Sreda, 22.06.2011.

00:01

Sajt Skupštine koštao 59.000 evra

Novi sajt Skupštine Srbije, koji je svečano pušten u rad pre nekoliko dana, kako saznaju Novosti, koštao je oko 85.000 dolara ili nešto više od 59.000 evra.

Izvor: Novosti

Sajt Skupštine koštao 59.000 evra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

161 Komentari

Sortiraj po:

SERBON

pre 12 godina

Drago mi je sto su nasi hakeri''oborili''sajt onom lopovu Dulicu,jos kad bi oborili sajt skupstine i onom Milosavljevicu,bilo bi divno!!Uostalom odakle im tolike pare da ih daju USAID0u za pravljenje sajtova kad imamo dovoljno mladih i obrazovanih ljudi,bez posla??JEDNOSTAVNO SRAMOTA !!!Ovaj rezim sa Borisom Tadicem i ostalima mi je svakog dana sve odvratniji i mucniji!Jedva cekam da ih skinemo i da im se sudi za unistavanje,izdaju i ponizavanje Srbije i Srpskog naroda!!!Neka nam je Bog u pomoci do tada!!!

BlockOut

pre 12 godina

@Konkurent

Ma placao sam ja porez, jer pre manje od 2 godine, ja i par kolega smo odlucili otvorit dizajn studio i sve po propisu, cak smo i Photoshop i illustrator kupili kao originale, tj na 4 kompa, srecom imali smo mac masine pa nismo placali jos licenciran Win.
I umesto da nas drzava pogura, nama su u roku od 5-6 meseci isti inspektori dolazili 10x kao da preprodajem heroin ili ne znam ti sta, valjda videli mladi, maltene deca, ajd da ih iscedimo mamicu im!

Placali porez, placali osigurane radnike, tj svi smo bili prijavljeni radnici, i od 3-4 posla koja zavrsimo mesecno kad platimo sve dazbine drzavi, struju i kiruju za lokal, nama ne bi ostalo pojedinacno od 100-400eura a sta da radimo sa time a?
Dok smo provereno radili 10x kvalitetnije i bolje od konkurencije ni jedan posao za opstinu ubili nismo, jer svi imaju svoje ljude, koje se u to razumeju kao Dulic u gradjevinu i ekologiju xD a jbg zaradjuju 2x vise jer su stranacki opredeljeni tj. rade u drzavnim institucaijama.

Zapravo cak smo usput gubili i novac zato sto ne postoji PAYPALL u Srbiji! Znaci prebacivanje ovamo, onamo itd. u toku procesa izgubimo 5-10% novca od projekta zato sto drzava nije sposobna da uvede Paypall jedina u Evropi zadjeno sa Albanijom! Tj ne zeli, jer ceo beograd je kao pijaca, samo preprodaju robu nama gradjanima koja se i ne pravi ovde, i na kraju je skuplja 20-30% nego u evropsklim drzavama.
Tako da ja vec uveliko placam robu tj. narucujem sa strane, jes da se ceka ali na kraju se isplati, jer necu da placam i kupujem od ovih nasih preprodavaca i biznismena.
To je sramota! jer oni nece da nama olaksaju posao, oce da placamo za robu ovde vise, a i da banke uzimaju sto vece procente prebacujuci novac sa racuna na racun...

Zato zasto bi sad placao ?????
Da li su mi obezbedili posao? Da li su mi dali znanje potrebno da uspes u 21 veku u oblasti koju si upisao na Faxu?. nas obraznovni sistem je PRAISTORISKA INSTUCIJA i da bi se doskolovao, tj ucio ono od cega mogu da koristim potorsio sam 2-3 godine kao i hiljade eura na razna video predavanja, knjige, caspoise itd. jer ovde nije moguce to nauciti tamo gde treba da se to nauci na FAX-u!

I sad ocekujes da ja njima placam porez, a nisu ucinili nista za mene? Vec su meni i trojicu kolega kostali preko 20.000eura koliko smo ulozili u taj biznis... umesto da su nas pomogli jer smo bili realtivno mladi svi ispod 22-23godine.

I da placam porez a da sumu od istog tj 90% odlazi za BG a ovamo gde zivim ne uloze ni 1000 deo koliko tamo ulazu, i da ja placam!

Da se ja pitam ne bi njima isao ni jedan dinrar, jer oni ne daju nama ni 100 deo onog sto nam pripada za normalan zivot. Tako eto video sam od drzave kako se posluje, tj. kako treba da poslujem da bih zaradio koji dinar.

PS. Zao mi je sto koristim sistem za komentarisanje u ove svrhe koje nisu direktno vezane za ovu temu, nadam se da nije problem.

Konkurent

pre 12 godina

@BlockOut: cekaj, ti jasno kazes da ne placas porez i da krades drzavu, a bunis se kako se trose drzavne pare? pre bi trebalo da se tome radujes, da pohvalis nekog ko radi isto sto i ti. jer koji ce na****** penzioneri i bolesni, gladna deca, inkubatori koje pominjes, neka svi crknu. I pritom poredis ozbiljan posao sa sajtom "prijatelju koji preprodaje neku robu iz Nemacke". Ne l*****i kad naletis kolima na rupu razmisli kakve veze ti imas sa tim.

BlockOut

pre 12 godina

Kad vidim da oprvdavate cenu dodje mi da vrisnem!
Alo ljudi, pa i treba vam tako, nek vas kradu kad mogu i koliko mogu!
Ne radi se to da li su njihove pare i ne, radi se o tome sto su oni, tj neko uzeo sigurno 80% novca u svoj PRIVATNI dzep, a ne dao istoj toj firmi da im uradi sajt.

@mullala Kakva te cirilica i latinica zasla? Pre je verovatno postaojao isti sajt, pa je verovatno bar 50% texta bio copy/paste , a sto se ostalih textova tice evo lepo skini ovaj plugin

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=sr&FamilyID=9c42c286-73e0-46c9-a31e-0edac1b40562

I lepo prebacis iz cirilice ---> latinica, i vice-versa. Tako da ti silni sati koji su utroseni za unos texta se smanjiju za 50%


Sajt ima funkcije jednog obicnog CMS-a, kao na primer WP, sajt je mogao da se uradi u istome, ili cak Drupalu, jer vecina drzavnih institucija za primer da uzmem USA.

Zato sve je moglo protekne ovako.

Nadju lepu firmu, da znaju nasli bi, da im lepo dizajniraju sajt, pa da to lepo implementuju u Drupal CMS, pa da posle lepo napisu koji plugin/ekstenziju ako je potrebna za neki deo sajta tj. neku funkciju ( mada to nije potrebno jer sam detaljno prelistao sajt, nema nista specijalno sto ne nudi isti CMS)
Pa eto da uradi istrazivanje o korisnosti sajta, pa da implementiraju pomagala na sajtu za ljude sa hendikepom, pa da srede stranice da nisu 5000mb. I to bi sve profesionalno moglo da se odradi za 5-10.000eura i to dizem cenu u nebo, i to su mogli ne da urade nasi profesionalci vec da nadjete neke od poznatijih firmi/freelencer timova da im urade, koji iza seebe imaju maltene hiljade sajtova, i koji drze do svoga imena.

Znate kad vidim kad racunate cene, programer plata 2000eura, troskovi ovo ono, AMA KO TO U SRBIJI IMA TOLKU PLATU? Zasto svako normalan i ko zna kako se to radi bezi iz ove proklete drzave? A ovamo kao imaju tokle plate, TJ ZNANJE SE POSTUJE! od kad? Samo kad je rec kad treba da se drzava kraducka?


I da jos nesto, pazite ovu stranicu

http://bit.ly/j1zqiP

Pogledajte kod, KORISCEN TAG!!!! ovo nisam jos video od 2000godine! Znaci na ovakav nacin bi mogao dizajn prebacim u "klikibilan" sajt za 5min.!!! Zar se sajt koji je placen SVECKI radi u 10godina starim tehnologijama, tj. nacinima!!

Znate mozete idiotu uvaliti FERARI a da ima ispod haube motor od MULTIKULTIVATORA! Naravno moze i tako jer je taj kupac idiot, a ovde ko je idiot? Drzava? Po svemu sudeci isto.

I jos nesto, zar nije sramota da jedan sajt drzavnih organa iko donira sa strane.... drzavna administracija nikad veca, nikad toliko "profesionalaca" i kao niko nema u okviru radnog posla da se brine o drzavnim sajtovima, a ovamo ih ima ka kineza i kao svi rade nesto.....

I ne znam zasto se ovoliko nerviram, jer vidim da je srbija puna profesionalaca kojima je ova cena mala i koji zaradjuju 20x vise, jbt. pa idem ja do neke druge drzave tj. kontinenta tamo mi je lakse da radim, nemam ovoliku konkurenciju ;)

Uzivajte vi ovde, i uzivajte u vasim profesionalnim platama od 1000-2000eura LOL!

MojeIme

pre 12 godina

@mullala

To sto je Nikoli promaklo, taj jquery je besplatna open source stvar, i evo je ovde http://jquery.com/.

Mućkao ne mućkao glavom, 59k eura je previše, kako god da se preračunava i okreće.

mullala

pre 12 godina

@Nikola
To sto ti je promaklo, o tome sam i govorila.

@Programer (ne znam koji po redu)
I tebi je promaklo da samo staticnih stranica ima oko 500. Pa preracunaj opet. Usput konsultuj nekog racunovodju, da vidis koliki je trosak IT firme na mesecnom nivou, bez plata, poreza i doprinosa, koje si - pretpostavljam, uvrstio u svoju racunicu.

Sto se tice prekucavanja i align-ovanja, cirilicne i latinicne verzije, diktiranja preko telefona (o, da, neki klijenti cak i to rade, mada Skupstina nije medju njima)... Opet kazem, ako imate vremena, uzmite pa samo copy/paste-ujte sve stranice u neki editor, i sredite. Samo to. I onda preracunajte da je to, mozda, 1/20 posla koji je na sajtu uradjen. A to je onaj "jeftini" deo posla, za koji nisu potrebni ljudi iz struke.

Da, cifra deluje suludo za nase uslove. Ali mucnite glavom pre nego pocnete da optuzujete.

Goran

pre 12 godina

Elem, taj sajt je urađen korišćenjem Omnicom Content Platform CMS-a, treba jednostavno videti kod njih koliko košta taj CMS, obzirom da na sajtu nemaju cene, verovano cena zavisi od toga ko koliko ponudi (http://www.ocp2.com).

Taj isti sistem je pre koju godinu imao propust koji je omogućio pregled sistemskih fajlova na hostingu, info na sledećem linku (http://packetstormsecurity.org/files/70191/omnicom-traverse.txt.html). Valjda su to umeđuvrmenu zakrpili, u suprotnom pada sajt vlade.

Mada ko zna, možda ima još nekih bagova, ali što bi iko obarao vladu, mislim sajt vlade :)

Goran

pre 12 godina

Sajt od 59.000 eura, a samo na početnoj stranici 60+ grešaka, jer sajt nije rađen po W3C standardu. Jeste da će neko reći kako te greške nisu bitne, ali za te pare trebalo bi da sajt bude besprekoran, ma ko da ga je radio. Ko zna koliko drugih grešaka ima "ispod haube". Dalje i ne vredi da komentarišem. Ko razume shvatiće.

Rulea

pre 12 godina

S'obzirom da prednjačite u ovim informacijama, krajnje je vreme da i vi sa B92 kažete konačno koliko košta vaš sajt.

Sigurno nije ništa jeftiniji nego ovih par Institucionalnih.

Ravel

pre 12 godina

Vi koji pljujete i napadate zato sto se trose drzavne pare molim Vas skoncentrisite se kada citate ovu vest. Znaci, ajde da ponovimo jos jednom PARE DALI AMERICKI PORESKI OBVEZNICI, A NE SRPSKI...ne znam sta ovde nije jasno

Nesa

pre 12 godina

Na pocetnoj stranici u okviru padajuceg menija Narodna skupstina/Kontakt na slici zgrade u kojoj su ranije odrzavane sednice Narodne Skupstine pise "ZARADA Narodne Skupstine". Ovaj "typo" (zarada umesto zgrada) bas deluje logicno :), lepa je to ZARADA.

Programer 2

pre 12 godina

Pogledah sajt na brzinu - cca 100 stranica, koristili su OCP cms, koji je domaci proizvod.
E sad i da im je trebalo 8h (sto je jaaako rastegljena procena) za svaku stranicu dolazimo do 800h za sajt.
Cena sata napolju je cca 40e/h, a kod nas dobra plata developera je oko 8-9e/h sa PDV-om.
Sto mu dodje da za nase uslove, ovo cudo bi moralo da kosta maksimalno 8000e..
Moje pitanje je - gde je ostatak para???

Neko iz mase

pre 12 godina

Neko je pomenuo ćirilicu/latinicu, vreme da se sve to uradi, itd... pa sigurno je trajalo puno vremena i bilo naporno i kostalo astronomski, kada ste to radili ručno... Da pojasnim > za svoje potrebe sam u 32 sata napisao mali program koji mi spasava gomilu sati rada i obavi posao, koji bi nekoliko ljudi radilo par nedelja, u svega 10 minuta. Jel' Vam sad jasno kako je to moguce za 10.000eura? ili da Vam ovde postujem sledeci put izvorni kod svog alata, mozda bi ste to voleli, da vam otkrijem sve svoje adute? To sto ste vi neobavesteni kako se ovaj posao radi ne znaci da i ja ne znam o cemu govorim.

Pocinje da mi ide na nerve strasno ova tema...

maksimalni

pre 12 godina

Vi ste kolektivno poludeli. Ne valja kad se od drzavnih para plati sajt. Ne valja ni kad neko dodje sa strane pa prospe pare u Srbiju da bi se napravio sajt. Pa sta hocete?

A za one sto pominju upravu za zajednicke poslove, nemate pojam kakvi sve vrsni strucnjaci rade tamo. Ni nacrtanu ovcu im ne bi dao da mi cuvaju a kamoli da prave cak ni obican staticki html sajt....

komsija

pre 12 godina

@B92 Kazite koliko je kostao vas portal? Koliko je vremena trebalo da se napravi? To bi bilo posteno, a onda pljujte po tudjem znanju i strucnosti.

U zemlji u kojoj nastavnici i profesori primaju manje nego konobari, znanje definitivno nije na ceni. I zato su neznalice i kvazi strucnjaci glasniji nego inace. Ovakvi naravno uvek zacute i pobegnu glavom bez obzira kad pocne pravi posao.

A do tad su svi do jednog Djokovici, samo treba da se uhvate reketa.

Boli, koliko se neznalica u ovom tekstu upisalo u komentare. Boli.

Na srecu nekoliko ljudi je napisalo zasto cena nije nerealna.

Nikola

pre 12 godina

@mullala aka "u svakoj čorbi mirođija
ej meni promaklo da provalim skrivene funkcionalnsti sajta,mislis na ove java skripte?jquery tab je vrhunac funkcionalnosti?Za 200e ubacice ti 5.000 strana kompletno sa svim slikama u bazu,ja toliko placam,za to ne treba da budes raketni inzenjer.Ili mozda tvrdis da kucali tekstove dok im diktirali preko moba.To dal neko radio prekovremeno ili im trebalo 50 programera da align-uju sliku na levo je njihov problem.Nemoj da siris gluposti molim te.

sivi soko

pre 12 godina

Te desetine hiljada evra su za njih trice i kučine. Protraćili su oni i u privatne džepove skrajnuli stotine miliona evra, pa se zbog ovih sitnica sigurno niko neće uzbuđivati, a kamo li pokretati pitanje nečije odgovornosti.

BlockOut

pre 12 godina

Zdravo, eto mene ponovo dodjoh da prosvetlim malo ovu nasu drzavu tj. da ih sprecim da i dalje bacaju pare i pravdaju se kako njihov sajt mora da kosta toliko.

A sad evo izvolite, besplatan je CMS posebno napravljen drzavnom sektoru za pravljenje web sajtova, koji je ujedno i veoma siguran..

http://www.openpublicapp.com/

Eto sad se nadam da nevu vise gledati kako pravite obicne sajtove koji su ujedno placeno 5-10x vise nego koliko zaista kostataju. Tj koliki je trud u njima potrosen.

BlockOut

pre 12 godina

@Konkurent

Da znas da jeste, ali znas li zasto?
Zato sto radim za strance, zato sto imam par racuna i na njima uzimam pare, i na taj nacin ne dozvoljavam da mi jos drzava uzima porez (jer ni na jednom racunu nemam veci promet visi od 10.000eura gosinje) na nesto sto radim iz svoje kancelarije ( tj sopstvenom lokalu u prizemlju svoje kuce)
I zato sto ne radim za nase ljude i kvazi firme, jer pre ces ih naterati da veru promene nego da pristanu na razumnu cenu, a da ne pricam o naplati.

Eto posto se ne bavim sad iskljucivo web dizajnom vec drugim poslov vezanom za iOS aplikacije, rekoh da na licnu molbu poznanika uradim sajt za nekog njegovog prijatelja za neke proizvode koje preprodaje ovde iz Nemacke. Znas kako je prosao taj posao?

Ugovorim posao sa njim da im napravim lep sajtic za promociu proizvoda, 2D animaciju tj video za prizvod, kao i malu prodavnicu tj. da moze narod poruci preko interneta, i to sve za 1700eura.
I zamisli meni dodje u oci me gleda kaze mi isti pa kako ja tu da se ugraim i na kraju trazio istima 2000eura i oni pristali i eto, uradim koncept pocnem dizajn, isti zove otkazuje sajt a ja 2 dana izgubio i nikom nista, i sad kao oni ce to zavrse, tj ti isti Nemci i eto sad gledma umesto sajta vidim besplatan cms tj joomla portal sa par slika i textom, nigde prodavnice, sajt izgleda kao duga koliko je saren, moze covek dobije epilepticni napad od istog. A eto, na kraju je sigurno dao nekom klincu da to uradi za 200eua i sebi 1800eura u dzep.

I sad da se ja prijavljujem na nase konkurse? Nasih kvazi firmi? Pa izvini, ali ne bih da osedim i izgubim zivce pre vremena, jos sam mlad.

Ajd zdravo.

hmmm

pre 12 godina

*******

Zašto ljudima na vlasti odgovara da nam plasiraju ove afere?! Šta se skriva ovim aferama?! Šta je to mnogo gadnije od 25, 29 i 59 hiljada evra narodnoh para bačenih uludo?!

Miloš Borojević

pre 12 godina

USAID ? donirao sajt narodne skupstine Srbije ? pa dajte da se skupimo za lanč pakete da im pošaljemo ko zna šta jedu jadni.. e da, Kusta snima novi film :)

Cmok Toronto

pre 12 godina

Veći problem od $ za sajt je to što je taj sajt pod direktnom kontolom USAID...
A znamo kakva je to organizacija...
Neka bude što biti ne može...Nova parola Srbije.

urke

pre 12 godina

Postovani komentatori cemu 200 minusa na moj dole komentar pa mi u ovoj ceni imamo jos mesta ako treba da idemo na dole sa cenom;)

mullala aka "u svakoj čorbi mirođija"

pre 12 godina

Pa lepo... skoro 150 komentara. Radite li vi ljudi nešto? Imala sam ideju da pročitam sve, ali sam odustala kada sam videla koliko malo ima ljudi koji nešto znaju, a koliko više onih koji ne znaju dovoljno - na sav glas.

Evo pitanja za kolege koje procenjuju koliko je trebalo da košta: znate li koje su funkcionalnosti koje postoje, koliki tim je radio? Koliko je prekovremenih sati bilo? Na koji način se radio import? Kakav je CMS?

Količinu tesktova, slika, bez funkcionalnosti, možete da vidite i sami. Zanima me, da li iko od vas, ko ima dovoljno vremena, hoće da proba da sve te tekstove (sa ćirilične, latinične i engleske verzije) iskopira, pa, samo u neki word... I sredi slike.

Što se funkcionalnosti tiče, neke su očigledne. Neke nisu. Molim vas da mi ostavite kontakte tih vaših firmi koje daju cenu sajta pre nego što čuju zahteve. Rado bih ih preporučila nekim ljudima. A možda jednog dana i sama odlučim da mi treba nešto od njih.

Pišite, mislite šta hoćete. Kad znate najbolje, niko vam neće promeniti mišljenje. Ali pre nekih izjava trebalo bi se informisati.

fun-da-mental

pre 12 godina

Ovde ima informatičkih stručnjaka koliko hoćeš. Da je svaki komentator koji se predstavlja kao stručnjak napravio bar 1 sajt Srbija bi bila silikonska dolina. Ove procene od 10.000 evra me najviše zabavljaju. Niti znate šta je potrebno uraditi, niti kako biste to uradili, ali znate cenu :))) Držite se muvanja sa polovnim automobilima, to vam bolje ide.

BlockOut

pre 12 godina

@Bojan

Kad budes znao sta pricas, i kad sajt bude opravdavao cenu onda niko nece tera hajku na drzavne sajtove.

Na primer za ovaj sajt, B92, 100.000eura je malo x) a za nesto od cega normalan gradjanin nema nikakve koristi.
Jedin oko nisu zaposlili 5 stranackih "profesionalaca" da im to sredjuju tj. postavljaju vesti i uracunali 1godisnju platu za iste. Jer drugacije ovo je smesno. Zato idi gledaj u nebo ili tako nesto. ;)

BlockOut

pre 12 godina

@Bojan

Kad budes znao sta pricas, i kad sajt bude opravdavao cenu onda niko nece tera hajku na drzavne sajtove.

Na primer za ovaj sajt, B92, 100.000eura je malo x) a za nesto od cega normalan gradjanin nema nikakve koristi.
Jedin oko nisu zaposlili 5 stranackih "profesionalaca" da im to sredjuju tj. postavljaju vesti i uracunali 1godisnju platu za iste. Jer drugacije ovo je smesno. Zato idi gledaj u nebo ili tako nesto. ;)

Profesionalac

pre 12 godina

Gomila laika unistava ceo sektor firmi koje se bave internetom i kojima i sam pripadam. Zasto se do sada nisu nigde videli i zasto su im reference prazne? Zasto postoje samo u komentarima i zato sto prave sajtove koji stvarno i vrede koliko su im i placeno, par stotina evra.

Petar

pre 12 godina

@Bojan: Kada sajt bilo koje državne institucije bude imao makar 5% poslovne logike koliko ima Google - ov sajt sa belom pozadinom i jednim tekst boxom, tada možemo da razgovaramo o ovolikim ciframa.

sasha

pre 12 godina

Najgore je sto Dulic i ostali nisu podneli ostavke zbog nenamenskog trosenja para iz budzeta a policija bi mogla da otkrije i da li je bilo korupcije odnosno podele para izmedju Dulica i kompanije koja je dobila lovu. Izgleda da se primenjuje ista matrica kao u vezi svega sto je objavio Insajder, sa vremenom sve se zaboravi. Tako da vlast nista ne preduzima iako se stvari objavljuju javno, kako u vezi svih Insajder tema, tako i u vezi ovoga sa sajtovima. Nema ostavki, nema hapsenja. Ja sam davno vec napisao, ponudio sam ambasadama da im napravim sajtove za 300 evra i odbili su, a ovi sajtovi koji kostaju po 80 hiljada dolara i 25 000 evra, to moze da se uradi za 1000 evra. Izgleda da je neko i iz USAID umesan u drpisanje love, kao nekada sto se otkrilo u vezi Evropske Agencije za Rekonstrukciju.

Konkurent

pre 12 godina

@BlockOut: Tvoja buducnost je svetla. Svakodnevno u Srbiji postoje desetine tendera, konkursa i nadmetanja za izradu sajtova. Prijavi se na njih, uradi 10 puta bolje od konkurencije za 10 puta manje para i dobices ih sve. Samo nemoj da mi kazes da ne mozes jer je sve namesteno. Ako mislis da privatne firme namestaju na svoju stetu, grdno gresis.

Web Master

pre 12 godina

NA strani sajta http://www.parlament.gov.rs/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%92%D0%B0%D0%BD%D0%B8/%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80.299.html

film koji počinje ne može ni da se pauzira ni da se utiša. Za taj novac može bolje...

Bojan

pre 12 godina

Pitam se samo kada ce hajka na drzavne sajtove da prestane?

A pametnicama koji se razumeju u to sta koliko kosta na web-u jedno pitanje. Koliko kosta onaj beli prazan sajt sto su ga okacili na www.google.com sto izbacuje listu tudjih sajtova kada mu se nesto ukuca u onaj jedini tekst box?

Verovatno moze neki student da napravi za 200 evra?

ss

pre 12 godina

@sajtomanijak I da su ti sajtovi 200k evra i to je pljacka,LulzSecurity su hackovali Sony PET PUTA,SRUSILI FBI STRANICU,AMERICKI SENAT I NATO. I to sa SQL Injection (prosto)

Neko iz mase

pre 12 godina

Halo?! Opet? Ljudi pa sa ovolikim sumama moguce je angazovati tim programera koji ce napraviti od nule CMS specijalno za ovu svrhu u roku od 3 meseca. Necu vise da detaljno pojasnjavam, samo cu reci sledece. Ovo je preplaceno... i to samo tako preplacno. Pogledajte recimo sajt američkog kongresa i vidite i sami koliko to kosta.

Simke

pre 12 godina

Da ja mogu da donesem neku odluku, da sam deo vlade, te silne pare bih preusmerio na ljude kojima je potrebna pomoc tacnije, na one kojima je potreban novac za transplataciju raznih organa, srca, bubrega i ostalih.
Nedavno je jedan 22 godisnji Ilija umro, jer nije imalo 100.000 evra za transplataciju srca. Secam se, kako je njegovo lice bilo umorno, izmuceno, kada se javio na jednoj televiziji da zatrazi pomoc. Ubrzo nakon toga je umro. Zato, apelujem na ljude iz vlade, ministarstva raznih, da umesto sto placaju prevelike sume novca za sajtove da te pare uloze u neciji zivot, spase neki mladi zivot. Ne kazem da sajt nije potreban, ali se i moze bez tako skupog sajta. Dovoljno je za sajt platiti do 2, 3 hiljade evra. Za taj novac se moze dobiti jako kvalitetan sajt.
Molim vas pomozite ljudima kojima je potrebna transplatacija organa, neka to drzava finaasira, bar 50% ako ne i vise!

BlockOut

pre 12 godina

Alo ljudi o cemu pricate, normalno da sajtovi mogu da kostaju i po 10000000000000000000 eura ako imaju namenu za to....

Ali zastobi kostao takav sajt 60.000eura? Ajd dajte jednu naprednu funkciju sajta koja moze opravda tu cenu?
Mogu li da izvadim licnu ili pasos preko njega? Sta to ima da se krije u pozadini sajta? Ovo je obicni sistem gde administrator moze da postavlja vesti u vezi Srbije tj opstine vezano za politiku, moze da se postavi koja skripta za glasanje tj "POOL" dalje, moze da se postave pitanja , i zakaceno par dokumenata, ajd sta jos to ima sto opravdava cenu?

Firma koja je ovo radila ima svoj CMS, ali ovu venu bi moglo opravda to da su koristili posebno napisan CMS samo za ovaj sajt, ali oni koriste jedan te isti, eto vredi vise od WP-a jer verovatno imaju tehnicku podrzsku, a i treba te idiote zaposljene u vladi naucit da postave vesti na istom sajtu pa i to da se plati, pa to brat bratu ne moze da predje cifru od 10.000eura, nema BOZE SANSE!! ali ima, umesto da su ostalih 40.000eura dali gladnoj deci, kupili inkubatore, ma boli njih tuki, oni ce kupe sebi inkubator na cetiri tocka.

O tome se radi, da sam ja zaduzen za ove poslove u vladi, moze meni dodje firma i ponudi da uradi sajt za 100.000eura a moj je posao da cuvam drzavne pare a ne da dam nekom da me krade. jer su to nase pare sutra dan ce nekom trebati te pare, a nece ih biti za puno vaznije stvari, tj. oni ako vec ne rade ovo namerno imaju idiote koji opravdavaju ovolike cene.

Gledao sam portfolio ove firme, i zamisli da su od svakog sajta koliko sam video da su radili uzimali ovokle novce, pa oni bi ******* miskovica, bio bih za njih niko i nista, sa obzirom koliko su sajtova uradili.

Ko su ti experti koji rade u istoj firmi? Kako da posto se bavim IT-om i pratim nase poznate blogere u sveri it-a i web dizajna ne vidoh da i jedan radi u istoj firmi, znas lepo mogu ja ovo ponudim njima tj novac, i lepo odem na freelencer.com i lepo postavim da mi neko uradi 1000x funkcionalniji sajt i lepsi za 10.000$ i ostalo metnem sebi u dzep, sto je ovde po svemu sudeci slucaj.

A da se isto nadovezem, vidim da pojedini kukaju kako je ova cena okj, ovo je drzavna institucija, placaju se serveri itd. Alo bre, ne serite! Sigurno ste vi ti isti experti koji rade u vladi, koji ce moj serveri ovakom sajtu, koji se to podaci smestaju na njega? Jel to imaju 20000000 korisnika online u istom trenutku pa da ne usporava sajt, alo bre mazge!
Obicni sajt tipa CMS-a gde se postavljaju vesti i to je to, to je sve sto je trebalo biti placeno

Evo vam najbolji hosting provajder na svetu po meni
http://mediatemple.net/webhosting/
mozes maltene fb hostovat na njemu -.- a vi tu nesto izvodtite, te neka istrazivanja, te promocije, te ovo ono.... ma glupi ste ka q. JER OVO NE MOZE PREDJE CENU OD 10K EURA NIKAD A MOZDA NI TAD! ALI ZATO KOD NJIH MOZE! ali kad vidim da se zaduzuju u milijardama, ne stede ni malo, a proizvodnja maltene na NULI! odakle ce da se to vrati?

Koliko se secam ja niti sam crnac niti rob ali izgleda cemo svi zajedno to da postanemo za koju godinu kad dodju naplacivat drzavne dugove koje cemo mi da vracamo samo ne znam kako, mozda Srbija bude pijaca organa jer drugacije necemo moci vratimo pare.

Zivi bili pa videli.

sale

pre 12 godina

@Partijaner

Pricas o stvarima o kojima ocigledno ne znas dovoljno. Americke drzavne agencije svoje sajtove izradjuju upravo na "besplatnim" platformama. Evo ti kao primer upravo sajt americkog Kongresa (dakle njihovog ekvivalenta nase Skupstine) - koji je izradjen na Drupalu: http://house.gov/

59.000 evra za izradu sajta u Srbiji, i to na zatvorenoj platformi, je cist kriminal i nista drugo.

aca

pre 12 godina

Ja samo da ponovim ono sto je vec receno
"ZAR VI STVARNO MISLITE DA USAID NEMA STRUČNJAKE KOJI PROCENJUJU KOLIKO SREDSTAVA AMERIČKIH POREZNIH OBVEZNIKA TREBA IZDVOJITI ZA NEKI PROJEKAT?"
I jos da dodam, ko zna bolje neka se prijavi na tendere USAIDa i neka dobije posao, ko mu brani. Samo, trebacemu dobreeee reference, a one se ne dobijaju na ulici.

