Nedelja, 19.06.2011.

00:01

Sajt ne može ispod bar 25.000 evra

Mesecima nakon što je objavljeno da su dva ministarstva za izradu svojih veb-sajtova izdvojili 25.000, odnosno 29.000 evra, situacija nije mnogo jasnija.

Izvor: Blic

Sajt ne može ispod bar 25.000 evra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

143 Komentari

Sortiraj po:

Vladimir Trbojevic

pre 12 godina

Moram opet da se javim. Posto sam oglasio da me interesuju cene za konstrukciju sajtova u Engleskoj, javljaju mi se razne firme, i ova poslednja mi je dala sledecu cenu:
1. Oni daju sajt i klijent treba da ubaci svoj tekst i slike, i za to je cena £1,500. (oko 1.650 evra)
2. Ako oni urade "artwork" onda je cena £10,000 (oko 11.500 evra).
Sve ostalo je korupcija i mito. Ako hocete da proverite link je dole:

http://www.quantumweb.co.uk/

Krajnje je vreme da se hapse ministri, jer cemo zavrsiti kao Grcka.

BlockOut

pre 12 godina

Zao mi je sto moram jos jednom komentarisem, samo bih da dodam sledece:

Niko ne osporava cenu sajtova jer ni 1000000eura za sajt nije mnogo ako se od njega ima koristi i ima se namena i za to je samo napravljen od nule po svim danasnjim standardima.
Ja sam na primer za klijente u Srbiji i nase firme muku mucio da izvucem za sajt koji po potrebi te firme/klijenta nudi sve sto treba. Dok za obicnu zezanciju od strana klijente (van Srbije) mogu uzmem 3-4x vece sume.

I samo bih da obasnim za ove sto brane ovu cenu, i ja bih branio da vidim da su programeri tj. firma koja je ovo radila napravila svoj Backend, tj. adminsku sekciju, jer to zahteva znanje i vreme, da su na primer napravili svoju sopstvenu mapu, koristeci jQuery ili pak flash, gde ce isto moci umesto sto koriste gotov proizvod sa googla, i gde da naprave ono sto su napraili treba osnovno znanje engleskog jezika i upotrebe racunara, da bi dodali sve one deponije....

Ako nekog zanima kako evo lepo odete ovde:
http://code.google.com/apis/maps/index.html

I eto kako su oni napravili tu mapu, koju lopurda Dulic tolko hvali.


Znaci sve su dobili na gotovo i naplatili tolke pare, ma nije ni to prob. svaka njima cast ako su uspeli od ove lopovske drzave izvuku ove pare, ali problem je, sto je neki jadnik za ovo dobio 500eura sto je uradio, i eto jos 1000eura da cuti, dok su ostale novce dobili oni sto su ovo narucili.

Tako da ovo sto stojji na njihovom sajtu, GOVORIM ZA VEC POSTOJECI SAJT, OVAJ SADRZAJ, BESPLATNI CMS, TEMPLET, google map za koji je potrebno 5h da se duzajnira i iskodira i prebaci u WP. I eto celog sajta.
I eto cene koja eto posto su drzavna firma ( imaju para xD ) moze se napati 2-4k eura, sve preko je lopovluk, ili pak su ministri idioti ( sto je potvrdjeno do sad stotinama puta ) a i dalje su na slobodi xD caj i u svojoj fotelji. BRAVO!

Ne bih da vas lazem, moj najboljii drugar ima prodavnicu pc-a, i znate li kako pobedjuje na tenderu? xD
Lepo, ima 3 kvazi firme jednu na njegovog brata i jedna na zenu, i kad je tender oko nabave racunara u drzavnim instutucijama u nasem gradu posalje ponude sa sve tri firme, i eto samo oni su tu x) i uvek dobije, a o tome sto je njegova cela familija stranacki opredeljena i svi su se uglavili negde necu o tome da govorim, jerumesto drzava da stedi novac i daje posao preverenim ljudima, firmama, oni placaju visestruko vise, daju poslove kvazi firmama za koje niko ko se bavi ovim poslom nije ni cuo. Da su njihove pare, bogme cenkali bi se, pa ni 500eura ne bi dali i za to bi plakali, a ovako nisu njihove pare, mogu trose milione, i onako niko nema licnu odgovornost ili pak stranacku u ovoj drzavi, tako ljudi, kad nestane para za kradju, svi ovi nasi ce nestanu, a mi cemo da divljamo ulicama kao po Grckoj, ili cemo da lepo legnemo na zemlji i sacekamo da lepo pocrkamo od gladi, da se bar psi lutalice najedu posteno naseg mesa, jer ove milijarde koje nasa vala pozajmljuje nemamo odnikle da vratimo sve smo prodali, proizvodnja maltene ravna nuli.

I poruka za ove sto bi radili sajtove za 100-200eura. Molio bih Vas da se uozbiljite, kako mozete tako prehranite porodice, ako moze privatni lekar da nama klepa 50-100eura za 5min pregleda, mozemo i mi uzimamo novac za nase znanje i umece.... ne pljujte po sebi tj po nama koji i znamo to radit.

BlockOut

pre 12 godina

Molio bih B92 da napravi insajder o ovom slucaju, kao i par njih, pa da pozove sem nasih politicara nekog experta koji radi van vlade, tj. koji ima uspesnu web i programersku firmu, i koji radi za strance, pa da se malo otvore oci kako se na mala vrata krate.
I posle se pitate kako politicari za 1000eura platom za 1-2godine kupuju stanove, vikendice, automobile itd.

Znaci samo pogledajte:
http://www.sitetrail.com/ocistimosrbiju.com

Primeticete dole da pise:
Software Used
WordPress (cms)!!!!

Znaci i ovde je koriscen bespalatn CMS, a za njegovu intalaciju je potrebno 5min opsla. posle ide templet, tj dizajn sajta, a i po svemu sudeci ovde nisu ni to odradili, tj samo pogledajte ovde kakvih templeta ima:

http://www.wpthemes-plugins.com/political-government-wordpress-theme.html (eto besplatna je)
http://themeforest.net/item/velvet-minimal-business-theme/full_screen_preview/304184
http://themeforest.net/item/simpl-a-clean-classy-wordpress-portfolio-theme/full_screen_preview/300878

Eto tako do sad stizemo do 1h posla, i potrosenih max 50$ u slucaju da ste kupili template. I posle ide ubacivanje sadrzaja i pravljenja liste deponije koristeci google map, konacna cena = ne vise od 300-500eura, jer kao sto ste i sami videli, sajt od 25.000eura ne moze da se naparavi za 7dana, kao sto je ovaj ...

Eto, 10sajtova x 25.000eura = 250.000eura, 10000tendera ispod 25.000eura sami izracunajte kako se preofesionalno krade novac, i jos imaju na kraju obraza da se pojave i da demantuju i da pricaju da to smece vredi tolke pare, ma glavu bi im otkinuo !!! stoka lopovska!! sve to treba uz zid i metak u celo!

Vladimir Trbojevic

pre 12 godina

Citajuci clanak "Sajt ne moze ispod 25.000 evra" nije me mrzelo da vidim kakve su cene ovde u Engleskoj gde zivim. Vrlo lako nasao sam jednu kompaniju, koja prvenstveno ima svoj sajt, sto se ne moze reci za kompanije koje su ili prave sajt za razna ministarstva, i koja mi je dala cenu of £345 + VAT. Link do sajta te fime je:

http://www.tricyclemedia.co.uk/

pa pogledajte sami.
Izgleda da su nasi ministri ili nesposibni ili pokverenjaci ili i jedno i drugo!

Katarza

pre 12 godina

Vidim da mnogi ulaze u polemiku koliko bi zaista trebala da kosta jedna web strana. Ja bih da diskusiju uvedem u malo drugaciju stranu.

Koliko web prezentacija nasa vlada treba da uradi? 10, 20 ili 300? Ako cemo raditi za svako ministarstvo, za svaku opstinu, za svaku organizaciju onda je taj broj mnogo veci. Pa zasto onda vlada lepo ne pripremi jednu grupu programera, napravi budzet i pravi web prezentacije svima. Zaposlili bi ljude, smanjili troskove i imali uvek podrsku, obnova strane, nove informacije itd.

A sada koliko je neko dobio od jedne web strane od 25k evra... to ne polemisem jer ne znam sta se sve nalazi u pozadini web strane niti ko je radio dizajn. Ako gledamo ovako laicki, mogu reci da je jednostavan posao, ali opet, sta je u pozadini svega.

Imam neki utisak da bi se ovo bas rasirilo na sva ministarstva, da je 'proslo' ali nije... jer onda pricamo o zobiljnoj cifri, 50ak web strana po 25-30k evra je dosta novca.

Petar

pre 12 godina

Sajt ocistimosrbiju.rs uradjen je u wordpress-u. Besplatan CMS...dizajn nula..programerski nista spektakularno. Ceo sajt moze da se dobije gde god pozelite za dve do dri hiljade evra.(Sa mnogo lepsim dizajnom)Sto ce reci, neko se masno ovajdio. A ovaj komentar kako je sve uradjeno u skladu sa zakonom, pa to je najveci problem Srbije, jer je to drzava koja je opustosena u skladu sa zakonom. Zakone pisu i donose ljudi, i to zeljni bogacenja, i u njih svesno implementiraju algoritme pustosenja. Najpre se oni posluze tim algoroitmima, pa kada to postane ocigledno, zakon se promeni, i prelazi se na narednu oblast poslovanje.

Prof

pre 12 godina

Ok, vidim razne stručnjake za IT. I da uspete da me ubedite da za te sajtove treba 25-30000 eura, NIKAKO me ne možete ubediti da za \"popunjavanje portala sadržajima\" treba 270 dana! Dakle, samo za popunjavanje sadržajima, ne za tehnicku izradu, jer je to kao još u septembru prošle godine odrađeno i pokazano zvaničnicima ministarstva. Pa svaki dan da kucaju po jednu rečenicu sadržaja, do sad bi ga tri puta završili! Možda IT stručnjak nisam, ali stručnjak za matematiku jesam, mada bi ovo mogli da skontaju i oni kojima sam već zaključio jedinicu:).

Čovek iz 23. veka

pre 12 godina

I još jedna sitnica:

Kada vam dođe klijent i ponudi vam da mu izradite projekat, njega NE zanima vaš licencirani softver, njega ne zanima ni kako ćete i da li ćete platiti svojih 300 programera 20 meseci po 2000 EUR... njega zanima samo jedna stvar, da li možete da mu isporučite naručeno u dogovoreno vreme po tržišnoj ceni ili nešto malo ispod. A tržišna cena je ona cena po kojoj su vaši konkurenti spremni da isporuče isti taj projekat po istim tim uslovima koji on zahteva od vas. A ako vi niste u stanju da od tog novca isplatite sve svoje troškove i još i da zaradite, pa onda nemojte da se bavite tim poslom.

Ne idem ja u Barselonu da igram fudbal niti u F1 da vozim McLaren... znate zašto? Zato što nisam kvalifikovan da isporučim ono što se tamo traži. Klijenta ne zanima da li vi treba da učite i da kupujete opremu... njega zanima projekat po tržišnoj ceni i zahtevima koje tržište (vaši konkurenti) mogu da mu isporuče. Ja kao softverski inženjer - programer, mogu da isporučim tržišnu vrednost koja se meri desetinama hiljada EUR mesečno a mogu da isporučim i 50 EUR ili čak 0 EUR kao što sam već pričao u prethodnom postu. Koliko ću da isporučim uglavnom zavisi od okruženja gde se nalazim i od kvaliteta odnosno efikasnosti organizacije (menadžmenta). Ali sam u stanju da isporučim tržišnu vrednost koji se meri desetinama hiljada dolara mesečno (a i moram ako hoću zapadnu inženjersku platu), amateri to nisu u stanju jer niti imaju iskustva niti imaju znanja, i oni jedva isporuče i minimalac. Inače moj drugar Robert, mi je jednom davno objasnio koja je razlika između amatera i profesionalca... kaže amater je onaj ko kada košta firmu $10000 kaže "ups, izvinite nisam znao...", a profesionalac je taj koji u istoj situaciji napiše ček na $10000 firmi (iz svog džepa)... ja od toga dana imam sasvim drugo viđenje poslovnog okruženja, od toga dana sam u stanju da veoma brzo lociram profesionalce i gledam da radim sa njima kada je god moguće. A razlog nije to što će oni da prihvate ličnu odgovornost, jer da budemo iskreni to se baš i ne dešava često, razlog je što oni baš zbog te lične odgovornosti vewoma retko prave greške. Oni znaju šta rade i znaju kako se to radi, nikad ne kažu "videćemo", "pokušaćemo", i sl. nego vam isporuče dogovoreno po minimalnim cenama, jer vas kao klijenta samo to treba da zanima.

Profesionalci poštuju klijentove zahteve, i kada je klijent nerazuman i traži nešto nemoguće onda mu to tako i kažu pre nego što krenu u sledeću fazu... ne prihvataju ništa što nisu 100% u stanju da mogu da isporuče. I kada radite sa takvim ljudima onda vas zapravo sve košta manje, jer oni ne rade skupo, oni zapravo rade po minimalnim cenama ;) ma koliko to neverovatno zvuči.

Platiti profesionalca 10h po $500 je daleko bolje nego platiti 5 amatera 200h po $30... krajnja suma je daleko manja i na kraju dobijete ono što ste tražili a ne ono što su amateri nekako uspeli da vam sa "cut & paste" i Google search nekako "naprave".

marko

pre 12 godina

@sinisa

Cena koju sam uracunao za softver je manja upravo iz razloga sto sam svestan da je to mnogo vise, ali racunao sam neku amortizaciju u periodu od godinu dana, pa izvukao mesecnu vrednost te amortizacije od 1000e. Ne slazem se sa tobom oko toga da jedan programer moze da radi vise sajtova istovremeno, a pogotovu projektno kompleksnih kako je u ideji ocistimosrbiju. Drugo je, ako imas tim od dva ,tri, cetir, pa oni kompenzuju to medju sobom , ali se uvek radi isto vreme na jednom projektu a to je 6 sati dnevno (niko ne stavlja 8 sati jer je to nerealno i niko nikada nije radio puno radno vreme , maksimalno koncetrisan samo na posao). ako bih imao vise programera morao bih onda mesecno da imam i vise projekata od 15 000e :) a to je nemoguce...

Čovek iz 23. veka

pre 12 godina

@Šaperov producent

Da te informišem... minimalac (federalni) u USA je $7.25, većina saveznih država propisuje na više od toga (uglavnom $7.50-$8.25), ne znam odakle si izvadio $3 ali toliko beše minimalac negde u sedamdesetim godinama. Inače verovao ili ne u USA jako mali broj ljudi radi za minimalac (oko 4% zaposlenih) a čak oko 50% radi za sume koji su više nego 2x veće od minimalca. Tako da govoriti o minimalcu u USA i nema nekog smisla, sem ako si baš totalno nekvalifikovani imigrant koji je pre 2 dana stigao u zemlju ili si toliko "specifičan" da si u zemlji u kojoj uspevaju imigranti koji jedva znaju jezik i nemaju nikakvu normalnu edukaciju uspeo da ostaneš na dnu društva (recimo ako si white trash i sl.)

Inače što se sajta tiče... haha 3-4 meseci rada, 3-4 programera, 1000 eur po glavi... smešno, ovakav sajt (kao što je neko dole rekao studenti prave za seminarski rad) a da vas podsetim studenti nisu profesionalci, oni se tek spremaju da budu, profesionalci vrede za najmanje 5 dobrih studenata i toliko su i brži i kako je neko ovde dole već rekao efikasniji u radu. Moja inače ne baš objektivna procena (jer ne raspolažem sa svim informacijama) je da izrada takvog sajta ne sme da bude više od $4000-$5000, ako vam neko traži više za to, ili vas smatra budalom pa hoće da se "vozi" jedno vreme na vašim leđima, ili je nekompetentan amater, čija niska efikasnost ne dozvoljava da radi po tržišnim cenama.

Znate ako nisam u stanju da radim po tržišnim cenama onda ne treba da se bavim time. A tržišna cena za takav sajt je kako sam već rekao najmanje 5-6x ispod cene koju su platili. I to govorim o tržišnim cenama kod nas, a ne u EU ili USA, jer apsolutno je glupo uporediti tržišne cene kod nas i tamo. Usput za one koji kažu kako to u Nemačkoj košta duplo više i sl. da kažem da u EU ne rade sajtove po istim kriterijumima i zahtevima kao kod nas, kod njih postoji već gomila zakonskih propisa koje sajt mora da ispuni, kao recimo bezbednost podataka, rukovanje privatnim podacima, pristup sajtu osobama sa ograničenim vidom, i sl. i takve stvari (pravna mašinerija koja će da obezbedi da sajt bude po propisima i zakonima) odnese najmanje 50% ovako jednostavnih projekata. Kod nas takvi zahtevi još ne postoje, mi još nismo stigli ni do te tačke da shvatimo okruženje u kojem se posluje na zapadu a kamo li da pokušamo da imitiramo to. Zato prvo naučite o čemu govorite. sa čisto tehničke strane takav sajt se tu kod nas pravi za daleko manje nego u EU ili USA, i za daleko manje nego što su ovi platili.

Inače da vam kažem još nešto, ja sam dosta puta na zapadu (radeći za velike firme) bio plaćen po nekoliko zapadnih mesečnih plata a da nisam bukvalno ništa isporučio (inače sam softverski inženjer - programer), jer organizacija velikih projekata (na kakvima inače radim) ne ide nikada glatko pa se desi da čekate nekoliko nedelja na neki deo projekta da se završi da bi vi mogli da nastavite rad. Tako da mi je iz prve ruke poznato koliko se zapravo neefikasno koriste resursi (a to košta mnogo), ali na ovako malim projektima kao što su ovakvi web sajtovi, gubitak od loše organizacije ne bi trebalo da bude veća od 2-5%, što u svakom slučaju nije dovoljno da bi cena projekta bila 2-3x veća od efikasne tržišne cene.

Problem sa našim državnim organima je to što su prepuni ljudi koji su prvi put videli 5000 EUR na "gomili" tek sada kada su ih zaposlili u ministarstvima i sada im daju da odlučuju o stotinama hiljada ili čak milionima (pa i milijardama) EUR. Drugi problem je što im taj novac tamo lako stiže, pa onda ga i lako troše... a treći problem je korupcija, pa kada se sve to spoji... ispadne situacija koja bi bila smešna da nije tužna. Kako je neko dole već rekao... čist amaterizam.

Siki

pre 12 godina

Evo moje ponude svima vama koji tvrdite da ste stručnjaci, da radite za razne strane firme, nudite posao svakom ko može jeftinije i branite ovu cifru kao sasvim realnu pa čak i kao nisku:

Ja ću vam svaki posao istog ranga kao što je sajt ocistimosrbiju.rs napraviti za 1000 EUR u roku od pet radnih dana. Sertifikovani sam ZCE (ako ste u poslu onda znate šta je to), javite mi se i ja ću vam poslati svoj CV i link na svoj sajt.

Ili još jedna ideja: ajd da objavimo projekat na freelancer.com -u i da vidimo kakve ćemo ponude dobiti. U bilo šta se možemo kladiti da će cifre biti između 200 i 800 dolara, a ponuđači će biti firme koje imaju na stotine 10/10 ocenu, bave se isključivo programiranjem i nisu osnovane pre nekoliko meseci.

Nemojte zaboraviti da u trenutku kad je objavljen članak o skupom sajtu u funkciji je bio sajt koji stvarno može dete od 10 god. napraviti u frontpage-u, samo nekoliko dana nakon toga po hitnom postupku je postavljena aktuelna strana, tako da nas manite sa 4 programera i 4 meseci.

Aleksandar

pre 12 godina

@Flash, ako si ti zavrsio fakultet, bilo koji ne mora ETF, onda ova drzava ne mora da brine za buducnost - deca joj nepismena izlaze sa fakulteta.

Sinisa

pre 12 godina

@marko

Sto se tice licenciranog softwera niste upravu. Zasto? Pa ne kupuje se software za svaki projekat nego kada se otvara firma. E sada ako je firma otvorena posebno za ovaj projekat to je drugo, a i programi su malo skuplji. Sto se tice plata tu podrzavam ali problem je u sledecem. Ozbiljna firma ne zivi od jednog projekta i samo na njemu da radi 3-4 meseca. Zasto? Prvo klijent ne isplacuje sve pare odmah, ja bar nisam imao taj slucaj a akontacija nije dovoljna da pokrije par meseci rada. Da ne govorim da se malo koji projekat zavrsi na vreme ne zbog firme nego nego sto klijent odugovlaci sa izborom dizajna, pa dostavljanjem materijala pa ovo pa ono. Tako da kada bi se firma oslanjala samo na jednog klijenta pukli bi pre zavrsetka projekta. Moja firma je radila na par projekata koji su trajali po par meseci, ali nikada nije radila samo sa jednim klijentom. Ne treba dizajneru 3 meseca da napravi dizajn. Sta da radi ostatak vremena? Ne treba programeru 3 meseca za jedan sajt da isprogramira. Sta radi ostatak vremena? Ovo govorim na bazi punog radnog vremena, 8 sati dnevno, 5 dana u nedelji puta 3 meseca. Pa samo to da radi isprogramirao bi ceo facebook sam. Tako da manimo se tih racunica koliko kosta firmu da uradi neki sajt.

Mario Bros

pre 12 godina

Pričamo o kapljici u moru. Dnevno u svakoj opštini, javnom preduzeću, na svakom konkursu,tenderu, deviznom kursu.., znači desetne hiljada ljudi sa kravatom se okoriste. I sada ja da češljam ovu kapljicu, ili par njih.

Ja bih da mi građani protestujemo na ulicama ali ne tražeći izbore jer je to još jedno zamlaćivanje, nego da tražimo samo poštovanje zakona i pravila. To nije ni protiv koga već samo javni pritisak na sve organe od strane građana. Za poštovanje zakona ne trebaju pare iz budžeta, i tu nema opravdanja za ovakvo stanje, i to što svi samo gledamo.
Pre neki dan vest kako se neki funkcioneri i crkvenici stide opanaka, i tradicije, nisu došli na smotru 4k dece u nošnji u Beogradu. Tako se i mi stidimo svih šetnji, protesta, pobuna, a svi u Evropi kojoj težimo to baštine i ne čekaju zadnji momenat za miran protest ZA SEBE, a ne protiv nekoga.

Davor

pre 12 godina

@Flash, jesi li ti ozbiljan? Sajtove slozenije od ovih studenti ETF-a, MATF-a i RAF-a rade kao seminarske radove. Pored svih drugih obaveza koje ima, jedan student takav sajt mora da zavrsi u roku od neka 2-3 meseca, i to nije ni najmanji problem. Pobogu, ovaj sajt koristi vec postojeci open source CMS, tako nesto je studentima obicno zabranjeno, jer bi takve seminarske onda zavrsili za TRI DANA!

Cena je urnebesna, najblaze receno. 26.000 evra za sajt. Posecna mesecna plata programera u Srbiji je manje od 1000 evra, sto znaci da je u ovaj sajt ulozeno najmanje 26 radnih meseci? Sajt koji prosecan student informatike moze da uradi za stotinjak sati? "Strucnjaci", molio bi vas da prekinete da lupate gluposti vise ovde, ima nas i koji znamo o cemu pricamo.

marko

pre 12 godina

ajde da izracunamo na brzinu, uzimajuci u obzir da mora biti angazovana firma, koja isplacuje licne dohotke u potpunosti, licencirane programe i nekoliko zaposlenih ...

1. Programer - bruto plata na mesecnom nivou - 800e + 400e(doprinosi) - 1200e

2. Dizajner - 650e + 300e - 950e

3. Vodja projekta - 800e + 400e - 1200e

4. Licencirani programi - 1000e (jednokratno)

4350 e za prvi mesec, i za svaki sledeci 3350. recuimo da je za ovakav sajt potrebno tri meseca obrni okreni. nije u pitanju koliko cete brzo da ga napravite, vec je tu i koordinacija, sastanci, strategija i jos sto drugih stvari koje se uvek pojave neplanirano.

to znaci da bi za tri meseca, cirke bilo oko 11 050 evra.

Ova racunica je izvedena ugrubo, i po cenama koje bi zaista trebalo uvazavati. Svi programeri koji se ovde javljaju da bi to uradili za 500e ... mislim da su nerealni.

kada se na tih 11050 doda jos recimo 30% nekakve zarade koju treba da ostvari angazovana firma to mu dodje do 15 000 i to je tako.

ja ne bih angazova kapacitete svoje firme za manje, jer ljudi koji rade kod mene moraju dobiti platu, moraju prehraniti porodicu a isto tako i ja, i jos platiti benzin,telefone,isticanje firme, PDV, ratu za kola, mobilni, servere, laptopove, sokove , tople obroke... ta prica od 500e pada u vodu.

jedini problem je sto ovaj sajt nije radjen po tom principu jer je takav kakav je. za 25 000 sajt bi trebalo da prsti - video, slike, vesti, forumi, kampanje, baze, dizajn...

posao toliko vredi, ali firme fushare.

ninja

pre 12 godina

sad cu da vam objasnim neke stvari...sajt nekog supermarketa, kao npr tehnomarketa moze da kosta najvise 25000 evra iz razloga sto mora sa njega mozes da kupujes razne proizvode, ima odredjene protokole placanja i fakticki pored tog dizajna on ima u sebi i program koji regulise njegovo funkcionisanje, jednostavi (dulicevi) sajtovi u kojima imas info, about us, galerija, kontakt mogu maksimum maksimuma da kostaju 5000 evra i to pod parolom da ih je radio neki web dizajner koji tu cifru moze da naplati na konto svog imena. ovo su vam prave cene, i ptice na grani znaju da je ostatak otisao u finansiranje stranke.

Milomir

pre 12 godina

Ma 7,5 miliona web dizajnera shirom sveta treba da bude sramota, shto nisu upuceni u cene svojih proizvoda. Ochigledno je da 7,5 miliona Srba spremno placati i do 100 puta vishe za sajtove ovog kvaliteta. :-P
A ja sam tek budala, jer sam komshinici napravio sajt za dzabe, a palachinke josh dobio nisam.

Maree

pre 12 godina

Naravno da mogu da naplate 30000eu za sajt koji je relativno jednostavan i nista ga ne cini "teskim" ili cak ni dizajnerskim poduhvatom. Studenti VETSa su ovo mogli da naprave kao seminarski rad za dz, da istina, ali takodje je istina i da sajt, kao pojava nema neku odredjenu cenu na trzistu i ako se izvodjac "nagodi" da ga odradi za eu3000000 a bude najjednostavniji sajt na svetu, niko tu nista ne moze da uradi. Da, svi znaju da je rec o - daj potpisi racun, delimo na 40-60 posto, svi srecni, samo jezik za zube. Ali sta sad sa tim? Pa i ovako i onako znamo da su svi koji su zaposleni u ministarstvu lopovi i malverzanti, koji pljackaju sopstveni narod, bez sramote, i isto tako i bez ikakvog znanja u oblastima koje bi trebali da obavljaju. Tako da nama je svima jasno da nas kradu, i oni to ni ne pokusavaju da sakriju nesto bogzna kako. Naravno ako ih pitate, reci ce boze svasta, kako smete da me pitate. Ali njihova dela su vise nego ocigledna i jasna. POENTA JE STO MI TU NE MOZEMO NISTA DA UCINIMO, NJIH STITE NAJVECE MAFIJE U ZEMLJI, DRZAVA I POLICIJA. Mi...mi smo tu da nas deru dok ne lipsemo...zato prestanite da budete tako samozivi i da mislite da postoji neka tamo "pravda" za vas, pravda je izmisljena rec i ne oznacava nista, ne meri se nikakvim jedinicama, ne moze se uhvatiti, pokazati na nju...itd, zato prekinite da zivite u zabludi, ovo je svet u kome jaci pas jede slabijeg i nista vise.

Nikola

pre 12 godina

Dobro ja sad stvarno ne mogu da ostanem nem na ove koji nam objašnjavaju koliko košta zaposliti ljude, plaćati ih 3 meseca itd, itd!
ja stvarno ne razumem zasto neko ima neopisivu želju da priča gluposti, a nema pojma!
Dakle recimo da je ministarstvo angažovalo marketinšku agenciju, ili firmu za izradu sajtova, kako god hoćete je nazovimo, koliko ona moze imati radnika 5, 6 max sa vlasnikom!
Valjda oni imaju još neke poslove osim ovoga sa Vladom, valjda 3 meseca, njih troje ne rade samo 1 sajt, drugo ma šta mene briga kolike su njihove plate za 3 meseca, šta našli državi (tj. građanima ove države koji plaćaju porez) da namuzu plate za svoje radnike za 3 meseca, lepo.
Znači koja god firma da se prijavi za posao sa državom ispostavi joj iznos za 3 bruto plate svojih radnika da im ona plaća, ponavljam, firme ne rade 1 projekat svim svojim kapacitetima 3 meseca, pa šta znači bilo koja druga kompanija iz sektora usluga (banke, arhitektonski biro, građevinska firma...), čim dobije jedan projekat, ona baci sve ljude na taj jedan, i odma za njega traži minimum plate za sve svoje zaposlene, za vreme trajanja projekta, ma dajte molim vas!
A što se tiče 250,000 ljudi koji su izašli da počiste Srbiju, ljudi pa da li ste vi normalni, pa kapirate li da to nema nikakve veze sa sajtom, to ima sve veze sa tim što su "nabacili" Novaka Đokovića za kampanju, pa o čemu više vi pričate!
A ovi što nas ućutkuju, pa nije ETF jedini fakultet, znamo i mi sa drugih nešto, da svi ćutimo kao što ovde neke kolege preporučuju, u ovoj državi bi krali još više, najbolje da svi ćutimo i okrenemo glavu na drugu stranu, dok oni razvlače naše pare.

Šaperov producent

pre 12 godina

Moja mesečna plata je 800 evra u najjačoj srpskoj reklamnoj firmi (čitaj: Šaper). Ne hvalim se. To znači 4,5 evra na sat. Minimalac u SAD je $3/h, tj. 2,1 evro. Zarađujem 0,9 evra na sat više od americkog minimalca, sa London School of Economics i još ponekim zvanjem, posle 3 godine rada kod Šapera u produkciji, gde milione ostavljaju državne firme. Nije mi pravo, ritam kao konj, iznajmljujem gajbu, moram s cimerom, nemam za kola i stambeni kredit, imam 31 god.

Nekome možda zvuči super, ali nije.

Velja

pre 12 godina

Marko je reko sve da se ne ponavljam. Jedino sto se tu malo radilo to je ovaj deo sa google maps apijem i mozda malo nesto oko ovih dokumenata. U najgorem slucaju nedelju dana. Ostalo pokriva bilo koji cms. Jomla ili Drupal i jedan Pakistanac moze to i jeftinije od 1500. Ali ne bih se ljutio da su platili i 8k. Sve ostalo je kradja.

Vladan

pre 12 godina

Jos jedan sajt od 25.000eur je http://www.snagapacijentima.rs. Objavljena je fakturu koju je RZZO platio na iznos od 2.5 mil dinara. Ovo su male nabavke, tender ne postoji, vec ponudjac trazi ponudu od 3 firme po sopstvenom izboru.

Pera

pre 12 godina

Sta kukate da je skupo naplacen sajt,nije skup i to je neka realna cena i nesto ispod.Jos jednom vrli strucnjaci, sajt je uradjen ispod cene,a svi vi koji hocete odlican sajt,javite se mojoj firmi i dobit cete izvrstan sajt i ne bas jeftin ali zadovoljstvo,a jos ako imate i koristi od toga,kosta.

Flash

pre 12 godina

Veze vi nemate... Ko god radi u IT sektoru zna da za bilo sta sto se napravi moraju dobre pare da se izdvoje... Rad samo jednog programera za mesec dana kosta 1000 evra poslodavca, ali minimum, jer je to u neto iznosu oko 600 evra... Treba ti 3, 4 programera koji bi radili po recimo 4 meseca na ovakvom projektu. Znaci inicijelni trosak bi bio vec preko 10000 evra, a to je minimum... I kad cujem da bi ovaj posao neko uradio za 150 evra muka mi bude... Ko vam kriv sto niste studirali ETF nego zavrsavali kvazi-fakultete i slicno!

Milos BG

pre 12 godina

Ponekad, kada imam vremena, posle posla napravim neki sajt - evo sada imam cenu - 25 000 eura, do sada je islo par stotina... probacu sa 25 000, bicu zadovoljan i sa 20 000...

Cmok Toronto

pre 12 godina

Novi sajt Narodne skupstine Srbije je dzabe..
.http://www.parlament.rs/%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%88%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0.1.html
Ali uz pomoc...
The development of this website was made possible by the support of the American People through the United States Agency for International Development (USAID). The contents of this website are the sole responsibility of the National Assembly of the Republic of Serbia and do not necessarily reflect the views of USAID or the United States Government.

Ora est

pre 12 godina

Ja ne znam tacno da li je cena sajta velika, naduvana, ili realna. Ali cinjenica je da se Akciji "ocistimo Srbiju" odazvalo 250 000ljudi. Da im je placeno samo po 1eur za taj dan, to bi državu koštalo 250 000eura. Zašto se nekad malo i dobronamerno nešto ne posmatra. Zašto su ljudi tako ostrašceni i u svakoj akciji vide prevaru, dil i sl. Posebno su se okomili na Dulica i to posle tv emisije sa Bekom. Dajte ljudi malo više pozitivne energije, ali i samokriticnosti.

acinic

pre 12 godina

Mozda su mnogi isli po direktivi, prisilno. Ne dobrovoljno da ciste! Ocigledan primer neracionalnog trosenja para poreskih obveznika. Kakav bre crni sajt. Gradjani nemaju za hleb. Sve bih ja to istrazio. Veci problem je korupcija i lopovluk. Ne divlje deponije. Ja ne znam ni za jednu divlju deponiju. Gde su te deponije? Mora da zivim u Diznilendu.

