema nikakve veze sa zakonom o amnestiji, zaista je neljudski da se tragična sudbina Antonije Bilić zloupotrebljava za širenje antisrpske histerije, što svakodnevno čitam ovih dana po hrvatskim forumima.

Nenad

pre 12 godina

Vidim da se Kosorova najvise brine o jurisdikciji a ni pomen o patnjama jadne devojke, ni naznaka da je drzava koju ona vodi mozda mogla sprerciti da se ovo desi, samo da je postovala cinjewnicu da je ovog monstruma susedna drzava vec pravosnazno osudila. Ja bih od tuge umro da se ovo desilo mojoj kceri....Kosorova nio reci o ozaloscenoj familiji ali zato bruji o tome ko ima pravo da mu sudi...Uzas, ponekad se pitam imaju li politicari emocija ili su obicne masine. Kosorova je povrh svega i zena....

Jadran

pre 12 godina

(Nenad, 27. jun 2011 16:00)
Nenade nije mi draga Jadranka Kosor ali ona je učinila sve što je mogla. Posjetila je obitelj, dala joj podršku, digla na noge kompletan MUP RH nakon čega je pokrenuta najveća potraga u hrvatskoj povijesti. Dakle učinila je sve što je kao premijerka, žena i majka mogla učiniti.

Hrvatska ovo nije mogla spriječiti. Više je razloga za to pa evo redom:

1. Dragan Paravinja ima hrvatsko državljanstvo (i srpsko). Ustavni zakon je jasan. Ni jedna država na svijetu neće izručiti svoga državljanina drugoj državi ukoliko nije počinio neko nedjelo za koje se može izvršiti izručenje (u ta nedjela ne spadaju seksualni delikti). Ni srbija ne bi izručila svoga državljanina. I ne samo srbija nego bilo koja druga država na svijetu.
2. S obzirom da nije postojala mogućnost izručenja, jer bi u suprotnom došlo do kršenja Ustavnog zakona a svi znamo da je to nemoguće, MUP RH je po otkrivanju Paravinje postupio sukladno zakonu i njegov slučaj proslijedio hrvatskom pravosuđu.
3. Hrvatsko pravosuđe je također zbog ustavnog zakona vezanih ruku pa nije moglo doći do izručenja, ali je hrvatsko pravosuđe iskoristilo jedini mogući pravni instrument da se manijaka skloni s ulice. Naime podnesen je zahtjev pravosudnim organima Republike Srbije da slučaj Dragana Paravinje prepusti hrvatskom pravosuđu te da dostavi svu potrebnu dokumentaciju da bi se suđenje uopće moglo održati.
4. Srbijansko pravosuđe je zaprimilo zahtjev hrvatskog pravosuđa no nije se uopće niti očitovalo, a kamoli proslijedilo dokumentaciju, dokaze, iskaze svjedoka i sve ostalo što bi Paravinju prema hrvatskim zakonima maknulo s ulice od 1 do 10 godina kolika je predviđena kazna za takvo nedjelo.
5. Na koncu dolazimo do zaključka da je RH postupila isključivo sukladno zakonima RH. Ne ulazim u to koliko su ti zakoni ispravni ali svakako nisu hrvatski izum i istima se korisiti većina svjetskih zemalja. Dakle krivica RH ne postoji ili je barem minimalna jer je možda trebalo inzistirati i slati zahtjeve srbijanskom pravosuđu ako treba svaki dan sve dok ne dobiju pozitivan odgovor.

Sad kad se sve dogodilo svi bi da operu ruke. Ok, razumijem da nitko ne želi prihvatiti krivnju ali ajde da napokon počenom surađivati. Ako ne možemo izručivati onda možemo suditi. Mi našim državljanima koji su počinili nedjelo u Srbiji i pobjegli u Hrvatsku, vi vašim državljanima koji su počinili nedjelo u Hrvatskoj i pobjegli u Srbiju. Takvim slučajevima treba dati prioritet, skratiti proceduru na što kraći vremenski period, dostavljati dokumentaciju, iskaze svjedoka i sve ostalo te SUDITI i ZATVARATI, sklanjati šljam s ulica i radi vaše i radi naše djece.

sax

pre 12 godina

A sad neka se presaberu sve policije i sudovi u regionu pa nek objasne kako to da višestruko osuđivani seksualni predator manje-više slobodno krstari bivšom Jugoslavijom, siluje i ubija... Nije Paravinja pokrao lokalnu bakalnicu pa da mu se toliko godina gleda kroz prste.

milan-bgd

pre 12 godina

Ja ga ne bih izrucio Hrvatskoj, nego Maleziji ili Saudijskoj Arabiji!

Jadnoj devojci pokoj dusi, porodici najdublje saucesce i neka im Bog da utehu.

Kakva tragedija...