Ponedeljak, 20.06.2011.

17:02

Novi C64 uskoro u rukama vlasnika

Izvor: B92

Novi C64 uskoro u rukama vlasnika IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Vojin Vidanovic

pre 12 godina

Mogli bi malo da se raspitate o maticnoj kompaniji i proizvodu.
Niti je u pitanju ista firma, samo je prepakovan nettop u kuciste i na tome se mlate pare - repacking, rebranding. Nikakva IT inovacija.
Ili sto kazu na Amigaworld.net
"
Whoopty-doo. Underpowered PC's attached to a crippled keyboard and a rebadged PC that has been available through another party for years, all sold by a guy who lies, insults and steals to his hearts content.
Can't wait for the consumer feedback from the "real" customers. "

KC

pre 12 godina

@ (YU.C.S. Forever, 24. jun 2011 12:25)

Joj daaa, ZU.C.S. - po pola stranice ili stranica u Svetu Kompjutera... Koji je btw secam se stampao kompletne "planove" svih nivoa igrica, sve naravno u crno belom, odusevljavao sam se... Pozdrav tebi i roditeljima !

YU.C.S. Forever

pre 12 godina

Sramota je sta sve ameri nece uraditi da uzmu pare. Commodore i Amiga su odavno propali ne zato sto su to bile lose masine (pogotovo Amiga koja je bila ispred vremena u odnosu na PC), vec zbog pogresnih odluka vlasnika kompanije. OS Commodore i Amige je bio nesto savrseno. Mogli ste imati virus na disketi i da sve radi bez opterecenja. Kasnije na Amigi pogotovo ste mogli da obradjujete zvuk i grafiku (pogotovo 3d bolje nego na PC u to vreme i brze). Mnogi su prva svoja iskustva sa kompjuterima stekli na commodore i kasnije Amigi. Ko je ima spectrum u to vreme odmah je presao na PC. Komodorci i amigovci su to sa mukom ucinili. Gomila igara koje su za danasnje pojmove imale losu grafiku, ali sa tako dobro smisljenom pricom i drzale su paznju. Avanture kao zanr pogotovo koje gotovo da izumiru na PC-u, a sve danasnje igre gube pricu i smisao vec se sve radi samo na grafici i sto boljem dozivljaju, ali se igrac ubrzo zasiti. Igrica sa komodora i amige se ne mogu zasititi. Pogotovo sto sam ja odrastao u firmi svojih roditelja. YU.C.S., a mnogi znaju za nju koji su uzivali u nasim starim dobrim kompjuterima. Commodore vrati se sve ti je oprosteno. Ne zelim odelo starog komodora i srce PC-a.

KC

pre 12 godina

Hej da, SYS 64738 :) C64, moja mladost, "turbo" programi na pocetku svake strane kasete gde su po 20-ak piratiranih igrica, dugacka ucitavanja, mlacenje dzojstika do besvesti na Dechatlon-u (trcanje, plivanje, itd.), Blue Max, Galaga, Dig Dug, Commando, Frogger, School Daze, itd itd. Ko od "nas" nije napisao prve redove koda na c64, tipa
10 PRINT "JA"
20 GOTO 10, i tako to.
Naravno, secam se i ZX Spectrum 48, Amstrad CPC 464, itd itd.
Meni su moj C64 ukrali pre jedno 6-7 godina kad su neki slepci obili kucu, stvarno mi je bilo krivo.
Pozdrav

kem

pre 12 godina

Ubuntu ne dolazi instaliran, već se dobija živi disk u vidu poklona. Tu imam zamerke. Mogli su da se malo potrude, i da urade remaster, za to nije potrebno nikakvo specijalno umeće, niti bi bilo problema sa licencama, to je lepota otvorenog koda. Na remasterizovanom instalacionom disku su mogli staviti sve dostupne emulatore retro igračkih platformi, i naravno par svojih igrica. Imalo bi više smisla, i bilo bi simpatičnije. Kao platforma za emulaciju, Linux je odličan, iz prve ruke tvrdim da bolje koristi resurse računara nego li bilo šta drugo, jer mi baš za igranje retro igara i služi, između ostalog.

Dzoni

pre 12 godina

Dobio ga 1986 ...srecna vremena kad smo zajedno igrali na 2 dzojstika dok se ne usija ispravljac.Kupio amigu 1990 i dugo se opirao prelasku na PC.

vex

pre 12 godina

Dobar je stari komodor, ali ja sam detinjstvo proveo pored 8-bitnog Atarija.
Svi klinci iz kraja su me mrzeli sto nisam morao da stelujem glavu na kasetofonu, a jos i imao diskete.
Lepo je ovo sto su smislili da udare na emocije, ali ovo nije neka konfiguracija PC-ja. jedin dobra stvar sto su uzeli 'Ubuntu'.
Najzad neko da ispromovise OS koji je bolji i od Mac-a i od Windows-a.

profesorBaltazar

pre 12 godina

Da li neko zna gde mogu da popravim c128? Igrao sam pre par meseci vaterpolo 3 na 3 i riknu mi commodore. Sad kada ga ukljucim pojavi se ili crni ekran ili ready i kursor koji samo treperi i nereaguje ni na jedno dugme.