Vuk

pre 12 godina

U zemlji Srbiji dobar deo softverskih firmi i sl. obične su
praonice novca. Uzmu debele novce uglavnom unapred, sve rastale kako treba, a onda vijaju decu iz komšiluka da odrade posao po bagatelnoj ceni. Dokle bre evropski stručnjaci???

Programer

pre 12 godina

...Zasto ljudi imaju problem sa ovom cifrom?
(Bojan NS)

Bojane, sa ovom cifrom problem imaju i ljudi koji se razumeju u tu problematiku...

Ebay, Yahoo, Ford, Wall Street Journal, Sony, People Magazine, Samsung, NYTimes Blogs, CNN, Network Solutions, General Electronic (GE)...ovi svetski poznati brendovi koriste Word Press (Open Source) koji je potpuno besplatan a vec je, gle cuda davno izmisljen. Dakle, GUI i BackEnd su na tacni a naravno da je trebalo zaposliti 2 programera koji ce to da doteraju i prilagode potrebama.
Mislis li da je 25k normalna cifra za to?...sta onda da misli hirurg koji radi za jedva 1k mesecno i spasava onoliko zivota...

Ovde se radi o cistoj kradji...presipanju u necije dzepove i nemoj da se lazemo.

Da ja vlada normalna kao sto nije...formirali bi tim programera koji bi pravili sajtove za SVE vladine agencije...i ne samo sajtove vec za sve sto treba u vezi racunara...ne bi bilo tendera i kojekakvih mucki a ti ljudi bi onda mogli biti adekvatno placeni.

Dosta vise demagogije

pre 12 godina

Ne znam koliko su kompleksni ovi sajtovi i koliko dinamickog sadrzaja imaju, ali s obzirom da je u pitanju zvanicni drzavni sajt gde treba odraditi posao profesionalno, pretpostavimo da su sajt radile tri osobe (UI, back-end i DB), od septembra 2010 do jula 2011 to je 10 meseci po 3 plate kvalitetnog profesionalca, znaci minimalno 1000€ - za potrebe ovog primera, iako bi u realnosti bilo vise - i dolazimo do minimalne cifre od 10 x 3 x 1000 = 30.000€. Zasto ljudi imaju problem sa ovom cifrom?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Bojan NS, 19. jun 2011 14:45)

Zato sto posao nije odradjen ni profesionalno ni kvalitetno, nego na nivou Joomla sajta od 1000e.

A i tvoj komentar je u startu nevalidan jer si sam priznao da ne znas koliko su kompleksni ovi sajtovi i koliko imaju sadrzaja. Zasto nisi zakljucio da je bilo potrebno mesec dana po 3 plate kvalitetnog profesionalca = 3000e? Ili 24 meseca po 3 plate kvalitetnog profesionalca = 72000e ?
Da ne pominjem da nisi uracunao cca 67% poreza na platu, posto valjda racunas 1000e kao neto platu i valjda podrzaumevas da drzava svoje programere ne placa na crno.
Blago nama sa strucnjacima kao sto si ti ...

Tine

pre 12 godina

Ja radim kao veb dizajner u nemačkoj i ministarstva i slicne institucije su mi česti klijenti. Projekat ove vrste bi kod nas u najbazičnijoj varijanti koštao bar tri puta više, a u zavisnosti od zahteva i ugovorenih tehničkih i ostalih usluga vrlo lako i mnogo, mnogo više. Sa sve razlikama u standardu, visini plata itd. mislim da je 25-29.000 relativno niska cena. Da li znate koliko košta sekund reklame u Srbiji ili jedna prosečna print kampanja? Tužno je da se važnost interneta kao medija, a samim tim i internet usluga u Srbiji do te mere potcenjuje.
(upucen, 19. jun 2011 13:57)

Replika: Ha, ha, garantujem da je ovo komentar službenika vlade Srbije za obmanu javnosti i komentatora ovde, ili neko iz firme za web dizajn iz Srbije koja je baš ovaj sajt uradila.
Nik, te tekst napisan u svojstvu odbrane i drvenog advokatisanja to potvrdjuju kao jedan na jedan.

Milutin Mladjenović

pre 12 godina

Vlada: Sajt ne može ispod bar 25.000 evra>>>>

P.S.Sada sam obišao sajt "Halo oglasi", tamo sam našao jednosoban stan od 32 kvadrata(preko puta pijace DJERAM) za samo 25 hiljada evra.
Tako da, ili su sajtovi poskupeli 25 puta, a stanovi za 50 % pali. Ili neko treba da ide u zatvor, ali nema ko da to procesuira, jer vlada drži i policiju i sudstvo, pa mogu da se sa nama gradjanima ovako sprdaju.

simke

pre 12 godina

Onaj Dulićev sajt realno vredi oko 1500 evra, više ne!!

Ne znam kako ih nije sramota da kradu ovaj napaćeni narod i dokle misle raditi tako?

Zar se nijedan od njih nije upitao da li postoji život posle ovog tj pakao, što su oni i zaslužili!!!

pozdrav poštenoj Srbiji od poštenog građanina!!

Sin Bludimir

pre 12 godina

(Preterano, 19. jun 2011 14:09)

Cena sajta je jako nerealna, to je posao od par stotina eura, ali ovo sto si napisao takodje nema veze sa realnoscu. Prvo sajt ne moze da se napravi za 60 sati, drugo ne razumem kolika ti je astnica onda, 150 dolara?

Elem totalno debilan komentar, koji da sam na mestu B92 ne bih ni objavio. Nema veze sa mozgom i realnoscu...

Marko

pre 12 godina

@malo info-a kako stvari funckionisu u pravom IT biznisu
To pricaj ovima sto obradjuju zemlju.
Templejt se sastoji od sivog hedera,sivog futera,belog contenta i belog sidebara,sivi i crveni font...to je dizajn koji su smisljali godinu dana!?!.Sajt ima par kategorija,ukupno ako ima vise od 30teksta.Ima tu markiranu google mapu i to je sve.Dizajn se sveo na promenu backgrounda hedera i footera obicnog blank templejta.Da ne pricam sto sajt u samom contentu ima slike od 2mb smanjene preko css-a.Sajt ne vredi vise od 300e + ajde za to cimanje oko google mape jos 100-200e preko.Posto se radi za minisarstvo da se zokruzi na 1k eura,naravno neces da naplacujes vladi isto kao i privatnom licu.Ali sve preko 3k eura za ovaj smesan noob sajt je cista kradja.

ceda

pre 12 godina

Olivere, svi ti ljudi su posetili tvoj sajt ne bi li videli sta na njemu toliko kosta! Da je novac ulozen na pravi nacin, Srbija bi bila stvarno cistija, a ovako... Nadam se da ces jednom odgovarati, ne toliko zbog toga sto radis, nego zbog toga sto NE RADIS!

tanja

pre 12 godina

Ja radim u Nemackoj i trenutno menjamo sajt cele firme (drzavna institucija). Cena za prilicno slozen sajt sa Typo3 CMS-om i sa 10 razlicitih modela stranica je 8.000 Evra.

It

pre 12 godina

Moja neka odokativna procena je da ovakav sajt sa svim stvarima okolo kosta onda izmedju 10000 to 15000 eura. Tako da sajt mozda jeste malo skuplji - to jest duplo, ali opet to je rad za ministarstvo to jest drzavu - normalno je da ce tu da se ide sa jacim cenama ;) Mislim drzava nas non stop dere gde stigne, tako da je normalno da joj se vrati koliko je moguce.

Tako da drugovi od 100 do 1000 eura - jel sad malo jasnije kako funckionisu stvari u corporate svetu?

poz, i svako dobro
(malo info-a kako stvari funckionisu u pravom IT biznisu, 19. jun 2011 12:05)

Brate jesi ti uopste pogledao kako izgleda taj sajt? Kao da si kupio kola za 25000 evra koja ne mogu da idu u rikverc, a onda ti neki pametnjakovici objasne da "tako stvari funkcionisu u pravom auto biznisu" ?!
Za takav "biznis" na zapadu imaju drugo ime.

Veroljub Zmijanac - NVO Aktivan život

pre 12 godina

Toliko sjajnih mladih ljudi završava FON, ETF... osnivaju svoje male IT kompanije i trude se da prežive... Inače ceo taj segment postoji i u Nacionalnoj strategiji za mlade, cilj Preduzetništvo mladih i razvoj preduzetništva... svi pričaju o tome.

Kvalitet koji mladi iz IT sektora mogu da ponude je na visokom nivou .. I vi ste pisali o Nordeusu i sličnim firmama koje iz Srbije rade na svetskom tržištu...

Siguran sam da ekipa od 5 mladih sa firmom od godinu dana i sa projektom od 30.000 € mogu sebi lepu razvojnu strategiju da naprave.. nove kompjutere, prostor, da zaposle nove ljude...

Sistemsko rešenje za ovakve više nego tužne primere bi bilo da se na ove konkurse mogu prijave samo kompanije koje imaju npr 2/3 mladih ljudi.

Od ovoga bi svi imali koristi, jer ipak hranimo i razvijamo potencijal naših mladih ljudi.

Voleo bih da čujem i neke druge realne predloge osim kritike...

Forbes 500 Programer

pre 12 godina

Zavisi... o čemu se zapravo radi. Da li se radi samo o izradi sajta ili se isporučuje kompletno rešenje (uključujući i hosting i security i sl.)

ako se radi samo o izradi onda zavisi da li sajt rade profesionalci ili amateri. Ako sajt rade profesionalci, onda se sajt napravi efikasno i kvalitetno i košta negde 1/3 cene rada amatera. Razlog je jednostavan, efikasnost amatera je ravan nuli, kvalitet uglavnom još lošiji... i dok se okreneš skupi se astronomski trošak. Vrhunski profesionalci rade 20x brže, efikasnije i daleko kvalitetnije od amatera i čak i ako svoj rad naplaćuju 10x više ukupna cena projakta bude manja. E sad najveći problem je što kod nas profesionalaca skoro da i nema, a onaj mali broj profesionalaca koji još nisu pobegli preko grane su uglavnom toliko zauzeti da ovakve državne projekte ne uspeju ni da registruju...

Inače 30k eur za sajt je uvek mnogo, za neku web aplikaciju koja sem sadržaja ima i druge elemente je uglavnom malo (to košta na stotine hiljada a ponekad i nekoliko miliona) ali za CMS sajt je više nego mnogo, ma ko ga radio i za bilo kakve potrebe.

Čist amaterizam kao i sve ostalo na balkanu.

Preterano

pre 12 godina

Procena moje firme za ovakav sajt na USA trzistu bi bila

1. 60 radnih sati
2. CMS WordPress ili Drupal ili Joomla - 10,000$

Za ovakav sajt treba dva dana da se napravi grafika i ispregovara sa klijentom sta treba da bude na sajtu. Dan ipo do dva da se napravi jedan dan da se testira i jedan dan da se sve finishira i zavrsi. 7 radnih dana najvise. U USA ovakav sajt moja firma naplacuje izmedju 7 i 15,000$

Dejan Budić

pre 12 godina

Majko moja, sajt ocistimo Srbiju maksimalno je mogao kostati 1000 evrica i mene licno bi bilo sramota da uzmem i jedan euro vise od toga.
Pozdrav svim revoltiranim kolegama.

Bojan NS

pre 12 godina

Ne znam koliko su kompleksni ovi sajtovi i koliko dinamickog sadrzaja imaju, ali s obzirom da je u pitanju zvanicni drzavni sajt gde treba odraditi posao profesionalno, pretpostavimo da su sajt radile tri osobe (UI, back-end i DB), od septembra 2010 do jula 2011 to je 10 meseci po 3 plate kvalitetnog profesionalca, znaci minimalno 1000€ - za potrebe ovog primera, iako bi u realnosti bilo vise - i dolazimo do minimalne cifre od 10 x 3 x 1000 = 30.000€. Zasto ljudi imaju problem sa ovom cifrom?

Nikola

pre 12 godina

Okej, nadam se da kolega "Realni" nije ozbiljan, pošto ove gluposti koje priča su stvarno smešne! Mi ovde ne govorimo o agenciji za svemirska istraživanja ili farmacutskoj kompaniji pa da oni moraju da zapošljavaju "talentovane kreativne ljude bla bla bla", ma i da moraju, valjda ih već imaju zaposlene, neće zbog jednog posla da zapošljavaju nove ljude!
Molim vas, ko god se imalo razume u ovo zna da se dobar sajt može izraditi plafon za 1,000 ili 2,000 evra, sve preko toga je zaista uvreda za ljude koji imaju mozak!
Ovo sto oni rade je klasična pljačka, i ovo Agencija za borbu protiv korupcije zaista treba da istraži i da gospodin MIlosavljević i Dulić za ovo odgovaraju!
Još bolje, da se ne bismo mi prepucavali ovde, dajte nek neko sazna koliko su ljudi iz B92 platili za svoj novi sajt, pa da vidimo je li 29,000 EUR malo ili mnogo!

jovana

pre 12 godina

Niko nije odgovorio koje firme su pravile ove sajtove, ko su vlasnici, a ko realizatori sajta. Takodje se postavlja pitanje da i je i kad bio raspisan tender. Ako nije bio raspisan po kom osnovu nije raspisivan, ako je bio raspisan ko se sve prijavio i po kom osnovu su tender dobili oni koji su ga dobili.
Po Zakonu o slobodnom ptistupu informacijama od javnog znacaja ova pitanja moze svako, i pojedinaci i firme, da postavi ministarstvima koji su narucili sajtove, ministarstva moraju da odgovore za 15 dana, a ako ne odgovore onda se trazi intervencija od Poverenika za informacije Rodoljuba Scabicha, koji ima nacina da ih ubedi da odgovore na pitnja. Kada se dobiju zvanicne informacije, onda je moguce podneti tuzbu protiv ministarstava i odgovornih lica, pocevsi od krsenja procedura, sumnje na korupciju itd. Doduse, kakvo nam je sudstvo postoji verovatnoca da ovakvi predmeti skupljaju paucinu po fjokama, ali nikad se ne zna - vremena se menjaju.

iso

pre 12 godina

cene pravljenja sajtova u inostranstvu se krecu od oko 800e da 2000e i to sve zavisi ko vam radi i kakva mu je reputacija od koje zavisi visina cene, tako da je neobjasnjiva suma od 29000e

upucen

pre 12 godina

Ja radim kao veb dizajner u nemačkoj i ministarstva i slicne institucije su mi česti klijenti. Projekat ove vrste bi kod nas u najbazičnijoj varijanti koštao bar tri puta više, a u zavisnosti od zahteva i ugovorenih tehničkih i ostalih usluga vrlo lako i mnogo, mnogo više. Sa sve razlikama u standardu, visini plata itd. mislim da je 25-29.000 relativno niska cena. Da li znate koliko košta sekund reklame u Srbiji ili jedna prosečna print kampanja? Tužno je da se važnost interneta kao medija, a samim tim i internet usluga u Srbiji do te mere potcenjuje.

todos

pre 12 godina

Umesto da su toliku cifru ponudili skolama kao tri nagrade od koje prvoplasirani dobija najvise i njegov rad da se uzme kao gotov proizvod. Niko ne bi zucno i rekao losu rec zbog toga. Takve sajtove i komplikovanije vec mala deca u osnovnim skolama znaju da naprave, a kamoli stariji srednjoskolci i drugi.
Red bi bio da nas obicne gradjane ne prave vise budalama nego da drzava to jednom za sva vremena obelodani nacin kako je sve moglo tako da bude i podnese krivicne prijave.

Jelena

pre 12 godina

Bila sam na jednoj od akcija "Očistimo Srbiju", organizovanoj u Beogradu. 99% "volontera" bila su deca koju su nastavnici prozivali da vide ko je došao. Što da ne, i to je još jedna radna subota kojom se nadoknađuje štrajk. Pojedinci koji su zaista došli svojevoljno, mogli su da se prebroje na prste jedne ruke.

Kao i većina ljudi, laik sam, i ne razumem šta opravdava cenu od 25 000 evra. Ali, isto tako, ne razumem zašto moramo da manipulišemo informacijama, zašto poreznici ne mogu da imaju uvid u to na šta se troši novac iz državne kose, a pogotovo ne mogu da razumem zašto je glavni argument onih koji sve to razumeju: "Vi koji radite za 200 evra, to ne možete da razumete". Pa nije cena sajta 2 500, već 25 000!

Stevka

pre 12 godina

a kolko li ce poseta taj sat da ima posle ove vesti? evo ja sam ga upravo posetio da vidim o cemu je uopste rec. tolke pare su date za dva sajta. jedan jos ne radi a drugi bi i ja koji nemam blage veze sa tim poslom bolje uradio. pa na tom sajtu je nema nista. nema meni, vec se samo kad kad ubaci po neki tekst. sto je najgore, na nekim mestima pise pola na srpskom a pola na engleskom. izgleda da je taj sajt uradjen samo da bi moglo da se kaze da sajt postoji. SPASI SRBIJU IZ LUDNICE, KOSTUNICEEE!

Sale

pre 12 godina

Kao što nov auto može da se kupi za od 10 do 500 hiljada evra (pa i više) tako se slično može reći i za sajt. Drugim rečima, ne postoji jasna granica koliko sajt može da košta i sve to zavisi od kompleksnosti. Sada vlast pokušava da nas ubedi kako su ova dva sajta dovoljno kompleksna da to opravdava cenu od 25-29 hiljada evra. Pošto sam "kompjuteraš" i programer već 10 godina, mogu samo da kažem da sam sajt po meni ne vredi više od 2-3 hiljade evra. Sam interfejs je klasičan CMS (čije izrade koštaju do 500e) plus je možda urađena neka pozadinska baza podataka koja će čuvati podatke o nekim evidencijama i da kažemo da to poveća cenu na 2-3 hiljade. Šta čini onaj ostatak para do 25-29 hiljada meni je nepoznato jer nisam video konkretno (tehničko/stručno) objašnjenje za to. Ovde ima dosta ljudi koji bi stručno objašnjenje razumeli pa ne vidim problem da se takvo objašnjenje zaista i prezentuje narodu ako već tvrde da postoji. Za sada smo čuli samo objašnjenje tipa "kako je to visokosofisticiran sajt i to mora toliko da košta bla bla". Po meni ovo liči na klasično izvlačanje budžetskih para u privatne džepove. Odavno je poznato da retko ko u Srbiji otvara frmu zbog poštenog rada (a i ako otvori onda brzo propadne) već da se firme otvaraju kad se nađe neka "kombinacija" sa državom da se nešto odradi preko "naduvanih cena" pa onda dele profit.

malo info-a kako stvari funckionisu u pravom IT biznisu

pre 12 godina

Neverovatno koliko ovde ima strucnjaka u IT-ju i web programera - covek bi rekao da smo vodeca sila u Evropi sto se toga tice. Za sve web programere koje izradu ovakvih sajtova naplacuju od 100 do 1000 eura evo par infoa kako to stvarno izgleda kad neki sajt razvija firma:
- pre bilo cega ide planiranje i pisanje idejnog projekta
- zatim izrada detaljne specifikacije + design mockups
- onda pocinje pravi razvoj (obicno u vise faza) - i to nije samo programiranje vec i dizajniranje i implementacije cross browser kompatibilne teme
- testiranje i ispravljanje bugova
- za vreme razvoja klijent se uvek seti da zeli da doda jos x stvari - koliko zavisi ali najmanje 20-30% od pocetne specifikacije
- kad je razvoj i testiranje konacno zavrseno, prva sledeca stvar je izbor production servera, njegovo podesavanje (ili podesavanja ako se koristi cluster), auto backup-ovi i gomila drugih stvari...
- i onda se konacno postavlja aplikacija na production server i jos jednom radi njeno testiranje + stress load analiza.

I ovo je samo ugrubo, a gde je tu obuka kadra da koriste aplikaciju, seo analiza, penetration testing aplikacije, security servera, i sto je najvaznije PODRSKA - To sto neki klinac kao radi sajtove za 300 eura, to ozbiljnog klijenta nista ne interesuje - klijentu treba sigurnost da kad u buducnosti nesto ne bude radilo ili kad bude trebalo da se prosiri funkcionalnost da ce moci da pozove izvodjaca i da ce izvodjac reagovati u roku od 24h do 48h.

I sad nek mi neko kaze da ce bilo kakav sajt koji se ovako razvija moci da se uradi za par dana i da ce da kosta 300 eura - ma vazi!

I na kraju koliko kosta gore pomenuti sajt za kao "ciscenje" nase Srbije. Pa tesko je reci - ne poznato je koje su tehnologije koristili (razvoj od nule, php framework ili neki cms), ne poznat je admin backend aplikacije (kad se ulogujemo jelte) i tako dalje.
Ja bih rekao minimum mesec dana rada - a maximum ne moze da se odredi dok se detaljnije ne zna kako je sajt razvijan.
Ok nek je onda mesec dana. Firme u inostranstvu naplacuju svoj RADNI SAT od recimo 90 do 250 eura. Koliko naplacuju firme ovde radni sat ne bih tacno znao ali rekao bih da im se ne isplati da idu ispod 25 eura po satu.
I onda dolazimo do konacne racunice, mesec ima 160 radnih sati sto znaci 160 * 25 = 4000eura. Onda dolazi PDV od 18% sto daje konacnu cifru od 4720 eura ili kad zaokruzimo 5000 eura - ovo je neka minimum cena ispod koje se ne moze - i u ovu cenu je uracunat samo razvoj, ne i obuka kadra, podesavanje production servera itd...

Moja neka odokativna procena je da ovakav sajt sa svim stvarima okolo kosta onda izmedju 10000 to 15000 eura. Tako da sajt mozda jeste malo skuplji - to jest duplo, ali opet to je rad za ministarstvo to jest drzavu - normalno je da ce tu da se ide sa jacim cenama ;) Mislim drzava nas non stop dere gde stigne, tako da je normalno da joj se vrati koliko je moguce.

Tako da drugovi od 100 do 1000 eura - jel sad malo jasnije kako funckionisu stvari u corporate svetu?

poz, i svako dobro

Ko o cemu lopovi o postenju

pre 12 godina

Za (Ivan, 19. jun 2011 05:20)


Joj Ivane idite iz ove zemlje i ti i tvoji uspesni ljudi i biznisi molim vas . Al necete nema sanse ovde ste se lepo uvalili da pljackate . Hajka se ne vodi protiv biznisa nego organizovanog kriminala i slobodno neka idu preko grane srecan im put . Nama ti domaci sposbni ljdu i biznisi nista netrebaju nama trebaju strane investicije i firme da naprave konkurenciju i spasu nas od domace oligarhije . A umesto portala mogli su da naprave obicne sajtove za 200 do 300 evra ili jos bolje mogli su ljudi telefonom da prijave lokacije tih deponija a da za 29.000 evra plate ljude da te deponije uklone . Ovako ce sve te prijavljene deponije ostati tu gde su jer se nema sterdstava za njihovo uklanjanje . Al ovde se radi o klasicnoj pljacki i to je svima savrseno jasno .


Tako da ti prica ne pije vodu . Tvoja firma slobodno neka trosi koliko hoce novca na svoje portale ( jel ih i tvojoj firmi izradjuju godinama ) ako smatra da su joj potrebni . Cak i da su te cene realne isti efekat se mogo postici i sa obicnim sajtom od par stotina evra . Drzavni novac ne moze da se rasipa tek tako zato sto direktor javnog preduzeca hoce da nabaci posao svom rodjaku ili prijatelju to je krivicno delo i mora se vrsiti hajka na njega .


Ne mogu da verujem da jos ima ljudi koji veruju u bajke nasih politicara i tajkuna .

Aleksandar

pre 12 godina

Englezi imaju odlicnu izreku: the quickest way to lose an argument is to overstate your argument. Tako i mnogi na ovu vest o ocitoj korupciji/pljacki/namestanju kontriraju sa `to moze za 100-200-500 evra`. Ne moze, jednostavno za te pare se ne moze dobiti nista iole ozbiljno sem solucije `to ce komsijin mali za 50 ojra`, sto je jedan od razloga zasto nam mnogi informaticki sistemi pucaju svako malo.

Objektivno gledano, ako racunamo da se radi custom CMS sa iole ozbiljnom zastitom, modularnoscu, profesionalno optimizovanom bazom i tako tim stvarima, i racunavsi srpske plate u IT sektoru, navedeni sajtovi bi u izradi kostali do 10000 evra. Ispod toga bi to bilo sklepano, neprofesionalno resenje. Pravo pitanje nije zasto nije za sajt placeno 500 evra, nego zasto je za sajt placeno vise nego duplo od cene izrade istog. Odgovor na to pitanje verujem da se sam po sebi nazire...

Valo Kin

pre 12 godina

PRVO ovo pre svega ima samo slovo P od PORTALA

DRUGO i ja bih imao 300.000 poseta da sam imao toliki budzet marketing (tv reklame, bilbordi, brosure,...)

TREĆE u zavisnosti od vremenskog perioda za koji se meri broj poseta moze se utvrditi i efikasnost same akcije (smatram da je ovaj broj poseta sa svom reklamom i marketingom koji je odradjen , bez da ulazim u to da li su posete unikatne ili ne, SRAMOTAN)sa mesečnim budzetom za marketing od 2000 eura moguće je dostići posećenost oko 100.000 unikatnih poseta mesecno

ČETVRTO sama izrada portala uz sve resurse koji su dostupni, pa bio on i 10 puta složeniji od ovog koji je odradjen u ovoj zemlji može da se urade u najskupljoj varijanti za duplo manje pare i da ostatak novca bude upotrebljen za marketing - stručnjaci iz online poslovanja bi postigli i bolji efekat od onog koji se navodi u članku uzimajuci u obzir vremenski period od 3 meseca.

SVE JE OVO FARSA I BAHANLISANJE NAŠIH DRŽAVNIH USTANOVA I SLUŽBENIKA, VERUJEM DA JE I U OVOM POSLU BIO POSREDNIK BRAČNI PAR MITO I KORUPCIJA, JER LJUDI OVDE NE RASPOLAŽU RACIONALNO SREDSTVIMA DRUŠTVA I DRŽAVE I MISLE SAMO O LIČNIM A NE I O DRUŠTVENIM INTERESIMA.

@IVAN
Ivane na osnovu onog što si napisao u svom postu mogu samo da zaključim ili da nisi stručnjak iz ove oblasti i da te za tvoj portal stručnjaci šišaju kao ovcu ili da si se ovim člankom osetio prozvanim. Ovo misljenje je na osnovu pretpostavke da milione trosis samo na izradu i odrzavanje portala, ne za marketing.

prosecna inteligencija

pre 12 godina

Kako je nasem narodu u krvi da odma krenu da pljuju, svi znaju da rade sve zato smo i ovde gde jesmo. Necu da kazem da je cena od 25000 E taman realna al sa obzirom za strucnjaka Marka koji bi uz garancije napravio sajt da radi u roku od 24h i ostale stricnjake za nekoliko stotina evra pocinjem da verujem da je cena skoro ok. Za svoj posao pravim sajt i probao sam sa nekim varijantama za par stotina evra i to ni na sta ne lici, morao sam na kraju da dam oko 2000e jer ne mogu da priustim vise iako sam ostao uskracen za par stavri koje sam htio imati. web dizajneri koji bi da rade sajtove za 300 e me vishe ne zanimaju jer je njihovo znanje uglavnom brlo oskudno iako oni sa time ne mogu da se pomire

DJole

pre 12 godina

mozes da pravdas 25000e ili 250000e koliko hoces ali JA nisam budala. Moj glas dajem opoziciji (dacu i ludom Velji) samo vama u inat I OVAKO MENI SAMO IZ DZEPA a nista u dzep ali da vas vise negledam muka mi je od Zutih. Glasao sam 2008 za vas ali sada necu, Dr. Djincic ce prevrce u grobu zbog vas.

Luna

pre 12 godina

Ovo je velika cena za CMS sajt. U ovoj zemlji visina novca za neki posao nema veze sa strucnoscu.
Kad su u pitanju tenderi za ovakve stvari mislim da je uzalud pomisljati da ja sa svojom firmom mogu bilo sta da uradim cak i da sam ponudila manju cenu.
Kada se u nekoj "normalnoj" pravnoj drzavi urade ovakve stvari (kada su cene za odredjene usluge mnogo iznad ili ispod proseka za tu vrstu usluga) za veoma kratko vreme razne komisije obave razne nadzore i javno objave svoje rezultate ispitivanja.

Vedrisha

pre 12 godina

Mogao sam ja da im prodam moj sajt koji je do sada imao preko 2 miliona poseta iz regiona za manje para :D
Neverovatno kakva bezobrazna prevara!
Bash bi voleo da upoznam tog "Majstora" koji pravi sajt za tolike pare :D
Strashno!!!

Realni

pre 12 godina

Pa moze se i auto sklepati za 500-njak EUR - bas mi je cudno da nikom od ovih velikih proizvodjaca automobila u svijetu to nikad nije palo na pamet!? Dajem 5000 EUR za tajnu kako bi to ovi experti napravili sajt za 100-200 EUR. Ozbiljni projekti nisu isto sto i izrada 2 web stranice za vaseg lokalnog pekara. Ispunjavanje tenderskog upitnika, pisanje ponude, osmisljavanje koncepta, sastavljanje i pisanje dokumentacije, izrada, uskladjivanje idejnog koncepta za klijentom a tek onda pocinje izrada sajta, sadrzaj, podrska...
Sve ovo za 100 EUR? A jeste li stvorili neku dodatnu vrijednost pa da zaposlite talentovane osobe za marketing i prodaju? Ili cete vi sve to raditi u nedogled za 100 EUR? Vjerujte mi - takav business plan nije vrijedan ni razmisljanja - trajacete 3-4 mjeseca. 25.000 EUR je apsolutno odlican deal za Ministarstvo.

Antonio

pre 12 godina

Ja sam konsultant u oblasti implementacije poslovnog softvera, ERP-a, i prosečna cena našeg radnog sata iznosi oko 30€. Do sada, najsloženija implementacija na kojoj sam učestvovao, u firmi koja ima blizu 100 zaposlenih, je iznosila oko 7000€, to jest oko 240 sati rada. Ako pretpostavimo, da učesnici tima koji izrađuju sajt nisu tržišno pametniji od nas i ako je i njihova cena radnog sata 30€, dobijamo cifru da za izradu sajta treba oko 830 radnih sati. Bolesna prevara. Najbolniji je taj osećaj bespomoćnosti . . .

SG

pre 12 godina

Ovo je čist primer korupcije.
Policija treba da se pozabavi ovime!!!
Istina je da se sajtovi ovakve vrste prave za cenu do 2000 EUR.
Pošto je neracionalno potrošio novac Milosavljević bi trebao na sud.
Ima li kraja prevarama koje neće biti sankcionisane.
Za tu cenu možete kupiti lepu kuću na selu u Vojvodini, sa pomoćnim objektima.
Neki programeri rade ceo život i ne mogu da kupe kuću, jer ne mogu da uštede taj novac.
Imam nekolicinu prijatelja, vrsnih programera, koji bi Vam za tu cenu napravili sajt...
A da ne lupetam, nadam se da je merodavno to da sam po zanimanju elektro inženjer.
Inače sajt ovakve namene se pravi u roku od desetak dana.
Mogli ste dati studentima da Vam za diplomski rad naprave besplatno sajt!!!!!!!
Da ne pominjem da Vaše projektovanje puteva, železnica i vodovoda treba da studenti odrađuju za diplomske radove sa svojim profesorima, a država treba za uzvrat da im obezbedi međunarodna usavršavanja, opremu, posao...

dr ciki

pre 12 godina

Evo, ocigledno da drzavna ustanova u Srbiji ne moze da napravi site za manje od 20.000 evra.
Evo primer koliko RZZO placa site...

http://www.pistaljka.rs/home/read/116

Milko

pre 12 godina

"... kažu da je posao je pravno valjan..."

Moguće. Toliko glupi niste da o tome ne bi poveli računa.
Ispravnpst posla neje samo u tome da li je "pravno valjan".

Kažite vi ko su vlasnici firmi koje vam rade poslove i kakve su im veze sa ljudima iz vlasti.

Miloje Sekulic

pre 12 godina

Pozivam javno Ministarstvo da kao studiju slucaja na mom blogu pokaze kako doci do "..posete od 300.000 ljudi" za par meseci od kada je lansiran sajt i ilustruje to Google Analyticsom ili bilo kojim drugim alatom koji koriste. Objavicu originalan materijal koji mi dostave bez svojih komentara.

kontrarevolucija

pre 12 godina

@(Ivan, 19. jun 2011 05:20)
Koja tvoja kompanija i koji biznismeni....nemas pojma,al ajde naucices se....Seo je ono sto kosta,a ne izrada sajta...