Novica

pre 12 godina

Kako je krenulo sa cenom izrade sajta bogami će brzo da ugura u 100.000 Evra. Mislim da bi Microsoft mogao da izdvoji par njihovih programera za izradu sajtova za naše tržište.

Web development

pre 12 godina

Sajt kao sajt jeste dobar, i nije obican sajt pa i treba da kosta vise.. Cena nije realna. Citam komentare, neko je napisao da cena utice na to kome se prezentacija radi i naravno od svog portfolia kao i od same prezentacije..slazem se sa tim ali 59 000 eura za sajt..smeeesno. Naravno ako je kod pisan od nule cena sajta jeste veca, ali isto tako se koriste cms-ovi u kojima ti ne treba nekog znanja da napravis sajt. Zamisli programera koji ima uradi ovakva 3-4 sajta pa ne treba vise da radi.. Ovo je uzimanje para..pola oni u dzep pola ovi..molim lepo

Profesor

pre 12 godina

Velika muva je ipak samo muva, ali nije slon. U dobrim okolnostima svaki računarski projekat bi trebalo da se završi za 4 meseca, a projektni tim bi trebalo da sadrži bar 5 razliito profilisanih profesionalno osposobljenih članova. Svako ko je iole upoznat sa pojmom malog i sitnog preduzeća, ako želi legalno i profesionalno da izvršava svoje ugovore svestan je da svaki dobijeni dinar deli nadvoje: pola za isplate zaposlenima, a drugu polovinu za sve ostale potrebe preduzeća.
Dakle, ako pretpostavimo da je prosečna neto plata OVAKVIH profesionalaca 1000€, onda je bruto plata oko 1650€, a njih 5 mesečno vredi oko 8000€, odnosno za vreme trajanja projekta oko 30000€. To sve pomnoženo sa 2 će biti izuzetno blisko cifri od koje neko ovde pravi SLONA.
Ko misli da može jeftinije, ima svih ovih godina priliku da to i dokaže, ali ne kroz crnu i sivu varijantu, i ne kroz amaterske prevare (to su one prevare gde izvršilac nehotično laže i kupca i sebe misleći da zna).
A oni koji misle da su ovo latice ruže neka porazmisle o tome koliko kvalitetnih i školovanih profesionalaca iz oblasti računarstva ima u Srbiji. baš zbog toga što im nije ni malo jednostavno da obezbede sebi primanja od bar 1000€, koliko to posla zaista ima u ovoj napaćenoj državi, pa samim tim i koliki je broj meseci u kojima ti isti profesionalci ne mogu preduzećima da donesu zaradu na osnovu koje primaju platu.
Za sve one koji misle da su takvi profesionalci skupi, razmislite malo i o tehnologiji kojom se bave, a koja se menja neprimerenom brzinom, i o njihovom vremenu (novcu) za neprekidno usavršavanje.
Da bismo izašli iz kamenog doba u koji nas zamagljivači uporno vuku, trebalo bi u Srbiji da ima bar 200 tendera mesečno za izradu bilo kakvih računarskih proizvoda. Nedostatak toga je mnogo veći SLON od ove nesrećno naduvane MUVE.
Da ne bude zabune, nisam spominjao profesionalce iz drugih inteligentnih zanimanja, jer o takvim poslovima imam mnogo manje informacija, ali mislim poprilično slično.
Na kraju, za one koji pominju nelegalnosti u računarskoj industriji. Prljavi poslovi ne donose par destina hiljada evra. TO je mnoooogo više. A za svaku prljavštinu apsolutno sam saglasan da se odrežu maksimalne kazne. Ali to je neka druga tema.

lopovluk se mora kazniti

pre 12 godina

Svi vi što ne umete da pročitate dalje od naslova pročitajte još jednom - "Sajt je urađen zahvaljujući Američkoj agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sve se vodi kao donacija američkog naroda Skupštini..."

Dakle - DONACIJA, a ne TROŠENJE BUDŽETSKIH (tj. naših) PARA! Pa da su naše pare u pitanju, naravno da bih i ja p*****eo ali aman ljudi - prestanite da dižete lomače pre nego što se raspitate oko bilo čega!!!
(Alo bre,
---
To što neko krade sredstva od donacije je lopovluk. Nije ta donacija data nikom da se na tome obogati, nego je data državi, kako bi jedna zajednica ili drštvo imali korist.
Ima i ekstremnijih slučajeva kad su u pitanju donacije.Slučaj sa katrinom Rebračom i ko se sve tu nakrao od donacija koje su uplaćivali građani za obolele od karcinoma je zataškan.

Poreznik

pre 12 godina

Ja mislim da ovi sto prave sajtove za 200-500 evra potkradaju drzavu svakog meseca neplacanjem poreza i doprinosa. Ovaj sajt ne ostecuje budzet jer iz njega nije ni placen vec ga puni (preko pdv-a).

Somborka

pre 12 godina

hahhahaha.... pogledajte na tom istom site-u pa najcesca pitanja gradjana..... kako je moguce da su bas ista pitanja (samo za razlicite periode) postavila cetiri gradjana u istoj formi pitanja.... hahaha.... ma oni sami sebi postavljaju pitanja....

stop kriminalu

pre 12 godina

@ Milos , @Polako ljudi
Zivite u oblacima. Vidim da nikada niste radili za nesto sto placaju drugi. Jesu, platili su drugi ali je neko capio ogromnu kolicinu para. Kada doticni pita za sta je dao pare onda se brze bolje juri ko ce nesto da napravi. Doziveo. Treba videti ko je posredovao.

@Insajder
Vidi se da nikada nisi ucestvovao na tenderu, jako si naivan.

Drasko PG

pre 12 godina

Braćo Srbi, složićete se da smo isti narod jer smo i mi i vi izglasali lopovčine koje su na vlasti i rade što je njima volja.

Iggy

pre 12 godina

Pogledao sam sajt www.parlament.rs i konceptualno i po sadrzaju je korektno uradjen, informativan i upotrebljiv. Samo neka nastave da ga azuriraju i bice dobro. A to da li mi volimo ili ne politicare koji u toj skupstini sede pa smatramo ili ne smatramo da oni zasluzuju takav sajt jer imaju ili nemaju sta na njega da stave nema veze sa tehnologijom, tehnologija je indiferentna prema nasim politickim stavovima.

Posto sam ja iz struke, evo kako bih razmisljao na ovu temu da je meni neko ponudio taj posao: aktivnosti bi morale da ukljuce uvodne sastanke za definisanje zahteva, organizaciju sajta, izradu pilot verzija dizajna, prikupljanje, konvertovanje i postavljanje materijala, razradu postupaka za azuriranje sa pravima pristupa, instaliranje infrastrukture, procedure za pravljenje rezervnih kopija, postavljanje i testiranje bezbednosti sistema, planove odrzavanja, obuku korisnika koji sajt azuriraju i administriraju, probni rad i otklanjanje primedbi i slicno a sve to pored pravljenja stranica sajta sto je jedina stvar koji krajnji korisnici vide (dakle treba malo vise od par sati slobodng vremena posle skole).

Da se ovo uradi racunao bih da mi treba MINIMALNO 3 coveka tokom 3 meseca da se sajt napravi, od ideje do glatkog rada. Neka covek potrebnog profila sa troskovima poslovanja kosta 1500E (ko je preduzetnik zna da covek kosta barem 2 puta neto plata, plus skroman profit za firmu), pa to dodje 3 x 3 x 1500 = 13.500 EUR. To je minimalno, a ne verujem da bi trebalo vise od 4 coveka i 4 meseca, sto dodje 4 x 4 x 1500 = 24.000 EUR. Realnost je negde izmedju, pa verujem da bi vecina firmi koje se ovim poslom bave prihvatio da komotno uradi posao sa rokom od 3-4 meseca za oko 15.000 EUR.

Dakle, nije bas da moze za 200 ili 2000 EUR, ali ne znam kako su izasli na 59.000 EUR. (Ustvari mislim da znam, ali neka se time neko drugi pozabavi.)

Pertula

pre 12 godina

mislila sam da ne ponavljam sta su pametni ljudi vec rekli, ALI mozda treba da prevalimo 1000000 komentar da bi se neko zamislio...ALO... 59000e? Naravno da treba da ga urade profesionalci i naravno da treba da se plati... ali, mozda je trebalo da se nadje neki jos bolji tim profesionalaca da se pljune 200000e? Mozda su ovi ipak sarlatani sto traze samo 60 ooo? To je pod jedan, a pod dva da sajt SKUPSTINE SRBIJE radi neko VAN Srbije??????? Pa jos USA??? Ceo fazon....
Siroko... koga boli uvo za nacionalne interese i ovu zemlju i ljude u njoj, ionako....

Dzogani

pre 12 godina

"Državne institucije, inače, potpuno besplatno mogu da dobiju sajt, jer za to postoji posebna služba. Pri Upravi za zajedničke poslove republičkih organa, u Sektoru za informaciono-komunikacione tehnologije, radi 50 ljudi sposobnih da urade sajtove. Ove godine je za njihov rad, nabavku kompjutera i druge opreme, izdvojeno oko 25 miliona dinara.
"

Ja to vidim ovako:
- radim u drzavnoj firmi, vucem platu, staz, markica, regres.
- u radno vreme se bavim freecel-om, facebook-om, spider-om, i naravno - angry birds.
- moj poslodavac (vlada, drzava) poslove koje bi, da je logika ziva i zdrava, ja radio - daje nekim indijancima po nekim super cenama.
- mene placaju isto, radio - ne radio, tako da se drzim svojih igrica i sl.

Opcija 2:
- radim u drzavnoj firmi za pare i privilegije, a posto nema posla,
na poslu se bavim outsorcingom za privatnu firmu koja od drzave dobija 30 k eur za posao koji urade drzavni sluzbenici u svoje radno vreme.

Zakljucak:
- ako sajt kosta 10 k eur ili vise - a treba nam vise takvih sajtova godisnje, isplati se zaposliti coveka da radi 8h dnevno, 5 dana u nedelji, 4 nedelje u mesecu, 12 meseci u godini.
Ako to ne uradimo - onda govorimo o pljacci.

Iggy

pre 12 godina

@urke: Kazes, "Klinac od moje sestre napravio bi isti ovakav ako ne i bolji za 200eur i odrzavoga pet godina".

Preterujes. Da vidimo: 5 godina je 60 meseci, 200 EUR/60 = 3,33 EUR mesecno. Preporucujem tvojoj sestri da ti ne dozvoli da njenom detetu budes poslovni savetnik.

Alo bre

pre 12 godina

Svi vi što ne umete da pročitate dalje od naslova pročitajte još jednom - "Sajt je urađen zahvaljujući Američkoj agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sve se vodi kao donacija američkog naroda Skupštini..."

Dakle - DONACIJA, a ne TROŠENJE BUDŽETSKIH (tj. naših) PARA! Pa da su naše pare u pitanju, naravno da bih i ja p*****eo ali aman ljudi - prestanite da dižete lomače pre nego što se raspitate oko bilo čega!!!

Partijaner

pre 12 godina

Svi vi koji biste dali da se državni sajt "vrti" na nekoj od besplatnih platforma, "svaka vam čast". Svaki takav free software niti ima podršku, niti garanciju a bogami ni tim koji radi 24/7 da bi pomogao u bilo kom slučaju - DDOS napada, obaranja sajta, mail spamova, konsultacija oko izrade sajta, ubacivanja sadržaja, itd, itd... Mislim - sajt državne službe na Wordpressu? Kakve besmislice! Pa rade li tako u nemačkoj, italijanskoj, američkoj vladi??? Naravno da ne!

kinkeyh

pre 12 godina

Ja stvarno ne mogu da vas shvatim.

A koliko biste vi molim vas da košta sajt skupštine jedne države?

Zbog tog: "komšijin mali bi to napravio za 200 evra" i jesmo tu gde jesmo...sve nam je traljavo, nikakvo, amaterski odrađeno, u kompletu smo jedan amaterski pokušaj evropske države.

Da se razumemo, ja sajtove koje radim retko naplatim više od 2-3000 evra, ali ne zbog toga što "to toliko košta", već zbog kombinacije kategorije klijenata za koje radim, kompleksnosti samih projekata i mog iskustva tj portfolija.

Kada bih imao firmu sačinjenu od nekoliko programera i dizajnera, sigurno da bih naplaćivao daleko više, iz više razloga (bolji kvalitet, brži rok izrade, custom written systems itd).

A svi vi komentatori programeri/dizajneri/developeri koji se nudite da uradite ovaj posao za smešnu cifru, zapitajte se malo, da li sebi činite uslugu ovakvim izjavama. Samo pokazujete koliko cenite svoj rad. Umesto da cenu svog rada podižete, vi je svima nama na ovaj način spuštate. Kada sutra negde natrčite na podatak koliko košta izrada kvalitetnog sistema u razvijenim zemljama, uzdisaćete i kleti sudbinu što ste se rodili tu gde jeste.

59000 evra je sasvim normalna cifra za sajt jedne ovakve institucije, adekvatno prilagođena uslovima u kojim živimo (da je u pitanju neka razvijena zapadna zemlja, koštao bi daleko više).

ZAR VI STVARNO MISLITE DA USAID NEMA STRUČNJAKE KOJI PROCENJUJU KOLIKO SREDSTAVA AMERIČKIH POREZNIH OBVEZNIKA TREBA IZDVOJITI ZA NEKI PROJEKAT?

Ne samo da ih imaju, nego su sigurno uzeli u obzir i našu ekonomsku situaciju!

Web development je, potpuno opravdano, jedna od najunosnijih profesija u IT svetu. Celo vaše poimanje Interneta, svodi se na korišćenje naših proizvoda, a koliko je Internet u vašem životu prisutan, znate vrlo dobro i sami.

Da ne ispadne da sam hteo ovim komentarom da branim ovu nesposobnu vlast, dodao bih samo da ne podnosim ni našu vlast, ni našu opoziciju. Ne znam ni za jednog (živog) političara u Srbiji koji svoj posao obavlja iz ljubavi prema svojoj zemlji. Da se ja pitam, svi bi redom, bez ijednog jedinog izuzetka razdužili kaiševe i pertle na određeno vreme.

Voleo bih da narod konačno shvati da izrada sajta nije menjanje karburatora (uz svo poštovanje prema automehaničarima, uglavnom poštenim i vrednim ljudima). Reč je o jednom komplikovanom poslu, za koji je potrebno jako mnogo znanja, truda i pre svega kreativnosti, a kreativnost nema cenu.

Za kraj, bilo bi lepo čuti koliko je koštao ovaj portal B92. Siguran sam da nije prošao bez par desetina hiljada evra.

Srdačan pozdrav!

Ivica

pre 12 godina

Omnicom nije "kobajagi" firmica vec jedna od najboljih domacih, pogledajte im portfolio i videćete za koga su sve radili. Ne znam koje su specifikacije u pitanju, ali verujem da USAID ne bi dao toliki novac tek tako, nisu to Velje i sl...

djindji

pre 12 godina

ТРЖИШТЕ! Да ли је направљен тендер за израду сајта? Ако ја живим и радим у условима нелојалне конкуренције, коју ми је држава направила, како да схватим ово него као привилегију. Не поштује држава правила игре која је сама написала па зато сад ова сума личи на криминал. Занимљиво како се понашају
бахато и вулгарно према средствима која извлаче из сиромашног народа.

cemu sve ovo

pre 12 godina

a ja ne znam sto ljudi toliko dizu frku. Sajt je platio USAID. To je 59 hiljada dolara od poreza americkih gradjana koji su se slili u nasu privredu.

Sajt je radilo domace preduzece u kome rade nasi programeri i koji ce taj novac trositi u na nasim pijacama, supermarketima i radnjama. I na kraju sajt super izgleda lepo radi i ocigledno sadrzi ono sto su ljudi iz parlamenta odredili. Najmanje je bitno odakle je dosao novac onda ako je Srbija profitirala od njega dvaput.

OtporNaWebu

pre 12 godina

Koliko vidim glavna razlika ovog i starog sajta je sto novi ima linkove ka fejsu i tviteru (link ka fejsu doduse ne radi), ima malo vise flash animacija i dinamike, ubacili su tabove itd.
A sto se tice izgleda i strukture, jedan klasican info sajt, kakvih ima milion na svetu. Nista novo nije izmisljeno niti osmisljeno, znaci NEMA sta da kosta 60k eur. 3/4 ovoga su gotovi sabloni, napunjeni sa odgovarajucim sadrzajem. Izgleda ok ali za 5x manje pare.
A sto se tice Omnicoma koji je ovo uradio.. to su sve nasi ex otporasi, etfovci, koji sad koriste to sto su im drugari svuda u vlasti, od skupstine, banaka, drzavnih agencija (ratel) itd.
Naravno, oni su svojevremeno naucili svoj zanat sopstvenim radom, a vidim u medjuvremenu su naucili i kako se snalazi na srpskom trzistu.
Uostalom - to je osnova inzenjerstva: sve se moze napraviti, samo je pitanje da li se moze i prodati. Oni ocigledno mogu da prodaju jer imaju kome...

Srdjan

pre 12 godina

Za ovaj novac su mogli da se kupe preko potrebni inkubatori ili nesto sto bi nekome sacuvalo zivot.
Niko nije posecivao ni stari sajt. Nista pametno se tu nikada nece videti, a jos manje procitati.
Vidim da su mnogi primetili ove nakaradne papige, i nemam nameru da trosim reci na nesto liseno svakog ukusa.
Taj grb vise govori o njima nego o nama!

Realni

pre 12 godina

hahahahhahahaha

1. USAID je finansirao projekat. TOR je izradjen po potrebi posla. S obzirom da je nabavka veca od 10.000 dolara morala je da bude otvorena procedura.

2. Ako je bila otvorena procedura to znaci da je mogao da se javio BILO KO MOGAO DA ISPUNI USLOVE TENDERA. Tender je verovatno bio otvoren 30 dana, tako da je moglo da se prijavi bilo koje pravno lice (local,national,international).

3. Da bi ponuda bila prihvacena 80% cini finansijska ponuda (cena) i 20% tehnicka ponuda (tehnologija, SEO, odrzavanje sajta). Evaluira se ono sto pristigne od ponuda.

4. Ovde se radi o ozbiljnim ugovaracima i ozbiljnim pravnim licima koja su korisnici tih sredstava. Smesno je pomisliti da je neko uzeo 59.000 EUR i strpao sebi u dzep 58.000 a ostatak dao klincima iz kraja da odrade sajt. TAKAV NE MOZE DA DOBIJE TENDER!!!

Ex demokrata 1

pre 12 godina

To je najsladja para,trebali su da ga plate 1 milion evra iz principa,cisto da pokazu narodu i medijima koliko su mocni. I inace bi te pare spljiskali na razne portrete,Audije,kafu i ratluk,sekretarice, itd...ma sve je ok, samo sto mislim da su trebali jos jacu cenu da naprave !

korupcija do usiju

pre 12 godina

Kad se ulaze u nesto prvo se razmislja da li je to isplativo. Cemu ovako skup portal Narodnoj Skupstini Srbije? Ko ce to da posecuje i s kakvim razlogom? Potrebna je prezentacija, ali ne tako nabudzena. Opet ce sada par hiljada ljudi to da poseti za tri dana iz ciste radoznalosti pa ce predsednica kao Dulic reci kako se isplatilo jer eto ima mnogo poseta.

dragan

pre 12 godina

Za izradu jednog sajta ili portala nije dovoljan jedan web dizajner. Treba obezbediti infrastrukturu: web server, application server, server za bazu podatak, basu podataka,sigurnost.... Za sve to su potrebni neki ljudi koji to pripreme, instaliraju i eventualno odrzavaju. Mislim da oni ne rade bas za dzabe. Probajte da saberete njihove tarife pa cete videti koliko to kosta. Zatim dolaze programeri (jedan bas i nije dovoljan), analiticar, web dizajner, redatori ...
Bas me zanima koja je to banka platila portal 5 hiljada eura i koje to radio za te pare. Verovatno je platila samo jedan deo portala ili neku funkciju.
Ne pricam sve ovo napamet. Ne zivim u Srbiji ali sam veoma dugo u ovom poslu da bi znao da ako hocete ozbiljan proizvod morate da izdvojite dosta novca.
Da li sajt ili portal danas treba Narodnoj Skupstini je vec neko drugo pitanje. Mozda i ne treba. Mozda te pare danas mogu da se uloze i efikasnije.

Vladan

pre 12 godina

Ne znam vise sta da mislim. Svaki sajt zahteva detaju analizu ukoliko se traga za trzisnom cenom. Tek posle uvida u ceo ugovor mogao bih da kazem da li je ovo puno ili ne. Srpske firme i institucije moraju platiti punu cenu za kvalitetne stvari iz razloga sto firme koje se bave izradom internet prezentacija konkurisu na globalnom trzistu i lagano postizu cene koje vaze na globalnom trzistu. Nemaju razloga da daju popust u Srbiji, osim ako to nije patriotski razlog.

Moja firma je radila sajtove po slicnim cenama za klijente po svetu. Jednostavne internet prezentacije sa smislenim dizajnom, interfejsom i marketing strategijom ne mogu kostati manje od 5.000 dolara.

zoonsns@gmail.com

pre 12 godina

Tol'ko sirotinje u državi, a oni arče pare na sajtove! Pa bar da su napravili neki sajt! Ništa posebno! I onda dođe neki klinac, i hakuje ga za 2 minuta! :( E Srbijo...

Svašta

pre 12 godina

(Programer, 22. jun 2011 04:43)
"Još veća sramota je što SKUPŠTINI jedne suverene države za sajt donira USAID..."

Potpuno se slažem sa ovim, to je zaista sramota, i sada na dnu stranice sajta stoji ko ga je omogućio "The development of this website...(USAID)."

Baš pohvalno za nas, da ceo svet vidi koliko smo zaostali i nepismeni... Užas.

Velmar

pre 12 godina

Ovi argumenti tipa moze sajt da se uradi za 200 eura su isti kao kad bih ja rekao nekom ko je kupio sliku Pikasa za 100 000 evra da moze da mu je uradi moj bratanac za 200 evra

Dzoni

pre 12 godina

A pre 2 nedelje umrlo dete od 10 godina jer roditelji nisu nikako mogli da nabave jos 10000 eura za operaciju srca a drzava ih odbila 100
puta pod izgovorom da nema para i ako uredno placali zdravstveno osiguranje.Ali sta je zivot deteta u odnosu na sajtove ortackim firmama.

NikolA

pre 12 godina

Prvo neozbiljno je tvrditi da se ozbiljan sajt moze naparviti za 200 eur, ali je previshe 60.000 , kada se zna da je prosecna plata 300 eur, pogotovo na platformi koju je razvila jedna privatna kuca. Kvaliet treba ustanoviti ali to moze uvek biti predmet diskusije. Na taj iznos dodajte iznos odrzavanja takvog sajta (niko ne spominje taj deo ugovora). Dalje, plate 50 ljuidi koji su zaduyeni za taj deo posla (ne mogu da verujem da oni kao daktilografkinje) kucaju tekst.
Duliceva akcija "ocistimo SrBiju" je josh jedan od primera gde su bachene pare, ali to je odavno nacin kradje, pranja para pod ovim rezimom. Reklama i internet su najlakse i dobro uhodane varijante uzimanja (otimanja) para poreskih obveznika. Ovaj rezim ne interesuje narod i vrlo se arogantno ponasha misleci da je Srbija glupa pa moze da uradi sve sta god hoce.
Ali skinuce se i oni sa vlasti, pa dolaze tuzbe...... Ako se i sudije sklone i dovedu novi ljudi koji nisu korumpirani.

Vedran NS

pre 12 godina

Pa nije baš besplatno. Ti ljudi tamo primaju platu. Isto tako oprema, racuni, iznajmljivanje prostora,... kosta. Pitanje je da li je to jeftinije ili ne za državu? Kako izgleda i po broju web prezentacija koje trebaju da se odrzavaju ili tek treba da se urade, izgleda da jeste isplativo.

pocetnik

pre 12 godina

Ne mogu vise da gledam likove nazovi "html programere " koji opravdavaju ovako skupe internet lokacije,
podgledajte npr. koliko kosta usluga u Indiji ,tamo bi to stajalo "koricu hleba" pa uporedite nas sa istom ,pa onda dajte jedan razlog zasto razvoj lokacije toliko stravicno kosta osim da bi skinuli "kajmak".Uostalom sta je tu novo,nismo bolje ni zasluzili

mojeime

pre 12 godina

Nije ovo nista, pare US Aida koji je finansirao izradu ovog sajta su ostale u Srbiji, ako je sajt izradila srpska firma.
Treba proveriti zasto software za Lastu radi hrvatska firma iz pule i zasto Srpske pare idu u Hrvatsku. Ovaj software izradjuju srpski programeri koji su zaposleni u Hrvatskoj firmi ovde, a prihoduju hrvati!? Bilo bi interesantno raskrinkati ovaj slucaj i objaviti detalje, mislim da se ovde radi o mnogo vecoj muvacini...

Evo ovako

pre 12 godina

Evo ovako.

Sajt skupštine je mogao da se napravi i za mnogo manje pare. Npr., mogli su da kupe neki template za wordpress ili joomlu, par desetina dolara (možda ni toliko). Zakupe neki domen, isto par desetina dolara (možda ni toliko), a možda su mogli i besplatno da to urade - blogovi su besplatni. Preporučujem wordpress, npr.

Ovako, imamo sajt od nekoliko desetina hiljada evra. Naravno - ko želi kvalitet, taj mora da ga plati. Ako želite da vam renomirana firma radi bilo koji posao - onda ćete dati uvek nešto više novca, iako, ruku na srce, bi vam neko mogao uraditi skoro pa isto za manje novaca.

Problem sa izradom ovakvih sajtova, koji dosta koštaju, jeste što se nan legalan način, očigledno, neki pojedinci bogate. Realno - sajt je mogao koštati duplo manje, ako ne i troduplo. Isti kvalitet, apsolutno sve isto. Trebalo bi otkriti mehanizam na osnovu koga ili pomoću koga se dolazi to ovih basnoslovnih cifara. Da to gospoda iz državne uprave plaćaju iz svog džepa - sve bi bilo drugačije.

Ovako, to plaćaju građani, a njih, srpskim jezikom rečeno, baš briga za građane. Oni (ta gospoda) gledaju isključivo svoje vlastite i sebične ciljeve, jer da je drugačije, uradili bi vrlo kvalitetan sajt za mnogo manje novaca. Ostatak su mogli dati deci bez roditelja, ili nekoj drugoj sličnoj ustanovi.

Milos

pre 12 godina

Alo pljuvači, oladite malo. Prvo pročitajte celu vest u kojoj piše da je to donacija USAID-a, a ne naše pare.

PS. Osoba koja se potpisuje kao 'web developer', neka se ponudi da radi sajtove bankama širom sveta, sasvim sigurno će napraviti kompleksni sajt bankama za te pare koje pominje, od toliko banaka, neka će sigurno prihvatiti ponudu, jer oni ipak brinu o svojim parama za razliku od države (ironija). Nisi ti development u životu video.

Insider

pre 12 godina

E moji vi... Život u ovoj zemlji mora da ostavlja posledice. Ali baš ovolike? Čitam komentare i ne mogu da verujem.

Bio je tender. I prezentacije u Narodnoj Skupštini, kojima je svako mogao da prisustvuje. Odabrana ponuda nije bila ni najjeftinija, ni najskuplja.

Firma koja je dobila je renomirana i ima zavidan portfolio. One koje nisu odabrane takodje. To su ozbiljne firme, fabrike softvera, ne studenti na raspustu.

Posledica poslednje pomenutog su - cene. Korporativna uloga košta. I to ne zato što je tehnički superiorna u odnosu na studentsku; lako bi moglo da bude obrnuto.

Ne možemo tek tako raspaljivati po svemu što se pojavi, ako želimo da nam bude bolje.

polako ljudi

pre 12 godina

Evo covek kaze sajt je radila firma koja je radila sajt i za USAID koji sve ovo donirao. To samo znaci da je USAID rekao imate toliko para na raspolaganju za sajt koji ce vam raditi ta i ta firma i tu se prica zavrsava. Mi jesmo iskorumpirani do bola ali u ovom slucaju korupcija moze samo da bude u USAID.

Za ove likove sto bi ovo uradili za 200E, alal vam qra*. Ljudi nije sajt samo slika i tekst na njemu, kao sto i kuce ne cine samo prozori i fasada!!!

andjustice4all

pre 12 godina

Za neupućene: izrada najkompleksnijeg i najskupljeg portala sa svim najkompleksnijim sistemima ažuriranja i sistemima zaštite traje između 6 i 9 meseci i košta između 8 i 9.000€...npr hrvatski portal index...da budemo svi upućeni...mada nije ovo ni prva ni poslednja pljačka...problem je u tome što nema ko da hapsi...

nesh_bros

pre 12 godina

Sajt moze da kosta i 100 000 evra !! Ali samo u Srbiji !

Ja imam nekoliko sajtova, i svaka cena preko 10 000, eventualno 15 000 je suluda !

Zamislite koliko para onda uzmu na mostu koji kosta 500 miliona, ili na najskupljem kilometru auto-puta!

SRAMOTA, sto cutimo, sedimo i trpimo !

smile

pre 12 godina

Zašto me ova vest nije iznenadila? Nije li i ovo u skladu sa svim ostalim što rade i kako rade? Svako ko je radio web dizajn ili kupovao sajt zna da je cena kriminalno visoka. Pogledao sam sajt i mena ničeg što bi opravdao ni 10-ti deo te cene. Siguran sam da je onom koji je "odobrio" plaćanje bio jad što nije mogao još više da "odobri", jer je za njihove pojmove to sitna suma.
Zato kada dođu izbori treba pogledati sajt i setiti se ko je uzeo novac iz budžeta koji smo mi punili.
Nije im ovo prvi put. Uglavom nisu ovako skromni. Zato na sledeće izbore bez amnezije.

luka

pre 12 godina

"Imam osecaj da se neko uhvatio ove teme koji kao prvo o tome pojma nema i koji sada sa dodatnim informacijama pokusava svoju "senzaciju" opravda. Neozbiljno je neke informacije posle vise pisanja tek sada saznavati sto govori da se onaj koji je ove tekstove pisao samo okomio na vest "suvise placeno" a ne da ozbiljno ispita o cemu se radi. Za neiskusne ljude i hronicne kriticare vazna je samo suma koja je sigurno u ocima obicnog coveka ogromna posebno onih koji misle da se internet stranica sastoji od komentara u Blicu i na B92. Ako je "Ocistimo Srbiju" kostalo 25.000 evra onda treba prvo da se pita koji je efekat te stranice bio a sigurno da je bio. Sa takvim informisanjem ne dovodite samo Dulica u pitanje i druge koji su za taj uspesni poduhvat se angazovali nego i vas kredibilitet"



nije poenta u tome da li sajt vredi 40 000 ili 5000 vec u tome da je Srbija u velikoj krizi, a naša administracija umesto da štedi gde god može odvaja pare za skupe sajtove.
Slažem se da je akcija "očistimo Srbiju" dobra ideja, ali zar bi toliko loše bilo da je napravljen jeftiniji sajt?
Isto pitanje važi i za sajt posvećen starim zanatima
Čak i slučaju da ovo nije neka krađa stoji pitanje da li je moralo ovako skupo i samo pokazuje nedomaćinski odnos administracije prema poverenim sredstvima
Za sajt koji se plaća iz donacija stranih zemalja nemam nikakav problem da koštaju i 100M US$

Mile sa Čubure

pre 12 godina

Meni je sajt skroz ok i izgleda mi sasvim lepo. Znajući za šta je dato 38.000 za Milosavljevićev ili 29.000 za Dulićev nazovi sajt (a pritom još dato 500.000 za promociju tog istog "sajta"), skupštinski sajt još i izgleda sasvim pristojno i radi sasvim ok. I pravo da vam kažem, drago mi je što ga je radila domaća firma, pogotovo kada vidim njihove reference i za koga su sve radili.