Nikola

pre 12 godina

Pa odlicna stvar,da imam kinte visak uzeo bih sigurno.Naravno da je u pitanju samo maska ali generalno ima istu svrhu kao i stari c64,a to je da bez monitora...glomaznog kucista lako moze da se radi uz samo tv.Mislim to vec postoji na trzistu ali je odlicna ova sad retro fora.Emulatori nes/snes/mame/amiga/sm/....internet,filmovi,plus dobar tft/plazma televizor i odlicna zamena za razne playere i sl.

PrekoSindikata

pre 12 godina

Pominju neki emulator iz boot menija kao i novi OS (Ubuntu je privremen...).

Inače, može se za 30ak evra naći C64 u dobrom stanju (verovatno pokvaren i za manje, bitno je da je fizički očuvan), i za još 30ak evra prodaju elektroniku koja se ubaci umsto originalne ploče, i omogućava povezivanje preko USB-a na računar, takođe i džojstika, pa imate osećaj prave tastature i originalnih džojstika na emulatoru. Meni toliko dovoljno, a košta 60ak evra ili manje.

Saša

pre 12 godina

C64 prede ispod stola, kupljen neispravan sad je powered by Intel Atom dual core, 1TB HDD, pico psu napajanje,... Moj je još uvek živ i zdrav kod mojih. Na sigurnoj lokaciji. (:

nknk

pre 12 godina

zar nije lakse skinuti emulator i igrari na vec postojecem PCu? videcu vas sve kad budete pozeleli da uradite bilo sta drugo od igranja igrica, kad ono nema alt tastera, nema f12, nema page up itd. po meni veliki promasaj.

Dzoni

pre 12 godina

Sem vizuelne sličnosti sa legendarnim Commodore-om, ovaj "rimejk" nema nikakve veze sa istim. Unutra je Intel Atom D525 1.80GHz (Formerly Pineview-D) procesor, sa čipsetom Intel NM10. Dakle, običan PC, upakovan u retro kućište. Naravno, kriza je svuda, puca se na sve moguće što može da donese zaradu. A koji je najbolji način za to? Pa kako koji - udariti kupce po emocijama. Računa se na to da će proraditi nostalgija, sećanje na stara dobra vremena i da će time ostvariti dobru prodaju i još bitnije, dobru zaradu. Bez namere da ikoga uvredim, ali prosto je uvek bilo tako od kako je sveta i veka - ovce su za šišanje...

matko

pre 12 godina

Ovo mora da je neka sala u stilu "Fabrika Zastava otpocinje proizvodnju novog Fice" !!!! Nostalgija je izvor profita za prevejane biznismene koji igraju na kartu mnogih danasnjih starkelja koji su kasnu mladost proveli uz komodora.

novosadjanin

pre 12 godina

(I dalje :-)) sam aktivan korisnik i kolekcionar amiga/c64 masina. (imam 2 c64, 3 a500, 1 500+, a1200 sa turbom kartom, hdd, cf, par monitora i grdilo druge opreme)

Ovo je za mene bogohuljenje, da se fuckin pc spakuje u kuciste komodora i kao takvo valja nostalgicarima.

Postoje mnogo lepse stvari u tom retro svetu, pogledajte www.amigaworld.net ili www.amiga.org ili www.lemon64.com

Dejan

pre 12 godina

Pročitao sam komentare, ali ne i tekst vesti. Došlo mi je da se rasplačem nad tim setnim vremenima. Nikad više malih računara i jednostavnih igrica sa pričom i dušom, a grafika bez obzira što je 320x240, u mojoj glavi se renderovala kao da je HD(1920x1080).
Poznavanje asemblera, pa Peek&Poke naredbe, a Modli je puštao zvuk, kako da ga hapse, mislim da ne bi mogli ni danas, mada ko zna.

SejoBL

pre 12 godina

Najbolje je bilo kad smo se kao klinci primili da mozemo presnimavati igrice na dvokasetasu hahaha! Na lijevoj strani stisnes "Rec + Play", a na desnoj "Play", i onda se, nakon dva sata, pitas: "Pa gdje mi je Rick Dangerous?"

paund63

pre 12 godina

rusofil sam! i jako mi je zao sto nisu imali bilo kakav odgovor na americku pc revoluciju. ta revolucija je i nama, sirotanima, omogucila da pratimo covecanstvo!