Dusan

pre 12 godina

-Senzacionalizam
Sigurno je da izrada samog sajta ne košta više od 1000-2000 evra, ali "aktivnosti vezane za portal" koštaju mnogo više, bilbordi, novinski tekstovi, tv spotovi, vreme u medijima, ljudi koji se bave promocijom itd. Problem je što bi poseta morala da bude veća, ali većina stvari se kod nas radi u hodu, bez kompletnog plana. Poredjenje sa b92.net nije umesno jer taj sajt sebe reklamira sa svoje televizije.
Pitanje je da li je ministarstvo sve ove aktivnosti platilo u okviru te ukupne cene, to nije jasno u tekstu, mislim da je novinar namerno sakrio tu informaciju, tj. nije objasnio zašta je sve potrošeno 25000 nego je rekao samo da je izrada koštala toliko, a sve zbog toga da bi napravio senzacionalnu vest. I sad ispada da sam ja neko iz ministarstva koji ih brani, a u stvari samo iznosim realnu sliku.
Svaka čast za ideju, Srbiju treba očistiti i mi na netu bi trebalo da pomognemo da se što više ljudi uključi u ovu akciju, u promociju sajta itd. a ne da blatimo čim neko od novinara pokuša da napravi senzaciju.

android

pre 12 godina

Ovo je sasvim ok cena za ovakav portal za drzavu. Ono sto vecina komentatora, a i pisaca teksta zaboravlja je da drzava ne kupuje samo sajt niti samo portal vec ceo informacioni sistem ukljucijuci i hardverske i ljudske resurse. Kazu ljudi 100e - 1000e, pa samo nekoliko hiljada evra je server na koji ce ovo da se instalira. Ako ste pazljivo citali primetilli ste da izvodjac radova postavlja sadrzaj sto znaci da je u cenu ukljucena i plata osobe koja ce portal da odrzava! Ako je toj osobi plata 500e to je 6000e godisnje. Kad se na to dodaju i troskovi izrade sajta dodje se na ovakvu neku sumu.

Dobrivoje

pre 12 godina

Nije problemo napraviti sajt jevtinije, veliki deo cene je da od toga nesto i ispadne. Koliko sam razumeo radi se o kompleksnim portalu i po meni 26.000e je smesna cifra ako posao rade ljudi koji znaju sta rade i kako. Novac nije bitan nego rezultat i taj aspekat verovatno jos uvek nije poznat u Srbiji. Kao primer bih pomenuo da sam licno radio na slicnom sajtu za projekat Francuske vlade gde sam samo ja fakturirao otprilike toliko novca za mesec dana posla, a na projektu je radilo jos 20 profesionalaca i koliko znam niko iz javnosti se nije bunio jer je projekat doneo rezultat koji je bio vidljiv. Efikasnost posla je lako merljiva na internetu. Zakljicak : bunite se ako vidite da sajt nesluzi svojoj svrsi, a ne sto neko ko ga radi zaradjuje vise nego "sto bi trebalo".

лопове један

pre 12 godina

Пише "Учитавамо локације" већ 20 минута. Све мислим учитаће неки свемирски брод...

Jedna webdizajn firma

pre 12 godina

Sramota!
Sajtovi nase kompanije koji imaju vece mogucnosti od ovog kostaju najvise 5000 evra. Pa ovaj sajt nema ni mogucnost komentarisanja i interakcije sa korisnicima, autori sajta ocigledno nisu culi za web 2.0. Socijalne mreze i umrezavanje da ne pominjem.

Pa na ovom "naprednom" sajtu kad kliknes na promenu pisma uvek te baci na index umesto da te ostavi na stranici koju si do tad gledao ?!?
Sistem je dozvolio upload slike od 2MB rezolucije 2500 x 2000 pixela koja se onda prikaze u holderu od 365 x 273 ?!? ( http://www.ocistimosrbiju.rs/srl/Veliko-spremanje-Srbije-u-Pancevu-965-c74-content.htm )
Pa vec je to dovoljno da se ugovor raskine zbog loseg uradjenog posla i nepoznavanja osnovnih principa projektovanja i optimizacje modernih sajtova. Ajde da je sajt kostao 500e pa da kazem za te pare nisu ni mogli da dobiju bolje, ali 30 000 evra?!?
Da ne pominjem sad ruzni retro dizajn, posto je dizajn ipak stvar ukusa. Ali ovaj sajt je ruzan.

Firma za izradu sajtova

pre 12 godina

Molim sve koji rade ovakve sajtove za 250€ i za 3 dana, da mi se jave. Posla ima, platićemo i više ako treba. To da ovakav sajt može da se napravi za 3 dana samo govori o tome koliko ljudi koji to pišu pojma nemaju. Zapravo, verovatno se radi ili o nekome ko je u srednjoj školi startovao front page i napravo sajt sa gotovim šablonom, ili neko ko je platio kurs za web dizajn i uradlo slično, samo sa Adobe/Marcomedia alatima.

Više od 3 dana treba samo za koordinaciju objavljivanja sadržaja i to sa vrlo efikasnim firmama, a ne sa Ministarstvima. Meni nije jasno kako vi koji radite "sajtove" za 250€ možete od toga da živite?!? Evo, računice: 250€ sajt, recimo, da ste stvarno brzi, da možete to da uradite za 7 dana. Dobar internet (cetvrtina mesečne pretplate je 15€), porezi i doprinosi (ako vam je plata recimo 1000€, jer ste dobri, to je 750€/4 je 188€, ponovo /4 jer računam samo 7 dana rada, četvrtinu meseca). Dalje, od 250€, 10% ide na porez na dobit, na kraju godine, dakle 25€. Struja, računar i prostor u kancelariji (recimo 10€/m2) je oko 25€ za nedelju dana. Amortizacija softvera, Windows ili Mac, sve jedno, Adobe, možda još nešto... sigurno još 25€. Da vidimo gde smo trenutno, ukupno to je 278€ potrošeno, a ako ste imali još i par sastanaka sa korisnikom (a sigrno ste imali) tu je gorivo/taxi, još ako niste iz istog grada... Možda je bilo i nekog ručka, posebno po obavljenom poslu... Dakle još 22€ (pogodili ste, to je da zaokružim) je ukpno 300€, sve u svemu, mama ili tata mora da vam daju još 50€ te nedelje za vaš uspešan biznis! Prestanite više da pričate u prazno, jer time možda nekome pravite i štetu, ko pokušava normalno ra radi, zaradi, plati sve poreze i doprinose, raste i otvara radna mesta...
P.S. Setih se, nisam računao komunalne takse, gradjevinsko zemljište, šume, izradu i procenu akta za bezbednost na radu... Gomilu drugih troškova koji se plaćaju svakog meseca, knjigovodstvene usluge i sl...

student

pre 12 godina

Ja, kao stručnjak informacionih tehnologija, smatram da su ove cifre preterane. Svakako da za sajt ne treba toliko para. To mi deluje kao da je trebalo nekome da se napune dzepovi, tj. da se neko obogati preko noći.

гром

pre 12 godina

Кад су погађали, погађали у динарима а дактос, уобичајено, писала евре. Ови после у плаћању конвертовали у динаре. А 25 000 је остало 25 000.
Еееееееееее! Народе мој. Ови нас баш добрано за.....ју.

jaran

pre 12 godina

Da li je neko i gledao open sors resenja sa sourceforge free ponude softvera, alfresco ocument management system je free i sve funkcionalnosti koje su sajtom prikazane, pomenuti softver moze resiti. Kada se pominalo raspisivanje tendera, da li je zahtevana neka metodologija, i koja je bila?

život je nepravda

pre 12 godina

Koji je ovo lopovluk... Ja radim sajtove, al ovo ne vredi ovoliko... Par stotina evra, hiljadu dve u vrh glave ovo vredi... U današnje vreme požude za novcem stavio bih naglasak na one koji su naplatili ovo ovoliko, dakle ne na vladu... Imaju li srca da naplate nešto toliko što ne vredi toliko?... Po meni su isti sa Karićem/Mobtelom koji nam je otimao pare i crkavicu preko računa za mobilne - a samo da bi on što više imao... Ljudi okrenite se duhovnosti, nemojte naplaćivati nešto onoliko koliko ne vredi, vidi neko odgore sve...
(Sasha, 19. jun 2011 03:56)

Ali Saša,zgodne ribe ne padaju na duhovnost.Nego na duhovitost.I LOVU.

ll

pre 12 godina

Pa to se vidi, da to rade vladini ljudi. Zasto ne date da vam naprave ponudu programijeri iz Evrope, ako su nasi toliko skupi, a naravno da su skupi, kada treba da dele novac i naravno posto su najpametniji, takve pameti nema u svetu, to se zna
sramota da uopste se pise o tome, nego da se uzme i naprave par zatvora, da bi imali mesta, svi ti lopovi, mozda ce neko nekad da dodje i da rascisti, pa da bi pripremili mesta za lopove ove iovako siromasne i nerazvijene 'drzave'

Portalac

pre 12 godina

@Ivan

Ja sam radio par portala i mogu ti reci da u Srbiji normalne firme nisu spremne da plate 25.000+ evra za tako nesto. Ako izvuces 3.000 smatraj se srecnim. Naravno ovo ne vazi za drzavne sajtove, tako da ako neka agencija ima veze u vlasti oni ce i dobiti taj posao. Naravno za velike pare. A da ne spominjemo kako su i dobili taj posao. Gde je bio objavljen tender? Na nekom sajtu ministarstva ili vlade Srbije. Ovakvi tenderi bi morali da se objave i u novinama i na popularnim sajtovima tipa b92 ili rts. I firme koje objavljuju tender za nabavku wc solji se vise potrude oko njega.

Nenad

pre 12 godina

Pa posetilo je sajt 300000 ljudi samo zato jer je htelo da vidi tu megalomaniju od 29000 evra ne zbog neceg drugog lezilebovici jedni!

ll1

pre 12 godina

To vam je isto, kao i sve druge stvari gde nasa vlada trosi nivac, ja verujem da je i kilometar puta skuplji 2 do tri puta, mosta nego igde u svetu. E ako udjemo u Eu, imacemo 3 Milijardegodisnje i kako kaze predsednik i sve cemo sa tim resiti (podelicemo na kojekave projekte) koji nikad nemogu da se naprave, pa gde su man strucnjaci, zar mi nismo 'najpametniji'?
Narod treba da ostavi sa tim najpamenijim, jer ima malo zemalja gde vlada na tako primitivan nacin pljacka i zaduzuje taj simoromasan narod, nece ni püar generacija da se izvadeInfrastrukura, zdravstvo, prosveta, sve je ispod zemlje
Glavno da kaze predsednik da tajkuni treba da urade neki most, ili da se bogate na racun plata, to je toliko jadno da nemam reci

Bojan

pre 12 godina

Koliko ovde ljudi ne znaju, za nekoliko stotina, hiljada bi uradili ceo portal, pa to ne može da pokrije unos podataka u bazu, 2-3 studenata preko omladinske, koliko god vam to zvuči čudno, podaci koji su vam potrebni u el. obliku ili ne postoje ili nisu dostupni. Bukvalno od jedne "institucije" do druge pa šta nadjete, a takve "podatke" naravno plaćate. Izračunajte sami koliko vas košta na kraju "jedan" table dokument.

Nikola

pre 12 godina

Brate Ivane, da li si primetio da sajt OcistimoSrbiju.com je uradjen u joomli, a verujem i da ce ovaj sa brendovima biti. Ako tvoja kompanija pravi CMS itd. onda ok, ali ovi to ocigledno nisu uradili, a naplatili su kao da jesu.

Goran

pre 12 godina

Nisu te sume slucajne, kako mi se cini. Ima neka zakonska fora da sve nabavke manje od 3.000.000 RSD idu bez tendera ili tako nesto. Ako neko nesto zna neka o tome neka napise. Mislim da se ova finta maksimalno eksploatise kad je rec o budzetskom novcu... A kad smo kod cene, siguran da je realno mogla biti visestruko manja...

tabasco pit

pre 12 godina

sigurno da uvek moze jeftinije, ali i skuplje.

Svi vi sto ovde pisete da ste mogli da napravite to isto ja 500-1000 eur, sto se lepo niste prijavili na konkurs koji je bio raspisan? Zasto niste tu svoju vestinu naplatili?

Konkurs je bio javan, mogao je da se prijavi ko god je hteo, ali trebao je da ima reference...

Srbi su cuven narod po tome da znaju da kukaju i da pljuju po drugima, a da nikad ne znaju da iskoriste ukazanu sansu...


Ponavljam da je sigurno moglo jeftinije, ali kada se na konkurs i to javni ne prijavite zato sto vas nije interesovao ili zato sto niste bili upoznati ( a visite na Internetu), onda ne smete ni da pljujete. Pocnite da se ponasate poraktivno, prijavljujte se na konkurse, trazite poslove, unapredjujt e svoje znanje, ne odustajte kada naidjete na prvu prepreku...

Ovo pljuvanje samo govori o vama, ali i o svima koji miske da sve pada sa neba. A sad epo lupajte minuse jer vam sigurno ne odgovara kada neko kaze da ste lenji, neinventivni,...

I za kraj- ovok nagri iz vlasti i administarcije, odavno je trebalo da vidimo ledja? Odavno je u ovim, ali i svim drugim ministarstvima i lokalnim administracijama trebala da radi metla i da se em za duplo smanji broj zaposlenih i da se umesto sadasnjih administrativaca ubace mladji, bolji i pametniji...
Ali to ne znaci da treba da se pljuju javni konkursi, a da niko nije ni prstom mrdnuo a da se ne prijavi.

Srdjan

pre 12 godina

Zakon o javnim nabavkama definiše različite postupke za nabavku male i velike vrednosti. Granica je prošle godine bila 2.9 mil dinara. Ako je nabavka preko ovog iznosa onda se raspisuje javni tender na koji svako zainteresovan može da se javi. Ako je vrednost nabavke ispod ovog iznosa onda se ne raspisuje javni tender nego kupac poziva tri firme po svom izboru da dostave ponude. Jedna firma dostavlja ponudu po unapred dogovorenoj ceni (2.899 mil dinara) dok druge dve samo statiraju sa skupljim ponudama - u žargonu se to zove "uslužna ponuda". Zato se cene za oba sajta (i ko zna još koliko sajtova) vrte oko 30000 eura. Onda firma koja je dobila posao angažuje nekog klinca da napravi sajt za 500 eur, a ostatak love se podeli između kupca i prodavca.
Sve je urađeno po zakonu, svi su čisti kao suza, a građani i budžet Srbije opljačkani.

xeno

pre 12 godina

Zar u akademskim institucijama stvarno nema niko ko moze da napravi sajt i tih 25.000 se preusmeri ...
Hmmm... pristojan server, mozda cak i mali klaster moze se napravi za te pare, malo cisco opreme za neku laboratoriju ? Ma nesto .. zomg ...

Profesor Ivan

pre 12 godina

Kolika je kradja u pitanju i koliko su svesni toga u tzv Ministarstvu (napisao sam tzv, jer u zakonu o Ministarstvima nije predvidjeno da se krade od drzavnih resursa, citaj: Budzeta koji putnimo svi mi) najbolje svedoci to da im je argument broj poseta!? Kako je neko vec napisao, radi se o fiktivnoj kategoriji! Koja se moze izmisliti. A dobro znamo kako nasi ministi lazu. Recimo izadje Dinkic i kaze svi dobijate 1000 evra od drzave, i svi odusevljeni i dobise te pare... Izadje Dulic i kaze sajt vredi toliko! I stvarno vredi, svi mu veruju... Ovde je i rec ministra nesto sto ima snagu zakona!

Da ne duzim.
Renomirani sajtovi za procenu vrednosti kazu sledece:
"getting 4950 pageviews per day" Dakle, oni koji se bave webdizajnom znaju sta znaci "pageviews" a sta "unique visits"... Naravno ni jedan od sajtova za procenu ne kaze ta taj sajt vredi vise od 14.000 dolara... (sto je takodje precenjeno)

A kada se doda tome da sam i ja, kao i drugi obisao taj sajt da vidim na delu kako se krade i kako se lopovluk ozvanicava onda je jasno da je mali broj onih koji su otisli tamo da bi "cistili" Srbiju.

gordijanus

pre 12 godina

moze jeftinije, ali sto rece beko pre neki dan, treba drzavi dati reket... i onima koji je predstavljaju u javnim preduzecima...a postave li ih stranke....dok svako uzme parce kolaca, 25 hiljada za cas ode...

Ivan

pre 12 godina

Šta ko radi, Srbija vodi hajku protiv biznisa. Na kraju će da oteramo i ove preostale uspešne ljude i biznise jer niko normalan ko je sposoban i ima izbora da ode preko grane ne želi da radi u Srbiji i razmišlja da li će on biti sledeći protiv koga će da dignu hajku. Čisto za informaciju, 25 hiljada evra je sića za izradu portal-a. Moja kompanija troši milione evra za svoj portal jer portal nije web stranica sa par linkova koju prave studenti.

igorpl

pre 12 godina

Kao prvo činjenica da je gore pomenuti sajt ili bilo koji sajt koji je u ovim aferama pominjan posetilo 300.000 i više ljudi je samo zato što je tu bila neka afera. DA ovo niko nije pomenuo u novinama ili bilo kom mediju nikada ne bi bilo ni 1000 poseta. 99% tih ljudi koji si posetili sajt su došli upravo zato da vide gde je i na šta otišao nekii evrić iz direktno njihovog džepa. KOMUNISTI SU BILI ZLATNI!!!!
E moj glupi narode!

Marko

pre 12 godina

Za ovakve kradje naroda nema opravdanja. Odgovrni koji su potpisali ove ugovore treba strpati u zatvor odmah. Ako je obrazlozenje to sto je sajt posetilo vise od 300 000 ljudi i da se veliki broj njih prijavio za akciju ocistimo srbiju onda je to jos jedna obmana u nizu za koju takodje treba da se krivicno odgovara.

1. Ja sam posetio navedeni sajt barem 20 puta. Prvi put da vidim iz radoznalosti koji to sajt kosta 25 000 evra. A onda da pokazem prijateljima kakvi su lopovi ljudi na vlasti, kakve se kradje desavaju, kako se obmanjuje narod. Mi se ubijamo od rada i izradjujemo 1 000 000 puta ozbiljnije i slozenije portale pa opet ne uspevamo da naplatimo toliko visoke cifre. Verovatno su se i drugi ljudi toliko interesovali iz istog razloga.

2. Sto se tice prijavljivanja za akcije to je ponovo smesno. Takva funkcionalnost kosta najvise 100 evra sa svim proverama na klijentskoj strani(realno oko 50 evra).

3. Sto se tice "enormne posecenosti" na internetu postoje servisi preko kojih se moze kupiti odredjeni broj poseta. Recimo tih 300 000 bi kostalo nesto vise od 100 dolara. Medjutim, mozemo i sami napisati skrip koji ce automatski praviti posete za nas. Kao jedan od dokaza da su navedene brojke lazne, postoji nesto sto se zove Alexa Trafic Rank, danas njihov Aleksa ma globalnom nivou je 1,083,278 sto znaci da taj sajt ima maksimum 100 poseta dnevno, a inace na danasnji dan sajt je 1,528 po posecenosti u Srbiji sto znaci da sajt sigurno ima do 100 poseta dnevno.

4. Izuzetno vredan i dobar portal je sajt B92 i sigurno jedan od najposecenih (verovatno i najposeceni sto se moze videti i po Alexa Traffic Rank-u, mada ne mora da znaci), najvrednih i najboljih u Srbiji. Pa prema tome dokaz da taj sajt stvarno nije posecen kao sto se prica je i samo poredjenje sa recimo sajtom B92.

5. Nemojte pokusavati da napravite pricu da sajt vredi zato sto ima toliko poseta. Sajt je placen 25000 evra sto je opet daleko iznad vrednosti koju procenjuju online servisi koji su specijalizovani za procenu vrednosti veb sajtova.

Mislim da narod treba da zna da je novac zaista opljackan i da je po sredi jos jedna samo u nizu pljacki koje se sprovode svakodnevno. Mada, ukoliko stvarno postoje indicije da je firma zaista skupo prodala svoje usluge pomenutim ministrastvu jer ministarstvo nisu predstavljali kompetentni ljudi onda zaista treba imati razumevanja i skinuti odgovornost sa ministra, a odgovorne opet kazniti. Ali ako misnistar sve zna od samog pocetka odmah ga strpati u zatvor za primer.

Ja sam raspolozen da napravim sajt iste slozenosti uz garancije da ce sajt biti zavrsen za 24 sata, a da se od novca koji bi trebao biti isplacen naprave cesme na Naovobeogradskom setalistu od bloku 70a do kraja bloka 45 i urede sportski tereni u bloku 70.

Nikola

pre 12 godina

HA HA HA.. Jao boze ne znam da li da se smejem ili da placem. Ne moze jeftinije?!!!!! Evo moja firma ce da napravi ISTI ovakav sajt za 5,000 evra, istog ako ne i viseg kvalliteta kodiranja. Ma ajde molim te pricamo bajke ovde, zna se koja je cena cusom CMS-a. Za 7,000 bi im i napravili Android i iPhone aplikacije uz to da ljudi mogu da preko telefona prijavjuju divlje deponije i da se automatski belezi lokacija i koordinate.

Svi znamo kako to ide, ministarstvu je trebao sajt, angazovala je firmu , plati 25,000 gospodin koji je toj firmi dao taj posao za to uzme jedno 10,000 evra u kesu od vlasnika i svima lepo.

I TO SE TAKO RADI U SRBIJI!!!

Sasha

pre 12 godina

Koji je ovo lopovluk... Ja radim sajtove, al ovo ne vredi ovoliko... Par stotina evra, hiljadu dve u vrh glave ovo vredi... U današnje vreme požude za novcem stavio bih naglasak na one koji su naplatili ovo ovoliko, dakle ne na vladu... Imaju li srca da naplate nešto toliko što ne vredi toliko?... Po meni su isti sa Karićem/Mobtelom koji nam je otimao pare i crkavicu preko računa za mobilne - a samo da bi on što više imao... Ljudi okrenite se duhovnosti, nemojte naplaćivati nešto onoliko koliko ne vredi, vidi neko odgore sve...

Ocistimo Srbiju...Ali Stvarno

pre 12 godina

ocistimosrbiju.rs kosta 25000 evra...strasno, ako se samo pogleda primitivna forma za prijavljivanje lokacije deponije ko se iole razume jasno je koja je to prevara. Ne postoji ni jedan segment sajta koji bi premasio cifru od 700 evra i to onako preko veze. Definitivno smo dobili jos jednu "prevaru veka" a nije prosla ni godina.

Aleksandar

pre 12 godina

I moglo je jeftinije. Ali Srbende vole vise ovaj nacin:

1. Pozovem 3 ortaka.
2. Oni ponude cene 27.000, 26.000 i 25.000
3. Ja odaberem 25.000
4. Ja i gazda te firme podelimo 20.000 na ravne casti, a klincima iz firme damo ostatak, koji opet dele na ravne casti.

Ovaj sajt, zaparavo, u svetu kosta 2.000 evra najvise.

Sto lazu

pre 12 godina

Ja kad dobijem 300 evra za izradu sajta koji izgleda i radi kao www.ocistimosrbiju.rs pevam od srece.Da i za izradu istog mi treba najvise 3 dana

djoni

pre 12 godina

aj ne lupajte ko boga vas molim, tolika je trzisna cena ali u dinarima. Za 25000 evra ste mogli brat bratu 20 takvih sajtova da napravite i da onaj ko to pravi bude zadovoljan zaradom

loody

pre 12 godina

hahaha evo linka kolko vam vredi sajt
http://www.sitetrail.com/ocistimosrbiju.com
Da ste napravili grupu na FB posetilo bi vas 10 miliona ljudi.....

Marko

pre 12 godina

Za ovakve kradje naroda nema opravdanja. Odgovrni koji su potpisali ove ugovore treba strpati u zatvor odmah. Ako je obrazlozenje to sto je sajt posetilo vise od 300 000 ljudi i da se veliki broj njih prijavio za akciju ocistimo srbiju onda je to jos jedna obmana u nizu za koju takodje treba da se krivicno odgovara.

1. Ja sam posetio navedeni sajt barem 20 puta. Prvi put da vidim iz radoznalosti koji to sajt kosta 25 000 evra. A onda da pokazem prijateljima kakvi su lopovi ljudi na vlasti, kakve se kradje desavaju, kako se obmanjuje narod. Mi se ubijamo od rada i izradjujemo 1 000 000 puta ozbiljnije i slozenije portale pa opet ne uspevamo da naplatimo toliko visoke cifre. Verovatno su se i drugi ljudi toliko interesovali iz istog razloga.

2. Sto se tice prijavljivanja za akcije to je ponovo smesno. Takva funkcionalnost kosta najvise 100 evra sa svim proverama na klijentskoj strani(realno oko 50 evra).

3. Sto se tice "enormne posecenosti" na internetu postoje servisi preko kojih se moze kupiti odredjeni broj poseta. Recimo tih 300 000 bi kostalo nesto vise od 100 dolara. Medjutim, mozemo i sami napisati skrip koji ce automatski praviti posete za nas. Kao jedan od dokaza da su navedene brojke lazne, postoji nesto sto se zove Alexa Trafic Rank, danas njihov Aleksa ma globalnom nivou je 1,083,278 sto znaci da taj sajt ima maksimum 100 poseta dnevno, a inace na danasnji dan sajt je 1,528 po posecenosti u Srbiji sto znaci da sajt sigurno ima do 100 poseta dnevno.

4. Izuzetno vredan i dobar portal je sajt B92 i sigurno jedan od najposecenih (verovatno i najposeceni sto se moze videti i po Alexa Traffic Rank-u, mada ne mora da znaci), najvrednih i najboljih u Srbiji. Pa prema tome dokaz da taj sajt stvarno nije posecen kao sto se prica je i samo poredjenje sa recimo sajtom B92.

5. Nemojte pokusavati da napravite pricu da sajt vredi zato sto ima toliko poseta. Sajt je placen 25000 evra sto je opet daleko iznad vrednosti koju procenjuju online servisi koji su specijalizovani za procenu vrednosti veb sajtova.

Mislim da narod treba da zna da je novac zaista opljackan i da je po sredi jos jedna samo u nizu pljacki koje se sprovode svakodnevno. Mada, ukoliko stvarno postoje indicije da je firma zaista skupo prodala svoje usluge pomenutim ministrastvu jer ministarstvo nisu predstavljali kompetentni ljudi onda zaista treba imati razumevanja i skinuti odgovornost sa ministra, a odgovorne opet kazniti. Ali ako misnistar sve zna od samog pocetka odmah ga strpati u zatvor za primer.

Ja sam raspolozen da napravim sajt iste slozenosti uz garancije da ce sajt biti zavrsen za 24 sata, a da se od novca koji bi trebao biti isplacen naprave cesme na Naovobeogradskom setalistu od bloku 70a do kraja bloka 45 i urede sportski tereni u bloku 70.

Aleksandar

pre 12 godina

I moglo je jeftinije. Ali Srbende vole vise ovaj nacin:

1. Pozovem 3 ortaka.
2. Oni ponude cene 27.000, 26.000 i 25.000
3. Ja odaberem 25.000
4. Ja i gazda te firme podelimo 20.000 na ravne casti, a klincima iz firme damo ostatak, koji opet dele na ravne casti.

Ovaj sajt, zaparavo, u svetu kosta 2.000 evra najvise.

Nikola

pre 12 godina

HA HA HA.. Jao boze ne znam da li da se smejem ili da placem. Ne moze jeftinije?!!!!! Evo moja firma ce da napravi ISTI ovakav sajt za 5,000 evra, istog ako ne i viseg kvalliteta kodiranja. Ma ajde molim te pricamo bajke ovde, zna se koja je cena cusom CMS-a. Za 7,000 bi im i napravili Android i iPhone aplikacije uz to da ljudi mogu da preko telefona prijavjuju divlje deponije i da se automatski belezi lokacija i koordinate.

Svi znamo kako to ide, ministarstvu je trebao sajt, angazovala je firmu , plati 25,000 gospodin koji je toj firmi dao taj posao za to uzme jedno 10,000 evra u kesu od vlasnika i svima lepo.

I TO SE TAKO RADI U SRBIJI!!!

igorpl

pre 12 godina

Kao prvo činjenica da je gore pomenuti sajt ili bilo koji sajt koji je u ovim aferama pominjan posetilo 300.000 i više ljudi je samo zato što je tu bila neka afera. DA ovo niko nije pomenuo u novinama ili bilo kom mediju nikada ne bi bilo ni 1000 poseta. 99% tih ljudi koji si posetili sajt su došli upravo zato da vide gde je i na šta otišao nekii evrić iz direktno njihovog džepa. KOMUNISTI SU BILI ZLATNI!!!!
E moj glupi narode!

Ocistimo Srbiju...Ali Stvarno

pre 12 godina

ocistimosrbiju.rs kosta 25000 evra...strasno, ako se samo pogleda primitivna forma za prijavljivanje lokacije deponije ko se iole razume jasno je koja je to prevara. Ne postoji ni jedan segment sajta koji bi premasio cifru od 700 evra i to onako preko veze. Definitivno smo dobili jos jednu "prevaru veka" a nije prosla ni godina.

djoni

pre 12 godina

aj ne lupajte ko boga vas molim, tolika je trzisna cena ali u dinarima. Za 25000 evra ste mogli brat bratu 20 takvih sajtova da napravite i da onaj ko to pravi bude zadovoljan zaradom

loody

pre 12 godina

hahaha evo linka kolko vam vredi sajt
http://www.sitetrail.com/ocistimosrbiju.com
Da ste napravili grupu na FB posetilo bi vas 10 miliona ljudi.....

Sto lazu

pre 12 godina

Ja kad dobijem 300 evra za izradu sajta koji izgleda i radi kao www.ocistimosrbiju.rs pevam od srece.Da i za izradu istog mi treba najvise 3 dana

Sasha

pre 12 godina

Koji je ovo lopovluk... Ja radim sajtove, al ovo ne vredi ovoliko... Par stotina evra, hiljadu dve u vrh glave ovo vredi... U današnje vreme požude za novcem stavio bih naglasak na one koji su naplatili ovo ovoliko, dakle ne na vladu... Imaju li srca da naplate nešto toliko što ne vredi toliko?... Po meni su isti sa Karićem/Mobtelom koji nam je otimao pare i crkavicu preko računa za mobilne - a samo da bi on što više imao... Ljudi okrenite se duhovnosti, nemojte naplaćivati nešto onoliko koliko ne vredi, vidi neko odgore sve...

Antonio

pre 12 godina

Ja sam konsultant u oblasti implementacije poslovnog softvera, ERP-a, i prosečna cena našeg radnog sata iznosi oko 30€. Do sada, najsloženija implementacija na kojoj sam učestvovao, u firmi koja ima blizu 100 zaposlenih, je iznosila oko 7000€, to jest oko 240 sati rada. Ako pretpostavimo, da učesnici tima koji izrađuju sajt nisu tržišno pametniji od nas i ako je i njihova cena radnog sata 30€, dobijamo cifru da za izradu sajta treba oko 830 radnih sati. Bolesna prevara. Najbolniji je taj osećaj bespomoćnosti . . .

Srdjan

pre 12 godina

Zakon o javnim nabavkama definiše različite postupke za nabavku male i velike vrednosti. Granica je prošle godine bila 2.9 mil dinara. Ako je nabavka preko ovog iznosa onda se raspisuje javni tender na koji svako zainteresovan može da se javi. Ako je vrednost nabavke ispod ovog iznosa onda se ne raspisuje javni tender nego kupac poziva tri firme po svom izboru da dostave ponude. Jedna firma dostavlja ponudu po unapred dogovorenoj ceni (2.899 mil dinara) dok druge dve samo statiraju sa skupljim ponudama - u žargonu se to zove "uslužna ponuda". Zato se cene za oba sajta (i ko zna još koliko sajtova) vrte oko 30000 eura. Onda firma koja je dobila posao angažuje nekog klinca da napravi sajt za 500 eur, a ostatak love se podeli između kupca i prodavca.
Sve je urađeno po zakonu, svi su čisti kao suza, a građani i budžet Srbije opljačkani.

лопове један

pre 12 godina

Пише "Учитавамо локације" већ 20 минута. Све мислим учитаће неки свемирски брод...

SG

pre 12 godina

Ovo je čist primer korupcije.
Policija treba da se pozabavi ovime!!!
Istina je da se sajtovi ovakve vrste prave za cenu do 2000 EUR.
Pošto je neracionalno potrošio novac Milosavljević bi trebao na sud.
Ima li kraja prevarama koje neće biti sankcionisane.
Za tu cenu možete kupiti lepu kuću na selu u Vojvodini, sa pomoćnim objektima.
Neki programeri rade ceo život i ne mogu da kupe kuću, jer ne mogu da uštede taj novac.
Imam nekolicinu prijatelja, vrsnih programera, koji bi Vam za tu cenu napravili sajt...
A da ne lupetam, nadam se da je merodavno to da sam po zanimanju elektro inženjer.
Inače sajt ovakve namene se pravi u roku od desetak dana.
Mogli ste dati studentima da Vam za diplomski rad naprave besplatno sajt!!!!!!!
Da ne pominjem da Vaše projektovanje puteva, železnica i vodovoda treba da studenti odrađuju za diplomske radove sa svojim profesorima, a država treba za uzvrat da im obezbedi međunarodna usavršavanja, opremu, posao...

Preterano

pre 12 godina

Procena moje firme za ovakav sajt na USA trzistu bi bila

1. 60 radnih sati
2. CMS WordPress ili Drupal ili Joomla - 10,000$

Za ovakav sajt treba dva dana da se napravi grafika i ispregovara sa klijentom sta treba da bude na sajtu. Dan ipo do dva da se napravi jedan dan da se testira i jedan dan da se sve finishira i zavrsi. 7 radnih dana najvise. U USA ovakav sajt moja firma naplacuje izmedju 7 i 15,000$

Jedna webdizajn firma

pre 12 godina

Sramota!
Sajtovi nase kompanije koji imaju vece mogucnosti od ovog kostaju najvise 5000 evra. Pa ovaj sajt nema ni mogucnost komentarisanja i interakcije sa korisnicima, autori sajta ocigledno nisu culi za web 2.0. Socijalne mreze i umrezavanje da ne pominjem.