Iz struke

pre 12 godina

Ako neko misli da USAID ne ume da proceni koliko kosta sajt, vara se... Oni su mogli da dovedu i americku firmu koja bi naplatila bar 3x ise, ali su ipak imali tender u Srbiji...

cinik

pre 12 godina

Kolege profesionalci i amateri PRETERUJETE.
Sajt je dobar i nije jeftin. Činjenice su sledeće:
Tri programera sa radnim vremenom od 8 sati naporavili bi ovaj sajt za 6 meseci, sve sa proverama. Bruto plate 800 evra x3 x 6 meseci = 14400

NSS

pre 12 godina

"sin mog komsije se razume u racunare on to moze da ti uradi za 200 eura!!!'
e muka mi je od ovakvih komentara!
da ja sam zavrsio fakultet i imam visegodisnje iskustvo u poslu koji radim I DA TO SVE KOSTA!!!
Pun mi je k$#@% obaranja cena i komsijinog sina koji radi ispod svake cene jer koristi softver koji je kupio na buvljaku i misli da je dizajner ako se "razume u racunare"
Ovo treba da bude realna cena jer ovakve stvari se rade mesecima i ceo tim ljudi radi na tome...kada se sve to podeli na broj meseci, broj ljudi koji radi, struja, telefoni, oprema...ja mislim da je i to malo!

RADI ZA PARE ILI BESPLATNO...NIKADA JEFTINO!!!

a iz koje si ti stranke

pre 12 godina

zar sajt parlamenta jedne drzave treba i moze da kosta manje? vec vidim gomilu neupucenih hejtera kako pljuju po automatizmu
(Damjan
---
Samo ću da kažem pasoš, lična karta,vozačka, saobraćajna i ostala dokumenta. Jeza me hvata sada jer imam registraciju pare sam nekako prikupio ali sama pomisao da treba ceo dan da provedem je za mene traumatično.
Neću da pričam o drugim mogućnostima koje bi nam olakšalae život,koje bi nam bile dostupne da imamo odgovarajiži internet i prateće usluge.

marko

pre 12 godina

Dosta više o ovome. Treba da razumete da sajt nije proizvod koji kupujete sa police. Dobar sajt ne pravi 'klinac od tetke', već tim koji je podeljen na dizajnere, programere, testere, osobe koje upravljaju sadržajem i kvalitetom, menadžment itd. Sajt nije ni konačan proizvod. Ukoliko je dobar, on živi i razvija se kao i sajt B92, inače ne biste bili ovde, niti bi recimo ovaj sajt imao veću posetu od sajta skupštine. Usudite se pa pitajte B92 koliko ih je sajt koštao tokom proteklog perioda. Siguran sam da ozbiljno premašuje cifru koju je skupština izdvojila za svoj. Stavove koje olako iznosite imaju ozbiljnije posledice.

Vlada

pre 12 godina

Sajt je radila firma Omnicom Solutions d.o.o. (www.omnicom.rs), a koristili su OCP (Omnicom Content Platform), CMS koji su sami razvili. Inače, oni su radili sajt i za pominjani USAID koji je platio i ovaj sajt za Narodnu skupštinu.

Stručnjak

pre 12 godina

A ovih 50 ljudi je naravno zaposleno zato što su stručni. Naravno da i oni znaju da naprave Web-sajt i to tako što u Wordu iskucaju tekst, dodaju slike, pa snime kao HTML. Pride takav Web-sajt ne može da "padne" jer nema gde da se neko uloguje (maksimalna bezbednost). Interakcija i dinamički sadržaji - jel' se to maže na lebac?

Zivko

pre 12 godina

Da li bi ste svi vi koji pljujete skup web site za svoje roditelje trazili i najeftinijeg hirurga ako vam zatreba.
Da li, kad vam se poradja zena prvo pitate, ko je ovde najjeftiniji ginekolog?
Ako ne, pustite price o sajtovima za 15 evra. Za nekog je to zabavna politicka prica, za nas koji zivimo od svog rada uopste nije smesno.

svetlanast.

pre 12 godina

sreca u nesreci je sto u vecini, 700.000 gladnih i 1.000.0000 nezaposlenih u srbiji i ne koristi kompjuter, a saznanje o kakvim se ministarstvima i skupstini radi imaju na televiziji i na sopstvenoj kozi.
sto se tice poredjenja sa "drugima", drugi imaju pravnu drzavu, kaznjavaju lopovluk i korupciju, ne daju lazna obecaanja.
posao vlade je sreca i blagostanje naroda a ako nije u stanju to da obezbedi, podnosi ostavki i raspisuje izbore a ne koristi novac /pa makar bio i donacija/ da zamajava narod.

fun-da-mental

pre 12 godina

Ne da Srbin pare za softver pa to ti je. Kada se milioni evra slupaju u nekakav beton to je u redu, ali softver kod Srba ne sme da košta više od 100 evra i to da im ga doživotno održavaš. Da su ovi sajtovi koji se vrte po medijima najveće pronevere budžetskog novca Srbija bi bila Švajcarska.

Posle se pitamo zašto uspešne domaće softverske firme ni ne pokušavaju da rade za domaće tržište.

Jovan

pre 12 godina

Ako je ovo USAID donacija, mogu samo da zakljucim kako USAID podrzava sistemsku korupciju u 'drzavi' Srbiji. I da se neko od cinovnika ove organizacije ugradio u ovaj aranzman sa domacim protuvama. Sta drugo?

milan

pre 12 godina

Imam osecaj da se neko uhvatio ove teme koji kao prvo o tome pojma nema i koji sada sa dodatnim informacijama pokusava svoju "senzaciju" opravda. Neozbiljno je neke informacije posle vise pisanja tek sada saznavati sto govori da se onaj koji je ove tekstove pisao samo okomio na vest "suvise placeno" a ne da ozbiljno ispita o cemu se radi. Za neiskusne ljude i hronicne kriticare vazna je samo suma koja je sigurno u ocima obicnog coveka ogromna posebno onih koji misle da se internet stranica sastoji od komentara u Blicu i na B92. Ako je "Ocistimo Srbiju" kostalo 25.000 evra onda treba prvo da se pita koji je efekat te stranice bio a sigurno da je bio. Sa takvim informisanjem ne dovodite samo Dulica u pitanje i druge koji su za taj uspesni poduhvat se angazovali nego i vas kredibilitet.

Programer

pre 12 godina

Kao programer i web developer imam problem sa time kada neko ovde među komentarima naivno kaže da bi on uradio "isti ovaj sajt za 200eur" i gnušam se takvih tutorial-priučenih freelancera koji ne bi napravili ništa bolje od blago izmenjene Joomle ili nekog drugog OSS CMS-a.

Ali... 60000Eur!? Pa ljudi moji, da li je vama dobro? Ne interesuje me ni ko je prvobitno dao pare, već samo mi nije jasno kako samo smete da tolika novčana sredstva dajete za sajt koji zaista nije vredan tih para u Srbiji, po bilo čijoj proceni! Još veća sramota je što SKUPŠTINI jedne suverene države za sajt donira USAID, dok vam sposobni informatičari bleje po kancelarijama! Šta smo mi? Džibuti? Ako niko od zaposlenih ne zna da konstruiše prezentaciju ekvivalentnu ovome, molim lepo - otpustite višak džabolebaroša koji imaju za posao da gledaju Ubuntu login prompt na ekranu sa leve strane (sajt je hostovan na dotičnoj distribuciji), a Facebook sa desne, i zaposlite nekoga ko zna!

Poruka za USAID predstavnike: Hvala vam najlepše što finansirate obnovu dotrajalih ambulanti i škola, ali nemojte ni dinara više davati za ovakve projekte, time samo podržavate ogavno ponašanje naših političara!

paja

pre 12 godina

Nije pametno kraduckati, jer ako te uhvate ići ćeš u zatvor, a tamo je odvratno. Juče đakuzi tašna, skupi sat, a danas zajednički WC i kupanje jednom nedeljno. U obrazovanje pod hitno treba uvesti prevenciju protiv korupcije i narkomanije. Voditi decu i odrasle po zatvorima, pa neka vagaju isplati li se pljačkati firme i trafike. Naši političari su kao babe, čitav dan piju kafe i tračare. Pa sad mi kao treba da verujemo da Tadić ne zna, da ovi njegovi lapaju 30000e tamo 40000e vamo. I njega bih ja kao Sanadera malo na hlađenje. Čoveče došlo je do toga, da se ova kvazielita uvredi, kada im spomeneš te sume. Kao šta je to za nas, nismo mi kokošari, da si pitao gde su 200-300000e pa da ti i odgovorim. A do prekjuče bili srednja klasa, nosili starke, vredno studirali, i delili letke DSa po Knezu.

Djordje

pre 12 godina

"24 мај 2011 ... Portal Nacionalni brend Srbije počinje da radi ovih dana BEOGRAD Ministar poljoprivrede trgovine šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović ..."
Pa gde je taj portal?

Raso

pre 12 godina

Sa tacke gledista kao graficki i web dizajner vjerujem da je cijena sasvim pristojna za ovakav websajt za koje je bilo potrebno vjerujem vise od pola godine rada sa podacima,marketingom,SEO itd.
Ako su to vec mogli dobiti dzabe onda mislim da je glupo platiti taj kad vec postoji toliko zaposlenih u skupstini koji bi navodno mogli kao tim napraviti taj sajt.Mada cisto sumnjam.Za ovo je potreban tim pravih profesionalaca koji cvrsto stoji na svojim nogama u ovom poslu.

Kako bi Red Adair rekao : "If you think it's expensive to hire a professional to do the job, wait until you hire an amateur."

Neka kovac kuje,neka krojac kroji i nek se svako drzi svog posla ;)

Puno pozdrava za kolege.

Marko Jovanovic

pre 12 godina

Evo josh jedne poruke deci koja sad upisuju srednju shkolu:"Deco,upisujte se za web-dizajnere sa obaveznim predmetom politichki kriminal!!!"

PS:Prosvetari potrudite se malo da privuchete decu,ne mogu sve ja da vas uchim!!!

Veb dizajner

pre 12 godina

U jednom delu teksta napisali ste da ste u vise firmi proverili da sajt kosta od nekoliko stotina do desetina hiljada evra... Mozete li navesti koje su to firme, s obzirom da ja nisam naplatio vise od 1500$ za sajt? I za te pare dobijete, da se laicki izrazim, super sajt, sa svim mogucim opcijama (forumi, sistem naplacivanja itd.) koje zelite.

A sto se tice cene sajta nase cenjene Vlade za to zaista nemam komentar... Lazu i gledaju u oci ovaj napaceni narod.

S2

pre 12 godina

Preko tog sajta se verovatno može putovati kroz vreme i u udaljene galaksije a klikom na odgovarajuću komandu se otvara svojevrsni portal pomoću kojeg se može preći u paralelni svet gde su svetske sile Etiopija, Jemen, Čad, Haiti i Moldavija a najsiromašnije i najnerazvijenije zemlje SAD, Kanada, Švajcarska, Japan i Nemačka.
Ništa u negativnom kontekstu, samo kao primer...

BlockOut

pre 12 godina

Zasto da ne, nek sve bude po evropskim standardima, tj cene struje, goriva, hrane, tj zivota. cak smo i skuplji xD tj bolji od evrope, zasto ne bi placali i sajtove evropski xD
jos samo da su nam plate kao u EU x) pa da imamo cemu da se radujemo, a za sad mozemo gledmao kako raspite novac, mada i ne cudi me, uskoro ce izbori pa ste kreativni uzet makar i koji euro dok jos mozete.

Ziveli braco bogatas tj politicarii imate 6.000.000 "radnika" xD tj obicnih gradjana da vam daju lovu a vi trosite, zasluzili ste!!


http://www.youtube.com/watch?v=EDggq272KJ0 ;)

Misa

pre 12 godina

Pa sta kao mnogo je? Pa jel znate vi koliko kosta nova mecka s klase?
Pa svake godine sve skuplja to niste znali a? Pa normalno kad vozite yuga. Pa ruckovi, vecere, pevacice po stolovima.
Alooo rodjaci flasa Moet-a 150e pa meni treba bar 6 flasa za vece, pa odakle bre?? Kako da postignem to? Ove bre savremene sve se razumeju u kamenje ma nece cirkon boga nema odma izvali! Pa sta vi mislite al` realno koliko bre ja sajtova treba da napravim za sve to skupa? Pa bre ja sam samo ove godine napravio bar 2 i sta? uzeo 10 konja i jel mnogo? Ma nista bre jedva prezivljavam. Moram do izbora bar josh 10 sajtova da uradim al nekih malo skupljih ovo sve buranija pa da zabodem ko covek milku pa da troskarim do sledece godine a onda cu da napravim most ili kupim vakcine ma nesto cu da smislim, al sad tuga...

ZivJeDraza

pre 12 godina

I sta sad trebamo da vam verujemo? Imam i ja svoj satj, placam 15e mesecno, vama trebam da verujem za 60.000e ?! ahahhaha... Nego sva sreca pa znamo u kojoj drzavi zivimo, da su lopovi na sve strane, a najvise u toj mrtvoj vladi.
NICIJA NIJE GORELA DO ZORE !

Dzoni

pre 12 godina

Daj ne zaludjujte nas vise ksd i moja baba zna da je cist kriminal.I taj dulicev i milosavljevicev sajt radile fantomske firme kojima je to i jedini sajt za koji su placeni.Krade se gde se stigne,to je samo sica sta radi vlast.

pera s onoga sveta

pre 12 godina

I mercedes moze da se napravi za 3.000 evra, a nama ga uvaljuju za 100.000 Evrica. Ocete dokaz. P evo vam ga na. Yugo je unisten samo zato da nam uvaljuju te zapadnjacke sklopocije ko sto su Mercedesi, Audije i ostale tasljige. Sve je to drugovi i drugarice, kazem ja vama, jedna velika imperjalisticka zavera.

P.S. Oni koji nemaju sarkazm'o'metar nek preskoce komentar

sajtomanijak

pre 12 godina

Ne znam zasto se pravi ovolika frka oko cene sajtova.
Ozbiljna firma u svetu placa po 200.000 $ dolara da se napravi sajt. Ovde pricamo o drzavnim institucijama. Ko zna koliko vredi sajt od Interpola, FBI, CIA, NASE itd... Milionske sume mora da su u pitanju!
Sve je to opravdano.

Igor

pre 12 godina

Pre svega sajt skupstine su praveli ameri, oni su ga i platili i ako posetite sajt vidi se da je apsolutno identican stil sa americkim vladinim sajtovima.

Sto se tice vladine uprave za zajednicke poslove itd.. pa ne bi im ni ja dao da mi naprave sajt pa makar i besplatno, pogledajte kako izgledaju ti sajtovi..

Pancevac

pre 12 godina

Joooj ljudi...pa sve sto su naveli da ti "vredni" sajtovi mogu da rade, ankete, 360 stepeni razgledanje, galerije itd. svi ti gedzeti se mogu naci besplatni ili za male pare na joomli, wordpressu itd... ovo je cisto otimanje novaca.

Goran

pre 12 godina

Sajt Skupštine bi mogao da kosta najvise 5000 eura, i da se za te pare napravi sasvim dobar sajt primeren jednoj takvoj drzavnoj instituciji. Dizajner sam, pa dajem najgrublju procenu. Ali ovo je cisto pranje para...59.000 eura je zavrsilo dobrim delom kod nekoga u dzepu, i to je jasno kao dan.

Peca

pre 12 godina

Ako se covek malo fokusira iza natpisa Narodna skupstina Republike Srbije moze da se vidi ovo:
http://www2.vukajlija.com/var/products/posters/201011/48145/novi-grb-srbije.jpg?1308293790
Tuzno...

Nikola

pre 12 godina

Pa ako kad narod stoka,i treba da ovako da se radi.Glasajte ponovo za iste pa da za dve godine urade i neki updajt za 20-30k eura.Inace da,u srbiji to tako ide 10-15k eura lagano firme placaju za sajtove,ovi sa naprednim servisima galerija i video u tekstu idu i preko 300k eura.U svetu isto uradis 10sajta i milioner si postao,to tako ide.

Rastko

pre 12 godina

59.000 uludo bacenih evra samo da bi se promovisala nakaradna turbo folk vizija danasnje Srbije.
Prvo sto covek ugleda na ovom sajtu je dvoglavi debelovrati papagaj deformisanih kljunova sa necim sto se pre moze nazvati serpom, nego krunom na glavi.
Zar TV prenosi nisu dovoljni?
Da li je po nalogu USAID-a i vlade SAD uklonjen ovaj grb:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/Coat_of_arms_of_Serbia_small_%282004_-_2010%29.svg
i zamenjen sa ovim:
http://img651.imageshack.us/img651/7359/71583216.gif
http://img560.imageshack.us/img560/7714/50969214.gif

Blogadzija

pre 12 godina

Ja mislim da ovi iz Skupstine lazu da je kostalo toliko. Dobili ga na poklon od ovih amerikanaca pa zele da daju na znacaju samom sajtu tolikom cenom ,a i malo da se klince pred tim amerikancima. I druga varijanta o kojoj razmisljam je da su se osetili pogodjenim da njihov sajt bude (nekim slucajem) jeftiniji od sajta g. Dulica. Pa ne ide...stvarno.

Ivan

pre 12 godina

Treba prestati sa ovim senzacionalistickim izvestavanjem o cenama sajtova. Uzvicnik u recenici sa cenom je krajnje tendenciozan. Izvolite lepo pa ispitajte da li je namestan tender za sajt pa onda napadajte ako jeste... sama cena nije nikakav razlog za ovakve tekstove. Sajt apsolutno moze da kosta toliko... nisu samo tvorevine od gvozdja i betone skupe...

laki00

pre 12 godina

SRAMNO! Slucajno poznajem coveka koji bi ima uradio sajt za max. 10.000 eura, da se smrznes.... klacka on, ali je ovo preterana cena. Cini mi se da su Ameri i trazili tu cenu , mozda za do 50 procenata vecu, a kusur zavrsio u necijem dzepu!poz

rrmx

pre 12 godina

Cim sam videla naslov, nasmejala sam se. Mislim da je ovo postalo utrkivanje :)

A neko bi trebao da obavesti usaid da je "najznacajnija institucija" u stvari skup podizaca ruku.

Web programer

pre 12 godina

Vrlo pouzdana informacija, znam jer sam licno ucestvovao, prosecna cena web sajta za banke u Srbiji je od 4 do 5 hiljada EUR. A imaju neuporedivo kompleksnije sisteme i mnogo bitnije informacije od ovog.

Prooverite za koliko rade najpoznatije domace firme, kada se radi po regularnom, otvorenom tenderu zasto NIKADA niti jedna od njih nije pozvana na tender, vec samo neke kobajagi firmice.

STRASNO!

Milutin Mladjenović

pre 12 godina

Odlično oprane pare, čestitam.
Za toliko dolara, na Floridi može da se kupi kuća od 200 kvadrata i 6 ari placa/dvorišta.
Kako je počelo sa ovim cenama sajtova u Srbiji, pitanje je dana, kada će osvanuti neka vest od nekog ministarstva kod nas, koje je platilo isti pola miliona evra.

Marko

pre 12 godina

Oni će na kraju da za sajtove daju milion evra, a mi ćemo i dalje da stojimo u redovima da bi smo im predali izvod iz matične knjige rođenih, fotokopiju lične karte ili tako neku glupost od dokumenta...
Nije mi jasno ima li ovom ludilu sa sajtovima kraja? Oni stvarno misle da smo mi obične budale.

Web programer

pre 12 godina

Vrlo pouzdana informacija, znam jer sam licno ucestvovao, prosecna cena web sajta za banke u Srbiji je od 4 do 5 hiljada EUR. A imaju neuporedivo kompleksnije sisteme i mnogo bitnije informacije od ovog.

Prooverite za koliko rade najpoznatije domace firme, kada se radi po regularnom, otvorenom tenderu zasto NIKADA niti jedna od njih nije pozvana na tender, vec samo neke kobajagi firmice.

STRASNO!

Rastko

pre 12 godina

59.000 uludo bacenih evra samo da bi se promovisala nakaradna turbo folk vizija danasnje Srbije.
Prvo sto covek ugleda na ovom sajtu je dvoglavi debelovrati papagaj deformisanih kljunova sa necim sto se pre moze nazvati serpom, nego krunom na glavi.
Zar TV prenosi nisu dovoljni?
Da li je po nalogu USAID-a i vlade SAD uklonjen ovaj grb:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/Coat_of_arms_of_Serbia_small_%282004_-_2010%29.svg
i zamenjen sa ovim:
http://img651.imageshack.us/img651/7359/71583216.gif
http://img560.imageshack.us/img560/7714/50969214.gif

Peca

pre 12 godina

Ako se covek malo fokusira iza natpisa Narodna skupstina Republike Srbije moze da se vidi ovo:
http://www2.vukajlija.com/var/products/posters/201011/48145/novi-grb-srbije.jpg?1308293790
Tuzno...

Marko

pre 12 godina

Oni će na kraju da za sajtove daju milion evra, a mi ćemo i dalje da stojimo u redovima da bi smo im predali izvod iz matične knjige rođenih, fotokopiju lične karte ili tako neku glupost od dokumenta...
Nije mi jasno ima li ovom ludilu sa sajtovima kraja? Oni stvarno misle da smo mi obične budale.

paja

pre 12 godina

Nije pametno kraduckati, jer ako te uhvate ići ćeš u zatvor, a tamo je odvratno. Juče đakuzi tašna, skupi sat, a danas zajednički WC i kupanje jednom nedeljno. U obrazovanje pod hitno treba uvesti prevenciju protiv korupcije i narkomanije. Voditi decu i odrasle po zatvorima, pa neka vagaju isplati li se pljačkati firme i trafike. Naši političari su kao babe, čitav dan piju kafe i tračare. Pa sad mi kao treba da verujemo da Tadić ne zna, da ovi njegovi lapaju 30000e tamo 40000e vamo. I njega bih ja kao Sanadera malo na hlađenje. Čoveče došlo je do toga, da se ova kvazielita uvredi, kada im spomeneš te sume. Kao šta je to za nas, nismo mi kokošari, da si pitao gde su 200-300000e pa da ti i odgovorim. A do prekjuče bili srednja klasa, nosili starke, vredno studirali, i delili letke DSa po Knezu.

Programer

pre 12 godina

Kao programer i web developer imam problem sa time kada neko ovde među komentarima naivno kaže da bi on uradio "isti ovaj sajt za 200eur" i gnušam se takvih tutorial-priučenih freelancera koji ne bi napravili ništa bolje od blago izmenjene Joomle ili nekog drugog OSS CMS-a.

Ali... 60000Eur!? Pa ljudi moji, da li je vama dobro? Ne interesuje me ni ko je prvobitno dao pare, već samo mi nije jasno kako samo smete da tolika novčana sredstva dajete za sajt koji zaista nije vredan tih para u Srbiji, po bilo čijoj proceni! Još veća sramota je što SKUPŠTINI jedne suverene države za sajt donira USAID, dok vam sposobni informatičari bleje po kancelarijama! Šta smo mi? Džibuti? Ako niko od zaposlenih ne zna da konstruiše prezentaciju ekvivalentnu ovome, molim lepo - otpustite višak džabolebaroša koji imaju za posao da gledaju Ubuntu login prompt na ekranu sa leve strane (sajt je hostovan na dotičnoj distribuciji), a Facebook sa desne, i zaposlite nekoga ko zna!

Poruka za USAID predstavnike: Hvala vam najlepše što finansirate obnovu dotrajalih ambulanti i škola, ali nemojte ni dinara više davati za ovakve projekte, time samo podržavate ogavno ponašanje naših političara!

Goran

pre 12 godina

Sajt Skupštine bi mogao da kosta najvise 5000 eura, i da se za te pare napravi sasvim dobar sajt primeren jednoj takvoj drzavnoj instituciji. Dizajner sam, pa dajem najgrublju procenu. Ali ovo je cisto pranje para...59.000 eura je zavrsilo dobrim delom kod nekoga u dzepu, i to je jasno kao dan.

S2

pre 12 godina

Preko tog sajta se verovatno može putovati kroz vreme i u udaljene galaksije a klikom na odgovarajuću komandu se otvara svojevrsni portal pomoću kojeg se može preći u paralelni svet gde su svetske sile Etiopija, Jemen, Čad, Haiti i Moldavija a najsiromašnije i najnerazvijenije zemlje SAD, Kanada, Švajcarska, Japan i Nemačka.
Ništa u negativnom kontekstu, samo kao primer...

Djordje

pre 12 godina

"24 мај 2011 ... Portal Nacionalni brend Srbije počinje da radi ovih dana BEOGRAD Ministar poljoprivrede trgovine šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović ..."
Pa gde je taj portal?

fun-da-mental

pre 12 godina

Ne da Srbin pare za softver pa to ti je. Kada se milioni evra slupaju u nekakav beton to je u redu, ali softver kod Srba ne sme da košta više od 100 evra i to da im ga doživotno održavaš. Da su ovi sajtovi koji se vrte po medijima najveće pronevere budžetskog novca Srbija bi bila Švajcarska.

Posle se pitamo zašto uspešne domaće softverske firme ni ne pokušavaju da rade za domaće tržište.

Marko Jovanovic

pre 12 godina

Evo josh jedne poruke deci koja sad upisuju srednju shkolu:"Deco,upisujte se za web-dizajnere sa obaveznim predmetom politichki kriminal!!!"

PS:Prosvetari potrudite se malo da privuchete decu,ne mogu sve ja da vas uchim!!!

Veb dizajner

pre 12 godina

U jednom delu teksta napisali ste da ste u vise firmi proverili da sajt kosta od nekoliko stotina do desetina hiljada evra... Mozete li navesti koje su to firme, s obzirom da ja nisam naplatio vise od 1500$ za sajt? I za te pare dobijete, da se laicki izrazim, super sajt, sa svim mogucim opcijama (forumi, sistem naplacivanja itd.) koje zelite.

A sto se tice cene sajta nase cenjene Vlade za to zaista nemam komentar... Lazu i gledaju u oci ovaj napaceni narod.

Stručnjak

pre 12 godina

A ovih 50 ljudi je naravno zaposleno zato što su stručni. Naravno da i oni znaju da naprave Web-sajt i to tako što u Wordu iskucaju tekst, dodaju slike, pa snime kao HTML. Pride takav Web-sajt ne može da "padne" jer nema gde da se neko uloguje (maksimalna bezbednost). Interakcija i dinamički sadržaji - jel' se to maže na lebac?

ZivJeDraza

pre 12 godina

I sta sad trebamo da vam verujemo? Imam i ja svoj satj, placam 15e mesecno, vama trebam da verujem za 60.000e ?! ahahhaha... Nego sva sreca pa znamo u kojoj drzavi zivimo, da su lopovi na sve strane, a najvise u toj mrtvoj vladi.
NICIJA NIJE GORELA DO ZORE !

Srdjan

pre 12 godina

Za ovaj novac su mogli da se kupe preko potrebni inkubatori ili nesto sto bi nekome sacuvalo zivot.
Niko nije posecivao ni stari sajt. Nista pametno se tu nikada nece videti, a jos manje procitati.
Vidim da su mnogi primetili ove nakaradne papige, i nemam nameru da trosim reci na nesto liseno svakog ukusa.
Taj grb vise govori o njima nego o nama!

rrmx

pre 12 godina

Cim sam videla naslov, nasmejala sam se. Mislim da je ovo postalo utrkivanje :)

A neko bi trebao da obavesti usaid da je "najznacajnija institucija" u stvari skup podizaca ruku.

Ivan

pre 12 godina

Treba prestati sa ovim senzacionalistickim izvestavanjem o cenama sajtova. Uzvicnik u recenici sa cenom je krajnje tendenciozan. Izvolite lepo pa ispitajte da li je namestan tender za sajt pa onda napadajte ako jeste... sama cena nije nikakav razlog za ovakve tekstove. Sajt apsolutno moze da kosta toliko... nisu samo tvorevine od gvozdja i betone skupe...

Dzoni

pre 12 godina

Daj ne zaludjujte nas vise ksd i moja baba zna da je cist kriminal.I taj dulicev i milosavljevicev sajt radile fantomske firme kojima je to i jedini sajt za koji su placeni.Krade se gde se stigne,to je samo sica sta radi vlast.

Zivko

pre 12 godina

Da li bi ste svi vi koji pljujete skup web site za svoje roditelje trazili i najeftinijeg hirurga ako vam zatreba.
Da li, kad vam se poradja zena prvo pitate, ko je ovde najjeftiniji ginekolog?
Ako ne, pustite price o sajtovima za 15 evra. Za nekog je to zabavna politicka prica, za nas koji zivimo od svog rada uopste nije smesno.

Raso

pre 12 godina

Sa tacke gledista kao graficki i web dizajner vjerujem da je cijena sasvim pristojna za ovakav websajt za koje je bilo potrebno vjerujem vise od pola godine rada sa podacima,marketingom,SEO itd.
Ako su to vec mogli dobiti dzabe onda mislim da je glupo platiti taj kad vec postoji toliko zaposlenih u skupstini koji bi navodno mogli kao tim napraviti taj sajt.Mada cisto sumnjam.Za ovo je potreban tim pravih profesionalaca koji cvrsto stoji na svojim nogama u ovom poslu.

Kako bi Red Adair rekao : "If you think it's expensive to hire a professional to do the job, wait until you hire an amateur."

Neka kovac kuje,neka krojac kroji i nek se svako drzi svog posla ;)

Puno pozdrava za kolege.