Aleksandar

pre 12 godina

Jos kad bi se ovo prodavalo kod nas odma bi ga kupio odma me uhvatila nostalgija kad sam video sliku jos se kajem sto sam ga prodao

JC Denton

pre 12 godina

@Zaki:

Nije to to bez kaseta...i šrafcigerčića za štelovanje glave kaZetofona (kako je pisalo u mom srpsko-hrvatskom uputstvu). Ah, kada se samo setim pogubljenih živaca...dok mi nije stigla 5.25" disketna jedinica. :D

Jaoj, ljudi, uzeće mi i ovi pare...a baš sam sada pazariv'o neke stare palmtop kompjuterčiće (HP 200LX, Jornada 720, Atari Portfolio...)... :)

djordje

pre 12 godina

Imaju 3verzije C64 koje su izasle. Ova je bas old school za nas nostalgicare :) a imaju jos 2 koje su malo vis profi. Ona naj naj ima touch pad kao na laptopu tako da vam dodje kao neki poluprenosni racunar.
I sve verzije mogu da se poruce sa 2-3konfiguracije.
Sve verzije dolaze sa C64 operativnim sistemom za igranje igrica, da starim dobrim 8bit sistemom, igricama i svim ostalim za nas zaludjene da se igramo :)
Krece od nekih 500$ u SAD, tako da ce nazalost mozda biti i skupo za nas ovde.
Ah da, uskoro izlazi i Amiga 1000 za one koje su odrasli na Nj.

Marchegiani

pre 12 godina

Aaaaaaa... pa sad bi Dulicevo ministarstvo , po drugi put, moglo da se otvori i nabavi C64... nema veze ako zaluta i neki stari model sa 64 kB memorije.... kad je moglo za sajt 25 soma... sta li ce tek biti za nabavku hardvera.... ;-)

loller

pre 12 godina

Srce mi zaigra svaki put kad vidim C64. Sit sam se naigrao igrica na njemu i zato me malo brine vest da ce biti na Ubuntu..ipak je to Linux, a Linux i igrice su ko nebo i zemlja. Jedino sto moze je da emulira originalne igre iz 84. valjda su dostigli taj nivo? :)
Eh kad se setim..BlueMax, Falcon Patrol, Pit Stop, Elite...loodilo, pitam se kako sam stigao da zavrsim osnovnu skolu :)
A tek stelovanje glave na kasetofonu...pa zvuk ucitavanja programa...vrh! Tada sam se navukao na racunare intravenozno. Kako se zvala ona warez emisija na radiju preko koje je Zoran Modli emitovao igrice? hehhe, koja su to bila vremena. Danas bi ga uhapsili oni iz VTK :) Zoran Warez Modly :)))

dzigi

pre 12 godina

Aaaa, kako ce se namlatiti para samo zbog (nas) nostalgicara :) Jos kad krene i dodatna oprema: spoljni hdd u obliku disk drajva ili kasetofona, usb flash u obliku modula, ink-jet stampaci a la (bese?) brother matricni, a tek dzojstici... C64manija :)

loller

pre 12 godina

Srce mi zaigra svaki put kad vidim C64. Sit sam se naigrao igrica na njemu i zato me malo brine vest da ce biti na Ubuntu..ipak je to Linux, a Linux i igrice su ko nebo i zemlja. Jedino sto moze je da emulira originalne igre iz 84. valjda su dostigli taj nivo? :)
Eh kad se setim..BlueMax, Falcon Patrol, Pit Stop, Elite...loodilo, pitam se kako sam stigao da zavrsim osnovnu skolu :)
A tek stelovanje glave na kasetofonu...pa zvuk ucitavanja programa...vrh! Tada sam se navukao na racunare intravenozno. Kako se zvala ona warez emisija na radiju preko koje je Zoran Modli emitovao igrice? hehhe, koja su to bila vremena. Danas bi ga uhapsili oni iz VTK :) Zoran Warez Modly :)))

dzigi

pre 12 godina

Aaaa, kako ce se namlatiti para samo zbog (nas) nostalgicara :) Jos kad krene i dodatna oprema: spoljni hdd u obliku disk drajva ili kasetofona, usb flash u obliku modula, ink-jet stampaci a la (bese?) brother matricni, a tek dzojstici... C64manija :)

SejoBL

pre 12 godina

Najbolje je bilo kad smo se kao klinci primili da mozemo presnimavati igrice na dvokasetasu hahaha! Na lijevoj strani stisnes "Rec + Play", a na desnoj "Play", i onda se, nakon dva sata, pitas: "Pa gdje mi je Rick Dangerous?"