Pa na ovom "naprednom" sajtu kad kliknes na promenu pisma uvek te baci na index umesto da te ostavi na stranici koju si do tad gledao ?!?
Sistem je dozvolio upload slike od 2MB rezolucije 2500 x 2000 pixela koja se onda prikaze u holderu od 365 x 273 ?!? ( http://www.ocistimosrbiju.rs/srl/Veliko-spremanje-Srbije-u-Pancevu-965-c74-content.htm )
Pa vec je to dovoljno da se ugovor raskine zbog loseg uradjenog posla i nepoznavanja osnovnih principa projektovanja i optimizacje modernih sajtova. Ajde da je sajt kostao 500e pa da kazem za te pare nisu ni mogli da dobiju bolje, ali 30 000 evra?!?
Da ne pominjem sad ruzni retro dizajn, posto je dizajn ipak stvar ukusa. Ali ovaj sajt je ruzan.

Milko

pre 12 godina

"... kažu da je posao je pravno valjan..."

Moguće. Toliko glupi niste da o tome ne bi poveli računa.
Ispravnpst posla neje samo u tome da li je "pravno valjan".

Kažite vi ko su vlasnici firmi koje vam rade poslove i kakve su im veze sa ljudima iz vlasti.

Nenad

pre 12 godina

Pa posetilo je sajt 300000 ljudi samo zato jer je htelo da vidi tu megalomaniju od 29000 evra ne zbog neceg drugog lezilebovici jedni!

Portalac

pre 12 godina

@Ivan

Ja sam radio par portala i mogu ti reci da u Srbiji normalne firme nisu spremne da plate 25.000+ evra za tako nesto. Ako izvuces 3.000 smatraj se srecnim. Naravno ovo ne vazi za drzavne sajtove, tako da ako neka agencija ima veze u vlasti oni ce i dobiti taj posao. Naravno za velike pare. A da ne spominjemo kako su i dobili taj posao. Gde je bio objavljen tender? Na nekom sajtu ministarstva ili vlade Srbije. Ovakvi tenderi bi morali da se objave i u novinama i na popularnim sajtovima tipa b92 ili rts. I firme koje objavljuju tender za nabavku wc solji se vise potrude oko njega.

Luna

pre 12 godina

Ovo je velika cena za CMS sajt. U ovoj zemlji visina novca za neki posao nema veze sa strucnoscu.
Kad su u pitanju tenderi za ovakve stvari mislim da je uzalud pomisljati da ja sa svojom firmom mogu bilo sta da uradim cak i da sam ponudila manju cenu.
Kada se u nekoj "normalnoj" pravnoj drzavi urade ovakve stvari (kada su cene za odredjene usluge mnogo iznad ili ispod proseka za tu vrstu usluga) za veoma kratko vreme razne komisije obave razne nadzore i javno objave svoje rezultate ispitivanja.

Ivan

pre 12 godina

Šta ko radi, Srbija vodi hajku protiv biznisa. Na kraju će da oteramo i ove preostale uspešne ljude i biznise jer niko normalan ko je sposoban i ima izbora da ode preko grane ne želi da radi u Srbiji i razmišlja da li će on biti sledeći protiv koga će da dignu hajku. Čisto za informaciju, 25 hiljada evra je sića za izradu portal-a. Moja kompanija troši milione evra za svoj portal jer portal nije web stranica sa par linkova koju prave studenti.

Dejan Budić

pre 12 godina

Majko moja, sajt ocistimo Srbiju maksimalno je mogao kostati 1000 evrica i mene licno bi bilo sramota da uzmem i jedan euro vise od toga.
Pozdrav svim revoltiranim kolegama.

Marko

pre 12 godina

@malo info-a kako stvari funckionisu u pravom IT biznisu
To pricaj ovima sto obradjuju zemlju.
Templejt se sastoji od sivog hedera,sivog futera,belog contenta i belog sidebara,sivi i crveni font...to je dizajn koji su smisljali godinu dana!?!.Sajt ima par kategorija,ukupno ako ima vise od 30teksta.Ima tu markiranu google mapu i to je sve.Dizajn se sveo na promenu backgrounda hedera i footera obicnog blank templejta.Da ne pricam sto sajt u samom contentu ima slike od 2mb smanjene preko css-a.Sajt ne vredi vise od 300e + ajde za to cimanje oko google mape jos 100-200e preko.Posto se radi za minisarstvo da se zokruzi na 1k eura,naravno neces da naplacujes vladi isto kao i privatnom licu.Ali sve preko 3k eura za ovaj smesan noob sajt je cista kradja.

Firma za izradu sajtova

pre 12 godina

Molim sve koji rade ovakve sajtove za 250€ i za 3 dana, da mi se jave. Posla ima, platićemo i više ako treba. To da ovakav sajt može da se napravi za 3 dana samo govori o tome koliko ljudi koji to pišu pojma nemaju. Zapravo, verovatno se radi ili o nekome ko je u srednjoj školi startovao front page i napravo sajt sa gotovim šablonom, ili neko ko je platio kurs za web dizajn i uradlo slično, samo sa Adobe/Marcomedia alatima.

Više od 3 dana treba samo za koordinaciju objavljivanja sadržaja i to sa vrlo efikasnim firmama, a ne sa Ministarstvima. Meni nije jasno kako vi koji radite "sajtove" za 250€ možete od toga da živite?!? Evo, računice: 250€ sajt, recimo, da ste stvarno brzi, da možete to da uradite za 7 dana. Dobar internet (cetvrtina mesečne pretplate je 15€), porezi i doprinosi (ako vam je plata recimo 1000€, jer ste dobri, to je 750€/4 je 188€, ponovo /4 jer računam samo 7 dana rada, četvrtinu meseca). Dalje, od 250€, 10% ide na porez na dobit, na kraju godine, dakle 25€. Struja, računar i prostor u kancelariji (recimo 10€/m2) je oko 25€ za nedelju dana. Amortizacija softvera, Windows ili Mac, sve jedno, Adobe, možda još nešto... sigurno još 25€. Da vidimo gde smo trenutno, ukupno to je 278€ potrošeno, a ako ste imali još i par sastanaka sa korisnikom (a sigrno ste imali) tu je gorivo/taxi, još ako niste iz istog grada... Možda je bilo i nekog ručka, posebno po obavljenom poslu... Dakle još 22€ (pogodili ste, to je da zaokružim) je ukpno 300€, sve u svemu, mama ili tata mora da vam daju još 50€ te nedelje za vaš uspešan biznis! Prestanite više da pričate u prazno, jer time možda nekome pravite i štetu, ko pokušava normalno ra radi, zaradi, plati sve poreze i doprinose, raste i otvara radna mesta...
P.S. Setih se, nisam računao komunalne takse, gradjevinsko zemljište, šume, izradu i procenu akta za bezbednost na radu... Gomilu drugih troškova koji se plaćaju svakog meseca, knjigovodstvene usluge i sl...

student

pre 12 godina

Ja, kao stručnjak informacionih tehnologija, smatram da su ove cifre preterane. Svakako da za sajt ne treba toliko para. To mi deluje kao da je trebalo nekome da se napune dzepovi, tj. da se neko obogati preko noći.

Miloje Sekulic

pre 12 godina

Pozivam javno Ministarstvo da kao studiju slucaja na mom blogu pokaze kako doci do "..posete od 300.000 ljudi" za par meseci od kada je lansiran sajt i ilustruje to Google Analyticsom ili bilo kojim drugim alatom koji koriste. Objavicu originalan materijal koji mi dostave bez svojih komentara.

Jelena

pre 12 godina

Bila sam na jednoj od akcija "Očistimo Srbiju", organizovanoj u Beogradu. 99% "volontera" bila su deca koju su nastavnici prozivali da vide ko je došao. Što da ne, i to je još jedna radna subota kojom se nadoknađuje štrajk. Pojedinci koji su zaista došli svojevoljno, mogli su da se prebroje na prste jedne ruke.

Kao i većina ljudi, laik sam, i ne razumem šta opravdava cenu od 25 000 evra. Ali, isto tako, ne razumem zašto moramo da manipulišemo informacijama, zašto poreznici ne mogu da imaju uvid u to na šta se troši novac iz državne kose, a pogotovo ne mogu da razumem zašto je glavni argument onih koji sve to razumeju: "Vi koji radite za 200 evra, to ne možete da razumete". Pa nije cena sajta 2 500, već 25 000!

Nikola

pre 12 godina

Okej, nadam se da kolega "Realni" nije ozbiljan, pošto ove gluposti koje priča su stvarno smešne! Mi ovde ne govorimo o agenciji za svemirska istraživanja ili farmacutskoj kompaniji pa da oni moraju da zapošljavaju "talentovane kreativne ljude bla bla bla", ma i da moraju, valjda ih već imaju zaposlene, neće zbog jednog posla da zapošljavaju nove ljude!
Molim vas, ko god se imalo razume u ovo zna da se dobar sajt može izraditi plafon za 1,000 ili 2,000 evra, sve preko toga je zaista uvreda za ljude koji imaju mozak!
Ovo sto oni rade je klasična pljačka, i ovo Agencija za borbu protiv korupcije zaista treba da istraži i da gospodin MIlosavljević i Dulić za ovo odgovaraju!
Još bolje, da se ne bismo mi prepucavali ovde, dajte nek neko sazna koliko su ljudi iz B92 platili za svoj novi sajt, pa da vidimo je li 29,000 EUR malo ili mnogo!

Profesor Ivan

pre 12 godina

Kolika je kradja u pitanju i koliko su svesni toga u tzv Ministarstvu (napisao sam tzv, jer u zakonu o Ministarstvima nije predvidjeno da se krade od drzavnih resursa, citaj: Budzeta koji putnimo svi mi) najbolje svedoci to da im je argument broj poseta!? Kako je neko vec napisao, radi se o fiktivnoj kategoriji! Koja se moze izmisliti. A dobro znamo kako nasi ministi lazu. Recimo izadje Dinkic i kaze svi dobijate 1000 evra od drzave, i svi odusevljeni i dobise te pare... Izadje Dulic i kaze sajt vredi toliko! I stvarno vredi, svi mu veruju... Ovde je i rec ministra nesto sto ima snagu zakona!

Da ne duzim.
Renomirani sajtovi za procenu vrednosti kazu sledece:
"getting 4950 pageviews per day" Dakle, oni koji se bave webdizajnom znaju sta znaci "pageviews" a sta "unique visits"... Naravno ni jedan od sajtova za procenu ne kaze ta taj sajt vredi vise od 14.000 dolara... (sto je takodje precenjeno)

A kada se doda tome da sam i ja, kao i drugi obisao taj sajt da vidim na delu kako se krade i kako se lopovluk ozvanicava onda je jasno da je mali broj onih koji su otisli tamo da bi "cistili" Srbiju.

Nikola

pre 12 godina

Brate Ivane, da li si primetio da sajt OcistimoSrbiju.com je uradjen u joomli, a verujem i da ce ovaj sa brendovima biti. Ako tvoja kompanija pravi CMS itd. onda ok, ali ovi to ocigledno nisu uradili, a naplatili su kao da jesu.

jovana

pre 12 godina

Niko nije odgovorio koje firme su pravile ove sajtove, ko su vlasnici, a ko realizatori sajta. Takodje se postavlja pitanje da i je i kad bio raspisan tender. Ako nije bio raspisan po kom osnovu nije raspisivan, ako je bio raspisan ko se sve prijavio i po kom osnovu su tender dobili oni koji su ga dobili.
Po Zakonu o slobodnom ptistupu informacijama od javnog znacaja ova pitanja moze svako, i pojedinaci i firme, da postavi ministarstvima koji su narucili sajtove, ministarstva moraju da odgovore za 15 dana, a ako ne odgovore onda se trazi intervencija od Poverenika za informacije Rodoljuba Scabicha, koji ima nacina da ih ubedi da odgovore na pitnja. Kada se dobiju zvanicne informacije, onda je moguce podneti tuzbu protiv ministarstava i odgovornih lica, pocevsi od krsenja procedura, sumnje na korupciju itd. Doduse, kakvo nam je sudstvo postoji verovatnoca da ovakvi predmeti skupljaju paucinu po fjokama, ali nikad se ne zna - vremena se menjaju.

Realni

pre 12 godina

Pa moze se i auto sklepati za 500-njak EUR - bas mi je cudno da nikom od ovih velikih proizvodjaca automobila u svijetu to nikad nije palo na pamet!? Dajem 5000 EUR za tajnu kako bi to ovi experti napravili sajt za 100-200 EUR. Ozbiljni projekti nisu isto sto i izrada 2 web stranice za vaseg lokalnog pekara. Ispunjavanje tenderskog upitnika, pisanje ponude, osmisljavanje koncepta, sastavljanje i pisanje dokumentacije, izrada, uskladjivanje idejnog koncepta za klijentom a tek onda pocinje izrada sajta, sadrzaj, podrska...
Sve ovo za 100 EUR? A jeste li stvorili neku dodatnu vrijednost pa da zaposlite talentovane osobe za marketing i prodaju? Ili cete vi sve to raditi u nedogled za 100 EUR? Vjerujte mi - takav business plan nije vrijedan ni razmisljanja - trajacete 3-4 mjeseca. 25.000 EUR je apsolutno odlican deal za Ministarstvo.

Goran

pre 12 godina

Nisu te sume slucajne, kako mi se cini. Ima neka zakonska fora da sve nabavke manje od 3.000.000 RSD idu bez tendera ili tako nesto. Ako neko nesto zna neka o tome neka napise. Mislim da se ova finta maksimalno eksploatise kad je rec o budzetskom novcu... A kad smo kod cene, siguran da je realno mogla biti visestruko manja...

Aleksandar

pre 12 godina

Englezi imaju odlicnu izreku: the quickest way to lose an argument is to overstate your argument. Tako i mnogi na ovu vest o ocitoj korupciji/pljacki/namestanju kontriraju sa `to moze za 100-200-500 evra`. Ne moze, jednostavno za te pare se ne moze dobiti nista iole ozbiljno sem solucije `to ce komsijin mali za 50 ojra`, sto je jedan od razloga zasto nam mnogi informaticki sistemi pucaju svako malo.

Objektivno gledano, ako racunamo da se radi custom CMS sa iole ozbiljnom zastitom, modularnoscu, profesionalno optimizovanom bazom i tako tim stvarima, i racunavsi srpske plate u IT sektoru, navedeni sajtovi bi u izradi kostali do 10000 evra. Ispod toga bi to bilo sklepano, neprofesionalno resenje. Pravo pitanje nije zasto nije za sajt placeno 500 evra, nego zasto je za sajt placeno vise nego duplo od cene izrade istog. Odgovor na to pitanje verujem da se sam po sebi nazire...

upucen

pre 12 godina

Ja radim kao veb dizajner u nemačkoj i ministarstva i slicne institucije su mi česti klijenti. Projekat ove vrste bi kod nas u najbazičnijoj varijanti koštao bar tri puta više, a u zavisnosti od zahteva i ugovorenih tehničkih i ostalih usluga vrlo lako i mnogo, mnogo više. Sa sve razlikama u standardu, visini plata itd. mislim da je 25-29.000 relativno niska cena. Da li znate koliko košta sekund reklame u Srbiji ili jedna prosečna print kampanja? Tužno je da se važnost interneta kao medija, a samim tim i internet usluga u Srbiji do te mere potcenjuje.

Bojan NS

pre 12 godina

Ne znam koliko su kompleksni ovi sajtovi i koliko dinamickog sadrzaja imaju, ali s obzirom da je u pitanju zvanicni drzavni sajt gde treba odraditi posao profesionalno, pretpostavimo da su sajt radile tri osobe (UI, back-end i DB), od septembra 2010 do jula 2011 to je 10 meseci po 3 plate kvalitetnog profesionalca, znaci minimalno 1000€ - za potrebe ovog primera, iako bi u realnosti bilo vise - i dolazimo do minimalne cifre od 10 x 3 x 1000 = 30.000€. Zasto ljudi imaju problem sa ovom cifrom?

dr ciki

pre 12 godina

Evo, ocigledno da drzavna ustanova u Srbiji ne moze da napravi site za manje od 20.000 evra.
Evo primer koliko RZZO placa site...

http://www.pistaljka.rs/home/read/116

xeno

pre 12 godina

Zar u akademskim institucijama stvarno nema niko ko moze da napravi sajt i tih 25.000 se preusmeri ...
Hmmm... pristojan server, mozda cak i mali klaster moze se napravi za te pare, malo cisco opreme za neku laboratoriju ? Ma nesto .. zomg ...

гром

pre 12 godina

Кад су погађали, погађали у динарима а дактос, уобичајено, писала евре. Ови после у плаћању конвертовали у динаре. А 25 000 је остало 25 000.
Еееееееееее! Народе мој. Ови нас баш добрано за.....ју.

malo info-a kako stvari funckionisu u pravom IT biznisu

pre 12 godina

Neverovatno koliko ovde ima strucnjaka u IT-ju i web programera - covek bi rekao da smo vodeca sila u Evropi sto se toga tice. Za sve web programere koje izradu ovakvih sajtova naplacuju od 100 do 1000 eura evo par infoa kako to stvarno izgleda kad neki sajt razvija firma:
- pre bilo cega ide planiranje i pisanje idejnog projekta
- zatim izrada detaljne specifikacije + design mockups
- onda pocinje pravi razvoj (obicno u vise faza) - i to nije samo programiranje vec i dizajniranje i implementacije cross browser kompatibilne teme
- testiranje i ispravljanje bugova
- za vreme razvoja klijent se uvek seti da zeli da doda jos x stvari - koliko zavisi ali najmanje 20-30% od pocetne specifikacije
- kad je razvoj i testiranje konacno zavrseno, prva sledeca stvar je izbor production servera, njegovo podesavanje (ili podesavanja ako se koristi cluster), auto backup-ovi i gomila drugih stvari...
- i onda se konacno postavlja aplikacija na production server i jos jednom radi njeno testiranje + stress load analiza.

I ovo je samo ugrubo, a gde je tu obuka kadra da koriste aplikaciju, seo analiza, penetration testing aplikacije, security servera, i sto je najvaznije PODRSKA - To sto neki klinac kao radi sajtove za 300 eura, to ozbiljnog klijenta nista ne interesuje - klijentu treba sigurnost da kad u buducnosti nesto ne bude radilo ili kad bude trebalo da se prosiri funkcionalnost da ce moci da pozove izvodjaca i da ce izvodjac reagovati u roku od 24h do 48h.

I sad nek mi neko kaze da ce bilo kakav sajt koji se ovako razvija moci da se uradi za par dana i da ce da kosta 300 eura - ma vazi!

I na kraju koliko kosta gore pomenuti sajt za kao "ciscenje" nase Srbije. Pa tesko je reci - ne poznato je koje su tehnologije koristili (razvoj od nule, php framework ili neki cms), ne poznat je admin backend aplikacije (kad se ulogujemo jelte) i tako dalje.
Ja bih rekao minimum mesec dana rada - a maximum ne moze da se odredi dok se detaljnije ne zna kako je sajt razvijan.
Ok nek je onda mesec dana. Firme u inostranstvu naplacuju svoj RADNI SAT od recimo 90 do 250 eura. Koliko naplacuju firme ovde radni sat ne bih tacno znao ali rekao bih da im se ne isplati da idu ispod 25 eura po satu.
I onda dolazimo do konacne racunice, mesec ima 160 radnih sati sto znaci 160 * 25 = 4000eura. Onda dolazi PDV od 18% sto daje konacnu cifru od 4720 eura ili kad zaokruzimo 5000 eura - ovo je neka minimum cena ispod koje se ne moze - i u ovu cenu je uracunat samo razvoj, ne i obuka kadra, podesavanje production servera itd...

Moja neka odokativna procena je da ovakav sajt sa svim stvarima okolo kosta onda izmedju 10000 to 15000 eura. Tako da sajt mozda jeste malo skuplji - to jest duplo, ali opet to je rad za ministarstvo to jest drzavu - normalno je da ce tu da se ide sa jacim cenama ;) Mislim drzava nas non stop dere gde stigne, tako da je normalno da joj se vrati koliko je moguce.

Tako da drugovi od 100 do 1000 eura - jel sad malo jasnije kako funckionisu stvari u corporate svetu?

poz, i svako dobro

Milutin Mladjenović

pre 12 godina

Vlada: Sajt ne može ispod bar 25.000 evra>>>>

P.S.Sada sam obišao sajt "Halo oglasi", tamo sam našao jednosoban stan od 32 kvadrata(preko puta pijace DJERAM) za samo 25 hiljada evra.
Tako da, ili su sajtovi poskupeli 25 puta, a stanovi za 50 % pali. Ili neko treba da ide u zatvor, ali nema ko da to procesuira, jer vlada drži i policiju i sudstvo, pa mogu da se sa nama gradjanima ovako sprdaju.

Davor

pre 12 godina

@Flash, jesi li ti ozbiljan? Sajtove slozenije od ovih studenti ETF-a, MATF-a i RAF-a rade kao seminarske radove. Pored svih drugih obaveza koje ima, jedan student takav sajt mora da zavrsi u roku od neka 2-3 meseca, i to nije ni najmanji problem. Pobogu, ovaj sajt koristi vec postojeci open source CMS, tako nesto je studentima obicno zabranjeno, jer bi takve seminarske onda zavrsili za TRI DANA!

Cena je urnebesna, najblaze receno. 26.000 evra za sajt. Posecna mesecna plata programera u Srbiji je manje od 1000 evra, sto znaci da je u ovaj sajt ulozeno najmanje 26 radnih meseci? Sajt koji prosecan student informatike moze da uradi za stotinjak sati? "Strucnjaci", molio bi vas da prekinete da lupate gluposti vise ovde, ima nas i koji znamo o cemu pricamo.

život je nepravda

pre 12 godina

Koji je ovo lopovluk... Ja radim sajtove, al ovo ne vredi ovoliko... Par stotina evra, hiljadu dve u vrh glave ovo vredi... U današnje vreme požude za novcem stavio bih naglasak na one koji su naplatili ovo ovoliko, dakle ne na vladu... Imaju li srca da naplate nešto toliko što ne vredi toliko?... Po meni su isti sa Karićem/Mobtelom koji nam je otimao pare i crkavicu preko računa za mobilne - a samo da bi on što više imao... Ljudi okrenite se duhovnosti, nemojte naplaćivati nešto onoliko koliko ne vredi, vidi neko odgore sve...
(Sasha, 19. jun 2011 03:56)

Ali Saša,zgodne ribe ne padaju na duhovnost.Nego na duhovitost.I LOVU.

Programer

pre 12 godina

...Zasto ljudi imaju problem sa ovom cifrom?
(Bojan NS)

Bojane, sa ovom cifrom problem imaju i ljudi koji se razumeju u tu problematiku...

Ebay, Yahoo, Ford, Wall Street Journal, Sony, People Magazine, Samsung, NYTimes Blogs, CNN, Network Solutions, General Electronic (GE)...ovi svetski poznati brendovi koriste Word Press (Open Source) koji je potpuno besplatan a vec je, gle cuda davno izmisljen. Dakle, GUI i BackEnd su na tacni a naravno da je trebalo zaposliti 2 programera koji ce to da doteraju i prilagode potrebama.
Mislis li da je 25k normalna cifra za to?...sta onda da misli hirurg koji radi za jedva 1k mesecno i spasava onoliko zivota...

Ovde se radi o cistoj kradji...presipanju u necije dzepove i nemoj da se lazemo.

Da ja vlada normalna kao sto nije...formirali bi tim programera koji bi pravili sajtove za SVE vladine agencije...i ne samo sajtove vec za sve sto treba u vezi racunara...ne bi bilo tendera i kojekakvih mucki a ti ljudi bi onda mogli biti adekvatno placeni.

iso

pre 12 godina

cene pravljenja sajtova u inostranstvu se krecu od oko 800e da 2000e i to sve zavisi ko vam radi i kakva mu je reputacija od koje zavisi visina cene, tako da je neobjasnjiva suma od 29000e

ll1

pre 12 godina

To vam je isto, kao i sve druge stvari gde nasa vlada trosi nivac, ja verujem da je i kilometar puta skuplji 2 do tri puta, mosta nego igde u svetu. E ako udjemo u Eu, imacemo 3 Milijardegodisnje i kako kaze predsednik i sve cemo sa tim resiti (podelicemo na kojekave projekte) koji nikad nemogu da se naprave, pa gde su man strucnjaci, zar mi nismo 'najpametniji'?
Narod treba da ostavi sa tim najpamenijim, jer ima malo zemalja gde vlada na tako primitivan nacin pljacka i zaduzuje taj simoromasan narod, nece ni püar generacija da se izvadeInfrastrukura, zdravstvo, prosveta, sve je ispod zemlje
Glavno da kaze predsednik da tajkuni treba da urade neki most, ili da se bogate na racun plata, to je toliko jadno da nemam reci

simke

pre 12 godina

Onaj Dulićev sajt realno vredi oko 1500 evra, više ne!!

Ne znam kako ih nije sramota da kradu ovaj napaćeni narod i dokle misle raditi tako?

Zar se nijedan od njih nije upitao da li postoji život posle ovog tj pakao, što su oni i zaslužili!!!

pozdrav poštenoj Srbiji od poštenog građanina!!

kontrarevolucija

pre 12 godina

@(Ivan, 19. jun 2011 05:20)
Koja tvoja kompanija i koji biznismeni....nemas pojma,al ajde naucices se....Seo je ono sto kosta,a ne izrada sajta...

It

pre 12 godina

Moja neka odokativna procena je da ovakav sajt sa svim stvarima okolo kosta onda izmedju 10000 to 15000 eura. Tako da sajt mozda jeste malo skuplji - to jest duplo, ali opet to je rad za ministarstvo to jest drzavu - normalno je da ce tu da se ide sa jacim cenama ;) Mislim drzava nas non stop dere gde stigne, tako da je normalno da joj se vrati koliko je moguce.

Tako da drugovi od 100 do 1000 eura - jel sad malo jasnije kako funckionisu stvari u corporate svetu?

poz, i svako dobro
(malo info-a kako stvari funckionisu u pravom IT biznisu, 19. jun 2011 12:05)

Brate jesi ti uopste pogledao kako izgleda taj sajt? Kao da si kupio kola za 25000 evra koja ne mogu da idu u rikverc, a onda ti neki pametnjakovici objasne da "tako stvari funkcionisu u pravom auto biznisu" ?!
Za takav "biznis" na zapadu imaju drugo ime.

gordijanus

pre 12 godina

moze jeftinije, ali sto rece beko pre neki dan, treba drzavi dati reket... i onima koji je predstavljaju u javnim preduzecima...a postave li ih stranke....dok svako uzme parce kolaca, 25 hiljada za cas ode...

Ko o cemu lopovi o postenju

pre 12 godina

Za (Ivan, 19. jun 2011 05:20)


Joj Ivane idite iz ove zemlje i ti i tvoji uspesni ljudi i biznisi molim vas . Al necete nema sanse ovde ste se lepo uvalili da pljackate . Hajka se ne vodi protiv biznisa nego organizovanog kriminala i slobodno neka idu preko grane srecan im put . Nama ti domaci sposbni ljdu i biznisi nista netrebaju nama trebaju strane investicije i firme da naprave konkurenciju i spasu nas od domace oligarhije . A umesto portala mogli su da naprave obicne sajtove za 200 do 300 evra ili jos bolje mogli su ljudi telefonom da prijave lokacije tih deponija a da za 29.000 evra plate ljude da te deponije uklone . Ovako ce sve te prijavljene deponije ostati tu gde su jer se nema sterdstava za njihovo uklanjanje . Al ovde se radi o klasicnoj pljacki i to je svima savrseno jasno .


Tako da ti prica ne pije vodu . Tvoja firma slobodno neka trosi koliko hoce novca na svoje portale ( jel ih i tvojoj firmi izradjuju godinama ) ako smatra da su joj potrebni . Cak i da su te cene realne isti efekat se mogo postici i sa obicnim sajtom od par stotina evra . Drzavni novac ne moze da se rasipa tek tako zato sto direktor javnog preduzeca hoce da nabaci posao svom rodjaku ili prijatelju to je krivicno delo i mora se vrsiti hajka na njega .


Ne mogu da verujem da jos ima ljudi koji veruju u bajke nasih politicara i tajkuna .

Tine

pre 12 godina

Ja radim kao veb dizajner u nemačkoj i ministarstva i slicne institucije su mi česti klijenti. Projekat ove vrste bi kod nas u najbazičnijoj varijanti koštao bar tri puta više, a u zavisnosti od zahteva i ugovorenih tehničkih i ostalih usluga vrlo lako i mnogo, mnogo više. Sa sve razlikama u standardu, visini plata itd. mislim da je 25-29.000 relativno niska cena. Da li znate koliko košta sekund reklame u Srbiji ili jedna prosečna print kampanja? Tužno je da se važnost interneta kao medija, a samim tim i internet usluga u Srbiji do te mere potcenjuje.
(upucen, 19. jun 2011 13:57)

Replika: Ha, ha, garantujem da je ovo komentar službenika vlade Srbije za obmanu javnosti i komentatora ovde, ili neko iz firme za web dizajn iz Srbije koja je baš ovaj sajt uradila.
Nik, te tekst napisan u svojstvu odbrane i drvenog advokatisanja to potvrdjuju kao jedan na jedan.

DJole

pre 12 godina

mozes da pravdas 25000e ili 250000e koliko hoces ali JA nisam budala. Moj glas dajem opoziciji (dacu i ludom Velji) samo vama u inat I OVAKO MENI SAMO IZ DZEPA a nista u dzep ali da vas vise negledam muka mi je od Zutih. Glasao sam 2008 za vas ali sada necu, Dr. Djincic ce prevrce u grobu zbog vas.

tanja

pre 12 godina

Ja radim u Nemackoj i trenutno menjamo sajt cele firme (drzavna institucija). Cena za prilicno slozen sajt sa Typo3 CMS-om i sa 10 razlicitih modela stranica je 8.000 Evra.

ceda

pre 12 godina

Olivere, svi ti ljudi su posetili tvoj sajt ne bi li videli sta na njemu toliko kosta! Da je novac ulozen na pravi nacin, Srbija bi bila stvarno cistija, a ovako... Nadam se da ces jednom odgovarati, ne toliko zbog toga sto radis, nego zbog toga sto NE RADIS!

marko

pre 12 godina

ajde da izracunamo na brzinu, uzimajuci u obzir da mora biti angazovana firma, koja isplacuje licne dohotke u potpunosti, licencirane programe i nekoliko zaposlenih ...

1. Programer - bruto plata na mesecnom nivou - 800e + 400e(doprinosi) - 1200e

2. Dizajner - 650e + 300e - 950e

3. Vodja projekta - 800e + 400e - 1200e

4. Licencirani programi - 1000e (jednokratno)

4350 e za prvi mesec, i za svaki sledeci 3350. recuimo da je za ovakav sajt potrebno tri meseca obrni okreni. nije u pitanju koliko cete brzo da ga napravite, vec je tu i koordinacija, sastanci, strategija i jos sto drugih stvari koje se uvek pojave neplanirano.

to znaci da bi za tri meseca, cirke bilo oko 11 050 evra.

Ova racunica je izvedena ugrubo, i po cenama koje bi zaista trebalo uvazavati. Svi programeri koji se ovde javljaju da bi to uradili za 500e ... mislim da su nerealni.

kada se na tih 11050 doda jos recimo 30% nekakve zarade koju treba da ostvari angazovana firma to mu dodje do 15 000 i to je tako.

ja ne bih angazova kapacitete svoje firme za manje, jer ljudi koji rade kod mene moraju dobiti platu, moraju prehraniti porodicu a isto tako i ja, i jos platiti benzin,telefone,isticanje firme, PDV, ratu za kola, mobilni, servere, laptopove, sokove , tople obroke... ta prica od 500e pada u vodu.

jedini problem je sto ovaj sajt nije radjen po tom principu jer je takav kakav je. za 25 000 sajt bi trebalo da prsti - video, slike, vesti, forumi, kampanje, baze, dizajn...

posao toliko vredi, ali firme fushare.

Dobrivoje

pre 12 godina

Nije problemo napraviti sajt jevtinije, veliki deo cene je da od toga nesto i ispadne. Koliko sam razumeo radi se o kompleksnim portalu i po meni 26.000e je smesna cifra ako posao rade ljudi koji znaju sta rade i kako. Novac nije bitan nego rezultat i taj aspekat verovatno jos uvek nije poznat u Srbiji. Kao primer bih pomenuo da sam licno radio na slicnom sajtu za projekat Francuske vlade gde sam samo ja fakturirao otprilike toliko novca za mesec dana posla, a na projektu je radilo jos 20 profesionalaca i koliko znam niko iz javnosti se nije bunio jer je projekat doneo rezultat koji je bio vidljiv. Efikasnost posla je lako merljiva na internetu. Zakljicak : bunite se ako vidite da sajt nesluzi svojoj svrsi, a ne sto neko ko ga radi zaradjuje vise nego "sto bi trebalo".

jaran

pre 12 godina

Da li je neko i gledao open sors resenja sa sourceforge free ponude softvera, alfresco ocument management system je free i sve funkcionalnosti koje su sajtom prikazane, pomenuti softver moze resiti. Kada se pominalo raspisivanje tendera, da li je zahtevana neka metodologija, i koja je bila?

tabasco pit

pre 12 godina

sigurno da uvek moze jeftinije, ali i skuplje.

Svi vi sto ovde pisete da ste mogli da napravite to isto ja 500-1000 eur, sto se lepo niste prijavili na konkurs koji je bio raspisan? Zasto niste tu svoju vestinu naplatili?

Konkurs je bio javan, mogao je da se prijavi ko god je hteo, ali trebao je da ima reference...

Srbi su cuven narod po tome da znaju da kukaju i da pljuju po drugima, a da nikad ne znaju da iskoriste ukazanu sansu...


Ponavljam da je sigurno moglo jeftinije, ali kada se na konkurs i to javni ne prijavite zato sto vas nije interesovao ili zato sto niste bili upoznati ( a visite na Internetu), onda ne smete ni da pljujete. Pocnite da se ponasate poraktivno, prijavljujte se na konkurse, trazite poslove, unapredjujt e svoje znanje, ne odustajte kada naidjete na prvu prepreku...