Milutin Mladjenović

pre 12 godina

Odlično oprane pare, čestitam.
Za toliko dolara, na Floridi može da se kupi kuća od 200 kvadrata i 6 ari placa/dvorišta.
Kako je počelo sa ovim cenama sajtova u Srbiji, pitanje je dana, kada će osvanuti neka vest od nekog ministarstva kod nas, koje je platilo isti pola miliona evra.

sajtomanijak

pre 12 godina

Ne znam zasto se pravi ovolika frka oko cene sajtova.
Ozbiljna firma u svetu placa po 200.000 $ dolara da se napravi sajt. Ovde pricamo o drzavnim institucijama. Ko zna koliko vredi sajt od Interpola, FBI, CIA, NASE itd... Milionske sume mora da su u pitanju!
Sve je to opravdano.

Misa

pre 12 godina

Pa sta kao mnogo je? Pa jel znate vi koliko kosta nova mecka s klase?
Pa svake godine sve skuplja to niste znali a? Pa normalno kad vozite yuga. Pa ruckovi, vecere, pevacice po stolovima.
Alooo rodjaci flasa Moet-a 150e pa meni treba bar 6 flasa za vece, pa odakle bre?? Kako da postignem to? Ove bre savremene sve se razumeju u kamenje ma nece cirkon boga nema odma izvali! Pa sta vi mislite al` realno koliko bre ja sajtova treba da napravim za sve to skupa? Pa bre ja sam samo ove godine napravio bar 2 i sta? uzeo 10 konja i jel mnogo? Ma nista bre jedva prezivljavam. Moram do izbora bar josh 10 sajtova da uradim al nekih malo skupljih ovo sve buranija pa da zabodem ko covek milku pa da troskarim do sledece godine a onda cu da napravim most ili kupim vakcine ma nesto cu da smislim, al sad tuga...

kinkeyh

pre 12 godina

Ja stvarno ne mogu da vas shvatim.

A koliko biste vi molim vas da košta sajt skupštine jedne države?

Zbog tog: "komšijin mali bi to napravio za 200 evra" i jesmo tu gde jesmo...sve nam je traljavo, nikakvo, amaterski odrađeno, u kompletu smo jedan amaterski pokušaj evropske države.

Da se razumemo, ja sajtove koje radim retko naplatim više od 2-3000 evra, ali ne zbog toga što "to toliko košta", već zbog kombinacije kategorije klijenata za koje radim, kompleksnosti samih projekata i mog iskustva tj portfolija.

Kada bih imao firmu sačinjenu od nekoliko programera i dizajnera, sigurno da bih naplaćivao daleko više, iz više razloga (bolji kvalitet, brži rok izrade, custom written systems itd).

A svi vi komentatori programeri/dizajneri/developeri koji se nudite da uradite ovaj posao za smešnu cifru, zapitajte se malo, da li sebi činite uslugu ovakvim izjavama. Samo pokazujete koliko cenite svoj rad. Umesto da cenu svog rada podižete, vi je svima nama na ovaj način spuštate. Kada sutra negde natrčite na podatak koliko košta izrada kvalitetnog sistema u razvijenim zemljama, uzdisaćete i kleti sudbinu što ste se rodili tu gde jeste.

59000 evra je sasvim normalna cifra za sajt jedne ovakve institucije, adekvatno prilagođena uslovima u kojim živimo (da je u pitanju neka razvijena zapadna zemlja, koštao bi daleko više).

ZAR VI STVARNO MISLITE DA USAID NEMA STRUČNJAKE KOJI PROCENJUJU KOLIKO SREDSTAVA AMERIČKIH POREZNIH OBVEZNIKA TREBA IZDVOJITI ZA NEKI PROJEKAT?

Ne samo da ih imaju, nego su sigurno uzeli u obzir i našu ekonomsku situaciju!

Web development je, potpuno opravdano, jedna od najunosnijih profesija u IT svetu. Celo vaše poimanje Interneta, svodi se na korišćenje naših proizvoda, a koliko je Internet u vašem životu prisutan, znate vrlo dobro i sami.

Da ne ispadne da sam hteo ovim komentarom da branim ovu nesposobnu vlast, dodao bih samo da ne podnosim ni našu vlast, ni našu opoziciju. Ne znam ni za jednog (živog) političara u Srbiji koji svoj posao obavlja iz ljubavi prema svojoj zemlji. Da se ja pitam, svi bi redom, bez ijednog jedinog izuzetka razdužili kaiševe i pertle na određeno vreme.

Voleo bih da narod konačno shvati da izrada sajta nije menjanje karburatora (uz svo poštovanje prema automehaničarima, uglavnom poštenim i vrednim ljudima). Reč je o jednom komplikovanom poslu, za koji je potrebno jako mnogo znanja, truda i pre svega kreativnosti, a kreativnost nema cenu.

Za kraj, bilo bi lepo čuti koliko je koštao ovaj portal B92. Siguran sam da nije prošao bez par desetina hiljada evra.

Srdačan pozdrav!

Vlada

pre 12 godina

Sajt je radila firma Omnicom Solutions d.o.o. (www.omnicom.rs), a koristili su OCP (Omnicom Content Platform), CMS koji su sami razvili. Inače, oni su radili sajt i za pominjani USAID koji je platio i ovaj sajt za Narodnu skupštinu.

pera s onoga sveta

pre 12 godina

I mercedes moze da se napravi za 3.000 evra, a nama ga uvaljuju za 100.000 Evrica. Ocete dokaz. P evo vam ga na. Yugo je unisten samo zato da nam uvaljuju te zapadnjacke sklopocije ko sto su Mercedesi, Audije i ostale tasljige. Sve je to drugovi i drugarice, kazem ja vama, jedna velika imperjalisticka zavera.

P.S. Oni koji nemaju sarkazm'o'metar nek preskoce komentar

Jovan

pre 12 godina

Ako je ovo USAID donacija, mogu samo da zakljucim kako USAID podrzava sistemsku korupciju u 'drzavi' Srbiji. I da se neko od cinovnika ove organizacije ugradio u ovaj aranzman sa domacim protuvama. Sta drugo?

mullala aka "u svakoj čorbi mirođija"

pre 12 godina

Pa lepo... skoro 150 komentara. Radite li vi ljudi nešto? Imala sam ideju da pročitam sve, ali sam odustala kada sam videla koliko malo ima ljudi koji nešto znaju, a koliko više onih koji ne znaju dovoljno - na sav glas.

Evo pitanja za kolege koje procenjuju koliko je trebalo da košta: znate li koje su funkcionalnosti koje postoje, koliki tim je radio? Koliko je prekovremenih sati bilo? Na koji način se radio import? Kakav je CMS?

Količinu tesktova, slika, bez funkcionalnosti, možete da vidite i sami. Zanima me, da li iko od vas, ko ima dovoljno vremena, hoće da proba da sve te tekstove (sa ćirilične, latinične i engleske verzije) iskopira, pa, samo u neki word... I sredi slike.

Što se funkcionalnosti tiče, neke su očigledne. Neke nisu. Molim vas da mi ostavite kontakte tih vaših firmi koje daju cenu sajta pre nego što čuju zahteve. Rado bih ih preporučila nekim ljudima. A možda jednog dana i sama odlučim da mi treba nešto od njih.

Pišite, mislite šta hoćete. Kad znate najbolje, niko vam neće promeniti mišljenje. Ali pre nekih izjava trebalo bi se informisati.

NSS

pre 12 godina

"sin mog komsije se razume u racunare on to moze da ti uradi za 200 eura!!!'
e muka mi je od ovakvih komentara!
da ja sam zavrsio fakultet i imam visegodisnje iskustvo u poslu koji radim I DA TO SVE KOSTA!!!
Pun mi je k$#@% obaranja cena i komsijinog sina koji radi ispod svake cene jer koristi softver koji je kupio na buvljaku i misli da je dizajner ako se "razume u racunare"
Ovo treba da bude realna cena jer ovakve stvari se rade mesecima i ceo tim ljudi radi na tome...kada se sve to podeli na broj meseci, broj ljudi koji radi, struja, telefoni, oprema...ja mislim da je i to malo!

RADI ZA PARE ILI BESPLATNO...NIKADA JEFTINO!!!

svetlanast.

pre 12 godina

sreca u nesreci je sto u vecini, 700.000 gladnih i 1.000.0000 nezaposlenih u srbiji i ne koristi kompjuter, a saznanje o kakvim se ministarstvima i skupstini radi imaju na televiziji i na sopstvenoj kozi.
sto se tice poredjenja sa "drugima", drugi imaju pravnu drzavu, kaznjavaju lopovluk i korupciju, ne daju lazna obecaanja.
posao vlade je sreca i blagostanje naroda a ako nije u stanju to da obezbedi, podnosi ostavki i raspisuje izbore a ne koristi novac /pa makar bio i donacija/ da zamajava narod.

Profesor

pre 12 godina

Velika muva je ipak samo muva, ali nije slon. U dobrim okolnostima svaki računarski projekat bi trebalo da se završi za 4 meseca, a projektni tim bi trebalo da sadrži bar 5 razliito profilisanih profesionalno osposobljenih članova. Svako ko je iole upoznat sa pojmom malog i sitnog preduzeća, ako želi legalno i profesionalno da izvršava svoje ugovore svestan je da svaki dobijeni dinar deli nadvoje: pola za isplate zaposlenima, a drugu polovinu za sve ostale potrebe preduzeća.
Dakle, ako pretpostavimo da je prosečna neto plata OVAKVIH profesionalaca 1000€, onda je bruto plata oko 1650€, a njih 5 mesečno vredi oko 8000€, odnosno za vreme trajanja projekta oko 30000€. To sve pomnoženo sa 2 će biti izuzetno blisko cifri od koje neko ovde pravi SLONA.
Ko misli da može jeftinije, ima svih ovih godina priliku da to i dokaže, ali ne kroz crnu i sivu varijantu, i ne kroz amaterske prevare (to su one prevare gde izvršilac nehotično laže i kupca i sebe misleći da zna).
A oni koji misle da su ovo latice ruže neka porazmisle o tome koliko kvalitetnih i školovanih profesionalaca iz oblasti računarstva ima u Srbiji. baš zbog toga što im nije ni malo jednostavno da obezbede sebi primanja od bar 1000€, koliko to posla zaista ima u ovoj napaćenoj državi, pa samim tim i koliki je broj meseci u kojima ti isti profesionalci ne mogu preduzećima da donesu zaradu na osnovu koje primaju platu.
Za sve one koji misle da su takvi profesionalci skupi, razmislite malo i o tehnologiji kojom se bave, a koja se menja neprimerenom brzinom, i o njihovom vremenu (novcu) za neprekidno usavršavanje.
Da bismo izašli iz kamenog doba u koji nas zamagljivači uporno vuku, trebalo bi u Srbiji da ima bar 200 tendera mesečno za izradu bilo kakvih računarskih proizvoda. Nedostatak toga je mnogo veći SLON od ove nesrećno naduvane MUVE.
Da ne bude zabune, nisam spominjao profesionalce iz drugih inteligentnih zanimanja, jer o takvim poslovima imam mnogo manje informacija, ali mislim poprilično slično.
Na kraju, za one koji pominju nelegalnosti u računarskoj industriji. Prljavi poslovi ne donose par destina hiljada evra. TO je mnoooogo više. A za svaku prljavštinu apsolutno sam saglasan da se odrežu maksimalne kazne. Ali to je neka druga tema.

Blogadzija

pre 12 godina

Ja mislim da ovi iz Skupstine lazu da je kostalo toliko. Dobili ga na poklon od ovih amerikanaca pa zele da daju na znacaju samom sajtu tolikom cenom ,a i malo da se klince pred tim amerikancima. I druga varijanta o kojoj razmisljam je da su se osetili pogodjenim da njihov sajt bude (nekim slucajem) jeftiniji od sajta g. Dulica. Pa ne ide...stvarno.

Igor

pre 12 godina

Pre svega sajt skupstine su praveli ameri, oni su ga i platili i ako posetite sajt vidi se da je apsolutno identican stil sa americkim vladinim sajtovima.

Sto se tice vladine uprave za zajednicke poslove itd.. pa ne bi im ni ja dao da mi naprave sajt pa makar i besplatno, pogledajte kako izgledaju ti sajtovi..

fun-da-mental

pre 12 godina

Ovde ima informatičkih stručnjaka koliko hoćeš. Da je svaki komentator koji se predstavlja kao stručnjak napravio bar 1 sajt Srbija bi bila silikonska dolina. Ove procene od 10.000 evra me najviše zabavljaju. Niti znate šta je potrebno uraditi, niti kako biste to uradili, ali znate cenu :))) Držite se muvanja sa polovnim automobilima, to vam bolje ide.

sale

pre 12 godina

@Partijaner

Pricas o stvarima o kojima ocigledno ne znas dovoljno. Americke drzavne agencije svoje sajtove izradjuju upravo na "besplatnim" platformama. Evo ti kao primer upravo sajt americkog Kongresa (dakle njihovog ekvivalenta nase Skupstine) - koji je izradjen na Drupalu: http://house.gov/

59.000 evra za izradu sajta u Srbiji, i to na zatvorenoj platformi, je cist kriminal i nista drugo.

Pancevac

pre 12 godina

Joooj ljudi...pa sve sto su naveli da ti "vredni" sajtovi mogu da rade, ankete, 360 stepeni razgledanje, galerije itd. svi ti gedzeti se mogu naci besplatni ili za male pare na joomli, wordpressu itd... ovo je cisto otimanje novaca.

BlockOut

pre 12 godina

Alo ljudi o cemu pricate, normalno da sajtovi mogu da kostaju i po 10000000000000000000 eura ako imaju namenu za to....

Ali zastobi kostao takav sajt 60.000eura? Ajd dajte jednu naprednu funkciju sajta koja moze opravda tu cenu?
Mogu li da izvadim licnu ili pasos preko njega? Sta to ima da se krije u pozadini sajta? Ovo je obicni sistem gde administrator moze da postavlja vesti u vezi Srbije tj opstine vezano za politiku, moze da se postavi koja skripta za glasanje tj "POOL" dalje, moze da se postave pitanja , i zakaceno par dokumenata, ajd sta jos to ima sto opravdava cenu?

Firma koja je ovo radila ima svoj CMS, ali ovu venu bi moglo opravda to da su koristili posebno napisan CMS samo za ovaj sajt, ali oni koriste jedan te isti, eto vredi vise od WP-a jer verovatno imaju tehnicku podrzsku, a i treba te idiote zaposljene u vladi naucit da postave vesti na istom sajtu pa i to da se plati, pa to brat bratu ne moze da predje cifru od 10.000eura, nema BOZE SANSE!! ali ima, umesto da su ostalih 40.000eura dali gladnoj deci, kupili inkubatore, ma boli njih tuki, oni ce kupe sebi inkubator na cetiri tocka.

O tome se radi, da sam ja zaduzen za ove poslove u vladi, moze meni dodje firma i ponudi da uradi sajt za 100.000eura a moj je posao da cuvam drzavne pare a ne da dam nekom da me krade. jer su to nase pare sutra dan ce nekom trebati te pare, a nece ih biti za puno vaznije stvari, tj. oni ako vec ne rade ovo namerno imaju idiote koji opravdavaju ovolike cene.

Gledao sam portfolio ove firme, i zamisli da su od svakog sajta koliko sam video da su radili uzimali ovokle novce, pa oni bi ******* miskovica, bio bih za njih niko i nista, sa obzirom koliko su sajtova uradili.

Ko su ti experti koji rade u istoj firmi? Kako da posto se bavim IT-om i pratim nase poznate blogere u sveri it-a i web dizajna ne vidoh da i jedan radi u istoj firmi, znas lepo mogu ja ovo ponudim njima tj novac, i lepo odem na freelencer.com i lepo postavim da mi neko uradi 1000x funkcionalniji sajt i lepsi za 10.000$ i ostalo metnem sebi u dzep, sto je ovde po svemu sudeci slucaj.

A da se isto nadovezem, vidim da pojedini kukaju kako je ova cena okj, ovo je drzavna institucija, placaju se serveri itd. Alo bre, ne serite! Sigurno ste vi ti isti experti koji rade u vladi, koji ce moj serveri ovakom sajtu, koji se to podaci smestaju na njega? Jel to imaju 20000000 korisnika online u istom trenutku pa da ne usporava sajt, alo bre mazge!
Obicni sajt tipa CMS-a gde se postavljaju vesti i to je to, to je sve sto je trebalo biti placeno

Evo vam najbolji hosting provajder na svetu po meni
http://mediatemple.net/webhosting/
mozes maltene fb hostovat na njemu -.- a vi tu nesto izvodtite, te neka istrazivanja, te promocije, te ovo ono.... ma glupi ste ka q. JER OVO NE MOZE PREDJE CENU OD 10K EURA NIKAD A MOZDA NI TAD! ALI ZATO KOD NJIH MOZE! ali kad vidim da se zaduzuju u milijardama, ne stede ni malo, a proizvodnja maltene na NULI! odakle ce da se to vrati?

Koliko se secam ja niti sam crnac niti rob ali izgleda cemo svi zajedno to da postanemo za koju godinu kad dodju naplacivat drzavne dugove koje cemo mi da vracamo samo ne znam kako, mozda Srbija bude pijaca organa jer drugacije necemo moci vratimo pare.

Zivi bili pa videli.

BlockOut

pre 12 godina

Zasto da ne, nek sve bude po evropskim standardima, tj cene struje, goriva, hrane, tj zivota. cak smo i skuplji xD tj bolji od evrope, zasto ne bi placali i sajtove evropski xD
jos samo da su nam plate kao u EU x) pa da imamo cemu da se radujemo, a za sad mozemo gledmao kako raspite novac, mada i ne cudi me, uskoro ce izbori pa ste kreativni uzet makar i koji euro dok jos mozete.

Ziveli braco bogatas tj politicarii imate 6.000.000 "radnika" xD tj obicnih gradjana da vam daju lovu a vi trosite, zasluzili ste!!


http://www.youtube.com/watch?v=EDggq272KJ0 ;)

Simke

pre 12 godina

Da ja mogu da donesem neku odluku, da sam deo vlade, te silne pare bih preusmerio na ljude kojima je potrebna pomoc tacnije, na one kojima je potreban novac za transplataciju raznih organa, srca, bubrega i ostalih.
Nedavno je jedan 22 godisnji Ilija umro, jer nije imalo 100.000 evra za transplataciju srca. Secam se, kako je njegovo lice bilo umorno, izmuceno, kada se javio na jednoj televiziji da zatrazi pomoc. Ubrzo nakon toga je umro. Zato, apelujem na ljude iz vlade, ministarstva raznih, da umesto sto placaju prevelike sume novca za sajtove da te pare uloze u neciji zivot, spase neki mladi zivot. Ne kazem da sajt nije potreban, ali se i moze bez tako skupog sajta. Dovoljno je za sajt platiti do 2, 3 hiljade evra. Za taj novac se moze dobiti jako kvalitetan sajt.
Molim vas pomozite ljudima kojima je potrebna transplatacija organa, neka to drzava finaasira, bar 50% ako ne i vise!

Dzoni

pre 12 godina

A pre 2 nedelje umrlo dete od 10 godina jer roditelji nisu nikako mogli da nabave jos 10000 eura za operaciju srca a drzava ih odbila 100
puta pod izgovorom da nema para i ako uredno placali zdravstveno osiguranje.Ali sta je zivot deteta u odnosu na sajtove ortackim firmama.

Iggy

pre 12 godina

Pogledao sam sajt www.parlament.rs i konceptualno i po sadrzaju je korektno uradjen, informativan i upotrebljiv. Samo neka nastave da ga azuriraju i bice dobro. A to da li mi volimo ili ne politicare koji u toj skupstini sede pa smatramo ili ne smatramo da oni zasluzuju takav sajt jer imaju ili nemaju sta na njega da stave nema veze sa tehnologijom, tehnologija je indiferentna prema nasim politickim stavovima.

Posto sam ja iz struke, evo kako bih razmisljao na ovu temu da je meni neko ponudio taj posao: aktivnosti bi morale da ukljuce uvodne sastanke za definisanje zahteva, organizaciju sajta, izradu pilot verzija dizajna, prikupljanje, konvertovanje i postavljanje materijala, razradu postupaka za azuriranje sa pravima pristupa, instaliranje infrastrukture, procedure za pravljenje rezervnih kopija, postavljanje i testiranje bezbednosti sistema, planove odrzavanja, obuku korisnika koji sajt azuriraju i administriraju, probni rad i otklanjanje primedbi i slicno a sve to pored pravljenja stranica sajta sto je jedina stvar koji krajnji korisnici vide (dakle treba malo vise od par sati slobodng vremena posle skole).

Da se ovo uradi racunao bih da mi treba MINIMALNO 3 coveka tokom 3 meseca da se sajt napravi, od ideje do glatkog rada. Neka covek potrebnog profila sa troskovima poslovanja kosta 1500E (ko je preduzetnik zna da covek kosta barem 2 puta neto plata, plus skroman profit za firmu), pa to dodje 3 x 3 x 1500 = 13.500 EUR. To je minimalno, a ne verujem da bi trebalo vise od 4 coveka i 4 meseca, sto dodje 4 x 4 x 1500 = 24.000 EUR. Realnost je negde izmedju, pa verujem da bi vecina firmi koje se ovim poslom bave prihvatio da komotno uradi posao sa rokom od 3-4 meseca za oko 15.000 EUR.

Dakle, nije bas da moze za 200 ili 2000 EUR, ali ne znam kako su izasli na 59.000 EUR. (Ustvari mislim da znam, ali neka se time neko drugi pozabavi.)

laki00

pre 12 godina

SRAMNO! Slucajno poznajem coveka koji bi ima uradio sajt za max. 10.000 eura, da se smrznes.... klacka on, ali je ovo preterana cena. Cini mi se da su Ameri i trazili tu cenu , mozda za do 50 procenata vecu, a kusur zavrsio u necijem dzepu!poz

Realni

pre 12 godina

hahahahhahahaha

1. USAID je finansirao projekat. TOR je izradjen po potrebi posla. S obzirom da je nabavka veca od 10.000 dolara morala je da bude otvorena procedura.

2. Ako je bila otvorena procedura to znaci da je mogao da se javio BILO KO MOGAO DA ISPUNI USLOVE TENDERA. Tender je verovatno bio otvoren 30 dana, tako da je moglo da se prijavi bilo koje pravno lice (local,national,international).

3. Da bi ponuda bila prihvacena 80% cini finansijska ponuda (cena) i 20% tehnicka ponuda (tehnologija, SEO, odrzavanje sajta). Evaluira se ono sto pristigne od ponuda.

4. Ovde se radi o ozbiljnim ugovaracima i ozbiljnim pravnim licima koja su korisnici tih sredstava. Smesno je pomisliti da je neko uzeo 59.000 EUR i strpao sebi u dzep 58.000 a ostatak dao klincima iz kraja da odrade sajt. TAKAV NE MOZE DA DOBIJE TENDER!!!

Iggy

pre 12 godina

@urke: Kazes, "Klinac od moje sestre napravio bi isti ovakav ako ne i bolji za 200eur i odrzavoga pet godina".

Preterujes. Da vidimo: 5 godina je 60 meseci, 200 EUR/60 = 3,33 EUR mesecno. Preporucujem tvojoj sestri da ti ne dozvoli da njenom detetu budes poslovni savetnik.

milan

pre 12 godina

Imam osecaj da se neko uhvatio ove teme koji kao prvo o tome pojma nema i koji sada sa dodatnim informacijama pokusava svoju "senzaciju" opravda. Neozbiljno je neke informacije posle vise pisanja tek sada saznavati sto govori da se onaj koji je ove tekstove pisao samo okomio na vest "suvise placeno" a ne da ozbiljno ispita o cemu se radi. Za neiskusne ljude i hronicne kriticare vazna je samo suma koja je sigurno u ocima obicnog coveka ogromna posebno onih koji misle da se internet stranica sastoji od komentara u Blicu i na B92. Ako je "Ocistimo Srbiju" kostalo 25.000 evra onda treba prvo da se pita koji je efekat te stranice bio a sigurno da je bio. Sa takvim informisanjem ne dovodite samo Dulica u pitanje i druge koji su za taj uspesni poduhvat se angazovali nego i vas kredibilitet.

Nikola

pre 12 godina

Pa ako kad narod stoka,i treba da ovako da se radi.Glasajte ponovo za iste pa da za dve godine urade i neki updajt za 20-30k eura.Inace da,u srbiji to tako ide 10-15k eura lagano firme placaju za sajtove,ovi sa naprednim servisima galerija i video u tekstu idu i preko 300k eura.U svetu isto uradis 10sajta i milioner si postao,to tako ide.

marko

pre 12 godina

Dosta više o ovome. Treba da razumete da sajt nije proizvod koji kupujete sa police. Dobar sajt ne pravi 'klinac od tetke', već tim koji je podeljen na dizajnere, programere, testere, osobe koje upravljaju sadržajem i kvalitetom, menadžment itd. Sajt nije ni konačan proizvod. Ukoliko je dobar, on živi i razvija se kao i sajt B92, inače ne biste bili ovde, niti bi recimo ovaj sajt imao veću posetu od sajta skupštine. Usudite se pa pitajte B92 koliko ih je sajt koštao tokom proteklog perioda. Siguran sam da ozbiljno premašuje cifru koju je skupština izdvojila za svoj. Stavove koje olako iznosite imaju ozbiljnije posledice.

Bojan

pre 12 godina

Pitam se samo kada ce hajka na drzavne sajtove da prestane?

A pametnicama koji se razumeju u to sta koliko kosta na web-u jedno pitanje. Koliko kosta onaj beli prazan sajt sto su ga okacili na www.google.com sto izbacuje listu tudjih sajtova kada mu se nesto ukuca u onaj jedini tekst box?

Verovatno moze neki student da napravi za 200 evra?

Poreznik

pre 12 godina

Ja mislim da ovi sto prave sajtove za 200-500 evra potkradaju drzavu svakog meseca neplacanjem poreza i doprinosa. Ovaj sajt ne ostecuje budzet jer iz njega nije ni placen vec ga puni (preko pdv-a).

Ivica

pre 12 godina

Omnicom nije "kobajagi" firmica vec jedna od najboljih domacih, pogledajte im portfolio i videćete za koga su sve radili. Ne znam koje su specifikacije u pitanju, ali verujem da USAID ne bi dao toliki novac tek tako, nisu to Velje i sl...

Velmar

pre 12 godina

Ovi argumenti tipa moze sajt da se uradi za 200 eura su isti kao kad bih ja rekao nekom ko je kupio sliku Pikasa za 100 000 evra da moze da mu je uradi moj bratanac za 200 evra

cemu sve ovo

pre 12 godina

a ja ne znam sto ljudi toliko dizu frku. Sajt je platio USAID. To je 59 hiljada dolara od poreza americkih gradjana koji su se slili u nasu privredu.

Sajt je radilo domace preduzece u kome rade nasi programeri i koji ce taj novac trositi u na nasim pijacama, supermarketima i radnjama. I na kraju sajt super izgleda lepo radi i ocigledno sadrzi ono sto su ljudi iz parlamenta odredili. Najmanje je bitno odakle je dosao novac onda ako je Srbija profitirala od njega dvaput.

Neko iz mase

pre 12 godina

Halo?! Opet? Ljudi pa sa ovolikim sumama moguce je angazovati tim programera koji ce napraviti od nule CMS specijalno za ovu svrhu u roku od 3 meseca. Necu vise da detaljno pojasnjavam, samo cu reci sledece. Ovo je preplaceno... i to samo tako preplacno. Pogledajte recimo sajt američkog kongresa i vidite i sami koliko to kosta.

polako ljudi

pre 12 godina

Evo covek kaze sajt je radila firma koja je radila sajt i za USAID koji sve ovo donirao. To samo znaci da je USAID rekao imate toliko para na raspolaganju za sajt koji ce vam raditi ta i ta firma i tu se prica zavrsava. Mi jesmo iskorumpirani do bola ali u ovom slucaju korupcija moze samo da bude u USAID.

Za ove likove sto bi ovo uradili za 200E, alal vam qra*. Ljudi nije sajt samo slika i tekst na njemu, kao sto i kuce ne cine samo prozori i fasada!!!

Goran

pre 12 godina

Sajt od 59.000 eura, a samo na početnoj stranici 60+ grešaka, jer sajt nije rađen po W3C standardu. Jeste da će neko reći kako te greške nisu bitne, ali za te pare trebalo bi da sajt bude besprekoran, ma ko da ga je radio. Ko zna koliko drugih grešaka ima "ispod haube". Dalje i ne vredi da komentarišem. Ko razume shvatiće.

Insider

pre 12 godina

E moji vi... Život u ovoj zemlji mora da ostavlja posledice. Ali baš ovolike? Čitam komentare i ne mogu da verujem.

Bio je tender. I prezentacije u Narodnoj Skupštini, kojima je svako mogao da prisustvuje. Odabrana ponuda nije bila ni najjeftinija, ni najskuplja.

Firma koja je dobila je renomirana i ima zavidan portfolio. One koje nisu odabrane takodje. To su ozbiljne firme, fabrike softvera, ne studenti na raspustu.

Posledica poslednje pomenutog su - cene. Korporativna uloga košta. I to ne zato što je tehnički superiorna u odnosu na studentsku; lako bi moglo da bude obrnuto.

Ne možemo tek tako raspaljivati po svemu što se pojavi, ako želimo da nam bude bolje.

Drasko PG

pre 12 godina

Braćo Srbi, složićete se da smo isti narod jer smo i mi i vi izglasali lopovčine koje su na vlasti i rade što je njima volja.

Goran

pre 12 godina

Elem, taj sajt je urađen korišćenjem Omnicom Content Platform CMS-a, treba jednostavno videti kod njih koliko košta taj CMS, obzirom da na sajtu nemaju cene, verovano cena zavisi od toga ko koliko ponudi (http://www.ocp2.com).

Taj isti sistem je pre koju godinu imao propust koji je omogućio pregled sistemskih fajlova na hostingu, info na sledećem linku (http://packetstormsecurity.org/files/70191/omnicom-traverse.txt.html). Valjda su to umeđuvrmenu zakrpili, u suprotnom pada sajt vlade.

Mada ko zna, možda ima još nekih bagova, ali što bi iko obarao vladu, mislim sajt vlade :)

nesh_bros

pre 12 godina

Sajt moze da kosta i 100 000 evra !! Ali samo u Srbiji !

Ja imam nekoliko sajtova, i svaka cena preko 10 000, eventualno 15 000 je suluda !

Zamislite koliko para onda uzmu na mostu koji kosta 500 miliona, ili na najskupljem kilometru auto-puta!

SRAMOTA, sto cutimo, sedimo i trpimo !