Marchegiani

pre 12 godina

Aaaaaaa... pa sad bi Dulicevo ministarstvo , po drugi put, moglo da se otvori i nabavi C64... nema veze ako zaluta i neki stari model sa 64 kB memorije.... kad je moglo za sajt 25 soma... sta li ce tek biti za nabavku hardvera.... ;-)

Dejan

pre 12 godina

Pročitao sam komentare, ali ne i tekst vesti. Došlo mi je da se rasplačem nad tim setnim vremenima. Nikad više malih računara i jednostavnih igrica sa pričom i dušom, a grafika bez obzira što je 320x240, u mojoj glavi se renderovala kao da je HD(1920x1080).
Poznavanje asemblera, pa Peek&Poke naredbe, a Modli je puštao zvuk, kako da ga hapse, mislim da ne bi mogli ni danas, mada ko zna.

JC Denton

pre 12 godina

@Zaki:

Nije to to bez kaseta...i šrafcigerčića za štelovanje glave kaZetofona (kako je pisalo u mom srpsko-hrvatskom uputstvu). Ah, kada se samo setim pogubljenih živaca...dok mi nije stigla 5.25" disketna jedinica. :D

Jaoj, ljudi, uzeće mi i ovi pare...a baš sam sada pazariv'o neke stare palmtop kompjuterčiće (HP 200LX, Jornada 720, Atari Portfolio...)... :)

Aleksandar

pre 12 godina

Jos kad bi se ovo prodavalo kod nas odma bi ga kupio odma me uhvatila nostalgija kad sam video sliku jos se kajem sto sam ga prodao

djordje

pre 12 godina

Imaju 3verzije C64 koje su izasle. Ova je bas old school za nas nostalgicare :) a imaju jos 2 koje su malo vis profi. Ona naj naj ima touch pad kao na laptopu tako da vam dodje kao neki poluprenosni racunar.
I sve verzije mogu da se poruce sa 2-3konfiguracije.
Sve verzije dolaze sa C64 operativnim sistemom za igranje igrica, da starim dobrim 8bit sistemom, igricama i svim ostalim za nas zaludjene da se igramo :)
Krece od nekih 500$ u SAD, tako da ce nazalost mozda biti i skupo za nas ovde.
Ah da, uskoro izlazi i Amiga 1000 za one koje su odrasli na Nj.

Dzoni

pre 12 godina

Sem vizuelne sličnosti sa legendarnim Commodore-om, ovaj "rimejk" nema nikakve veze sa istim. Unutra je Intel Atom D525 1.80GHz (Formerly Pineview-D) procesor, sa čipsetom Intel NM10. Dakle, običan PC, upakovan u retro kućište. Naravno, kriza je svuda, puca se na sve moguće što može da donese zaradu. A koji je najbolji način za to? Pa kako koji - udariti kupce po emocijama. Računa se na to da će proraditi nostalgija, sećanje na stara dobra vremena i da će time ostvariti dobru prodaju i još bitnije, dobru zaradu. Bez namere da ikoga uvredim, ali prosto je uvek bilo tako od kako je sveta i veka - ovce su za šišanje...

Saša

pre 12 godina

C64 prede ispod stola, kupljen neispravan sad je powered by Intel Atom dual core, 1TB HDD, pico psu napajanje,... Moj je još uvek živ i zdrav kod mojih. Na sigurnoj lokaciji. (:

novosadjanin

pre 12 godina

(I dalje :-)) sam aktivan korisnik i kolekcionar amiga/c64 masina. (imam 2 c64, 3 a500, 1 500+, a1200 sa turbom kartom, hdd, cf, par monitora i grdilo druge opreme)

Ovo je za mene bogohuljenje, da se fuckin pc spakuje u kuciste komodora i kao takvo valja nostalgicarima.

Postoje mnogo lepse stvari u tom retro svetu, pogledajte www.amigaworld.net ili www.amiga.org ili www.lemon64.com

matko

pre 12 godina

Ovo mora da je neka sala u stilu "Fabrika Zastava otpocinje proizvodnju novog Fice" !!!! Nostalgija je izvor profita za prevejane biznismene koji igraju na kartu mnogih danasnjih starkelja koji su kasnu mladost proveli uz komodora.

vex

pre 12 godina

Dobar je stari komodor, ali ja sam detinjstvo proveo pored 8-bitnog Atarija.
Svi klinci iz kraja su me mrzeli sto nisam morao da stelujem glavu na kasetofonu, a jos i imao diskete.
Lepo je ovo sto su smislili da udare na emocije, ali ovo nije neka konfiguracija PC-ja. jedin dobra stvar sto su uzeli 'Ubuntu'.
Najzad neko da ispromovise OS koji je bolji i od Mac-a i od Windows-a.