Ovo pljuvanje samo govori o vama, ali i o svima koji miske da sve pada sa neba. A sad epo lupajte minuse jer vam sigurno ne odgovara kada neko kaze da ste lenji, neinventivni,...

I za kraj- ovok nagri iz vlasti i administarcije, odavno je trebalo da vidimo ledja? Odavno je u ovim, ali i svim drugim ministarstvima i lokalnim administracijama trebala da radi metla i da se em za duplo smanji broj zaposlenih i da se umesto sadasnjih administrativaca ubace mladji, bolji i pametniji...
Ali to ne znaci da treba da se pljuju javni konkursi, a da niko nije ni prstom mrdnuo a da se ne prijavi.

prosecna inteligencija

pre 12 godina

Kako je nasem narodu u krvi da odma krenu da pljuju, svi znaju da rade sve zato smo i ovde gde jesmo. Necu da kazem da je cena od 25000 E taman realna al sa obzirom za strucnjaka Marka koji bi uz garancije napravio sajt da radi u roku od 24h i ostale stricnjake za nekoliko stotina evra pocinjem da verujem da je cena skoro ok. Za svoj posao pravim sajt i probao sam sa nekim varijantama za par stotina evra i to ni na sta ne lici, morao sam na kraju da dam oko 2000e jer ne mogu da priustim vise iako sam ostao uskracen za par stavri koje sam htio imati. web dizajneri koji bi da rade sajtove za 300 e me vishe ne zanimaju jer je njihovo znanje uglavnom brlo oskudno iako oni sa time ne mogu da se pomire

ll

pre 12 godina

Pa to se vidi, da to rade vladini ljudi. Zasto ne date da vam naprave ponudu programijeri iz Evrope, ako su nasi toliko skupi, a naravno da su skupi, kada treba da dele novac i naravno posto su najpametniji, takve pameti nema u svetu, to se zna
sramota da uopste se pise o tome, nego da se uzme i naprave par zatvora, da bi imali mesta, svi ti lopovi, mozda ce neko nekad da dodje i da rascisti, pa da bi pripremili mesta za lopove ove iovako siromasne i nerazvijene 'drzave'

Flash

pre 12 godina

Veze vi nemate... Ko god radi u IT sektoru zna da za bilo sta sto se napravi moraju dobre pare da se izdvoje... Rad samo jednog programera za mesec dana kosta 1000 evra poslodavca, ali minimum, jer je to u neto iznosu oko 600 evra... Treba ti 3, 4 programera koji bi radili po recimo 4 meseca na ovakvom projektu. Znaci inicijelni trosak bi bio vec preko 10000 evra, a to je minimum... I kad cujem da bi ovaj posao neko uradio za 150 evra muka mi bude... Ko vam kriv sto niste studirali ETF nego zavrsavali kvazi-fakultete i slicno!

Vedrisha

pre 12 godina

Mogao sam ja da im prodam moj sajt koji je do sada imao preko 2 miliona poseta iz regiona za manje para :D
Neverovatno kakva bezobrazna prevara!
Bash bi voleo da upoznam tog "Majstora" koji pravi sajt za tolike pare :D
Strashno!!!

Sale

pre 12 godina

Kao što nov auto može da se kupi za od 10 do 500 hiljada evra (pa i više) tako se slično može reći i za sajt. Drugim rečima, ne postoji jasna granica koliko sajt može da košta i sve to zavisi od kompleksnosti. Sada vlast pokušava da nas ubedi kako su ova dva sajta dovoljno kompleksna da to opravdava cenu od 25-29 hiljada evra. Pošto sam "kompjuteraš" i programer već 10 godina, mogu samo da kažem da sam sajt po meni ne vredi više od 2-3 hiljade evra. Sam interfejs je klasičan CMS (čije izrade koštaju do 500e) plus je možda urađena neka pozadinska baza podataka koja će čuvati podatke o nekim evidencijama i da kažemo da to poveća cenu na 2-3 hiljade. Šta čini onaj ostatak para do 25-29 hiljada meni je nepoznato jer nisam video konkretno (tehničko/stručno) objašnjenje za to. Ovde ima dosta ljudi koji bi stručno objašnjenje razumeli pa ne vidim problem da se takvo objašnjenje zaista i prezentuje narodu ako već tvrde da postoji. Za sada smo čuli samo objašnjenje tipa "kako je to visokosofisticiran sajt i to mora toliko da košta bla bla". Po meni ovo liči na klasično izvlačanje budžetskih para u privatne džepove. Odavno je poznato da retko ko u Srbiji otvara frmu zbog poštenog rada (a i ako otvori onda brzo propadne) već da se firme otvaraju kad se nađe neka "kombinacija" sa državom da se nešto odradi preko "naduvanih cena" pa onda dele profit.

android

pre 12 godina

Ovo je sasvim ok cena za ovakav portal za drzavu. Ono sto vecina komentatora, a i pisaca teksta zaboravlja je da drzava ne kupuje samo sajt niti samo portal vec ceo informacioni sistem ukljucijuci i hardverske i ljudske resurse. Kazu ljudi 100e - 1000e, pa samo nekoliko hiljada evra je server na koji ce ovo da se instalira. Ako ste pazljivo citali primetilli ste da izvodjac radova postavlja sadrzaj sto znaci da je u cenu ukljucena i plata osobe koja ce portal da odrzava! Ako je toj osobi plata 500e to je 6000e godisnje. Kad se na to dodaju i troskovi izrade sajta dodje se na ovakvu neku sumu.

todos

pre 12 godina

Umesto da su toliku cifru ponudili skolama kao tri nagrade od koje prvoplasirani dobija najvise i njegov rad da se uzme kao gotov proizvod. Niko ne bi zucno i rekao losu rec zbog toga. Takve sajtove i komplikovanije vec mala deca u osnovnim skolama znaju da naprave, a kamoli stariji srednjoskolci i drugi.
Red bi bio da nas obicne gradjane ne prave vise budalama nego da drzava to jednom za sva vremena obelodani nacin kako je sve moglo tako da bude i podnese krivicne prijave.

Milomir

pre 12 godina

Ma 7,5 miliona web dizajnera shirom sveta treba da bude sramota, shto nisu upuceni u cene svojih proizvoda. Ochigledno je da 7,5 miliona Srba spremno placati i do 100 puta vishe za sajtove ovog kvaliteta. :-P
A ja sam tek budala, jer sam komshinici napravio sajt za dzabe, a palachinke josh dobio nisam.

Šaperov producent

pre 12 godina

Moja mesečna plata je 800 evra u najjačoj srpskoj reklamnoj firmi (čitaj: Šaper). Ne hvalim se. To znači 4,5 evra na sat. Minimalac u SAD je $3/h, tj. 2,1 evro. Zarađujem 0,9 evra na sat više od americkog minimalca, sa London School of Economics i još ponekim zvanjem, posle 3 godine rada kod Šapera u produkciji, gde milione ostavljaju državne firme. Nije mi pravo, ritam kao konj, iznajmljujem gajbu, moram s cimerom, nemam za kola i stambeni kredit, imam 31 god.

Nekome možda zvuči super, ali nije.

Nikola

pre 12 godina

Dobro ja sad stvarno ne mogu da ostanem nem na ove koji nam objašnjavaju koliko košta zaposliti ljude, plaćati ih 3 meseca itd, itd!
ja stvarno ne razumem zasto neko ima neopisivu želju da priča gluposti, a nema pojma!
Dakle recimo da je ministarstvo angažovalo marketinšku agenciju, ili firmu za izradu sajtova, kako god hoćete je nazovimo, koliko ona moze imati radnika 5, 6 max sa vlasnikom!
Valjda oni imaju još neke poslove osim ovoga sa Vladom, valjda 3 meseca, njih troje ne rade samo 1 sajt, drugo ma šta mene briga kolike su njihove plate za 3 meseca, šta našli državi (tj. građanima ove države koji plaćaju porez) da namuzu plate za svoje radnike za 3 meseca, lepo.
Znači koja god firma da se prijavi za posao sa državom ispostavi joj iznos za 3 bruto plate svojih radnika da im ona plaća, ponavljam, firme ne rade 1 projekat svim svojim kapacitetima 3 meseca, pa šta znači bilo koja druga kompanija iz sektora usluga (banke, arhitektonski biro, građevinska firma...), čim dobije jedan projekat, ona baci sve ljude na taj jedan, i odma za njega traži minimum plate za sve svoje zaposlene, za vreme trajanja projekta, ma dajte molim vas!
A što se tiče 250,000 ljudi koji su izašli da počiste Srbiju, ljudi pa da li ste vi normalni, pa kapirate li da to nema nikakve veze sa sajtom, to ima sve veze sa tim što su "nabacili" Novaka Đokovića za kampanju, pa o čemu više vi pričate!
A ovi što nas ućutkuju, pa nije ETF jedini fakultet, znamo i mi sa drugih nešto, da svi ćutimo kao što ovde neke kolege preporučuju, u ovoj državi bi krali još više, najbolje da svi ćutimo i okrenemo glavu na drugu stranu, dok oni razvlače naše pare.

Petar

pre 12 godina

Sajt ocistimosrbiju.rs uradjen je u wordpress-u. Besplatan CMS...dizajn nula..programerski nista spektakularno. Ceo sajt moze da se dobije gde god pozelite za dve do dri hiljade evra.(Sa mnogo lepsim dizajnom)Sto ce reci, neko se masno ovajdio. A ovaj komentar kako je sve uradjeno u skladu sa zakonom, pa to je najveci problem Srbije, jer je to drzava koja je opustosena u skladu sa zakonom. Zakone pisu i donose ljudi, i to zeljni bogacenja, i u njih svesno implementiraju algoritme pustosenja. Najpre se oni posluze tim algoroitmima, pa kada to postane ocigledno, zakon se promeni, i prelazi se na narednu oblast poslovanje.

Valo Kin

pre 12 godina

PRVO ovo pre svega ima samo slovo P od PORTALA

DRUGO i ja bih imao 300.000 poseta da sam imao toliki budzet marketing (tv reklame, bilbordi, brosure,...)

TREĆE u zavisnosti od vremenskog perioda za koji se meri broj poseta moze se utvrditi i efikasnost same akcije (smatram da je ovaj broj poseta sa svom reklamom i marketingom koji je odradjen , bez da ulazim u to da li su posete unikatne ili ne, SRAMOTAN)sa mesečnim budzetom za marketing od 2000 eura moguće je dostići posećenost oko 100.000 unikatnih poseta mesecno

ČETVRTO sama izrada portala uz sve resurse koji su dostupni, pa bio on i 10 puta složeniji od ovog koji je odradjen u ovoj zemlji može da se urade u najskupljoj varijanti za duplo manje pare i da ostatak novca bude upotrebljen za marketing - stručnjaci iz online poslovanja bi postigli i bolji efekat od onog koji se navodi u članku uzimajuci u obzir vremenski period od 3 meseca.

SVE JE OVO FARSA I BAHANLISANJE NAŠIH DRŽAVNIH USTANOVA I SLUŽBENIKA, VERUJEM DA JE I U OVOM POSLU BIO POSREDNIK BRAČNI PAR MITO I KORUPCIJA, JER LJUDI OVDE NE RASPOLAŽU RACIONALNO SREDSTVIMA DRUŠTVA I DRŽAVE I MISLE SAMO O LIČNIM A NE I O DRUŠTVENIM INTERESIMA.

@IVAN
Ivane na osnovu onog što si napisao u svom postu mogu samo da zaključim ili da nisi stručnjak iz ove oblasti i da te za tvoj portal stručnjaci šišaju kao ovcu ili da si se ovim člankom osetio prozvanim. Ovo misljenje je na osnovu pretpostavke da milione trosis samo na izradu i odrzavanje portala, ne za marketing.

ninja

pre 12 godina

sad cu da vam objasnim neke stvari...sajt nekog supermarketa, kao npr tehnomarketa moze da kosta najvise 25000 evra iz razloga sto mora sa njega mozes da kupujes razne proizvode, ima odredjene protokole placanja i fakticki pored tog dizajna on ima u sebi i program koji regulise njegovo funkcionisanje, jednostavi (dulicevi) sajtovi u kojima imas info, about us, galerija, kontakt mogu maksimum maksimuma da kostaju 5000 evra i to pod parolom da ih je radio neki web dizajner koji tu cifru moze da naplati na konto svog imena. ovo su vam prave cene, i ptice na grani znaju da je ostatak otisao u finansiranje stranke.

Čovek iz 23. veka

pre 12 godina

@Šaperov producent

Da te informišem... minimalac (federalni) u USA je $7.25, većina saveznih država propisuje na više od toga (uglavnom $7.50-$8.25), ne znam odakle si izvadio $3 ali toliko beše minimalac negde u sedamdesetim godinama. Inače verovao ili ne u USA jako mali broj ljudi radi za minimalac (oko 4% zaposlenih) a čak oko 50% radi za sume koji su više nego 2x veće od minimalca. Tako da govoriti o minimalcu u USA i nema nekog smisla, sem ako si baš totalno nekvalifikovani imigrant koji je pre 2 dana stigao u zemlju ili si toliko "specifičan" da si u zemlji u kojoj uspevaju imigranti koji jedva znaju jezik i nemaju nikakvu normalnu edukaciju uspeo da ostaneš na dnu društva (recimo ako si white trash i sl.)

Inače što se sajta tiče... haha 3-4 meseci rada, 3-4 programera, 1000 eur po glavi... smešno, ovakav sajt (kao što je neko dole rekao studenti prave za seminarski rad) a da vas podsetim studenti nisu profesionalci, oni se tek spremaju da budu, profesionalci vrede za najmanje 5 dobrih studenata i toliko su i brži i kako je neko ovde dole već rekao efikasniji u radu. Moja inače ne baš objektivna procena (jer ne raspolažem sa svim informacijama) je da izrada takvog sajta ne sme da bude više od $4000-$5000, ako vam neko traži više za to, ili vas smatra budalom pa hoće da se "vozi" jedno vreme na vašim leđima, ili je nekompetentan amater, čija niska efikasnost ne dozvoljava da radi po tržišnim cenama.

Znate ako nisam u stanju da radim po tržišnim cenama onda ne treba da se bavim time. A tržišna cena za takav sajt je kako sam već rekao najmanje 5-6x ispod cene koju su platili. I to govorim o tržišnim cenama kod nas, a ne u EU ili USA, jer apsolutno je glupo uporediti tržišne cene kod nas i tamo. Usput za one koji kažu kako to u Nemačkoj košta duplo više i sl. da kažem da u EU ne rade sajtove po istim kriterijumima i zahtevima kao kod nas, kod njih postoji već gomila zakonskih propisa koje sajt mora da ispuni, kao recimo bezbednost podataka, rukovanje privatnim podacima, pristup sajtu osobama sa ograničenim vidom, i sl. i takve stvari (pravna mašinerija koja će da obezbedi da sajt bude po propisima i zakonima) odnese najmanje 50% ovako jednostavnih projekata. Kod nas takvi zahtevi još ne postoje, mi još nismo stigli ni do te tačke da shvatimo okruženje u kojem se posluje na zapadu a kamo li da pokušamo da imitiramo to. Zato prvo naučite o čemu govorite. sa čisto tehničke strane takav sajt se tu kod nas pravi za daleko manje nego u EU ili USA, i za daleko manje nego što su ovi platili.

Inače da vam kažem još nešto, ja sam dosta puta na zapadu (radeći za velike firme) bio plaćen po nekoliko zapadnih mesečnih plata a da nisam bukvalno ništa isporučio (inače sam softverski inženjer - programer), jer organizacija velikih projekata (na kakvima inače radim) ne ide nikada glatko pa se desi da čekate nekoliko nedelja na neki deo projekta da se završi da bi vi mogli da nastavite rad. Tako da mi je iz prve ruke poznato koliko se zapravo neefikasno koriste resursi (a to košta mnogo), ali na ovako malim projektima kao što su ovakvi web sajtovi, gubitak od loše organizacije ne bi trebalo da bude veća od 2-5%, što u svakom slučaju nije dovoljno da bi cena projekta bila 2-3x veća od efikasne tržišne cene.

Problem sa našim državnim organima je to što su prepuni ljudi koji su prvi put videli 5000 EUR na "gomili" tek sada kada su ih zaposlili u ministarstvima i sada im daju da odlučuju o stotinama hiljada ili čak milionima (pa i milijardama) EUR. Drugi problem je što im taj novac tamo lako stiže, pa onda ga i lako troše... a treći problem je korupcija, pa kada se sve to spoji... ispadne situacija koja bi bila smešna da nije tužna. Kako je neko dole već rekao... čist amaterizam.

Dusan

pre 12 godina

-Senzacionalizam
Sigurno je da izrada samog sajta ne košta više od 1000-2000 evra, ali "aktivnosti vezane za portal" koštaju mnogo više, bilbordi, novinski tekstovi, tv spotovi, vreme u medijima, ljudi koji se bave promocijom itd. Problem je što bi poseta morala da bude veća, ali većina stvari se kod nas radi u hodu, bez kompletnog plana. Poredjenje sa b92.net nije umesno jer taj sajt sebe reklamira sa svoje televizije.
Pitanje je da li je ministarstvo sve ove aktivnosti platilo u okviru te ukupne cene, to nije jasno u tekstu, mislim da je novinar namerno sakrio tu informaciju, tj. nije objasnio zašta je sve potrošeno 25000 nego je rekao samo da je izrada koštala toliko, a sve zbog toga da bi napravio senzacionalnu vest. I sad ispada da sam ja neko iz ministarstva koji ih brani, a u stvari samo iznosim realnu sliku.
Svaka čast za ideju, Srbiju treba očistiti i mi na netu bi trebalo da pomognemo da se što više ljudi uključi u ovu akciju, u promociju sajta itd. a ne da blatimo čim neko od novinara pokuša da napravi senzaciju.

Forbes 500 Programer

pre 12 godina

Zavisi... o čemu se zapravo radi. Da li se radi samo o izradi sajta ili se isporučuje kompletno rešenje (uključujući i hosting i security i sl.)

ako se radi samo o izradi onda zavisi da li sajt rade profesionalci ili amateri. Ako sajt rade profesionalci, onda se sajt napravi efikasno i kvalitetno i košta negde 1/3 cene rada amatera. Razlog je jednostavan, efikasnost amatera je ravan nuli, kvalitet uglavnom još lošiji... i dok se okreneš skupi se astronomski trošak. Vrhunski profesionalci rade 20x brže, efikasnije i daleko kvalitetnije od amatera i čak i ako svoj rad naplaćuju 10x više ukupna cena projakta bude manja. E sad najveći problem je što kod nas profesionalaca skoro da i nema, a onaj mali broj profesionalaca koji još nisu pobegli preko grane su uglavnom toliko zauzeti da ovakve državne projekte ne uspeju ni da registruju...

Inače 30k eur za sajt je uvek mnogo, za neku web aplikaciju koja sem sadržaja ima i druge elemente je uglavnom malo (to košta na stotine hiljada a ponekad i nekoliko miliona) ali za CMS sajt je više nego mnogo, ma ko ga radio i za bilo kakve potrebe.

Čist amaterizam kao i sve ostalo na balkanu.

Sinisa

pre 12 godina

@marko

Sto se tice licenciranog softwera niste upravu. Zasto? Pa ne kupuje se software za svaki projekat nego kada se otvara firma. E sada ako je firma otvorena posebno za ovaj projekat to je drugo, a i programi su malo skuplji. Sto se tice plata tu podrzavam ali problem je u sledecem. Ozbiljna firma ne zivi od jednog projekta i samo na njemu da radi 3-4 meseca. Zasto? Prvo klijent ne isplacuje sve pare odmah, ja bar nisam imao taj slucaj a akontacija nije dovoljna da pokrije par meseci rada. Da ne govorim da se malo koji projekat zavrsi na vreme ne zbog firme nego nego sto klijent odugovlaci sa izborom dizajna, pa dostavljanjem materijala pa ovo pa ono. Tako da kada bi se firma oslanjala samo na jednog klijenta pukli bi pre zavrsetka projekta. Moja firma je radila na par projekata koji su trajali po par meseci, ali nikada nije radila samo sa jednim klijentom. Ne treba dizajneru 3 meseca da napravi dizajn. Sta da radi ostatak vremena? Ne treba programeru 3 meseca za jedan sajt da isprogramira. Sta radi ostatak vremena? Ovo govorim na bazi punog radnog vremena, 8 sati dnevno, 5 dana u nedelji puta 3 meseca. Pa samo to da radi isprogramirao bi ceo facebook sam. Tako da manimo se tih racunica koliko kosta firmu da uradi neki sajt.

Siki

pre 12 godina

Evo moje ponude svima vama koji tvrdite da ste stručnjaci, da radite za razne strane firme, nudite posao svakom ko može jeftinije i branite ovu cifru kao sasvim realnu pa čak i kao nisku:

Ja ću vam svaki posao istog ranga kao što je sajt ocistimosrbiju.rs napraviti za 1000 EUR u roku od pet radnih dana. Sertifikovani sam ZCE (ako ste u poslu onda znate šta je to), javite mi se i ja ću vam poslati svoj CV i link na svoj sajt.

Ili još jedna ideja: ajd da objavimo projekat na freelancer.com -u i da vidimo kakve ćemo ponude dobiti. U bilo šta se možemo kladiti da će cifre biti između 200 i 800 dolara, a ponuđači će biti firme koje imaju na stotine 10/10 ocenu, bave se isključivo programiranjem i nisu osnovane pre nekoliko meseci.

Nemojte zaboraviti da u trenutku kad je objavljen članak o skupom sajtu u funkciji je bio sajt koji stvarno može dete od 10 god. napraviti u frontpage-u, samo nekoliko dana nakon toga po hitnom postupku je postavljena aktuelna strana, tako da nas manite sa 4 programera i 4 meseci.

Vuk

pre 12 godina

U zemlji Srbiji dobar deo softverskih firmi i sl. obične su
praonice novca. Uzmu debele novce uglavnom unapred, sve rastale kako treba, a onda vijaju decu iz komšiluka da odrade posao po bagatelnoj ceni. Dokle bre evropski stručnjaci???

Velja

pre 12 godina

Marko je reko sve da se ne ponavljam. Jedino sto se tu malo radilo to je ovaj deo sa google maps apijem i mozda malo nesto oko ovih dokumenata. U najgorem slucaju nedelju dana. Ostalo pokriva bilo koji cms. Jomla ili Drupal i jedan Pakistanac moze to i jeftinije od 1500. Ali ne bih se ljutio da su platili i 8k. Sve ostalo je kradja.

Katarza

pre 12 godina

Vidim da mnogi ulaze u polemiku koliko bi zaista trebala da kosta jedna web strana. Ja bih da diskusiju uvedem u malo drugaciju stranu.

Koliko web prezentacija nasa vlada treba da uradi? 10, 20 ili 300? Ako cemo raditi za svako ministarstvo, za svaku opstinu, za svaku organizaciju onda je taj broj mnogo veci. Pa zasto onda vlada lepo ne pripremi jednu grupu programera, napravi budzet i pravi web prezentacije svima. Zaposlili bi ljude, smanjili troskove i imali uvek podrsku, obnova strane, nove informacije itd.

A sada koliko je neko dobio od jedne web strane od 25k evra... to ne polemisem jer ne znam sta se sve nalazi u pozadini web strane niti ko je radio dizajn. Ako gledamo ovako laicki, mogu reci da je jednostavan posao, ali opet, sta je u pozadini svega.

Imam neki utisak da bi se ovo bas rasirilo na sva ministarstva, da je 'proslo' ali nije... jer onda pricamo o zobiljnoj cifri, 50ak web strana po 25-30k evra je dosta novca.

Bojan

pre 12 godina

Koliko ovde ljudi ne znaju, za nekoliko stotina, hiljada bi uradili ceo portal, pa to ne može da pokrije unos podataka u bazu, 2-3 studenata preko omladinske, koliko god vam to zvuči čudno, podaci koji su vam potrebni u el. obliku ili ne postoje ili nisu dostupni. Bukvalno od jedne "institucije" do druge pa šta nadjete, a takve "podatke" naravno plaćate. Izračunajte sami koliko vas košta na kraju "jedan" table dokument.

Stevka

pre 12 godina

a kolko li ce poseta taj sat da ima posle ove vesti? evo ja sam ga upravo posetio da vidim o cemu je uopste rec. tolke pare su date za dva sajta. jedan jos ne radi a drugi bi i ja koji nemam blage veze sa tim poslom bolje uradio. pa na tom sajtu je nema nista. nema meni, vec se samo kad kad ubaci po neki tekst. sto je najgore, na nekim mestima pise pola na srpskom a pola na engleskom. izgleda da je taj sajt uradjen samo da bi moglo da se kaze da sajt postoji. SPASI SRBIJU IZ LUDNICE, KOSTUNICEEE!

Maree

pre 12 godina

Naravno da mogu da naplate 30000eu za sajt koji je relativno jednostavan i nista ga ne cini "teskim" ili cak ni dizajnerskim poduhvatom. Studenti VETSa su ovo mogli da naprave kao seminarski rad za dz, da istina, ali takodje je istina i da sajt, kao pojava nema neku odredjenu cenu na trzistu i ako se izvodjac "nagodi" da ga odradi za eu3000000 a bude najjednostavniji sajt na svetu, niko tu nista ne moze da uradi. Da, svi znaju da je rec o - daj potpisi racun, delimo na 40-60 posto, svi srecni, samo jezik za zube. Ali sta sad sa tim? Pa i ovako i onako znamo da su svi koji su zaposleni u ministarstvu lopovi i malverzanti, koji pljackaju sopstveni narod, bez sramote, i isto tako i bez ikakvog znanja u oblastima koje bi trebali da obavljaju. Tako da nama je svima jasno da nas kradu, i oni to ni ne pokusavaju da sakriju nesto bogzna kako. Naravno ako ih pitate, reci ce boze svasta, kako smete da me pitate. Ali njihova dela su vise nego ocigledna i jasna. POENTA JE STO MI TU NE MOZEMO NISTA DA UCINIMO, NJIH STITE NAJVECE MAFIJE U ZEMLJI, DRZAVA I POLICIJA. Mi...mi smo tu da nas deru dok ne lipsemo...zato prestanite da budete tako samozivi i da mislite da postoji neka tamo "pravda" za vas, pravda je izmisljena rec i ne oznacava nista, ne meri se nikakvim jedinicama, ne moze se uhvatiti, pokazati na nju...itd, zato prekinite da zivite u zabludi, ovo je svet u kome jaci pas jede slabijeg i nista vise.

Sin Bludimir

pre 12 godina

(Preterano, 19. jun 2011 14:09)

Cena sajta je jako nerealna, to je posao od par stotina eura, ali ovo sto si napisao takodje nema veze sa realnoscu. Prvo sajt ne moze da se napravi za 60 sati, drugo ne razumem kolika ti je astnica onda, 150 dolara?

Elem totalno debilan komentar, koji da sam na mestu B92 ne bih ni objavio. Nema veze sa mozgom i realnoscu...

acinic

pre 12 godina

Mozda su mnogi isli po direktivi, prisilno. Ne dobrovoljno da ciste! Ocigledan primer neracionalnog trosenja para poreskih obveznika. Kakav bre crni sajt. Gradjani nemaju za hleb. Sve bih ja to istrazio. Veci problem je korupcija i lopovluk. Ne divlje deponije. Ja ne znam ni za jednu divlju deponiju. Gde su te deponije? Mora da zivim u Diznilendu.

Cmok Toronto

pre 12 godina

Novi sajt Narodne skupstine Srbije je dzabe..
.http://www.parlament.rs/%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%88%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0.1.html
Ali uz pomoc...
The development of this website was made possible by the support of the American People through the United States Agency for International Development (USAID). The contents of this website are the sole responsibility of the National Assembly of the Republic of Serbia and do not necessarily reflect the views of USAID or the United States Government.

Ora est

pre 12 godina

Ja ne znam tacno da li je cena sajta velika, naduvana, ili realna. Ali cinjenica je da se Akciji "ocistimo Srbiju" odazvalo 250 000ljudi. Da im je placeno samo po 1eur za taj dan, to bi državu koštalo 250 000eura. Zašto se nekad malo i dobronamerno nešto ne posmatra. Zašto su ljudi tako ostrašceni i u svakoj akciji vide prevaru, dil i sl. Posebno su se okomili na Dulica i to posle tv emisije sa Bekom. Dajte ljudi malo više pozitivne energije, ali i samokriticnosti.

Milos BG

pre 12 godina

Ponekad, kada imam vremena, posle posla napravim neki sajt - evo sada imam cenu - 25 000 eura, do sada je islo par stotina... probacu sa 25 000, bicu zadovoljan i sa 20 000...

Mario Bros

pre 12 godina

Pričamo o kapljici u moru. Dnevno u svakoj opštini, javnom preduzeću, na svakom konkursu,tenderu, deviznom kursu.., znači desetne hiljada ljudi sa kravatom se okoriste. I sada ja da češljam ovu kapljicu, ili par njih.

Ja bih da mi građani protestujemo na ulicama ali ne tražeći izbore jer je to još jedno zamlaćivanje, nego da tražimo samo poštovanje zakona i pravila. To nije ni protiv koga već samo javni pritisak na sve organe od strane građana. Za poštovanje zakona ne trebaju pare iz budžeta, i tu nema opravdanja za ovakvo stanje, i to što svi samo gledamo.
Pre neki dan vest kako se neki funkcioneri i crkvenici stide opanaka, i tradicije, nisu došli na smotru 4k dece u nošnji u Beogradu. Tako se i mi stidimo svih šetnji, protesta, pobuna, a svi u Evropi kojoj težimo to baštine i ne čekaju zadnji momenat za miran protest ZA SEBE, a ne protiv nekoga.

BlockOut

pre 12 godina

Molio bih B92 da napravi insajder o ovom slucaju, kao i par njih, pa da pozove sem nasih politicara nekog experta koji radi van vlade, tj. koji ima uspesnu web i programersku firmu, i koji radi za strance, pa da se malo otvore oci kako se na mala vrata krate.
I posle se pitate kako politicari za 1000eura platom za 1-2godine kupuju stanove, vikendice, automobile itd.

Znaci samo pogledajte:
http://www.sitetrail.com/ocistimosrbiju.com

Primeticete dole da pise:
Software Used
WordPress (cms)!!!!

Znaci i ovde je koriscen bespalatn CMS, a za njegovu intalaciju je potrebno 5min opsla. posle ide templet, tj dizajn sajta, a i po svemu sudeci ovde nisu ni to odradili, tj samo pogledajte ovde kakvih templeta ima:

http://www.wpthemes-plugins.com/political-government-wordpress-theme.html (eto besplatna je)
http://themeforest.net/item/velvet-minimal-business-theme/full_screen_preview/304184
http://themeforest.net/item/simpl-a-clean-classy-wordpress-portfolio-theme/full_screen_preview/300878

Eto tako do sad stizemo do 1h posla, i potrosenih max 50$ u slucaju da ste kupili template. I posle ide ubacivanje sadrzaja i pravljenja liste deponije koristeci google map, konacna cena = ne vise od 300-500eura, jer kao sto ste i sami videli, sajt od 25.000eura ne moze da se naparavi za 7dana, kao sto je ovaj ...

Eto, 10sajtova x 25.000eura = 250.000eura, 10000tendera ispod 25.000eura sami izracunajte kako se preofesionalno krade novac, i jos imaju na kraju obraza da se pojave i da demantuju i da pricaju da to smece vredi tolke pare, ma glavu bi im otkinuo !!! stoka lopovska!! sve to treba uz zid i metak u celo!

Veroljub Zmijanac - NVO Aktivan život

pre 12 godina

Toliko sjajnih mladih ljudi završava FON, ETF... osnivaju svoje male IT kompanije i trude se da prežive... Inače ceo taj segment postoji i u Nacionalnoj strategiji za mlade, cilj Preduzetništvo mladih i razvoj preduzetništva... svi pričaju o tome.

Kvalitet koji mladi iz IT sektora mogu da ponude je na visokom nivou .. I vi ste pisali o Nordeusu i sličnim firmama koje iz Srbije rade na svetskom tržištu...

Siguran sam da ekipa od 5 mladih sa firmom od godinu dana i sa projektom od 30.000 € mogu sebi lepu razvojnu strategiju da naprave.. nove kompjutere, prostor, da zaposle nove ljude...

Sistemsko rešenje za ovakve više nego tužne primere bi bilo da se na ove konkurse mogu prijave samo kompanije koje imaju npr 2/3 mladih ljudi.

Od ovoga bi svi imali koristi, jer ipak hranimo i razvijamo potencijal naših mladih ljudi.

Voleo bih da čujem i neke druge realne predloge osim kritike...

Pera

pre 12 godina

Sta kukate da je skupo naplacen sajt,nije skup i to je neka realna cena i nesto ispod.Jos jednom vrli strucnjaci, sajt je uradjen ispod cene,a svi vi koji hocete odlican sajt,javite se mojoj firmi i dobit cete izvrstan sajt i ne bas jeftin ali zadovoljstvo,a jos ako imate i koristi od toga,kosta.

Čovek iz 23. veka

pre 12 godina

I još jedna sitnica:

Kada vam dođe klijent i ponudi vam da mu izradite projekat, njega NE zanima vaš licencirani softver, njega ne zanima ni kako ćete i da li ćete platiti svojih 300 programera 20 meseci po 2000 EUR... njega zanima samo jedna stvar, da li možete da mu isporučite naručeno u dogovoreno vreme po tržišnoj ceni ili nešto malo ispod. A tržišna cena je ona cena po kojoj su vaši konkurenti spremni da isporuče isti taj projekat po istim tim uslovima koji on zahteva od vas. A ako vi niste u stanju da od tog novca isplatite sve svoje troškove i još i da zaradite, pa onda nemojte da se bavite tim poslom.