Partijaner

pre 12 godina

Svi vi koji biste dali da se državni sajt "vrti" na nekoj od besplatnih platforma, "svaka vam čast". Svaki takav free software niti ima podršku, niti garanciju a bogami ni tim koji radi 24/7 da bi pomogao u bilo kom slučaju - DDOS napada, obaranja sajta, mail spamova, konsultacija oko izrade sajta, ubacivanja sadržaja, itd, itd... Mislim - sajt državne službe na Wordpressu? Kakve besmislice! Pa rade li tako u nemačkoj, italijanskoj, američkoj vladi??? Naravno da ne!

Somborka

pre 12 godina

hahhahaha.... pogledajte na tom istom site-u pa najcesca pitanja gradjana..... kako je moguce da su bas ista pitanja (samo za razlicite periode) postavila cetiri gradjana u istoj formi pitanja.... hahaha.... ma oni sami sebi postavljaju pitanja....

Profesionalac

pre 12 godina

Gomila laika unistava ceo sektor firmi koje se bave internetom i kojima i sam pripadam. Zasto se do sada nisu nigde videli i zasto su im reference prazne? Zasto postoje samo u komentarima i zato sto prave sajtove koji stvarno i vrede koliko su im i placeno, par stotina evra.

a iz koje si ti stranke

pre 12 godina

zar sajt parlamenta jedne drzave treba i moze da kosta manje? vec vidim gomilu neupucenih hejtera kako pljuju po automatizmu
(Damjan
---
Samo ću da kažem pasoš, lična karta,vozačka, saobraćajna i ostala dokumenta. Jeza me hvata sada jer imam registraciju pare sam nekako prikupio ali sama pomisao da treba ceo dan da provedem je za mene traumatično.
Neću da pričam o drugim mogućnostima koje bi nam olakšalae život,koje bi nam bile dostupne da imamo odgovarajiži internet i prateće usluge.

Milos

pre 12 godina

Alo pljuvači, oladite malo. Prvo pročitajte celu vest u kojoj piše da je to donacija USAID-a, a ne naše pare.

PS. Osoba koja se potpisuje kao 'web developer', neka se ponudi da radi sajtove bankama širom sveta, sasvim sigurno će napraviti kompleksni sajt bankama za te pare koje pominje, od toliko banaka, neka će sigurno prihvatiti ponudu, jer oni ipak brinu o svojim parama za razliku od države (ironija). Nisi ti development u životu video.

andjustice4all

pre 12 godina

Za neupućene: izrada najkompleksnijeg i najskupljeg portala sa svim najkompleksnijim sistemima ažuriranja i sistemima zaštite traje između 6 i 9 meseci i košta između 8 i 9.000€...npr hrvatski portal index...da budemo svi upućeni...mada nije ovo ni prva ni poslednja pljačka...problem je u tome što nema ko da hapsi...

pocetnik

pre 12 godina

Ne mogu vise da gledam likove nazovi "html programere " koji opravdavaju ovako skupe internet lokacije,
podgledajte npr. koliko kosta usluga u Indiji ,tamo bi to stajalo "koricu hleba" pa uporedite nas sa istom ,pa onda dajte jedan razlog zasto razvoj lokacije toliko stravicno kosta osim da bi skinuli "kajmak".Uostalom sta je tu novo,nismo bolje ni zasluzili

Alo bre

pre 12 godina

Svi vi što ne umete da pročitate dalje od naslova pročitajte još jednom - "Sajt je urađen zahvaljujući Američkoj agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sve se vodi kao donacija američkog naroda Skupštini..."

Dakle - DONACIJA, a ne TROŠENJE BUDŽETSKIH (tj. naših) PARA! Pa da su naše pare u pitanju, naravno da bih i ja p*****eo ali aman ljudi - prestanite da dižete lomače pre nego što se raspitate oko bilo čega!!!

Dzogani

pre 12 godina

"Državne institucije, inače, potpuno besplatno mogu da dobiju sajt, jer za to postoji posebna služba. Pri Upravi za zajedničke poslove republičkih organa, u Sektoru za informaciono-komunikacione tehnologije, radi 50 ljudi sposobnih da urade sajtove. Ove godine je za njihov rad, nabavku kompjutera i druge opreme, izdvojeno oko 25 miliona dinara.
"

Ja to vidim ovako:
- radim u drzavnoj firmi, vucem platu, staz, markica, regres.
- u radno vreme se bavim freecel-om, facebook-om, spider-om, i naravno - angry birds.
- moj poslodavac (vlada, drzava) poslove koje bi, da je logika ziva i zdrava, ja radio - daje nekim indijancima po nekim super cenama.
- mene placaju isto, radio - ne radio, tako da se drzim svojih igrica i sl.

Opcija 2:
- radim u drzavnoj firmi za pare i privilegije, a posto nema posla,
na poslu se bavim outsorcingom za privatnu firmu koja od drzave dobija 30 k eur za posao koji urade drzavni sluzbenici u svoje radno vreme.

Zakljucak:
- ako sajt kosta 10 k eur ili vise - a treba nam vise takvih sajtova godisnje, isplati se zaposliti coveka da radi 8h dnevno, 5 dana u nedelji, 4 nedelje u mesecu, 12 meseci u godini.
Ako to ne uradimo - onda govorimo o pljacci.

Novica

pre 12 godina

Kako je krenulo sa cenom izrade sajta bogami će brzo da ugura u 100.000 Evra. Mislim da bi Microsoft mogao da izdvoji par njihovih programera za izradu sajtova za naše tržište.

dragan

pre 12 godina

Za izradu jednog sajta ili portala nije dovoljan jedan web dizajner. Treba obezbediti infrastrukturu: web server, application server, server za bazu podatak, basu podataka,sigurnost.... Za sve to su potrebni neki ljudi koji to pripreme, instaliraju i eventualno odrzavaju. Mislim da oni ne rade bas za dzabe. Probajte da saberete njihove tarife pa cete videti koliko to kosta. Zatim dolaze programeri (jedan bas i nije dovoljan), analiticar, web dizajner, redatori ...
Bas me zanima koja je to banka platila portal 5 hiljada eura i koje to radio za te pare. Verovatno je platila samo jedan deo portala ili neku funkciju.
Ne pricam sve ovo napamet. Ne zivim u Srbiji ali sam veoma dugo u ovom poslu da bi znao da ako hocete ozbiljan proizvod morate da izdvojite dosta novca.
Da li sajt ili portal danas treba Narodnoj Skupstini je vec neko drugo pitanje. Mozda i ne treba. Mozda te pare danas mogu da se uloze i efikasnije.

OtporNaWebu

pre 12 godina

Koliko vidim glavna razlika ovog i starog sajta je sto novi ima linkove ka fejsu i tviteru (link ka fejsu doduse ne radi), ima malo vise flash animacija i dinamike, ubacili su tabove itd.
A sto se tice izgleda i strukture, jedan klasican info sajt, kakvih ima milion na svetu. Nista novo nije izmisljeno niti osmisljeno, znaci NEMA sta da kosta 60k eur. 3/4 ovoga su gotovi sabloni, napunjeni sa odgovarajucim sadrzajem. Izgleda ok ali za 5x manje pare.
A sto se tice Omnicoma koji je ovo uradio.. to su sve nasi ex otporasi, etfovci, koji sad koriste to sto su im drugari svuda u vlasti, od skupstine, banaka, drzavnih agencija (ratel) itd.
Naravno, oni su svojevremeno naucili svoj zanat sopstvenim radom, a vidim u medjuvremenu su naucili i kako se snalazi na srpskom trzistu.
Uostalom - to je osnova inzenjerstva: sve se moze napraviti, samo je pitanje da li se moze i prodati. Oni ocigledno mogu da prodaju jer imaju kome...

maksimalni

pre 12 godina

Vi ste kolektivno poludeli. Ne valja kad se od drzavnih para plati sajt. Ne valja ni kad neko dodje sa strane pa prospe pare u Srbiju da bi se napravio sajt. Pa sta hocete?

A za one sto pominju upravu za zajednicke poslove, nemate pojam kakvi sve vrsni strucnjaci rade tamo. Ni nacrtanu ovcu im ne bi dao da mi cuvaju a kamoli da prave cak ni obican staticki html sajt....

Ravel

pre 12 godina

Vi koji pljujete i napadate zato sto se trose drzavne pare molim Vas skoncentrisite se kada citate ovu vest. Znaci, ajde da ponovimo jos jednom PARE DALI AMERICKI PORESKI OBVEZNICI, A NE SRPSKI...ne znam sta ovde nije jasno

lopovluk se mora kazniti

pre 12 godina

Svi vi što ne umete da pročitate dalje od naslova pročitajte još jednom - "Sajt je urađen zahvaljujući Američkoj agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sve se vodi kao donacija američkog naroda Skupštini..."

Dakle - DONACIJA, a ne TROŠENJE BUDŽETSKIH (tj. naših) PARA! Pa da su naše pare u pitanju, naravno da bih i ja p*****eo ali aman ljudi - prestanite da dižete lomače pre nego što se raspitate oko bilo čega!!!
(Alo bre,
---
To što neko krade sredstva od donacije je lopovluk. Nije ta donacija data nikom da se na tome obogati, nego je data državi, kako bi jedna zajednica ili drštvo imali korist.
Ima i ekstremnijih slučajeva kad su u pitanju donacije.Slučaj sa katrinom Rebračom i ko se sve tu nakrao od donacija koje su uplaćivali građani za obolele od karcinoma je zataškan.

cinik

pre 12 godina

Kolege profesionalci i amateri PRETERUJETE.
Sajt je dobar i nije jeftin. Činjenice su sledeće:
Tri programera sa radnim vremenom od 8 sati naporavili bi ovaj sajt za 6 meseci, sve sa proverama. Bruto plate 800 evra x3 x 6 meseci = 14400

stop kriminalu

pre 12 godina

@ Milos , @Polako ljudi
Zivite u oblacima. Vidim da nikada niste radili za nesto sto placaju drugi. Jesu, platili su drugi ali je neko capio ogromnu kolicinu para. Kada doticni pita za sta je dao pare onda se brze bolje juri ko ce nesto da napravi. Doziveo. Treba videti ko je posredovao.

@Insajder
Vidi se da nikada nisi ucestvovao na tenderu, jako si naivan.

Web development

pre 12 godina

Sajt kao sajt jeste dobar, i nije obican sajt pa i treba da kosta vise.. Cena nije realna. Citam komentare, neko je napisao da cena utice na to kome se prezentacija radi i naravno od svog portfolia kao i od same prezentacije..slazem se sa tim ali 59 000 eura za sajt..smeeesno. Naravno ako je kod pisan od nule cena sajta jeste veca, ali isto tako se koriste cms-ovi u kojima ti ne treba nekog znanja da napravis sajt. Zamisli programera koji ima uradi ovakva 3-4 sajta pa ne treba vise da radi.. Ovo je uzimanje para..pola oni u dzep pola ovi..molim lepo

Web Master

pre 12 godina

NA strani sajta http://www.parlament.gov.rs/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%92%D0%B0%D0%BD%D0%B8/%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80.299.html

film koji počinje ne može ni da se pauzira ni da se utiša. Za taj novac može bolje...

hmmm

pre 12 godina

*******

Zašto ljudima na vlasti odgovara da nam plasiraju ove afere?! Šta se skriva ovim aferama?! Šta je to mnogo gadnije od 25, 29 i 59 hiljada evra narodnoh para bačenih uludo?!

Rulea

pre 12 godina

S'obzirom da prednjačite u ovim informacijama, krajnje je vreme da i vi sa B92 kažete konačno koliko košta vaš sajt.

Sigurno nije ništa jeftiniji nego ovih par Institucionalnih.

mullala

pre 12 godina

@Nikola
To sto ti je promaklo, o tome sam i govorila.

@Programer (ne znam koji po redu)
I tebi je promaklo da samo staticnih stranica ima oko 500. Pa preracunaj opet. Usput konsultuj nekog racunovodju, da vidis koliki je trosak IT firme na mesecnom nivou, bez plata, poreza i doprinosa, koje si - pretpostavljam, uvrstio u svoju racunicu.

Sto se tice prekucavanja i align-ovanja, cirilicne i latinicne verzije, diktiranja preko telefona (o, da, neki klijenti cak i to rade, mada Skupstina nije medju njima)... Opet kazem, ako imate vremena, uzmite pa samo copy/paste-ujte sve stranice u neki editor, i sredite. Samo to. I onda preracunajte da je to, mozda, 1/20 posla koji je na sajtu uradjen. A to je onaj "jeftini" deo posla, za koji nisu potrebni ljudi iz struke.

Da, cifra deluje suludo za nase uslove. Ali mucnite glavom pre nego pocnete da optuzujete.

MojeIme

pre 12 godina

@mullala

To sto je Nikoli promaklo, taj jquery je besplatna open source stvar, i evo je ovde http://jquery.com/.

Mućkao ne mućkao glavom, 59k eura je previše, kako god da se preračunava i okreće.

BlockOut

pre 12 godina

Kad vidim da oprvdavate cenu dodje mi da vrisnem!
Alo ljudi, pa i treba vam tako, nek vas kradu kad mogu i koliko mogu!
Ne radi se to da li su njihove pare i ne, radi se o tome sto su oni, tj neko uzeo sigurno 80% novca u svoj PRIVATNI dzep, a ne dao istoj toj firmi da im uradi sajt.

@mullala Kakva te cirilica i latinica zasla? Pre je verovatno postaojao isti sajt, pa je verovatno bar 50% texta bio copy/paste , a sto se ostalih textova tice evo lepo skini ovaj plugin

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=sr&FamilyID=9c42c286-73e0-46c9-a31e-0edac1b40562

I lepo prebacis iz cirilice ---> latinica, i vice-versa. Tako da ti silni sati koji su utroseni za unos texta se smanjiju za 50%


Sajt ima funkcije jednog obicnog CMS-a, kao na primer WP, sajt je mogao da se uradi u istome, ili cak Drupalu, jer vecina drzavnih institucija za primer da uzmem USA.

Zato sve je moglo protekne ovako.

Nadju lepu firmu, da znaju nasli bi, da im lepo dizajniraju sajt, pa da to lepo implementuju u Drupal CMS, pa da posle lepo napisu koji plugin/ekstenziju ako je potrebna za neki deo sajta tj. neku funkciju ( mada to nije potrebno jer sam detaljno prelistao sajt, nema nista specijalno sto ne nudi isti CMS)
Pa eto da uradi istrazivanje o korisnosti sajta, pa da implementiraju pomagala na sajtu za ljude sa hendikepom, pa da srede stranice da nisu 5000mb. I to bi sve profesionalno moglo da se odradi za 5-10.000eura i to dizem cenu u nebo, i to su mogli ne da urade nasi profesionalci vec da nadjete neke od poznatijih firmi/freelencer timova da im urade, koji iza seebe imaju maltene hiljade sajtova, i koji drze do svoga imena.

Znate kad vidim kad racunate cene, programer plata 2000eura, troskovi ovo ono, AMA KO TO U SRBIJI IMA TOLKU PLATU? Zasto svako normalan i ko zna kako se to radi bezi iz ove proklete drzave? A ovamo kao imaju tokle plate, TJ ZNANJE SE POSTUJE! od kad? Samo kad je rec kad treba da se drzava kraducka?


I da jos nesto, pazite ovu stranicu

http://bit.ly/j1zqiP

Pogledajte kod, KORISCEN TAG!!!! ovo nisam jos video od 2000godine! Znaci na ovakav nacin bi mogao dizajn prebacim u "klikibilan" sajt za 5min.!!! Zar se sajt koji je placen SVECKI radi u 10godina starim tehnologijama, tj. nacinima!!

Znate mozete idiotu uvaliti FERARI a da ima ispod haube motor od MULTIKULTIVATORA! Naravno moze i tako jer je taj kupac idiot, a ovde ko je idiot? Drzava? Po svemu sudeci isto.

I jos nesto, zar nije sramota da jedan sajt drzavnih organa iko donira sa strane.... drzavna administracija nikad veca, nikad toliko "profesionalaca" i kao niko nema u okviru radnog posla da se brine o drzavnim sajtovima, a ovamo ih ima ka kineza i kao svi rade nesto.....

I ne znam zasto se ovoliko nerviram, jer vidim da je srbija puna profesionalaca kojima je ova cena mala i koji zaradjuju 20x vise, jbt. pa idem ja do neke druge drzave tj. kontinenta tamo mi je lakse da radim, nemam ovoliku konkurenciju ;)

Uzivajte vi ovde, i uzivajte u vasim profesionalnim platama od 1000-2000eura LOL!

Evo ovako

pre 12 godina

Evo ovako.

Sajt skupštine je mogao da se napravi i za mnogo manje pare. Npr., mogli su da kupe neki template za wordpress ili joomlu, par desetina dolara (možda ni toliko). Zakupe neki domen, isto par desetina dolara (možda ni toliko), a možda su mogli i besplatno da to urade - blogovi su besplatni. Preporučujem wordpress, npr.

Ovako, imamo sajt od nekoliko desetina hiljada evra. Naravno - ko želi kvalitet, taj mora da ga plati. Ako želite da vam renomirana firma radi bilo koji posao - onda ćete dati uvek nešto više novca, iako, ruku na srce, bi vam neko mogao uraditi skoro pa isto za manje novaca.

Problem sa izradom ovakvih sajtova, koji dosta koštaju, jeste što se nan legalan način, očigledno, neki pojedinci bogate. Realno - sajt je mogao koštati duplo manje, ako ne i troduplo. Isti kvalitet, apsolutno sve isto. Trebalo bi otkriti mehanizam na osnovu koga ili pomoću koga se dolazi to ovih basnoslovnih cifara. Da to gospoda iz državne uprave plaćaju iz svog džepa - sve bi bilo drugačije.

Ovako, to plaćaju građani, a njih, srpskim jezikom rečeno, baš briga za građane. Oni (ta gospoda) gledaju isključivo svoje vlastite i sebične ciljeve, jer da je drugačije, uradili bi vrlo kvalitetan sajt za mnogo manje novaca. Ostatak su mogli dati deci bez roditelja, ili nekoj drugoj sličnoj ustanovi.

mojeime

pre 12 godina

Nije ovo nista, pare US Aida koji je finansirao izradu ovog sajta su ostale u Srbiji, ako je sajt izradila srpska firma.
Treba proveriti zasto software za Lastu radi hrvatska firma iz pule i zasto Srpske pare idu u Hrvatsku. Ovaj software izradjuju srpski programeri koji su zaposleni u Hrvatskoj firmi ovde, a prihoduju hrvati!? Bilo bi interesantno raskrinkati ovaj slucaj i objaviti detalje, mislim da se ovde radi o mnogo vecoj muvacini...

djindji

pre 12 godina

ТРЖИШТЕ! Да ли је направљен тендер за израду сајта? Ако ја живим и радим у условима нелојалне конкуренције, коју ми је држава направила, како да схватим ово него као привилегију. Не поштује држава правила игре која је сама написала па зато сад ова сума личи на криминал. Занимљиво како се понашају
бахато и вулгарно према средствима која извлаче из сиромашног народа.

Programer 2

pre 12 godina

Pogledah sajt na brzinu - cca 100 stranica, koristili su OCP cms, koji je domaci proizvod.
E sad i da im je trebalo 8h (sto je jaaako rastegljena procena) za svaku stranicu dolazimo do 800h za sajt.
Cena sata napolju je cca 40e/h, a kod nas dobra plata developera je oko 8-9e/h sa PDV-om.
Sto mu dodje da za nase uslove, ovo cudo bi moralo da kosta maksimalno 8000e..
Moje pitanje je - gde je ostatak para???

Vedran NS

pre 12 godina

Pa nije baš besplatno. Ti ljudi tamo primaju platu. Isto tako oprema, racuni, iznajmljivanje prostora,... kosta. Pitanje je da li je to jeftinije ili ne za državu? Kako izgleda i po broju web prezentacija koje trebaju da se odrzavaju ili tek treba da se urade, izgleda da jeste isplativo.

Konkurent

pre 12 godina

@BlockOut: Tvoja buducnost je svetla. Svakodnevno u Srbiji postoje desetine tendera, konkursa i nadmetanja za izradu sajtova. Prijavi se na njih, uradi 10 puta bolje od konkurencije za 10 puta manje para i dobices ih sve. Samo nemoj da mi kazes da ne mozes jer je sve namesteno. Ako mislis da privatne firme namestaju na svoju stetu, grdno gresis.

Petar

pre 12 godina

@Bojan: Kada sajt bilo koje državne institucije bude imao makar 5% poslovne logike koliko ima Google - ov sajt sa belom pozadinom i jednim tekst boxom, tada možemo da razgovaramo o ovolikim ciframa.

Konkurent

pre 12 godina

@BlockOut: cekaj, ti jasno kazes da ne placas porez i da krades drzavu, a bunis se kako se trose drzavne pare? pre bi trebalo da se tome radujes, da pohvalis nekog ko radi isto sto i ti. jer koji ce na****** penzioneri i bolesni, gladna deca, inkubatori koje pominjes, neka svi crknu. I pritom poredis ozbiljan posao sa sajtom "prijatelju koji preprodaje neku robu iz Nemacke". Ne l*****i kad naletis kolima na rupu razmisli kakve veze ti imas sa tim.

BlockOut

pre 12 godina

@Konkurent

Ma placao sam ja porez, jer pre manje od 2 godine, ja i par kolega smo odlucili otvorit dizajn studio i sve po propisu, cak smo i Photoshop i illustrator kupili kao originale, tj na 4 kompa, srecom imali smo mac masine pa nismo placali jos licenciran Win.
I umesto da nas drzava pogura, nama su u roku od 5-6 meseci isti inspektori dolazili 10x kao da preprodajem heroin ili ne znam ti sta, valjda videli mladi, maltene deca, ajd da ih iscedimo mamicu im!

Placali porez, placali osigurane radnike, tj svi smo bili prijavljeni radnici, i od 3-4 posla koja zavrsimo mesecno kad platimo sve dazbine drzavi, struju i kiruju za lokal, nama ne bi ostalo pojedinacno od 100-400eura a sta da radimo sa time a?
Dok smo provereno radili 10x kvalitetnije i bolje od konkurencije ni jedan posao za opstinu ubili nismo, jer svi imaju svoje ljude, koje se u to razumeju kao Dulic u gradjevinu i ekologiju xD a jbg zaradjuju 2x vise jer su stranacki opredeljeni tj. rade u drzavnim institucaijama.

Zapravo cak smo usput gubili i novac zato sto ne postoji PAYPALL u Srbiji! Znaci prebacivanje ovamo, onamo itd. u toku procesa izgubimo 5-10% novca od projekta zato sto drzava nije sposobna da uvede Paypall jedina u Evropi zadjeno sa Albanijom! Tj ne zeli, jer ceo beograd je kao pijaca, samo preprodaju robu nama gradjanima koja se i ne pravi ovde, i na kraju je skuplja 20-30% nego u evropsklim drzavama.
Tako da ja vec uveliko placam robu tj. narucujem sa strane, jes da se ceka ali na kraju se isplati, jer necu da placam i kupujem od ovih nasih preprodavaca i biznismena.
To je sramota! jer oni nece da nama olaksaju posao, oce da placamo za robu ovde vise, a i da banke uzimaju sto vece procente prebacujuci novac sa racuna na racun...

Zato zasto bi sad placao ?????
Da li su mi obezbedili posao? Da li su mi dali znanje potrebno da uspes u 21 veku u oblasti koju si upisao na Faxu?. nas obraznovni sistem je PRAISTORISKA INSTUCIJA i da bi se doskolovao, tj ucio ono od cega mogu da koristim potorsio sam 2-3 godine kao i hiljade eura na razna video predavanja, knjige, caspoise itd. jer ovde nije moguce to nauciti tamo gde treba da se to nauci na FAX-u!

I sad ocekujes da ja njima placam porez, a nisu ucinili nista za mene? Vec su meni i trojicu kolega kostali preko 20.000eura koliko smo ulozili u taj biznis... umesto da su nas pomogli jer smo bili realtivno mladi svi ispod 22-23godine.

I da placam porez a da sumu od istog tj 90% odlazi za BG a ovamo gde zivim ne uloze ni 1000 deo koliko tamo ulazu, i da ja placam!

Da se ja pitam ne bi njima isao ni jedan dinrar, jer oni ne daju nama ni 100 deo onog sto nam pripada za normalan zivot. Tako eto video sam od drzave kako se posluje, tj. kako treba da poslujem da bih zaradio koji dinar.

PS. Zao mi je sto koristim sistem za komentarisanje u ove svrhe koje nisu direktno vezane za ovu temu, nadam se da nije problem.

Svašta

pre 12 godina

(Programer, 22. jun 2011 04:43)
"Još veća sramota je što SKUPŠTINI jedne suverene države za sajt donira USAID..."

Potpuno se slažem sa ovim, to je zaista sramota, i sada na dnu stranice sajta stoji ko ga je omogućio "The development of this website...(USAID)."

Baš pohvalno za nas, da ceo svet vidi koliko smo zaostali i nepismeni... Užas.

komsija

pre 12 godina

@B92 Kazite koliko je kostao vas portal? Koliko je vremena trebalo da se napravi? To bi bilo posteno, a onda pljujte po tudjem znanju i strucnosti.

U zemlji u kojoj nastavnici i profesori primaju manje nego konobari, znanje definitivno nije na ceni. I zato su neznalice i kvazi strucnjaci glasniji nego inace. Ovakvi naravno uvek zacute i pobegnu glavom bez obzira kad pocne pravi posao.

A do tad su svi do jednog Djokovici, samo treba da se uhvate reketa.

Boli, koliko se neznalica u ovom tekstu upisalo u komentare. Boli.

Na srecu nekoliko ljudi je napisalo zasto cena nije nerealna.

SERBON

pre 12 godina

Drago mi je sto su nasi hakeri''oborili''sajt onom lopovu Dulicu,jos kad bi oborili sajt skupstine i onom Milosavljevicu,bilo bi divno!!Uostalom odakle im tolike pare da ih daju USAID0u za pravljenje sajtova kad imamo dovoljno mladih i obrazovanih ljudi,bez posla??JEDNOSTAVNO SRAMOTA !!!Ovaj rezim sa Borisom Tadicem i ostalima mi je svakog dana sve odvratniji i mucniji!Jedva cekam da ih skinemo i da im se sudi za unistavanje,izdaju i ponizavanje Srbije i Srpskog naroda!!!Neka nam je Bog u pomoci do tada!!!

Vladan

pre 12 godina

Ne znam vise sta da mislim. Svaki sajt zahteva detaju analizu ukoliko se traga za trzisnom cenom. Tek posle uvida u ceo ugovor mogao bih da kazem da li je ovo puno ili ne. Srpske firme i institucije moraju platiti punu cenu za kvalitetne stvari iz razloga sto firme koje se bave izradom internet prezentacija konkurisu na globalnom trzistu i lagano postizu cene koje vaze na globalnom trzistu. Nemaju razloga da daju popust u Srbiji, osim ako to nije patriotski razlog.

Moja firma je radila sajtove po slicnim cenama za klijente po svetu. Jednostavne internet prezentacije sa smislenim dizajnom, interfejsom i marketing strategijom ne mogu kostati manje od 5.000 dolara.

aca

pre 12 godina

Ja samo da ponovim ono sto je vec receno
"ZAR VI STVARNO MISLITE DA USAID NEMA STRUČNJAKE KOJI PROCENJUJU KOLIKO SREDSTAVA AMERIČKIH POREZNIH OBVEZNIKA TREBA IZDVOJITI ZA NEKI PROJEKAT?"
I jos da dodam, ko zna bolje neka se prijavi na tendere USAIDa i neka dobije posao, ko mu brani. Samo, trebacemu dobreeee reference, a one se ne dobijaju na ulici.

Iz struke

pre 12 godina

Ako neko misli da USAID ne ume da proceni koliko kosta sajt, vara se... Oni su mogli da dovedu i americku firmu koja bi naplatila bar 3x ise, ali su ipak imali tender u Srbiji...

Mile sa Čubure

pre 12 godina

Meni je sajt skroz ok i izgleda mi sasvim lepo. Znajući za šta je dato 38.000 za Milosavljevićev ili 29.000 za Dulićev nazovi sajt (a pritom još dato 500.000 za promociju tog istog "sajta"), skupštinski sajt još i izgleda sasvim pristojno i radi sasvim ok. I pravo da vam kažem, drago mi je što ga je radila domaća firma, pogotovo kada vidim njihove reference i za koga su sve radili.

zoonsns@gmail.com

pre 12 godina

Tol'ko sirotinje u državi, a oni arče pare na sajtove! Pa bar da su napravili neki sajt! Ništa posebno! I onda dođe neki klinac, i hakuje ga za 2 minuta! :( E Srbijo...

sasha

pre 12 godina

Najgore je sto Dulic i ostali nisu podneli ostavke zbog nenamenskog trosenja para iz budzeta a policija bi mogla da otkrije i da li je bilo korupcije odnosno podele para izmedju Dulica i kompanije koja je dobila lovu. Izgleda da se primenjuje ista matrica kao u vezi svega sto je objavio Insajder, sa vremenom sve se zaboravi. Tako da vlast nista ne preduzima iako se stvari objavljuju javno, kako u vezi svih Insajder tema, tako i u vezi ovoga sa sajtovima. Nema ostavki, nema hapsenja. Ja sam davno vec napisao, ponudio sam ambasadama da im napravim sajtove za 300 evra i odbili su, a ovi sajtovi koji kostaju po 80 hiljada dolara i 25 000 evra, to moze da se uradi za 1000 evra. Izgleda da je neko i iz USAID umesan u drpisanje love, kao nekada sto se otkrilo u vezi Evropske Agencije za Rekonstrukciju.

BlockOut

pre 12 godina

@Bojan

Kad budes znao sta pricas, i kad sajt bude opravdavao cenu onda niko nece tera hajku na drzavne sajtove.