paund63

pre 12 godina

rusofil sam! i jako mi je zao sto nisu imali bilo kakav odgovor na americku pc revoluciju. ta revolucija je i nama, sirotanima, omogucila da pratimo covecanstvo!

profesorBaltazar

pre 12 godina

Da li neko zna gde mogu da popravim c128? Igrao sam pre par meseci vaterpolo 3 na 3 i riknu mi commodore. Sad kada ga ukljucim pojavi se ili crni ekran ili ready i kursor koji samo treperi i nereaguje ni na jedno dugme.

Dzoni

pre 12 godina

Dobio ga 1986 ...srecna vremena kad smo zajedno igrali na 2 dzojstika dok se ne usija ispravljac.Kupio amigu 1990 i dugo se opirao prelasku na PC.

Nikola

pre 12 godina

Pa odlicna stvar,da imam kinte visak uzeo bih sigurno.Naravno da je u pitanju samo maska ali generalno ima istu svrhu kao i stari c64,a to je da bez monitora...glomaznog kucista lako moze da se radi uz samo tv.Mislim to vec postoji na trzistu ali je odlicna ova sad retro fora.Emulatori nes/snes/mame/amiga/sm/....internet,filmovi,plus dobar tft/plazma televizor i odlicna zamena za razne playere i sl.

nknk

pre 12 godina

zar nije lakse skinuti emulator i igrari na vec postojecem PCu? videcu vas sve kad budete pozeleli da uradite bilo sta drugo od igranja igrica, kad ono nema alt tastera, nema f12, nema page up itd. po meni veliki promasaj.

YU.C.S. Forever

pre 12 godina

Sramota je sta sve ameri nece uraditi da uzmu pare. Commodore i Amiga su odavno propali ne zato sto su to bile lose masine (pogotovo Amiga koja je bila ispred vremena u odnosu na PC), vec zbog pogresnih odluka vlasnika kompanije. OS Commodore i Amige je bio nesto savrseno. Mogli ste imati virus na disketi i da sve radi bez opterecenja. Kasnije na Amigi pogotovo ste mogli da obradjujete zvuk i grafiku (pogotovo 3d bolje nego na PC u to vreme i brze). Mnogi su prva svoja iskustva sa kompjuterima stekli na commodore i kasnije Amigi. Ko je ima spectrum u to vreme odmah je presao na PC. Komodorci i amigovci su to sa mukom ucinili. Gomila igara koje su za danasnje pojmove imale losu grafiku, ali sa tako dobro smisljenom pricom i drzale su paznju. Avanture kao zanr pogotovo koje gotovo da izumiru na PC-u, a sve danasnje igre gube pricu i smisao vec se sve radi samo na grafici i sto boljem dozivljaju, ali se igrac ubrzo zasiti. Igrica sa komodora i amige se ne mogu zasititi. Pogotovo sto sam ja odrastao u firmi svojih roditelja. YU.C.S., a mnogi znaju za nju koji su uzivali u nasim starim dobrim kompjuterima. Commodore vrati se sve ti je oprosteno. Ne zelim odelo starog komodora i srce PC-a.

PrekoSindikata

pre 12 godina

Pominju neki emulator iz boot menija kao i novi OS (Ubuntu je privremen...).

Inače, može se za 30ak evra naći C64 u dobrom stanju (verovatno pokvaren i za manje, bitno je da je fizički očuvan), i za još 30ak evra prodaju elektroniku koja se ubaci umsto originalne ploče, i omogućava povezivanje preko USB-a na računar, takođe i džojstika, pa imate osećaj prave tastature i originalnih džojstika na emulatoru. Meni toliko dovoljno, a košta 60ak evra ili manje.

kem

pre 12 godina

Ubuntu ne dolazi instaliran, već se dobija živi disk u vidu poklona. Tu imam zamerke. Mogli su da se malo potrude, i da urade remaster, za to nije potrebno nikakvo specijalno umeće, niti bi bilo problema sa licencama, to je lepota otvorenog koda. Na remasterizovanom instalacionom disku su mogli staviti sve dostupne emulatore retro igračkih platformi, i naravno par svojih igrica. Imalo bi više smisla, i bilo bi simpatičnije. Kao platforma za emulaciju, Linux je odličan, iz prve ruke tvrdim da bolje koristi resurse računara nego li bilo šta drugo, jer mi baš za igranje retro igara i služi, između ostalog.