Ne idem ja u Barselonu da igram fudbal niti u F1 da vozim McLaren... znate zašto? Zato što nisam kvalifikovan da isporučim ono što se tamo traži. Klijenta ne zanima da li vi treba da učite i da kupujete opremu... njega zanima projekat po tržišnoj ceni i zahtevima koje tržište (vaši konkurenti) mogu da mu isporuče. Ja kao softverski inženjer - programer, mogu da isporučim tržišnu vrednost koja se meri desetinama hiljada EUR mesečno a mogu da isporučim i 50 EUR ili čak 0 EUR kao što sam već pričao u prethodnom postu. Koliko ću da isporučim uglavnom zavisi od okruženja gde se nalazim i od kvaliteta odnosno efikasnosti organizacije (menadžmenta). Ali sam u stanju da isporučim tržišnu vrednost koji se meri desetinama hiljada dolara mesečno (a i moram ako hoću zapadnu inženjersku platu), amateri to nisu u stanju jer niti imaju iskustva niti imaju znanja, i oni jedva isporuče i minimalac. Inače moj drugar Robert, mi je jednom davno objasnio koja je razlika između amatera i profesionalca... kaže amater je onaj ko kada košta firmu $10000 kaže "ups, izvinite nisam znao...", a profesionalac je taj koji u istoj situaciji napiše ček na $10000 firmi (iz svog džepa)... ja od toga dana imam sasvim drugo viđenje poslovnog okruženja, od toga dana sam u stanju da veoma brzo lociram profesionalce i gledam da radim sa njima kada je god moguće. A razlog nije to što će oni da prihvate ličnu odgovornost, jer da budemo iskreni to se baš i ne dešava često, razlog je što oni baš zbog te lične odgovornosti vewoma retko prave greške. Oni znaju šta rade i znaju kako se to radi, nikad ne kažu "videćemo", "pokušaćemo", i sl. nego vam isporuče dogovoreno po minimalnim cenama, jer vas kao klijenta samo to treba da zanima.

Profesionalci poštuju klijentove zahteve, i kada je klijent nerazuman i traži nešto nemoguće onda mu to tako i kažu pre nego što krenu u sledeću fazu... ne prihvataju ništa što nisu 100% u stanju da mogu da isporuče. I kada radite sa takvim ljudima onda vas zapravo sve košta manje, jer oni ne rade skupo, oni zapravo rade po minimalnim cenama ;) ma koliko to neverovatno zvuči.

Platiti profesionalca 10h po $500 je daleko bolje nego platiti 5 amatera 200h po $30... krajnja suma je daleko manja i na kraju dobijete ono što ste tražili a ne ono što su amateri nekako uspeli da vam sa "cut & paste" i Google search nekako "naprave".

Dosta vise demagogije

pre 12 godina

Ne znam koliko su kompleksni ovi sajtovi i koliko dinamickog sadrzaja imaju, ali s obzirom da je u pitanju zvanicni drzavni sajt gde treba odraditi posao profesionalno, pretpostavimo da su sajt radile tri osobe (UI, back-end i DB), od septembra 2010 do jula 2011 to je 10 meseci po 3 plate kvalitetnog profesionalca, znaci minimalno 1000€ - za potrebe ovog primera, iako bi u realnosti bilo vise - i dolazimo do minimalne cifre od 10 x 3 x 1000 = 30.000€. Zasto ljudi imaju problem sa ovom cifrom?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Bojan NS, 19. jun 2011 14:45)

Zato sto posao nije odradjen ni profesionalno ni kvalitetno, nego na nivou Joomla sajta od 1000e.

A i tvoj komentar je u startu nevalidan jer si sam priznao da ne znas koliko su kompleksni ovi sajtovi i koliko imaju sadrzaja. Zasto nisi zakljucio da je bilo potrebno mesec dana po 3 plate kvalitetnog profesionalca = 3000e? Ili 24 meseca po 3 plate kvalitetnog profesionalca = 72000e ?
Da ne pominjem da nisi uracunao cca 67% poreza na platu, posto valjda racunas 1000e kao neto platu i valjda podrzaumevas da drzava svoje programere ne placa na crno.
Blago nama sa strucnjacima kao sto si ti ...

BlockOut

pre 12 godina

Zao mi je sto moram jos jednom komentarisem, samo bih da dodam sledece:

Niko ne osporava cenu sajtova jer ni 1000000eura za sajt nije mnogo ako se od njega ima koristi i ima se namena i za to je samo napravljen od nule po svim danasnjim standardima.
Ja sam na primer za klijente u Srbiji i nase firme muku mucio da izvucem za sajt koji po potrebi te firme/klijenta nudi sve sto treba. Dok za obicnu zezanciju od strana klijente (van Srbije) mogu uzmem 3-4x vece sume.

I samo bih da obasnim za ove sto brane ovu cenu, i ja bih branio da vidim da su programeri tj. firma koja je ovo radila napravila svoj Backend, tj. adminsku sekciju, jer to zahteva znanje i vreme, da su na primer napravili svoju sopstvenu mapu, koristeci jQuery ili pak flash, gde ce isto moci umesto sto koriste gotov proizvod sa googla, i gde da naprave ono sto su napraili treba osnovno znanje engleskog jezika i upotrebe racunara, da bi dodali sve one deponije....

Ako nekog zanima kako evo lepo odete ovde:
http://code.google.com/apis/maps/index.html

I eto kako su oni napravili tu mapu, koju lopurda Dulic tolko hvali.


Znaci sve su dobili na gotovo i naplatili tolke pare, ma nije ni to prob. svaka njima cast ako su uspeli od ove lopovske drzave izvuku ove pare, ali problem je, sto je neki jadnik za ovo dobio 500eura sto je uradio, i eto jos 1000eura da cuti, dok su ostale novce dobili oni sto su ovo narucili.

Tako da ovo sto stojji na njihovom sajtu, GOVORIM ZA VEC POSTOJECI SAJT, OVAJ SADRZAJ, BESPLATNI CMS, TEMPLET, google map za koji je potrebno 5h da se duzajnira i iskodira i prebaci u WP. I eto celog sajta.
I eto cene koja eto posto su drzavna firma ( imaju para xD ) moze se napati 2-4k eura, sve preko je lopovluk, ili pak su ministri idioti ( sto je potvrdjeno do sad stotinama puta ) a i dalje su na slobodi xD caj i u svojoj fotelji. BRAVO!

Ne bih da vas lazem, moj najboljii drugar ima prodavnicu pc-a, i znate li kako pobedjuje na tenderu? xD
Lepo, ima 3 kvazi firme jednu na njegovog brata i jedna na zenu, i kad je tender oko nabave racunara u drzavnim instutucijama u nasem gradu posalje ponude sa sve tri firme, i eto samo oni su tu x) i uvek dobije, a o tome sto je njegova cela familija stranacki opredeljena i svi su se uglavili negde necu o tome da govorim, jerumesto drzava da stedi novac i daje posao preverenim ljudima, firmama, oni placaju visestruko vise, daju poslove kvazi firmama za koje niko ko se bavi ovim poslom nije ni cuo. Da su njihove pare, bogme cenkali bi se, pa ni 500eura ne bi dali i za to bi plakali, a ovako nisu njihove pare, mogu trose milione, i onako niko nema licnu odgovornost ili pak stranacku u ovoj drzavi, tako ljudi, kad nestane para za kradju, svi ovi nasi ce nestanu, a mi cemo da divljamo ulicama kao po Grckoj, ili cemo da lepo legnemo na zemlji i sacekamo da lepo pocrkamo od gladi, da se bar psi lutalice najedu posteno naseg mesa, jer ove milijarde koje nasa vala pozajmljuje nemamo odnikle da vratimo sve smo prodali, proizvodnja maltene ravna nuli.

I poruka za ove sto bi radili sajtove za 100-200eura. Molio bih Vas da se uozbiljite, kako mozete tako prehranite porodice, ako moze privatni lekar da nama klepa 50-100eura za 5min pregleda, mozemo i mi uzimamo novac za nase znanje i umece.... ne pljujte po sebi tj po nama koji i znamo to radit.

Vladan

pre 12 godina

Jos jedan sajt od 25.000eur je http://www.snagapacijentima.rs. Objavljena je fakturu koju je RZZO platio na iznos od 2.5 mil dinara. Ovo su male nabavke, tender ne postoji, vec ponudjac trazi ponudu od 3 firme po sopstvenom izboru.

Aleksandar

pre 12 godina

@Flash, ako si ti zavrsio fakultet, bilo koji ne mora ETF, onda ova drzava ne mora da brine za buducnost - deca joj nepismena izlaze sa fakulteta.

marko

pre 12 godina

@sinisa

Cena koju sam uracunao za softver je manja upravo iz razloga sto sam svestan da je to mnogo vise, ali racunao sam neku amortizaciju u periodu od godinu dana, pa izvukao mesecnu vrednost te amortizacije od 1000e. Ne slazem se sa tobom oko toga da jedan programer moze da radi vise sajtova istovremeno, a pogotovu projektno kompleksnih kako je u ideji ocistimosrbiju. Drugo je, ako imas tim od dva ,tri, cetir, pa oni kompenzuju to medju sobom , ali se uvek radi isto vreme na jednom projektu a to je 6 sati dnevno (niko ne stavlja 8 sati jer je to nerealno i niko nikada nije radio puno radno vreme , maksimalno koncetrisan samo na posao). ako bih imao vise programera morao bih onda mesecno da imam i vise projekata od 15 000e :) a to je nemoguce...

Prof

pre 12 godina

Ok, vidim razne stručnjake za IT. I da uspete da me ubedite da za te sajtove treba 25-30000 eura, NIKAKO me ne možete ubediti da za \"popunjavanje portala sadržajima\" treba 270 dana! Dakle, samo za popunjavanje sadržajima, ne za tehnicku izradu, jer je to kao još u septembru prošle godine odrađeno i pokazano zvaničnicima ministarstva. Pa svaki dan da kucaju po jednu rečenicu sadržaja, do sad bi ga tri puta završili! Možda IT stručnjak nisam, ali stručnjak za matematiku jesam, mada bi ovo mogli da skontaju i oni kojima sam već zaključio jedinicu:).

Vladimir Trbojevic

pre 12 godina

Citajuci clanak "Sajt ne moze ispod 25.000 evra" nije me mrzelo da vidim kakve su cene ovde u Engleskoj gde zivim. Vrlo lako nasao sam jednu kompaniju, koja prvenstveno ima svoj sajt, sto se ne moze reci za kompanije koje su ili prave sajt za razna ministarstva, i koja mi je dala cenu of £345 + VAT. Link do sajta te fime je:

http://www.tricyclemedia.co.uk/

pa pogledajte sami.
Izgleda da su nasi ministri ili nesposibni ili pokverenjaci ili i jedno i drugo!

Vladimir Trbojevic

pre 12 godina

Moram opet da se javim. Posto sam oglasio da me interesuju cene za konstrukciju sajtova u Engleskoj, javljaju mi se razne firme, i ova poslednja mi je dala sledecu cenu:
1. Oni daju sajt i klijent treba da ubaci svoj tekst i slike, i za to je cena £1,500. (oko 1.650 evra)
2. Ako oni urade "artwork" onda je cena £10,000 (oko 11.500 evra).
Sve ostalo je korupcija i mito. Ako hocete da proverite link je dole:

http://www.quantumweb.co.uk/

Krajnje je vreme da se hapse ministri, jer cemo zavrsiti kao Grcka.

Ivan

pre 12 godina

Šta ko radi, Srbija vodi hajku protiv biznisa. Na kraju će da oteramo i ove preostale uspešne ljude i biznise jer niko normalan ko je sposoban i ima izbora da ode preko grane ne želi da radi u Srbiji i razmišlja da li će on biti sledeći protiv koga će da dignu hajku. Čisto za informaciju, 25 hiljada evra je sića za izradu portal-a. Moja kompanija troši milione evra za svoj portal jer portal nije web stranica sa par linkova koju prave studenti.

Realni

pre 12 godina

Pa moze se i auto sklepati za 500-njak EUR - bas mi je cudno da nikom od ovih velikih proizvodjaca automobila u svijetu to nikad nije palo na pamet!? Dajem 5000 EUR za tajnu kako bi to ovi experti napravili sajt za 100-200 EUR. Ozbiljni projekti nisu isto sto i izrada 2 web stranice za vaseg lokalnog pekara. Ispunjavanje tenderskog upitnika, pisanje ponude, osmisljavanje koncepta, sastavljanje i pisanje dokumentacije, izrada, uskladjivanje idejnog koncepta za klijentom a tek onda pocinje izrada sajta, sadrzaj, podrska...
Sve ovo za 100 EUR? A jeste li stvorili neku dodatnu vrijednost pa da zaposlite talentovane osobe za marketing i prodaju? Ili cete vi sve to raditi u nedogled za 100 EUR? Vjerujte mi - takav business plan nije vrijedan ni razmisljanja - trajacete 3-4 mjeseca. 25.000 EUR je apsolutno odlican deal za Ministarstvo.

tabasco pit

pre 12 godina

sigurno da uvek moze jeftinije, ali i skuplje.

Svi vi sto ovde pisete da ste mogli da napravite to isto ja 500-1000 eur, sto se lepo niste prijavili na konkurs koji je bio raspisan? Zasto niste tu svoju vestinu naplatili?

Konkurs je bio javan, mogao je da se prijavi ko god je hteo, ali trebao je da ima reference...

Srbi su cuven narod po tome da znaju da kukaju i da pljuju po drugima, a da nikad ne znaju da iskoriste ukazanu sansu...


Ponavljam da je sigurno moglo jeftinije, ali kada se na konkurs i to javni ne prijavite zato sto vas nije interesovao ili zato sto niste bili upoznati ( a visite na Internetu), onda ne smete ni da pljujete. Pocnite da se ponasate poraktivno, prijavljujte se na konkurse, trazite poslove, unapredjujt e svoje znanje, ne odustajte kada naidjete na prvu prepreku...

Ovo pljuvanje samo govori o vama, ali i o svima koji miske da sve pada sa neba. A sad epo lupajte minuse jer vam sigurno ne odgovara kada neko kaze da ste lenji, neinventivni,...

I za kraj- ovok nagri iz vlasti i administarcije, odavno je trebalo da vidimo ledja? Odavno je u ovim, ali i svim drugim ministarstvima i lokalnim administracijama trebala da radi metla i da se em za duplo smanji broj zaposlenih i da se umesto sadasnjih administrativaca ubace mladji, bolji i pametniji...
Ali to ne znaci da treba da se pljuju javni konkursi, a da niko nije ni prstom mrdnuo a da se ne prijavi.

upucen

pre 12 godina

Ja radim kao veb dizajner u nemačkoj i ministarstva i slicne institucije su mi česti klijenti. Projekat ove vrste bi kod nas u najbazičnijoj varijanti koštao bar tri puta više, a u zavisnosti od zahteva i ugovorenih tehničkih i ostalih usluga vrlo lako i mnogo, mnogo više. Sa sve razlikama u standardu, visini plata itd. mislim da je 25-29.000 relativno niska cena. Da li znate koliko košta sekund reklame u Srbiji ili jedna prosečna print kampanja? Tužno je da se važnost interneta kao medija, a samim tim i internet usluga u Srbiji do te mere potcenjuje.

Bojan NS

pre 12 godina

Ne znam koliko su kompleksni ovi sajtovi i koliko dinamickog sadrzaja imaju, ali s obzirom da je u pitanju zvanicni drzavni sajt gde treba odraditi posao profesionalno, pretpostavimo da su sajt radile tri osobe (UI, back-end i DB), od septembra 2010 do jula 2011 to je 10 meseci po 3 plate kvalitetnog profesionalca, znaci minimalno 1000€ - za potrebe ovog primera, iako bi u realnosti bilo vise - i dolazimo do minimalne cifre od 10 x 3 x 1000 = 30.000€. Zasto ljudi imaju problem sa ovom cifrom?

android

pre 12 godina

Ovo je sasvim ok cena za ovakav portal za drzavu. Ono sto vecina komentatora, a i pisaca teksta zaboravlja je da drzava ne kupuje samo sajt niti samo portal vec ceo informacioni sistem ukljucijuci i hardverske i ljudske resurse. Kazu ljudi 100e - 1000e, pa samo nekoliko hiljada evra je server na koji ce ovo da se instalira. Ako ste pazljivo citali primetilli ste da izvodjac radova postavlja sadrzaj sto znaci da je u cenu ukljucena i plata osobe koja ce portal da odrzava! Ako je toj osobi plata 500e to je 6000e godisnje. Kad se na to dodaju i troskovi izrade sajta dodje se na ovakvu neku sumu.

Firma za izradu sajtova

pre 12 godina

Molim sve koji rade ovakve sajtove za 250€ i za 3 dana, da mi se jave. Posla ima, platićemo i više ako treba. To da ovakav sajt može da se napravi za 3 dana samo govori o tome koliko ljudi koji to pišu pojma nemaju. Zapravo, verovatno se radi ili o nekome ko je u srednjoj školi startovao front page i napravo sajt sa gotovim šablonom, ili neko ko je platio kurs za web dizajn i uradlo slično, samo sa Adobe/Marcomedia alatima.

Više od 3 dana treba samo za koordinaciju objavljivanja sadržaja i to sa vrlo efikasnim firmama, a ne sa Ministarstvima. Meni nije jasno kako vi koji radite "sajtove" za 250€ možete od toga da živite?!? Evo, računice: 250€ sajt, recimo, da ste stvarno brzi, da možete to da uradite za 7 dana. Dobar internet (cetvrtina mesečne pretplate je 15€), porezi i doprinosi (ako vam je plata recimo 1000€, jer ste dobri, to je 750€/4 je 188€, ponovo /4 jer računam samo 7 dana rada, četvrtinu meseca). Dalje, od 250€, 10% ide na porez na dobit, na kraju godine, dakle 25€. Struja, računar i prostor u kancelariji (recimo 10€/m2) je oko 25€ za nedelju dana. Amortizacija softvera, Windows ili Mac, sve jedno, Adobe, možda još nešto... sigurno još 25€. Da vidimo gde smo trenutno, ukupno to je 278€ potrošeno, a ako ste imali još i par sastanaka sa korisnikom (a sigrno ste imali) tu je gorivo/taxi, još ako niste iz istog grada... Možda je bilo i nekog ručka, posebno po obavljenom poslu... Dakle još 22€ (pogodili ste, to je da zaokružim) je ukpno 300€, sve u svemu, mama ili tata mora da vam daju još 50€ te nedelje za vaš uspešan biznis! Prestanite više da pričate u prazno, jer time možda nekome pravite i štetu, ko pokušava normalno ra radi, zaradi, plati sve poreze i doprinose, raste i otvara radna mesta...
P.S. Setih se, nisam računao komunalne takse, gradjevinsko zemljište, šume, izradu i procenu akta za bezbednost na radu... Gomilu drugih troškova koji se plaćaju svakog meseca, knjigovodstvene usluge i sl...

Flash

pre 12 godina

Veze vi nemate... Ko god radi u IT sektoru zna da za bilo sta sto se napravi moraju dobre pare da se izdvoje... Rad samo jednog programera za mesec dana kosta 1000 evra poslodavca, ali minimum, jer je to u neto iznosu oko 600 evra... Treba ti 3, 4 programera koji bi radili po recimo 4 meseca na ovakvom projektu. Znaci inicijelni trosak bi bio vec preko 10000 evra, a to je minimum... I kad cujem da bi ovaj posao neko uradio za 150 evra muka mi bude... Ko vam kriv sto niste studirali ETF nego zavrsavali kvazi-fakultete i slicno!

Dusan

pre 12 godina

-Senzacionalizam
Sigurno je da izrada samog sajta ne košta više od 1000-2000 evra, ali "aktivnosti vezane za portal" koštaju mnogo više, bilbordi, novinski tekstovi, tv spotovi, vreme u medijima, ljudi koji se bave promocijom itd. Problem je što bi poseta morala da bude veća, ali većina stvari se kod nas radi u hodu, bez kompletnog plana. Poredjenje sa b92.net nije umesno jer taj sajt sebe reklamira sa svoje televizije.
Pitanje je da li je ministarstvo sve ove aktivnosti platilo u okviru te ukupne cene, to nije jasno u tekstu, mislim da je novinar namerno sakrio tu informaciju, tj. nije objasnio zašta je sve potrošeno 25000 nego je rekao samo da je izrada koštala toliko, a sve zbog toga da bi napravio senzacionalnu vest. I sad ispada da sam ja neko iz ministarstva koji ih brani, a u stvari samo iznosim realnu sliku.
Svaka čast za ideju, Srbiju treba očistiti i mi na netu bi trebalo da pomognemo da se što više ljudi uključi u ovu akciju, u promociju sajta itd. a ne da blatimo čim neko od novinara pokuša da napravi senzaciju.

Dobrivoje

pre 12 godina

Nije problemo napraviti sajt jevtinije, veliki deo cene je da od toga nesto i ispadne. Koliko sam razumeo radi se o kompleksnim portalu i po meni 26.000e je smesna cifra ako posao rade ljudi koji znaju sta rade i kako. Novac nije bitan nego rezultat i taj aspekat verovatno jos uvek nije poznat u Srbiji. Kao primer bih pomenuo da sam licno radio na slicnom sajtu za projekat Francuske vlade gde sam samo ja fakturirao otprilike toliko novca za mesec dana posla, a na projektu je radilo jos 20 profesionalaca i koliko znam niko iz javnosti se nije bunio jer je projekat doneo rezultat koji je bio vidljiv. Efikasnost posla je lako merljiva na internetu. Zakljicak : bunite se ako vidite da sajt nesluzi svojoj svrsi, a ne sto neko ko ga radi zaradjuje vise nego "sto bi trebalo".

malo info-a kako stvari funckionisu u pravom IT biznisu

pre 12 godina

Neverovatno koliko ovde ima strucnjaka u IT-ju i web programera - covek bi rekao da smo vodeca sila u Evropi sto se toga tice. Za sve web programere koje izradu ovakvih sajtova naplacuju od 100 do 1000 eura evo par infoa kako to stvarno izgleda kad neki sajt razvija firma:
- pre bilo cega ide planiranje i pisanje idejnog projekta
- zatim izrada detaljne specifikacije + design mockups
- onda pocinje pravi razvoj (obicno u vise faza) - i to nije samo programiranje vec i dizajniranje i implementacije cross browser kompatibilne teme
- testiranje i ispravljanje bugova
- za vreme razvoja klijent se uvek seti da zeli da doda jos x stvari - koliko zavisi ali najmanje 20-30% od pocetne specifikacije
- kad je razvoj i testiranje konacno zavrseno, prva sledeca stvar je izbor production servera, njegovo podesavanje (ili podesavanja ako se koristi cluster), auto backup-ovi i gomila drugih stvari...
- i onda se konacno postavlja aplikacija na production server i jos jednom radi njeno testiranje + stress load analiza.

I ovo je samo ugrubo, a gde je tu obuka kadra da koriste aplikaciju, seo analiza, penetration testing aplikacije, security servera, i sto je najvaznije PODRSKA - To sto neki klinac kao radi sajtove za 300 eura, to ozbiljnog klijenta nista ne interesuje - klijentu treba sigurnost da kad u buducnosti nesto ne bude radilo ili kad bude trebalo da se prosiri funkcionalnost da ce moci da pozove izvodjaca i da ce izvodjac reagovati u roku od 24h do 48h.

I sad nek mi neko kaze da ce bilo kakav sajt koji se ovako razvija moci da se uradi za par dana i da ce da kosta 300 eura - ma vazi!

I na kraju koliko kosta gore pomenuti sajt za kao "ciscenje" nase Srbije. Pa tesko je reci - ne poznato je koje su tehnologije koristili (razvoj od nule, php framework ili neki cms), ne poznat je admin backend aplikacije (kad se ulogujemo jelte) i tako dalje.
Ja bih rekao minimum mesec dana rada - a maximum ne moze da se odredi dok se detaljnije ne zna kako je sajt razvijan.
Ok nek je onda mesec dana. Firme u inostranstvu naplacuju svoj RADNI SAT od recimo 90 do 250 eura. Koliko naplacuju firme ovde radni sat ne bih tacno znao ali rekao bih da im se ne isplati da idu ispod 25 eura po satu.
I onda dolazimo do konacne racunice, mesec ima 160 radnih sati sto znaci 160 * 25 = 4000eura. Onda dolazi PDV od 18% sto daje konacnu cifru od 4720 eura ili kad zaokruzimo 5000 eura - ovo je neka minimum cena ispod koje se ne moze - i u ovu cenu je uracunat samo razvoj, ne i obuka kadra, podesavanje production servera itd...

Moja neka odokativna procena je da ovakav sajt sa svim stvarima okolo kosta onda izmedju 10000 to 15000 eura. Tako da sajt mozda jeste malo skuplji - to jest duplo, ali opet to je rad za ministarstvo to jest drzavu - normalno je da ce tu da se ide sa jacim cenama ;) Mislim drzava nas non stop dere gde stigne, tako da je normalno da joj se vrati koliko je moguce.

Tako da drugovi od 100 do 1000 eura - jel sad malo jasnije kako funckionisu stvari u corporate svetu?

poz, i svako dobro

Marko

pre 12 godina

Za ovakve kradje naroda nema opravdanja. Odgovrni koji su potpisali ove ugovore treba strpati u zatvor odmah. Ako je obrazlozenje to sto je sajt posetilo vise od 300 000 ljudi i da se veliki broj njih prijavio za akciju ocistimo srbiju onda je to jos jedna obmana u nizu za koju takodje treba da se krivicno odgovara.

1. Ja sam posetio navedeni sajt barem 20 puta. Prvi put da vidim iz radoznalosti koji to sajt kosta 25 000 evra. A onda da pokazem prijateljima kakvi su lopovi ljudi na vlasti, kakve se kradje desavaju, kako se obmanjuje narod. Mi se ubijamo od rada i izradjujemo 1 000 000 puta ozbiljnije i slozenije portale pa opet ne uspevamo da naplatimo toliko visoke cifre. Verovatno su se i drugi ljudi toliko interesovali iz istog razloga.

2. Sto se tice prijavljivanja za akcije to je ponovo smesno. Takva funkcionalnost kosta najvise 100 evra sa svim proverama na klijentskoj strani(realno oko 50 evra).

3. Sto se tice "enormne posecenosti" na internetu postoje servisi preko kojih se moze kupiti odredjeni broj poseta. Recimo tih 300 000 bi kostalo nesto vise od 100 dolara. Medjutim, mozemo i sami napisati skrip koji ce automatski praviti posete za nas. Kao jedan od dokaza da su navedene brojke lazne, postoji nesto sto se zove Alexa Trafic Rank, danas njihov Aleksa ma globalnom nivou je 1,083,278 sto znaci da taj sajt ima maksimum 100 poseta dnevno, a inace na danasnji dan sajt je 1,528 po posecenosti u Srbiji sto znaci da sajt sigurno ima do 100 poseta dnevno.

4. Izuzetno vredan i dobar portal je sajt B92 i sigurno jedan od najposecenih (verovatno i najposeceni sto se moze videti i po Alexa Traffic Rank-u, mada ne mora da znaci), najvrednih i najboljih u Srbiji. Pa prema tome dokaz da taj sajt stvarno nije posecen kao sto se prica je i samo poredjenje sa recimo sajtom B92.

5. Nemojte pokusavati da napravite pricu da sajt vredi zato sto ima toliko poseta. Sajt je placen 25000 evra sto je opet daleko iznad vrednosti koju procenjuju online servisi koji su specijalizovani za procenu vrednosti veb sajtova.

Mislim da narod treba da zna da je novac zaista opljackan i da je po sredi jos jedna samo u nizu pljacki koje se sprovode svakodnevno. Mada, ukoliko stvarno postoje indicije da je firma zaista skupo prodala svoje usluge pomenutim ministrastvu jer ministarstvo nisu predstavljali kompetentni ljudi onda zaista treba imati razumevanja i skinuti odgovornost sa ministra, a odgovorne opet kazniti. Ali ako misnistar sve zna od samog pocetka odmah ga strpati u zatvor za primer.

Ja sam raspolozen da napravim sajt iste slozenosti uz garancije da ce sajt biti zavrsen za 24 sata, a da se od novca koji bi trebao biti isplacen naprave cesme na Naovobeogradskom setalistu od bloku 70a do kraja bloka 45 i urede sportski tereni u bloku 70.

Bojan

pre 12 godina

Koliko ovde ljudi ne znaju, za nekoliko stotina, hiljada bi uradili ceo portal, pa to ne može da pokrije unos podataka u bazu, 2-3 studenata preko omladinske, koliko god vam to zvuči čudno, podaci koji su vam potrebni u el. obliku ili ne postoje ili nisu dostupni. Bukvalno od jedne "institucije" do druge pa šta nadjete, a takve "podatke" naravno plaćate. Izračunajte sami koliko vas košta na kraju "jedan" table dokument.

Aleksandar

pre 12 godina

I moglo je jeftinije. Ali Srbende vole vise ovaj nacin:

1. Pozovem 3 ortaka.
2. Oni ponude cene 27.000, 26.000 i 25.000
3. Ja odaberem 25.000
4. Ja i gazda te firme podelimo 20.000 na ravne casti, a klincima iz firme damo ostatak, koji opet dele na ravne casti.

Ovaj sajt, zaparavo, u svetu kosta 2.000 evra najvise.

Ora est

pre 12 godina

Ja ne znam tacno da li je cena sajta velika, naduvana, ili realna. Ali cinjenica je da se Akciji "ocistimo Srbiju" odazvalo 250 000ljudi. Da im je placeno samo po 1eur za taj dan, to bi državu koštalo 250 000eura. Zašto se nekad malo i dobronamerno nešto ne posmatra. Zašto su ljudi tako ostrašceni i u svakoj akciji vide prevaru, dil i sl. Posebno su se okomili na Dulica i to posle tv emisije sa Bekom. Dajte ljudi malo više pozitivne energije, ali i samokriticnosti.

Sasha

pre 12 godina

Koji je ovo lopovluk... Ja radim sajtove, al ovo ne vredi ovoliko... Par stotina evra, hiljadu dve u vrh glave ovo vredi... U današnje vreme požude za novcem stavio bih naglasak na one koji su naplatili ovo ovoliko, dakle ne na vladu... Imaju li srca da naplate nešto toliko što ne vredi toliko?... Po meni su isti sa Karićem/Mobtelom koji nam je otimao pare i crkavicu preko računa za mobilne - a samo da bi on što više imao... Ljudi okrenite se duhovnosti, nemojte naplaćivati nešto onoliko koliko ne vredi, vidi neko odgore sve...

Sto lazu

pre 12 godina

Ja kad dobijem 300 evra za izradu sajta koji izgleda i radi kao www.ocistimosrbiju.rs pevam od srece.Da i za izradu istog mi treba najvise 3 dana

Pera

pre 12 godina

Sta kukate da je skupo naplacen sajt,nije skup i to je neka realna cena i nesto ispod.Jos jednom vrli strucnjaci, sajt je uradjen ispod cene,a svi vi koji hocete odlican sajt,javite se mojoj firmi i dobit cete izvrstan sajt i ne bas jeftin ali zadovoljstvo,a jos ako imate i koristi od toga,kosta.

iso

pre 12 godina

cene pravljenja sajtova u inostranstvu se krecu od oko 800e da 2000e i to sve zavisi ko vam radi i kakva mu je reputacija od koje zavisi visina cene, tako da je neobjasnjiva suma od 29000e

Preterano

pre 12 godina

Procena moje firme za ovakav sajt na USA trzistu bi bila

1. 60 radnih sati
2. CMS WordPress ili Drupal ili Joomla - 10,000$

Za ovakav sajt treba dva dana da se napravi grafika i ispregovara sa klijentom sta treba da bude na sajtu. Dan ipo do dva da se napravi jedan dan da se testira i jedan dan da se sve finishira i zavrsi. 7 radnih dana najvise. U USA ovakav sajt moja firma naplacuje izmedju 7 i 15,000$

Nikola

pre 12 godina

Okej, nadam se da kolega "Realni" nije ozbiljan, pošto ove gluposti koje priča su stvarno smešne! Mi ovde ne govorimo o agenciji za svemirska istraživanja ili farmacutskoj kompaniji pa da oni moraju da zapošljavaju "talentovane kreativne ljude bla bla bla", ma i da moraju, valjda ih već imaju zaposlene, neće zbog jednog posla da zapošljavaju nove ljude!
Molim vas, ko god se imalo razume u ovo zna da se dobar sajt može izraditi plafon za 1,000 ili 2,000 evra, sve preko toga je zaista uvreda za ljude koji imaju mozak!
Ovo sto oni rade je klasična pljačka, i ovo Agencija za borbu protiv korupcije zaista treba da istraži i da gospodin MIlosavljević i Dulić za ovo odgovaraju!
Još bolje, da se ne bismo mi prepucavali ovde, dajte nek neko sazna koliko su ljudi iz B92 platili za svoj novi sajt, pa da vidimo je li 29,000 EUR malo ili mnogo!

marko

pre 12 godina

ajde da izracunamo na brzinu, uzimajuci u obzir da mora biti angazovana firma, koja isplacuje licne dohotke u potpunosti, licencirane programe i nekoliko zaposlenih ...

1. Programer - bruto plata na mesecnom nivou - 800e + 400e(doprinosi) - 1200e

2. Dizajner - 650e + 300e - 950e

3. Vodja projekta - 800e + 400e - 1200e

4. Licencirani programi - 1000e (jednokratno)

4350 e za prvi mesec, i za svaki sledeci 3350. recuimo da je za ovakav sajt potrebno tri meseca obrni okreni. nije u pitanju koliko cete brzo da ga napravite, vec je tu i koordinacija, sastanci, strategija i jos sto drugih stvari koje se uvek pojave neplanirano.

to znaci da bi za tri meseca, cirke bilo oko 11 050 evra.