Na primer za ovaj sajt, B92, 100.000eura je malo x) a za nesto od cega normalan gradjanin nema nikakve koristi.
Jedin oko nisu zaposlili 5 stranackih "profesionalaca" da im to sredjuju tj. postavljaju vesti i uracunali 1godisnju platu za iste. Jer drugacije ovo je smesno. Zato idi gledaj u nebo ili tako nesto. ;)

urke

pre 12 godina

Postovani komentatori cemu 200 minusa na moj dole komentar pa mi u ovoj ceni imamo jos mesta ako treba da idemo na dole sa cenom;)

Cmok Toronto

pre 12 godina

Veći problem od $ za sajt je to što je taj sajt pod direktnom kontolom USAID...
A znamo kakva je to organizacija...
Neka bude što biti ne može...Nova parola Srbije.

luka

pre 12 godina

"Imam osecaj da se neko uhvatio ove teme koji kao prvo o tome pojma nema i koji sada sa dodatnim informacijama pokusava svoju "senzaciju" opravda. Neozbiljno je neke informacije posle vise pisanja tek sada saznavati sto govori da se onaj koji je ove tekstove pisao samo okomio na vest "suvise placeno" a ne da ozbiljno ispita o cemu se radi. Za neiskusne ljude i hronicne kriticare vazna je samo suma koja je sigurno u ocima obicnog coveka ogromna posebno onih koji misle da se internet stranica sastoji od komentara u Blicu i na B92. Ako je "Ocistimo Srbiju" kostalo 25.000 evra onda treba prvo da se pita koji je efekat te stranice bio a sigurno da je bio. Sa takvim informisanjem ne dovodite samo Dulica u pitanje i druge koji su za taj uspesni poduhvat se angazovali nego i vas kredibilitet"



nije poenta u tome da li sajt vredi 40 000 ili 5000 vec u tome da je Srbija u velikoj krizi, a naša administracija umesto da štedi gde god može odvaja pare za skupe sajtove.
Slažem se da je akcija "očistimo Srbiju" dobra ideja, ali zar bi toliko loše bilo da je napravljen jeftiniji sajt?
Isto pitanje važi i za sajt posvećen starim zanatima
Čak i slučaju da ovo nije neka krađa stoji pitanje da li je moralo ovako skupo i samo pokazuje nedomaćinski odnos administracije prema poverenim sredstvima
Za sajt koji se plaća iz donacija stranih zemalja nemam nikakav problem da koštaju i 100M US$

korupcija do usiju

pre 12 godina

Kad se ulaze u nesto prvo se razmislja da li je to isplativo. Cemu ovako skup portal Narodnoj Skupstini Srbije? Ko ce to da posecuje i s kakvim razlogom? Potrebna je prezentacija, ali ne tako nabudzena. Opet ce sada par hiljada ljudi to da poseti za tri dana iz ciste radoznalosti pa ce predsednica kao Dulic reci kako se isplatilo jer eto ima mnogo poseta.

Ex demokrata 1

pre 12 godina

To je najsladja para,trebali su da ga plate 1 milion evra iz principa,cisto da pokazu narodu i medijima koliko su mocni. I inace bi te pare spljiskali na razne portrete,Audije,kafu i ratluk,sekretarice, itd...ma sve je ok, samo sto mislim da su trebali jos jacu cenu da naprave !

Miloš Borojević

pre 12 godina

USAID ? donirao sajt narodne skupstine Srbije ? pa dajte da se skupimo za lanč pakete da im pošaljemo ko zna šta jedu jadni.. e da, Kusta snima novi film :)

Nesa

pre 12 godina

Na pocetnoj stranici u okviru padajuceg menija Narodna skupstina/Kontakt na slici zgrade u kojoj su ranije odrzavane sednice Narodne Skupstine pise "ZARADA Narodne Skupstine". Ovaj "typo" (zarada umesto zgrada) bas deluje logicno :), lepa je to ZARADA.

Neko iz mase

pre 12 godina

Neko je pomenuo ćirilicu/latinicu, vreme da se sve to uradi, itd... pa sigurno je trajalo puno vremena i bilo naporno i kostalo astronomski, kada ste to radili ručno... Da pojasnim > za svoje potrebe sam u 32 sata napisao mali program koji mi spasava gomilu sati rada i obavi posao, koji bi nekoliko ljudi radilo par nedelja, u svega 10 minuta. Jel' Vam sad jasno kako je to moguce za 10.000eura? ili da Vam ovde postujem sledeci put izvorni kod svog alata, mozda bi ste to voleli, da vam otkrijem sve svoje adute? To sto ste vi neobavesteni kako se ovaj posao radi ne znaci da i ja ne znam o cemu govorim.

Pocinje da mi ide na nerve strasno ova tema...

ss

pre 12 godina

@sajtomanijak I da su ti sajtovi 200k evra i to je pljacka,LulzSecurity su hackovali Sony PET PUTA,SRUSILI FBI STRANICU,AMERICKI SENAT I NATO. I to sa SQL Injection (prosto)

Nikola

pre 12 godina

@mullala aka "u svakoj čorbi mirođija
ej meni promaklo da provalim skrivene funkcionalnsti sajta,mislis na ove java skripte?jquery tab je vrhunac funkcionalnosti?Za 200e ubacice ti 5.000 strana kompletno sa svim slikama u bazu,ja toliko placam,za to ne treba da budes raketni inzenjer.Ili mozda tvrdis da kucali tekstove dok im diktirali preko moba.To dal neko radio prekovremeno ili im trebalo 50 programera da align-uju sliku na levo je njihov problem.Nemoj da siris gluposti molim te.

Pertula

pre 12 godina

mislila sam da ne ponavljam sta su pametni ljudi vec rekli, ALI mozda treba da prevalimo 1000000 komentar da bi se neko zamislio...ALO... 59000e? Naravno da treba da ga urade profesionalci i naravno da treba da se plati... ali, mozda je trebalo da se nadje neki jos bolji tim profesionalaca da se pljune 200000e? Mozda su ovi ipak sarlatani sto traze samo 60 ooo? To je pod jedan, a pod dva da sajt SKUPSTINE SRBIJE radi neko VAN Srbije??????? Pa jos USA??? Ceo fazon....
Siroko... koga boli uvo za nacionalne interese i ovu zemlju i ljude u njoj, ionako....

NikolA

pre 12 godina

Prvo neozbiljno je tvrditi da se ozbiljan sajt moze naparviti za 200 eur, ali je previshe 60.000 , kada se zna da je prosecna plata 300 eur, pogotovo na platformi koju je razvila jedna privatna kuca. Kvaliet treba ustanoviti ali to moze uvek biti predmet diskusije. Na taj iznos dodajte iznos odrzavanja takvog sajta (niko ne spominje taj deo ugovora). Dalje, plate 50 ljuidi koji su zaduyeni za taj deo posla (ne mogu da verujem da oni kao daktilografkinje) kucaju tekst.
Duliceva akcija "ocistimo SrBiju" je josh jedan od primera gde su bachene pare, ali to je odavno nacin kradje, pranja para pod ovim rezimom. Reklama i internet su najlakse i dobro uhodane varijante uzimanja (otimanja) para poreskih obveznika. Ovaj rezim ne interesuje narod i vrlo se arogantno ponasha misleci da je Srbija glupa pa moze da uradi sve sta god hoce.
Ali skinuce se i oni sa vlasti, pa dolaze tuzbe...... Ako se i sudije sklone i dovedu novi ljudi koji nisu korumpirani.

BlockOut

pre 12 godina

@Konkurent

Da znas da jeste, ali znas li zasto?
Zato sto radim za strance, zato sto imam par racuna i na njima uzimam pare, i na taj nacin ne dozvoljavam da mi jos drzava uzima porez (jer ni na jednom racunu nemam veci promet visi od 10.000eura gosinje) na nesto sto radim iz svoje kancelarije ( tj sopstvenom lokalu u prizemlju svoje kuce)
I zato sto ne radim za nase ljude i kvazi firme, jer pre ces ih naterati da veru promene nego da pristanu na razumnu cenu, a da ne pricam o naplati.

Eto posto se ne bavim sad iskljucivo web dizajnom vec drugim poslov vezanom za iOS aplikacije, rekoh da na licnu molbu poznanika uradim sajt za nekog njegovog prijatelja za neke proizvode koje preprodaje ovde iz Nemacke. Znas kako je prosao taj posao?

Ugovorim posao sa njim da im napravim lep sajtic za promociu proizvoda, 2D animaciju tj video za prizvod, kao i malu prodavnicu tj. da moze narod poruci preko interneta, i to sve za 1700eura.
I zamisli meni dodje u oci me gleda kaze mi isti pa kako ja tu da se ugraim i na kraju trazio istima 2000eura i oni pristali i eto, uradim koncept pocnem dizajn, isti zove otkazuje sajt a ja 2 dana izgubio i nikom nista, i sad kao oni ce to zavrse, tj ti isti Nemci i eto sad gledma umesto sajta vidim besplatan cms tj joomla portal sa par slika i textom, nigde prodavnice, sajt izgleda kao duga koliko je saren, moze covek dobije epilepticni napad od istog. A eto, na kraju je sigurno dao nekom klincu da to uradi za 200eua i sebi 1800eura u dzep.

I sad da se ja prijavljujem na nase konkurse? Nasih kvazi firmi? Pa izvini, ali ne bih da osedim i izgubim zivce pre vremena, jos sam mlad.

Ajd zdravo.

smile

pre 12 godina

Zašto me ova vest nije iznenadila? Nije li i ovo u skladu sa svim ostalim što rade i kako rade? Svako ko je radio web dizajn ili kupovao sajt zna da je cena kriminalno visoka. Pogledao sam sajt i mena ničeg što bi opravdao ni 10-ti deo te cene. Siguran sam da je onom koji je "odobrio" plaćanje bio jad što nije mogao još više da "odobri", jer je za njihove pojmove to sitna suma.
Zato kada dođu izbori treba pogledati sajt i setiti se ko je uzeo novac iz budžeta koji smo mi punili.
Nije im ovo prvi put. Uglavom nisu ovako skromni. Zato na sledeće izbore bez amnezije.

BlockOut

pre 12 godina

@Bojan

Kad budes znao sta pricas, i kad sajt bude opravdavao cenu onda niko nece tera hajku na drzavne sajtove.

Na primer za ovaj sajt, B92, 100.000eura je malo x) a za nesto od cega normalan gradjanin nema nikakve koristi.
Jedin oko nisu zaposlili 5 stranackih "profesionalaca" da im to sredjuju tj. postavljaju vesti i uracunali 1godisnju platu za iste. Jer drugacije ovo je smesno. Zato idi gledaj u nebo ili tako nesto. ;)

BlockOut

pre 12 godina

Zdravo, eto mene ponovo dodjoh da prosvetlim malo ovu nasu drzavu tj. da ih sprecim da i dalje bacaju pare i pravdaju se kako njihov sajt mora da kosta toliko.

A sad evo izvolite, besplatan je CMS posebno napravljen drzavnom sektoru za pravljenje web sajtova, koji je ujedno i veoma siguran..

http://www.openpublicapp.com/

Eto sad se nadam da nevu vise gledati kako pravite obicne sajtove koji su ujedno placeno 5-10x vise nego koliko zaista kostataju. Tj koliki je trud u njima potrosen.

sivi soko

pre 12 godina

Te desetine hiljada evra su za njih trice i kučine. Protraćili su oni i u privatne džepove skrajnuli stotine miliona evra, pa se zbog ovih sitnica sigurno niko neće uzbuđivati, a kamo li pokretati pitanje nečije odgovornosti.

Zivko

pre 12 godina

Da li bi ste svi vi koji pljujete skup web site za svoje roditelje trazili i najeftinijeg hirurga ako vam zatreba.
Da li, kad vam se poradja zena prvo pitate, ko je ovde najjeftiniji ginekolog?
Ako ne, pustite price o sajtovima za 15 evra. Za nekog je to zabavna politicka prica, za nas koji zivimo od svog rada uopste nije smesno.

Ivan

pre 12 godina

Treba prestati sa ovim senzacionalistickim izvestavanjem o cenama sajtova. Uzvicnik u recenici sa cenom je krajnje tendenciozan. Izvolite lepo pa ispitajte da li je namestan tender za sajt pa onda napadajte ako jeste... sama cena nije nikakav razlog za ovakve tekstove. Sajt apsolutno moze da kosta toliko... nisu samo tvorevine od gvozdja i betone skupe...

sajtomanijak

pre 12 godina

Ne znam zasto se pravi ovolika frka oko cene sajtova.
Ozbiljna firma u svetu placa po 200.000 $ dolara da se napravi sajt. Ovde pricamo o drzavnim institucijama. Ko zna koliko vredi sajt od Interpola, FBI, CIA, NASE itd... Milionske sume mora da su u pitanju!
Sve je to opravdano.

Raso

pre 12 godina

Sa tacke gledista kao graficki i web dizajner vjerujem da je cijena sasvim pristojna za ovakav websajt za koje je bilo potrebno vjerujem vise od pola godine rada sa podacima,marketingom,SEO itd.
Ako su to vec mogli dobiti dzabe onda mislim da je glupo platiti taj kad vec postoji toliko zaposlenih u skupstini koji bi navodno mogli kao tim napraviti taj sajt.Mada cisto sumnjam.Za ovo je potreban tim pravih profesionalaca koji cvrsto stoji na svojim nogama u ovom poslu.

Kako bi Red Adair rekao : "If you think it's expensive to hire a professional to do the job, wait until you hire an amateur."

Neka kovac kuje,neka krojac kroji i nek se svako drzi svog posla ;)

Puno pozdrava za kolege.

milan

pre 12 godina

Imam osecaj da se neko uhvatio ove teme koji kao prvo o tome pojma nema i koji sada sa dodatnim informacijama pokusava svoju "senzaciju" opravda. Neozbiljno je neke informacije posle vise pisanja tek sada saznavati sto govori da se onaj koji je ove tekstove pisao samo okomio na vest "suvise placeno" a ne da ozbiljno ispita o cemu se radi. Za neiskusne ljude i hronicne kriticare vazna je samo suma koja je sigurno u ocima obicnog coveka ogromna posebno onih koji misle da se internet stranica sastoji od komentara u Blicu i na B92. Ako je "Ocistimo Srbiju" kostalo 25.000 evra onda treba prvo da se pita koji je efekat te stranice bio a sigurno da je bio. Sa takvim informisanjem ne dovodite samo Dulica u pitanje i druge koji su za taj uspesni poduhvat se angazovali nego i vas kredibilitet.

Pancevac

pre 12 godina

Joooj ljudi...pa sve sto su naveli da ti "vredni" sajtovi mogu da rade, ankete, 360 stepeni razgledanje, galerije itd. svi ti gedzeti se mogu naci besplatni ili za male pare na joomli, wordpressu itd... ovo je cisto otimanje novaca.

pera s onoga sveta

pre 12 godina

I mercedes moze da se napravi za 3.000 evra, a nama ga uvaljuju za 100.000 Evrica. Ocete dokaz. P evo vam ga na. Yugo je unisten samo zato da nam uvaljuju te zapadnjacke sklopocije ko sto su Mercedesi, Audije i ostale tasljige. Sve je to drugovi i drugarice, kazem ja vama, jedna velika imperjalisticka zavera.

P.S. Oni koji nemaju sarkazm'o'metar nek preskoce komentar

kinkeyh

pre 12 godina

Ja stvarno ne mogu da vas shvatim.

A koliko biste vi molim vas da košta sajt skupštine jedne države?

Zbog tog: "komšijin mali bi to napravio za 200 evra" i jesmo tu gde jesmo...sve nam je traljavo, nikakvo, amaterski odrađeno, u kompletu smo jedan amaterski pokušaj evropske države.

Da se razumemo, ja sajtove koje radim retko naplatim više od 2-3000 evra, ali ne zbog toga što "to toliko košta", već zbog kombinacije kategorije klijenata za koje radim, kompleksnosti samih projekata i mog iskustva tj portfolija.

Kada bih imao firmu sačinjenu od nekoliko programera i dizajnera, sigurno da bih naplaćivao daleko više, iz više razloga (bolji kvalitet, brži rok izrade, custom written systems itd).

A svi vi komentatori programeri/dizajneri/developeri koji se nudite da uradite ovaj posao za smešnu cifru, zapitajte se malo, da li sebi činite uslugu ovakvim izjavama. Samo pokazujete koliko cenite svoj rad. Umesto da cenu svog rada podižete, vi je svima nama na ovaj način spuštate. Kada sutra negde natrčite na podatak koliko košta izrada kvalitetnog sistema u razvijenim zemljama, uzdisaćete i kleti sudbinu što ste se rodili tu gde jeste.

59000 evra je sasvim normalna cifra za sajt jedne ovakve institucije, adekvatno prilagođena uslovima u kojim živimo (da je u pitanju neka razvijena zapadna zemlja, koštao bi daleko više).

ZAR VI STVARNO MISLITE DA USAID NEMA STRUČNJAKE KOJI PROCENJUJU KOLIKO SREDSTAVA AMERIČKIH POREZNIH OBVEZNIKA TREBA IZDVOJITI ZA NEKI PROJEKAT?

Ne samo da ih imaju, nego su sigurno uzeli u obzir i našu ekonomsku situaciju!

Web development je, potpuno opravdano, jedna od najunosnijih profesija u IT svetu. Celo vaše poimanje Interneta, svodi se na korišćenje naših proizvoda, a koliko je Internet u vašem životu prisutan, znate vrlo dobro i sami.

Da ne ispadne da sam hteo ovim komentarom da branim ovu nesposobnu vlast, dodao bih samo da ne podnosim ni našu vlast, ni našu opoziciju. Ne znam ni za jednog (živog) političara u Srbiji koji svoj posao obavlja iz ljubavi prema svojoj zemlji. Da se ja pitam, svi bi redom, bez ijednog jedinog izuzetka razdužili kaiševe i pertle na određeno vreme.

Voleo bih da narod konačno shvati da izrada sajta nije menjanje karburatora (uz svo poštovanje prema automehaničarima, uglavnom poštenim i vrednim ljudima). Reč je o jednom komplikovanom poslu, za koji je potrebno jako mnogo znanja, truda i pre svega kreativnosti, a kreativnost nema cenu.

Za kraj, bilo bi lepo čuti koliko je koštao ovaj portal B92. Siguran sam da nije prošao bez par desetina hiljada evra.

Srdačan pozdrav!

Rastko

pre 12 godina

59.000 uludo bacenih evra samo da bi se promovisala nakaradna turbo folk vizija danasnje Srbije.
Prvo sto covek ugleda na ovom sajtu je dvoglavi debelovrati papagaj deformisanih kljunova sa necim sto se pre moze nazvati serpom, nego krunom na glavi.
Zar TV prenosi nisu dovoljni?
Da li je po nalogu USAID-a i vlade SAD uklonjen ovaj grb:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/Coat_of_arms_of_Serbia_small_%282004_-_2010%29.svg
i zamenjen sa ovim:
http://img651.imageshack.us/img651/7359/71583216.gif
http://img560.imageshack.us/img560/7714/50969214.gif

fun-da-mental

pre 12 godina

Ne da Srbin pare za softver pa to ti je. Kada se milioni evra slupaju u nekakav beton to je u redu, ali softver kod Srba ne sme da košta više od 100 evra i to da im ga doživotno održavaš. Da su ovi sajtovi koji se vrte po medijima najveće pronevere budžetskog novca Srbija bi bila Švajcarska.

Posle se pitamo zašto uspešne domaće softverske firme ni ne pokušavaju da rade za domaće tržište.

Goran

pre 12 godina

Sajt Skupštine bi mogao da kosta najvise 5000 eura, i da se za te pare napravi sasvim dobar sajt primeren jednoj takvoj drzavnoj instituciji. Dizajner sam, pa dajem najgrublju procenu. Ali ovo je cisto pranje para...59.000 eura je zavrsilo dobrim delom kod nekoga u dzepu, i to je jasno kao dan.

ZivJeDraza

pre 12 godina

I sta sad trebamo da vam verujemo? Imam i ja svoj satj, placam 15e mesecno, vama trebam da verujem za 60.000e ?! ahahhaha... Nego sva sreca pa znamo u kojoj drzavi zivimo, da su lopovi na sve strane, a najvise u toj mrtvoj vladi.
NICIJA NIJE GORELA DO ZORE !

cemu sve ovo

pre 12 godina

a ja ne znam sto ljudi toliko dizu frku. Sajt je platio USAID. To je 59 hiljada dolara od poreza americkih gradjana koji su se slili u nasu privredu.

Sajt je radilo domace preduzece u kome rade nasi programeri i koji ce taj novac trositi u na nasim pijacama, supermarketima i radnjama. I na kraju sajt super izgleda lepo radi i ocigledno sadrzi ono sto su ljudi iz parlamenta odredili. Najmanje je bitno odakle je dosao novac onda ako je Srbija profitirala od njega dvaput.

mullala aka "u svakoj čorbi mirođija"

pre 12 godina

Pa lepo... skoro 150 komentara. Radite li vi ljudi nešto? Imala sam ideju da pročitam sve, ali sam odustala kada sam videla koliko malo ima ljudi koji nešto znaju, a koliko više onih koji ne znaju dovoljno - na sav glas.

Evo pitanja za kolege koje procenjuju koliko je trebalo da košta: znate li koje su funkcionalnosti koje postoje, koliki tim je radio? Koliko je prekovremenih sati bilo? Na koji način se radio import? Kakav je CMS?

Količinu tesktova, slika, bez funkcionalnosti, možete da vidite i sami. Zanima me, da li iko od vas, ko ima dovoljno vremena, hoće da proba da sve te tekstove (sa ćirilične, latinične i engleske verzije) iskopira, pa, samo u neki word... I sredi slike.

Što se funkcionalnosti tiče, neke su očigledne. Neke nisu. Molim vas da mi ostavite kontakte tih vaših firmi koje daju cenu sajta pre nego što čuju zahteve. Rado bih ih preporučila nekim ljudima. A možda jednog dana i sama odlučim da mi treba nešto od njih.

Pišite, mislite šta hoćete. Kad znate najbolje, niko vam neće promeniti mišljenje. Ali pre nekih izjava trebalo bi se informisati.

Veb dizajner

pre 12 godina

U jednom delu teksta napisali ste da ste u vise firmi proverili da sajt kosta od nekoliko stotina do desetina hiljada evra... Mozete li navesti koje su to firme, s obzirom da ja nisam naplatio vise od 1500$ za sajt? I za te pare dobijete, da se laicki izrazim, super sajt, sa svim mogucim opcijama (forumi, sistem naplacivanja itd.) koje zelite.

A sto se tice cene sajta nase cenjene Vlade za to zaista nemam komentar... Lazu i gledaju u oci ovaj napaceni narod.

Web programer

pre 12 godina

Vrlo pouzdana informacija, znam jer sam licno ucestvovao, prosecna cena web sajta za banke u Srbiji je od 4 do 5 hiljada EUR. A imaju neuporedivo kompleksnije sisteme i mnogo bitnije informacije od ovog.

Prooverite za koliko rade najpoznatije domace firme, kada se radi po regularnom, otvorenom tenderu zasto NIKADA niti jedna od njih nije pozvana na tender, vec samo neke kobajagi firmice.

STRASNO!

Milutin Mladjenović

pre 12 godina

Odlično oprane pare, čestitam.
Za toliko dolara, na Floridi može da se kupi kuća od 200 kvadrata i 6 ari placa/dvorišta.
Kako je počelo sa ovim cenama sajtova u Srbiji, pitanje je dana, kada će osvanuti neka vest od nekog ministarstva kod nas, koje je platilo isti pola miliona evra.

Bojan

pre 12 godina

Pitam se samo kada ce hajka na drzavne sajtove da prestane?

A pametnicama koji se razumeju u to sta koliko kosta na web-u jedno pitanje. Koliko kosta onaj beli prazan sajt sto su ga okacili na www.google.com sto izbacuje listu tudjih sajtova kada mu se nesto ukuca u onaj jedini tekst box?

Verovatno moze neki student da napravi za 200 evra?

Jovan

pre 12 godina

Ako je ovo USAID donacija, mogu samo da zakljucim kako USAID podrzava sistemsku korupciju u 'drzavi' Srbiji. I da se neko od cinovnika ove organizacije ugradio u ovaj aranzman sa domacim protuvama. Sta drugo?

laki00

pre 12 godina

SRAMNO! Slucajno poznajem coveka koji bi ima uradio sajt za max. 10.000 eura, da se smrznes.... klacka on, ali je ovo preterana cena. Cini mi se da su Ameri i trazili tu cenu , mozda za do 50 procenata vecu, a kusur zavrsio u necijem dzepu!poz

S2

pre 12 godina

Preko tog sajta se verovatno može putovati kroz vreme i u udaljene galaksije a klikom na odgovarajuću komandu se otvara svojevrsni portal pomoću kojeg se može preći u paralelni svet gde su svetske sile Etiopija, Jemen, Čad, Haiti i Moldavija a najsiromašnije i najnerazvijenije zemlje SAD, Kanada, Švajcarska, Japan i Nemačka.
Ništa u negativnom kontekstu, samo kao primer...

andjustice4all

pre 12 godina

Za neupućene: izrada najkompleksnijeg i najskupljeg portala sa svim najkompleksnijim sistemima ažuriranja i sistemima zaštite traje između 6 i 9 meseci i košta između 8 i 9.000€...npr hrvatski portal index...da budemo svi upućeni...mada nije ovo ni prva ni poslednja pljačka...problem je u tome što nema ko da hapsi...

lopovluk se mora kazniti

pre 12 godina

Svi vi što ne umete da pročitate dalje od naslova pročitajte još jednom - "Sajt je urađen zahvaljujući Američkoj agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sve se vodi kao donacija američkog naroda Skupštini..."

Dakle - DONACIJA, a ne TROŠENJE BUDŽETSKIH (tj. naših) PARA! Pa da su naše pare u pitanju, naravno da bih i ja p*****eo ali aman ljudi - prestanite da dižete lomače pre nego što se raspitate oko bilo čega!!!
(Alo bre,
---
To što neko krade sredstva od donacije je lopovluk. Nije ta donacija data nikom da se na tome obogati, nego je data državi, kako bi jedna zajednica ili drštvo imali korist.
Ima i ekstremnijih slučajeva kad su u pitanju donacije.Slučaj sa katrinom Rebračom i ko se sve tu nakrao od donacija koje su uplaćivali građani za obolele od karcinoma je zataškan.

sasha

pre 12 godina

Najgore je sto Dulic i ostali nisu podneli ostavke zbog nenamenskog trosenja para iz budzeta a policija bi mogla da otkrije i da li je bilo korupcije odnosno podele para izmedju Dulica i kompanije koja je dobila lovu. Izgleda da se primenjuje ista matrica kao u vezi svega sto je objavio Insajder, sa vremenom sve se zaboravi. Tako da vlast nista ne preduzima iako se stvari objavljuju javno, kako u vezi svih Insajder tema, tako i u vezi ovoga sa sajtovima. Nema ostavki, nema hapsenja. Ja sam davno vec napisao, ponudio sam ambasadama da im napravim sajtove za 300 evra i odbili su, a ovi sajtovi koji kostaju po 80 hiljada dolara i 25 000 evra, to moze da se uradi za 1000 evra. Izgleda da je neko i iz USAID umesan u drpisanje love, kao nekada sto se otkrilo u vezi Evropske Agencije za Rekonstrukciju.

mullala

pre 12 godina

@Nikola
To sto ti je promaklo, o tome sam i govorila.

@Programer (ne znam koji po redu)
I tebi je promaklo da samo staticnih stranica ima oko 500. Pa preracunaj opet. Usput konsultuj nekog racunovodju, da vidis koliki je trosak IT firme na mesecnom nivou, bez plata, poreza i doprinosa, koje si - pretpostavljam, uvrstio u svoju racunicu.

Sto se tice prekucavanja i align-ovanja, cirilicne i latinicne verzije, diktiranja preko telefona (o, da, neki klijenti cak i to rade, mada Skupstina nije medju njima)... Opet kazem, ako imate vremena, uzmite pa samo copy/paste-ujte sve stranice u neki editor, i sredite. Samo to. I onda preracunajte da je to, mozda, 1/20 posla koji je na sajtu uradjen. A to je onaj "jeftini" deo posla, za koji nisu potrebni ljudi iz struke.

Da, cifra deluje suludo za nase uslove. Ali mucnite glavom pre nego pocnete da optuzujete.

BlockOut

pre 12 godina

Alo ljudi o cemu pricate, normalno da sajtovi mogu da kostaju i po 10000000000000000000 eura ako imaju namenu za to....

Ali zastobi kostao takav sajt 60.000eura? Ajd dajte jednu naprednu funkciju sajta koja moze opravda tu cenu?
Mogu li da izvadim licnu ili pasos preko njega? Sta to ima da se krije u pozadini sajta? Ovo je obicni sistem gde administrator moze da postavlja vesti u vezi Srbije tj opstine vezano za politiku, moze da se postavi koja skripta za glasanje tj "POOL" dalje, moze da se postave pitanja , i zakaceno par dokumenata, ajd sta jos to ima sto opravdava cenu?

Firma koja je ovo radila ima svoj CMS, ali ovu venu bi moglo opravda to da su koristili posebno napisan CMS samo za ovaj sajt, ali oni koriste jedan te isti, eto vredi vise od WP-a jer verovatno imaju tehnicku podrzsku, a i treba te idiote zaposljene u vladi naucit da postave vesti na istom sajtu pa i to da se plati, pa to brat bratu ne moze da predje cifru od 10.000eura, nema BOZE SANSE!! ali ima, umesto da su ostalih 40.000eura dali gladnoj deci, kupili inkubatore, ma boli njih tuki, oni ce kupe sebi inkubator na cetiri tocka.

O tome se radi, da sam ja zaduzen za ove poslove u vladi, moze meni dodje firma i ponudi da uradi sajt za 100.000eura a moj je posao da cuvam drzavne pare a ne da dam nekom da me krade. jer su to nase pare sutra dan ce nekom trebati te pare, a nece ih biti za puno vaznije stvari, tj. oni ako vec ne rade ovo namerno imaju idiote koji opravdavaju ovolike cene.

Gledao sam portfolio ove firme, i zamisli da su od svakog sajta koliko sam video da su radili uzimali ovokle novce, pa oni bi ******* miskovica, bio bih za njih niko i nista, sa obzirom koliko su sajtova uradili.

Ko su ti experti koji rade u istoj firmi? Kako da posto se bavim IT-om i pratim nase poznate blogere u sveri it-a i web dizajna ne vidoh da i jedan radi u istoj firmi, znas lepo mogu ja ovo ponudim njima tj novac, i lepo odem na freelencer.com i lepo postavim da mi neko uradi 1000x funkcionalniji sajt i lepsi za 10.000$ i ostalo metnem sebi u dzep, sto je ovde po svemu sudeci slucaj.

A da se isto nadovezem, vidim da pojedini kukaju kako je ova cena okj, ovo je drzavna institucija, placaju se serveri itd. Alo bre, ne serite! Sigurno ste vi ti isti experti koji rade u vladi, koji ce moj serveri ovakom sajtu, koji se to podaci smestaju na njega? Jel to imaju 20000000 korisnika online u istom trenutku pa da ne usporava sajt, alo bre mazge!
Obicni sajt tipa CMS-a gde se postavljaju vesti i to je to, to je sve sto je trebalo biti placeno

Evo vam najbolji hosting provajder na svetu po meni
http://mediatemple.net/webhosting/
mozes maltene fb hostovat na njemu -.- a vi tu nesto izvodtite, te neka istrazivanja, te promocije, te ovo ono.... ma glupi ste ka q. JER OVO NE MOZE PREDJE CENU OD 10K EURA NIKAD A MOZDA NI TAD! ALI ZATO KOD NJIH MOZE! ali kad vidim da se zaduzuju u milijardama, ne stede ni malo, a proizvodnja maltene na NULI! odakle ce da se to vrati?