KC

pre 12 godina

Hej da, SYS 64738 :) C64, moja mladost, "turbo" programi na pocetku svake strane kasete gde su po 20-ak piratiranih igrica, dugacka ucitavanja, mlacenje dzojstika do besvesti na Dechatlon-u (trcanje, plivanje, itd.), Blue Max, Galaga, Dig Dug, Commando, Frogger, School Daze, itd itd. Ko od "nas" nije napisao prve redove koda na c64, tipa
10 PRINT "JA"
20 GOTO 10, i tako to.
Naravno, secam se i ZX Spectrum 48, Amstrad CPC 464, itd itd.
Meni su moj C64 ukrali pre jedno 6-7 godina kad su neki slepci obili kucu, stvarno mi je bilo krivo.
Pozdrav

KC

pre 12 godina

@ (YU.C.S. Forever, 24. jun 2011 12:25)

Joj daaa, ZU.C.S. - po pola stranice ili stranica u Svetu Kompjutera... Koji je btw secam se stampao kompletne "planove" svih nivoa igrica, sve naravno u crno belom, odusevljavao sam se... Pozdrav tebi i roditeljima !

Vojin Vidanovic

pre 12 godina

Mogli bi malo da se raspitate o maticnoj kompaniji i proizvodu.
Niti je u pitanju ista firma, samo je prepakovan nettop u kuciste i na tome se mlate pare - repacking, rebranding. Nikakva IT inovacija.
Ili sto kazu na Amigaworld.net
"
Whoopty-doo. Underpowered PC's attached to a crippled keyboard and a rebadged PC that has been available through another party for years, all sold by a guy who lies, insults and steals to his hearts content.
Can't wait for the consumer feedback from the "real" customers. "

nknk

pre 12 godina

zar nije lakse skinuti emulator i igrari na vec postojecem PCu? videcu vas sve kad budete pozeleli da uradite bilo sta drugo od igranja igrica, kad ono nema alt tastera, nema f12, nema page up itd. po meni veliki promasaj.

matko

pre 12 godina

Ovo mora da je neka sala u stilu "Fabrika Zastava otpocinje proizvodnju novog Fice" !!!! Nostalgija je izvor profita za prevejane biznismene koji igraju na kartu mnogih danasnjih starkelja koji su kasnu mladost proveli uz komodora.

paund63

pre 12 godina

rusofil sam! i jako mi je zao sto nisu imali bilo kakav odgovor na americku pc revoluciju. ta revolucija je i nama, sirotanima, omogucila da pratimo covecanstvo!

Dzoni

pre 12 godina

Sem vizuelne sličnosti sa legendarnim Commodore-om, ovaj "rimejk" nema nikakve veze sa istim. Unutra je Intel Atom D525 1.80GHz (Formerly Pineview-D) procesor, sa čipsetom Intel NM10. Dakle, običan PC, upakovan u retro kućište. Naravno, kriza je svuda, puca se na sve moguće što može da donese zaradu. A koji je najbolji način za to? Pa kako koji - udariti kupce po emocijama. Računa se na to da će proraditi nostalgija, sećanje na stara dobra vremena i da će time ostvariti dobru prodaju i još bitnije, dobru zaradu. Bez namere da ikoga uvredim, ali prosto je uvek bilo tako od kako je sveta i veka - ovce su za šišanje...

loller

pre 12 godina

Srce mi zaigra svaki put kad vidim C64. Sit sam se naigrao igrica na njemu i zato me malo brine vest da ce biti na Ubuntu..ipak je to Linux, a Linux i igrice su ko nebo i zemlja. Jedino sto moze je da emulira originalne igre iz 84. valjda su dostigli taj nivo? :)
Eh kad se setim..BlueMax, Falcon Patrol, Pit Stop, Elite...loodilo, pitam se kako sam stigao da zavrsim osnovnu skolu :)
A tek stelovanje glave na kasetofonu...pa zvuk ucitavanja programa...vrh! Tada sam se navukao na racunare intravenozno. Kako se zvala ona warez emisija na radiju preko koje je Zoran Modli emitovao igrice? hehhe, koja su to bila vremena. Danas bi ga uhapsili oni iz VTK :) Zoran Warez Modly :)))

Marchegiani

pre 12 godina

Aaaaaaa... pa sad bi Dulicevo ministarstvo , po drugi put, moglo da se otvori i nabavi C64... nema veze ako zaluta i neki stari model sa 64 kB memorije.... kad je moglo za sajt 25 soma... sta li ce tek biti za nabavku hardvera.... ;-)

novosadjanin

pre 12 godina

(I dalje :-)) sam aktivan korisnik i kolekcionar amiga/c64 masina. (imam 2 c64, 3 a500, 1 500+, a1200 sa turbom kartom, hdd, cf, par monitora i grdilo druge opreme)

Ovo je za mene bogohuljenje, da se fuckin pc spakuje u kuciste komodora i kao takvo valja nostalgicarima.