Ova racunica je izvedena ugrubo, i po cenama koje bi zaista trebalo uvazavati. Svi programeri koji se ovde javljaju da bi to uradili za 500e ... mislim da su nerealni.

kada se na tih 11050 doda jos recimo 30% nekakve zarade koju treba da ostvari angazovana firma to mu dodje do 15 000 i to je tako.

ja ne bih angazova kapacitete svoje firme za manje, jer ljudi koji rade kod mene moraju dobiti platu, moraju prehraniti porodicu a isto tako i ja, i jos platiti benzin,telefone,isticanje firme, PDV, ratu za kola, mobilni, servere, laptopove, sokove , tople obroke... ta prica od 500e pada u vodu.

jedini problem je sto ovaj sajt nije radjen po tom principu jer je takav kakav je. za 25 000 sajt bi trebalo da prsti - video, slike, vesti, forumi, kampanje, baze, dizajn...

posao toliko vredi, ali firme fushare.

Antonio

pre 12 godina

Ja sam konsultant u oblasti implementacije poslovnog softvera, ERP-a, i prosečna cena našeg radnog sata iznosi oko 30€. Do sada, najsloženija implementacija na kojoj sam učestvovao, u firmi koja ima blizu 100 zaposlenih, je iznosila oko 7000€, to jest oko 240 sati rada. Ako pretpostavimo, da učesnici tima koji izrađuju sajt nisu tržišno pametniji od nas i ako je i njihova cena radnog sata 30€, dobijamo cifru da za izradu sajta treba oko 830 radnih sati. Bolesna prevara. Najbolniji je taj osećaj bespomoćnosti . . .

Dejan Budić

pre 12 godina

Majko moja, sajt ocistimo Srbiju maksimalno je mogao kostati 1000 evrica i mene licno bi bilo sramota da uzmem i jedan euro vise od toga.
Pozdrav svim revoltiranim kolegama.

djoni

pre 12 godina

aj ne lupajte ko boga vas molim, tolika je trzisna cena ali u dinarima. Za 25000 evra ste mogli brat bratu 20 takvih sajtova da napravite i da onaj ko to pravi bude zadovoljan zaradom

loody

pre 12 godina

hahaha evo linka kolko vam vredi sajt
http://www.sitetrail.com/ocistimosrbiju.com
Da ste napravili grupu na FB posetilo bi vas 10 miliona ljudi.....

todos

pre 12 godina

Umesto da su toliku cifru ponudili skolama kao tri nagrade od koje prvoplasirani dobija najvise i njegov rad da se uzme kao gotov proizvod. Niko ne bi zucno i rekao losu rec zbog toga. Takve sajtove i komplikovanije vec mala deca u osnovnim skolama znaju da naprave, a kamoli stariji srednjoskolci i drugi.
Red bi bio da nas obicne gradjane ne prave vise budalama nego da drzava to jednom za sva vremena obelodani nacin kako je sve moglo tako da bude i podnese krivicne prijave.

DJole

pre 12 godina

mozes da pravdas 25000e ili 250000e koliko hoces ali JA nisam budala. Moj glas dajem opoziciji (dacu i ludom Velji) samo vama u inat I OVAKO MENI SAMO IZ DZEPA a nista u dzep ali da vas vise negledam muka mi je od Zutih. Glasao sam 2008 za vas ali sada necu, Dr. Djincic ce prevrce u grobu zbog vas.

It

pre 12 godina

Moja neka odokativna procena je da ovakav sajt sa svim stvarima okolo kosta onda izmedju 10000 to 15000 eura. Tako da sajt mozda jeste malo skuplji - to jest duplo, ali opet to je rad za ministarstvo to jest drzavu - normalno je da ce tu da se ide sa jacim cenama ;) Mislim drzava nas non stop dere gde stigne, tako da je normalno da joj se vrati koliko je moguce.

Tako da drugovi od 100 do 1000 eura - jel sad malo jasnije kako funckionisu stvari u corporate svetu?

poz, i svako dobro
(malo info-a kako stvari funckionisu u pravom IT biznisu, 19. jun 2011 12:05)

Brate jesi ti uopste pogledao kako izgleda taj sajt? Kao da si kupio kola za 25000 evra koja ne mogu da idu u rikverc, a onda ti neki pametnjakovici objasne da "tako stvari funkcionisu u pravom auto biznisu" ?!
Za takav "biznis" na zapadu imaju drugo ime.

Ocistimo Srbiju...Ali Stvarno

pre 12 godina

ocistimosrbiju.rs kosta 25000 evra...strasno, ako se samo pogleda primitivna forma za prijavljivanje lokacije deponije ko se iole razume jasno je koja je to prevara. Ne postoji ni jedan segment sajta koji bi premasio cifru od 700 evra i to onako preko veze. Definitivno smo dobili jos jednu "prevaru veka" a nije prosla ni godina.

Veroljub Zmijanac - NVO Aktivan život

pre 12 godina

Toliko sjajnih mladih ljudi završava FON, ETF... osnivaju svoje male IT kompanije i trude se da prežive... Inače ceo taj segment postoji i u Nacionalnoj strategiji za mlade, cilj Preduzetništvo mladih i razvoj preduzetništva... svi pričaju o tome.

Kvalitet koji mladi iz IT sektora mogu da ponude je na visokom nivou .. I vi ste pisali o Nordeusu i sličnim firmama koje iz Srbije rade na svetskom tržištu...

Siguran sam da ekipa od 5 mladih sa firmom od godinu dana i sa projektom od 30.000 € mogu sebi lepu razvojnu strategiju da naprave.. nove kompjutere, prostor, da zaposle nove ljude...

Sistemsko rešenje za ovakve više nego tužne primere bi bilo da se na ove konkurse mogu prijave samo kompanije koje imaju npr 2/3 mladih ljudi.

Od ovoga bi svi imali koristi, jer ipak hranimo i razvijamo potencijal naših mladih ljudi.

Voleo bih da čujem i neke druge realne predloge osim kritike...

Marko

pre 12 godina

@malo info-a kako stvari funckionisu u pravom IT biznisu
To pricaj ovima sto obradjuju zemlju.
Templejt se sastoji od sivog hedera,sivog futera,belog contenta i belog sidebara,sivi i crveni font...to je dizajn koji su smisljali godinu dana!?!.Sajt ima par kategorija,ukupno ako ima vise od 30teksta.Ima tu markiranu google mapu i to je sve.Dizajn se sveo na promenu backgrounda hedera i footera obicnog blank templejta.Da ne pricam sto sajt u samom contentu ima slike od 2mb smanjene preko css-a.Sajt ne vredi vise od 300e + ajde za to cimanje oko google mape jos 100-200e preko.Posto se radi za minisarstvo da se zokruzi na 1k eura,naravno neces da naplacujes vladi isto kao i privatnom licu.Ali sve preko 3k eura za ovaj smesan noob sajt je cista kradja.

Nikola

pre 12 godina

HA HA HA.. Jao boze ne znam da li da se smejem ili da placem. Ne moze jeftinije?!!!!! Evo moja firma ce da napravi ISTI ovakav sajt za 5,000 evra, istog ako ne i viseg kvalliteta kodiranja. Ma ajde molim te pricamo bajke ovde, zna se koja je cena cusom CMS-a. Za 7,000 bi im i napravili Android i iPhone aplikacije uz to da ljudi mogu da preko telefona prijavjuju divlje deponije i da se automatski belezi lokacija i koordinate.

Svi znamo kako to ide, ministarstvu je trebao sajt, angazovala je firmu , plati 25,000 gospodin koji je toj firmi dao taj posao za to uzme jedno 10,000 evra u kesu od vlasnika i svima lepo.

I TO SE TAKO RADI U SRBIJI!!!

igorpl

pre 12 godina

Kao prvo činjenica da je gore pomenuti sajt ili bilo koji sajt koji je u ovim aferama pominjan posetilo 300.000 i više ljudi je samo zato što je tu bila neka afera. DA ovo niko nije pomenuo u novinama ili bilo kom mediju nikada ne bi bilo ni 1000 poseta. 99% tih ljudi koji si posetili sajt su došli upravo zato da vide gde je i na šta otišao nekii evrić iz direktno njihovog džepa. KOMUNISTI SU BILI ZLATNI!!!!
E moj glupi narode!

student

pre 12 godina

Ja, kao stručnjak informacionih tehnologija, smatram da su ove cifre preterane. Svakako da za sajt ne treba toliko para. To mi deluje kao da je trebalo nekome da se napune dzepovi, tj. da se neko obogati preko noći.

kontrarevolucija

pre 12 godina

@(Ivan, 19. jun 2011 05:20)
Koja tvoja kompanija i koji biznismeni....nemas pojma,al ajde naucices se....Seo je ono sto kosta,a ne izrada sajta...

Stevka

pre 12 godina

a kolko li ce poseta taj sat da ima posle ove vesti? evo ja sam ga upravo posetio da vidim o cemu je uopste rec. tolke pare su date za dva sajta. jedan jos ne radi a drugi bi i ja koji nemam blage veze sa tim poslom bolje uradio. pa na tom sajtu je nema nista. nema meni, vec se samo kad kad ubaci po neki tekst. sto je najgore, na nekim mestima pise pola na srpskom a pola na engleskom. izgleda da je taj sajt uradjen samo da bi moglo da se kaze da sajt postoji. SPASI SRBIJU IZ LUDNICE, KOSTUNICEEE!

Aleksandar

pre 12 godina

Englezi imaju odlicnu izreku: the quickest way to lose an argument is to overstate your argument. Tako i mnogi na ovu vest o ocitoj korupciji/pljacki/namestanju kontriraju sa `to moze za 100-200-500 evra`. Ne moze, jednostavno za te pare se ne moze dobiti nista iole ozbiljno sem solucije `to ce komsijin mali za 50 ojra`, sto je jedan od razloga zasto nam mnogi informaticki sistemi pucaju svako malo.

Objektivno gledano, ako racunamo da se radi custom CMS sa iole ozbiljnom zastitom, modularnoscu, profesionalno optimizovanom bazom i tako tim stvarima, i racunavsi srpske plate u IT sektoru, navedeni sajtovi bi u izradi kostali do 10000 evra. Ispod toga bi to bilo sklepano, neprofesionalno resenje. Pravo pitanje nije zasto nije za sajt placeno 500 evra, nego zasto je za sajt placeno vise nego duplo od cene izrade istog. Odgovor na to pitanje verujem da se sam po sebi nazire...

Tine

pre 12 godina

Ja radim kao veb dizajner u nemačkoj i ministarstva i slicne institucije su mi česti klijenti. Projekat ove vrste bi kod nas u najbazičnijoj varijanti koštao bar tri puta više, a u zavisnosti od zahteva i ugovorenih tehničkih i ostalih usluga vrlo lako i mnogo, mnogo više. Sa sve razlikama u standardu, visini plata itd. mislim da je 25-29.000 relativno niska cena. Da li znate koliko košta sekund reklame u Srbiji ili jedna prosečna print kampanja? Tužno je da se važnost interneta kao medija, a samim tim i internet usluga u Srbiji do te mere potcenjuje.
(upucen, 19. jun 2011 13:57)

Replika: Ha, ha, garantujem da je ovo komentar službenika vlade Srbije za obmanu javnosti i komentatora ovde, ili neko iz firme za web dizajn iz Srbije koja je baš ovaj sajt uradila.
Nik, te tekst napisan u svojstvu odbrane i drvenog advokatisanja to potvrdjuju kao jedan na jedan.

Vuk

pre 12 godina

U zemlji Srbiji dobar deo softverskih firmi i sl. obične su
praonice novca. Uzmu debele novce uglavnom unapred, sve rastale kako treba, a onda vijaju decu iz komšiluka da odrade posao po bagatelnoj ceni. Dokle bre evropski stručnjaci???

Davor

pre 12 godina

@Flash, jesi li ti ozbiljan? Sajtove slozenije od ovih studenti ETF-a, MATF-a i RAF-a rade kao seminarske radove. Pored svih drugih obaveza koje ima, jedan student takav sajt mora da zavrsi u roku od neka 2-3 meseca, i to nije ni najmanji problem. Pobogu, ovaj sajt koristi vec postojeci open source CMS, tako nesto je studentima obicno zabranjeno, jer bi takve seminarske onda zavrsili za TRI DANA!

Cena je urnebesna, najblaze receno. 26.000 evra za sajt. Posecna mesecna plata programera u Srbiji je manje od 1000 evra, sto znaci da je u ovaj sajt ulozeno najmanje 26 radnih meseci? Sajt koji prosecan student informatike moze da uradi za stotinjak sati? "Strucnjaci", molio bi vas da prekinete da lupate gluposti vise ovde, ima nas i koji znamo o cemu pricamo.

Ko o cemu lopovi o postenju

pre 12 godina

Za (Ivan, 19. jun 2011 05:20)


Joj Ivane idite iz ove zemlje i ti i tvoji uspesni ljudi i biznisi molim vas . Al necete nema sanse ovde ste se lepo uvalili da pljackate . Hajka se ne vodi protiv biznisa nego organizovanog kriminala i slobodno neka idu preko grane srecan im put . Nama ti domaci sposbni ljdu i biznisi nista netrebaju nama trebaju strane investicije i firme da naprave konkurenciju i spasu nas od domace oligarhije . A umesto portala mogli su da naprave obicne sajtove za 200 do 300 evra ili jos bolje mogli su ljudi telefonom da prijave lokacije tih deponija a da za 29.000 evra plate ljude da te deponije uklone . Ovako ce sve te prijavljene deponije ostati tu gde su jer se nema sterdstava za njihovo uklanjanje . Al ovde se radi o klasicnoj pljacki i to je svima savrseno jasno .


Tako da ti prica ne pije vodu . Tvoja firma slobodno neka trosi koliko hoce novca na svoje portale ( jel ih i tvojoj firmi izradjuju godinama ) ako smatra da su joj potrebni . Cak i da su te cene realne isti efekat se mogo postici i sa obicnim sajtom od par stotina evra . Drzavni novac ne moze da se rasipa tek tako zato sto direktor javnog preduzeca hoce da nabaci posao svom rodjaku ili prijatelju to je krivicno delo i mora se vrsiti hajka na njega .


Ne mogu da verujem da jos ima ljudi koji veruju u bajke nasih politicara i tajkuna .

Forbes 500 Programer

pre 12 godina

Zavisi... o čemu se zapravo radi. Da li se radi samo o izradi sajta ili se isporučuje kompletno rešenje (uključujući i hosting i security i sl.)

ako se radi samo o izradi onda zavisi da li sajt rade profesionalci ili amateri. Ako sajt rade profesionalci, onda se sajt napravi efikasno i kvalitetno i košta negde 1/3 cene rada amatera. Razlog je jednostavan, efikasnost amatera je ravan nuli, kvalitet uglavnom još lošiji... i dok se okreneš skupi se astronomski trošak. Vrhunski profesionalci rade 20x brže, efikasnije i daleko kvalitetnije od amatera i čak i ako svoj rad naplaćuju 10x više ukupna cena projakta bude manja. E sad najveći problem je što kod nas profesionalaca skoro da i nema, a onaj mali broj profesionalaca koji još nisu pobegli preko grane su uglavnom toliko zauzeti da ovakve državne projekte ne uspeju ni da registruju...

Inače 30k eur za sajt je uvek mnogo, za neku web aplikaciju koja sem sadržaja ima i druge elemente je uglavnom malo (to košta na stotine hiljada a ponekad i nekoliko miliona) ali za CMS sajt je više nego mnogo, ma ko ga radio i za bilo kakve potrebe.

Čist amaterizam kao i sve ostalo na balkanu.

Sin Bludimir

pre 12 godina

(Preterano, 19. jun 2011 14:09)

Cena sajta je jako nerealna, to je posao od par stotina eura, ali ovo sto si napisao takodje nema veze sa realnoscu. Prvo sajt ne moze da se napravi za 60 sati, drugo ne razumem kolika ti je astnica onda, 150 dolara?

Elem totalno debilan komentar, koji da sam na mestu B92 ne bih ni objavio. Nema veze sa mozgom i realnoscu...

Dosta vise demagogije

pre 12 godina

Ne znam koliko su kompleksni ovi sajtovi i koliko dinamickog sadrzaja imaju, ali s obzirom da je u pitanju zvanicni drzavni sajt gde treba odraditi posao profesionalno, pretpostavimo da su sajt radile tri osobe (UI, back-end i DB), od septembra 2010 do jula 2011 to je 10 meseci po 3 plate kvalitetnog profesionalca, znaci minimalno 1000€ - za potrebe ovog primera, iako bi u realnosti bilo vise - i dolazimo do minimalne cifre od 10 x 3 x 1000 = 30.000€. Zasto ljudi imaju problem sa ovom cifrom?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Bojan NS, 19. jun 2011 14:45)

Zato sto posao nije odradjen ni profesionalno ni kvalitetno, nego na nivou Joomla sajta od 1000e.

A i tvoj komentar je u startu nevalidan jer si sam priznao da ne znas koliko su kompleksni ovi sajtovi i koliko imaju sadrzaja. Zasto nisi zakljucio da je bilo potrebno mesec dana po 3 plate kvalitetnog profesionalca = 3000e? Ili 24 meseca po 3 plate kvalitetnog profesionalca = 72000e ?
Da ne pominjem da nisi uracunao cca 67% poreza na platu, posto valjda racunas 1000e kao neto platu i valjda podrzaumevas da drzava svoje programere ne placa na crno.
Blago nama sa strucnjacima kao sto si ti ...

simke

pre 12 godina

Onaj Dulićev sajt realno vredi oko 1500 evra, više ne!!

Ne znam kako ih nije sramota da kradu ovaj napaćeni narod i dokle misle raditi tako?

Zar se nijedan od njih nije upitao da li postoji život posle ovog tj pakao, što su oni i zaslužili!!!

pozdrav poštenoj Srbiji od poštenog građanina!!

Jedna webdizajn firma

pre 12 godina

Sramota!
Sajtovi nase kompanije koji imaju vece mogucnosti od ovog kostaju najvise 5000 evra. Pa ovaj sajt nema ni mogucnost komentarisanja i interakcije sa korisnicima, autori sajta ocigledno nisu culi za web 2.0. Socijalne mreze i umrezavanje da ne pominjem.

Pa na ovom "naprednom" sajtu kad kliknes na promenu pisma uvek te baci na index umesto da te ostavi na stranici koju si do tad gledao ?!?
Sistem je dozvolio upload slike od 2MB rezolucije 2500 x 2000 pixela koja se onda prikaze u holderu od 365 x 273 ?!? ( http://www.ocistimosrbiju.rs/srl/Veliko-spremanje-Srbije-u-Pancevu-965-c74-content.htm )
Pa vec je to dovoljno da se ugovor raskine zbog loseg uradjenog posla i nepoznavanja osnovnih principa projektovanja i optimizacje modernih sajtova. Ajde da je sajt kostao 500e pa da kazem za te pare nisu ni mogli da dobiju bolje, ali 30 000 evra?!?
Da ne pominjem sad ruzni retro dizajn, posto je dizajn ipak stvar ukusa. Ali ovaj sajt je ruzan.

Vedrisha

pre 12 godina

Mogao sam ja da im prodam moj sajt koji je do sada imao preko 2 miliona poseta iz regiona za manje para :D
Neverovatno kakva bezobrazna prevara!
Bash bi voleo da upoznam tog "Majstora" koji pravi sajt za tolike pare :D
Strashno!!!

Šaperov producent

pre 12 godina

Moja mesečna plata je 800 evra u najjačoj srpskoj reklamnoj firmi (čitaj: Šaper). Ne hvalim se. To znači 4,5 evra na sat. Minimalac u SAD je $3/h, tj. 2,1 evro. Zarađujem 0,9 evra na sat više od americkog minimalca, sa London School of Economics i još ponekim zvanjem, posle 3 godine rada kod Šapera u produkciji, gde milione ostavljaju državne firme. Nije mi pravo, ritam kao konj, iznajmljujem gajbu, moram s cimerom, nemam za kola i stambeni kredit, imam 31 god.

Nekome možda zvuči super, ali nije.

Profesor Ivan

pre 12 godina

Kolika je kradja u pitanju i koliko su svesni toga u tzv Ministarstvu (napisao sam tzv, jer u zakonu o Ministarstvima nije predvidjeno da se krade od drzavnih resursa, citaj: Budzeta koji putnimo svi mi) najbolje svedoci to da im je argument broj poseta!? Kako je neko vec napisao, radi se o fiktivnoj kategoriji! Koja se moze izmisliti. A dobro znamo kako nasi ministi lazu. Recimo izadje Dinkic i kaze svi dobijate 1000 evra od drzave, i svi odusevljeni i dobise te pare... Izadje Dulic i kaze sajt vredi toliko! I stvarno vredi, svi mu veruju... Ovde je i rec ministra nesto sto ima snagu zakona!

Da ne duzim.
Renomirani sajtovi za procenu vrednosti kazu sledece:
"getting 4950 pageviews per day" Dakle, oni koji se bave webdizajnom znaju sta znaci "pageviews" a sta "unique visits"... Naravno ni jedan od sajtova za procenu ne kaze ta taj sajt vredi vise od 14.000 dolara... (sto je takodje precenjeno)

A kada se doda tome da sam i ja, kao i drugi obisao taj sajt da vidim na delu kako se krade i kako se lopovluk ozvanicava onda je jasno da je mali broj onih koji su otisli tamo da bi "cistili" Srbiju.

SG

pre 12 godina

Ovo je čist primer korupcije.
Policija treba da se pozabavi ovime!!!
Istina je da se sajtovi ovakve vrste prave za cenu do 2000 EUR.
Pošto je neracionalno potrošio novac Milosavljević bi trebao na sud.
Ima li kraja prevarama koje neće biti sankcionisane.
Za tu cenu možete kupiti lepu kuću na selu u Vojvodini, sa pomoćnim objektima.
Neki programeri rade ceo život i ne mogu da kupe kuću, jer ne mogu da uštede taj novac.
Imam nekolicinu prijatelja, vrsnih programera, koji bi Vam za tu cenu napravili sajt...
A da ne lupetam, nadam se da je merodavno to da sam po zanimanju elektro inženjer.
Inače sajt ovakve namene se pravi u roku od desetak dana.
Mogli ste dati studentima da Vam za diplomski rad naprave besplatno sajt!!!!!!!
Da ne pominjem da Vaše projektovanje puteva, železnica i vodovoda treba da studenti odrađuju za diplomske radove sa svojim profesorima, a država treba za uzvrat da im obezbedi međunarodna usavršavanja, opremu, posao...

Miloje Sekulic

pre 12 godina

Pozivam javno Ministarstvo da kao studiju slucaja na mom blogu pokaze kako doci do "..posete od 300.000 ljudi" za par meseci od kada je lansiran sajt i ilustruje to Google Analyticsom ili bilo kojim drugim alatom koji koriste. Objavicu originalan materijal koji mi dostave bez svojih komentara.

Sale

pre 12 godina

Kao što nov auto može da se kupi za od 10 do 500 hiljada evra (pa i više) tako se slično može reći i za sajt. Drugim rečima, ne postoji jasna granica koliko sajt može da košta i sve to zavisi od kompleksnosti. Sada vlast pokušava da nas ubedi kako su ova dva sajta dovoljno kompleksna da to opravdava cenu od 25-29 hiljada evra. Pošto sam "kompjuteraš" i programer već 10 godina, mogu samo da kažem da sam sajt po meni ne vredi više od 2-3 hiljade evra. Sam interfejs je klasičan CMS (čije izrade koštaju do 500e) plus je možda urađena neka pozadinska baza podataka koja će čuvati podatke o nekim evidencijama i da kažemo da to poveća cenu na 2-3 hiljade. Šta čini onaj ostatak para do 25-29 hiljada meni je nepoznato jer nisam video konkretno (tehničko/stručno) objašnjenje za to. Ovde ima dosta ljudi koji bi stručno objašnjenje razumeli pa ne vidim problem da se takvo objašnjenje zaista i prezentuje narodu ako već tvrde da postoji. Za sada smo čuli samo objašnjenje tipa "kako je to visokosofisticiran sajt i to mora toliko da košta bla bla". Po meni ovo liči na klasično izvlačanje budžetskih para u privatne džepove. Odavno je poznato da retko ko u Srbiji otvara frmu zbog poštenog rada (a i ako otvori onda brzo propadne) već da se firme otvaraju kad se nađe neka "kombinacija" sa državom da se nešto odradi preko "naduvanih cena" pa onda dele profit.

Valo Kin

pre 12 godina

PRVO ovo pre svega ima samo slovo P od PORTALA

DRUGO i ja bih imao 300.000 poseta da sam imao toliki budzet marketing (tv reklame, bilbordi, brosure,...)

TREĆE u zavisnosti od vremenskog perioda za koji se meri broj poseta moze se utvrditi i efikasnost same akcije (smatram da je ovaj broj poseta sa svom reklamom i marketingom koji je odradjen , bez da ulazim u to da li su posete unikatne ili ne, SRAMOTAN)sa mesečnim budzetom za marketing od 2000 eura moguće je dostići posećenost oko 100.000 unikatnih poseta mesecno

ČETVRTO sama izrada portala uz sve resurse koji su dostupni, pa bio on i 10 puta složeniji od ovog koji je odradjen u ovoj zemlji može da se urade u najskupljoj varijanti za duplo manje pare i da ostatak novca bude upotrebljen za marketing - stručnjaci iz online poslovanja bi postigli i bolji efekat od onog koji se navodi u članku uzimajuci u obzir vremenski period od 3 meseca.

SVE JE OVO FARSA I BAHANLISANJE NAŠIH DRŽAVNIH USTANOVA I SLUŽBENIKA, VERUJEM DA JE I U OVOM POSLU BIO POSREDNIK BRAČNI PAR MITO I KORUPCIJA, JER LJUDI OVDE NE RASPOLAŽU RACIONALNO SREDSTVIMA DRUŠTVA I DRŽAVE I MISLE SAMO O LIČNIM A NE I O DRUŠTVENIM INTERESIMA.

@IVAN
Ivane na osnovu onog što si napisao u svom postu mogu samo da zaključim ili da nisi stručnjak iz ove oblasti i da te za tvoj portal stručnjaci šišaju kao ovcu ili da si se ovim člankom osetio prozvanim. Ovo misljenje je na osnovu pretpostavke da milione trosis samo na izradu i odrzavanje portala, ne za marketing.

prosecna inteligencija

pre 12 godina

Kako je nasem narodu u krvi da odma krenu da pljuju, svi znaju da rade sve zato smo i ovde gde jesmo. Necu da kazem da je cena od 25000 E taman realna al sa obzirom za strucnjaka Marka koji bi uz garancije napravio sajt da radi u roku od 24h i ostale stricnjake za nekoliko stotina evra pocinjem da verujem da je cena skoro ok. Za svoj posao pravim sajt i probao sam sa nekim varijantama za par stotina evra i to ni na sta ne lici, morao sam na kraju da dam oko 2000e jer ne mogu da priustim vise iako sam ostao uskracen za par stavri koje sam htio imati. web dizajneri koji bi da rade sajtove za 300 e me vishe ne zanimaju jer je njihovo znanje uglavnom brlo oskudno iako oni sa time ne mogu da se pomire

jovana

pre 12 godina

Niko nije odgovorio koje firme su pravile ove sajtove, ko su vlasnici, a ko realizatori sajta. Takodje se postavlja pitanje da i je i kad bio raspisan tender. Ako nije bio raspisan po kom osnovu nije raspisivan, ako je bio raspisan ko se sve prijavio i po kom osnovu su tender dobili oni koji su ga dobili.
Po Zakonu o slobodnom ptistupu informacijama od javnog znacaja ova pitanja moze svako, i pojedinaci i firme, da postavi ministarstvima koji su narucili sajtove, ministarstva moraju da odgovore za 15 dana, a ako ne odgovore onda se trazi intervencija od Poverenika za informacije Rodoljuba Scabicha, koji ima nacina da ih ubedi da odgovore na pitnja. Kada se dobiju zvanicne informacije, onda je moguce podneti tuzbu protiv ministarstava i odgovornih lica, pocevsi od krsenja procedura, sumnje na korupciju itd. Doduse, kakvo nam je sudstvo postoji verovatnoca da ovakvi predmeti skupljaju paucinu po fjokama, ali nikad se ne zna - vremena se menjaju.

Programer

pre 12 godina

...Zasto ljudi imaju problem sa ovom cifrom?
(Bojan NS)

Bojane, sa ovom cifrom problem imaju i ljudi koji se razumeju u tu problematiku...

Ebay, Yahoo, Ford, Wall Street Journal, Sony, People Magazine, Samsung, NYTimes Blogs, CNN, Network Solutions, General Electronic (GE)...ovi svetski poznati brendovi koriste Word Press (Open Source) koji je potpuno besplatan a vec je, gle cuda davno izmisljen. Dakle, GUI i BackEnd su na tacni a naravno da je trebalo zaposliti 2 programera koji ce to da doteraju i prilagode potrebama.
Mislis li da je 25k normalna cifra za to?...sta onda da misli hirurg koji radi za jedva 1k mesecno i spasava onoliko zivota...

Ovde se radi o cistoj kradji...presipanju u necije dzepove i nemoj da se lazemo.

Da ja vlada normalna kao sto nije...formirali bi tim programera koji bi pravili sajtove za SVE vladine agencije...i ne samo sajtove vec za sve sto treba u vezi racunara...ne bi bilo tendera i kojekakvih mucki a ti ljudi bi onda mogli biti adekvatno placeni.

acinic

pre 12 godina

Mozda su mnogi isli po direktivi, prisilno. Ne dobrovoljno da ciste! Ocigledan primer neracionalnog trosenja para poreskih obveznika. Kakav bre crni sajt. Gradjani nemaju za hleb. Sve bih ja to istrazio. Veci problem je korupcija i lopovluk. Ne divlje deponije. Ja ne znam ni za jednu divlju deponiju. Gde su te deponije? Mora da zivim u Diznilendu.

Siki

pre 12 godina

Evo moje ponude svima vama koji tvrdite da ste stručnjaci, da radite za razne strane firme, nudite posao svakom ko može jeftinije i branite ovu cifru kao sasvim realnu pa čak i kao nisku:

Ja ću vam svaki posao istog ranga kao što je sajt ocistimosrbiju.rs napraviti za 1000 EUR u roku od pet radnih dana. Sertifikovani sam ZCE (ako ste u poslu onda znate šta je to), javite mi se i ja ću vam poslati svoj CV i link na svoj sajt.

Ili još jedna ideja: ajd da objavimo projekat na freelancer.com -u i da vidimo kakve ćemo ponude dobiti. U bilo šta se možemo kladiti da će cifre biti između 200 i 800 dolara, a ponuđači će biti firme koje imaju na stotine 10/10 ocenu, bave se isključivo programiranjem i nisu osnovane pre nekoliko meseci.

Nemojte zaboraviti da u trenutku kad je objavljen članak o skupom sajtu u funkciji je bio sajt koji stvarno može dete od 10 god. napraviti u frontpage-u, samo nekoliko dana nakon toga po hitnom postupku je postavljena aktuelna strana, tako da nas manite sa 4 programera i 4 meseci.

Nikola

pre 12 godina

Brate Ivane, da li si primetio da sajt OcistimoSrbiju.com je uradjen u joomli, a verujem i da ce ovaj sa brendovima biti. Ako tvoja kompanija pravi CMS itd. onda ok, ali ovi to ocigledno nisu uradili, a naplatili su kao da jesu.

jaran

pre 12 godina

Da li je neko i gledao open sors resenja sa sourceforge free ponude softvera, alfresco ocument management system je free i sve funkcionalnosti koje su sajtom prikazane, pomenuti softver moze resiti. Kada se pominalo raspisivanje tendera, da li je zahtevana neka metodologija, i koja je bila?

ll1

pre 12 godina

To vam je isto, kao i sve druge stvari gde nasa vlada trosi nivac, ja verujem da je i kilometar puta skuplji 2 do tri puta, mosta nego igde u svetu. E ako udjemo u Eu, imacemo 3 Milijardegodisnje i kako kaze predsednik i sve cemo sa tim resiti (podelicemo na kojekave projekte) koji nikad nemogu da se naprave, pa gde su man strucnjaci, zar mi nismo 'najpametniji'?
Narod treba da ostavi sa tim najpamenijim, jer ima malo zemalja gde vlada na tako primitivan nacin pljacka i zaduzuje taj simoromasan narod, nece ni püar generacija da se izvadeInfrastrukura, zdravstvo, prosveta, sve je ispod zemlje
Glavno da kaze predsednik da tajkuni treba da urade neki most, ili da se bogate na racun plata, to je toliko jadno da nemam reci

Luna

pre 12 godina

Ovo je velika cena za CMS sajt. U ovoj zemlji visina novca za neki posao nema veze sa strucnoscu.
Kad su u pitanju tenderi za ovakve stvari mislim da je uzalud pomisljati da ja sa svojom firmom mogu bilo sta da uradim cak i da sam ponudila manju cenu.
Kada se u nekoj "normalnoj" pravnoj drzavi urade ovakve stvari (kada su cene za odredjene usluge mnogo iznad ili ispod proseka za tu vrstu usluga) za veoma kratko vreme razne komisije obave razne nadzore i javno objave svoje rezultate ispitivanja.

Jelena

pre 12 godina

Bila sam na jednoj od akcija "Očistimo Srbiju", organizovanoj u Beogradu. 99% "volontera" bila su deca koju su nastavnici prozivali da vide ko je došao. Što da ne, i to je još jedna radna subota kojom se nadoknađuje štrajk. Pojedinci koji su zaista došli svojevoljno, mogli su da se prebroje na prste jedne ruke.