Koliko se secam ja niti sam crnac niti rob ali izgleda cemo svi zajedno to da postanemo za koju godinu kad dodju naplacivat drzavne dugove koje cemo mi da vracamo samo ne znam kako, mozda Srbija bude pijaca organa jer drugacije necemo moci vratimo pare.

Zivi bili pa videli.

Peca

pre 12 godina

Ako se covek malo fokusira iza natpisa Narodna skupstina Republike Srbije moze da se vidi ovo:
http://www2.vukajlija.com/var/products/posters/201011/48145/novi-grb-srbije.jpg?1308293790
Tuzno...

Evo ovako

pre 12 godina

Evo ovako.

Sajt skupštine je mogao da se napravi i za mnogo manje pare. Npr., mogli su da kupe neki template za wordpress ili joomlu, par desetina dolara (možda ni toliko). Zakupe neki domen, isto par desetina dolara (možda ni toliko), a možda su mogli i besplatno da to urade - blogovi su besplatni. Preporučujem wordpress, npr.

Ovako, imamo sajt od nekoliko desetina hiljada evra. Naravno - ko želi kvalitet, taj mora da ga plati. Ako želite da vam renomirana firma radi bilo koji posao - onda ćete dati uvek nešto više novca, iako, ruku na srce, bi vam neko mogao uraditi skoro pa isto za manje novaca.

Problem sa izradom ovakvih sajtova, koji dosta koštaju, jeste što se nan legalan način, očigledno, neki pojedinci bogate. Realno - sajt je mogao koštati duplo manje, ako ne i troduplo. Isti kvalitet, apsolutno sve isto. Trebalo bi otkriti mehanizam na osnovu koga ili pomoću koga se dolazi to ovih basnoslovnih cifara. Da to gospoda iz državne uprave plaćaju iz svog džepa - sve bi bilo drugačije.

Ovako, to plaćaju građani, a njih, srpskim jezikom rečeno, baš briga za građane. Oni (ta gospoda) gledaju isključivo svoje vlastite i sebične ciljeve, jer da je drugačije, uradili bi vrlo kvalitetan sajt za mnogo manje novaca. Ostatak su mogli dati deci bez roditelja, ili nekoj drugoj sličnoj ustanovi.

Cmok Toronto

pre 12 godina

Veći problem od $ za sajt je to što je taj sajt pod direktnom kontolom USAID...
A znamo kakva je to organizacija...
Neka bude što biti ne može...Nova parola Srbije.

Misa

pre 12 godina

Pa sta kao mnogo je? Pa jel znate vi koliko kosta nova mecka s klase?
Pa svake godine sve skuplja to niste znali a? Pa normalno kad vozite yuga. Pa ruckovi, vecere, pevacice po stolovima.
Alooo rodjaci flasa Moet-a 150e pa meni treba bar 6 flasa za vece, pa odakle bre?? Kako da postignem to? Ove bre savremene sve se razumeju u kamenje ma nece cirkon boga nema odma izvali! Pa sta vi mislite al` realno koliko bre ja sajtova treba da napravim za sve to skupa? Pa bre ja sam samo ove godine napravio bar 2 i sta? uzeo 10 konja i jel mnogo? Ma nista bre jedva prezivljavam. Moram do izbora bar josh 10 sajtova da uradim al nekih malo skupljih ovo sve buranija pa da zabodem ko covek milku pa da troskarim do sledece godine a onda cu da napravim most ili kupim vakcine ma nesto cu da smislim, al sad tuga...

Igor

pre 12 godina

Pre svega sajt skupstine su praveli ameri, oni su ga i platili i ako posetite sajt vidi se da je apsolutno identican stil sa americkim vladinim sajtovima.

Sto se tice vladine uprave za zajednicke poslove itd.. pa ne bi im ni ja dao da mi naprave sajt pa makar i besplatno, pogledajte kako izgledaju ti sajtovi..

Marko Jovanovic

pre 12 godina

Evo josh jedne poruke deci koja sad upisuju srednju shkolu:"Deco,upisujte se za web-dizajnere sa obaveznim predmetom politichki kriminal!!!"

PS:Prosvetari potrudite se malo da privuchete decu,ne mogu sve ja da vas uchim!!!

marko

pre 12 godina

Dosta više o ovome. Treba da razumete da sajt nije proizvod koji kupujete sa police. Dobar sajt ne pravi 'klinac od tetke', već tim koji je podeljen na dizajnere, programere, testere, osobe koje upravljaju sadržajem i kvalitetom, menadžment itd. Sajt nije ni konačan proizvod. Ukoliko je dobar, on živi i razvija se kao i sajt B92, inače ne biste bili ovde, niti bi recimo ovaj sajt imao veću posetu od sajta skupštine. Usudite se pa pitajte B92 koliko ih je sajt koštao tokom proteklog perioda. Siguran sam da ozbiljno premašuje cifru koju je skupština izdvojila za svoj. Stavove koje olako iznosite imaju ozbiljnije posledice.

Pertula

pre 12 godina

mislila sam da ne ponavljam sta su pametni ljudi vec rekli, ALI mozda treba da prevalimo 1000000 komentar da bi se neko zamislio...ALO... 59000e? Naravno da treba da ga urade profesionalci i naravno da treba da se plati... ali, mozda je trebalo da se nadje neki jos bolji tim profesionalaca da se pljune 200000e? Mozda su ovi ipak sarlatani sto traze samo 60 ooo? To je pod jedan, a pod dva da sajt SKUPSTINE SRBIJE radi neko VAN Srbije??????? Pa jos USA??? Ceo fazon....
Siroko... koga boli uvo za nacionalne interese i ovu zemlju i ljude u njoj, ionako....

Poreznik

pre 12 godina

Ja mislim da ovi sto prave sajtove za 200-500 evra potkradaju drzavu svakog meseca neplacanjem poreza i doprinosa. Ovaj sajt ne ostecuje budzet jer iz njega nije ni placen vec ga puni (preko pdv-a).

Neko iz mase

pre 12 godina

Halo?! Opet? Ljudi pa sa ovolikim sumama moguce je angazovati tim programera koji ce napraviti od nule CMS specijalno za ovu svrhu u roku od 3 meseca. Necu vise da detaljno pojasnjavam, samo cu reci sledece. Ovo je preplaceno... i to samo tako preplacno. Pogledajte recimo sajt američkog kongresa i vidite i sami koliko to kosta.

Profesor

pre 12 godina

Velika muva je ipak samo muva, ali nije slon. U dobrim okolnostima svaki računarski projekat bi trebalo da se završi za 4 meseca, a projektni tim bi trebalo da sadrži bar 5 razliito profilisanih profesionalno osposobljenih članova. Svako ko je iole upoznat sa pojmom malog i sitnog preduzeća, ako želi legalno i profesionalno da izvršava svoje ugovore svestan je da svaki dobijeni dinar deli nadvoje: pola za isplate zaposlenima, a drugu polovinu za sve ostale potrebe preduzeća.
Dakle, ako pretpostavimo da je prosečna neto plata OVAKVIH profesionalaca 1000€, onda je bruto plata oko 1650€, a njih 5 mesečno vredi oko 8000€, odnosno za vreme trajanja projekta oko 30000€. To sve pomnoženo sa 2 će biti izuzetno blisko cifri od koje neko ovde pravi SLONA.
Ko misli da može jeftinije, ima svih ovih godina priliku da to i dokaže, ali ne kroz crnu i sivu varijantu, i ne kroz amaterske prevare (to su one prevare gde izvršilac nehotično laže i kupca i sebe misleći da zna).
A oni koji misle da su ovo latice ruže neka porazmisle o tome koliko kvalitetnih i školovanih profesionalaca iz oblasti računarstva ima u Srbiji. baš zbog toga što im nije ni malo jednostavno da obezbede sebi primanja od bar 1000€, koliko to posla zaista ima u ovoj napaćenoj državi, pa samim tim i koliki je broj meseci u kojima ti isti profesionalci ne mogu preduzećima da donesu zaradu na osnovu koje primaju platu.
Za sve one koji misle da su takvi profesionalci skupi, razmislite malo i o tehnologiji kojom se bave, a koja se menja neprimerenom brzinom, i o njihovom vremenu (novcu) za neprekidno usavršavanje.
Da bismo izašli iz kamenog doba u koji nas zamagljivači uporno vuku, trebalo bi u Srbiji da ima bar 200 tendera mesečno za izradu bilo kakvih računarskih proizvoda. Nedostatak toga je mnogo veći SLON od ove nesrećno naduvane MUVE.
Da ne bude zabune, nisam spominjao profesionalce iz drugih inteligentnih zanimanja, jer o takvim poslovima imam mnogo manje informacija, ali mislim poprilično slično.
Na kraju, za one koji pominju nelegalnosti u računarskoj industriji. Prljavi poslovi ne donose par destina hiljada evra. TO je mnoooogo više. A za svaku prljavštinu apsolutno sam saglasan da se odrežu maksimalne kazne. Ali to je neka druga tema.

ss

pre 12 godina

@sajtomanijak I da su ti sajtovi 200k evra i to je pljacka,LulzSecurity su hackovali Sony PET PUTA,SRUSILI FBI STRANICU,AMERICKI SENAT I NATO. I to sa SQL Injection (prosto)

fun-da-mental

pre 12 godina

Ovde ima informatičkih stručnjaka koliko hoćeš. Da je svaki komentator koji se predstavlja kao stručnjak napravio bar 1 sajt Srbija bi bila silikonska dolina. Ove procene od 10.000 evra me najviše zabavljaju. Niti znate šta je potrebno uraditi, niti kako biste to uradili, ali znate cenu :))) Držite se muvanja sa polovnim automobilima, to vam bolje ide.

Programer

pre 12 godina

Kao programer i web developer imam problem sa time kada neko ovde među komentarima naivno kaže da bi on uradio "isti ovaj sajt za 200eur" i gnušam se takvih tutorial-priučenih freelancera koji ne bi napravili ništa bolje od blago izmenjene Joomle ili nekog drugog OSS CMS-a.

Ali... 60000Eur!? Pa ljudi moji, da li je vama dobro? Ne interesuje me ni ko je prvobitno dao pare, već samo mi nije jasno kako samo smete da tolika novčana sredstva dajete za sajt koji zaista nije vredan tih para u Srbiji, po bilo čijoj proceni! Još veća sramota je što SKUPŠTINI jedne suverene države za sajt donira USAID, dok vam sposobni informatičari bleje po kancelarijama! Šta smo mi? Džibuti? Ako niko od zaposlenih ne zna da konstruiše prezentaciju ekvivalentnu ovome, molim lepo - otpustite višak džabolebaroša koji imaju za posao da gledaju Ubuntu login prompt na ekranu sa leve strane (sajt je hostovan na dotičnoj distribuciji), a Facebook sa desne, i zaposlite nekoga ko zna!

Poruka za USAID predstavnike: Hvala vam najlepše što finansirate obnovu dotrajalih ambulanti i škola, ali nemojte ni dinara više davati za ovakve projekte, time samo podržavate ogavno ponašanje naših političara!

Stručnjak

pre 12 godina

A ovih 50 ljudi je naravno zaposleno zato što su stručni. Naravno da i oni znaju da naprave Web-sajt i to tako što u Wordu iskucaju tekst, dodaju slike, pa snime kao HTML. Pride takav Web-sajt ne može da "padne" jer nema gde da se neko uloguje (maksimalna bezbednost). Interakcija i dinamički sadržaji - jel' se to maže na lebac?

Partijaner

pre 12 godina

Svi vi koji biste dali da se državni sajt "vrti" na nekoj od besplatnih platforma, "svaka vam čast". Svaki takav free software niti ima podršku, niti garanciju a bogami ni tim koji radi 24/7 da bi pomogao u bilo kom slučaju - DDOS napada, obaranja sajta, mail spamova, konsultacija oko izrade sajta, ubacivanja sadržaja, itd, itd... Mislim - sajt državne službe na Wordpressu? Kakve besmislice! Pa rade li tako u nemačkoj, italijanskoj, američkoj vladi??? Naravno da ne!

Nikola

pre 12 godina

Pa ako kad narod stoka,i treba da ovako da se radi.Glasajte ponovo za iste pa da za dve godine urade i neki updajt za 20-30k eura.Inace da,u srbiji to tako ide 10-15k eura lagano firme placaju za sajtove,ovi sa naprednim servisima galerija i video u tekstu idu i preko 300k eura.U svetu isto uradis 10sajta i milioner si postao,to tako ide.

Srdjan

pre 12 godina

Za ovaj novac su mogli da se kupe preko potrebni inkubatori ili nesto sto bi nekome sacuvalo zivot.
Niko nije posecivao ni stari sajt. Nista pametno se tu nikada nece videti, a jos manje procitati.
Vidim da su mnogi primetili ove nakaradne papige, i nemam nameru da trosim reci na nesto liseno svakog ukusa.
Taj grb vise govori o njima nego o nama!

Ivica

pre 12 godina

Omnicom nije "kobajagi" firmica vec jedna od najboljih domacih, pogledajte im portfolio i videćete za koga su sve radili. Ne znam koje su specifikacije u pitanju, ali verujem da USAID ne bi dao toliki novac tek tako, nisu to Velje i sl...

Programer 2

pre 12 godina

Pogledah sajt na brzinu - cca 100 stranica, koristili su OCP cms, koji je domaci proizvod.
E sad i da im je trebalo 8h (sto je jaaako rastegljena procena) za svaku stranicu dolazimo do 800h za sajt.
Cena sata napolju je cca 40e/h, a kod nas dobra plata developera je oko 8-9e/h sa PDV-om.
Sto mu dodje da za nase uslove, ovo cudo bi moralo da kosta maksimalno 8000e..
Moje pitanje je - gde je ostatak para???

Goran

pre 12 godina

Sajt od 59.000 eura, a samo na početnoj stranici 60+ grešaka, jer sajt nije rađen po W3C standardu. Jeste da će neko reći kako te greške nisu bitne, ali za te pare trebalo bi da sajt bude besprekoran, ma ko da ga je radio. Ko zna koliko drugih grešaka ima "ispod haube". Dalje i ne vredi da komentarišem. Ko razume shvatiće.

Realni

pre 12 godina

hahahahhahahaha

1. USAID je finansirao projekat. TOR je izradjen po potrebi posla. S obzirom da je nabavka veca od 10.000 dolara morala je da bude otvorena procedura.

2. Ako je bila otvorena procedura to znaci da je mogao da se javio BILO KO MOGAO DA ISPUNI USLOVE TENDERA. Tender je verovatno bio otvoren 30 dana, tako da je moglo da se prijavi bilo koje pravno lice (local,national,international).

3. Da bi ponuda bila prihvacena 80% cini finansijska ponuda (cena) i 20% tehnicka ponuda (tehnologija, SEO, odrzavanje sajta). Evaluira se ono sto pristigne od ponuda.

4. Ovde se radi o ozbiljnim ugovaracima i ozbiljnim pravnim licima koja su korisnici tih sredstava. Smesno je pomisliti da je neko uzeo 59.000 EUR i strpao sebi u dzep 58.000 a ostatak dao klincima iz kraja da odrade sajt. TAKAV NE MOZE DA DOBIJE TENDER!!!

paja

pre 12 godina

Nije pametno kraduckati, jer ako te uhvate ići ćeš u zatvor, a tamo je odvratno. Juče đakuzi tašna, skupi sat, a danas zajednički WC i kupanje jednom nedeljno. U obrazovanje pod hitno treba uvesti prevenciju protiv korupcije i narkomanije. Voditi decu i odrasle po zatvorima, pa neka vagaju isplati li se pljačkati firme i trafike. Naši političari su kao babe, čitav dan piju kafe i tračare. Pa sad mi kao treba da verujemo da Tadić ne zna, da ovi njegovi lapaju 30000e tamo 40000e vamo. I njega bih ja kao Sanadera malo na hlađenje. Čoveče došlo je do toga, da se ova kvazielita uvredi, kada im spomeneš te sume. Kao šta je to za nas, nismo mi kokošari, da si pitao gde su 200-300000e pa da ti i odgovorim. A do prekjuče bili srednja klasa, nosili starke, vredno studirali, i delili letke DSa po Knezu.

Somborka

pre 12 godina

hahhahaha.... pogledajte na tom istom site-u pa najcesca pitanja gradjana..... kako je moguce da su bas ista pitanja (samo za razlicite periode) postavila cetiri gradjana u istoj formi pitanja.... hahaha.... ma oni sami sebi postavljaju pitanja....

Nikola

pre 12 godina

@mullala aka "u svakoj čorbi mirođija
ej meni promaklo da provalim skrivene funkcionalnsti sajta,mislis na ove java skripte?jquery tab je vrhunac funkcionalnosti?Za 200e ubacice ti 5.000 strana kompletno sa svim slikama u bazu,ja toliko placam,za to ne treba da budes raketni inzenjer.Ili mozda tvrdis da kucali tekstove dok im diktirali preko moba.To dal neko radio prekovremeno ili im trebalo 50 programera da align-uju sliku na levo je njihov problem.Nemoj da siris gluposti molim te.

BlockOut

pre 12 godina

Kad vidim da oprvdavate cenu dodje mi da vrisnem!
Alo ljudi, pa i treba vam tako, nek vas kradu kad mogu i koliko mogu!
Ne radi se to da li su njihove pare i ne, radi se o tome sto su oni, tj neko uzeo sigurno 80% novca u svoj PRIVATNI dzep, a ne dao istoj toj firmi da im uradi sajt.

@mullala Kakva te cirilica i latinica zasla? Pre je verovatno postaojao isti sajt, pa je verovatno bar 50% texta bio copy/paste , a sto se ostalih textova tice evo lepo skini ovaj plugin

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=sr&FamilyID=9c42c286-73e0-46c9-a31e-0edac1b40562

I lepo prebacis iz cirilice ---> latinica, i vice-versa. Tako da ti silni sati koji su utroseni za unos texta se smanjiju za 50%


Sajt ima funkcije jednog obicnog CMS-a, kao na primer WP, sajt je mogao da se uradi u istome, ili cak Drupalu, jer vecina drzavnih institucija za primer da uzmem USA.

Zato sve je moglo protekne ovako.

Nadju lepu firmu, da znaju nasli bi, da im lepo dizajniraju sajt, pa da to lepo implementuju u Drupal CMS, pa da posle lepo napisu koji plugin/ekstenziju ako je potrebna za neki deo sajta tj. neku funkciju ( mada to nije potrebno jer sam detaljno prelistao sajt, nema nista specijalno sto ne nudi isti CMS)
Pa eto da uradi istrazivanje o korisnosti sajta, pa da implementiraju pomagala na sajtu za ljude sa hendikepom, pa da srede stranice da nisu 5000mb. I to bi sve profesionalno moglo da se odradi za 5-10.000eura i to dizem cenu u nebo, i to su mogli ne da urade nasi profesionalci vec da nadjete neke od poznatijih firmi/freelencer timova da im urade, koji iza seebe imaju maltene hiljade sajtova, i koji drze do svoga imena.

Znate kad vidim kad racunate cene, programer plata 2000eura, troskovi ovo ono, AMA KO TO U SRBIJI IMA TOLKU PLATU? Zasto svako normalan i ko zna kako se to radi bezi iz ove proklete drzave? A ovamo kao imaju tokle plate, TJ ZNANJE SE POSTUJE! od kad? Samo kad je rec kad treba da se drzava kraducka?


I da jos nesto, pazite ovu stranicu

http://bit.ly/j1zqiP

Pogledajte kod, KORISCEN TAG!!!! ovo nisam jos video od 2000godine! Znaci na ovakav nacin bi mogao dizajn prebacim u "klikibilan" sajt za 5min.!!! Zar se sajt koji je placen SVECKI radi u 10godina starim tehnologijama, tj. nacinima!!

Znate mozete idiotu uvaliti FERARI a da ima ispod haube motor od MULTIKULTIVATORA! Naravno moze i tako jer je taj kupac idiot, a ovde ko je idiot? Drzava? Po svemu sudeci isto.

I jos nesto, zar nije sramota da jedan sajt drzavnih organa iko donira sa strane.... drzavna administracija nikad veca, nikad toliko "profesionalaca" i kao niko nema u okviru radnog posla da se brine o drzavnim sajtovima, a ovamo ih ima ka kineza i kao svi rade nesto.....

I ne znam zasto se ovoliko nerviram, jer vidim da je srbija puna profesionalaca kojima je ova cena mala i koji zaradjuju 20x vise, jbt. pa idem ja do neke druge drzave tj. kontinenta tamo mi je lakse da radim, nemam ovoliku konkurenciju ;)

Uzivajte vi ovde, i uzivajte u vasim profesionalnim platama od 1000-2000eura LOL!

nesh_bros

pre 12 godina

Sajt moze da kosta i 100 000 evra !! Ali samo u Srbiji !

Ja imam nekoliko sajtova, i svaka cena preko 10 000, eventualno 15 000 je suluda !

Zamislite koliko para onda uzmu na mostu koji kosta 500 miliona, ili na najskupljem kilometru auto-puta!

SRAMOTA, sto cutimo, sedimo i trpimo !

Velmar

pre 12 godina

Ovi argumenti tipa moze sajt da se uradi za 200 eura su isti kao kad bih ja rekao nekom ko je kupio sliku Pikasa za 100 000 evra da moze da mu je uradi moj bratanac za 200 evra

Iggy

pre 12 godina

Pogledao sam sajt www.parlament.rs i konceptualno i po sadrzaju je korektno uradjen, informativan i upotrebljiv. Samo neka nastave da ga azuriraju i bice dobro. A to da li mi volimo ili ne politicare koji u toj skupstini sede pa smatramo ili ne smatramo da oni zasluzuju takav sajt jer imaju ili nemaju sta na njega da stave nema veze sa tehnologijom, tehnologija je indiferentna prema nasim politickim stavovima.

Posto sam ja iz struke, evo kako bih razmisljao na ovu temu da je meni neko ponudio taj posao: aktivnosti bi morale da ukljuce uvodne sastanke za definisanje zahteva, organizaciju sajta, izradu pilot verzija dizajna, prikupljanje, konvertovanje i postavljanje materijala, razradu postupaka za azuriranje sa pravima pristupa, instaliranje infrastrukture, procedure za pravljenje rezervnih kopija, postavljanje i testiranje bezbednosti sistema, planove odrzavanja, obuku korisnika koji sajt azuriraju i administriraju, probni rad i otklanjanje primedbi i slicno a sve to pored pravljenja stranica sajta sto je jedina stvar koji krajnji korisnici vide (dakle treba malo vise od par sati slobodng vremena posle skole).

Da se ovo uradi racunao bih da mi treba MINIMALNO 3 coveka tokom 3 meseca da se sajt napravi, od ideje do glatkog rada. Neka covek potrebnog profila sa troskovima poslovanja kosta 1500E (ko je preduzetnik zna da covek kosta barem 2 puta neto plata, plus skroman profit za firmu), pa to dodje 3 x 3 x 1500 = 13.500 EUR. To je minimalno, a ne verujem da bi trebalo vise od 4 coveka i 4 meseca, sto dodje 4 x 4 x 1500 = 24.000 EUR. Realnost je negde izmedju, pa verujem da bi vecina firmi koje se ovim poslom bave prihvatio da komotno uradi posao sa rokom od 3-4 meseca za oko 15.000 EUR.

Dakle, nije bas da moze za 200 ili 2000 EUR, ali ne znam kako su izasli na 59.000 EUR. (Ustvari mislim da znam, ali neka se time neko drugi pozabavi.)

aca

pre 12 godina

Ja samo da ponovim ono sto je vec receno
"ZAR VI STVARNO MISLITE DA USAID NEMA STRUČNJAKE KOJI PROCENJUJU KOLIKO SREDSTAVA AMERIČKIH POREZNIH OBVEZNIKA TREBA IZDVOJITI ZA NEKI PROJEKAT?"
I jos da dodam, ko zna bolje neka se prijavi na tendere USAIDa i neka dobije posao, ko mu brani. Samo, trebacemu dobreeee reference, a one se ne dobijaju na ulici.

NSS

pre 12 godina

"sin mog komsije se razume u racunare on to moze da ti uradi za 200 eura!!!'
e muka mi je od ovakvih komentara!
da ja sam zavrsio fakultet i imam visegodisnje iskustvo u poslu koji radim I DA TO SVE KOSTA!!!
Pun mi je k$#@% obaranja cena i komsijinog sina koji radi ispod svake cene jer koristi softver koji je kupio na buvljaku i misli da je dizajner ako se "razume u racunare"
Ovo treba da bude realna cena jer ovakve stvari se rade mesecima i ceo tim ljudi radi na tome...kada se sve to podeli na broj meseci, broj ljudi koji radi, struja, telefoni, oprema...ja mislim da je i to malo!

RADI ZA PARE ILI BESPLATNO...NIKADA JEFTINO!!!

stop kriminalu

pre 12 godina

@ Milos , @Polako ljudi
Zivite u oblacima. Vidim da nikada niste radili za nesto sto placaju drugi. Jesu, platili su drugi ali je neko capio ogromnu kolicinu para. Kada doticni pita za sta je dao pare onda se brze bolje juri ko ce nesto da napravi. Doziveo. Treba videti ko je posredovao.

@Insajder
Vidi se da nikada nisi ucestvovao na tenderu, jako si naivan.

Konkurent

pre 12 godina

@BlockOut: Tvoja buducnost je svetla. Svakodnevno u Srbiji postoje desetine tendera, konkursa i nadmetanja za izradu sajtova. Prijavi se na njih, uradi 10 puta bolje od konkurencije za 10 puta manje para i dobices ih sve. Samo nemoj da mi kazes da ne mozes jer je sve namesteno. Ako mislis da privatne firme namestaju na svoju stetu, grdno gresis.

Neko iz mase

pre 12 godina

Neko je pomenuo ćirilicu/latinicu, vreme da se sve to uradi, itd... pa sigurno je trajalo puno vremena i bilo naporno i kostalo astronomski, kada ste to radili ručno... Da pojasnim > za svoje potrebe sam u 32 sata napisao mali program koji mi spasava gomilu sati rada i obavi posao, koji bi nekoliko ljudi radilo par nedelja, u svega 10 minuta. Jel' Vam sad jasno kako je to moguce za 10.000eura? ili da Vam ovde postujem sledeci put izvorni kod svog alata, mozda bi ste to voleli, da vam otkrijem sve svoje adute? To sto ste vi neobavesteni kako se ovaj posao radi ne znaci da i ja ne znam o cemu govorim.

Pocinje da mi ide na nerve strasno ova tema...

Vlada

pre 12 godina

Sajt je radila firma Omnicom Solutions d.o.o. (www.omnicom.rs), a koristili su OCP (Omnicom Content Platform), CMS koji su sami razvili. Inače, oni su radili sajt i za pominjani USAID koji je platio i ovaj sajt za Narodnu skupštinu.

BlockOut

pre 12 godina

@Bojan

Kad budes znao sta pricas, i kad sajt bude opravdavao cenu onda niko nece tera hajku na drzavne sajtove.

Na primer za ovaj sajt, B92, 100.000eura je malo x) a za nesto od cega normalan gradjanin nema nikakve koristi.
Jedin oko nisu zaposlili 5 stranackih "profesionalaca" da im to sredjuju tj. postavljaju vesti i uracunali 1godisnju platu za iste. Jer drugacije ovo je smesno. Zato idi gledaj u nebo ili tako nesto. ;)

Ravel

pre 12 godina

Vi koji pljujete i napadate zato sto se trose drzavne pare molim Vas skoncentrisite se kada citate ovu vest. Znaci, ajde da ponovimo jos jednom PARE DALI AMERICKI PORESKI OBVEZNICI, A NE SRPSKI...ne znam sta ovde nije jasno

BlockOut

pre 12 godina

@Konkurent

Ma placao sam ja porez, jer pre manje od 2 godine, ja i par kolega smo odlucili otvorit dizajn studio i sve po propisu, cak smo i Photoshop i illustrator kupili kao originale, tj na 4 kompa, srecom imali smo mac masine pa nismo placali jos licenciran Win.
I umesto da nas drzava pogura, nama su u roku od 5-6 meseci isti inspektori dolazili 10x kao da preprodajem heroin ili ne znam ti sta, valjda videli mladi, maltene deca, ajd da ih iscedimo mamicu im!

Placali porez, placali osigurane radnike, tj svi smo bili prijavljeni radnici, i od 3-4 posla koja zavrsimo mesecno kad platimo sve dazbine drzavi, struju i kiruju za lokal, nama ne bi ostalo pojedinacno od 100-400eura a sta da radimo sa time a?
Dok smo provereno radili 10x kvalitetnije i bolje od konkurencije ni jedan posao za opstinu ubili nismo, jer svi imaju svoje ljude, koje se u to razumeju kao Dulic u gradjevinu i ekologiju xD a jbg zaradjuju 2x vise jer su stranacki opredeljeni tj. rade u drzavnim institucaijama.

Zapravo cak smo usput gubili i novac zato sto ne postoji PAYPALL u Srbiji! Znaci prebacivanje ovamo, onamo itd. u toku procesa izgubimo 5-10% novca od projekta zato sto drzava nije sposobna da uvede Paypall jedina u Evropi zadjeno sa Albanijom! Tj ne zeli, jer ceo beograd je kao pijaca, samo preprodaju robu nama gradjanima koja se i ne pravi ovde, i na kraju je skuplja 20-30% nego u evropsklim drzavama.
Tako da ja vec uveliko placam robu tj. narucujem sa strane, jes da se ceka ali na kraju se isplati, jer necu da placam i kupujem od ovih nasih preprodavaca i biznismena.
To je sramota! jer oni nece da nama olaksaju posao, oce da placamo za robu ovde vise, a i da banke uzimaju sto vece procente prebacujuci novac sa racuna na racun...

Zato zasto bi sad placao ?????
Da li su mi obezbedili posao? Da li su mi dali znanje potrebno da uspes u 21 veku u oblasti koju si upisao na Faxu?. nas obraznovni sistem je PRAISTORISKA INSTUCIJA i da bi se doskolovao, tj ucio ono od cega mogu da koristim potorsio sam 2-3 godine kao i hiljade eura na razna video predavanja, knjige, caspoise itd. jer ovde nije moguce to nauciti tamo gde treba da se to nauci na FAX-u!

I sad ocekujes da ja njima placam porez, a nisu ucinili nista za mene? Vec su meni i trojicu kolega kostali preko 20.000eura koliko smo ulozili u taj biznis... umesto da su nas pomogli jer smo bili realtivno mladi svi ispod 22-23godine.

I da placam porez a da sumu od istog tj 90% odlazi za BG a ovamo gde zivim ne uloze ni 1000 deo koliko tamo ulazu, i da ja placam!