Postoje mnogo lepse stvari u tom retro svetu, pogledajte www.amigaworld.net ili www.amiga.org ili www.lemon64.com

Dejan

pre 12 godina

Pročitao sam komentare, ali ne i tekst vesti. Došlo mi je da se rasplačem nad tim setnim vremenima. Nikad više malih računara i jednostavnih igrica sa pričom i dušom, a grafika bez obzira što je 320x240, u mojoj glavi se renderovala kao da je HD(1920x1080).
Poznavanje asemblera, pa Peek&Poke naredbe, a Modli je puštao zvuk, kako da ga hapse, mislim da ne bi mogli ni danas, mada ko zna.

vex

pre 12 godina

Dobar je stari komodor, ali ja sam detinjstvo proveo pored 8-bitnog Atarija.
Svi klinci iz kraja su me mrzeli sto nisam morao da stelujem glavu na kasetofonu, a jos i imao diskete.
Lepo je ovo sto su smislili da udare na emocije, ali ovo nije neka konfiguracija PC-ja. jedin dobra stvar sto su uzeli 'Ubuntu'.
Najzad neko da ispromovise OS koji je bolji i od Mac-a i od Windows-a.

djordje

pre 12 godina

Imaju 3verzije C64 koje su izasle. Ova je bas old school za nas nostalgicare :) a imaju jos 2 koje su malo vis profi. Ona naj naj ima touch pad kao na laptopu tako da vam dodje kao neki poluprenosni racunar.
I sve verzije mogu da se poruce sa 2-3konfiguracije.
Sve verzije dolaze sa C64 operativnim sistemom za igranje igrica, da starim dobrim 8bit sistemom, igricama i svim ostalim za nas zaludjene da se igramo :)
Krece od nekih 500$ u SAD, tako da ce nazalost mozda biti i skupo za nas ovde.
Ah da, uskoro izlazi i Amiga 1000 za one koje su odrasli na Nj.

dzigi

pre 12 godina

Aaaa, kako ce se namlatiti para samo zbog (nas) nostalgicara :) Jos kad krene i dodatna oprema: spoljni hdd u obliku disk drajva ili kasetofona, usb flash u obliku modula, ink-jet stampaci a la (bese?) brother matricni, a tek dzojstici... C64manija :)

Aleksandar

pre 12 godina

Jos kad bi se ovo prodavalo kod nas odma bi ga kupio odma me uhvatila nostalgija kad sam video sliku jos se kajem sto sam ga prodao

JC Denton

pre 12 godina

@Zaki:

Nije to to bez kaseta...i šrafcigerčića za štelovanje glave kaZetofona (kako je pisalo u mom srpsko-hrvatskom uputstvu). Ah, kada se samo setim pogubljenih živaca...dok mi nije stigla 5.25" disketna jedinica. :D

Jaoj, ljudi, uzeće mi i ovi pare...a baš sam sada pazariv'o neke stare palmtop kompjuterčiće (HP 200LX, Jornada 720, Atari Portfolio...)... :)

SejoBL

pre 12 godina

Najbolje je bilo kad smo se kao klinci primili da mozemo presnimavati igrice na dvokasetasu hahaha! Na lijevoj strani stisnes "Rec + Play", a na desnoj "Play", i onda se, nakon dva sata, pitas: "Pa gdje mi je Rick Dangerous?"

Nikola

pre 12 godina

Pa odlicna stvar,da imam kinte visak uzeo bih sigurno.Naravno da je u pitanju samo maska ali generalno ima istu svrhu kao i stari c64,a to je da bez monitora...glomaznog kucista lako moze da se radi uz samo tv.Mislim to vec postoji na trzistu ali je odlicna ova sad retro fora.Emulatori nes/snes/mame/amiga/sm/....internet,filmovi,plus dobar tft/plazma televizor i odlicna zamena za razne playere i sl.

Saša

pre 12 godina

C64 prede ispod stola, kupljen neispravan sad je powered by Intel Atom dual core, 1TB HDD, pico psu napajanje,... Moj je još uvek živ i zdrav kod mojih. Na sigurnoj lokaciji. (:

PrekoSindikata

pre 12 godina

Pominju neki emulator iz boot menija kao i novi OS (Ubuntu je privremen...).