Kao i većina ljudi, laik sam, i ne razumem šta opravdava cenu od 25 000 evra. Ali, isto tako, ne razumem zašto moramo da manipulišemo informacijama, zašto poreznici ne mogu da imaju uvid u to na šta se troši novac iz državne kose, a pogotovo ne mogu da razumem zašto je glavni argument onih koji sve to razumeju: "Vi koji radite za 200 evra, to ne možete da razumete". Pa nije cena sajta 2 500, već 25 000!

ceda

pre 12 godina

Olivere, svi ti ljudi su posetili tvoj sajt ne bi li videli sta na njemu toliko kosta! Da je novac ulozen na pravi nacin, Srbija bi bila stvarno cistija, a ovako... Nadam se da ces jednom odgovarati, ne toliko zbog toga sto radis, nego zbog toga sto NE RADIS!

Milomir

pre 12 godina

Ma 7,5 miliona web dizajnera shirom sveta treba da bude sramota, shto nisu upuceni u cene svojih proizvoda. Ochigledno je da 7,5 miliona Srba spremno placati i do 100 puta vishe za sajtove ovog kvaliteta. :-P
A ja sam tek budala, jer sam komshinici napravio sajt za dzabe, a palachinke josh dobio nisam.

Aleksandar

pre 12 godina

@Flash, ako si ti zavrsio fakultet, bilo koji ne mora ETF, onda ova drzava ne mora da brine za buducnost - deca joj nepismena izlaze sa fakulteta.

Vladimir Trbojevic

pre 12 godina

Citajuci clanak "Sajt ne moze ispod 25.000 evra" nije me mrzelo da vidim kakve su cene ovde u Engleskoj gde zivim. Vrlo lako nasao sam jednu kompaniju, koja prvenstveno ima svoj sajt, sto se ne moze reci za kompanije koje su ili prave sajt za razna ministarstva, i koja mi je dala cenu of £345 + VAT. Link do sajta te fime je:

http://www.tricyclemedia.co.uk/

pa pogledajte sami.
Izgleda da su nasi ministri ili nesposibni ili pokverenjaci ili i jedno i drugo!

gordijanus

pre 12 godina

moze jeftinije, ali sto rece beko pre neki dan, treba drzavi dati reket... i onima koji je predstavljaju u javnim preduzecima...a postave li ih stranke....dok svako uzme parce kolaca, 25 hiljada za cas ode...

xeno

pre 12 godina

Zar u akademskim institucijama stvarno nema niko ko moze da napravi sajt i tih 25.000 se preusmeri ...
Hmmm... pristojan server, mozda cak i mali klaster moze se napravi za te pare, malo cisco opreme za neku laboratoriju ? Ma nesto .. zomg ...

Srdjan

pre 12 godina

Zakon o javnim nabavkama definiše različite postupke za nabavku male i velike vrednosti. Granica je prošle godine bila 2.9 mil dinara. Ako je nabavka preko ovog iznosa onda se raspisuje javni tender na koji svako zainteresovan može da se javi. Ako je vrednost nabavke ispod ovog iznosa onda se ne raspisuje javni tender nego kupac poziva tri firme po svom izboru da dostave ponude. Jedna firma dostavlja ponudu po unapred dogovorenoj ceni (2.899 mil dinara) dok druge dve samo statiraju sa skupljim ponudama - u žargonu se to zove "uslužna ponuda". Zato se cene za oba sajta (i ko zna još koliko sajtova) vrte oko 30000 eura. Onda firma koja je dobila posao angažuje nekog klinca da napravi sajt za 500 eur, a ostatak love se podeli između kupca i prodavca.
Sve je urađeno po zakonu, svi su čisti kao suza, a građani i budžet Srbije opljačkani.

Goran

pre 12 godina

Nisu te sume slucajne, kako mi se cini. Ima neka zakonska fora da sve nabavke manje od 3.000.000 RSD idu bez tendera ili tako nesto. Ako neko nesto zna neka o tome neka napise. Mislim da se ova finta maksimalno eksploatise kad je rec o budzetskom novcu... A kad smo kod cene, siguran da je realno mogla biti visestruko manja...

гром

pre 12 godina

Кад су погађали, погађали у динарима а дактос, уобичајено, писала евре. Ови после у плаћању конвертовали у динаре. А 25 000 је остало 25 000.
Еееееееееее! Народе мој. Ови нас баш добрано за.....ју.

Nenad

pre 12 godina

Pa posetilo je sajt 300000 ljudi samo zato jer je htelo da vidi tu megalomaniju od 29000 evra ne zbog neceg drugog lezilebovici jedni!

ll

pre 12 godina

Pa to se vidi, da to rade vladini ljudi. Zasto ne date da vam naprave ponudu programijeri iz Evrope, ako su nasi toliko skupi, a naravno da su skupi, kada treba da dele novac i naravno posto su najpametniji, takve pameti nema u svetu, to se zna
sramota da uopste se pise o tome, nego da se uzme i naprave par zatvora, da bi imali mesta, svi ti lopovi, mozda ce neko nekad da dodje i da rascisti, pa da bi pripremili mesta za lopove ove iovako siromasne i nerazvijene 'drzave'

Portalac

pre 12 godina

@Ivan

Ja sam radio par portala i mogu ti reci da u Srbiji normalne firme nisu spremne da plate 25.000+ evra za tako nesto. Ako izvuces 3.000 smatraj se srecnim. Naravno ovo ne vazi za drzavne sajtove, tako da ako neka agencija ima veze u vlasti oni ce i dobiti taj posao. Naravno za velike pare. A da ne spominjemo kako su i dobili taj posao. Gde je bio objavljen tender? Na nekom sajtu ministarstva ili vlade Srbije. Ovakvi tenderi bi morali da se objave i u novinama i na popularnim sajtovima tipa b92 ili rts. I firme koje objavljuju tender za nabavku wc solji se vise potrude oko njega.

лопове један

pre 12 godina

Пише "Учитавамо локације" већ 20 минута. Све мислим учитаће неки свемирски брод...

tanja

pre 12 godina

Ja radim u Nemackoj i trenutno menjamo sajt cele firme (drzavna institucija). Cena za prilicno slozen sajt sa Typo3 CMS-om i sa 10 razlicitih modela stranica je 8.000 Evra.

Milutin Mladjenović

pre 12 godina

Vlada: Sajt ne može ispod bar 25.000 evra>>>>

P.S.Sada sam obišao sajt "Halo oglasi", tamo sam našao jednosoban stan od 32 kvadrata(preko puta pijace DJERAM) za samo 25 hiljada evra.
Tako da, ili su sajtovi poskupeli 25 puta, a stanovi za 50 % pali. Ili neko treba da ide u zatvor, ali nema ko da to procesuira, jer vlada drži i policiju i sudstvo, pa mogu da se sa nama gradjanima ovako sprdaju.

Milos BG

pre 12 godina

Ponekad, kada imam vremena, posle posla napravim neki sajt - evo sada imam cenu - 25 000 eura, do sada je islo par stotina... probacu sa 25 000, bicu zadovoljan i sa 20 000...

Velja

pre 12 godina

Marko je reko sve da se ne ponavljam. Jedino sto se tu malo radilo to je ovaj deo sa google maps apijem i mozda malo nesto oko ovih dokumenata. U najgorem slucaju nedelju dana. Ostalo pokriva bilo koji cms. Jomla ili Drupal i jedan Pakistanac moze to i jeftinije od 1500. Ali ne bih se ljutio da su platili i 8k. Sve ostalo je kradja.

Nikola

pre 12 godina

Dobro ja sad stvarno ne mogu da ostanem nem na ove koji nam objašnjavaju koliko košta zaposliti ljude, plaćati ih 3 meseca itd, itd!
ja stvarno ne razumem zasto neko ima neopisivu želju da priča gluposti, a nema pojma!
Dakle recimo da je ministarstvo angažovalo marketinšku agenciju, ili firmu za izradu sajtova, kako god hoćete je nazovimo, koliko ona moze imati radnika 5, 6 max sa vlasnikom!
Valjda oni imaju još neke poslove osim ovoga sa Vladom, valjda 3 meseca, njih troje ne rade samo 1 sajt, drugo ma šta mene briga kolike su njihove plate za 3 meseca, šta našli državi (tj. građanima ove države koji plaćaju porez) da namuzu plate za svoje radnike za 3 meseca, lepo.
Znači koja god firma da se prijavi za posao sa državom ispostavi joj iznos za 3 bruto plate svojih radnika da im ona plaća, ponavljam, firme ne rade 1 projekat svim svojim kapacitetima 3 meseca, pa šta znači bilo koja druga kompanija iz sektora usluga (banke, arhitektonski biro, građevinska firma...), čim dobije jedan projekat, ona baci sve ljude na taj jedan, i odma za njega traži minimum plate za sve svoje zaposlene, za vreme trajanja projekta, ma dajte molim vas!
A što se tiče 250,000 ljudi koji su izašli da počiste Srbiju, ljudi pa da li ste vi normalni, pa kapirate li da to nema nikakve veze sa sajtom, to ima sve veze sa tim što su "nabacili" Novaka Đokovića za kampanju, pa o čemu više vi pričate!
A ovi što nas ućutkuju, pa nije ETF jedini fakultet, znamo i mi sa drugih nešto, da svi ćutimo kao što ovde neke kolege preporučuju, u ovoj državi bi krali još više, najbolje da svi ćutimo i okrenemo glavu na drugu stranu, dok oni razvlače naše pare.

ninja

pre 12 godina

sad cu da vam objasnim neke stvari...sajt nekog supermarketa, kao npr tehnomarketa moze da kosta najvise 25000 evra iz razloga sto mora sa njega mozes da kupujes razne proizvode, ima odredjene protokole placanja i fakticki pored tog dizajna on ima u sebi i program koji regulise njegovo funkcionisanje, jednostavi (dulicevi) sajtovi u kojima imas info, about us, galerija, kontakt mogu maksimum maksimuma da kostaju 5000 evra i to pod parolom da ih je radio neki web dizajner koji tu cifru moze da naplati na konto svog imena. ovo su vam prave cene, i ptice na grani znaju da je ostatak otisao u finansiranje stranke.

život je nepravda

pre 12 godina

Koji je ovo lopovluk... Ja radim sajtove, al ovo ne vredi ovoliko... Par stotina evra, hiljadu dve u vrh glave ovo vredi... U današnje vreme požude za novcem stavio bih naglasak na one koji su naplatili ovo ovoliko, dakle ne na vladu... Imaju li srca da naplate nešto toliko što ne vredi toliko?... Po meni su isti sa Karićem/Mobtelom koji nam je otimao pare i crkavicu preko računa za mobilne - a samo da bi on što više imao... Ljudi okrenite se duhovnosti, nemojte naplaćivati nešto onoliko koliko ne vredi, vidi neko odgore sve...
(Sasha, 19. jun 2011 03:56)

Ali Saša,zgodne ribe ne padaju na duhovnost.Nego na duhovitost.I LOVU.

Milko

pre 12 godina

"... kažu da je posao je pravno valjan..."

Moguće. Toliko glupi niste da o tome ne bi poveli računa.
Ispravnpst posla neje samo u tome da li je "pravno valjan".

Kažite vi ko su vlasnici firmi koje vam rade poslove i kakve su im veze sa ljudima iz vlasti.

dr ciki

pre 12 godina

Evo, ocigledno da drzavna ustanova u Srbiji ne moze da napravi site za manje od 20.000 evra.
Evo primer koliko RZZO placa site...

http://www.pistaljka.rs/home/read/116

Cmok Toronto

pre 12 godina

Novi sajt Narodne skupstine Srbije je dzabe..
.http://www.parlament.rs/%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%88%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0.1.html
Ali uz pomoc...
The development of this website was made possible by the support of the American People through the United States Agency for International Development (USAID). The contents of this website are the sole responsibility of the National Assembly of the Republic of Serbia and do not necessarily reflect the views of USAID or the United States Government.

Vladan

pre 12 godina

Jos jedan sajt od 25.000eur je http://www.snagapacijentima.rs. Objavljena je fakturu koju je RZZO platio na iznos od 2.5 mil dinara. Ovo su male nabavke, tender ne postoji, vec ponudjac trazi ponudu od 3 firme po sopstvenom izboru.

Maree

pre 12 godina

Naravno da mogu da naplate 30000eu za sajt koji je relativno jednostavan i nista ga ne cini "teskim" ili cak ni dizajnerskim poduhvatom. Studenti VETSa su ovo mogli da naprave kao seminarski rad za dz, da istina, ali takodje je istina i da sajt, kao pojava nema neku odredjenu cenu na trzistu i ako se izvodjac "nagodi" da ga odradi za eu3000000 a bude najjednostavniji sajt na svetu, niko tu nista ne moze da uradi. Da, svi znaju da je rec o - daj potpisi racun, delimo na 40-60 posto, svi srecni, samo jezik za zube. Ali sta sad sa tim? Pa i ovako i onako znamo da su svi koji su zaposleni u ministarstvu lopovi i malverzanti, koji pljackaju sopstveni narod, bez sramote, i isto tako i bez ikakvog znanja u oblastima koje bi trebali da obavljaju. Tako da nama je svima jasno da nas kradu, i oni to ni ne pokusavaju da sakriju nesto bogzna kako. Naravno ako ih pitate, reci ce boze svasta, kako smete da me pitate. Ali njihova dela su vise nego ocigledna i jasna. POENTA JE STO MI TU NE MOZEMO NISTA DA UCINIMO, NJIH STITE NAJVECE MAFIJE U ZEMLJI, DRZAVA I POLICIJA. Mi...mi smo tu da nas deru dok ne lipsemo...zato prestanite da budete tako samozivi i da mislite da postoji neka tamo "pravda" za vas, pravda je izmisljena rec i ne oznacava nista, ne meri se nikakvim jedinicama, ne moze se uhvatiti, pokazati na nju...itd, zato prekinite da zivite u zabludi, ovo je svet u kome jaci pas jede slabijeg i nista vise.

Mario Bros

pre 12 godina

Pričamo o kapljici u moru. Dnevno u svakoj opštini, javnom preduzeću, na svakom konkursu,tenderu, deviznom kursu.., znači desetne hiljada ljudi sa kravatom se okoriste. I sada ja da češljam ovu kapljicu, ili par njih.

Ja bih da mi građani protestujemo na ulicama ali ne tražeći izbore jer je to još jedno zamlaćivanje, nego da tražimo samo poštovanje zakona i pravila. To nije ni protiv koga već samo javni pritisak na sve organe od strane građana. Za poštovanje zakona ne trebaju pare iz budžeta, i tu nema opravdanja za ovakvo stanje, i to što svi samo gledamo.
Pre neki dan vest kako se neki funkcioneri i crkvenici stide opanaka, i tradicije, nisu došli na smotru 4k dece u nošnji u Beogradu. Tako se i mi stidimo svih šetnji, protesta, pobuna, a svi u Evropi kojoj težimo to baštine i ne čekaju zadnji momenat za miran protest ZA SEBE, a ne protiv nekoga.

Sinisa

pre 12 godina

@marko

Sto se tice licenciranog softwera niste upravu. Zasto? Pa ne kupuje se software za svaki projekat nego kada se otvara firma. E sada ako je firma otvorena posebno za ovaj projekat to je drugo, a i programi su malo skuplji. Sto se tice plata tu podrzavam ali problem je u sledecem. Ozbiljna firma ne zivi od jednog projekta i samo na njemu da radi 3-4 meseca. Zasto? Prvo klijent ne isplacuje sve pare odmah, ja bar nisam imao taj slucaj a akontacija nije dovoljna da pokrije par meseci rada. Da ne govorim da se malo koji projekat zavrsi na vreme ne zbog firme nego nego sto klijent odugovlaci sa izborom dizajna, pa dostavljanjem materijala pa ovo pa ono. Tako da kada bi se firma oslanjala samo na jednog klijenta pukli bi pre zavrsetka projekta. Moja firma je radila na par projekata koji su trajali po par meseci, ali nikada nije radila samo sa jednim klijentom. Ne treba dizajneru 3 meseca da napravi dizajn. Sta da radi ostatak vremena? Ne treba programeru 3 meseca za jedan sajt da isprogramira. Sta radi ostatak vremena? Ovo govorim na bazi punog radnog vremena, 8 sati dnevno, 5 dana u nedelji puta 3 meseca. Pa samo to da radi isprogramirao bi ceo facebook sam. Tako da manimo se tih racunica koliko kosta firmu da uradi neki sajt.

Čovek iz 23. veka

pre 12 godina

@Šaperov producent

Da te informišem... minimalac (federalni) u USA je $7.25, većina saveznih država propisuje na više od toga (uglavnom $7.50-$8.25), ne znam odakle si izvadio $3 ali toliko beše minimalac negde u sedamdesetim godinama. Inače verovao ili ne u USA jako mali broj ljudi radi za minimalac (oko 4% zaposlenih) a čak oko 50% radi za sume koji su više nego 2x veće od minimalca. Tako da govoriti o minimalcu u USA i nema nekog smisla, sem ako si baš totalno nekvalifikovani imigrant koji je pre 2 dana stigao u zemlju ili si toliko "specifičan" da si u zemlji u kojoj uspevaju imigranti koji jedva znaju jezik i nemaju nikakvu normalnu edukaciju uspeo da ostaneš na dnu društva (recimo ako si white trash i sl.)

Inače što se sajta tiče... haha 3-4 meseci rada, 3-4 programera, 1000 eur po glavi... smešno, ovakav sajt (kao što je neko dole rekao studenti prave za seminarski rad) a da vas podsetim studenti nisu profesionalci, oni se tek spremaju da budu, profesionalci vrede za najmanje 5 dobrih studenata i toliko su i brži i kako je neko ovde dole već rekao efikasniji u radu. Moja inače ne baš objektivna procena (jer ne raspolažem sa svim informacijama) je da izrada takvog sajta ne sme da bude više od $4000-$5000, ako vam neko traži više za to, ili vas smatra budalom pa hoće da se "vozi" jedno vreme na vašim leđima, ili je nekompetentan amater, čija niska efikasnost ne dozvoljava da radi po tržišnim cenama.

Znate ako nisam u stanju da radim po tržišnim cenama onda ne treba da se bavim time. A tržišna cena za takav sajt je kako sam već rekao najmanje 5-6x ispod cene koju su platili. I to govorim o tržišnim cenama kod nas, a ne u EU ili USA, jer apsolutno je glupo uporediti tržišne cene kod nas i tamo. Usput za one koji kažu kako to u Nemačkoj košta duplo više i sl. da kažem da u EU ne rade sajtove po istim kriterijumima i zahtevima kao kod nas, kod njih postoji već gomila zakonskih propisa koje sajt mora da ispuni, kao recimo bezbednost podataka, rukovanje privatnim podacima, pristup sajtu osobama sa ograničenim vidom, i sl. i takve stvari (pravna mašinerija koja će da obezbedi da sajt bude po propisima i zakonima) odnese najmanje 50% ovako jednostavnih projekata. Kod nas takvi zahtevi još ne postoje, mi još nismo stigli ni do te tačke da shvatimo okruženje u kojem se posluje na zapadu a kamo li da pokušamo da imitiramo to. Zato prvo naučite o čemu govorite. sa čisto tehničke strane takav sajt se tu kod nas pravi za daleko manje nego u EU ili USA, i za daleko manje nego što su ovi platili.

Inače da vam kažem još nešto, ja sam dosta puta na zapadu (radeći za velike firme) bio plaćen po nekoliko zapadnih mesečnih plata a da nisam bukvalno ništa isporučio (inače sam softverski inženjer - programer), jer organizacija velikih projekata (na kakvima inače radim) ne ide nikada glatko pa se desi da čekate nekoliko nedelja na neki deo projekta da se završi da bi vi mogli da nastavite rad. Tako da mi je iz prve ruke poznato koliko se zapravo neefikasno koriste resursi (a to košta mnogo), ali na ovako malim projektima kao što su ovakvi web sajtovi, gubitak od loše organizacije ne bi trebalo da bude veća od 2-5%, što u svakom slučaju nije dovoljno da bi cena projekta bila 2-3x veća od efikasne tržišne cene.

Problem sa našim državnim organima je to što su prepuni ljudi koji su prvi put videli 5000 EUR na "gomili" tek sada kada su ih zaposlili u ministarstvima i sada im daju da odlučuju o stotinama hiljada ili čak milionima (pa i milijardama) EUR. Drugi problem je što im taj novac tamo lako stiže, pa onda ga i lako troše... a treći problem je korupcija, pa kada se sve to spoji... ispadne situacija koja bi bila smešna da nije tužna. Kako je neko dole već rekao... čist amaterizam.

marko

pre 12 godina

@sinisa

Cena koju sam uracunao za softver je manja upravo iz razloga sto sam svestan da je to mnogo vise, ali racunao sam neku amortizaciju u periodu od godinu dana, pa izvukao mesecnu vrednost te amortizacije od 1000e. Ne slazem se sa tobom oko toga da jedan programer moze da radi vise sajtova istovremeno, a pogotovu projektno kompleksnih kako je u ideji ocistimosrbiju. Drugo je, ako imas tim od dva ,tri, cetir, pa oni kompenzuju to medju sobom , ali se uvek radi isto vreme na jednom projektu a to je 6 sati dnevno (niko ne stavlja 8 sati jer je to nerealno i niko nikada nije radio puno radno vreme , maksimalno koncetrisan samo na posao). ako bih imao vise programera morao bih onda mesecno da imam i vise projekata od 15 000e :) a to je nemoguce...

Čovek iz 23. veka

pre 12 godina

I još jedna sitnica:

Kada vam dođe klijent i ponudi vam da mu izradite projekat, njega NE zanima vaš licencirani softver, njega ne zanima ni kako ćete i da li ćete platiti svojih 300 programera 20 meseci po 2000 EUR... njega zanima samo jedna stvar, da li možete da mu isporučite naručeno u dogovoreno vreme po tržišnoj ceni ili nešto malo ispod. A tržišna cena je ona cena po kojoj su vaši konkurenti spremni da isporuče isti taj projekat po istim tim uslovima koji on zahteva od vas. A ako vi niste u stanju da od tog novca isplatite sve svoje troškove i još i da zaradite, pa onda nemojte da se bavite tim poslom.

Ne idem ja u Barselonu da igram fudbal niti u F1 da vozim McLaren... znate zašto? Zato što nisam kvalifikovan da isporučim ono što se tamo traži. Klijenta ne zanima da li vi treba da učite i da kupujete opremu... njega zanima projekat po tržišnoj ceni i zahtevima koje tržište (vaši konkurenti) mogu da mu isporuče. Ja kao softverski inženjer - programer, mogu da isporučim tržišnu vrednost koja se meri desetinama hiljada EUR mesečno a mogu da isporučim i 50 EUR ili čak 0 EUR kao što sam već pričao u prethodnom postu. Koliko ću da isporučim uglavnom zavisi od okruženja gde se nalazim i od kvaliteta odnosno efikasnosti organizacije (menadžmenta). Ali sam u stanju da isporučim tržišnu vrednost koji se meri desetinama hiljada dolara mesečno (a i moram ako hoću zapadnu inženjersku platu), amateri to nisu u stanju jer niti imaju iskustva niti imaju znanja, i oni jedva isporuče i minimalac. Inače moj drugar Robert, mi je jednom davno objasnio koja je razlika između amatera i profesionalca... kaže amater je onaj ko kada košta firmu $10000 kaže "ups, izvinite nisam znao...", a profesionalac je taj koji u istoj situaciji napiše ček na $10000 firmi (iz svog džepa)... ja od toga dana imam sasvim drugo viđenje poslovnog okruženja, od toga dana sam u stanju da veoma brzo lociram profesionalce i gledam da radim sa njima kada je god moguće. A razlog nije to što će oni da prihvate ličnu odgovornost, jer da budemo iskreni to se baš i ne dešava često, razlog je što oni baš zbog te lične odgovornosti vewoma retko prave greške. Oni znaju šta rade i znaju kako se to radi, nikad ne kažu "videćemo", "pokušaćemo", i sl. nego vam isporuče dogovoreno po minimalnim cenama, jer vas kao klijenta samo to treba da zanima.

Profesionalci poštuju klijentove zahteve, i kada je klijent nerazuman i traži nešto nemoguće onda mu to tako i kažu pre nego što krenu u sledeću fazu... ne prihvataju ništa što nisu 100% u stanju da mogu da isporuče. I kada radite sa takvim ljudima onda vas zapravo sve košta manje, jer oni ne rade skupo, oni zapravo rade po minimalnim cenama ;) ma koliko to neverovatno zvuči.

Platiti profesionalca 10h po $500 je daleko bolje nego platiti 5 amatera 200h po $30... krajnja suma je daleko manja i na kraju dobijete ono što ste tražili a ne ono što su amateri nekako uspeli da vam sa "cut & paste" i Google search nekako "naprave".

Prof

pre 12 godina

Ok, vidim razne stručnjake za IT. I da uspete da me ubedite da za te sajtove treba 25-30000 eura, NIKAKO me ne možete ubediti da za \"popunjavanje portala sadržajima\" treba 270 dana! Dakle, samo za popunjavanje sadržajima, ne za tehnicku izradu, jer je to kao još u septembru prošle godine odrađeno i pokazano zvaničnicima ministarstva. Pa svaki dan da kucaju po jednu rečenicu sadržaja, do sad bi ga tri puta završili! Možda IT stručnjak nisam, ali stručnjak za matematiku jesam, mada bi ovo mogli da skontaju i oni kojima sam već zaključio jedinicu:).

Petar

pre 12 godina

Sajt ocistimosrbiju.rs uradjen je u wordpress-u. Besplatan CMS...dizajn nula..programerski nista spektakularno. Ceo sajt moze da se dobije gde god pozelite za dve do dri hiljade evra.(Sa mnogo lepsim dizajnom)Sto ce reci, neko se masno ovajdio. A ovaj komentar kako je sve uradjeno u skladu sa zakonom, pa to je najveci problem Srbije, jer je to drzava koja je opustosena u skladu sa zakonom. Zakone pisu i donose ljudi, i to zeljni bogacenja, i u njih svesno implementiraju algoritme pustosenja. Najpre se oni posluze tim algoroitmima, pa kada to postane ocigledno, zakon se promeni, i prelazi se na narednu oblast poslovanje.

Katarza

pre 12 godina

Vidim da mnogi ulaze u polemiku koliko bi zaista trebala da kosta jedna web strana. Ja bih da diskusiju uvedem u malo drugaciju stranu.

Koliko web prezentacija nasa vlada treba da uradi? 10, 20 ili 300? Ako cemo raditi za svako ministarstvo, za svaku opstinu, za svaku organizaciju onda je taj broj mnogo veci. Pa zasto onda vlada lepo ne pripremi jednu grupu programera, napravi budzet i pravi web prezentacije svima. Zaposlili bi ljude, smanjili troskove i imali uvek podrsku, obnova strane, nove informacije itd.

A sada koliko je neko dobio od jedne web strane od 25k evra... to ne polemisem jer ne znam sta se sve nalazi u pozadini web strane niti ko je radio dizajn. Ako gledamo ovako laicki, mogu reci da je jednostavan posao, ali opet, sta je u pozadini svega.

Imam neki utisak da bi se ovo bas rasirilo na sva ministarstva, da je 'proslo' ali nije... jer onda pricamo o zobiljnoj cifri, 50ak web strana po 25-30k evra je dosta novca.

BlockOut

pre 12 godina

Molio bih B92 da napravi insajder o ovom slucaju, kao i par njih, pa da pozove sem nasih politicara nekog experta koji radi van vlade, tj. koji ima uspesnu web i programersku firmu, i koji radi za strance, pa da se malo otvore oci kako se na mala vrata krate.
I posle se pitate kako politicari za 1000eura platom za 1-2godine kupuju stanove, vikendice, automobile itd.

Znaci samo pogledajte:
http://www.sitetrail.com/ocistimosrbiju.com

Primeticete dole da pise:
Software Used
WordPress (cms)!!!!

Znaci i ovde je koriscen bespalatn CMS, a za njegovu intalaciju je potrebno 5min opsla. posle ide templet, tj dizajn sajta, a i po svemu sudeci ovde nisu ni to odradili, tj samo pogledajte ovde kakvih templeta ima:

http://www.wpthemes-plugins.com/political-government-wordpress-theme.html (eto besplatna je)
http://themeforest.net/item/velvet-minimal-business-theme/full_screen_preview/304184
http://themeforest.net/item/simpl-a-clean-classy-wordpress-portfolio-theme/full_screen_preview/300878

Eto tako do sad stizemo do 1h posla, i potrosenih max 50$ u slucaju da ste kupili template. I posle ide ubacivanje sadrzaja i pravljenja liste deponije koristeci google map, konacna cena = ne vise od 300-500eura, jer kao sto ste i sami videli, sajt od 25.000eura ne moze da se naparavi za 7dana, kao sto je ovaj ...

Eto, 10sajtova x 25.000eura = 250.000eura, 10000tendera ispod 25.000eura sami izracunajte kako se preofesionalno krade novac, i jos imaju na kraju obraza da se pojave i da demantuju i da pricaju da to smece vredi tolke pare, ma glavu bi im otkinuo !!! stoka lopovska!! sve to treba uz zid i metak u celo!

BlockOut

pre 12 godina

Zao mi je sto moram jos jednom komentarisem, samo bih da dodam sledece:

Niko ne osporava cenu sajtova jer ni 1000000eura za sajt nije mnogo ako se od njega ima koristi i ima se namena i za to je samo napravljen od nule po svim danasnjim standardima.
Ja sam na primer za klijente u Srbiji i nase firme muku mucio da izvucem za sajt koji po potrebi te firme/klijenta nudi sve sto treba. Dok za obicnu zezanciju od strana klijente (van Srbije) mogu uzmem 3-4x vece sume.

I samo bih da obasnim za ove sto brane ovu cenu, i ja bih branio da vidim da su programeri tj. firma koja je ovo radila napravila svoj Backend, tj. adminsku sekciju, jer to zahteva znanje i vreme, da su na primer napravili svoju sopstvenu mapu, koristeci jQuery ili pak flash, gde ce isto moci umesto sto koriste gotov proizvod sa googla, i gde da naprave ono sto su napraili treba osnovno znanje engleskog jezika i upotrebe racunara, da bi dodali sve one deponije....

Ako nekog zanima kako evo lepo odete ovde:
http://code.google.com/apis/maps/index.html

I eto kako su oni napravili tu mapu, koju lopurda Dulic tolko hvali.


Znaci sve su dobili na gotovo i naplatili tolke pare, ma nije ni to prob. svaka njima cast ako su uspeli od ove lopovske drzave izvuku ove pare, ali problem je, sto je neki jadnik za ovo dobio 500eura sto je uradio, i eto jos 1000eura da cuti, dok su ostale novce dobili oni sto su ovo narucili.

Tako da ovo sto stojji na njihovom sajtu, GOVORIM ZA VEC POSTOJECI SAJT, OVAJ SADRZAJ, BESPLATNI CMS, TEMPLET, google map za koji je potrebno 5h da se duzajnira i iskodira i prebaci u WP. I eto celog sajta.
I eto cene koja eto posto su drzavna firma ( imaju para xD ) moze se napati 2-4k eura, sve preko je lopovluk, ili pak su ministri idioti ( sto je potvrdjeno do sad stotinama puta ) a i dalje su na slobodi xD caj i u svojoj fotelji. BRAVO!

Ne bih da vas lazem, moj najboljii drugar ima prodavnicu pc-a, i znate li kako pobedjuje na tenderu? xD
Lepo, ima 3 kvazi firme jednu na njegovog brata i jedna na zenu, i kad je tender oko nabave racunara u drzavnim instutucijama u nasem gradu posalje ponude sa sve tri firme, i eto samo oni su tu x) i uvek dobije, a o tome sto je njegova cela familija stranacki opredeljena i svi su se uglavili negde necu o tome da govorim, jerumesto drzava da stedi novac i daje posao preverenim ljudima, firmama, oni placaju visestruko vise, daju poslove kvazi firmama za koje niko ko se bavi ovim poslom nije ni cuo. Da su njihove pare, bogme cenkali bi se, pa ni 500eura ne bi dali i za to bi plakali, a ovako nisu njihove pare, mogu trose milione, i onako niko nema licnu odgovornost ili pak stranacku u ovoj drzavi, tako ljudi, kad nestane para za kradju, svi ovi nasi ce nestanu, a mi cemo da divljamo ulicama kao po Grckoj, ili cemo da lepo legnemo na zemlji i sacekamo da lepo pocrkamo od gladi, da se bar psi lutalice najedu posteno naseg mesa, jer ove milijarde koje nasa vala pozajmljuje nemamo odnikle da vratimo sve smo prodali, proizvodnja maltene ravna nuli.

I poruka za ove sto bi radili sajtove za 100-200eura. Molio bih Vas da se uozbiljite, kako mozete tako prehranite porodice, ako moze privatni lekar da nama klepa 50-100eura za 5min pregleda, mozemo i mi uzimamo novac za nase znanje i umece.... ne pljujte po sebi tj po nama koji i znamo to radit.

Vladimir Trbojevic

pre 12 godina

Moram opet da se javim. Posto sam oglasio da me interesuju cene za konstrukciju sajtova u Engleskoj, javljaju mi se razne firme, i ova poslednja mi je dala sledecu cenu:
1. Oni daju sajt i klijent treba da ubaci svoj tekst i slike, i za to je cena £1,500. (oko 1.650 evra)
2. Ako oni urade "artwork" onda je cena £10,000 (oko 11.500 evra).
Sve ostalo je korupcija i mito. Ako hocete da proverite link je dole:

http://www.quantumweb.co.uk/

Krajnje je vreme da se hapse ministri, jer cemo zavrsiti kao Grcka.