Da se ja pitam ne bi njima isao ni jedan dinrar, jer oni ne daju nama ni 100 deo onog sto nam pripada za normalan zivot. Tako eto video sam od drzave kako se posluje, tj. kako treba da poslujem da bih zaradio koji dinar.

PS. Zao mi je sto koristim sistem za komentarisanje u ove svrhe koje nisu direktno vezane za ovu temu, nadam se da nije problem.

Marko

pre 12 godina

Oni će na kraju da za sajtove daju milion evra, a mi ćemo i dalje da stojimo u redovima da bi smo im predali izvod iz matične knjige rođenih, fotokopiju lične karte ili tako neku glupost od dokumenta...
Nije mi jasno ima li ovom ludilu sa sajtovima kraja? Oni stvarno misle da smo mi obične budale.

Mile sa Čubure

pre 12 godina

Meni je sajt skroz ok i izgleda mi sasvim lepo. Znajući za šta je dato 38.000 za Milosavljevićev ili 29.000 za Dulićev nazovi sajt (a pritom još dato 500.000 za promociju tog istog "sajta"), skupštinski sajt još i izgleda sasvim pristojno i radi sasvim ok. I pravo da vam kažem, drago mi je što ga je radila domaća firma, pogotovo kada vidim njihove reference i za koga su sve radili.

Dzoni

pre 12 godina

A pre 2 nedelje umrlo dete od 10 godina jer roditelji nisu nikako mogli da nabave jos 10000 eura za operaciju srca a drzava ih odbila 100
puta pod izgovorom da nema para i ako uredno placali zdravstveno osiguranje.Ali sta je zivot deteta u odnosu na sajtove ortackim firmama.

OtporNaWebu

pre 12 godina

Koliko vidim glavna razlika ovog i starog sajta je sto novi ima linkove ka fejsu i tviteru (link ka fejsu doduse ne radi), ima malo vise flash animacija i dinamike, ubacili su tabove itd.
A sto se tice izgleda i strukture, jedan klasican info sajt, kakvih ima milion na svetu. Nista novo nije izmisljeno niti osmisljeno, znaci NEMA sta da kosta 60k eur. 3/4 ovoga su gotovi sabloni, napunjeni sa odgovarajucim sadrzajem. Izgleda ok ali za 5x manje pare.
A sto se tice Omnicoma koji je ovo uradio.. to su sve nasi ex otporasi, etfovci, koji sad koriste to sto su im drugari svuda u vlasti, od skupstine, banaka, drzavnih agencija (ratel) itd.
Naravno, oni su svojevremeno naucili svoj zanat sopstvenim radom, a vidim u medjuvremenu su naucili i kako se snalazi na srpskom trzistu.
Uostalom - to je osnova inzenjerstva: sve se moze napraviti, samo je pitanje da li se moze i prodati. Oni ocigledno mogu da prodaju jer imaju kome...

sale

pre 12 godina

@Partijaner

Pricas o stvarima o kojima ocigledno ne znas dovoljno. Americke drzavne agencije svoje sajtove izradjuju upravo na "besplatnim" platformama. Evo ti kao primer upravo sajt americkog Kongresa (dakle njihovog ekvivalenta nase Skupstine) - koji je izradjen na Drupalu: http://house.gov/

59.000 evra za izradu sajta u Srbiji, i to na zatvorenoj platformi, je cist kriminal i nista drugo.

sivi soko

pre 12 godina

Te desetine hiljada evra su za njih trice i kučine. Protraćili su oni i u privatne džepove skrajnuli stotine miliona evra, pa se zbog ovih sitnica sigurno niko neće uzbuđivati, a kamo li pokretati pitanje nečije odgovornosti.

Goran

pre 12 godina

Elem, taj sajt je urađen korišćenjem Omnicom Content Platform CMS-a, treba jednostavno videti kod njih koliko košta taj CMS, obzirom da na sajtu nemaju cene, verovano cena zavisi od toga ko koliko ponudi (http://www.ocp2.com).

Taj isti sistem je pre koju godinu imao propust koji je omogućio pregled sistemskih fajlova na hostingu, info na sledećem linku (http://packetstormsecurity.org/files/70191/omnicom-traverse.txt.html). Valjda su to umeđuvrmenu zakrpili, u suprotnom pada sajt vlade.

Mada ko zna, možda ima još nekih bagova, ali što bi iko obarao vladu, mislim sajt vlade :)

rrmx

pre 12 godina

Cim sam videla naslov, nasmejala sam se. Mislim da je ovo postalo utrkivanje :)

A neko bi trebao da obavesti usaid da je "najznacajnija institucija" u stvari skup podizaca ruku.

Blogadzija

pre 12 godina

Ja mislim da ovi iz Skupstine lazu da je kostalo toliko. Dobili ga na poklon od ovih amerikanaca pa zele da daju na znacaju samom sajtu tolikom cenom ,a i malo da se klince pred tim amerikancima. I druga varijanta o kojoj razmisljam je da su se osetili pogodjenim da njihov sajt bude (nekim slucajem) jeftiniji od sajta g. Dulica. Pa ne ide...stvarno.

BlockOut

pre 12 godina

Zasto da ne, nek sve bude po evropskim standardima, tj cene struje, goriva, hrane, tj zivota. cak smo i skuplji xD tj bolji od evrope, zasto ne bi placali i sajtove evropski xD
jos samo da su nam plate kao u EU x) pa da imamo cemu da se radujemo, a za sad mozemo gledmao kako raspite novac, mada i ne cudi me, uskoro ce izbori pa ste kreativni uzet makar i koji euro dok jos mozete.

Ziveli braco bogatas tj politicarii imate 6.000.000 "radnika" xD tj obicnih gradjana da vam daju lovu a vi trosite, zasluzili ste!!


http://www.youtube.com/watch?v=EDggq272KJ0 ;)

Insider

pre 12 godina

E moji vi... Život u ovoj zemlji mora da ostavlja posledice. Ali baš ovolike? Čitam komentare i ne mogu da verujem.

Bio je tender. I prezentacije u Narodnoj Skupštini, kojima je svako mogao da prisustvuje. Odabrana ponuda nije bila ni najjeftinija, ni najskuplja.

Firma koja je dobila je renomirana i ima zavidan portfolio. One koje nisu odabrane takodje. To su ozbiljne firme, fabrike softvera, ne studenti na raspustu.

Posledica poslednje pomenutog su - cene. Korporativna uloga košta. I to ne zato što je tehnički superiorna u odnosu na studentsku; lako bi moglo da bude obrnuto.

Ne možemo tek tako raspaljivati po svemu što se pojavi, ako želimo da nam bude bolje.

Milos

pre 12 godina

Alo pljuvači, oladite malo. Prvo pročitajte celu vest u kojoj piše da je to donacija USAID-a, a ne naše pare.

PS. Osoba koja se potpisuje kao 'web developer', neka se ponudi da radi sajtove bankama širom sveta, sasvim sigurno će napraviti kompleksni sajt bankama za te pare koje pominje, od toliko banaka, neka će sigurno prihvatiti ponudu, jer oni ipak brinu o svojim parama za razliku od države (ironija). Nisi ti development u životu video.

zoonsns@gmail.com

pre 12 godina

Tol'ko sirotinje u državi, a oni arče pare na sajtove! Pa bar da su napravili neki sajt! Ništa posebno! I onda dođe neki klinac, i hakuje ga za 2 minuta! :( E Srbijo...

Alo bre

pre 12 godina

Svi vi što ne umete da pročitate dalje od naslova pročitajte još jednom - "Sajt je urađen zahvaljujući Američkoj agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sve se vodi kao donacija američkog naroda Skupštini..."

Dakle - DONACIJA, a ne TROŠENJE BUDŽETSKIH (tj. naših) PARA! Pa da su naše pare u pitanju, naravno da bih i ja p*****eo ali aman ljudi - prestanite da dižete lomače pre nego što se raspitate oko bilo čega!!!

Web development

pre 12 godina

Sajt kao sajt jeste dobar, i nije obican sajt pa i treba da kosta vise.. Cena nije realna. Citam komentare, neko je napisao da cena utice na to kome se prezentacija radi i naravno od svog portfolia kao i od same prezentacije..slazem se sa tim ali 59 000 eura za sajt..smeeesno. Naravno ako je kod pisan od nule cena sajta jeste veca, ali isto tako se koriste cms-ovi u kojima ti ne treba nekog znanja da napravis sajt. Zamisli programera koji ima uradi ovakva 3-4 sajta pa ne treba vise da radi.. Ovo je uzimanje para..pola oni u dzep pola ovi..molim lepo

Web Master

pre 12 godina

NA strani sajta http://www.parlament.gov.rs/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%92%D0%B0%D0%BD%D0%B8/%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80.299.html

film koji počinje ne može ni da se pauzira ni da se utiša. Za taj novac može bolje...

Petar

pre 12 godina

@Bojan: Kada sajt bilo koje državne institucije bude imao makar 5% poslovne logike koliko ima Google - ov sajt sa belom pozadinom i jednim tekst boxom, tada možemo da razgovaramo o ovolikim ciframa.

BlockOut

pre 12 godina

@Bojan

Kad budes znao sta pricas, i kad sajt bude opravdavao cenu onda niko nece tera hajku na drzavne sajtove.

Na primer za ovaj sajt, B92, 100.000eura je malo x) a za nesto od cega normalan gradjanin nema nikakve koristi.
Jedin oko nisu zaposlili 5 stranackih "profesionalaca" da im to sredjuju tj. postavljaju vesti i uracunali 1godisnju platu za iste. Jer drugacije ovo je smesno. Zato idi gledaj u nebo ili tako nesto. ;)

Miloš Borojević

pre 12 godina

USAID ? donirao sajt narodne skupstine Srbije ? pa dajte da se skupimo za lanč pakete da im pošaljemo ko zna šta jedu jadni.. e da, Kusta snima novi film :)

BlockOut

pre 12 godina

Zdravo, eto mene ponovo dodjoh da prosvetlim malo ovu nasu drzavu tj. da ih sprecim da i dalje bacaju pare i pravdaju se kako njihov sajt mora da kosta toliko.

A sad evo izvolite, besplatan je CMS posebno napravljen drzavnom sektoru za pravljenje web sajtova, koji je ujedno i veoma siguran..

http://www.openpublicapp.com/

Eto sad se nadam da nevu vise gledati kako pravite obicne sajtove koji su ujedno placeno 5-10x vise nego koliko zaista kostataju. Tj koliki je trud u njima potrosen.

Konkurent

pre 12 godina

@BlockOut: cekaj, ti jasno kazes da ne placas porez i da krades drzavu, a bunis se kako se trose drzavne pare? pre bi trebalo da se tome radujes, da pohvalis nekog ko radi isto sto i ti. jer koji ce na****** penzioneri i bolesni, gladna deca, inkubatori koje pominjes, neka svi crknu. I pritom poredis ozbiljan posao sa sajtom "prijatelju koji preprodaje neku robu iz Nemacke". Ne l*****i kad naletis kolima na rupu razmisli kakve veze ti imas sa tim.

a iz koje si ti stranke

pre 12 godina

zar sajt parlamenta jedne drzave treba i moze da kosta manje? vec vidim gomilu neupucenih hejtera kako pljuju po automatizmu
(Damjan
---
Samo ću da kažem pasoš, lična karta,vozačka, saobraćajna i ostala dokumenta. Jeza me hvata sada jer imam registraciju pare sam nekako prikupio ali sama pomisao da treba ceo dan da provedem je za mene traumatično.
Neću da pričam o drugim mogućnostima koje bi nam olakšalae život,koje bi nam bile dostupne da imamo odgovarajiži internet i prateće usluge.

smile

pre 12 godina

Zašto me ova vest nije iznenadila? Nije li i ovo u skladu sa svim ostalim što rade i kako rade? Svako ko je radio web dizajn ili kupovao sajt zna da je cena kriminalno visoka. Pogledao sam sajt i mena ničeg što bi opravdao ni 10-ti deo te cene. Siguran sam da je onom koji je "odobrio" plaćanje bio jad što nije mogao još više da "odobri", jer je za njihove pojmove to sitna suma.
Zato kada dođu izbori treba pogledati sajt i setiti se ko je uzeo novac iz budžeta koji smo mi punili.
Nije im ovo prvi put. Uglavom nisu ovako skromni. Zato na sledeće izbore bez amnezije.

polako ljudi

pre 12 godina

Evo covek kaze sajt je radila firma koja je radila sajt i za USAID koji sve ovo donirao. To samo znaci da je USAID rekao imate toliko para na raspolaganju za sajt koji ce vam raditi ta i ta firma i tu se prica zavrsava. Mi jesmo iskorumpirani do bola ali u ovom slucaju korupcija moze samo da bude u USAID.

Za ove likove sto bi ovo uradili za 200E, alal vam qra*. Ljudi nije sajt samo slika i tekst na njemu, kao sto i kuce ne cine samo prozori i fasada!!!

Iz struke

pre 12 godina

Ako neko misli da USAID ne ume da proceni koliko kosta sajt, vara se... Oni su mogli da dovedu i americku firmu koja bi naplatila bar 3x ise, ali su ipak imali tender u Srbiji...

NikolA

pre 12 godina

Prvo neozbiljno je tvrditi da se ozbiljan sajt moze naparviti za 200 eur, ali je previshe 60.000 , kada se zna da je prosecna plata 300 eur, pogotovo na platformi koju je razvila jedna privatna kuca. Kvaliet treba ustanoviti ali to moze uvek biti predmet diskusije. Na taj iznos dodajte iznos odrzavanja takvog sajta (niko ne spominje taj deo ugovora). Dalje, plate 50 ljuidi koji su zaduyeni za taj deo posla (ne mogu da verujem da oni kao daktilografkinje) kucaju tekst.
Duliceva akcija "ocistimo SrBiju" je josh jedan od primera gde su bachene pare, ali to je odavno nacin kradje, pranja para pod ovim rezimom. Reklama i internet su najlakse i dobro uhodane varijante uzimanja (otimanja) para poreskih obveznika. Ovaj rezim ne interesuje narod i vrlo se arogantno ponasha misleci da je Srbija glupa pa moze da uradi sve sta god hoce.
Ali skinuce se i oni sa vlasti, pa dolaze tuzbe...... Ako se i sudije sklone i dovedu novi ljudi koji nisu korumpirani.

hmmm

pre 12 godina

*******

Zašto ljudima na vlasti odgovara da nam plasiraju ove afere?! Šta se skriva ovim aferama?! Šta je to mnogo gadnije od 25, 29 i 59 hiljada evra narodnoh para bačenih uludo?!

SERBON

pre 12 godina

Drago mi je sto su nasi hakeri''oborili''sajt onom lopovu Dulicu,jos kad bi oborili sajt skupstine i onom Milosavljevicu,bilo bi divno!!Uostalom odakle im tolike pare da ih daju USAID0u za pravljenje sajtova kad imamo dovoljno mladih i obrazovanih ljudi,bez posla??JEDNOSTAVNO SRAMOTA !!!Ovaj rezim sa Borisom Tadicem i ostalima mi je svakog dana sve odvratniji i mucniji!Jedva cekam da ih skinemo i da im se sudi za unistavanje,izdaju i ponizavanje Srbije i Srpskog naroda!!!Neka nam je Bog u pomoci do tada!!!

Dzoni

pre 12 godina

Daj ne zaludjujte nas vise ksd i moja baba zna da je cist kriminal.I taj dulicev i milosavljevicev sajt radile fantomske firme kojima je to i jedini sajt za koji su placeni.Krade se gde se stigne,to je samo sica sta radi vlast.

svetlanast.

pre 12 godina

sreca u nesreci je sto u vecini, 700.000 gladnih i 1.000.0000 nezaposlenih u srbiji i ne koristi kompjuter, a saznanje o kakvim se ministarstvima i skupstini radi imaju na televiziji i na sopstvenoj kozi.
sto se tice poredjenja sa "drugima", drugi imaju pravnu drzavu, kaznjavaju lopovluk i korupciju, ne daju lazna obecaanja.
posao vlade je sreca i blagostanje naroda a ako nije u stanju to da obezbedi, podnosi ostavki i raspisuje izbore a ne koristi novac /pa makar bio i donacija/ da zamajava narod.

Svašta

pre 12 godina

(Programer, 22. jun 2011 04:43)
"Još veća sramota je što SKUPŠTINI jedne suverene države za sajt donira USAID..."

Potpuno se slažem sa ovim, to je zaista sramota, i sada na dnu stranice sajta stoji ko ga je omogućio "The development of this website...(USAID)."

Baš pohvalno za nas, da ceo svet vidi koliko smo zaostali i nepismeni... Užas.

pocetnik

pre 12 godina

Ne mogu vise da gledam likove nazovi "html programere " koji opravdavaju ovako skupe internet lokacije,
podgledajte npr. koliko kosta usluga u Indiji ,tamo bi to stajalo "koricu hleba" pa uporedite nas sa istom ,pa onda dajte jedan razlog zasto razvoj lokacije toliko stravicno kosta osim da bi skinuli "kajmak".Uostalom sta je tu novo,nismo bolje ni zasluzili

BlockOut

pre 12 godina

@Konkurent

Da znas da jeste, ali znas li zasto?
Zato sto radim za strance, zato sto imam par racuna i na njima uzimam pare, i na taj nacin ne dozvoljavam da mi jos drzava uzima porez (jer ni na jednom racunu nemam veci promet visi od 10.000eura gosinje) na nesto sto radim iz svoje kancelarije ( tj sopstvenom lokalu u prizemlju svoje kuce)
I zato sto ne radim za nase ljude i kvazi firme, jer pre ces ih naterati da veru promene nego da pristanu na razumnu cenu, a da ne pricam o naplati.

Eto posto se ne bavim sad iskljucivo web dizajnom vec drugim poslov vezanom za iOS aplikacije, rekoh da na licnu molbu poznanika uradim sajt za nekog njegovog prijatelja za neke proizvode koje preprodaje ovde iz Nemacke. Znas kako je prosao taj posao?

Ugovorim posao sa njim da im napravim lep sajtic za promociu proizvoda, 2D animaciju tj video za prizvod, kao i malu prodavnicu tj. da moze narod poruci preko interneta, i to sve za 1700eura.
I zamisli meni dodje u oci me gleda kaze mi isti pa kako ja tu da se ugraim i na kraju trazio istima 2000eura i oni pristali i eto, uradim koncept pocnem dizajn, isti zove otkazuje sajt a ja 2 dana izgubio i nikom nista, i sad kao oni ce to zavrse, tj ti isti Nemci i eto sad gledma umesto sajta vidim besplatan cms tj joomla portal sa par slika i textom, nigde prodavnice, sajt izgleda kao duga koliko je saren, moze covek dobije epilepticni napad od istog. A eto, na kraju je sigurno dao nekom klincu da to uradi za 200eua i sebi 1800eura u dzep.

I sad da se ja prijavljujem na nase konkurse? Nasih kvazi firmi? Pa izvini, ali ne bih da osedim i izgubim zivce pre vremena, jos sam mlad.

Ajd zdravo.

MojeIme

pre 12 godina

@mullala

To sto je Nikoli promaklo, taj jquery je besplatna open source stvar, i evo je ovde http://jquery.com/.

Mućkao ne mućkao glavom, 59k eura je previše, kako god da se preračunava i okreće.

cinik

pre 12 godina

Kolege profesionalci i amateri PRETERUJETE.
Sajt je dobar i nije jeftin. Činjenice su sledeće:
Tri programera sa radnim vremenom od 8 sati naporavili bi ovaj sajt za 6 meseci, sve sa proverama. Bruto plate 800 evra x3 x 6 meseci = 14400

Vladan

pre 12 godina

Ne znam vise sta da mislim. Svaki sajt zahteva detaju analizu ukoliko se traga za trzisnom cenom. Tek posle uvida u ceo ugovor mogao bih da kazem da li je ovo puno ili ne. Srpske firme i institucije moraju platiti punu cenu za kvalitetne stvari iz razloga sto firme koje se bave izradom internet prezentacija konkurisu na globalnom trzistu i lagano postizu cene koje vaze na globalnom trzistu. Nemaju razloga da daju popust u Srbiji, osim ako to nije patriotski razlog.

Moja firma je radila sajtove po slicnim cenama za klijente po svetu. Jednostavne internet prezentacije sa smislenim dizajnom, interfejsom i marketing strategijom ne mogu kostati manje od 5.000 dolara.

Ex demokrata 1

pre 12 godina

To je najsladja para,trebali su da ga plate 1 milion evra iz principa,cisto da pokazu narodu i medijima koliko su mocni. I inace bi te pare spljiskali na razne portrete,Audije,kafu i ratluk,sekretarice, itd...ma sve je ok, samo sto mislim da su trebali jos jacu cenu da naprave !

Novica

pre 12 godina

Kako je krenulo sa cenom izrade sajta bogami će brzo da ugura u 100.000 Evra. Mislim da bi Microsoft mogao da izdvoji par njihovih programera za izradu sajtova za naše tržište.

Simke

pre 12 godina

Da ja mogu da donesem neku odluku, da sam deo vlade, te silne pare bih preusmerio na ljude kojima je potrebna pomoc tacnije, na one kojima je potreban novac za transplataciju raznih organa, srca, bubrega i ostalih.
Nedavno je jedan 22 godisnji Ilija umro, jer nije imalo 100.000 evra za transplataciju srca. Secam se, kako je njegovo lice bilo umorno, izmuceno, kada se javio na jednoj televiziji da zatrazi pomoc. Ubrzo nakon toga je umro. Zato, apelujem na ljude iz vlade, ministarstva raznih, da umesto sto placaju prevelike sume novca za sajtove da te pare uloze u neciji zivot, spase neki mladi zivot. Ne kazem da sajt nije potreban, ali se i moze bez tako skupog sajta. Dovoljno je za sajt platiti do 2, 3 hiljade evra. Za taj novac se moze dobiti jako kvalitetan sajt.
Molim vas pomozite ljudima kojima je potrebna transplatacija organa, neka to drzava finaasira, bar 50% ako ne i vise!

Profesionalac

pre 12 godina

Gomila laika unistava ceo sektor firmi koje se bave internetom i kojima i sam pripadam. Zasto se do sada nisu nigde videli i zasto su im reference prazne? Zasto postoje samo u komentarima i zato sto prave sajtove koji stvarno i vrede koliko su im i placeno, par stotina evra.

Nesa

pre 12 godina

Na pocetnoj stranici u okviru padajuceg menija Narodna skupstina/Kontakt na slici zgrade u kojoj su ranije odrzavane sednice Narodne Skupstine pise "ZARADA Narodne Skupstine". Ovaj "typo" (zarada umesto zgrada) bas deluje logicno :), lepa je to ZARADA.

Djordje

pre 12 godina

"24 мај 2011 ... Portal Nacionalni brend Srbije počinje da radi ovih dana BEOGRAD Ministar poljoprivrede trgovine šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović ..."
Pa gde je taj portal?

dragan

pre 12 godina

Za izradu jednog sajta ili portala nije dovoljan jedan web dizajner. Treba obezbediti infrastrukturu: web server, application server, server za bazu podatak, basu podataka,sigurnost.... Za sve to su potrebni neki ljudi koji to pripreme, instaliraju i eventualno odrzavaju. Mislim da oni ne rade bas za dzabe. Probajte da saberete njihove tarife pa cete videti koliko to kosta. Zatim dolaze programeri (jedan bas i nije dovoljan), analiticar, web dizajner, redatori ...
Bas me zanima koja je to banka platila portal 5 hiljada eura i koje to radio za te pare. Verovatno je platila samo jedan deo portala ili neku funkciju.
Ne pricam sve ovo napamet. Ne zivim u Srbiji ali sam veoma dugo u ovom poslu da bi znao da ako hocete ozbiljan proizvod morate da izdvojite dosta novca.
Da li sajt ili portal danas treba Narodnoj Skupstini je vec neko drugo pitanje. Mozda i ne treba. Mozda te pare danas mogu da se uloze i efikasnije.

korupcija do usiju

pre 12 godina

Kad se ulaze u nesto prvo se razmislja da li je to isplativo. Cemu ovako skup portal Narodnoj Skupstini Srbije? Ko ce to da posecuje i s kakvim razlogom? Potrebna je prezentacija, ali ne tako nabudzena. Opet ce sada par hiljada ljudi to da poseti za tri dana iz ciste radoznalosti pa ce predsednica kao Dulic reci kako se isplatilo jer eto ima mnogo poseta.

Iggy

pre 12 godina

@urke: Kazes, "Klinac od moje sestre napravio bi isti ovakav ako ne i bolji za 200eur i odrzavoga pet godina".

Preterujes. Da vidimo: 5 godina je 60 meseci, 200 EUR/60 = 3,33 EUR mesecno. Preporucujem tvojoj sestri da ti ne dozvoli da njenom detetu budes poslovni savetnik.

Drasko PG

pre 12 godina

Braćo Srbi, složićete se da smo isti narod jer smo i mi i vi izglasali lopovčine koje su na vlasti i rade što je njima volja.

maksimalni

pre 12 godina

Vi ste kolektivno poludeli. Ne valja kad se od drzavnih para plati sajt. Ne valja ni kad neko dodje sa strane pa prospe pare u Srbiju da bi se napravio sajt. Pa sta hocete?

A za one sto pominju upravu za zajednicke poslove, nemate pojam kakvi sve vrsni strucnjaci rade tamo. Ni nacrtanu ovcu im ne bi dao da mi cuvaju a kamoli da prave cak ni obican staticki html sajt....

komsija

pre 12 godina

@B92 Kazite koliko je kostao vas portal? Koliko je vremena trebalo da se napravi? To bi bilo posteno, a onda pljujte po tudjem znanju i strucnosti.

U zemlji u kojoj nastavnici i profesori primaju manje nego konobari, znanje definitivno nije na ceni. I zato su neznalice i kvazi strucnjaci glasniji nego inace. Ovakvi naravno uvek zacute i pobegnu glavom bez obzira kad pocne pravi posao.

A do tad su svi do jednog Djokovici, samo treba da se uhvate reketa.

Boli, koliko se neznalica u ovom tekstu upisalo u komentare. Boli.

Na srecu nekoliko ljudi je napisalo zasto cena nije nerealna.

luka

pre 12 godina

"Imam osecaj da se neko uhvatio ove teme koji kao prvo o tome pojma nema i koji sada sa dodatnim informacijama pokusava svoju "senzaciju" opravda. Neozbiljno je neke informacije posle vise pisanja tek sada saznavati sto govori da se onaj koji je ove tekstove pisao samo okomio na vest "suvise placeno" a ne da ozbiljno ispita o cemu se radi. Za neiskusne ljude i hronicne kriticare vazna je samo suma koja je sigurno u ocima obicnog coveka ogromna posebno onih koji misle da se internet stranica sastoji od komentara u Blicu i na B92. Ako je "Ocistimo Srbiju" kostalo 25.000 evra onda treba prvo da se pita koji je efekat te stranice bio a sigurno da je bio. Sa takvim informisanjem ne dovodite samo Dulica u pitanje i druge koji su za taj uspesni poduhvat se angazovali nego i vas kredibilitet"



nije poenta u tome da li sajt vredi 40 000 ili 5000 vec u tome da je Srbija u velikoj krizi, a naša administracija umesto da štedi gde god može odvaja pare za skupe sajtove.
Slažem se da je akcija "očistimo Srbiju" dobra ideja, ali zar bi toliko loše bilo da je napravljen jeftiniji sajt?
Isto pitanje važi i za sajt posvećen starim zanatima
Čak i slučaju da ovo nije neka krađa stoji pitanje da li je moralo ovako skupo i samo pokazuje nedomaćinski odnos administracije prema poverenim sredstvima
Za sajt koji se plaća iz donacija stranih zemalja nemam nikakav problem da koštaju i 100M US$

mojeime

pre 12 godina

Nije ovo nista, pare US Aida koji je finansirao izradu ovog sajta su ostale u Srbiji, ako je sajt izradila srpska firma.
Treba proveriti zasto software za Lastu radi hrvatska firma iz pule i zasto Srpske pare idu u Hrvatsku. Ovaj software izradjuju srpski programeri koji su zaposleni u Hrvatskoj firmi ovde, a prihoduju hrvati!? Bilo bi interesantno raskrinkati ovaj slucaj i objaviti detalje, mislim da se ovde radi o mnogo vecoj muvacini...

djindji

pre 12 godina

ТРЖИШТЕ! Да ли је направљен тендер за израду сајта? Ако ја живим и радим у условима нелојалне конкуренције, коју ми је држава направила, како да схватим ово него као привилегију. Не поштује држава правила игре која је сама написала па зато сад ова сума личи на криминал. Занимљиво како се понашају
бахато и вулгарно према средствима која извлаче из сиромашног народа.

urke

pre 12 godina

Postovani komentatori cemu 200 minusa na moj dole komentar pa mi u ovoj ceni imamo jos mesta ako treba da idemo na dole sa cenom;)

Rulea

pre 12 godina

S'obzirom da prednjačite u ovim informacijama, krajnje je vreme da i vi sa B92 kažete konačno koliko košta vaš sajt.

Sigurno nije ništa jeftiniji nego ovih par Institucionalnih.

Vedran NS

pre 12 godina

Pa nije baš besplatno. Ti ljudi tamo primaju platu. Isto tako oprema, racuni, iznajmljivanje prostora,... kosta. Pitanje je da li je to jeftinije ili ne za državu? Kako izgleda i po broju web prezentacija koje trebaju da se odrzavaju ili tek treba da se urade, izgleda da jeste isplativo.

Dzogani

pre 12 godina

"Državne institucije, inače, potpuno besplatno mogu da dobiju sajt, jer za to postoji posebna služba. Pri Upravi za zajedničke poslove republičkih organa, u Sektoru za informaciono-komunikacione tehnologije, radi 50 ljudi sposobnih da urade sajtove. Ove godine je za njihov rad, nabavku kompjutera i druge opreme, izdvojeno oko 25 miliona dinara.
"

Ja to vidim ovako:
- radim u drzavnoj firmi, vucem platu, staz, markica, regres.
- u radno vreme se bavim freecel-om, facebook-om, spider-om, i naravno - angry birds.
- moj poslodavac (vlada, drzava) poslove koje bi, da je logika ziva i zdrava, ja radio - daje nekim indijancima po nekim super cenama.
- mene placaju isto, radio - ne radio, tako da se drzim svojih igrica i sl.

Opcija 2:
- radim u drzavnoj firmi za pare i privilegije, a posto nema posla,
na poslu se bavim outsorcingom za privatnu firmu koja od drzave dobija 30 k eur za posao koji urade drzavni sluzbenici u svoje radno vreme.

Zakljucak:
- ako sajt kosta 10 k eur ili vise - a treba nam vise takvih sajtova godisnje, isplati se zaposliti coveka da radi 8h dnevno, 5 dana u nedelji, 4 nedelje u mesecu, 12 meseci u godini.
Ako to ne uradimo - onda govorimo o pljacci.