Inače, može se za 30ak evra naći C64 u dobrom stanju (verovatno pokvaren i za manje, bitno je da je fizički očuvan), i za još 30ak evra prodaju elektroniku koja se ubaci umsto originalne ploče, i omogućava povezivanje preko USB-a na računar, takođe i džojstika, pa imate osećaj prave tastature i originalnih džojstika na emulatoru. Meni toliko dovoljno, a košta 60ak evra ili manje.

profesorBaltazar

pre 12 godina

Da li neko zna gde mogu da popravim c128? Igrao sam pre par meseci vaterpolo 3 na 3 i riknu mi commodore. Sad kada ga ukljucim pojavi se ili crni ekran ili ready i kursor koji samo treperi i nereaguje ni na jedno dugme.

Dzoni

pre 12 godina

Dobio ga 1986 ...srecna vremena kad smo zajedno igrali na 2 dzojstika dok se ne usija ispravljac.Kupio amigu 1990 i dugo se opirao prelasku na PC.

kem

pre 12 godina

Ubuntu ne dolazi instaliran, već se dobija živi disk u vidu poklona. Tu imam zamerke. Mogli su da se malo potrude, i da urade remaster, za to nije potrebno nikakvo specijalno umeće, niti bi bilo problema sa licencama, to je lepota otvorenog koda. Na remasterizovanom instalacionom disku su mogli staviti sve dostupne emulatore retro igračkih platformi, i naravno par svojih igrica. Imalo bi više smisla, i bilo bi simpatičnije. Kao platforma za emulaciju, Linux je odličan, iz prve ruke tvrdim da bolje koristi resurse računara nego li bilo šta drugo, jer mi baš za igranje retro igara i služi, između ostalog.

KC

pre 12 godina

Hej da, SYS 64738 :) C64, moja mladost, "turbo" programi na pocetku svake strane kasete gde su po 20-ak piratiranih igrica, dugacka ucitavanja, mlacenje dzojstika do besvesti na Dechatlon-u (trcanje, plivanje, itd.), Blue Max, Galaga, Dig Dug, Commando, Frogger, School Daze, itd itd. Ko od "nas" nije napisao prve redove koda na c64, tipa
10 PRINT "JA"
20 GOTO 10, i tako to.
Naravno, secam se i ZX Spectrum 48, Amstrad CPC 464, itd itd.
Meni su moj C64 ukrali pre jedno 6-7 godina kad su neki slepci obili kucu, stvarno mi je bilo krivo.
Pozdrav

YU.C.S. Forever

pre 12 godina

Sramota je sta sve ameri nece uraditi da uzmu pare. Commodore i Amiga su odavno propali ne zato sto su to bile lose masine (pogotovo Amiga koja je bila ispred vremena u odnosu na PC), vec zbog pogresnih odluka vlasnika kompanije. OS Commodore i Amige je bio nesto savrseno. Mogli ste imati virus na disketi i da sve radi bez opterecenja. Kasnije na Amigi pogotovo ste mogli da obradjujete zvuk i grafiku (pogotovo 3d bolje nego na PC u to vreme i brze). Mnogi su prva svoja iskustva sa kompjuterima stekli na commodore i kasnije Amigi. Ko je ima spectrum u to vreme odmah je presao na PC. Komodorci i amigovci su to sa mukom ucinili. Gomila igara koje su za danasnje pojmove imale losu grafiku, ali sa tako dobro smisljenom pricom i drzale su paznju. Avanture kao zanr pogotovo koje gotovo da izumiru na PC-u, a sve danasnje igre gube pricu i smisao vec se sve radi samo na grafici i sto boljem dozivljaju, ali se igrac ubrzo zasiti. Igrica sa komodora i amige se ne mogu zasititi. Pogotovo sto sam ja odrastao u firmi svojih roditelja. YU.C.S., a mnogi znaju za nju koji su uzivali u nasim starim dobrim kompjuterima. Commodore vrati se sve ti je oprosteno. Ne zelim odelo starog komodora i srce PC-a.

KC

pre 12 godina

@ (YU.C.S. Forever, 24. jun 2011 12:25)

Joj daaa, ZU.C.S. - po pola stranice ili stranica u Svetu Kompjutera... Koji je btw secam se stampao kompletne "planove" svih nivoa igrica, sve naravno u crno belom, odusevljavao sam se... Pozdrav tebi i roditeljima !

Vojin Vidanovic

pre 12 godina

Mogli bi malo da se raspitate o maticnoj kompaniji i proizvodu.
Niti je u pitanju ista firma, samo je prepakovan nettop u kuciste i na tome se mlate pare - repacking, rebranding. Nikakva IT inovacija.
Ili sto kazu na Amigaworld.net
"
Whoopty-doo. Underpowered PC's attached to a crippled keyboard and a rebadged PC that has been available through another party for years, all sold by a guy who lies, insults and steals to his hearts content.
Can't wait for the consumer feedback from the "real" customers. "